Mítosz vagy valóság? Csak egy biztos, öreg fűrész.

  2009. október 11. - ommm Címkék: mazda totalcar flotta omm hasznaltauto

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Négyhengeres BMW? Ugyan már...
2015-07-30 16:22:46

...mondták nekem sokan, miután lett egy 136 lóerős E30-am. Persze hülyeség, hiszen a könnyű bódéhoz elég

Hétvége a tóparton? Belsőség-találkozó 2015!
2015-07-29 12:04:49

Öregszünk, öregszünk , más nem is jut nagyon eszembe arról, hogy immáron tizenkettedik (!) alkalommal

A trollkirály V8-cal érkezik
2015-06-22 13:58:43

Leborulok, zokogok és megadom a trollkodás brilliánsokkal díszített aranyfokozatát. Hogyan piszkíts bele egy

Szétszórjuk a VIP-jegyeket! Akár a tiéd is lehet egy!
2015-06-08 15:31:58

Úgy, ahogy az AC/DC-nek is egy igazi énekese volt és ahogy a Black Sabbath is csak Bill Warddal az igazi , úgy

Nem hiszek a hibátlan 400 000 kilométert futott autóban. Sőt, nem hiszek a 200 ezresben sem. Szinte minden saját autóinkkal foglalkozó blogposzt kommentelői között feltűnnek a most vettem olaszban egy kilenc éves 320d-t, hibátlan és a kilenc éves B Vectrával járok gond nélkül, valamint a félmilliót raktam a 626-os Mazdámba, soha, semmi baja nem volt -típusú kommentek.

Uraim, hölgyeim, én ebben egyszerűen nem hiszek. Mindjárt meg is indoklom, miért. Saját magamon tapasztaltam, pedig tudatában voltam már régen, de most megbizonyosodtam.

bmw320i03 10


Vizsgáljuk meg a kérdést. Leginkább egy átlagos példán tudnám szemléltetni, mire is gondolok. Tegyük fel, hogy tíz évvel ezelőtt emberünk vásárolt egy új autót. Jelen esetben lényegtelen, hogy lízingelte 120 hónapra vagy cekkerben vitte be a pénzt a kereskedőhöz.

Megvan, örül neki és használja. Természetesen megkedveli, hiszen muszáj megkedvelnie, bármit is választott. Egyik oldalról hajtja e felé saját önbecsülése és egója, hogy na lám, jó autót vettem, a másik oldalról pedig nyomja a tudatalatti kockázatvállalás, vajon jó fektette-e be a pénzét. Persze tudja, hogy egy új, vagy használt autó magánszemély számára a létező legrosszabb befektetés, valamilyen szinten mindig csak viszi a pénzt, aránytalanul többet, mint amennyit esetleg kitermel, de emberünk igyekszik minimálisra csökkenteni a járulékos károkat, millió és egy indokot talál a vásárlás után is, amivel meggyőzi magát: ez volt az egyetlen helyes választás.

cruze static 33


Javarészt ugyanez mondható el, ha netán használt autót is vesz, bár ott természetesen hajlik arra, hogy engedjen igényeiből, elvégre más(ok) autójáról van szó.

Telik-múlik az idő, eleinte csak a kopó-fogyó alkatrészeket kell cserélgetni, de hát egy olajszűrő, a gyertyák, fékek nem számítanak hibának, elvégre ezzel minden típusnál számolni kell. Aztán újabb, hosszú, boldog hónapok következnek, sorra kerülnek a lengéscsillapítók, a szilentek, a futómű egyéb alkotóelemei. Közben persze az autó öregszik, használattól függően valamelyik gyorsan, valamelyik lassabban. Tulajdonosunk, aki egykoron csillogó szalonautóként átvette pedig vele együtt. Meggyőződéssel állítja, hogy soha, semmi baja nem volt és most sincs, hiszen lám, ő használja, nézzék meg, bárhová el mer indulni vele.

Igen ám, csak nem érti, hogy legjobb kollégájával, sógorával vagy barátjával miért is veszett össze, mikor az, megunva a dicshimnuszt, egyszer kipróbálta. Érzik már, kedves olvasók?

Mert mit tapasztal a kolléga/sógor/szomszéd? Azt bizony, hogy a hibátlannak mondott autó kormánya lóg, mint fregolin a gatya, fékezéskor félrehúz az eleje, torpan a motor, csattog a hidrotőke és a váltókulissza is laza, mint a kollégiumi erkölcs. Ez lenne a hibátlan autó? Összevesznek egy életre a tulajdonossal. És tudják, mi a legszomorúbb? Hogy szegény tulaj nem is hazudott.

Opel - Rekord P 2 2


Mert ő belülről, szépen, fokozatosan élte meg mindezt. Keze-lába rááll a kormányra, váltóra, a napi rutin részévé vált, hogy fékezéskor kicsit ellentart, kicsit jobbra kanyarítja a csuklóját, mikor tolja a hármast, visszapattintja a beltéri kis pilácsot a helyére, nem nyúl az ülésállító kallantyúhoz, mert egyszer már letört. Ezer dolog, ami neki fel sem tűnik, de kicsit távolabbról, külső szemlélőként vizsgálva ott vannak.

Mindenki döntse el maga, milyen mélyen mer saját lelkébe nézni, csak kérem, ne állítsa, hogy a több, mint kétszázezret futott, napi használatban lévő autója makulátlan. Nincs azzal semmi baj, ha bevallja, ez teszi naggyá az embert, a gond csak az, hogy ezeken a végeken, itt, Európa csücskében valahogy divat nagyot mondani. A remember Háry János mozgalom képviselőinek köszönhetőek aztán a biturbó vényolcakat legyorsuló ezres Swiftek, a driftkirály 316-os BMW-k és a másfél litert fogyasztó dízelek.
Hogy mire jó ez nekünk? Sőt, visszaugorva az elejére: definiáljuk a megbízhatót, mit mondunk annak? A 126-os Mercedest? Vagy a Swiftet?

merc500se 02


De hogyan is jutottam el idáig? Az történt, hogy jóformán két hónapja alig-alig ültem be az autómba. Nyáron javarészt a barátnőm Lanciájával közlekedtünk, így gyakorlatot is szerzett, én pedig teljes lelki nyugalommal adhattam át neki az elkészült kocsit. Jó lett, megbízható kis járgány. Aztán elkezdődött a Nagy Nyári Tesztautó-Overload és a tizenkettedik évébe lépő rizsszedő csak két tesztautó vagy külföldi út között dolgozott egy-két napot, az utóbbi hónapban jóformán alig ment, a számláló is szinte lustán villantotta az ünnepi, 200 ezredik kilométert.

Szerencsére garázsunk száraz, zárt hely, így nagy baja nem lett az álldogálásban. Egy friss, új tesztautóból átülve azonban látom kisebb-nagyobb bajait, tán éppen ezért bosszantanak még jobban, mint előtte. Van, ami csak és kizárólag az én hibám, van, ami korral jár, de javarészükről olyan emberek tehetnek, akik valószínűleg sosem olvassák ezt a blogot. Sajnos nem azért, mert leköti őket a fővárosi úthálózat komplett rekonstrukciója.

Lassan azonban jön a rossz idő, ideje lesz gatyába rázni az öreg fűrészt.

Röhögni fognak, de a leginkább idegesítő dolog egy nyolcas anya, amit még akkor ejtettem be a jobb hátsó doblemez üregébe, amikor rádöbbentem, eltűnt a mágneses teleszkópos kiszedőm. Már el is feledkeztem róla, de most sikerült olyan helyre vándorolnia, hogy minden úthibán hallat magáról a szemét. Le kéne hozzá bontani a csomagtér-borítást, ehhez azonban új patentek is kellenek. Ezzel fogom kezdeni.

Ez az, ami pillanatnyi szinten bosszantó, de persze van más is. Nagyon nem szívesen hozom összefüggésbe a két dolgot, de mivel napi szinten megélem a katasztrófát, így csak ki kell böknöm, amióta Budapesten közlekedem, azóta gyorsabb ütemben megy tönkre a futómű. Lehet merő véletlen is, de az ilyenekben nem nagyon hiszek, úgy vagyok vele, mint Vito Corleone, amikor hazahozatta Michaelt Szicíliából. Ha véletlenül leesett volna a gépe, akkor is szándékosságot gyanított volna.

Ez van. Augusztus közepe táján megjött a hangja a jobb első kerékcsapágynak. Alig hallhatóan morog, bekapcsolt, halk zene mellett egyáltalán nem hallatszik, de én sajna nem így szoktam autót javítani, még ha kétségkívül olcsóbb is. Csereérett, a biztonság kedvéért párban a bal oldalival, nem várom meg, míg az is elkezdi.

A múlt héten a parkolóházban forgolódtam, mikor jellegzetes roppanást hallottam, szintén a jobb oldalról. Először azt hittem, csak valami dióhéjon vagy száraz gallyacskán hajtottam keresztül, de mivel ezek relatíve ritkán fordulnak elő a betonozott parkolóház harmadik emeletén, így biztos vagyok benne, hogy a féltengelycsukló kezdi elhagyni magát. Na, ez érdekes lesz. Csere. Párban, hogy nyugodtan aludjak.

Naná, hogy a gátlók is megsínylik a kátyút, ezek cseréje húzódik már régóta, így egy füst alatt lesz felújítva ott alul minden. Sachsot már valószínűleg nem kapok, vagy csak nagyon drágán, Lip, Monroe kizárva, marad a Kayaba, ha kicsit megszalad, akkor Bilstein. Plusz a szilentek, anélkül nem sokat ér az egész.

Egyelőre úgy néz ki, hogy a télen sem fog nagyon sokat futni, ezért a vezérműszíj-feszítőgörgők cseréje várhat februárig, a megadott csereperióduson innen vagyok mintegy 15 ezer kilométerrel, de ez nem mérvadó, nem fogom kivárni, az biztos. Az olaj-, olajszűrő-csere természetes, ez a legkevesebb. Áldom az eszem, hogy annak idején nem felejtettem el kicserélni a váltóolajat idő előtt, így most egy gonddal kevesebb.

Mindenképpen szükség lesz még négy új téligumira. Az eddig használt Dunlop SP-k profilja még elégséges, de ha jól számolom idén lesznek öt évesek, az pedig sok. A 195/55/R15-ös méretnek talán megörül Karotta vagy Tóth Zoli, elfüstölésre bőven megfelelnek. Mivel nagyon elégedett voltam velük, így igyekszem ilyeneket beszerezni, bár nem a legolcsóbbak. Erősen függővé teszem a gátlóktól, inkább beáldoznám a Dunlop többletárát a Matadorhoz vagy BFGoodrich-hez képest a Bilsteinek ellenében.

Lenne mit csinálni, de nem ez a baj, munkától meg nem ijedünk. Mindez két nyugalmas délután alatt megoldható. Igen ám, de hol találok két ilyen napot? Ez itt a gond. Előbb-utóbb pedig muszáj lesz, mert azért valahogy még mindig jó beülni a rizskályhába. Ami ha nem is hibátlan de a sajátom. Azzal együtt, hogy bizony néha megzörren valamelyik műanyag takarólemez, a biztosítékpanel fedele rendre beesik a láb alá, a vezetőoldali övet már lassan húzza vissza és időről-időre meg kell mozgatni az utasoldali ablak mechanikáját, mert a célegyenes felé haladva a vezetőoldali ráver egy negyed hosszt. Amazt ritkábban használják. Maguknál minden rendben? Vagy van hasonló, apró-cseprő gondjuk?

Utóirat:
Ja, tél. Remélem, idén már hosszú-hosszú idő után végre lezizzennek a rádióadók a Wham! Last christmas-éről, mert a szeretet ünnepének közepén is vérbe borult szemmel tudnék ölni, ha ismét felhangzik. Titkos tippként talán a német új hullám császárainak dalát ajánlanám. Egyszerűen zseniális.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr971439407

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dörmi újjászületése 2009.11.02. 13:28:41

Van egy kedves családtagom, Dörmi. Nem, nem egy plüssmaciról beszélünk, hanem egy autóról, ami egy 1989-es évjáratú Toyota Corolla. Hogy miért Dörmi? Egyszerű, dízel.  Dörmi 1993 óta él velünk (akkor vette nagyapám), ez pedig - akárhogy is számo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toncsi64 2009.10.11. 06:23:32

Az ilyen "tévhiteket" orvosolandó szoktam időnként megkérni valmelyik barátomat vagy a szerelőmet, hogy menjen egy kört a paripával. Valóban össze lehet szokni az apróbb hibákkal, bár ha vezetsz másik autókat is (pl. mint a szerző) akkor azért annak fel kell tünni, hogy nem úgy működik mint a többi. Ha pedig már kérdés van, értelmes ember keres rá választ is :-)

szekerkaa · https://twitter.com/szekerka 2009.10.11. 06:28:50

András vagyok, Háry János.
Köszöntök mindenkit a névtelen háryjánosok klubjában.
Hét éve vagyok háryjános, de két hónapja száraz.
Nekem 126-osom van.
- nem működik a tempomat
- tejesedik a hátsó szélvédő
- a világításrelé kontakthibája miatt olykor nem ég az egyik hátsó lámpám
- a kesztyűtartó zárja rossz, göröngyön lenyílik
- a bal első kerékcsapágy elkezdett darálni
- a tükör motorja vacakol
- a vezetőoldali ablak nyikorog
- elment a gáz a klímámból (szerencsére mindig szeptemberben)

De azért az öreganyó sok örömet szerez az egész családnak.

msadmin 2009.10.11. 06:57:24

kétszer ennyi idős corollámnak fele ennyi baja sincs.
a lcsill. és kipu dob csere -eredetiről-megvolt nekem is 20 éves korában bevallom
a ülésállito, a csomagtérnyitó a hamutálca világitás az össze kisbiszbasz úgy müködik mint a karcóra!:-)
acélból készültek anno

Köcsögnepper 2009.10.11. 07:12:40

@msadmin:
Ez a cikk rólad szól ha eddig nem vetted volna észre, kedves János.

@Ommm:
"Megvan, örül neki és használja. Természetesen megkedveli, hiszen muszáj megkedvelnie, bármit is választott. Egyik oldalról hajtja e felé saját önbecsülése és egója, hogy na lám, jó autót vettem, a másik oldalról pedig nyomja a tudatalatti kockázatvállalás, vajon jó fektette-e be a pénzét."

Ehh, ez zseniális volt! Zseniális!
És valljuk meg, hogy új autó vonalon is vannak ennek képviselői, például alapmotoros Toyotások, Suzukisok és persze Kia tulajok.

Johnson Buxton 2009.10.11. 07:16:44

- szíjak görgők már 15e km óta csereérettek
- féltengely ropog
- kotorékváltó (4. kicsit az anyós felé :(
- mindenféle repedt szakadt csövek és tartók a motortérben (ezt már félig orvosoltam)
- jobb első gumi lassan ereszt (1 hét alatt 2,5-ről 0 bar)
- küszöbök rohadnak
- cooler-t tisztítani kell
- váltó és kézifékszoknya "elfogyott"
- portugál - magyar 3:0

fa**om kivan

qmatch 2009.10.11. 07:16:50

8 éves wagonR+
...úgy siklott át a vizsgasoron, mint anyós agyán a csákány - pedig a fékeket kivéve minden esztergomi, az autó meg 101,5% városi, sőt budapesti használatú.
ismerem a cikkben vázolt stációkat, ezért én nem a haverokat kérném meg, h üljenek bele, hanem én ülnék néha bele egy ÚJ wagonR-be. na, ilyen már nincs.
persze egy wagonR hamar elkezd zörögni itt-ott, ami elfedheti a valós bajokat, de a vizsgabiztosúrban megbízom, és én sem érzek nagy bajokat - elöl mintha koppanna néha, de szerintem motortartóbak, meg lehet, hogy nekem is beindul lassan a féltengelycsukló...

qmatch 2009.10.11. 07:20:14

@Köcsögnepper: alapmotoros tojotásszuzukiskiás nyomorult alsóbbrendű útakadály.....
...hát, tudod, ez is megérne egy cikket - vagy egy kezelést.

Köcsögnepper 2009.10.11. 07:23:38

@qmatch:
"...hát, tudod, ez is megérne egy cikket - vagy egy kezelést."

Minden második Belsőség poszt erről szól. :D

hüle 2009.10.11. 07:33:45

alapmotoros tojotásszuzukiskiás

1.nem a motor kobcentije hatarozza meg egy auto megbizhatosagat

2.miert akarja a vw a suzukit mert szeretnenek megbizhatosagot tanulni

3. nemetek es ugy mindenki altalaban leepit tobb ezer dolgozot bocsat el kiahoz veletlenul 9000 ember kell ja mellesleg a legmodernebb a gyara ami euban van ja es tudtad,hogy a vilag 4. legnagyobb autogyara a ford elott nem tudtad nem baj nyugaton tudjak ja es a kategoriajukban a legjobb a motoruk,terkinalat ,garancia ,arertek arany,megbizhatosag

Köcsögnepper 2009.10.11. 07:37:58

Na elindult... :)

Nagy Úr az önigazolás.

NTonee 2009.10.11. 07:47:05

"Lip, Monroe kizárva."
A Monroe-t még értem, de a Lip miért?
A hátsókat cseréltettem nem régen Lipre. Miről nem tudok? A szerelőm kifejezetten ajánlotta!

átaludtammindent 2009.10.11. 07:49:38

2001-es fastra cl., lengyel.
191500 km, most vittem az éves olajcserére(már nem fut sokat, mert új céges van mellette), és mivel dec-ben műszakis lesz, átnézettem futóművileg is.
Nos, minden rendben, csak vizsgáztatni kell. Még odalent minden az eredeti.
De: a bal első ajtónyitóban természetesen eltört a rugó, a zárban is vmi, így a reteszelő része nem működik.
A váltója újkorában sem volt jobb, egy hidrotőke szól hidegen (csak 8 van), és gázadásra ugyanúgy nem történik semmi, mint újkorában.Ja, és a jobb fényszóró magasságállító motorja nem működik.

konti10 (törölt) 2009.10.11. 07:53:27

Nemrég, az opel saját lapjában volt egy cikk egy céges hibátlan Astráról, amibe vagy 800000 km volt. Szerintem max az órájában. A céges kocsikban könnyen összejön ennyi kilóméter hibátlanúl, ha ez után kap üzemanyagpénzt a sofőr. Abszurd, hogy használat alatt sofőr előre tekeri az órát eladáskor meg a nepper vissza. A vevő meg számolgasson. De megnyugodhat, mert ezekben a kocsikban ténylegesen 4-5000 kilóméterenként elvégzik a harmincezres szervizeket:)

tuttitiz84 2009.10.11. 07:58:06

Egyre többször az az érzésem, hogy a posztok írói erőteljesen a magyar autó forgalmazói lobbi érdekeit képviselik. Azt még egyik okostojás sem írta le, hogy ha veszel egy új autót az fél éven belül elveszti egy öreg autó árát. Én 26 éve kizárólag vén szarokat hajtok (min. 12 év)nem mondom van velük gond, de a 26 év alatt mindent összevetve sem költöttem egy mostani új Corolla árát a 6db vénségre. Eljutottam velük az úticélomhoz és nem sajnáltam, adott esetben cementtel, deszkával megpakolni őket, ha a szükség úgy hozta. Az a problémám az ilyen jellegű posztokkal, hogy a sok csóringer kihanemén sutyerákot felhecceli és az erejét rosszul felmérve megveszi az új szart amivel szintén ezer baja lesz, és fél-egy év múlva jön a végrehajtó.

A Földön felhalmozódó szeméthalomhoz tevőlegesen hozzájárultak az ilyen jellegű parasztheccelések. Nem beszélve arról, hogy a gyártók érdeke sem az, hogy a kocsi 20 évig működjön!

átaludtammindent 2009.10.11. 08:01:32

Nekem volt céges g astrám, abban is több km volt, mint ténylegesen :) , de nem sokkal. Azért a realitásérzékét a főnök sem veszíti el...
Óra szerint 190000, ténylegesen úgy 176.

átaludtammindent 2009.10.11. 08:03:12

Aztán lett a MOL kártya :(

lujo22 2009.10.11. 08:07:58

Messze egyetértek a blog írójával, hogy az ember igyekszik megideologizálni, miért csinált jó vásárt. Sztem az ember annak amit megszokott, vagy a szívéhez nőtt, legyen az egy tárgy, vagy egy személy, annak többet elnéz, mint annak alivel szemben vmiért fenntartásai vannak.
A kedvelem a Samaramat, mert szeretek a kocsival foglaltoskodni. Biztosan sokan már túladtak volna rajta, ezer csip-csup kis baja volt, amit ingyen, vagy fillérekért meg tudtam csinálni, és közben azzal vigasztalom magamat, h egy mai nyugati kocsira évente tízezreket fizethetek akkor is, ha csak a karbantartást nézem.
nepitelet.hu/autok/lada/samara/a_csacsi/

Inner Circle 2009.10.11. 08:12:55

Jó régen már Index-topik is született hasonló témában, lehet szemezgetni:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9047445
Igaz, ebben a konstrukciós hibák is benne vannak, nem csak a korból fakadók.
Az én nyolc évvel ezelőtti vallomásom:

"'92 Alfa 33 1.7 P4

- Belül minden zörög, mint a politikai haraszt, ez különösebben nem zavar (Samara után, vicceltek?... Sírí csönd honol!), de mióta visszagyütt a szervízből, egy helyen már nyekereg is, amitől a falra mászok. (Ez orvosolható, nem gyári hiba.)
- Alapfelszerelés viszont a "kocsmaajtó" - nyitáshoz fel kell tépni, csukáshoz becsapni viszont nem szabad (mert akkor megver a kocsmáros - az én vagyok, üvöltök a szerencsétlenekre: "Ne úgy, mint az ólajtót, bazmeg!!!").
- Legutálatosabb: nincsenek benne rakodóhelyek. Van 1 db rádióméretű üreg és 1-1 db zárható és nyitható kesztyűtartó, amikbe egy dobozos üdítő sem fér. Kardánbox, műszerfalpolc, ajtózseb nyista. (Megoldás: tarts rendet a kocsiban, fiacskám! Nagyon könnyű, hiszen nincs hova rumlizni!)
- Ja, van egy három zsebkendő + a garázsnyitó elhelyezésére alkalmas kis zseb a biztosítéktábla fedelén, elhelyezése folytán ezt tíz kiszállásból háromszor az ember pont kirúgja a helyéről. (Megoldás: egyrészt így szebbeket rúg az ember, mint a magyar válogatott, másrészt ld. a következőt.)
- Az ülés és kormány ideális beállítása után kiszállni nem lehet belőle, csak kiesni, ez viszont kevéssé elegáns. (Megoldás: ez nem hiba, hanem sportos feeling! Különben is ebből az autóból miért akarék kiszállni?)
- Második legutálatosabb: a (nem túl nagy) csomagtartó csak belülről nyitható, de néha nem nyílik ki. Ilyenkor felhúzva kell tartani a kart, másvalaki meg kinyithatja, de ez egyedül nehézkes. (Megoldás: egyedül az ember pakoljon a hátsó ülésre, vagy tegye a mobilt a kar alá, amíg hátraszalad nyitni.)
- Hátul lóg a tetőkárpit. (Megoldás: nem baj, oda úgyis a kabátokat tesszük.)
- Az ülések dőlésszögének állítása a hátsó lábtéren keresztül lehetséges. A szükséges karkitekerés miatt ízeltlábúak előnyben. Ergonómia netovábbja. (Megoldás: mondtam már, hátul a kabátok ülnek. Különben sem kell mindig fészkelődni, ülésállítás helyett igyál egy pohár vizet, vagy húzd ki a fejtámlát, azt könnyű elérni.)
- Tudj' Isten, miért, a hátsó ablaktörlő az egyik első ablaktörlő fokozattal együtt nem kapcsolható. Az összes többivel igen, sőt ha máshol bekapcsolom, utána már abba is beválthatok és kapcsolhatom a hátsót. (Megoldás mint fent. Különben ezt a hibát igen nehéz lehetett fizikailag kivitelezni, el sem tudom képzelni, hogy sikerült, de biztos sokáig agyaltak rajta.) "

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.10.11. 08:15:51

Persze, tök nyilvánvaló, hogy egy tizenéves gépen keletkeznek hibák. Szerintem (legalábbis nálam) a "hibátlan" fogalma is más ilyen esetekben.

Nyilván szétveri a futóművet a sok szar út. Nyilván kell cserélni szilenteket. De egy 12 (enyém 18) éves autón, szerintem az a szó, ha megállás nélkül teszi a dolgát, és nem rohad le 100km-enként, nem lyukas, valamint nincsenek megszüntethetetlen hülyeségei.
Szerintem ez a hibátlan állapot.

(Nekem is ilyen a cucc, hogy tökéletes a kasztni, pöccre indul, és megy, megy, megy. Hogy a kézifék féloldalas? Kellene lengéscsillapítókat cserélni? Ez megesik. 18 év alatt meg aztán nagyon is.)

heavy rider 2009.10.11. 08:16:02

@tuttitiz84:
Ha egy kicsit is ismernéd ommm barátunkat és "munkásságát", meg se fordulna a tökfejedben, hogy az újautó lobby szekerét tolta ezzel a cikkel! El sem tudom képzelni, hogy lehetett ebből az írásból ezt levenni.

Ami meg tény, az tény: Intenzív napi használat mellett a Bp.-i utakon szerintem egyetlen személyautó sem bírja ki hibamentesen a 200ezret, de pl. a mi céges Toyota Hiace-ünk és Hiluxunk ennél jóval többet elment, mondjuk javarészt országúton és autópályán használva.

kuciber 2009.10.11. 08:16:24

@tuttitiz84:
"Én 26 éve kizárólag vén szarokat hajtok (min. 12 év)nem mondom van velük gond, de a 26 év alatt mindent összevetve sem költöttem egy mostani új Corolla árát a 6db vénségre."

Ja. Mert amikor már valamelyiknek a torka véres volt, elpasszoltad valami hasonló olcsójánosnak.

Szeretem az olyan autóhirdetéseket, hogy "nyugdíjas úrtól".
Ez számomra azt jelenti, hogy amióta nála van, nem járt normális szervizben, csak garázsműhelyben, és az alkatrész csere helyett is csak a bütykülés jutott az autónak.

korzo 2009.10.11. 08:19:00

Ez szerintem inkább attól függ, hogy ki, hogy használta, milyen odafigyeléssel. Van itt nekem ez a céges közlekedőedényem (206 1.4HDI) amiben 240 megaméter van, és tulajdonképpen hibátlan. A kormány nem pontatlan, a futómű nem lóg, indul pöcc-röff, a váltó meg ugyanolyan xar lógós, mint új korában. Egyszer volt az előírásoktól eltérően szervizben, de az a szerviz elbaxása volt (nem rögzítették az egyik alsó-oldalsó motortakarót jól, és kilyukasztotta a sebváltóházat). Egyébként csak a szokásos: lengőkar 1x, hátsó futómű 3x(!), termosztát 3x, izzók, fékek, lengéscsillapítók, olajok-szűrők. Ami hibája van, hogy a balhátsó ajtó nehezen nyílik, mert szinte sosincs használva, hisz' ember nem ül be mögém, úgyis csak lábatlankodna ottan :-)

tuttitiz84 2009.10.11. 08:22:08

Ja és arról nem beszéltem, hogy a posztban felsorolt összes javítani való elvégeztetése után a díjat a vételárhoz csapva. lehet, hogy az összeg nem sokkal haladja meg azt amennyi az új Lanciából lepottyan, ha kihozod a boltból.

tuttitiz84 2009.10.11. 08:32:11

@heavy rider: Ha a cikkíró a barátod akkor értem a véleményedet, de kérlek nézd el, hogy kapásból nem ismertem fel mint mondjuk Jókait, vagy Hemingwayt! A fogadatlan prókátornak többnyire kuss a neve. Ha a világirodalmi erényekkel rendelkező barátodnak baja van a kommentemmel, védje meg ö maga magát! Egyébként az ilyen, nagyszájú lakótelepi milliomosoknak van vadiúj Astrája ami az első fagynál nem indul és beázik.

GyLovag 2009.10.11. 08:34:31

Hajtottam 1,7D F Astrát 2 évig cégautóként. A hibátlanságát 800ekm után kissé szkeptikusan fogadom annak fényében, hogy nekem sok bajom nem volt vele. Igaz nem is nyomtam ki a belét és nem jártam a fővárosban sem vele.
Ha rendesen elviszik szervízre és ott tényleg kicserélik amit kell, akkor lehet hogy kihúzza addig, de nem létezik a hiba nélküliség. Kapásból egy kérdés, hogy hol is használták? Ha itthon, akkor ez a sztori a mese kategóriába tartozik, hiszen az utak és a márkaszervízek párosítása ezt nem engedné meg.

Mellesleg én inkább lekötöttem az órát, mert nem benzinpénzt kaptam, hanem el kellett számolni a kilómétert és benzinkártya volt. Mivel az autónak (1,7D) 7500km-es volt a szervíze, átlag 4-500km-el mentem többet, mint kellett volna. Viszont találkoztam olyan hülye nővel, aki saját kocsiként használva, legalább plussz 8000km után ment szervízbe, úgy hogy olaj már alig volt a motorban (világított a lámpa). Feltételezem a nő egy hulladék autóként emlékezik a kocsijára, pedig minden hiba forrása egyedül saját maga volt.
Kis odafigyeléssel és nem motorgyilkolással hosszú ideig elmennek ezek, de ismétlem nem hiba nélkül.
Nekem a zörgő csomagtérajtót nem sikerült a szervízben megcsinálniuk (kombi volt), amig meg nem mutatták, hogy van mindkét oldalt egy állítható gumis távtartó, amit kijebb tekerve meg is szünt a lötyögés.

tuttitiz84 2009.10.11. 08:36:12

@kuciber: Nem adtam el még egy autómat sem. Mind ment a kukába és vettem egy másik szart ami megint szolgált vagy 5-6 évet. Ezzel együtt nem az aknában aludtam és egyik sem rohadt ki alólam a prérin.

Kovbandi 2009.10.11. 08:43:44

Van egy két éves meg egy 17 éves gép a családban. Igazából nem sok különbséget érzek. Most vagy nagyon megkímélte az előző tulaj az öregebbiket, vagy szerencsém volt, amikor vettem.

Atesz1987 2009.10.11. 08:44:54

@tuttitiz84:

Szép és jó, amit mondasz, de ha lenne pénzed új autóra, akkor Te sem öreg szarokkal mászkálnál. Tök vicces, mikor valaki ideológiákkal akarja megmagyarázni, hogy nem futja 10 évesnél fiatalabb autóra.

tuttitiz84 2009.10.11. 08:45:57

Az autó hibátlanságát nem az jelenti szerintem, hogy nem zörög a csomagtér ajtó. hanem az hogy minusz 18 fokban is beindul és el tudsz vele jutni Pécsről Záhonyba anélkül, hogy az úton fel kéne újítanod. A futómű, a kormánymű, a motor és a fék üzembiztonsága elsődleges, aztán a kasztni. Az sem baj ha 5-6 év múlva nem sajnálod a bontósnak adni.

Atesz1987 2009.10.11. 08:46:24

@Kovbandi:

Nekünk van egy 60 éves Hoffer, és egy vadi zsír 200 lóerős John Deere traktorunk. Semmi külömbséget nem érzek. :P :D Ugyanmár........

tuttitiz84 2009.10.11. 08:53:02

@Atesz1987: 22 éves koromban még nekem is imponált a csilivili új autó, de logikátlan, hogy egy pudvásseggű lakotelepi proli, miért bukik önként és dalolva több százezret pusztán azért, hogy fél évig legyen egy hibátlannak mondható autója. Szerintem a 0 km-es autó nem alapvető létszükséglet!

morcos68 2009.10.11. 08:56:56

Üdv. Még sosem szóltam hozzá egy íráshoz sem, bár napi olvasó vagyok. Nekem a "9 éves Vectra mint öreg fűrész"-re kell reagálnom.
Egy normálisan használt, karbantartott 9 éves autó egyszerűen jó.
Az én hozzáállásom a következő: Új autót nem tudok venni. 3 éve lett volna egy 1.4 fapadosra pénzem, de egy 6 éves mindennel felsz. kettes Mondeot vettem. Cimbora az új 1.4 kis alapot 5 év részletre. Én nem bántam meg.
Előző gépem is ford volt, azt idősebben vettem. A lényeg: csak tulajtól, és a házához elzarándokolva... Látom, hogy kitől, és azt is, hogy milyen helye volt. Rengeteget elárul, és nekem fontos.
A Mondeot 6 évesen vettem egy igazi úriembertől, gyakorlatilag a garázsban állt, reálisan kevés km-el, mi tettünk bele már elég sokat. Kifogástalan, pedig minden nap használom. Reggel melózni el (vidékre) du haza 7végén ide-oda. Csupa országút, jól fogyaszt, nem hajtom, szervízelem. Ennyi. Van előtte még min 10 év és 200ekm.
Szóval, egy 9 éves autót én még "nem bontanék"... bocs a hossz.ért.

kewcheg 2009.10.11. 08:56:56

Ellentmondhatnék ennek az "autó kész ráfizetés" beidegződésnek? Szerintem egy kicsit túl financiális a megközelítés,mivel az ember életében alig van olyan dolog, ami pénzben számolva- megéri...Pl. két gyerek felnevelése alsó hangon is egy 12.ker 300nm-es kégli ára, és a számunkra pénzben aligha fog megtérülni.Az autó csak viszi a pénzt,rendben,de késő éjszaka a szerettedet elhozni egy buliból,akit ezen elhozás nélkül,ha gyalog lenne -bár sose tudod meg- szíven szúrna egy Sz.K.- na itt ezen a ponton az autó ára, meg amit elvitt élete során, kb. ezerszeresen térül meg.Nem is beszélve a boldogságfaktorról, amit egy autóbuzi érez, ha van a birtokában egy, két vas,lehet hogy enélkül néhány évvel hamarabb vinné el a kórság....

pet77 2009.10.11. 09:03:33

", hogy na lám, jó autót vettem, a másik oldalról pedig nyomja a tudatalatti kockázatvállalás, vajon jó fektette-e be a pénzét."

Nos, a megközelités eleve hibás:
- az autó nem befektetés, hanem tartós fogyasztási cikk, melynek viszonylag magas értékvesztése van.
-befektetés pl:bef alap, részvény,ingatlan,deviza, stb...
, melyek várhatóan hasznot termelnek a jövőben.

Az autóért adott pénzt, tehát nem befektetted, hanem simán elköltötted...:)

gyerek9.3 2009.10.11. 09:03:56

nekünk E34 525i
Elsőfutómű,fékek,és vanos,Plusz a jobb első ablakemelő az egy nyomsára le-fel nem műkszik.LEfele igen de ha fel akarom huzni akkor már nem és ha meg nyomom akkor a bal első is megáll(csak felfele és csak az 1 kis nyomás és teljesen fel) esetében.Jah meg recseg az egyik hangszoró.Dehát 92 es a kicsike és 400Ekm van benne.

Humphrey 2009.10.11. 09:04:18

a hajamat tépem midig amikor valaki leírja nagy okosan, hogy az 'autó rossz befeketés'.

volt neked valaha is bármilyen befektetésed??? tudod mit jelent ez a szó?

az autó NEM befektetés. tartós fogyasztási cikk ami pénzbe kerül (és nem pénzt hoz). minden esetben, és mindig sokba - vagy meg tudod engedni magadnak vagy nem.

a cikk többi része a kognitiv disszonanciát elemezni vágyó ideális tárgya...

lol

ps3peter 2009.10.11. 09:05:06

Egyet kell értenem a szerzövel, hibátlan autó nincs, csak annak beállított. Írom ezt úgy, hogy a legöregebb autóm egy öt éves BMW 120 ezer km-rel...
Talán az asszony két éves Swiftje hibátlan, de az meg nem autó...

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.10.11. 09:09:15

Vettem 10 éves autót, aminek TÉNYLEG nem volt semmi baja. Na de csak azért, mert 45e km volt benne és azt a tíz évet fűtött garázsban töltötte. Amúgy Ford Escort.

jediweb 2009.10.11. 09:15:29

Jó kis írás, mondhatni abszolút
a helyén van, reális.
Annyit tennék hozzá ,hoyg persze vannak
kivételek, a 10 éves autó vásárlása
az valóban nehéz ügy.
Jót kifogni , hát kell sok szerencse
hozzá.Én nem is vennék.
De lehet jó a gép akár 10 év felett
is ha úgy van használva, karban van tartva,
és ami elromlik az ki is van csarélve.
mert egy szerviz átvizsgálás során
megmondják mi lóg mi csereérett már.
Nos ha nem teszi a tulaj , akkor bizony
nem mondhatja , hogy jó.
És itt van eltérés az írás szemléletében
ami benn van a tulaj elképzeléséről
hogy jó és közben nem, nos az becsapta saját magát is. Ennyire egyszerű, hogy
mi reális és mi hókusz pók.

Pajkos kisdömper 2009.10.11. 09:17:11

@NTonee: szia!egyszerüen szar.hiába van rá 3 év gari,elég gyorsan beszarik.egy opel omegába raktuk be,kimondottan az ügyfél kérésére.3 hónapot birt.talán ha hátul van és könnyű az autód,tovább birja.én senkinek nem rakom be,inkább monroe,kyb(kayaba),al-co,sachs.

modav 2009.10.11. 09:18:38

Ha lenne rá pénzem szalonból hoznám ki az új autómat. De nincs. Helyette van egy 11 éves Mazdám.

Nem akarom a kognitív disszonancia redukciójával megmagyarázni, hogy ez mennyivel jobb nekem mint egy vadi új akármi. Nem jobb. De erre futotta, hiba halmok vannak: itt-ott zörög, kaffog, néha nem indul be. Férfiasan beismerem, hogy ha én vittem volna el a tegnapi lottó főnyereményt már rohannék vadi új, full extrás modellt venni. Mert jobb, mert szebb, és mert nem savanyú a szőlő:)

DP@i 2009.10.11. 09:18:50

Ugye nem számít hibának a letört antenna, a cicergő váltókar és a megvilágítás nélküli középkonzol :)

Jópáran elérjük a kocsival azt a kort, amikor éves fenntartása többe kerül mint a vételára egy hasonlónak. És? Ez is egy autótartási mód és legális. Törvényben még nincs hogy újat kötelező venni ha elhasználódot a régi. Sokan félnek a használttól, mert mi van ha sokat kell rá költeni, inkább vesznek újat, amire biztosan sokat kell költeni.

Külön tetszik a történet, amikor elmeséli sok nagymellény, hogy csak új autót éri meg venni, csak nem teszi hozzá hogy használtra nem volt képes összegyűjteni egy farzsebnyi pénzt.

stellaz1 2009.10.11. 09:21:07

Bátyám 22 éves 190-es mercije (viszonylag jó állapotú) nagyon feelinges, nincs az az érzéem benne, hogy egy öreg roncs. Őszintén megvallva, jobban szeretem vezetni, mint a saját 1.3-as wagonr-emet.

Ugyanakkor pedig a mercivel van azért szopás is, 22 év után lassan minden kezd elfáradni benne.

Nehéz ügy ez. Én nem értek a szereléshez, fontosnak tartottam az abs-t, légzsákot, stb. ezért vettem, használt, újhoz képet fél vagy harmad árú, de fiatal autót.

A merci nyílván kényelmesebb és jobb autó, de 22 éves, ezért óhatatlanul is 1-2-3 év és vagy a roncstelep, vagy szép summájú javítás, lakatolás, fényezés. Ugyanakkor a suzuki korából adódóan (5 éves) műzakilag közel sincsen annyira elhasználódva, elvileg még sok év benne van.

Az én erőforráaim korlátozottak, ebből mindenképpen csak kompromisszumos megoldás johetett szóba.

És gondolom ezzel nem vagyok egyedül...

Dent1 2009.10.11. 09:26:09

Hali!
Tehát ha itt tartunk:
1:a kocsimban nem 178ezer van hanem 278
(átvertek picit) :)
2:Fél évvel a vásárlás után:ette a vizet,nem ment egy henger 200ezer ft!
3:komplett futómű felújítás 100ezer+fék
Tehát kb:700ezerbe van a kocsi és jó ha kapnák érte jelenleg 250ezret!!!

bxbreak85 2009.10.11. 09:29:36

A napokban csináltunk egy 50-ezer km-es vw t5-öt.Nagyon megdöbbentett,hogy még az eredeti levegő és pollenszűrő volt benne!! Természetesen a szervízkönyvben gondosan ki volt pipálva a csere.Ennyit a nagyképű márkaszervizekről..és ne legyen illúziótok általában(főként dieseleknél)az olajat is csak annyira engedik le,hogy 1-2 liter maradjon a karterban..(a kimaradt olajat meg el lehet passzolni) Ezért nem ér sokat Magyarországon a vezetett szervízkönyvre való hivatkozás..->így lehet sz@rt csinálni 80-100-ezer km-alatt bármilyen autóból..

ftibi 2009.10.11. 09:31:59

'89 MB250D
92-ben került Mo-ra 42000 dajcsmárkáért 100000 km-rel. Hibái:motortartó bak csere,első lengéscsillapító csere, tetőablak javítás, kuplung munkahenger karmantyú, alsó motorburkolat csere (magas kapuközép),rögzítőfék bowden, kormánykapcsoló és a szokásos olaj, szűrő, fékbetétcsere. Ez szerintem bagatell egy 350000 km-t futott géptől.
Ha a 16 év alatt vettem volna 3 db 0 km-es olcsó autót, több lett volna a jav. költség + szervízdíjak a minőségérzetről nem is szólva. Tehát jó "befektetés volt", mert kevesebbet buktam így sokkal. Mellesleg volna aki most letenne érte 1,6 millát, ha adnám, csak annál nekem többet ér! UFF

MrHardcore 2009.10.11. 09:32:01

Szerintem az 5 éves gumikat még kissé korai szélnek ereszteni - főleg ha a profil jó-, ez olyan tipikus új fogyasztói trend...

newname 2009.10.11. 09:37:05

Az öreg autó mindig drága mulatság. Apránként, alattomosan viszi a pénzt és soha nem lesz tökéletes. Bár sokan esküsznek rá, hogy a használt az igazi /különösen azok, akik a belsőségen az újakat fikázzák azért, mert nem a legújabb technika van beléjük építve:)/ -ami nem baj, mert sajnos a MO-i gazadasági viszonyokat tükrözi. Náluk "erre fussa", és szép lassan kipengetjük egy egyszerűbb új kocsi árát.
Ps. Viszont manapság lovat tartani a legdrágább -és mégis van ilyen-, mert ahoz még alkatrész sincs, pláne bontóból.

stellaz1 2009.10.11. 09:37:21

@MrHardcore:

Bicajoknál Armstrongank kifejezetten pihentetták pár évig az új gumikat valamiért :)

Én sem értem miért kéne 5 éves korukban lecserélni, ha nincs kirepedve, nincs szálszakadás, vagy hasonló.

Autózni pedig mindenképpen ráfizetés, csak valaki kevesebbet költ rá, valaki többet.

GyLovag 2009.10.11. 09:42:23

Na ja a márkaszervízes szerelők a beírt cserékből javítják a saját autójukat ingyen.

stellaz1 2009.10.11. 09:45:01

Amúgy vegyetek kerékpárt :)

Lánc, fogsor elmegy 3000-4000 km = 7-10 000 Ft

Gumi elmegy 8-10 000 Km = 5-10 ezer Ft

Fékbetét elmegy 3-5000 km = 3000 Ft

Lánctányér elmegy 8000 km= 6000 Ft

Nagyjából ennyi, plusz némi alkatréz mondjuk 5-30 000 km-ként

Biztosítás= 5000 Ft egy évre

Üzemanyag: csak jól be kell kajálni :)

s4tch 2009.10.11. 09:46:08

Milyen kortól és/vagy futásteljesítménytől számít képmutatásnak és/vagy önigazolásnak, ha a tulaj műszakilag hibátlannak tekint egy autót?

efbéú 2009.10.11. 09:46:10

Évente 50e. km-t hajtok átlag magánban, nem tudok vigyázni az autókra( nem összetöröm, csak nem vagyok egy gondoskodó, miért zörög? típus)szeretem a 90-es évekbeli,még vezetni-kell autókat. Vettem egy Punto I.ELX-et, totál felújítva, 100e. km-rel egy éve. Rendesen összeszoktunk, van még kb. 5 jó évünk, tudom mennyit kell rá költenem, de ha tömegközlekednék, napi 2-3 órával több menne el.Valszeg vicces áron fogom tudni eladni, de jó árban is vettem.Nem áltatom magam azzal, hogy legyorsulja a nagyokat, biztos lötyög itt-ott.De az idő, amit megtakarítok vele, bőven megéri.Parkoló mindig van, és ha sietek, mindig sikerül valami nagy köbcentit felkúrni, beállni mögé, így gyorshajtásért se kell fizetnem soha:)

NTonee 2009.10.11. 09:50:40

@Pajkos kisdömper: Tehát naiv vagyok. :) Úgy gondoltam, hogy ha a magyar utakon valaki 3 év garit mer vállalni lengéscsillapítóra, az nagyon szar nem lehet.
Amúgy igen, könnyű autó (1075kg), hátra lett berakva és 90% munkába járás (igaz, ez napi 90km), tehát megpakolva sincs az autó szinte soha. Akkor így talán kihúzza egy darabig.

newname 2009.10.11. 09:51:23

@Humphrey:
Így igaz. Az autó egy használati tárgy. Olyan mint egy TV. Csak drágább. De azt sem adod el új áron. Itt maradt a multból a beidegződés, amikor a 3 éves autót új áron el lehetett adni (mert hiánycikk volt).
@bxbreak85:
Sajnos nálunk a kocsi mellett kell állni (és valamit konyítani hozzá)
@MrHardcore:
A gumi öregszik. Az új trend pedig a biztonság (túlélés).

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.10.11. 09:52:29

ha kia akarod dobni az 5 éves gumit elötte szóljál nekem én még eljárnék vele.
Egy gumi kb 10ezer év alatt bomlik le ,ugyhogy nekem az az egy-két év nem fog számítani.:-))

newname 2009.10.11. 09:53:34

@MrHardcore:
0 évtől. Qrva szubjektív dolog.

newname 2009.10.11. 09:55:10

@Gyurma73:
:)))
Aha. miért nem 9, vagy 11 év?
/Uv sugárzás, hőingadozás, anyagfáradás/
-avagy összeseküvés elmélet?

newname 2009.10.11. 10:00:21

@Gyurma73:
...amúgy fillérbaszó gondolkodás, dehát valahogy meg kell dögleni.
Rohadt gumigyártók..:)

zajcev 2009.10.11. 10:07:30

cikk jó,de egy faktort kihagytunk az pedig a kilóméteróra VALÓS állása,mert lehet hogy tíz éves de ha valós 120e km van benne,úgy akkora baj nem érhet. a magyar nem ért a kocsikhoz így a 14 éves Range Rover dizel-ben a 198e km-el és széjjelhasadt bőrre azt mondja reális lehet...
barátom aki mindig védi a használt kocsikat azt szoktam neki mondani,
-használt mobilt vennél? most gondolj bele!
-ÁÁ azt soha,
bemész kihozod két évre, ütöd vágod kihozod az újat és jó érzés, nah a kocsival mondjuk így van a német is (nem véletlen hogy 150e km környékén adják le a kocsikat) így kéne nekünk is, csak nincs miből, 4 millióért nem fogok beleülni egy új csodába. használt az használt marad mindig is bármennyit költesz rá. van aki bevállalja van aki nem, de közben senki sem boldog.

lavor 2009.10.11. 10:07:48

Azoknak, akik olcsójánosoznak: 44 évesen vettem az első új autómat, addig a legfiatalabb 6 éves volt, a legidősebb 25 körül. Szinte mindet szerettem. És az új autóm nem is volt egyszerű, egy Landcruiser. Most 3 év után mégis eladtam, mert közben vettem egy 29 éveset, és minden percet élvezek vele. Családi nyomásra most veszek megint egy újautót, de a régit sokkal jobban szeretem. Mert az még autó.

HulyeReklamok 2009.10.11. 10:09:08

@ommm: Majd ha el akarod adni a kocsit, szóljál, érdekelne :)

toncsi64 2009.10.11. 10:10:26

W124 300D
Az elöző tulaj (rokon) egy vagyont költött rá (az én segítségemmel) majd megunta. Nem túl olcsón 1,5 -ért megvettem majd még néhány százezret ráköltöttem jobbára a saját igényeim kielégítésére :-) Nagyjából 2-2,5 között lehet a bekerülés (egy új Suzuki ára) és a piaci értéke valahol 1 millió körül lehet (egy 4 éves Suzuki ára), ellenben az elmúlt 4 évben csak tankoltam, olajcsere, szűrők csere (jelzem ezek sokkal olcsóbban mint bármelyik új autónál) és go. Talán (biztos) nem ez volt a század üzlete, de azt nem lehet megfizetni, hogy minden percét élvezem az autóban töltött időnek :-)

bandika57 2009.10.11. 10:12:35

Van 3 autóm 20, 23, 26 évesek (spanyol, svéd, olasz)
Az össz vételáruk 30+90+45=165 ezer
Jelenlegi állás szerint 4 év alatt ezek fenntartása kb 200e-ben van (adó, biztosítás, üzemanyag nélkül, mert azt másikra is fizetni kell)
Nem ideológiát faragok magamnak, de nekem ez éri meg. Ráadásul az összes új meglehetősen undorító kinézetű.
De helyzeti előnyöm van mint autóreszelő

von staufen 2009.10.11. 10:20:56

tuttitiz84!
Öreg! Gondolkodj el azon a sok baromságon, amiket leírkáltál. Jobb, ha belátod, az igénytelenség nem erény!

Bigali 2009.10.11. 10:24:03

Az 5 éves gumin én is fennakadtam. Logikusnak tűnik az érvelés, de amíg nálunk nincs kolbászból a kerítés, addig nekem nincs gondom az ötéves gumival. Nem nászkár ez bázze.

Coyote82 2009.10.11. 10:24:45

én sosem voltam háryjános, a neppereket rühellem.
6 éves Toyotám van, most cserélünk:
- szilenteket
- szelepszár-szimmeringet
- olajgyűrűket
- féltengelyszimmeringet
- hátsó fékekben több cuccot
- lambdaszondát
Amúgy a hátsó ajtó zizegett (az ilyen hangok engem megőrjítenek), meghúztúk a zárat, fasza. A bal oldali keretnélküli ablak néha nagyokat roppanva kattanik a kédergumin, amikor picit nyúlik a kasztni (fekvőrendőr, durva kanyar). A sebességváltó-gomb lötyög, amíg le nem cserélem. Jobb egynél túl jól dolgozik a biztonságiöv-visszacsévélőt gyengítő/gátló elektronikus cucc (nem vicc, van ilyen, ha leveszem a gyújtást faszán visszahúzza az övet)

Amúgy más gond tényleg nincs, de 6 év és 115.000 km után nekem ez is meglepően sok.

Glover 2009.10.11. 10:25:26

Nekem van egy 25 éves Peugeot 505-ösöm van. Most lesz rajta fék felújítás, meg vezszíj csere, ez lesz 25000, a kipufogó volt 2008-ban 70000, a gumik, futómű jó, kormánya mm pontos. A kasznit jövőre kell csináltassam, de 25 év után egy küszöbcsere elfér. Tehát, ha azt számolom, hogy most rádobok 400000 Ft-ot, és ezért egy 130 Le-s plüsskárpitos automatás autóm lesz csilli-villi állapotban, aminél nincs kényelmesebb (de, a 728-asom ugyanolyan 12 évesen), akkor kinek kell az új több millióért? Nekem, biztosan nem. Nagyon nem éri meg. A 7-es újkorában 25 milla, 10 évvel később a tizede. Kinek van kedve ennyi pénzt elbukni a kényelemért?

csisz 2009.10.11. 10:28:22

@zajcev:

Hajrá fogyasztói társadalom, nézz még sok reklámot.

Coyote82 2009.10.11. 10:31:03

@Atesz1987: azért elfogadható ideológia is létezik ami az új autók ellen szól: én pölö legszívesebben 1 éves autót vennék, egyrészt azért mert a szalonból kijövet már nagy a bukta, másrészt azért, mert a gyári hibákat talán már orvosolták az előző tulaj költségére :)
Amúgy meg, te mit vennél, 5 éves japán autót 100.000 km-rel, vagy zsírúj Dacia Logant 2 millió Ft-ért? Ha van egy kis eszed az elsőt választod, pedig az a használt...

Negrogo 2009.10.11. 10:31:05

Jo iras volt. Tobbnyire ezert nevetseges sajons a nepitelet is. Joforman semmi valosag alapja nincs. Tisztelet a kivetelnek.

Dihoajban igy gyorsan ha belegondolok akkor nalam a szokasos, gombcsuklok(lengokar), szilentek, fekbetetek, szurok csereje utan erik a lengescsillapito csere is. De volt kormanymu felujitas komplett, valto csere kopott szinkron miatt es vele egyutt valto rudazat csere is. Erik az ules csereje is mert naha mar bizony nyiszog. 13 ev, 260 ezer kilometer utan.
Egy valamihez a motorhoz meg nem kellett nyulni. Meg...

stower 2009.10.11. 10:33:15

szekerkaa: László vagyok, néha Háry János, de ez most télleg igaz lesz:
Nekem is 126-osom van.
- működik a tempomat
- nem tejesedik a hátsó szélvédő
- hibátlan a világításrelé
- a kesztyűtartó zárja is jó, göröngyön sem nyílik le
- a bal első kerékcsapágy is hibátlan
- a tükör motorja nem vacakol
- a vezetőoldali ablak nem nyikorog
- a gáz sok éve ücsörög a helyén a klímarendszerben és teszi a dolgát.

Na, de most komolyan: ha egy MINŐSÉGI autónak MINDIG jó gazdája van, FOLYAMATOSAN szinten tartják, mindig megkapja a szükséges GYÁRI alkatrészeket, akkor 20 évesen is lehet problémamentes.

Nagyon fontos, hogy a nagy bötűkkel kiemelt négy kulcsszó mindegyike igaz legyen.

Most gondolkodtam pár percig, hogy mit is kellene javítani az enyémen. Semmi komoly nem jut eszembe. A szívósoron majd egyszer kicserélem az összes gumi alkatrészt-csövet-tömítést, mert alapjáratnál érzek egy halvány kis dödörgést. A húsz év alatt a gumi izék nyilván elöregedtek és egy kevés falsot szív a motor. Rozsda nincs (rejtett helyeken sem), motor-váltó-futómű szentháromság tökéletes. Ja, a vezetőülés peremén a bőr egy körömnyi helyen kikopott. Ennyi, kerek 20 év alatt szerintem nem rossz. És ezt nem csak én mondom, hanem mások is akik vezették vagy látták a gépet. Így jövőre nekifutunk a következő húsz évnek és szarunk a világra:)

W123qp 2009.10.11. 10:33:52

Ehhez szerintem még hozzá jön az a dolog is , hogy melyik tulajnak, milyen magas az "inger küszöbe".
A népítéletet olvasgatva találkozni, hogy a tulaj megvásárlás után a vételár 20-25%-át ráköltötte a kocsira ez kb. 400e fotint volt asszem. Mégis a végső értékelésnél azt nyilatkozta, hogy megérte a pénzét.
Nekem nem érte volna meg...

Minden autóra költeni KELL. Ezt hajlamosak az meberek elfelejteni. Használtautóra MÉG TÖBBET KELL költeni.

Illetve használt autónál megvan az a dolog is, hogy az új tulaj nem tudja milyennek is kellene lennie. Kozzá szokik a szarhoz. Sok ember talán azért is ül üdvözült vigyorral a rozsdakupacába, amit szivárgó olajok tartanak össze.

Rocko- 2009.10.11. 10:36:57

óó, nekem június óta egy darab új hibát produkált az autóm. pedig 24 éves.
muha. :)

Nincs még nicked 2009.10.11. 10:40:18

@MrHardcore (+ ommm) : az 5 éves gumi már kezd elöregedni, de ez tárolási a körülményektől is függ. Egy nyáron normálisan (pl. garázsban) tárolt Dunlop-ot vsz. valóban nem kell még kukázni, főleg ha ebben a szezonban sem várható túl nagy futásteljesítmény. A közepes gumiknál viszont (én pl. Matadort használtam 'végig') az 5. szezonban bizony már észrevehetően romlik a tapadás, jóval ridegebbek lesznek.

Patás 2009.10.11. 10:41:26

Szerintem sincs olyan, hogy X százezret elfutott, s minden tökéletes. Aki azt mondja hogy az övé az, akkor vagy:
-nem veszi észre
-az ő hibalistájába belefér.
-letagadja mások előtt
Én a kocsira az elmúlt két évben több mint másfél milliót költöttem, de nme merném nyugodt szívvel állítani, hogy tökéletes.
Haverom állította övéről, hogy az övé az. Mentünk egy karikát, kopog a futómű, egyenes, jóminőségű úton is állandóan korrigál a kormánnyal, stb. Mikor rákérdeztem, azt válaszolta, ja, az neki belefér...akkor hol a tökéletes?

Phrascarica 2009.10.11. 10:49:17

@toncsi64: képzeld el mennyire élvezhette az első tulaj, mert amikor még 100%-os volt akkor Ö használta, és amikor úgy érezte hogy "ezmárszar" na akkor adta el :)

Pierr Kardán 2009.10.11. 10:52:35

A jó édes anyját az ilyen klipnek, amiben csak a 20. másodpercnél kezdődik a zene :-((((

Azt hittem, hogy le van halkítva a hangerő az erősítőn, feltekertem, aztán szépen leestem a székről, amikor megszólalt.

Amúgy a zene is egy nagy szar!!!

4.0v6 2009.10.11. 10:56:36

1992ben a szalonban vettem egy 260-as (spanyol) Patrolt a hosszú változatot. Akkor az ára 1950e FT volt. Akkor voltam 20 éves. Kapott mindent, de még annál is többet kibírt. 2001-ben cseréltem be egy új astrára annak az ára 1850e Ft volt választhattam még extrákat is, megjegyzem a kocsiban 550e km volt. Egyszer cseréltem a váltó szinkronokat, meg persze folyamatosan a forgó, kopó dolgokat. Az astrát 2 hónapig bírtam eladtam és vettem egy 10 éves omegát töredék árban.
Nem kell finnyáskodni, minden soha sem tökéletes a kocsiban, elég ha jön-megy-megáll.
Soha nem volt hitelem kocsira, mindíg magam szereltem őket, egyszer sem hagyott még ott az útszélén egyik sem.

Elámulok amikor hitelre vesznek 5-8 miliós kicsikat a népek.

anyahajókabinajtóhajtogató 2009.10.11. 11:02:54

Anno a huszonéves TUNUSom minden közepesnél nagyobb kiterjedésű és 3cm-nél mélyebb pocsolyába való belehejtás után rángatva leállt... Rezzenéstelen arccal kiszálltam, motorháztető fel, gyujtás elosztófedél le és kitörölget alaposan egy ronggyal... Visszaszállás és indulás tovább:)
A hibákkal össze lehet szokni!

muzx 2009.10.11. 11:03:28

Gyakorlatilag értelmetlen új autót venni, mert az első 2-3 évben az értékének tetemes részét elveszti, a garancia esetleg jelent valamit, de ismerve a hazai szervizek hozzáállását még az se mindig pozitív.
Egyedül akkor látom értelmét, ha céges autóról van szó, amit lízingelnek, aztán 1-2 évente becserélnek egy újabbra, bár ezt meg eszetlen pazarlásnak tartom.

Nyilvánvaló, hogy minden öregedő autónak egyre több baja lesz, de nagyságrendi különbségek lehetnek abban, mennyit kell rákölteni, ha gondosan karbantartják, vagy ha hagyják addig menni, míg valami szétesik, lerohad, stb.

Abban viszont nem értek egyet, hogy az ember megszokja a hibákat. Én valahogy az a fajta vagyok, hogy a legkisebb eddig nem hallott zörej vagy a legfinomabb változás a menettulajdonságokban is gyanakvóvá tesz és megyek a hozzáértő barátomhoz, akitől vettem az autót, hogy szerinte ez mi lehet, és ha felmerül a gyanú, hogy bármi már kezd elhasználódni, akkor csere/javítás.
Szerencsére eddig még nem volt sok ilyen. De számolok vele, hogy egy tízéves autónál már várható.
A futómű - köszönhetően a magyar utaknak - elég hamar elhasználódik minden autón, a sportosabb, keményebb gépeken még inkább.

Volt már 16 éves autóm, amit tényleg azért adtam el, mert meguntam, hogy háromhavonta szervizbe kellett járkálni vele, vagy sokat kellett volna rákölteni. Igaz, abban 300e fölött volt a km, ha jól emlékszem, viszont ott tényleg a motorhoz nem kellett nyúlni, de sok minden másnak véres volt a torka.

Aztán vettem egy tízévest, ami külsőre csodás volt, és majdnem az árát még egyszer ráköltöttem egy év alatt, hogy rendberakjam.
Két és fél éve használom a mostanit, ő most 10 éves és 178e km van benne (tényleg), és köszönhetően annak, hogy a megvásárlása előtt nem sokkal esett át teljes felújításon, nekem már egy gyakorlatilag újszerű, 40e km-et futott autót adott el a barátom, egyelőre a szokásos dolgokon kívül (olaj, szűrők, fékbetét) egy gumi tartóbak és két ventillátor csere volt csak műsoron kívül, ebből az egyik még nem okozott konkrét hibát, csak nem tetszett a hangja, és nem akartam megvárni, hogy út közben adja meg magát valahol.
Rozsda egy helyen van körömnyi, ahol leverődött a csomagtérajtó sarkán a festék.
A beltér rossz úton zörög, sima úton gyakorlatilag semmivel se rosszabb, mint egy új autóé, a bőrülés a vezetőoldalon a külső részen már erősen kopott, ahol ki-beszállásnál hozzáért az ember.

Az autó egyébként egy Saab 9-3 Viggen (másfél tonnás, a korához képest jól felszerelt, 270 LE és 400 Nm, és például most Budapestről Szerencsre 8,7 literes fogyasztással jöttem).

Zajcev,
Én már nem egyszer vettem használt mobilt, és soha semmi gondom nem volt velük.

corolla84 2009.10.11. 11:04:12

Sokkal több ilyen és ehhez hasonló posztot szeretnék olvasni a közeljövőben őled és kollégáidtól egyaránt. Segítik az embert a tisztán látásban, másokat pedig pozitív értelemben elgondolkodtatnak.

Az én autómról most nem írnék, mert hamarosan úgyis tesztelni fogjátok, már csak az időpontegyeztetés van vissza.

a.szirbik 2009.10.11. 11:04:56

Nekem van egy 7 éves A2 pdtdi audim. 320.000km van benne, 2 kerékcsapágyon (2xjobb) és egy pár toronycsapágyon kivül semmit nem kellett cseréltetnem. Természetesen olajcsere, szijak... mind időben lettek cserélve. De pl lengéscsillapítók, kipufogódobok, egyéb elemei mind gyáriak. Soha nem hagyott ott sehol, és motorja, turbója, váltója soha nem volt még bántva. Minden extra működik benne, még a klímában sem kellett tölteni a gázt. Lehet másnak ez mesének tűnik, de nekem ez a valóság :)
Remélem másnak is sikerül hasonlóan jó kocsit kifognia, én 45.000km-el vettem 18 hónapos korában.

stellaz1 2009.10.11. 11:07:58

Az autónak, mint minden másnak van egy tervezett és valós hasznos élettartama, az élettartam elején jobb a vége felé rosszabb álapotban. Ezen belül érdemes használni (és elhasználni). Ez után érdemes újat venni. (Kivétel amikor bizonyos technolgiai áttörés miatt gazdaságilag vagy egyéb okokból megéri a csere, de autóknál ilyen nem volt az elmúlt sok évben, max a biztonság ugrik egy színtet 10 évente, bár az már lehet jó érv)

A modern fogyasztói társadalom viszont arra épül, arra felé terelnek a reklámok, stb. , hogy még a hasznos élettartam lejárta előtt vegyél egy másikat, "mert neked ez jár, mert megérdemled, mert a tökéletességet keresed, mert ne kelljen dugdosni a mobilod, mert ez a legtöbb mi adható, mert..." stb, stb.

agár 2009.10.11. 11:13:24

Semmit sem értek az autókhoz. A hozzászólásokat azért szoktam elolvasni, mert várnék valami biztosan levonható eredményt, hogy mit is kellene vennie annak, aki venni akar valamit.
(Jelenleg nekem nincs autóm, csak egy Suzuki, ami ugyebár nem autó. Ezt valamennyi komment között lehet olvasni, így kénytelen vagyok elhinni.)
Olyan új, vagy használt autót szeretnék, amelyik nics tele számomra felesleges elektronikával (kulcs nélküli indítás, esőérzékelős ablaktörlő, biztonsági öv figyelmeztető stb.), jól bírja az "elhanyagolást", kevés a szervízigénye. Szóval, amelyik viszonylag kevés goddal elmegy évi 20-30 ezer km-t, normális fogyasztással. És arra sincs igényem, hogy megforduljanak utána az utcán (ezt meglepően sokat lehet olvasni a büszke tulajdonosoktól a népítéletek között).
Tud valaki ilyet?
Egy másik kérdés is felmerült bennem a kommenteket olvasgatva, hogy a férfiak, akik maguknak komoly autókat vásárolnak, azok a feleségüknek miért általuk is lenézett kisautót vesznek.

stellaz1 2009.10.11. 11:17:22

@agár: Ilyen igényekkel már talán már ember sem vagy :)

khaleeji 2009.10.11. 11:19:39

szegény ember vízzel főz

craker 2009.10.11. 11:20:17

53 éves francia furgon, 85óta egy garázban állt, de 2006-ban megvételkor beröffent a motor .. :D persze szét kellett szedni teljesen, de azért nem gondolná az ember. most lett készen nemrég:

www.peugeot203.grafikdekor.hu

Csabby 2009.10.11. 11:20:21

Én kipróbáltam már mindkét oldalt: volt régi, lepukkant autóm több is, nyomtam bele a lóvét hogy szép állapotban legyenek.
Azzal az a gond, hogy egyre öregebb lesz és mindig akad majd valami nyűgje...lassan de biztosan teszi bele az ember a 10-100 ezreket.
Most két éve új autót vettem, minden klassz, csak a havi törlesztőt borítom bele....ami nem kevés. DE: legalább nem idegeskedek hogy mikor mi adja meg magát benne...(egyébként lehet szidni: Toyota Corolla...:-))

ommm 2009.10.11. 11:23:01

@tuttitiz84: :D
Szólok, mielőtt elfajul. Tényleg nem vagyok az új autók szószólója, de megértem, aki arra esküszik. Szeretem az öreg romokat, de az biztos, hogy a családomat én is legszívesebben egy hiperbiztonságos, ropogós újba ültetném és ez így van rendjén.

Én majd járok az öreg szarokkal :)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.10.11. 11:26:23

@toncsi64: Apróbbakkal? Még horror-durvákkal is.

Hetekig jártam gyakorlatilag cafatokra szakadt hosszlengőkarszilenttel, amitől gázadásra-gázelvételre fél sávnyit táncolt az autó hátulja ide-oda, ahogy elfordult a hátsó híd az autó alatt, két évig jártam 120° kormányholtjátékkal, meg amikor épp darabokra szedtem a középkonzolt és az automataváltó választókarja a bovden végén lógott a lábam mellett, és egy húszszor harmincas lukon menet közben láttam magam alatt a váltót meg a kardánokat, az is vicces vót. :)

De ahogy a mondás tartja:

"I rather push my Land Rover, than drive a Jeep!" :)

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2009.10.11. 11:27:32

@Coyote82: Gyanítom nem 115e KM van az autóban. Hogy ennyi minden elromolna, ilyen rövid futás alatt, más típuson sem gyakori.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.10.11. 11:32:21

@Tie: Ja, és akik ismerik a Ződ Szörnyet, azok tudják, hogy se szeri, se száma a nem működő dolgoknak benne, ez beszorult, az nem nyílik, amaz nem marad lecsukva, de amint kiérünk az aszfaltról, mindenkinek instant a füligérő vigyor, és megértik, hogy miről szól, és hogy miért jó mégis az egész. :)

Uff 2009.10.11. 11:34:15

Nekem nincs ilyen gondom, hogy ne vennek eszre valami kialakulo hibat, igaz ez a szakmam. Amint feluti a fejet valami hiba azt villamgyorsan orvosolom. Nem turok meg semmilyen + zajt. Asszem nem sok olyan 405 os volt mint az enyem : DDDDD
Ami a kerekcsapagyat es a feltengelycsuklot illeti, nem kell parban cserelni (ez nem olyan mint a fek vagy a lengescsillapito). Attol hogy egyik oldalon elmegy a masik meg mehet evekig.

ommm 2009.10.11. 11:35:56

@HulyeReklamok: Lassan elérjük a point of no return-t, már nem lesz értelme eladni. Üzembiztos, működik, bár költeni persze kell rá, minden bizonnyal megtartom, alólam dőljön ki. Ha mégis változna az elképzelés, akkor szólok :)

Unter Bahn (törölt) 2009.10.11. 11:36:25

Üdv!
Most beletojok egyet a ventillátorba:

1. Ha havonta rákölteném a 16 éves verdámra egy új autó havi törlesztőjét, ha nem is gyári, de mindenképpen pár évesnek tűnő állapotba kerülne. Így kétévente ráugrik 100-200 eFt és nem kerülök függőségi viszonyba a márkaszervízzel, ahol jó esetben megmutatják hogy mit miért cseréltek ki, rosszabb esetben csak egy számlát tolnak az orrom elé, letéve a nagyesküt, hogy ezekre mind szükség volt és tényleg-de-tényleg meg is csinálták/cserélték.

2. Mondják, hogy az öreg autók szennyezik a környezetet... No és az új autók gyártási folyamatakor, az öreg autók újrafeldolgozásakor kisebb a környezetszennyezés? (Gondoljunk a bányára amelyikből az ércet fejtik, a kohóra amelyikben a vaslemezt gyártják, az ilyen-olyan gépekre, felhasznált energiára stb-stb.

Nos én szívesen beadnék egy EU-s vagy világszabadalmat, ami bizonyosan nagy érdeklődést váltana ki ebben a globalizált világban: szvsz nincs szükség 1-2 évente modellfrissítésre, elég lenne a meglévő használt autópark egyes modelljeihez korszerűsítő kitteket gyártani és a márkaszervizekben ezeket beszereltetni, így megszokott autónk biztonságosabb, környezetbarátabb lehetne, anélkül hogy több százezer ember termelné a világban orrba-szájba az új autókat, amik most a válság okán hónapok óta állnak a forgalmazók udvaraink esőben-fagyban.

Ha egyes autók 20-25 évesen is forgalomképesek, akkor fölösleges újat gyártani: korszerű elektronikát, katalizátort, ABS-t, légzsákokat és tolató- meg követőradarokat építeni bele és máris ott áll a frissített modell:-D

No, ugye hogy milyen remek ötletem támadt? Remélem ezért jövőre Al Gore-ral közösen a környezetvédelem terén kifejtett munkásság/unk(om) alapján ismét osztozunk a Béke-Nobel-díjon:-)))

Uff 2009.10.11. 11:37:10

@agár: Olyan auto nincs, talan a tomegkozlekedest kellene hasznalnod.

GGG77 2009.10.11. 11:42:03

8-tól 18 éves koráig használtuk anno Golf II-esünket. A belső ajtókárpitok elkezdtek kissé leválni, valamint az utólagosan beépített motoros antenna nyikorgott. Ennyi.

ommm 2009.10.11. 11:43:15

@Nincs még nicked: Igaz, igaz, de nagyon jól átnéztem őket, nem bízom már maradéktalanul bennük. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy tavaly télen fogtam egy csúnya padkát a jobb hátsóval, azt már nem raknám vissza.

Wolfram 2009.10.11. 11:49:10

Azért valljuk be, van ennek egy érzelmi oldala is. A youngtimer egyfajta néma proteszt a globalizált szerelőcsarnokokban műanyagból fröccs-öntött windows alapú arctalan helyváltoztató dobozok ellen.

Olyan ez, mint ahogy öregecskedő feleségét se mindenki cseréli le egy 25%-ban szilikon alapú, feszes, ropogós macára. Pedig a józan ész (ki hol hordja) azt diktálná...
Az asszonynak ismerem minden rezdülését, nem kell bundára költeni, néha új protkó, szemüveg (üvegszem), görbebot stb., a szokásos kopó dolgok és megy, szolgál rendesen. Együtt öregszünk.

Igaz, az utóbbi időben, a kormány a gyógyszerárakkal erősen szorít a csere irányába, azért még sokan tartjuk magunkat.

Seca81 2009.10.11. 11:55:09

A minap rángatott a kocsi, full gázzal kellett hazajönni Piliscsabáról, megszakító csere, az előző tulaj adott hozzá egy újat, de ezt későn találtuk meg, így vettünk 1300 pénzért egy Bosch-t... Plusz a kondi. Egy kezemen meg tudom számolni a hibáit a 3 év alatt, Isztriára is nyugodt szívvel mentem az idén nyáron. 26 éves kis ördög! Imádjuk :)

feroka72 2009.10.11. 11:59:06

Én egy 14 éves suzuki swift-et 290 000 km -rel cseréltem le, egy új vw polo-ra.A Polo-ban 45 000 km-nél 3.5 éves korában gátrepedés végett motor generált kelet végezni (össze folyt a víz az olajjal).A költsége 690 000 ft volt. A suzuki-ra összesen nem költöttem ennyit alkatrészre.
Tanulság öreg suzuki is jobb mint egy státusz szimbólum. Avagy KIA CEED-et vegyetek 7 év garival.

Cimbi 2009.10.11. 12:00:42

omm!

Miert gondolod, hogy a Sachs az jobb lenne mint egy Lip vagy Kayaba.
Semmifele elonye nincs a Sachsnak a tobbivel szemben, felteve hogy nem egy Advantage-et szeretnel vagy esetleg egy Performance-t.
Pont mint az autok esteben itt is van belepomodell meg csucsvaltozat.
Szoval nem kellene altalanositani.

Seca81 2009.10.11. 12:06:15

Jelen esetben kizárt h új autót vegyek, persze én is ezt tenném ha lenne rá kp-m. Hitelbe nem akarom beásni magam így marad egy öregebb, de simán használható ótó, pl.: Mondejo, 626, Passat, Accord, ezek tetszenek az adott évjáratból, viszont ami nálam mindent visz, az Alfa 164, de attól félek :)

Heckantrieb (törölt) 2009.10.11. 12:10:32

@Köcsögnepper: Abba belegondoltal mar, hogy most, hogy a Honda kiszallt a F1-bol, a VW pedig beszallni keszul, hany kocsmai vita vegere tesz majd ez a teny tragikus hirtelenseggel pontot? :)

Wolfram 2009.10.11. 12:15:02

@feroka72: 7 évig garanciális szervizre hordani egy autót??? olajcsere, kötelező átnézések, egy vagyon! Még egyszer a kocsi ára...
----------------------------------
A kalkulációban ott a hiba, hogy sokan keverik össze a piaci árat és a használati értéket. (többet ér, mint amibe kerül, illetve a másik oldalról, nem érdemes eladni). Javításoknál, költésnél is mindig ezzel kalkulálnak: a piaci ára 500 ezer, egy motor generálra költsek 250-t? Az 50%, megéri?? Másik oldalról megint, ez a költség egy új autó féléves értékvesztése...

Új autó ktg-e = új ár+kamat+amortizáció(+ ritkán, de akkor tetemes szervízköltség)
További előnyök: magasabb biztonság, több extra, presztízs
További hátrányok: stressz, félelem lopástól, töréstől, drága javításoktól

öreg autó: piaci ár - használati érték + szervízköltség (gyakoribb, de olcsóbb, sokszor bontott alkatrészekkel)+ büntetőadók (évente műszaki stb.)
További hátrányok: no presztízs, alacsonyabb üzembiztonság (értsd: magasabb a meghibásodás valószínűsége), gyakoribb kiesés javítás miatt (nem árt egy tartalékautó)
További előnyök: hobbifaktor (aki szeret szerelgetni), nyugalom (kevésbé lopják, ha összetöröm no para).

Heckantrieb (törölt) 2009.10.11. 12:16:08

Bizt.ov ha nehezen megy vissza oreg kocsiknal, a mechanika csereje elott erdemes szilikoneltavolitoval vegigvakarni az ovet. Lehet hogy csak azert meg vissza lassan, mert retkes es nem csuszik.

newname 2009.10.11. 12:16:56

@Wolfram:
"A youngtimer egyfajta néma proteszt a globalizált szerelőcsarnokokban műanyagból fröccs-öntött windows alapú arctalan helyváltoztató dobozok ellen."

Már bocsáss meg, de lóf@szt tiltakozik itt mindenki. Szegények vagyunk és kész.Nem szégyen, csak kellemetlen -autózni viszont akarunk.
Gondolom egy német életszínvonalon nem így tiltakoznánk, hanem "munkahelyet teremtenénk".

newname 2009.10.11. 12:19:41

@Wolfram:
Amúgy az autó nem feleség, csak egy qrva egyszerű, de b@szott drága használati tárgy.
Egyébbként mi az, hogy fröccsöntött? (én tudom, de hogy jön az autóhoz).
Mi fut Windows alapon bármelyik autóban?
/vagy csak jól hangzik ez a duma, mert olyan "trendi"/

Heckantrieb (törölt) 2009.10.11. 12:21:44

@Pályinka: Eloiras szerint 5 evig lehet tarolni az uj gumit, es felszereles utan 5 evig hasznalni, max 10 ev az elmeleti elettartam. Gyakorlatilag meg nem tudhatod, hogyan lett tarolva, hasznalva, milyen allapotban van. Ezt tobbnyire az tudja megitelni, aki eloben latta is.

newname 2009.10.11. 12:22:48

@Wolfram:
"7 évig garanciális szervizre hordani egy autót??? olajcsere, kötelező átnézések, egy vagyon! Még egyszer a kocsi ára.."
Ez urban legend.... kb 30 ezer/év.
Sok vagy kevés, ki-ki döntse el.
Nem mindenütt b@sznak át /oda kell vinni/
Te sem dolgozol ingyen mástól se várd.:)

Heckantrieb (törölt) 2009.10.11. 12:29:20

@newname: "Mi fut Windows alapon bármelyik autóban?"

A Fiat es Alfa modelljeiben a Blue&Me kihangosito es iPod adapter Windows Mobile alapokon fut. Mar jelentkeznek is az elso problemak:
www.grande-punto.de/t22626-probleme-eco-drive.html

Meg az EcoDrive elso verziojanal volt olyan, hogy nem birta megjegyezni, hogy mar telepitetted az alkalmazast, minden alkalommal amikor bedugtad a sticket, ujratelepitette. Az is eleg vicces, hogy az uj iPod-okhoz hardveres adapter kell hogy ra tudd kotni, nem tudtak szoftveresen megoldani. Ha Fiat-ot vennek, garantaltan nem rendelnek bele ilyesmit.

hamika 2009.10.11. 12:31:42

Amig nincs guba ujra addig az öreg vasat imádjuk,mert ilyenek vagyunk.De ha összejön a zseton hamar leszarjuk a 10-15 éves romot és ballagunk a szalonba.Mert mindenki az ujra vágyik,csak van aki beismeri ,és aki nem.

Coyote82 2009.10.11. 12:36:21

@feketenap: nekem is gyanús - ugyanakkor a gyűrűgond gyári hiba, a 2001-2003 közti 1ZZ-FE 1.8 VVTi motorokat mind visszahívta a Toyota, mert beszállítói anyaghiba miatt nyúltak a gyűrűk. Az enyémet nem vitték vissza a jelek szerint.

avram iancu 2009.10.11. 12:39:34

@Gee Halen: igen, manapság évi 4.500 km-t mennek egy autóval.:)

Heckantrieb (törölt) 2009.10.11. 12:40:02

@Coyote82: "Az enyémet nem vitték vissza a jelek szerint."

Ha nem hordta az elozo tulaj markaszervizbe, akkor nekik sajnos fingjuk sincs, milyen cimen kene ertesiteniuk a tisztelt tulajt a visszahivasrol. Honnan lenne?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.10.11. 12:43:19

azért ha az 5 éves gumit kidobnád akkor inkább add nekem,én még eljárnékvele 1-2 évig a furgonommal.

Bambano 2009.10.11. 12:48:32

Ebben a korban a jó autó az, amelyiknek a szervizelése előre tervezhető, illetve elmegy két időszaki szerviz között piszkálás nélkül. Egyszer egy évben bemegy a kocsi a szervizbe, megcsinálnak rajta mindent, oszt jólvan.

newname 2009.10.11. 12:49:55

@Heckantrieb:
Mi köze a szoros értelemben vett "autóhoz"?:)

Bambano 2009.10.11. 12:53:50

@newname: a szórakoztató elektronikai rész és a navigáció az esetek jelentős részében valami windowson fut... bár mostanában készültek már linuxos navik is.

Heckantrieb (törölt) 2009.10.11. 12:54:06

@newname: Minden, a fedelzeten talalhato gyari vezerloegysegnek van koze az autohoz, es annak hibas/hibatlan mukodesehez. Egy szaros kihangosito miatt is ott maradhatsz a puszta kozepen, ha leszivta az akksit egy szoftveres hiba miatt.

newname 2009.10.11. 12:59:52

@Heckantrieb:
Aha, értem:), ezek létfontosságú dolgok (persze bosszantóak).
átmegy szupavezetőbe...olyan tipikus a szoftverhiba miatt leszopott aksi:)
/válasz:nem is sejted hány ilyen van/
Olasz kocsival ne járjunk pusztába:)
Szar Windows-t meg már mindenki felejti:)

Heckantrieb (törölt) 2009.10.11. 12:59:54

@Bambano: "a szórakoztató elektronikai rész és a navigáció az esetek jelentős részében valami windowson fut..."

De nem (1-2 kiveteltol eltekintve). Mar csak azert sem, mert a Windows keptelen valosideju jelfeldolgozasra.

"bár mostanában készültek már linuxos navik is."

Tudtommal jelenleg a Renault Carminat rendszere hasznal egyedul Linuxot, ok is a TomTom miatt. Mindenki mas valamilyen RTOSt hasznal.

toncsi64 2009.10.11. 13:07:03

@phrascarica:
Mint említettem volt, rokonom az elöző tulaj és az új autóit is lecseréli max fél év után mert megunja. Pénze van a passziójára, megteheti. A merci felújitásánál a kezdetektől jelen voltam nem titkolva, hogy ha ez is a többi sorsára jut megvenném. Így is lett és roppant módon elégedett is vagyok :-)

Bambano 2009.10.11. 13:07:45

@Heckantrieb: szórakoztató elektronikához nem kell valós idejű jelfeldolgozás, nem ecu.
A linuxos navikkal kapcsolatban meg maradjunk annyiban, hogy tudtoddal.

toncsi64 2009.10.11. 13:08:46

@Tie:
Ezt azt hiszem nem nekem szántad...
De ha mégis, fogalmam sincs miről van szó

hellomi 2009.10.11. 13:13:48

Hát én nem értek teljesen egyet a cikk írójával. Az alaptézis szerintem az, hogy egy autó (mint bármilyen más ember alkotta tárgy) amortizálódik, ez alól nem lehet függetlenedni. Azért vannak a kötelezően előírt szervízintervallumok minden gyártó előírásaiban, hogy az autó állagát megóvják, és elkerüljenek adott esetben egy kritikus megállást.Az öreg autókkal az a baj, hogy egy idő után a tulaj(ok) nem fordítanak kellő figyelmet, pénzt, a karbantartásragy így fordulhat elő általában, hogy már csak akkor derülnek ki a gondok amikor kopog csörög-zörög ,megáll.... Véleményem szerint pedig az utóbbi 10-15 évben kifejlesztett motorok jórésze (főleg Japán) megfelelő használat és szervizelés estén (olajcsereperiódus használat, szíjak stb stb.) el kell hogy menjenek 2-300000 km-t meghibásodás nélkül! Személy szerint nekem egy 10-15 éves autóval szemben nincs is több elvárásom mint, hogy megbízhatóan elvigyen A-ból B-be, az hogy zörög a műszerfal meg etc. nem fogok sokkot kapni elhihetitek: sokszor még új autónál is előfordul ( de az azért más kategória.) Na mindegy.

dennisthemenace 2009.10.11. 13:17:48

@Tie: Neked Solihullban kellene laknod,vazze...))))

Speedman 2009.10.11. 13:18:28

@ommm:

Már megint fekete-fehéren látod a világot.

Ne általánosítsunk már megint, mert az emberek egy része nem tud (vagy nem hajlandó) költeni a korosabb autójára.

Nekem 3 éves a legfiatalabb és 17 éves a legidősebb (hobbikupé) autóm. A tizenéves kupém nem zörög és minden működik rajta. Vadonatúj gumikat kapott és mindent kicseréltem ami nem működött rajta+ van taratalék motor, váltó, motorelektronika stb. arra az esetre, ha valamelyik megadná magát.
Ha belőlem indulnál ki (és nem magadból), akkor most azt írnád, hogy a régi autók mind jó állapotban vannak.

És akkor még nem beszéltél azokról az új autó tulajokról, akik az 5 éves autójukra használt gumit tesz fel, mert nem telik újra (a hiteltörlesztés mellett), egy esetleges kuplungszerkezet tönkremenése megoldhatatlan (anyagi) problémát jelent..

Ez a cikk is csak az érem egyik oldalát mutatja be (de azt sem teljesen).

Heckantrieb (törölt) 2009.10.11. 13:18:51

@Bambano: "szórakoztató elektronikához nem kell valós idejű jelfeldolgozás"

Hogyne kene. Sebessegjelet szerinted majd ki lehet ertekelni kesobb is, ha majd epp raer a Windows, nem? PDCnel sem gond ha nekimesz valaminek, mert a Windows epp el volt foglalva, nem volt ideje arra, hogy lejatssza neked a gongot.

"nem ecu."

Ki mondta neked ezt a hulyeseget?

"A linuxos navikkal kapcsolatban meg maradjunk annyiban, hogy tudtoddal."

Nem maradunk annyiban, sorolj par, gyartasban levo rendszert. A Linux meg elegge gyerekcipoben jar az autoiparban (mas iparagakban joval elterjedtebb).

toncsi64 2009.10.11. 13:19:11

lapővetően szerintem az öreg autók negatív megitélése arra is visszavezethető egyrészt, hogy a használtautó piacon túlnyomórészt valóban romok vannak jelen. A jó állapotúakat nagyon ritkán kell ezen a piacon szerepeltetni hiszen bizonyosan megveszi valami rokon vagy ismerős a fentiek miatt. Azt hiszem már minden "öregautós" találkozott már azzal a jelenséggel, hogy "szólj ha el akarod adni".
Másrészről azt hiszem általános nézet a használtautó vásárlók körében miszerint szinte ingyen szeretne 100%-os autót venni és sajnos bárki bármit mond is neki nem hiszi el, hogy ez a kombináció NEM létezik. Aztán mikor szembesül a valósággal, akkor az autó a hibás nem Ő volt idióta :-) Pedig de...

2009.10.11. 13:24:11

Hát, nem tudom, hog mit nevezünk hibátlan autónak.
Szerintem azt, amelyik A-ból B-be mindig elvitt, nem hagyott az út szélén és reggel nem arra gondolok, hogy mi lesz vele estére.

Nekem egy 2001-es Volvo S40-em van 1.6-os motorral. Kizárólag a kötelező szervízt végeztettem el rajta (+betét+tárcsa). És még három "rendkívüli" dolgot: egy szimmerging olajozást 30e-nél (nyikorgó kormány), valami műanyag terelőt a váltóban, mert kikopott és emiatt akadt, végül bal első kerékcsapágy cserét (kátyú).

Az én fogalmaim szerint ez egy hibátlan autó. Soha nem hagyott ott, igaz soha nem tapostam a belét. Kezdettől vigyáztam rá.

A cikkíró hülyeségeket ír sztem. Létezik hibátlan 8-10 éves.

Heckantrieb (törölt) 2009.10.11. 13:25:49

Arrol nem beszelve, hogy ma mar egy szaros mezei autoradio (navi nelkul!) is busmaster es gateway funkciokat tolt be - na oda kell csak a valosideju jelfeldolgozas igazan, el kell latnia a tobbi ecut adattal.

hülegyerek 2009.10.11. 13:27:18

Szevasztok.
A véleményt osztom,nincs tökéletes autó.
Főleg használtan.
Én is szoktam mondani hogy az előző autóm(corsa 1.7D Isuzu)hibátlan volt,de tény hogy ez relatív.
200000Km volt benne amikor vettem,400000 amikor eladtam.
4 év alatt gömfejek,műszakik(2*)kuplung,komplett fék,szíjak,csapágyak.
Kb 200000 forint.+100000 Ft-ot buktam az árán.
300000 Ft kidobott pénz 4 év alatt,szerintem nem sok,és dolgozni jártam vele,tehát pénzt hozott.
Többet mint amennyit vitt.
Én azt hogy nem volt baja,úgy értem hogy 4 év alatt nem volt kötélen,sem tréleren.
Mindig,mindenhonnan hazavitt,és minden hova el is vitt.
Öreg volt,zörgött,5L-nél többet soha nem evett,ellenben nem is ment,de én szerettem.
Tuti jó lenne egy új autó,de amíg egy használtnál alkatrészre költ az ember,addig az új amortizálódik.
El kell dönteni mire költ az ember.
Egy corsára 300000Ft-ot(4 évre),vagy egy újra,évi 30000=120000Ft kötelezőt.
+ a 4-év alatt 1,5-2 milla értékcsökkenés.
Én az előbbire szavazok.

átaludtammindent 2009.10.11. 13:28:27

@Coyote82: ez tényleg meglepően sok. Toyotától. Még ha vw lenne, érteném.

Bambano 2009.10.11. 13:35:33

@Heckantrieb: a sebességjel mióta szórakoztató elektronika??? Szórakoztató elektronika az, amikor az ekvalizer oszlopai ugrálnak a cd lejátszón, meg ha beledugtál egy pendrájvot, akkor lejátsza róla az mp3-at.

Az ecu meg a sebességjel feldolgozása teljesen más tészta, például opelben még a can buszuk sem ugyanaz. Ami szerencsés is, mert mercedes szórakoztató elektronikát már fertőztek meg vírussal menet közben, ha az be tudott volna jutni az ecu-ba, abból baromi nagy baj lett volna. De nem tud, mert szeparált cuccok.

Linuxos navi: például a panasonicnak van ilyenje többek között.

hülegyerek 2009.10.11. 13:39:19

Amúgy a 10-es csvar zörgését bontás nélkül megoldanák egy sufnituning műhelyben.
Nyomjáábee púrhabot-oszt az majd lefogja a csavart.
Ez tapasztalat,nekem igy akartak megoldani egy műszerfal alatti zörgést,és csodálkoztak amikor hangosan röhögni kezdtem.

BitPork 2009.10.11. 14:09:07

Mindenki figyelmébe: jó v rossz autó nem van! Csak olyan amit szeretnek v utálnak...

ps3peter 2009.10.11. 14:13:49

@agár:
Azért vettem neki Swiftet, mert az tetszett neki! Söt még nekem is valamennyire, de ez még nem jelenti azt, hogy átértékelném a nagybetüs AUTÓ-ról alkotott véleményemet.

Dennis01 2009.10.11. 14:36:51

Ajjaj, ha nekem ossze kene szamolnom, mi csorog, zorog, nyekereg a Minimen, irhatnek eleget ide...
Az tenyleg igaz, hogy az ember egy ido utan hozzaszokik a zorejekhez, maskulonben bele is orulne, ha mindig azt hallgatna, hogy most mi hol zorog.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2009.10.11. 14:37:35

hú b+, ez a párban cserélés... meg h nem várod meg a görgő+szíjcsere 15 ezer kilóméterét, mert az nem mérvadó? :O vazze, te aztán tudod...
Ja, és azt mondja már el nekem légyszíves vki, hogy miért nem jók a monroe lengéscsillapítók? többfelé olvastam már, h nem faszák, itt is írja h azt nem fog rakni. anno nagyon reklámozták. egyszerűen szar?

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2009.10.11. 14:40:54

@hülegyerek: de miért lenne ez hülyeség? kis buzi műanyagokról van szó, nem a főtengelyről, vagy a hűtőről... ha megfelel a purhab, megfogja, nem látod, nem zörög, akkor mi van? akkor van a baj, ha egy ilyen kendácsolás alapból rosszul működik. ha jó, akkor?

Heckantrieb (törölt) 2009.10.11. 14:42:22

@Bambano: "a sebességjel mióta szórakoztató elektronika?"

Amiota a navigacio a fejegysegen fut. Meg amiota a fejegyseg jatssza le a tolatoradar hangjelzeseit. Meg amiota a fejegysegen allitod be a kozponti zarat. Meg amiota a legutolso gyari radioban is van CAN gateway. Hadd ne soroljam.

"Szórakoztató elektronika az, amikor az ekvalizer oszlopai ugrálnak a cd lejátszón, meg ha beledugtál egy pendrájvot, akkor lejátsza róla az mp3-at."

Szerintem nem a Sony katalogusbol kene szerezned az alapismereteidet.

"Az ecu meg a sebességjel feldolgozása teljesen más tészta, például opelben még a can buszuk sem ugyanaz."

Mar mitol lenne mas teszta? Ugyanugy fel kell dolgoznia a fejegysegnek a jelet, tokmindegy honnan jon. Amugy minden autoban K-CANen jon be a sebessegjel a fejegysegre.

"Ami szerencsés is, mert mercedes szórakoztató elektronikát már fertőztek meg vírussal menet közben"

Mutass mar egy linket erre a faszsagra legyszives.

"ha az be tudott volna jutni az ecu-ba, abból baromi nagy baj lett volna."

Meseld mar el nekem legyszives, hogy te 1 db CAN transceiver-en keresztul hogyan szeretnel futtathato kodot juttatni az adott ECU RAMjaba, es vegrehajtani azt.

"De nem tud, mert szeparált cuccok."

Gateway-en keresztul ossze vannak kotve. Ha nem igy lenne, a budos eletben nem jutna el a sebessegjel az ESPtol a fejegysegig.

"Linuxos navi: például a panasonicnak van ilyenje többek között."

Gyari rendszerekrol volt szo, belam. Hogy a tokombe jon ide a Panasonic? Szerintem fejezd be, teljes kaosz van a fejedben a buszrendszereket illetoleg.

hülegyerek 2009.10.11. 14:52:15

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg:

A monroe olyan mint a merci.
Régen megbízhatót gyártott,mára már csak neve maradt.
Konkrétan:A corsára vettem monre-t.
Beépítés után bemérték,és azt mondták,hogy 65%-os a gátlóm,műszakira cseréltessem ki,mert hátha nem lesz jó.
Közöltem a szerelővel hogy 2 napja cserélték,megnézte,és közölte hogy a monroe-k ilyenek,miért vettem ilyen szart.
A boltba visszavették,és vettem helyette kajaba típusút(japán)Ugyan annyiért,mint monroe-t.
Beszerelés után 1 évvel műszakin közölték,hogy 85%-os a gátlóm,tökéletes.
Pedig a magyar utak nem éppen kíméletesek.

hülegyerek 2009.10.11. 14:58:28

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg:

Egyébként,a műszerfal alatt vannak elektronikák,amik néha elromlanak,műszerfal világítás ami kiég,és fűtés mechanikák amik nem biztos hogy tolerálják a púrhabot.
És a műszerfal belső feléhez ragadt habot nem igen lehet leszedni,ha egyszer szét kell szedni,és be van púrhabozva,akkor csak letépni lehet,akkor meg szakad minden.

bopat 2009.10.11. 15:01:19

Omm, miért nem jó a Monroe?

bopat 2009.10.11. 15:03:34

Ja most látom hülegyerek írt erről az előbb..

hülegyerek 2009.10.11. 15:06:11

A Magneti-Marelli sem jobb.
Beszerelték,nyikorgott,zörgött,kib@sztam.
Kajaba 4ever
Vagy kayaba,nemtom,de nekem bevált.

csufár 2009.10.11. 15:23:01

hmm...én tízévesen adtam el az 1999-es 323f-emet, semmi baja nem volt soha. amit költöttem rá (felnik, gumik, új kárpit, veérműszíj) azt saját magam miatt tettem, sosem az autó "kérte". hibátlan volt szerettem is. volt benne vagy 80ezer km. tíz évesen, bagóért vitték el, de legalább ismerős volt... :( ja és jó sokat fogyasztott de ki nem xarja le ilyen kevés futásnál...

csufár 2009.10.11. 15:24:09

egyébként a nemsokára kétéves mazda5-ömben nyikorognak a hátsó lengéscsillapítók...ja télleg, az a 323-asban is nyikorgós volt, mind a négy...

feri38 2009.10.11. 15:27:42

Az esély nyilván nagyobb arra hogy a fiatal autó megbízhatóbb legyen mint az öreg. Persze kérdés, hogy hány éves autó számít idősnek. A gondozás, törődés is nyilván döntő faktor. Az Astrám 13 éves. Másfél éve vettem. Akkor kapott egy nagyszervízt, ami ilyenkor kötelező. 2 hátsó lengéscsillapító meg kipufogó kellett rá alapokon kívül. 150 ezret mutat az óra. Az elmúlt másfél évben azóta csak olaj cserén voltam. Pedig én az a típus vagyok, aki akkor érzi jól magát az autóban, ha a legapróbb rendellenességet sem tapasztalja. De semmit nem tapasztaltam másfél év alatt. Nem érzek semmit a cikkben leírtakból, a váltó tökéletes, a kormány semerre nem húz, nem csattognak a szelepek. Nem rohad sehol, kívül belül újszerű. Elszakadva az Astrától, a haverom 17 éves Renault 5-jével is hasonló volt a helyzet. Az a lényeg, hogy megkímélt, gondozott autót találjon az ember, jól nézze meg hogy mit vesz, ne kapkodja el, türelmesen várja ki, amíg jót talál.

polar1 2009.10.11. 15:33:56

@Teddyke: 1997-es Volvo V70, 2.5T, 215.000km (nincs tekerve), hibalista: bal elso fenyszoro ablaktorlo motorja kikopott es kerreg, ugyhogy kiiktattam, hatso fek csikorog (utangyartott betet), vezetooldali ablakot picit ferden huzza fel, ezert ha nem segitek ra kezzel, behuz a levego a kb. 3 mm-es resen, ami marad az uveg mellett es surrog (ablakvezeto sint cserelni kene, megvan az alkatresz ezer eve), jobb elso kodlampa bura torott. Mindegyik rendkivul fontos hia, kardinalis. Tovabbi hibak, amik eddig voltak (nalam, azaz ~152.000 km ota): jobb elso gombcsuklo kezdodo kopasa, az elso morgasra csereltettem, mert nem akartam, hogy progresziven tobb baja legyen a futomunek; fenyszorofoncsor szetegett elol; jobb elso ablakfelhuzogato gomb kontakthiba. Ezeken tul, csak kotelezo szervizek.

Ja, kulso homerseklet arrafele, ahonnet ezt irom, telen -20-25 fok alatt (allofutes van). Ez az auto varhatoan tuleli a (meg meg sem szuletett) gyerekeimet is. Ha megengedhetnem, se valoszinu, hogy vennek ujabbat. Mert mi a kozos egy 1970-es meg egy 2009-es Volvoban? Mindketto 2020-ra esik szet..

A cikkiro ennel tobb hulyeseget egyqpacba ossze se hordhatott volna.
Udv
polar

HattoriHanzo 2009.10.11. 15:34:16

@tuttitiz84: Úristen mennyire igazad van, minden kommenteddel egyetértek... A hülye prolija meg azt hiszi nincs pénzed egy újautóra?! A baromja...

gnme 2009.10.11. 15:34:49

...ilyen kajabálóst raktunk az ótvar fordba, semmi gond vele. Jó drága volt, de még drágább a szar ha előbb tönkremegy.

csongiaparaszt 2009.10.11. 15:38:19

Idén 8 éves a talikcsa. Pillangószelep-pucolás épp meg volt, kapott új index-blokkot, mert a régi szétkopott, négy új téli gumit. Számláló szerint még lenne kb. 20 e. km a vezérműlánc cseréig, de a való világban ez már kezd hallótávon belülre érni. Főleg, hogy a főtengely-szimering is lassan elengedi magát...Ja, és jobb hátsó csapágy, az is morgolódik egy ideje.
Meg a következő télre kellenének új gyertyák, talán új aksi is, mondjam még?
De azért szeressük a kis talicskát.

morcosboci 2009.10.11. 15:44:04

Ez a Monroe dolog engem is érdekel mert itt Írországban sokkal többre tartják (és drágább is jóval)mint a Sachs-ot. Ez a párban cserélés tényleg marhaság számomra a hozzánemértés jele. Egy autón a hozzáértő tulaj csak azt javítja meg ami elromlott, a gumit nem cseréli le 5-éves korában (főleg ha szerinte a Dunlop SP jó gumi). Amúgy az autó jó választás volt, az egyik havernak ugyanilyet gyújtottak fel Dublin belvárosában és magától elaludt előtte egy hónappal a Fiestája bezzeg teljesen kiégett.

Köcsögnepper 2009.10.11. 15:44:39

@Heckantrieb:
"Abba belegondoltal mar, hogy most, hogy a Honda kiszallt a F1-bol, a VW pedig beszallni keszul, hany kocsmai vita vegere tesz majd ez a teny tragikus hirtelenseggel pontot? :)"

Ááá nem tud az autót gyártani akkor sem. A suzuki is csak azért kell, hogy megtanuljon minőséget gyártani. :)))

dorkoka 2009.10.11. 15:51:10

Az egész cikk egy nagy faszkalap, még szoci autók is teljesítették szerencsés esetben kis hibákkal a 200 000-et, az a baj hogy a pesti zsidó gyerekek mindig magukból indulnak ki, a rohadt útjaikkal, meg a száguldozásaikkal, én el vagyok falun, nem kell padlógáz soha, az utak jók, az utazás nem idő, a távolságok beutazásokhoz 7-10km. Mi a fasztól menne tönkre az autó, sosem értettem őket. Autó=A-ból B-be. Nem több. Olyan autókat tudok amikkel szinte szántottak és mégis bírta. Menjetek már a picsába ezzel az elállatiasodott pénzről szóló világgal. Öreg tatusok tettek bele kisnyugati autókba 150 000-et hiba nélkül, csili vili.

hülegyerek 2009.10.11. 15:58:51

@morcosboci:
Előzőekben leírtam a tapasztalatomat.
Amúgy milyen Írország?
3 Évet Belgiumban töltöttem csak a válság hazazavart.
Most itthon szívok,de 3 év után nem jó itthon.
Gondolom te érted.
Van arra meló minősített hegesztőknek?
XD

star77 2009.10.11. 16:12:25

ez egy béna cikk.vasárnap jobbra nem futotta??

espectacular 2009.10.11. 16:19:30

Érdekes.
Új kora óta van a családban egy 2.2 benzines Accord, pár hete lépte át a 700.000 km-t. Motor, váltó még nem volt megbontva, soha nem állt meg, pl. a kuplungtárcsa 400.000-nél fel volt újítva, de még a gyári. Most akkor hazudok?

Grifter 2009.10.11. 16:25:17

@ommm: www.youtube.com/watch?v=Uy6ba_M6zww - Tőlem mehetne 72 órát is, meg néha nyáron :D

Phrascarica 2009.10.11. 16:36:57

@toncsi64: nem az "előző tulajt" írtam, hanem az "első"t!! Nagy diffi :)

don39 2009.10.11. 16:41:04

@dorkoka: Abszolút egyet értek.Volt egy megkimélt tizenvalahány éves mazdám,és lófaszt sem kellet költeni rá,szinte évekig.És nem lógott a kormánya.A hülye szomszéd,meg vett annó egy új 307-est,és már az elején széthullott.Mondta is: Hogy a faszba,lehet,hogy a te öreg vasadnak jobb a váltója,kormánya,mint az én új gépemnek.Nem értette azt sem,hogy ,hogy a lófaszba nincs olajfogyasztása, a 160-ezer km-t futott autómnak,amikor az ő pár ezer km-t futott új szarja meg eszi?Ez már megint egy áligazságokon,hülye közhelyekre épülő cikk.Azért,mert valami ídősebb,nem biztos hogy rosszabb,mint az új.Főleg,ha az a régi,még nem a fogyasztói társadalom,legujjabb generációjához tartozik.Egy sarkított példát mondok: Anyám ,1985!!-ben vett energomat nevű mosógépét ,a mai napig hibátlanul használja,miközben én már a 4.mosógépet cseréltem ki otthon,mert 1-2-év normál használat után szó szerint széthullik.És nem érdemes javitani.Ha megnézzük az új autók,egy jelentős részét,láthatjuk,hogy szinte már a 0-dik km-től vihetjük szereltetni,mert elbaszódik,a silány tulbonyolitótt,elektronika,és a rossz minőségű alkatrészek miatt.Tehát ez igy,ahogy a cikben írták a dolgokat,nem fedig a valóságot teljesen.Inkább járok,egy megbízható,jól összeszerelt ,10-15-éves autóval ,amihez van megfizethető alkatrész,tudják (nem csak a lehúzós alapjaiban szar szakszervizekben) olcson szervizelni,mint egy értékéhez mérten drágán adott,sok esetben bizony már az elején is szar új autóban.

Phrascarica 2009.10.11. 16:55:24

@hülegyerek: szerintem a Monroe régen is szar volt. kb 15-20 éve vette két párat 240-es Volvohoz. Direkt a Q1-es Lippai szervízbe szereltettem be. 3 hónap múlva már lötyögött a rúd vége (a toronycsapágynál 3 cm-t körkörösen) A hátsók meg ugyanakkor már csak 50%-ot tudtak. A Kayaba-val ugyanez a tapasztalat, de 10 évvel ezelőtt ?((.A gyári merci csillapítók 115eKm után is 85%-ak BP-i utakon...

W123qp 2009.10.11. 17:21:51

@Heckantrieb:
Mit neveztek CAN Gateway-nek?

Különböző sebességű buszok közötti üzenet továbbító vez. egységet, vagy csak ami CAN buszra van csatolva?

Általában a júzerek a hangrendszert kezdik a pimpelni. Kidobják belőle a gyári hangrendszert. Akkor hogy is van ez, nem lesz a kocsiban Gateway, ami elengedhetetlen a buszrendszer működéséhez?

"A legutolsó fejegységben is van Gateway."
Akkor sok autó az utolsó utáni kategóriába tartozik.

Régi Audikban a műszerfal egység végezte a busz multiplexelést, most külön vez. egység van erre a célra.
A TT-n az általad említett funkciókat a kombin állítgathatod. A6, A8 pedig MMI-s, de ott pedig ez nem fejegység vagy nehezen nevezhető annak.

De ezt nem piszkálódásnak írom, csak azért, lássuk, sokszor teljesen más megoldásokat használnak az autógyártók.

TT-t rendelhetsz "fejegység" nélkül is.

Hátezmármi (törölt) 2009.10.11. 17:27:37

Nekem egy 27 éves 190E Mercim van, gyönyörű állapotban, 300 ezer km-rel. Most kellett benzinpumpát meg aksit cserélni, egyébként hibátlan. (Na jó, a centrál esetlegesen mükődik)

De: szebb az állapota kategóriákkal kívül-belül, mint a 7 éves céges Octaviámnak és kényelmesebb is.

Ez 2 literes automata, fogyaszt Budapesten 10 liter alatt. Az Octavia 1,6 motor, kézi váltó, kisebb önsúly 8.2-8.3 litert.

A kötelezője havi 1.100 Ft Budapesten, mint young-timer.

Az értéke napról-napra nő, nem pedig félmilliót bukok rajta minden évben.

Akkor most melyik a jobb autó?

JoeMendoza 2009.10.11. 17:29:00

Don39, nagyon igazad van:)

Volt 6 és fél éven át egy 1993-as Audi 100 2.5TDI-m, 10 évesen vettem, most adtam el, 200 ezer km-t tettem bele, most kb. 500 ezer lehet benne. Óra szerint csak 370.000, de ez már a vétel után nem sokkal kiderült, vissza van tekerve, mert találtam egy motortérben egy matricát, hogy Németországban 280 ezernél volt rajta vezérműszíjcsere, holott akkor még csak 170 ezret mutatott a km-órám. A lényeg, hogy pl ezt a fajta 5 hengeres dízel motort a német audi-fórumokban is a valaha épített legjobb, legtartósabb, legmegbízhatóbb Audi motornak tartják. Tehát pl ha valaki kifog ebből egy viszonylag keveset futott példányt (mondjuk 250 ezer km alatti futásteljesítménnyel), akkor ha megkíméli, simán elmegy vele még minimum 300 ezer km-t gond nélkül. A kocsi futóműve sokkal strapabíróbb mint pl az újabb nagy Audiké vagy más újabb, bonyolultabb autóké, tehát míg ebben 100 ezer Ft alatt mindent kicserélsz és utána évekig gyűrheted a pesti utakon, addig az újabb típusoknál ezt csak többszörös áron teheted meg, és nem bírja 3-4 éven át a felújított futómű. Most hoztam Németországból egy 96-os Audi A6 2.5TDI-t (ugyanez a motor) 211 ezer km-el, nagyon megkímélt állapotban. Biztos vagyok benne hogy még minimum 400 ezer km-t gond nélkül el fog menni.

decens 2009.10.11. 17:30:28

Tessék megnézni az autóparkot Dániában, Svédországban, Angliában, de akár Olaszországban is, és lehet látni, hogy a tizenéves autók gyönyörű állapotban futnak. Több van belőlük mint a mi útjainkon. Ja kérem ott nem szaladnak 10 éves hitelre új 1,0 -ás Opelt meg Buzuki altót venni! Akinek nincs pénze új autóra, az megbecsüli a régit, és karbantartja. Ettől még megbecsült tagja lehet a társadalomnak.
Lehet itt fikázni a régi autót, de csak az tegye aki az újat minden nehézség nélkül kp.-ben ki tudja fizetni! Aki meg ki tudja fizetni az igényeinek megfelelő új autót, azt meg úgysem érdekli mások nyomora.
Magyarán: aki ilyen tónusú cikket ír, az egy (bármilyen okból, pl: autósújságíró....)elkényeztetett ficsúr.
Számomra a véleménye nem mérvadó.

karlov 2009.10.11. 17:31:12

Alapvetően gazda függő de tény,hogy a jó gazda is mindig szívja a fogát mert bizony a szintentartás sok pénzbe kerül.

dennisthemenace 2009.10.11. 17:33:02

@hülegyerek: Szerintem van,de nem ertem,miert mentel haza.Otthon mindig valsag volt-van-lesz..

Hátezmármi (törölt) 2009.10.11. 17:34:02

@don39: Ja, a mai dízelekben csak a porlasztócsúcs-csere majdnem félmillió és akkor hol van még egy felújítás?! Cserébe 0.2 literrel kevesebbet esznek százon.

Egy öreg dízel Mercit félmilláért úgy felújítanak, hogy további 400 ezer km-t gond nélkül elgurul.

És akkora a hely benne, hogy azt sem tudod, hogy terpeszkedjél.

Teszel bele egy inditásgátlót és nyugodtan alszol, hogy minden reggel meglesz még az autód.

ÉS csak nevetsz a sok autóhitelesen, aki nem tudja, hogy fizesse a havi törlesztőket 10 éven át.

Aldo Moro 2009.10.11. 17:36:03

Mást kérdezek, bocs, amiért nem ide tartozik: mostanában miért nincs heti nyerítés?

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2009.10.11. 17:49:26

Ezt a vergődős, spekulatív baromságot. Gyerekek, ez mélyrepülés. Szedjétek végre össze magatokat!

ommm 2009.10.11. 17:56:11

@decens: Öregem, na te vagy az, akinek NAGYON nem jött át, miről írt a kedves poszt-író.
Öreg autóm van, új sosem volt, egy darabig nem is lesz, de ettől még ismerem és ELismerem a hibáit, még ha máskor csak hibátlanként emlegetem is. Erre a furcsaságra igyekeztem rámutatni, de látom, hogy az olvasástól túl gyors út vezet a komment-ablakig, nem jut idő végiggondolni, miről is volt szó.
Én kérek elnézést.
omg

FrankyHun 2009.10.11. 18:01:44

Egy járgánynak lelke van szeresd, törődj vele (nem csak anyagilag) és te leszel a legboldogabb tulaj legyen az 1- 10 vagy akár 100 éves is.
Az hogy a tőke érdeke hogy fogyassz meg kit érdekel. ÉLNI ÉS ÉLNI HAGYNI csak így lehet a jövő emberi(Nem kapitalista , szocialista , materialista + egyéb -ista csak HUMANISTA).

Köcsögnepper 2009.10.11. 18:14:32

@decens:

Zsenikém, te meg tanulj meg szöveget értelmezni.
(nyócosztály)

HattoriHanzo 2009.10.11. 18:16:08

@ommm: Kár, hogy az izraeliek, olaszok, franciák, spanyolok stb. is főleg ilyen romokban ülnek, a marhák. Szegények nem tehetik meg, hogy új autóban üljenek :) Nálunk meg az teszi meg, akinek nem lehet, csak ennyi a különbség egy ésszel gondolkodó komoly (és jómódú) európai, és egy agyatlan magyar között. Arról már nem is beszélve, hogy ezekben az országokban elsősorban az autót bérlik, akárcsak a lakást, mert miért is ölnének bele pénzt egy használati tárgyba, teljességgel fölösleges. Inkább utazgatnak, esznek-isznak éttermekben és élvezik belőle az életet... :)

HattoriHanzo 2009.10.11. 18:19:02

@decens: mindenben igazad van, csak kár, hogy a cikk pont arról szól, ami miatt te is kiakadtál. Kicsit régen olvastál magyart, nem?! :D

?aztaaa? 2009.10.11. 18:44:45

Van egy ilyen regi kozmondas:
vagy ,
- banknak fizeted a torlesztot,vagy
- szerelonek a javitast

izles kerdese, en a bankot valasztottam.
Mert a szerelo a penzen fellul IDOT is viszi.
Szabad idomben elonyen reszesitem a csaladot...

vuki z1 2009.10.11. 18:47:38

Szerintem piszkosul fölösleges védeni akár az új, akár az "öreg" autók használóit/vásárlóit, mindenkinek a saját élethelyzete, illetve pénztárcája határozza meg, hogyan dönt. (Vagy esetleg az, hogy betege egy típusnak, de annak többnyire szívás a vége.:-))
A lényeg szerintem az új autónál: csak akkorát vegyél, amekkorát feltétlen muszáj, hitelnél legyen épeszű (min. 30 százalék) saját erőd, meg két kereső a háztartásban lehetőleg. Hosszú távra tervezz vele (6-8 év): akkor, ha eladod, még kapsz tűrhető mennyiségű pénzt érte - hacsak nem egy bálnát vettél - ami jó alapot ad egy újhoz, és még a felmerült hibák mennyisége is kezelhető.
Használt autónál pedig: azt a pontot kell megtalálni, amikor a ráfordítás mértékével már messze nem áll arányban az autó használati értéke, vagyis ha folyton megáll, és néhány hónap alatt a piaci értékének többszörösét kell ráköltened, inkább add el a fenébe. Ezért nem szeretem az "addig hajtom, míg megy" érvet, mert ha ezt tényleg betartod, észre se veszed, és már rég ráköltötted egy használt, de üzembiztos autó árát a régi romra. Ezt a stádiumot amúgy (tényleg) 400-at futott, benzines autók szokták elérni, 15-20 éves koruk táján. Olaszhonban élő sógorom 93-as, 350-et futott kombi Lagunája kiváló példa erre: szegényt már az összes, általam ismert szerelőhöz, fényezőhöz, villamossági szerelőhöz el kellett vinni, horror árú alkatrészek havi rendszerességű cseréje mellett.

A posztoló úr Mazdája mellesleg még messze áll ettől az állapottól, legalábbis az általam ismert adatok meg képek alapján.

Gabor970 (törölt) 2009.10.11. 18:49:01

hát nekem az 1.6-os swiftem, hibátlan volt 180e km után. nemrég adtam el. vállaltam rá egy hét visszavásárlási garanciát. Tudtam, hogy nulla az esélye, hogy hibát találnak benn. Nem azért éreztem hibátlannak, mert megszoktam, a Nejemnek új autót vettünk 2 éve, volt összehasonlítási alapom. 15ezrenkint szervíz, plusz féltengelycsuklókat cseréltettem. ennyi a 180e km alatt.

Szabi660 2009.10.11. 18:56:16

Sziasztok!

Nagy érdeklődéssel olvastam a hozzászólásaitokat. Márkaszervízben dolgozom de soha, és soha nem fordult elő hogy a fáradt olaj egy decije is benne maradt volna az autóban. Lehet, hogy más helyen előfordul az ilyen, de nálunk nem. Azt javaslom sokkal jobban féltsétek az autóitokat a falusi hozzá nem értő Józskapista mesterektől. A legtöbbje tákol ,nem végez szakszerű munkát, aztán nekünk kell szívni az összekendácsolt szxxrokkal. De tisztelet a kívételnek.

Ja nem akarok politizálni , de az egymás köpködése helyett kis odafigyeléssel rendbe lehetne rakni az országot és akkor mindenkinek lenne pénze olyan autóra ami éppen neki tetszik. Legyen egy új Suzuki vagy akár, egy szép régi Mercedes. És a szakszerű javitásra is futná a pénzetekből. A Lanciás story is tanulságos volt, sajnos ott is csak a köpködés ment.

Üdv. Szabi 660

Köcsögnepper 2009.10.11. 18:57:44

@Gabor970:

"vállaltam rá egy hét visszavásárlási garanciát."

Egy jótanács: Ilyet többet ne csinálj. Sok a féreg...

tónik 2009.10.11. 18:58:15

@hülegyerek:
Az Opelek 1.7 szívódízele maga a perpetuum mobile.K.b. 20 éve mindíg tartok belőle egyet melózni és tartaléknak. A mostanit apámtól vettem át 30 ezerért, 91-es kadett kombi, másik 30- ból rendberakattam, és csak megy, és megy...Mióta én ismerem (9 év), 3-szor fordult át a km.számlálója (nem a napi:))

Ratnet 2009.10.11. 19:02:14

Nálam köszönöm minden rendben a vén autóimmal. Csak autós újságírók szoktak következetesen szar autókat összevásárolni.:-)

Ommm! Egyszer az életben vegyél magadnak egy márkás öreg vasat (bár a pelyhes korodnál fogva te már lecsúsztál az igaziakról). Aztán egy kicsit revidiálhatod a nézeteidet. Nem egy eldobhatós-Mazda gyors elkopásából kiindulva kell legörgetni sehová sem vezető avagy téves gondolatmenetet.

Gabor970 (törölt) 2009.10.11. 19:05:26

@Köcsögnepper: fiatal házasok, két kisgyerekkel jöttek megvenni. Nem valószínű, hogy csak egy hétre bérautó helyett kellene nekik. Jött nepper is a kocsiért, neki rögtön mondtam, hogy csak magánszemélynek adom a garanciát. A többi részletet a nepperrel kapcsolatban inkább nem mondom.....

ommm 2009.10.11. 19:12:58

@Ratnet: :)
Igazán rendes vagy, hogy felhívod erre a figyelmem, csak finoman jelzem, messze nem ez az első autóm. És az utolsó sem.
És tényleg, bizonyítsd az ellenkezőjét, ha már.
Másrészt pedig itt nem a gyűjtött, babusgatott autókról tettem említést, hanem a napi használatban gyűrtekről.

Nyugalom, messze nem csúsztam le semmi olyanról, amit ma visszasírnék :)

nabazzmeg 2009.10.11. 19:13:59

azért ez a truvalulalu vagy mif...szom elég rendesen pedofil - gyanús......
másrészről egyetértek ommal, kurva sok itt a münchhausen meg a háry jános és a nemtörődöm autós....katasztrofálisak a viszonyok.

toronte 2009.10.11. 19:20:23

Opel Combo 1.7D(isuzu) ~100.000km-esen totálon vásárolva,újraépítve cégesként üzemel. Azóta:szénkefe,féltengely.Most már jóval 300.000 felett jár.Több alkatrészt kéne rajta cserélni, mint ami jó rajta,kaszni no komment-egy retek,kék helyett már lila.Intenzív csak(!) városi használat. DE még mindig megy,nem kér kenyeret.Ezt az autót becsülöm a legjobban.Éljen soká a Kombinátor!

HattoriHanzo 2009.10.11. 19:26:26

Azért érdekes dolgok vannak. A mi családunkban volt egy-két japán a jobbakból: Honda, Mazda, Toyota és egyiken sem volt nem kopó alkatrész csere, és minden 100-200 között futott. Nem olyan szarok ezek a használt japók. Nyilván egy idő után kopik, ami kopik, a rugók satnyulnak, de semmi egyéb. Nem tudom miért van ez a nagy új autó őrület Mo.-n. Nem tudom mit baszogatjátok Ommm-ot. Van egy aranyos kis Lanciája (mondjuk én azt pont nem tartanám meg, mert sok dolog volt vele), meg egy Mazdája, ami egy szuper kis gép, még idősen is. @Ratnet: Haverok vagyunk, de azért a Mazdával azt gondolom egy kicsit elszálltál. Alattam is futott egy 200Ekm-ig, mondanom sem kell, hogy semmi baja nem volt. A rugók egy kicsit nyekeregtek a végén, de ennyi (gyors, keveset fogyaszt, megbízható). A szerelő azt mondta 200E-nél: a futóműve szinte gyári, a motorja is, akkor?

Ratnet 2009.10.11. 19:27:50

@ommm: "Nyugalom, messze nem csúsztam le semmi olyanról, amit ma visszasírnék :)"

Tudod ez a jó abban, hogy az ember relatív fiatal. Nem tudod miből maradtál ki. Így nem is bánthat a dolog.:-)

Egyszer "finoman jelezzed" majd azt is milyen autóid voltak eddig. Jó cikk anyag, nem?:-)

Egyébiránt amit ma dédelgetett kincsként valaki a rendelkezésedre bocsát, hogy nyálcsorgatva írj róla cikket, azt lehet, hogy mások naponta használták csajozós/csapatós vagy családi autónak 20-30 évvel ezelőtt.

Ja, egy saját példa jó autóra hamár kérted: Volvo 244GL. A kilenceves években nyűttem (akkor volt az autó 18 éves) 5 év alatt: (gyertya, olaj és izzócserén felül) 1db vákuum-membrán a karbiba, egy hátsó dob és egy darab kardáncsapágy csere.

Ratnet 2009.10.11. 19:28:52

@HattoriHanzo: A Mazda varázsszava a 'hajtókarcsapágy'. Autómentőztem a kilencvenes években...

megint 2009.10.11. 19:45:39

Nem azt írta omm, hogy nincs megbízható öreg autó, csak hibátlan nincs,akármit is mond a tulaj 300000km után, a jó öreg szívó diesel mercik is el tudnak menni 500000km-t komolyabb megbontás nélkül, na de azok sem hibátlanok addig

HattoriHanzo 2009.10.11. 19:45:47

@Ratnet: Várj, megnézem a gugliban ;), még hírből sem hallottam, de ha megmondod, hogy mitől nyikorgott a hátső kerekem felől valami, ami nem a kerékcsapágy és nem fékszorulás, és nem kézifékszorulás, akkor emelem kalapomat, és földrevetem magamat előtted. :) Ugyanis ezt, egy szerelő sem tudta megmondani.

newname 2009.10.11. 19:46:11

@tónik:
aha, és gyengék mint a ...
de mi lesz 10 év múlva?

newname 2009.10.11. 19:49:40

@elinnen:
Elég öreg vagyok, de nem ismerem a közmondást:)
De lehet kp.-re is autót venni, és az újak sem mind hitelesek:)

imota 2009.10.11. 19:54:13

Most cseréltem autót.Ezeken a gondolatokon mentem keresztül.Ismer talán az író?Vagy csupán ismeri az autósokat! Jó cikk!

Ratnet 2009.10.11. 19:55:05

@HattoriHanzo: 'Doktor úr! Fáj a hasam, mi a bajom?' -érted?
Látatlanba mitt'omén. Azok a Mazdák amiket az M3-asról húzigáltam le, nem nyikorogtak a hátsó kereküknél, ellenben mind hajtókarcsapágyas volt.:-) Rugótörérest is láttam kétszer.

A korabeli japán autóknál egyébként elég gyenge kis futóművek muzsikáltak a doboz alatt. Például a Toyota Tercel kétujjnyi hátsó lengőkarjai, amik bontva is horror áron voltak... Pedig a Tojglimat még szerettem is valamennyire.:-)

Dennis01 2009.10.11. 19:57:08

En is oreg autot hajtok, Minim mar tul van a 240000-ik kilometeren, nem mondom, koltottem ra, de meg is halalta, sose hagyott ott az ut szelen meg...
Szerintem minden hasznaltautonal a kulcs a megfelelo karbantartas. Ha az ember csak hajtja, de nem torodik vele, az meg fogja bosszulni magat.

HattoriHanzo 2009.10.11. 20:02:34

@Ratnet: Én nem tudom mennyire gyengék, mert én még nem tapasztaltam hibát (tapasztaltom szerint, keények, és jól tartanak kanyarban, persze nem a magyar utakra tervezték), ettől még lehet. De én annál inkább tapasztaltam korabeli németenél, franciánál, futómű és motorikus hibát vissza-visszatérő hibakódot, olajfolyást, no nem az O-gyűrűnél, hanem orrán-száján taknya-nyála) ami 100E-nél már úgy kotyogott, hogy nem volt szívem forszírozott kanyarokat venni, nehogy szétessen alattam. Szóval érdekes dologok ezek...

Ratnet 2009.10.11. 20:16:55

@HattoriHanzo: A kotyogósság-taknyosság az öreg Opelek egyfajta 'bája' volt. De szét azé' nem estek.:-) Öreg VW: hengerfej-gátszakadás. A BMW-k meg jó nagy gázon ették a motorolajat. Messziről tudtad, hogy intenzíven gyorsít az e21 vagy e30 mert kormolt a kéménye.:-) Szóval igen: Vannak németautó allűrök is.:-)

Rocko- 2009.10.11. 20:21:17

@JoeMendoza: "A lényeg, hogy pl ezt a fajta 5 hengeres dízel motort a német audi-fórumokban is a valaha épített legjobb, legtartósabb, legmegbízhatóbb Audi motornak tartják."
és mégis vannak ellenpéldák.

Karpathy · http://artofmax.com/ 2009.10.11. 20:35:05

Nem olvastam végig az összes kommentet, nem azokra reagálnék.

Öreg autó(i)m van(nak).
Most épp kevés pénzből élek, de így is tudok velük járni. Egy újat már elvitt volna a bank.
Mikor sok pénzből éltem, kipofoztattam őket.
Sose rohadtak le, bár tény, hogy x kis hülyeség folyamatosan van rajtuk. Újautó már produkált nekem se kép se hang check engine lámpás megállást, olyanból nem kérek többé.

Nem kérek műanyag-autót, mert nem tart elég soká. Sose voltak millióim kocsira, másik millióim a banknak, harmadik milliók a szakszerviz-casco-értékvesztés-mittoménmire. Ha lenne, se újat vennék, hanem egy tökéletesre hozott régit. Ha még több, építenék sajátot.

Hogy az öreg szar lenne? Tulképp igaz, ha összeszokik vele az ember, akkor ezek nem tűnnek fel, de a szomszéd/haver két perc alatt sírógörcsöt kapna, ha vezetnie kéne.
De ez már csak olyan, mint a testünk. Én már nem húsz vagyok, simán jól érzem magam a bőrömben, de a szomszéd nyilván öt perc alatt gallyra vágná, ha az én testemben kéne éljen.

Az újjal nincs is baj, tényleg ennyi, hogyha megvan a rahedli zseton arra, hogy mindenki leszívja, banktól biztosítón és márkaszervizen át a mittoménkiig, akkor tessék olyat venni.

Annyi lehet még a kérdés, hogy például egy "neked kétezernyolcas modelled van? degáááz, az enyim kétezertízes" típusú erkölcsi avultatásos konzumidióta kérdésre az ember pozitív vagy negatív választ ad. Az egy választóvíz :)

Ratnet 2009.10.11. 20:44:30

@Karpathy: "Nem kérek műanyag-autót, mert nem tart elég soká. Sose voltak millióim kocsira, másik millióim a banknak, harmadik milliók a szakszerviz-casco-értékvesztés-mittoménmire."

Ez mekkora igazság!

Azt még tegyük hozzá, hogy azon emberek nagy részének, -akik megveszik az új autót- sincsenek milliói. Ez már valahol egy átgondolatlan, beteges bizonyítási- és fogyasztási kényszer.

tónik 2009.10.11. 20:47:22

@newname:
1. gyengék, de egy szóval sem mondtam, hogy versenyezni járok vele
2. ahogy 20 éve megfelelt, úgy 10 év múlva is megfelelne egy ilyen ütős-vágós autó, úgyhogy felőlem legyárthatnának párat belőlük, előbb vennék egyet 1m.-ért, mint Priust 8-ért!Lehet, hogy nem olyan zöld, de 1-2 literrel kevesebbet fogyaszt, és egyszerű, mint a faék...

12csab 2009.10.11. 20:54:38

Ebben a cikkben az a legszebb ,hogy ott figyel ezen a mazdán a szlovák rendszám..

tónik 2009.10.11. 20:59:10

@12csab:
Azt a válytszemű mindened!:)

12csab 2009.10.11. 21:01:25

@tónik: háát igen
:DD
ki vagyok hegyezve rá :))

12csab 2009.10.11. 21:04:08

:DD totalcaros matrinka
totalcar.sk....

McK (törölt) 2009.10.11. 21:31:09

Két felől tudom megközelíteni a kérdést.
Egyrészt nyilván teljesen hülyeség,hisz volt 800.000Km-es kocsim,amin ha bárki hibát mutat,ingyen nekiadom.
Fél nap alatt adtam el,és még annyi sem kellett,hogy visszasírjam.
De másfelől pontosan értem,hogy miről beszél.
Nap mint nap találkozom azzal a kombinációval,amikor a tulaj állítja,hogy a kocsi hiper-szuper jó.
Miközben egy klozet. Csak nincs képessége rá,hogy felmérje ennek az ellenkezőjét.
Szerinte jó az autó,mert a jó az ő felfogása szerint az,ami reggel elindul,és elviszi dolgozni.
Meg onnan haza is hozza,hát ez hibátlan,bazz..
Hát nem az. Csak nem érzi,hogy a vásznas gumi majd szét rázza a kasznit,hogy a kerékcsapágy ,búg,mint az állat,hogy a kipuffogó kifúj,mert szitára hasonlít.
Egyszerűen nincs meg hozzá a képessége, tapasztalata.
Nyilván kevesünknek adatik meg,hogy hetente több,sokszor tucatnyi autóval járjunk,amiből összehasonlítási alapja alakulhatna ki az embernek.

igazi hős 2009.10.11. 21:32:52

@csmiklos-35: Kevesebbet eszik egy nehezebb autóban (mert kell az 5 NCAP csillag) miközben 1-2 nagyságrenddel kevesebbet szennyez. Persze a jelenlevők egyikének sem füstöl a félmilliót futott dízel csodája, vagy ha igen, akkor majd 50 (legfeljebb 100) ezerből felújítja. Érdekes, hogy az öregautósok egyik fele azzal dicsekszik, hogy "ezen legalább mindent meg tudok csinálni", másik fele meg a kintről behozott autókat aranyozza, hogy "ez rendes törődést, kapott nem úgy mint az otthoni szarok". Nekem ez ellentmondás.
Nekem is volt középkorú (10 éves) autóm és mivel meg voltam elégedve, vettünk ebből a márkából egy újat, amit nem 5-10, hanem 0-10 (esetleg 12) éves korában szándékozom használni (ebből 7 eltelt). Két ötévessel nagyjából 1 millióval kevesebbet bukunk (elismerem, ez az évi 100 rugó nem kevés pénz), de cserébe ott van a rizikó, hogy milyen volt az előző tulaj...

Carfan 2009.10.11. 21:36:21

Megint megvan a szokásos belsőség színvonal. Olvasni bezzeg nem tud a lúzerek 90%-a csak böfögni, hogy az ő kotlófészek sz@rja a világon a legjobb. Vályi csak annyit írt le, hogy hibátlan 15 éves 200e km-t futott autó nincs és ebben teljesen igaza van. De ettől még lehet megbízható. Ő sem arról írt, hogy hetente lerohad vele, hanem azt, hogy foglalkozni kell egy ilyen autóval. Akinek szüksége van rá menjen már vissza általános iskolába és gyakorolja kicsit a szövegértelmezést.

Heckantrieb (törölt) 2009.10.11. 21:37:19

@W123qp: "Különböző sebességű buszok közötti üzenet továbbító vez. egységet, vagy csak ami CAN buszra van csatolva?"

Elobbi. De szinte soha nem dedikalt vezerlorol van szo, hanem mas ECUk reszet kepezi.

"Általában a júzerek a hangrendszert kezdik a pimpelni. Kidobják belőle a gyári hangrendszert. Akkor hogy is van ez, nem lesz a kocsiban Gateway, ami elengedhetetlen a buszrendszer működéséhez?"

Bizonyos funkciok nem fognak mukodni, valoban. Multikormany, peldaul. Vagy a gyari kihangosito. Mondjuk azt megneznem, milyen erositot tesznek egy Logic7 helyere, amit optikai szalon kapja az audiostream-et.

"Akkor sok autó az utolsó utáni kategóriába tartozik."

...vagy csak gyengen felszerelt, alsokategorias autokkal volt dolgod eddig.

"Régi Audikban a műszerfal egység végezte a busz multiplexelést, most külön vez. egység van erre a célra."

BMWkben is, de a kombit gateway-nek hasznalni ma mar kokorszaki technikanak szamit. 1-2 szenzort ha rakotnek, meg a multikormany jeleit pakolgatja bizonyos konstrukciokban, hogy megsporoljanak egy CAN transceivert.

"A TT-n az általad említett funkciókat a kombin állítgathatod."

A vilag sajnos nem csak a TTbol all.

"A6, A8 pedig MMI-s, de ott pedig ez nem fejegység vagy nehezen nevezhető annak."

Az MMI egesz konkretan egy fejegyseg.

"De ezt nem piszkálódásnak írom, csak azért, lássuk, sokszor teljesen más megoldásokat használnak az autógyártók."

Nem is mondta senki, hogy mindehol ugyanaz van.

"TT-t rendelhetsz "fejegység" nélkül is."

De nem minden felszerelsegi szintnel. BMWnel is le lehet jelenteni a gyari radiot amugy. Csak anelkul pl nem allitod be az allofutest.

Johnson Buxton 2009.10.11. 21:43:52

Na mosmá' ájjatok le mer' széjjelcsapok itten! Akutyakenyerit!

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2009.10.11. 21:46:58

erről, h az autós újságírók, mennyire szeretik a régi autóikat (mert abban még volt anyag), és h nem akarnak új autót venni, csak egy dolog jut az eszembe (persze olvastam már, h azért annyira nem utálják, mert tesztelik őket, meg stb) : az utálat alapból irigységből fakad. abból, h az autós újságíró teszteli a kurva sok szép, új, gyors kocsit, és szegénynek nem lehet ilyenje, mert nincs rá pénze vagy józanészből nem megy bele hitelbe. Ugyan fogalmam sincs arról, h a német/angol/más nemzetiségű kollegák hogy állnak ezzel a dologgal, de sztem azoknak van új autójuk.
Félreértés ne essék, nem akarok itt senkit se izélni, sajnos ez van, magamból is kiindulva nekem is jó lenne az új, de ha régi van, istenítem a régit. és tényleg ez a cikk lényege, h mindenkinek a sajátja a legjobb, más ki se tudja zökkenteni ebből.

jelentéktelen alak 2009.10.11. 21:47:44

Nagyon igaz a cikk.

Valahányszor leteszek egy bér autót, szervizbe viszem a sajátomat. olyan lassan kezd felpuhulni a fék, húzni a kormány, hogy csak az autóváltásnál tűnik fel az akkor már szembetűnő de megszokott különbség.
De a guminyomással is így van ez. A telefonom riaszt minden fizetés napon, hogy ellenőrizzem. Gyakran megdöbbentő különbségek alakulnak ki egy hónap alatt is. Máskor feleslegesen hajolok le hozzá fél évig.
De nem csak az autóval van ez így. Mindenre jellemző ami napi használatban van.
Azért veszek 2 havonta új cipőt, hogy rájöjjek a régi mennyire szét van taposva.

ilyen dolog a megszokás... :-)

igazi hős 2009.10.11. 21:47:56

@Ratnet: "Sose voltak millióim kocsira, másik millióim a banknak, harmadik milliók a szakszerviz-casco-értékvesztés-mittoménmire."
Ez egy marhaság. Öreg autót pont úgy viszed szakszervízbe, kötsz rá cascot, mint egy újra. (Az értékvesztést különösen furcsa itt említeni, hisz azt már kifizetted az elején.) Ha akarod, igen, ha nem, nem. Új autósként eldöntheted, hogy megér-e évi 50-et a garancia vagy sem, öregautósként nincs választásod. (Sőt több márkánál eldöntheted, hogy veszel-e még 1-2-3 év nyugalmat.)

McK (törölt) 2009.10.11. 21:48:34

@Carfan: márpedíg van 15 éves hibátlan használtautó.
Nem is kevés.

McK (törölt) 2009.10.11. 21:50:25

@igazi hős: "Öreg autót pont úgy viszed szakszervízbe, kötsz rá cascot, mint egy újra."
Te amúgy ezen a bojgón élsz?

Ratnet 2009.10.11. 21:54:02

@igazi hős: Ezen még melózzál kicsit. Segít a matek.

Ráadásul -csak úgy margószélre- milyen autóbuzi hordja az öreg vasát szakszervízbe?:-)

dohc (törölt) 2009.10.11. 21:58:32

a..már megint a japán autók... inkább meg se szólalok... mért kell őket ennyire isteníteni...megyek is aludni, még jó hogy későn léptem fel tc-ra

Carfan 2009.10.11. 22:00:41

@McK: Egy átlag magyar kereskedésben körülnézve ez merész állítás:D Nem azt mondom, hogy a 15 éves használhatatlan rom, de egyik se hibátlan. Nekem volt és van is régi és új autóm is. És egy idősebb vason mindig van mit bütykölni. Jó állapotú lehet, de hibátlan soha.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2009.10.11. 22:04:11

Az enyém szar, öreg csotrogány (10 éves). Itt kopog, ott berreg, amott egy kicsit kehes.
Én is javíttatnám szebbre-jobbra, de nem megy. És hát valóban, elvisz A-ból B-be, mindeközben nem esik bele az eső.

Csak azért írom, hogy lássatok olyan embert is, aki nem isteníti a "vénasszonyt" - pedig én választottam, nem nekem vették.

És az ízlésemhez képest még ebben is túl sok az elektromos flinc-flanc, mindig azzal szívom meg legjobban.
Node majd, ha rám szakad a bank :D

És ecsém, aki CASCO-t köt a tizenéves jószágra (mármint ha akad olyan biztosító, ami engedi neki), azt vitrinben kéne mutogatni.

McK (törölt) 2009.10.11. 22:04:43

@Carfan: Ez csak akkor igaz,ha hibátlan autó nincs is.
Végülis vitázni ezen olyannyira fölösleges,minthogy a kék e a legszebb szín..de hidd el,van,
sokszázezret futott 100%-ig hibátlan használt autó.
Ez nem azt jelenti,hogy nem fog elromlani.
Az új ,garanciás is elfog.
Azt,hogy az adott pillanatban azon hiba nincs,olyan,mintha ma vetted volna.
Ilyen meg sok van.

Heckantrieb (törölt) 2009.10.11. 22:07:42

@Zsit (nyújtózós macs; E, _nagyon_ E, aki T :D): "És az ízlésemhez képest még ebben is túl sok az elektromos flinc-flanc, mindig azzal szívom meg legjobban."

Az a no, aki azt allitja, hogy neki nem kene ulesfutes a kocsiba, hazudik.

Carfan 2009.10.11. 22:08:30

@McK: Kinek mi a hibátlan. A legtöbb magyar autó már 1 éves korában nem hibátlan. Törések, karcok, jó magyar utakon kinyírt futóművek. Családban is van 20 éves autó, kor és típustársaihoz képest "hibátlan", de hülyeség lenne bemesélni magamnak, hogy valóban az.

Gabor970 (törölt) 2009.10.11. 22:20:54

@Ratnet: elárulom, ismerek ilyent :-) Testvérem a 10 éves, 200.000-et futott switjét ma is casco mellett használja, és ha nem is szakszervízbe, de a város legjobb privát szervízébe viszi. Neki nagyon fontos a rendelkezésre állás, és nem fog új autót venni, amíg a jelenlegi ésszerű költségek mellett karbantartható. Egy 1.3-as swifthez filléres az alkatrész, és a szervízköltségek sem magasak, hiszen egyszerű a szervízelés.

M@tek@ · http://www.dusza.sk 2009.10.11. 22:23:13

Szerintem egy kicsit ferdít a cikk... Az autók nagy része igenis tartós csak a rendszeres karbantartást kell megani neki. Sok 25-35 közötti embert ismerek aki vett magának 4-5 éves 200ezret futott premium kategoriast, vagy 7-10 eves premium kategoriast. Azoknak az autoknak semmi bajuk. Nem viccelek, csak a kopo fogyo alkatreszeket kellett cserelni.
Egyik havernak 400 ezret futott 2000es B5-ös A4-ese van. A motor meg nem volt megbontva, de az automatat fel kellett ujitani, mert az elozo tulaj nem cserelt benne olajat. Amugy az auto hibatlan, es nem ez az egyetlen pelda, ez csak itt megy nalunk, hogy 120 ezer km folott nem auto az auto, pedig DE.

Ratnet 2009.10.11. 22:23:50

@Gabor970: Autóbuzi és Swift? Mivan?:-)

Azt hiszem újra kell értelmezni az autóbuziság fogalmát...

szombi 2009.10.11. 22:39:53

Még egy cikk, mely csak arról szól hogy van egy fószer aki elég gazdag ahhoz hogy 3-4 milliós kocsit vegyen, ezeket 1-2 évente cseréli, zavarja hogy egy-kétszer koppan valami rajta.
Mivel NEM ÉRT HOZZÁ, a szerelő megmondja neki a frankót, úgy b*ssza át ahohy még nem szégyelli, hozzá nem értő ember meg kénytelen elhinni, mert NEM ÉRT HOZZÁ.
Pénze van dögivel javíttatni, mert elhiszi hogy ha 2 hónappal később cserélteti ki az ELPUSZTÍTHATATLAN féltengelyt akkor 10-szer többe fog kerülni a javítás, a "balesetveszélyről" nem is szólva.

Aztán meg az illető a milliós fizetése ellenére eléggé unatkozik, így a hülyeségét megírja a totalcar-on, meg ITT is. Minden napra jut egy ilyen újgazdag-fiú-kocsija cikk.

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.10.11. 22:42:16

tessek venni v8at, en fel evig nem csereltem benne olajat mire kozolte az elozo vevo hogy raerek mert o 3 eve nem cserelt benne. eredeti fekbetet, fektarcsa, lengescsillapito, 3evig ment egy olaj/legszurovel, jelen pillanatban az auto tokeletes, minden mukodik es minden jo rajta, 189ezer miles van benne, 1999-es ( gombolyu ) ford f - 150 long bed, a triton motoros. ( v8 4.5L ) nem eszi az olajat, nem eszi a vizet, benzinbol 15-20kozott, pont amennyit ujkoraban.

miert ne lenne ez jo pelda?????

Heckantrieb (törölt) 2009.10.11. 22:46:16

@szombi: Nem gondolnam, hogy az ujgazdagok Mazdaval jarnanak, persze te tudod.

ommm 2009.10.11. 22:51:02

@szombi: Bárcsak lenne igazad, de tényleg. MINDENBEN :) Köszönöm a bizalmat.

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.10.11. 22:56:04

@Heckantrieb: a mazda a racionalisan donto emberek kocsija en ugy vettem eszre

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2009.10.11. 23:04:21

@Heckantrieb:
Hálistennek.
Azt hittem, újabb sztereotípiát akarnak rám húzkodni.

Ratnet 2009.10.11. 23:08:15

@ommm: Ő tényleg 'másik csatornát néz' valszeg.:-)

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.10.11. 23:09:32

regen azt mondtak az okosok: japan kocsit 3 evre gyartanak! most hozzatehetik: a 21., 22., 23. - ra :) nem vagyok japanfan, de unalmas es jo kocsikat csinalnak, ( oke, vannak civicek meg nsx ek de az nem az atlag ) a koreaiak abban verik majd oket 5 ev mulva hogy ugyanolyan jokat csinalnak csak az izgis is lesz.

amugy is, lehet 10 ev mulva a beszallitoke lesz az osszes autogyar, lehet ugyan azt a kocsit megvehetjuk bmw ben es merciben is - komolyan gondolom

Ratnet 2009.10.11. 23:11:06

@visszakettopadlogaz: Mi -magyar autóbuzik-vennénk vényócat, ha az amúgy is satnya kis benzinpénzünket nem nyúlná le az állam, különféle csalafinta adó-trükkökkel.:-)

Seca81 2009.10.11. 23:11:12

@Heckantrieb: Újgazdag anyuka CX-7-tel? Amúgy jó fej :)

phaidros 2009.10.11. 23:41:05

@12csab: miért, milyen legyen egy szlovák tulaj kocsiján? Magyar? Fizesse ide a regadót? :)

Dr Zoidberg 2009.10.11. 23:50:34

9 éves Lancia Lybra 2.4 jtd, 196ezer Km.

Futómű patent, de nemrég volt szervízelve, kormányösszekötő és stabilizátor.
Első szélvédő repedt, cserélni kell.
A szellőztetőrendszer egyik terelőlapátja nyikoroga műszerfal mögött. A csomagtartó teleszkópjai fáradnak, tartanak még, de nem nyomnak ki. A baloldali fényszóró búrája bemattult, az első indexek is, plusz az említett fényszóró izzócsatlakozója megégett, kontaktos. Féktárcsák és betétek csereérettek egy féléven belül.
Kihajtható hamutartóban elment belül valami, ha visszacsukom, nem marad bent. Van egy apró zörgés valahol a műszerfalban, nem mindig jön elő, de inkább hallani, mint nem.
Nagy sebességnél, vagy nagy sebességű szélben az anyósablak szélénél kívül süvít valami. Levegő nem jön be, és sehol semmi látható gebasz, de ha kinyomom az ablaküveget bentről, megszűnik a hang...kurvaidegesítő. A vezetőülés kerete nyikorog, baloldali combtámasz kicsit szétülve. Az ülésfűtés nem megy, a tempomat néha megy, néha nem. A baloldali hátsó utastérvilágítás kontaktos, csak automatán kapcsol, manuálisan halott. A vezetőoldali ablakemelő gombjának aljáról letört egy pecek, az emelőgomb kijött, magát a mikrokapcsolót nyomogatom az üregben. (Honnan szerzek ilyen billentyűt???) A klímakonzolon két gombról le akar válni a "Mont Blanc töltőtoll-szerű csillogó fekete lakkborítás". A hátsó sárvédőíven és az oldalsó ablakkereteken a gumi alatt megindult a rozsda. A kasztnin meg a lökösökön van egykét ilyenolyan sérülés, amiknek egy részéről csak én tehetek, a többiről suttyó állatok, vagy figyelmetlen tulkok.
Viszont megbízható, biztonságos, gyöngyörű, nagyon sajátos légköre van, kurvakényelmes, másfél litert fogyaszt, és nagyonmegy. Höhö. :)

joetaylor 2009.10.11. 23:56:06

Nekem van egy tíz éves Renault Megane 1.9D-m. Kevesebb mint egy havi fizetésembe került. Használt és úgy is néz ki ahogy egy tíz éves használt autónak kell kinéznie. Ha egy új Megane árával hasonlítom össze akkor jó vétel volt.
Beindul és elvisz oda ahová kell. Van benne ABS ami nekem létszükség. Ezt a kocsit is fél év alatt háromszor mentette meg a koccanástól. 118000 mérföld van benne, az olyan 200000km. Ennek nem volt tekerve az órája ebben ennyi az annyi.
Hibalista:
Zörögnek a műanyagok
Lóg a motor/váltó
Néha recseg a váltó harmadik fokozatnál
Pár dolog nyikorog/kopog a futóműnél
Kopott a belseje

Az autó használati cikk és nem befektetés. Megtehetném, hogy vegyek új autót de minek? Még hajtom ezt két évig aztán bontóba adom, majd veszek egy másikat. Szerintem autót úgy kell venni, hogy meg kell nézni a használt autó piacot és indulni legalulról és addig keresni amíg az igényeink és anyagi lehetőségünk egy optimumot nem adnak ki. Ha rossz a használt autó felhozatal akkor lehet, hogy eljut az ember az új autó vásárlásáig de amíg van normális használt autó addig annál a vételár kedvezőbb mint egy újnál. Ez így megy a fejlett "nyugaton", pedig itt valós pénz van az embereknél.

igazi hős 2009.10.12. 00:08:33

@Ratnet: Miért hordanám az újat szakszervizbe? (Kivéve ha valaki megtörte.)
Első évi szervizt persze, meg gariba mert gyárilag fos volt a rádió, de a 2. évtől minek? (Az én autómon csak 2 év garancia volt.) Kézifékbowdent, fékbetétet, -tárcsát, olajat. szűrőket másutt is cserélnek, nem kicsit olcsóbban. (Kifújó kipufogót szakszerviz 45-ből cserélte volna, kőbányai szaki meg 7-ért javította. Ja és hamarabb válllata!)

igazi hős 2009.10.12. 00:11:09

@McK: "Bolygón."
Igen. Miért kéne inkább casco egy 3 millás 1 évesre, mint egy 3 millás 10 évesre? Szervizt lásd előbb.

igazi hős 2009.10.12. 00:16:35

@igazi hős: "válllata" Hű de későn van :-(
vállalta. (És látom McK is javította a bolygót.)

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.10.12. 03:54:29

@Ratnet: hat ja.... amugy most fel ev alatt felment itt is $2.89re ( tavasszal 2.10 volt ) de telen en ugy vettem eszre - ha nem kezdenek haboruzni valahol - kb $1 -al mindig olcsobb.

morcosboci 2009.10.12. 08:07:03

@Ratnet: a lényeg, hogy te értesz hozzá: nagygázon kormol tehát eszi az olajat muhahahaXD. Égess olajat meg benzint és nézd meg, hogy milyen színű a lángja. MInden E21 vagy E30 korabeli autó kormol padlógáznál és minden autó eszi az olajat ha folyamatosan padlógázon autózol az autópályán. Autómentősként tényleg sok hibát láthattál: autó megállt vagy autó megállt vagy esetleg az autó megállt. Az okokra max a műhelyben jönnek rá ha leveszik a hengerfejet(abban az időben még nem volt üvegszáloptika). Nekem van egy 2000-es évjáratú Lexus IS200-am, szerintem jó autó bár van akiknek túl műanyag de én lesz@rom, nekem bejön. 138.000miles és olyan mint egy Seiko. Minden gyári, minden működik és az a 6 lemezes Nakamichi fejegység...

Heckantrieb (törölt) 2009.10.12. 08:51:16

@Dr Zoidberg: "A vezetőoldali ablakemelő gombjának aljáról letört egy pecek, az emelőgomb kijött, magát a mikrokapcsolót nyomogatom az üregben. (Honnan szerzek ilyen billentyűt???)"

Barmelyik Lancia markakereskedesben kapsz ablakemelokapcsolot.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.10.12. 09:03:56

Az enyémekben is jó sok miles van. Magyarul úgy hívják hogy mérföld.

kaizennorczi 2009.10.12. 09:04:42

Én tavaly cseréltem le a 8 éves fabiat egy újra, amibe azt választottam amit akartam és soha többé nem veszek használt autót a következő okok miatt:
1- az új modellek (szinte) mindig jobbak a régieknél (biztonság, kényelem,etc.)
2- az újat ugy konfigurálod extrákkal ahogyan akarod
3-kelet Európában nincs pénz szervízre az emberek zömének, így nagyon lutri használt vásárlása
4-és ez szubjektív- az újba ülve mai napig megvan egy jó érzés, egy elégedettség, ami a réginél(ami használtan volt véve) nem volt meg, ami nem elhanyagolható szempont

kuroi inu 2009.10.12. 10:02:37

Sok igazságot fedeztem fel a cikkben és a kritikus kommentekben is.
A „szántottak is vele de bírta” kezdetű istenítés után a gyakorlat már kormánylógást, szétvert, holtjátékos erőátvitelt, zenélő diffit, elnyúlt padlólemezt (lógó ajtók, aszimmetrikus hézagokka) jelentett. (persze lehet, hogy tényleg szántottak vele, de a lényeg, hogy az állapot alapján rohadtul nem bírta)
Az is igaz, hogy vannak több-százezres futásteljesítményű, hibáttlan öreg gépek, de lássuk be, hogy szinte mind 30 évnél idősebb, vagy valami nagyon kisszériás, nagyon minőségi darab, ami annyit jelent, hogy 40 alatti, földi halandó nemhogy nem tulajdonolt, de nem is próbált, a 30 alattiak nem láttak, a 20-25 évesek nem is ismernek ilyet.
A többi eldobhatóra tervezett szutyok, amit pocsék és drága alkatrészutánpótlással, vagy szerelhetetlen (többnapos márkaszervizes, az autó árát sokszorosan meghaladó költségű beavatkozást igényló) részletmegoldásokkal, durva alulméretezésekkel van halálra ítélve, kortól, márkától, használattól függően 150-400e km után.
A saját 17 éves autóm tökéletesen használható az én futásteljesítményemmel. Ha napirenden bele kéne tekernem egy 1-2 százast, azonnal rá kellene költenem 50-100 ezret.
A legtöbb 17 evesnélt sokkal masszívabb és jobban egyben van. Egy új autóhoz szokott autós újságíró legalább 10 pontos hibalistával szállna ki belőle...

Szsrobert 2009.10.12. 10:28:54

Hazudni nem jó.
Az őszinteség azok számára lenne a legfontosabb, akik autót azért vásárolnának, mert az üzembiztos, kevest fogyaszt, stb. Nem a színe, fényezése,"terndisége", szomszédok irígységének felkeltése miatt.
Hogy érzik maguk, ha a leírások alapján akár milliókért vesznek valamit, és köze nem lesz a vele kapcsolatban említett adatokhoz?
Én csalódott, és kiábrándult lennék, sajnálnám a pénzem...

Ratnet 2009.10.12. 10:35:56

@igazi hős: Eleve a fentebb általad idézett mondat nem tőlem származik csak azért válaszoltam meg engem szólítottál meg.
A másik pedig, hogy az én szemszögemből a 2 éves autó is új, meg az 5 éves is. Ezeket meg általában szakszervízbe hordják a népek mert otthon NEM LEHET javítani. Nekem nincs és soha nem is lesz vattaúj, pénztemető verdám, szóval azt hiszem nem velem vitatkozol.:-)

Ratnet 2009.10.12. 10:45:40

@morcosboci: Na ez a tipikus példája a kommentelőnek. Elképzelésed van, tapasztalatod nulla. Tudod ahova bevontattam a verdákat, ott többek közt melóztam is. (A kilencvenesek elején nem csak 'Sárga Angyalok' voltak, hanem maszekok is.) Ígyhát általában tudtam melyik autónak mi baja volt.

A BMW pedig nem a folyamatos haladáskor zabálta intenzíven az olajat (ne ferdíts), hanem kábé úgy 'kormolt', mint a mai TD Audik. Nagygázra, gyorsításkor. Valószinüleg betolta a szárszimmeringnél az olajat oszt' füstölt mint a kályha. Nekem egyébként volt anno e21-em és a baráti körömben többeknek is így van a tipusról ilyenirányú tapasztalatom is. És neked?

Rocko- 2009.10.12. 11:04:49

@malenykij polgar: tényleg. Mérföld Devon. nem is hangzik rosszul.

R.T. · http://rendszergazda.eu 2009.10.12. 11:05:36

A legtöbb autónak a legfőbb problémája szerintem a tulajdonos. Ő az aki elhanyagolja, vagy megfelelően karbantartja az autóját. Ha egy autót gondosan "ápolnak" az nem fog idő előtt elfáradni. Minden járműnek megvannak a gyenge pontjai, amire oda kell figyelni és törődni vele. Azt a jármű sokszorosan meg fogja hálálni.

igazi hős 2009.10.12. 11:34:59

@Ratnet: Valóban te csak helyeseltél. Szerintem ott sántít az érvelésed, hogy aki nem tudja és akarja otthon szerelni az autóját, az szervizbe viszi.
Aki szeretné 2-3-4 évesen eladni és hisz a vezetett szervizkönyv erejében, az nyilván szakszervizbe viszi (és remélhetőleg tisztában van a pecsét árával). Tízévesen már nem a papír, hanem az állapot számít.

dorkoka 2009.10.12. 12:00:02

megtörtént az ami az átkosban, moderálták beírásom és kitörölték, incredible

Ratnet 2009.10.12. 12:05:12

@igazi hős: Igazából nem értem, hogy mit állítasz. Mi a mondanivalód?

Ami viszont valószínű, hogy a mai autókat meghibásodás esetén nem fogod tudni otthon megbütykölni.

Ezek az eszközök bizonyos háttér, 'infrastruktúra' nélkül nem üzemeltethetők/javíthatók.

A most 8-10 éves autók zöme is ilyen, házilag szerelhetetlen verda (nekem tehát: 'új'). Némelyiken már egy gyertyacseréhez is komoly bontást kell végezni a motortérben. Elektromosan pedig, -ha nem vagy szakavatott az adott típusban- akkor hozzá sem szagolhatsz. Az már csupán mellékes körülmény, hogy ha nem jól kötsz le valamit mielőtt beletúrsz, akkor csodákat fog művelni az autód összerakás után...

Tény az, hogy az öreg autók (20-25 éves vagy sokkal öregebb) könnyedén karban tartható, akár otthon szerelhető, egyszerűségéből fakadóan kevés hibalehetőséggel. A régi lemezek a rendes anyagvastagságnak köszönhetően egyszerűen, házilag heggeszthetőek. A konstrukciók -maihoz képesti- egyszerűségéből és elnagyoltságából kifolyólag könnyen, gyorsan hozzáférhetőek/szerelhetőek a fődarabok.

Egyetlen nagy fájdalma van -szerintem- a régi autók kedvelőinek, hogy a gyárak nem gyártanak kis szériában 'használt' autót a 'műkedvelőknek'.:-)

papa33 2009.10.12. 12:18:42

Anno a 120 Skoda kb 130 ezer km-t ment hiba nélkül: fékbetétcsere és 2 lengéscsill. csere - kopó alkatrészek- és a karbantartások. Nem volt szilent, nem volt hengerfejtömítés, nem volt vízforralás.
Volt mindig szervíz. És ha átült egy haver a saját, szintén nem új gépéből, nem mondta hogy ez meg az rossz meg sz@r. Nyilván más egy új, és ha egy mai jó gépből ülnénk át (anno az még nem fogasléces volt pl, tehát MÁS).

Na kérem akkor a mai nem megy el 2-400 ezret? a céges FAstra 260 körül egész jó. Használható, korának-gyártásának tartja a szintjét. Én hitetlenkedtem a 440 ezres óraállású kockaAudin, de jó volt vele menni.

Széthajtani mindent lehet.

Franky4fingers 2009.10.12. 12:52:46

Aki úgy vesz öreg autót, hogy azt hiszi hibátlan az szimplán bolond, vagy legalábbis bazira naiv.

Egy öreg autóra költeni kell, ez tény. Csak vannak különbségek. Míg egy forgó- kopó alkatrészekből álló felújítás emberi keretek között megúszható, ha kilehelte a lelkét az autó az nem.

És nagyon nem mindegy, hogy gömbcsukló, lengéscsillapító, kipufogó, olaj- szíj csere szinten mozgunk, vagy pedig hidrotőke, szelepszárszimmering, hengerfej dimenzióban.

MErt az 5 zörös szorzón kívül van még egy nagy különbség. Az első esetben az autóból még autó lehet a második esetben nem.

Ergo Használtautó vásárláskor azt kell nézni. Lehet e még ebből autót csinálni ésszerű keretek között?

Ratnet 2009.10.12. 13:02:37

@Franky4fingers: Egy öreg autónál a komplett fődarabok cseréje (pl:motor) sem nagy cucc, még csak nem is drága.

Hangsúlyozom: ÖREG autóknál. Nem pedig elhasznált moderneknél!

Vizet Prédikál 2009.10.12. 13:08:30

A cikkel 100%-ban egyet tudok érteni. Nekem volt egy imádott Audi80-asom, az utólsó szériás, amit 300.000 ezer km-el adtam el, de úgy, hogy vezetett szervízkönyve volt, és abszolút pöpec állapotban volt. "Sose volt baja", de mivel cégünk nevén volt, írtam a költségeit, utólsó évben 700.000 volt. Pedig semmi nem romlott el rajta, csak engem zavart, ha egyet is koccant a futómű. És abban a hiszemben voltam, hogy egy szalonállapotú 10 éves kocsim van. Ragyogott is, mint a Salamon töke, csodájára jártak a népek. Az Audi 80 különben is egy elpusztíthatatlan autó.

Aztán úgy hozta a sors, hogy átülhettem egy 1 éves A4-be. Megsirattam a régit, de egy havernak adtam el, aki rajong a típusért. Persze "frisebb" volt a 20.000 km-es A4, de a szívem még mindíg a régi 80-ashoz húzott, a nosztalgia, meg a bizalmatlanság az újhoz... Aztán 3 hónap múlva elkértem a havertól a 80-ast egy múltidéző kocsikázásra, és meg voltam döbbenve: Mi ez a fos? Imbolyog a futómű, nem fog a fék, a váltó lötyög, nem húz a motor. Hatalmas csalódás volt. Persze hamar visszaszoktam, de ott és akkor el kellett ismernem, hogy ég és föld a különbség a 2 kocsi közt.

Ennek ellenére szeretem a régi autókat, nem esne le a gyűrű az ujjamról, ha vissza kéne ülni valam régibe, és annak is igaza van, aki azt mondja, hülyeség 3 évesnél fiatalabb autóra költeni. Lelke is van a régi vasnak, tény. De nem jobb, és nem is egyenértékű az újjal!

Egyébként hihet akárki akármiben, a szabad piac nagyon pontosan megmondja, mi mennyit ér. Az autók *egészen pontosan* annyit érnek, amennyira a piac árazza őket, ez a szabad piac logikájából fakadóan nem is lehet másképp!

Ratnet 2009.10.12. 13:21:54

@Vizet Prédikál: A szabad piac valóban megmondja a hülye fogyasztónak, hogy mi mennyit ér trendiszinten. Az önálló gondolkodású individuumnak azonban nem.

De tegyük fel, ha maszületett bárányként el is fogadnám az elméleted, akkor is gyorsan szembesülnék azzal, hogy szó sincs 'szabad' piacról. Nyomott piac van. A lobbik által kikényszerített helyzetekről, és mesterségesen felgerjesztett fogyasztásról szól az egész mai autóipar.

InterHOOD 2009.10.12. 14:11:32

Ommm!

Már ne is haragudj,de tényleg nem értem a cikkedet. Alapvetően igazat adok,de ugyanakkor az is biztos, hogy vannak az átlagtól eltérő kocsik.
Egy BMW 320d kombit vezetek már 1 éve, előtte volt 2 db e36 is,azokon éreztem a kort,az elhasználódást,de ezen nem. Pedig már 8 éves. Nem rohad,nem ráz, nem húz félre,nem torpan,nem füstöl,nem eszi az olajat, nincs vele semmi gond.
IGaz minden szervízt megkap rendesen,szigorúan gyári alkatrészekből.
Amit leírtál az inkább az átlagos -főleg anyagiak miatt- kicsit nemtörődöm tulajnál öregedő kocsikra igaz.

Speedman 2009.10.12. 18:18:58

@jelentéktelen alak:

"De a guminyomással is így van ez. A telefonom riaszt minden fizetés napon, hogy ellenőrizzem."

Te hetente kapsz fizetést?..

"De nem csak az autóval van ez így. Mindenre jellemző ami napi használatban van.
Azért veszek 2 havonta új cipőt, hogy rájöjjek a régi mennyire szét van taposva."

Ha egy cipőd van csak és munka után még abban mész le a haverokkal focizni is, akkor megértem, hogy kéthavonta veszel új cipőt és érzed a változást.

morcosboci 2009.10.12. 19:34:49

@Ratnet: továbbra is ragaszkodom hozzá, hogy a fekete kormolásnak köze nincs az olajhoz. Ha te ezt nevezed tapasztalatnak akkor inkább hagyjuk a témát. Egyébként szakképzett autószerelő és technikus vagyok és jelenleg is ebből élek. Külföldön, saját erőből, nem szerencséből vagy apuci, haver jóvoltából kaptam az állásomat vagy egy autómentőn meresztem a seggemet naphosszat vagy a rendőröket pénzelem egy jó fuvarért.

Ratnet 2009.10.12. 19:53:28

@morcosboci: Sajnálattal tudatom, hogy a legtöbb maszek autómentőn anno, szakképzett autószerelő ült. Akkoriban volt még úgynevezett helyszíni javítás is. Ilyen esetekben az emberek igen hálásak tudtak ám lenni az autómentősnek. Szerintem összekevered őket a mai megélhetési-trélesekkel (ők egyébként általában fuvarozók nem szerelők). Mondom, hogy lövésed sincs autós témákban nemhogy tapasztalatod, kár tovább blamálnod magadat.

Azt meg kifejthetnéd -mint szakképzet izé...meg technikus-, hogy szerinted mégis mitől okádja a füstöt az öreg e21 ha lepadlózod?! Hacsak nem attól, hogy mégis tolja be a hengerekbe olajat:-)

Szerintem te simán elmentél valahová művezetőnek, mert egy autószerelő nem hangsúlyozza, hogy technikus, és nem nézi le a tréleren melózó vagy a pályán autósegélyben görnyedő kollégákat.

lacza87 (törölt) 2009.10.12. 19:54:00

@Ratnet: "A régi lemezek a rendes anyagvastagságnak köszönhetően egyszerűen, házilag heggeszthetőek."
Viszont nem is rohadnak az újak(persze mindig akad egy két hibás felületkezelésű darab->garancia), tehát nem kell hegeszteni őket, hacsak össze nem töröd.

Ratnet 2009.10.12. 20:10:11

@lacza87: Az újak csak a felületkezelésnek (és ifjú koruknak) köszönhetően nem rohadnak (bár ezt sok élő példa mégis cáfolja, kukkants csak be 6-8 éves verdák alá, csudákat lehet látni amikor már nem él a garancia:-)), míg a régieket nem igazán kezelték. Ha pedig mégis lekezelték olyankor születtek olyan örökéletű gépek mint az öreg Audi100 vagy a Volvo244 például.

lacza87 (törölt) 2009.10.12. 20:38:30

@Ratnet: "Az újak csak a felületkezelésnek (és ifjú koruknak) köszönhetően nem rohadnak "
Erre utaltam a "hibás felületkezelés" fordulattal, amúgy meg a felhasználónak mindegy csak ne korrodáljon.

"(bár ezt sok élő példa mégis cáfolja, kukkants csak be 6-8 éves verdák alá, csudákat lehet látni amikor már nem él a garancia:-))"
Kár, hogy Európában, ma már minden gyártó legalább 12 év átrozsdásodás elleni garanciával forgalmazza az autóit.(a Mercedes pl 30at, de ez tényleg nem mérvadó) Lehet h tudsz mondani kötekedésből példát, aki nem, de az nem is jelentős piaci szereplő.

"míg a régieket nem igazán kezelték. Ha pedig mégis lekezelték olyankor születtek olyan örökéletű gépek mint az öreg Audi100 vagy a Volvo244 például. "
Az Audi 100 a legáramvonalasabb limuzin volt a bemutatásakor(82), de a teljesen galvanizált karosszériát a 80-assal vezették be (86). Pl.: a Porsche amúgy már a 70-es években is részben galvanizálta a kocsikat. Volvoban meg te otthon vagy.

Ratnet 2009.10.12. 21:01:04

@lacza87: Még jó, hogy egy 1-2 éves autó -még- nem rohad...szép is lenne. Viszont 6-8 éve meg nem adtak ilyen garanciákat. Szóval várjál még a mai autókkal kapcsolatban pár évet, mielőtt fenntartás nélkül elfogadod amit a gyártók mondanak. Majd az idő eldönti.
(Szívesen belinkelném most ide a haver neves gyártótól származó 9 éves autójának átrohadt hossztartóiról készített fotóimat. Azon is ledöbbentem.)

Az Audi100 újabb szériáit már galvanizálták (gondolkodtam, amikor fentebb írtam, hogy odabiggyesszem a mondatba de azt hittem tudod). A Volvókat pedig természetesen.

Unter Bahn (törölt) 2009.10.12. 21:10:17

Csaxszólok, hogy '82-ben a Volvo 240-es MÉG nem volt horganyzott, egyszerűen "csak" benne volt az anyag:-)

Aki nem ért egyet, adja kölcsön a CO-hegesztőjét vagy jöjjön el személyesen kilakatolni...

A füstöléshez mondom, hogy a D24 - mellesleg VW - motor az olajat egyáltalán nem eszi (~450.000 km van benne, óra szerint, ami már akkor sem mért, amikor hozzám került az autó), viszont padlógázra simán nyomja az álca-füstöt... szóval gázolajat 'füstösít' ilyenkor, nem motorolajat:-)))

Amúgy ha korszerű dízel lenne, a részecske-szűrő a motorolajat is elhalványítaná... ha füstöl a Bimmer, Ódi, Passat vagy bármi dízel, akkor valószínűleg benne van a csipp, de szinte biztosan nincs benne a szűrő...

lacza87 (törölt) 2009.10.12. 21:59:59

@Ratnet: "Még jó, hogy egy 1-2 éves autó -még- nem rohad...szép is lenne. Viszont 6-8 éve meg nem adtak ilyen garanciákat."
Ferdítesz megint. Az Audi 80-hoz a teljes galvanizálás bevezetése azaz 86 után 10 év átrozsdásodás elleni garanciát adtak.A Renault például 2000 októbere óta ad 12 év rozsdagaranciát. Mint említtetem a Mercinél is nagyon régóta 30 év.
"Alfa Romeo: 2 év, átrozsdásodás ellen 8 év, a lakkozásra 3 év l Audi: 2 év, átrozsdásodás ellen 12 év, a lakkozásra 3 év, 3 év ingyenes szerviz l BMW: 3 év, átrozsdásodás ellen 6 év l Citroen: 2 év, átrozsdásodás ellen 12 év, a lakkozásra 3 év l Chrysler: 3 év, átrozsdásodás ellen 7 év, a lakkozásra 2 év l Ford: 3 év, átrozsdásodás ellen 12 év l Honda: 5 év, a karosszériára 6 év l Hyundai: 3 év, átrozsdásodás ellen 6 év l Jeep: 2 év, átrozsdásodás ellen 7 év, a lakkozásra 2 év, 3 év ingyenes szerviz l Land Rover: 3 év, a karosszériára 6 év l Mazda: 3 év, átrozsdásodás ellen 12 év, a lakkozásra 3 év l Mercedes-Benz: 2 év, 6 év ingyenes szerviz l Opel: 2 év, átrozsdásodás ellen 12 év, az akkumulátorra 3 év l Peugeot: 2 év, átrozsdásodás ellen 12 év, a lakkozásra 3 év l Renault: 2 év, átrozsdásodás ellen 12 év l Saab: 3 év, a lakkozásra 6 év l SEAT: 2 év, átrozsdásodás ellen 12 év l Toyota: 4 év, átrozsdásodás ellen 12 év, a lakkozásra 3 év l Škoda: 2 év, átrozsdásodás ellen 10 év, a lakkozásra 3 év l Volkswagen: 2 év, átrozsdásodás ellen 12 év, a lakkozásra 6 év. " na ezt 2003-ból találtam.

Ratnet 2009.10.12. 22:10:18

@Unter Bahn: "Csaxszólok", hogy '82-ben még nem volt 240-es Volvo.:-)

Amúgy egy kis olvasnivaló:

www.volvo244.pl/images/broszury/240NewsBulletin1975.pdf

Ha -jóval fentebb- figyelmesen olvastál volna, láthatnád, hogy a füstölés az e21-es BMW-vel kapcsolatban került szóba. Nem pedig dízelekkel.

Ratnet 2009.10.12. 22:13:28

@lacza87: Csak idézlek:
"Kár, hogy Európában, ma már minden gyártó legalább 12 év átrozsdásodás elleni garanciával forgalmazza az autóit."

Idézem magamat:
"Viszont 6-8 éve meg nem adtak ilyen garanciákat. Szóval várjál még a mai autókkal kapcsolatban pár évet, mielőtt fenntartás nélkül elfogadod amit a gyártók mondanak."

Idézlek:
"Citroen: 2 év, átrozsdásodás ellen 12 év, a lakkozásra 3 év"

Idézem magamat:
"Szívesen belinkelném most ide a haver neves gyártótól származó 9 éves autójának átrohadt hossztartóiról készített fotóimat. Azon is ledöbbentem."

lacza87 (törölt) 2009.10.12. 22:27:33

@Ratnet: Kezdesz elszállni. Ha figyelmesen olvasnál: a hosszú, több márkás idézet végére odaírtam h az 2003-ból való. Segítek az 6 éve volt. De mint írtam 2000-ben pl.: a Renault, a korábban rohadásáról híres Opel, 12 évet adott, a Skoda 10-et adott. Elárulom h a Citroen is már 2000 óta 12 évet ad, tehát a barátod mehet érvényesíteni a garanciát.
Tehát tévedtél vagy hazudtál amikor ezt mondtad: "Viszont 6-8 éve meg nem adtak ilyen garanciákat"???

lacza87 (törölt) 2009.10.12. 22:54:38

Egyébként meg minek vett Citroent, a mi 16 éves Skodánk nem rohad, pedig kb. 4éve mióta az áldott emlékű Dodi bácsitól megörököltük, a szabadban van, egyszer (nem mi hibánkból) komolyan volt törve az eleje, egyszer meghúzták és én is meghúztam egyzser elég komolyan. Igaz ezeket normálisan kijavíttattuk. Hogy ne hazudjak 2 helyen rohad: az akku alatt és egy helyen a nem gyárilag felszerelt, felületkezeletlen mellesleg magyar gyártmányú vonóhorog miatt.(amit azóta korrgátlóztam)

Ratnet 2009.10.12. 22:55:57

@lacza87: 2003 az hány éve is volt?:-)
Asszem mégiscsak beleférek a 6-8 éves tippemmel.:-)

De ha ezen lovagolsz, akkor a téma kedvéért megtolom még két évvel. Tehát 8-10 éves autóknak sem kellene úgy rohadnia ahogy rohadnak. Mert ugyebár onnan indultunk ki, hogy a modern autóknak jobb a korrózióvédelme, hiába vékonyabb a lemez. Lehet, hogy elméletben ez oké, de a valóságban a vastagabb lemezek bírják tovább (pláne ha még egyes 'eszement' gyártók galvanizálták is őket).

Mellesleg a barátom autójának esete fentiek szerint engem igazol. A gyártók kamuznak, a modern autók meg rohadnak.

Ezeket az átrozsdásodás-infókat amúgy honnan vadásztad össze?

Ja, és a Mercedes Vito pl. rozsdásodásilag Mercedesnek számít? Mert nem fog összejönni az a 30 év.:-)

Ratnet 2009.10.12. 23:08:46

@lacza87: Nem tudom minek vett Citroent, én is kérdeztem tőle.:-)

Nekünk van egy kis lóti-futi R5-ünk, az asszony igencsak szereti. Na annak is rozsdamentes az alváza, belülről a szőnyegek alatt még a gyári fényben pompázik a a taposólemez. Két apró rozsdafoltja van: egyik az ablakkéder alatt a megállt víztől, és egy a műanyagidom alatt a megállt sártól. Ennyi. Az autó '87-es.:-)

lacza87 (törölt) 2009.10.12. 23:14:16

@Ratnet: "2003 az hány éve is volt?:-)
Asszem mégiscsak beleférek a 6-8 éves tippemmel.:-)"
De nem mert bebizonyítottam h 6 sőt 9 éve is igen sok gyártónál adtak akkora garaciát. Amit te megpróbáltál elkenni az öreg autós elméleted megtámogatása céljából.
"Mellesleg a barátom autójának esete fentiek szerint engem igazol. A gyártók kamuznak, a modern autók meg rohadnak."
De nem mert áll rá a garancia, ha 2000 év végi(asszem október, november, előtte nem tudom mennyi volt), tehát szerintem hasznosabb ha nem önigazolást keresel, hanem segítesz neki érvényesíteni a garanciáját.

"Ezeket az átrozsdásodás-infókat amúgy honnan vadásztad össze?"
VAn amit tudtam, van amit internet.

"Ja, és a Mercedes Vito pl. rozsdásodásilag Mercedesnek számít? Mert nem fog összejönni az a 30 év.:-) +
Valószínűleg nem, de személyautókról beszéltünk eddig. Pl Renaultnál is 12-t írtam, teherautókra 5 év.

Ratnet 2009.10.12. 23:50:27

@lacza87: Azt "bebizonyítottad", hogy egyes gyártók már 2000-től vállaltak (mellesleg kamu)garanciát. A hosszú felsorolásod viszont 2003-as adat amiket ráérősen összevadásztál.
Én meg hirtelen leírtam a 6-8 évet hasraütve de te ezt dátumra pontos infóként kezelted mint főbenjáró tárgyi tévedés. Hát legyen meg akkor ez az örömöd, a száraz adatokra nekem nem áll fel.:-)

Sajnos a papírforma ellenére igazam mégis nekem van, amikor azt mondom: a gyakorlati tapasztalatok és a gyártók ígéretei sokszor eltérnek egymástól. Én többször szembesültem ezzel, és valahogy nem vigasztalt az, hogy a 'prospektusban olvasottak' alapján az általam látott ténynek nem szabadna léteznie. Ha érted...

Ha lenne kapacitásom, elmehetnék rozsdafotósnak, mert úgy tűnik csak az én szememet vonzzák a modern autók rigolyái, míg mások vakon bíznak abban amit a gyártók elhintenek.:-)

"Amit te megpróbáltál elkenni az öreg autós elméleted megtámogatása céljából"

Ezt a mondatodat viszont nem értem!
Az, hogy a 20-25 éves autók vastagabb anyagból voltak (mert ugye ebből indultunk el) -s mint ilyen strapabíróbbak, könnyebben javíthatók-heggeszthetők voltak akár házilag-, miféle fura kapcsolatrendszerben találkoznak a te fejedben azzal, hogy a gyárak 6 vagy 10 éve adnak a vékony lemezből gyúrt fosaikra 12 év átrozsdásodási garanciát?:-)

igazi hős 2009.10.13. 00:57:24

@Ratnet: Csak annyit, hogy nem "öreg autót tartani olcsóbb", hanem "neked olcsóbb öreg autót tartani". Mert elég sok adottság megvan hozzá, de ha jobban felszerelt műhelyed lenne, akkor újabb autót is tudnál otthon szervizelni. Átlag autósnak ugyanannyiba kerül egy "új" (5-10 éves) autót szervizeltetni mint egy jóval öregebbet, mert egy régit sem tudna/akarna szerelni (lakatolásról nem is szólva). (Fényezni tényleg drágább az újakat.) Az alkatrészárak sem magasabbak, amennyiben összevethető dolgokról beszélünk. Nyilván egy kurblis ablakban 2 fogaskerék olcsóbb mint egy ablakemelő motor, de nem azért mert a motoros ablak újabb autóban volt.

lacza87 (törölt) 2009.10.13. 08:29:26

@Ratnet: "Ezt a mondatodat viszont nem értem!
Az, hogy a 20-25 éves autók vastagabb anyagból voltak (mert ugye ebből indultunk el) -s mint ilyen strapabíróbbak, könnyebben javíthatók-heggeszthetők voltak akár házilag-, miféle fura kapcsolatrendszerben találkoznak a te fejedben azzal, hogy a gyárak 6 vagy 10 éve adnak a vékony lemezből gyúrt fosaikra 12 év átrozsdásodási garanciát?:-) "

Teljesen elvakult vagy. Úgy áll kapcsolatban h nem kell (otthon) hegesztgetni az újat.Egyrészt 86, Audi 10 év. Másrészt hamár itt tartunk, nem hiszem h a lakatos, egyéb "vasas" szakmával rendelkezőkön kívül sokan nekiállnánal autót hegeszteni otthon. Még egy kerítést maximum. Harmadrészt szerinted egy házilag hegesztett elemen nem kell több fényezés előkészítő munkát végezni és ezt a fényező nem fogja érvényesíteni anyagilag? Vagy azt is nekiállsz házilag?
Az meg h nem tudod érvényesíteni garanciát sok esetben a saját bénaságod(tény ami tény van olyan importőr mindent meg fog tenni h ne tudd), senki nem fogja megtenni helyetetd.
Ja és akkor nem beszéltünk még az alumíniumkarosszériákról.:)
De mindegy te, az igazi individum, jól el vagy a saját világodban, mégha tényeket is kell néha kiforgatnod, h rendben tartsd.

lacza87 (törölt) 2009.10.13. 10:06:13

@Ratnet: Ja és biztos olvastad a mai cikket a 850-esről az réginek vagy újnak számít a te terminológiád szerint?:)

Ratnet 2009.10.13. 10:06:39

@igazi hős: Az új autó vétálárát (részleteit, cascoját,) és rohamos értékvesztését nagyvonalúan elfelejtetted megemlíteni.:-) Valamiért egyébként a tényleg csóró emberek nem ismerték fel a te logikádat és nem járnak 5-10 éves autókkal, holott az gazdaságosabb. Milyen hülyék, nem?:-)

Ratnet 2009.10.13. 10:51:57

@lacza87: Véletlenül de, én lakatolom a vén vasaimat, és egy fényező barátommal én fényezem is. Van még ilyen is a világon. Nahát. Hűha!:-)

Az átlagember valóban nem tudja/akarja javítani az autóját, fél az öreg vasaktól (legtöbbje nem is ismeri) ezért (akár erőn felül is) új/újabb autóba ül. Alkalomadtán persze le is húzza a szerelő/szerviz. (És mégis a legtöbb ilyen átlagember autóbuzinak érzi magát.)

A garanciáddal meg tudom miért engem terhelsz, nekem nincs 'új' autóm. Legyen ez mások problémája, vigyék vissza a szarjaikat. Bár szerintem az ilyen igény 10-12 év után szinte érvényesíthetetlen lesz. Azt mondja majd a szervíz (ha még lesz egyáltalán márkaszerviz) hogy leverted a festéket/alvázvédőt. Vagy ha mégis jogos a követelésed, mit csinálnak? Kilakatolják? Vagy megveszik aktuális áron a autód?:-) Ahhoz, hogy megtudjuk, várni kell még pár évet, -ahogy ezt fentebb próbáltam neked kifejteni és lett belőle ez a parttalan vita a dátumokról.

Az aluminium karosszéria -ami egyébként szintén tud korrodálni- egyelőre nem igazán a kispénzű átlagautós segge alá van kitalálva. Lakatolni sem egyszerű. Ennyi erővel feldobhattad volna a DeLorean-t. Azt még fényezni sem kell.:-)

Látom, magadtól is visszataláltál az általam feldobott normális autókhoz "86, Audi 10 év". Ja. Meg a Volvo244. Jobb ha tudod: ezek már az általam preferált 'öreg' autók és mint olyan, vastag lemezek is. Gratulálok!:-)

A baj az, hogy -az alapján amit itt leírtál- te hajlamos vagy valós tapasztalatokat a szőnyeg alá seperni ha egyszer egy gyártó kijelent a termékéről valamit. Ez a leghülyébb fogyasztókra jellemző tulajdonság. Az új tv-mre, monitoromra, sütőmre, flexemre, fűszegélynyírómra (és még hosszan sorolhatnám) is azt mondták: "egy évig garanciális", mégse bírta pár hónapnál tovább. Regényt is írhatnék a garancia-érvényesítős sztorijaimból. De ha te még ilyeneket sosem tapasztaltál akkor a polcon élsz.

Ratnet 2009.10.13. 11:13:37

@lacza87: Most olvastam. Nekem ezzel egyidős, színre kb. ugyanilyen Saab-om van családi autónak. 190ezer km van benne. Öreg-e? Jó kérdés. Nálam ez a határeset, sőt inkább ez már 'új'. Van olyan amit itthon nem tudnék megjavítani rajta. Klímát sem tudok tölteni házilag, a computert sem kalapáccsal kell kiütni stb. Nem is vagyok annyira oda érte, de kutya meg kisgyerek mellé ilyen 'kombi' való. Korrózió is van (aprócska de van) csak be kell nézni bizonyos helyekre.
Ez az autóm jó példa egyébként 'Ommm' cikkéhez, mert még mindene működik. De asszem eladom mielőtt érdemben hozzá kéne nyúlni.:-)

lacza87 (törölt) 2009.10.13. 11:57:47

@Ratnet: Te sajnos kiforgatod a másik ember szavait és mellébeszélsz. Pl.: az Audi-s idézetnél tudod jól h nem arra vonatkozik mint aminek beállítod, de mégis ezt teszed. Nem baj. Ha van egy stabil világképed boldog ember lehetsz, nem baj az objektív valósságnak mennyi köze van hozzá. Ilyen emberrel nem érdemes vitatkozni de megint cáfoljunk mindent tételesen:
"Véletlenül de, én lakatolom a vén vasaimat..."
Autószerelő vagy, hol itt az ellentmondás az én mondatommal: " nem hiszem h a lakatos, egyéb "vasas" szakmával rendelkezőkön kívül sokan nekiállnánal autót hegeszteni otthon"

"Az átlagember valóban nem tudja/akarja javítani az autóját, fél az öreg vasaktól (legtöbbje nem is ismeri) ezért (akár erőn felül is) új/újabb autóba ül. Alkalomadtán persze le is húzza a szerelő/szerviz. "
Akit lehet az öregautóval is lehúz a szervíz.
"(És mégis a legtöbb ilyen átlagember autóbuzinak érzi magát.)"
Ez hülyeség, lehet h a te mintádban igaz, de pl az enyémben nem. Elég kevés embert érdekelnek komolyan az autók. Jelzem a műszaki felsőoktatás padjait koptatom.
"Bár szerintem az ilyen igény 10-12 év után szinte érvényesíthetetlen lesz. Azt mondja majd a szervíz (ha még lesz egyáltalán márkaszerviz) hogy leverted a festéket/alvázvédőt"
1 Érvényesíthetetlen lesz, ha hagyod magad és nem értesz hozzá, és ha valóban nem tettél meg mindent a megelőzésért.
Ha lesz még márkaszervíz (ez különösen tetszett): zömében 60-100 éves autómárkák alkotják a kínálatot, akik örülnek a piacnak (fogalmaid szerintkonzumidióták), majd kivonulnak, és semmi em kényszeríti őket h folyatassák a garanciális tevékenységeekt. Hmm reális.
"Az aluminium karosszéria -ami egyébként szintén tud korrodálni-"
Ember az alumínium egyik komoly előnye az h könnyen-olcsón korrvédetté lehet tenni. Majd nem hazsnálják ki ezt az érvet a "konzumidióták" megnyerésére. Melelsleg szó nem volt anyagi lehetőségekról.Habár szűk körben, drága autókban, de létezik? Igen. Műanyagok fokozatt alkalmazásáról se beszéltünk, de ezt már ne is merem említeni.

Audi. ld. bevezető

Utolsó bekezdés: ezeknek semmi köze az autókhoz d evegyük sorba: tv kb. 5 éve elrabolták azóta jó az új, fusi beltéri egység viszont igen, nem is adott rá garanciát a kontár, számítógép 10 éves kutya baja, laptop 1 éves rakoncátlankodott lépéseket tervezek a garancia érvényesítésére, sütő régi- javítgatva, flex-semmi baja garanciaidőn belül (túl sem)iparijelelgű használatra iparit kell venni, szegélynnyíró: semmi baja garanciaidőn belül, pedig úgy is volt használva amire nem méretezték, egyedül egy mosógép szart be a mi hibánkból, egy mikró amiről nem tehettünk. Ja meg egy francia gázbojler-nincsenek is már a piacon.
Na de itt és most fejeztem be. Megyek h 30 év múlva is vehess 25 éves autót ugyanezzel a mostani szövegeddel.

lacza87 (törölt) 2009.10.13. 11:59:46

Ja a legnagyobb kedvenc: "Vagy ha mégis jogos a követelésed, mit csinálnak? Kilakatolják? Vagy megveszik aktuális áron a autód?:-) "
Mégis mi mást csinálnának mint h kijavítják, talán adjanak egy újat vagy mire gondolsz?

Ratnet 2009.10.13. 13:23:13

@lacza87:
Nos. Nem vagyok papír szerint 'autószerelő' mégis javítom a vasaimat. Ezt rakd össze.

Azt, hogy műszaki felsőblabla...koptatod, (manapság egyébként nagy divat ilyesmivel előrukkolni mint végső érv a mindenekfelett álló igazságunk mellett) az ha nem mondod is látszik, hisz elméleti síkon éled az életed és visszakézből osztod az észt, hisz a 'keresztrejtvényműveltséged' erre predesztinál(ugye, tudod mi az?).

De hát akkor én is döngetem a mellem a semmire:
Tudod van tizenvalahány év előnyöm tapasztalatilag veled szemben. Én nem elképzelem az autókat az iskolapadban, hanem használom/javítom/érzem/látom őket. Azon felül, hogy több tucat autóm volt már, erre rájön még az a pár év amit egy autószerelő műhelyben meg autópályákon lehúztam, no meg még pár év sofőrként furgonokkal/teherautókkal. Te viszont -mint a fiatalok általában- ezt a személyes tapasztalaton alapuló 'tudást' semmibe veszed, vagy legalábbis megkérdőjelezed. Nem gáz. Majd felnősz és tapasztalsz te is. Gondolom még nem vagy túl az első sk. motorcseréden, futóműjavításodon csak osztod az észt, meg kölcsönkéred apa kocsiját.

Az autószervizek nem lelépni fognak, hanem belőled fognak bohócot csinálni a garanciális igényeddel együtt(Mellesleg ilyet is láttam már, sőt intéztem is efféle macerás dolgot személyesen. Nem ma jöttem a hathuszassal.) és nem tudsz mit tenni.

A továbbiakban nem igazán tudok veled vitatkozni hisz a papírformát szajkózó megmondóemberekből Dunát lehetne rekeszteni. Higgyél vakon abban amiben, -teszek rá- csak vedd észre, hogy a világ nem követi a papírformákat. Vállalatok, autógyárak (lásd: lesz-e még addigra márkaszerviz)is szoktak bezárni, gazdasági válság is elő szokott fordulni, hülye bamba fogyasztókat beetető marketing, majd a felgerjesztett igényeket kiszolgáló tök felesleges ipari dömping is szokott -ugyebár- előfordulni itt-ott, energiahordozók is szoktak megfogyatkozni...stb. De ez már messzire vezet.

De menjünk még messzebb:
A leghülyébb érvek egyike az, hogy ami már 50-100 éve létezik az már örök és elpusztíthatatlan. Na persze. Mint a Szovjetúnió, vagy mint a gazdag és hatalmas Egyesült Államok. Japán uralja az elektronikai piacot, és a Rolls tradicionális angol autó... Mára már mind csak vicc. Kifordult alóluk a világ.

10 év múlva mi lesz? Hmm, lehet, hogy kínai autókra fogják hegyezni a cerkát a srácok a BMW meg (indiai tulajdonban) apró egyterűeket gyárt majd villanymotorral. Hihetetlen ugye?

Mindettől függetlenül:
"Tény az, hogy az öreg autók (20-25 éves vagy sokkal öregebb) könnyedén karban tartható, akár otthon szerelhető, egyszerűségéből fakadóan kevés hibalehetőséggel. A régi lemezek a rendes anyagvastagságnak köszönhetően egyszerűen, házilag heggeszthetőek. A konstrukciók -maihoz képesti- egyszerűségéből és elnagyoltságából kifolyólag könnyen, gyorsan hozzáférhetőek/szerelhetőek a fődarabok."
"Egy öreg autónál a komplett fődarabok cseréje (pl:motor) sem nagy cucc, még csak nem is drága"
"Ami viszont valószínű, hogy a mai autókat meghibásodás esetén nem fogod tudni otthon megbütykölni."

Ezeket írtam a témában jóval fentebb. Akarod újra cáfolni?:-)

Ratnet 2009.10.13. 13:26:49

@lacza87: Értékvesztésre gondolok. Pár éves autódon ha -mondjuk gariban- hozzányúlnak teszemazt egy küszöbhöz, hossz- vagy kereszttartóhoz akkor szerinted eladáskor mit kapsz majd az autódért? És mit fog hinni a vevőd ha a szerelő (vagy eredetvizsgáló) közli vele, hogy tartóelem volt javítva az autón?:-)

lacza87 (törölt) 2009.10.13. 15:40:48

@Ratnet: Sejtettem h ez lesz a következő kör. Azt a megjegyzésemet h műszaki felsőoktatásban tanulok ahhoz kapcsoltam h annak ellenére "autóbuzériára" elvileg fogékony közegben mozgok mégsem azt tapasztalom h annyi ember tartaná magát, maradjunk inkább abban a névben, autómániásnak. Ennyit akartam jelezni és nem többet. Valamint egyáltalán nem nézem le a gyakorlati tapasztalatot, aminek tudom h sajnos hiányában vagyok, így igyekszem megszerezni. Nem is képzeled mennyit foglakoztat ez. Legyen elég ennyi. Azt meg h nincs papírja valakinek valamiről, ha valóban ért hozzá szintén sose bántam. Innentől kezdve az egész személyeskedő szöveged értelmét veszti.
Tuti h én sem látom a teljes igazságot. De mindig igyekszem tényszerű maradni. Valamint hülyének sem nézem azt aki nem úgy gondolkodik, mint én.

Az értékvesztést pedig természetesen meg kell téríttetni. Utána fogok nézni a megfelelő törvényeknek és Eus irányelveknek. egy jó ügyvéd, végő esetben a nyilvánosság. (De elsősorban olyan autót kell vásárolni ami valószínűleg nem fog szétrohadni. pl.: nem Citroent)

Ratnet 2009.10.13. 15:52:23

@lacza87: Ez már valamiféle közös nevezőnek hangzik. Hagyjuk is most ennyiben.

Találkozunk egy másik poszt alatt. Addig is:
Üdv!

kertesz.ferenc7 2009.10.13. 15:54:55

Ratnet!

A füstélés témályához egy kis segítség:

Kék füst:----> Eszi az olajat!
Fekete füst:---> Elégetlen Üzemanyag.
Fehér füst:----> (vízgőz) Hideg még a motor, vagy meleg motornál: csipegeti a fagyállót.

Tehát ha egy bömbi Padlógázon elkezd feketén füstőlni, attól még nem eszi az olajat.! :)

Nemde???

kertesz.ferenc7 2009.10.13. 15:58:09

Elégetlen ----> Nem megfelelően elégetett üzemanyag.

Ratnet 2009.10.13. 18:29:40

@kertesz.ferenc7: És én fekete füstöt írtam?
A mai turbódízelek 'kövérgázra' való kormolásához hasonlítottam a jelenséget de ez ne tévesszen meg.

newname 2009.10.13. 18:59:14

@kertesz.ferenc7:
vízgőz (pára) meleg motornál is van.
télen jobban látod.

newname 2009.10.13. 19:06:18

A fenti elméleti garanciális vitához annyit, hogy a korozzió elleni garancia csak belülről induló rozsdára vonatkozik. A sérülés okozta (és nem tudod bizonyítani, hogy nem attól van) korrózióra nem jár a gari.

newname 2009.10.13. 19:09:12

megmég:
mi a bánat köze van a lemezvastagságnak a korózióhoz? Az 1,2-es lemez ugyanúgy rozsdásodik, mint 0,8-as. /én tudom:)/

Unter Bahn (törölt) 2009.10.13. 20:29:14

@Ratnet: ""Csaxszólok", hogy '82-ben még nem volt 240-es Volvo.:-)"

Pont Tőled ezt a szőrözést nem vártam volna:-(

Ok, legyen 245, tudjuk hogy a 240-es szériában az utolsó szám mit jelent...

Az E21-et meg nem ismerem, bár a régebbi Bömbik tetszenek, a vájtfülűeknek szóló tipus-számozásaikat elhanyagoltam:-(

Mea Klumpa:-(((

megint 2009.10.13. 20:34:55

lacza, kettővel ezelőtti e merci ettől függetlenül rozsdásodik

Ratnet 2009.10.13. 21:23:46

@Unter Bahn: No problem.

Én is szeretem az e21-et (a 'kiscápa' 3-as) sőt, az a kedvenc formám a BMW-k közt.:-)

Üdv!

igazi hős 2009.10.14. 00:09:42

@Ratnet: Egész részletesen leírtam, nem olvastad nem gond. Csak akkor ne írj ilyeneket, hogy mivel nem számoltam. Továbbra is azt mondom, hogy egy azonos használati értékű (felszereltség, motorizáltság, satöbbi) 5 éves autó fenntartása nem több mint egy 25 évesé. A csórók nem 25 éves prémium autóval (ennek a felszereltsége felelne meg egy mai átlagmodellnek) járnak, hanem Ladával, Escorttal, egyéb lomokkal. Amire semmit nem kell költeni, mert ha (karbantartás hiányában) széthullik alatta, akkor vesz egy másikat egy marék mogyoróért.

Ratnet 2009.10.14. 11:01:54

@igazi hős: Rendben, akkor írj egy példát. Vételárral satöbbivel, hogy jössz ki. (A 25 éves prémiumautós feltevésed -mivel sem prémiumról sem azonos felszereltségről szó sem volt- meg már 'enyhe' csúsztatás, de bizonyos viszonylatban még az is engem igazolna.)

De írhatok én is példát, mint mondjuk: 5 éves Mondeo vs. 20 éves Sierra. Ez pl. egyszerű példa. Először is ki kell adnod hirtelen a családi kasszából 1,5-2 millát a Mondeóra, és soha nem hozod be a rajta a vételárkülönbséget. Sierrát 3-4 kilóért már nagyon pöpecet is vehetsz. A karbantartáshoz sem számoltad hozzá, hogy az újabb autókban az egyszerű javításokon felül klímatöltés, pollenszűrő csere, a gumisnál a nagyobb méretű gumik, stb. mind dob az költségeken amikor szervizelteted (az állandóan elromló elektronikákról meg a nyafogó computerek kiütéséről ne is beszéljünk). Mit nem tudsz ezen kiszámolni? Matek az egész.

igazi hős 2009.10.14. 14:53:00

@Ratnet: Nem igaz, hogy nem akarod megérteni: FENNTARTÁSról beszélek. A vételárat ki kell könnyezned, ez nem vitás, de a többi amit írsz nem értelmezhető. Almát almával hasonlíts össze, a Sierrában nem azért nem cserélsz pollenszűrőt, mert olyan csodás minőségű, hogy sosem kell cserélni, hanem mert nincs benne. Klíma dettó. Lehet, hogy neked ezek feleslegesek, de ez inkább belemagyarázásnak tűnik. (A klíma nálam a biztonsági felszereltség része.) A peresebb gumit kapod az autóhoz, de cserélhetsz ballonosabbra. Esetleg veszítesz vele 1-2 sebességindexet, ha nem mész 110 felé bármilyen gumi jó.

Ratnet 2009.10.14. 18:21:59

@igazi hős: Csak magyarázod a bizonyítványod. Az autót először meg kell venni, nem terem a fán a hátsókertben még ha te el is bagatellizálod a megvásárlás tényét. Ez családoknál már főleg gondot jelent. (A hülye ember persze adósságba veri magát az új autóért.) Tegyük fel megöröklöd a kocsit, akkor is ott az illeték...ugye.

Ezt adtad elő fentebb:
"Öreg autót pont úgy viszed szakszervízbe, kötsz rá cascot, mint egy újra. (Az értékvesztést különösen furcsa itt említeni, hisz azt már kifizetted az elején.) Ha akarod, igen, ha nem, nem. Új autósként eldöntheted, hogy megér-e évi 50-et a garancia vagy sem, öregautósként nincs választásod. (Sőt több márkánál eldöntheted, hogy veszel-e még 1-2-3 év nyugalmat.)"

Öreg autóra nem fizetsz Casco-t, nem igazán hordod szakszervízbe, és kár elhallgatni az értékvesztést, hisz új autóknál röpködnek az évi többszázezrek, míg az öreg autó -szinte- tartja az árát. Új autónál az esetleges szervizek simán belekarcolnak a hatszámjegyű összegekbe, kisebb javításoknál is, míg öreg autón a töredékéből fődarabot cserélsz. Sorolhatnám még de felesleges. Úgy látom valós tapasztalatok híján beszélsz. Vagy sosem volt még autód vagy valami alsó-középes, pár éves verdából osztod az észt és véded a mundért.:-)

igazi hős 2009.10.14. 23:17:06

@Ratnet: Úgy látom megakadt a lemez nálad, csak ugyanazt ismétled, így megpróbálom újrafogalmazni: nem azt mondtam, hogy az autó birtoklásának a költsége lenne azonos, hanem a használati költsége. Más szavakkal: ha lenne zsírúj ezerötös Lada, akkor azt ugyanannyi vagy kevesebb lenne fenntartani(karbantartani, üzemeltetni, ahogy tetszik) mint egy 25 éveset, bármi mást állítasz is, mindenféle klímatöltéssel meg egyebekkel. Szerintem youngtimer Mercikben is van klíma, sőt azokban már a légzsákpatronokat is ki kell(ene) cserélni. (Fillére tétel? Vagy a légzsák is felesleges mint a klíma?)

Ádán 2009.10.15. 11:58:35

Az utóirathoz: én Joe Pesci karácsonyi dalát ajánlom:
www.youtube.com/watch?v=qI3CqARmQqI

SPety 2009.10.15. 12:10:36

sziasztok,
nekem R. Megane II-es 1.6-os autóm van (2003) kevesebb mint 4 évesen vettem, 107e km-el, 2,5 év alatt eddig a következő javítások, szerelések voltak (40e km-t mentem sajnos Budapesten): olaj+szűrők kétszer, lengőkar, szilentek (futómű, ami megint kezd kopogni, hála jó utaknak) ablakemelő, kilincs, izzók, felni javítása, 4 gumi+szerelések évente kétszer, ablaktörlő hiba, gyertyák, fékbetét, hátsó féklámpa hiba, kesztyűtartó, okoskerék, vezérműszíj, motortartó bak, és most féktárcsát kell cserélni, valami szilentet, ropog az ajtó nyitáskor, kellene 4 új téligumi, tehát van még mit kijavítani, ez így eddig kb. 400e ft volt a vizsgák nélkül, úgy hogy visszajáró vendék vagyok a bontóban és viszonylag olcsó, de jó szerelőhöz járok :-) Ez havonta több mint 10e ft és az erre fordított időt még nem is néztem egy a magyar átlagnál fiatalabb autó esetében, amit próbálok kímélve használni... (viszont az új ár kevesebb mint feléért vettem, tehát valamit valamiért)
süti beállítások módosítása