Miért lett mégis új Mercim?

  2012. január 08. - Csikós Zsolt Címkék: veterán mercedes totalcar flotta

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Vettem egy Daimler-Benzt. A napi használatú Honda Spacy robogóm mellé járni, szállítani, utazni, gyűrni. Ki az esőbe, latyakba, tűző napra, utcán parkolásra, ridegtartásra. Budapestre, Balatonra, Olaszországba, bárhová. A mostani 26 éves helyett lett - csak, hogy képben legyenek.

Nos, ez az új mindjárt negyven éves lesz.

Ugye értik? Nono, furcsa ez a hallgatás... Hát jó, megmagyarázom.

Szüleim, tesóm és Era 2011 novemberében. Beválik

Sok posztban írtam már a 123-as kombi Mercimről, az előbb említett, 26 éves példányról. Három éve használom, voltunk vele Németországban, családostól bejártuk vele fél Olaszországot, elvitte már a hátán a negyed házunkat, s egész együttélésünk alatt csak egyetlenegyszer mondott csütörtököt – amikor véletlenül belekerült egy liter váltóolaj a motorolajba, döglött volt az akku, és odakint dühöngött a mínusz tizenöt. Nem indult, naná.

Olaszország egyik legjobb halas-tésztás étterme, a Rosa dei Venti a Porto Garibaldi nevű halászfaluban. Háttérben Era

Persze akadtak vele problémáim, főleg morajok, némi motormelegedés, leszakadt ülések, egyszer a beltéri radiátor is kilyukadt, de azért mindig ment, világított, fékezett, s tette, amit tennie kellett. Előbbi hibák túlnyomó részét felszámoltam három év alatt, amit nem sikerült, azt a kulturáltságig finomítottam.

Bent az új hűtő

Azért nem is írtam Eráról az elmúlt hónapokban, mert igazán nem volt mit. 2011 első felében sok izgalmas dolog megújult rajta: felújított féltengelyek mentek be, lett új hátsókerék-csapágy, új a hűtő, új a fűtőradiátor, végre sikerült jól légteleníteni a hűtőrendszert, azóta a hőmérő mutatója áll 82 fokon, mint a cövek. Megkapta a szériában rá való, szögletes (mellesleg újszerű) fényszórókat, egy szinte vadiúj első ütközőt, s vettem neki Báránytól két eredeti, egészen szép kárpitos, de leszakadt rugós (rendbe tenni való) első ülést és két gyári hátsó szőnyeget is.

Már egy éve mondogatta minden autós barátom, hogy nem lesz jó vége ennek, ha minden készen lesz Erán, el fogom adni. Hülyeség, hiszen imádom az öt hengerét, a ringatását, a tolótetejét, a feneketlen csomagtartóját, és azt is, hogy minden körülmények között tíz alatt eszik (de jellemzően inkább nyolc-kilencet), százharmincat utazik, egyszerű szerelni, olcsó hozzá az alkatrész. Sose kell nekem jobb autó, pláne amikor ilyen gazdasági szelek fújdogálnak. Nem akarok én százezreket bukni évente az értékvesztésen, márkaszervizekben kerestetni okkult hibákat szédítő órabérért.

Hódmezővásárhely, Danival

Megkedveltem ezt a 123-as világot, idővel elkezdtem sasolni a netet, beállítottam figyelőt. Kérem, jegyezzék meg: ha önökben akár csak a legcsekélyebb konzumidiotizmusra való hajlam lappang, ilyet sose tegyenek. Mert a neten felbukkannak érdekes autók. Például egy 230-as, befecskendezős. Barna. Két kilóért.

Gázos volt. Mindenhogyan

Elmentünk Zách Danival megnézni – ide a szomszédba, Hódmezővásárhelyre - szuper volt az autó, ugyanakkor szörnyű is. Őrületesen tetszett, de semmiféle rábeszélésre se vettem volna meg. Ja, tényleg, arról írtam is egy posztot.

Messziről szép, közelről egyáltalán nem

Ezzel a húzással viszont – mint amikor leszokott dohányos csak egy slukkot kér a haver cigijéből – vissza is léptem a lenini útra. Innen nem volt megállás a lejtőn. Kitaláltam, hogy kell egy benzines; mert kicsit vágyom rá, hogy rendesen ugorjon is az autóm, ne csak elegánsan falja a kilométereket, amit a 300-as dé szörnyen jól tud.

Elkezdtem 230-asokat keresni. Kombit reménytelen lett volna, mert egy szentesi kocsit ugyan néztem vagy egy évig, de aztán elvitték, és a helyén tátongó űr maradt a neten. Jó lesz a limuzin is, már úgyse kell kismotort vinni a gyerekeknek, pótülésre sincs szükség a felnőtt biciklikhez, Balatonra meg tervezünk venni egy nyaralós nyúlketrecet Dömének, azt se kell majd szállítgatni. De legyen szép a bele.

Irány Harkány!

Katival például, megnéztünk egy szinte hamvasan új belű 300D-t (tudom, nem 230-as, de a hirdetés megfogott) Harkányban. Gyerekek nagyiknál, volt egy szabad délelőttünk, nosza. Tényleg elképesztően szép volt az a belső tér, tényleg jó volt a kocsi, a tulaj meg extra szimpatikus, de épp annyival több rozsdát találtam az Erához képest, épp annyi minden rosszabb volt benne – levágott rugók, kicsit gyenge lengéscsillapító, ilyenek – hogy rettenetes lelki tusa után otthagytam.

A gyönyörű belsejű 300D

Azóta viselem az égésnyomokat a combomon, mert a zsebemen átizzottak a húszezresek. Minél messzebb van az ember otthonról, annál nehezebben jön ki a szájon a "nem" szó, ezt a Ponton óta tudom.

Minden a helyén

Fájt a négyszáz kilométeres útra kidobott pénz, ezért eldöntöttem, onnantól csak Pest megyében keresek tovább. Küldtem a kétszáz forintos emelt díjas sms-eket a hirdetési oldalnak, nagyítottam így extra méretűvé a képeket. Előjött egy gyönyörű, piros 200D. Szinte hamvas állapotban, de nem volt kép a belső térről. Aztán az egyik, árnyékban lőtt fotón észrevettem, hogy hátul hiányzik egy kis díszléc, sőt, mintha luk is lenne ott. Hát például ezért jó az sms-es képnagyító funkció. Ja, és Szegeden lakott. Nem, ennyi időm és pénzem nincs.

Piros, gyönyörű, de Szegeden?

170-től 500 ezerig megnéztem minden 123-ast, Era szegény, pária lett, mert már izomból kerestem az új kocsit. Néha magamhoz tértem, rádöbbentem, mekkora ökörséget művelek, de aztán összeállt, hogy talán így kompenzálok a nyomasztó jelen ellen. Olyankor Erára néztem, megnyugodtam. Várt kint, az ablak előtt, hűségesen. Egy, két, olykor három napra is félre tudtam tenni ilyenkor a keresést.

De lassan két éve nem vettem újabb autót… És a Göbölyös Zsolti is elkezdett 123-asokat nézni. És a Bandi is rágyúrt a leendő Peugeot 504-esekre… Október-november táján izzott a levegő a Totalcar szerkesztőségében. Normális ember ilyenkor ráhajt egy szabad kolléganőre, irgalmatlan piálás-sorozatba kezd a haverokkal, elutazik Beninbe egy szál hátizsákkal, vesz egy iPhone 4S-t, elkezd gyúrni, pírszinget lövet az orrcimpájába, tudomisén. Én viszont csak Csikós Zsolti vagyok a négybéből, nekem egyetlen receptem van csillapítani a viszketést – autót kell cserélnem. Akár jó, ami épp van, akár rossz. Tökmindegy, nem erről szól.

És ebben a tökéletesen felesleges, időt és energiát felemésztő, szörnyű idegi terhelésben, egyik nap, valami furcsa indíttatástól vezérelve átírtam a keresési szempontokat. Mintegy véletlenül. Biztos napfolt-tevékenység volt akkor. Vagy a mamagésa leejtette az üveggömböt. Bánom is én.

Mercedes-Benz, 150-550 ezer, 1976-1985, 2450 köbcenti alatt – ezek voltak vagy másfél hónapon át a keresési szempontok. Na, azon a bizonyos napon ebből lett 1968-1985. És felbukkantak az állólámpák. Itt szippantott be az örvény. Ha addig volt is némi irányításom az események felett, attól a pillanattól önkívületi állapotban W115-ösöket habzsoltam. Az egész magyarországi kínálatot megnéztem.

Pixelenként, 1400 százalékos nagyításban.

Rájöttem: igazából egy Mercedes-generációval korábban is van még keresnivalóm, ezek az autók azonos állapotban 30-40 százalékkal kerülnek többe, de ha engedek a minőségből, kicsit hozzáteszek fejben, némi ügyességgel közelíteni tudom a kínálatot a fizetőképességhez.

Gyengének neveznek? Igazuk van. Én akkor sokkal ennél rosszabbakat mondtam magamra, és amiket gondoltam… Abba a világ csúcspszichiáterei is beleborzonganának.

Sok korábbi posztban leírtam már: én egy ilyen, állólámpásos csávó vagyok. Sokan tartanak mercisnek, mert tényleg eleget sertepertélek a márka autói körül (bár elsősorban a régebbiek táján), de a Pontont leszámítva (meg talán a Pagodát és a Fecske-kupét is), valójában csak az állólámpás izgat.

Pontosítok – a második szériás állólámpást se tartom igazinak (aminek szélesebb a maszkja, nincs elefántfüle, gumikormány lakik a kemény, műanyag volán helyén, az első ütközőjén, nem pedig alatta hordja a rendszámát, hátul pedig rácsos, nagyobb burás lámpája van). Csak a W115 izgat. Esetleg, de csak fenntartásokkal a W114, ami ugyanannak az autónak a hathengeres benzinmotorral szerelt változata. Ja, és kupét sem akarok. Az egyetlen példányban készült gyári kombi persze mindennél jobban kéne, de azt bezúzták még akkor, frissiben. A portugál Santos-kombi meg nem tetszik, az igazából egy furgon. Állólámpás Merciileg klinikai eset vagyok.

Egy Fecske, egy 108-as azt a szintet üti meg ingerben, mint mondjuk, egy 02-es BMW, Opel Rekord C, amiket szintén nagyon szeretek, de azt például már nem, amit egy hatvanas évekbeli Alfa, Panhard, de akár Fiat kivált, nem beszélve igazi szerelmemről, a Steyr-Puchról. Nincs ebben rendszer, ne is keressék.

Viszont az állólámpás nálam tényleg az autók origója, még inkább alfája és ómegája, a semmihez sem hasonlítható megnyugvás, a teljes polgári életnek még az angolvécénél, a családi fényképalbumnál is fontosabb, bablevesszagú kelléke. Nincs az a jármű, amiben boldogabb tudok lenni, mint egy tohonya, kertyegő, első szériás W115-ös hatalmas, kürtgyűrűs, műanyag kormánya mögött – és ebbe beleértek mindent Rolls-Royce-tól TVR-on keresztül rali-Asconáig és Ferrariig. Egyszerű vagyok? Mint a faék.

1994-től 2002-ig ez volt az autóm. Imádtam

Mindezt úgy mondom, hogy rémségesen sok veteránautót vezettem és használtam, sőt birtokoltam is már – ez már csak ilyen szakmai, hobbisztikai ártalom. Mellesleg volt már vagy hat állólámpás Mercim, akadt közöttük olyan, amit 1994-től 2002-ig nagyjából egyetlen autóként használtam. Nem gondolom, hogy sokan lennének rajtam kívül, akik egy ilyen tohonya, sallangmentes, büdös, olykor nehézkes és béna tepsiben találnák meg a Nirvánát. De én igen.

Első állólámpásommal Dániában, 1993-ban

Az a szerencse, hogy a feleségem is imádja a típust, mert amikor megismerkedtünk 1993-ban, egy dolog villanyozta csak fel velem kapcsolatban – a fehér, tolótetős 200D-m. Kiderült, mindig vágyott egy ilyenre. Hozzáteszem, Kati finoman szólva sem a kegyes hazugságok embere, az a típus, aki akkor is megmondja, ha valami nem tetszik neki, ha tudja, hogy a másik az idegösszeroppanás határán áll.

Bazeg, aki mindent túl fog élni

De pont ő vetette fel jó néhányszor az elmúlt években: miért nincs egy ilyen autónk, járkálni? Kettőnk közös ötlete lett megvenni a reménytelenül szétrohadt, aztán az egész család kedvencévé váló, szürkésbarna Bazeget, s Ponton Dezső is kis híján állólámpás Merci lett… De azért az a Ponton-álom beteljesülésre várt, a Ponton egy másik dimenzió, azt meg kellett lépni.

A patika zöld igazából nem autó, hanem szobor

Meg páran tudják, hogy van egy majdnem-kész zöld állólámpásom, ami a garázs mélyén lakik. De az dísz, az túlságosan jó lett ahhoz, hogy elhasználjam. Használni olyan öreg autó jó, ami esztétikailag nem tökéletes, de műszakilag rendben van.

És ahogy elém borult az a bő féltucatnyi, 550 ezer forint alatti, még egybeautónak kinéző állólámpás a netről, a centrifuga, amiben addig henteregtem, hirtelen maximumra kapcsolt. Elvégre - miért is ne vegyek egy állólámpást? Ha azt szeretem szívből, minden porcikámmal, miért is ülök én egy 123-asban?

- Mert ahhoz van alkatrész, nem emlékszel, te tök, ezért is adtad fel az állólámpázást évekkel ezelőtt – így a jobbik énem.
- Hülyeség, még mindig dugig van a garázs állólámpás alkatrészekkel, három fűtéscsapom, négy pár hátsó lámpám (közte vadiúj, dobozban), ajtóim, kormányaim, üléseim, szőnyegeim, csetresz-hegyeim, lengéscsillapítóim vannak hozzá. Az Erához meg a múltkor már csak csodával határos módon tudtam csak fűtéscsapot szerezni a Karesztól, hátsó lámpa pedig nincs is hozzá utángyártott. És a két kocsi mechanikailag szinte azonos, ezért minden kopó alkatrész beszerezhető – szólt a rosszabbik.
- De Era kombi, Era motorja akár a folyami vontatóé, Era tolótetős, Era gusztusos, Erát rendbe tetted, Era megbízható, mit kavarsz, te eke… - vitatkozott a jobbik én.
- Az állólámpás meg állólámpás, erre úgyse tudsz mondani semmit – söpörte le az érveléseket egy kurta mondattal a másik felem.

Ekkor rájöttem, miért engedtem lélekben el Era kezét oly könnyen – a vele való kapcsolat a szeretetről, gondoskodásról, megbecsülésről szólt. Most viszont szerelembe estem, hatalmába kerített a birtokvágy. Az eszemet kihajítottam a tizedikről és megint élni kezdtem. Igen, megvan az irány, és éreztem, ahogy a mikró legnagyobb fokozatán, sisteregve magamhoz térek a hibernációból.

Halásztelek

Tudják mit? Ma is van 600 ezer forint alatt nem teljesen reménytelen állólámpás Mercedes. Rögtön találtam egy fehéret Halásztelken. Nulla extra, de jól néz ki. Meglepően jól. 580 ezer. Csillog, vonalban van, a képen kicsit túl sok ugyan a belsejében a huzat, s akad néhány extra kapcsoló (amit gyűlölök), rajta a cápafogas felni, ami nem való rá (hiszen csak a 280-ason létezett eredetileg), de mindent egybevetve: nem rossz.

Telefonálok, igen, megvan, a papáé volt 19 éven át, most halt meg az öreg, örökség, el akarjuk adni, gyere – tegezett le az enyémnél idősebbnek tűnő hang.

Már a 123-as szögletes betűs felirata van hátul. És itt kicsit nyomott az ütköző is

Este. Halásztelek. Hideg. Kutyavonyítás. Titokban vagyok itt, csinált alibi leple alatt, a feleségem akár gyanakodhatna is, miért nem vagyok már otthon. Hát persze, hogy elfelejtettem a házszámot, de nem is nagyon vannak a házakon táblák, igaz, ha lennének, se látnám őket, mert vaksötét van. Sok-sok telefon után meglesz a ház, nem is látom a kapuban álló ember arcát. Magyarázva bevezet két épület közé, jobbra fordulunk egy keskeny csapáson, garázsok derengenek fel a semmiből, ajtó nyikordul, huszonöt wattos izzó gyúl, ott az állólámpa.

A takarók, huzatok, bandázsok alatt azért csupa hiányosság van

Megremeg a térdem, a nemi vágy fokozódik. Előveszem a ledes fejlámpát, látok. És szép! Rozsda elsőre nincs is, jó a fényezés. A belseje kissé hervadt, de legalább egységes, minden gomb zsírosra gumisodva, műszerfalon repedésgyűjtemény, csecsebecsék, hetvenes évekbeli napszemcsi, régi térképek koszos rendben. Igazi bácsiautó, egy itt felejtett darab a múltból.

Fényerőszabályzó potméter gombja letörve, mindenen ezeréves kosz

Beülésre a vezetőülés kemény, a visszajelzők égnek, a váltó, mint a vaj, a tetőkárpit egyben, nem szakadt, az ütközők akár nagy, csillogó, krómozott Rotring-vonalzók, a foncsorok szinte sütnek, díszlécek szamurájkardként szikráznak. Hohó, ebből lehet valami.

Fordítom a kulcsot, nyúlok a kormányon át a műszerfalon levő csúzliért (a többfunkciós izzító-indító-leállító gomb), másfél kattanásnyit kihúzom, várok, hogy a sószóróban (az izzítás-visszajelző) cseresznyepirosan süssön a szál.

Húsz éve rutinná vált, otthonos mozdulatok ezek, a kezem magától teszi a dolgát.

A motor hét nyelven beszélt

Feltekerem az alapjárat-emelő gombot, taposok egyet a gázon, erőből meghúzom a gombot, pretty, így indul. Micsoda érzés. Évek óta megint levegőt veszek, el is felejtettem, milyen jó ez. Ki, be, áramlik az oxigén, miért voltam eddig víz alatt? Finom, selymes, előkamrás dízelhang. Szuperül felújították, hallani. Füst alig, remegés nincs. Korrekt.

Lefejtem a huzatot az ülésről. Lemondó ívbe görbül a szám – nagyon kell rá a műszálas, undorító borítás, mert takarásában a pőre tömés vigyorog. Lehasalok a szűk garázsban, alulról nézem. Nagy felületeken korróziómentes, de azért találok komoly rozsdát. Jobb hátul a doblemeznél, a küszöbvégnél porlik az egész. Demonstratíve török egy darabot, felmutatom, mint valami skalpot – csak jelzésként. A raktér oldalfalának alja is rügyezik, ám a legrosszabb, hogy az első utastér-padlókat valaki sima táblalemezre cserélte az idők folyamán, emiatt a meleg levegőt hátra vezető, lapos csövek is hiányoznak, mert így nincs hova tenni őket.

Néhol már át is lukadt

Ebben bizony fáznak majd a gyerekeim, valahogy meg kell majd oldani. A csomagtartót kikenték valami nem túl szimpatikussal, az elektromosságban sok-sok autószerelős, tehát nemmerciszakértős kendácsot találok, ami lehet ugyan, hogy korrekt, működik, de nekem legyen inkább rossz, de eredeti.

Kiállni persze nem lehet az autóval, mert egy Swift torlaszolja el az utat az utca felé. Az eladó testvéréé, aki egyébként társtulaj is. Kisvártatva majdnem megismerem az illetőt, a sötétből ugyanis felzendül egy borgőzös hang – „Lajos, mi a faszt túráztattok ott, nehogymá aludni tudjunk bazmeg!?” Hát, nem az Opera közönségének kifinomult közönsége, tény. Szerencsére a Rém visszahúzódik, mert vendéglátóm talán épp egy hajszállal visszafogottabb stílusban elküldi.

Az autó ettől még tetszik, de csak fél pillámat lesütve, kicsit hunyorítva látom benne a Mercedest. Ez inkább 50 százalék Stuttgart, 50 százalék Halásztelek, utóbbi íze dominál. A nagyjából egyméternyi tolatás során – ennyi a hely - koppan valami a diffi táján, de nem a kipufogó az, valami a hajtásban. Előremegyek vele, ameddig lehet, megint rüki, megint kattan. Figyelem a füstöt, a fék keménységét, annyira nem rossz semmi, a kormány sem lóg. De valami béna bandázzsal betekerték, bele se merek gondolni, mi lehet alatta.

Rozsda azért akadt rajta bőven

Fejben osztok-szorzok, ez azért sehogyan sem egy hatkilós autó, akad rajta rozsda, tákolás, szakadás. Egy jobb napon, jobb évben talán tud 450-et, még 480-at is. De csak egy második szériás, tehát nem igazán szép fajta állólámpás a legkisebb motorral, a jobbos tükröt leszámítva nulla extrával. Így, a recesszió közepén, amikor nekem sincs nagyon mit aprítani a tejbe, még nehezebb ez. Végül teszek rá egy ajánlatot, ami jócskán túl van a lehetőségeimen, de révületben vagyok. Az eladó csak annyit mond rá: másnapra megbeszélik az öccsével, hívjam őket délben.

E súlyos teherrel a vállamon indultam haza. Amikor az ember így elkötelezte magát, már cseppet sem a vadászat izgalmát érzi, csak annak a hideg kútnak a penészes falát látja elsuhanni nagy sebességgel felfele a szeme előtt, amibe az imént épp beugrott. Pláne, hogy otthon, a semmiből érkezve, lekésve a vacsorát, még tálalnia kell a felesége előtt a sztorit: lehet elővakarni a családi megtakarítást, nagyjából egyben, ami remélhetőleg pár héten, néhány hónapon belül visszajön, nem kell aggódni. Ennél azért tényleg jobb, ha a szemközt lakó szőkével kapják rajta az embert…

Ez a legelőnyösebb nézete a halásztelki autónak. Ami egyébként nem volt rossz

De a valóság mindig kicsit más. Otthon kifejtettem a dolgot. Meglepetésemre elmaradt a meglepetés. Igen? Mutasd – jött a válasz. A gyerekeknek betettük a Micimackót a dvd-be, elővettem a képeimet meg a netet, előadást tartottam. Kati türelmesen hallgatott, ami nagy szó, mert hosszú lett a sztori. Nem sokat fűzött hozzá, valami nem tetszett neki. Másnap kiderült, mi nem.

Az ilyenre aludni kell.

Reggel még egyszer végigfésültem a kínálatot. Úsztak a szemem előtt az állólámpások, kopott az egér scrollgombja – igen, ezt néztem, nincs alja, emennek a belseje borzalmas, amaz meg tiszta saláta, első és második szériás alkatrészekből, nagy benzines és kis dízel elemekből kutyulták össze, ennek a 200-as benzinesnek Stromberg CD175 karbija van, jaj, olyat többé nem kérek… Kati bejött, nézte, mit csinálok.

- Zsolt, biztos, hogy meg kell venni azt a halásztelki autót? – kérdezte halkan. .
- Nézd, ha állólámpást akarunk, az kiváló alap. Igaz, hogy nincs sok extrája, no meg a fehér, fekete belsővel a legunalmasabb kombináció, de masszív a kaszni, jó a motor, egy gazdája volt soká – vágtam rá.
- És második szériás – tette hozzá Kati, a hangjában némi gúnyos éllel. Nem fogod szeretni, mert te nem szereted a második szériát. És én sem annyira – folytatta. Várd ki, amíg találsz egy első szériást, azt vedd meg, nem kerget senki – lódított egy olyan irányba, amerre magamtól is elindultam volna.

Felhívtam Dunaharasztit. Adnák akkor az autót, mikor jöv… Elnézést, nem jövök, a feleségemmel arra jutottunk, hogy nem ez az autó, amire vágyik a család – vázoltam a döntésünket.

Erről derült ki, hogy nem benzines, hanem dízel

Aztán megeresztettem egy másik telefont: a 200-as, benzines, stromberges kocsi nem hagyott nyugodni. Hiszen az első szériás, sőt, úgynevezett feles, a legkorábbi állólámpások közül, amikben egészen mások a kárpitok, a műszer, egy csomó egyéb. 1969-es, messze a legrohadósabb fajta, ilyenből alig maradt. Nagyon izgatott, mert igazi, hatvanas évekbeli színkombináció volt, vajfehér, bordó belsővel.

Hátul még az eredeti szövet van, de borzalmasan koszos

Kiderült, hogy dízel a kocsi, nem benzines, elírták, megbízásból hirdetik. Igen, körben rohadt, de egyáltalán nem vészes (én azért a nagyított képen láttam, hogy minimum négy küszöbvég, két hátsó sárvédőív, két első fényszóróbili körüli lakatolás, sok-sok festék biztosan kell rá). Az első üléseket áthúzták középen, hátul, a támla tetején porlad a szövet, de amúgy minden tűrhető. De sajnos lejárt róla minden papír, és bár a saját lábán jutott el Nógrádba valahonnan az ország közepéről, azóta nem tudják beindítani.

Ez egy jó oldala, csak az ajtó nem passzol

Számoltam. Ha kettő-kettőötvenért elhozom, talán kijön öt kilóból. Hívtam Kareszt, figyelj, körbe kéne lakatolni egy Mercit, nem kell szépre, tudod állólámpázni szeretnék megint, izgat rettentően. Hallottam a nagy szippantásokat a cigiből a túlsó végen. Telefonon át párhuzamban alkatrészáruházakat bújtunk a magunk számítógépén, kalkuláltunk, igen, ha ügyesek vagyunk, öt-hat nap alatt összerakjuk, nem lehetetlen kijönni a pénzből, bár túl szép nem lesz.

Délutánra beszerveztem a világ legrendesebb autónepperét, hogy jöjjön velem, segítsen elhozni az autót. Gödöllőn, a telepénél találkoztunk, ő lyukra futott egy szépnek mondott, valójában borzalmas Ladával, majd felrúgta a családi délutánt, hogy eljöjjön velem a távoli Nógrádba, autót éleszteni, hazaszenvedni vele. Kötél, akku, szerszámok bekészítve, nosza. Amikor beült mellém, épp telefonban voltam, mert amíg vártam rá, felhívtam Dani barátomat. Meg akartam tőle kérdezni, hogy egy sima 200D ajtózsebén volt-e krómcsík a feles szériában – azt ugyanis nem ismerem annyira.

Valaha szövet volt az ülések közepe, ma a létező leggagyibb műbőr

- Nem, nem volt, miért? – kérdezte.
- Mert egy barátommal most indulunk megvenni egy hervadt 200D-t Nógrádba, és annak van. A motor nem megy, a kaszni rozsdás, de a kocsi nem túl drága. Karesznál autót csinálunk belőle, és megint állólámpással fogok járni, képzeld – újságoltam. Danival egy nyelvet beszélünk, az állólámpás neki is nagy kedvence.
- Miért nem veszed meg a miénket? – tette fel a meglepő kérdést.

Hát persze, van nekik mindig egy pár kintről behozott W114/115-ös Mercijük restaurálás, javítás, honosítás alatt, nyilván arra gondol, hogy azok közül.

- Jaj nem, Dani, én maximum kettőötvenért venném, van összesen talán egy ötösöm, hogy az utcán legyen, használhatóan. Csak egy kedves, horpadt, öreg romot szeretnék, nosztalgiából – pontosítottam.
- Mondom, van épp egy ilyen autónk, az öcsémnél rohad már pár hónapja, előtte Lacinál (közös barát) állt. Rég láttam, de úgy rémlik, egészen jó a kasznija, szerintem nincs is rajta igazi rohadás, de a motorja elég fáradt, meg azért kell is vele foglalkozni. Mindenki csak kerülgeti, nem akar nekikezdeni – mondta.

Igen, őt vettem meg

Így jutottam el aznap este Telkibe, Marcihoz, Dani öccséhez, így próbáltam ki egy zöld, még mindenféle rendberakás előtt álló, 220D állólámpást, amit a kert legsötétebb zugából túrtunk elő. Koppant a gödrökben, gyenge volt a motorja, mint a harmat, a belső, kisebb kezelőszervek fele nem működött. De azért ment, állólámpáskodott, magabiztosan, ugyanakkor barátságosan ringatott. Balzsam volt a lelkemnek. A világ legjobb autója ez, még romokban is.

A rácsos lámpát, a nagy csomagtér-fogantyút le fogom cserélni

Aztán körbenéztem a kasznit zseblámpafénynél. Itt-ott akad rajta néhány csipa, de komolyan tényleg csak a jobb első küszöbnél rozsdás, és azt még megcsinálják, mielőtt átadják, hiszen a papírjait is rendbe kell tenni. Vonalban van, díszlécek hiánytalanul fent, a belső tér koszos, mint a bűn, de a műszerfal sarkában lévő repedést, egy hiányzó térképzsebet és a gagyi, gombjait vesztett ITT rádiót leszámítva szinte hibátlan minden, még a láthatóan régi (nem lakótelepi nejlon!) üléshuzatok alatt is.

Koszos, de tűrhető a belseje is

És van színe! És pléhdísztárcsás! És pergamen a belseje! És nem a harmatgyenge 200D, hanem a nem sokkal erősebb, de jóval nyomatékosabb 220D viszi (ha majd jó lesz – ezt megelőlegeztem)! És első szériás, kitekerhető pillangóablakkal, kemény kormánnyal! A nem rá való rácsos hátsó lámpákat lecserélem majd, idővel talán a szintén második szériás, széles hátsó csomagtér-fogantyút is visszaalakítom az eredeti keskenyre, de ezek ráérnek. Kell.

Hibátlan a doblemez a legkritikusabb helyen

Átugrottam Danihoz, aki a szomszédban lakik, leültünk, megettem náluk egy hatalmas almát, dumáltunk. Szuper árat kaptam, tényleg nem piaci alkudozás volt, hanem klubon belüli, haveri deal. Egymás tenyerébe csaptunk.

Patika tetőkárpit

Másnap, bent, óriási terveket kezdtünk szőni Bandival. Ő is akkortájt vette a Peugeot-t, szintén napi használatra. Tehát vegyék úgy, hogy ez a két autó két kísérleti nyúl. És én azóta egy részüket már meg is valósítottam…

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr663525340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bonfred 2012.01.08. 08:31:40

Jól indul a vasárnapom a betevő Csikós cikkel! Már várom a további beszámolót.

dr.oid 2012.01.08. 08:32:41

egyszerre szájat tátok
és orvosért kiáltok

SirKaan 2012.01.08. 08:36:20

A mai napom is jól indul-köszi szépen!!!

AiRLAC 2012.01.08. 08:41:07

Lesz mit olvasni :)

ludens (törölt) 2012.01.08. 08:49:50

Akkor ERÁ-t el fogod adni?

robian 2012.01.08. 08:52:33

CsikósZsolt: vasárnap reggel ... a család alszik ... kavargatom a kávém ... nem kell jobb ... köszönöm.

rendszamgyujto.hu · http://rendszamgyujto.blog.hu 2012.01.08. 09:00:16

Hát megint nagy fába vágtad a fejszét, meg mákod is volt. De legalább lesz mit olvasnunk. Hangyász hétfő után ránkférne egy stabil és állandó Merci vasárnap is.

mmjr 2012.01.08. 09:01:35

Reménytelen!!!
ERA-val mi lett?
A feleséged előtt meg le a kalappal!

sunblind 2012.01.08. 09:02:40

nab+ :D
gratula a kocsihoz! :)

Mental Militia 2012.01.08. 09:02:54

Hihihih.. Ha megnyugtat, nem vagy egyedül. Én is keresőzök pl, de nem kéne..aaaa..

Hugh Hefner 2012.01.08. 09:05:51

Miközben olvastam, a feleségem a bográccsal ütötte a fejem, hogy mi lesz a kakaspörkölttel.Nem érdekel.Legfeljebb zsíros kenyér lesz az ebéd.

Géz@ 2012.01.08. 09:08:42

Kedves Zsolt!

Minden őszinte tiszteletem a kedves feleségedé, hogy még nem tépte le a golyóidat és sütötte meg rántottának! :)

Neuromancer 2012.01.08. 09:11:07

gyönyörű.... egészen kis korom (idén meg már harminc leszek...) óta állólámpást szeretnék, de ahogy halad az idő, egyre kevesebb példány van, egyre drágábban és azokra is egyre többet kéne rákölteni, az én megtakarításaim meg nem akarnak gyarapodni, így egyre távolabb kerül az álom, és megmarad szinte egész életemet végigkísérő plátói szerelemnek :( (Csikóssal ellentétben, aki többször elhálta már :)) Kérek sok-sok állólámpás cikket!

CsGergo 2012.01.08. 09:18:26

Nagyon jó volt,tetszett!Máris jobb a kedvem!:D

bxbreak85 2012.01.08. 09:20:24

Olyan szívesen elolvastatnám ezeket a cikkeket a környezetemben pár emberrel..Csak azért,hogy tudják nem csak én vagyok teljesen örült.. :)) A napi használatú autóm 27-éves, az egyik álmom 42-éves természetesen nem napi használatban..Még két autóra vágytam az életben igazán..Abból az egyik már volt a testvéremnek (p fiat 1300 `70-es kormányváltós). A másik miatt meg nem alszom már két hete..de lehet egyenlöre csak álom marad..Így tökéletesen át tudom érezni Csikós kolléga lelki válságait..Bennem is harcol a józan ész és a bünbe csábító másik... Válság van lassan ötszáz a gázolaj.. A józan ész egyenlöre gyözött,de a boldogtalanság is állandósult..

dr zed 2012.01.08. 09:24:49

hajrá csikós. létezik függőség. pl. ezektől a cikkektől
kell még létezzen ilyesmi. szembe a rációval, menni a (nem olyan bűnös) vágyak után.
csodálatos vasárnap
tovább?

Caldera75 2012.01.08. 09:25:02

Zsolti komp akart lenni, de nem komp lett :) Gratula a kocsihoz!

yeti 2012.01.08. 09:26:50

Nem semmi figura vagy Zsolt.
Erának van már új gazdája?

sargarigo 2012.01.08. 09:29:07

Elkapott a kv utáni dolog,és majdnem bent is maradt,mert nem tudtam felállni, míg el nem olvasom.Ismerős az érzés,-szinte tökéletes alfám után akartam egy másikat,mert az olyan más,persze nem bántam meg.
Erát azért sajnálom,bár zsigerből utálom a merciket,de még is csak egy ország autója volt.
Ha Pontont eladod kinyírlak. :-)

Kegyetlen 2012.01.08. 09:30:15

nem bántásból, csak úgy piszkálódva: az S60 1,6D meg gyenge a Totalcar szerint...

Csikós Zsolt 2012.01.08. 09:31:45

@ludens: @mmjr:

Megy el.

@yeti:

Még most polirrantok rajta egyet (a bordó gyorsan mattul), cserélem a fűtéscsapot (egyik oldalon szivárog), kiporszívózom, aztán megy ki.

Rizsaxx 2012.01.08. 09:33:07

Csikós Zsolti! Csak miattad olvasom a Totalcart! Igazából jóformán mindegy mit írsz, a lényeg hogy te írod, persze az ilyen cikkek a legjobbak! Ilyenkor mindig elmegyek olvasás közben kávéért, rágyújtok, teszek-veszek, csak azért hogy tovább tartson a cikk olvasása! Köszönöm!

Csabby 2012.01.08. 09:35:43

Köszönjük Zsolti!
Végre ismét egy szép reggel, kávéval, belsőséggel, Mercedes poszttal.
Sok sikert és gratulálok!

Csikós Zsolt 2012.01.08. 09:51:47

@Kegyetlen:

1) 2011-12-ben új autónak persze, hogy gyenge, nézd meg, mit adnak ma, ennyi kilóhoz.
2) a dízel állólámpás is ugyanolyan gyenge volt a maga korában a többihez képest, mint a Volvo most.
3) csak dízel állólámpás volt dízel állólámpáshoz hasonlítva a cikkben, egy újautó-tesztben kifelé hasonlítasz.
4) ha ezeket magadtól nem érted, az talán már orvosi eset kategória.
5) ha leírod sok ezer ember előtt, akkor már biztosan.

Nyanyóka 2012.01.08. 09:59:51

Zsóti!
Szenzációs az írás, alig várom a folytatást! Erát viszont sajnálnám, ha eladod!

Beard 2012.01.08. 10:04:09

Jó a cikk, köszönjük.

Ádán 2012.01.08. 10:12:01

Akkor én tényleg új autót vettem múlt héten. Csak 29 éves. :-D

Tommi 2012.01.08. 10:13:44

@Csikós Zsolt: Én a helyedben már rég eladtam volna a zöld állólámpást. Kivéve, ha valami szentimentális emlék miatt tartogatod.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.01.08. 10:15:48

Valaki vegyen már egy dízel Scorpiot a szerkesztőségben,azzal tényleg lehet szívni:-)

zbzbzb 2012.01.08. 10:16:58

Hajrá Csík! Tudtam, hogy szívatni fogod magad :)
Viszont nagyon várjuk már a részletes szívásleírást a Kati robogójáról, amióta elhoztuk a régit. Sose felejtem el a gyilkos tekintetét :)
Üdv, a srác a kékeressel

BTO11 2012.01.08. 10:17:08

mercibuzi Csikós Zsolti a 4b-böl. D:)))

most már verhetitek a kormányhivatalokat 1 rendszám több kocsi cimént,még ha veteránra is próbáltok gyurni ,akkor s e semmi müvelet lesz.

Rocko- 2012.01.08. 10:20:10

@robian: :D

@Géz@: ő is akarta az állólámpást, az azért enyhítő körülmény.

Ádán 2012.01.08. 10:23:56

@Csikós Zsolt: 380SE.
Fűtéscsap javítás már kész. :)

toncsi64 2012.01.08. 10:24:06

Kívántál egy dinamikusabb benzinest, ezért vettél egy lomhább dízelt. Imádom az írásaid és egy kicsit irigylem is Tőled ezeket az élményeket, de ezt a lépést mos nem értem. Külső szemlélőként nekem úgy tünt "révbe értél". Mindjárt kész egy nem tucat veterán, a garázsban áll egy csilivili állólámpás, a kedves feleséged 190-e jól muzsikál, a Te közlekedősöd végre összeáll (ami szintén nem nevezhető átlagos darabnak ma már) és minden tekintetben megfelel arra a célra amire szántad. Biztos az én készülékemben van a hiba...:)
Mindenesetre örülök az örömödnek és természetesen a várható olvasnivalóknak.

P12_dCi 2012.01.08. 10:28:46

@Csikós Zsolt: Gratulálok az autóhoz! Mondjuk azt megmosolyogtam, mikor úgy kerestél autót, hogy olyan kell, ami meg is tud indulni, aztán most a 300D-t lecseréled 220D-re, de ilyen a szerelem. :)

Carlov 2012.01.08. 10:40:26

Ezt nem kell érteni ez Vallás,szerelem,kábulat,meg persze perverzió mert nem egy Nő a "tárgya",hanem egy vas de a lényeg,hogy lehet érte rajongani.

Autopeti 2012.01.08. 10:40:47

Gondolom Era Németföldre kerül, ami teljesen logikus lenne, ott keresett veterán és meg is fizetik. Hiba lenne nem keresni rajta ha lehet.
Máskülönben pedig ilyen gyakran cserélgetni az autókat azért elég komoly pénzkidobás a magas átírási költségek miatt, de tudom hogy nem erről szól a dolog. Most már csak elolvasni a sok komemntelő írását, akik mégegyszer elmagyarázzák nekem miért is kell mindíg új autót venni:)

pizsama 2012.01.08. 10:44:12

Csikós! Te tényleg csak a szopórolleren érzed jól magad? :) Mert értem én, hogy állólámpa, meg szerelem, de könyörgöm, mennyit szívtál ERA-val, hány helyre elvitt, Dezső sincs még kész, áll már egy állólámpás a garázsban, ezek után komolyan kérdem: miért??? A végén mi lesz? Lesz 5 darab állólámpásod a garázsban: 1 múzeumi, 1 külföldi kocsikázós, 1 belföldi kocsikázós, 1 mindennapi használatra, meg 1 borzalmas állapotban, hogy legyen mivel foglalkoznod, ha a másik 4-nek épp nincs semmi baja! :D

ZYLO 2012.01.08. 10:46:18

De jó, hogy nem velem történik mindez!
De az érzést ismerem, a romot nézve nem az autót látja az ember, hanem elképzeli a folyamatot: ezt itt kicserélem, azt megcsiszolom, alkatrészt meg szerzek Pityutól. És ez az érzés jó.

roomster 2012.01.08. 10:48:55

Ahogy Rejtő írta volt:"Tartsuk tiszteletben felebarátaink elmebaját!"

Ruszi · http://miszk.hu/szakerto-adatlap/rusznak-andras.html 2012.01.08. 10:49:09

Ez mekkora már, hogy mindenki pontosan ugyanúgy csinál vasárnap reggel mint pl. én is. Kávé, (sajonos cigi) és TC vezércikk. És milyen jó cikk. Várjuk a darabokra szedett motor képeit és történetét!! Grat a vételhez, az azt megelőző önmegtartóztatáshoz és az asszony előtt is le a kalappal!

hideg álnév 2012.01.08. 10:50:48

áááááááá Csikós emlékszem amikor anno a zöld 230E kombit árultad, az aprónetes hirdetésre még írtam is. hány éve is lehetett?
akkor is azt mondogattam otthon, autós újságírótól kocsit venni csak jóság lehet. (egy hasonló korú passat kombi lett helyette, sajnos már nincs meg)

azóta megírtad persze, hogy a 230E nem volt problémamentes, na de kérem Eráról _MINDENT_ tudunk, ráadásként hozzá ott van Karesz.

szóval most már csak az a kérdés, mennyiért adod el?

megyek, paraméterezem a használtauto.hu keresőt...

Feketelaszlo (törölt) 2012.01.08. 10:51:58

Valami azt súgja hogy ez kibírja a nyár elejéig/közepéig, uttána Csikós úgyis rájön hogy neki kombira márpedig szüksége van. Figyeljék csak meg!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2012.01.08. 10:55:47

@bxbreak85: Ne add fel, lesz ez még rosszabb is. :-) Nálunk a családi "luxusautó" a 14 éves Xantia, az én napi használatim az 1,4D AX, a két hobbi meg a 32 éves Fiat X1/9, meg a 43 éves, Triumph alapra épült kit car. A négy együtt nem adja ki egy normális Suzuki árát, de leszarom, mert jóóóóó! (És az amortizációt tartalmazó költségei sincsenek szerintem egyetlen új autóval sem egy szinten.)
@Ádán: Mindig ez a kivagyiság, meg féktelen konzumálás! :-)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2012.01.08. 10:58:13

Ja a cikkhez meg annyit: Noooormális? Nem, de egyrészt ezért szeretjük, másrészt jól esik önigazolást találni ezekben a cikkekben, harmadrészt meg oda lehet dörgölni a család orra alá, hogy lehetne ezt még fokozni is, velünk milyen jól jártak. :-)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.08. 11:00:35

"A csomagtartót kikenték valami nem túl szimpatikussal,"
Itt röhögtem a legnagyobbat :D

Amúgy ja, persze, hogy az lenne a logikus, hogy Era maradjon, de aszerelem az szerelem :)

Index Elek 2012.01.08. 11:02:32

Arra a következtetésre jutottam, hogy Csikós Zsolti a 4b-ből alapvetően egy nyughatatlan lélek. Nála ez az autókban jelentkezik, ami igazából nem olyan nagy baj. Más a nőket cserélgeti, az talán egy fokkal húzósabb.

Az a zöld állólámpás hiperbolikus függvény mentén közelíti a tökéletest, de soha nem éri el, nemdebár? :-)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2012.01.08. 11:02:58

@ColT: Mé'? A feleségét sem cserélgeti az ember ötévente. :-)

fegyvervideoponthu 2012.01.08. 11:03:38

Elmebeteg allat, de lajkolom. At tudom erezni teljesen.

Papp Sanyi 2012.01.08. 11:07:39

A használtautó.hu fizetős képnagyítós baromságától a falra mászok! Találjanak ki valami mást a pénz beszedésére, de ne ezt. Lófaszjóskák!

Arra én is kíváncsi lennék, hogy mikor mész a zöld mercivel bárhova is.

biohazard 2012.01.08. 11:08:16

Az orvosi szakkönyvek szerint ez a mazochizmus. ;)

GGG77 2012.01.08. 11:17:49

Szerintem el fogunk még jutni oda, hogy a Csikós istálló, 1 db 190-esből, 1 db Pontonból, és 6-10 db W115-ből fog állni. :)

GGG77 2012.01.08. 11:19:27

Ja, és valaki azt hiszem NAGYON jól fog járni Erával.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2012.01.08. 11:21:08

@Papp Sanyi: Nem arra van, hogy menjen. :-) De viccen kívül: az ezer forintos, kínai piacos "kárcóra" pont úgy mutatja az időt, mint az arany Rolex, vagy a dédnagymamától örökölt, negyedütős falióra, amit ráadásul még mindig fel is kell húzni, meg éjjel fel is lehet rá ébredni. De attól még van, aki az ilyenek birtoklására izgul rá. Bebaszni a csövidinkától, meg a Zwack fütyülőstől is lehet, de élvezni az agárdit lehet.

dennisthemenace 2012.01.08. 11:21:36

Nekem az jon le, az osszes Csikós-sztori olvasása után, hogy a legjobb "vétel" a felesége volt.. Az enyém már leontott volna benzinnel és felgyújtott volna.:-)

Tywer 2012.01.08. 11:23:40

Teljesen normális betegség, nagyon sok rosszabb van tőle, hajrá-hajrá:)

ChPh 2012.01.08. 11:24:32

Ah, ha Mercis lennék,már hoznám is el Erát, cakkli pakkli, ahogy van :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.01.08. 11:25:46

viszont átiratni olcsóbb lesz idén :-)

Carlov 2012.01.08. 11:26:22

Élvezni a házi pálinkát lehet,nem a nagyüzemi markentinges szart...

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2012.01.08. 11:27:49

@Csikós Zsolt: Akkor az Erát ideadod, ha megígérem, hogy vigyázok rá?

Dennis01 2012.01.08. 11:29:02

@Süni25: Nem is lenne rossz, jo lenne latni, mik tortennek Eraval miutan elvalik a Csikostol.
Kivancsi lennek, a Pandaval mi tortent azota, hogy eladta..

Csokis · http://csokis.blog.hu 2012.01.08. 11:29:27

@SomyTomy: És ha Kati húsklopfolóval vár, azt elkerülöd? :-)

Caldera75 2012.01.08. 11:37:59

Zsolti ismét a szopórolleren :) Figyu a zöldet megveszem 200-ért, hogy legyen helyed meg pénzed a felújításra :) Az neked úgyis túl szép és jó :D

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2012.01.08. 11:39:54

Még jó, hogy Csikós a nőkkel nem úgy van, mint az autókkal. Kati ezek szerint örök szerelem. (Meg is érdemli. :-))

Erát lecserélni szerelemből? Hm. Ez valami kapuzárási pánik lehet...

De minek van a Ponton meg a zöld állólámpás? Mozdulatlan múzeumi tárgyaknak? Olyan neked nem kell, egyszer régen kifejtetted. Azokkal nem fogsz járni - értsd: rendszeresen közlekedni - soha. Vagy igen?

Ha megértem Era lecserélését, akkor azok létét nem értem meg.
Ha viszont azok létét elfogadom, azt mondom tökhülye vagy, hogy lecseréled a rendberakott, megbízható kombidat szerelemből.

Furcsa egy háremed van neked...

Hurri Kán 2012.01.08. 11:44:17

Vadász, vadász...:D

Sok sikert az új vashoz! :)

Tomchy 2012.01.08. 11:46:43

Gratula Zsolti!

A szép zöld 200d állólámpásod mellé vettél egy kevésbé szép zöld 220d állólámpást!!!! LOL :O)

Élcelődés OFF, sok örömet hozzá!

S8 Phantom 2012.01.08. 11:53:20

Ez Doktor House-bol legalább négy rész.:)

Shipmaster 2012.01.08. 11:55:05

Ezt írtad:

"Kitaláltam, hogy kell egy benzines; mert kicsit vágyom rá, hogy rendesen ugorjon is az autóm, ne csak elegánsan falja a kilométereket, amit a 300-as dé szörnyen jól tud."

Erre vettél egy másik dízelt, tehát a benzines merci iránti birtoklási vágy megmarad. Ergo: továbbra is bújod majd a HaHu beállításaid, és előbb-utóbb kezdődik újra a viszketés, majd az újabb autócsere... :-)) Amúgy gratula hozzá, bár szerintem okádék egy színe van, ( sóskazöld ) valamint hiányozni fog a kombid óriási csomagtere, és a napfénytető is. Persze ez utóbbi pótolható, mert ha úgyis telibe lesz fényezve, akkor érdemes előtte levágni a kaszni tetejét, és a bontóban venni rá egy nyithatósat...

nem kéne... 2012.01.08. 12:11:32

@Csikós Zsolt:

fűtéscsap...
utolsó váci úti klub megvan?
:))))

nagy__mate 2012.01.08. 12:12:23

Néhány hónap múlva, amikor Bandi is kész lesz a Peugeotval, készíthetnétek egy összehasonlítótesztet, költségekkel, rémtörténetekkel, közös képekkel, meg ültessétek bele Papp Tibit, hogy megmondja melyik a vállalhatóbb autó és hirdessetek győztest.

nem kéne... 2012.01.08. 12:15:12

@Rocko-:

na, most már elhiszed, hogy csikós zöld állólámpával járt egerben?

nem kéne... 2012.01.08. 12:16:54

@Autopeti:

németeknél nem ezt az állapotot keresik azért.
vagyis nem ez a legkeresettebb.

Rocko- 2012.01.08. 12:18:08

@nem kéne...: most már el.

viszont: elárulod, hogy ha ez a poszt MA került ki, akkor miért kéred számon rajtam, hogy én ezt elsején nem tudom?

peti251 2012.01.08. 12:18:30

Mekkorát nevettem!! "Kedves Zsolt!

Minden őszinte tiszteletem a kedves feleségedé, hogy még nem tépte le a golyóidat és sütötte meg rántottának! :) "

Nagyon helyesen tetted hogy vettél másik kocsit! nem azért mert ERA-val valami baj lenne, hanem mert nekem nagyon jól esik, hogy nem csak én cselekszek logikátlanul! A kommentek olvasása közben olyan boldog voltam, hogy mások is felszállnak a szopórollerre, futtatják a párhuzamos projekteket! Nekem ez a nirvána az Ascona C, a nagy álom pedig az Ascona A! van is, de reménytelenül rohadt... Van egy napi használatos ötajtós Ascona C diesel, van egy simsonra cserélt kétajtós 13S, under construction, és van az "öreg" ami 95 óta nálunk van, várja a feltámadást! És nincs nap, hogy ne nézném meg a kinálatot Opel Ascona-ból, ne nézném meg az ebay-t, hogy milyen Ascona A-k vannak, holott esélyem sincs egyre sem.

A feleségedet pedig tanitsd meg ráértedben a mentalitás-hozzááláás telepatikus tanitásában, sokunknak többet megérne ha a társunk úgy állna a dolgokhoz, ahogy szeretnénk!

artumess 2012.01.08. 12:22:49

Nagyszerű, hangulatos írás, öröm olvasni. Csak ritkán van, sajnos. Jómagam is Mercedes rajongó, illetve használó vagyok. Miskolc környékén lakom. Szivesen segítenék bárkinek, aki errefelé kakik, és restaurálásra adja a fejét, természetesen önkéntes alapon. Nagy örömöt jelenthet amikor egy romból életrekel a legenda. :)

ezeröcsi 2012.01.08. 12:23:04

Zsolt, egyáltalán nem vagy bolond, szerintem. Egy ismerősöm az asszonyt cserélgeti úgy, mint te a kocsikat - na ő a bolond :-)

Én a magamrészéről olyan vagyok, ha valamit egyszer megszeretek, azt nem adnám el a világ minden pénzéért sem, úgyhogy én tényleg csak nyálcsorgatás képpen járok a használtautó.hu-ra. Még.
De hamarosan annyi, és olyan autóm lehet amennyit csak akarok. Ha majd nem lesz mit tankolni beléjük kinek kell majd gépkocsi?

nem kéne... 2012.01.08. 12:24:01

@Rocko-:

mindenáron be akartad dumálni a gyereknek, hogy az nem lehet, mert nem.
de.
lehet.
máshonnan már tudtam korábbról is, hogy van ez a szerzemény, azt is, hogy kitől meg hogyan, aztán harmincadikán ezzel jött a csik.
namost ha nem ezzel jön, nem szóltam volna egy szót se, mert annyira nem lett volna friss a "sokk" részemről, csak hát ezzel jött.
rábasztál, ennyi, nincs különösebb jelentősége.
:)))

Hurri Kán 2012.01.08. 12:31:24

Csak egy kérdés, lehet, hülyeség. Ha úgyis kell egy nagyméretű, családot hurcolászni tudó batár, akkor nem inkább a 190-est kellene eladni, Erát meg odaadni Katinak? :)

tonalcar 2012.01.08. 12:36:35

@Csikós Zsolt: Zsolti, megértő tiszteletem övezi, de valamit nem értek. Van egy patent 2000-es Alfa Berlinam amit most állítottam napi használatba, ezért érdekel, hogy mi értelme van egy hibátlanul restaurált gyönyörű zöld Mercinek a garázsban? Porosodik, nem használod, senki nem látja, Te is csak a garázs sötétjében. Én ezzel úgy vagyok, hogy örömmel és vigyázva használom az Alfat és amikor 30 év múlva elhasználódik, felújítom és megint használom. A 75-ös, így futott 700 ezeret alattam, amíg átadta a helyét a Berlinanak. Szóval parádés autónak ott lesz Dezső és így tényleg nem értem, segítesz? :)

herkó 2012.01.08. 12:38:41

Eddig bírtalak,de menthetetlenül hülye vagy.Venni akarsz egy benzinest,erre veszel 1 dízelt,ráadásul már van belőle 1,amit nem is használsz.A svéd szerzeményre is azt mondtad,hogy hétköznapi autó lesz,na az is egy szobor lesz.Igazán következetes figura vagy.Igazad van nem az én pénzem tőlem akár fel is darabolhatod az összeset,de mivel kiposztoltad,komment lehetőséggel,ezért én élek vele,hogy leírjam a véleményem ami fent látható.Béke!

gyula1000 2012.01.08. 12:41:24

Gratulálok !

Nekem inkább a W124 300D jön be.
Akit érdekel annak van itt egy eladósorba került darab.
www.hasznaltauto.hu/auto/mercedes-benz/300/mercedes-benz_300_d-5109641

Sumi63 2012.01.08. 12:50:23

A faternak volt egy 1973-as gyartmany,220 D a kilencvenes evek kozepen. Egyszer a kardanosszekoto szilentet csereltuk erdekes modon a 20 evvel kesobbi CLAAS kombajn kardanszilentjet raktuk bele mert azoknak is Mercedes motorjuk volt es eppen jo volt.
A fater kb 6 evig hasznalta ezelatt kb 200 ezer kilometert rakott bele azelott meg ki tudja mennyi volt benne.

kombusz 2012.01.08. 12:59:52

Örülök neki hogy vettél megint egy pénztemetöt mert lesz mit olvasni mikor irod megint mi romlott el rajta :))
Mondjuk személy szerint élvezem a cikkeidet olvasni.
De hogy nem vagy teljesen normális az is biztos.
Nagyon unatkozhatsz ha mindig keresel magadnak problémát.
Ponton elkészül valaha vagy mi van vele?

Carlov 2012.01.08. 13:00:11

Ha ez szerelem akkor erősen bigámista vagy Zsolt...

KuKori · http://ireland.blog.hu 2012.01.08. 13:06:02

Szóval valaki nemsokára egy egészen jól rendbe vágott, napi szinten tökéletesen használható BORDÓ kombi Merci tulaja lehet, töredékáron :)

Csík, te nem vagy komplett. Megértelek ;-)

TH 2012.01.08. 13:16:20

A cikk jó (kicsit későn bár, de nekem is reggeli mellé - kávé és cigi nélkül ;-) ), Erát sajnálom, a teljes irracionalitás meg mókás. ;-)

op tomi 2012.01.08. 13:19:17

Csikós, hülye vagy, de a legszimpatikusabb fajta, tisztellek, becsüllek, olvaslak:)

Rocko- 2012.01.08. 13:20:13

@nem kéne...: "mindenáron be akartad dumálni a gyereknek, hogy az nem lehet, mert nem."
nem, nem akartam bedumálni. csak összefoglaltam a PUBLIKUS információkat.

"máshonnan már tudtam korábbról is,"
tehát amit te már tudtál máshonnan ,azt elvárod, hogy a mezei olvasó is tudja. látom nem érzed, hogy irreális az elvárásod. akkor most közlöm: irreális az elvárásod.
ha erre szeretnél onanizálni, akkor csak nyugodtan, én meg közölném, hogy ez sekélyes öröm.

nem basztam én rá semmire, szimplán nem tudtam erről a vásárlásról. meg úgy kb. az összes, nem bennfentes olvasó se.

kitiltott bögre 2012.01.08. 13:21:50

na.hát van olyan ember aki szeret szopni.:D

Carlov 2012.01.08. 13:25:52

Erát ismerem én is aludtam is vele de Ő szőke volt és nagyon lelkes,ráadásul elég kiszámíthatatlan...

v0id 2012.01.08. 13:28:11

Pozitív, mert valaki gazdája lehet egy rendben lévő W123 300 TD-nek, legkésőbb rá egy évre egy másik szerencsés meg megkaparinthat egy napi használatra alkalmas 220 dezsőt. Várom a 2012 vége felé megjelenő "Miért lett már megint egy új mercim?" című cikket :)

Rocko- 2012.01.08. 13:28:39

azért valahol dícsérendő, hogy Csikós Zsolti a negyedik béből egyszemélyben magára vállalja a hazai autópark rendbetételét.
szóljatok ha nem csak Mercedes lesz a terítéken. :)

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2012.01.08. 13:30:15

Egyrészt gratulálok, hogy Csikós egészséges.
Másrészt, miért nem sikerült venni egy fasza benzines strichachtot a Bianchi helyett, azzal megoldva egy gordiuszi csomót?
Első szériással napiban tolni, hát nem tudom... fájna a lelkemnek, bár tudom, hogy nem egy Koh-i-noor, de mégis. A 220 jó motor, csak nem kell a végére a ronda "D", akkor nem csak nyomaték van, de fordulat is.

johnibyg 2012.01.08. 13:39:32

@Csikós Zsolt: Csak én gondolkoztam el azon, hogy mit szólhat a többi megnézett autó gazdája, mikor meglátja ezt a cikket? Kíváncsi vagyok az arcukra.
Amúgy a többi, már eladott autód utóéletéről tudsz valamit? Az is megérne egy-két cikket...

Ui: lehet, hogy ha autóm lesz, akkor egy Merdzsó lesz az. A fekvőlámpás az nagyon tetszik + javítási/üzemeltetési olvasnivaló is van...

kari02 2012.01.08. 13:40:45

Az a szép a levezetéseidben Zsolt, hogy minden lehetőség felmerül bennük, meg azok ellenkezője is. Aztán csak kikötsz valahol, az viszont biztos szopáshoz vezet. Persze valójában nem teszek neked szemrehányást, mert jómagam is otthon érzem magam az igazán hülyék között. Már van egy 02 BMW-m (1974), aztán kellett mellé egy motor (BMW 100/7, 1977), de nehéz volt - azaz nem sikerült - ellenállni a Mazda RX-7-nek (1980)sem, aztán képbe jött egy Honda CX-500 Güllepumpe, végül itt figyel a legújabb: Opel Bedford Hymer-Mobil C-581 (1979) veterán lakóautó. Az még nincs kész, de napi szinten figyelem, mi lehetne a következő...További eredményes szopásokat kívánok, toljad csak, ne vedd el!

AtoszMester 2012.01.08. 13:41:26

Kerlek irj egy belsoseg posztot, ha elado az ERA. Sokunk all itt a totalcar kozonsegeben a penisz rossz oldalan autovasarlaskor. Hagy vehessunk olyan autot, amit "ismerunk".

Dennis01 2012.01.08. 13:42:11

@v0id: Ilyen cikk nem lesz, altalaban ket Mercedes utan ket olasz jon. (Alfa Romeo 75, Fiat Panda). Van egy erzesem, hogy a a kovetkezo autovasarlas utan egy Fiat vagy Alfa Romeo jon a sorban.

thisisnotsound 2012.01.08. 13:46:55

Úgy látszik mindenkinek megvan a maga keresztje...
Legyen ERA árrverés, simán kijönne belőle Dezső is.

K.teknőc · http://www.homlokzatihoszigeteles.hu/ 2012.01.08. 13:49:21

Mint egy szerelmi történet :D meguntam az előző használtat, de jött egy új, akibe azonnal beleestem :D á ez jó írás volt.

Gábor a Jobbszélső 2012.01.08. 13:50:44

Életem egyik legszebb autós élménye, amikor kb 96 körül kipróbáltam egy eladó 230.6 automata állólámpást. Vajsárga kívül, a belsejére sajna már nem emlékezem. Hihetetlen finom autó volt. Nem volt túl komoly a vásárlási szándék, elég volt a nagyon gyenge fékhatás, hogy eltántorítson. Azóta is megesik, hogy a mobile24-en 230.6-os automatákat nézegetek.

Raticus 2012.01.08. 13:52:44

@artumess: Nem trollkodni akarok, tudom hogy félreütés, de ezen jót mosolyogtam: "Szívesen segítenék bárkinek, aki errefelé KAKIK..." :) Csikós meg elmebeteg, de ezért szeretjük. Meg mert jókat ír gyakorlatilag bármiről.

apamacko 2012.01.08. 13:54:26

Ezután vasárnap 8-kor már itt fogok ülni a gép előtt, és várom posztot.
ERA-t meg címlapon kéne meghirdetni, mert jó lenne ha valami rendes gazdát találnál neki és nem lenne belőle fél év alatt lepukkant melós autó!
(SAAB9000 csere nem érdekel? :-))

LanciaBacci 2012.01.08. 14:13:56

@herkó: @tonalcar: @Shipmaster: +1

Hát, ezt már én sem tudom mással magyarázni, csak az olthatatlan szerzési függéssel. "Némileg" talán infantilis, de persze olvasni felszabadító és hiteles, szóval nem akarok én ítélkezni. Ugyanakkor számomra is érthetetlen, bár bevallom irigylem, hogy két gyerek mellett ennyi időd, pénzed és helyed van a hobbidra.

Venni egy ugyanolyat - még színben is -, amiből már otthon van egy tökéletes... hát ezen én is csak kattogok :) És akkor ne is említsük a benzines nekifutást és a Pontont - bár tippem szerint annak (is) a seggére lesz verve hamarosan.

zöldi 2012.01.08. 14:15:59

Hehe, ez még jó bolt is lehet. Erára emlékeim szerint a bűvös klubból többen is ácsingóznak. Így a végén még lesz egy haználható állólányka, meg némi maradék pénz.
Csak istenkém, megint dízel. Így továbbra is Bandi bimmerje a flotta ellenében :DDDDD

szenon 2012.01.08. 14:17:39

A Dániában lévő fotón Te vagy a "nagy hajú"? Jók az írásaid, szeretem olvasni a cikkeidet.

artumess 2012.01.08. 14:19:07

javítás: "aki errefelé lakik". Elnézést...:)

zöldi 2012.01.08. 14:19:16

@tonalcar: "A 75-ös, így futott 700 ezeret alattam, amíg átadta a helyét a Berlinanak"

Cikket, cikket!!!!!

Kren_Atesz 2012.01.08. 14:35:22

Mennyire ismerős az érzés és az írás..

Én Karácsonyra vettem (azaz ezzel nyugatom a lelkem..) magamnak az E Kadettom mellé egy C-t.. Egy 26 éves mellé egy 35 éveset.. De pontosan ezt éreztem, amit te leírtál, réges-régi vágyam volt egy C Kadett, kerestem sokáig, egyszercsak előbújt a hirdetést, a szakértő haverom ugrott, ha ezt nem veszem meg, hülye vagyok..

Megvettem.. :)

hauptrichter 2012.01.08. 14:53:59

Szia Zsolt!
Óóóó, ezt eddig nem mondtad, hogy vennél még egy á l l ó lámpást én meg nem tudtam, hogy ezeknek még ekkora értékük van...
Ha előbb kiderül, egy ennél szerintem kicsivel még jobb (vagy sokkal jobb?) állapotú (minimális rozsda, semmi átlyukadás, minden eredeti, de nem volt mozgatva évek óta, szinte csak amiatt "romlott el", de fedett, nedvességmentes tárolóban állt!), de OK, benzines 200-ast tudtam volna javasolni, én szerettem volna egyszer kezdeni vele valamit, de a benzines 10 éves Mondeómtól sem tudok lélekben megszabadulni, túl jó. elromlani komolyan nem akar, nem tudok belekötni semmilyen oldalról (kombi), így egyre kevésbé érzem azt, hogy valaha is kellene a szedán Merci.
Szép émlék/cél volt eddig, érdekes lett volna, de már kinőttem talán a veteránozáshoz hozzákezdéshez.
Persze most már mindegy is a nálam lévő Merci, már megvetted a tiedet...

:-)

:-))))))

volgapierre 2012.01.08. 15:07:55

Mindent értek, én is első kézből tudom, milyen az irracionális vonzódás. Oda kell menni, ahová a szív húz. Ha bizonyos dolgokra ennyire erősen rezonálsz, jobb engedni, mert amíg nem lesz meg - jelen esetben a 115-ös -, úgysem leszel elégedett. Szerintem jól döntöttél, hiába volt Era jó kocsi.

És is ilyen vagyok. Van az ismeretségi körben mindenféle régi autó. '73-as Mustang, benzines és dízel 123-asok (egészen jó, az érzést intenzíven közvetítő példányok), krómos Nagy Polski, meg eleve sokféle kocsit vezetek, köztük öregeket is.

Szinte mindegyiken érzem, hogy közlekedési eszközként, gépként sokkal jobbak mint az én szekerem. De bizony hiába mérföldekkel jobb, kifinomultabb, ergonomikusabb, minőségibb kocsi pl. a 123-as Mercedes az én jószágomnál, egy valamit nem tud: nem Volga. Sorolhatnám az apróságokat, mik kötnek a típushoz, mit tud és mit ad, amit semmi más, de fölösleges, ezek úgyis csak nekem fontosak.

Gondolkozom azon, hogy beújítok egy Mercedest, és egyéb öregautós terveim is vannak, de csak a 24-es Volga mellé, és nem annak helyére. A dvadcatycsitvjorka a pótolhatatlan. Nekem ez a kocsi a Cs. Zs. Állólámpása.

tonalcar 2012.01.08. 15:09:23

@zöldi: Aranyos vagy, de én meg a járműveim pedig remeték. Ezen az egy (+kerékegy az öreg bringák miatt) fórumon kívül, nulla nyilvánosság. :)

Krisi 2012.01.08. 15:14:51

@tonalcar: legalább annyit árulj el, hogy a 700ezer km alatt hányszor nyekkent meg a váltó amikor hidegen 2-esbe raktad, illetve hogy mennyi hardy tárcsát fogyasztott el :)

volgapierre 2012.01.08. 15:17:05

A cikkben említett szegedi 200D 123-ast megnéztük élőben. Egyben lévő, kulturált, korrekt kocsinak tűnt kívül-belül, ki is próbáltuk, és nem volt rossz. Azért hagytuk ott, mert a 200D ereje igen karcsúnak tűnt. Azóta sikerült egy korrekt 240D-t megvenni, annak a dinamikája már már elégségesnek bizonyult, elégedett is vele a srác.

tonalcar 2012.01.08. 15:25:13

@Krisi: Apám vette 88'-ban újonnan Svájcban, 91'-óta használom én. Egy komplett motor, váltó, diffi, kuplung, kardán felújítás volt, kb. féltávnál, míg hardykat 150ezrenként kapott. Most jött el a teljes, karosszériát is magában foglaló restaurálás ideje. Örökre nálam marad és most vasárnapi kocsi lesz. Ha eljön a Berlina restaurálásának ideje, megint helyet cserélnek és Ő lesz a napi autó. :)

Zsolti9014 2012.01.08. 15:42:22

Nagyon jó olvasni ezeket a Csikós-cikkeket! :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.01.08. 15:54:12

érdekes olvasni hogy az angoloknál a legtöbbet eladott tipusok a Fiesta és a Corsa.Nem pedig nagy kocsik.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2012.01.08. 15:58:30

@nick2005: de miért vagy ilyen hülye? igaz, ennek a cikknek az elején nincs a sárga tábla, h újautó fanok kíméljenek, és itt ne keressék a racionalitást! te se keresd, 100x le volt írva a cikkben, h kb semmi értelme, csak szerelem. hagyd már ezt a hülye megéri v nem éri meg témát. ez nem az a hely. ez itt most pénzben nem mérhető. szép ásítozást a corolládban!

Z o z ó 2012.01.08. 16:07:56

az anyagi bukó részére:

Valaki az iphone évenkénti lecserélésén bukik, Csikós meg 3 évente ezen:)

Amúgy grat az új szerzeményhez:)

Krisi 2012.01.08. 16:09:17

Ilyen emberekre mint Csikós Zsolti 4/b szükség van: a cikkeit és a kommenteket olvasva megnyugszom, hogy nem vagyok egyedül. mert amikor ismerősöknek magyarázom, hogy lecseréltem a 10éves kocsimat egy 20évesre, akkor látom a tekintetükön, hogy nem néznek teljesen épeszűnek, és valahol biztos igazuk van, mert a racionalitás szemüvegén keresztül tekintve a világot ez tényleg fura.
itt viszont az a hülye, aki új autót vesz :)

@tonalcar: ez a helyes hozzáállás! kösz az infókat, már csak annyi érdekelne, hogy V6-os vagy sornégyes?

Krisi 2012.01.08. 16:11:58

@nick2005: "Én nem mernék rá fogadni, hogy 3 év múlva meglesz"

én sem, mert a szerző minden második cikkében megemlíti, hogy 2-3évente autót cserél, és a jelenlegi 30+ éves járművét lecseréli egy másik 30+ évesre :)

Alf (törölt) 2012.01.08. 16:14:44

@nick2005:

Értem én, hogy nem vagy annyira tökös csávó, hogy be merj vállalni egy veteránt használatra, de ha így is van, attól még nem kell az unalmas és biztonságos életed alapigazságait ítéletként kihirdetni olyanok felett, akik bevállalósak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.01.08. 16:15:37

@nick2005: először én is erre gondoltam, hogy kár az Erikába öntött, soha vissza nem térő pénzért.De simán lehet, hogy ha Csikós egy kicsit is élelmes, hogy árverésre adja a vén qrvát... :D Szerintem jó páran itt térdelőrajtban állnak, hogy mexerezhessék.Így visszajöhet valami talán abból a ráborított millából... :-)

Na mindegy, akárhogyis lesz, mi az olvasók jártunk a legjobban, a várható sok cikk, posz miatt.
Ja, és Csikós mester, a nejedre nagyon vigyázz, ilyen asszony nincs még egy a világon!

Tywer 2012.01.08. 16:22:46

@Z o z ó: Persze, Nem tudom miért nem lehet megérteni, hogy mindenkinek vannak hobbijai, mindenki költ valamire (jó a mélyszegénységben élők nem) ami a nem ugyanabban a betegségben élők számára hülyeség. Valaki kisvasútat épít, valaki megveszi a századik inget, valaki bélyegekért ad hatalmas pénzeket vagy érmekért, valaki alkoholista, valaki rulettezik, valaki nőket hord éttermekbe, hogy aztán jól.. :) Egyik sem racionális döntéseken alapul.

tonalcar 2012.01.08. 16:24:02

@Krisi: 2.0 TS. Limited Edition, sperrel, klímával, tetőablakkal, gyári Recaro belsővel. V6-al nem bír ennyi (hiába 90% országút) kilométert a hajtáslánc.

nick: 2012.01.08. 16:25:28

őszintén gratulálok az új autóhoz! :-)

Csíknek legalább VAN ÉLETE!

(életünk végén sosem azt bánjuk, amit megtettünk, hanem azt,. amit nem...)

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2012.01.08. 16:27:10

Akkor te jöttél szemben 30-án az M3-on.

kkn 2012.01.08. 16:29:08

Mi pénz lehet összesen az autóiban? Nekem a '90-es 190 2.0-ban már egy milla benne van, de 350E-ért boldog lehetnék, ha el akarnám adni, és amúgy is sokat kellene még rá költeni. Akkor ez a sok autó hány millában van Csikósnak?

TH 2012.01.08. 16:41:50

@hagyma: hát akkor ne olvasd, bassza meg...

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.01.08. 16:54:06

Akkor ezt az autót hogy fogod hívni ERA analógiájára? "Bví" vagy "Bui"? :)

Maximális riszpekt, hogy így tudsz lelkesedni egy zöld dobozért, remélem pár év múlva én is így fogok tudni epekedni a valódi utazóautókért!

Ja, amúgy szoríjjon/imádkozzon mindnen jó lelkú autós, holnap megyek Swindonba a Hondához alkalmassági tesztre gyártómunkás pozícióra.

crazyfish 2012.01.08. 16:58:53

Egyszer kellet 200d-vel lemennem zemplénbe, egy ép elem nem volt rajta, lengéscsillapitás mint olyan nem létezett, én valami gettobeli gangsztának éreztem magam:))...
a müszerfalon semmi sem működött, mégis kiment volna a világból mert a motorja a spiccen volt, tágas, kényelmes igazi bálna...
szóval,Igazi autó.....:))

Solaren 2012.01.08. 17:06:53

Gratulálok az új szerzeményedhez Zsolti és remélem sok örömed lesz benne!Na meg nem tudom, hogy a kép csalós vagy szegény veterán tényleg tele van pakolva ledes világítással?:) Azokat gyorsan le róla!:)

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.01.08. 17:10:25

Egyébként magamat tudom ismételni, és egy fenti kommentelővel értek egyet: ilyen emberekre, mint Cs. Zs. szükség van ma Magyarországon.

Bekopizom ide azt a korábbi írásomat, ami meglepő módon még az index címlapját is megjárt anno:

"Most akkor beszélhetünk Ponton-jelenségről?

Mennyire kell autó-fanatikusnak lenni ahhoz, hogy valaki nekivágjon a messzi Északnak egy használt veteránautó megvásárlásának céljából? Mi kell ahhoz, hogy a magyar autós-társadalom egy emberként zárjon össze és drukkoljon, melyre se Baumgartner Zsolt, se Talmácsi Gábor nem volt képes ilyen mértékben? Hány kesergő magyar ember fog ezután nekilódulni, hogy megvalósítsa élete álmát? Mennyi politikusi ígéret, gazdasági hazárdírozás és trükk fog felérni egy öreg Mercedes első prüszkölése által kiváltott nemzeti elégedettség hangjával? Hány magyar embernek kell még külföldre vándorolnia ahhoz, hogy megértsük - a segítőkészség, az ön- és mások megbecsülése nem kiváltság és jólét kérdése? És még sorolhatnánk.

Sose szerettem nagy szavakat használni, de bárhogy forgatom magamban az eddig történteket (pedig messze még az események vége), ki kell mondjam - Csikós Zsolt itten magyarokért missziót mível, mégha ez sose fordult meg a fejében.

Ez kérem népszavazás: igen, én melletted állok. Igen, én buzdítalak. Igen, segítek, ha kell. Igen, értékelem amit csinálsz. Igen, jó ezért a célért küzdeni. Nem, nem foglak elküldeni az anyádba, mert neked telik veterán Mercire. Nem, nem kárörvendek, ha egy teherautó lekaszálja a hátsó lámpádat. És nem, nem állok be a passzív "nemtökmindegy?" életunt, mindenre nagy ívben legyintő, csak a maguk dolgával törődő népbetegségben szenvedők karanténjába.

Remélem, beszélhetünk Ponton-jelenségről. Remélem, most tényleg megmozdul valami, felrázza a magyar embert. Remélem, megértjük, hogy van keresnivalónk Európában és nem az öreg kontinens ugaraként tekintünk e kis országra két fröccs mellett.

Addig is, hajrá Zsolti, hozd haza az autót!

Üdvözlettel,

Vajda Gábor (Gee Halen)"

Csikós Zsolt 2012.01.08. 17:34:18

@Feketelaszlo:

Már nyertem ilyen vad jövendölésekre nagyon finom bort olvasótól fogadásból...

Igaz-e karlov?

:-)

Csikós Zsolt 2012.01.08. 17:38:43

@hideg álnév:

Nem porszívóztam még ki... :-)

mossberg operator 2012.01.08. 17:39:45

"Bolond" vagy, de szeretunk!

Ádán 2012.01.08. 17:50:46

@Csikós Zsolt: Mi lesz a zöld állólámpásoddal?

Az egyik eladóban a zöld belső nagyon tetszik.

Csikós Zsolt 2012.01.08. 17:53:15

@herkó:

Soha nem mondtam, hogy következetes vagyok, olyat kérsz rajtam számon, amit sosem állítottam...

Csikós Zsolt 2012.01.08. 17:54:17

@kombusz: Lassan, nagyon lassan készül.

Csikós Zsolt 2012.01.08. 17:58:29

@mbw108:

Olyan nagyon nincs fordulat a 220 benzinesnél sem, 400/perc a különbség. :-) Dízelnek a 220D pörgős, benzinesnek a sima 220 nagyon dízeles.

Utálom a Stromberget. A hathengeresek fogyasztását meg nem bírom zsebbel. Hát ezért nem benzines.

Egy 200-as is bekapja a 14-t városban, rövid utakon, ha kicsit rossz, a 15-öt is, ha nagyon óvatosan mész (értsd, a dízelek is megelőznek), talán 12,5.

Egy 220D tiporva sem kér 9-et, de tipikusan 8,5-öt ettek az ilyen autóim. Írom húsz éve, deciliterre :-)

Csikós Zsolt 2012.01.08. 18:01:13

@AtoszMester:

Azért Era sem tökéletes ám. Még bőven hagytam másnak is a rollerből :-)

autoitalia 2012.01.08. 18:04:56

Kösz a cikket Zsolti!
Jó olvasni, hogy nem vagyok egyedül (és respect a kommentelőknek is, akik ugyanígy gondolkodnak)! Mindig valamiféle jó érzéssel tölt el az, amikor látom az ilyen szintű fanatikus autóbuziságot, és örülök az olyan embereknek, akiknek egy régebbi autó is autó. Nekem a járműpark jelenleg egy 31 éves zsiguliból (ép most ülünk rá a szopórollerre (teljes felújítás, sok év használat után)) és egy Fiat Tipo 1.9 TD '89-ből, hál'isten bőrbelsővel meg egyéb finomságokkal :) és, ha a dolgok a terv szerint haladnak, nyáron már lesz helye egy igazi projektautónak a zsiguli mellé. Persze nálam csak olasz jöhet szóba, egy "igazi" Alfa lenne a legjobb, de a Lanciától sem zárkózom el :) Persze csak 30+os :)
És, a barátnőket/feleségeket tessék csak nevelni, az enyém már egyedül tud fékbetétet cserélni, meg hasonló apróságokat! Sőt, tavaly már OT-Expóra is eljött velem!

AtoszMester 2012.01.08. 18:05:46

@Csikós Zsolt: Sohasem lesz tokeletes egy ilyen koru hasznalt auto, de nem egy hitellel agyonterhelt atirhatatlan, papirok nelkul motercserelt betegagyrol van szo. :) Nem baj az, ha az olvasokkal tesztek jot, es nem mondjuk egy sarban dogonyozos falugazdanak, aki fat szallit majd vele Ronapusztanyeken. :)

tonalcar 2012.01.08. 18:07:07

@Csikós Zsolt: "Mert így 5 évig tart..." Már mint a Berlinam 30 év helyett? No igen, lehet ezt kicsit "elsóztam"... :) De a 12 év, 30000 km/év-et biztosan megfutja, mint a 75-ös. És ha akkor komolyabban bele kell nyúlni az nem baj. A gyönyörű állapotú öreg autó az én szemléletemben rendszeres használatra való, főleg ha alkalmas is rá. Talán ha valami nagyon ritka, kis darabszámban gyártottról lenne szó... Ezt a "filozófiát" egy olasz barátomtól örököltem>69'-es Maserati Ghibli SS-t hajt 20 éve, naponta. Évi átlagban 20-30 ezer kilométert és nagyon élvezi!

Grifter 2012.01.08. 18:09:08

Csikós úr utólagos engedelmével: Facepalm.

Csikós Zsolt 2012.01.08. 18:09:17

@Gábor a Jobbszélső:

Az a fék rossz volt. Merthogy a W114/5-nek maiautó-fékje van. És ha rossz, olcsó felújítani :-)

Csikós Zsolt 2012.01.08. 18:11:28

@szenon:

Nem, dehogy, én akkor már kopaszodtam.

tükörfúró 2012.01.08. 18:14:31

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg: szerintem lassan pedig ki kéne fogyni az itteni "újautó fanok" nagyrészének..
ahogy kiderült az elmult években már, hogy egy hitelre vett szivacs pricsces alufólia testű buzuki devizahitele az életedet derékbatörő tragédia némi öregautós szerelgetéshez képest, már nem is olyan jó üzlet az újautó minálunk
maximum egy adott jövedelem és életszinvonal felett elvárás, de a ráfizetés már a szalonbol kijövetelkor az értékvesztésen akkor is hatalmas, minden hitel nélkül

rolls 2012.01.08. 18:22:08

@Csikós Zsolt:
"Azért Era sem tökéletes ám. Még bőven hagytam másnak is a rollerből :-) "

Ez így igaz! Jobb hátsó helyzetjelző nem világít ERA-n.
:))
(Kb 24 órával ezelőtt láttam egy villanásra Zuglóban. Mert ERA csak egy van!)
:))

StZ 2012.01.08. 18:22:49

Grat az autóhoz! Viszont ha onnan vetted, ahonnan gondolom, akkor remélem ezek után van már annyi hely a kertben az eladónál, hogy a főúton a legszűkebb S kanyarban ne parkoljon 3 db merci. Így a ház előtt a kanyarban pedig már el fog férni egy busz és egy vele szembe jövő autó is egymás mellett. Csodás! Ha tényleg tőlük vetted, remélhetőleg felszámoltál egy balesetveszélyes pontot is!

tükörfúró 2012.01.08. 18:27:42

@nick2005: nulla biztonság az messze nem nulla ezekben, plusz amikor motorral mennek külföldi túrára családostul, akkor mi van?

túlaggódott ostoba kilómétermérgezéses elkényelmesedett világ az van, aztán akad aki külön fizet azért, hogy kiszakadjon ebből

kultúráltabb helyeken ezt nem is akadályozzéák vagy tiltják-szankcionálják, mert felfogják, hogy az átlag számit, az egy veszélyes világ és sok halott, mikor mindenki alvázas pléhdobozokkal veret 20 tól 99évesig, amikor pár polgár megtesz évi pár ezret ilyenekkel szórakozásbol, az statisztikailag messze belefér

nomeg értelmesebb emberek képesek a másikat annyira felnöttnek tekinteni, hogy felmérje a számára elviselhető kockázatot, ez csak a mi gondolkodásunkra jellemző, hogy itt mindenki kádár ittmaradt szellemétől huhogó szabálynáci, mindenek előtt elő akarja irni a másik magyarnak, az a másik hogyan éljen, mit gondoljon, hogy vigyázzon magára és szeretteire, és ugy egyáltalán

ez a veteránozás egyébként nem is olyan drága hobbi, modellezésre, sportvadászatra, búvárkodásra, teljesen képtelennek látszó "piti" dolgokra el lehet költeni ennek már alapszinten a többszörösét

nyilván mindig annak fáj jobban a más szórakozása, aki még ennyit sem birna költeni, ennyi lehetősége sincsen, tehát bele van kényszerülve valami páréves hiteles uj dobozba, aztán nem győzi mindenfelé megideologizálni miért ő az okosabb ...egészségére

Csikós Zsolt 2012.01.08. 18:30:29

@rolls: Igen, 6 db rossz helyzetjelző-izzó volt Karesznál, hazafelé éjjel meg már nem volt erőm megállni. Ki lesz cserélve, don't worry.

StZ 2012.01.08. 18:39:06

@tükörfúró: "ez a veteránozás egyébként nem is olyan drága hobbi, modellezésre, sportvadászatra, búvárkodásra, teljesen képtelennek látszó "piti" dolgokra el lehet költeni ennek már alapszinten a többszörösét"

Ez bizony így igaz.

Amúgy nem értem, hogy mi ez a folyamatos biztonság miatti aggódás. Ezek az autók sem lettek totálkárosra törve, tehát valahogy eléldegéltek 30-40 évet, illetve annak idején gyengébb gumikkal, rosszabb fékekkel sem halt meg több ember az utakon, arányosan nézve az autók számával.
Továbbá semmi biztosíték nincs arra nézve, hogy holnap nem ütnek el zöld mellett a zebrán, mégis átkelsz rajta. :)

rolls 2012.01.08. 18:40:34

@Csikós Zsolt:
Az első kép azt sugallta, -h ERA a családban marad! :) Az nem megoldható? Tényleg! Vagy Kati is simán elbánna vele! Valami átcsoportosítás?!
:)
Grat az új szerzeményhez!
-be happy!
;)

C@raVWelle 2012.01.08. 18:50:01

Üdv!
Apu nyáron vett magának egy ilyen állólámpás mergát. Igaz ő inkább drágán vette de viszonylag szép állapotban, eddig tényleg semmit sem kellet vele csinálni. csak1 dolog miatt nem szeretem az egészet, mivel a buszkám garázsában áll most a merci:(

tonalcar 2012.01.08. 18:54:34

@Csikós Zsolt: Félre téve az én "romjaimat", az érdekel, hogy milyen használati módot szánsz a restaurált állólámpának és Dezsőnek? Elnézést, ha már leírtad valamikor és én nem olvastam.

atesz 2012.01.08. 18:59:15

Csodálatos hír! Gratulálok! Pár hónapja engem is elkapott újra a vágyakozás...

atesz 2012.01.08. 19:07:24

.. a 123-as után, ismét az első szériás 115 iránt természetesen... Teljes mértékben egyetértek Csikós Zsoltival. Hajrá!

dr.oid 2012.01.08. 19:14:27

CsikósMester,

a japán munkakultúra hazai képviselője. Ha az istenadta nép és a nyálas olvasó molyolós-szerelős posztot akar a reggeli felese, kávéja és pirítósa mellé akkor az lesz szervírozva. Punktum. Az angyali türelemmel és végtelen empátiával megáldott Csikósné Kati egyre többször nézegeti a késtartóban a nagykést? Kockázatos egy szakma ez kérem. Egy tesztautóval is fára lehet csavarodni vagy szűk hegyi szerpentinről a szakadékba zuhanni a Provence-Alpes-Cote d' Azure régióban. Nem beszélve a sok gyilkos tekintetű irígyről, a habzó szájjal acsarkodó ótrollokról akik legszívesebben kutyaledellé marcangolnák a Totalcar Mercedes Nagykövetét, Helyi Karbantartó Istenségét, Életművész Császárát:D

Csjkós posztot amíg élek
ennél többet én nem kérek

Roll1983 2012.01.08. 19:14:50

@Csikós Zsolt: azt még csak megértem, hogy kell az embernek a napi verda mellé egy veterán is, nálam is vannak ilyen dolgok a távoli tervek között, de, hogy te ennyire szeretsz rollerezni, ez érthetetlen! :)

504Laci 2012.01.08. 19:24:12

@Rocko-: Figyi, annál a kommentnél pont te játszottad el a bennfentes mindentudót. Amikor szóltak, hogy nem biztos, hogy mindenről tudsz akkor hirtelen sértődős lettél.
Ezért nem érdemes kőbe vésett tételként számon tartani más autóparkját. Pláne úgy, hogy nem kért meg tételes felsorolásra senki.

Rocko- 2012.01.08. 19:26:22

@504Laci: nem, nem játszottam a bennfentest. szimplán vázoltam az akkori tényállást.
és való igaz, nem kértek meg. naiv módon próbáltam segíteni. de ahogy nem kéne úrnak kifejtettem, úgy neked is kifejtem: ezután nem fogok itt senkinek segíteni, és hasonló jókat kívánok neked is.

Feketelaszlo (törölt) 2012.01.08. 19:29:22

@Csikós Zsolt: Hátha nagyon finomat nem is, de majd valami olcsóbbat nézünk, ha nyár végéig nem lesz új autó.

rolls 2012.01.08. 19:34:07

@504Laci:
Már MEGINT(!!!) ezen fogtok ITT(!!!) rugózni????
Wáááááááá!!!!, - de jó lesz...
: ((((

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.01.08. 19:39:37

@Csikós Zsolt: a mostani benzinesek már nem esznek ennyit.a mostanit értsd 20 évnél fiatalabb:-:-)
mondjuk a dízelhez képest sokat fogyaszt ez a merci ahhoz képest hogy mennyire gyenge.a 124-es is ilyen sokat eszik?

Hurri Kán 2012.01.08. 19:45:01

@Gyurma73:
Barátomnak volt W124-ese, még a hengerenkénti kétszelepes, 230-as benzines. Budapesten, dugótól függően 10-12 liter között, országúton normál tempóval 8-8,5 között, autópályán 150-160 közötti utazóval 9-10 között. 220-as benzines, hengerenkénti négyszelepes, 150 lovas is ekörül fogyaszt, többiről nincs autentikus infóm.

Carlov 2012.01.08. 19:54:39

@Csikós Zsolt: Igaz.igaz de nem sok híja volt,hogy én nyerjem meg.Sajnos abból az évjáratból már nem dobnék fel még egyet mert már csak két üveggel van,de ha látok motivációt valamire majd szólok van gönci hántolt,magozott sárgabarack pálinkám...

Phrascarica 2012.01.08. 20:05:17

@Csikós Zsolt: "Egy 200-as is bekapja a 14-t városban, rövid utakon, ha kicsit rossz, a 15-öt is, ha nagyon óvatosan mész (értsd, a dízelek is megelőznek), talán 12,5."Nekem volt 230.6-om de városban 12-14 között volt, országúton meg 10 alatt, és akkoriban még kevesen előztek meg.

Phrascarica 2012.01.08. 20:09:48

@gyvy: egyik barátomnak volt 2 éve egy E220 16V automata, az 13-14 között zabált városban, pályán pedig 10 körül.

Rasher 2012.01.08. 20:14:41

Mi van a pontonnal????

Csikós Zsolt 2012.01.08. 20:17:57

@tonalcar:

Rest álló: az inkább csak szobor, nagyon ritkán kijön majd, de még rendszáma sincs :-) Évi 2-300 km.

Ponton: hétvégi autó, de szeretnék vele külföldre is menni alkalomadtán, évi 2-3000 km.

Csikós Zsolt 2012.01.08. 20:19:37

@phrascarica: Két Zenit karbival. De a Stromberg, pláne egy mai állapotú sokkal szörnyűbb.

Csikós Zsolt 2012.01.08. 20:25:02

@Gyurma73:

124-es sokkal takarékosabb, legalább 1-1,5 literrel. Sok-sok trükk van benne, ami a 115/123-ban nincs, melegített adagoló, egész más örvénylés az égéstérben, bevonatos hengerek...

De egy közvetlen befecskendezőshöz képest az is sokat eszik, az előkamrás motor ugyanis működési elvénél fogva közvetlenül üzemanyagot használ már eleve a befecskendezéshez is.

Hurri Kán 2012.01.08. 20:30:21

@phrascarica:
Mennyire nyomta neki durván? Az a városi fogyi egy kicsit soknak tűnik. :)

rognork 2012.01.08. 20:33:55

@Csikós Zsolt: és hogyé adod majd erát? és mit kell még megcsinálni rajta? és adod-e az asszonyt is, mert az enyém biztos letépi a golyóimat, ha megveszem.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.01.08. 20:34:47

én régen mentem 124 200d vel, pörgött mint állat.a maiàkhoz képest mindenképp.
hát ezekhez tényleg türelem kell,főleg ezek általában éjjel szoktak lerohadni amikor szakad az eső.
Csikós inkább vasutmodellezzél az kevésbé időjárásfüggő:-)

tonalcar 2012.01.08. 20:39:33

@Csikós Zsolt: Köszönöm a fölvilágosítást! Bár mint írtam ezt a szobor dolgot továbbra sem érzem át, de ez legyen az én bajom. Rengeteg sok örömöt kívánok mindegyikhez! :-)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.01.08. 20:59:00

szóval ma 2-3 liter nagyon sokat számít dízelnél viszont az étolaj csak 340:-)

FeketeLeaves 2012.01.08. 21:02:03

Bende csinálja jól. BMW-t vett. :)

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2012.01.08. 21:06:38

naa, lett az elejére olyan fosszínű táblácska :)

Phrascarica 2012.01.08. 21:13:10

@Csikós Zsolt: pont ezért kell 6 hengeres ;)

Hurri Kán 2012.01.08. 21:16:14

@Tökösmákos:
Te sem ott álltál sorba, ahol az eszet osztották. :)

Phrascarica 2012.01.08. 21:17:04

@gyvy: ugye automatáról beszélünk ;)

svéd. 2012.01.08. 21:19:36

Megértünk . Csík!! Nekem ugyan ez a betegségem van, A omega vírussal!! :-))

B.GY. 2012.01.08. 21:20:43

Azért egy kombit lecserélni egy nem kombira nem igazán jó.Mindig akkor kell majd cuccolni,mikor már nem lesz meg ERA:)Az én álmom egy MK1-es Capri.Az asszony nem szereti az öreg autókat,csak én.

Hurri Kán 2012.01.08. 21:21:18

@phrascarica:
Igaz, városban jelenthet valamit. Országúton nem igazán.

@svéd.:
Olyan nekem is van. ;-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.01.08. 21:25:36

Ja, még azt felejtettem el, hogy emlités van ugye egy 1 db gyári állólányka kombiról...A vadbarmok, meddig tartott volna kitolni egy múzeumba?Vagy elárverezni a sok csöpögő nyálú, márkabuzi gyűjtő közt, csilliárdokért?Erre bezúzzák.Ostoba fajankó németek... :-[

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.01.08. 21:27:45

@svéd.: miért nem a kocka swift az egyes amit 85től gyártottak?

Hurri Kán 2012.01.08. 21:28:19

@geegee:
C 111-et sem tették sorozatgyártásba. Pedig küldtek többen biankó csekket a gyárnak a legenda szerint. :)
Igaz, az legalább múzeumban látható.

TSiga · http://alfaamore.hu 2012.01.08. 21:29:32

Nagy gratula az új családtaghoz! Legyetek jók egymáshoz! Nagyon tetszik a kormánya! :-D

Csikós Zsolt 2012.01.08. 21:31:21

@geegee:

Nem akarták hirdetni, a maga idejében csak szivárogtak róla fotók. Később került elő egy-két fotó róla.

Egyébként volt három is, mindenféle szériából, itt meg lehet nézni őket:

www.fotocommunity.de/pc/pc/display/16251786

De csak az első a szép.

Meg az angolok is készítettek kombit, nemcsak a portugálok (Santos). De azok nem olyanok.

Hurri Kán 2012.01.08. 21:34:44

@Csikós Zsolt:
A bal felső, az a fekete? sötétkék? az gyönyörű.

Majdénmegmondom 2012.01.08. 21:36:22

Köszönjük, hogy újabb csemegét adtál a vesződéseidet mannaként fogyasztó népnek! :D
Büntetésből íme, egy felettébb ízléses W115:
i168.photobucket.com/albums/u164/raj__album/66.jpg
i168.photobucket.com/albums/u164/raj__album/65.jpg
i168.photobucket.com/albums/u164/raj__album/69.jpg

Kegyetlen 2012.01.08. 21:43:41

@Csikós Zsolt: érdemes személyeskedni? olvastad mit írtam? és értelmezted is? nem beteges, hogy támadásnak veszed? ...

whale 2012.01.08. 21:43:50

@Csikós Zsolt: Áááááá!!ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!:DDDD

Azabaj, hogy amikor mercis cikket írsz, azonnal elkezdem nézegetni a betegágyakat. Megmég azabaj, hogy a 21 éves Volvo a legidősebb autó, amit itthon még tolerálnak. És most akartam elcserélni egy 960 3.0 kombira, de a család nem hagyta....:)))
Erának megvan az új gazdája már?
Ehhez egyébként mit szólsz?

www.hasznaltauto.hu/auto/mercedes-benz/w_115/mercedes-benz_w_115_240d_3.0-4385509

Tudom, hogy össze-vissza átépítve, de akkor is...

Cimborámnak volt 91-ben egy állólámpája Finnországban. Amíg élek nem felejtem el azt az érzést. Pedig az egy betegágy volt, de haló porában is érezni lehetett az AUTÓT!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.01.08. 21:46:14

@Csikós Zsolt: nekem úgy tünik a 123 kombi farát nem olyan nagy dolog ráfaragni,nem annyira más.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.01.08. 21:53:28

azért amikor kihoz ak egy új autót a régi tapasztalataiból építkeznek.ennyi erővel a Ford t modell jobb mint egy mai mondeo?

tlacka 2012.01.08. 22:01:43

Hónapok óta várok egy Csikósra. Végre! Az új jármű mégjobbá tette az egészet.
Sok sikert hozzá!

skorpantó 2012.01.08. 22:06:57

Egy világjáró könyvének mottója:Az út a lényeg,nem a megérkezés.Csík is valami ilyesmit mondott a veteránozás lényegéről:nem a végeredmény számít hanem a folyamat. ERA-t már ismeri molekuláris szintig.Szerintem befejeződött a folyamat,váltani kellett.Én is restaurálok néha régi rádiókat,aztán ha kész van félrerakom,elajándékozom de igazán nem izgat.Tökéletesen megértem Zsoltot.

tlacka 2012.01.08. 22:12:40

@ Csikós Zsolt: A 13. kép gyönyörű! Nem lehetne valahogy lementhetővé tenni? :)

nem kéne... 2012.01.08. 22:24:10

@gyvy:
azért az bírna érdekelni, hogy azt a kurrrrvanagy tankot hova sikerült máshova süllyeszteni.

Hurri Kán 2012.01.08. 22:25:00

@nem kéne...:
Nem biztos, hogy ugyanaz, mint a limuzinnál.

nem kéne... 2012.01.08. 22:26:45

@gyvy:

szinte biztos, hogy nem ugyanaz, mert az a kombiság főlényegét heréli ki.

Hurri Kán 2012.01.08. 22:28:41

@nem kéne...:
Jaja. Valószínűleg le van téve a hátsó ülés/ csomagtér alá.

nem kéne... 2012.01.08. 22:34:15

@gyvy:

amikor utoljára nézegettem száztizenhatos alját, akkor nekem úgy tűnt, hogy alul túl sok hely nincs neki, nyilván azért, mert a tankot nem oda tervezték.

Hurri Kán 2012.01.08. 22:37:09

@nem kéne...:
Márpedig kombiknál általában oda rakják. feltételezem nem akkora ördöngösség átvariálni kicsit az alját, futómű bekötési pontok gondolom adottak, többivel lehet játszani.

T4KK 2012.01.08. 23:18:16

@Csikós Zsolt:

Üdv!
Én is úgy járok ilyen Mercis posztoknál, mint az egyik előző hozzászóló. Rögtön elkezdem nézegetni őket. Teljesen megértem ezt az öreg Mercedes mániát. Vezettem én is egy ideig egy w123 200D-t, pedig az rendesen el volt hanyagolva, nem is ment, beltér iszonyatosan le volt lakva, ennek ellenére abban az autóban úgy éreztem magam, mintha elpusztíthatatlan lennék:) Magas biztonságérzetem volt benne, a fékek kegyetlen jól fogtak, kényelmes volt, az úthiba ismeretlen fogalom volt benne és persze a térképről is lement. Ezt, egy mai autóban, így együtt, nagyon ritkán lehet érezni, sajnos.
Belinkelnék 2 autót, esetleg ha valaki megnézte volna őket élőben és tudna véleményt mondani róluk azt megköszönném, mivel erősen elgondolkoztam azon, hogy be kellene egyet szerezni. Válság idején ettől jobb befektetés csak az arany lehet:)
www.hasznaltauto.hu/auto/mercedes-benz/w_123/mercedes-benz_w_123-5276555
www.hasznaltauto.hu/auto/mercedes-benz/w_123/mercedes-benz_w_123_240d-5090893

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2012.01.08. 23:19:54

Valahogy a nagy autóbuzulás mindig oda lyukad ki, hogy mennyit fogyaszt.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.01.08. 23:32:18

@T4KK: hát ha majd egy Suzukinál nagyobb autóba is be tudsz ülni érezni fogod.Manapság egy kisautónak alkkora a súlya mint egy állólámpának.Egy új Mondeo meg vagy400 kilóvakd több
mégis kevesebbet fogyaszt.régen én is nétoegettem a netet ilyen posztok után de rájöttem engem másfajta ouzgalmak vonzanak:-)

Csikós Zsolt 2012.01.08. 23:43:08

@Kegyetlen:

talán valami ilyen volt:
"nem bántásból, csak úgy piszkálódva: az S60 1,6D meg gyenge a Totalcar szerint..."

Az a TC-n egy teszt, ez egy Belsőség-poszt.

Ha valaki képes idekeverni, akkor fontosnak érzi a mondanivalóját. De totál nem ide való, semmi köze egy újautó-tesztnek, az abban szereplő autó megítélésének egy erősen szubjektív, még az író által sem erősnek, takarékosnak, logikusnak, jó állapotúnak tartott negyven éves autó megvásárlásáról szóló poszthoz.

Rémes a disszonancia, sok köze nincs a témához, a TC policy szerint (csak az értelmes, a témához szorosan kapcsolódó kommenteket tartjuk bent, a partvonalon túlról való, felesleges bekiabálásokat kidobjuk) ki kellett volna moderáljalak egy hétre, de nem akartam elkezdeni. Gondoltam, hátha értenek belőle többen is.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.01.09. 00:03:23

szóval érthető a 124 iránti ellenszenv.viszont itt a jó állapoto long, ez biztos? nem fog sokba kerülni:
minimerc.co.uk/shop.php?c=E_Class&m=W114_W115&id=F66
:-):-)

- Szerzet - 2012.01.09. 00:31:39

Jó, ezt az állólámpás témát lélekben támogatom. Nekem is volt.

- Szerzet - 2012.01.09. 00:40:34

Az én 220D-m 9-et evett, budapesti székhellyel. Kék volt, szép volt, de vízvonal alatt már nagyon rohadt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.01.09. 01:59:33

@Gee Halen: Swindonban van az a rettenetes körforgalom az ötödik hatványon?Na, akkor vagy beilleszkedve rendesen, ha azon át tudsz menni, advanced módban is! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.01.09. 02:22:38

@gyvy: @Csikós Zsolt: köszi a választ!Jól néz ki pedig, kár, hogy nem gyártották..

Fantozzi.ie 2012.01.09. 02:53:01

www.ebay.co.uk/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=290652348172&ssPageName=ADME:B:WNA:GB:1123

erről maradtam le egy picivel Sajnos még nem aktuális amíg meg nem gyógyulok és akkor hajrá kerese még egyet vagy álló vagy fekvőlámpás lesz de csak diesel jöhet szóba
Gratula az új szerzeményhez irigykedem egy picit...

fogash 2012.01.09. 08:08:04

hát, Zsóti, ha én lennék a feleséged, már rég elváltam volna tőled... oké, mindenki máshogy hülye, meg egy ideig szórakoztató is olvasni róla, de azt gondolom, a sok "hűha" meg "csoda" meg "tökéletes" jelző egy erősen szubjektiv univerzumban értendő, vagyis ezek a régi vasak mind-mind izzadságaszagú, koszlott, zörgőhörgő fospisztolyok ((c) Totalcar).

A vásárlás mélyelemzése egyszer érdekes volt, mostmár (pedig az utolsó betűig elolvastam) nem az. Önmagad ismétled. Ha projekt és a TC finanszírozza, hogy legyen miről írnod, akkor érthető. Ha megint megölted a perselymalacot, akkor kevésbé az. :(

Amit igazán nem értek. Ott áll Claudia Schiffer a garázsodban (a ződ állólámpára gondolok), makulátlan, pont azt tudja, amire neked mindig is felállt, amiről 4 éves korod óta álmodoztál. MIÉRT VAGY GYÁVA ODAMENNI ÉS MEGSZÓLÍTANI?! A f@szér nem veszed elő, aztán jársz vele mindennap? Meghúzzák, nekinyitják az ajtót? Egyészt egy ennyire láthatóan vatta darabra az autóstársak 90%a egy picit odafigyel (Erára, Bazegre nem), icipicit tán véd. Ha meg karcolódik, törik, akkor mi a fene van? Most elcseszel félmillió forintot egy Claudia Schiffert imitáló guminőre, meg ötezer nappalt (amit a gyerekeiddel tölthetnél) és éjszakát (amit Katival tölthetnél) csak azért, hogy a guminőd egy kicsit jobban közelítsen C. Schifferhez. Aki egyébként ott áll nedves p*ncival és várja hogy elvedd a szüzességét. Nooormááális?

Ülj bele a ződbe (a rendesbe, nem ebbe az újba), járj vele, élvezd a családoddal, hogy nem egy kűművesbrigád szagát érzed, hanem az új autódét. Ha meg valaki összecseszi, akkor még mindig előveheted a második állólámpára szánt félmilla egy részét, hogy újra rendbe hozd egy kicsit.

Olyan vagy, mint az egyszeri ismerősöm, aki vett egy levegőn szárított prosciutto crudo-t. Ott lógott a kamrában, mutogatta mindenkinek, aztán várta, hogy megszegjék. De neem, azt majd valami nagy ünnepre, de oooolyan finom lesz, hogy csak na! Közben meg ette a gyorspácolt magyar húsipari szarokat. Amikor aztán a sok csesztetés hatására meg akarta kezdeni, kiderült, hogy a sonka külső 2 centije (körben) betonkeményre száradt, szikrát vetett rajta a vasfűrész. A közepéből sikerült pár falatot kimenteni, ami ízében-állagában közelítette az eredetit.

A te Mercid vajonmennyire van már élvezhetetlenre száradva?

hárompontnulla 2012.01.09. 08:20:34

@whale: sok szeretettel ugyan, de visszautasítom az összevissza tákolt kitételt. :)
Úgy is, mint az autó tulajdonosa, meg úgy is, mint Karesz és az autót szervizelni, karban tartani segítő többi hozzáértő szakember nagy tisztelője.

@Csikós Zsolt: hetek óta vártam az írást. :) Végre! Ember, tűkön ültünk már itten! :)
Gratulálok! Januári klubon láthatjuk vajon? Én még csak Telkiben láttam, még alvás közben...
Üdv és maxi riszpekt!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.01.09. 08:21:17

@fogash: hát igen a sírba nem viheti.20-30 évig élvezhetné még a vezetést,de nem teszi.20 éves korban még megy ez a szívás:-)

250ce 2012.01.09. 08:28:36

Zsolt ezt nem kellett volna! Már már kezdtem úgy tekinteni az autóra (DDX-521) mint egy használati tárgyra. Erre te kimondod a hipnózisban belémkódolt varázzsót, inditókódot: "Az állólámpás a világ legjobb autója".

DrSzoke 2012.01.09. 09:36:24

@StZ: A marketingmaszlag jol mukodik.Ez a magyarazat.

Chingachgook 2012.01.09. 10:18:41

hijjbazz, nem olvastam vegig a sok komment, biztos ismetlek valakit...

jol ertem h a mukodo, ismert era helyett vettel egy ugyanolyat? csak kozben kolthetsz ra szamolatlanul, ez valoban nem esszeru dontes, ne is probald megmagyarazni. szerintem egy felnott ember attol felnott, es nem elmebeteg, hogy tudja esszel kontrollalni a vagyait. megertenem ha raizgultal volna egy mas tipusu ertelmetlen autora, egy sokkal oregebbre vagy sokkal fiatalabbra, de igy... arrol nem is beszelve h tartogatod azt a zold mercit is, mijafasznak? regebben en is igy voltam a cuccaimmal, de ma mar nem tartogatok egy muzealis bort sem, elso adando alkalommal elfogyasztom a barataimmal, csaladommal, mert semmi nem er annyit, mint az emberi kapcsolatok, zsolti, ezek a kocsik TARGYAK, nem viheted oket magaddal a styxen tulra...

tonalcar 2012.01.09. 10:20:22

@fogash: A Merci tekintetében teljesen egyet értek. Értem Zsolt szempontjait, csak nem tudok egyetérteni vele. Azért van egy makulátlan Alfa Berlinam mert nem egy 159-be szeretnék ülni nap mint nap, ergo a Berlinaval járok. Műszakilag mindig a gyári (vagy jobb) állapotban tartom és elfogadom a kíméletes használatból adódó kopásokat. Ha már nagyon gáz lesz, restaurálom, mint most a 75-öst. A sonkás hasonlatod nagyon ott van! :)

fogash 2012.01.09. 10:52:16

@tonalcar: A sonkás hasonlatot az élet hozta, én csak leírtam.

A 159 engem se vonzott (bár egy SW 1750TB nem reménytelen), sokszor én is a régebbi vasakban találom meg az élvezetet, sőt egyet értek a gazdasági racionalitásával is (más kérdés, hogy a cégem 4 évente autót cserél alattam, és presztízsből nem tizenéves használt autókat cserélgetek).

De amit CsZs csinál (és úgy tűnik nem vagyok egyedül a véleményemmel) az a boldogságtól való félelem. Értem én, hogy a cél maga az út, de az útnak távolról sem lenne vége, ha holnap reggel rendszámot csavarozna a Ződre. Kíváncsi leszek, ő mit válaszol erre? (Zsóti, nem flamewar, nem kötekedés, valóban érdekel!)

Szkotti 2012.01.09. 11:47:31

@fogash: +1
Minden tiszteletem a TC brigádjának, öregautó buzériája miatt.
Zsolt írásait is élvezettel olvasom, a Ponton sztorit is követtem, akkor még a zasszony is érdeklődve kérdezte, mik a fejlemények.
De: értem én, hogy szerelem, meghogy a Földön minden nőt megdugni lehetetlen ámbár törekedni kell rá.
Van ennek értelme? Szét tudod forgácsolni a szabadidődet/anyagi lehetőségeidet/fizikai helyet ennyi tárgyra?
Még a Pontonnál megértettem a "családi megtakarítások ellocsolása" fejezetet. De azt kell mondjam (és ezzel lehet magamra haragítom őt, bár nem azért írom), életed párjánál is belóg a léc, ha elnézi neked, amikor a családi vagyont guruló szarkupacokba költöd és nem egyszer, nem kétszer, hanem amikor van.
Amennyiben ő is őszintén hisz a te hitvallásodban, és akarja a romokat, akkor főleg ne sipárogj, hogy megint elment a pénz. Először megértően sajnáltalak miatta, de azt kell mondjam, az ezirányú sírás kezd uncsi lenni.

Nekem is van bizsergésem egy bizonyos autóra, annál is konkrétan az építésre vágyom, nem a vezetésére (bár arra is).
Egyelőre a racionalitás erősebb. Nem tudom meddig. Viszont azt belátom, hogy 1 hobbiautónál több teljesen felesleges, bármennyire is szeretném összevásárolni a környék romjait. Egyszerűen nincs rá idő, energia és pénz foglalkozni velük. Akkor meg minek? Rohasztani a garázsban őket, hogy majd az örökösök vasárba eladják? Totál felesleges.
A feltámasztásról szóló posztokat ezentúl is örömmel olvasom majd, de az együttérzés helyett már inkább a szent őrülteknek járó tisztelettel.

tonalcar 2012.01.09. 12:03:13

@fogash: A 159 reménytelen>nekem>a 75-el befejeződött (kivétel: 8C. esetleg 4C.) az Alfa Romeo-k gyártása. Napi autónak több nem kell annál amit a 72'-es Berlina tud>hátul hajt a 130 LE., 5 seb., klíma, sötétkék kívül, piros bőr, fa, króm belül. Négyen csomagokkal, kényelemben hegyen völgyön át. :)

fogash 2012.01.09. 13:09:51

@tonalcar: irigyellek, bár én egy rendes sportkockára vágyom (75America)

AUTÓNEPPER · http://autonepper.blog.hu 2012.01.09. 14:11:32

@fogash: Hasonló véleményen vagyok én is.
Majd ha ledobják az atomot,akkor már késő bánat... :)

Ápuka 2012.01.09. 14:37:14

Juhuhúúúúú

Zsolti, pont ilyen kombi mergát akarok most venni, napi használatra nagycsaládosként.... érdekel nagyon!!!!

Mert amiket eddig néztem azok mind kotvány állapotúak vagy drágák

tonalcar 2012.01.09. 14:46:54

@fogash: Egy 75.TS a váltó autóm, játszani meg egy eléggé átépített GTV6.ül a garázsban. Lassan ideje az álmodat valóra váltani>ahogy látom a jó autók nyugati árainak emelkedését>a 75 lassan de biztosan megbecsülendő klasszikussá érett>soha nem is válok meg az enyémtől. :)

fogash 2012.01.09. 15:20:01

@tonalcar: amikor Csikós mester eladta az övét, akkor nem tudtam rábeszélni az asszonyt, h vegyük meg. Az érdekes az, hogy az embernek mennyi szabadideje van. Egyszer régen volt egy ilyenem, mint az avatarom (pont ilyen 155 2.0TS16VSuper). Én hét közben a cégessel (VW csoport) jártam messzire, ő meg az Alfával a városban. Amint hazaértem, a kocsicsere volt az első, akárhol is volt éppen. Plusz az összes privát programra a saját autómmal mentünk. Imádtam.
Most nincs Alfa és amíg céges autóm van, valszeg nem is lesz. Majd ha öreg leszek, a kevés kilométerhez nézek egy ilyent: suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?lang=de&id=152021164&pageNumber=1&__lp=1&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=900&makeModelVariant1.modelId=3&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&fuels=PETROL&negativeFeatures=EXPORT&tabNumber=1 bár ez is majdnem 2milka így alku előtt... :(

MKati 2012.01.09. 15:36:17

@fogash: Azt hiszem mindhárman örülünk, hogy nem te vagy a felesége. Talán nehéz ezt a fajta életmódot, hozzáállást megérteni, de sok hozzászólásból kiderül, hogy nem lehetetlen. Szerintem ez a poszt senkinek nem adott tanácsot arra, hogy milyen autót vegyen vagy használjon, egyszerűen beszámol egy eseménysorozatról. Talán neked sem kellene a céges autód mögül tanácsokat osztogatnod. Bízd ránk, hogy mit csinálunk a szabadidőnkkel, autóinkkal, mert mi így jól érezzük magunkat.
Peace

LanciaBacci 2012.01.09. 15:52:13

@fogash: +1
Hát igen, pontosan fogalmaztad meg, részemről egyetértek. Én is valami ilyesmire célozgattam, csak igyekeztem nem pálcát törni. Viszont érteni ezt a lépést én sem értem tisztán (ez persze tök mindegy), még akkor sem, ha ez a kocsi az előző helyébe érkezik, vagyis lényegében nem sok minden változik a mindennapokban azon kívül, hogy a kvázi rendbevágott szaladgálós autó lassabb, kisebb és rozsdásabb lesz. Persze tudom, a feeling - de hát arra lehetne ott a szoborződ. Másfelől ha mondjuk 6 hengeres benzines lenne napfénytetővel, netán egy w116 vagy bármi más ahhoz képest ami már van, akkor persze csak símán irigy lennék, hogy valaki képes összegyűjteni az összes elnyűhetetlen Mergát. Így viszont azt hiszem mindez nem elsősorban egy szép, régi és megbízható autó napi élvezetéről szól, máshol lehet a kulcs.

És akkor egy kis szabad asszociáció, mindeféle rosszindulat nélkül. Ha megkísérlem CsZs, a sikeres és immár Ponton-legendás autós újságíró szemszögéből megvizsgálni a dolgot, akkor akár még racionális érveket is találhatok. Hiszen ahogy látom a többi projektből elfogyott a spiritusz és nem kecsegtetnek gyors sikerélményekkel, így azokról nem lehet túl sokat írni. A Puch túl energia- és pénzigényes, másoktól függ, egro reménytelen, a Ponton dettó. Az édes kis Bianchi kész és szalad, a ződ szobor pedig felavatva. Era is lecsengett, nem szolgáltatott igazi témát már. Kareszhoz sincs miért menni, pedig milyen jól főznek :)

Ez az új 220D a rossz motorjával témát ad 1-2 évig megint, lehet hozzá éjjelente mütyűröket ebay-ezni és generálja a posztokat, ami talán még befektetésnek is megérheti. Az ideológia is megvan a bakelit kormánnyal. Végül is pénzt hoz amíg írni lehet róla, utána pedig lesz egy igen jól dokumentáltan végigmatatott gép belőle, Csikós felárral. Ez még akkor is igaz lesz, ha netán közelebbről nézve a felújítás nem tökéletes, tele olcsó made in EU alkatrészekkel. Amekkora a respekt, bármikor meg lehet hinteni vele a rajongókat, mint Paris Hilton pink Bentley-jével és addig is táptalaja a (be)szerzési függésnek (vásárlási kényszer). Ez végül is jól működő rendszer lehet.

Sőt, még azt is beláthatom akár, hogy a szerzőnek valamilyen fóbiája van a tökéletesre felújított veteránoktól és csakis abban érzi jól magát, ami kicsit sittes és szakadt és/vagy amit ő maga buherált nagyrészt, vagy legalábbis együtt fagyoskodott érte a szerelővel a garázsban. Persze talán megtette ezt a szoborral is, de most ezen ne akadjunk fel, épp meg akarom érteni :)

Így sem könnyű, de talán nem is olyan fontos :)

utószó:
Még véletlenül sem szerettem volna megbántani az általam is nagyra becsült szerzőt, lehetőleg ne értse félre ha olvasná. Ráadásul kifejezetten hiányoltam az írásait az utóbbi időben és nagy öröm hogy újra van induló projekt. Tehát epekedve várom a születő írásokat és híreket és sok sikert, széles utat kívánok.

fogash 2012.01.09. 15:56:27

@MKati: Azt hiszem picit félreértettél, de kösz, hogy válaszoltál. Tiszteletre méltó Csikós mester elszántsága, akárcsak a te kitartásod és türelmed irányába. Komolyan.

Mielőtt nagyon félrecsúsznál: nem az vagyok, akinek a cége a segge alá teszi az autóját ezért mindenkit lenéz/lehülyéz, aki nem tízmilliós autókat váltogat kétévente. Szó sincs róla! Hitem szerint rendes autóval sokáig el lehet közlekedni, sőt, ha elér egy pontot, cserélni is kell/lehet. És igen, nekem is jobban tetszenek a gépszagú, autózásélményt adó autók, mint bármelyik jelenlegi űrkapszula.

Amit nem értek (ennek próbáltam hangot adni a bántás leghalványabb szándéka nélkül, bár úgy érzem a válaszodból, hogy picit zokon vetted):
1.) Miért akkor indul el a vezérhangya, amikor egy autót épp rendbe fésült, amikor elfogytak az idegesítő hibák, amikor el lehetne kezdeni élvezni azt, amiről mindig olyan szépen ír? Erán szopott két évig. Most jó. Erre eladja, hogy legyen valami más szopogatni való?
2.) Ha beleugrik egy új projektbe, akkor az miért pont ugyanolyan mint az előző? Nektek családilag megér 500.000-től a csillagos égig terjedő összeget, hogy a csodálatosan restaurált zöld /8 mellett legyen egy fospisztoly is, ami pont annyiban különbözik a Ződtől (neki van neve?), hogy másfajta kilincs van a csomagtérfedelén? Meg persze rohad, mállik, nem indul, büdös, stb... A Pontont értettem, szurkoltam érte, hozzá. De ezt?!
3.) Van egy megértő, kedves, szerető felesége, akivel közös az érdeklődési köre. Van két felnevelésre váró gyereke. Pénze nincs (nem sértésnek szánom, de kinek van?). Erre a nyakába vesz még egy ilyen szarkupacot, hogy még kevesebb ideje jusson a családjára, meg a gyerekeire? Tényleg azt hiszi(tek), hogy a fiúk nem virítanának szívesebben a csillivilli Ződben, mint ebben az új szerzeményben? Nektek nem lenne nagyobb élmény a csodás Ződdel elsuhanni Bokorra, mint ezzel a kehes 30 lóerős új családtaggal?

Nem akarok én beleszólni az életetekbe, dehogy. Csak ha kiteregettétek, hogy ti ezt szeretitek, nem pl. a fétis-szexet egy pacalvendéglőben, akkor légy szíves ne tituláld "céges autó mögüli észosztásnak", ha nagy boci szemekkel rácsodálkozom: ez a hülye kopasz nem veszi észre, hogy révbe ért: Ott a feleség, akit keresett, ott a gyerekek, akiket keresett, ott áll a garázsában az autó, amiről 4 éves kora óta álmodik. Mégis vesz egy szart, hogy szenteste is az aknában lehessen tökig olajosan, egyedül. Esetleg Karesszal.

Bocs, semmi közöm az életetekhez. A tiétek. Béke, tényleg.

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2012.01.09. 15:57:25

@Csikós Zsolt:
Azért a benziner elforog 6000 -ig, sokszor. A dízel pedig egyszer. Életében. :)
A fogyasztás azért nem érdekes, mert a vázolt felállásban ERA marad cúgolni, így a vágyott benzines érzést is megérheted - bár a 230.4 -hez serie2 -eset kellene venni...

Chingachgook 2012.01.09. 15:58:36

@MKati: csak a jegyzokonyv kedveert, fogash nem adott tanacsot, foleg nem latom a ceges auto moge bujast. O mindossze leirta a ketsegeit csZs autovasarlasaval akpcsolatban, ami pontosan azert jelent meg itt a blogban, hogy lehessen reagalni ra. Es igen, imho fogashnak igaza van: 1. hulyeseg ugyanolyat-de-szarabb-allapotban venni, es 2. hulyeseg a jo dolgokat tartogatni a vegtelensegig.

nagy__mate 2012.01.09. 16:04:48

@LanciaBacci: A Csikós felárral nem értek egyet. Az utóbbi három autó amit eladott egy Panda volt 65000.-, egy AR 75 2.0 150.000.-ért és Bazeg 250.000.-ért. Nem hinném, hogy bármelyik magasabb lett volna az adott autó adott pillanatban vett piaci áránál. Ahogy valószínűsítem, hogy az ERA sem egymillióért lesz árulva, pedig ha Csikós nyerészkedni akarna, külföldön euróért akár meg is tehetné.

fogash 2012.01.09. 16:12:57

@ddi: hűha, ezek nem rosszak...

Hurri Kán 2012.01.09. 16:18:07

@nagy__mate:
Hidd el, külföldön is pont annyiért lehet bármit eladni, pontosabban annyiért veszik meg, amennyi az ára. Se nem többért, se nem kevesebbért.

MKati 2012.01.09. 16:21:32

@fogash: "Ott a feleség, akit keresett, ott a gyerekek, akiket keresett, ott áll a garázsában az autó, amiről 4 éves kora óta álmodik." Hát igen, de ez így nagyon egyszerű és unalmas lenne, nem igaz? Szeretjük a kihívásokat, és én sem ragaszkodom minden másodperc szabadidejéhez, és így tartalmasabb az együtt töltött idő. Másoknak más hobbija van, mikor Zsolt szerel legalább közel van, a garázsban. Bár ez nem derül ki a posztokból, azért sokat vagyunk együtt. Egyébként amíg nem voltak gyerekek, szereltünk együtt is sokszor. Ha tud, akkor most már a Bálint segít.
Béke

fogash 2012.01.09. 16:27:32

@MKati: :) remélem, majd olvassuk!

gumifust 2012.01.09. 16:35:14

Gratulálok az új autódhoz !!! És külön örülök hogy a kalandjaidat és érzéseidet megosztottad mindenkivel , ettől leszenk a Csikós cikkek igazi és hamisítatlan Csikós cikkek.
Köszönöm Csikós Zsoltnak a négybéből .

roomster 2012.01.09. 16:40:33

@LanciaBacci: Nekem mint olvasónak nem csak semmi közöm ahhoz, hogy mire költi és hogyan költi a szerző a pénzét, nem is nagyon érdekel (egy kicsit). Hanem mint olvasó - néhány éve - a műfajban vagyok érdekelt, és e tekintetben az a bajom, hogy bizony szinte azonosak az írások. Engem mint olvasót egyre kevésbé köt le, hogy most a hűtő szart be, vagy a difivel van gond. Erre nem válasz az, hogy akkor ne olvassam ezt a blogot, mert most másról van szó! Vagyis nem csak az autótípus ugyan az, hanem a "használtautó beszerzésmizéria-használtautóéletrekeltésmizéria-használtautóhasználatmizéria" még a jelzős szerkezetekben is ismétlődik. Természetesen egy autóbuzi-használtmerga-buzi autósújságíró dolga hogy ezekről írjon, de ne szinte ugyan azt, ugyanúgy! Bántó szándék nélkül: Persze, hogy ebből él, Krúdy is abból élt, hogy írt, de nem azért írt, hogy éljen!

roomster 2012.01.09. 16:58:57

@roomster: Kimaradt egy mondat. Azok a legjobb Csikós írások, ahol az autó tulajdonképpen "csak ürügy" valami másnak a közlésére. De nem mellékes ürügy!

Csikós Zsolt 2012.01.09. 17:44:01

@tonalcar:

különben azt az autót (Berlina) én nagyon szívesen megírnám tesztként... Mindig is őrülten vágytam rá, hogy kipróbáljak egy ilyet, még szereztem is egy haveromnak anno Dunakesziről egyet, amit aztán darabokban továbbadott. Van korabeli ams tesztem, amiben szarrá veri az 520-as BMW-t, a 200-as Mercit és asszem a Volvo 144-et.

Lehet?

Csikós Zsolt 2012.01.09. 17:45:53

@mbw108:

A 220-as nem. 4800 a max ford-ja, nézd meg a Werner Oswaldot.

Csikós Zsolt 2012.01.09. 17:49:40

@fogash:

1) ilyet vett, mert jobban szereti az állólámpást a fekvőnél
2) mert úgy gondolta eddig, hogy nem lehet ilyennel napi szinten járni, mert szétmállik
3) mert talált egy olyat, ami az állításoddal ellentétben most, a megvételkor egyáltalán nem mállik, sőt
4) mert most 30 lóerős, de tudja, hogy ezek a 30 lóerők nem sokáig ennyik, mert a Karesznál egy kecskebőr-cserével, lánccserével, adagolóbelövéssel visszamásznak dupla ennyire

Még van pár szempont, de félek, hogy ha ezek nem segítenek a döntés megértéséhez, akkor semmi se fog. Písz

LanciaBacci 2012.01.09. 18:12:22

@nagy__mate:
Igen, igazad van, elragadott a lendület :)

atesz 2012.01.09. 18:42:09

@fogash:
jaja. értem mire gondolsz, de pontosan értem Zsoltot is. Mert 115 számomra is a világ legjobb autója. Valószínű nem az, de mégis... Ezen vitázni nem lehet: hit kérdése. A zöldet meg én sem használnám. Hogy miért? Mert az tökéletes és így megőrzendő, amíg csak lehet.

LanciaBacci 2012.01.09. 19:02:40

@roomster: Na jó-jó, Krúdy-t egyenlőre még azért ne emlegessük itt szvsz... :)

Azzal egyébként egyetértek hogy unalmas - vagyis inkább hiteltelen -, ha csak azért van (lenne) autó, hogy legyen miről írni. Csikós írásaiban pont az a vonzó - szerintem -, hogy viszonylag vetítésmentes, miközben a stílusa is élvezhető. Ezt az érzést pedig azonnal aláásná egy erőltetett akció és unalomba fulladna a varázs. Azaz ha nem jönne át a hite az aktuális szopásban, nem lenne érdekes.

Másfelől viszont szerintem fontos az is, hogy az olvasók bele tudják élni magukat a szituba, éppen ez a népi hősök titka, az azonosulás ejti őket (minket) rabul. Ez a mostani húzás szerintem ezt rombolja picit, de talán majd kinőjük mi renitensek is.

Mindenesetre nehéz lehet egyszerre közéletinek és magánéletinek is lenni, ez tény. Ugyanakkor egyszer már, a Ponton sztori után, elüldöztük szerencsétlen szerzőt a remek tippjeinkkel, most ne riasszuk meg újra, amikor épp visszatérne esetleg :)

tlacka 2012.01.09. 19:21:47

@ geegee, @rozsdapeti: Hálás köszönet!
Először van fent Godzilla Firefox és nem nagyon akarta engedni. Vagy én vagyok bamba.

whale 2012.01.09. 19:31:54

@hárompontnulla: TÁKOOOLT?!?!? Ilyet írtam volna? Ne már...:)))) (az a Winkler féke...:DDDD VICC VÓT!!! bár csak félig...)))
Fél éve a kedvencek között van úgy, hogy tudom, ha hazavinném, az lenne az első és egyben utolsó szög a házasságom koporsójában...:DDDD

tonalcar 2012.01.09. 19:53:23

@Csikós Zsolt: Nagyon megtisztelő az érdeklődésed! Egyébként "Zöldi" kolléga fölvetésére írtam ez ügyben: "Aranyos vagy, de én meg a járműveim pedig remeték. Ezen az egy (+kerékegy az öreg bringák miatt) fórumon kívül, nulla nyilvánosság. :)" És plusz mindannyian Olaszországban székelünk és kerekezünk, haza vonattal járok. Remélem elfogadod az indokaimat. Amúgy a Dunakeszin lakott fehér autóra (ha az az, a reptérre vezető út kereszteződésében volt)én is alkudtam, jó tízen évvel ezelőtt. Köszönöm a megértésedet is! :-)

Index Elek 2012.01.09. 20:10:25

Kimoderálódtam? Mi volt a gond? Negatívumot nem írtam, kapcsolódott a témához is. Vagy egyszerűen csak így sikerült?

tonalcar 2012.01.09. 20:15:39

@fogash: Ezért kár irigyelned. :) Ha jól emlékszem, írtál róla hogy vannak srácaid, én meg ezért irigyellek>ennek asszem több értelme van. :-)

hárompontnulla 2012.01.09. 20:18:34

@whale: ha azt mondanánk rá, hogy bálna merci? :) (no offense!)

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2012.01.09. 20:43:12

@Csikós Zsolt:
Ööö most tényleg nem szívesen vitázok pont veled pont erről, de másra gondolsz. Kérdezzed meg a Motordokit, hogy mennyire dízeles a 220 -as. :)

Szacsi 2012.01.09. 22:51:33

A post eleje, tisztára, mint Karinthy: Magyarázom a bizonyítványom. ;)

Amúgy meg hajrá, legalább megint lesz miről olvasni :)

Krisi 2012.01.09. 23:50:35

@tonalcar: ha nem lenne nekem is egy 75-ösöm, akkor talán irigyelnélek, így viszont csak simán megértelek :) és az is igaz, hogy már klasszikussá érett, pár év múlva pedig még jobban keresett lesz. Cs. Zs. 4/b még anno 150-ért adta el az övét, ma már szerintem simán 3-4szer anyit érne. (érdekesség, hogy jelenleg nincs is eladó benzines 4hengeres a hahu-n, csak két dízel meg egy America jó drágán)

@fogash: a sonkás hasonlatod jó példa, mi is majdnem így jártunk egy fadobozzal, amiben volt 2üveg bor + 1 üveg pálesz, ezeket kb 10éve kaptuk, és már akkor is legalább annyi idősek voltak. folyton csak kerülgettük, rakosgattuk félre, hogy "majd egyszer milyen jó lesz". aztán egyszer feltettem a nagy kérdést, hogy "mégis mi a lófaszra várunk, kóstoljuk már meg!"
kibontottuk, de a 2 üveg bor már fogta magát és megsavanyodott, kár volt értük. viszont a pálinka olyan tökéletesre érett meg ez idő alatt, hogy minden cseppje élmény volt. még jó, hogy nem vártunk tovább :)

szóval Csíkos család, nehogy úgy járjatok ti is a szépséges Zölddel, mint mi a borokkal, hogy a nagy álldogálásban az évek alatt szépen lassan elveszíti az ízét. a bort úgy szokás élvezni, hogy megisszuk, az autót pedig úgy, hogy megyünk vele. vizuális élmény miatt pedig venni kell egy szép festményt, azt arra találták ki hoyg nézegessük órákon át :)

(nyilván a ti autótok, azt tesztek vele amit ti akartok, nem akarok ám én se tanácsokat osztogatni, csak én is furcsállom, hogy ha egyszer ott van a tökéletesség, akkor minek mellé egy hasonló, de sokkal rosszabb?)

baseldon 2012.01.10. 00:26:05

O, ha nekem is lenne ennyi garazsom!

africans 2012.01.10. 03:36:38

Díszlécek hiánytalanul fenn vannak vagy valami hasonlót írsz a kocsiról, de ennek mintha a képek ellent mondanának a jobb hátuljánál. Ezzel mi a helyzet?
Egyébként szép a kocsi, sok örömöd legyen benne!

africans 2012.01.10. 03:39:31

Izé...akarom mondani: bal hátulján:-)

visszakettopadlogaz (törölt) 2012.01.10. 03:57:33

Hajra Csikos!

de aztan MIDENT MEGIRNI AM!!! :)

zöldi 2012.01.10. 08:48:50

@atesz:"Mert az tökéletes és így megőrzendő, amíg csak lehet."

Az egy autó. Arra van, hogy embereket mozgasson, akik közben jól érzik magukat...

fogash 2012.01.10. 09:21:07

@tonalcar: Két kislány. Nem irigylem én Csikóst, csak nem értem. a magyarázata után sem, de én már lehet, hogy így is fogok meghalni. :)

De egy ilyennek azért csinálnék helyet a garázsomban:

www.youtube.com/watch?v=wINOWTF2Z1o&feature=g-vrec&context=G2894f7aRVAAAAAAAAAQ

atesz 2012.01.10. 10:00:11

@zöldi: fene tudja... egy hangszer esetében egyetértek. Ha lenne egy 67-es strat-om, biztos mindig azon játszanék, és nem csak sátoros ünnepeken venném elő. De egy autó esetében másnak érzem a helyzetet. Nem mindegy, hogy a sok-sok pénzért tökéletesre csiszolt példányt teszed ki a mindannapi használat kockázatainak, vagy egy töredék péánzért alapvetően ugyanazt az érzést produkáló másikat. A másik dolog, hogy a tökéletesre restaurált régi autók valóban inkább műszaki műemlékek, "szobrok", ahogy Csík írta, mint mindennapos használati tárgyak. Sokan biztos azért érzik így, és kezelik így saját veteránjukat, mert sajnos nem tudják számolatlanul finanszírozni az ideáltipikus állapot létrehozását. Legfeljebb néhányszor az életben.

fogash 2012.01.10. 10:25:44

@atesz: mi az ideáltipikus állapot? Ha te új autót veszel, akkor azzal hogy bánsz? Thaiföldön presztizs, hogy az ülésen, kormányon, napellenzőkön rajta van a GYÁRI védőnejlon (mert akkor ÚJ az autó), így KÉT ÉVIG is eljárkálnak a nejlonban ücsörögve.

Nekem az autó egy használati tárgy. Megyek vele, használom, kopik (rendeltetésszerűen is, meg néha nekinyitják az ajtót, stb). De nem hokizok arra a BKV-n (vagy egy roncsban) ülve, hogy otthon a garázsban vár egy "szobor" amilyent Stuttgartban/Münchenben/Milanoban/Fujijamában (kinek kinek vallása szerint) se tudtak szériában csinálni.

A gyerekkori álom Alfát is megvettem, évi 20-25ezer kilométert mentem vele úgy, hogy közben volt céges autóm. De minden percét, minden kilométerét élveztem. Így amikor el kellett adnom (mert előbb-utóbb eljő a pillanat), akkor nekem egy naaagy doboz (képzeletbeli doboz) kellemes emlék maradt utána, nem pedig a "milyen is LEHETETT VOLNA" érzése.

Ezért kell MA élni, MA használni amink van. Ki tudja mi jön holnap: államcsőd? háború? akkor minek őrizgetted a szobrodat?

Shadowbull 2012.01.10. 10:30:13

@fogash: "Ezért kell MA élni, MA használni amink van. Ki tudja mi jön holnap: államcsőd? háború? akkor minek őrizgetted a szobrodat?"

ez de nagy igazsag.

sb

whale 2012.01.10. 10:50:07

@hárompontnulla: Óóóó, a W140 a másik gyengém (a W126 meg a harmadik. meg még a 124. mega 123:)))), de az sem megy, sajnos.
Anya nem érzelmi alapon választ autót. Hanem szín szerint...:DDD Az van, hogy most már-legközelebb-csak olyan autónk lehet, aminek az évjárata kettessel kezdődik. És teljesen hidegen hagyja, hogy kómába esek ezektől a plasztikfantasztik csodáktól...:)))

atesz 2012.01.10. 11:03:40

@fogash: Mi az ideáltipikus állapot? Az, amikor minden porcikája tökéletes. Ez persze egy új autónál széria ugyebár, de egy 40-50-60 évesénél nem egyszerűen előállítható.
Hs új autót veszek, használati tárgyként kezelem természetesen. Azonban, ha veszek egy 72-es 115-öt, több út áll előttem. Vagy restaurálom "ideáltipikus" állapotra és műemlékként bánok vele, vagy elkezdem normálisan használni. Ez utóbbi mellett akkor döntenék, ha lehetőségem volna bármikor újra és újra visszahozni. A másik eset, hogy annyira újítom meg, hogy a mindennapos használatot bírja. Ez nyilván folyamatos srtapa. Ez utóbbi gyűröm magam is egy 30 éve ifjonc 123-val. De nagyon szeretnék egy patika 115-öt Csikóshoz hasonlóan. Csak azért, hogy évi párszám km-t menjek vele, a többi időben meg csak mélázzak a gyönyörűségén.
Szerintem egy régi autó, és különösen igaz ez a kultikus darabokra, a tárgyi kultúra (avagy tárgyi örökség) része is és nem "csupán" használati tárgy. És kinek-kinek más-más értéktartalmat képvisel.
Asztalos nagyapámtól örököltem egy igen régi vonókést (ez egy faipari alapszerszám). Egy használati tárgyat. Mégis, akárhányszor ránézek, nem a praktikus eszközt látom benne - bár finomabb munkáknál néha használom is, de baromira vigyázok rá - hanem eszembe jut a gyerekkor, meg az öregúr, meg az ő öregapja, aki vsz szintén használta valamikor. Ez tök jó érzés. Ha mindez buziság, vállalom. :)

fogash 2012.01.10. 11:13:29

@atesz: Csik a ződ szoborral elérte a gyári, mindenetökéletes állapotot. Ennek a fenntartása nem megoldhatatlan, sőt annyi pénzből és szopással, amennyiért most nekiáll egy másik ugyanolyant csak használhatóra (nem patikára) reszelni, simán fent lehetne tartani a ződ szobor-szintjét.

Volt szerencsém Mulhouse-ban az autómúzeumot körbejárni. (tájékozatlanabbak kedvéért: a valaha összesen készült hét darab Bugatti Royale-ből nekik van KETTŐ. Meg persze Veyronjuk is van, meg 20-30db F1 autó, meg gyakorlatilag minden, ami Benz papa találmánya óta releváns lehet).

Annál hervasztóbb helyet... Egyfelől persze csoda, hogy meg lehet szagolni, de egy járólapon, bársonykordonnal elszeparált 4x7 méteres placc az NEM EGY AUTÓ ÉLETTERE. Beleülni, gurítani egyet vele, vagy kivinni a hegyre hasítani, vagy csak mindennap járni vele, az igen. De azon autonanizálni, hogy itt van előttem, de én aztán hozzánemnyúlokmertolyanszél, ehhez kicsi az én XXL-es fejem is.

hárompontnulla 2012.01.10. 11:16:55

@atesz: @Shadowbull:

jaja. kárpediem, vagy mi. ma kell élni.

de azért azt meg kell hagyni, hogy zsírkirályság egy csontra felújított autó, és bár az enyém nem fogható a CsZs-éhez képest a felújítottság fokát tekintve, mégis néha fáj látni, mivel jár a használat. :)

De azért én is a járós veteránozásban hiszek. De hisz Zsolt is: megint vett egyet.

És az is igaz, hogy a cél az út. Megértem azt is, hogy a kombinak mennie kellett. Zsolt nagy dobozában sok autóról lesz/van kellemes emlék. Szerintem.

hárompontnulla 2012.01.10. 11:19:12

@whale: a forgalombahelyezés dátumát nem tudod eladni neki évjáratnak? :) úgyis csak az abc betűi vannak a papíron...

mindig ezek a kompromisszumok, ehh... :)

atesz 2012.01.10. 11:27:56

@fogash: @hárompontnulla:
jaja. én mindenesetre megértem, hogy nem akar a zölddel nap, mint nap közlekedni.

Csikós Zsolt 2012.01.10. 12:03:35

@tonalcar:

Oké, csak reménykedtem...

Egyébként ha nem nagyon Észak-Olaszország, akkor azért arrafelé könnyebb hosszú ideig autót fenntartani. Tudod, só, eső, ilyenek...

Carrotfield 2012.01.10. 12:04:25

@whale: Szerintem ha szép idő lesz, akkor feltétlen nézd meg az autót (én láttam érdemes!) Ha megfelelőek az időjárási és hangulati körülmények, akkor át tud menni egy ilyen sztori otthon is. Anya engedni fog, mert látni fogja, hogy mennyire boldog lennél. Az autót látva, pedig ketten simán meggyőzitek, hogy nem is kell olyan sokat foglalkozni az ilyennel, mert minden fontos dolog kész van rajta. Utána meg már csak Tőled függ, hogy a kelleténél többet ne hivatkozz a Merci simogatásra otthon. "Drágám lementem a Józsihoz előkamrát állítani" :o) Egyébként ennél az autónál biztosan nem lesz gyakori, mert tényleg ami kell az rendben van.

mpali35 2012.01.10. 12:16:02

Mindenki mas utat valaszt. Valaki csak almodozik meresz lepesekrol, valaki meg megteszi oket. Az elet hatarozottan rovid, es nem jonnek vissza az elmulasztott pillanatok. Azt szoktak hangoztatni, hogy mikor jon a kaszas, altalaban nem azt banod meg, amit megtettel, hanem azt, amit megtehettel volna, de nem tetted meg. Erezted, hogy itt az ideje, mocorgott is a gondolat, majdnem leptel, de megsem. Mas meg igen, meglepte. Az elet tapasztalas es mozgas, s ha ugy dontesz, hogy orokre egyhelyben akarsz toporogni, csak tessek. De az ora ketyeg, s megallithatatlanul elore, nem pedig hatra. Amit elmulasztottal, amit kihagytal, az eluszott.
Sokaig orulteknek kijaro szent tisztelettel olvastam Csikos iromanyait, foleg a ketkerekuekrol, csipkelodtem is neha rajtuk, de belul erzi az olvaso, mar aki, hogy ami elolvasva neha szivasnak tunik, az Csikos ertelmezeseben es eleteben kaland. A KALAND. Nem hatraltatja, hanem eloreviszi az eletben, s egy nagy plussz az, hogy ezen kalandok joizu megirasabol meg is tud ellni, hala kituno iroi venajanak, mindenki oromere. Ami meg a hab a tortan, hogy a felesege, akit ha klonozni lehetne, hosszu lenne a ra varakozok listaja arany termeszete miatt, elfogadja Csikost olyannak, amilyen. Nem lebeszeli, korlatozza, felteteleket szab, tiltakozik, hanem tamogatja es megerti. Neki ugy jo Csikos, hogy Vespat vesz neki Karacsonyra, megha nem is lehet beinditani a szent esten az olasz joszagot. Nem arra vagyik, hogy a vadiuj , szalonbol kitolt Merci faberakasanak es bor karpitjanak osszhangjat beszeljek meg, gondolkodva azon, hogy kell e a beepitett LCD a gyerekeknek hatulra, vagy nem kell. Az nem az o boldogsaguk utja, mert az most egy oreg lekattant zold Merci. Hiaba tokeletesen jo allapotban van a regi, szeretik is, de reggel Csikos felkelt, elindult munkaba , beleszagolt a reggel paras lehelletebe, s megerezte a valtozas szelet. Ami ha elkezd fujni, engedelmeskedni kell neki, hacsak nem akarja a lelket becsapni, s elkezdeni onmagaban a harcot, ami nem jo sem neki, sem a csaladnak. S mi pedig orommel olvassuk ennek a valtozasnak irott kivetuleset.

Csikós Zsolt 2012.01.10. 12:18:29

@atesz:

De miért fáj mindenkinek, hogy van egy szobrom, amit nem akarok sokat használni, és csinálok egy másikat, amivel járok?

Mindez az egész 1 db Suzuki Swift árából?

Nem értem.

Nyolc évig használtam egyhuzamban egy állólámpást, a saját kezemmel flexeltem szét, mert az utolsó molekulájáig elrohadt, úgy, hogy kívülről szinte tökéletesnek nézett ki, a kutas még a leállítása előtt egy héttel is ajánlatot tett rá. És karbantartottam, lakatoltam, mindent csináltam vele, hogy egyben maradjon, de volt egy pont, ahol nem lehetett már tovább.

Ezt nem bírnám elviselni a szép zölddel. Felkötném magam. Nekem senki meg nem magyarázza, hogy sokévnyi használatban nem pusztul szét egy ilyen autó. Sok mindennel meg lehet vívni, talán már jobban is, mint tízegynéhány éve, de az állapot lepusztul. Sár, latyak, koccanások, sok hidegindítás, elkezdődő beázások, kopás, brutálkátyúk, ügyetlenül behuppanó, dolgokat lerúgó utasok...

A szép zöldbe minden egyes csavart, patentet, ajtózsebet, kis takaróbügyürét úgy szedtem össze, óriási küzdelemmel. Ezek még akkor is lepusztulnak róla, ha a korróziótól megóvod. Végigmentem már ezen az úton, és nem csak egyszer.

Az új zöldnél ezeket letojom. Nem csinálom meg szépre, csak nagyjából javítom ki az esztétikai hibákat, kopik, cserélem olyanra, amim van otthon. nem akarok emberfeletti erővel autót fenntartani, de öreg autóval szeretnék járni.

És a vért, könnyet elnyelő szépet nem fogom elpusztítani, kész.

Ez már így világos?

Nem lehet két ilyen autóm egyetlen Swift árából?

Carrotfield 2012.01.10. 12:20:26

@whale: Ja és még azt is nagyon olvasd el amit mpali35 kolega 2012.01.10. 12:16:02-kor írt.

atesz 2012.01.10. 12:33:53

@Csikós Zsolt: Biztosan nekem akartál válaszolni? :)Pontosan azt gondolom a dologról, amit te.
És hogy miért fáj sokaknak? Kinek-kinek... Az egyik, hogy a "tárgyakhoz" való érzelmi kötődésünk nyilván különbözik. A másik - ahogy írod is - igazából kevesen érzik át, mi minden kell ahhoz, hogy egy patika zöld előálljon. Mindenesetre szerintem jól csinálod. És nagyon örülök neki.

Shadowbull 2012.01.10. 12:47:20

@atesz: Nem faj az senkinek, legfeljebb nem ertik.

en peldaul az egesz komplett oregauto-buzulast nem ertem, de ezzel itt valoszinuleg nem lennek nepszeru, ugyhogy le se irom :)

sb

fogash 2012.01.10. 12:50:06

@Csikós Zsolt: na EZT vártam, nem Kati leb@szását, meg nem az előbbi kétsoros válaszodat. EZ hitvallás, ezt elfogadom érv helyett. Még akkor is, ha nem tudok az álláspontoddal egyet érteni. Legyen szerencséd mindkettőhöz! :)

atesz 2012.01.10. 12:53:18

@Shadowbull: ez így valóban pontosabb. köszi. :)
Az öregautó-imádat meg fene tudja honnan jön, de élvezetes. Próbáld ki egyszer! :)

Shadowbull 2012.01.10. 12:55:48

@atesz: Par eve volt rovid ideig egy 85-os Kadettem. Az er?

:)

Mondjuk szerelemnek nem neveznem. Inkabb erdekkapcsolatnak.:)

sb

Hurri Kán 2012.01.10. 12:59:08

@Shadowbull:
Vonatkoztass el attól, hogy ÖREGAUTÓ. Lehetne akár régi cséplőgép, régi rádió, bármi, régi öngyújtó is. Magának egy (régi) tárgynak a szeretete. Az sem érthető? :)

Shadowbull 2012.01.10. 13:06:04

@gyvy: igyekszem nem ragaszkodni targyakhoz. Sem ujakhoz, sem regiekhez :)

sb

Hurri Kán 2012.01.10. 13:08:14

@Shadowbull:
Akkor Te valószínűleg az életben sem fogod megérteni ezt a dolgot. :)

Csikós Zsolt 2012.01.10. 13:17:51

@atesz:

Nem, eggyel utóbb, bocs, csak gyorsan feltekertem az egér klitoriszával :-)

Csikós Zsolt 2012.01.10. 13:20:49

@fogash:

Azért volt kétsoros, mert ennyire futotta épp. Én elég sok kommentelőnek válaszolok (hiszen felőlem jött az alap-írás), de egyszerűen nem tudom az időmbe belepasszírozni mindenkinek a rendes választ.

Ami egyes embereknek 2-2 percnyi pötyögés, az nálam egy ilyen sok kommentes posztnál órákká adódik össze. Amire lehetne mondani, hogy ez a dolgom, csak közben nekem már a következő munkáimat kell csinálnom :-)

Hát ezért nem válaszolok sokszor, vagy csak röviden.

Shadowbull 2012.01.10. 13:22:36

@gyvy: egy reszet megertem. Bennem is feltamad neha a birtoklasi vagy, van egy-ket oreg auto, amit szivesen birtokolnek, de ezek annyira elerhetetlenek, hogy sohasem fog megvalosulni. De ez ritka, nalam altalaban uj autokkal kapcsolatban tamad fel a birtoklasi vagy, de ennek is sikerrel ellenallok, mert azok is elerhetetlenek :)

Amit nem ertek, az a rengeteg szopas, ido, munkamennyiseg, amit a Csikos hajlando beleolni. En nem lennek, mert nem vagyom arra hogy tokig olajosan szopjak egy aknaban fel napokat. Ez engem nem szorakoztatna.

Meg kivulrol ugy tunik, hogy Csikosek aranytalanul nagy anyagi aldozatot vallalnak a hobbijuk kedveert, de ez nyilvan egyreszt izles kerdese, masreszt hogy kivulrol mi latszik, az nagyon csaloka is lehet.

De mindenkinek szuveren joga, hogy ugy elje az eletet, ahogy neki tetszik.

Az irasokat meg altalaban elolvasom, mert szorakoztatoak.

sb

tonalcar 2012.01.10. 13:40:43

@Csikós Zsolt: Augusztusban terveztem hazalátogatni vele és annak nincs akadálya, hogy Te kipróbáld. Egyébként erős rokonságban van az élmény, a volt Guiladdal, csak finomabban rugózik és csöndesebb. Amúgy Napoli környéke a lakóhelye>elég jó az időjárás :) És szinte csak országutat lát.

karlmann 2012.01.10. 13:42:11

Na ebben tényleg volt egy hatalmas csavar. Kicsit olyan ez, mint a "tudtam, csak nem sejtettem". Azt azért sajnálom, hogy a nagy álom, a 230-as benzines nem jött össze, bár a mostani üzemanyagárakkal ez elég húzós is, ezt el kell ismerni. Másrészt minden tiszteletem, egy ilyen régi kocsit állandó napi használatban tartani, még akkor is ha tudom, hogy ezek nagyszerű mechanikák és Zsoltnak hatalmas tapasztalata van ebben.

Gondolom Erának így mennie kell, és számíthatunk újra nagyszerű történetekre Viszről Karesz műhelyéből. Bár az én privát véleményem szerint Csikós azért is vett másik kocsit, mert az új műhelyben még alig szívott és ezt mindenképpen be akarta pótolni. Sok kitartást és türelmet hozzá!

mpali35 2012.01.10. 13:45:08

Szerintem sem ertik. Ha mondjuk nagyon menon akarsz nekik valaszolni, mond el Mercire atdobva Nicolas Cage szoveget a 60 masodpercbol, mikor bement a Ferrari szalonba. Valahogy ugy hangzott, hogy ha o vesz maganak egy ujj Ferrarit, akkor csak siman gazdag. Ellenben ha egy oreg, de szuper allapotut, akkor stilusa van.
Ha meg magyarosan menon, akkor mond elnekik az elso Uvegtigris stilusaban a Traubi es kola hasonlattal, vagy siman ugy, hogy ez a lazadasod.
Nem mindenki eszi, lehet meg kell kicsit csocsalnod.

tonalcar 2012.01.10. 13:48:57

@fogash: Hű, kettő, azaz összesen három lány>lehet élet Nálatok...:-) Nyálcsorgatós az Alfetta!

tonalcar 2012.01.10. 14:11:08

@Csikós Zsolt: Végre világos, köszi! :) Értem, de jó, megkönnyebbültem hogy emiatt nem halok meg hülyén. Három éve, mióta van a Berlina, gyűjtöm hozzá az ilyen-olyan elkopó, törő már sehol nem föllelhető bizbaszokat, hogy mikor eljön a felújítás ideje csak ki kelljen venni a dobozból. Most van benne 35e Km...

Inner Circle 2012.01.10. 14:18:11

@fogash: az ilyen soköregautós buzériával talán a pasik feminin oldalra tör a felszínre. Ugye hiába van egy nőnek 10 pár cipője és 10 táskája, biztosan lesz egy olyan ruha / alkalom / ékszer / frizura / szemüveg / hangulat / stb., amihez NINCS megfelelő cipő és táska és KELL egy-egy új. Ha valaki felvetné, hogy a meglévő 10-ből az egyik igazán megfelelő lenne, azt orvoshoz küldené a hölgy. Ugyanígy, ha egy erre fogékony pasinak van egy-három-tíz öreg autója, azt talán irigyelik azok, akinek egy sincs, de ő pontosan tudni fogja, hogy miért KELL neki egy másik-negyedik-tizenegyedik. Persze ha csak 1 táskája és 1 pár cipője lenne a nőnek, azaz 1 autója a pasinak, akkor mindenhez azt használná, de ez nem erről szól :-)
Ja és a 75 America erősen tart a "Most, vagy soha!" kategória felé, a Giuliák és az Alfetták után elkezdtek drágulni a 75-ök is (az állapotuk hanyatlásáról nem is beszélve).

Inner Circle 2012.01.10. 14:21:42

@fogash: vagy tíz éve egy ilyen kétliteres, kockalámpás, műanyagos Alfettát nézegettem az egyik fertőzött srácnak, persze nem volt ilyen állapotban, meglehetősen korhadt már. 70 ezer forintra tartotta az eladó, később már bármennyiért odaadta volna, de nem kellett az érdeklődőnek; úgy tudom, ment a vasba.

Csikós Zsolt 2012.01.10. 14:27:23

@tonalcar:

Lehet, hogy vicces lesz Olaszországból egy magyar címet használnod, de hidd el, nem hülyeség eltenned:

torjay-tuning.kft

A Laci (Torjay) elképesztő mennyiségű régi olasz alkatrészt vásárolt fel, egy raktárnyi van neki mindenféle sehol fel nem lelhető izékből.

Csikós Zsolt 2012.01.10. 14:28:30

@Inner Circle:

Nőies oldal? Hát, ha ez most egy coming out: simán lehet :-)

Shadowbull 2012.01.10. 14:29:53

@Csikós Zsolt: abban is Merci alkatreszek vannak, mi?

:))

sb

Csikós Zsolt 2012.01.10. 14:40:55

@Shadowbull:

Dehogyis. Egyszerűen nincs. Sokba került volna kiépíteni, és a Kati nem akart szervizt alánk...

Inner Circle 2012.01.10. 14:47:02

@Shadowbull: szerintem néhány túl heves kritikus van az aknában + fejenként 1 m3 beton! :-)

Shadowbull 2012.01.10. 14:57:25

@Csikós Zsolt: el kell hivni tarsadalmi munkaban a kommenteloket aknat asni meg betonozni :)

sb

tonalcar 2012.01.10. 14:59:46

@Csikós Zsolt: Köszi, nem tanácsolnád ha nem volna értelme>elmentettem!

Rocko- 2012.01.10. 15:45:51

@Csikós Zsolt: lesz ennek egyszer vége amúgy? vagy Csikós Zsolt számára az öreg az autó a tuningautó: sosem készül, de ha egyszer összeáll, akkor ráun és eladja.

Csikós Zsolt 2012.01.10. 15:56:53

@Rocko-:

Hát, nem merek ellentmondani. De pszt...

Hurri Kán 2012.01.10. 16:14:27

@Rocko-:
Nem eladja, projektet vált. :)

deak.atti 2012.01.10. 16:23:58

@Csikós Zsolt:

Szia!

Én ebbe beleszaladtam. 2007-ben csavarjaira bontottam a 353-ast, és szinte újjá restauráltam. Minden homokolva, szinterezve, festve, bódé lakatolva, fényezve. 18 hónapig épült, a feleségem a végén már fásultan csak annyit mondott: "Nem érdekel, hogy mennyiből, csak már legyen készen végre!". Emlékszem, beálltam itt az Egressy úton az aknára a vizsgahelyen, aláment a vizsgabiztos barátom, majd azt mondta: "Most ezen mit nézzünk?" :o) Minden új volt alatta. Gömbfejek, fékcsövek, csavarok horganyozva, stb. Picivel állt meg csak a költség az alatt az összeg alatt, amiért Te az ERA-t egyáltalán megvetted. 3 vizsgás, üzemképes ilyen autó árát költöttem bele. Majd elkezdtem használni ... Nem kellett volna. Megsínylette, és nem kicsit. A másik, a '76-os deLuxe, ha elkészül, ugyanolyan szobornak van szánva, mint Neked a zöld autó. Szóval, én megértem a dolgot.

DA

Rocko- 2012.01.10. 16:30:51

@Csikós Zsolt: akkor ez megválaszolatlan kérdés marad egy darabig. :)

fogash 2012.01.10. 20:02:52

@Csikós Zsolt: jaa, nem szemrehányásnak szántam a "2sort", csak úgy megjegyeztem. Amúgy el tudom képzelni, hogy mondjuk öt élő poszthoz á 150 hozzászólás, minden beszélgetés vonalát fejben tartani,... nem irigyellek érte.

@deak.atti: azért egy warnyút má ne hasonlítsunk egy w115-höz még akkor se, ha full made in Eisenach alkatrészekkel építetted újjá.

deak.atti 2012.01.10. 21:53:32

@fogash:

Hali!

Olvasás hogy megy, hm?

Nem a két autót hasonlítottam össze, hanem a háborgókkal szemben mondtam azt, hogy megértem Csikóst, lévén hogy én egy rendberakott autót nekiláttam elhasználni, és ezt még egyszer nem fogom elkövetni. Tudom, hogy nincs a megértésemre szüksége. Végül: nehogy azt hidd, hogy sokkal olcsóbb az én autóimat rendbetenni, mint egy állólámpást. Lakatolni-fényezni ugyanannyi, sok alkatrész olcsóbb a W115-höz mint nekem ... meg kapható is ... :-P

DA

generator 2012.01.10. 22:31:55

@deak.atti:
Ott a pont!

Csak kíváncsi lennék, hogy ez az "elhasználás" mit jelent?

deak.atti 2012.01.10. 23:00:25

@generator:

Szia!

Napi használat ... :o(

Amúgy, ha már itt tartunk. Zsolt az ehavi Veteránban cikket írt az NSU Ro80-ról. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ott dolgozom, ahol fényezték a kasztnit. Még azt is elmondom, hogy a metálzöld alap-autó az bizony eredetiben narancssárga volt, mert a csomagtér sarkaiban meg jó pár eldugottabb zugban felfedezhető volt az eredeti szín a metálzöld mellett. A fényképeken meg tudom mutatni, hogy honnantól voltak az ajtók aljai újralemezelve. Félreértés ne essék, nem a "jól értesültségemet" fitogtatom, szó nincs erről. Mikor behozta a tréler, szó szerint futottam utána, hogy "b...meg, egy Ro 80, ez nem lehet igaz!". Hetente jártam be megkuksizni, hogy hogyan állnak a géppel. A következő munkájuk ugyanennek a srácnak a megrendelésére egy púpos Wartburg volt. Namost, ismét szerencse, hogy tudom, ki lakatolta, hívott a srác (ex-kollega, most máshol lakatol) engem is, mint wartburgost, kérdezgetett egy félórát, meg beajánlottam PiZo barátomhoz, akinek akkor volt egy szép, szinte eredeti 312/1-ese, azt meg körbefotózta, támpontnak. Elmondta a végén, mikor készen volt, hogy mennyiért csinálta (vagyunk olyan viszonyban). A fényező fiúk elmondták, hogy mennyiért fújták le a kasztnit (velük is vagyok olyan viszonyban). Hadd ne írjak számokat, a két összeg együttesen hasonló a Csikós-féle HANS vételárához. Még nem annyi, de közelít. És ez még csak a lakat-fény! A munka fele. Még nincs kárpitozva, krómozva, motor-váltó rendbetéve, elektromos rendszer átnézve-javítva ... az a másik HANS. A kocka annyiból jobb, hogy olcsóbban vannak hozzá cuccok, már ami van, de például díszléces deLuxe ajtókárpit már a német Ebay-en sincs. Nem az, hogy sok pénzért van, hanem nin-csen! Meg még egy sor kurrens cucc van, amit mondhatnék.

Na, hát ezért lettem kicsit agresszív a "nehogymá' hasonlítsd!" dolog miatt. A mesterembernek marhára mindegy, milyen embléma van azon, amin dolgozik. Óradíj, munkaidő, anyagár, rezsiköltség: tessék, a számla! Ja, hogy ez csak egy Zsiguli? Miért nem hozott Jaguar-t az is ennyi lett volna. Lekrómozni egy ... na bammeg, mit írjak ... Opel lökhárítót pont annyi pénz, mint egy Daciáét.

Gondolkozzunk, Béláim!

DA

generator 2012.01.11. 00:15:29

@deak.atti:

Pfff...
Én nem veteránozok, csak évente feláll a fütyim, hogy most akkor itt az idő venni valamit.
Idén ez még nem történt meg, de pl. tavaly ilyenkor már gondolatban eladtam egy vesémet, meg a két gyerekemet, plusz a nőmet is kiküldtem a kocsisorra. :)
Eddig mindig győzött a józan ész.

Egy haverom Fiat 500-ban utazik, egyet használ, egyet restaurál(tat). Amióta ismerem.
Nagyjából tudom, hogy mit költött a két kocsira, meg azt is tudom, miért készül olyan lassan a restaurált 500N.
Például annak nem 110-ig hanem csak 100-ig skálázott sebességmérője van. Illetve égen-földön nincs.
A ponyva a motorháztetőig hátrahúzható mint a Kacsán. Sehol nincs. Mechanika végképp.
A motorja kisebb, évekbe telt mire lett egy nagyobb, ami legalább azonos évjárat. Aztán még pár év, mire lett egy tényleg bele való.
Homlokfal, amin nincs ott az irányjelző helye, nincs. Lehet csináltatni, egy vagyonért.
Más a hátsó lámpatest. Nincs.

Évek alatt, azért minden meglett, így, vagy úgy.

Slusszpoén:
Az alvázszám alapján kiderült, hogy ez egy átmeneti példány, 500N és 500D alkatrészekből összerakva, úgyhogy néhány alkatrész ahogy jött, úgy ment.

Ja,és a presztízs?
Vidám részegek ugrálnak éjszaka a csomagtartón, vagy megpróbálják a kilincsnél fogva arrébtenni az autót.
Gondolom a Waresznél sem jobb a helyzet.

8001A 2012.01.11. 01:08:49

@deak.atti: Ilyen narancs volt?
min.us/mO0bjjVZK#1o
Mert akkor kár volt a zöldet ráfújni...

fogash 2012.01.11. 07:58:02

@deak.atti: Két gondolat volt rövid szösszenetemben:
1.) hiába újítod fel a wartburgot 110%osra gyári (neadjisten magyar kisipari utángyártott) alkatrészekből, újjászületett "nullkilométeres" korában is csak egy exszoci minőségű járgány lesz, amit a mai intenzív forgalomban való használat pillanatok alatt felzabál. A restaurált Wartburg gyors elhasználódásából következtetni az újjáépített Mercedes vélhető elhasználódására, hogyismondjamcsak... szóval nem sok korrelációt látok benne.

2.) Ezt te is megerősítetted: egy értéktelen tucatvacakot újjáépíteni pontosan (97-99%ban) ugyanakkora szopás, mint egy nemesebb darabot. Ha innét közelítek, akkor felesleges Wartburgot restaurálni, inkább egy DKW-t. Felesleges Zsigulit restaurálni, inkább egy Alfa Giuliettát. Ugyanannyi szopó, de a végeredménynek nem csak eszmei, hanem piaci értéke is van.

Ettől függetlenül tisztelem az elhatározásod, hogy nekiálltál és becsülöm a kitartásod, hogy végigvitted. Csak nem értem. Viszont ha nem lennének hozzád (meg Csikóshoz) hasonló "őrültek", akkor üresebb lenne a világ.

fogash 2012.01.11. 08:25:08

@generator: "Ja,és a presztízs?
Vidám részegek ugrálnak éjszaka a csomagtartón, vagy megpróbálják a kilincsnél fogva arrébtenni az autót."

Én leszek ezen a poston a fekete bárány, de csak megkérdezem:
- Aki nem tudja legalább egy zárt kertbe-udvarra-garázsba tenni, az minek áll neki restaurálni?
- aki olyan helyekre jár rendszeresen, ahol gyakori a "vidám részegek ugrálása", az miért veteránautóval megy oda. Miért nem taxival?

deak.atti 2012.01.11. 08:57:54

@fogash:

Üdv!

1. Magyar kisiparival kár felújítani. felét-harmadát bítrja, mint az elfekvő készletből származó 20-30 éves gyári alkatrész. Lehet német börzézni, meg ebay-ezni, drágább, de tartósabb és autentikusabb a végeredmény. Használni nem szabad utána. Pont ezt írtam le. Meg is értetted, meg nem is. Ha egy restaurált Mercit napi használatba fogsz, kánikulában szívatod a nappal a fényezést, esőben ágyazol a korróziónak, sós hólével vereted télen az alját, ugyanúgy lesilányul, csak valamivel lassabban, mint egy keleti autó. Pont ezt írta le Csikós abban a kommentben, amire reagáltam. Ismét nem olvastál figyelmesen.

2. Ez igaz. De hadd kérdezzek már megint vissza: akkor Kacsát, FIAT 500-at, egyebeket miért restaurálnak? Itt az élő példa: Csikós meg a Bianchi. Értéktelen filléres tucat-autó (na jó, az alapot adó FIAT 500 az volt, a Bianchi egy ritkább alfaja a donornak, ezt elismerem) volt a maga idejében, a Te logikád szerint présben, bontóban, kohóban lett volna a helye. Mégis megcsinálta, mert valami megfogta benne, és nekiállt. Nem csinálhat mindenki Jaguar-t, Rovert, amcsi luxus-gépet, valakinek olcsó tucat-autót is kell. Dögunalom lenne egy-egy találkozón vagy kiállításon 20 Mercit, 10 Jaguart meg néhány ámerikai gépsárkányt nézegetni. Ha meg már DKW: miért ér többet egy Auto Union 1000, mint egy 312-es Wartburg? Vagy az Audit majd' csődbe vivő F 102, mint egy 353-as? A maguk korában ezek mind német tucat-autók voltak, kétkezi melósok jártak velük munkába, csak Németország másik felén. Itt a vasfüggöny mögött kevés volt, disszidált osztrák vagy német rokonok által idelökött pár példány purrogott csak az utcákon, ezért értékesebb ma sokak szemében, mint a keleti gyártású, de műszakilag azonos színvonalú gépek.

Végül: van, akinek a családi kötődés Mercit hoz. Van, akinek Bogarat. Zsigulit, Skodát, Wartburgot, amiben kissrácként ücsörgött, vagy az első autója az volt. Nem tudom, járatod -e a Veteránt, a főszerkesztő most egy 1970-es Wartburgot restaurál. Ahogyan az az autó készül, számításaim szerint már a hetedik számjegy is meg fog jelenni az összeadás végén a számológépben. Pedig egy értéktelen tucat-vacak ... Ami még feltámadásra vár, az 8 éves korom óta a családban van. 1980-ban vette apám. A kasztnin kívül mindene eredeti (az eredeti még a 90-es évek elején porrá rohadt, azóta meg az utód-kasztni is), mínusz az alváz, ami egy balesetben megsérült, és a Hengersor utcai AFIT-ban cserélték (ma Suzuki szalon, ha még megvan). Márciusban lesz 32 éve, hogy a családban van. Na, hát ezért írják felül az érzelmek (tudom, buta dolog tárgyakhoz kötődni) a józan számításokat.

Nincs bennem semmi harag, vagy sértődöttség, csak a tisztább kép érdekében írtam le ezeket. Én is tudom, hogy végeredmény szempontjából jobban járnék, ha mondjuk egy Alfa Duetto-ba ölném a pénzt, de hát nem abba fogom ...

DA

generator 2012.01.11. 11:25:37

@fogash:
Figyi, valamit félreértesz, nem írtam olyat, hogy a restaurált autóval történnek ilyesmik. Nem is történhetne, mivel még készül.
A másik autó egy felújított, nem restaurált, napi használatra szánt valami. Ami ugye idővel elhasználódik. A garázs szép és jó, de te sem ott állítod fel ahol akarod, ugye? ;)

Csikós Zsolt 2012.01.11. 11:57:27

@generator:

Én egy 500 Nuovát bontottam szét az 1957-es Puchomhoz... :-) Mert azon volt két, nem leereszthető oldalablakos ajtó. Az az igazán régi. De rosszul tudod, az N-nek és a D-nek tízesével ment az órája 110-ig, az F-től pedig húszasával 120-ig.

És most adtam el két első irányjelzőt Imolában egy olyanra, tudod, a cseppformájút, ami a sarkán van, vadiújat. Piros csepp hátsó lámpa meg szokott lenni az olasz ebay-en, nem akkora horror az. Imolában is lehet kapni, csak ki kell menni.

Nem a Djorje Rad autója, amiről beszélsz? Vagy a fehér autóról van szó?

@deak.atti:
Az Ocskay Wartburgja? Az nem közelíti a hét számjegyet, hanem el is hagyta már egy jó ideje...

Gyerekek, veteránozni csak szeretetből :-)

fogash 2012.01.11. 12:12:55

@deak.atti: @generator: kösz a válaszotokat. Érteni értelek benneteket, de megérteni tán sose fogom a motivációtokat. Viszont Fogash híres mondása szerint: "mindenki máshogy élvez" szóval a tiéteknek is van helye a világban. :) Én a szabad időmben 500 kiló húst próbálok megtanítgatani arra, hogy ha jobbra billentem a fejem, menjen egy 5m sugarú kört körülöttem. Biztos van, aki ezt tartja perverzióval határosnak. :)

deak.atti 2012.01.11. 12:21:10

@Csikós Zsolt:

Szia!

Mondjuk, nem tudom, mennyiért vette az alap-autót Dömsöditől, mert ha jót tudom, onnan származik. Mikor megláttam a fényezést, akkor mondtam, hogy EZ a minőség legalább fél milla. Plusz az alváz rendbetétele, futómű, kárpitozás ... Én nem mertem még elő-kalkulációt sem mondani életem párjának a másik autómról, de ha a járós 300 volt, akkor szerintem sejti, hogy a mostani projekt legalább a duplája lesz, és még jó, ha nem a háromszorosa. Úgy, hogy lakatolni max. a két küszöböt kell, meg a csomagtér oldalfalat foltozni (egészséges, garázsos donorról került rá a kasztni). Ezért is szánok rá minimum 3 évet (lehet, hogy 5 is lesz a végére), így talán kevésbé lesz fájdalmas ... :o)

Az utolsó gondolatoddal meg maximálisan egyetértek.

DA

generator 2012.01.11. 14:16:19

@Csikós Zsolt: Szia, köszi a kiigazítást.
Igen, a Dj-ről van szó.

nmmmmm 2012.01.11. 15:24:37

"...És nem a harmatgyenge 200D, hanem a nem sokkal erősebb, de jóval nyomatékosabb 220D viszi..." - ezen jót mosolyogtam. Csoda, hogy megelégszel a hárompontos biztonsági övvel. Amúgy teljesen azonosulok a cikkel. Én 15 éve járok ugyanazzal az 1973-as első szériás, elefántfüles 200D állólámpással, azóta nem sietek sehová. Szeretném, ha még harminc évig így maradna.

peta33 2012.01.12. 23:09:22

Tisztelt,szerkesztők ,olvasok,mindenki!
1.3 CDTi-t lehet e gázosítani???
Infót szeretnék arról,komolyat,és hiteleset,hogy létezik,hivatalos,gázosítása a Diesel autóknak!???
Van állítolag már hazánkban is! Ki mit tud? Hol,mennyiért? Ez LPG,vagy CNG???
LPG-t hallottam,és hogy egy plusz olajadagoló,meg pár apró átalakítás a benzineshez képest,és már ok is a dolog. Meg hogy targoncákat is így csinálták.
Persze fontos lenne,hogy a gázolaj használat is megmaradhasson,,ez lehet e?
Kérdés,hol,mennyiért,ki csinálja,és lehet e részletre?
Ezekkel az üzemanyagárakkal,ez egyre aktuálisabb.
Köszönöm..Várom az infókat.
P..........

Öregmercis 2012.01.22. 20:59:10

Sziasztok! A fiam mutatta a cikket, amit naplóírás helyett (holnap félévzáró értekezlet :))olvastam. Az én történetem hasonlít Csikós úréhoz. Esküvő előtt (1992) hozzájutottam egy Hollandiából behozott 123-mas 200D vajszínű mercihez. Hibáit tekintve: a motor füstölt, az önindító hol így hol úgy..., a gyújtáskapcsoló kopott volt, karosszéria a végeken korrodált volt és még ezernyi apróság, de hat évig megbízhatóan működött, és többször megjárta pl Németországot is. Majd jött egy buszos korszak a gyerekek száma miatt ( ez a mai napig is folyamatosan nő :)) . De a múlt nyáron sikerült szert tenni, egy 115-ös 200D mercire, amivel a gyerekkori álmom vált valóra. Úgy látszik ezzel nem csak én vagyok így, hogy ez az autó több mint "négy kerék". Tisztelettel.

2012.01.28. 04:17:46

Végigolvastam mind a 3xx kommentet és nem jutottam közelebb a kályhához(melyet többen is felvetettek, csak elsikkadt az udvariaskodás, és a megválaszolatlanság miatt). Miért?
Csikós Zsolt utóbbi kommentjei mind az érzelmi alapú döntésekről szólnak, viszont emlékeim szerint a Ponton-sztori is onnan indult, hogy kell egy napi használatú autó. Nem lett az. Ebből a típusból pedig van egy napi szinten használható a garázsban. Értem hogy félti...de a napi használatú hogyan lesz minden napra jó egy olyan ember számára aki tudja, lehetne ez picit csendesebb, picit precízebb, picit szebb? S nem indul el azon a lejtőn ez a sztori is? S nem harap a kígyó a saját farkába...? :) Nem szándékom kritizálni, imádom a régi és/vagy szép autókat. Őszintén nem értem.
süti beállítások módosítása