Bő két éve kész van, mégsincs kész

  2011. május 08. - Csikós Zsolt Címkék: mercedes totalcar flotta szerelés w115 állólámpás

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve

 

 


Vagy másfél éve nem írtam családi flottánk legféltettebb darabjáról, a zöld állólámpás Merciről. Csabi annyira szépen rendbe rakta, hogy közel menni is félek hozzá, pláne szerszámokkal. Pedig a belsejét nekem kellett összerakni, ez volt a deal.

Az üléseket, ajtókárpitokat viszonylag hamar kitakarítottuk Bálint fiammal, erről született is poszt, az utolsó, amit írtam. Kevés az időm. Bende Tibby ugyan megvádolt az év elején, hogy a fél életem a garázsban töltöm a veteránjaimmal, ezért elkezdtem írni, s kiderült, hogy havi 6-7 óráról van csak szó. Era fűtőradiátor-cseréje persze felrúgta a trendet, de az kötelező szerviz volt, nem jövőépítés.

Alakul a belső tér

Elég sokat szereltem már belső tereket ki-be állólámpás Mercikből. Fél délelőttös meló. Nem így a zöld Mercinél. Amikor egy autó ennyire szép, és meg szeretnéd tartani az eredeti, félmillió kilométert látott belső terét (bizonyám!), máshogy közelítesz hozzá. Tompára köszörülöd a csavarhúzóidat, csípőfogód élére alumínium lemezt hajlítasz, szivacsba burkolod a villáskulcsaidat. Rettegsz, mert munkadarabból csak egy van, az is használt, de a végén újszerűnek kell lennie.

Óriási kihagyásokkal vettem rá magam, hogy foglalkozzak vele. Csak akkor mentem le a garázsba, amikor teljes nyugalomban vághattam neki egy minimum kétórás, háborítatlan szerelési blokknak.

És kiderült – semmi nincs meg. Négy állólámpást bontottam eddig szét, legalább kétautónyi alkatrészem van valahol. Viszonylagos rendet tartok, a ládák járműfajták szerint csoportosítva, feliratozva, a csavarok szétválogatva. Csak garázs ez, nem szerelőműhely, nincs guruló Beta-kocsim, csak egy horpadt szerelőládám, de áttekinthető.

Összeszámoltam: másfél ajtókárpit felszereléséhez van elég eredeti csavarom. Hol a többi? És hol vannak az elefántfül-tekerők kupakjai? Az ablaktekerők alá való alátétek? A kiválogatott, jó állapotú kurblik? Elnyelte őket a beton? Az akadály elhárítása háromszor kétórányi rendrakásba, rettentő sok telefonálgatásba, szervezkedésbe, fejtörésbe került. Találtam ugyan cuccokat, de az autóhoz mérve nem voltak beépíthetők.

Napokon át csak pici biszbaszokat válogattam, párosítottam, rendszereztem. Darabonként krómpucoltam a csavarokat, alátéteket, leheletfinom alumínium díszeket egyengettem, ablakemelő lezárópárnácskákat Vanish Oxy-ztam, méhviaszos kenyőcsöztem. Furcsa gödör mélyén ül ilyenkor az ember. Bemegy a tárnába este tízkor, kijön hajnali kettőkor, és közben szinte semmit nem lépett előre. Nem véletlen, hogy csak havonta egyszer bírtam nekiveselkedni.

Például hamutartót restauráltam. Mert szinte minden állólámpásé lepattogzott festésű romhalmaz. Szokás a drágább verzióét betenni, ami krómozott, de úgy rohadtul nem eredeti, pláne nem egy olyan autóban, amelyiknél a rádió helyén is gyári fedél lesz, „200 D” felirattal.
Lecsiszolva fémig

Tehát lecsiszoltam a két legjobb vázat. Aztán vízpapíroztam őket. Rozsdamartam. Alapoztam. Vízpapíroztam megint, újra alapoztam, megint vízpapíroztam, aztán több rétegben festettem. Az egyik megfolyt.

Visszacsiszoltam fémig, jescse jeden. Két hamutartó – az annyi, mint két és fél este. És ezek csak a vázak voltak, de a betéteket is takarítani kellett.
Emberkéz nem érintette még

Meg a váltógomb. Amiből van vagy három. Kettő minősíthetetlen. Az egy szem közepeset az Era kapta meg a régi autómból, hogy benne is legyen egy kis állólámpás, tehát 17 éve ugyanazt a váltógombot markolászom. Ebbe kellett rendelnem egy újat, és barátaim, egy ilyen váltógomb nem olcsó. Viszont így most korrekt.

Üléstámla lecsavarva

Zavart, hogy a vezetőülés támlája nem egyenletesen kemény, hogy a támlarögzítő csavarok mindig kilazulnak. Leszedtem a hátát, látom, egy rugó törött. Szétszedtem ketté, ekkor derült ki, hogy a támlát rögzítő csavarok is azok, amelyik nem, annak a fészke lötyög az ülésvázban. Kareeesz!

Ez még tavaly történt, levittem az ülést, amikor az Autobianchi-önindítót szereltük. Hegesztettünk (nem gyulladt ki az afrik, juhé!) rugót és vázat, fészket applikáltunk vissza. Itthon egy tartalék ülésből kiműtöttem a csavarokat, lett négy jó, azokkal gyönyörűen összepakoltam az egészet.
Háttámla csavarfészek meghegesztve

Az egyik legnagyobb fejtörést az övek okozták. Hátra Opel automata öveket tettem, kvázi úgy néznek ki, mint a Mercedesé, a beszállító is azonos. De előre?

Pont ilyenek az eredeti Merci-övek is a 2. szériásokban

Ez az állólámpás még az 1,5. széria első feléből való, ezért még a régi (az összes közül a legkényelmesebb fajta), széles, kívül állítható első szériás ülések vannak benne, és ha jól tudom, még nem volt kapható automata övekkel. A későbbinél keskenyebb az ülés, a tekerőt a belső oldalra tették át, a B oszlop melletti helyen elfért az automata dobja. De itt az öv alsó rögzítéspontja még a küszöbön, a hátsó lábtérben van.

Fel lehet persze szerelni a későbbi verzió automata dobját, de mivel a hátsó lábtér nem túl nagy, annak a közepében gonoszság elhelyezni egy ménkű nagy dobozt. Garancia rá, hogy minden utasunk távoztában arccal előre a flaszterre essen. Tudom, láttam ezerszer. Ide fix öv kell. Találtam is valami Merci-félét, elmostam, szerintem a saját eredetije, olyan a csatja, mint a repülőké. Igen ám, de minden csatfélen kellene lennie egy műanyag fedélnek, nekem viszont csak három van meg. Egyet egyelőre levettem, így szimmetrikus.

Vesződtem egy sort az első lábtérben levő papundekli fedéllel is. Ez a nem túl sokat futott állólámpásokban is hervadt, tipikusan hiányzik róla a műbőr. Félmillió kilométer után csoda, hogy az enyémben megmaradt. Óvatosan lefejtettem, kisimítottam, hajszárítóval megmelegítettem, aztán a nagyjából kivasalt anyagot Palmatexszel visszaragasztottam, majd kipucoltam. Egész szép lett.
A lehető legjobban megmentett, műbőr takarós oldallemez. A bal oldali már kitakarítva

Minden kétórányi rámolással újabb adag csavar került elő, de oly kínkeservesen, mint amikor az ember a köztéri vécében szappant próbál facsarni a kiürült kézmosóból. Minden ajtó minimum két nap volt, nem véletlen, hogy ilyen sokáig tartott.

A saját, eredeti, 500 ezret látott gumiszőnyeg-garnitúrája

A szőnyegezés sem volt egyszerű. Magyar rendelésű autó, tehát gumiszőnyeges. Az egyik legritkább kivitel, a németek, olaszok, osztrákok, hollandok szinte nem is tudnak ilyenről. Szett-elemeket persze égen-földön nem kapni hozzá. Ebben az autóban pedig egy gumiszőnyegesek között is ritka extra volt még: plusz kókusz-szőnyegek. Nem a szegett, vékony kiskereskedelmi cucc, hanem centivastag, gyári Kokosmatte. Három megvan az eredetiek közül (újabb csoda, mint a szakadásmentes gyári ülések, meg a repedetlen műszerfal), de a vezetőé hiányzik, s ott a gumiszőnyeg is szakadt. Duct Tape-pel orvosoltam, egyelőre, hiszen nemhogy gumi-, de még szövetszőnyeget is alig lehet bal egyre beszerezni.

Eredeti Mercedes-zacskóban kaptam a csavarokat Berczik Andristól

Az utolsó két ajtónál végképp kifogytak a készleteim. Tekerő alá való alátétet a klubtársaimtól lejmoltam, a jobb hátsó zárja körüli krómozott patkó rögzítéséhez való, lencsefejű, kereszthornyos, fémmenetes, krómozott csavarokat viszont nem találtam. Egy hónapig zaklattam a klubosokat, hogy valaki adjon, végül Littner Zsolti hozott a Berczik Andrástól. Ő előtúrta a megfelelő csavarokat, levelet is írt melléjük, mindezt pedig – igazi Berczik-stílusban – gyári Mercedes-zacskóba csomagolta. Ezzel meglett az utolsó két elem.

Norbinak is tetszenek

Közben pedig Ribárszkyék – akiktől az autót vettem – megtalálták a gyári kulcs maradékát, amivel először beindították 1972-ben. Utánam küldték postával – furcsa érzés volt a kopott kis csonkot kézbe fogni.

Egy hiba megakadályozta, hogy Mercikét OT-vizsgára vigyem. Nem tudott beindulni, csak vontatásra. Pedig Karesz még 2003-ban átnézte a motort, belövette az adagolót, új porlasztócsúcsokat tett be, még a hengerfejet is felújíttatta. Azóta nem is ment a kocsi. Mégsem indult. Utánajártam.

Kiderült, hogy gyorsizzítókat szereltek be valamikor – ez a későbbi motorokhoz való rendszer, a csúzlis indításúhoz nem való. Tehát lassú gyertyák kellettek. A Beru-szett vagyonokba kerül, de találtam noname-eket a UnixTrade-nél negyed áron. Állították, nincs rá panasz. A teszveszről lett hullám-ellenállás, porcelán, tekerő, testkábel – itt minden elem ellenállása sokat számít.

Feltöltve, lassú izzítás visszatéve. Mégsem indul

Visszaépítettem soros izzításúra, mértem, ellenőriztem, rendben. Karesz is eljött, ellenőrzött. Aztán három akkut lemerítettünk, légtelenítettünk ötször, tápszivattyút cseréltünk. Hiába, nem indult. Újabb Visz-ürügy. Kiszemeltem egy hetet, Karesznak mondtam, hogy jövök két napra, bent bejelentettem, hogy valamikor a héten kiveszek szabadságot, és elkezdtem figyelni az időjárás-előrejelzést. Szerda-csütörtököt dobta ki a gép, Sipi jött, kihúzott, behúzott, én lemostam, felfújtam, megtankoltam, lezúztam. Önerőből. Daloló diffivel, asztmatikus indexszel, visszatérni nem akaró kuplungpedállal. Brrrr.

Indulásra készen Viszre

Beálltam Karesz emelőjére, aki még sose látta alulról az autót. Csak álltak alatta Máté fiával, meg Gézával, a régi haverral és azt hallottam – „baa… mmeee… azt ott… baaaa…. öregem, még ez is… háááát… baaa…” Azt hiszem, tetszett nekik. Apró szerelési hibák feltűntek azért Karesznek, például, hogy a kardán-Hardyban fordítva van három csavar („mennyit küzdhetett az embered, mire így bekínlódta oda”), meg hogy a kuplung flexicső-csatlakozásnak van egy felesleges állványa. De azért egy új negyvenéves autóalj meghatja a rozsdán kérgesedett viszi szívet is.

Hű, baaaa.....

A terv: mindent szétszedünk, megnézzük, mi a baj, megrendeljük Lellén, a Landban, másnap, amikor megjönnek a cuccok, beépítjük, beállítjuk, kész. A kuplungban minden új, csak a cső nem, lekaptuk, bedagadt belül, hát ezért nem jön vissza a pedál. A Zsiguli-feszszabályzós átépítés leváltására Karesz gyorsan túrt eredeti Merci-feszültségszabályzót. Vittem nyolc indexrelét, elkezdtük felpróbálgatni, aztán a negyedik után Karesz inkább nekiállt – az általam és Csabi által korábban agyonpucolt – biztosítéktáblának, és csiri-bú, csiri-bá, jó lett.

De miért nem indul? Karesz kivette az összes előkamrát, a szájából gomolygó füst ködén át belenézett a lukakba, s miközben én izzítottam, kiderült, hogy csak az ellenállások vörösödnek, a gyertyák végei nem. „Az istenit, hát ezért volt a szopás! Hogy rohadna meg!” – foglalta össze a helyzetet találóan.
A régi gyertyák egyike-másika izzik

Kiszedve is összeépítette, úgy sem izzott egyik sem. Előtúrt régi gyertyákat, azok (némelyike) izzott. „Figyelj csak, mutatok valamit” – mondta. „Itt van ezeken, hogy 0,9 V, látod? De a unixos gyertyák, ide a rozsdás bökőt, hogy vagy 2,3, vagy 2,9 voltosak. Azért nem működnek. Rosszat adtak. Kell ide egy rendes Beru-szett” – magyarázta.

„De Karesz, az bő huszonötezer…” – ütköztem meg. „Akkor is. Kell! Kész."

A Landban csak két nappal későbbre lett volna cső is, gyertya is. Addigra haza kellett érnem, az autót nem akartam otthagyni, kint nem állhat. És nem tudtam, mikor mentem volna vissza érte. Sakk-matt. Este lett, jót pálinkáztunk, aludni tértünk.

Másnap a földvári garázsban kezdtünk. Volt ott bontott váltó, diffi, egy félig szétszedett motor is a romhalmazban. Minden rajtuk, ami kell, kuplungcső, izzítógyertyák, sikításmentesség. Aha. A diffiről már odafelé eszembe jutott, hogy a régi drapp autó jó diffije van most a zöldben, ami most már szintén rossz, a garázsban meg a zöld pocsék eredetije hever. A váltón egy szétvágott cső fityegett, az izzítógyertyák nem voltak meg a hengerfejben. Bammm.

Földvári utcánk torkolatából felhívtam Háda Szabi barátomat, aki ugyan már nem szerel hivatalosan Mercit, mert a Lipóti pékségnél lett főember, de mindig azonnal segít. „Figyu, itthagyom a melót, elmegyek neked gyertyákért, csövet tudok adni, van három vadiúj otthon. Egy nagyon jó 200-as diffim is hever a kertben, gyertek.”

Szabi diffit ád

Röpke túra Budaörsre a W126-ossal. Szabi előkerült a gyertyákkal, azokat engedte kifizetni, a csőért semmit nem számolt, a diffire meg mondta, hogy építsük be, és ha jó, utána megbeszéljük. Ez mindig gyanús, Szabiba nehéz pénzt diktálni utólag, jártam már így. De nem volt mit tenni, elfogadtam. Egy olajos sárrögöt adott, a rétegek alatt csak sejteni lehetett a differenciálmű formáját. „Szerintem alig futott százezret, nézd a bölcsőt, amiből kivettem, új benne minden szilent, és még gyáriak. Jó lesz” – magyarázta.

Ez a sártörmelék egy kiváló differenciálmű

Két és fél órát pucoltam a diffit Karesz udvarán. Késsel, csavarhúzóval, drótkefével. Borzalmas volt. Aztán leműtöttük a zöld sajátját, levettük a hátsó fedelét – szörnyű rágásnyomok a fogakon. Viszont a sárrög-szerű, Szabi-féle darab odabent tényleg kopatlannak bizonyult. Szimeringek átmentek a zöldéből (egy vagyonért vettem őket), féktisztítós vegyi pucolás után kapott fekete festést is, egészen baba lett.

Féktisztítós zsírtalanító kúra

Pihenésképpen beszereltük az izzítógyertyákat, feltettük a kuplungcsövet, Karesz mutatott két jó módszert a légtelenítésre (lásd videó). Már későre járt, dög fáradtak voltunk.

Szárnyszegetten veselkedtünk neki a megszáradt új diffinek. Két órát kínlódtunk vele, ezalatt háromszor szakadtunk meg. Hogy a Mercedes miért úgy találta ki, hogy a négy diffirögzítő csavar kizárólag egyszerre, merőlegesen tudjon bemenni a bölcsőbe?! Vajon hogy cserélték ezt 1975-ben a márkaszervizben? Ja persze, volt tizenöt számjegyű gyári kódos, spéci emelőjük, úgy. De valahogy felment. Este tíz fele járt. Kareszék normálisan nyolc-fél kilenckor fekszenek. Már nem éltek, az egész család üvegszemmel nézett, mint nyolc Peter Falk.

Ki veszi észre a hiányzó alkatrészt?

Kiderült az is, hogy a típustisztára visszaépített feszszabályzóval a generátor gyanúsan tölt –12,9-es feszkó volt a kapcsokon, de a visszajelző lámpa halványan parázslott, sosem jó jel. Már nem akartunk vele kínlódni.

Gyorsan átöltöztem, búcsú, puszi, kézrázás. Kiálltam az autóval, az utcáról betoltuk az emelőre a szerelés alatt levő fehér állólámpást, Karesz felemelte, aláállt a 126-ossal. Ők zártak, én elhajtottam haza. Visz határában vettem észre, hogy nem tudom negyedikbe tenni a váltót. Rükvercben téptem vissza. Kareszt a zuhany alól rángattam ki, Margót szerintem az ágyból. Nem voltam túl népszerű. 126-os ki, fehér állólámpás le, ki (kaláka-tolás, vidáman, pattogósan), enyém be, megemel, Karesz azt se engedte, hogy kiszálljak.

A szintén szerelendő fehér állólámpás, amit vagy ötször ki-be toltunk két nap alatt

Az utólagos lemezdarab, amit a drága barát, mint oda nem való elemet, még előtte való nap elhajított, mégiscsak kellett valamire. Végül az eredeti konzolt görbítette vissza gyári formájúra tízperces melóval, káromkodott, mint a vízfolyás, de jó lett. Minden jó lett. Őrületes eufóriában autóztam haza, fülemen kazettás walkmannel, Carole Kingtől a Tapestry-t hallgattam, hogy stimmeljen a zene is.

Difficsere után. Mi meghaltunk addigra

Néha még megszólal valami, gyanítom, a kinyomócsapágy, de javulgat, máskülönben az autó mint az új, csodás.

Azóta Villanyos Csabi barátom magához ragadta a generátort, kiderült, hogy borzalmas orosz csapágyakkal rakták össze, visszabuherálták bele a törött állórészt, beletákoltak egy rossz egyenirányító diódasort – teljes generál tehát. Épp ma lett készen vele.

Finom autópályás krúzolás

Már felragasztottam az utolsó hiányzó küszöbgumit, pucoltam egy szép kerékkulcsot, elővettem a gyári emelőt, Simon Laci adott egy jó állapotú ablakmosótartály-fedelet (benne a szeleppel), aminek a kupakját kipucoltam. Még fel kell tennem egy 175 R14-es gumit a pótkerék felnijére, fel kell ragasztanom az internetről vett „Beim beladen…” matricát a csomagtartó élére, és mehet vizsgázni.

Nagyon várom. Rettenetesen.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr732881110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malkolmcole 2011.05.08. 08:14:58

Véletlenül nem eladó? Legutóbbi iraki fénykép után erőteljesen vágyom egy ilyen autóra.

DATSUN 2011.05.08. 08:23:20

csúcs a géped! gratula!

LBL 2011.05.08. 08:24:43

"Pihenésképpen beszereltük az izzítógyertyákat, feltettük a kuplungcsövet, Karesz mutatott két jó módszert a légtelenítésre (lásd videó)."

Izé. Milyen videó? Én nem találom.

msadmin 2011.05.08. 08:37:02

csodálom hogy a meló és a család mellett hogy jut mindezekre idő.

sufnyi 2011.05.08. 08:39:28

Nem vagy komplett. Kareszon csodálkozom hogy társ ebben az elmebeteg buliban::)). Tényleg nem fenyegetett még kardános hajlítással kísért fejbeveréssel?
Vasárnap reggelre kitünő post volt. Köszi

arthur877 2011.05.08. 08:40:50

Ezt már rég vártam! Sűrűbben is írhatnál Zsolti!

Schütii 2011.05.08. 08:42:23

Oh Lord, won't you buy me a Mercedes-Benz?

DeaLeR 2011.05.08. 08:42:47

"Penge verda"

még-még!

tlacka 2011.05.08. 08:53:17

Ne sértődj meg, de nekem ez jobban tetszik, mint a Dezső.
Gyönyörű!

Schütii 2011.05.08. 08:54:51

A régi difiben valami szar olaj volt, nem? (még olajsár is van, lol)

Schütii 2011.05.08. 08:55:53

Karesz mikor újította be azt az emelőt? Korábban még aknában nyomta.

Schütii 2011.05.08. 08:57:59

@tlacka: szerintem is, meg egyébként is ezzel fog Csik Európa-túrázni, mer ez mégiscsak deízel.

tlacka 2011.05.08. 09:03:06

@Schütii: Az biztos fincsi lesz! A Dezső sem rossz, de az inkább aranyos meg "kotlós tyúk" tényleg jobb.

derbence 2011.05.08. 09:07:03

csak egy kósza gondolat: jéghoki- és sportboltokban lehet venni a hokiütôre való bandázst. Ez egy öntapadó textil szalag, tekercsben. Ha ezzel bandázsolod körbe a vezetékkötegeket, nem a sima PVC szalaggal, órákig fogod szerelmes szemekkel nézni. Idôkapu!

derbence 2011.05.08. 09:13:30

és még egy: a bauhaus-nak van hajós részlege; állati jó saválló és rozsdamentes csavarokat lehet kapni. Ilyen lencsefejû kereszthornyosból is csomó méretük van.

crazyfish 2011.05.08. 09:13:58

Ott van a szeren...ez kocsi, ez autó...
képzeld, mennyit szopnátok ha ez is agyon elektronizált modern szar lenne...:)))
Fájintos lesz ha kész lesz!!...:))

Nyanyóka 2011.05.08. 09:19:01

Zsolt!
Az írásaid egyszerűen lehengerlőek, nagyon-nagyon szeretem a stílusodat!
Véleményem szerint a TC legjobb cikkeit Te írod, remélem még nagyon sokáig!

LBL 2011.05.08. 09:23:29

@derbence: Saválló vagy rozsdamentes (A2, A4) csavarokkal csak óvatosan. Erősen ötvözött acélok, és mint ilyenek, kiváló galvánelemet képeznek azzal a szénacél dologgal, amivel érintkeznek (alátét, menet, satböbbi), persze ha kap ehhez egy kis vizet a rendszer. Az elektrokémiai korrózió azután a szénacélt fogja megenni, pillanatok alatt rozsdakupac képződik.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.05.08. 09:24:09

dE MIÉRT DÍZEL???
egy olyan autóval ami évente 200 kilómétert fog megtenni ,minek a dízel???
egy autóbuzi nem dízelezik!!!:-)
Amúgy szép műtárgy.

jmakri 2011.05.08. 09:30:34

No ez az igazi megszállottság. És nagyon örülök, hogy olyat is lehet olvasni, mi kell a háttérben egy ilyen öreg merci életbentartásához. Így legalább az egyszeri halandó ember is könnyebben ellenáll az oldtimerezés csábításának, ami egyébként könyörtelenül lehúzná a mélybe, megfelelő háttér nélkül.
Szóval gratula és további sok-sok nyugodt krúzolást!

tlantos 2011.05.08. 09:31:55

"Ez a poszt ne marrol szol, hogy jo-e az oreg auto, vagy sem."
Lofaxot nem. Ez pont arrol szol, hogy JO. En ERA-t es tarsait nem ertem. Ezt igen :)
Es jo volt vasarnap reggelre.

ChPh 2011.05.08. 09:37:35

ah, nagyon baba :)

ChPh 2011.05.08. 09:38:57

hány ember összetenné a kezét, ha a tizenpáréves autója így nézne ki :)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2011.05.08. 09:44:51

Ha ilyen autóm lenne, vele aludnék.

Időnként talán meg is dugnám.

Nagyon szép és végre megy is. Gratulálok!

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.05.08. 09:47:24

Ez tényleg ízlés kérdése, de nekem is jobban tetszik, mint a Dezső. Nagyon jó állású autó, az alja meg gyönyörű. Csabi faszagyerek, ez megint kiderült.

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.05.08. 09:48:47

Karesz cigivel a szájában született? Szerintem életében az első kérdése az volt: kérhetnék tüzet?

hofi601 2011.05.08. 09:51:59

Zsolt!
Most már igazán megírhatnád, hogy miért pont EZ az autó. Egyszer valaki bekommentelte, de kimoderáltad mielőtt elolvashattam volna. Azóta is megöl a kíváncsiság. :) Tegnap Bokoron (vagy Bokron?) nem akartalak zaklatni, gondoltam családi hétvégére készültél, nem író-olvasó találkozóra. De ezzel a válasszal adós vagy már egy ideje. :)

Hurri Kán 2011.05.08. 09:53:13

Megszállott, mániákus bolondok :)
Le a kalappal az elszántság előtt, grat. az autóhoz.

csuvel 2011.05.08. 10:01:46

Megfőztem a reggeli kávénkat, megittam, majd eszembe jutott, hogy ma vasárnap van. Rögvest felmásztam a Tc -re hogy született-e új Csikós cikk? Széles vigyorral olvastam végig legújabb önsanyargató írásodat.
Nagyon szeretem a fanatikus elhivatottságodat.

Köszi!

Csikós Zsolt 2011.05.08. 10:02:18

@Gyurma73:

Csak az a Fuchsfelge, az ne lenne. Sose volt ezeken ilyen, csak a 280E-n és CE-n...

Mikor ismerik vajon fel többen a pléhdísztárcsa szépségét a minden veteránautót cunamiként ellepő alukerekek tengerében? :-)

Mondjuk, én már ismerek jó pár embert, aki fel nem tenne ilyen. Ez egy lelki folyamat, először persze kell az alu. Nekem is az volt az első állólámpásomon, de nem tudtam rá akkor rendes lemezfelnit (érdekes, ma valahogy könnyebben megy ez - ja, akkor még nem volt internet...)

Csikós Zsolt 2011.05.08. 10:03:34

@tlantos:

Era napi használatú autó, vedd úgy, hogy a Suzuki Swiftem - csak én olyan hülye vagyok, hogy nem akarok Swifttel autózni, meg ebbe több is fér, ha kell :-) Azt nem kell érteni, autó, és kész.

poa ogapo 2011.05.08. 10:03:58

Nagyon élvezetes írás, gratulálok!

Hol van a video?

Csikós Zsolt 2011.05.08. 10:05:18

@poa ogapo:
Elméletileg már benne, te nem látod?

mükkemakk 2011.05.08. 10:05:52

Köszi, az utolsó pontonos cikknél kértem csepegtess már valamit a zöld állólámpásról.....
Das Auto.

mtk001 2011.05.08. 10:08:35

Ez se volt egy semmi menet.
Bp.-Viszt-Földvár-Viszt-Budaőrs-Viszt-Bp.
Nagyon kell szeretni ezt az autót, egy-egy ilyen futamhoz.

ChPh 2011.05.08. 10:29:13

@Csikós Zsolt: izébizé, ezt nem akartam volna, mert elég erős :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.08. 10:29:27

Hát ugye, mindent ki kell próbálni, mielőtt elindul vele az ember :) De amúgy grat, szép lett!

tlantos 2011.05.08. 10:29:35

@Csikós Zsolt: Azt nem is fogom soha. De ezt nagyonis ertem. Lehet, hogy a Swiftem egyszer erre a sorsra jut, hogy teljesen ujja lesz epitve. Vagy nem. Ki tudja. Mondjuk azzal tizedennyi melo lenne, es a koltsegek is joval alacsonyabbak.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.05.08. 10:30:09

@Csikós Zsolt: hát ha csak az a baj:-)
Viszont a belseje tökéletes ,és ez megfizethetetlen.Bármit fel lehet újítani de a belsejét nem.sosem lesz olyan bármennyi pénzt költesz rá.Sajnos.
Amúgy 115ös ben a 2,3 as az 4 vagy 6 hengeres?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.08. 10:31:55

Egyébként én sem tennék alufelni az Escortra.
Amit meg tudnék fizetni, az is túl drága, és nehéz, ráz, sérülékeny. Meg egy 1.4-es autó.

Csikós Zsolt 2011.05.08. 10:34:19

@Gyurma73:

Az első (0,5-1,5) szériában (magasabb maszk, köténydíszléc, rendszám ütköző alatt, elefántfül, sima hátsó lámpa) sothatos, négy helyen csapágyazott ősmotor, a második szériában (szélesebb maszk, fületlen első ajtó, nagy tükrök, bordás hátsó lámpa) még volt ez is, meg az új négyhengeres is, előbbi 230.6, utóbbi 230.4 néven.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.08. 10:40:19

@Csumpi Hálidéj: Mindenkinek más perverziója van, lehet tucatautót is restaurálni (Lada is ilyesmi ám.)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2011.05.08. 10:43:17

@ColT:
Csak igen ritka az ilyesmi. Talán 20-30 év múlva.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.05.08. 10:43:18

@Csikós Zsolt: én észre sem vettem ennyi különbséget:-))

tlantos 2011.05.08. 10:44:16

@Csumpi Hálidéj: Mar 11 eves. Es meg nem hasznalodott el. Napi hasznalatban van, soxor 80-100km-t kap pesten egy nap alatt. Annyira nincs erteke, hogy erdemesebb kivonatni a forgalombol es elrakni, ha epp nem kellene egy ideig :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.05.08. 10:49:06

@Csikós Zsolt: megnéztem:-)
aszthittem a 115 ös a nagyobb motoros,de pont nem:
en.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_W114

Dr. Robin Masters 2011.05.08. 10:55:10

Ilyenkor mindig az van, hogy venni kellene ötszázé, hatszázé, hétszázé valami Csillagot, ami 30-on felül van, csak össze kellene rá pakolni a pénzt...igaz mondjuk 1-2 év alatt ugyanannyit bele is kell forgatni...áááá vagy csak elég lenne 1:18-ba gyűjteni őket, ötszázból már sok kijönne :-)

forlan 2011.05.08. 11:04:11

Szerintem,ha kész leszel vele,rögtön lépj be a nagylelkűek klubjába..szóval add nekem...rettentő hálás leszek..ez is a fejlődésedet szolgálná,magasabb szintre emelkednél..nos?:)

Csikós Zsolt 2011.05.08. 11:10:43

@Gyurma73:

W115: négyhengeresek, egy szem öthengeres dízel (240 D 3.0)
W114: minden hathengeres

ChPh 2011.05.08. 11:17:03

@Csikós Zsolt:

Hm. Kedves Zsolt, felvilágosítanál engem mint nem felkent Mercedes szakértőt, hogy mik ezek a feles szériák? 0,5? 1,5 (erről még lenne elképzelésem)?

Köszönöm :)

Schütii 2011.05.08. 11:23:57

"hogyha hallod... akkó... bugyborékol". :)

Fékolaj????? Karesz neeee!! :)

w a s d 2011.05.08. 11:23:58

@tlantos: Nem tudom, van- e különbség a Mercedes, meg a másik 2 prémium német, meg a többi gyártó (most különösen a japánok, mivel Suzukiról van szó) között abban, hogy a gyár hogy viszonyul az ilyen öreg (vagy akár 15-20 éves) autók gyári alkatrészellátásához, mert nem csodálkoznék, ha egy egykori tucatautóhoz, pl. egy Golf 1- hez nehezebb lenne beszerezni (sok pénz birtokában is) gyári(- minőségű) új alkatrészeket, mint egy Mercedeshez, ami megnehezítheti a jövőben pl. egy Swift felújítását.

Schütii 2011.05.08. 11:30:12

@F/: Swifthez lesz elég donor.

Schütii 2011.05.08. 11:31:54

@Gyurma73: egy benyással sokkal több lenne a szopás. Ezért fog sokat pihenni a Dezső is.

geri6x6 2011.05.08. 11:38:26

Karesz divatdiktátor lett, a csíkos gatyája mindent visz!

:)

Flankerr 2011.05.08. 11:45:58

@Csikós Zsolt: Kedves Zsolt!

Lehetséges hogy tegnap 17:58 körül téged és teljes családodat spottingoltam a Bianchiban Aszódon a körforgalom előtt Hatvan felől jövet a 3. úton?

Z o z ó 2011.05.08. 12:02:13

Hát kész lett?:)
Gyönyörű! Gratula!

LucziI 2011.05.08. 12:02:35

Tiszteletem! Nem semmi, gányolásmentes felújított Mercik. Nekem is kell egy. :)

tlantos 2011.05.08. 12:03:57

@F/: nyilvan van kulonbseg. az ilyen oreg autokra mar nem kotelezo az alkatreszellatas, megis van (persze nyilvan azokhoz sincs mar minden).
Viszont tucatautok meg boven lesznek mindig a bontokban, vagy a feszerekben, amibol lehet mazsolazni :)
Az utangyarto ipar is viragzik meg sokaig, no meg van, ahol a mai napig gyartjak a Swiftet. (mellesleg most csereltek garanciaban a lengescsillapitokat, es KYB gatlokat kaptam.

Vhornet 2011.05.08. 12:06:58

Mi is ilyen szisztémával légtelenítünk, akár kuplungot, vagy féket. Csak mi egy régi Lada, motoros ablakmosótartályába töltjük a fékfolyadékot. Melyet krokodilcsipesszel az aksira kötünk és egy kapcsolóval működtetjük. Így talán még félpercig sem tart a művelet, és garantáltan jó lesz, mert egyvégtében megy az olaj a rendszerbe.

orlasa 2011.05.08. 12:10:09

@Flankerr:

Bokorból a traktormajálisról jöhettek mint sokan mások. :)

Gondolom arról is készül a cikk mivel több totalcaros is kint volt.

Rocko- 2011.05.08. 12:10:20

kamu, Zsolt sosem hozza ki garázsból a zöldet. :))))

Rocko- 2011.05.08. 12:12:47

@BOSCHtechnikus: :DDD

@tlantos: hát azért napi használatban egy ilyet ütni vágni durva lenne.

w126sd 2011.05.08. 12:13:51

Szia Csík!!!!!!!!A Berczik levelét mutasd már be:-)Öcsém,az a való világ ami ott van nála!!!!!!!!!!!Csináljálmár nála egy oknyomozó riportot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Addig amíg él,mert előbb utóbb csúnya vége lessz nekije:-)

Rocko- 2011.05.08. 12:14:14

@Csikós Zsolt: én a kulcsosat nem látom.

Haywood 2011.05.08. 12:14:37

Nem irigyellek... Az autót, azt igen, az kéne. :) De a szopáshalmaz, mire eljutsz a vágyott állapotig, az kemény. Mindenesetre gratula a kitartáshoz és a megalkuvásmentességhez.

Közben felmerült bennem egy kérdés: mi a hosszútávú célod/stratégiád az autóiddal, ha minden jól megy és nem kell semmit pénzhiány miatt eladni?
Ha jól számolom, akkor van az ERA, aminél a cél a megfelelő műszaki állapot és használhatóság (gondolom). A zöld Merci, ha kész lesz, akkor 0 km-es állapotba kerül kb, lesz egy kvázi új autód. Ott a Dezső, ami talán nem lesz ennyire durván rendbe téve, de ahogy nézem, ott is elég mélyre lett tolva a lapát. Plusz az Autobianchi, aminél szintén kijavítsz mindent, ami felmerül. Ha a végén lesz 4 kifogástalan műszaki állapotú autód, ki fogod tudni használni mind a 4-et? Pl. napi szaladgálós az ERA, a zölddel csak OT találkozókra jársz néha, belföldi kiránduláshoz az Autobianchi, külföldre meg Dezső? Vagy hogy tervezed?

Anettka Lovagja 2011.05.08. 12:18:19

@Schütii: Cos I'm not so fuckin' stupid. Buy that fuckin German shit on your own.
DDD

Anettka Lovagja 2011.05.08. 12:26:14

Eredeti Mercedes zacskó....)

Van egy Haynes-em 850-es Fiathoz; meg mindig az eredeti celofáncsomagolásban van..
Nem bontom ki.

Csikós Zsolt 2011.05.08. 12:32:18

@ChPh:

Nagyon hosszú, könyvek foglalkoznak vele. Az 1-2 között van a legnagyobb váltás, de a 0,5., 1, 1,5 között is olykor lényegi eltérések vannak. Belügyek ezek :-)

Csikós Zsolt 2011.05.08. 12:38:02

@Flankerr:

Hát persze. Bokorban volt traktormajális.

@tlantos:
Próbálj meg egy Scirocco I kasznit, Citroen GS, első Corolla, Wartburg 311-et felújítani most... Pedig volt belőlük milliószám.

@Haywood:
Era napi autó, amíg megy. Zöld dísztárgy, ritkán elővéve, garázs I-es hely. Ponton hétvégi, külföldre menős, garázs II-es hely. Bianchi eladódik, ha Puch készen lesz (sokára), addig rövid távokra Dezsőt váltja hétvégenként (most elférne mellé még egy a logisztikában, mert elég sokat megy mostanában), Puch átveszi a rövid távú hévégi autó szerepet a Bianchitól, garázs III-as hely. De ezek csak homályos tervek, a gyakorlat úgyis azt mutatja, hogy jó, ha eggyel el lehet indulni... :-)

Csikós Zsolt 2011.05.08. 12:39:14

AtoszMester:

csitt. Ne írj bele mindent.

Dr. Trebitsch 2011.05.08. 12:45:36

@Csikós Zsolt: dísztárcsaügyben teljesen egyetértek.

A bogarasok egészen bele vannak gárgyulva az alufelnikbe. A Porsche Fuchs divat lecsengőben, most a Mangels és az EMPI a menő...

Miközben nincs szebb a gyári krómozott dísztárcsáknál, különösen igaz ez a régebbi kúp alakúakra.

h4z4rd 2011.05.08. 12:48:10

A Mercedes és a VW is erősen ráment az oldie alkatrészekre, mindkettőnek van külön weboldala, ahol rendelni lehet. Első ránézésre minden van, persze az ár más kérdés.

@Olajsaras Difi: Vettem a minap a sárga-kék nagykereskedelmi áruházban próbából goromba, ipari grill- és sütőtisztító folyadékot (saját brand) blokkpucoláshoz.
Mondhatom, remekül bevált, a Brigéizé pont köll a francnak ezután. Ajánlom a kartácsok figyelmébe.

Egy dologra azonban illik odafigyelni: mivel erősen (foszfor-)savas, illik az öblítés után még egyszer ultrás vagy egyéb lúgos vízzel közömbösíteni, különben kivirágzik. Savmaradék sose jó.

Végül lefújtam teflonspray-vel és szárazra törölgettem.
Lett egy új subaru blokkom, na.

Darti · http://www.darti.hu 2011.05.08. 12:52:49

Azta de szép az alja... Végre látom, hogy nem csak én vagyok olyan izé... Tudod, olyan izé :)

Hurri Kán 2011.05.08. 12:54:59

@h4z4rd:
Úgy tudom, a Porsche is létrehozott egy kifejezetten régi típusokkal foglalkozó részleget, ahol lehet alkatrészt rendelni pl.

Nem is értem egyébként, hogy pl. tudtommal se a Fordnak, se az Opelnek nincs ilyen részlege, pedig mennyi szép típusuk volt régen: a Taunus kupé, régi Capri, régi Escort, Opeléknek ott a régi Manta, a Commodore kupé, a régi Kadett-kupé, a Monza, csak így hirtelen... Ezekből a típusokból használtan is alig-alig látni eladót, nem csak itthon, kint is.

h4z4rd 2011.05.08. 12:56:09

@Darti: olyan izére gondolsz, aki olyan állapotban szereti tudni a kocsija alját is, hogy csak azért nem kezdi el nyalogatni, mert a nyál pH-ja is csak árthat a lemeznek? Jól értem? ;)

tükörfúró 2011.05.08. 12:58:14

Azért egy váltóemelőt nem olyan nagy ügy csinálni, nomeg mintha eddig akna is lett volna..

A buhera soros ellenállás jó, csak ki kell hagyni a hullámokat, funkcionálisan talán még jobb is, mert minden teljesítmény a gyertyákra kerül (6*2.1V) de egy restaurált autón ez nem jöhet szóba..

Végső tanulság, puszi, búcsú, stb előtt MINDENT ellenőrizni kell. Még azt is amihez "nem nyultunk", mert sosem lehet tudni.

Egyébként gratula, csak igy tovább!

Oldtimer vizsgán ezt a vasat maximum azért nézik át nagyon alaposan, lássák azt, hogyan néz ki élőben az, amit ők még papiron sem kerestek össze sosem, milyen az autó valóban gyári 0km-es állapota, az utolsó csavar, bilincs cső és fedél milyen élőben, amikor 100% ugy néz ki, mint a gyártósor végén.

h4z4rd 2011.05.08. 12:59:56

@gyvy: jáá, a VW-nak telioldalas hirdetése van az aktuális Oldtimer Markt hátsó borítóján...

Igen, az Opel bosszant engem is. Merugye egy csomó aprószar hiányzik az A Commodore-omhoz. Át sem látom még, mennyi.

Csikós Zsolt 2011.05.08. 13:01:26

@tükörfúró:

Akna azóta kegyvesztett lett (mindig is rossz volt, hogy 160 centis emberekhez volt méretezve, és azóta csak egyre emelkedik a talajszint... :-)

Be se tudtam volna könyörögni oda az autót.

Hurri Kán 2011.05.08. 13:03:46

@h4z4rd:
Egy olyat rázol épp gatyába? Gratula hozzá :)
De most komolyan, megnézed pl. a Mobilét, Merci a 60-as, 70-es évekből van dögivel, míg pl. egy kupé Knudsen-Taunus, vagy egy kupé Commodore alig-alig bukkan fel. Pedig... Ha életveszélyesen megfenyegetnének, esetleg fegyverrel, bármelyikkel elgurulgatnék hétvégenként :)

Bambano 2011.05.08. 13:07:06

Csík, szerintem legyél büszke a Karesz emelőjére, minimum az egyik lábát tutti te fizetted:P

trakee 2011.05.08. 13:19:43

Zsolt ezek M14-es menetű izzítógyertyák?
Az érdeklődésem egyszerű. A kis piros Porsche traktor vételkor üzemképtelen volt, izzítása nem működött. Volt -10 fok januárba, persze e nélkül nem indult, és mire feltűnt, kipróbálásnál el is pukkantottam az egyiket. Persze mezőgazdasági gép alkatrészboltban csak néztek rám furán, hogy Bosch KE/GA2/2 1,4V-os (ezért az adatért persze elő kellett túrnom a gyertyát) izzítógyertyát szeretnék, és közölték, hogy lehet tudnak rendelni, de készüljek fel, multkor egy hasonló 9 e Ft lesz, de az sem meglepő, ha közel 20... Persze /db.
MIvel sokalltam, így kicsit kotorásztam, így vettem a Vaterán izzítógyertyákat. Köze nincs az eredetihez, illetve annyi, hogy szintén M14-es, és a képeken látható egy ív van benn (a gyáriba van egy hurok) Ezek Beru 382 GK 0,9V-osak ez való a 200D-be? Mert akkor legalább tudom, mihez kell keresni.(később esetleg jól jöhet, bár még van kettő) Akkor 4 db vadiúj megért 4e Ft-ot, és bár melegbe 50-60, hidegbe (0 fok alatt) 60-70 másodpercig tart, mire felizzanak a Porsche rendszerével, holott a néveleges feszültségük kisebb, jól indul vele a traktor.

Brevis 2011.05.08. 13:19:58

@Csikós Zsolt: Én még a Puch-ról nem is nagyon tudtam. Kiféle, miféle?:)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.05.08. 13:25:40

@Csikós Zsolt: hát meg egy fém rámpát csinálni ami kb 10 cm magas ,az is legalább egy pár óra,kár ezért nem használni.

tükörfúró 2011.05.08. 13:27:07

@Csikós Zsolt: Én azthittem az emelő alatt van az akna, akkor lehet autó ráengedőset játszani a motyó minimum fejmagasságba emelgetése helyett

Csikós Zsolt 2011.05.08. 13:30:51

@gyvy:

Próbálj meg eladni egyet. Borsi Miki barátom csoda 17m Taunusa régóta eladó, valami egészen csodás állapotú, aztán másfél misiért nem kell senkinek. Mercit rosszabb állapotban sokkal többet eladnak mindenfelé. Ez a statisztika. Neked a Taunus tetszik (nekem is nagyon, baromi szép autó), de a Mercedes jobb befektetés, illetve könnyebben használható veteránautóként. Sajna ez van. Teljesen más a veteránautó-körkép, mint anno az utcakép volt. Egy rakás kabrió, kupé, sehol az átlagmodellek... A Bianchimat a legtöbben egy szerencsétlen nyomoroncnak tartják, holott egy olyan kocsit sem két fillér (és két perc) felújítani. Ilyen az élet, a múltat csak rózsaszín szemüvegen át akarjuk látni.

Csikós Zsolt 2011.05.08. 13:33:27

@trakee:

Hű, erről fogalmam sincs, bocs.

@Gyurma73:
Sokmindent lehetne, de most készült el az emelő, most az a kedvenc.

@Brevis:
1957-es, 807-es vázszámú ős-Puch. Volt már róla egy-két poszt, tetőfedős, meg az egyik első Belsőség-posztom volt, amikor még elakadt a lakatolása, meg amikor tavalyelőtt karácsonykor átvittem egyik fényezőtől a másikig Sipos úr óriás-Transitjával.

Bambano 2011.05.08. 13:41:36

@Csikós Zsolt: offtopic: az opeles topicban írtam, hogy feltettem neked azt a filmet. láttad a bejegyzést?

deak.atti 2011.05.08. 13:53:08

@Csikós Zsolt:

Szia!

"Próbálj meg egy Scirocco I kasznit, Citroen GS, első Corolla, Wartburg 311-et felújítani most... Pedig volt belőlük milliószám."

Van egy közös barátunk, mint tudod. Én napi szinten beszélgetek Vele, és sűrűn felmerül az a téma, hogy ma Wartburg 311-312(/1) alkatrészt sok esetben drágábban lehet megszerezni, mint W115-W123 cuccot. Oké, hogy egyszerűbb, hogy azt ne mondjam, primitívebb autó, mint egy Benz, rengeteg dolgot hírből sem ismer, amit egy Mercedes igen, de ami azonos (karosszériaelem, gömbfej, szilentek, stb.) az jó esetben nem drágább, mint egy Mercedesnél. De olcsóbb sem szokott lenni. Ráadásul Mercedeshez rengeteg utángyártás van, míg Wartburghoz az elfekvő készletek fogyogatnak lassan, de kitartóan. Nem igazán van hol megrendelni hozzá dolgokat, marad az Ebay, meg a német börzék. Még a kiskerekű 312/1 műszakilag istenes, a sok kocka-kompatibilis alkatrésze miatt, ott a karosszériával lehet megküzdeni, főleg anyagilag. Van minden, de zsebbenyúlós. Laprugóshoz meg bármit is beszerezni ... na, az még egy gatya-felkötős dolog. Szóval, elérkeztünk szép csendben ahhoz a ponthoz, hogy egy W115-öt könnyebb (nem olcsóbb!) dolog restaurálni, mint egy púpos Wartburgot. Ha Zoli erre jár, biztosan mgerősít ebben ...

DA

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.05.08. 13:56:25

Nem semmi állapotban van ennek az autónak az alja. Erről szalonnázni lehet! :-)

A gyárban nézhetett ki így utoljára, mikor Hans rakta bele a cuccot. Gyönyörű járgány...

deak.atti 2011.05.08. 14:08:25

@Csikós Zsolt:

Üdv!

Erre meg csak azt tudom mondani, hogy az 1976-os autóm (amellyel hasonló számomra a felállás, mint Neked a zöld 200D-vel, de ezt most nem részletezem, mert egyszer ezért már kivágtál egy kommentemet), mire elkészül (10 éve halad apró léptekkel, főleg a garázshiány az oka), ha a fél millió forint környékén meg fog állni (vannak kétségeim benne), akkor már örülhetek. Szeirntem nem fog. És nagyon találóan jegyezte meg egy idősebb munkatársam, hogy "Az a baj, hogy visszacsinálhatod akár gyári állapotra is, akkor sem jegyzik sehol.". Van egy olyan autó-réteg (fentebb igen találóan említettél néhány példát), amely a valamilyen érzelmi okból szimpatikus néhány rajongójának, de az átlagembernek NEM számítanak veteránnak. Lehet abba beleköltve egy komolyabb használt autó ára is, akkor sem. A keleti autók közül is csak a Felicia kabriót meg a Wartburg 313-at jegyzik valamilyen szinten, a többi csak valami "egyéb" ...

DA

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.05.08. 14:27:26

@deak.atti: Ezzel én vitáznék azért. Szerintem pl. egy szép nagypolskitól ugyanúgy megáll a levegő az utcán, mint egy ... (és ide tedd be bármelyik általad klasszikusnak tűnő autót).

Jó senki nem mondta, hogy pl. egy Oltcitot érdemes restaurálni, de ha csak egy szép régi Moszkvicsra gondolok felsírok.

Ezekkel is érdemes foglalkozni, az állólámpásról meg már nem is beszélve. Amúgy meg az már jó nagy hülyeség, ha az ember azért csinálja a restaurálást, hogy mit szól a garázsszomszéd. Gondolom Zsolti is elsősorban a magának és azért csinálja mert imádja a régi Merciket.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2011.05.08. 14:32:48

Te, Csiki, azon gondolkoztam, hogy a Bianchi technikailag kész van. Maholnap az állólámpa is, Dezső meg mondjuk 1,5év múlva patika.
Mi a francot fogsz te utána csinálni??? :)))

Rocko- 2011.05.08. 14:36:44

@Tie: vesz egy másik kocsit. :D
meg ott vannak a motrok is még.

Csikós Zsolt 2011.05.08. 14:43:09

@Bambano:

Igen, köszönöm szépen, a filmet is láttam, írtam is vissza szerintem privátban. De nem jött le egy nyomorult bit se, bekapcsolva hagytam délután, este, éjjel, reggel a gépet. Valami gáz lehet. Meg volt egy link is valami hivatalos oldalra, ott meg csak a Quicktime ikon jön be óriásiban, de elakad. Öt napja ezt próbálgatom.

Csikós Zsolt 2011.05.08. 14:45:06

@deak.atti:

Szerintem is, pont ezt akartam aláhúzni. Hogy tömegautót sokszor nehezebb (sőt, szinte mindig) restaurálni, mint valami értékesebbet. Díszléc-garnitúra 311-eshez? Pláne kupéhoz? Horror. De egy eredeti, NDK főtengely egy egyszerű Trabihoz is a kiváltságosok tartalék alkatrésze. Ja, és egy jó Volga M21-kormány? Hehe, ugye?

A Ponton ehhez képest sétafika.

Csikós Zsolt 2011.05.08. 14:47:07

@deak.atti:

Volga M21, Csajka, lassan már a Camping Varnyú, Tatra mind... Azért van elég sok jól jegyzett szoci veterán. Nem kevés közülük igazán érdemmel az.

Csikós Zsolt 2011.05.08. 14:48:02

@Tie:
Rendezgetem a régi autóimról a fotógyűjteményeket... Könyvet írok... Külföldre írok cikkeket, és keresek velük rendesen pénzt is... Nemtom még :-)

Csikós Zsolt 2011.05.08. 14:50:16

@deak.atti:

Szerintem egy jó veteránautó (akármilyen 20+ éves) alsó hangon egymillió forint, de akkor rettentő sok mindent magad csinálsz, amiért, ugye, ki kéne számítanod a saját időd ellenértékét is. Inkább kétmillió. Úgy homályosan azt látom körvonalazódni, hogy Magyarországon ma egy jó, nagyon átlagos, nem túl régi, nem túl ritka oldtimer 1,5-2,5 millió forint, mire tényleg az, veterános szemmel is. Valami ritkább, nagyobb, komplikáltabb már inkább 2,5-4, egy igazán érdekes az 6-10, utána már a félig-meddig egzotikumok jönnek.

pizo 2011.05.08. 15:10:32

@deak.atti: Szia Attila,

A gömbölyű Wartburg a motor, és a nem létező extrák tekintetében primitívebb/egyszerűbb csak autó, mint a vele kb. egyidőben gyártott Ponton Mercedesek. Meg a fém műszerfalidom miatt. De a többi bizgentyűt nézve (főleg a kismilió gumitömítést ajtóhoz, küszöbhöz, karosszérialemekhez, lökhárítóhoz! (az idomok közé, gyak. minden Wartburgról hiányzik, amúgy métere 5000 Ft. ha épp van), egyáltalán nem. A coupe alaktolására fényezésére vannak 2,5-3 millió Ft-os árajánlataim, de a szükséges elemeket nekem kellene vinnem (+500000 Ft.). A többi dologról nem is beszélve.

De ugye a Wartburg lenézett autó, hiába költesz rá vagyonokat, ha esetleg kénytelen vagy eladni, csak filléreket látsz viszont. Pedig ahogy itt valaki írta, a 60-as 70-es évekből a mobile-n van sok Mercedes (több milliót gyártottak), VW Bogár (ugye a legnagyobb számban gyárott szgk) meg 311-312 Wartburg (összesen 295000 db. készült). És a többi nagy márka? Alig-alig. Jó példa a DAF-om, a 44, 46, 55, 66 és Volvo 66-ból készült 1968-1982 között v-mi 450000 db. és alig maradt. Karosszérialem gyak. nem beszerezhető, a bontott holmik ára is az egekben.

Zoli

Hurri Kán 2011.05.08. 15:19:42

@Rocko-:
Csak halkan jegyzem meg, hogy Csikó Katija tud traktort vezetni és tetszenek nemi a veterán traktorok :)
Simán elképzelhetőnek tartom ezután, hogy a TC egy mezőgazdasági rovattal fog bővülni :)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2011.05.08. 15:21:30

@Csikós Zsolt:
Lóf.szt apukám. Veszel még egy lomot, és folytatod a reszelést azon. :)
Nem fogod kibírni, hogy a flottából csak a fékbetétcsere marad, meg a kopó alkatrészek puttyogtatása, és sehol egy jó nagy falat az igazi fűszeres szarosszendvicsből. :-D

gumifust 2011.05.08. 15:21:53

Sok ember szamolgatja , hogy draga a veteràn auto. De ha azt nezzuk , hogy valakinek tenylegesen van pl 3 millaja egy uj autora ami ugye egyaltalan nem beszel het nyelven , akkor ebbol a penzbol megveheti maganak almai autojat.
Amikor teszteltek az evo IX et es az Imprezat akkor az adas vegen volt egy Lancia ami kb 3 millio volt es az evot bizony gyorsulasba lenyomta. De egy regi uj auto is kijon belole , csak kell hozza turelem meg hogy tobbet jelentsen az auto egy egyszeru kozlekedesi targynal a gazdajanak.

Ez a merci valami egeszen fantasztikusan van fenyezve ( az alja nagyon latvanyos ) biztos sokan megnezik az utcan. :)

Rocko- 2011.05.08. 15:26:01

@Tie: :DDD

@gyvy: nem féleké nattól, hogy elfogy a szerelnivaló, lásd amit Tie írt. :)

Anettka Lovagja 2011.05.08. 15:26:38

@Schütii: Itt Angliaban 30 forinttal dragabb a gazolaj a benzinnel. Csak akkor eri meg dizelt tartani, ha nagyon sokat mesz, pl ceges autoknal.

En megtartanam a Puch mellett a Bianchit is, legfeljebb felrakod az egyiket a polcra.. :D
Ha mindketton kinyitod a vaszontetot, hasznalhatod oket gorkorcsolyanak is.. :D

Hurri Kán 2011.05.08. 15:28:03

@Csikós Zsolt:
Én most nem az anyagi oldalát néztem (gondolom, a veteránozás hosszú távon amúgy sem pénzkereset), hanem azt, hogy jó pár típusból alig-alig van eladó.
Nincsen nekem a veterán Mercikkel se a világon semmi bajom (leszámítva azt, hogy nincs :D), de van még egy csomó szép, korabeli autó amiből jóval kevesebbet látni, pedig nem hinném, hogy annak idején pl. az állólámpásnál kevesebbet gyártottak volna belőlük.

gumifust 2011.05.08. 15:29:01

@Tie: Neked van valami veteranod ?

Hurri Kán 2011.05.08. 15:29:26

@Rocko-:
Attól én se. Meg aztán ott van még a gyerekeknek vásárolt csettegő is :)

Hurri Kán 2011.05.08. 15:30:33

@gumifust:
Ő Range-Rover vakságban szenved ;-)
Úgy tűnik, gyógyíthatatlan :)

gumifust 2011.05.08. 15:35:02

@Csikós Zsolt: En ugy tudom , hogy egeszen regen leteztek benzines kamionok( amerikaba ) Te lattal vagy hallottal ilyen csodat eloben??

Csikós Zsolt 2011.05.08. 15:36:29

@gyvy:

Így van, nekem is fáj a szívem a kihalófélben levő, régebben egyáltalán nem ritka autókért. Egyik klubtársamnak pl. van egy 1500-as Fiatja, hogy az micsoda iszonyat jól mutat pl. ma a forgalomban. És szinte nincs már belőle, a hetvenes években meg úgy rugdalták mindet a szemétbe. De egy másik klubtársam 131-es (négyajtós) Fiatja is egyre inkább üvölteni látszik az utcán.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.08. 15:44:57

Na igen, amiből sok van, azt hajlamos az ember észre se venni, és lassan mind elhull...

Remélem 10 év múlva, ha lesz egy 10 körüli gyerekem, tudok neki mutatni Kispókot, hogy apucit gyerekként ilyennel cuccolták a szülei :)
(Arról nem is álmodok, hogy veszek egyet, és rendberakom... se garázs, se szaktudás, se pénz...)

Hurri Kán 2011.05.08. 15:46:24

@Csikós Zsolt:
1500-as Fiatot szerintem én pl. nem is láttam élőben...
De ott van még pl. a Fiat Dino, az OSI-Ford, Peugeotból akár a 404-es, akár az 504-es, vagy pl. a Renault 16. Az sem volt egy ritka autó a maga korában.

deak.atti 2011.05.08. 15:48:32

@Csikós Zsolt:

Üdv!

De ezek mind ritka típusok. Volga M21, Csajka, Tatra 603, ex-állami autók, a Camping, a Coupé pár ezer példányban készült (Coupé valami 7000 darab készült csak) egyedinek számító változatok. Én arra gondoltam, hogy egy hétköznapi Zsiguli, kocka Wartburg, 100-as Skoda (az MBicska azért már elismertebb, lévén hogy idősebb) sosem lesz olyan értékű veterán,mint a fentiek. Holott restaurálni ugyanannyi pénz meg fáradság, mint egy M21-est. PiZo-nak van egy olyan Púpos karosszériaváltozata, amiből egyetlen (!) darab van az országban, az övé. Próbálta eladni egy közepesen rossz W115 áráért. Szerinted sikerült?

DA

Anettka Lovagja 2011.05.08. 15:55:12

@gyvy: Az 504-est meg 2002-ben is gyártották Nigériaban.

deak.atti 2011.05.08. 15:58:50

@klarky:

Szia!

Pont pénteken kiabált át egy taxis a lámpánál. Megdicsérte a 353-asomat. Azt mondta, ilyenben nőtt fel, és gratulált, hogy szép az autó.

Ezek azok a pillanatok, amikor érzem, hogy érdemes egy tömegautót is megtartani, és nem kidobni.

Egyébként, legyünk őszinték: a W115 a maga idejében és helyén egy jó minőségű hétköznapi autó volt. Egy pillanatig sem lebecsülve ezzel az autót! Tehát pont olyan tömegmodell volt (némi túlzással), mint idehaza a Zsiguli, vagy a Skoda. Csak abban a világban ez volt az átlagszint (elismerve, hogy abból is a magasabb), itt meg a cseh, orosz vagy NDK technika.

DA

Hurri Kán 2011.05.08. 16:01:13

@Anettka Lovagja:
Gondolom csak a limuzint...
Szerintem az 504-es a Pug mai napig is egyik, ha nem a legszebb típusa.

Csikós Zsolt 2011.05.08. 16:01:16

@deak.atti:

Ismerem Pizo W kupés történetét. Basszus, pedig talán a legszebb varangy, szebb, mint a kabriók bármelyike.

Carrotfield 2011.05.08. 16:03:58

@Csikós Zsolt: A slusszkulcs-megérkezős videó direkt van jelszóval védve?

Ha igen, akkor mi a jelszó?

:o)

pizo 2011.05.08. 16:04:55

@deak.atti: Wartburg Coupeból csak 5487 db. készült. A 3-ajtós Wartburg Kombim hirdetésére v-mi 15000-ren kattintottak rá, egy telefon nem jött... 550-ért hirdettem a végén.

Zoli

Schütii 2011.05.08. 16:06:29

@gyvy: Ugorj át Szerbiába, ott még akad 1-2, Zastava 1500 néven. A 80-as 90-es években még sok volt belőle.

deak.atti 2011.05.08. 16:08:45

@Csikós Zsolt:

Szia!

Nem a Coupé-ra gondoltam, az Dénes barátomnak is van. Hanem a 3-ajtós kombira. Effektíve NINCS 3-ajtós kombi itthon. És nem sikerült eladni, mint fentebb látható, különlegességéhez mérten nem is olyan drágán. Csak hát a "nem jegyzik" esete áll fenn ...

DA

pizo 2011.05.08. 16:11:06

@deak.atti: Bagornál van még egy ráadásul gömbölyű... Bár amikor én hirdettem, neki még nem volt meg.

Zoli

Schütii 2011.05.08. 16:12:23

@Anettka Lovagja: So, will you buy me a Jag then?

Hurri Kán 2011.05.08. 16:14:36

@Schütii:
Gondolom azóta ott is megfogyatkoztak...

deak.atti 2011.05.08. 16:16:47

@gyvy:

Szia!

Ha belegondolsz, R4-et, R16-ot annó árulta a Merkur. Meg a 127-es FIAT-ot is. Mennyi maradt meg? Még hírmondónak is kevés ... Még a Bogár hagyján, abból maradt valamirevaló mennyiség, de ezekből a szintén forintért újonnan megvehető típusokból alig-alig.

DA

Hurri Kán 2011.05.08. 16:18:53

@deak.atti:
Az rendben van, hogy itthon kevés volt, és emiatt nyilván kevés is maradt meg belőle, de kinti használt autós oldalakon is jóval kevesebbet kínálnak eladásra, mint pl. Merciből.

pizo 2011.05.08. 16:19:22

@deak.atti: Egyik barátomnak volt R4-e és R16-osa is a 80-as évek legvégén, 90-es véeke elején. Már akkor ritkák voltak, a 90-es évek elejére eltűntek.

Zoli

deak.atti 2011.05.08. 16:19:22

@Schütii:

2000-es évek közepén jugó R4-ek voltak még százasával Horvátországban. Meg farmotoros Zasztik. 1500-as Zastavát én sem láttam ... az teljesen kikopott. Pedig annó még az össz-Jugoszlávia idején az volt a rendőrautó is.

DA

Hurri Kán 2011.05.08. 16:22:45

Csak úgy érdekességként:
Renaultból a mobilén 1970-1980 közöttiből van 69 darab eladó, Merciből 1693 darab.

Más országban nyilván nincs ekkora Merci-túlsúly, de akkor is érdekes adat...

pizo 2011.05.08. 16:23:46

@gyvy: Pont ezt írtam az egyik fentebbi kommentemben. Pedig azért sokat legyártottak belőlük.

Zoli

deak.atti 2011.05.08. 16:24:18

@gyvy:

Egyrész presztízs-okoból, másrészt tartóssági okokból. Keressél első generációs Alfasud-ot például. Azt tartják róla, hogy már felhős időben is képes volt rohadni. Persze ez túlzás. De egy olcsóbb tömegmodellt (pl a 127-es FIAT-ot, vagy egy Simcát, vagy egy NSU-t, ezek mind népszerű autók voltak a maguk idejében, mára meg teljesen elfogytak) könnyebb szívvel dobnak ki még Nyugaton is, mint egy húzósabb összegbe kerülő, nagyobb presztízsű autót (gondolok itt a Mercedesre).

DA

Bambano 2011.05.08. 16:24:57

@Csikós Zsolt: milyen neted van? ha véletlenül adsl és netmegosztó router mögött vagy, akkor le kellene venned az mtu-t 1480 alatti értékre.

Egyébként én avi-ban raktam fel, ahhoz szerintem nem kell a quicktime.

Sajna privát üzenetet nem kaptam, nem tudom, miért.

szerintem próbáld meg újra, de ne úgy, hogy letöltés közben rögtön vetítse is le, hanem úgy, hogy mentse le a vinyóra.

Hurri Kán 2011.05.08. 16:29:57

@deak.atti:
Azt értem, persze, hogy vannak-voltak kevésbé tartós autók, bár rohadni abban az időben gyak. mindegyik rohadt, legfeljebb volt, amelyik gyorsabban.
De pl. BMW is jóval kevesebb van eladó, pedig abban az időben az is presztízsautó volt, és nem hinném, hogy nagyságrendileg kevesebbet gyártottak volna belőle, mint a Mercikből. A különböző "tömegautókból" meg nyilván jóval többet.
De mindjárt előtúrok egy régi Genfi katalógust, abban talán vannak gyártási darabszámok, most már kíváncsi lettem :)

deak.atti 2011.05.08. 16:33:36

@gyvy:

Szia!

Én úgy gondolom, hogy a BMW-nek és a Mercedesnek más a vásárlóközönsége. A korabeli BMW-k jó eséllyel egy ifjú vezető kezei közt végezték, a szándékosan sportosra vett imidzs miatt. A Mercedesre ez szerintem annyira nem jellemző.

DA

Mr. Cool · http://mbybk.blog.hu/ 2011.05.08. 16:36:14

Miért kell az ocsmány gumiszőnyeget, bénább hamutartót és társait erőltetni, csak mert az volt benne eredetileg? A belső az, amit állandóan lát az ember, legyen az a lehető legigényesebb, legkényelmesebb. Szép textilszőnyeget, automata övet, Becker rádiót bele! Fillérekbe kerülnek, és egy teljesen más autó lesz érzetre a koromköpőből.

Hurri Kán 2011.05.08. 16:39:37

@deak.atti:
"A korabeli BMW-k jó eséllyel egy ifjú vezető kezei közt végezték"
használtként valószínűleg, mivel gondolom újként annak idején sem nagyon tudták a fiatalok megfizetni.
Csak úgy érdekességként, pár éve, amikor kint voltam Stuttgartban, pl. Porschéban ülni 40, de inkább 50 alatti vezetőt csak elvétve láttam, mármint új, vagy viszonylag újban.
Már youngtimer korú 924-esben, vagy 944-esben inkább ültek fiatalok. Volt köztük jó pár, tényleg gyönyörű állapotú, mint ahogy W123-as Mercit is láttam egyet-kettőt olyan állapotban, hogy könnybe lábadt a szemem tőle :)

Schütii 2011.05.08. 16:43:29

@deak.atti: Mondom, Szerbiában kell nézelődni, ott lassabban telik az idő, van ott még dögivel R4, Zastava 750(Fiat600), TAS Golf (Golf I, II) meg IDA Kadett( Kadett E) És még sok egyéb szerb különlegesség, buszok, kisteherautók, és (nem olyan kis) teherautók.

Schütii 2011.05.08. 16:45:37

@gyvy: Még jönnek át bevásárolni is az öreg fürdőkádakkal. De valóban nem gyakori.

Hurri Kán 2011.05.08. 16:48:30

Közben előkerült egy 72-es Genfi katalógus, érdekességként egy-két gyártási darabszám:
(1970-es adatok):
Mercedes 280419 db.
Bmw 161165 db.
VW 1.363.324 db.
Opel 811640 db.
Ford 409409 db.

Fiat 1.418.929 db.

Renault 936170 db.
Peugeot 503483 db.
Citroen 422233 db.

Schütii 2011.05.08. 16:49:15

@deak.atti: Rendőrautóra (Milicija) én nem emlékszem hogy lett volna 1500-as, azok vagy 750-es vagy 101-es Zasztik voltak meg még most is van azokból állományban, persze nem elfogóautónak használják őket.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2011.05.08. 16:50:19

@gumifust: Veterán nincs még.
Van egy 92-es, és egy 88-as RRC, a használós öregautó. Egy LR SIIa lesz (68-70 körüli évjárat), a restaurálós veterán meg egy 73-as RRC.

pizo 2011.05.08. 16:58:26

@Schütii: Volt, nézd meg a Forró szél c. szerb (jugoszláv) sorozatot (vagy csak a II. részt, abban van), 80-81-ben készült, autóügyileg is tanulságos. Meg rohadt jó amúgy is, kedvencem.

Zoli

itvdakota 2011.05.08. 16:59:26

Hahó!
Nekem anno volt egy ugyanilyen vasam, még a színe is stimmel. Rémlik, hogy valahol még megvan a bal első "lábtörlő". Megnézem.
Ha megtalálom, írok.
Dakota

Schütii 2011.05.08. 17:01:43

@pizo: Oké, lehet, kissé megkophattak már emlékeim 30 év távlatából. :)

deak.atti 2011.05.08. 17:41:02

@gyvy:

Üdv!

Igen, de azzal, hogy "végezték", azzal a sorsukra próbáltam utalni. Valószínűleg ezért fogytak el gyorsabban. A Mercedes más imidzs-t épített ki magának, mint a BMW.

DA

w a s d 2011.05.08. 17:47:04

Azért megfordul a fejemben, hogy hogyan tudnak egyesek úgy igazán, az autó épségét versenyautóhoz képest nem túlságosan kímélve versenyezni hasonló korú autókkal.

deak.atti 2011.05.08. 18:00:08

@gyvy:

... egyébként kíváncsiságból megnéztem: Alfából 1980 előttről 4-et, FIAT-ból (1300 köbcenti felett kerestem, hogy 500-tól 850-ig kiessenek az autók, csak a nagyobbak érdekeltek) 13-at dob ki a Használtautó, de a FIAT-ok fele (Alfából csak 1) OT minősített veterán, milliókért ... Szóval, ezek a korabeli olcsóbb tucatautók teljesen elfogytak mára. Nem volt presztízsük ...

DA

Hurri Kán 2011.05.08. 18:11:44

@deak.atti:
Így van. Hasonló szerintem most is a helyzet, szép állapotú kupét E30-ból, de E36-ból is lassan lámpással is nehéz találni.

Mr. Cool · http://mbybk.blog.hu/ 2011.05.08. 18:13:18

@Csikós Zsolt: Akkor miért nem Zsigulit építesz magadnak? Azt pont ilyen gumiszőnyeges, műbőrüléses, minden extrától mentes. Persze az nem elpusztíthatatlan és nem megy gázolajjal. Mondjuk egyik sem lesz szempont a jövőbeni futásteljesítményét tekintve. Újabb pont a Zsiguli mellett.

Hurri Kán 2011.05.08. 18:14:20

@deak.atti:
Szerintem az Alfa, amíg a Fiat sikeresen le nem rombolta a presztízsét, egyáltalán nem volt tucatautó...

Alf (törölt) 2011.05.08. 18:23:40

@Csikós Zsolt: Spammelek egy keveset: itt van egy veteránautó 3 éves fenntrartási költsége. (citroen ds)

zagyva.hu/ds/costs.xls

most lett egy hete 3 éves :)

Alf (törölt) 2011.05.08. 18:26:17

@Alf: persze ebből kb 5-10% felesleges kiadás/gagyi (pl szigetelés) volt, amit kidobtam később. évi kb 12000 km-t ment.
A szerelgetéssel, pöcsörészéssel eltöltött kb 6-800 saját munkaórát mega a benyát nem számoltam.

Hurri Kán 2011.05.08. 18:30:33

@Alf:
Ha a költségekből levonom a vételárat, durván 1.100.000 forint jön ki, ez 3 évre egyáltalán nem vészes.
Ha valaki vesz egy új, műanyag köpőcsészét, csak az értékvesztésén nagyságrendekkel többet bukik, ha hitelre veszi, akkor jön hozzá a hitelkamat is...

Persze gondolom a veteránozás nálad sem alapvetően pénz-oldalról van megközelítve :)

Csikós Zsolt 2011.05.08. 18:34:15

@Alf:

És akkor ez egy nagyon jó veteránautó. Nulla lakat, fény, viszont használtan vetted a gumit, igaz, az ellopott rádió sztem nem számít, az vis maior :-)

Annyi az.

Alf (törölt) 2011.05.08. 18:45:54

@Csikós Zsolt: De, fényezés benne van, bár nem vagyok valami elégedett vele (ismerős cég), valamennyi lakatolás benne volt az árában, úgy vettem, hogy szét volt szedve, és akkor rakták össze, de messze van állapotilag a zöld mercidtől. Ez egy olyan "használós".

Valószínűleg 4-5 év múlva az utolsó csavarig szét kell szedni, akkor lesz egy nagyobb szünet a használatban.

A használt gumi az igazából nem használt, csak 8 évig raktárban állt, megkockáztattam 50ezer/db helyett 10-ért.

JUMBO1 2011.05.08. 18:46:24

No igen! Semmi bajom a csillagos márkával. Nálam is áll egy. De azért vannak még érdekes,és jó autók dögivel.Picit hígulni látszik a mercis,jaguár,mg kép itthon... Egy cimborám most hozott egy FIAT 130-ast. Az sem kispályás szerkezet. Én többek között egy D Kadett Caravan feltámasztását tűztem ki célul. Több okból is... Aztán van még Polski Fiat 125p,(szigorúan kormányváltós modell)ami a felújítás felénél jár.

JUMBO1 2011.05.08. 18:49:04

@Alf: Húúú a DS sem egy rossz szerkezet. A kombi DS nagyon üt nálam....

Hurri Kán 2011.05.08. 18:53:36

@JUMBO1:
Bizony gyönyörű autó, csak egy-két alkatrészéhez gyak. szinte reménytelen hozzájutni.

JUMBO1 2011.05.08. 18:58:01

@gyvy:
Igen,azt gondolom. De melyikhez van minden. Még a mercihez sincs mindig minden... Bár az esélyek jók ennél a márkánál. :-)))

Alf (törölt) 2011.05.08. 18:59:01

@gyvy: á, a DS-hez kb mindent lehet kapni, kivéve talán a D-Jetronic befecskendező hidegindító szelep (?) hőtáguló gumiból készült betétjét, legalábis ez okoz problémát egyik ismerősömnek, kellett neki injektorosat venni...

Hurri Kán 2011.05.08. 19:02:20

@JUMBO1: @Alf:
Leginkább karosszériaelemekre, meg az apró kis díszítő csetreszekre gondolok most, több helyen is olvastam, hogy a kombihoz bizony nehéz ilyeneket megszerezni. De persze egy veteránosnak nyilván ez (is) benne a kihívás :)

JUMBO1 2011.05.08. 19:02:29

@Tie:
Vesz egy fecskét! :-)))

Hurri Kán 2011.05.08. 19:04:23

@Alf:
A DS-ben milyen márkájú karbi van?

JUMBO1 2011.05.08. 19:05:09

@gyvy:
Igen,meg állítólag a kombinak az 5. ajtaja is ritka,az üvegről nem beszélve...

Alf (törölt) 2011.05.08. 19:06:38

@gyvy: Ja, a kombihoz lehet, no meg a régi, 50-es évekbeli műanyag műszerfalakhoz.

Csikós Zsolt 2011.05.08. 19:07:16

@Alf:

Sötétben voltak? Mert akkor jó eséllyel megúszták. Nekem is ilyen vadiúj 10 éves téli gumijaim vannak - töredékáron.

gumifust 2011.05.08. 19:09:39

@Tie: Idovel veteran lesz mind :) @Alf: Te a hetkoznapokba hasznalsz egy ds-t ????? :)

Alf (törölt) 2011.05.08. 19:11:30

@Csikós Zsolt: Nem tudom, mert németországból hozták, kipróbáltam, hogy a kis gumiszőröcskét ki lehet-e húzni úgy hogy megnyúljon a duplájára, ez volt a teszt :) De most legalább félig sötétben állnak az autó formatervének köszönhetően.

Alf (törölt) 2011.05.08. 19:14:53

@gumifust: Nem, én otthonról melózom sajnos, meg bicajozom is, így csak hetente kb 2x. A sok km hosszabb utak miatt jött össze.

Hurri Kán 2011.05.08. 19:18:03

@Alf:
Gondolom, sok baj nincs vele. Anno volt cápa 3-as Bmw-m, abban is Solex volt. A típusára már nem emlékszem, azt tudom, amikor megvettem a kocsit, a karbit is kipucolták nekem, meg egy-két apróságot kicseréltek benne, utána szépen tette a dolgát.

Alf (törölt) 2011.05.08. 19:19:40

@JUMBO1: üveg 295 euróért van (új) a német webshopban. de biztos van olyan cucc, amit nem lehet beszerezni, vagy rámegy a gatyád is.

Alf (törölt) 2011.05.08. 19:25:43

@gyvy: Van amúgy Weber karbis is. Nekem Solex van, fülre beállítva, nincs vele gond, egyszer felakadt a tűszelep, de kiköpte. Egyszer kiszedtem a karbit és felvittem a kádba kimosni. Aznap éjszaka feltörték a kocsit, próbáloztak vele, de karbi nélkül azért nehéz lett volna elvinni :)
Azóta csak garázsban éjszakázik...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.05.08. 19:30:08

@JUMBO1: szoktam látni egy 130 as Coupét ,na az tényleg komoly a baromi nagy lámpáival:
en.wikipedia.org/wiki/Fiat_130

Hurri Kán 2011.05.08. 19:30:39

@Alf:
Szerencse, hogy pont akkor szedted ki javítani... Amúgy ki az a ... inkább nem írok jelzőket... aki el akar lopni egy ilyen kocsit?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.05.08. 19:33:41

www.hasznaltauto.hu/auto/fiat/2300/fiat_2300-4448727
sokáig állt egy ilyen Őrmezőn a parkolóban,aztán eltünt..elég romos volt.
kb 15 éve lehetett akkor már állt egy ideje.

JUMBO1 2011.05.08. 19:42:48

@Gyurma73:
Gondolom amelyik benne volt VAM-ban. A coupe is jó-jó,de a 4ajtós szerintem eltaláltabb fazonú... Gyönyörű egyszerűen!!

JUMBO1 2011.05.08. 19:45:23

@Gyurma73:
Ennek is lenne még hely a garázsban.... :-)

herpeszes ödönke 2011.05.08. 19:45:53

Szia Zsolt!

Nem kockázat ezzel a gyönyörű autóval, a lejárt tavalyi próbarendszámmal biztosítás nélkül autózni?
Ja és ne magyarázkodj, mert a lejárt P-s rendszámra nem köt senki biztosítást, tehát igazából mentség nincs!
Sokkal felelősségteljesebbnek gondoltalak, mert a rendőr megb@sz, az egy dolog, de ha összetörnek vagy ne isten te törsz össze valakit, még rágondolni is rossz.

A Sípost már sajnos többször láttuk, ahogy a lejárt próbarendszámmal autókázik, legalább ne fotóznátok le... Ebből az jön át, hogy milyen felelőtlenek vagytok.

Zsolt, sajnálnám tényleg, ha megszívnád ennyi áldozatvállalás után.
Az áldozatvállalásod részesei vagyunk mi is.
Annál inkább, mert látható, hogy milyen erőfeszítések árán építed az autókat.
Teszed ezt részben a mi örömünkre is.

Üdv, és gondold át!

Hurri Kán 2011.05.08. 19:56:51

@Gyurma73:
Egy-két darab biztos van szerintem :) Ez már az annyira ronda, hogy szép kategória...

Csikós Zsolt 2011.05.08. 20:00:07

@herpeszes ödönke:

Te szerencsétlen.

Nem lejárt. Borzasztó sok tudálékos levél jött már ebben a témában. A kiváltás éve van rajta.

Legalább ne okoskodj, vagy ne vonj felelősségre, ha nem értesz hozzá, mert ez a legszomorúbb.

Az a rendszám rettenetesen rendben van tartva, percig ne aggódj.

Csikós Zsolt 2011.05.08. 20:02:53

@Gyurma73:

Romokban hirdettek egyet a hasznaltautón nemrég.

De komplett? Keresek én is, nagyon írnék tesztet róla rég.

Alf (törölt) 2011.05.08. 20:03:38

@herpeszes ödönke: Csak elmesélem neked, hogy a közel tökéletes műszaki állapotú autómmal milyen lehetőségek álltak előttem bürokrciával túlterhelt pici országunkban.

Észtországi forgalomban volt, és a műszaki lejárt dec 31-én. Mi fél éve költöztünk onnan ide, az OT vizsgáig el kellett volna menni 1x szervízbe, meg 1x ot vizsgára, majd 1x mozaik u-ba.

A tél közepén el kellett volna indulni észtországba egy 40 éves autóval , ahol kb 1 méteres hó volt, hetekre elakadt autókkal és 3500 km oda vissza az út.

Észt rendszámra nem ad ugyanis a Közl.Hat. útvonalengedélyt. Mert csak.

Vagy trailereztetni kellett kb százezerért.

Vagy kockáztatni az ellenőrzést, és óvatosan menni (lehet ám úgy menni, hogy biztosan ne okozz balesetet, ha arra figyelsz) mert emberi megoldást nem bírtak kitalálni a jogalkotók.

Üdv, és gondold át!

makmarci 2011.05.08. 20:04:11

@Csikós Zsolt: A slusszkulcsos videót nem lehet megnézni, mert jelszó védi.

Tudnom kellene valamit, amit a többiek tudnak, vagy eddig senki sem látta ?

Alf (törölt) 2011.05.08. 20:07:19

@Gyurma73: Képzelem, amikor kiadták a feladatot a formatervezőknek a 90-es években: "Csináljatok valami hasonlóan értelmezhetetlen kinézetűt, mint az előző multipla, de mégse emlékeztessen rá"

Hurri Kán 2011.05.08. 20:07:35

@Alf:
"Észtországi forgalomban volt"
Kint vetted? Vagy itthon, és kint beregisztráltad, amíg ott voltál? Vagy hogy történt?

Alf (törölt) 2011.05.08. 20:11:45

@gyvy: Nem, itt vettem, de nem volt magyar forgalomban, hanem osztrákból volt kivonva. Ideiglenes rendszámmal (Z) kivittem, ott beregisztráltam (regadó = 10 e ft) Két és fél évig volt észt rendszáma, most megkapta a muzeális minősítést, magyar forgalmit, OT rendszámot.

Alf (törölt) 2011.05.08. 20:12:54

@gyvy: de nem trükk volt, ott éltünk :)

JUMBO1 2011.05.08. 20:14:00

@Gyurma73:
Tyűűűűűű,na ez is de tetszik. Nem olyan régen láttam a lengyeleknél 3 darabot. egyet a múzeumban kettőt az utcán.

Hurri Kán 2011.05.08. 20:17:13

@Alf:
Értem.
Nem a trükközés miatt, alapvetően az érdekelt, hogy ott hogy megy a rendszámozás, és mennyibe kerül... Németeknél tudom, ott pár éve valami 60 euro volt az átíratás, és kb. 30 perc alatt kezedben van az új rendszám és a nevedre kiállított forgalmi...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.05.08. 20:30:35

@Csikós Zsolt: az érdekes lehet amikor a két lábad között tekereg a kormányrúd:-)

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.05.08. 20:32:20

@gyvy: "Anno volt cápa 3-as Bmw-m, abban is Solex volt"
És eladtad? Soha többet nem állok szóba veled.
Nekem "anno" S 110 R Coupe-m volt, akkor parasztporsénak becézték, én imádtam. Felújítás után, mikor mentem katonának, eladtam... mit nem adnék érte, ha most ott állna a garázsomban, ha lenne garázsom.

Hurri Kán 2011.05.08. 20:34:34

@BOSCHtechnikus:
Sajnos, úgy fordult az életem, hogy el kellett... Pedig "csak" a kis 316-os volt, szerintem az összes kocsim közül, cégeseket is beleértve, azt szerettem a legjobban vezetni...:(

Alf (törölt) 2011.05.08. 20:38:04

@gyvy: Észteknél is így megy.

Hurri Kán 2011.05.08. 20:40:57

@Alf:
Értem... :)
Akkor szerintem jogos a kérdés (nem csak én teszem fel, gondolom), hogy miért tudják máshol mindenhol normálisan megoldani, nálunk meg miért nem?
(költői kérdés volt, nem kell válaszolni...)

50peregy4 2011.05.08. 20:50:48

@Bambano: Illetve a Totalcar?De ezek a kiváló cikkek minden pénzt megérnek!!!!!!!!!!!!!

herpeszes ödönke 2011.05.08. 20:59:51

@Csikós Zsolt:
Köszönöm a kioktatást.
Igazából nem ezt a stílust vártam.
Ezt kaptam.

Ja a próbarendszám január01-től december 31-ig érvényes.
Aki nem tudná ezt jelöli a kis szám a táblán! :)
Kösz , hogy oltasz minket. Inkább írnád, hogy a szükség nagy úr!
Ez itt nem a szentek oldala, mindenki követett már el kisebb nagyobb csínyeket.:)
Még egyszer köszönöm a kioktatást.
Amúgy autókereskedő vagyok. :)
Isten áldjon,és óvjon Zsolt.

Csikós Zsolt 2011.05.08. 21:06:33

@herpeszes ödönke:

De hiszen te kezdted a kioktatást :-)

Én még finom voltam. És nem úgy érvényes.

Valamit rosszul tudsz, ebbe nagyon sokan belefutottak, három aktív, érvényes próbarendszámot tudok fejből, mindegyiken 10-es a szám. Viszont pánikot keltesz, illetve Sipos Zolit rossz színben tünteted fel, egy olyan dologban, ami nem igaz. Ezt nem szabad, te is értheted.

Peace.

Alf (törölt) 2011.05.08. 21:13:08

@herpeszes ödönke:

"Amúgy autókereskedő vagyok"

Inkább ne is írtad volna...

Alf (törölt) 2011.05.08. 21:15:24

@herpeszes ödönke:

"Amúgy autókereskedő vagyok"

Még jó, hogy nem taxis, és nem a kreszről oktatsz.

:)

waffen55 2011.05.08. 21:21:24

@Csikós Zsolt: Zsoltikám nagyon szép emelőt vettél Karesznak! :P

Pálinka, hogy ízlett a csapatnak?

herpeszes ödönke 2011.05.08. 21:41:16

@50peregy4: A nevet a Fábri Sanyitól kértem kölcsön. A fotót pedig a Csiki Zsolti készítette még Angliában.

herpeszes ödönke 2011.05.08. 21:45:17

@Csikós Zsolt:
Zsolt!
Tudod írtam már, hogy szeretem az írásaidat.
Irányodba a stílusom is ezt az "aggódást és szeretetet" tükrözi.
Üdv

Csikós Zsolt 2011.05.08. 22:04:54

@Gyurma73:

Egy haveromnak hoztunk ilyet Svájcból, bár Fiatban első szériás nem volt négy ajtóval, csak Seatban. És ez első szériás, mert 1975-ös. Valószínűleg alvázszám-áthegesztéssel egy merkuros autó papírja lett az övé, vagy esetleg hivatalos kasznicserével is mehetett.

Zastavát itthon soha nem ad el 1,1 misiért. Még 70 ezerrel sem. Szerintem még eredeti Fiat sem megy el ennyiért, bár az talán. Az az autó olyan 5-7 kilót ér. Sajnos, mert különben szép és libakergetős...

@herpeszes ödönke:
Tudom, tudom. Épp ezért veszélyes, hogy azt sejteted, hogy Sipos Zoli, meg mi is simlisek vagyunk. Az a rendszám abszolút érvényes, de hidd el, Zoli nem ilyen szintig, hanem sokkal-sokkal mélyebben benne van a jogszabályokban a P-vel, neki létfontosságú ez. Egy grammot nem kockáztat.

Ne emiatt aggódj, vannak problémák másutt, azokra érdemes inkább idegrendszert pazarolni.

@waffen55:
Megittuk az expón majdnem a felét, aztán a Vályi elvitte a Simon Lacihoz a maradékot, és... elpárolgott. Nagyon meleg volt aznap éjjel állítólag, szinte látták, ahogy elgőzölgött sebesen :-)

Dennis01 2011.05.08. 22:07:58

@gyvy: Kb minden europai orszagban egyszeru, mint az egyszeregy, csak Magyarorszagon tesznek keresztbe, ha egy normalis autot akarsz legalizalni...

Hurri Kán 2011.05.08. 22:11:32

@Dennis01:
Nekem is úgy tűnik... És akkor csodálkoznak, hogy aki teheti, az szlovák-német-román stb. rendszámmal jár...

KPali 2011.05.08. 22:36:27

@herpeszes ödönke:

3 éve az E-rendszámra a rendőr is azt hitte, hogy lejárt, mert 2007-es... Az fél évig volt érvényes, de 2007.10-től!

deak.atti 2011.05.08. 22:43:18

@Csikós Zsolt:

Hali!

Tudod, hol szoktam látni egyet? A Wekerle-telep szélén. Ha mész a Határ úton lefelé az Europarktól a Soroksári út felé, és fél szemmel figyeled a balra eső utcákat (jobbra ugyebár a kiserdő van), akkor az egyik utcának az elején szokott egy sárga Multipla állni, a hozzád közelebb eső sarkon. Ritkán mozdul... menni még nem láttam.

DA

deak.atti 2011.05.08. 22:49:46

@Gyurma73:

Üdv!

Minden Barkasos átélhette ugyanezt ... Ballábfék felejtős! :o)

DA

Sam Alan Zeu 2011.05.08. 22:50:57

haha, ez a "lecsiszolom fémig" téma ismerős, nemrégiben megküzdöttem egy lakásnyi ócska rézkilinccsel meg fedőlappal, mire expert lettem abban, hogy mennyi ideig szabad az ecetes-sós löttyben hagyni majd mosogatni-szárogatni, legalább kétszer újrakezdtem, mert vörös foltok jöttek ki rajtuk. két teljes délután a mérleg, de imádom, hogy csillognak :)

Hurri Kán 2011.05.08. 22:52:33

@deak.atti:
Ülni még ültem Barkasban, a vezetése az sajnos kimaradt... Volt egy hangulata, az biztos!

orlasa 2011.05.08. 23:01:10

A B típusú ideiglenes forgalomban tartási engedélyt P betűjelű rendszámtábla kiadása esetén tizenkét hónapra adja ki a közlekedési igazgatási hatóság.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.05.08. 23:02:13

@deak.atti: de a multiplánál át kell lépni!!
konkrétan egy rúd megy hátra a két lábad közt.

Rocko- 2011.05.08. 23:30:53

@herpeszes ödönke: "Amúgy autókereskedő vagyok. :)"
nem, te egy kibaszott troll vagy.

Rocko- 2011.05.08. 23:32:35

@Gyurma73: átverés! se nem 6 literes a motorja, se nem dízel, már hogy lenne ez 600 D?! :))))

h4z4rd 2011.05.08. 23:35:48

@Sam Alan Zeu: Jó is az, főleg melegen. Legközelebb próbáld majd ki a hirtelen-öblítést sűrű szódabikarbóna-oldatban, akkor nem foltosodik.

@ödön: A P-rendszám meg tényleg 12 hóra szól, az már csak az ésszerűség hatóköre, hogy az emberfia év elején igyekszik kiváltani, hogy a körülbelüli lejárat idején kevésbé vegzálják a rendőrök. Mer'ugye ha év közepén váltod ki, akkor... eh, számolj csak utána.

joe1234 2011.05.08. 23:38:08

apámnak volt egy ilyen gépepe, még a szine is ilyen volt nagyon imádta, csak valami barom rommá törte. csikós nagyon szép az autód, van lehetőség megnézni, imádom őket, a szagukat ( mercinek van az a merci szaga amit imádok) kiváncsi vok a tiednek van e még ilyen.

Csikós Zsolt 2011.05.08. 23:48:24

@deak.atti:

Állapota milyen? Csodás cikk van a fejemben róla, csak kéne egy delikvens, hogy megírjam.

Csikós Zsolt 2011.05.08. 23:49:27

@Rocko-:

Rocko, ne bántsd, jó szándékkal mondta, csak nem kellett volna...

Csikós Zsolt 2011.05.08. 23:51:18

@Rocko-:

600 kiló. :-) De nagyjából reális, olyan 650 körül lehet.

@joe1234:

A döbbenet, hogy megmaradt benne a szag. Nem teljesen, kicsit módosulva, de pl. nem penészedett meg, ami mondjuk Erában nagyon aláássa az élményt.

Rocko- 2011.05.08. 23:58:56

@Csikós Zsolt: én valahogy nem éreztem a jó szándékot.

igen, a 600 kg. az reális. :)))

263 2011.05.09. 00:35:13

Nem olvastam végig a hozzászólásokat, ha már írta más, bocs az ismétlésért.

Zsolti írta:"Karesz kivette az összes előkamrát"

Lássuk be, hogy amiket kivett, hogy bekukucskáljon az izzítógyertyákhoz, azok a porlasztók voltak!

263 2011.05.09. 00:40:35

"Hogy a Mercedes miért úgy találta ki, hogy a négy diffirögzítő csavar kizárólag egyszerre, merőlegesen tudjon bemenni a bölcsőbe?! Vajon hogy cserélték ezt 1975-ben a márkaszervizben? "

1975-ben még nem cserélték, mert addigra még egy sem romlott el:))

Bizarr egy szerelés, volt hozzá szerencsém utcán alatta fekve is(126-os, de a lényeget tekintve ugyanaz a művelet).Visszagondolva nem is értem, hogy sikerültek akkor ezek.

Virago_1000 2011.05.09. 00:46:20

@deak.atti: "Az a baj, hogy visszacsinálhatod akár gyári állapotra is, akkor sem jegyzik sehol"
-szamit ez? AZ a fontos, hogy neked oromet okozzon.
Egyebkent en is ugy vagyok a Tatrammal mint Te a Waresszal, keszul mar 1 ideje es attol tartok nem vegzett igazan profi munkat a lakatos. Szoval majd lehet hogy ujra kell lakatolni mindent 1-2 ev mulva? Akkor alig, hogy osszerakom, a kocsit, szedhetem szet ujra....
(Hajtepes....)

Virago_1000 2011.05.09. 00:58:25

@Csikós Zsolt: Tomegautot nehezebb restauralni, ez mennyire igaz. Es a vegen ha el akarnad adni, sokkal kevesebbet er.
Ellenpelda a Delorean, parezret gyartottak es minden alkatresz van hozza.
De ellenpelda lehetne az osszes brit auto. Fantasztikus itt az alkatresz utanpotlas.
Aki ragerjed egy faros Skodara, ugyanugy fog szivni mondjuk 10-15 ev mulva, mint Atti a Wartburggal.

"nekem is fáj a szívem a kihalófélben levő, régebben egyáltalán nem ritka autókért."
- szivar Audi, francia veteranok, oreg Fordok, Opelek? Hogy eltuntek...

@gumifust: Ha Lancer Evo, vagy Impreza az almod, ne aggodj, mindegyiknek jokora az ertekvesztese.

Virago_1000 2011.05.09. 01:05:13

@gyvy: "Más országban nyilván nincs ekkora Merci-túlsúly, de akkor is érdekes adat..."
- szerintem ebben az is benn lehet, hogy egy Mercit kevesebb szopas fenntartani mint a tobbit, es ha van szopas, rakoltes, akkor is jobban megeri, mert az auto erteke is magasabb es jobban tartja az arat.
Mondom en, de majd hosszabb ideje MB tulajok pl. Zsolt, majd kiigazit, ha tevedek.

Virago_1000 2011.05.09. 01:15:36

@gyvy: "De pl. BMW is jóval kevesebb van eladó, pedig abban az időben az is presztízsautó volt, "
- nem volt az. A Mercedes sokat sullyedt, adott le (Rolls-Royce-val osszemerheto autokat gyartottak valamikor), a BMW pedig sokat fejlodott felfele. Az Audirol nem is beszelve, amelyik gyakorlatilag akkor kezdett luxusautot gyartani, mikor a Lexus, es a nemet trio tagja, a Lexusnak igazxabol meg mindig nem sikerult erre a szintre jutni. Az Audi tortenete szerintem a 20. sz. egyik legnagyobb sikertortenete, egy nepauto gyartobol feltort a premium, luxus gyartok szintjere.

"Porschéban ülni 40, de inkább 50 alatti vezetőt csak elvétve láttam"
- fiatalt csak vizhuteseben latsz, a levegos 911-ek ara ugy megy felfele, mintha kotelen huznak.

Virago_1000 2011.05.09. 01:17:51

@JUMBO1: "Picit hígulni látszik a mercis,jaguár,mg kép itthon.."
- Hala erte Istennek. Legyen minel valtozatosabb, sokszinubb a paletta. Itt Angliaban is higulhatna az MG, Mini egyveleg, de azert alapvetoen semmi bajom nincs veluk...
Cimbi remelem ok amugy minden :)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.05.09. 02:06:15

@herpeszes ödönke: Ha sűrűn látsz a rendszámmal, egyszer integess, megmutatom a naplót. Nem baj az, ha kereskedőként nem tudsz mindent a P rendszámról -nem te vagy az egyetlen. Az nagyobb baj, ha rendőr nincs tisztában vele -ilyennel is találkoztam már.
Egyébként meg gondolj bele, épeszű ember kimegy-e az utcára egy olyan lejárt rendszámmal, amin virít az érvényesség/lejárat dátuma, ráadásul messziről kiszúrni?
Még egy dolog: ne csodálkozz, ha azt hiszik trollkodni akarsz. Ha ilyen jellegű hibára akarod felhívni valakinek a figyelmét, anélkül, hogy mások előtt lebuktassad, küldj inkább privát üzenetet:)

Csikós Zsolt 2011.05.09. 10:15:15

@263:

Nem, ahhoz szét kell szedni ezeket az előkamra-betéteket. Belül vannak a porlasztócsúcsok.

Csikós Zsolt 2011.05.09. 10:17:53

@Virago_1000:
Néha, nagy ritkán megfordul a trend, de akkor is csak egy-egy változatnak megy fel az ára. Most pl. a Puchok már brutális, mit érnek, de nemrég eladtak egy (utólagos műanyag tükrös!) Fiat 500-ast aukción Ausztráliában 20 ezer fontnak megfelelő összegért. Az bizony a hetet súrolja milkában, igaz, jobbkormányos volt, és 500 D, nem F, ami valóban értékesebb.

Csikós Zsolt 2011.05.09. 10:19:16

@Virago_1000:

Milyen Tatrád is van? 613? Régebbi?

263 2011.05.09. 10:45:30

@Csikós Zsolt: Elnevezés zavar van.Te a porlasztó házat, amiben valóban benne van a porlasztócsúcs, azt nevezed előkamrának, illetve most előkamra-betétnek. Az előkamra valójában lent van a hengerfejben mélyen, belóg az égéstérbe, kizárt, hogy a Karesz azokat kihúzgálta volna. Miért is tette volna, hiszen csak az izzítók működését akarta meglesni, és azokat a porlasztóház(az a nagy bumszli, amit 27-es kulccsal kell kitekerni, amiben benne van a porlasztócsúcs, és a tetejére csatlakozik a gázolj-nyomócső hollandija)kitekerése után a lukon bepillantva lehet látni.Az izzítógyertya oldalról belelóg az előkamrába.

Szóval kérlek, ha nem hiszel nekem, kérdezz meg mást is, elképzelhető ám, hogy Te te is tévedhetsz! Nem beléd akartam kötni, azt feltételeztem eredetileg, hogy elírtad!

karlmann 2011.05.09. 11:05:01

Kedves Csikós, ez a kocsi a képek alapján egy jól restaurált autó, tele eredeti alkatrészekkel. Elég nehéz lesz belekütni az OT-n. Tényleg nincs rajta semmi kókányolás, vagy félmegoldás! Ezért légyszi szedd le a kipufogóról azt a króm véget! Nagyon gáz, pláne egy 200D-n!

Hurri Kán 2011.05.09. 11:23:32

@Virago_1000:
Lehet, ez is benne van, de én most az anyagi megfontolásokat figyelmen kívül hagytam, csak úgy felsoroltam hirtelen pár típust, ami eszembe jutott.

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2011.05.09. 11:25:23

@h4z4rd: Én is kereskedő vagyok és nekem júliusban szokott lejárni a P-táblám,de ugyanúgy 12 hónapra szól.
Na,nyertem?

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2011.05.09. 11:40:03

@263: Ó, ilyenek vannak bőven. Én se bírom felidézni, hogy konkrétan hogyan vettem le a Range-ről emelő és akna nélkül a váltót-terepváltót egyben, egyedül, pedig mégis megtörtént. És az is ziher, hogy még egyszer nem állnék neki. :))

pxaba 2011.05.09. 12:13:13

@karlmann: mintha épp az eredeti állapotához kellett volna az a krómvég. Valahol írta a Csík. Elég sok veteránon van gondolom a kipuff cserék során ez nemigen került vissza, ezért tűnik olyan nem eredetinek...

GGG77 2011.05.09. 12:48:23

Szép, nagyon szép autó ez. Meg Dezső is.

De nekem akkor is gondolkodás nélkül a W126 kéne. :)

kipe · http://www.car-tarsak.blogspot.com/ 2011.05.09. 12:50:12

@Gyurma73:

Van !

Kicsit lepukkanva láttam pár éve, hol kispesten, hol pestlőrincen.Jártak vele, volt neki 3 bötü/3 szám rendszáma. Ciromsárga volt.

Csikós Zsolt 2011.05.09. 13:10:12

@karlmann:

Nagyon sajnálom, hogy egy nagyon nehezen felhajtható, gyári alkatrészt le akarsz velem vetetni.

Ajánlom, nézegess korabeli prospektusokat, mielőtt belémkötsz :-)

Hidd el, felesleges. Rossz ajtón kopogtatsz, ezzel régebben foglalkozom, mint itt a többség.

Még azt is elárulom neked, hogy MINDEN akkori Mercin volt ilyen, a 280E dupla végei kisebbek voltak, a második szériától pedig volt benne egy betét, ami lefelé irányította a füstöt.

Így kötözködj...

Csikós Zsolt 2011.05.09. 13:12:26

@karlmann:

Ja, még valami: ezt az egyenes csővéget a legnehezebb megszerezni (bár most már megint legyártottak egy szériát), és nem létezett Merci nélküle. Amin nincs rajta, arról hiányzik, kár, hogy ez az állapot rögzült az emberek szemében. Nekem fájóan hiányos egy állólámpás nélküle.

A Ponton svéd kivitelén is volt, gyárilag. Meg is rendeltem hozzá. Ha német kivitel lenne, nem rendeltem volna meg. És szemét sok pénz volt, de kell, ha rajta volt.

Csikós Zsolt 2011.05.09. 13:13:50

@263:

Oké-oké, porlasztócsúcs-ház, jó lesz úgy... :-)

forlan 2011.05.09. 13:18:30

"herpeszes Ödön"

vigyázz,egy celebbe sose köss bele..akár írott sajtós,vagy bármi más..valahol a felsőbbrendűség téves eszméje kiüt rajtuk,bármilyen jószándékú "közülünk való" jelző is illeti őket felületes szemlélődéseid alkalmával..az autókereskedő éned meg rejtsd el rendesen..pedig a vevői oldal sem jobb semmivel se...sőt..mondjuk ez már egy másik téma...megérne egy isten hozzádot ez is..csak túl nyers lenne..azzal meg nehezen boldogulnak a "hibátlanok"..

Virago_1000 2011.05.09. 13:47:51

@Csikós Zsolt: "Néha, nagy ritkán megfordul a trend"
- en ezt a fordulo trendet kizarolag miniautoknal latom. A Fiat 500 ara tenyleg az egekben, az Abarth verzio 25-30.000 GBP is lehet akar. Viszont a 600 az joval olcsobb, es elmenyben szinte ugyanaz.
De a Minire is igaz ez: Cooper 90-es evek elejerol tobbet er, mint a vele egykoru Mercedes, korai Cooper pedig a P-911 arat is elerheti, ha van megfelelo tortenet...

Tatram a 613. Sokkal erdekesebb auto mint a 603, de nem az atlag szemlelonek :))) A 603 szep, de nagyon oldshool, arrol nem is beszelve, hogy egy amerikai stilusu, OHV HEMI v8 nem a korszeruseg mintapeldanya. A 613-as szijas dupla DOHC alu v8-asa '73-ban viszont tarolt, es erosebb volt mint a korabeli Jag, Mercedes. (BMW akkor meg sehol sem volt)
Dolgozok a kocsin, nem szabok hataridot magamnak, csak azt, hogy a felujitasban nem lesz kompromisszum.

Shadowbull 2011.05.09. 13:58:40

@Virago_1000: "BMW akkor meg sehol sem volt"

Azert 73-ban jocskan volt mar BMW.
sb

nagy__mate 2011.05.09. 15:36:08

Ez az autó OT vizsgán jól megnehezítheti a többi állólámpás leótéztatását, persze csak ha a vizsgabiztosok tanulékonyak.

pizo 2011.05.09. 15:57:11

@Virago_1000: Hmmm, azért a Jaguarban már volt V12-es is (E-Type Serie 3 2+2). És az ütött, nekem az XJS-ben volt az a motor. Persze ezt nem azért írtam, hogy lenézem a Tatrát, ellenkezőleg.

Zoli

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.05.09. 17:47:23

@kipe: ezekszerint még meg lehet mert már ketten írtátok.

Csikós Zsolt 2011.05.09. 18:04:28

@forlan:

Te egy nagyon pórul járt valaki lehetsz, vagy nagyon sok ilyen bulvárizét olvasol. Várjál, kitalálom, olyan, hm, lecsúszott nepperféle? Sok a hitel, kevés a kuncsaft, van idő netezni, asszony Story-ját olvasgatni?

Csikós Zsolt 2011.05.09. 18:06:01

@Virago_1000:

Azért ha volt 500-asod és 600-asod, egy másodpercig nem kell magyarázni, miért az első lett a kultautó... :-) Ez nem olyan, hogy megrendelték, és megmarketingelték, ez így alakult, érted, sokmillió ember döntött így. Erre senkinek nem volt befolyása, max. Dante Giacosának.

Csikós Zsolt 2011.05.09. 18:06:56

@Virago_1000:

Szíjas dupla alu DOHC V8? Te jó ég. Ha kész van, szólsz, ugye?

karlmann 2011.05.09. 18:13:14

@Csikós Zsolt:

Nem kötekedésnek szántam, csupán egy privát ténymegállapítás volt. Szerintem nem néz ki jól még akkor se, ha ez egy drága gyári eredeti alkatrész. Ha kell rá, akkor kell rá ezt elfogadom, mert egy restaurált kocsinál a legfontosabb az, hogy minél eredetibb legyen, sőt ha lehet minél több eredeti 30-40 stb éves alkatrész legyen rajta. Csak ez sok esetben nagyon furcsán hat.

Úgy néz ki a kipufogóval mostanában pórul járok. Az egyik legjobb barátom frissen restaurált DS-e most kapta meg az OT-s rendszámot. Nos annak a kipufogóját is lehúztam. Azon dupla cső van, ívesen lefelé fordítva, de olyan vékonyak, mint a kisujjam. Elég viccesen néz ki az is, simán azt hittem valami kisipari megoldás, de a dobon ott a gyári Citroen embléma, még csak nem is PSA konszernes.

Csikós Zsolt 2011.05.09. 19:51:38

@karlmann:

Ne is mondd, én egyszer majdnem letörtem a turbót a Renault R5 Alpine Turbómról, egyenes a cső, a turbóban ér véget nagyjából, semmi rugalmas elem, ha tolatsz, és ott a padka, képzelheted. Szerencsére csak a csavar nyíródott el, de mesélték, hogy ez általában turbóház-törés. Nem tudom, miért nem gondolkoztak el ezeken a kipufogókon.

Ne viccelj, ez a pőre kipufogócsöves igénytelenség a drága autóknál sose volt, még az olyan, sokkal olcsóbb autóknál, mint a Fiat 850 Sport Coupé is volt krómgőzölés az eredeti kipufogóvégen. Csak már sose látni sehol. Hihetetlenül ciki lett volna a csövet úgy hagyni. Nézegess régi, eredeti képeket, és hangolódj rájuk, mert inkább az a szomorú, hogy a mai ember szemének már fura úgy, ahogy eredetileg volt.

Itt egy gyári fotó:
files.mercedes-fans.de/images/2009/09/7c805a8458385dca38c72bc387481f2e.jpg

waffen55 2011.05.09. 20:41:31

@Csikós Zsolt: Úgy érzem akkor legközelebb vihetek utánpótlást - nem 1,5 hanem mondjuk 5 litert vagy tízet attól függ mennyien leszünk belsőségen.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.05.09. 20:49:48

Na végre, hiánypótló írás a ződségről!

Azonban egyetlen dolog zavar, a fillérbaszás az izzítógyertyáknál, hogy a 25 ezret sokallja valaki, amikor eddig beleborított már két milliót és az a 25 ezres szett kb. a következő évszázadban lesz ismét csereérett...

Csak hozzátenném, hogy több fiatal/új kisautóban is megtalálható, platina elektródás gyújtógyertyák darabja is 5-7 ezer forint, szóval ennek fényében...

De örülök, hogy valami végre történik a géppel, kezd nagyon gyönyörűre összeállni.

Csak kérdés, hogy ha a Ponton és ez is makulátlan lesz, melyikkel mi fog történni? Mert egyik sem lesz olcsó pénzben...

Hurri Kán 2011.05.09. 21:00:29

@KuKori:
Nem tisztem Csikóst megvédeni, szerintem nála kevés fanatikusabb ember van, ha régi Merciről van szó, de hidd el, lehetnek olyan helyzetek, amikor ez a 25.000 forint is számít.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.05.09. 21:06:08

@tlantos: Nagyjából úgy 3 millió példány van belőle csak az országban, ezért kb. kevesebbet ér, mint egy lukas kétfilléres, autótörténeti szempontból. Az meg külön be is tenne, ha egy korszerű, injektoros kocsi összedőlne 11 évesen.

Újkorában is az egyik legolcsóbb kapható autó volt. Nekem is volt, jó volt a célra, de semmilyen tulajdonsága nem emeli ki a többi autó közül, ami miatt méltó lehetne egy jövőbeli oldtimer, vagy youngtimer címre és érdemesnek találtatna megőrizni. Se nem érdekes, se nem különleges, se nem szép. Egy használati tárgy. Annak kifogástalan, de nem több.

karlmann 2011.05.09. 21:23:03

@Csikós Zsolt:

Érdekes ez a kipufogó elem, mert én először azt hittem, csak rá van téve egy krómozott vég. Eszembe sem jutott, hogy ez rá lehet gőzölve. Meg kell mondjam a 635CSI nagy kedvencem és a mobile.de-n láttam már olyat amelyiknek csillogott a kipufogó vége, de sosem gondoltam volna, hogy az gyárilag ilyen.

De a legszebb az az egészben, hogy ma délután volt a Discovery-n a Wheeler Dealers, ahol egy Lotus-t hoztak helyre. A hátsó dob és a cső vége teljes egészében ilyen bevonattal rendelkezett, ezért az egész rendszert a leömlőtől a középdobig ilyenre cserélték, hogy egységesen szép csillogó legyen...

Dennis01 2011.05.09. 21:33:51

@karlmann: Ha jol gondolom, a Lotus Elan epizodra gondolsz. Abban az epizodban kiderult a hatso dobrol, hogy rozsdamentes acel, mivel a tobbi resz korrodalt volt, es Edd novelni akarta a kocsi erteket, ezert az egesz rendszert rozsdamentes acelra cserelte.
Az en kocsimon is rozsdamentes acek rendszer van, megerzesem szerint tul fogja elni a kocsit is.. :)

orlasa 2011.05.09. 22:03:13

A rossz hír, hogy főleg a régi rozsdametres rendszerek jó része nem saválló illetve a hegesztések sem teljesen tökéletesek rossz hozaganyag illetve technológiai hiányosságok miatt ezért a kipufogógáz+kondenzvíz elegye idővel azt is megeszi.

Dennis01 2011.05.09. 23:38:04

@Csikós Zsolt: Lenne egy kerdesem hozzad, ha nem banod. Az angoltudasom majdhogynem tokeletes, de nemetul egy mukkot se tudok. Mit jelent a matricad, amire az van irva, hogy "Beim beladen"??

Virago_1000 2011.05.10. 00:05:15

@pizo: A Jag-nak nemtudom volt-e egyaltalan v8-as motorja akkor. Majd Miszter megmondja.

@Csikós Zsolt: Nem volt Fiatom, de a Tatra 613 is olasz design, Vignale :) Hogyne szolnek, ha "kesz" lesz, de mar Ommm vezetett hasonlot: totalcar.hu/tesztek/tatra613/
(sok pontatlansag van abban a cikkben egyebkent, de akkor Ommm kezdo volt meg)
Az enyem ennek a faceliftelt valtozata. Ez mar a 3. a sorban es tenyleg tokeletesse akarom tenni. Sajnos, a helyzet az, hogy az ember megvesz egy autot sok penzert, gyonyoru(nek kinezo) allapotban (alafekudtem, zseblampaval). (Jumbo1 forumtars tudja legjobban itt a kommentelok kozt), es csak par dolgot akar rendbetenni, es akkor jonnek elo a dolgok. Egyre nagyobbak. Ilyenkor mely lelegzet, es belekezdeni, es folytatni meg akkor is, ha nem latni a veget...

@Shadowbull: Hat ize volt BMW, de nem volt semmilyen luxustrio, meg azt a szintet, ahol most van, azert meg boven nem erte el. Egyetlen valodi nemet luxusmarka letezett a 70-es evekben: Mercedes.

Virago_1000 2011.05.10. 00:08:26

@Csikós Zsolt: farkozep motor, Dupla dohc, mert ugye hengersoronkent... leghuteses... difi az olajtekno kozepen...van par erdekes vagy agyament dolog.

Virago_1000 2011.05.10. 00:12:31

@Dennis01: "Az en kocsimon is rozsdamentes acek rendszer van, megerzesem szerint tul fogja elni a kocsit is.. :) "

-azt meg a szenacel rendszer is tuleli :)))
na jo, remelem nem veszed bantasnak :)
Amugy nekem tetszenek a Minik, de borzalmasan tul vannak arazva, es egy szep, megkimelt, rozsdamentes peldany nemigen akad 5k alatt.

Dennis01 2011.05.10. 00:56:18

@Virago_1000: Van benne valami, eleg sok a tularazott Mini, DE:
ha egy kicsit kutakodsz, jo korokben forogsz, talalhatsz nehany gyemantot a szemetdombon. Peldaul tavaly a fonokom £1900-ert adott el egy Mini 30-t. Gyonyoru kanarisarga fekete tetovel es fekete csikokkal, egy potty rozsdat nem talaltam rajta pedig rendesen atnyalaztam, elhiheted. A kocsi megszolalt, olyan szep volt..

Anettka Lovagja 2011.05.10. 06:29:00

@Dennis01: Viszki berakva. Csak elírta a Jim Beamet...

tlantos 2011.05.10. 07:12:18

@KuKori: miert, a kockalada az? Ha valaki valamiert azt a modellt, vagy csak konkretan azt az 1db autot szereti, akkor eldontheti, hogy megtartja, felujitja. Nem azert, mert kulonleges, vagy hogy mutogassa. hanem hogy meglegyen emekbe, esetleg idonkent hasznalja szorakozni. Hidd el, 30 ev mulva arra is csak pislognanak, hogy ez mi, emg hogy kerul ide.
Es mivel nincs vele annyi sz.pas, mint a most annyi idosekkel, nyilvan kenyelmesebb dolog lesz. (mondjuk az enyemnek a kinezete sem eppen tucat).

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.05.10. 10:57:34

@tlantos: Kérdésedre válaszolva, már a kockalada sem az, az sem fog hiányozni az ég-világon senkinek, ha eltűnik, mert nem kötődnek hozzá sem könnyes emlékek, sem egyéb extra ;)

Egy ezeröcsi, dupla kereklámpával már OT és az még abból a korszakból érkezik, amikor nem volt mindenkinek természetes, hogy autója van Magyarországon. A kockalada egy alapos ráncfelvarrás csak, amivel abszolút jellegtelenné tették a kocsit, a -viszonylagos- megbízhatósága és minősége is jelentősen leromlott, azaz senki nem fogja sem keresni, sem hiányolni :)

Valószínű, hogy Ladánál maradva a Samara sem lesz soha OT, mert annyira borzasztó volt, hogy inkább mindenki el akarja felejteni.

30 év múlva ki tudja, mire fognak pislogni a sok mostani egyen euro-műanyagdoboz közül... De valószínű, hogy nem Opel Astra, Suzuki Swift és Ford Focus lesz a tutiság. Ezek mind racionális eszközök, aminek tökéletesen eleget tesznek, de semmit nem tesznek le az asztalra, amiért mutogatni kellene őket. Így múlik el a világ dicsősége.

A Suzukiddal kapcsolatban az az érzésem, hogy úgy fogsz járni, mint a srác (deák.atti?) a Wartburggal. Havonta egy-egy ember majd jól megdicséri és könnyes szemmel mesél róla, de az értéke és keresettsége a béka segge alatt lesz, akármilyen állapotra is restaurálod/konzerválod.

Mitől különleges a Te példányod? (csak mert a 'tuning' értékcsökkentő hatással bír eladásnál és youngtimer, OT szempontból is)

tlantos 2011.05.10. 11:04:41

@KuKori: no de mas velemenye kit erdekel, ha magamnak csinalom? :) Nem kell, hogy dicsergessek. (meg meg el sincs dontve, hogy mi lesz vele)
Attol egyedi, hogy kizarolag gyari extrakkal megcsinalt es alakitott, extrakkal igencsag gazdagon ellatott darab.
De az erteke meg mar most is nullakozeli (na jo, ha talalnek ra egy olyan vevot, aki ertekeli, hogy mit vesz, talan meg 400e-t is adna erte :)
Eleve 3 ajtos, ami ugyan a legszebb forma, de a legkevesbe praktikus, a legkevesebb peldanyban gyartott, es legkevesbe keresett fazon.

tlantos 2011.05.10. 11:06:13

@KuKori: Hidd el, 30 e mulva egy F astrara ugyanugy pislogni fognak (tagranyilt szemekkel, hogy ezt hogy nem ette meg a rozsda :)

deak.atti 2011.05.10. 11:47:53

@Csikós Zsolt:

Ma lassabban megyek hazafelé (nem szoktam száguldozni, csak a megszokottnál megyek majd lassabban), és megnézem Neked. Mozdulni nem nagyon látom, szerintem max. díszletnek lesz jó, fotózni.

@KuKori:

"úgy fogsz járni, mint a srác (deák.atti?) a Wartburggal. Havonta egy-egy ember majd jól megdicséri és könnyes szemmel mesél róla, de az értéke és keresettsége a béka segge alatt lesz, akármilyen állapotra is restaurálod/konzerválod."

Ezzel tisztában vagyok én is. Túl sok van belőle, és túl kommersz, hogy idézzem ezt a kifejezést. Ha keresni akarnék vele, akkor már rég kidobtam volna a MÉH-be, vagy szét-rallyztam volna (sajnos volt 3 év, mikor ez volt a sorsa, aztán megjött az eszem, hogy ezt tán mégse kéne). De. Idén novemberben lesz 20 éve, hogy először vezettem (friss jogsi-tulajként), meg előtte még 10 évig apám autója volt, én meg ültem benne hátul. 30 éve a mienk. Már eszmei értéke van számomra, a kézzelfogható értéke csak tízezrekben mérhető, és persze forintban, nem euróban.

DA

deak.atti 2011.05.10. 11:57:36

@Csikós Zsolt:

Bocsánat, ismét DDR ...

Tudod, milyen szívás egy egyenes hátsó kipufogót megszerezni a kockához? Mert olyan 1978-ig nem voiltr egységes a kipufogó: a Tourist-é a kezdetektől kezdve balra hátul kifordul, de a Limó-é nyílegyenesen kijön a bal lökhárítóbaba alatt. Ma már a legtöbbet lecserélték hajlítottra, ezért nem nagyon van igény az egyenesre. Utángyártott persze van, de annak kicsit más a leghátsó, látható dob formája, mint a gyári, tehát egy hardcore restaurátor semmi pénzért nem teszi fel. De én nem vagyok ez a kategória ... nekem marad a Zsombi-s utángyártott ...

"(bár most már megint legyártottak egy szériát)" Ó, ha ezt mi is elmondhatnánk. De hát úgy kellett nekünk: egy megszűnt ország megszűnt autómárkáját kedveltük meg ... ;-)

DA

deak.atti 2011.05.10. 11:59:08

"voiltr"= "volt", hogy ezt miként gépeltem össze ... ?

deak.atti 2011.05.10. 13:01:53

@Virago_1000:

Szia!

De a Tatra 613 az merőben más kategória, mint a Trabitól Ladáig terjedő állomány. Az a Volga mellett a másik állami autó volt (jó, nem nálunk!) a keleti szektorban. Pont ugyanaz, amit Zsolt írt, hogy az M21, a Csajka, a 603-as, mind elismert szoci veteránok. Hát persze, mikor egy hétköznapi Skoda vagy Lada árának négy-ötszörösébe kerültek, ennek megfelelően pár száz, vagy egy-két ezer darabos állomány volt forgalomban belőlük. Jó, a fenti autóknak is volt "sötét" korszakuk, gondolok itt a zöldséges-piacozós időszakra, tehát csak a szerencsés túlélők lettek ma veteránok. A többség halálba strapálva, vagy egy beszerezhetetlen létfontosságú alkatrész miatt bontóban/MÉH-telepen végezte. Ha az értékét is szem előtt tartod, sokkal jobban megéri egy 613-ast felújítani, mint egy Ladát-Skodát. Árban pedig nem annyival több, amennyivel többet ér utána. Nekem is mondták már fényezők, mikor érdeklődtem egy Wartburg-fényezés ára után (2005 környékén, mikor a járós autómat hoztam rendbe), hogy "tök mindegy, milyen embléma van a kocsin, a munka ugyanannyi vele, mint egy értékesebbel, tehát lefényezni sem olcsóbb". Van benne igazság.

DA

deak.atti 2011.05.11. 12:36:41

Üdv!

Zsolt, direkt figyeltem tegnap hazafelé a 600-as Multiplát, de az ember vagy olvas Belsőséget, és sürgősen betolta az udvarra, vagy tényleg megmozdítják néha, mert nem volt ott, ahol szokott lenni. majd figyelek, és ha megvan, szólok.

DA
süti beállítások módosítása