Élet a WRC-ben, a keresőn keresztül

Interjú Bálint Richárd fotóssal

  2011. február 06. - ommm Címkék: fotó wrc bálint richárd

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Négyhengeres BMW? Ugyan már...
2015-07-30 16:22:46

...mondták nekem sokan, miután lett egy 136 lóerős E30-am. Persze hülyeség, hiszen a könnyű bódéhoz elég

Hétvége a tóparton? Belsőség-találkozó 2015!
2015-07-29 12:04:49

Öregszünk, öregszünk , más nem is jut nagyon eszembe arról, hogy immáron tizenkettedik (!) alkalommal

A trollkirály V8-cal érkezik
2015-06-22 13:58:43

Leborulok, zokogok és megadom a trollkodás brilliánsokkal díszített aranyfokozatát. Hogyan piszkíts bele egy

Szétszórjuk a VIP-jegyeket! Akár a tiéd is lehet egy!
2015-06-08 15:31:58

Úgy, ahogy az AC/DC-nek is egy igazi énekese volt és ahogy a Black Sabbath is csak Bill Warddal az igazi , úgy

RIM10382 copy

Bálint Ricsit nem kell bemutatni senkinek, aki - akár csak érintőlegesen is, de - érdeklődik a rali iránt. Blogjával és annak szinte zsibbasztóan delejes fotóival rendszeresen szerepel címlapunkon is, a tavalyi nagy karácsonyi ajándékosztásban pedig igen értékes koncnak számított WRC Facebook 2009 című könyve. Aki mégsem ismerné, az tudja, hogy Ricsi fotós, méghozzá nem is akármilyen: idestova 14 éve csak a ralinak él, és egy ideje már kőkemény profiként tartják számon a fotósok világában. 
Legnagyobb sikerére azonban egészen idáig várnia kellett, de megérte: Ricsi fotóival tűzdelt saját kiadványa, a WRC Face to face 2010 lett a világbajnokság hivatalos évkönyve. Ennek kapcsán beszélgettünk vele munkájáról, karrierről és főleg az életről a világ leggyorsabbjai mellett. Milyenek valójában?

DSC 3665

Gondolom, óriási - nem csak szakmai, hanem morális - sikerként is elkönyvelhető a tény, hogy a te könyved lett a rali-vb hivatalos évkönyve.

rihard FF copy

Mindenképpen, de azért ez nem volt ilyen kézenfekvő. Két évvel ezelőtt a nagy gazdasági válság alapjában rengette meg a hirdetői hátteret. Majdnem a WRC is befuccsolt, ha a maradék két csapat közül (Ford-Citroen) akár egy is kiszáll, akkor vége. Nem látta még senki, hogyan és merre tovább, ezért határoztam úgy, hogy lesz, ami lesz, megcsinálom a WRC Facebookot (tavalyi könyv), hogy - ha kell - méltón búcsúztassam a sportágat. Sok fotóügynökség kilépett, nekem sikerült ott lennem, ezért úgy gondoltam, mindent egy lapra teszek fel, vagy megcsinálom életem könyvét, vagy nem. A világbajnokság hivatalos évkönyve már amúgy is megszűnt két éve, a válság tönkretette a kiadót. Így is lett, és a tavalyi könyvem nagyon tetszett a csapatoknak, versenyzőknek, sok pozitív visszajelzést kaptam, ez erőt adott ahhoz, hogy megkeressem az FIA-t és a WRC-t az évkönyv ötletével, és ők pozitívan fogadták a dolgot.

Szóval ez teljesen a te privát kezdeményezésed volt?
Igen, eljuttattam hozzájuk a tavalyi könyvet és megtetszett nekik.

Ki volt az, aki konkrétan aláírta a szerződésed?
Csapatmunka volt, aki elintézte, leginkább Helen Peck, a WRC marketingfőnöke (idén a McLaren F1 csapatnál dolgozik) volt a segítségemre. Rengeteg munkával járt, hiszen csak a logók egyeztetése, felhasználása, a betűtípusok és az egyéb - a WRC megjelenésével kapcsolatos - jegyek elhelyezése egy hónapba került, ezért nem jelenhetett meg karácsony előtt a könyv sem. Minden a saját arculatuk szerint kellett hogy legyen, bár a dizájnnal alapvetően semmi gond nem volt, de a saját megjelenésükre nagyon odafigyeltek.

GR87713

Kanyarodjunk vissza a történet elejére, mi volt az első impulzus, ami elindított? Egy Ranga Laci-féle sodrós kanyarvétel Árpádtetőn vagy Ferjánczék az R5 Alpine-nal? Konkrétan emlékszel arra a pillanatra, amikor eldöntötted, hogy - akkor még - hobbi szinten, de meg akarod örökíteni ezeket a pillanatokat?
1974-ben születtem, 1997-ben voltam az első raliversenyemen. A kisterenyei gyorsaságihoz kötném leginkább a kezdetet, ez után a verseny után láttam meg az Akropolisz-rali hirdetését egy programfüzetben. Ekkor döntöttem el, hogy ott kell lennem egy vb-futamon. Pocsék képeket készítettem rossz technikával, szögegyszerű automata géppel. Nagyon bosszantott, hogy ilyen minősíthetetlen fotókat csinálok ilyen látványos dolgokról, hiába volt jó a pillanat, ha a kép semmit nem adott vissza belőle. Akkoriban kiállításszervezőként dolgoztam, mellette elkezdtem fotózást tanulni. Eleinte persze hobbi volt, de elkezdtem erre gyűjteni és folyamatosan képezni magam…

Miért a rali? Más szakágakkal nem is próbálkoztál, vagy úgy gondolod, hogy csak a rali az, ami igazán kifejezi és kézzelfoghatóvá teszi magát a pengeélen táncolást?
Nem, nem érdekel más. Ha elmész pl. egy Forma-1-es futamra, akkor ott meredsz egy betonplaccon, nem látsz az országból semmi mást, csak az adott helyszínt. Hívtak oda is, de nem mentem. Ugyanis nagyon szeretek utazni, 2-3 ezer kilométert is levezetek egy-egy ralifutamon. Imádom a természetet, a csavargást és azt, hogy megismerem a környezet, hogy olyan képeket tudok csinálni, amin rajta van fű-fa-virág. Azért én nem veszek sok százezer forintért repjegyet, hogy - teszem azt - Brazíliában egy betonteknőben legyek négy napig. Ellenben Új-Zélandra bármennyit áldozok, ez nem egy lombik, nem laboratórium, ez maga a szabadságvágy.

MC83616

Mikor tudatosult benned, hogy ebből meg is lehet élni? Mikor lett a lelkes amatőrből profi? Egyáltalán, hogyan indult be karriered?
Hamar felismertem azt, hogy arra a piacra, ahová a japánok, angolok, franciák dolgoznak, oda nem török be. Sokkal jobb a kapcsolatrendszerük, közelebb vannak a tűzhöz. Beláttam, hogy nem fogok tudni angol ügynökségnek-újságnak képet eladni, ezért inkább egy saját közeget teremtettem magamnak. Olyan projekteket találtam ki, melyekből finanszírozni tudtam a saját kiadásaimat. Ez még a legeleje volt, aztán a képeimnek hála, megnyíltak előttem az ajtók, mostanra szerencsére a vezető ügynökségek is veszik a képeimet (Reuters, AP). Idővel megkerestek a Suzuki Europe-tól, majd a Ford Rally Teamtől…

Szerződéseim bizonyos mennyiségű képre szólnak, adott határidővel. Teszem azt, versenyenként kell mondjuk 20 képet adnom arról, amiben megállapodtunk. Csomagban értékesítem őket, de ez egy komplex piac, saját képeimet és magamat én menedzselem. Az anyagot, a munkámat el kell tudnom adni. Ehhez kellenek a jó képek és az ötletek, amivel a cégek színesíteni tudták a kínálatukat. Sokszor nem a konkrét képeket, hanem a csatolt terméket vásárolták meg, a képekből létrehozott terméket. Saját fotóügynökségemen keresztül intézem mindezt.

Egy nehéz és rendkívül költséges szakmát választottál, eleinte - gondolom - nem volt egyszerű megteremteni az anyagi és technikai hátterét egy-egy nemzetközi ralifutamon való részvételhez
Három hét munka, egy hét kiutazás. Mindenem ebbe fektettem, először objektívet vettem, a géptestet béreltem. Évekig tanultam, güriztem, és ez a tanulási fázis sosem ér véget, mind a mai napig tart. Egy Nikon D3S-sel dolgozom, elégedett vagyok vele.

J087225

Mennyit vagy távol és mennyit vagy itthon?
Mintegy 150-180 napot utazom évente.

Milyen az arány az elkészült és a felhasznált képek között?
Mintegy 1:1000-hez. Régebben ez sokkal rosszabb volt.

Több mint 150 WRC-futamon vettél eddig részt, ezzel fekszel, ezzel ébredsz. Mégis, ennyi év után mi az, ami egyértelműen a legnehezebb része egy-egy kiutazásnak? Maga az út, a szervezés, a pályabejárás vagy a fotózás? Egyáltalán minek kell történie mindaddig, amíg - teszem azt - egy Jukojarvi-Lankamaa-gyorsaságin a hóban fekve kattan a gép?
A nehézség nem magában a kiutazásban van, ellenben a verseny hangulatát, ritmusát és a környezetet kell összegyúrni egy olyan masszává, hogy az is megértse, aki nem volt ott. A hangulatot kell megfogni, és nagyon oda kell figyelni, hogy ne ismételd magad. Fejben az utóbbi öt év mintegy 200 ezer fényképe van meg, és kerülöm azt, hogy ezeket ismételjem. 15-20 kilónyi cuccot hordok magammal, néha fárasztó tud lenni ez is.

FI98916

Az említett gyorsaságik a finn Neste-ralin találhatóak, ahol egyik nagy kedvencem, az állítólag alkoholizmussal küzdő (ez, finnekről lévén szó, magyar viszonylatban már halált is jelentő) Juha Kankkunen is indult. Tudom, hogy te is nagyon kedveled az 51 éves öreget. Nem bánod ilyenkor, hogy nem láthattad fénykorában Repóval, hogy lecsúsztál a B-csoportról és annak legendás alakjairól?
Persze, jó lett volna, jó lett volna, de akkor azért kéne bánkódnom, mert 20 évvel öregebb lennék. Kankkunennel jó viszonyban vagyok, pár privát rendezvényen is voltunk együtt, emberként, és nem csak versenyzőként is ismerem. Jókedélyű, vidám figura.

Sok szó esik a nézők és a versenyzők biztonságáról, és bizony nemegyszer a videofelvételek is azt tanúsítják, hogy sok helyütt a drukkerek elég fegyelmezetlenül viselkednek, nem csak magukat, hanem a verseny menetét is veszélyeztetik. Kerültél-e pályafutásod során olyan helyzetbe, ahol egy-egy jó kép kedvéért többet kockáztattál a megszokottnál? Egyáltalán ért-e már baleset munka közben?
A pályától 20 méterre jobbra-balra nincs olyan helye egy-egy gyorsaságinak, ahol ne lennél veszélyben. A kérdés, hogy van-e olyan előrelátásod, tapasztalatod, hogy belásd, hol mekkora a veszély. Persze ha egy kerék leesik, akkor nem tudsz mit tenni. Nagyon fontos, hogy úgy választok helyet, hogy a mozgásom ne legyen korlátozva. Volt rá példa, hogy besokallt egy-egy autó, ekkor bizony nem lőttem végig a sorozatot, inkább gyorsan szétnéztem, merre ugorhatok. Amíg autó van a pályán, addig tudnod kell, hogy veszélyben vagy. Tavaly Finnországban, Hirvonen óriási bukásakor (külső íven) történt az, hogy előtte Loeböt fotóztam egy szikláról, aztán jött Ogier, és hogy ne legyen két egyforma kép, átmentem a másik oldalra. Lekaptam Ogiert, de teleszaladt a memóriakártyám, és már nem volt időm visszamenni a másik oldalra, hogy Hirvonent onnan fotózzam, ahonnan Loeböt. Ez volt a mázli, mert a finn éppen azt a sziklát verte telibe.

Bár kétségkívül minden egyes futamnak megvan a saját varázsa, azért ha választanod kéne, melyek lennének a kedvenc helyszíneid? Aszfalt, murva, hó? És miért?
Az, ahol jó képeket tudok csinálni. Szeretem Argentínát, Kenyát, Mexikót, Ausztráliát és Új-Zélandot. Legnagyobb kedvencem azonban az Akropolisz-rali, nem az elérhetetlen versenyek misztikuma adja az extrát, hanem a hangulat és a pálya.

Ismernek-e már személyesen a versenyzők? Közel tudsz hozzájuk férkőzni versenyen kívül is?
Igen, persze, de nem vagyok egy tolakodós típus. Nem smúzolok, nem akarok jópofizni velük csak azért, hogy elmondhassam magamról, hogy ezzel-azzal paroláztam. Nincs is ilyen klasszikus állok a Loebbel - képem. Tudják, hogy nem vagyok ilyen, és ez sokszor inkább jó.

J083535

Elterjedtek-e olyan szinten a sztárallűrök a raliban, mint mondjuk a Forma-1-ben, vagy azért valamilyen szinten még nyomára akadhatunk annak a családias-betyárbecsületes hangulatnak, ami annyira jellemezte ezt a sportágat a kezdetekben?
Ez is vérprofi dolog és üzlet, de én azt gondolom, hogy maga a közeg sokkal közvetlenebb és elérhetőbb a fotósok és a szurkolók számára is, mint az F1. A rali ilyen még ma is.

Ki a mai versenyzők közül személyes kedvenced és miért?
Tisztelem és szeretem Loeböt, de nagyon várom már azt, aki a következő világbajnok lesz. Semmi bajom a franciákkal és személy szerint senkivel, de a ralinak nagyon jót tenne, ha valami más gyártó és pilóta nyerne végre. Latvala vagy Hirvonen, imádom stílusukat, ahogy és amit csinálnak, azt csak McRae tudta anno úgy. A finnek őrültek.

Könyvedben a számomra leghihetetlenebb fotó az éppen kereket cserélő Kimi Raikkönen képe, ahol - talán életében először - nem a szeméig húzott sapkában látható. Nem szoktad őket zavarni, ha ennyire közel kerülsz, vagy akkreditációd megvéd mindenféle atrocitástól? 
Előfordul, hogy megkérnek, de ez nagyon a helyzettől függ. Persze nem mindig állok le a géppel, de ez le van osztva: nekik az a dolguk, hogy versenyezzenek, nekem az, hogy dokumentáljak. Nem foglalkozunk ilyen szinten egymással. Persze más kérdés, hogy belemászok-e az aurájába, de alapvetően én döntöm el, kitől mit akceptálok. A tavalyi könyvben ott a síró Latvala az autó mellett, én odamentem és két méterről lefotóztam. A rendező megpróbált elzavarni, Latvala nem szólt, el volt foglalva magával. Ezeket a képeket több ezer euróért eladhattam volna bármelyik ügynökségnek, a többiek a győztessel és a dobogóval voltak elfoglalva, míg én Latvala drámáját fotóztam. Ezeket a képeket nem adtam el, hanem megvártam, míg eljön az év vége, és beraktam a saját könyvembe. Teljesen más súllyal esett így latba, mint az adott pillanatban. A Ford nagyon díjazta, hogy nem sütöttem el ott, akkor, és azóta mindig közel engednek magukhoz, mert látták, hogy nem vagyok egy pénz- és szenzációhajhász akárki.

GR89262

Hogyan fogadták Raikkönent a raliban?
Ő nagyon kedves és aranyos a többiekkel szemben, és tudja, hogy meg kell adnia a tiszteletet, hiszen nem az a raliban, aki a Forma-1-ben volt. Mindig is egy különc maradt, a versenyzőkkel azonban remek viszonyban van, a médiával már nem. A többiekkel együtt buliznak, együtt szórakoznak, de a túl sok újságírót nem szereti. 

Hogyan nézik őt? Komolyan számolnak vele?
Tudják, hogy Raikkönen sok géptörése mögött a határok keresése áll, tehát tisztában vannak vele, hogy bevállalós, folyamatosan gyorsulni akar és egyre jobban menni. Érzik, hogy még tanulja a dolgot, majd ez a szezon megmutatja, mire volt elég a tapasztalat. Tanult-e belőle vagy sem…

Sokak szerint a sportág hanyatlik, a nagy, gyári csapatok sorra hagyták el az utóbbi években a bajnokságot, a Mini egymaga pedig képtelen lesz betölteni az utánuk támadt űrt. Hogy élik meg odabent maguk a versenyzők ezt a médiákban és a rajongókban vibráló feszültséget? Van egyáltalán nyoma ennek, vagy mindenki csak az adott feladatra koncentrál? Beszélgettek erről?
Amikor elindul a szezon, akkor tudják, hogy az véget is fog érni. Mindenki hajt, megy, világbajnok akar lenni és teszi a dolgát, ami pedig a hanyatlást illeti, nos, ezen csak nevetnek, egy baromság. Jön a Volkswagen, valószínűleg a Toyota is visszatér, szerintem a következő 2-4 évben újra lesz több gyári csapat is, a ralit nem kell temetni, ebben biztos vagyok.

J082757

Hivatalos fotósi státusodnál fogva milyen előjogokat élvezel?
Egyelőre nincsenek ilyenek, és nem is várom el. Nem kellenek előjogok, hagyjanak dolgozni, az nekem elég.

Gondolom, a sok év alatt akadtak meleg, húzós helyzetek is a munkád során, sorolj fel párat, ill. mi az, ami igazán emlékezetes számodra?
Ennyi év alatt sok összegyűlt. Nyilván azok a versenyzők, navigátorok, akik már nincsenek, azok külön emlék kategóriába tartoznak, de mindenkinek vannak szép pillanatai, egy mosoly vagy kanyarvétel, tele vagyok ilyenekkel, nem tudnék válogatni.

Haláleset, baleset történt-e már a közeledben? Tudtál segítséget nyújtani?
Szerencsére nem, de Markko Martin bukásakor (2005-ben, az RAC Rally of Walesen, ahol a mindenki által kedvelt Michael Park navigátor életét vesztette. - omm) ott voltam a versenyen, és az a hangulat, ami akkor eluralkodott… na azt nem kívánom senkinek. Ott letettem a gépet, és azt mondtam, hogy itt nincs mit fotózni, most csöndben kell lenni, meg kell állni és tiszteletet adni annak, aki elment.

Hogyan tudod a magánéleteddel összeegyeztetni ezt a munkát? Meddig lehet csinálni?
Az, hogy 37 évesen még nincs gyermekem, azért sokat elárul, de ebben a pillanatban még ezen nem kell gondolkodnom. Visz a lendület, és nem tudok elképzelni semmit, amit e helyett csinálnék. Nincs okom, hogy változtassak, imádom a munkám. Jelenleg nincs olyan dolog, amivel helyettesíteném. Ha egyszer majd azt érzem, hogy oroszlánokat fotóznék Afrikában, akkor azt fogom csinálni és elengedem a ralit. Egyelőre ilyen nincs. Egy biztos: a fényképezőgépemet az életben többet nem engedem el.

Köszi Ricsi, további jó munkát, hallunk még rólad itt, a Totalcaron.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr532642064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hilux94 2011.02.08. 12:14:25

Hétkérem a könyvben lehet, hogy sokkal jobb képek vannak, de a linkelt galeri harmatoska...

Irgum burgum 2011.02.08. 12:29:36

@Hilux94: Gondolom, sokkal jobbakat csinálsz. Hol is van a galériád?

chabusch 2011.02.08. 12:43:38

@Irgum burgum: Although I cannot lay an egg, I am a very good judge of omelettes.

csiky944 2011.02.08. 12:45:28

Grat!
Tényleg mesteri fotókat készít.

Hlanderx 2011.02.08. 12:47:15

Ízlések és pofonok kategória kinek milyen stílus és dolgok tetszenek a profiknak se mindig tetszik a másik képe igazándiból fontos szempont hogy a nézőknek tetsszen ha technikailag akár egy kép nem is tökéletes de maga a tartalom olyan akkor annyira mindegy hogy lehetett volna esetleg jobban is meg csinálni lehet hoyg azzal hogy maga a kép jobb pont a lényeg vész el. Megjegyezném azonban hogy nekem relatíve tetszettek a képek és látom mögötte a technikai tudást és tapasztalatot ami egy ilyen terjedelmes kép sorozathoz szükségeltetik. Egy egy képet nagyon sokan jól eltudnak kapni de ezt gyakorlatilag üzemszerűen csinálni minden pályán minden versenyen mindig minden hol ott lenni és meglátni embert próbáló feladat. Annak aki kritikával illet bármi ilyet mindenképp javaslom hogy akár egy zárt pályás sprint verseny re menjen el és próbáljon minden helyen ott lenni a megfelelő pillanatban és értékelhető képeket készíteni a nyelve fog kilógni kora délutánra az biztos . Egy Rally futam ami nem egy pár négyzetkilométeres placcon helyezkedik el sokkal sokkal komplexebb logisztikai feladat gyakran embert próbáló teljesítmény.

megint 2011.02.08. 12:52:50

Kimi mint most is kiderült egy normális arc ellentétben a sok híreszteléssel. Sok sikert a továbbiakban, nekem tetszenek a képek, a toyospickupos gyerek képeit mondjuk nem láttam még de a hozzászólásai alapján nem is baj.

Mazlee 2011.02.08. 13:07:58

jópofa képek, de hogy ez valakinek profi foglalkozása és ezért még fizetnek is szerintem hülyeség.

Mazlee 2011.02.08. 13:09:45

na meg 1000ből 1 kép lesz használjató? hát mi ebben a profizmus? legyen 10ből vagy 50ből 1... az már valami.

chabusch 2011.02.08. 13:11:26

@Irgum burgum: Rendesen érvelni viszont nem. A kérdés a részemről lezárva.

Chingachgook 2011.02.08. 13:20:23

a fotósok manapság igen túlértékeltek. mint a kortárs művészek többsége. bezzeg jó kenyeret sütni, cipőt tartósan megjavítani kevesen tudnak.

JmOS 2011.02.08. 13:21:52

Tömören: Le a kalappal :)

Hilux94 2011.02.08. 13:41:16

@Irgum burgum: ha nem ugatnád a fotózást, nem lenne kérdéses, hogy a *galeriba linkelteknél* nem nehéz jobbakat csinálni, pláne a (bevallott) 1:1000 ráta mellett. Talán kettő van közöttük (6, 8), ami jó. A srác ennél többet tud, szóval nyugodt lélekkel fikázom.

Saját galerim köszi, jól van, akad itt aki ismeri.

Hilux94 2011.02.08. 13:44:19

@Hlanderx: "annak aki kritikával illet bármi ilyet mindenképp javaslom hogy akár egy zárt pályás sprint verseny re menjen el és próbáljon minden helyen ott lenni a megfelelő pillanatban"

Ilyen hülyeséget egyetlen profi sem próbálna meg. ;)

paaj 2011.02.08. 13:58:27

@Mazlee: Nem a használható hanem a felhasznált képek aránya 1:1000-hez. Olvasás, szövegértés megy? Ráadásul ez messze nem az a kategória amit te képviselsz a nyaralásodon a pajtás gépeddel bohóckodva...

paaj 2011.02.08. 14:00:01

@Hilux94: Nem lehet, hogy csak simán az irigység beszél belőled?:) Neki van hivatalos évkönyve, neked nincs.

ju offa 2011.02.08. 14:08:55

a rally az jó, a rallyt szeretjük, mindennél változatosabb, és gyorsabb mint a dakar.WRC RULZ!!!

Gyarló Hintaló 2011.02.08. 14:16:20

Tetszik az interjú! Jók a képek!
Egyedül egy kérdés maradt nyitott számomra, ami a legjobban érdekel:
"Egyáltalán, hogyan indult be karriered?"
"Olyan projekteket találtam ki, melyekből finanszírozni tudtam a saját kiadásaimat."

Engem pont ez érdekelne!! Eléggé ki lett kerülve a válasz.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2011.02.08. 14:54:22

Zseniális képeket csinál, ezt azok is látják, akiket nem érdekel a rali. Akik pedig azt mondják, hogy nem nagy szám, azok csak irigyek, és/vagy hülyék.

Johnny Tinenbalm 2011.02.08. 14:55:29

@Gyarló Hintaló: az a bizonyos első millió, amiről senki se szeret részletesen beszélni...

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2011.02.08. 14:58:41

B.MAX!

VÁRJUK A FOTÓSBLOGOD FRISSÍTÉSÉT MÁR EGY ÉVE!

TESSÉK CSINÁLNI! :)

Mazlee 2011.02.08. 15:00:12

@paaj: okoska. szerinted miért nem használják fel a több képet?
olvasás megy de a szövegértés inkább nekem.

mi az hogy nem aza a kategória? láttál már tőlem képet?

ezért kár volt okoskodni :)

Szkotti 2011.02.08. 15:01:58

Respect Ricsinek, én bírom a képeit, mert tényleg a hangulatát adja a versenyeknek, nem riportképeket csinál.
Ehhez pedig rutinosnak kell lenni, jó szemmel meglátni, mi az ami átjön a képen. Szerintem ezt ő igen jól műveli.
Érdemes a könyvesboltban belelapozni a tavalyi "arckönyvbe", szerintem szenzációs. (Köztük van az itteni szivárványos kép is).
A felhasznált/ellőtt képek aránya meg jól van így. Inkább, mint azoké, a magukat "fotós"nak valló embereké, akik olyan képeket tesznek fel az autósportos oldalakon, amiken telibe van fotózva a szalag, vagy autó eleje-háta hiányzik, stb. Legyen csak 1 kép, de az legyen jó.

Hilux94 2011.02.08. 15:03:50

@paaj: jaja, pont ugyanolyan irigység beszél belőlem, mint mondjuk egy filmkritikusból...

Camappa 2011.02.08. 15:10:09

Jó képek: 6-os, a többi sajnos középszerű, unalmas.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.08. 15:25:48

Gyanítom, a képek kapcsán nem a fotós a bűnös. Inkább az, aki összeválogatta őket. Valóban gyenge termés. Még a Nat.geo könyvecskéjében is írják, hogy ne akarjunk mindent keretbe komponálni, mert unalmassá válik. Itt kifejezetten erőltetettnek érzem. Igazán a könyvborítón látható fotó tetszik, a maradék, tán két képet leszámítva, az a kategória, amit én csak azért nem tudnék megcsinálni, mert még az exponáló gomb lenyomása előtt észbekapnék... :-)
(mielőtt valamelyik zseni megkérdezné: rég felszámoltam az összes, online galériámat)

Lipyke 2011.02.08. 15:32:44

Én is szoktam menni évi egy két wrc-re és szoktam is vele találkozni.
Aki fikázza attól azt kérem mutasson jobb saját képet.

Szacsi 2011.02.08. 15:36:46

Mazlee és a többi nagyon képzett kritikus.

Srácok fogtatok már gépet a kezetekbe túl azon mikor buli meg nyaralás alkalmával automata üzemmódban kattintgattok? (Hol az galéria?) Hogy egy kép tetszik-e vagy nem az szubjektív de többi mellékzöngét csak akkor kéne ha már le is raktatok valamit az asztalra. Én csak egy utolsó senkiházi műkedvelő kutyaütő vagyok de tudom azt hogy még ezen a az alja szinten is mennyi meló/idő egy jó képet csinálni. Pláne ilyen eseményeken ilyen szinten.
És hogy ő ebből megél... Nos igen, Ő csinálja jól;)

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.08. 15:40:24

@Lipyke: jól van kisfiam, okos vagy, leülhetsz! :-DDDD

@Szacsi: ahhoz, hogy láss, gondolkodj, még nem kell fényképezőgép. Ha legközelebb a szakácsot, orvosodat, tanárodat stb. fikázod, próbáld jobban csinálni helyettük! :-D

Szacsi 2011.02.08. 15:49:02

@Atomot az indexre!:

Akkor most olvasd el mégegyszer amit írtam.

"Hogy egy kép tetszik-e vagy nem az szubjektív de többi mellékzöngét csak akkor kéne ha már le is raktatok valamit az asztalra. "

Elmagyarázom:
Ahhoz hogy eldöntsd neked tetszik tényleg nem kel szakértelem. De ahhoz hogy olyanokat leírj, mint pl "na meg 1000ből 1 kép lesz használjató? hát mi ebben a profizmus? legyen 10ből vagy 50ből 1... az már valami. " Ahhoz nem ártana a tudás.

De ezen nem csodálkozom, a magyar emberek többsége mindenhez ért. Vagy nem. ;)

B. MAX 2011.02.08. 16:22:16

Remek vita, örülök, hogy nem züllött le az érvek és az ellenérvek csatája a politikai bejegyzések stílusára :)
Ennyivel vagyunk MI jobbak! :)
Nos a képeket, és a könyvet én követtem el... Azoknak, akinek tetszik amit csinálok, köszönöm, hogy az első kritikus komment után a védelmükbe vettek ;)
Azoknak is köszönet, akiknek nem tetszik amit láttak, és olyan érveik voltak, amikben nem a sértegetés vagy a rugdalózás volt a cél.
Akik a saját ötletre, a megkerült kérdésre és az első millóra voltak kiváncsiak, nos azoknak nem lenne kötelező válaszolnom, de nincs benne nagy titok, csak egy jó marketing ötlet, ami a saját fejemből pattant ki. Ez pedig a következő volt: 2004-ben a Suzuki világbajnok lett a JWRC kategóriában. Ezt a dolgot meglovagolva kerestem fel a Suzuki Hungary-t (ha már itt a gyár...), és a készülő könyvem címlapját és még 2 belső oldalt értékesítettem nekik. Emellett volt még egy ajánlatom a számukra, ami végül 5 évig működött. Nem képeket adtam el nekik, hanem azt mondtam, az előző év (2003) nov. dec. és jan-i eladási adatokat vegyük alapul és idén (2004) készítsünk ennyi falinaptárt ajándékba az új autók tulajdonosainak... Egy új autó árához képest egy 1000Ft/db áron adott ajándék szinte semmiség, viszont a világbajnoki győzelem utólagos kommunikációjára valamint a márka image erősítésére tökéletesen bevált. Ezzel a módszerrel és ötlettel 13 képem kellett csupán ahhoz, hogy egy komplett projektet eladjak.
Vállalom ezt a beszélgetést, ha valaki még mindig simlisnek, túlértékeltnek vagy gyanúsnak tart azért mert ki tudtam törni ebből az országból és ebből a közegből...

Bocsi ha hosszúra nyúltam...

Bálint Richárd

efpePSA 2011.02.08. 16:22:58

Nekem is van egy pár ami nem tetszik, de mint Szacsi mondta ez szubjektív.

Viszont ettől függetlenül minden elismerésem Bálint Richárdé, hiszen nincs még ilyen kaliberű fotós országunkban, úgyhogy csak így tovább!

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.08. 16:30:38

@B. MAX: egy dolgot árulj csak el! Te válogattad ide a képeket, vagy valamelyik indexes szerksztő?
A legnagyobb bajom a válogatással, hogy WRC-t emleget a cím, a képek többsége meg valami "elvadult" környékről szól, ahol épp egy-egy versenyautó haladt el, amikor a fotós is ott volt. (nem tudom, érted-e, mire gondolok)

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.08. 16:31:39

@Szacsi: szerinted mélyebb véleménye nem lehet annak, aki nem fotós? Hm. Érdekes.

VFTS H9 2011.02.08. 16:37:05

Én nem sok fényképet csinálok, de azt még talán én is értem, hogy egy képen olykor nem csak kimondottan az számít, hogy a zöld mennyire zöld.
Sokszor nem elég látni, érteni sem árt.
Ma már egy közepes géppel, kis szerencsével lehet csinálni szép képet, de ez ennél jóval több.
Csak így tovább.

kis csibe 2011.02.08. 16:54:16

Jok, jok, de azert ha nem baj en sem baszom foldhoz magamat a galeriatol.

2011.02.08. 17:02:02

Nagyon jó képek, csak így tovább!

TSiga · http://alfaamore.hu 2011.02.08. 17:16:32

Gratula! A háttérben levőkkel is foglalkozni! Jó a cikk, jók voltak a kérdések, jók a képek! Mégegyszer gratula!

rezolee 2011.02.08. 17:22:28

nagyon jó a cikk,
Richárdnak tovább sport sikereket
az ilyen emberek mint Ő viszik a jó hírünket világszerte
GRATULÁLOK!!!

B. MAX 2011.02.08. 18:03:34

@Atomot az indexre!: Ne nyomd még le a piros gombot lécci :) Az igénytelen képeket a galériában magam kapkodtam össze... Az Index és a Totalcar ártatlan! :)
Sok időm nem volt az archívumban matatni, de volt egy válogatásom, amit ebben a hónapban készítettem a Photography Monthly számára. A februári számban ugyanis megjelent velem-rólam egy 9 oldalas interjú, amihez kb. ezeket a képeket választotta ki az ottani szerkesztő. Azt gondoltam, hogy ha a világ egyik legjobb és legnagyobb fotós szaklapjába ezekre van igény, akkor azzal nem hibázhatok nagyot, ha ide is ezekből csipegetek. Tévedtem... Tudomásul kell vennem, hogy a rali itthon sokkal inkább az akcióról szól, mint a fényekről, a környezetről, a hangulatról, egy szivárványról vagy akár egy rozsdás kerítésről...
Amit Te "elvadultnak" definiálsz, az számomra mindennek a sava borsa. Engem nem a szél fútt ezekre az elvadult helyekre... Imádom az akció képeket, tonna számra raktározom azokat, amik még ahhoz is elég jók lennének, hogy "kis csibe" földhöz csapja magát :) De én ezeknél jobban szeretem azt, amit Te és azok akiknek más a látásmódja unalmasnak tartanak.
Tisztelem a véleményeteket, és remélem, ha legközelebb visszajöttök egy-egy anyagomhoz, akkor találtok majd olyan fotót is, ami után csettintetek.
De ha nem így lesz, akkor sincs baj. Beszélgessünk, vitatkozzunk, érveljünk, de ne baltázzuk egymást. Annyit az egész nem ér! Nekem legalábbis...

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.08. 18:07:48

@B. MAX: el lehet téged érni valahol e-mailben? Érdemi társalgást nem szívesen folytatok index-közeli lapokon... ;-)

B. MAX 2011.02.08. 18:18:13

@Atomot az indexre!: engem is ebben a fertőből pecáztál ki, hogy érdemben társalogjunk valahol máshol :)
Na jó, nem akarlak feszíteni, mert az érem másik oldalát nem ismerem, vagyis nem tudom, hogy milyen okból elfogadhatatlan számodra ez felület. Nekem sem minden barátom barátja a barátom...
Ide írj: info@wrcfacetoface.com

R

B. MAX 2011.02.08. 18:21:48

@BeeTm: Indul a mandula srácok! A friss WRC naptár soha nem volt még fennt a blogon május előtt :) Most viszont... ;)

B. MAX 2011.02.08. 18:31:30

@Mazlee: maximálisan igazad van! Ha egy fotós elém tesz az éves anyagából egy jó képet vagy ötöt én sem esek el. Mert engem a teljes sorozat érdekel. Az alapján lehet korrekt véleményt formálni valakiről, ha száz képet tesz eléd. Sőt! Mutasd meg az elrontott képeid, mert engem az is érdekel, hogy mivel próbálkoztál, ami éppen nem sikerült. A téma tehát egy félreértés... Nem 1000-ből 1 a használható, hanem egy év végi kiadványban kb. 1000 éles és jó képből 1-et lehet publikálni a helyhiány miatt. Kis különbség...

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2011.02.08. 18:31:41

@B. MAX: Új posztot és képeket mikor olvashatunk a blogodon?

B. MAX 2011.02.08. 18:33:54

@BeeTm: hááát a wrc naptárra pillantva azt mondom, hogy a napokban illene :)

atiz 2011.02.08. 18:55:21

galeriaban szereplo fotok mindenkinek a maganugye - kinek mi tetszik ugyebar, bennem inkabb az a resz maradt meg, hogy a srac az angol meg mas fotosok kozt kepes volt kikaparni maganak gesztenyet.

A sok fikagepnek inkabb ez kellett volna hogy megragadja a figyelmet!

na de aki hegyeshalmon tul meg csak hütöladaert meg videjomagnoer' volt, attol osszetett gondolkodast nem szabad elvarni.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.08. 18:58:17

@B. MAX: ami az elrontott képeket illeti, abban maximálisan 1etértek. Sok fotóstól szívesen látnám, hogy hány rontott képre jut egy publikálhatónak ítélt darab. :-)

VFTS H9 2011.02.08. 19:23:58

Egy verseny nézőként számomra is sokkal több, mint vas, por, száguldás.
Ez adja az alapot, az egésznek az apropóját, de a tervezgetés, a hajnal, vezetés, utazás, táj, emberek, házak, erdő, kövek, város, szervizpark, pálya, fékszag, benzinszag, hang, szurkolók, várakozás, beszélgetés, szendvics, kávé, szállás...ezek jutnak eszembe és így lesz kerek a történet.

waffen55 2011.02.08. 19:24:40

@B. MAX: Kedves Richárd! Egyet árulj el nekem! Attól, hogy e egy autós portál mért kell letagadni a focit? Koós Zoli barátomnál kezembe került egy könyv a 2010-es vb-ről és br szerintem maga az egész nem volt valami színvonalas a képeid olyan szenzációsan feldobták, hogy nem győztem kamillázni rajta! Zseni vagy annyi szent, de máskor ne tagadd le!!! A többiek meg keressék meg - melegen ajánlom! (Egyébként az előbb említett úriember a focikönyv webdoktora ezért hoztam szóba.) Bocs az offért, de nem hagyhattam ki!

B. MAX 2011.02.08. 19:46:19

@waffen55: Nem titok a focis könyvem, csak erről most nem kérdeztek, én pedig nem akartam majomkodni és minden publikációmat felsorolni egyetlen cikkben. Imádom azt a gyerekem is amelyiket Mundial Face to Face 2010-re kereszteltem :)
Messi és Maradona együtt... áááááááá... Életem legjobb képei közé tartoznak :)

R

Roli82 2011.02.08. 20:04:10

A blog frissítését már én is nagyon várom, hetente ránézek, tetszenek nagyon a képeid. Titkos álmaim közt szerepel, hogy egyszer valamikor én is rali/forma1 fotós leszek:)

Gyarló Hintaló 2011.02.08. 20:44:54

@B. MAX: kielégítő válasz! :)
Együtt örülünk a sikereidnek, a "baltázókkal" meg ne is foglalkozz.

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2011.02.08. 21:11:56

@B. MAX: ÚGY LEGYEN!

Akkor megy vissza RSS feed-embe a blogod! :)

Rocko- 2011.02.08. 21:20:18

@Atomot az indexre!: miért válogatna INDEXes a TOTALCAR blogján képeket?

Hilux94 2011.02.08. 21:58:16

@atiz: "A sok fikagepnek inkabb ez kellett volna hogy megragadja a figyelmet!"

Akinek van némi lövése a fotózáshoz, és nem a zsetonért csinálja, tisztában van vele, hogy CSAK A KÉP SZÁMÍT - a körítés, a mellécsapott mese-meskete, a szalagok/plecsnik/vállvergetések semmit sem adnak hozzá a végeredményhez.

Leszarom a szerző sikereit, ahogyan a WRC-t is, nincs hozzá és a témához semmilyen kötődésem, engem csak a képek érdekelnek. Láttam tőle korábban sokkal jobbakat (talán egy TV interjúban?), ez a válogatás zsenge. (Hónaljszagúan erőltetett keretezések, pár fotós-lő-fotóst közhely, nagyon kevés akció, nagyon kevés dráma/hangulat, döglött kompozíciókkal, a 15-ös igazi "WTF dude?" kattintás, és van 1-2 tényleg jó kép...a könyvbe paréj módon belekattintásokért is kár).

Ennyi.

www.szem.tv · http://csikosgabor.blogspot.com/ 2011.02.08. 22:03:51

Ebben a posztban benne az The Photography Monthly Magazine interjú is, meg az én véleményem is. Nézzetek bele a könyvbe és akkor kiderül, hogy Ricsi hangulatból válogatta a fotókat ide, elég sok a statikus, hangulatfestő kép. Ezek is szenzációsak, de itt mindenki vízen gázoló vagy tetőre tett autó vár. Ott van a könyvben, meg az emberi szenvedés és öröm is. Szóval itt van a cikk linkje is:
gaborcsikos.posterous.com/a-totalcaron-a-rali-vilagbajnoksag-lelkis-mag

Magyar[HUN] 2011.02.08. 22:20:40

Jó kis képek,átadják az ott uralkodó hangulatot!

Castigliano (törölt) 2011.02.08. 22:29:39

@B. MAX:
Már ideje volt,mert szerintem nagyon sokan ki vagyunk rá éhezve!:)

!Maddest! 2011.02.08. 22:38:12

Én nekem sikerült elvinni a 2009-es évkönyvet a Totalcar játékába és előtte is figyelemmel kísértem a blogot. Nagyon hálás vagyok a totalcarnak az ajándékért, köszönöm. Bálint Richárdé minden tiszteletem, kevés fotóst láttam akik ennyire eltudják kapni egy képpel a dolgok hangulatát nem csak az akciót keresik.
Én nekem olyan kérdésem lenne, hogy tervezel-e IRC versenyen való fotózást (bocsánat ha már volt ilyen és nem tudok róla) és hogy mennyire véled te konkurenciának az IRC sorozatot a WRCvel szemben?

paaj 2011.02.08. 22:46:00

@Mazlee: Megkaptad a választ magától Richárdtól és hát a szövegértéseddel ezután ne dicsekedj:) A képeidre nem vagyok kíváncsi, majd akkor fikázz mást ha valami közel hasonlót letettél az asztalra.

B. MAX 2011.02.08. 23:18:30

@Hilux94: Egy dologban értünk egyet: a 15-ös kép egy másik kávéház. :) De ott felhívnám a figyelmed arra, hogy kicsit felszínes voltál a nagy hevességben, és nem vetted észre, hogy a szerző nem én vagyok...
Ami a többi kinyilatkoztatásod illeti: én is azt szeretem, ha egy pillanatot nem kell magyarázni, de gyakran előfordul, hogy kell az info a kép mellé. Mert például nem mindegy, hogy Iniesta akkor üvült bele a kamerádba amikor egy bajnoki meccsen gólt szerez, vagy miután élete egyetlen VB döntőben teszi ugyanezt a győztes gólja után...
A közhely fogalmát fellapoznám a helyedben... Valami azért lesz közhely, mert elcsépelt és sablonos, általános. Nos ezek a képek lehet, hogy számodra unalmasak, laposak stb. de csak akkor lehetnének közhelyesek, ha ilyenekkel lennének tele az újságok ebben a témában. Nekem pont az a nagy rohadt közhely, amikor egy raliautó akcióban van és kanyarodik.
A cikk egyik része a képanyag, a másik része pedig az ember, aki a kamera mögött áll. Te leszarod mindkettőt, mert ez a válogatás nem azt adta, amit Te elvársz... Pont az ilyen májerek miatt örülök, hogy nem azok a fotók kerültek ide, amik Neked is tetszenének.
Azért jutottam el addig ameddig eljutottam, mert amikor csak lehetett, azt csináltam az életben, amihez éppen kedvem volt. Soha, senkinek nem akartam megfelelni. Akkor most pont Neked miért is akarnék?

Részemről is ennyi!

peace

ddevil 2011.02.09. 01:58:42

Maximális respect Bálint Richárdnak az interjú, a képei és az itteni válaszai alapján is!

cintu 2011.02.09. 03:34:17

Maximális tiszteletem! A "hozzáértők" fikázását meg hagyjuk.

augustin 2011.02.09. 07:04:23

@efpePSA: Tényleg le az összes kalappal Ricsi előtt, de ha már megemlíteted, hogy nincs hozzá mérhető fotós, akkor megjegyzem, hogy van: Gárdi, Szandelszky, Stiller stb.Persze ők nem sporfotósok, de semmiképpen se kerüljék el a figyelmedet, megéri ránézni a galériájukra!

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.09. 07:45:12

@B. MAX: ebben csak az a vicc, hogy azok közt a "májerek" közt elő szokott fordulni, veled egy szinten elismert fotós is... :-D
(bevallom, korábban sem rólad, sem az általad említett magazinról nem hallottam, pedig néhány évig elég mélyen benne voltam a fotózás világában)

És anélkül, hogy védeni akarnám a Hilux nikkűt: bár megírtam mélben is (feltételezve, hogy valami érdemi társalgás lesz belőle), hogy nagyon egysíkú lett az egész válogatásod. Kiválogattad azokat a képeket, amik egy versenyről készült sorozathoz a "tölteléket" adják, kihagyva szinte mindent, ami valóban a versenyről szól. És ha az ember egy picit is fotós szemmel nézi, akkor az ötödik "keretezett" képtől már égnek áll a haja - ha érted, hogy mire gondolok.
Volna egy fogadásom, hogy az itt megnyilvánuló rajongóid kétharmada még nem látott közelről fényképezőgépet vagy ha mégis, akkor a fotozz.hu akadémián ért véget a tanulásuk. :-DDD

Mazlee 2011.02.09. 09:58:50

@Szacsi:

ide illik a szokásos közhely:

nem kell mesterszakácsnak lennem, hogy eldöntsem egy ételről hogy finom vagy sem.

mivel az én értékrendemben a "művészi fotózás" értéke konvergál a nullához így nyugodt szívvel kritizálom.

Guld Péter 2011.02.09. 10:40:57

Hellóbellóztok,

türelmesen végig olvastam a kommenteket, érleltem magamban őket, aztán arra a megállapításra jutottam, hogy a tisztelt hölgyek, urak kizárólag arra törekednek, hogy miként tudnák Richárdot kihozni a sodrából. Úgy gondolom, sehogy, tehát kár a gőzért. Önök itt nem fognak anyázó kommentet olvasni Bálint úrtól. A törekvésük azon a ponton végképp vicces, amikor a tisztelt kommentelő megkapja a hőn áhított privát mail címet, mert ez egy index közeli szennylap, akkor hülyegyerek módon, ismét ideírja, hogy megírtam oda is, de a rajongóid akkor is bizony "fotózáshoz analfabéta hülyegyerekek". Kissé skizofrén szindróma, nemde. Az én reagálásom, mivel Richárd rajongója vagyok, csak ennyi lenne - és ha így van, akkor mi van? az a pár ezer ember (azok a balfékek) szerencsére Richárd rajongói és nem a tiéd, Jean Todt, meg amúgy is egy szerencsétlen balfék. Egy valódi kertitörpe hahh.
Hellóbelóztok

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.09. 10:49:30

@I. Jimmy Prince: te egy hihetetlen nagy seggfej vagy, mint az közismert, ergo nem tudom, miért pofázol a nagyok dolgába.
Az meg külön gerinctelen dolog, hogy csak általánosságban ugatsz, még ahhoz is gyáva, szaralak vagy, hogy legalább nekem címezd az ostoba fröcsögésedet. :D

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.09. 10:52:25

@I. Jimmy Prince: egyébként, hogy a gyengébbek is felfogják: azért kértem mailcímet, mert pont az ilyen kis pondrók miatt, nem vagyok hajlandó értelmes társalgást folytatni ezeken az oldalakon. Miután fotósunktól nem jött válasz (miközben itt aktív volt), elkönyveltem, hogy nincs miről beszélnünk.
Ez van. És bocs, de az idehányt anyagot ettől függetlenül igen gyengének tartom. Ha a művész úr szerint ez az igazi sportfotó, ám legyen...

B. MAX 2011.02.09. 16:47:38

@Atomot az indexre!: annyira voltam aktív vagy inaktív, hogy elutaztam Svédországba...
Tényleg nem értem, hogy miért kell faragni azokat, akiknek tetszik az, ami Neked nem...
Azt sem értem, hogy a fotós miért nem válaszolt arra amivel megszólítottad...
Szívesen beszélgettem volna veled privát vonalon is, mert én nem alakulok át süketté és vakká, ha valaki mást mond mint amit én...
Káromkodni sem szoktam ekkora nyilvánosság előtt, mert ettől még nem lesz nagyobb nyomatéka a szavaknak... Szerintem...
Azt se értem, hogy miért kell valaki fölé helyezned magad, amikor azt sem tudod, hogy ki van a komment mögött...
Azt sem értem, hogy ebben a világban miért seggfej, szarházi és gerinctelen gyáva szar alak mindenki, aki másképp lát egy képet, mint te...
Nem tudom, mi fájhat Neked ennyire, hogy beleversz egyet mindenkibe, aki elmegy melletted és nem tetszik a pofája...
Azt meg végleg nem értem, hogy ennyi időt és energiát miért ér meg Neked így jelen lenni ezen a felületen...
Valaki egyszer azt mondta: Jól válogasd meg, hogy milyen könyvet veszel a kezedbe, mert a könyvek száma végtelen, viszont az éveid száma véges...
Állj meg egy percre kérlek, és magyarázd el nekem értetlennek: miért nem látogatsz olyan helyeket a drága idődben, amik hozzátesznek az életedhez, és nem elvesznek belőle, mint ez az igénytelenség, amitől kifordul a gyomrod?

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.10. 09:31:03

@B. MAX: nézd, az az eddigi reakcióidból is kiderült, hogy mérhetetlenül sértve érzed magad a kritikák miatt, bár próbálod palástolni.
Ebből a hozzászólásodból, valamit abból, hogy az e-mailre még csak nem is reagáltál, egy dolog jött le: ostoba is vagy. Ennyi.
(egyébként baromságokat irkáltál, de nem részletezem, hogy mi mindenben, mert úgysem fogod fel)
süti beállítások módosítása