A hülyeség öl, nem a sebesség

  2009. május 05. - Winkler Róbert Címkék: motoros baleset m7 autós

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Így kínozzák az utángyártott lámpákat Tajvanon
2015-06-12 11:07:30

Az Eagle Eyes nem számít nagy gyárnak Tajvani viszonylatban, de még a sziget déli részén, Tajnan városában

Néhány megfigyelés az új fényezési trendekről
2015-05-26 17:52:20

A China Airlines Tajvanból Frankfurtba késett másfél órát, így buktam a budapesti csatlakozást. Az ölembe

Cuki cicák a gumigyári klotyóban
2015-05-22 17:46:25

Ránk szakadt a monszun, amit Tajvanon nagyon vártak, mert a száraz évszak nem csak száraz volt, de hosszú is.

Felkúrták az agyam Tajvanon
2015-05-21 15:52:45

Konfuciánus szentély a Vacron-központ kerítésénél Ma a sokadik dashcam-céget látogattam meg a Taitra

Három órát álltunk az M7-esen. Rosszabb is lehetett volna - sütött a nap, szinte már piknikhangulat volt, a vadkerítésen belül voltak akkora bokrok, amiket ki lehetett nevezni vécének, egyszóval senki sem panaszkodott és idegeskedett. Időnként jött egy rendőrautó a leállósávban és tájékoztatták az embereket, hogy még egy óra biztosan lesz, aztán hogy még egy óra, aztán megint hogy még egy óra, meg hogy motoros baleset.

Akkor végül is jól tippeltem, amikor a mentőhelikoptert látva azt mondtam, motoros lesz az, mert ha autópályán motoros baleset van, mindig felszáll a mentőhelikopter: sztrádán a motoros baleset csak súlyos lehet.

És hát természetesen biztos valami kamikaze volt a motoros, hát igen, ez sajnos benne volt a pakliban. Három óra elteltével egy fehér Vito csorgott végig elakadásjelzővel a leállósávon, mint utóbb kiderült, az hozta a koporsót. Lassan megindult a forgalom. Gurultunk vagy két kilométert, ennyi várakozás után az ember valóságos Armageddont várna, hiszen két tűzoltóautó is volt, ők meg roncsokból szoktak embereket kivagdosni, de roncs egyáltalán nem volt. Egy alig horpadt sötét Volvo kombi, meg igen, ott a motor, épp a trélerre tolják fel: egy boxer túraenduró BMW.

Na, akkor ez a sztori nem áll össze, a BMW boxere gyenge, mint a harmat, kamikaze-tevékenységre alkalmatlan, nem is olyan emberek szoktak vele motorozni, hanem nyugis túrázók, akik inkább mennek sokat, mint gyorsan. Akkor hát mi történhetett? Hát ez.

Mentek a barmok egymás seggében, az egyik fékezett, a hátsónak meg későn jutott eszébe, hogy követési távolság is létezik a világon, viszont a koccanást meg kell úszni, és jobbra rántotta a kormányt. Anélkül, hogy fogalma lett volna, van-e valaki a külső sávban. Az igazán rossz döntést persze nem akkor hozta, amikor elrántotta a kormányt és megölte a szabályosan közlekedő motorost. Akkor hibázott az autós, amikor rámászott az előtte haladóra, de gondolom, szerinte meg az a hibás, hiszen az anyjának fékezget.

Mivel nem sokkal, csak mondjuk 1-2 kilométerrel mentünk a baleset mögött, és eléggé tele volt a sztráda, nem lehet nagyon eltéveszteni, mennyi lehetett a tempójuk: olyan 120 körül. Csak ugye a belső sávban ilyenkor erősen felgyűlnek a hülyék, akik azt hiszik, ha levillogják, vagy seggbe mászással leterrorizálják az előttük menőt, a következő 400 autón már csak átverekszik magukat, és hazáig spórolnak két percet. Lehet persze, hogy túlbecsülöm a belső sávos vonatozókat, mert semmi ilyesmin nem gondolkoznak, csak idegesek, hogy nem mehetnek gyorsabban.

Tehát hülyék, de senki sem születik okosnak, és a gondoskodó állam az adófizetők pénzéből finanszíroz olyan dolgokat, melyekkel az emberek kedvezőbb irányba mozdulhatnak el a hülyeség-tengelyen. Ilyen például a közoktatás. Meg a felvilágosító kampányok. Meg az adminisztratív intézkedések. Na most, ha lenne 15 napom, és ki bírnám várni, míg a Miniszterelnöki Hivatal sajtóosztálya pokoli kínok között megszüli a közérdekű adatot, megtudhatnám, mennyit költött például a Kondorosi kormánybiztos vezette titkárság azokra az óriásplakátokra, melyek büszkén hirdették, hogy az objektív felelősség bevezetése, meg a vad trafipaxolás miatt csökkent a halálos balesetek száma.

A rendőrség trafipaxol, pedig sokkal összetettebb lenne a dolga. Rengeteg olyan szituáció van egy autópályán, amikor biztonságos egy 150 km/órás utazósebesség. Kis forgalom, jó látási viszonyok, kábé ennyi. Aztán persze felőlem büntetgessenek a 141 és feles tempóért, nem bánom, az viszont gondatlanságból elkövetett emberölés, hogy ha már van sebességmérős kamerájuk, nem a veszélyesen közlekedő autósokat veszik fel és szedegetik ki a forgalomból. Igen, az egymás seggében reflektorozókat, a telefonálgatókat, meg a többi felelőtlen alkalmatlant. Mert a jelenlegi speed kills-filozófia egy ordas nagy hazugság, mert a sebesség már csak olyan, mint a gyógyszer: nem mindegy, ki mikor hogyan mennyit.

Most meghalt egy motoros, aki nem ment gyorsan, gyilkosa egy autós, aki nem ment gyorsan. Ideje lehasadni az agyatlan sebességméregetésről, és rendbe rakni a rendőri vezetést, hogy a testület működésre alkalmas legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr711104121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burnsie 2009.05.05. 14:30:35

rohadtul utálom, hogy mindeg csak a traffipax, mert azzal kurva könnyű pénzt szerezni, mert ahhoz ész sem kell,

rohadtul utálom, hogy külföldi rendszámos 20-30 millás autó bárhol mehet leállósávban, belsőben külsőben ezerrel, mert úgysem büntetik.

rohadtul útálom hogy 130 a megengedett, miközben bizonyos esetekben lehetne 150 is.

és rohadtul útálom, hogy aki 110-es szarakodik az mi a fasznak veszi meg a matricát, miért nem megy főúton.

Indy_ 2009.05.05. 14:35:28

@burnsie: Az utolsóddal nem értek egyet, én is zömében 110-el megyek a pályán és tudod miért? Mert hamarabb ott vagyok a célomnál mint a sz@r fóúton 90-el, meg 50-el. És igen, kiállok előzni 110-el a 90-el haladó kamionost...

efroland 2009.05.05. 14:39:40

Abszolút egyetértek Indiana-val, én is 110-el megyek autópályán, mert addigis alszik a gyerek, meg nem 18-at fogyaszt a verda, csak 6-ot...

Cenzur 2009.05.05. 14:40:35

ŐSZINTE RÉSZVÉTEM!!! Na ezért nem megyek SOHA autópályán motorral. A traffipaxról meg annyit, hogy egy nagy b@romság mert nem a vasúti átjárón kéne büntetni mert mertél 40nel menni lakott területen belül. Még 1x RÉSZVÉTEM!!

juliusbond 2009.05.05. 14:41:16

Én is előzök. Ha nem jönnek hátulról. Azonban ha 160-nal jönnek, akkor villoghat, akkor sem tudok/akarok eltűnni előle. Persze előzés közben gyorsítok ameddig a verda bírja (nem 20-30 millás).

burnsie 2009.05.05. 14:43:21

kecskemét cserkeszőlős között a fél éve felújított úton még mindig kint van a 20-as tábla.
kíváncsi vagyok mikor fognak kiállni a majmok.

upsz, lehet ötletet adtam...

US 99.5 (törölt) 2009.05.05. 14:44:51

A cikk hibátlan.
A Magyar rendőrség meg mondjon le. Szánalmas kis dilettáns balf@aszok egytől egyig, az ország szégyenfoltja az egész testület.

JmOS 2009.05.05. 14:45:31

burnsie: Azért veszi meg, mert még így is gyorsabb ha átmegy az egész országon.
Gyorsabb mint 30-al menni Velencénél, vagy 50-el Hatvannál.

Nem minden autó megy 110-et.
Főleg telepakolva, emelkedőn, szembeszélben. A kamionoknál pedig 90 a korlát, és örüljünk ha épp nem előznek...

PS: Jelzem én nem szoktam sztrádán járni részint pont ezért. Szerintem sok a 110. Nem kínoznám az autóimat, a BMW pl. ott már 2500-at pörög és én 2000 fölé nemigen szeretem vinni...

Negrogo 2009.05.05. 14:45:53

Ezt mar akkor is tudtuk mikor kitalaltak. A 30 ezres buntivel kezdetnek na meg a 100-as piros atcsuszassal az elen. Elmebetegek. Minta ettol kevesebb balaset lenne az utakon. Es erdekes volt errol beszelgetni mas emberrel miszerint en voltam a hulye fasz...mert hogy ezek igen is jo intezkedesek...mondta ezt egy olyan ember akinek nincs autoja es jo ha evi 1000km-ert vezet.

En altalaban tempo, mattt, 130 es elvagyok a palyan. De van, hogy igen elcsuszok akar 180-ra is arrol van szo. Nem tartosan persze de ha lehet es kell akkor igen. Ilyenkor szeretem a belsoben 110-120 -as autost aki csak azert se megy ki, gondolom, mert ez a jobbik eset oktatasi celzattal. Csak eppen az az en dolgom, hogy gyorsabban megyek a megengedettnel az viszont meg az o dolga lenne, hogy a jobbra tartasi kotelezetsegenek eleget tegyen. Szoval...
Igen balaset veszelyes ha en jobbrol megelozom. Gondolom nem kell sorolnom mikert is.

IQLight 2009.05.05. 14:46:03

Mérhetné a trafi a követési távolságot, ahogyan Olaszországban is méri, de itthon erre sincs konkrét szabály, csak ködösítés.

Fésüs Kelekótya 2009.05.05. 14:46:57

@efroland: ha szabad a pálya, akkor menjetek. Viszont, ha jön valaki, akkor nem illik kicammogni elé. Fékezésre kényszeríted, veszélyhelyzetet generálsz. Ebben az esetben te vagy a hibás. De mondom, ha tiszta az út, az más tészta... (és persze a porontyokra is vigyázol)

rognork 2009.05.05. 14:47:00

@Indiana: ezt azért át kellene gondolni még egyszer. van pár kevésbé türelmes kolléga, akit eléggé kikészít a huszonötödik 110-zel előző delikvens.

megint 2009.05.05. 14:48:16

Azért a villogást ne állítsuk be hülyeségnek, igenis hasznos dolog, ha gyorsabban megyek akkor villantok párat, hogy ne jöjjön ki az előttem 100-al menő előzni kamiont, ugyanis volt pár meleg helyzetem ebből már, amúgy Winklernek teljesen igaza van, igazából a rendőrség így tud sok pénzt kevés munkával beszedni. Aki autópályán megy , és ott lassan, az meg ne tartsa fel azt aki gyorsabb nála, ha ő nem siet, akkor ne álljon már ki előzni(csakazértis) mikor láthatóan gyorsan jön valaki a tükörben, ha ráér akkor meg is tudja várni azt a pár másodpercet. Motorok pl mikor Horvátoknál mentünk igen gyorsan haladtak, pedig mi sem mentünk lassan, már messziről két villantás, és a belsőből kimentek előle addig, ennyi az egész.

Indy_ 2009.05.05. 14:50:05

@JmOS: Nem gondolom hogy a 110 kínzás lenne Matiztól felfelé bárminek is. :) BMW 2500-at pörög, az semmi. :D

Lowtyo 2009.05.05. 14:50:17

nagyon jól szóltál robi!

McK (törölt) 2009.05.05. 14:50:23

@Indiana:
Gondolom utána ott is maradsz,mert ki van fizetve,igaz.
Amúgy is hangyányit demagóg a cikk..
Ugyanis nem feltétlenül a 130-al közlekedőket szokták levillogni,és pláne nem tömött sorban.
Az autópályás közlekedés lényege pont az lenne,hogy ne kelljen folyamatosan nagy lassításokat,gyorsításokat eszközölni,és ugyan valóban létezik a belsőben 200-al menni akarós,de létezik a 100-al belsőben haladós is,aki szerint nem létezik jobbra tartási kötelezettség,és még meg van sértődve,amikor rávillognak.
Senki nem villantana rá,ha a helyén,a külsőben menne.
Engem nem zavar,ha valaki szuttyog,az ő dolga,kölönben is Barkas kisbusszal az óriási tempó,csak legyen deffenzív,és közlekedjen körültekintően,mert nem mindenki jár Barkassal,meg 207d Mercivel,ahol a 80 száguldás,és ne tartson fel olyanokat,akiknek a szabály szeriont 130-al lehet menni.
Kerülje ki a Kamiont,mér ne kerülné..
De ha ő elvárja a toleranciát a gyorsabbaktól,akkor legyen toleráns ő is,és ne húzza ki valaki elé a kormányt abban a pillanatban,ha utolérte a kamiont!
Ha eddíg ráért 100-al menni,gondolom nem nagy kunszt neki sem várni 30-40 másodpercet,míg a belsőben lesz egy tisztább rész,és nem úgy húzza ki a kormányt,hogy az ember vészféktávot kell vegyen a belsőben miatta..
Toleranciát várnak el?
Legyenek toleránsak ők is..
Mert nem az a gondom,hogy a belsőben haladva lassítanom kell egy ilyen autó miatt,hanem az,hogy szélvédőre tapadva kell megállnom mögötte,noha mögöttem senki nem jön,tehát semmibe sem került volna,ha előbb elenged,és csak utánam vált sávot,AHOGY A KRESZ SZERINT IS KELLENE!.
De nem..utoléri,kivág!
Ezzel van a gond,meg azzal amikor sehol senki,és a belsőben megy..mert akkor én is dobálom a jelzőket.
És ott is marad

aHim 2009.05.05. 14:50:47

A cikkhez kapcsolódik: www.vezess.hu/hirek/nem_fogynak_gyorshajtok/18596/

Ott már kifejtettem a gyorshajtásos problémát pár napja, nem másolnám be.


@Indiana + @efroland: Itt sem a 110-zel menéssel van a baj, és látszik, hogy ti is benne lehettek azon autósokban, akik közveszélyesek, és nem hogy tudatában nincsenek, meg vannak a szabályosságukról győződve. Menj akár 90-nel autópályán, nem baj. De, ha a mögöttes forgalom nem engedi meg, akkor ne furakodj be 110-zel a 130-cal közlekedők közé. Ha nem tudod felvenni a ritmust, akkor fékezz. Jaaaa, hogy így oda a csoda fogyasztás. Na igen. ( példa: 2.0 Hdi C5 1450kg üresen, 5 felnőttel telepakolva, 6.2-t fogyaszt 130cal, 7-8 litert ha nem veszed fel a forgalom ritmusát, és lassan haladsz, és 7.5 litert 160nal a Németeknél, ahol nem tülkölnek, nem másznak a másikra. )

Semmilyen szabály, vagy traffipax nem oldja meg a hülyeséget, és nem fogja elérni, hogy az ember belássa, legyen akármilyen marha gondolata az objektív felelősség, a kormány a vezetőnél van! Egy személyben dönt. A legjobb objektíve szűrni sem lehet az alkalmatlanokat. De ha mindenkinek pszichológiai alkalmasságit kéne tenni és ez alapján vagy az előírt több gyakorlati óra vagy akár szigorúbb vizsga miatt többet kellene fizetni, ne adj isten többször kéne vizsgázni, közfelháborodás lenne.

Felelősen, körültekintően kell közlekedni... Én belátom. Pedig nem vagyok aggastyán.

Indy_ 2009.05.05. 14:51:44

@rognork: Nekem is jogom van az autópályát használni, megvettem a jegyet rá. Toleranciáról hallottál már? Persze nem megyek ki ha látom hogy nagyon közel van és fékezésre kényszeríteném. De a kilométerről villogókat leszarom...

juliusbond 2009.05.05. 14:51:53

@mennyi?husz!: Ha egy 90-nel menő kamiont előz 120-szal, akkor jogosan van ott. Nincs jogod ezt 180-nal felülbírálni.
Az oktatási célzattal kapcsolatban pedig, az hogy 180-nal mégy, nem csak magad veszélyezteted. A hungaroring-en jogodban áll, senkit nem zavarsz vele. Az autópálya nem erre való. És diplomád van arról, hogy jól tudod hol szabad 180-nal menni? Tudod mekkora utat tesz meg az autód 180-nál egy másodperc alatt? 50 métert.

Én nem az okos embereket nem kedvelem, hanem a túlzottan magabiztosakat.

Antenna 2009.05.05. 14:53:59

@burnsie: "és rohadtul útálom, hogy aki 110-es szarakodik az mi a fasznak veszi meg a matricát, miért nem megy főúton."

Amíg ezt nem huzamosabb ideig a belső sávban teszi addig nincs baj.

Alhazred 2009.05.05. 14:54:15

ez egy szomorú, szabályt erősítő kivétel.

aHim 2009.05.05. 14:54:42

@Indiana: Én indexelni szoktam, ha már nagyon bosszantó hogy kilométerek óta feltartanak indokolatlanul. Úgy gondolom, az se nem tahó, se nem tolakodó.

JmOS 2009.05.05. 14:55:04

@Indiana: Jó, ez kicsit hatásvadász volt.

De tényleg úgy van ahogy a többiek írták: a _külső_ sávban miért ne mehetne valaki 90-el is akár? Hiszen a kamionokat sem akarod leküldeni? (a falvak lakói nem szeretnék)
A cikk pedig a helyén van: mások hülyesége miatt azért má' ne haljak meg ha lehet...

Indy_ 2009.05.05. 14:57:34

@aHim: Én nem megyek ki soha olyan elé akit fékezésre kényszerítenék! Ha kell lassítok hogy elengedjem, ha kell gyorsítok hogy hamarabb befejezzem az előzést. Rendszerint jól felmérem hogy mikor ér utol a gyors(abban)hajtó...

McK (törölt) 2009.05.05. 14:59:13

@Indiana: Látod?
Mennyire ráéreztem,hogy az lesz az indokod,hogy megvetted rá a jegyet,kifizetted?
Pont aza a baj,hogy túl sokan gondoljátok ezt.
És a tolerancia is..
Elvárod?
El.
Akkor alkalmazd is.
És nem a bunkóság beszél belőlem.
Remélem.

CsGergo 2009.05.05. 14:59:24

Német országba sebességhatár sincs nemde?Arra vok kiváncsi ott mennyi a baleset,habár pár km-rel több ótópálya van de akkor is mennyi baleset van ott?Tudtommal 250nel is lehet rohangálni.Ez az észnélküli trafizás pedig tényleg csak arra való hogy kipakolják a zsebünket.:S

Demidoux 2009.05.05. 14:59:59

Közlekedni kellene, nem autót vezetni. Komoly a különbség...

Orionton 2009.05.05. 15:00:16

Általában én is 110-zel megyek az autópályán. Szigorúan a szélső sávban.
Nem is kell nagyon előzgetnem senkit.
Mondjuk Budapest Nagykanizsa között 2-3
autót. Persze, ha lehet elkerülöm az ilyen hétvégi csúcsforgalmakat.
Ezek a legveszélyesebb időszakok.Mindenki egyszerre akar kirándulni.Sajnos a hatalmasra duzzadt autóállományt sokan nem veszik figyelembe.

GrandePunci 2009.05.05. 15:00:21

@Indiana: Ha jól emlékszem a kreszben van vmi olyan is, hogy büntetendő az indokolatlanul lassan haladó. Erről tud vki bővebben valamit? Én óra szerint 140el megyek pályán, így nem büntetnek, ugyanakkor zavaró az óra szerint 100-125el közlekedő városnéző! Szerintem tiltani kellene vagy nem tudom...

Negrogo 2009.05.05. 15:01:09

@juliusbond: Most nem gondolod komolyan, hogy ilyen szituaciora irtam az eszrevetelem?

Nyilvanvalo, hogy nem ilyenkor kerulok ilyen helyzetbe. Az ilyenre nincs miert ugrani es nem is biralom felul. Arrol nincs diplmam. Akkor megyek annyival ha akarok es mert kell es mert tudok es mert lehet. Es azt se tudom hany metert tesz meg az auto 180-al egy mp alatt mert a vezetesre figyelek. Azt se, hogy 220-nal..

Szerinem hagyjuk ezt. Elovastad amit irtam es pont kisarkitod es olyan szituaciot hozol fel amikor tenyleg bunkosag es veszelyes az ha vki tolja a masikat es megerkezik ennyivel a zsufolt palya szakaszon. En meg marhara nem errol beszeltem. Magadbol indulsz ki. Ezt latod bele.

Palex 2009.05.05. 15:01:11

Azért előzni a belső sávban, hogy is mondjam csak "illetlenség" 110-el, ha vannak az ember mögött.
Még Ladával is fel lehet gyorsulni 130-140-re, ha kell arra a 20mp-re.
Oda kéne figyelni egymásra, mert ebből születik az agresszió, és aztán a baleset.
AUTÓPÁLYÁN, ahol "csak" egyenesen kéne menni...

aHim 2009.05.05. 15:01:19

@Indiana: Ennyi. Akkor meg nincs miről vitatkozni. Nincs baj azzal, ha valaki lassabban akar menni. Csak a szervezet is megszokja a sebességet, mind a lassú mind a gyorsabb jármű vezetőjének részéről, és így a sebesség és távolságkülönbségek nehezebben észlelhetők.

Nagyon sok lassabb vezető pl, elkezdi húzni a kormányt, közben teszi az indexet, majd hirtelen rántással tér vissza a sávjába mikor mégiscsak belepillant a tükrébe, vagy megijed az akkora már mellé ért kocsitól. És ez bizony 100-130 viszonylatban is életveszélyes. És ezt soha nem büntetik, csak ha balesetet okoz... Elgondolkodtató.

IQLight 2009.05.05. 15:02:20

@GrandePunci: Helyes! Büntessék és tereljék vissza a kamionforgalmat a városokba!
Hogy Te mekkora tulok lehetsz... má' bocs.

Indy_ 2009.05.05. 15:03:48

@McK: Lásd fentebb! Belőlem sem az beszélt. Egyetlen autó volt eddig ami elől azonnal lehúzodtam amikor megláttam a tükörben (pedig legalább 1 km-re volt tőlem): egy narancssárga Lamborgini Murciélago LP640. :)

Indy_ 2009.05.05. 15:05:44

@GrandePunci: A 110 semmiképpen nem indoulatlanul lassú haladás olyan helyen, ahol a 130 a megengedett legmagasabb sebesség!

GrandePunci 2009.05.05. 15:07:37

@Indiana: Visszavontam az előzőt, ha nem a belső sávban koptatod a gumit akkor tulajdonképpen mindegy mennyivel mész... Én is szigorúan tartom a jobbra tartást! Egyszer meg akart nevelni a belső sávban 120al egy okos... 5 percig bírtam... mutogatott... erre megpróbáltam jobbról megelőzni és majdnem átmentem egy 70-el száguldó marutin. A leállósáv mentett meg.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2009.05.05. 15:08:21

Azért a sebesség öl kampánynál azt is elmondták, hogy a gond ott van, hogy a türelmetlen ember aki gyorsan hajt többnyire nem viseli el, ha más miatt le kell lassítania, nem tart követési távolságot, stb mert neki nem jó, ha akadályozzák a tempóban. Ezt a mentalitást kell korlátozni. Lőn csoda, most is ezt a mentalitást láttuk.

Aki tudja, hogy a sebességkülönbség közte és a szomszéd kamion között nem jó, ha túl nagy ezért rászánja az időt a biztonságos közlekedésre annak ritkán kell a 150. Lőn csoda, ha most így áll a dologhoz a vétkes fél, akkor nem lenne hír.

SsPL71 (törölt) 2009.05.05. 15:11:43

@McK: "Mert nem az a gondom,hogy a belsőben haladva lassítanom kell egy ilyen autó miatt,hanem az,hogy szélvédőre tapadva kell megállnom mögötte,..."

Biztos nem 130-cal mész ha a 110-el eléd kijövő mögött ekkorát kell fékezned.
Ha, pedig nem 130-cal mész akkor, miről beszélsz?
Eleve nem tartod be a KRESZ-t, de mástól elvárod?

biker_kolee 2009.05.05. 15:12:00

Autópályán pláne a követési távolság betartása szükségeltetik. Előzéskor meg először tükör-index kettőse, sorrend változhat néha, és ha nem jön semmi, akkor előzés. Ha meg már kint vagyok, és jön, mint baromállat 240-el, és utolér 2 mp alatt, akkor bocs, de azért még befejezem.

Autópályán amúgyis annyit megyek csak, hogy Kkméttől eljussak a Dunaföldvári lehajtóig, meg az új M0 lehajtótól a gyorsforgalmiig. Az erőgép amúgy sem szeret 110-120-nál többel menni (1.4D), de a külsőben békésen elférek.

aHim 2009.05.05. 15:14:49

@SsPL71: Megnézném, hogy te mekkorát fékezel 130ról, ha mondjuk 15 méterrel előtted húzza be a kormányt egy vakegér...

SsPL71 (törölt) 2009.05.05. 15:15:25

@GrandePunci: Kamion mennyivel mehet autópályán?
Egyébként meg van szabály, nem tudom az alsó sebesség határt, de valami ilyesmi, hogy önerőből, nem képes 60 vagy 70 km/h?-val haladni, akkor nem mehet autópályán.

biker_kolee 2009.05.05. 15:17:49

@SsPL71: Autópályán 60 a minimum. A kamion meg 80-al mehet.

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2009.05.05. 15:18:02

Egyszerű: a tükör használatát is fel kell venni a körforgalom és az index oktatását fejlesztő magyar utógondozási tananyagba.
Utópisztikus...

Hózentróger 2009.05.05. 15:18:54

Szomorú történet, részvétem a motoros családjának.

Én ezért járok autóval, és nem motorral, mert az én esetemben ez a dolog csak egy szimpla kocc lett volna, nem halál.

Szóval, el kell gondolkodni a motorozás veszélyein is..

A cikkel egyébként egyet kell értsek.

Rocko- 2009.05.05. 15:19:38

az eleje kicsit ki van hegyezve a motoros témára, azt hittem itt is lesz majd 400 ide-oda komment témára, de nem, a vége jó lett.
az objektív felelôsséggel csak pénzbehajt a rendôrség, és leveszi a válláról a munkát. mindezt nyíltan kimondta Komáromi. forrás: varos.blogter.hu/338032/kiskate_objektiv_felelosseg
nem sebességet kéne mérni, hanem rendet CSAPNI.

Kalti · http://kalti.blog.hu 2009.05.05. 15:20:24

Ismerősöm mesélte, hogy Németországban működik a rendszer, amivel a követési távolságot figyelik. Kiállnak kamerával a felüljáróra, aki nem tart kellő követési távolságot, azt perceken belül kiszedik és bírságolják.

Csak ehhez megfelelő közlekedési morál kell. Mert az, aki a szinte üres autópályán 110-zel vánszorog a belső sávban, ne csodálkozzon, ha a mögötte jövő rávillog.

Volt, hogy egy idős úr ezt eljátszotta velem: Honda Accord kombival 110-zel a belső sávban. Kiraktam balra az indexet, mire ő hatalmasat fékezett utána pedig "készséggel" lehúzódott a külső sávba. Miért nem lehetett ezt előbb megtenni?

fakocsi 2009.05.05. 15:21:50

Na ezt add össze kis villogós faszkalap. Én imádom szopatni a hozzád hasonlókat. Ilyenkor ugyan sajnálom a normális embereket, de ha valaki nagyon erőszakos azt bizony megszivatom. El is mesélem hogyan.

Megyek a belső sávban..... Jön a tag... beleáll a kocsi seggébe 1 cm re és villogtat/ dudál/ integet ..stb Jön a kamion a külsőben
Én meg szépen megállok a kamion előtt úgy hogy ő még mellette legyen. Így én biztonságban vagyok mert van hova menekülnöm, ő viszont biza 90 el araszol. Ennek általában családtagjaim szoktak véget vetni azzal a felkiáltással hogy ne nyírjam ki őket egy idióta értéktelen alak miatt.
A rekord szivatásom nyíregyháza budapest táv volt : )
A végén már nem is mászott. Az első egy órában elég sokat vergődött : )

De szeretem én az autópályát.

Amúgy hozzátenném hogy én a forgalom ritmusában(140-150km/h) autózom, sőtt szeretek egy ici picit gyorsabban menni, mert akkor tudszd benne helyezkedni. És ha látom hogy az illető menne és akkor elengedem, nem kell ehez beleálni a seggembe és mindannyiunk életét veszélyeztetni.

A kedvencem az amikor gyorsítok hogy lássam mennyivel is akar menni. Mondjuk 180-nál már elengedem majd vissza lassít 150 re. mennyivel is mentünk eddig, csak nem ennyivel. Na ilyenkor verném be a fejét egy kerékkulccsal.

hurpi 2009.05.05. 15:22:15

jó a cikk.
mit lehetne változtani (minek kellene megváltozni), h. ne kelljen több embernek meghalni ilyen hülyeség miatt?

SsPL71 (törölt) 2009.05.05. 15:23:01

@aHim: Hatalmasat, volt már rá példa :)

De, aki ennyire nem vesz tudomást a környezetében zajló közlekedési szituációkról attól elvenném a jogosítványt.

Kis ember 2009.05.05. 15:23:22

Istenem, végre egy cikk, amivel egyetértek. Csak a címével nem. Szerintem a jó cím:
"A hülyeség IS öl, nem CSAK a sebesség"

swingerforyou · http://www.swingerforyou.hu 2009.05.05. 15:23:39

Sajnálom a motorost, éás a családját, barátait...Az elején a megállapításért Anyád! MErt motoros, mert biztos gyorsan...aham...Látjuk, hogy nem ez történt...
Ami az utakon megy, rendőr előtt, vagy nélkül, egy katasztrófa...Mindenki, mindennep sorolhatja, hogy hányszor volt szerencséje, hogy nem szerepel a híradásokban.,....El kéne gondolkodni, hogy aki nem alkalmas a vezetésre, mert egy agresszív barom, aki úgy előz, hogy mindenkit életveszélybe sodor, akinek mindegy, hogy összeér-e a két fényezés, akinek egy éven belül 8-10 súlyos szabálysértési ügye van, ami azért már nem a szerencsétlen véletlenek összjátéka...szóval,hogy tőlük miért nem veszik el a jogsit, és az autójukat, amivel veszélyt okoznak...És nem akarok tipizálni, de ha meglátom a STREETRACING matricát, valahogy automatikusan tudom, hogy milyen srác ül benne...
És aki itt a hibás volt? Mit kap majd????
Ehjnye, ejnye....100ezer pénzbírság...A motorost ennyiből, meg nem temetik el...
Részvét a családnak, a barátoknak...

Negrogo 2009.05.05. 15:23:44

Nagy dilemma ez amugy a motorosoknak is szeritnem, hogy hol menjenek. Mert ott a palya amin ugyahogy jo utviszonyok vannak, viszont veszelyes ahogy a post leda is mutatja. Aztan ott a fout/mellekut amin meg menni nem lehet plane 2 kereken az uthibak es katyuk miatt ami meg ugyancsak veszelyes. Hol lehet egyaltalan magyarorszagon motorozni?

dns22 2009.05.05. 15:24:03

Én tempomattal 130-140 között szoktam közlekedni, ha lehetőség van rá, még így is jobbra tartok, mert van, aki nálam sokkal gyorsabban érkezik a belső sávban. Legtöbbször az M7-est használom Fehérvár-Bp. között, oda-vissza. Egy dolgot utálok, Fehérvártól Pestig 3 sáv a pálya. Itt is a szélsőben hajtok, ha van rá lehetőség, és gyakran, az "üres" pályán találkozom a középső sávban 100-110-el haladó autósokkal, közben meg végig üres a szélső (ezért, jobbra tartva én is itt érkezem). Ilyenkor mit tegyek? Szabálytalanul előzzem meg a szabályos 130-as tempómmal jobbról? Esetleg váltsak KÉT sávot balra, a belsőbe, kockáztatva azt, hogy egy gyorsan érkező elé kerülök? Gyakran beállok a delikvens mögé, és jelzem számára, hogy talán jobbra kéne tartani, ha már szabad a pálya. Szerintem ez a legnagyobb veszélyforrás a pályán, hogy nagyon sokan nem tartják be a jobbra tartás elvét, ezzel sokakat kényszerítve esetenként figyelmetlen sávváltásra, vagy szabálytalanságra, jobbról előzés formájában. Emberek, ha 110-el tudtok, vagy akartok közlekedni, ám legyen, szívetek joga, elvégre a 60km/h a legkisebb megengedett sebesség a pályán, ha jól emlékszem. De ne tartsatok fel másokat, ha van rá lehetőség, használjátok a szélső sávot, és sávváltásnál, előzésnél nézzetek alaposan a tükörbe és a holttérbe! Egyszerűen gyötrelmes, amikor azért "áll" a belső sáv, mert a szélsőben több száz méterrel előrébb megy egy kamion, és már mindenki jó előre behúzta a kocsiját, hogy meg tudja előzni, ilyenkor elég egy túlreagált fékezés, és ott a koccanásveszély, mert a sok gyökér meg egymás seggébe bújik, a kamion mögött meg üres a szélső sáv, amin meg jobbról érkezik a türelmetlen autós, aki úgy gondolja, hogy ráér a kamion mögül kisorolni, és sikerül is neki, mégis ő a szabálytalan, mert jobbról előzte a sort, amire nem lenne szükség, ha alkalmaznánk a jobbra tartsot, és kihasználnánk a két, esetleg három sáv adta lehetőségeket. Fonódni meg tessék megtanulni, 110-ről is fel lehet úgy gyorsítani, hogy akadálytalanul és mások akadályozása nélkül váltsunk sávot.

aHim 2009.05.05. 15:25:33

@fakocsi: baromság amit csinálsz. Nem fogod megváltani a világot, csak balesetveszélyes helyzetet hozol létre. Megnyugtatlak, én nem villogok, és csak hosszú percez után indexelek, vagy csökkentem a távolságot, de ha nekem dobnál ilyet, téged is megtolnálak, hogy észhez térj kicsit. Felelőtlen %/!+"/!"...

toodark 2009.05.05. 15:25:59

@Kalti: Nem is kellene állandóan büntetni, meg bonyolult eszközöket vásárolni. Elegendő lenne, ha a rendőr az aggresszív közlekedőket kiállítaná, ellenőrizné a papírjait, majd:

- Tudja miért állítottuk meg?
- Ööö nem.
- Nem tartott megfelelő követési távolságot. Kérem figyeljen erre oda. Jó utat!

Esetleg működhetne nálunk is a figyelmeztetés rendszere: nem bünti, de ha több összegyűlik, az már az.

fakocsi 2009.05.05. 15:26:19

Tudom hosszú lett az előző hozzászólásom is de még 1 dolgot elmesélek. Egyszer egy tag akit max olyan 5-10km idejéig szivattam úgy döntött hogy megmutatja ki a fasza csávó, és lejött a lehajtón ahol mi is. Haverokkal voltunk 4-en fiúk, és mind sportolunk. Már előre örültünk hogy de jó végre lesz egy kis móka. A közeli faluba igyekeztünk de azért leparkoltunk. Kiszállok egyedül, hogy a tagot kicsaljuk a kocsijából, de kiszúrta a cimbiket aztán elhajtott.

Hülye broki volt a tag. Amúgy szerintem csinálhatnának egy köz szégyen honlapot aki felteheti azoknak az autóknak a rendszámát és a fényképét akik deviánsak.

Szerintem vicces lenne. Mint az a videó arról a csajról aki villamos sínre parkolt. :) Azt vagy 10x megnéztem. jólesett amikor az öregasszony lenyomta neki a nyaklevest. :)

Bocsi az OFF ért

turbana 2009.05.05. 15:28:00

Ennél a balesetnél ott voltam, 1-2 száz méterre. Nem volt itt száguldozás. Külsőben 110, belsőben 120 km/h volt az átlag. Van néhány felelőtlen autós, aki nem hajlandó megérteni, hogy ennyit lehet csak menni, és nem 130/180-at.
Aki meg levillog a belsőben 120-nál, az elmehet egy melegebb éghajlatra, mert most is egy ilyen okozott balesetet.

aHim 2009.05.05. 15:28:04

@dns22: Az nem jobbról előzés... haladsz a sávodban, azzal nincs semmi baj.

kewcheg 2009.05.05. 15:28:13

Nem baj ha egy ország szegény, de lakói becsületesek.Az még kevésbé baj, ha gazdag és lakói becsületesek.Biztos van olyan is, amelyik gazdag és lakói moral insane-ek.De a TÉNY, sajnos Magyaro. a negyedik kat.-ba tartozik, szegény ország moral insane "lakóssággal". Kifliért vett jogosítvánnyal parádéznak frissen behozott,újrendszámos húszéves romokkal és közben potenciális gyilkosok, mert le se szarják a többi résztvevőt.Vagy ötvenezres rommal a kereszteződésben védett úton haladva, észlelve hogy valaki hibázik, és elsőbbséget nem adva belehajt, nem hogy fékezne, kerülné a csattot, hanem rágyúr, telibeveri a szabálytalan autót, hátha a kötelezőjéből kivasalt kétszáz rugóból néhány hétvégi partin jól érzi magát. Hogy esetleg a szituáció elkerülhető lett volna, kivédhető a másik balfaszsága és nem sérül meg egy gyerek, ez fel sem merül./ Az esetet saját szememmel láttam, de sőt, a rom vezetője arcát is az ütközést előző pillanatokban.Készült a csattra.../

Negrogo 2009.05.05. 15:28:51

@fakocsi: Ebben a sztroban csak az a baj, hogy te vagy idiota. Ki vagy te h feltartol barkit is. Ki vagy te hogy nem tartod be a jobbra tartasi kotelezetseget? A masik meg csak gyorsabb mint te es ha megengedetten belul akkor ez 2:0 ha meg nem akkor is 2:1

Tokeletes pelda arra, hogy azt gondolja vki igaza van aztan messze vagy tole mint kiskorut a hatartol.

En ha tobbel megyek is mint 130 is kimegyek a kulsobe mert ez az alap!

Stock 2009.05.05. 15:31:09

én már régóta szajkózom, hogy a balesetet okozókat kellene büntetni, méghozzá kő keményen!!
nem a: "ha 3 fotót mutatok a 3-on, már piros.. nem blokkolt a stop táblánál.. 20-szal gyorsabban ment.." szitukat!

pastor 2009.05.05. 15:32:02

Az írás jó és igaz. Szegény motoros.

--------

Én mindig elengedem a villogós sietős embereket.

Aztán az átlagsebességüket tartva, nyugodtan, gyorsan és akadályoztatás nélkül haladok az általuk nagy izzadsággal letakarított sávban ;)....

... és soha nem kényszerülök balról előzésre. Amit, ha kényszerülök, akkor sem hajtok végre. Rossz a risk/benefit aránya ugyanis. Ezeket kéne izgága társainknaak egyszer szemléltetni.

Azonkívül hagyok helyet magam előtt, ha látom hogy a 110-es cammogó utol fog érni egy teherautót.

Neki nem kell lelassulni, én pedig fékezés stb. helyett egy békés, rövid gázelvétellel, pici lassulással letudtam a dolgot.

Mindenkinek jobb lesz a napja. Legyen nektek is jobb.

Antenna 2009.05.05. 15:32:05

@fakocsi: nem vagyok pályán villogó fajta, sőt... de a te közlekedés kultúrád se jobb mint az övék.

SsPL71 (törölt) 2009.05.05. 15:33:29

@fakocsi: Téged alapból fel is lehetne tenni erre az oldalra. :)

lzh6k4 2009.05.05. 15:33:53

Hétvégenként járunk általában pályán. Pár gondolat:
- baxa meg a pályát fenntartó, fizet érte az ember, mégis olyan, mintha vasúton menne. A vezető ülésből látszik a betoldozott szintkülönbség. 130-nál jó hogy el nem száll az autó
- a hétvégén baromi sokan voltak, és a téli szezonnal ellentétben a pálya dinamikája is nagyobb. Télen 110-el simán előzgetni kellett, most 125-el alig előzött az embert.
- pontosan most esett meg, hogy tartósan ugyanannyival mentem, fél óra alatt utólért egy fábiás, mert Ő 2km/h-val többet tolt, gyorsítás nélkül két perc alatt meg is előzött, majd simán bevágott elém, aztán ott totyogott.
Egyébként aki nem hajlandó rendes követési távolságot tartani, meg villog, annak ki kell tenni az irányjelzőt jobbra, szép lassan, mondom lassan visszasorolni a külsőbe.

Egyébként a szembejövők is baxák meg. Látja, hogy jövök szembe, látja, hogy biciklis, egyéb akadály a sávjában, de letörne a keze ha kirakná a jelzőt, pedig akkor még le is húzódnék neki.

gecofeco 2009.05.05. 15:34:12

Trafipax....... és most már az önkormányzatok is mérhetnek, nem csak a rendőrök. Állandóan olyan helyeken látok trafipaxot ahol a pénzbeszedés a cél és nem a balesetmegelőzés. Hova tünik az az irdatlan sok pénz amit beszednek? Mert az utakra nemigen forditják az biztos.
ÁÁÁÁÁÁÁÁ, tényleg fejétől bűzlik a hal!

Bröci 2009.05.05. 15:36:27

Pont a cikkben szereplő pályaszakaszon tapasztalható az az elvetemült össznépi szokás is, hogy mióta három sávos lett, senki nem megy a külső sávba!
Mondjuk mennék 130-cal a középsőben, hogy a nagyteljesítményűeket ne zavarjam, és a sok tirpák bmeg ott megy százzal, meg 110-zel, a külsőben meg senki!
Miért nem húzódnak le? Még ki is van írva csomószor, hogy tartson jobbra.
Akkor most miért nem előzhetek ott?
Persze megteszem, mert ebben a helyzetben ez a legbiztonságosabb, de a végén majd még engem bűntetnek meg, és nem azt, aki a jobbra tartási szabályt leszarja.
Ez például tipikusan olyan, hogy rá kéne nevelni az embereket egy jópár dologra, nem pedig szarrá korlátozni a sebességet.

coreduo 2009.05.05. 15:36:45

Szidja mindenki a rendőröket pedig ők csak végrehajtják amit a feletteseik meg a törvény alkotók utasítják őket. A kormányt meg a kedves képviselőket kellene szidni baszogatni párt hova tartozásra tekintet nélkül ,nem emlékszem egy ellenzékire sem aki tiltakozott volna a törvény ellen amikor meg szavazták, a rendőrség átszervezése is a parlament dolga de nem teszik akik megválasztották őket azok meg pofáznak ˝köcsög rendőrök” akik azt csinálják amire azok utasítják akikre te szavaztál KB 3éve, és ott ül a te adódból a parlamentbe és olyan törvényt szavaz amit nem szégyell.

SimiTomi 2009.05.05. 15:38:40

@Indiana: @efroland: Én sem megyek mindig 130-cal, ugyanakkor 110-zel is (gyerek meg fogyasztás, ugyanúgy), meg 130-cal is tudok menni a külső sávban. Nem úgy sokan, akik 110-zel zúznak középen, végig. (Nehogy félreértsétek, nem gondolom, hogy ti sem tudtok kimenni a külsőbe...)

belashx 2009.05.05. 15:40:08

@fakocsi: Igazán nem akarlak megsérteni, de egy f.sz vagy, ha ilyeneket teszel. Engem is szokott idegesíteni a seggemben villogtató, de a legrosszabb esetben is csak leszarom, hogy ott van.(előttem millió autó).
Ezzel csak tovább gerjeszted a hülyeséget.

Amúgy legyél te az első azon a szégyenfalon.

JmOS 2009.05.05. 15:40:21

@Antenna: Jól írod.

Az agresszív vezetőknél határozottan veszélyesebbek az önkéntes rendőrök...

EZ SZÖRNYŰ

Bajor 2009.05.05. 15:41:18

egyet tudok érteni a cikkel, hiszen gondoljunk csak bele, hány és hány olyan magát Sumakkernek képzelő versenyzőnk van az utakon aki aztképzeli hogy eljött a hétvégi nagydíj időmérőedzése és a obbköridő érdekében a 3sávos mondjuk Szentendrei úton a feltunyingolt verdával cikázik belső sávbool külsőbe, középsőbööl belsőbe, mindezt olyan nyugodtsággal, hogy ők mind Talmácsik és Sumakkerek a KÖZUTAKON!!!!! Öszinténszolva én sem gondolom, hogy a sebesség ől, az ől ha sajátképességeinkkel nemvagyunk tisztában, és többi közlekedő társunkat csak egy akadálynak tekintjük amit csak át kell ugranunk...

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.05.05. 15:41:45

Ezért lenne igazi megoldás a kétszer három sávos autópálya.

Külső: kamionok, teherautók, veteránok, etc.

Középső: teher előzésekre, illetve fogyasztásvadászoknak

Belső: azoknak, akik haladnának a megengedett maximummal

Csak akkor hogyan nyúlnák le a milliárdokat? :P

FKK 2009.05.05. 15:42:55

óó igen! végre egyet tudok érteni a winklerrel

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.05.05. 15:43:04

@fakocsi: a videó linkjét kérném, én is röhögni akarok :)

Negrogo 2009.05.05. 15:43:53

Heti top post lesz ez, az az erzesem, mar ami a kommentek szamat illeti.:)

McK (törölt) 2009.05.05. 15:46:36

@SsPL71: Ha egy 130-al haladó elé féktávon belül jön ki valaki 100-al igenis féktávot kell venni..nem is kicsit,ez pedíg sajna igen gyakori.
Ha előttam 100 méterre jön ki,semmi gond,elveszem a gázt,megnyomom a tempomat gombját,kész.
De amikor fékeznem kell,noha mögöttem senki nincs..kissé morcos vagyok én is..
Ha eddíg ráért 100-110-el menni,akkor ráér még pár másodpercet is,nem?
Egyébként érdekes,de Németországban ezzel semmi gond nincs,akkor sem,ha 200-al megyek.
A KRESZ szerint pedíg neked akkor is elsőbbséget kell adni,ha én a megengedettnél SOKKAL gyorsabban jönnék,ami nem jellemző,140 körül járok,ráadásul tempomattal.

Negrogo 2009.05.05. 15:46:40

@KuKori: Arra ott a M7 a 100-as nyalokakkal a 3 fokos kanyarokban.

min 2009.05.05. 15:48:00

Pont tegnap hívtam fel a rendőröket mert nekem is felbaszták az agyam.
Vasárnap este megyünk hazafelé az M7-esen Bp-re. Tömött sorok max 120-130km/h a belső két sávban miközben a külső szinte tök üres!!! Egyszerűen szabálytalanságra kényszerítik az embert. A külsőből be kell mennem a belsőbe, hogy a középen haladó vadbarmot meg tudjam előzni. Mennék vissza a külsőbe de ott egy hülyéket megunó autós bukkan fel aki jobbról előzte a középsőt. Eszem megállt és ez végig minden hétvégén. Nem a jobbról előzöt hibáztatom hanem az ökörállat középen bambulót akinek fel sem tűnik mi zajlik körülötte.
Kérdem én miért nem a jobbra tart betartatásával foglalkozik a rendőrség. Lehetne haladni folyamatosan a három sávban de a hülyék miatt ide oda cikázásba megy át a közlekedés ami veszélyesebb bármilyen gyorshajtásnál főleg este.
Másnap ismét arra járok. Gyér forgalom, mindenki tudja melyik sávban kell haladni és! a rendőreink is megjelentek. Trafival a hídon Agárd előtt. Hát a jó édes anyjukat, hogy amikor kellenének nincsenek ott amikor nyugisan lehet akár 150-el is menni mert annyira kevesen autóznak akkor rögtön megjelennek a trafival. Én lennék az első aki közéjük lövetne ha béremelésért sztrájkolnának.

Vasdorong 2009.05.05. 15:49:33

Szerintem minimum 500-600.000-re kellene büntetni azokat akik a pályán nem tartják be a követési távolságot + jogsi azonnali elvétele. Akkor talán észhez térne az a pár agyhalott barom aki nem bír magával.

Egészen elképesztő néha látni, hogy hétvégén tömött sorokban halad a forgalom az M7-esen Balaton felé és tisztes családapák és családanyák tolják egymást a belső sávban, villognak, dudálnak, fékezgetnek, tolakszanak, közben meg hátul a gyerekek.
Annyira, de annyira szívesen megkérdezném egyszer egy ilyentől, csak úgy udvariasan, hogy mégis "Hová a szájbabaszott jó kurva anyádba sietsz hétvégén a balaton felé hajtva bazdmeg!? Bezár a strand ha 20 percel később éresz oda te húgyagyú kretén?"
Mert ennél többet nem nyer senki az tuti, nem 1000 kilómétereket kell itt leküzdeni, csak max 100-200-at.
Nem azt mondom, hogy mondjuk egy fontos tárgyalás vagy bármi elfogadható indok lenne erre a viselkedésre, de az, hogy az emberek akkor is csinálják ezt amikor aztán tutira semmi fontos és sürgős dolguk nincs, az valami egészen elképesztő.
Legérdekesebb, hogy többnyire nem 20-30 millás autókkal, hanem sima Astrákkal, Suzukikkal, Mondeókkal, csinálják ezt.
Vajon miért van az, hogy én a 180 lovas autómmal nem érzem derogálónak 110-el gurulni a külsőben, ezek a vadparasztok meg belepusztulnak, ha nem tolhatják ki a belét is az autójuknak?
Soha nem fogom ezt megérteni.

indapasssucks 2009.05.05. 15:49:40

Az első lépés a motoros öngyilkossághoz:
bízz meg az 'autósokban'.

Ezt nem a kormány és nem a rendőrség fogja megoldani helyettetek.
Aki meg azt hiszi, 120-nál oldalról belemennek és mivel kocsival van, megússza egy szimpla koccanással, az hülye és alkalmatlan a vezetésre. Izag, Sámson a szadista szatír?

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.05.05. 15:51:33

@mennyi?husz!: Ja, igen... Tervezni sem ártana a pályákat, meg PICSÁN RÚGNI AZT AKI ÁTVESZ ILYEN SZART, mert elvileg ott a neve. Átvevőt kirúgni, kivitelezőt kötelezni a megfelelő kijavításra.

De ez sajnos utópia, amíg nyílt titok, hogy 15%-ot vissza KELL dobni a megfelelő zsebbe és tiéd a nyertes pályázó címe a tenderen...

Talán ezért is lehetne lázadni.

PozAko · http://pozako.freeblog.hu 2009.05.05. 15:51:38

A jobbra tartsban igazatok van. A külső sávban kell haladni, a belsőben _előzni- (nem pedig abban utazni, gyk.).
Az ábra egyszerű: ha 130 km/ó a megengedett legnagyobb sebesség akkor annyi. Nem mentéség az, hogy kell, vagy akarok, mert nem _lehet_. 130-ról pedig sokkal könnyebb megállni egy elédvágódó marha miatt. Tehát ez a felvetés értelmetlen. A követési távolság meg nem véletlenül van kitalálva, nem érdemes tapadni, a reflexek nem olyan jók, mint hisszük. Pl. amikor teljesen tele lévő főúton jött mögöttem valami nagyon sietős - előzés esélytelen -, elég volt felvillantani(!) a féklámpát, hogy vegyen vissza egy kicsit - az autóm meg nem is lassult.
Szóval lehet nevelni, még inkább figyelmeztetni, de azt is kulturáltan.

subtotal 2009.05.05. 15:52:32

Nekem már nagyon régóta nincsenek rossz tapasztalataim a magyaroraszági autópályák moráljával kapcsolatban.
Viszont ti is jól leképezitek a magyarországi kultúrát: nem voltunk ott, nem tudjuk mi történt pontosan, de itélkezünk, általánosítunk.
Én voltam már 20 méterre egy ráfutásos balesettől, ahol a külsőben előzött egy autó, bevágott a fékező tömött belső sávba, majd letolta az előtte menő autóról a lakókocsiját. A lakókocsiból kiesett a gázpalack és ott pörgött a kiszökő gáztól az úton. Sluszpoén: mindez Németországban, ahol ugye "mindenki" tud közlekedni. Az alapvető különbség a 2 ország között, hogy ott mindenhonnan mindenhove vezet autópálya, nem úgy mint itt: Pestről (majdnem) mindenhova.
Amit ki akarok hozni a történetből: el tudok képzelni egy olyan scenáriót, ahol nem az volt a hibás, aki elcsapta a szerencsétlen motorost.

dns22 2009.05.05. 15:53:14

@fakocsi: Szerintem a szégyenfalra te is felkerülhetnél, az ilyen önkéntes igazságosztó marhaság a világ legnagyobb taplósága, és ezek szerint azért csinálod, hogy egy kis "móka legyen". Elég szemétség több kilóméteren keresztül szívatni valakit, mert rád villogott. Az okos ember ilyenkor lehúzódik, és konstatálja, hogy sok barom van, Te azonban még nagyobb barmot csinálsz magadból, és sokkal többek épségét kockáztatod azzal, hogy feltartod a kocsisort, mint az aki a seggedbe mászik és villog. Szánalmas amiket leírsz, pláne hogy a családodat is veszélyezteted. Egyszer összeakadsz egy nálad is nagyobb tulokkal, és pórul jársz, mint az a kamionos, akit lelőtt a trabantos, mert szívatta.

Doubledeceker 2009.05.05. 15:53:22

Én csak azokon a barmokon csúszok szét, akik ha tolom 140-el és előttem a külső sávban kilóméteres sor rámmászik és villog.

Először is, már én is túlléptem a sebességet, és előttem is vannak 20-an.

Mi a faszt akar az ilyen.

Tudom geci vagyok de néha balal belepöcintek a fékbe, csak hogy villanjon a lámpa.

Ha sokáig cicozik azért elengedem, de soha nem fogom megérteni.

Természetesen ha senki nincs előttem, az első adandó alkalommal engedem, had menjen ha siet.

ikke i drift 2009.05.05. 15:53:45

Németeknél már ezer éve a követési távolságra szálltak rá a pályán a zsernyákok, annak van értelme. Pár hete hétvégén lefilmeztek itthon egy kint "felejtett" 30-asnál (hétközben kaszálták az árkot), na annak is van, csak más nézőpontból: zéró munka, zéró benzinhasználat, zéró rizikó, csak egy valag bevétel.

McK (törölt) 2009.05.05. 15:53:48

@fakocsi: Én meg a Te fejedet verném be a kerékkulcsal..
És Te beszélsz biztonságról.
Tipikus gyökér vagy.

aHim 2009.05.05. 15:53:57

@KuKori: Még kell pár év, mire sikerül megszervezni az értelmes emberek pártját... de utána szavazz rám. ok? A többi ilyen hülyeséget elintézem:D:D:DD

JMC 2009.05.05. 15:54:04

Nem kellene egyáltalán KRESZ magyarországra (direkt a kisbetű). A közlekedők fele szerint elavult és szarik rá, a másik fele meg nem is ismeri, csak homályos emlékei vannak valami régi vizsgáról. Viperát meg éles lőfegyvert minden autóba, pár hónap alatt sok gond megoldódna, a temetkezési vállalkozók meg gennyesre keresnék magukat.

Hogy a cikkhez is szóljak valamit: sajnálom szegény motorost, mégjobban az utasát, de valószínűleg ez volt a második baleset idén, ahol a motoros vétlen volt. Amikor a kanyarodó családi autót telibeverte a bukkanó mögül a kanyarból 180-al kilövő motoros miért nem született cikk arról, hogy kedves motorosok: nem kéne agyatlanul hajtani!?

dns22 2009.05.05. 15:55:11

@aHim: Én is ezzel vigasztalom magam, amikor néha elmegyek jobbról, de a KRESZ alapján ez jobbról előzés.

pejka 2009.05.05. 15:55:34

min,zseni vagy!
Hányszor mennék 130-al de...nem megy.Az egész...szóval néhányan 120belső,100középen,külső pedig?Üres,nyertél.Ekkor jobbról előzők,bár ez csúnya-rossz dolog,dehát,mit van mit tenni.Ha utolérek valakit annak csak annyit mondanék,mint Eric Cartman művészúr:"Csá pöcsök én léptem!"

Maci2 2009.05.05. 15:57:00

Jééé
A múltkor majdnem épp így haltam meg! Teljesen szabályosan haladtam a tömött sorral együtt 90-nel a 4-es főúton, Pilis alatt, mikor egy köcsög úgy gondolta, hogy a Camaroval nem kell sorban állni és nyomta neki mint a barom. Szemből meg ugye jöttek, ezért hirtelen "be kellett vágnia" jobbra és úgy volt vele, hogy a köcsög motoros nyugodtan dögöljön meg. Persze a tömött sorban haladva én erre nem számítottam, így csak már mikor tolt le jobbra, vettem észre...
Hátborzongató volt olvasni, hogy most tulajdonképpen ugyan e miatt meghalt valaki... Ráadásul neki is "harmat gyenge" túra BMW-je volt... :-(
Őszinte részvétem a hozzátartozóknak, ha olvassák ezt! A többieknek csak annyit :ÉSSZEL!!!

B.Baresz 2009.05.05. 15:57:44

Tisztelt Winkler úr! a cikk olvasása közben megfogalmazódott bennem a kérdés, mindenki egyaránt megtudja majd ítélni, melyik az a szituáció, amikor biztonságos a 150km/h tempó? hatalmas hülyeség . ennyi erővel akkor mindenki felmérhetné magának, hogy mennyi alkohol után ülhet még volán mögé. mindenki holtrészegen vezetne. kinek lenne jó?

jatti 2009.05.05. 15:58:59

"Csak eppen az az en dolgom, hogy gyorsabban megyek a megengedettnel az viszont meg az o dolga lenne, hogy a jobbra tartasi kotelezetsegenek eleget tegyen. Szoval..."
Szóval Te nem tartod be a KRESZT, de másnak kötelessége betartani? Az ő dolga a logikád szerint, hogy hol megy. Utálom, ha a belsőben cammognak!!! 130 fölött már én se szólhatok elvileg, pedig szeretem a sebességet. Csak az érveléseddel nem értek egyet, a mondandóddal igen.

aHim 2009.05.05. 16:00:43

@B.Baresz: Most is fel kell mérned, hogy a sebességhatárokon belül mi az a sebesség amivel biztonságosan tudsz közlekedni. Lsd.: relatív gyorshajtás.

Zaklató_Panda 2009.05.05. 16:01:34

Én azt vettem észre, hogy az M0-on ha motorral megyek és nincs túl nagy forgalom, 190 fölött csak úgy takarodnak ki az autósok előlem a külső sávba már jó messziről. Alig kell lassítanom. Autópályán ez 220 fölött igaz. De egyébként nem igénylem a lehúzódást, tizedmásodperc alatt kikerülöm jobbról, akkor vesz csak észre, ha már előtte vagyok. Aki haladni akar mennyen motorral:D
Jelzem, ha autóval megyek általában összeszarom magam, ha egy köcsög motoros 190-el előz meg jobbról és csak az utolsó pillanatban veszem észre. Nem tudom, hogy hogy kellene feloldanom ezt a kettősséget.

subtotal 2009.05.05. 16:01:36

@B.Baresz: sajnállak, hogy csak Németországban tudod megitélni mennyi a biztonságos sebesség, de Mo-n már nem megy és el sem hiszed.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2009.05.05. 16:01:38

Szélbe kiáltott szavak...
Nem a gazdasági helyzet, nem a ...bűnözés, és nem a rossz levegő miatt kell elhagyni az országot.

Ugyanis aki itt marad, az holnap is erre ébred. Meg holnap után is.

Ez az írás 5*-ös. Még nem olvastam ennyire jót Tőled Robi - sem mint újságírótól, sem mint Motorostól.
De most már jó lenne tudni, hogy mit kell TENNI azért hogy változzon valami.

aHim 2009.05.05. 16:03:56

@kutya_zzr: Ha meglesz az értelmes emberek pártom, akkor engem megválasztani.

McK (törölt) 2009.05.05. 16:04:19

@B.Baresz: Jelenleg is önnek kell eldöntenie mennyivel megy biztonságosan,ha hóban,esőben okoz balesetet nem védekezhet azzal,hogy itt kérem 130-al lehet menni,mert ezt engedélyezték nekem.
Létezik a relatív gyorshajtás fogalma,amit mindíg a vezető választ meg.
80-al is követhet el valaki Relatív gyorshajtást autópályán korlátozó tábla nélkül..
Azaz a vezető dönti el jelenleg is.

McK (törölt) 2009.05.05. 16:05:43

@Zaklató_Panda: Sehogy.
Majd feloldja egy kanyarodó moszkvicsos..a veséddel együtt.

Stefun626 2009.05.05. 16:06:29

Gyerekcipőben az autópálya kultúra Magyarországon. Viszonylag sokat megyek a németeknél, és ott a külsőben is 160-al mennek. Ha vki útban van azt kikerülik, és vissza a külsőbe, mert a belsőből kivillognak még 180-nál is. És nincs annyi baleset, mint nálunk. Nem a nagy sebességgel van a baj, hanem a figyelmetlenséggel, és a " majd én megmutatom neki" hozzállással. A trafi semmire sem jó. Csak pénzszedés. És ha még hozzávesszük, hogy egy traffipaxhoz általában 3-5 rendőr kell, akik a járőrözés helyett mérnek...

deak.atti 2009.05.05. 16:11:36

Üdv!

A szörnyű az, hogy megint a vétlen halt meg. Aki "csak" motorozott haza a Balatonról, valami kellemes hétvégi programról. Valószínűleg mikor elindult, meg se fordult a fejében (mert általában az ember ilyenre nem gondol, mielőtt bármilyen járműbe ül/járműre száll), hogy nem fog hazaérni. Részvétem a családnak. A motoros korából adódóan biztosan van valami 14-18 év körüli gyereke, aki lehet, hogy épp ma ballag/érettségizik. Na, erre nem gondol a többi résztvevő. Hogy egy f@szság, egy rossz mozdulat miatt milyen következmények származnak utána. Én is motorozom, napi szinten járok vele munkába (2 X 20 km), és sokkal jobban kell figyelni, mint autóban ülve. De az ilyet nem lehet kivédeni, városban is csak a lassabb tempó miatt.

Vigyázzunk magunkra ...

DA

Negrogo 2009.05.05. 16:12:53

@jatti: Mivel magamra ismertem...A gyorsabban kozlekedo jarmuvet el kell engedni, Tok mind1, hogy az most 130 vagy 150. Ezert van a jobbra tartas. Az meg szerintem nagyobb bun ha lehet igy fogalmazni, hogy vki gyorsabb palyan a megengedettnel mint az, hogy vki letelepedik a szalagkorlat melle tobbnyire lasabb tempoban.

fishermansfriend 2009.05.05. 16:13:02

Az esetek jelentős részében 90-el megyek autópályán, és nem előzök kamiont, jól elautózok mögöttük a szélárnyékban. Az 1.6-os focus fogyaszt így 6 - 6.5 litert. Munkába nem járok messze, kb. 3 percet bukok ha nem taposom ki a belét. Ha messzire megyek, akkor 110-140 (-mérési hiba) között, ahogy lehet (forgalomfüggő). Azt gondolom, hogy ez így pont jó.

A Ferihegyin mértek talán pénteken. A vecsési market central előtti lámpás kereszteződésnél. Van kb. 200 métres szakasz ahol 50-el kell menni, előtte 70, utána autóút. Nem vagyok száguldozós, még sose kaptak gyorshajtáson, de azon ott nagyon felhúztam magam. Kb. 70-el mehettem. Ha lesz is büntetés nem érdekel, nem az fáj...

Randy Marsh 2009.05.05. 16:14:59

És néhány hete már a kutyákra is figyelni kell az M7 érdi emelkedő magasságában. Amikor megláttam először felröhögtem, aztán felsírtam. Ez most komoly? Ez tutira hungarikum! Én már lélekben feladtam. Valaki evakuáljon ineeeeeen!!! Ez most hogy jön ide? Hm! Sehogy :L)

Hrzrasn (törölt) 2009.05.05. 16:15:05

@Zaklató_Panda: Majd a természetes szelekció feloldja.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.05.05. 16:16:04

A poszt megállapítása a sebesség - hülyeség kapcsolatáról pontos ugyan, ám annyiban spanyol viasz, hogy a rossz sebességválasztás az egyik leggyakoribb hülyeség.

A poszt célzása a rendőrség tehetetlenségére sajnos teljesen találó, a MÁV-hoz hasonlóan megújulásra képtelen, szar szervezet, sajnos.

Azt kell azonban mondanom, hogy a cikk gerincét adó motoros halállal járó baleset csak azt bizonyítja, közlekedni veszélyes, motorral meg méginkább. Egyszerűen LEHETETLEN a vezetési szituációk összességét helyesen megitélni, a legjobb szándékok mellett is lesznek hibák, és a statisztika sajnos azt mutatja, ezeket a hibákat nem mindig tudjuk megúszni. Ez van, aki ezt nem tudja elfogadni, ne közlekedjen.

Ne felejtsük, a volvo sofőrje egy eredetileg rossz döntést (követési távolság) egy olyan döntéssel igyekezett korrigálni (akadály kikerülő manőver) amit tréningeken is oktatnak, tehát nehéz rásütni a "vadbarom" béjegét - pláne úgy, hogy az infók másodkéziek. Éppen emiatt simán elképzelhetőnek tartom, hogy igencsak megviseli lelkileg ez a hibázása, és nem a másikban keresi az okot. Szóval szerintem a poszt kiindulópontja nem teljesen helytálló - mégha a következtetések helyesnek is tűnnek :-D

imhó :-)

Az meg hogy a kommentekben azonnal mindenki a maga igazát kezdte kiabálni, a sztrádákkal kapcsolatban, esetleg pl rendőri munkát javító ötletek helyett, csak jelzi, miért is olyan Mo minden szervezete és társadalma, mint amilyen pl a rendőrség. Én egyébként az eredeti jogsiszerzést nehezíteném meg nagyon: több óra, többféle helyzet, csúszópáylás szimulációval is - lásd finnország.

uff

MatseQ 2009.05.05. 16:17:29

A cikkben foglalt megállapításokkal tökéletesen egyet értek.

Rocko- 2009.05.05. 16:17:36

a postból kimaradt h az elôl lévô sofôr lehet, h büntetôleg fékezett. ilyenkor az érdemes elgondolkozni a büntetôjogi felelôsségen.

akinek meg aggodalmat okoz a 3 sávon középen közlekedô, az legyen szíves lapozza fel a KRESZ tankönyvét, és ízlelegsse, mit is írnak az elhaladásról és elôzésérôl. több sávos úton másik meleltt elhaladni szabad. jobbrôl elôzni nem. van különbség.

fakocsi 2009.05.05. 15:21:50
nem a villogósokat mentve, de nem vagy te se sokkal jobb ezzel a mentalitással.
utána meg csodálkozol, h miért dugul be a pálya. hát mert elôtted egy hozzád hasonló van.

Neil Blender 2009.05.05. 16:18:03

szomoru a dolog nagyon!

Annyiban kapcsolodnek hogy en vasarnap szinten 1 orat araszoltam hasonlo balf.szok miatt. Egymas utan 3 koccanasos baleset volt az M3ason ahol halal avgy serules nem tortent, csak a sok bosszusag.

En eleg temposan vezetek, nagyjabol betartva a sebesseghatarokat, inkabb az "annyival megyek amennyit a korulmenyek engednek" vezeto vagyok, ha minden idealis akkor olyan 150 korul megyek autopalyan. Namarmost egy 3 napos hetvege utan dugig a sztrada es a sok majom valoban egymas seggeben megy, a legszebb hogy ilyen oreg, avagy nem tul acelos verdak (konkret pelda egy regi 1.1es polo, vagy epp egy 1.2es Corsa) a belso savban csutkara nyomatva uvolt csak hogy ne kelljen a 20 km/hval lassabban meno kulso savot hasznalnia.

Amugy vannak olyan vezetok akikre ranezesre meg lehet mondani hogy a budos eletben nem kellett volna jogositvanyt adni a kezebe. 2 cmre ul a kormanytol, arcan pani felelem, de azert dacol a kozlekedessel. Na attol mentsen meg az uristen hogy egy ilyennel fussak ossze "eles" helyzetben...

pejka 2009.05.05. 16:18:50

Éljen az autóbán-kultúr!Dá!?
Faszok!

acel 2009.05.05. 16:21:16

Vasárnap az M3-on kellet visszajönnöm, monstam is az asszonynak hogy baleset lesz. Baleset volt. Torlódás okozta ráfutásos baleset, szerencsére itt két autó ütközött "csak". De senki sem tartottab be a követési tévolságot volt 150-es tempójú 5 autós konvoy, egymástól 10 méterre stb. De senki sem vette az adást később se, a baleset sem értette meg az emberekkel hogy mi a franc van.
Lassú haladóra 100m távolról is rá lehet villogni és indexelni. Nem kell a seggéből.
Sok autósnak akkor se esik le hogy kozel van amikor a szájamről olvassa le a köcsög jelzőt két szélvédőn és a középsőtükrön kereszttül.
De sajnos másokat is megolnek, őértük nem kár.

gnme 2009.05.05. 16:21:19

Az alapvető dolgok mind a Trabant, Wartburg időszakra vezethetők vissza.

Kétsávos autópálya. Ilyen nincs.

...itt kezdődik.

R6isfun 2009.05.05. 16:21:21

Ha crash van mindig a motoros húzza a rövidebbet :( Ezért kell duplán figyelni, de van, hogy ez is kevés.

Hrzrasn (törölt) 2009.05.05. 16:22:05

@CsGergo: Van néhány apró különbség:
- nagyságrendekkel jobb és biztonságosabb utak
- nagyságrendekkel jobban karbantartott autók
- nagyságrendekkel jobban vezetni tudó, és önuralomra képes autósok

Magyarországon ehhez képest még azt sem tanulta meg az autósok 95%-a, hogy lekanyarodás elôtt elôbb a szájbabaszott indexet tesszük ki, és *azután* fékezünk.

Neil Blender 2009.05.05. 16:22:18

@acel: akkor egyhelyen szivtunk a dugoban de mikor en ott voltam mar 3as kocc volt.. ::)

acel 2009.05.05. 16:24:04

A rendőrség tehetetlen, béna még a leállósávban közlekedő gyilkosjelölteket (eltorlaszolják a mentő útját) sem tudják ilyenkor kiszedni, pedig plusz egy rendőr több milliót kaszálhatna egy-egy balesetnél. Bsjönne a plusz autó ára és a munkabér is egy balesetnél.

JMC 2009.05.05. 16:25:44

Érdekes az útfelújítás után kinnmaradt sebességkorlátozó táblákat soha nem lopja el senki, pedig csak ideiglenesen vannak rögzítve.

VarAtt 2009.05.05. 16:28:11

Sajnos gyakran közlekedem az M7-es és Székesfehérvártól Pestig egy agyrém.
Megkezdődik a 3 sáv+leálló, de ezt a népesség 70%-a figyelmen kívül hagyja.

Pl. vasárnap esete így néz ki:
Belső sáv: 140 és felette
Középső sáv: 100-120
Külső sáv: a többi

És ez az igazán veszélyes...a jobbra tartás lesz@rása. Jobbról ugye nem szabad előzni, de azért nem is kívánja az ember megzavarni a "kicsit" sietősebb embertársait, de a cammogók meg nem mernek sávot váltani, mert mi lesz ha 50 km múlva valaki lassúbb eléje kerül és neki indexelnie kell és kormányoznia, neadj tükörbe néznie.

És ez az "állatfaj" akkor sem veszi észre magát, mikor már az 5. autó ment el mellette jobbról vagy váltott duplán sávot és előzés után ismét duplán vissza a szélsőbe. Ha ez nem akkor mi az igazán veszélyes...

Negrogo 2009.05.05. 16:28:46

@Neil Blender: Ez igaz. En nekem a felhabordasomat az hozta ki meg a kezdeten a dolgoknak mikor bevezettek a zero tollerenciat. Kezdve azzal, hogy az aki eddig is beult matt reszegen autot vezetni az ez utan is be fog es be is ul es osszetori magat es mast. Mas meg vagy en aki mondjuk megiszik 1 pohar sort vagy bort amitol meg messze nem vagyok berugva es leallitanak elveszik a jogsim? Mire is fol? Aztan a tulsagosan nagy birsagokkal lehetne folytatni. 30 ezert 10km/h -as gyorshajtasert? 100 ezert egy pirosba csuszasert? Ember mikor magyarorszagon az atlag fizetes epp ennyi. Mibol? hogyan? Nem ezek az emberek fognak balasetet krealni akik gyorsabban mennek nem is azok aki beulnek hebe hoba egy pohar sor utan az autoba. Azok akik...talan a legjobb pelda erra a Viasat3- on leadott soforok cimu "jatek" volt. Ok. Akik abban szerpeltek amin bar jokat nevettem es szorakoztam de elkeserito, hogy autot adnak a kezukbe. Ok azok akiknek meg jogsit se adnek. De ott vannak az utakon.
Aki latta tudja mirol beszelek.

TRC 2009.05.05. 16:30:00

No vezetési morál, és semmi feleöség érzet.
Az a legnagyobb baj, hogy szerintem mindig mindenki el van szálva a vezetési képességeitöl, azt nem gondolkodik a forgalommal együtt. Meg azzal sincsenek sokan tisztában, hogy az autójuk mire és mire nem alkalmas.
Csak a vezetett kilométerek és az értelmes gondolkodás a volán mögött. Ja, meg az sem árt ha csak a vezetésre figyelsz:)

159m-jet 2009.05.05. 16:31:24

@fakocsi:

Nem olyan rég találkoztam egy hasonló seggfejjel mint te kb. hajnali 2 kor az m5 ösön amikor nem volt szinte senki. Siettem haza Bp-röl és tempomattal jöttem 150 el a belsőben mikor beértem egy tőlem lasabban haladó autóst aki ugyan úgy a belsősávban volt. Nem akartam ki oldani a tempomatot úgy voltam vele, hogy nincs senki a szélső sávban ezért elhaladok mellette mire ő fokozatosan gyorsítani kezdett és felvette a sebességemet. Az én automnak az eleje az ő autójának a hátuljával volt egy vonalban mire így addig kisért még egy kamiont nem értem be a szélsősávban és ahogy kioldottam a tempomatot ő is lassítani kezdett, hogy ne férjek be a belsősávba mögé csak fékezéssel. Hát adtam egy 4 ediket és elhúztam a leállósávba. Veszélyes és bunkóság volt tőlem, hogy indokolatlanul használtam de egy olyan féreg faszkalap kényszerített rá mint te. Abból még azt is kinéztem vonla ha bemerek sorolni mögé rám fékez egy blokkolósat.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.05.05. 16:32:06

A legnagyobb baj, hogy sok gyökér nem ismeri a tükröt. Rendesen kellene mindenkinek menet közben nézelődni benne a mögöttes forgalmat. Mert könnyen megváltozik a szitu.

JMC 2009.05.05. 16:34:18

Ezért vezetnek a nők a pályán biztonságosabban. Hozzá vannak szokva a tükrök használatához :)

belashx 2009.05.05. 16:34:21

@morphine: annyit fűznék hozzá, hogy rossz döntés után hozott még egy rossz döntést. sztem. én is jártam már így,csak én előbb belenéztem a tükörbe és ott nem jött semmi. ha maradnom kellett volna lehet én is koccanok egy frankót. igaz annyira nem mentem a seggében, ezért legalább volt időm kinézni. Jogilag a Volvós a hibás. Ennyi.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.05.05. 16:39:09

Én is ebben a dugóban álltam pont a lehajtó felhajtó között.

konti10 (törölt) 2009.05.05. 16:39:40

Olyan a közlekedésünk, mint a társadalmunk. Önző, törtető, szűklátókörű, megosztott, és dögöljön meg a szomszéd tehene is. A jelenlévők kivételek.

belashx 2009.05.05. 16:42:38

@mennyi?husz!: Sofőrök. Ott a PONT. a többi részével nem teljesen értek egyet. Én szeretek piálni(talán túlságosan is:)), de egy pohár akárminek nincs értelme. ha mégis ittam,akkor nincs olyan kivétel, hogy én vezessek. Attól még a zéró tolerancia is faszság, lásd Németo.. l

=Daniken= 2009.05.05. 16:44:29

3 hete láttam egy aprilia robogót, gyönyörű volt, nagyon filóztam, két dolog tartott vissza:

1.eltaposnak és meghalok
2.hova a francba rakjam a kutyámat?:-DD

a kutya el is döntötte a kérdést...még jó hogy van kutyám;-)

részvétem a motoros családjának.

subtotal 2009.05.05. 16:47:55

A "kinnfelejtett" korlátozó táblákról: volt egy kinn a 4-es debreceni szakaszán, kb 1 hónappal a munkák befejezése után.
Felhívtam a megyei közútkezelőt, kultúrált keretek között elmeséltem nekik mi bánt, 2 nap múlva nem volt ott. Ennyi...nem csak dumálni kell emberek, vegyétek a fáradtságot, jelezzétek nekik. Puffogni nem megoldás.

gin74tonic 2009.05.05. 16:52:26

kultura nincs. a magyar atlagembernek a 70evek ota van autoja. a nemet atlagembernek kb az 50es evek ota. amerikaban a 30-as evekben ultek az emberek kocsiba eloszor tomegesen. ahogy a demokraciat, ugy a kozlekedest is majd szepen, lassan....

( parommal autotuning shown vagyunk. elottunk egy 1940-es ford. erre o felkialt: jee, a mamanak ilyen volt az elso kocsija! elgondolkodtam: az en nagymamamnak jogositvanya sem volt, es 1940korul szerintem orultek ha eletben maradtak egyaltalan. na ennyit a kozlekedes kultura kialakulasarol )

olvastam fakocka hozzaszolasait, arra gondoltam a pedagogiai hajlamait megprobalhatna kielni egy iskolaban, de semmikepp a kozutakon

theutat villám 2009.05.05. 16:53:33

fakocsi 2009.05.05. 15:21:50 „A rekord szivatásom nyíregyháza budapest táv volt : )
A végén már nem is mászott. Az első egy órában elég sokat vergődött : )”

Gratulálok, faszkalap

„Amúgy szerintem csinálhatnának egy köz szégyen honlapot aki felteheti azoknak az autóknak a rendszámát és a fényképét akik deviánsak.”
Azok alapján, amit leírtál, Te lehetnél az első a listán, Te szánalmas kis faszkorbács, ki a kurva anyád vagy te, hogy másokat „oktatgatsz”?

T5 2009.05.05. 16:56:02

Sajnálom a helyzetet. Sajnos Magyarország helyzetét tükrözi a közlekedési morál. Egy nagy loose control. Mindenki féltékeny, mindenki kurvára siet mindenhová, senki előtt nincs hely, annyira siet mindenki, hogy nem engedi át a gyalogost. De hova siet mindenki? 20 éve egy helyben áll az egész ország.Mindenkinek egy picit kéne figyelmesebbnek lennie, és csak picit kell okosabbnak lenni a másiknál.És akkor beáll a világbéke. Természetesen attól függetlenül ne akarják megmutatni a suzukisok, és a több belsősávban tötymörgő autósok százai, hogy bizony az Ő autóik is alkalmasak a belsősáv használatára, holott mindenki tudja, hogy nem.
Nyugodtságot a közlekedésebe
Peace

gygaabor 2009.05.05. 16:56:28

Mindenki vagdalózik itt a 110-ekkel, meg a 180-akkal.. A gyorshajtó mergás toleranciát vár a ladástól, hogy engedje előre, meg ne előzzön ki előtte. A ladás meg azt várná, hogy ne villogja le meg tülkölje a 180-nal közlekedő kollega.... Egy a baj:

Ebben az országban mindenki kurvára siet mindenhova és toleranciának a nyomait sem lehet felfedezni az emberekben. Aki 180-nal hasít, az örüljön hogy olyan verda van a segge alatt, úgyis ő fog hamarabb odaérkezni (remélhetőleg egyben) a céljához és engedjen néha, hogy a szerencsétlen hadd előzze már meg azt a kamionsort... A Ladás meg persze ne vágjon ki a gyorsabb elé. Ezek olyan egyszerű dolgok - lennének. És mikor jön el a megoldás? Ha majd mindkét fél tud jószívvel engedni a sajátjából és az olyan esetek, mint hogy "jaj, most le kellett fékeznem 5 másodpercre" dolgok egyszerűen említésre sem kerülnek egy ilyen fórumon... ugyanis mindig lesznek megoldandó közlekedési manőverek, ahol valakinek jobb fejnek kell lennie. Jófejnek lenni viszont úgy a legjobb, ha mindezt nem az orrunk alatt anyázva tesszük.

Ha valaki vezetett már svéd autópályán az tudná miről beszélek. 120-szal mennek az S80-asokkal, meg a 9-5-ös Saabokkal. Nyugalomban, békességben, odafigyelve.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.05.05. 16:56:35

Ugyebár a rendőröknek is a balesetmegelőzés a céljuk a traffipaxolással, nem a pénz beszedése. Legalábbis Kondorosi szerint.

Nyilván ezért bújnak be a bokorba a negyvenes táblánál, mert balesetet akarnak megelőzni.

Már megcsinálták pár helyen, hogy a rendőrök búvóhelyére szépen odavittek 10 köbméter földet. Azóta máshol szórakoznak.

gin74tonic 2009.05.05. 16:57:00

@JMC: ez mekkora beszolas :D vegul is igaz, a nok tukorfuggok:DDD

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.05.05. 16:57:28

Nekem az a kedvencem, hogy mostanában újból divat lett a több tízmilliós nyomravezetői díj, közben meg sírnak, hogy nincs pénz + emberanyag a belügynek. Útszéli tökvakargatókra van kapacitás... Tegnap Nyíregy mellett a vámosok állítgatták meg a befelé menő forgalmat: személyautókat pécéztek ki.

Minden faluban csak az nem tudja, ki, hol és mikor árul csempészholmit, aki vak és süket. Ja, meg a rendőrség. :)

theutat villám 2009.05.05. 16:57:31

eutat villám 2009.05.05. 16:53:33
fakocsi 2009.05.05. 15:21:50 „A rekord szivatásom nyíregyháza budapest táv volt : )
A végén már nem is mászott. Az első egy órában elég sokat vergődött : )”

Gratulálok, faszkalap

Azt elfelejtettem, hogy igen, valószínűleg egyszer feltartottál egy egész autópályát nyíregyházától budapestig. Te recskakirály. Az olyan ember jogosítványát előbb vennél el mint, Te (te, nemecsek), esetleg utána jöhetnének a köcsög villogósok.

plszegy 2009.05.05. 17:01:04

Tök jó, hogy itt igazából csak a sok villogjukle a hülye lassú köcsögöt ember valahogy mindíg kihagyja a követési távolság tényezőt. Levillogni a követési távolság betartásával is lehet. Jahogy úgy a kisköcsög nem szarja össze magát. Amúgy meg azt szoktam szeretni, amikor úgy villgonak le, hogy 140-el megyek a belső sávban jőn az őrült mögöttem, az őrült, és fényjelket ad számomra. jobbra, még előttem kamion, úgy, hogy erős fékezéssel tudnék csak bemenni mőgé. Ilyenkor mi a rossebnek villog? Vagy milyen jogon? (megjegyzem a gyorsabbat amúgy mindíg elengedem, ha nem jár aránytalanul nagy veszéllyel vagy fékezéssel számomra.) Majd 5 centire mögöttem kezd villgoni,kacsázni a sávjában, úgy hogy jobbra a a kamion megy még. Ilyenkor mégis hova menjek le?

Amúgy meg a KRESZ szerint a "zavarás" sőt még az "akadályozás" eszközét is megengedett. A gyorsabb téged sem kényszeríthet arra, hogy 130-ról hipp-hopp, ha törik ha szakad visszaállj 90-re. Főleg úgy, hogy azért, hogy ő szabálytalanul közlekedhessen. Eddíg azt vettem alapul, amíg főleg a 140-el közlekedő járművemmel átéltem.

Másik szempont: néha közlekedek egy 37 éves 44 pacis bogárral is. Autópálya, 110km/h, és megpróbálok észrevehetetlen maradni. De az idegesítő, hogy előttem egy vadiúj kis-középkategóriás autó elkezdi előzni az előtte haladó kamiont, úgy hogy eddig 110-el ment, előzés közben meg, belső sávban is max 110, ha nem kevesebb. Én meg kimegyek mögé, hogy biztos gyorsít majd, mert úgy nem zavarunk senkit, mert lenne akkora hely. Namost ha az én jószágom mind motorteljesítmény mid fék, mind kormányzás szempontjából jóval szerényebb, és én is 130-ra gyorsítok ilyenkor, akkor ő miért nem képes. Persze ilyenkor mögém ér a nagyfeketeautó, és elkezd villogni. (ha nincs előttem a tötymörgő, akkor észre sem vett volna) Engem úgy oktattak, ha előzök, akkor gyorsítani kell-illik.

eko 2009.05.05. 17:01:40

Általában nem tartom jónak Winkler írásait, de ezzel teljes mértékben egyetértek.
Két márkához tartozó motorosról lehet általánosságban elmondani, hogy nem a száguldozás miatt pattant nyeregbe. (Bár az általánosítás itt sem helyes) Az egyik a Harley, a másik a BMW.
Kiváncsi leszek az itéletre:
Mennyit ér egy ember élete?

T5 2009.05.05. 17:02:21

@fakocsi: Nyilván, ha te is okosabb lennél, akkor nem így reagálnál, és akkor legközelebb már Ő sem. Mindig csak egy kicsit legyél okosabb a másiknál. Ne villogjon a seggfej, de te meg ne vánszorogj a belsőbe, vagy, ha nem tudsz gyorsítani rendes tempóban, akkor maradj a külsőbe. Sokszor az ilyen fékezgetés, villogás, szivatás, emberáldozatokat követel. Motoros, gyerek, nő, férfi, anyós hal meg. Ezek nem közlekedésbe való dolgok, hanem a dodzsem pályára.
Peace

MaCS_70 2009.05.05. 17:06:24

Halihó!

Én közlekedéstudományból azt tanultam, hogy tiszta időben, autópályán, száraz, jó minőségű útburkolaton, gyér forgalom mellett egy jó egészségnek örvendő, jól látó, jó reflexekkel megáldott, 30-40 év körüli gyakorlott autóvezető számára 120-140 km/h az a legnagyobb sebesség, ahol még kezelni tud olyan helyzeteket, amikre mindenkinek számítania kell, azaz aki ennél gyorsabban vezet, már jó eséllyel túlvállalja magát. Ezt számos — sajnos balesetek kapcsán íródott — szakvéleményben is viszontláttam. Bocs, de ez a szakmám.
A 130-as sebességkorlátozás nem véletlenül lett megállapítva, mint ahogy az sem véletlen, hogy a gyakran emlegetett német autópályákon is 130 fölött bizony már sokkal szigorúbbak a felelősségi és magatartási szabályok. (A német sztrádára egyébként hülyeség hivatkozni, mivel maga az útminőség, a nyomvonal-geometria lényegesen jobb a nálunk megszokottnál — és messze nem is minden szakaszon érvényes a no limit elv. Arról nem is beszélve, hogy ahol kétsávos az út és valaki a belsőben előz mondjuk 110-zel, bizony nem szokás levillogni, hacsak nem felejti bent magát.)
Ha azt látom a tükörben, hogy valaki nem túl messze jön hátulról, nyilván nem vágok ki elé, semmilyen az övénél kisebb sebességgel. Ha viszont 110-zel előzöm a szélen bandukoló kamionokat és valaki mélyrepülésben utolér, az szépen lassítson le és biztonságos követési távolság tartása mellett várja ki, amíg befejezem az előzést. Én ebben a helyzetben két dolgot tehetek:
a. Tartom a sebességet és az első biztonságos, fékezést nem igénylő hézagba gázelvétellel lassítva visszasorolok;
b. Felgyorsítok 130-ra, amivel már ugye nem tarthatok fel senkit és szépen addig előzök, amíg el nem fogynak a megelőzendők.
Ha valaki a megengedett legnagyobb sebességnél gyorsabban vezet, szerintem elveszíti a jogalapját a reklamálásra azokkal szemben, akik szabályosan közlekednek. Ez persze nem azt jelenti, hogy önkéntes rendőrt kéne játszani velük szemben, de amíg én szabályos vagyok és nem akadályozok mást indokolatlanul, igenis jogom van élni a lehetőségeimmel, magyarán nem nekem kell áldozatot hoznom a szabálytalankodó javára, hanem neki kell tiszteletben tartania a szabályosan közlekedőt és visszavennie a szabálytalan tempóból.

Üdv: MaCS

Antenna 2009.05.05. 17:08:33

azért a közlekedés kultúránk látszik a hozzászólások választékos megfogalmazásán is...
fakocsi műveletei feleslegesek és idegesítőek, de ezért el kell küldeni a kurva anyjába?

Ej hova fajul a világ.

Laci_76 2009.05.05. 17:08:45

Amúgy Magyarországon nem nagyon akarják betartani a jobbra tartást. Sajnos főleg a motorosok. Nem akarom bántani őket, de ha egy autós gyorsabb illik elengedni szerintem. Persze ők nem így gondolják. Nekem van egy viszonylag erős autóm, mikor közúton a motorosokat néha beérem mindig mutogatnak. Persze nem értem miért nem enged el ha gyorsabb vagyok. Mert mikor én lassabban megyek valakinél még a sávomba jobbra is húzódok nem hogy elengedem. Amúgy jelen esetben sajnos a motoros szivta meg. :(

Gubo77 2009.05.05. 17:10:05

Sajnos nem olvastam végig (még) az összes kommentet, de remélem, több lesz az értelmes hozzászólás, mint általában.
A hírhez: annyi derült ki számomra, hogy az elöl haladó forgalmi okból fékezett, a túl közelről követő meg elrántotta a kormányt. Két eset van. Látta (sejthette) a forgalmi okot, ennek ellenére tolakodott tovább. Nem láthatta (takarásban volt), ennek ellenére tolakodott tovább. Mindenki döntse el, melyikhez kell kapitálisabb ...-nak/nek (vérmérséklet szerint behelyettesítendő) lenni. A megengedett sebességhatárokon belül, ugye.

tompa 2009.05.05. 17:11:52

Jó a cikk ! Megoldási javaslat:
a rendőrségünkre költött összeget adjuk oda az osztrákoknak, hogy ők intézkedjenek a magyar utakon is ! Mekkora rend lenne itt semmi perc alatt !
Észrevettétek, hogy Hegyeshalom után is az osztrák autópályán Bécs felé a magyar/román/szlovák rndsz Porsche Cayenne és hasonlóak ugyanugy robognak , villognak mintha itthon lennének.
Na de visszafelé Bécstől Hegyeshalomig már kezes báránykák lesznek valamitől , békésen autóznak, a szabályokat betartják. Valószinüleg megnevelődtek utközben .....sok,sok EUR-ért. Próbájatok meg megvesztegetni egy osztrák rendőrt......

amnein 2009.05.05. 17:12:01

Nem tudom mennyi gépjármű van forgalomban Magyarországon, de mindbe kell traffipax, ami csak a körülötte haladók tempóját mérné, így lehetne egyből feljelentgetni is! :)

subtotal 2009.05.05. 17:12:26

@MaCS_70: geometria kivételével igazad van (ajánlom a Stuttgart-München vonalat).
Igen, 130 felett ha minden másban szabályosan jársz el akkor is részfelelősséged van egy esetleges baleset esetén Németországban. Viszont legalább legális a döntésed ha nincs korlátozó tábla, hogy siess.

T5 2009.05.05. 17:12:32

@MaCS_70:

Oké, hogy ez a szakmád.De! Németországban nem véletlenül, sok helyen van "130vége" tábla, és kevesebb a baleset mégis, mint itthon.
Szóval sajnos hülyeséget tanultál. Szóval gyorsan felejtsd el, és tanulj szociológiát, és állj ki milliók elé, és értesd meg velük, hogy legyenek előzékenyebbek, figyelmesebbek, lemodóbbak, türelmesebbek.
Nem bántani akartalak...

subtotal 2009.05.05. 17:14:06

És csak azért mert siettél nem büntetnek meg.

eradam 2009.05.05. 17:16:50

@fakocsi: Nagyeszű gyerek lehetsz. Családod büszkesége, gratulálok.

berliner 2009.05.05. 17:19:14

Részben igaz a cikk, de nem csak a rendőrséget kellene szidni. (nem vagyok rendőr, mielőtt még valaki ezzel jönne)
Hanem azt, aki kitalálta, hogy csak két sávos legyen az autópálya Mo-n. Itt van 'a belső', meg 'a külső' sáv, oszt jónapot. Belsőbe vannak kényszerítve a legaláis 130-cal haladók, a vezetés professzoria, akik mindig felmérik és mindig biztonságosnak találják 180-200-as tempót, meg néha a mazsolák, akik a külső sávban a harmincadik perc után megunják a 70-nel menő kamiont.
Megoldás: TÖBB SÁV!!!
Minimum három, de forgalmasabb helyeken négy. Máris megvan mindenkinek a helye, az illegálisan autópályázó Zetortól a profi sofőr S8-as Audi (akinek gyors autója van az mindig profi sofőr:) tulajig.

eradam 2009.05.05. 17:21:05

@efroland: Igen én is megyek annyival, de vagy nem egyek ki addig amíg nem tiszta a dolog (M6-ton ez könnyen kivitelezhető) vagy lépek neki h ne tartsam fel a 130-al érkezőket. Ennyire egyszerű, szerintem.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.05.05. 17:24:16

"Magyarországon ehhez képest még azt sem tanulta meg az autósok 95%-a, hogy lekanyarodás elôtt elôbb a szájbabaszott indexet tesszük ki, és *azután* fékezünk."

Na, ez nekem is felbassza az agyamat a csillagos égig.

MACS nagyon jót szólt. Nem értem, miért várja el a megengedett sebességet jócskán túllépő nagyvas sofőrje, hogy pl. 120-ról 80-ra lelassítsak egy kamion mögött, mikor energiaveszteség nélkül 140-re gyorsítva megelőzhetném, oszt jó napot. De nem tehetem, mert akkor már kurvaanyázik meg villog mögöttem, hogy JÖVÖÖÖÖK!!!

Swind 2009.05.05. 17:24:40

Valaki irta, hogy mennyire zavarja, ha a belsoben lassitania, fekeznie kell, mert elojon egy mazsola 100-al.

Altalaban a nagyteljesitmenyu autok tulajdonosai a legidegesebbek, hogy a belsoben lassitaniuk kell, vagy "cammogniuk" 120-al valaki mogott. Refizes, dudalas, anyazas stb

Pont forditva lenne ertelme. Sajat tapasztalat, mivel az autom 300 paci korul van, sokkal rugalmasabb mit az atlag. Kit erdekel, ha lassitanom kell, vagy latom ki akar jonni, inkabb lassitok beengedem mint, hogy o fekezzen. Miert? Mert en 2 masodperc mulva utazosebessegen vagyok ujra, a kissebb teljesitmenyu autotulaj meg ha fekezesre kenyszeritem egy kamion mogott, sok sok masodpercebe kerul visszagyorsitani.
Ez valoban idegesito, megis inkabb a sokloeros autotulajok hozongenek.

Bandi NL 2009.05.05. 17:25:21

Mennyi sok jobbrol/leallosavban elozo, mast levillogo, vagy levillogot bunteto f@szkalap irogat be ide... es mind megvan gyozodve arrol, hogy o helyesen teszi/tette amit tett, csak mert eppen akkor nem jart arra egy motoros sem vagy eppen nem allt senki a leallosavban... csak szerencse kerdese! be kell tartani a KRESZ-t es kesz, akkor legalabb nagyjabol tudod, hogy mire szamithatsz a forgalom tobbi resztvevojetol

159m-jet 2009.05.05. 17:25:27

@berliner:

Ez szép és jó csak így az autópálya megépítése is 2-szer 3-szor annyiba kerülne és a pályadíj is drágább lenne. Valahol komprumisszumot kell kötni sávok száma és realitás között...

Carfan 2009.05.05. 17:26:31

@konti10: Teljes mértékben így van.

Mammut8 2009.05.05. 17:26:53

május 1-től 150től büntetnek tudtommal.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.05.05. 17:28:08

Ja, és világosítson már fel valaki azügyben, hogy a követési távolságot hogy a retkes lópikulába lehet limitálni?! Az nem sebességfüggő? Ha fel van festve a pályán, de valamilyen oknál fogva lassítani kényszerül a sor, akkor gyorsan megbasznak mindenkit a rendőrök? És akkor ez most hooogy?

Detox 2009.05.05. 17:30:15

Na hol vannak az okostojások, akiktől állandóan azt halljuk, hogy így a motorosok, meg úgy a motorosok! Tudnak ott az autósok is faszkalapok lenni...Áhhhh. Annyira idegesítő, hogy mindenki csak okoskodni tud ahelyett, hogy egy kis értelmet próbálna meg csorgatni a kicsi agyába. Itt van egyből fakocsi... Hááát ember, ehhez tényleg csak gratulálni lehet. Én sem szeretem ha a seggembe másznak, sőt, kifejezetten utálom, de én nem szopatom őket. Ha olyan a helyzet, hogy én éppen előzök valamit és nincs több akit meg akarok előzni, akkor fegyorsítok max 140re és megelőzöm azt a 2-3 járművet. Ha hosszabb sort előzök és tartom a belsőben az előttem menő sorral a tempót és akkor villognak, akkor visszavillogok az elakadásjelzővel. A 4-5. villantás után már én is megmutatom a féklámpát, (és csak akkor ha még mindig a seggemben jön), de csak mutatom és nem fékezek,lassítok, állok be kamion mellé. Bár az M0-son simán meg lehetne tenni, főleg a köcsög külföldiekkel. Szóval te is ugyanazok az idióták táborába tartozol, mint azok akik a másik seggében mennek.

Ez az eset is egy nagyon jó tanulság arra, hogy az autósok közt is vannak barmok, nem kell a motorosokat elítélni. Nyugodjon békében a motoros testvér, remélem Ti autósok tanultok ebből is.

Ja és a kedvencem nem maradhat ki:
De azért nem lehetne elérni, hogy ne lehessen a motorokra hangos kipufogót tenni, mert az olyan zavaró. Na buzikáim itt a bizonyíték!!! Lehet, hogy ha nagyobbat szól a kipufogó, akkor az a barom észreveszi, hogy ott megy mellette egy motoros.

Minden motorosnak széles utat és figyelmesebb autósokat!
Peace!

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.05.05. 17:31:50

@Swind: így van. A nagy autó tud lassabban menni, ellenben a kicsi nem tudja felvenni a 150-160-as utazót.

De aki X vagy Y márkájú csatahajóba pottyant bele az anyukája hátsójából, és életében nem vezetett még régi vagy kiskategóriás "autót" annak hiába magyarázod.
Persze, fordítva is érdemes próbát tenni.

Laci_76 2009.05.05. 17:31:57

A követési távolság büntetése a sebességedtől és a távolságtól függ. Tehát a reakcióidödnek megfelelően kell megválasztani. Azaz 150-nél nem mehetsz a másik mögött 3 méterre mert akkor ha ő rálép a fékre te már koccantál is. Nagyjából ennyi.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.05.05. 17:32:17

@belashx: Nem tudom feltűnt-e valakinek, de ezelőtt is zéró tolerancia volt az alkoholos befolyásoltságra! Csak most propagálva lett.

MaCS_70 2009.05.05. 17:36:18

@T5:

Halihó!

Nem hiszem, hogy hülyeséget tanultam volna.
Már mielőtt közlekedési jogból szakdiplomát szereztem volna, sokat foglalkoztam közlekedési ügyekkel és volt egy szakmai kapcsolatom egy igazán profi szakemberrel, aki amellett, hogy egyéni pályaalkalmassági vizsgálatokat végzett, egész életében azt kutatta, hogy hogy hol vannak az ember korlátai a közlekedésbiztonság területén. Ő mondta először, hogy 130 fölött az emberek 95%-a már túl sokat kockáztat -- onnan már exponenciálisan romlanak az adatfeldolgozó és ennél fogva döntési képességeid.. Mondta ezt tízezres nagyságrendű személyes vizsgálattal és ezernyi baleset elemzésével a háta mögött.
A szakdiplomás képzésen szintén egy évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember mondta el szinte ugyanezt, csak sokkal, de sokkal részletesebben alátámsztva, külön kitérve arra, hogy mennyire veszélyes az, ha valaki ezt hiszi, hogy ura a helyzetnek (amint az teljesen általános), holott félig már csak utas a kocsiban.
A szakvéleményeket író szakértőket nem ismerem, nem beszéltem velük, de az egyik szakvéleményben nagyon részletesen le volt írva (amiről egyébként tanultam és záróvizsgáztam is), hogy egy autópályaszabalesetnél száraz úton, tiszta időben de szürkületkor a 135 km/órás vélelmezett sebesség miért volt már relatív gyorshajtás -- az adott helyzetben szerinte max. 115 lett volna az elfogadható, pedig nyilván mindenki simán ment 130-cal.

Üdv: MaCS

berliner 2009.05.05. 17:38:49

@159m-jet: ez tény, de ha csinálunk valamit, akkor azt csináljuk jól. Tudom, tudom, ha az M7 pl már évtizedekkel ezelőtt elkészült, amikor még nem volt ennyi autó. De elméletileg ez jelentősen hozzájárulna a helyzet javulásához.
Ez meg kicsit off, de az autópályadíjról meg annyit, hogy szerintem el kellene törölni, és ha mindenképp kaszálni akarnak az autókon, akkor a dugódij (városi behajtási dij) hasznosabb lenne.

loláb 2009.05.05. 17:39:01

Ez borzasztóan szomorú...
Én is éppen akkor jöttem haza Lelléről, már ott kiírták az információs sávra, hogy Baleset 40km-re, ugyhogy tudtam mire számítsak. Mire odaértem már arra az autópályaszakaszra nem lehetett ráhajtani, rátereltek bennünket a régi hetesre.

Az viszont több mint undorító, hogy amint beértem az álló sort, gyakorlatilag a velem együtt érkezők 1/3-a gondolkodás nélkül, azonnal kihúzódott a leállósávba, és ott folytatta az útját. Az természetesen szintén feltorlódott, és mire elértem a lehajtóig (motorral voltam) gyakorlatilag egy laza 1-1,5 km-es sor torlódott fel ott is.
Na én pl ezeket a büdös köcsögöket büntetném meg, de kurvára, mivel ha amiatt ér ki késve a mentő, mert neki annyira fontos, hogy hazaérjen a naplóra, hogy ezért rámegy a leállósávra, az gyakorlatilag emberölés.

Negrogo 2009.05.05. 17:40:48

www.youtube.com/watch?v=nImgGrugntw

Tessek, aztan majd lehet meg szemezgetni.
Na veluk van a gond es a hasonlo vezetokkel. Nem a gyorsan, temposabban menokkel. Amugy szerintem megnezem ezeket megint mert volt, hogy rohogo gorcsot kaptam toluk.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.05.05. 17:42:32

Az a lényeg hogy a sok büntetés hatására az ember mindenütt lassan fog hajtani.
Amúgy szerintem a MOTOROS IS AMATŐR VOLT!!!
Én kivédtem volna,persze én profi vagyok.

159m-jet 2009.05.05. 17:42:49

@berliner:

Teljes mértékben igazat adok neked. De sajnos ez az ország nem arról híres, hogy ha valamit csinálunk akkor azt csináljuk jól és /sajnos/ legfőképpen nem arról, hogy szüntessük meg a díjakat amiket kiszabtunk... Ezt én sem kötözködésből mondom csak az alapján amit tapasztalok és ez egy nagyon szomorú tény...

Grifter 2009.05.05. 17:43:41

@fakocsi: Egyszer kifogsz egy pszichopatát aki majd megmutatja neked, hogy ő a bátrabb és jól jártál ˘˘

MaCS_70 2009.05.05. 17:49:43

Halihó!

Egyébként érdekes volt a tegnapelőtti hazajövet az M7-esen. Engem szerencsére figyelmeztettek, úgyhogy csak Fehérvárnál hajtottam fel, aholis igencsak sűrű, de jól haladó forgalomba csöppentem.

Két érdekességet tapasztaltam.
1. Ez mondjuk egyedi, de rendszeres jelenség. Volt egy Micra, amit 50 km alatt 8x előztem meg és ő is 8x előzött vissza úgy, hogy lehetőség szerint 120-cal haladtam, többnyire tempomattal. Volt, hogy ő középen cammogott Valancénél, én a szélsőben haladtam el mellette -- lejtőn. Egy perc múlva én a középsőben előztem a szélső sort, ő meg a belsőben húzott el mellettem kb. 140-nel -- emelkedőn. Egy riadt középkorú hölgy vezette, utoljára a Budaörsi úton ment el mellettem, én 70-nel hajtottam a négysávos részen, ahogy lehet, ő meg lagalább 100-zal zuhant bele a középről jobbra forduló aluljáróba.

2. Négy-öt kolléga villogott le a belső sávban úgy, hogy előttem tömör oszlop haladt. Gyakrolatilag nem lehetett 120-nál gyorsabban haladni, ez volt a belső, hézagmentes sáv sebessége. Elengedtem őket -- a következő autót ugyanígy próbálták letolni. Mégis mire számítottak?

Üdv: MaCS

ekutya 2009.05.05. 18:00:30

én szégyenlem magam mindannyiatok helyett. mindenki vegye elő a kreszkönyvet és olvassa el újra. MINDENKI!

ha nem tetszik amit leírtak ott, akkor tessék felgyújtani a parlamentet.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.05.05. 18:03:06

@mennyi?husz!: Az oldalamról az összes részt letöltheted, ha ennyire tetszik. :)
Számomra felért egy kínzással, de végigszenvedtem mindet. :)))

Thyby66 2009.05.05. 18:05:47

Annak ellenére hogy az autópályának kellene lenni a legbiztonságosabb útnak, akár 130 és felett is, valóban nem a tempó, hanem a vezetési morál okozza a legtöbb balesetet, v. zűrös helyzetet.
Arra még nem jöttem rá (szerintem más sem)
hogy pl. előzök egy "vonatozó" kammioncsapatott kb 140-150 körül,(nehogy fent tartsam a moziba igyekvőt) hogyan várja el a mögöttem jövő (szerinte gyorsabb) hogy besoroljak 90Km/h-ra a két autónyi követési távolságot tartó vontatók közé anélkül, hogy az orra előtt beleállnék a fékbe?
Csak úgy sikerülne, ha a pótkocsi hátsójába dörrennék.
Arra szintre agyban el kellene jutni, hogy 40-50 Km/h-t nem lehet kockázat nélkül lassítani ilyen tempónál forgaloban. De legalább ki kéne próbálni egyszer a "nagy arcúaknak", mire képesek, utána kéne elvárni a többi közlekedőtől a "tiszteletet".
Amíg ilyen dedó szinten megy nálunk, sajnos nem látok szebb jövőt a közlekedésben. Csak sajnálni tudom az ilyenek miatt pórul jártakat. Nekik meg más szemléletet.(csak hogy ne legyek gonosz)
A legérdekesebb, ha netán odalépek (akkor mennyünk paraszt jeligére) rendszerint nem gyorsít tovább, mint a sértődött kisgyerek, akinek elment a játszótársa.

mátyáskirály 2009.05.05. 18:09:38

Az USA-ban ezt úgy hívják, agressive driver imaging, és durvább tiket jár érte, mint egy sima gyorshajtásért...

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.05.05. 18:16:46

@MaCS_70: Megvan itthon Irk Ferenc Közúti balesetek című könyve 1979-ből. Ha csak relikviaként is, de fel tudom neked ajánlani ajándékként. Szerintem te jobban tudod hasznosítani. :) Egész gondosan összeszedett munka: az irodalomjegyzéke 32 oldalas. :)))

ha kell, írj e-mailt

Mortal Vombat 2009.05.05. 18:17:00

Az egyik legjobb cikk,amit az utóbbi időben olvastam. Tetszik ez a hozzáállás,hogy nem a sebesség öl,ugyanis van rá példa, nem is olyan messze innen,hogy sebességkorlátozás nélkül is lehet ésszel és veszélymentesen közlekedni.Nem kerestem rá a németországi halálos balesetek statisztikájára,de van egy sanda gyanúm,hogy nem olyan tragikusak,mint itthon.
Ja,és mélyen megvetem az egyenes,jól belátható,üres szakaszokon trafizó rendőröket.

MaCS_70 2009.05.05. 18:17:09

@ekutya:

Halihó!

Én elég gyakran használom. Mire gondolsz?

Üdv: MaCS

L'guna 2009.05.05. 18:18:19

Sziasztok!

Próbáltátok már azt, hogy ha valaki szabálytalankodik előttetek vagy mögöttetek, akkor nem foglalkoztok vele? Esetleg még segítitek is? A KRESZ-ben is valami hasonló van leírva. Idézni nem fogok, mindenki megkeresheti :)

Vagy azt, hogy ha legdühösebb, legvörösebb fejű, 'mi az má hogy kijött elém száztízzel' sofőrt egy széles mosollyal elengeditek tovább "fontos" útjára?

Egyszer mindenki próbálja ki, jó érzés és nincs felesleges bosszankodás.

Ui.: nem vagyok hittérítő vagy ilyesmi :)

potyesz 2009.05.05. 18:21:57

@Gyurma73: Szia, nem volt amatőr... sőt...
Nagyon jó barátom volt, sokkolt a hír, hogy nincs velünk többé... Nem voltam internet közelben, ma tudtam meg, hogy elment. Nem térek magamhoz, hihetetlen, hogy mindig a jók mennek el. Nem találok szavakat, de abban biztos vagyok, hogyha elkerülhető lett volna az ütközés, elkerülte volna. Szörnyű tragédia, nagyon fáj, hogy elvesztettem egy ilyen barátot. Nyugodj békében, emlékeimben élni fogsz. Őszinte részvétem a családnak.

kras 2009.05.05. 18:23:12

Én is ott voltam, és eléggé megrázó élmény volt számomra. Szomorú az ilyen dolog...

Viszont aki a helyszínelés után az M7-esen folytatta az útját az láthatta vagyis tapasztalhatta h senkit nem érdekelt h mi tortént. Az autók ugyanúgy egymás után hajtottak és villogattak egymásra. Az egyes autók kozti távolság néhol még 1 méter sem lehetett. Viszont amikor egy orult motoros vagy 150-el hajtott el az autósok mellett, kozott akkor már nem tudtam mit gondolni. Mindenki sietett és az emberek csak azzal torodtek h most mennyit kellett várni és h milyen késon érnek haza(és a gyorshajtással és idegeskedéssel próbálták meg behozni az "idoveszteséget" - hozzáteszem én még az nap este jottem haza Dunaszerdahelyre és vmikor fél 12 korul ertem haza viszont) de sztem senkit nem érdekelt h ott épp egy ember halt meg...

hanyag anyag 2009.05.05. 18:25:26

mi a baleset után pár perccel érhettünk oda (16:40 körül), még sem mentő sem rendőr nem volt, csak kis dugó, mert kerülgették az út közepén lévő motort a kocsik. A halott motoros véres fejjel a szalagkorlát alatt feküdt hason, fejjel a forgalomnak, a leállósávban 3 kocsi, a halott mellett emberek mobiloztak. Egy másik fekvő ember mellett (nyilván a motor utasa) állt egy-két ember, és ő mintha infúziót kapott volna. nem tudom kitől, mert mentőautó még nem volt. Megdöbbentő volt, hogy miután megölték a motorost, még annyit sem tettek, hogy megpróbáljanak segíteni rajta, vagy ha teljesen nyilvánvaló volt, hogy halott, akkor legalább letakarják. Nem szép, hogy pár száz ember nézheti szerencsétlent, és a kocsiban utazó gyerekeknek sem hiányzik a látvány (és felnőtteknek sem). miután elhagytuk a helyszínt, és megint lehetett haladni, felvettem a 150km/h utazótempómat. nemsokára egy motoros úgy ment el mellettem, mintha álltam volna.

Hrzrasn (törölt) 2009.05.05. 18:25:44

@MaCS_70: "Én közlekedéstudományból azt tanultam, hogy tiszta időben, autópályán, száraz, jó minőségű útburkolaton, gyér forgalom mellett egy jó egészségnek örvendő, jól látó, jó reflexekkel megáldott, 30-40 év körüli gyakorlott autóvezető számára 120-140 km/h az a legnagyobb sebesség, ahol még kezelni tud olyan helyzeteket, amikre mindenkinek számítania kell, azaz aki ennél gyorsabban vezet, már jó eséllyel túlvállalja magát. Ezt számos — sajnos balesetek kapcsán íródott — szakvéleményben is viszontláttam. Bocs, de ez a szakmám."

Engem érdekelne a tankönyv szerzôje és címe.

tónik 2009.05.05. 18:27:12

Ezt a fakocsi-féle hangulatkeltő h.sz.-t nem kellett volna komolyan vennetek. A történetei több sebből véreznek. Amúgy sajnálom a motorost, v.színű a jobbfélék közüli volt, nem úgy, mint az a r.sz. nélküli endúrós, aki ma majdnem kivasalt a járdán a kapumon kilépve, mert ő onnan kerülte a parkolókat...

Seca81 2009.05.05. 18:33:56

@sipike78: "
MACS nagyon jót szólt. Nem értem, miért várja el a megengedett sebességet jócskán túllépő nagyvas sofőrje, hogy pl. 120-ról 80-ra lelassítsak egy kamion mögött, mikor energiaveszteség nélkül 140-re gyorsítva megelőzhetném, oszt jó napot. De nem tehetem, mert akkor már kurvaanyázik meg villog mögöttem, hogy JÖVÖÖÖÖK!!!"

Villogjon csak a barma, kiszállni úgysem fog 130-nál hidd el :) Villogj vissza és kész. Ilyenek mindig lesznek, engem is levillogtak pedig 140-nel előztem a belsőben kamiont 3. autóként (előttem ketten voltak szóval 3an előztünk), még azt sem mondhatja h nem volt meg a sebességkülönbség; épp visszatértem volna a külsőbe mikor villog mögöttem egy Partner HDi. Hát kapja be, röhögtem magamban és lehúzódtam. Nem fogom magam felhúzni ilyeneken, a semmiből jött kb 180-nal, úgy is ment tovább, villogtatott is mindenkire :) -biztos szült az asszony...

polakvenger 2009.05.05. 18:38:29

Autózni és motorozni nagyon veszélyes, ennek ellenére mindenki mindig megy valahová. Ha egyszer egy olyan helyre értetek, ahol végre minden jó, soha többet ne menjetek sehová. Ha többet senki nem menne sehová, nem lenne semmi baj.

Glover 2009.05.05. 18:38:43

@B.Baresz: Német országban nincs sebességkorlátozás a kétsávos autópályán sem! 130-cal mennek a szélsőben, egy-egy autós meg 150-nel a belsőben. Voltam kint p-sz-vasárnap, lakókocsival jöttünk vissza. Odafelé 120 - 150, visszafelé 90. Tökéletesen lehetett haladni. Ahol viszont korlát van, azt szigorúan betartják.

ekutya 2009.05.05. 18:41:56

@MaCS_70:

Nos elsősorban a jobbratarts és a követési távolságról szóló részre gondoltam általában.

veled kapcsolatban annyit, hogy 130 az abszolút felső korlát. viszont senkit nem kényszerít a kresz hogy ennyivel haladjon, előzzön. tehát ha egy 90-el haladó kocsisort 110-el előzöl és a gyorsabbak utolérnek, akkor nem kell se felgyorsítanod, se lehuzódnod. megteheted de NEM KELL. nincs jogalapja. csak annyit mond a kresz hogy miután befejezted az előzést, térj vissza a külsőbb sávba. ha sort előzöl, akkor az egészet megelőzheted, csak indokolatlanul nem tartózkodhatsz a belsőbb sávban, akkor se ha nincs másik autó látótávolban. a sebességed alsó határát pedig külön táblák jelzik, és sávonként eltérő. tehát van minimális sebesség is, de ez nem függ a mögötted jövőktől. természetesen mindig lehetsz előzékeny, de sosem vagy köteles előzékenynek lenni, azaz senki nem kényszerítheti rád, és nem büntethet.

Glover 2009.05.05. 18:44:26

@Mortal Vombat: Nekem egy 7-es BMW-m van. Amikor jöttem haza Horvát országból, GPS szerint tartottam a sebességeket, hol, mennyit kellett, lehetett. A kőröshegyi völgyhíd előtt ugye 110-es tábla van. Tempomat vissza, s megyünk. A rendőr a 3 lábúval ott beszélgetett a híd korlátnál, tojt a forgalomra, de ahogy meglátott, azonnal, mint akit puskából lőttek ki, rohant kamerázni, és bosszúsan legyintett, mert a GPS nem téved. 109,8 km/h-val mentem. Ez az igazi undorító dolog a rendünk őreitől.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.05.05. 18:45:27

@polakvenger:

"A gyorsforgalmi utak olyan eszközök, melyek lehetõvé teszik, hogy egyesek A-ból B-be rohanhassanak, míg mások B-bõl A-ba rohannak. Azok az emberek, akik az A és B pontok közötti tetszõleges C helyen élnek, gyakran eltûnõdnek rajta, vajon mi lehet olyan remek A-ban, hogy annyian odasereglenek B-bõl, és hogy mi lehet olyan remek B-ben, hogy annyian odasereglenek A-ból. A C-beliek leginkább azt szeretnék, ha a népek egyszer s mindenkorra eldöntenék végre, hogy hol a fenében akarnak lenni tulajdonképpen.

Mr. Prosser D-ben szeretett volna lenni. Teljesen mindegy volt számára, hol is van ez a D, feltéve, hogy A-tól, B-tõl és C-tõl is igen-igen messze van. Szép kis kunyhót építene oda, fejszékkel az ajtó fölött, s kellemesen eltöltené az idõt E-ben, mely nem más, mint a D-hez legközelebb esõ kocsma. A felesége persze jobban szeretné a futórózsát, de õ marad a fejszéknél. Fogalma sincs, hogy miért - egyszerûen szereti a fejszéket."

Galaxis útikalauz stopposoknak

turbana 2009.05.05. 18:47:30

Valaki megmagyarázná, hogy miért kellett teljes szélességben lezárni az M7-est?

Ott voltam. Szörnyű dolog ami történt.

De ettől függetlenül a rendőrök indokolatlanul tartották fel a forgalmat. Ezt arra alapozom, hogy az egyik rendőr, akinek a feladata a forgalom elterelés lett volna, szolgálatban a barátnőjével fecsegett mobilon, és még azt sem vette észre, hogy beszóltam neki.

Ja és az második autóst, aki megfordult az autópályán, vissza a felhajtó felé a leállósávban, ót a rendőr elkapta, és ment a bünti. De mi lett a többi 50-el(fotók megvannak)?

2009.05.05. 18:51:47

@MaCS_70:

MaCS_70: Neked van igazad. A munkámból adódóan én is elemzek baleseteket és muszáj szakértői véleményeket olvasnom.

A klaviatúra előtt mindenki okos. Pedig lehet, hogy eddig mindössze csak szerencséjük volt.

A közlekedési szabályok részben azért alakultak ki, mert igen hamar kiderült, hogy a vezetők mind a saját képességeiket, mind a járműveik lehetőségeit hajlamosak túlértékelni.

Sajnos az egész magyar társadalom beteg, és ezt legjobban az utakon látni. Együtt él itt tízmillió szociopata, akinek a fele, legalábbis a volán mögött, pszichopata is.

Davyd · http://wordsofmusic.blog.hu/ 2009.05.05. 19:02:19

Ámen! Már nagyon régóta ez a véleményem, nem is kell ide semmilyen kiegészítés sem. Szép bejegyzés.

Ciri 2009.05.05. 19:03:10

Ritka, de most nagyon egyetértek Winkler Robival.

Duran 2009.05.05. 19:10:16

Minden részvétem a motoros családjának! Szomorú eset és tökéletes példája, hogy a motorosok között a szabályos is sokkal sérülékenyebb, mint az autós. Félek tőle, hogy az igazságszolgáltatás nem fog kellő szigort alkalmazni az esetben, de remélem, hogy nem így lesz. A közlekedésen látszik az emberek és a társadalom színvonala és sajnos, mint sokszor a vétlen jár rosszul. Addig rend nem lesz, míg a rendőrség a bevételre utazik és nem a közlekedési mentalitás javítására. Ugyanakkor addig ugyanúgy nem lesz rend, míg a közlekedő társadalom hozzáállása sem változik. Mindenki tegyen rendet fejben. Nagyon elgondolkodtatott az eset. Autót és motort is vezetek. Nem tudom, hogy viselném el, ha egy motoros társ miattam lelné halálát. Mindenki gondolja meg, hogy mennyire viselkedik felelősen a közlekedésben, mert nem csak a saját épségét, hanem a környezetében lévők épségét is veszélyezteti. Nem a szabályok beteges betartását támogatom, hanem józanságot és felelős közlekedést. Ha mindez meglenne, akkor a szabályok sem ilyenek lennének.

polakvenger 2009.05.05. 19:11:26

@sipike78: Na ugye, hogy tényleg? Köszi!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.05.05. 19:23:13

"nem a veszélyesen közlekedő autósokat veszik fel és szedegetik ki a forgalomból. Igen, az egymás seggében reflektorozókat, a telefonálgatókat, meg a többi felelőtlen alkalmatlant."

A raffipaxolás mellett is vagyok meg emellett is.
És ugyanezt városban.
Meg amellett hogy szedjék ki a forgalomból a hülyéket.

Ha emellett traffiznak is, az sem baj.

jozan 2009.05.05. 19:25:55

Nem szeretem, ha autópályán villognak és dudálnak rám. Amíg a skodám volt gyakran megesett velem. 110-nél volt elviselhető pályamenet, de a kamion előzéshez 130-ra gyorsítva is le akartak túrni az útról pedig nem vágtam be senki elé. 2 dudahangra felkelő gyerekkel a hátsó ülésen a kamion felénél járva úgy döntöttem szépen hagyom elmenni a "fontos embert" aki épp telefonált. Ezért visszaálltam 80-ra és beálltam a kamion mögé. A kopasz fekete autós anyázott, a kamionos meg röhögött, mikor második nekifutásra már megelőztem. Aljas húzás volt, de akkor nagyon kikívánkozott.

Én is szeretek gyorsan menni, főleg mióta lecseréltem a favót. Ennek ellenére beérem egy tempomatos 140-es sebességgel. Lehetne itt 160-al is menni, de ehhez szükség van arra az autós kultúrára, ami nálunk nincs. Hazánkban hagyománnyá kezd válni a tükör és irányjelző használatának mellőzése. Nem ritka az emelkedőn a belső sávba bemászó kis kategóriás autó, ami csak az emelkedő tetejére képes befejezni az előzést. A követési távolságot be nem tartását, és az Eger-Budapest szakaszt végig telefonáló vezetőket meg sem említem.

Tapasztalt, rutinos autós tavasszal, mikor indul a motoros szezon sokkal többet használja a tükröt mint általában.
Engem csapott már el autós, ezért fokozottan figyelek rájuk és csak remélem hogy ők ugyanannyira vigyáznak rám.

Tornado86 2009.05.05. 19:39:15

Olvasva a hozzaszolasokat nem nehez kitalalnom hogy fogok kapni hideget es meleget egyarant, dehat a vitas helyzetek es a velemenykulonbsegek ilyenek, amugyis imadok ertelmes emberekkel vitazni.
Tipikus esete a baleset annak, hogy a nem megfelelo magatartas miatt kovetkezett be ez a sajnos halalos baleset.
En a magam reszerol van hogy latszolag nem tartom be a kovetesi tavolsagot (pl. karavanban haladva ha oanok a latoviszonyok), ugyanakkor meg sztradan egyszer se kenyszerultem komoly fekezesre, nem egyszer az M35-M3 utvonalon megteve a Debrecen - Budapest tavot egyetlen fekezes nelkul. Sok lassan menovel es ertelemszeruen lassan haladoval az a nagyon nagy problema hogy nem latjak be, attol hogy ok nem kepesek valamire, mas meg lehet. Igy pl. amikor nem 1x orszaguton 140-150-160al megyek, nem az orrom ele nezek, hanem joval messzebb, ez egy olyan dolog hogy ra kell alljon az ember szeme. Ami meg az imenti karavanos peldat illeti, ott is egyszeru a keplet: egy minel tavolabbi kocsit kezdek el figyelni, igy gyakran hamarabb kezdek el fekezni mondjuk tizedikkent haladva mint a hatodik-hetedik auto, medpedig azert mert mar a 2. v. 3. kocsi feklampajara reagalok, igaz eleinte finoman, kesobb ha kell eroteljesebben fekezve.
Amugy meg sztradan ha lehet, megyek 160-170-180al, tobbel nem eroltetem (1.4es TDI 75 paci). Aztan ha valaki kimaszik elem, elso fazisban jelzem neki 1 balra indexelessel hogy szabad az ut es lehuzodhat, ha kozel van, ismetelt lampazas, ha kell duda is, igaz erre orszaguti elozeseknel van pelda, pl. mikor az elottem halado kb. fel ora reakcioidovel veszi eszre hogy lehet elozni olyan helyzeteket generalva, amelyekben 1 az ovevel azonos kepessegu sofor tuti ijedteben balra rantana a kormanyt vagy 1 kisebb sokkot kapva beleszaladna az elotte levobe.
A motoros csaladjanak oszinte reszvetem es nyugodjon bekeben a motoros!

phoenixe 2009.05.05. 19:44:37

Ausztriaban ellenorzik a kovetesi tavolsagot az autopalyan, ideje lenne a fontosabb dolgokat betartatni.

Varosi barmoknak: 110-130 Km/h-nal a kovetesi tavolsag nem 15-30m, hanem 50-80m.
Ra kene jonni, hogy az autoban meg mindig a vezeto a leggyengebb lancszem. Ha igazan sietsz repulot vegyel, ne autot.

Rigómező 2009.05.05. 19:45:17

Az a véleményem,hogy egy balesetben mindig mi is híbásak vagyunk. Mert miért: mentem gyorsan, nem álltam meg pihenni, zabáltam közben,cigiztem, idegeskedtem, udvariatlan voltam, brahiztam, dumáltam stb.
Ez a végkövetkeztetésem 35 év vezetési tapasztalat után. Saját hibából sosem volt még koccanásom sem de a mások által nekem okozott ilyen-olyan baleseteimnél mindig megtaláltam a magam hibáját is azaz ha ezt-azt nem teszem akkor nem történik meg.( Pedig szerintem halál profi vagyok, kezdtem csapágyas gokart, roller, bicikli,robogó, kismotor, nagymotor,kisautó, sportkocsi, most meg nyugi olcsóautó, tehát van tapasztalat de amit írtam azt mindig beláttam. Tehát ha az egyik fél nem viselkedik józanul akkor már ő is egyik okozója a balesetnek . Nem??

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.05.05. 19:52:40

@Tornado86: az egynégyes tádé elfogóvadász fékrendszere is ilyen fejlett lenne, mint ahogyan száguldozni tudsz? Kicsit ezen rágódj el.

Tornado86 2009.05.05. 19:58:09

@Rigómező: Amit irtal gyakorlatilag az altalam leirtakat tamasztja ala. Ugyanis szo se esett itt arrol, hogy amikor a sztradan eresztem teligazzal es el kell vegyem mert valaki kimaszik elem messzirol vagy utolerek 1 lassabban elozo autot, villogok, legfeljebb jelzem neki 1 balra indexelessel hogy "Kollega ur, ha nem haragszik, en mennek!". A dudalassal es a villogassal a figyelmetlen soforoket all szandekomban felebreszteni.
1 kis OFF: ugy 1,5 hete futarkodtam 2 napig varoson kivul kisebb meretu csomagokat eljuttatva A-bol B-be. Az elso ilyen vegen mar hazafele tartva es a kulso savon menve (folyopart leven nincs jobbra kanyarodasi lehetoseg), figyeltem hogy mikor is megy el a mento, amugy sztem legalabb 200m-el lehetett mogottem amikor mar teljes mertekben a kulso savon haladtam, es mit veszek eszre a tukorben: 1 korabban altalam megelozott kocsi kb. 2km/h-val gyorsabban haladva a kulso savon haladonal elozi azt, ahelyett hogy a bekapcsolt forgolampaval es szirenaval kozlekedo mentot elengedne. Szoval egyesek ennyire nem figyelnek a forgalomban es ezek papolnak a "Lassan jarj, tovabb ersz!" elvrol, ami nem mindig igaz, van is erre 1-2 sztorim amugy.
ON

Rumi 2009.05.05. 20:02:16

Ja mint a swiftemé.
Az mé van ha kiskocsival elözöm a
2.0-okat ami 100-110-el repeszt, én mennék 120-at, melléérek, észrevesz, má 140-el megyünk. Közbe utólérnek, villognak is. Ki a hülye?

Crom 2009.05.05. 20:13:31

Sosem fogom megérteni, hogy normális látási és útviszonyok mellett miért kell az autópályán a belsőben 100-120-al cammogni! Sokszor látok ilyet és egyszerűen nem értem. A jobb oldali sávban szinte senki (aki van az is elég jó tempóban megy, hogy ne legyen gáz lehúzódni elé/mögé) de mégis: a belsőt bérli. Aztán mikor a mögötte jövő lelassít az ő tempójára, nagynehezen végre kegyeskedik lehúzódni.

Szerintem ettől és hasonlóktól torlódnak fel a belső sávban. A helyzetet az idézi elő, aki elöl szüttyög, a többiek csak regálnak rá. Mennének ezért rámennek az előttük haladóra, aki szintén rámegy az előtte haladóra és így tovább. Ez persze értelmetlen. Pont annyira, mint levillogni féltucat autóból álló konvoj leghátsó elemét. Ha a közlekedés tempója lassú, akkor nincs mese alkalmazkodni kell. Erről szól a közösségi közlekedés szerintem. Merthogy akárki akármit is mond az autó/motor/teherautó/tricikli/egyéb is közösségi közlekedés...csak egy másik formában.


A lényeg, hogy ha mindenki a saját választott tempójában autózna és közben
végiggondolná, hogy az az aszfaltcsík ott a segge alatt nem az ő egyéni kényére készült, hanem közösségi közlekedés céljára, akkor sokkal könnyebb lenne közlekedni!

Részvétem a motoros hozzátartozóinak! Rohadt dolog vétlenül belehalni más hibájába. Az iskolákban sajnos nem tanítanak kultúrát pedig legalább az autósiskolákban nagyon-nagy szükség lenne rá! A többi kultúrát már csak megoldja otthon a család.
Na ja. Vagy nem.

szpeti 2009.05.05. 20:14:46

@Mortal Vombat: Egyetértek veled a cikk tekintetében maximálisan!Magyarországon közlekedési kultúra a nullával egyenlő.A rendőrök 95 százaléka csak pénzbeszedő(vadász) a maradék meg tényleg lelkiismeretesen teszi a dolgát.Hülye állat meg mindig lesz az autósok és motorosok között is.Természetesen most is a vétlen szívta meg és nem a 2 tonnás tankban ülő faszkalap akit a sok 3 betűs szarsága is védett!!Két rossz döntés kb. 1 másodperc alatt egy emberélet bánta,SAJNOS.Egy dolgot kéne nagyon az eszébe vésni mindenkinek SEHOL az utakon nincs felfestve egy sáv a mindenáron száguldozni vágyóknak,közlekedni kéne és ott tolni az autóknak ,húzni a motoroknak ahol van rá mód és lehetőség!!Nem kéne játszani még a saját életünkkel sem nemhogy a másokéval!!

zsoltG 2009.05.05. 20:17:57

Számomra a legidegesítőbb, hogy MO.-on nem ismerik a jobbra tarts-ot. Nem értem, hogy mi a szart keres a legtöbb autó a belső/középső sávban, miközben nem előz, úgy, hogy a külső sáv szinte üres. Én óra szerinti 150-nel is tudok a legkülsőbe menni, és megőrülök attól, hogy mi a Jóistent keres a birka stabil 110-zel a középsőben. Rosszabb esetbe éppen 112-vel előzik őt a legbelsőből, és ilyenkor mérlegelhetek: megelőzöm jobbról (sztem ez a legveszélyesebb), vagy csendesen utolérem, ő észrevesz, és szándékosan versenyzik 109 és 111 között. És ezek után én vagyok a bunkó, hogy minden lámpát, indexet felkapcsolok az autón miközben éppen megőrülök? Az ilyen versenyzőket úgy megbüntetném, hogy autóba se merjen szállni 2099-ig.

abc987 2009.05.05. 20:19:43

A cikk címe találó, részben igaz. A sok balfék mondern gladiátor a baszomfasza verdájával 200-al a pályán igenis ölni tud ! Az csak mázli ha nem. Sajna nem alapnorma ebben a barom országban, hogy az út nem hadszintér és mint mindenhol ott is különböző képességű emberek és gépek haladnak. Ezt nagyon kevesen veszik figyelembe és kevesen számolnak vele. Dögöljön meg az egész család a verdában mert egy pöcs 7 perccel elöbb akar leérni siófokra? Az anyjába rohanjon vissza oda !! Itt más volt a szitu, de a lényeg ugyanaz: alapvető szabályokat nem tartanak be és nem ismernek emberek. Kövtáv. NA igen , németben nincs sebkorlát, de ha helikpterről meglátnak vkit hogy 40 cm-ről villogja le az elötte haladót 3 év jogsi és 5000 EUR gyerekek. Ott ezért lehet gyorsan menni, mert meg tudnak állni. 25 éve vezetek és motorozom. Nincs érteleme megdögleni 6 percért. Részvét a motoros családnak.

randomuser1 2009.05.05. 20:20:35

szerintem az a baj h a legtöbb ember nem vesz részt rendes vezetői tréningen, vagy nem kerül olyan szituba, mikor már látszólag sem ura a gépnek, pedig elég egyszer megtapasztalni milyen az, h a tonna vas elkezd önfejűsködni, onnantól kezdve minden hülye szabály értelmet nyer, a feleslegesnek látszó követési távolságtól a kétkezes kormányfogásig :)

ekutya 2009.05.05. 20:22:02

zsoltG 2009.05.05. 20:17:57

ez jogos, de megőrülni azért nem kell. kezelést vagy hasonlót javaslok lehiggadásra

abc987 2009.05.05. 20:23:23

Ja és én is ott jöttem az asszonnyal és a 2 éves gyerekkel a hátsó űlésen csak 2 órával korábban. NEm merek késöbb elindulni pont az ilyen állatok miatt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.05.05. 20:25:13

@Tornado86: "es ezek papolnak a "Lassan jarj, tovabb ersz!" elvrol, ami nem mindig igaz, van is erre 1-2 sztorim amugy."
Nem biztos hogy ezek.

Én is betartom a sebességkorlátokat, de ha mentőt hallok, akkor lehúzódás.

Volt már aki azért anyázott, mert jött hátulról a mentő, én meg lehúzódtam a padkára (városon kívül volt) és közben fékeztem (indexeltem is), mert nem akartam szétb*ni a futóművet. Mögöttem meg anyázik, és kikerül. Persze a mentőt akadályozva.

zsoltG 2009.05.05. 20:29:18

@ekutya: azért igyekszem nem megőrülni :) . De eléggé idegesítő, hogy nemcsak feltart, de még szabálytalanságra is késztet avval, hogy igazából ő a szabálytalan, csak ezért sajnos nem büntetnek.
Nem a sebesség dönti el, hogy melyik sávba kell menni. Előzöl, vagy nem? Aki nem, az takarodjon jobbra, függetlenül attól hogy mondjuk akár 150-nel megy!!!

GGG77 2009.05.05. 20:30:34

Nem várhatunk mást, a rendőrség közlekedéssel foglalkozó részének egyetlen feladata a pénzbehajtás.

Ja, és üzenem minden baromnak, akik előzés után 20 centire az orromtól rántják vissza az autót a külső sávba, hogy legalább szakadó esőben ne tegyék ezt, mert semmit se lát egy ideig a mögöttük jövő.

Tichamér · http://kutyushop.blog.hu 2009.05.05. 20:34:45

Na most én is elmondom, mi a baj: nincs fegyelem, mert azt lehet látni, hogy más is csinálja, és más is megússza. Ilyenkor van az, hogy aki betartja a sebességhatárokat, az hülye, és le kell gyorsulni a tempós haladás jelszavával a fiktív zászlón a fiktív zászlótartó pilonon királyi gépjárművünkön. Nem enged el? Mi az, hogy nem mehetek úgy, ahogy akarok, hiszen király vagyok. És miért hiszik az emberek magukat királynak? Ld. fent: mert nincs senki, aki az ilyeneket megnevelje, főleg nem a rendőrök.
Elárulom, ezért is vannak sokan olyanok, akik a sokatok által gyűlölt önkéntes rendőröket eljátszák. Szerintem pedig ilyenkor el kellene gondolkodnotok azon, hogy miért van ez, illetve netán nektek magatoknak is vaj van a fejeteken.

MaCS_70 2009.05.05. 20:37:12

@Hrzrasn:

Halihó!

Legfeljebb előadásjegyzettel tudok szolgálni.
De szerintem tetszőleges szakembert megkérdezhetsz, nemigen fog mást mondani.

Üdv: MaCS

hehe64 (törölt) 2009.05.05. 20:37:17

@mennyi?husz!: Te szerencsétlen ember. A jó isten mentsen meg bennünket attól, hogy veled találkozzunk az úton.

Hrzrasn (törölt) 2009.05.05. 20:37:44

@Glover: 5km/h-t amúgy is le szoktak vonni, mint mérési hibahatárt. Itt legalábbis.

Ermi 2009.05.05. 20:40:33

Szerintem meg:
-aki nem tartja be a sebesség határt elmegy a ....
-aki nem tartja be a követési távolságot szintén elemegy a ....
-aki meg a mentőt akadájozza annak meg azt kívánom, hogy ha érte megy a mentő akkor azt is akadájozza valaki
Amúgy sokmindent megoldana ha a mentőautó, meg a rendőrautó elején gépágyú lenne.

sambuci 2009.05.05. 20:45:05

20 éve vezetek. Az elmúlt 8 évben évi 60.000 km-t.Belföldön.
A sebesség helytelen megválasztása miatt még soha nem volt balesetem.
Én vagyok az a barom, aki előbb bal index-szel, majd fénykürttel végül "rámászással" próbálja a tudtodra adni, hogy szeretne elhaladni melletted. Ezek után következik, hogy kimegyek a jobb sávba, felzárkózok melléd és átnézek, hogy tényleg láthatatlan vagyok -e, majd visszasorolok mögéd. Ha ez sem segít, akkor a következő lehetőségnél MEGELŐZLEK JOBBRÓL.
Én vagyok a barom?

Az adott esetről a magánvéleményem:
A követési távolság hiányát/meglétét nem tudom megitélni, de az a soför, amelyik nincs tisztában minden pillanatban a körülötte elhelyezkedő többi jármű pontos helyzetével, az alkalmatlan a forgalomban való részvételre.
Tessék már megérteni, hogy az autóvezetés veszélyes üzem!!! Minimum 1 tonnát kell a gyalogoshoz képest 20x - 50x nagyobb sebességgel irányítani. És ez vonatkozik a "csak 1 pohár sört ittam", a "lázas/fáradt/beteg... vagyok de menni kell", a "nincs 1500 Ft-om egy headsetre" ... sofőrökre is. Soha ne felejtsék el, hogy 1 mp alatt 40 m-t tesznek meg autópályán, tehát ha csak ennyivel (vagy a felével - mindegy) lassabb a reakcóidejük, akkor minnyáan meghalunk.

Egy kérdés:
20 éve a következőt tanultam: Lakott területen kívül, több sávos út esetén, teherautóval, busszal, motorral kizárólag a legkülső sávban lehet folyamatosan haladni, a másodikat IDEIGLENESEN, elkerülés/előzés céljából lehet igénybe venni, annál bentebb semmikor sem mehetnek. Ergo az M7-en a belsőben soha nem lehetnek a fenn említett járművek.
Ez megváltozott? Mikor? Ha nem akkor ráknak mennek a középsőben és mennek be előzni a belsőbe???

McK (törölt) 2009.05.05. 20:46:29

Örülök,hogy mindenki lehúzódik előzés után,legalábbis ezen a honlapon..
Mert hogy az utakon nem ezekkel az emberekkel találkozni,az tuti.
Rendszeresen mennek 110-120-al úgy a belsőben,hogy a külsőben kilóméterekre se előtte,se utána senki.
Kérdésem.
Miért jobb neki ott?
Mi baja lenne,ha a sor,kamion,ökrösszekér,VW bogár,babámfasza kikerülése után visszatérne oda ,ahonnan megkezdte..
Mert speciel engem nem az zavar,hogy előzésnél lassítanom kell,hanem az,hogy egyrészt úgy jönnek ki elém,hogy azzal feleslegesen kényszerítenek lassítani,hisz mögöttem a kutya sem jön,másrészt úgy megy a belsőben,hogy km távlatokban sehol senki.
Könnyű itt arra beállítani a szitut,hogy a csúnya nagy fekete autós levillogja a szegény szabálytisztelőt,de villogni nem csak ők szoktak,és vannak bőven,akiknek jogosan villogunk,mert nem titkolom,van, hogy én is rávillogok olyanokra,akik több sávos úton benntfelejtik magukat.
Érdekes,mindíg ők vannak megsértődve..

Ottopappa 2009.05.05. 20:47:32

@JmOS: "Nem kínoznám az autóimat, a BMW pl. ott már 2500-at pörög és én 2000 fölé nemigen szeretem vinni..." Hát, te sem vagy egy műszaki zseni... Mert hogy egy motor, ha benzines, 2000 alatt majdnem szenved, de még egy dieselnek is alsó közepes pörgés.


És igen, én se szeretem, ha pályán kielőznek 110-el előttem, bár nem mindegy, milyen gép. Öreg Lada, Matiz - nem bánom, úgy is erőlködik, megteszi, amit lehet, ha végez, lehúzódik, én meg el. Semmi gond. De ha egy újabb, legalább 1.4 vagy 1.6-os gép teszi ezt, az már nyitja a bicskát, mert az anyját nevelgesse.

A mocisnak meg részvét, bár aki mocira ül, ott sajnos sok veszély benne van a pakliba...

Tornado86 2009.05.05. 20:47:40

@ColT -- korbely.freeblog.hu/archives/2009/0: Nem is a lassabban haladokkal van a bajom, sokkal inkabb azokkal, akik szentul meg vannak rola gyozodve hogy csak az o megoldasuk lehet a jo, beleertve a tempojukat is. Mellesleg valoszinuleg 50eves koromban (most 23 vok) is tisztan fogok emlekezni arra, amikor epp a lenduletnek koszonhetoen kerultem el 1 balesetet: varos belteruleten de mar a kivezeto egyenesben eresztettem neki kb. 80al latva h nincs radar, amugy nyugiban lassitva es tudat alatt mar-mar azon gondolkodva h fel kene valtani 5osbe, amikor is nekem balrol a STOP tablat figyelmen kivul hagyva kivagott elem 1 szeker. A duda ugye esik mert a lo azonnal megijed, szoval maradt az h nyelgaz es az ut jobb szele fele. Ha 50el megyek, nekimegyek, 60al szinten, 80 koruli temporol teligazzal epp elfertem elotte, bar valoszinu hogy a lovak is reagalhattak a helyzetre ha mar a gazdajuk nem nezett szet (amugy be volt kapcsolva a rovidfazis). A masik megoldas a 30 koruli vagy az alatti tempo lett volna, de nem hinnem hogy egy 2x 3,5m szeles uton, ahol kb. 2,5m szeles aszfaltozott kerekparsav van a savok szelein, gondolna barki is hogy 30al kene menni, foleg hogy europai jelzesu utrol van szo (Banffyhunyad, E60)

Tornado86 2009.05.05. 20:49:05

@KuKori: 4 tarcsafek, pont az a rendszer ami a 100 lovasokon is megtalalhato. Amugy meg ennek a fekegyensuly szempontjabol van inkabb jelentosege.

Shanjee 2009.05.05. 20:49:30

Szerintem kettő-három évente kresz-vizsgát kellene tenni.A jól teljesítőknek tólnák ki a határidőt.
A büntetéseknek meg visszatartó erejűnek lellene lenni. A mostaninak két-háromszorosa, jövedelem arányosan mint Svédországban.
A károkozást mindenki saját maga fizetné (kompenzációval) A biztosító csak megelőlegezné kár összegét.

Gyorsabban tanulná a rendet a hülyéje.
Üdv.

Tornado86 2009.05.05. 20:55:24

@Shanjee: Egy valami hibadzik a gondolatmenetedben, de az nagyon. Megpedig az hogy a negativ motivacio ugyan gyorsabbb hatasu de rovidebb ideig is tart a hatasa. Ezert vagyok annak a hive, hogy bele kene sulykolni az emberekbe az egymasra torteno figyelest, soforsuliban pl. a tukrok lehetoseg szerinti folyamatos figyeleset, amire magunk kozott szolva meg 1 tehetseges fiatalembernek is keves a 30 ora. Azonkivul az indexeles meg 1 fontos dolog, viccesen de ha jobban belegondolunk, abszolut nem butasagot mondva azt szoktam a keson indexelo ismeroseimnek mondani:"Ha hulyesegre keszulsz, legalabb jelezd idoben!".
A karokozos dolog elgondolkodtato de szinten csak rovidtavu a hatasa szerintem.

Hrzrasn (törölt) 2009.05.05. 20:57:18

@plszegy: "jobbra, még előttem kamion, úgy, hogy erős fékezéssel tudnék csak bemenni mőgé. Ilyenkor mi a rossebnek villog?"

Ezt én sem értettem soha. Nálunk kivárják, míg van olyan szakasz, ahol kényelmesen le tudsz menni, és ha akkor sem mész, na akkor villantanak egyet. Elôbb minek?

A magyar utak tele vannak kiszámíthatatlan pszichopatákkal, fôleg a fôvárosban, ahol az összezártság extra agressziót szül.

Carisma001 2009.05.05. 20:57:28

Végigolvastam a hozzászólásokat.

L'guna szerintem nagyon rátapintott a lényegre, szerintem telitalálat amit írt. A legtöbben meg jól elvesztek a részletekben.....

Meghalt valaki, ez nagyon szomorú. Alapvetően minden közlekedő jobban vezet a másiknál, és ez szent 100%-os meggyőződése általában. Mert ki ismerné be? Húú én voltam a barom, nem figyeltem. Az emberi természet már csak ilyen.

Most mindenki leírta szépen a véleményecskéjét, és holnap minden megy ugyanúgy tovább a közlekedésben. The life goes on.....

Negrogo 2009.05.05. 20:58:04

@hehe64: oh te jo eg. kellett nekem visszanezni es vegig olvasni meg milyen kommentek jottek mentek...betalal egy idiota. felteszem a kerdest mert is? amugy valoszinu, hogy lattal is mar mert qurva sokat vezettem, vezetek az egesz orszagban. eddig balaset nelkul, itthon is kulfoldon is de gyere oktossal akkor hallgatlak.

kamikaze5 2009.05.05. 21:02:16

A rendőrségen belül van egy mondás: ami kerek, azt viszik, ami szögletes azt gurítják... Sajnos a rendőri vezetés nem az ésszerűségre van berendezkedve, hanem a saját székük karfájának, izomból való kapaszkodására. Nem az a fasza gyerek ( vezető), aki hoz pár értelmes döntést, hanem az, aki a saját egységénél 2 233 554 211 511 512 Ft. trafi bírságot hajtott ki az embereiből. És az egyszerű trafizós rendőrök látják az igazi problémát, mert ők vannak az utcán, de döntési jog nem az ő kezükben van, hanem a vízfejű, pozícióféltő vezetőjének. Ez a mai magyar rendőrség.

arnd 2009.05.05. 21:07:36

A cikk egész jó bár azért az indulatokat tudja gerjeszteni...
Persze volvó helyett egy fehér agresszív furgonos, vagy béemvés stb.-vel ütősebb lenne.

A hazai lakosság túlnyomó többsége a jogaival nagyon tisztában van (vagy legalább is azt hiszi) és a vélt/valós jogait be is akarja tartatni mindenkivel bármi áron, bezzeg a kötelességeivel már nem annyira következetes. Az egyik barátom szavajárása meg: az egyéni érdek fölébe helyezése a többséggel szemben. Meg még a valós érdekvédelem teljes hiánya is megemlíthető.

Tömören röviden ez a probléma autópályán és egyéb más helyeken is kis hazánkban.

Pedig olyan egyszerű lenne figyelni a másikra egy kicsit, mint pl.: nem 1 Km-el a kamion előtt kezdem el az előzést 110-el, ha látom a gyors autót de esetleg nem szeretném kifékezni magamat akkor egy index felvillantással jelzem, hogy majd szeretnék én is a belső sávba evickélni és ha egy picit gyorsítana az erősebb autójával akkor még beférnék mögé én is.
Vagy ha megelőz egy autó, de forgalmi okokból (cammog előtte egy komplett sor) utol érem, akkor nem játszom el a hattyú halálát, hogy a fúúú de paraszt mer fel mer tartani és rángatom a xar gátlós billegő autómat jobbra-balra mögötte, stb. stb...

Ja és a legfontosabb, ezt valamiért elfelejtik szerintem az autós oktatók megtanítani a tanulóknak. A belsősávban haladónak elsőbbsége van a külsőből sávot váltani szándékozóval szemben. Ugye erre a varázspálca indexeseket nem tanítják meg?!?...

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.05.05. 21:13:51

Nem tudom, én mindig a külső sávban haladok. Párszor volt néhány húzósabb fuvarom Ferihegyre, amikor bizony oda kellett lépnem, és a 140 a minimum volt, amúgy 110-120-szal szoktam menni maximum, de egyik esetben sem jutna eszembe, hogy a belső sávban közlekedjek. Ha előzök mondjuk egy kamiont, és látom, hogy mögöttem gyorsabb autó érkezik, odalépek, hogy kevesebb ideig tartsam fel.

classicmotoring · http://motoring-culture.blogspot.com 2009.05.05. 21:20:53

egyet ertek itt a Winkler-el, nem a sebesseg ol, hanem a baromsag, hulyeseg, figyelmetlenseg....

Érdekes 2009.05.05. 21:21:34

@Detox: Mit buzikámozol te eszetlen?Lerí rólad, hogy egy balfa*z motoros vagy.De nem baj, hulljatok csak mint a legyek, nyílván sajnálja az ember az ártatlanokat (mint akiről a cikk is szól).De a motorosok bizony, RÁSZOLGÁLTAK ERRE A kisköcsög "HÍRNÉVRE".Komolyan mondom, hogy az üvöltő hangú robogókkal 30cal "száguldozó" 50x elrobogok az uccába kemény vagyok kis sihederekre szó szerint vadásznék, de csak a lábukat lőném el.És az apjuk is megérdemelne, egy irgalmatlan nagy fülest, h debilnek neveli a fiát.

Eként, látok olyan motorost, aki nem cikáz a városba a köcsik között szabálytalanul, hanem beáll a kocsi mögés szépen sorba.Igen, van ilyen 100ból 1 FŐ!De ettől nem lesz minden motoros értelmes, azért, mert 100ból 1 fő van!Hanem a másik debil 99 fogja meghatározni az adott közeget, és ha az az 1 sínyli meg aki normális volt, az szomorú.Persze a barmok is megsínylik (lásd szerpentinen egymásbafutás), de egy normálisan közlekedő halála mindig szomorú, legyen az autó, kerékpár, motor, roller mind1.

A száraz tényekre reagálva, itt az autós volt a bűnös ( MÁRAMENNYIBEN Tényleg nem tartotta be a kellő köv. távot),ha így van, sajnos ezen nem lehet farigcsálni, ez van.Finomítás lehet esetleg, h az előtte lévő indokolatlanul fékezett-e vagy sem. ( mondjuk vicces látni, hogy legjobban a motorosok köpködnek itt a fórumon...ezzel csak saját magukat égetik le, és bizonyítják, hogy igen, 99%uk debil)


Húh,vannak itt még urban legendek azért a kommentelők között..igaz én csak az m3ason meg az m6oson járok, de rohagyakel, ha nincs TÖKIG AZ Autópálya akkor mindenki visszahúzódik a jobb oldalra, szépen, ahogy elővan írva..nem egy passatos,a8as,bmws sorolt már be mögém 140nél a jobbsávba, ha tiszta a terep...Én meg azt veszem észre, hogy valamennyire javul a "nagysebesség" morál..pár évvel ezelőtt sokkal agresszívebben nyomták szerintem, és sokkal több 180 felett közlekedő egyén volt...Biztos újdonság volt a nagy sebesség.


Másrészt, már elégrégóta ugatom, mindenhol, hogy nem trafipaxozgatni kéne, bokorból, hanem az utakat rendbe rakni, és a tanulókat igenis keményen megtanítani, és az első 15-20.000km-en csak kisebb teljesítményű géppel vezethetné le...jah, és intelligencia meg tolerancia tesztet is bevezetnék. MOTOROSOKNAK IS!Már ezzel qva sokat javulna a közlekedés, és sokkal kevesebb lenne a haláleset..dehát ez időbe,munkába és pénzbe kerülne, ígyhát nem valósulhat meg.

(am mindig agybajt kapok ezen a GYORSHAJTÓZÁSON, amikor az esetek max 10%ában a gyorshatjó a hibás..a többi : rutintalan/figyelmetlen elsőbbséget meg nem adó,meg ittas, meg a KAMION ez 80%kb.ezek senkit sem érdekelnek?De most komolyan?Ez 10000 emberből 8000..az elhanyagolható mennyiség?)

nullával való osztás 2009.05.05. 21:25:33

McK írta:
A KRESZ szerint pedíg neked akkor is elsőbbséget kell adni,ha én a megengedettnél SOKKAL gyorsabban jönnék
_____________________
Ez melyik KRESZ-ben van benne???????
Ebben???? 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól
Melyik pontja?
(Természetesen tudom, hol van benne, én a SOKKAL gyorsabb részre vagyok kíváncsi.)

pickapu 2009.05.05. 21:28:01

Na, most olvastam a cikket, sajnálom a motorost, egy kivédhetetlennek tűnő helyzet áldozata lett. Az autós, ha tényleg nyomult az előtte haladóra, elég nagy szarban van. Mindamellett hogy ő a hunyó a történtekért és valószínű hogy jól meghurcolják érte, számolnia kell egy sokkal rosszabb érzéssel, a koporsóba zárt ember látványának emlékével aki miatta halt meg. Lehet hogy valaki fia, valaki(k) édesapja, aki többé nem megy haza, nem mosolyog a családjára.
Nem vagyok utcai harcos-tipus, de a sebességet én is szeretem néha érezni. Ám szabályok szerint kell élnünk amiket nálunk okosabb emberek valamiért kitaláltak, hát próbáljuk meg betartani azokat, és próbáljuk meg elhinni, hogy más is hasonlóan cselekszik. Az ember úgy is olyan, hogy keresi a határait, ez tett minket emberré, de ez meg is ölhet minket (vagy mást). Most alkuszunk, hogy legyen már legális a 150, ha ez megvan akkor már ott lebeg előttünk a 180. Sose lesz vége...
DE még mindig nincs tisztában sok ember azzal, hogy az autója hány métert tesz meg ha 100-ról állóra kell vészfékeznie. Mint ahogy az az ember sem aki a horpadt orrú soklóerős autója mellett kicsire összekuporodva zokogott és azt ismételgette hogy "én ezt nem akartam".
Királyok vagyunk? Akkor tudjunk is élni a hatalommal és kezelni azt!

ekutya 2009.05.05. 21:30:58

@Hrzrasn:

"A magyar utak tele vannak kiszámíthatatlan pszichopatákkal, fôleg a fôvárosban, ahol az összezártság extra agressziót szül."

mint majmok a ketrecben? :P

zsoltG 2009.05.05. 21:31:06

@Érdekes: Basszus úgy beszélsz, mintha életedben nem motoroztál volna. Talán még életedbe nem motoroztál? Te vagy az aki tuti nem engedi el a motorosokat, miközben áll a kocsival a dugóba. De remélem biztos nincs igazam? :)

Tornado86 2009.05.05. 21:31:46

@Érdekes: Total igaz es megintcsak az altalam korabban leirtakat tamasztja ala. Konkretan sok baleset nem amiatt tortenik hogy valaki akar orszaguton 200 korul megy hanem amikor ugy viszonyul ehhez, hogy akkor is eleg 15-20m kovetesi tavolsag epp ugy mint a varosban. Amugy meg bevezetnek 1-2 olyan szivatast a pszichologiai teszteken hogy sokan mar ott elbuknanak, ezzel elerve azt hogy tenyleg csak a vezetesre alkalmasok maradjanak az utakon. Amugy meg nem a nagy sebesseg ujdonsaga miatt megyek gyorsan, egesz egyszeruen csak szeretek sajat tempomban haladni, ami bizony joval gyorsabb a forgalom tempojanal, ahogy feljebb is leirtam. Szoval ha jobban odafigyelnenk egymasra, a balesetek 95%a elkerulheto lenne.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2009.05.05. 21:31:53

Nagyon jó, hogy kis hazánkban mindenki remekül ért a focihoz, a politikához és az autóvezetéshez. Csak tudnám, hogy akkor mi a csodáért van annyi közlekedési baleset? Nem lehet, hogy a többség mégis inkább annyira bunkó, mint az itt kommentelők többsége? Igen, azt hiszem, ez a szomorú helyzet.

subtotal 2009.05.05. 21:36:18

MaCS: szerintem 150km/h az M3-ason a 113km kőtől felfelé abszolút nem lenne túlzás. Adott szituációkban, amiket a szakértők elemeznek, lehet a 120km/h is sok, de a való élet 99.99999%-ban nem. Lehet, hogy 10millió esetből 1szer nem, de én vállalom ezt a kockázatot.
Azon kívül: a megtett kilométerhez viszonyított balesetek száma itt a legalacsonyabb, mégis ide szereltek először fix kamerákat.

Körömcsiga 2009.05.05. 21:38:15

Berliner:
"Minimum három, de forgalmasabb helyeken négy. Máris megvan mindenkinek a helye, az illegálisan autópályázó Zetortól a profi sofőr S8-as Audi (akinek gyors autója van az mindig profi sofőr:) tulajig.
"

Sajnos ez nem működik. Ott az M7, 3 sávval BP fele! A sok barom mind a középső sávban halad!!! Ezeket miért nem büntetik meg????? Jobbról nem előzhetem meg, marad megint a legbelső, tehát a pálya hiába 3 sávos, a magyar autósok képtelenek jobbra tartani!

A balesetről egy érdekesség felötlött bennem. Ha a motoros betartotta a követési távot, akkor miért nem állt meg az autó mögött? Hogy került az autó mellé, ha a külsőben, illetve balról nem előzhet? Egyáltalán hol haladt a külsőben? Mert ha nem volt mellette senki, akkor két sávja volt hogy megússza a balesetet (külső+leálló). Ha viszont előzött valakit, aki a külsőben haladt, akkor bizony a két sáv között előzött! Nem gyanúsítgatás, csak nem értem hogyan történhetett meg az eset.

nullával való osztás 2009.05.05. 21:38:46

@Dörmögő_Dömötör:

Azért kedves Dömötör, mert sok ember az autóban a saját maga által vélt KRESZ szerint közlekedik. Már amennyit felfogott (vagy gondolta felfogni) belőle. Azt viszont bátran érvényre juttatja..

Manyizga (törölt) 2009.05.05. 21:39:27

Részvétem a motoros családjának!

A május 1. óta érvényes szabálysértési szabályok alapján 50km/h táblánál 75km/h és fölötte büntetnek először. Magyarán ezentúl a tempó fel fog menni 70-re, büntetés nélkül. Gratulálok a jogalkotónak...

subtotal 2009.05.05. 21:40:14

@pickapu: "Ám szabályok szerint kell élnünk amiket nálunk okosabb emberek valamiért kitaláltak"
Akkor miért nem tiszteljük törvényhozóinkat? Ők hozzák a törvényeket.

subtotal 2009.05.05. 21:42:17

@Manyizga: nincs igazad, mert az alatt helyszíni bírság van. Afelett feljelentés.

Körömcsiga 2009.05.05. 21:42:35

Tornado86: "Konkretan sok baleset nem amiatt tortenik hogy valaki akar orszaguton 200 korul megy hanem amikor ugy viszonyul ehhez, hogy akkor is eleg 15-20m kovetesi tavolsag epp ugy mint a varosban. "

Ezt cáfolnám, a langlovagokon láttam talán 1-2 hete egy motort beépülve egy autó oldalába. A baj az volt, hogy az autós egyszerűen nem számíthatott rá, hogy a motoros ilyen irdatlan sebességgel közeledik. A KRESZ bizalmi elve alapján bukik az elmélet. Lehet menni 200-zal üres autópályán, ahol nincs keresztforgalom vagy szembejövő. Tolerálható. De országúton senki nem számít ekkora sebességgel közlekedő járműre, ráadásul nem is lehet olyan jól belátni az útszakaszokat, hogy ne okozzon problémát.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.05.05. 21:43:05

@Hrzrasn: Az utolsó mondatod a kulcsfontosságú sajnos. Vidéken nincs ennyi frusztrált barom, a tempó és az élet is más. Nyomorogjon csak a sok ember ott Butapesten, ha ez jó nekik. Csak jobb lenne, ha észben tartanák, hogy az ország 4/5-e nem ott él...

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.05.05. 21:45:36

@Manyizga: Ez nem így van. 75 km/h alatt (50 km/h limitet nézve) az eddigi helyszíni bírságos dolog továbbra is érvényes, a büntetés nem marad el! E fölött viszont automatikusan feljelentés -az intézkedő rendőr mérlegelési joga nélkül- ÉS objektív felelősség!

pickapu 2009.05.05. 21:45:39

@subtotal: Az "okosabb" idézőjelben értendő.

Körömcsiga 2009.05.05. 21:45:45

@Manyizga: az OBJEKTÍV FELELŐSSÉG ELVE szól erről. Magyarul 75 felett nem érdekel senkit, hogy ki vezette az autót, fizet a tulaj. Azalatt nem az objektív felelősség elve él, hanem a hagyományos bizonyítási kényszer! Tehát 58-cal is megbüntethetnek ugyanúgy, csak akkor a helyszínen kell igazoltatni a vezetőt. Abban van igazad, hogy a hírműsorok barom módjára fogalmaznak és azt érzékeltetik, hogy az objektív felelősség elve számít kizárólag.

McK (törölt) 2009.05.05. 21:48:31

@nullával való osztás:
Kérlek alásssssan ez a jogalkotói gyakorlatban van benne.
Ha te egy elsőbségadás táblánál nem adod meg az elsőbbséget,mert rosszul mérted fel,hogy a motoros 200-al jött 90 helyett,el fognak kaszálni az elsőbbség meg nem adása miatt.
Főleg,ha 6 méteres féknyom lesz csak,mert addígra tudta felfogni,hogy mi van előtte..
Egy évre vették el a navigátorom jogsiját ilyen miatt.
Egy életre megtanultam,amikor a bíró azt mondta,az elsőbbségadás a LEGFONTOSABB közlekedési szabály,meg nem adása alól NEM MENTESÍT ,ha az,akinek nem adtad meg az elsőbbséget,a megengedettnél gyorsabban hajtott..
Tehát párhuzamos közlekedésnél a sávváltónak elsőbbséget kell adni,ez evidens,még akkor is,ha a belső sávban a megengedettnél gyorsabban jönnek.
Csak itthon a tükör csak optikai tuningkellék a többségnél.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2009.05.05. 21:51:18

@nullával való osztás:

Tetszik ez a "saját maga által vélt KRESZ" kifejezésed és nagyon jellemzőnek találom. :) Az elképzelhető, hogy az egyéni képességek még ehhez sem igazodnak?

Körömcsiga 2009.05.05. 21:54:31

@McK: Lehet, hogy feszegettem volna a bizalmi elvet és azt is, hogy ha neki 6 métere volt felfogni az esetet, akkor nekem mennyi volt?

Tornado86 2009.05.05. 21:55:57

@Körömcsiga: Pont a teves viszonyulasrol van szo. A motorok fekutjait nem ismerem de szerintem a szemelygepkocsikenal nagyobb, ezert meginkabb idokolt a kovetesi tavolsag valamint a terepismeret se elhanyagolando tenyezo.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2009.05.05. 21:56:40

hmm, hmmm, nemtudom most, nem olvasom vissza a 250 kommentet, de a motorost éppen előzte ki a két autó? és miért fékezett? ijesztésnek, h tartsa a távot? vagy egymás mellett haladtak?

nullával való osztás 2009.05.05. 21:56:55

@McK:

Húha.. Ez új...

Na nézzük a "KRESZ"-t, mit mond:
Sebesség
26. § (1) Az egyes járművekkel legfeljebb a következő sebességgel szabad közlekedni:
a) személygépkocsival, motorkerékpárral, 2500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival
- autópályán 130 km/óra,

aha..

Azt mondja még:
A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki megtartsa és számíthasson arra, hogy azokat mások is megtartják.

Tehát arra jogosít fel a jogszabály, hogy higgyek abban, más is betartja a szabályokat.

A konkrét esetedet nem ismerem, ezért nem minősíteném, de alapvetően kapitális baromság, hogy az elsőbbségadási kötelezettség mindennél erősebb.


Ja, holnap rakétahajtású autót tesztelek, az olyan 800 km/h körül megy, senki ne közlekedjen, mert olyan gyors vagyok, hogy nem számíthattok rám, de ha kijöttök elém, és ütközünk, ti nem adtatok elsőbbséget...

ekutya 2009.05.05. 21:58:49

@McK: lehet hogy hülye volt a bíró, vagy nem éppen úgy történt ahogyan leírtad. ha a megengedett sebességgel közlekedve meg tudott volna állni, akkor minimum osztott felelősség. akkor a kihajtó a hibás ha nagyon közel engedte magához a motorost és ezt a helyszinelői adatok alátámasztják. arra a bizalmi elv szerint nem vagy köteles minden szituációban számítani arra hogy valaki súlyos szabálysértést/bűncselekményt elkövetve közlekedik. ha egyértelműen el tudtad volna kerülni a balesetet, akkor vagy csak felelősségre vonható.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2009.05.05. 21:59:08

@McK:

"amikor a bíró azt mondta,az elsőbbségadás a LEGFONTOSABB közlekedési szabály"

Hogy mondhat ilyet egy épeszű bíró? Neki nem minősíteni, hanem alkalmazni kell a törvényt. A KRESZ-ben valami olyan is van, hogy nem hivatkozhat más szabálytalanságára az, aki maga is szabálytalankodik. Meglehet, a te bíród erről még nem is hallott.

nullával való osztás 2009.05.05. 22:03:05

Dörmögő írta:
A KRESZ-ben valami olyan is van, hogy nem hivatkozhat más szabálytalanságára az, aki maga is szabálytalankodik. Meglehet, a te bíród erről még nem is hallott.
--------------------

Erről mondjuk még én sem... A KRESZ-nek csúfolt 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletben legalábbis biztosan nem ;)

McK (törölt) 2009.05.05. 22:09:08

Leírom részletesen,hogy esetleg okuljon belőle bárki.
T elágban táblánk volt lakott területen.
Megálltunk,1-est rakott,elindult,kb 1 métert mentünk,szemem sarkából érzékeltem,hogy valami balról mozog,abban a pillanatban meg is álltunk,hisz akkor indultunk álló helyből,kettővel mentünk.
Hatalmas csattanás,autónk 45fokot elfordult,az első lámpa,és az első kerék közötti részen talált el a motoros,tehát az autó első 30 centit,az autó úgy összetört,hogy mindkét nyúlvány elhajlott,hűtő kilyukadt,bal első futóműből a gólyaláb kiszakadt.
Motor kuka,csávókám 17(!) métert repülve hátán landolt az árokban.
Mivel eltört a bal térde,súlyos testi sértés lett a vád.
A motoron nem volt műszaki,nem volt biztosítás,a motor 5.-ben volt (600-as Kawa)a műszaki szakértő szerint,mert a bíróság a sokadik tárgyalásnál kirendelt egyet..
Egy évre vonták be a jogsiját Pistának,mert nem adta meg az elsőbbséget.
Az,hogy azzal a sebességgel nem is láthatta,senkit sem érdekelt,hisz csak 5 méter féknyom volt,a műszaki szakértő szerint pedíg a sérülésből nem megállapítható,PONTOSAN mennyivel ment.
Lakott terület volt,balról jött,és még a jobb oldali nyúlvány is elment...de nem tudta megmondani mennyivel mehetett,de a gyorshajtás TÉNYÉT megállapította.
Ember nem lett volna,aki ezt elkerüli.
Mégsem a lakott területen száguldozó kis pöcsöt bűntették meg,hanem minket,mert nem adtuk meg az elsőbbséget,AMI MAGASABB RENDŰ a bíró szerint,mint a VÉDETT úton haladó gyorshajtása.
Érvelésünkre,miszerint ha nem ennyivel jön,meglátjuk,így viszont nem is láthattuk,azt válaszolta,az elsőbbségadásról KÖTELES VAGY MINDEN ESETBEN MEGGYŐZŐDNI,AKÁR KISZÁLLÁSSAL IS!
Ez nem vicc,Uraim.

Ez Magyarország..

nullával való osztás 2009.05.05. 22:15:16

@McK:

Ez egyre inkább érdekel.. Fellebbezés??

Valamilyen oldalon publikussá tehető a helyszín, pl. google maps-ban?

Körömcsiga 2009.05.05. 22:18:20

@McK: Hát ez egy balfasz bíró volt, aki valószínüleg sokat keresett azon, hogy nem volt jó ügyvédetek :(

nullával való osztás 2009.05.05. 22:18:39

Ja, és zugügyvédék látták már? Mit szóltak?

Körömcsiga 2009.05.05. 22:20:20

@McK: Nem tudom ez mikor lehetett, de manapság számítógépes szimulációkkal elég jól be lehet határolni a sérülések alapján is a becsapódási sebességet. Én ezt nem hagytam volna annyiban semmiképpen.

waffen55 2009.05.05. 22:20:43

"Tudni kell rólam, hogy mindig felelőtlenül vezetek; veszélyes helyzetekbe bátran belemegyek és nem hiszek a KRESZBEN sem!"

Galla Miklós


Milyen sok közlekedő mondhatja el ezt magáról (szándékosan nem említek járműfajtát, mert mindenki beletartozik a gyalogostól a masinisztáig sőt még a tankhajó/utasszállító kapitány is mármint
a barmok) ....

McK (törölt) 2009.05.05. 22:21:17

@nullával való osztás:
Beszélek a Pistával,keresse elő a határozatot,hogy pontosan idézhessem,de esküszőm,hogy azzal érveltek ÍRÁSBAN,hogy az elsőbbséget minden körülmények közt köteles vagy megadni,és ez alól nem mentesít a másik BIZONYÍTOTT gyorshajtása sem!
De vegyünk más,mindenki által ismert esetet.
Két kis fiatal ment haza a trabijával.
Kurva híres miniszter úr egymillióval előzte a balra kanyarodási szándékát jelző Trabi miatt feltorlódott sort.
Elöl a Trabi balra ba,nagy Audi kivasalta szegényeket,mint a szart..
Ki lett a hibás?
Hát persze,hogy a Trabi,az,hogy az Audi simán megállt volna,ha a megengedettel megy,senkit sem érdekelt,hisz a Trabi megsértette a Balra kanyarodás szabályát,pedíg mindannyian jól tudjuk,hogy amennyiben a Trabi mögötti autó beljebb állt,NEM IS LÁTHATTA A KISGYEREK.
Pláne nem 140-nel jövőt...

McK (törölt) 2009.05.05. 22:22:50

@Körömcsiga: 10 éve.
4 tárgyalás volt,mit csináltál volna még?
Megevett az úgy akkor(!) több mint 150 ezret ügyvédre,szakértőkre,stb..

ekutya 2009.05.05. 22:25:49

@McK: kanyarodott az út?

Körömcsiga 2009.05.05. 22:26:06

@McK: Ez igaz lehet, ha 50 helyett 60-nal jött volna. Azonban a két-háromszoros gyorshajtás nem ez a kategória... A Trabant-Audi is médiacsámcsogás lett pont ezért. Amúgy a végeredményről ennyit: "Mindkét sofőrt vétkesnek találta a rendőrségi vizsgálat a tavaly októberben Nógrádi László akkori közlekedési miniszterrel történt balesetben. Mint ismeretes, a közlekedési miniszter Audi A6-osa a hetes úton ütközött össze egy balra kanyarodó Trabanttal.
"

www.vezess.hu/hirek/mindket_sofor_vetkes_volt/267/

Szóval kapargatni kellett volna az ügyet, mert minimum kettőshiba...

Hrzrasn (törölt) 2009.05.05. 22:26:46

@ekutya: Pontosan. Pl megnézheted, hogy a sertéstelepeken a ketrecekbe összezárt állatok milyen sérüléseket okoznak egymásnak. Vagy a nagyüzemi keltetôkben a tyúkok, sokukon alig van toll.

McK (törölt) 2009.05.05. 22:28:22

A baleset egy Őcsény nevű községben volt.
Kis egysávos utak kereszteződésében,ahol nyilván a T elágban egyenesen ment a motoros,mi pedíg kereszteztük volna az Útját.
Két ügyvéd volt,én csak Tanú voltam,de hidd el,utcában lakó tanútól kezdve mindenkit beídéztünk,fellebbeztünk,semmi.
Helyben hagyták az előzőt,nem adta meg az elsőbbséget,slusz.

Körömcsiga 2009.05.05. 22:30:05

@McK: Szomorú dolog, pedig hidd el nektek is igazatok volt. És most két ember hirdeti ennek hatására, hogy az elsőbbségadásnál nincs erősebb szabály. :( (Amúgy van, pl a megkülönböztető jelzés ;))

McK (törölt) 2009.05.05. 22:30:40

@Körömcsiga: És mi van,ha kettőshiba?!
Itt is az lett..mindkettőt megbűntették,és senkinek sem fizetett a kötelező.
Csak szerintünk meg NEM kettőshiba,mert a baleset be sem következik,ha a megengedettel halad!

Páncélautó nem! 2009.05.05. 22:30:45

Döbbentem olvasom a cikket!
Kb délután fél háromkor indulhattunk haza (Bp felé) Bfüredről. Kicsit korábban indultam, mint a társaság másik fele, ugyanis a gyerek utazáskor a kocsiban szoktak aludni és már javában alvásidő volt. Alsóőrs előtt utolértem egy kisebb konvojt, gondoltam nem rohanunk, gyerekek is aludtak már, beálltam a sor végére. A konvoj végén egy olasz rendszámú motoros haladt, egy idő után mondtam is feleségemnek, hogy milyen türelmes a fickó, nem nagyon húzza neki, halad a sorral(hozzáteszem én is motorozom, de a 60 és 90 közti közúti tempót motoron nem nagyon bírom). Majd Almádiba érve a hatalmas sor fogadott, ott a motoros várt egy kicsit, majd elindult a sor mellett. A vasútállomáshoz érve arra lettem figyelmes, hogy egy BMW-s motoros ki akar kanyarodni. Kiengedtem. MIvel a dobozai maitt nem láttam addig milyen típus halad előttem, így már rendszámról felismertem, hogy ő volt az. Innentől fogva az autópályáig mögötte mentem. Felérve a pályára kikerültem, ráálltam a 130-140es tempóra és nyomás. Még egy megjegyzésem volt a feleségemnek: milyen nyugodtan motorozik ez az "olasz"...Amikor a fél órával utánunk induló ismerősok hívtak, hogy merre járunk, mert ők már egy órája a pálya előtti utolsó kútnál állnak, gondoltamm hogy mázli, megűsztuk a szokásos autópályás koccanások okozta dugókat. De most nem a koccanásokról volt szó, szerintem ezt a dugót az M7-ig előttem haladó motoros értelmetlen halála okozta...

nullával való osztás 2009.05.05. 22:34:49

@McK:
Namost várjál... Most kettőshiba?
Melyik utca ez Őcsényen? nézem a maps-en.

McK (törölt) 2009.05.05. 22:35:14

@ekutya: Nem,nem kanyarodott az út,egy 50 métert mindkét irányban egyenes,utána van benne egy kis ív az egyenesben.
Mindkét irányban kb 50 métert látni el.

blaB 2009.05.05. 22:36:34

Most kaptam a levelet: Vasúti átjáróban 42 !!!km/h-val hajtottam. 30,000Ft.
Gyorshajtás VAZZE!!!

McK (törölt) 2009.05.05. 22:37:42

Kettős-nem kettős,ennek abból a szempontból semmi jelentősége,hogy elvették a jogsiját.
A gyorshajtás TÉNYE,a műszaki nélküliség miatt ő is hibás lett igen,de ez rajtunk nem segített.
Tizenév távlatából nem tudom az utca nevét,ha belinkeled ide a térképet(ehez hülye vagyok) megmondom.

Körömcsiga 2009.05.05. 22:38:29

@McK: Na várjunk csak, az előbb azt írtad:

"Mégsem a lakott területen száguldozó kis pöcsöt bűntették meg,hanem minket,mert nem adtuk meg az elsőbbséget,AMI MAGASABB RENDŰ a bíró szerint,mint a VÉDETT úton haladó gyorshajtása."

Most meg:

"És mi van,ha kettőshiba?!
Itt is az lett..mindkettőt megbűntették,és senkinek sem fizetett a kötelező."

Most akkor ez hogyisvan?

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2009.05.05. 22:40:16

@nullával való osztás:

Hmmm, ez érdekes. :) Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 3. par. c. bek. foglalkozik a konkrétan nem kimondott bizalmi elvvel. Ebből következik az is, amit írtam és te kifogásoltál, holott minden KRESZ tanfolyamon oktatják.

cso zsi 2009.05.05. 22:40:40

Vasárnap, M3 egy baleset után (rádió bemondta, több kilométeres sor is volt, épp csak nyom nem volt sehol), a már 10-15 perce haladó autósok, a belsőben 100 körül. Tán a mogyoródi 120-as táblánál.
Ezeket "előzöm" épp úgy 110-zel jobbról, egy erőgép :))) WagonR-rel. Azaz, én tartom a sebességemet.
img5.indafoto.hu/10/9/19729_1fa94bd27600d8fc326e8c9cc285847e/3952969_dc5a361a8921310314fe1f7734c42195_m.jpg

McK (törölt) 2009.05.05. 22:42:30

@Körömcsiga:
Melyiket nem érted?
Elvették a jogsiját Pistának,mert Ő okozta a balesetet,és megbűntették a motorost is,mert Gyorshajtott',meg műszaki nélkül ment,stb..
Az,hogy a motorost IS megbűntették a baleset kapcsán,mit sem számít,ha Minket is elmeszeltek,noha be sem következett volna a baleset,ha 50-el.vagy 70-el jön.

US 99.5 (törölt) 2009.05.05. 22:43:47

1. csak a buzik irjak azt, hogy vok... magyarul ez ugy van, hogy vagyok

2. aki motorozik az szamoljon azzal, hogy nagy valoszinuseggel donor lesz

3. a rendorok ingyenelo, tanulni nemakaro kotsogok

4. aki a belso savban nem megy palyan 130-al(kivetel kamion, teherauto, tank, targonca, traktor, kombajn, funyiro), azt kiszedni minnel hamarabb es az ut szelen kozvetlen kozelrol fejbeloni

5. fuggetlen, nemzetkozi valsagkormanyt Magyarorszagra

fosdapass 2009.05.05. 22:44:20

A motoros a fasizmus miatt vesztette életét. Hitleri úton járunk amikor autópályákat építünk, szedik is ezek rendesen az áldozataikat, akárcsak a háború. Le a fasizmussal, le az autópályákkal! Légkalapácsot, ekét nekik!

Egyébként a k.cs.g motorosok maguknak köszönhetik, meg a sok k.cs.g autósnak. A sok k.cs.g gyalogbéka meg elmehet a jó k..v. .as.b.! .......! ..... ...!

Hrzrasn (törölt) 2009.05.05. 22:45:40

@KuKori: Erre rátesz egy lapáttal, hogy minden szaros hivatalt, nagyvállalatot vagy nagykert odatelepítenek a sokeszûek, így aztán annak is oda kell mennie gyarapítani a dugót, aki amúgy nem akarna. Sôt, még egy szaros körgyûrû sincs.

Itt pl decentralizálva van nagyon sok minden, a közlekedési rendôrség központja Flensburgban van, a bûnügyié Wiesbadenben, a munkaügyi hivatalé Nürnbergben, a titkosszolgálaté Pullachban, a külfödieket ellenôrzô hivatal Darmstadtban, és így tovább. Konszerneknél analóg módon ugyanez, képzeld el, ha az Airbus, az Opel, a Volkswagen, a Bosch, a ThyssenKrupp, a Siemens, a Schenker, a Telekom, a Post, a DHL, a Deutsche Bank, a Rheinmetall, a Deutsche Werft, a Dräger, a Bayer, a BASF, a Hoechst mind ott ülnének egymás hegyén-hátán Berlinben. Lehetetlenné válna a munka, a spedícióról nem beszélve.
(Meg aztán ki az a barom, aki egy ország szinte teljes iparát egy helyre telepíti, hogy egy mozdulattal le lehessen bombázni.)

McK (törölt) 2009.05.05. 22:45:53

Noha a baleset kapcsán mindkét felet hibásnak találták,minket pedíg csak az kapcsán,hogy elé hajtottunk(ami nyilván csak a sebesség miatt volt,hisz különben nem is ütközünk) a balhét mi vittük el,hsi CSAK PISTA JOGSIJÁT vonták be,a motoros szabálysértett'..

fosdapass 2009.05.05. 22:47:47

@Hrzrasn: a felsorolt
cégek negyedénél elfogott a kisebbrendűségi érzés. Ezek aztán tudnak.

nullával való osztás 2009.05.05. 22:48:03

@Dörmögő_Dömötör:

Természetesen ismerem a hivatkozott részt, sőt, fentebb én is idéztem.

Azonban ez nem olyan egyszerű, hogy: "nem hivatkozhat szabályszegésre az, aki maga is szabályt sért". Nem is így van ott.

Szabályt sértek például, ha nem kötöm be a biztonsági övet, (48. §/4), de azért remélem, hogyha így belémjönnek szabálytalanul, nem fogják azt mondani, hogy én is szabályt szegtem, tehát csönd :)))

ekutya 2009.05.05. 22:49:21

@McK: motoros mit kapott? mert nála is megállapítottak szabálysértést.

farkas 2009.05.05. 22:51:45

Nem értem a levillogós autósokat. Mi a motiváció? Nevelési szándék, agresszió vagy figyelmezetés? Egyik se tűnik se hatékonynak, se biztonságosnak 130-nál.

Bele se merek gondolni, hogy esetleg a tempomat az oka annak, hogy inkább villog és rámászik az előtte menőre, mint kikapcsolja... ilyenkor kicsit elkapkodottnak érzem a tempomat létjogosultságát. Vagy a vezető jogsijáét.

Nekem még soha eszembe nem jutott rávillantani az előttem haladóra, akármilyen sebességkülönbséggel értem be bárkit, se ráállni méterekre. (Pedig az autó messze nem átlagos).

Nagyon ritkán és csak a nagyon agresszívek esetén szoktam használni annyi "büntetést", hogy otthagyom őket a francba (leginkább a kamionon mellett elhaladó lassabb autó kihaladása utáni újragyorsításnál, meg emelkedőn esik jól), bár ez kockázatos és szabálytalan, de néha megesik; látni hogy villog.. villog.. egyre távolabb villog...:) 180-200 körül a villogós-nyomulós-barma fajta legtöbbje úgyis kifullad. Aki meg nem, annak bocs:)

Hátezmi 2009.05.05. 22:55:08

Egyetértek a cikkel!

Egy amerikai tanulmány is kimutatta (csak nem nagyon lehet róla olvasni....) hogy a legfőbb baleseti ok nem a gyorshajtás, hanem a figyelmetlenség. És igen, sokan nem tudnak vezetni, a szó igazi értelmében.
Szigorúbb tanfolyam, kötelező tanpálya megcsúszással stb. és a rendőr arra másszon rá, aki veszélyes, nem figyel, stb.

McK (törölt) 2009.05.05. 22:55:31

József A utca..Ezen mentünk mi.
Nincs neve a térképen a keresztező utcának, egy ívelt utca a Kossuth,és Radnóti Utcák közt.Balra zsákutcába torkollik a vége.
Megtaláltad?

cso zsi 2009.05.05. 22:57:50

@McK: (tudom, már belinkeltem párszor)
Ennek a motorosnak hogy lehetett volna elsőbbséget adni?
www.youtube.com/watch?v=20CduRRM2tY

McK (törölt) 2009.05.05. 22:57:54

@ekutya: Pénzbírságot talán,erre nem emlékszem,de neki maradt a Jogosítványa,amin cefetül kivoltunk.
Mint mindenki a környezetünkben.
De nekünk nem az számított,hogy neki maradt,hanem ,hogy Pistának nem,aki pedíg Karosszérialakatos..

nullával való osztás 2009.05.05. 22:59:05

farkas írta:
Nem értem a levillogós autósokat. Mi a motiváció? Nevelési szándék, agresszió vagy figyelmezetés? Egyik se tűnik se hatékonynak, se biztonságosnak 130-nál.
________________________

Pedig egyszerű a motiváció:
Emlékeznek a 36. § (1) Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest) - a (2)-(4) bekezdésben említett eseteket kivéve - a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni. Más forgalmi sávra ráhajtani csak előzés, balra bekanyarodás, illetőleg megfordulás céljából szabad.

Nekik ebből az jön le, hogy a belső sáv az ÖVÉK, ahol 200 körül ők közlekednek, a a többiek meg akadályozzák őket törvényes jogukban.
Annyi a világ számukra, amit felfognak belőle.

nullával való osztás 2009.05.05. 23:02:53

@McK:

Igen, megvan, nagyítva itt:
maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=hu&geocode=&q=őcsény&sll=37.0625,-95.677068&sspn=38.144864,56.601563&ie=UTF8&ll=46.312938,18.753533&spn=0.016274,0.043945&z=15

Ti meg balra kanyarodtatok?

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2009.05.05. 23:03:29

@nullával való osztás:

Hogyne, a sokat vitatott bizalmi elv, ami nincsen konkrétan megfogalmazva, de mégis következik belőle, amit leírtam. A KRESZ tanfolyamokon a bizalmi elv alóli lényeges kivételek között tanítják az általam írt, vagy egy másik, ilyen formában: "– aki maga is szabálytalanul közlekedik, eredményesen nem hivatkozhat arra, hogy bízott mások szabályos közlekedésében"
Adott esetekben a körülmények és egyebek mérlegelése a bíróság dolga. Ez jól van így, akkor is, ha nem vagyok meggyőződve arról, hogy minden bíró profi a maga szakmájában és ráadásul megvesztegethetetlen. A köz igazságérzete és a hazai jogszolgáltatás közel sincsen mindig szinkronban, de ahogyan a "saját KRESZ", a "saját jog és értelmezése" se vezet sehová.

McK (törölt) 2009.05.05. 23:05:37

@nullával való osztás: Nem egyenesen szerettünk volna menni..egy házhoz,a hídjára.Csak pár méter hiányzott.
A linked nem jó,nálam.

McK (törölt) 2009.05.05. 23:06:47

@McK: helyesebben: Nem, egyenesen..

Érdekes 2009.05.05. 23:08:18

@zsoltG: Nem motoroztam, nem is akarok :) És nem 1 motorost engedtem már el a dugóban, nyílván nem köszöni meg egyik sem.

De légyszíves, szúrd be azt a paragrafust a kreszből (esetleg ami még csak utal is rá), hogy a várakozó autók között, a motoros cikázhat össze-vissza.Ez azért vicces, mert én elég sokat figyelem a tükröt, és általába, ha látom, hogy jön egy motoros maki, akkor lehúzodok, h elférjen, ebben nem is az a pláne, hanem az, hogy a visszapillantóból látom, hogy a mögöttem lévő autós lehúzodott vagy sem :) Az esetek 80%ban, nem húzódnak le a motorosnak...VISZONT!Én úgy tudom, hogy ezt, se az VEZETÉSI OKTATÁSON nem tanítják, se a KRESZ könyvben nincs benne.Ezért úgy gondolom, h semmiféle reklamációval nem szabadna jönni a motorosoknak ezügyben.Szépen beállnak a sorba egy kocsi mögé és szabályosan haladnak tovább.

blaB 2009.05.05. 23:09:11

@ekutya: Fóton. Ez szerintem a szándékos geciség kategória. Ha valaki itt lelassit 30-ra, ledudálják. Nem is értem miért csak 42-vel mentem ott.

nullával való osztás 2009.05.05. 23:10:48

@Dörmögő_Dömötör: A köz igazságérzete és a hazai jogszolgáltatás közel sincsen mindig szinkronban, de ahogyan a "saját KRESZ", a "saját jog és értelmezése" se vezet sehová.
___________

ezzel teljesen egyetértek.

ekutya 2009.05.05. 23:11:33

@McK: jókai mór utca, nem? és a motoros balról jött a fő úton. az osztott felelősség lehet hogy indokolt volt. széles és belátható útszakasz volt. lehet hogy a bíró nem volt elég körültekintő, de szerintem nagy hibát nem követett el. valószínű a motoros nagyobb büntetést kellett volna kapjon.

2009.05.05. 23:12:14

W. Robi,

Ebben az esetben valóban nem a sebesség ölt.
De kérlek ne add a lovat a sok barom alá, aki NEM azt szűri le a cikkből, hogy ne menjen 20 centire a másiktól, hanem azt, hogy "na ugye, nem is a tempóval van a baj...". Véleményt formáltok, iszonyú nagy a felelősségetek...

Tudom, ahány ember, annyi vélemény. Szerintem nem tanítják meg az embereket vezetni, előre gondolkodni egy-egy forgalmi szituációban...megintcsak nem az IQ-gyenge fazonokra gondolok, mert azt tanítgathatod napestig. Ők olyan kockázati elemei a rendszernek, amiket nem fogunk tudni kiszűrni. A szűrő (rendőrség) nem működik úgy, ahogy kellene.

Hidd el, kell a trafi. Azok miatt, akiknek az agyában nincs fék. De kellene az a rendőr is (pl. civil autóban a pályán), aki kiemeli a telefonálót, a veszélyesen szlalomozót, az erőszakost, a kövtávot be nem tartót.

Vigyázzatok magatokra, egymásra...

Érdekes 2009.05.05. 23:12:34

@Hátezmi: Akkor jólvan, nem csak én látom így :) a tényeket...Ami a rossz gondolkodás mód mellett szól, h lassan 7milliárdan vagyunk és csökkenteni kellene..na de nem így.

nullával való osztás 2009.05.05. 23:14:03

@ekutya: nem , szerintem a Jókai felett kettővel, ami balra tartva zsákutca

Jól mondom, McK?

nullával való osztás 2009.05.05. 23:15:48

@Balchee74: De kérlek ne add a lovat a sok barom alá, aki NEM azt szűri le a cikkből, hogy ne menjen 20 centire a másiktól, hanem azt, hogy "na ugye, nem is a tempóval van a baj...". Véleményt formáltok, iszonyú nagy a felelősségetek...
___________________

Tök igazad volna, csak szerintem az emberek ebből SEMMIFÉLE következtetést nem vonnak le. Bár levonnának bármit.

McK (törölt) 2009.05.05. 23:17:27

@ekutya: Hát szélesnek nem mondanám..ezek egysávos utak.
A szakértő 50-50 méter beláthatóságot állapított meg.
Jókain álltunk mi,felfelé mentünk,motoros balról jött..és jobbra repült.
17 métert..ha csak azt kiszámolnánk,hogy mennyivel kell jönni,hogy egy 100 kilós test leesés nélkül 17 métert repüljön..

Hrzrasn (törölt) 2009.05.05. 23:24:08

@Balchee74: "Hidd el, kell a trafi. Azok miatt, akiknek az agyában nincs fék. De kellene az a rendőr is (pl. civil autóban a pályán), aki kiemeli a telefonálót, a veszélyesen szlalomozót, az erőszakost, a kövtávot be nem tartót."

Nyugat-európában elég sok ilyen van. Ezekbôl tényleg lehetne több. Mert ez mások testi épségének tudatos és szándékos leszarása, itt nem azon kaszálnak, hogy elnéztél egy táblát.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2009.05.05. 23:28:52

@McK:

"és jobbra repült.
17 métert..ha csak azt kiszámolnánk,hogy mennyivel kell jönni,hogy egy 100 kilós test leesés nélkül 17 métert repüljön.. "

Ehhez tudni kell néhány dolgot. Az ilyen rövid távú repülések jó közelítéssel parabolapályát írnak le. Ha pontszerűnek tekinjük a repülő testet, elhanyagoljuk a légellenállást - és egy csomó más dolgot -, akkor csak két vektort kell ismerni a megoldáshoz, a kezdősebesség és a gravitáció vektorát. A lehetséges megoldások száma végtelenül nagy.

ekutya 2009.05.05. 23:30:07

@McK: igaz, elnéztem. de sajnos a pontos részletek nélkül nem lehet egyértelműen eldönteni. az osztott felelősség lehet hogy indokolt volt, de abban a kis utcában a motoros volt a nagyobb vétkes. a bíró nem volt elég körültekintő. nem tudom hogy hány bíró volt a 4 tárgyaláson, de szerintem mind hibázott.

akira2 2009.05.05. 23:36:33

@Bröci:

Egyetértek, az autópályán nem a sebességgel van a legnagyobb baj, hanem azzal, hogy nem tartják be az ennélk is alapvetőbb szabályokat:

1. Az autópályán folyamatos haladásra a JOBB SZÉLSŐ sáv való, a tőle balra található, az előzésre, és nem haladásra.

2. Előzés közben indexelni kell. (Ha nem indexelsz, akkor nyilván nem előzöl, csupán folyamatosan haladsz a belső sávban, ahol nem lehet... Kivéve, ha a külső sáv tömve van, de ilyen igen ritkán fordul elő...)

3. Az előzést autópályán is minél előbb be kell fejezni, csakúgy, mint autóúton, vagy bárhol máshol.

4. Előzés előtt meg kell győződnöd arról, hogy épp nem kezdték-e meg az előzést mögötted, azaz nem téged előznek-e éppen. (Ezt nevezhetjük elsőbbségadásnak is...)

5. Az előzéshez érzékelhetően gyorsabban kell menni, mint akit előzöl.

... és nyilván folytathathatnám a gondolatmenetet.

Magamról egyébként csak annyit, hogy ha autópályára megyek, akkor legtöbbször 8-900 km-t autókázom egyhuzamban, nem Fehérvártól Pestig... Nem lassan, 125-ös átlagsebességgel... és évente 60 ezret megyek, van némi autópályás tapasztalatom, több országban is...

Annak ellenére, hogy sokat autópályázom, és nem is a leglassabban, soha sem fordult még elő, hogy balesetveszélyes helyzetben el kellett volna rántanom a kormányt, vagy vészfékeznem kellett volna!

A tapasztalatom azt mutatja, hogy az autósok jelentős része nem tud szabályosan előzni autópályán és nem tud szabályosan a jobb szélső sávban haladni, és a promlémák zömét ez okozza.

A magam részéről minden esetben a jobb szélső sávban haladok, csak előzéshez használom a belsőt, és előzés után azonnal (!) visszatérek a saját sávomba. Mindig indexelek, így aki csak ötpercenként tekint magától a tükrébe, az is hamarabb észreveszi előzési szándékomat, és visszatér a külsőbe. Ha mégsem, villantok egyet. Ekkor az indexet nem érzékelők zöme is lehúzódik, csupán egy-két elmebeteg vagy látáscsökkent nem képes a külsőbe visszatérni. Ha látom, hogy elvetemült, én térek vissza, és szabályosan, óra szerint 130-140-nel haladva a külsőben, magam mögé utasítom a "110-zel a semmit folyamatosan előző" vakegeret. Tudom, veszélyes, éppen ezért különösen figyelek, és eléág ritkán teszek ilyet... (8-900 km alatt kell némi izgalom is, hogy ne aludjak el.... :)

Sokat megyek 3 sávos autópályán is, ahol a jobb szélső hétköznap főként a kamionoké, de sajnos a hétvégi autósok úgy tesznek, mintha a kamionok vasárnap is a külső sávban lennének, és a vakegerek így 110-zel a középső sávban előzik a semmit. Érdekes, hogy a dugó mindig a legbelső sávban alakul ki, a legkülsőben mindig szépen lehet haladni... :)

A motorost sajnálom, az indexet és a tükröt nem használókat, vagy az oldalra sem nézőket pedig kiemelném a forgalomból, és 10 évre venném el a jogosítványukat, hogy legyen elég idejük a lemerevedett nyakukat kilazítani...

Az olcsójánosok, akik az autópályán azért mennek kifejezetten lassan, hogy kevesebbet fogyasszon az autója, azok inkább menjen kerékpárral, az semmit sem fogyaszt. Illetve mégis, de az meg hasznos és egészséges is.... :)

Sanzistift 2009.05.05. 23:37:23

Elképzelhető, hogy figyelmetlen voltam, vagy már fáradt vagyok, de valahogyan nem láttam a következő mondatra a reagálást:
"Tehát hülyék, de senki sem születik okosnak, és a gondoskodó állam az adófizetők pénzéből finanszíroz olyan dolgokat, melyekkel az emberek kedvezőbb irányba mozdulhatnak el a hülyeség-tengelyen. Ilyen például a közoktatás. Meg a felvilágosító kampányok. Meg az adminisztratív intézkedések."

Azért hosszú az idézet, mert szerettem volna megőrizni a szövegkörnyezetét egyetlen szónak:

KÖZOKTATÁS.

Markos erre csak annyit mondana tanácselnökösen, hogy: "...ugyebár ez így, ebben a formában nem igaz..."

Nos, ez sehogyan sem igaz.

Jómagam 73-as születésű vagyok, még az a korosztály, akinek még a szakmát is tanították, nem csak a hadova ment.
Tisztán emlékszem, általános suliban, volt közlekedési verseny (az volt az utolsó, többet nem volt, de máshol sem), bicajjal kellett a város KÖZLEKEDÉSI PARKJÁBAN feladatokat teljesíteni, és ezért az ember kapott egy papirost/igazolványt, hogy bicajos vizsgán megfelelően szerepelt.

A közlekedési parkot csak kresz parknak hívtuk, egyből ott volt mellette a szakmunkás-suli, a könyvtár, a rendőrség, és kb 5 perces bringázáson belül 3 általános iskola.

A várost Nagykátának hívják.

Azóta sem láttam máshol hasonlót.
Tény, hogy pénzhiány miatt mi voltunk az utolsó banda, akiknek egyáltalán közoktatás keretein belül tanították a közlekedést.

Manapság a közoktatásban fejetlenség van, meg káosz, nem közlekedéselmélet-oktatás, legalább alapszinten.
Igaz az is, a mi időnkben még nem volt divat megverni a tanárt, nem mobiloztunk óra közben, és valódi bünti volt az osztály rakoncátlanjai számára.

Így én nem tudok hanyag módon beszélni idős emberekkel, a fejemre tudnak lépni mások, ha a tudás aránti alázat miatt van lehajtva fejem, és eljövendő vén koromban fogom értékelni mindazt a sok tudást, és erkölcsi tartást, amit tanáraimtól kaptam. A közoktatásban.

Majd kipusztulok egyszer én is, mint őskövület, és velem/korosztályommal/velem egyformán gondolkodókkal kipusztul a belénk nevelt és megértett-felfogott másokhoz való emberi hozzáállás, valamilyen szintű közlekedési kultúra, és a felelősség érzete.
Hogy nem csak megyünk, mint a barom, nem csak nézünk, látunk is, és az embert keressük a szélvédő mögött, nem az emblémát a hűtőrácson.

Nem kell egyetérteni, elég, ha elgondolkozunk rajta.

Közlekedni kell, nem részegparaszt módjára hajtani a ménest.

Ez szigorúan magánvélemény.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2009.05.05. 23:43:17

@McK:

Csak azért, hogy legyen fogalmad: Optimális esetben 17 méteres repüléshez elég 45 fokos szögben startolni kb. 46,5 km/óra kezdősebességgel. :)

akira2 2009.05.05. 23:47:45

@sambuci:

"...az a soför, amelyik nincs tisztában minden pillanatban a körülötte elhelyezkedő többi jármű pontos helyzetével, az alkalmatlan a forgalomban való részvételre."

Ez itt a közlekedés alfája és omegája! Ha ezzel tisztában vagy, nem érhet meglepetés, akár mennyivel mész is, és haladhatsz is a jobb szélső sávban gyorsabban a belsőben előzést imitálónál....

Mélységesen egyetértek azzal, amit írsz...

tomtom99 2009.05.05. 23:51:59

Faszomba az összes tapló motorossal (tisztelet a kivételnek!) akik városban gyorsulnak, egykerekeznek, a tökömtudja milyen tuning kipufogójukkal meg ellehetetlenítik a panelprolik pihenését, életét.

ekutya 2009.05.05. 23:55:49

@akira2: egyet fogsz érteni egészen addig a pillanatig amíg elmúlasztasz valamit. és akkor hallják majd az utasaid: "hát ez meg hogy került ide!" felkiáltásodat - miközben te gyorsan félrerántod a kormányt.

ekutya 2009.05.05. 23:56:57

@tomtom99: ne diszkrimináljunk. faszomba a taplókkal, oszt kész

akira2 2009.05.06. 00:04:43

@ekutya:

Azt kívánod, hogy elmulasszak valamit? vagy milyen célból írtad azt, amit írtál?

Mert nyilván, hibázni bárki hibázhat, csak nem mindegy, hogy ezt sorsszerűen fogod föl, vagy a hiba lehetőségeit is igyekszel a minimumra csökkenteni... Pl. néha elmész egy vezetéstechnikai tréningre, ahol különböző váratlan helyzeteket szimulálva, az arra adott reakcióidat tesztelheted, finomíthatod... Hidd el, én járok, és nem csak a kórházban magamhoz térve jutna eszembe, hogy mit is kellett volna csinálnom durrdefekt esetén...

Lúzer Júzer · http://luzer.blog.hu/ 2009.05.06. 00:10:14

ha ilyen eseteket el akarunk kerulni az utakon, akkor ugy kene oktatni, mint a finneknel.

www.youtube.com/watch?v=fy8LJx71_9o
Az angol meg a finn bacsi elmeseli, hogyan megy ez arrafele.

egyebkent jovoheten kezdem megszerezni az "A" korlatlant, ilyenkor fasza ilyet olvasni... :/

ekutya 2009.05.06. 00:10:19

@akira2: "Ha ezzel tisztában vagy, nem érhet meglepetés, akár mennyivel mész is, és haladhatsz is a jobb szélső sávban gyorsabban"

én erre írtam. azért ne bízd el magad. te is hibázhatsz. inkább tartsd be mindig a kreszt és mellette élezd a reflexeidet a váratlanra.

sirnemes 2009.05.06. 00:10:39

Az egesz kultura kerdese. Egyetertek hogy a villogas es masok seggebe hajtas kozelebb all a balkanhoz mint nyugat europahoz. mindenkinek sajat valasztasa hogy hova akar tartozni. viszont ha hibat kovet el akkor viselje a kovetkezmenyeket. Sajnalom hogy a jogrendszerunk meg mindig nem kovetkezetes.

egyszeruen borton jar az ilyennek.

egyebkent nem is tul messze helikoteres kamerazassal szurik ki a hasonlo eseteket, vaskos buntetesek mellett. Sajnos nyugat europa is igy tanult, tartok tole nekunk is igy kell.

Oszinte reszvetem az aldozat hozzatartozoinak.

ekutya 2009.05.06. 00:12:13

@Lúzer Júzer: hééé! ezt én szoktam :D
na mindegy, a lényeg hogy itt legyen :P

Tetű 2009.05.06. 00:13:05

@blaB: 42-es "gyorshajtás"?! ezzel valszeg tenyertél. meg a pofátlansági versenyt akik lefotóztak! amíg hibás törvényekkel így visszaélnek, adig sok jóra nem számíthatunk. :(
eleve miért kell(ene) lassítani a vasúti átjárón (ennyire)? vagy azért, mert annyira ócska a burkolat az átjáróban, vagy azért, hogy meg tudj állni, ha mégis jönne a vonat, amit vagy belátsz 80-nal ugyanúgy, vagy 25-tel se látod be, mert mögüled jön és fák takarják, ez esetben minél lassabban hajtassz rá, annál több időt töltessz benne, és így annál veszélyesebb!!!!
a megpróbálod a veszélyt csökkenteni, még megis bűntetnek. ha már abnormális szabályaink vannak, akkor a hatóság legalább ne éljen vele vissza!
ugyanakkor a biztonság ott kezdődik, hogy tompítottfényszoró nélkül (bekapcsolt biztonsági övhöz hasonlóan) nem indulhatna el autó. de amíg lámpa nélkül közlekednek autók, addig a gyorshajtásról teljesen felesleges egyetlen szót is írni...

waffen55 2009.05.06. 00:16:48

@Tetű: Ja és tegyük hozzá a ködlfényszórót illetve az irányjelző elmulasztását is!

akira2 2009.05.06. 00:19:57

@ekutya:

Amit írtam, az nem számomra okozhat meglepetést, hanem mások számára. Épp ezért kizárólag akkor megyek gyorsabban a megengedettnél, ha egyébként az út és látási viszonyok ezt lehetővé teszik, és szabad az út. Más autókat mindig óvatosan közelítek meg, nem szeretném, ha épp ő lepődne meg, hogy "hát ez meg hogy került ide!", és állna bele a fékbe vagy rántaná el a kormányt ilyedtében...

Egyébként Te mit csinálsz olyankor, amikor a külső sávban haladsz az általad elképzelt sebességgel, előtted senki, a balra melletted lévő sávban föltorlódik a forgalom, és lelassul?

A válasz: mész tovább úgy, ahogy eddig is, hiszen előtted nincs senki, nincs okod a fékezésre

B válasz: lelassítasz, holott előtted tiszta a pálya, nehogy véletlenül jobbról előzésen kapjanak?

A vagy B?

waffen55 2009.05.06. 00:20:18

Apropó irányjelző! Én akkor is használom ha
a saját iparterületemen (ami forgalomtól elzárt tehát teljesen felesleges) kanyarodok. Miért is ? Pl. azért, hogy olyan természetes beidegződés legyen mint a levegő vétel, mert akkor minimálisra csökkentem a használatának elmulasztásából fakadó balesetveszélyt!

Tetű 2009.05.06. 00:20:49

Mottó: "Jobbról előzni csak szabálytalanul közlekedő járművet lehet!"

McK (törölt) 2009.05.06. 00:22:30

@akira2:
Igazad van teljesen.
Annyit tennék hozzá,hogy ma már nem megyek el kívülről,még akkor sem,ha megüt a guta,mert volt már,hogy mégiscsak kitalálta a papa,hogy kisurranna..3km "semmi sem előzése" után a belsőből,és halálra ilyedt,mert tükröt nem néz.
Kivárom..előbb utóbb mindenki rájön,hogy valami gondja lehet ott belül,ha kívülről megy a többség..

ekutya 2009.05.06. 00:24:23

@akira2: szituációfüggő. részletesebben írd le, mert van amikor A, van amikor B-t választanám.

MaCS_70 2009.05.06. 00:27:16

Halihó!

Néhány adalék:

A közlekedési ügyszakban ítélkező bírók jelentős része nem kap speciális közlekedési irányultságú képzést, szakjogász nagyon kevés akad köztük. Én tárgyaltam olyan közlekedési ügyet, ahol a bírónak bevallottan jogosítványa sem volt és nem ismerte a jobbkézszabályt!
A szakjogászképzésen az egyik bíró (önszorgalomból járt) a reakcióidő tanításánál meg is jegyezte, hogy vélhetően elég sok embert ítélnek el, mert rosszul tudják a helyes értékeket és a hatásmechanizmust.

A szakértők motorokkal régen jellemzően, mostanában már ritkábban, de még mindig előfordul, hogy rosszul kalkulálnak. Volt olyan ügyem, ahol a szakértőt nem lehetett meggyőzni arról, hogy az oldalán csúszó motor kevésbé lassul, mint a keréken fékező! (A szoftverében nem volt a menüben lapjával csúszó motor.)

Ha a gyorsjajtásnak szerepe van egy helyzetben és ez a másik fél reakcióját, döntését befolyásolja, azt kell vizsgálni, hogy a gyorhajtó megtévesztően nagy sebességgel közlekedett-e.

Nagyon sok a helyszínelési hiba -- kényelmességből, hozzá nem értésből fakadóan.

Ma Magyarországon egyértelműen a gyorshajtás a legjellemzőbb oka a halálos baleseteknek.

A rendőrség ellenőrzési szokásai botrányosak, a balesetmegelőzési hatékonyságuk kritikán aluli. Szerintük is -- sokat beszélgetek erről rendőrökkel.

Üdv: MaCS

Tetű 2009.05.06. 00:28:26

@waffen55: irányjelző természetesen! és amit még elmulasztanak sokan: előbb index, és AZUTÁN a fék! előbb jelezzük, hogy mit akarunk, és nem csak úgy minden előzmény nélkül lassítunk, vagy elindulunk!
a ködfényszoró az más. annak használata zavaró is lehet, pláne ha nincs köd, akkor kifejezetten zavaró. sőt ködfényszorónak nem is kell léteznie az autókon (extraként kérhetsz), ami kötelező az a ködzárófény hátul. de az is csak nagyobb köd esetén javasolt, mert különben fakítod a mögötted jövőt.

sikisiki (törölt) 2009.05.06. 00:29:28

@Dörmögő_Dömötör: Az úton haladó motoros vízszintesen kezd el repülni, ha megáll alatta a motor. 1m magasról épp 1 mp alatt ér földet. annyit repül, amennyit 1mp alatt megtenne a motorral együtt. 17m/sec= 17x3,6 km/h, 61 km/h. De kár ezen rágódni. Sehogy sem jár jól.

Tetű 2009.05.06. 00:33:12

@akira2: jobbról előzésen nem is tudnak kapni! mert olyan -egy jogász barátom szerint- jogilag nem is létezik. hiszen te csak szabályosan (jobbra tartva) közlekedtél a jobb oldali sávban, ahhoz neked semmi közöd, hogy a belső sávban nálad valaki lassabban épp tartja fel a forgalmat.

sikisiki (törölt) 2009.05.06. 00:35:43

@Körömcsiga: Ez sajnos nem teljesen igaz, mert akkor is közig. eljárás keretében büntetik a tulajdonost, ha te beismered a gyorshajtást. Ad abszurdum megvágják a tulajt, és elveszik a te jogsid, meg fizetsz is. Mivel ez két bünti egy esetre, ezért fogja az alkotmánybíróság kivágni rövidesen...
A létrehozó elvvel egyetértek, a jogszabály viszont szar lett, mint nálunk szokás...

sikisiki (törölt) 2009.05.06. 00:38:11

@Tetű: egy jogásztól meglepő következtetés, ugyanis konkrétan írva vagyon a Kreszben, csak végig kéne olvasni...

Tetű 2009.05.06. 00:59:20

@sikisiki: és mi van oda írva? hogy jobbról előzni tilos? nem is előzök jobbról, csak haladok a jobb oldali sávban. hogy eközben valaki nálam lassabban halad a belsőben, ahhoz nekem mi közöm? a jobbról előzés egy fából vaskarika.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2009.05.06. 01:00:42

@sikisiki:

Ugyan már! Minek írsz butaságokat? Az esés első másodpercében kb. 5 métert zuhan a test földi körülmények között. Ha vízszintesen kezd repülni a test, a kezdősebességétől függetlenül 1 méter magasból 0,45 másodperc alatt ér földet.
A gépkocsiba csapódó motorkerékpár vezetője nem anyagi pont, a gépkocsi - motor - motoros rendszer bonyolult kölcsönhatásban van egymással, s az ütközést nem lehet valamiféle jól meghatározott kezdőfeltételű hajításként modellezni.
McK azt kérdezte, hogy 17 méteres repüléshez mekkora sebesség szükséges. A kérdésére teljesen korrekt választ kapott, amit később kiegészítettem egy példával, hogy optimális esetben ehhez mekkora és milyen irányú sebesség szükséges.

Rágódni neked kell, alkalmasint az elemi fizikán.

Palee318 2009.05.06. 01:09:00

@McK: Teljessen egyetértek. Igazad van. Nekem is volt egy balesetem, amikoris egy 146os alfa kiütötte a hátsó futóművemet a helyéről, az én autóm 90fokkal fordult el és azért csak ennyivel, mert egy négyes útkereszteződés (kb + jel alakú) szemközti padkája fogta meg a kocsim (és törte ki a túloldali hátsó kerekemet is). Rendőrhívás stb. és mondta a rendőr hogy abban a kereszteződésben kb 2-3 havonta van ilyesmi baleset, és nem érdemes pereskedni, mert én vagyok a hibás, aki nem láttam, hogy az alfa 120körül közelített a védett úton (ahol neki 50el szabadna mennie). Én is meggyőződtem hogy jön-e valaki, én sem láttam hogy jön valaki, a valaki mégis odaért egy szempillantás alatt mert 120al jött az 50 helyett, és egyszerüen olyan messze volt még hogy takarásban volt, de ha 50el jön, akkor vagy látom és nem megyek ki elé, vagy nemlátom, és még bőven átmegyek előtte, mielőtt ő nekemjött volna. Mégis én voltam a vétkes. Valaki nagyon jól leírta itt előttem: EZ MAGYARORSZÁG :S

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2009.05.06. 01:12:30

@Tetű:

Az vagyon odaírva, hogy előzni általában balról szabad és utána felsorolja azokat az eseteket, amikor kizárólag jobbról szabad előzni. :)

Tetű 2009.05.06. 01:17:27

akkor még egy példa "okos" szabályokra: ha a melletedlévő sávból hirtelen a te a sávodba váltana az illető, te ezért hirtelen fékezel, hogy nehogy belédjöjjön oldalról, és emiatt nem a kocsid oldalát kapja el hanem, te mész bele hátulról az eléd bevágóba, akkor te vagy a hibás. DE ha fék helyett gázt adsz, akkor az oldaladat kapja el, és ekkor már ő a hibás!

Tetű 2009.05.06. 01:18:55

@Dörmögő_Dömötör: hát ez az! erre mondom, hogy fából vaskarika.

balma 2009.05.06. 01:37:43

Követési távolság be nem tartása. Reflexből elrántott kormány. Nyilván nem szándékosan okozott halálos baleset, amiből tanultunk mi is és az okozója is.
DE MI VAN AZOKKAL A BARMOKKAL, AKIK nem bírják kivárni a dugót vagy a leállósávon eljutni a következő lehajtóig, hanem TOLATNI KEZDENEK AZ AUTÓPÁLYÁN, EZZEL NEM KIS BALESETVESZELYT OKOZVA AZ ÉPP FELHAJTÓKNAK, akik miért is számítanának arra, hogy valaki a beláthatatlan felhajtó végén tolat velük szemben?! Mi majdnem ott maradtunk egy ilyen okos miatt. (Rajta kívül még vagy 20-at láttunk tolatni, mielőtt a következő lehajtóig eljutottunk!) Valaki megkérdezné a rendőr ismerősétől, hogy mit lehet csinálni az ilyenekkel? Fel lehet jelenteni, ha balesetet 'még' nem okozott, csak 'igen jó úton halad felé'?? Ezek nem reflexből okoz(hatná)nak balesetet, épp elég idejük van a dugóban átgondolni, hogy tulajdonképpen mit is fognak csinálni...

augustiener 2009.05.06. 02:39:50

Pontosan így gondolom én is, ahogy a cikkben le lett írva. Amit a rendőrség most végez, csak csak és kizárólag pénzbehajtás. Semmit nem ellenőriznek. Csak a sebességet mérik, mert az kényelmes, és gyorsan sok pénz folyik be. Többek között ezért sincs becsülete a rendőrségnek Magyarországon.

A motorost sajnálom. Ezért nem motoroztam soha. Csak meghalni lehet vele, mindegy ki a hibás.

akira2 2009.05.06. 07:32:54

@waffen55:
"Apropó irányjelző! Én akkor is használom ha
a saját iparterületemen (ami forgalomtól elzárt tehát teljesen felesleges) kanyarodok. Miért is ? Pl. azért, hogy olyan természetes beidegződés legyen mint a levegő vétel, mert akkor minimálisra csökkentem a használatának elmulasztásából fakadó balesetveszélyt!"

Mélyen egyetértek, magam is így járok el. Piros pont! :)

akira2 2009.05.06. 07:38:46

@ekutya:

Igazad van szituációfüggő. Ha úgy látom, hogy nem fog megijedni (j-vel, korábban elrontottam...), a mellettem lévő, akkor A válasz. De ha bármi jelét adja, hogy meglepődne, ha valaki gyorsabb lenne nála (bizonytalankodik, bénázik), akkor igen óvatosan érek mellé (B válasz) és szemkontaktust igyekszem teremteni vele. Ha nem megy, gyorsan lelépek, nehogy épp mellettem haladva keverje össze a féket a gázzal, vagy a jobb kezést a ballal... :) És ezt a manővert a tőle lehető legtávolabb húzódva végzem el, bármire felkészülve...

akira2 2009.05.06. 07:40:00

@Tetű:

"@akira2: jobbról előzésen nem is tudnak kapni! mert olyan -egy jogász barátom szerint- jogilag nem is létezik. hiszen te csak szabályosan (jobbra tartva) közlekedtél a jobb oldali sávban, ahhoz neked semmi közöd, hogy a belső sávban nálad valaki lassabban épp tartja fel a forgalmat."

Erről írok magam is, piros pont! :)

akira2 2009.05.06. 07:58:51

@Tetű:

"Mottó: "Jobbról előzni csak szabálytalanul közlekedő járművet lehet!""

Ez autópályán tökéletesen igaz, azzal a kiegészítéssel, hogy az nem is előzés, hanem, mint írtad, a jobb oldali, haladásra való sáv szabályos használata, miközben a bal oldali sávot valaki szabálytalanul, indokolatlanul lassan, és nem előzésre, hanem folyamatos haladásra használja.

Autópályán előzni kizárólag az erre kialakított belső sávban lehetséges, az előzés általánois szabályainak figyelembe vételével. Ha az autósok többsége így járna el, és nem folyamatosan a belső sávban haladna akármennyivel is, kevesebb dugó és kevesebb éles szituáció, baleset lenne lenne. Európaszerte több százezer km autópályás tapasztalatom szerint ez így igaz, no persze, ha valaki 200 felett halad, az a legtöbb autóst megijeszti, mert az ritka, így nem számít rá. De önmagában attól, hogy 160-nal haladnak autópályán, nem lesz baleset. Baleset akkor lesz, ha közben műszaki hiba történik, vagy valaki (nem biztos, hogy csak a gyorshajtó) még hülye vagy figyelmetlen is.

A 110-zel haladóknak csak annyit tudok mondani, hogy a saját érdekükben is számítsanak rá, hogy lesznek páran, akik 130-cal vagy 160-nal haladnak, akár tetszik nekik, akár nem, így nekik maguknak is biztonságosabb, ha beletörődnek, és nem próbálják meg őket 110-re kényszeríteni. Inkább mielőbb el kell engedni, nem olyan nehéz az.

Nem is emlékszem, mikor volt olyan utoljára, hogy valakit feltartottam volna és ezért villognia kellett volna. Ha előzés közben látom, hogy valaki még gyorsabban jön mögöttem, és talán hamarabb utolér, mint ahogy be tudom fejezni az előzést, jobbra indexeléssel jelzem neki, hogy észleletem és igyekszem visszatérni a külső sávba.

Ubul1 2009.05.06. 08:18:46

fakutya egy hülye seggfej vagy. Kb ennyit erről.
Elég szar dolog mikor valakit úgy nyírnak ki h még nem is felelőtlenkedett. Az meg nyilvánvaló hogy azért baszogatják ezzel is a népet hogy: lámpa fényes nappal meg évenként frissített eü doboz, jaj a nagy kedvencem a kukásmellény(azóta se raktam a kocsiba h megvettem) és menj főúton 30-cal merthogy az van kitáblázva, mert egyszerűen ez egy ilyen szarputtony hely ahol ez a mentalitás hpogy a legegyszerűbb módon basszák seggbe a jónépet. Hát kérem gyorhajtást bizonyítani a legegyszerűbb, ott a fotó rajta a szám, helyszín látszik, nincs apelláta, perkálj(csodálom h még nem emelték fel a gyorhajtás minimumot 100e-re, komolyan ez volna a legegyszerűbb, csak talán azt már a gennyesfejűek is megéreznék a felsővezetésben) És a lóvé meg millió helyre kell befoltozni a világméretű 20 évnyi baromság miatt elúszott milliárdokat. Valamiből összeomlás felett kell tartani ezt a szarkupacot. Most gondoljatok bele micsoda 10 éves persorozat lenne abból ha félreérthető szituáció miatt basznának valakit meg 20 rongyra amit komolyan sérelmez majd a paraszt, és elkezdi kombinálni a nemúgyvolt sztorit és 20szor fellebbez. Na ez az ami nem lesz itt és ez amiért bokor mögül baszogatják a marhákat az úton a 30-as tábla után. Meg azért mert ez a koszos nép még korán se érett meg a tisztességes viselkedés normáihoz, meg meg kellene először együtt közlekedni a másik érdekeinek is engedve.
Szvsz ez balkán, nincs ezen mit magyarázni...

Silcon 2009.05.06. 08:20:38

"Ideje lehasadni az agyatlan sebességméregetésről"

Csakhogy olyanok a szabályok, hogy ezért lehet nagy lóvét kaszálni. Követési távolság be nem tartásáért nem X*100eFt a bünti.
A sündörgőket nem a biztonság növelésére küldik ki, hanem az államkassza feltöltésére. Ezt bármelyik lelkiismeretes gyalogsün elismeri.

Devil2 2009.05.06. 08:25:37

Winkli, egyetértek!

Ubul1 2009.05.06. 08:25:48

@akira2:
Faszikám és a többi belsőben 160-nal megyek baromnak, nem mindenkinek van 200le maszek kocsija és igenis a csórók is ki fognak menni a belsőbe 110-zel és és addig maradnak míg kényelmesen be nem fejezték az előzést, aztán a kurva nagy villogtatás eredményeképp nehogy általánossá váljon a büntetősdi hogy 100-zal repesztenek itt egyesek kamion mellé beállva miközben 50 barom megy a seggükre tapadva.(ezek is csak addig csinálják míg egy cigó banda ki nem ugrik az ajudiból és el nem töri mind a 4 végtagjukat)
Mert ugye a 110-et nem büntetik a belső sávban, (hogy is akarnák büntetni, gyorshajtásra nem kényszeríthetnek 1 méterig se senkit) mert akkor 30% forgalom alapból kiesne a forgalomból mert NEM TUD többel menni.

Ubul1 2009.05.06. 08:26:49

@Silcon:
1-el előtted épp ezt magyaráztam

akira2 2009.05.06. 08:34:10

@Ubul1:

Úgy látom, kijött belőled a kultúra...

Pedig csupán annyit javasoltam a 110-zel belső sávban haladóknak, hogy mielőbb fejezzék be az előzést, mert akkor "senki sem fog a seggére tapadni". levillogni azokat szokták, akik szándékosan nem húzódnak vissza a külsőbe, hanem teljesen szabálytalanul haladnak a belsőben folyamatosan. Ha valaki percekig nem néz a tükörbe, hiába indexelek, villogok, akkor még rá is dudálok, mert a fülét biztosabn nem tudja becsukni... :)

Egyébként az autóm 105 LE-s...

Ubul1 2009.05.06. 09:36:15

@akira2:
marha ügyes vagy de senki nem kérdezte a véleményed a másik kommentjének alaki formájáról. Annyi LE-s a kocsid amennyi, az meg más dolog h annyival mész amennyivel biztonságosnak ítéled meg.
Csórikám meg valszeg azért marad bent mert még 4 tetű van a külsőben 80-nal akit fél percen belül meg kéne előzni és inkább nem is mer visszamenni jobbra, nehogy ne tudjon megint kijönni a belsőbe mert a sok kőgazdag segg terrorizálja a 250-re kalibrált vasával. hanem bent marad aztán végigtekeri azt a 2-3 percet míg sikerül zsinórba megelőznie a konvojt a szélsőben, mint ahogy én is ahelyett hogy állandóan padlózom a kocsit hogy felizzadja magát 100-ról 130-ra aztán beleállok a fékbe hogy elengedjem a mr sietős segget aztán megint görcsölök h mikor tudom kidugni a képem belülre, megint padlózom a vén szart hogy felkapaszkodjon, közben elbaszok egy valag benzint.
Kivárod janikám míg kimegy a csóró jobbra, vagy építtetsz a bipsikkel 3 sávos pályát km-enként 10 millióból hogy a belsőben lehessen minimum sebességgel száguldozni 200-zal. vagy veszel maszek repülőt aztán szarsz a közútra.

A megoldás pedig igenis az lenne hogy meg van határozva a sávonként kötelező követési, ahova be lehet férni előzéskor, megvan hogy milyen közel haladókat lehet egyszerre előzni kihúzódás nélkül, és aki villogtat mint a karácsonyfaizzó meg tol azt kibasszák a forgalomból mint macskát szarni. Mert az egy dolog hogy valahol alapból paraszt a jónép a megalkuvó közlekedésre, és nem képes a másikkal egy úton létezni
(hánnemlehet mindenki echte német aki forgalomba születik és 5 generáció óta autóznak mi meg jó ha 2)
de ha nem megy rábeszéléssel és szép szóval--akkor mint az óvodában--majd menni fog módszeres állami terrorral, kőkemény szigorral, aztán aki nem néz egyirányba a többivel azt rúgják seggbe hogy a sor végén ér földet.
Elképesztő látni hogy ez a közlekedési morál, meg egységes leszaromkodás mennyire hasonlít az utolsó balkáni szláv országokéra.

belashx 2009.05.06. 09:39:18

@Dörmögő_Dömötör: Ugye nem gondolod, hogy ilyen ütközésnél 45 fokos szögben repül az ember? Gondolom ez csak példa volt.

belashx 2009.05.06. 09:53:48

@Ubul1: Az a helyzet, hogy akirával ugyanarról beszéltek, csak te úgy tűnik nem hiszed el, hogy van egy csomó tirpák, aki feleslegesen marad a belső sávban(ilyenkor van az, hogy üres a külső). Vágod?

akira2 2009.05.06. 10:04:45

@belashx:

Csak, ha ekkora különbség van a stílusban, akkor bizonyára még nehezebb fölfedezni a tartalmi hasonlóságokat... :)

Fitz 2009.05.06. 10:15:11

Szerintem meg kell mérni is.
Meg ki kéne venni a barmokat is.

Sőt, ezeknek a közös halmaza meglehetősen nagy!

akira2 2009.05.06. 10:26:45

@Ubul1:

"Csórikám meg valszeg azért marad bent mert még 4 tetű van a külsőben 80-nal akit fél percen belül meg kéne előzni és inkább nem is mer visszamenni jobbra, nehogy ne tudjon megint kijönni a belsőbe mert a sok kőgazdag segg terrorizálja a 250-re kalibrált vasával. hanem bent marad aztán végigtekeri azt a 2-3 percet míg sikerül zsinórba megelőznie a konvojt a szélsőben, mint ahogy én is ahelyett hogy állandóan padlózom a kocsit hogy felizzadja magát 100-ról 130-ra aztán beleállok a fékbe hogy elengedjem a mr sietős segget aztán megint görcsölök h mikor tudom kidugni a képem belülre, megint padlózom a vén szart hogy felkapaszkodjon, közben elbaszok egy valag benzint. "

Igen, pont ezekkel van a gondom:

1. A "csórikám", akinek a vasa 7 perc alatt gyorsul föl 100-ról 130-ra, az még nyilván valami átkosban gyártott autó, ami ugye legalább 20 éves. Na, ezek az autók nem alkalmasak az autópályás közlekedésre.

2. Egy előzés soha nem tarthat 2-3 percig, pláne nem 110-zel, mert az balesetveszélyes. Előzni ugyanis csak akkor szabad, ha mást ezzel nem akadályozol. Autóúton nyilván a szembejövőket, autópályán pedig a mögötted gyorsabban haladókat. Ha valaki utolér, minden esetben ki kell menned a külső sávba, még akkor is ha két 90-nel haladó kamion közé kell is bemmened. Vagy az autóúton is azt magyarázod a szembejövőnek, hogy te csak lassabban tudod megelőzni a sort? Nyilván nem! Az előzést csakis abban az esetben szabad megkezdened, ha 100%-ig biztos vagy abban, hogy azt be is tudod fejezni, mielőtt bárki mást akár szemből (autóúton), akár hátulról (autópályán) feltartanál.

3. Ha erre alkalmatlan az autód, vagy sajnálod a gyorsításra a többletfogyasztást, akkor vagy járjár kerékpárral, vonatal, busszal, taxival, vagy meg sem próbálj előzni!

Egyébként pedig hangosan mosolygok :) azokon az olcsójánosokon, akiknek visszatérő érvük a gyorshajtók ellen azok "kőgazdagsága", vagy a "250-re karibrált vasuk"....

Nem lehet, hogy csupán az irigység beszél az olcsójánosokból, és csak irigységből tartják föl a gyorsabban haladókat, mert nincs olyan autójuk, meg sajnálják a plusz benzint a gyorsítgatásokra?

MaCS_70 2009.05.06. 10:41:20

@Palee318:

Halihó!

Ez a megtévesztő sebesség iskolapéldája, amit a bíróságok 99%-ban el is ismernek. Bíróság előtt nagy valószínűséggel Te lettél volna a tisztán vétlen fél.

Üdv: MaCS

McK (törölt) 2009.05.06. 10:50:15

@akira2:
Szerettem volna írni Ubul1-nek de mindent leírtál helyettem.

Nem is egyről beszéltek.
Egyértelműen azt írtad,amikor úgy halad tartósan a belsőben valaki,hogy közben a külső üres,de váltig bizonygatja,hogy ő meg akkor is előzni fog az erőgépével.
Előzzön.
De Ha befejezte,húzás vissza.
Ha pedíg,amint írta az előzéskor 130-al megy,semmi gond,mi biztosan nem fogjuk levillogni.

"Elképesztő látni hogy ez a közlekedési morál, meg egységes leszaromkodás mennyire hasonlít az utolsó balkáni szláv országokéra."

Ez pontosan az,ami Ubul1-re jellemző.
Németben olyan nincs,hogy valakit utolérsz,és nem áll fére.
Viszont ott is levillogják a Magyar Ignisest a belsőből,mint a szél.

Az kérlek a Balkán jellemzője,hogy bár lassú vagyok,csakazértsem állok fére,dögöljön meg a szomszéd tehene is..

MaCS_70 2009.05.06. 10:52:46

@akira2:

"2. Egy előzés soha nem tarthat 2-3 percig, pláne nem 110-zel, mert az balesetveszélyes. Előzni ugyanis csak akkor szabad, ha mást ezzel nem akadályozol. Autóúton nyilván a szembejövőket, autópályán pedig a mögötted gyorsabban haladókat. Ha valaki utolér, minden esetben ki kell menned a külső sávba, még akkor is ha két 90-nel haladó kamion közé kell is bemmened. Vagy az autóúton is azt magyarázod a szembejövőnek, hogy te csak lassabban tudod megelőzni a sort? Nyilván nem! Az előzést csakis abban az esetben szabad megkezdened, ha 100%-ig biztos vagy abban, hogy azt be is tudod fejezni, mielőtt bárki mást akár szemből (autóúton), akár hátulról (autópályán) feltartanál."

Nem igaz. A KRESZ 34. § (1) a. kizárólag a szembejövő forgalom zavarását tiltja, azaz ha SZABÁLYOSAN megkezdtem az előzést a sztrádán, de hosszú sor előzök és közben utolérnek, nem vagyok köteles visszasorolni vagy gyorsítani.
Az más kérdés, hogy esetleg mi illik, de ha már legalább 100-zal előzök, nem várható el, hogy gyorsítsak vagy lehúzódjak.

Üdv: MaCS

MaCS_70 2009.05.06. 10:57:44

@sikisiki:

"egy jogásztól meglepő következtetés, ugyanis konkrétan írva vagyon a Kreszben, csak végig kéne olvasni...
"

Akkor jogászként megerősítem a Számodra meglepő következtetést:
Ha a sztrádán a külső sávban megyek, elhaladhatok a középső vagy akár a belső sávban nálam lassabb (mellesleg szabálytalan) jármű mellett. (KRESZ 1. sz. függelék III. c. pont)

Üdv: MaCS

Érdekes 2009.05.06. 11:05:24

@McK: "Ez pontosan az,ami Ubul1-re jellemző."

Pont ezt akartam én is írni :D:D:D:D:D Ubul itt hadazokik, meg szarozik fikázik balkánozik, azt nem veszi
észre, hogy pont ő is ugyanolyan mint azok :D Pont ugyanolyan balkáni maki :D

akira2 2009.05.06. 11:15:06

@MaCS_70:

Egyetértünk, kivéve abban, hogy a KRESZ csupán a szembeforgalom zavarását tiltja előzés közben.

Ez persze lehet, hogy így van a kresz-ben, de mikor is íródott az? Lehet, akkor még nem is voltak alkalmasak az autók biztonságos 130-cal menni... Képesek voltak rá, mint ahogy ma is egyre több autó képes 200 felett menni, de az még ma sem biztonságos a legtöbb autó számára.

Szóval én egyetértek azokkal, akik szerint az autópályás haladás 130-as maximumát feszegetik, egyrész azért, mert a mai autók jelentős többsége több szempontból is sokkal biztonságosabb azoknál az autóknál, amelyeket akkor gyártottak, amikor először megjelent a kresz-ben a 130.
(Ha mindenképpen választanom kellene, inkább borulnék föl 160-nal a mai autómmal, mint 90-nel az első Trabantommal....)

És azokkal is egyetértek, akik sérelmezik, ha valaki 100-zal előzi a 99-nel haladó sort. Pláne, ha 98-cal próbálkozik.... :)

Az előzés szabályaiban nincs benne, hogy kb. mennyivel kell gyorsabban haladni az előzéshez a megelőzendő járműveknél?

Egyébként pedig alig találkozom olyan forgalmi helyzettel, amikor ne lenne több autó a belső sávban, mint a külsőben, így legtöbbször van helye lehúzódni az atóknak előzés után. De érdekes módon, ha egyszerre három autó előz egy negyediket a belső sávban, akkor igen ritkán fordul elő, hogy ez a három autó még ne akarja megelőzni egymást is 110-zel a következő 5-7 perc alatt... :) Aztán persze ugyanúgy egymás seggébe fognak menni a külsőbe 110-zel, de ha már egyszer kimentek előzni, akkor aztán a következő negyed órát mindenképen előzéssel kívánják eltölteni a belső sávban... :)

És csodálkoznak, meg vannak sértődve, ha valaki jelez nekik, hogy ezt azért mégsem illene...

Perillustris 2009.05.06. 11:17:09

"Ideje lehasadni az agyatlan sebességméregetésről."

Én úgy fogalmaznék, hogy a sebességmérés mellett még rengeteg módon szűrhetnék a pofátlanokat, a veszélyeztetőket, az alkalmatlanokat.

Persze amikor napi 50 kilométerre korlátozzák a rendőautók futásteljesítményét, nem nagyon lehetnek illúzióink.

Pedig a forgalomban résztvevő civil autós és ruhás rendőrök viszonylag hamar csodát tudnának tenni, ha következetesek lennének.

MaCS_70 2009.05.06. 11:26:02

Halihó!

Szerintem meg éppen az Ubul által leírt helyzetet kéne tolerálni.
Kivágni nyilván nem szabad senki elé. Ha viszont valaki tartósan ott előz és utolérem, igenis legyen annyi türelmem, hogy befejezhesse az előzést és ne kényszerüljön annál kedvezőtlenebb manőverre, mint amit nekem jelent a +30 másodperc lassabb haladás.
Arra pedig senkinek semmilyen erkölcsi alapja nincs, hogy a megengedett legnagyobb sebességnél magasabbat várjon el bárkitől még ha ez százkilométeres előzés közben is fordul elő.
A lassabb, amint teheti, engedje el a gyorsabbat -- a gyorsabb viszont várja ki a sorát és csak akkor várja el az elengedést, ha a lassabb azt könnyedén megteheti.

Üdv: MaCS

Seca81 2009.05.06. 11:34:34

Kicsit átmegyek a másik oldalra, az indokoltan gyorsan hajtók felé. Mert van ilyen is. Ritka, de létezik, ezért a belsőben 200-zal repesztő népséget nem kell rögtön beskatulyázni, mint ahogyan ezt sok más esetben tesszük többnyire indokolatlanul. Mert ugye a többség ilyen...
A saját példámat írnám le, de tudnék közeli ismerőst is írni aki hasonló helyzetben volt mint én.
December elején utaztam Angliába repülővel, a gép Sármellékről indult. (fővárosi vagyok) Jóval előbb elindultam itthonról mint kellene, belekalkuláltam egy esetleges dugót a nulláson, nem pályán akartam menni hanem szép kényelmesen a főúton lecsurogni. Dugó az lett természetesen, viszont a hó is ömleni kezdett, de csak Etyeknél. Bravó. Mindenki toporog, pár perc alatt az utat már látni sem lehetett. Nem volt más választásom, fel az M7-re, matrica és irány a belső sáv. 190-200-zal kellett folyamatosan nyomnom, akkora lemaradásban voltam. A pálya viszont csont száraz volt, hó sem esett hál 'Istennek. Odaértem. Ha 130-cal "döcögök" simán lekésem a gépet. Értem én, hogy többség ok nélkül nyomja és villogja le az épp szabályosan előző mukit, ezzel én sem értek egyet. De ne ítéljük el ezt a réteget, autómárka alapján szintén ne, mert bárki kerülhet ilyen helyzetbe. Azzal egyetértek, hogy nem ez a többség...

MaCS_70 2009.05.06. 11:34:39

@akira2:

Halihó!

A KRESZ 1975-ös jogszabály, amit folyamatosan (eddig >20x) frissítenek (ezért olyan kusza). A jelenlegi állpota 2008. december 20. óta hatályos, úgyhogy volt lehetőség a modern járművek figyelembe vételére.

Üdv: MaCS

Érdekes 2009.05.06. 11:35:01

@MaCS_70: Ez nem vonja ki a lassabban haladót a visszapillantó NEM HASZNÁLATA alól..Mert ugye, ha használja, akkor kevés esetben érik így utól...

akira2 2009.05.06. 11:41:09

@MaCS_70:

Egyetértek abban, hogy azt kár levillogni, aki szemmel látható módon nem tud éppen lehúzódni. Soha nem is villogok rá, csak akkor, ha egyébként simán lehúzódhatna, de csak azért nem teszi, mert ő még meg akarja előzni azt a száz méterekkel előtte haladót is, aki ráadásul nem is megy lassabban, mint ő maga. Na, ez már nem előzi a sort, csupán folyamatosan halad abban a sávban, ahol azt nem lehet.

Ilyenkor van az, hogy én viszont nem haladok folyamatosan a belső sávban, ha üres a külső, lehúzódom. És ha a 130-cal gyorsabban haladok, mint a vakegér a belsőben, akkor egyszer csak lemarad - ő meg nyilván anyázik, hogy jobbról előztem, pedig nem, csak ő haladt túl lassan "előzés közben"... :)

Na ezért nem szerencsés 110-zel előzni...

MaCS_70 2009.05.06. 11:41:46

@Seca81:

Halihó!

Közlekedési szempontból (majdnem) tökéletesen mindegy, hogy miért szabálytalan valaki. Nagyon szűk körben ismeri el a jog az olyan szükséghelyzetet, ami mentesít a felelősség alól.
Az, hogy valaki lekési a repülőgépet, szerintem nem nyújt erkölcsi alapot arra, hogy agresszív legyen a forgalomban -- jó oka, mentésge mindenkinek van.

Én általában ellenzem a gyorshajtást, de elfogadom, hogy vannak helyzetek, amikor valakinek éppen van rá oka -- egy bizonyos mértékig, bár érdemi időnyerést csak nagyon durván veszélyes többletsebességgel lehet elérni.
Viszont szinte bármilyen ok mellett (kivéve mondjuk életveszély elhárítása) sincs joga senkinek a szabályosan közlekedőket zaklatni.

Üdv: MaCS

MaCS_70 2009.05.06. 11:44:20

@akira2:

Persze, az elöl haladónak is nyilván együtt kell működnie és amint teheti, le kell húzódnia. Sajnos sokan nem teszik -- ez az együttműködési szellem nagyban hiányzik a magyar közlekedésből és a magyar társadalomból.

Üdv: MaCS

akira2 2009.05.06. 11:46:29

@Érdekes:

Egyetértek, lehet, hogy a kresz nem írja elő implicit, hogy autópályán nem lehet föltartani előzés közben a gyorsabban jövőt, de számos más szabályt megsért az, aki mégis megteszi. Pl. nem használja a visszapillantót, vagy ha használja, akkor nem jól méri föl, hogy a belső sávba sorolásával nem kényszerít fékezésre másokat, avagy nem megy gyorsabban annyival az előzés közben, hogy azt egyáltalán előzésnek lehessen nevezni.

És tudtommal ezeket viszont előírja a kresz... De a józan ész biztosan, így ha a kresz-ből kimaradt, az a gond...

MaCS_70 2009.05.06. 11:48:06

@Érdekes:

Halihó!

Utolérhetik. Ha kellően nagy a sebességkülönbség és hosszú az előzendő sor, simán a nyakára másznak anélkül, hogy az előzés megkezdésekor ezt előre kéne látnia.
A gyorsan haladónak ellenben előre kéne látnia az alőtte lassabban haladót (ha az tényleg nem kivág eléje) és nem a nyakára mászva utolérnie.

Üdv: MaCS

dr.oid 2009.05.06. 11:49:12

Sajnálom a digó faszit. Értelmetlenül halt meg. A motorosokat nagy tempónál semmi nem védi. M7-esen húzott el mellettem speedes faszkalap 200 körül farmerban, nejlon pufidzsekiben amit a menetszél felfújt Michelinemberré varázsolva a csávót és kimentek a középső sávba Alsóőrs felé tartó Harleys rockerek amikor a tükörből meglátták a négy "angyalszemet". Suzuki 750GSXR+rövidgatya+sportcipő=1 hét múlva a makett csípőig begipszelve, két mankóval közlekedett, motor sehol gondolom leamortizálta. A mecseki motoroshorrort fél órával kerültem el, Komló felé kellett kerülni. Szar érzés baleset mellett elmenni. Épeszű ember adaptálódik autóhoz, forgalomhoz. Másképpen vezetek 200 lóerős Accordot és másképpen 69 lovas Yarist. pl. követési távolságomba belekalkulálom a fékrendszer teljesítményét is, mindhárom tükröt használom, ha kell villantok párat a féklámpával erősebb fékezés előtt, szembe jövő necces előzésénél fékezek, ha engem előznek neccesen elveszem a gázt. KORLÁTOZOTT BIZALOM elve és KÖRÜLTEKINTÉS 2kulcsszó.

Seca81 2009.05.06. 11:53:16

@MaCS_70: Igen, akkor valóban megszegtem a szabályokat. Nem is voltam büszke magamra hidd el. Én akkor úgy ítéltem meg, hogy indokolt volt a gyorshajtás. Valószínű tévedtem, nem is tagadom. De, hogy többször nem mentem ilyen gyorsan pályán, egy '86-os kocsival végképp nem, az is biztos. A 60-70 km/h sebességkülönbség meghozta gyümölcsét. Nyertem vele időt nem is keveset, hisz ez gyors szakasz sem 5 percig tartott...

Seca81 2009.05.06. 11:54:23

Javítás: "hisz ez a gyors szakasz sem..."

akira2 2009.05.06. 12:02:57

@MaCS_70:

Egyetértek, főleg azzal, hogy a gyorshajtással nincs joga senkinek a szabályosan közlekedőket zaklatni. De itt főként arról vitázunk, hogy a "zaklatás" azokat érinti leginkább, akik maguk sem tartják be az autópályán haladás alapvetőbb szabályait. Mert tévedés, hogy az autópályán csupán a gyorshajtás az egyetlen szabálytalanság, és az is tévedés, hogy a gyorshajtás a balesetek fő okozója. A balesetek oka 99%-ban a figyelmetlenség, a maradék pedig műszaki hiba, pl. durrdefekt. (Ezért van nekem defektmentes gumim, amely durrdefekt esetén nem száll el teljesen, kis figyelemmel és gyakorlással megőrizhető az autó iránytartása még akár 160-nál is...)

A post-beli motoros sem a gyorshajtás áldozata, hanem a figyelmetlenségé, ill. a követési távolság be nem tartásából adódó váratlan(?) helyzetre adott hibás reakcióé...

akira2 2009.05.06. 12:27:16

@akira2:

Higyjétek el, a balesetek nem abból fakadnak, hogy valaki - egyébként minden egyéb szempontból kürültekintően és szabályosan, óvatosan, de - 160-nal halad, hanem abból, hogy figyelmetlen.

Az én figyelmem is jóval erősebb 150-nél, mint amikor 100-zal cammogok a pályán, ezért számomra biztonságosabb a forgalom átlagsebességénél valamivel (nem sokkal) gyorsabban haladva előzgetni, mint monoton menni a külsőben 100-zal...

De én nem is fehérvártól a velencei lehajtóig használom a pályát, hanem sok száz km-t megyek egyhuzamban...

Van, hogy csak 10 km-re kell fölhajtanom, de nem is megyek ilyenkor 120-nál gyorsabban, mert nem vagyok ennél nagyobb sebességre ráhangolódva... A nagyobb sebességhez ugyanis hozzá kell szokni, rá kell hangolódni, érezni kell...

Indulok is... :)

AntiC4 2009.05.06. 12:41:35

@Páncélautó nem!:
Sajnos a motoros nem olasz volt, hanem magyar. Ismertem a srácot. Egy nagyon jó arc volt. Szakmájából adódóan nem volt egy fegyelmezetlen pali. Évente kb. 60e km-t vezetett. Motorral is rutinosnak számított. Pénteken lesz a temetése Bp-en.
Nyugodjon békében. Egy idióta vasárnapi sofőr miatt élt 47 évet.

Érdekes 2009.05.06. 12:44:49

@akira2: Szerintem akkor is ez a lényeg :) A visszapillantó és a rossz ítélőképesség.Nyílván a tapasztalat hiányból fakadóan...

Ubul1 2009.05.06. 13:00:14

@akira2:
Figyelj te debil faszfej nehogy már itt kezd nekem keverni a szezont a fazonnal, és elmagyarázd hogy az autóút (emez is 2x2 sávos, te összekevereed a főúttal nagyfalusi haverom) és az autópálya az egy és ugyanaz, ahol szembe jönnek ott te is megülsz a szaros seggeden mert belegyalul egyszer csak valamelyik 25 T-ás az aszfaltba, és mellesleg én se akarok egy ilyen hozzád hasonló balfasszal szembejönni mert nem tudsz időben visszamenni.(komolyan elhatároztam h IFA vagy Kamaz lesz a következő vas)
Az ilyen hozzád hasonló görények miatt életveszély a 85-ös út a környéken meg még pár gondolom másutt ebben a szarfészek országban.
kénytelen vagy belenyugodni, hogy Mindenkinek JOGA van 110-zel előzni a belsőben huzamos ideig is a pályán és ha biztonságos akkor baromi gyorsan a főúton is. Te meg baszkikám kénytelen leszel kivárni amíg a másik befejezi az előzést, aztán méltóztat visszamenni a külsőbe mert kikerülte az öszzes nálánál is lassabbat. Ha meg elkezdesz fényképészeset játszani és villogtatsz a szaroddal, max eltekeri a tükröt a normálisabbja aztán te meg megbaszhatod ahol vagy.
Nem mellesleg, ha üres a külső akkor mi a fasznak nem előzöl ott?
Az meg mindenkinek a maszek ügye h mennyit szán kocsira és mekkora motort rakat bele, meg mennyi üzemanyagból akar kijönni az út végére. Akinek meg baromi mindegy h mi mennyi az elhúzhat ebből az országból a picsába és idegbajoskodhat a labancoknál meg a fritzeknél, max ott tarkón bassza a közeg, hogy kiköpi a taknyát, mert ott tesznek is valamit a hatóságok nem csak a zsidót zsebét tömik.

Seca81 2009.05.06. 13:41:51

@akira2: "Nagyon szűk körben ismeri el a jog az olyan szükséghelyzetet, ami mentesít a felelősség alól."

Lásd rendőrség amikor neki tetszik, köztársasági őrezred autói, pályán, városban bárhol, bármennyivel, képviselők, diplomataautók... Ők mind mentességet élveznek. Miért is?
Ja biztos mindenhova sietnek, az autójuk pályán automatikusan 150 fölé van programozva. Hogyne...

Érdekes 2009.05.06. 13:42:13

Na elég legyen a boxból, GYEREK, itt van, hogy MI HÜLYESÉG, ÉS MI NEM KÉREM!klikk :: www.youtube.com/watch?v=uqh_kWyj_iM

5perc 2009.05.06. 14:19:45

Na kedves Róbert, elégedett vagy?
Én elhiszem rólad, hogy te tudsz vezetni, de adod a lovat a sok hülye alá, aki csak hiszi ezt magáról. És itt felsorolhatnám a fele hozzászólót. Ezeknek sebesség korlátozás kell, meg büntetés. "én akkor is villogok, mert az hasznos, hogy ne jöjjön ki elém 110-zel a marha és szoktam 180-nal is menni". Igazad van, nem a sebesség öl, de a sebesség különbség igen, 180 és 110 között ez meg sokkat nagyobb, mint 130 és 110 (esetleg 90) között. És persze, ha van technikai lehetőség rá, akkor a követési távolságot is ellenőrizzék a sebességhatár betartása mellett!

r3kka 2009.05.06. 14:34:13

Sziasztok!

Engedtessék meg nekem, hogy egy rövidke történetet elmeséljek.

Egy évvel ezelőtt sikerült szinte napra pontosan megcsinálni a KRESZ vizsgát. Utána az oktatóm mondta, hogy "ugye egyből jössz is vezetni?!!!". A válaszom a "természetesen, igen" volt. No, ahogy elkezdődött az autós ismerkedés, egyre sűrűbben kaptam magam rajta, hogy a T betűs autókkal egyáltalán nem toleránsak a közlekedés egyéb résztvevői.

És ebbe aztán minden beletartozik, a ledudálás, a leszorítás, a füttyszóval kommentálás stb. Mondjuk, nem mintha én sem követtem volna el hibákat. Csak nálam az oktató minden hibát szigorúan megtorolt a maga módján. Kaptam már kormányt az orromra, mert elnéztem egy fában üldögélő, álldogáló STOP táblát, vagy esetlegesen egy-egy hátrafordulás kimaradásért tockost. Az indexelésnél egyetlen hozzáfűzni való volt: Ha "lemarad", akkor letöri a kezem. A forgalom ritmusához való alkalmazkodás, és a helyzetfelismerés elsőszámú ellenségem volt. Aztán egy kb. negyed órás beszélgetés után, megváltozott.
A koncentrációm nagyobbik része most már arra megy el, hogy figyelem a többi sükebókát, ki mikor merre. A sükebóka jelzőért ezúton bocsánatot kérek azoktól, akik ezt magukra merészelték venni. Ugyanis, én abból indultam ki, hogy ha én tanuló vagyok, akkor eleve gyorsabban kapok pánikrohamot egy-egy neccesebb szituációnál, tehát sükebóka vagyok. (Pl: hirtelen bevágnak elém a külső sávban haladva; lemarad az index, és ne adj isten azért puttyog, villog, dudál a mögöttem levő, mert őt ezzel vészfékezésre késztettem... stb.) Viszont a szembejövő is lehet ilyen, lehetséges, hogy éppen ő is csak nemrég szerezte meg a jogsit, és most még "bénázik". (Ismételten elnézést kérek, akik nem ilyenek!) Csakhogy azokkal mi lesz, akik már évek óta jogosítvány-birtokosok, és mégsem tudnak vezetni. (Itt egy gyors utalás egy másik cikkre: Vasárnapi rettegés címmel ugyanazen az oldalon olvasható.) Őtőlünk ki fog engem, vagy Önöket/Titeket megvédeni?

A KRESZ-ben is le van írva és az oktatáson is többször elhangzott: "A közlekedésben résztvevő társainkat megtévesztő magatartásunkkal veszélyeztetni és zavarni egyaránt TILOS!" Hogy ez a társ alkalmasint egy villamos, vagy egy motoros, számomra teljesen lényegtelen. Ha tudom, hogy elsőbbsége van, akkor hagyom, menjen, csinálja amit csinál. Az előzésről is szép liturgia volt. Az autóvezetés-oktató tankönyvekben szépen, hosszan le van írva mit és hogyan kell ilyenkor.

A magam részéről nem szívesen előzök, csak ha nagyon muszáj, és tényleg minden tényező biztosított. A követési távolság betartásáról is meséltek sokat, sőt az egyik kollegina, miközben járt motoros oktatásra, az autójával sikeresen részt vett egy ráfutásos balesetben. Megrándult a nyaka, de örült, hogy élt. Egyébként ide kívánkozik, hogy az M7-esen több tábla is figyelmeztet a követési távolság betartására! És tessék, megint volt egy sükebóka, aki még ezt sem látta meg. Tehát a táblák ilyen jellegű hibáztatása, hát hogy is mondjam, felesleges. Hiszen, aki részt vett az oktatáson, és valóban megtanulta (alkalmazni is) a hallottakat, az nem hinném, hogy fittyet hányna rá. De mégis. Csak azt nem értem miért? Az ilyenek hogyan tudják megúszni a KRESZ, a rutin és a forgalmi vizsgákat? Lehetséges, hogy nálam ez csak azért ment nehezebben, mert nőből vagyok? Vagy mert még bennem az van, hogy figyeljünk arra, amit a tanár mond? Nem tudom.

Szívfacsaró volt olvasni azt a rövidke hírt, hogy egy motoros ismét kampó. Sajnálom, és egyre inkább azon vagyok, hogy a fejekben kellene előbb rendet tenni, mintsem újbóli szigorításokkal élni. A traffipax helyes, legyen! A folytonos ellenőrzés, szintén legyen! Büntetés, naná! Csak ne azokat büntessék, akik jól csinálnak valamit. Előbb el kellene mélázni azon is pár percecskét, hogy kell-e a magyarnak ennyi tábla? Kell-e feleslegesen terhelni a vezetőket olyasmikkel, hogy Útépítés 30km-es táblával, de nem dolgozik senki az útmentén, körforgalom előtt 70-es tábla (Kaposvár előtt/után Kaposmérőnél) vagy az előbb 60km/h aztán 50km/h aztán 40km/h egy 20m-es szakaszon, majd 60km/h ismét... Sorolhatnám még.
Vagy úgy egyáltalán... Miért működik külföldön jól? Mit csinálnak ők ott kint máshogy? Toleránsabbak? A fene tudja. Okosabbak? Kizárt, bár hangyányi lehetősége azért mégis van. Megfontoltabbak? Ööö,azt hogy kell? :) Gyorsabbak? Nekünk is vannak gyors autóink... Sünjeik vannak? :) Vannak há'. Akkor meg mijafene a gond? Visszaértem az észhez! Akinek káosz van a fejében, az nem is jut elő(bb)re!

Üdv:
Egy icipici mazsola a magyar közutakon közlekedvén, egy medvén.

Carvi 2009.05.06. 15:21:57

@nullával való osztás:

A hivatkozott paragrafusnak van néhány további bekezdése is, pl. rögtön a második, melynek a végén van a lényeg:

"(2) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sáv van, az előzés befejezése után a külső forgalmi sávba vissza kell térni. Ha 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival, motorkerékpárral vagy - lakott területen - távolsági, illetőleg gyorsjáratú autóbusszal a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza; >>> ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat.

akira2 2009.05.06. 18:33:44

@Carvi:

Ott a pont, ezért jártatom itt a számat... :)

"...a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza;"

Ez nyilván vonatkozik az autópályára is, ezért kéretik a 110-es hosszú előzéseket mellőzni, ha közben föltartja a gyorsabban haladókat, és ki se jönni előzni, ha nem tudja anélkül befejezni azt, hogy föl ne tartson másokat.

Az autópályán ez az elsőszámú feszültségforrás, mert a 110-el előző a nem gyorshajtó, de gyorsabban és szabályosan hajtó 130-ast is szabálytalul tartja föl, ill. az, ha valaki teljesen indokolatlanul és szabálytalanul folyamatos haladásra használja a belső sávot, nem előzésre. Pont.

Aztán, ha a jobbra tartási kötelezettségüknek eleget tettek a T. autóvezetők, lehet óbégatni, hogy ki és miért megy gyorsabban, mint amennyivel ők mennek! Engem egyébként egyáltalán nem zavar, ha valaki megelőz, sőt, készséggel elengedem, még akkor is, ha kormányoznam, meg kicsit fékeznem is kell miatta... A kormány és a fék ugyanis arra való, hogy ha szükséges, azt használni lehessen.

Nem is értem, másokat miért zavar, ha megelőzik... :)

akira2 2009.05.06. 18:36:31

@Seca81:

Seca, amit idéztél, úgy tűnik, mintha tőlem idézted volna. Pedig én nem emlékszem, hogy ilyet írtam volna, úgyhogy kérlek, ne tüntesd föl úgy az idézetet, mintha tőlem származna...

Kösz, üdv,

akira

ekutya 2009.05.06. 19:16:10

@akira2:

"Ez nyilván vonatkozik az autópályára is, ezért kéretik a 110-es hosszú előzéseket mellőzni, ha közben föltartja a gyorsabban haladókat, és ki se jönni előzni, ha nem tudja anélkül befejezni azt, hogy föl ne tartson másokat."

Ha a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső sávban folyamatosan is haladhat. Mihelyt a forgalom ritkul és a párhuzamos közlekedést létrehozó járművek vissza tudnak sorolni a külső sávba, újra helyreáll a jobbratartási kötelezettség és az előzés szabálya. Ha a párhuzamos közlekedés nem jön létre ténylegesen, a jobbról előzés tilalma itt is érvényes (városban lehet jobbról is). Tehát a belső sávon előtted haladót a jobb szélső sávba átváltással megelőzni nem szabad.

Seca81 2009.05.06. 20:15:56

@akira2: Vettem, nem te írtad valóban, rossz névre kattintottam, utólag is elnézést!

ktp 2009.05.06. 20:45:12

411 komment után a lényeg:1 ember meghalt és egy másik ölte meg.Akarva vagy akaratlan,butaságból vagy figyelmetlenégből,de megtörtént.
Akár autós,akár motoros vagy benne van.úgy KELL vezetned,hogy TUDOD: lehet belőle "játék" mások életével.
Van aki érti,van aki nem.

akira2 2009.05.06. 21:14:37

@ekutya:

Szerintem nem mondunk ellent egymásnak...

A belső sávban haladót nem is előzöm meg, csupán ő éfzi úgy, hogy megelőzték. Én csupán a külsőben, szabályosan haladok, ő pedig a belsőben, szabálytalanul. Pont. :)

akira2 2009.05.06. 21:16:50

@Seca81:

Semmi gond, néha megesik velem is, hogy rossz gombra kattintok... :)

Kár, hogy utólag nem lehet szerkeszteni a saját hozzászólásokat.... Nem bonyolult, pár perc alatt ki lehet tenni egy szerkesztés gombot a saját kommentekhez....

ekutya 2009.05.06. 21:37:45

@akira2:

"A belső sávban haladót nem is előzöm meg, csupán ő éfzi úgy, hogy megelőzték."

átfogalmazva, a kresz szerint nem mehetsz el többsávos úton jobbról a melletted haladó mellett. így már ellentmondunk egymásnak. illetve te mondasz ellent a kresznek. rendezzétek le egymás között. :P

megint 2009.05.06. 23:56:17

A kresz szerint az első táblától 30-al kell menni a vasúti átjáróhoz, és kit látsz annyival menni? Senkit, engem sem, és az a barom, aki kiküldi ilyen helyekre mérni a rendőrt.

Henry82 2009.05.07. 00:08:21

Folyton arrol olvasok, hogy ilyen szarul mukodik ez, meg olyan szar a rendorseg, bezzeg myugat-europaban mashogy van ez...
Angliaban elek 11 honapja, itt legalabb annyi faszfej van az utakon, annyi vezetni keptelen nyomorek, a motorosok szaguldoznak 1000-el, mint ha a Highway Code csak valami barati jotanacsok gyujtemenye lenne, mindenki rohan, le van szarva a masik, az autopalyakon minden nap balesetek, es amiota itt vagyok, 2 halalos kimenetelu motoros balesetnek lattam a vegeredmenyet csak ebben a kisvarosban!

Felejtsetek el ezt a "tipikus magyar problema" baromsagot, es fogadjatok el, hogy ahol autoznak, motoroznak, forgalom van, ott mindig lesznek hulyek, felelotlenek, baleset okozok, lenyomorodtak, halottak, es sok-sok motorost fognak osszegereblyezni az utrol!

Nem Magyarorszag vagy Balkan, amig ember vezeti a jarmuveket, ez igy lesz mindig!

Lesterx 2009.05.07. 07:01:12

Néha,mikor a "kopaszerős"-t látok a saját szabályai szerint közlekedni (dugóban a kanyarodósávban ezerrel és visszasorolás,pályán a leállósávban ezerrel,mert a torlódott autók 100-as sebessége smafu),mindig odavizionálok egy hirtelen felvillanó rendőrautót ami a "kemény" után ered és igaszságot szolgáltat.Vagy elképzelem,hogy én vagyok a rendőr és jól utánamegyek és a hálás autósközösség szeme láttára ellenőrzöm az izzókészletet és büntetek hosszú perceken keresztül.Sosincs ilyen.

tomwar 2009.05.07. 07:53:01

@Sanzistift: Koszonom a bejegyzesedet. En hasonlo modon, de Pecsett nottem fel. Azt hiszem nincs mit hozzatennem, sajnos...

Mouth Hero 2009.05.07. 10:41:52

@Lesterx: Én szemét vagyok: elalvó kamionost kívánok neki. Az ölébe.

antika13 2009.05.07. 12:37:04

Elsején délelőtt mentünk le az M7-en.
Már akkor látszott, hogy túl sok hülye van az utakon. Még aznap este lejárt a matricánk, igy a feleségem legnagyobb tiltakozása ellenére vasárnap az északi parton jöttünk vissza. Egy-két lassú csiga kivételével egész tűrhető volt az út. Kellemes környezetben autóztunk Keszthely-B.füred-Veszprém-Sz.fehérvár-Bicske útvonalon.

antika13 2009.05.07. 12:53:01

Jut eszembe,
Lényegesen jobb lett a fogyasztás.
Jó az M7-es, de juniustól augusztusig vasárnap este nem ajánlott. Kezdetben mindenki este 6-kor akart indulni, majd 8-kor, tavaly már 10-kor. Több 10ezer autót már nem bír el a pálya, a baleset bekövetkezése ilyenkor fokozottan jelentkezik. Én hacsak lehet, kerülöm.

McK (törölt) 2009.05.07. 14:00:03

@Ubul1:
"Nem mellesleg, ha üres a külső akkor mi a fasznak nem előzöl ott?"

Gratulálok,ülj le,egyes..
Hülyegyerek..fingod nincs az egészről,mindössze az látszik,hogy valami 40 LE-s szarral jársz.

Kérlek azért nem,mert a Te szabálytalanságodra nem szeretnék szabálytalansággal megoldást keresni.

McK (törölt) 2009.05.07. 14:16:26

@Ubul1: Te magad vagy a cikk címe..
A hülyeség öl,nem a sebesség.

cso zsi 2009.05.07. 21:06:32

@McK: "Ez pontosan az,ami Ubul1-re jellemző.
Németben olyan nincs,hogy valakit utolérsz,és nem áll fére.
Viszont ott is levillogják a Magyar Ignisest a belsőből,mint a szél."

Nos, a háromsávos pálya belsőjéből már villogtak rám "alacsonyan szálló repülőből", de a kétsávos szakaszon többször akadtam össze B-s "belső sávra szóló" jogsissal, mint itthon.
110-120 környékén ballagó német rendszámos, még csak nem is "tatter", hanem 40-50 közötti, valószínűleg az adott környék lakosa lehetett az A3 mentén.
Igaz nem Ignissel, hanem valami 2500-3000-es géppel járok arra, mikor, mi van épp.

cso zsi 2009.05.07. 21:34:21

@akira2: "Ez nyilván vonatkozik az autópályára is, ezért kéretik a 110-es hosszú előzéseket mellőzni, ha közben föltartja a gyorsabban haladókat, és ki se jönni előzni, ha nem tudja anélkül befejezni azt, hogy föl ne tartson másokat.

Az autópályán ez az elsőszámú feszültségforrás, mert a 110-el előző a nem gyorshajtó, de gyorsabban és szabályosan hajtó 130-ast is szabálytalul tartja föl, ill. az, ha valaki teljesen indokolatlanul és szabálytalanul folyamatos haladásra használja a belső sávot, nem előzésre. Pont.

Aztán, ha a jobbra tartási kötelezettségüknek eleget tettek a T. autóvezetők, lehet óbégatni..."

Egyrészt, a közlekedési táblán jelzett sebességértékek nem kötelezőek, hanem maximáltak.
Így joga van az autósnak 110-zel megelőzni a (talán) 80-nal haladó kamionsort, ahová épeszű ember nem sorol ki.
A 130-cal haladónak is jogos az igénye, hogy szeretne haladni, de ugye nem kívánja az épp lassabban haladó halálát?
A prémiummárkás, notórius gyorshajtók, akik törvény felett állnak, nem keverendők ide.
A 180 és fölötti sebességre kirótt bírság is röhejes, aki megteheti, azt nem tartja vissza az összeghatár sem.
Mint a hétvégén az M3-on, a baleset miatti dugóban megnyílt az álló autók mellett a luxusautó-sáv. Bár volt két kommersz ócskavas is a sorban, ez utóbbiaknak az autó értéke nem érte el a 150000-es bírságtétel értékét, ami most a leállósávos autókázásért jár.

imittto 2009.05.08. 11:06:35

@dns22: "Itt is a szélsőben hajtok, ha van rá lehetőség, és gyakran, az "üres" pályán találkozom a középső sávban 100-110-el haladó autósokkal, közben meg végig üres a szélső"

Erre lenne az a megoldás hogy nem szélső, hanem belső sávot nyitni felfestéskor...így a szélsőben szüttyögő maruti a szélsőben maradna, nem a középsőben találná magát.

Atlasz 2009.05.10. 02:19:43

@Ubul1: Igenis lehet gyorsabb hajtasra kotelezni. Pl. tilthato az indokolatlanul lassu kozlekedes. A 70-80le motor nem luxuscikk a mai autokban, azzal lazan elozhetsz a sztrada belso savjaban meg negy emberrel is 130-al jo utviszonyoknal, nem 98-cal egy 91-gyel kozlekedo kamiont. Ha ezt nem tudod megtenni, akkor nem valo neked a sztradan a belso sav. Mas eset, ha technikailag nem lehetseges vagy nem biztonsagos gyorsabban menni.

Nores 2009.05.11. 03:38:08

igaz nem álltam 3 órát, de nekem is 2 órámba került ez a lezárás.
egy kb. 15 km-es sor végére álltam be. gondolom, mögöttem sem volt (sokkal) rövidebb sor a végére...

pyromaster 2009.05.17. 19:59:31

Én személy szerint örülük, hogy elpatkolt még egy idióta, igy legalább nincs esélye másokat kinyírni. Az idióta autóst, meg nagyon nagyon remélem, hogy legalább 10 évre kivonják a forgalomból, és osk sok szép utcakőnek valót fog nekünk törni valami bányában. Ez utóbbi természetesen szentimentális kirohanás. Mindenki tudja, hogy nem fog semmit kapni. Úgyértem, ha van pénze, mindenki megfekszik előtte. Ez van, ha sok örökállat, öli egymást. Nagyon helyes.

KillahHornet 2009.05.19. 02:09:22

@pyromaster: Hogy te mekkora egy proszto fasz vagy! "Én személy szerint örülük, hogy elpatkolt még egy idióta" Miért idióta?Mert szabályosan közlekedet?Miért idióta?Mert egy seggfej autós megölte?Mert ezt nem lehet másképp kifejezni!Te és a többi gyökér-ki ha én nem-autós társad egyáltalán nem figyel a motorosokra,mert szerintetek mindegyik "idióta".Akkor miért van az,hogy többségben az autós a hibás?Szánalom!!
süti beállítások módosítása