Nyolc év után vége...

  2014. január 19. - Csikós Zsolt Címkék: mercedes 190 tc flotta Kati 190D adunk-veszünk

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


2006. március 5-e, szakadó hóesés, végtelenbe nyúló tél, nyakig ülünk egy romos ház felújításában, Norbi három hónapja beteg, inog az Autó Magazinnál a szerkesztői állásom, csupa derű és vidámság az élet. Mit tesz ilyenkor az ember? Naná, autót vesz.

IMG 1591
Törött volt az orra, amikor vettük, törött, amikor eladtuk. Közben volt pár évig szép is

Persze azért ott volt a kés a torkunkon. Kati imádott égszínkék állólámpás Mercije fölött már a hárommal azelőtti tulaj is megkongatta a lélekharangot, tőle egy klubtársam vette meg, de ő is reménytelennek ítélte, viszont rendbe tett rajta egy csomó mindent. Őutána egy másik klubtársam kilakatolta, átmenetileg, majd a feleségem tőle vette meg. Nálunk akkor már négy éve szolgált, és csodával határos módon nem a karosszériája kezdte megadni magát (igazán), hanem a motorja. Ami, a típus ismeretében szinte hihetetlen.

A bugyikék állólámpát azon a télen egyszer a városban mentette vontatás útján egy barátom (én épp vidéken voltam), egyszer meg én húztam haza. A megbízhatatlan állólámpás nem létező fogalom mint tudjuk, de mivel a kifeszült vontatókötél megpillantásának tényét a régi jó magyar szokás szerinti kognitív disszonancia redukcióval (a fejünkben létező hiedelem és a tények súlyos ellentmondása esetén kizárólag az előbbi elfogadása) nem tudtuk semmissé tenni, ezért nem volt más megoldás: el kellett adnunk.

Kati rosszul volt mindentől, amit ajánlottam neki helyette, egy állólámpás után ugyanis minden más, modernebb autó hangulattalan, műanyag, gépszerűtlen tárgynak tűnik. Hurcoltam egyik típustól a másikig, de sajnos olyan nőnek kellett autót találnom, aki már az ismeretségünk előtti időkben is Fiat 500-ra, Bogárra, és – úgyse hiszik el – állólámpás Mercire vágyott, és aki első saját pénzen vett autójaként egy gömbölyű Trabira szavazott.

IMG 1592
Amikor megvettük, vadonatúj volt a váltógomb. A huzat alá sose néztünk be, a kilométer 432 ezer, az árcédulán 649 ezer

Végül óriási körök leírása után, a fent már említett szakadó hóesésben, ugyanazon a telepen, ahol később, egy 2011-es használtautó-tesztben a 154 ezret futott Audi A3-ban megtaláltuk az évekkel korábban már 205 ezres bejegyzést mutató szervizkönyvet – nos, ugyanazon a telepen, bár nem biztos, hogy ugyanabban a kereskedésben láttuk meg EFY-t.

„Nézd, Kati, éppen olyan krómozott tetőnyitó kallantyú van benne, mint az állólámpásban!” – mutattam neki, és ezzel az autó meg volt véve. Elég jó darab volt, aznap reggel esett be a kereskedésbe. Gyári fény, kicsit megnyomott orr, gusztusos belső, a szerető gondoskodás nyomai mindenütt, hiteles horpadások, nagyon is valósnak tűnő 432 ezer kilométer az órában – naja, még nem volt idő visszatekerni. Az ennél sokkal széttaposottabb autók ugyanis kivétel nélkül 300 ezer kilométert tudtak akkoriban, láttunk jó néhányat.

Megvettük 590-ért, ami akkor nem volt kevés egy 190-esért, bár már volt ilyen autó, amit 900 környékén mértek, a derékhad valahol 3-500 ezer között lehetett. Persze előjött hiba, nagyon apró, de rettenetesen bosszantó, ráadásul iszonyúan elbújt, de erről már írtam az okkult hibák sorozatban egy szösszenetet. Ennek a kiküszöbölésétől kezdve EFY-nek igazából sose volt többé egy rossz pillanata. Félévente valamiért mindig kért egy kis vizet (sose tudtunk rájönni, hol megy el), különben csak a szokásos izzócsere, gumikopás, fékbetét és néhány filléres, egyszerű javítás.

P1070458
Csak egy lövegcső kéne rá, hiszen parancsnoki torony már van, irányzék is

Mivel a műanyag ütközős és dísztárcsás modern autók idegenül hatnak a mi életünkben – az ilyenek mindig tesztautók, és a „nem vágyott” kategóriába esnek – kicsit irtóztunk tőle az elején, pláne, hogy EFY a korai időszakban párhuzamban élt nálunk a hasonlóan idegenkedve fogadott, hasonló állapotú, ám tényleg rettenetszar Hansszal, a 124-es kombival.

Igazából EFY-t azért szerettük meg, mert sokkal, sokkal jobbnak bizonyult, mint a nagy kombi, ég és föld volt a két autó. Azóta is meggyőződésem, hogy a 190-es (azaz a W201) jobb konstrukció, mint a nagyobb 124-es széria, ha másért nem, hát mert ugyanazok az alkatrészek (futómű, váltó, motor, diffi, kormánymű) a kisebb tömeg miatt sokkal kisebb terhelésnek vannak kitéve benne. Persze, a belső tere silányabb, szűk is, amúgy viszont igazán jól kitalált kis autó.

IMG 9291
Valahol Firenze mellett egy borászatnál 2007 nyarán

Csodásan rugózik, sokkal jobban, mint a mai kocsik többsége, mégse billeg, az úttartása pedig hibátlan, hiszen ebbe a modellbe találta ki a Mercedes azt az oldalanként ötlengőkaros futóművet, amit azóta a Porsche, a BMW, de a Mercedes is használ. Isteni a zajcsillapítása, alig fogyaszt, a motorja, ha rendesen cserélik benne az olajat és nem járnak pancsolt gázolajjal, egymilliót bír az alusil bevonatos hengerek miatt. Viszonylag nagy a csomagtartója, jól fűt, jól párátlanít, olcsó hozzá az alkatrész is. Ha sokáig együtt kell élni egy kocsival, az sose legyen rosszabb ennél.

Úgy gondoltuk akkor, négy-öt év, aztán nyilván tovább kell lépni róla, mert a korrózió már itt-ott felütötte rajta a fejét, a sok kilométer sem ígért sok jót. De aztán elérte a 450 ezret, majd lassacskán az öt évet is, és még mindig jól szuperált. Igazából akkortájt kezdtük a szívünkbe zárni, a kis 190-es ugyanis félelmetes közönnyel viselte a pusztító budapesti használatot, a kint állást, a napi háromszori hidegindítást, olykor meg a nyúzást autópályán – és mi sose mentünk vele lassan. Elvitt bennünket Olaszországba az összes csomagunkkal, és egyáltalán nem volt szenvedés az út, sőt. Amikor azon a tripen nagyon elcsúsztunk Firenzéből hazaindulvást a Rimini melletti szállásra, és gyorsan haza kellett érnünk, hogy csak két órát csússzunk a gyerekek fektetésével, ezért bizony 160-at toltam neki a pályán, amit pontosan olyan vidáman vitt, mintha a 130-at.

IMG 9582
Az ott a csatorna túlpartján Velence

Közben lett hosszú távú fogyasztási adatunk is, mert minden fillérnyi kiadást vezettünk, ahogy az összes autónknál szoktuk: 6,0-6,9-et kajált, nagyrészt városi, rövid használatban. Akinek ez sok, az tényleg vegyen villanyautót, mellé meg lopott ipari áramot. Három évvel ezelőtt Horvátországba cuccolta a családot, mert a 123-as kombi fogyasztása jobban fájt volna: akkor is hibátlan volt a pörformansza.

Aztán 2013 elején eljött az 500 ezer, majd az év végén a hét év. És a hét esztendő alatt:
– egy kormányművet kellett cserélni, mert szivárgott az olaj,
- egy garnitúra hidrotőke belement a motorba,
- kicseréltem az indítómotort, aztán egy évre rá megint, mert a magyar, fémfogaskerekes utángyártott bolygómű kerek egy évig bírta, most egy bontott, régi, eredeti van benne és kiváló,
- a hűtő szivárgott, ezért amikor felbukkant Torjay Lacinál egy beragadt példány a shopban, olcsón átvettem
- a hátsó tárcsákat és betéteket is lecseréltük,
- kapott egy új kardánközép-csapágyat,
- lett az adagolóra új, vákuumos leállítópatron,
- pótolni kellett a kézifék elrepült gombját,
- a bal ablakemelő szerkezet szétlazult, tettem bele bontottat Czimbuláék ürömi bontójából.

R1271749
Rovinjban 2011-ben

El se hiszem, de a motorhoz, váltóhoz, diffihez nem nyúltunk, a futóműhöz sem, bár az első keresztstabi szilentjei mára eléggé kiszopósodtak. A kipufogó is maradt, miként elektromosan se produkált problémát az autó, a legnagyobb kezelőszervi baja az lett, hogy a jobb oldali fűtéscsap egyszer csak nyitva maradt. Ha jól emlékszem, 20 euróért vettem másikat, igaz, azt már sose szereltem be.

Sajnos külsőleg egyre lelakottabb lett szegény. 2012 májusában két részeg fiatal úgy döntött, hogy éjjel végigrugdalja az összes autót a Czobor utca hosszában, fűszerezve mindezt egy kis sörösüveg-csapkodással. A hátsó ajtó EFY-n és a kint álló Foltos nevű zöld állólámpáson is behorpadt akkor. A csávók olyan részegek voltak, hogy azonnal (még az utca végén) elkapta őket a yard – addigra valami negyven autót rongáltak meg.

R1271751
A tolótető nálunk közszükséglet, a klíma nem. A tolóerő se annyira

Aztán az egyik eltűnt, a másikra ráverték a dolgot, az is gyorsan meglépett külföldre. Jelenleg ott tart az ügy, hogy a csávó ugyan hazajött, de pár autótulajdonos nem vállalja a tanúskodást a saját autója kárát illetően, addig pedig pihentetik az aktákat. Remélem rövidesen elévül az egész, ez még jobban aláhúzná a véleményemet, hogy a magyar rendőrség igazából csak arra jó, hogy törvénytisztelő, ám néha kisebb szabályokat megszegő állampolgárokat fejőstehénnek használjon, míg az igazán káros elemeket futni hagyja.

R1284377
500 ezer kilométernél már eléggé leharcoltuk szegényt

Aztán Kati még az év decemberének elején megtalált egy Almerát hátulról a Merci orrával, amikor épp rohant munkába. Ja és persze, addigra a bal első ajtón is lett egy horpadás valamelyik reggelre. Én magam nagyon ritkán vezettem EFY-t, de amikor egyszer kölcsönkértem, és találtam egy méretes gumituskót a jobb egy lábterében, amiről Kati azt állította, egy hete találta az autó alatt, nos, akkor kicsit alaposabban megnéztem. És nagyon elszomorodtam.

A tuskó a jobb hátsó emelőbak maradványa volt, ami egyszerűen kiesett a karosszériából, mert már nemigen vette körül lemez. A hátsó sárvédőívek is már vagy három éve kiabáltak a cseréért, 2013-ra a szélük kézzel morzsolhatóvá vált.

R1284392
Annyira nem is vészes, tekintve, hogy öt éve tudunk róla

De a jobb első végén is megindult a küszöb, s ugyanezen az oldalon az első ajtó éle is szépen virágzani kezdett, pedig messze volt még a tavasz. Az a rozsdafolt pedig, amit a bal első doblemezen találtam egy-két évvel korábban a motortérben, már rendes, ujjal turkálható porladvánnyá vált, s jobb doblemez széle is csipállani kezdett az ablakmosó-tartály alatt. Vandálok letörték a hátsó csillagot, a vákuumszivattyú membránja alól is dőlni kezdett az olaj, és ahogy várható volt, ezzel párhuzamban a fékhatás is halványodni kezdett.

R1287998
Az emelőbak bizony, kiesett, ez csak a maradék

Nagyjából ebben a standban (dunaszerdahelyi barátomtól tanultam) csinálta végig EFY az elmúlt évet, igazából alig romlott valamit, talán mert kevés volt a csapadék. Oké, a tartóelemek nem rohadnak, a padló hibátlan (legalábbis emelőn nézegetve), a filléres vákuumszivattyú-membránt és a már beszerzett, de be nem szerelt fűtéscsapot leszámítva a kocsi műszakilag még mindig igen jó. Keveset eszik, négy hengerrel, azonnal indul a motorja a legnagyobb hidegben is, csendben utazik, szépen fogja az utat, fűt, világít, nem füstöl, nem kér olajat. Hálás kis kocsi, 84 ezret mentünk vele nyolc év alatt (nálunk ugye, van másik autó is, nem egy, plusz sokat motorozunk, Kati is), de ez a szint már aggasztó.

Az anyagiak mindig segítenek a döntéshozatalban. Bérlakatossal, bérfényezővel legalább fél misi lett volna rendbe tenni a kasznit (ha nem a kétszerese), és ilyenkor mindig előjönnek egyéb bajok. És ha a korróziót megfogjuk, akkor is van egy tűrhetően rozsdamentes, ám félmilliót futott autónk.

R1271814
A horvát kempingben

Decemberben, amikor Kareszéknél elő-karácsonyoztunk, de a vacsorához aperitifként azért még lenyomtunk egy olajcserét, odahívtam a Katit az emelő alá. Megmutogattam neki, mi az a sok rozsda, ami miatt EFY előbb-utóbb sokba fog kerülni. Elszörnyedt. De mivel kapott egy kis év végi prémiumot, nálam is beesett némi pénz ugyanakkor, mindez új megvilágításba helyezte a dolgokat.

Óvatosan - csak ahogy szoktam... - elkezdtem megint autókat nézni a neten. Csak 190-eseket, csak dízeleket, kizárólag tolótetővel, mert ez az alapkövetelmény-hármas. Felbukkant egy csodásnak látszó, piros ufó 550 ezerért. Bácsié, sokat járt vele Lengyelországba, állította a kereskedő, az autó egyébként rozsdamentes, hibátlan, gyönyörű az utastere, látni kell. 20-án szombaton, épp egy fél órával lecsúsztam a megnézésről, sebaj, hétfőn, karácsony előtt egy nappal visszamentünk, már családostól.

14
Egy ígéretes piros orr

Képzelhetik, mekkorát nézett a kissé félretaposott, ám szépre glancolt autókat árusító kereskedő, amikor megjelent a Csikós család egy 2014-es modellévi, full bőrös, full üvegtetős, full alufelnis, francia rendszámos 308-as Peugeot-val (COTY tesztautó...), amilyet még az utcán nem látni. Kikászálódtak, odamentek a már a kereskedő által is a törmelék kategóriába sorolt, negyedszázados Mercihez, majd némi hümmögés után továbbálltak. Mit akartak ezek?! - gondolhatta szegény.

Hát, az autó nem volt jó. Frissen rálocsolt piros, a csomagtartó fedelén brutálisan megfolyva, hullámosan aládolgozva, de itt-ott valóban szép volt a lemez és fényes. Kicsit az orrára bukva állt, alul pedig mindenéből dőlt az olaj. A diffit könnyű volt beazonosítani, az olyan volt, mint a Niagara, csak olajból. De a motorból is dőlt valami a lé, végigfolyt a kocsi alján, persze az alsó burkolat is hiányzott az olajteknő alól. A belső tér pedig, olyan hogyismondjam állapotú volt. A fekete ülések szépek, de például a B oszlop burkolatán végig szakadt volt a burkolat, a műszerfalon sem állt minden fickósan, és ami a legnagyobb baj: büdös volt benne, mint egy téli farkasveremben.

12
Közelről csúnya volt ám az a csomagtartó

A motortér meg... A Katiéban még a vákuumszivattyú szivárgása ellenére is egészen tiszta a környezet, azonban a piros színt ennél az autónál fekete réteg borította, akár moha az erdei kövek északi oldalát. Mintha valami felrobbant volna itt, úgy nézett ki, látszott, hogy amit a Brigéciol+Kärcher levitt, azt lemosták, de a rittyó sokkal szívósabbnak bizonyult a vártnál.

Sehogyan nem akart összeállni a kocsi a fejemben, ráadásul az ajtózár kulcsának elfordításával nem jött fel a többi gomb, pedig a 190-esben külön, elektromos vákuumszivattyú van a hátsó ülés alatt, ami akkor is utántermel, ha a központi rendszerből elillan a szívás. Ergo: amíg van kakaó az akksiban, addig mindig nyílik minden központilag – persze, csak ha jó a rendszer.

Nem állt össze ez a kocsi. Itt-ott egészen jó volt, másutt rémesen gyanús, mintha nem egy járműből lett volna mindene, valami nem túl régen megesett, súlyos gépészeti hibát, nagy törést is éreztem a háttérben. Akárhogyan is, de biztosan nem tudott 550-et, még talán a kétharmadát sem. Elhúztunk, be se indítottuk, hiszen szirének dúdolhatták volna a géptető alól az „Első villamost”, akkor se vettük volna meg.

De már bennem volt a vadászláz. Közel egy hónapja figyeltem a 190-eseket a neten, nagyjából képben voltam, mit érnek, mik a jó fogások, az autóvadászt is beállítottam megint, pedig egy ideje leszoktam róla. Lett ugyan egy baráti körben felbukkanó W124-es, háromliteres, hathengeres motorral, kerek félmillióért, de a Kati rám nézett, amikor a valóban szép autó képeit megmutattam neki, és megkérdezte - „tényleg úgy gondolod, hogy a Hans után én még vágyom egy hathengeres Mercire? Ráadásul ennek még tolóteteje sincs...” Oké, értem én...

Észrevettem, hogy van két szépnek látszó, tolótetős 190 D Székesfehérváron, és a mérhetetlenül gyanús, piros autó után nem volt nehéz meggyőznöm a családomat, hogy nekünk december 27-én okvetlenül a régi fővárosba kell kirándulnunk.

IIH hahu
A kecsegtető hirdetés

Különösen az első fogott meg: 1989-es kocsi, már Sacco-deszkás (telioldalas), kékesszürke, kék belsővel, szép vonalakkal, magasan, eredeti kerekeken és dísztárcsákkal, hiteles belső térrel, a hirdetésbe beleírt 360 ezres futással 490-ért. Ausztriába költözik a család egy jobb élet reményében, január 6-ára ott van náluk a költöztető cég, a kocsinak addigra el kell mennie, így is találták ki az árát.

A Merci 11 éve náluk, régen még családi házuk volt, garázsuk, ők vették a német bácsitól, odakint, nem holmi nepperholmi ez. Mindig, minden karban volt rajta tartva, nem spórolták el tőle a falatot. Most egy ideje már a panel a realitás és három hónapja a csillaggarázs, Ausztriában viszont nagyon drága az adója, nem vihetik ki, fáj a szívük, de el kell adniuk. Igen, jön még néhány vevő is rövidesen, délutánra ígérték magukat, itthon vannak egész nap. Hát mentünk.

DSC04022
IIH néz (majdnem) farkasszemet EFY-vel a székesfehérvári parkolóban

Már amikor a parkolóban közelítettünk az autó felé, éreztem, hogy tényleg szeretett darabbal van dolgunk. Félmillió forintos ár alatt persze nem szabad makulátlan, dízel 190-esre számítani, de IIH nagyjából ugyanolyan volt, mint EFY, amikor megvettük: hiteles, kendőzetlen, apró hibák, a kocsi kilométer-mennyiségével összhangban levő utastér, kormány és műszaki állapot.

Feltárult az ajtó, orrunk oly mohón szívta a hamisítatlan Mercedes-kárpit szagát, mintha csak levendulabokrot szaglásznánk a napsütötte tavaszi réten. Isteni, egy 190-esnek ilyen aromájúnak kell lennie, a miénkben is megvan még ez az illat, csak már sokkal gyengébben. Kati beült, elcsodálkozott rajta, milyen magas és ruganyos a vezetőülés, felnézett a tetőre, regisztrálta az állólámpás-féle, krómozott nyitókallantyú meglétét, sóhajtott. Láttam rajta, hogy máris otthon van. Odaintett engem, a fülemhez hajolt, és belesúgta - „csak egy százasnyi foglalót hoztam, szerinted ki tudjuk venni a maradék pénzt, most, péntek délután, Székesfehérváron, ünnepi időszakban?”

DSC04023
IIH-n ennyi az összes jelentős korrózió

Tehát ezt megvettük, konstatáltam, a feleség eldöntötte. Kicsit azért körbejártam az autót, mielőtt az örömhírt az egyébként rendkívül szimpatikus, és a kocsit szemmel láthatóan rajongásig szerető és ismerő tanárnővel közöltem volna, aki egyébként a tulajdonos is volt egyben. A jobb hátsó sárvédőíven korrózió, a bal első ajtó Sacco-deszka fölötti csücskén ecsettel kijavított kis rozsdanyom, a bal hátsó ajtón valószínűleg a sószóró autó megdobálta törmelékkel, mert három helyen lepattant a festék – ezeket nyáron SOS javítani kell, nehogy nagyobb baj legyen belőlük később.

A jobb első ajtó fölött, a tető szélén két kicsi nyomás – talán tetőcsomagtartó, odacsukott valami egyéb (a rosszmájú kollégák szerint taxijelző)? –, az ülések itt-ott zsírosak, de csak a vezetőén látható kopás az ülőlapon. Hiányzik a vezető napellenzőjének a beakasztója, a belső tükör valami érthetetlen oknál fogva szétesett, a középső szellőzőrostély mellett a panel repedt. Ez minden második szériás 190-esen eltörik, amint Sághi Iván barátomtól megtudtam. 1988-tól valami önlebomlós anyagból készítették ezt az elemet, sajnos 17 ezer forint az új, ami elég fájó, nem tudom, még, hogy kicseréljük-e. Egy kis nyomás is akadt a motorházfedélen, egész halványan valami nyomások a bal hátsó ajtón is látszottak pár helyen – isteni, pont ez kell napi használatra, az ilyet már nem sajnálnánk annyira.

DSC04024
Mindene gyári. Rá se néztem az alukerekes, faváltós, fakormányos autókra, olyat nem veszünk

Mert az autó egészen döbbenetesen jó, olyan jó, amilyen, akinek nem volt igazán minőségi kocsija, el se hiszi talán, hogy 360 ezer kilométerrel lehet egy autó. Feszes, zörejmentes, pontos a kormánya, pontos a váltója, finoman kattan benne minden, a motor szinte csak sóhajt az elejében – bár az egyik hidrotőke kicsit sokáig ketyegett beindítás után, erről azért egy kis emlékeztetőt készítettem fejben.

És a próbaúton kiderült, hogy hiányzik belőle az a morgás, ami az EFY-vel való, csodás nyolc évünket kissé beárnyékolta – bár a váltót, diffit ellenőriztük, a kardánközép-csapágyat kicseréltük, minden bak jó volt, mégis ott volt negyedikben a moraj, ami a gázadás erősségétől függően az „alig hallható” és a „kifejezetten kellemetlen” mezsgyéjén táncolt 65-80-ig. Ennél – semmi. Szinte fürödtem az autó csodálatosságában – egy 190-es, ha jó, valami egészen selymesen, minőségien kellemes jármű, még ha alapmodell is.

DSC04020
Alul minden a legnagyobb rendben

Két bank ATM-jeiből külön-külön vadásztuk össze az pénzt, mert a kártyalimitünk csak így engedte, s végül 470-ért hoztuk el IIH-t. Ezt az összeget az eladó magától mondta, nem volt pofám többet alkudni, épp elég szorult helyzetben voltak ők ezzel a külföldre menéssel, láttam.

A múlt hétvégén az így eladósorba került EFY-ről lehántottuk a huzatokat, amik mindig is rajta voltak (komoly szerelés volt leszedni mindent), kiporszívóztuk a belsejét, feltettem végre a csillagot hátra, amit három éve vettem, amikor lefeszegették. Visszacsavaroztam a jobb hátsó kapaszkodót, kipucoltuk az első ajtókárpitokat és a küszöbvédő műanyagokat. Kati még lemosatta az Imónál, letakarította az ablakokat is.

Szegényen a korrózió és a törések csak még láthatóbbá váltak a nagy pucolástól, viszont a belseje olyan gyönyörű lett, hogy elakadt a szavunk – sose hittük volna, hogy ilyen csinos a kárpit a sok réteg alatt. Feladtam a hirdetést szombat este. Törött, rozsdás, karban tartott, műszakilag jó 190 D eladó, valódi 516 000 km, a belseje nagyon szép, 275 ezer HUF.

EFY hahu
Nem bírtam keveset írni róla...


Amit nem tettem bele a hirdetésbe: a nálunk megélt nyolc éve alatt a baba Norbiból második osztályos kiscsávó lett, a három éves Bálintból komoly, ötödikes felsős, nekem elfogyott ez idő alatt négy zsebkompakt digigépem, egy tükörreflexes Canonom és két telefonom. Ami a legérdekesebb, EFY a következő autókat látta jönni-menni maga mellett: Hans, a Mazda 626, az Alfa 75, a Fiat Panda, ERA, Bazeg - valamint látta elkészülni a Bianchit, a Szent Zöld Ereklyét és a Pontont, Bende Tibby ez alatt a nyolcadik autóban ül (mondjuk, hét és feledikben), Pista az ötödikben, Sipos úr pedig egy akkora autóparkot épített fel közben, ami az űrből, szabad szemmel is simán látható. Rólam ne is beszéljünk... Egy korszakot élt végig, jó volt, érdekes volt, szükség volt rá, nagyon.

IMG 7992
EFY első nyara nálunk, Bálintnak a negyedik

Vasárnap már jött is négy telefon. Egy mentőssel sokat beszélgettem, mondta, alig van pénze, de hozza a kétszázat, viszi az autót. Ezen a héten 250 alá nem megyek, ne haragudjon, majd jövő héten jöhetnek a 240-es ajánlatok, ha addig el nem megy, így öt hét múlva sorra kerülhet - válaszoltam, mert utálom, ha valaki a telefonban alkudozik. Egy másik illető este tudott volna csak eljönni érte, mert dolgozott éppen, a harmadik csak érdeklődött, piacot mért fel. A negyedik viszont, Nagy Laci, azonnal öreg Asconájába vágta a családot, és Abonyból elautózott hozzánk.

2
Még mindig szép, magasan állt eladáskor

Aláfeküdt, meghallgatta, megmutattam neki, hogy a szíjfeszítő görgő rezgéscsillapító teleszkópja zörög csupán a motoron, különben semmi hang, semmi füst, hibátlanul indul. Apropó, tudja valaki, hol lehet olyan feszítőteleszkópot kapni, ami fél éven belül nem kezdi el ezt a szörnyű zörgést? Az új autón és a Háda Szabi barátom csodás, 120 ezret futott 190-esén is zörög, egyelőre nem tudunk rá megoldást, mindenesetre az utángyártott szar, és ez tény.

4
Mi is meglepődtünk, milyen szép kárpit bukkant elő a huzatok alól

Elmentünk egy barátságos tesztkörre, az egész családnak tetszett, de ők 240-re gondoltak. Ezt már a feleségemmel kell lemeccselniük, mondtam, és tudtam, hogy esélyük nem lesz. Kati lézerprecízen kezeli az anyagiakat, az autó az övé, én csak értékesítési segédmunkás vagyok ebben a szalonban...

3
A belseje nem sokat romlott, persze ehhez az is kellett, hogy nyáron mindig napvédővel álljon a napsütésben
5
Ez is itt 27,5 éves

Végül nagy szkandercsatában kitűnő kompromisszum született: a családom imádja a jó mézet, amiből egyre nehezebb igazán finomat venni, Laci viszont. mint megtudtam, elkezdett komolyan méhészkedni, mert a tavalyi rezsicsökkentés miatt mindenkit kitettek a gázszolgáltatótól, ahol dolgozott addig, ez a mézes dolog pedig egész jól beválik, hiszen a családban régóta művelik. Az autó ára tehát 240 ezer plusz hat kiló minőségi méz lett – ezzel kis híján sikerült betömni azt a 320 ezres mínuszt, amivel az évet kezdtük az IIH megérkezése miatt. De innen februárra már egyenesben leszünk, s közben sikerült upgrade-elni is, ami szuper.

6
A motortérben is elindult a rozsda, de még nem vészes

Két boldog családot látunk a sztori végén: Laci felesége mostantól a takarékos és megbízható EFY-vel jár (a korrózióval majd lassanként elbánunk, mondta a férj), az én Katim szemhéja pedig nem kezd idült rángatózásba minden alkalommal, amikor felhozom a postát és kiterítem elé az újabb csekkeket.

last2
Utoljára látom talán

Siratjuk kicsit az öreglányt, mert jó és hűséges autó volt, de úgy tűnik, szerető gazdákhoz megy - remélem, még sokáig élvezi az életet náluk. Nekünk meg itt lesz IIH, aki kevesebb kilométerrel, jobb állapotban kezdi pályafutását, mint EFY tette nyolc évvel ezelőtt. Remélem, így egy újabb nyolcasra jó lesz ő is.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr365758290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

srank 2014.01.19. 07:47:38

most komolyan, 2006-2014-ig egy 1,2 tonnás kocsi 30 éves 75 lóerővel és ilyen autós újságírók fikázhatnak vádsziúj tesztautókat a menetteljesítményükért ?
Hogy van gusztusa egyáltalán beleülni a régi kocsiba, kb. , olyan , mint ha a mislencsillagos étteremből kéne átülni az üzemi konyhára ...

srank 2014.01.19. 07:50:26

jajj bocs most olvasom a régi posztját, 126Nm, akkor visszaszívtam mindent :D

kisaudi 2014.01.19. 08:09:43

@srank: lenne igazság abban amit mondasz, de a neje használta...

zootyo 2014.01.19. 08:11:56

De jól esett végre ez az olvasnivaló. Köszi.

bajan 2014.01.19. 08:18:00

@srank:

Na ja mert a michelin csillagos étterem kritikusai mind minimum michelin csillagos étterem tulajdonosok is mi?!

Minek olvasod ha nem tetszik? Nem hiszem hogy titok volt hogy a Csikós család milyen autókat kedvel. Ez így elég troll szagú ám!

Nancsi 2014.01.19. 08:19:34

@srank: Az új autók menetteljesítményét mikor használod ki? Talán csak előzéskor. Ott meg vissza lehet kapcsolni, meg meg lehet tanulni hamar, hogy mi az a biztonságos mennyiségű hely, amivel az adott autóval még lehet előzni. Komfortban meg mocskos jók ezek az autók. Enyém is idén lesz 20 éves, 3000 fölé nemigen pörgetem (6500-tól volna piros), vagyis a teljesítménye elég, viszont mikor látom hogy a kollégák vesznek mondjuk 5 éves használtat, és belenézek, hát fapadot látok mindenhol... Pedig ráköltik azt a 1.5-2 MFt-ot mind. Én annyiból inkább felújítom a konyhát meg a fürdőszobát, és adok még 4-6 évet az öreg sasnak.

Nyilván több az öreg autóval a gond mint egy újabbal, de aki ezt vállalja - vagy azért mert eleve keveset megy, így nem érdemes drága autót tartania, vagy azért mert hobbija a szerelés - azoknak nagyon is valós alternatíva az öreg vas, első számú autónak is.

Spinnaker 2014.01.19. 08:23:07

Gratula az új kocsihoz!

Viszont nyugtassatok meg, hogy a két mondat között nincs összefüggés:

"...a vákuumszivattyú membránja alól is dőlni kezdett az olaj, és ahogy várható volt, ezzel párhuzamban a fékhatás is halványodni kezdett."

"Aztán Kati még az év decemberének elején megtalált egy Almerát hátulról a Merci orrával, amikor épp rohant munkába"

Üdv.

Never 2014.01.19. 08:23:27

@srank: Minek a csillió lóerő, ha ésszerű használat mellett kell belőle 50? Tanulságos tud lenni egy OBD2 olvasó (tudom, a 190D-ben még nincs OBD2 csatlakozó...), amivel meg lehet nézni, hogy ténylegesen mennyi teljesítményt is hív el az ember normális esetben egy autónál, szabályos közlekedésnél.

Ha autóskártyát akar valaki játszani a szomszéddal, akkor persze fontos, hogy "nekem most olyanom van, ami 299-et tud, neked meg csak 298-at", de a napi, racionális használatban egy megfelelő teljesítményű (és még inkább megfelelő nyomatékú) autó pont elég - ha pedig valakinek hosszabbítani kell valamilyen testrészeit, amivel elégedetlen (a cikkben foglalt eset és az ott levő két szép gyermek alapján ez itt nem áll fenn...), akkor az vehet magának akármilyen májernek gondolt autót.

Kyrie Eleison 2014.01.19. 08:27:19

Jajmàr...feküdj vissza, kelj fel újra, elsőre nem sikerült rendesen:) Azèrt van ez, mert 1.: szereti az öreg autót, 2.: van mit olvasnod vasàrnap reggel? Van. Akkor?
Ideje volt az upgrade-nek, ès úgy fest, jól sikerült! Gratula!;)

bajan 2014.01.19. 08:27:51

Nagyon jó írás, egész rákívántam egy hasonló "új" autóra (na nem mercire mert az nem az én világom).

Kyrie Eleison 2014.01.19. 08:28:23

Ja...ez srank-komànak szólt:)))

Vajda László Zoltán (törölt) 2014.01.19. 08:34:42

Egyre nehezebb jó mézet venni? Nem a bevásárlóközpontokban hanem termelőtől kell mézet venni. A termelői méz garantáltan jó minőségű.

lyken 2014.01.19. 08:39:58

Első mai trollunk se ült még jó 20+éves autóban.
Meg az se nagyon érdekli, hogy a posztoló adott esetben 20 éve ujságír tesztautókról. Meg az se érdekli, hogy Csikós ezalatt kb kétszázszor annyi autóipari információt látott és dolgozott fel, mint amennyit egy troll egész életében fog. És talán éppen ezért a posztolónak egy kötőjele is relevánsabb, mint egy troll nyafogása.
Nyomj inkább egy Ctrl+W-t és menj el ferrari teszteket olvasgatni, az sokkal izgalmasabb lesz neked.

_____________ 2014.01.19. 08:41:42

Várós volt a poszt, még így, kikúrt másnaposan és élvezettel olvastam, köszönet érte.

Cockroach 2014.01.19. 08:44:58

hej, Csikós Úr, az a sárga Fiat 128-as Moretti kupé, csak óvatosan vele, mert az én parkolómban is ott pihen..... :)

a cikk jó. nem értem, miért kell fikázni más szellemi termékét, főleg, ha egy családtaggá vált autóról ír. ahogy egy veterán zsigulist (engem) sem fog soha senki megérteni, vagy egy olasz autó imádót (megint én), illetve bármely márka szerelmesét.

tisztelni kell az őrülteket, ha ő, saját kognitív disszonanciáját elismerve elfogadta ezt már.... ;)

Ádán 2014.01.19. 08:46:05

Egész kedvet kaptam egy 190-hez. Az még hiányzik a sorból. :)
Ismerem a 124-et, amit nem vettetek meg. Igaz hogy nincs tolóteteje, de nagyon rendesen karban volt tartva.

Cockroach 2014.01.19. 08:46:55

@lyken: ő az a fajta, akiről kiderül, hogy 14 éves, és osztja az észt, mert egyszer a garázsban álló dacia duster mellé csinált pelenka híján és azóta az az isten.......? :)

Egyallampolgar 2014.01.19. 08:50:10

Csikós úr milyen büszkén ír a flottája egyetlen autóként használt autójáról. Mennyire más ezekben a hangulat mint a Ponton, Puch, ütnivaló115 esetében(a szent115 és a játékbianchi talán nem illik a sorba).
Egyébként csak irigylem a rajongást, tapasztalatot, szakértelmet ami a mercik köré (is) gyűlt. Két szép autó. A végén két elégedett család, mindez Csikós úr tollából.
Jó volt olvasni!

istenbarma 2014.01.19. 08:58:41

@srank: úgy tűnik te nem tudod mi az a régi kocsi. mégis mivel jobb egy 190esnél akármelyik jellemtelen ázsiai tucatautó? egyik rondább mint a másik, kívülről belülről, és akkor fizetsz érte milliókat.

egyébként meg a "hogy van gusztusa dologhoz": a családban van egy zastava meg egy zafira, nem tudom kell-e mondanom hogy a zastavában mennyivel kényelmesebb az ülés, és lágyabban repít át a futómű az úthibákon. arról nem is beszélve, hogy a 8 év alatt amióta nálunk van 40 ezer ft lett szervízre költve, míg a zafirára 2-3 évente jutnak 150 ezres tételek.

Gácsfalvi Róbert 2014.01.19. 09:02:26

@srank: te idióta!! nem is éltél még mikor ezek a kocsik mentek, a mai fos műanyag a "autók" milyenek lesznek 30 év múlva??? A cikk meg egyszerűen fantasztikus és jók a fotók is, az írás meg fenomenális. Szókimondó vagyok.

karlmann 2014.01.19. 09:28:47

IIH, gratulálok! Az elején, ahogy elkezdtem olvasni, azt hittem, jön egy harmadik állólámpás is a sorba. Csak az zavar, hogy az autó túl jónak tűnik. Attól tartok IHH nem sok szerelős írásra számíthatunk!

porto 2014.01.19. 09:32:21

Mennyi megmondó ember van itt...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.01.19. 09:34:13

Nekem is kéne egy 190 es ha lenne belőle kombi.
De elég lenne egy 1,8 as is az sem fogyszt sokkal többet.

Schütii 2014.01.19. 09:41:57

Őszintén szólva Efyke már erősen bontószökevény-kategóriás (volt), nagy mázli hogy sikerült madárat fogni rá.

semmiselesz 2014.01.19. 09:45:36

@karlmann: Szarrá kell hajtani, aztán mehet a munka.

Szabványok 2014.01.19. 09:52:01

Úgy döntöttem, hogy nekem _kell_ egy tökéletes állapotú, tolótetős, fehér, 6hengeres(!) 190-es.
Nagyon-nagyon étvágygerjesztő volt ez a cikk.
A sok hülye, turbós, CO2csökkentett, köpőcsésze méretű, agyondizájnolt, cicaszemű, morcosított, műanyagból összepattintott, alkatrészutánpótlás nélküli, szerelhetetlen, havonta upgradelendő informatikával ellátott szar helyett végre egy AUTÓ. Egy autó, amit mérnökök terveztek és nem marketingesek, közgazdászok, managerek, olcsó bérű keleteurópai szoftvereshadak.
És nem, nem féltem a kékbálnákat, a teljes életciklusa alatt 1km-re vetítve ennek az autónak töredéke a környezetszennyezése, mint egy mai 99gCO2/km-s katasztrófának.

Ne sajnáljátok rá a pénzt, tegyétek rendbe, "gyári állapotba", tartsátok karban. Még mindig töredéke lesz a kmköltségetek, mint egy évi 1M amortizációjú, 60eFt az olajcsere, 200e a xenoncsere, DPF csere, félmillió ecu-csere vackon.

Sok örömet és sok-sok balesetmentes km-t az egész családnak!

A "A tolótető nálunk közszükséglet, a klíma nem" mondatért külön hála. Végre egy máik normális család.

Csikós Zsolt 2014.01.19. 09:52:02

@Spinnaker:
Nincs. Egyszerűen figyelmetlen volt.

@Vajda László Zoltán:
Ha elolvastad volna, akkor látnád: eddig is termelőtől vettük. Viszont ha figyeled a híreket: pusztulnak a méhek Magyarországon és egyre kevesebb a méz. És ezt érzi a végfelhasználó.

@Schütii:
Hát - ennyi autót nem lehet veteránként tartani, nem az volt vele a cél, hogy szalonállapotú maradjon. Az már rabszolgaság lenne.

Csikós Zsolt 2014.01.19. 09:53:44

@Szabványok:
Vigyázz, mert a 2.6 a 190-es legrosszabb motorja. Sokat eszik, nagyon orrnehézzé teszi ezt az egyébként finoman belőtt autót, nem igazán erős és problémás is. Inkább keress egy 2.3-16 V-t, az baromi jó.

Schütii 2014.01.19. 09:54:34

@karlmann: Nyugi, öreg autón mindig van mit csinálni, ha mindennapi használós, akkor pláne. Már helyből ott van egy javítóív, meg a festékleverődések.

zsg? 2014.01.19. 09:54:47

"olyan nőnek kellett autót találnom, aki már az ismeretségünk előtti időkben is Fiat 500-ra, Bogárra, és – úgyse hiszik el – állólámpás Mercire vágyott, és aki első saját pénzen vett autójaként egy gömbölyű Trabira szavazott"

Micsoda egymásra találás:) Ha kirepülnek a gyerekek és netán megszűnik az autós újságírás, akkor házassági tanácsadó irodát még nyithattok, tuti siker lenne:)

Csikós Zsolt 2014.01.19. 10:01:09

@srank:

Ezt olvastad?
belsoseg.blog.hu/2013/12/26/az_en_trollom_okos_es_eros

Csak hogy ne kelljen minden alkalommal litániát írnom.

Spinnaker 2014.01.19. 10:02:10

@Csikós Zsolt:
OK. Kösz. Bocs. Előfordul.

Üdv.

Szabványok 2014.01.19. 10:03:44

@srank:
Ez még rendes 75LE volt! A mai lovak nem rendesek.
Napi használatban felváltva vezetek egy 120LE-s Sierrát és egy 220LE-s, hathengeres modern BMW-t.
Persze 0-100-ig jobb a 220LE. Persze 180-nal felfelé az érdi emelkedőn jobb a BMW. De szabályos városi sebességtartományban, normál autózásnál már kellemesebb a Sierra azonnali, kiszámítható húzása, mint a BMW "elgondolkozom, áhá, ez tényleg gyorsítani, akar, akkor tekerem a VANOS-t egy kicsit, állítom azt egy kicsit, takarékosan pár mm3 benyát is beköpok, elkezdem hűteni a hűtővizet 110cfokról 80-ra, mert ott van teljesítmény...."
reakciója.
Próbáltál már egy szlalomversenyen egy Trabantot? Mert akkor tudnád, hogy nem minden a LE.
Ez az autó nem a gyorsulásról szól. Hanem arról, hogy egymillió km-t menj vele 140-nel az autópályán.

És akkor még az olyanról, mint a régi (RWD) autók kormánya, összehasonlítva a mai agyhalott elektromos szervókkal.

Rolla 2014.01.19. 10:06:44

"A megbízhatatlan állólámpás nem létező fogalom mint tudjuk"
A megbízhatatlan Toyota nem létező fogalom mint tudjuk. Szerintem. :) Ki szerint, mi :)

Szabványok 2014.01.19. 10:10:07

@Csikós Zsolt: Igen, az lenne a másik opció. De attól azért félek, mert a nagyobb fajlagos teljesítmény miatt és amiatt, hogy annak sportosabb az imidzse csak széthajtottak vannak belőle. Vagy én hajtanám szét.
Sokat fogyaszt? Nem számít. Nem spórolni veszem az autót, hanem használni.

Sajnos, ha 20 éves autóban gondolkozik az ember, nem lehet nagyon válogatós. Ritkán jön össze, hogy minden vágya teljesül, kompromisszumot kell kötnie. Ezért aztán lehet, hogy mégis E30 325i-t veszek öreg koromra. Természetesen fehéret, tolótetővel.

ujpistolpete 2014.01.19. 10:16:03

en csak azt nem ertem, hogy ennyi rozsdaval hogy megy at a muszakin egy auto?
amugy rakivantam ehy hasonlora
kosz Csik

Katana750 2014.01.19. 10:20:11

Hiba és balesetmentes közlekedést kívánok az egyik MSZP-s korifeust (Nyakó István)idézve az "új nóvum" használatához!

Wolfram 2014.01.19. 10:20:25

Hol ismerted meg a feleséged? El fogok járni oda... :)

nikarágja 2014.01.19. 10:25:03

Hú Zsolti! Jó, hogy otthagytad a cikkben "lebegni" a 2., volt székesfövárosi 190-et. Most nézhetek utána megvan-e még, ami gesztenyét kikapartál nekem (is):- ) A színe annak milyen, amit nem vettél/néztél meg? Ja és mit jelent, hogy "sikerült upgradelni is"? Kösz a jó-kitünö vasárnapkezdést, üdv!

b-gabee 2014.01.19. 10:26:41

Hát Csík, mindig visszatunkolsz az imádott mercik nézegetésének posványába. Éppen most kéne vennem valami használható verdát 5-600 körül, de nem merek 190-est, 124-est venni, inkább 1998-2001 közötti civic-eket és 323-asokat keresgélek. Erre meg van képed 470-ért venni egy majdnem hibátlan csillagost. És még a orrom alá is dörgölöd :-)
Adok 600 ezret, nem vennél nekem egy szép bengás, klímás csillagost?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.19. 10:30:42

Hm, fél milla lett volna kilakatolni azt a rozsdát? A fene tudja, az én autóm szörnyűbb állapotban volt, és azt 150-ért megcsinálták. Nem is nagyon gázul.
Mondjuk ezekkel az árakkal lehet, hogy jobban megérte másikat venni (főleg ilyen frankót), de nem vagyok benne biztos, hogy én nem tartottam volna meg. Még ha 500 ezret ment, akkor is.

Mondjuk az új szerzemény tényleg jónak tűnik :) (Vesd össze Bende kisbuszával, azért az nyűgösebb. )

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.19. 10:33:12

@srank: Khm. HA valami 75LE, és nem versenyautó, akkor azt nyugtázod, hogy 75LE, azért nem megy durván. De ha valamiben van 150 paci, és nem sokkal nehezebb az autó, és nem megy, az már tényleg gáz!

bda 2014.01.19. 10:37:06

@Nancsi:
Egyetértek veled. Az új autó tekintetében én még annyit hozzá fűznék, hogy sok Euro normás autó teljesítménye papíron lehet, hogy több csak az a kérdés, hogy ez az erő mikor jön elő belőle, 3000, 4000, 5000 fordulaton? 2000-ig meg jó ha van 50 paci a 140-ből, míg a régi 100 LE-ből meg 2000-nél meg már van mondjuk 80. Plusz még dobjuk hozzá azt is, hogy a 6-os váltó autópályán nyilván remek dolog, de "kertek alatti" útakon csak szenvedés és megöli a motor dinamikáját.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.19. 10:39:36

@Nancsi: "Az új autók menetteljesítményét mikor használod ki? Talán csak előzéskor. "
Múltkor, mikor ezt elkezdtem hangoztatni, nagyon le lettem hülyézve :S

decompression 2014.01.19. 10:49:06

@Rolla: én egy 156-os Alfát vezetek már hét éve. Nem hagyott ott sehol és a fenntartási költségei is bőven vállalhatóak, de a munkatársaimmal azért közfelkiáltással megszavaztuk, hogy ez nem lehet más, csak véletlen! :-D

Schütii 2014.01.19. 10:50:26

@ColT: Ahogy terjed a csóróság, úgy kerül előtérbe a racionális gondolkodás is. Pár évvel ezelőtt a 100 lóerős autó betegágynak számított, ma viszont már a 75 lóerő is mindenre elég.

United Steaks 2014.01.19. 10:51:09

@ColT:
A másik a "nem lehet vele felvenni a forgalom ritmusát".
Az 1.7 d-vel pont ugyan annyi idő átvergődnöm Pesten, mint az MV6-al.

decompression 2014.01.19. 10:52:49

@ujpistolpete: ha szerkezeti elemet nem érint a korrózió, akkor nagyjából leszarják. Illik azért ecsettel valami hasonló színű festékkel belemázolni, de többre nincs igény, max valami kpmnácinál. :-)

GRX 2014.01.19. 10:52:50

Ez a mézes történet a klasszikus win-win helyzet, ilyesmit oktatnak a sales tárgyalási tanfolyamokon :-)
Gratula az új-használt járgányhoz is, Zsolt!

redriot77 2014.01.19. 10:53:51

Gratula az IIH-hoz, szép darab. És igen, fakormány, faváltó, gagyifelni kizáró ok, aki ilyen cuccokkal csúfítja el az autóját attól más aljasság is kitelik! (mellesleg szerintem a fent felsorolt cikkekkel (+ fehér vagy sötétített index) lehet egy Mercedest merdzsóvá alakítani. )

subtotal 2014.01.19. 10:54:14

@Csikós Zsolt: Zsolt, nem kell szabadkozni, ez is egy használati módja az idősebb autónak. Ha bontóba toltad volna, ahogy az emberek 99%-a teszi ilyen idős autókkal, akkor se lehet senkinek egy szava sem.

Én is eladtam decemberben a kupét, érdekes anno nekem is a tolótető volt a kritérium, nem a klíma. 21,5 éves korához képest a srác, aki megvette, nem tudott semmibe belekötni, mert patentül rendben volt a kocsin minden :).
Mondjuk én nem akarok újra E36-ot venni, de még fogalmam sincs, mi lesz a második autó.

Csikós Zsolt 2014.01.19. 10:55:51

@nikarágja:
Ilyen sötétbarnás-szürke. Beszéltem az eladóval, a kipufogó előbb-utóbb cserére szorul, a hűtő szivárog (ad másikat), de rendben levő, rozsdamentes autónak mondta.

@ColT:
Ha egy ennél rozsdásabb autót szétszedtek+kilakatoltak+fényeztek (metálfény!)+üregvédtek+összeraktak 150-ért, annak nem lehet sok teteje. Vagy szörnyen néz ki, vagy egy év múlva rohadni kezd (esetleg hamarább), vagy mindkettő. Ha meg nem szedték szét, akkor inkább nem is mondok semmit... Ez tisztességesen egy 600 ezres munka, ha nem jön ki újabb hiba (mindig kijön), vagy adtál egy pofont a tudodminek :-)

Ennek mindene működik rendesen, zaja nincs, legnagyobb baja a belső tükör és a csak nagyjából elzárható középső fúvóka. Meg nincs rajta gitt, ami nekem többet ér egy bármennyire is fényes kaszninál, legalább látom, mivel kell majd szenvednem.

És megtaláltam közben a G-Kat beépítő papírját, minden hitelesítéssel! Nem véletlenül kék matricás ez.

Csikós Zsolt 2014.01.19. 10:57:39

@decompression:

Azért ha valaki odafigyel, hogy beindítás után megvárja, amíg a szelepállító megkapja az olajat (15 mp), az az Alfa is nagyon sokat elmegy. Meglep sokakat, mennyit. Csak használni kell, mert az állásban gyorsabban tönkremegy, mint más autó.

Arisztogatya 2014.01.19. 11:06:25

Zsolti, ha Szerdahelyen jarsz es kell jo hazi minosegi mez, akkor 4 euroert kapsz.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.19. 11:10:25

@Schütii: Én úgy 5 éve ültem valmai 75Le-s Kalózban, az erősebbnek tűnt, mint a saját 72 pacis (vót' valamikó') Escortom. Csodaálkoztam is, hogy akkor milyen az, ami 100+?

@Csikós Zsolt: Az már restaurálás :D Illetve nem tudhattad előre, lesz-e legalább olyan, amit megveszel. Mákod volt :)

Az enyémet nem kellett szétszedni-összerakni, többek között ezért is volt olcsóbb. Küszöb, tanklyuklemez, hátsó tartókat cserélték. Szerintem kéne az elején is dolgozni, de a kasztnis szerint még ráért. Mondjuk nem is azért ment a dolog, hogy most aztán olyan legyen, mint az új, hanem hogy ne essen szét :( Ezt teljesíti.
Ennek ellenére még mindig jobb, mint a hasonló 23 éves autók. A kasztnis is nézett, hogy jé, ennek nem tiszta olaj mindene, nem porlik az alja, minek hoztam ezt ide?

A képekről nem jött le, hogy miért kéne rettenetesen szétszedni a Mercit, bár persze láttunk már olyat, hogy kívül kis rozsda, belül nagy... De nekem ez nem tűnt olyan vészesnek...

lyken 2014.01.19. 11:13:03

@ColT: "A fene tudja, az én autóm szörnyűbb állapotban volt, és azt 150-ért megcsinálták."
Enyémet is hasonló áron, de ott olyan rész volt, hogy nem kellett megbontani. Vannak OT-re átvizsgázttós elképzeléseim egy felújítás keretében, de... Ha le kell bontani, akkor a szét+össze szerelési munkaórák elég rendesen megdobják az árat. Mondta a szerelő, hogy ha fullos lakatolást akarok, akkor számítsak rá, hogy ez-az majd még kiderül, úgyhogy az autó renoválás hamar 1-1,2M környékén tarthat. És akkor még csak szétszedte, meglakatolta, javította amit kell, aztán összerakta. Erre jön még a maradék finomhangolás, meg a belső szépészeti baszkuráció.

"Múltkor, mikor ezt elkezdtem hangoztatni, nagyon le lettem hülyézve"
Na és? Attól hogy hangosan és sokan mondják, még nem lesz igaz semmi. Lásd pl. a birkameneteseket vagy a télrenyárigumit fetisisztákat.

pickapu 2014.01.19. 11:15:03

Gratulálok hozzá és sok örömöt vele! :)

Bal3 · http://szamitogeporvos.wordpress.com/ 2014.01.19. 11:16:03

@Csikós Zsolt Áve Zsolt! Szeretnék az új autótok keresztapja lenni, neve legyen mától: HiHi :-) (minden szülinapján kap tőlem egy "flaska 2014-es évjáratú félszáraz" Motul olajat :-)

decompression 2014.01.19. 11:26:47

@Csikós Zsolt: hát menni megy, mert munkába járok vele szinte minden nap mióta megvan. :-)

(azt le sem megem írni, hogy azért szinte, mert ez többnyire a hűvös - reggel 10C° alatt - és/vagy esős napokat jelenti, mert ha jó idő van motorozok => nem akarom hogy egy fanboy/alfahater megtaláljon és felvilágosítson, hogy erre miért nem veszek valami mást)

Schütii 2014.01.19. 11:28:33

@ColT: Na igen, a papírforma az egy dolog. Nekem meg 77 lovam van 6000-en, viszont 3000-en ott van minden nyomaték amit tud, ez városban nagy áldás. Hiába lenne 100+ lóerő maximum, ha 4000 alatt csak kínlódás van haladás helyett.

kkn 2014.01.19. 11:29:34

Én tavaly tavasszal talán, egy csepeli Merci bontóból 5000-ért vettem olyan háromszög műanyagot a műszerfalra. Csak az nem bontott volt, hanem új, mivel sokan keresik, így tartanak azt.

Nekem, amikor még nem volt megpadkázva, akkor sem jött be a kanyartartása a 190-nek. Egy Merci guruval átnézettem. A hátsó bölcső első szilentjei ki voltak cserélve, a hátsó gömbcsuklós rudak is. Jó minőségű, Lemförder cuccokkal. Elől is lengőkarszilentek újak. Négy új rugó, szépen is állt. Elől új Bilstein csillapítók. Minden ki lett, ami rossznak tűnt. Egyenesben finoman rugózorr, de kanyarban nekem olyan nagyon bedőlős volt, és anyám 2006-os 1.2 Poloja sokkal jobban feküdte ugyanazokat a kanyarokat, mint a 190, sok lengőkar ide-vagy oda.

Tavaly nagy nehezen eladtam 315E-éert. Mert benzines automata volt. Én imádtam az elektormos tolótetőt. Annak is kék volt a belseje, nekem hervasztó. pedig szeretem a kéket, de ez nem jött be.
Egy milla beleúszott gumival, olajjal, egyebekkel, de még kellett volna pár száz, hogy minden jó legyen, ami nem volt az. Szerencsére jó volt korrózió ügyben. 45-ből megvoltak a küszöbök az emelőknél, meg a sárvédőív kirepedése a hátsó ajtónál, meg a csominyílás éle. A motortéri lemezei pl. patyolatok voltak.
Aki megvette, annak már nem kell sokat áldoznia rá. Bár a Pierburg 2E-E karbija, akkor még nem az igazi.
Szép autó volt, de kellett egy napi melóba ingázáshoz való, és másikra nem volt külön pénzem. Ez a benyás automata nem volt az a keveset kajáló fajta.

kepfeltoltes.hu/140119/ScreenShot001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/140119/ScreenShot004_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/140119/ScreenShot003_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kkn 2014.01.19. 11:33:37

@b-gabee: Inkább vegyél Civicet. Ilyet meg akkor, ha már mindened megvan, és kell egy hobbiautó, és nem számolod, mennyit költesz rá.
Bár, ha nem zavar, ha egy alattad lévő autónak vannak ilyen-olyan hibái, és a lényeg, hogy gurul ( már ha nincsen valami elektronikai hibája, mint egy kifeküdt lambda-szonda, esetleg túlfeszültség-szabályozó relé, vagy bedöglő generátor, amikkel eléggé rapszodikus a működése, míg ki nem derül, mi a ludas ), akkor jó lesz az is.

decompression 2014.01.19. 11:35:38

@kefete: nagyon póz! Kössz a linket! :-D

DeezL 2014.01.19. 11:36:37

@Rolla: nekem is volt egy Hiace amivel csak a gond volt 2 évig,végül eladtam egy haveromnak nála meg kevés gondja volt már...érdekes:)@Csikós Zsolt: ezzel teljesen egyet értek,voltak alfáim nekem is.. a 190es jó vétel volt,nekem 2.5ös szívódiesel változatban volt 1 évet ,csak városi autónak,de jó volt!

sunblind 2014.01.19. 11:38:59

"Remélem rövidesen elévül az egész, ez még jobban aláhúzná a véleményemet, hogy a magyar rendőrség igazából csak arra jó, hogy törvénytisztelő, ám néha kisebb szabályokat megszegő állampolgárokat fejőstehénnek használjon, míg az igazán káros elemeket futni hagyja."

Majd hátha te is kapsz levelet valami félkegyelműtől, aki elmagyarázza, hogy fejétőlbűzlikahal, meg amúgy milyen rendes istenfélő emberek ezek egytől egyig, akik fillérekért kockáztatják a legnemesebb szerveiket, csakhát a költségvetés/parancs/csillagállás. És hát ők is csak emberek akik a szabadidejüket hányják a tűzre, az hálátlan állampolgárok védelmében.

Mindenesetre addig is, meglepő módon betűre egy véleményen vagyunk.

NperA 2014.01.19. 11:39:37

Lesz Kareszos poszt is nemsokára?

Schütii 2014.01.19. 11:48:02

@DeezL: Ez úgy lehet hogy ami neked gond, az másnak nem biztos hogy eléri az ingerküszöbét. Vagy megcsináltál már rajta mindent és jó lett volna nálad is, de már mennie kellett mert lemondtál róla.

Csikós Zsolt 2014.01.19. 11:49:57

@ColT:
Főleg a küszöb miatt, illetve az elejét is húzatni kell, azt úgy lehet tisztességesen, ha leveszed az ütközőt, akkor már mindig találsz dolgokat a doblemezen... Hiszen tudod :-)

@sunblind:
Ott a pont - a fejétől bűzlik a hal... :-)

@NperA:
Lesz, lesz, csak annyit mondok - előkamra.

pobeda 2014.01.19. 11:53:05

@Szabványok: Ahogy a C Merga megjelenésekor mondták: régen a költségek határozták meg az árat, ma az ár(kategória) határozza meg a költségeket.

Lomha 8V 2014.01.19. 11:53:49

Király, gratulálok! Imádom a 190-est, már attól féltem, hogy a végén egy sem marad nálatok (mármint a Totalcar-nál). Mondjuk ez amilyen szép állapotban van, nem lesz gyakori vendég a bejegyzések között, de remélem azért néha írsz róla pár szót. :)

b-gabee 2014.01.19. 11:59:21

@kkn: Köszi, hasonló az én gondolatom is. Még vacilálok a civic és a 323 között. Omm csináljon egy összehasonlító használt tesztet palóc stílusban!

kasu 2014.01.19. 12:04:44

Értem, tisztelem a régi jó autók imádatát, az egész életérzést. Olvasva és nézelődve a világban... basszus az jut eszembe, hogy egy mai Merci mennyire jó és jó lenne mindennapi használatra:-)) Ok ez nem arról szól, amiről ti beszéltek, mégis azt hiszem boldog az az ember, aki szereti az autót és nem kivagyiságból ül Mercibe, vagyis megengedheti magának, egótornáztási vágy nélkül, csak szeretetből. Tudom milyen ülni bennük, hogyan mennek, sok mindent. Szerintem pazar világ. Mint régen/ ma a régiek, akár a többiekhez képest is.
Ami jó, az jó!

Józsi a guminagykeres 2014.01.19. 12:07:49

@Csikós Zsolt: "Inkább keress egy 2.3-16 V-t, az baromi jó."
Lassan már olyannal sem jár halandó földi ember,ugyanúgy,mint egy E500-al.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2014.01.19. 12:18:01

No offense, nem szeretnék trollkodni, de... az autó rendes kitakarításával nem vártam volna 8 évet. Persze, biztos kemény munka volt végre leszedni az üléshuzatókat, de már csak magam miatt is évente kimostam volna az összeset, nem csak eladásra felkészítem az autót.
Érthetetlen, hogy miért csak ilyenkor derül ki a többség számára, mennyire gyönyörű is tud lenni a beljese ha nem hanyagolja el a takarítást.
Már csak a telibeszilikonozás hiányzott volna az autópiacos-feelinghez.

venturaea 2014.01.19. 12:18:54

@NperA: biztos lesz, ahogy Csikóst ismerem megint belenyúlt valami szarba. Vihetne magával valakit aki ér az autókhoz...

KawaBazsy 2014.01.19. 12:21:57

Gratula a jó vételhez!
Anno egy haveromnak volt 190E 2.0i aut, majd később egy 124-es 260E aut. Mindkettő jó kocsi volt, nekem a 190-es jobban tetszett kívül-belül, viszont a sorhatos motor sokkal jobban ment (a 2.0i kicsit kevéske volt a 4 gangos aut.-al), s nagyon jó volt a hangja. Kár, ha télleg olyan problémás, mert nekem is a 190E 2.6 lenne a tuti Merci.
Nekem is szaladgálós, nem sajnálós autót kellett vennem, s ugyanúgy alap követelmény a tetőablak. Klíma nem kell, a Celicában is csak azért kapcsolom be, h ne menjen tönkre.. Felmerült a 190, 124 is, de nem vagyok elég hozzáértő, h ilyen tuti darabot találjak. Viszont amióta kijött a Honda Vtec-E motorja, azóta fáj a fogam egy olyanra, úgyhogy Civic lett a cél, rövid, ezzel az erőforrással, s tetőablakkal. Találtam egy rendben levő példányt, már az újabb, 114 lovas verzióban (D15Z6), nem rohad, szépen jár a motor, sehol nem vastagabb a festék 300 mikronnál, s télen, csukva is tuti az üveg tető. Autóztam vele Pesten, s az agglomerációban, nagyrészt égett az "econo" lámpa, mert alul szegény keverékkel üzemel, s eddig 6 litert sem evett 100-on.. jó lesz ez. :-)

Magyar[HUN] 2014.01.19. 12:31:17

@Csikós Zsolt: Szép kis gép,gratula! Már akkor gyanús volt,hogy ismerős az autó,amikor mutattad a képeket,miközben ettük a csokis sütit a szerkesztőségben. :) Nap,mint nap elmentem mellette,mikor mentem suliba. Nem gondoltam volna,hogy később a Csikós családhoz kerül,kicsi a világ. :)

Kustor András 2014.01.19. 12:36:04

Nagyon jó írás, élveztem minden sorát. Gratulálok az új autóhoz!

DeezL 2014.01.19. 13:02:17

@bda: azért nem éppen mert mondjuk 100al mész 1750 körülforog 6.ban egy 2.4 Mjet ott rálépsz a gázra és történik valami:)

DeezL 2014.01.19. 13:07:35

@Schütii: hengerfejes volt többször is... nem bírta az igénybevételt,csak mivel tudtam,hogy a mentősökében mennyi km van meg stb ezért vettem egyet,de nem vált be ez van..leváltottam egy T4esre ami sokkal jobb volt !De ismerősnek volt a régebbi Hiace 9 személyes 2.4 szívó és mentek 18al pestre,a másik 9 személy egy T4es 2.4 szívóval a Transporter ment elöl az bírta a 140-150et a Hiace nem ,de ez van.... végül nagyobb teher kellett és a Transporter is ment a háztól ,de nem azért mert rossz volt

ZasTempra 2014.01.19. 13:08:04

@istenbarma: Nekem is van Zastavám, mellé vettem egy Temprát, azt eladtam 3 év múlva, utána egy dízel Tipo jött, most azt anyám hajtja. A Tipo helyett vettem egy TD75-ös Marea kombit, de még mindig a Zastava bírja magasan a legjobban a magyar utakat. :)
A vezetési élményéről, meg a hangulatáról ne is beszéljünk :)

DeezL 2014.01.19. 13:23:01

@ZasTempra: és a TD75 ös marea hogy viselkedik?

Uzi 2014.01.19. 13:46:07

Abban a rovinji kempingben mi is voltunk régebben, emlékszem arra a mobilházas részre a másik oldalán...

1127ccm 2014.01.19. 13:46:21

Mekkkora otlet! Mezzel lefizetni az eladot! Hatalmas. Ha en arulnam a barmimet tokre orulnek egy ilyen ajanlatnak!

Csikós Zsolt 2014.01.19. 13:47:01

@venturaea:
Aha, ahogy az előző 190-es is szar volt. Meg a zöld állólámpásom is. Hm.

@Magyar[HUN]:
És milyen jó volt az a süti! Ha eszembe jut, máris folyik a nyálam.

Magyar[HUN] 2014.01.19. 13:53:02

@Csikós Zsolt: Ha idén el tudok jutni a belsőség talira(eddig sose jött össze),akkor mindenképp viszek. :)

lyken 2014.01.19. 13:53:18

@gergo: "Érthetetlen, hogy miért csak ilyenkor derül ki a többség számára, mennyire gyönyörű is tud lenni a beljese..."

Mert egyeseknek van 2-3 gyereke. Ha a jövő adófizetőinek termelése mellett még van 1-2-3 hobbija is, akkor a feleség bevásárlóautójának alvázig megpucolása sokad rangú prioritássá válik.

Phxmike 2014.01.19. 13:54:53

Szia Csik! A pontos cikkek lecsengese ota nem talaltam jo olvasnivalot de ez most megint tetszett (a pontonos vegefele mar nem annyira).
Nekem is volt 190-es Mercim pont mikor belgiumban tanultam igy aztan egyetemre jaras helyett a kolis haverokkal fizettetve a benzint bejartam ott a kornyekbeli europat. Egyszer sem hagyott ott sehol pedig az enyem szerintem rosszabb allapotu volt mint a tied. Nagyon megbizhato auto. Jo pelda erre hogy mikor egyszer Parizsban voltunk a Sacre cure ovezte szuk utcakban kanyarogva lassan mar igencsak melegedett a motor elerte a jelzo a piros tartomanyt. Meg kellett allnom es kicsit felnyitva a motorhaztetot huteni. Nem tudtam mi baja van este volt sotet nem is volt kedvem keresgetni igy kicsi hutes utan visszaindultunk belgiumba. A kocsinak semmi baja nem lett es utana ez a hiba nem is jott elo tobbe. Mikor ket honappal kesobb hazajottem akkor itthon derult ki hogy a ventillator kapcsoloja nem jo es igy egesz vegig ventillator nelkul vezettem a kocsit :) Tudom az en hibam. Viszont ez is remek bizonyitek arra hogy meg igy menetszel alltal hutve is milyen remekul megtervezett rendszer volt ez. Egyedul Parizs fogott ki kicsit rajta.

Az enyem meg a regebbi nem teleoldalas szeria volt a rozsdasodassal ugyanugy problemak voltak es nalam az ulesek nem voltak ilyen szepek. Az auto aztan elment es en 14 eve azota is vagytam ujra mercire leginkabb a balna es a jockey ewing w116-osa tetszett. Vegul hosszu ido utan ugy dontottem az almoknak is valosagga kell valniuk hagyjuk a sok modern vackot meg az esszeru kompromisszumokat es decemberben vettem egy W140 S300-at :)))) Imadnivalo vegre rendes kocsiban ulok. 1998-as utolso szerias mindene tokeletes hibatlan.
Viszont most olvasva a cikket szinte egybol kedvet kaptam megint egy 190-eshez is. Ideje a flottat tovabb bovitenem nekem is. Elkezdek kocsikat nezegetni olcson :)

Apropo ha valaki ezt olvassa es otthon van a W140-esekben csereljunk email cimet sok dologban szeretnek tanacsot kerni:
- kiegett a muszerfalvilagitas fele igy ki kene szednem a helyerol a muszeregyseget de a forumokat olvasgatva macerasnak tunik es speci merci kiszedo kallantyut javasolnak hozza
- egyik nagy banatom es majdnem nem vettem meg az amugy tokeletes autot hogy az ulesek bar futotott borulesek de nem elektromos memorias. van barkinek tapasztalata abban hogy lehet nem elektromos ules helyere elektromosat tenni? ugy ertem mennyire valoszinu hogy a kabelek utt vannak csak veszek egy elektromos ulest meg egy vezerlopanelt az ajtora es osszelegozva mukodni fog?
- fogyasztasi gondjaim vannak de ebben nem vagyok biztos ez a 300D a 177 loeros kesobbi model es nekem eddig ket tankolas utan 11.6 es 10.8 jott ki atlagfogyasztasnak. ezt soknak tartom. 8-9 korul szamitottam autopalyan meg foleg. tehat gond van vagy ez normalis?

Szoval ez egy hirdetes is egyben. W140 szakertovel email cimet cserelnek es leveleznek. Kulfoldon lakom es az itteni nyelvi nehezsegek miatt valamint a bizalom teljes hianya a helyi szerelok iranyaba okan hazai segitseget szeretnek kerni :)

Phxmike 2014.01.19. 13:57:54

Upsz azt elfelejtettem mondani hogy tetszik az uj 190-es csak azt sajnalom nagyon hogy ugyanolyan szinu. En ha hat ev utan valtanek akkor szivesebben nezegetnek egy uj szint. Persze tudom hogy ez nem uj auto nem valasztek kerdese hanem az allapot miatt azt veszi az ember amit muszakilag jonak tart.

Azert ezt meg el akartam mondani de igy is gratulalok az uj szerzemenyhez es balesetmentes kovetkezo 400 ezer kilometert kivanok hozza szerte europaban :)

mehemed 2014.01.19. 14:08:00

@Never: haha ekkora marhaságot :D

Józsi a guminagykeres 2014.01.19. 14:09:21

@Phxmike:" Upsz azt elfelejtettem mondani hogy tetszik az uj 190-es csak azt sajnalom nagyon hogy ugyanolyan szinu"
Színtévesztő vagy-e?

mehemed 2014.01.19. 14:11:59

lehet szeretni a régi kocsikat, de nem napi használatra valók. van egy ilyen svájci közmondás, ha ki akarsz cseszni a szomszéddal adj neki egy javithatatlan órát.

Józsi a guminagykeres 2014.01.19. 14:16:07

@Phxmike: W140, több mint 2 tonna, 3liter turbódízel,csak a szotyiárus tulajok szerint tud az elmenni 8 literrel. Nagybátyámnak volt 150 lovas korai verzió úgy 12éve, soha nem ment 10 alá, de Bp-en 13 volt az kb.

Szkenner Üzemeltető Szerver a.k.a. SZÜSZ 2014.01.19. 14:23:41

Kedves Zsolt!
Köszönjük az újabb cikket, hogy megosztottál velünk egy, az autóidat és családodat érintő történetet! :)
Amit szeretnék mondani, az inkább a december végi, trollokkal kapcsolatos cikkednek szól, melyet már fent linkeltél is valakinek, de mivel ott nem volt hozzászólási lehetőség, most pótolom.
Számomra az az írásod egy iszonyatosan kiábrándító és perverz iromány volt, részedről! Ne haragudj, de amit ott összehordtál, az (nincs szebb szó)gyomorforgató volt! Az "ondószagú" szóig bírtam elolvasni.
Ennél azért kulturáltabbnak képzeltelek. Kérlek, ne gondolj semmiféle prűd kispolgárnak, csak nem értem, hogy milyen szintű sértés kellett neked ahhoz, hogy ilyen stílust vess képernyőre.
Tisztában vagyok vele, hogy írásod egy adott célcsoportnak szántad, és akinek nem inge (jelesül nekem), ne vegye magára.
Nem is tudnám, hiszen sosem trollkodtam, és ez le is ellenőrizhető részedről könnyen!
Úgy gondolom, ha egy hírportál, vagy blog lehetőséget ad az olvasói hozzászólásokra, akkor ott, túlfeszített és értékzavaros világunknak köszönhetően, kénytelen-kelletlen megjelennek a (főként a szerkesztők felé, de gyakran az olvasótársak felé irányuló) frusztrációk ilyen-olyan formában, mellyel a szerkesztők két dolgot tehetnek:
1, Kimoderálják, ezzel olajat öntve a tűzre. (még nagyobb frusztrációt hozva létre)
2, Szó nélkül hagyják, hiszen a tűz is kialszik, ha nem táplálják.
A fórumozás, kommentelés sajnos, egy ilyen műfaj. De ha belőled egy frusztrált ember viselkedése, virtuális ömlengése, frusztrációt vált ki, akkor nálad is baj van, mert ami benned nincs, az nem hat rád. (Lehet, hogy titokban te is nagy troll vagy? :) Vagy hovatovább vágysz mások trollkodására, hogy rájuk mutathass: Te troll vagy!)
Ha nincs így, amit nagyon remélek, akkor csak nevess rajtuk egyet!
Ha téged mégis zavarnak a trollok, akkor csak annyit mondhatok: Egy írásodhoz se engedj hozzászólást!
Végezetül, megosztanék néhány "ősi" bölcsességet:
Ha le akarod győzni az ellenségedet, ne végy róla tudomást!
Ne vitatkozz hülyékkel, mert lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal!
Kívánok neked további jó munkát és sok élményt a jó cikkek megírásához!

Schütii 2014.01.19. 14:28:49

@DeezL: Ha csak a végsebességgel történő haladástól kihengerfejesedik, akkor ott más baj is van, főleg a hűtőrendszer körül (vízkövesedés, dugulás a hűtőben, levegősség, ventilátor viszkója kukás, stb). Ebből aztán jönnek a tévesen levont következtetések a márkák megítélésekor.

Hun_Fighter 2014.01.19. 14:36:19

Merci dologhoz nem sokat tudok írni, de az a véleményem, hogy az Autó Magazinnál verhetik a fejüket a falba, amiért Csikóssal nem kötöttek 150 éves szerződést. Szerintem Magyarhon legjobb, legstílusosabb autós újságírója. Kivéve, mikor néha elgurul a gyógyszere, de hát kinél nem...

Schütii 2014.01.19. 14:39:22

@Phxmike: Az még nem közvtelen befecskendezéses (CDI) motor + 2 tonna önsúly, automata váltó stb. Normálisnak mondható a fogyasztása.

l_andras 2014.01.19. 14:52:59

@srank: Egyébként a Michelin csillagos szakácsoknak általában az egyszerű mamafőztje (mármint a saját mamájuk, nagyanyjuk ésígytovább) a kedvencük. Muhahaha.

avc 2014.01.19. 15:03:22

@Csikós Zsolt:
nem csak az Alfa nem szeret állni, a Lancia sem - másfél évig állt az Y-om, aztán most, hogy a feleségem visszament dolgozni, és csinálja a jogsit, mert a gyerekeket már hurcolászni kell, kiderült, hogy rengeteg minden szétmállott rajta, a csövek és szíjak mellett kuka lett a generátor, nem akart beindulni mind a 4 henger és az indítómotort is javítani kellett, pedig előtte napi használatban volt, nem volt semmi baja semminek

DeezL 2014.01.19. 15:38:00

@Schütii: tudom én azt,pedig az én Hiace-om esetében ott ezek a dolgok kizárhatóak,de fölösleges ezen vitatkozni.. a régi japánok benzinesben voltak az igaziak nem dieselben...

e1 · http://beszoltam.hu 2014.01.19. 15:39:49

Nálam azért egy dolog azért kiütötte a biztosítékot. Nyolc év alatt nem szedték le az üléshuzatot (én meg sem vettem volna úgy az autót, hogy nem nézek be alá) és nem pucolták ki a kocsit rendesen? Gyakorlatilag fogalmuk sem volt, hogy az üléshuzat alatt nem rohad, vagy penészedik valami, és ha jobban belegondolunk, 8 éven keresztül egy idegen mocskában utazhatott az egész család. Nem vagyok egy rendmániás, sőt, de azért inkább vagyok a saját mocskomban, mint máséban.
Ami a saját autómat illeti, nem mosom azt sem naponta, sőt, jelenleg már harmadik hónapja, és amíg nem kezdenek el nálunk sózni (egyelőre nincs mit), addig nem is fogom mosatni, de tavasztól őszig/télig, amíg nincs kint sok "dzsuva", rendszeresen takarítom az utasteret, szőnyegeket, és évente legalább egyszer teppelem az üléseket is. És utóbbit sem azért, mert koszosak lennének, hanem csak simán azért, hogy 5 év múlva és tiszták legyenek (az 5 éves koszt mégiscsak nehezebb kiszedni, mint a max. 1 éveset).
Tudom, hogy a női sofőrök, autótulajdonosok általában rosszabbak az autó tisztaságát illetően, de azért ez nekem már kicsit sok. Ha mástól nem, akkor legalább Csikóstól elvártam volna, hogy autóvétel után csináljon egy rendes nagytakarítást az autóban. Aztán pedig már az asszony dolga, hogy mennyire vigyáz rá.

U.i.: A családnak és főleg az családanyának az ilyen öreg autókban való utaztatásról is megvan a véleményem, de az már ezerszer le lett írva itt a Belsőségen a hozzászólásokban között. Csak annyit kívánok, hogy sose legyen szükség az autó passzív biztonsági védelmére.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.01.19. 15:40:24

>Apropó, tudja valaki, hol lehet olyan feszítőteleszkópot kapni, ami fél éven belül nem kezdi el ezt a szörnyű zörgést?

Hogyne. A céget úgy hívják, hogy Mercedes Benz, az alkatrész 47,73 euróba kerül kedvezmények nélkül. "Stossdämpfer" néven fut.

Schütii 2014.01.19. 15:40:48

@DeezL: Azért a sok japán Pick-up némileg ellentmond ennek.

DeezL 2014.01.19. 15:54:49

@Schütii: az oké,és idővel tervbe van véve,hogy veszek egy földet oda kell majd egy Pick-up ami japán lesz valszeg,vagy valami terepjáró.. de régi japán dieselekkel nem sok jó tapasztalatom van ,kivéve ha nem volt hajtva.
bár egy ismerősömnek elég sokáig volt egy Terranoja az elég jól bírta,és amit eladtam Hiace-t azóta nem volt vele HF baj,haver nem hajtós típus ,én viszont léptem neki .. de ez most számomra tárgytalan..meg a Hiace-es dolog sem érdekel már 2 évig meg volt sok km-t mentem vele az idő alatt,ennyi...

Csikós Zsolt 2014.01.19. 16:06:11

@Phxmike:
Teljesen más a szín, a régi pezsgőmetál volt, a mostani kékesszürke-metál.

@Szkenner Üzemeltető Szerver a.k.a. SZÜSZ:
Ülj itt, írj minden második hétvégén egy teljes vasárnapot elcsesző trollmágnest, néha nálad is kimegy a biztosíték. Amíg nem cseréltünk, nem tudunk róla beszélgetni. A mérhetetlen parasztságra, olvasás nélküli bekiabálásra pedig sehol nincs mód a neten, csak a rettenet bulvár oldalakon. Ez még nem az.

Józsi a guminagykeres 2014.01.19. 16:17:49

@e1: pár éve láttam a 6-os úton egy logan és egy w201 frontális találkozását. A logan gyakorlatilag le lett gyalulva,szét kellett nyitni az egészet a sérültek kiszabadîtásához.A 201esen meg elmentek talán a nyúlványok is. Nem véletlenül szeretik a kaszkadőrök sem az öreg Mercedeseket.

2014.01.19. 16:20:42

Azt nem értem, hogy képes valaki nyolc éven át létezni egy autóban, ami még nem volt tisztességgel kitakarítva. Hogy létezhet, hogy az eladás előtt egy héttel derül ki, hogy milyen szép az üléskárpitja annak az autónak, amiben nyolc éve ülünk. Hogy miért az eladás előtt vesszük csak elő a porszívót, hogy az autó, lehetőség szerint minél tisztább, és szebb legyen - másnak. Ha jól emlékszem, a 123-as Mercivel is pontosan ugyanez történt. Belekerült gyárival megyegyező színű ülés, és kárpit, majd friss kárpittisztítás és polírozás után ment eladósorba.

Nekem sokkal fontosabb volna, hogy amíg én használom legyen, lehetőség szerint minél szebb és tisztább.

grease monkey (törölt) 2014.01.19. 16:27:49

@Phxmike: "ki kene szednem a helyerol a muszeregyseget de a forumokat olvasgatva macerasnak tunik es speci merci kiszedo kallantyut javasolnak hozza"

Dehogy macerás, normális szerszám kell hozzá:
www.ebay.de/itm/200891259821
Lehet persze csavarhúzóval is feszegetni, aztán vagy eltörik a plexi, vagy nem.

"ugy ertem mennyire valoszinu hogy a kabelek utt vannak csak veszek egy elektromos ulest meg egy vezerlopanelt az ajtora es osszelegozva mukodni fog?"

Semennyire, nincs benne. A gyártók nem tesznek ajándékba drága plusz alkatrészeket egy autóba feleslegesen.

zöldi 2014.01.19. 16:48:08

Egy pillanatra majdnem trollokádsba kezdtem, hogy milyen már ugyanolyan sparmodellt venni, de ha belegondolok, motorommal simán megjátszanám ugyanezt, szóval "adom a lájkot" :D

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2014.01.19. 16:51:05

@lyken: Én azt olvastam, hogy leszedték az üléshuzatot és kiporszívózták. 8 év folyamatos használat után, pár nappal az eladás előtt. Most mindennel együtt fél nap alatt végeztek vele, mert retkesen nem vette volna meg senki.

c 2014.01.19. 16:56:40

@Szabványok:
Már 10 éve se lehetett szép 6 hengeres E30-at kapni.
Szép 325i nem horror áron idehaza esélytelen.
Talán a németeknél még akad, bár 4-5 éve volt a legolcsóbb. Azóta emelkedik az áruk.

Pepejoe 2014.01.19. 17:02:10

@e1:

Egyszóval, akinek nincs pénze, mondjuk 1.5-2 mill.-je (minimum) autót venni, ellenben van családja, az ne vegyen semmit mert öreg és veszélyes? Az maradjon otthon vagy menjen BKV.-val, vonattal és ha el kell menni vendégségbe vagy éjjel az ügyeletre, akkor ott az éjszakai járatok "sokasága" és egy 30 éves kékbusz a rajta tartózkodókkal együtt is 100X biztonságosabb éjjel 2-kor mint egy huszonX éves Merci?
Vagy: akinek nincs a fent említett pénzköteg a zsebében, az ne csináljon gyereket, ergo nem lesz családanya a csajából, így már mehet öreg autóval mint nem annyira szükséges és feláldozható személy.
Tökigazad van, végülis az önmegtartóztatáson múlik a dolog, ki kell tudni húzni időben és ennyi az egész.
A fajfenntartás ösztönét pedig majd elnyomjuk az anyagiak hiányában. Vagy mire gondoltál?
Hmmm?

MKati 2014.01.19. 17:08:33

@e1: Nem teljesen így volt, ugyanis a vezetőoldali üléshuzatot felemeltük és benéztünk alá. A többit csak szétszedéssel lehetett volna megnézni. Az üléshuzatok teljesen tiszták, szép állapotúak voltak, és jó szagúak. Akkor nem volt érdekes, hogy mi van alatta, nem akartam leszedni. Az autót rendszeresen kitakarítottam, mert 2 kicsi gyerekkel már 1-2 hónap után úsztunk a morzsában. (Ne jöjjön nekem senki azzal, hogy tilos az autóban enni, mert ezt képtelenség napi használatban megoldani.) Viszont egy dologra nagyon figyeltem, soha nem ittak cukros löttyöt a kocsiban, mindig csak vizet. Azt kiönthették, nem lett ragacsos semmi. Meg lehet nézni a leszedett huzatokat, főleg a nap és a használat miatt kopottak, de nem ragacsosak, mocskosak vagy zsírosak. Kéztörlő is mindig van nálam. Egyébként az "új" autó belseje elég koszos volt, ezért azonnal elvittem kárpittisztításra. Ha találok jó huzatot, vagy a régiről le tudom morzsolni a málló szivacsot, ez is huzatos lesz.

Bambano 2014.01.19. 17:23:26

Azé' bennem megállt kicsit az ütő, mikor a címlapos felütésben az van, hogy hűtlen lett, utána a kép alatt az, hogy ígéretes piros orr, és a képen van egy piros H astra is...

Elképzeltem, ahogy a vasárnapi cikkek ezentúl 5-10 mondatból állnak: Kati bevitte a márkaszervizbe a kocsit, rádugtáka tech2-t, kicserélték a modult és pont...

:)))

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2014.01.19. 17:23:54

Gratula!
De tényleg nem lehet megúszni egy kis karosszériázást 500k alatt?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.01.19. 17:50:44

@Csikós Zsolt: 2,3 16 V t?? Hahaha mutass egyet eladót a világon :-)

SwedishRunner 2014.01.19. 17:53:24

@Schütii: Nézd meg a magyar 190-es felhozatalt, ez minden volt, csak bontószökevény nem! Mostantól még szépen valaki elhasználja az enyészetig, az legalább 5 év...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.01.19. 17:58:41

@Csikós Zsolt: bocs az evoval kevertem :-)
Abból tényleg ritka a jó vagy horror áron van.

ikke i drift 2014.01.19. 18:00:06

@Józsi a guminagykeres:
az autó irányított törése védi meg a bent ülőket, nem az, ha betonkockaként viselkedik a kaszni. a lényeg az, hogy a karosszéria tervezett deformációja időben lehető legjobban elnyújtva feleméssze az ütközés energiáját úgy, hogy az utascella ne nagyon sérüljön.

SwedishRunner 2014.01.19. 18:01:41

@Gyurma73: Havernak van, 1 misi kereken, alku nincs! koszvörsz

ikke i drift 2014.01.19. 18:02:08

Csík, legyen sok örömötök az új gépben!

e1 · http://beszoltam.hu 2014.01.19. 18:11:20

@Pepejoe: Ezt te mondtad, nem én, ezért megkérlek ne add a saját szavaidat az én számban. Én a Csikós családról írtam, és még ha nem is ismerem pontosan az ő anyagi helyzetüket (amihez amúgy semmi közünk), azért azt tudni lehet, hogy abból a pénzből amit a sok járművükre költöttek/költenek, simán fen tudnának tartani egy talán kevésbé szerethető, de egy újabb és egyben biztonságosabb autót. Nem azt mondom, hogy egy új S80-as Volvo kell az asszonynak (bár kétségtelenül az egy nagyon jó megoldás, ha nem nézzük az árát), viszont ha nekem feleségem lenne és az anyagi lehetőségeim is megengednék, azt szeretném, hogy újabb és egyben biztonságosabb autóban kelljen utaznia. A Csikós családnak az anyagi helyzete szerintem olyan, hogy ha akarnák, akkor ott állhatna a garázsban egy fiatalabb Volvo. Az ő prioritásuk viszont más, és ez az ő döntésük, hogy nem így van Ennek köszönhetően nekünk itt van mit olvasnunk. Remélem, hogy sosem bánják meg.

hp2 2014.01.19. 18:15:58

Ennek az autónak a beltere nagyon tetszik. Kamaszkoromban mikor stoppoltunk az M7-en egy ilyen merci vett fel. A Balatonig menet fülig ért a szánk. Még soha nem hallottam olyan csendet autóban mint akkor. Mondjuk a fülem Zsigulik, Skodák stb-hez voltak szokva, de akkor is. Ja és fél óra alatt sem értünk még le soha Sóstóra. :) Szóval ez a merci megmaradt bennem. Amúgy a maiak nem tudják ugyanezt az élményt, múltkor ültem egy nagy bálna merci taxiban. Nem éreztem semmi különöset. Meleg volt meg csend, de semmi katarzis. Sok örömet az autóhoz.

e1 · http://beszoltam.hu 2014.01.19. 18:20:18

@MKati: Köszönöm a választ, így más mindjárt máshogy fest a dolog. A cikkből viszont az jött le, hogy sosem voltak leszedve az üléshuzatok és ez kiütötte nálam a biztosítékot.
A morzsákkal én természetesen nem jövök, mert miután behordom az autóba az első sarat vagy egyéb koszt a szőnyegre, utána már én is eszek és természetese morzsázok is az autóban. Gyerekekkel biztosan még nehezebb az ilyesmit betartani.
Az az üléshuzat pedig (annak ellenére, hogy én nem szeretem) jó dolog.

Schütii 2014.01.19. 18:20:20

@SwedishRunner: Nem "ahhoz képest" mondtam, EFY abszolút értelemben kukás, ilyen autót már "feláras" műszakira se lenne pofám elvinni, persze nem mindenki olyan nyúl mint én.

Gregorio 2014.01.19. 18:22:18

@SwedishRunner: 2.3 vagy 2.5? Lehet, h érdekelne...

SwedishRunner 2014.01.19. 18:23:44

@Gregorio: 2.3 16v, a Ke-jet össze lett válogatva, jól ment a gép..

dzsokk 2014.01.19. 18:23:54

Hm, 195/70R15 Nálatok nem vert be? Nekem a 195/65 mindig visszaperemezi a sárvédőket, igaz, az ET száma a felninek kisebb mint a gyári.

SwedishRunner 2014.01.19. 18:25:32

@Schütii: Én nekem volt ilyen mercim, igaz benzines, kukásabb volt, pofám is volt hozzá... Valamit rosszul csináltam diákként? Senki nem volt törve 5 év alatt, senki nem halt meg.... Mekkora mázli! Ugye? :)

Michel Djerzinski 2014.01.19. 18:26:20

@Szabványok: A "A tolótető nálunk közszükséglet, a klíma nem" mondatért külön hála. Végre egy máik normális család."

Ez baromság, de mindegy.

Schütii 2014.01.19. 18:39:25

@SwedishRunner: Fiatalság bolondság, tartja a mondás. :)

petofi sándor 2014.01.19. 19:10:39

nyugodt szivvel teli pofával lehet kirohogni az ujj autót lizingelo embereket egy ilyen 190 esbol.!!!! ezzel még a fiad is fog csapatni )))
apropó nem emlékszem ki irt cikket egy 5 os bmw rol,zold szinu volt azt hiszem és gondolkozott az eladáson! azzal az autóval mi lett? talán Bende T volt ,de nem vagyok biztos benne. nem tudja valaki,van e ujabb cikk rola vagy eladó az ???

Pepejoe 2014.01.19. 19:30:13

@e1:
Most már nem kell finomítanod, mindenki értette elsőre is a lényegét annak, amit leírtál. A gondolatmeneted világos volt és tisztán érthető, továbbá az is világos volt, hogy a Csikós családra teszel megjegyzést.
Az anyagi helyzetükhöz valóban semmi közöd, (és ha követnéd a velük kapcsolatos fejleményeket, talán fény gyúlna nálad, hogy erősen nincs kolbiból a kerítés őfeléjük) nyilván azért vannak olyan és annyi idős járműveik mert azért mert mirrmurr és hogy legyen mit kérdezned és min gondolkodnod, legyen mit véleményezned igen épületesen.
Visszatérve: ugyanolyan felelősségteljes emberek mint bárki más. Biztosnak tartom, hogy veled kapcsolatban is rengeteg kérdés merülne fel (és már fel is merült) ha témába kerülnél.

Nehogy én is megkérjelek valamire véletlenül.

qmatch 2014.01.19. 19:30:58

Szia Zsolt,
keveset (?) írsz mostanában, vagy nem "ilyen" érdekeset, nem is tudom; de ez tetszett, meg minden, ami a szavak között-mögött van.
Sokszor csábulok én is - főleg az ilyen cikkektől - egy hasonló keveset fogyasztó megbízható csataló felé, de nem vagyok elég bátor... meg nehéz lenne ott hagyni azt a suzukit, ami tizenvalahány éve csak megy-megáll-befordul ( szeretem az "unalmas" autókat).
Illetve nem is: igazából egyszer szeretnék egy ordas módon hörgő alapjárattól húzó vadbarmot, lehetőleg boxer motorral, valami kombi félét...ezekből elég kicsi a választék :) Jó lenne egy ilyennel játszani néha, amikor mindenkit kitettem már suliban meg ahol kell. De ilyenem talán később lesz, vagy addigra már nem is fog érdekelni - még egy-két "jó" kormányciklus, én meg addigra elmúlok ötven, belegondolni is rossz.
Nektek gratula, nekem a suzuki - nekik meg...

Benyoo95 2014.01.19. 19:38:48

Kezdőjogsisként az álláspont:
Vezettem már ezt-azt (tanulóautók, e46 320D, Fabia 1.4 pl.) de mindig instant vigyor, ha visszaülök a saját karbis, öreg, kicsi Cliomba. :) Ígyhát +1 az öregautónak!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.01.19. 19:40:51

@c: nem értem ezt a nagy E30 mániát, egy E36 összehasonlíthatatlanul jobb .
Főleg egy M3.
Abból volt igazi coupe is nem csak kétajtós szedán ,vagyis nincs ablakkeret.

1kutya 2014.01.19. 19:48:45

nagyon jó, gratula a "HIHI"-hez! ;)

egy baj azért lesz @Csikós Zsolt: 8 év múlva nem tudod majd lecserélni, mert már csak a tiednél rosszabb állapotúak lesznek a piacon, vagy patikák, amiket nem lehet megfizetni!

de nincs ezzel semmi baj, ha Kati uígy vigyáz erre is, mint az előzőre, meg rendesen karban lesz tartva, már érdemes lesz beleverni párszázezret, hogy menjen még nyolc évig.

utána meg már úgy is OT következik... :)

2014.01.19. 19:52:15

a helyzet az, hogy nem is értek eléggé az autókhoz, időm és kedvem sem lenne rá, hogy állandóan a kocsival foglalkozzam*, ezért nekem sosem lesz ilyen régi jószágom. Viszont ezekért az írásokért érdemes itt olvasgatni.

(*Max azt tudom elképzelni, hogy egyszer kurva gazdag leszek, és megveszem a legtökéletesebb 71-72 körüli Citroen DS-t)

Pufibá 2014.01.19. 19:52:31

Karesz,felkészültél?Az álmatlan éjszakákra? :-)

SwedishRunner 2014.01.19. 19:53:20

@Gyurma73: LoL, az egy EVO replika akart lenni először, már mindennek hirdette a csávókám, 2.3 16v, 2.5 16v, EVO I., EVO II. Amúgy tesóé' budaörsi. Az Egér úton még láthatod is néha...

e1 · http://beszoltam.hu 2014.01.19. 19:59:29

@Pepejoe: Elsősorban Csikós Zsoltnak (4.B diáknak) szólt a megjegyzés, akinek a klassz kis posztjait szoktuk itt olvasni vasárnaponként arról, hogy mennyire törődik autóival, javítgatja és szerelgeti azokat, stb. Nem az egész Csikós családnak, mert pl. a srácok tényleg nem tehetnek róla milyen autóban utaznak.
Másodsorban. Az összes szerelős posztot nem olvastam el, de biztos vagyok benne, hogy többségüket igen, szóval ha azok a dolgok amiket Csikós Zsolt leírt igazak, akkor valamilyen szinten minden olvasó belelát a családi kasszájukba.
Harmadszor. Abban, hogy a kerítés nincs kolbászból én is biztos vagyok, de ha fejben összeadod az összes autójuk és motorjuk fenntartási költségét, majd hozzáveszed azt, hogy ehhez még rendszeresen hozzájönnek a tesztautók (amelyek érthető okoknál fogva közvetetten csökkentik a kiadásokat), egy fiatalabb Volvo árát biztosan meg lehetne találni a kasszában.
Negyedszer. Nem látom szükségesnek, hogy belemenjünk személyes dolgokba. Már így is többet írtam magamról, mint amennyit akartam.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.01.19. 20:04:21

@Csikós Zsolt: Lehet sokmindent mondani azzal a cikkek kapcsolatban, de tudod azért a cikkben nem éppen az "el sem olvassa, csak ír valamit" magatartásról volt szó, hanem sokszor a hibákat soroló emberekről. Azt pedig érdemes végiggondolni, hogy az oldal elég nagy ahhoz, hogy sokféle, különböző ember használja, sokféle különböző elvárással, elképzeléssel.

Tudod aki megáll egy balesetnél, vagy csak utas akár egy olyan autóba ami megáll, de látja a mögötte levők nem állnak meg és várja az újabb csattanásokat... Az utána kicsit máshogy fog vélekedni a Totalcar közeli kisasszony autójában lévő kicsit gyengébb fékről, a kis gyorshajtásról, stb kérdésről. És ha a kamionok tolják össze a sort, és a baleset kapcsán pár kocsival arrébb van halott is, akkor baromira nem lesz megértő a kamionosokat feldolgozó téma kapcsán. Mert, ha a sofőrök többsége nem vállalná a veszélyes mutatványokat, egy idő után nem lenne helyettük aki vállalja.

Troll vagy csak mást tapasztalt?

Az elégséges teljesítményről, magbízhatóságról, stb. is sokan mást és mást tapasztaltunk.

És persze van az oldal olvasói között fogyasztóvédő, vagy éppen sajtóetikával, stb. foglalkozó ember is, és másba fognak belekötni. Mint ahogy a környezetvédők is.

SwedishRunner 2014.01.19. 20:07:32

No akkor! 5 db topmodell volt w201-ből, a leggyakoribbtól a legritkább felé: 2.3 16v Cosworth, 2.5 16v Cosworth, 2.5 16v Evolution I., 2.5 16v Evolution II., 3.2 AMG.

A képen látható kocsi, egy 2.3 16v Cosworth motorral, illetve az EVO-k -Rieger tuning féle- koppintás kaszni szettjével. A hátsó nagy szárny EVO II.-re hajaz az első lökössel egyetemben, a többi az EVO I.-re.

A kocsi a gyengébbik 16 szelepes. Ezek ára 400 000HUF és 1 200 000HUF körül mozog, attól függően mennyire retek. Semmit nem kapni hozzájuk, utángyártott semmiből nincs. Külön szopacs a szintezős hátsó futómű, ami emlékeim szerint ebben nem működött. Mikor eltűnt a sokáig hirdetett törött darab Szentendréről, ez javulgatott de jobb nem lett.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.01.19. 20:10:05

@petofi sándor: azért a 25 éves meg az új autó közt van különbség,
Ennyi pénzért már majdnem e 46 os bmw t kapni 318i ami kb ugyanennyit fogyaszt az olcsóbb benzinből és megy is ha kell.
Azt is kiröhögnéd ebből a merciből?

Gregorio 2014.01.19. 20:29:20

@SwedishRunner: kérnék kontaktot és képeket e-mailben: dottore84@gmail.com A 2.3 nem sima K-Jet volt?

SwedishRunner 2014.01.19. 20:32:22

@Gregorio: még a '84-es 2.0 8v-m is KE-Jet volt ;)
Kontakt megy!

Józsi a guminagykeres 2014.01.19. 20:44:56

@SwedishRunner: mobilén 8000eur-nál kezdődnek a képről vállalható cossie-k.

petofi sándor 2014.01.19. 20:48:10

@Gyurma73: Na na na , azért ez más vágány szerintem. Semmi koze a két autónak egymáshoz. ha te ennyi pénzbol barátom e46 ost veszel akkor megkérek valakit hogy uljon be mellém és ugy ketten rohognénk ki ))) ahogy olcsóbb abenzin az lehet de tobbet eszik 5 literrel százon mint ez a merci.és olyan szinten széjjelfingott lefosott szart kapsz majd,hogy a benzinkutig nem jutsz el vele tankolni.a hitel jó dolog Széchenyi megmondta! csak nem ezekre a dolgokra kell felvenni, amin mindig csak vesziteni fogsz és sohasem nyersz rajta. inkább egy merci amivel eljárok még annyi ideig kb amennyi éves most mint egy beulos suzuki. hittunk a mesékbe már megint és beszopattak mindenkit ,sajnos és is ennek a levét ittam meg mint magyar vállalkozó,az ország tonkre ment mellettem és utana én is, mert kellett a beulos suzuki mindenkinek,meg a 30 éves házhitel. sajnos errol nem tehet az aki felvette mert ugye nem tudhatta ,hogy ezzel gyujtotta meg a c4 zsinórját!!de robbant és sziv mindenki. és te még mindig a faszom széjjelbaszott bmw t emlegeted amit 20 an csaptak szét már németországba!! nem tudom mekkora pofon kell még de végulis mindeggy ,mert fel vagyunk már ébredve de sajnos hulyék azok maradtunk ugyanugy. sajnos a bmw se lesz jobb,de legalabb rosszabb igen. olcsón ilyen autót ongyilkosság venni,nekem volt par bmw m ,de ami olcsó volt az szar is. na mindeggy ez a téma nem ide való de válság autónak ennél nem kell jobb ,se rosszabb. remek választás !!ugy ,hogy én bmw fanatikusnak mondom magam,ezért kérdeztem elobb az 5 ost is,hogy azzal mi van.

Csikós Zsolt 2014.01.19. 20:50:06

@1kutya:
Ettől én is nagyon parázok. 8 év múlva a legfiatalabb 190-es is 29 éves lesz, a C osztály pedig egy brutális rozsdaboglya, ráadásul az már számítógépes, vákuumos, mindenrossebb, fenntarthatatlan. Majd legfeljebb egy Punto lesz?

@Gyurma73:
Én igen :-DDDDD

@Gregorio:
2.3 K-Jet, 1.8 KE-Jet.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.01.19. 21:10:35

@petofi sándor: egy e36 ost viszont bőven kapsz , ami nekem belül jobban tetszik.
Ez a merci 6 körül fogyaszt városban a 318 meg 7 et,gondolom életedben nem volt, de holnap lefotózom az átlagfogyssztás mérőt.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.01.19. 21:12:49

@petofi sándor: aha te szerinted egy dízel merciben kevesebb km van mint egy benzines autóban? Szóval egy 25 éves autó jó egy 15 éves meg szar?:-)

petofi sándor 2014.01.19. 21:17:07

egy 25 éves merci jó, egy 15 éves bmw szar. igy helyes. ennyi pénzért persze!!

ikke i drift 2014.01.19. 21:24:06

@Józsi a guminagykeres:
karcmentes a hűtőrács, ez mitől lenne frontális ütközés? kapott egy baromi nagy pofont valahogy a bal oldalába és utána az orrával még lezúzta a szalagkorlátot. de a fő ütést szegények nem szemből kapták, ez a napnál is világosabb a kép alapján.

Csikós Zsolt 2014.01.19. 21:27:22

@Gyurma73:

E46 318i legalját kapod ennyiért, ebből az a szint a 220 ezer HUF...

2014.01.19. 21:28:20

Most olvastam el újra Csikós Zsolt "Ha jó nincs, ló a szamár is" című 2009-es írását. Nem először és bizonyára nem is utoljára.

Csikós Zsolt 2014.01.19. 21:30:05

@e1:
Itt van egy számomra vállalható másik kolléga véleménye erről az egész újautó-mániáról. Nagyon igaza van, én is tojok az új autókra, mert nincs ízük. Életed csak egy van, ha kevés a pénzed, abból kell valami, amit szeretsz, mert eunuchként halsz meg. Bolla Gyuri, tesztautó:

www.youtube.com/watch?v=t343qh1kuuE

csongiaparaszt 2014.01.19. 21:31:03

Gratula. Autókérdés megoldva a következő 8 évre. :)

1kutya 2014.01.19. 21:40:06

@Csikós Zsolt: addigra Kati is kigyógyul a 190-es szindrómából - mint ahogy kigyógyult az állólámpásból - és lehet venned egy "vidéki orvos, nemdohányzó, keveset futott, női sofőr" c mercit (ha rám hallgatsz 200 kompresszor:)

1kutya 2014.01.19. 21:41:44

@1kutya: de inkább én a helyedben a felújítást választanám... ;)

Hun_Fighter 2014.01.19. 21:54:19

@Csikós Zsolt: Azért AZ a posztod nálam is kicsit kiverte a biztosítékot, pedig én akár kaphatnék hivatásos Csikós rajongó igazolványt is. De ami sok, az sok(k). Az ott sok volt, ennyi, nem több. Na, megyek és elolvasom az "Egy firkász égései a Rolls bemutatón" című írást. Századszor... :I

Csikós Zsolt 2014.01.19. 21:54:53

@1kutya:
Csakhogy az egy szar. Nézz népítéletet, meglátod. Olyan korú C-t nem vesz az ember. A kettővel későbbit talán.

Csikós Zsolt 2014.01.19. 22:06:39

@Hun_Fighter:

Minden a mennyiség. Van idő, amikor elkezded írni a sztorijaidat, komolyan hiszel benne, hogy egy mérsékelt és összetett gondolkodású européer vagy, kicsit béna, de nem szégyelled nagyon, hiszen felvállaljuk.

Aztán írsz még 200 posztot. A 200 posztban találkozol 800 rendkívül rosszindulatú, ha nem rosszindulatú, akkor egyenesen irigy, számon kérő, felelősségre vonó illetővel, akik néha a legmocskosabb módon beszólnak, 95 százalékban alaptalanul, ha van alapja, megköszönöd, kijavítod, gazdagodsz magad is, a többinél még azt is pontosan tudod, milyen tévhit, milyen fél-olvasás miatt horgadt fel a nejlonzacskóban nevelkedett másik. Mindezt általában vasárnap. És akkor beindul az erózió. És nem moderálsz, próbálsz megbeszélni, próbálod az európai kultúra vívmányait használni, hiszen értelmes emberek vagyunk. Lepereg róluk, rájössz, hogy alapvetően input-only illetőkkel van dolgod. És egy ponton elszakad a cérna. Nem káromkodsz, de hogy értsék, beleteszel egy-két súlyos szót, mert ahogy a bűnöző is csak abból ért, ha pépesre verik, itt is csak az hallatszik át, ha olyan szintre mész, ahol ők mozognak. Hát ez. Nekem se otthonos.

petofi sándor 2014.01.19. 22:12:22

94 es c class van a faternak 130 ezer km el vette meg anno. rozsda marja rendesen ,de teljesen rendbe hozatta, illetve a hengerfej lett sikolva tomités cserélve 1x .azt hiszem ennyi. a kp zár szarakodik néha benne ,meg a futés nem fuj meleget jobb oldalt valamiért de ezt igy vette . amugy nagyon jó vezetni, teljesen más mint barmi mást. olyan mercis futómu van alatta.

petofi sándor 2014.01.19. 22:13:40

c 180 as 1.8 benzin átlag 7 liter ,nem városban lakik.

grease monkey (törölt) 2014.01.19. 22:35:49

@Csikós Zsolt: Meg is szopatta magát a rögeszméjével rendesen. Onnan indult a dolog, hogy 2012 nyarán vett egy 505-öst, amit aztán el kellett bontani, mert menthetetlen volt. Tavaly májusra szerzett egy másikat, amiben gyengébb motor volt, azzal, hogy majd átrakja bele a motyókat az elbontott autóból, és most már istenuccse nekiáll a projektnek. Azóta is csend honol a tájon.

kukacberci 2014.01.19. 22:41:01

A pirost kellett volna megvenni! Honnan lesznek most szerelős posztok? Tessék példát venni Bendéről!

AtoszMester 2014.01.19. 22:41:30

Fenébe Csikós, Te olyan becsületes ember vagy. Az EFY-t csont nélkül kitehetted volna 350-re, az IIH-et szintúgy elhozhattad volna 440-450 küvecsért. Na de mi így szeretünk.

Csodálatos útjaitok lehettek a 190D-vel képek alapján, ugyanilyen boldog utakat az újjal is!

Ps: A Pontot add el, az egy tragacs szobor, sznob 75 éves meghülyült vénemberek nosztalgiájához. Nem Csikós Zsoltnak való a hetedik béből.

1kutya 2014.01.19. 23:05:15

@Csikós Zsolt: akkor maradjunk abban, hogy ezt a hihi-t már megtartjátok (én a kommentet elmentettem, aztán 10 év múlva meglátjuk)

e1 · http://beszoltam.hu 2014.01.19. 23:34:30

@Csikós Zsolt: Az új autókról a videóban nem sok szó esett, de nem is az a lényeg. Én teljesen értem, hogy mindenkinek kell egy hobbi, ez teljesen rendben van. Neked ez régi autózás, szerelés, és minden ami körülötte van. Én ezt teljesen értem, sok ember van ezzel így. Nekem is volt évekig egy drága hobbim, ami sajnos fél évvel ezelőtt ment a levesbe, mert fontosabb dolgokra kellett a pénz. Most éltető lángon él ez a hobbim, de racionálisan kellett gondolkodnom és ez volt a helyes döntés, még hogyha nagyon fájt is.
Amit én nem értek, az az, hogy családapaként miért teszel a családanya alá napi használatra egy ennyire öreg vasat, amikor tehetnél újabbat is, majd ezt szétkürtölöd még a nagyvilágnak is. És nem azzal van bajom, hogy szerelni kell az öreg vasat, meg elromlik, mert az újabb autóval is gyakran sok a baj (igaz, statisztikailag talán kisebb mértékben), hanem a biztonsággal. Rohanó világban élünk, mindenki siet, sok a felelőtlen ember, ráadásul mi magunk is hibázhatunk. Ha ez netán bekövetkezne (amit persze senkinek sem kívánok), jobban szeretném a feleségemet (és a gyerekeimet is) egy modernebb, néhány 3 betűs kütyüvel és lufikkal felszerelt autóban tudni. Ennek nem kell feltétlenül egy 2014-es típusnak lennie. Sőt, ha jobban belegondolok, akkor neked is elsősorban ilyenekkel kellene járnod (bár gondolom a tesztek miatt nagy százalékban azért új autóval közlekeds), mert te meg családot tartasz fent, és ha te kerülnél egy baleset miatt tolószékbe, akkor átvitt értelembe az egész családod is. Ne értsd félre, nem kívánom senkinek, csak amennyire racionálisan meg szoktad indokolni ezt öregautózást pl. anyagi szempontból (volt itt erről régebben posztod), annyira nem racionális számomra, hogy a hagyod a feleségedet is egy ilyennel huszonéves autóval közlekedni napi szinten, sűrű forgalomban. Itt az öreg autós érzelmeknek szerintem mellékvágányon volna a helyük.

poiuz429 2014.01.19. 23:39:35

@e1: és most akkor szerinted mindenkinek 2 tonnás XC90-el kellene járnia, már amennyiben felelős szülő ??? Valami nagyon nincs rendben az értékrendeddel... vagy egyszerűen csak rettegsz az úton, azért kell a "tank"?

Csikós Zsolt 2014.01.19. 23:51:03

@grease monkey:
Látod, ez az emberi benne...

@1kutya:
Hát, legyen nyolc, az egy bejáratott szám. 8 évig volt meg a kedvenc állólámpásom, EFY is ugyanaddig.

e1 · http://beszoltam.hu 2014.01.19. 23:52:46

@poiuz429: Már feljebb megírtam, hogy nem mindenkinek, mert erre nincs meg mindenkinek a lehetősége, értem itt elsősorban az anyagiakat. Jómagam is kisautóval járok, de az ABS, ESP és a 4 lufi megvan. És ezek nem azért vannak, mert félek és ezeket akarta, hanem azért, mert alapból jártak autóhoz az adott felszereltségi szinten. Autóvásárlásnál nálam ezek biztonsági dolgok egyáltalán nem voltak szempont. Az alap, amit egy autótól ma elvárok, az megvan az összesnél. Ezek a biztonsági öv és az ABS, a többit bónusznak veszem. De én azért gondolkodhatok így mert, senkinek sem függ a megélhetése tőlem, és nem kell családot sem fenntartanom, gyerekeket nevelnem, stb.
Ami pedig az értékrendet illeti, nagyon szívesen elbeszélgetek erről veled. Neked mi a fontosabb? A párod, esetleg családod biztonsága, testi épsége és biztos megélhetése, vagy a te saját hobbid?

poiuz429 2014.01.20. 00:17:44

@e1: és akkor most végül is milyen márkát/típust ajánlanál Zsoltnak, a jelenlegi információid alapján. Véleményed szerint Ő milyen típust engedhetne meg magának a jelenlegi flottája helyett?

Csak halkan jegyzem meg, nehogy nagyon megbotránkozz, de képzeld el, még robogózik is! huhh ez már tényleg sok... :))

Bali E34 2014.01.20. 00:20:45

Bár minden nap olvasom a totalcar cikkeit, ezt az írást már nagyon vártam (talán a 100-ik égéstér óta). Köszönöm! Sok örömöt az kívánok az új 190-eshez!

e1 · http://beszoltam.hu 2014.01.20. 00:27:24

@poiuz429: Egyértelműen a Maraudert ajánlom.

Most komolyan. Nincs jobb dolgod, mint kötekedni? Írtam neked egy korrekt választ az előbb és hozzá egy korrekt kérdést. Az helyett ide írsz egy ilyen ....ságot, hogy én adjak tippet autóra egy autós újságírónak, aki ráadásul még COTY tag is, és hozzá még pontosan saccoljam meg milyen vastag a családi tárcája is. Reménykedtem hogy esetleg nyitott vagy egy normális véleménycserére, de amit te csinálsz, az színtiszta trollkodás, és ebben én nem fogok neked tovább asszisztálni. További szép estét.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2014.01.20. 00:32:06

@Phxmike: nem akarok g*ci lenni, de aki elhúz ebből az országból, az miért akarja minden nyűgjét-baját itt megoldani? ja, mert itt olcsóbb... és az egészségügy? azis? nolám! mégse olyan drága itt az élet Mo-on?

poiuz429 2014.01.20. 00:37:24

@e1: de hát ezt írod kb. az utóbbi 4 kommentedben, hogy rosszul döntött, ezért kérdezem a véleményedet. Nem kell ezen kiborulni csak szimplán írd le milyen autóra gondoltál amikor ezt írtad:

"...de ha fejben összeadod az összes autójuk és motorjuk fenntartási költségét, majd hozzáveszed azt, hogy ehhez még rendszeresen hozzájönnek a tesztautók (amelyek érthető okoknál fogva közvetetten csökkentik a kiadásokat), egy fiatalabb Volvo árát biztosan meg lehetne találni a kasszában."

mert te ugye tudod... Amúgy Volvo kereskedő vagy?

Krisz_ 2014.01.20. 01:38:05

Látszólag nem tartozik a tárgyhoz, de nemrég vettem egy 27 éves eszpresszófőzőt a svájci "vateráról" (turmix tx10). Én újonc vagyok a témában, de azt mondták az öreg rókák, hogy érdemes erre lecserélni a pár hónapos, szinte új műanyag gépemet. Már a csomagot megemelni is szép teljesítmény volt, de a kicsomagoláskor elállt a szavam. Csodás a maga nemében. Vastag fém fal, hihetetlenül átgondolt, kompakt dizájn. LED nincs benne, de a kapcsolót nem tudják a gyermekeim elfordítani, olyan rugó ellen kell dolgozni. Hihetetlen jó. Ma is megállja a helyét, mekkora szó lehetett ez a nyolcvanas években?! Állítólag a kávéja is jó, de ott még nem tartok, mert gyártatni kell hozzá egy új tömítést :) Hamarosan meglesz az is.

Mindezt csak azért írom, mert ahogy nézegettem, pucoltam a gépet, Csikós Zsolt, eszembe jutottál :))

visszakettopadlogaz (törölt) 2014.01.20. 05:29:09

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg: en 5 eve nem voltam otthon utoljara de mar nem is tervezem. Voltam Becsben 2011 ben de eszembe nem jutott hazaugrani. Ne altalanositsuk kerem. Van aki tenyleg megcsomorlott teljessen.

@Csikós Zsolt: miert kell valaszolni annak aki lathatoan rosszindulatuan kommentel? Szerintem azzal magadat bunteted es pocsekolod az idod hogy foglalkozol veluk. Az uj szerzemenyhez meg sok szerencset es boldog kilometereket!

@Krisz_: en egy kb otveneves hutogepet mentettem meg az enyeszettol, ragyogoan mukodik, eleg hangos de ugyis a garazsban van. Teljessen aterzem amit irsz :)

Shadowbull 2014.01.20. 06:49:02

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg: ki lenne olyan barom, hogy ha egyszer vegre jogosultsagot szerzett egy kulfoldi egeszsegugyi rendszer igenybevetelehez, akkor a hazai tragyakupacot akarna igenybevenni?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.01.20. 07:01:14

@Csikós Zsolt: hát az lehet,nekem az a bajom a 190 essel hogy akkoriban egy übermodern kaszniba egy régies belsőt raktak.
Lehetett volna belül is sportos.
Nagyon nagy szerencse kell egy jó éllapotú dízel kifogásához.
Ha ez olyan jó akkor eléggé ár alatt volt.

Shadowbull 2014.01.20. 07:03:57

@e1: figyej, nagyon egyszeru a valasz a kerdesedre: " családapaként miért teszel a családanya alá napi használatra egy ennyire öreg vasat"

Mert ilyet akar. Egyszeruen ez a valasz. Barmilyen hihetetlennek tunik ez az egesz sztori nekem is, akinek az ilyen ven bontoszokevenyek maximum ujrafeldolgozando alapanyagot jelentenek, es tuti gyujtanam fel inkabb oket, mint hogy egesz hetvegeket basszak el arra, hogy megprobaljam az eppen aktualis nyugjet megfejteni.

Nem vagyunk egyformak, es mindenkit mas tesz boldogga meg elegedette az eletben. Ha a Csikos csaladnak ez okoz oromet, akkor csinaljak ezt.
Egyebkent talan Csikos az egyetlen olyan ember, akirol elhiszem, hogy oszinten szereti az oreg Merciket, nem pedig a kognitiv disszonancia beszel belole. Viragozzek minden virag, maradjanak meg az oreg Mercik is az utakon, egy boldog emberrel tobb a vilagon mar tiszta nyereseg.

A biztonsaggal kapcsolatban nyilvan igazad van, de Csikosek kepesek felmerni a kockazatokat, es nyilvan vegiggondoltak hogy mit csinalnak. Szamolnak vele aztan kesz. Persze nyilvan kisebbitik magukban a jelentoseget, de ezzel mindannyian igy vagyunk, ha eppen a sajat dolgainkrol van szo.

Shadowbull 2014.01.20. 07:07:35

Amugy a kollegam orokolt tan ket eve egy patika allapotu 190-est a nagybatyjatol, elso tulaj, tan 50e kilometer ha jol remlik 28 eves es toretlen, nem rozsdasodik es teljesen egyben van, az utolso csavarig eredeti.
Nem adta el, garazsban tartja 3. autonak, es csak szaraz idoben veszi elo amikor se tul meleg se tul hideg nincs :)

Asszem Csikos meg Csikosne barmelyik kommentelo fel karjat odaadna azert az autoert :)

Schütii 2014.01.20. 07:55:26

@Shadowbull: Gondolom nem az SZTK-ba beülni jönnek haza, hanem a fizetős szolgáltatásokért, pl fogászat, ami a töredékébe kerül itt, mint kint.

Shadowbull 2014.01.20. 08:01:26

@Schütii: az nem a magyar egeszsegugyi rendszer igenybevetele hanem egy privat szolgaltatase. vagy aki mar kulfoldre ment az be se tegye a labat az orszagba?

Schütii 2014.01.20. 08:04:15

@Shadowbull: Ne keverd az államit és a privátot, mindkettő egészségügy és magyar.

Shadowbull 2014.01.20. 08:16:47

@Schütii: nem is keverem. de kurvara nem ugyanaz a ketto.

egyebkent ez volt a kocsog jellegu hozzaszolas: "nem akarok g*ci lenni, de aki elhúz ebből az országból, az miért akarja minden nyűgjét-baját itt megoldani? "

Akarja a faszt. plane nem a magyar TB rendszer segitsegevel. Hogy fizet valami privat szolgaltatasert, az meg az o dolga, ugyanugy mint amikor bemegy egy boltba vagy megszall egy hotelben.

Ha ezt sem akarjatok, akkor epitsetek fel ujra a vasfuggonyt. Igaz, akkor errol a nehany milliardocskarol is le kell mondanotok:

index.hu/gazdasag/2014/01/13/530_milliardot_utalnak_haza_a_kulfoldi_magyarok/

mákosi rátyás 2014.01.20. 08:16:51

Én úgy tudom,hogy a w201, w124-eseken a befecskendezős M102-es négyhengeresek mind KE-Jet-ek voltak. Itt lehet utánanézni:

wiki.mercedes-benz-classic.com/index.php/Hauptseite/en

Csak a W123 230E és a G-osztály 230E-je volt sima K-Jet.

Schütii 2014.01.20. 08:20:21

@Shadowbull: Én nem mondtam hogy ne gyere haza, sőt hozzál egy kis eurót onnan ahol sok van, az itt mindig jól jön. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.20. 08:24:44

@grease monkey: Ez így nem igaz.Én tudok mondani legalább egy gyártót - Volvo - ahol be van kábelezve az alapverzió is a fullos szintig, és csak bele kell tenni a plusz alkatrészt, bekötni, és szoftveresen hozzátanítani, bekonfigurálni.Persze ez a technika nyilván nem a 25-30 éves típusokban van jelen.

Teshow 2014.01.20. 08:44:54

Havernak '90 körül volt egy benzines 190-ese (talán 2.0, de Merciben nem vagyok jó). Kintről hozott, jól felszerelt, a német tulaj pár hónap használat után úgy döntött, mégis w124-be ül át. Elegáns fekete, a belseje az a tipikus kockás Merci belső, ismeritek ... Nem is volt full fapad.
Soha nem voltam Mercis, bár sokban ültem és sokfélét vezettem (néhány cégautóban elég sok időt/km-t eltöltöttem) de így visszagondolva, talán a 190-es volt számomra a leginkább szerethető autó.
Megértem a választást, és sok balesetmenteset hozzá!

redriot77 2014.01.20. 08:49:53

@1kutya: lecserélni lehet hogy nem tudja, de hozhat be németbő'/osztrákbú' donort. Ha a kaszni rohad el akkor motorhibásat ha a motor könyököl ki (ez persze kevésbé valószínű) akkor meg rohadtat/töröttet.

karlmann 2014.01.20. 08:58:30

@geegee:

Ez nagyon sok más típusnál is így van, sőt számos alkatrészt még hozzátanítani sem kell. Pl. a legjobb barátom Audi fan. Az előző A4-én nem volt fedélzeti számítógép, csak annyi kellett, hogy az ablaktörlő kormánykapcsolóját kicserélte egy olyanra, aminek a végén rajta van a fedélzeti számítógépet léptető nyomógomb. Most egy A6 Allroad-al jár, amiben a magas felszereltség ellenére sincsen kesztyűtartó világítás, mert a világítótest hiányzik, az ugyanis "valamilyen csomag" része, amit nem vett meg. Kicsit vicces egy 15 milliós kocsinál... Szerzett egy bontottat és berakta.

Csikós Zsolt 2014.01.20. 09:07:21

@Shadowbull:
Na, végre valaki, aki árnyaltan gondolkodik. :-)

Hun_Fighter 2014.01.20. 09:08:39

@Csikós Zsolt: Teljes mértékben értem, miről beszélsz. Jártam hasonló cipőben, igaz, én nem újságírtam, hanem egy nagyon komoly látogatottságú website-on (fórummal együtt) voltam globális moderátor. Azt gondolom, hogy az ominózus írásod azért keltett nagyobb hullámokat, mert te írtad. Ha mondjuk Bende Tibi, vagy Winkler (pláne Kőbájker :D ) írta volna, gyakorlatilag senki vissza sem csatolna, még csak nem is emlékezne.
A te neved már kötelez, nem Csikós Zsoltika vagy már a 4/b-ből, hanem Magyarország egyik, ha nem a legjobb autós újságírója. A neved kötelez, a szavad számít, a véleményed mérvadó. Ennek bizony sajna hozadéka az, hogy ha elfogy a cérna és a megszokott Csikós-stílus helyett az ember kap egy olyat, amilyet, akkor érzékenyebben érinti.

Ismétlem még egyszer, hogy annak ellenére írom ezt, hogy maximálisan megértem az ok-okozati összefüggést.

De nem szeretném tovább offolni a topicot és mellette a személyi kultuszodat építeni :). Ha érdekel a további véleményem, inkább email-ben folytatnám.

grease monkey (törölt) 2014.01.20. 09:08:56

@geegee: Ez természetesen nem igaz, a Volvo sem hülye. Néhány piaci kivitelben benne van 1-2 dolog kábele (pl. az utánfutómodulé, elektromos ülésé), egyébként meg ha nem rendelted meg az adott előkészítést, nincs ott semmiféle kábel. A teljes felszereltségé meg főleg nem.

Viszont lényegtelen, hogy a Volvo melyik modelljét hogyan kábelezi, a W140-ben akkor sincs ott az elektromos ülés kábele, bontsd ki bátran a kárpitot és nézz utána.

redriot77 2014.01.20. 09:30:45

@Gyurma73: pár év és az E36-ost is jobban fogja kultiválni a nép. A hüjegyerekek összetörnek/szétdriftelnek belőle sokat, kevesebb marad belőlük és a nagymotoros, szép állapotú 36-osok ára elkezd felfelé kúszni. Előkerülnek majd a régi újságok, bennük a dicshimnuszok az E36 M3-ról is ugyanúgy kultautó lesz ez is mint az E30. Eljön az idő.

redriot77 2014.01.20. 09:38:18

@Teshow: nekem mindig is jobban tetszett a 124-es. Futómű ugyanaz, motor/váltó kínálat kb. ugyanaz, de az utastér azért más világ. Szebb, letisztultabb formák, finomabb anyagok - W124 az Intercity a W201 a gyorsvonat. Otthonosabb belül a nagyobb Merci, persze van aki racionálisabb és ez nem olyan fontos tényező.

grease monkey (törölt) 2014.01.20. 09:42:39

@geegee: Ez természetesen nem igaz, a Volvo sem hülye. Néhány piaci kivitelben benne van 1-2 dolog kábele (pl. az utánfutómodulé, elektromos ülésé), egyébként meg ha nem rendelted meg az adott előkészítést, nincs ott semmiféle kábel. A teljes felszereltségé meg főleg nem.

grease monkey (törölt) 2014.01.20. 09:49:07

@karlmann: A haverod Audijában sincs plusz kábelezés, a BC-t azért tudta utólag beszerelni, mert buszon kommunikál, és a kábel ugyanaz, csak a kapcsoló más.
A kesztyűtartó megintcsak külöleges eset, mert közvetlenül ott van mögötte a biztosítótábla, és a lámpának csak 1 vagy 2 db drót kell, ezért azt többnyire az alapkábelezés része.

Viszont szeretném, ha egy fapados, navi nélküli S60-ban találna nekem valaki egy ilyet:
www.volvopartswebstore.com/showAssembly.aspx?ukey_product=1162068&ukey_assembly=1180543&ukey_make=865&ukey_model=12010&ukey_driveline=441&ukey_trimlevel=0&modelYear=2014

Szabványok 2014.01.20. 10:25:55

@c: "Már 10 éve se lehetett szép 6 hengeres E30-at kapni.
Szép 325i nem horror áron idehaza esélytelen.
Talán a németeknél még akad, bár 4-5 éve volt a legolcsóbb. Azóta emelkedik az áruk."
Ellentmondást érzek szavaidban.
Most lehet kapni, vagy nem lehet kapni?
Az árat a kereslet-kínálat határozza meg. Ha kicsi a kínálat, de magas a kereslet, akkor addig megy fel az ár, amíg a kereslet lecsökken a kínálat szintjére. Nincs olyan, hogy "ez ennyit ér objektíven".

A "horror ár" engem nem zavar. Én nem azért akarok E30-t, vagy 190-est, mert olcsóbb, mint az F30, vagy a C, hanem azért, mert nekem jobban tetszik.

Én pl. akár 8M-t is kifizetnék érte, ha gyári új lenne.
Kérdés, milyen messze van az állapota az újtól? Hányszor és hogyan volt javítva, mi kopott el és mennyire, mennyit romlottak a műanyag alkatrészek, mennyit korrodeáltak a vas alkatrészek? Mi mennyire kopott, a kormányműtől a sebváltógombig, a váltókulisszától a differenciál csapágyakig? Hány az eredetinél gyengébb minőségű alkatrész van benne, hány helyen tettek bele egy olasz relét az eredeti helyére?

Múltkor láttam az fóti MB szalonban kiállítva egy gyönyörű, piros C107 kupét. 200LE, de sajnos négysebességes váltó.
15000EUR. 6M. Elgondolkoztam rajta és egyáltalán nem biztos, hogy rossz vétel anyagilag sem. Ha rendes állapotban van, akkor csak a szokásos fenntartási költségek vannak (4 évente egy akku, stb.) Viszont az amortizációja sokkal-sokkal kisebb, mintha bemennék a boltba és vennél egy mai SL-t.
Szóval vigyázzunk azzal a "horror ár"-ral!
Akkor horror ár, ha valaki azt hiszi, hogy tizedáron tud prémiumautóval autózni, ha 30 éves gépet választ.
Nem.
A 30 éves prémium géppel autózás fél ár, dupla élvezet, mint a mai prémiummal.

Szabványok 2014.01.20. 10:31:24

@Michel Djerzinski: ""A tolótető nálunk közszükséglet, a klíma nem" mondatért külön hála. Végre egy máik normális család."
Ez baromság, de mindegy."
Szerintem és családom szerint nem baromság, és örülök neki, hogy vannak más családok is, ahol hasonló nézetek uralkodnak.
Neked, családodnak és még ezer másik családnak fontos a klíma.
Objektív igazság ebben a kérdésben nincs, mert ez ízlés kérdése.
Épp ezért túl erősnek érzem a "baromság" kifejezést, mert:
"De gustibus non est disputandum."

Michel Djerzinski 2014.01.20. 10:36:12

@Szabványok: tökéletesen nem értünk egyet, és fenntartom a "baromság" jelzőt is, ui. bizonyos objektív körülmények megléte és az arra való adekvát megoldás kérdése NEM ízlés kérdése. Ha nyáron hetek óta 40+ fokos hőség van (ahogyan az minden nyáron előfordult az elmúlt években sajnos), az autó beltere ennek megfelelően pedig felmegy 50 fokra vagy még többre, akkor cseszheted a tolótetőt. Akkor a klíma már nem luxus, nem holmi felesleges hóbort, hanem életmentő kiegészítő, ha úgy tetszik, biztonságtechnikai adalék. Még egyszer hangsúlyozom: ez tények, és nem ízlés kérdése. De ha neked, és a családodnak egy ilyen szituációban elég a tolótető, akkor fogadd őszinte csodálatomat!

Shadowbull 2014.01.20. 10:38:53

@Szabványok: bakker, ha nem vitatkozunk izlesen, akkor miert mondod hogy nem normalisak azokra akiknek meg letszukseglet a klima?

Csikós Zsolt 2014.01.20. 10:43:35

@Michel Djerzinski:
Höhö...

Régen meg mindenki meghalt, ez tény, hiszen nincs már élő ember, aki látta 1848-at...

Tudom, ki kell jönni a barlangból és le a fáról. De nem egy temperált inkubátorba :-) Tudsz latinul? Majd nézz utána, volt egy bölcs mondásuk azoknak a vén hülyéknek: nihil nimis.

Michel Djerzinski 2014.01.20. 10:47:59

@Csikós Zsolt: bocs, ez most az hiszem, poénos akart lenni, de nem sikerült, és főleg nem érdembeli reakció arra, amit írtam. Igen, kedvelem a latint, volt más bölcs mondásuk azoknak a vén hülyéknek: "Si tacuisses, philosophus mansisses."

hephaistos · http://www.konyvkoto.com/ 2014.01.20. 10:52:24

ha jól értelmezem a cikkből, akkor a W124 3 literes 6 hengerese nem is olyan megbízható illetve a futómű és kaszni sem olyan jó?? Én 124-eseket nézegetek mert azt gondoltam megbízhatók, mindemellet a mérete miatt nekem az volna a praktikus. Nincs igazság?

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.01.20. 11:01:11

@Szabványok:
>Elgondolkoztam rajta és egyáltalán nem biztos, hogy rossz vétel anyagilag sem.

De, az öreg autó mindenképp anyagi rizikó.

>Ha rendes állapotban van, akkor csak a szokásos fenntartási költségek vannak (4 évente egy akku, stb.)

Affenét. Mindene öreg. A karosszéria, a motor, minden gumi és müanyag, az elektronika (már ami van benne), a króm, a kárpit, stb. Még az üveg is. Hogy az üregekben mi lehet, arról ne is beszéljünk.

>A 30 éves prémium géppel autózás fél ár, dupla élvezet, mint a mai prémiummal.

De nem. Élvezetnek élvezet, de ha megfelelö állapotban akarod tartani, akkor költeni kell rá rendesen. A Mercedesnél az a szerencse, hogy sokminden van a régiekhez is.
Én egy 20 évest és egy 27 évest etetek. Öregszenek és kívánják a törödést, nem is kicsi pénzért. Viszont pont az élvezet miatt tartom öket, nem azért mert jobbak lennének egy mai prémiumnál, ne áltassuk magunkat.

2014.01.20. 11:02:58

@e1: nézd, a jelenlegi kocsimban annyi a lufi, hogy egy ütközés lassan olyan lesz benne, mintha befizetnék egy körre az ugrálóvárba. Ennek ellenére nem érzem felelősségteljesebbnek magam ma, mint amikor Suzukiban hurcolásztam a családot. Ha vagánykodnék, kétes előzésekbe mennék bele, száguldoznék vagy hullafáradtan ülnék a volán mögé, akkor annak érezném.

A múltkori Balsőség-poszt, amiben egy ronccsal 180-nal száguldozó kiscsaj játszotta az eszét, na az volt a felelőtlen.

Hogy ki mit engedhet meg, ahhoz meg az égvilágon semmi közünk.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.01.20. 11:04:22

@hephaistos:
De. A 300-as benzines jó és megbízható. A 260-as sem olyan szar, mint ahogy a cikkböl lejön.
A futómü is jó, a kasztni meg nyilván nem lehet szüz, huszonéves autókról beszélünk. Az elsö szériásoknál jobb anyagból volt és a nem annyira környezetbarát fényezés miatt lassabban is kezdett rohadni.
Nekem 26 éves korára kezdett rügyezni a sárvédö a gyári fényezésen.

Szabványok 2014.01.20. 11:05:40

@Michel Djerzinski:
"Hol élsz, hogy heteken át 40+ hőmérséklet van?"
Én Magyarországon élek és itt nincs ilyen. Ha már annyira "objektív körülményekre" hivatkozol, akkor talán mellékelnél egy linket, ahol látható, hogy heteken 40+ déli csúcshőmérséklet van?

Nyaralni szeretek délre, Görögország, Olaszország, Horvátország menni, mert ott tényleg rendesen meleg van.
Amúgy a meleget elég jól bírjuk.
Autóban, tartósan persze épp elég a 40 fok, amit simán lehet bírni klíma nélkül. Ugyanis az ember párologtat és ezzel hűti magát. Az autó általában halad és a menetszél (a tetőablakon!) segíti a párolgást.

Az autóm beltere nem megy fel nagyon melegre.
Miért?
a) A tetőt emelve nyitva hagyom, ott a meleg levegő kimegy.
b) Az oldalablakot is ujjnyira lehúzva tartom, így keresztben is tud áramlani a levegő.
c) Fehér (nem metálfehér=gyönyház) autót vettem.
(Tudom terjed a "teszt", hogy csak 6fokot számít a fehér autó. Szerintem többet, de még 6fok sem mindegy, mert az az általad említett 50-ből 44-t csinál, a világos beltér még legalább 6fok és így már az igazán elviselhető 38fokra melegszik csak fel az autóm beltere)
d) Mint az előző pontból világos, világos belsővel vettem autómat, mert pl. nincs rosszabb, mint forró, fekete bőr ülésre ülni. Ezzel szemben a világos szövetkárpit a legerősebb napsütésben is elviselhető.
e) Hacsak lehet árnyékba állok, többek között az autó kímélése érdekében is. Gumik, fényezés, műszerfal műanyagai, semmi nem szereti a brutál napsugárzást, nekik is jó, nekünk is.
f)Van alkalmam megfigyelni, sőt elszenvedni, a fekete autó, fekete bőrülés, napon hagyom, majd klímázom istencsapását. Beül az ember a 60+ hőmérsékletű forró levegőbe, a 60+ hőmérsékletű bőrülésre, égeti a torkom a forró levegő, égeti a seggem a forró bőr. Majd megindul a klíma. 6cfokos orkán kezdi lehűteni a a forróságot. Amennyiben nem kap az ember arcüreggyulladást, számomra fél-egy óra után elviselhetőek a körülmények. Addig borzalom. Ha idefúj, akkor hólyaghurutja lesz a feleségemnek a hideg levegőtől, ha oda, akkor nekem mandulagyulladásom.
Ennél sokkal egyszerűbb a 32cfokos külső levegőről beülni a 40cfokos autóba, amit a menetszél pont ugyanolyanra mérsékel, mint amilyennek eddig éreztük a külső levegőt.

"életmentő kiegészítő"
Vajon a Forma-1-s autókba miért nem építenek ilyet?
Hiszen azok is emberek, biztos jobbak lennének a reflexeik nekik is, jobban tudnának koncentrálni, ha nem jól beöltözve kellene nekik a forró aszfalton 1000kW-os fűtőtest közvetlen közelében gépészkednie. (Nem, nem hasonlítom magamat hozzájuk autózási tudásban, de azért vagyok fele annyira melegálló, mint Raikönnen.)

Az emberiség bölcsője Afrika. Bírjuk a meleget.
A nagy ókori kultúrák, sumérok, Egyiptom, Görögország, Róma, mind-mind jó meleg helyen voltak. Bírták. Tudtak gondolkozni, harcolni, nem lassultak le a germán gladiátorok reflexei a forró arénában.
Az ember melegre van kitalálva, melegben nyújtja az optimális teljesítményt.
Persze hozzá lehet szoktatni az embert is, de még az állatot is a szűkebb hőmérséklethez. Láttam én is kutyákat, akiket télen felöltöztetnek, hogy ne fázzanak és lehet, hogy tényleg betegek lennének nélküle, úgy el vannak kényeztetve. Na, vannak ilyen emberek is, akik tényleg betegek lennének, ha nem klimatizált autóval mennének, a klimatizált lakásukból a klimatizált munkahelyükre.
Elkorcsosult emberiség!

hephaistos · http://www.konyvkoto.com/ 2014.01.20. 11:08:55

@malenykij polgar: rosszul mondtam, illetve írtam mert én a dízelre gondoltam. Igazság szerint 123-asra fáj a fogam, de nem merek bennük annyira megbízni a koruk miatt és hát napi használatra kellene rabszolgának. Viszont én hiszem a 124-esben is.

Szabványok 2014.01.20. 11:10:31

@Shadowbull:Van némi igazságod. (Provokávióból :-)

Amúgy azért, mert ma még nem tartom "normálisnak" az emberiség ilyen mértékű elkorcsosulását. Szerintem még ma is az az általános, hogy az emberek bírják a meleget klíma nélkül. Szerény véleményem szerint a Föld Magyarországnál melegebb helyein nem olyan gyakori a klíma. Pedig ott él az emberek többsége, tehát az a normális, más szóval átlagos.

Michel Djerzinski 2014.01.20. 11:11:59

@Szabványok: szerintem te szimplán egy kirekesztő, diszkriminatív ember vagy (és még te beszélsz elkorcsosult emberiségről).... pfúj. Az északi embertípust csak úgy lazán elfelejted említeni. Tudod, ők azok, akik szenvednek a hőségben. Ismerős a szenvedés azért, ugye?

Shadowbull 2014.01.20. 11:13:08

@Szabványok: nem arrol van szo hogy mit birsz vagy mit nem birsz. Hanem arrol hogy mi a kenyelmes es mi nem.

Nalam a klima alapfelszereltseg, anelkul nem veszek autot. Nem rossz a tetoablak sem, de nem potolja a klimat, plane ha tempot autoz az ember.

Michel Djerzinski 2014.01.20. 11:14:57

@Shadowbull: tökéletesen egyetértünk... ostoba és modoros dolog ez a nekem-nem-kell-klíma típusú hülyeség. Főleg a XXI. században. Ha valami nemcsak kényelmes, de ráadásul komoly előnyt jelent a vezetés biztonsága szempontjából (ésszerűen használva persze), akkor miért ne éljünk civilizációs vívmányokkal? Nem fér a fejembe... Autót, klíma nélkül, nem szabadna venni (már).

redriot77 2014.01.20. 11:19:55

@hephaistos: nem igaz hogy a W124 megbízhatatlanabb, rosszabb autó mint a W201. Persze ha rendszeresen túlterhelve, rossz utakon használták akkor annak a futómű látja kárát, és a legfinomabb hathengeresnek sem tesz jót ha gagyi alkatrészekkel, ócsó olajjal "szervízelik". Sajnos mivel nagy, masszív, legendásan jó hírű autóról van szó ezt sokan úgy értelmezik hogy karbantartás nélkül is elmegy az örökkévalóságig. :(

Shadowbull 2014.01.20. 11:21:44

@Michel Djerzinski: ezt a klimaellenesseget azok nyomatjak, akiknek valamilyen egeszsegugyi problemaja van tole. Szabvanyok kollega le is irta, holyaghurut, mandulagyulladas.

Akkor ne is hasznaljak, semmi gond, csak akkor ne kerekitsunk mar egy komplett ideologiat a sajat hianyossagaink elfedesere.

Nekunk nincs tole semmi bajunk, nyaron 23 fokra allitott klimaval kozlekedunk. Nyilvan kibirnank klima nelkul is, de minek?

Csikós Zsolt 2014.01.20. 11:22:30

@hephaistos:
Nem, csak a 260-as motor nem telitalálat, a 320-as sokkal jobb.

@malenykij polgar:
Minden apró fizetendő cuccot írt a feleségem, Vételárral együtt 1,1 misiben volt EFY, amikor eladtuk, vond le a 250-et, amiért elment, marad 850 ezer. 8 év alatt és ebben benne van az értékvesztés. Évi nem egészen 110 ezer forint. Nem egy bontószökevény esetében, amit 50 ezerért megveszel és kidobsz, amikor lejára a vizsgája, hanem megint csak hangsúlyozom, 8 év alatt. Na, ezért lett megint 190-es. Illetve azért, mert nagyon jó kocsi, a maga egyszerűségében minden eleme minőségi.

Michel Djerzinski 2014.01.20. 11:22:41

@Shadowbull: nem áll módomban vitatkozni veled :)

hephaistos · http://www.konyvkoto.com/ 2014.01.20. 11:22:45

@redriot77: azzal én is tisztában vagyok, hogy ha az ember "rabszolgát" tart az is kell etetni és ápolni. Sőt! Sajnos és egyben nem sajnos és alkalmas vagyok túlkapásra és túlzásba vinni bizonyos dolgok gondozását. De hát ha az ember szerelmes lesz... :)

hephaistos · http://www.konyvkoto.com/ 2014.01.20. 11:26:02

@Csikós Zsolt: akkor inkább kérdezek mint laikus: melyik motor az 123-vagy 124-esnél ami jól autózható, nem eszi le a gatyám és megfelelő szeretgetés mellet hálás? Szabad még egyáltalán 123-ast venni vagy most már fel kell hozzá venni a szopó álarcot?

Szabványok 2014.01.20. 11:29:59

@malenykij polgar:
">Elgondolkoztam rajta és egyáltalán nem biztos, hogy rossz vétel anyagilag sem.
De, az öreg autó mindenképp anyagi rizikó."
? A rizikót lehet kezelni. Be lehet árazni, lehet várható értékkel számolni, vagy akár biztosítást kötni rá.

">Ha rendes állapotban van, akkor csak a szokásos fenntartási költségek vannak (4 évente egy akku, stb.)
Affenét. Mindene öreg. A karosszéria, a motor, minden gumi és müanyag, az elektronika (már ami van benne), a króm, a kárpit, stb."
De mindenét lehet cserélni. Az akkut négy évente, a hűtőt 10 évente, a motort 20 évente, a karosszériát 30 évente.
A rendes állapot alatt én azt értettem, hogy a hűtő nem a 10 éve utolsó évében van, a motor nem a 20 éve utolsó évében és a karosszéria nem a 30 éve utolsó évében, mert akkor bizony 1 éven belül mindent ki kell cserélni.

"Még az üveg is."
Az üveg még mindig sokkal hosszabb életű, mint a polikarbonát (vagy mifenét használnak manapság) Az üveget 20 évente kell cserélni, a polikarbonátot 10 évente.

">A 30 éves prémium géppel autózás fél ár, dupla élvezet, mint a mai prémiummal.
De nem. Élvezetnek élvezet, de ha megfelelö állapotban akarod tartani, akkor költeni kell rá rendesen."
Gondolod, ha bemész egy BMW szalonba és veszel egy BMW-t, akkor arra nem kell költeni rendesen? Akkucsere 100eFt.
Egy jobb télikerék garnitúra 0,5M .. 1M. Véletlenül letörsz egy kis műanyag biszbaszt, több tízezer Ft. Egy mai prémiumautóban tízszer annyi vicik-vacak van, és csak ötször lett jobb a minőség. A piezeo befecskendezőszelep, de leginkább a 30 ecu, 10 busz és óriási mennyiségű szoftver életbentartsa nem éppen karbantartásmentes. Mennyi is az éves térképfrissítése a gyári navigációnak?

"A Mercedesnél az a szerencse, hogy sokminden van a régiekhez is."
Igen, szerintem a leginkább a MB-hez van régi alkatrész, aztán a BMW-hez, esetleg még a Toyotához. Sajnos kedvenc Fordomhoz nincs. A szemét geczik (elnézést a durva szóért, de nem tudok másképp elég nyomatékos lenni) pár év után átadják az alkatrészellátást akárkiknek, akik gyengébb minőségben csinálják és 5-8 év után meg egyszerűen megszűnik az alkatrészutánpótlás, csak vigyorognak hülyén az emberre, hogy "nem szállítható".

"Én egy 20 évest és egy 27 évest etetek. Öregszenek és kívánják a törödést, nem is kicsi pénzért."
Én egy 3 évest és egy 23 évest etetek. Többet költök a három évesre.

"Viszont pont az élvezet miatt tartom öket, nem azért mert jobbak lennének egy mai prémiumnál, ne áltassuk magunkat."
Ellentmondás van szavaidban! Ha "élvezed", akkor miért is nem jobb? Persze, nekem is jobb papírom a 3 éves, mint a 23 éves. De ha jobban élvezem a 23 évesben az autózást és az is elvisz bárhová, akkor miért is nem "jobb"? (Mi is a "jobb" definíciója? Nem tudok jobbat, mint az, hogy amiben kellemesebben érzem magamat.)

Szabványok 2014.01.20. 11:33:54

@Michel Djerzinski: :-) Átmegyünk politikába?
OK. Vállalom, hogy ebben az értelemben antiglobalista vagyok, a svéd maradjon Svédországban, ott nem kell klíma, a néger maradjon Afrikában, mert ő bírja azt az éghajlatot. Szerinted az a jövő útja, hogy a svédek költözzönek Afrikába, de ehhez építsenek UV szűrőt az egész földrész fölé, mert a fehér bőrükkel nem bírják az UV-t és szabályozzák a Föld időjárását, mert nem bírják a meleget?

2014.01.20. 11:34:54

@Szabványok: amikor Kína megszállta Tibetet, elindult a menekültáradat India felé. Az indiaiak hirtelenjében nem tudtak mit kezdeni az érkezőkkel. Először Dél-Indiában telepítették le őkett. Ott a korcs tibetiek elkezdtek megbetegedni, elhalálozni. Nem bírták a klímát. Puhány népség.

Ennyit az antropológiai fejtegetésedről, ami az elejétől a végéig totális sületlenség, csak nem ér annyit, hogy most nekiálljak mondatonként megcáfolni.

redriot77 2014.01.20. 11:38:40

@hephaistos: regisztrálj erre az oldalra:
www.w123club.hu/

Fontos hogy regelj mert vannak tartalmak amik csak jelszóval belépve elérhetők. Sok infot találsz itt ezekről az autókról de ha mégsem kérdezz a fórumon, nagyon kedves és segítőkész emberek.

Michel Djerzinski 2014.01.20. 11:43:17

@Szabványok: totálisan mellékvágány ez, amire nem vagyok hajlandó rálépni. Nem erről beszéltünk. Csak azt tudom elismételni, amit mondtam, ill. amit Shadowbull is mondott. A légkondki hatékonyságának, előnyeinek semmi köze ahhoz, hogy ki antiglobalista és ki nem az. (És ne négerezzünk, ha egy mód van rá. Nem olyan "menő".)

Szabványok 2014.01.20. 11:43:56

@Shadowbull: "nem arrol van szo hogy mit birsz vagy mit nem birsz. Hanem arrol hogy mi a kenyelmes es mi nem."
Kinek? Amit én "bírok", az nem azt jelenti, hogy mazochizmusból csinálom. Hanem azt, hogy nekem az a kellemesebb, kényelmesebb.

"Nalam a klima alapfelszereltseg, anelkul nem veszek autot."
Amíg nem volt klímás autóm, addig én is vágytam rá, hogy fú, micsoda királyság a klíma. De 20 éve klímás autóim vannak és tapasztalatból mondom, hogy nem szeretem a klímát. Sőt. A családom sem. Nem mondom, hogy időnként nem kapcsolom be. De nagyon meggondolom és sokszor megbánom.

"Nem rossz a tetoablak sem, de nem potolja a klimat, plane ha tempot autoz az ember."
a) Pont ez a jó a tetőablakban. Anno ezt irigyeltem a tetőablakos autókban, hogy meglepően kis zajjal tud szellőztetni. Ha csak megemelem, akkor alig növeli a zajszintet, ha kinyitom teljesen, akkor jobban növeli,... illetve jobban növelné, de a BMW-nél ilyenkor felemelkedik egy műanyag bigyó és az úgy tereli a levegőt, hogy 10-15dB-vel kisebb a zajszint.
b) Nagy sebességnél az autó normál szellőzőrendszerén is elég rendesen jön a levegő. Nagy sebességnél különben sem kell túl nagy huzat, hiszen akkor az autó jó hűtése miatt úgyis a környező levegő hőmérsékletére hűl le az autó. Ha kinn 35cfok van, akkor a 200-zal robogó autóban sincs lényegesen melegebb. Ha beszállás előtt, kiszállás után elviselem a 35 cfokot, akkor utazás közben miért ne viselném el.

Szabványok 2014.01.20. 11:45:42

@gwr: "Ott a korcs tibetiek elkezdtek megbetegedni, elhalálozni. Nem bírták a klímát. Puhány népség."
Látod? Ők sem bírták a klímát, ahogy én sem.

Szabványok 2014.01.20. 11:55:40

@Michel Djerzinski:
Hogyan definiálod a "hatékonyságot" egy légkondi esetén?

De igazad van, térjünk vissza a fővágányra:
Nagyon örültem, hogy a posztíróban lelki társra találtam, mert tapasztalatom szerint egyesek a médiában, a neten, úgy gondolják, hogy a klíma általános létszükséglet.
Ezzel szemben a való világban én azt látom, hogy emberek boldogan élnek klíma nélkül, vagy ha van is nekik nagyon ritkán kapcsolják be.
(Amúgy én még mindig klímapártibb vagyok, mint a feleségem. Vettünk egy házat, amiben van klíma és van olyan, hogy én bekapcsolnám, de ő nem engedi.)

(Felvállalom, hogy nem vagyok "menő".)

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.01.20. 12:14:16

@Szabványok:
>Ha "élvezed", akkor miért is nem jobb?
Mert egy modern autó gazdaságosabban bánik az üzemanyaggal, úgy, hogy közben biztonságosabb.
Söt, kényelmesebb és halkabb.

Teshow 2014.01.20. 12:14:50

De most tényleg itt tartunk, a klímánál, Csík öreg Mercije kapcsán?
Volt több tolótetős Waresz a családban, sőt a Volvómon is az volt. Az asszony mostani Lanciájában meg hátracsúsz az egész üvegtető. A kabriót is imádom. 1998-ban nyitott tetővel autóztuk végig a spanyolokat. Öt év múlva a görögöknél visszaadtuk a tető nélküli Buzuki Samurait.
Közben lett egy klímaváltozás.
Az ország (EZ!!!!) ma már igazoltan többet költ hűtésre mint fűtésre!
Ja, és a nejem még soha nem húzta el a tetőt (5 éve), pedig mondom neki.
Hővédő üveg?
Muhaha!
Fűt mint kandalló!
Pár éve (OK, sok..) a sajátomból elment a gáz. Öltöny, nyakkendő. M3, karambol, 50 perc állás.
Ing háta: csuromvíz.
Ing eleje: biztonsági öv csíkja vízből.

pimpike_ 2014.01.20. 12:15:50

@Csikós Zsolt:
"Apropó, tudja valaki, hol lehet olyan feszítőteleszkópot kapni, ami fél éven belül nem kezdi el ezt a szörnyű zörgést?"

Helló! Nálam is "zabálta" a kistelót, 2 év alatt 3db.
Aztán vettem új himbát+kereket és olasz utángyártott teleszkópot a Merciboltban (Ady Endre)még 2009-ben.
Na ez azóta is jó (5év ~65ezer km).

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.01.20. 12:27:18

@Csikós Zsolt:
Én értem, és sok sikert az újhoz.
Bárcsak több törödést kapna, mint az elözö, ami rétestésztává rohadt az autó és álló helyben engedte el az emelöbakot. Tipikus rohadási pont és meg lehetett volna elözni.
Mi ketten más szemmel látjuk a karbantartás fontosságát és minöségét. Te napi használatra veszel ilyeneket és pont elég neked a megy-fékez-világít, bontott-utángyártott alkatrész kombó, így valóban nem kell rá sokat költeni. Nem baj, ha itt-ott rohad, csiricsáré a bele, stb.
Én hobbira tartom öket és pl. az is zavar, hogy 26 év után az ajtókárpit zsugorodik, így meg lesz csináltatva. Vagy hogy fél évet kell várni, míg felbukkan a neten egy krémbézs velúr könyöklö, mert Stuttgartban már csak fekete van.

Még ha meg is sértenélek, akkor is tartom magam ahhoz, hogy sajnálom ezeket az autóidat, több törödést érdemelnének.

Szabványok 2014.01.20. 12:35:43

@malenykij polgar: "Mert egy modern autó gazdaságosabban bánik az üzemanyaggal, úgy, hogy közben biztonságosabb.
Söt, kényelmesebb és halkabb."

+A fenti érveid közül a biztonságosabbat tudom elfogadni. Mert az olyan, hogy nem "élvezi" az ember, de közben vigyáz rá a légzsákhad.

-Az üzemanyagtakarékosságot azért nem, mert az a gazdaságosság része. Ha én 150Ft/km-t költök autózásra, akkor ebből a szempontból (sőt a környezetszennyezés szempontjából is) mindegy, hogy ebből milyen arányban megy amortizációra, javításra és üzemanyagra. Én 150Ft/km-ért a lehető legjobban akarom érezni magamat, lehető legjobban élvezni az autózást. Most nem mindegy, hogy a 150eFt-om egy turbóra megy el, vagy 400l benzinre? Arról nem is beszélve, hogy a mai autók csodálatos fogyasztásadatai részben a mérési metódusoknak köszönhetők.

-Szerény véleményen és tapasztaltaim szerint a régi autók nem kevésbé kényelmesek. Például néhány régi autónak igencsak jól eltalált ülése van, kényelmes, szemben sok mai autóüléssel. A mai autók optimalizációja nem segíti a kényelmet. Kisebb a térérzet, bezártság érzésem van. A csomagtartók is nehezebben pakkolhatók.
A múltkor pakkoltam egy 190-s csomagtartójába. Hihetetlenül jó érzés a mai autók hátfal nélküli alagútcsomagtartójához képest!

+A halkságot nagyrészt el tudom elfogadni, mert régi autók között is vannak igen halkak. (Pl. anno a BMW 520 rekorder volt a csendben. Utaztam Ro80-ban, az is megdöbbentően csendes autó volt.) Másrészt pont a hangszigetelés az, amit nem tartanak karban egy öreg autón. Visszatenni a kilakatolt lemezekre a bitumenes lapokat, filceke? A motortérfal hangszigetelését felújítani? ezek szoktak kimaradni az igénytelen karbantartásból, javításból. Ha megy, akkor már jó! Brrr.

Szabványok 2014.01.20. 12:37:08

@malenykij polgar: "Vagy hogy fél évet kell várni, míg felbukkan a neten egy krémbézs velúr könyöklö, mert Stuttgartban már csak fekete van."
Jól értem, hogy a mercihez sem lehet már minden alkatrész beszerezni?

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.01.20. 12:43:51

@Szabványok:
Jól. Pl. a 126-os belsöjéhez is már csak fekete cuccok vannak.
A motor, váltó, futómü, karosszéria cuccok még kaphatóak.
Persze ott van még az MB Classics, meg a gyári bontó Stuttgartban, gyakran garanciális használt darabokkal, ezért maradok én a márkánál.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.01.20. 12:45:01

@malenykij polgar:
És akkor még nem is beszéltünk a háttériparról, akik ezekre rátelepültek Németországban.
Vagy az OEM-ek, akik képesek pl. régi váltókat újragyártani, ha összegyülik elég megrendelés.

Szabványok 2014.01.20. 12:47:11

@Teshow: "Pár éve (OK, sok..) a sajátomból elment a gáz. Öltöny, nyakkendő. M3, karambol, 50 perc állás.
Ing háta: csuromvíz.
Ing eleje: biztonsági öv csíkja vízből."
Én 20 évet autóztam (sokszor öltöny nyakkendőben) bizonyítottan klíma nélkül. Régen volt, de nem maradtak bennem rossz emlékek. Ma már öreg vagyok, ezért, ha melegben autózom, akkor leveszem a zakómat és meglazítom vagy leveszem a nyakkendőmet.
Az apósom ma is ing-nyakkendő-zakó kombóban vezet.
Ezért nem értem a mai fiatalokban ezt az "klíma nélkül nem élet az élet" mentalitást. Számomra fontosságban valahol a motoros hátsó roló, állóhelyzeti fűtés fontossági szintjén van.

Szabványok 2014.01.20. 12:48:25

@malenykij polgar: Basszus!
Mi az a "MB Classics"?

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.01.20. 12:51:45

@Szabványok:
Ne már.
Bármelyik modern autónak (E-Klasse, A6, 5er) ezerszer kényelmesebb az ülése, mint húsz-harminc évvel ezelött. Be is baszna, ha nem így lenne.
A 190-esben, a 124-esben tényleg nagy a csomagtartó, de hogy teszel bele sílécet, snowboardot, gyerekágyat, hosszú dolgokat?
Az aktuális autókban úgy lehet lehajtani az ülést, hogy merevebb az autó, nem kell már lemez, ami keresztben merevítene.
Mégegyszer: én szeretem a vén szarjaimat, de ne legyünk már elvakultak, azóta eltelt 20-30 év és a mérnököket nem a tökvakarásért fizették.

Józsi a guminagykeres 2014.01.20. 13:12:36

@Szabványok: A 23éves egy Sierra 2.0i? Nyáron adtuk le a bontóba faterét,mert nagyon nem érte volna meg kilakatolni,mivel egy marék szotyit ér az egész autó. De nagyon bírtuk,jól fordult,megbízható volt nagyon.
190E 2.0 90kw lett az utódja,leinformálható,végig követhető előélettel. Azt még jobban kedveli fater. Az az igazság ,hogy egy mai pár éves alsó-közép kategóriás autóból is alig várod,hogy belehuppanj az epedás ülésekbe és a ruháid átvegyék azt az utánozhatatlan finom kárpitillatot.És ahányszor átmész egy nagyobb úthibán áldod a mérnöki átgondoltságot és precizitást,hogy igen így lehet egy autó egyszerre kényelmes és mégis kemény útfogású,hogy az ülés rugói is pont kényelmes mértékben csillapítanak,nem émelyítően és nem is haszontalanul keményen. Zajok és rezgések mértéke egy mai középkategóriás autóban is simán megállja a helyét. Fék határozott,szerintem nem kell neki 40méter 100-0ra.(sportline futómű).
A szélvédők,ablakok,színezettek,dőlésszögük miatt nem viselkednek hőcsapdaként.A négyhengeres Ke-jet is nagyon kulturáltan,szépen jár, alapjáraton jóformán semmi hangja,megpörgetve jó kis morgós. Szóban forgó darab 9.8mp alatt gyorsul 100ra és 17.04mp alatt futja a negyed mérföldet.Ez század pontosan annyi amennyit tud az egyik rokonom A6 C5 2.4 170lE V6osa az iphone gyorsulásmérője szerint. 27év és 350ekm után. Ó igen és a maga alá forduló első kerék és rwd miatt felfoghatatlanul kis helyen megfordul.
Másik kedvenc motívumom az ajtó csapódás hangja. Azon belül is a csomagtér ajtóé,ahhoz képest az A6 C5 csomagtérajtó csukódása is budiajtó.Tükör elektromosan állítható de csak a jobb oldali,bal oldalit minek,amikor azt kézzel is eléred. Van karter,kiegyenlítő,és ablakmosó!! szintjelző ami ugye néhány éves autóknál alsó és közép kategóriákban sokszor hiányzik,tehát itt nem fordulhat elő,hogy törölnéd az egykaros ablaktörlővel a szélvédőt (ami a látótér 86%át tisztán tartja) és csak a sarat kened szét folyadék hiányában. Tömítések,szimeringek nagyon jól állják az időt,ahhoz képest főleg,hogy mondjuk egy pár éves opelnek is taknya-nyála folyik 100.000km után. Ködlámpák is azt hiszem alapfelszereltség részét képezik,lámpatest belső részében laknak. Nagyjából és hirtelen ennyi dolog jut eszembe amiért kedvelem a típust. De akárhová nyúlok benne mindig ér valami katarzis,hogy itt semmi nem olyan,hogy nesze b+.

tailor13 2014.01.20. 13:14:40

Látom, elszabadultak az indulatok :D

Csak egy dolgot szeretnék megkérdezni? Szabad nekem hülyének lenni?

Alkotmányos jogom. Legyen nekem szabad egy 30 éves Mercedessel járnom egy 15 éves Suzuki helyett, ha úgy tartja kedvem.

Van egy W123 200D-m, millió megtett km-rel, gyakorlatilag zéró felszereltséggel, mégis mentem vele az elmúlt évben 18 ezer km-t,(azért ennyit, mert hét közben bringázom, nyáron meg motorozom) és élveztem minden egyes métert benne, mert rosszul vagyok összerakva.

Senki nem gondolta komolyan a klíma létszükséglet, bár kényelmes dolog, azt meg kell hagyni. Mentem nagyon sokat egy sötétkék Swifttel, klíma nélkül, valahogy mindig túléltem. Lehet, hogy majd nyugdíjas éveimben jól fog jönni egy klímás autó, de egyelőre még bírom.

Most pedig meg fog kövezni minden mercista: A Suzukinak kényelmesebb az ülése, mint a Merci epedás fotele. Utóbbi sem rossz, de ha választani kéne, csak az ülések közül, hát inkább a Suzukiban ülnék napi 8 órát.

@hephaistos: Az én 200D-m gyári áttétellel 90 körül érzi magát jól, városon belül, ha a forgalom tempójában akarsz menni, illetőleg néha kicsit gyorsabban, az gyakorlatilag padlógáz.

A 240D egy fokkal azért élhetőbb, azzal 100 felett egy picivel lehet menni tartósan, ott még nem nagyon zajos, nem eszik sokat(7 liter alatt). 120nál forog ~4000-et, fölé nem illendő menni.

Benzinesből mindegyik erősebb, általában 100 LE felett vannak, azok gyakorlatilag egy mai közepesen motorizált hasonló kategóriás autó dinamikáját tudják.

A 230E 136 LE-vel dinamika szempontjából gyakorlatilag nem követel kompromisszumot egy 5-10 évessel szemben.

A kluboldalt tudom ajánlani én is, bár vannak, akik szerint a 200D hátrafelé éri el a végsebességét, ezt azért én cáfolnám, de nem árt, ha az ember türelmes, és néha szolgai módon visszakapcsol :D

hephaistos · http://www.konyvkoto.com/ 2014.01.20. 13:22:36

@tailor13: köszönöm a reakciót. Tehát egy 123-as alkalmas emberi, napi használatra. vajon egy 230E mennyire eszi le a gatyám? Ugyanis ezzel szimpatizálok én igazán egy ideje már, de félek megemlíteni, mert mindenki elkezd köpködni, hogy öreg szar ami még benzines is.. Ja és hát kombi igényem van, mert tényleg használnám az autót és hát köztudott hogy a csomagtér ajtó szeret lerohadni. Túl problémázom ugye?! :)

Szabványok 2014.01.20. 13:24:42

@malenykij polgar: Az ülésekkel kapcsolatban nem értek egyet és a sógornőm kényes gerince sem ért egyet. Egy nemrégiben Passatot vett ismerősöm állapította meg, hogy mivel nem tudták megcsinálni kényelmesre 11 féleképpen állíthatóra csinálták.
A mai ülésekkel kapcsolatban személy szerint nekem az a bajom, hogy csak egyetlen egyféle pozíciót támogatnak. Amiben - én legalábbis - egykét óra alatt elzsibbadok. Egy régi ülésben ilyenkor egy kicsit másképp ültem és megoldódott.
20 éve volt egy évig egy autóm, amiben (gyárilag!) recaro ülések voltak. Az kényelmes volt. A mostani BMW-m ülése borzalmas.
"A 190-esben, a 124-esben tényleg nagy a csomagtartó, de hogy teszel bele sílécet, snowboardot, gyerekágyat, hosszú dolgokat?"
Ezeket régen is, és a mai autómba is a tetőre teszem. (Amúgy sílécet szoktam vinni utastérban is.)
Amiért szeretem a régi csomagtartókat, hogy felülről hozzáférhetők és van hátfaluk. A mai csomagtartókból kiborul minden, ha kinyitom. Ráadásul a többséghez nem lehet felülről, nagy felületen hozzáférni, csak hátulról és bizony baromi nehéz egy nehezebb tárgyat mélyre betenni.

"Az aktuális autókban úgy lehet lehajtani az ülést, hogy merevebb az autó, nem kell már lemez, ami keresztben merevítene."
Amúgy pl. a E90-s BMW-nek alapból nem lehajtható a hátsó ülése, az 120eFt-os extra.

"Mégegyszer: én szeretem a vén szarjaimat, de ne legyünk már elvakultak, azóta eltelt 20-30 év és a mérnököket nem a tökvakarásért fizették."
Hanem a rezsicsökkentésért. :-)
Most komolyan azért, hogy fícsörhegyek legyenek az autóban, 1l/100km-rel csökkenjen a fogyasztás, biztonságosabb legyen, legyen motoros ablak és puncimasszírozó, gazdaságosabban gyártható, betartsa a környezetvédelmi szabványokat, kövesse a divatirányzatokat, optikailag is, megoldásokban is. Jobb műszaki adatok legyenek végsebesség és 0-100, 100-0 tekintetében.

Szabványok 2014.01.20. 13:34:42

@Józsi a guminagykeres: "A 23éves egy Sierra 2.0i? Nyáron adtuk le a bontóba faterét,mert nagyon nem érte volna meg kilakatolni,mivel egy marék szotyit ér az egész autó. De nagyon bírtuk,jól fordult,megbízható volt nagyon."

:-) Pontosan erről beszélek!
Miért is ért csak egy marék szotyit, ha olyan a kormánya, hogy a BMW E90 elektromos szervója Servotronickal is csak egy harmadosztályú tragédia mellette, minden kanyarban elsírom magam?
Ha fékje csodálatos, jól adagolható, se túl puha, se túl kemény? Hozzá képest az E90 fékje bináris, ha hozzáérek, mindenki nekiesik az ablaknak, de legalábbis bólint egyet.
A váltója olyan, hogy II. IV. és V. között villámgyorsan kapcsolgatok, miközben az utasok észre sem veszik, míg a modern autóknál ez lehetetlen, a nem közvetlen váltók késleltetéséről nem is beszélve.
A gázpedál még bowdenes, ha rálépek mindig és azonnal gyorsít.
A csomagtartója akkora, mint manapság egy fél méterrel hosszabb autónak. Ha a hátsó ülést felhajtom, a háttámlát lehajtom, akkora lapos tér keletkezik, mint manapság kevés autóban.
Egyszerűen minden pont jó abban az autóban!
(Még ABS és klíma is van benne!)
Egyetlen problémája van csak, hogy ami elromlott, elhasználódott, azt meg kéne javítani. Belekerülne 1MFt-be? Na és? Egy E90 meg belekerül 10M-be!
Ha konteo párti lennék, akkor azt mondanám, a Ford szándékosan nem ad tartalékalkatrészt hozzá, mert tudja, hogy ha fenn lehetne tartani, akkor az emberek fenntartanák azt az autót és nem vennék meg a 999cm3-s turbómondeót műanyagból.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.01.20. 13:36:58

@Szabványok: Almát hasonlítsunk almával, jó?
Ne VW Passat ülést nézzünk, hanem Audi A6-ot, eleve azt írtam.
Az ülések alapkényelme és beállítási lehetösége a mai felsö középosztálynál remek. Nekem a céges A6-osban olyan volt, hogy sosem kellett utánállítani, kényelmesen ültem és biztonságosan. Ugyanezt tudja a többi is. Megfelelöen hosszú bennük az ülöpárna, és jól támasztja a combot is.
Az elsö szériás 24-esemben 100 kilométer után fészkelödik az ember. Hangulata van, nem komfortja. A harmadik szériás 24-esben már jó ülések vannak, de egy mai akkor is kényelmesebb és kész.

Ha felpakolsz a tetöre, nö a fogyasztásod. Tudom, hogy meg lehet csinálni, de a lehajtható üléstámla akkor is jobb és még retkes sem lesz a cucc, amit odateszel.

Szabványok 2014.01.20. 13:41:54

@tailor13: "Legyen nekem szabad egy 30 éves Mercedessel járnom egy 15 éves Suzuki helyett, ha úgy tartja kedvem."
Én még meg is dicsérlek érte! (Én azt is megdícsérem, aki 15 éves Suzukival jár. Mindenkinek joga eldönteni, hogy mivel jár, neki mi az optimális.

"Senki nem gondolta komolyan a klíma létszükséglet, bár kényelmes dolog, azt meg kell hagyni. Mentem nagyon sokat egy sötétkék Swifttel, klíma nélkül, valahogy mindig túléltem. Lehet, hogy majd nyugdíjas éveimben jól fog jönni egy klímás autó, de egyelőre még bírom."
Tapasztalatom szerint a nuygdíjasok jobban bírják a meleget. A nyugdíjasok nem olyan izgágák, tudnak nyugodtan ülni és nem disszipálni.

"Most pedig meg fog kövezni minden mercista: A Suzukinak kényelmesebb az ülése, mint a Merci epedás fotele. Utóbbi sem rossz, de ha választani kéne, csak az ülések közül, hát inkább a Suzukiban ülnék napi 8 órát."
Suzukiban nem sokat ültem, de nekem is az a tapasztalatom, hogy az ülések kényelme nem árfüggő, hanem attól függ mennyire találta el a tervező. Régen még magam is próbáltam faragni a Lada2107 ülését, mert baromi kényelmetlen volt. Nem sikerült javítani rajta. Az eddigi autóink közül legkényelmesebb ülése a Renault R5-nek és a Skoda 120-nak volt. Legrosszabb a Lada2107, utolsó előtti helyezett a BMW E90.

Szabványok 2014.01.20. 13:47:54

@malenykij polgar: :-) Mihez akarod hasonlítani az A6-ot? A Sierrához, az E90-hez, vagy a szóban forgó MB190-hez?
Amúgy egyik kollégámnak van A6-ja rövid utakon azt a megállípítást szűrtem le, hogy iszonyúan felmelegszik, mert mindene fekete. Egyszer mentem vele 200km-t, akkor az automata váltója bosszantott legjobban, mert ultratetű, őszintén szólva az ülésre nem emlékszem, tehát se nagyon jó, se nagyon rossz nem volt. (Amúgy szerintem a francia autóknak van kényelmes ülése. R5, XM, C5, GS mindnek élmény az ülése. (Ebben a sorrendben!)

Síléceket 20 éve boxban hordjuk, mert annyi cuccal megyünk, hogy kell a box is. Egy jó box légellenállása meglepően kevés. Amikor a régi Thulét 10 éve lecseréltem egészen meglepődtem, hogy 160-ig alig van ellenállása, zaja.

tailor13 2014.01.20. 13:48:03

@hephaistos: Két hónapja bontottam el egy 230TE-t :D

Az a 230E motor egyébként nem rossz, de én diesel párti vagyok, meg nekem a W123 szellemiségébe az egysoros vezérműlánc nem fér bele.

Nem eszik törvénytelenül sokat, ha az ember nem siet, 9 alatt el lehet vele lenni, városban inkább 11-12.

A kombival vannak bajok, mert a kritikus alkatrészek ritkák/drágák. A kombiajtó a kisebbik baj, mert ha nincs reménytelenül lukasra rohadva, ki lehet lakatolni, csak munka.

Ami bajosabb, az a szintező, meg a hátsó lámpák, esetleg elhasznált/menthetetlen kombispecifikus kárpitelemek.

Amennyiben nem hordasz hosszú cuccokat nap-mint nap, érdemes elgondolkodni a sedanon, abból több van, és gyakorlatilag semmiféle ritka alkatrésze nincs, mert sokat gyártottak belőle.

Én mindenképpen a kéziváltósra szavaznék, mert az automatától kiütést kapok, pedig a Mercedes automaták elég jók. Kézisből megvan az az előny, hogy későbbi modellek 5ös váltója felmegy, ami egyrészt nem túl nehezen beszerezhető, másrészt nem is nagyon drága, ellentétben a diesellel, amire csak a saját ötöse megy fel, ami drága is, ritka is, cserébe szeret is szétesni.

Amúgy pedig aranyszabály, hogy meg kell nézni többet is, és állapotot venni, nem felszereltséget, színt, stb-t. Egy jó kaszni, egy megkímélt belső nagy érték egy ilyen autónál, motorikus problémákat általában gyorsabban/egyszerűbenn/kevesebb utánajárással lehet orvosolni, mint egy hat helyről összeszedett belsőt, vagy egy porrá rohadt kasznit.

Az a baj, hogy az igazán jó példányok ára erőteljesen konvergál a hét számjegy felé, azaz olcsón jót nagyon nagy szerencsével lehet kifogni, bár nem lehetetlen, nekem sikerült :)

Szabványok 2014.01.20. 13:51:34

@malenykij polgar: A bontókkal nekem rossz tapasztalatom van.
Miért?
Mert a bontóban pont ugyanolyan korú alkatrészek vannak, mint ami az autómban van.
Próbáltam bontóban venni rugót. Node az is épp úgy megült (ha nem jobban), mint az enyém.
Gumi, műanyag alkatrészek? Azok épp annyi időt szenvedtek, mint amennyit az enyémek.
Mitől lenne egy másik autónak kevésbé rozsdás az ugyanannyi idős, ugyanannyit ment, ugyanannyi sóslét kapott ajtaja?

De ez a MB Classic tetszik.

tailor13 2014.01.20. 13:52:31

@Szabványok: Na igen. Volt Pug 406-osunk, 200 km után tört az ülés mindenhol, pedig a tér minden irányába lehetett állítani.

Ültem C5-ben, ami majdnem ugyanaz az autó, és mintha itthon ültem volna a fotelban, olyan kényelmes volt. De jól éreztem magam a 205ös kis mosogatószivacs szerű ülésében is, sőt, az íróasztalom előtt egy BX anyósülésben ülök, mert kényelmesebb, mint a környezetemben megtalálható egyéb ülőalkalmatosságok. :)

zuulululu 2014.01.20. 14:13:39

"a szíjfeszítő görgő rezgéscsillapító teleszkópja zörög csupán a motoron"

Ezt hogy ellenorzod, honnan jottel ra? Szij leszed es megrangat? Vagy... ?

"Apropó, tudja valaki, hol lehet olyan feszítőteleszkópot kapni, ami fél éven belül nem kezdi el ezt a szörnyű zörgést"

Pappas auto, MB ;)

James009 2014.01.20. 14:22:31

Az 1.8as benzines milyen lehet? Fogyasztás,megbízhatóság? Ez nem tűnik rossznak és az ára se az: www.hasznaltauto.hu/auto/mercedes-benz/190/mercedes-benz_190_e_1.8-7257183

E46 vitához(korábban felvetették), unokatestvérem két hónapja vett egy 318ast,ami azért jóval ritkább mint a 316 os ,99es évjárat 800e ft ért és eddig semmi baja nem volt vele! Pedig ez az ár a 46osok legalja,ha valaki valamennyit ért hozzá,alaposan átnézi,szerintem nem annyira lehet mellé nyúlni,belülről is olyan mint az új! Ezt csak azért írom,mert valaki írta,hogy ilyen olyan le...gott állapotúak vannak annyié!

Teshow 2014.01.20. 14:25:54

@Szabványok: "Ezért nem értem a mai fiatalokban ezt az "klíma nélkül nem élet az élet" mentalitást"
Mai fiatal? Ez jól esett, meghívlak egy italra, ha taláxunk! :)))
50 vagyok ...
Egyébként ma már ésszel klímázok én is, nem megy állandóan.
De kell, olyan, mint a téli gumi. Lehet, hogy csak az év 1-2 hónapjában fontos, de akkor nagyon.
Az autó egy "üvegház" ahol simán van 70-80 fok, ha dugóban kell vele állni - az már nagyon nem vicces ám!
De mindenki úgy élvez, ahogyan tud.

Teshow 2014.01.20. 14:38:50

@tailor13: "Ültem C5-ben, ami majdnem ugyanaz az autó, és mintha itthon ültem volna a fotelban, olyan kényelmes volt"
Az egy olyan autó és egy olyan ülés.
4 év / 215eKm-t ültem benne.
Plusz hozzá még a légrugó!
Split (1100 km) vagy a Ligur tengerpart (1350 km) alig megállókkal, fáradság nélkül végigülve, az amúgy egyre pocsékabb gerincemmel, nem volt semmi!

OK! De hogy jön ez egy Mercis bloghoz? :o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.20. 14:43:57

@grease monkey: Hát persze, nyilván a Volvo-s márkaforumokon is mindenki hülye (többek között képpzett szerelők) akik már be tudtak szerelni egy csomó mindent, szinte csak csatlakoztatással...Meg írja itt Karlmann is, hogy az Ódinál is van sok ilyesmi.
De tudod mit, én rádhagyom, legyen neked igazad.Ezen ne múljék.
A Mergához nem szólok hozzá (eddig se szóltam), még sosem volt olyanom, de még csak ismerősnek sem...

tailor13 2014.01.20. 14:52:12

@Teshow: Hogy jön a BMW és a Sierra? :O

Teshow 2014.01.20. 14:54:24

@tailor13: Azokat nem én emlegettem! ;D

tailor13 2014.01.20. 14:58:12

Mondhattam volna Volvot, és Wareszt is ;D Nem ez a lényeg :)

Szerintem itt elfér különböző emberek véleménye is, esetleg témák összehasonlítása is. Ha mindenki egyforma lenne, elég unalmas lenne a világ, nem?

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.01.20. 15:05:23

@zuulululu:
Kerreg/kelepel, mert elfárad benne a szilent. Ha odanyomod csavarhúzóval, nem zörög. Sanyi bácsi mutatta :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.01.20. 15:31:16

@Shadowbull: 2.0 szívó dezsővel nem fognak tempót autózni :-)

Schütii 2014.01.20. 15:37:23

@Szabványok: Van az a fránya dolog, ami a fogyasztói társadalom egyik betegsége, úgy hívják hogy erkölcsi avulás. Amikor valami régebbi használati tárgy értékét az újhoz próbáljuk meg hasonlítani. Ezt az autógyártóknak üzleti érdekük fokozni, sőt valahol a nagy össznépi CO2 hiszti mögött is van egy ilyen felhang. Mi meg közben sajnáljuk a gyártókat, hogy szegények megint valami újabb elmebeteg normával szivatják őket. Hát nem őket, sőt, nekik az egy plusz indok hogy miért fejlesszenek új modelleket.

grease monkey (törölt) 2014.01.20. 15:53:16

@geegee: Bizonyára sok okos dolgot írnak a fórumokon, de engem csak az érdekelne, hogy a fent belinkelt kábelkorbácsot megtaláld egy alap S60-asban. Ha sikerül, azonnal nyitok egy Volvo szervizt, és abból fogok meggazdagodni, hogy felesleges többszáz dolláros optikai kábeleket bányászok ki az ügyfelek autóiból.

Az Audival is leírtam, mi a helyzet, esetleg talán olvasd el.

2014.01.20. 16:00:08

Kis családom hű verdája
Utcán ásít, rozsda marja,
Rozsda marja, nem ragyog,
Én magyar nem es vagyok.

Hurri Kán 2014.01.20. 17:06:01

@Schütii:
"nagy össznépi CO2 hiszti"
Értsd: az idióta, szemellenzős EU-fotelkörnyezetvédő bürökraták által irányított és generált CO2 hiszti. Legalább is ami az autógyártókra gyakorolt nyomást illeti.

Schütii 2014.01.20. 17:18:51

@Hurri Kán: Nem ők generálják, inkább csak meglovagolják, és az autógyártókra sem ők gyakorolnak nyomást, hanem az eladási kényszer. Persze a marketinget meg lehet támogatni némi riogatással is. Mondom ezt én, mint fotel-elemző.

Hurri Kán 2014.01.20. 17:33:50

@Schütii:
Dehogynem ők. Arra gondoltam, sokan fanyalognak, hogy az új euro-sok normás benzinmotorok így, meg úgy. Ezeket a gyártók nem jókedvükben csinálják, hanem a rájuk erőltetett szabályok miatt.

dr.oid 2014.01.20. 17:51:01

Biz többé már nem vakarja
lemezem csúf rozsda karja
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Megszülettem Erdőhonban
edzőttem Magyar Vadonban
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Ugrált bennem gyerekhorda
így érkeztem hajlott korba
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Testem dúlták barbár népek
mégsem hál bennem az élet
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Méltósággal jól szolgáltam
Mare Nostrumot bejártam
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Kikeletkor korán keltem
utazásban kedvem leltem
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Szemtanúi régmúlt kornak
neonszínekben nyomultak
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Beckeremből Nena tolta
sok lufiról szólt a nóta
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Dicsőségem rég romokban
méltóságom csak nyomokban
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Kiszolgáltam de még élek
visszhangozza gyerekének
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Utódomat sajnos láttam
borús kedvvel vacsoráltam
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Keserves utolsó túra
fénykévém az utat túrta
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Hűtlen lett hozzám családom
ezután már nem szolgálom
még pislognak rám csillagok
egy magyar Bébi Benz vagyok.

Schütii 2014.01.20. 18:26:55

@Hurri Kán: Ne kajáld már be te is! Ez kényszernek látszik, de remek lehetőség is egyben hogy pörögjön a biznisz. Jönnek a modernnél modernebb autók, gyorsabban elértéktelendnek a használtak. A gyártók persze mutogathatnak EU bácsira, hogy őmiatta van ez az egész, de neki széles a válla, elbírja ezt is.

Hurri Kán 2014.01.20. 18:31:24

@Schütii:
Szerintem most hülyeséget írtál :)
Miért lennének abban érdekeltek a gyártók, hogy olyan, roppant költséges motorfejlesztéseket csináljanak, amikre a rájuk erőltetett előírások miatt van csak szükség?

Schütii 2014.01.20. 18:55:16

@Hurri Kán: Nem tudom mi nem ment át abból amit írtam.. Azért az EU-ban olyan tagországok is vannak, ahol nagyon komoly ipar az autógyártás. Miért szivatnák saját magukat ezek az országok?

Hun_Fighter 2014.01.20. 19:00:16

@Csikós Zsolt: Formax KFT Eger. Elküldöd nekik postán a régit. Ha a teleszkópon nem látszik már, akkor leírod, hogy mekkora erővel (hány KN) feszítsen. Visszaküldik legyártva az úja(ka)t, meg a régit is. GARANTÁLTAN minőségi és tartós meló, többször is gyártattam velük a legkülönfélébb teleszkópokat. csak ajánlani tudom őket. Korrektek, gyorsak, minőség orientáltak.

Hun_Fighter 2014.01.20. 19:01:41

Jabocs, reklám... Töröljétek nyugodtan, ha már se szó, se beszéd, töröltétek más kommentemet is. Holott semmi rosszat nem írtam. Szerencse, hogy kitiltva nem lettem...

Hurri Kán 2014.01.20. 19:17:06

@Schütii:
Nem ők szívatják magukat. Egyrészt az EU-ban nem csak német képviselők ülnek (leginkább a német gyártókat érinti ugye ez az EU-s co2 hiszti), továbbá pl. a német eu-s képviselők között is vannak szép számmal autóellenes fanatikus sötétzöldek.
Lásd még: a hazai sötétzöld lobbi nyomására Merkel egy csomó atomerőművet leállított, ezért többek között szénerőműveket kellett csúcsra járatni, ezért az ország nagy részén nőtt a légszennyezettség. Az ország erősödő energiafüggéséről nem beszélve. Van még kérdés? :)

95xf 2014.01.20. 20:58:34

@Csikós Zsolt: Nincs oly messze Tőletek a Bosnyák piac ahol bent a "hajó" szélén a piacfelügyelőség mellett van egy nagyon jó termelői méz. Mi több éve hozzájuk járunk :)

Karácsony előtt Fűrészből láttam a 190est, de fel nem tűnt, hogy lecserélődött.

Szabványok 2014.01.20. 21:14:15

@Teshow: Mondom én, hogy fiatal vagy! Ha az apád nem is lehetnék, de nem egy korosztály vagyunk.

A véleményemet fenntartom, nekem (és nem egy ismerősömnek) nem létszükséglet a klíma.
Mit említettél? Hogy állsz? Akkor kinyitom az ablakot, elhúzom a tetőablakot és szinte kabriófíling. Gondolod, hogy az alatt az évek alatt, amíg klíma nélküli autókban ültem, nem volt meleg, nem álltunk? Csak ismételni tudom magam, tapasztalatból tudom, hogy nem tragédia, ha nincs klíma.

De most már hagyhatjuk ezt a klíma dolgot. Én a modern kor elkényelmesedésének jelképének tartom, Te egy nélkülözhetetlen eszköznek. Maradjunk ennyiben.

Szabványok 2014.01.20. 21:16:18

@Schütii:
Igazad van. De ez nem titkos összeesküvés, hanem mindenkinek ez az érdeke, szépen együttműködik mindenki.

Teshow 2014.01.20. 21:54:03

@Szabványok: "Én a modern kor elkényelmesedésének jelképének tartom, Te egy nélkülözhetetlen eszköznek. Maradjunk ennyiben"

OK! Megegyeztünk! :)))))

Shallot 2014.01.20. 21:59:22

Kiváncsi lennék, hogy "Foltos" rozsdásodása hogy áll. Mike Saunders meg a csoda elektromos rozdagátló hogy állják a sarat. Tudományos szempontból mondjuk nem fogjuk tudni, melyik használ, akkor se ha használ...

venturaea 2014.01.20. 22:25:42

@Csikós Zsolt: mintha azt írtad volna, hogy ezt a 190-es is a feleséged választotta. Olvastuk mindannyian jó pár (kiváló)cikkedet az elmúlt pár évben, általában házhoz mész a pofonért amit aztán szépen megmagyarázol, hogy ez tulajdonképpen neked így jó. Dömsjőben még mindig rajtad röhögnek...

DeezL 2014.01.20. 22:42:48

@mákosi rátyás: okoztak is fejfájást bőven a KE jetronicok....

DeezL 2014.01.20. 22:44:25

@hephaistos: elmegy az 8-10közt vegyesben... városban 11-13max

Prérifarkasz 2014.01.21. 01:02:40

@Szabványok: Bocs, ez nem összeesküvés! Ezt úgy hívják közgazdaságtan! ;)
Akivel nem tudják elhitetni, hogy a régi sz@r, az egy idő után feladja, mert nem tud alkatrészhez jutni...

visszakettopadlogaz (törölt) 2014.01.21. 06:16:25

Napok ota kovetem a kommenteket, elvezetes dolog nezni ahogy osszecsapnak a vilagnezetek. Ez a magyar valosag ami itt zajlik. Vannak akik tudjak hogy miert jo az oreg auto, annak elonyevel/hatranyaval. Vannak akik meg akarnak gyozni masokat a velt/valos igazukrol, mert nem tudjak elfogadni/elhinni/elkepzelni hogy van aki mashogy gondol valamit mint ok. Vannak okoskak, mindententudokjobban szakertok es vannak akik beirjak amit gondolnak es lelepnek. Megvan az egesznek a magyar "ize", a magyaros "bajossaga". Ja es a vermersekletek kozotti kulonbseg is szinezi a dolgokat.

Shadowbull 2014.01.21. 06:56:17

@Schütii: "Ez kényszernek látszik, de remek lehetőség is egyben hogy pörögjön a biznisz"

:)

Pedig baszott nagy kenyszer, agyartok a hatuk kozepere nem kivanjak. Nekik ez veszteseget okoz.

Shadowbull 2014.01.21. 07:19:51

@Schütii: pedig nem viccnek szantam.

Prérifarkasz 2014.01.21. 09:31:04

@malenykij polgar:
Biztonság: biztonságosabb lenne azonos körülmények között használva, de mivel az újabb autók hamis biztonságérzetet adnak, ezért az emberek "sokkal" bátrabban használják őket... vagyis 160-nálnem sokat ér a sok biztonsági kütyü az autódban.
Kényelmesebb, csendesebb: relatív, nem mindegy milyen autóban ülsz. Nekem ugyanazon prémium-márka középkategóriájából van két autóm, a 7 hét évvel fiatalabb a kényelmetlenebb, zajosabb. Továbbá az anyagok minőségében és kidolgozottságában is jelentős a visszaesés az öregebb verzióhoz képest.
Gazdaságosabb: igen, mert az újabbikban kisebb a motor... :) Relatíve már nem igazából jelentős a fogyasztásbeni különbség.
Gazdaságosabb: Nem, mert ha TE 30 (20) év helyett 5 évente új autót vásárolsz, sokkal többe kerül Neked, mint a régi fenntartása, nem 6x többe, de legalább 4x többe...
Hatékonyabb: a környezet szempontjából semmiképp sem, mert minél gyakrabban cserélsz autót, a környezetet az érintett ipar annál többször szennyezi... Na persze, mert hogy az új autók sokkal környezetbarátabb - attól, hogy a 2 mikron alatti szennyeződéseket nem mérik, attól még léteznek... Nem is beszélve arról, hogy az új csodadízelek 2-3év után többnyire már nem teljesítik az új korukban belőlük kipréselt értékeket... Környezetbarát az, ha nem használsz autót!
Gazdaságosabb: ha azt nézed, hogy hogyan fog jobban növekedni a GDP, akkor mindenképpen az új autó a nyertes! De kérdem én meddig tud növekedni a GDP? Hosszútávon mi lesz ennek a hatása??...

Shadowbull 2014.01.21. 09:50:45

@Prérifarkasz: "mivel az újabb autók hamis biztonságérzetet adnak, ezért az emberek "sokkal" bátrabban használják őket"

Ezt sem a tapasztalatok, sem a baleseti statisztikak nem tamasztjak ala.

A halalos balesetek szamanak jelentos csokkenese legnagyobbreszt az autok aktiv es passziv biztonsagi fejleszteseinek koszonheto.

"Gazdaságosabb: igen, mert az újabbikban kisebb a motor... "

Viszont ugyanakkora vagy nagyobb teljesitmenyu mint korabban a nagyobb.

" Környezetbarát az, ha nem használsz autót"

A legkornyezetbaratabb az ha asol egy mely godrot es meztelenul belefekszel majd hagyod magad betemetni.

"kérdem én meddig tud növekedni a GDP? "

Mivel ez csak egy virtualis szam, ezert barmeddig novekedhet.

"Hosszútávon mi lesz ennek a hatása??... "

Hosszu tavon mind meghalunk.

JaxTeller 2014.01.21. 09:54:15

Gratulálok az új autóhoz, élvezet volt olvasni a cikket. Jók ezek az írások, kicsit a Csikós család mindennapjaiba is bepillantást nyerhet az olvasó. Sok boldog évet és baleset mentes kilométert kívánok az új Mercivel!

Prérifarkasz 2014.01.21. 11:53:27

@Shadowbull: "mivel az újabb autók hamis biztonságérzetet adnak, ezért az emberek "sokkal" bátrabban használják őket"

"Ezt sem a tapaszt alatok, sem a baleseti statisztikak nem tamasztjak ala." - biztosan mást tapasztalunk és más statisztikákat olvasunk...

A halalos balesetek szamanak jelentos csokkenese legnagyobbreszt az autok aktiv es passziv biztonsagi fejleszteseinek koszonheto.

"Gazdaságosabb: igen, mert az újabbikban kisebb a motor... "

"Viszont ugyanakkora vagy nagyobb teljesitmenyu mint korabban a nagyobb." - előfordul, de nem jellemző, bár kétségkívül átlagban emelkedik a kisebb motorok teljesítménye, azonban ez többnyire csak egy szűkebb tartományban képes produkálni a kisebb motor...

" Környezetbarát az, ha nem használsz autót"

"A legkornyezetbaratabb az ha asol egy mely godrot es meztelenul belefekszel majd hagyod magad betemetni." - nem gondoltam volna, hogy a fenti kijelentéssel így vérig sértelek... de hát mindenkinek megvan a maga gyenge pontja... :) Amúgy kötve hiszem, hogy túl környezetbarát, márcsak a bomlás során keletkező metángázokat és egyebeket tekintve, nem is beszélve a hónapokon át terjengő bűztől... Másrészről mélységesen elszomorít ez a gondolkodásmód és hozzáállás, amit manapság a konfliktuskezeléssel kapcsolatos "kreatív" módszereket illeti...

"kérdem én meddig tud növekedni a GDP? "

"Mivel ez csak egy virtualis szam, ezert barmeddig novekedhet." - Köszönjük a közgazdaságtani felvilágosítást, amúgy a kérdés csak költői volt

"Hosszútávon mi lesz ennek a hatása??... "

"Hosszu tavon mind meghalunk." - Ez igaz, csak nekem nem mindegy hogyan... De neked további kéjes tobzódást a jólétben és az ál környezetbarátabb/gazdaságosságosabb eszközök használatában... Légy boldog és ne is foglalkozz mások boldogságával... "Éljen" a fogyasztói társadalom!... Uff

eqlessootista 2014.01.21. 12:00:34

@Csikós Zsolt: Tisztelt Csikós Zsolt!
Köszönet a jó írásokért!
Gratula az újabb 190D-hez!
(bizonyos értelemben segítséget kérnék: infót)
Van 4-edik éve egy 1985-ös 190D-m. Nem szép, de jó és nem is rozsdás - erre is figyelek. Automata, két literes, de pl. nincs benne szervo.
Ami érdekes: fogyasztása nyáron a városban 7.4l/100km, de ez 10 fok alatt már 9.8l/100km. Vajon mi lehet ennek az eltérésnek az oka? (cseréltem már benne üzemanyag-termosztátot is, de nem változott) Kerestem -egyelőre magyar -fórom oldalakat, nem sok sikerrel. Tudna esetleg vlakihez irányítani? gacsi55@gmail.com
Előre is köszönet!

Shadowbull 2014.01.21. 12:08:19

@Prérifarkasz: "biztosan mást tapasztalunk és más statisztikákat olvasunk..."

Hogy te mit tapasztalsz azt nem tudom, en lattam nem egy peldat, hogy a modern autoba valo atules nem valtoztatott semmit a vezetesi szokasokon. Mert az inkabb a szemelyes habitussal es komfortzonaval van osszefuggesben.

Nemetorszagban negyven ev alatt durvan 80%-kal csokkent a halalos balesetek szama ugy hogy sokkal nagyobb lett a forgalom es tobb lett az auto. Valoszinuleg vilagszerte is ugyanigy van, mar ahol nem az elmult 10 evben ultek at tomegek biciklirol autoba.

Neked milyen statisztikad van?

"Légy boldog és ne is foglalkozz mások boldogságával... "

Hagyjal mar logva ezzel az alnaiv moralizalos hulye dumaval. A vilag olyan amilyen, sirankozhatunk rajta de az nem oszt nem szoroz. En szemelyesen orulok a technikai vivmanyoknak, es orulok hogy nem 30 evvel ezelotti muszaki szinvonalon allo autokat, gepeket, keszulekeket kell hasznalnom. Orulok a muszaki fejlodesnek mert az viszi elore a vilagot. Ennek persze ara van, amit meg kell fizetni, de vegeredmenyben miert masztunk akkor le a farol?

Az meg kifejezetten bosszant ha valaki pont a neten sirankozik a muszaki fejlodesen, szamitogepet hasznalva. Ez szimpla alszentseg. Azt meg utalom.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2014.01.21. 19:01:25

@Shadowbull: és szted miért alakult ki pl a fogaszati turizmus? Vagy miert nem szervizeltetik kint az autókat a kulfoldon dolgozok? Jo, vagom, h te is vhol kulfoldon dolgozol, biztos jobban latod, mint en, nem akarok vitatkozni, tenyleg. Fos ez az egesz.

///M_Straight_six 2014.01.21. 19:19:04

@Szabványok: általában egyetértek a hozzászólásaiddal, sőt tulajdonképpen most is, de az, hogy ez a 75 lóerő milyen... nem akarom lehúzni a vasat, egyik barátomnak volt, talán még most is megvan a 190D-je (mellette volt azóta X5 stb is), az egy tip top gyönyörű autó volt, de menetteljesítményről, mint olyan nem beszélhetünk :D 4 sebességes váltó, 1300 kg. És a szívódízel felpörgésre való "hajlama"... Még egy olyan bánatot, mint amikor azzal az autóval meg akarod előzni az országúton a csuklós vilán ikaruszt... :D borzalom az a gyorsulás, és én csodálkoztam, hogy ennek ellenére majdnem 180-at mentünk egyszer vele óra szerint, persze kb 10 kilóméter volt még odáig felküzdötte magát, de akkkoris meglepett. Mindezt leszámítva tényleg kényelmes, szép is szerintem, és egy 250d turbo 126 lóerős változatot, vagy egy 2.0i, 2.3e, vagy hasonlót el tudnék képzelni...

///M_Straight_six 2014.01.21. 20:15:58

@Shadowbull: az összes általam használt kocsiba van klíma, de én is alig használom, én pont attól kapok hülyét, mikor a mellettem ülők attól kárognak, hogy fúj a szél a résnyire, vagy félig leengedett ablakon, én télen is sokszor résnyire engedett ablakkal járok, lehet közben megy a fűtés lábra, de jobban szeretem ha van érezhető légmozgás (nem erős huzat)... én például azt nem értem, hogy a lehúzott ablak miatt károgóknak - 80%-a ilyen aki ült már mellettem - milyen egészségügyi problámája származik a lehúzott ablakból..? Ha azt vesszük, hogy 20-30 éve kénytelenk voltak őkis zsigulikkal, és még szarabb kocsikkal közlekedni, akkor valóban van igazságtartalma itt az elkorcsosulásnak, amit itt valaki emlegetett...

ui.: a klímát még elviselem utasként, de attól megőrülök, mikor kicsit is hűvös van kinnt, és már a pofámba kell fújatni a 40 fokos levegőt, ha kabátba ülünk a kocsiban akkor is, és ha elzárom a szellőzőrostéjt az én oldalamon az ember még rámszól, hogy ne álligassam már el...

Shadowbull 2014.01.22. 06:43:09

@///M_Straight_six: "milyen egészségügyi problámája származik a lehúzott ablakból..? "

Engem kifejezetten idegesit a lehuzott ablak miatt keletkezo zaj. Ha van tetoablak az meg neha olyan lengeseket okoz ami megint marhara zavaro, bubogast, egyeb hulye hangokat. Pedig alapjaban veve szeretem a tetoablakot. De ott peldaul az is zavar, hogy zart allapotban is hangosabb mint egy olyan auto amiben nincs tetoablak.
Az aszony gyerekkoraban egyszer nyaron utazott a Ladajukban hatul, es le volt huzva az ablak mert meleg volt. Az ut vegere a huzattol lebenult a fel arca, hetekig kellett kezelni mire rendbejott.

"Ha azt vesszük, hogy 20-30 éve kénytelenk voltak őkis zsigulikkal, és még szarabb kocsikkal közlekedni, akkor valóban van igazságtartalma itt az elkorcsosulásnak, amit itt valaki emlegetett..."

Az hogy valaki a kenyelemre vagyik meg jelenti azt hogy elkorcsosult. A klima a kenyelmet szolgalja.

Shadowbull 2014.01.22. 06:52:01

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg: Manapsag egyre erosodik a magyarok egyes retegeiben a kulfoldon dolgozok irant erzett ellensegesseg.
"Miert pofazol bele a dolgainkba ha nem itt elsz"
"Maradj kint ne vedd igenybe a magyar egeszsegugyet a mi kontonkra"

Es hasonlok. Ez ot evvel ezelott teljesen ismeretlen hozzaallas volt, most meg minden sarkon ilyen veglenyekbe botlasz. Nyilvan Orban virtualis szabadsagharcanak* is koszonheto, hogy az egysegsugaru idiotak azt kepzelik hogy a kulfold meg az EU osszeeskudott a csodalatos orszaguk ellen, es nyilvan ebbol vezetodik le hogy aki kulfoldon el az idegenszivu, sot egyenesen hazaarulo.

Ezert szukseges oket felvilagositani, hogy aki kulfoldon el es ott van biztositva kurvara nem vagyik am vissza a magyar TB ovo szarnyai ala. A fogaszat az teljesen mas tema, az abszolut piaci alapokra helyezett szolgaltatas, nem kulonbozik a fodraszattol vagy a wellness-hoteltol. Aki azt igenybe veszi az eppen a magyarok zsebebe tomogeti a penzet es nem forditva.

Autot szereltetni nagyon maceras lenne Magyarorszagon, szerintem max. csak azok csinalhatjak akik a hatar kozeleben laknak. De ez is piaci szolgaltatas.

*Mi mindig is Eurazsiaval alltunk hadban. Keletazsia a szovetsegesunk.

Csikós Zsolt 2014.01.22. 10:55:15

@venturaea:
Azt hiszem, az összetett mondatok értelmezése meghaladja a képességeidet. Elég keveset rohadok le az autóimmal, én hat és vél itt töltött év alatt hármat tudok, amikor leszakadt a Panda kipufogója, a Ponton, amit előre is tudtunk, hogy teljes rizikó lesz meg tavaly az állólámpás egy gumicső miatt. Csak a Ponton nem tudott tovább menni.

Az, hogy a saját nézetedhez igazítod a sztorikat, kihasználva a diszlexiádból származó előnyöket, nem az én agysejtjeim számáról és minőségéről állít ki bizonyítványt.

Persze vallásos emberekkel nehéz vitatkozni.

Csak zárójelben: a 190-es fenntartása évi 110 ezer forint volt, évi 1,3 szerelét kért, az összeg értékvesztésekkel, vételárakkal, mindennel együtt értendő. Soha nem rohadt le nyolc év alatt. Ezek a tények, aztán magyarázd a többit, de nehéz dolgod lesz. Pláne, hogy egy 430-515 ezer km-t futott autót akarsz sárba döngölni nagy erőkkel. Látod, az már szánalmas is.

Csikós Zsolt 2014.01.22. 10:57:02

@Shallot:
Egész jól áll, most bő két éve van rajta, a Sanderses részeken nem jelent meg rozsda (a kritikus pontokon meg is vakarásztam), de a padlónak csak a festett részein felületi pír van néhány kisebb helyen. Tehát az elektromos kütyü szart se ér, ahogy sejtettem is, amikor beletettem. :-)

ZasTempra 2014.02.01. 13:47:15

@DeezL: Az más világ :)
Kényes, de marha jó futóműve van. Nagyon finomnak tartom a szervokormányt is, élvezet vele kanyarodni :)) A 75 lovas dízellel probléma nincs, az 1.7 D Tiponál jobban megy, de azért nem izomautó :) Bár még az adagolóját át se nézettem, amióta nálam van. Pedig lehet kéne, mert mostanában jobban kormol, és döcögősebben is indul az új izzítógyertyák ellenére. Ahogy én hajtom sok várossal, néha-néha azért kihasználva a teljesítményét, úgy fogyaszt 6-6,5 liter körül. A Tipoból átülve először szokatlan volt az index-és világításkapcsolók helyzete (a Tipohoz képest sokkal magasabban vannak, fel kell nyúlni érte), és hiába állítható a kormány, de legmagasabb állásban is pont ott van mint a fix kormányos Tipon. Aztán ahogy megszokja az ember és néha-néha átül a Tipoba (ha épp a mutter lenyúlja a Mareát.. :D ) akkor a Mareát sokkal ergonomikusabbnak találni :)
A legkirályabb az elektromos deréktámasz :D Marha jó oldaltartása van az ülésnek, jó tág határok között lehet állítani. Fura viszont hogy a motorzaj egy csöppet jobban beszűrődik a Tipohoz képest 100-as tempónál. Ellenben 70-80-nál síri csend van :) Hely hátul is van, de középen nem ülnék sokat mert elég kemény a hátsó kartámasz miatt az üléstámla, és az ülés közepe is magasabb és keskenyebb a párnázása is. 4 személynek nem kell kényelmesebb szerintem.
A csomagtartója meg akkora, hogy a barátnőmmel simán el tudtunk aludni két matracon ledöntött ülésekkel a Volt fesztiválon benne :D

DeezL 2014.02.02. 21:09:05

@ZasTempra: csak mert ez az 1910ccmes TD 75 TD 100as motorból sokat csináltam anno

Peter Csongradi 2014.02.12. 19:17:42

Gratulálok az 'új' kocsihoz! Ezek nagyon jó autók, 33 éves koromra jutottam el oda, hogy több mint 20 saját és rengeteg más 'tesztelt' autó után végre kipróbálhattam egy ilyen 190D-t, és egy hajszálon múlott, hogy az enyém lett. A cimborám másnak adta el sajnos. Egyszer biztosan lesz egy 'öreg' Diesel Mercedesem. Üdv!

Tomchy 2014.03.08. 21:21:25

@Rocko-: Jogos a meglátás, a fotó után épp megálltak becsukni. Először azt hittem, meg akarják érdeklődni tisztelettel, miért fotózom őket az utca közepén... :)

Csikós Zsolt 2014.03.12. 11:19:04

@Tomchy:
Hehe, megismerem a leányzót!
süti beállítások módosítása