Gyűlölnöm kéne, de nem tudom

  2011. március 03. - Androczi Balázs Címkék: lada zsiguli örömautózás

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Elmebetegségek a múltból
2015-05-06 17:59:08

Az ember húsz év hivatásos autóbuzulás után hajlamos azt képzelni, hogy mindent látott már, aztán előkerül

Ha vizes az út, lassíts!
2014-09-11 17:38:15

Meglehetősen unalmas dolog egy szerkesztőségben ülni egész nap, hisz mindenki a billentyűzetet üti – ilyenkor

Karácsonyi Hiéna 2013: Japán kombó
2013-12-21 09:00:00

A Kisautó blog egyik cikkében a minap egy japán zsákbamacskáról írtunk – csak a doboz kibontása után

Ésszerű autót a luxus helyett
2013-10-17 07:58:31

Nyolc éve vettem magamnak autót utoljára. Ezzel valószínűleg én vagyok a sereghajtó itt a szerkesztőségben.

Huszonöt éve még maga volt a csoda. Az idősebbek szeme még most is elfelhősödik, ha szóba kerül az Ezerötszázas. A fiatalok viszont nem értik, és a saját racionális énem sem. Csak az illata, az varázsol el még mindig.

A mi nemzedékünk jórészt Ladában nevelkedett, és ez nagyjából ki is derült a Zsiguli hét kapcsán: szinte mindenkinek volt valamilyen sztorija az orosz vasakról, vagy jó, vagy rossz, de többségében nosztalgikus. Bennem is ekkor tudatosult, hogy bár a gyerekkoromat egy – pontosabban kettő – ezerkettesben húztam le, soha nem volt alkalmam Ladát vezetni. Pedig még néhány éve is volt egy a családban, sőt, a szerkesztőségben is, de amikor épp adott volt a lehetőség, mindig hiányzott valami. Vagy vizsga nem volt az autón, vagy a tükörre kopott gumik vették el a kedvemet, vagy a biztosítás járt le. Valahogy nem is okozott leküzdhetetlen hiányérzetet, pedig gyerekkoromban mindennél jobban vágytam egy jó zsigulizásra. Csikós azonban – a friss Ladás élmények nyomán – arra biztatott, hogy semmiképp ne hagyjam ki.

Karotta épp a megboldogult Ezeröcsi rádióműsor tiszteletére vásárolt ezerötszázas eladására készült, így adódott egy pillanat, amikor minden együtt volt: vizsga, biztosítás, és a lehetőség. Kaptam egy gyorstalpaló tanfolyamot Lada-kezelésből – a gyújtáskapcsoló a bal oldalon, indításkor szívató ki, de hamar vissza lehet tolni ahogy melegszik, vigyázz, a kormány baromi nehéz – aztán egyedül maradtam gyerekkori vágyaim tárgyával egy februári estén a parkolóházban. Fura mód ugyanúgy izgultam, mint amikor megvettem az első Trabantomat, és a fél várost átszelve kellett hazajutnom, minimális forgalmi rutinnal. Pedig sokféle autóval volt már dolgom azóta, de ez más: ismeretlen, több mint negyven éves konstrukció csak hallomásból ismert kellemetlen tulajdonságokkal – ráadásul nem az enyém, így igazán kínos lenne, ha nem egyben vinném vissza.

Az első métereken aztán elmúlt a megilletődöttségem. A kormány ugyan tényleg borzasztó, nehezen jár és még pontatlan is. A hajtás sincs teljesen rendben, akkora benne a játék, hogy a gép állandó sebességnél mindig rángatni - szakkifejezéssel élve limbózni - kezdett, és a 75 lóerő sincsen meg hiánytalanul. De még így is jó. A váltó elképesztően pontos, a hosszú pálca néhány centis úton jár – ilyennel a vadiúj autókban is ritkán találkozni – és a hangok, a szagok is ugyanazok, mint gyerekkoromban. Minden percét élveztem, pedig az Y-mintás Stomilok -10 fokban nemigen tapadnak, és a hátsó futóműben is volt valami lötyögés, de ez mind hozzátartozott a ló betörésének öröméhez. Az út végén még néhány jóízű előzésre is telt, így jókedvűen értem haza.

Talán a nosztalgiának köszönhető, vagy annak, hogy lélekben készültem az öreg autó lehetséges hibáira, de el sem jutott a tudatomig, hogy objektíve mennyire szörnyű szerkezettel birkóztam, pedig valójában a család 18 éves szállítóeszköze is hipermodern csillagközi romboló ehhez képest. Csak akkor döbbentem rá az igazságra, amikor másnap, szombaton a Ladát választottam egy rövid rokonlátogatás eszközéül. Gondoltam, ebből a többiek sem maradhatnak ki. De kihagytam a számításból, hogy a két gyerek még nem láthatott hasonlót közelről, legfeljebb egész kiskorukban, amikor egy rövid ideig, két tisztességes autó közt egy Skoda 120-assal jártunk, leginkább kényszerből.

A meglepetés az első kilométer után jött: Julcsi lányom, aki tizennégy múlt, és érthető módon inkább az öltözködéssel foglalkozik, mint azzal, hogy épp milyen autót hoz haza az apja, kedvesen megkérdezte, hogy miféle borzalmas csotrogánnyal megyünk. Büdös, csörög, hangos és lassú. Az öccse meg helyeselt hozzá, hogy igen apa, ez tényleg nagyon rossz, legközelebb inkább menjünk a Volvóval. Ezt nem vártam, miután nekem a kölcsön-Lada leginkább örömet okozott. A hiba persze az én készülékemben van, a gyerekek csak a valóságot tolmácsolták, de így is felfoghatatlan, hogy mennyit torzíthat a valóságon néhány mélyen beégett emlék.

Át kellett értékelnem az élményt: a Lada mai szemmel nézve valóban vállalhatatlan közlekedési eszköz. Aki nem egy ilyen műbőrszagú hátsó ülésen nőtt fel, az könnyen azonosítja a lomisok lepukkant, utánfutót vonszoló rozsdaboglyáival - számukra, ahogy a lányom számára is, nemigen létezhet ennél alacsonyabb szint. Persze akkor elintéztem annyival, hogy "ha akarod, a következő megállónál kiszállhatsz", ami mint általában, most is hatott, de valami megváltozott.

Előző este még az is eszembe jutott, hogy kéne venni egy jobb állapotú Ladát, hobbiautónak, hogy - ahogy a Csikós mondja mindig - megmutassam a gyerekeknek, milyen egy igazi autó. Persze ki kéne javítani rajta a kopásból eredő hibákat, de egyszer csak összeállna, végül is még a jobb állapotú Zsigulik sem különösebben drágák, és alkatrész is akad. Az ominózus szóváltás után viszont lemondtam erről a tervről: valószínűleg csak én élvezném a hobbiautót, a többiek aligha, így pedig nem jelentene igazi örömet.

Ennek ellenére jólesett ez a rövid próba. Egy pillanatra úgy érezhettem, mintha húsz évet utazhattam volna visszafelé az időben, egy kicsit átélve azt, amire gyerekként mindennél jobban vágytam, és ezért az ezeröcsinek mindig hálás leszek.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr312704992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WesT 2011.03.03. 11:52:25

"a Lada mai szemmel nézve valóban vállalhatatlan közlekedési eszköz"

Nem írom le, mit mondtam ki fél hangosan az íróról. :)

bankár 2011.03.03. 11:57:40

ezeknek még igazi autó alakja van, az 1200-es formája nálam mindent visz

barumka 2011.03.03. 11:59:28

Nem szeretem ezt a típust. Boldog, boldogtalan ladát épít, és vagánykodnak vele. Kezelni azonban nem tudják. Azonkívül évente lakatolni kell, mert rohad mint állat.

bankár 2011.03.03. 11:59:38

múltkor az jutott eszembe, hogy - mivel már kisfiuként is autóbuzi voltam - az udvaron állva mindig hallgattam az utcán elmenő, elrohanó autókat és hang alapján 99%-os pontossággal meg tudtam mondani, hogy mi is az....
aki tőlem idősebb volt, az talán becsukott szemmel szag alapján is megmondta :)
ezt a mai autókkal megcsinája valaki?

Balazs5 2011.03.03. 12:02:26

@WesT: Miért? Nem akarom bántani a ladákat, de végülis igaz...

Hurri Kán 2011.03.03. 12:03:11

De rég is volt.... Hejj, most is mennyire beleülnék és mennék egy ilyennel!

jujdejo 2011.03.03. 12:03:46

a 13as kepen egyes kapcs, tegla a gazpedalra, es irany elöre...

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2011.03.03. 12:04:49

Egyszer el kéne kérned egy hasonló korú BMW-t vagy Mercit is, kíváncsi lennék, hogy az tetszene-e a gyerekeknek?
Ha nem passzolna az sem, akkor meg a Winkler Cougarját:)

jujdejo 2011.03.03. 12:05:39

@bankár: a kutyam. Havonta egyszer lat, de hallja ha én jövök, pedig tesomnak is pont olyan autoja van mint nekem:-)

Laceeka82 2011.03.03. 12:06:54

a Lada igenis jó!!!! (pedig már német autóval járok :D de gyerek koromban volt 1200-esünk :D:D ) és igen, én is gondolkodtam azon, hogy kellene venni egy szép állapotút, s még lehet, hogy majd veszek is. Nagy ritkán hétvégén járni vele, de inkább csak garázsban tartani, mert a Lada gyerek korom egyik szép emléke :D

tengelykezű félember 2011.03.03. 12:07:36

Istenkirálycsászár volt, akinek ezeröcsije volt 30 évvel ezelőtt. Csak a protkósok meg a pártközeli főmuftik engedhették meg maguknak, a többieknek jutott a Skoda 1000MB, a 24 LE-s Trabi meg a Waresz. Kész pasz, más nem volt....

Laceeka82 2011.03.03. 12:09:45

@Laceeka82: azt meg leszarom, hogy a kis emós ratyik azt mondják rá, hogy szar XD XD

deak.atti 2011.03.03. 12:10:15

Üdv!

Hát, nem tudom ... speciel az én gyerekeim imádják a (nem Ladát!) Wartburgot. A 2 éves fiam képes keservesen üvölteni előtte, hogy azzal menjünk, és ne a Nubirával. A lányomat meg azzal hordom haza óvodából. Én mondjuk kevésbé szeretem ezt a gyerekhordós történetet, mert hiába van benne gyerekülés, meg hátsó öv (az ülés miatt), azért tisztában vagyok vele, hogy biztonsági szempontból akárt csak egy F Astra/Golf III is nagyságrendekkel előrébb van nála. Pedig csak 4-5 évvel fiatalabb autók (1987 vs. 1992-93). Nyugdíjaznom kéne már, és helyette (mellé!) valami olcsóbb alsó-közepest venni.

Ladához visszatérve: nekünk is volt/van a családban (jelenleg apámnak egy 2105). Persze, én is szeretnék egy szép kereklámpás 2101-21011-21013 Ladát, egy időben 3 is volt a családban, apámnak és nagybátyáimnak egyszerre. De nosztalgiaautóból épp elég egy darab, és annak a 353-asnak kéne lennie valami egyszerűbb (fentebb említett Astra/Golf/Escort például) igásló mellett. Ezért van rá kevés esély, hogy lesz még Ladám ebben az életben. Helyhiány, meg időhiány ... :o(

DA

Division 2011.03.03. 12:11:06

@bankár: mai autókat nyitott szemmel se lehet megkülönböztetni, oda kell menni, és elolvasni mi van a hátuljára írva.

Alf (törölt) 2011.03.03. 12:12:43

szerintem ha a gyerek felnő, sajnálni fogja, hogy nincs a családban egy 60 éves hobbiautó. nem 5 évesen kell veteránozni kezdeni :)

diablos 2011.03.03. 12:12:47

@WesT: Egyetértek!
A seb. határok tudtommal nem változtak az elmúlt 20 évben, ellenben úgy látom a fiatalság kissé elpuhult!

Érdekes, hogy '88-'89 környékén mikor egy palack PB gáz 250 FT volt, egy ilyennel 150-160-al is utaztunk tartósan.
Nekünk egy cseppet sem tűnt vállalhatatlannak!Még a zene is élvezhető volt benne.

Most akkor vagy mi voltunk k.b.s.ott "tökösek" vagy ez a LADA szar?!
:))

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.03. 12:13:47

Kényeskedés... Mármint a gyerekek részéről. Én mindenkinek kötelezővé tennék egy kis gépészkedést egy régebbi autóban, hogy tudják a sofőrök értékelni az elektromos ablakot, meg a rendes fékeket.

Alf (törölt) 2011.03.03. 12:15:04

@diablos:

"Most akkor vagy mi voltunk k.b.s.ott "tökösek" vagy ez a LADA szar?!"

:))))

Lakótelepi Ladás hülyegyerek 2011.03.03. 12:18:42

A Lada akkor is kurvajó! Kész, nincs vita!

facsiga_ 2011.03.03. 12:18:47

@WesT: pedig kurvara hogy igy van mar bocs. :)

WesT 2011.03.03. 12:19:24

@Balazs5: Egyszer beleültetném a szerzőt, illetve téged vállalhatatlan autóba. :) Az élmény, az érzés, megy úgy az egész 10000X többet ér egy ladában, mint a mostani nyugati számítógépekben. Elpuhult, eltunyult a banda. Ezekben az autókban még ott a lélek, ott a hangulat, ott a hang. És csak az mondja rá, hogy rossz, aki soha nem élt vele együtt. Egy vérbeli autóbuzi soha. Hozzáteszem elfogult vagyok, de minden csavarját imádom ezeknek az orosz szaroknak. :)

@diablos: Mi vagyunk a tökös gyerekek, nincs mese! :D De mi legalább megtanultunk vezetni... :P És megtanultuk szeretni az autózást.

skyrangr 2011.03.03. 12:21:20

objektíven nézve Marilyn Monroe is egy ráncos vénasszony (lenne, ha élne). Ahogy Betty Gable, vagy a többiek.
A "a Lada mai szemmel nézve valóban vállalhatatlan közlekedési eszköz" meg minősít.
Miért ne lenne vállalható? Elvisz A-ból B-be? Igen. És vissza? Igen.
Emellett világít, dudál, tolat, fékez, mindent csinál, amit egy mai autó.
Ilyen alapon a BKV sem vállalható közlekedési eszköz, mert 30 éves buszokkal zúznak.
Az a baj, hogy a társadalom szemlélete tette "nem vállalhatóvá" ezeket.
Ha ma nincs 150Le, bőrülés, 6 zónás klíma, 18 lufi, és 5csillagos NACP, akkor fabatkát sem ér az autó...
Pedig.......
(megjegyzem nem vagyok Lada-fan, csak zavar az ilyen hozzáállás).

determ 2011.03.03. 12:21:43

Gyerekként imádtam ezt a kocsit, pedig amikor gyerek voltam, már nyugati autók is voltak (igaz, nem sok), de nálam ez volt az ász! Egyik ismerősünknek volt és szerencsére nagyon sokat mentem vele. Szüleim anno nem is értették, hogy miért szeretem, amikor nekünk modern (ÚJ!!!), nyugati kocsink van. :)
Attól a műszerfaltól mindig megkészültem, annyira el van találva... Meg az ajtóban lévő kis lámpácskától, a dupla fényszóróktól, a szagától, a kilincsektől és még sorolhatnám :)

Imádom én is.

nyelv-ész 2011.03.03. 12:22:36

Hát nem tudom... anno 10 évig Zsiguliztam, és utána micsoda öröm volt átülni egy Asconába... Hobbiautónak lehet, hogy jó a Lada, de minden évben bele kell vágni másfél tábla lemezt, hogy az ember kipótolja az elrohadt részeket. Szóval inkább hobbiszerelők vegyék, ne hobbiautósok.

Hurri Kán 2011.03.03. 12:23:19

@WesT:
Ez így van! Beleülsz, van egy kis benzinszag, olajaszag, meg nem kicsi műanyagszag benn, olyan Lada-szag...

Azt nem állítom hogy ma már napi használatra tartanék, de sok ember, ha ma is ilyenen tanulna vezetni, akkor lenne némi fogalma arról hogy egyrészt mit fikáz, másrészt rájönne, hogy szervó meg ABS meg mindenféle elektromos lófasz nélkül is van élet...

amatőr 2011.03.03. 12:23:38

Nem akarok kötözködni, de a szanaszét lógó hajtáslánc okozta folyamatos rángatás jelenségét véletlenül nem bonanzázásnak nevezik? Limbózásnak még nem hallottam hívni.

EG0 2011.03.03. 12:25:51

Eszembe jutott az a régi vicc, hogy
"1992-ben 40 ezer forint fizetés és egy kettes Golf volt az álmom. Mára teljesült."
Értik a Ladások is, hogy ez miért vicces?

Szerintem is van a vállalhatatlan kategória az élet minden területén.
Egy első szériás Suzuki Swift is sokkal modernebb autó már ezeknél, pedig azoknak is vetekszik az ára egyetlen éves üzemeltetési költségükkel.

Nem kéne. (Pedig 10 évnél öregebb autóval járok, de az is egy NASA űrhajó ehhez képest.)

1kutya 2011.03.03. 12:26:07

apósnak van egy lelakott '07-ese, mikor otthon hétvégézünk és menni kell valahova, mindíg azzal közlekedünk. hogy miért? mert a kislányom (9 év) még egyszer se mondta, hogy menjünk a navarával/teriossal/borával/kaskával, csak azt, hogy "Apa! Ugye a büdiladával megyünk?":)

WesT 2011.03.03. 12:26:34

@facsiga_: Akkor örülj magadnak! :) Gondolom BMW-s vagy?!

kéne egy nick 2011.03.03. 12:28:47

Ja, Volvo után lehet, hogy fapad.

De a saját korátrsaihoz képest (Golf I, Opel Kadett D, E stb.) semmi szégyenkeznivalója.
A rángatás meg valószínűleg a amiatt van, hogy már szétkopott.

A váltó tényleg kurva jó volt bennük, és a kormány sem annyira kemény, ráadásul nem a fogaskerék-fogasléces szerkezet, hanem globoid csigás (elméletileg a kereket baszkurálva nem tudod elforgatni a kormányt, egy Golfnál simán), azért is keményebb, mint a fapados nyugatiaké.

Jó kis autók voltak ezek a maguk idejében.

Ja, és azért a hátsókerékhajtás az hátsókerékhajtás.
(A biztat meg rövid i, ahogy a dicsér is. A bal oldal meg külön, mert ha egybe, az már politika.)

Ziu9 2011.03.03. 12:32:53

@bankár: Igen, ezt nagyszüleimnél vidéken én is csináltam. Este mindig szellőztettünk, ott ültem az ablakban, és ha hallottam a kétüteműt jönni, már csuktam is be. Na meg akkor is, ha jött a füstölgő sárga Ikarus. Aztán ma már nagyfalum buszpályaudvarain nem tudok felszállni ilyen gyönyörű laprugós 266-osokra, pedig szeretnék..:-(

Ahogy szeretnék vezetni olyan KGST-s autókat is, melyekben utaztam gyerekkoromban. Nálunk pl. a családban több Kispolski is volt, nagyon szerettem. Nagyapámnak még megvolt pár éve, volt róla szó hogy az enyém lesz, de addig húztam a jogosítvány megszerzését, végül előbb került eladásra.

Lada az nem volt a környezetemben. Viszont múlt évben elmentünk egy 2105-össel Belgrádig. Azóta Ladát is szeretnék vezetni:P

bervas · http://mt10.blog.hu 2011.03.03. 12:34:18

Boldogult Lada kombim akkor rángatott, ha félig vissza kellett már tolni a szivatót, a motor meg nem volt még elég meleg. Jellegzetesen a frászt hozta a típushoz nem értőkre. Félgáz alatt nem volt szabad ráengedni a kuplungot, akkor nem rángatott. Melegen semmi gond nem volt.

Hurri Kán 2011.03.03. 12:35:20

@EG0:
"Egy első szériás Suzuki Swift is sokkal modernebb autó" ugyan, mitől?

@kéne egy nick:
"(Golf I, Opel Kadett D, E stb.) "
Odáig szerintem se, azért a kettes Golf, stb., azok már modernebb és komfortosabb járművek voltak, csak egy dolgot ne felejtsünk el: fejlesztésre a Ladánál mondjuk volt 1 egység, a Vw-nél meg 1.000.000. mondjuk... És ez persze hogy az autókban is megjelenik.

Shadowbull 2011.03.03. 12:36:35

@WesT: "Hozzáteszem elfogult vagyok, "

Eszrevettuk.

sb

Shadowbull 2011.03.03. 12:39:39

Gyerekkoromban Ladaink voltak. Volt egy 1300-as, ket 1200-es, meg egy Szamara.

Ennek ellenere (vagy talan pont ezert) nem erzek semmifele nosztalgiat, nem vagyom Ladara, es szerintem is maximum hobbiautonak jo.

sb

kéne egy nick 2011.03.03. 12:39:50

@tengelykezű félember:
A Skoda 1000 MB nem 30. hanem 50 évvel ezelőtt volt.
És 30 éve bárki vehetett 1500-as Ladát, csak várni kellett rá 5 évet. Az 1200/1300-asra meg csak 3-at.
Egyébként a kockalámpás 1300-as volt talán a legjobb a szériában.

@Division:
Ami mondjuk azért sem véletlen, mert ugyanazt (tényleg tök ugyanazt) az autót árulják 3-4-5 néven. Így olcsóbb, mint külön kifejleszteni 1-1 típust.

(Mondjuk erről is írhatna egyszer bővebben a Total Car.)

@diablos:
De, a seb. határok változtak. 80-ról 90-re országúton és 120-ról 130-ra autópályán.
(A városon belül 60-ról 50-re nem tudom, 20 éven belül volt-e.)

kéne egy nick 2011.03.03. 12:42:13

@gyvy:
Azért azokat a típusokat írtam, amiket, mert azok még tisztán mechanikusok voltak.
Aztán az Opel Kadett E-ben meg a Golf II-ben már megjelent az elektronika (fedélzeti számítógép), onnantól megette a fene az egészet.

Pepe135 2011.03.03. 12:48:32

1600-as torinói kék festéssel :D

végbéla 2011.03.03. 12:49:12

A gyermek mondta, hogy nem vállalható, nem pedig apuka. Ha ebből indulunk ki és belegondolunk, hogy ha fiatal suttyóként egy buliban kiderül hogy 'Ladávalvagyok', akkor a kiszemelt högylemény hajlandósági együtthatója minden esetben csökken. Kivéve természetesen, ha masszív rally vagy lada funklub tag..... :-)

Én is bírom a Ladákat, ezekben nőttem fel, de inkább beruháznék egy opelba (pfff) mint egy ezerkettesbe ingázó kocsinak. Garázsban porfogónak meg túl sok értelmét nem látom.

Igaz, hogy a ami autóknak nincs lelke......Ezért kell motort venni! Ott küzdeni kell az elemekkel. (persze nem rogbót!!!!!)

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2011.03.03. 12:49:40

nekem (és másik 76 embernek) így tetszik:

special.blog.hu/2010/07/27/lada_vaz_2106_low_rider

tuti Lada Low Rider, nagyon üt (:

Balazs5 2011.03.03. 12:50:52

@WesT: Nem tudom miért gondolod, hogy nem ültem/vezettem. Szóval cégkocsinak használtam sokat nivát, 2107-et, vezettem 1200-t sőt régi skodám is volt, abban sincs computer. Valószínű félreértetted a cikkírót, és engem is. A vállalhatatlan azt jelenti, hogy másokkal szemben az. A forgalomban a váci úton az, egy céges buli után kollégákat hazavinni az, randiról hazavinni egy csajt az, szinte mindenhol az. Attól még a lada klubban vállalható illetve te is szeretheted. A lada nem tart még ott, mint a kortársai, ha meglát valaki (nem ladafanról beszélünk) egyet az utcán nem az jut eszébe hogy de király hanem hogy régi szoci kocsi, a tulaja biztos nem tudta lecserélni. Lehet utálni egy toyotát opelt volkszit, vagy egy fordot stb. de tény hogy sokkal jobb kocsik voltak akkor is most is. Szóval tényleg nem bántásként írom, ladáztam, skodáztam én is sokat:-).

bajan 2011.03.03. 12:53:35

Jó ez a vita arról hogy vállalható vagy vállalhatatlan?!

A lovas kocsi is vállalható volt elég sokáig, még akkor is mikor már voltak automobilok. Ma már aligha lenne az.

A lada persze nem áll olyan messze a mai autóktól mint egy lovaskocsi az automobiltól, de azért már közel sincs.

Nekem is nagy vágyom többek között egy lada is, de fel sem merülne hogy hétköznapi közlekedés céljára azt használjam. Élménynek a maga kategóriájában nagyon jó, de többre nekem (!!) már nem.

Talán a fekete-fehér tv jó példa lenne, mert azon is megnézhető bármilyen műsor, de ki a fene akarná azt nézni ma, ha csak nem nosztalgiából egy kicsit.

mvazowski 2011.03.03. 12:57:44

Csak azt a laposvasat tudnám feledni, ami az ülésbe van applikálva kb. vesetájon...
Már a huszadik megtett km után a veséid úgy érzik magukat mint egy kitaposott kozáksapka.

Saratoga V6 2011.03.03. 13:03:48

Nekem volt 1200s meg '07 is. Mindkettőt szerettem. Gondolom banknak kell 10 évre autót venni mert az vállalható és a gyereknek is tetszik. Ritka elbaszott egy írás.

diablos 2011.03.03. 13:05:25

@kéne egy nick: ez aztán a nagyságrend...10km/ó!Mindjárt elszédülök a sebességtől!

abdulesmia 2011.03.03. 13:06:33

Nem tudom, miért ne lehetne vállalható ma is egy rendben tartott akár kocka, akár körlámpás lada? Fillérekért kapni hozzá alkatrészt, csupán a törődést nem szabad sajnálni tőle. Én simán visszaülnék ma is egy tip-top ladába. Évekig volt egy 21011-esem, soha nem hagyott ott sehol. A mai autóknak nincs lelke, azoknak még volt.

Morzsamondja 2011.03.03. 13:07:03

A Lada mai szemmel sem vállalhatatlan. Az én 21053-as Ladámba beülvén rendszeresen megjegyzik, hogy jé, ez nem is rossz, meg milyen kényelmes. Hangosnak tényleg hangos a láncos motor, de van Ladában szíjas motor is. A napi használat alapja pedig a heti rendszeres karbantartás, illetve minden kis apró hiba kijavítása minél előbb. Ez egy szervizigényes kocsi, pont azért mert a legfiatalabb is 15 éves. Amúgy meg Henry Ford megmondta: A legjobb autó az új autó.

JmOS 2011.03.03. 13:07:57

Nem vagyok egy Zsiguli-fan,nekem soha sem jutott ki belőle. Talán sajnos.
Ez a kocsi viszont nagyon szép.

A gyerek véleménye pedig egy gyerekvélemény. Aki hallgat a gyerekére ahelyett hogy formálná...

DE a cikkben nyomokban igen khm. mondjuk sértő megjegyzések vannak elrejtve.

Másokkal összhangban finoman úgy fogalmaznék, hogy a bennem levő indulatokat ilyenkor inkább nem fejezném ki az író irányában, mert nem esne jól...

:(

Alf (törölt) 2011.03.03. 13:09:01

@!Ace!: Henry Ford tudott autót eladni :)

bajan 2011.03.03. 13:12:14

@!Ace!:

"napi használat alapja pedig a heti rendszeres karbantartás, illetve minden kis apró hiba kijavítása minél előbb. Ez egy szervizigényes kocsi, pont azért mert a legfiatalabb is 15 éves."

Pont ezért vállalhatatlan napi közlekedésre. Nekem nincs időm, energiám hetente javítgatni.

Saratoga V6 2011.03.03. 13:12:56

Alf. Én még mindig harapom a zsigulátort. Olyan feeling vezetni amit a szép új roomster cégautó sosem fog tudni produkálni. Az meg, hogy gyermekemnek bejön-e......én vezetem.

Shadowbull 2011.03.03. 13:13:53

@!Ace!: "A mai autóknak nincs lelke, azoknak még volt."

Ezt kifejthetne valaki, hogy ez mit jelent.

sb

mükkemakk 2011.03.03. 13:14:32

Nem is olyan régen vezettem egy jó állapotú 2107-est. Élmény volt, olyan autószerű az egész. Ha bemelegedett nem rángatott, limbózott, bonanzázott, ment.

Mai szemmel nézve jobb autók is vannak, de anno csúcsgépek voltak és egy kereklámpás 1500 -as jó állapotban ma is vállalható, hobbi ill. második autó.

Shadowbull 2011.03.03. 13:14:56

@JmOS: "A gyerek véleménye pedig egy gyerekvélemény. "

Speciel teljesen igaza volt a gyerekenk.

sb

a távoli rokon 2011.03.03. 13:15:57

hát igen.
a kompúteres generáció többsége már nem érzi a 70-es - 80 as évekbeli szoci sivárság romantikáját. Az időszak és tárgyai, már csak jó poénnak számítanak az éppen trendi retropartikon szórakozó korosztálynak, de lassan már ez sem igaz, hisz a retro is kimegy a divatból. Az ő gyermekeik meg az elavult közösségi hálós szokásaikon, számítógépeiken, téglaméretű primitív iPhonejaikon borzadozni. Így van ez rendjén...

Hurri Kán 2011.03.03. 13:16:15

@mükkemakk:
Ha rendesen be volt állítva a gyújtás, és a többi, akkor hidegen sem rángatott.

abdulesmia 2011.03.03. 13:19:00

@Shadowbull: ez hit kérdése. Vagy elhiszed, hogy van lelke az autódnak (pl. beszélsz hozzá, símogatod, megdícséred) vagy nem és akkor csak használod, mint mondjuk egy fésűt.

1kutya 2011.03.03. 13:22:06

@!Ace!: ez szerintem nem igaz! após 07-ese egész szezonban kint van a mezőn, földutakon jár, utánfutót húz, munkásokat szállít és soha nem kell hozzányúlni. évente egyszer, ősz végén átnézzük(zetjük), olajcsere, szűrőcserék, nagytakarítás kívül belül (nyáron max az eső mossa), kopó alkatrészek cseréje, majd vizsga, utána beáll a traktorszín végébe és még nem történt meg, hogy 3 hónap állás után ne pöccre induljon (de máskor se).

Alf (törölt) 2011.03.03. 13:24:01

@Shadowbull:

Válasz a gyereknek:

Igen, fiam, ez zörög, csattog, de képzelj el ebből annyit, amennyi autó alakótelep parkolójában áll mondjuk 100 darab.

A szomszéd bácsi autója ugyanannyiba kerül, mint 100 darab ilyen autó.

Palex 2011.03.03. 13:24:08

Nosztalgi lehet egy Lada, jó viszont soha.
Ezen nincs mit szépíteni.
Szép emlékek fűznek a régi kerek lámpás ezerhármasunkhoz, de ennyi.
Két hete vezettem egy ilyen ezerötöst. Egy dolog volt jó benne, a közvetlen gázreakció, és az, hogy lassú kanyarodáskor 2-esben, 3-asban is megindul (igaz magasabb fordulaton is ugyanúgy gyorsult...).
Ezen kívül istenverte sz@r volt egy mai autóhoz képest (is).

1kutya 2011.03.03. 13:26:59

@Shadowbull: szerinted barátom!

más szerint meg nem.

milyen szép is a világ, hogy nem vagyunk egyformák:)

JmOS 2011.03.03. 13:28:43

@Shadowbull:

Ha az én gyerekem ilyen öntelt hülyepicsa véleményt fogalmazna meg, biztosan szégyelleném... Ennyi.

Mindent a helyén kell kezelni. Egy 40 éves autó nem _pont_ azt adja, mint egy újabb. De nem tisztelni a múltat korlátolt dolog. (és nem ide tartozik, hogy te vagy én esetleg nem veszünk Ladát mert ...)

Funkcionálisan teljesen megfelel a Lada is az A-ból B-be való eljutásra. Aki szerint "vállalhatatlan", azt megkérdezném, hogy nem keveri össze a pályanapokat a közlekedéssel...

(Na EZ a vállalhatatlan egy újságíró tollából: akinek jóra kellene tanítani az embereket. Kulturált, békés közlekedésre pl. A közlekedési kultúra meg ne legyen már a másik eltaposása...)

krampácsoló 2011.03.03. 13:29:38

Bár a kép egy 1600-os, de még ez is szép.
Egyet értek, hogy az ezerötös egy csoda gép. Nekem volt és szar érzés volt túladni rajta.

McKinney 2011.03.03. 13:31:14

Ahogy vágja a tenyered a vékony bakelitkormány, nehéz tekerni és ruganyosan visszapofáz, reccsen az indexkar és csattoga a kis zöld lámpa, és az a grízes vinnyogó hang (a motoré, vagy a fogaskerekek a váltóból? f.. tudja már...), aztán kínosan mozgásba lendül a tonna vas, szinte érzed ahogy a lóerők megküzdenek egymással... volt egy fílig hehe

Polly-pudli-pötty 2011.03.03. 13:32:14

@Shadowbull: "Ezt kifejthetne valaki, hogy ez mit jelent."

Gyújtást beállítottad és még mindig torpant nagy gázon.Vettél új elosztófedelet,gyertyákat kábeleket,stb,de még mindig szar volt,aztán valaki adta a tippet,hogy a vezérműlánc 30.000 után megnyúlik. :D Vagy egyéb más régi szoci autónál tapasztalható hirtelen meghibásodások,lerobbanások miatt egy ún. felsőbb erő képét vizionálják egy autóba,tehát innen jön,hogy "lelke van". :)

bajan 2011.03.03. 13:34:28

@JmOS:

Miért hülye picsa? Mert nem akar egy lestrapált autóban utazni, ha épp lehetőség van egy annál jobbra is?

Én se ülök fel a műbőrös mocskos másodosztályú személyvonatra, pedig 10 évvel ez előtt főiskolásként napi 3 órát húztam le rajta. De ha tehetem akkor nem azt választom.

Szerintem meg egy 30 éves autó pont az A-ból B-be való eljutásra nem ideális. Jó ha nézegetni kell, jó ha nosztalgiázni akarok, jó ha egy kis lada hangra vágyom, de hogy a minden napi közlekedésem egy ladával nehezítsem ahhoz én gyenge vagyok.

Mióta kell egy újságírónak tanítani az embereket?

szakmernok 2011.03.03. 13:36:00

Ki van a 11-es képen a Ladának dőlve?

kéne egy nick 2011.03.03. 13:36:19

@diablos:
Nem azt írtad, hogy nagyságrendekkel nem változott, hanem hogy nem változott.

Közben meg de.
(Egyébként az a 10 km/h a 80 és 90 között 12,5%. Már büntethet érte a rendőr.)

Shadowbull 2011.03.03. 13:40:34

@abdulesmia: jaertem.

Hat en nem hiszem, hogy barmelyiknek is lelke volna.

sb

bajan 2011.03.03. 13:41:38

Amúgy nem értem, hogy miért kell bizonygatni, hogy a lada pont ugyan olyan jó mint egy mai autó (vagy akár egy akkori nyugati)?! Szerintem pont azért jó mert meg van a maga egyedisége, a maga korszaka.

Tiszta hülyeség párhuzamot vonni a mai autókkal.

Az meg, hogy ki mire költi el a pénzét szerintem privát dolog. Lehet nekem egy autó okoz örömet, másnak egy utazás, a harmadiknak meg a pénz a bankszámlán...

Lucky Larry Silverstein 2011.03.03. 13:42:43

Nekem Ladám sose volt, 120as Skodánk volt gyerekkoromban. A nagyfater még tartja a 105ösét, '86os és van benne vagy 90.000 km. Használja is hetente 1x2x. Amikor '96ban átült a család egy 1.1es új Puntóba, a külömbség ég és föld volt. Ma már hozzászoktunk az új kocsikhoz. Múltkor elvittem a nagyfater öreg Skodáját egy körre, élmény volt. Élmény, de sosem kéne, mindennapi használata meg pláne nem. Hobbira lehet hogy jó, útra nem való. Pláne ma, hogy mifelénk(Szlovákia) normális állapotú 10-12 éves Corsák, Suzukik és egyebek 1000-1500 eurós áron forognak, és a fenntartásuk sokkal olcsóbb, mint egy ilyen romé.

Shadowbull 2011.03.03. 13:43:25

@JmOS: nem volt ebebn semmifele hulyepicsa velemeny. Megfogalmazta amit tapasztalt, mindenfele szubjektiv maz nelkul.

sb

dirgingir 2011.03.03. 13:46:47

Gyerekkoromban Wartburgjaink, majd Daciánk volt.
Mindig is ilyen ezerötösről álmodoztam akkoriban, mint ez.
A '80-as évek közepe táján ez volt a király, kb, most egy 5-ös BMW, vagy E-s merci presztizzsel bírt. 14-16 évesen tátott szájjal bámultuk őket és ismételgettük az urban legendeket az ezerötösökről.
A '90-es évek elején aztán az első autóm egy Golf lett, pedig akkor már vehettem volna ilyet.
kb 2 éve vezettem először ezerötöst, egy barátom nagyfaterjának van kb 20 éve, hasonló izgalommal inditottam, mint a posztíró és hatalmas csalódás lett belőle:(( Tényleg úgy érzetem, hogy ez egy elavult-lomha és zajos kisautó:(( Kár

McKinney 2011.03.03. 13:47:52

@bajan: Így igaz. Kérdeznénk csak meg egy öreg főtaxist (talán még nyomja, lacsettivel), vagy egy biztonságiőrt aki még főtörzs korában ezerötössel járőrözött, nem hiszem hogy ódákat zengenének az autóról.

JmOS 2011.03.03. 13:49:53

@bajan: azért az a _viselkedése_, mert nem arról volt szó, hogy mostantól fogva _mindig_ abban kell utaznia.

Én nem látom azt a "nagy" különbséget: tisztára el lehet járni ma is Ladával, nincs benne semmi ami jelentősen eltérne (maximum! a fogyasztása és a megbízhatósága vitatható).

Ülés van benne, megy, megáll, elvisz. Mi kell még?

Alf (törölt) 2011.03.03. 13:52:09

@bajan: pedig sokkal de sokkal kényelmesebb, mint az intercity...

egyszerűen jobb az ülés.
ki lehet nyitni az ablakot
nem az a szürke neonfény világít mindig

ok, lassabb.

énjobbantudom:) 2011.03.03. 13:54:39

"két tisztességes autó közt egy Skoda 120-assal jártunk, leginkább kényszerből"

Á, szóval a Skoda nem autó szerinted?De a Skodaklub támogatása a B-125 mozgalmatokban, az jó volt, ugye?
Amúgy én is jobban szeretem ezeket a régi autókat, mint a hipermodern eldobható kocsikat.Persze hogy nem érnek fel technikailag egy maival, de legalább volt egyéniségük, romantikájuk, amit mostanában csak legfeljebb PR-osok tesznek az autóba...A Ladával csak egyetlen bajom van, nagyon sok volt belőlük, és egy bizonyos etnikai réteg kedvenc autója volt az általános vélemények szerint...

Lucky Larry Silverstein 2011.03.03. 13:55:25

@JmOS: Maximum a fogyasztás meg a megbizhatóság? A mindennapokban nem ez a 2 legfontosabb a zemberek 90%ának?
Meg nem sznobizmusból(én sem a szomszédnak veszek autót), de azért ez már túl ciki, ha nem patikaállapotú a kocsi.

Shadowbull 2011.03.03. 13:55:30

@JmOS: "Ülés van benne, megy, megáll, elvisz. Mi kell még? "

Azert a XXI. szazadi kovetelmenyek egy autoval szemben ettol messzebb mennek egy kicsivel.

sb

mükkemakk 2011.03.03. 13:55:47

@gyvy: attól a 2107-től "el volt véve" a benzin ezért rángathatott hidegen, de lehet a szívatót toltam túl hamar vissza. A kormány nem nehéz, mi szoktunk hozzá a szervóhoz.

Semmi 3 betűs kügyü, semmi computer, csak te és a gép feeeling. Mint egy Z142 repcsi...közvetlen és rideg. Rideg és bosszúálló.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2011.03.03. 13:56:29

Anno a legjobb barátom apjának volt egy hófehér (LOL) ezerkecskéje, oltári jókat verettünk benne a szántásban/szőlőhegyen. Aztán mindig visszaültem a vasalólámpás 120L-be, és eluralkodott az érzés hogy végre egy embereknek gyártott autó, valahogy annyival jobbnak tűnt, könnyű kormány, vaj kuplung (de! a váltó rosszabb volt). Pedig mindkettő egy rakás fos volt így visszatekintve.

JmOS 2011.03.03. 14:00:50

@Shadowbull: Nem tudom miről beszélsz. Mondom: más kérdés, hogy napi használatra nem ezt vennék (akkoriban sem ilyenem volt), de nem látom a nagy különbséget.

@Bathory: Nem tudom egy autó hogyan lehet "ciki", hacsak nem vagy jólmenő ügyvéd mondjuk. Az még csak nem is olyan személyes, mint a ruha amely rajtad van.

Shadowbull 2011.03.03. 14:03:45

@JmOS: Kornyezetszennyezes, zaj, kenyelem, fogyasztas, biztonsag, (aktiv es passziv)...

sb

Polly-pudli-pötty 2011.03.03. 14:03:47

@dirgingir:" A '80-as évek közepe táján ez volt a király, kb, most egy 5-ös BMW, vagy E-s merci presztizzsel bírt."

A 80-as években is az 5,7-es bimmer és a w123 volt a király. :)

Mérgeskutya 2011.03.03. 14:05:06

1 évig ilyennel jártam németbe dolgozni, de állandóan rettegtem ki bírja e az utat.
Kibírta. Ezután vettem 1 új Golf3 60 pacival. Ezután visszasírtam.

bajan 2011.03.03. 14:07:40

@JmOS:

Szerintem attól ciki, ha az állapota a gondozás hiányáról árulkodik (ütött kopott külső, netán rozsdafoltok, szakadt ülés, repedezett műszerfal, matt krómfelületek, csálé kerekek és idomok, elöregedett gumialkatrészek stb). Egy ilyen ladának a jó állapotban tartása pedig sok időt és a nyújtott szolgáltatásokhoz (kényelem, megbízhatóság, menettulajdonságok) mérten sok pénzt emészthet fel. Így ha már annyira a funkciót nézzük (Aból Bbe) akkor sem nevezhető épp a legjobb választásnak.

Persze a fentieket felülírja ha szerelemről van szó. De azért a szerelmes férfi is láthatja hogy nem az ő kis drágája a legjobb nő a flaszteron...

dirgingir 2011.03.03. 14:08:04

@Polly-pudli-pötty: nem tudom, szerintem a '80 as évek derekán realisztikusabb és megvalósitható álomnak tünt egy új ezerötös, mint egy új merci, vagy bömös

Tigrisszív 2011.03.03. 14:08:39

Ezt a sok sületlenséget, amit összehordtál Balázs, jujj... Ne haragudj, de amit leírtál, az csakis téged minősít (több szempontból is, de hadd ne taglaljam, nem akarlak megsérteni), nem pedig az Ezeröcsit.

Tigrisszív 2011.03.03. 14:11:03

@Shadowbull: Persze, a 30 éves Cougar az etalon... LOL...

yenoee 2011.03.03. 14:12:03

Félő, hogy a kiscsajnak igaza lehetett.
Mondom ezt úgy, hogy jártam életvitelszerűen Ladával (2104, 1500), megvan még az öreg Kárpátok Bosszúja a családban és meg is marad amíg élek, továbbá itt perceg a rozsda a garázsomban a nehéz életű, nagyon beteg 110R-en is.
Az évek múlásával azonban kénytelen vagyok belátni, hogy ezek a vasak addig létezhetnek, amíg végtelen elfogultságom és véges lehetőségeim megvannak hozzá.
Nagyon fájt az igazság, amikor pár év kihagyás után újra vezettem a Daciát. Teljesen jó állapotban van még, ha nem is napi, de megfelelően rendszeres használatban, és mégis. Valami borzalom. Én, aki pár éve még folyamatosan teli talppal a gázon állva, lendületből sorokat előzve, íven autóztam vele, mert jólesett, az átlagosan 10-15 évvel fiatalabb kocsikat megszokván, a hátam közepéig érő, de fejtámla nélküli ülésben kissé fura pózba görbülve, a megdöbbentő holtjátékú kormánnyal a haladás irányára inkább csak ajánlást mint konkrét utasítást adva, a hosszú váltóbottal helyenként sebességi fokozatot találva, a gázpedállal a motor hangerejét és legfőképpen frekvenciáját szabályozva, és legfőképpen a padlólemezt a fékpedállal minden esetben módszeresen kihorpasztva, keservesen küzdöttem a szaros életemért. Eközben egyszer-kétszer az óra szerinti 80 km/órás sebességet is elértem.
És én voltam béna. Bénább, mint elfogult, de ezen az elfogultságon nem is célom változtatni.
Azonban ahogy én sem kívánok senkit az akvarisztika, az afrikai törzsi művészet, vagy a vietnami konyha rejtelmeibe egy bizonyos mélységen túl követni, én sem várhatom el mástól, hogy belássa az ÉN hülyeségem számára is üdvözítő voltát.
Gyerekkoromban (80-as évek második fele) emlékszem, mennyire égő volt, hogy egy környékbeli kiscsaj szülei - szegény, egyébként is elbánt vele a természet - egy 500-as Trabival jártak, őt is ezzel hordták suliba, erre-arra. Még a busz is kevésbé tűnt cikinek gyerekfejjel. Persze, hülyék voltunk. De ezen emlékkép alapján megfogadtam, hogy az én gyerekeim is csak akkor ülnek majd be valamelyik veteránomba, ha ez nem kényszer, hanem valami más lesz.

Hurri Kán 2011.03.03. 14:15:03

@mükkemakk:
Az lehet :)
Némi tapasztalatom van, mivel a második autó amit életemben vezettem, az apám akkori Ladája volt... 15 évesen nagy királyság volt ám feszíteni benne :)))

Shadowbull 2011.03.03. 14:16:26

@Tigrisszív: Nekem az is csak egy oreg auto, nem izgat jobban mint a lada.

sb

Alf (törölt) 2011.03.03. 14:16:55

@Shadowbull: Egy új autó gyártása, ideszállítása, főleg, ha 5 évente újat veszel, és főleg ha nem jársz vele túl sokat, valószínűleg környezetszennyezőbb, mint amennyit a kisebb károsanyag-kibocsátáson nyersz, főleg, ha pl új nagy dízelt veszel.

fogyasztás, attól függ, mit veszel.

zaj... sose szerettem a csöndet a kocsiban.

kényelem... relatív, utaztál már hátul pl focus c-maxban?

:)

biztonság->igaz.

végbéla 2011.03.03. 14:17:21

Teljesen másak az igények most, mint 20-30 éve. A lada pont arra jó, hogy elvigye A-ból B-be, te tényleg semmi másra és ez már nem elég. Úgy, ahogy manapság már nem használunk 486-os számítógépet, régi mobil telefont sem. Ez ilyen egyszerű.
Egyébként emlékszem rá, hogy ladával hosszabb távra elindulni soha sem mertünk kulcsok/pótalkatrészek nélkül. Ha 500km-nél hosszabb távot akartunk megtenni, akkor előtte elvittük szerelőhöz átnézetni. :-) Akkor komolyan kellett venni, ma pedig már tiszta vicc visszagondolni.

Alf (törölt) 2011.03.03. 14:19:32

@Alf: De amúgy én sem rajongok a szoci autókért, nekünk daciank volt, meg trabi, meg kispolák kölcsön.

Nyugaton jobb autókat csináltak, nem kicsivel.

martinov 2011.03.03. 14:21:01

Nekem volt egy 2105-ös 1.3-asom. Nagyon szerettem, megbízható és jó autó volt. Ha nem zabálta volna a rozsdaszörny akkor nem cseréltem volna le, de hát 3-4 évente lakatolni+festeni elég nyűgös.

Nindzsaa 2011.03.03. 14:24:29

@bajan: azért hülyepicsa mert életében egyszer talán van alkalma ülni egy ilyenben,és inkább kényeskedik minthogy értékelné hogy egyszer őt vitte ilyennel is az apja.
ez a mai emófészboknemzedék

nabazzmeg 2011.03.03. 14:25:41

@bankár: sőt, ha az öreg jött haza a trabival, később ladával, simán meg tudtam mondani, hogy a sajátunk jön, anélkül h. láttam volna, mikor már 50-100 m közelségben volt. Engem az újautó tesztek egyáltalán nem érdekelnek, de ezekről az öreg vasakról szívesen olvasok.

Shadowbull 2011.03.03. 14:26:27

@Nindzsaa: Huha, megtiszteltetesnek kell venni, hogy egy ocska Ladaban visznek egy kort?

Nane.

sb

pkrt 2011.03.03. 14:28:07

Hogy vállalható-e egy Lada vagy nem az jó kérdés. De az biztos, hogy egy fényezett műanyag lökhárítós kocsival sem tolatnak, parkolnak olyan nyugodtan mint én a Niva két bazinagy fém lökösével..
A gyalogosoknak meg elég az ukrán terepgumik és a diffi sírását meghallani és már meg sem fordul a fejükben lelépni a kocsi elé.
Ez a feeling, a terepjáróképesség és a patent váltó kárpótól a kicsit szakadt outfitért.

deak.atti 2011.03.03. 14:30:30

@énjobbantudom:):

Hát igen, ez a megjegyzés nem volt szép ... Én végigautóztam gyakorlatilag a komplett szociautó-kínálatot a Volga és a P 125 kivételével Trabanttól-Moszkvicsig (illetve IZS, de hát az dobozos Moszkvics volt). A Wartburg után a Skodát szerettem a legjobban. Pedig nehezen ment az összeismerkedés, anyukámé volt az autó, nem igazán úgy járt vele, ahogyan kellett volna, ezért folyton baja volt szerencsétlennek. majd vett egy Kalos-t, és odatolta a Skodát, hogy használjuk. Pár hónap után rájöttem, hogy ha nem gyilkolják ki a lelkét, akkor egy abszolút megbízható, és szerethető autó. Nekünk legalábbis az volt. Megkapott mindent, ami járt neki, 10 ezrenként olaj-, szűrők, és egyéb csere, évente függőcsap-zsírzás, és ennyi, ami szükséges volt hozzá. Cserébe éveken át dolgozott nekünk, napi használatban volt. Vezetni kellemesebb volt, mint bármelyik Ladát ...

DA

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.03.03. 14:32:25

@jujdejo: nem a kutyádról van szó, hanem emberről, te egyszerű

Hurri Kán 2011.03.03. 14:34:30

@pkrt:
Mit értünk az alatt, hogy vállalható?

Tény, napi használatra ma már én sem vennék, lévén Ausztriából pl. hozol 1000 euro környékén üzembiztos állapotban lévő, használható autót ha szaladgálni kell csak és nem felvágni, márpedig egy nem felújított, de normális állapotban lévő Lada is ekörül van...

De akár még csak 10-15 évvel ezelőtt szerintem ha kizárólag ez volt a cél, igenis lehetett alternatíva.

tallybo 2011.03.03. 14:34:36

Ez tök jó volt, élvezettel olvastam.
az, aki nem "ladás" családban nőtt fel az nem érti ezt, akkor se, ha volt más "kortárs" járgány.
A Ladának, pontosabban a mai autóknak semmi, de semmi közük nincs egymáshoz.
A Lada egy autó, nem csupán divatjárgány, vagy lebutított szállítási eszköz. Nem egy Ferrari és nem egy Alfa az fix, de ha mint karaktert veszem, akkor az autógyártásban felkerül arra a rövidke listára, amelyen csak kevés autónak, és még kevesebb modellnek van helye.
A mai gyártósorról nem sok - mondhatni egyáltalán nem is - olyan autó kerül ki, amely bármiféle érzelmi nyomot hagyna a vezetőben.
Mert gyorsan mondjon valaki egy új típusú autót, amit 20 év múlva is szívesen vezetne.
A Ladának egyénisége van, szaga még önállósága is. Ezt az autót - és még azt a kevés hasonlót - érezni kell, megismerni, nem csak vezetni és tudni hol a tükörállító gomb, meg a szervókapcsoló...
Hogy a mai gyerekeknek nem klappol és fintorognak, az nem az ő hibájuk, arra ott a tükör a szülők előtt...
Megjegyzem a mai autók sem tesznek egyebet, csak azt hogy elvisznek A-ból B-be, sőt egyik sem teszi jobban mint a Lada.
A Lada nem csupán nosztalgia, de egy korlátlan autószeretőnek kihívás. Én majd" 20 évet vártam arra, hogy vezessek egyet és sok más olasz, francia, amerikai márka utána azt mondom egyiknek sincs olyan fílingje mint a Ladának. Élvezetből vezethetsz, és még akár bizonyíthatod is a vezetőit tudásodat, nem vagy kiszolgálva mint egy mai nyugati járműben.

dekás dezső 2011.03.03. 14:37:43

ezzel a Ladával egy jó 1000 km es napi túra, sok óra tartós autópálya 120-130-cal? Biztos kellemes lehet, de ezen kívül simán bevállalnám mindennapi használatra, csak ne kelljen túl sokat pöcsölnöm azzal, hogy használni tudjam, mert akkor kuka. Az autót én ugyanis sokkal jobban szeretem vezetni, mint henteregni alatta;)

bajan 2011.03.03. 14:39:46

@Nindzsaa:

Ugyan már!

Miért kéne, hogy érdekelje? Téged érdekel az emósók világképe, élete, zenei stílusa? Engem sem érdekel minden.

És miért lenne emós? Mert nem érdekli a lada? Vagy mert fiatal?

Erős általánosítások tömkelege. És bár én szeretem a ladát, de azért ne gondoljuk már hogy a világ a körül forog.

Shadowbull 2011.03.03. 14:40:51

@tallybo: "az, aki nem "ladás" családban nőtt fel az nem érti ezt"

en Ladas csaladban nottem fel, de nem ertem. Akkoriban ha veletlenul nyugati autot lattunk, akkor csorgattuk a nyalunkat ra, emlekszem volt a lakotelepen egy E-Kadett valamikor a 80as evek kozepen, isteni formajunak tunt. (Aztan lett egy nekem is, hat nem sirom vissza).

egyszer kitevedtunk nyugatra (becsbe) a gorenje-idoszakban, kockaladaval, akkor is nagyon-nagyon elmaradottnak tunt.

A nyugati auto volt a csucs, az elerhetetlen.

"Megjegyzem a mai autók sem tesznek egyebet, csak azt hogy elvisznek A-ból B-be, sőt egyik sem teszi jobban mint a Lada."

Jaj dehogynem.

sb

Hurri Kán 2011.03.03. 14:43:39

@Shadowbull:
"A nyugati auto volt a csucs, az elerhetetlen."

Ponotsan, ahogy írod. Csak a 80-as, de még a 90-es évek elején is, aki az akkori átlag, vagy valamivel afölött keresett, egy Lada mondjuk aránylag könnyen elérhető volt, egy nyugati autó még nem annyira, akkor még használtan is irreálisan drágák voltak.

Alf (törölt) 2011.03.03. 14:44:13

@tallybo: "Nem egy Ferrari és nem egy Alfa az fix"
De közel jársz... leginkább Fiat :)

effendi79 2011.03.03. 14:52:18

@JmOS: Hű, vaze...

"Mindent a helyén kell kezelni. Egy 40 éves autó nem _pont_ azt adja, mint egy újabb. De nem tisztelni a múltat korlátolt dolog."
Az 1848-as forradalom és szabadságharc, 1956, a kiegyezés, stb, stb... EZ A MÚLT. Az a Lada csak egy rakás ócskavas. Ezt nem belátni korlátolt dolog. Azért, mert egy ilyen autó hátsó ülésén fogantál (vagy nem), még nem kell, hogy másnak többet jelentsen, mint egy nehézkes, sokat zabáló, sok karbantartást igénylő jármű.

Ben[d]ő... 2011.03.03. 15:00:15

A Lada kurva jó.Ennyi.
Nekünk volt 3is.Szerintem akinek volt, az tudja, hogy nem kell azért a lerohadástól rettegve elhagyni a várost, hogy olcsó hozzá az alkatrész(amit a mieink igencsak ritkán kértek, pedig soha nem közlekedett senki úgy vele, mintha tojáson állna.)És hogy kurvára nem porlad el egy év alatt.Ha kikezdi a rozsda, javítani kell, ennyi.Nem kell megvárni, amíg eltűnik a taposó, vagy a fenéklemez, vagy a küszöb, hanem ki kell javítani és kész.

Maul 2011.03.03. 15:04:39

Skoda 120 Lada Dacia stb roncstelepen a helyuk ezzek mar nem autok mondjuk abban az idoben sem voltak azok csak rank eroltetet roncstelep szokevenyek voltak meg abban az idoben is amikor csaladal a 1980 leleptunk Magyarorszagrol akkor tudtuk meg hogy mik azok az igazi autok nem ezzek a szocialista sz@rok ezzeket mind bekenne zuzni meg a gondolatokbol is kitorolni.

Öreg motoros 2011.03.03. 15:05:53

Hogy ismételten volt kollégámat idézzem: "Tevenyerget, lószerszámot keletről, a többit nyugatról..."

Ben[d]ő... 2011.03.03. 15:07:16

@effendi79: Nyáron 8,5 télen 10liter.Megkapsz egy jó állapotút 130ért, átírod meg max ráköltesz 30at.
Te meg vegyél 5évvel fiatalabb fókszvágent, mert az NYUGATI, 6x annyiért, ami ugyanúgy megy, majdnem ugyanannyit fogyaszt, de NYUGATI.Én meg tankolok egy jó darabig inkább abból a lóvéból, amit megspóroltam a vételáron, meg az alkatrézen(mondjuk csak egy féltengelyt kelljen cserélni neked, meg nekem is..)És ami a legfontosabb, olyan autóm van, amit van miért szeretni!Megy, megáll, a váltójáról ódákat lehetne zengeni, hátsókerekes, a fűtés isten.
De tudom, én vagyok a hülye.

Vhornet 2011.03.03. 15:09:37

Ez a zsiga, még 30 év múlva is működni fog. Legalább is nagyon nagy rá az esély. Megnéznék egy bármilyen új gépet, ami most jött ki a gyárból, hol lesz 30 év múlva. És nem 55 év múlva, amennyi akkor ez a Lada lesz. A computer megölte az autó lelkét!

Saratoga V6 2011.03.03. 15:11:48

@Maul: Hála istennek gondoltarendőrség (még) nincs. Amúgy van itt egy pár millió ember aki ilyen sz@rokban töltötte el a gyerekkorát (pl. én) és nem haltunk bele. Hány éves is voltál '80-ban, hogy ekkora különbséget tudsz tenni nyugati remekmű meg keleti sz@r között?

Saratoga V6 2011.03.03. 15:15:29

Első nyugati autónk a családban egy 1-es golf volt valamikor '92 környékén. 2 év alatt 3-szor ültem benne. A többi időt szerelőnél töltötte. Nagy visszalépés volt megbízhatóság terén a 353-as wartyogóhoz képest

Shadowbull 2011.03.03. 15:16:29

@Saratoga V6: "van itt egy pár millió ember aki ilyen sz@rokban töltötte el a gyerekkorát (pl. én) és nem haltunk bele."

Viszont vannak joparan, akik belehaltak.

sb

uszodabetyár 2011.03.03. 15:18:04

Ez az egész vita teljesen értelmetlen...

Én személy szerint soha nem rajongtam a Ladákért, pedig valamikor menőnek számított (ez a '80-as évek közepéig volt így :), utána cikinek. Szerintem a saját korába is visszahelyezve egy jellegtelen tucatkocsi volt (még az őse is (Fiat 124) - jó, jó az év autója, tudom), egy időben az egész országot elárasztotta. Ez a privát véleményem.

DE. Teljesen meg tudom érteni, hogy egy csomóan ma is könnyes szemmel emlékeznek vissza rá, vagy ma is szerelmesei a Ladáknak. Ez mindenkinek a saját joga, nem értem, mi a baj ezzel... Ha valaki ilyet szeretne hajtani, és megteheti (ez mára inkább passzió, mint kényszer), az tegye. Miért kell ezen felháborodni??

Mint minden régi szoci autó, ezek is kivesztek az utakról, úgyhogy szerintem - annak ellenére, hogy nem vagyok rajongójuk - tök jó, ha valaki ilyet tart forgalomban. Mára megfordult a helyzet, és a forgalom masszájában világít egy-egy Lada :). Miért kéne mindenkinek új kocsival járnia? Miért baj, ha valaki egy szépen egyben tartott régi (szép lassan sokuk veterán korú lett/lesz!!!) kocsival gazdagítja a látványt az utakon?

JmOS 2011.03.03. 15:18:47

@effendi79:

Azért ez nem lovasszekér... Nem csak foganhattam rajta, hanem amikor én gyerek voltam még ez nagy szám volt.
Pedig egyáltalán nem vagyok "öreg".

Hogy ma mennyit ér használatban?
A szépség és a kényelem szubjektív dolgok, azt nem értékelném.
De biztosan te is ismersz olyan fiatal autóval járó embereket, akiknek

a, többet fogyaszt az autójuk
b, többe kerül a fenntartása
c, több műszaki gondjuk van
(a teljesítményt szándékosan hagyom ki, mert fölöslegesnek, sőt gyalázatosnak tartom ami ezen a téren ma megy!)

vagy ezek kombinációja. És amíg ezt elmondhatod, addig a Ladának van létjogosultsága. Pont.
Én nem vennék, de van napi használatú szocialista autóm (is). Nem szerelemből, praktikumból, és nagyon jól megállja a helyét.

Saratoga V6 2011.03.03. 15:20:11

@Shadowbull: amióta feltalálták az autót ez így van. Szerintem ez nem ladaspecifikus. A lada egy igazi tömegtranszport. Persze vannak hibái mint mindennek de azért sz.tem egy használható valami. Ha holnaptól el kellene döntenem, hogy lada vagy bkv én az elsőt választanám

Shadowbull 2011.03.03. 15:23:11

@uszodabetyár: Nincs is azzal baj, ha valakinek ez a heppje, mindenki azzal cseszi el az idejet meg a penzet amivel akarja.

A gond akkor kezdodik, amikor a hobbibol valamilyen kenyszerkepzet lesz, amikor arrol kezdik el gyozkodni az embert, hogy a Ladanal nincs is jobb auto.

sb

Alhazred 2011.03.03. 15:23:59

kereklámpás ügyben nem vagyok kompetens, az öreg samarám viszont hősiesen küzd, pöccre indul, minden működik rajta (na jó, az utastérvilágítás valamiért nem észleli a nyitott ajtót), kormányzás pontos, menetteljesítmény teljesen oké, valamint tolerálja a rettenet balfasz gazdája bánásmódját. időnkénti szervízlátogatás persze van, dehát 17 évesen már kopnak a dolgok.

Csak a yamaha 2011.03.03. 15:33:43

Igen jó is rossz is(inkább rossz)Ki kellene próbálni a fiatal versenyzőknek..Akiknek a 8-10éves nyugati autó amit apu/anyu óda adót,és már nem trendi,hogy ehhez képest mennyire jó is az övék..

Maul 2011.03.03. 15:35:10

@Saratoga V6: Sajnos igen nagybatyam egy ladaban halt meg vetlenul ugy osszetort hogy sajnos zart koporsos temetes volt. Amikor kimentun 1984 az elso autonk egy Cadilac sedan volt edesapam vitt iskolaba vele es sajnos frontalisan utkoztunk egy autoval karcolas nelkul szaltunk ki a kocsibol teljesen megertem a gyerekeket hogy bele se akartak ulni en sem engednem a gyerekeimet meg a kozelebe sem hala az istenek itt nincsenek ex szocialista sz@arok

ha1tt 2011.03.03. 15:36:58

@Maul: A _hazád_ elhagyása miatti önigazolás hogy minden sz.r ami "szocialista" - szerintem.
Párhuzamosan vezettem, vezetek Ladát, meg néhány mai autót. Persze a sok szervó nincs benne, de a (tisztességes állapotú) 21011 ugyanúgy elvisz és amivel többet fogyaszt, annyival olcsóbb a szervíz!
Persze, úgyse győzzük meg egymást, nem is baj!
üdv.

Saratoga V6 2011.03.03. 15:40:28

@Maul: Megértem az ellenérzéseidet de te meg értsd meg azt, hogy mivel nekem az volt a gyeerekkorom én arra emlékszem vissza kellemesen ahogy mondjuk te a cadillac-re. 3 nagyon kedves barátom halt meg pár éve szintén autóbalesetben de nem okolom a bmw-t ezért. Nosztalgiázni szerintem meg mindnyájunknak jól esik kinek így-kinek úgy.

ha1tt 2011.03.03. 15:42:33

@Maul: Nagybátyád miatt részvétem. Viszont, ha Te akkor az ami óriásbatár helyett egy akkori Opelben ülsz, biztos megúszod azta karambolt??? Bocs!

atompyka 2011.03.03. 15:43:04

Jaj, hát Nivát kell venni, a helyén használni, azt a gyerek is élvezni fogja (hacsak nem plázaszökevény)...
:-)))

balazst 2011.03.03. 15:47:08

Azt hiszem a Ladával a legnagyobb baj, hogy túl sokáig gyártották. Ha 1980-ban befejezik, akkor most egész máshogy néznénk rá.

Én 15 évet utaztam Ladában és emlékszem mennyire boldog volt mindenki, mikor az utolsót lecseréltük. 1989-ben egy 2107-es és az előző évben bemutatott japán modell közt olyan fényévnyi különbség volt, hogy azt már zongorázni sem lehet.

Az tegye fel a kezét, aki a ladás időkben nem ült volna át gondolkodás nélkül bármilyen nem szoci autóba!

Krizsabá 2011.03.03. 15:49:03

...azért ha elviszem az autómat egy fotózásra, én lehet hogy lefosatnám (...)
@kipe: Megtette!

ha1tt 2011.03.03. 15:53:20

@balazst: bármilyenbe? Feltettem! :)

Maul 2011.03.03. 15:57:02

Nekem is ugyan olyan nosztalgia egy lada vagy mas tipus csak nem mindegy hogy az emberben milyen erzelmeket valt ki sajnos es csak sejtem hogy mi a helyzet otthon hogy valakinek csak meg mindig Ladara van penze.En mindig az elso automra gondolok ilyenkor amin tanultam vezzetni de vannak vele jo es rossz emlekek :))

l laci 2011.03.03. 15:59:54

Nekem még mindig megvan a 26 éves 2105-ös kockám, külön élmény, ha a gyerekektől visszaszerzem. Imádom vezetni.
A cikkről annyit, hogy minden jó benne, csak ez nem igazi 1500-ös. Mert kívülről már az 1600. Lámpakeret, lökhárító, stb...

Saratoga V6 2011.03.03. 16:01:25

@Maul: Asszem nem értesz. Az utolsó ladámat kb 10 éve adtam el. A jelenlegi lancia kappa jtd egy nagyon jó autó és szeretem is. De azért ha leesik az első hó előkerülnek a papír nélküli "játszós" '07-esek a sufnikból mert az is egy feeling. Arról már nem is beszélve, hogy pont olyan szaga van az összesnek mint nagyfater kombi ezerkecskéjének. :))

ha1tt 2011.03.03. 16:01:32

Végszóként, mert mennem kell:
A 80-as években egy társasággal gyakran vadkempingeztünk. A cseszneki vár alatti rétre minden autó gond nélkül le- és felment, kivéve P. barátunk egyéves Daihatsuja.
Akkor most az sz.r autó volt? :)
Sziasztok.

Saratoga V6 2011.03.03. 16:06:49

@Maul: Azon múlik az egész, hogy autójuk után itéljük-e meg a többi embert. Az utolsó ladámat kb 10 éve adtam el most egy kappa jtd-m van de 1000-szer inkább megnézek egy patika állapotú kockát mint egy 20-30-40 milás csodavasat. Az utóbbiból sok van az elsőből meg fájdalmasan kevés. De egy nagyon kedves barátom idézete asszem idevág : "egy mercitől még senki sem tudott nagyobbat ütni"

kafferbivalybalamber 2011.03.03. 16:08:11

Shadowbull:
Látom, hogy nem érted ezt a lélek dolgot... Egyszerűen arról van szó, hogy vannak autók, amiket tudnak szeretni emberek. Nem minden autót és nem minden ember, de néhány típust nagyon sokan tudnak szeretni, néhányat meg szinte senki.
És ebben ne keress semmiféle logikát vagy észérvet. A szeretet, az érzelmi síkon működik, nem logikával.
Valahogy az olaszok nagyon erősek ebben, hogy megszerettessék az autóikat, még akkor is, ha objektív szemmel nézve egy szarkupacról van szó. Még így is, hogy a ruszkik jól átvariálták, de valami még mindig maradt benne. Ezért aztán aki szereti, az majdnem mindent megbocsát neki. Elromlik, zörög, büdös, huzatos, amikor jó akkor is silány a fék, futómű, a lámpa alig világít... És? Kit érdekel :)
Na ugyanez rohadtul nem megy se a németeknek, se a japánoknak. Az ő autóiknak az ezredrészét sem nézi el senki.

zootyo 2011.03.03. 16:09:39

@Ben[d]ő...: Jaj hagyjuk már ezeket az érveket a szoci autók mellett. Ezt mondták a 80-as 90-es években azok akiknek csak szoci autóra tellett. De ma ez már közel sem így van. Nem kerül semmivel sem többe egy normális minőségű autó fenntartása, mint pl egy ladáé.

@kéne egy nick: Azért ne mondjuk már azt, hogy a globoidcsigás kormánymű jobb mint a fogasléces. Főleg a keleti autók idejében.

bervas · http://mt10.blog.hu 2011.03.03. 16:15:39

Ez 1500s, rá is van írva.
A gyár megalakulásakor vállalták azt a tempót, hogy két évente új változat, négy évente új típus.
Ilyen változat volt az 1300 kasznis 1200s és az 1600 kasznis 1500s.

hirtelendi 2011.03.03. 16:27:40

Ez nem egy "ezeröcsi", még akkor se ha valóban 2103-as motorja van, ami az igazi ezeröcsiben is volt. Ez egy 1500s, azaz egy 21061-es. Úgyanúgy nem eezröcsi, mint a 2107-es, amiben szintén a 2103-as motorja van.

Kifordított kacagány 2011.03.03. 16:31:33

@Shadowbull: ha nem is megtiszteltetés, élménynek még azért jó. persze van akinek az az élmény, ha egy hétig áztathatja a hátsóját a balcsiban, van akinek meg az, hogy egyszer ült egy ilyenben is. gondolom a lényeg, hogy évek múltán legyen mire visszaemlékezni. viszont fanyalogni azon, hogy az apja egy élménnyel ajándékozta meg és élből leszarozni, az mondjuk úgy, elég butácska dolognak tűnik.
azt remélem te sem tagadod, hogy manapság egy ilyen letűnt technikában utazni már élményszámba megy. pont azért, mert a mai autók már mások, kényelmesebbek, sterilebbek.

hirtelendi 2011.03.03. 16:34:36

@bervas: Ez az infód honnan van? Én elég jól ismerem a gyár történetét de ilyesmiről nem hallottam. Eredetileg három modell gyártását tervezték, 2101, 2102, 2103, ehhez 1971-ben adták hozzá a Niva terveit, mint negyedik alapmodellt. a 2106-os a 2103 továbbfejlesztéseként jött ki, annak egy kicsit simított, kicsit kezelhetőbb és kicsit olcsóbban gyártható változata lett, és az 1500s-t az 1600-zal egyidőben kezdték gyártani 1976-ban, és még 4 másik változatot, de ha megnézzük, 1977-re a gyár 6 főtípust gyártott egyenként 4-6 változatban, tehát szó sem volt kétéves vagy négyéves ciklusokról.

Kifordított kacagány 2011.03.03. 16:37:55

@kafferbivalybalamber: talán ezért is van az, hogy általában nem is kell elnézni azt az ezredrészt:)
talán ez úgy van mint a nőkkel. hibás mindahány, de inkább megszeretjük őket, hogy el tudjuk nézni nekik, különben agyon kellene ütni az összeset:)
talán pont azért szeretjük ezeket az autókat is, hogy legyen igazolásunk arra, hogy miért nem löktük még őket az árokba:)

effendi79 2011.03.03. 16:39:42

@Ben[d]ő...: "De tudom, én vagyok a hülye."
Nem mondtam ilyet, és nem is céloztam ilyesmire. A kisebbségi komplexusoddal nem tudok mit kezdeni.
"Nyáron 8,5 télen 10liter"
Meg vagy öt tonna károsanyag kilóméterenként. De gondolom ez nem érdekel. Abból a tíz literből egyébként kétszáz kilómétert megyek a pandával.
"És ami a legfontosabb, olyan autóm van, amit van miért szeretni!"
Ezzel nincs is gond, örülök, hogy szereted.

hirtelendi 2011.03.03. 16:40:21

A cikkhez meg, megadom, egy Ladát nem lehet egy mai autóhoz hasonlítani vezetési kényelemben, de utazásiban sem. Viszont az én gyerekeim képesek összeverekedni azon, hogy ki ülhet be valamelyik Ladám egyetlen biztonsági öves utashelyére, és eszükbe sem jut, hogy jobb lenne akármelyik új autónkkal utazni, élvezik minden percét, ha csak kitolom a garázs elé valamelyiket órákon keresztül ott szöszmötölnek körülöttem, és könyörögnek hadd üljenek be, és legalább egy kis kört menjünk. Nekik élmény. Imádják.
picasaweb.google.com/nagymacs/21012010Augusztus#5501620916684224898

effendi79 2011.03.03. 16:43:59

@JmOS: Ez mind szép, de miért is kéne ezért "tisztelni"? A mosógépünk tök jól mos, de ezért nem tisztelem, ez a dolga, ezért vettem. Én ezzel a két szösszeneteddel nem értek egyet:
"Ha az én gyerekem ilyen öntelt hülyepicsa véleményt fogalmazna meg, biztosan szégyelleném... Ennyi.
"
meg
"De nem tisztelni a múltat korlátolt dolog."

Az hogy működik, az tök jó.

effendi79 2011.03.03. 16:45:23

@hirtelendi:
"Viszont az én gyerekeim képesek összeverekedni azon, hogy ki ülhet be valamelyik Ladám egyetlen biztonsági öves utashelyére"

Hát persze, nyilván félnek. Munkálkodik bennük az életösztön.

Saratoga V6 2011.03.03. 16:45:55

@hirtelendi: Bazeeeeee!!!! Ez mennyire patyolat állapotú egy vas. Gratula!

Hollandexxonvaldez 2011.03.03. 16:46:58

1990-ben kb féléves jogositvánnyal egy ilyen duplakörlámpással mentem először 170-el!!!! Wartburgom volt és az 130-nál "megállt".
nagybátyám haverjának BM-től vett narancssárga 1500-ös Ladája pedig egy élmény volt a 80-as években.
vagy amikor szüretre vonult a család és felvonultak kivinni a szőlőhegybe a rokonságot a Ladák,Daciak,Wartburgok.én igyekeztem mindig Ladába kerülni mert az olyan más volt.

a mai fiatalok ezt soha nem fogják megérteni:)

hirtelendi 2011.03.03. 16:50:06

@zootyo: Szerintem egy Lada fenntartása jóval olcsóbb, mint egy "normális minőségű autóé", ezzel nem lehet vitatkozni szerintem, egy vezérléscser nem 50-150 ezer forint, hanem 4500, de szinte bármi fillérekért van hozzá, és nem utolsósorban egyszerűbb és emiatt olcsóbb is javítása. A fogyasztása az egyetlen, ami drágább, de az se minden összehasonlításban. Ha csak ezt nézzük, szerintem bőven igaz, hogy egy Ladát olcsóbban lehet fenntartani. Kérdés, milyen komfort áldozat árán? Egy kereklámpásnál ez elég nagy, de egy 2107-es már sokkal komfortosabb, az alacsonyabb fenntartási költség már kompenzál a különbségért szerintem.

De nézhetjük máshogy is. Ha új autót szeretnél, akkor a legolcsóbb dolog, amit vehetsz ma az kb 2 millió lesz, és csak kevéssé lesz konfortosabb mint egy Lada. Egy új állapotra restaurált Lada ma 1 kb 1 millió forintba, vagy kicsit kevesebbe kerül, de ez már FIVA 1-es szint, kicsit jobb, mint amikor a gyárból kijött. És onnan is csak fele lesz a fenntartása minta másiknak, se kötelező szerviz, se drága előírt forgó-kopó alkatrészcserék, nincs 60000 Ft-os fékbetét garnitúra, stb...
Pusztán a számok oldaláról, gazdaságosabb ma egy Lada, ha meg nem kell gyári állapotú, akkor még inkább igaz ez. Kérdés mit adsz fel érte.

Saratoga V6 2011.03.03. 16:51:24

Egészen megkívántam egy kanárisárga ezrkettest o'neil matricával meg hátul fekete "nelásski ráccsal". Asszem az ilyesit ma már válóoknak hívják :D

hirtelendi 2011.03.03. 16:51:55

@effendi79: :)) Nem így értettem, hanem hogy csak egyikük ülhet be, mert nem engedem öv nélkül ülni őket a hátsó ülésen, és az egy helyért megy harc. De már vettem egy kockát, abban vannak automata övek, ha messze megyünk valami talira, akkor megyünk két Ladával.

Solymász 2011.03.03. 16:52:01

A gyereknek igaza van!
Ez egy szánalmas fostalicska volt már a maga korában is. Fényéveker el volt maradva minőségben az akkori nyugati kortársaitól, még az ikertsetvér Fiattól is (aminek az előképe év autója volt).
Ja, hogy akor ez volt minálunk az álomcsúcs? Kispálya, kicsinyes álmokkal - ez volt a létező szocializmus.
Válasszuk külön a fiatal/gyermekkori nosztalgiát a tényektől.
A T modell, vagy a Bogár legalább nagy durranás volt a maga idejében, ez meg sose.
Ezzel a hozzáállással a szamaras kordé után is lehetne itt rinyálni.

Lucky Larry Silverstein 2011.03.03. 16:54:04

@hirtelendi: Hát én egy ezeröcsi 323 Mazdába beletettem 305000 km-t. Nem tudom mi az a vezérléscsere. Csak tankoltam+olajcsere. Igy szeretem. És hatfelet evett végig, és ma is porszáraz a motorja.

hirtelendi 2011.03.03. 16:54:27

@Saratoga V6: Ez? Ahogy a fényképen volt egy rom volt. Úgy szét volt rohadva az állásban, hogy olyat még nem láttál, de a belseje tényleg patyolat volt, csak 62k km. Most készült el a felújítása, most már tényleg patyolat, ebben az albumban van pár kép a végén, most hogy néz ki, na meg előtte, hogy mennyire romos volt a szép festés alatt. picasaweb.google.com/nagymacs/2101Felujitas#

Hollandexxonvaldez 2011.03.03. 16:54:32

@kafferbivalybalamber:
"Látom, hogy nem érted ezt a lélek dolgot... Egyszerűen arról van szó, hogy vannak autók, amiket tudnak szeretni emberek. Nem minden autót és nem minden ember, de néhány típust nagyon sokan tudnak szeretni, néhányat meg szinte senki."

13 évesen kezdtem nekiállni méhészkedni.1990-ben lett jogsim,fater odaadta az 1976-os Wartburgját,ő vett egy jobb állapotut.
1995-ig használtam a gépet,és sokszor kihozott olyan utakról a méhekkel való vándorlás során az öreg "BIA" (BIA-029 lett az új rendszáma") amiből egy mai aszfaltra készült vas nem hozna ki(tapasztalat mert pár évvel később a Nissant és fater 2-es Golfját is traktor húzta ki a pocsojából az akácerdőben)

szóval én csak megszoktam simogatni a BIA műszerfalát és "ugye BIA hazaviszel?" aztán kettesben neki az erdei út dagonyájának és BIA szépen átmászott azon.
mindig hazavitt.

jadviga79 2011.03.03. 16:56:56

@kafferbivalybalamber:

ez a hozzászólás is nagyon kellett a poszthoz! :)
Kár, hogy a posztoló gyerekeinek ez nem élmény... Pedig nem árt ismerni jól ezt is azt is, ha másért nem, hát értékelni a jelenkort és a jólétet. Egyébként pedig manapság a retrozás is "cool", az idősebbeket pedig egyértelműen a nosztalgikus érzések, élmények, kötik az autóhoz.

hirtelendi 2011.03.03. 17:00:58

@Solymász: Talán ez is igaz, már újkorában sem volt a csúcsok csúcsa, de pl. a Fiat 124-nél modernebb és robosztusabb autó volt, de a 70-es évek végére szánalmasan elavult lett nem is kérdés. Ettől függetlenül a 2103-as formaterve kívül-belül a mai napig az egyik legszebb amit az autóipar előállított, meg is látszik rajta az olasz mérnökök keze nyoma, akik oroszlánrészt vállaltak a tervezéséből.

jadviga79 2011.03.03. 17:01:46

@Hollandexxonvaldez:

és ez a másik, amit még én is hozzá akartam fűzni, hogy bikaerősek a mostani autókhoz képest, amelyek lehet hogy mennek 200-zal az autópályán, de egy jó kis dagonyázós pocsolyában simán ott lehet velük maradni.

Saratoga V6 2011.03.03. 17:02:45

@hirtelendi: Így már nem az igazi. Ez akkor szép ha itt-ott már korhad kissé. A sajátomra elhasználtam szerintem 1 tonna rongyot meg vagy 3 tonna gittet de azért öten szűz jogsival balcsira járni valami hihetetlen élmény volt vele. Nekünk akkor az volt a SZABADSÁG csupa nagybetűvel. No meg a videoton hangszórókból a kalaptartóról bömbölő slayer :D

hirtelendi 2011.03.03. 17:03:17

@kafferbivalybalamber: Mit variáltak át a ruszkik a Zsigulin? Semmit, egy az egyben a Fiat tervezte. És 1979-ig még biztosan ott voltak a fejlesztésekben is, és a gyári termelésirányításban is.

hirtelendi 2011.03.03. 17:04:49

@Saratoga V6: Ez nem itt-ott rohadt, konkrétan rozsdából, gittből ás újságpapírból volt a két első torony, a küszöbök, az első sárvédők, és a hátsó ajtók. De van nekem szépen megörzőtt autóm is: picasaweb.google.com/nagymacs/VAZLADA21032010Oktober#

hirtelendi 2011.03.03. 17:06:47

@jadviga79: Csak ki kell kapcsolni az ESP-t :))

Hollandexxonvaldez 2011.03.03. 17:07:53

@jadviga79:

jó Ladával eszembe se jutott volna olyan helyekre bemenni,de egy Lada a földutakon való csapnivaló menettulajdonságaival is kertelbe ver egy mai kocsit.
a Lada is elment olyan utakon,főleg ha a két utas megtolta,de hogy pl leszakadjon alul valami attól nem kellett félni:DDDD
a Lada száraz földútra való,a Waresznek meg nem volt gond a nedvesagyag sem,főleg az olajteknő leszakadása se volt probléma mivel nem volt...:DDD

Hurri Kán 2011.03.03. 17:08:35

@hirtelendi:
Hány Ladád van, Betmen? :DDD

Gyönyörű az az 1500-ös, gratula hozzá.

hirtelendi 2011.03.03. 17:16:04

@Bathory: Én lemazdáztam életemben már vagy 400000 km-t, igaz több autóval, mert egyik totál lett kétévesen, a többit meg cserélem 150000 km után. A feleségemnek is mazdája van, igaz azt sose fogom eladni, ha megunja, akkor e, elteszem magamnak játszós autónak a Ladáim mellé. De azért tudom, hogy egy mazda 6-ban 120000-nél vezérlés csere van, mint a legtöbb nem láncos motorban, és az bizony alsó hangon 150000 Ft. Most már újra gyártanak láncos motorokat is, és nem csak turbókat, de egy fékbetét szett se olcsó, és még lehetne sorolni. És ha valami lenne vele, azt se tudnám hová nyúljak, szerencsére ez egy Mazdánál nemigen fordul elő. Viszont nem a Mazda az autóipar átlaga ma.

Solymász 2011.03.03. 17:17:14

hirtelendi

Nem vitás, az olaszok a mai formatervezés tudományát már a középkor óta reszelgetik, és ebben ők a legjobbak.
Ha valaki SZÉP autót dob a piacra, valahol a háttérben úgyis ott lapul legalább egy talján zseni.
Ilyen tekintetben az ezerötös tényleg szép darab! Ha úgy nézünk rá, mint pl.
egy szalvétagyűjtő a kincseire.
De, ha úgy mint GÉPRE...

hirtelendi 2011.03.03. 17:17:20

@gyvy: Köszi, eddig négy, az 1200-es, az 1500-ös, a 2107-es rendőrautó, és most vettem egy 21061-est.

Saratoga V6 2011.03.03. 17:20:09

@hirtelendi: A moszkvai rendőrautó a tied?

Hurri Kán 2011.03.03. 17:22:31

@Solymász:
A mostani olasz kocsik között szerintem csak elvétve van szép, de amíg a Fiat meg nem ölte az egyediségét az Alfának és a Lanciának, addig valóban gyönyörű autókat építettek.

Egyébként pl. a kettes Golf is olasz design (Giugaro) tudtommal....

hirtelendi 2011.03.03. 17:23:00

Nem, a KGB rendszámú nem az enyém, az enyém egy magyar rendőrautó replika, sajnos egy sem marad meg eredetiben.

Saratoga V6 2011.03.03. 17:25:07

Asszem van róla képem az előző városligeti majálisról ha jól emlékszem.

Solymász 2011.03.03. 17:46:08

@gyvy:

A Fiatok legfeljebb átlagosak, csúnyának nem nevezném őket.
Kivéve a Multiplát, de ő egy külön történet.
Az Alfa, Lancia meg - szerintem - most is igen esztétikus.
A szigonyos, lovas, meg bikás kacatokról nem is beszélve.

Solymász 2011.03.03. 17:49:00

@hirtelendi:

Ez a KGB rendszám valami jó poén?
Esetléeg tud valaki egy ÁVH renszámos Csepelt, vagy GESTAPO frsz-u korabeli Mercedest felhajtani?

Ottopappa 2011.03.03. 17:58:49

Sokat nem fűznék hozzá, meg lehet nézni a profilképemet... :) Nos aki nem ebben nőtt fel, annak lehet, hogy fura, de én Ladákban nőttem fel, és a mai napi imádom őket, a maguk korszerűtlen módjával együtt. És igen, a Lada illat!... na azt sose fogom feledni. Imádom!

Ben[d]ő... 2011.03.03. 18:07:47

@effendi79: Nekem nincsenek komplexusaim, cimbora.
"Meg vagy öt tonna károsanyag kilóméterenként. De gondolom ez nem érdekel."
'94-es katalizátoros volt, nem egy rom.

"Abból a tíz literből egyébként kétszáz kilómétert megyek a pandával."
Óóó, én meg 400at a Dio-mmal :)Nem azt akartam mondani, hogy de kevés az a 10liter, csak, hogy ma sem fogyasztanak Sokkal kevesebbet az autók.

hirtelendi 2011.03.03. 18:19:50

@Solymász: Igen az, poén, egy eredeti moszkvai rendőrautón ez a magyar rendszám van. Tudom, hogy vannak akiknek minden vörös posztó, de azért be lehetne látni, hogy pl. a Ladákat nem azért szeretik annyian, mert orosz, sőt sokan annak ellenére kedvelik. És, hogy pl. a KGB-s rendszámmal poénkodás nem a komcsi múlt égbe emelése, hanem pont annak kigúnyolása.

w a s d 2011.03.03. 18:22:02

Ha nem enne sokat (és valahogy le lehetne állítani a mostani kocsit úgy, hogy ne kelljen rá fizetni semmit, és 4-5 év múlva újra használhassam a saját alvázszámával) én lehet, megkockáztatnám arra a napi átlag 15-16 km- re egy Lada vételét...

tallybo 2011.03.03. 18:23:24

@Alf: nem a minta autóról beszélek, ami alapján a lada megsüzletett, hanem olyan autókról amelyeknek egyéni karakterisztikája van, legyen az akár az üléshúzat szaga.
a fiatnak is csak egy áttörése volt az 500-as, és lááááááám ebből is van reloaded, nem véletlen :))
máskülönben minden jó ami olasz, ők nagyon tudnak autóban, konyhában, és ezek csak a köznapi dolgok a művészetük páratlan :))

Bambano 2011.03.03. 18:26:22

Kéne...
megtanulnék rajta autót szerelni.
persze nyilván én a vén trotty kategóriába tartozom, aki ezerkecskék egész sorozatán és néhány ezeröcsin nőtt fel, és életében egyszer istenigazából megküldhetett egy nagyon jó állapotú ezerhatost is...

valahogy a vectrában nem élvezem a havas parkolót...:)

Bambano 2011.03.03. 18:29:48

@hirtelendi: egy pontosan ugyanilyen ladája volt a nagybátyámnak, szerettem, sokat hajtottam...

Adam2101 2011.03.03. 18:30:01

Szeretem a Ladáimat, egyik pihenget, másikat használom mindennap.
Amikor az elsőt vettem, kidobandó szemétnek számított. Sokan leszólták, de büszkébben feszítettem benne mint bárki...mert a sajátom. Nem kaptam, nem vették nekem, nem apu neve van a forgalmin.
17 évesen, pelyhedző szakállal, ropogósan friss jogsival 0 azaz nulla forint szülői/rokoni segítséggel magamnak dolgoztam össze.Raktárban,építkezéseken.
Kevesen vannak ma a fiatalok akiknek műszaki állapotban, felszereltségben, árban ilyen módon többre futná, függetlenül attól, hogy milyen márkájú.

tallybo 2011.03.03. 18:33:51

@Shadowbull:
nem állítottam, hogy mindenki ki érti, csak azt mondom, hogy akinek nem votl hozzá köze, 99 százalékban nem.
másfelől eszem ágában nincs meggyőzni téged vagy bárkit arról, hogy a Lada a világ legjobb autója, mert nem az.
ez nem is vita tárgya.
de aki tovább lát a nyugati autók iránti nyálcsorgatásnál, hogy anno vagy most kinek mire futja, mivel jár, vagy mit szeretne egy vadi új autószalonból, az érti, értheti, hogy a lada vezetés szempontjából egyedi élményt nyújt.
A-ból elvisz B-be, emellett, ha ennél több vezetési élményre vágysz, akkor a Ladában megvan az a potenciál, hogy fogod kizötyögsz vele valami szutykos földútra és taposod, és ralizol, és azért lesz még élvezetesebb mert az autó azonos helyzetre többféleképpen reagálhat, amiből csak tanulhatsz.
ha neked Shadowbull cask annyi kell hogy az autó csillogjon, legyen benne a ménes, akkor nincs miről beszélgetnünk se, vagy legalábbis a ladáról kettőnknek nem érdemes :)
maximum csak csendben sörözhetünk :
de azt még hozzátenném, hogy senkinek nem adnék jogosítványt, amíg nem vezet, amíg nem tanul meg vezetni egy régi autót.

Csak a yamaha 2011.03.03. 18:36:13

Legyünk reálisak,már nosztalgiából sem kéne,egy bármilyen pl.1golf is 100x jobb.
(és nem drágább..)

CsGergo 2011.03.03. 18:42:28

Szép cikk volt!::) Vannak még emberek elég sokan,aki nem csak passzióból járnak Ladával.(A barna bőrű "emberek" kivételével)Erre futja nekik,nincs még pár száz ezrük se másik autót venni.A Lada élt,él és élni is fog!

-Dr. Úr, elmehetek? -Nem, elmebeteg! 2011.03.03. 18:44:36

volt ezerhármas kockaladám. úgy mint, mint az 1.0-s swift, kétszer annyit evett, és pattogott minden úthibán, mint a kecskeszar a deszkán

csodálatos szerkezetek

megsirattam mikor végre elvitte magával valaki

örömömben

Solymász 2011.03.03. 18:50:49

@hirtelendi:

Képzeld mekkora - egyébként lehet, hogy jogos - ajvékolás lenne, ha valaki modjuk egy veterántalin VAFFEN SS rendszámú korabeli oldalkocsis BMW-vel "poénkodna"? Még az sem maradna sokáig az állásban, aki a rendszámot kiadta bizonyos körök érzékenysége miatt.
Szánalmas kettősmérce, ami már fel sem tűnik az embereknek, neked sem.

hirtelendi 2011.03.03. 18:52:31

@tallybo: Hát ezt én is mindig mondom, aki egy Trabit, Ladát, hátsókerekes Skodát elvezet, az elvezet mindent. És ez nem azt jelenti, hogy ne pártolnám a mai aktív és passzív biztonsági berendezéseket, de a legjobb biztonsági berendezés, ha a vezető magabiztosan tud vezetni.

Solymász 2011.03.03. 18:56:12

Természetesen dupla vé: Waffen - bocs

hirtelendi 2011.03.03. 19:03:28

@Solymász: Szerintem az a szánalmas, ha valaki mindig mindenhol méricskél, természetsen csak az egy létező és igaz mérce szerint, és képtelen meglátni az iróniát, vagy képtelen elvonatkoztatnia szent ügytől. Ha valakinek mindig minden csak ürügy a monomániája kiélésére. Egyébként vannak eredeti SS és Wehrmacht rendszámos veteránautók, motorok, soha sehol senki nem háborodik föl rajtuk, mert a helyén kezelik, és nem náci propagandának nézik.

Kifordított kacagány 2011.03.03. 19:21:38

zsidózzunk már egy kicsit, olyan régen volt ilyen:)

ezeröcsi 2011.03.03. 19:28:32

Kicsit érdekes, de vicces dolog:ű
Megvettem a Ladámat, elolvastam a könyvét... Lélekben már készültem: gyári fogyasztási adat: 10,5 liter; gyakorlatban 8,5-nél nem fogyasztott még sohasem többet.

Ismerősöm 2008-ban megvette a Ford Fiestáját, gyári fogyasztási adat a városban 6,2. Gyakorlatilag 8,2 alá vinni lehtetlen :-))

Egyébként szerintem pont attól szép a világ, hogy a 40 éves konstrukció és a vadi új is jelen van :) Az tuti, hogy én ezt a Ladát nem adom el, nem is hiszem, hogy el tudnám annyiért, amennyibe' van. Többször megjártam vele Németországot, egy Balkáni körutam is volt, és sohasem hagyott ott, de még csak a normális működéstől eltérő jelet sem mutatott.

ezeröcsi 2011.03.03. 19:30:35

@ezeröcsi: Ja, a megadott fogyasztások városban érvényesek.

papa33 2011.03.03. 19:46:20

Ennek a Ladának az volt a jelentősége, hogy egyrészt a Lada, ill a Zsiguli volt az első JÓ autó: a Trabant-Wartbirg 1000MB-S100 Moszkvics 408 vonalon igen jó, precíz és a 412-est leszámítva erős, gyors autó volt 0-100 20 s, ma a 12 ugye semmi. A 125 P drága azért nem írom.
A zsiguli volt tehát a legjobb, szervo fék és kormány , automata öv és normális tükör nélkül.
És jött az ezeröcsi, fordmérővel és fékrásegítővel, erősebb és csendesebb. Na ezt lehetett megvenni.

Kellett bizonyos km, ill év után kuplung, kardánkereszt, vezérműlánc, olajszivattyú meghajtás, gömbfej, kuplung munkahenger generálozni, később lakatolni, motortfelújítani, stb. Az igaz, kellő tartalélalkatrész esetén (leginkább biztonsági előrelátás)nem kellett akkor trélert hívni.

Én nem vágyom vissza mindennapi használatra, de volt, nem mehetünk el mellette. Mint a Golf I, II, (nekem sosem volt, sosem szerettem) de nem lesz még egy ilyen autó, ami 30 éven keresztül csak megy és megy (D=5 literrel) százezreket! Majdnem olyan legendák, mint a Kacsa-Bogár-500.

Sokan ebben vesztették el..., egy kor volt, ez is számított.

Ma sem sok jobb sebváltót találni. És végül is élmény vezetni, ma sokan meglepődnének nem kicsit egy kör alkalmával. Mindenkinek kellene vezetnie. Akár hóban is... Még egyszer, az akkor kapható legjobb autó.

papa33 2011.03.03. 19:54:17

Írtam már, de ide tartozik. Nem én találtam ki, csak olvastam: hó, emelkedő, naná nem indul, egyik kikapar: Na ekkor kézifék finoman behúz, és autó szépen elindul. Akkor a kipörgésgátlót még nem ismertük, kb 1980-ban.
Valamelyik nap (már nem Lada), nem gyorsan, kellő szabad terület, jeges hóban: fék-blokk-kormány kiteker kicsit(nagyon), fék felenged... óvatosan. KIs kaparások kormányzások között, stb. Na ez Ladával nehezebb volt, nagy sárban igazi kihívás.

Ezeket a mai autókkal már nem lehet (ABS, ESP).

MT21013 2011.03.03. 20:08:32

5,5 és 3 éves kislányaim vannak és majd megőrülnek azért, hogy a 26 éves hobbi Zsigámba beülhessenek. Talán a lányok is érzik, hogy családtagként kezelem "Ivánt" hiszen több mint 20 éve van nálunk és fontos számomra. Ez rájuk is átragadt és fülig ér a szájuk benne...

Solymász 2011.03.03. 20:10:40

@hirtelendi:
Pardon, az eredeti rendszám nem ugyanaz, mint a szervezet nevével ironizálni. És bizony vannak nagy, és szent Ügyek, te nevezheted akár monomániának.
Szerintem vannak gusztustalan poénok, ami szerinted belefér. Ez a te szinted, szíved joga.
Nyalogasd inkább a gyönyörű Zsiguli gyűjteményedet, és legyél rá büszke; az való neked.

MT21013 2011.03.03. 20:10:47

@hirtelendi: egyetértünk kolléga...

Solymász 2011.03.03. 20:12:32

@Kifordított kacagány:
Miért, Izraelben is gyártanak autót? :-)

op tomi 2011.03.03. 20:13:17

Sosem volt birtokunkban családilag, mi Skodáztunk, de katonakoromat Lada "nyergében" töltöttem és imádtam... mármint nem a katonaságot, hanem a Ladát:)

MT21013 2011.03.03. 20:15:22

@Solymász: az az utolsó mondat kicsit csúnya volt, nem? Rendben, nem értetek egyet egy kérdésben. Előfordul az ilyen, de azért ne durvuljatok el.

Droidfigyelő (törölt) 2011.03.03. 20:19:21

@hirtelendi:

Van, amit nem érdemes erőltetni, ilyen a meggyőzés - a szent meggyőződés rugalmatlanságából lettek a vallásháborúk...

Ritka pipec a képeken látható autó, nagy grat!

Igazi ezerötöst, 2103-ast esetleg nem tudsz eladót?:)))) Nem szétszakadt romot keresek, és nem diszkótuningot, hanem valami jót. Esetleg 1200-es kombi taxi is érdekelne. Nagyon köszi, ha reagálsz rá belső üzenetben.

Egyszerűen kell nekem egy Lada, egész gyerekkoromban irigykedtem azokra, akiknek Ladájuk volt, ugyanis a mi Skoda 100-unkban 140 km/h volt írva az órára, a Ladában meg 160:)))

MT21013 2011.03.03. 20:22:20

@Droidfigyelő: veteránzsiguli honlapon megtalálod Vukmann Attila, vagy Rónai Márton számát. Náluk érdeklődj tuti állapotú eladó 2103-ról.

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.03.03. 20:23:15

Sokkal sokkal sokkal több ilyen autó kellene ma is! Ezeknek van lelke, jó néha van vele szopás de arányaiban olcsóbb mint az újabb autók. Vegyél csak, szerintem veszek én is bár ez nálam csak az 5. - 6. helyen van de fájdalmasan kéne ez is!

hirtelendi 2011.03.03. 20:23:51

@Solymász: Látom vannak azért olyan gusztustalanságok, amik meg neked férnek bele. De sebaj, mindenki magáról állít ki bizonyítványt.

MT21013 2011.03.03. 20:24:18

@Droidfigyelő: iiiigen ez ismerős. A 80-as években gyerekként mi is minden "nyugati" autó oldalablakán otthagytuk a nózifoltunkat, mert ugye meg kellett nézni mi van beleírva :-))) 190-es Merci 220-as óra....fúúú micsoda szám volt akkor.

Solymász 2011.03.03. 20:34:55

@MT21013:

Miért volt durva? Úgy tudom, itt mindenki autóbuzi valamilyen szinten, vagy nem? Én rendszeresen nyalogatom az autóimat, és a motorbiciklimet (szivaccsal, polírkendővel!! :-)), és tetszenek is, pedig csak átlagos mai darabok.
És ami a másik szintet illeti: igenis rohadt szemét dolog kiszolgáltatott embereket megkínozni, megölni. Bárhol, bármikor, bárkinek. Vagy tévedek?
Ha ez monamáni, hát legyen.
Van akit ez nem zavar (engem igen), sőt szívesen ironizál rajta, akár áttételesen, egy rendszám erejéíg is.

Magyar[HUN] 2011.03.03. 20:39:10

Bárcsak én is vezethetnék egy ilyen Ladát(vagy bármilyet a Samara korszakig).

kanoc 2011.03.03. 20:39:56

Lehet, hogy már írták, de ez kérem szépen egy 1600-as Lada. A klasszikus 1500-as jelentősen másként nézett ki. Leginkább az első lámpakeret, meg a hátsó lámpa ami feltűnő, de az oldalvillogója is más, és a belsejében is sok mindent megváltoztattak. :))

hirtelendi 2011.03.03. 20:42:18

@Solymász: Ja nyilván a kínzásokon ironizál a rendszámmal, és nem azon, hogy a félelmetes szervezet megbukott, és így lehet gúnyolni ma, de nyilván ez nem fér bele a üldözési mániás világképedbe. Ez tényleg szánalmas, hogy vannak akik mindent csak egy optikán keresztül képesek nézni, és még csak véletlenül sem olyan értelmezést adnak egy adott dolognak, ami ne konfliktus keresésre ingerelné őket.

hirtelendi 2011.03.03. 20:43:17

@kanoc: Nem ezt még enm írták, mert nem egy 1600-os, hanem egy 1500s, de azt már írták... :)

MT21013 2011.03.03. 20:45:00

@Solymász: abban a hozzászólásban, abban a szövegkörnyezetben a "nyalogasd" és az "az való neked" nekem eléggé pejoratív megfogalmazásként jött le. Nézd. Teljesen igazad van abban, hogy ezek a rendszerek embertelenek voltak (bár a mai sem sokkal külömb, de ez egy másik kérdés). Senki nem sírja ezt vissza és a legkevésbé sem azonosul vele. Tulajdonképpen ezt mondta hirtelendi is...Most ennyi idő távlatából a KGB rendszám egy Ladán poén vagy sem...ez a kérdés. Szerintem poén és semmiképpen sem kell többet képzelni mögé mint ami. A kommunisták elvették Öregapám földjeit, kitelepítették a sváb felmenőim egy részét. Elhiheted nekem sem a szívem csücske az átkos rendszer és látod ennek ellenére van egy hobbi Zsigulim. Nem a kommunizmust látom benne, hanem a múltamat, apám első "komoly" autóját, a gyerekkoromat, a 80-as évek nosztalgiáját, az én első autómat 18 évesen, családi emlékeket, nyarakat, teleket...

hirtelendi 2011.03.03. 20:45:16

@Magyar[HUN]: Hát ez azért nem egy elérhetetlen álom. Ma még. De hamarosan megvesszük az összes maradékot és gyűjteményekbe tesszük, aztán csak ilyen helyeken láthatod: www.veteranzsiguli.hu/Reklam.html :)

hirtelendi 2011.03.03. 20:50:57

@MT21013: Hány, de hány embernek magyaráztam már én is ezt. nekem sincs sok okom szeretni a ruszkikat, meg a kommunizmust, és hogy-hogy nem nem is szeretem, a Zsigulival és a Ladával kapcsolatban is eléggé élen jártam abban, hogy a kamu komcsi legendákat a hős szovjet ipari teljesítményről leromboljam, és az egész Zsiguli sztorit valóságban mutassuk meg. De én ezzel együtt szeretem ezt a márkát, gyerekkorom vágyálmát.

hirtelendi 2011.03.03. 20:53:03

Amúgy azt hiszem még nem volt semmi klikkelős összeesküvés elmélet még a kommentekben ma, úgyhogy itt van az enyém: szerintem olvasottsági problémával küzd a totalcar, hát gyorsan benyomtak egy Ladás posztot, az mindig hozza a klikkszámot :)

Kifordított kacagány 2011.03.03. 20:54:13

@Solymász: ott inkább tömegpusztító eszközöket, de nem ez a lényeg. csak arról van szó, hogy olyan jól kezdett elmenni ilyen irányban a társalgás, gondoltam hátha, de veletek nem lehet komoly dolgokról beszélni.

1kutya 2011.03.03. 20:54:54

@hirtelendi: após 07-esét nem fogom adni, ha beledögletek sem! nem és nem!!!:-DDD

McK (törölt) 2011.03.03. 20:55:46

Nagyjából teljesen egyet tudok érteni a cikkel..
Az eemlékek sokkal vállalhatóbb autóvá teszik,mint amilyen.
Akinek nincsenek emlékei hozzá,nem is érti.

McK (törölt) 2011.03.03. 20:57:34

De sztem ez egy 1600..esetleg 1500s?

hirtelendi 2011.03.03. 21:04:08

@1kutya: Már ledumáltuk. Ott vagyunk mindenhol, és megvannak az eszközeink. Az egyetlen lehehtőség, hogy megtartsd, hogy csatlakozol az Országos Ladabuzi Klubhoz, ahogy Winkler jellemezte a Nivás cikkben. :)))

stealthbomber 2011.03.03. 21:08:17

Néhány jólinformált trollnak : az "ezeröcsi" után megjelenő 2107-es csak olyanokat tudott, hogy fényszóró mosó-törlő, fordulatszámmérő,repülőülések,ampermérő( gyengébbek kedvéért töltésmérő), automata biztonsági öv. Ja és mindezt szériában és 1984-ben, amikor is az ajnározott BMW-ben fele ennyi korabeli extra nem volt.
Én tíz évesen adtam el 160 ezer km-rel, úgy, hogy a kopó alkatrészeken kívül mást nem kellett cserélni.
Akinek nem volt saját tapasztalata, az üljön le a sarokba és figyeljen csendben, ha megkérhetném.
Az akkori politikai helyzettel kapcsolatosan szintén.
Köszönöm.

Kifordított kacagány 2011.03.03. 21:09:10

@1kutya: ne hallgass rá, földalatti mozgalmat kell indítani, ami aláássa a törekvéseiket és elárasztja friss ropogós ladákkal az országot a ladabuzi klub készleteiből.

1kutya 2011.03.03. 21:12:48

@hirtelendi: na jó! most kezdődik a bádogosmunka a gépen, hogy örökéletű legyen! egyébként majd meglátom mit tehetek a klub felszámolását elősegítendő, hogy én legyek az egyetlen ladás a zországban:-DDD

1kutya 2011.03.03. 21:14:04

@Kifordított kacagány: vegyem meg toljattit kilóra???:)

jalopy 2011.03.03. 21:14:45

Nekem a 2107 mellett van egy 24-es Volgám is.
Akkor most én milyen besorolású tömeggyilkos vagyok?

ledo76 2011.03.03. 21:18:14

@Solymász: Sajnos Te és még sok más kommentelő sok ökörséget hord össze. A Ladát nem a 80-as évek nyugati autóival kell összehasonlítani, pláne nem a Mercedes-szel meg ilyenekkel, amik már akkor is prémiumnak számítottak, hanem egy hetvenes évek eleji (sőt igazán 60-as évek végi) hasonló (ár)kategóriájú nyugati kocsival. Ott a fogyasztást kivéve semmivel nem volt rosszabb a Lada. Más kérdés, hogy az oroszok a szocialista iparszerkezetnek hála nem fejlesztettek. Ma már nehezen tekinthető használhatónak egy ilyen autó, de egy rendesen rendberakott példány, a biztonság kivételével, ma is használható a mindennapokban, legalábbis bizonyos futásteljesítmény alatt. A kisgyerekek véleménye meg valahol helytálló, de a cikkíró ezen való elbizonytalanodása nem.

1kutya 2011.03.03. 21:19:24

@jalopy: fentiek szerint neked már rég ki kellett volna purcannod a gulágon:)

ledo76 2011.03.03. 21:24:15

Aki pedig nem érti, hogy mit esznek az emberek a Lada feeling-en, annak ajánlom megtekintésre az alábbi filmrészletet:
www.youtube.com/watch?v=gOIZXTRF-XY

Murderface 2011.03.03. 21:26:58

@balazst: "
Az tegye fel a kezét, aki a ladás időkben nem ült volna át gondolkodás nélkül bármilyen nem szoci autóba! "

Én! De most komolyan, nem kötözködni akarok :)

Kifordított kacagány 2011.03.03. 21:28:05

@1kutya: az se rossz ötlet. rögtön el is áraszthatnád a világot olcsó ladákkal. fogadjunk, ha 2000 euró körül árulnád őket, a sok fanyalgó szarházi mind szaladna ladát venni:)

az_igazi_trebitsch 2011.03.03. 21:29:49

Harminckét éves voltam, amikor beleülhettem az első saját tulajdonú, vadiúj 1200-es Ladámba. Egy Trabiból nyergeltem át. Azt a csodálatos élményt sosem felejtem el, de azt a vágyakozást sem, amit az 1600-os után éreztem. Ha azt akkor megkaphattam volna...!

Bizony, a hetvenes, nyolcvanas években az 1500-ös, de főleg az 1600-os Lada maga volt AZ AUTÓ. Az utóbbi utazási és vezetési kényelemben már megközelítette a legendás 125-ös torinói Fiatot, amit ugyancsak volt szerencsém ismerni.

az_igazi_trebitsch 2011.03.03. 21:32:19

@jalopy: "Nekem a 2107 mellett van egy 24-es Volgám is."

Benzinkutad is van hozzá? :-))

Magyar[HUN] 2011.03.03. 21:34:49

@hirtelendi: OT Expón 1000%, hogy leszek:) A versenyautóba való beleülési lehetőség,csak álló autóra vonatkozik vagy visznek is vele?

dr. trafik nomac 2011.03.03. 21:36:42

Nem emlek ez, en is mindig nevetek magamon ha beulok egy rozoga ladaba, aztan csak csodalkozok, hogy hogyan mozog az uton, mennyire kozvetlen a gep, es az ero, es az ember kapcsolata, de a globoidcsigas kormany is kulonleges elmeny, valamint a kis tomeg, nagy hasmagassag, es a tengelytav/nyomtas arany. Aki nem probalta meg csak nem is sejtheti.

dr. trafik nomac 2011.03.03. 21:38:40

@Murderface atnyergelni nyugatira... Ugyanmar, a sok elsokerekes vacak, most is nevetek, hogy ilyenekkel szerencsetlenkednek az uton.

kimi-2 2011.03.03. 21:56:41

Nálunk a 2107-es már 1989-óta családtag,semmi pénzért nem válnék meg tőle!240000km futott és a motorjához hozzá sem kellett nyúlni. A fogyasztása 100km/h alatt 7liter. Biztos vagyok benne,hogy ennél megbízhatóbb autóm soha nem lesz bármelyik nyugati kocsit választanám!

jalopy 2011.03.03. 21:56:51

@az_igazi_trebitsch:
A Lada gázos, olcsó(motortuninggal is), azért tartom.
A Volgával is mentem már 7.000 km-t mióta megvan, de nem vészes a fogyasztása. Hosszú távon 8-10 liter (sokan nem hiszik el)között fogyaszt benzint. És minden gyári rajta, eredeti állapotú, még festve sem volt.
A 20 literes fogyasztás egy régi városi legenda, a sofőröktől ered, akik anno buherálással kihoztak még az enyémnél is kisebb fogyasztást, a norma különbségét meg zsebre vágták.

Régebben volt egy szép fehér 2101-es Zsigulim, de eladni kényszerültem a Volga miatt. Mindkettő 1. tulajos autó volt(igen, a Volga is magánkézből, de nem mocskoskommunista bácsitól, hanem zöldségtermelő parasztbácsitól(!!!))

Ja a komcsikat egyébként én sem szívelem, de ezek a gépek ugye nem tehetnek semmiről, a gyerekkorom meg erről szólt. Ezért úgy gondolom hogy Zsiguli nélkül nem élet az élet:-)!

flamer 2011.03.03. 22:08:44

@stealthbomber: Azért egyszer majd nézzél rá egy E30 extralistára, ott azért a fordulatszámmérőnél bonyolultabb extrákat is találsz: LSD, légkondi, tempomat, elektromos minden, stb. Mondjuk az tény, hogy az ülései nem tudtak repülni :-D

Solymász 2011.03.03. 22:10:54

@hirtelendi:
Nem egy nyelvet beszélünk, de tudod mit Humor Harold? Legyen neked igazad, nevess jót ilyen nagy poénokon, ha ez boldoggá tesz, én meg majd elleszek valahogy a mániámmal.

Solymász 2011.03.03. 22:19:09

@MT21013:

Ki mondta, hogy a kommunizmus = Zsiguli? Én ugyan nem. Csak egy valamilyen minőségű szovjet autó. Amit itt sokan kedvelnek, szerintem érdemtelenül. De tisztelem mindenki hobbiját.
A KGB-s rendszámról pegig mint fent.

Solymász 2011.03.03. 22:20:31

@Kifordított kacagány:

Itt ne keress komoly ideológiát, ez egy fogyasztói oldal...

Solymász 2011.03.03. 22:29:32

@ledo76:
Lehet, hogy szerinted ökörség, de egy autót mindig az eladáskori kortársaival kell összehasonlítani, természetesen a saját árkategóriáján belül. Mivel eléggé sokáig árulták gyakorlatilag tényleges változtatás nélkül, így elég nagy a merítés, de még a kibocsátáskori kategóriatársaival sem vehette fel a versenyt.

1kutya 2011.03.03. 22:40:18

@Kifordított kacagány: és még ha tudnád, milyen egyéb ötleteim vannak:-DDD

Cooper911 2011.03.03. 23:02:15

Én is fél éves jogsival vezettem egy 1600-ost és nagy élmény volt. Ha rámjönne a bolondóra, hogy Ladát vegyek tuti 1600ost vennék. Nekem a müszeregysége tetszik a legjobban meg a váltó jellegzetes kattogása.

MIx 2011.03.03. 23:12:56

2 Trabant "elhasználása" után végre hozzájutottam barátom agyonkímélt LADA 1200S járgányához. Azt hittem jó vásárt csináltam. Borzasztó egy autó! Az ergonómiáról akkoriban még semmit sem hallottak. Nem vagyok egy szabványalkat. 50 km után fájt a hátam mert a háttámla csak alul támasztott. A váltót 3-ba tenni csak úgy tudtam, ha előredőltem az ülésből. Hasonlóképpen a szivatót és az ablaktekerőt is csak így értem el, amikor lumbágóm volt a kocsi egy kínszenvedés volt. Aztán kaptam egy céges új 1,6-os Honda Civic-et, és gyorsan eladtam a Ladát, mert úgy éreztem fékezéskor (a Hondához viszonyítva), mintha még gyorsulna is. Nekem a Lda egy rémálom volt, még a Trabihoz képest is.

33621 2011.03.03. 23:14:53

@hirtelendi: Majdnem földik vagyunk, csak egy városhatár tábla választ el minket. De velem együtt itt van 1kutya,subtotal, és bambanö-is!

ledo76 2011.03.03. 23:18:09

@Solymász: A kibocsájtás kori (tehát 70-es évek eleji) nyugati autók ebben az árkategóriában, még a picit drágábbak sem voltak jobbak, legalábbis a 2103-asnál semmiképpen. Illetve úgy pontos, hogy voltak jobb autók is, de nem lógott ki a Lada lefele az átlagból. Abban igazad van, hogy a 80-as években nagyon meghaladták technikailag a Ladát, amit nem fejlesztettek. Bár a szomszédunknak volt egy 1.3-as D Kadett-je és az nem volt sokkal jobb autó a mi 1500-ösünknél.

BBHD007 2011.03.03. 23:32:03

Emlékszem, amikor a bátyámnak asszem 2004 és 2006 között valamikor vagy 3-4 Ladája volt, ebből asszem 2 volt működő képes, és nekem is tetszett az élmény amit nyújtott amelyik a legjobb állapotban volt persze.
Nagyon tetszett az ötlete, hogy összeakart hozni 1 nagyon jót a többi alkatrészeiből, de lehet hogy 2-őt.
Sajnos végül a projectből nem lett semmi, mindegyiken túl adott, persze egy régi sárga színű (talán 76-os) kadett cupé kedvéért!
Bátyámnak is nagyon jó véleménye van/volt a Ladákról, főleg az első 2 generációról!:)
Nem régen valahol láttam élőben a szimpla kerek lámpás ősladából 1-et, ami full fel volt újítva, piros színű, eredeti keréktárcsákkal (persze színrefújt), és teljesen lekrómozott hűtőráccsal, majdnem a gatyámba élveztem annyira gyönyörű volt!
Nekem is kellene, csak a drága benzin miatt mindennapos használatra képtelen lennék fenntartani!:S

No name est omen 2011.03.04. 00:59:33

Hány olyan dolog van a ladán kívül ami 30-40 évvel ezelőtti és most is megtalálható viszonylag nagy számban és használható nagyjából azon a szinten mint 30éve? Ki használ otthon Videoton color star-t, ETA, Erika, Rakéta porszívót, Energomat minimat mosógépet stb.? A mostani autók közül melyik fogja megélni a 30. születésnapját? A gyerekek meg csak azért nem értékelik a LADA-t mert még semmilyen autót nem vezetnek és az utaskényelem az egyetlen összehasonlítási alapjuk.

Rókakígyó 2011.03.04. 03:41:39

Nem vagyok autófan. Nézegettem a képet, az autómentes gyermekkoromból nem ugrott be sok minden az 1500-ösről, de rémlett, hogy valami mégiscsak volt vele. Hátigen. Ilyenen tanultam hivatalosan vezetni.

potyus 2011.03.04. 04:10:18

Az alap autó az 1200-as Torinói Fiat,
mely az 1966os Zürichi autókiállításon az év autója lett. 1969 ben a Szovjetúnió megvásárolta a modellt, és gyárat épített valahol a sztyeppén, Togliatti néven, majd piacra dobta az első szériát 1971 ben ZSIGULI 1200-es néven.
A szocialista blokkban ez számított az "Autónak" mert voltak rajta korszerú megoldások. Persze az eleganciát akkor másik 2 autó képviselte, a lengyelországban gyártott FIAT 125 ös és a Csehszlovákiában készült, kevés Tátra Presov. Ezekkel a nagyfőnökök jártak.

Nem sokkal később fejlesztések folytán több változata megjelent, volt nagyobb (1550-as) nagyobb motorral, és kicsi modernebb külsővel.
Nekem colt pontosan 8 Ladám, mert később európaibb nevet kapva elmaradt az oroszos zsiguli felirat.
Abban az időben ez képviselte a luxust a keleti blokkban.
?i,agyarok abban a kellemes helyzetben voltunk, hogy ugyan kiutalásos rendszerben, de 3 évente jogosultak voltunk venni autót, akár zsigulit is.
Nálunk jobb volt e téren Cshszlovákia, ők hamarabb juthattak ezekhez a keleti csodákhoz. A többi blok béli országban sokkal többet kellett várni egy egy akár hazai gyártású kocsira is, mint például az NDK ban gyártott Trabantra akér 10 évet, vagy szintén az ott készített Wartburgra, sokszor 5-6 év volt a türelmi idő.
Istenem micsoda csodálatos idők voltak ezek nekem is... Mert fiatal voltam.

Csávógyerek 2011.03.04. 04:31:20

17 éves koromtól nyomtam ezeröcsivel (Lada 1500S) egészen addig, amíg a sokadik kisérletre valakinek el nem sikerült kötnie egy évtizeddel később (tele volt mindenféle trükkös lopásgátló bizgentyűkkel)

Amíg csak le nem higgadtam, megveszekedett őrültségeket csináltam vele időnként, amiket ma inkább csak stunt driving videókon látok a Youtube-on.

Soha, egyetlen alkalommal sem hagyott cserben.

Sosem törtem meg.

Jó autó volt.

Az egyetlen autóm az összes közül, amihez érzelmileg kötődtem valami érthetetlen módon. Talán, mert akkora király volt a nyolcvanas években, annyival kisebb forgalomban lehetett vezetni, annyival lazább rendőrség mellett.

Lakott területen is hozta a maximális sebességét (168km/h az óra szerint, ami persze csalt majdnem 10%-ot pluszban).

Hálás vagyok neki, hogy megtanított vezetni. A mostani 2.4-es Honda Accord-ommal inkább csak egy unalmas film nézéséhez hasonlít a vezetés a jelen közlekedési körülmények között.

Nem tudok időnként nem arra gondolni, hogy milyen hatalmas élmény lehetett a vezetés több évtizeddel még az ezeröcsik előtt.

balfék 2011.03.04. 07:06:00

Sajnos(öregség) nekem a Pobeda (taxi) illata ivódott be az agyamba , amit azóta sem éreztem egyik autóban sem. Nekem az az igazi autó illat.

balfék 2011.03.04. 07:08:44

Formailag meg a papucs Wartburg. Amivel csak a Skoda felícia cabrio vetekszik.

kék madár 2011.03.04. 07:28:39

leirhatatlan elmeny volt, hogy minden mas autohoz kepest gyorsult. olyan dolgok voltak benne, ami evtizedekkel kesobb a Kadettben, Astraban, ora, szellozes, fordulatszammero, tarcsafek, valami eszmeletlen mas erzes volt, mint a trabant, skoda, wartburg. Korbejarni is mas volt, nehez vas meretes orr, csomagtarto. Egy egy jobb peldany tenyleg gyorsult, 165-el ment, a nyugati autokbol a 90-es evek elejen ertetlenul neztek at, partnerkent kezeltek az elozos csapatokban ketsavos E utakon...

Shadowbull 2011.03.04. 07:38:29

@Kifordított kacagány: "azt remélem te sem tagadod, hogy manapság egy ilyen letűnt technikában utazni már élményszámba megy."

Engem sem dobna fel egy Lada-kor, pedig engem alapvetoen erdekelnek az autok.

Akit meg hidegen hagynak, azok tenyleg csak azt latjak benne, ami: egy csotroganyt.

sb

Ajtony 2011.03.04. 08:15:40

Sziasztok!Nem élmény, hanem praktikum. Típusengedély a gázüzemhez, 203 Ft/liter. 7-9 liter fogyasztás gázból. A választási lehetőség egy átlagos családnak - olcsón fenntartható autó(vagy annak tűnő), ami elvisz bárhová, vagy vagy 400 Ft-os benzinnel járó frankhiteles metálfény, amit a hitel havi kifizetése után elő se mer venni a tulaj.
Maradtam a LADA-nál. Az enyém apámé volt, werling doblemezes, ami miatt eredeti minden eleme, pedig 29 éves, és minden évszakban használtuk. Mostanában kezdenek elfogyni az alkatrészek, egyre nehezebb kapni hozzá cuccot.
Egyébként a cikit a lomisok hozták a Lada-ra. Sajnos könnyű ellopni.
óriási elánye: még ma is harminchatos a karom (52), ami a kormányának köszönhető.
Csak kőkemény rockereknek való gép. :-)

t0thl 2011.03.04. 08:47:17

A mostani menetteljesítményű autók között tényleg problémás közlekedni vele, de ha a többi gép is ilyen lenne, simán vállalható lenne a mai napig.
Nekünk mindig zsigáink voltak, és simán bejárták európát, sosem romlottak el, nem kellett aggódni semmi miatt, mindenen átmentek, mindenből kijöttek.

midnight coder 2011.03.04. 08:56:38

Én anno ilyenen tanultam vezetni - akkoriban csak a nagyon kényelmetlen pedálok tűntek fel. Nagyon magasan voltak a családi Daciához képest, és iszonyú sokat kellett nyomni rajtuk, olyan veteránautó benyomását keltették már akkor is. Aztán a Dacia után vezettem a családi Suzikit, majd a saját opeleimet, aztán pár éve áthívott a nagybátyám hogy segítsek neki légteleníteni a féket az ezerkettes Ladájában. Mit ne mondjak, megdöbbentő élmény volt. Óriási, pengevékony kormány, mellette semmi kis műszerfal, egy jobb elektromos biciklin van ilyen, hozzá a már akkor gyűlölt pedálok. Hihetetlen hogy ezt akkoriban úgy adták el hogy autó, és a polgárok boldogan vártak rá 5 évet és kuporgatták az ötszázasokat hogy legyen nekik is egy ilyen.

Ajtony 2011.03.04. 09:13:48

@midnight coder: ne felejtsd: 1964-ben kapta az év autója címet a licencgazda FIAT 124. 1971-ben jött az első darab Magyarországra Zsiguli néven. Az akkori űbertechnik WV-éknél a bogár volt, ami minden szempontból alulmúlta a FIATOT=Ladát. Az I. Golf szintén hasonló technikai szinten állt(de csak '74-ben jelent meg), azzal a különbséggel, hogy ma az akkori nyugati technika már nem is nagyon tud működő darabot felmutatni. Összehasonlítani a kor autóival illik, gömbölyű escort, R8-10-12, B kadett,bogár

Martian (törölt) 2011.03.04. 09:14:33

@potyus: egen, az a helyes hozzáállás, hogy ez ma egy oldtimer, de a maga idejében még a ruszkik előadásában is elég jó autónak számított.

Ajtony 2011.03.04. 09:27:50

@balfék: akiket függönyösben vittek az ötvenes években, nem gondolnak nosztalgiával rá.
nem mellékes: inkább Warsawa volt taxi, ami hasonlított a Pobeda-ra

GGG77 2011.03.04. 09:31:41

Nekünk az 1500-as kimaradt (1200-es volt, de utáltuk), de nagybátyámnak volt. Ég és föld volt a mi autóinkhoz képest.
Igaz, '93-ban, amikor beültünk az első nyugati autónkba, az akkor már 8 éves Golf II-esbe, az maga volt a mámor. Valami döbbenetes volt a különbség, minden szempontból bármelyik szocialista csodához képest.

Ajtony 2011.03.04. 09:51:29

@hirtelendi: annyit variáltak, hogy nem perselyes alublokk, hanem acél blokk lett a motor, persze azonos méretekkel + valamit erősítettek a felfüggesztésen. A tübbi stimmt

xunilo 2011.03.04. 11:34:17

@ezeröcsi:
Amit írsz, színtiszta demagógia.
Nem ugyanaz az ember vezeti a két autót, így ez az összehasonlítás nem reális.
A barátod, akinek nem sikerül a majdnem új autóval 8 liter alá vinni a fogyasztást, valszeg nyomja neki, mint süket a bezárt ajtót, Te pedig valószínüleg normálisa(bba)n vezetsz.
Plusz én nem nagyon hiszem el az ilyen "jaj csak ilyen keveset fogyaszt" sztorikat; messziről jött ember azt mond, amit akar.

Saját tapasztalataim az ügyben:
Apámnak volt zsigulija (1200-es), az mindig 10 körül/felett evett, országúton is, pedig apám nem nyomta neki ész nélkül.
Nekem az elmúlt kb 10 évben "nyugati" autóim voltak, 1.6 golf 4 benzines: kb 7-8 liter városban, 6 körül országúton; 1.2 Skoda Octavia benzines (új, turbó) kb 6-7 liter városban, 5-6 országúton; most Octavia 1.9 TDI, 6-6,5 l városban. (télen. nyáron majd meglátjuk. Országúton kb 5 l)

Önjáró Talajgyalu 2011.03.04. 11:37:00

Egy jó cikk, közepén a Skoda 120-as megjegyzéssel, ami igazán nem kellett volna. Nem kell rúgni a kisebbe, főleg ha tudjuk, hogy csak azért kisebb, mert a ruszkik nem engedték gyártani a cseheknek a kvázi gyártásérettig fejlesztett nagyobb modelleket (ajánlott irodalom: Skoda 720, Skoda 760 protok története pl.).

Önjáró Talajgyalu 2011.03.04. 11:41:44

@zootyo: "Nem kerül semmivel sem többe egy normális minőségű autó fenntartása, mint pl egy ladáé."

A 105-ös Skodám éves(!) biztosítása 4600 (négyezerhatszáz) forint. Az alkatrészárak közötti különbségekbe inkább bele se menjünk, tizenötezerért kb. komplett autót kapok alkatrésznek. Tehát mit is akartál mondani?

genyamagyar 2011.03.04. 11:45:46

Egy dolgot ajánlok a figyelmükbe a Zsigulit lenéző hozzászóloknak, mégpedig azt, hogy húsz- harminc év múlva a jelenlegi autócsodáikat ugyanolyan lenézően fogják minősíteni az akkori tulajdonosok, mint ahogy most ők teszik a Zsigulival. "Golf IV-es? Passat? Audi A8-as? BMW X5? stb. stb. Fostalicska mind, bele nem ülnék semmi pénzért!"

Mondják majd akkor...

Kifordított kacagány 2011.03.04. 11:53:20

@Solymász: dehogy, csak régi szarokat vesznek, semmi fogyasztói öntudat nincs a népekben.

@1kutya: biztos mind ipari titok, azért nem akarod elárulni:)

@Shadowbull: téged nem is kellene, hogy feldobjon, te ismered. a kölyök ellenben nem ismeri és az ismeretlent megismerni még akkor is izgalmas lehet, ha történetesen teljesen hidegen hagynak az autók.
arra azért kíváncsi lennék, hogy akkor is fanyalognál-e, ha valaki elvinne egy körre a szüleid gyerekkori autóival. gondolom ha nem is lennél tőle hirtelen elborult elméjű veterános, azért érdekelne a dolog és nem nagyon fanyalognál, hogy miért nem az új bömössel mentek arra az egy útra.

Shadowbull 2011.03.04. 11:57:21

@genyamagyar: Igy van. Akkora fostalicska is lesz az osszes mai uj auto.

Ilyen a fejlodes.

sb

Shadowbull 2011.03.04. 11:59:34

@Kifordított kacagány: Ha valaki aszondana, hogy mehetek egy kort a Csikos oreg Pontonjaval, biztosan nem mondanek nemet.

van az emberben valami perverz kivancsisag, a hullakat is mindig megnezik az emberek :)

sb

hirtelendi 2011.03.04. 12:43:28

@Magyar[HUN]: Sajnos ott nem tudunk szlalompályát csinálni, úgyhogy csak álló autóba lehet beülni, de ott megmondom, hogy hová érdemes menni, ha azt szeretnéd vigyenek is vele:) Engem már vittek...állat...

hirtelendi 2011.03.04. 12:54:59

@potyus: A Szovjetunió nem a Fiat 124-est, hanem a kifejezetten a szovjetek számára fejlesztett 124R (R= Russia) licencét vásárolta meg, és nem 1969-ben, hanem 1966-ban, még mielőtt az év autója lett a 124. A 124R lényegesen különbözik a 124-től, egy az egyben más motorja van, magasabb, erősebb, robosztusabb futóműve, az időjárás állóság miatt dobféke, de már hidraulikus, és még több száz helyen nyúltak be az autóba. A 70-es években sem az NDK-ban sem Csehszlovákiában nem kellett várni semmit a hazai gyártású autókra, nálunk viszont már egy Zsigulira is 5 évet kellett várni a 70-es évek második felében. Az első export Zsigulikat minden modellből először az NDK és Csehszlovákia kapta, mi rendszerint csak 1 évvel később kezdünk kapni belőlük.

hirtelendi 2011.03.04. 12:59:07

@Ajtony: Nem azonosak a méretei, egyébként is teljesen más motorról van szó, a Fiaté OHV a Lada OHC, de a lada motorját is az olaszok tervezték, az oroszoknak semmi köze hozzá, ahogy a Zsigulihoz magához se sok, azt kompletten az oroszok igényei szerint, de az olaszok tervezték 1966-ban.

aberwarum 2011.03.04. 15:23:39

Én használom, az utóbbi időben napi szinten, a megörökölt 1994 -es évjáratú 1.6 motorú 2107 -es Ladánkat. Rohad. Kevés a fék. Nincs elektronika benne. DE!: 5 gangos, 8.9 litert eszik, és nem sajnáva beleteszek mindent, ami a munkához kell. A Focusba nem tenném bele. ÉS! 5 gangos, 7.9 litert eszik (asszony hajtja cak 6.8 -at), van benne elektronika, klíma is! A fékek szuperek, bár lassan cserések lesznek. Lassan ez is rohad. Ha fel kell újjittani, meggondolom, melyik lesz olcsóbb...!

hiheto 2011.03.04. 16:49:48

Sajnos a Lada felett eljárt a kor, jelenleg a mindennapi közlekedésre már kevés. Ennek ellenére a sajátomat, ha csak tehetem, sose adom el:)

Hobbi/versenyautónak tökéletes.

Frantic8910 2011.03.04. 16:56:43

Én 21 éves vagyok Túl vagyunk már 2 "ezerkecskén" Most meg egy kocka lada van a családba és és szeretem. Sőőt egy ilyen 2106-os én is hajtanék.:)

stealthbomber 2011.03.04. 17:51:18

@flamer:
Akkor hasonlítsd össze az akkori (84-es)
kiadású 316-os BMW-vel és rájössz.
Repülőülésnek pedig nem azért nevezték, mert repült, hanem azért mert egy magasított ülés volt benne, magyarán az ülés teteje a fejtető magasságában volt.
Hasonló mint a távolsági buszjáratok vagy utasszállító repgépek ülései.
Ennél jobban nem tudom elmagyarázni.

hirtelendi 2011.03.04. 17:57:38

@stealthbomber: Sose hallottam repülőülésnek, kagylóülésnek hívják, és ez tényleg különlegesség volt benne, de amúgy a legmagasabb felszereltséghez is csak egy fényszórómosó volt az egyetlen igazi extra, közben nyugaton azért már bőven volt klíma, már volt ABS, sőt volt olyan autó, amit már csak ABS-sel gyártottak, a japánokban már akkoriban is sok elektromos kütyü is volt. A kockalada már újkorában is reménytelenül elavult volt. Fölösleges olyan attribútumokkal ellátni, ami nem volt meg neki, ettől még lehet szeretni.

w a s d 2011.03.04. 18:12:41

@hirtelendi: Nem azt akarom mondani, hogy ne lett volna az ilyen ülés errefelé "tényleg különlegesség", de volt ilyen ülés is, Škodában:

i211.photobucket.com/albums/bb139/Dolphin1875/Image056.jpg

stealthbomber 2011.03.04. 18:29:29

@hirtelendi:
Attól, hogy nem hallottad, a 80-as években még igy nevezték az autób...ikezt az ülésfajtát. Azért nem kagylósnak, mert nem volt az...pedig ez az elnevezés is létezett akkor, csak mi a versenyautók üléseire használtuk...mert azok tényleg kagylóülések voltak.
És a 80-as évek közepe táján még nem volt bőven klíma és ABS a legtöbb autóban.
Abban az időben nagyon sok nyugati autót vezettem annak köszönhetően, hogy faterom egy sváb községben volt orvos, és ebből fakadóan sok családnak volt rokona "nyugatnémetben".

hirtelendi 2011.03.04. 19:43:46

@F/: Gyártási darabszáma? 3? 5? A 2107-est milliószám gyártották.
@stealthbomber: Ezen elmókolhatunk még egy darabig, de a legjobban fölszerelt csúcskivitelű Lada extrája a lámpamosó volt, méretben hasonló nyugati és japán vetélytársaiéban meg klíma, ABS, elektromos ülések, bőr ülések, elektromos ablakok, szervókormány, központi zár, stb. Nem azt mondom, hogy ez volt az alap, csak azt, hogy ami a Ladában csúcs volt, a nyugati autó már affölül indult. Nem beszélve a kasztni alatt lévő technikáról. Ehhez nem kellenek nyugat-német rokonok, elég némi objektivitással meg a gugli.
Repülőülésnek felénk a távolsági buszok dönthető üléseit nevezték, de tőlem felétek nevezhették a 07-es ülését is annak.

stealthbomber 2011.03.04. 20:20:25

@hirtelendi: talán elég objektivitás talán, hogy vezettem sok technikát akkoriban...az a sok extra amiről te beszélsz az már nagyon csúcs felszerelés volt...
Példa BMW 316 alap ( ha a 2107-et annak vesszük): ford.számmérő nincs helyette egy időmérő óra, kagylóülés (nevezzük annak, de nem az) nincs, fényszóró mosó-törlö nincs, szintén 4 gangos váltó, karbis motor...és nyugodtan guglizz tovább...
NEm azt mondtam , hogy a szovjet technika jobb volt, hanem azt, hogy nem kellett szégyenkeznie.
Továbbmegyek : a német autókban még a 90-es években sem volt alap a motoros ablak, a szervokormány, a klíma, az ABS stb.

kimi-2 2011.03.04. 20:27:26

Csávógyerek amit írtál pontosan ez a lényeg.Manapság minden le van szabályozva lassan már semmit se lehet! Unalmas így közlekedni,nemcsoda,hogy elalszanak vezetés közben!

romayor 2011.03.04. 20:52:08

Én a mai napig egy 93-as 205-3-al járok és a két 7 éves gyerekem imádja!!!! Szerintem egyáltalán nem ciki, mert a mai világban amikor sorban viszik a hiteles kocsikat a bankok és a családfő azon gondolkozik miből fizesse a havit akkor is vígan gondtalanul használom. A fenntartása ha törődsz vele akkor nem haladja meg az évi 25-40 e forintot /+benzin / és ebben már a kötelező is benne van. Oké nem egy csúcs technika de, megbízható strapálható, fenntartható.
A fogyasztásról meg a benzin árról annyit, hogy minden átalakítás nélkül gond nélkül vígan megy benzin+ E85 keverékkel.. Aki meg "könnyen azonosítja a lomisok lepukkant, utánfutót vonszoló rozsdaboglyáival" arról megvan a véleményem.

romayor 2011.03.04. 20:53:17

Bocs de lemaradt egy szám. A helyes: 2105-3!!

gascan 2011.03.04. 22:11:49

@stealthbomber: Egyrészt az a "szovjet" technika ugyebár kompletten olasz fejlesztés, másrészt meg már a maga korában is szarnak számított, ülj bele bátran egy korabeli nyugati autóba.

Extrákon meg aztán végképp kár rugózni, ABS, klíma és tsai 2107ben egyáltalán nem voltak elérhetôek, míg a nyugati autókba már a 80as években is kérhettél pl ülésfûtést. Eközben az oroszok egy 60as évekbeli Fiat-licencen tákoltak évtizedekig, egy helyben topogva, ahelyett, hogy fejlesztettek volna. A világ meg elment mellettük, de már elég régen.

stealthbomber 2011.03.04. 22:33:34

@gascan: bátran beleültem a korabeli nyugati autókba. Megvolt ( a teljesség igénye nélkül) Golf II. GTI, Polo GTI, Opel GTI,BMW 316, Porsche 914 és 944, Mercedes 500SEL, a mezei kivitelekről nem is beszélve. És klíma egyedül a SEL-ben volt.
Egyébként nem arról beszéltünk, hogy milyen extra volt elérhető, hanem arról, hogy a hasonló kategóriákban mi volt alapfelszereltség. De nem baj.
A hozzászólók nagy része abban az időben nem is élt talán de valamilyen oknál fogva mindent jobban tudnak.
És utoljára elmondom értelmezni nem tudóknak : nem a LADA volt a legjobb autó, hanem a hasonló kategóriájú autókkal szemben nem vallott szégyent.

Diesel Lada 2011.03.04. 22:39:26

Azért egy két mondat kicsit túlzás ebben a cikkben. Hogy vállalhatatlan, meg kibírhatatlan a Lada...
ilyen erővel én meg azt nem bírom ki, hogy 6-10 évig fizessek havi x ezret egy tiszta műanyag, vezetési élményt nélkülöző uj vacakra, ami most a nagy jó autó.
Ez is túlzás volt, ahogy a fent említett nyilatkozat a Ladáról is az.
Egy jól karbantartott Lada - hát még ha 5 gangos- simán alkalmas napi használatra, a fogyasztását meg ellensúlyozza az alkatrészáraival, vételárával.

Kifordított kacagány 2011.03.04. 22:47:25

@Shadowbull: látod ez a lényeg, az a lada annak a finnyáskodó kiscsajnak ugyanaz mint neked a ponton. nem kell hasra esni tőle, nem kell beleszerelmesedni, de mint élményt, mint a múlt letűnt darabját illik értékelni. nem a hülye fater miatt, hanem a saját élmények miatt.
tartani sem kell belőle, de nem baj, ha vannak elborult elméjű Csikósok, akik élnek halnak ezekért a romokért, hogy neked, meg másoknak legalább halvány esélye legyen arra az egy körre. ha másért nem azért, hogy megnyugtasd magad, lám mennyit lépett előre az emberiség, mennyivel jobb az amiben ma ülök.

hirtelendi 2011.03.05. 00:21:18

@stealthbomber: Lehet, hogy nem volt alap, de a Ladában meg még extrában sem volt se motoros ablak, se szervókormány, se ABS, és úgy általában semmi, ami meghaladta a 60-as évek technikáját.

hirtelendi 2011.03.05. 00:23:36

@stealthbomber: Miért te is ectráról beszélsz, arról az egyről kb, a fényszórótörlőről. Az nem alap volt, még mielőtt azt hinnéd.

F 131 2011.03.05. 06:02:11

Üdv mindenkinek. Szerintem a cikkíró gyermekei úgy reagáltak, ahogy tálalták nekik az autót. Az írásban is ott a kettősség: tetszik, de mit szólnak az emberek. Ezt megérezték a "kicsik" és a mai divatnak megfelelő választ adták. Ha úgy van bevezetve, hogy ez apa gyerekkori álma, és kivételes dolog hogy ilyenben ülnek, Ők is másképp reagálnak. Ezért az, hogy vállalhatatlan autó, picit szerintem túlzás.

F 131 2011.03.05. 06:25:26

Nem akarom eldönteni az új autósok és öreg autósok vitáját, de én új autó értékesítőként dolgozom, és autó átadáskor nagyon ritkán látok az embereken igazi örömöt, míg a cikkírónak ez a jó állapotú, de korántsem 100%-os Lada jó kedvet csinált (egészen addig, míg el nem szégyelte magát). Mindenki döntse el maga, hogy mi okoz nagyobb boldogságot neki, egy olyan autó, ami észreveszi a szabad parkolóhelyet, oda magától beparkol, amiben 2-4 zónás klíma hűti, ülés, kormány fűtés fűti a sofőrt, vagy inkább szeretne "betörni" egy nehéz kormányzású (bár olaj a kormányműben, jól beállított kormányholtjáték, jó gömbfejek és segédirányító kar sokat segít) hátsó kerékhajtású, minden hárombetűst nélkülöző "vadlovat".

Magyar[HUN] 2011.03.05. 09:01:17

@hirtelendi: Azt örök hálával fizetném meg. Köszi! Ja és Zsigulis pólóban megyek majd :)

stealthbomber 2011.03.05. 09:30:23

@hirtelendi: először tisztázzunk valamit. Én a 2107-esről beszélek, nem a kereklámpásról.
Kettő : én nem hiszem, hanem tudom, hogy a 2107-es típusokon alap volt a fényszóró mosó-törlő berendezés.
Három : koromnál fogva (sajnos) akkor voltam fiatal amikor ezek az autók az akkori utcaképek mindennapos látványai voltak és ennélfogva talán tudom, miről beszélek.
És részemről ennyi, mert nem akarok olyan emberkével vitatkozni, aki akkor a világon sem volt és ismeretanyagát a legjobb barátjából a gugliból meríti.

w a s d 2011.03.05. 11:43:21

@hirtelendi: Lehet, félrevezető, hogy pont egy tetőtlen darabról linkeltem képet, de az volt az első, amin jól látszott az ülés. Ilyen volt a "sima" Rapidokban is. Ami OK, hogy még mindig nem olyan nagy darabszámban gyártott autó, mint a 2107, de nem teljesen egyedülálló a 2107- ben ez a fajta ülés a volt- KGST- s kocsik közt.

www.flickr.com/photos/daveseven/4709019162/in/photostream/

gascan 2011.03.05. 11:48:58

@hirtelendi: Nincs is ezzel semmi gond. Ettôl egyrészt még egyrészt szerethetô, másrészt a "mobilitást a tömegeknek" az bizony egy ilyen olcsó, fapados mûfaj a világon mindenhol. A gond ott kezdôdik, amikor néhány gyogyós elhiszi, hogy a Lada csúcstechnikát képviselt bármikor is.

gascan 2011.03.05. 12:03:02

@stealthbomber: "koromnál fogva (sajnos) akkor voltam fiatal amikor ezek az autók az akkori utcaképek mindennapos látványai voltak és ennélfogva talán tudom, miről beszélek."

Nyugati autótok viszont a jelek szerint nem volt a 80as években, különben nem hordanál össze ilyen ostobaságokat.

Az én apámnak viszont volt egy E30a, veled ellentétben én nem csak fényképrôl ismerem a típust. Hozzáteszem, az E30 is egy csotrogány már mai mércével mérve. Akkoriban viszont egy feszes futômûvû, pontos váltójú és kormányzású, (a kor szoci modelljeihez képest) kiemelkedô menetdinamikájú E30, Check Controllal es szuper oldaltartású, fûtött elsô ülésekkel egy valóságos ûrhajó volt a Ladához képest. Hogy volt-e benne fordulatszámmérô, arra már nem emlékszem, de arra igen, hogy utólag is berakták mûszercsoport-csere nélkül, ha kérted.

Evil1979 2011.03.05. 13:18:52

@F 131: Jaj de nagyon igaz.
Édesapám ezerkecskével oktatott még az MHSZ-nél, meg utána is, abban nőttem fel és most, hogy már nincs velem az öregem igen csak gondolkozom, hogy vegyek egyet emlékbe, szép MHSZ-s matricákkal és, hogy néha elővegyem és használjam egy kicsit.

stealthbomber 2011.03.05. 15:07:53

@gascan: legyél szorgalmas és olvass vissza, ha csak ennyire tellik.
Tényleg nem volt nyugati autónk, de sikerült néhányat kipróbálni.
Check control : ne viccelj....
Viszont a hsz-ből meg az derül ki, hogy nektek nem volt 2107-es. Akkor miről beszélünk ?
Hogy alkotsz valamiről véleményt, ha nem próbáltad ? Jah, a gugli....

dennisthemenace 2011.03.05. 16:30:57

@hirtelendi: Nem erosebb. Mindegyik 60 lovas volt és a Fiaté porgosebb volt, jobb volt a hangja is.

hirtelendi 2011.03.05. 18:20:41

@dennisthemenace: Az erősebbet úgy értem, hogy robosztusabb, jobban bírja a strapát. Hogy pörgősebb-e, hát, nem is tudom, nemigen éreztem én semmi különbséget, igaz újat csak zsigából vezettem. A hangja meg ízlés kérdése, én a kiszabadult darázsrajra szavazok :)

hirtelendi 2011.03.05. 18:21:57

@gascan: Egyetértünk, de ez csak önigazolás, én ezzel együtt rajongok a Ladákért.

gascan 2011.03.05. 21:30:50

@stealthbomber: Volt alkalmam kipróbálni Ladát nem egyszer, de nagypolskit is, megnyugodhatsz. Nyugodtan ülj be a Lada után egy korabeli 316ba, vagy akár Golfba, és rádöbbensz, mekkora ökörségeket hordtál össze.

gascan 2011.03.05. 21:31:58

@hirtelendi: Nincs ezzel semmi gond, sok örömet a Ladázáshoz!

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2011.03.05. 21:41:16

miért gondolják sokan hogy a lada sokat fogyaszt, állandó karbantartást igényel, és évente lakatolni kell?

ezzel szemben ha normális a motorja akkor 7-8L-rel elvan, a megszokott karbantartást igényli (olajcsere, illetve amit a gyár előír, ugyanúgy ahogy a maiakhoz), ha rendesen van kezelve a kasztni akkor nem rohad.

25-éves széthajtott ladát ne vegyük etalonnak. de annak vesszük mert magyarországon a 90% ilyen, mert ilyen az emberek mentalitása, szarunk bele. 20 év múlva az összes audi, merci, akármi uyanolyan szétrohadt szarkupac lesz, mint ma a ladák nagy része. és mindenki azt fogja mondani hogy egy 30 éves x7-es rohad, 15L-t eszik, ezért vállalhatatlan szar. pedig most sokan a fél kezüket lerágnák egy X7-ért.

w a s d 2011.03.05. 23:16:21

@Hurrá Torpedó:
A pár éves újonnan vett 21061, ami volt a családban, télen városban 10 liter fölött evett azért rendesen.
Nem azt mondom, hogy ettől rossz autó lenne, de nekem nem fér bele a keretbe ekkora fogyasztás. Sőt, a mostanában 9-10 litert fogyasztó autóm is megérné még az általam megtett kis futásteljesítmény mellett is lecserélni egy kicsit modernebb, kicsit drágább darabra csak a fogyasztás miatt is, ha kizárólag az anyagiakat nézem.

pink75 2011.03.06. 00:20:05

ha rendben van, akkor ez egy szép autó

dennisthemenace 2011.03.06. 16:28:16

@gascan: Nem kell annyi..Én Ritmoba ultem át es az is pazar volt a Lada után.

elektronok laza csoportja (törölt) 2011.03.09. 04:38:49

Az ezeröcsi a jó, a 120-as meg egy fos, igaz, nem szorul a kormánya, elvan 6 literből, nem lengedezik az erőátvitel benne állandó sebességnél meg elinduláskor, csendesebb is sokkal, de hát csak egy fos, nem olyan remekmű, amilyet csinálni csak a szovjet elvtársak tudtak, rajongj érte, mint a többi téesztag.

Vincenzo90 2011.03.10. 00:24:29

"...vagy a tükörre kopott gumik vették el a kedvemet..."

impotens!

Berci 2103 2012.12.31. 20:52:54

@elektronok laza csoportja (törölt): A 120-as fosnak ugyan könnyű a kormánya,de 30 másodperc alatt kapaszkodik 100-ra,az akkumulátora ütközésnél a nyakadba esik,a csend pedig addig tart nála,amíg meg nem nyúlik a vezérműlánc.Ja,és megkajál 1 liter olajat 1000 km alatt.Hát ilyen a Husák-féle csodád.

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2013.07.14. 11:21:57

Volt piros 1500-S Ladám is, a kilencvenes évek első felében kb., előtte 1200-es "Fiat"-Zsiguli, még a legelső szériából. Az a "fiat-zsiga" jobban ugrott (gyorsult) mint a nagyobb tesója, érdekes mód.
(Mindkettőt roma(...)kufárok vették meg, amikor eladtam őket végül. Főleg a piros 1500-ösre haraptak, minden falusi búcsúban odajöttek, hogy eladó-e, adjam már el!) :D
süti beállítások módosítása