Ordítok, ha nagyon muszáj

  2011. december 27. - baowah Címkék: közlekedés halál pusztulás utálat purgatórium

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Így kell autót rajzolni!
2013-06-07 14:29:49

Mindannyian rajzoltunk már autót, legalább egyszer, a normális gyerekek többször is. De ilyen

Nem heroin, cukor
2013-05-19 08:53:02

Plakátként is kitenném! Egy Yamaha X-max 400 tesztje miatt péntek este ronggyá áztam Milánóban , így

Én nem is akartam autót venni!
2013-02-03 07:48:21

„Ha az iparban, mezőgazdaságban, illetve közigazgatásban végzett, felelősségteljes tevékenységünk mellett

Én is eladtam a legjobb autómat
2013-01-13 07:56:23

Mihályfán az út szélén Én is eladtam a legjobb autómat – úgy tűnik, ez most kezd rossz szokássá

Az a munkánk, hogy vezessünk. Autózunk idehaza és külföldön, így elég jól látjuk a különbséget az országok és földrészek között. Nem a magyarok a legrosszabbak, de a dicső úrvezetők dobogójától fényévekre vagyunk.

Az első irodai kávé mellett rendszeresen előkerül a téma, elduzzogjuk egymásnak a negatív tapasztalatokat, a friss halálközeli élményeket. Így jött az ötlet, hogy év végére összegyűjtsük, ami zavar, megfogalmazzuk, hogy mi az, amit tényleg utálunk a többi vezetőben.

Winkler Róbert:

Végzetem a tétova tötymörgő. Behúzódik középre, lassít, indexel egy kicsit, aztán visszaveszi, de nem gyorsít. Szélsőséges esetben megáll az út közepén. Leszarja, másokkal mi van, családi címerének latin jelmondata magyarul így hangzik: „Nyugi, nyugi, igazán várhatsz már egy kicsit, nem hajt a tatár, most az, hogy én itt szerencsétlenkedek totál fogalmatlanul, nem kéne, hogy bárkit kiborítson.”

harecut

Lehet szerencsétlenkedni úgy is, hogy nem okozunk tömegszerencsétlenséget, de a tétova tötymörgőt úgy nevelték, hogy szarja le az emberiséget. Nem áll félre, hogy esetleg gyalog, nyugodt körülmények között tájékozódjon, járókelőktől érdeklődjön, esetleg a saját GPS-én buzuljon: neki ott kell állni egy kereszteződésben vagy beláthatatlan kanyarban, ostobán tekergetve a nyakát a szélvédő mögött. Ő az, aki ilyenkor mindenkit ingerülten integetve engedne el, természetesen nem számolva azzal, hogy a többi irányból ki és milyen gyorsan érkezik. Tipikusan az ilyen barmok szoktak hatszáz métereket tolatni az autópályák leállósávjában, mert kilométereket autózni a következő lehajtóig már nem lenne gazdaságos.


Vályi István:

Az utálat enyhe kifejezés arra, amit akkor érzek, mikor a leállósávban húz el mellettem vészvillogózva egy 10-15 autóból álló ukrán/román konvoj száznegyvennel. Farvizükben azokkal a magyar rendszámos barmokkal, akik csapódnak, mert milyen jó ötlet.

stirlitz2

Oké, van, akinek a gyereke üvölt, van, aki kórházba siet. Néha, talán, egy az ezerből. De nem egy plafonig rakott Sprinterrel vagy hanyatt fekve a Q7-ben, falkában. Ez a gyökérség iszonyatos módon fel tud bosszantani, bár az autópálya melletti benzinkutakon dísznek ottfelejtett rendőrautók még inkább. Mert rendőr ritkán ül bennük, pedig tényleg, őszintén gratulálnék nekik, amikor mélytorokkal szopatnának végig egy-egy ilyen leállósávban vonuló bandát. Srácok, inkább ezzel foglalkozzatok, mintsem az autópályán, menetiránnyal szemben állva mérjetek a piros Lacettiből. Mert ez a veszélyesebb, nem a 150-es tempó.

A ködlámpás, indexet soha vagy csak az utolsó pillanatban használó versenyző már csak hab a tortán.


Bazsó Gábor:

Az autós agresszió minden formáját szégyenletesnek tartom. A dühből villogás, nyomulás, dudálás is elkeserítő, de az átüvöltésnél semmi sincs lejjebb. A legtöbben nem értik meg, hogy a bizonytalankodás, a szerencsétlenkedés, még a konkrét veszélyes bénázás is azért van, mert a másik épp bajban van. Bizonytalan, zavart, rutintalan, nem ismeri a környéket, részeg, rosszul lát, nagyon fáj a feje, a főnöke szemétkedésein jár az esze, ordít mögötte a beteg gyerek, az ölébe hajolt a barátnője, és így tovább. Ezer és egy oka lehet, de mindegyikben közös: az üvöltés, dudálás, teli tüdős fasszopóköcsögözés nem segít rajta.

blogentry-59916-1281582873

Azok vezetnek rosszul, akiknek kényelmetlen a helyzet, mert ügyetlennek vagy tapasztalatlannak érzik magukat, és minden olyan dolog csak árt nekik, ami a kényelmetlenségüket, szorongásukat fokozza. Mindannyian voltunk már bizonytalankodó kacsázók vagy álmatag szerencsétlenek életünkben, csak közben felmentettük magunkat, mert mi tudtuk, hogy épp okunk volt rá, és alapvetően nem vagyunk örökös kretének. Ez az a bizalom, amit másnak nem szoktunk megadni. A világban minden pillanatban ugyanannyi szerencsétlenkedés történik, csak az alanyai mások, ahogy a föld kering a nap körül. És egyszer eljön a te napod is. Légy inkább te is aranyos, hátha veled is pont aranyosak lesznek majd.

Göbölyös Zsolt:

Én a budapesti okostojás giga menedzsert utálom, aki koppanásig megy az elfogyó sávban, illetve nem áll be a többiek mögé, hanem előrenyomul és ott tolakszik be. Nem látja be, hogy hiába van előrébb, jobban le kell lassítania a besoroláshoz és ehhez még másik száz autónak is jobban le kell lassítani, hogy ő, a fontos ember, a siető menedzser, a hipervállalkozó az elfogyó sávban legelöl beférkőzhessen.

Én nem vagyok agresszív, engem nem érdekelnek az őstulkok, én csak azt szeretném megtudni, hogy miért csinálja? Mit gondol, aki korábban besorol és várja a sorát, az miért teszi? Azt gondolja, hogy ő okos és fontos ember, őt jobban várja a barátnője vagy a gyermeke, mint a sorban álló többit? Mindenki ráér, csak ő siet? A többiek mamlaszok és nem jut eszükbe? Vajon mit mondana, ha megkérdeznénk?

Kőbájker:

Amit igen rühellek, azok az enyém-az-út típusú paréjok. Beül a gyökér az autóba, és egy másik világba kerül: ez az ő privát world of warcraftja, ő lesz az istenkirály, mindenki dögöljön meg. Kotródjanak előle az útról, az ő részére hátrafelé is elsőbbséget kell adni. A féket nem ismeri, csak a dudát: ha nem takarodsz előle, felöklel, különben is, kurvaanyád.

auto-500-bad parking e094f83af3082de1ca2c 1wtmk

Az irányjelzőhöz fáradt, ráadásul ő a főnök, delegálja neked a feladatot: találd ki szépen, köcsög, merre akar menni. Parkolni az út közepén szokott, el ne fáradjon a kis lába a sok járástól, a többi autós majd megvárja, ő fontosabb. Otthon se fizet ki 15 ezret egy garázsra a lakóparkban, inkább megáll a leglehetetlenebb helyen, ami miatt mindenki őt kerülgeti. A piroson ő még átfér, sőt akár elindul a pirosban, mert neki nincs ideje kivárni, amíg zöld lesz a lámpa.

Rendszerben gondolkodni nem tud: csak ő számít, őt engedje be mindenki, ő viszont senkit, mindenki le van szarva. Annyi agya nincs, hogy ha a beragadt autót elengednénk, nem anyázva dudálnánk, megindulna a forgalom. Mondhatnám, hogy mindez csak bizonyos fajta autótípusok tulajdonosait reprezentálja, hiszen pontosan tudjuk, melyik típusok tulajdonosai nagy eséllyel parasztok. De nem mondhatom, mert nem csak az X5-ös vagy A8-as kopaszgeci ilyen, hanem gyakran a legártalmatlanabb gyíkfasz apukák vagy középkorúak is, bármilyen autóban. A taxisokról nem is beszélve.

Tibor Bende:

Nekem a kettős mérce fáj. Mégpedig az, ha valaki valamit magának megenged, de másnak nem. Ennek egyik tipikus példájával naponta találkozom. Csikorgó kerékkel kifordul elém, amikor már jó közel vagyok, majd az én korábbi tempómnál és a legnagyobb megengedett sebességnél is jóval lassabban elkezd tötymörögni. Érti ezt valaki? Csak addig siet, amíg kifordul, aztán már ráér.

4j272r

Szorosan idekapcsolódik a másik, amitől képes vagyok elveszíteni az emberiségbe vetett hitemet. Az autó sebességmérője által mutatott érték értelmezésének problematikája. Mondok egy példát: amikor egy átlátszó műszerfalas Citroen C4 mellett mentem el az M0-son. Én GPS szerint haladtam 74-gyel a 90-es szakaszon, és jó pár másodpercig tartott, mire megelőztem, épp addig, hogy megfigyeljem, az ő sebességmérője 86-ot mutat. Mondom, 74-gyel elmentem mellette. Nem világos?

Elmondom. Az óra többet mutat, autónként, guminként, légnyomásonként eltérő értéket, ami mindig kevesebb a valós sebességnél. Sokkal. Jelen esetben legalább 16 km/h volt a különbség. Ez azt jelenti, hogy ő azt HISZI, hogy jó tempóban halad, de a valóság ezzel szemben az, hogy percenként tíz másik autót kényszerít sávváltásra, előzésre, vagy ha ezt nem lehet, akkor csak simán feltartja. Butaságból, mert nem tudja, hogy mennyivel megy. Írtunk már erről, az volt a címe, hogy A poroszkálók gyilkolnak.

3891574274 4b21e1cb3e z

 

Pedig nem olyan bonyolult ezt megoldani: kölcsön kell kérni a szomszéd, anyuka, gyerek, unoka GPS készülékét, és meg kell MÉRNI, hogy a GPS szerinti 50-90-100-130 az az ő óráján mennyi. Ha ez megvan, meg tudja választani a helyes sebességet. Aki meg kitalálta, hogy sebességmérők összevissza mutassanak baromságokat, az menjen egy C4-es mögött Párizsból Pekingbe.

Még valami: a hangos kipufogót ordíttatók. Legyen az 50-es kismotor szétrohadt dobbal, legyen egyhengeres enduró, aminek a hangja a házfalak között tíz percig csapódik oda-vissza, sportmotor, sportautó vagy boyracer verda. A hangos kipufogóra nincs mentség. Semmi. Amerre jár, ott lázas betegek, alvó gyerekek, idősek, migrénesek, terhes anyukák ébrednek fel, és a hangoskodó tönkreteszi az életüket a felesleges zajával.

Főleg nyáron zavaró, amikor a betontengerben minden fuvallat ajándék, na ilyenkor kerülnek elő, és percekre elveszik a legdrágábbat mindenkitől, a nyugalmukat. A hangoskodóval keményen kell bánni. Lemérni a zaját decibelmérővel, és ha több a törvényben megengedettnél, szankcionálni kell, szigorúan. Decibelenként 10 000 Ft büntetés és eszközelkobzás. Egyből csend lenne.

Rézmányi Balázs:

Én általában olyan magában puffogós vezető vagyok, de a hülye helyen álló gyalogosoktól folyékonyan kezdek káromkodni. A hülye helyen állásnak három fokozata van:

Bronz fokozat – a gyalogátkelőhely

Mint fejlett européer demokraták, tudjuk, hogy a gyalogosnak nem csak lehetősége van átkelni a zebrán, de elsőbbsége is van. Ehhez annyi kell, hogy átkelésre utaló magatartást tanúsítva megálljon a zebránál. Ilyenkor én is megállok. Viszont átlag heti kétszer futok bele olyanba, aki a kedvesét, a jó időt, a megváltást vagy berki poszátát vár a zebránál, átkelni viszont nem óhajt. Ilyenkor állok, nézek rá, villantok, mögöttem tülkölnek, ő meg megsértődik, és legyint, hogy menjek, majd áll ott tovább.

broadway5

Ezüst fokozat – lámpás gyalogátkelőhely

Az autók papíron ötvennel, amúgy hetvennel repkednek, a gyalogátkelőhely lámpája közben pirosat mutat. Messze még a zöld. De az ezüstfokozatú gyalogos, mint műugró a toronyban, a lábujjaival kapaszkodik a járda szélébe, a dizájner-frufruja már az úttest fölé lóg. Közben jön a piros hetes meg a zöld IFA, de ez nem zavarja, hisz az még a járda… ahogy a háta mögött lévő maradék tíz méter is, de ott hogy fogja leverni a kalapját az Ikarus tükre?

Arany fokozat – a buszöböl

Az aranyfokozatú gyalogos közlekedőtárs ismérve, hogy (szerinte) szuperképességekkel rendelkezik. Azzal, hogy a buszöbölből besétál a külső sáv széléig, és üveges tekintettel réved a távolba, felgyorsítja az időt és/vagy a soron következő buszt. Emellett (szerinte) teljes védettséget élvez a fizika köztudottan rugalmas törvényeivel szemben. Még akkor is ott áll, ha épp' csak egy pillanatra begurulnék a megállóba, hogy felvegyem/kirakjam a kedvesem (tudom troll-testvéreim, tudom…).

Sipos Zoltán:

Sajnos én az ilyen karottai kedvességhez nem vagyok elég jámbor. Mondjuk örülök, hogy a többiek azok, mert én bizony bevallom, ha felidegesítenek, ha ok nélkül tötymörögnek, és teszik ezt várakozás, villantás, egyéb jelzés ellenére, nekem elpattan a húr. És ordítok. Kurvanyázok. Mert nekem nem fér a fejembe, hogy miért kell leszarni a többieket. Ha már jeleznek, hogy útban vagyok, feltartok valakit, zavarom a közlekedést, akkor igyekszem nem zavarni, nem feltartani. Az, ha valaki beleszarik ebbe, az felidegesít. És inkább én ordítok, dagadó erekkel a halántékomon, mint hogy a belül fortyogó düh miatt megszélhűdjön a szívem. Tudom, szégyenletes, de legalább vállalom, ez már biztosan a gyógyuláshoz vezető út.

dwayne-johnson-faster-pic3

Mondok két példát. Mindkettő ugyanazon a kétsávos főúton esett meg. Az egyiknél a lomisok gondolták úgy, hogy az ő dolguk fontosabb mindennél, és ahelyett, hogy lehúzódtak volna, amíg bogarásszák a kincseket, inkább a sávjuk közepén lebaszták a platós kistehert, és úgy kezdtek reciklálni. Eleinte próbáltam kedvesen rákérdezni, esetleg el-e romlott-e az autójuk-e, segítsek-e letolni-e az-e útról-e. Erre csak annyi volt a válasz, hogy nem romlott el, foglalkozzak a magam dolgával. Igen, ez után ordítottam, szélesen gesztikuláltam, kurvanyáztam. Mert az nekem nem fér bele a fejembe, hogy így telibeszarjanak mindenkit.

A másiknál (kb. egy hete) ugyanezen az úton hasonlóan megállt egy öreg a Hotel Asztmájával. A jobb kerekek fent a padkán, de amit nem foglalt el a sávból a kocsijával, azt beterítette ő maga, ahogy az ajtó zárásával foglalkozott. A kocsi mögött öt teljesen üres hely volt az út szélén pár éve, drága pénzen, térkővel kirakott parkolóban. Megkérdeztem őt is, vajon elromlott-e, tudok-e segíteni. Kicsit még tényleg arra is gondoltam, hogy valóban kellhet neki a segítség, mert épeszű ember nem áll a fűre/sárba, ha centikre tőle ott a parkoló. Ez is arrogánsan elkezdett magyarázni, hogy foglalkozzak a saját dolgommal, menjek csak el. Visszafelé jövet még mindig ott állt a kocsi, a vén fasz meg fecserészett az egyik házban lakó, ablakon kihajoló ismerősével. Megálltam, kiszálltam, hogy elmagyarázzam neki, miért tahó dolog, amit csinál.

Még egy szót sem szóltam, mikor elkezdett ordítani, hogy oda ne menjek, közelebb ne menjek. Kérdeztem, miért. Mert lelő. Mivel? „Van engedélyem, és majd megmondom a rendőröknek, hogy megtámadtál!” Igen, ez után is ordítottam, és megemlítettem neki, hogy ha most nem takarodik a picsába, én hívom a rendőröket, hogy fegyverrel fenyegetett.

Persze gyakran én is igyekszem megpróbálni kultúremberként viselkedni. Csak annak meg az a vége, hogy a másik kezd el ordítani, ami miatt én csak szélesen mosolygok, ettől ő még idegesebb, és… szóval, inkább ordítok, ha már nagyon muszáj.

un-lashes

Tehát a legjobban a mindent és mindenkit leszarók idegesítenek.

De az eredeti kérdésfelvetésre reagálva: engem mérhetetlenül idegesítenek a piroson átmenők. Nem azokra gondolok, akik még a sárgán akartak átcsúszni, de kicsit piros lett a vége. Nem. Azokra a surmókra gondolok, akik a piros kellős közepén gurulnak át a kereszteződésen. Legnagyobb számban biciklisek csinálják ezt, de sajnos láttam már autóst, de ami a legszomorúbb, hogy robogóst is. Régebben nem tapasztaltam ilyet, de többen is mondták, le vagyok maradva. Beállnak a piroshoz, majd mikor úgy gondolják, szabad a pálya, megtekerik a gázt, és elberregnek. Ha ezt gyalogosként teszik, ugyanúgy szabálytalan, de az én szememben járművel szándékosan áthajtani a piroson sokkal randább dolog.

A közlekedés a kölcsönös bizalmon alapul. Hogy a stoptáblánál megállnak a többiek, és megadják a jobbkezet, körülnéznek irányváltáskor. És a közlekedési lámpánál addig állnak, míg zöldre nem vált. Ha ezeket az alapvető dolgokat veszik semmibe az emberek, elvész a kölcsönös bizalom, és annak jó vége nem lehet. 

Papp Tibor:

1. akik 200 méteres követési távolságot tartanak dugóban, nehogy még véletlenül is esélye legyen a dugónak elmúlni, sőt, duzzadjon.
2. akik akkor is 200 méteres követési távolsággal poroszkálnak, amikor meglódul a sor, és vége a dugónak.
3. aki nem indexel.
4. sőt, akik előbb satuz, és utána indexel.
5. a megszűnő/kanyarodósávon előresurranó taplók.
6. a párhuzamos bicikliút ellenére a szűk sávos úton bringázó, akit alig lehet megelőzni, de aztán valahogy sikerül, de ő nem adja fel, előremegy, aztán át a piroson, és az egész kezdődik elölről.

red-lightsjpg-268b4cdb4d79526b

7. a piroson szándékosan átmenő autók. Főleg, aki előbb megáll, aztán átmegy.
8. a szétnézés nélkül átmenő gyalogos, lehetőleg feketében és kapucniban, MP3-at hallgatva.
9. az autópályán felháborodó jellemzően terepjárós/drágaautós, hogy merek én csak 130-140-nel menni a belső sávban, és nem lehúzódni a 90-nel vánszorgó, összefüggő kamionsorba, holott ő menne kétszázzal. És hogy ezt érzékeltesse, másfél méterre jön a seggemben.
10. az öt másodpercig zöld lámpáknál négy és fél másodperc alatt elindulók.

 

Koncz János:

Az egyik szinte érthetetlen, ám lépten-nyomon tapasztalható bunkóság, a ködlámpák égetése. Mert azt még csak-csak megértem, ha pl. a csíkok nélküli, padka nélküli, kátyús vidéki utakon jobban akar látni a nyomorult autós, és a ködlámpát veszi igénybe, hogy bele ne karuljon az árokba. De autópályán? Ahol általában a másik seggében mész, vagy ha nem, hát van fehér csík, prizma, korlát, istennyila?

27370d1201039224-advise-fog-light-bulbs-005

Ott minek kiégetni az előtted haladó szemét a visszapillantókon keresztül? A hátsó ködlámpáról már nem is beszélve, amit gyakorlatilag már nyári napsütésben is éget egy rakás paraszt? De akkor legalább nem vakít annyira, viszont sötétben, egy ilyen ökör mögött vezess le Pesttől Miskolcig, szerintem lyukak égnek a retinádba. Ha meg villogtatsz neki, nem érti a szerencsétlen, mi a baj, vagy legalábbis úgy csinál. Ha meg megelőzöd, és villogtatod neki a hátsó ködlámpádat, akkor az rajtad már nem segít. Na, ezért én rajta is szoktam hagyni, amíg az autóm seggét látja.

A másik ugyanilyen bosszantó, de szomorú is ugyanakkor: a munkába járók, ingázók tudatos cammogása. Ez a taktika azon alapul, hogy, ellensúlyozandó valamennyire az üzemanyagárak emelkedését, minél kisebb költséggel jussanak el a munkahelyre és vissza, megvalósítási formája pedig a hosszú fokozatban kis sebességgel andalgás, mert úgy kisebb a fogyasztás. Ezt gyakran ötvözik azzal, hogy az egy faluból egy munkahelyre járók négyen-öten egy autóval mennek, és összedobják a benzinpénzt, ami úgy már egész elviselhető összeg, de persze a tötymörgés marad, mert akkor a kevés is kevesebb lehet egy kevéssel.

Próbálj meg az ilyen tisztességben félig széthullott Wartburg, Lada, Swift, Renault, Opel mögött menni kacskaringós úton, ahol előzni se mindig lehet, 10-20-30 kilométert, nem fogod élvezni. A legszebb, amikor ezek a járgányok a tipikus munkakezdéses, -végzéses időpontok környékén összetalálkoznak, és 4-5 autós konvojokban vánszorognak, egymás seggébe tapadva.

A szegénység nagy úr, kérem, még az élvezetes autózástól is elveszi az ember kedvét.


Zirig Árpád:

Nem tagadom, egyre lassabban vezetek. Nem cammogok, nem lassítom mások életét, de egyre közelebb járok a KRESZ-ben lefektetett bölcsességhez. Oké, tudom, a közlekedési szabályok rendszerét nem Buddha adta a kezünkbe, de kellő nyugalommal autózva egyszer úgyis eljön a megvilágosodás.

LED TAIL X

Nem szeretek gyűlölködni, bár néha muszáj, nem is vár az első kanyar mögött a nirvána. Van, hogy borul a bili, és anyázok a volán mögött: ami kiborít, a nem indexelők óriási csoportja. Csak egy mozdulat lenne, de sokan mégsem teszik meg. Nyegleség? Flegma nemtörődömség, vagy csak szimpla butaság? Tartok tőle, hogy az utóbbi – s ha így van, akkor megérdemlik azt az átkot, amit a kormány mögül rikkantok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr83495309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Operator 2011.12.27. 11:07:13

Nagyon jó a cikk! Bazsó Gábor féle "autós agressziós szégyenes" pedig talán az egyik legjobb (szerintem)!
Egy technikai kérdésem lenne. Sokan írtok az "elfogyó" sávban előrenyomuló autósokról. Nyilván esete válogatja, de nem éppen ezeken az oldalakon írta egyszer valaki, hogy a helyes működés ilyenkor menni párhuzamosan a két sávban, majd a végén, mikor a terelő nyilak jelzik a sáv megszűnését, zippzár elven besorolni az elfogyó sávból a másikba?

Index Elek 2011.12.27. 11:09:03

Jó gyűjtemény.

Egy kis dolog még hozzá. Sajnos ez nem hungarikum, külföldön ugyanúgy létezik. A kellően primitív és önző két lábon járó humanoid, de nem ember létformák ugyanezt művelik pepitában. Az arab/afrikai gettó határában ugyanúgy átmegy a 3 másodperce piroson a turbános mint ahogy az irodájából hazafelé igyekvő tömegben is van pár autó ami ugyanúgy átmegy a már másodpercek óta piroson hogy aztán beragadhasson a kereszteződésbe és feltarthassa a sort meg a buszt bónuszként. Csak kellően primitívnek és önzőnek kell lenni hozzá.

Egy dolog kell csak, hogy ez megszűnjön. Brutálisan durva büntetések, amiket kivétel nélkül és következetesen behajt a hatóság. Ha mondjuk 100.000 SEK egy piroson áthajtás és 10.000 SEK egy nem indexelés akkor miután kijött az adósok börtönéből az illető és már a "lábperecet" sem kell hordani akkor átgondolja hogy megérte-e. Ameddig a büntetés a normálisan közlekedő polgártársak szúrós nézése addig ez nem fog megváltozni.

A dolog abba az irányba mutat hogy a jogsit már mindenki meg fogja kapni, ezért javulást nem várjatok. Ameddig a vörös köd le nem ereszkedik valami döntéshozónál addig csak rosszabb lesz.

Brave New World...

Üdv!

Vakul a drakula (törölt) 2011.12.27. 11:10:49

Hát, gyerekek érdekesek vagytok. Pont ugyanúgy fröcsögtök, mint akiket utáltok valamiért. Talán Árpi a kivétel. Ti sem vagytok jobbak, ez világosan kiderült. Szerintetek is ti jobban tudjátok, másnak hogyan kéne viselkedni. Minden diktátor így kezdte :)

P12_dCi 2011.12.27. 11:12:24

A nem indexelők, a tiltott helyen parkolók, a nulla követési távolságot tartók és még ezer másik dolog idegesít... A jobbra tartást nem ismerőket nem is említettétek a cikkben.

Egyébként az elfogyó/besoroló sáv MINDIG gyorsabban halad, sajnos a zipzár módszer nem érvényesül, úgyhogy én is mindig abban megyek, míg lehet.

Hurri Kán 2011.12.27. 11:18:36

Közlekedési formától függetlenül (autó, bicikli, motoros, gyalogos) az agyatlanul, nem oda figyelve, másokat leszarva, bunkó módon közlekedőket utálom, nagyon.

korzo 2011.12.27. 11:19:51

Az elfogyó sávban "előrepofátlankodók ellen" egy jó módszer van: a cipzár elv.
Igaz, hogy ehhez kollektív elfogadás kéne, de akkor is.
Én benne vagyok. Valaki más esetleg?

P405 2011.12.27. 11:20:55

A legjobban azt szeretem, amikor egy egyenes úton közlekedve mögöttem nincs senki úgy 500 méter távolságig, előttem sem. Oldalról, alárendelt útról ki akar kanyarodni az autós abba a sávba, amiben én is közlekedem. Vagyok tőle, normális tempóban szintén 5-800 méterre, 50 alkalma lenne kikanyarodni és felvenni a szabályos tempót. Emberünk természetesen nem teszi, hanem megvárja, amíg jó közel érek, majd kikanyarodik elém, akár hirtelen fékezésre kényszerítve. És, természetesen, a megengedett legnagyobb sebesség legfeljebb felével közlekedik csak, valamint, ami a legszebb az egészben, hogy utána az első adandó alkalommal bekanyarodik jobbra... Azt már nem is mondom, amikor ezt csúszós úton teszi (nem szoktam állat tempóban közlekedni és mindig odafigyelek másokra)...

A nem-indexelőket, elfogyó sávból besorolósokat és leállósávban ezerrel autózókat szintén nagyon szigorúan büntetném. Kisebb kihágások ellen elég lenne egy, a fejtámlába épített kéz, ami egy Jethro Gibbs-féle (NCIS) taslit adna az ostoba vezetőnek :-).

GGG77 2011.12.27. 11:22:09

Irigylem Karotta nyugalmát, de magam Sipos úr habitusát képviselem. Az összes, itt felsorolt esetnél.

Index Elek 2011.12.27. 11:22:37

Ha végre hatalomra kerülök akkor drámai változások lesznek a közlekedésben, progresszív büntetések lesznek. Az egész országot lefogó kamerarendszer, ami azonnal érzékeli a jogsértést és retinaszkennerrel kiegészítve be is azonosítja az illetőt. Az első közlekedési kihágás 10.000 SEK, aztán utána 100.000 SEK, aztán jön az 1 misi. A gépkocsit is el lehet kobozni, aztán a lakásra/házra is kerül jelzálog. Utána pedig nem sima börtön jön és üdülgetés, hanem kényszermunka, ami a sima közmunkára koncentrál alapból, mert a társadalom hasznát leginkább az szolgálja. Remizben kocsit mosni, szemetet szedni, árkot kaparni, erdőt pucolni, követ törni, megállókat tisztítani és hasonlók. Persze összeláncolt bokával és Hello Kitty rózsaszín kezeslábasban, mert legyen mókás a munkavégzés.

Az elején biztos lesz zsörtölődés, de hamar fel fogják ismerni hogy a saját javukra válik az új rendszer :-)

foolproof 2011.12.27. 11:22:57

Traffic terror elleni bevált gyógyszer: Patrol GR, lehetőleg körbevasalva. Fehér furgonosok is juhászodnak, priceless. Sokat zabál, de az esztéká se' sokkal ócsóbb + a reinkarnációs tanfolyam pláne, + nem eldobható technika, mint a mostaniak.
Nekem bevált, bár nem igazán van rá szükségem, de hobbiótónak se utolsó.

ger83 2011.12.27. 11:22:58

Azért én igencsak különbséget tennék azok között, akik pl. lekanyarodó sávban pofátlankodnak előre és visszasorolnak a végén, szemben azokkal, akik építkezés vagy egyéb miatt megszűnő sávban. A német kreszben pl.megbüntetnek, ha indokolatlanul a megszűnő sáv vége előtt sorolsz vissza, ezzel feltartva a sávot. Előre KELL menni az akadályig (vagy a megszűnő sáv végéig) és ott cipzárelv szerint kell beengedni az autókat. Így a legnagyobb az áteresztőképessége az útnak. Én speciel lekanyarodó sávban nem megyek előre, de megszűnő sávban miért ne.

korzo 2011.12.27. 11:23:01

@Index Elek:
Nem brutális büntetés kell az "elkapott" 1%-nak, hanem alacsonnyal induló, de progresszíven növekedő büntetés a visszaesőknek, de legalább 70-80-os lebukási eséllyel.

3 gb 2011.12.27. 11:28:59

Látom, az ünnep alatt a szeretet igen átjárta a szerkesztőség szívét. Szerintem két nagy gáz van, az egyik a rossz féklámpával járók, a másik, hogy a belső sávban megyek ötvennel és így "versenyzek" a külső sávban szintén ötvennel haladóval. Repüljek át rajtuk? Ja, a dudálók is nagyon idegesítenek. Az is jó amikor gondolkodik, hogy kihajtson-e eléd, aztán még gondolkodik, majd amikor már közelebb vagy rájön, hogy igen és kihajt. Régebben az ilyennek keményen a seggébe lassultam, de kezdek leszokni róla, mert az ilyen b@ssza meg valamiért a kihajtás után egyből le akar parkolni vagy 20 méter után lekanyarodik.

asbi` 2011.12.27. 11:30:04

"Na, ezért én rajta is szoktam hagyni, amíg az autóm seggét látja."

Akkor miről is beszélünk..?

tomoo 2011.12.27. 11:30:49

Jól összegyűjtöttétek. Ez a megállás után piroson átmenős dolog tényleg kezd divatba jönni sajnos. A biciklisek között talán már javult a helyzet, de még mindig sokan átmennek megállás nélkül. Szoktam is beszólogatni, hogy mi lenne, ha nem ütne el a zebrán. Nem egyszer volt, hogy még a bringás kezdett el nekem keménykedni...

gabesz7004 2011.12.27. 11:33:04

Korrekt poszt, jól látszik hogy ti is emberi tulajdonságokkal bírtok. Én egy új(?) problémára hívnám fel a figyelmet, amit nem emlékszem hogy évekkel ezelőtt is ilyen nagy számban tapasztaltam volna. Főleg őszi-téli ködös, szürkületben lett divat, hogy világítás nélkül közlekednek, jellemzően ezüst és fehér kocsik. Nem ködlámpa nélkül, tompított nélkül!

Bikk 2011.12.27. 11:33:19

Az "előresurranás" már miért lenne tapló? Addig tart a sáv, nem véletlenül lett úgy kitalálva. Az összes többivel egyetértek :)

IQLight 2011.12.27. 11:35:03

Fentieket mind megszoktam már, de a szemközti sávban baleset történik és azt ebből a sávból is meg kell bámulni címűt nem vagyok képes felfogni. Minden hónapra jut egy ilyen. :(

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2011.12.27. 11:36:41

@Operator: Én sem értem az elfogyó sáv használata elleni kirohanásokat. Azért van ott sáv, hogy használjuk. Ha nem használjuk, akkor a kocsisor annyival hosszabb lesz a nem elfogyó sávban, amennyivel korábban besorolunk. Igen, a zipzár-elv kellene hogy érvényesüljön az ilyeneknél, ami sajnos nálunk még nem tökéletes, de lehülyézni az elfogyósáv használatát hülyeség.
(A kanyarodósávban előrepofátlankodást és egyenesen továbbhaladást pedig ne keverjük ide, az teljesen más tészta.)

3 gb 2011.12.27. 11:36:50

@Index Elek: Te nem is Index Elek vagy, hanem Komment Elek!Ha-ha-ha!

CuCu 2011.12.27. 11:41:19

Elfogyo savrol:
Nem igazan ertem hogy mit kellene tenni a nagy okosak szerint.
Szamtalan helyen autozom BP ben ahol ez a felallas (hogy csak kettot emlitsek: Konyves Kalman Gyali feluljaro es Mester kozott. A birkak beallnak a libasorba. MINDENARON. a sor vege a Nepligetnel all ket savban. A harmadik legszelso ures mert egyreszt tudjak az emberek hogy elfogy masreszt meg nehogyma jobbra tartsak. (de ez nekem csak jo)
Szoval kedves kollegak. Nem allna olyan hosszu sor mert 3 savba haladhatnank egy ideig. Ennyi. Az az utszakasz arra keszult hogy hasznaljak.

Vagy kerdem a kollegakat akik a magamfajta 'budapesti okostojás giga menedzser'-t utaljak:
a szelesvasznu tv-n 4:3 ban nezed a musort? ;)
Igazibol ide egyebkent arra lenne szukseg hogy betartassak a szabalyokat mindenkivel egyforman. De amig lezerblokkoloval jarnak a 'mintakepeink' addig ne varjunk nagy valtozat :)

gabesz7004 2011.12.27. 11:41:23

@Hammer: Lehülyézni az elfogyósáv használatát hülyeségnek tartókat hülyeség! :D

yeti 2011.12.27. 11:42:43

Hm. Azt hiszem én a Bende féle lassanmenő tahó vagyok.:)

kb. kognitív disszonancia · http://hu.wikipedia.org/wiki/Kognit%C3%ADv_disszonancia 2011.12.27. 11:43:24

Tele raknám óriásplakátokkal az utat, hogy aszongya:
"Köd van? Nincs. Akkor minek égeted (magad), te tapló?"
Be is szállnék valamennyivel (például a jövedéki adómmal).

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2011.12.27. 11:43:36

@gabesz7004: Ezt vártam ;)

@CuCu: "a szelesvasznu tv-n 4:3 ban nezed a musort? ;)" Ismerek ilyet. Azt nem tudom, hogyan vezet.

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2011.12.27. 11:44:19

Tötymörgők és ködlámpások. Nélkülük tökéletes lenne az életem.

pickapu 2011.12.27. 11:44:31

Az irányjelző feláras megléte engem is dühít, de ami még jobban, az pedig ha használja, de nem jól. A saroktól kétszáz méterre kirakja, lelassít, amiből én arra következtetek, hogy a még közben jövő hat kocsifelhajtó egyikére kanyarodna fel, pedig nem; a másik, amikor erre jelez, aztán hirtelen meggondolva mégis arra megy.
A gyalogátkelőnél álldogálókkal is volt már ilyen esetem. Arccal az utca felé várakozik. Lelassítok, intek. Állunk, lessük egymást, aztán mire leesik neki a helyzet és mutatja, hogy "á, nem arra megyek", addigra már megy a bazmegelés a mögöttem jövőtől is.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2011.12.27. 11:44:51

@ Göbölyös Zsolt
Én azt nem értem, hogy ha egyszer sok-sok pénzből megépítenek két sávot, akkor az emberek miért állnak be Győrnél az M1-esen a belső sávba csak azért, mert a BAH csomópontnál majd az megy fel a felüljáróra. Ahol 2 sáv van, ott végigmegyünk, és egy jobbról egy balról, ilyen egyszerű. Kivéve, ha nincs dugó, mert akkor nyilván picit előtte kell besorolni, hogy ne kelljen lassítani, de dugóban ami mindenképp egyes-üres-egyes-üres igenis a sáv végén. Hátha így a sor vége kevésbé lóg bele a legközelebbi kereszteződésbe. Persze ez a kanyarodó sávból egyenesen továbbmenő bepofátlankodó parasztokra nem vonatkozik, azok szüljenek sünt.

Házas motoros 2011.12.27. 11:46:29

@Operator: A helyes megoldás ez lenne. Ill. ez is, tőlünk 250km-rel nyugatabbra. De mondjuk a lágymányosi híd budai felhajtóján a belső sávban állók erről még nem hallottak. És várják a megvilágosodást 1km-rel a megszünő külső sáv előtt. Ha meg te elmész mellettük a külső sávban az öklüket rázzák rád. Sztem a probémára utaló arra gondolt, amikor a zippzár elv, már helyel-közzel működik, de a sietős mégis padlógázzal előretolja a sáv megszünéséig, majd ott satufék és bevág az éppen ott guruló elé, vészfékezésre kényszerítve őt, és ezzel fékezésre minden mögötte gurulót.

sunblind 2011.12.27. 11:48:25

9. az autópályán felháborodó jellemzően terepjárós/drágaautós, hogy merek én csak 130-140-nel menni a belső sávban, és nem lehúzódni a 90-nel vánszorgó, összefüggő kamionsorba, holott ő menne kétszázzal. És hogy ezt érzékeltesse, másfél méterre jön a seggemben.

:D .. izé. húszéves autóm van. nem terepjáró. igazából egy új szuzukis még arra sem méltatná, hogy leköpje, de patika állapotú, leeszi a gatyámat, és 230 a vége.

nem másfél méterre, hanem hétésfél centire szoktam menni az ilyenek mögött, aztán negyed óra múlva megunom, és megelőzöm jobbról, mert nekik soha, de soha nem jön el az alkalmas pillanat, hogy alkalmazzák az autópályán jobbra tartás szabályát. Ez után általában rámhúzzák a reflektort és követelik, hogy menjek el drogfogyasztó édesanyámért, hozzam ide, és ők lehetőség szerint azonnal megbecstelenítik .. igen, ha mögöttem jön egy ikszötös háromszázzal, vagy nem sietek, akkor azonnal takarodok le magam is a jobb szélső sávba (nem csak a középsőbe), ha nem máshova, akkor a kamionok közé. ;)

Negrogo 2011.12.27. 11:50:51

Ezt a sebbeseg mero nem a pontos erteket mutatja kurvara nem vagom. Ugyertem az addig rendben van h csal +/- de inakbb minus ~2% -ot. De az ettol nagyobb elteresek mar abbol fakadnak ha vki hulye mod nem megfelelo felni/gumi parost hasznal az autojan. Ergo ha nem gyari a szett rossz a valtomerete. Csak akkor lehetnek ilyenorbitalis elteresek nem? Nekem miert van az, hogy 235/40R18 es 205/65R15 nel is 103 -nal 100-at mutat a GPS? Mert gyari meret mindketto.

babel 2011.12.27. 11:51:18

"Mit gondol, aki korábban besorol és várja a sorát, az miért teszi?" - mert nem értette meg a lényeget. Én ezt gondolom.

Ha van előttem 500m, amin két sáv van, akkor miért soroljak át az első 100m-en? Mert másvalaki úgy gondolja, ez a helyes? Az Ő dolga, mit gondol. Én úgy gondolom, ha a közlekedést szervező 100m-t akart volna hagyni az átsorolásra, akkor ott 100m betonsáv lenne, vagy lennének útburkolati jelek, amik jelzik, itt már át kell sorolni. Ha nincs ilyen jel, akkor ki lehet használni az egészet, mert az optimális áteresztőképesség valószínűleg így jön létre. Ha mindenki átsorolna az első 100m-en, akkor a többi 400m teljesen feleslegesen lenne ott. Nincs ám ingyen az a 400m aszfaltozott betonút sem! (Esetleg mindezt súlyosbítva azzal, hogy így kevesebben férnének át egy lámpaváltásra a korábbi kereszteződésben, ha ez az elfogyó sáv történetesen egy lámpás kereszteződés után van.)

Vagyis szerintem az jó okkal van ott olyan hosszú sáv, mint amilyen. Azért van, hogy kihasználjuk. Én bízom a közlekedést szervező mérnökökben. Ők ezt tanulták, ahogy én is a saját szakmámat. Ami igaz a hozzászólásból, az a rész, hogy amikor a helyzet olyan, jobb lendületből átsorolni, mint a végén megakasztani a folyamatos haladást. Erre én is törekszem. Ám ha a haladás eleve nem folyamatos, akkor viszont semmi értelme előbb átküzdeni a kocsit a másik sávba, és azon idegelni, hogy mások elmentek a sáv végéig, és ott is beengedték őket. Elém, és az elé is, aki engem beengedett. Ez tényleg bosszantó lehet, viszont csak azt jelzi, én csináltam sz@rul, ez esik rosszul, ettől vagyok ideges.*

Tudom, hogy észérvekkel másokat a hitükben megingatni, meggyőzni közel lehetetlen. Így a fenti érvelést nem elfogadóknak csak annyit: fogadjátok el azt legalább, hogy nem vagyunk egyformák, aki elmegy a sáv végéig, annak is megvan a maga érve erre, úgy gondolja, az a helyes, amit ő tesz, felesleges ezen bárkinek idegeskedni.

*-Ma reggel a Postán beálltam a sorba, míg egy fickó odament egyből egy üres ablakhoz. Néztem, mint a moziban, de rájöttem, hogy én is odamehettem volna, ha akarok, csak magamat okolhatom, hogy nem tettem. Aztán megnéztem jobban, és kiderült, mások azért nem álltak oda, mert az ablak mögött a néni egy halom (20-30db) borítékot látott el bélyeggel éppen. Végül előbb kerültem sorra, mint aki odaállt az üres ablakhoz. Miért érdekes ez? Az én állapotom az érdekes benne. Akkor voltam ideges, amikor azt hittem, lemaradtam valamiről, elszúrtam valamit, a másik jobban csinálta. Ez kb. egyszerű irigység. Nagyon emberi, semmi különös, vagy kivetendő nincs benne. Akkor okoz gondot, ha kellő önismeret híján valaki képtelen beismerni az ilyen szitut, és mindenáron ragaszkodik ahhoz, hogy valamilyen felsőbb érvek miatt neki márpedig igaza van; s úgy kell csinálni, ahogy ő teszi, mert az a tuti, minden más megoldás helytelen. Ad abszurdum, ha én hosszabb távon gondolkodom, és nem akarok olyan világban élni, ahol mindenki fellöki a másikat tolakodás közben, akkor nem leszek irigy a tolakodóra sem. Mert tudom, hogy én miért nem tolakodom. Így viszont ideges sem leszek annyira. Ha nagyon zavar a viselkedése, megharagszom rá, akkor lehetőségem van ezt szóvá tenni. Ezt is tehetem úgy, hogy nem állítom be örök érvényű igazságnak a saját álláspontomat, hanem elmondom, mi zavart az adott helyzetben, mitől éreztem rosszul magam?

levitol 2011.12.27. 11:52:11

Nem a cipzár-elvvel van a gond, az oké. Itt inkább arról van szó, amikor két különböző irányú sávok közt "utolsó pillanatokban" történik a sávváltás (pl. bal kanyarodó és egyenesen). Itt szoktak a menedzser mondeós buzik, jóléti szépségű SUV-os anyukák terepjáróval, xc volvókkal, szuperkombikkal, 40-50-es leszaromkodó családapukák bármivel, sunnyogva, kereszteződés előtt 25 méterrel kibaszott irányjelzővel beolakodni tahó, szarsenki módjárra.
Ezeket hosszú dudaszó mellett, választékos, nagyon mocskos hangos káromkodással szoktam becsmérelni.
Nem a sávváltással van a baj, hanem azzal hogy ezek a tetvek, a fentebb is említett módon leszarják a másikat.

subtotal 2011.12.27. 11:53:21

Az én megítélésem szerint a morál javul (gyorshajtás, villogás, leállósáv, piroson áthajtás).
Sajnos a tötymörgőkkel nem lehet mit csinálni, a lehető legidiótább helyre parkolókkal sem, gyökerek és kész (ugyanakkor beszólás esetén érdemes nyugodtan megtenni azt, az agresszió legkisebb jelére is megszűnik értelmes lényként viselkedni).
PappTibi féle csuklyás mp3-as sötét ruhás gyalogos az tényleg darwin díjas.
Megszűnő sávval gondolom azért van gondotok, hogy nehogy kevés legyen a komment.

A sokadik Zoli 2011.12.27. 11:53:32

Göbölyös zsolt:
Zippzár elvről hallottál? A megmaradó sáv lényegesen lasabb mint a másik mert sok idétlen jóval előbb átsorol majd elkezd beengedgetni maga előtt mindenkit akik szintén nagyon udvariasak lesznek és így tovább. Pedig az akadály vagy sávelfogyás helyén egy jobbről - egy balról és mindenki mehetne a dolgára idegeskedés nélkül.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2011.12.27. 11:54:12

Én a telezöldes kereszteződéseknél szoktam nagyokat nézni. Nem tudom, hogy mennyire általános ez, de én már többször jártam úgy, hogy egyenesen akartam átmenni a kereszteződésen a paraszt meg befordult közvetlenül elém. Ez egy városon kívüli kereszteződésnél nagyon nem vicces, legutóbb nyáron gondolta úgy egy félmeztelen, sárga Dacia 1310-et vezető tahó, hogy kipróbálja, meg tudok-e állni, ha kifordul elém, amikor 30 méterre vagyok tőle. Szerencsére ki tudtam kerülni.

Olyan is volt már, hogy telezöldnél a gyerek azonnal kilőtt balra a zöldnél én meg széttártam a kezeim, hogy most mi is van, erre felemelte a középső ujját, ezzel jelezve, hogy mit gondol arról, hogy nekem elsőbbségem van vele szemben. Siettem, ezért nem mentem utána, hogy a nálam lévő 70 centis népnevelő vascsővel minden forgó részét szilánkosra törjem, pedig lett volna rá igény.

mallac 2011.12.27. 11:54:15

Hangos kipufogót tényleg büntetni kellene. Szomszédnak volt ilyen, reggelente negyedóráig röfögtette az ablak alatt.Kurvaanyázás lett a vége annak is.A másik az elfogyó sávból úgy jön át, hogy betolja a kocsi elejét hogy kénytelen legyél átengedni.

Mental Militia 2011.12.27. 11:55:08

Ismerősek a szituk, naponta találkozom néhánnyal.
Kettőt még hozzátennék:
1. utólagos xenonos dizájner: foncsoros fényszóróba belepattintja a nagyfeszültségű xenon szettet, amivel átvilágítja a szembejövő tüdejét, na, meg a szomszéd/haver/kolléga is csak pillázik, h bejött a zélet.
2. (autóból) szemetelő bunkófaxfej: a csikktől kezdve a mekiscsomagoláson keresztül a pelenkáig, az üvegekig. Csak úgy, hanyagul, csuklóból.

Mindkettőt, de főleg az utóbbit péppé büntetném, h legyen már egy pöttyet nagyobb visszatartó erő (tettenérés esélye lófax tormával).

Mentalitásom Sipos úréhoz közelít leginkább, ami persze nem túl kultúrált, na, de hol van a (közlekedési) kultúra hasonló esetekben?
Természetesen családdal nem ordítok, de érzem is, h bax az ideg..ami nem túl egészséges.
Igyekszem be-, és elengedni, akit lehet, de azért a pofátlanságot, a hülyének nézést és a lexarom-stílust nem kultiválom,

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.12.27. 11:55:20

Jómagam a Bunny, ja bocs Kőbájker típus vagyok de törekszem a Karottai magasságok felé! Csak nem mindig megy.

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.12.27. 11:57:06

@mallac: Igaz! Olyan helyen lakom ahol éjszakánként nyomják a boyracerek az ipart. Felőlem megdögölhetnek (persze nem ennyire egyszerű, mások is vannak az úton) de miért nem hagynak aludni tönn száz embert?

Pan Modry 2011.12.27. 11:59:23

@Operator:
A zipzar modszer az ilyen esetben nem hatekony ha az egesz kozosseget nezzuk.
A legjobb lenne ha a bottleneck elott mindenki beallna libasorba es azonos tempoban tudna kozlekedni a sor fekezesek nelkul.

Ilyen esetben soha nem engedek be elorenyomulot, volt mar ra pelda hogy 1 centin mulott, de az illeto az utolso pillanatban mindig visszahuzta.

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.12.27. 12:00:41

Amikor nem engednek be akkor a 4.-5. autó után elég ideges tudok lenni, egy szerencsétlenre úgy ráordítottam amikor vagy a 15. volt aki nem engedett be a Hungárián egy 5km/h-val araszoló dugóban, hogy lesatuzott és beengedett. Szégyelltem magam, szegény csak elbambulhatott de a többi 14 valószínűleg nem:(
Mindig beengedek egy autót. Miért olyan nehéz ez? Sok önző geci.

Pan Modry 2011.12.27. 12:01:14

@levitol:
ne engedd be, en tudatosan nem teszem, es ha rad is huzzak a kocsit, az utolso pillanatban megremeg a kezuk es nincs kocc.
nem tudom pontosan hanyszor, de nagyon sokszor eljatszottam mar.

white van man 2011.12.27. 12:04:35

az elfogyó sávban tolakodo hyprmenedzserek ellen a legjobbb fegyver ha lelogatod a kocsi sarkát annyia ,hogy ne féjen el kipróbált modszer és a dugó is gyosabban oszlik előtted

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.12.27. 12:06:02

Van egy típus akit szinte már sajnálok annyira segg. Egy ominózus eset óta csak görög sofőrnek hívom az ilyeneket. Jön mögötted országúton, rád nyomul 3cm-re és nem előz a nyilvánvalóan alkalma belátható, felezővonalas helyeken. Nem ő - a balfasz - várja a veszélyes záróvonalas, beláthatatlan részt és akkor nagyon nagyon lassan megelőz majd beáll eléd pontosan azzal a sebességgel amivel te mész és hosszasan megy előtted. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Alapból szörnyű ha 3cm-re rád mennek, attól is kivagyok.

Tempomattal közlekedve látszik meg mennyi barom van aki előzget majd lelassít majd megint előz és így tovább miközben te állandó sebességgel mész.

Pan Modry 2011.12.27. 12:06:41

@babel:
"Mit gondol, aki korábban besorol és várja a sorát, az miért teszi?" - mert nem értette meg a lényeget. Én ezt gondolom.

"Ha van előttem 500m, amin két sáv van, akkor miért soroljak át az első 100m-en? Mert másvalaki úgy gondolja, ez a helyes? Az Ő dolga, mit gondol. Én úgy gondolom, ha a közlekedést szervező 100m-t akart volna hagyni az átsorolásra, akkor ott 100m betonsáv lenne, vagy lennének útburkolati jelek, amik jelzik, itt már át kell sorolni. Ha nincs ilyen jel, akkor ki lehet használni az egészet, mert az optimális áteresztőképesség valószínűleg így jön létre. "Ha mindenki átsorolna az első 100m-en, akkor a többi 400m teljesen feleslegesen lenne ott. Nincs ám ingyen az a 400m aszfaltozott betonút sem! (Esetleg mindezt súlyosbítva azzal, hogy így kevesebben férnének át egy lámpaváltásra a korábbi kereszteződésben, ha ez az elfogyó sáv történetesen egy lámpás kereszteződés után van.) "
valasz erre: ez nem igaz hogy az a leghatekonyabb, ugyanis akkor a bottleneck-nel a zipzar el kellene hogy mukodjon ami pedig azt jelenti hogy mindegyik auto megall majd ujraindul, ez dominoban az egesz sort tovabb lassitja. A legjobb ha minel hamarabb egy sorba rendezodik mindenki es akkor a bottleneck bejaratanal nem kell megallni majd ujraindulni. Egyebkent ha valaki nem akar beengedni ilyenkor nem tehetsz semmit, en biztos nem foglak. Ha sokan ezt teszik, majd te is leszoksz arrol hogy belassits mindenkit.

Peldaul Csehorszagban be szoktak az autok altalaban korabban rendezodni es a tefajtadat akar 30-40 autoig senki nem engedi be.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.12.27. 12:06:49

Én nem tudom, ki milyen autót vezet, ha jól emlékszem, már a Trabiban is olyan a visszapillantó tükör, hogy ha lefelé kattintod, akkor nem égeti ki a szemed a mögötted jövő lámpája. Különösen nem a KÖDLÁMPÁJA, ami nagyon alul világítja meg az utat, amúgy is esélytelen, hogy bántsa az elöl haladó szemét (hacsak nem gördeszkát vezetsz fekve).

Szóval (bár én nem használok, inkább csak hátsó ködlámpát) miért kell ezen nyafizni, kedves Koncz János?

Negrogo 2011.12.27. 12:09:05

En amugy ugy gondolom, h a baj az oktatasnal kezdodik es a szinvonal ill az, hogy kik kaphatnak jogsit az gyaszos! Mostanaban ismetlik a Soforok cimu "realitit" a Viasat6-on. Ujra nezem mert tenyleg szorakoztato de akkor is mikor eloszor lattam es neztem az ugrott be, h te jo eg azoknak az embereknek ervenyes(!) jogsijuk van. Hogyan? Mikor vezetni nem tudo kreten mind? Es ilyennel vannak teli az utak sajnos. Aki latta a musort tujda mirol beszelek.

Innen lehet valogatni aki nem latta: soforok.network.hu/video/soforok_reszei

Bono92 2011.12.27. 12:09:23

Velem a következő érdekes dolog történt: Bp 11. ker. Budaörsi útján mentem (M1/M7 bevezetője, ez visz a Bah-csomópontra, a Hegyalja útra, a Nagyszőlős útra) 3+busz sávból áll, én a Nagyszőlős felé mentem, a megengedett 70 km/h-val, a legbelső sávban. Megérkezik mögém hatalmas sebességgel egy Audis, és villog h engedjem el. Városban!!! Nem engedtem el, hamar meg is előzött. Ezzel nem is lett volna baj, de a barom miközben visszasorolt elém, rám húzta a kormányt!!! Én ekkor begurultam (egy kicsit forrófejű vagyok) és legalább 20 sec-ig folyamatosan nyomtam neki a dudát (jó mély és hangos duda) ő mutodatott nekem, majd sávot váltott, mellé értem, ő meg a leengedett ablakon kiorditott h "miakurvaanyádvan?!" a tajparaszt egy iszonyat nagy hájfejű volt, én akkor jobbnak láttam lassítani, és egy kicsit távolodni tőle! :D utána még láttam, hogy a Bocskai úton úgy ment a tajparaszt, mint Daniel a Taxi filmben a PUG 406-sal! :D
és ugyanekkor történt a Bocskai és a Bartók B. kereszteződésénél (én a Bocskain mentem az Allee felé) baloldalamom balra forduló sáv, én már kb a kereszteződés közepén tartottam, a villamos sineken, amikor jobbról elém vág egy autós, és balra le akart kanyarodni a Bartókra! :O de úgy h a balra kanyarodó sávnak piros volt! Hülye barmok! Ez a kettő kb 2 hete történt.

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.12.27. 12:10:19

A bekéredzkedésre van egy módszerem: soha nem teszem be a verda orrát hanem kulturáltan megállok és várok. Azért ez néha bejön. Sokan vannak akik nem engedik be a tolakodót de a szerényen várakozót igen.

white van man 2011.12.27. 12:12:58

@RAMBO: a tiszta időben ködzáróval közlekedők is megérnének egy misét XDD

Pan Modry 2011.12.27. 12:14:26

@Bono92:

A pofajaba kell ilyenkor mosolyogni kisse lesajnaloan :))

3 gb 2011.12.27. 12:17:57

@levitol: Azért kell erőből sávot váltani a vége felé, mert az a sok "jó" ember, aki a belsőben csinálja a dugót és fene nagy igazságérzettel rendelkezik, nem mindig akar beengedni, ezt megelőzendő némi erőfölényt kell kialakítani. Nagyjából ennyi. Pontosan a cipzár elvvel van a baj, illetve azzal, hogy a belsőben tötymörgők annyira jófejek, hogy magasról tesznek rá.

Zsola777 2011.12.27. 12:21:10

Mind jó, de: Zsoltnak üzenem, hogy no offense, de a gond a korán besorolókkal van, mint te, aki beteszi az autót száz méterrel előrébb és bosszankodik, hogy mások teljesen szabályosan elhaladnak mellette.
Mert az elfogyó végén nem kell bepofátlankodni, 4-5 autó után egészen biztosan beengednek. Btw a gond a jobb oldalt elfogyó sávval van (pesti alsó rakpart, észak), a balosnál érdekes módon senki nem puffog.
A kivágó, előre menő, valóban pofátlankodókat én is rühellem, de fogalmazni tudni kell ;)

GGG77 2011.12.27. 12:21:18

Gyalogos témához:
Van ez az új típusú, én "öntudatos gyalogosnak" nevezem.
Tétényi út majd a folytatása, a Sáfrány utca jó példa. Nyílegyenes, kiválóan belátható út, több, lámpa nélküli gyalogátkelővel. Megyek, óra szerint 60-70 között, mögöttem a következő autó 300 méterre, szemben is sehol senki. Öntudatos gyalogos mi csinál? Siet, szinte már fut a gyalogátkelőhöz, hogy még előttem menjen át, nehogy már várnia kelljen 3 mp-et, és utánam, akár lapos kúszásban is átmehetne, annyi ideje lenne a következő autóig.
Ha én vagyok gyalogos ilyen szitukban inteni szoktam az autónak (pláne, busznak vagy teherautónak), hogy menjen.

A másik a Móricz Zsigmond körtéren közlekedő gyalogos. Itt a villamos megállóhoz két lámpás zebra van. Valamiért ezt a közlekedési lámpát a gyalogosoknak nem 5-10%-a, hanem fele leszarja. Azaz hiába az autósoknak zöld a lámpa, jobban teszed ha lassítasz és ötven métert folyamatosan lenyomott dudával teszel meg, így van esélyed, hogy nem ugrik eléd egy túlképzett, informatikus srác, vagy egy tarisznyás, kertészmérnök lány.

Pan Modry 2011.12.27. 12:21:32

@3 gb:

a cipzar elv szar, tovabb generaljaa dugot...

Aztan milyen erofolenyt akarsz te kialakitani, ha nem akarlak beengedni nem fogsz bemenni elem, csokolom...

Ez egyebkent sem az igazsagerzetrol szol, egyszeruen nem tartom hatekonynak ilyen esetben a cipzar elvet es nem tamogatom azt aki ilymodon akar besorolni elem.

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2011.12.27. 12:21:51

a rosszul beállított tompítottat utálom, amikor felemeli maxra és ezzel kiégeti a retinámat.. Az ilyen nagyon idegesít és ezzel tenni sem lehet, szóval megpróbálok eltűnni előle:)
A másik pedig a tilosban parkolók. Engem pár centiért elkapnak, fizetem a bírságot, ők meg basznak rá az út közepén is képesek megállni. A ház előtt is csinálják olyan emberek, akiket ismerek is és nem vagyok a "feljelentő - típus" nem akarok senkivel kibaszni, de amikor beállnak úgy mögéd, hogy nem tudsz elmenni és nem két percig hagyja ott a kocsit, akkor azért felmegy benned a pumpa. Most csak becsöngettem hozzá, hogy ugyan már, álljon el, de legközelebb nem leszek ilyen kedves

JMC 2011.12.27. 12:23:36

Csehország egy mérhetetlenül gazdag ország lehet, ha ennyi felesleges aszfaltot építenek.

A zippzar-elv működőképes, az is egyfajta hungarikum, hogy nálunk nem, mert nem ismeri a nagy többség, sőt sértve érzi magát, mert ő besorolt már Paksnál a belsőbe, mert a Lágymányosi külső sávja meg fog szűnni. Szántsuk be akkor a külsőt, úgyis kevés a termőföld.

m.o.p. 2011.12.27. 12:24:41

Legjobban a kisvárosi nagymenő, aki a járdaszigettel osztott zebrán előz, hogy aztán a 100 méterre lévő zöldségesnél satufékkel, index nélkül a szembe sávban leálljon. Ezen a szinten csak nevetni tudtam. Ilyenkor egy egész picit sajnálom, hogy nem vagyok rendőr...

GGG77 2011.12.27. 12:25:28

Könyves Kálmánon én is a legkülsőben megyek, egészen addig, amíg el nem fogy. 100 esetből kb 1-nél kell megállnom a sáv elfogyásánál, 99-szer élből tudom behúzni eggyel beljebb. Nem kell bénázni, tökölni, ennyi.

bajan 2011.12.27. 12:25:39

Engem az udvariatlanság dühít.

Magam is hiszek Karotta módszerében, de mégis Siposét alkalmazom. Pont addig érdekel bárki más amíg én érdeklem őt. Ha kilépünk a kölcsönös érdeklődés zónájából akkor egy percig sem gondolkodom az udvariasságot és jó modort magam mögött hagyom e.

Tibi88 2011.12.27. 12:28:55

@Pan Modry:

Van egy 1 km-es dugó ha az egyik sáv megszűnik, mindkettőben ugyan annyi autó.
Na most, ha nem megy ki senki a megszűnő sávba, akkor ez a dugó 2 km-es lesz, és emiatt lehet hogy még besorolni se tudnak hátrébb, meg egy kereszteződést bedugítanak. Csak mert szerintetek "paraszt tolakodó"....

Te nem engeded be, más meg igen :D annyira bírom az ilyen erőlködő nyomorékokat. Csak azért sem... Bemegyek majd mögéd és végig úgy megyünk a dugóban, hogy a reflektoromat nézed a tükörből :D

Pan Modry 2011.12.27. 12:29:13

@JMC:

A cipzar elv valoban mukodokepes, a nem hatekony mukodes kivalo peldaja.

Nem ertem abban szerinted mi a hatekony ha a bottleneck elott minden auto megall, majd ujra elindul es domino-effektkent azt rahuzza az osszes mogotte allora.

pigy 2011.12.27. 12:29:43

@RAMBO: Sajnos a külső tükrökből is látszik a ködlámpa.Hidd el,az is nagyon zavaró tud lenni.

mement 2011.12.27. 12:30:23

Most ebbol nagyjabol az jott le hogy Bazso Gaboron kivul mindanyian ultra taplo parasztok vagytok a kocsitokban:/

Kulonoskepp Bende, meg Rezmanyi.

GGG77 2011.12.27. 12:32:04

@RAMBO: Hidd el baromi zavaró az a tükörben. Azonkívül a használata totál felesleges, a legtöbbször még ködben is max a hátsónak van értelme.

GGG77 2011.12.27. 12:33:25

@mement: Szomorú, hogy így gondolod, azon kívül jelzi, hogy mennyire törődsz a másik emberrel az utakon.

3 gb 2011.12.27. 12:35:16

@Pan Modry: Arra gondolok, hogy én külsőben, mivel üres sokkal gyorsabban megyek, te a belsőben lassabban és ha van egy kis eszed követési távolságot is tartasz, tehát van hely közted és az előtted lévő között. Az előtted lévőnél, az autója hátsó 1/3-án ráfékezek, majd ráteszem az autóm elejét az autója jobb hátsó sarkára, kiteszem az irányjelzőt balra és már húzom is be magam. Természetesen megköszönöm a most már mögöttem haladó előzékenységét is.

Zsola777 2011.12.27. 12:35:59

@Pan Modry: Bocs, hogy beszólok, de a gond ott van, ahol tötymörög a forgalom, minden autó biztosan megáll egy kicsit. A dominó-hatásod biztosan hat, besorolástől függetlenül, így a képletedből ezt ki is húzhatjuk. Más?

záporjózsi 2011.12.27. 12:36:09

"Göbölyös Zsolt:
Én a budapesti okostojás giga menedzsert utálom, aki koppanásig megy az elfogyó sávban, illetve nem áll be a többiek mögé, hanem előre nyomul és ott tolakszik be. Nem látja be, hogy hiába van előrébb, jobban le kell lassítania a besoroláshoz és ehhez még másik száz autónak is jobban le kell lassítani, hogy ő, a fontos ember, a siető menedzser, a hipervállalkozó az elfogyó sávban legelöl beférkőzhessen."

Na idáig volt érdekes olvasni, a többiekre is kíváncsi lennék, de ezek után minek. Majd a T. Megmondó a KRESZ-t képes elolvasni és betartani vagy a főszerk. kitenni a szűrét, akkor a többiek sem szívnak majd miatta - mert a szerkesztőség hozzáértését kérdőjelezi meg.

babel 2011.12.27. 12:36:22

@Pan Modry: Ott volt a válasz erre is később, de neked elég büntetés lehet, hogy életed végéig magaddal kell együtt élned. :D

mallac 2011.12.27. 12:36:27

@anyahajókabinajtóhajtogató: Erről van szó.Egyszerűen ellenszenves az erőszakos viselkedés,akár átsorolásról van szó akár másról.

JMC 2011.12.27. 12:37:09

@Pan Modry: A hatékony működés nem azt jelenti, hogy mind a két sáv első tagja lefékez, majd az egyik nagy nehezen úgy dönt, hogy elindul, épp ellenkezőleg.
Folyamatosan halad a sor, egyik autó egyik sávból, aztán a következő a másikból, a harmadik megint az egyikből és így tovább. Szerencsés és ideális esetben az áthaladás sebessége a felére csökken csak ahhoz képest, mintha megmaradna az összes sáv. Persze ez a gyakorlatban nem megközelíthető, de még mindig a leggyorsabb áthaladási forma. Lenne, ha nem lennének a magatok fajta "én mindig mindent jobban tudok" típusú emberek. Ezért nem működik a zippzar. Nem az elvvel van a gond, hanem az emberekkel.

gpack 2011.12.27. 12:37:13

ja egy darabig én is ott játszottam a "védőt", de az egy hülyeség volt. Most röhögve elmegyek jobbról, aki nem akar beengedni, az nem érdekel, de úgyis van egy két olyan, aki nem veszi észre, hogy már besoroltam elé, vagy szimplán jófej. Sajnálom, de így öt percet nem a dugóban állok hanem haladok.
Szerintem az lenne a jó, ha 1. senki sem használná az elfogyó sávot - de ez egy baromság, vagy 2. Mindenki megpróbálná kihasználni a lehetőséget, hogy két sáv van.

Pan Modry 2011.12.27. 12:39:44

@3 gb:
Sima ugy, rad dudalok, jelezve hogy eszem agaban sincs hogy beengedjelek es megyek tovabb, ha ebbol kocc lesz, az bizony a te felelosseged lenne.
De mar nagyon sokszor eljatszottam ezt, es az utolso pillanatban mindenki ugy dontott hogy nem akar koccani, es nem ment be elem, igaz foleg autopalyas savlezarasoknal szoktam bekemenyiteni, a varosban nem is nagyon erdekel a dolog, valoszinu nem jarok olyan helyeken ahol ez bosszanto mereteket oltene.

Tibi88 2011.12.27. 12:40:46

@anyahajókabinajtóhajtogató:

Pont hogy a normálisan várakozót nem engedik be :D
Nagyon ritkán fordul elő hogy nem engednek be, ami a kocsinak is köszönhető (fekete, fóliázott, nagy felni) de aki nem akar beengedni, csak bámul maga elé és rámászik az előtte állóra (esetleg csóválja a fejét vagy mutatja kézzel hogy nem...), az is lefékez ha kicsit meglendítem a kocsit az autója elé :D

P12_dCi 2011.12.27. 12:42:57

@Bono92: Suttyókám, bármennyire is oktatni akarsz, városban sem tarthatod fel a másikat, jobbra tartani ott is kell, ha mögéd gyorsabban haladó érkezik.

Ja, az ilyeneket imádom, aki nem megy 1-el sem gyorsabban a megengedettnél, és akkor más se siessen.

záporjózsi 2011.12.27. 12:43:28

@3 gb: @Tibi88: Tudtommal van olyan, hogy a forgalom ritmusának a felvétele. Ez különösen igaz a besorolásra és az összeágazásra. Persze van olyan, hogy valaki tudja, hogy megszűnik a sáv és bemegy a másikba. Más pedig nem tudja addig, amíg erről nem tájékoztatják. Ez mondjuk egy balesetnél elég ritka, hogy előre kitáblázzák, hogy itt baleset van, megszűnik az egyik sáv.
Emellett az egysávos továbbhaladáshoz is szoktak csinálni kétsávos felállást azért, hogy a zöldidőt ki lehessen használni. Ha átért, utána is be lehet sorolni a maradék 1 sávba (pl. Dózsa-Podma sarok).

Pan Modry 2011.12.27. 12:44:25

@JMC:
Te leirtad az elmeletet, nagyon szep. Azonban a mukodo zippzar (amikor megvan a resztvevokben is az elkotelezettseg) is ugy mukodik ahogy leirtam, megpedig nem hatekonyan.

A legjobb szerintem ha minel hamarabb besorolnal egy sorba az autok es egyenletes sebesseggel kozelitik a bottleneck-et.

rognork 2011.12.27. 12:46:20

én mindenkit utálok,

viszont ha valaki centikkel pofátlankodik be előttem nagy sebességgel, azt csípem, mert egyrészt tud vezetni, másrészt van vér a pucájában.

Pan Modry 2011.12.27. 12:46:26

@P12_dCi:

Varosban nincs jobbra tartasi kotelezettseg. Ha valaki gyorsabb nalam es fontos neki, majd megoldja valahogy, vagy felveszi a sebessegemet. for your information

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2011.12.27. 12:47:15

@Hammer: Én kűlföldbe' láttam olyan megoldást az elfogyó sávra, hogy a két sáv közt egyszercsak nincs felezővonal, aztán fogja magát, és egy sávvá szűkül. Szerintem ez valamennyire ösztönözné a cipzárazást, mert egyik sáv se lenne "alárendelve" a másiknak (nem az lenne, hogy "megszűnik az egyik sáv", hanem csak egyszerűen "két sávból egy lesz")

záporjózsi 2011.12.27. 12:48:40

@JMC: Ha utána pl. lámpa van, akkor úgyis megáll a sor. Viszont ha van becsatlakozó út, akkor legalább abból be lehet hajtani, ha kisebb a sor.

Tibi88 2011.12.27. 12:49:46

@záporjózsi:

Dugónál nem tudom melyik szűnik meg, abba állok amelyik gyorsabban megy/kevesebben vannak benne. Aztán majd besorolok ha belassul.
Azért nem használják ki az elfogyó sávot, mert a közlekedők fele NEM TUD sávot váltani, ha vannak mellette. Egyszerűen nem tudja mi a teendő. És azt sem hogy hol a kocsijának a hátulja, ezért van bajban.
Többsávos utakon lehet ezeket a legjobban megfigyelni, megy a neki "alkalmatlan sávban", kiteszi az indexet és majdnem megáll hogy átsorolhasson (néha tényleg megáll...). Aztán 1 km múlva elkanyarodik... Mert azt hiszi hogy az az 1 km nem elég az átjutásra.

3 gb 2011.12.27. 12:49:55

@Pan Modry: Ha nagyjából áll a forgalom, vagy áll, akkor el tudod játszani ezt a dudálok nem engedlek be dolgot, de ha mozgás van, mire te ráteszed a dudára az ujjadat én már benn vagyok.

záporjózsi 2011.12.27. 12:50:33

@SomyTomy: Osztrákoknál nagy divat.
@Pan Modry: A városban is van jobbra tartási kötelezettség, csak vannak alóla kivételek.

Pan Modry 2011.12.27. 12:51:26

@3 gb:
Ha megy a sor nem igazan erdekel ha valaki bejon elem, tehat ilymodon igazad van. Sot, ha megy a sor is indexelsz, mindefele problema nelkul be foglak engedni.

záporjózsi 2011.12.27. 12:54:31

@Tibi88: "Egyszerűen nem tudja mi a teendő." Előre odafigyelés, a forgalom felmérése, index, kormány, reakciók figyelése, beilleszkedés a forgalom menetébe. A másiknak meg az a dolga, hogy segítse a besorolást. Nem jótékonysági est, egy elém, a többi mögém, mert akkor mindenki halad. 2-3 hete éltem át egy érdekeset. Mindenki kb. 1-es vagy 2-es alapjárat környékkén krúzolt, 1 innen, 1 onnan és haladtak a sorok kb. egyforma sebességgel.

Pan Modry 2011.12.27. 12:54:51

@záporjózsi:

Szerintem nincs, es logikus hogy nincs. Ha intenziv a forgalom akkor nem megoldhato hogy idoaldozat nelkul elengedd azt aki gyorsan akar menni. En altalaban a hatarsebessegen (plusz 10-15 km/h) kozlekeded, ha valaki meg akar elozni, felolem mehet, de varosban en ezert savot valtani nem fogok, valtson o! De szerintem a kresz szerint nem is kell, kiveve ha megkulonbozteto jelzest hasznal.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2011.12.27. 12:55:38

@záporjózsi: Most modnjam, hogy "bezzeg az osztrákoknál még a kerítés is wienerwurstból van"? Amúgy útak terén messze elöttünk járnak, gondolok itt arra, hogy a hegyek közti istenhátamögötti falukba is autópálya minőségű utak mennek.

ulid 2011.12.27. 12:59:17

Hali!
Egy kis kiegészítés:
A Decibel skála logaritmikus. Hogy ez mit jelent? Idézek a wikipédiáról:
"Pszichológusok úgy tapasztalták, hogy a hangosság érzékelése közelítőleg logaritmikus – lásd a Weber-Fechner törvényt. Más szavakkal: azonos mértékű hangosságnövekedéshez többszörös hangnyomás-növekedés szükséges."
Tehát te megbüntetsz valakit, mert hangos a motorja, és pl 1 dB-lel lépte túl a határt. Jön egy másik fószer, akinek füllel hallhatóan kicsit hangosabb az autója, mint az előző, de nem jelentősen. Mérsz egyet dB mérővel, és 3-4-5-tel többet mutat a műszered, Te meg pislogsz, mint pocok a lisztben, meg a gazdája is, hogy miért kell neki 3-4-5x annyit fizetni, mint az előzőnek, pedig csak kicsit hangosabb. Szóval ez kb felejtős.
Másik: A motorok igen is legyenek hangosabbak az autóknál. Így sem figyelnek rájuk, lesodorják őket az útról stb., "nem láttam, hogy ott van" indokkal. Ha nem látják, akkor legalább hallják őket. Ha hallod, hogy valahol egy motor puffog melletted a forgalomban, Te is figyelmesebb leszel. Még akkor is ha per pillanat nem látod a tükreidben, tudni fogod, hogy valahol ott van, és figyelsz majd rájuk.
Részemről ennyi.

GGG77 2011.12.27. 12:59:43

@P12_dCi: "aki nem megy 1-el sem gyorsabban a megengedettnél"

Ezek valójában a megengedettel sem mennek. Ugyanis azt hiszik, hogy, amit az óra mutat az a valós.

Úgyhogy, kedves tötymörgő/trafitól rettegő/álmodozó autóstársak a 70-es táblánál nyugodtan állhat az az óra 80-85 között, autópályán simán mehet a 140-150. Sőt, még az M7 budaörsi szakaszon is, amikor a Tescoba mentek, lazán belefér a 110, óra szerint.
Persze, ha féltek, az más. De akkor jogsit kéretik a kukába dobni és vár titeket a BKV.

záporjózsi 2011.12.27. 13:00:15

@Pan Modry: 25. § (2), 36. § (1).
A 36. § (4) ezt módosítja, de nem helyezi hatályon kívül.

Tibi88 2011.12.27. 13:01:18

@záporjózsi:

És ezt miért nekem írod? :D Én az utolsó 50 méteren is megoldom a besorolást.
Állj ki a váci útra valami forgalmasabb időben és kezd el magyarázni ezt a bénáknak. Vagy a pesti alsó rakpartra, ahol a megszűnő sáv vége előtt 200 méterrel próbálja tartani valami gyökér a belső sáv tempóját, hogy senki ne előzze meg őket...

záporjózsi 2011.12.27. 13:03:28

@GGG77: Hivatalosan csak az órára szabad hagyatkozniuk, tehát akik az óra szerintivel mennek, azok csak akkor akadályoznak, ha nem tartanak jobbra. Ha nem tetszik az, hogy valaki szabályosan közlekedik, lehet átülni a BKV-ra.

@SomyTomy: Azért szerintem az sem egészséges, de az sem, ami itt vidéki úthálózat címen van - vagy próbál lenni...

balazs1021 2011.12.27. 13:04:35

Nagyon érdekesek voltak számomra az eddig látott kommentek, remekül ábrázolja az autósok véleményét a magyar közlekedés hiányosságairól, valamint a vezetők problémáiról. Személy szerint én még csak kezdő vagyok, (18 éves aki már 17 évesen megkapta a jogosítványát) ami első megítélésre sem jelent túl jót a rutinosabbak számára. Én vidéken élek és ritkán adatik meg nekem hogy vezethessek, ami miatt nehéz tapasztalatokat szerezni. Őszinte leszek, nem vagyok az a boyracer típus fiatal korom ellenére sem, mivel nekem nem ér annyit az egész, hogy elvegyék a jogsimat + nem szeretnék a közelebbről megismerkedni sem a védőkorlátokkal sem. hazudnék, ha azt mondanám, hogy hiányzik belőlem a virtus, ez így nem igaz, hanem "kezelni" tudom és inkább kiélem magam a kint a határba. Sajnos még sosem vezettem Budapesten, Debrecenben annál inkább, de a 2 város egyáltalán nem hasonlítható össze közlekedés szempontjából. Eddigi személyes tapasztalataim alapján a külföldi rendszámos autók elképesztően semmibe veszik a KRESZ-t és az autópályán is ők szoktak száguldozni leginkább. A megszűnő sávról csak annyit, hogy a gyorsabb haladás miatt lett kitalálva és beengedéskor az előzékenység megoldaná a problémát. A tilosban parkolók az más téma szerintem, az megérdemelne egy külön topic-ot. Mivel kissé hiszékenynek érződhet ez a hozzászólás, elnézést kérek miatta, még nem ért utol a sors és még él a bizalom valamennyire bennem. A piroson való áthajtást szigorúbban büntetném, habár ilyennel még nem találkoztam, nem is szeretnék. A legidegesítőbbek számomra a nyugdíjas vánszorgók voltak eddig, remélem ez változni fog majd.
Kínácsi vagyok a véleményetekre, ezért kérlek titeket szóljatok hozzá. Köszönöm

Tibi88 2011.12.27. 13:05:05

@ulid:

Ez baromság. Felhúzott ablaknál, zenét hallgatva (8asra tekerve, gyári zene, mélynyomóval, a max 34) rohadtul nem hallom meg a motort, max ha nincs rajta kipufogó. De hogy is hallanám. Megyünk 60al, ő jön 70el, és olyan baromi hangosnak kéne lennie?
...
Előbb veszem észre, mint hogy meghalljam.

záporjózsi 2011.12.27. 13:05:46

@Tibi88: A pesti rakpart klasszikus példa, a legegyszerűbb az lenne, ha a jobb oldali sáv menne tovább - persze ennek lehetnek káros mellékhatásai is...

kamionmentés · http://www.kamionmentes.hu/ 2011.12.27. 13:07:05

Akit / amit én úúúúúúútálok:
1. Ki akarok kanyarodni. Balról érkező nyomja és az utolsó pillanatban satu, index (vagy nem) és kis ívben jobbra bekanyarodik. Ezért elcsesztem újabb 2 percet. Ami nem sok, de nagyon sok kereszteződésen megyek át egy nap...
2. Akik szerint a 3 sávos autópályán TILOS a jobb szélsőt használni. Hihetetlen, hogy mindenki a középsőben nyomul...
3. Hátsó ködlámpa. Az OK, hogy felkapcsolja, de ha utolértem és tartósan haladok mögötte, a f*szért nem kapcsolja le?
4. A gyalogos, aki 0,1 m/s sebességgel halad át a zebrán és közben még fölényesen és bicskanyitogatóan rám is néz.
5. Aki azt hiszi, hogy a "vezetni tudás" egyenlő a "nem szabálytalankodás"-sal.
6. Aki nem áll be autópályán egy számára kényelmes, ÁLLANDÓ sebességre, hanem 90 - 150 km/h közt változtatja kb. 5 percenként a sebességét.
7. Leállósávban, buszsávban előrepofátlankodót.
8. Elakadásjelzős, "csakbeszaladokegypercre" surmókat.
9. Azokat a közlekedési rend megtervezőit, akik még a 21. században sem fogták fel, hogy a körforgalom egy kib*szott jó dolog. Képesek egy teljesen új, viszonylag pici kereszteződésbe 7-11 lámpát telepíteni, meg millió liter aszfaltfestéket felhasználni, egy kis körforgalom helyett.
10. és végül, úgy egyáltalán azokat a pöcsöket, akik a feltételek (szabályok, táblák, közlekedési rend, stb.) úgy alakítják, hogy szinte élhetetlen-járhatatlan legyen egy-egy nagyobb város és annak forgalmasabb pontjai.

SvenH. (törölt) 2011.12.27. 13:08:33

@Pan Modry: "Sima ugy, rad dudalok, jelezve hogy eszem agaban sincs hogy beengedjelek es megyek tovabb, ha ebbol kocc lesz, az bizony a te felelosseged lenne."

en a multkor meg ki is mentem a sajat savom legszeleig :)
hat hiaba no... fosnak ha mar koccanas lesz :))) pedig jo kis uj auto egyeduli vezetocske, nagyon siet, nalam meg az asszonka ott volt :)
pedig az auton a lokharito arra valo hogy egy koccanast elviseljen :)))

nyehehe 2011.12.27. 13:09:40

Ezt a dudálást meg leugatást, meg főleg "kiszáll és kioktat" (by Sipos Zoltán) dolgot sosem értettem. (persze csak BKV sofőrt, vagy opelastrás bácsikát szeretne nevelni, kopaszmercisnél csak nyel egyet)
Ez a típus ugyanolyan barom, egoista, kivagyi, stb... Javaslom magnézium pezsgőtabletta használatát. Amúgy meg ugatós kutya nem harap -ez szokott eszembe jutni ha ilyen veszekedőket látok.
Egyszer volt egy tökös gyerek, akit egy taxis meg akart nevelni (satufékkel) A srác később a pirosban a taxis mögé került, és szépen betolta a kereszteződésbe.
Hát így kell ezt. Szépen higgadtan és biztonságos körülmények között, fém a fém ellen lejátszani a meccset. Akinek van rá ideje/pénze -és nem sajnálja a kocsit-, csak az játsszon nevelősdit.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2011.12.27. 13:09:43

jóféle, egyet is értek a többséggel, eggyel viszont nem: a munkába járók tötymörgésével. mert én is ezt csinálom :) hidd el, Koncz János, h ha napi 1 liter üzemanyagot spórolsz, az igenis kihat a kasszára hó végén. egy hónapban az kb. 8 rugó. nem minden család teheti meg a mai világban, h azért dolgozik, h fenn tudja tartani a kocsit, amivel bejár. és ezt sztem te is tudod, meg azt is, h tömegközlekedéssel se nagyon lehet boldogulni. szóval inkább elindulok 10 perccel előbb. annyit megér. de 90-nél lassabban sose megyek, annyira nem tartom fel a forgalmat sztem.

záporjózsi 2011.12.27. 13:09:49

@kamionmentés: @9.: az a gáz, hogy egy szabályosan megépített körforgó arra a kereszteződésre ugyanannyiba vagy többe kerül, mint a jelzőlámpa. Feltéve hogy elfér.

GGG77 2011.12.27. 13:09:54

@záporjózsi: "Hivatalosan csak az órára szabad hagyatkozniuk, tehát akik az óra szerintivel mennek, azok csak akkor akadályoznak, ha nem tartanak jobbra."

Szerinted az ilyen típusúak milyen gyakorisággal szoktak jobbra tartani? Pl tegnap az az X5, aki a Bartókon tegnap, óra szerint 40-el ment végig a Bartókon a belsőben? Szerinted kihúzódott, amikor már rávillogtam?
Aki 70-es táblánál 50-60-al közlekedik az amellett, hogy szabályos, hülye is, akinek nem való a vezetés.

Pan Modry 2011.12.27. 13:11:09

@záporjózsi:

Szerintem ennek ellenere nem kell varosban nekem amiatt savot valtanom hogy barkit is elengedjek ha az gyorsabban megy.

Meg ez a gyorsasag is nehezen ertelmezheto, amint megerkezik mogem es kenytelen lassitani, maris nem gyorsabb, tehat a gyorsabbat elengedni dolog sem all fenn. :))

En csak nem ertem azt az egesz elengedni a gyorsabbat maniat, en soha nem huzom fel magam azon sem ha otopalyan egy regi lada miatt le kell lassitanom mondjuk szazra mikozben o kamionsort eloz. Lelassitok, kivarom, majd megelozom, csokolom...

Nincs még nicked 2011.12.27. 13:12:42

Szerintem inkább bontsuk föl az összes elfogyó sávot rögtön a kereszteződés után, nehogy véletlenül is rá tudjon menni valaki, és így esetleg kiürüljön az előző szakasz!
(És ilyen faszfejek 'írnak' autósrovatot, ó, anyám!!)

GGG77 2011.12.27. 13:13:54

@nyehehe: Erre csak annyit mondok, hogy ült már vissza miattam a kocsiba, nálam min. egy fejjel magasabb, 30 kilóval nehezebb úriember a pick upba...

joco2057 2011.12.27. 13:14:03

Karácsony Szenteste!

Mamáért megyek Pestre Velencéről.
M1-M7 bevezető 4 sáv, én kicsit gyorsan kb 110-el a belsőben.
Előttem a tötymörgő 90-nel bóklászik. Kis várakozás után jobbról előzés majd visszatérés mert voltak abban a sávban is.
Kedves úriember reflektort nyomja és elkezd jönni a seggembe:)
Ti mit tettetek volna?
Némi féklámpa villantás után hagytam a fenébe és elmentem az egér út felé. Emberünk nagyon besértődhetett mert utánam jött és a lámpánál kiszállva elkezdett ordítozni, hogy mit képzelek magamról és a halálba küldöm a családom:)
Én hasonló módon megkérdeztem tőle, hogy hallott e valaha a jobbra tartásról és a KRESZ-ről úgy egyáltalán? Valamint érdeklődtem arról, hogy nem e esetleg rendőr az úriember, hogy kioktat engem a megengedett sebességről.:)
Frankón bírom az ilyen önjelölt bírákat akik azt hiszik, hogy övék a világ és csak az a helyes amit ők tesznek!
És sajnos egyre több az ilyen köcsög.
Olyan a közlekedésünk mint a közéletünk:(

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.12.27. 13:14:06

Az a rohadék ködlámpa! Az tud vakítani. A rosszúl beszerelt xenon az semmi hozzá képest. Főleg mert álltalában erősebb égő van a ködlámpába mint a távolságiban. Ráadásúl felfelé világít. Különben is, mire vágnak fel? Inkább vezessen lámpa nélkűl, mert azzal biztos nem okoz retinasérülést.
:D

2011.12.27. 13:14:24

Én nyugodtan és biztonságosan vezettek (követési távolság betartása, jó előre indexelés és hasonlók), de nem lassabban mint az átlagos forgalom. Nem leszek ideges ha valaki ide-oda ugrál és gyorsan bejön elém és hasonlók, mert ha egy hülye miatt idegesítem magam akkor én is könnyebben balesetet szenvedek, inkább arra figyelek hogy ne legyen baj. A gyalogosokat pedig nagy tiszteletben tartom vagyis nem megyek el mellettük 10 centire a zebrán ahogy sokan teszik és inkább lassítok mint gyorsítok.

kockablogger 2011.12.27. 13:14:42

Az autópályán, belső sávból 140-nél kivillogós, nagy svunggal megelőzős, majd előzés után eléd 110zel beállós, ha meg akarod előzni, odalépős sz@rpalack kimaradt. És még sok más... De tetszik, remélem páran magukra ismertek.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.12.27. 13:15:25

@Bono92: Ha a külső sáv üres, ilyenkor az ember húzódjon le egyet. Lehetőség szerint már akkor, amikor üressé vált, de legkésőbb akkor, amikor valaki gyorsabb érkezik hátulról, és jelezné, hogy menne. Az, hogy gyorshajt-e, betartja-e a követési távolságot teljesen más kérdés (mert lehet, hogy nem is hajt gyorsan, csak mondjuk ő tényleg hetvennel közlekedik, míg én elbambultam, és csak 57,5 km/órával).
Ha lehúzódok, elengedem, akkor neki jó, mert mehet a dolgára. Nekem is jó, mert nem tartottam fel senkit, igyekeztem a jobbra tartási kötelezettségemnek eleget tenni, ráadásul nem alakult ki egy veszélyes helyzet, amikor jobbról előzgetnek, idegesek, öklöt ráznak, bosszút állnak, tudomisén.
Ha az ember megteheti, hogy ne zavarja és tartsa fel a másikat, akkor miért ne?

mallac 2011.12.27. 13:15:38

@balazs1021: Gyere fel egyszer Pestre és autózz egy napig a városban.Először esetleg hétvégén akkor nyugi van,aztán próbáld ki a hétköznapi csúcsot.Csak menjél cél nélkül fel s alá,amerre visz az út,jó iskola kezdő vezetőnek.

GGG77 2011.12.27. 13:16:17

@Pan Modry: Figyelj, azt én nem várom el, hogy az ezeréves Lada 150-re gyorsítson, amikor előzi a kamionsort. De azt igenis elvárom, hogy amint végzett vele menjen szépen vissza a külsőbe.

nyehehe 2011.12.27. 13:16:37

@záporjózsi: aki nem veszi észre, hogy mögötte sor áll, előtte meg távolodnak a korábban előzők, -és közben mutogatja a saját sebességmérőét- az szerintem autista. Vagy egyszerűen paraszt, aki leszarja, hogy útban van.

Tibi88 2011.12.27. 13:16:46

@GGG77:

Minek villogsz? Kikerülöd lendületből és kész.

@kamionmentés:

Nem 5 percenként, hanem percenként... pályán mindig 150ra beállított tempomattal megyek
Ilyenkor szokott lenni, hogy valaki megelőz, bejön elém és már lassít is, mert csak az előzéshez gyorsított... Belassul, megelőzöm, bemegyek elé. Utána megint leelőz... Múltkor ezt eljátszotta 5x egy csaj 10 km-en belül. Hatodszor nem próbálta meg, látszott hogy beállt mögém és felfogta, hogy én állandó tempót megyek.

ratrider02 2011.12.27. 13:17:13

Magamat a nyugodtabb, előzékenyebb sofőrök közé sorolom, egy kezemen meg tudnám számolni hányszor szóltam be valakinek, pedig 12 éve vezetek. Az autópályán 3 cm-re mögötted jövő gigaterepjárósoknak is meg van az ellenszere. Ugyan nem egzakt módon mérve, de saccra 60-40%ban nézek előre és figyelem a tükröt, miközben a megengedett sebességgel, ne adj Isten, 10-15 km/h-val lassabban haladok. Több száz méterről fel lehet mérni, hogy milyen sebességgel közelítenek meg, ilyenkor 2 dolgot lehet tenni. Ha lehetőség van, index, és kihúzódás, vagy egyszerűen gázadás, és mondjuk pár másodperc alatt leelőzöd a külső sávban poroszkálót és elé húzódsz vissza. A nagymercis parasztnak ideje sem lesz rád villogni, utána visszaveszed a régi a tempót és mindenki boldog. Próbáljátok ki, működik....

Pepejoe 2011.12.27. 13:17:25

Engem az idegesít a legjobban, ha valaki a belső sávban ugyanannyival halad (még ha szabályos sebességgel is) mint a mellette haladó a külsőben. Persze észreveszi, hogy vannak mögötte, (többen is) de nem húzódik le. Különösen akkor idegesít, ha a megengedett sebességet sem éri el a tempója.
Úgy érzem, hogy jogom van elvetetni a jogsimat, ha épp ahhoz van kedvem, és nem értem, hogy egy ilyen önkéntes rendőr miért akadályoz meg benne.

AzHofi 2011.12.27. 13:19:41

Bende Tibornak: a légnyomástól nem függ a sebességmérő által mutatott érték és a valós sebesség viszonya.

SvenH. (törölt) 2011.12.27. 13:20:16

@nyehehe: vagy csak egyszeruen meg akar halni...
az elozes az egy nagyon veszelyes muvelet, na most ha a delikvenst elozik az is...

záporjózsi 2011.12.27. 13:20:30

@GGG77: A Bartókon elvileg megfelelő óvatossággal jobbról elhaladhatsz mellette. Persze elhiszem, hogy a 40-nel a belsőben nézelődőről nem feltételezed, hogy nem fogy simán legyalulni mert nem nézett körül.

@Pan Modry: "Szerintem ennek ellenere nem kell varosban nekem amiatt savot valtanom hogy barkit is elengedjek ha az gyorsabban megy."
Valóban nem, mert nem mehetsz be, hiszen jobbra tartás van.

"Meg ez a gyorsasag is nehezen ertelmezheto, amint megerkezik mogem es kenytelen lassitani"
Tehát a mozgásában legalább zavartad, inkább akadályoztad.

"En csak nem ertem azt az egesz elengedni a gyorsabbat maniat, en soha nem huzom fel magam azon sem ha otopalyan egy regi lada miatt le kell lassitanom mondjuk szazra mikozben o kamionsort eloz. "
Remélem azért felfogod, hogy a kettő nem ugyanaz. A 100-zal haladó (mondjuk busz) szabályosan megy ki előzni. Elvileg 2 tgk. között akkora hely kell legyen, hogy egy másik jármű oda követési távolsággal együtt beférjen - ilyet se láttunk sokszor... Ez annyit jelent, hogy köteles jobbra tartani, tehát bemenni. Amíg bemegy, te már mellette leszel és előzöd, tehát egész gyorsan lezajlik az egész. Egyébként te is köteles vagy visszatérni a szélsőbe, ha arra az ottani forgalom lehetőséget ad.

GGG77 2011.12.27. 13:20:43

@Tibi88: "Kikerülöd lendületből és kész."
Alapból igen. De a Bartók külső sávja egy karácsonyi kora este rogyásig van vészvillogóval családot kirakó taxikkal, autókkal.

Pan Modry 2011.12.27. 13:22:15

@GGG77:

En nem nagyon tapasztaltam olyat hogy valaki benragadni a belsoben autopalyan, ha van is, szerintem izolalt jelenseg.

Sokkal gyakoribb az hogy a bunkaja elkezd villogni mikozben valaki eloz egy kamionsort hogy huzodjon le elole mert o menne... (Meg arra is volt pelda hogy valaki engem villogot le, pedig igencsak 130 felett eloztem es eppenseggel az autom se kicsi, el tudom kepzelni hogy az ilyen parasztok mit csinalhatnak egy szerencsetlen Suzuki-ssal ilyen helyzetben)

balazs1021 2011.12.27. 13:23:27

@mallac: Köszi a tanácsot, biztos vagyok benne hogy ott megtanulnék jópár dolgot, ha egyszer arra visz az utam majd kipróbálom.

ratrider02 2011.12.27. 13:23:49

Szintén az autópálya használathoz: rengetegen közlekednek ma már tempomattal, haladok a külsőben megy előttem az illető mondjuk 10km/h-val lassabban, utolér mondjuk egy teherautót, én már behúzódtam a belsőbe és előzném mindkettőt, erre a gyökér index ki és ugyanazzal a tempóval (tempomat) előzi a teherautót, engem lassításra kényszerítve. Mintha nem is lenne tükre, látnia kéne, hogy gyorsabban jöttem mögötte, de eszébe nem jut picit előzékenynek lennie. Ja és persze mögöttem látóhatárig senki, tehát még csak nem is egy sort kéne bevárnia.... Rengeteg töketlen barom van az autópályákon, hangsúlyozom, az átlagsebességétől függetlenül!!!!!

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2011.12.27. 13:23:59

még vmi amúgy, ami még a témához kapcsolódik sztem: én egy csomószor megteszem, de nagyon ritkán kapom vissza azt, hogy legalább 2 sávos úton (autópályán v autóúton) ha alig van forgalom, vagy csak szimplán kevés az autó, és a gyorsítósávból szeretnének besorolni, én bemegyek a belső sávba, és zavartalanul ki tud jönni az útra. ha látom, h gyorsabb vagyok v vmi. ezt visszafelé nagyon keveset kapom.

Bono92 2011.12.27. 13:26:53

@P12_dCi: jéé, magadra ismertél? :D vagy tán Te lennèl az az Audis? :D őszintén kívánom, hogy a legközelebbi villanyoszlopra fel legyen csavarodva az autód, Téged meg darabokban vegyenek ki! :) Sajnos ezzel a hozzászólásoddal nem csak a saját szegénységi bizonyítványodat állítottad elő, hanem arról is tanusítványt tettél, hogy milyen "kultúr" ember vagy, csak úgy fröcsög belőled a rosszindulat! Remélem a családod is elfordult Tőled! :) ha ezek után még Neked fog feljebb állni, és nem érted, hogy miért is szóltam vissza Neked, akkor gondolkozz el, hogy mit is írtál nekem! :) lesuttyókázni....
Másfelől városban nincs jobbratartás, és az Audis nem 80-nal érkezett mögém, hanem minimum 130-cal, és már messziről villogott. Én nem oktattam ki senkit, én mentem a saját temppómban, városban meg nem fogok senkit elenegedni, azért mert gyorsabb, mert nincsen ilyen szabály! :D ha ez a szitu autópályán történt volna, akkor szó nélkül elengedtem volna! De érdekes! Még a bunkóparasztnak ad igazat!
@GGG77: nem kell kioktatni, nekem is van saját GPS-em, használva is van, 2 km/h-val tér el az autó mérője, mint a GPS-é! :)

szapcsika (törölt) 2011.12.27. 13:27:21

Akkor azon a bende féle C4-en rossz gumiméret volt, mert (több C4-et is megmérve) 3 km/h + volt a GPS-hez képesti sebesség.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.12.27. 13:27:57

@nyehehe: Gondolod, a lomis kisteher mellett rozzant nyugdíjasok álltak?:))
Néha bizony lehet, hogy van értelme pár higgadt szóval elmagyarázni, miért is nem jó, amit csinálnak. Csak általában erre ordítás és mennypicsábázás a válasz. Tudom, mert kérdeztem én már meg műkörmös cicákat a Yarisban, miért is kellett kidobni a mekis zacskót az ablakon. Olyan cifrán káromkodva küldött el az egyik, hogy jobb, kreatív napjaimon sem tudnám így utána csinálni. Neki állt feljebb, pedig ugye nem kérdés, hogy ki volt a tahó.

záporjózsi 2011.12.27. 13:27:58

@Pepejoe: Jobban éreznéd magad ha jobbra indexelve haladna párhuzamosan a szomszéd sávval?

ratrider02 2011.12.27. 13:28:29

Kanyarodási szabály? Sokan mintha nem is hallottak volna róla, ami nem gond, ha nem két sáv kanyarodik. De a barom megkezdi a belső sávban a kanyarodást, és a külsőben fejezi be, mindezt persze úgy, hogy legtöbbször még irányjelzés sincs. Te meg satuzz, nehogy beléd oldalazzon, mert persze a tükröt nem ismeri, vagy mert holttérben autózol. Pedig a pirosnál még ott álltál mellette, jól láthatóan ugyanabba az irányba indexelve....

Pepejoe 2011.12.27. 13:28:29

@Bono92:
Te max. 2-3 éve vezetsz, ugye? Kaland minden ilyen eset. ;) Majd párszor belevernek a bucidba és akkor eszedbe jut az a pár mondat, amit az oktatód és még mások is elmondtak már remélhetőleg.
Pl. azt, hogy nem vagy rendőr és nem döntheted el, ki mennyivel és merre megy. Továbbá: jobbra tarts.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.12.27. 13:28:43

Göbölyös,
tegyünk má' különbséget a kanyarodósávon előreavászkodás és a sávelfogyás között. Ha ez megvan, akkor meg az utóbbinál használjuk biza addig, amíg tart mindkét sávot, oszt' zippzár. Nem csak, hogy szabályos, de ojrópéer kultúrákban természetes, elvárt viselkedésforma. Tököm teli a sok idiótával, aki ismervén az utat beáll 100 méterekkel előbb a nemelfogyóba (jellemző út- és viselkedésforma kültelki szimpla körforgalmakba torkolló kétsávosok tájékán), és - akár a Kresz-re és egyéb emberi viszonyt szabályozó írott-íratlanra nagyívben szarva - azon éli ki a frusztrációit, hogy azokat szivatja, akik értelmesen használják a közutat. Ellenben a kanyarodón lopakodókat meg ne engedjük bé, oszt' szintén annyi.

Bende
Az a szabvány, hogy az órának csalnia köll, lefelé, ofkorsz, csakis lefelé, méghozzá a teljes méréstartományán bévül valami tól-ig (tán 4-7) százalékkal. Ha végiggondoljuk, okos szabvány ez.

Ami leginkább aggasztó, hogy ti autósújságírtok. Ezzel a felkészültséggel lehetne ez szabás-varrás magazin is...

Pan Modry 2011.12.27. 13:29:29

@záporjózsi:

De eppenhogy szerintem varosban nincs jobbra tartas. Ha hirtelen elkezdenenek az embereka Hungaria koruton jobbra tartani az maga lenne a totalis kaosz.

"Elvileg 2 tgk. között akkora hely kell legyen, hogy egy másik jármű oda követési távolsággal együtt beférjen - ilyet se láttunk sokszor... Ez annyit jelent, hogy köteles jobbra tartani, tehát bemenni."
Elvileg kene gyakorlatilag meg nincs. Az pedig hogy valaki eloz es ekozben mas ot gyorsabban elozne, amiatt neki nem kell a sajat sebesseget visszafognia es besorolni ket meg lassubb jarmu koze az nonszenz. A jobbra tartas nem errol szol.

Pepejoe 2011.12.27. 13:30:31

@záporjózsi:
Természetesen nem, de annak sem, ha a föld helyet cserélne az éggel.
(Mire gondolsz pontosan...?)

asdf 2011.12.27. 13:30:56

- nem indexelo
- eloszor fekez, aztan indexel
- vegigmegy, mikozben tudja jol, hogy kanyarodosav jon (pl. Fiumei) /nem arra megy majd (m3 felhajto a hullamvasut mellett)
-gyokketovel indul, hatkilometeres kovetesi tavolsaggal az elotte menotol egy koztudottan rovidlampas keresztezodesben, ahol raadasul amugyis mindig bazinagy sor van (pl: dozsarol dembinszky-re, Varosligeti fasorra balra kanyarodok)
- valamelyik lampaja nem vilagit (=minden tizedik auto)
- keresztezodesbe beragad
- ennek non plus ultraja, amikor latom, hogy nem ferek at, nem megyek be a keresztezodesbe, mogulem meg villog meg dudal, hogy mennyemazodalampa

Nincs még nicked 2011.12.27. 13:31:03

@Pan Modry: 'a bottleneck-nel a zipzar el kellene hogy mukodjon ami pedig azt jelenti hogy mindegyik auto megall majd ujraindul'
Egyáltalán NEM jelenti azt, hogy mindenkinek meg kellene állnia.

ratrider02 2011.12.27. 13:31:12

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg:
Igen, ez is jellemző. Igyekszem én is mindig behúzódni....

Pan Modry 2011.12.27. 13:31:43

@Pepejoe:

Na, te sem ismered a jobbra tarts szabaly lenyeget, tajparaszt, kar hogy az anyad nem vert be a te buksidba a viselkedes szabalyait, lehet o sem ismerte :((

Tibi88 2011.12.27. 13:32:17

@Pepejoe:

Múltkor egy robogós ment a szentmihályi úton a belsőben 45el, külsőben meg egy lomtalanító transporter (szintén 45)
Beértem mögéjük, robogó sáv közepén, megyek mögé, hátha elenged. Semmi... Megyek indiánok mögé, hátha gyorsítanak. Semmi... Kocsi alá vettem a szaggatottat, hátha észrevesz valamelyik és gyorsít. Semmi...
Meguntam, megelőztem a robogót a záróvonalon szemből amikor nem jött senki.
Nem mellékesen 60ra van kitáblázva ez a rész, és a következő lámpát akkor éred el még zöldnél, ha óra szerint 80al mész (nálam ez 72)

Bármitvezető 2011.12.27. 13:32:40

95%-ban Budapesten vezetek.
Nem bírálok senkit, mert biztos van olyan, hogy elbambulok és akkor fa**kodok mások "örömére", olyan módon én is elküldeném magamat melegebb éghajlatra.
DE.
Dec.24. 12.00. M1-M7 kivezető.
Az Egér úttól az elágazásig a két belső sáv szépen libasorba 80-as átlaggal. A külső sávban akkora forgalom volt, hogy ott még akár fát is ültethettél volna. Ezt megszervezni sem lehetett volna jobban.
A másik...
Ha az ótópályán baleset van, a kocsisor végén az adott sávban már állóra fékeztem ésszel!! az autót, mellettem kb 110 km/h val még valaki igen igyekszik az előtte lévő 50m-t maximálisan kihasználni.De bosszankodhat utána mert még lesz vagy 50mm a két lökhárító között, mert elhamarkodta a vészfékezést. Egyébként azt mondják az okosok, hogy a vörösen izzás nagyon jót tesz a féktárcsának.

levitol 2011.12.27. 13:33:11

@3 gb: Időben kéne sávot váltani...
Nem pedig erőfölénnyel faszt verni...

záporjózsi 2011.12.27. 13:35:26

@Pan Modry: Pl. többször, naggggyon intenzíven rávillantanak?

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg: Akkor rossz helyeken jársz, ezt elég sokszor látom, sajnos a lényegesen gyorshajtók 160+ miatt nem veszélytelen a művelet, de mint tudjuk, a tükör nem csak sminkelésre való...

@Bono92: "őszintén kívánom, hogy a legközelebbi villanyoszlopra fel legyen csavarodva az autód, Téged meg darabokban vegyenek ki! :) Sajnos ezzel a hozzászólásoddal nem csak a saját szegénységi bizonyítványodat állítottad el"
Inkább kívánj neki valami szépet. Mondjuk boldog új évet. Neked ugyanannyiba kerül, vissza nem anyázhat és szépen mosolyoghatsz is, miközben látod, hogy felforr az agyvize. :) Hagy menjen, ha előtted van, nem jön beléd hátulról.

ratrider02 2011.12.27. 13:36:25

Van egy olyan érzésem, hogy akik itt a sztorizgatás közepette is egymásnak estek, és anyázzák egymást, hasonlóan viselkednek az utakon is. Ragyogóan le lehet szűrni a kommentelők közül, ki az agresszív kismókus, akármit állít is magáról :)

Pan Modry 2011.12.27. 13:37:46

@Pepejoe:

Nem teged akadalyoz megy, annyira fontos nem vagy, egyszeruen szarik rad...

Amikor autopalyan 160-al elozok, de valaki elkezd mogottem villogni, nem azert nem huzodok le mert onketnes rendor lennek, egyszeruen ha nekem idoveszteseg egy lehuzodas akkor nem teszem meg, az meg hogy mas ideges mogottem, leszarom.

Pepejoe 2011.12.27. 13:37:58

@Pan Modry:
Nem lenne káosz, csak tovább kéne olvasni és alkalmazni. A Hungárián természetesen lehet bármelyik sávban haladni folyamatosan DE NEM KÖTELEZÓ. Tehát: miért jó az, hogy fel van tartva más autós, amikor te ugyanazzal a tempóval akár 1-2 sávval kijjebb is mehetsz?
Jószándék.

Nincs még nicked 2011.12.27. 13:38:22

"kölcsön kell kérni a szomszéd, anyuka, gyerek, unoka GPS készülékét, és meg kell MÉRNI, hogy a GPS szerinti 50-90-100-130 az az ő óráján mennyi."
Nem kell kölcsönkérni semmit. Elég egy csendes útszakasz, két (-három) km-jelzés meg egy karóra.

@záporjózsi:
'A városban is van jobbra tartási kötelezettség, csak vannak alóla kivételek. '
Igaz. Tehát összességében: szgk-val, városban NINCS jobbratartási kötelezettség. AKi tehát nem megy a megengedettnél *lényegesen* lassabban, annak nem kell elengednie senkit sehova.

Bono92 2011.12.27. 13:38:27

@Pepejoe: ezt én is mondhatnám Neked, hogy ne oktass ki senkit! :) ráadásul én nem döntöttem el, hogy ki mennyivel menjen, ha vki gyorsabb nálam, előzzön meg (ráhúzás nélkül) , ha többsávos út VÁROSBAN! Városban nincsen jobbra tartás! Akkor most én is villogjak mindenkire, aki lassabb nálam? :D

levitol 2011.12.27. 13:38:53

@Pan Modry: Az ilyeneket nem szoktam. Meg van a helye, módja..

átaludtammindent 2011.12.27. 13:39:45

Ami viszonylag új jelenség (1-2 éve tapasztalom):
megy előtted lakott területen kívül 70-80-nal (óra szerint), kevés az előzési lehetőség, de mikor megelőzöd, rád gyorsít (nehogy má!). Aztán ha elé kerültél, visszaállsz óra szerint 100-ra, és lemarad. Kiváncsi lennék, miért???

Pepejoe 2011.12.27. 13:43:40

@Pan Modry: Bocsánat, fogalombeli zavarod van. A 160 nyilván nem zavar, ennél a tempónál ha beérsz engem, én fogok lehúzódni, mert nekem sosem lehet olyan fontos dolgom (ezek szerint neked van) hogy időveszteségnek számítson, amikor lehúzódok miattad. Ráadásul jó szándék is van bennem.
Meg aztán engem idegesít, ha másokat idegesítek, szóval próbálom feloldani a helyzetet azzal, hogy lehúzódok vagy bármi. Első a veszély elhárítása, hiszen nem akarok balesetbe csöppenni miattad azzal, hogy feltartalak, stb. Szeretnék odaérni, ahova induljak, mert nekem fontos. Ha ennek ellenére ha mégis megtörténne a baj, akkor persze ráülnék a fejedre, amíg ki nem érnek az illetékesek, remélem megérted.

Pan Modry 2011.12.27. 13:44:54

@Pepejoe:

Mert ha en 70-nel megyek, eppen abba a savban amiben vagyok az nekem jo es kenyelmes, az pedig hogy valaki nalam gyorsabban akar menni, felolem megteheti, de en azert savot nem valtok.
Figyelem, nincs jobbra tartasi kotelezettseg, es igazabol leszarom ha valaki gyorsabban akar menni, egyszeruen nem az en problemam.

záporjózsi 2011.12.27. 13:45:14

@Pepejoe: Pl. arra, hogy a másikat előzte a saját tempójában, de az az előzést tiltott módon akadályozva gyorsított és nem engedi vissza. Ezt egy index egész jól tudja jelezni. Volt már párszor olyan, hogy messze volt valami autó, gondoltam a sebességkülönbségből, hogy mire mögém ér, visszatérek, erre a külsőben rágyorsít, vagy egyszerűen csak a domborzat változott, én meg képes vagyok a sebességet tartani...

@Tibi88: Ez melyik rész?

@Pan Modry: A Hungárián pl. a Kőbányainál már jelentősen megnő a belsőben állók között a román rendszámúak aránya, mert az M5 felé mennének. Kisztihand, én meg az Üllői felé ha lehetne... Ott is van értelme a jobbratartásnak.
Szerintem egyszer olvasd el a KRESZ-t. A tgk követési szabályától kezdve az, hogy kötelező előzés után visszatérni szépen le van írva. Képzeld el, amíg szabadott a nagyoknak előzni a kétsávos pályán még villantottam is, hogy menjen csak, mert kb. a gázról a lábamat kellett levennem, vesztettem 1 percet, az a szerencsétlen fuvaros meg mehetett a dolgára. Nem a lassan előzőkkel van a bajom, hanem azzal, ha nem tér vissza amint módja van rá. Igen, lehet, hogy 2 kamion között marad. Sajnálom, van ilyen. 90-nel (ami ugye 80) is oda lehet érni.

Bende Tibor 2011.12.27. 13:45:44

@Dr. Zerge: es mi indokolja a 10% os vagy nagyobb elterest? Es a baj legtobbszor ebbol van. Ulj be masok melle egy gpsszel, es nezd meg, mennyivel mennek. Tipikus pelda az m1m7kivezeto. Ora szerint kilencvennel menok tartanak fel a belso savban mindenkit. Mert a traffitol fosik. Ezert nyolcvannal megy.

A megboldogult camyval en magam tobbszor villogtam az asszonyra, amikor ora szerint zazzal tolta, ami a valosagban 88. 112 kellett, h 100 legyen. Aztan megtanulta.

Pepejoe 2011.12.27. 13:47:21

@Bono92: Nem oktatlak ki, ez egy kérdés volt, de jó fej vagy azért. :)

Pan Modry 2011.12.27. 13:47:23

@Pan Modry:

csak az elozmenyekrol:

A hungaria korutrul volt szo, ahol 70 asszem a sebesseghatar es nincs jobbra tartasi kotelezettseg

Tibi88 2011.12.27. 13:48:09

@átaludtammindent:

Nyáron ezt jópárszor átéltem :D
Balaton felvidék, 70es tempót tartottak lakott területen kívül-belül...
Én lakotton kívül természetesen előztem, kb minden 3. előzésnél ráment az előtte lévő seggére, hogy nehogy beférjek. De jót röhögtem, mert a cél nekem az 5-6al előtte lévő hely volt.
Amikor meg lakott területre mentünk, volt olyan aki visszaelőzött, mert lelassítottam 60ra... Utána meg előzhettem meg megint, mert a 70et nem volt hajlandó túllépni ott ahol max a madarak élnek.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2011.12.27. 13:48:11

@átaludtammindent: ez tényleg igaz, nagyon idegesítő, utolérem, megyek nála 10-zel többel, megelőzöm, de csak nem akar lemaradni. pedig az előbb említettem, h 90-nel járok. aztán belehúzok, 100. tag még mögöttem 60 m-re mindig. 110. krrva élet, haggyámá. és beér a következő településen.
Szerintem ez azért van, mert elbambulnak, és nem veszik észre, h már 90-nel se mennek. megelőzöd őket, és akkor kapcsolnak, h milyen lassan mentek.

záporjózsi 2011.12.27. 13:49:18

@Nincs még nicked: Ettől még a főszabály az, hogy jobbra kell tartani. Hihetetlen tud lenni az, amikor egy széles úton, jobbra lehúzódva haladok, mögöttem tipródik a hülye, de nem mer megelőzni, mert nincs felfestve másik sáv. Persze 50-nel megyek és ez halálos bűn, de mit tegyek, nekem ezt mondták. :)

GGG77 2011.12.27. 13:49:45

@Pan Modry: Pont fordítottak a tapasztalataim. A belsőben 100-110-el beragadás sokkal gyakoribb, mint a villogás. Idén volt 15 éves a jogsim, talán ha kétszer villogtak rám a belsőben, pedig nem sok száz lovas autókkal jártam, járok. Csak nem rántom ki senki elé az autót, valamint elengedem a gyorsabbat, amint lehet. Ennyi.

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.12.27. 13:49:52

@m.o.p.:
Egyszer én is megcsináltam. Mentségemre szóljon, hogy 20 perc után az első lehetőség volt kikerűlni a leányzót, aki a szó szoros értelmében 30-al ment végig a városon. Később kiderűlt hogy nincs is jogsija a csajnak. A lányom ismeri.
Érdekes hogy amíg otthon éltem, én is sokat mérgelődtem. Most már a töredékét idegesítenek a balfékek. Pedig itt is van elég belőlük. Sokkal toleránsabb lettem. Magyarországon nagyságrendekkel többen használják az irányjelzőt mint itt, kevesebb a tötyörgő, dinamikusabb a közlekedés. Viszont otthon a tolerancia ismeretlen fogalom sokak számára.

Pan Modry 2011.12.27. 13:49:55

@Tibi88:
na ez engem is fel tud baszni rendesen

Pepejoe 2011.12.27. 13:50:18

@Pan Modry:
Persze-persze én értem, amit mondasz. De mi az oka annak, hogy nem teszi meg az ember ezt a segítséget, ha amúgy megteheti?
Meg az elöbbi tajparasztozás...most akkor hogy beszélgetünk egymással? Lazíts, azért nem vérre megy, ez csak egy eszmecsere. Nem kell személyeskedni. :)

2011.12.27. 13:51:00

Egyébként a piroson áthajtásra ne akarjatok nagy büntetést, mert az csak arra jó hogy lehúzzák az embereket. Sok lámpa 1-2 másodperc alatt átvált sárgáról pirosra, képtelenség ilyenkor megállni ha a lámpához közel van az ember. Vagy ha meg is lehet állni akkor az ember a lámpa alatt fog megállni vagy a zebrán, vagy a mögötte lévő bele fog rohanni.

Tibi88 2011.12.27. 13:51:59

@záporjózsi:

M3 alatt ha átjössz a polus felől, után 150 méterrel kb két lámpa van. Első megfog, aztán mindegy milyen sebességgel indulsz, a következő zöldre vált 30 méter múlva. Utána 1,5 kmel az OMV kútnál ami van, na azt kell 80al elérni.... Ha lassú vagy akkor csak a jobbra zöldet éred el, egyenesen már piros.

Operator 2011.12.27. 13:52:00

Ahogy olvastam a gondolataitokat, az jutott eszembe, hogy bizony az autós/motoros stb. közlekedés sokkal több, mint a szabályok betartásával történő gépjárművezetés. Mert van az írott szabályokon felül, azoknak nem ellentmondva egy olyan morál, vagy "hívjuk akárhogy" íratlan szabályrendszer, amit idővel illene elsajátítania mindenkinek. Ahogy sokan írtátok már:
- nincs előírva sehol, de ha utolér egy másik autó a ködben, lekapcsolom a ködzárófényt, hogy ne vakítsam el
- nincs előírva sehol, de ha sötétben 60 Km/h-val poroszkálok s így nincs szükségem a távolsági fényszóró használatára, ha utolér egy másik autó, csak felkapcsolom a refit, hisz' ő miattam nem tudja kapcsolni a sajátját, had lássa, mikor előzhet, mikor nem
- nincs előírva sehol, de nem állok be 50 Km/h-val egy másik 50 Km/h-val haladó autó mellé párhuzamos közlekedés esetén, s ezzel nem alakítok ki egy "blokádot" még akkor sem, ha a megengedett maximummal haladunk.
- hiába megyek 130 Km/h-val autópályán, nem vágódok ki a belső sávba, ezzel hirtelen fékezésre késztetve az ott haladót még akkor sem, ha tudom, szabályosan nem jöhetne gyorsabban nálam.

Szóval összességében, amit nem szeretek: Ha valaki a szabályokat maximálisan betartva követ el udvariatlan, - mondjuk ki - bunkó dolgokat, miközben a közlekedés Grál lovagjának próbál tűnni, hangsúlyozva, hogy nem hágott át egy írott szabályt sem.
De azt is tegyük gyorsan hozzá, hogy úgy érzem, a többség még mindig normális.

GGG77 2011.12.27. 13:52:11

@Bende Tibor: Nekem is eltartott egy ideig, amíg megértette, hogy nálam miért áll a mutató a 110-120 között, amikor az Auchanba vagy az Ikeaba megyünk. :)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.12.27. 13:52:57

@Bende Tibor: Nyilván az, hogy a júzer hülye, ez nem vitás. Ettől még az márpedig úgy jó, és csak úgy, hogy az óra mindig, viszonylag konstans 5-kal kevesebbet mutat. Konkrétan meg a citroenes sztorid valahol sérült, 16-ttal egészen egyszerűen nem mutathatott kevesebbet a valóságosnál. (El ne kezdd megdumálni, hogy de te láttad, és szemed mint a sasé! Ez ügyben nem nyitok vitát, a tények makacs dolgok: valamit nem sikerült pontosan detektálnod abban a helyzetben.)

Mások motoros babakocsijába meg gps-szel üljön aki ráér. Cammogókat megelőzzük vagy letoljuk - persze szigorúan az aktuálisan megengedett sebesség 110%-án bévül maradva.

Pan Modry 2011.12.27. 13:54:13

@GGG77:

Lehet azert mert nalad az amint lehet hamarabb van mint nekem. En csak akkor engedem ela gyorsabbat ha amugy is visszamennek a lassubb savba.

Ugyanakkor ha valaki akar 100-zal eloz masokat es bemegy a belsobe, akkor kivarom, soha nem villogok.

En viszont tenyleg nagyon ritkan tapasztaltam hogy valaki bennragadna a gyors savban mikozben visszamehetne a lassuba. (Lehet azert mert nem jarok az m7-en balatonra?)

Pepejoe 2011.12.27. 13:55:59

@záporjózsi:
Igen, ebben természetesen maximálisan igazad van.
Én sem arra gondolok, hogy mögéd érnek és azonnal, 1 mp.-en belül nyomja a dudát, letol meg hasonlók és még igaza is lenne. Az bunkóság, jogsi el, stb. O.k.
De mondjuk a kihalt gyorsforgalmi, egymás mellett ketten + én egyedül mögötte 5 perce, erre utalok.

záporjózsi 2011.12.27. 13:56:51

@Barát Csaba: Kérném felsorolni a 3 s alatti átmeneti jelzéses kereszteződéseket. Eddig még nem sikerült senkinek, de szívesen veszem a próbálkozásokat.

@Tibi88: FYKI: az a szakasz 50-es a felüljárótól az ÖMV kútig. Ki is van táblázva az áthúzott 60 és az 50. A jelzőlámpákhoz meg a sebességkorlátozás és a forgalom ritmusa szerint kell alkalmazkodni.

Pan Modry 2011.12.27. 13:57:31

@Pepejoe:
amiatt bocs, csak nagyon kioktato voltal...

egyebkent talan azert nem, mert amikor megyek haza a munkabol vagy valahova, egyszeruen beallok a szamomra idealis savba a varosban, akkor valtok savot ha az elonyomre szolgal, es nem is nezem ha valaki nalam gyorsabban akarna menni (en viszont nem megyek lassabban a megengedettnel by gps), altalaban megengedett es a megengedett + 10km/h savban megyek.

lehet hogy akar nezhetnem, de annyira nem erdekel, ha valaki jon megkulonboztetovel arra felfigyelek es lehuzodok de egyebkent nem.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2011.12.27. 13:59:20

@Dr. Zerge: haggyadmá! Ez az ember akkor is hazudik, ha kérdez.

Tibi88 2011.12.27. 13:59:56

@záporjózsi:

Nézd meg norcon ha gondolod, minden lámpánál ki van téve a 60as.

záporjózsi 2011.12.27. 14:00:08

@Pepejoe: Hagyd élni, nincs is szebb, mint a boldog együgyűség. Egyébként is ilyenkor kisebb lesz a fogyasztás, a zaj, jobban lehet telefonálni. :)

záporjózsi 2011.12.27. 14:01:42

@Tibi88: A Norc túl régi, pár hónapja csinálták meg az utat. Valószínűleg a többi is 50-es lesz, ha felújítják, mert a 60-as előírásoknak már nem felelnek meg.

Bende Tibor 2011.12.27. 14:02:11

@Dr. Zerge: Ugye nem bantodnal meg, ha kimoderalnalak?

Miert ne mutathatott volna ekkora elterest? Mondjuk kettovel kisebb teli gumi volt az akcios, vagy ez maradt meg az eladott xantiarol, a felnimeret stimmelt, feltette. Az eredmeny meg fent olvashato. Az en bmwnen, a vetelkor a 195/70 helyett 185/65 volt. Ennyi is eleg, hogy csaljon tizenx szazalekot.

Tibi88 2011.12.27. 14:03:51

@záporjózsi:

Veres Péter úton a Nagyiccei megálló után van egy balra kanyarodó sáv, át a héven. 4 autónál több csak akkor fér át ha mindenki 1 méteres követési távot tart. Ha itt bent ragadsz még lehet hévet is kell várnod ami 5 perc plusz várakozás...

SvenH. (törölt) 2011.12.27. 14:04:41

@Tibi88: szerintem azt a regi foti utnal levo lampat sose lehet elerni...
azert csak 60as ott a tabla nem? es akkor hajtanad 80al?
es csodalkozol hogy masok kenyelmesen akarjak elerni?
tudod pl. az ottlako aki eppen elinditotta az autojat attol elvarnad hogy a hideg motorjat eroltesse meg, hogy az atutazo aki spur kimenni az M0ra annak kedvezzen? raadasul egy lenge + 33%os sebessegtullepessel?

raadasul azon a szakaszon vannak olyanok hogy BALRA kanyarodnak...
tudom meg kell tiltani az ottlakoknak az autozast...

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.12.27. 14:05:57

@Pan Modry: Ha jól értem, te azért nem húzódsz lejjebb egy sávot, mert a mögötted, esetleg nálad gyorsabban érkezőket leszarod. Az a fontos hogy NEKED ne legyen időveszteséged.
Engem nem érdekel, van-e jobbra tartási kötelezettségem a városon belül, vagy sem. Ha valaki nálam gyorsabban jön mögöttem, azt lehetőség szerint lehúzódással segítem, de leginkább már korábban egyel lejjebb húzódom. Szerencsére lehet tekergetni a kormányt a kocsimban, meg az index is működik benne, így semmi nem akadályoz gy szabályszerű sávváltásban.
És nem szarom le a mögöttem jövőt, mert én sem szeretném, ha engem más szarna le.

joco2057 2011.12.27. 14:06:17

@Pan Modry:

A jobbra tartási kötelezettség meg smafu:))
Jellemző!

Tibi88 2011.12.27. 14:07:16

@Bende Tibor:

Nekem gyári méretekkel 10% a hiba mindig. A 195/65 15 télivel, meg a 215/45 R17 nyárival is.

@záporjózsi:

Tudom hogy mikor csinálták meg az utat, hetente 8x legalább járok arra, azért mennek fejből a lámpák is.
Megnézem legközelebb kint van e a tábla, lehet elkerülte a figyelmem. De az hogy nem felel meg a 60nak olyan szempontból hülyeség, hogy eddig a rossz úton nem volt gáz a 60, most meg a jón sok az 50? :D

záporjózsi 2011.12.27. 14:12:34

@Tibi88: Nem az út, a szabályok változtak meg, a felújítás csak az új előírások szerint engedélyezhető.
Az egyenes utcai balkanyar tényleg érdekes, de ahelyett szerencsére vannak alternatív útvonalak is. Az 5 perc pedig nem a HÉV, hanem a jelzőlámpa miatt van.

Tibi88 2011.12.27. 14:13:17

@SvenH.:

Itt több dolog is felmerül, amit eddig nem érintettünk:
-a 80 nekem 72, tehát 20%os sebességtúllépés
-a régi fótira én lekanyarodom, csak utálom hogy amikor a belsőben van 1 autó akkor a mögötte jövő kimegy a külsőbe, hogy elsőnek indulhasson a lámpától (evvel feltartva átlag 10 autót, mert jobbra meg zöld jelzés van)
-ha palotáról megyek újpestre akkor nem fogom használni az M0-t... sőt ha a 16. kerületbe megyek akkor sem, mert a 12,5 km amit a két kerületen át megteszek 25 lenne, és mindkét esetben 20 perc a menetidő...
-aki pedig balra kanyarodik azt általában ki szoktam kerülni, nem tudom te hogy vagy vele

Rocko- 2011.12.27. 14:16:48

Sipos Zoli véleménye áll hozzám legközelebb. bár én kerülem a konfrontálódást. én csak szimplán átkozom el a többieket.
játszottak még: Winkler, omm, Bende eleje, Rézmányi, PT, Koncz Jani.

asdf 2011.12.27. 14:17:28

@Dr. Zerge: Mar miert ne mutathatott volna ennyivel kevesebbet? Ha a juzer nem az eloirt gumikat rakta a gepre, maris mutathat ekkora baromsagot az oraja.

Pan Modry 2011.12.27. 14:18:54

@streetsta:

de neki fontos hogy gyorsabban menjen, nem neked. Ha valaki szaguldozni akar az az o dolga, nem vagyok rendor hogy direkt kibasszak vele. Csak egyszeruen nem erdekel, emiatt nem fogok gyakrabban a tukorra nezni, es a kormanyt sem fogom tekergetni hogy kiterjek elole. Ha valaki siet vagy csak egyszeruen gyorsan akar menni, az nem az en problemam.

SvenH. (törölt) 2011.12.27. 14:20:23

@Tibi88: hat igy okes, a 72 az belefer...
de el nem tudom kepzelni hogy azt a lampat el lehet erni... lehet te 0 forgalomnal az elozo lampanal rafutassal probalod ezt elerni, habar a megelozo lampa ami az M3rol lekanyarodokat engedi el, na ott nehanyszor elegge pirosban is jonnek am a delikvensek :))
balra kanyarodnak es kint meg megall a busz, szoval elegge kicsi forgalomnal szoktad te azt csak elerni

Pan Modry 2011.12.27. 14:21:08

@joco2057:

a varosban nincs jobbra tartasi kotelezettseg. Jol is nezne ki ha felpercenkent savot kene valtogatni a varosban csak mert valaki gyorsabban akar menni mint a megengedett.

Mint ahogy en nem onkentes rendorkodom a gyorshajtok felett, mas te tegye a velt (de nem valos) jobbra tartasi kotelezettseg miatt.

Pepejoe 2011.12.27. 14:21:41

@Pan Modry:
Ok-ok, ha van más lehetősége a sietőnek, hogy engem kikerüljön, én sem nézelődök annyira. Persze az aktuális helyzet adja, de tőlem elmehet a buszsávban is vagy ahol akar. Csak ha nincs semmi más, csak a 2 sáv és ha "kegyet gyakorlok" azzal, hogy eggyel arrébb teszem a gépet, hát ezen ne múljék.
Szerintem rugalmasan kell valamennyire kezelni a KRESZ-t, jobb mindenkinek. :)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.12.27. 14:22:42

@Pan Modry: De gondolom, ha neked van sürgősebb dolgod, vagy csak egyszerűen más nem úgy viselkedik, ahogy szeretnéd, akkor (is) a másik kapja be. A lényeg, hogy neked minden szempontból jó legyen, a komfortérzésed 100%-hoz közelítsen, minden egyéb pedig más problémája.

záporjózsi 2011.12.27. 14:24:05

@Pan Modry: Nem kell váltogatni, maradj kint.

Pan Modry 2011.12.27. 14:26:48

@streetsta:
Valahogy nekem soha nem volt olyan problemam aminek a megoldasahoz nagyon szaguldoznom kellett volna. Ehhez persze az kell hogy megtervezzem a dolgaimat hogy mindenhol idoben ott legyek, ha meg kesesben vagyok, akkor odaszolok es problema megoldva. Nem szokasom a problemaimat masra tolni. En nem varom el, hogy elolem mindenki elhuzzon ha eppen gyorsabban mennek, persze en sem huzodok le ha ez nekem aldozattal jar.

Rocko- 2011.12.27. 14:28:13

@Index Elek: még mindig nem a büntetés mértéke, hanem a lebukás esélye a hátráltató tényező.

Tibi88 2011.12.27. 14:28:54

@SvenH.:

Este 6körül 5ből 1x összejön. Napközben bármikor

2011.12.27. 14:28:55

Városi témánál nem sok értelme van a jobbra tartásnak személy autók esetében. Eleve mindenki 50 és 70 között szokott menni, de inkább 40 és 60 között. Ráadásul szinte sehol sincsenek hosszabb szakaszok, azzal csak lassítaná a forgalmat mindenki ha még emiatt is ugrálnának a sávok között.

Pepejoe 2011.12.27. 14:29:36

@Pan Modry: Mire gondolsz azzal, hogy a városban nincs jobbra tartási kötelezettség...?

Pan Modry 2011.12.27. 14:30:06

@Pepejoe:

de ha te konnyeden atmehetsz ilyenkor a masik savba, akkor o is ugyanugy konnyeden atmehet es onnan megelozhet teged. Varosban en eleve ebbol indulok ki, hogy ha teheti akkor megeloz ugy hogy savot valt.

Pan Modry 2011.12.27. 14:31:40

@Pepejoe:

Varosban nyugodtan elozhetsz akar jobbrol, akar balrol. Egyszeruen nincs annak jelentosege hogy a lassabb jarmu melyik savban halad. Autopalya az egy masik sztori.

SvenH. (törölt) 2011.12.27. 14:34:17

@Tibi88: "-a régi fótira én lekanyarodom, csak utálom hogy amikor a belsőben van 1 autó akkor a mögötte jövő kimegy a külsőbe, hogy elsőnek indulhasson a lámpától (evvel feltartva átlag 10 autót, mert jobbra meg zöld jelzés van)"

ezen mindig rohogni szoktam, nekem nagyon tetszik hogy kepesek es beallnak oda :))) fokent amikor egy bömös szop mogotte, en amugy egyszer voltam igy, hat en ledudaltam elolem a delikvenst :)))

2011.12.27. 14:35:01

@Bende Tibor: És a gps mióta képes ennyire pontosan mérni? :)

záporjózsi 2011.12.27. 14:36:27

@Barát Csaba: Ha sűrű a forgalom, akkor jó egyenletesen elosztani, ha meg alig van, akkor meg nem mindegy? Akár szabályosan is lehet közlekedni. Pl. azért, mert kiszámítható.

Pepejoe 2011.12.27. 14:36:42

@Pan Modry:
O.k., ezt túltárgyaltuk. Ha van más lehetősége előzni, nekem sem okoz fejfájást az előrejutása.

Rocko- 2011.12.27. 14:36:50

a középső sávban autózókat próbáltátok már leszorítani a belsőből? ;)

Pepejoe 2011.12.27. 14:38:59

@Pan Modry:
Attól még a jobbra tarts ugyanúgy vonatkozik a városra is, csak te akkor a párhuzamos közlekedésre gondolsz?

záporjózsi 2011.12.27. 14:40:44

@Pepejoe: Implicite a Hungária körútban ez a lehetőség benne volt. ;)

Rocko- 2011.12.27. 14:41:41

@babel: "Én bízom a közlekedést szervező mérnökökben."
én nem. lásd: totalcar.hu/magazin/velemeny/2011/02/23/ejjel_csakis_szazzal_a_varosban/

2011.12.27. 14:41:49

@záporjózsi: Nyíregyházán kb. az összes lámpa sárgája pár másodperc alatt (1-2 másodperc) átmegy pirosba. Ha már közel vagy a lámpához egyszerűen kénytelen vagy piroson átmenni, mert megállni már nem lehet.

záporjózsi 2011.12.27. 14:44:12

@Rocko-: ...és mégis hogy? Hogy venné észre, hogy közeledek, amikor mereven szuggerálja az utat és két kézzel kapaszkodik a kormányba hogy el ne fújja a menetszél? ;) Esetleg ijedtében tol egy kövér gázt neki.

Mercel 2011.12.27. 14:44:46

Hello!

Esküszöm veszek egy "előbb index aztán fék" matricát kurva nagy Times New Roman betűtípusban.
Agyam háromszorosára duzzad mikor a f@sz:
A; - akármekkora sebességnél satufék majd három és féllel bekanyarodik.
Az utolsó pillanatban vagy kirakja az indexét vagy nem.
Ha kirakja és TÉNYLEG arra kanyarodik legalább annak az esélyét megadja, hogy a satufék következtében beállt csatthelyzetet legalább a megfelelő irányba tett kormányrángatással el tudjam kerülni.
HA tényleg arra kanyarodik amerre indexelt.. Mert nem mindig.:)

B; - Már jó ideje 20-30-al bócorog majd ötletszerűen lekanyarodik. Viszont az ilyen többnyire index nélkül teszi - gondolom azt hiszi, hogy a több kilóméteres kóválygással már tudtára adta hegyeshalomig minden mögötte guruló hülye számára, hogy Ő most keres valamit és kéretik nem basztatni.
Ha rosszkor előzöd meg akkor pedig simán belédkanyarodik.
Mert a tükröt azt soha de soha nem nézi.
Kva idegesítő.

Had adjak egy tanácsot az úton harmincal bócorgó keresgélő arcoknak - velem is előfordul a dolog, de ilyenkor elakadásjelző be, lehúzódok és úgy bócorgok.

Egy pár évvel ezelőtti hasonló összeállításban asszem Winkler írta az ős bölcsességet: ELŐBB INDEX AZTÁN FÉK!!

Ezen kívül még legyenek szívesek a nem indexelőkön kívül azok is bő nyálat gyűjteni és térdelni akik a kanyarodás pillanatában a kormány tekerése közben az index karjába akasztott kisújjal "közben" indexelnek.
Én indexeltem kcsg mibajod?! (Anyád)

Az kb. annyi mint a feléd száguldó kamion 3 méterrel előtte dudál - Vigyázz kcsg jövök!
Volna akkor esélyed?
Nalátod..

A hátsó ködlámpát égetők szintén kezdjenek el kucorodni.
Foltok égnek a retinámba tőlük, és tényleg nem értik ha villogsz rájuk.
Viszont ha eléjük kerülsz és benyomod előttük a SAJÁT hátsó ködlámpád akkor nagyon elkezdenek vakuzni:D
Emberek nem véletlenül hívják a hátsó ködlámpát SZÚRÓ fénynek.
Azért B+ mert a fénye szúrja a szemed..

És végül de nem utolsósorban a belső sávot kibérelő soha de soha le nem húzódó fkcsgök is vegyék fel az ősi térdelő pozíciót.
Kevés dühítőbb dolog van rajtuk kívül.
Tudom 8 kilóméterrel később van egy lámpa ahol balra lehet kanyarodni...
De hidd el pajtás az utolsó háromszáz méteren lesz aki beenged.
Becsszó.
Nem tudom miért kellett kivenni a KRESZ-ből a kötelező jobbra tartást. Nem vagyok egy szabályokért korlátlanul rajongó figura, de ez nem volt hülyeség.

JA!

És a nagyon öntudatos gyalogos aki akkor is lelép eléd lehetőleg minél közelebb hozzád bármennyivel is jössz ha legközelebb mögötted jövő épp most lépett be mondjuk Záhonynál.
Ezek tutira Yoda-nál tanultak és hisznek abban, hogy a gyalogost láthatatlan erőtér védi.
A másik fele a gyalogoscsorda amelyik zöldre megindul hordában és rohadtul nem tud tőlük bekanyarodni az a három-négy autós akiknek velük egy időben van zöldjük.
Csak három mp szünetet kéne tartani és áthussanna az a pár autó..
Ezt még megfejelik azzal pluszban, hogy már rég piros mindenkinek de ők még átfutnak.
A három négy kanyarodásra váró autósból közben nyolc-tíz lett de kit érdekel..
Ez mondjuk a körúton non-stop előfordul mikor a kis mellékutcákból szeretnél kikanyarodni - Esélyed sincs.

A többit nagyjából felsorolták.

"Frigyes"

Polly-pudli-pötty 2011.12.27. 14:45:05

@Bende Tibor: Az összes hozzám kerülő autónál meg szoktam nézni mennyit csalnak az órák.
Mindegyik váltómérettel volt szerelve:
A6 B5: +7km/h
Polo 9n3: +7km/h
Sierra: +7km/h
Corsa b: +7km/h
190E: 50-60környékén +7-8km/h,de 100nál már valós 96-tal megy.

Rocko- 2011.12.27. 14:45:39

@záporjózsi: ezért kell betolakodni a 30 centis aurájába. azt észreveszi. ;)

záporjózsi 2011.12.27. 14:45:46

@Barát Csaba: Akkor a program elvi hibás, lehet lecserélni az üzemeltetőt.

Pepejoe 2011.12.27. 14:46:37

Na, itt a lényeg oszt'jóvan. :D

25.§.(2). Járművel az úttesten - az előzés és kikerülés esetét kivéve - annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni.

36. § (1) Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest) a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni. Más forgalmi sávra ráhajtani csak előzés, balra bekanyarodás, illetőleg megfordulás céljából szabad.

(2) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sáv van, az előzés befejezése után a külső forgalmi sávba vissza kell térni. Ha 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival, motorkerékpárral vagy - lakott területen - távolsági, illetőleg gyorsjáratú autóbusszal a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza.

Mental Militia 2011.12.27. 14:49:32

Még egy dolgot utálok, bár közvetlenül és aktívan nincs köze a közlekedéshez: a nagyarcú faxjancsit, aki úgy ül és bámul a (rendszerint) lízingelt Fóbiából, Fasztrából, Buzukiból, stb., mintha egy legújabb CL-ben lenne. Nem szép dolog az arcoskodás, de a leggázabb, ha nincs is mire..
Jobbra tartási kötelezettség pedig van és hasznos is, kiváltképpen, ha betartják, bár ezt egyre kevésbé lehet elvárni a fene nagy önérzettel megátkozott magyar autóstól.
Ha vki nagy gázzal jön mögöttem, gondolkodás nélkül jobbra el/le, ha van rá módom, mert miért is jó nekem, ha őt feltartom? Hadd menjen, lehet, h legközelebb én sietek, aminek vállalom az esetleges következményeit, ahogyan neki is vállania kell.

záporjózsi 2011.12.27. 14:49:51

@Rocko-: KrAZ-zal még esetleg, azt nem éri váratlanul a reakció. ;)

Rocko- 2011.12.27. 14:51:33

@GGG77: "A másik a Móricz Zsigmond körtéren közlekedő gyalogos. Itt a villamos megállóhoz két lámpás zebra van. Valamiért ezt a közlekedési lámpát a gyalogosoknak nem 5-10%-a, hanem fele leszarja. Azaz hiába az autósoknak zöld a lámpa, jobban teszed ha lassítasz és ötven métert folyamatosan lenyomott dudával teszel meg"
ilyen jó lelkű vagy? én visszabaszom, 3-as oszt rohangálnak rendesen. :D
nem mellesleg az aluljáróban gyorsabban is lehet áthaladni. de ehhez némi ész is szükségeltetik.

záporjózsi 2011.12.27. 14:54:01

@Pepejoe: Azért érdemes tovább is olvasni:
(4) Lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve, a belső forgalmi sávban (sávokban) 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral folyamatosan is szabad haladni feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza. Az ilyen módon haladó jármű mellett — a (6) bekezdés c) pontjában foglaltak megtartásával — fokozott figyelemmel jobbról el szabad haladni, a forgalmi sávokat azonban — a gyorsabb előrehaladás érdekében — kis távolságon belül ismételten változtatni, és ezzel a közlekedés résztvevőit zavarni tilos.
(5) Ha a forgalom sűrűsége folytán a forgalmi sávokban összefüggő járműoszlopok alakultak ki, forgalmi sávot változtatni csak abban az esetben szabad, ha a vezető bekanyarodásra vagy megállásra kíván felkészülni.

Gomulka Béla 2011.12.27. 14:55:04

És aki vonattal jár, az ugye hulye. Hehehe

(Magam Karottához csatlakoznék. Bár gyakran szidom a benszulottek vezetési stílusát, leginkább a nem-indexelést, a poroszkálónak meg tudok bocsájtani. Hátha oreg, nincs jól - és egyébként is: ha egy vezetni nem jól tudót gyorsabb hajtásra kényszerít a sok mindenttudó, az sokkal veszélyesebb, mintha le kell elozni.)

záporjózsi 2011.12.27. 14:57:54

@Rocko-: Nekem is a 3-as játszik, meg mivel jó a kitöltési tényezőm (kitöltöm a bal első részt) és szúrós szemmel nézek, nem szoktak elém mászni.

@Mercel: A gyalogosnak elsőbbsége van. Pont. Elvileg bele kellene illeszkednie a forgalom ritmusába, de ne várjuk el tőle. Neked viszont kötelező elsőbbséget adni, ezért aztán nem is létezik a zebrán a hirtelen jött gyalogos.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.12.27. 15:00:50

@Bende Tibor: Miért is moderálnál? Mondom, valami nem stimmelt. Szerinted a kerékméret. Én másra tippelek. Ezért kimoderálnál? Szerintem nézz be gyorsan a szekrény alá. Ott lesz a gyógyszer, ami elgurult...

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.12.27. 15:04:43

"A közlekedés a kölcsönös bizalmon alapul. Hogy a stoptáblánál megállnak a többiek, és megadják a jobbkezet, körülnéznek irányváltáskor. És a közlekedési lámpánál addig állnak, míg zöldre nem vált. Ha ezeket az alapvető dolgokat veszik semmibe az emberek, elvész a kölcsönös bizalom, és annak jó vége nem lehet."

Sipos úr, ez is kettős mérce (lásd Bende). Mert ő elvárja a többiektől, hogy betartsák a szabályokat (avagy hogy fel lenne háborodva, ha az ő zöldjénél belemenne egy magafajta surmó a neki pirosnál), de ő nem hajlandó ugyanerre.

Lásd itt régen: vezetek.blog.hu/2007/08/14/jatekelmelet

2011.12.27. 15:09:38

@Mercel: "A másik fele a gyalogoscsorda amelyik zöldre megindul hordában és rohadtul nem tud tőlük bekanyarodni az a három-négy autós akiknek velük egy időben van zöldjük.
Csak három mp szünetet kéne tartani és áthussanna az a pár autó.."

Ajjaj, te most komolyan elvárod hogy a gyalogos várja meg amíg te lekanyarodsz? Mi lesz akkor ha ideges leszel? Belerohansz majd a gyalogosokba mert rámertek lépni a zebrára?

Pan Modry 2011.12.27. 15:10:18

@Mental Militia:

Hat ha te gondolkodas nelkul jobbra le csinalod akkor nagy fasz lehetsz. Arra nem is gondoslz hogy a savvaltassal olyat feltartasz aki a masik savba megy, peldaul fekezesre kenyszerited.

Bar szerintem az esetek 99%-ban nem az onerzetrol szol ha vki varosban nem ter ki, hanem egyszeruen ha valaki gyorsan akar hajtani az az o problemaja, azert nekunk nem kell kiterni elole.

Rocko- 2011.12.27. 15:13:29

@GGG77: "De akkor jogsit kéretik a kukába dobni és vár titeket a BKV."
@záporjózsi: "Ha nem tetszik az, hogy valaki szabályosan közlekedik, lehet átülni a BKV-ra."
jaja, én is ezt mondom. aki szüttyögni akar, az BKV-zzon nyugodtan. az elég lassú. de ha nem akar, BKV-zni, akkor legyen szíves haladni ÉS nem feltartani a másikat.

Mercel 2011.12.27. 15:13:38

@záporjózsi:

Nem arról van szó, hogy a gyalogosnak nincs joga kilépni / lelépni / átmenni.
Arról van szó, hogy egy bizonyos fajta gyalogos ezt a jogát úgy gyakorolja, hogy teljességgel lesz@rja a közlekedés többi résztvevőjét.

Egyébként meg attól, hogy nekifutásban fekete kapucnisban zúz át előtted a lehetőleg már csak nyomokban látszódó zebrán mp3-at hallgatva külön esélyt ad magának a tolószékre neked pedig a börtönre / életed végéig tartó lelkiismeret furdalásra.

Nem mellesleg ez a poszt pontosan annak kapcsán íródott, hogy hogyan vesszük egymást semmibe, és tesszük ezzel egymás közlekedését / életét nehezebbé.
A felsorolt dolgok egy része klasszikusan véve nem szabálysértő - csak simán agyvérzést okozó dolog volt.

Mindenki annyira tisztában van a Saját vélt vagy valós jogaival, hogy másokét már nem ér rá figyelembe venni.

Ja az egész ország így működik?
Bocs:)
De Olyan is..:)

"Frigyes"

corpus alienum 2011.12.27. 15:13:59

Borzalom, hogy egyesek képesek óra szerint ötvennel menni lakott területen, mikor az csak 47. Vagy 45. Joggal robban fel az agya az úri közönségnek. A három forintos GPS-eket persze a NASA hitelesítette.

Bosszantóbbnak tartom, amikor a lámpánál elöl álló jobbra indexel. A választópolgár előre tolja a biciklit. A lámpa zöldre vált, biciklisünk persze "egyenesen", azaz kb. másfél méteres kilengéssel, tötyögve indul meg, a sor áll és vár.

SvenH. (törölt) 2011.12.27. 15:14:25

@Barát Csaba: o olyan lehet aki amint lerakja az otot, azonnal beall vezetni a puhatestu csordat :)

kozlekedo 2011.12.27. 15:14:52

...a gyalogosnak nem csak lehetősége van átkelni a zebrán, de elsőbbsége is van...

-Eddig jó.

...Ehhez annyi kell, hogy átkelésre utaló magatartást tanúsítva...

-Még mindig jó.

...megálljon a zebránál...

-Ez nem igaz. Miért is kellene negálni?

Rocko- 2011.12.27. 15:15:34

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg: javaslom a tömegözlekedést. fix ára van, nem lesz se több, se kevesebb a hónap végére. és általában még olcsóbb is mint az autó.

záporjózsi 2011.12.27. 15:20:18

@Rocko-: Mondjuk a BKV-zás sebességéről eltérő nézeteink vannak, de az tény, hogy nem jó, ha valaki tartósan a megengedett alatt közlekedik. Ha valaki a megengedettel megy, azt egyrészt tessék békén hagyni (30-as táblánál is), illetve az illető lesz szíves tekintettel lenni a többiekre is, mert ahogy nekik nincs joguk letolni azért, mert szabályos, neki is kötelessége a többiek haladását a tőle elvárható mértékben elősegíteni.
@Mercel: A zebra előtt legalább 1 erre figyelmeztető tábla szokott lenni, így ha nem is látszik, akkor is fel kell tűnjön. A gyalogos pedig csak akkor tud feltartani, ha hagyod, azaz későn veszed észre. Az egy másik kérdés, hogy ha azzal tart fel, hogy nem hajlandó elindulni annak ellenére, hogy láthatóan át akar kelni. (A nézelődő külön kaszt, azok nem hiszik el, hogy semmi keresnivalójuk a zebránál.)

Mercel 2011.12.27. 15:21:10

Ja azt elfelejtettem megemlíteni, hogy a "natív" - született gyalogosnál van még egy durvább jelenség:

Az autós aki három másodperccel előtte csapta be a saját kocsijának az ajtaját majd slusszkulcsot lóbálva lesz a létező legnyomorultabb "puhatestű":D

Ezt még meg lehet spékelni a babakocsit bárhol és bárhonnal lendületből eléd toló "babakocsisanyukával"
Merev tekintettel előre nézve (lelépés előtt sem néz jobbra balra) babakocsit maga előtt három méterrel csak új beggyel fogva/lökve kivitorlázik eléd.
Ha ezt úgy adja elő, hogy csak csikorogva tudod kivédeni akkor a legválogatottabb kocsiskáromkodásokat zúdítja rád miközben te az infarktussal küzdesz:D

Ha valakiktől hát tőlük komolyan félek.

"Frigyes"

Ui.
Arról nem beszélve, hogyha mégis sikerül abszolválni a dolgot (elütöd) akkor egy meglincselnek a helyszínen, kettő öccá' év börtönt kapsz.
Nem mindenki stohl buci aki még pár hónap és szabadul..

(kár, hogy nálunk nem lehet minden baromságra fogadni mint az angoloknál szerintem a fogadók 90%-a fogadna, hogy Bucinál a 10 hónap csak 5 lesz, najó esetleg 6, hogy a sok paraszt ne mondhassa, hogy csak öt volt:D)

Rocko- 2011.12.27. 15:22:16

@GGG77: "Alapból igen. De a Bartók külső sávja egy karácsonyi kora este rogyásig van vészvillogóval családot kirakó taxikkal, autókkal."
meg az év 365 napján is tuti van egy vészvillogós kocsi.

Mercel 2011.12.27. 15:22:21

@Barát Csaba:

Tényleg nem érted ugye?
Nem baj 40-es IQ alatt ez nem is volt elvárás.

"Frigyes"

2011.12.27. 15:23:08

Azért az elég nagy hülye, ha valaki városban, személy autóval, csak azért lemegy akármelyik sávba mert a mögötte jövőről azt gondolja hogy 60 helyet 70-el akarna menni.

záporjózsi 2011.12.27. 15:23:16

@kozlekedo: Sehol nincs leírva, hogy bárkinek kötelező lenne megállnia. Ezt csak a gyalogosok és a vezetők (direkt nem autósok, hanem minden közlekedő) nem hajlandók felfogni.

joco2057 2011.12.27. 15:25:31

@Pan Modry:

Tudod ebben az a botrányos, hogy pont te fogsz rendőrért kiabálni, amikor városban a belső sávból egyszerűen kivágódsz a külsőbe mert ott úgysem jöhet gyorsabban senki!
És mégis jött:)
Nem lenne egyszerűbb jobb oldalt közlekedni????
Qrvára nehéz de próbáld meg:)

kozlekedo 2011.12.27. 15:28:02

@Mercel: @Mercel: "A másik fele a gyalogoscsorda amelyik zöldre megindul hordában és rohadtul nem tud tőlük bekanyarodni az a három-négy autós akiknek velük egy időben van zöldjük.
Csak három mp szünetet kéne tartani és áthussanna az a pár autó.."

he-he. na jó, ez inkább szomorú.

Mental Militia 2011.12.27. 15:30:56

@Pan Modry: ez a te véleményed, ennyi, "nincs több kérdésem, bíró úr.."

Mercel 2011.12.27. 15:32:30

@záporjózsi:

Igazad van a táblával kapcsolatban, és törvény szerint jogos is.

De ugye azért abban egyet értünk, hogy nem véletlenül NEM a táblákat szokták felújítani, hanem a zebrákat festik újra, az elé festenek döccenős sárga csíkokat, a zebrák közé festenek sárga/vörös "Szőnyeget"

Nem véletlenül.
Az utat nézed, elsősorban a táblák kiegészítő jelleggel vannak ott.
A szarrá kopott zebra VS figyelmeztető tábla egyedül arra jó, egy lehetőleg esőben sötétben bekövetkezett balesetnél hogy a hatóságnak legyen mihez nyúlni a szankcionálás miatt:(

Nem a gyalogosokat hibáztatom a puszta létükért még mielőtt rám esik a fél net..:)

Arra céloztam, hogy a közlekedés egy társasjáték és alapvető odafigyeléssel ne adj isten udvariassággal előzékenységgel igenis lehetne normálisan közlekedni.
Elütni bárkit is nyomorult dolog lehet, mindkét fél számára.

De csak azért mert nekem "jár" gyalogosként még nem fogok akármikor körbenézés nélkül átmenni - Zebrán SEM.
Ha az épp arra járónak rövidzárlata volt, nem figyelt, elvakították, akkor én a hajamra kenhetem, hogy nekem elsőbbségem volt.
Nem?

"Frigyes"

Dandie (törölt) 2011.12.27. 15:32:59

@Pan Modry: "Meg arra is volt pelda hogy valaki engem villogot le, pedig igencsak 130 felett eloztem es eppenseggel az autom se kicsi"

Tehát te túllépheted a sebességhatárt, de ha más még jobban túlakarja lépni, az már szabálysértés. A sok faszság, amit összehordtál, most lett egy kerek egész.

záporjózsi 2011.12.27. 15:33:50

@kozlekedo: KRESZ? ;) Kevésbé olvasmányos, de annál inkább kötelező.

Rocko- 2011.12.27. 15:36:02

@Pan Modry: anyád nem szart veled együtt gerincet?
nem tűnt fel, hogy közlekedsz és mások is vannak? nem félsz attól, hogy jön majd egy román X5-ös, amiből kiszáll 8-10 keményen bepipázott rétinéger, aki kiflit hajtogat belőled, és örök életedben maximum kettővel mehetsz, mert a tolószéked annyit bír majd?
mikor fogod fel, hogy lépj ki a kibaszott egódból és észrevedd, hogy mások is léteznek?

Mercel 2011.12.27. 15:40:39

kozlekedo

Mondjuk azért célszerű a zebra előtt legalább másfél másodpercre megállnia a gyalogosnak, hogy esélyt adjon neked aki az úton közlekedik a mérlegelésre Átmegy/nem megy át.
Legyen időd felmérni lábad elvenni a gázról, fékezni..
Ahogy pedig az előbb írtam lehet rohadtul önérzetes gyalogosnak lenni - de Anyu és Apu attól még szomorúan fog a temetőbe kijárni, vagy esetleg 50-60-70 évesen tolókocsiban tologatni miközben arra gondol, hogy unokák nuku.
Gyermeki segítség öregkorra nuku.
Egyre öregebbek vagyunk meddig tudjuk még a "Bélát" ellátni stb...

"Frigyes"

kozlekedo 2011.12.27. 15:40:41

@záporjózsi: 21. § (7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.

Azt nem írja hogy meg kellene állni.
Még mindig Rézmányi Balázs.

ommm 2011.12.27. 15:41:08

@Pan Modry: Ezt mindaddig fogod csinálni, míg egy hozzád hasonlóan hülyén gondolkodó, ám a barikád másik oldalán harcoló, "kolléga" ki nem szed az autóból az oldalüvegen keresztül.
Látod, emiatt a leszarom-hozzáállás miatt tart itt a hazai közlekedéskultúra, ahol. Bravó!

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.12.27. 15:41:36

@Pepejoe: No, ezt a pár mondatot érdemes lenne minden kommentelőnek elolvasni, megérteni, és magáévá tenni. Tudom, hogy a jogsihoz kötelező volt, de láthatóan nem hagyott mindenkiben kellően mély nyomot.

záporjózsi 2011.12.27. 15:41:55

@Rocko-: Hagyd, szerinte úgy jó. Ha igaz, hogy szabályos sebességgel megy (legalább), akkor engem nem fog akadályozni, ha meg mégis, akkor megtalálom a módját, hogy legalább a többieket ne akadályozzam. :) Ja, és több lesz a hely az amúgy épp ezért sok esetben jobban járható külső sávban.

Dandie (törölt) 2011.12.27. 15:42:11

@Dandie: Az kimaradt, hogy engem mi zavar:

- A jobbra tartásra szarók
- A jobbra tartásra szarók
- A jobbra tartásra szarók
- És még sok másra is, de ezek azok, akik radikálisan megtoldják az utazási időt. Minden áldott reggel. A kalapban, kesztyűben suzukit terelgető, a transitban uborkás szendvicset zabáló tahó, az éppen cégestelefonon beszélő nyalthajú manager, a matizt vezető csajt, akinek ötlete sincsen, hogy mi lehet a probléma, a család a tescos zacskókkal a Baby's on Board matricával (ez a matrica nagyobb aduász, mint a mozgássérült, ezzel mindent lehet a család érdekében!), a taxis aki rohadtul ráér, mert elérte karrierje csúcsát.

Rosszabb az összes többinél.

2011.12.27. 15:42:15

@joco2057: Ha városban még emiatt is sávot váltasz akkor azzal csak feltartod a forgalmat.

Mercel 2011.12.27. 15:43:03

Komolyan mindenki csak a saját "jogaival" foglalkozik - következmények leszarva, többiek lelkibékéje leszarva.
Mindenki leszarva.
De anyázni tudunk, hogy milyen szar helyen élünk..

Részemről ki is szálltam:)

"Frigyes"

záporjózsi 2011.12.27. 15:44:32

@kozlekedo: Így van. De megállás nélkül olyan unalmas lenne az élet. Csak haladna mindenki, a végén még akár a dugók is csökkenhetnének. Hová vezetne ez?!

Donor 2011.12.27. 15:45:03

@kozlekedo: Mert ha utána nézel a hatályos KRESZben, KÖTELES meggyőződni arról, hogy biztonságban átkelhet. Csak ezt el szokták felejteni, mert az ostoba kampány elhitette a radikális gyalogos barmokkal, hogy csukot szemmel rohangálhatnak fel és alá a zebrán minden felelősség nélkül.

És nem utolsó sorban azért mert a közlekedés nem háború, hanem együttműködésen alapuló társasjáték.

záporjózsi 2011.12.27. 15:47:38

@Donor: Ezt nem csak állva lehet megtenni. Ha a macisajtnál nem kötelező megállnia annak, akinek nincs elsőbbsége, ne itt legyen annak kötelező, akinek van.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2011.12.27. 15:48:21

@Rocko-: én nem javaslom magamnak, neked viszont igen, te miért nem azzal jársz?

2011.12.27. 15:48:49

@Mercel: "Komolyan mindenki csak a saját "jogaival" foglalkozik - következmények leszarva, többiek lelkibékéje leszarva.
Mindenki leszarva.
De anyázni tudunk, hogy milyen szar helyen élünk..

Részemről ki is szálltam:)

"Frigyes""

Mondja ezt az, aki elvárná hogy a gyalogos tömeg soron kívül utat nyisson neki a zebrán. :/

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.12.27. 15:50:18

@bonifac: Sajnos nem értem, mit is akarsz mondani. Azon kívül, hogy mindenki olvassa a blogodat.

kozlekedo 2011.12.27. 15:50:20

@Donor: Kevered a "zebrán" való átkelést, ott ahol nincs.

21. § (8) A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.

Ezért van (lenne) a "zebra".

záporjózsi 2011.12.27. 15:53:20

@kozlekedo: "(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti."
Tehát zebrán is.

SvenH. (törölt) 2011.12.27. 15:53:24

@Barát Csaba: hat nemileg igaza is lenne, hogy elni es elni hagyni... meg az optimalis kozlekedes...
csak hat en mar a gepjarmube valo beszallasnal felvetnem ezt a kerdest...

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.12.27. 15:53:27

@Barát Csaba: Igen, teszi ezt teljes joggal. Mert a gyalogos is lemondhat a jogairól, hogy másnak is jó legyen. Én is így teszek. Ha gyalog vagyok, és nekem csak annyit kell tennem, hogy nem lépek le a biciklis/motoros/autós/kamionos elé, hogy mindenki a lehető leggördülékenyebben tudjon haladni, hát nem lépek le. Még ha zebránál állok, esetleg még zöldem is van.

Donor 2011.12.27. 15:53:56

@kozlekedo: Pedig csak az előző bekezdést kellet volna elolvasni, ebből látszik hogy szándékosan nem akarod megérteni.

21. § Gyalogosok közlekedése
......
(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyõzõdött annak veszélytelenségérõl. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a jármûvek vezetõit megzavarhatja vagy megtévesztheti.

Rocko- 2011.12.27. 15:56:42

@záporjózsi: "Hagyd, szerinte úgy jó."
az ilyeneknek szokták 8 napon túl gyógyuló sérülésekkel nyomatékosítva elmagyarázni, hogy nem jól gondolja.

amúgy Sipos gondolatmenetét tovább fűzve: ez ilyen elbaszott magyar mentalitás lehet, hogy ahol lehet, ott betartunk a másiknak. buszon az ajtóban állunk, hogy a másik ne szállhasson fel, az úton beállunk a másik elé, hogy ne haladhasson, a parkolóban 3 helyet foglalunk. akár tudatosan, akár öntudatlanul, de kibaszunk a másikkal. ha csak mindenki egy kicsit képes lene alázatra, hogy emberszámba veszi a másikat, és ha nem is segít neki, de legalább megpróbálja nem feltartani, vagy keresztbe tenni neki, akkor határozott rendekkel jobb lenne az ország.

2011.12.27. 15:57:53

Én mint autós, azt tanácsolom minden gyalogosnak hogy legyenek brutálisak azokkal az autósokkal szemben akik azt hiszik magukról hogy minden helyzetben ők a mindenhatóak az úton. Komolyan, ha valamelyik autó szinte elüti az embert a zebrán, mert nem képes várni még 2 másodpercet, hanem 5 centire kell hogy elmenjen a gyalogos mellett, annak zúzzák be az ablakát, lámpáját, vagy akár szedjék ki a kocsiból és tanítsák meg neki mi a jó modor.

kozlekedo 2011.12.27. 15:58:20

@Donor: Vártam :) De! kontra:

43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.

(3) A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti.

záporjózsi 2011.12.27. 16:02:25

@kozlekedo: Ez a gyalogost nem mentesíti az áthaladás veszélytelenségéről történő meggyőződés alól, csak előírja a járművek számára az átkelő megközelítési szabályait.

@Rocko-: Korábbi szeretett miniszterelnökünk már megmondta a tutifrankót - és azok, akik képesek voltak ilyenekre el is húztak már innen. Az intolerancia marad. :)

@Barát Csaba: Ez konkrétan bűncselekményre való felbujtás. Szerencsére nem lehet komolyan venni. :)

Donor 2011.12.27. 16:02:44

@záporjózsi: OK, igazad van. Helyzettől függően fel lehet mérni valóban hogy kényelmesen átmehetek a zebrán 6. bekezdés betartása mellet.

Rézmányi Balázs · http://totalcar.hu/ 2011.12.27. 16:03:32

@kozlekedo:
Szia!
A KRESZ valóban nem írja, hogy a gyalogos, mielőtt átkelne, köteles minden esetben megállni a gyalogátkelőhelyen. Azt ugyan írja, hogy az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.

Én igyekszem minden esetben tiszteletben tartani a gyalogos elsőbbségét, illetve élni vele, ha épp' magam is gyalogosként veszek részt a forgalomban. Viszont már általános iskolában úgy tanították nekünk, hogy előtte szüleim is az oviban, hogy mielőtt lelépnék az úttestre, akár van zebra, akár nincs, álljak meg és nézzek körül. Igen gyakori az olyan forgalmi szituáció, amikor érdemes a gyalogosnak megállnia, körülnéznie, ezzel is jelezvén az átkelési szándékát.

Szerintem a 21. § (7), amit te idéztél, illetve a 21. § (6), amit én együttese egy csipetnyi józan ésszel tökéletesen elegendő, hogy értelmesen lehessen gyalogátkelni. Ezt én a gyakorlatban úgy alkalmazom (mint gyalogos), hogy megállok a zebránál. Viszont a volán mögött ülve sem áll szándékomban elütni azt, aki nem áll meg körülnézni és/vagy jelezni az átkelési szándékát.

2011.12.27. 16:04:06

@záporjózsi: Az a baj, hogy a sok beképzelt autós miatt sok gyalogos túlságosan fél, és szegény háromszor meggondolja hogy elmerjen-e indulni.

esef 2011.12.27. 16:04:55

@Bende Tibor:
nebassz! :)
olvasás közben pont az ugrott be elsőnek, hogy a bmw-n is más méret volt és mennyi szívást okozott. sajnos én is naponta összefutok olyanokkal akik szerint jó a nem váltóméret is ha az az akciós...
mondjuk nekem a renault-on gyári méret van és pont a nemgyárival mérne pontosan :)

záporjózsi 2011.12.27. 16:05:51

@Donor: Ráadásul könnyebb észrevenni a mozgó embert, mint az állót, ezért érdemes is körültekintően, de lendületesen közlekedni. A lendületes nem egyenlő az idiótával...

Rocko- 2011.12.27. 16:06:16

@záporjózsi: "és azok, akik képesek voltak ilyenekre el is húztak már innen."
nem hiszem, hogy az a megoldás, ha egy egész ország elköltözik. attól még viszi magával a mentalitását.

Rocko- 2011.12.27. 16:09:12

"Közben jön a piros hetes meg a zöld IFA, de ez nem zavarja, hisz az még a járda... ahogy a háta mögött lévő maradék tíz méter is, de ott hogy fogja leverni a kalapját az Ikarus tükre?"
nekem már köszönte meg buszsofőr, hogy hátrébb léptem egyet. ő nem csapott le a tükörre, én nem szenvedtem agyrázkódást.
és nem is volt nehéz ezt végiggondolni. vagy talán valahol gondolni se kellet, szimpla életösztön.

poa ogapo 2011.12.27. 16:10:28

Mindenki köcsög, csak Én vagyok a Jani!

BUÉK!

tamáskodó 2011.12.27. 16:11:16

Höhö, nagyon jó kis cikk!

Felsorolja a sok tirpákot, akik Tirpákia hegyes-völgyes és lankás-sík vidék'in teremnek aztán idejönnek és borzolják idegeink!
Sokáig nem tudtam, de a szaGirodalmat böngészve rájöttem: a mai, modern autókba NEM építenek indexet! Hát ezért nem használják a gyökerek! Nincs nekik olyanjuk. A tötymörgőkkel nincs bajom, még a tanulókkal sem, én is voltam olyan, most meg van kormány a kezem ügyében oszt' kikerülöm őket (ha lehet). A több helyen parkoló "enyémazút" paréjok gáz alakok, pláne, ha nem jut nekem hely miattuk. A ködlámpások? Ugyan, kérem, van, aki AZZAL jár, tompított helyett vagy énzsölájjal - mutatja, hogy bibííí, nekem ilyenem is van!

Két eset történt nemrég: lerohadtam a Stadionok megállónál, leállt a motor, nem tudtam beindítani, mögöttem dudál a tag és ordít: Vidd a szarodat innen! Visszaordítottam: gyere, szállj ki, bammeg, azt segítsél már letolni az útról, úgy könnyebb! ÉS KISZÁLLT ÉS SEGÍTETT! Egy taxis tippet adott, mit mókoljak, és segített beindítani, meg ellenőrizni a lámpákat - jó széria. Oktogonnál útszűkület a Teréz körút felől, én a belsőben, konvojban 2 másik haverral, úrhölgy rámhúzza a kormányt, mereven ELŐRE néz, majdnem koccol, pasi mellette gesztikulál: Zippzár-elvről nem hallottál?! Hát te az indexről meg a nyakizmokról? Még várt 4 autónyit a barma, mire megkönyörültek rajta. Átlagosan nem történt semmi különös...
Annak örülök, hogy énaztánmégsosenemvoltam gyökér! Gondolom, Ti se - közlekedni és közlekedni hagyni, ha szabad így mondani.

Donor 2011.12.27. 16:13:05

@kozlekedo: Na de ezek és a 6. bekezdés nem zárja ki egymást.
Ez a paragrafus így egyben kerek, egész és jól kitalált rendszer.
A baj akkor van ha valamelyik fél elfelejti a rá vonatkozó játékszabályt.

A "gyalogosnak mindig elsőbbsége van" kampányt azért kezdték el nyomatni, mert a autósok nem tartották a rájuk vonatkozó részt.

Tiszta sor, csakhogy a kampány következtében sokan átestek a ló túloldalára a nagy öntudatosságban, és ez már veszélyes tudatlansághoz vezet.

záporjózsi 2011.12.27. 16:13:06

@Rézmányi Balázs: "Viszont már általános iskolában úgy tanították nekünk, hogy előtte szüleim is az oviban, hogy mielőtt lelépnék az úttestre, akár van zebra, akár nincs, álljak meg és nézzek körül."
Ez egyszerre jó is és rossz is. Valószínűleg azon szerencsések közé tartozol, akik lényegesen túllőttek a növésben az 1 m-nél. A gyerekek ugyanis azért vannak veszélynek kitéve, mert nem látszanak, ezért tanítják az óvodában azt, hogy meg kell állni és nem azért, mert kötelező. Emellett a folyamatot a gyerek így könnyebben látja át és hajtja végre. Mivel a gyerekek életkori sajátosságaik miatt nem képesek belehelyezkedni a vezető helyzetébe és az olyan apróságok, mint szemkontaktus, viselkedés elemzése, stb. nem mennek még nekik, biztonságosabb, ha megállnak. De felnőttként, különösen gépjármű vezetésére feljogosítottként kifejezetten károsnak tartom az álldogálást.
Nemrég átment előttem egy fazon. Csuklyában, fülhallgatóval. Egy közepesen belátható helyen. Végig tudtam, mit fog csinálni, mert egyértelműen csinálta. Senki nem állt meg, a fékre sem kellett lépni, a másik iránynak sem és mindenki a lehető leggyorsabban áthaladt. Na ezért nem megállni, hanem megfelelő időben átkelni kell.

ketyosz 2011.12.27. 16:14:25

@Vályi/ommm barátunk, hozod a formádat, mind stílusban, mind tartalomban.

Tomi1973Wien 2011.12.27. 16:16:49

kimondottan utalom a kodben vanszorgokat ES nem elengedoket... felolem menjen lasan, ha fel/nincs gyakorlata...stb... de idonkent tesek felreallni, es elengedni a mogotte haladokat, akik szeretnenek gyorsabban haladni...

záporjózsi 2011.12.27. 16:16:59

@Rocko-: Ha valaki költözik, akkor olyan helyre, ahol jól érzi magát, ha már itt nem jó. Ott meg nem itt van. ;)

@tamáskodó: Képzed, mekkora szemek merednek, amikor a lerohadóhoz mondjuk gyalogosként mész oda segíteni...

Donor 2011.12.27. 16:20:13

@Rézmányi Balázs: Pontosan. Én is meg tudtam állni mindig az öntudatos gyalogosnak, tehát én nem vétettem a szabály ellen, de az öntudatos gyalogos intenzív fékezésre kényszerített, amivel ő már vétett.

Gyakorlatban szerencsére az emberek életszerűbben közlekednek mint a fórumokon. :)

Persze nem mondom, hogy nem érdemes propagálni a helyes viselkedésmintákat, de nem olyan vészes a helyzet mint sokan lefestik...najó a járókeretes néniknek lehet hogy keményebb az élet, de Budapesten nekem nem volt gond az átkelés. Kocsival sokkal nehezebb 2*2 sávos úton telizöldnél balra kanyarodni :)

záporjózsi 2011.12.27. 16:22:25

@Donor: "de az öntudatos gyalogos intenzív fékezésre kényszerített, amivel ő már vétett."
Igen, de ez zebránál csak úgy fordulhat elő, hogy rosszul közelíted meg a zebrát. Egyéb esetben neked van elsőbbséged, persze más kérdés, hogy akkor sem akarod elütni...

tamáskodó 2011.12.27. 16:22:46

@záporjózsi: Eddig az esetig nem hittem el, hogy van Magyarországon (Bp-n) segítőkész ember - lám, mit meg nem tudsz, ha elég sokáig élsz...

kozlekedo 2011.12.27. 16:23:01

@Rézmányi Balázs: Szia. A blogot viszont többen olvassák mint a kommenteket, és mindenkinek jobb lenne ha az maradna meg hónapokkal később is hogy a gyalognak a "zebránál" elsőbbsége van, nem pedig az hogy meg kellet volna állnia. Ez pedig a ti (írók) felelőseget is érinti. Mert a gyereke(i)d, és másoké többet fog átkelni az utcán, mint gyorsan/lassan hajtani, vagy jobbra tartani.
A gyalogátkelőhely előtt sose állok meg, határozottan jelzem hogy igenis át akarok kelni. Nem kiugrok, de nem hagyok kétséget.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2011.12.27. 16:24:27

@tamáskodó: én mindenkire villogok, akik helyzetjelzővel jönnek szembe, éndzsölájjal, vagy csak ködlámpával. ha ezért bunkó vagyok, vállalom. és jellemzően szürke szamár a ködben effekt, mindig szürkületben láthatatlan autók járnak így. legszívesebben adnék nekik egy torrentés tarkóra fülest.
ez sztem kimaradt a cikkből az idegesítő dolgok közül.

Donor 2011.12.27. 16:24:50

@záporjózsi: Ha már láthatóság. Divatos fekete ruhás gyalogosok láthatatlanok gyakorlatilag sötétben. Hiába van közvilágítás, és lámpa, nagyon későn lehet észrevenni őket. Ha a háttérben van egy világosabb rész akkor előbb észre lehet venni, de elég gyakran nem.
Már egy vacak fényvisszaverő, vagy fehér ruhadarab is életmentő lehet...ezt csak úgy mondom.

záporjózsi 2011.12.27. 16:26:25

@kozlekedo: "A gyalogátkelőhely előtt sose állok meg, határozottan jelzem hogy igenis át akarok kelni. Nem kiugrok, de nem hagyok kétséget. "
Terjeszd, mert a végén ki fog derülni, hogy az autósoknak is így jobb.

záporjózsi 2011.12.27. 16:28:30

@Donor: Egyetértek. Persze az sem lenne baj, ha rendesen ki lennének világítva az átkelők, de nincsenek illúzióim, nekünk kell megoldani hogy lássunk, nem fogják a hivatalok levenni ezt a terhet a vállunkról...

2011.12.27. 16:30:18

Itt miért nem inkább az a mentalitás van, hogy inkább jó előre álljunk meg a zebra előtt, hogy nyugodtan és félelem nélkül elindulhasson és átmehessen szegény gyalogos, és csak akkor indulunk ismét el amikkor már jó messzire van az a gyalogos, hogy szegénynek ne kelljen attól félnie, hogy azért még elütik, mert nem gyalogol gyorsan.

kozlekedo 2011.12.27. 16:32:20

@Barát Csaba: Svájcban volt ilyen utoljára, még mosolyogtak is az autóból. (tényleg megtörtént.)

2011.12.27. 16:33:32

@záporjózsi: Ha a zebrán vagy akárhol rám fogsz jönni, mert mondjuk lassan gyalogolok, akkor igyekszem majd szétverni a kocsidat és leordítani a fejedet, és kicsit sem izgat ha emiatt esetleg megbüntetnek.

záporjózsi 2011.12.27. 16:33:44

@Barát Csaba: Mert nem kell megállni, hanem elsőbbséget kell adni.

Donor 2011.12.27. 16:34:06

@Barát Csaba: Nehogy már kitaláld, hogy autóval meg kell állni a zebra előtt, körülnézni, és ha elment az összes gyalogos akkor átmehetek rajta :D

Azért mégsem a farok csóválja a nagymamát.

záporjózsi 2011.12.27. 16:36:04

@Barát Csaba: Az nagyon jó, mert akkor a megfelelő helyre kerülsz, ahol nincs gondod a zebrákra. A károkat meg úgyis meg kell fizetned, gondolkozni lesz időd.

záporjózsi 2011.12.27. 16:37:25

@Donor: Ebben semmi csóválás nincs. A KRESZ szerint kell közlekedni. A gyalogosnak és az autósnak egyaránt. Minden túlmisztifikálás a csóválás nélküli farok esete.

"streetfighter" 2011.12.27. 16:41:16

Göbölyös!
Az elfogyó sáv nem azért van, hogy 100m-rel előrébb besorolj te szerencsétlen!
Használd ki és haladj végig, mert a hozzád hasonló balfékek miatt alakulnak ki a dugók.
A nemrég befejeződött a Hungária kőrúti felüljáró (M3 felé) felújításnál is mindig felhúzott az a sok hülye.
Nem vagyok menedzser, hanem egy haladni akaró autós!

Liquid_ 2011.12.27. 16:41:36

Pista, a benzinkúton elrettentő célzattal van kint a rendőrautó (gondolom a Hegyeshalom-közeli kútra gondolsz). Igazából nincs elég della benyára és kiteszik ijesztgetni. Állítólag a kutasok nem bánják mert a vadkeleti kamionoson sokkal kulturáltabban állnak be a kútra :)

2011.12.27. 16:42:03

@záporjózsi: Egy kis rongálásért max pénz büntetést kapnék, az meg nem érdekel, ha egyáltalán betudja bizonyítani hogy én voltam.

záporjózsi 2011.12.27. 16:45:46

@Barát Csaba: "akkor igyekszem majd szétverni a kocsidat"
"Egy kis rongálásért"
Hogy megenyhült az úr. A végén még kiderül, hogy helyben lepolírozza átkelés közben.

2011.12.27. 16:50:35

@záporjózsi: A megállás alatt elsőbbség adást értettem. -.-

Oda volt írva hogy amikor a gyalogos éppen átfele akar menni. -.-

A lényeg az volt egyébként, hogy mindezt úgy hogy nem toljuk le a gyalogost ha nem gyalogol elég gyorsan a zebrán, hanem sokkal nyugodtabban.

mohaa 2011.12.27. 16:51:05

@"streetfighter": megelőztél. :)
Pontosan ezt akartam írni. Eddig jutottam az olvasásban és tovább már nem is voltam kíváncsi a TC-s banda rinyálására.
Az elfogyó sávból a végén kell sávot váltani kedves Láma Zsolt!
Aki meg x száz méterrel előbb sávot vált, az így járt. Ha nem ott sorolok be, ahol elfogy a sáv, akkor egy csomó kihasználatlan helyet hagyok és annyival is többet foglalok a másikban. Valamelyik kollégád említette itt a rendszerben gondolkodást. Rád is vonatkozik. Próbáld meg, nem fog fájni!

2011.12.27. 16:55:51

Nem érdekel ki mikor vált sávot, a lényeg hogy ne jöjjön belém. :)

Gomulka Béla 2011.12.27. 16:56:14

@"streetfighter": Ebben van is valami, meg nem is van. Az valóban cimeres tulokság, ha valaki a száz méter legelején áll meg, hogy kivárja míg beengedik, és ezzel megakadályozza hogy mások is sorba állhassanak azon a száz méteren. De ha valaki csakazértis elmegy a száz méter végére, meg sem próbálva elobb besorolni, az trukkozni próbál, nem haladni.

Rézmányi Balázs · http://totalcar.hu/ 2011.12.27. 16:57:30

@kozlekedo: Ahogy írtam, a gyalogosnak elsőbbsége van a gyalogátkelőhelyen. Szerencsére a közlekedési kultúránk egyre inkább tiszteletben is tartja ezt a fontos jogot. Ennek ellenére a KRESZ az elsőbbség/utolsóbbság kapcsolatáról rendelkezik, nem az életösztönről. Éppen ezért hadd hangsúlyozzam, hogy nem azt mondom, hogy nincs igazad, csak hogy nem feltétlen értek egyet a Te értelmezéseddel.

A "határozott átkeléssel" pedig azért óvatosan! Én is hiszek a bizalmi elvben, de nem vakon.

Motordoktor 2011.12.27. 17:01:19

@A sokadik Zoli: A zippzár elv folyamtos haladásnál van. Aki előre megy koppanásig és megáll, az kényszeríti az egész sort megállásra és ok nélkül akasztja a forgalmat. Ez nem zippzár elv. Szerintem.

Motordoktor 2011.12.27. 17:05:44

@Zsola777: Száz méterrel előrébb beteszem az autót, mert ott még megy minden 20-40 km/h-val, az okos előre menő meg megakasztja a sort, mert nullával akar besorolni a menő sorba.
Ez nem a zippzár elv, a zippzár elv folyamatos "összefésülése" a két sávnak, ahogy a zippzár kocsija húzza egybe a fogakat. A koppanásig előremenés és ott megállás nem hasznos és semmi köze a zippzár elvhez.

2011.12.27. 17:09:14

A felsorolt dolgokból voltaképpen csak a nem indexelés vagy a későn indexelés és a 30-al, 40-nel tögymörgés az ami veszélyes és zavaró, a többi eset sokkal ritkább és a nagy része csak annak idegesítő aki idegbajos.

Hilux94 2011.12.27. 17:16:59

Kerékpáros.
Szénné büntetni, briketté adóztatni, gödörbe lövetni mind.

Tommi 2011.12.27. 17:20:01

Aki hülye, az hülye, függetlenül attól, hogy gyalog/kerékpárral/motorral/autóval/repülőgéppel közlekedik.

Azóta meg végképp nem csodálkozom, amikor kb két hónapja a 8-ason Szfvár és Várpalota között előztem a belső sávban a kívül tötymörgő kamionokat és 120-as tempónál levillogott a mögöttem jövő XC60-as Volvo. Ebből is látszik, hogy megdőlőben vannak a sztereotípiák.

2011.12.27. 17:23:04

@streetsta: Normál körülmények között senkitől sem várható el hogy lemondjon az elsőbbségéről vagy akármilyen jogáról.

z.fuse 2011.12.27. 17:23:11

bevásárlóköztpont előtt rokker parkolóban ,szlovák rendszámmal beáll az m4-5-6-8-10-es bmw-vel,kiszáll belőle 4 db 120 kilós kopasz... az mit tud?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.12.27. 17:24:29

Kislány az apjához:
-Képzeld apa!Ma anya vitt az óvodába és útközben nem találkoztunk egyetlen baromarcúval és köcsöggel sem!
:))))

Motordoktor 2011.12.27. 17:24:41

@"streetfighter": Ha haladni akarsz, akkor ne menj előre koppanásig, mert ott le kell lassítanod. Akkor tudsz haladni, ha akkor sorolsz be, amikor még a haladás sebességével bele tudsz illeszkedni a sorba. Ez általában nem az elfogyó sáv legvégénél van.
A személyeskedésedet köszönöm.

Negrogo 2011.12.27. 17:28:24

@Tibi88: Mert neked 225/45R17 (vagy 205/50R17) lenne az idealis valto meret nem 215/45R17. Gyak ~0,5 cm x 2 ergo 1cm-rel lenne magasabb a komplett kerek mereted es maris pontosabb lenne.

2011.12.27. 17:31:10

Mindig felhúzom magam azon, amikor a sok autós semmibe nézi a gyalogosokat, és még az útról is kitiltaná a gyalogosokat, csak azért hogy őkegyelmét senki se tarthassa fel.

Datsun Sunny Coupe 2011.12.27. 17:35:29

A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti. Ez Le vagyon írva uraim!!!!! Elsőbbsége van,De MIKOR léphet le??????Akkor,ha meggyőződött! Valamikor a gyalogos rendőr ezekt ugy megbaszta,hogy elképesztő! Gyengébb gyalogosknak leírom: Odaérsz a zebrához, körülnézel előbb balra azután jobbra és ha biztonságosan meg tudod kezdeni az átkelést akkor mész! Ha nem,akkor csak elsőbbséged van! Persze nem biztos,hogy megadják!

porto 2011.12.27. 17:35:39

Olyan a vezetési kultúránk,mint a hozzászólások...
Van benne ilyen is,meg olyan is...

2011.12.27. 17:42:10

@Datsun Sunny Coupe: Ezzel mindenki tisztában van, a baj ott van, hogy sok autós akkor sem áll meg amikor már régen meg kellene, vagy pedig szinte elüti a gyalogost, ha az nem rohan.

kozlekedo 2011.12.27. 17:43:16

@Datsun Sunny Coupe: Ezt nem értem, kifejtenéd bővebben?

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.12.27. 17:45:04

@Barát Csaba: Ha paragrafusok szerint élsz, természetesen nem. Nem várható el az autóstól, hogy hirtelen irányt váltson, ha egy nagy pocsolyába hajtva lefröcskölheti a gyalogost. Hiszen a csúszós úton egy ilyen hirtelen manőverrel a kisodródás kockázatát növeli. Nem várható el az autóstól, hogy zuhogó esőben átengedje maga előtt a szabálytalanul, nem kijelölt gyalogátkelőn átkelni szándékozó gyalogost. De mégis mennyivel jobban veszi ki magát, ha a gyalogos lelassít, hogy az autók is tudjanak haladni, az autós kikerüli a pocsolyát, és átengedi a bőrig ázott gyalogost. Szerencsére vannak belátó, nem szemellenzős gyalogosok és autósok is

We make the world a better place 2011.12.27. 17:50:13

Hazafelé az autópályán bérelt Smarttal araszoltunk 90-100-as tempóban. Havazni kezdett. Autó csúszkál jobbra-balra. Mindenki beáll 60-70-es tempóra. Egy BMW) előz meg, majd az is szépen 60-70-es tempóban a havon.
De a kamionos nem!
Az beáll az autó hátuljától 2 méterre, és villog, dudál sávváltás helyett. Nem ismeri a kormányt és az irányjelzőt?

Ha átsorolok a másik sávba, az előttem levőnek villog, dudál?
Az ő dolga, ha rakománnyal együtt árokba/oszlopnak csapódva szerepel az esti hírekben. Mi nem szeretnénk szerepelni.

okleveles naiv 2011.12.27. 17:52:29

Azt hiszem kihagytátok a "te ugyan meg nem előzöl éngömet te népiesch agyagedény" típusú jóembert, aki országúton gurul előtted 90km/h helyett 80 körül, néha leengedve hetvenötre, mert "hova kellene rohanni?" - egészen addig, amíg nem érkezik el számodra az előzés lehetősége.
Na, akkor az amigo hirtelen heurékázva feltalálja a gázpedált, nem törődve azzal, h te esetleg nem tudod biztonságban befejezni az előzést, ha bírja a verdája, akár 100-ig is gyorsítva melletted, csak meg ne előzd.

A minap a hatoson ezt úgy játszotta el velem egy degenerált yarisos, h fel sem ötlött benne, h meghalhat ő is családostul. Szépen előredőlve a kormányra hasalt, orra a szélvédőn, még hintáztatta is magát, h lendületet adjon a verdájának - és utána nyilván ejakulált, amikor kénytelen voltam fékezve visszahúzódni mögé h elkerüljem az ütközést a közben feltűnő szembejövővel.
20 másodperccel később ismét alkalmam nyílt előzni, akkor már tudtam, h mit fog lépni, ezért csúnyán nagy gázzal elmentem mellette, visszaálltam a szokásos 90-95km/h-s utazómra, ember meg szép lassan eltűnt a tükörből, mert ismét lement nyolcvanra az autója vérnyomása... :)

Na erre varrjatok gombot, h milyen überkreténnek kell lenni ehhez, h vlki így szórakozik az úton - és mondom, ott ült mellette a családja!
Ennyitől biza már nékem is kiszaladt a számon egy ízesen elkanyarított végű, igen közvetlen hangvételű live comment a szomszéd autó sofőrjének... :)

2011.12.27. 17:53:10

@streetsta: De azért ugye majd nem ütöd el a gyalogost, ha az nem hajlandó lemondani az elsőbbségéről hogy te jobban érezd magad?

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.12.27. 17:57:09

@Barát Csaba: Tudod te milyen drága egy szélvédő, vagy a lakatos/fényező?
Viszont én úgy látom, te letöröd/másokkal letöreted az autósok tükrét, csak hogy jobban érezzed magad.

2011.12.27. 18:01:13

@streetsta: Nyilván te is szörnyen ideges lennél ha egy autós elütne téged a zebrán, csak azért mert nem bírja kivárni amíg átérsz.

kozlekedo 2011.12.27. 18:05:15

Találós kérdés, három sávos úton keresztben zebra, a járdához közeli sávban megállok a zebra előtt, a másik két sávban mi a teendő?
Kérem csak azok válaszoljanak akik reggel vért isznak.

2011.12.27. 18:13:21

@kozlekedo: Gondolom ezzel mindenki tisztábban van, legalábbis remélem.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2011.12.27. 18:13:57

@záporjózsi: Hát én azt modnom, hogy inkább a másik irányba legyen egézségtelen. Mert az vicc, hogy lejövök a sztrádáról, beérek az első faluba (ahol lakom), és olyan az út, hogy csukott szemmel azt se mondanád meg, hogy van rajta aszfalt.

Sd.Kfz 2011.12.27. 18:17:55

17:15, Megyeri-híd, valami kis pára a levegőben, de ködnek a kilométeres látótávolság miatt nem nevezném.
Előttem egy szoros négyes formáció, mind a négynek izzik a hátsó ködlámpája.
Nyilván egymást "tanították" a helyes használatra :)

Pan Modry 2011.12.27. 18:48:10

@Dandie:

Ti beszekitek be magatoknak ezt az onkentes renorkodest, biztos van olyan is aki meg akarja nagyon mutatni. En csak egyszeruen leszarom, mondhatni tullepem a sebesseget, de nem varom el ha valaki lassabb hogy elhuzzom elolem ha o amiatt idot veszit, egyszeruen lassitok.

De ugyanugy ha valaki engem akar elozni, mert mondjuk csak 150nel megyek mikozben elozom a kamionsort de o tobbel menne, akkor leszarom, majd lelassit es megeloz ha vegeztem en a sajat elozesemmel es visszamentem a lassabb savba. Persze lehet villogni meg hasonlok, de leszarom, amiat nem fogok se gyorsabban menni, se besorolni ket kamion koze.

gombocske 2011.12.27. 18:52:55

- bunkóság: 60-as táblánál valós 70-nel menve a seggembe jönnek, hogy takarodjak (legtöbbször lehúzódom, de hogy miért? azért mert nem akarom, hogy szétverjenek)
- kereszteződésbe behajtók, pedig tudják (rosszabb, ha bele sem gondolnak), hogy pirosig nem tudják elhagyni azt
- ha valaki úgy használja ki az elsőbbségét, hogy a másik közlekedőnek satuzni kell (ilyen esetben nincs elsőbbsége!!)
- megelőzöm mert nekem nagyobb presztizsű autóm van (sokszor pedig nem, vagy ha valójában lassabb, rosszabb állapotú és még az értéke meg sem közelíti a másikét, de ez lényegtelen) utána lelassít, mert úgy az igazi szo.atás

- és a már sokszor említettek: piros lámpánál áthajtó, záróvonalon és utolsó utáni pillanatban előző, buszsávban, leállósávban közlekedő, a seggembenjön mert úgy a király

- engem is idegesít és anyázok néha, ha valaki nem használja ki a kressz (büntetéshatár) adta lehetőségeket, de ha még kezdő, csak faluban vezetett eddig, új helyen van, vagy keres egy címet (és ne mondjátok, hogy van gps is mert nincs mindenkinek és már akkor is belkötöttek emberek, mikor még sehol nem volt gps) el kell fogadni, kocsin belül lehet anyázni mutogatni, de a másiknak nem mutatni, mert az érzelmi állapottal játszani vezetés közben nem biztos, hogy biztonságos

Pan Modry 2011.12.27. 18:54:52

@joco2057:
Mindig szetnezek ha savot valtok, en tudom hogy erre szamitani kell. Te is olyat latsz bele a dolgokba amit le se irtam. Autopalyan soha nem maradok a belsobe ha nem elozok, csak annyit teszek ha mar elkezdtem elozni de valaki gyorsabban menne, akkor amiatt nem fogom az elozest megszakitani, aki megteszi szerintem egy orbitalis nagy luzer.

Varosban meg parhuzamos kozlekedesnel ahol kb. 500 meterenkent el lehet fordulni jobbra v. Balra azon tul hogy nem kotelezo, meg ertelme sincs a jobbratartasi szabalynak.

tükörfúró 2011.12.27. 18:57:50

Egy totálkár súlyú valamitől mondjuk elfogadnám, hogy kifogásolják a közlekedésszervezést, az utállapotokat, autóvezető képzést, a nem hiteles (kutya által sem vizsgált) sebeségmérőket, stb.

De ez a nettó indulatoktól fűtött, félreértelmezett, szabályos autós-fasizmusba átcsapó idiótaság, ez még egy valóvilágagyú zsírszalonna testű paneploritól is szánalmas, nemhogy ugymond autós újságíróktól, akiknek aztán tényleg pontosan kellene látni az okokat, összefüggéseket, forgalomszervezési, hatósági, képzési, szabályozási, stb hiányosságokat.

Ugylátszik a tc innentől erről szól, oltsuk le a népet, ugyan lófax sem történik, de legalább kiirjuk magunkból.

Az azért vicces, hogy megint a hülye jobbratartáson ment a legfőbb flame szál, mintha nem ugy működne életszerűen a valóságban UGYIS, hogy a lámpák és más akadályok előtt eloszlik a sor, mint a tecsó pénztáraknál, mindenki bevált egy neki tetsző sávba oszt kész, a jobbratartás meg a mesékben és a papiron létezik, se rendőr, se busz, senki nem tartja be, mégcsak nem is imitálja, kb sem.

Pan Modry 2011.12.27. 19:00:17

@ommm:

Jj, hogy be ne szarjak, dilisek mindenhol vannak, ennyi erovel otthon is lehetne maradni nehogy egy drogos leszurjon valakit.

Ha valaki a te altalad leirtan akarja rendezni a dolgokat az buncslekmeny, gyakorlati szemponbol is amit leirtal nehezen kivitelezheto, de ezt hagyjuk.

En biztos hogy a sajat idomet nem fogom rabolni azert mert valakinek varosban gyorshajthatneka van es lusta kikerulni. Es az is biztos hogy kamionsor elozese kozben nem fogok ket kamion koze besorolni es emiatt nyolcvanra lassitani mert valaki ketszazzal menne es en mondjuk a szazotven-hszazhatvannal ebben ideiglenes akadalyozom. Ha te megteszed a te dolgod, a te idod...

Pan Modry 2011.12.27. 19:05:21

@Rocko-:
Tul sok rambo szeru filmet nezhettel... ...ideje lenne visszajonnod a valosagba...

Rocko- 2011.12.27. 19:12:26

@Pan Modry: mert hogy? hol írtam hogy én fogom ezt csinálni?
de semmi gond, csináld nyugodtan tovább a gyerekes kis játékaidat, aztán megtapasztalod, hogy ez a valóság.

United Steaks 2011.12.27. 19:16:08

Karottában pozitívan csalódtam (valószínűleg rosszul ítéltem meg eddig), Sipos Úr meg addíg lesz ilyen audiotitán, míg valaki jól pofán nem suhintja...

GERI87 2011.12.27. 19:20:46

"Én GPS szerint haladtam 74-gyel a 90-es szakaszon, és jópár másodpercig tartott mire megelőztem, épp addig, hogy megfigyeljem, az ő sebességmérője 86-ot mutat."

Azért a GPS-be ne bízz meg ennyire, métereket is tévedhet tehát a sebességet sem tudja tökéletesen megadni...szerintem nem.
Lehet a te kütyüd pont annyit téved mint az ő sebességmérője.

2011.12.27. 19:21:36

Jól érzékelem hogy itt van 1-2 ember aki már túlzottan, szinte beteges módon(félelemből vagy túlzott megfelelés vágyból) le akar húzódni mindenhol?

tamáskodó 2011.12.27. 19:26:05

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg: Hu, sok mindenkire van időd! Tojok a ködlámpásokra, nem vakít (ha hátam mögött van, de)nekem is van, azt ha bekapcsolom, se látok jobban, kivétel: Mátraháza kanyargós, setét úttyai éfélkor, akkor meg senkit se zavarok vele, max engem vesz észre előbb a szembejövő.
Koncz Jani írta és igaza is van: miafészkesfüttyért kell PÁLYÁN ködlámpázni köd hiányában?! Ott csak zavarod a többieket, konkrétan az előtted haladókat. A zárófény meg kiváló célmegjelölő, nem zavar.

Vortex 2011.12.27. 19:26:51

Az én "kedvencem" a sötétben/szürkületben csak helyzetjezővel közlekedő fillérb*szó.
Emiatt volt egy elég komoly balesetem, a szembejövő, csak helyzetjelzővel közlekedő autót időben nem észlelve kezdtem el előzni. Egy hajszál választott el minket a frontális csattanástól, így "csak" fejreálltam az autóval. Mert ugye minek bekapcsolni a tompítottat, úgy többet fogyaszt az autó.... Elismerem, én voltam a hibás, da ha időben észlelem a szabályosan kivilágított autót, akkor nyilván nem kezdek el előzni.

United Steaks 2011.12.27. 19:31:36

Érdemes a jó dolgokat is észrevenni. Még a nyáron a pesti rakparton mentem és egy 5-6 fős idősebb csoport állt az út mellett. Gyalogátkelő látótávolságon kívül. Megálltam, szemben a "fehér furgon" is, és mindketten intettünk, hogy uzsgyi. Át"futottak", majd sorban állva, széles vigyorral tapsoltak. Hazáig vigyorogtam Én is.

joco2057 2011.12.27. 19:33:47

@Pan Modry:

Tudod erről mindig az egyik barátom felesége jut az eszembe:)
Békásmegyeren lakott és végig a belső sávban ment a szentendrei úton befelé, mivel elmondása szerint:)), az árpád híd pesti végén balra kell kanyarodnia a váci útra:D:D

Rocko- 2011.12.27. 19:34:06

@Barát Csaba: rosszul érzékeled.
szimplán van egy - úgy tűnik kisebb - csoport, amelyiknek nem életcélja, hogy a másikat feltartsa, kitoljon vele. amolyan európia módon. tudom, ez, itt, a balkánon nehezen érthető, de nem lehetetlen.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.12.27. 19:39:06

@United Steaks: Valamit félreértettél. Amikor anyázok, nem feltétlenül nevelő célzattal teszem. Egyszerűen valami/valaki feldühít, idegesít, és inkább ordítással adom ki a feszültséget.
De persze ilyet senki nem csinál, csak én. Mindenki más jámbor, sőt, még áldást is oszt isten báránykáinak.

Rocko- 2011.12.27. 19:39:40

@Vortex: vagy ködben a fehér autó, világítás nélkül.

Pan Modry 2011.12.27. 19:39:48

@joco2057:
Tovabbra se a lenyegre figyelsz. Ha te mesz a varosban es valaki mondjuk 100zal beesik eled a kov. Opciok allnak fel.

1. Elegge ures az ut mindenhol: ilyenkor kikerulhet akar-balrol, akar jobbrol, ezert neked nem kell savot valtanod, sot neki is kenyelmesebb
2. Van erzekelheto forgalom: ha ilyenkor savot valtasz hogy elmehessen, akkor jo esellyel neked is le kell lassitanod, sot ha besorolsz a masik savba, akkor aki ele bemesz azt is lassitasra kenyszerited. (ha ez nem allna fen, akkor egyes pont es nyugodtan kikerulhet ahogy akar)

Nem artana egy kicsit gondolkodni, nem?

Pan Modry 2011.12.27. 19:44:43

@Pan Modry:
Beesik mogedet akartam irni

3 gb 2011.12.27. 19:47:11

@levitol: Időben váltok, különben már nem élnék...
Inkább legyen nálam az erő és álljon a f@szom...

Phőnök 2011.12.27. 19:53:35

Alapvető szabály aminek betartása a túlélés ára főleg pesten:
Az erősebbé az elsőbbség. Bringás vagyok, az autónak akkor is megállok, ha elsőbbségem van, és ha meggyőződtem róla, hogy tényleg elengednek, akkor megyek. Ez naponta 2-3x megment. 5 éve nem volt balesetem, csak kátyú miatti perec.

Phőnök 2011.12.27. 19:56:24

Bevallom azt is, hogy sokszor át szoktam piroson menni. A semminek nem állok meg. A közlekedési lámpára egy olyan társadalomban van szükség, ahol nincs tolerancia. A szabálytalanságommal viszont SENKIT NEM TARTOK FENN. Ez itt a lényeg.

joco2057 2011.12.27. 19:59:00

@Pan Modry:

Ne haragudj de te nem érted, hogy én mit akarok közölni:)
Eleve mi a fenének kell bárhol folyamatosan közlekedni a belső sávban??
Még városban is felesleges és irritáló!
Ha telítettek a sávok akkor ok de egyébként sztem bunkóság, már bocsánat!

BTO11 2011.12.27. 20:02:03

t. uraim ! akinek van motorosállitásu lámpája az használja is?vagy 0 helyzetbe van szügyig pakolva is??

mert annak a QQQQQ anyukáját.

United Steaks 2011.12.27. 20:02:06

"A szabálytalanságommal viszont SENKIT NEM TARTOK FENN."
Dehogynem, a Rendőrséget...:)

SvenH. (törölt) 2011.12.27. 20:08:26

@okleveles naiv: az ilyen barom allatot le kellene filmezni es kozveszely okozassal megbuntetni

United Steaks 2011.12.27. 20:10:47

@streetsta:
Lehet, hogy félre...Mindenesetre ha véletlenül (általad nem ismert okok miatt) nem észlelem , vagy nem tudom figyelembe venni a "várakozás, villantás, egyéb jelzés"-t, csak azt hallom, hogy "kurvaanyád", akkor lehet, hogy-bár már indulnék-hátramegyek és megkérdezem, jól hallottam-e.

United Steaks 2011.12.27. 20:12:57

Lényeg: ordíts, csak ne hallja senki...

Vortex 2011.12.27. 20:15:13

@joco2057:
"Eleve mi a fenének kell bárhol folyamatosan közlekedni a belső sávban?? Még városban is felesleges és irritáló!
Ha telítettek a sávok akkor ok de egyébként sztem bunkóság, már bocsánat! "

Neked biztos sok pénzed van alkatrészre :) Menj végig a Hungária körút külső sávjaiban (mindkét irányban), és meg fogsz világosodni.... Nyomvályúk, töredezett térkő/aszfalt minden mennyiségben, megsüllyedt aknafedelek, és sorolhatnám.
Én ezért ignorálom a külső sávokat.

Pan Modry 2011.12.27. 20:16:56

@joco2057:
A varosban sok ertelme nincs a belso savban folyamatosan menni, mivel s balra fordulok miatt ott relative gyakrabban belassul a forgalom.

Telitett forgalom eseten meg a legnagyobb taplosag elvarni hogy a gyorsabb elol savaltassal kiterj, ebben egyutt ertunk. En viszont hiszem, hogy nem telitett forgalom eseten meg egyszerubb es kulturaltabb a gyorsaban menonek savot valtani es kikerulni a lassabat, amikor a hetvege vezetok vannak az uton soha nem megyek a seggukbe vagy villogok rajuk, hanem egyszeruen savot valtok es elozok.
Azert nem nagyon ertem a haborgast a varosi jobbra tartas miatt mert en inkabb az szoktam lenni aki eloz, es nem zavar az ha emiatt valtanom kell egy savot, ha meg van forgalom es nem tudok savvaltassal elozni akkor elfogadom a helyzetet es lelassulok az elottem levo sebessegere.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.12.27. 20:25:07

@streetsta: Akkor bocs. Pedig igyekeztem érthető lenni. :-)

Isten ments, hogy mindenki olvassa, az hiányozna még, nincs annyi időm moderálni. (Csak nem akartam beidézni az egészet.)

Gomulka Béla 2011.12.27. 20:25:45

'A közlekedési lámpára egy olyan társadalomban van szükség, ahol nincs tolerancia.' - akkor Magyarországon akár le is szerelhetnék mindet. Ld. a véleményeket, fentebb. Majdnem mindet.

@United Steaks: Ezért kell csukott ablakkal, feltekert zenésrádióval és a legmagasabbra állított ventilátorral kozlekedni. Akkor aztán ordíthat a barma, a te sztoikus nyugalmadat ki nem kezdheti. Ld. még Baowah esetét a Buddhával.

helloken 2011.12.27. 20:31:38

@Pan Modry: Kedves anyaszomorító!
Nagyon remélem, hogy egy hozzám hasonlóval hoz össze téged az sors és belehúzza a hülye fejedet a saját szaros seggedbe.
Az ilyen retardált barom gecik miatt olyan a közlekedés amilyen....
Gondolom a forgalomban éled ki efajta perverziódat, ha már egy ellenkező nemü sem hajlandó elviselni a begyöpösöttséged.

Szép Estét!

Rocko- 2011.12.27. 20:34:40

@Phőnök: akkor te kapsz egy Huszár Zsolt díjat.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.12.27. 20:35:08

@United Steaks: Ilyen esetekben (általában némileg finomított verzióban)el szoktam ismételni a mondandómat. Hátha van foganatja.
Azért azt kihangsúlyoznám, a komoly kifakadáshoz igazán komoly, nagyon tenyérbemászó türhőséget kell elkövetni.Lásd a fenti példákat, ahol igazán finom stílusban tettem fel a kérdéseimet. Csak aztán úgy gondoltam, gondosan, választékosan megfogalmazott körmondatokkal nem érek célt, mert nem értenék meg:)

macey 2011.12.27. 20:36:00

Hello:)

Én is megosztanék pár dolgot, mivel nagyon sokat vagyok úton. Nos, a besorolósáv a legnagyobb gyengém. Kérem, ha azt használjuk; és nem mazsolázunk a többi dugóban tötymörgővel, akkor S E G Í T Ü N K magunknak és mindenkinek. Lásd csak pl. FTC stadion felől a legkülső sávban haladva a Lágymányosi felé (uram bocsá' Rákóczi-híd..). Szinte senki nem megy rajta. Nem véletlenül van ott, tudjuk, hogy a végén elfogy. Azért van ott mert balra nagyívben rákanyarodik az M5-ös. Jellemzően KETTŐ sávba, a háromból. Miért ne haladjak a besorolósávban 300 métert és a végén megvárjam, míg beengednek? Inkább álljak a kereszteződés kellős közepén? Így mindenki halad, és kevésbé van dugó, akárhogy is nézem. A másik, a ködlámpa. Bevallom, néha én is használom az elsőket, mert igen gyengék gyárilag az első fényszóróim. Inkább látni és láthatóvá válni alapon. Nem vagányságból. A hátsót nem használom, csak nagyon indokoltan...A biciklisekről meg nem is akarok vitát nyitni, mert naponta karóba húzok gondolatban legalább tizet...

Hurri Kán 2011.12.27. 20:37:28

@Phőnök:
Szerintem otthon vegyél be inkább 3 gramm ciánt. Abba is megdöglesz, csak nem hurcolnak meg miattad évekig egy ártatlan embert...

Tibi88 2011.12.27. 20:44:07

@mennyi?husz!:

Azért írtam, hogy gyári méret, mert gyári kerékkel van. Ami a gyárból is 215/45 R17es gumival jött ki.
És mindkettővel ugyan annyit csal. Az a 9 mmes eltérés ami a 225 és a 215 között van az 1,5 % sincs, szóval amiatt nem kéne 10%nak lennie (télivel, nyárival 10%)

United Steaks 2011.12.27. 20:45:06

@streetsta:
Lehet hogy ugyan azt gondoljuk, azon kivétellel, hogy a "kurvaanyád" nem egyenértékű pl. a "figyejjémá, bazeg" felkiáltással...

Phőnök 2011.12.27. 20:45:28

@gyvy: Szép voltál pestifasz, gratulálok.

Makkoshotyka 2011.12.27. 20:45:57

2 órája történt az M3-ason: kamion konvojt előztem cca. 150-nel, mert láttam, hogy jönnek mögöttem erősebb autókkal és nem akarok föltartani senkit. Az enyémnek ez a vége (Swift 1.0), gyorsabban nem megy. Nem másztam be senki elé, amikor bementem a belső sávba, még volt köztünk 300-400 méter. A tapló a Q7-esével látta, hogy gyorsabban úgysem fogok menni, de 1 méterre beállt mögém és fölkapcsolta a fényszóróját. A kamionok egymásra tapadva mentek, a franc fog közéjük bemászni, a taplónak meg kellett várnia, amíg vissza tudok menni a külsőbe. És mit csinál az isten barma: megelőz majd bevág elém és satuzik. Mögöttem meg ott ül a két éves fiam! Majdnem beleszálltam.

Hurri Kán 2011.12.27. 20:48:39

@Phőnök:
Gyönyörű, választékos, irodalmi stílusod van. Folytasd, ne hagyd abba, vétek lenne, ha nem maradna fenn belőle semmi az utókornak.

Tibi88 2011.12.27. 20:51:10

@GERI87:

Nem egy pillanatra kell a gpsre nézni, hanem mész vele 3-4 km-t úgy, hogy be van kapcsolva a tempomat.
Ha késik vagy pontatlan, az 1 km akkor is annyi marad.
Ha felhajtok az 1 km hosszú hídra, de ő ezt 1 másodperccel később veszi észre, akkor a lehajtást is később fogja, vagyis pont 1 km-t mentem a hídon.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.12.27. 20:51:44

@United Steaks: Igen, valószínűleg egyre gondolunk. A kurvanyázás sem feltétlenül szó szerint értendő. Egész kreatívan tudok káromkodni, simán előfordulhat, hogy ez a két szó, így egymás mellet elő sem fordul:)

Phőnök 2011.12.27. 20:52:18

@gyvy: hohó micsoda stílusváltás! Olvasd vissza magad és a legutolsó kommentedet fütyi!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.27. 20:53:20

"A legtöbben nem értik meg, hogy a bizonytalankodás, a szerencsétlenkedés, még a konkrét veszélyes bénázás is azért van, mert a másik épp bajban van. "

Az eddigi legértelmesebb gondolat a témában!

Pan Modry 2011.12.27. 20:53:38

@Makkoshotyka:

Na, es a sok nagyokos meg azert fog betamadni hogy miert nem mentel be a ket kamion koze. En sem mentem volna, bar nekem annyi elonyom van hogy az autom egy q7-tel osszevetheto, es logikusan cselekedtel, ne add oda az idoded masnak.

Hurri Kán 2011.12.27. 20:54:18

@Phőnök:
Megy ez neked, folytasd, ne hagyd abba.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.27. 20:55:27

@ColT: Hozzátéve, hogy ok nélkül nem szokás tötymörögni, vagy keres valamit, vagy szar az út, vagy betartja a sebességkorlátozást...

Alf (törölt) 2011.12.27. 20:56:09

@záporjózsi:

Én mostanában elhatároztam, hogy mivel a zebrán elsőbbségem van, átmegyek.

Nem kell ugyanis megállni ér "ráutalni" ugyanis nincs STOP tábla nekem, mint gyalogosnak, hanem ELSŐBBSÉGEM VAN.

Ne tudjátok meg, hogy milyen vészfékezgetés, anyázás, ordítás stb van, pedig ezt csak a mi utcánkban, egy iskola előtt szoktam eljátszani, egy olyan helyen, ahol egy kis egyirányú utcában jó előre belátható a zebra.

Magyarországon (a balkánon van ilyen) az jelenti a gyalogosnak az elsőbbségét, hogy nem bünteti meg a rendőr, ha átmegy a zebrán. De szinte mindig, amikor átmegyek a zebrán, a túloldalon vár egy riadt néni, hogy elmenjenek az autók, és átmehessen...

Phőnök 2011.12.27. 20:57:35

@gyvy: Átlátszó a stílusod, először kurranyázol, utána meg képmutatsz.

SvenH. (törölt) 2011.12.27. 20:58:26

@macey: megszunonel minek segitsek ha allunk dugoban? fokent ha latom hogy elorem ment okosba?
az mas kerdes hogy rendes forgalmi gyorsitosavnal mindig segitek a jobboldalinak bejonni, de a dugoban sajnos tapasztalatom szerint tul sokan probalnak meg okosba eloremenni, es a magadfajta kis angyalkak szopjak be a turos bocifaszt hogy a baromja (mint en is pl.) a vegen nem enged be
hat ez van, koszond meg a tobbi okosba elresurranok oszt majdcsakbeengednekmivelbenyomomazorrom sutyeraknak

2011.12.27. 20:59:26

@ColT: Mondjuk az fura amikor kilométereken keresztül sokkal lassabban megy valaki és nincs semmi olyan dolog ami ezt indokolná.

Hurri Kán 2011.12.27. 20:59:52

@Phőnök:
Kettőnk közül eddig nem én voltam az, aki káromkodott. Aláírom, gyönyörűen fogalmazol, olvasni meg előbb-utóbb majd csak megtanulsz. Vagy nem.

Tibi88 2011.12.27. 21:00:32

@ColT:

Nem mindig van így.
Van olyan vidéki ismerősöm, aki a falvak között megy 140-150el a furgonjával, pesten meg nem mer közlekedni mert fél a forgalomban ezért az 50 is távoli vágy számára... nem is ülök be mellé soha.

@Makkoshotyka:

Ez tényleg gáz, de ha ott a két éves fiad, akkor miért mész 150el egy 1.0es swiftben amikor tudod hogy ez már a végsebessége?
Csak azért kérdezem mert ültem 60 lovas fábiában 150nél és kapaszkodtam, hogy le ne repüljünk az útról...
Neked úgyse megy, mész szépen 120al és majd megelőz (ugyan úgy mint most) és a 120 is sok abban az autóban

SvenH. (törölt) 2011.12.27. 21:01:13

@Makkoshotyka: "előztem cca. 150-nel,"

veletlenul nem 135 km/h volt? tudod sajna 2 fajta sebessegmegadas divik...

Makkoshotyka 2011.12.27. 21:01:48

@United Steaks: Hát, hogy elfogytak mellőlem a kamionok és visszamásztam a külsőbe. Nyomtam továbbra is 150-nel, akkor jött be elém a büdös paréj....

Alf (törölt) 2011.12.27. 21:02:51

@Rézmányi Balázs:

Jól mondod, ezt tanították, valamint azt tanították az autós oktatók, hogy ha lelép a gyalogos, akkor buktál meg a vizsgán.

Most pár éve nem ezt kell tanítsák, hanem azt, hogy ha már ott áll, vagy épp odaér, akkor is buktál.

Ajánlom a zebrán átkelés tanulmányozását külföldön, tőlünk északra, nyugatra. Észtországban konkrétan szét sem néznek a gyalogosok, hanem mennek át a zebrán, ahogy arra joguk is van.

Ha nem adod meg a gyalogosnak az elsőbbséget, akkor ugyanakkorát vétesz, mintha autónak nem adnád meg.

Urv (törölt) · http://eletkepek.eu 2011.12.27. 21:03:52

Amint már valaki írta is, a világítás nélkül autózók idegesítenek fel a legjobban, ködben, szürkületben esőben. Néha még a lakott területen kívül sem világítanak. Én mindig világítok, szeretem ha látnak, fekete autóm van az sem feltűnő (kedvencem a szürke vagy koszos fehér autó). Pl. a pirosat még csak-csak észreveszi az ember, de hogy miért nem lehet világítani legalább az unalmas autóknak, azt nem értem.

Volt már több eset is, hogy indulás közben vettem észre, hogy jön egy autó, aki nem világít...

És még jönnek néha a jó szándékú kedves emberek, hogy úgy hagytam a világítást... (nem parkolóban, mert ha leveszem a gyújtást akkor nem világít az enyém)

Pan Modry 2011.12.27. 21:03:52

@helloken:
Ez egy nagyon epito es intelligens hozzaszolas volt, koszonjuk emese!

Ja, es mar elore osszefostam magam a helyzettol :DDD

Makkoshotyka 2011.12.27. 21:04:14

@SvenH.: Megnéztem már én is GPS-sel. Jót mutat a kilóméter óra...

macey 2011.12.27. 21:05:09

@SvenH.: Nézd, azt hiszem nem teljesen értetted, amit mondtam. Van három sáv, 300 méter hosszú. Kettő teljesen tömve, dudálás, anyázás. Hamradik, mivel majd megszűnik, jóformán üres. Akkor hol haladjak? Egyébiránt, mielőtt bunkóznál, olvass a sorok közzött és a sorokban is. Azt írtam, hogy kivárom, míg valaki beenged és szintén én is így szoktam tenni mással, ha már engem beengedtek. Valamint meg is köszönöm illedelmesen, vészjelzővel. Mi ezzel a probléma? Nem siető diplomata vagyok, hanem egy átlagos, sokat közlekedő, merjem mondani: tapasztalt vezető.

helloken 2011.12.27. 21:06:54

Te@Pan Modry: Te vagy az intelligens az a lényeg!

Phőnök 2011.12.27. 21:06:59

@gyvy:

1: Ez mi? "@Phőnök:
Szerintem otthon vegyél be inkább 3 gramm ciánt. Abba is megdöglesz, csak nem hurcolnak meg miattad évekig egy ártatlan embert... "

2: Nem káromkodtam, hanem csúnyán beszéltem.

3: Ne rajtam gyakorold a másodosztályú oltogatós dumáidat. Rémlik nekem amúgy is, hogy más vérszagú, arrogáns fórumtémákban is remekeltél.

Makkoshotyka 2011.12.27. 21:07:32

@Tibi88: Ha jó a gumi és jól van beállítva a futómű, akkor nem száll el. A Swift nem szar csak puha és gyenge :-)

SvenH. (törölt) 2011.12.27. 21:08:29

@macey: ketertelmu volt az irasod azert...

azert lett az enyem is ketertelmu :)
szar ugy ha dugo van, na, de hat nem ohajtom elovenni az adu asz utdij otletet, pedig megoldodna nagyon sok stresszeles :)

Hurri Kán 2011.12.27. 21:10:23

@Phőnök:
Átfogalmazom, hátha megérted, bár nem tartom valószínűnek. Szándékosan szabályt szegni, bízva a másik körültekintésében = öngyilkosjelölt magatartás. Ha ezzel mást is kellemetlen helyzetbe hozol, az ráadásul féreg mentalitás is. Ennyi. Ezért bátorkodtam javasolni számodra az öngyilkosság valamely egyedül lebonyolítható formáját.

2011.12.27. 21:12:53

@Urv: Én meg azon csodálkozok hogy szinte mindenki azonnal felkapcsolja a lámpát ha egy icipicit elkezd esni az eső vagy ha egy nagyon kicsit szürkésebb az idő, miközben még nagyon jól lehet látni.

United Steaks 2011.12.27. 21:13:24

@Makkoshotyka:
Ezek szerint nem is sietett annyira, csak zavarta maga előtt a Suzuki...Az ilyen egész életében nem fog tudni akkora autót venni hogy boldog legyen, mert meglehetősen rossz irányba keresgél...

Péklapát 2011.12.27. 21:14:37

Nekem a kedvencem az igazi önérzetes paraszt, aki szelektíven alkalmazza a szabályokat.
Idegeskedik, anyázik a jobbra tartás miatt, pl. hogy pályán a 140-es temporol 90-nel csorgó két kamion közé beugorj, csakhogy ő 200-al tovább tudjon hasítani. Itt a legjobban hangoztatja hogy miért nem tartod be a jobbratartást, akár veszélyeztetve másokat/magad is, de hogy ő mennyivel megy, ahhoz senkinek semmi köze, mert siet.

Valahogy mindig csak a számára előnyös szabályok léteznek, a többinek meg bizony a jó édes anyját hogy nem tartják be a szabályokat.

Kedvencem még a vadbarom idióta(főként nő), akinek ha lenne harmadik keze, akkor azzal is valamit baszkurálna vezetés közben, mert ő akkora májer hogy elég csak a pedálokkal autót vezetni.

A parkoló zsonglőrökről meg nem is beszélve, akik képesek az úttal párhuzamos parkolóba úgy beállni hogy előtte,mögötte 1,5m hely van, de oda is sokszor úgy parkol be a fostos Matizzal, mintha egy tengelyig rakott Kamazzal próbálna beállni Bem rakpart sokszor zseniális példa erre, egy 10 férőhelyes parkolót 4 ilyen ökör elfoglal.

macey 2011.12.27. 21:16:21

@SvenH.: Látod, én is sokat anyázok emiatt. Tényleg abszolut körültekintően közlekedem, mert van elég rossz tapasztalatom és egy két elvesztett ismerős ahhoz, hogy ne "racer"-kedjek. Az én munkám pedig olyan, hogy kötelező autóval mennem, pedig hidd el, hogy BKV-val olcsóbb volna jóval! Egészen egyszerűen követelmény, mert mi egyfajta riasztásban élünk, mint a mentők, hogyha menni kell, akkor menni kell; és nem lehet hazamenni az autóért, hanem a rendszámozott parkolóban áll. Nem egy nagy öröm, hogy tönkrevágom a dugóban az autót...Néhány éve így megy. Úgyhogy kellőképpen türelmes vagyok a többiekkel és nem szabálytalankodok. Nem vagyok gazdag, - mint ebben az országban sokan -, így nincs euro nyócas' autóm. Ha bevezetnék a dugódíjat, akkor nekem pl. nagyon rossz lenne. Tudom, nem sokakat vígasztal, de mégis tennék ebben valamilyen kitételt. "Akit a munka kötelez." Vagy a Republic után szabadon, 16 tonna: "A vállalat nem engedi a lelkemet".

2011.12.27. 21:16:50

@Péklapát: Szinte mindegyik idegeskedő ilyen, másokat észre veszi magát meg nem.

Kegyetlen 2011.12.27. 21:18:36

a legszebb, amikor autópályán megelőznek, te meg tempomattal már előzöd is vissza az éppen három méterrel eléd visszasorolót...

Phőnök 2011.12.27. 21:19:18

@gyvy:
Látom nem vetted azt, amit először írtam, hanem rögtön, agyfingvérgőzben ugrottál neki. Javaslom, olvasd el többször, mielőtt támadásba lendülsz, bár a funkcionális analfabétizmuson nem tudok segíteni. Azt írtam, hogy a semminek nem állok meg. Az pedig nem azt jelenti, hogy a keresztforgalom (üres zebra a Bajcsy közepén pl.) odafigyelésére számítok, hanem azt, hogy ha meggyőződtem arról, hogy nem jön senki, akkor átmegyek. Nincs szükségem a felesleges lámpákra, mert amúgy is odafigyelek másokra, megállok a gyalogosnak, figyelsz még? MEGÁLLOK a gyalogosnak! És az autósnak is. Egy német kisvárosban megszüntették a táblákat, stb, mert nem volt rájuk szükség, mivel a közlekedők nem leszarták a másikat, mint ahogy itt a közlekedők 99%-a teszi. Ha szabályt szegek, nem akadályozok senkit!

United Steaks 2011.12.27. 21:24:22

@Phőnök:
Kend vagy roppant tehetős, vagy rendszám nélküli furikkal üzemel.:)

Makkoshotyka 2011.12.27. 21:28:17

@United Steaks: Ez igaz! Ne is legyen boldog vele!
Az előző autóim leggyengébbike is 120 lovas volt, a Swift előtt egy T5-ös Volvóm volt, mégsem arcoskodtam soha. Csak hát változnak az idők, most erre futja. Majd a következő megint jobb lesz. Viszont sok embernek ajánlanám egy darabig ilyen fostalicskával járni. Jó hatással volna a személyiség fejlődésükre.

"streetfighter" 2011.12.27. 21:36:47

@Motordoktor:
Sajnálom, ha túl nyers voltam. :)
Látom a lényeget nem érted, de mindegy is, mert van amiben ezek szerint profi vagy. Csak nem kéne hangoztatni a helytelen hozzáállásod.

kozlekedo 2011.12.27. 21:43:24

És most hogy mindenkiben meglett a szálka, kérnénk a gerendákat. Persze, félistenekben nincs olyan.

Kormikukac 2011.12.27. 21:51:53

A legjobb előzöd a román kamiont (nagyon keskeny úton) ahol 70-el cammog és amikor beérsz a fülke mellé elkezd ő is előzni.
1. kérdés: hova menjek?
2. kérdés: hogy? (több erő nincs a kocsiba, fékezni úgyis késő, mert max a pótkocsi alá fogsz tudni besorolni

Válaszom: Árok+Satufék (úgyis mind1)

Károk: -1 db 205/40 16R Goodyear Eagle F1
-1 db gyári Mitshubishi alufelni

Szerencse, hogy "csak" ennyi!

joco2057 2011.12.27. 21:52:07

@Pan Modry:
Úgylátom soha nem fogunk ebben egyetérteni:) de nem baj, jó a vélemények sokfélesége!
Én továbbra se értem, hogy miért kellett megengedni a folyamatos haladást a belső sávban.
Ezért van az a sok hígagyú, aki az autópályán is ezt teszi!
A háromsávos részen pedig eszébe sem jut a szélső sáv, azthiszi, hogy a középső a kijelölt sáv neki:)

United Steaks 2011.12.27. 21:53:11

@kozlekedo:
Nabazz, most jön az, hogy kinek a gerendája nagyobb!?:)

Nagy-Papa 2011.12.27. 22:01:23

Göbölyös Zsolt:
Bocs, nem olvastam végig a (jelenleg) 421 kommentet, nem tudom más (is) mondta (írta)-e, de a KRESZ szerint (lásd. "zipzár-elv") igen, el kell menni a megszűnő sáv végéig, és ott (egy balról, egy jobbról, de lehet fordítva is..) szépen "összesorolni"
Szóval ez nem bunkóság,hanem a KRESZ ismerete, és némi logika.
;)

F76 2011.12.27. 22:11:51

Ezeknek a beskatulyázásoknak azért vannak hátrányai is. Mazda5-tel járok, jól és nyugodtan lehet vele közlekedni, mert a ,,családapa kocsija" szimpatikus. De amikor szervízbe vittem a Mazdát, a munkahelyemről kölcsönkértem egy Suzuki Swiftet, amivel aznap közel 800 km-t mentem. SOKKOT KAPTAM! Nem voltam fáradt, ugyanúgy vezettem, mint máskor, tempósan, udvariasan, azaz észrevétlenül, vagyis azt hittem kb. 15 km-ig. Hát nem voltam észrevétlen, én is egy lettem a sok ,,KÖCSÖG SUZUKIS, ANYÁD HÁTÁN MEGB...KAL". El akartatok taposni, meg akartatok alázni, rám akartátok húzni, anyámat akartátok....!!!! És a végén jött a ,,FEHÉR FURGONOS KÖCSÖG" és ő megbaszott, kikaparta anyámat, és lehugyozott. Este nem mertem hazavinni a Suzukit, hanem otthagytam a cégnél és másnap én is ejakuláltam a mazdában, hogy a világ helyreállt, és azóta én is megbasztam 3 ,,FEHÉR FURGONOS KÖCSÖGÖT" és megszerettem a Suzukisokat. BUÉK kivéve ,,FEHÉR FURGONOS KÖCSÖGÖK" :)

Pajkos kisdömper 2011.12.27. 22:14:57

No és a körforgalomban befelé indexelők?Persze a körforgó elhagyását nem jelzi a parasztja.

SvenH. (törölt) 2011.12.27. 22:28:03

@Nagy-Papa: nem mondod, hogy mar behoztak a zippzar elvet!!! es szerinted a KRESZ ismerete alapveto hozza??? nem mondod... bemasoldnad a KRESZ idevonatkozo reszet mert en elegge ketelkedo vagyok :)))

United Steaks 2011.12.27. 22:29:31

@F76:
Hú, neked azért van bajod. Ettől függetlenül Neked is BÚÉK...

C@raVWelle 2011.12.27. 22:34:01

ÜdVW!
Engem 1 dolog zavar nagyon: gyakran járok egy '87-es diesel VW kisbusszal, ami háát finoman szólva nem egy sportkocsi, viszont városban a forgalom ritmusát azért nagyjából lehet vele tartani, ennek ellenére mindig késztetést érez egy vagon ember (főleg ez a BMW-Audi-Merci-terepjáró csoport), hogy neki muszáj megelőznie engem, és utána kilométereket megy még előttem. Persze az előzés előtt-közben kopik a duda és a tajparaszt szája rendesen, és gyakran tényleg veszélyes helyeken előznek.

Pajkos kisdömper 2011.12.27. 22:36:33

Ezt a mondatot csak Én nem tudom értelmezni?:
"Az óra többet mutat, autónként, guminként, légnyomásonként eltérő értéket, ami mindig kevesebb a valós sebességnél."

Coyote82 2011.12.27. 22:39:05

Göbölyös kolléga újságíró létére még nem hallott a zipzár-elvről???
Szégyen, de nálunk valóban nem működik, pont az ilyen szerencsétlenek miatt (korrigáltatnám a cikket emiatt). Lengyelországban meg engem néztek hülyének mikor megköszöntem, hogy beengedtek, pedig már a sáv végéig mentem (tájékozódási gondjaim voltak). Náluk alap, hogy ha két sáv van, akkor mindkettőt kihasználják, és tetszik-nem tetszik alapon a folytatott sávban MINDENKI ELENGED EGY AUTÓT a másik sávból. Egyet kivár, utána megy. Nincs veszekedés, nincs köszöngetés feleslegesen, hanem KRESZ van, és helyesen oktatott vezetők - no meg tájékozottabb újságírók :-P
Örülnék, ha a magyarok is észrevennék, hogy a sáv utolsó 100 méterét nem viccből aszfaltozták le, és aki kihasználja, az nem bunkó, hanem helyesen jár el - és be is illik engedni.

VFTS H9 2011.12.27. 22:44:14

Kedvencem az öntudatos gyalogos, aki azt gondolja, hogy ha már szabály van, akkor amellé földöntúli védettséget, örökéletet is kap.
Budapest, hosszú 1+1 sávos sötét út, egyik szélén házak, másik oldalon fák, tömött kocsisor halad ~50-nel, este, köd, szemerkélő eső, az út széli járdán balladai homályban gyalogosok.
Gyalogos odaér zebrához, meredten előrenézve, de oldalra semmiképpen nem nézve, de olyan határozottan nem, mintha feje elfordításával egyenesen a bökőbe ütközne a szeme, gondolkodás nélkül az autók közé lép, mert ugye az ott zebra...
Én periférikus látásommal észreveszem, hiszen oldalról lép elém, satufék, csúszik, de valahogy megállok előtte centikkel, mögöttem láncreakcióban ugyanez.
Szerencsére baj nem történik, koccanás sincs, csak az ártatlan gyalogos ordenáré szitkozódása zavarja meg az idilli estét, de közben lassan azért tovahalad.
Nos őszintén szólva az első gondolatom az volt, hogy egyszer ne tudjon valaki megállni és legyen az egy Kamaz...na de mégsem, azt azért ne, legyen csak egy Zuk és járjon gipszben kicsit...ja de azt sem, mert szegény Zuk sofőr lesz a hibás...
Vagy de, mégis! Csak vezesse azt a Zuk-ot aki a szabályt kitalálta!

kozlekedo 2011.12.27. 22:54:01

@VFTS H9: Nem a látási körülményeknek megfelelő sebesség? Ha a zebránál nem számítasz gyalogosra akkor hol fogsz? Vagy az fáj hogy meg kellet állnod?

ga-ap · http://soundcloud.com/gaap/classic-breaks-vol1 2011.12.27. 22:55:28

Én furgonos vagyok, bár én nem fehér színűvel járok. Nagytestűként fokozottan próbálok vigyázni az apróságokra, még akkor is, ha ők nem képesek magukra vigyázni. (Idióta biciklis a teliajtós furgonom mögött szélárnyékban verette a nagykörúton, aztán mikor gyalogos kollégája úgy gondolta, hogy két zebra között pont félúton óhajt átslisszanni, én meg nem akartam a nyakára hágni, a bringás nagyot koppant...:D szerencsére nem volt az arcon bukósisak, mert ha behorpasztja az ajtót, biztos nem dicsérem meg, így viszont legalább jó retkes lett a fél orcája! Szerencséjére nem okoskodott, beismerte a hülyeségét...)
Azért én értem, hogy mire gondol F76, mert amikor egy régi swift bérautóval kellett rohangálnom nem kaptam meg azt a tiszteletet, amit a ducatoval, pedig én hasonlóan vezettem.
Az én listámon amúgy a balfaszul/szabálytalanul parkoló arcok állnak az élen, az amolyan tökleszarokmindenkit-pontidejöttem-nemkeresekrendesparkolóhelyet fajták...

Alternatív 2011.12.27. 23:01:58

@Pajkos kisdömper: Igen. Egyébként az a 4-5-féle autó, amivel rendszeresen járok, általában 10-15%-ot csal, és mindegyik többet mutat.

Nem értem ezt a sok embert, akik az elfogyó sávban való előremenésről, meg cipzárelvről írnak. Nem hallottak még róla, hogy az elfogyó sáv végén meg kell állni, és kivárni, amíg elfogynak a másik sávban menők? Vagy nekik alanyi jogon jár a befopátlankodás lehetősége? Én úgy tudtam, ahhoz villogó meg sziréna kell.

l. r. 2011.12.27. 23:02:48

Winkler Róbert:

ott a hiba a képletedben, hogy általában a külső sávok sokkal rosszabbak mint a belső...

Na most te sem gondolod, hogy majd kint fogok pattogni a külső sávban csak azért mert te sietsz?
Hol nem szarom le? kinek képzeled te magad, hogy miattad fogom a kocsim futóművét szétcseszni?!?

arról nem is beszélve, hogy a padkáról bármi állat/részeg gyalogos kiszalad/kiesik elém sokkal kevesebb esélyem van reagálni mintha belül megyek...

ha sietsz, ne érdekeljen a futóműved és kockáztass csak te a külsőben!

Neurotoxin 2011.12.27. 23:03:50

@Bende Tibor:"Pedig nem olyan bonyolult ezt megoldani: kölcsön kell kérni a szomszéd, anyuka, gyerek, unoka GPS készülékét, és meg kell MÉRNI, hogy a GPS szerinti 50-90-100-130 az az ő óráján mennyi. Ha ez megvan, meg tudja választani a helyes sebességet. Aki meg kitalálta, hogy sebességmérők összevissza mutassanak baromságokat"

De Tibi, áruld már el légyszives, honnan tudod, hogy a többség által használt, térkép-hekkelt-bütykölt kínai, műholdat fél napig keresgélő tetves szarok pontosan mérnek??Némelyik többet mutat, mint a gép órája...

l. r. 2011.12.27. 23:08:28

amúgy ahogy olvasom az idegbeteg hőbörgéseteket(TC) egyikőtöknek sem adnék jogosítványt...

Alf (törölt) 2011.12.27. 23:10:14

@VFTS H9:

Ne ülj autóba szerintem, ha nem fogadod el a szabályokat.

B.GY. 2011.12.27. 23:11:33

Nekem mindenki a barátom az utakon,és senkivel sincs soha problémám:)

Alf (törölt) 2011.12.27. 23:12:15

@Pajkos kisdömper:

Olaszországban pl ez a szabály, vagy Fhansziaországban...
ott én voltam a paraszt, hogy kifelé indexeltem.

SvenH. (törölt) 2011.12.27. 23:12:27

@kozlekedo: raadasul a barmanak nem is az volt hogy a gyalog az nezelodott es utana lepett egyszer csak ele HANEM azonnal lepett amint odaert, elotte a zebra megkozelitese az meg rautalo magatartas volt
jo lenne az ilyennek elvenni fel evre a jogsijat

Pajkos kisdömper 2011.12.27. 23:18:08

@Alternatív: Nagyon jól tudom hogy többet mutat:D De mégegyszer neki kéne futni a mondatnak:
"Az óra mindig többet mutat...........ami mindig kevesebb a valós értéknél."Na ezt mos hogy?Igen,tompa vagyok pár árpaszörptől,de akkor sem értem:D

Pajkos kisdömper 2011.12.27. 23:19:40

@Alf: :O Olaszoktól sokkot kaptam,fhanszijáknál szerencsére nem én vezettem:D

Rick4 2011.12.27. 23:38:56

Mondok egy példát: amikor egy átlátszó műszerfalas Citroen C4 mellett mentem el az M0-son. Én GPS szerint haladtam 74-gyel a 90-es szakaszon,

Hol lehet a 0-son 90-nel menni?

Bambano 2011.12.27. 23:46:35

jó is az, amikor a tc szerzői saját magukból csinálnak bohócot... pl. nem tudni, hogy hogyan kell közlekedni elfogyó sávnál, de legalább nagyon utálni, aki tudja, az elég vidékies meglátás.

de ha már gyűlölködni kell: engem a teszkós halogének bosszantanak fel legjobban. ami nem a kocsijába való, aminek akkora fénye van, hogy a halálcsillag szégyenében elkotródna a yavin mögé, stb.

a piroson átkerekező pajtáshajtás engem kevésbé zavar, záros határidőn belül mindegyiknek igazságot fog osztani a keresztben érkező sóderes kamaz.

Karbonsai 2011.12.27. 23:55:15

@Nagy-Papa: No megelőzött Kend, ezt óhajtottam én is közölni. Mondjuk annyit még hozzátennék, hogy országunk sajátos közlekedéskultúrájából ez a viselkedés már kilóg, azért is üresek a megszűnő sávok, mert a végén a rendreutasító megtévedt honfitársak b@sszák beengedni azt aki onnét próbálkozik.

l. r. 2011.12.28. 00:00:19

@Rick4: 80 lesz az... náluk ez még belefér :) TC...ZSC :DD

Karbonsai 2011.12.28. 00:01:01

@Alternatív: Hát nem jól tudod.Ha így lenne, az egész sáv ügynek semmi értelme nem lenne.

Sd.Kfz 2011.12.28. 00:01:31

"A hazai autósok (akik e tekintetben nem is különböznek a hazai kerékpárosoktól vagy gyalogosoktól) mediterrán lazasággal kezelik saját hibáikat és szabályszegéseiket, miközben poroszos szigorúsággal kérik számon a másikon ugyanezeket."

És így vagytok vele az élet egyéb területein is :)

l. r. 2011.12.28. 00:02:12

@l. r.: ZSC=ZsírCar még mielőtt rámküldik a moszadot és lelepleznek :D

Sd.Kfz 2011.12.28. 00:18:33

@Rick4:
Északi és keleti rész mintha 110-es lenne és Diósd előtt is van 100-as.

SvenH. (törölt) 2011.12.28. 00:21:52

@Bambano: @Karbonsai: STOP tablanal is gondolom el a zippzar elv nem? habar nehez 50rol beengedni egyet okosan, de hat ti megoldjatok ugye?

SvenH. (törölt) 2011.12.28. 00:34:37

@Karbonsai: "Hát nem jól tudod.Ha így lenne, az egész sáv ügynek semmi értelme nem lenne."

miert ne lenne ertelme egy extra savnak a lampas keresztezodes elott/utan??? ennyire ne legyunk mar dedosak!!!

az extra sav az a puffer a lampas keresztezodes olyan tulajdonsaga miatt hogy te nem mehetsz at rajta az idonek valamely reszeben, tudod ez az esemeny akkor szokott bekovetezni, amikor a lampa pirosra valt

elmagyarazzam a puffer fogalmat is?

Karbonsai 2011.12.28. 00:35:25

@SvenH.:Inkább rajzold le amire gondolsz, mert nem értem. Én a klasszikus elfogyó sávról írtam és nem extrém helyzetekről és sebesség különbségű sávokról. Ott más dolgok is bejátszanak.

Karbonsai 2011.12.28. 00:49:11

miert ne lenne ertelme egy extra savnak a lampas keresztezodes elott/utan??? ennyire ne legyunk mar dedosak!!!

Ki írt itt lámpás krosszról.

Írd le mekyik krosszra gondolsz, talán megértem mire gondolsz

az extra sav az a puffer a lampas keresztezodes olyan tulajdonsaga miatt hogy te nem mehetsz at rajta az idonek valamely reszeben, tudod ez az esemeny akkor szokott bekovetezni, amikor a lampa pirosra valt.

No ez is hol van?

Még egy szer írom: nem speciális esetekről írok, hanem egyszerűen akár helyhiányból stb. jobbról-balról elfogyó sávról. És nem a tajgáról beszélek ahol a fősodorban 100-al húznak a tuningolt UAZok, hanem mondjuk Bp-ről.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.12.28. 01:07:40

nekem az jott le a blogbejegyzesbol, hogy egy az egyben olyanok vagytok mint akiket utaltok:)
BUEK!

SvenH. (törölt) 2011.12.28. 01:31:27

@Karbonsai: bevallom oszinten nem nagyon van ilyen, hogy lampas keresztezodes utan legyen plusz egy sav ami elegge hosszu hogy elore lehessen okosba menni rajta :)
bocsika

amugy elokotortam neked egy olyat aminel tipikusan a bekes tobbseg varakozik es az "okos" kisebbseg meg be ohajtana a masik ele menni: a Hosok terenel amikor jossz a Varosliget felol es mennel az Andrassy fele
igaz ez nem elfogyo sav hanem csak eppen rossz savba allt bele, es akkor a vegen veszi csak eszre hogy meg kell egy savot kifele valtania, es korrigalna

Karbonsai 2011.12.28. 01:34:19

Monsieur Bazsó hozzáállásával mélyen egyetértek, bár sajana a temperamentumom miatt néha elragadtatom magam és akkor b@sszázok is. De nem lesz jobb a helyzet így rendszerint meg is bánom.
Amit viszont tényleg nem értek, az két mondat a z autópályákon lévő kijelzőkön.
1: Jobbról előzni tilos.
Értem én, de ha nem hagynak más lehetőséget?
Miért nem az virít a kijelzőn, hogy tartsa be jobbra tartási kötelezettségét, ha már a KRESZ amúgy előírja azt is.
2: A leállósávon megállni tilos és életveszélyes.
Értem én, így is van, de nem azt kéne írni, hogy Kovács 2 őrmester ketté lő, ha a leállósávon száguldozol?

Karbonsai 2011.12.28. 01:51:40

@SvenH.: No így már értem.
Ott tényleg sz@r a helyzet. Ott aztán nem csak a közlekedők f@szok, a közlekedésszervezőknek is 25 éve meg kellett volna oldani, hogy az autópálya egyik bevezető szakasza ne egyetlen egy sávon kanyarodjon az Andrássyra. Bár valószínű, hogy ha megoldanák attól nem lenne oly hűde szimmetrikus a Hősök tere. Vagy ha városvédünk, ezt a forgalmat vezessék már el máshol.
Mondjuk van akit ezért fizetnek ezt ne mi oldjuk meg :)

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.12.28. 08:01:58

Furcsa, hogy a megengedett sebesség felett nyomuló agresszorok kimaradtak.

Akik szerint saját sávjuk van az egyébként 2 sávos autópályán, mert ők 190-nel akarnak menni, ezért 5 méteres követési távolsággal letúrnak minden 130-140-nel menő autót, ahogy a Hungária körúton is kiborulnak, mert nem tudnak 90-100-zal nyomulni a megengedett 70 helyett.

Ez senki nem zavar a szerkesztőségben?

YZ 2011.12.28. 08:24:41

Göbölyös úr:

Az a két sáv azért van ott, hogy ha lassú a haladás, két sávban álljanak az autók. És nem azért, hogy egy sáv üresen, a másik meg 200 méter hosszan autókkal tömve álljon. Az elv mögötti gondolat, hogy mindenki elmegy a végéig, majd ott cipzár-szerűen osszeolvad a két sáv, kulturáltabb helyeken nagyon jól működik. Ott, ahol be is enged mindenki egy autót maga elé. Nem kell nyolcat beengedni, csak egyet. Akár hiszed, akár nem, te is hamarabb átjutsz így a szűkületen, nem csak az, akit beengedsz. Persze, csak ha mások is így csinálják.

És igen, bunkók mindig vannak. Van, aki csakazértis betolakszik, meg csakazértsem enged be senkit maga elé. De még így is jobban működne, mint hogy egy sávban áll a tömeg, és anyázza azt, aki normálisan próbálja használni az infrastruktúrát.

YZ 2011.12.28. 08:28:04

@Kiszámoló: Ezt a gondolatot egyrészt vesd össze a többet mutató sebességmérő esetével; másrészt vegyük példának a Váci utat, ahol (a Róbert Károly körúton kívül) 70 a megengedett. Az esetek többségében 50-60-nal halad a forgalom, és amikor 70-nel megyek, életveszélyes száguldozásnak tűnhet a többi autó mellett. De miért megy a többség sokkal lassabban a megengedettnél?

Pan Modry 2011.12.28. 08:29:36

@Kiszámoló:

Szerintem van akit zavar. Viszont van egy ertelmi szint, ami alatt meno a masokat letolokat vedeni, mert a kepzetlen, buta emberek kozt ez a taplo viselkedes a sikeresseg egyik szimboluma.
Ezert van az hogy itt egyesek elvarnak hogy a kamionsort elozve szoritsd be magad ket kamion koze amikor 180-nal beesik moged valaki, vagy a Hungarian valts savot ha a mogotted levo 100-zal akar menni.

Sosevót 2011.12.28. 08:56:48

A ködlámpát hátul. Igen, azt a pirosat. Le kéne kapcsolni, mert jeccer tutira jól seggbe fogok kúrni miatta valakit.

nyelv-ész 2011.12.28. 09:19:18

Az már volt, hogy a kétsávos körforgalom belső sávjából indexelés nélkül kihajtó, a külső sávban szabályosan közlekedőket ledudáló, olykor le is szorító köcsögöknek mit kellene csinálniuk?

augustiener 2011.12.28. 09:52:41

Winkler Róbert: Egyetértek.

Vályi István: Ha a leállósávban 140-nel mennek el az uriemberek, akkor milyen lassan haladhat a többi autós a szélső és a belső sávban? 100 és 120? Ők sem szórakozásból mennek ott, hanem mert gondolom már ki van a faszok a sok tötymörgő fasszal. Ha jól tudom, 142-től mérnek a rendőrök, valamint az óra is többet mutat, tehát nem óra szerinti 125-tel kellene hokizni a belső sávban. Egyébként tavaly két háromlábúval szemben mentem el 150-nel, azóta se kaptam semmi cetlit. Felháborodás helyett inkább a miértre kellene rákérdezni.

Bazsó Gábor: Ha valaki fél az úton, bizonytalan, az a szabályokkal sincs tisztában. Segít az ilyeneken a kurvaanyázás, a duda és a reflektor, mert hátha rájön, hogy az autó nem neki való, és leteszi egy életre. Ha valaki alkalmatlan a vezetésre, azt nem kell erőltetni.

Göbölyös Zsolt: Menj el egy autósiskolába és kérdezd meg az oktatót, hogy miért mennek koppanásig előre. Mert ez a szabály. Fingod nincs a szabályról és itt fröcsögsz. Na az ilyenek nem akarnak beengedni, de amikor ráhúzom az autót, akkor csak meggondolják magukat.

Kőbájker: Ha ott van a seggedben miért nem engeded el? Én miért tudok 200-zal lemenni a szélső sávban, ha látom, hogy valami gyorsabb van mögöttem? Hogy az indexet nem használják, azt én sem értem. Ezt az X5-A8 kopasz gecit annyit írjátok itt ezen a fórumon, de összességében alig van ilyen egy-egy.

Tibor Bende: Egyetértek komplett.

Rézmányi Balázs: Pontosan ezért nem lassítok már le Magyarországon egy zebránál sem. Sokáig megtettem, de meguntam, hogy lelassítok, már megállok és még mindig nem indul el, aztán ha kiordítok, hogy mi a kurva anyádra vársz, akkor elindul. Egyébként meg piroson, négysávoson mindenhol átmennek semmit se nézve. Basszák meg a kurva anyjukat!

Sípos Zoltán: Egyetértek. Én is lekurvaanyázom az összes faszszopót.

Papp Tibor:

5. A megszűnő sávnál te sem ismered a szabályt, mint a kolléga.
9. Sokszor találkozom az ilyenekkel, mint te. Az a baj, hogy valami gyenge autód lehet, vagyis még más magyarázatot nem találtam rá, és el sem tudod képzelni, hogy ha bemennél a kamionok közé, olyan gyorsan előznélek meg, hogy még háromszor lenne időd visszasorolni a következő kamiont megelőzni. De nem, te harcolsz tovább és csak azért sem mész le. Egyébként is ott nem is lehetne gyorsabban menni, mit akar ez a fasz mögöttem gondolkodásod lehet.
A többivel egyetértek.

Koncz János: Engem konkrétan nem zavar, ha valakinek az első ködlámpa ég, mivel lefelé világít, nem égeti a szemem. Ha valakinek a hátsó is ég, szinte mindig indokolatlanul, arra én is rákúrom a reflektort, ne csak nekem égjen ki a szemem. Egyszer egyébként városban egy lámpánál megkérdeztem az úriembert előttem, hogy tiszta időben miért égeti hátul a ködlámpát, hátrajött ő is, megnézte, azt mondta, az a féklámpa, de mondom ki nyomja most a féket? Azt mondja az a kézi fék. Mondom annak nincs lámpája. Akkor nem tudja. Na ezt kellene a rendőröknek ezekkel végig játszani és elvenni a jogosítványt, mert ha azt sem tudja, hogy mi világít a saját autóján, akkor mit nem tud még?

Zirig Árpád: Szerintem egyszerű butaságból nem használják az indexet. Ugyanezek tükörbe se néznek általában, mert mit számít mi van mögöttem.

gri 2011.12.28. 09:59:09

Az én módszerem:

Nagyjából a megengedett sebességgel szoktam haladni, esetleg kicsit fölötte, kivéve, ha akkora köd/jég/stb. van, hogy nem lehet (esetleg nem merek, ilyen is van, nem szégyen).

Használom az irányjelzőt, amikor kell, és nem csak megpöccintem, hogy felet villanjon, hanem hagyom kattogni, ameddig be nem fejezem a manővert.

Használom az elfogyó sávot, mert arra való.

Nem állok meg a gyorsítósáv elején, mert nem arra való.

Pályán előzés után visszamegyek a külsőbe. Indexelve. Akkor is, ha 3 sáv van.

Mindig és mindenhol használom a normál világítást, és ha szükség van rá, állítok a magasságán, a ködlámpákat viszont alig kapcsolom be, főleg városban.

Sárgán csak akkor megyek át, ha már nem tudok biztonságosan megállni.

Dugóban beengedek egy autót, hadd haladjon a másik sor is.

Meg úgy általában figyelek arra, hogy ne csak vezetés legyen, amit művelek az úton, hanem közlekedés is.

Érdekes módon rám nem nagyon szoktak dudálni/villogni.

Én szoktam néha, de rendszerint csak akkor, ha rám nézve zavaró/megtévesztő/veszélyes a másik szabálytalansága.

Büntetni viszont nem szoktam, nem az én dolgom.
És nem is a 10 millió önkéntes rendőré...

Pan Modry 2011.12.28. 10:00:13

@augustiener:
"Kőbájker: Ha ott van a seggedben miért nem engeded el? Én miért tudok 200-zal lemenni a szélső sávban, ha látom, hogy valami gyorsabb van mögöttem?"
Ha a beslo savban vagyok, annak oka van, en is elozok masokat. Ha ilyenkor megszakitanam az elozest idot vesztenek, a sajat idom fontosabb mint mase, tehat addig nem huzodok le amig be nem fejeztem az elozest. Ennyi, ha sietsz, leszarom, en is...

gri 2011.12.28. 10:04:49

+1:

Piros lámpánál nem nyomom folyamatosan a féket, így (különösen este és/vagy esőben) nem folyik ki a szeme a mögöttem állónak. Ha lejt az út, használom a kéziféket.

Nagy-Papa 2011.12.28. 10:10:14

ja, zipzár elv így konkrétan nincs benne a KRESZ-ben, csak a logikában, meg a kultúrában..
Amúgy félig igen:
"Egyetlen apró, de nem lényegtelen KRESZ szabály, amit a belső sávban várakozó nem tart be akkor, ha a jobboldali üres:
Magyarországon kötelező jobbra tarts van. Azaz mint az autópályán, itt is a jobb oldali sávot kellene használni elsősorban, és indokolt esetben - pld mert megszűnik - átsorolni a belsőbe.
Namármost mivel ezt ebben az országban a pályán sem tartja be az átlagos autós, a posztíró érvelésén sem csodálkozom."
(ezt egy másik fórumból másoltam, nem én írtam, de végül is... Ez a pesti alsó rakpart északi részét modellezte, de a szemléletet jól tükrözi.)

augustiener 2011.12.28. 10:23:14

@Pan Modry: Ha okkal vagy a belső sávban, akkor az írásomra annyit, hogy akinek nem inge ne vegye magára.

De mivel te magadra vetted, gondolom a legtöbbször bőven lehetne lehetőséged elengedni a gyorsabbat, de te leszarod, mert olyan lassan mész, hogy azért nem fogsz tudni a következő kamionig visszajönni, mert nem csak a közvetlen mögötted lévő fog megelőzni téged, hanem a mögötted feltorlódott tizenöt autó. És mivel vagy egy fos autód van, vagy spórolsz az üzemanyaggal, ezért nem fogsz gázt adni, hogy felvedd a forgalom ritmusát, de amiatt szarul fogod magad érezni, hogy száztíz helyett kilencvennel kell a kamion mögött menned, mert ezek a gecik nem engednek vissza a belső sávba. Gondolom ilyen történt már veled, így aztán ha egyszer megharcoltál a belső sávért, akkor onnan ki se mész már.

Pan Modry 2011.12.28. 10:36:20

@augustiener:

Az autom kifejezetten jo, ha elozok palyan azt ritkan teszem 150 alatt, csak annyit irtam ha valaki ilyenkor bejon mogem es elkezd villogni akkor leszarom, majd kivarja a sorat, amint befejeztem, mehet...

Olyan is van hogy en esek be egy 100-zal meno akarki moge, ilyenkor megvarom hogy befejezze az elozest, soha nem villogok vagy dudalok. Egyszeruen elfogadom hogy vannak nalam kevesbe tapasztalt soforok es az enyemnel gyengebb kocsik is a kozlekedesben.

augustiener 2011.12.28. 10:55:29

@Pan Modry: Akkor az írásom melyik részével szólítottalak meg téged?

VFTS H9 2011.12.28. 11:02:35

@kozlekedo:

Nem arról van szó, hogy nem számítok rá.
Ez az a kategória, amit a cikkben is írnak, hogy a gyalogos viselkedésével nem segít az autósnak, itt éppen nem az út szélén lődörög, hanem nemtörődöm módon lelép.
Én csak akkor lépek le, amikor olyan távolságra van az autó, hogy ha lehet ne kelljen lassítania és akkor is szedem a lábam.
Ha a kocsisorban mégy, szembe is jönnek, nem is olyan könnyű észrevenni a zebrát.
Ezen kívül igen, még talán az is fáj kicsit, hogy meg kell állnom, legalábbis szerintem ilyen esetben erőltetett módon, ugyanis a gyalogos egy kicsit kisebb energiával tud megállni.
Ha már annyira kiemelt téma a környezettudatosság, amúgy nagyon helyesen, akkor gondolkozzunk kicsit el azon, hogy egy autó határozott fékezése és újra elindulása milyen energiával jár, és egy gyalogosé mekkorával? Nem arról van szó, hogy a zebra és a gyalogosok védelmével lenne gond, vagy a szabályok betartásával, csupán a buta túlzásba vitt szabályokkal.

S8 Phantom 2011.12.28. 11:04:05

Ahogy olvastam a poszt sorait rögtön úgy éreztem magam mintha az autóm volánjánál ülnék a forgalomban, annyira jellemző ez. A sorok írói nagyon valósághű képet alkottak zip fájl szerűen a viselkedéseinkről, magatartásunkról, reakcióinkról, de mégis kimaradt a posztból valami. (szerintem) Nem tett említést azokról az autósokrol akik nem tudatosan követik el "merényleteiket", hanem általam felfoghatatlan okból kifolyólag a KRESZ alapvető szabályait sem ismerik, nem hogy egy nagyvárosi retrokáoszos szituációt. Vagy ha mégis képtelenek alkalmazni, kivitelezni az elméletet. Tudom, hogy az előttünk szerencsétlenkedőről nem tudhatjuk biztosan, hogy a tudatlanok vagy a szándékos károkozók táborát erősítik. Sajnos sok autóstársunk ahogy (szabálytalanul) közlekedik, meg van győződve róla, hogy mindent jól csinál, és ha valaki "megszólja" arról is meg van győződve, hogy az a GYÖKÉR. (azért irtam nagybetűvel mert ez a szó már ikonná válik a belsőségben/közlekedésben)
Másrészt-bár ezért lehet, hogy sokan felhördűlnek-lehet, hogy az jár jobban aki a Q7-ében hanyatt fekve égetve a ködlámpát, irányjelzés nélkül be vág eléd a leálló sávrol, és ezután feltart téged a belső sávban majd ledudál ha mégis sikerül megelőznöd. Ugyanis ha hazaér ő stressz mentes, nyugodt, hisz mindent jól csinált, míg te piros fejjel dagadó érrel belerúgsz a kutyádba és a szar is ízetlen, plusz felelegesen elégettél egy napi benzineded és le a fékjeidet. Na ki járt jobban? Nem azért irom, mert ennek így kell müködnie, de lehet, hogy jobb sodródni a sárral mint küzdeni benne. Az a baj, hogy az autós iskolák csak a KRESZ-t tanitják meg, de közlekedni nem az egyént. Másrészt a GYÖKÉR-ség a személyiségünkből is fakadhat aminek formálása az iskola és a szülők feladata még gyermek korban. Ehez a mondathoz kapcsolnám egy privát gondolatom, mert a posztbol megint kissé kisüt, hogy a nagy és luxus autósok jellemzően a GYÖKEREK. Nem azért válik valaki ilyenné mert azt vezet amit -bár ilyen is van-, hanem ezek karakteres emberek és nem vesznek Suzukit vagy ilyesmit.

KÉRDÉS!

Olvassa ezt valaki és ha igen miért?
Azért kérdezem mert valamelyest GYÖKÉR vagyok én is és nem éedekel más véleménye de vagyok olyan bunkó, hogy elmondom az enyémet.(és mert most nagyon ráérek, de nyugi el fog múlni)

VFTS H9 2011.12.28. 11:06:58

Ja és persze ha már a közlekedésben résztvevő bunkóságokról szól a dolog, akkor ne felejtsük el, hogy a gyalogos és a kerékpáros is közlekedő.
Csak itt is sokan elfelejtik, hogy nem csak jogaik vannak, hanem kötelezettségeik is.

GG81 2011.12.28. 11:14:22

@Nagy-Papa: azzal a pesti rakpartos dologgal csak egy baj van, ami nem európai... mindenki lehúzódna, ha kultúrált módon szűnne a meg a 2 sáv:
1. teszemazt a jobboldali maradna meg és a belsőből kellene sávot váltva a végén besorolni, aki előz ezzel tisztában kéne lennie
2. egyszerűen összevezetni a két sávot (amolyan útszűkület módon), ez végülis a jobbéz szabály miatt ugyanaz lenne a mint az 1-es (nyugaton ilyenből van több)

de amíg a régi magyar beidegződés van, hogy a gyorsító, kapaszkodó sáv szűnik meg és nem a belső... vannak kezdeményezések az 0-ás új szakaszain, de még kevés, ahol ha kimegy egy kamion a kapaszkodóba, akkor abból külső sáv lesz...
nemcsoda, hogy nem húzódik senki jobbra ott a rakparton, hisz az valahol a rakparti lehajtó, jó hosszú gyorsítósávja így.

stevee 2011.12.28. 11:22:34

A Göbölyös Motordoki által írt sávelfogyós problémát itthon sajnos nagyon kevesen tudják helyesen kezelni.

Miskolciaknak ismerős lehet a Zsolcai körforgalom környéke, ahol a helyi népség képes kilométereken keresztül(nem kamu!!) üresen hagyni egy sávot.
Én pedig szabályosan közlekedve, normál tempóban haladva is százszám előzöm az autókat a végefelé pedig keresek egy gyenge láncszemet aki elé szépen, könnyedén beteszem magam. És ilyenkor mindenki kurvaanyáz, pusztán azért mert én képtelen vagyok birkamód beállni a végére..... :-S

kamionmentés · http://www.kamionmentes.hu/ 2011.12.28. 12:13:39

@záporjózsi:
Szabályosan megépített? Azt hogy kell érteni?
Amúgy külföldön működik az egyszerű útburkolati jellel kijelölt körforgalom is.
Ha meg ugyanannyiba kerül, akkor nem járunk mégis jobban?
Egy olcsó megoldás:
files.blogter.hu/user_files/6148/2006julius15/korsopron3.jpg

fifibá55 2011.12.28. 12:14:23

Mulatságos, egyben szomorú. A posztolók leírtak egy-egy véleményt, amivel megnyitották a szelepet: zúdulnak az agresszív, sokszor buta kommentek, amelyek pontosan mutatják, milyenek is a közlekedők ma Magyarországon: tisztelet a kivételnek, döntően frusztrált, idegbeteg lények, akik talán egész sikertelen életükért akarnak elégtételt venni az utakon. Direkt nem autóvezetőket írtam, mert az a jelenség, hogy a lény dzsungelharcosnak hiszi magát, amint utcára lép, gyalogosra, kerékpárosra, motorosra, autósra egyaránt jellemző.

Persze, ez a jelenség más irígyelt országokban is fel-felbukkan, de marginális. Magyarországra viszont jellemző, és csak szánalmat ébreszt. Nomeg fokozott éberséget, ha az embernek itthon kell autóznia..

SvenH. (törölt) 2011.12.28. 12:32:25

@fifibá55: há mér mondod eztet? en mindig beveszem a Xanaxot indulas elott

muhi 2011.12.28. 12:55:17

Göbölyösnek és Papp Tibinek:

olvashattátok már számos hozzászóló észrevételeit az elfogyó sáv helyes használatáról. Mivel Totalcarosok vagytok mindketten, olvashattátok (volna) Rácz Tamás 'Ami nem tilos, az szabad!' c. cikkét (totalcar.hu/magazin/velemeny/beeeeeeee/).

Nem hiszem el, hogy autós/motoros újságíró 2011-ben jogos felháborodása tárgyaként le tudja írni azt, hogy idegesítik az elfogyó sávban előre 'pofátlankodó' autósok. Ezek az autósok valójában azok, akik szabályosan ÉS ésszerűen használják a sávot pont arra, amire való.

Vagy lehet, hogy én értettem félre a cikk mondanivalóját és igazából az egész arra irányul, hogy a szerzők a hülye frusztrációikat kiírhassák magukból? Mert akkor én is csatlakozom:

-utálom a szőke ribancokat meg a láthatóan nem kenyérkereső anyukákat a hatalmas SUV-okban meg terepjárókban. Akkor is, ha nem csináltak semmi rosszat. Hiszen irigy vagyok rájuk (de tényleg);

- utálom a szabályosan közlekedőket akkor, ha sietnem kell, mert feltartanak;

- utálom azokat, akik matricákat ragasztgatnak az autóikra (Hitgyüli, Halkan dudálj, mert a sofőr a TTL-ről álmodik, Nyugodtan dudálj, éppen tárat cserélek, Suzuki: a ti autótok, Baby on Board, Honda Racing Team, Körömfeltöltés és műköröm építés, stb.)

- egyáltalán, utálom a nem szimpatikus arcú embertársaimat (nekik valószínűleg én is ilyen vagyok)

Remélem, tudtam ötleteket adni a következő színvonalas cikkhez.

kamionmentés · http://www.kamionmentes.hu/ 2011.12.28. 13:10:24

@Pan Modry:
"a varosban nincs jobbra tartasi kotelezettseg. Jol is nezne ki ha felpercenkent savot kene valtogatni a varosban csak mert valaki gyorsabban akar menni mint a megengedett."

Azért mégiscsak írnak róla valamit...
"(4) Lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve, a belső forgalmi sávban (sávokban) 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral folyamatosan is szabad haladni feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza."

Pan Modry 2011.12.28. 13:59:01

@kamionmentés:

Szerintem ezt nem arra talaltak ki hogy a Hungaria korutona 70-75-tel menok leterjenek a 100-zal kozlekedoktol, de ha megis, akkor ne onkentes rendorkodjetek, majd megbuntet a yard ha szerinte egy szaguldozo miatt ilyenkor savot kellett volna valtanom.

SvenH. (törölt) 2011.12.28. 14:06:37

@kamionmentés: igen le kell huzodni szemelyautoval ha 60as tablanal foschok es csak 30al megyek...
en akkor le is szoktam huzodni :)

VFTS H9 2011.12.28. 14:39:27

Pan Modry

Minden hozzáállás kérdése, legalábbis nekem.
Ha a hungárián 100-zal jön, de nem villog, nem jön a lökhárítón csak látszik hogy menne, lehúzódom menjen, ha majd a rendőr megbünteti az ő dolga, én így nem önkéntes rendőrködöm.
Ha a zebrát határozottan megközelíti, látva hogy még nem vészfékezve tudok csak megállni, már lassítok is és intek hogy menjen. Gyerek, anyuka, normális ember, messziről megállok még, ha mögöttem ez nem is teszik.
Ha kocsisor közé lép, nem néz szét, andalog a 3 sávos út zebráján, mint a tengerparti sétányon, megfordul, ölelkezik, akkor ha biztonságosan elférek elmegyek előtte, vagy ha már nem, természetesen megállok, de adott estben még rá is dudálok.
Ezek kölcsönös dolgok, közlekedési morál kérdése.

Acmee 2011.12.28. 17:45:58

A ködlámpáshoz:

Valaki mondja már meg nekem, hogy ködben, esőben, de NAPPAL mi az Isten értelme van a ködlámpának (nem a ködzárónak!)?

A "zénautómkurvamenő" emberek ködlámpa bekapcsolásán nem akadok fenn, idióta mind, de a láthatóan normálisan közlekedők rossz időben, nappal felkapcsolt ködlámpáitól kerülget az agyérgörcs. Mit gondol a parasztja, jobban lát?

CoIie 2011.12.28. 17:49:14

Én úgy vagyok, ha egy utat milliárdokért megépítettek, akkor azt bizony használni kell, különösen beleértve a megszűnő sávot, de a buszsáv is sok helyen egyszerűen pazarlás, pl. Flórián téri felüljáró (milliárdos pénzkidobás!)...

Pirosnál nemcsak a féket nem nyomom, hanem a tompítottat is leveszem...

Jobbra tartás mindenhol van, városban is, pl. széles sávban is jobbra kell tartani - épp' januárban módosult.

Többsávos úton, ha a belsőben utolérnek, akkor a lehetőségekhez képest utat kell adni - nem mérlegelve a sebességet!

Meg úgy általában nem lehet mérlegelni mások szabálytalan voltát - mindenki törödjön a maga dolgával!

CoIie 2011.12.28. 18:01:56

@C@raVWelle: nem csak téged, hanem minden dízelest megelőznek az értelmesebb emberek, akik nem akarnak egy két út alatt meghalni! Érthető nem?!

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.12.28. 18:10:51

@Acmee: És mit gondol a parasztja? Megvakúl?Esetleg elöbb meglátja, és a baja? Mert nehogy azt mondja valaki hogy kiégeti a retináját. Főleg nappal. Egyszerűen irritál másokat. Ennyi. Mifelénk pl. éjszaka, ha van köd ha nincs, életet menthet, és kártól védhet. Hogyan? Ezerszámra hemzsegnek az őzek-nyulak. Elmúlt már a régi utólag felszerelt lámpák ideje. A mai gyáriak nem vakítanak senkit. Csak mese.

CoIie 2011.12.28. 18:16:31

@speed2006: nem a ködlámpa irritáló, hanem a szabályoktól való eltérés. Ha mindig kötelező lenne a ködlámpa, akkor a nem használat lenne irritáló!

A '80-as évekig külterületen a nappali tompított használat volt igen irritáló. Most az ellenkezője az!

Tehát, hogy mi az irritáló az egyben objektív és szubjektív dolog is! ;)

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.12.28. 18:17:30

@speed2006: Ja és aki válaszól felnyomja a reflektort, annak én válaszól felnyomom a kocsi tetején lévőket. 2x100 + 2x75 watt. Oszt lehet pislogni.
www1.garaget.org/users/img/eq/eql3j_72079_l.jpg

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.12.28. 18:20:12

@CoIie: Ez ok is. de ne jöjjenek azzal hogy vakító. Mondják ki hogy őket irritálja.
Amúgy ha szemerkél az esső, akkor le szoktam lőni szembeforgalomnál. Akkor lehet hogy zavaró. elfogadom. De fényes nappal nemáááá. :)

CoIie 2011.12.28. 18:26:56

@speed2006: nappal csak 'rájátszás' az irritáció. Normálisan beállított lámpa nem lehet zavaró.

Egyébként üdv. a civinfo-n kivül is... ;)

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.12.28. 18:26:58

@CoIie: Ja. És akit a szabály miatt irritál, az minden szabályt betart? Én még ritkán találkoztam olyan emberrel. :) És a ködlámpánál sokkal irritálóbb szabálysértések is vannak.

CoIie 2011.12.28. 18:37:08

@speed2006: valaki ismeri a szabályokat valaki nem. Általában csak a számunkra kedvező szabályokat jegyzik meg az emberek, de vannak rossz beidegződések, vagy rosszúl 'megtanult' szabályok, azaz szabálytalanságok. De, a másokét sokkal könnyebb felismerni, azonban időnként még az sem megy, mert a szabályosról is feltételezhetnek szabálytalanságot, ez az egyik legbosszantóbb.

CoIie 2011.12.28. 19:03:27

A legutóbbi 'új szabály':
- STOP táblánál, ha belátható az út, akkor nem kell megállni, csak lassítani,
- vagy nem a 'macisajt' tábla vonalánál kell elsőbbséget adni, hanem túl lehet azon csorogni...
- vagy egy média sugallta 'szabály': a kerékpáros szembe mehet az egyirányú utcában (így, a külön szükséges megengedő tábla említése nélkül),
- vagy (kicsit kisarkítva) a gyalogátkelő helyen le kell lassítani, és ha akar a gyalogos átmenni, ha nem, elsőbbséget kell neki adni.
Van mééég...

Acmee 2011.12.28. 19:33:32

@speed2006:

Eredeti kérdésre nem válaszoltál. Nappal jobban látsz tőle?

visszakettopadlogaz (törölt) 2011.12.28. 19:40:39

1 index nelkul kanyarodok
2 vanszorogva kozlekedok
3 taplok ( benzinkutnal allva telefonalo, kocsija regen tele de o meg telefonal, jobb esetben dudaszora benzincsovet kiszakitva indulok )

4 gyorshajtok

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.12.28. 19:40:54

@Acmee: Meg nem is engem kérdeztél, hanem valami Parasztot.

SvenH. (törölt) 2011.12.28. 20:19:55

@visszakettopadlogaz: azert az a legfinibb, amikor lelassit a 90es helyen 30ra, es latja mar az ember hogy le fog kanyarodni na es akkor kirakja :)))

VFTS H9 2011.12.28. 22:06:02

@speed2006:
Úgy érzem a gratuláció nem teljesen őszinte :)
Ám ebben az esetben, látva más szituációban történő hozzáállását, javaslom gondolkozzon el kettős mérce, más szemében a szálkát...fogalmak jelentésén.

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.12.29. 00:34:27

@VFTS H9: Azért a ködlámpa és a gyalogátkelőhely nem egy tészta.

Coyote82 2011.12.29. 00:36:27

@S8 Phantom: "a posztbol megint kissé kisüt, hogy a nagy és luxus autósok jellemzően a GYÖKEREK. Nem azért válik valaki ilyenné mert azt vezet amit -bár ilyen is van-, hanem ezek karakteres emberek és nem vesznek Suzukit vagy ilyesmit"

Teljesen jól mondod, én, mint BMW rajongó/tulajdonos és egyben előzékeny/segítőkész közlekedő (tudom, meglepő párosítás) folyamatosan próbálok erre rávilágítani. Nem minden BMW/Audi/Merci sofőr nagyképű bunkóparaszt, de fordítva lehet, hogy sajnos igaz. Ugyanakkor nem minden Suzuki/SkodaFabia/Dacia/RenaultThalia tulajdonos szerencsétlen lúzer, de fordítva nagy valószínűséggel ez is igaz. Hiszen nem a kocsi választ minket, hanem mi az autót!

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.12.29. 00:55:17

@VFTS H9: Ja,mondtam is hogy nem ismerek oüyat, aki mindenszabájt betart. Mert nem mindegy hogy valaki városban megy harminccal többet vagy ott ahol a madár se jár. A ködlámpa legfeljebb gutaütést okoz annak akit kisebbségi érzés gyötör, míg az elsőbbség meg nem adása balesetet. Említetted a szakadó esőt. És hogy neked mekkora energia megállni ott ahol kell. Te a száraz meleg autóban, ő meg szélben esőben. Érzed?

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.12.29. 01:07:10

@Coyote82: Igen, ez a jó magyar felfogás. Nálunk a ferrarival is türelmesek. M5-ösből is szállt már ki hetven éves nénike. És a fele autós nem ismeri az irányjelzőt. Tipustól függetlenűl.

VFTS H9 2011.12.29. 01:09:38

@speed2006:
Igaz, nem egy kategória.
A ködlámpa csak minimálisan balesetveszélyes, leginkább kellemetlen, többnyire köd nélkül haszontalan.
Az öntudatos gyalogos viszont határozottan balesetveszélyes, leginkább önmagára, de valamelyest a többi közlekedőre is.

Nem szakadó esőt említettem és szelet sem, de a lényeg nem is ez, pedig jól megragadtad. A lényeg az elv és a logika. Nem igazán vág földhöz néhány fékezés és gyorsítás, a Föld sem emiatt fog tönkremenni, egyszerűen csak irreális. Az elsőbbséget megadom, aki szintén korrektül figyelmesen viselkedik, aki nem azt legrosszabb esetben kikerülöm, az ő haladását nem lassítva.
Ennek ellenére

VFTS H9 2011.12.29. 01:12:25

Ennek ellenére, szabályt szegek, de ezzel mást nem akadályozva, maximum kicsit azt aki paraszt módon viselkedik a közlekedésben.

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.12.29. 01:23:30

@VFTS: Sorry, az esőt tényleg nem te. De a gyalogátkelőnél nem neked van elsőbbséged. És mindig úgy kell megközelíteni, hogy biztonsággal meg tudj állni. Nálunk hamar megszoknád. Vagy lemondanál a jogsidról.

VFTS H9 2011.12.29. 01:28:01

@speed2006:
Ja, és még valami gyalogosként én pont úgy viselkedem, mint amit én "elvárok".
Zebra, nem állok út szélére, szétnézek, várok, elmennek, sietve átmegyek, mindenki boldog.

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.12.29. 01:32:55

Remélhetőleg hozzászoknak hogy nem kell megállni. De ehhez idő kell.

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.12.29. 01:36:03

Na én megyek dolgozni. Remélem szarvasmentes éjszakám lesz.

Karbonsai 2011.12.29. 01:37:34

Azt azért ne feledjük, hogy sok dolgot nem kell mindenkinek megtenni, de közlekedni, azt mindenkinek kell. Valahogyan, vagy magán vagy tömeg-izé közösségi módon. Nincs két egyforma közlekedő. Nem ugyanazokkal az esélyekkel indul neki senki. Nem ugyanaz a szem, fül, reflex, életkor, autó, oktatás, tapasztalat stb. Fittipaldi klónok és jóindulatú potenciális tömeggyilkosok vannak egyszerre az utakon. Örülök, hogy mindenki belőtte valahová magát a sofőr skálán, de nem gondolhatjuk, hogy ezen nincs senki lefelé-felfelé, balra-jobbra hozzánk képest.
Valószínű, aki ide ír, alapvetően szeret, vagy szeretne vezetni. De jusson észbe az a sok arc, aki nem is szereti ezt a vezetés dolgot igazán, de el KELL neki jutni valahová, valamiért. Hát ők fura dolgokra képesek, de mégis együtt kell élni ezzel. Aki igazán penge sofőr, annak kellene vigyázni ezekre a gyámoltalan közlekedőkre és kivédeni akár, amit okoznak, okozhatnak-

SvenH. (törölt) 2011.12.29. 01:42:35

@VFTS H9: ne zavarjon olyan aprosag mint pl a KRESZ

"(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni."

ez gyakorlatban azt jelenti hogy MEGGYOZODSZ hogy nincsen ott puhatestu, na ha ez megvan akkor lehet a rendes sebesseggel menni, de amint barmi pl. egy masik otthagyott autoja blokkolja a kilatast vagy vaksi vagy egy kis esoben es nem tudod biztosan, hogy NINCSEN a zebra ket szelen gyalog akkor ugy mesz hogy meg tudjal allni
nem nagy ugy gyakorolni kell, pl. nem ralepsz a gazpedalra hanem atteszed a labad a fekre es ott pihenteted, vagy esetleg lelassitasz, tudod amit meg regen anno a jobbkezesnel tanitottak a gyakorloutcan hogy 3asba vissza es ha jon a kamaz akkor megadni neki az elsobbseget

KaPé 2011.12.29. 08:00:18

"Göbölyös Zsolt: Én a budapesti okostojás giga menedzsert utálom, aki koppanásig megy az elfogyó sávban, illetve nem áll be a többiek mögé, hanem előrenyomul és ott tolakszik be."

Kedves Zsolt! Én meg a birkát utálom, aki 2 km-rel korábban beáll a továbbmenő sávba, ezáltal csinál egy 2 km-es dugót, elállva 2-3 kereszteződést, miközben ott van egy teljesen üres sáv, amiben meg lehetne felezni a dugót. Azt a sávot azért építették oda, hogy használják az autósok. Megsúgom: nem az a hülye, aki ott elmegy "koppanásig" és ez nem tolakodás.

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.12.29. 08:46:27

@SvenH.: Nálad a pont. Négy éve egyilyen vfts ütött el zebrán. 30-as tábla volt kitéve, ő hetvennel jött. 5 borda, jobb térd összes szallag és porc, leszakadt vállizom, álkapocs több helyen, öszes fog szinte szétrobbant, koponyaalapi csontörés, két szívleállás a rohamkocsiban. Kb ennyi. Mai napig fájnak a sérülések. De szerinte a gyalogátkelősdi és a ködlámpa közt nemsok a difi. Lehet hogy cserélnék vele.
Ja és nem eléléptem. Már majdnem átértem mikor elkapott. Nem svéd volt. Egy albán menekűlt. Hozta a balkáni közlekedési kútúrát magával. Egy életre eltiltották a vezetéstől. Nem beszélve a kártéritésről. Eredetileg csak három év lett volna, de beszólt a bírónak, hogy sok, egyilyen kis balesetért.

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.12.29. 08:50:44

@KaPé: A legrosszabb hogy újságíró tollábóll jött le.

metal · http://electric.blog.hu 2011.12.29. 16:44:26

A megszűnő sávon előremenetelt nem értem. Pont az lenne a lényeg, hogy mindenki elmenjen a sáv végéig, és ott cipzár elven besoroljon.

Koncz János:

"Ezt gyakran ötvözik azzal, hogy az egy faluból egy munkahelyre járók négyen-öten egy autóval mennek, és összedobják a benzinpénzt, ami úgy már egész elviselhető összeg, de persze a tötymörgés marad, mert akkor a kevés is kevesebb lehet egy kevéssel."

Ha négyen öten összedobják a benzin pénzt, és együtt mennek, az azt jelenti, hogy 3-4 autóval kevesebb van az utakon. Ezen kiakadni!

Lackó325 2011.12.29. 19:03:57

A Karotta problémája teljesen normális, és életszerű, tudok vele azonosulni, mert sokszor vagyok bajban a fővárosban, hogy merre is van a nekem jó irány :)
De gyerekek ez a tibor bende, áááááááá.
Törölje ki a rendszergazda segítségével amit írt és hagyjon fel az autós újságírással.

TH 2011.12.29. 20:01:22

A kommenteket inkább el sem kezdem olvasni, a cikk maga annyira felhúzott, úgyhogy idedobom a véleményemet.
Karotta írása tök normális, az tetszett a legjobban. :-)

Göbölyös Zsolt: esetleg meg kéne tanulni, hogy az a rohadt sáv nem viccből van ott, hanem azért, hogy használják. Ha normálisan használnák a népek, akkor az elfogyásnál lehetne cippzárazni kulturáltan, és ez nem tűnne bunkóságnak...

Bende Tibor: Neked nem is tudom, hogy mit mondjak, hogy ne legyek túl durva és vulgáris. Maradjunk annyiban, hogy ne legyen már elvárás, hogy GPS-el méregesse mindenki a valós sebességét, azért van a kilométeróra a kocsiban, hogy azt nézzük. Egyetértek, hogy jó lenne, ha pontosabbak lennének, de azért ne utáld már azt, aki a saját sebességmérője szerint szabályosan, és nem is indokolatlanul lassan közlekedik, jó?

Papp Tibor: "1. akik 200 méteres követési távolságot tartanak dugóban, nehogy még véletlenül is esélye legyen a dugónak elmúlni, sőt, duzzadjon."
Öhh, csak jelzem, hogy ha le is marad valaki az előtte menőtől, de cserébe nem fékez-gyorsít annyit, azzal a dugót csökkenti, mert az állandó megállások-elindulások duzzasztják a dugót, nem a folyamatos 20-al poroszkálás mondjuk.

Amibe nem kötöttem bele, azokkal többé-kevésbé egyetértek. :-)

TH 2011.12.29. 20:06:38

@Lackó325: egyetértek.

"Írtunk már erről, az volt a címe, hogy A poroszkálók gyilkolnak."

Jaja, már ott is kiakadtam azon, hogy mekkora tuskó vagy, Tibi, és sokkal inkább értettem egyet Viktorral. Bár az indokolatlan tötymörgés tényleg zavaró tud lenni, érdemes megtanulni, hogy ezen ne húzd fel magad túlságosan. Én Prágában vezetek, és már kezdem megszokni, hogy sok vezetőnek 10 másodpercbe is beletelik, amíg eléri a 30-35-40-es utazósebességét olyan úton, ahol 50 a megengedett. Ha ezeken folyton idegeskednék, akkor már rég infarktust kaptam volna...

TH 2011.12.29. 20:22:49

@TH: most megnéztem, miket írtam anno ahhoz a cikkhez a belsőségen (belsoseg.blog.hu/2010/11/24/bazi_nagy_magyar_lagzi_1 )...teljesen egyetértek magammal továbbra is. :D

SvenH. (törölt) 2011.12.29. 20:27:54

@TH: "Öhh, csak jelzem, hogy ha le is marad valaki az előtte menőtől, de cserébe nem fékez-gyorsít annyit, azzal a dugót csökkenti, "

igen csak ne lennenek azok a faszszopo kis hulyegyerekek akik okosba besurrannak a masik ele 10 metert remelven a sajat maguk reszere
tudod azok akik maskor eloremennek a megszuno savba is es a vegen koppra megallnak oszt ha haladna a sor akkor a barom allatja benyomja az orrat es megint az egesz buval baszott sor leall...

varj mintha pont ez le is lett volna irva, es pont arra reflektaltal volna te is :)))

macey 2011.12.29. 20:37:15

Idézném magam a post elejéről, amikor mindenki lehurrogott:)

"...Nos, a besorolósáv a legnagyobb gyengém. Kérem, ha azt használjuk; és nem mazsolázunk a többi dugóban tötymörgővel, akkor S E G Í T Ü N K magunknak és mindenkinek. Lásd csak pl. FTC stadion felől a legkülső sávban haladva a Lágymányosi felé (uram bocsá' Rákóczi-híd..). Szinte senki nem megy rajta. Nem véletlenül van ott, tudjuk, hogy a végén elfogy. Azért van ott mert balra nagyívben rákanyarodik az M5-ös. Jellemzően KETTŐ sávba, a háromból. Miért ne haladjak a besorolósávban 300 métert és a végén megvárjam, míg beengednek? Inkább álljak a kereszteződés kellős közepén? Így mindenki halad, és kevésbé van dugó, akárhogy is nézem..."

macey 2011.12.29. 20:41:36

Amúgy múlt hónapban pár hetet töltöttem egy nagyon "szar" helyen; ahol volt időm megtapasztalni, hogy 500 lóerős kőkemény autókkal miért nem hajtanak és miért nincs dugó. Kérem, türelmesek egymással. Lassan gyorsítanak, betartják a határokat, nincs a dugó effektus, hogy gyorsítunk-lassítunk, hanem folyamatos haladás. És ez ott tök természetes volt. Nekünk, akik ott voltunk, ez szinte idegesítő volt az elején, mi az, hogy megáll a kocsisor, ha a zebrához közelítek? Mi ez a tötymörgés? Mégis jobban haladtunk és nem volt kőkemény dugó egy 10 milliós nagyvárosban. Ha nem látom és tapaszalom meg, magam sem hinném el. Egyre voltak allergiásak: Ha zöld van, indulj el. Miami.

TH 2011.12.29. 20:54:15

@SvenH.: dugóban ez nyilván csak egy sávos úton kivitelezhető...

gabor.gabor 2011.12.30. 00:29:48

Nem tudom, hogy mással is elő szokott-e fordulni, de szerintem a legidegesítőbb, amikor halad előtted a delikvens, aki vagy csak kizárólag egyenesben mer hajtani, vagy egyszerűen csak nem érzi a sebességet.
A lényeg, hogy egyenes úton 130-140-el nyomja, kanyarban - és olyan kanyarban, ami simán bevehető mondjuk 120-al is - lelassít 60-ra. Tipikusan jellemezhető ezen típus azzal, hogy fél a szemben érkezőtől is, fékez, majd húzódik jobbra. Kanyarból kijövet, vissza 3.ba megelőzöm - lehetőleg padlógázzal, mert az egyenesben gyorsít 140ig - majd az egyenesben visszaelőz és kezdődik előről.
Lehet, hogy én vagyok szerencsétlen, de heti 1-2vel tuti találkozom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.12.30. 03:59:30

Nem olvastam még el az ötszázakárhány kommentet.De az előremegy-a mexűnő sávban témájához: részemről is előremenés és cippzár elv használata lenne a megfelelő.És itt jön be az útfestők baromsága: miért nem kapásból úgy festik fel a jeleket, hogy mindkét sáv mexűnjön és egy menjen tovább, középen.Persze valami kegoldást az ilyenkor kötelező jobbkézszabály ellen is ki kellene találni, lokálisan.Szoktak is lenni zippzár táblák az ilyen pontoknál.Na, ez kellene...

záporjózsi 2011.12.30. 08:19:41

@Alf: "Magyarországon (a balkánon van ilyen) az jelenti a gyalogosnak az elsőbbségét, hogy nem bünteti meg a rendőr, ha átmegy a zebrán. De szinte mindig, amikor átmegyek a zebrán, a túloldalon vár egy riadt néni, hogy elmenjenek az autók, és átmehessen..."
A Balkán nem ilyen. Ott azért a zebra zebra. Viszont az egészséges életösztön a zebrán sem árt. Számítsd bele az út-és látási viszonyokat. Pl. ha látod, hogy a vezető a 10 dioptriással esélytelen, hogy lásson, ne kockáztass (= meggyőződsz az áthaladás vaszélytelenségéről), viszont én ilyenkor is haladok, legfeljebb lassabban, mert a mozgó embert könnyebb észrevenni. Mivel 1-2 másodpercről van szó, be lehet illeszkedni 2 autó közé úgy, hogy senki nem áll meg...

@Mercel: Te a Hungária - Kerepesi sarokra lendületből érkezvén mennyire nézel körül, hogy a Kerepesin a boyracer megáll-e a pirosnál?

záporjózsi 2011.12.30. 08:24:02

@kamionmentés: Kőbányán van egy körforgó, ahol a busz alig fér el. Na az ehhez képest óriási. Ide egyszerűen fölösleges. Angliában mindegy, mert ott a körforgó egyszerű jobbkezes, elvielg nem kellene hozzá táblázás és egyszerűsít azzal, hogy csak egy helyre kell figyelj. De itt kell tábla, nem is kevés. Igaz, hogy csak egy helyre kell figyelj, de nem jobb, hanem balkéz szerint.
Amúgy a képen a járdák csatlakozásai nincsenek szabályosan kialakítva.

záporjózsi 2011.12.30. 08:25:28

@geegee: Azért nem úgy festik fel, mert a terven nem az van. A terven pedig azért nem az van, mert előírás tiltja, vagy nem javasolja.

S8 Phantom 2011.12.30. 11:33:49

@Coyote82: Örülök, hogy azért valaki elolvasta amit irtam és annak mégjobban, hogy más is látja a bajok oldalági eredetét, igy nem vagyok egyedül. Köszönöm.

Mercel 2011.12.30. 14:07:10

záporjózsi

Hungária-Kerepesi sarok.. Ismerem a helyet.

Nem tudom melyik kommentemre válaszul kérdezed ezt most, de mindegy is - MINDIG körülnézek, és nem csak ott.
Ha gyalog vagyok, ha autóval, ha bringával - Mindig.

Nem azért mert Alekosz vagyok - "Minidg minden körülmények között..:D" Hanem azért mert, bár nem kerekekkel a seggem alatt születtem, de elég régóta és sokat vezetek (Meg bringázom is) és az életösztönöm ezt diktálja.

Amúgy én vagyok az a hülye aki jobbra kanyarodásnál - jobbra is benézek, mert régen amikor motoroztam jártam úgy, hogy nem néztem ki, és egy előzés kellős közepébe fordultam bele (Tudom hülye motoros) Na azóta a Barátnőm fejébe is verem az ilyen okosságokat. Mellesleg a múltkor ezért nem rombolta le a kocsiját a kapuból kifordulással - Aztán pihegett pár percet, és felhívott, hogy Tényleg jöhetnek jobbról a saját sávjában is - nem mese:)

Amúgy valamelyik gyengeelméjű a zebrán zöld kanyarodó autósoknak is zöld szitun ugrált a fejemen - de gondolom ez nem ahhoz kapcsolódott.

"Frigyes"

Mercel 2011.12.30. 14:18:34

Ja benéztem a kérdésed, gondolom a lendületből érkezést úgy értetted, hogy a telizőldbe kanyarodom bele és mennyire nézek akkor körül..

Akkor is vetek egy pillantást a kanyarba, de nyilván nem távcsövezek percekig - ha akkor telibevág valaki akkor rá........tam, de gondolom ez elég életszerű nem?
Elvileg azért van a bizalmi elv, hogy elhiggyük ha (csak) nekünk zöld akkor mehetünk - más kérdés, hogy Magyarországon a kilencvenes évek eleje-közepe óta, az ember minden szituban gyanakvóbb mert ki tudja..
Berlinben a kérdésed valószínűleg nem is tudnák értelmezni:))
De mi majd csak úgy 2070 körül érjük majd el a 70-es évek Németországi kultúráját. HA elérjük.

Bár néha az uralkodó taplóság ellenére észreveszek némi normalizálódást is - Lehet, hogy az emberek nagy többségének elege van már az anarchiából?

"Frigyes"

záporjózsi 2011.12.30. 16:26:23

@Mercel: "Ja benéztem a kérdésed, gondolom a lendületből érkezést úgy értetted, hogy a telizőldbe kanyarodom bele és mennyire nézek akkor körül." Nem kanyar, hanem egyenes, azaz (lassan írom, talán ez segít neked) egyenesen haladsz a Hungárián és zöldre keresztezed a Kerepesit. Na, akkor végre leírtad, hogy hogy kell a zebrát gyalog megközelíteni. Kb. így. Odapillantani, hogy nincs-e túl közel valaki, aki véletlenül benézte a jelzéseket, aztán már megyünk is. Lehet, hogy nagyon sötét a kisugárzásom és villogó sárga a szemem, de működni szokott.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.12.31. 06:07:00

@záporjózsi: oké, persze, nyilván nem az egyszeri festőmunkást hibáztatom, hanem a barom döntéshozókat...

_Roll_ · http://www.gumimester.com/ 2012.02.05. 00:16:25

Jól összeszedett írás. Teljesen egyetértek!

papadragon 2014.04.08. 16:27:46

t totál kár.
rémzányi meg a többi nagyerős (jó lenne találkozni az úton bitch), a közlekedés nem bizalmi kérdés hanem alapvetően biztonsági bazmeg, amit nem ért a dzsungel autóssa csak ha kamionnal találkozik. Hé! A bringás vagy gyalogos nem tud ártani senkinek a közlekedésben. Az autó viszont a városi létet teszi lehetetlenné neked is.(persze ha beülsz a nagyonszar autódba mindjárt elfelejted ezt mert neked ez a kély, igaz sekély)
még jó h van aki ismeri a Budhát. Neki küldeném index ügyben.
www.youtube.com/watch?v=ov4JvTiQWUU

papadragon 2014.04.08. 16:38:51

@Bambano: bringás vok de teccik ez a hozzáállás. Némelyik majd' bele döglik h lelépek a zebránál.
süti beállítások módosítása