Újabb, csodás szabályok a Forma-1-ben?

  2011. április 06. - ommm Címkék: vélemény forma1

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Négyhengeres BMW? Ugyan már...
2015-07-30 16:22:46

...mondták nekem sokan, miután lett egy 136 lóerős E30-am. Persze hülyeség, hiszen a könnyű bódéhoz elég

Hétvége a tóparton? Belsőség-találkozó 2015!
2015-07-29 12:04:49

Öregszünk, öregszünk , más nem is jut nagyon eszembe arról, hogy immáron tizenkettedik (!) alkalommal

A trollkirály V8-cal érkezik
2015-06-22 13:58:43

Leborulok, zokogok és megadom a trollkodás brilliánsokkal díszített aranyfokozatát. Hogyan piszkíts bele egy

Szétszórjuk a VIP-jegyeket! Akár a tiéd is lehet egy!
2015-06-08 15:31:58

Úgy, ahogy az AC/DC-nek is egy igazi énekese volt és ahogy a Black Sabbath is csak Bill Warddal az igazi , úgy

Schumacher Yawn

Szegény Kubica, vajon mi várja majd itt jövőre, ha visszajön? Akciót akarnak a fontos emberek, csak közben annyira öntözték a káposztát, hogy a kecske beledöglött.

Vélemények az azonos című írásunkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr932803685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Putz Patrik · http://ppf1.blog.hu 2011.04.06. 07:09:51

Értem a felháborodásod, meg valahol egyet is értek, de szerintem nem ez az út, hogy egyforma színvonalú kocsikkal kellene menni. Van néhány hiba is. A motor költség az motor és nem értendő bele a kasztni. A BMW pl a kétezres évek első felében csak a Williams motorra _sokkal_többet_ költött, mint 2009-ben az egész saját csapatra. Ez elmondja azt is, hogy az egyversenyes motorok milyen költséggel járnak.

A cikázni tilos dolog meg egy elég régi gentlemen's agreement, csak idén le is írták. Hogy miért nem szabad, arra jó példa ez:
www.youtube.com/watch?v=rm45n01ddOw

esef 2011.04.06. 07:20:15

mióta is mondom, hogy rádió nélküli, minden felesleges gombtól megszabadított kormányú és kézi váltós gépeket akarunk?

kamionmentés · http://www.kamionmentes.hu/ 2011.04.06. 07:20:31

Szavazás:

Nincs (!!!) rádiókapcsolat!

Ez sokkal többet hozzátenne az izgalmakhoz, mint bármilyen lófasz bizbasz. Ha valaki nem tudja, pontosan mi történik a pálya másik végén, akkor nyomja izomból, hiszen az a tuti.

És tessék, erre még a csapatutasítás is megengedett...komolyan, az égbe hugyoznak, majd aláállnak...ökrök!

skyrangr 2011.04.06. 07:31:35

javaslom hogy nézze meg Ecklestone bácsi a Wacky Races c. rajzfilmet. sok jó ötletet meríthetne belőle az előzések elősegítésére! :D

esef 2011.04.06. 07:34:40

@kamionmentés:
meg nem kapná folyamatosan az infót, hogy vigyázz, XY hozza mögötted a tizedeket, mindjárt előz. kőkeményen figyelni kellene a tükröket, jobban mint eddig. ja, hogy akkor sok mai "sztárversenyző" megdőlne? hát kérem, így jártak... :)

komikus 2011.04.06. 07:37:24

A versenyekbe az utóbbi időben csak Palik László tudott belevinni némi izgalmat,de eltűnt,mint Damon Hill.Manapság a vasárnapi ebéd utáni szunyókálásra jó a verseny,hiszen izgalmasabb reggel munkába menni kocsival a sok műmájer sztrítfájter között.Csapatutasítás az anyósülésről jön,de nem kell betartani,amúgy meg az egész város egy boxutca a szolgálók és védők nyerőgépei miatt.

Giraffa 2011.04.06. 07:41:42

A rádió betiltását jó ötletnek tartom! :)

Személy szerint én a gumicserét tiltanám be! :) Ne azzal taktikázzanak, hogy ki mikor fog kimenni. Meg persze gyártsanak olyan gumit, amelyik végigbírja a versenyt. :)

Szakadó esőben se állítanám le a futamot: ott nyerjen az, aki 52km/h sebességgel mert és tudott menni, azzal szemben, aki 51km/h-t tudott kipréselni magából.

Javító Zoli 2011.04.06. 07:46:48

Maximális egyetértésem a cikkel.

Passzív telemetria, rádiócsend, menetközbeni paraméter fixálás (gombmentes kormány)....mindjárt lenne küzdelem.

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2011.04.06. 07:48:33

jaja, én is pont ezen agyaltam minap, h vegyék ki a rádiót (ill legyen rádió, de ne a csapathoz, hanem a versenyirányítókhoz vész esetére).
így visszajelzés nélkül a többség nyomná neki végig. ja akkor már ne legyen tábla se, ne tudja már az élen haladó h mögötte fél percig senki nincs, parázzon és nyomja, tekerje fel a motort ha akarja (hátha elfogy idő előtt a benya...)

250ce 2011.04.06. 07:49:58

@Giraffa: csatlakozom
én az elektromosságot is minmálisra csökkenteném, miért kell állandóan állitani az autót?
Egyszer kell beállitani de jól. Pont ezzel lehetne elősegiteni az előzést hogy az autók nem lennének minden helyzetben az ideális beállitáson.

Majdénmegmondom 2011.04.06. 08:01:13

Csodás a fenti videó. Igaz, hogy Villeneuve három évvel később belehalt egy közönséges időmérő futamba- de kit érdekel az ilyen apróság, mikor olyan izgalmas versenyek voltak? :-(

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 08:02:12

Egy ilyen cikk után természetesen mindenki nyomja, hogy H-váltó meg kuplung.

Csak a Forma-1 szerintem mindinkább a technikai fejlődésről szól.

Lehet lecsupaszított, egyenautókkal versenyezni, csak az nem F1 hanem IndyCar. Lehet azt is nézni, sőt javaslom annak, aki izgalmakra vágyik.

Igazi "geek" sportággá vált, ahol mérnökök csapnak össze mindinkább, és az évadok közti fejlesztések, tesztek éppolyan "izgalmasak" mint a futamok maguk.

Ez ilyen, nem hiszem, hogy nagyon lehetne, vagy nagyon érdemes lenne változtatni rajta. Az lenne a súlyos presztízsveszteség a sportnak, ha elkezdenék visszabutítani az egészet.

Abban viszont egyetértek, hogy a pilóta ne egy komplett Kraftwerk számot adjon elő a kormányán egy kör alatt, hanem vezessen!

És ha nagyon muszáj, vezessék be/vissza a kétirányú telemetriarendszert, aztán a mérnökök a boxból majd kapcsolgatnak mindent.

Labdacs 2011.04.06. 08:05:41

@Giraffa: volt már egyversenyes gumi. szép kis vonatozás is volt minden verseny. ahhoz, hogy végigbírja a teljes versenyt, nagyon kemény keverék kellett, ami csak az ideális íven működött, amint lementek róla, szépen visszahűlt. erre kb egy verseny alatt rájöttek -> előzés nuku.

littlerock 2011.04.06. 08:06:22

A cikk alapvetően abban hibás, hogy a Forma 1 az a technikai sportok csúcsa kell, hogy legyen, nem küldhetjük vissza az őskorba!!! Ha már van KERS, akkor az legyen korlátlanul használható... az állítható szárnyak szintén... ellenben legyenek szélesebb kanyarok trükkös kijáratokkal, aszfaltozott bukótérrel, alacsony kerékvetőkkel... Ha valaki befér a másik mellé, akkor bizony az egyikük kifárad a pálya szélére, visszajön, és vegye üldözőbe azt aki megelőzte... mindjárt lenne előzés dögivel...

dugyus 2011.04.06. 08:17:11

vannak igazságok a cikkben, de elég nagy marhaságok is (montoya soha nem volt hakkinen csapattársa, és csak a 2001es évben versenyeztek egymás ellen)

Ez a sport (sajna) nagy ütemben változik, így mindig más képességek kerülnek előtérbe. Szerintem is értelmesebb lenne ha a versenyző állítaná be a kocsit nem pedig a mérnökök a telemetria alapján, és a rádiót is simán el kéne törölni, csak egy egységes vészvonalat hagynék benn charlie whitinggal

az előzést segítő módszerek használatára azért van szükség mert a mai f1es autók túl könnyen vezethetők (a régiekkel szemben ahol csak pár kört "mertek" a kocsi és saját határukon menni a pilóták)a brutál aero és a viszonylag kevés motorerő illetve nyomaték miatt. ráadásul ha valaki hibázik akkor a legtöbb pályán az aszfaltozott bukóterek miatt csak pár tizedet veszít, régen örült ha versenyben maradt, vagy túlélte.

szóval az fia csak próbálja szerintem úgy izgalmasabbá tenni a versenyzést hogy az ne a pályákat tegyék veszélyesebbé, vagy az autókat nehezebben vezethetőbbé, ami szerintem is hülyeség

véleményem szerint sokkal erősebb motorok kellenének, és csak a váltó fokozatokat és áttételeket kéne limitálni

az interaktív rádió és telemetria kapcsolattal szerintem is megölik a versenyzést, teret engedve még a csapatutasításoknak is

én anno azért szerettem meg az f1et mert legendák versenyeztek vezethetetlen szörnyekkel állandó életveszélyben, a mai f1 ettől tényleg távol van

Javító Zoli 2011.04.06. 08:20:51

Nem értek egyet azzal, hogy a fölvetett változtatások visszataszítanák a kőkorszakba a Forma 1-et. Attól még lehet csúcstechnika, ha elvesszük a taktikázási lehetőséget.
Lehet telemetria, csak passzív. Edzés, futam után neki lehet ülni elemezni, értékelni, az eredmények alapján változtatni a következő alkalomra.
Rádiózás megszüntetése se jelentené a hightech megszűntét, egyszerűen visszaadná a versenyzők kezébe gyeplőt, újra felszínre kerülhetne a pilóták gladiátor énje.

Sas882 · http://raktarbazis.blog.hu/ 2011.04.06. 08:22:46

A Forma 1 azért Forma 1 mert nem a csöveseknek találták ki, tehát ne legyen motor, váltó meg egyéb korlátozás, akinek van pénze az akár edzésre is külön motorral nyomhatná az ipart, felesleges marhaság, hogy óvják az alkatrészeket, aki cserél, azt büntetik, miért?

Másrészt a cikkből kimaradt, de a jelenlegi pályák nagyrésze alkalmatlan az izgalamas versenyzésre, úgy lettek átépítve, hogy a maximális biztosnágot hozzák, ezzel nincs baj, de igy szinte lehetetlen előzni, illetve van egy pont, ahol lehetséges, aztán ennyi.

Kerékcsere, tankolás, rádiócsend az ok, menetközben ne lehessen állitgatni az autót, max. a boxban.

KTiby 2011.04.06. 08:25:18

Az "egyetlen irányváltás"-szabály azért kell mert a gyorsabb, előzni akaró versenyző előtti CIKÁZÁS szimplán szemétség, sportszerűtlen. Erre volt is egy példa tavaly Hamilton vs. Petrov(?) esetében. Hamiltonnak mákja volt, hogy nem büntették érte. Az Ommm által említett bodicsek a kasztnis szakágakban (DTM, WTCC, ralikrossz) belefér, de egy formaautós versenyen életveszélyes. Ha összeakad 2 kerék, elég nagyot lehet az égbe repülni utána...az egyversenyes gumik használata pedig zsákutca, ezt viszonylag hamar felismerte az FIA és a csapatok is.

Shadowbull 2011.04.06. 08:28:34

Abszolut nem ertek egyet a cikkel.

Az F1 mindig is hightech volt, igenis hozzatartozik a legomodernebb telemetria, az allithato biszbaszok.

Es hozzatartozik a taktika is, meg a csapatutasitas is.

Az egyenkaszni meg ugyanolyan hulyeseg mint az egyenmotor.

Ha egyenkaszni lenne, akkor mitol lenne Ferrari egy Ferrari? Azert mert raragasztjak a matricat?

En kabe azota nezem az F1-et, amiota magyar nagydij van. emlekszem a 90es evek elejebol olyan versenyre, hogy gyakorlatilag nulla elozes volt, gumicsere sem volt, siman vegigvonatoztak megallas nelkul.

Es igen: a taktika meg a csapatutasitas is hozzatartozik a versenyhez. Nem igazan ertem, hogyan kepzelitek el a taktikazas nelkuli versenyt?

A legprimitivebb izomsportokban is van taktika.

akkor a technikai sportok kiralyaban ne legyen?

Szoval nincs a cikkben egy gondolat sem, amivel egyetertenek.

A versenyek meg ma sem rosszabbak mint husz eve.

sb

Tomi1973Wien 2011.04.06. 08:29:26

jo a cikk - alapotletileg -,de nem mindent kellene visszavezetni az oskorra...

szerintem is gombritkitast kellene csinalni...

fixre beallitott kocsi a 3ik szabadedzes utan, onnantol se szarny, se fek, se ballaszt se semmit nem lehet allitani rajta. SEMMIT. kers lehet, allithato szarny nem kell.

radio kirakva (persze a biztonsag kedvéért megtartani, hogy extrem esetben be lehessen szolni a pilotanak (pl. karambol elotte, piros zaszloval...).

nagyjabol ennyi...

jah, es a karosszeriavasarlast engedelyezni kellene (nem kotelezove tenni egyenmotor - egyenkasztni formatumra), mert a kisebb csapatoknak az sporolas lenne...

ha pl. az 5 legkisebb mind a dallaratol vasarolna alap kasztnit, es mindenki azt modositgatna egy kicsit, sokkal konnyebb lenne az eletuk...

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2011.04.06. 08:31:25

Az első futam engem sem érdekelt különösebben, az első tíz kör után lenémítottam, mert világos volt, hogy nem sok akció lesz. Nem is volt.

Nem tudom, hogy mivel lehetne izgalmasabbá tenni, de biztos, hogy nem a H-váltóval, meg a gombok nélküli kormánnyal. Ilyen szinten visszafejleszteni szerintem nem akarja Bernie, hülyeség is lenne. Lehet, hogy kicsit be kéne dobni a gyeplőt a lovak közé, és engedni a mérnököket dolgozni, meg lazítani kicsit a versenyek szabályain. De lazítani a legkevésbé sem fognak, ez biztos.

Tomi1973Wien 2011.04.06. 08:32:09

@Shadowbull: ezert irtam, hogy az iranyvonal nem lenne rossz...

taktika legyen, radio nem muszaj :-D

egyenkasztni nem kotelezo modon, de legyen lehetoseg a bevasarlasra...

ha mar evek ota nem nezed a F1et, akkor honnan tudod, hogy most milyen? :-PPP

Shadowbull 2011.04.06. 08:33:19

@Tomi1973Wien: ki mondta hogy nem nezem?

sb

jujdejo 2011.04.06. 08:35:06

én nem várom vissza kubicat, jobb igy a mezöny sokkal!

Shadowbull 2011.04.06. 08:41:11

Egyebkent meg pont a tavalyi evad egy tok izgalmas, szoros versenyt hozott.

Nem is emlekszem ilyenre, amikor ennyi versenyzo volt az elen, ilyen kis kulonbsegekkel.

alapjaban veve nekem az lenne a szimpatikus, ha a szabalyokon lazitananak, es engednek a motorfejlesztest, ill. nem lenne megkotve ennyire a motorok kialakitasa.

En fixalnek egy loketterfogatot, mondjuk 2,5 literben, szivo kivitelben, es ezen belul mindenki olyat csinalna amilyet akarna. Ha 180 fokos V12 akkor az, ha sorhatos akkor azt, nem lenne korlatozas.

A problema ezzel viszont az, hogy ha egy csapat ratalalna egy olyan megoldasra, amit a tobbiek nem fedeztek fel, akkor jonne az oriasi dominancia, mint pl. amit a Brawn GP-tol lattunk ket eve, vagy korabban a Ferraritol.

Akkor meg azert lenne a rikacsolas, hogyhat milyen dolog az, hogy mindig az az egy csapat nyer, ez UUUUUUNALMAS. Bazdmeg, mint az ovodasok. Nincs ver, bel, halal, akkor unalmas?

Szerintem aki az unalom miatt fikazza az F1et, annak ez a versenysport nem valo.

Nezzen roncsderbit, vagy gyorsulasi versenyt, az nem allitja komplex problemak ele az intellektusat es a felfogokepesseget.

Az F1 egy baromi komplex sport, es aki csak az elozesek miatt akarja nezni, az sajnos rossz helyen jar.

sb

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 08:44:31

A Forma-1 ideje lejárt, semmiben nem különbözik egy számítógépes szimulátorbajnokságtól. Ami szép meg jó a maga módján, és ügyesnek is kell lenni hozzá, csak hát nézni nem annyira érdekes meg izgalmas.
Semmi nem tart örökké. Ettől persze még egy csomó ideig ott lesz a képernyőn.

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 08:46:42

@Shadowbull: És egy sakkverseny, az milyen komplex és izgalmas!
Sok hülye meg nem nézi. :)

Tomi1973Wien 2011.04.06. 08:46:54

@Shadowbull: bocsi... a nézem valahogy nem nézem-kent olvasodott nalam (még reggel van)... :-)

datam 2011.04.06. 08:50:54

@jujdejo:

Sikerült megfogni a cikk lényegét!:D

Véleményem szerint nem kellene teljesen visszabutítani az "autósportok királyát", éppen csak annyira, hogy újra az számítson, hogy milyen versenyző ül a volán mögött, ne az legyen a meghatározó, hogy milyen atomfizikusok számolják ki neki a megfelelő KERS nyomkodási pontokat... Én is támogatnám ezt a rádiózás dolgot, de mondjuk legyen egyirányú a rádiózás. Csak a box beszélhessen a pilótához, a pilóta pedig csak a verseny igazgatóval, vagy a stewardokkal léphessen kapcsolatba. legyen 1 gomb a kormányon amivel jelzi ha ki akar állni kerékcserére és/vagy tankolásra és ennyi. Ne bájcsevegjenek az Eau-Rouge-ban miközben állítják a fékerőt, nyomkodják a KERS gombját és mindeközben billegtetik a hátsó szárnyat....

tlantos 2011.04.06. 08:51:14

Kezivalto, kuplung, gombok minimalisra csokkentese a kormanyon, versenyre korlatlan gumihasznalat. Es a boxutcaban a nevetseges sebessegkorlatozas feloldasa, koccanasok, lokdosodes engedelyezese.

Mayday 2011.04.06. 08:53:30

ritkán történik ilyen: ezzel a cikkel az utolsó szóig egyetértek.

hamár korlátozni akarnak valamit, akkor legyen egy egyetemes korlát, pl hogy x liter benzint lehet max elfogyasztani és ennyi.
pár alapszabály (hengerek, köbcentik, turbók száma, stb) és ennyi.

nekem mindig az jut eszembe, hogy régen prost-senna úgy fényképezkedett hogy ráültek a hátsó/első kerékre. a hátsó még majdnem kilátszott alóluk, mameg már virsligumikkal mennek ahhoz képest. minek?

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 08:53:44

@tlantos: Szerintem a kéziváltó-kuplung kobináció már csak azért is lenne nevetséges, mert lassan az utcai lassan autókból kikopik.

gokartokat meg nem nagyon nevezhetnénk manapság F1-es autónak, szerintem.

Shadowbull 2011.04.06. 08:53:48

@tlantos: Egyszerubb es olcsobb lenne ha adnank mindegyik versenyzo kezebe egy kobaltat, aztan beterelnenk oket egy stadionba, es mehet a harc.

Az utolso aki allva marad a nyertes.

Lenne akkor ver es bel es halal es izgalom.

sb

Shadowbull 2011.04.06. 08:55:46

Tele van a vilag egyenkivitelu, lebutitott formaautokkal vivott versenysorozatokkal.

Miert nem nezitek azt?

sb

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 08:56:41

Megihletett egyébként ez a cikk, írtam valami hasonlót én is, bár teljesen más véleménnyel: srcint.blogspot.com/2011/04/new-disease-f1-n1.html

Mayday 2011.04.06. 08:58:21

@Gee Halen:

volt tavaly egy teszt, csomó régi és mostani jó forma1, rali, stb versenyzőnek odaadtak M3-as bmw-ket és mérték a köridőket ki meg bekapcsolt elektronikával.

ki volt az egyetlen, aki kikapcsolt elektronikával gyorsabb volt mint bekapcsolttal ?

Alain Prost.

ez asszem mindent elmond :)

repattila 2011.04.06. 09:00:26

A Forma-1 alapvető problémája, hogy minden évben jelentős mértékben változnak a szabályok, így mindig nagy a lehetősége, hogy egy-egy csapat rátaláljon valamire, amire a többiek még nem, így dominálja az adott szezont.
Persze megvan a lehetőség, hogy a következő szezonban más domináljon, de ami tönkreteszi a versenyt, az pont ez a mesterséges sorrend.

Végre el kéne határozniuk magukat egy szabályrendszer mellett, amit 4-5 évig meg kell tartani lényegi változtatás nélkül. A végére szépen kiegyenlítődnének az azonos pénzt és energiát belerakó csapatok közötti különbségek.

Az egyenautók pont a Forma-1 technikai verseny jellegét vennék el, szerintem igenis érdekes a különböző technikai megoldások versenye is.

Shadowbull 2011.04.06. 09:01:11

@Mayday: es a tobbieknel is gyorsabb volt, vagy csak sajat maganal?

egyebkent erdekelne a dolog, van link?

sb

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 09:01:50

@Mayday: Igen, elmond mindent arról, hogy Alain Prost annak a kornak volt a királya, amikor még nem nagyon voltak elektronikai segédeszközök.

Most kb. az utolsó sorba tudná kvalifikálni magát, ill. oda sem, mert 107%-os szabály van.

Ha pilóta-pilóta elleni harcot szeretnél nézni, van egy csomó minden más: IndyCar, NASCAR, GP2 - ahol egyenautók vannak.

Ahogy leírtam fentebb is, meg az idézett cikkemben is, az F1 legalább annyira mérnöki sport, mint versenyzői.

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 09:02:54

@Shadowbull: Mert azok se izgalmasabbak.

Az emberek amúgy olyanok, amilyenek. Nem érdemes arra számítani, hogy majd megváltoznak, mert ez nem szokásuk.
Például a boxmeccseket, az ökölvívást sokkal többen nézik, mint a párbajtőr-vívást. Mert a boxolók jól pofánvágják egymást. A párbajtőrt is néznék, ha leszúrnák egymást a versenyzők tényleg.

karlmann 2011.04.06. 09:03:12

Amikor elkezdtem olvasni a cikket arra gondoltam, talán lesz a végén egy eredeti ötlet. Nem sok, csak egy. De nem volt. Az, hogy az F1-et lebutítsák arra a szintre, ami az USA-ban van, nevetséges. Ez a sport mindig is a magas szintű műszaki megoldásokról, innovációkról szólt. Óriási hiba lenne ezt megszüntetni. Nem kellene elfelejteni, hogy Prost, Senna, Mansell a pályafutásuk végén ugyanolyan váltóval ment, mint ami ma is van és ettől nem változott semmi. Aki a sportot ismeri még sok hasonlót tudna mondani.

A lényeg az, hogy ha már belenyúlnak a szabálymódosításokba akkor ésszel tegyék. Mert mi a f..nak állítható szárny és KERS az előzéshez, amikor kedves omm te is leírod, hogy régen csak szélárnyék kellett az előzéshez? Elég lenne úgy módosítani a szabályokat, hogy a kocsik hátulja mögé be lehessen bújni, tartósan ott maradni, így a hátul jövő versenyző ezáltal előnybe kerüljön, ne az legyen, hogy a másik autó mögött haladva a gyengébb tapadás miatt elfogy a gumi! Mindenki tudja, hogy a mai kocsikat direkt úgy építik, hogy ezt a hatást lerontsák amennyire lehet. Ha ezt megszüntetnék, az önmagában is sokat segítene. De eltakaríthatnák végre a nyavalyás Safety Car-t is!

Még egy gondolat. A szabályalkotóknak ki kéne végre húzni a seggükből a fejüket és kicsit körülnézni mit is műveltek az elmúlt években, mert akkor rögtön rájönnének, hogy minél több szabályt hoznak, annál inkább korlátok közé szorítják a sportot. Teszem hozzá rögtön ez nem csak a Forma 1-re igaz.

Walter Melone (törölt) 2011.04.06. 09:05:34

sztem a motorteljesítményen múlik minden.

ha azt szabadon lehetne növelni a csillagos égig, akkor jobban kijönne a versenyzői tudás és bátorság, kockázatvállalási készség.

egy kis csapat versenyzője is tudna nagyot villantani, ha a kihasználható motorerő számára is bőséggel rendelkezésre állna.

régen az tudott előzni, aki később fékezett, vagy jobban tudott kigyorsítani, esetleg jobb ritmussal ment egy kanyarkombinációban.

ma az tud előzni, akinek jobban tapad a gumija, jobban irányítható az autója, jobb a fogyasztása és ezért könnyebb a kocsi, stb.

az akciót véleményem szerint az egyszerűbb, és erősebb autók hoznák vissza. Ez hiányzik innen, mint a rallye-ból a gruppe B.

dugyus 2011.04.06. 09:05:39

@Gee Halen: annak is és megnyerte még plusszba azt az évadot(93) is amikor még minden engedélyezett volt

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 09:08:44

@karlmann: Szerintem az jól működne amit írtam: száműzzenek a kormányról minden bizgentyűt. majd a mérnökök kapcsolgatnak mindent a boxban. A versenyző meg saját mérnöke együtt kapná a pontokat, vagy valami ilyesmi. Igazi csapatmunka, kétirányú telemetriával. A versenyző vezet, a mérnöke meg mindent megtesz, hogy pályán tudjon maradni.

És akkor nem veszne el a verseny izgalma sem (feltéve ha száműzik az ilyen irányváltásos megszorításokat, pl), mivel a versenyzők is inkább csak a pályán levő történésekre tudnak koncentrálni, a mérnök meg teszi amit kell.

És akkor a technika sem veszik ki az autókból.

Szerintem baromi jól tudna működni, a nézőnek meg nem kell azazl foglalkoznia, hogy most 5 vagy 8 körön belül kezd "elmelegedni" a gumija.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 09:09:54

@dugyus: Valóban, a Williams aratott az adaptít aktív felfüggesztéssel.

Na de ne hasonlítsuk össze az 1993-as technikát a 2011-eshez. Majdnem 20 év különbség!

bakoati 2011.04.06. 09:11:57

Azt kell mondanom, hogy a cikkíró ne nézzen F1-et ha nem látja benne a versenyt.

Egyet kell értenem Shadowbullal. Egyforma autók, egyforma motorok? A legnagyobb gyalázat akkor nézzetek Seat Leon kupát. Nem kell hozzá sok pénzért fejlesztett autó.

Ha már a lehetőségekről beszélünk, és valóban több előzést szeretnénk, (szerintem van elég)akkor én az aerodinamikai és a mechanikai tapadás arányának megváltoztatásában keresném a kulcsot. Régen az utóbbi javára állt a zászló, manapság fordítva (keskeny autók, keskeny gumik). Nem a hátsó szárnyat kell állítgatni menet közben, eddig sem az volt a baj hogy a hátsó autó nem tudott szélárnyékban elég sebességkülönbséget kinyerni, hanem az, hogy a rávezető kanyarban nem tud elég közel lenni, hogy megtegye. (hallgasd meg mit mondanak a pilóták)

GGG77 2011.04.06. 09:12:15

Az íz, a szag, a "vér" hiányzik, nagyon.

Shadowbull 2011.04.06. 09:13:28

@Gee Halen: Nem 92-ben volt amikor Mansell mar a Hungaroringen vilagbajnok lett?

sb

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 09:14:50

@Shadowbull: De. De utána Prost is vb lett. Senna meg rosszkor érkezett.

maydayray 2011.04.06. 09:17:35

Ha nem lennék heteró egy gyönyörű kismamával az ágyamban, most betérdelnék neked ezért a cikkért. de a Love Story-t Francis Lai írta, a kléjdermann köcsögnek semmi köze nincs hozzá, máskor ennyit tessék megguglizni, köszipuszi.
:-)

davez 2011.04.06. 09:18:14

szívemből szóltál! kevesebb tekerentyűt és rádió tilalmat!! csak és kizárólag akkor lehessen rádiót használni, ha veszély van a pályán!! mutogasson csak a táblás bácsi. nem is folytatom inkább, mert a cikk hosszával egyenlő hozzászólást inkább nem illesztek ide :):)

emellett pedig kedves szerkesztők, nagyon szívesen olvasnék többet az F1-ről a TC hasábjain is, akár saját véleményetek megformálását, akár tények közlését TC megfogalmazásban :)

Majdénmegmondom 2011.04.06. 09:18:22

@Walter Melone:
A 100 lóerő a 100 lőerő ellen ugyanannyit jelent, mint az 1000 lóerő az 1000 lóerő ellen.

Egy kis csapat versenyzője soha a büdös életben nem jutna olyan motorhoz, amivel fenyegetni tudná a nagyokat. Majd a garázsban jobbat dobnak össze, mint a Ferrari a laborban, mi?

A fizika törvényei (súly, kopás, stb) ugyanúgy érvényesek voltak hajdanán is.

Igen, a rallyból tényleg nagyon hiányzik, hogy pilóták és nézők pusztuljanak számolatlanul az értelmetlen lóerőhajhászás miatt...

dugyus 2011.04.06. 09:19:17

szerintem túl van az egész bonyolítva:

előzés akkor van ha a gyorsabb van hátul és motiválva van hogy előzzön

ha pl mindig az aktuális pontverseny fordítottja lenne a rajtrács akkor lenne akció bőven

de jelenleg "túl" igazságos az időmérő így miért változna meg az erőviszony a versenyre ...

porthosz 2011.04.06. 09:20:32

Bárki bármit mond, a forma-1 baromi unalmas, tavaly is az volt meg tavaly előtt is.
Az oka pedig az, hogy minden szarrá van korlátozva, limitálva, jóhogy nincs verseny.

És hogy tisztázzuk:
a verseny nem azt jelenti, hogy a futamok harmadát megnyeri X pilóta 5 körrel lekörözve mindenki mást rajt-cél győzelmet aratva, a másik harmadát ugyanigy egy másik pilóta és végül a harmadik harmadát egy harmadik pilóta ugyanekkora fölénnyel.

Ez nem verseny, még akkor sem ha igy a 3 pilóta pontban tök közel fog állni egymáshoz a végén. Maximum az utolsó 1-2 futam lesz az izgalmas. De az összes többi futam maga a halál unalom, komolyan mondom sokszor izgalmasabb nézni a 14-15-16. helyen szerencsétlenkedőket, mert még ott is izgalmasabb a futam mint nézni hogy a 2. helyen lévő 45 másodperccel van lemaradva az elsőtől...

Az izgalmas az, amikor a végéig nem lehet tudni az első 6-8 befutó sorrendjét, mert állandóan előzgetik egymást, közel vannak egymáshoz stb. Ez a verseny.

Az nem verseny amikor a 10 kör után már mindegyik pilóta 30 másodperccel van a másik mögött, és a sorrendden maximum egy eldurrant kerék vagy egy hirtelen jövő tájfun tud változtatni...

Lesco 2011.04.06. 09:20:42

Én azt nem értem, hogy a szabályalkotók mindenre gondolnak, csak a pilótákra nem. Vagyis hogy őket nem kérdezik meg.
Régóta figyelem a F1-et (Mansell volt nekem az isten!), és az utóbbi 10 évben mindig előjön ugyanaz a probléma...
Előzni akkor lehet (nagyjából egyforma autókat feltételezve), ha a hátsó autó bizonyos távolságon belül van az elsőhöz képest. Ehhez viszont ott kell autózni mögötte 1-1,5 kocsihossz távolságra, hogy az egyenesben meglegyen az a bizonyos szélárnyék. Na ez az, amit nem tudnak megcsinálni, mert az aerodinamikai leszorítóerő már olyan nagy arányú a kocsi súlyához képest, hogy egyszerűen a kanyarban nem lehet a másik mögött maradni. Dirty air, alulkormányzott autó, gázelvétel, el van baszva a pozíció. Kész. Minden szezonban erre panaszkodnak a pilóták, csak senki meg nem hallja...

Minden vízszintes szárnyprofil keresztmetszetű műanyag hétharmadát leflexelni, diffúzort megemeltetni, és máris jobb lenne a verseny. Legalább is az élmezőnyben biztosan...

tlantos 2011.04.06. 09:20:57

Gee Halen, Shadowbull
Hany evesek vagytok, csirkek?
A cikkben linkelve volt a Villeneuve - Arnoux parharc. Kezivalto, lokdosodes, igazi kifekezes. Nem volt elektronika, ver, volt kuzdelem, latvany.

dugyus 2011.04.06. 09:21:17

@Majdénmegmondom: nincs igazad mert egy 100 lóerős f1est yamamoto és pl vettel is kiautózik 100%ban, míg 1000lóerőst már egyik sem

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 09:23:32

@Lesco: A diffúzor dologban teljesen egyetértek. Röhej, hogy kipattant a balhé, amikor dupla diffúzorral mert előjönni valaki. Azal szvsz sokkal többet lehetne javítani.

Shadowbull 2011.04.06. 09:25:05

@tlantos: majd ha ven fasz leszek, en is vert meg beleket akarok majd nyilvan latni, mert majd csak arra all fel a bré.

vagy arra se.

Nezzel ketrecharcot, ott ketbites aggyal is lehet kovetni az esemenyeket.

sb

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 09:25:34

@tlantos: Igen. Azért nem volt eektronika, mert... várjuk ki a hatásszünetet... mert nem volt elektronika! Most meg van.

Volt vér régen, tény, Villeneuve bele is repült a kerítésbe, szörnyet is halt - szerintem is izgalmas látvány lehetett élőben.

dugyus 2011.04.06. 09:28:03

f1 ben mindig i snag ykülönbségek voltak csak a youtubos öszzefoglalók miatt ez manapság nem tűnik fel...

régen több volt a vezetői és technikai hiba, ami manapság elég ritka, de a versenyek összképe nem változott olyan sokat mint ahogy itt mindenki hőzöng

de tény hogy lehetne jobbá tenni hogy versenyzői kvalitások és a technikai leleményesség i sérvényesüljön

Shadowbull 2011.04.06. 09:29:02

@Gee Halen: Mar csak azt kene tisztazni, hogy milyen elektronika is van.

Mert nincs kiporgesgatlo, nincs ABS, nincs menetstabilizator, nincs rajtautomatika.

sb

djsilas 2011.04.06. 09:30:24

A cikknek és írójának respect, igazából a szavazáshoz szeretnék hozzászólni. Bár magam se vagyok nagy Bernie fan, sőt... De védelmében azt azért tegyük hozzá, hogy sok minden neki sem tetszik, tehát nem feltétlen (csak) miatta állnak úgy a dolgok, ahogy!

Mayday 2011.04.06. 09:31:01

@Shadowbull: megkeresem, de most nem érek rá googlezni

tlantos 2011.04.06. 09:31:05

@Gee Halen: beszelgess errol Sennaval is. Meg Ratzenbergerrel.

SzJ1982 2011.04.06. 09:31:11

Nem értek az aerodinamikához, de biztosan van valami mértékegység, amivel a leszorítóerőt mérik. Erre kellene kitalálni egy korlátozást, hogy az autók aerodinamikai tapadása ne lehessen nagyobb, mint a 80as évek végén-90es évek elején. Beléjük pakolni 2013tól a turbómotorokat, amiket nem kellene nevetséges 600LE körül korlátozni, legyen nyugodtan 1000lóerős, betiltani a KERS-et, állítható szárnyat, meg minden ilyen felesleges buzériát. Ennyi talán elég is volna.
Ez a mánia, hogy zöldnek láttassák a sportot, egyszerűen baromság. Nem KERS, meg motorspórolás kell. Ez a királykategória, igenis szórják csak a pénzt két kézzel. Inkább ők, mint a bankárok. Nem kell tankolás sem. Végig lehessen menni kerékcsere nélkül, ha valakinek arra van gusztusa. Még akár a wing carok is visszajöhetnének.
De a francokat. Majd megint bevezetnek valami kreténséget, előzési zónákat, állítható szárnyat, stb...

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 09:31:38

@Shadowbull: Én továbbra is azt mondom, hogy legyen minden ilyen dolog, hiszen erről szól a fejlesztés, a pilótáktól meg vegyék el ezek kezelését, és akkor nyílt lapokkal játszva kapnak a mérnökök is pontot.

Nem értem, miért nem fogják fel emberek, hogy Formula 1 - technikai forradalomnal kéne lejátszódnia itt.

Division 2011.04.06. 09:32:38

Én az olyanoktól akadok ki nagyon, amit pl tavaly Schumi zseniális monacói előzésével műveltek. Kiment a biztonsági autó, átmentek a biztonsági autó vonalon, innentől verseny van és pont.
Erre kitalálták, hogy kivéve, ha az utolsó körről van szó... az ilyen hülyeségekkel menjenek már a francba.

Meg ha valamelyik csapatnak sikerül kitalálni valami új dolgot, akkor ha nem sikerül bebizonyítani, hogy szabálytalan, akkor a következő évben betiltják. A nagy technikai fejlődés csak az lehet ami Bernie papa fejében megfogan...

f1guru · http://f1guru.blog.hu/ 2011.04.06. 09:33:02

@Tomi1973Wien: Ne felejtsd el, hogy tavaly a HRT is a Dallarától vette a kasztnit. Szerinted hogy jártak? A Dallara lebecsülte, hogy mennyire fejlett egy F1-es kasztni, kb. egy 5 évvel ezelőtti GP2-es autó színvonalának megfelelő kasztnit csináltak.

Lesco 2011.04.06. 09:34:24

Gee Halen! Szerintem félreértettél...
Én a diffúzor hatásfokát rontanám inkább, mint növelném. Mert az azért abnormális, hogy 3.5-szerese a kocsi tömegének a leszorítóerő 300 körül. És már 180-nál is egyszerese...
A kocsik ma már oda fejlődtek, hogy egy technikai csodának lehet őket tekinteni. Nem kell sajnálni eldobni ezeket a fejlesztéseket. Drasztikusan rontani kell az autók aerodinamikai jellemzőit, mert emiatt ezek már nem autók, hanem szinte repülők. Ezért nem alkalmasak autóversenyzésre.
A mérnökök még örülni is fognak, hogy kapnak egy új keretrendszert, és megint lehet nagyot alkotni... :)
Tudom miről beszélek, mert én is gépészmérnök vagyok.

Majdénmegmondom 2011.04.06. 09:35:50

@Szentjóbi János: A spórolás azért kell, hogy ne csak 3 nagy csapat maradjon az F1-ben, hanem jusson hely (és szponzorpénz) a kisebbeknek is.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 09:36:12

@tlantos: Feltűnt, hogy ezek is 16 (!) évvel ezelőtt történtek?

Senna halálában meg valószínűleg az is nagyban közrejátszott, hogy pont hogy betiltották a Williams adaptív felfüggesztését, az utolsó pillanatban összedobott őskővület-változattal meg egész évben gondjaik voltak, Senna sokszor kipörgött, meg ilyesmik. A halálát is felfüggesztés-probléma okozta.

Ratzenberger meg a mezőny leggányabb autójában halt meg.Szomorú, hogy megtörténtek, de azóta minden évben kőkeményen szigorítanak a biztonsági előírásokon. Ami haláleset történt azóta, az a pálya kívül történt (Monza, Kanada), de már itt is jelentős előrelépés van (pl. a kerék leszakadásának megakadályozása - gyakorlatilag lehetetlen, ám mégis jelentős az előrelépés ilyen téren is).

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2011.04.06. 09:37:21

@Shadowbull: Így gondolom én is.
Egy technikai sportnál ne sírjunk már, ha fejlödik a technika.
Bocs Pista, ez számomra egy túllihegett és eröltetett túlzásokkal spékelt írás.

SzJ1982 2011.04.06. 09:37:46

Azt szokták mondani, hogy a Forma1 az autózás kísérleti laboratóriuma, hogy ami itt megjelenik, az nagy valószínűséggel a közúti autókban is meg fog. Nos, az aerodinamika az egyetlen kivétel. Egyetlen utcai autónál sem lényeg, hogy bődületes leszorítóerőt termeljen, kivéve persze a sportautókat, de azokat ne vegyük számításba, hiszen éppen a versenysportból származnak. Egy Chevrolet Cruze-on 2200-ban sem lesz dupla diffúzor. El kellene hát felejteni ezt az aerodinamika-mániát.

Lesco 2011.04.06. 09:38:29

@Szentjóbi János:
Igen van mértékegysége, és bármilyen hihetetlen, de a Newton [N] az...

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 09:39:09

@Lesco: Én mondjuk tényleg csak amatőr szintjén értek hozzá (vagy annyira sem), de valószínűsítem, hogy a diffúzor alól kiáramló levegő kevésbé zavaró a hátulról érkező számára mint a szárnyról.

JAvíts ki, ha tévedek, tényleg érdekelne!

Márcsak azért is lenne jobb diffúzort részesíteni előnyben mint szárnyat praktikus okokból, mert kevesebb bizgentyű tudna letörni vagy megsérülni egy kontaktnál, mondjuk.

Shadowbull 2011.04.06. 09:39:21

@Gee Halen: En is pont igy gondolom.

Raadasul engem az is erdekel, mit csinalnak konkretan a csapatok. nagyon erdekes volt a dupla diffuzoros tortenet, erdekes a mostani "elore vezetett" kipufogo is.

Ennek errol kene szolnia, nem egy "1000 loero mert az a kiraaaaly, nem kell elektrooonika, nyomjad Janikaaaaa" parasztversenyt csinalni belole.

sb

SzJ1982 2011.04.06. 09:40:32

@Majdénmegmondom: Aláírom. Csak át ne essenek a ló túloldalára.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 09:40:44

@Shadowbull: Ez az előre vezetett kipufogó a legnagyobb ötlet a KERS óta, és ami még szebbé teszi, hogy egy csapat saját kútfőből találta ki, és nem a versenypolitika része volt.

Walter Melone (törölt) 2011.04.06. 09:41:12

@Majdénmegmondom:

azok a motorok lényegesen olcsóbbak voltak. azért mert egyszerűbbek is, nem csak erősek.

12 henger, 3 liter, turbó.

itt nincs helye sok finomkodásnak... :-)

Lesco 2011.04.06. 09:41:25

A diffúzor sokkal több levegőt zavar meg, mint a szárny. És ráadásul az első szárny szintjén, az aszfalt közelében teszi mindezt.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 09:41:40

@tlantos: Ja, közben javítom magam: 17 éve történtek ezek a halálesetek.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 09:43:16

@Lesco: Aham, értem. Köszi az infót!

Mondjuk azért légyszi használd a "Válasz erre" gombot, nehezebb észrevenni ha valakinek írsz :)

Lesco 2011.04.06. 09:43:20

Persze, ha nincs első szárny, akkor nincs mibe belezavarni a diffúzornak. :)
De nem azzal van a baj, hogy ezek léteznek, hanem azzal, hogy olyan szinten állnak hatásfokban, amilyenen.

Shadowbull 2011.04.06. 09:43:48

@Walter Melone: 12 hengeres 3 literes turbok szerintem nem voltak az F1ben, hacsak nem kurvaregen.

Legutlojara a turbok 4 hengeres 1,5-literes motorok voltak.

Igaz 1000-1200 loero korul voltak.

sb

deak.atti 2011.04.06. 09:46:31

Üdv!

Volt olyan időszak, amit még én is csak újságokból ismerek (1980-ig kb.), amikor a 12 hengeres Ferrari boxeren kívül a mezőny többi 24 motorja Ford Cosworth DFV motor volt. Ekkor lehetett Jackie Stewart Tyrell autóval világbajnok, meg Mario Andretti Lotus-szal (az igazival!), meg idősb. Rosberg szívómotoros Williams-szel. Ezek mind kjis sitállók voltak, saját kasztnival, egyen-motorral, volt az autókon száraz meg vizes Good Year gumi, és kész. Igazából én úgy gondolom, hogy akkor indultak el a költségek meredeken felfelé, mikor a gyárak (!) megjelentek a Formula 1-ben (Renault, BMW, Honda, Porsche, FIAT, ez utóbbi bevásárolta magát a Ferrariba). Megkezdődött a turbókorszak (csak emlékeztetőül: Brabham BMW turbómotor, edzőmotor verzióban 1500 köbcentiből 1500 lóerő!!!), egyre több kiscsapat kihullott, akik nem tudták tartani a lépést, majd gyakorlatilag a gyárak terepe lett a F1. Most unalmas a Formula 1? Hadd emlékeztessek még mindig: 1988! A McLaren-Honda MP 4/4 a 16 futamból 15-öt megnyert, és ha Senna Monzában kicsit türelmesebb (Prost korábban kiállt, megállt az autója), és nem rohan bele hátulról Jean-Louis Schlesser-be (igen, a Dakaros, éppen a beteg Mansellt helyettesítette azon a versenyen), akkor az összes futamot a McLaren nyerte volna. Így akkor Berger nyert a Ferrarival, egyszem futamot egész évben. Pedig akkor H-váltó volt, meg minden finomság, amit most Omm hiányol. Tiszta szerencsénk, hogy akkor egy Prost-Senna páros ült az autókban, legalább a két McLaren közt volt némi verseny. Utána: mindenki mondja, hogy a Sumákker, meg a Ferrari. Hogy az milyen unalmas volt. Csak éppen MS-nek több évébe került valami használhatót fejleszteni a Ferrariból. Előtte csak vergődtek évekig. Kereken 20 év után lett ismét világbajnok a Ferrari (1979: Jody Scheckter, 1999: Schumacher). Ők akkor megtalálták a tökéletes felállást: Jean Todt mint csapatfőnök, Ross Brawn mint főtervező, és Schumacher mint versenyző. Hogy évekig verhetetlenek voltak? Van ilyen, sajnos ... Unalmas volt? Az. Benne volt a pakliban, hogy Schumacher eltöri a lábát Silverstone-ban és Eddie Irvine esélyes lesz a VB címre? Na, az már nem. A csapatutasításra meg csak annyit: megboldogult Ronnie Peterson mondta 1978-ban (abban az évben halt meg), hogy második versenyzőnek lenni a Lotus-nál annyit jelent, mint a világ második legjobb versenyautójában ülni. Oké, hogy mindenki szeretne világbajnok lenni. Szeretett volna Eddie Irvine is, Rubens Barrichello is, Felipe Massa is. De őket második versenyzőnek szerződtették, és hiába volt alattuk világbajnok technika, nem ők voltak a "prímások", hanem MS.

Végül: ha már párbaj, akkor 1987, Brit Nagydíj, Mansell-Piquet ... Szerencsés vagyok, hogy láthattam élőben azt a versenyt. Szó szerint őrjöngtem a képernyő előtt. Nem hittem volna, hogy a Bulldog meg tudja csinálni, és MEG TUDTA csinálni. Ő volt az utolsó nagyok egyike. Senna, Prost, Mansell ... nagyon hiányoznak az ilyen emberek ma a Formula 1-ből.

DA

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 09:46:54

elnézést mindenkitől, sok a gépelési hibám - kicsit sok volt a kávé :)

ZeGa 2011.04.06. 09:48:34

Teljesen egyet értek a cikkel, kivéve a dallarás részt. A tavalyi HRT-s versenygépből kiindulva sokat kéne fejlődniük, hogy versenyképes kasztni tudjanak a csapatok rendelkezésére bocsátani.

Mayday 2011.04.06. 09:49:15

@Shadowbull: addig a 10 másodpercig amig szabadott nyomni a gombot :)
különben szétolvadtak :D

de sztem is az volt az igazi verseny

deak.atti 2011.04.06. 09:49:41

... jah ha már 1988: majd utánanézek, hogy melyik verseny volt, de a 3. helyezett egy kört kapott a McLarenektől ...

DA

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 09:50:57

@Gee Halen: Ja. És milyen izgalmas a kipufogó is, meg a KERS is!
"Húazannya, hogy töltődik!" :)

Shadowbull 2011.04.06. 09:52:03

@deak.atti: Alapvetoen egyetertek, kiveve az utolso bekezdest.

sb

MacPhisto 2011.04.06. 09:52:56

Nézz stock car racinget vagy indycart. Az F1 sohasem lesz alkatrészekből épített versenyautók versenye.

De az egyszerűsítés tényleg jó ötlet, csak nem ilyen mértékben.

deak.atti 2011.04.06. 09:53:14

Üdv!

Mi a baj az utolsóval? Nagyon nagy verseny volt.

DA

Walter Melone (törölt) 2011.04.06. 09:53:28

@Shadowbull:

simán lehet. a régi emlékek nagyon ködösek néha... :-)

a lényegen azonban nem változtat.

Shadowbull 2011.04.06. 09:53:52

@kafferbivalybalamber: egy muszaki erdeklodesu embernek igenis erdekes. Meg az is mit hoz a palyan.

Sorrel kezben bofogos IQ-negativ "rajongonak" nyilvan kevesbe, mert kurvara nem ert semmit kiveve ha jol egymasnak mennek.

sb

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 09:55:13

@kafferbivalybalamber: Technikai szempontból izgalmas.

Nem győzöm hangsúlyozni, leírom még egyszer - az F1 LEGALÁBB annyira mérnöki sport mint versenyzői.

A puszta versenyzői sportokat gokartokkal és egyenautókkal vívják.

Ha meg viszatérnénk arra a technikai szintre, amikor Senna a már sokat idézett H-váltóval és kuplunggal versenyzett, milyen alapon hívjuk majd F1-nek, amikor az utolsó Hyundai is megverné technikai fejlettségben?

Unalmas az F1, mint verseny, ezt senki nem firtatta - de izgalmasabbá tételének nem az lesz a záloga, hogy visszaküldjük a kisegítő iskolába.

deak.atti 2011.04.06. 09:55:43

@Szentjóbi János:

Szerintem a mai aerodinamikai fejlettsége az autóknak nagyobb, mint a hajdani wing-caroknak volt.

DA

Shadowbull 2011.04.06. 09:56:03

@deak.atti: Konkretan ezzel nem ertek egyet:

" Ő volt az utolsó nagyok egyike. Senna, Prost, Mansell ... nagyon hiányoznak az ilyen emberek ma a Formula 1-ből."

Ott vannak ma is az ugyanilyenek.

sb

Ironpen 2011.04.06. 09:58:34

Végre egy k..va jó cikk, gratula!!! Élveztem az elejétől a végéig és még az sem érdekel, hogy ki mit fűz hozzá :)

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 10:00:49

@Shadowbull: Érdekes, ja. Engem is érdekel, persze - kábé 10 percig.
A pályán meg mit hoz... Na azt nem tudom, mert kb. fél óra után garantáltan elalszok. :)

molaris 2011.04.06. 10:04:31

Nem okoskodni akarok, csak annyit jegyeznék meg, hogy mi akik még láttunk igazi versenyeket, csak mi unatkozunk.
Ennyi erővel megoldható lenne, hogy a pilóta csak dísz legyen.

Ha már nem az!

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 10:05:41

@Gee Halen: Ezeknél lényegesen izgalmasabb technikai megoldások láthatóak az utcán. Hogy ne menjek messzire, a Priusok és társaik hajtásláncához képest az F1 megoldása egy kőbalta.
És a mérnökök (én is az vagyok) nem tudnak leültetni egymilliárd embert a képernyő elé. Azt a sportolók tudják megtenni, de ők is csak akkor, ha a bőrüket viszik a vásárra. Lehet álszentkedni, meg ekézni a népet hogy vérszomjas köcsögök - de a tény attól még tény marad.
Te is más szemmel nézed a kötétáncost a Niagara fölött, meg 10 centi magasan a Balaton vize fölött. Pedig pont ugyanolyan ügyes.

csongiaparaszt 2011.04.06. 10:06:51

Öregszünk, Ommm öregszünk.
Nem lenne F1 high-tech nélkül. Arnouxék idejében is high-tech volt, csak kicsit elszaladt azóta a világ.
Olyan ez, mint a fotográfia esetében: ma már nincs művészfotó számítógépes utómunka nélkül. Ha te Zenittel, fekete-fehér filmre tanultál fotózni, és órákat szöszöltél a sötétkamrában, vegyszeres tálcákkal, filmmel, lámpával, amíg papírkép készült, akkor hidegnek és unalmasnak, hiteltelennek találod a mai digitális technikát
Senna F1-e meghalt, kész, nincs, kampec és circum dederunt.
Igen számunkra nézhetetlen ez az izé, de milliók vannak, akik imádják.
Nekünk meg van MotoGP, WRC, youtube a régi időkből.

Harlequin 2011.04.06. 10:10:24

Nem "nől még egy mutatóujja", hanem nő.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 10:10:29

@kafferbivalybalamber: Bernie szereti a V8-at. Meg egy csomó ember még ezen a Földön.

Ha az elektromos hajtást szeretné, már rég csak töltő funkciót játszanának a belső égésű motorok.

Ezt a "bőrüket viszik a vásárra" dolgot inkább nem kommentálom.

poronyt 2011.04.06. 10:14:57

jó a szó tesó..

Engem egyetlen dolog zavar, de az nagyon, hogy mindegy hogyan tudsz vezetni, ha nyerő a kocsid, akkor nyersz..
A tehetségtelen barmok egy jó kocsival is topon lehetnek...aki meg tehetséges de szar a kocsija.. az meg baszhatja...

ITT IS EZ MEGY MINT A VILÁGBAN, HA SZERENCSÉD VAN, JÓKOR VAGY JÓ HELYEN, AKKOR NYERTÉL, HA NEM AKKOR INKÁBB VÁGD FEL AZ EREID, JOBBAN JÁRSZ..
ITT MÁR NEM A VEZETÉS ÉS A TEHETSÉG A NYERŐ, HANEM EGY JÓ TECHNIKA ÉS KOCSI...

A vak öreganyám is jobb kört menne most a redbullal, mint az a kis sutyerák vettel a HRT-vel...

Malachi 2011.04.06. 10:15:22

túlszabályzás visszaszorítása, versenyzőnek nagyobb mozgástér/felelősség - remek. a forma1-et visszavetni 20 évvel - hülyeség.

főleg a tavalyi évad után érdekes, hogy pont most borult ki a bili, én nem is emlékszem rá mikor láttam utoljára ilyen izgalmas évet mint az utolsó. Abu-Dhabinak úgy mentek neki, hogy 4 vb esélyes pilóta indult. szóval túlzásokba ne essünk azért.

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 10:16:13

@Gee Halen: Én is szeretem a V8-at, de akkor is egy túlhaladott technológia. Szóval az a duma, hogy az F1 a technológiai fejlődés motorja, meg izgalmas megoldások... Vannak, hogyne, de öncélúak. Sose lesz a diffúzor alá szellentő kipufogó az utcán.
Ettől függetlenül istentelenül gyönyörű hangjuk van. De csak a helyszínen.

A bőrvásár dolgot meg elég, ha átgondolod, és be mered magadnak vallani, hogy bizony, az úgy van. Persze képet mutatni, azt lehet. :)

1kutya 2011.04.06. 10:19:09

a forma1 mindíg is a technikai sportok "csúcsa" volt. legyen csak most is befecskendezős turbomotor, meg kers, meg a többi. itt konkretice az idióta szabályrendszerhez kéne már hozzányúlni, mert a végén az lesz, hogy kiállnak a rajtrácsra a csilivili hipermodern gépek és nem indulhatnak el, mert gurulni, azt már nem...

a sok vén hülyét kellene már elzavarni az FIA éléről (no meg Börni papa is kiköltözhetne valami lakatlan trópusi szigetre) és bevállalós fiatalokat odaültetni.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 10:21:20

@kafferbivalybalamber: Minden belsőégésű motor túlhaladott állapotú.

Ha én lennék az F1 főnöke (és nem érdekelne mi a menő), három szabályt hoznék:
- az autók teljesítsék a biztonsági előírásokat (évről-évre szigorodik)
- minden versenyhétvégén adott mennyiségű üzemanyagot használhatnak (mindegy milyen motorral oldják meg, vagy milyen segédlettel - mennyisége DRASZTIKUSAN csökken minden évben)
- (a már említett) a bizgentyűket vegyék ki a kocsiból, majd a mérnökök kapcsolgatják a távolból, a pilóta vezessen

A "bőrvásárról". Igen, beismerem: valóban izgalmasabb lenne, ha igazi veszély lenne a dologban. De tényleg ezt akarnám? Haljanak meg, csak azért, hogy én csámcsogjak öt percet? A jobbik lelkiismeretem lázadozik.

poa ogapo 2011.04.06. 10:22:56

Pista, világfájdalom!

Az F1 nem sport!

AczélGyuribácsi 2011.04.06. 10:23:56

Hát igen, a majmozás itt is megvolt...
Már csak arra a két dologra lennék kíváncsi - így sötétként -, hogy
1, ha nem tetszik, miért nézed? Miért nem csinálsz a haverokkal egy másik, az igényeidnek megfelelő szériát? A H-váltóval meg a villáskulcsokkal? Ha az ötleted jó, a tömeg követni fog - én is!
De most a pénz és a hatalom másé, neki EZ tetszik, tehát eljátszani az albán-légierőt kicsit nevetséges.
2, az "szakújságíróként" nem jut az eszedbe, hogy nem a H-váltó meg a szeneslapát mellett kellene érvelni, hanem az autóversenyzés alapjainak a visszaállításáért????
Hogy a fejlesztők FEJLESSZENEK, hogy a tesztpálya vagy a szélcsatorna AZÉRT van, hogy használják?
Egyetlen hazai autós mogulnak, igazmondó prófétának még nem jutott az eszébe, hogy az F1 akkor halt meg, amikor csináltak belőle egy X+1. szériabajnokságot?
A valamikor csúcs kategóriából egy formula-valamit? Egyengumikkal, egyen motorokkal, egyen elektronikákkal?
Soha nem láttam leírva, hogy az F1 mindig is a zseni tervezőkről, újítókról szólt - ahol persze a pénznek hatalmas szerepe volt.
Ma a "nagyokat" gúzsba kötik - mert a marketingesek azt találták ki, hogy a blikkes-botrány a fasza, ha a nevenincs kiscsapat az ismeretlen forma5-ös pilótával győz a nagyok ellen.
De mivel ez nem jöhet életszerűen létre, ezért tilos a teszt, tilos a szélcsatorna, tilos a fejlesztés - a kicsiknek meg elnézik az éveleji szabálytalanságokat.

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 10:27:52

@Gee Halen: Minek ehhez pilóta, meg egyáltalán autó? Ott a szimulátor. Észre se vennéd a különbséget.

Cadaver!! 2011.04.06. 10:29:52

95 óta kelek fel minden f1-es versenyhez, az idei ausztrál nagydíj volt az utolsó. Olyan hihetetlenül unalmas szar volt, hogy nem igaz. Innentől kezdve számomra az F1 háttérzörejjé silányul, a tv be lesz kapcsolva, de én közben valami hasznosabbal fogom tölteni az időmet. Próbálok most magamban felidézni a másfél hete megrendezett versenyből egy izgalmas, érdekes momentumot, de nem megy. 2 és fél órát csesszek el az életemből 2 hetente annak az ígéretével, hogy talán egyszer történik valami izgalom? Kösz, nem.

zoo05 2011.04.06. 10:34:18

Emlékezetem szerint Hakkinen soha nem volt Montoyával egy csapatban. Az Raikkönen volt.

isti77 2011.04.06. 10:36:42

"volt már itt Senna-Prost páros, vagy Montoya-Hakkinen duó is (egy csapatban), aztán mégsem borította vér a pályát..."

De ez inkább csak szerencse volt, főleg az előbbi páros esetében, mivel ők lökték ki egymást szándékosan is (Suzuka '89: Prost részéről, aztán a következő évben ugyanitt a látványos revans az első kanyarban).
Egyébként utóbbi páros soha nem volt egy csapatban, feltehetően Raikkonenre gondoltál.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 10:38:35

@kafferbivalybalamber: Jó, hát ebben nem fogunk tudni dűlőre jutni.

Én továbbra is azt tartom, a FORMULA 1 elsősorban mérnöki, technológiai verseny.

A különbség a régi korok F1-es versenyei meg a mostaniak között az, hogy a mérnök munkája befejeződött, amikor elrajtolt a mezőny, majd újrakezdődött, amikor vége lett. Ezzel ellentétben most folyamatosan tart, a pilótával szinte szimbiózisban folyik a versenyzés, és a fejlesztés IS.

El kell vetni azt a gondolatot, hogy a pilóták mint félistenek egymagukban győznek. Ez egyébként sose volt igaz, de most mégannyira sem.

Tetszik, nem tetszik, erről szól a Formula 1.

Éppen azért kapjanak a mérnökök is pontot, legyen nekik is bajnokság. Ha ők közvetlenül beleszólhatnának az autó viselkedésébe a pilótával egyeztetve (nem, nem ez van most is - a pilóta utasításokat hajt végre), megérdemlik, hogy ők is ott legyenek a dobogón. Ha a pilóta előtt nincsenek ott a kapcsolók, akkor a pályára és a környezetére tudnak koncentrálni, maximum szólnak neki: "visszavettünk az üzemanyag-keverékből, mert nagyon pazarlóan mész, de azért toljad neki ami belefér, ne lepődj meg ha lassabban mész", és a pilóta is tehet javaslatokat.

Ez sokkal őszintébb megoldás lenne, és jobban tükrözné az F1 valódi énjét. Nem gondolnám továbbra sem, hogy a visszafejlesztés lenne a jövő, a veszélyessé tétel meg pláne nem.

Ha mégis, ne hívják Formula 1-nek, nem lenne értelme. Ennyire egyszerű a dolog.

tomi7979 2011.04.06. 10:43:28

Nem hiszem, hogy jó ötlet a karosszéria és motor vásárlás. Pár év után már mindenki a legjobbat venné. A cartban is így volt a 90-es évek végén (reynard, honda, firestone)

Ha nem lennének fejlesztések, akkor Alesi Phoenixi (vagy Detroiti) futama sem lett volna, amikor senna előtt ment. Akkor vezette be a Tyrell az emelt orrt.

A kers nem rossz dolog, csak szerintem ugyanúgy kellene használni mint az indyben. Ott van versenyenként max 30 Push to Pass lehetőség ami egyenként 12 másodpercre ad több kraftot. Nem pedig minden körben 6 mp.

Váltót, kuplungot valóban vissza.

Vissza Brands Hatchet, Doningtont. Lehetne amerikai nagydíj Lagunában, Elkhart Lake-en, Lexingtonban.

Shadowbull 2011.04.06. 10:44:59

@Gee Halen: "Éppen azért kapjanak a mérnökök is pontot, legyen nekik is bajnokság"

nyitott kapukat dongetsz, a dolgot mar feltalaltak.

ugy hivjak hogy konstruktori vilagbajnoksag.

sb

ZYLO 2011.04.06. 10:48:36

Vicces akart lenni az írás eleje, de nem sikerült, verejtékszagú.

A mondanivalóval részben egyetértek, kevesebb szabály, több akció kellene. De semmi sem ölné meg annyira az akciót, mint az azonos autók. Hogyan lehetne akkor előzni? A mérnökök meg mehetnek vissza a balettbe.

Az jó gondolat, hogy mint a Moto2-ben, azonos motorral menjen csapat, és csináljon hozzá jobb kasznit, mint a többiek. És felhasználhat versenyenként egy adott mennyiségű benzint, többet nem.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 10:49:49

@Shadowbull: Igaz, de én ennél valami személyesebb dologra gondoltam.

Pl. ha egy mérnök átmegy egy másik csapathoz, vagy másik pilótához, akár év közben, a pontjai megmaradnának, ilyen szempontból független lenne a csapat eredményétől.

Vagy felejtsük e a dolgot, és csak állhassanak dobogóra a versenyzőkkel együtt, már az is egy őszintébb megnyilvánulása lenne a sportnak.

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 10:51:45

@Gee Halen:
"Én továbbra is azt tartom, a FORMULA 1 elsősorban mérnöki, technológiai verseny."

Stimmt. Csak már legalább annyira a szimulátorok technológiájáról szól a történet, mint az autókéról. Sőt. A versenyzők is a szimulátorokban gyakorolnak, ott teszteli a csapat is az új megoldásokat - akinek jobb a szimulátora, az fog nyerni.

Ami meg nem veszélyes, az nem is izgalmas. Érdekes lehet, kellemes is, de izgalmas az sose lesz. Se nézni, se csinálni.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 10:54:20

@kafferbivalybalamber: Jó. Akkor fejtsd ki kérlek, mitől lenne F1 az F1 úgy, hogy nem vesztene a presztízséből és izgalmas is lenne egyszerre.

Ha azt mondod megint, hogy legyen benne testi épséget JOBBAN fenyegető faktor, megütlek egy vascsővel, és újragondolhatod a választ :D

Inner Circle 2011.04.06. 10:56:31

1. Szerintem a telemetriát kéne betiltani, és kész, a probléma 90%-a megoldódna. Lehet bármilyen szuper egy autó, ha a pilóta nem tudja "fenékkel" beállítani, akkor szenvedni fog vele és lassú lesz. Így majd a féktávon és a kanyarban találja ki, hogy mit csináljon, nem pedig a boxban, mi meg nem sínautók versenyét látjuk majd.

2. Nem igazán tetszik a cikk, SZVSZ lerágott csont nyalogatása, újdonság nélkül, "Nagyanyám idejében minden jobb volt!" alapállásból. "Évek óta várjuk..." - mit? Évek óta jó bajnokságok vannak. Nem drukkoltam Alonsónak, de tetszett 2005; nem drukkoltam Raikkönennek, de tetszett 2007; nem drukkoltam Hamilonnak, de tetszett 2008; drukkoltam Buttonnak és persze tetszett is 2009 :-) Vettelnek megint csak nem drukkoltam és mégis tetszett 2010. Dögunalmas futamok persze voltak, ezeket a pályákat ki kell szórni (Bahreinnel szerencsére meg is történt) vagy megfelelően módosítani és kész. De ha nem, hát akkor alszunk egy kicsit és várjuk a jobb versenyt... ezen érdemes javítgatni, de ne tegyünk úgy, mintha összedőlt volna az F1-világ, ha egyszer ennek a szériának ebben a formában is megvannak a rajongói. Vagyis lehet ebben örömöt lelni és lehet mást is nézni. És el lehet gondolkozni azon, hogy ki változott többet a 20 évvel ezelőtti világhoz képest: az F1, vagy az ember? Nem lehet, hogy 35 évesen az ember mástól izgul fel, mint 15 évesen? Szerintem már a Tini Nindzsa Teknőcök legújabb kalandjai sem az igaziak... :-)

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 10:58:24

@Inner Circle: Végül is igen, ez is egy pofonegyszerű megoldás lenne, hogy a mérnökök fejlesszék ki az összes tuti jó dolgot, de a munkájuk véget érjen, amikor elrajtol a mezőny.

Bár az is a fejlődést vetné vissza valamilyen szinten.

SzJ1982 2011.04.06. 11:00:28

@deak.atti: Az biztos. Egy wing car nem volt túlságosan bonyolult, sőt, botegyszerű ötletre épült, a kanyarokban meg szélvészgyors volt. A maiak biztosan fejlettebbek, de azt gondolom, épp ez a baj.

indapass2009 2011.04.06. 11:01:18

Szánalmas a cikk. Ezerszer elmondták, hogy azért nincs előzés, mert "nincs" mechanikai tapadás. Helyette leszorító erő van. Ezért nem tud egy gyorsabb autó a kanyarokban rátapadni az előtte lévőre és az egyenesben leelőzni.

A mechanikai tapadás független attól milyen közel mennek egymáshoz az autók, míg a leszorító erőt ez befolyásolja. A leszorító erő lett a domináns a mechanikai tapadás helyett. Ezt meg kell fordítani ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy megint olyan autot kellene epíteni amin a szárnyak mérete minimális (mint a forma 1 őskorában). Maga a technika maradhat.

szenon 2011.04.06. 11:02:13

A Ferrari kormányon a kék F betű az a facebook-ot jelent? Hűűűű, hogy mire nincs idejük!! :)))

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 11:02:15

@Gee Halen: Jó úton jársz azzal a vascsővel. Nálam is lesz egy, az izgalom kedvéért. :)

Szerintem attól lenne F1 az F1 megint, és nem pedig feminin körözgetés meg szimulátorbajnokság, hogy csak néhány szabály lenne az autókra. Minimális és maximális tömeg, minimális és maximális méretek, rajtnál is, célban is. Slussz, innentől kezdve mindenki azt csinál, amit akar. Villanymotor, V8, rakétahajtómű, kinek mi szimpatikus.
A pályák legyenek biztonságosak, mármint a nézők szempontjából, a versenyző meg majd elgondolkodik azon, hogy mi is lesz, ha kicsúszik a kanyarban.
Mert hogy a versenyző biztonságát szolgáló cuccosok fognak először átváltozni körönként fél másodpercnyi súlycsökkentéssé, az tuti. :)

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 11:05:37

@kafferbivalybalamber: @Gee Halen: Leszámítva a biztonság dolgot. Én továbbra sem tenném ki nagyobb veszélynek a pilótát, azok az autók így is gyorsabbak lesznek évről-évre.

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 11:06:20

Öööö... Hol? Bocs, tényleg nem látom.
A mérnökök dobogóra állítását azt igen, csak valahogy a mérnöki teljesítmény meg a sport, az nekem továbbra is két külön dolog. (Nem lebecsülve egyiket sem.)

kamionmentés · http://www.kamionmentes.hu/ 2011.04.06. 11:06:31

@Shadowbull:

A tavalyi évre teljesen máshogyan gondolok vissza.
Az egy "papíron" nagyon izgalmas év volt, hiszen az utolsó futamon is még 4-en (?) voltak esélyesek a VB címre, ám mindeközben maguk a versenyek 1,5 órái merő unalomba fulladtak. Max. 5 perc izgalmat hoztak versenyenként...

Shadowbull 2011.04.06. 11:08:43

@kafferbivalybalamber: "- akinek jobb a szimulátora, az fog nyerni."

Ez hulyeseg, mar megbocsass.

Az nyer, akinek jobb autoja van es jobb pilotaja.

sb

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 11:09:17

@kafferbivalybalamber: Hát pont neked címeztem, de a kedvedért bemásolom az egészből azt a rész:

"@kafferbivalybalamber: Minden belsőégésű motor túlhaladott állapotú.

Ha én lennék az F1 főnöke (és nem érdekelne mi a menő), három szabályt hoznék:
- az autók teljesítsék a biztonsági előírásokat (évről-évre szigorodik)
- minden versenyhétvégén adott mennyiségű üzemanyagot használhatnak (mindegy milyen motorral oldják meg, vagy milyen segédlettel - mennyisége DRASZTIKUSAN csökken minden évben)
- (a már említett) a bizgentyűket vegyék ki a kocsiból, majd a mérnökök kapcsolgatják a távolból, a pilóta vezessen"

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 11:10:57

@Shadowbull: És hol feljesztik azt a jobb autót és jobb pilótát? Hát a szimulátorban.
Egyelőre persze önmagában a szimulátor még kevés, de a dolog jó úton halad. :)

Shadowbull 2011.04.06. 11:13:26

@kafferbivalybalamber: A szimulatorban nem fejlesztenek semmit.

A szimulatorban maximum gyakorolnak a pilotak.

Amire te gondolsz, az a szamitogepes modellezes es szimulacio (FEM es CFD), de az meg teljesen mas dolog. XXI. szazad van, a mernokok ma mar nem papirral meg ceruzaval dolgoznak.

s

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 11:14:14

@Gee Halen: Hát ezek közül csak az akármilyen motor az, ami ugyanaz nálad is meg nálam is. A biztonságra én nem írnék elő semmit, mármint az autókra. Kinek mi szimpatikus: oldja meg ahogy akarja. Tőlem akár légzsák is lehet benne, de akár még a biztonsági övet is kihagyhatják, ő dolguk.
Az üzemanyag mennyiség limitálásától viszont nem lesz izgalmasabb a verseny. El kék dönteni, hogy most akkor zöldülünk, vagy versenyzünk. A bizgentyűkkel meg ugyanez: csinálják ahogy akarják, ő dolguk.

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 11:15:25

@Shadowbull: Jó, akkor szimulátor pilótáknak, szimuláció a fejlesztéshez. Izgi. :)
Így jó lesz, vagy hasogassuk tovább a szőrszálat? :)

peti.olah 2011.04.06. 11:16:55

Valaki árukja már el, van olyan tv csatorna, ahol Indycart közvetítenek? Ott az oválpályán több történés van, mint a F-1-ben 16 kanyarban. Bár jó a vasárnap délutáni szunyókálás, "F-1-et nézek" címszó alatt :)

Inner Circle 2011.04.06. 11:17:48

Apropó: "Közben a FOM bevételei évek óta csökkennek..."

Épp egy mai hír szerint a csapatok és a FOM profitja is nőtt:

"The total prize pool for F1 teams increased from $544m in 2009 to $658 million in 2010, according to figures published in the accounts of Formula One Administration Ltd.

While the teams' profit has increased by $114 million, when one considers that there were twelve rather than ten teams in the mix last year, the increase in profits is marginal.

The overall profits of Formula One Administration Ltd also increased over the same period, rising by $19 million to $1082 million."

Ha egymilliárd dollár a PROFIT a FOM-nál, akkor olyan nagy baj azért nem lehet, csak érdekel még valakit a cirkusz... első ránézésre még bevételnek se lenne rossz. A második bekezdés szerintem marhaság: 10 helyett 12 csapat volt, ez igaz, viszont kiesett a Toyota és lett helyette Virgin, Lotus meg Hispania Racing. A háromból együttesen sem nézem ki a Toyota forgalmának és profitjának a felét, vagyis a maradék 9 csapat valószínűleg sokkal jobb évet zárt 2010-ben, mint 2009-ben.

arncht 2011.04.06. 11:18:21

vissza kellene terni az alapokhoz: a palyan doljon el minden. nem kell eroltetett kerekcsere, akkor menjenek a boxba, ha szukseg van ra.

a pilotak reszerol pedig kormany, harom pedal, meg valto. az osszes tobbi elektronikai rasegites felesleges. ettol meg rakhatnak mindenfele csodadolgot a technikaba (hibridhajtas, kers, etc), de az legyen a mernokok problemaja, a pilota kontrollaljon mindent. a technikat erinto szabalyokat modositsak ugy, hogy fejlodest jelentsen a technikaban, amit at lehet emelni mashova is, de ne alacsonyitsak le a f1et, mert ugy jarnak, mint a rally: meg most is mindenki a b csoportrol beszel.

az elozesekkel kapcsolatos szabalyok is total feleslegesek. extrem esetben buntessenek, de hagyjak oket mar versenyezni... es a palyan, ne a boxban, a boxutcaban, taktikaval. aki elore akar kerulni, az elozzon a palyan.

higgyetek el, lenne elozes, lenne verseny.

Shadowbull 2011.04.06. 11:19:36

@kafferbivalybalamber: Csakhogy neked egy FEM vagy CFDprogram az eletben nem fog mukodo muszaki megoldasokat prezentalni.

A dolog nem ugy mukodik, hogy leul az egyszeri mernok a szoftver ele, elinditja az "Szarnyvarazslo"-t, bepipalgat nehany opciot, aztan raut az enterre es tatám, ott az uj elso szarny.

sb

keli3912 2011.04.06. 11:21:47

na már megint egy újabb idióta aki nem akarja hogy változzon a világ.
A FORMULA 1 NEM EGYÉNI SPORT HANEM EGY TECHNIKAI, ISMÉTLEM TECHNIKAI CSAPAT SPORT!!!
Lehet itt kényszeríteni a technika butítását, csak éppen ez olyan lenne mintha előírnák az egyetemen hogy csak 120-as IQ alatt lehet valaki professzor. A kommunikáció korlátozása meg értelmetlen mert a csapat úgyis közli valamilyen úton módon a pilótával amit akar.

Ha már ilyen divataos, vagy esetleg kötelező lett a panaszkodás a szerkesztőségben inkább arról írjatok hogy miért vannak laborok amik azzal foglalkoznak hogy belőjjék egy alkatrész élettartamát garancia+1km-re.

Inner Circle 2011.04.06. 11:22:38

@Gee Halen: Persze, de hát minden szabály gátolja a fejlődést. Ma már pl. nem szabad hatkerekű autóval versenyezni, pedig régen milyen csodás megoldások is születtek erre... :-)

Shadowbull 2011.04.06. 11:22:53

@keli3912: "Ha már ilyen divataos, vagy esetleg kötelező lett a panaszkodás a szerkesztőségben inkább arról írjatok hogy miért vannak laborok amik azzal foglalkoznak hogy belőjjék egy alkatrész élettartamát garancia+1km-re."

azert mert nincsennek ilyenek, ez egy marhasag.

sb

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 11:22:55

@Shadowbull: Hát ja.
Csak azt nem értem, mit akarsz ebből kihozni.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 11:24:25

@kafferbivalybalamber: Ma már nem kérdés, hogy hány csilliárd lóerőt lehet belepakolni egy autóba. Az már sokkal inkább, hogy hatékonyan tudja tenni.

És ez lenne a lényeg: az autó jövője a hatékonyságán múlik.

A fejlesztés MOST zajlik, nem majd akkor amikor már csak a répalé marad üzemanyagforrásnak.

Az F1, mint már sokszor leírtam - az autó jövőjét kell hogy jelképezze.

Ez nem áll ellentétben azzal, hogy gyors legyen.

Az ma már egyre kevésbé üzenet, hogy x autó hány másodperc alatt megy körbe a Nürburgringen, és imigyen gyorsabb mint a másik (ez az autógyárak egymás közötti viaskodása, valódi haszna, értelme nincs). Az már üzenet lenne, ha ugyanazt az időt lényegesen kevesebb fogyasztással tudná megtenni, vagy még alá is tudna menni. És ez a kényszer egyre erősebb.

Pont te fejtegetted, hogy egy Priusban is fejlettebb technológia van. Hát, nagyon sajnálom, hogy egy F1-es autóban nincs meg.

A sebesség önmagában már nem vonzerő ma. Az volt mondjuk akár még 10 évvel ezelőtt is, de ezek az idők épp most vannak elmúlóban. Változik a világ, és az F1-nek ennek a változásnak az élére kellene állnia.

Shadowbull 2011.04.06. 11:24:28

@kafferbivalybalamber: Aztm hogy amit sugallsz, hogy ma mar csak egy jo szamitogepet kell megvenni, es kesz is a vilagbajnok csapat, az nem igaz.

Ma is ugyanugy kell egy zsenialis versenyzo, zsenialis mernoki teljesitmeny mint 30 evvel ezelott. Az eszkozok lettek masok, de a feladat semmivel nem lett kisebb, sot nagyobb lett.

sb

labi 2011.04.06. 11:25:02

Lebutítani azt ami a fullos technikáról szólna? Inkább engedjenek mindent.

Ha meg visszabutítani régebbi időkre akkor mikorra? Ovális pálya négy ló a kocsi elé fogva, versenyző áll és a római (na jó legyen olasz) versenyzők használhatnak harci tüskét?

rognork 2011.04.06. 11:27:16

túl hosszú ez a cikk

Shadowbull 2011.04.06. 11:27:52

@Gee Halen: "Az F1, mint már sokszor leírtam - az autó jövőjét kell hogy jelképezze."

Nem kellene, soha nem is jelkepezte. Az F1-nek nulla koze van az utcai autokhoz, maximum annyi, hogy a Ferrari rarakja a kis tablacskat az autoira, hogy hanyszor volt vilagbajnok.

"Az ma már egyre kevésbé üzenet, hogy x autó hány másodperc alatt megy körbe a Nürburgringen, és imigyen gyorsabb mint a másik (ez az autógyárak egymás közötti viaskodása, valódi haszna, értelme nincs"

De, bizonyos tipusu autoknal meg ma is uzenet. Egy Opel Corsanal meg sohasem volt az.

"Pont te fejtegetted, hogy egy Priusban is fejlettebb technológia van"

Ami nem igaz.

sb

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 11:28:16

@Shadowbull: Nagyjából ezt mondom én is, nem sugallok én ilyen hülyeséget.
Mások az eszközök, és más a verseny meg a fejlesztés helyszíne. Szimulátor, szimuláció. Önmagában egy jó számítógép az kevés, persze.
De hogy zseniális versenyző... Melyik lenne az? Merhogy én nem látok különösebben kiemelkedni a mezőnyből senkit, mind nagyon szorgalmasan szimulátorozik.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 11:29:57

@Shadowbull: @kafferbivalybalamber: Én még azt is hozzátenném, hogy régebben sokkal látványosabb volt a fejlődés. Pl. pakoljunk szárnyat az autóra, milyen hülye ötlet. Nem kellett hozzá pár hét, az összes autón szárny volt.

Ma nincs kevesebb előrelépés, sőt, lényegesen több van, csak nem annyira szembetűnő.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 11:36:19

@Shadowbull: Jaj, bocs - rossz helyre válaszoltam, amiben idézel, azt nem neked szántam.

Üzenet a sportautóknál, igen, hogy mennyit megy a ringen, de ez ÖNMAGÁBAN szerintem már egyre kevésbé lesz releváns, ill. egyre szűkül azoknak az autóknak a köre.

Én progresszív vagyok abban a tekintetben, hogy az F1-nek igenis a jövőt kellene jelképeznie az autógyártásban valamilyen szinten.

Rengeteg R&D tapasztalat folyik be belőlük, nem hinném, hogy teljesen haszontalan az autógyártók számára.

D4D 2011.04.06. 11:36:20

Manapság a Nascar is jobb. 8 autó 0,4 mp-en belül!

csakmostazegyszer 2011.04.06. 11:40:38

Kövezzetek meg nyugodtan, én azt mondom töröljék el az egyéni világbajnoki címet,a versenyzők meg akkor villogjanak a vakufényben mikor futamot nyernek vagy időmérőt.

Wührer 2011.04.06. 11:41:12

Most is az látszik hogy egy jól megtervezett autó többet ér mint kers nyitható szárny stb.
A kézi váltó visszahozatala olyan lenne mintha visszamennénk az őskorba, amúgy sem múlik rajta sokminden.

Olvastam régebben valahol olyat hogy mesterséges esőt akarnak meg vizezni a hátsó kereket mint anno Kőváry Barna "rallylegenda" a trabantját :D na ez is hülyeség lenne. 2013 tól érkező turbó szutyok motort se értem minek 1.5 cm3 mikor lehetne valami jó v8 is mint most vagy korábban a 3.0.

keli3912 2011.04.06. 11:41:41

@D4D: Na a nascar...
Tipikus amerikai buta sport. Körbe körbe mennek egy ovál pályán a vidéki parasztgyereknből sztárrá lent senkik, akik nem azért kerültek oda mert annyira jó autóversenyzők, hanem mert elég idióták ahhoz hogy egy kis pénzért nyélgázzal menjenek át a balaeset füstje miatt beláthatatlan szakaszokon. Nem mondom hogy nem látványos csak éppen buta amerikai

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 11:43:35

@D4D: Hát, én néztem a Daytona 500-at, reklámok nélkül volt több mint három óra, akkor gondolom volt vagy 4 róla hosszú a verseny.

Ez a dolog, hogy a versenyzők egymással kommunikálhatnak verseny közben, meg "párosodhatnak" a szélárnyékért (ne feledjük, nem csak csapattársakkal beszélgethetnek) - számomra hajmeresztő ötlet. Érdekes, de nem igazán kompetitív sport, ennek már tényleg olyan "mindent a nézőkért" szaga van, már-már visszataszító.

Az hogy, olyan sok autó van egy kupacban, megvan az a hátránya is, hogy ami az alapbetegsége a versenynek: elindulnak, két kör - bumm kipördül valaki, safety car - 10 percet körözgetnek mögötte - újraindítás, két kör, bumm, és kezdődik minden elölről.

Mondjuk még ezzel együtt is izgalmasabb mint egy átlagos F1 verseny.

catshannon 2011.04.06. 11:44:10

szerintem már régóta ráállt egy lefelé menő spirálra az egész sorozat. azzal látom analógnak a helyzetet, mint amikor erőre még több erővel válaszolunk. itt sem lazítanak a szabályon, visszakozni nem lehet nagyon (szar, amikor status quo-ból kell dönteni, hajjajj), csak szigorítás és a szabály szabálya van, meg annak kivétele.
az meg nem is reális, hogy 20 évvel ezelőtti módszereket hozzanak vissza. ebből már nem nagyon lesz visszafele út sztem.

keli3912 2011.04.06. 11:45:37

@Wührer: A motor alapjai megeggyeznek majd a ralliban, túra autókban és a formula 1-ben így segítik egymást a bajnokságok, mert ha kevesebb pénzt nem is költenek a motorra, legalább az alacsonyabb költségvetésű bajnokságokba több pénz, jobb technika és talánn több induló kerül. na meg a széri autókhoz is egy picit közelebb kerülnek

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 11:45:50

@Gee Halen: Ezt valahogy nem láttam meg, sorry.
Szóval nem a teljes Prius vs. F1 autóról beszéltem, hanem a Prius hajtáslánca vs. F1 hajtásláncról. Utóbbi egy kőbalta a Priuséhoz képest, ha csak azt vesszük hány kereket forgat hányféle erőforrás, már akkor is.
De nem ez a lényeg, pontosabban akármilyen a technológia, attól még pont ugyanúgy el fog aludni mindenki a versenyt "nézve". :)

mojszipupi 2011.04.06. 11:46:28

Azért hoznak új szabályokat állandóan h nézzék az emberek h na mi történik? És beszéljenek róla, fikázzák, helyeseljenek stb. Az F1 ennyi és nem több. Lényegében teljesen mindegy mi történik úgyis nézni fogják. Ki ezért ki azért. Nem hinném h a rajongótábor drasztikusan változna

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 11:47:59

@kafferbivalybalamber: Persze, de hát ez - be kell látni - együtt jár a sporttal. Igazi versenyzés tényleg már csak egyenautókkal zajlik. De az nem F1.

Sajnos nincs kompromisszum, be kell látni végre.

Akkor meg már játsszunk nyílt lapokkal inkább.

akf22 2011.04.06. 11:49:48

Ami miatt szerintem most kevesbe tunhet izgalmasnak a verseny az azert van, mert sokkal konnyebb stabilabb autot csinalni, nem hibaznak annyit a versenyzok. Regen Senna es sokan masik is rengeteg hibaval vezettek.

Szeritnem a vezetore kellene haritani meg tobb beallitast, de ezt nem gombokkal, hanem pl. mint a bal/jobb fekpedal. Tehat ha a bal pedalt nyomja jobban, akkor tobb fekero jut a bal oldalra, ha jobbat akkro a jobbra. Ha jol tudom csinalt ilyesmit a McLaren csak betiltottak, de ugyan ezt megcsinalni a gazpedalra is. Amivel lehetne az autot korrigalni, mert ha a kanyarban a kulso kerekre adunk tobb gazt, akkor tulkormanyozott lesz (lassu kanyaroknal jol jon), ha a belsore, akkor meg alulkormanyozott (esetleges tulkormanyzas elkerulesere jo). De akar a szarnyakat is allithatjak valamivel, de csak analogon, es valami kar meghuzasaval. A lenyeg, hogy a vezeto kontrollalja, es igy minel tobb hiba be tudjon csuszni.

Valamelyik cikk kapcsan mar emlitettem, hogy a montoroknal en azt csinalnam, hogy a FIA lefejleszt egy benzin adagolot, ami maximalja, hogy pillanatnyilag mennyit tud fogyasztani az auto (termeszetesen tarolni nem lehetne az adagolo utan a benzint, tehat fektavon gyujteni nem lehetne). Tovabba semmilyen szabaly nem lenne, tehat barmilyen elrendezesu motort oda lehet rakni. A lenyege az lenne, hogy van egy maximalt fogyasztas, tehat a leggyorsabb a legjobb hatasfokon uzemelo auto lenne.

Karosszerianal is tul sok a megkotes. Ott is valami olyasmi kellene, hogy csinalnak egy legellenallas merot, es megadjak, hogy milyen sebessegen mennyi lehet maximum (nagyobb legellenallas nagyobb leszoritoerovel jar, de ennek is van hatasfoka). Viszont igy nem kellene mindenfele meretet ellenorizni a szarnyakon, es sokkal nagyobb kreativitasra osztonoznek a mernokoket.

A lenyeg, hogy olyan szabalyok kellenek ahol valahogy kevesbe jol kontrollalhato autokat kelljen epiteni, igy a versenyzoknek kuszkodniuk kell, es koronkent tobb kisebb nagyobb hibaba futnak bele. Ami a mogotte jovoknek eselyt ad az elozesre.

Ophélie 2011.04.06. 11:52:52

annyira vágós, hogy nem a jó gabi "remekműve"

Shadowbull 2011.04.06. 11:53:46

@kafferbivalybalamber: "Melyik lenne az? Merhogy én nem látok különösebben kiemelkedni a mezőnyből senkit"

Vettel, Hamilton, esetleg Alonso.

Egyebkent meg nekem az a velemenyem, hog ezek a sracok barmikor hulyere vernek a regi korok barmelyik nagymenojet.

A mai versenyzok jobbbak mint a regiek, egyszeruen azert, mert gyerekkoruktol kezdve erre vannak trenirozva, es tobb szaz hozzajuk hasonloan tehetseges es kicsi gyerek kortol trenirozott konkurenst legyozve jutottak oda ahova.

Szimulator, elektronika ide vagy oda.

sb

Ophélie 2011.04.06. 11:53:59

télleg, szerintem sokakat foglalkoztat: kinek a kúrópajtása (dugihugi) ez a jó gabi, hogy még mindig ott van?

keli3912 2011.04.06. 11:54:15

@Shadowbull: Ja, mert az a fő hírforrásom... idióta

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 11:54:33

@akf22: "A lenyeg, hogy olyan szabalyok kellenek ahol valahogy kevesbe jol kontrollalhato autokat kelljen epiteni, igy a versenyzoknek kuszkodniuk kell, es koronkent tobb kisebb nagyobb hibaba futnak bele. Ami a mogotte jovoknek eselyt ad az elozesre."

Hát, nekem erősen paradoxon, hogy pénzt, időt és munkát fektessünk egy olyan fejlesztésbe, amitől rosszabbul kezelhető autót gyártunk le. Nem látom ez miért lenne jó.

Akkor egyszerűbb már rajt előtt lerúgni a hátsó szárnyat, csak egy pillanatnyi izommunka az egész, a hatás ugyanaz :)

Shadowbull 2011.04.06. 11:55:03

@Gee Halen: "Rengeteg R&D tapasztalat folyik be belőlük, nem hinném, hogy teljesen haszontalan az autógyártók számára."

Az F1 es a szeria autok fejlesztese kozott az egvilagon semmi kapcsolat sincsen egyik gyarnal sem.

Egyetlen hasznuk van, az pedig a marketing.

sb

Shadowbull 2011.04.06. 11:56:48

@keli3912: ugy tunik, mert ott irnak ilyen baromsagokat.

sb

keli3912 2011.04.06. 11:56:59

@Shadowbull: A ferrari új szelepvezérlését a formula 1-ből vette

Shadowbull 2011.04.06. 11:58:17

@keli3912: Melyik motornal? Mert tudtommal sehol sincs szeriaban pneumatikus szelepvezerles.

sb

keli3912 2011.04.06. 11:59:03

Még nem jött ki, de már tervezés alatt van

akf22 2011.04.06. 12:00:07

@Gee Halen: Nem a mernoknek kell kezelhetetlenebb autot csinalni, hanem a szabalyokat kell ugy megteremteni, hogy kezelhetetlenebb legyen. Tehat pl. ha tobb tenyleges feladatot haritunk a vezetore. Pl. a kezi valto is ez volt. Viszont az egy technikai okokbol adodo "felesleges" dolog volt (mivel nem tudnak barmennyit forogni a motorok, es nem tudnak barmilyen fordulaton egyeneltesen leadni teljesitmenyt). Fokozatmentes valtot sem ertem miert nem engedik. Hetkoznapi autokban jol jonne, mivel mindig optimalis fordulaton tudna porogni a motor, igy fogyasztascsokkenes garantalt.

Shadowbull 2011.04.06. 12:00:19

@keli3912: erdekes lesz majd a 9ezres alapjarat.

sb

keli3912 2011.04.06. 12:02:49

@Shadowbull: Minek kéne 9000-es alapjárat? A fiat hidraulikus változó szelepvezérlése lesz lényegében, csak pneumatikusan megoldva, mert egy ferrari mégse pöröghet 4000-et.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 12:03:22

@Shadowbull: Én továbbra sem hinném, hogy enyire l'art pour 'lart lenne a dolog. És azt sem gondolnám, hogy attól növekedtek volna pl. a Toyota Corolla eladásai számottevően, ha a Toyota csapat jól ment volna. Persze, ez inkább PR dolog, de akkor sem.

Attól inkább jobban mentek volna az eladások, ha jó Corollát építenek.

Mondjuk persze az ő szereplésükből konkrétan túl sok dolgot nem lehet leszűrni, hiszen ahhoz keveset voltak benn, annyi bizonyos, hogy a Toyoták rosszak voltak az F1-ben (hiába gazdálkodtak a legtöbb pénzből - igaz, ott az F1-es R&D hiányzott - egész biztos hogy kevésbé működik - utcai autókból szerzett tudást F1-be ültetni), meg mostanság is elég sok problémával küszködnek.

Mondjuk negatív példa, meg annyira nem is függ össze, de példa.

balage 2011.04.06. 12:03:55

nemtom megvolt-e már; de Montoya-Hakkinen páros nem vót....

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 12:06:45

@akf22: "Nem a mernoknek kell kezelhetetlenebb autot csinalni, hanem a szabalyokat kell ugy megteremteni, hogy kezelhetetlenebb legyen."

hát ezért nincs pl. aktív felfüggesztés, kipörgésgátló, stb.

Shadowbull 2011.04.06. 12:07:20

@keli3912: Sejtettem hogy ezt kevered osszevissza.

A Fiat Multiar-rendszerenek koze sincs az F1-ben hasznalt pneumatikus szeleprugozasnak.

Az F1-ben nincs is valtozo szelepvezerles, mert nem kell.

A Ferrarinal ugyanugy olajjal fog mukodni, mint a Fiatnal.

sb

keli3912 2011.04.06. 12:08:50

De pont hogy nem, mert nem bírja a magas fordulatot és pneumatikus lesz. Azt tudom hogy az F1-ben nem változó, de az utcai autókban az lesz

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 12:09:31

@Shadowbull: Vettel, Hamilton, Alonso... Ugyan már. Annyira kicsi köztük is, meg a többi közt is a különbség, hogy bármelyik világbajnok lehet, ha egy kicsivel is jobb autót tesznek alá. Persze kérdés, mit tekintünk kiemelkedésnek, végülis a vakondtúrás is az. :)

Hogy hülyére vernék a régi korok nagymenőjét: lehet. Kimondottan örülnék, ha a maiakat beültetnék egy akkori autóba, és versenyezhetnének a régiek ellen.
De akár egymás ellen is. Biztos nem mindegyik csinálna a gatyájába az első kress után, de eddig ezt csak a Kubica bizonyította. :)

Shadowbull 2011.04.06. 12:11:33

@Gee Halen: "Én továbbra sem hinném, hogy enyire l'art pour 'lart lenne a dolog. "

Sajnos ez nem hit kerdese ez tenykerdes.

A szeriafejlesztes annyira mas vilag, mint a versenysport, hogy az atjaras gyakorlatilag nulla.

Esteleg a csucssportkocsikban lehet olyan elemeket talalni, ami nemi rokonsagot mutatnak egy F1-es auto valamelyik alkatreszevel, de az osszevetes ott is eroltetett.

sb

keli3912 2011.04.06. 12:11:45

@Shadowbull: Egyébként a V10-es R8-on is 2 féknyereg van egy tárcsán ugyan úgy mit az f1-ben meg van egy csomó dolog, csak az emberek nem veszik észre mert az F1-es autók annyira autószerűtlenek

Shadowbull 2011.04.06. 12:13:50

@Shadowbull: Akarom mondani MultiAir.
sb

debrejo 2011.04.06. 12:14:33

A cikkel részben egyetértek. Izgalmasabbá kell tenni a sorozatot, nem kicsit, kurva gyorsan. Évek óta nem követem már az eseményeket, csak elolvasom ki nyert, néha már azt sem. Egyszerűen halál unalmas. És nem azért, mert nincs vér, belek, halál. Nem. Az előzés is olyan ritka, hogy lassan ezt is nagybetűkkel kell jegyezni. Mint a sakk. Jó dolog játszani, de nézni?! Nem tudom mi a megoldás, így nem is okoskodom e téren. De azt senki sem tagadhatja, hogy egyetlen dolog van, amiért érdemes versenysorozatot indítani, és az a nézettség. Hiába a motorsportok királya, hiába mérnökök űrtechnikai csatája, ha a kockákon kívül a kutyát nem érdekli. Unalmas verseny=csökkenő nézőszám=szponzorok elmaradása=költségcsökkentés=még unalmasabb versenyek... Nem jó ez így kérem. Inkább a WTCC, még az is izgalmasabb. Legalább ott magyarnak is lehet szurkolni.

Real Simon says 2011.04.06. 12:15:07

Hello!
Előrebocsátom, hogy nem vagyok mérnök, a diffúzor működéséről kábé annyit tudok, amennyi egy átlagembert érdekel. Az F1-es KERS számaival nagyjából tisztában vagyok (400 kW energiát tudnak tárolni az akksik, ami körönként 6,7 mp-ig szabadon felhasználható, ez 81-81 LE pluszteljesítményt jelent). Viszont írogatok néha Forma-1-ről, és sokszor ökölbe szorul a kezem, amikor azt olvasom, hogy Rajongó János (aki, tisztelet a kivételnek, leginkább akkor néz F1-et,amikor egy baleset hangjára felhorkan a vasárnapi ebéd utáni szunyókálásból) akarja megmondani, mi-hogy legyen. Hogy kevés itten az előzés, a k--annyukat. De szar ez! Meg ez már nem is sport, bezzeg a síugrás, na az sport, mer' ott az ember számít... És visszaalszik.
Mostanában divat kritizálni az F1-et, a kedvenc szózat az, hogy "kevés az előzés". Meg kell nézni a statisztikákat. Én olvastam egy kimutatást az 1980-as évekről, amiből kiderült: arányaiban se több, se kevesebb éles (pozícióért menő) előzés nem volt az F1-ben, mint a 2000-es években. Akkoriban 14-16 futam volt egy évben, most 18-19. Vagyis, most több az esemény, több a látványosság; ha úgy tetszik, most többet kapunk a pénzünkért. Nem értem, minek kell szidni minden változtatást, pláne egyetlen futam után?
Eleve nem kellene - és ezen a ponton értek egyet az Ommm által leírtakkal - ennyi szirszar a kocsikba. Legyenek kézi váltók, Monacóban egy karral kormányozva, váltástól vérhólyagos kézzel lehessen (kelljen!) futamot nyerni. Ne legyen csapatrádió, csak depótábla. Legyen annyi kerékcsere és tankolás, aki-amennyit akar. Legyen KERS is, mert a hibrid az autózás jövője (amennyire most tudjuk). Viszont NE legyen előzéssegítő hátsó szárny, mert az mesterkélt, nehéz követni, és különben is, felesleges flancolás.
Nem kell több mesterséges előzés - de ne legyen kevesebb sem (nem is lesz, ez már többször bebizonyosodott). Csak ne nyúljanak 3-4 évig a szabályokhoz, és minden magától kialakul.

Ha nem így lesz, mi, újságírók valahogy így fogjuk írni a tudósítást: "A vasárnapi Maláj Nagydíjon 378 darab előzési kísérlet történt, ebből 182 volt eredményes." Erre majd kontráz a bulvársajtó, hogy az bizony 3,25%-kal rosszabb, mint az Ausztrál Nagydíjon volt. Ebből meg Rajongó János levonja a bölcs következtetést: Na ugye, hogy kevesebb most az előzés, mint régen! Én megmondtam! De szar ez a Forma-1...

Szálljunk ki végre ebből az ördögi körből, és próbáljuk meg becsülni, örülni annak, ami van. A Forma-1 alapvetően jó úgy, ahogy van. Csak meg kell tanulnunk úgy nézni, és nem fanyalogni.

Shadowbull 2011.04.06. 12:16:01

@keli3912: Aham.

Szoval eloszor kijelented, hogy a Ferrari a szelepvezerleset az F1-bol vette.

Aztan kiderul, hogy egy jovobeni motorrol beszelsz, amibe majd a Fiat MultiAir technologiajat fogjak adaptalni.

erdekes gondolatmenet.

(Egyebkent nem lesz pneumatikus. Olajos lesz. Majd ha kijon egyszer)

sb

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 12:16:10

@Gee Halen: Hát ha láttad őket, akkor tudod, hogy igen, hatalmas különbség volt közöttük. Az egyik így volt zseni, a másik pedig amúgy, mint monjuk Beethoven és a Rolling Stones.

keli3912 2011.04.06. 12:18:58

@Shadowbull: Ne konkrét alkatrészeket keress mert az tényleg csak néhány utcai sportkocsiban van, hanem úgy generel van egy csomó aerodinamikai, anyagtudományi, gyártástechinkai tapasztalat ami hasznos a széria autóknál. nyilván nem holnaptól gyártanak full szénszálas swiftet és az aerodinamikai tapasztalatokkal és fognak plusz 100 kilo leszorítóerőt termelni rajta autópályatempónál, de kisebb lesz a légellenállása így a fogyasztása is és ha nem is holnaptól gyártanak kompozit anyagokból népautót azért egyre több acélt cserélnek le

Shadowbull 2011.04.06. 12:19:02

@keli3912: Jaja.

Valamint minden autonak 4 kereke es 1 kormanya van, igy teljesen vilagos az F1 es az utcai autok rokonsaga.

sb

atiz 2011.04.06. 12:19:07

vilagosan kellene latni, hogy egy olyan autoverseny, ahol 15 elore betanulhato palyan koroz nehany tinisrac, "by definition" dögunalmas.

a szabalyokmaniajukkal meg csak dobtak egyet a kepleten, de a lenyegen ez nem valtoztat.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.04.06. 12:21:33

@kafferbivalybalamber: Igen, és az eredményükben hogy mutatkozott meg a különbség? Nagyjából sehogy. Most erről volt szó, nem a stílusról.

Az egy csapatnak tökmindegy hogyan nyerik meg a vb-t, csak meglegyen.

Shadowbull 2011.04.06. 12:22:26

@keli3912: Az F1 ugyanolyan felhasznaloja ezen eredmenyeknek, mitn barki mas, es nem generalja oket. Eyg nagyon szuk korben general uj ismereteket, es azt is sajat maga hasznalja fel.

sb

Mazdafan 2011.04.06. 12:23:13

Részemről mindegy mit csinálnak. Ez már nem autóverseny. Ez már sima matematika. Maradok a rally-nál.

kafferbivalybalamber 2011.04.06. 12:29:05

@Gee Halen: Hát a csapatokat persze hogy az eredmény érdekli, de én nem csapat vagyok, hanem néző. (Alvanéző. Van ilyen. :)
És mint ilyet, mégis inkább a verseny érdekelne jobban. Ami azért Senna és Prost idejében valahogy jobban tetszett, na. :)

debrejo 2011.04.06. 12:31:10

@Real Simon says: "A Forma-1 alapvetően jó úgy, ahogy van. Csak meg kell tanulnunk úgy nézni, és nem fanyalogni."
Az a baj ezzel az állítással, hogy az F1 ebben a formában sokkal inkább taktikai, matematikai csata semmint izgalmas küzdelem. Vannak emberek, akiknek ez is izgalmas, minden tiszteletem az övék. De nem ők alkotják a többséget. Utálom ismételni magamat, de nézettség nélkül a saját maga által gerjesztett örvény szippantja a süllyesztőbe.

GGG77 2011.04.06. 12:32:01

@deak.atti: "Senna, Prost, Mansell ... nagyon hiányoznak az ilyen emberek ma a Formula 1-ből."

Ez így van, de a mai elcseszett szabályok mellett ők sem tudnának csodát alkotni.

keli3912 2011.04.06. 12:32:28

@Shadowbull: Ez nem olyan mint a metamitika, hogy 1 valaki kitalálja hogy e=lim(1+1/n)n-ediken, aztán már csak be kell programozni a számológépbe és mindenki tudja használni. Ezek a dolgok rengeteg új tapasztalatot igényelnek és ahogy korábban te is írtad, nem űgy megy hogy kipipálom a megfelelő checkboxokat aztán a program kidob egy kész terméket. ötletek kellenek, amik lehet hogy kudarcba fulladnak, de akkoris rengeteg új tapasztalatot szerzünk, mert nem elég polírozni a régit hogy pí nem 3,14 hanem már 3,14159

29 Palms 2011.04.06. 12:34:08

Én csak azt szeretném kérdezni, hogy az 50 milliós Ferrari könyvet meg lehet majd nálatok nyerni karácsonyi hiénán? :)

Kifordított kacagány 2011.04.06. 12:54:12

egyetértek azzal, hogy a szabályok változtatásával lehet elérni azt, hogy izgalmas, változatos, fordulatokban gazdag futamok legyenek. igazából teljesen új szabálykönyvet kellene bevezetni ami úgy szól, hogy "a győztes mindent visz".
akkor majd megint lesz izzadság, vér, ürülék és halál, a futamok meg izgalmasak lesznek, megtelnek élettel.

Bambano 2011.04.06. 13:19:12

nekem a király kategória a király kategóriát jelenti. ahol nem kell a motorral spórolni, mert van belőle elég. ahol nem kell nyugdíjas anyóka módjára vezetni, hogy spórolj a benzinnel. ahol év közben tesztelni lehet, sőt, kell. ahol előzésnél mindkét autó azonos jogokkal rendelkezik.

szerintem a királykategória tipikusan nem az a hely, ahol a fillérszexualizálóknak kellene átvenni a hatalmat. Ha jön egy nagyobb gyár, akinek több pénze van rá, akkor az nyerjen. Minek is jönne egy nagy gyár, ha az ő lehetőségeit lekorlátozzák a csórók szintjére?

Bambano 2011.04.06. 13:21:22

@debrejo: az a baj ezzel a mérnökök a depóból matematikai csatát vívnak stílusú forma1-gyel, hogy ehhez felesleges élőben autókat küldeni a pályára. az autók tervezésének nagy része szimulátoron folyik, kössék össze a csapatok szimulátorait és versenyezzenek a neten. Majd nem kers lesz meg 1 másodperces szabály, hanem néha laggolni fog a net és az okozza az izgalmakat.

JT164STL 2011.04.06. 13:22:50

A mai forma1 elsöprő nézettségére csak az az 1 magyarázat van, hogy a népnek jó ürügyként szolgál a vasárnap délutáni henyéléshez. Ebéd után lehet inni egy sört aztán minden megeröltető tevékenységre irányuló kezdeményezést el lehet azzal hárítani h én forma1 rajongó vagyok 1 futamot se hagyhatok ki, majd szunya :D ha izgalmasabb lenne nem is lehetne aludni alatta, így a népszerűség is csökkenne, ezért ez nem is cél.

selyemhegedu 2011.04.06. 13:30:34

A cikkel nagyjabol egyetertek, de az egyszeri iranyvaltas az igenis alapdolog minden palyaversenyben, nem is ertem hogy miert kellett ezt a szabalyokban ennyire hangsulyozni iden, ugy tudom az F1 szabalyainak eddig is resze volt.

A belinkelt videon is amugy ugy van fantasztikus kuzdelem, hogy az eppen elol meno nem cikazik a hatulrol jovo elott, szepen valaszt maganak egy ivet es azon marad.

kochav 2011.04.06. 13:31:50

...én a kerékcserét tiltanám. egy készlet, mindegy, hogy esik vagy fúj, hogy meleg van, vagy hideg. olyan keverék kell és olyan mintázat, ami kibírja. és olyan sofőr. na jó, a defektekről beszélhetünk külön.
és nem kell rádió. és letiltanám az összes gombot a kormányról.
annyi és olyan irányváltást engednék, amennyi belefér.
meg - persze - van még ezer és egy ötletem...

Rolika55 2011.04.06. 14:15:17

Hogy miért nincs annyi látványos előzés a mai forma1-ben annak több oka is van. Szerintem alapjában véve az időmérő rendszer a legnagyobb rákfenéje az egésznek. Gondoljatok bele mért jó az ha az alapból leggyorsabb pilótának még azt a lehetőséget is megadják hogy az élről induljon. Hogy is lehetne állandó előzgetéseket látni ha az erősorrend többnyire már az időmérőn rögzül? Szerintem csak akkor lennének előzgetések ha a gyors pilótákat a rajtrácson hátrébb sorolnák az időmérőn elért eredményük függvényében és a pontozási rendszert is úgy kellene balanszolni, hogy az időmérős helyezéseket is megfelelően díjazzák. Így biztosítva lenne a folyamatos akció és a technikai fejlődés sem állna meg.

protkova 2011.04.06. 14:26:25

Szerintem hagyjátok békén a F1-et.
Start van, 3-5 kör és már alszom is, a vége felé ahogy jönnek a bekiabálások felébredek és látom a befutót.
Nekem ez így jó.
Nagyon naiv aki azt gondolja, hogy az utolsó 3-4 év versenyei/eredményei nem voltak már manipulálva a nézettség miatt.
Ha a Ferrari megteheti akkor a Bernie miért ne tehetné meg azé mer elég pénze van?
Ugyan már...

emerico 2011.04.06. 14:29:49

Utoljára 1994-ben volt ilyen, hogy butítsuk le az autókat. Sajnos meg is lett az eredménye. Szerintem annyi elég lenne, ha újra több gumigyártó lenne. A gumiháború alapból megnövelné az autók közti különbséget. És akkor előzni is könnyebb lesz. Mikor a Michelin és a Bridgestone is szállított, nagyon jó versenyek voltak.

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2011.04.06. 14:53:11

Csökkentsük az aerodinamikai leszorítóerőt az autókon 80%-al és minden meg van oldva kers és hasonlók nélkül.

Szabi01 2011.04.06. 14:53:51

Az F1-hez nem értek és baromi unalmasnak tartom, viszont "nől plusz két mutatóujj" Ez elég durva egy cikkben, javíthatnátok!

Érdekes 2011.04.06. 15:23:06

@Szabi01: A grammarnaziknak mindenképp.

labi 2011.04.06. 15:47:09

Sosem értettem, hogy ha valakinek nem tetszik az F1, mert szerinte az indi izgalmasabb, akkor miért akarja hogy az F1 olyan legyen mint az indi?

Ha valakinek nem tetszik a sífutás és szerinte a síugrás sokkal izgalmasabb, akkor nem feltétlenül az a jó megoldás, hogy a sífutók ne sífussanak, hanem egy rámpáról ugorjanak... mert akkor már az is síugrás. :)

jujdejo 2011.04.06. 15:47:19

@datam: csak a föcim...a cikket nem olvastam vegig meret unalmas volt a masodik bekezdes utan mar nagyon.

koc · http://tablasjatek.blogspot.com 2011.04.06. 15:50:26

Sajnálatosnak tartom amikor olyan ember kezdi osztani az észt F1-ről, aki hát lássuk be nem sokat ért hozzá.
A legnagyobb baj pedig az, hogy az F1-et nem kell izgalmasabbá tenni, így is az. Ahhoz viszont, hogy ezt lássuk, értsük több kell annál, minthogy leülök egy vödör popcornnal, oszt előzzenek, mert az jó. Aki előzést akar látni nézzen motorversenyt. Ott van.

koc · http://tablasjatek.blogspot.com 2011.04.06. 15:51:24

Kiegészítés: imádom Vályi urat olvasni nézni egyaránt, de ezért a cikkért most nagy kár volt.

debrejo 2011.04.06. 15:54:42

@Bambano: félek kimondani, de ezen irányba tendál a sport, igen...

GGG77 2011.04.06. 16:02:13

@Bambano: Nagy egyetértés. Olyan nincs, hogy spórolós F1. Illetve van, de az egy ilyen szintetikus szar lesz, amit most látunk.

debrejo 2011.04.06. 16:12:25

@koc: a legnagyobb baj ott van koc, hogy mint minden sport, ez is a pénzből él. Motorsport, irtózatos pénzeket emészt fel a csúcstechnika, amihez szponzor kell. A "hájnekken", "flájemíréjcc" meg a többi multi meg bizony akkor pumpál bele pénzt, ha sokmillió popcornzabáló, sörtvedelő a te szavaiddal élve hozzá nem értő ember az eseményt megnézi. Ellenben ha tényleg hozzáértő, de tizedannyi (se) szaki nézi "mert annyira izgalmas", akkor a szponzor nem tejel, odébbáll. A mecénást kurvára nem érdekli hogy a néző ért hozzá vagy sem. Csak a számok ingerelik. Eredmény: nincs pénz, nincs sorozat. Először a kis csapatok potyognak ki, akkor milyen izgalmas lesz mikor 3 autómárka versenyezteti a csúcstechnikát...

koc · http://tablasjatek.blogspot.com 2011.04.06. 16:27:17

@debrejo: Úgy van igazad. Ugyanakkor pillanatnyilag csöppet sem fenyeget, hogy hajj de nagyon lecsökenne az érdeklődés. A fanyalgók is odaülnek. Max bealszanak. Amikor meg az utolsó kanyarban dől el a VB sorsa, hollywoodi forgatókönyhöz mérten, az a laikusok számára is szívszorítóan izgalmas.

Kiszállások helyett inkább az volt a jellemző az elmúlt években, hogy a kiírt helyekre túljelentkezés volt. Az persze igaz, hogy az újak szintje megkérdőjelezhető.

Én a magam részéről jobban örülnék olyan cikkeknek, amik a taktikai finomságokat ecsetelik, ezáltal közelebb hozva a átlag nézőhöz a sport esszenciáját. Vannak is ilyen cikkek. Sajnos nem a Totalcaron. Hozzáteszem én nem is hiányolom a Totalcarról, ez nem sportújság. De az ilyen cikkeket, mint ez meg pláne nem hiányolom.

Érdekes 2011.04.06. 16:31:54

@Rolika55: Elég diszkriminatív elgondolás...márhogy ezzel a "trendi" szóval éljek.Azért az csak non-szensz, h a jobb induljon a rosszabb helyről nem?Egyszerűen nem kell időmérő is kész, a helyeket pedig sorsolják ki, ezután már lehet a hely - ki a jobb pilóta - jobb autó - felhozott hely arányában pontozni :) :D

apoa 2011.04.06. 18:06:52

@koc: Bizony ez megint egy kutyaütő cikk. Lehet hogy a szerző nem talája önmagát az utóbbi időben? Bár elötte sem volt valami nagy.

SzJimmy 2011.04.06. 18:13:23

Fentebb többen írtátok, hogy aki előzéseket meg egyen autós versenyeket akar látni, az ne az F1-et nézze! Imádom az F1-et, mint ahogy minden technikai sportot! Nézném én a többit is, de 6 db. sportcsatornámon a minap is mindegyiken focit adtak! És ez az esetek 99%-ban így van! Miért nem lehet Magyarországon is közvetíteni neves versenysorozatokat?

SzJimmy 2011.04.06. 18:55:49

Néhányan tényleg komolyan gondoljátok, hogy a mérnök kapcsolgasson, a pilóta meg vezessen??? És mégis hogyan tegye??? Totálkáros lenne az összes autó az első kör végére, amikor a pilóta más fékerőelosztásra vagy más szárnybeállításra számít, mint amit a mérnöke beállított neki! Tényleg nagy ötlet, ha baromi sok balesetet akarunk látni! Akkor már a KERS-t is a mérnök kapcsolja! Lehetőleg akkor amikor a pilóta fékezni szeretne! Közben meg jókat röhöghetnének a boxban, hogy ki tudott több autót összetörni!

ommm 2011.04.06. 19:25:53

@Shadowbull: Nyilván, de vedd észre, hogy ezt az előzés-mizériát tolják az arcunkba évek óta.
Mellesleg éppen ma volt szerencsém egy versenygéphez, amelyikben sok elektronika nincs, mégis fényévekkel izgalmasabb bármelyik F1-es autónál :) (És valahogy egyik versenyző sem vágyik oda éppen emiatt:)

lwcolors 2011.04.06. 20:10:42

Az a helyzet, hogy amióta a mostani szintre süllyedt a forma 1, leszoktam a nézéséről... akkor lenne csak izgalmas, ha vezethetnék egyet.
Szerintem az lesz a következő állomás, hogy a pilótát kiveszik a gépből és a boxból irányít, 2020-tól pedig már pilóta sem lesz, a telemetriát kezelő számítógépek vezetnek majd...

nikó 78 2011.04.06. 21:00:43

Tény és való az idei év első versenyét elnézve, nehéz elképzelni,hogy lehet még lejebb.A kétféle gumi baromság,a motor,váltószabállyal egyetemben.Sajnos sokakhoz hasonlóan én sem értem,miért nem lehet a 80-as-90-es évek szabályrendszereit előszedni.Nyílván nem a visszabutításra gondolok,de a kötelező high-tech mellett ez azért mégiscsak egy versenysorozat lenne,nem egy kibaszott autószalon.

Shadowbull 2011.04.06. 21:40:26

@ommm: Nem hiszem hogy egy F1-es autonal sok izgalmasabb van a foldon.

Ne hulyeskedjetek mar, mi atlagemberek konkretan belehalnank egy komplett futamba egy ilyen autoban. Szerintem a felet sem birnank ki, papptibi mar a felvezetokorben meghalna.

Es akkor meg szo sem volt vezetesrol, versenyzesrol, hataron menesrol.

Ezt nem lehet uberelni SZVSZ.

sb

atiz 2011.04.06. 21:43:47

@Shadowbull: "Nem hiszem hogy egy F1-es autonal sok izgalmasabb van a foldon."

ne felejtsd el gyorsan hozzatenni, hogy *szerintem*

Shadowbull 2011.04.06. 21:43:55

@ommm: Az egesz elozesi mizeria egy rosszul kommunikalt akciosorozat. Valaki valahol azt gondolta tevesen, hogy az F1-nek a folyamatos elozesektol, az allando csatarozasokrol kellene szolnia.

Sajnos az F1 nem errol szol. Soha nem is szolt errol.

Lehet a youtube-rol 30 eves felveteleket elokotorni, de azok is csak pillanatok, nem komplett futamok es evadok.

Ezt a rosszul kommunikalt akciosorozatot a sajto meg felkapta es folyamatosan tolja az arcunkba.

Masreszt meg adjunk mar nehany versenyt az uj szabalyoknak. Utana lehet itelkezni.

sb

Shadowbull 2011.04.06. 21:57:05

@atiz: Minek, nem egyertelmu?

De mondj 3 peldat, kivancsi vagyok.

sb

GGG77 2011.04.06. 22:27:55

@Shadowbull: "Ne hulyeskedjetek mar, mi atlagemberek konkretan belehalnank egy komplett futamba egy ilyen autoban. Szerintem a felet sem birnank ki, papptibi mar a felvezetokorben meghalna."

Ez így van. Épp ezért gáz, hogy a legtöbbször ebből az emberi küzdelemből semmi nem jön át... Mérnökök, gépek, üzleti érdekek játszmájának (miközben ez ott van, nem lehet elkerülni, részben ott is kell lennie) tűnik az egész, kicsit sem harcnak sportoló és sportoló között.

Hurri Kán 2011.04.06. 22:32:03

Igazából nehéz eldönteni, hogy mitől lehetne még izgalmasabb a verseny...
Lassan már tényleg 3 láb és 5 kéz kéne a pilótáknak...

gokart87 2011.04.06. 23:59:42

Nagyjából egyetértek a cikkel, de a rádó betiltása az durva dolog... Szerintem az maradhatna... és nem is fogják betiltani, gondoljatok egy olajfoltra, befutó kutyára/emberre(volt már rájuk példa), balesetre, semmire nem lehetne figyelmeztetni a pilótát? Ez azért keményen hangzik:)

gokart87 2011.04.07. 00:29:10

Fentebb láttam koc írta h takikáról olvasna inkább még többet.
Én tavaly gyakran átkapcsoltam olyan sportcsatornára ahol kommentárnélkül adták a versenyt. Borzasztóan unalmas azt hallgatni ahogy találgatnak kommentár helyett. Múltkor már az agyamra ment szó szerint. Rohadtul idegesítő. Sikerült netről megszereznem 1998as futamokat... palik üvöltve kommentálta a versenyt, nagyon jó volt.

krepsz_zoltan 2011.04.07. 00:38:53

A magam részéről a 2011-es szezontól mellőzöm a Formula-1 nézését. Köszönöm, erre a – már bocsánat a kifejezésért – balfaszságra már nem vagyok kíváncsi. Idiotizmus, amit művelnek, a sokszor értelmezhetetlen szabályokkal, az irreális, mindenre kiterjedő korlátozásokkal, és hab a tortán az eluralkodó költségcsökkentő marhaság. Könyörgöm, a Formula-1-ben?! Véleményem szerint a farok csóválja a kutyát, de nagyon, és én ettől már szédülök. Abban egyetértek bárkivel, hogy a pályaversenyzés csúcskategóriájában szükség van a technikai innovációkra, nem hátra kell tekinteni, ez természetes, de amikor előzési zónát vezetnek be, amikor előírják az irányváltások számát, a szárnyak mozgathatóságát, és minden más apróságba is beleugatnak, az nonszensz, és az ember tényleg az öregekre, a hősökre gondol. Ez nem verseny! A pilóták valóban droidok, programozható bábuk egy távirányítású kocsiban – hát ezt nézzék azok a háttérben okoskodó pénzeszsákok, akik ezt az egész cirkuszt csinálják, mozgatják. Jó szórakozást hozzá.
Lehet itt elméleteket gyártani tucatjával, pro és kontra, de azon a tényen akkor sem lehet változtatni, hogy a Formula-1 lételeme, éltetője a korlátlanság, a lehetőségek tárházának biztosítása. Akár tetszik valakinek, akár nem. Jelenleg - enyhén szólva - túl van bonyolítva az egész, közröhej, amit ezzel a sportággal művelnek, és akkor csodálkoznak, hogy gáz van. Lesz is, mérget lehet rá venni. Ide nem kellene több, mint néhány alapvető, de kőbe vésett szabály: különféle méret- és súlyhatárok, mondjuk 3.0 literes szívómotor tetszőleges építésmóddal, és a lehető legszigorúbb biztonsági előírások, mert az emberi élet a legfontosabb. Ennyi. Nem vér és halál kell ide, hanem izgalom, amelyben végre (és újra) döntő szerephez jut az ember, pontosabban a versenyautójával kitűnően bánó ember. Persze, a veszély mindig ott leselkedik, de ez mindig így volt, és így lesz, aki pedig ezzel nincs tisztában, az akassza szögre a sisakját. Lehetne fejleszteni, trükközni, tesztelni, és szabadon, keményen, sportszerűen versenyezni, hiszen a Formula-1 erről kell, hogy szóljon, megmutatni, ki a legjobb. Ja, hogy drága móka lenne? Igen, nagyon drága, de köszönjük, hogy a low budget elv hozott nekünk HRT-t és hasonló acélos, komoly erőt képviselő csapatokat. Frankó, megérte. Az ilyeneknek ott a GP2 vagy a GP3, a Formula-1 nem a dedósok homokozója. Attól pedig nem kell berezelni, hogy az elszálló költségek miatt vége lenne a Formula-1-nek, ez nem valószínű, mert ha van igazi, nem pedig ilyen mesterséges küzdelem, akkor van izgalom, van értelem, van milliónyi néző, és ez hozná magával a többit, menne a verkli.
Most biztos kapok majd az arcomba hideget, meleget gazdagon, de a véleményemet vállalom és ki is tartok mellette. Mellesleg van nekünk Michelisz Norbink, és van WTCC, ahol megy a pofozkodás, a küzdelem, szerencsére Formula-1 nélkül sem maradok nézhető autósport nélkül.

redriot77 2011.04.07. 07:52:30

". Mellesleg van nekünk Michelisz Norbink, és van WTCC, ahol megy a pofozkodás, a küzdelem, szerencsére Formula-1 nélkül sem maradok nézhető autósport nélkül.
"

+1
F1 = száguldó cirkusz
WTCC = AUTÓVERSENY!

Shadowbull 2011.04.07. 07:56:31

@redriot77: Nekem pl. a WTCC az unalmas.

Mar parszor probaltam nezni, megis van magyar versenyzo, de kabe nulla erdeklodest bir kivaltani.

sb

Shadowbull 2011.04.07. 07:57:32

Valahogy a dizel Seat Leonok korozgetese nem emeli meg a pulzusszamomat.

sb

BlazeHun 2011.04.07. 10:45:09

Én már rég nem nézem, nem érdekel az egész szar. Akkor hagytam abba tavalyelőtt az F1 nézését, mikor rendszeresen elaludtam rajta. Inkább kimegyek a 22 éves ZX-10 -emmel vasárnap délután, leforgatom 11.500-ig és 260-nál röhögök egyet magamba, oszt jónapot!

Linkas 2011.04.07. 11:03:54

Volt egy sorozat.
GP Masters. Egy futamot láttam, de fantasztikus volt!
Egy kasztni, egy motor.
Valami hasonló kellene itt is. Mondjuk az alapot (vezetőtér, motortér) egy vagy két gyártó nyomatná, az aerodinamikát meg mindenki maga biggyeszti fel. A motor meg lenne 4-5 féle, mondjuk mind régen, mikor szinte mindenki Cosworth motorokkal futott. A rádiót alapból tiltani. Meg a mindenféle állítási lehetőséget is. Az utcai autókba ebből úgysem kerül be semmi. Ki látott már olyan utcai kocsit amiben kers, vagy kézi fékerőszabályzó, vagy kézi szárnyállítási lehetőség van?

D4D 2011.04.07. 13:06:25

@Linkas:
KERS?

A Merci KERS rendszere konkrétan az utcai hibrid modellből lett az F-1 számára fejlesztve.

ovits 2011.04.07. 16:48:34

Sokan leírták már az ötleteiket, én is (legtöbbjük nem saját).

kedvezni kellene a kis és nagy csapatoknak is
-egymással versengő alkatrész beszállítók (karosszéria, fékek, motor, váltó, gumik, kers stb.), másik csapat is lehet a beszállító
-beszállító váltás lehetősége év közben
-az autóra (fejlesztés, üzemeltetés, fizetések) költhető keret maximalizálása, beszállító csapatoknak megnövelt keret

segíteni kellene az előzéseket is
-a maximális leszorítóerő nem lehet nagyobb, mint a kocsi súlya
-KERS, amiből 1 verseny alatt egy bizonyos maximális energiát lehetne kinyerni, a teljesítménye a csapat verseny előtti döntése, hogy hányszor és mennyi ideig használja a versenyzőé
-állítható szárnyak
-fordulatszám limit versenyen, előzéskor nincs limit

kevesebb kütyü az autóba
-passzív telemetria
-minimális rádióforgalom, csak rendkívüli helyzetekre + körönkénti információ, mint a táblán (pozíció, körszám, időköz előttelévőhz és mögöttelévőhöz képest)
-a kormányon a sok tekerentyű (fékerőelosztás szabályzó és egyebek) helyett csak pár lenne: boxutca limiter, limiter meghibásodás esetén (hogy bevánszorogjon a boxig), előzés gomb
-az előzés gomb nyomva tartva aktiválja a KERSt (ha van benne töltés és a kivett energia még nem érte el a limitet) a fordulatszám unlimitet, megdönti a szárnyat (vagy ezek közül/mellett azt, amit a csapat verseny előtt meghatároz)

egyéb
-a versenyre maximált üzemanyag mennyiség (úgy szabályozva, hogy a pilóták ne nyomkodják túlságosan felelőtlenül az előzés gombot)
-min 1 kerékcsere, de bármilyen keverékű lehet bármelyik használt gumi (csak, hogy legyen benne egy kis taktika is)

Hpisti 2011.04.13. 12:40:26

Gyakran hallom/olvasom, hogy ezt meg amazt az F1-ben szerzett tapasztalatoknak köszönhetik az autógyárak... Nos, kedves autógyárak, kérem Önöket, hogy a villámgyors kerékcserét (defekt esetén) szíveskedjenek már megoldani, mert még mindig qrva lassú a polgári életben. Köszönöm.
süti beállítások módosítása