Mekkora mázli, apám!

Autobianchi Hardy-csere

  2009. május 31. - Csikós Zsolt Címkék: totalcar flotta autobianchi bianchina

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Csupán tizenegy éve küszködök ezzel a kis szeméttel. A földből húztam ki 1998 februárjában Leányfalun, 2003-ra már elvileg készen lett, aztán mégsem. Mindene rossz volt. Egy teljes körű restaurálás után, amikor a Münchenben, Imolában és itthon kapható összes alkatrészt beleépítettem, elköltöttem festékre, krómra, gumialkatrészekre, kéderekre egy kisebb afrikai állam egész devizatartalékát, nos ezek után pocsék volt.

Fék csak úgy működött rajta, ha a kézit három kattanásnyit behúztam, az ajtaját csapkodni kellett, a kuplung kinyomására megállt a motor. 5-25 kilométer megtétele között változó távolságon egyszer csak lefulladt a motor, és vagy fél órát várni kellett, hogy beinduljon, az ablakokat nem lehetett letekerni, aztán ha mégis, akkor fel nem, dőlt a füst, az olaj, a benzin, támolygott a sávok között, hol mentek az elektromos dolgok rajta, hol nem – egy borzalom volt.

Aztán éveken át minden adódó alkalommal reszelgettem rajta valamit, a felújított motorba – amihez eleinte hozzá se mertem nyúlni – is egyre jobban belemásztam, végül kiderült róla, hogy a hengerei nem lettek generálozva. Állítólag én mondtam, hogy így legyen, tőlem kitelik, bár nem tudom, mit ihattam előtte.

Mindenesetre tavaly télen Tóth Gabi barátom újra felújította a motort, ehhez a hajtáslánc több elemét módosítani kellett, nem volt olcsó (mármint alkatrészben), nem szenvedett vele keveset, de végre, úgy tűnik, jó lett. Közben kicsit rászámolt a fékekre, állított a kormányon, feltette a terelőlemezt is az aljára, amit a leflexeletlen (de szép szó) alsó lemezél miatt nem tudott felműteni rá Karesz, a káromkodóisten, még anno.

Februári örömöm határtalan volt, a hazahozatal ceremóniáját meg is írtam egy posztban. Ez az az autó, amire minden barátom, kollégám és ismerősöm egy emberként azt mondta, amikor megvettem – sose fog menni. És lám, itt robog, most már egyre több lóerővel, egyre virgoncabban, egészséges fékekkel, pontos(ka) kormánnyal a magyar utakon. Juhé.

Nagyon ritkán akad gyereknélküli esténk, de március végén a nagyik elkunyizták a lurkókat, maradt egy szabad esténk Katival. Menjünk fel a Várba, sétálni, legalább tíz éve nem volt ilyen kettesben – volt az ötlet. Menjünk Bianchival, hiszen végre működik, és mert úgy a leghangulatosabb – tette hozzá a Kati. Aztán nem mentünk a Várba, azaz nem álltunk meg ott. Fel-alá tekeregtünk a városban, dumáltunk, egy öreg, pici, kellemesen befűtött autó inspirálja a beszélgetést, rég dumáltunk ennyit. Rég röhögtünk ennyit.

És észrevétlenül, valahogy, Szentendre felé vettük az irányt. Aztán mentünk tovább, végül Esztergomban lukadtunk ki. Egészen, frenetikusan, durván jó esténk volt, pedig nem mehettünk többet 65-nél, mert bejáratós volt a friss motor.

Kicsit fotózkodtunk a Bazilika előtt, aztán Kati vette át a volánt. Kedvenc autója még hét évvel ezelőtt a pisztáciazöld, luxusbelsős (bordó, dönthető üléses) Fiat 500-asa volt, a Bianchi pedig pont olyan, hiszen ez is egy Fiat 500 alul. Nem volt hajlandó átadni a kormányt, hiába, a kis romot mindketten nagyon szeretjük.

Aztán dolgozni is bejöttem a Bianchival párszor, Winkler vezette, Papp Tibi ült benne, az egész csapat mintha örült volna neki, bár aki ment vele, érezte – a luxusfokozat legalján csücsül, nagyjából egy szinttel a motorizált gördeszka felett. Vagy épp ott.

Meg legurultam vele a sukorói Belsőség-találkozóra, ott kicsi Bianchi nagy és nehéz emberekkel megtömve próbált megküzdeni az óriási hegyekkel. Oké, geográfiailag dombok, még inkább sárkupacok, de egy Bianchi volánja mögül a Matterhorn mind.

A Bianchi silány, pici autó. A forgalom gyors, még hétvégén is, és egészen intenzív használatba vettük. Valaminek történnie kellett. Bajnak persze. Történt is. Éppen a nagyikhoz verettünk vele családostul, amikor a Zöldlomb utcán felfele elkezdett kattogni valami hátul. Aztán beugrottunk még egy barátunk negyvenedik éves szülinapjára, nagy volt a buli, mindenki elegánsan, kirittyentve, én meg kölcsönkértem az egyetlen fellelhető szerszámcsomagot, egy ikeás narancssárga dobozt, amiben elsősorban fúró, meg kalapács, meg fogó van, és nekiálltam hibát betájolni. Jöttek a vendégek, nézték is, hogy ki ez az állat, aki egy vén törpeautó alatt fetreng a legszebb napsütésben a Szikla utca elegáns, és újjáépülése óta kizárólag új és hibátlanul működő autók által tapodott flaszterén. Nem éreztem magam otthonosan, de a hiba meglett. Elég súlyos. Aztán bementem olajosan, az ott levő hatvan embernek összeállt, hogy a barom eredetileg ide jött. Hát – aki öregautózik, ne járjon jó társaságba. Vagy csináltassa négerekkel az autóját, és hívjon oldtimer-assistance-ot, ha lerohad. Én nem állok úgy.

A kispolák, a Fiat 500, és az ezekkel valószerűtlen közeli rokonságban álló Autobianchi Bianchina hátsó féltengelyeinek végén ricnis menesztőtárcsa viszi át a nyomatékot. A menesztőtárcsa a nem csavarásirányú erők hatásra a tengelyirányra merőlegesen kissé engedni tudó Hardy-tárcsákba csavarodik négy csavar által. Ebbe a Hardyba csúszik bele a belül szintén ricnis tengelycsonk. Elmondva komplikált, de ha megnézik a képet, nem olyan vészes, ez a felállás: tengely-fémizé-gumiizé-kerék. Nos, az én egyik ilyen gumiizém valahogy eldarálódott, darálódás közben pedig a gumiba belesütött fémdübel is kettétört. Félkör keresztmetszetben pedig a menet nem menet, legfeljebb ipari iskolák tancélú gépmetszetein. Nos, innen kicsúszott a csavar, a többi három kilazult, ez adta a kattogást forgás közben.

Elfogadtam a tényt – drága Bianchim ismét letérdelt, mint oly sokszor már korábban. Még szordinóban hazakattogtunk, aztán annyi.

Hozzáférni nem nehéz a Hardyhoz – autó felbakol, belülről a négy csavar kiteker (azaz a törött dübeles csak kihúz), a középső nagy anya sasszegének kirántása után az is 27-es kulccsal kiteker, s a bűnbánó elem máris az olajos szerelőmarokban hever. Az egész művelet elvitt tán egy órát, és még tököltem is a rádióval, meg felhívtak.

Az ám, de szerezzen nekem valaki ilyen Hardyt. Mert a kispók (és a nálunk a merkuros árusítás miatt felettébb elterjedt, késői Fiat 500F) ugyan majdnem pont ez az autó, de vannak különbségek. Ez a kispolák-boltban derült ki, ahová betántorogtam másnap, alkatrésszel a kezemben.

„Hát, a kispolszkié nem ilyen” – ingatta a fejét a boltos, és erre nekem is elkezdett derengeni valami. Márpedig az, hogy a Bianchi összeszerelésekor Karesz barátom könyörgött, hogy hozzak Hardyt az imolai börzéről, mert ő itthon nem tud szerezni ilyet. Az augusztus végén történt, Imola szeptember végén van, egy hónap fennakadás az akkor már ötévnyi készülődés után olyan volt, mint reggel metróra várni a Deák téren – mindjárt jön.

Most azonban áprilisban történt a baj, Imola még fél év innen, addig Bianchi nélkül maradjon a család? Mikor már végre jó a motor? Nem, ez nem lehet igaz. Biztonság kedvéért kikértem a kispók Hardyt a boltostól, hátha ugyanaz, csak mostanában már formába öntik. De nem. A későbbi alkatrész lapos, magas, alapvetően alumíniumból készült tárgy, benne kis gumibetéttel, olyan, mint valami élére állított hamutartó. Az enyém viszont hosszúkás, de kis átmérőjű, teljesen gumiból öntött dobozka, képzeljenek el két adag szárnyas májkrémet. Közük nem volt egymáshoz.

Ezúttal zseniális alkatrészbeszerző barátom Torjay Laci sem tudott lépni. Több hét alatt egy olasz kontaktot sikerült felhajtania, annak a kínálatában talált ilyen alkatrészt, de persze – mivel olasz – az egyetlen telefonra, e-mailre nem válaszolt. Én is körbenéztem az alkatrészforgalmazók környékén, de semmi. Tóth Gabi csak csóválta a fejét, ő még nem is látott ilyet. Baj van.

Elkezdtem túrni a neten. A német ebay-on nem találtam. Át az olaszra. Bálintot az ölembe vettem, mutattam neki, mi kéne, együtt lapoztuk százával a termékeket. Mindenhol a nagy plecsni, ami az enyémbe nem jó, csak a későbbi 500-asba. De a sokadik oldalon meglett! Ajjaj, 99 euró, plusz szállítás. Ennyi pénzem most nincs. Tovább. Hoppá, még egy találat, ez csak 49 euró, igaz, nem annyira jó a kép, lehet, hogy valami förtelmes utángyártmány. Kicsit fáztam attól, hogy kínomban valami használhatatlanra dobom ki szállítással együtt 15 ezer forint jobbik felét.

Kedden egész nap azon törtem a fejemet, hogy honnan szerezzek inkább egy bontott lengőkart, amiben találok ilyen, már évtizedeken át bizonyított Hardyt. Ki a rossebnek van Magyarországon D-szériás 500-as Fiatja, pláne Autobianchi Bianchinája, ráadásul olyan, aki tart otthon darabolt alkatrészeket? Dzsordzsi barátom ugyan épít egy ős-500-ast, de neki én adtam el két ’57-esbe való lengőkart, azokban nem voltak Hardyk. Más?

Hát ki az a barom, akinek Magyarországon ilyen autója van? Ilyen senkineksemkell gyenge, szétesős mütyür, nulla presztízzsel? Na ki? Hát én.

Mert bizony én egyszer szétbontottam egy Bianchit, még mialatt a saját, kék színűm készült. Annyira tré autó volt, hogy igazából ki is töröltem az emlékezetemből. Még a kilencvenes évek végén találtam, egy csodálatos, XI. kerületi villa mellett hevert évek óta a földön, NSU Prinzek és Opel Panorama Rekordok társaságában. Akkor nem tudtunk megegyezni a tulajjal. Aztán évekkel később egy barátom szólt, hogy most szállítják éppen kukába azokat az autókat, és ha kifizetem a trélerezést, enyém lehet a Bianchi. 15 ezret adtam érte, és egy barátomhoz vitettem, aki szegény – nem volt igazán képben, milyen romokat szoktam én találni – egy hétig kerülgette utána a szörnyű roncsot.

Sokkal egyszerűbb Bianchit kell elképzelni, mint az enyém, az oldalablakokat nem lehetett eltolni, csak kicsi embléma volt rajta, a bajuszoknak még a helye is hiányzott, dísztárcsátlanok voltak a kerekek (gyárilag), küszöbdíszlécnek nyomát sem lehetett látni rajta, fix volt a teteje, 500-as Fiat az órája, fehér a kormánya.

A trélerről úgy kellett lesöpörni egy részét, mert szállítás közben szétmállott. Nem bírta a rázkódást.

Érdemes megnézni ezeket a képeket – egy IGAZÁN elpusztult autóról van szó. Amit a tulaj azért nem akart pár évvel azelőtt eladni, mert kereken megmondtam neki, hogy csak néhány alkatrész miatt kellene nekem.

A küszöb és a padlólemez egyszerűen kettétört, a padló elöl leszakadt.

Először kabriósítottam kicsit, aztán miszlikre vágtam. Annyit dolgoztam a flexszel, hogy kigyulladt a kezemben, és lángolva elégett. Onnantól Zoli barátom saját flexét gyilkoltam, már kicsivel több érzéssel.

Nem is emlékszem, mi maradt meg az autóból mára, a motorblokk és a váltó rémlik, a többi… Rá se akartam gondolni. Mit kellet takarítani utána a kertet… Ráadásul én csak a makroszennyeződéseket gyűjtöttem egy kupacba, a söprést, locsolást már a barátom végezte. Azóta is megrándul az arca, ha előveszem a Bianchi emlékét.

Egyébként egy másik érdekessége annak a Bianchinak, hogy papíron ugyanaz volt, mint az enyém. Egy NSU-Fiat Panorama. Ugyanis az NSU (amely szoros kapcsolatokat ápolt a Fiattal) palettájáról a hatvanas években hiányzott egy kombi, ezért az Autobianchitól (ami a Fiat cége volt) megvette a Bianchina gyártási licencét. Eddig nem tudtam kinyomozni pontosan mennyit, de a kombi Bianchinából, azaz a Panoramicából olyan 2-3000 darabot legyártottak Neckarsulmban. Az enyém is egy ilyen német NSU-Fiat Panorama, meg a fehér is az volt. Milyen véletlen…

Kétségbeesésemben tehát oda lyukadtam ki, hogy talán vannak még alkatrészeim otthon abból a Bianchinából. Talán még lengőkarjaim is. És ha a lengőkarok megvannak, rajtuk van a Hardy is, mert én biztos, hogy nem álltam neki sasszegeket széthúzkodni a Zoliéknál, hiszen csak egy napom volt a szétszedésre.

Kedd délután óriásit turkáltam a veranda alatti, pókhálós, egérkakiszagú lomtárban. És a Vespa-plexi, Alfa 75 felnigarnitúra, Kawasaki Z750 tank, Orion csöves rádió-maradvány, régi konyhaszekrény, Puch-felnihalom mögött találtam két lengőkart. A romos Bianchiét.

ÁÓÓÓÁÁÁÁÁÓÓÓÁÁÁÉÉÉÍÍÍÍÍjuhééééééééÁÁÁÁÁÁÁÚÚÚÚÚÚÚÚÁÁÁÁÁ!!

Üvöltöttem, táncoltam, egész délután danolásztam, mint valami idióta. És nekiálltam szétműteni azt a hullaszagú zsírgöböt, ami pattanásos kamaszkorában még fontos autóalkatrész volt.

Az ilyet azért még én is legszívesebben csipesszel piszkálnám, tényleg kicsit olyan egy effajta alkatrész, mintha dögöt fogdosna az ember, franc tudja, milyen kórságot lehet kapni a tapogatásától. Broáf.

De – bár a fékdobot nem lehetett megmozdítani – a sasszeg szépen kicsusszant, koronás anya ránézésre lazult, kezemben volt a Hardy. Magyarország két felesleges Autobianchi-Hardyja közül az egyik. A másik a veranda alatt várja, hogy a bal oldali is cserére szoruljon. Rettegtem tőle, hogy kiderül: másik szériába való, netán szétmállott, esetleg ebben is törött a dübel.

Brigéciol, féktisztító, kis dörzsimorzsi – és tökéletes. Mondhatni, szuper. Még illőbben – zsír. Bár nem pont olyan szerkezetű, mint a korábbi, ami egy gumiömledvény, de a méret ugyanaz, csak ebben több az aloméneom.

Alapos kenyőcsözés után fel a tengelycsonkra, koronás anya, sasszeg, ennél újkorában se volt szebb. Aha, itt jött a másik probléma – a négyből az egyik spéci csavar szétment, amikor eltört az eredeti Hardyban a dübel. Három csavarral nincs értelme összerakni, azonnal szétlazul az egész. Ilyen csavarom viszont – hol is lehet?

A csavaros dobozomban találtam majdnem megfelelő hosszúságút, de imbusz volt a végén. Kontármunka lenne, ilyet nem. Aztán volt még egy zacskó ömlesztett csavarom, abban is kerestem, de csak végig menetes, kicsit rövidebbet találtam. Nem kockázatok még egy szétesést, nekem pont ilyen csavar kell.

Hát persze! A szarosdoboz! Elnézést, csak így hívom az a régi, eredetileg japán zöldtea-ízesítésű kekszek tárolására szolgáló pléhdobozt, amelyikben valamikor tizensok évvel ezelőtt csavarokat kezdtem gyűjteni. Még az első Fiat 500-asomból is vannak itt csavarok, meg a 850-eseimből, a 127-eseimből, 128 Rally-mból, a Puchjaimból, Verhovinámból, Simsonomból, Jawa Nyuszimból.

Csakhogy egyszer volt valami csőtörés a régi házunk pincéjében, s ez a láda pár napig csatornalében úszott. Azóta – érthető módon – kicsit ódzkodok bármit tapogatni, ami benne van. Olyan – khm - szaga van mindennek.

De hát az ember szerelés közben koszos lesz, igazából már úgyis nyakig olajos voltam, egy kis fekália ilyenkor már mit számít. Feltárult hát a kincsesláda, és szinte az első tárgy, amit megpillantottam, az volt, amit kerestem.

ÁÓÓÓÁÁÁÁÁÓÓÓÁÁÁÉÉÉÍÍÍÍÍjuhééééééééÁÁÁÁÁÁÁÚÚÚÚÚÚÚÚÁÁÁÁÁ!!

Megint üvöltöttem, eljártam a dzsigget, mint Bruce Willis a stadion kivetítőjén.

Fél óra múlva egyben volt a hátsó agy. Kicsit kimosakodtam, talán alaposabban, mint máskor, hergeltem az önindítót (a Bianchi elejti a benzint, ha sokat áll, elölről hátra kell szívnia az AC-nek, ráadásul az önindítóm bendixe mostanában megcsúszik, ezért öt-hat fordulatnyi krenkölés után felpörög és sivít). De Bianchi pöccent, kicsit hagytam dolgozni az olajat, majd kizúztam vele az utcára. Kattogás megszűnt (naná), minden szuper. Mehet vizsgázni a kicsike, mert közben persze az is lejárt.

Tudják mit? Iszonyú sokat röhögtem korábban a hülye káeurópai mentalitáson, tudják, ezen a „jó lesz az még valamire”-stílusún. Még sokkal jobban röhögtem később azon, hogy én magam is egyre inkább ilyen kezdek lenni, egy vén fasz, aki szembeköpi saját régi enmagát. Ja, némi humor nélkül nehéz elviselni az évek múlását.

De hülyeség ennyire jól rég jött, mint most. Megspóroltam tizenötezer forintot, az olcsóbbik, gyanús alkatrész árát és Olaszországból való idepostázását. Épp annyi pénzt, amit elköltöttem anno a fehér, bontott Bianchira. A munkámat nem számolom – ennyi önámítás kell nekem is.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr311151761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Merida001 2009.05.31. 01:00:38

Gratulálok a kitartásodhoz! Moért nem veszel VW Bogarat? Alkatrészileg az utolsó csavarig van minden. Nyílván a Tiéd ritkább, de a Bogár kiszámíthatóbb és kultusza is van és kellően retro is!:) Én is azt vettem!Szeretem!:))

jihad motorsport 2009.05.31. 01:08:32

Nagy király vagy Csikós!

sammiedavis 2009.05.31. 01:08:39

A szent őrölt ;). Hajrá Csikós bá, mintha régi munkahelyemen dolgoznék (SZKT), ugyanígy alkottunk villamost is!!!!

=Daniken= 2009.05.31. 01:17:34

Csiki!

Ezzel semmi, de semmi baj nincs.Még.

Akkor kell beszarni, ha elrakod a tejeszacskókat elmosva, összegöngyölve, befőttesgumival körben, hogy "hát, jó lesz ez még valamire"...illetve

HA a szárazkenyeret berakod a cserépkályha mögé, hogy "jó lesz az még prézlinek(zsemleorzsa) a rántott húshoz"...

Na akkor lesz gáz. de vígasztaljon a tudat, hogy addigra szerintem már tejesdoboz sem lesz és tulajdonképpen ha idáig eljutsz, ha szólnak, sem fogod érteni, hogy ez miért gáz?:-DDD

Addig meg szarjál rá és szerelj sokat(keveset!!), hogy guruljanak még a matuzsálemek;-)

lally 2009.05.31. 01:21:17

De azért az vigasztaló, hogy ha nagyon kell hozzá valami lehetetlen alkatrész, azért az beszerezhető.

Kb. két rendszám szélességű a járgány? :)))

jambooo 2009.05.31. 01:26:53

Az embléma még nem került fel?

BARANY · http://autofilia.blog.hu/tags/w123 2009.05.31. 01:27:15

A vasárnapi csikós szerelősposzt annyira jó, hogy amikor megláttam a főoldalon, elugortam ropiért.Mintha egy nagyszerű TV-sorozat újabb epizódját nézném.Addiktív, és saját vasának szerelgetésére biztatja az embert.

"hülye káeurópai mentalitás"
ez annyira tipikus.
Van egy vízvezetékszerelő ismerősöm, akinek a 25 éve nem gyártott panellakótelepi csehszlovák csaptelephez kb.a következő 53 évre elég tömítése van, az egész város összes lakótelepéhez.

Ottopappa 2009.05.31. 01:35:58

Jók a képek, jó a felvezető szöveg, jó a poszt... Mi kell még? (tudom, tudom, sör bazmeg...)

AtoszMester 2009.05.31. 01:36:31

Én is gyűjtögettem a réges régi, már-már muzeális "később valamire még jó lesz" cuccokat több évig. Aztán egyszer nagy sóhaj, és kilomtalanítottam.
Ezután 2-3 évvel egy szokásos, és egy megdöbbentő ténnyel szembesültem:
- Olyat dobtam ki, ami még kellett volna...
- Olyat dobtam ki, ami Vaterán, E-bayen tételeként összeadva milliós összértéket képviselt, csak a kilomizás időpontjában még nem ismertem ezeket az oldalakat...

AtoszMester 2009.05.31. 01:39:05

Egy magyar rendszám mérete asszem 52 cm x 11 cm. Két rendszám nem is olyan kicsi :)

Ciro 2009.05.31. 01:50:26

Csikós, te nem vagy normális! De pont ez benned a jó! Minden írásod feldobja a napomat.

Amúgy mintha apámat látnám: nekünk is volt Fiat 600-asunk, majd eladtuk a keresztapámnak, aki vagy tíz évig szerelgette Erdélyben , közben napi használatban volt... Mindezalatt nekünk fent figyelt a padláson egy másik komplett bontott 600-as, és onnan ment az utánpótlás. Ennek már vagy 10 éve, de szerintem még mindig van egy-két rend kédergumi, ablakok, űlések, és még vagy egymillió alkatrész... Kb ilyen állapotban mint a tied volt. Senkinek sem akaródzik hozzáérni, de ha kell valami, akkor mi is szétkapjuk, és használható...

Csak így tovább, ne add fel.

Btw: Mustang forevör (brühühü, tegnap adtam el a kicsikémet 1,5 év szoros együttlét után... hiányzik)

Ratnet 2009.05.31. 01:57:56

Na, érdemes ilyenkor ébren lenni, itt a Csikós cikk.:-)

Izgis dolog ám az autólego: Nekem a 750-es Zasti felújításánál nagyobb szerencsém volt, jó bele a Polski féle hardy is, pedig a Zacsin a futómű erősebb. A Polski első függőcsapszeg például már nem volt jó bele.:-)

DonGatto 2009.05.31. 01:59:16

A szarosdobozon behaltam:)

Tök jó, hogy minden hétvégén van valami szerelnivaló valamelyik járgányodon, a szerelgetős Csikós elolvasása cikk már-már a hétvége elválaszthatatlan részévé válik, az F1-hez hasonlóan:)

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2009.05.31. 02:01:53

mindig becsülettel elolvasom, hátha egyszer kedvet kapok a bütyköléshez, de még mindig nem (:

Mongoose 2009.05.31. 02:07:04

Istenem, csodálatos volt! Így véreres szemekkel hulla fáradtan is rögtön rá kellett kattintanom. Éreztem, hogy kell. De á, mondom, majd reggel elolvasom. Nem bántam meg. :)

Tsabi 2009.05.31. 02:24:52

Grat Csikos ur az ujabb adag epikus szivashoz, meg persze a happy endhez. Nekem is szokasomma valt a vasarnapi Belsoseg olvasgatas, pont az ilyen cikkek miatt :) Meg sok-sok ilyen cikket!

taktikuser 2009.05.31. 02:35:00

Te szoktál ide írni? Mert ha igen rászokom a Totalcarra :) Becsuriztam a röhögéstől.
Gratula és balesetmentest!

Fox888 2009.05.31. 02:53:09

Óriási. Úgy izgultam végig ,hogy találsz-e Hardy-t mintha egy regény-t olvastam volna.
Grat:D

zeugma 2009.05.31. 03:57:02

"ez a felállás: tengely-fémizé-gumiizé-kerék"
Itt értettem meg a problémát :-)

És persze Csikóson kívül "ki az a barom", aki ilyen autó maradékát elteszi és őrizgeti otthon bonta? Hát a Csikós tíz évvel ezelőtt! :-))
(Megmondom őszintén, ez a megoldás még akkor sem jutott volna eszembe, ha mindezt egy regényben olvasnám, ahol bármi megtörténhet.)

alternat 2009.05.31. 05:50:22

@=Daniken=: Na tejeszacskóval azért vigyázz!!
30 évvel ezelőtt engem az mentett meg. Skoda teherautó, éjszaka, Ősszel, a várostól 60 kilométerre. Kilyukadt a féklevegőcső közvetlenűl a tartály után. Akkor még a soffőr egy kicsit szerelő is volt, rögtön a javításon kezdtem el gondolkodni. Átnéztem mi van a fülkében ami esetleg jó lenne a gyorsszervízhez. Mivel már akkor is szokásom volt, hogy szemetet csak este dobtam ni a telephelyen, még megvolt a reggeliként elfogyaztott tej zacskója. Drót meg akkor alapfelszereltség volt a teherautóknak, jött az ötlet. Egy sor tejeszacskó, egy sor drót, sűrűre tekerve amennyire csak lehet. Ezt a rétegrendet négyszer megismételve, nagy magabiztossággal nyúltam az indítókulcshoz. Levegőtermelés, ellenőrzés. A cső tökéletesen szuperált. Kicsit szaporább pulzussal, de biztonsággal elértem a telephelyet.

Ps:
Mivel akkoriban az alkatrész beszerzők nem álltak e helyzet magaslatán, a garázsmester indítványozta, hogy ha már ilyen jól megcsináltam menjek még vele pár napot, aggig még szereznem egy ilyen csövet.

Azt hiszem az anyukályáról mondtem neki valamit.

törp33 2009.05.31. 06:43:42

A Pandás, kipufogószereléses poszt többszöri elolvasása után döntöttem úgy, hogy én is talpraállítom kertben oszladózó Fiat 127-est. Két hét meló után már műszakija is van. A komplett kipufogórendszert a cikk alapján én is Toryai Lacitól vettem, mondhatjuk azt, hogy gombokért. Bár van nekem is még két régebbi autóm, ilyen jót már régen autóztam mint ezzel. Persze volt olyan alkatrész amit sehol nem kaptam, míg kínomban bementem egy útbaeső autósboltba, ahol az ember bement a raktárba, kicsit zörgött, aztán kihozott egy gyári vadonatújat.

rognork 2009.05.31. 06:51:29

csiki, van kispesten, talán az ady endre úton egy gumisütő szaki, aki hardykat csinál. nekünk a cégben a vákuumszivattyúkhoz kellett hasonló alakú, tömör gumi cucc. ha egyszer tényleg megszorulsz, érdemes rákérdezni ezekre a kisiparosokra, ha meg is kell csinálni a szerszámot, szerintem 25-ból kijönne...

Vidra #23 2009.05.31. 06:56:30

A "jó lesz ez még valamire" mentalitás a magyarok 90%ában megvan. Nagymutter és faterom után átvettem én is. Bátyám már a falnak rohan, ha meghallja itthon a mondatot bárkitől, hogy "jó lesz ez még valamire". Persze ez a mondás akkor a legdurvább mikor azt se tudja az ember, hogy valójában mire is való az a cucc. :)

Rocko- 2009.05.31. 07:04:43

csak nemgondolja, h reggel én ezt, ilyen korán el fogom olvasni! :)
bevezető kép tetszik, többit majd este.

arthur877 2009.05.31. 07:09:15

Ez a "jó lesz ez még valamire" dolog a nejemet teljesen kiakasztja, és bizony kaján örömmel dörgölöm az orra alá, ha egy-egy ilyen tárgy felhasználásra kerül, mondjuk egy 3 napos ünnep elején! :D
A poszt nagyon jó Csikós, de vagy többet szerelj, vagy ne legyél lusta és írd is le, mert mostanában hiányolni kellett a hétvégi fusizásaidat!!!

Tomi1973Wien 2009.05.31. 07:25:15

már alig várom, hogy legyen házam-garázsom, es én is nekiállhassak bügykölni :-)

Rocko- 2009.05.31. 07:52:20

bazmeg, mekkora mákod van Csik! kétszer is! ez azért kemény.
most már kezdem érten prokee hycomatos polcát. :) "legyen, mert ha van, akkor van."

szipipeti 2009.05.31. 07:52:59

És kíváncsiak vagyunk a "szarosdoboz" egyéb titkaira is!!!

vomit 2009.05.31. 07:55:28

legnagyobb riszpektem

Make Valamit · http://make.blog.hu 2009.05.31. 08:08:53

Csikós gratula, nagyon jó a cikk - élmény olvasni, nem is kell egyébként 'annyira' régi autó, hogy az ember átélje az érzést. Az enyém 14 éves, mostanában kezdenek elfáradni különböző gumi és műanyagalkatrészek, cserélgetek szorgalmasan.

Ebből a mondataból meg kimaradt egy ige szerintem: "15 ezret adtam érte, és egy barátomhoz vitettem, aki szegény egy hétig utána a szörnyű roncsot."
talán 'nézte' :)

Szajmong 2009.05.31. 08:09:46

A fotó alapján engem nagyon emlékeztet a Fiat 850 Hardy-ra. Annó én olyat kaptam a Hegyaljánál. Nem csereszabatos véletlenül? Tuti könnyebb lehet ahhoz hozzájutni még ma is.
Amúgy grat a kocsihoz (meg a post-hoz is)!

youlopukku 2009.05.31. 08:11:57

Hogy kéne rávenni a páromat a szarosdobozos rész figyelmes elolvasására..?

Totóbácsi (törölt) 2009.05.31. 08:22:39

Szimpatizáns vagyok. De attól még örülhetek, hogy nem velem történik mindez... :)))

békaapu 2009.05.31. 08:24:09

Kedves Csikós úr, nekem az ötszázas Fityula eredeti tizenkilences méretű féltengely - bordásharang(menesztőtárcsa) kapcsolat kattogó hangja jutott eszembe ahogy olvastam a cikked. Azzal bezzeg nem mentünk haza...csak vontatókötélen...
Ráadásul mikor kicseréltem a féltengelyeket a Kispolos huszonöt milliméteres "izomdarab"-jaira (rohattmocsok belülről fűzhető féltengelyek...), szóval mikor tettem vissza a váltót - a poloska féltengelyekkel nem fért vissza. Mer két centivel hosszabb az erősebb féltengely...mer a Poloska már egy luxus széles kivitelű batár az Ötszázashoz képest...
Féltengelyaprítás következett, jó izmosan összehegesztve...sose tört el...csak nem lett központos...úgyhogy a Polák menesztőharangokból is rendszeresen kinyalta a belső bordázást.
De azokból már volt tartalék az autó(cska) elejében - és akkor még alá is fértem az út szélén a kisautónak.
Köszönöm, hogy eszembe juttattad...

békaapu 2009.05.31. 08:28:28

@youlopukku: A fejéhez tartott stukkerrel biztosan elolvasná...de hogy nem azt szűrné le belőle amit te szeretnél - az tuttó!
Hahahaha...!!!

Higany 2009.05.31. 08:29:47

Na, így kerek a vasárnap reggel! :)
Hajrá Csiki!

bubosvocsok2 2009.05.31. 08:38:27

Tök jó, hogy ilyen régi és RITKA autót meg tudunk őrizni az utókornak. Így unokáink is látni fogják, sőt, még mehetnek is vele egy kört...
Szerintem ez nagyon szép dolog. Punktum.
:)

msadmin 2009.05.31. 08:39:00

nekem is egy huszéves toyotám van de az még siheder.
mikor ezeket elolvasom mindig eszembe jut h átmegyek a szomszédba a 20 éve ott málló opel rekordot feltámasztani. csak hát a pénz...

yeti 2009.05.31. 08:40:00

"Hát ki az a barom, akinek Magyarországon ilyen autója van?........ Na ki? Hát én."

Ez kész...megint és mindig.....

yeti 2009.05.31. 08:41:05

És a figyelmeztetés sem semmi a cikk elején:)

bigpond 2009.05.31. 08:44:51

Hát ki az a barom, akinek Magyarországon ilyen autója van? Ilyen senkineksemkell gyenge, szétesős mütyür, nulla presztízzsel? Na ki? Hát én."

egyszer en is akrtam venni egy kispolskit erthetelen okokbol. aztan lebeszeltek mondvan tul sok gond lehet vele es annyira azert en sem szeretek szerelni. de ennyit biztos nem kellett volna rajta melozni. minden tiszteletem.
szerintem ebben a bianchiban is az a szep, hogy alig van benne alkatresz, loero, kicsi , girhes megis kepes onerobol haladni.

epp most fejeztem be a feltengely gumiharangok cserejet. szakadtak voltak de nem kattogtak, nem volt valyusra kopva egyik sem. viszont az egyik csuklo haza 5 helyen volt elrepedve(>csere).ott ahol a legvekonyabb a haz, ahol a golyok futnak.
ilyet latott mar valaki?

youlopukku 2009.05.31. 08:50:40

@békaapu: 28 éves a kisautója,a rendbehozatalra én már elszántam magam-főleg a Mestert olvasva-ő még filózik.Itt hátha kedvet kap.Az én szarosládáim meg felértékelődnének...

Hozzászólás © 2009.05.31. 08:58:42

Csikós Zsolt:

Gratulálok! Respect :)

ps: Őrült vagy. :))

Accordion 2009.05.31. 09:02:36

Fémdűbel esztergál, szilenteshez cucc elvisz, "gumiizé" belegyárt, 5000-ből megvan.
És még sz*ros sem lesz a kezed.

ckv909 2009.05.31. 09:05:31

Cool. Gratula a kitartáshoz (ex-Karmann Ghiá-s volnék...) - amúgy Bruce Willis-nek hívják.

Hrzrasn (törölt) 2009.05.31. 09:15:25

Ezekkel a bontott szarokkal az a gond, hogy többnyire csak arra az idôre oldják meg a problémát, míg az ember be nem szerzi az új alkatrészt.

Inkább tempomatosítsd a 190Dt az asszonynak:
http://www.mediafire.com/?btamzlfznjm

Hrzrasn (törölt) 2009.05.31. 09:17:44

@Accordion: "Fémdűbel esztergál, szilenteshez cucc elvisz, "gumiizé" belegyárt, 5000-ből megvan."

...és 1000km után újra cserélheted, ellentétben a gyárival.

Lolalal 2009.05.31. 09:35:15

Az bruce willis nem kell y:

,,when bruce willis was dead at the end of sixth sense i jizzed i'm my pants"

Urv (törölt) · http://eletkepek.eu 2009.05.31. 09:36:40

Megint jól indult a reggel köszönöm :)

Mondjuk a szívásokat nem kívánnám, de örülök, hogy ezt is megoldottad...

eLeCkiNg 2009.05.31. 09:44:48

Jó a sztori, jó az autó is! :) Nekem nagyon tetszett. :) Én egy Fiat 600-as utód Zastava 750-est akarok kedvem szerint átalakítani, újraéleszteni (45 lovas motor, levehető tető, meg még ezernyi trükk - talán egyszer megvalósul, a mellékelt ábra is mutatja, hogy az ilyesmi nem 1-2 nap alatt készül el, és lököttnek kell lenni hozzá). Ha kész lesz, szép meg üzembiztos, akkor csapathatunk le vele a Horvátokhoz a tengerre ex-yugó nosztalgiázni! :) Szerencsére itt nálunk, Szerbiában nem jelent gondot alkatrészt szerezni hozzá (még újonnan sem), inkább csak a szabadidő hiánya a fő probléma. Bár a szerzőtől 1(2?) generációval ifjabb vagyok, tudom, mi jelent, amikor a régi fiatoktól dobban nagyot az ember szíve! :) Csak kitartást és szerencsét tudok kívánni az összes ilyen megszállottnak! :) És mindenkinek, aki szeret bütykölni - bármit! :)

axax 2009.05.31. 09:44:50

A LOMOZÁSNAK IS MEGVAN A MAGA KÉSŐBBI EREDMÉNYE. :-)

yeti 2009.05.31. 09:52:36

@eLeCkiNg: Nálatok kb. mennyiért lehet egy jó állapotú,nem szétrohadt 750-est szerezni?

Sam75 2009.05.31. 09:53:54

Nos nekem csak kispolszkim volt de menetrend szerint cseréltem benne a hardyt.szerencsére nem volt drága űgy 1000-1500 ft volt (2003-ban) míg ki nem derült hogy egy menesztőgyűrű volt a hibás a hardy idő előtti tönkremenetelében. aszem akkor egy 10 perces műszaki rajzért ingyen megkaptam az egyik öreg szerelőmtől :-) és aztán négyszer Tata-Miskolc (5 óra 90-nel) meg egyszer Miskolc-Esztergom (4,5 óra). jó volt. azt viszont sosem gondoltam volna hogy ilyen kicsi kocsiba 27-es kulcsot fogok használni. azóta sem használtunk a haverokkal ekkorát máshová :-). Csak így tovább.

mingyá beszólok! 2009.05.31. 09:56:08

Bocsi, kicsit off leszek... :)

Nézegettem a képeket és az egyiken Csikós Mester könyököl a verdán. Nos, az első gondolatom: "ez a benga állat hogy fér bele abba az autóba...???" :) Bocsi de szó szerint ez jött, elsőre. Komolyan, le a kalappal, Csikós Mester büntet!

Ide írd a neved 2009.05.31. 10:04:04

Majd egyszer írd meg, hogy merre mész, hogy megnézhessük! ;)

A gyüjtőgetéshez meg annyit, hogy én apámtól örököltem eme jó tulajdonságomat, de a zasszony meg ki van tőle, oszt dobálná ki a jobbnál jobb lomokat... Nem értem... :)

Amúgy gratula és kitartást hozzá (bár annak, aki 11 éve foglalkozik vele, már nem kell ezt mondanom)

egy Bogaras Fiatos

kacsa! 2009.05.31. 10:06:21

Egy élmény volt olvasni a posztot. Köszönöm.

donphobos 2009.05.31. 10:15:06

Halló!

Gratulálok a szereléshez és a sárga táblához is a cikk elején. Remélem elolvassák azok aki bejönnek leszólni a szerelés és a régi gépeket és rájönnek hogy kár is erőltetni az új műanyag autókat itt.

A kis kék masina ellát munkával, de ahogy olvasom ez az éltető munka, ami mellékesen generál ilyen szép katartikus posztokat is az olvasóknak!

Üdv!

Pityorka1 2009.05.31. 10:17:53

Csavargyűjtés rulez!
Én is mindig kiveszem a csavarokat a már nem használható cuccokból, legyen az számítógép táp, vagy akár elhalálozott motoroskapa, a csavar mindig jól jöhet.(Különösen a pici csavarok.)
Az autó szép lett, jó látni, hogy új életre kelt egy régi kocsi. (Szokásos:pont az enyémhez nem lehet kapni alkatrészt, mert pont átmeneti modell, vagy már túl régi, vagy... :)))

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2009.05.31. 10:18:01

Lehet, hogy hülyeség, de nem látom a szélvédőn az EU-s rendszámhoz tartozó matricát. Ha ezt kiszúrja a rendőr...vizsgán sem biztos, hogy örülnek a hiányának.

Respect a szerelésért.

k u t y a 2009.05.31. 10:22:19

Nagyon szép kis autód van Csikós bá, gratulálok hozzá és a kitartásodhoz is.

gnme 2009.05.31. 10:22:25

... fú bazd meg, maximális riszpekt.

Valami hasonló merényletre készülök én is Magam ellen. :D

Úgy döntöttem szétszedjük a ford váltóját. Tudod mikor fizetek új váltóért.. ki tudja mennyi kilométer van abban is.

Egy csapágy meg ... anyámnak is bármikor :D :D :D :D

Hisz csak "az" rossz benne :) A zf-es múlt most jól fog jönni.

Ubul1 2009.05.31. 10:22:45

@Merida001:
Ha talál olyan hülyét aki hajlandó volna elcserélni a 100%-ig rendbetett Bogarát erre akkor lehet h még van is benne ráció, de valszeg Csiki mégegyszer nem vágna bele ekkora litániába mint ez a restaurálás. Nem főállásban egy életre egy ilyen elég. Már megtette amit követelt tőle az ősök hagyatéka. :D

Azon gondolkoztam h mi lenne ha másból, mondjuk bakelitből esztergáltatnál oda egy közdarabot, ami nem rugalmas de nem megy szét se?

Ha megvan az esztergomi bazilikás kép extra nagy felbontásban, akkor azt mondjuk képfeltöltésről linkeld már ide be, mert valami nagyon faszányos beálítást sikerült elkapni, kitenném asztalnak, olyan mintha egy korabeli katalógus kép lenne.

@rettegettegérfog:
Sok jó ember kis helyen is, tudod?

@furious (barika):
neked meg nézem h februárban összetörték a 123-asodat? Basszameg! És épp egy faszom polák, a kurva anyját! Különben a román az latin nyelv, mint a francia vagy az olasz, már csak ezért is jobbank képzelik magukat...

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.05.31. 10:23:24

Szirszargyűjtögetés, ajjaj... Sajnos engem is elkapott a gépszíj. De aki már járt úgy, hogy valamiért csak a szirszaros sarokig, vagy a "szarosdobozig" kellett csak elmenni, nem napokig várni (különösen ha sürgős az ügy valamiért), vagy sok pénztet elkölteni, az tudja mi az értelme az ilyesminek. És mint láthatjuk, akár végeláthatatlan szopástól is megmenthet.
Örömteli fejlemények!

Ubul1 2009.05.31. 10:25:50

@gnme:
Pontosan milyen típusú ford váltóról van szó? És milyen csapágyat tartasz bele a legjobbnak? Nekem már megrendült a bizalmam az FKS-ben.

gnme 2009.05.31. 10:32:55

@Ubul1: pont ilyesmiktől félek...

Utóbb úgy rendeltem csapágyat a fúró maró műhöz, hogy egyik német kollégám fiának a cégétől kértem árajánlatot, mert a csapágyat csak á'mérikából lehetett volna megszervezni :( :( Elküldtem a kódokat amiket találtam a csapágyon, meg körbemértük és megállapítottuk a típusjellemzőit, hatásvonalát.

Kaptam az eredeti árból 50% kedvezményt :) és egy hét múlva ment a fúró maró mű tovább. Ott bazzeg levették valahonnan a polcról és dhl-lel küldték. Hátt... próbálkoznál itthon ilyesmivel.

.. nem biztos hogy gyári beszállító szar termékét kell visszarakni.

Hogy konkrétan melyik csapágy az? .. mittudomén, erre várom a választ a bontásból.

Dr. Trebitsch 2009.05.31. 10:43:15

Pont így jártam 18 évvel ezelőtt kölcsön-kispolszki Hardy-tárcsával Ózdról hazafelé. Csak az az autó akkor két éves volt...
Odafelé meg elszakadt a gázbovden, amit a kesztyűtartóban talált gémkapoccsal javítottam meg. Nem mertem megmondani a gazdájának, alighanem úgy adta el a kocsit.

Na azon az úton fogadtam meg, hogy kispolszkit NEM.

Tetszik amúgy a cikkből áradó idiotizmus; a Bianchinak én is megbocsátanám, amit a kispolszkinak nem tudtam.

De marad a Bogár. Felmegy a Matterhornra, és van hozzá minden alkatrész. Ami nem hátrány, mert hülye vagyok a bütyköléshez, sajnos...

Jetfighter 2009.05.31. 10:46:36

"Kedd délután óriásit turkáltam a veranda alatti, pókhálós, egérkakiszagú lomtárban."

Részemről eddig bírtam a visszafogott, szakaszos, asztalcsapkodás nélküli röhögést... Kiváló írás, megint.

T-boy (törölt) 2009.05.31. 10:58:58

A Puch-ot is alkatrésznek vették meg tőlem,
csak a váltó miatt.Ja,és "friss"rendszám
is kellett a vevőnek.C helyett I nem rossz..

És mekkora volt!A 115 kilómmal is találtam
benne kényelmes pozíciót..
Mostani kocsik közül 100-al sem mind
komfortos.Hát ennyit változunk idővel?!
Bár anno' elég sok nagydarab sportoló
járt 500-as Fiattal,és ők is elfértek.
Igaz,főleg nyitott tetővel..

Ubul1 2009.05.31. 11:03:18

@gnme:
Nem érted a kérdést, az érdekel h a jelenleg boltokban kapható általánosabb márkájú csapágyak közül melyiket raknátok bele mondjuk a váltóba a legnyugodtabb lelkiismerettel, hogy ez jóólesz?
Azt naná h nem tudod h melyik ami beszart, azt még én se tudom az enyémben, robit baszhatom szét jövő héten. Vagy valamikor amikor lesz 2 nap lelkierőm a szíváshoz.

Labasmaz 2009.05.31. 11:06:04

Nem normalis az ilyen...

De azert csak azt mondom, hogy szaporitani kellene! :-)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.05.31. 11:08:36

Minden tisztelet Csikósé!
Egyfelől, hogy végre megint szerelgetős cikket írt, másfelől a módszerei miatt.
Ezt nem is lehet másképp csinálni.
Én ha bármiféle moszkvics alkatrészbe botlok, azt mind begyűjtöm. Nemrégiben jóban lettem a szemközti pékkel, így hozzájutottam újabb nagyobb mennyiségű kiflis-kenyeres kosárhoz, most megint elfér pár köbméter alkatrész.

Tegnap voltam veteránbörzén Szigetszentmiklóson. Még jó, hogy kiszámolt pénzzel indultam, különben több vagon "lomot" vásároltam volna össze.

Bambano 2009.05.31. 11:22:16

Ugye mindenki levette a cikk legfontosabb mondatát, hogyha Csikós kolléga használt autót akar "ideiglenesen" az udvarán tárolni, akkor el kell engedni a kutyákat és csőre kell tölteni a puskát :)

gnme 2009.05.31. 11:33:02

@Ubul1: asztakurva a robiról hallani sem akarok... anyósomék okosan vettek tíz éve egy tecumseh motoros kapát..

"..dehát ez alig volt használva, csak tavasszal meg ősszel..."

Mikor átvettem a kapa gondozását, még a gyertyát is kilőtte .. olyan hozzáértők használták, hogy a pöcsükre nőjön rá a KÖRÖM.

Gondolhatod mit lehet egy tecumseh motorhoz kapni.. semmit. Még hengerfej tömítést sem, azt is az oszlopos fúrógép és a jó öreg reszelő segítségével gyártottam. Arról nem is beszélek hogy aporlasztó bedöglött. Csapágyboltban tudtam hozzá venni olyan o gyűrűs tömítéseket amik "elporladtak" tíz év alatt.

Persze anyós "nem érti" hiszen ez a gép alig volt használva.

Bazd meg ... néha majd megmarom magam, ha egy gépet mástól át kell venni. Olyan érzéketlen majmok (már elnézést) használták a családból akiknek gőzük nincsen arról, mit jelent egy gép gondozása.

..nem baj, ez mindig ok az ivásra :D

Ami a csapágyat illeti .. nem tudom. Hidd el nem tudom. De ami engem illet ha a dobozra rá van írva hogy nem nyugat európában készült, nem szoktam megvenni.

DeezL 2009.05.31. 11:35:41

aranyos kis jószág:D
volt egy autobianchim az a112es típusú abarth volt 1050es motor 70lóerővel azt a 670kg-os karosszériát szépen vitte... nagyon szerettem....manapság rohadt kevés autobianchit látni

Képzeld Csikós uram!kollégám vett egy 1971es 850es Fiatot első gazdától garantált 70ezer km-el 70ezerért!!! akkor ez jó?:P

Accordion 2009.05.31. 11:39:32

@Hrzrasn: Izé, benne vagy 1 tévedésben, éppenhogy erősebb, mint a gyári.

ZON 2009.05.31. 11:50:14

gnme: A Tecumseh motor - ismereteim szerint - fűnyíró hajtására lett méretezve. Csakhogy Magyarisztánban valami korrekt cég jónak látta rotációs kapára szerelni.Egy párszor javítgattam egy kollégámét (olajcsere, kuplungkar,stb), reménytelenül gagyi.
Ja, a cég is eltűnt, aki gyártotta...

TicTac · http://www.carstyling.hu/car_shower.php?id=40344 2009.05.31. 11:52:21

Tök jó :DDD a xarosládán jót röhögtem :)

gnme 2009.05.31. 11:55:51

@ZON: rám ne mutagassál :D após vette, mert olcsó volt.

Én a briggs motorokra esküszöm. Köbüki egyszerűek. Olyan szép robbantott ábrák vannak fenn cikkszámokkal a neten, hogy csak na .. tízévekre visszmenőleg. Még ma is polcról adják az alkatrészeket hozzájuk.

:)

Hrzrasn (törölt) 2009.05.31. 11:56:18

@Accordion: Ezt bemondásra nem hiszem el, ha nem baj. Viszont ha prezentálsz egy ötvenezret futott gyárit, meg egy ötvenezret futott házilagost, akkor esetleg.

ajtóésgépszerelő 2009.05.31. 12:10:40

Élveztem a cikket, könnyeken áttört röhögéssel vertem fel a családi ebéd előkészületeit. Valamikor én is szereltem,Opel Olympiát most nincs rá időm az új elfoglaltságom, hogy száz éves faházakat építek. Ehez képest az öreg autó építés homokvárszintű elfoglaltság. Felhajtom a százéves fagerendát, az öreg látszó réteget lebontom róla, aztán felcsiszolom, majd sok munkával újból százéves, göcsörtős, kopott kinézetet adok neki. Aztán már csak ácsolni, csapolni, faszegelni kell. Nem ám új alkatrész? Most nézzél bután.......de ne ennyire!
Azért ha látok egy szép öreg autót belémbüdösödik a visszatartott luft.

Gferi 2009.05.31. 12:17:34

A z-750 hardy-t úgy oldottuk meg,hogy cseréltünk kerékcsapágyat z-101, egy picit kell esztergálni,kerékagy amire jó a 750-es fékdobja, homokinetikus csukló z-101 és többé nincs baj.Vettem egyszer egy Zastava kisbuszt aminek nyomorult volt a hátulja, kéthetente egy hardy, azóta is van otthon új.Azóta több alkalommal megcsináltam,müködik a dolog.

Kisjankó 2009.05.31. 12:18:42

Le a kalappal Csikós úr előtt, hogy a fentebb látható romhalmazból összerakott egy ótót.

Go Bianchina Go!

helix 2009.05.31. 12:23:03

Hát Csiki mázlid volt. Én ugyan ebben a cipőben jártam 1981-ben,egy 1969-es Zastava 750-essel.Ha jól emlékszem mintha annál nem lett volna gumi betét a Hardy tárcsában,csak egy ,,alomeniom"/id vmi Csikóstól/ rúd darab négy furattal aminek a fala kitört,házilagosan amit akkori lehetőségeim megengedtek,a munkahelyi műhelyben egy oszlopos fúrógépben csináltam négy furatot egy hasonló átmérőjű alu rúdba,és ennyi.Ezután még sok kilómétert ment nálam,már látom hogy hiba volt eladni,most nagyon tudnám élvezni a vele való tökörészést.Apropó emlitetted Neckarsulmot ,hol lehetett a gyár? ,ugyanis dolgoztam ott az Audi gyárban szerintem azon kevesek közé tartoztam akik civilként még a sorozatgyártás előtt láthatták az A2-es Audit.

Ratnet 2009.05.31. 12:27:44

@yeti: Siessél ha ez a szándékod, mert erősen fogynak a Fityók. Én is gondolkodom mégegy újjáélesztésén de kint is kikoptak vagy elkezdték becsülni a kisautót vagy hobbistátuszba kerültek, lényeg, hogy megcsappant az eladósorba kerülők száma. Pár éve még szinte minden második utcában találtam eladó 750-est ha kimentem böngészni.

Rókabilly 2009.05.31. 12:29:08

@ZON: Hirschtech Kft. Pécs, Kiskőszeg u. 5.
Talán itt van Tecumseh alkatrész.

Tisztelettel
Rbilly

Ratnet 2009.05.31. 12:30:43

@eLeCkiNg: Hajrá! Mi lesz benne? Pandablokk?

Azt ugye tudjátok, hogy a 850-es motorja kábé ugyanaz, de mégsem jó bele mert másik irányba forog? Nem vicc.:-)

átlátó 2009.05.31. 12:32:17

Juj, a vidéki lét 500Fiat hardizást jutattad eszembe a 70-es évek eleji "piacgazdaságában. A "majdösszehozzukaztvalahogy" a sufniban. Jó volt az. :) De most valahogy nem kívánom már.

dr.oid 2009.05.31. 12:33:03

Egy Duran duran szám pont ehhez a poszthoz illene zenei-hangulati aláfestésként: Icc dzsáeszt áöj páörfikt daéj:)

békaapu 2009.05.31. 12:52:49

@gnme: ...csak ne vették volna át hozzá a collméretet, meg az amerikai szabvány menetemelkedést...mer az én Xarosládáimban csak metrikus csavarok vannak...

zzzzzz 2009.05.31. 13:06:07

nagy teljesitmény gratulálok bár én is ennyit szenvedek pedig egy 1981 ford escortom van

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.05.31. 13:14:26

A múltkor felvásároltam egy fél moszkvicsot kosárból. Mikor szortíroztam szét az alkatrészeket, még agyaltam is, hogy pedálsor mi az ördögnek nekem? Hiszen az nem kopik el...
Nem kellett sok idő, tolattam be a garázsba, egyszer csak "csatt". Eltört a gázpedálom :)
Áldottam az eget, hogy megtartottam mindent, 5 perc alatt új gázpedál volt a kocsiban.

mnandy 2009.05.31. 13:17:40

Köszi és riszpekt!

Istenem, milyen jól mutat a kivilágított Sötétkapu alatt (is)!

vasember 2009.05.31. 13:19:00

Két huszonnyolc éves youngtimer tulajdonosaként ebben az évben már egy vagyont költöttem rájuk.Csikós írásai mindig erőt adnak,hogy nem egyedül kell lennem akkor,amikor csak tolod bele a pénzt,és még a nagyon sokadik javítás,szerelés után sem üzembiztos.
Minden tiszteletem,a cikk isteni,ezen az esős napon.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.05.31. 13:38:26

"Tudják mit? Iszonyú sokat röhögtem korábban a hülye káeurópai mentalitáson, tudják, ezen a „jó lesz az még valamire”-stílusún. "
Én soha nem röhögtem ezen.
Anyám röhög, de abbahagyja amikor kelle valami, és előkapom a garázsban tartott (szerinte) szemét közül.

BARANY · http://autofilia.blog.hu/tags/w123 2009.05.31. 13:57:15

@Ubul1:

A 123-asom már ki lett javítva, voltam vele Sukorón a belsőségtalálkozón,egyébként tizenötödikén lesz új poszt a sorozatban.

maczko 2009.05.31. 14:29:44

...gyűjtögetés:
Még mindíg megvan egy nescfésüvegnyi tantálkondenzátorom, egy ugyanosan ellenállásos üveg, meg egyfél üveg csavarbefőtt, meg a jó ég tudja mi, pedig már 23 éve nem műszerész vagyok :-D
Fordult már elő, hogy kellett valami az alkatrészdzsungelből.

maczko 2009.05.31. 14:32:11

És persze gratulálok Csikós úrnak. (a helyesírásom meg azt mutatja, milyen nehéz csukott szemmel másnaposan gépelni.)

Mioporfeszosz (törölt) 2009.05.31. 14:42:27

Gyűlölöm a szilenteket, darab ostoba gumi, gyakran a lehető legidiótábbra méretezve.

A most betett példányhoz sem fűznék nagy reményeket, nem látom mi akadályozza azt, hogy a "tunningolt nyomaték" elnyírja a belső ricnis "csövecske" és a külső palást közt a gumit. Az eredetileg bennelévő sokkal komolyabb konstrukciónak tűnt, aztán mégis szétájult.

gnme 2009.05.31. 14:55:19

@békaapu: :) igazságod vagyon :)

Én is azzal kezdtem, hogy rendeltem egy igazán fasza colos fejekre illeszkedő dugókulcskészletet.

Nem mondanám olcsónak.. :D de nem is az volt a cél, hanem hogy mindenképpen kibekkeljen jópár szerelést gond nélkül. Nem szeretem a gagyi szerszámokat. Mindenből márkásat és normálisat veszek.

Ha már nem járok kocsmába (itthon iszom :D) legalább van hol elbaxni a pénzt :)

De viccet félretéve, mióta az első padkának odabaszott eltört vázú megszorult (hajlott főtengelyű) kivérzett fűnyírót pöccröffre leszereltem, hoznák a melót.

Dehát nem mezőgazdasági gépszerelő vagyok vazz, nincs mindenre időm. Pofám meg nincs rokonoktól mindenért pénzt kérni.

AtoszMester 2009.05.31. 15:16:22

Hát inkább a csikós félét kéne szaporítani, mint a ...

Nem írok inkább semmit :)

GGG77 2009.05.31. 15:22:47

Megint csak leírom: nem vagyok veterános, még egy izzót sem tudok kicserélni egy kocsiban.
De élveztem minden sort! :)

banyaszj 2009.05.31. 15:39:24

ráköltött vagy 1 millát aztán togyog vagy 60-nal lejtön hátszélben sok értelme volt

BTO11 2009.05.31. 15:47:02

Csikos és a "szarjai".
D:)))
csodálom a fanatizmusodat,és nem unod még ezt a sok barkácsgépet szerelgetni.

tegnap oil cserén gondolkodám,neki is ugranék itt vidékebben a lányomnál,csak sapkaalá jutá nincs itt oilszürö leszegetö láncos bizbaszom, otthon röhög az én garagémba.
godolkolás,motortér kinyit,kézzel szüröragadás és megmozdula!
hujjéééé! mehet az oil csere.
2 padlo 2 tégla felállás orral ,lefekvés alája a vasnak 17 vs 19 kulucs köe a oilleeresztö csavarnak.mindkettövel lefekvés ,nyer a 19.
oil le ,várakozás a végsö csepegésre,szürö le .
törölgetés,nyanya vissza, uj szürö fel,oil be.
kész.
sörözés zenehalgatással 1bekötve,mélyalvás a piátol.
D:))

Csikós Zsolt 2009.05.31. 15:55:43

@banyaszj:
Azt hiszem, éppen neked szól a poszt legelején a vignetta. Olvasd el kérlek még egyszer.

ZON 2009.05.31. 16:03:07

Rókabilly: köszi az infót.

WolFy 2009.05.31. 16:15:36

És én még láttam is ezt a fehéret egyben anno. Egy 18.kerületi kertes házban állt bent az udvarban, vagy lehet, hogy az egy másik? :-O

Mioporfeszosz (törölt) 2009.05.31. 16:18:14

Sosem volt szűrő leszedőm, ami a melós nadrágszíjjal és egy darab léccel nem jön le, az majd kalapáccsal igen :D


Csodálkozva látom, hogy még mindíg akad, aki nem érti a hobbi-veteránautózás lényegét. Erre a kis ékszerdobozra már tényleg semmi nem áll ,se nem menő, se nem feltünő, se nem gyors, se nem olcsón fenntartható vagy örökéletű, nincsen ésszerű indok a rajongáson és a múlt tiszteletén kívül ilyennel közlekedni a 21.században.
Pontosabban ilyennel IS.

Mert eleve fizikai képtelenség manapság járóképesre feltámasztani valami ilyet a háttérben várakozó megbízható járműflotta, garázs, haverok-szerelők, anyagi háttér, stb nélkül.

Innentől meg szimpla hobbi, lehetne bélyeget is gyűjteni, vagy ókori cseréptöredéket is, csak az 100 emberből 96 szerint legalábbis unalmasabb drága hobbi ennél :D

karlov 2009.05.31. 16:38:51

Hogy áll a Mercedes projekt?

pombera 2009.05.31. 16:44:19

Nahát az biztostuti, hogy beteg vagy :D
Egyébként a padlásom nekem is tele van Sierra alkatrészekkel, meg Escort holmik is vannak, sose lehet tudni alapon :) Újabb bizonyíték, hogy érdemes gyűjtögetni :)

gertan 2009.05.31. 16:59:39

Én azt bírom, hogy volt 114 marha, aki nem csak elolvasta, de egekbe is dícsérte Csikóst meg a cikkét. Gartulálok!
Itt vagyok 115. marhának!

baowah · http://baowah.blog.hu 2009.05.31. 17:26:32

már csak intrika és szerelemi szál kéne bele, esküszöm, hogy film is készülne :)

Ratnet 2009.05.31. 17:56:14

@gertan: Vannak akik többször szóltak hozzá tehát ilyeténképpen nem jó a számításod de azé' beállok én is újra akárhanyadik marhának, ha ennyire hozzám közelálló témájú egy-egy cikk.:-)

Loloke_ 2009.05.31. 18:30:40

Ujabb vasarnap reggel. A cimket koszonjuk, szerintem el lehetne tenni tovabbi felhasznalasra, meglepoen keves ma az, aki idejon beszologatni :)

Grat a kis kekseghez, a kovetkezo belsoseg-meetingen ugyis megnezem! :) (hacsak nem az allolampat!)

békaapu 2009.05.31. 18:51:54

@gnme: Tisztellek, hogy nem térdeltél meg a szerszámnélküliségnek.
Én maradok az alapszerszámkészletnél... inkább Honda fűnyirbálómotorra gyűjtögetek...az metrikus.

2009.05.31. 18:52:22

Elkötelezett ember. Ennyi a lényeg, a többi mellébeszélés :-)

SzL

nabazzmeg 2009.05.31. 18:56:53

minden tiszteletem Csikié, de könyörgöm, hogy a p.....ába lehet az, hogy egy kereket egy ilyen szar, puruttya, odaokádott valami hajtson...na ez tényleg broáf, de tudnám ütni azt az olasz "mérnököt" aki ezt megtervezte és szériába engedte.

Glover 2009.05.31. 18:57:08

Szia!

Csak megérteni tudom rajongásodat a régi autó iránt. Nekem egy 1984-es Peugeot-m van, most annak szerelem a kipufogóját. Egy darab volt az országban, vagy Belgiumból 3 hét múlva. 25 év alatt elfogyasztott két garnitúra kipufogódobot, és egy leömlőcsövet. A két dob között még van egy eredeti csődarab!!! Azt megmentettem az utókornak.
Jövőre megy karosszériázni, meg festeni, motorikusan rendben van az autó. Nagyon szeretem!

békaapu 2009.05.31. 19:09:29

@BTO11: A történet egy igen jó poszt alváza lenne, ha rávennéd Csikós urat, hogy leheljen rá ő is kissé...

:-)))

BTO11 2009.05.31. 19:14:08

@Mioporfeszosz: le lehet szedni a szüröt
1 jo nagy csavarhuzoval is ,amit keresztbe átversz a szürön.
na de barbárkodni??

BTO11 2009.05.31. 19:26:29

@békaapu: hosszabb is lehetett volna ha a miérteket is levázolnám és a beszerzéseket is levezetném hogy miként lehet 4200 ft bol sk megoldani egy 3.7l-s oil cserét GM 10W-40 oilbol.

Ubul1 2009.05.31. 19:52:44

@nabazzmeg:
tényleg érdekes dolog h 2 ekkora hardy hajtja a kerekeket, akkorák mint 1-1 nagyobb krupli, néztem a képeket. Lehet h 24 LE rá mertek engedni ilyenre is, de a mégjobb h a Szimó hátsókerekében nagyobb hardy van! Csak kár h szarokat lehet kizárólag kapni, szívok vele már 2 hónapja h hogy oldjam meg h üt a hátsó lánckerék amiben a hardy van. Mert a blti újak mind ütnek. méd in magyarisztán.
Mondom, én nem szaroztam volna hardyval, hanem kiesztergáltatom aluból vagy valamilyen más műa.-ból de nem gumiból. Nem hiszem h különösebben rezonálna a hajtáslánc, semmit nem csillapít az a vacak. Vagy igen?

És tedd már fel valahova a bazilikás képet nagy felbontásba, mert kellene olyan faszán elkaptad a megvilágítást, az valami szupi kép!

4.0v6 2009.05.31. 19:59:57

Úgy kezdem, h megnézem a szerzőjét az írásnak. Ha nem a Csikós ugrok is tovább.
Én is állandóan szerelek a háztartásban levő kocsikon valamit. Megértem az alkotási vágyát, remélem aki ide még nem jutott el az mielőbb megértheti amikor megjavítjuk, feltámasztjuk amit éppen alkotunk.

kristooof · www.sufnituning.blog.hu 2009.05.31. 20:29:27

Esküszöm a legjobb cikk amit valaha olvastam :)

Seca81 2009.05.31. 21:07:58

Baromi jó lett a cikk és baromi nagy mázlid is van Zsolt!

Az ötletes kezdést a matricával minden öregautós, tákolós cikked elejére tedd ki! Eddig mondhatjuk, hogy bevált!

Bianchi-ból nekem az A112 tetszik nagyon, de nem mernék belevágni még egy jobb állapotú példányba sem, talán ha maradna havonta egy kis fölösleg pengő :)
Öreg olasz az akkor is öreg olasz... Nekünk volt.

Ronin_ 2009.05.31. 21:11:22

VAZZE!
Alig vártam, hogy elmenjenek a vendégek és befejezhessem a cikk elolvasását!:-DDD

YÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ VOLT!

Gulyás G 2009.05.31. 21:14:20

@baowah: már csak intrika és szerelemi szál kéne bele, esküszöm, hogy film is készülne :)

Szerelmi szál volt benne, csak nagyon diszkréten:

"Fel-alá tekeregtünk a városban... rég dumáltunk ennyit. Rég röhögtünk ennyit...Egészen, frenetikusan, durván jó esténk volt..."

clubman 2009.05.31. 21:21:49

Csík Úr!
Apám is ilyen 'jó lesz az még valamire' típusú műszaki ember. 17 éve költözés miatt ürítettük ki a garázs-(házi)műhelyt. Akkor maradt nálam néhány marék rozsdás csavar, anya, szög. Még meg vannak, nem volt szívem kidobni őket. Lehet hogy ez genetikai dolog? :-))))

fikabácsi 2009.05.31. 21:22:54

Ez qrva jóóó!Én valahogy igy vagyok a mühely padlását ellepő 123 alkatrészekkel,mint Te a szarosdobozzal.Ugyan a Merci már nincs meg de sajnálom még bojgatni is a cuccot,nehogy ujra megfertőzödjek,és anyagi romlásba döntsem a familia költségvetését.Egyébbként néztem ERA-ra kardánt,de egyelőre a keresés nem hozott eredményt.Ha találok jelzem!

dennisthemenace 2009.05.31. 21:25:41

@Gulyás G: Nekem egy filmemlekem boffent fel erre;"ahhoz kicsi,hogy lefektessenek benne;de ugyis lefektetnek,ahogy kiszallsz.."..DDDD

CsCs76 2009.05.31. 21:27:12

Üdv!

Csak azt szeretném kérdezni,hogy a Tóth Gabi aki motort szerelte az a bizonyos biatorbágyi Tóth Gabi?

CsCs

THC 71 2009.05.31. 21:29:18

A postban szereplő Tóth Gabi a biatorbágyi mágus?

crix 2009.05.31. 21:29:25

Zseniális.
de egyébként rajtam is kezd elhatalmasodni a kór.
Nemrég vettem egy eredeti kalaptartót a Rapidhoz. 10 év múlva kelleni fog.

clubman 2009.05.31. 21:33:55

@Vidra #23: Mivel a városban leginkább biciklivel járok időnként találok a flaszteron klf. csavarokat, kipufogó dob tartó gumit, miegyebet. Sokszor összeszedem ezeket. Egyszer találtam egy acéllapot, egyik oldalán 45 fokban levágva, felvettem. Később azt találtam ki, hogy talán fűnyírógép kése. Jó lesz még egyszer valamire. Ja, fűnyíróm még sose volt. :-)))

2009.05.31. 21:37:56

Csikós úrnak üdvözlettel, tegnapi nápolyi fotók...
http://matiz.terep.hu/napolysz/nap_sz15
http://matiz.terep.hu/napolysz/nap_sz17
http://matiz.terep.hu/napolysz/nap_sz18

Vespa mindenek felett, bekattantam rá.

csongiaparaszt 2009.05.31. 21:58:11

Csináljanak már pár képet a Bianchival meg a Winkli Cougarjával.
Egyébként Csikós rulez. Szokás szerint.

nabazzmeg 2009.05.31. 22:22:47

@Ubul1:
különben igazad van, én is esztergáltattam volna valakivel aluból vagy bármi fémből, bár gondolom a rezgések miatt van alapvetően gumiba ágyazva a "ricni"...de azt - gumit - az alu vagy bármi más fém két végére akár ragasztással is lehet rögzíteni, úgyhogy az is ki lenne pipálva...pláne, hogy a szomszédban itt az eszterga+ az esztergályos :-))

jürgen baromartz 2009.05.31. 22:24:33

remélem a sárga cédulaszerű akármi megmarad az ilyen jellegű irományok elején, mert megfelelően jelzi mindenki számára a kiemelt fontosságú postokat.

erőt, egészséget

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.05.31. 22:48:03

minekveszelöregautót. különbenis fogadjunk nincs a motortérben gázizé.

Kopasz Szuzukis 2009.05.31. 22:59:14

Szombat délelőtt kiszambázok a garagéba, mert asszonypajti szerint ki kéne ótózni anyósomhoz. Ugyebár a Dália pöccre indul.
Valami iszonyú hangos szívászaj hallatszik a messzi távolból. Csak tán nem valaki ócskavasal?
Mindegy! Egyéni szoc.problem!
Namertháthiszen Dákó pöccre indul.
Béhasalok. Kulcs elfordít.
Pöcc.
Pöcc-pöcc.
Pöcc-pöcc-pöccpöcc. Indulj te......
Pöcc-röff!
Navégre!
Van 2 henger. 1 perc múlva már 3. Még 2 és megy mind a négy! Hurrá, start!
Diszkrét dörrenés. Csak épp akkora, hogy a motorháztető a szomszédban landol. A hátsó kipudob meg a pincében.
Broááááf!
Anyóspajti talonban. Szerszámosláda, hidegvágó, nakkalapócs.
Este 8-kor olajmentesítéshez 2 kiló szappan+köbméter víz.
Majd holnap folyt.köv.
Vasárnap műsor: Dáliagyújtás szexualizálása.
Délután 4: én is bégyüttem a garagéból.
Aztán leültem derülni másokon. Kurvajó érzés, hogy nem csak én szivattyúzok.
Mert legszebb öröm a káröröm! Abban nincs semmi irígység.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2009.05.31. 23:00:06

ez kurrva nagy!!! :D Marha jó ezt olvasni, tiszetl!
Ja, a csavarkeresést viszont nem értettem, a régi féltengelyekben nem voltak benne a hardy csavarok?

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2009.05.31. 23:06:50

@banyaszj: sajnos azok közé tartozol, akik nem tudják értékelni a 60-as tempóval autózást. De milyen autóval, koma!!! ilyen neked nincs 1 millióból, egy pár éves szuzi, az való neked, nyomjad neki 130-cal 90 helyett, mert úgy megy, mint a golyó. Motorozással is ez van már, kurvasok lóerő, meg sebesség... Motorozni 80-90-nel is lehet, és élvezetes az is, ha nem tolnak le az útról eközben, szóval olyan környék kell hozzá. Sajnos ez a mai világ: sok lóerő, nagy sebesség, aki másképp csinálja az hülye.

Csikós Zsolt 2009.06.01. 00:23:05

@nabazzmeg:
Hát, igazból tiltakoznom kéne, de alapvetően igazad van :-)

Csikós Zsolt 2009.06.01. 00:24:29

@Ubul1:
Kikérem magamnak a 24 lóerőt! Ezt 17,5-re tervezték :-)

Igaz, most lehet, hogy már van akár 19,4 is...

megint 2009.06.01. 00:25:09

Jean-Baptiste, jelenleg már olyan futóművek vannak az autók alatt, hogy 90 olyan mintha 40 lenne, én is csodálkozok néha , hogy mi a faxt tököl előttem ez a lajhár, pedig 90-el megy, kell a sebesség, hogy élvezd is az utat. Amúgy nekem nem tetszik ez az autó, meg kicsit félnék is benne, de tiszteletet érdemel az aki ennyit foglalkozik egy ilyen idős autóval, anyagi vonzatról meg felesleges beszélni, magának építi az ember, és akkor már mindent normálisan, mégha drágább is.

Csikós Zsolt 2009.06.01. 00:26:14

@CsCs76:
Hát persze. Ki érdemel még említést Tóth Gabi néven? :-)

Csikós Zsolt 2009.06.01. 00:29:07

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg:
Arról az egyről kicsit lenyíródott a menet, amelyik kicsúszott a Hardyból. Nem akartam visszatenni, utálnám, ha berágódna, vagy újra kilazulna.

dennisthemenace 2009.06.01. 00:37:10

@Csikós Zsolt: Hmm..En lattam egyszer egy pornoszinesznot ezzel a nevvel,emlitesre melto volt..DDD
Figyuzz,van nem messze innet egy faszi,Mercedes-specialista;van nala minden,123-asok is,beajanlak nala,mint mazochista megszallottat,aki mindent meg tud oldani..:D

qualitaet 2009.06.01. 00:42:27

"A földből húztam ki 1998 februárjában Leányfalun"

Az ezt megelőző pályafutásról viszont nemigen esik szó.(Mióta árválkodott ott, mikor került be az országba,uram bocsá' régi tábla, stb.)

Csikós Zsolt 2009.06.01. 00:57:55

@qualitaet:
Majd egyszer, ha készen lesz, és írok róla egy szubjektív, ömlengő tesztet. Pl, legyorsultam vele egy 911-est, elvittem haza egy egész nagyszobányi Ikea-bútort, ilynek...

xxlpityu 2009.06.01. 09:27:20

Üdv mindenkinek.
Tetszik a kis "fityó", láttam benne magukat a veterán expóra menet. A vasúti sinek előtt így pontosan tudtam, hogy mikor kell balra fordulni. Utólag is köszönet érte. Rongyoltam maguk után, de kotortak vagy 60-65-tel előttünk és járókelők, két oldalt parkoló kocsik, ill. a két gyerekem+asszonypajtás miatt csak követtem önt Csikós úr. Élőben szebb az autó szerintem, mint a képeken. Most lehet, hogy nagy baromságot írok, de nekem hajaz egy kicsit a Steyr Puchra. Ha jól tudom, akkor annak is köze volt a Fiathoz. Apósom régi cimborájának volt egy fehérben, kombi volt és nagyon szép, de annak "öngyilkos" ajtaja volt. Csak ennyit szerettem volna, tetszenek az írásai, bár a régi Autó Magazinos idők jobban bejöttek(főleg az akkori autók miatt), Karlovitz Kristóffal(remélem jól írtam a nevét) nagyszerű cikkek születtek. Nekem az autós újságírás legjava az, ahogy ő ír. Tud róla esetleg valamit. Hogy van? Foglalkozik-e még írással?
köszönettel
H. István

békaapu 2009.06.01. 09:30:31

@Csikós Zsolt: Én emlékszem valami hasonló rakományra az ötszázasban...
Édesanyám, a terhes feleségem, és az újonnan vásárolt masszív örökéletű (alig összehajtható) babakocsi.
Ja, és én vezettem...de a hátramenetet csak segédlettel tudtam kapcsolni.

Meg a Kispolákban is hazahoztam egyszer egy kétszáz literes kukát...

:-)))

Hrzrasn (törölt) 2009.06.01. 10:08:12

@xxlpityu: "Apósom régi cimborájának volt egy fehérben, kombi volt és nagyon szép, de annak "öngyilkos" ajtaja volt."

Az szerintem a hátul ablaktalan furgoncino kivitel volt, nem a postban szereplô panoramica.

Csikós Zsolt 2009.06.01. 10:11:15

@xxlpityu:
Természetesen, a Kristóf most az Autó-Motornál "főideológus", afféle stílusmeghatározó főszerző, meg ír a Peugeot magazinba, a Mercedesnek, nagy ritkán a 168 órába. De elsősorban az A-M-be.

A másik: van Puchom is, igaz az készül még javában. Ön a kombi Steyr-Puchra gondol (700C), ami a kombi Fiat 500-zal (Giardiniera) azonos karosszéria, utóbbi mechanikájában, motorjában megegyezik az én Bianchimmal. A Puch nem, abban saját, osztrák bokszermotor, saját váltó (vagyis a kombikban éppen nem, azokban ZF), saját hátsó futómű, saját elektromos rendszer, belső tér, lámpák, műszer, tank van.

Azt szoktam mondani, hogy van két majdnem 500-as Fiatom: az egyik nem annak néz ki, de az, a másik annak néz ki, de nem az :-).

Hrzrasn (törölt) 2009.06.01. 11:48:19

Kenési rajzot elnézve lesz ezzel még elfoglaltság:
http://www.autobianchi.de/jpg/schmiere.jpg

Ratnet 2009.06.01. 12:41:19

@nabazzmeg: ..ööö, hát arra is gondolni kell mielőtt optimistán nekilát az ember fémet-fémmel 'rugalmas' kapcsolatba hozni (lásd: alu-hardy), hogy a gumi szerepét nem tudja betölteni az alu, és a fellépő erőktől (amit gumi elnyelne) nagyon hamar kikotyogósodnak a vájatok, amit a gépjármű (pl: Simsonos példa) óriási rántásokkal és csattogással jelez majd. Egyszer gyermekkoromban valamilyen segédmotorban úgy oldottam meg a hardyhiányt, hogy a lánctányér belső 'pöcseire' slagdarabokat húztam. Na az sem volt hálás megoldás.:-)

Ratnet 2009.06.01. 12:48:09

@Csikós Zsolt: A képen a tenyeredben az sem két egyforma csavar, ha száruk vastagságát nézzük. Jól látom?:-)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.06.01. 12:51:55

Egy kérdés:

A hátrafelé nyíló ajtó miért "öngyilkos"?

kiscsikó · http://www.volvowiw.hu 2009.06.01. 13:07:05

Fantasztikus! Nem kevés kitartás kellett hozzá, gratulálok a tulajnak!

Ratnet 2009.06.01. 13:14:24

@Mk412: Nekem két tippem van:

1. Mert a menetszél kinyithatja.
2. Ha rányitod a téged épp akkor kerülőre akkor rádcsukja, és nem az első sárvédődre.

Suttora 2009.06.01. 13:22:39

@Rocko-:
@Rocko 2009.05.31. 07:52:20 Mégis elolvastad ember? :DDDDDDD


Az elején a figyelmeztetést meg kérjük máskor is, egész jól bevált.

szuledenes 2009.06.01. 14:04:50

Egy régi esetem jutott eszembe.Autóker árverésen vásárolt Ford Escort ,automata,2-es széria,váltó menthetetlen állapotban a csomagtartóban.Irány Ausztria,alkatrészautóvásárlás,éjszakaszétszedtem a klingenbachi sportpályánál,maradékot leadtam a 17-es ut mentén egy vastelepen.
Átalakitás mechanikus váltóra,közben kiderült az autómata kardánalagut tul széles,nem fér el a pedálsor.
Közelebb vittem a pedálokat egymáshoz,egy évvel később az eladás kissé döcögősen ment,vevőként csak 37-es lábméret alatti hölgyvevő jöhetett szóba.A pedálok olyan közel kerültek egymáshoz,hogy egy lábbal tudtam nyomni az összeset.Végül egy filigrán tanárnőhöz került.

Szüle Dénes

Ratnet 2009.06.01. 14:08:06

@Mk412: Én csupán tippeltem, azt nem tudom más mit ért azalatt, hogy 'öngyilkos ajtó'.:-)

Rocko- 2009.06.01. 15:41:26

@Suttora: a kettő közt volt szerény ötven perc, nem gondoltam volna, h abba belefér. ismerve Csikós írásait (különösen a vasárnapiakat) kell hozzá idő. sok. több, mint egy cikkhez.

a figyelmeztetéssel egyetértek, elég hatásos, csak egy nem értette meg.

Steyr-Puch 2009.06.01. 17:12:02

Hát Csík,ez komoly volt!
Most értünk haza sárvárról,wellnes stb,de ez jól esett!
Nagyapáink nem véletlenül tették el még a húskonzerves dobozt is!
Itt a bizonyíték!De az a csavaros doboz ,hát az odab...sz!
Ez már a vég,de megéri.Csak megemlítem,Sághi kolléga éppen Fiat 500 ajtó csavarokat keres...........
Ja,apropó,álltalában az ilyen meghitt,összebújós,éjszakai autózós túrák után 9 hónappal szokott kelepelni a gólya:-)))))))))

Ubul1 2009.06.01. 17:24:46

Na épp itt vagy te is Csiki mester? Ahogy nézegetem a programajánlót épp elgondolkoztam h megkérdem esetleg előfordulsz e majd te is az Autobianchi meetingen. De akkor eszerint nemigen. Lehet h azokat a borzalmas gépeket nem is a Bianchina szintjére tervezték, azokban már komoly 950-es motorok vannak :D
Van 2 eladó is a klubjukban, ahogy elnézem siralmasabbnál siralmasabb darabok, főleg az a kék, még rohad is! Szegény golfom hátsó ülését se adnám oda érte, azon legalább makulátlan a fényezés, még ha volt is pár apróbb nyavaja vele. De komolyan kezdem egész megszeretni, az is lehet h nem dobom ki rövidúton.

Ubul1 2009.06.01. 17:29:49

Az indás albumod meg ász, köszike! tényleg van benne pár szép darab. Ezt az autós kiruccanást meg asszem beadagolom legközelebb én is az asszonynak, kár h itt nincs 30 km-en belül ilyen szép hely mint az Esztergomi Bazilika. A nagyduna meg totál szúnyogfészek már jó ideje, a partra se lehet kimenni sötétedés után, basszameg.
Különben van egy ismerős akitől tudok lőni jutányosan járókát meg pár cuccot ha tényleg beüt a crach 9 hónap mulva XD!

Hrzrasn (törölt) 2009.06.01. 18:38:34

@Ratnet: "Ha rányitod a téged épp akkor kerülőre akkor rádcsukja, és nem az első sárvédődre."

Fordítva, ez pont egy érv volt az öngyilkosajtó mellett, mert ha az autópályán véletlenül kinyílik, a hagyományost leszakítja a melletted haladó, az öngyilkosajtót meg nem. (Illetve a nyitott ajtón keresztül meg tudja lökni a jármûvet az A-oszlopnál fogva, egyáltalán nem biztos, hogy elôrecsapja.)

Ki/beszállás közben is kényelmesebb az öngyilkosajtó.

Ratnet 2009.06.01. 19:34:04

@Hrzrasn: Ebbe is bele kellett kötnöd...

Szerintem: Kinyitod, kiteszed a lábad, a mögötted jövő meg rádcsukja, és szervusz láb. Vagy ha esetleg a fejed is kidugtad már....

Van egy olyan sejtésem, hogy soha nem tér vissza az 'öngyilkos' ajtó a gépkocsikon.

Ratnet 2009.06.01. 19:35:55

@Hrzrasn: Azt meg megnézem, hogyan nyílik ki a hagyományos ajtó autópályán miszter fizika.

zUlU 2009.06.01. 19:52:09

És tudjátok a jó cikken kívül mi a szívderítő még? Ugyan minden egyes kommentet nem olvastam el, de talán működik a cikk eleji plecsni, és az orkok (vagyis a hőzöngők-fikázók) távol maradtak. Csodás. :)

Hrzrasn (törölt) 2009.06.01. 21:06:28

@Ratnet: "Szerintem: Kinyitod, kiteszed a lábad, a mögötted jövő meg rádcsukja, és szervusz láb. Vagy ha esetleg a fejed is kidugtad már...."

Ja, teljesen életszerû, hogy két centire mennek el melletted az autók. Szerintem meg:
http://de.wikipedia.org/wiki/Selbstm%C3%B6rdert%C3%BCr
"Ein weiteres Argument war, dass vorn angeschlagene Türen bei unachtsamer Öffnung durch ein von hinten kommendes Fahrzeug abgerissen werden, während eine Selbstmördertür dann wieder zugeschlagen würde."

"Van egy olyan sejtésem, hogy soha nem tér vissza az 'öngyilkos' ajtó a gépkocsikon."

Rosszul sejted. A Dropheadben és a Phantomban is az van. Kezd visszatérni a luxuskategóriában, plusz reteszeléssel persze.

xxlpityu 2009.06.01. 21:08:05

Szép estét
Az "öngyilkos" ajtó asszem visszaköszönt az új Rolls Royce-n is(mármint a nyitott tetősön).....sokkal elegánsabb, mint a hagyományos "más által kiontott életű" nyílászáró traverzliverzli.
állatok vagytok...:DDD....de ha jól tudom, akkor ez volt a pontos neve neki

Hrzrasn (törölt) 2009.06.01. 21:12:29

@Ratnet: A szócikkben konkrétan figyelmetlen nyitásról volt szó.

A mai ajtók már sehogy sem nyílnak ki maguktól a dupla reteszelésnek köszönhetôen, tökmindegy, merre nyílnak.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.01. 21:15:29

@xxlpityu: A Phantomon is:
http://www.automedia.com/NewCarBuyersGuide/photos/2005/Rolls-Royce/Phantom/Sedan/2005_Rolls-Royce_Phantom_ext_1.jpg

És az RR04-en is az lesz.

CsCs76 2009.06.01. 21:30:26

Én is hozzá szoktam járni, mármint A Hurkát (1987 Vw T3 Syncro 2.1 WBX ) is Ő szokta meggyógyítani...

Ratnet 2009.06.01. 21:57:04

@Hrzrasn: Te hoztad fel az autópályás példát ha jól sejtem. Emésszed, hogy hülye voltál.

A Rolls és a hasonló hülye sznoboknak gyártott autók nyilván eklatáns példái a ma elterjedt gépkocsiknak.:-)

Ráadásul ha a te általad megpendített figyelmetlen nyitást vesszük alapul, akkor vérmindegy hány reteszes a zár a verdán, ha egyszer elviszi a lábaddal együtt a tőled fél méterre elzúgó kolléga.

Ratnet 2009.06.01. 21:57:49

@Hrzrasn: Te hoztad fel az autópályás példát ha jól sejtem. Emésszed, hogy hülye voltál.

A Rolls és a hasonló hülye sznoboknak gyártott autók nyilván eklatáns példái a ma elterjedt gépkocsiknak.:-)

Ráadásul ha a te általad megpendített figyelmetlen nyitást vesszük alapul, akkor vérmindegy hány reteszes a zár a verdán, ha egyszer elviszi a lábaddal együtt a tőled fél méterre elzúgó kolléga.

Csikós Zsolt 2009.06.01. 21:59:47

Kiváló. Azt hittem megússzuk legalább ebben a posztban, de nem...

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.06.01. 22:01:39

@Csikós Zsolt:
Mint megfigyelhetted, az öngyilkos ajtóról a vélemények megoszlanak.
Zsolt! Szerinted miért öngyilkos egy ajtó?

Ratnet 2009.06.01. 22:07:05

@Csikós Zsolt: Ha egyszer okostóni megérkezik...:-)

Ratnet 2009.06.01. 22:09:20

@Mk412: Ja, erre már én is kiváncsi vagyok.

Bár konfliktuskerülésből csak lábujjhegyen suttogva említse meg Csikós a megfejtést.:-)

Hrzrasn (törölt) 2009.06.01. 22:28:15

@Ratnet: A balesetek nem kiszállás közben történnek, hanem ajtónyitásnál. Megnézheted az utcán, senki nem úgy száll ki, hogy elôbb tükörbe néz, aztán ajtót nyit - hanem ajtó résnyire kinyit, hátranéz, kiszáll. (Sokszor sajnos úgy nyitják az ajtót, hogy közben még a kocsiban szöszmötölnek.)

Az a sejtésed is hülyeség, hogy sosem lesz már öngyilkosajtó, a luxusszegmensben reneszánszát éli:
http://www.s-i-r.de/stz/page/detail.php/377979

Hogy klasszikust idézzek, emésszed, hogy hülye voltál :)

Csikós Zsolt 2009.06.01. 22:31:48

@Ratnet:

Á, nem, unom, hogy kétnaponta lemészárolnak valamelyik blogposztban.

Maradjunk annyiban, hogy mindig butának éreztem az öngyilkos ajtó megnevezést, és világéletemben a libakergetőre szavaztam, ami plasztikusabb, kedvesebb, és kis tantuszgurulás után mindenkinek benyeli a telefonja.

Ratnet 2009.06.01. 22:33:07

@Hrzrasn: Téged szokott az zavarni egyébként, hogy kuncognak a hátad mögött? Vagy csak úgy simán arconröhögnek az emberek a hétköznapokban?:-)

Ratnet 2009.06.01. 22:38:50

@Csikós Zsolt: Esetleg innen eredne a kis Polski-ra is átöröklődött gúnybecenév, csak eszerint tévesen?:-)

Hrzrasn (törölt) 2009.06.01. 22:44:20

@Csikós Zsolt: Bármit kimoderálhatsz, ami nem tetszik. Nem tud és nem is akar senki megakadályozni ebben.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.01. 22:49:30

@Ratnet: "Téged szokott az zavarni egyébként, hogy kuncognak a hátad mögött? Vagy csak úgy simán arconröhögnek az emberek a hétköznapokban?"

Nem, ilyen csak a frusztrált teherautósöfôrök vágyálmaiban szokott történni :)

Brady917 2009.06.01. 22:49:55

Üdv Zsolt!

Lejárt a vizsga?
Szóval jössz a Báróczy utcába?
Írd meg előre mikor jön a kicsike,átnézek a vizsgasorra :)

Csikós Zsolt 2009.06.01. 22:50:22

@Ratnet:
Talán csak újra felhasználták a nevet.

Tudod, a postásmotort (MZ TS 125) is csúzlinak hívták, pedig eredetileg az ES 125-öst, a Trophyt nevezték el csúzlinak, mert a kormánya úgy állt felfelé, hogy csak a gumit kellett volna ráakasztani, hogy lőni lehessen vele.

Ma meg mindenki kutyacsont-Escortozza (német fordítás) a piskóta-Escortot (korabeli magyar név), fürdőkád-Taunusozza a tojás-Taunust (szintén). A kollektív memória feledékeny.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.01. 22:57:04

@Csikós Zsolt: Pedig a veterán lenne csak igazán a te asztalod, nem a modern technika.

Amúgy erôsen túldramatizálod, bántani senki nem bántott, még csak durvább beszólást sem láttam. Qualität rátapintott a lényegre legutóbb, egy primadonna veszett el benned :)

Ratnet 2009.06.01. 23:01:38

@Csikós Zsolt: Az MZ-s becenév-átragadásról én is tudtam de valamiért természetesnek tartottam.

Még szerelgettem is egy kis Trophy-t az őskorban. Egybetanklámpa, kormányvégindex, kishelyzetjelző, csőhátsólámpa. Érdekes gép.:-)

Ratnet 2009.06.01. 23:06:05

@Hrzrasn: "Nem, ilyen csak a frusztrált teherautósöfôrök vágyálmaiban szokott történni :)"

Fú, most de megsértetted a frusztrált teherautósofőröket. Most majd nem tudnak aludni emiatt, és elkeseredettem hüppögnek a sarokban vagy az asszony vállán, miután megitták a kötelező szeszadagjukat és elverték a gyereket.:-)

Ratnet 2009.06.01. 23:09:10

@Brady917: Hőőőő, protekcionizmus!:-) Nekem is lejár a Saab-ra jövő héten. Fogom a nullásgépet letolom a búbom, azután bajuszt ragasztok és Csikósnak adom ki magam...

Csikós Zsolt 2009.06.01. 23:29:22

@Hrzrasn:
Na ja. A többiek meg egyszerűen nem válaszolnak neki, csak egy piszkálódó ökörnek tartják, csendben. Én legalább nem. De gondolj bele, ő valószínűleg nem egyszerre nemtomhány olvasóval hadakozik, ráadásul több posztban egyszerre, hanem nagyjából a posztok felénél szól hozzá párszor. Sokkal több időt elcseszek a válaszokra, tehát elég mondjuk öt darab qualitaet (és te :-)) és kimúlt a magánéletem. És ez nem fér bele, de sajnos belemegyek. Hát ezért írtam, hogy ha csak passzióból csinálja, akkor ne, mert nem fogom tudni máshogy megoldani, csak:
a) kimoderálom apró hülyeségekért (ilyet nem teszek, mert tiltakozik az elveimmel, még mindig próbálok hinni az értelmes emberek által alkotott demokráciában)
b) nem válaszolok neki (bunkóság)
c) nem írok posztokat (néhányan valószínűleg hiányolnák őket).

Egy csomóan nem fogják föl, hogy a posztolás-kommentelés nem teljesen ugyanaz, mint ha leülünk egy sör mellé és feldobok egy témát. Egyrészt: végig én maradok a témagazda. Másrész: iszonyatosan aszimmetrikus a dolog, mert nagyjából tetszőleges olvasó kapcsolódhat bele bármikor a vitába, amit figyelni kell napi (elméletileg) 24 órában, mert bármikor beindul a cigányozás/zsidózás/orbánozás/gyurcsányozás/leölöm a családatozás - és az ilyen dolgok szétmérgezik a Belsőséget, nem lehet, ilyenkor moderálok.

Nekem minden poszt után beköltözik egy rakás ember a magánéletembe, és ha tetszik, ha nem, kvázi itt laknak, idegesség-, illetve örömhullámokat generálva a kommenteléseikkel. És van pár, akik gyakrabban tesznek egyik serpenyőbe, mint a másikba, viszont irgalmatlan sok időm elmegy rájuk, mert hiszek abban, hogy lehet kezelni a szitut.

Például most egy közepes nyári gumi árát bukom el éppen azzal, hogy nem az egyik megrendelőmnek írok cikket, hanem neked válaszolok hosszan (mert csak összetetten tudom leírni, mi a hiba, mielőtt leprimadonnázol te is, bár alapvetően mindegy, voltam már soká miszter Hányinger (ezzel indult a közkedvelt autós újságírók ámokfutásai fórum is), meg hülye majom (tévés szereplések a gyártásvezető által használt autókról, amikről ott, helyben tudtam meg, mik, és 1 percet tudtam vezetni őket, mielőtt a kamerába mondtam volna a véleményemet) - szóval túlságosan nem hat meg.

Csak kibaszottul fáraszt, és tudom, hogy nettó a gyerekeimtől veszitek el ezt az időt, mert pont ennyit tolódik valami holnap este, holnapután este, valamikor. És kezdek berágni, de még nagyon finoman mondom, mert úgy vélem, a kulturált tájékoztatás mindenkit megillet. De volt egy pár ember az életemben, aki mindig úgy érezte, fontosabb az igaza bárminél, jöttek utánam még hetekkel, hónapokkal, évekkel később is bizonygatni, hogy kurva okosak. És kurva okosak, én meg néha kurva hülye vagyok. Ezért elkerülöm őket, mert szar érzés, amikor az ember orrát húsz év alatt a haverjai kilencszázszor beledörgölik az orrát a hülyeségébe. Vagy ha nem is volt az hülyeség, tulkok ahhoz, hogy megértsék, egy csavarásnyival összetettebb volt az igazság, de az a komplexitás meghaladja az érdeklősésüket. Na, ezeket a barátaimat kicsit kerülöm, legalábbis nagy levegőt veszek, mielőtt találkozom velük, mert igazából senkinek sincs kedve szórakozásból olyanokkal találkozni, akik elbasszák a kedvét.

Én ezeket a posztokat szórakozásnak írom, remélem, szórakozásnak olvassák őket. Igazából az egész újságírást szórakoztató műfajnak gondolom, és szerintem hosszú távon lúzerek a mérnöki precizitással író és gondolkodó, száraz szövegeket előállító kollégák. Meg a sémákból építkezők is. Aztán miközben mindenki a körülményekhez képest jól érzi magát, mindig jön egy, két, max. három idióta, aki nem veszi észre magát, és beleszarik a buli közepébe. A többiek hazamennek, marad néhány kidagadt nyaki ütőerű, izzadságfoltos hónaljú kemény vonalas, meg a néhány autista, monomániás eke, akik szétbaszták a bulit, és nem értik, de leginkább nem is veszik észre, hogy őmiattuk takarodott el mindenki. Hát ez a bajom, és sajnos, mint házigazdának, nekem az utolsó kommentig maradni illik, illetve mosolyognom kell(ene, mert nem mindig sikerül). Na ez.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.06.01. 23:52:42

@Csikós Zsolt:

Ehhez sok mindent hozzátenni nem lehet.

Ha nem lennének Zsolt írásai, lehet hogy nem is látogatnám a Totalcart.
Szerintem a stílus nagyon jó, sokszor előfordul, hogy többször elolvasok egy cikket, annyira jó.
Az más kérdés, hogy többnyire a tartalmuk is egybevág az érdeklődési körömmel.

Nem csak ennek a fórumnak a sajátossága, hogy marják egymást az emberek, bármilyen(!) fórumon ugyanez megy.
Rengeteg a frusztrált ember, aki ha kicsit is úgy érzi, hogy "lefikázták", bosszúhadjáratot indít.
Ha egy cikkben pl. egy lúzer aranyhaltenyésztőről van szó, mindjárt lesz egy aranyhaltenyésztő, aki személyes sértegetésnek veszi.
Nem kell ezt komolyan venni!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.06.01. 23:56:27

@Csikós Zsolt: Taps-taps!
Mély meghajlás, őszinte döbbenet, és szívbezárás.

Seca81 2009.06.02. 00:10:17

@Csikós Zsolt: Megéri ez??? Sztem nem.
Jobb nem reagálni dolgokra, minthogy magyarázkodni órákon át.
Írhatod úgyis a következő cikket, a döntő többségnek ill. a rajongóknak úgyis tetszeni fog, ez idő alatt inkább családozz, szórakozz, romantikázz kedveseddel a Bianchi-ban :) , ne a belsőség kommentek előtt üldögélj és járasd az agyad a válaszokon...
Szőrszálhasogatásokon lépj át, nem kell neked idő előtt a pszichiátriára kerülni!
Én így vélem!

Gordini 2009.06.02. 00:13:56

@Csikós Zsolt:
Zsolt,ez tömény volt :)
Tiszta és karakán világnézet - van benned erő. Persze,nehéz a mindennapi sárdobálás zaccát levakarni,kell hozzá humor,jó sok.
Saját búbánatos tapasztalatom,hogy a családtól,gyerekektől,feleségtől megvont percek csúnyán hiányoznak majd,egyszer holnap...
Nna,és hogy ne legyek túlságosan ömlengős: csak győzzed fassal :)

Seca81 2009.06.02. 00:14:53

És a vignettát el ne felejtsd a cikkeid elején! :)

Carrotfield 2009.06.02. 00:34:00

@Csikós Zsolt:

1. A vignetta ezentúl kötelező az elejére
2. Bunkóságra nem válaszolni nem bunkóság. Majd aki nem kap választ tudni fogja, hogy nem jól kérdezett, vagy nem jól mondta. A szimpatizánsok úgyis leoltják az orkokat.
3. Ne szívd mellre. A "nincs ügyetlen szerelő csak türelmetlen" vagy valami efféle hasonlatod óta például én is ügyesebben szerelek, ezzel szemben régen hamar elgurultak a gyógyszereim, aztán odavágtam vagy anyáztam ha nem ment a feladat. Kívánok Neked a nem-szimpi-kommentek kezeléséhez hasonló nyugalmat, sok sikert és jó egészséget.
4. Ja és Gratulálok, hogy megírtad ezt a remek poszt' :o)

Ratnet 2009.06.02. 00:55:32

Na, épp csak megnéztem egy filmet és mire jövök vissza?!

Seca81 fentebbi véleményéhez csatlakoznék.

Carrotfield 2009.06.02. 01:06:46

@Hrzrasn: egy primadonna veszett el benned

Benned meg sajnos nem veszett el egy...

Pedig elveszhetett volna, mert amúgy jókat szoktál hozzászólni, de nem tom mé' kell soxor nekimmenned másoknak. Ha nem válaszolok válaszodra akkor figyelmedbe ajánlom a 00:34-es komment 2. pontját.

Barátsággal: C.

qualitaet 2009.06.02. 01:08:56

@Csikós Zsolt:

"Na ja. A többiek meg egyszerűen nem válaszolnak neki, csak egy piszkálódó ökörnek tartják, csendben."

Nem válaszolak :

1. Esetleg mert sosem kérdeztem őket.
2. Leírtak valami butaságot amit én véleményeztem és nem tudtak ellenérvet felhozni.
3. Volt annyi eszük, hogy és nem feszegették tovább a témát, így hamarabb elterelődik az olvasók figyelme a nyilvánvaló tévedésről ill. tájékozatlanságról/ felkészületlenségről.
4. Leszarták mit gondolok.
5. Tisztában voltak vele (bölcs dolog), hogy amit leírok egyszerú vélemény,nem több nem kevesebb.

"Én legalább nem."

Te viszont érthetelen módon emebertelenül feldühödsz a legkisebb kritikámtól is :)

" hanem nagyjából a posztok felénél szól hozzá párszor"

Azért a felénél mert én későn fekszem, 11-nél előbb nemeigen térek magamhoz, napközben meg csak perceket netezek két mailolvasás között. Nincs ebben semmilyen (ahogy Te hiszed) hátsó szándék.

"Sokkal több időt elcseszek a válaszokra, tehát elég mondjuk öt darab qualitaet (és te :-)) és kimúlt a magánéletem."


Én (Hzrasn koma sem) még soha nem írtam anyázós,trágár, vagy igazán sértő, személyesekedő megjegyzést (egy-két ultraprimitív hozzászólóval ellentétben) egyik kollégádra sem.
Sőt abszolút értelemben olyan sokat sem.
Annyit meg véképp nem, hogy ennyit foglalkozz velem.
Szerintem egyszerűen csak egy-két megjegyzés nagyon betalált. Itt lehet az eb elhantolva... :)

Karpathy · http://artofmax.com/ 2009.06.02. 01:21:27

Üdv, Csikós!

Csak az iménti hozzászólásodra reagálnék, bár mostanában keveset járok errefelé.
Hagyd a francba a hülye trollokat, ez is egy kaszt, biztos kell ilyen is, kifürkészhetetlenek az Úr szándékai :D
Mindenki abból építkezik, ami van neki. A halak úsznak, a madarak repülnek, az oldtimeresek olajban micsonganak, a konzumidióták konzumálnak, drifterek füstölnek, okosok osztják a frankót.
Én pont szoktam könyékig olajban is szitkozódni, és ha nem is mindig kommentelek, majdnem mindig olvaslak, szorítok neked.
Szóval relax, egy pozitív hozzászólást, öt másodperc jóérzést besöpörni! ;)

Csikós Zsolt 2009.06.02. 01:23:29

@qualitaet:
Betalált, de többnyire nem a lényeget érintő, viszont az egész kommentsodor küllői közé seprűnyelet toló kommentek voltak. Kétszer, háromszor, ötször, tízszer megismételve. Neked csak egy ember, akivel levelezel, nekem az egész estém, ha még páran beleszólnak. Ennyit nem élek, 42 éves vagyok. Ha van tíz kommentelő, aki tíz percet arra szán, hogy vissza-visszatérjen az igazához, az nekem minimum egy óra. És ennyire jól 2006-ben sem fizettek a TC-nél. 2009-ben meg aztán baromira nem.

Vedd úgy, hogy alulmotiváltságból nem akarok levelezni ezekben az ügyekben. Legyünk rendes kapitalisták - intézel nekem legalább annyi fizuemelést, hogy levegőhöz jussak, vagy mondjuk hosszú távú kölcsönt adsz - biztos vagyok benne, hogy te is szereted ezt a műfajt valamelyik oldalról - és válaszolgatok neked ítéletnapig. De így, hogy a véresen kigyűrt gebines melótól veszi el mindenki az időmet, így nem megy már, válság van.

Carrotfield 2009.06.02. 01:42:44

@Hrzrasn:
@qualitaet: Azt gondolom és javaslom is egyben, hogy ha már Belsőség akkor legyen már "Belsőséges" a hangulat is. Seprűnyelet nem kérünk, a véleményeiteket meg szúrka-piszka nélkül pötyögjétek. Písz !

qualitaet 2009.06.02. 02:43:59

@Csikós Zsolt:


"de többnyire nem a lényeget érintő, viszont az egész kommentsodor küllői közé seprűnyelet toló kommentek voltak. Kétszer, háromszor, ötször, tízszer megismételve"

???

Nocsak. Emlékeim szerint mondössze négy alkalommal volt nézeteltérésem veled.

1. Kifiguráztam a Bendét (lakodalmas zenész optik)a londoni utatok alkalmával.

2. Enyhénszólva megmosolyogtam azt a véleményem szerint meglehetősen fals ideológiát,( szigorúan az általad leírt hibalista+ javítással eltöltött mukaórák alapján) melyszerint a Panda olcsón fenntartható, no meg hozzáfűztem,hogy szerintem újkorában is az autógyártás legalja ( szuverén magánvélemény) volt.

3. Mercedes ülések.
Mint írtam volt W126-os Mercim, viszonylag újszerű, ráadásul lassan 20 éve, ismerem az üléseit(szar).

4. Megkérdőjeleztem egy kijelentésed az RX 2-es Mazdát és a 2002-es BMW-t illetően.


Az első alkalommal kulturáltan megvitattuk miért is kell kimoderálnod egy cigány zenész paródiáját,noha ezzel párhuzamosan Te is megjegyezted,hogy értékeled a humort, csak hát a Belsőséget kötelező ún. -idézlek - "európai irány" miatt nem tehetsz másként.

Az akkori kommentem valóban nem kapcsolódott szervesen a post tartalmához.
Másodjára viszont a Panda-postban véleményeztem a Pandát, harmadjára a W123-asba montírozott ülésekről szóló cikket kommetáltam a W126-os tapasztalataimat felelevenítve, legutóbb pedig a Wankeles cikk kapcsán került terítékre az RX2 és a 2002-ES BMW (általad) amihez szintén hozzászóltam.

Nem igazán értem, hogy a hozzászólások ill. ellnvélemények hol nem érintették a lényeget arra meg végképp nem emlékszem, hogy ezeket nemhogy "kétszer, háromszor,ötször tízszer" hanem akár egyetlenegyszer is megismételtem volna.


"Vedd úgy, hogy alulmotiváltságból nem akarok levelezni ezekben az ügyekben. Legyünk rendes kapitalisták - intézel nekem legalább annyi fizuemelést, hogy levegőhöz jussak, vagy mondjuk hosszú távú kölcsönt adsz - biztos vagyok benne, hogy te is szereted ezt a műfajt valamelyik oldalról - és válaszolgatok neked ítéletnapig."

Halkan és csendben jegyzem meg, hogy én sosem kértem, hogy egy szimpla kommentre oldalnyi válaszokat írj, nota bene kifejezetten zavart, hogy a lényegre törő érvek helyett 90%-ban eltérsz a témától (hasonlóan mint fentebb) és mindig hosszasan és sértődötten fejtegeted, hogy mennyi munkád fekszik az adott cikkben (amit akutya nem von kétségbe)ahelyett hogy egyenes választ adnál.

zöldi 2009.06.02. 07:04:31

@Ubul1: www.simsonbolt.hu
ott kapsz normálisat.

Steyr-Puch 2009.06.02. 08:15:31

@qualitaet: Jó hogy 11-ig alszol,ha hajnalban még kommentelssz!
Kicsit irritáló amiket írkálsz,csak jön jön a sok ellenvetés,habár ez a poszt az alapjaiban kicsit lökött embereknek szól,magamat is ideértve.
De hát ez Magyarország,a 10millió szövetségi kapitány,10 millió autó szakértő országa.
Ott volt a BMX-es írás,nézdd meg hányan gyalázkodtak rajta?
Alapvetően nem benned van a hiba,hanem a mi készülékünkben:-))
Vagyis nem a büfé van rossz helyen,hanem Te!/Üvegtigris 1,Bodrogi Gyula/
Peace,béka veled!

karlmann 2009.06.02. 08:30:22

Ezért már megérte bejönni dolgozni, egyből jól indult a reggelem. De egy dolgot nem értek, hogy lehet ennyire eltérő anyagú és szerkezetű a két alkatrész? Már akkor is volt műanyag után gyártott alkatrész? Vagy azért tér el mert az egyik eredeti FIAT, a másik meg NSU?

Rocko- 2009.06.02. 10:42:21

úgy nem lehetne, hogy az okoskodók egymás közt okoskodjanak, mi, hülyék, mi meg egymás közt hülyéskedjünk? mi nem fogunk tudni meggyőzni titeket és vica-versa. nem jobb a békesség?

Jamesblond 2009.06.02. 14:13:31

Olyan lehet a kuplungtárcsája mint a kispóknak. Nincs benne rugó. A gumihardy helyettesíti. Emiatt a krumplinyi gumipogi miatt nem szakad-rázódik-darálódik szét az egész hóbelebanc:)

hottentotta 2009.06.02. 14:38:35

"Karesz, a káromkodóisten" :DD

Csiki, az a kép a Bazilika előtt igencsak odabasz! Riszpekt

Brady917 2009.06.02. 19:56:36

@Ratnet:Hőőőő, protekcionizmus!:-) Nekem is lejár a Saab-ra jövő héten.

Az sajnos nincs,de jó társaság van ,hogy ne legyen olyan fárasztó a várakozás a sorban...

;)

Kifordított kacagány 2009.06.03. 04:29:38

@Gulyás G: intrika is volt. szerinted mi volt és milyen hangvételen a téma, mikor a bulin megjelent a nyakig olajos "idióta"?:)

@Csikós Zsolt:
szerinted bárki magára fog ismerni? ugyan. szerintem akkor jársz jól, ha 100 hozzászólás után hagyod, hogy kifussam magát a téma nélküled.

@qualitaet: de lám, megint csak az igazadat bizonygatod. most vagy legyél nagyvonalú és hagyj fel ezzel a gyakorlattal, vagy ismerd el, hogy fontos számodra, hogy igazad legyen;)

kzolee 2009.06.03. 08:30:28

@Csikós Zsolt: Szerintem nem feltétlenül kellene minden belsőség-posthoz kommentelési lehetőséget adni. Olvassa el mindenki, aztán alkosson véleményt, némán.

Ha így nem jó, akkor valami perverz vonzódásod van a vitatkozáshoz :-))

Lord heckman 2009.06.03. 13:12:52

Egy haver szomszédjánál állt egy vászontetős 500 as.. első szériás, egész menthető darab, motor, váltó nélkül. Sokszor megdumáltuk, hogy rákérdezünk, de valahogy sosem jött össze. egyszer összefutottunk vele a városban, akkor megkérdeztük.... hát nem kivitette ócskavasnak? ááhhh... nem kellett volna töketlenkedni előtte hónapokig :S

Amúgy engem a Merci éldekelne hasonló posztban :D

Szabad tudni, hogy eddig mindenestül kábé mennyit öltél bele a Biachiba?

Sopánka76 2009.06.03. 22:56:42

Hát ez naon kerek volt!
Megint együtt izgultam a szerzővel!
Jólesett!
Én csak megigazítottam a kipuff. dobot, mert lefittyedt a tartója, de ez is jólesett!
süti beállítások módosítása