Eladás helyett inkább a halál!

A Camrynek lelke lett

  2009. augusztus 14. - Bende Tibor Címkék: totalcar flotta toyota camry

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Pedig milyen jó kis Bogár volt
2014-09-27 08:52:08

Az előző részek tartalmából: Elkezdtem Volkswagen Bogarat keresni. Vettem egy bogarat, örültem neki.

Én megmondtam előre, hogy baj lesz
2014-08-23 06:50:05

Az előző részek tartalmából: Elkezdtem Volkswagen Bogarat keresni. Vettem egy bogarat, örültem neki.

Bogár saga: Polírozom a bohócot
2014-08-02 12:15:37

Az előző részek tartalmából: Elkezdtem Volkswagen Bogarat keresni. Vettem egy bogarat, örültem neki.

Elment az eszünk: kasznit cseréltünk a Bogáron
2014-06-01 07:10:34

Épp Göbivel ültünk az irodámban, amikor Marci hívott, aki a Velvetnél dolgozik. Autót akart venni, mert a

A múltkori blogposztomban elsírtam, hogy eladjuk a Camryt, melyet oly nagy szeretettel használtunk több, mint egy évig. Öntudatos autó, az eladás helyett inkább a halált választotta.

Sietve leszögezem, hogy az autó sem nem volt törött, sőt, az első egy éveben a meghirdetés pillanatáig semmi baj nem volt vele. Amikor az első vevő telefonált, elhatároztam, hogy a kipufogón megcsináltatom a kifújást, mégis csak egy alkutétel, meg nem is szerettem, hogy dörmög kicsit. Szóval bejelentettem a kocsit a kipufogóshoz, és egy lambda szonda áthegesztés és huszonötezer forint múlva egy halk Camryvel távoztam. Minden baj itt kezdődött, elindult a szarzivatar.

A kipufogó szerelés egy meleg péntek reggel volt, másnap elindultunk vele a Balatonra, konkrétan Siófokra a bikini rekord döntésre. Marha meleg volt, bedugult a sztráda, az M0-on és az M6-oson kerültünk. Volna. A dugóban állva észrevételeztem, hogy a napi számláló 666 kilométert mutat, viccesen mondtam is Ritának, hamarosan valami baj lesz.

Adonynál egyszerűen elfogyott belőle minden elektromosság. Minden fény kihunyt, csak a sebességmérő működött, gondolom mechanikus jelet kap, nem elektromost. A motor járt rendesen. Egy fél perc se volt az egész és minden visszajött, szépen felgyulladtak majd elaludtak a checklámpák, csak az ABS maradt égve. A motor járt, de semmi egyéb, tehát rádió, légkondi nem volt. A következő etap pár kilométer múlva jött, akkor egy kicsit hosszabb időre ment el az áram, lelassítottam, és az első lehajtón lejöttem a sztrádáról alapjáraton, igyekezve, hogy hűtsem a motort. Hiszen elektromos ventilátor van benne, ha villany nincs, hűtés sincs.

Erőfeszítéseimet csak részben koronázta siker, ugyanis mire visszajött a villany, a vízhőfokmérő pont a pirosban volt, de gurulás közben szépen visszahűlt. A hűtő azonban nem bírta a meleget, elvált a műanyag az alumíniumtól. A lemerült telefonú barátaink távolodását figyelhettük csupán a gőzölgő sztráda mellett. Kisgyerek, negyven fok, mindentől távol a balatoni fürdőzés helyett. Szuper, holnap jönne a vevő.

A traileresre csak 2-3 órát kellett várni, Csepelről indult, de még valahová be kellett ugrania. Vészesen fogyott a vizünk, egyre melegebb volt. Az autót tologattuk az árnyékba, egy szép fasor mellett, méterről méterre, ahogy ment a nap. Épp a gyerek alvási idejében indultunk, hogy majd a kocsiban alszik, de ez nem jött össze. Akikkel mentünk, meg se kérdezték, mi a fenéért álltunk meg, simán továbbmentek. Ezúton is köszi.

Szóval ott álltunk, és néztünk, hogy ez meg mi. Felhívtam Csikóst, mondjon már valamit. Van szerelőd, kérdezte. Hülye vagy? Ez egy Toyota – válaszoltam. És hová viteted a traileressel? Mittudomén. Figyelj, vitesd el Budakalászra, ott egy srác, akinek a sárga Mátra Lx-e már volt az újságban, és voltam nála többször szereltetni, szívesen szórakozik ilyesmivel. Oké. Bemondtam a traileresnek a címet, rendben, de csak holnap viszi oda, mert előbb lemegy a balcsira, ha már itt van. Mindegy, legalább az autó járt a tónál. Apu is megjött a belvárosból értünk, délután hat után nem sokkal hazaértünk. Huszonötezer.

A mérleg: Subaru eladva, a Toyota egy utánfutón lötyög a Balaton felé, amit egyébként Csikós látott a sztrádán. Mi mindentől messze, egy gyerekkel a falunkban, autó nélkül.

Másnap hívott a szerelő: a hűtőt cseréni kell, szerinte semmi másnak nem lett baja, vihetem az autót. Szuper. Szereztem kölcsönautót, kölcsönembert, elmentünk Budakalászra a kocsiért, a hűtő ötvenezer, a hiányzó folyadékokkal és munkadíjjal együtt, mert ha már ott voltak, akkor egy földből kiálló vasdarab által okozott heget is kijavítottak, hogy rendesen beférjen az új hűtő. Hazamentünk, ötven kilométer alatt nem produkált semmi különöset. Rita járt vele a boltba, mint eddig, működött.

Jött a hétvége, a feleség a gyerekkel a nagymamához ment a kocsival. Semmi gond nem volt, egészen addig, amíg meg nem beszéltük telefonon, hogy rendesen működik a kocsi, jöhet a vevő. A következő egy perc a vihar előtti csend volt csupán. Az asszony halálravált hanggal hívott, hogy ugyanazt csinálja a kocsi, mint a múltkor, azonnal megállt a Jászberényi úton egy buszmegállóban, menjek érte. Negyven fok, kisgyerek, alvásidő, hétvége, holnap vevő, én otthon, ötven kilométerre, épp befekültem a kádba Ottlik Gézával.

Kikászálódok, odarohanok, az autó nem indul. Betoljuk az árnyékba. Érdekes, hogy az ott töltött másfél órában a jászberényi úti forgalomban senkinek se jutott eszébe a vészvillogóval álló Camrys anyukát megkérdezni, hogy mégis mit csinál egy buszmegállóban a tűző napon. Gyerekkel a karjában. Biztos gyertya kell neki.

Szóval odarohantam, keressünk a környéken egy autószerelőt, aki otthon van. Találtunk, de nem vállalta, hiszen szombat van. De ajánlott egy traileres céget a felüljárónál, azok biztosan megnézik. Odamentünk, megkérdeztük, nem nézik meg, de ha trailerezni kell, szívesen jönnek. Mindezt mondják úgy, hogy ott ülnek melósruhában öten egy szobában. Az Élessarok felé csorogtunk, amikor észrevettünk egy Hobbiszerviz nevű műintézményt. Nagyjából arról szól, hogy adnak emelőt, aknát, szerszámot, meg mi kell, és magadnak megcsinálhatsz mindent óradíjért. Ha elakadsz segítenek.

Befordultunk, nyitva vannak? Persze, épp E34-es srácok cserélgették a difiket, váltókat, rotyogott a gulyás, családi a hangulat. Kijönnének megnézni a kocsit? Kijönnek, ha elvisszük őket, van minden. Oké, leteszem a családot, és délután jövök. Kijöttek, bebikáztuk, beindult, elvittük hozzájuk a műhelybe. Megkínáltak az addigra épp elkészült gulyásból, ami kicsit sótlan volt, de finom. Furcsa, hogy menet közben lemerül az akksi, ez utánajárást igényel. Nem akartak pénzt kérni, adtam egy ötöst, örültek. A Camry ottmaradt.

A műszerekkel másnap egyből kiderült, nincs rendben a töltés, elvitték bevizsgáltatni a generátort: a diódasor szar, vegyek egy felújított generátort, akkor járok a legjobban. Kivették a régit, odaadták. Elmentem a Kertész utcába, ahol a BX-be vettem az önindítót tavaly, volt ilyenjük, kifizettem,  harminckétezer. Elvittem az Élessarokhoz a felújított generátort. Betették, egyből kiderült, hogy cellazárlatos az akksi, így az is kell. Persze, vegyétek meg, és ha már ott vagyunk, egy olajcsere is esedékes. Egy újabb nap. Másnap hívtak, lehet menni a kocsiért. Akksival, olajcserével, mindennel harmincöt.

Rita elment az autóért, én megnyugodva egyeztettem a vevővel. Alig egy óra múlva hív az asszony, hogy az Attila úton van, és az autóból fekete füst jön, és égett műanyagszag. A+”!%/”+!/”+%/”! Azonnal hívtam a generátorost, hogy ez meg micsoda. Nem tudják, de a munkaidő után azonnal kijöttek. Kisgyerek, 40 fok, hajléktalanok telepisálta Erzsébet híd alatti bokor. Előbb értem oda, mint a generátorosok, az autó közelébe érve lehetett érezni a bűzt. A generátor állórésze gyakorlatilag megsült. Lekötöttük, csak akksiról vissza budáról a Kertész utcába, megnézik mi lett. Állórészcsere izibe, alapjáraton 40 amper fogy. Hoppá. Még jó, hogy nem égett le az egész kocsi. Szerintük cellazárlatos az akksi, amit adtak a nagykerben, vagy csak sokáig állt, nem tudják. Mindenesetre az állórészt kicserélték, és töltötték az akkut, hátha magához tér. Tizenkétezer. Ezt mondjuk nem éreztem jogosnak, de kifizettem, mert kijöttek és segítőkészek voltak.

Reggel hívtak, hogy elviselhető szintre csökkent  az áramfelvétel, vihetem a kocsit, de azért nézessem meg valakivel, mert nem teljesen okés.  Aznap több elektromost is megjártam. A végén Csikós húzott ki a szarból ismét, egy szerelő Soroksáron  - aki valami idióta veteránjához gyártott le egy sépci kapcsolót anno, nem is értettem amikor elmesélte Zsolt a teljes sztorit - elvállalta, hogy az első rendszámtól a hátsóig kiméri, hol fogy el a Columb. Egy fillért se fogadott el.

Csikós Zsolt pontosít, az idióta veteránja 27 pólusú kapcsolójáról

Nem legyártotta az idióta veteránomhoz (egy BSA-motor) a kapcsolót, hanem kitalálta, hogyan kell bekötni, mert 27 pólusú. A kapcsolót 390 márkáért vettem NOS volt (New Old Stock, azaz régi megmaradt készlet), egy rövidítés, amit érdemes megtanulni.

Ezért nem veszek ilyen elektronikus műanyagbaszt. Ha otthagy az út szélén, legalább remény van rá, hogy valahogy megheftölöm, ha ki nem könyököl a hajtókar...

Nővérem jár jógára, nem kell a cím? :-D

A huszonhét pólusú kapcsolót megfejtő szerelő sem talált semmit, bátran adunk kölcsön a kocsit, hogy menjen Debrecenbe a hétvégére. Még aznap este mentek vele, nem mertem elaludni, de jött az sms, minden rendben volt. Szuper. Hazajőve elmesélte a barátom, hülyeségeket mutat a benzinszintmérő.

Egy hétig nem használtuk, aztán tegnap reggel lement Rita, és – épp amikor amikor a zuhany alá beálltam - hívott, hogy a Camry nem indul be, csak gázadásra, és nincs alapjárat. Most épp a szervizben várja a számítógépes diagnosztikát. Na hívtak is, az alapjárati motorban állt be valami, tizenegyezer.

Akkor számoljunk: kipufogó, trailer, hűtő, akksi, generátor, olaj, alapjárati motor együtt ebben a hónapban volt 195 000 Ft. Az autó ára valahol a 400-600 ezer között van. És ne feledjük,  mostanában nem ez volt az első kellemetlenség.

Nem adjuk el, hátha megjavul. A hirdetést töröltem. A Camry lelki békéjéért mindent. Vagy felgyújtom. Még nem döntöttem el.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr471307214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sys 2009.08.14. 07:47:13

Jójajtókajappók :D:D:D

Krizsabá 2009.08.14. 07:55:30

Részvétem...

Ilyenkor tudnék sírni, hogy az aulelektronizált, sárgaplakettes autómat fél évig nem használhatom.

Vikiszava · http://www.vikiszava.net 2009.08.14. 07:55:45

Részvétem. Volt egy öreg Corollánk (AE86), apukám azt mondta, ha az nem indul be elsőre, másodikra meg se próbálja, mert akkor nagyon nagy baj van. Tíz évig lehetett nálunk, az idő alatt kétszer fordult elő nálam (más baja nem volt), hogy menet közben megszűnt az elektromosság. Lehúzódtam, leállítottam az autót, mert büdös is volt valami. Utána nem lehetett beindítani. Hívtam segítséget a hazavontatáshoz, mire fél óra múlva megérkeztek, csak megpróbáltuk beindítani a Corollát. Pöccre indult, semmi baja nem volt. Még én éreztem hülyének magam.
Egy évvel később megismételte ezt a mutatványt. Pont megérkeztem vele, ahova indultam, akkor produkálta a hibát. Leállítottam, kipróbáltam, nem indult be utána. De ekkor már nem idegeskedtem. Elintéztem a dolgomat, 1 óra múlva végeztem, és az autó megint simán indult. Elvittem szerelőhöz, nem talált rajta hibát, így javítani se tudott semmit. Mondja valaki, hogy egy Toyotának nincs lelke!

Explorer 2009.08.14. 07:56:25

Az Expivel kimentem cspatni a lőtérre, oszt odavertem az gallytörő alját ami feltolta a hűtőt, úgy, hogy a felső két rögzitőfüle letörött, ezáltal kilyukadt a hűtő 2 helyen. Folyt belőle a viz rendesen. De simán hazament a motornak semmi baja nem lett.

Ti azért csak vegyetek japán autót, mer az yo!

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2009.08.14. 08:00:23

egy Toyota soha nem hagy cserben (:

csiky944 2009.08.14. 08:09:48

@Vikiszava: mondom,a toyotának nincs lelke :)))

007 turbozva nem keverve... 2009.08.14. 08:10:38

FIGYELEM ! Hegesztéskor le kell venni az aku saruit,a testkábelt a kipufogóra kell tenni minnél közelebb a hegesztés helyéhez.érvényes a karoszéria javitásánál is.Hegesztéskor keletkezett induktiós impulzusok kicsinálhatnak sok mindent......

halandoblog 2009.08.14. 08:11:44

Hát... ez tanulságos volt.

csiky944 2009.08.14. 08:12:00

amúgy meg kb a meghibásodott generátor tönkrevágott pár dolgot,amíg diagnosztiálták a hibát

nem tudom,de a villany tanárom mindig azt mondta h: Mérni,mérni,mérni!!!
nem mondott hülyeséget

acta est fabula 2009.08.14. 08:14:39

hármattoyottakánya a vármegye tornyára...

csiky944 2009.08.14. 08:14:56

@007 turbozva nem keverve...: naja igen,hegesztették,kb nem vették le a sarukat :(

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 08:15:52

Az lehetetlen! Hazudol! JaPPán autó sose romlik el!

Jó mûsor lesz, érzem :)

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2009.08.14. 08:17:22

Megértem a fájdalmat, amit szerintem nem a pénzösszeg kiadása okoz, hanem az, hogy egy Toyota, egy japán műszer szarakodik a belé vetett összes hit ellenére.

rkpeti · http://www.uzemanyaglopas.hu 2009.08.14. 08:20:37

A kipuff javító bácsi co2-vel hegesztette a lambda szondát, miközben nem vette le az akksisarut. Ez okozta az elektromos rendszer megbolondulását. Lesz még vele több gond is.

Neki nyújtanám be a számlát.

sandrew 2009.08.14. 08:21:40

Ez hihetetlen! A kipufogós lehetett akkora balfék, hogy elfelejtette az akksit lekötni?

kzolee 2009.08.14. 08:22:00

Kedves Tibor!

Inkább ezt adtátok volna el, mint a Subarut... Persze utólag vagyok én is okos :-)

TME 2009.08.14. 08:24:23

nem vették le az akksisarut hegesztéskor? micsoda kókány emberekhez hordjátok az autótokat? még jó, hogy a motorvezérlő épen maradt, ha nem ez pont a fő gond. ki kéne kapni és alaposan szemügyre venni!

nekem a 10 éves japán autómon egyszer kb 2-3 mpre kikapcsolt majd vissza a rádió. az UFO-k:)

TME 2009.08.14. 08:27:03

@sandrew: ezt nem lehet elfelejteni, egyszerűen vagy trehány, nemtörődöm vagy hozzánemértő.

nem minden autó érzékeny erre.

konti10 (törölt) 2009.08.14. 08:30:24

Ennek a kocsinak letelt az ideje. Add el 350-ért, vagy amennyiért elviszik. Még ha buksz is rajt, mert ez olyan mint a félrekefélő asszony aki lebukott, sosem tudod már szeretni...

TME 2009.08.14. 08:31:35

egyébként keringenek rémhírek amik vagy igazak vagy nem teljesen helytállóak, mégpedig a menet közbeni pillanatra se kép se hang jellegű tünetek toyoéknál.

elég érdekes lehet előzéskor egy ilyen:)

sandrew 2009.08.14. 08:33:43

@Hocek: :) elfelejtette mert trehány, nemtörődöm. Ha nem ért hozzá, akkor nem felejtette el, igazad van... :) ezt jól megbeszéltük.

karlmann 2009.08.14. 08:35:25

Ez az aksi lekötés dolog csak találgatás. Ha az aksi eleve sz@r volt, akkor az önmagában is okozhatott ekkora gebaszt. Az viszont könnyen lehet, hogy a közeljövőben még néhány dolgot magával visz. Egy-két vezérlőpanel, fedélzeti számítógép, üzemanyag szivattyú és társai még jöhetnek, nem beszélve egy teljes kábelkorbács halálról.

sandrew 2009.08.14. 08:37:36

@karlmann: Persze, hogy csak találgatás... De azért az egybeesés gyanús egy kicsit, nem?

TME 2009.08.14. 08:38:39

@sandrew: naja:) de én úgy gondoltam, hogy nem felejtette el, csak trehány volt és bäszta levenni:D lehet megint le kellett volna eresztenie az emelőt vagy kimászni az aknából, ez plussz meló:)

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 08:38:48

@Hocek: "nekem a 10 éves japán autómon egyszer kb 2-3 mpre kikapcsolt majd vissza a rádió. az UFO-k:) "

Nem ufók, kontakthiba, vagy szar a rádió, és túlmelegszik benne valami. Esetleg a táppal van gond.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 08:41:01

@karlmann: "nem beszélve egy teljes kábelkorbács halálról."

Az a legszebb. Az gyakorlatilag gazdasági totálkár, hacsak nem szerzel bontottan egy elfogadható állapotút (kérdéses), meg egy marhát, aki gyakorlatilag atomjaira bontja az autódat a cseréhez megfizethetô áron (erôsen kérdéses).

loláb 2009.08.14. 08:42:02

Mindig tudtam én, hogy olyan, hogy megbízható tizensok évesen vett autó nincs.

TME 2009.08.14. 08:43:45

@Il mio nome è Nessuno: figy sötét volt, esett az eső és fénycsíkokat láttam:) férfiasan bevallom fostam is, szóval mi más?

najó kamu UFOk, szar aztán kész:) csaknem gyulladok ki

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 08:48:18

@Hocek: "egyébként keringenek rémhírek amik vagy igazak vagy nem teljesen helytállóak, mégpedig a menet közbeni pillanatra se kép se hang jellegű tünetek toyoéknál."

Eddig ilyet csak Lagondánál láttam, azt hittem, ez brit specialitás.

scsaba1 2009.08.14. 08:51:40

Így én is jártam már... 12 éves Mondeo.

A problémák furcsa akksilemerüléssel kezdődtek. Pont a reptérre vittem volna a családot, hajnal négy óra, ki sem nyit a központizár... Annyi töltés volt benne, hogy épp csak kivilllantak a kontrollámpák. A család elmegy vonattal, éppen elérik a gépet. Anyázás, akksi feltöltés, utánna hónapokig semmi.

Kb. 3 hónapra rá, fatert vittem volna a székesfehérvári kagylós kúthoz, mert szintén külföldön dolgozik, és ott volt a találkahely. Szintén hajnal, autónál se kép, se hang. Ijen nincs, mondom, szivat ez a dög, de eladom én, veszek egy minimal 1 literes régi Suzukit. Fehérvárra meg nem lehet vonattal menni. Kétségbeesésünkbe megpróbáljuk betolni, persze esélytelen.

Szerencsénkre pont arra jár egy srác valami régebbi vonóhorgos Mercivel, aki megszán és beránt minket (akkor még csak kötél volt a kocsiban, bikakábel nem, sosem kellett.) Én imádkozok, hogy ne legyen komolyabb baja a berántástól vagy akármitől. Elmegyünk Fehérvárra, a töltés is visszajött, de hazafelé szintén amperszag csap ki az autóból, meg kékesfekete füst. Nagy nehezen hazajövök, de a generátornak vége. Levett gyújtással 6 ampert vesz fel az autó.

A szerelőnél ajánlgatták, hogy potom 80 pénzért rendelnek ehy új utángyártottat. Én el a kedvenc zugbontómba és kemény 10k-ért vettem egy bontottat, ami gyönyörűen tölt és teszi a dolgát azóta is.

Zölduborka 2009.08.14. 08:52:24

Nem szeretem, ha egy-egy példány alapján általánosítanak. Természetesen ezek is csak ember által tervezett gépek, tehát elromlanak, de a Camry igenis az egyik legmegbízhatóbb autó a világon. 15 éve gyűrök Toyotákat (Camry,Lexus,Corolla és most egy Carina E, látszik, hogy nem az új modelleket, azok szerintem fényévekre vannak ezektől a régebbiektől). Itt egyértelműen a kipufogós cseszte el az egészet a hegesztéssel. Csoda, hogy nem gyulladt ki egyből a verda az autópályán.

scsaba1 2009.08.14. 08:56:34

Ijen=ilyen. Korán van még.

Teeboy 2009.08.14. 09:08:56

TANULSÁG: nincs az a megbízható kocsi, amit egy okosba' dolgozó helyi szaki szarrá ne tudna kókányolni!
A nagy számok törvénye alapján Bende is kifogott egyet (egyet??).
RIP Camry

Accordion 2009.08.14. 09:11:02

Gyerekek, nemár, hogy csak hegesztés lehetett a baj, bármi más is lehetett.
A 95-ös Accordokon pl. közismert hiba, hogy a főrelé NYÁK-jának forrasztásai elvállnak és ugyanilyen „nemindul”/„pöccre indul egy óra múlva” hibát csinálnak. Mindössze annyi, hogy nincs rendesen kikutatva ez az adott téma, biztos megvan a tízforintos oka annak, hogy mi a baja a Toyinak.
Nekem pl. volt egy 1976-os Audi 50/Polo-m, aminek nem volt alapjárata, kettesbe váltáskor a nyolcsávos út közepén megállt. Mindent megnéztek rajta, de mégiscsak véletlenül szólt egy olajcserénél egy szerelő, hogy van itt egy százforintos relé, amitől szerinte nincs alapjáratom. Mondtam, talált/süllyedt és kicserélte. Onnantól jó volt.

Az a helyzet, hogy aki nem ér rá, vagy nincs rá lehetősége kutatni, az ne vegyen tizenéves japán műszert, mert senki nem ért hozzá és ezért k*rva sokba kerül minden hozzányúlás. Ráadásul nem is biztos, hogy jó irányba vezetnek a lépések. Xedos 9 hasonló téma. Tapasztalatból mondom.
Gyerek+negyven fok+női vezető+strapás életvitel tökéletesen nem egyenlő tinédzser korú Camry.

msadmin 2009.08.14. 09:15:22

corollás vagyok, de pont emiatt nem vettem camryt. sajnos bele lehet szaladni vele a késbe. mondjuk kiput lánggal kell heggeszteni ezt mindenki tudja. sztem ezt a mesterek barmolták el

msadmin 2009.08.14. 09:16:49

ha eccer hozzányulsz a japánhoz és barom módon teszed akkor ez lesz. sajnos. ez nem lada hogy két krumplival csinálsz töltést

NGA 2009.08.14. 09:19:58

@007 turbozva nem keverve...:
Ha van megfelelő szerkezete, akkor nem kell levenni a sarukat. Az én kasznisomnak is van ilyen, rá kellett rakni az aksira, és vidáman lehetett hegeszteni. Nem hinném, hogy egy javitómúhelyben pont ezt ne tudnák.

Rocko- 2009.08.14. 09:20:28

de legalább nem zuhant le. :D

ps3peter 2009.08.14. 09:22:29

Biztos azért romlott el, mert német volt a heggesztökészülék. Mert - mindenki tudja - a japán autónál megbízhatóbb nincs! :)))

Carisma001 2009.08.14. 09:22:30

Kedves Tibor!

Szívesen beszámítom a Camry-det, egy új Lancer 1,8-asba!! Mondjuk 280.000- forintért!!!:D:D:D

Az élet csupa öröm, móka és kacagás!!

Teeboy 2009.08.14. 09:22:43

@msadmin: hogy kell két krumplival csinálni töltést? :D:D:D
vodkából nem megy? az hamarább akad az orosz sofőrnél ;) :D

tlantos 2009.08.14. 09:23:46

Na, megint bebaszott az ahitat.
Nem veszuk ezereves, ismeretlen eloeletu hasznaltat (se japant, se franciat, se semmi egyebet).
Amennyiert vettetek a Camryt, vehettetek volna sokkal fiatalabb carinat, corollat. Az menne. De nem, megint a nagyzolas, nehogymar kisautoval jarjunk. 2.2-es kell. meg automata. Elo kellene keresni a megvetelekor szuletett opuszt. Hogy mekkora isten, hogy nagy, meg luxus.
Szerintem lassan nyugdijba kene menni, de minimum szakmat valtani. Egyre melyebbre assa megat a szerzonk.

zsolaxxx 2009.08.14. 09:29:50

Kedves Tibor!
Én több mint 20 éve szerelek 2 ütemű motorokat és robogókat, amik egyszerűek, mint a faék. Álmomban csukott szemmel, hangról megmondom, mi a bajuk. Ennek ellenére még mindig van mit tanulnom, érnek meglepetásek. Az igazság valószínűleg az, hogy egyetlen szakember vagy szerviz sem annyira felkészült (vagy türelmes), hogy ilyen hibákat a-tól z-ig be tudjon azonosítani és megjavítani. Egyszerűen nem gazdaságos nekik szétborítani az autót, mert nem tudnak annyit kiszámlázni amennyi idő a javítással elmenne, te pedig nem tudnád kifizetni. Egyetlen autószerelő sem all-in-one. Sajnos.
Én sok szerencsét kívánok az autóhoz, remélem meg tudják javítani.

Zs

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 09:30:52

totalcar.hu/magazin/kozelet/2009/08/14/amerikai_steak_europai_fuszerekkel/2/#szoveg

"Húsz-negyven éves autókról van szó, amelyek megalkotásánál már használták a tervezett avultatás szép filozófiáját és eszközrendszerét, így ezek a gépek tulajdonképpen túlélték a saját halálukat."

Koncz János, fáradj már el a picsába légyszíves, a baromságaiddal együtt.

Lowtyo 2009.08.14. 09:31:18

tibi
ha gondolod megadom az okorági javasasszony számát.
talán ő le tudja venni rólad a rontást.

tlantos 2009.08.14. 09:31:54

na, meg is van.
totalcar.hu/tesztek/camry95/

"nem ráz az úthibákon úgy, mint egy mai középkategóriás"
Ez itt a neszebazmeg. Most mar tenyleg nem raz az uthibakon. Csak a penztarcan.
Mennyi lett eddig rakoltve? Tessek csak megirni szepen.
Vetelar + 350e + gumicsere + ami nem lett leirva allapotnal tartunk. Mennyi az annyi egy 14 eves autoert?

Diktaturha 2009.08.14. 09:33:20

Kedves Tibor!

Véletlenül ismerem a világ legjobb autóvillamosságis professzorát. Ahol 100-ból 100 szaki csődöt mond, ő akkor is és csakazértis megfejti a legagyamentebb hibákat is. Véletlenül ő is Bmw-s, de bármit vállal. Ha kell az elérhetősége, dobj egy mail-t!

Teeboy 2009.08.14. 09:35:17

@tlantos: nem védeni akarom Bendét...szerintem inkább szomorú, hogy Magyarországon luxus, meg kivagyiság tizenéves japánnal járni, amiben 2,2-es motor ketyeg...ha megjelennék egy 90-es évekből itt ragadt 4 literes Jaguar Souvereign-nel, gondolom egyenesen szemen köpnél...
ennek ellenére én mondjuk sokkal inkább megértem ha valaki egy ilyen öreg Camryt választ, mint mondjuk a mondern álterepjárók vásárlóit (Kun7, X6 és társaik a maguk majd 2,5 tonnájával)
az meg, hogy ennyire nem ért műszakilag a kocsikhoz a Bende és így le lehet őt húzni, tényleg gáz

Rocko- 2009.08.14. 09:36:00

mivel prokee szabadságon van: láttam ezt az autót fél éve, érden flexeltéték, nyilván szarul. :)

Szsrobert 2009.08.14. 09:37:29

A megoldás 4 betű:
L.
A.
D.
A.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 09:38:42

@Rocko-: Ugye az alvázszámot azóta sem tudjuk, ami alapján ki lehetne deríteni a frankót. Igaz, Skinnyslut sem árulta el, hogy pontosan mi alapján hitte, hogy *ugyenezt* az autót látta.

zsolaxxx 2009.08.14. 09:40:28

U.S. 99.5-nek!
Nem kell mocskolódni, mindenki azt vesz, amit szeretne. Egyik autó sem egyforma, nem látunk bele és nem vagyunk jósok. Remélhetjük, hogy nem lesz velük baj, ennyit tehetünk, semmi többet. Ha te azt mondod, hogy a japán autó szar, akkor elvakult vagy. Teljesen mindegy, ki gyártja, a használt autó akkor is zsákbamacska, ha az UFO-k gyártották volna.
Nekem német autóm van, de nem azért vettem, mert német, hanem mert erre volt pénzem. Ha japánra lett volna, akkor azt vettem volna.
Az pedig, hogy nem áll meg senki segíteni, az az ország és a mai társadalom szégyene. Anyuka, gyerekkel a kezében biztosan rabolni akart, de minimum gyilkolni ugye? Ne viccelj már...
Én egyik pénteken motorral mentem ki a városból a Camponánál a 6-oson 3-4 óra körül. 1000 autó kifelé, jobb oldalon 2 nő és 3 gyerek, megrakott autóval az 50 fokban próbáltak defektet szerelni. Azon az úton, ahol fél méter sincs a korlátig. Szerinted megállt valaki segíteni? Siettem, de megcsináltam nekik, kitettük az elakadásjelzőt stb, szerintetek valaki lassított vagy beljebb húzódva ment el mellettünk? Hát nem, 20 centire tőlünk száguldoztak az autók... Paraszt ország paraszt polgárai...

Teeboy 2009.08.14. 09:40:40

@tlantos: én is olvasom épp az akkori cikket...nem tudom sírjak-e vagy nevessek:
"Akkor azt hittem, nem lesz sima a menet a Toyotával, de szerencsére tévedtem."
...és még csak az elején tartok

Leadfoot 2009.08.14. 09:41:48

Nem kárörvendek (tényleg), mert az bunkó, tapló dolog, de anno hogy húztad a szád a 406-osok gondolatára is...

tlantos 2009.08.14. 09:44:13

@Teeboy: nem azzal van a gond, hogy mit vesz. hanem az a korites, amit eload, hogy veszek 13 eves, sokadik tulajdonostol, minimum 1 merettel nagyobb, asszonynak ovibajarasra 2.2-es automata autot, mert derogal egy 5 eves alsokozepes kezivaltoval, aztan ezt meg kovetendo peldanak allitja be. Amikor meg elojon a hatulutoje az egesznek, akkor sirankozik.
Gondolkozni kellett volna. Es egy kicsit korabban.

i23kovacs 2009.08.14. 09:44:16

De miért van két autó a fényképeken?

Egy LKD-s rendszámú, meg egy GTG-s ...

series_one (törölt) 2009.08.14. 09:45:46

@Il mio nome è Nessuno:

egyszer egy xm műszerfali kábelköteget építettem újra, mert nem lehetett azt mondani, hogy nem.
az életben soha többet.
a csere az nem nagy mutatvány.

Húsrágó 2009.08.14. 09:46:26

most értettem meg, hogy miről szólt a "szomorú szamuráj"

scsaba1 2009.08.14. 09:46:38

@Rocko-:

Jah, én is láttam... Úgy flexelték, hogy járt a motor is, és a szivargyújtóba bedugtak egy invertert és abba a flexet

Macskanátha 2009.08.14. 09:46:52

Nálam ez verte ki a biztosítékot:

"Érdekes, hogy az ott töltött másfél órában a jászberényi úti forgalomban senkinek se jutott eszébe a vészvillogóval álló Camrys anyukát megkérdezni, hogy mégis mit csinál egy buszmegállóban a tűző napon. Gyerekkel a karjában."

Mégis mit vártál? Hogy lefékez egy kocsi, kiugrik belőle egy autószerelő zseni, aki szerviz akna, diagnosztikai computer, és alapvető szerszámok nélkül, egy golyóstollal megjavítja a Toyotát, a végén barátságosan integet, és persze egy fillért sem fogad el? Nekem is van egy kiskölyköm - most 6 éves - elmondom, hogy 40 fokban, tűző napon ÉN mit tettem volna: félretolom a lepunnyadt kocsit a picsába, fogok/hívok egy taxit, elviszem a gyereket az oviba, nagymamához, stb, hogy ne a szerencsétlen kölyök szívja meg az egészet és kapjon pl. napszúrást! És ha ez megvan, EZUTÁN foglalkozom a rohadt kocsival, és hívok szerelőt, vagy trélert hozzá! De hát mindenkinek más az értékrendje és a prioritási listája...

tlantos 2009.08.14. 09:49:55

@Teeboy: errol beszeltem (nyuszomuszo :)
7-8 eves almera sedant 1m-ert alku nelkul tobbet is talalni a hasznaltauton. Nemelyik allitolag 100e alatti futassal 9akar lehet is).
Akinek kilog a segge a gatyabol, az mas kategoriaban nezelodjon.

szemeteske 2009.08.14. 09:50:33

Észrevettétek, hogy az összes TC-s orbitálisakat szív a saját kocsijával? Legyen az német, amerikai vagy japán?

konti10 (törölt) 2009.08.14. 09:51:22

@Lowtyo: Szólnál nála az érdekemben is? 15-öt zabál a navara, valamit kezdhetne vele...

girosz · http://www.girosz.hu 2009.08.14. 09:52:07

Ennyi cinikus embert :)
Vevő(jelölt) nem problémázott?

voszi 2009.08.14. 09:52:40

bármelyik korosabb kocsival (de még újabbal is) előfordulhat ilyen kálvária. részvétem, és mihamarabbi feljavulást a szekérnek.

a senki meg se áll szindróma ilyen. mindenki gyökér is egyben, meg fosik is, hogy trükkös rablók, stb. te hányszor álltál meg hasonló szituban? én se soxor, ezt is hozzá teszem (de azért nem 0x).

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 09:52:41

@scsaba1: "Jah, én is láttam... Úgy flexelték, hogy járt a motor is, és a szivargyújtóba bedugtak egy invertert és abba a flexet"

...de szerencsére jaPPán volt, ezért meg se kottyant neki! Saját lábán távozott, hazaúton még lealáztam vele egy M3ast a lámpánál! :)

Teeboy 2009.08.14. 09:55:14

@tlantos: így már jogos a két pont... nyuszómuszó (LOL)

X14NZ 2009.08.14. 09:55:25

@Il mio nome è Nessuno:

Amikor olvastam a cikkben, éreztem, hogy nem hagyod szó nélkül:)

halandoblog 2009.08.14. 09:56:40

@szemeteske: Valóban! Talán csak a Csikós nem, illetve igen, de ő tudja előre, sőt lehet, hogy örül is neki. :)

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 09:56:52

@X14NZ: Mert egy baromság. Ha kommentben írja valaki, még hagyján, joga van hülyének lenni. De hogy valaki ennyi ésszel akarjon újságot írni, vérlázító.

scsaba1 2009.08.14. 09:57:17

@zsolaxxx:

Ha tehetem, mindíg megállok. Álltam már meg gyűrűs románnak is, akit monjuk ott is hagytam. Mindíg van nálam vontatókötél és mostmár bikakábel is.

Húztam már kis Suzukist az árokból, aki megcsúszott a kanyarban a felhordott apró kavicsokon, legutóbb egy huszonéves srácot húztam el a legközelebbi kútig, mert kifogyott a benzin a tankból (én is voltam fiatalon száraztankos :D). Elég balfék módon úgy tolta az autót a négyesen, hogy a fél kocsi az úttesten volt, és nyitott vezetőoldali ajtóval tolta este a sötét autót, mert a helyzetjelzőket sem kapcsol fel. Ami így nem egy életbiztosítás...

Hose 2009.08.14. 09:58:30

Az esetet úgy hívják : ANOMÁLIA

Talán egy ajándék Subaruval könnyen el
lehetett volna passzolni a Toyotát. :)

Avant1 2009.08.14. 09:59:53

Anyám, ez kemény. Részvétem.
Jó az önvizsgálatra - én néha azon idegeskedem, hogy az Audi néha 1 literrel többet eszik (lambda?) máskor meg nem. Ilyen szempontból jót tesz egy ilyen olvasmány.
Egyébként két barátom Mitsujával is rejtett elektromos gond volt ilyesmi korban, amely megállást okozott. Lehet, hogy a japánoknál ez a jellemző tinédzser korban.

series_one (törölt) 2009.08.14. 09:59:58

@scsaba1:
:))))
sőt, még a co-t is oda dugták be?

egyébként egy lambda szondát miért kell hegeszteni?
amikor még utoljára láttam ilyent, akkor menetes volt.

Avant1 2009.08.14. 10:01:25

Továbbá, főleg az autós közöny elszomorító, amit tapasztaltatok, főleg gyerekkel...

series_one (törölt) 2009.08.14. 10:01:39

@szemeteske:

ja, a papptibinek is nyikorog valami az autójában, tiszta szar az egész.

scsaba1 2009.08.14. 10:01:40

@Macskanátha:

Mondjuk azt, hogy lehúzza a legközelebbi benzinkútig vagy egy árnyas mellékutcába-ha megteheti. Vagy segít félretolni, mert a buszmegálló nem a legjobb hely egy lerobbant verdának

Azt megnézném azért, hogy egy 50-60 kilós nő csak úgy csuklóból félretol egy ekkora autót tökön-paszulyon át...

zako1 2009.08.14. 10:03:32

"Van szerelőd, kérdezte. Hülye vagy? Ez egy Toyota – válaszoltam."

Hehe, szinte szó szerint ugyanez a párbeszéd játszódott le köztem és egy ismerősöm között... :) Nekem egy 1996-os Carina E-m van, én vagyok a második tulaj, de kisebb rozsdásodásokon kívül (pár hete lakatoltattam ki 60e-ért) más baja nem volt, pláne nem ilyen megállós-lerohadós. Igaz, hogy nem Pesten vettem és vigyázok is rá, amennyire lehet, de sajnos télen-nyáron a szabadban áll garázs hiányában, és pöccre indul a legnagyobb hidegben is. A legnagyobb gond egyébként a Carinákkal, hogy vidéki bontókban alig találni hozzájuk alkatrészt (ha nagy ritkán kellene valami), mert egyszerűen nem akarnak széthullani.
Mondjuk 2.2-es automatát tényleg nagyzolás volt venni, az én 1.6-os benzinesem nagyon takarékos, városban is. Igazán országúton érzi jól magát persze, hosszú utakra, kirándulásokra ideális. Jó nagy csomagtartó, nagy fejtér, nagy lábtér, kényelmes ringatózás. Legutóbb a Szeged-Zalaegerszeg távot nyomtam le benne (nem autópályán), gyakorlatilag megállás nélkül és ugyanúgy szálltam ki belőle, mint ahogy elindultam.

gnme 2009.08.14. 10:03:37

..végigolvastam. Nyugtáztam. Rábeszélem az öcsémet hogy adja el a toyotát. (.. a szuperautót :D, ami ugyanígy nyeli a lét)

Nekem ennyi jött le.

Ratnet 2009.08.14. 10:05:09

Már megint egy cikk ami igazolja azokat, akik régi, egyszerű vasat tartanak, és felveti a kérdést, hogy miért mindíg a legkevésbé rátermett a főnök.

Csikósnak kéne Bende helyén ülni. Neki legalább van valami köze az autókhoz. Meg ízlése is.:-) De hát Magyarország bzmg.

Ja, főoldalon mi az a 'Beslőség'?

karlmann 2009.08.14. 10:07:16

@Il mio nome è Nessuno:

Teljesen igazad van. Csak annyit tennék még hozzá, hogy a legtöbb bontóban a kábelkorbácsot nem szedik ki - mert az a legnagyobb szívás - hanem ha kell akkor nagy dérrel-durral előtted tépik ki. Akkor van szerencséd, ha egy sérült, vagy GTK-s kocsit (tudom ez az álomvilág kategória) előtted bontanak szét és szépen kiszedik. Minden más esetben sanszos, hogy a kábelek egy részén sérülés van, vagy kontaktos/zárlatos.

series_one (törölt) 2009.08.14. 10:07:53

@Ratnet:

az nem jut eszedbe, hogy mondjuk egy hasonló lap(csoport) vezetése másfajta rátermettséget kíván, mint egy autó vezetése?

ciel 2009.08.14. 10:08:15

@tlantos:
Az Almera ugye mechanikus karburatoros es generator sincs benne?

Vagy arra celzol, hogy bezzeg az ujabb autokban mar NEM fordulhatnak elo elektromos problemak??

X14NZ 2009.08.14. 10:11:01

Nem értem, miért jó egyeseknek, ha lebasznak valakit, aki elmesélte a baját. Gondolják, hogy ettől jobb lesz neki?

Ha meg ártani akarnak a kommentjükkel, ahhoz csak gratulálni tudok.

Az autót sajnálom, tartok tőle, megy még bele pénz bőven. Aztán lehet, hogy utána mégis bontás lesz a vége.

soseleszekelső 2009.08.14. 10:12:55

Ördögi kör.
Minél több pénz megy bele, annál nehezebb lesz tőle megválni...

Nekem is volt olyan autóm, amit amikor meghírdettem, nem indult. Pedig sosem volt vele gond korábban. Szerencsére csak egy akksicsere volt.

leaping cat 2009.08.14. 10:13:40

Mennyi lett volna az értékvesztés és a kamatveszteség, ha vesz egy hárommilliós újszerű középkategóriásat? Több, mint amibe eddig került a vételár meg a javítás. Tényleg rosszul járt.

karlmann 2009.08.14. 10:15:45

@series_one:

Ezt a lambda dolgot én sem értem. Én még csak olyan szondát láttam, aminek a kábele egy spec. csatlakozóval leválasztható volt az autóról. Lehet, hogy csak félreértésről van szó, de szentem egyszerűbb lehúzni egy csatit és kivenni mindenestől, mint egy tizenvalahány éves kocsi szondáját kiműteni a helyéről, majd levenni a katalizátort.

Lowtyo 2009.08.14. 10:16:19

@konti10: voltam már nála ilyen ügyben, merhogy nekem meg 22-t evett a csirke
adott egy üveg spurit
most is akörül eszik, de ki nem szarja le.

tlantos 2009.08.14. 10:17:18

@ciel: nem. arra celzok, hogy fiatalabb (ergo kevesebb kopas, fradas, kesobb lesz baja), masreszt joval tobb van belole, es olcsobb bele az alkatresz. Meg nem eszik 10 litert :)
Hoztam egy peldat olcso alsokozepes szedanra. Egy Swift szedanon megannyira sem lesz problema, es megolcsobb fenntartani. Persze az mar meretben is kisebb. Bar ovodaba jarni boven eleg.

Ratnet 2009.08.14. 10:17:58

@series_one: "az nem jut eszedbe, hogy mondjuk egy hasonló lap(csoport) vezetése másfajta rátermettséget kíván, mint egy autó vezetése?"

Na épp ez az: "egy autó vezetése" kummára kevés ahhoz, hogy autóbuzi avagy autós (szak)újságíró legyen valaki. Egy lap vezetése meg pláne.

series_one (törölt) 2009.08.14. 10:19:29

@karlmann:

jó, nyilván nem a kábelt hegesztik, bár az álmoskönyvek szerint lambdaszonda vezetéket forrasztani se jelent jót.
hanem hogy magát a szondát miért kell hegeszteni.
nem jött ki, aztán csővel együtt kivágták, majd az új darabba be?
vagy hogy?
tényleg nem értem.

X14NZ 2009.08.14. 10:20:28

@Il mio nome è Nessuno: erős szavak, de van benne valami...

Sörkálmán 2009.08.14. 10:20:57

Nekem a múltkor a W202-es 13 éves 250 TTD Mercedesemnek halt meg a generátora.
Tisztelem érte, hogy hogy viselkedett:
- lassacskán halványodtak a kijelzők
- egyre lassabban törölt az ablaktörlő
- egyre lassabban emelte az ablakot
De hazahozott 250 km távolságról úgy, hogy még kb 100 km-t a klíma is ment, minimumon (mert azt hittem, van legalább egy kicsi töltés)
Amikor már semmi nem világított, az autó még akkor is járt, forratlan vízzel, és félkómában még hazahozott, városi tempóban rendesen.
Szóval az utolsó energiát arra tartogatta, hogy még mozogni tudjon.
Mint a linux, ami pár %-ot fenntart a root-nak a HDD-ből, hogy ha baj van/betelt, ő még tudjon ügyködni.
Imádom :-)

series_one (törölt) 2009.08.14. 10:21:11

@Ratnet:

és? szerinted a bende azért került oda, mert van jogosítványa, aztán ha autót tud vezetni, akkor lapot is?
na, mondj még ilyen meredek dolgokat.

Dr Zoidberg 2009.08.14. 10:21:52

Várom a szokásos felsőbbrendű arroganciával fűszerezett, japánautóimádó kommenteket a Megbízhatóság Egyháza híveitól. Höhö.

Üdv:

Egy Lanciás, aki még huszadennyit sem szívott egyik "szar, megbízhatatlan, olasz, fostalicska" Lanciájával sem.

Dr Zoidberg 2009.08.14. 10:23:02

Tudom-tudom, ezúttal én voltam arrogáns. ;)

series_one (törölt) 2009.08.14. 10:23:59

@Sörkálmán:

azért egy mechanikus dízelt ne hasonlítsunk már egy benzineshez, az jóformán addig elmegy, amíg gázolaj van benne.

Lowtyo 2009.08.14. 10:25:15

bendetibi:

nekem is megvolt.
mármint az orbitális szopássorozat az előző autómmal.
rendbe raktam, beletoltam egy év alatt vagy fél misit, aztán ennyiért el is adtam.
megbántam.
ne add el.
használd amíg megy, aztán bontsd el, vagy gyújtsd fel, vagy mittomén.
és ha megy, ne nyúlj hozzá. kicsit kifúj a kipuff, kicsit rohad, kicsit zörög, szarni rá.
fék, kormány, futómű legyen rendbe többivel ne foglalkozz, ha csak nincs olyan perverziód, hogy tiéd legyen európa legszebb, legjobb camry-ja.

Bambano 2009.08.14. 10:26:29

Te, most döntsd el: ha fel akarod gyújtani, minek csináltattad meg a 40 amperes szivárgást?:P Először fizetsz, hogy ne gyulladjon meg, utána veszel egy kanna benzint?:P

szakmernok 2009.08.14. 10:27:15

Na elromlott végre egy japán autó is. M ost örülnek az amcsi meg német autósok. Pedig arról van szó hogy a japán autó is gép és elromlik. Csak ritkábban, most épp ezt a ritka pillanatot olvashattuk.

Jelen esetben szerintem a gyerekek volt a hibás. Mikor elromlott az autó Bende mindig így kezdte: kisgyerek, 40 fok. Tehát a kisgyerek ront el valamit, oszt jót röhög a markába, hogy anya és apa mit szív.

lacza87 (törölt) 2009.08.14. 10:27:26

@Ratnet: Csikós maradjon az írásnál. Ha vezetné a lapot kevesebb ideje lenne a szuper írásokra. Őt sztem vétek lenne ilyesmivel "megkötözni".

wattafilling 2009.08.14. 10:27:33

... az a varázslator 601-es...

Sörkálmán 2009.08.14. 10:28:07

@series_one: Hát, ebben is villany a ventillátor, az adagoló meg sokminden. Csak szikra nem kell neki.
Nem is azon van a hozzászólásom lényege, hogy mennyit ment töltés nélkül, hanem az, hogy mennyire kidolgozottan és kiszámíthatóan haldoklott, nem fingott ki minden előjel nélkül.

tlantos 2009.08.14. 10:29:07

@series_one: helyesbites : barmilyen olaj :)

series_one (törölt) 2009.08.14. 10:29:22

@Sörkálmán:

adagoló villanyos tutira?
mert akkor elég hamar meg kéne állnia, most nemazé.

Bende Tibor 2009.08.14. 10:29:42

@007 turbozva nem keverve...: Hű. azt biztosan nem vették le, mert közben többször be is lett indítva, hogy jó lett-e a lambdaszonda behegesztése, meg nem fúj-e ki.

Ratnet 2009.08.14. 10:30:40

@series_one: Olvasd el mégegyszer mit írtam. Csak szép nyugodtan. Aztán tegyél fel kérdést.

Amúgy amit én -olvasóként- látok: autósnak csak felhasználószintű, újságírónak gyenge. Vagy rosszul olvasok?

Ez egyébként mint általános jelenség érdekes. Volt idő amikor a szakikból lett főnök.

jaja1981 2009.08.14. 10:32:48

Éljenek a régi japánok.
Semmi pénzért nem vennék 10 évnél idősebb japán autót.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 10:33:54

@ciel: Elôfordulhatnak, viszont jóval egyszerûbb diagnosztizálni ôket. Mármint azoknak, akik értenek hozzá.

Sörkálmán 2009.08.14. 10:35:09

@series_one: Igen, nem CDI még, hanem adagolós, de már elektronikus vezérlésű. Nem az akksi halt meg, hanem a generátor. Az akksi még forgatta az adagolót becsülettel.
Persze a dologhoz az is kellett, hogy jó minőségű, gondozásmentes akksit (kálciumos) tett bele vmelyik előző tulaj. Belgáknál lehet olyat most venni (google szerint), kb 60e HUF-nak megfelelő ojróért.

Ratnet 2009.08.14. 10:35:40

@lacza87: Igazad van. Ebben van valami. Mégis ha legalább 'Csikós-szinten' bele lenne tekintve a többiek munkájába, nem lennének akkora tárgyi tévedések mint az utóbbi időben. A helyesírási hibahalmazról már nem is beszélve. Ez egyébként az egész Index-re vonatkozik.

kafferbivalybalamber 2009.08.14. 10:35:53

@Bende Tibor: Nem feltétlenül kell levenni az akkusarut a védőgázas hegesztéshez. Lehet rátenni túlfeszültségvédőt is, két nagy krokodilcsipeszel, mint ami az akkutöltön/bikakábelen van.
Ha olyat se tettek rá, akkor bizony ők b@szták el az elektronikádat.

ciel 2009.08.14. 10:37:26

@tlantos: Ertem.
SZVSZ pont az oviba jaras az, ahol a fogyasztas nem szamit. Kis varosban lakom, ahol az oviba jaro auto 2.5-ös. Ha nem utazunk vele akkor kb 2 havonta kell megtankolni. Szted szamit, hogy 2 havonta 45 vagy 65 litert nyel be? :)

Ha jol ertem a cikket, eddig semmi baja nem volt a Camrynek es hirtelen elektromos gondok sorozata utott be. Ez nem tipikus faradasi / kopasi jelenseg. Sokkal valoszinubb - ahogyan azt paran mar irtak - hogy egy problema sorban rombol le kulonfele elektromos elemeket. Ilyet viszont 1-2 eves autok is produkalnak.

Azt, hogy egy Swiftnel ennek kisebb a valoszinusege azt nem vitatom. Viszont ha maradsz a Camry kategorianal akkor nem nagyon tudsz megbizhatobbat valasztani.

karlmann 2009.08.14. 10:39:05

@series_one:
Én arra tippelek, hogy a klasszikus helyen, a katalizátor előtt a cső el volt rohadva és azt kellett hegeszteni. A szerelő ezért kivette a szondát és úgy hegesztette meg. Ahhoz lusta, volt, hogy kivegye az egész katalizátort, meg a teljes kipufogó rendszert, hogy rendesen végignézze, mert ahol egy lyuk van ott rendszerint akadt több is. Viszont attól meg fosott, hogy ha bénázik, megégetheti a szonda kábelét, így az egyszerű félmegoldást választotta. Láng hegesztővel felforrósította a csövet, kivette a szondát és valahova félrerakta, aztán begyógyította a lyukat.

tlantos 2009.08.14. 10:39:32

@ciel: mint azota kiderult, eleg valoszinu, hogy a kokany bt. tehet a dologrol.
Ettol fuggetlenul a hozzaallast az autokerdeshez tovabbra is szanalmasnak tartom.

szakmernok 2009.08.14. 10:39:51

@US 99.5: Azt hiszed hogy mert talán amerikában vagy attól még vagy valaki? Tudod mi vagy te amerikában: a legalja! Szarba sem néznek.

ystuc 146ti 2009.08.14. 10:40:45

Hmm... Úgy kezdődött minden, hogy elment az áram, és ezért hűtőt cseréltek. Ez egy igazán szakszerű megoldás volt, teljesen egyértelmű a hiba.
Végül is mi is a hűtőben tartjuk a fényt éjjel... :-D

Szerintem már akkor át kellett volna nézni az elektromos dolgokat, mert ha egy hiba nem kerül megoldásra, csak újabb hibákat szül. Ez minden autónál így van, lehet az bármilyen gyártmány.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 10:41:02

@szakmernok: "Pedig arról van szó hogy a japán autó is gép és elromlik. Csak ritkábban, most épp ezt a ritka pillanatot olvashattuk"

A meghibásodási statisztikák kissé más képet mutatnak az utóbbi pár évben.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 10:43:32

@szakmernok: Ezt te gondolom különösen jól látod az interneten keresztül. Vagy inkább szeretnéd látni.

lajafix 2009.08.14. 10:44:54

ez a méreg nem a cián.

lacza87 (törölt) 2009.08.14. 10:47:41

@Ratnet: A "bele lenne tekintve" és a "helyesírási hibahalmaz" oly' gyönyörű egy kommentben:D Csak vicc, rokonaim is használják a passzívot és aranyosnak találom.

szakmernok 2009.08.14. 10:50:46

@Il mio nome è Nessuno: olvad el jobban azokat a statisztikákat.

Ratnet 2009.08.14. 10:51:03

@lacza87: Én meg egy szót nem értek most belőled. Kifejtenéd?

SickBoy 2009.08.14. 10:51:46

Japán autó-szindróma.

Sokáig jó, működik pöpecül, aztán lavinaszerűen egymás után pukkan el minden.
Rutinosabbja ilyenkor eladja bármennyiért, mert bár tudjuk, hogy autót tartani veszteséges játék, de ettől a pillanattól kezdve a japán kocsi konkrétan felér egy anyagi harakirivel :o)

...Hm, persze azért inkább ez, mint bármi más (francia, német, akármi), mert amíg jó a japán tütü, addig nagyon az.

szakmernok 2009.08.14. 10:52:06

@Il mio nome è Nessuno: Ezt pedig sajnos én tudom, te meg nem. Sajna ez van.

Norx 2009.08.14. 10:53:07

Közöny?
Ha villog a kocsi az út szélén, akárki is van benne, minek álljak meg? Nyilvánvalóan intézi a nyűgjét. Ha tulaj kiteszi a kezét, akkor meg eldöntöm hogy megálljak-e, külalakra. Ne várjuk már, hogy mindent a fenekünk alá toljanak! Ahogy a biblia hazudja:

Kérd és megadatik.

series_one (törölt) 2009.08.14. 10:56:48

@Ratnet:
a passzív szerkezet borzasztó magyartalan, ezek után meg passzív szerkezettel irogatni egy kommentben, amivel épp az index heJesírási szokásait ekézed, hát minimum megmosolyogtató.

a macska fel lett mászódva a fára rá.

szakmernok 2009.08.14. 10:56:53

@Il mio nome è Nessuno: És az persze macsó , hogy kintről mocskolódik csak azért mert látott már amcsi autót közelről. Az ilyen maradjon is ott. Nem engem baszogass.

Bende Tibor 2009.08.14. 10:57:29

@Macskanátha: Abban a másfél órában nem segített senki, amíg odaértem a városon át. Egyébként annyit vártam volna - amit én is tettem már ilyenkor többször - hogy megálljon, és megkérdezze, hogy segíthet-e, és ha odébb kell tolni 20 métert egy másfél tonnás autót, akkor tolja odébb.

Bende Tibor 2009.08.14. 10:58:30

@girosz: De, elmondtam, hogy miket kellett cserélni, és hogy szerintem most ne vegye meg, mert úgy néz ki nincs még vége.

Bende Tibor 2009.08.14. 11:00:14

@NGA: Nem tettek rá ilyesmit, és rajta volt a saru végig, mert közben többször be lett indítva.

Sütő Zsolt · http://autonews.blog.hu/ 2009.08.14. 11:02:29

Kedves Tibor!
Az utolsó betűzött fotó nem a Balaton északi partján készült véletlenül?
A párommal ezen tanakodtunk.

loláb 2009.08.14. 11:04:56

@Ratnet:
"Amúgy amit én -olvasóként- látok: autósnak csak felhasználószintű, újságírónak gyenge."

Na és? Mi köze mindenek ahhoz, hogy a céget hogyan vezeti.

Ratnet 2009.08.14. 11:06:21

@series_one: 'Nyelvészbölcsész úr', elmesélné, mégis hogyan építette volna fel a helyemben, az ön által alaposan megkérdőjelezett mondatom azon részét melyben a hibát felfedezni véli?:-)

De tényleg, a 'ha bele lenne tekintve' feltételes mód helyett mit ajánlasz legközelebbre?

Megjegyzés: Nem volt már mibe belekötni gondolom.:-)

Bende Tibor 2009.08.14. 11:06:38

@i23kovacs: Mert kicseréltük a rendszámát.

@karlmann: A szonda tartóját kellett áthegeszteni, amire rácsavarodik, valóban nem fogalmaztam pontosan.

t

Ratnet 2009.08.14. 11:08:54

@loláb: Miért? Azt írtam, hogy rosszul vezeti?:-)

series_one (törölt) 2009.08.14. 11:10:09

@Ratnet:

szimplán "ha beletekintenének."

Joey AK 2009.08.14. 11:10:47

Van egy olyan pont amikor a veszteséget be kell nyelni. Ha nem realizálod a veszteséget időben, akkor nagyobbal szállsz ki a végén (de mikor lesz vége?)
Tehát most egy forintot se költenék már a camry-ra, hanem eladnám amennyiért viszik.
Helyette egy másikat ami híresen megbízható. Öreg autót úgy érdemes tartani, ha van hozzá kielégítően sok alkatrész olcsón, sokan értenek hozzá, és nem mellesleg híresen megbízható széria/típus. Ez gyártónként/évjáratonként változik, érdemes körülnézni vásárlás előtt. Audiban tudok segíteni.

skinnyslut 2009.08.14. 11:12:33

Most szóltak, hogy a kiskedvencem van a cimlapon LOL.
(Amúgy nekem nincs bajom a japan kocsikkal.)
Amikor megáttam a cikket azt hittem, hogy végre pár fotóval meg valami szakvélemény-szerüvel megcáfoljak amit mondtam. Valamiért nem így lett.
Az meg vicces, hogy pont az Élessaroknál robbantak le és hogy nem találtak szerelőt. Onnan csak párszáz méter a Maglódi úti szervíz ahol annak idején karambol után javították.Miért nem mentek oda? Két legyet üthettek volna egy csapásra.

series_one (törölt) 2009.08.14. 11:12:51

@Ratnet:

"Csikósnak kéne Bende helyén ülni. Neki legalább van valami köze az autókhoz. Meg ízlése is.:-) De hát Magyarország bzmg."

bizony mondom tenéked, írtad.

lacza87 (törölt) 2009.08.14. 11:13:14

@Ratnet: Talán nem véletlen h kettőnknek is, egymástól függetlenül ugyanaz szúrt szemet. És bár a kollégától kérdezted én azt a mondatrészt mondjuk így: "Csikós-szintű ember beletekintene az anyagokba". Már ha ragaszkodsz ehhez a "Csikós-szint" szerkezethez. De méginkább "Csikós Zsolt kaliberű újságíró beletekintene" De van csilliárd lehetőség, gazdag a magyar nyelv ugye.:)

Rocko- 2009.08.14. 11:13:22

@Ratnet: épp ezért nem szokott cikkeket írni.

Bende Tibor 2009.08.14. 11:13:56

@speedi84: Nem, ez egy magánút valahol Etyek körül.

Ratnet 2009.08.14. 11:14:46

@series_one: Illeszd a mondatomba... 'Kik?' -merül fel a kérdés. Miért a többesszám?

A te kisbetűvel kezdődő mondataid például miféle helyesírást követnek?:-)

Szóval el lehet itt 'magyarkodni' napestig, a mondanivalómon ez mit sem változtat.

vakegér 2009.08.14. 11:14:53

Hegesztés előtt akkusaru levesz, tápkábel rövidrezár. Biztons'g kedvéért rádió bizti kivesz. Ha nem teszed, elektronikának annyi.

Apropó a Bende újságíró úrnak mi a szakterülete? Autós cikkeit ezentúl erős fenntartásokkal olvasom... ;-)

series_one (törölt) 2009.08.14. 11:15:04

@skinnyslut:

szombat volt, bizonyára átsiklottál felette.
szombaton nagyon nehéz bizonytalan hiba javítására vállalkozó embert találni pláne azzal az ígérettel, hogy meglesz.
ha más nem, legalább a hiba. tapasztalat.

loláb 2009.08.14. 11:16:08

@Ratnet: Nem, azt írtad, hogy "mindig a legkevésbé rátermettek a főnökök", valaminthogy Csikósnak kéne vezetni a TC-t.
Ez kb olyan, mintha a legjobb CNC esztergályos vezetné a Magyar Suzuki zrt-t.

Bende Tibor 2009.08.14. 11:17:02

@skinnyslut: Azt ugye nem tudod semmivel bizonyítani, hogy ezt a kocsit láttad?
:-D
Nem mellesleg a másik posztban felbukkant az előző tulaj, aki újkorától vezette a kocsit. Szerintem beszéld meg vele, nem kizárt, hogy seggeden át húzza ki a szádon betett vasvillát.

series_one (törölt) 2009.08.14. 11:17:40

@Ratnet:
nyilván bele lehet kötni a jövő hétbe is, csak ugye én nem ekézem a zindexet a helyesírási szabályok laza vagy hiányos alkalmazásával. magyar nyelvben meg ja, van általános alany, úgymint "ők".
hogy kik azok az "ők"? nyilván azok, akiknek ez a dolga, aztán nem kell ezt barokk körmondatokkal kifejteni. na. lapozzunk.

Bende Tibor 2009.08.14. 11:19:19

@series_one: Hagyjad, elgurult a gyógyszere.

Karpathy · http://artofmax.com/ 2009.08.14. 11:19:36

Nem szállnék be az olasz-német-japó ügybe, csak a saját statisztikám:
orosz: sose hagyott útszélen, alig romlott el
jugó :): sose hagyott útszélen, olcsón romolgatott
német1: termosztáttal hagyott útszélen, romolgatott
német2: 2x kuplunbowdenszakadással hagyott ott, egyébként sose romlott el
japán: sose hagyott ott, sose romlott el (szuzuki, bocs :))
olasz kedvencem: útszélen egyszer meg kellett igazítani az új gyújtáskábeleket, mert rángatott, egyébként folyton szerelni kell, most is épp lengőkar :D
német3: sose hagyott ott, kicsit kell néha benne matatni

De nem ezt akartam mondani, hanem azt, hogy a sok pénzből jó autókkal járók elképzelése ellenére NEM arra a kocsira kell lenézőleg-vitzesen azt mondani, hogy "lelke van", amelyik szar. Arra azt kell mondani, hogy "szar".
Lelke annak az autónak van, amelyiknek lelke van.

Ratnet 2009.08.14. 11:20:33

@lacza87: Ugye érzed, milyen fájó 'faragványokat' kreáltál az általam leírt -amúgy mindenki számára érthető- mondatból?:-)

Azt pedig külön el kell magyaráznom, hogy a 'Csikós-szinten' és a 'Csikós-szintű-ember' kifejezések jelentése nem egészen ugyanaz? Sem 'súlyában' sem értelmében.

Részemről megtartanám a mondatomat eredeti formájában, kérlek fogadd el úgy.:-)

Ja, és a 'hogy' szót igazán nem kéne lerövidítened (főleg pont nélkül) ha már a helyesírást elemzed.

series_one (törölt) 2009.08.14. 11:22:11

@Bende Tibor:

biztosan nem ez volt, mert ezt érden flexelték a börzsöny utca legtetején.
:))))

Ratnet 2009.08.14. 11:26:58

@loláb: ...vagy a CNC műhelyt. Nem?

kerokaa 2009.08.14. 11:27:17

Kicsit olyan ez nekem, mint a vadász, meg a medve: "Vadász, gyanús vagy te nekem. Te szopni jársz ide!" :D

Karpathy · http://artofmax.com/ 2009.08.14. 11:29:22

@ystuc 146ti:
ez a hűtőben tartott fény... ez fénybe vonta a napomat, köszönöm :D

Drótördög 2009.08.14. 11:33:06

Barátaim!

A történet - megint - maga az élet.

A cél nem lehet más mint a megértés. Ha Camry, hát Camry, ha dominóeffektus, legyen az.

Mire mindent megtanulunk, késő lesz, de ez nem válhat ürüggyé a lustaságra.

Balazs5 2009.08.14. 11:34:44

@Macskanátha: Teljesen igazad van nem értem mit gondolt a cikk írója.

Lowtyo 2009.08.14. 11:35:26

@series_one: rosszul tudod.
ott csak a donor autót vágták szét.

lacza87 (törölt) 2009.08.14. 11:36:51

@Ratnet: Nem én kezdtem el hibás fogalmazással nyelvtani hibákat kritizálni. Fogadd már el légyszi, HOGY ez így nem helyes fogalmazás. Ismétlen nem véletlen, HOGY kettőnknek egyszerre, ugyanaz tűnt fel.
Másik dolog, HOGY az interneten, smsben stb. bevett szokás a nagy kezdőbetűk mellőzése, akár az ékezetek mellőzése is(ez mondjuk sztem is gyakran zavaró) illetve a HOGY h betűvel helyettesítése pont nélkül.
De tényleg nem érdemes ezen ennyit rugózni, úgyhogy részemről is lezárva.

karlmann 2009.08.14. 11:37:37

@Bende Tibor:

A szonda tartója ki volt rohadva, vagy ki volt égve? Mert a rohadás ilyen korban OK. de ha ki volt égve annak más oka van. Egy ilyen korú kocsinál a előfordulhat, hogy a katalizátor már el van tömődve, ami sanszos is, mert a nejed jár vele gyerekekkel. Ha el van tömődve, esetleg szétment a belseje akkor ez a probléma újra előjöhet. Meg kéne mutatni egy olyan szerelőnek, aki már vezetett ilyet, és tudja, hogy kell mennie, mert a menettulajdonságokból lehet a leghamarabb diagnosztizálni az ilyen problémát.

Ratnet 2009.08.14. 11:37:47

@series_one: Ezt te úgy értelmezted, hogy: 'rosszul vezeti a lapot'?

Értelmezd úgy: ha valaki a lapvezetésen kívül az autókhoz is ért, és még jó cikkíró is, azt szívesebben látnám az adott pozicióban. Nekem ez a véleményem.

Abban viszont már fentebb igazat adtam 'lacza87'-nek, hogy más dolog vezetni, és más (jól) 'cikkírni'. Valamint, hogy Csikósnak valószinüleg csak púp lenne a hátán az a munka.

ystuc 146ti 2009.08.14. 11:38:00

@Karpathy: Váljon egészségedre! :-)

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 11:41:51

@szakmernok: Ha másodszorra elovasom is ugyanaz fog benne állni. Mi a tökömet akarsz ezzel?

Bende Tibor 2009.08.14. 11:43:46

@karlmann: A cső ott volt korrodált, ahol a lambda szonda tartója volt, ezért egy új csődarabba hegesztette át a tartót, és abba csavarta be a szondát. A szondának nem volt semmi baja, és ugyanúgy megy, mint előtte.

t

zajcev 2009.08.14. 11:44:20

nem az a baj, hogy öreg autót vett meg,hanem annak a ténye, hogy övült a cikk írójáról(többi sem jobb ahogy olvasom) hogy érzelmi alapon vesz autót,ebben a kocsiban jóval 250 ezer felett volt a kilóméter mikor megvette(azért ezt illik észrevenni ennyi kocsi után),ennek fényében ezek a hibák teljesen normálisak,nem is a váltó motorrról beszélek, mert ha abba kéne nyúlnia az igen,szal, sokszor mindennek megvan az oka,ennek kocsinak még a felkelő napnál sincs ereje... és ezért nem a kocsi, nem a sátán, nem is a kora, csakis a futótt kilóméter tehet,vásárláskor próbáljunk kevesebbet futottra gyúrni(vagy szakszervizbe vele) jelentősen kevesebb tréler fog beköszönni a családba,vannak ilyen kocsik igaz ritkák és kutatni kell,de ki lehet fogni egy jó állapotú 12 éves kocsit is,ez mikor meglett véve látszott hogy beszédes a múltja(ütött kopott jelzők stb).

üdv: zajcev

isti77 2009.08.14. 11:45:23

"Másnap hívott a szerelő: a hűtőt cseréni kell, szerinte semmi másnak nem lett baja, vihetem az autót. Szuper."

Itt azonnal sejthetted volna, hogy nem igaz, mivel a hűtő elszállása csak következménye volt az áramszünetnek, amivel senki nem foglalkozott azóta.

Ami pedig azt illeti, hogy senki nem állt meg a feleségednek: pont a múltkor fikáztad a Papp Tibit (elmondása, illetve leírása szerint) a gyertyás sztori kapcsán (ki is adtam a mérgem a parasztságod miatt). Most akkor balek legyen az ember, vagy túl gyanakvó?
Sehol nincs megírva, hogy egy nő nem b.szhat át (hajjaj, a kollégám most válik, nagyon-nagyon ráb.szott anyagilag... is), gyereket pedig az aluljáróban is előszerettel használnak "segédeszközként", hogy meglágyítsák az ember szívét, és segítsen.
Na látod, nem kell kiröhögni azt, aki jószívű, nem tudhatod, hogy tényleg rászorul-e a segítségre az illető. Itt jó lett volna, ha megáll egy Papp Tibi, ugye?

Lowtyo 2009.08.14. 11:45:37

@karlmann: :D
attól mér tömődik el a katalizátor, mert a neje használja gyerekekkel?
ez valami voodoo dolog?
:D

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 11:46:03

@skinnyslut: Rögtön gondoltam, hogy Q leadja a drótot, és megjelensz :)

Szóval, mi alapján gondolod, hogy pont ugyanezt az autót láttad? Különös ismertetôjel, alvázszám, valami?

Ratnet 2009.08.14. 11:48:31

@lacza87: Az én verzióm a munka minőségére utal, a te verziódban a személy a hangsúlyos, aki átnézné az anyagot.
"Csikós szinten" -értsd: 'jó érzékkel hozzászagolni az adott témához'
"Csikós szintű ember" -ez meg miféle rangjelző?

Nézd, ha nem érzed a különbséget, az általam leírt mondat és a te 'változatod' mondanivalója és célja közt, akkor nem tudok segíteni.

loláb 2009.08.14. 11:49:48

@Ratnet: Nem egészen, alsó szervezeti egységek (mint egy CNC műhely) vezetése nem csupán vezetői, hanem szakmai kompetenciát is kíván. Egy cég vezetéséhez viszont nem kell érteni a gyakorlatban ahhoz, amit a beosztottak csinálnak. Tehát attól még, hogy Bende nem tud írni, meghúzni egy kerékcsavart, vagy ad abszurdum hetente töri össze a kocsiját, attól még neked foggalmad nincs arról, hogy jó vezető-e, vagy sem.

davidson (törölt) 2009.08.14. 11:52:34

"csak a sebességmérő működött, gondolom mechanikus jelet kap, nem elektromost."

igen,spirál van benne AUTÓS újságíró...

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 11:52:59

@Lowtyo: Nem voodoo, a bölcsi/teszkó pár kilométeres távján viszont nem éri el a katalizátor a 3-400•C üzemhômérsékletet.

dermagrafix 2009.08.14. 11:53:02

Mikor kocsit akartam venni, láttam a hirdetést a camry-ról. Gondolkodtam is rajta, de szerencsére w124 lett a vége..

Jamesblond 2009.08.14. 11:54:43

Az én gépezetem 11 éves. Amikor ilyen sztorikat hallok, hálát adok az égnek hogy nem velem történik. Egy 11 éve futó vassal kompromisszumokat kell kötni. Nem olyan mint egy új. De ha 2 millem van autóra én meg nem veszem a piacon található legolcsóbb, legfapadosabb libakergetőt. Hogy valóban döcögjek, pattogjak, meg ide-oda támolyogjak. Ha használtat vesz valaki, mindig van újabb, meg nagyobb. De az nem olyan. A japó gépek híresek a megbízhatóságukról öreg állapotukban is. Nem vagyok fun, de a szerelő "beavatkozása" után jelentkezett a hiba. Ez furcsa. Máskülönben sokszor vagyok távol a lakhelyemtől. Nekem kész rémálom lenne, ha valahol mondjuk több száz kilométerre trailert kellene hívnom. Sok magyar a benzint kiszámolja, hogy hazaér-e... (én is) Egy 25-50-100 ezer forintos fuvar nem sűrűn jöhetne szóba.

traxx 2009.08.14. 11:55:33

@Sörkálmán: Nekem anno a 164 TD-m csinálta ezt. Annyi volt, hogy egyszer csak kigyulladt a lámpa, majd szépen lassan elkezdte lekapcsolgatni magától a felesleges elektromos kütyüket fontossági sorrendben(be sem lehetett kapcsolni). Szépen hazahozott, nem állt meg, nem füstölt, meg nem voltak egyéb UFO-k sem... Ja és 7 ezret fizettem a villanyásznak a generátor javításért :)

X14NZ 2009.08.14. 11:56:25

@zajcev:
"ez mikor meglett véve látszott hogy beszédes a múltja(ütött kopott jelzők stb)."

Nem kötözködésből, de amikor Bende megvette az autót, ezeket akkor is leírtad?
Úgy többet érne.

Lowtyo 2009.08.14. 11:56:50

@Il mio nome è Nessuno: persze, csak a nő-gyerekkel júzer nem jelenti automatikusan, hogy csak pár kilométert megy vele naponta, különösen pest és környékén.

karlmann 2009.08.14. 11:57:17

@Lowtyo:

Nincs benne semmi voodoo. Csak ha jól emlékszem akkor ez egy 2,4-es motorral és automataváltóval szerelt autó, amivel egy nő hordja a gyerekeket oviba, iskolába, valamint jórészt a belvárosban autózik. Ez, megfejelve az autó korával, a legjobb recept arra, hogy szépen telerakja el nem égett anyagokkal a katalizátort és a kipufogórendszert, ami szép lassan dugulást okoz. Nem ismerem a szóban forgó hölgyet, de nem hinném, hogy egy ilyen kocsival és gyerekkel a háta mögött száguldozna Budapesten.

sufnyi 2009.08.14. 11:57:50

Kipuff hegesztés + védőgázas hegesztés akkuval, saruval= majdnem tutti generátor halál. Ehhez még hozzájön a generátor haldoklása közben gyártott túlfeszültség, vagy túl alacsony és az áramingadozás okozta relé és egyéb problémák. Tudom én is ugyanezt eljátszottam a 626 Mazdával senki nem tudott rájönni mi a qurva anyja van vele hogy állandóan valami baszódik. Aztán jött ez öreg szaki (azóta meghalt szegény) túrás-mérés helyett kérdezgetett, mikor hogy kezdte a hülyülést, volt -e hegesztve, akksi hány éves, milyen pocsolyában mászkáltam? Mikor megkapta a komplett előéletet hümmögött hümögött aztán kezdett mérni ezt-azt. Aztán amikor a harmadik relét meg mindenféle bizbaszt dobatott ki velem akkor mondta hogy, na fiam hozz egy új kábelköteget meg egy rakás relét meg biztosítékot, olyan száz darabot. 3 nap javítgatás meg két üveg konyak kellett hozzá hogy megbízható legyen újra és ne akarjon leégni a következő sarkon. Szóval axióma: a komplett elektromos rendszert át kell túrni és ami szar azt kivágni.
Következmény. sok meló és ha jól csinálják újra egy megbízható autó.

skinnyslut 2009.08.14. 11:58:05

@Bende Tibor:

Melyik postban? Nem olvasok minden cikket.A seggemen át betolt vasvilla meg várható volt. Tökéletesen beleillik az útszéli primitív stílusotokba amiből a kollégáddal való múltkori társalgás már adott némi ízelitőt. Amint látom a volt tulajdonosokra történő mutogatáson kívül nem sok érved van. Nyilván nem véletlenül. Érthető, hogy dühös vagy.

(Melyik tulajdonosa bukkant fel? Az Usztics Mátyás vagy a vámolás előtti külföldi cégé ? Biztos lelkes Totalcar olasó mindkettő.LOL)

csokiájsz 2009.08.14. 11:58:29

naszóval. Én samarával jártam így. Kipufóhegesztés co-val, kipufogó az autón, ugye minek leszerelni. A mester valami spannung-killer cuccot rakott az akksira, ennyi volt a védelem. A hegesztés után a kipu király lett, viszont a generátor elkezdett hülye sipoló-kerregő hangot adni, az utólag beépített fordulatszámmérő meghülyült, illetve nem akart indulni, menet közben többször leállt. csak azért nem lett nagyobb baj, mert ugye a samara eccerűbb konstrukció, meg eladtam rá 2 hétre.

Petyuritisz 2009.08.14. 12:00:07

Több kép is bevillant olvasás közben.

Van egy faék 93-as Corsank. 3 éve vettük, semmi baja nem volt eddig, most hirtelen ráköltöttünk 160 ezret...
Az utóbbi időben sajnos háromszor is álltam a jól láthatóan terhes feleségemmel az út mellett a lerohadt autó mellett 40 fokban, SENKI nem kérdezte meg hogy segíthet-e. Egyszer egy vasúti felüljáró felfelé menő oldalán állt meg, szóval vissza kellett tolnom a tövébe, anya kormányoz, én fentről lefelé tolom hátrafelé a kocsit úgy 300 m-t. Mivel egy sáv volt, eléggé akadályoztuk a forgalmat, kb. 50 teherautó és 100-150 autó előzött meg minket amikor nem jött a szemben sávban épp senki. Egy sem kérdezte meg, hogy segíthet-e. 20 perc alatt toltam le a gépet, közben folyamatosan rettegtem nehogy valaki belecsattanjon hátulról.

subtotal 2009.08.14. 12:00:51

@Karpathy: hogyan hagyott ott termosztáttal? nem nyitott ki?
Kuplungbowdenszakadás pedig nem számít, azzal még tovább lehet jönni, tapasztalat :))
Főtengelymegszorulás, na az már számít :)

conmorientes 2009.08.14. 12:02:28

Nekem ebben az egész cikkben egyetlen sokéves tapasztalatom jött le.
Ha az ember büszkén viseli mások által biztos joggal fostalicskának tartott öreg szerelmét, az még kevés a boldogsághoz.....
Minden öregautó tulajdonosnek kell hogy legyen megbízható szervízháttere, mert ez az alfája és omegája az egésznek.
Az ügyben a szerző "lámerségét" és valódi gondatlanságát ott látom, hogy felült a családias hangulatnak és a sótlan bográcsosnak, meg az "ez toyota vazeg" sztereotípiának. Persze kiváncsi lennék hova hordja időszakos szervízre, olajcserére, gondolom ahol éppen áll amikor odafordul a kilóméteróra......
Ha nem rendszerezve, gondolkodva, megfelelő emberrel nézetjük meg a gépet, hanem bárkit kontroll nélkül, a "fizetek tehát megbízom benne" elv alapján odaengedünk, annak ez a vége.
Van nekem egy olyan rossz érzésem, hogy ha az áramkimaradást akkor rendesen megnézeti ma máson csámcsoghatnék, és egy olyan is, hogy a sorozatos berhelés miatt még nem valószínűsítem a Canossa járás végét....

Már V.I.L. is megmondta: Karbantartás, Karbantartás, Karbantartás :)))))

Ratnet 2009.08.14. 12:03:18

@loláb: ...és ha egy vezető még ne adj' isten ért is ahhoz, amit a cége vagy a beosztottak csinálnak, és szakmailag is átlátja a folyamatokat, az maga a kánaán. Nem utolsó sorban a kollégák nehezebben ba...ák át a főnököt, ha az ért ahhoz amit irányít.(De ez most mellékvágány.)

Egyébként ne hasonlíts egy szerkesztőséget, egy komplex céghez vagy gyárhoz. Erős csúsztatás.

balba 2009.08.14. 12:03:37

Biztos mas kommentelok is elmondtak mar (es a tulaj is rajott magatol), de hadd osszam en is az eszt. Amikor kicsereltek a hutot a kocsin, tehat az elso meghibasodas alkalmaval, akkor kellett volna megnezni, hogy miert ment el a delej es kijavitani... Hiszen az, hogy megolvadt a huto, az csak egy kovetkezmenye volt az elektromos rendszer hibajanak.

En egyebkent a kipufogosra gyanakszom, amikor hegesztette a csovet, akkor kuldhetett ra az elektromos halozatra egy nem vart impulzust, amitol tonkrement ez-az.

skinnyslut 2009.08.14. 12:03:43

@Il mio nome è Nessuno:

Kivéltelesen nem Q, van itt több Toyotás barát is.

Láttam a rendszámát. Ennyi. Természetesen nics semmi bizonyitékom ám egy autós újságnak gyerekjáték lett volna megcáfolni. Valamiért nem tették.

Lowtyo 2009.08.14. 12:04:00

@karlmann: de akkor ez egy férfira is igaz lehet...

lacza87 (törölt) 2009.08.14. 12:05:06

@Ratnet: Igencsak kanyarodsz elfelé az eredeti témától barátom. Amúgy olvass vissza a "Csikós Zsolt kaliberű újságíró"-t javasoltam Nr.1. verzióként. Én belátom a tévedésem a "Csikós szintű ember" nem teljesen ugyanazt jelenti. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy nem is feltétlen értek egyet azzal amit mondtál(ld. esztergályos vs igazgató című vitátok), csak nyelvtanilag próbáltam gatyábarázni.
Kettőnk közül nem én vagyok az aki képtelen belátni a saját tévedését és foggal körömmel ragaszkodik "csakazértis", így úgy érzem nekem nincs szükségem segítségre.
Viszont sajnos igéretem ellenére újra reagáltam Neked:( Mindnekitől elnézést az offolásért, tényleg befejezem.

karlmann 2009.08.14. 12:08:52

@Lowtyo:

Ebből a szempontból a távolság önmagában nem mérvadó, ha nem járul hozzá, megfelelő sebesség. Ahhoz, hogy a katalizátor elérje a működéséhez szükséges hőmérsékletet, nem elég 30-40km, főleg ha az átlagsebessége alacsony. Egy ekkora motor eleve lassan melegszik be, még jó időben is. Télen, hidegben, még rosszabb a helyzet. Ilyenkor nagyon számít ki ül a kormánynál és hogy vezet, ráadásul minél nagyobb motor van a kocsiban annál inkább nem mindegy.

subtotal 2009.08.14. 12:10:00

@conmorientes: igen, én is megtanultam jó időre (remélem örökre). Első fék teljes cseréje két és félszer annyiba lett mint normálisan kellett volna mert hallgattam a szakszervízre és három helyen csináltattam az autót (szakszervíz, egy félhivatalos szakszervíz és egy nem szakszervíz).
A teljes sztori marha hosszú, nem terhelném a nagyérdeműt.

kafferbivalybalamber 2009.08.14. 12:13:17

@karlmann: "Ahhoz, hogy a katalizátor elérje a működéséhez szükséges hőmérsékletet, nem elég 30-40km, főleg ha az átlagsebessége alacsony."

Bocs, de ez úgy hülyeség ahogy van. Tökön is szúrná magát az összes autógyártó, ha ez így lenne.

subtotal 2009.08.14. 12:13:25

@subtotal: szóval mielőtt valaki félreértené: nem azt javasolta a szakszervíz, hogy 3 helyen csináltassam az autót :)

subtotal 2009.08.14. 12:15:19

@subtotal: "Első fék teljes cseréje két és félszer annyiba lett mint normálisan kellett volna mert hallgattam a szakszervízre és három helyen csináltattam az autót..."
Helyesen: Első fék teljes cseréje két és félszer annyiba lett mint normálisan kellett volna mert hallgattam a szakszervízre, de az sem segített, hogy három helyen csináltattam az autót...

loláb 2009.08.14. 12:15:27

@Ratnet: Az az erős csúsztatás, amit most te művelsz.
Megkritizáltad Bendét egy olyan tárgyban, amibe a leghalványabb belelátásod sincs, pusztán azért, mert neked Csikós írásai jobban tetszenek.

De ha megvilágítod, hogy miért kell tudnia a TC ügyvezetőjének a cég sikeres vezetéséhez, hogy mi az a töbszörösen alárendelt jelzős szerkezet, vagy mi a különbség a tárca és a glossza között akkor kézséggel elfogadom, hogy Csíkósnak kéne vezetni a céget.

Peter Blau 2009.08.14. 12:20:35

Bende! Nagyon aranyos a gyereked ahogy a kocsi mellett ácsorog és felfelé néz :-D

loláb 2009.08.14. 12:21:53

@Ratnet: Magyarázd már meg nekem légyszives, hogy Bendének a TC sikeres vezetéséhez minek kellene tudnia, hogy mi a különbség a glossza, meg a tárca között, vagyhogy mi az a töbszörösen alárendelt jelzős szerkezet?

Itt egyedül te csúsztatsz, megkritizálod Bendét egy olyan témában, amibe semmiféle belelátásod sincs, pusztán azért, mert Csikós írásai neked jobban tetszenek.

karlmann 2009.08.14. 12:22:47

@Lowtyo:

Igaz hát, de egy kisgyermekes anyukára 2X!

scsaba1 2009.08.14. 12:26:19

Ratnet b+, nem hagynád abba?

Beszéljétek meg emailban, mert már rohadtul unalmas...

conmorientes 2009.08.14. 12:27:07

@subtotal:

Részvétem:(
Ugyan nem tudom mennyi az a kétésfélszeres, főleg ha a hozzáadott időt és hajtépést is beleszámítjuk, de átérzem.
Magam már autóban csak úgy gondolkodom, illetve már nem is merek gondolkodni, ha előtte beszerzem egy a típust ismerő korrekt szakember támogatását, és onnan kezdve egyszerűen odaviszem a szerkezeteket. És igen, mindegyiket máshova.
Mindezek mellett, szerény véleményem szerint érdemes márkaspecifikusság nékül is keresni egy nagyon jó villamosságis műhelyt, mert a villamosság talán az autótechnika "fekete lyuka"
Hogy miért ?
Mert a kasznis úgyis marad a Co-nál, a kalapácsoknál, meg a lemezanyánál, és nem próbálkozik, az autószerelők meg minden esetben ha valamire nem jönnek rá, már tolják is át, hogy ez biztos villamosági hiba, tisztelet a kivételnek még egy gyertyakábel ellenállását sem hajlandóak, vagy tudják sokszor kimérni. Ehhez képest ma már majdnem minden használati autó csurig van elektronokkal. Pl: leesik a villany ablak, persze leginkább mechanikai bovden hiba, de a kasznis nem ért hozzé, csak a villanyász, vagy nem indul az autó, a szerelő kicseréli amit tud aztán vakargatja a fejét, vagy beázik az autó ami egyáltalán nem villanyszerelési kérdés, de kiszedni az ablaktörlő mechanikát, vagy a fűtőmotort és megnézni hogy nincs-e eltömődve a leeresztő csatorna, azt csak a villanyszerelő fogja. Nem hiába önálló még a szakmunkás képzése is és az igazán jók olyan ritkák mint a holló sajttal a szájában. Kár-Kár

Minarik Ede után szabadon:
Mert kell egy villanyszerelő !!!

Bende Tibor 2009.08.14. 12:29:13

@skinnyslut: Biztos nem láttad, de körbemértük az autót, felemeltük, korábbi javításnak továbbra sincs semmi nyoma. LOHOHOHOHOL

Bende Tibor 2009.08.14. 12:30:14

@karlmann: kb 2 kilométer alatt eléri a vízhőfokmérő a normál állást.

Ratnet 2009.08.14. 12:31:23

@lacza87: "Amúgy olvass vissza a "Csikós Zsolt kaliberű újságíró"-t javasoltam Nr.1. verzióként."

Nem érted? Hogy mondjam már másképp? Nem a kaliber és a rang a mondanivaló... Arról nem beszélve, mekkora 'falábat' adtál a mondatomnak a te verzióddal.

Kicsit vicces, hogy épp te adsz 'tanácsot', hogyan fogalmazzak, holott hiányzik ehhez egy fontos 'érzéked', és a helyesírásod is átlagon aluli. Nem baj az ha a karótnyelt, hivatalos-levél stílust érzed magadénak, és elfogadod a trendi rövidítgetősdit, valamint lusta vagy átnézni az irományod mielőtt elküldöd, de akkor ne osszál le nyelvtanilag, csak mert nem látsz a sorok közé avagy mögé.:-)

A magánvéleményedet -ami lefordítva kábé az, hogy: 'Ratnet szarul fogalmaz'- természetesen elfogadom.:-)

Super aGyuri 2009.08.14. 12:31:51

666-ot mutat a napi kilométerszámláló? Háhháháháháháháháhhhá, ezek szerint nem nullázod le minden tankolás után???

Vegyél Subaru Imprezát, és a 60 literes tankja minden 350. kilométer után enni kíván. Egyre erőszakosabban.

Életemben nem láttam 6-ossal kezdődő napi kilométerszámlálót. Na jó, egyszer majd elfelejtem lenullázni :-)

Bende Tibor 2009.08.14. 12:32:36

Szóval azt mondjátok, hogy a kipufogós volt gondatlan?

Ismétlem, az akku nem volt lekötve, semmiféle elektromos segédcucc nem volt rátéve.

Macskanátha 2009.08.14. 12:32:57

@Bende Tibor: Ezt írtad:
"Abban a másfél órában nem segített senki, amíg odaértem a városon át."

Bocs, de ez semmit nem javít a dolgon, ugyanakkora gyökérség marad! Ugyanis, ha én tudom, hogy legalább másfél óra, mire odaérek a családomért, továbbá elmondásod szerint 40 fok volt, és erős napsütés, akkor nem váratom ott a szegény kölyköt másfél óráig az izzó katlanban, ( de még az asszonyt sem! ) hanem odaszólok telefonon, beparancsolom őket egy klímás taxiba, magamhoz veszem az autó pótkulcsát, és majd amikor odaérek, akkor ott leszek! A család a fontos, nem egy öreg szarkupac autó! A story szerint egy busz öbölben parkolta le a nejed, ami ugyan nem ideális hely, de mégsem keresztben áll az út közepén, hogy AZONNAL el kelljen szállítani, mert Hegyeshalomig torlódott fel a sor miatta...

Bende Tibor 2009.08.14. 12:33:49

@Super aGyuri: Nem lett lenullázva. Én le szoktam, a feleségem nem.

Ratnet 2009.08.14. 12:35:20

@loláb: Jó, akkor idézd légyszíves ahol Bendét mint vezetőt kritizálom.

De ne azt idézd ahol azt írom, hogy Csikóst szívesebben látnám a helyén.

Még egy kérdés: A TC most "sikeres"?:-)

Peter Blau 2009.08.14. 12:35:47

Szerintem is az a hegesztési manőver lehetett a hibás, akkor vághatott valamiket tönkre az elektronikában, amik azóta megbízhatatlanul működnek, ezért hal meg ez meg az váratlanul.
De azért valahol te is hibás vagy Bende úr, végül is te autós újságíró vagy, neked valamennyit értened kellene hozzá. De lehet, hogy nem jól gondolom. Az, hogy engem mindenféle szaki átver, egy dolog, mert én nem értek hozzá, csak szeretem és vezetem az autókat. Na de egy autós újságírót...

Peter Blau 2009.08.14. 12:38:36

Ja, és szerintem se add el.
Eladtuk apám 20 éves Accordját, és új Civicet vett helyette. Én azóta is bánom. Jó az új Civic, de a 20 éves Accord jobb volt. A 20 éves Accord igazi autó volt, az új Civic csak egy jármű, hülye robot.

kafferbivalybalamber 2009.08.14. 12:39:50

@Bende Tibor: Igen, a kipufogós lehet a hunyó. Feltéve, hogy védőgázas, elektromos hegesztőberendezést használt (mindenféle védelem nélkül, ahogy mondod).
Ha viszont lánggal dolgozott, akkor semmi köze az egészhez, az ellen nem kell védelem. :)

karlmann 2009.08.14. 12:40:32

@kafferbivalybalamber:

Akkor pontosítok, ha nem egyértelmű. Alacsony sebességnél, főleg dugóban araszolásnál (Pesten) biztos, hogy nem melegszik be rendesen a katalizátor, 30-40km-en főleg télen. Ha legalább 50-60-al mész folyamatosan, akkor is kell olyan 20km az üzemi hőfokhoz. Elég ha csak abból indulsz ki, hogy még a hűtőfolyadéknak is kell legalább 5-6km ahhoz, hogy kinyisson a termosztát, az olajnak még több kell a 80C körüli hőmérséklethez. Akkor mennyi kellhet a 400C-hoz?

Minél nagyobb motor van a kocsiban ez egyre inkább kitolódik, de a dízelek egy része télen nem is tud bemelegedni, ha csak dugóban araszolsz, vagy csak döcögsz a városi forgalomban. Egy 2,0L-es TDCI Mondeoban a hűtőfolyadék nem melegszik fel télen 60-70C felé ha csak városban csorogsz vele. Akkor hogy melegedne be a katalizátora?

conmorientes 2009.08.14. 12:42:34

@Bende Tibor:

Sajnos a valószínűsége ennek a legnagyobb.
Meg annak hogy pont ebből az okból nem tudhatod mi gyengült még el rajta.

Rendes karosszériás, kipufogós, már akkor leveszi a sarut amikor leállítja a motort az emelőn, vagy az akna felett.
Persze ezért meg ezerrel anyázik az a sok tulok aki úgy vesz autót hogy fogalma sincs a gyári rádió kódjáról :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

halandoblog 2009.08.14. 12:44:50

@Bende Tibor: A kipufogóson be kell hajtani a kárt!

kafferbivalybalamber 2009.08.14. 12:47:09

@karlmann: De, bemelegszik a katalizátor. (Ami mellesleg a TDCI Mondeóban nincs.)
Álló helyben, alapjáraton, minusz tíz fokban is pár perc után üzemképes. És minél nagyobb a motor, annál hamarabb, ugyanis a katalizátort nem a hűtővíz melegíti föl, hanem a kipufogógáz. Az meg meleg, és a nagy motorból több jön.

Suttora 2009.08.14. 12:47:56

@karlmann: Hát attól, hogy a hűtőfolyadék nem melegszik olyan gyorsan, azért a kipufogógáz már elég hamar meleg tud ám lenni.

loláb 2009.08.14. 12:48:50

@Ratnet: Parancsolj:

"Már megint egy cikk ami igazolja azokat, akik régi, egyszerű vasat tartanak, és felveti a kérdést, hogy miért mindíg a legkevésbé rátermett a főnök."

"Még egy kérdés: A TC most "sikeres"?:-)"
Foggalmam sincs, de valószinüleg igen, mivel működik (ellentétben jónéhány nyomtatott, vagy elektronikus sajtótermékkel, amik az utóbbi hónapokbn mentek csődbe).
De igazából nem tudom, annál összetettebbnek gondolom a világot, hogy az lapján objektíven minősítsek bármit is, hogy az én ízlesemnek megfelel-e.

series_one (törölt) 2009.08.14. 12:49:07

@Ratnet: a bende elsősorban a tc vezetője, nem tudom, ez így eddig mennyire jött le.
ha meg más menjen a helyére, akkor nyilván az a más alkalmasabb az ő pozíciójára.
de azért tök jó, hogy NEKED azt kell magyarázni, ami a TE irományod nyilvánvaló értelmezése.
:))))

Kuss3 2009.08.14. 12:49:09

@karlmann:
Ne viccelj.
A katalizátor nem a hűtővíztől és nem is a motorolajtól melegedik be hanem a kipufogó gázoktól amik az első beindítást követően is jóval magasabb hőmérsékletűek mint 100°C.
Szóval ez itt FAIL
A dieselekbe meg melegítőt raknak hogy (előbb) elérje az üzemi höfokot.

vladx 2009.08.14. 12:49:40

részvétem :) én hasonlókat élek át egy 14 éves Audival, bár az utóbbi hónapokban elég jól muzsikál :) lassan kezdem megszokni, bár a hírdetés még fent van :)

lol, de épp egy toyotát akartam eddig venni helyette :)

Rocko- 2009.08.14. 12:49:47

@Joey AK: ááá, hagyd, TC-n sztem senki se szeret Audit. :)

karlmann 2009.08.14. 12:50:27

@Bende Tibor:

Ha jól emlékszem korábban volt egy post erről, hogy a mutató és a valóság között milyen eltérés lehetséges. Pontosan nem tudom mikor, de egy fél éve legalább, sajnos nem emlékszem ki írta. A mai autókban ez sajnos nem jelent semmit, mert az elektronikus műszer jelzése csak annyiban mérvadó, hogy a motor már biztosan nem hideg és fokozottan lehet terhelni. Nem jelenti azt hogy teljesen bemelegedett. Két kilométer alatt legfeljebb egy Swift 1,0L-es motorja melegedhet be, egy 2,4-es semmiképp.

Accordion 2009.08.14. 12:52:10

Bende, mondd már meg, hogy mivel hegesztették a kipufogót, mert megöl a kíváncsiság!
Ha nem emlékszél, akkor csörögj rá a csávóra és mondja meg...
Tényleg érdekel, hogy emiatt lett-e a dolog.
Egyébként azon is érdemes elgondolkodni, hogy az akkuról levett saruk jellemzően csak az akkut védik meg, illetve csak megszakítják az áramkört, de nem mindet.
Ettől még simán lehetnek olyan áramkörök, illetve áram-irányok, amin keresztül tönkre mehet mondjuk a főrelé. Hiszen a motor is le van földelve a vázhoz, azon simán mehet egy jó kis löket a generátor, önindító, befecskendező felé...

Most arra gondolok, hogy egy sokkal komolyabb biztosíték eltávolítási sorozat lehet a tuti megoldás „villám” ellen...

series_one (törölt) 2009.08.14. 12:52:13

@Super aGyuri:

hatvan literből ennek a budinak, amit most használok, eddig ezernégyszáztíz kilométer volt a legnagyobb szám, amit két tankkal elment. de akkor már csak a gőzei hajtották szerintem.
:)))

konti10 (törölt) 2009.08.14. 12:54:06

Szerintem ha ezt a kocsit most eladod, max 1-2 százezret bukhatsz, viszont ha újabbat veszel helyette, most ott ennél jóval nagyobbat tudsz alkudni.

karlmann 2009.08.14. 12:54:20

@Bende Tibor:

Ha jól emlékszem korábban volt egy post erről, hogy a mutató és a valóság között milyen eltérés lehetséges. Pontosan nem tudom mikor, de egy fél éve legalább, sajnos nem emlékszem ki írta. A mai autókban ez sajnos nem jelent semmit, mert az elektronikus műszer jelzése csak annyiban mérvadó, hogy a motor már biztosan nem hideg és fokozottan lehet terhelni. Nem jelenti azt hogy teljesen bemelegedett. Két kilométer alatt legfeljebb egy Swift 1,0L-es motorja melegedhet be, egy 2,4-es semmiképp.

series_one (törölt) 2009.08.14. 12:55:14

@Kuss3: azt bizony raknak mostanában a benzinesbe is egyre többször.

Ratnet 2009.08.14. 12:55:29

@loláb: Az, hogy valaki a csapatból szerintem (az eddigi írásai és az abban olvasottak alapján) a legkevésbé 'rátermett', az a te olvasatodban azt jelenti, hogy mint vezető 'szar'? Egyszerű a világképed.

De ha zavar is a véleményem, attól még nem változik.

Más téma a sikeres TC-ről: olvastad azt pl. amikor Kari 'ízlésesen' válaszolt egy kommentelőnek nem is olyan régen?

subtotal 2009.08.14. 12:57:54

@series_one: akkor kb 8.5 a minimum egy Imprezának ha jól értem?

kafferbivalybalamber 2009.08.14. 12:58:29

@karlmann: A motor bemelegedési tempója tervezési kérdés. Japán motorokat jellemzően úgy tervezik, hogy hamar elérje a hűtővíz az üzemi hőfokot. 1-2 kilométer bőven elég a legnagyobb motornak is. (Például az Opel, mint leginkébb másféle motor, más tervezési filozófiával készül, az Opelek lassan melegszenek be. Ez nem hiba, hanem tulajdonság.)
A hőmérő meg a hőmérsékletet mutatja. Úgy-amennyire pontosan, függetlenül attól, hogy milyen elven működik.

(Bocs, de akkora marhaságokat tudsz leírni teljes magabiztossággal, hogy az valami félelmetes.)

karlmann 2009.08.14. 12:58:51

@Accordion:

Hát ha biztosra akarsz menni, akkor nem árt ha legalább a számítógépeket kiveszed. Rendesebb helyeken azzal kezdik, hogy végigkérdeznek, milyen extrák vannak a kocsiban és aszerint keresik a kütyüket.

X14NZ 2009.08.14. 12:58:52

Ha tényleg a kipufogós baszta el a autót, az újabb löketet adhat a japán autók megbízhatóságának megvitatására:)

Suttora 2009.08.14. 13:02:46

@kafferbivalybalamber: Így van, főleg a (japán) benzinesek melegednek gyorsan. Legalábbis a hűtőfolyadék, de az olaj sem követi olyan sokkal lemaradva.

series_one (törölt) 2009.08.14. 13:05:02

@series_one:
izé, lófaszt.
EGY tankkal.
:))))
nem impreza, nyugi.
ilyen fogyasztással egyébként már rég alágyújtottam volna akármelyik autómnak.
:)))

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 13:05:25

@Bende Tibor: "Hagyjad, elgurult a gyógyszere."

Tiszta szerencse, hogy a tied még megvan.

loláb 2009.08.14. 13:07:54

@Ratnet: Essen már le, hogy Bende nem újságiró, hanem a TC ügyvezető igazgatója.
Kedvtelésből, vagy szivességből írogat ide a blogba, mint ahogy a recepciós csaj, meg a rendszergazda srác is. Egykőjüknek sem a cikkek írása a feladatuk, hanem Bendéé például a cégvezetés:

Egy cég sikeressége pedig elsősorban pénzügyi kategória, és mint ilyen, objektíven mérhető, ha birtokában vagy az információknak. De nem attól függ, hogy volt-e gyerekszobája a munkatársaknak.

De nem zavar a véleményed, felőlem nyugodtan égesd tovább magad, azzal, hogy az igazadat bizonygatod.

series_one (törölt) 2009.08.14. 13:08:08

@karlmann:

azé az meredek lenn, mert mostanában nem ritka, hogy az elektornikát, kifejezetten a lopásvédelem miatt nem kibonthatóra tervezik.
nyilván ki lehet venni, de valamit szét kell hozzá fúrni.
meg ugye azt is meglesem, hogy megmondom, nekem ilyen meg ilyen dolgok vannak az autómban aztán módszeresen kivadássza az ÖSSZES számítóegységet az autóból.
bullshit, azt kell mondjam.

kafferbivalybalamber 2009.08.14. 13:09:06

@Accordion: Ha leveszed az akkusarut villanyhegesztéshez, és összecsípteted a pluszost a minuszossal, az garantáltan megvédi az összes áramkört. De az is, ha egy korrekt túlfeszültségvédőt teszel a saruk közé.
Amnúgy az egyetlen elektromos cucc, ami nem tud tönkremenni hegesztéstől, az az akku.

monstertruck 2009.08.14. 13:12:22

A TC sikeres e?
Valszeg igen, ha az abból élő ember el tud költeni közel két kilót az autójára, és még csak nem is veri annyira földhöz. Vagy csak én vagyok ennyire csóró hogy elég komoly kiadás volna ez nekem?
Arról már ne is beszéljünk hogy egy családban két autót fenntartani mekkora luxus?

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.14. 13:12:44

@szakmernok:

Teljes mértékben igazad van, nehogy már leállj ezekkel a bugrisokkal arról vitatkozni, hogy a japán autók nem megbízhatóak. Evidenciáról nincs mit beszélni. Aki egy kicsit is ért a japán-autókhoz tudja, hogy miről van szó.

Az, hogy a Bendének van egy ezeréves lepukkant japán "luxusautója", az nem mérvadó. Ami bonyolult, az általában el is szokott romlani, főleg ezek a magyarországi üzembehelyezésű über német levetett rongyok, másképpen: agyon biztosítózott export királyságok. Mo-n senki nem költ a gépére, csak a cigánykodás megy, az eladási előtti gányolás, h csak a következő pár hónapban elő ne jöjjenek a problémák (ez is ilyen gányszagú). Undorító ez a hozzáállás, a hülye magyarja arra még nem jött rá, h ha mindenki karbantartaná a gépét, akkor mindenki jól járna, de ezek nem ismerik a win-win-t. Ez nem kifejezetten a Bendének szólt, csak általában a magyarokra jellemző.

Az, hogy egy kivénhedt, bonyolult szerkezet (ki tudja mi volt szegénynek az előéletet) elromlásából egyesek csípőből megítélik a japán technikát, az vicc - ez a magyar virtschaft :D (kíváncsi lennék a generátornak ki volt a beszállítója, az okoskodás helyett).

Pölö, a haverom fele ilyen korú prémium VW-ben elromlott egy feszítő elem a motorban: került 200.000-be, az biztos azt bizonyítja, h a VW szarabb, mint a japánok. Akár lehetne az is - sztem is gyengébb minőségű a VW, de én egy dologból nem ítélkezem, mint egy-két (h)arcoskodó itt.

Tiszta szánalom, ami ezen a fórumon folyik, mindenki bizonygatja a nagy semmit.

Az meg, hogy Bende ötödszörre is visszaültette a gyermekét a feleségével abba az autóba, amiről nem derítette ki, hogy pontosan mi is a problémája, mindezt a legnagyobb melegben... Hát no comment. A feleségét sem értem, h miért nem hajtotta el ezt a fazont, hogy bele kellett ülnie a hibás autóba. Vicc ez az egész story.

R_Gábor 2009.08.14. 13:14:20

2.2-est azért vett a cikkíró, mert Camry-ből nincs kisebb. Automatát meg azért, mert egyrészt kényelmes, másrészt meg kéziváltósból kevés van, mivel USA piacra, USÁ-ban gyártott autó a Camry. Egyébként tényleg megbízható kocsi, Amerikában olyan közönséges, mint MO-on a Suzuki.
SZerintem nem nagyzolás Camry-t venni, és egy 96-os Camry biztosan olcsóbb, mint egy ötéves alsóközép.

series_one (törölt) 2009.08.14. 13:15:31

@monstertruck:

tavaly november óta gyakorlatilag nincs munkám oszt mégis beleborítottam ennél jóval többet egy autóba.
oszt nem érzem, hogy ez olyan luxus lett volna.

Phrascarica 2009.08.14. 13:16:04

Nekem 1X hegesztették a kipufot, de nem vették le a sarut. A kipufogót vették le :)

Suttora 2009.08.14. 13:17:31

@phrascarica: Látod, az is egy jó megoldás, de valamit mindenképpen le kell venni :D

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 13:17:35

@skinnyslut: Arra nem emlékszel, mely része volt megtörve annak, amit láttál? Mert az adott karosszériaelem burkolatának lekapása 2 perc, aztán ugye vagy van varrat, vagy nincs.

karlmann 2009.08.14. 13:18:18

@kafferbivalybalamber:

Azt elfogadom, hogy az Opel lassan melegszik be mert nekem kettő is volt gyökeresen más motorral. De azt senki ne mondja, hogy egy kisautó törpe motorja lassabban melegszik be, mint egy kettőnégyes. Hőmérőt a fentebb említett írásban már rendesen kivesézték, erről nincs mit mondani.

A katalizátor bemelegedése idő, sebesség, illetve az elhelyezés függvénye. Az utóbbi években a katalizátor felköltözött a motorblokk mellé, a gyorsabb melegedés miatt, illetve azért, mert így tovább csökkenthető a káros anyag kibocsátás. Ha ilyen kialakítású a kocsi akkor az tényleg gyorsabban melegszik ez tény. Pl. a Xsarámon is ott volt és az be is melegedett hamar, de egy több, mint tíz éves japán autó nem ilyen elrendezésű.

subtotal 2009.08.14. 13:21:12

@series_one: nono, autónak alágyújtani nem elegáns. E34 520i Touringnak ennyi a minimum pl, és semmiért nem bántanám. És hálás is, akksin kívül más okkal soha állva nem maradt, pedig 11 évesen került a családba 5 éve. Viszont eszik (inkább iszik), városban minimum 12-őt, inkább 13-at.

karlmann 2009.08.14. 13:21:20

@series_one:

Lehet, hogy bullshit, de én kivetettem az összes számítógépet a Vectrából amikor lakatolni kellett.

monstertruck 2009.08.14. 13:22:04

@series_one:
Nem tudom mivel kerested a kenyeredet, de biztos jól fizetett ha majdnem egy évnyi munkanélküliség alatt sem fogyott el a félretett, és még az autódat is fenn tudod tartani, sőt ennyi pénzt bele tudsz borogatni.

Füvész 2009.08.14. 13:23:38

Nem álltak meg nektek...

Én meg szoktam állni segíteni, és nekem is megálltak már mások, ezzel kapcsolatban jók a tapasztalataiam. Legalábbis itthon (akár Budapest környéke, akár vidék) és külföldön Németországban, Romániában és Angliában tapasztaltam segítőkészséget (vagy csak ott volt rá szükségem?).

Azonban ha lakott helyen áll egy hölgy vészvillogóval, akkor a fene sem gondolja, hogy nem éppen valami cuccért jött, amit elhoz valahonnan, és már hozzák neki (a házból, telepről, akárhonnan). Ha meg egy fasor mellett az útpadkán áll egy kisgyerekes család vészvillogóval, akkor arra gondolnék, hogy biztosan rájött valami a kicsire, és nem tudtak/nem akartak vele eljutni az első benzinkútig vagy büféig. Szóval én sem állnék meg, ha nem egyértelmű, hogy segítségre szorulnak.

Azért én továbbra is bízom abban, hogy ha egy autóstársam bajban van, főleg ha egy hölgy kisgyermekkel, akkor azonnal megállnak és segítenek neki autóstársaim – én legalábbis így tennék.

Ratnet 2009.08.14. 13:23:39

@loláb: Én leírtam a véleményem az elején, ami nem változott azóta sem. Ha belekötnek megpróbálom megvédeni. Ennyi.

Mazsika1 2009.08.14. 13:25:21

Ahogy már többen írták, de megerősítem: semmi baj nem lett volna, ha hegesztés előtt lekötik a generátort, és az akkumulátort, de nemcsak a pozitívot, a testkábelt is !!! Egyszerűbb, ha a generátort kompletten kiveszik.

Ha minden be van kötve és valaki nekiáll hegeszteni ívvel, keresztet vethet a tulaj az autónak. És ebben nincs semmilyen márkavita. Minden autóra érvényes. Ha a kipufogós/hegesztő f@sz, az ellen egy orvosság van: orrba rúgni mikor az elektródával közelít ( Nem vetted le a sarukat????????? Majd adok én neked !!!)

És szerencse hogy az autó nem gyulladt ki. A hegesztésnél először átszakadnak a generátor segéddiódák, majd az egyenirányítóhíd fő diódái, megindul a visszáram, először megsül a forgórész, aztán a feszültségszabályzó is meghal, az akkumulátor kisül rövid idő alatt, ha rosszabb eset van, felizzanak a vezetékek és az autó megsemmisül a lángokban.

Lowtyo 2009.08.14. 13:29:09

@Bende Tibor: bizony
ahogy kafferbivalybalambér írta, ha csak nem lánggal dolgozott, ő baszta el
azt gondoltam a poszt olvasásakor - mikor írtad, hogy abból lett a gond, hogy megcsináltattad a kipufogót - hogy tudod és már rég leverted rajta.
mondjuk úgy nehéz lesz, hogy ezer felé babrálták azóta a vasat...

ZéPé 2009.08.14. 13:29:56

Én ezt nem hiszem el....

conmorientes 2009.08.14. 13:30:43

@subtotal:

Sajnos igen és sajnos eddig 200....

Suttora 2009.08.14. 13:31:33

@Mazsika1: Hát igen, így lehet egy alapvetően megbízható autót rövid idő alatt hazavágni. Sajnos nem ez az első eset.

conmorientes 2009.08.14. 13:31:47

@subtotal:

De ismered a mondást !

Jó pap holtig tanul, meg a rossz is :)))))))))

series_one (törölt) 2009.08.14. 13:33:23

@karlmann:

olvasom, xsarád van.
milyen felszereltséggel?
mondjuk ha bsi van benne, akkor kivetted a bsi-t, az abs-t (aha...) a kilométerórát, a klíma vezérlőpaneljét ÉS az elektronikáját külön, kivetted a kormánykapcsolót, a motorelektronikát, ha van, akkor a tolatóradart.
pár évet citroeneztem, igazán nem sokat. nem műkedvelő szinten, hanem úgy a legaljáig. szólok, mielőtt még.

Danessz 2009.08.14. 13:34:13

Muhaha. Hát akkor ezért akartad eladni... :D

series_one (törölt) 2009.08.14. 13:34:44

@monstertruck:

nem fizetett különösen jól, de aki nem issza el, tudod.
:)))

tom1034 2009.08.14. 13:35:07

nem akarok okoskodni,de szerintem is egyértelműnek látszik,hogy a hegesztés miatt van az egész.részvétem...lesz még vele baj...

Suttora 2009.08.14. 13:35:31

@series_one: Azt írja, a Vectrából vette ki

kafferbivalybalamber 2009.08.14. 13:36:13

@Suttora: Ja. De annak is a csomagtartójából, az összes notebookot meg asztali gépet, mind. :)

series_one (törölt) 2009.08.14. 13:37:56

@series_one:

he?
hogy én hol olvastam a xsarát...
na mindegy.
azért maradjunk annyiban, hogy MINDEN számítóegység kiszerelése nem merül ki az egyszál motorelektronika hatályon kívül helyezésében.

Lowtyo 2009.08.14. 13:38:14

@karlmann: ez a katalizátor 20-30 kilométer alatt melegszik be ez egy blődség.
az meg, hogy a motor mikor melegszik be, szerintem erőssen típusfüggő. az ex-audinkban már rég szaunázni lehetett télen, mikor az astra még csak langyos lehelleteket fújt. az astra 1.6-os, az audi 2.8-as volt. és persze a hőmérő is sokkal előbb érte el az üzemi hőfokot. sokkal. az meg, hogy mennyire pontos...nem hinném, hogy az autógyártók olyan ketyerét raknának be, ami jelentősen torzítaná a valóságot. biztos csal valamennyit, ahogy egy kilométer óra is, de valsz. annak mértéke csak elenyésző.

Doubledeceker 2009.08.14. 13:40:06

Szép körét láttuk az önszopatásnak.

Nem olvasok vissza mindent, szóval lehet volt már amit írni akarok.

Azért ezek a problémák, nagyon nagyon gyanúsak, ezt mind okozhatta a kipufogó hegesztése.

Az kinyirta a diódasort, a nem egyenírányított fesz kinyírta az akkumlátort.

Bár azt még nem értem, hogy az új akkuval mi volt a gond, meg azt sem vágom, hogy akkor eza generáto új volt e vagy sem.

Aztán az alapjárati léptetőmotor sem biztos, hogy szar volt, tudjátok gondolom ha túlsokszor cibáljátok le föl az akkusarút, akkor a computer bizony megtud zavarodni, elefelejti, hogy hol is állt az alapjárati léptető motor, aztán mem tudja alaphelyzetbe hozni, vagy valami ilyesmi.

Vagy úgye ha hibás diódasorral járt a kocsi egy darabig az is betesz mindennek.

De, hogy ezek a hibák mind a heggesztés számlájára írhatóak az kurvára fix...

Sajnos, tehát ha jól értem a kipufogó javítás miatt, bukotál több, mint 100.000-et.

Az valami törvényszerűség, hogy az autós újságírok nem értenek a kocsikhoz

vakegér 2009.08.14. 13:46:45

lehet, hogy az ügyvezető úr törölgeti azokat a hozzászólásokat, amelyek a hozzáértését kérdőjelezik meg???

ejnye, no...

Nincs még nicked 2009.08.14. 13:52:16

@Accordion: 'Bende, mondd már meg, hogy mivel hegesztették a kipufogót'
Szerintem nem tudja.
Bende: előre meg köllött gyújtani és folyamatosan súgott, vagy csak időnként cicergett? Ha az utóbbi, akkor bizony beszoptad.
Aztán keresettek a cégtagoknak legalább az általános feladatokra (kipuff., kisebb villamos dolgok, lakatolás, stb.) megbízható embereket! Világröhej, hogy pont ti barmoltatjátok szét a kocsikat mindenféle jöttment kóklerrel, bzmg.

Nincs még nicked 2009.08.14. 13:53:17

@Nincs még nicked: (keressetek)

STi-2009 2009.08.14. 13:54:48

Sziasztok!
Ezt a "japánautót mindenkinek, mert azzal nincs baj" dolgot alaposan megtépázta ez a csóró Camry. Apunak egy 17 éves Nissan Maxima-ja van és a kopó alkatrészeken, a lambda szondákon és a kuplungon kívül semmi baja nincs, de ezek 1-2 hónapon belül javításra kerülnek...
Viszont van ismerősöm, akinek BMW-je van és annak sincs semmi baja, pedig az se tegnapi :)
Mindegyik márkánál vannak úgynevezett "hétfői" autók, amik szörnyű hibákat produkálnak, egészen onnantól kezdve, hogy lejöttek a futószalagról és vannak olyanok is, amiket agyon szidnak és röhögve elmennek a soktizenmilliós lerobbant autók mellett az autópályán, tizen-huszonévesen :D
STi

STi-2009 2009.08.14. 13:57:13

Sziasztok!
Ezt a "japánautót mindenkinek, mert azzal nincs baj" dolgot alaposan megtépázta ez a csóró Camry. Apunak egy 17 éves Nissan Maxima-ja van és a kopó alkatrészeken, a lambda szondákon és a kuplungon kívül semmi baja nincs, de ezek 1-2 hónapon belül javításra kerülnek...
Viszont van ismerősöm, akinek BMW-je van és annak sincs semmi baja, pedig az se tegnapi :)
Mindegyik márkánál vannak úgynevezett "hétfői" autók, amik szörnyű hibákat produkálnak, egészen onnantól kezdve, hogy lejöttek a futószalagról és vannak olyanok is, amiket agyon szidnak és röhögve elmennek a soktizenmilliós lerobbant autók mellett az autópályán, tizen-huszonévesen :D
STi

raczandris · http://antennaszerelés.hu 2009.08.14. 13:58:40

A sok ember által lenézett kétütemű autókkal (Trabant , Wartburg ) ennyi hiba nem fordulhat elő .
Igaz volt , hogy az út szélén 1-2 óra alatt teljes generált is meglehetettt csinálni ( bár erre sosem volt szükség).
A majdnem 30 éves Wartburgom soha nem hagyott cserben .
Minnél egyszerűbb valami annál kevesebb a hibalehetőség .

karlmann 2009.08.14. 13:59:52

@series_one:

A Xsara SX volt 1,6 16V, a tolatóradart leszámítva minden földi jóval 2001-ből, de az 100%-os volt mindenütt. A Vectrám viszont nem és abból jócskán szedettem is ki dolgokat amikor kasznizták. Ezért is tartott 6 napig a javítás mert két nap volt csak a nettó lakatosmunka, 2 nap a szétszedés és 2 nap az összerakás. Mielőtt kérdezed minden működött, kivéve a hátsó szélvédő fűtést, mert a lakatolás nyáron volt, ezért azt nem próbálták ki, de a relé vissza volt téve, csak a kábelt nem rakták rá. Biztos, hogy nem kellett volna mindent kiszedni, de így tutira nem lett baja semminek. Az, hogy milyen lehet a bsi-t kiszedni, hát nem tudom, lehet, hogy ahhoz 3 nap is kell.

Suttora 2009.08.14. 14:02:27

@Nincs még nicked: Nem csak pont ők "barmoltatják szét", sajnos az ország kb. 70%-a. Az a világröhej, hogy ezek a kóklerek simán megélnek hosszú-hosszú évekig a szerencsétlen autósokból. Mert látod, aki nem ért hozzá, az soha az életbe rá nem jön, mitől pusztult meg varázsütésre az addig kvázi hibátlan autó elektronikájának nagy része. Aztán ilyenekből születnek a tervezett avultatásos legendák. Széthullik a gariidő után hehe, pedig lehet, hogy onnantól csak a szomszéd utcába hordja a vasat a sufniba. Tévedés ne essék, van hozzáértő sufniszerelő is, csak elég kicsi az esélye, hogy rátalál az ember.

Joey AK 2009.08.14. 14:06:41

@Bende Tibor: "Nem mellesleg a másik posztban felbukkant az előző tulaj, aki újkorától vezette a kocsit. Szerintem beszéld meg vele, nem kizárt, hogy seggeden át húzza ki a szádon betett vasvillát."

Meg kéne tartani egy színvonalat. Ez most nem sikerült. Népszerűség --> 0

:(

Walter Melone (törölt) 2009.08.14. 14:06:48

Édes pofa ez a kocsi. Nem szabad eladni!

Titeket szeret... :-))))

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 14:07:01

@karlmann: Teljes kiépítésben egy F01ben csak a diagnózisképes vezérlôk száma 69, de egy E46nál is 27. Az életben nem bontja ki neked senki mindet.

subtotal 2009.08.14. 14:08:56

@conmorientes: nem, ez ennyi. plusz van polcon 2db gyári első féktárcsa (amíg a szakszervíz vizsgálgatta, addig bekerült 2db Brembo, valamint 1,5 kormányösszekötő, mert a végén azokból is csak az egyik fele kellett a szervíz állításával ellentétben).
Szóval nem buktam el azt a plusz 115-öt teljesen, csak 45-öt, viszont 70-et hosszú távra befektettem :).

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 14:13:18

@series_one: "azé az meredek lenn, mert mostanában nem ritka, hogy az elektornikát, kifejezetten a lopásvédelem miatt nem kibonthatóra tervezik.
nyilván ki lehet venni, de valamit szét kell hozzá fúrni."

Ilyen nincs, mindent ki lehet szerelni károkozás nélkül. A gyártó a halálba fingatná a szervizeit, ha egy vezérlô kiszedéséhez rombolni kéne. Az ügyfélrôl nem beszélve.

mikrovp 2009.08.14. 14:14:26

Az biztos, hogy az elektromos hibák annál megfejthetetlenebbek, minél kifinomultabb egy gép. Épp ezért nem vennék soha pár évesnél öregebb autót, mert egy szaros reléhibával is hetekig el lehet vacakolni meg elkölteni súlyos pénzeket erre-arra. És szakember is alig akad, aki egy 10 éves gép elektromos rendszeréhez mélységében hozzá tudna szólni.

series_one (törölt) 2009.08.14. 14:14:34

@karlmann:

két nap lakatolás az ja, az baszott nagy műtét.
:))))
de ezek szerint valahol mégis csak olvastam xsarát.
egy ilyen darabban, ami neked van, van egy motorvezérlő, abs, egy központi buszos elektronika, két elektronika a klímához, egy kormánykapcsoló, egy rádió, egy rádiókijelző, egy kilométeróra, egy légzsákvezérlő illetve oldalanként egy.egy az oldallégzsáknak. aztán ez még nem is sok ugye, későbbi, nagyobb modelleknél simán összepakolsz negyven különböző elektronikát.
aztán azt ne mondd már nekem, hogy van olyan élő lakatos, aki olyan szinten vágja a legkülönbözőbb autókat (nem flex használatával, az érden van a börzsöny utcában), hogy bármit raknak elé, már pakolja is halomba a kütyüket.

series_one (törölt) 2009.08.14. 14:15:52

@Il mio nome è Nessuno:
mást ne mondjak, octavia 2.
ott van a szélvédővályú alatt a motorelektronika, körészegecselve egy kurvanagy lemez, hogy még a stekkerhez se férsz hozzá.
csókollak.

kafferbivalybalamber 2009.08.14. 14:17:13

@Il mio nome è Nessuno: Már csak azért se bontja ki senki, aki egy egészen kicsit is ért hozzá, mert teljesen fölösleges.
Villamos hegesztésnél kétféle módszer van: vagy leszeded az akkusarukat, és egy patentfogóval, akármivel összeszorítod a kettőt. Ez azért nem kedvelt eljárás, mert lehet utána újrakódolni a rádiót, riasztót tanítgatni, satöbbi. De működni működik, semmi nem tud tönkremenni.
A másik, hogy lehet venni direkt erre a célra gyártott túlfeszültségvédőt, hegesztéshez. Például ilyent:
cohegesztes.hu/autoszerelesi-szerszamok/tulfeszultseg_vedelem_5.jpg
Ezt rá kell csíptetni a két akkusarura, oszt béke.

Norbergh 2009.08.14. 14:22:40

@LipicaiCukorgyáros:

maximàlisan egyetértünk azt hiszem.

Ha nem kellett volna eladàs elött kokànyolni, most is müködne az auto. Ha kifujt a kipesz miért nem csinàltatta meg elöbb????

Még annyi, hogy a szerzö szerint a "luxus kemri" piros meg sàrga villogo fényei jobbak-hasznosabbak-szebbek mint a BMW 0-20-ig skàlàzott pillanatnyi fogyasztàs kijelzöje... pontosan ez az analog modszer a legértelmesebb kijelzési modja egy adatnak ami pillanatoknként vàltozik.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2009.08.14. 14:31:56

Én azt nem értem, hogy miért jó az, ha valaki a sokadik szopás után is mindenféle sufniszerelőhöz viszi az autóját.
Ahelyett, hogy elvinné egy normális szervizbe, netán olyanba, amely Toyotára specializálódott. Lehet, hogy ott kellett volna hagyni egyben 100 ezret, de mégis ez a jobb, mint négy részletben kifizetni 200-at.

Amúgy meg, ha az ember vesz egy használt utót - még ha Toyotát is - az az első, hogy az adott márka fórumában/kluboldalán körbeérdeklődik, hogy a melyik szervizt ajánlják.
Majd miután megvette, elviszi oda átnézetni/olajcserére az autót, hogy maga is lecsekkolja a bandát.

karlmann 2009.08.14. 14:36:29

@series_one:

Hát nem tudom mennyire értesz Vectrához, de szerintem egy kétoldali hátsó alváznyúlvány felújítás hátsó dob javítás+fényezés szerintem nem apróság. Én a szerzőtől eltérően nem dilettáns balfaszokhoz viszem javítani az autóimat, hanem kipróbált, megbízható szakemberekhez, akik nem flexxel vágják az adott típust.

Így a Vectrát és a Xsarát nem ugyanoda vittem, sőt a lakatolást egy harmadik szaki végezte, aki főleg Opelek kasznizását vállalja. Ez persze nem olcsó, de én nem szoktam egy szerviz után többször lerohadni és extra 200-ezret költeni. Most például Xantiám van, amit egy olyan magánember szervizel aki 25 éve csak Citroenezik és nemcsak ő hanem a két fia is. Nemigen van olyan probléma, amit ne tudnának megoldani. Ha lakatolni kell majd valamikor, akkor oda fogom vinni akit ők ajánlanak.

Teszem hozzá rögtön, ehhez az is kell, hogy akármit nem veszek meg, ha cserélni kell, akkor a haverom jön velem, mert ő is autóbuzi és vezető kárszakértő a Generalinál.

series_one (törölt) 2009.08.14. 14:41:22

@karlmann:

ez a felújítás+ fényezés megvolt két nap alatt?
ühüm.

karlmann 2009.08.14. 14:45:45

@Il mio nome è Nessuno:

Persze, hogy nem bontja ki mindet, de nem is kell. Ha megfelelő helyre viszed, ott tudják, mit kell levenni, lekötni és mit nem. Nem bonyolult ez, mert a szervizek megkapják az összes javításhoz szükséges anyagot, más kérdés, hogy egy kókler gányoló nyilván nem. De már az is sokat segít ha elolvasod a Haynes manual idevágó részét. Szinte minden elektromos szerelés azzal kezdődik, hogy kösd le az aksit.

Ciri 2009.08.14. 14:49:58

@series_one:
"mást ne mondjak, octavia 2.
ott van a szélvédővályú alatt a motorelektronika, körészegecselve egy kurvanagy lemez, hogy még a stekkerhez se férsz hozzá."

Egy árva darab szegecs sincs ott. Szakadócsavar viszont van. (Meg kell fűrészelni a tetejét, majd csavarhúzóval kitekerni)

Bende Tibor 2009.08.14. 14:50:22

@danesszka: Szerencse, hogy tudsz olvasni.

Bende Tibor 2009.08.14. 14:51:29

Srácok!

Megkérdeztem, védőgázzal hegesztettek.

t

series_one (törölt) 2009.08.14. 14:52:22

@Ciri:

fene tudja, én határozottan szegecsre emlékszem.
meg arra, hogy elég sűrűn küldözgette a kolléga a nótákat mlada boleslavba.

Bende Tibor 2009.08.14. 14:53:03

@vakegér: Nem, csak az ok nélküli alpáriságot töröljük.

karlmann 2009.08.14. 14:53:24

@series_one:
Persze, hogy megvolt. Négyen csinálták! Meg persze, nem ez volt az első ilyen melójuk, szóval csak felmérték előre és megvolt minden ami kell. Nem az volt, mint sok más helyen, hogy odaviszed, aztán nézelődnek, tanakodnak, elmennek venni ezt-azt, aztán rájönnek, hogy még ez is kell, meg az is kell. A lakatolás nem volt több néhány óránál, igazából az alvázvédőzés, meg a csiszolás-gittelés-fényezés volt a nagy része.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.08.14. 14:53:45

@skinnyslut: Neked bődületesen jó memóriád van, ha egy nagyon sok éve látott balesetes autónak a rendszámát bármikor kívülről tudod -minden elismerésem. De azért amikor mások stílusa miatt panaszkodsz, ne felejtsed el, te múltkor simán lehazugoztál embereket. Az viszont biztos, hogy még nem tártad fel előttünk megdönthetetlen bizonyítékaidat, pusztán a te állításod áll szemben (mostanra már legalább három) másik emberével.

swarowsky 2009.08.14. 14:54:46

hát...akkor nekem inkább mégis egy 4.0 gázos Explorer kellene. Legalább az nagy árnyékot vet 40 fokban

karlmann 2009.08.14. 14:54:49

@Bende Tibor:

Az szívás, mert akkor ők a hunyók, ha tényleg nem volt lekötve az aksi és semmilyen védelem, nem volt rákötve.

UsRj 2009.08.14. 14:55:44

@Super aGyuri:
Nálam láthatnál, mert 800 km-t is elmegyek 40 literrel. TDI - kell venni.

halandoblog 2009.08.14. 14:56:18

@Bende Tibor: Akkor a vasvillásat is töröld, az meg, hogy védőgáz, ugye... szal sajnos ezt megszívtad.

subtotal 2009.08.14. 14:56:59

@swarowsky: :)
praktikus megközelítés :DD

kafferbivalybalamber 2009.08.14. 14:57:29

@Bende Tibor: Legtöbb kipufogós azzal dolgozik. Egyre kevesebben tudnak lánggal hegeszteni (meg nem is nagyon akarnak, különféle okokból).

Viszont legalább tudod, mitől (kitől :) romlott el az autó.
Motorvezérlő computer (ECU) csere vagy javítás bejátszik.

series_one (törölt) 2009.08.14. 14:59:46

@karlmann:
oszt a gittnek melyik fogdmeg magyarázta, hogy száradj gyorsabban? meg az alapozónak utána. meg a fényezésnek.
merugye egy nap kell a lakatnak, ha szétrombolta a hátulját, utána meg hogy a kopasz lemeztől egy munkanap alatt nem építi fel a komplett fényt, az szinte teljesen biztos.
vagy úgy dolgozik.
csak ezért érdekelt.

karlmann 2009.08.14. 15:01:13

@Bende Tibor:

Jobban jársz, ha minél előbb megpróbálod eladni, mert még sok elektromos meglepetés érhet.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.08.14. 15:02:15

@Ciri: Háát, ha fúrni nem is, de fűrészelni ehhez is kell. Ami a lényeg, nem egyszerű kiszedni (nem csak lehúzom a stekkert, és már megyek is).

Ciri 2009.08.14. 15:03:31

@series_one:


"fene tudja, én határozottan szegecsre emlékszem.
meg arra, hogy elég sűrűn küldözgette a kolléga a nótákat mlada boleslavba."

Ugye abban egyetértünk, hogy arról nem a gyártó tehet, hogy valaki nem ért hozzá és/vagy nem olvassa el a szerelési utasítást -ergo barmol- ?

swarowsky 2009.08.14. 15:03:34

@streetsta: hát így péntek délután szenvedve a melóban ettől velősebb gondolatok nem ébrednek bennem :-)

Ciri 2009.08.14. 15:04:27

@streetsta:
"Háát, ha fúrni nem is, de fűrészelni ehhez is kell. Ami a lényeg, nem egyszerű kiszedni (nem csak lehúzom a stekkert, és már megyek is)."

Valóban, de rombolni semmiképpen nem kell.

ekutya 2009.08.14. 15:04:29

@Zölduborka: kipufogót úgy hegeszteni hogy rajta van az autón? még a gondolattól is feláll a szőr a hátamon.

subtotal 2009.08.14. 15:06:52

@ultimatesurvival: szerintem ne kezdjük el a kinek mennyit hol milyen hátszéllel mennyivel motorral-terheléssel-klímával-utánfutóval dolgot feszegetni.

Amit leszűrtem a történetből:
Főszerkesztő Úr beleesett abba a hibába, hogy ne lehessen a kipu miatt alkudni az árból a végén ráköltött kétszer annyit, mint amennyit alkudtak volna, ráadásul az autó megbízhatatlan is lett.

Ráadásul jól időzített lerohadásaival azt is ki akarja kényszeríteni, hogy rendbe legyen téve, ha már meg akarnak tőle szabadulni.
Egyébként mér' állna meg bárki segíteni, hisz' nem lehet annak a kocsinak baja, az egy Toyota. Eszembe jut a CarinaE német reklámja anno: az is tréleren volt, alatta a felirat: Nichts ist unmöglich. Biztos nem egészen így gondolták.

Bende Tibor 2009.08.14. 15:07:01

@karlmann: Nem, rossz autót nem adunk el.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.08.14. 15:09:28

@Il mio nome è Nessuno: No, nem piszkálásképpen, de azért azt gondoltam, hogy valami építő jellegű hozzászólásod is lesz a posztban felvázolt hibacsokorhoz (legalább a villanyos hegesztéssel kapcsolatosan, esetleg cellazárlat-generátor halál összefüggésben vártam volna hasznos mondatokat), mégiscsak elektromos szakembernek mondod magad.
Ami pedig a japán autó megbízhatóságát illeti, nekem csak jó tapasztalataim vannak. De ez persze lehet hitkérdés is, engem nem zavar, ha valaki másképp látja, de azon egy kicsit meglepődöm, hogy te, mint aki állítása szerint az autóiparban lelkiismeretes szakemberként tevékenykedik, és védi a mundér becsületét lépten-nyomon, miért gondolod, hogy a japán mérnökök nem végeznek legalább olyan jó munkát, mint te.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.08.14. 15:13:16

@Ciri: Persze, de ha szegecselve van, akkor sem kell rombolni, pusztán lefúrni. Még ha ponthegesztve lennének a fülek, lefúrással akkor is lejön, igaz, az már kimerítheti a karosszériamunka fogalmát. Rombolni valószínűleg csak varratoknál, meg valami extrém speciális megoldásoknál kellene. Mindenesetre, jó ötletnek tűnik ez a hirtelenlehúzás-gátlás.

Bret01 2009.08.14. 15:13:24

Sajnálom Tibor, hogy bejött ez a szivatás széria. Gondolom most ezzel a mutatvánnyal a vegyünk használt Toyotát mert azt olcsón fenn lehet tartani projektnek is annyi. Kár érte.
A szerelő ahová én járok bármivel elsőként veszi le az akku sarut. Most már értem hogy miért. Kár ezért a vasért mert nem tudom, hogy ennek a szívatás sorozatnak vége lesz e valaha. Kitartás.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.08.14. 15:14:54

@ekutya: Azt azért elég sűrűn kellhet, különösen, ha nem komplett rézseket cseréltetsz, csak javíttatsz. Máskülönben előfordulhat, hogy hol a kasztniba, hol a futóműbe vagy másba ér bele a cső/dob.

karlmann 2009.08.14. 15:17:57

@series_one:

Mint említettem a két hátsó dobon kellett a javító elemet egy vékony csíkban lejavítani, megfújni, illetve alul alvázvédővel kezelni. Mi ebben a bonyolult? Azt is írtam, hogy nem kóklerek javították egy tanyán. Normális helyeken meg használnak modern, gyorsan száradó anyagokat és a fényezőkamrát is lehet fűteni.

gnme 2009.08.14. 15:18:58

...szerencsére én ebbe nem futottambele. Én roszabb dolgot tettem. Leszedtem az utólsó részt a dobbal és ahol a csövek a dobba ki és belépnek co géppel körbehegesztettem fajinul. Le is festettem hőálló ezüsttel. Úgy nézett ki mint slamon töke és visszaraktam.

Aztán mentem vele egy hetet, amiből 1x fel kellett mennem pestre szerelési apróanyagért, különböző cégekhez.

Pesten pedig a nagy rázkódástól szépen a varrat körberepedtek és a kocsi kilőtte a kiflit. Nagyon elégedett voltam.

MOst vehetek új hátsó részt dobbal, mert a pléhlemez úgylátszik a co gépre úgy reagál, hogy elég, a szó szoros értelmében. Tehát ez a módszer alkalmatlan a lyukak pótlására,javításra.

De vannak jobb híreim is. Most kaptam egy határozatot, hogy kötelezettségszegést követtem el. Nincs a kocsimon kötelező az elmúlt fél évben. (előtt volt:D) de most eltűnt. A minisztériumban felraktak egy listára, hogy a kocsin nincs kötelező és úgy használom.

És most ki fogják vonni forgalomból nyolc napon belül, ha nem bizonyítom az ellenkezőjét a biztosítási kötvényemmel és a befizetett csekkekkel.

Tehát .. amíg én nyaralok, a gépezet beindul és a kocsit automatikusan kivonják, forgalmi be, rendszám le.

Önhibámon kívül.

Szép.

karlmann 2009.08.14. 15:22:48

@Bende Tibor:
De most még jó nem? De viccet félretéve, hidd el, jobb ha megszabadultok tőle.Ha a közeljövőben nem is lesz baja, egy ilyen elektromos túlterhelés sok villamos alkatrész élettartamát, de főleg a szigetelését nagymértékben lecsökkenti. Ez később mindenféle elektromos parajelenséget, szélsőséges esetben akár tüzet is okozhat.

series_one (törölt) 2009.08.14. 15:27:29

@karlmann:
"kétoldali hátsó alváznyúlvány felújítás hátsó dob javítás+fényezés"

ahá, szóval az alváznyúlvány felújítás az egyenlő az alvázvédővel lekezeléssel.

na megyek is, előkotrom a jaguart, oszt olyan fasza lesz az alja seperc alatt, jövő héten már csapatunk is vele, ihaj-csuhaj.
:)))))

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2009.08.14. 15:30:11

nem tudom, h írták-e már, de olyan nincs, h egy Toyota nem indul :F :D :) ;)

series_one (törölt) 2009.08.14. 15:31:02

@Ciri: elolvasta, nyugi. az olyan volt, hogy elolvasta. meg még értelmezni is tudta.

Dent1 2009.08.14. 15:36:49

Tibi!
Legközelebb ha hegesztetek csípjétek le az aksisarut!Egy csomó pénzt megspórolsz vele :)

karlmann 2009.08.14. 15:37:40

@series_one:

Te ezt tanulod vagy veled született?

Bende Tibor 2009.08.14. 15:38:54

@karlmann: De, most jó, de nem lehet tudni mi lesz még, ki kell tesztelni.

Darázs Csaba 2009.08.14. 15:42:18

Csatlakoznék:

Toyota Corolla 2004, null kilométer óta egy sofőrnél. 27,000 km környékén a kocsi kb 10 perc parkolás után nem indult. A tréleres kiröhögött, "az nem lehet, hogy egy Toyota cserben hagy". Mondtam akkor indítsa be ő. 15 perc kínlódás után bevitt egy márkaszervízbe ahol engem és őt is kiröhögték, "az nem lehet, hogy egy Toyota cserben hagy". Nekik sem indult a drága, ott aludt, majd reggel pöccre.

52,000 kilométernél, 210 km autópályázás után nem volt hajlandó elindulni, úgy, hogy a rádió, a ventillátor ment (a klíma nem, tűző napon). A közelben levő benzinkutas megmosolygott, "az nem lehet, hogy egy Toyota cserbe hagy". A tréleresnek már ő mesélte hitetlenkedve, mi történt. Az megvonta a vállát, bevitte a kocsit egy helyi képviseletre. A Toyota biztosított egy Golfot a hazajutáshoz, a hétvége után, hétfőn pöccre indult a kis kincsem.

89,000 környékén, Németország nagyon nyugati oldalán az autópályán éjszaka elment a műszerfal világítás, a rádió valamint a motorvezérlés... Baromi késő volt, óriási szerencsémre eddigre már tudtam, nincs erre javítási lehetőség, kerestem szállást, reggelre pikk-pakk ment.

Hegesztve, javítva eddig sohasem volt, minden kötelező szervízt Toyota képviselet végzett.

karlmann 2009.08.14. 15:43:49

@Bende Tibor:

Értem én csak biztosan ki akarod fizetni a teszt teljes költségét? Mert sajnos az a helyzet, hogy az igazán költséges dolgok, még mind ezután jönnek. Mindenféle számítógépek, vezérlőpanelek és hasonlók. Szerintem karácsonykor nem egy kis elektromos kütyüt akarsz látni a fa alatt...

gnme 2009.08.14. 15:49:20

Karlmann jól beszél, add el, ez az egyetlen jó lehetőség .. Robinak is számtalaszor íroma posztokba, hogy egy önöndító meg egy pár lengéscsillapító, meg egy széthúzás .. az nem ok eladásra. Ezzel szemben "ez" sztem ok az eldásra.
Madár mindig akad.

Bende Tibor 2009.08.14. 15:50:22

@karlmann: Már felvettem a kapcsolatot a kipufogós céggel, most vakargatják a fejüket. De nem lesz más gond szerintem, de akkor vagyok nyugodt, ha biztosan tudom, hogy hónapokig semmi baja se volt.

Szépen levizsgáztatom, már bejelentettem szélvédőshöz, októberben kap téli gumit, és ha tavaszig működik, akkor eladom.

Hálistennek nem létkérdés a kocsi léte, keveset fut, alig használjuk, a havi 5000 Ft kötelezőt kibírok.

t

mnandy 2009.08.14. 15:51:03

Max. részvétem.

Akadémikus modorban annyi szőrszálat hasítanék azonban, hogy ami elfogy a nem Columb, hanem Coulomb:

hu.wikipedia.org/wiki/Coulomb

Bár ebben a sztoriban ez tényleg teljesen lényegtelen.

series_one (törölt) 2009.08.14. 15:57:16

@karlmann:

fele részben vele született, de a másik fele fáradságos munkával tanult.
most jó?
:))))

ekutya 2009.08.14. 16:01:21

@gnme: tetszik a tanács. szopjon vele valaki más. :P

gnme 2009.08.14. 16:25:46

.. igen igen. Most már körvonalazódni látszik a dolog.

Tehát: arról van szó, hogy a válallkozók és a cégtulajdonosok kerültek fel arra a minisztériumi listára, amely az okmányirodáknak azt a munkát adta, hogy gynusítsa meg őket azzal, hogy nincs a kocsijukon kötelező fél éve és küldjenek ki levelet, hogy kötelességszegés miatt eljárás.

(...)

Eleresztettem pár telefont. ...nem is nagyon feltételezné rólam porbafingóról senki, milyen kapcsolati tőkém van.

Így aztán itt kisvárosi és helyi szinten gyorsan kiderült, kiknek kell utólagosan bizonyítania, hogy volt az elmúlt félévben kötelező biztosításuk, hogy a kocsit nyolc napon belül ne vonják ki a forgalomból.

A vállalkozóknak és a cégtulajdonosoknak.

Jászberény 2009.

karlmann 2009.08.14. 16:29:01

@Bende Tibor:
Hát te tudod, mit bír a családi kassza. De legalább vegyél egy jó tűzoltó készüléket. De ne T Gazdaságost, hanem legalább egy 4-5kg-ost, az sosem árt és sajnos szükség lehet rá.

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.08.14. 16:44:43

Szegény. Kellemetlen az ilyen.

FJPO 2009.08.14. 16:48:36

Az autóknak lelkük van. Ö ráadásul leány-autó, ahogy olvasom.
Feleségemnek is van egy Opel Kadettje (18 éves), ami még elektronika híján is produkál lelki problémákat. Nagyon rendes, mindíg hazajön, (pedig nagy utakat is befut) aztán produkálja magát. Pl. önindítót kért így, meg ablakemelőt.
Az én autóm egy fiú, (Pajero, 25 éves) hősies típus, mindíg hazavisz, sőt ő még segít is a bajbajutottakon (árokból vontat jégen, bikáz, stb). Benne is a legbonyolultabb elektronika az indexrelé. Pátyolgatni persze kell, pl. zsírzás (emlékszik még valaki, mi az?).

Rocko- 2009.08.14. 16:57:09

@STi-2009: a gyártás dátumának marhára nincs köze ahhoz, h a tulajdonos hogyan tartotta karban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.08.14. 17:06:12

Ez a "soha semmi baja nem volt" tipikus példája. Aztán egyszer előjön egy valami amit eddig sikeresen rejtegetett, és mehetsz szopni.

Nekem az Escort fékje fos mióta összetrtem. Nem is megyek vele csak szervizekbe. Fékerő lemérve, JÓ. Fékezni kell, nyúlik mint a Dallas. Most ezzel is, mi legyen...

kuroi inu 2009.08.14. 18:15:16

Gratulálok az összes újautómániás műanyagfannak, hogy azok után is az öreg autókat és tulajdonosaikat fikázzák, hogy egy-két hozzáértő hozzászóló már egyértelművé tette, hogy szakszerűtlen hegesztés történhetett.
Ha a fenti hordához hasonlóan általánosítanék, akkor olyan következtetésre is juthatnék, hogy mindössze az az 1-2 hozzászóló ért az autókhoz, akik felhívták Bende figyelmét a hegesztés körülményeire. A többiek meg azért védik az új(abb) szutykokat mert fogalmuk sincsen, hogy mi van (vagy nincs) a bádog alatt...
Persze én nem vetemednék erre. Nekem is van nagyon jó barátom, aki az új vasakra esküszik, és ezen véleményét tiszteletben tartom, ő is az enyémet.

Ciri 2009.08.14. 18:30:46

@series_one:

"Persze, de ha szegecselve van, akkor sem kell rombolni, pusztán lefúrni."

Akkor miért írtad Edének példaként?
(csakis ezen akadtam fenn, mert ugye ez rossz példa volt)
Megvágod fűrésszel a csavar fejét és lazán kitekered. Ezt mondja az Elsa is.

Ne szőrszál hasogassunk tovább de a példa akkor is rossz volt.

Ciri 2009.08.14. 18:38:12

@kuroi inu:

"Gratulálok az összes újautómániás műanyagfannak,"

Híbázzeg !
Egy Toyota mellet a "műanyagságról" beszélni...
Hááát... :)))

nke 2009.08.14. 18:40:16

@raczandris: Elég keveset mehettél azokkal a 2T vacakokkal. 10,000 után csinálhattál rajtuk teljes motor felújítást, ennyi idő alatt én csak olajat cserélek. A mostani -japánban gyártott- autónkat 100,000km-rel vettük, fél év alatt beleraktunk 45,000-et valóban csak a kopó alkatrészeket és egy gumicsövet kellett cserélni rajta.
Nevetségesek ezek az autós újságírók. Mindnek van több autója is, de mind egy roncs. A sok vacaknak az árából vehetnének egy 2-3 éves autót, a havi 200,000-es javításokat letéve a következő évben ráfizethetnének egy új autóra is.

kafferbivalybalamber 2009.08.14. 18:44:22

@Ciri: Fűrészelés is jó, de én ki szoktam tekerni pontozóval, kalapáccsal. Sokkal gyorsabb. (Persze csak viszonylag új autóknál, ahol még nincs belerohadva.)
Másik módszer, hogy a közepére fúrsz egy lyukat, abba beleütsz egy torx bitfejet, aztán kitekered.

Ciri 2009.08.14. 18:44:33

@Bende Tibor:

Folyamatosan lúzerkedsz az autóiddal...(szarok, átbasznak vele, rossz típust vásárolsz, te vagy a használtautósok álma, stb stb.)

DE:

A gyermek gyönyörűűűű !!

Minden hülyeséged ezennel megbocsátva :))))

kafferbivalybalamber 2009.08.14. 18:46:54

@Darázs Csaba: Nem volt véletlenül utólagos immo, riasztó stb. beszerelve?

newname 2009.08.14. 18:51:10

@gnme:
vazze, a kötelező, az kötelező:)))
kipufogót pedig ívvel, szintén .))
(ráadásul a "nyaknál" semmivel sem illik (eldobós)

Sok mindenki: az ilyen durva "gány" hiba minden autót kifingathat, gyártótól függetlenül.
Oszt' ezek a dolgok -senkit nem akarok megsérteni- már nem villanyszerelő szinten javíthatók.
@kuroi inu: Ilyen "módszerekkel" egy szűz új autót is haza lehet vágni. Az olcsón fenntartható öreg autókról meg ennyit "sufni-műhelyek" színvonalán azok sem mennek.

A legszomorúbb, hogy ezt az autót még meg fogja venni valaki:(

Ciri 2009.08.14. 18:55:03

@kafferbivalybalamber:

Ez is megoldás.

Innen indult a vita:

Il mio nome è Nessuno 2009.08.14.
@series_one: "azé az meredek lenn, mert mostanában nem ritka, hogy az elektornikát, kifejezetten a lopásvédelem miatt nem kibonthatóra tervezik.
nyilván ki lehet venni, de valamit szét kell hozzá fúrni."

Ilyen nincs, mindent ki lehet szerelni károkozás nélkül. A gyártó a halálba fingatná a szervizeit, ha egy vezérlô kiszedéséhez rombolni kéne. Az ügyfélrôl nem beszélve.

Tehát Edének igaza van, ebben ugye egyet értünk?

kafferbivalybalamber 2009.08.14. 19:00:14

@Ciri: Hát ez attól függ, mit definiálunk károkozásnak, rombolásnak. Popszegecsek lefúrása szerintem még nem az, de a szakadócsavarok fűrészelése/fúrása/kibombázása sem.
A kormányzárat mellesleg már ezer éve szakadócsavarokkal szerelik be, ott is kuka a csavar, miután kiszedted.

Ciri 2009.08.14. 19:12:38

@kafferbivalybalamber:

"Ja: és ki az az Ede? :)"

Hát Senki. :))

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.08.14. 19:13:59

@Ciri: @series_one:

"Persze, de ha szegecselve van, akkor sem kell rombolni, pusztán lefúrni."

Akkor miért írtad Edének példaként?
(csakis ezen akadtam fenn, mert ugye ez rossz példa volt)
Megvágod fűrésszel a csavar fejét és lazán kitekered. Ezt mondja az Elsa is.

Ne szőrszál hasogassunk tovább de a példa akkor is rossz volt. "

Bocs, de az idézet asszem tőlem származik:) Series One pontosan azt mondta, amit te is bemásoltál később: "a lopásvédelem miatt nem kibonthatóra tervezik.
nyilván ki lehet venni, de valamit szét kell hozzá fúrni." Annyit mondott, szétfúrni -pontosan ezt tették azzal a csavarral is. Szerintem egymás mellett beszélünk el. A különbség csak annyi, hogy fürésszel, vagy fúróval esik neki az ember. Forgács így is, úgy is keletkezik. Ami azt illeti, szerintem sem kiszedhető az ilyenfajta elektronika -persze, ki lehet szedni, de nem az átlag usernek, vagy az út szélén hirtelen felindulásból a piti autótolvajnak. Ha ezt elfogadjuk, Series One semmi olyat nem mondott, ami nem stimmelt -és persze Edének is igaza van, a szervízt nem szivatták meg semmivel, csak több energiát kell fektetni a munkába. Nna, mindenkinek igaza van, örülünk!:))

Sys 2009.08.14. 19:15:13

@csiky944: Csak az a baj hogy menetközben nem látod hogy mi van töltésileg mert vagy van vagy nincs.. és ha épp túltölt?? na arra nincs visszajelzés... Mérek a szivargyújtóban azóta wellanyt :D:D:D

Kifordított kacagány 2009.08.14. 19:26:59

@Bende Tibor: aztán amikor megint úgy döntesz, hogy eladod, akkor ismételten megbosszulja a hűtlenségedet;)

spud74 2009.08.14. 19:32:07

Hú bazz, Bende ez aztán az űberszopás!
Jobbá akartad tenni a járművet, erre a kipuffos "szaki" elkúrja az egészet!
A végére azért csak kiderült, hogy a japán kocsiknak nem az idő a legnagyobb ellensége, hanem a hanyag szerelők!

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 19:42:07

@series_one: "mást ne mondjak, octavia 2.
ott van a szélvédővályú alatt a motorelektronika, körészegecselve egy kurvanagy lemez, hogy még a stekkerhez se férsz hozzá.
csókollak."

Innen üzenem a kollegádnak, hogy tanuljon meg szerelési utasítást olvasni, és akkor nem kell majd anyázni a szerelhetôség miatt, meg hülyeségeket összehordani holmi lopásgátló funkciókról. Fôleg annak tükrében, hogy életében még egy faéket sem tervezett.

Én is csókollak.

pickapu 2009.08.14. 19:55:25

Tibor!
Minden tiszteletem a tiéd, a kocsi pedig egyébként bejön, van Toyota a családban, nem is egy.
De ezek után... vagy a kocsit gyújtsd fel, vagy a szerelőket. Vagy add el féláron és veregesd vállon a tisztelt vásárlót, aki fülig érő szájjal fog vele kigurulni a kapudon, csak kérdés, hogy meddig.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 19:55:39

@streetsta: "No, nem piszkálásképpen, de azért azt gondoltam, hogy valami építő jellegű hozzászólásod is lesz a posztban felvázolt hibacsokorhoz"

Lesz itt egy kis félreértés. Nem gondolnám, hogy itt bárkinek is meg kéne feleljek, bárkit is szórakoztatnom kéne, vagy bárkinek kötelezô jelleggel segítenem kéne.

"(legalább a villanyos hegesztéssel kapcsolatosan, esetleg cellazárlat-generátor halál összefüggésben vártam volna hasznos mondatokat)"

Soha a büdös életben nem volt semmiféle hegesztôberendezés a kezemben. Nem értem, mit akarsz tôlem.

"mégiscsak elektromos szakembernek mondod magad."

Én nem mondom magam semminek. Fedélzeti buszrendszerekkel foglalkozom, ez a munkám. Pont. Nem vagyok látnok, nem foglalkozom távgyógyítással és autók interneten keresztüli szerelésével.

"Ami pedig a japán autó megbízhatóságát illeti, nekem csak jó tapasztalataim vannak."

Ennek örülök, de a megbízhatósági statisztikákat nem csak a te autóid alapján készítik, rajtad kívül még rohangálnak pár millióan az utakon.
Az pedig kissé más képet mutat, mint a japán autók egyeduralmát:
www1.adac.de/Auto_Motorrad/pannenstatistik_maengelforum/pannenstatistik_2008/default.asp

A kisautók között pl huszadik a Swift. Középkategóriában meg aztán végképp elszalad a ló, megnézheted kik vannak a lista élén.

"miért gondolod, hogy a japán mérnökök nem végeznek legalább olyan jó munkát, mint te."

Nekem fogalmam sincs, milyen munkát végeznek a japán autógyárak mérnökei, lévén, hogy semmi közöm hozzájuk. Az viszont tény, hogy nem muzsikálnak túl fényesen megbízhatóság szempontjából az utóbbi idôben, és a mai napig képtelenek szabadon konfigurálható autót gyártani. Még a Lexus sem.

Endiman1980 2009.08.14. 20:03:03

baszki honnan vót Neked mellényzsebből rögtön 25 meg 35 ezer? :) de részvétem és tudom milyen lerohadni nyaralás előtt/közben kocsival. de ettől kocsitól meg kell szabadulnotok!

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 20:11:14

@streetsta: "a lopásvédelem miatt nem kibonthatóra tervezik."

Ez egy hülyeség. A lopásvédelmet úgy hívják, hogy zárható, kontaktkapcsolós motorháztetô. A motortéren belül már nincs semmiféle speciális megoldás lopás ellen, mert azzal a szervizt fingatnák.

Ezt a "lopásvédelmet" bármelyik tolvaj kiiktatja egy zsebrevágható Dremel-lel.

series_one (törölt) 2009.08.14. 20:36:23

@Il mio nome è Nessuno:

bár a múltkori arany bmw fényezése alá álmodott fém lökhárító ( belsoseg.blog.hu/2009/06/17/krom_es_polir_kispalya#c6219640 )óta kicsit fenntartással kezelem a gyakorlati tapasztalataidat, de azért megkérdezném, hogy szerinted egy dremel segítségével kiszerelt kötőelem a kiszerelés során roncsolódik-e annyira, hogy ezáltal az adott kötőelem újbóli beépítése lehetetlenné válik.

igen/nem

a kívánt rész aláhúzandó.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 20:42:18

@series_one: Nincs mechanikus lopásvédelem a motortérben, fogd már fel. Egyáltalán, honnan vetted ezt az hülyeséget?

A kompetenciáról meg inkább ne vitatkozzunk, ti még egy szervizutasítás végrehajtásához is hülyék voltatok, inkább barmoltatok helyette.

series_one (törölt) 2009.08.14. 20:47:14

@Il mio nome è Nessuno:

mesélj, kedves gyopár, hogyan szeded elő az elektronikát a tokból?
miért van egyáltalán betokozva?
biztosan nem az időjárásállóság miatt.
számtalan és még egy autón nincs tok.
és miért olyan kötőelemmel rögzítették a tokot?
aztán ha lehet, ne tévedjünk át a kedvenc szakterületedre, a személyeskedésbe.
érdemi válaszodat előre is köszönöm.

Kifordított kacagány 2009.08.14. 20:57:29

@series_one: te ehhez nem értesz. azért ilyen kötőelemmel rögzítették, mert szerződésben állnak a dremellel és a dremel szólt, hogy nem fogynak a zsebre rakható gépeik.
a papírgyárral is szerződésben állnak és azok is szóltak, hogy kell még egy oldal, ezért aztán beletettek még egy oldalt a szervizutasításba, hogy akinek nincs dremel gépe, az hogyan próbálkozzon, de leginkább menjen és vegyen egy dremel gépet, mert válság van és kell a forgalom.
most amúgy is lehet rá támogatást kapni, ha veszel hozzá egy autót, amiben nincs mechanikus lopásvédelem.

series_one (törölt) 2009.08.14. 21:01:55

@Kifordított kacagány:

mondjuk a szervízdokumentáció egy ideje elektronikus alapú, szóval a paPPIrlobbit nem fogadom el.
a többivel nem tudok vitatkozni.
:)))

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 21:11:17

@series_one: A másik, hogy az arabok nem szaroznak fóliával:
2.bp.blogspot.com/_6I27LgG9bck/Schp2N4jSmI/AAAAAAAAI4Q/uM-cH_RnS5g/s1600-h/002-1.jpg
A meztelen motorháztetôs Phantomokon sincs semmiféle fólia, nézd csak meg közelrôl. Az echte, natúr fém. Szálcsiszolva is kérheted, meg polírozva is.

Ratnet 2009.08.14. 21:18:57

@Il mio nome è Nessuno: No, reneszánszát éli a DeLorean dizájn?:-)

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 21:27:18

@series_one: "biztosan nem az időjárásállóság miatt."

Az Octavia esôcsatornája alatt, egészen biztosan nem. Pára ott sose jár.

"számtalan és még egy autón nincs tok."

Nemhogy tok, de külön doboz szokott lenni a motortéri vezérlôknek, sokszor saját hûtéssel.

"és miért olyan kötőelemmel rögzítették a tokot?"

Ha nem tudod, minek terjesztesz hülyeségeket holmi lopásvédelemrôl, tekintve, hogy eddig ezt az egy példát bírtad felhozni? Ki a tököm lopna el egy motorvezérlôt, mikor házilag az életben nem tanítod össze a gyári immobilizerrel?

Komolyan mondom, nem értem, hogy egy ilyen okos ember után, mint te, hogyhogy nem kapkodnak a munkaadók. Egy meg nem értett zseni vagy, aki messze megelôzte korát, másra nem tudok gondolni.

series_one (törölt) 2009.08.14. 21:27:31

@Il mio nome è Nessuno:

és az araboknál külön szakma a lökhárítókovács?
abdul egész nap üti lemezt oszt hümmög hozzá?
:))))

Ratnet 2009.08.14. 21:31:14

@Il mio nome è Nessuno: Szerintem is. Ezegyszer egyetértünk.

series_one (törölt) 2009.08.14. 21:32:46

@Il mio nome è Nessuno:

"Ki a tököm lopna el egy motorvezérlôt, mikor házilag az életben nem tanítod össze a gyári immobilizerrel?"

jézusom.
ez nem az elektronika ellopását nehezíti, ember.
az autóét. merthogy cserélnek elektronikákat oszt lábon elhúznak a picsába.
készült róla statisztika, miszerint ha egy autó x idő alatt nem elindítható, inkább otthagyják és keresnek másikat.
van olyan típus, amihez itt a polcon van komplett motyóm, tetszés szerint akármelyik példányra rábökhetnél belőle, amennyiben gyári állapotú, két percen belül már a környéken sem vagyok vele.
pont az ilyesmik miatt nehezítik az elektronikák hozzáférhetőségét, hogy minél jobban megközelítsék, de lehetőleg túl is haladják ezt a lélektani időhatárt.
aztán persze ha az autót el akarják lopni, el fogják.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 21:33:10

@series_one: Nyilván anyagi gondot okoz szerencsétlen csóróknak bármelyik mûanyagelemet* fémbôl legyártatni vagy lelakkoztatni.

*: Ami kivétel, mivel többnyire az elsô sárhányók + szoknyák készülnek abból.

Ratnet 2009.08.14. 21:34:45

@series_one: Müanyag lesz az. Legalábbis fura elképzelni a külön iparágat, ahogy mintát vesznek a gyári lökösről aztán elkezdik lemezbe préselni a formát egy ilyen hóbort miatt. Nem lehetetlen csak nem hiszem el.

series_one (törölt) 2009.08.14. 21:37:03

@Ratnet:

nahát akkor ezt magyarázd el a barátuknak is.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 21:37:15

@series_one: "jézusom.
ez nem az elektronika ellopását nehezíti, ember."

Magyarázd el nekem, mire való az immobilizer, kedves mester, mert én még sose láttam olyat. Komolyan nem tudom, mire mennék nélküled.

Ratnet 2009.08.14. 21:37:56

@series_one: Nem magyarázhatom ha egyszer nem tartom lehetetlennek. Azt meg gondolom elhiszi, hogy én látatlanba' nem hiszem el.:-)

kafferbivalybalamber 2009.08.14. 21:39:50

@Il mio nome è Nessuno:

Series, ne szarozz: igyál egy söröt, oszt magyarázd el neki.
Húsz-harminc ilyen magyarázat után hátha visszább vesz az arcából. :)

(Trebitsch)

Kifordított kacagány 2009.08.14. 21:40:25

@series_one: igaz, az a régi verzió volt. de mindenki tudja, hogy a legnagyobb biznic a jogdíjban van, tehát akkor esetünkben nem a papírgyárral, hanem az asva-val, vagy mi a tökömmel állnak szerződésben.

Kifordított kacagány 2009.08.14. 21:47:57

@Il mio nome è Nessuno: és a lemez egyenetlenségeit, hibáit hogyan tüntetik el? gondolom egy ilyen szarrápolírozott felületen a legkisebb horpadás is messziről ordít.

Ratnet 2009.08.14. 21:53:16

@Kifordított kacagány: Elég ha felpattan egy kavics oszt' oda az összkép.:-)

Kifordított kacagány 2009.08.14. 22:00:13

@Ratnet: az hagyján, hogy használat közben milyen lesz, de azt nekem senki ne mondja, hogy akármilyen fémlemezt(pláne ilyen vékonyat) hibátlanul lehet előállítani és a legkisebb sérülés, deformáció nélkül elviseli az összeszerelést.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 22:00:44

@Ratnet: Legrosszabb esetben is lakkozzák, valódi aranyt tartalmazó festékkel. De a büdös életben nem fóliáznak azok, akik egy 10-15.000 dolláros számlát szemrebbenés nélkül fizetnek csak azért, hogy átrepítsék az autójukat Európába, és ott cseréltessenek benne olajat. Ezt garantálom neked.

Ratnet 2009.08.14. 22:13:49

@Il mio nome è Nessuno: Én nem is vitatom a burkolási/festési technikáját a müanyagnak.

Sőt, még annak lehetőségét sem zártam ki teljesen, hogy akár fémből is készülhet. Egyszerűen arról van szó, hogy számomra hihetetlen extremitásnak tűnne, ha acélból készülne egy ilyen lökös.

Jó lenne közel menni megtapogatni/kopogtatni egyet, csak gondolom nem úsznám meg egy ejnye-bejnyével ha rajtakapna a tulaj.:-)

Ratnet 2009.08.14. 22:21:42

@Kifordított kacagány: Fentebb példálóztam már a DeLorean-nel, igaz annak közel sík felületekből voltak kidolgozva a fém elemei és az orr rész műanyagból készült. A festetlen rozsdaálló lemez egészen sokáig pofás maradt, igaz voltak azért idővel problémák.
Azt nem tudom 'krómmal' meddig lett volna makulátlan de hogy hányingerül nézett volna ki az biztos.:-)

Kifordított kacagány 2009.08.14. 22:26:45

@Ratnet: azért lássuk be, elég valószínűtlen, hogy egy másik szerszámmal gyártott, más anyagvastagságú és más mechanikai tulajdonságokkal bíró alkatrészt ugyanúgy, ugyanolyan pontosan fel tudnak szerelni a helyére, mint azt amit eredetileg oda terveztek és már anyagánál fogva is rugalmasabb, jobban illeszthető. arról ugye már ne is beszéljünk, hogy a rögzítési pontok milyen esetleges átalakításokat igényelnének. nem mondom, hogy lehetetlen, csak roppant valószínűtlen.
és akkor ott a másik kérdés is, hogy az acél elemek mennyiben változtatják meg az egész szerkezet mechanikai tulajdonságait. gondolok itt biztonságtechnikai tulajdonságokra.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.08.14. 22:26:51

@Il mio nome è Nessuno: Ede, muci, olyan ügyesen szoktál guglizni, pont ezt nem dobta ki neked a gép? www.youtube.com/watch?v=Q3kwkki0bMk
vagy ezt:www.jalopyjournal.com/forum/showthread.php?t=22654
Esetleg ezt: www.hardlifestyle.com/brushed_mustang.html
Morcosnak tűnsz. Ne hagyjad magadat, péntek van, itt a hétvége!

Kifordított kacagány 2009.08.14. 22:33:34

@Ratnet: vélhetően pont azért, hogy pofás maradjon valamivel vastagabb lemezből is készült. ráadásul nem kellett bele annyi ívet, hajlatot sajtolni, így nagyjából homogén maradhatott az anyag. közelről azon is egész biztosan fel lehetett hibákat fedezni, eleve maga az anyag nem hibátlan és az illesztéseket sem tartom valószínűnek, hogy olyan pontosra tervezték

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.08.14. 22:50:48

@Il mio nome è Nessuno: "Lesz itt egy kis félreértés. Nem gondolnám, hogy itt bárkinek is meg kéne feleljek, bárkit is szórakoztatnom kéne, vagy bárkinek kötelező jelleggel segítenem kéne." Tévedsz, neked a mi szórakoztatásunk a feladatod, aminek kitűnően meg is felel a munkásságod -csak van aki egy horror filmnek, van aki bohózatnak látja. Persze van, hogy tudományos-ismeretterjesztő jelleget ölt, de szigorúan infotainment jelleggel:))
"Fedélzeti buszrendszerekkel foglalkozom, ez a munkám. Pont." Az
okés, csak gondolnám, hogy találkoztál már elektromos hibával, vagy meséltek ilyenről neked. Mint például generátor, fesszabályzó, stb. És nem csak olyankor szólalsz meg, amikor bele akarsz kötni valakibe (jójó, te nem vagy olyan, csak helyesbíted a marhaságokat, amiket mindig kizárólag más mond), hanem esetleg építőjelleggel is megnyilatkozhatnál, csak úgy, anélkül, hogy valakinek a mondókájára reagálnál.
"Az viszont tény, hogy nem muzsikálnak túl fényesen megbízhatóság szempontjából az utóbbi idôben, és a mai napig képtelenek szabadon konfigurálható autót gyártani. Még a Lexus sem."Ha jól emlékszem, valamikor a nem túl távoli múltban lehülyézted azt, aki összefüggést vélt látni több gyár saját assistance szolgáltatása és a statisztikákban javuló szereplésük között. Csak az nem világos, miért is butaság ez. Illetve mit mondtál akkor, amikor néhány éve (nem, nem tudom pontosan hány éve) még bőven listavezetők voltak a japók?
Neked van rálátásod: az európai gyártók autói mennyire szabadon konfigurálhatók az amerikai, vagy ázsiai piacon? Illetve ez (nem elég szabad konfigurálhatóság) milyen jellegű minőségi hibának minősül?
Arra pedig még mindig nem sikerült közös erővel rájönnünk, miért is tört fejű csavarral rakták össze azt a szart?

Ratnet 2009.08.14. 22:52:46

@Kifordított kacagány: Abban tehát egyetértünk, hogy nehezen hihető a lemez-lökhárító ezeken a giccsverdákon.

Rocko- 2009.08.14. 22:59:28

@Il mio nome è Nessuno: "Én nem mondom magam semminek. Fedélzeti buszrendszerekkel foglalkozom, ez a munkám. Pont."
Setra v Karosa?

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.08.14. 23:08:58

@Kifordított kacagány: jójó, meg ott van a másik cég is, a Cosmicar (náluk már évekkel ezelőtt körülnéztem, vannak izgalmas cuccaik), meg ki tudja még hányan. De én linkeltem szálcsiszoltat is ám, bibí!

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.08.14. 23:10:59

@Rocko-: Ehhehe, ez annyira rossz, hogy valami nagyon:))

kafferbivalybalamber 2009.08.14. 23:13:22

Nem lehetne ezt az automobilt elnevezni, mondjuk Uhrin Benedeknek?
:)

Ratnet 2009.08.14. 23:17:32

@kafferbivalybalamber: Mármint, hogy 'öreg és szar'?:-) Vagy milyen képzettársítással?

kafferbivalybalamber 2009.08.14. 23:17:49

@kafferbivalybalamber: Bocs, ezt nem ide szántam, vissza az egész... :(

Ratnet 2009.08.14. 23:20:46

@kafferbivalybalamber: Pedig passzol a cikkhez, már ha elég gonosz akarsz lenni.:-)

Kifordított kacagány 2009.08.14. 23:22:19

@streetsta: hozzám ők vannak közelebb. meg nagyon jó kis fotók vannak amin bemutatják, hogy szinte bármit "lekrómoznak", csak elég beteg aggyal megáldott megrendelő kell hozzá.
szálcsiszoltat tényleg nem linkeltem, mert hirtelen nem találtam itthoni művelőjét(biztos van)
a mondandóm lényege az lett volna, hogy ha a kérdéses technológiát már nálunk is művelik, akkor az nem egy világrengető újdonság.
ha jól tudom már vagy 20 éves biztos megvan a technológia. ha pedig már ilyen régóta létezik, akkor elég valószínűtlen, hogy néhány unatkozó milliárdos kedvéért visszatérnek a kályhához és elkezdenek fémalkatrészekkel bíbelődni amiknek semmi előnye nincs.

Ratnet 2009.08.14. 23:23:39

Ó bocsánat, mégmielőtt... Életemben egyszer volt Toyotám. '95-ben egy 3 ajtós Tercel 1.5 GL Creation. Szerettem.:-)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.08.14. 23:29:44

@Kifordított kacagány: talán annyira nem régi, meg ennyire krómszerűt régebben nem tudtak, de mindegy is. Ami kár, hogy ennyire messze vannak az általad linkelt srácok -mármint tőlem, mert nagyon ígéretes, amit mutatnak a honlapjukon. Gyanítom, ha az álkrómozott cuccot szálcsiszolod, az olyan lesz mint a szálcsiszolt fém, esetleg még pluszban lakkozni kell.

konti10 (törölt) 2009.08.14. 23:35:57

ha nem a hegesztő baszarentotta el, az a rosszabbik eset, mert így szimplán a kocsi szar.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 23:45:36

@Rocko-: "Setra v Karosa?"

Nem értek románul, fejtsd ki, mit szeretnél.

Kifordított kacagány 2009.08.14. 23:49:04

@streetsta: miért ne lehetne annyira régi? mióta lehet mindenféle krómhatású műanyag szart kapni? és mióta szerelik az autókat műanyag fényszóróval? azok ugyanilyen technológiával készülnek.
szerintem a szálcsiszolt felülethez másféle festék kell(mondjuk eleve matt). még azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy olyan effektfesték, ami a fújás után csiszolás nélkül is már úgy néz ki. azt tudom, hogy létezik szövet hatású festék.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.14. 23:55:51

@streetsta: "Mint például generátor, fesszabályzó, stb."

Semmi közöm ezekhez.

"hanem esetleg építőjelleggel is megnyilatkozhatnál, csak úgy, anélkül, hogy valakinek a mondókájára reagálnál."

Az élet nem kívánságmûsor. Én sem írom elô neked, mit csinálj, vagy mit ne.

"Ha jól emlékszem, valamikor a nem túl távoli múltban lehülyézted azt, aki összefüggést vélt látni több gyár saját assistance szolgáltatása és a statisztikákban javuló szereplésük között. Csak az nem világos, miért is butaság ez."

Például mert semmi bizonyítékod nincs rá. Meg talán azért, mert minden gyártónak megvan a lehetôsége, hogy saját Assistance szolgáltatással "torzítson" - azok viszont márkaszervizbe vontatják be a kocsit.

"Illetve mit mondtál akkor, amikor néhány éve (nem, nem tudom pontosan hány éve) még bőven listavezetők voltak a japók?"

Semmit. Ugyanúgy hitelesnek tartottam a listát.

"Neked van rálátásod: az európai gyártók autói mennyire szabadon konfigurálhatók az amerikai, vagy ázsiai piacon?"

Nem vagyok marketinges, a mûszaki lehetôség tetszôleges piacra készült kivitelnél megvan.

"Illetve ez (nem elég szabad konfigurálhatóság) milyen jellegű minőségi hibának minősül?"

Semmilyen minôségi hibának nem minôsül, csak a fejletlen technológiájukról árulkodik, és arról, hogy onnan még igen messze van az autógyártás csúcsa.

Ratnet 2009.08.15. 00:00:32

@Il mio nome è Nessuno: Attól tartok, hogy ezek busztípusok.:-)

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.15. 00:05:17

@streetsta: Nem vagyok morcos, azt is leszarom, hogy mit hiszel.

Veled ellentétben viszont rendszeresen látok ilyet:
rolls-roycemotorcars.com/lo-band/drophead_exterior_brushed.htm

És ez kurvára nem fólia. Az arabok is lakkoztatnak legrosszabb esetben, fólia a környéken nincs. De ezt kb most írom le huszadszor.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.15. 00:06:19

@Ratnet: Sosem volt közöm haszongépjármûvekhez.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.15. 00:10:55

@Kifordított kacagány: Már mitôl lenne rajta horpadás? Miért lennének egyenetlenségek egy préselt lemezbôl készült elemen, és miért ne lehetne eldolgozni, ha vannak? Nem értem, hogy mit nem értesz.

The Good Boy 2009.08.15. 00:13:25

bocs, ha már volt, csak most olvastam a cikket,meg utána csak kb. 1xx kommentet.
Szóval, nem tudom pesten milyen árak vannak egy kipuff hegesztésnél, de számomra a 25k horribilis összegnek tünik (főleg, amikor olyan komoly, hivatalos műhelyek vannak a környékünkön, ahol egy elemet mtálfestékkel együtt - számlára!!! - 25.-ért, max 30-ért fújnak. Tudom nem ugyanaz a kettő, de számomra viszonyitásként, ráforditott idő/költségként durva).
Arról nem beszélve, hogy
1./ autós újságírók vagytok, elvileg nagy szakmai ismeretséggel, és nincs a cilinderben olyan aki szakszerűen, olcsón és jól elvégezné nektem a javitásokat? Magamból kiindulva szerintem még egy lehúzós számlás helyen sem fizettetnének ilyesmiért 10-től többet, de jobban belegondolva regeteg olyan hely van, ahol pusziért vagy 1-2 "muszájból" átvett ezresért megcsinálnák.
2./ autós újságírók vagytok, és nincs egy jól, megbízhatóan és szakszerűen dolgozó szerviz, ahol ellátnák a szerkesztőségi mélygarázsban megforduló vasaitoknak a szervizelését (mindenki máshová hordja, aztán ha valakinek gondja van, kapkodtok össze vissza, aztán kiderül, hogy nincs egy épkézláb szerelő ismerős a köreitekben. kivéve csikóst, aki viszre viszi a gépeit). Az én és az asszony autójának esetleges javitásakor egy pillanatot nem kellene gondolkodnom, hova vigyem a verdát, pedig ez nem pest környéke, tele szerelővel, hanem a kies falusias vidék, pár mühellyel és szakemberrel.

Egyébként amikor régen volt egy R5 GT Turbom, az csinálta néha, hogy leállitás után nem indult el, csak betolásra. Renault guru haverom is csak a fejét vakarta, más szerelők sem tudták mi baja lehet. Amikor el akartam adni, a vevőjelölt ragaszkodott a szakszervizes átnézéshez, ahol persze újra előjött ez a szépséghiba. Pár perc fejvakarás után kiderült, hogy a motortérben, azaz az ablaktörlő mootorok házánál van egy szingli egyedülálló relé, ami az inditásért felelős, és az volt már kissé beteges. pár száz forintért tettek bele újat, és megoldódott az, ami miatt az elötte lévő évben, kb. 5-6 szor kocsit kellett betolnom (ja egyszer sem állt meg senki segiteni, vagy csak megkérdezni kell-e segitség)

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.15. 00:24:19

@Ratnet: "Egyszerűen arról van szó, hogy számomra hihetetlen extremitásnak tűnne, ha acélból készülne egy ilyen lökös."

És az nem tûnik extremitásnak, hogy felbasszák az autójukat a repülôre, elküldik Münchenbe olajat cserélni, meg vissza? Nem érdekli ôket a pénz, szinte kizárólag egyedi autók vannak.

Ratnet 2009.08.15. 00:29:07

@Il mio nome è Nessuno: Ööö...a kolléga viccelni próbált... Érted: 'busz'.

Egyébként, hogyhogy 'nincs meg' neked ez a két típus? Elég gyakori jelenség volt nálunk mindkettő. Mondjuk Karosa-t már ritkán látni.

Ratnet 2009.08.15. 00:30:29

@Il mio nome è Nessuno: De, ez is extrém. Engem borzasztóan zavar az ilyen hülyeségekre elfosott pénz. Tudom, 'proli' vagyok de akkor is.

series_one (törölt) 2009.08.15. 00:31:40

@Il mio nome è Nessuno:

baszod,ha viszem magammal egy nagyobb dzseki zsebében a komplett rendszert az indításgátlás összes elemével és kicserélem őket,ezek után elfordítom az általam vitt elektronikákhoz tartozó kulcsot a gyújtáskapcsolóban, akkor az szerinted el fog indulni vagy nem fog elindulni?

ezek után egy elektronika cseréjének nehezebbé tétele hozzájárul-e az emeltebb szintű vagyonbiztonsághoz, vagy nem járul hozzá?

hozzak neked egy kifejezetten autólopásos ügyekre ráállt nyomozógyereket, hogy milyen eszközöket foglaltak le házkutatáskor, milyen módszerekkel loptak autót?

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.15. 00:35:47

@Ratnet: Tessék, itt van egy, ami fémmel van bevonva:
www.autotrader.co.uk/EDITORIAL/car_page_content/Gold_lined_Porsche_911.html

18 kiló arany kellett hozzá. Ezek nem a sarki fóliásnál dolgoztatnak, hidd el.

zippofcy6 2009.08.15. 00:37:25

A múltkor még nem 800 ezer volt az ára ? :P

Q4esemhez felújított hűtő (mielőtt berakták a kezemben volt, simán rámondtam volna állapot alapján hogy új) 20 ezer HUF volt másfél éve. Pedig abba speckó kell, a turbó vízhűtésének kivezetése miatt, nem jó hozzá a sima 155-ösé.

Generátort, ilyesmit soha nem kellett cserélnem. Mondjuk az elektronikája nem fos bosch hanem Magneti Marelli.
A Camryban is Bosch van? Nem is tudtam :P

(akksit enyém is szívta megvételkor, a csomagtérlámpa, kiköttettem, minek az nekem, sportkocsiba nem való csomag, konfetti lesz mire megérkezek úgyis :D )

series_one (törölt) 2009.08.15. 00:40:04

img34.imageshack.us/img34/5581/1808.jpg

ezt meg hasszán,a londonba emigrált marokkói tevehajcsár megrendelésére készítette a messze földön híres igazhitű tangeri lökhárítókovács, khalid, majd leila (az arab démon) fátylával azt tükörsimára csiszolta.
pénz nem számított.
így történt ez és nem máshogy.

Ratnet 2009.08.15. 00:43:16

@Il mio nome è Nessuno: Én nem az alapanyagot és a módszert vitattam, ne keverj össze senkivel. Csupán a műanyag lökhárító vs. fém lökhárító témában vagyok szkeptikus.

Mindenesetre számomra nehezen feldolgozható, hogy egyesek annyi pénzt ölnek az autójukba -pillanatnyi hóbortoknak megfelelve-, amiből átlagemberek/családok gondtalanul leélnék az életüket.

Ratnet 2009.08.15. 00:45:10

@series_one: Miért van az, hogy nem a fényűzés ugrik be erről a Pug-ról, hanem a teszkós music-centerek tekerőgombja?

Velem van a baj...:-)

Kifordított kacagány 2009.08.15. 00:51:13

@Il mio nome è Nessuno: talán azért, mert préselt?

"Tessék, itt van egy, ami fémmel van bevonva:"
és akkor most fóliázták vagy sem?

mellesleg ha valami extrém elbaszott elképzelés folytán mégis legyártják fémből azt a nyomorult lökhárítót, akkor még mindig egyszerűbb és jobb alumíniumból, mint acélból.
bár még mindig nem értem miért ragaszkodsz a fém lökhárítóhoz.

series_one (törölt) 2009.08.15. 00:52:05

@Ratnet:

háde fémszínű bevonatot most mondta ez a buszsofőr elnézést, busztervező, hogy csak fémre lehet feldolgozni. és ott nem számít, mibe kerül. hasszánnak a peugeot tetszett meg,mert látta benne a prémiumot,a tömegből mindenképpen kitűnő egyedi autót. aztán mivel ezt a prémiumot nem csak hasszán látta meg, hanem aziz is,hát hasszán nem tudta elviselni, hogy neki nem elég egyedi az autója, ezért khaliddal, a messze földön híres igazhitű tangeri lökhárítókováccsal, khaliddal konzultálva sikerült elérnie, hogy az autó végre valódi értékéhez illő külsővel fényeskedjék allah legnagyobb dicsőségére.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.15. 00:53:08

@series_one: Köszönjük, Sherlock Holmes, ezekre rajtad kívül még senki nem gondolt. Most ôszintén, aki semlegesíti a riasztót, feltöri a motorteret, kinyitja az eBox-ot, kicseréli a DMEt, feltöri az utasteret, megbontja a mûszerfalat, kicseréli a CASt, majd viszi az autót, azt szerinted 2 szaros csavar fogja megállítani?

Ne fárassz már légszíves, keress más játszótársat. Olyan nagy az internet.

series_one (törölt) 2009.08.15. 00:53:46

@Kifordított kacagány:


miért.
mert nehezére esik négy betűt leírnia.

series_one (törölt) 2009.08.15. 00:55:03

@Il mio nome è Nessuno:

és igen, ezek a rendszerelemek egytől egyig mind benne vannak egy szájbatekert skoda octaviában.

Ratnet 2009.08.15. 00:57:12

@series_one: Valld be, hogy te is némi alkohollal ünnepled hétvége eljövetelét!:-)

series_one (törölt) 2009.08.15. 01:01:53

@Ratnet:

a faszt.
most jöttem haza, dögfáradt vagyok aztán ilyenkor valahogy előjönnek az ilyesmik.

Ratnet 2009.08.15. 01:07:32

@series_one: Én délutánosba' nyomtam ma az ipart, szintén dög fáradtan estem haza, de még hazafelé jövet nem felejtettem el megállni a boltnál, és magamhoz szólítani egy üveg italt. Nem segít...de jó.:-)

Rocko- 2009.08.15. 01:19:52

@Ratnet: tudod, ilyenekhez ki kell dugni az emebrnek az orrát. de sajnos Ede barátunk csak a saját kis zárt világában él.
de semmi gond, én csak mosolygok ezen. :)

Ratnet 2009.08.15. 01:45:47

@Rocko-: Bizony kellene a felhalmozott lexikális tudás mellé néha egy kis önfeledt 'játék', és nem árt néhány évnyi személyes tapasztalat, különféle gépekkel.

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.15. 07:28:41

kockaba nyomni a bontoszokevenyt es befizetni ( vagy 0 onerovel ) uj suzuki.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.15. 07:46:13

Az biztos hogy az ilyen fém csiszolt elemet auminiumból vannak.A rolls meg amúgy is aluból van.

Peteetow · http://www.automentes-szallitas.hu 2009.08.15. 08:23:13

Ez a "tréleres" ingyen dolgozik talán? Nekem még nem volt olyan ügyfelem a 20 év alatt, aki beleegyezett volna, hogy 2-3 órát várjon ránk, csak azért mert még beugrunk ide-oda. Mondjuk biztosan jó sok munkája van, ha körbeviszi a Toyotát a fél országon, mint a véres kardot, azért, hogy Adonyból elmehessen fürdeni a Balatonba. lol

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.08.15. 09:08:14

@Il mio nome è Nessuno: Ede, ede, te folyamatosan mellébeszélsz. Mondhatnók bullshit. Te ennél okosabb fiúnak tűnsz. Mondhatnád egyszer, csak a vicc kedvéért, hogy bocs, Szilvezter/Series One, benéztem, igazad van, tényleg festék, tényleg ki kell fúrni a tetves csavart, amit azért raktak oda, úgy, hogy nehezebb legyen kiszedni azt a bizonyos vezérlőt. Jó, először úgy is elég lesz, ha csak magadban, összeszorított fogakkal, a monitor előtt sziszeged el párszor, és csak miután hozzászoktál a gondolathoz, írod le. Nem nehéz, hidd el!:)))
Amúgy szívből örülök, hogy neked azt dobta a gép, hogy láthatsz Rollsokat élőben, nekem sajnos nem adatik ez meg, depressziós is vagyok miatta kicsit, de hasonló ötvenes évek Cadillacjein is volt -csilliárdokért előállított mélyhúzó/présszerszámokkal, nagy példányszámban gyártott autóknál ezen nem is lepődünk meg annyira. Persze lehet olyan elvetemült, aki egy komplett SLR lökhárítót, fényszórómosóval, mindennel együtt lepréseltet (szerintem egy darabból lepréseltetni egy ilyen bonyolult, összetett formát még egy autógyárnak is komoly feladat lenne), amihez legyártatja a mélyhúzó/présszerszámokat, ráncfogóval, mindennel, sőt ezután az összes szerszámot megsemmisíti, hogy csak neki lehessen egyedül olyanja. De akkor az összes elemet le kel gyártatnia ugyanabból az anyagból, mert polírozva más és más színe lenne a különböző alumínium és rozsdamentes meg krómozott alkatrészeknek. A belinkelt Porkét meg te sem gondoltad komolyan -az egy hidegburkoló vizsgamunkája:))
Ha meg fejletlen a japán technológia, akkor fejletlen, nem tudok mit hozzátenni, tudomásul veszem, szart sem tudnak ezek.
Ha az assistance szolgálatok megjelenése és a hibastatisztikák meredek javulása egymás mellé téve nem ad okot némi kételyre, akkor semmi. Bizonyíték? Ne viccelj már, hogyan?

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.08.15. 09:17:53

@Kifordított kacagány: lehet, hogyne lehetne, bár látványosan csak az elmúlt 8-10 évben kezdték el a tunerek használni.
Ami a bevont műanyag alkatrészeket illeti, azokra azt hallottam, hogy gyárilag még az öntőkereten krómozzák a speciális anyagú cuccokat, illetve fémgőzölik. De bármi is lehet, csak a fújás drágább eljárásnak tűnik nagy szériánál.
Ami a szálcsiszoltat illeti, a linkelt video jópofa, de nem igazán szálcsiszolt a hatás, csak hasonlít (de lehet, ha vékonyan még ráködöl az ember, már sokkal jobb). A Mustangon biztos vagyok benne, hogy a fényes felületet csiszolták vissza valami modern csiszolóanyaggal (ultra finom dörzsis szivacs, ilyesmi), az igazi fémmel is ezt teszed, igaz ott mindegy, fényes vagy matt a kiindulási alap, mert a fém anyaga csillan meg a csiszolt karcokban. Szerintem pont ezért kell festéknél krómhatásúból kiindulni, hogy legyen benne csillogás. De lényegtelen, mostanában nem akarok szálcsiszolt kilincset a Sigmára:))

deak.atti 2009.08.15. 10:09:26

@nke:

Rosszul vagy, barátom? 10 ezrenként motorfelújítás Trabanton-Wartburgon? Még ha 100 ezret szerettél volna írni, az se igaz. 172 ezer van a 2T-mben, bontatlan blokkal. Hengerfejet is csak azért kellett cserélnem, mert az egyik gyertya kihozta a menetet belőle, amúgy semmi baja sem volt. Ja, és én nem cserélek olajat ... mindig friss olajjal járok ... ;-)

DA

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.15. 10:17:09

@deak.atti:
ja csaknem mindegy hogy 10000 alatt mennyi olajat használsz el.
Segítek:7 literhez 4 deci olaj kell.
10 ezerre 700 liter benya és 40 liter olaj!!
kb egy 45 ös keverékkel.
100 ezerre kb 400 liter olaj pluszben.
az kb 400ezer ft megéri tényleg.

davidson (törölt) 2009.08.15. 10:24:24

@nke: haggyad már,az "autónak lelke van":)))))

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.15. 10:29:15

Amúgy tudja e valaki hogy a Z3 coupeban van olyan hogy hátul is van ülés?

Ratnet 2009.08.15. 10:33:36

@Gyurma73: ...hát nem egészen. A te példádban szereplő 700 literhez, 14 liter olaj kell. 1:50-es keverék. Óvatosaknak, füstölni vágyóknak az 1:40-es keverékhez is csak 18 liter olaj szükséges a 700liter benzinbe.

Azt se felejtsd el, hogy régen a benzinkutakon tankolhattál keverék üzemanyagot (állítható keverékaránnyal), nem külön pancsolták össze. A saját korában/közegében kell kezelni/vizsgálni a Trabantot. Akkor a legjobb kisautó volt, filléres fenntartási költséggel. Nekem is volt, (több is) soha nem féltem vele leugrani pl. a Balcsira.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.15. 10:50:33

@Ratnet:
ja elszámoltam de akkor is 3x or annyi olaj kell.A keverék sajna már rég nincs ugyhogy meg kell venni külön.
Már a Molos olaj sem olcsó sajnos.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.15. 10:54:57

@series_one:
kár.Egész pofás 3 ajtós "családi " gép lenne mamár nem megfizethetetlen áron.
Így olyan mint egy VAN:-))
akár tgk-nak is be lehet hozni és nem kell regadó mert úgyláttam elválasztó háló van benne.:-)))
Tényleg be lehetne hozni 2 személyes tgk-nak egy Z3 -at??
annyi mindent behoznak már tgk nak.
rendőr meg kérné a menetlevelet -abszurd de ki tudja:-))

Ratnet 2009.08.15. 11:01:24

@Gyurma73: De nem kell olajszűrőt, vezérműszíjat, feszítőgörgőt, fagyállót cserélni. Sem szelepet állítani. Tehát még mindíg bőven a Trabant nyert.:-)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.15. 11:02:10

@Gyurma73:
ja és ha tgk akkor nem érvényes rá a luxusadó mert ugye ott a teherbírást nézik ami pedig kicsi:-)))

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.15. 11:03:27

@Ratnet:
kis poláknál sem:-))
vesztett.
a szelep állítás meg nem pénz:-))

Ratnet 2009.08.15. 11:11:31

Kispolák hatvanszor széthull mire a Trabant egyszer. Kispolákban van olajszűrő, igaz, csak centrifugális de van. Van szelepszárszimmering és van külön szelep-nyomórúdház, aminek a tömítése mindíg kiolvad. A féltengelyhardy-t is gyakran kirúgja maga alól. A fesszabályzó és a dinamó, a hűtőlapát valamint a burkolatlemez fantasztikus egyvelege pedig minden kispolszkis kedvenc csereberélni és farigcsálnivalója.:-)

Trabant nyer. Hidd el. Tapasztalat.:-)

Kifordított kacagány 2009.08.15. 11:54:56

@streetsta: igaz és egyes műanyagokat galvanizálni is lehet. legyen hát 10 év, nem fogunk összeveszni rajta és a lényeget tekintve mindegy, így sem mai technikáról van szó.
a linkelt videón egy fekete hátérre fújták fel a festéket. gondolom különböző alapon különböző hatásokat lehet elérni. meg mint ahogy említetted lehet újabb réteget ráfújni. viszont ahogy nézem, ott sem krómhatású festéket használtak, hanem fényes fémszínűt. nekem mindenesetre egyszerűbbnek tűnik ez a megoldás, mint a csiszolásos.

Ciri 2009.08.15. 12:15:20

@streetsta:
"tényleg ki kell fúrni a tetves csavart, amit azért raktak oda, úgy, hogy nehezebb legyen kiszedni azt a bizonyos vezérlőt."

Ismét bocs, hogy belepofa de ezt ha még ötvenkettőször írod is le, akkor is hülyeség.

Én kérek elnézést. :)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.08.15. 12:32:40

@Ciri: Jójójó, okés, megfűrészelni is ér. De te illetékes vagy: miért nem normál csavarral rögzítették? Mi az oka? Biztos nem azért, mert ilyen csavarból volt több raktáron, aztán ide jó lesz az is.
De tényleg, nagyon komolyan kérlek szépen, mondd már meg(esetleg nézz utána), mi a francért szerelték ilyen csavarral. Előre is kösz!

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.08.15. 12:37:32

@Kifordított kacagány: majdnem krómhatású felnikél láttam, meg mondták is, hogy kifejezetten fényes fekete háttérre fújják, szinte ködölik az effekt-lakkot, azért csillog, meg van mélysége a cuccnak.
Hogy egyszerűbb, az biztos, csak kevésbé hasonlít a valódi szálcsiszolt anyagra -de lehet, nem is az a cél, csak egy érdekes felület előállítása. Szálcsiszolni még az eredeti lemezen is komoly kihívás (már ugye ha formázás, hegesztés után csiszolják).

Kifordított kacagány 2009.08.15. 15:09:04

@streetsta: gondolom minden felületnek megvan a trükkje, amivel azt a hatást érik el, amit szeretnének. ezeket a trükköket viszont szerintem egyikünk sem itt fogja megfejteni:)
maradjunk abban, hogy festéssel egyszerűbb elérni azt, amit buszban utazó barátunk mindenáron új elemek gyártásával és csiszolgatással akar elérni.
szerintem a végeredmény tartósabb és jobb is lesz.

Phrascarica 2009.08.15. 18:16:55

Egy ilyen krómos afroamerikai/arab autótól és az arannyal ki(be)rakott Porschetól kifordul a gyomrom, elborzasztóan izléstelen :( még szerencse hogy csak ritkán látok ilyet akkor is csak a net-en, úgyhogy akár photoshop is lehet, (ha van isten akkor az)

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.16. 06:11:35

uhh az az arany porsche - kultura :DDD fogadtam volna hogy nem nemet rendszam lesz rajta, hanem arab vagy orosz

Nosziii 2009.08.16. 10:25:08

na ja, a toyota sosem romlik el.... höhö. elmúlik 10 éves, aztán azt se tudják hol keressék a hibát, gratulálok:D

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.08.16. 12:17:33

@Nosziii: tudod, azért érdemes beleolvasni is a kommentekbe, nem csak hirtelen indulatból beírni egyet, mert ott van köztük a megoldás, igen jó eséllyel ki lett közös erővel sakkozva, mi okozta a galibát -elektromos hegesztés a megbontatlan áramkörű autón. Bármilyen korú, márkájú, gyártású autónál ugyanúgy előidézhette volna a gebaszt -igaz akkor nem lehetne kárörvendő vigyorral a Toyota megbízhatóságát ócsárolni.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.08.16. 14:39:00

Az tuti, hogy az elektromos hegesztés nem tesz jót az elektronikának, de Ohm törvénye alapján szerintem a cellazárlatos akku is okozhat túláramokat a töltésben.

Bár szerintem a kis japcsi erre is beépített valami 3 ft-os alkatrészt védelemre.

Bár ha meggondolom:
Muterom corollájában még ráindításgátlás sincs, járó motornál simán rátekerem az önindítót. Pedig ráindításgátló még a trabantok gyújtáskapcsolójában is volt, ott pedig fel sem merült, hogy valaki ne vegye észre, hogy már jár a motor. Ennyit a védelemről.
Szóval simán lehet bűnös a cellazárlatos akku is.

CsGergo 2009.08.16. 19:11:25

Sajnálom h ilyen elfogult vagyok,de ennyi pénzért rozsdamentes,jó fogyasztású Ladát kapni,jah és nem 20 éveset!;)Én csak nevetni tudok azon hogy,6 év alatt nem költöttünk ennyit rá.:D

Nancsi 2009.08.16. 20:43:07

Hát akinek ilyen szinten nincs lövése az autókról, az vegyen új Suzukit, és adja el 5 évesen.
Kipufogó javításért 25ezer? Ember, enyémet most csinálták:
- leszerelés
- hegesztés 2 helyen
- összes tartó fül cseréje
- visszaszerelés
4eFt. Ott hagytam egy 5-öst, nehogy csődbe menjen a illető, mert nem lesz hová hordanom:-D

Elmegy a teljes elektromosság, és elektromos a hűtőventillátor? Félreáll, traielt hív. Nem főzzük meg a hűtőt, mert az drága, és szar elektromossággal nem megyünk tovább, mert esetleg kigyullad. Mondjuk az 50ezer a hűtőért elég durva, kis utánajárással lett volna az 35 is mint nyáron az enyémbe. Mondjuk előtte már 1 évet ment úgy, hogy volt 1 pici repedés a tetején, de felforralni sose forraltam fel, mert hülye azért nem vagyok. Mindig volt bent 4 liter hűtőfolyadék utántölteni:-D
Utána meg odaadni kókányéknak javításra ahelyett hogy egy autóvillamossághoz értő szerelőhöz vinnéd? Aku "biztos" cellazárlatos? Mi az hogy biztos? Aki ilyet mond, attól menekülj - nem sportfogadásról van szó, autószerelésről. Nem kéne esetleg valamit mérni mielőtt "biztos" lenne? Az a 40 amper üres áramfelvétel feltűnhetett volna időben is.

Öreg autónál jó és olcsó szakembereket kell először keresni. Vidéken, mert pesten ilyen nincs. Utána lehet megvenni az autót.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.08.16. 22:11:05

@Nancsi:
"Mondjuk az 50ezer a hűtőért elég durva"

Főleg egy olyan hűtőért, ami az első forralásnál tönkremegy.

ladarevolution · http://www.ladarevolution.atw.hu 2009.08.16. 22:42:17

Sima főúton/autópályán milyen autóba megy az elektromos venti?

Nálam a zöld mezőbe áll a hőfokjelző mint a cövek, és így is havonta egyszer hallom bekapcsolni már sokat mondok. Igaz dugóba ritkán járok, meg kisalföldön lakok. (dugó és hegy hiányába be se kapcsol, menetszél rulez :))

gabor.gabor 2009.08.17. 00:36:50

Igen, a japán autó is elromlik csak ritkábban mint a többi.

Csak körül kell egy kicsit nézni.
Vajon Afrikában, a sivatagokban, ahol terepjáró kell, vagy pedig nagyon megbízható autó, miért használnak a Land Roverek mellett csakis Toyotákat(Land Cruiser, Hiace)?

Vagy meg kell kérdezni egy mentő-gépkocsivezetőt:
Melyik mentőautó volt a legmegbízhatóbb?

A Toyota Hiace, ami elment
600 000 - 1 millió km-t úgy, hogy csak a kopó alkatrészek voltak cserélve, vagy a Ford Transit, amelyekben 70 000 km után kuplungot cserélnek ?

korszellem 2009.08.17. 02:47:21

szegény Tibi,igencsak rádjár a rúd...
a sec merga ,meg a subaru után most ezzel a rommal vesződsz(mondjuk azok nem voltak romok,csak buksi volt rajtuk-nem kicsi).el kellene gondolkodni valami ÚJ(abb) AUTÓN nemdebár?ez a tipikus esete annak,amikor az olcsó a drága.a múltkori posztod után(subaru) kiszámoltam,hogy az 1km-re jutó ktsg 80ft.azt hiszem ezt korigálhatjuk 100-ra!ennél még az is jobban megéri,ha taxival jár a kedves nejed...

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.17. 03:36:00

@gabor.gabor: ez mar nekem is szoget utott a fejemben hogy miert latok minden sivatagi kepen toyotat meg nissan ( NULLATOL 30 EVES KORIG ) meg alaszkarol lattam egy filmet hogyan epitettek a koolajvezeteket - csak toyota tundra volt, pedig amerikaiak!!! vagy azsiaban van egy orszag ahol szinte csak toyota corolla van ( bal es jobb kormanyos )

szoval erdekes ez.

magyaroszragon meg azert toyota a mentoauto mert a tenderen a peugeot boxer nyert, utanna a merci, harmadik volt a toyota csak nekik lehetett fizetni aruval meg hitelre meg stb ( ez az elso nysak utanni tender volt, 1992ben ) ugyhogy azert nyert de tenyleg jok.

a jappppan az japppan :D

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.17. 03:38:33

@korszellem: kedvesem anno egy c3 at vett "hatha kell autoba uljek" - 4 km re lakik a munkahelyetol, kiszamoltam neki 8 honap mulva hogy sokkal jobban jart volna ha taxival jar, es akkor meg ihat is ha vezet, plusz meleg autoba ul be minden reggel.

Rocko- 2009.08.17. 07:01:45

@korszellem: hülyeség.
"a sec merga ,meg a subaru után most ezzel a rommal vesződsz"
tehát egy sorozatosan visszatérő hiba miatt egy autó már rom? nem rohad a kaszni, ezen kívül nincs más hibája, minden többi dolga rendben van, akkor miért is rom?
"el kellene gondolkodni valami ÚJ(abb) AUTÓN nemdebár?"
most a kocsi érhet olyan 500 ezret, beleborít még ennyit, akkor is egymillióba van a kocsi. mennyibe kerül egy új, fapados? 2 milla alatt tuti nincsen. tessék, lehet gondolkodni azoknak is, akik az új autót ajánlgatják.

Speedman 2009.08.17. 10:12:07

@Rocko-:
Szerintem meg igenis alternatíva az új(de legalább is újabb) autó annak, aki kipufogó heggesztésért 25e-t ad és felkeresi a környék összes kókányolóját. Aki nem ért az autókhoz és/vagy nincs egy normális szerelője az igenis vegyen újabb autót, ha meg akarja magát (és családját+pénztárcáját) kímélni a további hasonló problémáktól.

Ratnet 2009.08.17. 10:31:54

@Speedman: 'Pénztárcakímélő újautó'. Muhaharöfröf!:-)

Rocko- 2009.08.17. 10:52:46

@Speedman: még a kókányolós körökkel is beljebb van, mint ha újat venne.
lásd subarus hitelbeszopás.
a szerelôket meg lehet cserélni.i, nemegy világ vége, ha elsôre nem találja meg a jó szerelôt.

Anulu · http://salgoauto.hu/ 2009.08.17. 12:40:27

Kitartást!!!
Meghirdetett, jól működő, piacos autóval nem szabad menni egy métert sem.

Nancsi 2009.08.17. 14:23:14

Rocko- · autofilia.blog.hu 2009.08.17. 07:01:45
Ha 500ezret borítana bele, akkor nem volna gond. A gond az, hogy amilyen árakat mond az alapján 2-3 milliót kellene neki beleborítani, és használni se tudja. Ilyen ember vegyen Dacia Logant, mert azt engedheti meg magának, és mert komolyabb öreg autóhoz nem ért (Subarun többet bukott 1 Logannél, szóval azt ki tudná köhögni). Egyszerűen lövése nincs az árakról, de az autó üzemben tartásáról sem. Az autó nem olyan, hogy pirosban van a hűtővíz, vagy világít az olajnyomás, és akkor már csak 5 km-et csorgok arrébb, mert ott lesz árnyék. Meg nem adjuk oda tök ismeretlen embereknek, hogy hadd kókányoljanak rajta valamit.

Apám ladát tett tönkre nemrég azzal, hogy kigyulladt az olajnyomás jelző, azt hitte csak picit kevés, közben meg leesett az olajszűrő, ezzel 0 lett az olajszint. 2 km után be is sült a motor, lehetett cserélni. És az hol van 1 japán autóhoz képest kényességben?

Rocko- 2009.08.17. 15:31:11

@Nancsi: 2-3 millióból restaurálják a kocsit, irreális az az összeg.

korszellem 2009.08.17. 16:01:20

@Rocko-: sztem meg az a hülyeség,amit te mondasz.a szüleim opel astrája(IGEEN,LEHET KÖPKÖDNI)dupla ennyi évenkénti km futással 24000 ft szervízköltséggel működött az elmúlt egy évben(olajcsere,szűrők-pollen,olaj,lég-,gyertyák+munkadíj)a fogyasztása meg ennek a 60%-a kb.szal ha ezt a 600 ezer ft-ot egy hasonló,kis futásteljesítményű(abban most van 65k) autóba tette volna,ez a posz biztos nem jött volna "létre"!ha felvesz mondjuk 700k -800k ft hitelt akkor is jobban jár,mert van egy üzembiztos,kis pénzből fenntartható autója...ha 5 év alatt törleszti akkor kb 15000ft a törlesztő,és 5 év múlva is érni fog valamit az autó,ezzel ellentétben

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2009.08.17. 16:12:57

a japán autó rajongóknak mondom, hogy egyes japán autókat manapság Törökországban gyártanak, meg az Egyesült Királyságban, ahol a legendásan megbízhatatlan Jaguar XJS is készült

Ciri 2009.08.17. 20:40:40

@streetsta:
"Biztos nem azért, mert ilyen csavarból volt több raktáron, aztán ide jó lesz az is.
De tényleg, nagyon komolyan kérlek szépen, mondd már meg(esetleg nézz utána), mi a francért szerelték ilyen csavarral. Előre is kösz!"

Hát éppen azért, hogy egy vezérlőt ne lehessen öt percenként egy átlagos csavarral ki-be szerelgetni. Nem mindennapos eset egyébként sem a vezérlőket cserélgetni, nem fékbetét az, hogy elkopik.:)


Éppen a buhera-mahina ellen van így rögzítve. Ha netán garanciális probléma adódik ilyennel, rögtön a csavarokról készült képeket kérik.
Nézd meg pl. a Q7-esét, ahol két egymásra csúszó "páncél" lemezbe van zárva.

Rocko- 2009.08.17. 21:23:51

@korszellem: na most így az Astra értékállóságába nem mennék bele, de "ha 5 év alatt törleszti akkor kb 15000ft a törlesztő"
az azt jelenti, h 900 000 a törlesztő. 900-ért hol kapsz te új autót?
"ha ezt a 600 ezer ft-ot egy hasonló,kis futásteljesítményű(abban most van 65k) autóba tette volna,ez a posz biztos nem jött volna "létre"!"
így is, úgyis belerak 5-6k, akkor nem kurvára mindegy h mibe?

gabor.gabor 2009.08.17. 23:20:36

@GYUSZI BACSI: a németautó rajongóknak mondom, hogy egyes német autókat manapság Lengyelországban, Csehországban gyártanak... :D

korszellem 2009.08.18. 01:40:56

@Rocko-: 10 ezret rak bele/év,ezt már a múltkor elmondta.lehet,hogy én fogalmazom pongyolán,vagy esetleg te vagy funkcionális analfabéta(csak vicceltem:),de azt írtam,hogy ha a vételárat ami 600k volt beletolja egy ÚJabb autóba-nem újba-,talán jobban jár(+ 60x15). te valami ügyvéd vagy a toyotánál?ha az értékük ugyanakkora lesz is 5 év múlva(amit kétlek),akkor is jobban jár,mert a fenntartáson bőven megspórolja az árkülönbözetet(lsd alkatrészárak).de tudodmit,ha az én feleségem rohadna le vele egymás után többször,gyerekkel miegymás,én fel is gyújtanám.a Bende az nem a Csikós!nekik olyan autó kell ami üzembiztos,mert Tibi nem az a bütykölős-hekkelős típus.

Rocko- 2009.08.18. 07:14:09

@korszellem: dehogy vagyok ügyvéd. ráadásul a toyotát kifejezetten nem szeretem. csak az álláspont az enyém, h az új/újabb autó nem feltétlenül jelent anyagi biztonságot.

Speedman 2009.08.18. 09:16:38

@Rocko-:
Az alternatívát több évre kivetítve értettem. Ha előjön még néhány hiba (és hasonlóan ügyes szervízek) már nem is lesz akkora nagy a kölönbség. Ha pedig vesz egy pár évest el is tünhet a magasabb ár.

Speedman 2009.08.18. 09:21:21

@Ratnet:
Hívd apukádat a géphez és olvastasd fel a hozzászólásomat. Utána kérd meg értelmezze amit írtam, mert neked úgy látom magas.
Utána röfögj valami értelmeset...

Ratnet 2009.08.18. 09:54:47

@Speedman: "Hívd apukádat a géphez és olvastasd fel a hozzászólásomat."

Az enyém sajnos már rég nem él de bizonyára szénné röhögné magát rajtad.

Neked egyébként mindíg apukád rohan segíteni ha például ekkora matematikai farokságot készülsz elővezetni, mint a 'pénztárcakímélő újautó'?

Ember, számolgassál már egy kicsikét ha ráérsz, és megvilágosodsz, hogy mennyit buksz évente(törlesztőrészlet, biztosítás, értékvesztés, kötelező szervíz stb.) csupán azért mert új autót tartasz. (Egyáltalán van autód?)

Talán azt kellett volna írnod: aki nem ért a kocsikhoz, az vegyen faék egyszerű, olcsó, megbízható, európai használtautót és keressen a közelében egy jó szerelőt. Az tényleg pénztárcakímélőbb (lehet) mint ez a Toyota, és a cikkben vázolt szopóág.

Speedman 2009.08.18. 10:57:00

@Ratnet:
Először is nem több milliós autóra gondoltam hanem egy 2 millió körülire, de (mint írtam) akár fiatalabbat (néhány évest) is érdemesebb neki, amihez pár évig a kopó alkatrészeken kívül nem kell hozzányúlni.

Hitelről meg én nem írtam. Miért van az, hogy ha autóvásárlásról van szó mindenki hitelben gondolkodik(0%-os befizetéssel)? Én autót még soha nem vettem hitelre pedig van három is.

Ha meg nincs egy megbízható szervízese(mert ha olvastad a posztot felkeresett jópárat) teljesen mindegy milyen autót vesz, az első hiba után öntheti bele megint a pénzt.

Ratnet 2009.08.18. 11:11:09

@Speedman: "Miért van az, hogy ha autóvásárlásról van szó mindenki hitelben gondolkodik"

Talán azért mert a tévéreklámokban látottakkal ellentétben a kapitalizmus igen genyó rendszer, és az emberek nagy része nem milliomos, hanem a napi megélhetésért küzd.
Csak az igényeik vannak felgerjesztve, hogy erőn felül 'fogyasszanak'.

Speedman 2009.08.18. 11:23:14

@Ratnet:

"Csak az igényeik vannak felgerjesztve, hogy erőn felül 'fogyasszanak'. "

Pontosan. Viszont ha kicsit is elgondolkodna az a sok hitelfelvevő mennyibe is kerül majd ez neki talán nem venné igénybe a sok lehúzós hitelt. A szegények élnek sokszor a legpazarlóbban.
Nem beszélve arról, hogy utána sem néznek milyen konstrukcióju hitelek vannak, hanem rábizzák a banki hitelezősre, aki a legrosszabb (de neki a legnagyobb jutalékot hozó) konstrukciót ajánlja.

Kifordított kacagány 2009.08.18. 12:41:35

@Speedman: néhány éves autó, amire nem költöttek semmit, mert hogy új, meg amúgy is elég volt a hitelt meg az egyéb lehúzást fizetni, az éppen abban a korban van, ahol már semmi garancia, hogy gond nélkül fog működni a későbbiekben.
2 millióért meg milyen családi autót gondoltál nekik ebben a korosztályban, amire nem kell költeni?

szilx 2009.08.18. 22:25:01

Toyota. Muhahahah. Csak W-Germanyban gyártottat szabad venni :]

ÁlKormi 2009.08.19. 00:50:00

A rendszerváltás idején, amikor rengeteg nyugati/japán törött autót importáltak, sok keleti kocsihoz szokott karosszériás műhely volt kénytelen saját kárán rájönni, hogy jéééé, ezeknek az autóknak computere meg elektronikája van és szakszerűtlen hegesztás után mind kuka. Furcsa, hogy 2009-ben még vannak műhelyek, ahol ez még újdonság.

kertesz.ferenc7 2009.08.19. 12:13:00

Üdv!

Kipufogó heggesztésnél vajon levették-e az Akku sajut, vagy rá tették -e az akksira a védő patkót, amikor ilyenkör szokás? Mert ha nem az csúnya dolgokat tud művelni, például ilyeneket, amiket leírtál!

Suttora 2009.08.19. 14:09:00

@kertesz.ferenc7: Nem tettek rá semmit, de ezt már megfejtettük napokkal ezelőtt.

jobácsi 2009.08.20. 13:56:00

Hobbi szervíz válasza!
Engedjétek meg, hogy én is hozzászóljak a témához, mivel engem is akasztottak az ügyben. Én vagyok, aki sótlanul főzi a gulyást, de bárkit szívesen megkínálunk, ha ebédidőben érkezik. Igazán nem védeni akarom magam,de a kipufogót nem mi hegesztettük. Azt pedig nem tudhatjuk, hogy a sorstárs hogyan végeztehette a munkáját, de az biztos, hogy egy 10 év feletti autónál az elektronikát nem egyszerü a hiba után újra éleszteni.
Tibor, neked pedig üzenem, nálunk a garancia mint olyan még létezik, ha felhívtál volna, szívesen behoztuk volna az autódat természetesen a mi költségünkre. Legközelebb legyen újra szerencsénk, várunk a következő bográcsra plussz sóadaggal! Persze rajtad kívül mindenki mást is!
Jobácsi

BTO11 2009.08.23. 20:20:31

utólag okosnak lenni.....

majd végig olvastam minden hozzászólást.
már az elején leirták a kipuff mester a hibás akire én is gyanakodám.
Bende Tibi!
örök tanulság add e a használt vasad kiseb hibákkal ,ne menj bele a javitgatásokba met az árba úúúúse térül meg .
most + beljebb lennél kb 2kilóval a másik vas vásárlásánál.
egyébként nem irigységből,de jól keresel ha igy ripsz-ropsz beleversz 2kilót autójavitásba .
mert 2 kilót a megvett használtvasba szoktak beleboritani megvételkor,hogy előre láthatólag ne szarjon bé holnap.

BTO11 2009.08.23. 20:26:32

@Kifordított kacagány:
2 milkáért adom Bendééknek a 6 éves 44ekm-t futott kalos szedánomat,szép piros.szervóskormánnyal, vonóshorgival,elöl 2 motoros ablakkal mint manuális klimax.

kovk 2009.08.24. 17:26:01

Nem vagyok biztosítási ügynök, de van assistance szolgálatás az Allianznál a kötelező mellé évi 2400 Ft-ért, öreg géphez is. Ez fizeti 20000ig a trélert, 10000ig az egyéb utazási költséget, stb. összesen 7 tételre terjed ki, l. a linket. Én kötöttem, és egyszer igénybe is vettem. A biztosítónál korrektek voltak, azonnal fizettek. Ráadásul külföldön is fizet, ott ezeknek az összegeknek a dupláját.

www.allianz.hu/www/hu/kiegeszito_szolgaltatasaink.html

Mioporfeszosz (törölt) 2009.10.18. 15:54:45

Mondja mindenki lassan utannam:
Autó-sze-re-LŐK!
:))

Hogyismondja börni? Tróger, csűrhe bandaaaaa !!!! :D

Mioporfeszosz (törölt) 2009.10.18. 16:03:42

Nomeg utólag beletenni a gulláschba még mindíg eccerűbb a sót, mint kivenni belőle!
(értsd a jelenlévők, és természetesen a hobbi-szerviz automatikusan kivételt képeznek:)))
süti beállítások módosítása