Hogyan törjön össze egy Subaru Forestert?

  2009. október 21. - Bende Tibor Címkék: subaru forester bende tibor

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Pedig milyen jó kis Bogár volt
2014-09-27 08:52:08

Az előző részek tartalmából: Elkezdtem Volkswagen Bogarat keresni. Vettem egy bogarat, örültem neki.

Én megmondtam előre, hogy baj lesz
2014-08-23 06:50:05

Az előző részek tartalmából: Elkezdtem Volkswagen Bogarat keresni. Vettem egy bogarat, örültem neki.

Bogár saga: Polírozom a bohócot
2014-08-02 12:15:37

Az előző részek tartalmából: Elkezdtem Volkswagen Bogarat keresni. Vettem egy bogarat, örültem neki.

Elment az eszünk: kasznit cseréltünk a Bogáron
2014-06-01 07:10:34

Épp Göbivel ültünk az irodámban, amikor Marci hívott, aki a Velvetnél dolgozik. Autót akart venni, mert a

Olvasónk és egyben autóm megvásárlója totálkárosra törte a Subaru Forestert. Ennek a történetét meséli el, okulásképp mindazoknak, akik azt hiszeik, nekik mindent lehet. Kapnak a belső sávban szöttyögők is.

Az ominózus napot megelőző három éjszaka igen rövid volt, a normálisnak mondható nyolc órányi pihenés fele is csak jóindulattal volt meg, tehát biztos nem voltam túl friss. De mentem már sokkal fáradtabban is Pestre.

Reggel fél nyolc körül már az M3-ason utaztunk a főváros felé édesapámmal. Jó hangulatban beszélgettük át az utat, mint mindig. Amint elértük Budapestet, mindenki ment a saját dolgára, különváltunk. Aznap nekem nem alakult minden a legjobban, és ezek az apró sikertelenségek mérhetetlenül idegesítettek, igen nagyon feszült voltam hazafelé. Délután négy körül indultunk vissza Miskolc felé, fáradtan, feszülten a pesti dugóban araszolva, egymást összetelefonálva a városban. Mire újra az autópályán voltunk szinte ott folytattuk a beszélgetést, ahol abbahagytuk.

Nagyon erős volt forgalom, mindenki a belső sávban furakodott, 110-zel döngetett a sor. Türelem. Elkezdett oszlani a tömeg, ahogy az agglomerációba hazafelé igyekvők szépen leszállingóztak a lehajtónál. Egyre feszültebb voltam. Már csak egy mikrobusz szerencsétlenkedett előttem a belső sávban, kilométerek óta. Előtte szabad az út. Véletlenül sem tartott jobbra. Villogtam, fényszóróztam, balra indexeltem semmi, ott tötymörgött százzal. Több versenyzőt elengedtem, gondoltam majd ők megoldják, de ez sem vezetett eredményre. Jobb sáv régóta üres ö pedig "áll" a belsőben.

Ekkor elfogyott a türelem. Rágyorsítottam, 130-cal plusz padlógáz. Villogtam, természetesen semmi sem történt. Bár nagyon ritkán teszek ilyet, de ezúttal úgy döntöttem, majd jobbról, szabálytalanul megelőzöm. Amint beértem a mikrobuszt – 140-150 – körül mehettem akkor, húzom át a szélsőbe az autót, és ekkor Édesapám csak ennyit mond teljesen nyugodtan:

- Ott egy autó.

Hát igen. Hozzávetőleg százzal haladt egy kis öreg autó a külső sávban. Innentől nem teljesen világos a kép, de megpróbálom összeszedni. Enyhe fék után - vagy közben - magabiztosan visszakormányoztam a Subarut mikrobusz mögé a belső sávba. Ez is rossz döntés volt, mert elment az autó keresztbe. Ellenkormányzással próbálkoztam, de nem történt semmi. Az autó menthetetlenül a szalagkorlát felé csúszott.

Csatt! Pörgés úgy nagyjából: 12 méter.
Az autó a seggére esett, a szalagkorlátra.
Újabb pörgés, ezúttal kb: 8 méter.
Az autó már a tetején, a szembe lévő sávban csúszik tovább, irányíthatatlanul.

Már a szembe sávban egy Corsa egy kamion előzött, a belső sávból épp kisorolt, hogy elkerülje a feje tetején csúszó autót, így csak a visszapillantója bánta.

A keresztbe fordulás kezdete óta úgy 150 métert tettünk meg tehetetlenül, a szembe oldali leállósávban való megállásig. Aztán az autó megállt és csend lett. A sofőr oldali ablakon apukámmal ki tudtunk mászni, zúzódásokkal és apróbb sebekkel megúsztuk az esetet. Délután háromnegyed öt körül volt. Rengetegen megálltak, értetlenül néztek, csodálkoztak és a segítségüket ajánlották.

15 percen belül egy mentő is ott volt, ami épp arra járt. Fertőtlenítették a sebeket, és biztos, ami biztos alapon javasolták a Hatvani Kórház látogatását egy-két röntgen végett, ezt köszönettel nem vettük igénybe. Kisvártatva a rend őrei is megérkeztek, lezárták a szélső sávot, végig korrektek és segítőkészek voltak.

A szétszóródott tárgyakat és alkatrészeket összeszedtük. Elvégeztük a szükséges papírmunkát.

Megszondáztattak, trélert hívtunk, éjfélre hazaértünk. Fáradtak voltunk, itt-ott már kezdtek fájni a sérülések, de örültünk, hogy élve megúsztuk, rosszabb vége is lehetett volna.

Hasznos tanács magamnak, és másoknak is:
1. Utazás előtt aludd ki magad
2. Légy türelmes és elnéző a többi közlekedővel
3. Ússz az árral, ne akarj mindig az élre törni
4. Tartsd az eszedben, hogy 140-nél nem tudod azt a „hibát” korrigálni, amit 70-nél könnyedén
5. A cél a megérkezés legyen, és ne az, hogy menyit tudsz javítani a legjobb idődön

Köszönet mindenkinek, aki segítségemre volt, kezdve az életünk megóvásától a gép jelenlegi tárolásáig. Külön köszönet azoknak, akik rávilágítottak, hogy nagyon fontos, hogy az autó törésmentes legyen, mert egy ex-totálkáros gépben ott maradtunk volna.

u.i.: Csak 3 hónapot használhattam a Forestert, de nem bántam meg, sőt...
Csak ajánlani tudom (annak akinek van esze)
Cascóm nem volt, de 2,2 M-ért két élet ajándék.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr641465918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foolproof 2009.10.21. 18:25:35

Ez vajon hány NCAP-csillagot ért? Ebből tényleg csak okulni lehet. Ja, és pluszpont a Scooby-nak az életvedelemért.

Pityorka1 2009.10.21. 18:38:08

A hasznos tanácsokat jó megfogadni. A fizikát nem lehet megkerülni, üljön bármilyen jó kocsiban is az ember. Jó, hogy a tc-n közzé lett téve mások okulásául az eset.
Egyébként boldog újraszületésnapot!

newname 2009.10.21. 18:40:33

Jó, hogy senkinek nem lett baja. Tanulságos. Ilyen az autó.

De pofa kell ahoz, hogy valaki itt leírja, hogyan szegett meg minden írott és iratlan szabályt, megvalósítva a folyamatos közúti veszélyeztetés tényét.

Evil1979 2009.10.21. 18:45:29

Uhh. Szerencse és mázli.
Egyébként még arra lennék kíváncsi, hogy a mikrobuszos megállt-e?
A legfontosabb a türelem-türelem-türelem.
Néha engem is elönt a ganyé amikor ilyen gyökerek szórakoznak a belső sávban, és nehéz megállni, hogy az ember ne tegyen felelőtlen dolgokat, DE akkor kell, hogy eszünkbe jusson, hogy várnak otthon minket és másokat is!

plephyl 2009.10.21. 18:49:53

Szerencsésen megúsztátok! És bár az autó passzív biztonsága jónak mutatkozott, azért kellett a túléléshez egy jó adag szerencse is.

A tanácsokkal egyetértek, bárcsak minél többen elolvasnák, felfognák és betartanák.

Még valami: mivel motorozom is, már megtanultam, hogy a nagy sebességkülönbséggel végrehajtott előzés (jobbról vagy balról) nem szerencsés. nincs idő reagálni, ha kell...

Engem is érdekelne, hogy a mikrobuszos továbbhajtott-e?

és igen: türelem, türelem.

Kalti · http://kalti.blog.hu 2009.10.21. 18:50:52

@newname: Sajnos a 110-zel közlekedő belsősávbérletesek nem tolerálhatók 60 km-en keresztül, szabálytalan vagy sem. Meg kéne tanulni jobbra tartani ebben az országban. Vagy átállni a baloldali közlekedésre, úgy tűnik az a nekünk való.

"Tartsd az eszedben, hogy 140-nél nem tudod azt a „hibát” korrigálni, amit 70-nél könnyedén."
Tapasztalat, hogy igaz sajnos. Ami 60-nál röhögve, szinte félkézzel megy, az 100-nál már koordinálhatatlan. Nálam egy új Swift bánta, zúzódással szálltam ki belőle.
Szép dolog ez a második születésnap.

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2009.10.21. 18:51:13

Legalább bevallotta,hogy hülye volt.
Ez tiszteletet érdemel,a nagy többség még ezután sem ismeri el a hülyeségét és ez a baj.
Örülök,hogy megúszták!

De nemsoká jönnek a "úgykellnekedmegérdemled" nagy vezetési tapasztalattal rendelkező kommentelők...

lókupec 2009.10.21. 18:55:40

Elismerés a cikk írójának, hogy ilyen felfogással bír. Nem fikáz, nem hárít, beismeri saját hibáit, és próbál belőlük tanulni, és próbál belőlük tanítani. Tudja, h hülyeséget csinált, és viseli a következményeit.
A végén a "de 2,2 M-ért két élet ajándék" mondatrész pedig már csak hab a tortán. Illetve a cseresznye a habon.
Több ilyet az országba!

NadeApaaa!!! · http://www.price-killers.com 2009.10.21. 18:59:19

az egészben ugyebár az lett volna a gáz, ha a szembejövő oldalon mondjuk pont kinyírsz egy egész családot a türelmetlenkedés miatt...

newname 2009.10.21. 18:59:40

@Kalti:
Tapasztalat, plusz jószerencse, bár sokszor az sem segít.
Persze párszázan majd idézik itt a kreszből a vonatkozóakat..
A jótanácsok okék, de fenntartom, aki átment egy kresz vizsgán az elvileg ezeket tudja...elvileg.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.10.21. 19:04:50

@plephyl:
miért kellett volna megálljon??
lehet nem is látta ,szerintem a forester nem 130 alment ,csak a többit nem meri leírni:-))
Amúgy 136 al mész belül akkor is levillognak.
Szerintemúgy volt hogy a mikrobusz ment 130 al,a Forester meg 150 el.

Rotoman 2009.10.21. 19:05:59

A közúti veszélyeztetés fogalmát inkább a belső sávban 100-al közlekedők merítik ki. Németországban nem jutnának messzire, hamar beleszaladna egy Porsche vagy BMW 200-al. Szívből kívánom a köcsög mikrobuszosnak...természetesen csak az anyagi kárt

_Toto_ 2009.10.21. 19:06:49

@newname: szerintem inkább jellem kell ahhoz, hogy beismerje, hibázott.

Bár hülyeséget csinált a posztíró, de tegye szívére a kezét mindenki, ki az aki nem csinált már erősebb autóval ehhez hasonlót?
Én igen.
Egyszer az árokban is kötöttem ki egy balul elsült agresszív előzésnél, karc nélkül, autónak sem lett semmi baja, teljesen hihetetlenül.
A fáradtság, ingerültség a biztonságos közlekedés legnagyobb ellensége.

Engem elgondolkodtatott ez a poszt, és még nagyobb óvatosságra intett.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.10.21. 19:06:53

ha beáll volna a mikrobusz mögé akkor neméjfélre van otthon,2,2 millás útiköltséggel.:-))Tök fölösleges sietni.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.10.21. 19:08:29

"Az autó már a tetején, a szembe lévő sávban csúszik tovább, irányíthatatlanul."

Ezt kell még megoldania a mérnököknek!
Hogy az autó a tetején csúszva is irányítható maradjon.

Egyébként szerintem a Bende törte össze az autót.
El sem adta, csak nem merte bevallani.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.10.21. 19:08:46

@Rotoman:
és akkor nem az a hibás aki belemegy??
amúgy Németországban csak a 3 sávos úton nincs sebességkorlátozás.

AtoszMester 2009.10.21. 19:09:04

Jobb poszt, mint a bálnafaszos.

Sausage 2009.10.21. 19:10:42

Én ezt rohadtul nem ertem... mi a fenert a mikrobusz mogul ugrott ki a kulsobe, ha az vegig ures volt. Sajna Darwin-dij, de legalabb belatja. (Igaz a szembejovo savban nem ket eletet hasznalt el, hanem vagy 10-et. Adjon halat...akarkinek, hogy nem jottek szembe es nem terheli a lelkiismeretet par turelmesebb sorstarsanak halala.)

Vizet Prédikál 2009.10.21. 19:11:23

Tanúlságos. Én is a jobbról előző típus vagyok. Nem szeretem a konfliktust, nem szeretek villogni, dudálni, "rámáaszni", de nem szeretem magamat sem fölbosszantani a hülyéken, akik a belső sávban vonatoznak. Inkább szép csöndben jobbról előzök. Lehet, hogy le kéne szokni?

Idegesen, de szabályosan, vagy inkább nyugodtan, de szabálytalanul?

fkorbi 2009.10.21. 19:13:20

szerintem is pozitivan értékelendő az önkritika. Nekem még egy tanuság van ebből: jobbról nem előzünk pályán, és pont.

Isgyu 2009.10.21. 19:13:25

Hogy lehet ennek a blognak elérnia a galéráját és ott nagyban látni a képeket? Mltkor valaki megtalálta, de hogy?

aHim 2009.10.21. 19:15:06

Na, valaki nem játssza az eszét, és leírja korrekten, hogy hülye volt, mindjárt nem jelenik meg az anyázás.

Nekem belsős sávban mikrobusz alól felpattanó biciklitől elkezdve a lerobbant kerekű vízágyúig mindent sikerült átélni (hol utasként hol sáffőrként) törés mentesen túlélni, de ebben a szerencse is közrejátszott. Minden egyes alkalom tanúságos. Önmérséklet és szabályosan közlekedő autósok a kulcsai a normális közlekedésnek.

Jó poszt. Üdv az élők sorában:)

loláb 2009.10.21. 19:15:40

"1. Utazás előtt aludd ki magad"

Erről talán sokan el sem hiszik mennyire fontos, pedig marhára az. Addig, ameddig el nem bóbiskol valaki az autóban, fel sem foghatja, hogy mennyire álmosító, unalmas egy modern, kulturált autóban (több)száz kilométert autópályán levezetni.

És a fáradtság ellen nem lehet védekezni, nincs az a millió kilométeres balesetmentes gyakorlat, vagy az a profi vezetéstechnikai tréning, ami felkészít az alva vezetésre.

Dávidkirály 2009.10.21. 19:16:31

Ma épp velem történt meg a türelmetlenség.

Mostanában le szoktam a piros lámpáknál állítani a motort, mivel sok helyen van visszaszámláló. Persze ilyenkor kikapcsolom az összes elektromos fogyasztót, hogy indításkor ne legyen gond.
És emellett egyesben kell hagyni a váltót, amit egyszer elfelejtettem. Hát nem bírta kivárni azt az egy másodpercet a mögöttem levő, míg váltok, duda!
És ezután olyan ideges lettem, hogy nem is láttam, hogy a kanyarodás után az előttem levő lassít, indexel, és fordul. Majdnem ráfutottam, ha az utas nem szól mellettem. Na ezért kell türelmesnek maradni, minden esetben az autóban.

Szsrobert 2009.10.21. 19:17:24

Meg kellett volna tolni.
Akkor azt olvashattuk volna a totalcaron, hogy a "kisöregautómatabunkóújgazdag fuxosbodzaiparimunkásterepjárósletúrtazútrólpedigszabályosvoltam".
Fáradtan egyszer vezettem, soha többet.
Drága lecke volt.

Szsrobert 2009.10.21. 19:20:38

A fáradtságról: kipihent állapotban egy üveg pezsgő után, forgalomtól elzárt területen bevállalnék szlalomot a képességeimhez csökkentett sebességgel.
Fáradtan nem.

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2009.10.21. 19:20:48

A felfogás jó, csak éppen a kreszt nem tartotta be a delikvens. Egyrészt 130-cal lehet menni, tehát, ha a mikrobusz 110-zel ment, akkor a 130 km/h elegendő egy előzéshez (ugye biztonságos előzéshez 20km/h sebességkülönbség ajánlott, ez itt megvolt). Ráadásul (elvileg) az előzés idejére sem lépheted át a megengedett sebességet, ezt is megszegte. A jobbról előzést nem sorolom ide, nyilván mindenkinek eldurran az agya, ha 60km-en át döcög egy seggfej mögött...de ha már csinálta, akkor lehetett volna ésszel is. Mindenesetre jobban járt volna, ha megáll és fél órát pihen, ha ennyire fáradt. Az a fél óra igazán belefért volna és az is rettentő sokat számít, így viszont nem csak a saját életét veszélyeztette, hanem a szembejövőkét is. Ők túlélték, de mi van ha másik autó csattan beléjük és azok nem élik túl?! Szerencsére nem így történt. A fáradtság nem jó kifogás...

B.Iván 2009.10.21. 19:21:03

Tanulságos, több szempontból is. Ilyen hozzáállású cikkek kellenek ide , nem a Winkler-típusúak.

fabot 2009.10.21. 19:21:30

@NadeApaaa!!!: mekkora demagóg vagy öregem. A figura 130-al döngetett (irónia, ugye érted?) az autópályán mert egy ganéláda 110-el királykodott a belsősávban. Persze az ilyent SOHA sem piszkálják a rendőrök. A jó édes....

fabot 2009.10.21. 19:22:41

@Mr. Ray: "Ráadásul (elvileg) az előzés idejére sem lépheted át a megengedett sebességet, ezt is megszegte." Istenem, az összes KRESZ_izé mókus itt lóg fürtökben a blogon...

Dávidkirály 2009.10.21. 19:22:59

@Mk412: Igen az jó lenne!
De akkor a forgalmi vizsgára azt is be kellene rakni húzható tételként.
Mert én ijedtségemben az alatt a 2 másodperc alatt nem tudnék semmit sem csinálni, az biztos.

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2009.10.21. 19:24:12

@fabot: Nem értem mit idegeskedsz...ez a szabály, akkor is, ha te (vagy én vagy éppen akárki) ezt nem tartod jónak.

newname 2009.10.21. 19:24:51

@_Toto_:
Nem jellem kérdése ez.
És nem fikázom, mert ilyenkor olyan gyorsan történnek az események, hogy csak utólag tudod analizálni mi is történt (ha tudod) pillanatok alatt. És dönteni cselekedni akkor kell, és sokszor elszarja az ember.
Igazában egy kocsi mögül kivágodva előzni (és hányan csinálják) akár balra akár jobbra kis sebességnél is életveszély.
Én is sokat vezetek fáradtan, éjjel is, de olyankor beállok 90-100-ra a jobb szélre és imádkozom, hogy hazaérjek. Ha pedig elkezdek hallucinálni, akkor megállok vagy 10 percre pihenni. Ugyanez, ha felbasszák az agyam, elszívok egy cigit (nem kötelező) és tudomásul veszem: elvesztettem 10 percet.Akár több óra veszteség is megér egy emberéletet:)
De nem akarok tanácsot adni senkinek, pláne utólag, miután egyszer lehet dönteni, akkor. És lehet, hogy én is elszartam volna.
További balesetmentest -mondjuk mindenkinek. De lehet hogy reggel már elindul velem szemben az, aki átugrik a szalagkorláton, pont elém. Áll a zászló mindenkinek.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.10.21. 19:25:00

@Dávidkirály:
Én egyszer borultam, és a borulás idejére egyszerűen lelassult az idő.
Még azt is átgondoltam közben, hogy honnan szerzek szélvédőt, ha kitörik.

newname 2009.10.21. 19:28:43

@Mk412:
Akkor lehet, hogy a Bende írta? És nem is úgy (így) volt?
Ne csináljuk már, mert zavarba jövök.

andorka 2009.10.21. 19:32:40

Végre egy cikk, amiben nem arról olvasunk, hogy Bende mekkorát szívott a Subaruval. Őszintén szólva még legalább 3 irományt várok tőle, amiben megpendíti ezt a szálat...

4.0v6 2009.10.21. 19:34:32

Idióta világ barma. Ha te összetöröd magad mert nem bírsz a véreddel az a te bajod, az hogy átrepültél szembe az pedig lehetet volna az enyém is, vagy más ártatlan iskolabuszé is.

fabot 2009.10.21. 19:34:57

@Mr. Ray: Aha, ez a szabály... Az a gond a magyar közlekedéssel, hogy autópályán előzéskor 140-150km/h körüli sebességgel is haladnak az autók. Persze.

newname 2009.10.21. 19:35:00

@andorka:
Most 200 as "jármű" a menő a TC-n:)
Subaru.. ugyanmár...úri huncutság:)

fabot 2009.10.21. 19:36:51

@4.0v6: "iskolabusz" - lehidalok... Nem indulsz a választásokon?

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.10.21. 19:37:57

Hát már hogyne lett volna ex-totalcaros kocsi?! Tudom, szar volt, de nem bírtam magammal.
@newname: Én nem akarlak téged bántani, de azért ha nem haragszol, megjegyezném, hogy én még csak olyan emberrel találkoztam, aki csak kommentjeiben szabályos mindig. Az összes momentum, minden egyes akció-reakció a leírt sztoriban olyan, ami mindenkivel megesett már -és nem csak egyszer. Sajnálom, de aki mást mond, hazudik és festi magát.
Az esetben leírt belső sávban töketlenkedők meg pontosan ezért életveszélyesek, mert előbb, vagy utóbb valakinek elszakad a cérna, jobbról kezd előzni, rárántja a kormányt, aztán mindenki csak pislog az árok szélén. Az meg mindegy, hogy kinek volt igazabbja, rohadtul mindegy. A francért nem lehet a tükröt arra használni, amire kitalálták, és ha jön mögöttem valaki, és le is húzódhatnék, a retekért nem lehet elengedni. Nekem eddig egyszer sem fájt lehúzódni -ugyanis nem én vagyok a leggyorsabb a sztrádán, messze nem, sőt.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.10.21. 19:38:03

@fabot:
Lélegeztetőgépeket szállító teherautó.

NadeApaaa!!! · http://www.price-killers.com 2009.10.21. 19:40:46

fabot: mi ebben a demagógia? Tény, hogy simán kinyírhatott volna egy családot is akár. És akkor aztán tökmindegy, h mekkora pöcs is az, aki az autópályán 70el "dönget"...

borovi 2009.10.21. 19:42:02

Azért érdekelne, hogy ha három halott marad utána az úton, akkor is ezeket az elnéző vállveregetéseket kapná-e a mi jellembajnokunk, mint most?

Victor Franko 2009.10.21. 19:42:53

Miutan mindenki arrol aradozik hogy ’legalabb elismeri barom volt’, inkabb beszeljunk vilagosan: a gyereknek oriasi makja volt hogy nem olte meg az apjat sajat magat meg a szembejovot mutan atrepult a masik savba, mer ha az ott erkezo elkapja 130al game over.
Az lett volna szep ha menetkozben felismeri hogy baromsag amire keszul amikor egy olyan savba akar bevagodni ahol azt sem tudja mi varja. Ahogy mas is irta, velhetoen sokkal gyorsabban ment mint amit bevalott.

NadeApaaa!!! · http://www.price-killers.com 2009.10.21. 19:44:01

borovi: egyetértek. nincs miért vállveregetni a cikk íróját. áldja inkább a sorsot, hogy megúszta. és nem az ő testi épségére gondolok. valószínűleg inkább ez a tény ihlette őt a tanulságok közlésére.

Dutch 2009.10.21. 19:48:31

Sajnos nekem is van már második szülinapom.

Én soha nem lépem túl a megengedett sebességet 10%-nál nagyobb mértékben.

Én azt vallom, hogy ha 130 a maximum megengedett, és ennyivel megy valaki a belsőben, akkor ne villogjon már le senki. Azonban a jobbra tartás is betartandó szabály.

dani740 2009.10.21. 19:49:59

Teljesen korrekt a cikk, annyit fűznék hozzá, hogy amíg a sok paraszt bent bóklászik 90-110-zel a belső sávban -ami ahogy a KRESZből is tudjuk CSAK előzésre használható- és a csilivili autópálya kijelzőkön a JOBBRA TARTS! helyett JOBBRÓL ELŐZNI TILOS felirat van, addig ne számítsunk kérem semmi jóra.

GrofZero 2009.10.21. 19:52:06

"Okos ember a más kárán tanul."
Azért jó ilyen történeteket elolvasni, hogy legközelebb se én legyek az akinek a kárán majd okos emberek tanulnak.

karlmann 2009.10.21. 19:53:51

Nahát végre egy ember aki beismeri a hibáit és nemcsak színészkedik. Tény, hogy hülye volt, de beismerte és reméljük tanult belőle. Bízom benne nem lesz ebben egyedül.

Még valami, aki előzni akar és nem lát rendesen, de erős autója van, inkább maradjon le egy kicsit és sasoljon ki óvatosan. Ha szabad az út, meg tudja oldani motorerőből, ha nem akkor meg csak vissza kell húzódni. Én is hajlamos vagyok felhúzni magam az ilyen eseteken, tapasztalatból mondom, ez bevált módszer.

körbezártvillám 2009.10.21. 19:55:06

@Gyurma73:
"Amúgy 136 al mész belül akkor is levillognak."
Semmi köze a belső sávban közlekedésnek a sebességhez. Téved aki azt hisz hogy a belső sáv a gyorsaké. A belső sáv azoké akik előzni szeretnének. Tehát ha 200-al mész is húzódj ki, mert lehet hogy valaki 240-el szeretne menni!

Möglich 2009.10.21. 19:56:31

@Gyurma73: "amúgy Németországban csak a 3 sávos úton nincs sebességkorlátozás."

Ez biztos, hogy így van ? Pl. A3-as Passautól Nürnbergig 2 sávos, de folyamatos 130-135-tel ( navi szerint ) csak 1-1 kamion(sor) előzésére megyek a belsőbe, és mégis összejön mögöttem pár autó, mire vissza tudok ugrani a szélsőbe. 150-160-at simán lépnek a belsőben. Donautal, Regensburg 100-as korlát, ott tudom tartani a tempót :)

newname 2009.10.21. 19:57:07

@streetsta:
Nem tudsz megbántani, de ilyen szabályt soha nem szegek meg:
-mint pl. seggére ragadva valakinek vágok ki előzni. Nem azért mert olyan qrva okos vagyok, hanem mert nem látom be az előttem lévő utat -én már csak ilyen vagyok, másrészt már láttam így frontális ütközést, sőt sírás rívást a hirtelen fékezés miatt seggbe lőtt autóba szállt lövedék utasaitól.
-de pl. túllépem a sebességhatárt előzéskor, söt, visszakapcsolok, mert engem még úgy tanítottak, hogy ez az egyik legveszélyesebb művelet, és a lehető leggyorsabban kell végrehajtani.
Egyebekben meg nem rólam van szó, úgyhogy a "sértés" nem jött át.
Másik tanulság, hogy ismerd meg autódat mégha Subaru is. Pl. ki lehet próbálni egy vészfékezést, mondjuk üres autópályán, ahol 2 sáv plusz leálló van, klf. sebességekről. meg stb.
Továbbra is fenntartom, nem hat meg a sztori. (ha jól bele gondolok)

Abrash1965 2009.10.21. 20:00:08

Nagyon is megérdemelted.

És minden tapló is beérdemelne egy ilyet, aki ilyeneket ir a többi nemgyorshajtóról, a sávtól függetlenül: "paraszt", illetve "tötymörgött százzal".
Aki szánt szándékkal jasszkarizva sérti a kreszt, az egyrészt ha jani, akkor tegye szalonból kifizetve elhozott vadiúj kocsival, másrészt haljon meg magának, másokat bajba nem sodorva.

Nem, nem savanyú a szőlő, összemérhető kocsim van, és a félmilla vezetett kilaméter alatt csak töküres úton törtem kocsit - elaludtam egy pillanatra, amitől óvjon mindenkit a magasságos.

Negrogo 2009.10.21. 20:00:14

Azert egy valamin mar megint atnez sok kommentelo! Akcio-reakcio. Ok es okozat. Ki is okozta a balesetet? Pont, hogy a emberunk aki a belsoben kullogot. Pont most volt par napja lineklve egy video az indan, hogy 150-el halad egy autos es elhuzz mellette vagy 300-al egy sportauto lenyegtelen milyen marka, ergo mennyire fontos a jobbra tartas!

Beirtam, hogy ez nalunk nem mukodik es hogy van mikor en is ramaszok vkire es levillogom mikor mar hosszu ideje tart fel engem es meg a mogottem levo masik 10 autot estenkent vegye mar eszre magat. Es persze, hogy ilyenkor meg biztos azt gondolja az elottem levo en vagyok a bunko...cococo. Kozben meg o az ordas nagy hulye. Jottek is kommentek okos ugyes, magyar emberektol, hogy en vagyok az. A bunko. Nem az aki szabalytalan, folyamatosan! Nem az aki mast szabalytalansagra KENYSZERIT! Es nem az aki elo idezhet balesetkozeli szituaciot, neeem. En vagyok a buknko aki ramaszik. Ez a baj az itt elo emberekkel nem latjak a fatol az erdot es kurvara forditva gondolkodnak es rajtuk a nagy szemellenzo.

megint 2009.10.21. 20:07:17

Ő volt a hibás, ezt nem is vitatja, a mikrobuszos meg egy szerencsétlen barom volt, lehet, hogy épp önkéntes rendőrt játszott a majom.

Golf4 2009.10.21. 20:07:34

Ember! Örülök,hogy megúsztátok és a mindenki más is aki akkor azon a szakaszon haladt!
A belső sávban töketlenkedőknek üzenem,hogy ha nem is közvetlenül okozói,de mindenképp hibásak az ilyen szitukban csak őket soha senki nem vonja felelősségre!
Autópályán sem lehet a belső sávot folyamatos haladásra használni tudtommal, főleg nem a forgalmat akadályozva!

newname 2009.10.21. 20:08:48

@mennyi?husz!:
Van igazság, ha úgy volt, ahogy mesélték:
110, meg 130 plusz padló -ki tudja mi mennyi volt.
Ok. akkor jobbról, de rohadt óvatosan benézve,nem nekifutásból, sőt a leállósávra kissé lehúzódva (ez is szabálytalan, de túlélési lehetőség), hogyha a baromarcú észbekap ne csapjon oldalba, mert ugye vagy holttere van, vagy nem használ tükröt (van akinek nincs is jobb tükre!)
Szóval nem fa és erdő kérdése:) mert itt lehet okosakat mondani, de az élet más, nincs két egyforma szitu-csak hasoló.

NadeApaaa!!! · http://www.price-killers.com 2009.10.21. 20:08:55

mennyi?husz!: a szabály az szabály. ha mindenki betartaná, akkor nem lennének a belső sávban araszoló pöcsfejek. ennyi. de más szabálytalansága ettől még nem jogosít fel senkit sem egy másik szabálytalanság elkövetésére. az egyik 19, a másik egy híján 20. uff, én beszéltem.

Phrascarica 2009.10.21. 20:09:32

az ESP meg hülyeség, mert mindenki tud vezetni minden szituációban :)

1.4TSI 2009.10.21. 20:14:07

Vagy

Jótanács: a sok töketlen aki nemtud 80nál jobban menni húzzon a f...ba egy rohadt buszra vagy vonatra ha ennyire ráér, elvenni a jogsiját aki indokolatlanul tartja fel a forgalmat, aztán majd rájön, hogy nem kéne ennyire idegesítő teszetosza f...nak lenni és legközelebb elmegy a külső sávba.

Victor Franko 2009.10.21. 20:14:46

@mennyi?husz!:

Persze, az elotte halado kenyszerenek hatasa alatt….
- ’Rágyorsítottam, 130-cal plusz padlógáz.’
- ’Villogtam,’
Majd beestem melle 150el esz nelkul.

alvajaro 2009.10.21. 20:15:03

Hát így járt. Kurvára adjon hálát az égnek, hogy még ő és mások is élnek.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.10.21. 20:16:05

lehet hogy aznap nyálkás volt azút és akkor a száz épp megfelelő.
más
Amúgy hülyeség eladni,mert kintről belehet hozni egy ugyanilyet rendszám rá és hadmenjen.Szerintem ez lesz megveszik 300 ért és hoznakrá egy másikat.
Én ezt tennémmég mindig jobb mint 2 millát bukni,egy hátultöröttett .

newname 2009.10.21. 20:16:25

@phrascarica:
Minden 3 betűs hülyeség. Én ki is fogom vetetni őket. Itt szakértették nemrég és én hiszek nekik:)

Abrash1965 2009.10.21. 20:17:49

Helyzet ugyi ez lehetett:

Mikrobusz 110-zel előzte (!!!) a 100-zal haladó "kis öreg autó"-t.
Rágyorsultál.
Jobbról előzted.
Nem mérted fel a külső sávot, mehetsz -e, tehát a követési távolsággal is lehettek bajaid.
Fék helyett kormányt rántottál egy olyan helyzetben, amikor féék, és sokkal inkább a leálló sávba menekülés lett volna javallott.

Jogsit pénzért vetted, gondolom.

140-150-nél kezdted a másik sávba "húzni" az autót, ez nyilván nem egy lúzer kormányrántása volt, hanem szép fonom "húzás", ugyebár.

Ha már jobbról, mert megesett ez már mindenkivel, akkor dupla fogyelem, és széép, hoszúú, kiegyenlitett ívek.
Így a 2 rántásos jávorszarvas-tesztet adtad elő, de legaláb nem írtad volna meg.

Már amennyiben nem kamu a poszt: Autópálya, írod.
Átrepülted tehát a szalagkorlátot, a növényt, a másik szalagkorlátot, 2 sávot, és a túloldali leállósávban álltál meg.

És csak ennyi baja lett a kocsinak???
Nem hihető, scannelj be legalább valami jegyzőkönyvet.

Amúgy, hasonló jobbra-balra manővert én csináltam már kényszerből 140-150-nél, amikor hozzád hasonló suttyerák elém jött és rámfékezett büntetésből - "csak" egy ford mondeóval, benne 4 utassal - sikeresen.
Úgyhogy ha nem kamu az egész, akkor irány a tanpálya.

newname 2009.10.21. 20:17:55

@motoros90:
Vagy
Autópálya minimum 60 és kész. A többi duma.

Tromann 2009.10.21. 20:18:39

Most nem azért, de emberünk ezt írta:

"Amint beértem a mikrobuszt – 140-150 – körül mehettem akkor, húzom át a szélsőbe az autót, és ekkor Édesapám csak ennyit mond teljesen nyugodtan:

- Ott egy autó."

Ezek szerint a külső sávban is haladt egy autó, tehát a mikrobusz nem "ottfelejtette magát" a belsőben, hanem épp előzött, legfeljebb lassan - bár ebben sem vagyok biztos, hiszen 150-hez képest a 130 is lassú, nem hiszem, hogy emberünk pontosan meg tudja mondani ránézésre, hogy mennyivel megy előtte a másik.
Ha pedig a teherautó volt, akkor nem árt tudni, hogy ezekre (3.5 tonna alatt is!) autópályán ugyanúgy 80 km/h a megengedett mint a 40 tonnás kamionokra.

Aki pedig a jobbratartási kötelezettséget fel tudja emlegetni a KRESZ-ből, az nézzen utána a "megengedett sebsség" és a "követési távolság"-ra vonatkozó részeknek is, mert a legtöbb ilyen levillógós/jobbról előzös történetet nem azok követik el, akik amúgy 130-al akarnak közlekedni.

Aki siet, béreljen helikoptert, ellenkező esetben előbb-utóbb vagy az árokban végzi, vagy a börtönben, vagy a szívsebészeten, miután 35 évesen infarktust kap.

augustiener 2009.10.21. 20:18:47

@Gyurma73: a Németországos példádnak nézz utána inkább. Felesleges hülyeségeket nem kell írni. A 200-zal haladó bömbi sem fog belemenni, mert van rajta fék. De a rendőr az leviszi az első lehetőségnél és kapja a pontokat és csekket. Talán ezért nincs olyan sok faszszopó, mint Magyarországon.

gof 2009.10.21. 20:19:00

Tudom, hogy most szabálytalanságról fogok prédikálni, de én minden további nélkül megelőzöm jobbról azt, aki bennfelejti magát a belső/középső sávban. Persze ehhez hozzátartozik az is, hogy az adott útszakaszon érvényes legnagyobb megengedett sebességet nem szoktam túllépni, tehát nem őrült ön- és közveszélyes közúti szlalomversenyzőre kell gondolni; ha érdemesebb beállni egy telített sávba, akkor beállok. Ezzel a manőverrel - még egyszer kiemelném, hogy szabályos és ésszerű sebesség mellett - aligha lehet befürödni, ugyanis ott a leállósáv menekülési útvonalnak, ha más megoldás nem marad. Bár eddig erre még soha nem volt szükségem. És a szerencsésen szerencsétlenül járt posztolóhoz hasonló esetekben is inkább a leállósávot, árkot, szélső szalagkorlátot, szántóföldet, stb. választanám a belefé kormányzás helyett...az kicsit olyan, mint fociban a befelé felszabadítás... a jó ég tudja mi lesz belőle...

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.10.21. 20:22:21

@Gyurma73: "amúgy Németországban csak a 3 sávos úton nincs sebességkorlátozás.
"
Amúgy ez hülyeség, én a helyedben utánanéznék, mielött nagy publikum elött állítanám.

szálka 2009.10.21. 20:22:53

de ismerős ez a kocsi... mint ha ilyen villogott volna a múltkor mögöttem az M3-ason aztán egyszer csak eltűnt. biztos megállt pihenni a benzinkútnál.

:D

a kertész tömlővel 2009.10.21. 20:24:44

subaruban (ezekben a régebbiekben) nincs esp,,csak szolok,,,
az meg a másik h ezeket máshogy kell vezetni,,,nem irja a cikk pontosan,,de amikor csuszik keresztbe akkor is a gázt kell nyomni,,meg megfelelö idöben amikor már az auto lassult vmennyit visszaváltani,csuszás közben,,nah ez nem szokott menni ha nem gyakorolja az ember,,

én majdem igy törtem össze az imprezámat ,,elöztem és visszahuztam sávomba,,megcsuszott jobbra a hátulja,,és elindult bal árok felé az egész,,már padkán jártam kb amikor jobbrakormány visszakapcs gázra megakadt és gyönyörüen ellenirányba keresztbe befordult a jobbra utra amerre amu is le akartam kanyarodni az elözés után,,,szivem kieset,,mákom is volt,,,

veszélyes játékok ezek..

Damm 2009.10.21. 20:26:57

Az egyik legsúlyosabb probléma amivel nap mint nap találkozom szinte általánossá vált a követési távolság extrém módon be nem tartása,hogy egyesek úgy rámásznak az előttük haladóra mint a NASCAR ban a versenyzők.Hogy fél méterre beletolja a tahó magát az emberbe le sem sz...va hogy esetleg gyerekek ülnek a hátsó ülésen de ők meg akarják mutatni hogy AKKORISÉNLESZEKELŐBBMINTTEÉSLETOLLAKVAZZEHÚZZÁELŐLEMDEGYORSAN
ezekkel a parasztokkal szemben kéne keményen fellépni

newname 2009.10.21. 20:27:01

@a kertész tömlővel:
amúgy ez a subi hátsókerekes? -gondolom, de nem tudom.

csintapala (törölt) 2009.10.21. 20:27:32

@mennyi?husz!: Te nem vagy szabálytalan. Aki 150-180 között halad folyamatosan, az nem szabálytalan? Azt is meg kéne érteni, hogy a 130 az nem az elvárt kötelező minimum, hane ma megengedett maximum. Előzni százzal is lehet a belsőben, akár 2 kilométeres kamion sort is, ugye nem kell azért kimennem jobbra, mert te épp 170-nel szeretnél menni belül?

A cikkben szerplő furgon meg pont a baleset bekövetkeztekor szabályos volt. Előtte nem, mert folyamatosan haladt a belsőben, de amikor a baleset történt Ő is előzött. Ugye azért történt a baleset, mert a külsőben is ment egy néglassabb autó.

ExDriver 2009.10.21. 20:29:03

Egyszer én is vezettem fáradtan de lehet, hogy csak úgy emlékszem?! Minden esetre nem szabad ilyet csinálni mert milyen ember aki ilyet tesz!

newname 2009.10.21. 20:29:09

@Damm:
Mert abban rohadt TV-ben ezt látják! pl.F-1, annyi a különbség, hogy azok többet keresnek:)

körbezártvillám 2009.10.21. 20:29:13

@Golf4:
"Autópályán sem lehet a belső sávot folyamatos haladásra használni tudtommal, főleg nem a forgalmat akadályozva! "

Ki szeretném emelni: NEM CSAK AUTÓPÁLYÁN HANEM PÁRHUZAMOS KÖZLEKEDÉSNÉL!!
Sokak számára egy városi 4 sávos útnál már ez nem betartandó szabály. (és most nem a dugóról beszélek, mert ott természetes, hogy feltöltődnek a sávok)

McK (törölt) 2009.10.21. 20:29:15

@newname: Nincs szériában hátsókerekes Subaru.
Vagy első,vagy összkerékmeghajtás,a Forester összkerekes.

a kertész tömlővel 2009.10.21. 20:29:28

awd,,,
nemtom pontosan melyik tipus volt a sokfajta fori turbo közül,,de hátul általában van benne kis sper,,középen visco,,elöl nyitott,,,sti-kbe elöl is sper..

McK (törölt) 2009.10.21. 20:30:30

@körbezártvillám: Tök egyszerű!
Jobbra tartási kötelezettség van!

Káposztakukac 2009.10.21. 20:30:43

@megint: szövegértelmezés látom nem létezik. a mikrobuszos is csak egy kisautó mögött volt beragadva, amely blokkolta a belső sávot.

newname 2009.10.21. 20:30:58

@McK:
Hátha első, akkor meg pláne...de nem szakértek.

Ratnet 2009.10.21. 20:31:33

@Abrash1965: Köszi! Szó szerint ezeket akartam leírni. Ott a pont.

Emberünk meg tipikus: suttyó, tehetségtelen terepjárós. És még le is írja a barma.

newname 2009.10.21. 20:32:46

@körbezártvillám:
Rosszul tudod. Párhuzamosnál, ha a sávok fel vannak festve ott mész ahol akarsz.

Heckantrieb (törölt) 2009.10.21. 20:34:18

@dani740: "a csilivili autópálya kijelzőkön a JOBBRA TARTS! helyett JOBBRÓL ELŐZNI TILOS felirat van, addig ne számítsunk kérem semmi jóra."

Mindenhol kotelezo jobbra tartani. *Foleg* az autopalyan.

Oscar2 2009.10.21. 20:34:48

Tessék inkább egy öreg kis autóval járni (max. 45 LE), és talán, egy pár év alatt, kellő tisztelettel, meg lehet tanulni vezetni...

Ha a hajózásban evidens, hogy valaki nem egy óceánjárón, hanem kis hajón kezd, akkor a közúton miért nem az?!

Tedd össze a kezed, hogy nem okoztál nagyobb bajt, mert magaddal azt csinálsz amit akarsz, de akiket veszélyeztettél,nekik nem volt választásuk...

konti10 (törölt) 2009.10.21. 20:35:43

Vélemény: Ha más autóba ül az ember,mint amitt megszokott, az meg tudja változtatni a vezetési stílusát, lehet nem mindig előnyére. Aki egy háromhengeres Fábiát hajt, tuti büszke magára , h milyen öregurasan megbízhatóan vezet. Mást se tehet. Pár év múlva beül a fószer valami bivaly gépbe, mert már futja rá, mindjárt ő lesz Schumacher, a pálya ördöge, kicsi csírák meg félre, félre...

Heckantrieb (törölt) 2009.10.21. 20:35:43

@Gyurma73: "amúgy Németországban csak a 3 sávos úton nincs sebességkorlátozás."

Nem igaz.

Sákif za morro? 2009.10.21. 20:39:24

A jobbról előzők számára ez jó tanulság lehetne. Összevetve az előzések számát és a bekövetkezett balesetek számát megállapítható hogy jobbról nem veszélytelen előzgetni. Ja, hogy ők nem idegesíteni akarják magukat, csak haladni? Akkor miért nem mennek a leálló sávban? Azt még úgysem vettük észre hogy üresen tátong.

A B-s mikrobusznak meg kurvaannyát. Megérne egy posztot az M3-mason hazafelé igyekvő brigádok mikrobuszainak ámokfutása a belső sávban. Tipikus hamábejutottamakkókisemegyek fasszopók 102.7-tel mennek Mogyoródig.

csintapala (törölt) 2009.10.21. 20:39:49

@körbezártvillám:
(4) Lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve, a belső forgalmi sávban (sávokban) 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral folyamatosan is szabad haladni feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza.

newname 2009.10.21. 20:41:20

@konti10:
Fábia is megy akármennyivel, már ami megengedett, meg a nem írom le a márkát, az is. Láttam:)
Meg nagy álattal is lehet lassan (lassabban) menni, nem tiltja semmi. Persze akkor minek:)

newname 2009.10.21. 20:43:49

@Ben Zinkoot:
Hozzátenném, nemcsak a hazafelé, hanem a befelé tartók is. (én korán kelek)

MrSwinger · http://mrswinger.blog.hu/ 2009.10.21. 20:44:41

Az autót elnézve, ez a baleset egy bármilyen 1990 után gyártott felsőbb kategóriás autóban simán túlélhető. A szerencsétek volt, hogy a szembesávaban nem ment nektek senki.
Viszont hogy gondolhatja azt bárki is, hogy egy SUV autópáyázni való? És egy emelt hasmagasságú autót 140-nél rángatni? Semmi köze ennek a fáradtsághoz.
www.youtube.com/watch?v=s5NAEM7IaaE

A mennyit tudsz javítani a legjobb idődön tanács nagyon jó. Én is mindig azzal teszem érdekessé a hosszú utakat:(

newname 2009.10.21. 20:45:06

@Heckantrieb:
Ez így túlzás.l.Csintapala.

Damm 2009.10.21. 20:46:13

naponta lehetne ilyen felvételeket készíteni az M3 on:
www.youtube.com/watch?v=WDbJd3Zhp0Q

Phrascarica 2009.10.21. 20:47:46

@newname: vetesd, hajrá, aztán irány a szembesáv

toce 2009.10.21. 20:50:48

Tanulság: türelem, tolerancia, törekvés a biztonságra.

110-el tartósan belső sávban menni bunkóság.

Bárkire ráesni, levillogni szintén az.

Jobbról előzni ezen felül még ostobaság és mások veszélyeztetése is egyben.

newname 2009.10.21. 20:51:17

@phrascarica:
Meggyőztek itten már sokszor. Rohadt marketingfogás az egész:)L.200 ezres autók.
Ha kivetetem visszaadják az árát?, meg kidobatnám a keréknyomás ellenőrzőt is, az is csak feláras volt:)

8Gbit 2009.10.21. 20:51:17

Az M3-ason igenis gyakori jelenség, ha valaki ottfelejti magát a belső sávban! Olyan dugót tud csinálni egy forgalmas napon, hogy a kivezetőn is szívtam már emiatt! Gödöllőnél még nem volt hajlandó kisorolni, se dudálásra,se villogásra, a kocsisor kb. 5 km! Én voltam a közepén kb. Igem az ilyennek a jó kurva anyját! Én ha az M3-asra megyek,akkor legalább 200km-t autózok és nem azért veszek pályamatricát,hogy 100-al kergessek egy "KRESZ-t másképp értelmező" autóst. Szeretnék minél hamarabb, épségben és nyugodtan hazaérni,de ez eddig 10-ből egyszer ha sikerült eddig!
Kedves rendőr urak, dolgozzanak meg a fizetésért! Nem csak gyorshajtást kell büntetni, ha nem a többi szabálysértést is!

newname 2009.10.21. 20:52:46

@MrSwinger:
vazze, akkor a SUV sem a sikeres ember autüja:)

8Gbit 2009.10.21. 20:54:08

A cikk írójának annyi,hogy bevallja,hogy tévedett és remélem nem csinál ekkora hülyeséget még egyszer.
A sebesség túllépése és a "kormány manőver" okozta a kocsid végét. Egy dolgot megtanultam, hogy van különbség kormány elhúzás és kormány elrántás között! Nagy sebességénél, pedig sokkal könnyebben borul a kocsi. Ez tény.

newname 2009.10.21. 20:54:53

@8Gbit:
Naponta ott ingázok, de rendőr elvétve, az is csak megy A ból B-be.
Szerintem azért áll be már Gödöllőnél a belsőbe, mert majd az Árpád híd felé akar menni.

fagzal 2009.10.21. 20:56:10

60km-t menni 110-zel 130 helyett az 5 perc veszteseg az ember eletebol.

Megnezni egy focimeccset - szunettel - az meg 120. 24x annyi.

Nyugalom. Turelem.

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2009.10.21. 20:56:33

@Mk412: Ez milyen igaz! Én is borultam egyszer, még nagyon-nagyon kezdő vezetőként. És még pörgött a kocsi, amikor azon filóztam, hogy most akkor hogy érek oda a megbeszélt időre elvégezni a munkát. Fura egy gép az ember agya ...

McK (törölt) 2009.10.21. 20:58:30

@csintapala: "feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza. "

Itt a baj a sok sunkóval...

Phrascarica 2009.10.21. 21:00:32

@McK: "Tök egyszerű!
Jobbra tartási kötelezettség van!"
Meg maximális sebesség betartási is van, meg balról előzési is, és ezek mind súlyosabbak. (szerintem)

Fokos 2009.10.21. 21:01:27

Az kiderül valahol,hogy milyen autót vett volna a tag, ha nem a subarut választja?

Ratnet 2009.10.21. 21:01:34

@newname: Csakhogy jelen esetben is a tetü furgonos ért haza a 'kéccázezres ótójával'. Az újautós meg fejreállt.:-)

McK (törölt) 2009.10.21. 21:02:06

@csintapala: "Azt is meg kéne érteni, hogy a 130 az nem az elvárt kötelező minimum, hane ma megengedett maximum. Előzni százzal is lehet a belsőben, akár 2 kilométeres kamion sort is, ugye nem kell azért kimennem jobbra, mert te épp 170-nel szeretnél menni belül?"

De igen,az elvárható minimum abban az esetben,ha a jobb oldali,azaz a külső sáv üres.Németben ezért IS kivesznek a belsőből,nem csak a gyorshajtásért.

Phrascarica 2009.10.21. 21:02:26

@newname: hülyeség az egész, vezetni tudni kell, nehogy má' az ESP vezessen, arra itt vok ÉN :)

8Gbit 2009.10.21. 21:02:45

@fagzal:
1. Igazad van
2. Mégsem teljesen: Ne más döntse el,hogy mennyivel menjek a megengedett sebességhatáron belül! Továbbá nincs joga feltartani. Van akinek azt idő pénz, persze nem minden áron.
3. Ha ő 110-el akar menni, menjen annyival,de akkor húzódjon ki (pl. hogy más is haladhasson), mint a többi autós, mert ez a SZABÁLY!

newname 2009.10.21. 21:03:30

@8Gbit:
Mindegy, vazze akkor csak megszokta:)
De befelé is ez van.

McK (törölt) 2009.10.21. 21:03:34

@phrascarica: Ez egyértelmű,a leírt esetben egyértelműen a posztíró hibás.

8Gbit 2009.10.21. 21:04:56

@phrascarica: Egyet értek,ne az elektronika tartson az úton, hanem a sofőr. :)

newname 2009.10.21. 21:05:04

@phrascarica:
Naná, majd a robot mi? Akkor hol a vezetés élménye? Az autót érezni kell!!!

Dávidkirály 2009.10.21. 21:05:49

@konti10:
Ezt saját tapasztalatból tudom igazolni.
Csak egy Leon Cupra TFSI volt egy tesztvezetésre, de utána visszaülve a sajátba is tahó voltam hazafele.

newname 2009.10.21. 21:05:58

@Ratnet:
Mondjuk itt tévedsz, az a tetű furgon legalább 205 ezret ér, miután megy 110-el.

Ratnet 2009.10.21. 21:06:32

@a kertész tömlővel: Én úgy láttam először nagy volt az arca a köcsögmajomnak, aztán lemaradt mint a borravaló. Egy videót nézünk?
Szerencséjére nem fékezett 'enyhét' és nem kormányozta 'magabiztosan' vissza az autót.:-)

Ratnet 2009.10.21. 21:08:08

@newname: Azé' általában minden furgon megy 110-et. Csak hát ha teherautóként szerepel a forgalmiban, akkor nem teheti meg.:-)

a kertész tömlővel 2009.10.21. 21:08:21

sztem ha egy m3 után ennyivel maradsz csak le a tuning suv.oddal az még böven jo.
arrol senki nem beszélt h gyorsabb,,bár létezik gyorsabb is..

newname 2009.10.21. 21:10:40

@Ratnet:
...sőt mi több, volt aki el sem indult aznap sehová, tehát élből nyert, és még üzemanyagot sem fogyasztott:)
...valami vacakot 200 ezerért, hogy feltartsa a forgalmat.

Sausage 2009.10.21. 21:11:32

@phrascarica:

Igy igaz, szerinted.:) Es ameddig kotelezove nem teszik a te ertelmezesed, addig ugye nem baj, ha egyszeruen tartjuk magunkat a meglevo szabalyokhoz. Nincs sem merlegelesi, sem pedig onkentes rendori jogkorunk.

newname 2009.10.21. 21:11:42

@Ratnet:
A 200 ezres is. Mondjuk az M3-on van néhol lejtő:) (lefelé)

Ratnet 2009.10.21. 21:13:00

@a kertész tömlővel: 'Tuning suv'. Ez eleve elég hülyén hangzik.:-)
Meg, ahogy én láttam, amikor a BMW-nek odaléptek rendesen, az tette a dolgát.

Mifelénk ezt úgy mondják: 'Úgy otthagyta mint a szarát a Riska.':-)

Puch Cavette 2009.10.21. 21:13:23

Bar eleg reszletesen le van irva, megsem latom at a szituaciot. Nagyon santa igy ez a tortenet. Hianyzik egy-ket reszlet. Nagyon...

csintapala (törölt) 2009.10.21. 21:13:49

Bocs, kiegészítés: ha a külső üres, akkor természetesen ki kell húzódni. De hanem üres, hanem ott a sok kamion, akkor 110-zel is előzhetem a 2 kilométeres kamion sort.

Ratnet 2009.10.21. 21:15:54

@newname: Látom fáj neked, hogy mások 200ezerből is el tudják érni a megengedett sebességhatárt. Csak hogy még jobb legyen neked, a 130ezer forintos, 22 éves, 1.1-es R5-ösöm is megy 130-at. Nem rohad és 5-6 litert eszik. De szar.:-)

McK (törölt) 2009.10.21. 21:17:44

@csintapala: Itthon is büntetik,ugyanolyan szabálysértés,mint a többi.

McK (törölt) 2009.10.21. 21:19:09

@csintapala: nem azzal van a gond,amikor valaki előz,ferdítesz.
Azzal,amikor sehol senki,ÉS baszik kimenni..

newname 2009.10.21. 21:22:12

@Ratnet:
Sőt, qrva biztonságos is, gondolom. És tartja is a 130-at órákon át, megpakolva. Ezzel most nagyon belesz@rtál a lelkembe. Ha elgondolom hány 130 ezres Renault 5-öm lenne már. Nem nagyképűség de 130 ezret én elkötök..mindegy, úgy látszik egy f@sz vagyok.

leaping cat 2009.10.21. 21:23:12

Mekkora lassulás és abszolút sebesség kell ahhoz, hogy egy Subaru keresztbeálljon fékezés közben, nekivágódjon a szalagkorlátnak és átbucskázzon rajta? Szerintem nem annyi, amennyi itt írva vagyon.

2009.10.21. 21:24:34

@körbezártvillám: Megsúgom,csak lakott területen kívül van jobbra tartási kötelezettség...
Ha már ilyen 'kresz kukac' akarsz lenni,előtte nézz utána ;)

soleeroo 2009.10.21. 21:24:54

holtbiztos, hogy a mikrobuszos szandekosan csinalta. masokkal ellentetben nekem lenne egy-ket kivansagom a szamara.

viszont ne gondoljatok, hogy csak nalunk divat a belso savban parkolni: a nemetek a kedvencem, mikor a kicssalad meglodul pentek, aztan meg 800 meter van a jobbsavban halado kamionig, de az istennek nem akar elengedni "ezt meg megelozom" pedig latja a tukorben (mert oda azert persze sasol) hogy mennyivel esek be moge.

eskuszom ez a nemzeti sportjuk, nem a bundesliga.

a sok megmondojanos azert vicces volt, megha a tortenet eleg ijeszto is.

soleeroo 2009.10.21. 21:29:01

annyi meg lemaradt: ez a belsosavos kib*szosdi mindaddig maradni fog, amig a jobbrol elozni tilos nem lesz torolve a kreszbol.

dehat kell a frusztralt komplexusos embertarsainknak is valami szorakozas, nem igaz?

csintapala (törölt) 2009.10.21. 21:30:15

@McK: te ferdítesz, én előzésről beszéltem. Ha a külsőben 80-nal megy 2 kilométernyi kamion, akkor én őket 110-zel szabályosan megelőzhetem azon a 2 kilométeren. Akkor is, ha te közben mögöttem eszed a kefét, mert 170-nel szeretnél menni.

Tromann 2009.10.21. 21:30:32

@soleeroo:

Mit csinált szándékosan te szerencsétlen? El is olvastad az írást vagy csak fröcsögsz?

A srác azért pördült ki, mert amikor jobbról akart előzni, akkor vette észre, hogy KÜLSŐ SÁVBAN IS HALAD EGY AUTÓ!
Tehát a mikrobusz nem bentfelejtette magát HANEM ELŐZÖTT!

Ha már vezetni nem tudsz, legalább olvasni tanulj meg.

newname 2009.10.21. 21:30:44

@leaping cat:
Sztem ha elkezd sodródni akkor nem sok, de ki tudja ezt kiszámítani? Nem tudom fékezett-e a hirtelen kormánymozdulat közben (ténylegesen).Mondjuk elég magas, a korlát meg alacsony. Van ilyen sima kocsival is, de az általában ütközéstől emelkedik meg, és száll át.
A mázli itt az volt, hogy másik oldalon nem talált el senkit.
Talán a rendőrségi jkv-ből derül ki, miután volt sérülés, elvileg van. Bár saját lábon távoztak, lehet hogy akkor nem kell helyszínelni.

igazi hős 2009.10.21. 21:31:12

@Gyurma73: Németországban autópályán nincs korlátozás, de a baleset veszélyesebb helyeken bőven van 120-as tábla.

@Abrash1965: A posztoló fáradt volt, emiatt türelmetlen és hülyeséget csinált. Ellenben te fáradt voltál és összetörted az autót. (Magad? Másokat?) Nem látok igazi különbséget.

A posztolónak óriási mákja volt, remélhetőleg tanul belőle. Nem is túl magas a tanulópénz, ahhoz képest, hogy kicsit is rosszabb esetben mi történik. A második születésnapban nem hiszek, de a "mekkora fasz voltam" sztori nekem is megvan. (6-os út, tél, zsinórban 3 teherautó kielőztem, aztán visszamentem a saját sávomba és két oldalról kellett a védangyaloknak lökdösni az autót, hogy az úton maradjon.) Ha az ember rájön, hogy MOST mázlija volt és legközelebb NEM LESZ, akkor már nyert, de a legtöbben inkább másban keresnek hibát. Egy ismerősöm szerencsére már nem mentőzik, mert azt is többször megtörte, de persze ő jól vezet és mindig más volt a hülye.

Phrascarica 2009.10.21. 21:31:49

@McK: igen, ez valóban szopóág

McK (törölt) 2009.10.21. 21:32:39

@csintapala: és hol állítottam én ennek az ellenkezőjét?
Azt mondtam,hogy jobbratartási kötelezettség van. Hogy ez mit jelent azt nyilván tudod,ha van jogosítványod.

Fischer 2009.10.21. 21:32:56

hm...

egyvalamit nem értek...
volt a kezemben Forester XT turbo, amivel számtalan dolgot ki is próbáltam...

na speciel a 150 körüli sávváltáskor, ha valóban enyhe fékezéssel fogja meg az ember az autót, attól a tapasztalataim szerint nem kellene az autópálya szembejövő oldalán megállnia egy kis drift után...

a sávváltás és a közben történő erős fékezés együtt valóban ilyen tüntekkel jár, de a posztban enyhe fékezés szerepel...

vagy a sebesség nem stimmel, vagy a fékezés mértéke...

McK (törölt) 2009.10.21. 21:36:46

@Fischer: ez annyi mindentől függ,hogy le sem lehet írni.
Fékezés nélkül is fel lehet borítani,a kulcs nem a fékezés,hanem a terhelésváltás.
A baleset emiatt következett be.

Phrascarica 2009.10.21. 21:38:02

@Fischer: "vagy a sebesség nem stimmel, vagy a fékezés mértéke... "
...vagy szar volt az autó amit a Bende eladott :))

saaby 2009.10.21. 21:39:06

Az autópálya arra való hogy HALADJUNK rajta. Aki ezt nem látja be vagy buta, vagy hazudik. A jobbról előzés ennek ellenére nekem se fér bele.

mallac 2009.10.21. 21:39:32

Nincs mit kommentálni az író összefoglalta a tanulságokat ,elismerésem az önkritikáért.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.10.21. 21:43:08

@saaby:
Én ha pályán jobbról vagyok kénytelen előzni, nonverbális eszközökkel jól kifejtem az előzöttnek, hogy amit csinálok, azt tulajdonképpen nem szeretném.

csongiaparaszt 2009.10.21. 21:46:37

Bakker, gyújts egy gyertyát a templomban, hogy nem ölted meg apádat, magadat, s még néhány másik ártatlant is.
Továbbá lécci tanulj meg vezetni, mielőtt megint egy ekkora autóba ülnél.

Fischer 2009.10.21. 21:48:24

@McK:
ok, terhelésváltás...

azt is okozza valami... :-)

nyilván lehet, hogy elméretezte a sofőr a kormánymozdulatot, de ha valaki már 2 hónapja vezeti a Foresterét és tudja is, hogy mit csinál, akkor simán kormánnyal nem borítja föl az autóját...

a gyakorlatban ezt a kormány és a fékezés együttesével szokás... :-)

ja, a padlózott gázpedál hirtelen fölengedése után közvetlenül, persze... :-)

Yo! Maaan! 2009.10.21. 21:48:42

Miért nem kérdezte meg jobb1-ben a fatert, hogy szabad-e a külső sáv? Én ilyenkor úgy szoktam.

De tényleg korrekt... viszont...

ezt a borulást egy Foresterrel én sem értem. :)))

Tagbaszakadt Paraszt 2009.10.21. 21:50:04

Nekem az egész sztori nagyon sántít, és nem kizárólag a hatodikos értelmi szintet tükröző stílusa miatt. Egy Subaru soha, de soha nem áll keresztbe "enyhe féket" követő "magabiztos visszakormányzás" hatására, pláne nem száraz aszfalton (jégen esetleg, de zavaró időjárási jelenségről szó sem esett), és a szalagkorláton sem repül át kisszögű érintőleges ütközés hatására (márpedig a belsőben haladva elég nehéz máshogy nekimenni), hanem visszapattan róla. Pörgés közben persze egy magas építésű jármű kerülhet olyan helyzetbe, hogy átrepülés a vége (a saját szememmel is láttam már mikrobuszt ilyet tenni). Tehát valami nagyon nem stimmel, szerintem a tapasztalatlanságot súlyosbító balfaszság érdekes kombinációjával állhatunk szemben, a posztban említettnél lényegesen nagyobb haladási sebesség mellett.
Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy ha egy Foresterből ilyen szinten nem látnám át a forgalmi szituációt (ti.hogy a külsőben még lassabb jármű halad, aminek egy agresszív jobbos előzés közben kis híján nekimegyek), akkor sírva tépném össze a jogosítványomat.

wartburger · http://pecoshop.fw.hu/ 2009.10.21. 21:50:05

Ezt elolvashatná a többi nyomulós f@sz is. Meg lehetne több rendőr is az utakon, hogy a sok nyomulós állatot kiszedje

Tagbaszakadt Paraszt 2009.10.21. 21:53:00

@Reaper Man: Ja, és összetépni nem lehet semmit, legfeljebb széttépni.

4.0v6 2009.10.21. 22:03:10

@fabot:

Miért Te szívesen néznéd, hogy jön szembe veled a belső sávban alacsonyan repkedve egy ilyen roncs torzó, azért mert akárki akármit csinált ?

Nem érdekel a magyarázat másokat ne veszélyeztessen, tényleg csak a vak szerencséjén múlott a következőnek, hogy nem belé csapódott ez az állat.

boO. (törölt) 2009.10.21. 22:04:23

@wartburger: Vagy leeshetne a sok totyogó fasznak, hogy semmi keresnivalója nincs a belsőben.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.10.21. 22:04:45

@Reaper Man:
Stimmt.
Az író több helyen csúsztat (hazudik) és nem vagyok meggyözödve róla, hogy tanul az esetböl. Amíg apuci új autót vesz neki, addig biztos nem.

donphobos 2009.10.21. 22:06:06

Ez egy gyönyörű kis leírás. Jó fáradtan és égig felb*szott aggyal esőben nyomtad agresszíven, de túl csicska voltál hozzá hogy kezeld a saját hülyeséged által okozott helyzetet és balesetet szenvedtél.

Magabiztos korrigálás, ez igen frappáns. Mégis a tetején csúszott az autó. Ha meghalt volna a te hibádból, te kis nyomoronc, akkor is ilyen vidám lenne a történet?

S Z Á N A L O M ! ! !

Jogsit leadni, BKV-t javaslok a jövőben. Akkor a hülyeséged miatt nem halnak meg ártatlan emberek...

Esetleg még oda lehetett volna írni, hogy "nem adta ki", az trendi lenne...

Heckantrieb (törölt) 2009.10.21. 22:09:26

@konti10: "Pár év múlva beül a fószer valami bivaly gépbe, mert már futja rá, mindjárt ő lesz Schumacher, a pálya ördöge, kicsi csírák meg félre, félre..."

...akkor veled valami komoly gond van.

HattoriHanzo 2009.10.21. 22:15:53

NO PROBLEMO: 3 év fegyház, mert

1. túllépte a megengedett sebességet
2. jobbról előzött, és ráadásul lendületből, 150km/h-val gyorsulva(!) 100km/h órával haladó járművet senki nem előz meg jobbról, ha nem látja be a mellette lévő útszakaszt, mert az nem ember, vagy nem mond igazat :)
3. mert nem jól kezelte a kialakult szituációt

* Enyhítő körülmény, hogy nem nyírt ki senkit, ellenkező esetben súlyosbítás.

Itt senki, senkire nem haragszik, azonban a törvény erejével kell lesújtani a renitensre.

Üzenem a villogóknak, ne neveljenek, mert semmi joguk nincs hozzá és csak mások életét teszik kockára. A rendőrség dolga a rend fenntartása, a bíróé pedig az ítélethozatal.

Aki meg a német példát hozta fel rossz példának, kérem ne menjen Németországba, mert ott tudni is kell vezetni, nem csak úgy hinni.

HattoriHanzo 2009.10.21. 22:19:10

Magánvélemény:

Aki ilyen felhőtlenül tud posztot írni, és ilyen könnyedséggel beszél egy ilyen horderejű dologról, amit ráadásul ő okozott személy szerint, azt meg kell vizsgálnia az arra jogosultnak.

Magyarországon valami nagyon elromlott. :(

boawistacbjzdb9j 2009.10.21. 22:19:22

gyertek olaszországba autozni, akkor megtanuljátok hogy és honnan lehet előzni (mindenhogy, mindenhonnan) legtöbbet kamionnal járok 90-nél limitálva előzök köcsögöket jobbról!

boO. (törölt) 2009.10.21. 22:26:01

@HattoriHanzo: Akkor ha te sportot űzöl abból hogy bent maradsz a belsőben, és direkt nem mész ki, akkor én meg kielőzlek jobbról, ablakot lehúzom, és a viperámmal letöröm a tükrödet a gecibe.

Fischer 2009.10.21. 22:26:34

@boawistacbjzdb9j:

"boawistacbjzdb9j 2009.10.21. 22:19:22
gyertek olaszországba autozni, akkor megtanuljátok hogy és honnan lehet előzni (mindenhogy, mindenhonnan)"

:-))))
emlékszem...

eleinte csak jó volt...

gyorsan hozzá lehet szokni...

utána egyenesen a szabadság...

csak nyomod neki, mint süket a csengőt és mész, ahol hely van... :-)))

nem lepődik meg rajta senki, ha akklimatizálódik az ember... :-)))

a rendőr sem... :-)))

Stock 2009.10.21. 22:26:53

én ezt hívom a mai világ TERMÉSZETES SZELEKCIójának!
a primitív, oda nem figyelő, ügyetlen idióták így hullanak ki a társadalomból....

"Amint beértem a mikrobuszt – 140-150 – körül mehettem akkor, húzom át a szélsőbe az autót.."

nem kerek a sztori... én úgy vettem az elején, hogy mentél, villogtál a seggében... hogy sikerült, hirtelen felgyorsulni 140-re 100-ról, ha mögötte haladtál??
minek cibálod az autót ész nélkül?
miért vállalod túl magad, de nagyon?
miért nincs annyi eszed, hogy ilyen esetben fékezz és ne kormányt cibálj?... és esetleg a leállósávra menekülj?
miért kell nagyteljesítményű autó olyannak, aki egy teljesen egyszerű szituációt sem képes vezetéstechnikailag megoldani????

miért nem tiltják el a hozzád hasonlókat a vezetéstől örökre??

HattoriHanzo 2009.10.21. 22:29:23

Minden országban úgy kell vezetni, ahogyan azt a helyi viszonyok diktálják. Afrika északi részén lehet a belső sávban állva beszélgetni, mert ott ez normális. Görögországban dettó. Olaszországban az megy, akinek az orra előrébb van, mindegy honnan jött és hová megy. Kanadában, Franciaországban, Ausztráliában, Angliában, az USA-ban a tolernacia érvényesül és ha közeledsz a járdához, még akkor is megáll az autó, ha neked van piros (!). Kelet-Európában farkas törvény (suttyó törvény) van, de vannak normális emberek. Németországban meg mennek, mint a barom, ha lehet, de a belső sávot kizárólag csak előzésre szabad használni, aki ott halad, az gyorsan meghalhat. Habár akkor sem villognak le, ha rád futnak, mert a minimális tolerancia ott is megvan. A magyarok azt hiszik, hogy úgy kell menni, mint a német-autópályán, olasz-görög stílusban, arabos forróvérűséggel és felelőtlenséggel. Ez a modern kori káoszelmélet.

Ebből egy dolog jön le. Hazánk fiai a gengszterváltást követően "tiszteletüket" tették a nagyvilágban. Eljutottak egy-két helyre, megtapasztalták, hogy a dolgok mindenhol másképp működnek, és most pedig alkalmazzák a látottakat. Gyerekszoba, stílus, és tudatosság nélkül, mert önbizalom az van. De még mekkora. MIRE IS?! Arra a szaros 20 évre, ami eddig történt?

redriot77 2009.10.21. 22:30:09

"Édesapám csak ennyit mond teljesen nyugodtan:
- Ott egy autó."

Ácsi. Akkor a mikrobusz éppen előzött, azért volt a belső sávban.

Ezért veszélyes a felbaszott aggyal, fáradtan, agresszív hangulatban vezetés. Ilyenkor már alapból úgy néznek páran a belső sávban haladó ócskább, lassabb autóra, mint a bika a vörös posztóra. Az ott nem előz. Az ott felejtette magát. Kibérelte a belső sávot. Biztos tíz év hitelre vette, és most dolgozza le a kisebbségi komplexusát. És ilyenekre gondolnak, majd Dale Earnhardt stílusban tolni kezdik, és rángatják a világításkapcsolót, és elkezdik gyorsabban venni a levegőt, és már eszükbe sem jut ha esetleg utasaik vannak, és az sem hogy a körülötte lévő autókban emberek utaznak.
Nem. Ilyenkor csak az a lassú geci létezik a sáv közepén. Nem lehet így vezetni.

Észre kell venni időben, mikor elkezd felmenni a pumpa. Ilyenkor kell kimenni a szélsőbe. Csak pár percre. Komolyan. Nagy levegőt venni, és kicsit lehiggadni. Esetleg nézni, ahogy egy fekete X6-os visszaxenonozza a delikvenst az anyja hasába.

Én vasárnap esténként szoktam Pest felé jönni az M3-ason. Érdekes. Általános, hogy kb. Gyöngyösig teljes a nyugalom. A zöm 130-al megy, kényelmes ezt a tempót tartani. Gödöllő környékétől viszont az emberek kezdik elveszteni a türelmüket. A nagy kapaszkodósávos emelkedőnél már komoly élethalálharcok folynak. Fót előtt pedig már a NASCAR kövtávolság általános, külső sáv 100-110, belső 140-150.

Úgy látszik sok derék magyar ember képtelen higgadtan, normálisan levezetni 2-300 kilométert.

Azért az mindenképp örvendetes, hogy a posztíró levonta a megfelelő tanulságokat. Még annyit tennék hozzá:

-ÉHESEN SE ÜLJETEK A KORMÁNY MÖGÉ! Én speciel baromi ingerlékeny, és dekoncentrált leszek, ha egy feszített munkanap közben kihagyom az ebédet, vagy már túl későn, négy körül, farkaséhesen kajálok.

Éhesen az ember agresszívabb, ugyanakkor lassabbak a reflexei -> vagyis könnyebben hoz rossz, kockázatosabb kimenetelű döntést, ráadásul ezt szarabbul is kivitelezi, mint tenné azt kipihenten, teli gyomorral.

Legrosszabb esetre mindig legyen pár müzliszelet meg ásványvíz a kocsiban. Tényleg.

tma 2009.10.21. 22:30:29

"Pl. ki lehet próbálni egy vészfékezést, mondjuk üres autópályán, ahol 2 sáv plusz leálló van"

ez csak nekem szúrja a szemem?szerinted ha vészfékezel "üres" autópályán ahol 130-al (jobb esetbe) száguldoznak az emberek,mennyire fognak örülni,hogy te esetleg ott állsz keresztbe az úton mert próbálgattad az autód?

a fő baj az,hogy senki nem tart be semmit és mindenki a másikra mutogat.egészen addig amíg valamelyik ott nem hagyja a fogát...azt kellene felfogni,hogy nem egyedül vagyunk az úton,és hiába tartjuk is be a kreszt,lehet hogy még a másik hülyeségét is nekünk kell korrigálni,csak hogy életbe maradjunk.

ekutya 2009.10.21. 22:30:42

"3. Ússz az árral, ne akarj mindig az élre törni"

Ezt inkább kicserélném a történet fő tanulságával.

3. Ne akarj jobbról előzni, mégha te lennél a gyorsabb, akkor se!

Egyébként köszönjük az esettanulmányt. Amiről pár hónapja nem sikerült mindenkit meggyőzni, az most talán világosabb lett.

HattoriHanzo 2009.10.21. 22:32:51

@boO.: És mi van akkor, ha van pisztolyom?

Na figyelj ide, mert egyszer mondom el neked. Sajnálatos, hogy nem tudsz szöveget értelmezni, mert ha neked ez jött le a mondandómból, hogy lassan megyek a belső sávban és nem húzódok le, akkor nálad vmi nagyon nem stimmel.

Én vagyok azaz ember, aki legalább 130km/h-val előz, a félreértések elkerülése végett.

Mit erősködsz, te vagy a terminátor?

megint 2009.10.21. 22:35:28

káposzta..., a történetből nekem úgy jön le, hogy bőven lett volna ideje félre menni

ekutya 2009.10.21. 22:36:58

@Stock: Szerintem nem kell túl keménynek lenni az illetővel. Sajnos a vezetők nem elég felkészültek Magyarországon. Ha mindenkinek csak az a fontos, hogy vezethessen, és senki nem akarja csiszolni a tudását, akkor nem fog senki jól vezetni. Ez nem csak az író hibája.

HattoriHanzo 2009.10.21. 22:41:04

@boO.:

Hát baszod visszaolvastam a hsz-t, nem vagy semmi, ha nem lennél ki kéne találni. Látom mindenkivel keménykedsz, ez nem sok jót ígér a jövőre nézve :) (és most itt nem elsősorban rám kell gondolni)

boO. (törölt) 2009.10.21. 22:43:00

@HattoriHanzo: Gázpisztolyon kívül más nem lehet, szal hülyét ne csinálj magadból. És nem én vagyok a terminátor, hanem te vagy a hülye, már ne is haragudj. Egyik szavad üti a másikat. A BH-nak 1. pontjában kijelented hogy túllépte a megengedett sebességhatárt, szal ezért akarod lecsukatni. Aztán másodjára meg azt írod hogy te legalább 130-al szoktál előzni. Hogy is van ez?

boO. (törölt) 2009.10.21. 22:48:55

És most megkéne szeppennem, vagy mi?

tma 2009.10.21. 22:50:37

@redriot77: "Ilyenkor kell kimenni a szélsőbe."

dehát pont ezt akarta ő is.kimenni a szélsőbe...:D:D viccet félretéve amúgy igaz amit írsz,különösen az éhes rész.nyugodt ember vagyok,de éhesen minden apróságra ugrom sajnos.

Stock 2009.10.21. 22:52:52

@ekutya: részben igazad van, de én úgy gondolom, hogy mindenki a saját tetteiért felel(szigorítani kéne a képzést.. de az önkritika hiányán nem segítene, akinek meg az nincs az nem akar fejlödni)! pont ezért háborít fel, hogy a rendőrség (kizárólag pénzbeszedési céllal) csak a gyorshajtásra koncentrál..
semmi féle valódi preventív intézkedést nem foganatosít!
holott sztem egyértelmű, hogy a balesetek döntő többsége figyelmetlenségre, felkészületlenségre, rossz műszaki állapotra vezethető vissza!!

HattoriHanzo 2009.10.21. 22:53:16

@boO.: Most tényleg azon vitatkozunk, hogy kinek milyen pisztolya van?! Tudod, hány ember jár-kél pisztollyal az utcán?! Azt te el sem tudod képzelni. Úgyhogy azt tanácsolom, hogy óvatosan duhajkodj, láttam én már érdekes dolgokat. De figy, most te tényleg azon polemizálsz, hogy én legalább 130km/h órával előzök, amikor itt majdnem megvalósult egy tömeggyilkosság?! Tudod, miért előzök legalább 130km/h-val Agyarországon?! Mert nem akarom, hogy valami barom 200km/h órával rám fusson, inkább megpróbálom minél előbb letakarodni, a külső sávba, hogy inkább mást öljön meg.

Brigi \"B. A.\" főnöke 2009.10.21. 22:54:03

@lókupec: És mi van a románokkal? Elég nagy a karám?

"Már csak egy mikrobusz szerencsétlenkedett előttem a belső sávban, kilométerek óta. Előtte szabad az út. Véletlenül sem tartott jobbra. ... Több versenyzőt elengedtem, gondoltam majd ők megoldják, de ez sem vezetett eredményre"
Mivan? A többi versenyző hova lett? Ők is jobbról előztek? Dehát ott volt a másik kocsi.. Vagy ők a leállósávban oldották meg? Vagy a másik kocsi a mikrobusz előtt a belső sávban volt, és őt meg a mikrobusz villogta le?

Sehogy nem bírom elképzelni a szitut.

HattoriHanzo 2009.10.21. 22:57:57

@boO.: "én meg kielőzlek jobbról, ablakot lehúzom, és a viperámmal letöröm a tükrödet a gecibe." - azért tudod, ez a gondolatod ismét segített abban a hitemben, hogy még jó pár évig (talán sok tíz évig) a lábamat se tegyem vissza szeretett szülőhazámba.

Köszönöm neked a megerősítést

csintapala (törölt) 2009.10.21. 23:02:25

@saaby: az autópálya arra való, hogy haladjunk rajta, de másokat nem veszélyeztetve, a sebességkorlátot és a szabályokat betartva. Így kerek.

Elég viccesnek tartom, hogy a gyorshajtás az default és megbocsájtható bűn, és a 200-zal gyorshajtók kurvára tudják, hogy másoknak egy másik szabályt -jobbratarts- mennyire nagyon be kellene tartani.

boO. (törölt) 2009.10.21. 23:02:46

@HattoriHanzo: Az első részt hagyjuk, mert így ebben a formában ez elég nevetséges. :)
Én nem foglak megkövezni azért mert 130al előzöl, mert jogos amit mondasz, csak abból kifolyólag hogy előtte Te ezért hordod el a másikat , nekem ez egy kicsit így álszenteskedés.Nem kötözködésből.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.10.21. 23:03:18

@HattoriHanzo:

Ne mondd, hogy sehol máshol a világon nincs ilyen!

Itt is csak a billentyűzet előtt erősködnek sokan.

Élőben ha egyáltalán elő merné venni a viperát, rátekerném a nyakára.

:D

Tagbaszakadt Paraszt 2009.10.21. 23:03:27

@Stock: "én ezt hívom a mai világ TERMÉSZETES SZELEKCIójának!"
Igazad van, de csak addig tudsz könnyű szívvel, elegánsan legyinteni a problémára, amíg az ilyen kis gyökér a fának megy, és csak saját magát, esetleg még a vele egyívású haverjait nyírja ki, de ha pont a Te családod jönne szembe az ellenoldali pályán, amikor a sutyerák átdobja a szalagon a másfél tonnás vasat, akkor már Neked sem lenne kedved ilyen magas szintű darwinista eszmefuttatáshoz.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.10.21. 23:04:54

@Mk412:
Plusz az autóját is ráhajtogatnám puszta kézzel... rondább lenne, mint a forester a képen.
A tűzoltók alig bírnák kivágni belőle.

HattoriHanzo 2009.10.21. 23:05:33

@boO.: Ebben igazad van, hibát követek el, ha gyorsabban hajtok a megengedettnél. Megkövetlek.

HattoriHanzo 2009.10.21. 23:07:16

@Mk412: De van :) csak jóval kevesebb. Otthon nem értem miért keresnek mindenkiben ellenséget az emberek

Heckantrieb (törölt) 2009.10.21. 23:12:31

@boO.: "akkor én meg kielőzlek jobbról, ablakot lehúzom, és a viperámmal letöröm a tükrödet a gecibe."

Mi van, fotelrambo, nem kene meg aludnod? Nincs holnap suli?

viktor134 2009.10.21. 23:12:59

pályán ha nagyon felidegesít valaki kiállok egy kávéra.

szívasson mást. én addig kávé, cigi. a 120-150 már csúnya dolgokat művelhet, nem éri meg.

városban nem ez a helyzet, ott max. százzal lehet menni, de azt is csak rövid szakaszon, a 60-70 átlag meg nem oly veszélyes. :)

boO. (törölt) 2009.10.21. 23:13:44

@Heckantrieb: Mi van sutyik, jöttök kötözködni? :D

Negrogo 2009.10.21. 23:14:27

@csintapala: Ezt ne huzzuk mar elo allandoan adunak, hogy 130 a megengedett...nem tok mind1? Mitha ez kibujo lenne a jobbra tartasi kotelezetseg alol. Ezen van a lenyeg nem azon ki mennyivel megy. 160-al is lehet es kell is jobbra tartani. Ennyi.

Meg ahogy irtam nyilvan nem azt fogom levillogni aki epp eloz x kamiont vagy buszt akar 110-el es utana visszasorol hanem azokat akikkel gond van.

Stock 2009.10.21. 23:15:38

@Reaper Man: teljes mértékben egyet értek!
a szelekció elméletemet azokra a gyerekekre "alkottam".. akiknek hiába magyarázza el a szülő több milliószor, hogy nem rohanunk át az úton szétnézés nélkül, mégis megteszik......

van egy másik nem reprezentatív eszmefuttatásom.. miszerint a baleseteket rendszerint ugyan azok az emberek okozzák időről időre.. magyarán aki egyszer képes nagyon kihagyni, az máskor is... vagy fel sem fogja mint a levél író...!!
ezért a kollektív bűnösség elve, meg a pontrendszer helyett-mellett nagyon fontosnak tartanám, hogy aki egy súlyos vagy több kisebb balesetet okoz, azt tiltsák el a vezetéstől évekre, illetőleg kapjon keményen közmunkát, felfüggőt, letöltendőt...
függően a baleset bekövetkezésének körülményeitől, illetve az ismétlés számától..

Stock 2009.10.21. 23:17:18

@boO.: ha elvégzed az általánost majd lehiggadsz..

Macko64 2009.10.21. 23:19:13

Egyet szeretnék kérdezni az összes (nagyon okos) eddigi hozzászólótól és a cikk szerzőjétől is:

MILYEN VEZETÉSTECHNIKAI HIBA OKOZTA A BALESETHEZ VEZETŐ HELYZETET ÉS AZT HOGYAN LEHETETT VOLNA KIVÉDENI?

Érdekelne, valaki tudja-e a választ. Mert eddig a közelében sem jártatok, ha jól sejtem.

Nem a jobbról-balról előzés az érdekes, hanem hogy MIÉRT lett túlkormányzott az autó?

Fischer 2009.10.21. 23:22:46

@Macko64:

"Fischer 2009.10.21. 21:48:24
@McK:
ok, terhelésváltás...

azt is okozza valami... :-)

nyilván lehet, hogy elméretezte a sofőr a kormánymozdulatot, de ha valaki már 2 hónapja vezeti a Foresterét és tudja is, hogy mit csinál, akkor simán kormánnyal nem borítja föl az autóját...

a gyakorlatban ezt a kormány és a fékezés együttesével szokás... :-)

ja, a padlózott gázpedál hirtelen fölengedése után közvetlenül, persze... :-)"

Stock 2009.10.21. 23:22:59

@Macko64: minimális követési távolság be nem tartása.. és a kormány eszetlen oda vissza cibálása tette túlkormányzottá!

kivédeni fékezéssel és mérsékeltebb kormányzással lehetett volna!

Tagbaszakadt Paraszt 2009.10.21. 23:24:58

Összefoglalnám: egy fiatal kis sutyeráknak a segge alá rakták a nagy, erős autót, melyet még nem tanult meg rendesen vezetni. Egy nap hazafelé menet az M3-as autópályán csúcsforgalomban akarta megdönteni a Budapest-Miskolc utazás időbeli rekorját, de a többi autós ebben abszolút nem volt partner. Ezen úgy felbosszantotta magát, hogy oltári nagy barom módjára elkezdett szlalomozni az autók között. Az egyik ilyen manőver annyira nem sikerült, hogy a világ egyik legjobban vezethető autóját fényes nappal, száraz úton felborította. Csak a szerencsének köszönhető, hogy sem magát, sem másokat nem nyírt ki. Ha tényleg levonja a következtetéseket, akkor megtanul rendesen vezetni, és többet nem csinál ekkora baromságot. Úgy legyen!

Fischer 2009.10.21. 23:25:12

@Stock:

nem nyert...

fékezett is, szerintem nagyot, ami az egyik része volt a hibának...

HattoriHanzo 2009.10.21. 23:25:28

@Stock: Tökéletesen egyetértek, megfejelném még valamivel. A jogsit kössék érettségihez, természetesen a kötelező kurzus mellett. Legyünk újítók :)

nonolet (törölt) 2009.10.21. 23:25:36

@Brigi \"B. A.\" főnöke:

Pedig... minimális gondolkodással érthető a helyzet érthető :-(

A másik kocsi kiométrekekl előbb, lassabban haladt a szélsőben, mint a mikrobusz a belsőben...

A tusko mikrobuszos, pedig kilométreken át bennt ragadt a belsőben az ekkor MÉG a látóhatárig üres külső ellenére.

A subarus egy darabig "KÜZDÖTT MÖGÖTTE"
sőt hagyta, hogy mások előzzék jobbról...
...hátha ettől észhez tér a bunkocska.

Aztán mire a subarus is a jobbról előzés mellett döntött, addigra a mikrobusz kb. éppen "utolérte" (melléért) a nála lassabbat a külsőben...

A subarus viszont, mivel addig mindenki elbírt menni jobbról, nem foglalkozott, azzal, hogy mi van esetleg a külsőben, hiszen ÜRESNEK HITTE! a többiek sikeres jobbról előzése miatt...

GalloG 2009.10.21. 23:26:39

@fagzal: Én ugyan nem hajtok soha gyorsan, és levillogni sem szoktam senkit, sőt, 5 percért semmiképp nem sietnék jobban, (30-ért se), de az ember az idegtől ezalatt öregszik 1-2 évet pluszba. Ha már lehet 130-cal menni, menjünk annyival. Aki nem tartja biztonságosnak, húzódjon ki. Ha nincs már hová húzódni, és még mindig lassú, akkor ne üljön autóba.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.10.21. 23:27:12

@HattoriHanzo:
Nem lenne hülyeség, de mi lenne a kiváló autószerelő barátommal, aki autószerelő szakmunkást végzett?
A szobafestőkkel, asztalosokkal?

Macko64 2009.10.21. 23:27:17

@Fischer: Igen, a hiba ez volt. Nagy gáz, közben kormányzás balra, majd egy enyhe fék.

Erre ugye minden autó azonnal túlkormányzottan reagál, azaz megindul (jelen esetben) jobbra a hátulja.

Mit kellett volna szerzőnknek tennie?

Fischer 2009.10.21. 23:28:03

@nonolet:

hiába minden, ezek nem tudják értelmezni az olvasottakat... :-(

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.10.21. 23:29:30

@Macko64:
Marha egyszerű:

Először is nem tökfáradtan vezetni.
Másodszor az előzést kicsit távolabbról kezdeni, azaz nem az előzendő kocsi mögül vágok ki, hanem távolabbról kezdek átsorolni.
Harmadszor: nem kapkodni.

Ratnet 2009.10.21. 23:30:02

@nonolet: "nem foglalkozott, azzal, hogy mi van esetleg a külsőben, hiszen ÜRESNEK HITTE! a többiek sikeres jobbról előzése miatt..."

Aki így vezet, annak már az elv miatt is el kéne venni a jogsiját. Hinni meg a templomban kell. Az úton általában figyelni, észlelni és reagálni szoktak.

Ratnet 2009.10.21. 23:31:35

@HattoriHanzo: "A jogsit kössék érettségihez, természetesen a kötelező kurzus mellett."

Nem érettségihez, hanem IQ-hoz.

HattoriHanzo 2009.10.21. 23:31:44

@Reaper Man: Poirot felügyelő :) A Subaru tényleg az egyik legjobban vezethető autó. Nem is tudom mit kell hozzá tenni az embernek, hogy kihozza a sodrából.

Heckantrieb (törölt) 2009.10.21. 23:31:55

@boO.: Jovunk am. Megvarunk a suli elott, es elvesszuk a nyalokadat.

Macko64 2009.10.21. 23:32:24

@Mk412: Nem ez a lényeg. Ha már előidézte a hibát (ami ugye szimpla vezetéstechnikai hiba), hogyan tudta volna megfogni az autót az adott helyzetben?

Azért kérdezem, mert hátha lesz, aki megjegyzi, mit kell tenni egy ilyen helyzetben. Ugyanis ehhez hasonló viselkedést ki lehet hozni bármilyen autóból úgy is, hogy a közeledben nincs senki.

Na?

HattoriHanzo 2009.10.21. 23:32:54

@Mk412:
@Ratnet: jó-jó, egy kicsit túloztam, de értitek, hogy mire gondoltam...

GalloG 2009.10.21. 23:32:59

@csintapala: A gyorshajtás megakadályozása/büntetése a hatóságok feladata, nem a többi közlekedőé. Ha 130-cal közlekedsz, és a szélső sávban is van erre mód, akkor ott kell azt tenni. Aki ennél gyorsabban akar menni (szabálytalanul), az Ő felelőssége, Te nem akadályozhatod meg ebben azzal, hogy a belsőben haladsz 130-cal, mondván, ez a megengedett maximum. Ez nem az én véleményem, hanem a törvény.
Valamint jobbra tartási kötelezettség alól csak lakott területen belül és csak szgk. van felmentve. Az is csak akkor, ha nem akadályozza mások haladását (a 70-nel gyorshajtót ott is el kell engedni, hogy ne kelljen szabálytalanul és veszélyesen jobbról előznie). Így autópályán mindenkinek kötelező jobbra tartani, sebességtől függetlenül.

Fischer 2009.10.21. 23:33:49

@Macko64:

nem egészen...

1 nagy gáz és közben jobbra kormányzás,

2 hirtelen és vélhetően nagy fék és egyúttal balra kormányzás

ha már recept kell a keresztbe fordításhoz... :-)

ez a Forester elég feszes futóműves, elbírja 150 - nél az irányváltásokat és a kissebb torpanásokat együtt...

csak kis fék kellett volna a balra húzáskor, éppen annyi, hogy még ne túrja el a mikrobuszos ostobát és minél finomabb kormánymozdulat...

Ratnet 2009.10.21. 23:35:20

@Macko64: Már úgy érted: hogyan nyered vissza 100-as tempo felett az elvesztett uralmat a kocsid felett? Sehogy, max nagy mákkal.

csintapala (törölt) 2009.10.21. 23:35:24

@mennyi?husz!: nyilván nem kibúvó, nem is ezt mondtam. Csak ha valaki szabályt szeg az milyen alapon oktat másokat más szabályok betartására? A lábát 160-nál a gázon felejtő, meg a magát 130-cal a belső sávban felejtő frankón egy szinten vannak a szabályosság tekintetében. Az egyik mert ott megy ahol nem kéne, a másik meg azért, mert elvileg utol sem kéne érnie a másikat. Szóval ha mindenki arra figyelne, hogy Ő maga mit és hogyan tart be, és nem a másikban keresné a hibát, akkor kevesebb lenne a gond és stresszmentesebb lenne az autópálya.

HattoriHanzo 2009.10.21. 23:36:45

@Macko64: Azért kíváncsi lennék, hogy Te mit tudnál kezdeni egy 150km/h-val sodródó/gyorsuló autóval, aminek elég komoly erő vektora van, akkor, amikor valaki akkorát ránt rajta, hogy az ATYA-ÚRISTEN SEM HOZZA VISSZA. Főleg akkor, ha helye sincs rá. Pl. ha 150-nél, megbök egy vadbarom, aki azt mondja, hogy kicsit koccoljuk meg, meee nem megy a belsőben, akkor ott minden borul apukám, ott már nincs mit megfogni

Macko64 2009.10.21. 23:37:22

@Fischer: Igen. Pontosan leírtad az előidézést. Így csinálta.

Még mindig nyitott a kérdés: ha már előállt ez a helyzet, hogy lehetett volna megfogni?

boO. (törölt) 2009.10.21. 23:37:31

@Heckantrieb: Azért kíváncsi lennék hogy élőben hogy nézhet ki egy olyan többé-kevésbé felnőtt ember, aki ilyen szövegekkel jön. Keress még egynehány ilyen frappáns dumát a neten, és utána nyugodt szívvel fogom azt mondani hogy egy szerencsétlen majom vagy.

HattoriHanzo 2009.10.21. 23:38:21

@Ratnet: Ennyi, erről nincs mit filózni

Macko64 2009.10.21. 23:38:28

@Ratnet: Pedig vissza lehet, egyszerű vezetéstechnika. Amivel alapvetően mindenkinek tisztában kellene lenni, aki volán mögé ül.

Fischer 2009.10.21. 23:38:44

@Macko64:

akkor legyen szájbarágós, az úgyis illeszkedik az itteni kommentekhez... :-)))

ha már jobbról előz a hátsó tengely, akkor a kormányt sürgősen jobbra kell tekerni, majd amikor az autó elindult vissza az egyenes felé, akkor sürgősen vissza is kell engedni, különben balra tör ki ismét...

ellenkormányzásnak hívják...

gyakorlottak rá is állhatnak a gázra a kitörés korrigálásának az elején, a kevésbé menőknek elég az ellenkormányra koncentrálni... :-))))

a drift ennek a művészetéről szól...

helyenként a rallye is... :-)

Ratnet 2009.10.21. 23:39:54

@Macko64: Higyj nekem. Nem lehet. Nem versenypályán, nem versenyzőről, nem versenyautóról beszélünk.

MÁK vagy bumm.

McK (törölt) 2009.10.21. 23:40:00

Egyértelműen jobbra kellett volna menekülőutat választani,nem balra,egyrészt az egyenesen haladó autó könnyebben fékezhető,másrészt ott volt hely kigurulni a sebességkülönbséget.

Stock 2009.10.21. 23:40:01

@Fischer: "nem nyert...

fékezett is, szerintem nagyot, ami az egyik része volt a hibának.."

pedig az egyedüli megoldás a fékezés, illetve az azzal egyidejű tervezett, tudatos irányváltás...
a fékezés erejét elsősorban az autó képességei határozzák meg.. volt olyan autóm ami (ABS) 130-nál satuzva arra ment amerre a kormányt tekertem... és volt olyan aminek a fara dúúrva fékezés közben a legkisebb kormányzásra is megpróbált kitörni..!

GalloG 2009.10.21. 23:40:36

@nonolet: Nem kell megmagyarázni. Nekem is tolatott bele úgy más a kocsimba, hogy azt mondta, amikor jött, még nem álltam ott, és AZT HITTE, nem érkezett utána senki (tükör, hátranézés esetleg?)...
A levélíró eléggé sok ponton hibázott aznap az úton (fáradtsághoz képest nagy tempó, általában túl nagy tempó, körültekintés hiánya, autó nem-ismerete, nagysebességú manőverezés nem-ismerete, bizonytalan manőver, stb.), örüljön, hogy anyagi bukóval megúszta. Azért egy ilyen esemény nagy törés lehet lelkileg is, anyagilag biztosan. Az hülye aki ebből nem tanul. Szerintem a levélíró tanult, legalábbis nekem ez jött le.

Macko64 2009.10.21. 23:40:42

@HattoriHanzo: Itt nem bökött senki senkit...
A helyzet pedig szerintem védhető lett volna. Persze innen nem lehet biztosat állítani, de hasznos lenne, ha legalább elvben tisztában lenne az autóvezetők többsége azzal, mit kell tennie ilyen helyzetben.

Tagbaszakadt Paraszt 2009.10.21. 23:41:12

@Macko64: Én is magasabb építésű autóval járok, és néha sok a sebesség a kanyarban. Ilyenkor nem szoktam megvárni, amíg megindul az autó kövér segge, hanem gyors egyenesbe kormányzás közben szoktam határozottam fékezni egy rövidet, majd folytatom a kanyarodást. Ebben az esetben is a korrekció előtt kellett volna egy rohadt nagyot fékezni (közben egyenesbe kormányozni, ha nem úgy volt), és csak a fékerő jelentős csökkenésekor kormányozni. Itt valószínűleg a gázelvétel volt a fő baj, nem a fékezés, de az tök mindegy, ha az autó határon van kanyarodás közben, akkor mindkettőnek elesés a vége.

Ratnet 2009.10.21. 23:41:20

@Fischer: Úristen! Kérlek ne ülj autóba.

nonolet (törölt) 2009.10.21. 23:41:50

@Macko64:
..túl erőset fékezett és kitört a hátulja ?

Mert fékezés közben az ABS/ESP-ben bízva kormányzott is...a tapadás meg szépen elfogyott hátul... a fékezés miatt amúgyis "megkönnyebülő" hátsó keréken.

Úgy 90-100 Km/h fölött már nem túl jó ötlet egyszerre... erősebben fékezni és kormányozni is közben...szerintem.

Főleg.. ha még fékasszisztens is van, ami a GYORS bár kicsi fékrelépésből is durva fékezést kezd csinálni !

Sajnos sokaknak kéne néha emlékezni, csak egy kicsit a 7.-es fizikára...és egy halom baleset elmaradna.

(tehetelenség törvénye, súrlódás/tapadás témája, lassulási görbe,..és reflex idő hatása)

Sjanos sok baromaygú, csak nyomni tudja, de megállni/lassulni időben nem tud...

A minap is az M5-ön ment elöttem egy X5 ...150-160 km/h között tempoztunk, közepes forgalomban.

Azon röhögtünk... vagy 50-60km-en át mögötte autüzva, hogy kb. félpercenként világított a féklámpája, miközben igazából NEM KELLETT egyszer sem a fékre lépni...az időbe történő gázelvétel és nem túl durva gyorsítás mindig elég volt...

Azt szoktam mondani, akinek gyakran kell a fékre lépni az NEM TUD VEZETNI!!! autót jól kezelni...

McK (törölt) 2009.10.21. 23:41:53

@Macko64: Sehogyan sem.
Nyilván azt szeretnéd hallani,hogy jobbra tekert kormány mellett gázt kell adni.
Ezt?

Fischer 2009.10.21. 23:42:00

@HattoriHanzo:

"@Macko64: Azért kíváncsi lennék, hogy Te mit tudnál kezdeni egy 150km/h-val sodródó/gyorsuló autóval, aminek elég komoly erő vektora van, akkor, amikor valaki akkorát ránt rajta, hogy az ATYA-ÚRISTEN SEM HOZZA VISSZA. Főleg akkor, ha helye sincs rá. Pl. ha 150-nél, megbök egy vadbarom, aki azt mondja, hogy kicsit koccoljuk meg, meee nem megy a belsőben, akkor ott minden borul apukám, ott már nincs mit megfogni"

akkó én pl. atya úr isten sem vagyok, mert hoztam már vissza keresztben sodródó autót... :-))))

ez a hobbim... :-)))
keresztbe rakom, aztán visszahozom, mert az jó és élvezetes... :-)))

na jó, nem a pálya szembejövő sávjaiban teszem, pláne nem tetőn... :-)))

Stock 2009.10.21. 23:43:39

@HattoriHanzo: "Tökéletesen egyetértek, megfejelném még valamivel. A jogsit kössék érettségihez, természetesen a kötelező kurzus mellett. Legyünk újítók :)"

ezzel nem feltétlenül értek egyet... a követelményeket nagyon dúrván szigorítanám, visszamenőleg is (már jogsisokra vonatkozóan is)
de nem hinném, hogy a gépjárművezetéstől független tanulmányi előmenetelhez kellene kötni..

HattoriHanzo 2009.10.21. 23:44:07

@Reaper Man: Bocsánat, nem akarok belepofázni, de kanyarban nem hirtelen fékezéssel korrigálunk, egyenesben ok, amit mondasz, de kanyarban szerintem tilos. Vagy gyorsítasz, és vagy elengeded a gázt és ellenkormányzol. Lehet kanyarban fékezni, de csak finoman.

Macko64 2009.10.21. 23:44:38

@Fischer: Itt a baj. Érted az egészet, mégsem ugrik be automatikusan a helyes válasz. Sőt, ha túlkormányzott autónál gázt adsz, éppen az egyensúlyi helyzetet nem tudod visszanyerni. Fenntartod a túlkormányzottságot, azaz driftelsz. Csak nem biztos, hogy egy ilyen helyzetben ez a cél...

Nem húzom tovább. Szóval ha túlkormányzott az autó, ennek oka a tapadásvesztés a hátsó kerekeken. Nyilván ellenkormányzok, azonban a leggyorsabban visszanyerni a hátsó tapadást a hosszirányú erők megszüntetésével lehet. Ezt egyféleképpen érhetem el: KUPLUNG.

Ha nincs (nem tudom, a Foresterben van-e), akkor pech... Na ezért nem veszünk automata autót! :o)))

A_Denever 2009.10.21. 23:46:03

Amikor a rutin vizsgan atmentem egy evtizede, akkor kimaradt par lenyeges dolog, sot a jogositvanyhoz is eleg volt egy apro kis autopalya szakaszon vezetes illetve az esti vezetes.

Amit azota potoltam, az a jegen veszfekezes kormanyzassal, ABS tarsasagaban es nelkule. Ami kimaradt az az emelt magassagu autok kormanyzasa, es a vizenfutas.

Kozben koccoltam le szallagkorlatot, es csusztam arokba, hirtelen kanyarodo traktorba. Legtobbszor rutintalansagbol. Szoval van ahol a jogsihoz kotelezo elem a telen vezetes, de ajanlom a jegen oktatopalyan veszfekezesre befizetest mindenkinek, akkor is ha draga az a par plussz ora az oktatoval. pl. telen egy allat kikerulese, hogy oldhato meg.

E trening segitett elkerulni azota par hulyesegem okozta veszelyes helyzetet.

Kiprobalni mindenkepp erdemes, de roviden, a jeg csuszik, a fekezett nem ABS kerek szinten. Ami azt jelenti folosleges kormanyozni!!! A fek felengedesekor viszont a kerek ujra tapadni fog! Azaz az ellenkormanyzas miatt mashogy allo kerekek pillanatok alatt porgetni fogjak az autot. Arra amerre eppen allnak. Nagy sebessegnel es magassagnal gondolom forgato nyomatek is fellep a sulypont es az eredo erok fuggvenyeben. Az osszkerek meghajtasos terepjarok fizikajat nem ismerem. Mindenesetre jotanacs, hogy egy full extras elozo generacios volvoban amiben van menetstabilizalo minden foldi jo ami gyarilag elerheto, a latszat ellenere kombi kivitel level szoges gumival is kidobja a farat egy veszfekezesre telen! Mondani konnyebb ezert gyakorolni kell, hogy ha gaz van es kormanyozni is akarunk, ne fekezzunk. Majd ha mar arra megyunk amerre akarunk, foleg ha az elottunk levo sebessege se sokkal kisebb a mienknel, hisz akkor eselyes hogy meg beferunk moge picit lassabban. Nem magatol erthetodo ezert erdemes lenne kotelezove tenni a megfelelo modon es erovel fekezes elsajatitasat a jogositvany megszerzesehez. A regi soforoknek ismetlo jelleggel, ha eddig szerencsejuk volt es nem sodort senkit hirtelen a szembesabol elejuk a veletlen akkor ezutan is szerencsejuk legyen.

(V)

Ratnet 2009.10.21. 23:48:19

@Macko64: Sajnos rosszak a tippjeitek. Ha ilyen tempónál -ráadásul magas építésű autót- megpróbálsz 'ellenkormányozni' és gázt adni, akkor átlibben a fara a másik irányba és lehet, hogy mégnagyobbat esel. KUPLUNG??? Azzal ugyan nem érsz el semmit ha 150-el keresztben csúszol.

Fischer 2009.10.21. 23:48:38

@Macko64:

ez a forster nem automatás, van kuplung...

féligazságot írsz...

ha valaki dilettáns és nem érzi a lehetséges sodródási útvonalat, akkor az valóban ne drifteljen, de ha kinyomja a kuplungot és közben ellenkormányoz, akkor simán a másik irányba vágódik az autó, túlkormányzott lesz akkor is, csak az ellenirányú erők miatt...

ha az elején rááll a gázra, majd a visszafordulás során időben száll le róla, sokkal könyebb stabilizálni az autót...

HattoriHanzo 2009.10.21. 23:48:40

Addig nem ellenkormányzol, amíg a kerék kapcsolata az úttal nincs meg, utána is van úgyhogy kicsit még rá is engedsz a sodródás irányába némi gázfröccsel!

@Fischer: Nyilván nem egy driftpályáról vagy egy kifutópályáról beszélek, mert ott hely is van. Ha van helyed ok, bár 150-200km/h-val oldalra sodródva azért kissé érdekes lenne visszahozni egy átlag!!! autót. Persze ha kaszkadőr vagy és szeretsz imádkozni 10-ből 2-szer sikerülhet :)

McK (törölt) 2009.10.21. 23:51:09

@Macko64: Ez a szabály csak egyetlen estben igaz,ebben az estben pont nem.
Abban az esetben,ha az autó HÁTUL IS hajt.

A Forester 4 kerekes ugyan,s sajna pontosan nem ismerem a hajtási rendszerét,de még az összkerekes autók nagy része is csak akkor hajt HÁTUL,ha elől elkapar,azaz a sebességjel különbözik a tengelyek közt.

Emlékeim szerint a Subaru állandó összkerekes..itt valóban ez a megoldás.
Egy elsőkerekes autón viszont csak viszonylag kis driftszög,és csak lassú oldalirányú kitérési sebesség mellett működik a képlet.

Ratnet 2009.10.21. 23:51:26

@HattoriHanzo: Ráadásul a driftautó erre épült. Ráadásul a drifter tudatában van a kicsúszásnak, sőt épp ő idézi elő a neki megfelelő mértékben.

McK (törölt) 2009.10.21. 23:53:44

@Macko64: Driftelni pedíg csak abban az esetben tudnál gázadásra,ha a kerék kipörgetésére képes lenne a jármű,150-nél erre vajmi kevés esélyt látok,pláne,hogy a kocsi összkerekes.

Fischer 2009.10.21. 23:54:15

@HattoriHanzo:

nagyon gyengék vagytok veztési tapasztalatokból, Uraim... :-))))

ekutya 2009.10.21. 23:55:06

@Stock: "sztem egyértelmű, hogy a balesetek döntő többsége figyelmetlenségre, felkészületlenségre, rossz műszaki állapotra vezethető vissza!!"

mivel nem várható el hogy a lakosság nagy része agyat növeszt a következő 1-2 évben, vagy az állam kultúrát importál nyugatról, én is egyet értek veled. A rendőrségnek ki kéne szűrnie több szabálytalankodót, az államnak meg jobban fel kéne készítenie a vezetőket. Azt se tartom korrektnek, hogy a jogsit elég 1-szer letenni. A vezetői tudást, a KRESZ ismereteket, és az elsősegély alapismereteit is fel kellene időnként újítani. Ha nem kötelező, akkor az emberek nem foglalkoznak ezekkel.

Tagbaszakadt Paraszt 2009.10.21. 23:56:09

@HattoriHanzo: Azt nem tudom egzaktul megfogalmazni, hogy "elméletileg" hogyan nem kell elesni a kocsival, csak azt, hogy a gyakorlatban hogyan nem szoktam. Nem vagyok oktató vagy ilyesmi.

HattoriHanzo 2009.10.21. 23:56:59

@Fischer: Tényleg nem vittem sokra a rallyban, de azért volt egy-két jobb köröm ;). Könnyebb: ha megversz gokartban leborulok előtted :)

csintapala (törölt) 2009.10.21. 23:57:05

@GalloG: Félreértettél, eszembe nem jutna senkit direkt akadályozni és ezzel büntetni. Csak azt mondtam, hogy mindkét szabálysértés egyforma súlyú, ennek ellenére többnyire a notórius gyorshajtók szeretik elfelejteni a saját "bűnüket", a jobbratarts szabályt viszont nagyon tudják oktatni mind az utakon, mind írásban az ilyen fórumokon.

nonolet (törölt) 2009.10.21. 23:57:32

@Fischer:

Vagy, ha MÁR KELLET a nagy fék...akkor KÖZBEN nem húzni a kormányt vissza.

CSAK már vélhetőem oyan közel került, hogy CSAK a fék nem volt elég az utolérés elkerülésére...

150 kontra 100 km/h esetén 14 méterrel került közelebb másodpercenként a vártalanul elé kerülőhőz....

Mire fáradtan felfogta, hogy baj van (a reakció idő ilyen állapotabn minima 1,5 másodperc) addigra vagy 20 métert ment ám akció nélkül!

Ami bizony mégiscsak 4-5 autónyi távolság ...és ugye a mikrobusz mögül vágott ki, mert azt nevelte éppen az "utoléréssel"...így hely nem nagyon volt..

Kevés ember agyába jut el, sajnos az a tény, hogy pálya tempónál már 20-30-40 méter is lehet a megtett út, ami alatt SEMMIT TUD TENNI!!!! a reakció idő miatt...

Épeszű ember, haladósan autózva
(azaz úgy 80 km/h fölött)
már MINIMUM 15-20 méter követésit tart!!!!! (ami 4-5 autóhossz legalább)

A sok tudtalan, bunkó paraszt ...pedig ott nyomul mögöttem pár méterrel....sőt még közelebb is.

ekutya 2009.10.21. 23:58:47

@csintapala: Nekem az a kedvencem, amikor valaki erősködik, hogy 90-el cammogni az autópályán, az veszélyesebb mint 150-el menni. :)

Victor Franko 2009.10.21. 23:58:50

@Heckantrieb:

:) Nyaloka nelkul is durva arc maradna a viperaval.

HattoriHanzo 2009.10.21. 23:59:17

@Fischer: Én nem állítottam ennek az ellenkezőjét egy percig sem. Ártatlan kanyarokról beszélgettem.

McK (törölt) 2009.10.21. 23:59:57

@ekutya: pedíg legalább olyan veszélyes..

Fischer 2009.10.22. 00:00:15

sok bla - bla, hogy drift, meg nem drift, stb...

a drift versenyző ugyanazt hasznosítja szépen összefűzött gyakorlatokban, ami ebben az esetben megmentette volna a Forestert a haláltól...

lehet mellédumálni, de ez csak szegénységi bizonyítvány hozzá nem értőktől, akik beleszólnak, anékül hogy tudnák miről beszélnek itt...

persze nekik van a legnagyobb hagjuk, hogy mit miért és hogyan nem lehet megvalósítani...

gyerekek, menjetek már ki egy olyan drift találkozóra, ahol kezdő "sutyerákok" (jó értelemben)
széria Ladákon űzik az ipart...

ez a való élet, akkor is, ha itt az emberek többsége csak szeretne jól vezetni, de nem tud, és ezt be sem vallja magának...

tézé 2 2009.10.22. 00:00:37

A legnehezebb kritika az önkritika.
Beszámolód alapján elhiszem, hogy csak aznap voltál ennyire hülye és általában megfontolt vezető lehetsz.
De így is olcsó lecke volt, mert nehéz lett volna leélni a hátralevő életedet pl. azzal a tudattal, hogy Apád gyilkosa vagy.

Gratula a tanulságos beszámolóért!

és RESPEKT

Stock 2009.10.22. 00:01:03

@Fischer: ebben az esetbe a gázadás nem járható út..

nézzük sorba: barátunk jobbra ránt, megjed, balra ránt.. autó orra szinte a belső korlát felé autó csúszik keresztben (nagy tempóval)
itt nem tudod driftes stílusban megtartani (ráadásul helyed sincs!!) mert közel a korlát és legfőképp a mikrobusz előtted jó negyvennel lassabb!

meg kell próbálni visszanyerni a tapadást.. aminek jelen esetben az egyetlen módja a finom fék! közben ellenkormány...

HattoriHanzo 2009.10.22. 00:01:37

De én azon a véleményen vagyok, h tanulhatóak ezek a dolgok és tanítani is kell, de amikor action van és a másodperc tört része alatt kell a reaction, akkor ott az ösztönök átveszik a hatalmat, és az nem igazán tanítható. A reakcióidőről nem is beszélve.

Fischer 2009.10.22. 00:01:47

@HattoriHanzo:

"HattoriHanzo 2009.10.21. 23:56:59
@Fischer: Tényleg nem vittem sokra a rallyban, de azért volt egy-két jobb köröm ;). Könnyebb: ha megversz gokartban leborulok előtted :)"

rápróbálhatunk, mert kíváncsi vagyok... ;-)

Ratnet 2009.10.22. 00:02:19

@Fischer: Sajnos amiket írsz az alapján te vagy nagyon gyenge pilóta. Én versenyeztem pár évet Ladával, szlalomban, rallysprintben. Meg hát teherautózom is közel tíz éve. Szóval hidd el: 100 felett váratlan megcsúszásnál nem te döntöd el, hogyan landolsz. Segíteni -tapasztalattal- segíthetsz a helyzeten de....a többi a híres mák faktoron és a többi közlekedő valamint tárgy helyzetén múlik.

McK (törölt) 2009.10.22. 00:02:41

@Fischer: a balra kormányzás után semmi sem mentette volna meg.
Egyszerűen nem volt helye rá.

Tagbaszakadt Paraszt 2009.10.22. 00:02:56

@McK: A Subaru szimmetrikus AWD rendszere alapban az összes kereket egyformán hajtja, és mindkét tengelyen és a két tengely között is difizár van. Elvben az ilyen autók driftelésre kevésbé alkalmasak, mivel "drifthelyzetben" gázadásra "kiegyenesednek". A Forester létezik manuális és automata váltóval is.

ekutya 2009.10.22. 00:03:13

@mennyi?husz!: Barátom, talán nem 150-el kéne visszasorolni a külsőbe, amikor nem látod be a szakaszt. De mivel volt ott egy lassabban haladó, ezért kétlem hogy a baleset pillanatában a mikrobusznak jobbratartási kötelezettsége lett volna.

HattoriHanzo 2009.10.22. 00:03:48

@Stock: nem, ez szimplán megoldhatatlan feladat ekkora helyen. Ilyen mérvű oldalirányú mozgás esetében és hely hiányában se idő, se mód nincs ezt az ügyet megoldani. Ezt hívják szopásnak

Stock 2009.10.22. 00:05:06

@ekutya: pontosan, pontosan!
ráadásul én hiszek abban, hogy az emberek egy idő után alkalmatlanok lesznek avezetésre és nem is kell ehez 80 évesnek lenni... szerény tapasztalataim szerint az 50 évet betöltöttek, mintha amnéziába esnének hirtelen vezetéstechnikailag, kresz tudásilag! :)

Fischer 2009.10.22. 00:05:08

@Stock:

a tapadás csak annak kell, aki nem érzi, merre fog sodródni...

ha együtt élsz az autóddal és van adottságod hozzá, akkor egy autópálya szélességben meg kell tudnod oldani ezt a feladatot még úgy is, hogy két autó van előtted...

ekutya 2009.10.22. 00:05:44

@Stock: "vagy fel sem fogja mint a levél író"

Hadd védjem már meg szegény levélírót. Több milliós kára lett, és levelet is írt, hogy mindenki tanuljon belőle. Az emberek néha rájönnek hogy hülyeséget csinálnak, nem mindenki visszaeső.

McK (törölt) 2009.10.22. 00:06:31

@Reaper Man: Ezért írtam ezt:

"Emlékeim szerint a Subaru állandó összkerekes..itt valóban ez a megoldás."

McK (törölt) 2009.10.22. 00:08:31

@HattoriHanzo: egyetértek,megoldhatatlanná tette a balrarántással,hisz elvágta a menekülő útvonalat,így sem helye,sem ideje nem maradt korrigálni.

Fischer 2009.10.22. 00:08:34

@Stock:

"ock 2009.10.22. 00:05:06
@ekutya: pontosan, pontosan!
ráadásul én hiszek abban, hogy az emberek egy idő után alkalmatlanok lesznek avezetésre és nem is kell ehez 80 évesnek lenni... szerény tapasztalataim szerint az 50 évet betöltöttek, mintha amnéziába esnének hirtelen vezetéstechnikailag, kresz tudásilag! :)"

nem kellene egy kalap alá venni mindenkit...

apám 55 évesen éjjel, álmából fölkeltve, félrészegen is körbeautózza a havas bükki szerpentineket szabályosan keresztben csúszva, pedig nem versenyző... :-)))

McK (törölt) 2009.10.22. 00:10:30

@McK: egész pontosan tán kis szerncsével messze átlag feletti képességgel és tapasztalattal bíró megoldhatta volna,de ehez mák is kell.
Ha lett volna elég helye a balra sodródásból áttenni ellenkező irányba.

Fischer 2009.10.22. 00:11:12

@McK:

"cK 2009.10.22. 00:02:41
@Fischer: a balra kormányzás után semmi sem mentette volna meg.
Egyszerűen nem volt helye rá."

akkorra az autó már vesztett volna annyit a sebességéből, hogy csak a bal oldalát verte volna a szalagkorláthoz...

nem esett volna át a szembejövő oldalra, a számla meg nem 1,8 milla lett volna, hanem kevesebb... (400 a roncs, ha jó emlékszem, 2,2 meg a vételár)

tudod, minél kisebb cehhel szállni ki, az a lényeg, ha már baj van...

csintapala (törölt) 2009.10.22. 00:12:01

@McK: csak 90-nel menni nem tilos. A veszély abból van, hogy sokan szarnak a szabályba és bőven a megengedett fölött mennek. 170-es tempóval nézve tényleg veszélyes lehet a 100-as tempóval kamiont kielőző autó, szabályos 130-as tempóval nézve már nem annyira.

Stock 2009.10.22. 00:12:02

@Fischer: "a drift versenyző ugyanazt hasznosítja szépen összefűzött gyakorlatokban, ami ebben az esetben megmentette volna a Forestert a haláltól..."

ja szépen összefűzve... de itt feltehetően olyan szögben állt keresztbe a vas, amilyennel tudatosan vezető sosem szembesül!
ha a drifter is ilyen szögben esik be a kanyarba, akkor már csak a féket taposhatja, hogy tompítsa a becsapódást/útról leesést!!

ekutya 2009.10.22. 00:13:12

@Ratnet: Hatalmas tévedés, hogy az IQ korrelál a vezetői tudással.

McK (törölt) 2009.10.22. 00:13:27

@Fischer: háát.
vagy igen,vagy nem,de ez biztos.
Ehez szerintem nagyon nagy volt a sebessége.

Ratnet 2009.10.22. 00:14:14

@Stock: Ja. Nomeg a drifterek biztos terepjáróval csúsztatnak 130-al, egy 2.5 méter széles csíkon, egy kisteher seggében.:-)

Tagbaszakadt Paraszt 2009.10.22. 00:14:27

@HattoriHanzo: Valszeg ott a pont. Ahhoz, hogy választ lehessen adni, tudni kéne legalább a 3 résztvevő (Hősünk, genyó mikrobuszos a belsőben, lassú régi rom a külsőben) pontos helyzetét és sebességét az elbaszás pillanatában. Elképzelhető, hogy a megcsúszás pillanatában már csak abból lehetett választani, hogy minek is menjen neki. Mondjuk a posztíró balfaszságából, fáradtságából stb. kiindulva valószínű, hogy nem volt eleve veszve a szitu, csak ő ott, akkor nem tudta megoldani. De hogy mit kellett volna pontosan tenni, azt itt nem fogjuk eldönteni.

Stock 2009.10.22. 00:15:13

@Fischer: "a tapadás csak annak kell, aki nem érzi, merre fog sodródni...

ha együtt élsz az autóddal és van adottságod hozzá, akkor egy autópálya szélességben meg kell tudnod oldani ezt a feladatot még úgy is, hogy két autó van előtted..."

te jó ég!!
azért mert megnézted a tokio driftet.. csak ebben tusdsz gondolkozni?!

hallottál már elsőkerekes autókról?
összkerekes autókról?
jelen esetben központi difivel?
és az megvan, hogy még helye sem volt??

McK (törölt) 2009.10.22. 00:15:13

@Stock: ez erős hülyeség az autó sérüléseit tekintve. Sőt a fizikaórán szerzett ismereteim szerint,ha olyan nagy szög lett volna,amiről beszélsz,át sem megy a korláton..

shipwreck (törölt) 2009.10.22. 00:15:29

Sok tanulság elhangzott itt.. csak egy további tanulságos eset... Szfvár és Bp között 3 sávos a pálya Bp irányába. A belsőben sehol senki, közel s távol. Népnevelő szangjong szalonautó miért villog, dudál le, majd húz rám, mikor a középső sávban haladok 130-cal és a szélsőben haladó teherautót előzöm? Mert öregecske kocsiban ülök? Láthatta, hogy gyerekkel ülünk az autóban... Nos, az ilyeneknek hasonlóan komoly (személyi sérülésmentes) leckét kívánok...

Ratnet 2009.10.22. 00:16:35

@ekutya: Nem figyeltél pajtás. IQ + vezetés (Hattori megemlített valamiféle kötelező kurzust is)erre céloztunk fentebb. Olvass vissza. Az IQ viszont a legjobb mércéje a különféle helyzetek helyes lereagálásának.

ostván 2009.10.22. 00:16:55

Véleményem szerint a magyar népesség részben ázsiai géneket hordoz (hiszen onnan jöttünk, meg itt voltak a törökök is sokáig), a másik része meg nyugati felmenőktől öröklött tulajdonságokat és gondolkodásmódot cipel magával. Szóval az első csoport lazábban bánik a szabályokkal a pillanatnyi célja érdekében. Ha egy országban a többség így viselkedik, akkor mindenki erre számít. A második csoport erősebben szabálytisztelő és erre számít a többiektől is (olvashatunk ilyen hozzászólásokat bőven). Ez a közlekedési mentalitás is jól működik olyan országban, ahol a többség is ezt csinálja.
Nálunk Magyarországon az a gond, hogy mindkét kultúra egyszerre van jelen az úton és mindkettőnek jelentős a tábora. Ez van, ehhez kell alkalmazkodnunk. NE a másiktól várjuk, hogy változtasson a stílusán. Mi tanuljunk meg jobban alkalmazkodni egymáshoz. Nem kell gyűlölni a belső sávban lassabban haladót és általában senkit, aki nem úgy vezet, ahogy én szeretném. El kell kerülni! Szerintem - kellő körültekintéssel, hangjelzéssel kiegészítve - egy jobbról kikerülés kevésbé lett volna veszélyes, mint azok a rossz manővérek, amit a Subarus produkált.

Stock 2009.10.22. 00:17:13

@ekutya: sztem ne védd!
majdnem megölt egy csomó embert.. és én nem úgy emlékszem, hogy minden mondata a szánom-bánommal... és a tanultam az óriási hibámból szóösszetételekkel kezdődött volna...
nekem egy kicsit túl lazának tűnt...

nonolet (törölt) 2009.10.22. 00:17:54

@Stock:

...az 50-esek és idősebbek, nem felejtenek, hanem a természet kezdi szívatni őket.

- 50 évesen 6x akkor a fény kell, hogy megláss valamit, mint 25 évesen!!!
65 évesen 15X akkora....így az idősőd emberek KLYNTLENK lassabban menni, elég időt hagyva maguknak a később meglátott dolgok kezelésére.

- 40 fölött kezdenek megnőni a reakcó idők is...50 évesen már érezhetően !

Szóval 50 körül már bizony kicsit későn látja meg az ember a dolgokat és akkor is lassaban reagál, a fiatalokhoz képest...

Ez hatolról PONT ÚG Ylátszk, mintha nem figyelne a tata/nyanya :-))) és mindenre későn reagálan, túlzott fékkel...

Pedig figyel az (általában), csak a kor már szívatja...tessék hát türelemmel viselni! mert...

Minden 25 éves lesz egyszer 50 éves is, ha szerencséje van...és elég türelmes az úton pl.

Ellentétben pl. ezzel a subarussal...

Fischer 2009.10.22. 00:19:10

@Ratnet:

"Ratnet 2009.10.22. 00:02:19
@Fischer: Sajnos amiket írsz az alapján te vagy nagyon gyenge pilóta. Én versenyeztem pár évet Ladával, szlalomban, rallysprintben. Meg hát teherautózom is közel tíz éve. Szóval hidd el: 100 felett váratlan megcsúszásnál nem te döntöd el, hogyan landolsz. Segíteni -tapasztalattal- segíthetsz a helyzeten de....a többi a híres mák faktoron és a többi közlekedő valamint tárgy helyzetén múlik."

lehet, én mindenesetre nem hiszek a "mák faktorban" és ha biztos vagyok a dolgomban, akkor én irányítok...

a legrosszabb fajtából való állat vagyok az úton, versenyeztem is, kereskedő is voltam, nem tudom megmondani, hány darab és milyen márkájú, típusú autó volt már a kezemben...

közúton a rekord: miskolc kiss ernő utca - budapest m3 shell kút 45 perc, mikor még csak gyöngyöstől volt pálya...

soha nem volt balesetem, minden helyzetből kijöttem eddig...

lehet, azért, mert nem tudom, mit miért csinálok... :-)

McK (törölt) 2009.10.22. 00:20:06

No mindegy. A lényeg,hogy senki sem maradt ott,ez azonban elsősorban a szerencsének köszönhető!

Stock 2009.10.22. 00:21:43

@Ratnet: " Ja. Nomeg a drifterek biztos terepjáróval csúsztatnak 130-al, egy 2.5 méter széles csíkon, egy kisteher seggében.:-) "

egyértelmű! különben minek lenne egy S-kanyar a hármason Mogyoródnál?! :-DD

Fischer 2009.10.22. 00:22:55

@McK:

"McK 2009.10.22. 00:13:27
@Fischer: háát.
vagy igen,vagy nem,de ez biztos.
Ehez szerintem nagyon nagy volt a sebessége."

:-))) végülis igen...
...próba kisfejsze, aztán vagy bejön neki, vagy nem...
a semminél (ül és néz, mint egy nagyobb nyúl) az is több lett volna...

Stock 2009.10.22. 00:23:31

@McK: és ha megelőzte a segge? és jobb oldalla ugrott korlátot??
valamitől elvesztette az uralmát ne feledd...

Ratnet 2009.10.22. 00:23:36

@Stock: Ááááá! Köszi! Eddig ezen filóztam, mert nem értettem minek kígyózik a pálya.
Jössz? Megyek tuningolt SUV-ot venni!:-)

NotNull 2009.10.22. 00:25:54

Érdemes tudni, hogy a belső sávban nem mindig szándékosan tötymörögnek. A leggyakoribb inkább az, hogy egyáltalán nem tudnak vezetni és félnek a sávváltásokkal.
Konkrétan épp nemrég történt, hogy vagy 10-15 km-en keresztül követtem egy Fabiát az M7-esen max 100-110-es tempóval a belső sávban.
Nem szokásom, de már villogtam, indexeltem, bár a dudát nem nyomtam.
Akkor tudtam mellé menni, mikor összeegyesült az M7 az M1-gyel és lett még sáv balra.
Egy kb 70-80 éves mama ült a kocsiban szinte a kormányt harapdálva.

lakkcipok 2009.10.22. 00:26:16

Hát én csak a magánvéleményemet tudom erről és a hasonló gondolkodású/stílusú vezetőkről:
-Minek is a kedves postolónak Forester? Benne van a nevében Forest=erdő! Milyen gyakran járt ő földúton, erdőben dzsuvában, hogy neki egy terepjáró kell? Szerintem az ilyen SUV tulajok 90%-a még csak azt se tudja, hogy létezik földút, de ha tudja is, rá nem menne, mert "piszkos lesz az autóm"!
-Van egy mentalitásbeli probléma kicsi országunkban, amit már többen is leírtak. Ezt annyival bővíteném ki, hogy Amerikában(amit olyan fontos koppintani :S) amikor a sok SUV megjelent megnőtt a balesetek száma, mert a gyengeelméjű nemnormálisok azt hitték biztonságban vannak a nagy dögökben. Miért is nincs ez így? Í terepjárók, legyen az Subaru Forester, vagy akár Porsche Cayanne, magas építésűek. Ebből következőleg igaz jobban belát mindent az ember, és azt hiszi ő a király, viszont magasabban is van a súlypont. Az ilyen "magabiztosan visszakormányoztam" című dolgot végrehajtó delikvensek nem gondolnak arra, hogy a "kicsike" nem úgy viselkedik, mint egy személyautó.
-Három hónap alatt nemhogy nem lehet elsajátítani egy autó viselkedését(kivéve Schumaher és társai), valószínűleg sokan még csak azt se tudják megmondani hol van az autó az úton! Bárki próbálja ki, hogy egy kijelölt pontra próbál beállni mondjuk egy parkolóba, vegye célba az egyik vonalat! Ha van patka, akkor koccanás nélkül, amikor azt érzi, hogy ott a kerék álljon meg! aki 20cm-nél többet téved mondjuk egy bal első kerék esetén, az nem tudja hol van alatta az autó!

Igazából az a nagy baj, hogy naggggyon sokan nem tudnak vezetni, ami nem egyezik meg azzal, hogy padlóig nyomjuk a gázt oszt megy a szekér.

Kéne egy nagy adag agymosás itt a kis hazánkban közlekedési morál terén!

Stock 2009.10.22. 00:27:35

@nonolet: az én problémám az, hogy az 50 éveseknél ez valami korosztályos, hogy önbizalmuk határtalan... kresz ismereteik már homályosak... ebből kifolyólag bénák, gresszívak, és minden szituban hiszik, hogy nekik van igazuk... tisztelet a kivételnek!

ekutya 2009.10.22. 00:29:02

@Fischer: "apám 55 évesen éjjel, álmából fölkeltve, félrészegen is körbeautózza a havas bükki szerpentineket szabályosan keresztben csúszva, pedig nem versenyző... :-)))"

Akkor gond nélkül átmenne. Vagy hogy gondolod? Aki bemondásra tud, az automatikusan kapjon diplomát is?

nonolet (törölt) 2009.10.22. 00:29:26

@Fischer:

Volt idő... amikor magam is, azt hittem, mint Te...aztán egyszer, alig 70-el estem egy másfél fordualtos hossz órsót, egy felröppenő fácán miatt...közel 15 évnyi elég vad, de addig kár mentes (~ 800 ezer km) vezetés után...

A kedvesem, csak azért nem halt meg a jobb első ülésbe fúrodó A oszlop miatt, mert valami oknál fogva szokása ellenére kivételesen (megérzés?!)hátra ült...

Szóval SOHA ne hidd, hogy a tudás elég!

A szerencse is kell MINDIG, sőt...és nem tudni mikor fogy el...

Stock 2009.10.22. 00:31:40

@Ratnet: persze megyek!! ;) de 2 tonna fölöttit az 200 fölött már a súlyából fakadóan is "driftel" egy kilómétert egyenesben... :))

Fischer 2009.10.22. 00:32:02

@ekutya:

"@Fischer: "apám 55 évesen éjjel, álmából fölkeltve, félrészegen is körbeautózza a havas bükki szerpentineket szabályosan keresztben csúszva, pedig nem versenyző... :-)))"

Akkor gond nélkül átmenne. Vagy hogy gondolod? Aki bemondásra tud, az automatikusan kapjon diplomát is?"

az előtte lévő mondatot se felejtsd le, abban van a válasz a kérdésedre...

ekutya 2009.10.22. 00:32:07

@McK: És arról ki tehet hogy az emberek nem ismerik a relatív gyorshajtás fogalmát?

Ratnet 2009.10.22. 00:33:26

@Krisi: Hát, Krisi: Ámen!:-)

ekutya 2009.10.22. 00:34:10

@Fischer: De nem értem hogy miért kéne kivételezni apáddal. Elhiszem hogy tehetséges, de ő se vezethet jogsi nélkül. A törvény és a szabályok egyaránt vonatkoznak mindenkire. Jogállamban élünk. Ha megfelel, akkor ő átmegy, aki meg béna, az nem megy át. Muszáj egy kalap alá venni mindenkit.

Ratnet 2009.10.22. 00:35:48

@Stock: Igen, mert mi már olyan profik vagyunk, hogy kétszázas tempó fölött az 55 éves apánk részegen, tükörjégen is összeszedi az autót ha esetleg az unalomtól elalszunk és megcsúsznánk.:-)

nonolet (törölt) 2009.10.22. 00:36:40

@Stock:

A KRESZ imereet nem csak annak korosztálynak homályos...SŐT!!!!

Csak ebben a topikban is akadt pár ifjú titán, aki látahtóan NINCS TISZTÁBAN az autpályás párhuzamos közlekedés szabályaival...pedig ez alap lenne pl.

De, más fórumukba sem az 50-esek írnak tömegével és a fiatalkák, bizony hihetetlen mennyiségű sületléneséget képesek leírni... KRESZ címén.

Negrogo 2009.10.22. 00:37:27

@csintapala: En szeritem nagyobb veszelyforras egy allandoan a "falhoz tapado" egyed 100-as koruli tempoval palyan mint vki aki 160- al megy de odafigyelve es nem akadajozva senkit, lehetoleg ahol lehet a kulsoben.

Olyan mintha az lenne a farkas torveny ha 130- nal tobbel mentel akkor a neved kuss :) Ugyertem ha pl vki bevagam elem mert nem nezte a tukrot elegge, mikozben en "elozem" teszem azt 140-el es osszetalalkozunk akkor mar csak is en lehetek a hibas de ha 10-el lasabban megyek akkor mar fedhetetlen vagyok. Azert ez nem igy mukodik.

ekutya 2009.10.22. 00:37:28

@Ratnet: "Az IQ viszont a legjobb mércéje a különféle helyzetek helyes lereagálásának."

Pontosan erre mondtam hogy tévedés. Az IQ semmit se jelent. Én nem szívesen ülnék az anyósülésén egy "okos" embernek. A vezetéshez nem az agy kreatív területei kellenek. Ahol másodpercek töredékei alatt kell döntést hozni, ott eláshatod az IQ-dat.

Ratnet 2009.10.22. 00:38:16

@ekutya: "aki meg béna, az nem megy át"

Te láttál már olyan sofőrt -netán nőit- aki elcseszett bénán kezelte a gépet, és elgondolkodtál honnan a pitsából van jogsija?
Mert ha nem, akkor a Holdon élsz.

Ratnet 2009.10.22. 00:39:21

@ekutya: Tévedsz. Az IQ nem okosság. Hanem problémamegoldó képesség. Iskolázatlan embernek is lehet magas IQ-ja.

Fischer 2009.10.22. 00:39:30

@nonolet:

"nonolet 2009.10.22. 00:29:26
@Fischer:

Volt idő... amikor magam is, azt hittem, mint Te...aztán egyszer, alig 70-el estem egy másfél fordualtos hossz órsót, egy felröppenő fácán miatt...közel 15 évnyi elég vad, de addig kár mentes (~ 800 ezer km) vezetés után...

A kedvesem, csak azért nem halt meg a jobb első ülésbe fúrodó A oszlop miatt, mert valami oknál fogva szokása ellenére kivételesen (megérzés?!)hátra ült...

Szóval SOHA ne hidd, hogy a tudás elég!

A szerencse is kell MINDIG, sőt...és nem tudni mikor fogy el..."

vigyázz, mert a végén rádsütik az itteni okos demagógok, hogy 50 elmúltál és ugrott a jogsi... :-)))
na meg letatteroznak itt szégyenszemre, pedig te legalább értelmes embernek tűnsz...

tudom, hogy nagy szerencse is kell...

azt is tapasztaltam már, hogy a legártatlanabb helyzetekben jön a baj, nem akkor, mikor kihívom a sorsot...

nézd, ha egyszer menni kell, akkor menni kell majd, addig meg hű vagyok önmagamhoz... :-)

mást igyekszem nem veszélyeztetni, de ami nekem kell, azt elveszem...
lehet az az autózás és a sebesség élvezete, vagy bármi más...

Stock 2009.10.22. 00:40:01

@Fischer: én nem lennék benne biztos, hogy egy 50-es ember átmenne kreszből...
mégha a gyakorlatot abszolválná is..

Stock 2009.10.22. 00:41:18

@Ratnet: az anyósülésről szedi össze! csak a pontosság kedvéért.. :))

Ratnet 2009.10.22. 00:41:51

@Stock: Igen így értettem.:-)

Fischer 2009.10.22. 00:42:32

@ekutya:

"ekutya 2009.10.22. 00:34:10
@Fischer: De nem értem hogy miért kéne kivételezni apáddal. Elhiszem hogy tehetséges, de ő se vezethet jogsi nélkül. A törvény és a szabályok egyaránt vonatkoznak mindenkire. Jogállamban élünk. Ha megfelel, akkor ő átmegy, aki meg béna, az nem megy át. Muszáj egy kalap alá venni mindenkit."

kérdés, hogy szándékosan nem érted, vagy csak a késői óra az oka?... :-)

Negrogo 2009.10.22. 00:42:46

@ekutya: Baleset pillanata...Nos persze akkor epp abban a masodpercben nem de mi volt elotte? Ezt irtam, hogy ok es okozat. Azt nem nezi senki. Volt egy elzomenye ennek a dolognak miert is elozott jobbrol.

Stock 2009.10.22. 00:43:00

@Ratnet: úgy, hogy a jobbkezével nem lötyköli ki a sört! ;)

Ottopappa 2009.10.22. 00:43:26

He, végülis az autó ex-totalcaros volt, nem?... :)))

Ratnet 2009.10.22. 00:44:42

@Stock: Bammeg. Nagyon 'kúl' az öreg redneck.:-)

Fischer 2009.10.22. 00:45:31

@Stock:

"Stock 2009.10.22. 00:40:01
@Fischer: én nem lennék benne biztos, hogy egy 50-es ember átmenne kreszből...
mégha a gyakorlatot abszolválná is.."

ez a te véleményed...

én azért megvárnám a tesztek eredményhirdetését...

a korrektség is azt kívánná...

az életkor alapján levont tudásbeli következtetés is elég kirekesztő...

nem mellékesen neked is szarul esne 50 évesen, ha majd odadörgölnék, hogy "-áááá, te ezt úgyis buktad!"

Stock 2009.10.22. 00:47:18

@nonolet: én sem vagyok benne biztos, hogy átmennék...
arra gondoltam, hogy annak akinek jó 30 évesek az ismeretei.. feltehetően rosszabbul szerepelne!
mert ahogy mondod: ők pl nem ülnek a net előtt.. nem értesülnek a kresz módosításokról sem.....

Fischer 2009.10.22. 00:47:36

@Stock:

"tock 2009.10.22. 00:43:00
@Ratnet: úgy, hogy a jobbkezével nem lötyköli ki a sört! ;)"

:-)))
fenéket!...

közben még kortyol is egyet!... :-)))

Ratnet 2009.10.22. 00:50:18

@Fischer: Na végre megvan a közös nevező srácok!:-)

Fischer 2009.10.22. 00:50:54

@Stock:

"Stock 2009.10.22. 00:47:18
@nonolet: én sem vagyok benne biztos, hogy átmennék...
arra gondoltam, hogy annak akinek jó 30 évesek az ismeretei.. feltehetően rosszabbul szerepelne!
mert ahogy mondod: ők pl nem ülnek a net előtt.. nem értesülnek a kresz módosításokról sem....."

az állam elsősorban nem interneten hirdeti ki a változásokat...

hogy te itt olvasod, az a te választásod, de a világ ettől sokrétűbb azért... :-)

Stock 2009.10.22. 00:54:24

@Fischer: "ez a te véleményed...

én azért megvárnám a tesztek eredményhirdetését...

a korrektség is azt kívánná...

az életkor alapján levont tudásbeli következtetés is elég kirekesztő...

nem mellékesen neked is szarul esne 50 évesen, ha majd odadörgölnék, hogy "-áááá, te ezt úgyis buktad!" "

nem azt mondom, hogy mindenki megbukna, aki 50 fölött van... hanem saját tapasztalataim alapján nagyon nagy a baj az 50-es fazonokkal!
már eleve a számítógépes vizsgázás is hátrány!!!!

faterom 57 éves... 2 diplomás.. sportol...
somsem okozott balesetet, elég korrekten vezette egész életében, sztem nem tudatosan, de jól érezte a kocsit.....
tudod mit csinált a múlt héten??
besatuzott egy körforgó közepé, mondván, hogy jobbkéz!!
azt hittem ott döglök meg a felismeréstől, hogy ennyire öregszik!! :(

Fischer 2009.10.22. 00:55:44

@Ratnet:

az legalább látszik rajtunk... :-)

Stock 2009.10.22. 00:56:01

@Fischer: "közben még kortyol is egyet!... :-)))"

:))

Mioporfeszosz (törölt) 2009.10.22. 00:57:10

Nem okoskodni kell, hanem nem venni olyan dobozt ami nem megy át a rénszarvason, átesik a szabványos korláton 130alatt, stb.
Nem kell olyan hülyének lenni, hogy belsőben gyorsítva "bebüntetve" kirántjuk, kompenzálva, hogy 10perce ott pityergünk valami szerencsétlen minuszos IQju potenciális tömeggyilkos mögött.

Stock 2009.10.22. 00:58:41

@Fischer: "hogy te itt olvasod, az a te választásod, de a világ ettől sokrétűbb azért... :-)"

jogos!
a Szellő is elmondja fél hétkor 3 mondatban, amit vagy felfogsz, vagy nem... de jobban figyelsz a BL eredményekre, vagy a rendőrt vesztegető prosti hírére... ;)
nem hinném, hogy sokan bogarásznának közlönyöket....
tehát lényegében marad a net...

Fischer 2009.10.22. 01:00:39

@Stock:

"nem azt mondom, hogy mindenki megbukna, aki 50 fölött van... hanem saját tapasztalataim alapján nagyon nagy a baj az 50-es fazonokkal!
már eleve a számítógépes vizsgázás is hátrány!!!!

faterom 57 éves... 2 diplomás.. sportol...
somsem okozott balesetet, elég korrekten vezette egész életében, sztem nem tudatosan, de jól érezte a kocsit.....
tudod mit csinált a múlt héten??
besatuzott egy körforgó közepé, mondván, hogy jobbkéz!!
azt hittem ott döglök meg a felismeréstől, hogy ennyire öregszik!! :("

hm... nehéz ügy...

agyérelmeszesedése van esetleg?

a "zasszony" barátnője kezel hasonló váratlan tüneteket produkáló embereket, akiknek elég nagy része abban szenved.

Fischer 2009.10.22. 01:02:16

@Stock:

"Stock 2009.10.22. 00:58:41
@Fischer: "hogy te itt olvasod, az a te választásod, de a világ ettől sokrétűbb azért... :-)"

jogos!
a Szellő is elmondja fél hétkor 3 mondatban, amit vagy felfogsz, vagy nem... de jobban figyelsz a BL eredményekre, vagy a rendőrt vesztegető prosti hírére... ;)
nem hinném, hogy sokan bogarásznának közlönyöket....
tehát lényegében marad a net..."

pl. újságról, rádióról hallottál? :-)))

Alf (törölt) 2009.10.22. 01:03:46

a sok jó tanács közül egy kimaradt.

TARTSD BE A KIBASZOTT KRESZT.

- Jobbra tarts.

- Autópályán megengedett legnagyobb sebesség : 130 km/h

- Autópályán jobbról előzni tilos.

Fischer 2009.10.22. 01:05:11

na!
most, hogy a "zindex" totalcar szekciónak megcsináltuk a napi forgalmat, iszom egy tequilát... :-)

egészségetekre nektek is! ;-)

Stock 2009.10.22. 01:05:40

@Fischer: meló miatt most volt egy alapos kivizsgálása, neurológián sem találtak semmit, pedig tényleg nagyon vizsgálták... ha beszélégetsz vele friss, humoros.....
egyszerűen öregszik! napról napra...
és tudnék ismerősi körből legalább még 20 hasonkorút mondani, akinél a vezetés teljes homályosulását tapasztaltam, vagy tapsztalt a családjuk..

nincs bajom a középkorúakkal... (remélem én is megélem) de ezt látom a környezetemben!

Fischer 2009.10.22. 01:09:17

@Stock:

a kresz tesztet simán megcsinálná. :-)

a baj ilyenkor a hirtelen döntéshozatali kényszert hozó helyzetekben szokott lenni.

Mioporfeszosz (törölt) 2009.10.22. 01:12:05

Alf: És mi a teendő ha beérem a külsőben 130al, a belsőben 100-110el billegő parasztot?:DDD

Stock 2009.10.22. 01:13:08

@Fischer: ami már nem kis baleseti faktor.. :)

lefordulok a székről.. jó éjt!

Krisi 2009.10.22. 01:15:16

@mennyi?husz!: "mint vki aki 160- al megy de odafigyelve es nem akadajozva senkit"

Azért 160-nal nem sok embert akadályozol. Akinek még ez is lassú, az inkább maradjon otthon, vagy játsszon a nídforszpíddel.

"Volt egy elzomenye ennek a dolognak miert is elozott jobbrol."

Azért, mert azt gondolta, hogy neki kurvára sietnie kell, és jónak látta, hogy 140-nel beleesik a seggébe reflektorral. Meg az is előzménye volt a dolgoknak, hogy Subarus barátunk fáradt volt, ideges és feszült. És nemmellesleg nem ismerte a saját elbaszott autóját.
Ezek mind előzmények. A hülye kisbuszos csak az egyik tényező, de a fő kolompos egyértelműen a cikk alanya.

Többiek: a forgalomban két különlegesen veszélyes embercsoport van: az egyik a 60 év feletti férfiak (kiszámíthatatlan), a másik meg a nő + mobiltelefon kombó (ennél is kiszámíthatatlanabb). Mindkettőtől félek.

Ja, és az öregek meg vannak róla győződve, hogy ők még mindig rettenetesen jól vezetnek, mert 30 éve még tizedakkora forgalomban valahogy elboldogultak, a nők meg tényként kezelik, hogy egyszerre több dologra is tudnak figyelni. Kár, hogy a vezetésnél alapból ezer dologra figyelünk. Na mindegy, ez már kicsit OFF :)

Fischer 2009.10.22. 01:16:30

@Stock:

volt egy időszak, mikor teljesen leálltam az autós állatságokkal, mert megettem a volt nejem hülyeségét...

az a megállapodottság nagyon durván kikezdte az érzékeimet...

ahogy kidobtam a libát és visszatértem az eredeti kerékvágásba, ismét megbízható lettem az autóban...

lehet, neki is kellene a mozgalmasság ahhoz, hogy ezek a helyzetek ne forduljanak elő...

Apám minden télen jön velem párszor csúszkálni a havas utakra és nála nincs ez a probléma.

Alf (törölt) 2009.10.22. 01:21:37

Amúgy apám ahogy idősödik, egyre élénkebben vezet, mert fél, hogy öregszik, és bambul...

Épp ezért stresszesebben is vezet.

MrSwinger · http://mrswinger.blog.hu/ 2009.10.22. 01:26:40

www.youtube.com/watch?v=wTFDShHVTRU

Azért ezt az IQbázist is érdemes megfigyelni. Attól hogy Subaru, még nem raliautó.
SUV-ok hamarabb mennek el keresztbe és kész.

HattoriHanzo 2009.10.22. 01:41:02

@Fischer: nem szép dolog, h kibeszéled apukádat :(

blaiser 2009.10.22. 04:27:56

Basszus, Fischer baratunk tenyleg komolyan gondolja amit ir? Hogy egy drifter megfogta volna az autot abban a szituban? Hihihi, ez szenzacios! Bar a drifthez kell tudomany, de erosen ketlem hogy barmi koze lenne egy ilyen palyas zakohoz. Az ami mukodik 70-el nem fog mukodni 140-el ezt garantalom. Szeretem az ilyen veszelyesen ontelt alakokat. Vigyazz baratom mert kibutulsz aztan jon a szalagkorlat! :DDD

A subarus sracot meg tisztelem. Mindenki kovethet el hibat, de kevesen kepesek tanulni belole. A helyes kovetkezteteseket vonta le, sok sorstarsaval ellentetben.

avram iancu 2009.10.22. 05:09:39

a blog írója ennyit tud. semmit.

Csabby 2009.10.22. 06:20:56

Kedves Mindenki!
A múltkori cikkben (Valami vackot kétszázért)a balesetről azt gondoltam hogy mekkora balfék lehet ez a pali...most azonban elolvasva a történetét azt gondolom hogy sajnos ez bármelyikőnkkel előfordulhatott volna.
Sajnálom hogy így járt, de örülhet is egyúttal hogy így megúszta. Épp ezért talán nem kellene ilyenkor olyan nagy arccal okoskodni egyeseknek...bocs!

Egu 2009.10.22. 06:50:36

@Csabby: azért ezzel vitatkoznék, hogy bármelyikünkkel...Csak azzal, aki MINDENÁRON előzni akar, pláne jobbról!
Mindenkinek joga van autózni, és néha az is előzésben lehet, aki nem 130-cal megy (megjegyzem, kistehernek 100 a max pályán, tehát tök szabályos is volt, csak a posztoló mehetett volna többel is).
Szép dolog az önkritika, csak inkább vezetés közben kellene ugyanennek lefutni az agyában, nem utána.
Sajnos a türelem szót lassan a szótárból is töröltetni fogja a kiadó, mert feleslegessé kezd válni.
Egyébként M3-on nem az agglomeráció a határ, hanem Hatvan vagy inkább Gyöngyös. Addig ritka, hogy 120 fölé tudjak menni huzamosabban, mert mindig van valami. Viszont az a 10 perc nyugi, amit nyerek a nem rohanással, még nem tesz be.

Egu 2009.10.22. 06:53:47

@blaiser: Igaza van! Az NFS Undergroundban én is az épített nissanommal baszki 190-nél is meg tudom úgy fogni, hogy nem megyek neki a korlátnak, csak a járdára megyek fel. Igaz néha elviszem a villanyoszlopot, de akkor is van minden kerületben egy világoszöld karika, ahol meg lehet csinálni az autót. Máskor meg eccerűen kikapcsolom a törést és akkor lehet nyugodtan jobbról előzni, meg átpördülni is! :)))

mofrills 2009.10.22. 07:25:09

Inkabb mennek egy 50-es vezeto mogott 110el mint egy 18 eves elott 140el. Az oreg lassu de tudja, a gyerek meg gyors mert epitett egy nissant a NFS Undergroundban es megtanult rajta vezetni:)

Mellesleg en is utallak ha belso savban mesz, de meg mindig lenyegesen kissebb az eselye hogy meghalok...

tsok
Apam szerint 3 tipusu vezeto van
-aki meg nem karambolozott
-aki mar karambolozott
-aki mar karambolozott egy meg fog is!

zar116 2009.10.22. 08:30:26

30. § Hangjelzés
Hangjelzést adni csak balesetveszély esetében, a baleset megelőzése érdekében, valamint - lakott területen kívül - az előzési szándék jelzése céljából szabad.

Ha rátenyerelsz a dudára, SOKKAL hamarabb lehúzódnak, mintha villogsz.

frankó néró 2009.10.22. 08:40:47

Én egy percet nem szoktam azzal szórakozni ha éppen sietek és a belső sávban utolérek valakit hogy villogok meg indexelgetek meg ilyesmi. Úgy kerülöm ki jobbról ahogy van Sajnos ma magyarországon presztizskérdés belül meg nembelül haladni és lehúzódni vissza a külsőbe a jobbratartás végett. Elegem van az itteni vezetési kultúrából ami ügye nincs mert ez nem az. Ausztriában és a németeknél , olaszoknál teljesen egyértelmű hogy befejezted az előzést még akkor is ha 150-160-nal mész kimész a külsőbe.Nincs olyan hogy hú vazze olyan kocsim van 1,9 audi pumpedüse most raktam bele xenont lenyomom az egész autópályát meg hasonló. Paraszt nép a magyar , csoró állatok vagyunk és úgy is gondolkodunk és viselkedünk.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.10.22. 08:48:04

@frankó néró:
"úgy is gondolkodunk és viselkedünk. "
Nem, szerintem egyáltalán nem gondolkoznak. Nem látnak ki a kaszniból, fingjuk nincs arról, hogy feltartanak valakit.

Javorszarvas 2009.10.22. 08:56:42

A cím rossz ... "Hogyan törjön.." helyett így kellene kezdeni, hogy "Tanulságok...".

Szerintem mondj el sok imát védőangyalodnak hogy ezt megúsztad, meg a többieknek se okoztál nagyobb sérülést. Elfelejtjük, hogy gyerekek/terhes nők is vannak az úton, a másik kocsiban! Javaslom vezetés közben a "mi lenne ha..." játékot játszani, és az egót visszafogni.

Javorszarvas 2009.10.22. 09:00:46

@frankó néró:
Na erre mondom, hogy vegyél vissza az egódból. Tuti, hogy még nem volt karambolod, ha így írsz. A fizika az Audira is vonatkozik.

Stock 2009.10.22. 09:01:35

@mofrills: "Apam szerint 3 tipusu vezeto van
-aki meg nem karambolozott
-aki mar karambolozott
-aki mar karambolozott egy meg fog is!"

sztem meg két típus van:

-az egyik, aki szokott okozni balesetet..
-a másik, aki nem szokott, de bármikor elszenvedhet egy más által okozottat..

Javorszarvas 2009.10.22. 09:04:28

@frankó néró:
Ja és ha lenézed a magyart húzz a francba külföldre, és akkor ne is beszélj/gondolkodj magyarul, mert azt a nyelvet ajándékba kaptad anyádtól és őseidtől, nem kötelező tisztelni őket, de akkor húzz el.

otirt 2009.10.22. 09:05:42

@Fischer:

Na én megnézném azt a 45 percet! Kis Ernő utcáról kijutni a 3-as főútra (bármelyik irányba) és 02:00-ás időpontot feltéve min. 5 perc, akárhogyan is mégy. Mire elhagyod a Miskolc táblát, addig újabb 2 perc.
És azt akarod bemesélni a jónépnek, hogy te 240 - 260 km/h-s átlaggal mentél a 3 - M3 útvonalon, úgy hogy közben településken mentél kersztül.

Jó kis mese!

szazattila 2009.10.22. 09:09:38

B-terv: leállósáv, üres volt nem? ;) inkább az mint a tetőncsúszás...

maci74 2009.10.22. 09:11:32

A cikk jó szerintem is. Nehéz az önkritikát gyakorolni, főleg nyilvánosan, amiért külön dicséretet érdemel.

Amit tett, azon lehet vitatkozni, ahogy a kommenteket nézve meg is tettük. Megszegte a KRESZ-t? Igen. H..lye volt? Igen. Beismerte? Igen. És ez a legnehezebb. Ha szerencsénk van, akkor pár embert észhez térít a cikk, és a józan ész szerint, a KRESZ-t betartva fog közlekedni.

Sokan vagyunk, akik közlekedünk az úton, és "szinte" mindenki azt hiszi, hogy Ő nagyon jó vezető, és ez nem történhet meg vele. Van aki a "kisbuszos" csoporthoz, van aki a "Subarus" csoporthoz tartozik viselkedésben az úton. És van egy harmadik is, aki a józan ész szerint vezet, mert holnap is autóba szeretne ülni úgy, hogy a jogosítványa a zsebében van, és ép bőrrel haza szeretne érni a családjához. Én magamat a harmadikba sorolom. Csak 200.000 km van a hátam mögött, és tudom, hogy vészhelyzetben, nagy sebességnél nem biztos, hogy meg tudom oldani a helyzetet. Emiatt maradok a külső sávban 90-110 között. Egyszer előztem én is jobbról az M7-esen (háromsávos részen) a külső sávban, bár én ott is voltam végig, előttem senki nem volt, 110-el mentem, a középsőben 100-al ment egy másik autó, a belső sávban pedig mentek a "130-asok".
Az M3-as Budapest-Gyöngyös szakaszán tapasztalatom szerint vagy 90-el, vagy 150-el lehet menni. Gyöngyösig én 90-el poroszkálok, utána már ritkul annyit, hogy lehet egy nyugodt, saját tempót utazni. De egyszer mindenképpen megállok pihenni ezen a szakaszon!
Az autóm csak 140-ig hajtható(bár tud többet is), de nem érdemes...
Ajka-Miskolc 140-el 6,5 óra; 90-110-el 5 óra. Hogy miért? mert ott van közte Budapest. Ha szerencséd van átsuhansz, ha nincs, csak araszolsz! Ja meg nálam a fogyasztás is kevesebb volt 90-110-nél ezen a távon, vagy 10 literrel több benzinem maradt.

A lényeg, gondolkodjunk el azon, hogyan kéne viselkedni az úton. Mert otthon vár valaki...

gnme 2009.10.22. 09:15:50

..nem értem.

Én pl. a pályaautóval nótórius szabályszegő és pofátlanul tolakodó stílusban vezetek. Kvázi megyek, haladok.

Az nem az én hibám, hogy itthon a pályák kétsávosak, kvázi kalapszarok.

Esőben meg pláne.. mintha a sumaher adott volna leckét

.. hádde eső miatt sosem csúszott meg az autóm keresztbe. Sosem.

Lehet a gumiválasztás, lehet a súlypont relatív helyzete, lehet csak azért mert mert pályaautó .. nem tudom.

GG81 2009.10.22. 09:22:56

@GG81: és még valamit, áld az isteni szerencséd, hogy nem öltél meg senkit átrepülve a szembesávba vagy mögötted amíg kacsáztál nem satuzott a sor és tömegbaleset! ennyi erővel az ilyeneknek lehetne csinálni egy kifutóra egy fát és annak rohanjanak egymaguk!

Negrogo 2009.10.22. 09:26:54

@maci74: Egyebkent sajat tapasztalat, hogy Gyongyos es kornyeke magasan vezet a birka vezetok szamaban sajons.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.10.22. 09:35:34

Igen, itt mindenki eggyel nagyobb kocsit vezet, mint kéne neki. Biztos vagyok benne, hogy ez a baleset nem következett volna be kétütemű kormányváltós Wartburggal. Akkor az most biztonságosabb a Subarunál?

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2009.10.22. 09:43:09

Az volt már, hogy megérdemelted?!

Remélem igen, már bocsi.

Még jó, hogy nem ütöttél ki mondjuk egy régi Swiftet vagy hasonlót, mert akkor tuti, h halott is lett volna. Ártatlanul...

GiXXXer 2009.10.22. 09:44:03

Én bal lábbal a féken rámásztam volna a mikrobuszos seggére, és nyomtam volna a dudát...a kürt használata szabályos előzési szándék jelzésére.
Nekem is volt már hasonló esetem, nem is egy, és a dudaszóra általában kimennek a külsőbe a szüttyögő taták is! Meg a köcsög fehér furgonosok is... Nem akarok kedélyeket szítani, de a nem köcsögök alapból a külsőben vannak... :)

Sterco 2009.10.22. 09:45:39

Hát két dolgot fűznék hozzá. Miért nem ment már ki előbb a külső sávba, miért lendületből tette, úgy hogy nem látta be.
Kettő: gondolom a paraszt feltartó kisbuszos tovább ment, ő biztonságosan vezet, csak előidézi a szituációkat azzal, hogy nem figyel, nem törődik a többiekkel.
A leállósáv nem lehetett volna megoldás? Jó tudom utólag könnyű okosnak lenni...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.10.22. 09:51:39

Igen a postoló hibája kétségtelen. De beszéljünk már ilyenkor kicsit a kisbuszos felelősségéről is, aki ilyenkor előidézi ezt. Meg merném kockáztatni, hogy 100 km/h a belső sávban hosszú távon azért már igen csak indokolatlanul lassú haladás.
Kíváncsi volnék, hogy a postban említett többi autós, akit beengedett az író, hogy "oldotta" meg a helyzetet?

Lipi1945 2009.10.22. 10:08:36

Nem olvastam végig az összes hszt, ha már 100an elmondták akkor bocs.

Engem az döbbentett meg, hogy a fiatalember úgy előz, hogy nem látja mi van abban a sávban amiben előzni akar! Így nem előzünk és nem váltunk sávot. Ennyi erővel bekötött szemmel is vezethetne!

Szerintem nyugodtan el kell menni a belsőben tötyögők mellett, de persze kellő körültekintéssel és óvatossággal, nem pedig így rágyorsítva hirtelen kivágva mögüle. Nameg persze én eleve a szélsőben mentem volna ha annyira üres volt.

karexxrookie 2009.10.22. 10:40:54

En ha ures a Bahn ck akor megyek a belsobe...tapasztalataim szerint jobb az utfelulet...de ha latok a tukorben magam mogott jonni valakit akkor siman lehuzodok a szelsobe....hadd menyen...es mikor elment es ujra uresnek latom akkor viszahuzok....normal esetben ez ejszaka tortenik mikor csendes az autopalya. Napkozben viszont szigoruan ck jobb szelso. Nah de mindeki sajat maga latja az adott szituaciot.

Póktalicska (törölt) 2009.10.22. 10:48:47

Nincs most türelmem 386 kommentet elolvasni, így szinte biztos, hogy mondták már előttem a véleményem: a belső sávba ok nélkül beragadók barmok, néha tényleg vannak ilyen alakok, akik semmi pénzért nem húzódnának le. Ilyenkor vagy lehet mögötte szopni, vagy jobbról elmenni. Én ez utóbbit szoktam választani, azzal a feltétellel, hogy alaposan felmérem az előttem lévő utat, figyelem a belső sávban lévő autót folyamatosan, és nem idegeskedem miatta. És a történetben ez a legfontosabb momentum, hogy a sofőr elvesztette a türelmét, megfontolatlanul kezdett bele a manőverbe. Nem szabad rámenni lelkileg az ilyenre, higgadtan kell keresni a megoldást, és akkor nem lesz baj. :)

Lakatos Baltazár 2009.10.22. 11:07:11

Üdv!

A közút nem versenypálya, ezt én is megtanultam amikor feszítgettem a húrokat, miután átültem egy sportosabb autóba. Magamat jó sofőrnek tartom, viszont én is megleckéztettem magam, igaz sem a vas, sem én nem törtem össze, sem más, de azthiszem aznap eldöntöttem, inkább majd kimegyek valamelyik versenypályára szórakozni. Addig meg inkább zenét hallgatva lightosan vezetek.
Nem éri meg.

Lakatos Baltazár 2009.10.22. 11:08:22

Egyébként meg, amit sokan megtanulhatnának, az például az index használata sávváltáskor, előzéskor...

G.GABOR 2009.10.22. 11:08:25

Szerintem,az autópályán illik 130km/h menni,ha nincs a verdának műszaki gondja.Azért veszek matricát,hogy haladni tudjak,nem azért,mert vánszorogni akarok!Aki vánszorogni akar,ott van a főút,ráadásul nem kell külön fizetni a használatért.Ráadásul a gépnek is jó,ha egy kicsit nyomják.

Lord heckman 2009.10.22. 11:26:31

Taxi vót, de patent!

kár érte :S

Kripta 2009.10.22. 11:43:50

Tanulságos történet. Elég sokat vezetek autópályán, fáradtan és kipihenten egyaránt, de a belső sávban 100-al haladók valahogy sosem késztetnek türelemre. Ebben a szituációban két hatalmas baki volt. (elnézést ha más valaki írta nem olvastam végig minden kommentet) Elsőként a jobbra tarts nem véletlenül van benne a KRESZ-ben. Ugyanis a dinamikus haladást segíti elő és a hasonló balesetek elkerülését hívatott megoldani. Másodszor, ha már rászántuk magunkat a jobbról való előzésre, akkor tudnunk kell hogy ott bizony lassú járművekre KELL számítani. Tehát, először kihúzódok a jobb sávba a tötymörgő sebességében, majd ha szabad a terep akkor padlógáz és viszlát! Hangsúlyozom nem ez a jó megoldás de a már szabálytalanok vagyunk csináljuk ésszel!

Balesetmentes közlekedést mindenkinek!

Egu 2009.10.22. 11:45:28

@G.GABOR: akkor olvasd el a KRESZ-t! Ugyanis több járműnek TILOS 130-at menni (kisbusz, platós teher, PICKUP!!!, teherautó, busz, kisbusz, stb)...
És a sok okoskodónak, hogy mennyit megy kilómétereket a belsőben:
itt éppen előzött a kisteherautó 100-al a belsőben (pont erre baszott rá a koma, mert mellette volt a lassabb autó), tehát nem feleslegesen ment a belsőben. 100-al, szabályosan. Nem azért, mert bárkit fel akart tartani, vagy idegesíteni akart volna szándékosan, eccerűen csak ő is él és közlekedik. Aki tud 130-at menni, az tud 100-at is. Persze joga semmivel nincsen több a 130-ra neki sem, csak lehetősége a KRESZ szerint.
@Newtehen: ugyan miért lenne indokolatlan? Ő a saját, rá vonatkozó szabályok között tökéletesen szabályos volt. Vagy neki egy pl 65-70-el vánszorgó buszt utolérve Füzesabonyig nem szabadna előzni, csak mert te most indulsz pestről és 130-at akarsz menni a belsőben? Joga van előzni. Mitöbb 100-al nem is tart fel, egyszerűbben lassabban haladsz az addigi irányodban. Feltartás akkor van, ha műszakilag indokolatlan a sebességkülönbség, azaz 60-nal előzve valóban feltart, mert mehetne 100-al is, azt még megengedi neki is a KRESZ.
Amit ilyenkor kellene használni, azt úgy hívják, TOLERANCIA.

Ex-Forester-S 2009.10.22. 11:56:10

Sziasztok!
Bár nem tudtam az összes kommentet elolvasni, de Köszönöm a sok építő kritikát!
Igen nagyot hibáztam, de mindenki megúszta személyi sérülés nélkül és így tanulhatok belőle én is és talán mások is.Vezetés közben sokszor eszembe jut az eset és IGYEKSZEM! Utólag kényelmesen, nyugodtan átgondolva az utolsó csepp az volt a hibák sorában, hogy a külső sávban haladó elkerülése helyett a kifékezéssel kellett volna próbálkoznom.
1-2 dolgot még megjegyeznék, hogy tisztább legyen a kép:
Az út száraz volt. A tempó reális.
A fék és a kormány "rángatás" mértékére úgy emlékezetem ahogy írtam és nagyon meglepett a gép reakciója. Először úgy éreztem még simán visszahozom. Aztán,hogy majd a korlát egyenesbe tesz...
A vezetési technikám nem hiszem, hogy gyengébb az átlagnál. Nekem az érzelmeimet kell távol tartanom a közlekedéstől. De ha már a jogsinál tartunk: Ha velem bezárólag a gyengébbek vissza adnák a jogsit megszűnnének a dugók. Gondolom a megmaradt sofőrök örülnének. :)
Egyébként 29 éves vagyok. 13 éves koromtól motorozok (bár igaz az utóbbi pár év kimaradt).
16.5 éves koromtól van "B" jogsim és 3.0 "A"-s omegával kezdtem és sokáig ami pénzt kerestem azt a bükki szerpentinek élvezésére költöttem.
Manapság inkább a terepen élem ki magam, bár az esetet megelőző héten a Miskolc-Eger "panoráma úton" várakozáson felüli boldogságot okozott a Forester. Ez is biztos benne volt pár %-ban. A közlekedési morálról meg anyit (beleértve magam is): Ez egy nagyon veszélyes társasjáték és ha a többség csal akkor aki szabályos akar lenni az is büntetőt kaphat pld.: egy szemből tetőn pörögve felé csúszó gép képében.
Vigyázzunk egymásra és aki képben van segítse mások haladását, mert nem egyformák a képességeink!
Üdv.

vas2468 2009.10.22. 12:02:42

@Fischer:
"közúton a rekord: miskolc kiss ernő utca - budapest m3 shell kút 45 perc, mikor még csak gyöngyöstől volt pálya..."

Persze 172 Km 45 perc alatt 230 km/h átlagsebességel.

Beszarás miket bírnak emberek leírni. :)

vas2468 2009.10.22. 12:07:14

Az legfőbb hiba, amit hősünk elkövetett az, hogy ha jobbról előzünk, akkor azt nem a belső sávból kivágva tesszük, hanem eleve a külsőben kezdünk gyorsítani vagy elhaladni. Közben lehetőséget hagyunk magunknak a leállósávba menekülni, ha a kedves közlekedő partnerünk közben sávváltás mellett dönt. Ez meg már írható a fáradság számlájára.

Egu 2009.10.22. 12:10:07

@Ex-Forester-S: gratula, az önvizsgálatodhoz!
Viszont: a tempó nem lehetett reális. Tekintettel arra, hogy fejreálltál. Reális esetben ilyen nem történik. Ha megfelelő a követési távolság, ha kivárod a sorod és nem türelmetlenkedsz, stb, stb...akkor valószínűleg nem 150-et mész és jó eséllyel nem történik semmi.
Egyébként meg bármi más történhet....
Csak hogy épp M3-at említsem: igen rossz emlék volt, amikor kb 20 autóval előttem, pénteken, Gödöllői szakaszon történt halálos baleset és alig bírt a 3 sáv megállni...És hogy mi történt? Valami megveszekedett barom a 3 sávos balkanyarban megpróbált gyalog átfutni az autók között és a belsőben egy Vito telibeverte.
Azóta amikor valakinek a seggébe megyek, mindig eszembejut és azonnal lemaradok normál követési távra. Akkor is, ha utána páran bejönnek az így keletkező résbe, meg akkor is, ha a mögöttem jövőnek ez nehézséget okoz. Mert ő lehet, hogy ideges lesz, én viszont élni szeretek.

frankó néró 2009.10.22. 12:12:58

@Javorszarvas: Igazad van amúgy meg nem is. A magyarokkal semmi bajom csak a hirtelen jobb kocsiba átült majmokkal van bajom. Azt hiszik mert jobb autóban ülnek bérelt helyük van belül.Ez nem így van. És igen nem volt még balesetem, egyszer lecsúsztam kb 30-al egy totál jeges útról a hegyekben az út mellé de ennyi. Azért nem volt még balesetem mert én általában a szabályokat betartva vezetek.Akármilyen hihetetlen is gyorsan sem szeretek hajtani. Megtehetném de már kinőttem ebből. Sokat vezetek gyakran külföldön is és inkább jó tempót szeretek autózni mintsem gyorshajtani.

esde 2009.10.22. 12:15:10

gondoltam rá, érdemes lenne elemezni mi vezetett ide, de az egyszerűbb választ írom...

felelőtlen hülyegyerek, egy rakás embert megölhettél volna!
nyilván most nyomja a lelkiismeretedet, de inkább gondolkozz el rajta miért is az volt az első dolgod hogy lesötétísd az ablakát annak a kúrva suvnak... komoly lelki okai lehetnek..

mert a sötét üveg egy dologra jó, ha piroslámpánál túrod az orrod nem látja a melletted lévő...

50%-ban okozttad te a balesetet, 50%-ban a kretén belsősávban szüttyögő...

kiváncsi lennék ő hogy írná le az eseméyeket... valószínüleg otthon lapít, még el sem mondta senkinek mi történt mögötte... pedig mekkora heccnek tűnt hogy megszivatja a kretén suv-ost...

hát most ez lett...

egy balesethez mindig két hülye kell

de ez semmiben nem csökkenti a te felelősséged... és adj hálát a sorsnak hogy nem épp egy csoportnyi ovodás jött szemben egy ovónéni által vezetett mikrobuszban a másikoldalon...

azt magyarázhatnád magadnak életed végéig....

szerencséd volt...

vagy szándékosan vagy a saját hülyeségéből de téged a belsősávban szüttyögő hintába tett... és te már rég az ő által alkotott szabályokat fogadtad el amikor történt a baj... ha csak körültekintően simán megelőzöd jobbról semmi baj nincs...

ditakai 2009.10.22. 12:22:08

ne bánkódj, a hátsó kardánkereszt majd tovább él az én jó öreg kajmánomban :-)

29 Palms 2009.10.22. 12:34:43

@otirt,

"Na én megnézném azt a 45 percet! Kis Ernő utcáról kijutni a 3-as főútra (bármelyik irányba) és 02:00-ás időpontot feltéve min. 5 perc, akárhogyan is mégy. Mire elhagyod a Miskolc táblát, addig újabb 2 perc.
És azt akarod bemesélni a jónépnek, hogy te 240 - 260 km/h-s átlaggal mentél a 3 - M3 útvonalon, úgy hogy közben településken mentél kersztül.

Jó kis mese!"

Van egy kollegám, aki 2 éve 4,5 óra alatt megjárta a Budapest-Prága vonalat saját állítása szerint. Azóta nem járt arra, de tavaly Karácsonykor már csak 4 óra volt az út. A múlt héten már csak 3. Szóval úgy nagyjából próbáld meg belőni időben mikor lehetett a történet, és alkalmazd a megfelelő szorzót. :)

Tucsok84 2009.10.22. 12:40:47

Fehérvárról Budapestre M7en háromsávban állandóan alszik valaki 90-110 között középen. Ha nekem 120 a menetempóm. Választhatok megelőzöm jobbról kényelmesen 120al. Vagy balról szabályosan, de ha nem akarok reflektoros seggembe jövő marhát akkor 140-150el kell ki előznőm.
Én a jobbról előzést választom.

.atti 2009.10.22. 13:03:46

tapasztalatlan vezetni nem tudó 1 éves jogsisok esete . Hogy lehet kivágni valaki mögül ha nem látom be az utat .
A dühös vezetés nem kifizetődő .
Tanulni kell a hibákból nehogy megismétlődjenek , és önmérséklet .

BP84 2009.10.22. 13:20:52

Azoknak akik annyira szidják a posztolót, feltenném a kérdést h.ti mint egyszerü átlag vezetők egy ha ilyen helyzetbe kerülnétek amikor meglep az autó vajon hogyan reagálnátok? Sztem senki sem egy Schumacher itt h.minden helyzetet le tudjon ugy reagálni ahogyan az a nagy könyvben meg van irva. Kivülről könnyü osztani az észt, de amikor vki belekerül ebbe a helyzetbe az elméletben leirtak elszállnak és mindenki marad magára és a reflexeire. Ja sztem pedig mindenkinél van olyan h.elszáll a türelem.

Stock 2009.10.22. 13:29:27

@Ex-Forester-S: remélem komolyan gondolod, amit írtál és valós önrevíziót tartassz...!!
nem kioktatás, de nem lehet, hogy érdemes lenne beülnöd egy szervótlan egy tonna körüli kiskocsiba néhány hónapra?! hogy tapasztalj egy kicsit a fizikából, a valódi visszajelzésekről, ingerekből....

van egy barátom 3 literes ötös bömösön kezdett.. és 10 év után is nagyon idiótán vezet, cibálja a kormányt, letapossa, majd hirtelen felengedi a gáz pedált.. foggalma sincs, hogy mit miért csinál...
ami sztem abból adódik, hogy amedddig a kisautón gyakorló kortársainak meg kellett tanulni szépen egybefűzni a kanyarokat, biztnonságosan a lendületet megtartva szlalomozni a sorok között... addig neki elég volt az adrenalinhoz bele-bele taposni és aztán bírkózni az erővel... :)

audigarage 2009.10.22. 13:32:48

Elbasztad,vegyél Audi A8-at azzal nem baszod el.

felsozoldmali_balint 2009.10.22. 13:35:55

Jobbrol nem elozunk - meg az M3-on se

hatesz 2009.10.22. 13:41:38

@GiXXXer: Én bal lábbal a féken rámásztam volna a mikrobuszos seggére, és nyomtam volna a dudát...a kürt használata szabályos előzési szándék jelzésére...Nem akarok kedélyeket szítani, de a nem köcsögök alapból a külsőben vannak... :) "
Na öcsém itt Németországban egy ilyen dudálós-tolós produkcióért egy évre rögtön ugrana a jogsid, meg jópárszáz euro a zsebedböl... Itt szerencsére büntetik az ilyen belsöben eröszakoskodó buzikat.

ditakai 2009.10.22. 13:46:21

ööö, bocsánat, de 100-al a belsőben poroszkálni szintén nem szabályos ....

GG81 2009.10.22. 13:52:07

@BP84: van türelmünk kivárni, amíg felszabadul a sáv... türelem, önmérséklet, time-management, ráhagyunk az útra, hogy még véletlenül se kelljen rohanni, idegeskedni. ennyi az egész.

hatesz 2009.10.22. 13:54:51

Az nem derült ki, hoyg milyen büntetése volt az esetnek. Remélem pár hónapra bevonják posztoló jogosítványát meg a többiek kárát is neki kell rendeznie. Hogy miért? "Ekkor elfogyott a türelem. Rágyorsítottam, 130-cal plusz padlógáz" Ez most mit jelent? 130, VAGY padlógáz?
Biztos a terhes feleségét vitte a kórházba. Rohadt sietös lehetett, de megérte. Szerencsére a szembesávban nem ölt meg senkit. Ahhoz képest posztoló elég könnyüre vette a figurát...

ditakai 2009.10.22. 13:56:42

@Tucsok84: ez bizony szomorú igazság, mert ha szabályosan a belsőben előzöl (azokon az áldott balatonról hazautazós vasárnap délutánokon), akkor a refis buzi nekifutásból a jobbkülsőben előz, majd két sávval beljebb vágódva előtted öt méterrel vált vissza a belső sávba...

néha igenis a biztonságos közlekedés a fontosabb, mint a szabályos, úgyhogy nem marad más, mint a jobbról felúszás :-\

DE!! ennek értelmében a fenti sztori feltételezett követési távolsága kurvára nem volt rendben, ha nem látta, hogy a külső sáv foglalt...

ditakai 2009.10.22. 13:58:14

hatesz: turbós automata :-)

gnme 2009.10.22. 14:02:52

@audigarage: ja így van. :)

Egyszerűen csak fel kéne fogni, hogy amelyik autó nem arra való, azzal nem kell figurázni a picsányi magyar aszfaltcsíkon.

A picsányit arra értettem, hogy két sáv foglalt, aki menni akar annak trükköznie kell.

...milyen érdekes b+ ... pár száz kilométerre innen nyugatabbra annyi sáv van, győzzön az ember válogatni.

Na ott nincsenek is ilyen problémák... aki akar mehet.

HattoriHanzo 2009.10.22. 14:16:39

@GiXXXer: "Én bal lábbal a féken rámásztam volna a mikrobuszos seggére, és nyomtam volna a dudát...a kürt használata szabályos előzési szándék jelzésére"

Te, figyelj, melyik vidéken?! :D Eurázsiában biztos nem :D

Alf (törölt) 2009.10.22. 14:37:07

@ditakai: ha egy 90-nel menőt előzöl épp, akkor szabályos. megengedett legnagyobb sebesség 130. persze nálunk ez megengedett legkisebb...

igazi hős 2009.10.22. 14:38:50

@gnme: Érdekes a németeknél a mienknél sokkal forgalmasabb pályák vannak sebességkorlát nélkül többnyire kétsávosak. Akkor mehet valaki, ha van helye, ha nincs akkor vár. De biztos (na jó majdnem biztos) lehet benne, hogy feleslegesen nem tartják fel.
Lehet, hogy nem a szélességgel van a gond, inkább az "erre a 2-3 km-re nem megyek ki, mert aztán nem engednek be" mentalitással, meg azokkal, akik alapot adnak az ilyen gondolkodásnak.

ditakai 2009.10.22. 14:46:20

@Alf: "jobbratartás, ilyesmi ugyebár..." - ezt elfelejtette utánadobni a szerver :-) amint beírtam tudtam, hogy megtalál még valaki miatta, de nem volt kedvem utólag megyarázkodni

SsPL71 (törölt) 2009.10.22. 14:47:54

Nem kellett volna apucinak jaszkarizni a foresterrel, nem történt volna mindez.

GuMiSZu 2009.10.22. 15:01:04

140-nél nem rángatjuk a kormányt...
fáradtan meg nem sietünk...

newname 2009.10.22. 15:51:58

@igazi hős:
Érdekes, de bizony a németeknél is igen sok helyen van sebességkorlátozás.

newname 2009.10.22. 15:52:54

@igazi hős: ...továbbá ott is kib@ssza magát 99,5-el a kamion, legyél nyugodt.

newname 2009.10.22. 15:54:44

@ditakai:
Miután a 60 az alap, akár 65-el is előzhetsz:)

Bartoki 2009.10.22. 15:56:30

@Sausage: "Én ezt rohadtul nem ertem... mi a fenert a mikrobusz mogul ugrott ki a kulsobe, ha az vegig ures volt."

Én is pont ezt akartam mondani. Az egy dolog, hogy valaki megszegi a szabályokat, de legalább csinálja óvatosan, ésszel...

Autópályán előzésnél jó előre ki kell menni az előző sávba (akkor is, ha jobbról előzöl), pont azért hogy ne legyen szükség semmilyen hirtelen mozdulatra vagy reakcióra.

100-zal menőt meg pont elég 120-130-cal, egyenletes sebességgel előzni, a fullgázos gyorsítás csak egy újabb nehezítés - nekem is, az előzöttnek is, és a holtteremben megbúvó, esetleg észre sem vett kocsiknak is.

Ne vedd ezt hegyi beszédnek, sajnos én is törtem már össze autót saját hibából. :(

A négykerékhajtás, a téligumi, vagy az ESP jó dolog, de csodát ezek sem tudnak tenni. :(

lujo405GL (törölt) 2009.10.22. 15:58:19

Legfontosabb, hogy a baleset kimenetele a lehető legszerencsésebb volt.

Másként ítél az, aki részese az ilyesminek, és másként a külső "szemlélődő".

A "Ki a hibás" témában részemről annyit, hogy mindannyiunknak tanulnunk kell belőle, nem azt méricskélni, miben hibás a másik. Azt inkább tegye meg mindenki magára vonatkozóan. Szerintem nem szabad osztani az észt és azt szajkózni, hogy minden elkerülhető, ha sosem vétünk a szabályok ellen. Baromság. Vannak kétségtelenül rosszul megalkotott szabályok. Ugyanúgy rossz a törvénytisztelőt is "nevelni", demoralizálni az összetartást. Fogja fel mindenki, hogy széllel szembe pisálni hülyeség.

Valóban egy kissé rugalmasabb felfogásra volna szükség, ugyanakkor nagyobb figyelemre a másik iránt. Ettől volnánk emberek, vagy mi...

Aki pedig azt hiszi hogy mindenki mással ellentétben ő márpedig képes minden váratlan eseményre valami okosat lépni a megfelelő időben, az egyszerűen böszme.

Próbáljunk inkább együttműködni, és egymás dolgát megkönnyíteni! Élni, és élni hagyni... Szerintem ez bejönne minden téren.

newname 2009.10.22. 15:58:31

@BP84:
Ha ilyen helyzetbe kerülnénk?
Lósz@rt, nem került ő semilyen helyzetbe, a helyzetet ő idézte elő.A szemben lévő sávban haladó, na az helyzetbe került. Sírjunk már egy kicsit. Ilyen b@rmok miatt halnak meg vétlen emberek.

lakkcipok 2009.10.22. 16:11:10

@gnme:
"..nem értem.

Én pl. a pályaautóval nótórius szabályszegő és pofátlanul tolakodó stílusban vezetek. Kvázi megyek, haladok."
Én meg téged nem értelek! Mi az hogy pályaautó? Versenypályára való autóval nem mehetsz közútra, amúgy meg csak egy autód van, amire pontosan ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a többire!
A pofátlan tolakodás és a haladás nálam két külön fogalom! Az ilyen vadbarmoktól félek az úton, hogy kijövök egy mindkét irányból beláthatatlan kanyarból és a két sávos úton két autó jön szembe(köszönöm megvolt már)...

"Esőben meg pláne.. mintha a sumaher adott volna leckét

.. hádde eső miatt sosem csúszott meg az autóm keresztbe. Sosem.

Lehet a gumiválasztás, lehet a súlypont relatív helyzete, lehet csak azért mert mert pályaautó .. nem tudom. "
Lehet még eddig marha nagy mákod volt, hogy nem tekeredtél fel egy villanyoszlopra. Csak az a szomorú, hogy az ilyen elmeháborodottak, mint te ölik meg a szegény kis suzukist, aki szépen csendben csetteg az úton.
Olvasd már el mit írtál le! Én a helyedben most adnám le a jogsit, amíg nem tapad vér a kezedhez!

Elnézést az off miatt, de ez kicsapta a biztosítékot.

igazi hős 2009.10.22. 16:16:42

@newname: Nem értelek, én se azt nem írtam, hogy nincs korlátozás, se azt, hogy nem jön kamion. (Sőt korábban írtam, hogy van korlátozás 3 sávoson is, de mindegy.) Egyébként 99,5-lel nem jön ki a kamion, mert az bőven gyorshajtás. A saját órája szerint 90-nel jön ki, a sor egy kicsit megtorpan, aztán együtt felgyorsul az eredeti tempóra.
Ezzel szemben nálunk nem megtorpan a sor, hanem (mivel a többség csak az előtte levő nézi) változó intenzitással gyakran a kamion sebessége alá fékeznek, egyesek megpróbálnak a jobb sávban pár autónyit előre menni, és kigyorsításkor a sor egyik fele bambul, a másik pedig az előzőeket anyázza, hogy miért nem megy.

newname 2009.10.22. 16:18:51

@igazi hős:
tempomat 100 -ennyi, és kijön. nekem nem mesélték:)

newname 2009.10.22. 16:21:38

@igazi hős: "Érdekes a németeknél a mienknél sokkal forgalmasabb pályák vannak sebességkorlát nélkül többnyire kétsávosak."
Ezek szerin diszlexiás vagyok, bocs.

Krisi 2009.10.22. 16:24:45

látom sokaknak nem jött át, leírom mégegyszer, hátha.

Aki a belső sávban tötyörög 100-zal, azt úgy hívják, hogy forgalom zavarása. Jelen esetben még az sem volt a baleset idejében, hiszen épp előzött a kisbusz.

Aki meg szándékosan 140-150-nel belemászik a másik seggébe, majd megpróbálja jobbról megelőzni, azt úgy hívják, hogy közúti veszélyeztetés.

Aki szerint a kettő ugyanaz, az sürgősen keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét!

@lujo405GL: Azért nem kerülök ilyen helyzetbe, mert nem idézek elő ilyen helyzet. Ez ilyen egyszerű. Én sem tudnék megfogni egy kéttonnás automata váltós szardarabot, de nem is mennék vele ilyen balfasz módra. Mentem már ezres sportmotorral, ki is húzattam rendesen, mégsem kerültem rázós helyzetbe, mert végig tiszteletben tartottam a gépet. Subarus öcsikének is be kellett volna látnia, hogy az autója többet tud, mint ő.

@Ex-Forester-S: hány hónapra vonták be a jogsidat? Amúgy örvendetes, hogy beláttad a hibádat, de ettől még ne hidd azt, hogy akkor minden elfelejtve. A helyedben erősen elgondolkodnék azon, hogy alkalmas vagyok-e közutakon vezetni. Inkább vegyél egy igazi terepjárót, és veszélyeztesd az őzeket meg a vaddisznókat. De inkább őket se.

newname 2009.10.22. 16:42:51

@igazi hős:
persze off, de a kamionost a tachográf érték érdekli.

gnme 2009.10.22. 17:19:38

@lakkcipok: jól elbeszélünk egymás mellett :)

én a pályautót csak autópályára szoktam használni, egyébként garázsban áll :)

..én biztos nem fogok eléd állat módjára kijönni semmilyen úton, mert közúton rendkívül kevés kilométert megyek vele, arra ott az ótvaros fordom amivel hetvenes sofőrtempóval hajtok

szerintem összekeversz valakivel...

gnme 2009.10.22. 17:31:20

@igazi hős: neeem tudom ... többnyire igazad van, kint aki gyorsabb az elé nem gördítenek akadályt még kétsávos pályán sem .. nekem meg az számít.

Igazából ebben a tyúkszaros kis társadalomban abban látom az alapvető gondot, hogy annó tarabnt varynún szocializálódott korosztály nem mer, mert ninics megszokva neki a nagy sebességű haladás ... a fiatal meg gyakorlat nélküli vakmerő .. a kettő kötötti harmincas korosztály meg elveszett korosztály -- varnyún szocializálódott, de a rendszerváltás után már meg tudott dolgozni egy nagyteljesítményű autóért és van is gyakorlata ..
vajon ki a veszélyesebb? .. a fiatal, a vakmerő, vagy a korosabb vezető a nagyteljesítményű autókon?

kétélű dolgok ezek .. minden esetre gyakorlat kell a relatíve nagysebességű vezetéshez .. én pl. köpj le de nem engednék fel mindenkit a magyar pályákra .. tele van ótvar áruszállítókkal, gyakorlatlan vezetőkkel ...

ekutya 2009.10.22. 17:36:29

@Ratnet: "Te láttál már olyan sofőrt -netán nőit- aki elcseszett bénán kezelte a gépet"

Láttam. Olyat is, hogy nem vezetett évekig utána és utána még egy parkolóban is szenvedett. (Természetesen ő egyből a forgalomban szeretett volna menni). A jogosítvány megszerzésén is lehetne szigorítani, de a kevésbé tehetséges emberek bármilyen vizsga letétele után felejtenek. Elengedhetetlen a rendszeres vizsgáztatás. A tanároknak újra és újra bizonyítani kell hogy képesek tanítani, a mentősöknek is van rendszeres vizsga. Szerinted az idő előrehaladtával csak a rutin nő, és mindenki okosabb, jobb lesz?

ekutya 2009.10.22. 17:42:36

@Ratnet: "Az IQ nem okosság. Hanem problémamegoldó képesség. Iskolázatlan embernek is lehet magas IQ-ja."

Az utóbbit nem kérdőjeleztem meg sehol. Az IQ definícióját pedig nem szeretném feszegetni. Szerintem nem mérvadó az IQ szint. A vezetési tudást kell vizsgálni. A vezetés pedig egy gyakorlati tevékenység, nem asztalnál kell elsajátítani. Elmész egy tréningre, ott megmondják mit csinálj, és akkor lesz a jó. Rá kell érezni, nem IQ kell hozzá. Persze ha mutatsz egy statisztikát, hogy az alacsony IQ-s emberek nem tudnak vezetni, akkor meg leszek fogva. Várom.

ekutya 2009.10.22. 17:46:38

@Fischer: "kérdés, hogy szándékosan nem érted, vagy csak a késői óra az oka?... :-)"

Azt hiszem egyik sem. Szerintem amikor lejár a jogsi, akkor nem csak orvosi vizsgálatot és illetéket kéne kérni a meghosszabbításhoz. Mindenki (igen, apukádat is beleértve) tegyen le újra KRESZ, elsősegély, stb. vizsgát.

ekutya 2009.10.22. 17:52:51

@mennyi?husz!: Teljesen mindegy hogy előtte mi történt. Akkor sem kéne kihajtani a külsőbe 150-el úgy, hogy nem győződött meg hogy üres. Aki ott volt az teljesen szabályosan ment. A Forestert semmi nem kényszerítette arra hogy rátapadjon a mikrobuszra, és onnan kivágjon. A baleset 100%-ban az ő hibája volt. A mikrobuszt a jobbratartás elmulasztása miatt lehetne megbüntetni, a balesetért viszont nem.

Reggie 2009.10.22. 18:16:54

A hiba ott volt, hogy a kitakart(kisbussz) kulsosavba kivagodott 130 feletti sebesseggel. Ha nem latod be a kulsot, akkor oda lassan kell kimenni, es ha biztosan nincs ott semmi akkor gyorsitani.
2.2M-ert nem ket eletet kapott, hanem egy kis hibaert 2.2M-t fizetett(es nem ket elettel fizetett).

Pityorka1 2009.10.22. 18:27:33

Ha télen van hó, szoktam gyakorolgatni a csúsztatást, vészfékezést, tapasztagatom, hogy viselkedik az autó, ha kitör. (Természetesen üres parkolóban, vagy kis forgalmú, jól belátható helyen, forgalomban sosem.) Félelmetes érzés, ha kitör az autó, ha egyszer átlendült a "megfoghatóság" határán, azt nem lehet korrigálni. 30-40 km/h között próbáltam egyszer letaposott havas úton cibálni a kéziféket, egy pillanatra nem reagáltam, és már kitört a fara, tehetetlenül csúsztunk keresztben, olyan helyen persze, ahol forgalom akkor nem volt. Nagyon rossz érzés, nem akarom megtapasztalni, milyen, amikor nagy tempónál történik ugyanez.

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2009.10.22. 19:11:14

Az én Foresteremet egy ilyen kaliber törte össze mint a cikk írója.

cicamicafucker 2009.10.22. 20:10:23

Sokat szenvedek az M7 három sávos részén.A fényújságra nem azt kellene írni hogy 'biztonsági őv' hanem,hogy 'JOBBRA'. Csak jobbról előzgetve lehet viszonylag normálisan haladni. Nem látom veszélyesnek, mindenki vérbuzi, eszük ágában sincs lehúzódni, sem hirtelen sem lassan.

cicamicafucker 2009.10.22. 20:26:14

bocs, véletlenül lenyomtam. Kormányrángatás, agresszorozás..... fasz a füledbe.

s_bernie 2009.10.22. 21:23:15

Számomra a tanulság: ha jobbról előzünk, akkor legalább arról győződjünk meg, hogy az a sáv szabad annyi méteren, amennyi alatt be tudunk nyomakodni a belső sávban haladó elé. Nem szép, de a jobbra tarts-ot Magyarisztánban kevesen ismerik, úgyhogy vagy ez vagy 100-al Balatonig a belsőben.

soleeroo 2009.10.22. 21:35:31

@tromann:
"Már csak egy mikrobusz szerencsétlenkedett előttem a belső sávban, kilométerek óta."

upsz :-)

Tinman 2009.10.22. 21:49:10

Phuuuu.

Eléggé átéreztem a helyzetet. Borzalmas élmény lehetett. Mondjuk számomra is hihetetlen, hogy átrepült a szembejövő sávba... mert ha így történt, akkor az bizony közelebb lehetett 200 kilóhoz, mint a 150-hez :-/

Frankó, hogy túléltétek, mert így életre megtanulod, hogy Subaru ide, vagy oda te sem vagy semmivel sem különb az autópályán, mint bárki más.

Hetente ~900 km-t vezetek M7+M3-on összesen, meg hét közben ~600 km-t nem autópályán, szóval az "út" az életem szerves része, lassan 15 éve van jogsim mégis gyakran vagyok felelőtlen.
A vicc az, hogy soha nem akkor viselkedek így, ha mindenki ember módjára közlekedik... mindig akkor megyek át agresszorba, ha kibaxák a biztosítékot. Már pedig nagyon gyakran ez történik.

Döbbenetes, de 10-ből 7 autós a tapasztalataim alapján:

- nem ismeri a jobbra tartási kötelezettség fogalmát. Ezt nem, hogy 10-ből hét, de gyakran 10-ből 9 sem tudja feldolgozni. Kötelet nekik!

-lélekben nincs a volán mellett

-nem tudja minden egyes másodpercben a forgalomban elfoglalt helyzetét

-nem használ oldalsó tükröket

-nem ellenőrzi a holtteret, ha nincs holttér tükre

-hiszem, hogy az 1-2 éves és főleg sokmilliós autókon nincs index kapcsoló. A helye biztos megvan, de soha nem látom felvillanni. Gondolom spórol a tulaj az égőn. Szívből kívánok nekik baleset-teljes közlekedést! Szarházik!

-az autópályán 130 km/h a megengedett maximális sebesség. Takarodj a qrva anyádba, ha 90-el közlekedsz rajta személyautóval.
Akkor is takarodj, ha 200-al járkálsz.

A vicc az, hogy még mindig veszélytelenebb egy 200-al a bal oldali sávban robogó májdonor, mint egy 90-el szerencsétlenkedő vakegér.

Olyan rém egyszerű közlekedni az autópályán, alig van pár szabály amit be kellene tartani, nekünk ez sem megy. Nézzünk magunkba.

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2009.10.22. 22:34:47

Namost én csak azt nem értem, hogy az ESP miért nem avatkozott be? Elvileg pontosan az ilyen helyzetek kivédésére találták ki.

A másik meg: a tisztelt postoló figyelmét szeretném felhívni, hogy a magyar szokással ellentétben NEM úgy kell előzni (pláne nem jobbról), hogy tő gázzal szinte teljesen beérjük az autót, aztán kivágódunk mellé, hogy akkor hajrá!

Harmadrészt. Ha az autó a belső sávban 100-zal työgymörög (egyébként ő szimplán szarjon sünt), és a külső sávban is megy egy autó szintén 100-zal, akkor ők akár kilométereken (de legalábbis egy-két kilométeren) át kvázi egymás mellett, de mindenképp észlelési távolságon belül haladnak, tehát a postoló által közölt információk közül valamelyik (mindegy melyik) alighanem hibás.

Negyedrészt egy saját eset. Szintén M3, késő éjszaka (hajnali 3 körül), kb. az 50-es kilométerszelvény környékén (még a sík részen Hatvan és Gyöngyös között) jövünk haza egy elég tisztességes tempót. Belső sávban távolról már látszik a rendőruató. Beérjük. 110 fixen. Egy villantás neki, semmi reakció. Kihúzódtunk a külső sávba és 115-ös tempóval lassan elhaladtunk mellette, majd kb. 100 méterre tőle ismét gáz és 13x ismét. A KRESZ alapján az egyik legmagasabb rangú szabály a jobbratartási kötelezettség, továbbá a KRESZ megengedi, hogy -- ha a feltételek egyébként adottak és más közúti jelzésből nem következik -- 130 km/h sebességgel haladjunk. Ha tehát valaki a belső sávban 100-zal közelekedik, és mi (szabályosan) kisorolunk a külsőbe, majd felvesszük (szabályosan) a 130 km/h megengedett maximális sebességet, akkor elvileg szabályosak vagyunk, de mindenképp kevésbé szabálytalanok mint az, aki a belső sávban tetvészkedik, vagyis nem tesz eleget a jobbratartási kötelezettségének.
Professzore

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2009.10.22. 22:37:09

@Tinman:
Ezekkel jórészt egyetértek. Az autósok jó 60%-a alkalmatlan a balesetmentes vezetésre és vagy a maradék 40-en, vagy szimplán a vakszerencsén múlik/múlott, hogy még élnek.

Super aGyuri 2009.10.22. 22:37:26

@Tinman: Nagyon igaz. Az előző 400 hozzászólást nem is olvasom végig. Pont erről van szó, amit mondasz.

"hiszem, hogy az 1-2 éves és főleg sokmilliós autókon nincs index kapcsoló"

S Mercihez, Cayenne-hez minden extra irreálisan drága, nyilván az indexkapcsoló is. Talán ez lehet az oka, hogy sokan kispórolják. Regadóra és irányjelzőre már nem fussa, marad a dunaszerdahelyi rendszám és a sosem villogó indexlámpa :)

megint 2009.10.22. 23:35:21

Mennyi zseniális, hibátlan sofőr van itt, nem semmi, csodálkozom nem írta senki, hogy 5 millió km-t vezetett le hibátlanul, és amúgy is akasszuk fel a subarus bunkót. Én a kisebbséget képviselem, hibáztam már életemben, de megúsztam

Ejoy 2009.10.22. 23:54:23

"Csak 3 hónapot használhattam a Forestert, de nem bántam meg, sőt...
Csak ajánlani tudom (annak akinek van esze)
Cascóm nem volt, de 2,2 M-ért két élet ajándék."

Szerintem meg jobban kellett volna figyelned...

lászlómiki 2009.10.23. 00:00:53

"nagyon fontos, hogy az autó törésmentes legyen, mert egy ex-totálkáros gépben ott maradtunk volna."
Van esetleg valakinek erre konkrét-borulásos-törésteszt eredménye?
Ugyanis karosszéria lakatos műhelyben felnőve ezeket a - megalapozatlan?! - megjegyzéseket oly rosszul viselem...

igazi hős 2009.10.23. 01:09:58

@newname: Nem tudom mekkora mentális erő kell a tachográfot a valós sebességtől eltéríteni, de abban a hitben éltem, hogy nem egyszerű dolog.

igazi hős 2009.10.23. 01:15:22

@gnme: :-)
Sok embert én sem engednék a kormány mögé ülni (sőt némelyek alól a bringát is kiszedném), de szerencsére nem én döntök, pedig fellendülne BKV és a MÁV forgalma.

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2009.10.23. 07:46:49

@lászlómiki:
A dolgot metallurgiának hívják (többek között). Példaként: fogj megy egy darab papírt, gyűrd össze, majd simítsd ki. Ha ismét összegyűröd, már más érzés lesz. Az autó mechanikus részeinél ez pontosan ugyanígy működik, ha a fő szerkezeti elemekhez (nyúlványok, utascella) "kihajtogatás" szintjén hozzányúlnak, ott az eredetileg tervezett energiaelnyelési irányok megváltoznak, átalakulnak. Így pedig nem úgy működik, mint eredetileg, vagyis előfordulhat olyan helyzet, hogy csak alig vagy egyáltalán nem véd.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.10.23. 08:24:08

"3. Ússz az árral, ne akarj mindig az élre törni
4. Tartsd az eszedben, hogy 140-nél nem tudod azt a „hibát” korrigálni, amit 70-nél könnyedén
5. A cél a megérkezés legyen, és ne az, hogy menyit tudsz javítani a legjobb idődön"
Ennyi vaze!

Meg ezt az előzést meg lehetett volna úgy is oldani, hogy megnézed, miért megy lassabban (kisorolsz), és szépen elmész mellette, majd vissza a belsőbe.
Jó, persze, utólag, tudom.

l4ller 2009.10.23. 08:31:29

a balratartó mikrobusznak meg a kurvanyját... meg az összesnek amelyik nem ismeri a jobbratartást

pet77 2009.10.23. 08:55:52

Hát ez a vége a jó subarunak? Először papptibi bukik rajta 8 kilót, majd ez a miskolci faszagyerek 2 millát...
Mekkora balekok..
Egyébként hogy jut eszébe bp-miskolc ingázóautónak egy benzinfaló négykerekes terepjárót venni?Bizonyosan csak akkor múlt el a kisebbségi érzése, mikor ő villogta le a "luzereket", nem pedig egy tuareg Őt!!!
Grat, Jó kör volt! Ti éltetitek az autóipart, meg a bankokat!
Hány évi részlet van hátra autó nélkül????

Tsont 2009.10.23. 08:59:08

Ne szídjátok a srácot, mert jól látta meg a dolgokat, és tanult a hibájából. A Driftet, meg ne keverjétek össze az autópályával.
Volt már részem driftben egy párszor (nem utasként). A driftpályán nem megy senki 140-nel. Igaz, hogy pörög a motor, füstől a gumi, de a tényleges sebesség nem éri el soxor a 70-et sem. A felfüggesztés sem egy sima "utcai" autóé. Ja és egy elszabadult 2,5 Tonnát nem tud senki megfogni, ha az tehetetlenné válik.
Szóval a "nagyokos szakértők" ne akarjanak mindent megmagyarázni.
2.2 Millió, tényleg nem sok 2 emmber életéért.
Grat hogy leírtad a hibáidat, és hogy így fogod fel a végén...

lujo405GL (törölt) 2009.10.23. 11:24:07

Mindenki panaszkodik, hogy balra tartanak az autósok (pontosabban nem veszik figyelembe a jobbratartási kötelezettséget), ami valóban rossz.

De ne csodálkozzunk, hisz az ország lakosságának többsége "balra tart", legalábbis valamiért ezt mutatja a papírforma. Egyeseknek szimpatikusabb ez az irány.

(Gyors mea culpa: a posztom nem tartalmaz ésszerű magyarázatot az autós társadalom viselkedésére, csak elkeseredettségemet tükrözi a jelenlegi össztársadalmi viselkedés)

Shadowbull 2009.10.23. 11:41:15

Nemtom irtak-e mar, nem akarok visszaolvasni:

ezert kell ESP az autoba, hogy ez ne tortenhessen meg.

sb

redriot77 2009.10.23. 11:43:08

@Tinman:
"nem ismeri a jobbra tartási kötelezettség fogalmát. Ezt nem, hogy 10-ből hét, de gyakran 10-ből 9 sem tudja feldolgozni. Kötelet nekik!"

Vannak ilyen parasztok valóban, de ennyire azért nem súlyos a helyzet.

Bazz, azért az sem egészséges, ha te már alapból úgy ülsz kocsiba, hogy a forgalom 90%-át felakasztanád. :)))))

ditakai 2009.10.23. 14:54:41

azt hiszem a Subaru rendszere nem ESP hanem VSC, és nem gondolom, hogy egy 2000-es modellen ilyen flikkflakkok lettek volna...

ha erre jár valami hozzáértő, írja meg a tutit

megint 2009.10.23. 16:39:32

Mondjuk az lehet, hogy a legújabb esp-k(vagy ennek mgflő) közül valamelyik segített volna

newname 2009.10.23. 17:50:55

@igazi hős:
Okosodj.
A tacho pontos, a seb mérő óra nem. És a tacho a lényeg (mert azt megnézik és bukta)

kafferbivalybalamber 2009.10.23. 20:43:00

@Shadowbull: Részletes a leírás, de azt azért nem tudhatjuk, egyáltalán megfogható volt-e a dolog. Az ESP egy kiváló találmány, de a fizikát továbbra sem lehet megbajszintani. :)

digitális küllő 2009.10.24. 13:30:02

Pet77! a pontosság kedvéért, nem a papptibi volt, hanem a másik....

Ciri 2009.10.25. 05:11:47

Uraim. Egu kolléga elég egyértelmű volt szerintem:

"@G.GABOR: akkor olvasd el a KRESZ-t! Ugyanis több járműnek TILOS 130-at menni (kisbusz, platós teher, PICKUP!!!, teherautó, busz, kisbusz, stb)...
És a sok okoskodónak, hogy mennyit megy kilómétereket a belsőben:
itt éppen előzött a kisteherautó 100-al a belsőben (pont erre baszott rá a koma, mert mellette volt a lassabb autó), tehát nem feleslegesen ment a belsőben. 100-al, szabályosan. Nem azért, mert bárkit fel akart tartani, vagy idegesíteni akart volna szándékosan, eccerűen csak ő is él és közlekedik. Aki tud 130-at menni, az tud 100-at is. Persze joga semmivel nincsen több a 130-ra neki sem, csak lehetősége a KRESZ szerint.
@Newtehen: ugyan miért lenne indokolatlan? Ő a saját, rá vonatkozó szabályok között tökéletesen szabályos volt. Vagy neki egy pl 65-70-el vánszorgó buszt utolérve Füzesabonyig nem szabadna előzni, csak mert te most indulsz pestről és 130-at akarsz menni a belsőben? Joga van előzni. Mitöbb 100-al nem is tart fel, egyszerűbben lassabban haladsz az addigi irányodban. Feltartás akkor van, ha műszakilag indokolatlan a sebességkülönbség, azaz 60-nal előzve valóban feltart, mert mehetne 100-al is, azt még megengedi neki is a KRESZ.
Amit ilyenkor kellene használni, azt úgy hívják, TOLERANCIA. "

Ámen.

Ciri 2009.10.25. 05:25:18

Egu leírta a lényeget:
"@G.GABOR: akkor olvasd el a KRESZ-t! Ugyanis több járműnek TILOS 130-at menni (kisbusz, platós teher, PICKUP!!!, teherautó, busz, kisbusz, stb)...
És a sok okoskodónak, hogy mennyit megy kilómétereket a belsőben:
itt éppen előzött a kisteherautó 100-al a belsőben (pont erre baszott rá a koma, mert mellette volt a lassabb autó), tehát nem feleslegesen ment a belsőben. 100-al, szabályosan. Nem azért, mert bárkit fel akart tartani, vagy idegesíteni akart volna szándékosan, eccerűen csak ő is él és közlekedik. Aki tud 130-at menni, az tud 100-at is. Persze joga semmivel nincsen több a 130-ra neki sem, csak lehetősége a KRESZ szerint.
@Newtehen: ugyan miért lenne indokolatlan? Ő a saját, rá vonatkozó szabályok között tökéletesen szabályos volt. Vagy neki egy pl 65-70-el vánszorgó buszt utolérve Füzesabonyig nem szabadna előzni, csak mert te most indulsz pestről és 130-at akarsz menni a belsőben? Joga van előzni. Mitöbb 100-al nem is tart fel, egyszerűbben lassabban haladsz az addigi irányodban. Feltartás akkor van, ha műszakilag indokolatlan a sebességkülönbség, azaz 60-nal előzve valóban feltart, mert mehetne 100-al is, azt még megengedi neki is a KRESZ.
Amit ilyenkor kellene használni, azt úgy hívják, TOLERANCIA. "

Ciri 2009.10.25. 05:26:25

Na bzmeg. Dupla lett.

Ciri 2009.10.25. 05:32:59

@lászlómiki:

"nagyon fontos, hogy az autó törésmentes legyen, mert egy ex-totálkáros gépben ott maradtunk volna."
Van esetleg valakinek erre konkrét-borulásos-törésteszt eredménye?
Ugyanis karosszéria lakatos műhelyben felnőve ezeket a - megalapozatlan?! - megjegyzéseket oly rosszul viselem..."

Akkor még tanulj egy picit a szakmádról.
Mellesleg a televizióban is láthattál már ilyen jellegű törésteszteket és elég lehangolóak az eredmények.

Alf (törölt) 2009.10.25. 14:09:00

amúgy a leírásból úgy tűnik, a kiscsávó rá akart ijeszteni az előtte lévőre, aki a számára megengedett legnagyobb sebességgel előzött éppen.

Ezért jó gyorsan ráhúzódott a seggére, hogy az megijedjen, hogy belemennek, majd kikapta oldalra és akkor ott volt az előzött autó...

Alf (törölt) 2009.10.25. 14:12:01

És a srác rohadtul nem látta be a hibáját, mégpedig azt, hogy nem tartotta be a KRESZ-t.

igazi hős 2009.10.26. 22:24:33

@newname: Köszönöm a segítséget, én is így gondoltam. De akkor ne hagy kétségek között: 90-nel fog kijönni, vagy 99,5-tel?
Mert szerintem továbbra is 90-nel. (Nem óra szerint, az a kutyát nem érdekli. Nem látom mit mutat mások órája, a sajátomat sem nézem folyton.)

dr. trafik nomac 2009.11.03. 13:38:59

Engem cak az erdekelne, hogy ekkora sebessegnel, hogy lehet felborulni, egy savvaltas miatt ? Ha tnyeleg csak ennyi tortent, akkor az a kocsi egy nagy szar, es oruljel, hogy megszabadultal tole.
süti beállítások módosítása