10+1 ok, amiért megugrott a törlesztő

Ki tehet róla, hogy megnőttek a devizahitelek törlesztőrészletei?

  2009. március 23. - TóthZé Címkék: vélemény

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Kicsi vagy nagy? 911-essel ralizni jó.
2009-12-20 14:15:00

Szögezzük le az elején. Az előbb bejött a dolgozóba az Éva, a feleségem és aranyvasárnap ide vagy oda a

Egy év nirvana
2009-11-08 09:57:00

Eseménydús volt az elmúlt pár hónap a hátsókerekes, kocka Corollával . Karc nélkül megúszta a két

Hazaértek az extrém Insigniák
2009-09-30 08:25:58

  Kipróbáltuk az Opel Insigniák Ecoflex, 4x4 és OPC modelljeit, végre hazai pályán. Jó móka volt.

Magyar dráma Imolában
2009-09-19 13:39:00

Az élet a legjobb rendező, ilyet hollywoodi forgatókönyvírók egész hada sem találhatna ki. Az előzményekről

 

Egyre több az olyan használtautó-hirdetés, ahol a hiteles kocsi „ingyen”, hitelátvállalással elvihető, mert a tulajdonos nem tudja fizetni az égbe szökő törlesztőrészleteket. De ki a felelős ezért?

Vélemények az azonos című írásunkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr271013253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toncsi64 2009.03.23. 02:57:29

Korrekt írás, 1 év késéssel :-))

toncsi64 2009.03.23. 02:58:41

De lehet, hogy több...

AtoszMester 2009.03.23. 03:19:55

Ejj, ez a cikk nagyon, de nagyon hiányzott!

Sajnos a jelenlegi szavazati állás szerint még nem ismerték fel elegen, hogy ha ülnek a kocsiban, aminek a részlete 30K helyett 55K havonta, akkor ne Gyurcsányt (vagy bárki mást) szidják, hanem köpjék le a tükörben magukat, hogy felvették a hitelt. Nem volt feltétlenül szükséges instabil lábon álló üzletkötőként új autót venni, azzal a rejtett szándékkal, hogy villantson a 18 éves lányok előtt...

...És nem kellett volna a két minimálbérből álló háztartásba 70K-s lakáshitelt felvenni, ami mostanra 110 lett :)

Soha nem értettem az olyan barmokat, akik belemennek abba a hitelbe, aminél pl. 1 évig a részlet 30K, utánna 9 évig 60K, csak mert a bank az első év törlesztőinek felét "ajándékba" adja :) Az ilyen ember boldogan újságolja, hogy ő csak 30K-t fizet az 5 milliójáért...

Reggelre talán változik az Önhiba felismerésének aránya.

Faby 2009.03.23. 03:25:56

Kis hazánkban a leginkább az 1. (maga az adós), illetve a 10. (az új autó sznobéria) pontok igazságát látom, érzem. Nem elhanyagolható azonban a +1, a sajtó hatása sem.
Saját példa, egy hónapja vettünk családi új autót, a réginek nagyon kilógott a bele. Skoda Octavia lett, készletről, még a fészlift előtti verzió, és tényleg elég sokat lehetett lefaragni a tavaly évközepi árakhoz képest.
Sokat görcsöltem, elég lesz-e az 1,6 benzin, nem kéne inkább dízellel venni, köszönhetően annak, hogy majd minden teszt lehúzta azt a (benzines) motort. Aztán kipróbáltam, és teljesen elégnek bizonyult a saját igényeinkre, nem beszélve arról, hogy így megúsztam majd 1 milla felesleges kiadását (üzemanyagon a dízel felára soha nem jönne vissza évi 15 ezer km futással) Ezzel szemben minden cikk az 1,6-os harmatgyengeségére panaszkodott.
Visszatérve a cikkhez, mindezek ellenére a leghülyébb mégis a hitel felvevője volt, nem tartotta be az "Addig nyújtózkodj, míg a takaród ér" ősi alapelvét; és hamár feszegette a határokat, nemcsak egy kis kilógó lábujjat pótolt hitelből, hanem jóformán az egész takarót. Aztán mikor lerántották róla, jól meg is fázott.

kujoon 2009.03.23. 04:08:10

Jó téma, csak télleg kissé korábban kellett volna...
Én az adósra a szomszédra és a totalcarra adtam 5 pontot, mert ezek érdemlik meg.

dansun 2009.03.23. 04:18:39

Ütődött kollégám szokta mondani, ha valami a munkahelyen úgymond elcsesződött:
"Kit érdekel ki mennyiben felelős, kenjük az egészet a kormányra!"

Szvsz itt is ez lesz a végeredmény. :)

gin74tonic 2009.03.23. 05:39:02

egyertelmuen a totalcar felelos a vilag gazdasagi botranyert is, mindenert, sot, azert is ami a jovoben fog megtortenni, es azert is felelos ami nem tortent meg de akar megtortenhetett volna es ha megtortenik abbol baj lehett volna.

volt a dacia tartosteszt ugye, akkor roppant meg a gazdasag vilagviszonylatban, emlekezzunk csak!! persze hogy padlora kerultek az usa autogyartoit mikor kerek perec leirtak itt hogy jo auto a dacia, hogy a csod szelen tancolnak a detroitiak ez egyenesen a dacia tartosteszt kovetkezmenye, egy hamburgerzabalo yenki se fog venni selbikobrat ha van 1.5dci logan het ( 7!!! ) szemelyesben. na akkor roppant meg az amcsi gazdasag. fed? ingatlanpiac? ugyan, azt csak a porhintes, kagebe/sziaje/moszad/lajosbacsi/marikaneni hiszi es hireszteli, nem az az igazi indok, az alca csak.

a felelos neve: a totalcar

peldaul tegnap elott bemutattak a madmaxmercit, le is mondott gyurcsany. vannak titkos hangszalagok, a szomszed baratnojenek a kertszomszedja az mszp-nel beszedkiszivarogtato masodallasban, az oszodi beszedet is o szivarogtatta ki, ( szivargas szakon vegzett levelezon es a hegeszteshez is ert ) azt mondta tegnap nyolc froccs utan hogy fletot a legszurohaz es a kipufogok dobbentettek ra hogy le kell mondjon. ahol egy 230CE -t igy megcsinalnak o abban az orszagban nem lehet miniszterelnok.

szoval mindenert a totalcar tehet, nem a penzehes bankarok, a kapzsi politikusok, a mas penzen gazdagnak latszo ambar csoro autohitelt igenybe vevok ( a szent fogyasztok 90 szazaleka) hanem a totalcar.

buntetesul vilagkoruli utazason kell egy riga es egy verhovina 16 moped kozti kulonbseget osszehasonlito tesztjet formajaban meg irni:DDD de az egesz csapatnak am!!!! XD

3.0tdi quattro 2009.03.23. 05:39:41

Jó irás!
Bár a totalcarnak érzésem szerint nem sok köze lenne ennek a válságnak a kialakuláshoz!
Szokták mondani:FEJÉTŐL BÜZLIK A HAL!
Biboldó halacskák biboldó fejeik!!!

gin74tonic 2009.03.23. 05:40:28

inkabb aludtam volna tovabb mint hulyesegeket irogatok....

Biscione · http://axl-zizzenetek.blogspot.com/ 2009.03.23. 05:56:57

Még mindig a kurmány vezet... Nem hiszem el. Mikor néznek egy kicsit magukba? Nagyon faszok tény, de azért mégis..

kranführer 2009.03.23. 06:16:54

A retkes, telhetetlen bankok a felelősek. Bár szerencsém van, mert tavaly visszafizettük a lakáshitelt úgyhogy sz0phat az otp csoport.

S2000 2009.03.23. 06:18:43

Jó a téma, csak sok benne az irrelevancia. A magyar ember ha hitelt akar felvenni, két alapvető lehetősége van: forint vagy deviza hitelt felvenni. A lényeges különbség a két lehetőség között az, hogy a forinthitel kamata magas (és ez itt a lényeg - bővebben lentebb), míg az árfolyamkockázat nulla (magyar ember fizetése forintban jön, és forintban törleszti a hitelt). A devizahitelek kamatai lényegesen alacsonyabbak, viszont van árfolyamkockázat. Ha azt akarjuk feszegetni, hogy ez miért van, akkor pedig eljutunk az egyetlen és fő felelőshöz: a magyar állam annyira el van adósodva, hogy ennek az adósságnak a folyamatos és további finanszírozásához sokkal magasabb kamatokat kell ígérnie és fizetnie a hitelezőknek amit tovább növel az a kockázati tényező, hogy egyszer csak becsődöl a magyar állam. Noha minden mértékadó közgazdász próbálja ennek az esélyét minimálisnak beállítani, a piac pont ezt a kockázatot árazza be akkor, amikor a magyar államkötvényeket csak magas kamathozam mellett, manapság pedig már úgy sem veszi meg. Ezt az egész jelenséget hívják a közgazdaságtanban "kiszorítási hatásnak", azaz az állam kiszorítja a gazdaság magánszereplőit a piacról, jelen esetben a hitelpiacról. Ebben a helyzetben a magyar ember (ha nem ellensége a saját pénzének), akkor természetesen devizában fog hitelt felvenni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a piac szereplői mindig a jövőbeni várakozásaiknak megfelelően hozzák meg a mai gazdasági/pénzügyi döntéseiket. Ha 2008. tavaszán tudjuk előre, hogy egy ilyen példa nélküli válság áll előttünk az év második felében, nyilván nem fogunk újabb hiteleket felvenni, újabb kiadásokat felvállalni.

Ennyit a deviza versus forint hitelekről. Ami egy teljesen más kérdéskör, de a cikk belekeveri a deviza-forint kérdésbe, az magának a hitelezési gyakorlatnak a feltételei. Alan Greenspan az amerikai központi bank korábbi elnöke is elkövette már a mea culpát amikor beismerte, hogy túlságosan nagy mértékben hagyták a pénzügyi piac szereplőit önszabályozni. Magyarország esetében is ez mondható el. Szerintem nagy hiba volt engedni a 0% önrészű, nagyon hosszú futamidejű autóhiteleket. Ha én lennék a PSZÁF, minimum 30% önrészt és maximum 2 éves futamidőt engednék autóhitelek esetében. Az autókereskedők erősen lobbiznának ez ellen, de talán a mostani helyzet ezen a hozzáálláson is változtat majd.

Végül én is azt gondolom, hogy a mese végén mindenki a saját döntéseiért felel, tehát az adós, aki felvette a hitelt olyan feltételekkel, amilyenekkel. De nem szabad figyelmen kívül hagyni a külső körülményeket, ami alapján a piaci szereplők meghozzák a döntéseiket. Amikor tehát azt feszegetjük, hogy "ki felelős ezért", akkor szét kell választani azt a kérdést, hogy ki felel azért, hogy sokan hitelt vettek fel (válasz: a hitelfelvevők) és azt, hogy ezek után ki felel azért, hogy a legtöbben deviza és nem pedig forint hitelt vettek fel (válasz: a magyar állam).

Alhazred 2009.03.23. 06:40:51

hű micsoda zsidózás lesz itt.

csiky944 2009.03.23. 06:58:56

@Alhazred: főleg ha megérkeznek a 120hónap hiteles agresszív suzukisok :D

l3v1 2009.03.23. 07:07:40

Azert ez nem ilyen egyszeru, de a hatas mukodik, lathatolag a szavazok tobbsege szerint a hiteleket felvevok a leginkabb felelosek azert, hogy ekkorat nott a torlesztojuk. Azt nem tudom, hogy miert kellene egy hitelt felvevo nem gazdasagi szakember atlagembernek arra szamitania normalis esetben, hogy egy-ket honap alatt is akar duplajara nohetnek a reszletei.

A hitelt pont arra talaltak ki, hogy olyasmit is megvegyen az ember, amit rendes jovedelmebol nem tudna megoldani. Szerintem nincs ezzel semmi gond. Ahol a gond van, az az, hogy a hitelt folyositok a hatterben hogyan gazdalkodnak a naluk levo penztomeggel, es ebben szinte minden nagyobb hitelintezet es bank megmutatta idiotizmusat az utobbi idoben. Olyan dolgok ezek, amibe egy atlagember, vagy egy atlagos hitelt felvevo nem lathat bele, igy ezert oket felelosse tenni nem eppen ertelmes hozzaallas.

Azon pedig nincs mit csodalkozni, hogy sokan szabadulnanak a kocsiktol, hiszen mig nagyon rovid ido alatt akar duplazodott a torleszto (az enyem is, pedig en messze nem 0 szazalekos hitelt vettem fel) ugyanakkor a fizetes csokken, a kamatok nonek, az forint pedig folyamatosan rekordgyenge. Megjegyzem ezutobbiban a teljes listat kedves kormanyunk vezeti, mar veres a homlokom annyit csapkodtam szamtalan idiotanal idiotabb megnilvanulasaik es nyilatkozataik miatt az utobbi honapokban.

Vegulis mindenkinek van kissebb-nagyobb szerepe, de nem erzem fair-nek hogy a gazdasagi szereplok felelotlensegeert a hitel-lehetosegekkel elo polgarokra probaljak egyesek haritani.

gin74tonic 2009.03.23. 07:14:03

@kranführer: azert lehet tuleli mr csanyi ezt a traumat :)

egy olyan orszagban ahol mindenki ellop mindent amihez hozzafer es nepszerusegi indexek alapjan vezetik a politikusok az orszagot akkor mindig eljon - ilyen vagy olyan formaban - az a pont ahol kezdetet veszi az ossznepi giga-szopas. ennek katalizatora volt most a credit-crunch, ha ez nem akkor evek/honapok mulva ugyis belegyalogolt volna torbe magyarorszag.

ez az orszag a hazudo politikusok, a 14-15-16. havi nyugdijjat akarok, a 120 honapra megveszem 0 forintert
emberek paradicsoma volt, de ennek vege. megjegyzem, nem is akkora baj ez. egy tisztitotuz mindig jol jon.

Ludas Matyi Online · http://ludas-matyi.com 2009.03.23. 07:23:37

Csakis a hitelfelvevő a felelős. Biztosan hobbyból szeretnek az emberek függővé válni :)
De ez viszi előre a termelést és a világot (ezáltal a szeméttermelést, pazarlást is).
Az a sok szar amit hitelekből megvesznek, rengeteg embernek ad munkát, akik aztán szintén hitelre megveszik az előbbiek által gyártott szarokat.
A hitel azoknak az embereknek ad életcélt, akik nem tudják az életüket megtervezni. Felvesz egy nagyobb hitelt és évekre megoldotta az életcélját :)
Hitelt csak pénztermelő dologra érdemes felvenni. Ott érdemes kockáztatni. De egy családi autó, vagy plazma TV nem hoz pénzt!

gin74tonic 2009.03.23. 07:32:29

@Ludas Matyi Online: penzt nem hoz, de latja a szomszed - es ez az eletcel!

gin74tonic 2009.03.23. 07:37:46

szerintem marx, engels, a rotchildok, fridmann es greenspan a felelos ( jeee mennyi zsido! ) tovabba az aki penzt hasznal es/vagy hitel fesz fel, tovabba kapitalizmusban el vagy ott akar elni. mindenki hibas, csak nem mindenki fog szopni ez miatt a valsag miatt.

randomuser1 2009.03.23. 07:38:08

én azért nem hiszem h egy ilyen mértékű hitelnövekedésnél annyian adnák vissza az autójukat, nekem kb 20 ezerrel nőtt az utóbbi időben, szal max havonta eggyel kevesebbszer tankolom tele. szerintem ez az egész kérdéskör kissé túl van lihegve, a dugó valahogy még nem ritkult a városban....

bigpond 2009.03.23. 07:42:20

TC ujsagirok legyetek atkozottak!!
:-)
Csikos te ne vedd magadra.
:-)

Ludas Matyi Online · http://ludas-matyi.com 2009.03.23. 07:49:44

@gin74tonic: Igen, az ilyen embereknek szoktam mondani, hogy a szomszédnak dolgozik :) Vagy ha van egy követelőző nője valakinek. Mennyivel célszerűbb egy másik nőt szerezni 1 hónap-év invesztícióval, mint a meglévő heppjei miatt évekig gürizni túlórában, amíg őt a kertészed keféli :)
Inkább legyél te is kertész :)

Rocko- 2009.03.23. 07:50:21

1. felelős: az adós
ezze la résszel egyet is értek nagyjából, viszont egy mondattal nem:
"Senkinek nem szegeztek a halántékához csőre töltött Parabellumot, hogy hitelre vásároljon meg valamit, amit a kölcsön nélkül soha nem engedhetne meg magának."
mivel nem autó volt írva, hanem valami, ezért ebbe beletartozik a lakás is. nos, nagyon ritka az olyan ,aki zsebből előkap x milliót h neki lakás kell. ergo marad a hitel, és én egyedül ingatlanvásárláskortudok egyetérteni a banki hitellel. mert különben majd' mindenki az utcán lakna. ezért nem tudom megfeddni azokat, akik hitelre vettek lakást, bármennyire is gyűlölöm a hivatalos pénz(f)osztogatás intézményét.
plusz 1. felelős: a Totalcar
hahaha, ezt vártam bele. :D

szóval valahol én nem ezeket külön kezeleném, hanem együtt a 11 pontot, csak ugye a tényezők aránya kérdéses.

gin74tonic 2009.03.23. 05:39:02
"a felelos neve: a totalcar
peldaul tegnap elott bemutattak a madmaxmercit, le is mondott gyurcsany."
óóó, miért nem előbb lett bemutatva ez az autó?! :DDD

csiky944 2009.03.23. 06:58:56
ha nem tetszik a suzukink, meg is lehet mondani ám, piros lámpánál úgy megugrik a törlesztője h ihajja-csuhajja! :D

gin74tonic 2009.03.23. 07:50:30

nem tudom milyen dugo van pesten mert nem ott lakok, itt amikor majdnem 5 dollar volt a benzin akkor is dugo volt ma 2.33 egy gallon, es nincs kulonbseg a forgalomban.

gin74tonic 2009.03.23. 07:54:28

@Ludas Matyi Online: tavaly oktoberben szeparaltam el magam egy idiota bestiatol, ismeros a helyzet:D ha meloztam hetvegen akkor miert nem vagyok otthon, ha otthon ultem vasarnap akkor meg miert meresztem a pocsom itthon miert nem dolgozok:) na most magyarazhat az anyjanak:DD en meg maradtam tisztelettel egyedul BEST THING EVER BEEN :DDDD

KovacsArankaOtto 2009.03.23. 08:21:31

Szvsz a fő felelős a hitelfelvevő.
Aztán a jegybank.
Aztán GyurBánék vagy OrCsányék, ahogy teccik.
Legvégűl a firkászok!

Golyót mindnek, így majd megtanulják!

A hitelfelvevő, hogy a kifejezés "ingyen" a gyakorlatban nem létezik.
A jegybank, hogy szánt-szándékkal a pénzünket nem rontja.
A két sz@rházi, hogy ha elkúrnak valamit, nem kicsit, hanem nagyon, akkor annak következményei vannak.
A sok tollforgató, hogy amit csinálnak az felelőtlenség.
Nagyon komolyan mondom, hogy rátok vagyok a legdühösebb!
(az egyik "kollégátok" azért húzott le egy egyébként klassz kis autót a tesztjében, mert nem elég nagy az előzési presztizse!)

Körmöst és f@szkorbácsot az összesnek!

Köszöntem a lehetőséget.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2009.03.23. 08:24:39

Azért az utolsó pont nem elhanyagolandó, bármennyire is poénra veszik sokan.

Természetesen nem a TC-t kell okolni, hanem az autós médiumokat en bloc.

Én már december körül is furcsálltam, hogy miért nyomják ugyanúgy azt, amit addig, nekik ugyanúgy feladatuk lehetett volna a 'népművelés' (ahogy az a PSZÁF-nál fel is lett emlegetve), egy férfiember sokkal hajlandóbb megérteni egy autóslapból, mint egy PSZÁF közleményből.

A TC Válságblogja pl. jó ötlet, de azt is lehetett volna hamarabb kezdeni, nem csak kommentálni az eseményeket.

A legtöbb autóslapban a mai napig nem érzem a válságot, na jó megjelent egy-két cikk a törlesztőrészletekről ott is, meg siratják az autópiacot, de közben ugyanúgy nyomják az autóteszteket, újautó, vegyed meg, milyen fájin kis járgány.

Pedig lehetne több használtautóteszt, vagy olyan írások, hogy hogyan tartsuk karban meglévő autónkat, mire figyeljünk oda, hogy minél tovább üzemeljen minél kevesebb problémával, ha már egyszer nem tudjuk sem lecserélni, sem eladni.

ihatethisindapassthingy 2009.03.23. 08:26:46

@Rocko-: A lakáshitel érthető. Lakni pedig kell valahol, bérleményben vagy sajátban és bár egyes esetekben a saját lakás vásárlásának pénzügyi racionalitása vitatható, nálunk a lakástulajdonlás egyfajta társadalmi konvenció.

Az autó azonban egy más kérdés, mert:

1) Adott esetben nem létszükséglet. (Nyilván van olyan, amikor az, mondjuk mert munkaeszköz vagy nincs reális tömegközelekedési alternatíva, de ilyenkor is célszerű mérlegelni).

2) Nagy a szórás a piacon, mindenki megtalálhatja az igényeinek és lehetőségeinek megfelelőt. Míg lakásból a négyzetméterárak nagyjából adottak, autóból vidáman válogathatsz.

A 2-es pontot érzem a nagyobbik problémának, ti. hogy jelentős mennyiségű vásárló túlnyújtózkodott a lehetőségein. Részemről egy 9 éves, extrákkal jól felszerelt, cash-ben vásárolt Puntót nyúzok 2 éve és elégedett vagyok a döntésemmel, holott röhögve kifizetném egy zsír új középkategóriás járgány havi törlesztőjét. Fontolgattam is, de az új középkategóriás autóm szinte már a kereskedésből kigurulva többet veszít az értékéből, mint amennyit 3 év alatt a használt + a magasabb szervizköltség. Szóval autovásárlás előtt jó feltenni a kérdést, hogy megér-e nekünk akár több millió forintot a "szomszédnak jobb van" faktor, a magasabb rendelkezésre állás vagy az autók iránti szenvedélyünk?

Baromi kényelmetlen az ember hibás pénzügyi döntéseivel szembesülni (nekem is van ezekből elég sajnos), de ezért tényleg mi vagyunk a hibáztathatóak, nem az állam, az Il Ferro vagy a pénzintézetek.

Borítékolom, hogy ez nem lesz népszerű vélemény :)

gin74tonic 2009.03.23. 08:26:48

@KovacsArankaOtto: ja, ami meg fontosabb: mi az a faszkorbacs???

csg 2009.03.23. 08:29:58

Ha már direkt zaklatásról van szó, én is feldobnék egy kérdést. Ha visszaesik a Totalcar hirdetési bevétele, és "megtakarítás címén" kirúgják mondjuk a cikk kedves szerzőjét, akkor ki lesz a hibás?

Te, mert ott dolgoztál!

Ennyit a hétfő reggeli demagógiáról.

gin74tonic 2009.03.23. 08:35:19

@ihatethisindapassthingy:
il ferro - :DDDDDDDDD

es tenyleg elhittek tobb ezren hogy van ingyen auto!!! nem kell csinalni semmit hozza, csak ingyen lesz es kesz!!!! ej - ej, " ezen sirni kar/kadar a sorsunkat elore lefuzte mar" mennyire igaz!

nem tudok napirendre terni az il ferro felett a mai napig :DDD

zsenialisan alkalmazta az autoimadatot a piramis jatekkal

altalaban az emberek imadjak a potyat es mindent amiert nem kell tenni csak ugy jon magatol - nem kell itt dolgozni, majd egyszer csak - ha eleg ido eltelik - ugy elunk mint nyugaton!

a kadar rendszer alatt szocializalodott emberek tudatalattijaban van ez, plusz kicsik vagyunk/gyengek vagyunk es egy nagy adag "megmutatjuk a szomszednak" virtus. il ferro egy metszet errol a korrol.

randomuser1 2009.03.23. 08:35:24

@csg: a reálisan gondolkodó, piacképes munkavállaló nem várja meg míg kirugják, szal a mai viszonyok közt ez nem is annyira demagóg.

gin74tonic 2009.03.23. 08:37:56

@csg:

ha kirugnak egy szar ujsagirot, az mehet sirni

ha kirugnak egy jo ujsagirot, akkor az csinal egy sajat ceget/weblapot es megmutatja az uj befektetoknek hogy ot szeretik es olvasni fogjak es lehet hogy tobbet keres az uj sajat cegenel mint a regi munkahelyen.

akinek van tudasa valamihez es meri csinalni a dolgait az soha nem kerul szarba

Gubo77 2009.03.23. 08:38:37

Autóra hitelt? Muhaha...
(Egyetértek Rocko- -val, maximum lakásra, mert az az egy talán tényleg lehet kényszer. A másik véglet meg ugye az új TV. Ááááá!)
Most, hogy kicsit többet gondolkodtam a szavazásomon, lehet, hogy a szabályozóknak nagyobb pontot adnék. Ha már a júzer ennyire lúzer, ezt az őrületet csak egy kemény lépéssel lehetett volna megállítani. A legdrasztikusabb az lett volna, ha úgy ahogy van betiltják a forint össznépi shortolását (értsd: ne lehessen olyan pénznemben eladósodni, amiben nem kapsz fizetést). Ergo a devizahitelek nagyon erős korlátozására lett volna szükség.
Volna...

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2009.03.23. 08:41:01

@bonifac: Hogy visszatérjek önmagamra.

Kinyitva egy autóslap - mindegy melyik, a legtöbben ez lenne - aktuális számát, mi van benne? Felsőkategóriás limuzinok tesztje, meg Audi Q5, meg Subaru Forester. Válságautók. ;-)

Tudom ezt adták tesztre - mert nem veszi senki :-))))) -, valamit meg írni kell. Persze kell ilyen is, nem azért mondom.

De lehetne igazi 'válságautó' összehasonlító teszt, kp-ra olcsó, kisfogyasztású, alacsony fenntartási költségű járgányok, akár újonnan is, ami épp elég az átlagmagyarnak, ha elfelejtjük a szomszéd-faktort.

(A vezess.hu-n nemrégiben indult a Hét vétele rovat, az egész jó ötlet.)

ChPh 2009.03.23. 08:42:59

@bonifac: szerintem meg igen is veszik ezeket, akiknek elfogyott a pénzük, azoknak max alsókategóriásra jutna, akik meg felsőkategóriást vesznek, azoknak még most is van, ha nem mégtöbb...

gin74tonic 2009.03.23. 08:45:46

a playboyban meg 60eves logocs..u nok legyenek? mert ugysem tudnek osszejonni madonnaval vagy pamela andersonnal ezert nezegessem a csunyasagokat? ugyan!!!!

valsag van? pl engem erdekel q5 teszt, sose veszek audit ( mar volt ) de elolvasom, akar mekkora a valsag a supercart meg a playboyt olvasni fogom!

nagy valsag akkor lesz ha nem fog erdekelni a pleboj:DDDDDDD

Határozott Szándék (törölt) 2009.03.23. 08:48:58

Szerintem valamit nagyon összekevertek:

Átlag Józsi bácsit nem lehet felelőssé tenni olyasmiért, amire nincs semmilyen befolyása.

Márpedig a kamatok, és az árfolyamok mozgására az átlagembernek semmilyen befolyásolási lehetősége nincs.

Kifordított kacagány 2009.03.23. 08:49:06

@bonifac: na ez meg egy jó nagy hülyeség. néhány postal hátrébb meg pont az megy, hogy milyen szar a totalcar, mert azt nyomatja, hogy mindenki vegyen használt szart, az a jó. itt meg azért hibás mert beleugratta a gyanútlan birkákat az újautó vásárlásba, hogy jól eladósodjanak.
persze értem én, mindig lehet találni valakit akit hibáztathatunk(autós lapokat, bankot, kormányt, szomszédot), mert nem gondolkodik helyettünk.

@Gubo77: a fene nagy szabadságba és szabad véleménybe az is beletartozik, hogy szabadon cselekedhetsz, anélkül, hogy szarrá szabályoznák az életedet. ja, hogy ehhez meg kellene tanulni felelősségteljes döntéseket hozni? micsoda borzalom.

Manyizga (törölt) 2009.03.23. 08:51:16

Többen, többször mondták, mondtuk már, hogy nálunk az emberek többségének eggyel/kettővel nagyobb autója van, mint amit megengedhetne magának. Na, most ezt veszik el tőle. A számára megengedhető autó lehetőségével együtt, 5-10 évre előre. Ez van.

Kifordított kacagány 2009.03.23. 08:53:03

@Határozott Szándék: ha beugrom a kútba, mert úgy néz ki nem mély és még víz sincs benne, pedig még úszni sem tudok, akkor nem csodálkozom, ha eltöröm a lábam, vagy megfulladok. és kurvára nem a kút lesz a hibás, még ha nincs is befolyásom a paramétereit illetően.

ihatethisindapassthingy 2009.03.23. 08:55:52

@gin74tonic: Az Il Ferro-t azért nehezebb volt átlátni: mit tudhatta az átlag ügyfél, hogy tényleg képes-e kitermelni a törlesztőjét az Il Ferro a reklámból. Más kérdés, hogy a pénzügyi vállalást úgy kellett volna megtenni, hogy a Il Ferro nélkül is törleszthető legyen az autó. A gyakorlati vezetésoktatómnak például teljesen megérte, álló nap a városban furikázott és nem vágta agyon az Il Ferro csőd.

Nincs ez máshogy a devizahitelekkel sem, eleinte minden fórumon ment a fejtágítás, hogy itt kérem komoly devizakockázat van, elsősorban annak éri meg, aki úgy gondolja, hogy a magyar állam kiválóan fogja állni az idők viharait (aki itt nem köpte ki fuldokolva a rántott húst, annak irigylem az optimizmusát :) vagy az adott devizában keletkezik a jövedelme. Mondhatni azért olcsóbb a hitel, mert kockázatosabb, tehát aki bevállalta a kockázatot, az fogadja el a következményeket. Én sem vártam állami mentőcsomagot, amikor 30% bukóba ment némelyik befektetési alapom - tartalékoltam volna banki lekötésben.

Ez van, nyilván befolyásol bennünket a szomszéd, a reklámok, az olcsó pénz ígérete, de végső soron mi vagyunk felelősek a döntéseinkért.

Kifordított kacagány 2009.03.23. 08:56:08

@Manyizga: elhasználta a megengedhetőségi kereteit. most koplal. így van ez, mikor az ember sokcsillagos étteremben vacsorázik a fizu után, mikor csak párizsira futná neki. a hónap további részében koplalni fog.
rengeteg ilyen ember van.

randomuser1 2009.03.23. 08:58:03

az a baj h a legtöbb ember nem a lehetőségeinek megfelelő környezetben él, nálunk itt a panelban már azzal is tudok villantani a szomszédok elött h havonta lemosom a dévút, ráadásul samponnal. bár most beköltözött hozzánk egy újgazdag, neki sevroléja van, biztos taxizik, úgyhogy most ki kell találjam hol lehet csokornyakkendős emblémát szerezni olcsón :(

Határozott Szándék (törölt) 2009.03.23. 09:01:29

@Kifordított kacagány: De amikor az egész város kútba ugrik, mert az öngyilkosság lett a divat, és te is köztük vagy, akkor ki lehet jelenteni, hogy a te felelősséged volt az egész város halála?

REngeteg ember él abból, hogy rábeszél másokat a fogyasztásra. Ügynökök, üzletköztők, bankárok, hitelirodák, kormányok, stb-stb...

A hülyeség áldozata és a hülyeség vámszedői azért tegyünk már egy kis különbséget.

ihatethisindapassthingy 2009.03.23. 09:03:50

@Határozott Szándék: Átlag Józsi bácsi tökéletes befolyással bír a saját döntéseire. Innentől fogva elsősorban azon lehet vitatkozni, hogy kapott-e kellő információt a döntése előkészítéséhez és ha nem, ki ezért a felelős és hogyan lehetne rajta változtatni. Úgy látszik, a 642% THM nem elég magától érhetődő.

Tomi1973Wien 2009.03.23. 09:07:14

sziasztok.

maximalisan tuti a cikk. sokan szerintem csak most es igy szembesulnek az altaluk elkovetett hulyesegekkel, eddig csak ereztek, valamit sejtettek belole, es most leesik nekik a tantusz. ezt a cikket szerintem minden hiteles autosnak el kellene juttatni, illetve kotelezo olvasmannya tennem ujauto vasarlasa elott.

mas:

t. kommentezok, lenne egy kerdesem:

a hasznaltauto es az expressz oldalain kivul, hol lelek még ilyen bedolt hiteles telepeket illetve nulla forintert (csak atvallalassal) atveheto hirdeteseket? mivel en euroban kapom a fizum, ezert nekem perpill megeri magyarorszagon kocsit venni, es most lesz aktualis egy masodik kocsi a csaladban, tehat legalabb 1 embernek tegyen jot ez a valsag :-)

url-t pls. thx :-)

udv

tomi

Határozott Szándék (törölt) 2009.03.23. 09:11:24

@ihatethisindapassthingy: De itt a kérdés nem az volt, hogy Józsi bácsinak ki kell-e fizetnie a felvett hitelét, mert természetesen ki kell, akármennyire is ugrik fel.

A kérdés úgy szólt, hogy ki a felelős az emelkedésért. Ezért pedig csak azok lehetnek felelősek, akiknek befolyásuk van a kamatokra, és az árfolyamokra.

Józsi bácsinak csak arra van befolyása, hogy neki van-e hitele, vagy nincs. Arra, hogy az a hitel éppen mekkora törlesztőrészletet jelent adott hónapban, csak annyi befolyása van, mint arra, hogy mik legyenek a jövő heti lottószámok.

gin74tonic 2009.03.23. 09:12:15

@Határozott Szándék:
valami baj csak lehet magyarorszagon, pl januarban amig beertem pestre ferihegyrol tobb uj autot lattam mint amig kimentem a repterre indulaskor san franciscoban, pedig california nem az a csoro elmaradott hely, es itt is rengeteg ember el abbol hogy kolcsont ad/rabeszel.

ez a 400%thm meg nem ertem hogy mukodhet, sima uzsora uzlet nem?

ihatethisindapassthingy 2009.03.23. 09:15:19

@Tomi1973Wien: A Budapest Bank oldalán régebben volt ilyen bedőlt lízinges listázás, szépen szakértő által bevizsgált járgányokról. Az egyetlen baj ezekkel, hogy abban a néhány hónapos időszakban, amikor a tulaj már tudja, hogy nem fogja tudni fizetni a hitelt, a bank pedig még türelmes, elmarad az összes karbantartás. Vagy még rosszabb: "ha az enyém már nem lehet..." alapon teljesen tönkrevágják a járgányt. Volt olyan autó a BB oldalán, aminek a hátsó ülése végig volt öntve valami trutyival (első blikkre olaj), a középkonzol két oldalán pedig emberes facsavarok álltak ki. Én félnék az ilyenektől.

Globetrotter2014 2009.03.23. 09:18:57

Kedves "szakemberek"

Tudom, hogy manapság még mindig divat mindent másra kenni, mint aki felelős azért hogy ekkkora nagy lekvárba kormányoztak minket ilyen rövid idő alatt.

De azért engedjétek meg hogy egy kis adalékkal szolgáljak a kis sorrendhez. Saját és jópár isemrősömk tapasztalata alapján elmondhatom, hogy jómagamnak és egy ismerőseimnek jóval keveesevv közünk van ahhoz hogy ha megugrott a deviza hitel. Ugyanis a BANKOK EGYSZERŰEN NEM ADTAK FORINTHITELT. Az elmúlt évben elég széles körben körbekilincseltünk bankokat, és KIVÉTEL NÉLKÜL CSAK DDEVIZAHITELT voltak hajlandóak adni. KI ilyen ki olyan indokkal küldött el, de a vége az lett, hogy maradt a devizahitel, MERT MÁSBAN NEM LEHETETT HITELT FÖLVENNI. Hiába az önrész, hiába a fedezet, hiába a rendes jövedelem, nem sikerült forinthitelt kapni, mégha vállaltuk is volna a magasabb kamatot. Ez nekem óhataléanul egyet jelent: a bankok a nyáron előre tudták hogy mi fog bekövetkezni, és módszeresen játszottak erre....

Globetrotter2014 2009.03.23. 09:22:09

Úgyhigy nekem senki se jöjjön azza a hülyeséggel, hogy miért nyerészkedtünk devizahitelle. IGENIS MEG KELLETT VOLNA FOGNI A BANKOKAT. Egy normális országban ha tömegsen eladósítják magukat az embrekek idegen devizában azt valahogy viossza kell fogni. Persze ha valaki emlékszik még rá az elvtársak pont ugyanezt csinálták állami szinten az átkos utolsó évtizedében. Külföldön devizaalapú államkötvényeket adtak ki, és abban adósították el az országot. A szerencsétlen Antallék meg átt álltak sokezer kisbefektetővel szemben, akik sohasem engedték volna az átötemezést. ÉS most6 ez a viccegylet pattog, hogy ők a szakértő kormány, sé még vany olyan magát értelmiséginek valló kretén aki ki áll mellettük.

Gubo77 2009.03.23. 09:25:56

@Kifordított kacagány: Ezt biztos, hogy nekem címezted?
A fene nagy szabadságról és szabályozás nélküli világról meg annyit, hogy kollektíve beállt mindenki lufit fújni, megint. Ha nincs negatív visszacsatolása a rendszerenek, az hajlamos arra, hogy elszálljon. Ja, hogy most a szabályozni való kör nem egy műszaki dolog, hanem közgazdasági? És?

ihatethisindapassthingy 2009.03.23. 09:32:19

@Határozott Szándék: Mindenkinek felelőssége van abban, hogy a törlesztőrészletek emelkednek. Felelőssége van az orrba-szájba hitelező bankoknak; a CDO-kat forgalmazó biztosítóknak; a $2,000 átlag hitelkártya-adóssággal bíró, túlfogyasztó átlagamerikainak; az ingatlanbuborékot fújó befektetőknek; Alan Greenspannek; az amerikai eladósodást finanszírozó Kínának; az egymás hülyeségére licitáló kormánynak és ellenzéknek; a populista, pénzügyileg felelőtlen döntéseket támogató, copaymentet elutasító magyar szavazóknak; nekem és neked is, mert résztvettünk a játszmában és nem választottunk olyan potentátokat (mondjuk nincsenek is :), akik azt mondták volna, hogy "eddig és ne tovább". Nem mintha lett volna túl sok lehetőségünk.

A világgazdaságban mindenki részt vesz lehetőségei szerint, így mindenki felelős. Persze a felelősség mértéke változik, te pl. nem tudsz kamatot emelni Amerikában, hogy lehűtsd a túlpörgő ingatlanpiacot (cserébe nem is terhel érte felelősség, hogy több ezermilliárdnyi pénzt vonsz el egy piacról). Ilyen tekintetben lehet felelősöket keresni, de végső soron mindig a fogyasztóhoz jutunk vissza. Mi meg nagyjából annyit tudunk tenni, hogy megpróbálunk felelősségteljes döntéseket hozni, értéket teremteni a munkákkal (fórumozás helyett :P és megfelelő embereket választani érdekeink képviseletünkre.

Tomi1973Wien 2009.03.23. 09:35:59

@ihatethisindapassthingy:

koszi, de mar sajna nincsen fennt. most nyalazom azt az 1-2 internetes portalt (meg lesz is még), ahol vannak ilyenek, csak sajna tulnyomo tobbseguk erdektelen, hisz nem swift-fabia a celom....

Hrzrasn (törölt) 2009.03.23. 09:37:04

"És nem ér mosolyogni, kereskedők mesélték még pár évvel ezelőtt, hogy a keményen alkudozni próbáló ügyfelet a következő dumával szerelték le: uram, ez az autó tényleg nem Önnek való, de van a kínálatban egy egyszerűbb, olcsóbb modellünk is, azt tudnánk ajánlani. Döbbenet, de a legjobb védekezés a támadás taktikája gyakran működött: a vevő megvette a drágább kocsit, hogy szégyenben ne maradjon."

Ezt komolyan nem hiszem el, hogy ilyen komplexusos idióták léteznek.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.03.23. 09:41:29

Én mind a 10+1 szereplőnek 5 pontot adtam.
Ezek mindegyike és az itt még fel nem sorolt sok szereplő mind felelős azért az állapotért (és megjegyzem, hogy az ezután következő háborúért is).

Bár felelős maga az adós is, hogy olyanba ugrott bele, amit nem látott át rendesen, azért valljuk be, rengetegen serénykednek azon, hogy az embereket befolyásolják. És igen nagy részüket lehet is. Gondoljatok bele, aki minden szabadidejét a tévé előtt tölti, az mit lát?
Egy virtuális világban él embertársaink nagy része, virtuális értékeket termelnek....

Keserű lesz az ébredés.

Meglátjátok, hogy ha nem lehet eladni az autókat, előbb-utóbb harckocsikat fognak azokban a gyárakban gyártani.

gin74tonic 2009.03.23. 09:46:20

csurka nagy mondasa meg kb 91bol: "amit itthagytak a tankok, elviszik a bankok!" amugy nem szeretem csurkat, ugy vagyok vele mint schumaherrel: utaltam mindig de tud valamit.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.23. 09:48:30

@Mk412: "Meglátjátok, hogy ha nem lehet eladni az autókat, előbb-utóbb harckocsikat fognak azokban a gyárakban gyártani."

Hülyeségeket azért nem kéne vizionálni.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.03.23. 09:48:39

"A hitelt pont arra talaltak ki, hogy olyasmit is megvegyen az ember, amit rendes jovedelmebol nem tudna megoldani. "

Részben így van. Nem vagyok egy nagy koponya, de úgy vélem, elsősorban (sőt, másodsorban is) vállalkozás beindítására, támogatására "találták fel" a hitelt (legalábbis Széchenyi minden bizonnyal erre a célra importálta).

Ez munkahelyet teremt, élénkíti a kereskedelmet, színesíti a kínálatot stb...

Az úgymond "luxus"cikkek vásárlására nyújtott hitel már csak mézesmadzag, a vérszemet kapott hitelezők által kihasznált lehetőség.

A múlt héten vitáztunk egy jót ismerőseimmel, valóban felelőtlenül vállalnak az emberek túl nagy kockázatot, de, sajna, ez egy ördögi kör.

Mindenki szeretne ÉLNI, szeretne utazni (normális autóval), jókat enni, szórakozni, nem egérmozin nézni az esti filmet stb.

Ti, gondolom, 25-40 között vagytok. Többségünk szüleink ledolgoztak egy életet, gyakorlatilag egy házért meg egy kocsiért cserébe.

A média azt sugallja: nekünk ez ne legyen elég. És máris írjuk alá a papírt...

Kérdés: uniós-szintű fizetések mellett is ez történne-e? (gondolom, azért nyugaton is vesznek fel hitelt, sőt, az USA talán élen is jár a hitelből élés terén). Aki járatosabb ebben, majd beszámol.

ihatethisindapassthingy 2009.03.23. 09:50:26

@Tomi1973Wien: Itt van pár: www.visszavettautok.hu/

Úgy látszik, a BB lízing már csak üzleti gépjárműveket finanszíroz, úgyhogy ha nem egy Komatsu homlokvillás targoncát keresel, ez nem neked való (www.gepnet.hu/export/budapestlizing/h/0). Mondjuk nagy feeling lenne egy ilyennel a Budaörsin állni a reggeli dugóban :) Vagy még jobb, ha beparkolnak a szokásos helyedre, csak kikapod a másik verdát vele.

gin74tonic 2009.03.23. 09:54:02

@Hrzrasn: a turan magyar harckocsi volt!! vw gyarban elkepzelheto:DDD


...A 40 M Turán második világháborús magyar közepes harckocsi, amely 1941–1944 között volt...

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.03.23. 09:54:21

U.i: Tata Nanot minden háztartásba!
Két hátsó ülést kiszedni, bevásárláshoz raktérnek kialakítani. :)

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.03.23. 09:55:25

U.i.2: az illusztrációról már csak egy pecsétgyűrűs roma építkezési vállalkozó hiányzik.

gin74tonic 2009.03.23. 09:58:11

@sipike78: hitel mindenhol van ahol bank is van, csak nem mindegy hogy sajat penzeben ados az ember vagy egy masik gazdasagi kornyezet penznemeben, es nem mindegy hogy jovedelmenek hany szazaleka megy el torlesztesre.

visszaterve egy elobbire, minden hitel gazdasag elenkito, mert a jovobeni munkad jutalmat koltod el most - akar fogyasztasi javakra vagy ruhazod be vallalkozasba.

soonó 2009.03.23. 10:00:22

Szerintem egyértelműen az 1989-es romániai forradalom a hibás ezért.

Ha akkor az nincs, akkor nem 2,5-4 millió forintért adósodott volna el a sok zseni -basszus, ennyit egy játékautóért- ,na mindegy. Szóval mindenki vette volna az 1310 TLX-et fünf ganggal, ködlánykával egymillióért.

Na, abból könnyebb lenne kimászni mostan.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.03.23. 10:01:55

@gin74tonic: "mert a jovobeni munkad jutalmat koltod el most -"

Ez akkor lenne korrekt, ha tutifix lenne mindenki munkahelye.

Apósomat 6 éven belül másodszor bocsátották el leépítésre hivatkozva. 50 éves géplakatos. Hová lépjen?

De anyukám is megérte, hogy anno 45 évesen utcára került (könyvelő). (Neki már van új helye, igaz, komoly hátszél kellett.

Kemény dió.

russell 2009.03.23. 10:04:01

Egy kérdés azokhoz akik szájtépve szídják a "felelőtlen" adósokat.

Ha tavaly ilyenkor azt mondják, hogy vigyázz, mert 1 év múlva a törlesztőd a duplájára fog nőlni, hányan vettek volna fel hitelt?

Idestova 15 éve csak részletre (lizing, hitel tökmindegy) vásárolok autót. A legnagyobb kilengés a havi törlesztőben plusz/minusz 3.000 Ft volt. Honnan a bánatos f@szomból kellett volna nekem adósnak előre látnom, hogy 1-2 hónapon belül ez az összeg felugrik plusz 30-40e Ft-l????? Milyen ország is az, ahol a bankok egyoldalúan felrúgják a szerződésben foglaltakat?? Teszik mindezt büntetlenül. Én mint adós miért is nem részesülhetek eme privilégiumból szintén büntetlenül??

Szvsz. egyetlen tollvonással meg lehetne oldani a jelenlegi helyzetet, hiszen ezekről a pénzekről amikről most beszélünk sosem léteztek, csak virtuálisan. Abban a pillanatban "gyártották" amikor az adós aláírta a kölcsönszerződést, a banki alkalmazott pedig lenyomta az entert.

A megoldás pofon egyszerű. Mindenki annyival folytassa hitelének törlesztését amennyi a "válság" előtt szerepelt összegként. Kíváncsi lennék mit tenen a bank? Felrúgná az összes meglévő szerződését? Lószart papa! Extra profit kell? Rohadj meg, így is 100 % a hasznod egy ügyleten (ne felejtsük el, hogy a bank csak a felvett összeg 2 %-t rakja bele a saját pénzéből egy-egy hitelügyletnél!!)

gin74tonic 2009.03.23. 10:05:08

@soonó: vehetsz most is 1310et, 900E huf az ara, arulhatjak bocskoros "barataink" kaptak engedelyt az uniotol, de csak belpiacra, talan itt olvastam a totalcaron

ka-26-21 piros, 1310tx-es, 4gang, uj ara 82ben 131ezer volt, 1992ben hazatert oveihez 130e ft ert:D

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.23. 10:06:58

amig magyarországon az autó nem közlekedési eszköz, hanem státusz szinbólum addig mindig lesz olyan aki nem fogja tudni kifizetni az autó törleszést - nem kell ahhoz különösebb nagy válságnak lenni.

Tomi1973Wien 2009.03.23. 10:11:11

@russell:

en azert meggondoltam volna...

tavaly vettunk egy szalonautot (osztrakban, es itt is elunk vele), hosszas elmelkedes es penzugyi helyzetunk elemzese utan az 1/3 + 1/3 + 1/3 konstrukcio mellett dontottunk. igy nincsen rajta kamat, a vetelarat elosztottak 3al, az elso reszletre rajott a kotelezo folyositasi dij (200euro egy 22eEuros kocsi eseten), es ennyi. mi befizettuk a harmadat, iden a masodik es jovore a 3ik harmadot. 0% kamattal. Ez tenyleg igy van. nekem megerte.

most meg kotoraszok otthon, hisz elore nem latott okok miatt szukseg lett/lesz egy masodik autora, es most nekem olcsobb otthon kocsit venni, mint idekinnt.

russell 2009.03.23. 10:12:02

Jah meg ez a hülye duma, hogy az autó "statuszszimbólum" a falra tudnék mászni amikor ezt hallom. Tutira egy Suzuki SX4, PFiat Punto, Ford Fiesta, meg a többi 2-3 millás "tömegcikk" státuszszimbólum. Vazze hol élsz te barlangba? Lehet, hogy Bangladesben "villanthatsz" akármelyikkel, de ne röhgtessük már ki magunkat amikor ilyet írunk. Akinek "statuszszimbólumra" kell egy autó az egy se hitelre veszi és magasan sz@rik arra, hogy ki mit gondol róla.

gin74tonic 2009.03.23. 10:13:08

@russell: az en olvasatomban a bankok nem rugtak fel a szerzodest, csak tartottak magukat ahhoz hogy ha emelkedik a forint akkor is X eurot szednek be toled - forintban. ezert fizetsz tobbet.

a gond ott hogy volt arfolyam sav, ami megszabta az euro plafont. tehat peldanak a savszel teteje volt 300ft, akkor kiszamolhatta a jovobeni ados hogy hogyan jar jobban; forinthitellel, vagy szamolta borulaton az euro savszel tetejet - term az euro hitel volt a kedvezobb.

aztan eltoroltek a sav rendszert, igy a piac arazta az eurot nem a jegybank - aki fent tartotta a sav rendszert - es a kepzeletbeli forinthitel fole ugrott az euro hitel kamata hiszen nem fogta le a savszele. japan jenrol ne is beszeljunk!!! igazi idiota aki egy abszolute mas foldreszen levo gazdasagi teljesitmenyhez koti hitelet.

russell 2009.03.23. 10:15:56

@Tomi1973Wien: Pontosan erről beszélek Tomi! Ha előre közlik 10-ből 9 visszalép, vagy legalábbis átgondolja és vagy marad a rlgi verdánál, vagy átgondolja a lehetőségeket még egyszer. Persze ehhez is kellene egyfajta pénzügyi kultúra ami tudvalevő, hogy kicsiny hazánkban hiánycikk. Pontosan itt jött volna a bankok, alkalmazottak, hitelesek, lizingesek dolga, hogy felhívja a figyelmet és ne csak "add ide az utolsó havi közüzemit, meg kettőre gyere aláirni a papirokat megvan a hiteled" sablonszöveg ami hosszú ideig ment.

Perzse, hogy elhitte szerencsétlen, hogy minden tuti, ha azt látta, hogy a bank úgy adta a lóvét puszira, mint a levegőt.

ihatethisindapassthingy 2009.03.23. 10:16:44

@sipike78: Naná, hogy nyugati fizetések mellett is teljesen el vannak adósodva az emberek. Az angoloknál a pölö 164% volt a disposable income (~ adózott jövedelem, amit elkölthetsz vagy megtakaríthatsz) és az adósság aránya. A magyar adatokat nem találom, de úgy emlékszem, jóval alacsonyabbak.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.03.23. 10:17:25

"Tutira egy Suzuki SX4, PFiat Punto, Ford Fiesta, meg a többi 2-3 millás "tömegcikk" státuszszimbólum."

Szerintem az új autóra értette.

A szomszédom pl. úgy cserélgeti egyre nagyobbra az autóit, ahogy nőnek a gyerekek. Alig mennek a gépekkel, de mindig vadi újat hoz ki (gondolom, az előzőt beszámítják).

Miért nem jó neki egy "öregecskedő" (á'la Gyurcsány) csatahajó? Mer' az nem új.

És még hány ilyen van... Egy volt kollégámnak is ez volt a heppje. Mostanra akkora adóságghalmot görget maga előtt, hogy soha az életben nem lesz az Ő nevén autó. (Hacsak nem nyer a lottón.)

bes3 2009.03.23. 10:20:03

@russell:

ááá ez kész, kvintesszencia, más nem is kell hogy megértse az ember a bajok gyökerét.

Riasom 2009.03.23. 10:29:07

@Hrzrasn: pedig kicsit mindannyian ilyenek vagyunk (na jó, te nem :)), bár autónál vagy más nagyértékű cuccnál azért akinek esze van, az ellen tud ennek állni. De ez nagyon alapvető pszichológia, a legtöbben nem akarják, hogy olcsójánosnak nézzék őket.

Tomi1973Wien 2009.03.23. 10:30:10

az adossaghalom gorgetesevel alapbol nem lenne semmi gond, ha korrektul lenne kialakitva, illetve nem utne be valsag.

az emberek nagytobbsege szeretne 'idoben' hazat, autot, jol elni...stb...

ezzel semmi gond sincsen, még hitelezes eseten sem. a sajat peldambol indulok ki, es akkor itt latszik a ny-i es a k-i bankok, konstrukciok kozotti kulonbseg.

HA van egy 'biztos' munkahelyed, realis beugrod es korrekt finanszirozasod, akkor minden okes, csak sajna a vilag belekop a levesbe...

nekunk van 2 lakashitelunk (tavaly osszevonattuk, es igy lenyegesen kevesebbet fizetunk), egy futo 1/3-os kocsifizetesunk (lasd. fentebb), hozzajon iden megegy uj kocsi (szinten 1/3os megoldassal), es megis ki fogjuk bekkelni. nalunk is mentek feljebb a torlesztok (altalaban),nekem pl. lejebb ment, mert a felvett hitelemnel a 4%os kamatom (4+1,125) 4%a lement 0,25%ra, es ezt a csokkentest a bankom azonnal tovabbengedte felem....

tehat, nem a hitelfelvetellel van a gond, hanem a 'hulye' hitelfelvetellel... es bar alapbol a bankoknak jobban oda kellett volna figyelniuk mind a tajekoztatasra, mind a kihelyezesre, azert elsosorban az hibaztathato (az esetek donto tobbsegeben), aki tobbet vett fel, mint amennyi realis lett volna...

ihatethisindapassthingy 2009.03.23. 10:32:14

@russell: "Honnan a bánatos f@szomból kellett volna nekem adósnak előre látnom, hogy 1-2 hónapon belül ez az összeg felugrik plusz 30-40e Ft-l?????"

Bocs, de onnan, hogy tájékozódsz a hiteled kockázatairól. Aláírom, ez kifejezetten nehéz feladat.

"Milyen ország is az, ahol a bankok egyoldalúan felrúgják a szerződésben foglaltakat??"

Mint bármilyen más ország a világon, ez mindenütt így működik. A bankok hitelnyújtáskor mindig az aktuális vagy előre látható gazdasági helyzetet veszik alapul és így határozzák meg, hogy X összeg befektetése (ti. hitelbe adása) milyen kondíciók mellett hozza az elvárt hasznot. Ha ezek a körülmények jelentősen változnak, a banknak lépnie kell, ha nem akar veszteséges lenni vagy akár csődbe menni. Természetesen a bank dönthet úgy, hogy nagyobb kockázatot áraz, mintsem az előre látható, ilyenkor drágább lenne a hiteled.

Nem mondom, hogy ez eredendően tisztességes vagy hogy a magyar bankok nem valami egészen kiemelkedően profitábilisek voltak egészen a legutóbbi időkig, de a hozzáállásuk érthető. Kiutad is van a szerződésmódosítás elutasításával, bár természetesen ez a legtöbb esetben nem járható.

De a hitel, az mindig is ilyen volt és ilyen lesz.

Riasom 2009.03.23. 10:37:08

@russell: ebben nem vagyok biztos, senki nem akart a kockázatokra gondolni. Van olyan ismerős, aki lakáshitelt(!) vett fel jenben(!!!) - és ha emlékeztek, ilyet még a bankok közül is csak néhány mert adni, mert túl kockázatosnak ítélték (ami azért elég erős jelzés szerintem), és minden ezzel foglalkozó újságcikk kiemelte akkoriban, hogy a jen az nem OK. És mégis felvette, most meg szarban van. Nem tudom, a felvételkori viszonyok között mennyit spórolt mondjuk egy frank-hitelhez képest, de szerintem ezt az összeget már most elbukta, és még fizetne kell egy jó ideig...

Jetfighter 2009.03.23. 10:46:36

A devizahitel lényegében spekuláció.

1. Mindenki hibás, aki erről nem tudott/tudatták vele/mondta el.
2. Egy spekulánsnak nem illik sírni, ha nem jön be a bolt. (Kivéve 1-es pont, de a felelősség megoszlásán mindenki mélyen gondolkodjon el.)

Sokaknak vannak másféle spekulatív befektetései (is), jókora bukóval, mégse vonulnak tüntetni a Parlament elé kormányzati segítségért. Valamint a forinthitelesek, akik az elmúlt öt-hat évben a devizásoknál nagyságrenddel több kamatot fizettek ki - nekik is járjon visszatérítés? És aki azért sír, mert havi 60e hiányzik neki, miközben pont ennyit fizet ki egy új autó részleteire és casco-jára, és eszébe se jut, ha pl. kp-re vett 6-8 éves autóval járna, akkor nincs gondja?
Sokan jól el vannak tévedve, azt hiszem :)))
(A forintos lakáshitelem még +9 évig ketyeg, a kp-re vett kocsim 12 éves, de ránézésre új, és magasról nem érdekel, mit gondol a kolléga vagy a szomszéd.)

gin74tonic 2009.03.23. 10:51:23

mondj egy olyan bankot ami magyar ( az otp reszvenyeket most vette meg a csanyi orosz penzbol ha azt akartad volna )

szerintem nem tudsz magyar bankot.

mondj magyar gyarat - nem tudsz

mondj magyar energia szolgaltatot - nem tudsz

soroljam?

magyarorszagon mindenki oruljon hogy luk van a valagan, eladtak a politikusok a jovo hetet is, de ezeknek a dolgoknak a kifejtese nem ide kivankozik.

gin74tonic 2009.03.23. 10:56:21

az otp egyebkent az allatorvosi falo. mindenkit beszarattak hogy lemegy az ara - erre persze lement az ara, a bank megvette sajat reszvenyeit piti aron es most kb 5-10 honap mulva visszater az ara a megszokott szintre - csak megvaltoztak a tulajdoni ( reszvenyesi ) viszonyok.

ki szopott? a kisbefekteto. megmondtak neki hogy nemcsak nyerhet, bukhat is? termeszetesen meg. megis ki a g@ci? es lehet felelosegre vonni miatta? nem. na ez is a kapitalizmus. melyviz, csak uszoknak!!!

Vakmacska 2009.03.23. 10:57:22

vissza a cikkhez, 2005-ben elég érdekes helyzet volt az újautó-piacon.

Mi kinőttük az addigra 13 éves kis drágát (kocka Corsa), gyerekkel kezdtem unni az üléshajtogatást, és bár imádtuk, keveset evebb és rettenetesen nem volt karbantartás-igénye, azért egy pimf hibával keményen megszívatott Horvátországban a kocsi. Szóval kezdtünk gondolkodni, hogy akkor most veszünk másikat vagy a seggem alól fog szétrohadni életem első kocsija.

Soha nem volt egyikünknek se új autója, de most elkezdünk körbenézni, reklám, ajánlat volt ezerrel. Amikor konkrétan rákérdeztünk valamelyikre és mondtuk hogy akkor itt lenne a pénz (cash) és vinnénk, akkor jöttek a döbbent arcok. Ja készpéééénz? Akkor háromszázötvezerrel drágább (legalább...). Sűrű anyázás közepette távoztunk, mert minek vennék vel hitelt ha meg bírjuk venni (ráadásul szarunk a presztízsre, csak olyan funkció kell bele amit használunk). Majd 4 hónap múlva, karácsony táján megvettük a külföldre távozó kolléga Astráját, másfél éves volt, 11 ezer kilométerrel.

Jól jártunk vele.

Úgyhogy aki ezt a hitelből-van-a-jutaléka-a-kereskedőnek rendszert kitalálta az is jó vastagon benne van, remélem azóta potyognak nála a budiba a sünök.

acsa77 2009.03.23. 10:59:11

Hogy-hogy nem lehetett látni előre? Azt persze nem lehetett tudni, hogy 2007-2012 között mikor lesz krach, de már 2006-ban kezdtek telni a pelenkák az építő-, autó- és hitel-"ipar"-ban. Nekem pont esedékes lett volna lakás és autó vétel, de az előbbi 10-20 éves időtartama alatt nem marad 235-255Ft között az EUR, ebben 99%-banbizto voltam, főleg, hogy a képzeletbeli sávközép is folyamatosan 270-en túl volt. Sőt, szerencsémre volt egy rámszálló befektetési ügynök még 2005-ben, aki szerintem pont azért volt sikertelen pályáján, mert akaratlanul is elárulta, hogy mekkora átverés szinte minden, amit kínál - és hogy számítsak arra, hogy 280-290 lesz az EUR, amikor lecseréljük a Ft-ot :)
Szerintem mindenki nézzen magába, majd körül, majd megint magába, és látni fogja, hogy mi lesz a jövőben Magyarországgal...

g.apollinaire 2009.03.23. 10:59:46

@gin74tonic:
Kedves gin74tonic!

Én mondok neked egy volt magyar bankot: úgy hívták, Postabank.
A politikusok (minkét oldalról) kilopták a tőkéjét, majd állami pénzből feltőkésítették újra, mielőtt eladták az Erstének. Mondanom sem kell, hogy a bankkonszolidáció költsége jóval magasabb volt, mint a privatizációs bevétel.
Ilyen bank kell nektek? Folytassam?

acsa77 2009.03.23. 11:03:50

Ami a cikket illeti: a szomszédomat nem okolnám, mert kifejezetten lebeszélt az autóvásárlásról. Annak ellenére (vagy épp azért), mert autó-lízing cégnél dolgozik...
Egyébként új, vagy épp túl drága kocsit vásárló ismerőseimet mind feleség-eredetű motiváció hajtotta.

gin74tonic 2009.03.23. 11:04:57

@g.apollinaire: nem, nem ilyen bank kell. ezt amugy miert irtad? mire pelda? a lopasra?

magyar bankot - ami most prosperal - nem tudsz mondani.

különvélemény 2009.03.23. 11:05:39

Szerintem ez nem ilyen egyértelmű.

Az árfolyamkockázat az adós felelőssége.

A kamatok, egyéb díjak emelkedése viszont a bankok + PSZÁF + politikusok felelőssége.

gin74tonic 2009.03.23. 11:06:47

olyan jo mikor valaki ugy kezdi hogy " kedves gin74 tonic" :D

acsa77 2009.03.23. 11:10:29

@g.apollinaire: lehet, hogy most érdemes erste-részvényt venni - de már csak kevesen tudnak jó vételt csinálni, a félősök meg nem fognak. Illetve nem is nagyon lehet.
Pl. 100000 EUR névértékű, több éves mol-körvényt lehet venni 30000 EUR darabáron.

Effektíve 23-25%-os EUR-kamat.

Most akkor csődbe megy/államosítják a molt nemsokára? Vagy csak megint a jómódúak nyernek az egész balhén? Amúgy ez pont egy készpénzes prémiumautó-/garzonár.

gin74tonic 2009.03.23. 11:13:09

@acsa77: szazezer euro nevertekut harmincezerert????? azonnal vedd meg!!!!!!!!!!!!!!! es valtsd be!!!!!!!!!!!!!!!

( valamit elerthettel )

m.a 2009.03.23. 11:15:17

@Vakmacska: Ismerős helyzet, ugyan így jártunk mi is. Aztán fogtuk magunkat és megvettük németeknél a gépet, ami minden magyar költség után is olcsóbb volt, mint az itthoni ajánlatok.

ihatethisindapassthingy 2009.03.23. 11:17:45

@gin74tonic: Az OTP árfolyamára azért a fundamentumok is hatottak. A mostani rallyzós pár nap az sajátrészvény mutyizás, az ERBD deal és a külföldi bankszektor szárnyalásának (egy pillanatig fontolgattam, hogy ékezet nélkül írom) köszönhető. De kutya legyek, ha mai napot értem...

Rocko- 2009.03.23. 11:23:57

ihatethisindapassthingy 2009.03.23. 08:26:46
lényegben egyetértünk.

acsa77 2009.03.23. 11:25:41

Nem lehet beváltani, pont ez a lényege a kötvénynek. 2016-tól lehet visszaváltani. Reklámozni nem akarok, könnyű rátalálni. Ismert magyar brókercég villogtatja honlapján.

Honnan vegyek hirtelen ennyi pénzt, amikor rokonaim is pontosan ugyanolyan kádárista beidegződéssel bánnak a pénzzel, mint ahogy mindenki egészen a hal büdös fejéig?

Jó hasonlat erre a gazdag arab esete, amit Faludy jegyzett le: sokkal jövedelmezőbb volt neki szolgáltatni, és mindig megszabadulni termékeitől, mint útonállóként vagyonszerzési vágyát kielégíteni. Ráadásul az "útonállásra" mindig ráfaragott még az ember.

vape 2009.03.23. 11:28:13

Amíg a hitelszerződésbe minden (!) magyar bank beleírhatja és bele is írja, hogy "a szerződési feltételeket a bank bármikor indoklás nélkül egyoldalúan módosíthatja", addig nehéz csak a hitelfelvevőre hárítani a felelősséget, hogy bajba került. Hiszen bárhová megy, minden banknál ezt kapja. Így a választása mondhatni leegyszerűsödik a "veszek fel hitelt" vagy "nem veszek fel hitelt" alternatívákra.
És amíg a kamat módosítása nem jelent szerződésmódosítást, ezáltal a bank még csak tájékoztatni sem köteles az ügyfelet erről a változásról, akkor a helyzet méginkább árnyalódik.
Nekem a devizahitelemnél (ami szerencsére csak autóra van, nem lakásra) nem az árfolyamváltozással van gondom, hanem a kamat elszabadulásával. Van ugyan referencia kamatláb, de a hitelem kamata ahhoz viszonyítva már önálló életet él tavaly ősz óta.

Már rég ideje lett volna állami szabályozással gatyába rázni a bankokat itt minálunk. Mert így a bankok valóban kiskirálykodhatnak az ügyfelekkel szemben, és azt most ki is használják rendesen (szerintem).

g.apollinaire 2009.03.23. 11:30:14

@gin74tonic:
Azért írtam, mert ha mindenáron magyar bankot akarsz, akkor itt egy eklatáns példa. Nem biztos, hogy sokra mennénk egy újabb magyar bankkal, ha csak a nemzeti jelleg számít.

Ciri 2009.03.23. 11:41:25

Szerintem egy átlag család életében, az ingatlanvásárlás után talán a második lelgnagyobb befektetés egy új autó vásárlása.
Ameddig az adott család ennek a súlyát nem képes mérlegelni, addig nem is tud magára nézve okos és felelősségteljes döntést hozni ez ügyben.

Dr. Trebitsch 2009.03.23. 11:51:08

Nagyjából korrekt összefoglaló a cikk, bár szerintem a hitelfelvevők felelőssége csak részleges.

A magukat túlvállalók és a kecsegtető ajánlatoknak bedőlők nyilván önhibásak, de hogy mennyire a hitel mozgatja a gazdaságot, az épp abból látszik, hogy mekkora a baj most, amikor nincs hitel. Különösen a családi kasszához képest nagy beruházásokban: ingatlan és autó vásárlásakor; nem véletlen, hogy ez a két ágazat szenvedi meg átlag felett a válságot.

Ha mindenki megfogadta volna az utólagos bölcsességet, amit most úton-útfélen olvasni, és inkább összegyűjtötte volna kp-ban a kocsija, lakása árát, a válság még előbb beköszöntött volna, mert amíg a pógár kuporgat, nem lehet eladni az új autót... A fél gazdaság azon lélegzett, hogy az emberek és a cégek hitelt vettek fel, úgyhogy ezért szerintem nem érdemes kárhoztatni őket.

loláb 2009.03.23. 11:54:01

Az első számú felelős a kormányzat (nem, nem fletózok, a mindenkori kormányzatra gondolok).
Olyan gazdaságpolitikát kellett volna az elmúlt tíz évben működtetni, amelynek köszönhetően a forint hitelek kamata közelítette volna a chf, meg euro kamatokat. Ja, hogy ebbe nem fért volna bele mindenféle száznapos program, meg fél évig tartó adóreform, 9% feletti államháztartási hiánnyal? Az tényleg nem.

De érdekes módon csehország, meg szlovákia lépes volt erre a gazdaságpolitikai fordulatra 2004 körül, tehát egyáltalán nem törvényszerű, hogy mindig a kicsiket bántják. A buta kicsiket, mint mi, azokat igen.

Az adós hibája csak ez után említhető: most nem csak a 0%-os hitelek drágultak, hanem azoké is, akok normális kondíciókkal vették fel a hiteleket.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2009.03.23. 12:00:51

Ez jó, nagyon tetszik, érthetőbbé teszi számomra ezt az egész helyzetet.
Sztem a "firkászok" nem okolhatók teljes mértékben ezért, hiszen ők csak közvetítik azt az autóáradatot, faceliftek sokaságát, amivel az autóipar manapság eláraszt. És azért a Totalcar is előnyben részesíti a használt autók használatának ésszerűségét is.

S2000 2009.03.23. 12:04:07

@loláb: Egyetértek. Ha nem csesztük volna el, hamarabb lehetett volna bevezetni az eurót, mint Szlovákiában. Csak akkor nem lehet akkora államháztartási hiányt generálni és annyi pénzt lenyúlni az államkasszából.

Gabesz81 2009.03.23. 12:08:22

hitel lakásra?, de még egy bevállalható (nem túlvállalt) autóra is belefér... és ha a hitelből tuti pénz lesz (vállalkozás).
az első kettő az élhetés és az élet egyszerűbbé tételének szól és igenis bevállalja az adós! NEM KELL HITELT FELVENNI! csak lehet, erre vannak a mézesmadzag reklámok, a rábeszélőemberek meg látni az amcsi filmeket milyen is nagy a jólét, akkor itthon miértnemár!
hogy ilyen a gazdasági helyzet, lehet köpködni a bankokat, államokat... de inkább a pszáf felé lehetne húzni egy jónagyot, mert nekik lett volna felelőségük a szabályozás.
az, hogy beomlott ez az egész mesevilág? akinek nem volt hitele az érdekes mód nem nagyon érintett, feltéve, ha megmarad a munkája...
mesevilág folyt a csapból, az ellenőrző szervek pedig csak tömték a zsebüket, pszáf és a nagybecsű könyvvizsgáló és minősítő cégek! nah ezek a szabályzó eszközök a hibásak leginkább, akik megálljt mondhattak volna a pajkos bankoknak, és épp ez a megállj mondás hiányzott a hitelfelvevőkben is, mert felvették, nem akarták fárasztani magukat olyan dolgok megértésével, hogy árfolyamkockázat, meg az ő felelőségük a saját hitelük!

Gabesz81 2009.03.23. 12:12:19

@Gabesz81: aki meg plazmatévé, nyaralás, lagzi és még a kocsi is belefért... hát az összes személyi hiteles elmehet a...
és a normális hitelesek szokás szerint az előzőek levében főttek, mert amíg ők rendszeres és jó adósok voltak, a bar-osok miatt megnőtt költségeket is a vállukra helyezték a mindenféle díjakkal, kockázati terhekkel... tehát adós és adós közt is van különbség. Aki ésszel szeretett volna egy kocsit, az a sok túlvállalós és rongyrázó, nyaralgató nímand miatt kerülhet(ett még) rosszabb helyzetbe...

csg 2009.03.23. 12:16:14

@gin74tonic

Ezt a manager szlenget honnan veszed?
Elszórakoztatott :-))))

massiveA 2009.03.23. 12:26:09

Sziasztok!

Saját esetemet osztanám meg veletek.

Ez év januárjában vettem fel CHF hitelt. Szebbre, jobbra akartam cserélni az autómat. Hogy miért, mert épp megtehettem.

Kinéztem az újat, régit elkezdtem hirdetni.A bibi ott volt, hogy az újat hamarabb kellette elhozni, mint a régit elvitték. Nem volt mese, hitelt kellett felvenni. Néztem a palettát, árfolyamot. CHF mellett döntöttem, mert éppen történelmi mélyponton volt a Forint + kaptam 2 hónap fizetési haladékot (payment holiday). Gondoltam, majd ha előtörlesztek milyen jó lesz nyerni az árfolyamon. 2 hónap alatt úgy is lejjebb megy majd az árfolyam.
Nem ment... sőt tovább gyengült a Forint. most hol állok? 200 eFt bukó csak az árfolyamon!
Hol szúrtam el? Hát ott, h nem forint alapút vettem fel, mikor tudtam, hogy úgy is előtörlesztek. Most nem lennék gondban. De ugye a kapzsiság, mert hát aki spekulál az árfolyamra, az bukhat is.

No de sebaj. most fizetem a törlesztőt és gazdagítom a finanszírozót, de legalább van olcsó integrált casco-m. És ha majd rendbe jönnek a dolgok, akkor előtörlesztek. Addig is kamatozik a bankban a tőkém.

Az új verdának nagyon örülök! egyáltalán nem bántam meg a cserét, még ha rövid távon nem csak az amortizáción bukok. Hiszen az autóvásárlás nem racionális döntések sorozata :)

Üdv

Érdekes 2009.03.23. 12:37:43

NA, megy a tc-n is a szokásos parasztvakítás... Itt okosnak kell lenni, és körültekintőnek.Nincs olyan, hogy márpedig a kisember a FELELŐS 100%-ban.Mert ez úgy ahogy van bullshit.
Felelősek a felelőtlen bankok, a felelőtlen kisemberek, a felelőtlen kormányok, és a felelőtlen kereskedők/autógyártók.Mindenki hibás ebben az ügyben.

Mert egyébként az elgondolás nem rossz, h kapsz hitelt és azt szép lassan törlesztgeted..nem is lenne ezzel gond szerintem, kiszámítható lenne stb.Csak a háttérben a karvajtőke/bankok/spekulánsok arra játszottak, hogy itt bizony ki lehet borítani a bilit, mert ez bizony mézesmadzag, és sok embert be lehet csalizni így...Na mind1, lehetne ezt naphosszat regélni, és még biztos, h vannak olyan sáros ügyek amikről nem tudni a bankokon/tőkén belül..Egy szó mint száz, itt sokmdenki felelős, és a tudatlan kisemberre eső % ennek nem a 90%-ka, ez is biztos.

Ő azért felelős, ha nem tudja fizetni a kocsit, a bankárok és a tőke pedig azért felelős, hogy égbe szöktek a törlesztők...és meg is van a kapcsolat.

Shadowbull 2009.03.23. 12:38:10

@gin74tonic: "aztan eltoroltek a sav rendszert, igy a piac arazta az eurot nem a jegybank - aki fent tartotta a sav rendszert - es a kepzeletbeli forinthitel fole ugrott az euro hitel kamata hiszen nem fogta le a savszele. "

Amikor letezett ingadozasi sav, akkor is a piacon alakult ki az arfolyam, az MNB csak kotelezettseget vallalt arra, ha az arfolyam kilepne a savbol, akkor beavatkozik. Az eltorolt savhatar egyebkent 324 forint volt, amit (meg) nem ertunk el.

sb

Vienna 2009.03.23. 13:09:49

Ez egy jopofa lista. Kivancsi leszek a vegeredmenyre. Tukrot tart az emberek ele, de szerintem tovabbra is le fogjak tagadni hogy elsosorban az adosok felelossege ha nem tudjak torleszteni a hiteleiket.

Sorrend szerintem:

1. Hitelfelvevo

2. Bank

3. Kormany - MNB

...

Futottak meg: Amerika, FED, Golf-aramlat es az UFO-k

Gabesz81 2009.03.23. 13:30:01

nem azzal van a baj, hogy aki megteheti vagy csak átmenetileg hitelt vesz fel... hanem azzal, hogy olyanok is hitelhez juthattak már jó ideje, akik nem engedhetnek meg maguknak hitelt! mert nincs megtakarításuk egy vas sem és minden bevételük a hitel(ek) törlesztésére megy... centre kiszámoltan egy állapotra majd beütött a krach...
kormányok, bankok ugyanmár. eldőltek az első dominók, azaz hitelek és a többit már magukkal rántják, mert a hiteleseken fogják behajtani a kieséseket a hitelezők.
és újra a bibi, a szabályozók... leengedték a követelményeket, hagyták. közben meg ment, hogy minden rendben van (minősítők).

Capt.Power 2009.03.23. 13:38:11

Hűha, a cikk írója vajon milyen területen tevékenykedik?
Biztos, hogy a magyar államadósságért, költségvetési, illetve a folyó fizetési mérleg hiányáért a nyugdíjasok 13.havi fizetése a felelős?
Egy példa: a 13. havi fizetés/nyugdíj nem fizetés, hanem az alacsony közalkalmazotti fizetések és nyugdíjak "helyrepofozása", így az állam magánál tartja annak összegét - nemzetgazdasági szinten igen nagy számokról beszélünk - és év végéig nála is marad, csak akkor fizeti ki, tehát ez egy elszámolási trükk, ingyen hitel az államnak, ahogy pl. az áfa befizetése és visszaigénylése között eltelt időért sem jár kamat. Nem mondom, hogy szükséges, fontos átalakításokkal nem maradtak adósok régebbi kormányok, de bénázás összemosni pl a 13. havi nyugdíjjal Horn, Orbán vagy Antall kormányát, amikor a 13. havi nyugdíj a 2002-es választási kampány része volt, és azt a 2002-ben megválasztott MSZP kormány vezette be (ugyan trükkösen), a régebbi kormányok nem tudom, hogy jönnek ide.
Szerintem ha valaki ilyen hatásvadász cikket szerez, és jól megmondja a frankót, akkor legalább körültekintőbben járhatna el, vagy amihez nem ért, ne menjen bele. Remélem, máskor a honlaphoz -szerintem- méltóbb cikket sikerül faragni.

29 Palms 2009.03.23. 13:45:04

Csakis a Totalcar a hibás mindenért, mert leválságautózták a Grandepuntót. Azóta készülnek erre mióta nem kaptak szendvicset a Munkáspárttól a választásokkor. Csak jussak el Budapestre egyszer, majd teszek lépéseket az ügyben! Már készítem a transzparenst, az lesz rajta hogy "Winkler gyere ki ha mersz! Ingyenbödön a Tehénbe? Mi meg járunk a népkonyhára benzinért?" :)
Már csak azt kell megtudnom hol bújkál előlem ez a népnyúzó társaság.

Viszont teljesen off, de beugrott valami. Annak idején a MOM Park előtt demonstrált egy nem éppen elégedett Lancia Thesis-tulaj, még úgy 2005-ben. Nem tudja valaki mi lett annak a történetnek a folytatása, ha lett?

Carfan 2009.03.23. 15:58:30

Akár tetszik akár nem nagy felelősség hárul az adósokra, de legalább ugyanennyi a kereskedőkre és a finanszírozó cégekre. Valaki tényleg komolyan gondolta, hogy 7-8 millió Ft-os Grand Vitarát 0 Ft befizetésével!!! 120 hónapos hitellel!!! el lehet hozni. Azért ez egy elmeorvosi vizsgálatot megérne.

És respect a TC felelősségvállalásáért, nagyon tetszett:)

ostván 2009.03.23. 16:32:09

Azért ne feledkezzünk meg egy pozitívumról sem. A gyenge forint erősíti az exportot és gyengíti az importot (ezzel a hazai termelőket). Én megpróbálom pozitívan szemlélni!

Riasom 2009.03.23. 16:34:19

@Carfan: mér', hát tényleg el lehetett hozni... Legfeljebb most majd visszaviszik.

Egyfelől azt gondolná az ember, hogy mekkora lúzerek akik X5-öt meg hasonlókat vettek tízéves hitelre, éppenhogy kipréselhető, és most bebukott részletekre, de szerintem ők csakazértis emelt fővel jönnek ki a dologból, hiszen - az ő nézőpontjukból - a sok csóróhoz képest nekik legalább pár hónapig "presztízs" autójuk volt, amiről a felnőtt módjára gondolkodó emberek - szerintük - csak álmodnak. És természetesen nem ők voltak hülyék, hanem Abank meg Azsidók tehetőek felelőssé már megint mindenért. Az egészből megint azok nem fognak semmit tanulni, akiknek a leginkább kéne, ez van.

toncsi64 2009.03.23. 17:20:13

Ezek után azért még állam bácsi megpróbálja kötelezően (lásd szmogrendelet) kicseréltetni néhány ezer emberrel a már kifizetett autóját, egy szép újra - nagy valószínűséggel hitelre - hiszen valszeg pénzhiány miatt nem cserélte le eddig. Kitűnő ötlet...
Egyébként pedig valóban nem lehetett Ft alapú hitelt felvenni szinte sehol. Nekem legalábbis nem sikerült mikor a motoromat vettem, pedig azt akartam, szimplán maradiságból. Így lett CHF.
A PSZÁF pedig most sincs a helyzet magaslatán szerintem, mert a bankok jó pár esetben "picit" mintha nagyobb számokkal dolgoznának mint a valós árfolyamnövekedés...

karlov 2009.03.23. 17:38:36

Az élet egy nagy táras játék valaki most egyszer kimarad a dobásból.
Lehet ezen görcsölni de nekem elég ha egészség van meg süt a nap...Éljenek a csajok,fejed meg azért van,hogy használd.

SilverGhost 2009.03.23. 18:50:11

Nem értem miére háborodott fel a kedves kommentelők nagyrésze, mivel az, hogy törlesztőjük x összeggel több, az az ő hibájuk...
1, Elolvasták, aláírták a szerződést, a bank természetes, hogy követi az árfolyamingadozást, ettől ő nem lesz rabló.
2, Valaki megakadályozta, hogy forint alapon vegyék fel a hitelt? Jah, hogy akkor 35 ezer helyett, 50 ezer lenne a törlesztő? Az már nem megy... Aki ennyi különbségezt nemtud kifizetni annak nem új autó való.

De ettől eltekintve nem tartom igazságosnak az esetleges állami segélyt. Ez azokkal szemben igazságtalan, akik jótzan belátás szerint vállaltak hitelt, illetve nem vállaltak hitelt. Ennyi erővel az összes forint alapú hitelesnek fizzessék vissza a havi törlesztőbe épített forint ingadozást is!

Igen, a kormány elkúrta. De ki is választotta meg őket?? Csak nem ti szavazópolgárok? Jah, hogy akkor mést mondtak. Ez van. De most őszintén, egy olyan országban ahol egy orvos a gazdasági miniszter, mit vár az ember? SAzon lepődnék meg ha valaki végzettségének megfelelő munkát végezne odafenn.

SilverGhost 2009.03.23. 18:51:38

Illetve volt gazdasági miniszter

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.03.23. 18:51:56

táras játék az az orosz rulett :)

Riasom 2009.03.23. 19:15:16

@SilverGhost: bár ezzel én alapvetően egyetértek, de az előbb valaki konkrétan írta, hogy sokszor annak sem akartak forintot adni, aki kifejezetten azt kért. Mellesleg úgy tudom, hogy a néhány évvel ezelőtt felvett CHF hitelek még mindig kevesebbe kerültek összességében a hitelfelvevőknek, mint egy ugyanakkor felvett forint-hitel. (Bár a támogatott hitelekre ez persze lehet, hogy nem igaz.)

Riasom 2009.03.23. 19:18:31

@SilverGhost: bár ezzel én alapvetően egyetértek, de azért az előbb valaki konkrétan írta, hogy sokszor azoknak sem akartak forintot adni, akik kifejezetten azt kértek.
Egyébként úgy tudom, hogy egy néhány éve felvett CHF hitel még mindig kevesebbe került összességében, mint egy ugyanakkor felvett forint hitel. (A támogatott hitelekre ez persze lehet, hogy nem igaz.)

Riasom 2009.03.23. 19:20:55

(Elnézést a duplázásért, itt többszöri frissítés után sem jelenítette meg az elküldött kommentet.)

SilverGhost 2009.03.23. 19:26:24

@Riasom: És te ezt komolyan elhiszed hogy a bank nem ad forint hitelt? Neki az a célja hogy hitelt vegyél fel, lehetőleg devizát, ezért drágább érezhetően a forint hitel és valóban nem a forint hitelből szakít nagyot... De ettől eltekintve nem játszhatja a sértődékeny ovisst, aki nem ad a csokijából, mert ha őnem majd ad más pénzintézet

Riasom 2009.03.23. 19:54:32

@SilverGhost: azt nem hiszem, hogy nem adtak, de hogy esetleg erőteljesen megpróbáltak eltéríteni tőle, ha nekik úgy volt jobb, azt simán.

dirige 2009.03.23. 19:56:45

Mivel a piacon mindenki gátlástalan és van egy szervezet, a PSZÁF, amelyet azért hoztak létre, hogy a gátlástalanságtól megvédje a gyengéket (adósok), ezért az összfelelősség 80%-a az övé. Remélem, nem ússzák meg büntető felelősségrevonás nélkül. Maffia.

Riasom 2009.03.23. 20:27:32

@dirige: ha megvédenék a "gyengéket" önmaguktól, akkor az ellen tiltakoznál. Amúgy pedig ez már a szocializmusban sem működött. Ja és milyen alapon szabályoznád a pénzpiacot? Kötelező lenne ingyen adni hitelt kedvszerinti részletre végtelen futamidővel vagy mi? Szerinted lennének bankok?

Emellett pedig a PSZÁF az utóbbi években többször is adott ki figyelmeztetéseket, éppen a devizahitelek kockázataira figyelmeztetve - aki akarta, meghallotta.
Szerintem ők a legkevésbé felelős szereplők a mindenkori kormánnyal együtt.
Magát a szaros szendvicset lehet, hogy a bankok késztették (akár szándékukon kívül, ők húst akartak beletenni, csak mellényúltak egy kicsit, hát istenem), de a hitelfelvevők álltak érte sorba, és úgy néz ki meg is kell enni az egészet, bár sokan megpróbálják majd suttyomban a kukába meg a virágágyásba önteni, vagy más asztalára csempészni.

BABÁ 2009.03.23. 20:39:29

Tökéletesen egyetértek a cikk minden pontjával és minden mondatával.
Valamit a hitelről: Kevesen tudják, hogy a pénztulajdonosok számára a pénz termelőeszköz. Ők nem kalapáccsal, sarlóval, vagy szellemi alkotással jutnak javaikhoz, hanem a kamatokból, kezelési költségekből, befektetésekből élnek. Bizony, a természetben ismert parazitizmus egyfajta nagyon árnyalt, kifinomult, az emberi társadalomban megjelenő kizsákmányolási formája a bankvilág. Hogyan lehet az, hogy a mai kor embere totemállatként imádja és isteníti a pénzt és a piacot, elhiszi, hogy ez az egyedüli motorikus erő létezik, amelyik a Kánaán felé vezeti a gyarlóságban tengődő párákat? Mi, szalmaláng hevületű magyarok, a „Hajmási Péter, Hajmási Pál”nóta buzdítására tényleg beleugrunk a nagybőgőbe, be….szuk a fejünket, rendesen összetörjük magunkat és a bőgőt is, de már a fülünkben is cseng egy másik nóta:…Úgy még sose vót, hogy valahogy nem lett vóna…Hát pedig lesz valahogy… Szívás lesz!
És a „piac” minden résztvevője hibázott. Nem is csoda, hiszen nekem egy volt kubikusból lett „professzor” tanította a politikai gazdaságtant. A ma java korban lévő magyar közgazdász társadalom is ilyen kútfejekből merített. Ennek az „őstehetségnek” a katedráját vették át, hogy immár a harmadik generációba oltsák a parányi szellemi prionokat, virusfágokat! Napjaink managerré avanzsált tömegtermék közgazdászai és jogászkái lízing autókban ücsörögnek a városi csúcsforgalom közepén, szemérmesen majszolva a „big mekket”, zsebükben a felsőfokú angol nyelvvizsga bizonyítvánnyal, de nem hallottak Teleki Pálról, az utolsó magyar közgazdászról…
És még valami: Sohasem dolgoztak. Téglát nem raktak, nem volt olajos a kezük, nem kapáltak!
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Európa tőlünk nyugatra élő népei már megtanulták: Ha kimegyünk a szobából, kikapcsoljuk a fűtést és eloltjuk a lámpát. Nem ülünk autóba, ha a toalettre megyünk, mert a fizetésből csak egy tankolásra jut!
És még egy apró gondolat: A pénzvilág urai pedig akkor fognak feleszmélni, ha az üresen kongó márványpalotáikban bepókhálósodnak a számítógépek képernyői. A virtuális világ nem a valóság…
Én mindig úgy vásároltan autót, hogy a vétel előtt spóroltam, gyűjtöttem a pénzt, majd készpénzzel fizettem. És miután sohasem voltam olyan gazdag, hogy új autót vegyek, használt autóim voltak, és ma is az van. Sohasem röstelltem diplomás létemre csavarhúzót, villáskulcsot a kezembe venni, hogy magam végezzem el azokat a javításokat, amiket egy jól felszerelt garázsban, megfelelő műszaki ismeretek birtokában, megfelelő tájékozódás után házilag is el lehet végezni. Az igaz, hogy egy Opel Astra motorját nem tudod generálozni a tyúkól mögött, ahogy a Trabantét lehetett, de mindenképpen vallom, hogy például egy mai, korszerű autó teljes futóművénél a cseréket otthon is el lehet végezni, így csak a műszeres beállítások jelentenek költséget. Az olajcsere pedig alapművelet, akár a motor, akár a fék, akár a szervo, akár a differenciálmű olajról van szó. Ez a helyzet a karosszéria kisebb javításaival is. Meg lehet tanulni a gittelést, csiszolást, a javítófestést, stb. Így az autó üzemeltetési költségeinek jelentős hányadát megtakaríthatod, és egy drágább autó sem eszi le a kenyeret a konyhaasztalról! Make it yourself! Ha Angliában elfogadott lehet a passzióból végzett otthoni, munka utáni alkotás, akkor nálunk is lehetne kultúrája ennek.

vwman 2009.03.23. 20:51:45

még így a válságban is a bankok járnak a legjobban és így is nyereséget termelnek nem is keveset mert amikor a 22milliót érő házat eladja a bank 14ért mert annyi rá a felvett hitel,akkor szerintem jól járnak
ez egy ismerősömmel történt meg

vwman 2009.03.23. 20:55:18

ja és 100%-ig a hitelt felvevő a hiteléért,ha én nem veszek fel hitelt,nem bukok bele,ha nem nyírom ki a szomszédom nem megyek börtönbe ilyen egyszerű a dolog.

vwman 2009.03.23. 20:57:31

felelős szó kimaradt :)

Nores 2009.03.23. 21:17:47

2,4,4,4,3, 2,3,3,3,4 és 2

a vége felé már én is szem elől tévesztettem a felvetett kérdést, vagyis hogy "Ki tehet róla, hogy megnőttek a devizahitelek törlesztőrészletei?"

maga a vevő miért is tehetne róla? mivel a kockázatot vállalta, csak ezért nem egyet kapott. viszont ugyanígy a szomszéd sem tehet róla, itt már nem voltam konzekvens...

a fő felelősök viszont: az ingatlan-lufi hátterében állók, vagyis FED & USA, aztán még közvetetten a kormány, jegybank és a finanszírozók.

és valóban, a számsor vége felé már elvonatkoztattam az eredeti kérdéstől, ezért kicsit csúsztak a számok...

Nores 2009.03.23. 21:19:35

ja és nem vagyok devizahiteles, ha valami miatt mégis úgy tűnne.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.23. 21:34:11

@vwman: "nyereséget termelnek nem is keveset mert amikor a 22milliót érő házat eladja a bank 14ért mert annyi rá a felvett hitel,akkor szerintem jól járnak"

Rosszul hiszed, mert az jár jól, aki megveszi. A bank pont a pénzénél van.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.23. 21:38:32

@Mk412: "Miért lenne hülyeség?"

Miért, mégis mire alapozod a háború kitörését? Mert néhány szaros autót nem lehetett eladni? Na haggyámá.

Nekem valami olyasmi rémlik, a szétbombázott városokban és bombatölcsérekben meghúzódó emberek tipikusan nem autóvásárlásra fordítják a megmaradt vásárlóerejüket, hanem a túlélésre.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.23. 21:43:25

@Riasom: "pedig kicsit mindannyian ilyenek vagyunk (na jó, te nem :))"

Tavaly januárban sikerült eladnom az autómat, az új meg csak márciusban jött meg. Két hónapig gyalog jártam mindenhová. Ha nincs, akkor nincs. Aki ettôl kevesebbnek érzi magát, forduljon pszichológushoz.

"De ez nagyon alapvető pszichológia, a legtöbben nem akarják, hogy olcsójánosnak nézzék őket."

Hát, ha nekem annyi euróm lenne, ahány Barum meg Sava gumit láttam Magyarországon különbözô "presztízsautókon"...

LyukasBogrács 2009.03.23. 22:48:49

@russell:
"Honnan a bánatos f@szomból kellett volna nekem adósnak előre látnom, hogy 1-2 hónapon belül ez az összeg felugrik plusz 30-40e Ft-l?????"

Nem előre látni kell, hanem tudomásul venni. Szó nélkül.

Milyen ország is az, ahol a bankok egyoldalúan felrúgják a szerződésben foglaltakat??

Nem felrúgják, hanem módosítják.
"Teszik mindezt büntetlenül."

Benne van a szerződésben. Mindenhol így biztosítják be magukat.

"Én mint adós miért is nem részesülhetek eme privilégiumból szintén büntetlenül??"

Nem vagy abban a helyzetben.

qualitaet 2009.03.24. 00:04:01

A hitelesek sajna megérdemlik a sorsukat.
Tetszett volna nem adósságból vásárolni.

A legundorítóbb az lesz,ha tényleg beavatkozik az állam a tartozó emberek "megsegítésére" az adófizetők pénzén.

A külföldi tulajdonú bankok megint jót röhögnek, hogy rálőcsölik a magyar államra a kockázatot a felelőtlen emberekkel egyetemben, akik ismét kapnak némi bátoritást a csalánnak a más faszával történő veréséhez.

A cikk mellé beszúrt Orbán-Gyurcsány kézfogó meg eklatáns példája a Totalcarhoz hasonló balos médiumok azon gyakori törkvésének amikor alattomos és elkeseredett módon igyekeznek azt a látszatot kelteni, hogy a Magyarországon kialakult gyalázatos gazdasági helyzetért mindkét politikai oldal egyenlő mértékben felelős.

Egy szempontból viszont találó a kép:

Orbán a magyar zászló oldalán, Gyurcsány meg a külföldi tőke no meg a KGST-t is megszégyenítően balos vezérkarú Európai Únió képviseletében.

(Melyiküket emeljük ki? José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, aki egykor a földalatti Proletariátus Pártja Átszervezési Mozgalmának (később a Portugál Munkások Kommunista Pártja/a Portugál Proletariátus Forradalmi Mozgalmának) egyik tagja volt?

Vagy Joaquín Almunia gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztost, aki hazája parlamentjében a Szocialista Munkáspárt tagja volt? Amely pártról köztudott, hogy a marxizmus forradalmi elveiből táplálkozott?

Vagy említsük a magyar ügyekben szintén oly sokszor a Gyurcsány-kormány érdekeit elősegítő lengyel Danuta Hübner asszonyt, a regionális politikáért felelős biztost, aki dicshimnuszokat zengett Bajnai Gordonról, a budapesti kabinetben uniós pénzek elosztásáért felelős miniszterről? Hübner asszony 1970 és 1987 között a marxista-leninista LEMP, azaz a Lengyel Egyesült Munkáspárt tagja volt. Akkor is tehát, amikor Jaruzelski miniszterelnök 1981-ben szükségállapotot hirdetett ki elsősorban Lech Walesa Szolidaritás mozgalmának megfojtására.

A "mi",- egykori MSZMP-s csinovnyik- adóügyi biztos Kovács Lászlónkról nem is beszélve.)

Lajos63 2009.03.24. 00:12:17

Orbán már egy ideje nem miniszterelnök. lol

qualitaet 2009.03.24. 00:13:57

@Riasom:

"De ez nagyon alapvető pszichológia, a legtöbben nem akarják, hogy olcsójánosnak nézzék őket. "

Pont, hogy azok az igazi olcsójánosok akiknek egyáltlán megfordul a fejében, hogy olcsójánosnak nézhetik őket....

qualitaet 2009.03.24. 00:24:19

@qualitaet:

"A "mi",- egykori MSZMP-s csinovnyik- adóügyi biztos Kovács Lászlónkról nem is beszélve."

Aki ezidáig több mint 1 milló azaz EGYMILLIÓ Euro (évi 238 ezer öt esztendő alatt.)fiztést vett fel azért, hogy a szocialista tervgazdaságban szerzett "tapasztaltait" felhasználva EU-s adóügyekben igazgat.

Röhej&Cabaret :)DDDDDDDDDD

Lajos63 2009.03.24. 00:42:18

@qualitaet: Jól össze foglaltad. Első szótól az utolsóig egyetértek. Megoldják ezek a sorsunkat arra mérget vehetsz. El kellett volna tiltani az összes rohadékot 10 évre mindennemű közt.-től. A magyarok megérdemlik. Ilyen a magyar, hogy vagy nosztalgiázni jár szavazó fülkébe vagy gyorsan felejt és mindent elhisz a ballib. médiának. A befektetők csak a pénzt viszik ki innét nem azért jönnek hogy nekünk jó legyen. Tönkre teszik és megdöglesztik a magyar ipart. Lerombolnak egy húsüzemet és bevásárló központokat építenek a helyére. Csak azt nem tudom ki vásároljon benne és miből. Jönnek a multik és megvesznek mindent hogy bezárják. Nem kell a konkurencia nekik csak a piac. Annak a pár patkánynak jó akiknek pénzt dugdosnak a zsebébe végette.(ők nem magyarok de ügyesen manipulálják és vezetik ezt az országot) Akik meg dolgozni próbálnak azokat agyon adóztatják. 1 millió ember tart el 9 milliót. Azok pénzéből élnek ezek akiket össze veretnek szintén előbbiek adójából. Könnyű úgy meggazdagodni hogy valaki mindig az állammal köt üzletet. Közben meg harsogni hogy nem jó üzletember a magyar. Törvényeket hozni hogy az ember ne nyilváníthasson véleményt. De megint az szívja meg aki dolgozott és spórolt. 20-25% el bukta. Van egy gyanúm hogy a pondrók pénze régen nem forintban van. De mikor kérdezte a riporter kedves pénzügym. hogy ugyan mit tegyenek az emberek a megtakarításaikkal akkor 100% biztonsággal jött a válasz hogy nyugodtan aludjanak! "Dübörög a gazdaság nagy a jólét" megmondta az ember. A magyarok megérdemlik ez a lényeg.

qualitaet 2009.03.24. 01:17:00

@uszilard:

"A magyarok megérdemlik. Ilyen a magyar, hogy vagy nosztalgiázni jár szavazó fülkébe vagy gyorsan felejt és mindent elhisz a ballib. médiának."

Szóról-szóra.

Kissé antiszociálisan hangozhat, de ennek a válságnak van azért egy nagy előnye is.

Jó páran egyszer és mindenkorra megtanulják magukat anyagilag elhelyezni.

A társadalmak meg végre belátják, az esztelen globalizmus féken tartásának és az egészséges patriotizmusnak a fontosságát.

Arról nem beszélve, hogy az USA álnok és képmutató,más államokkal is kényszerűen megfizettetett, méregdrága háborúkkal kierőszakolt, hazug "demokráciaexportjának" és világuralmi pozíciójának, mind katonai, mind pénzügyi szempontból egyszer és mindenkorra remélhetőleg befellegzett.

Lajos63 2009.03.24. 01:43:55

"Ha nem csesztük volna el, hamarabb lehetett volna bevezetni az eurót, mint Szlovákiában. Csak akkor nem lehet akkora államháztartási hiányt generálni és annyi pénzt lenyúlni az államkasszából."

És ez megint az orbán hibája mi? Az ő tevékenysége alatt tűnt el még a dátuma is örökre???

Hrzrasn (törölt) 2009.03.24. 01:46:20

@uszilard: "1 millió ember tart el 9 milliót."

Kérdés, hogy az 1 millió meddig fogja tudni húzni a 9 milliós utánfutót. Remélem senki nem gondolta, hogy ez hosszú távon mûködni fog (sôt, már régóta csak hitelbôl mûködik).

A többszázezer kamuleszázalékoltnál lehetne kezdeni a spórolást, na meg nem kell minden budinak külön önkormányzat, 10 falunak is elég 1 polgármester. Ekkora vízfej sehol máshol nincsen. 386 képviselô egy 10 milliós országban? WTF?
(Segélyek felét is nyugodtan be lehetne szüntetni, akinek nem tetszik a rendszer, húzzon dolgozni.)

toncsi64 2009.03.24. 06:58:28

@uszilard:

Nnna, azért ne ájuljunk el tőle sem. Kaya Ibrahim mára fogalom a lenyúlásban, a Fehérhajó kft filmjeit sem sokan látták, 1 hét alatt eltüntették (szó szerint) az összes Állami Gazdaságot és azért nem él gyengén 5 gyerekkel - miközben életében 1 napot sem dolgozott - elvileg csak a volt miniszterelnöki fizetéséből. Mese habbal
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy egyik csapatot sem érdekli jobban a MI sorsunk. Mindannyian csak a maguk "kis" pecsenyéjét sütögetik a parlamentben.

Riasom 2009.03.24. 08:26:54

@qualitaet: "Jó páran egyszer és mindenkorra megtanulják magukat anyagilag elhelyezni."

Nem fogják, mert nem ők a hibásak, hanem a bankok, a karvalytőke meg agyurcsány. Mármint a most bebukott emberek jelentős része szerint. Ha legközelebb lesz ingyenhitelért ingyenautó akkor ugyanazok vagy a gyerekeik fognak sorban állni érte mint akik most tették. (Továbbra sem azokra gondolok, akik kényszuerhelyzetben (munka-calád miatt) vették meg a lehető legolcsóbb autót amit lehetett, nekik drukkolok.)

morcosboci 2009.03.24. 08:34:59

A magyar törlesztők megugrásáért az ithoni kormány(MSZMP és SZDSZ +MDF) a felelős. A tőke oldalára álltak nem a magyar állampolgárokéra. Én Írországban élek és ott nem hogy megugrottak volna a törlesztők de jelentősen csökkentek. Az egyik kollégám havi 1800EUR-s törlesztője visszaesett 1300EUR!!!-ra. Mindez azért mert csökkent az EUR alapkamata, a kormány pedig kötelezte a bankokat, hogy ezt továbbadják az ügyfeleiknek. A CHF alapkamata is csökkent a hiteltörlesztők mégis az egekben járnak, hogy van ez? Még ha gyengült is a forint akkoris túlzás a törlesztők növekedése. Fentebb valaki említette a Csurkát, hát neki megint volt egy jó nyilatkozata miszerint az ország kifosztásának legjobb módszere az adósságspirál. A tömegesen bedőlő lakáshitelek nem csak nincstelenné de egy életre eladósodottá teszik a már mindenükből kiforgatott állampolgárokat. Az izraeli befektetők meg 50-es csomagokban vásárolják a lefoglalt lakásokat. Aki pedig ilyeneket állít mint én az teljesen egyenrangú azokkal akik annó a Dunába lövették a szerencsétleneket. PFUJ!

vwman 2009.03.24. 08:40:56

@Hrzrasn:

a jelenlegi kormány kezdeményezte a képviselők számának csökkentését,és a képviselő fizetések csökkentését is,persze az ellenzék lehurrogta őket szokás szerint,mert nekik jobb úgy megkapni a teljes fizut,hogy bent sincsenek,mert ugye ők megvannak sértődve mindig hogyha a miniszterelnök bent van,és kivonulnak,persze amikor ez a szavazás történt akkor minden ellenzéki képviselő ott volt a parlamentbe.....
másik dolog ott volt a vizitdíj,abból a pénzből fent tartották magukat a háziorvosi rendelők,és az fizetett az orvosnak aki járt hozzá.
van egy csatorna szerelő ismerős dolgozott nálam felrakta az új ereszt 3napos munka volt,és 150ezret kért számla nélkül,és újságolta,hogy neki a TB járulék 4000akárhányszáz forint,és persze ezért ingyen jár dokihoz,én meg fizetek 8szor ennyit kb miközbe adózok,és nem egy ilyen van sajnos

vwman 2009.03.24. 08:49:42

egyszerűbb mindig mást okolni,magyar ember nem vállal felelőséget a saját tetteiért

ezt a videót nézzétek meg minden benne van

www.youtube.com/watch?v=mpdc449EydU

Riasom 2009.03.24. 08:50:11

@morcosboci: kifelejtesz pár dolgot, például, hogy itt forintra kellett/kell váltani a nem forintban felvett hitelt.

Tudom, hogy nagyon kényelmes ezt hinni, de kérlek hidd el, hogy a mindenkori magyar kormánynak minimális a felelőssége abban ami történt (pénzpiaci válság), mert az összes régiós "valuta" zuhant, bár az tény, hogy a Ft jobban. De az alapokhoz, a banki források szűküléséhez, a tőke kockázatosabb piacokról (ez vónánk mi itt Kelet-Európában) való meneküléséhez a magyar kormánynak minimális köze volt, ha egyáltalán.

russell 2009.03.24. 09:16:54

@LyukasBogrács: Nagyon komoly válasz volt gratula! Sokat gondolkodtál rajta??

lacza87 (törölt) 2009.03.24. 09:26:50

@qualitaet:
Azok tények amiket a baloldali Eus vezetőről írtál. Azonban mivel kivonatos, de amúgy szószerinti idézet a angyja sztem illene megemlítened, h honnan másoltad ki: kuruc.info vagy Magyar Nemzet

=Daniken= 2009.03.24. 09:38:58

A fejlődés alapvető feltétele a növekedés.Legalábbis ezt értjük alatta,persze mindig, mindent külön, más megközelítésben értékelünk, de alapvetően erről szól.minőségben, mennyiségben, a kettő összefügg.ezt számos módon el lehet érni: jobb termékek, nagyobb igény egy jó termékre, még nagyobb igény egy jó de olcsóbb termékre, amihez kapcsolódik a költségcsökkentés, anyagban, beszerzésben, gyártásban, logisztikába, stb, stb.
A marketing is hibás, de az a feladata, hogy eladja, segítsen eladni a termékeket. Ha egy adott autógyár évről évre többet akar termelni, akkor azt el is kell adni.Tehát feltételezem, hogy vannak, akik azt meg is veszik.Kik veszik meg? Hát a kereslet.először a fizetőképes, aztán ha az elfogyott(mert évről évre többet kell eladni, és egyre többet gyártanak) akkor ki marad? hát a fizetőképtelen.erre adták a sok milliárd hitelt. és amikor már mindent kirakott a BANK, akkor más BANKtól vett fel hitelt, hogy ő még több hitelt adhasson.nonszensz.ebből is látszik, hogy a túltermelés egy mesterségesen gerjesztett folyamat, ehhez már a bolygó is túl kicsi, pláne nincs annyi hely, hogy mindenkinek autója legyen, még kevesebb ember, akiek pénze van autóra. Itt Európában mi bele sem gondolunk a szántóvető kínai és a nyomorgó indiai élethelyzetébe, hogy talán még a kaviárról sem hallott, örül ha naponta egyszer eszik, rizst.és felneveli a 2-3-4 gyerekét...
de mindegy, a helyzet az, hogy túltermelés van, ez pedig meg fog állni. hamar. nincs szükség ennyi autóra, sem egy csomó más dologra, ami egyébként ha nem fogy el, megy a kukába.mert megromlik, tönkremegy, 5 év múlva szemétdombra lesz csak jó.pont azért, mert az életciklusa sem egyezik a régi, megbízható termékekével.
És majd akkor vesz vki Mercedest -nem két évre, hanem 5-7-re-, ha az tényleg megbízható lesz 5-7 évig.megint.Különben ki venne papírautót 2-3 évre? egy 5-10 milliós autó esetében az első 2 éves maradványérték jó ha az 50-60 %-a az eladási árnak.akkor 2 évre ki fog kifizetni 2,5-5 milliót?Hát az, akinek ez idő alatt az autója, vagy vállalkozása ezt simán kitermeli.De nem a kisember, aki nem tud félretenni és aki ezt nem engedheti meg magának.elfelejtettünk takarékoskodni, mert minden volt ami előtte soha és mindenki el akar valamit adni.és persze amikor már mindenkinek volt, akinek volt rá pénze, utána azok maradtak, akinek nem volt.a bankok jól éltek/élnek ebből, nagyon is jól.aki viszont félretette a pénzét, az most a túlkínálat idején megveheti töredék áron a jót, ha van neki készpénze.
Sokáig stagnálni fog az ipar, sok minden. és talán ez egy jó lehetőség, hogy újra életet leheljenek itthon a mezőgazdaságba, mert ez egy adottság, mint ahogy a Kóka Úr által elsinkófált 60 évre elegendő gázolajmező is, amiről kussolnak 1-1,5 éve...de mi csak vegyük az oroszoktól a gázt. de nem politizálnék...most van itt az ideje változtatni.mert kell.meg kell érteni, hogy ami eddig ment, az nem lesz tovább.aki azt hiszi, hogy holnaptól megint lesz hitel és évente új autója, egyre nagyobb háza, mert majd újabb hitel, az nagyot téved.nem lesz. aki azt hiszi, hogy ez a "rend" majd helyreáll, az csak álmodik.mert ez a rendszer nem működik, önmaga farkába harap és ez kiderült, nincs tovább.hogy mi lesz, na azon még gondolkodni kell, de egy biztos, amíg koncepció nincsen, addig irány sem, irány nélkül stratégia sem, anélkül célok sincsenek és ha nincsenek célok akkor nincsen munka, amihez ilyen-olyan erőforrást lehet rendelni, mert kell erőforrás meg akkor kell, ha szükség van rá. ahelyett hogy itt bűnbakot keresünk, elmegy a hasznos idő, amíg gyorsan lehetne cselekedni és változtatni.amikor ég a ház, a poltikusok még mindíg azon vitatkoznak, hogy ki legyen a szalon felvigyázója, hogy majd ellophassa a rézkilincset a ajtóról.döbbenet.olyan dolgokra cseszünk el időt, amiről ki fog derülni, hogy értelme nem volt, semmi sem. rémisztő. aki bukta, az bukta.nem szabad már hátra nézni ,csak előre.és jó ha ezt sokan áátgondolják, mert fogalmuk nincs arról, hogyha Kína megindul azzal a rengeteg, sok ezer milliárd dollárjával felvásárolni mindent, akkor nagyot fog ám fordulni a kocka.Mert azt jó ha tudjátok, hogy hiába jüan a hivatalos fizetőeszköz, ott dollárban számolnak és sokszor abban is fizetnek, nem véletlenül. Most ott a sok lé, olcsó munkaerő, minden létező termék gyártása kint van...és éhesek és minden kell nekik.Nekünk meg szintén, de nálunk nem lesz cash...ami meg lesz, az szart sem fog érni...úgyhogy én meghúznám a gatyamadzagot és elkezdenék azon fejleszteni, ami itthon van, jó és működik.azért a Bokros sem volt hülye annak idején.növelni az exportot és csökkenteni az importot.ez most szerintetek hogy áll???mert szerintem nem fényesen...még megérjük, hogy az amerikai dolgozó, egy halk "fuck off" mellett odaadja 5 dollárért a GM-et a kinaíaknak...oszt lesz nagy megaláztatás...elkúrtuk.nemkicsit, nagyon...szerintem.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.24. 09:41:32

@vwman: "a jelenlegi kormány kezdeményezte a képviselők számának csökkentését,és a képviselő fizetések csökkentését is,persze az ellenzék lehurrogta őket szokás szerint"

Amikor a számla nélküli pénzfelvételrôl van szó, akkor igen nagy az egyetértés, ne aggódj. (Gondolom Viktor és Ferenc nosztalgiáznak ilyenkor egyet a szép közös KISZ-es napokról, és mindjárt szent a béke. Kötéllaca könnyes szemmel gondol az MSzMP Társadalomkutató Intézeténél töltött aranykorra, Mikolabá pedig elérzékenyül, mert eszébe jut a Hazafias Népfront elnöki széke. És még sorolhatnám.)

"másik dolog ott volt a vizitdíj,abból a pénzből fent tartották magukat a háziorvosi rendelők,és az fizetett az orvosnak aki járt hozzá."

Az szerintem is jó intézkedés volt. Mindenkinek egyformán kellett fizetni, az orvos is tudott (volna) fejleszteni belôle, és tömeg sem volt a rendelôkben a szimulánsoktól meg a naponta vérnyomást méretni járó nyugdíjasoktól. (Van valakinek fogalma, mibe kerül ez?)

"van egy csatorna szerelő ismerős dolgozott nálam felrakta az új ereszt 3napos munka volt,és 150ezret kért számla nélkül,és újságolta,hogy neki a TB járulék 4000akárhányszáz forint,és persze ezért ingyen jár dokihoz,én meg fizetek 8szor ennyit kb miközbe adózok,és nem egy ilyen van sajnos"

A 9 milliónyi vontatmány, ezeket mind te tartod el. Jó nagy balfasz volt eddig az összes magyar kormány, hogy nem lépett az ilyeneknek a tökére azzal, hogy bizonyos százalékban leírható lenne pl a lakásfelújítás az adóalapból. A gazdaságot is élénkítené, és nem lenne olyan aki ne kérne számlát.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.24. 09:44:09

@=Daniken=: "A fejlődés alapvető feltétele a növekedés."

Miért is?

LyukasBogrács 2009.03.24. 10:08:07

@russell:
Nem kellett gondolkodnom, itt volt a fejemben, gondoltam segitek azzal, ha leirom, megiscsak pofon egyszeruek a kerdesek.

Speedman 2009.03.24. 10:09:58

@qualitaet:
"Kissé antiszociálisan hangozhat, de ennek a válságnak van azért egy nagy előnye is.

Jó páran egyszer és mindenkorra megtanulják magukat anyagilag elhelyezni."

Tévedés. Ha majd kicsit jobb lesz a helyzet az idióták újból hitelből akarnak megint jobban élni. A mostani válság megmutatta, hogy az önszabályozás (egyaránt értve a piacokra és az emberekre) nem működik. Be kell vezetni az önrészt és azokat a gátokat (gondolok arra, hogy pl. a fizetéshez képest hány %-ban vehet fel hitelt), amivel meg lehet előzni az újabb adósságspirált.

Speedman 2009.03.24. 10:29:29

@Hrzrasn:
"A többszázezer kamuleszázalékoltnál lehetne kezdeni a spórolást, na meg nem kell minden budinak külön önkormányzat, 10 falunak is elég 1 polgármester. Ekkora vízfej sehol máshol nincsen. 386 képviselô egy 10 milliós országban? WTF?
(Segélyek felét is nyugodtan be lehetne szüntetni, akinek nem tetszik a rendszer, húzzon dolgozni.)"

És folytatnám a sort. Családi pótlékot megvonnám, helyette bevezetném a családi adózást olyan formában aki dolgozik adókedvezményt kapna. A kissebség (melynek kb. 5% dolgozik) meg süllyedjen vissza oda ahova való. Nehogy már a családi pótlékból (meg a direkt debilnek csinált gyerekhez kapott 80e/fő) éljen jól (ház, kocsi stb.).
A családi pótlék feléről(a nem dolgozóknál) az állam dönthessen az elköltéséről.
A segélyezést is csak az önfentartásra korlátoznám.
A feketén dolgozókat nem engedném semmilyen orvosi ellátásra, csak ha előre kifizeti.
Az orvosi hálapénzt megszüntetném. Sőt büntetném.
A fekete munkásokat alkalmazó munkaadókat pedig (törvénybe iktatva) vagyonelkobzásra itélném a hozzátartozókkal egyetemben, amit nem tudnak a saját maguk munkájával felmutatni.
És nem utolsó sorban ezen rendeletek bevezetésével megerősíteni a rendőrséget a jővőbeli rablások növekekdésének visszaszorítására...
Tudom nagyon radikális amit írtam(és elég utopisztikus), de sajnos ilyen nagy szarban vagyunk.

Zbynek 2009.03.24. 10:32:24

Úgy látom, jó sokan keverik a szezont a fazonnal. A kérdés ugyanis arról szólt, hogy ki tehet a hiteltörlesztés emelkedéséről. Nem arról, hogy ki tehet arról, hogy hitelt vesznek fel emberek...

vwman 2009.03.24. 10:36:38

@russell:

mi ez fityesz tv? orbán bácsi nagyon visszaakar térni a mézes bödön mellé,azért hajtogatja a kormány váltást meg szakértő kormányt
szakértően elosztogatná a saját zsebébe az uniós pénzeket hogy csak néznétek utána

Zbynek 2009.03.24. 10:40:19

Úgy látom, sokan keverik a szezont a fazonnal. A hitelfelvevő felelős azért, mert hitelt vett fel, felelős azért, mert túlvállalta magát, lehet sokmindenért felelős. Azért talán mégsem kéne felelőssé tenni, mert a részletek emelkedtek, arról speciel nem ő tehet. Legalábbis közvetlenül nem.

Próbáljatok meg gondolkodni is, ne csak olvasni.

Speedman 2009.03.24. 10:51:50

@Zbynek:

Ha az emberek(és ez vonatkozik az egész világra) nem vették volna fel nyakra-főre a hiteleket nem keletkezett volna ekkora lufi, ami persze ki is durrant.

Szóval neked is gondolkodni kellene.

loláb 2009.03.24. 10:53:03

@Hrzrasn:
"...Az szerintem is jó intézkedés volt. Mindenkinek egyformán kellett fizetni, az orvos is tudott (volna) fejleszteni belôle..."

Óriási tévedés! A vizitdíj bevezetésével egy időben megszüntették az AMORTIZÁCIÓS TÁMOGATÁST, aminek összege 120ezerft/hó volt (400 vizitdíj, azaz napi 18 beteg vizitdíja).

Tehát nem történt más, minthogy a befizetett TB járulékod mellett még vizitdíjat IS fizethetsz, ha orvoshoz mész.
Egy forinttal nem lett több bevétele az orvosoknak.

Vajon miért támadta különben az ÖSSZES orvos ezt a rendelkezést? Mindannyian fideszesek lennének, ráadásul a saját pénztárcájuk ellenségei? Tipikus, félinformáción alapuló propaganda a vizitdíj éltetése, ami abban a formában csak arra volt jó, hogy kevesebbe kerüljön a TB-nek az orvosi ellátás, mert a betegek fizetnek az ellátásért A TB-n KÍVÜL IS.

És van még számtalan ilyen intézkedés, pl: érdemes megkapargatni, hogy vajon melyik cég járt elsősorban jól azzal, hogy az orvosnak az olcsóbb (általában generikus) gyógyszereket KELL ajánlania elsősorban a betegnek. Nos, elmondom: nem fideszes érdekeltség. (Persze ők is loptak eleget, de speciel az elmúlt 7 évben nem ők ültek a húsosfazék körül.)

Zbynek 2009.03.24. 10:55:51

@Speedman: te is csak olvasol, de nem értelmezel. Legyen a te problémád, nem engem minősít.

Zbynek 2009.03.24. 10:58:15

@Speedman: Másrészt meg visszamehetünk Ádámig és Éváig is. A francnak zabálta meg Éva az almát, mindenről ő tehet...

Lajos63 2009.03.24. 10:58:38

Leszögezném hogy nekem nincs hitelem. Aki ész nélkül vette fel mindenre ami az útjába kerül az megérdemli ahogy járt. Fideszes sem vagyok! Szélsőséges meg legfőképp nem! Újra leírom a tényt: orbán egy ideje(jó ideje!) már nem miniszterelnök és nem az ő pártja van többségben a parl.. Aki szerint meg jók a jelenlegiek az országnak azok szavazzanak rájuk továbbra is. Lehet ragozni meg okoskodni, de úgy kellett ezeknek a világ válság mint egy falat kenyér. Most elmondhatják hogy ők mindent jól csináltak és nem tehetnek róla ahogy állunk, egy vele a baj hogy nem igaz. Nagy baj lett volna itt előbb-utóbb csak hát most előbb :)Nem fogok oldalakat írni a semmiről, meg vitázni emberekkel értelmetlenül.

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel.
Ha
valami oknál fogva ostoba, vagy komisz emberek ülnek egy becsületes nép
nyakára, akkor az a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol
mélyére küldi.
De
ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos,
hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas, vagy műveletlen.”

Szerintem teljesen jól tükrözi ahogy ma állunk a "magyar" emberek többségének a gondolkozásmódját.

Lajos63 2009.03.24. 11:03:56

Leszögezném hogy nekem nincs hitelem. Aki ész nélkül vette fel mindenre ami az útjába kerül az megérdemli ahogy járt. Fideszes sem vagyok! Szélsőséges meg legfőképp nem! Újra leírom a tényt: orbán egy ideje(jó ideje!) már nem miniszterelnök és nem az ő pártja van többségben a parl.. Aki szerint meg jók a jelenlegiek az országnak azok szavazzanak rájuk továbbra is. Lehet ragozni meg okoskodni, de úgy kellett ezeknek a világ válság mint egy falat kenyér. Most elmondhatják hogy ők mindent jól csináltak és nem tehetnek róla ahogy állunk, egy vele a baj hogy nem igaz. Nagy baj lett volna itt előbb-utóbb csak hát most előbb :)Nem fogok oldalakat írni a semmiről, meg vitázni emberekkel értelmetlenül.

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel.
Ha
valami oknál fogva ostoba, vagy komisz emberek ülnek egy becsületes nép
nyakára, akkor az a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol
mélyére küldi.
De
ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos,
hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas, vagy műveletlen.”

Szerintem teljesen jól tükrözi ahogy ma állunk a "magyar" emberek többségének a gondolkozásmódját.

Speedman 2009.03.24. 11:11:17

@Zbynek:
Magadat minősíted azzal, hogy nem érted miért lett ez a gazdasági világválság.

benkoo 2009.03.24. 11:34:15

egyetértek a cikkel. de azért ne feledjük el hogy volt vizitdíj meg próbálkozás de leszavaztuk.....
lehet hogy gyurcsány nem egy jó ember, de legalább próbálkozott csak hát úgy nehéz jót tenni hogy mindig leszavazzák...

vwman 2009.03.24. 11:35:14

@loláb:

ha nem veszed észre a különbségeket,akkor tudlak sajnálni

Határozott Szándék (törölt) 2009.03.24. 11:47:44

@Zbynek: Teljesen igazad van. Senki nem tehető felelősség azért, amibe nincs beleszólása.

Gabesz81 2009.03.24. 11:53:08

mi az, hogy nincs a hitelfelvevőnek ebben felelőssége. minden egyes hitelfelvevő csak egy csepp volt a pohárban, ami aztán kiborult... ha nem vesz fel hitelt, akkor nélküle telik meg egy idő után, de megtelik és meg is fog újra és újra... hacsak nem kontrollálják a bankokat és az embereket, hogy ne ész nélkül és ne kamikaze módra adósodjanak el. és bankok grabancát is megfogni, hogy ne tévesszék meg a pénzügyi analfabéta nyájat.

Gabesz81 2009.03.24. 12:01:20

és miért is ne lenne még... mert ahelyett, hogy megtakarítottak volna a családok, eladósodtak és elég csak ránézni a mérlegre... az adósodás felé billen és nem csak éppenhogy, hanem tonnás súllyal!

ezzel minden adós rátett egy lapáttal az ország megítélésére, mert őrültmód külső forrásból teremtették meg a jólétüket, erre mondta a nyugat, a tőke, akárhogy tetszik... enough. agyarország kockázatos, mert b@sznak megtakarítani, csak a hitel... drágítjuk nekik a "juttatást", a hiteleiket, hátha észbekapnak. hogyan, drágábban adnak eleve és mint kockázatos ország értéktelenedik is ezzel a forintocska is. teccettek volna inkább megtakarítani és nem plazmatévén nézni a válságot, amibe benne csücsülünk.

Riasom 2009.03.24. 12:05:56

@Gabesz81: OK, mit kontrollálnál még a bankokon? A THM-et ki kell írni, a szerződést el lehet olvasni aláírás előtt, mit akarsz még? A PSZÁF is szólt párszor, aki olvasott újságot az is hallhatott ezekről a dolgokról. A hitelkamatot nem tarthatod utasításra alacsonyan, mert akkor nincs pénz. Nem a szabályokkal volt/van a baj, hanem az alkalmazásukkal, hogy kártyás mobil-szerződést elfogadtak közüzemi számla helyett autóhitelnél meg hasonlók (HVG).

És ha az emberek gondolkodva vettek volna fel hitelt, akkor bizony nem telt volna be az a bizonyos pohár, mert mi vagyunk a mindenki más is. Szerintem egyedül a hitelek reklámozására vonatkoztatva van igazad, annak a szűkítése/szigorítása jó ötlet lenne.

Gabesz81 2009.03.24. 12:09:05

@Riasom: szabályozás? nem kellett volna engedni a 0%-osokat pl. Önerő nélkül, mire fel? Erre gondoltam.

Riasom 2009.03.24. 12:19:48

@Gabesz81: ja ezzel teljesen egyetértek, azt hittem valami másra célzol.

vwman 2009.03.24. 13:05:35

@loláb:

arról hogy nem érted a vizitdíjnak a lényegét,mert csőlátású @ vagy!!!!!

loláb 2009.03.24. 13:18:11

De értem a lényegét, csak azt nem értem hogy miért kell nekem 29%-os TB járulékom mellett BÁRMIT is kéne fizetnem az egézségügyi ellátásért.

Nem vagyok csőlátású: kifizetem én a piaci alapú egészségügyet is, csak akkor ne vonjanak le 29% TB-t, hanem legyen mondjuk 5%, a szolidaritás miatt. De a kettő együtt nekem nem elfogadható. Főleg, hogy tudom mekkora "pazarlás" megy a színfalak mögött.

Gabesz81 2009.03.24. 13:27:43

@loláb: azt mondom csinálhatták volna másképp, hogy akinek van érvényes TB jogviszonya, automatikusan vonhattak volna mondjuk egy 100-ast... akinek nincs, az meg automatázzon 300-ért! De a 300 se vágott földhöz senkit, csak a macera.

Miért ne lehetne pluszban. Miért ne? Az adódból mindent fenntartasz ebben a csodás országban, mégis fizetsz a dolgokért még külön is, ha használod őket: autópályáért, tömegközlekedésért, illetékek és ez lett volna a vizitdíj is. Ami nem a létesítést jelenti, hanem a fenntartást, a költségeket kell finanszírozni (bérek, javítások, stb...)

Jah és legalább aki most nem fizet semmit fizetett volna..., de most megint helyette álljuk a cehet.
de világbéke...

loláb 2009.03.24. 13:51:22

@Gabesz81:
Ez az egész, magunk közt szólva csak arra volt jó, hogy az állami később kivonulhasson az egézségügyből. csak egy lépés volt a sok "reform" között, súlyponti korházostúl, magánbiztosítóstúl, "olcsó" gyógyszerestűl.

Csak ment közben a tanárbácsis kioktatás, meg a mellébeszélés, hogy majd ebből fognak az orvosok fejleszteni. Már megbocsáss, de lófaszt.

Meg mindenkinek több szerepet kell vállani a közösségi kiadásokból, mikor 500 milliárdért építünk soha meg nem térülő metrót, alagutat, meg völgyhidat, és légi utántöltést a grippenekre, meg 13. havi nyugdíj, közalkalmazotti béremelés satöbbi.
És még nagyon hosszan lehetne sorolni a feleslegesen eltapsolt milliárdokat.

Ezeket persze ugyanúgy HITELBŐL finanszíroztunk, mint a csóró emberek a suzukit. Hogy várnak el felelős magatartást a polgároktól, amikor 7 év alatt egyetlen egyszer nem volt olyan év, hogy a kitűzött HIÁNYcél teljesült volna?

glinolid 2009.03.24. 13:57:24

Ez mind szép és jó. De akkor szüntessük meg a közszféra támogatott lakáshiteleit is (2-3 lakás után). Ezek az Én adómból esznek-isznak, laknak és nem dolgoznak. Én választhattam a piaci kamatozású lakáshitel vagy CHF hitel közül. És a bérlakással ne jöjjön nekem senki. 11 bérlemény után a t@k@m tele van már az ügyfél orientált, adót nem fizető tulajdonossal. Úgy, hogy az Én adómból csak kaphatnék egy kis támogatást. Vagy kérem, valaki hajtson végre egy jó kis radikális adó csökkentést. A felesleges, naplopó közalkalmazottat/köztisztviselőt/politikust pedig küldjék el a p-ba.

qualitaet 2009.03.24. 14:02:41

@toncsi64:

"Nnna, azért ne ájuljunk el tőle sem. Kaya Ibrahim mára fogalom a lenyúlásban, a Fehérhajó kft filmjeit sem sokan látták"

Én sem ájulok el, csak éppen az arányokkal is tisztában vagyok.
A Kaya Ibrahim-os vagy Happy End Kft-s okosságok nyilvánvaló tények de gyerekes csínynek minősülnek ahhoz képest, hogy az állami vállalatokat anno fillérekéert elprivatizálók, a neves oligarchák amiota világ a világ egytől egyig kivétel nélkül kőkeményen szocialista vagy liberális kötődésűek voltak.
Egymás után sittelik le vagy vonják eljárás alá a balos politikusokat, csak a hülye nem látja.

Hol van a pitiáner Ezüsthajó kft
Tocsik Márta és (MSZP-SZDSZ)zenekarához képest?
Apró- Gyurcsány-Dobrev klán milliárdokat elsikkasztó és adócsaló (Fittelina, Nomentana,stb.cégeihez?
Egy Kapolyi-féle minden hájjal megkent oligarchához képest?
Kóka és a sulinet-milliárdok?
Az "elpasszolt" Andrássy út?

Én sem vagyok Fideszes bármily furcsa a pénzt is nagyon szeretem de erkölcsileg sokkal helyénvalóbb hogy a Fidesz kormányban vagy politikusaik közt sosem voltak kétes ügyekbe keveredett milliárdosok.

qualitaet 2009.03.24. 14:09:42

@Speedman:

"Tévedés. Ha majd kicsit jobb lesz a helyzet az idióták újból hitelből akarnak megint jobban élni."

Részben lehet, hisz a hülyéket semmi nem pusztítja ki. Én elsősorban az üzleti életből kiforgácsolódott "nagymenőkre" gondoltam.
Tuccatjával csúsznak le és véreznek el ami egy jókora megtisztulást is magával hoz. Aki viszont likvid az soha nem látott pozíciókat szerezhet.

qualitaet 2009.03.24. 14:24:19

@Hrzrasn:

A tavalyi népszavazás elsősorban arról szólt, hogy az egyik utolsó nemzeti vagyont megmentsék a privatizációtól.
A vizitdíjon lehet vitatkozni ennél viszont sokkal fontosabb, hogyha a voksolás másképp alakul, a TB vagyont most szintén bottal üthetné az ország , tekintve, hogy az SZDSZ-es lobbi által idehaza oly elhivatottan képviselt befektetői csoport (akoriban nyiltan deklarált szándékkal!!) ezt is a tőzsdére vitte volna.

qualitaet 2009.03.24. 14:35:32

@vwman:

"jelenlegi kormány kezdeményezte a képviselők számának csökkentését,és a képviselő fizetések csökkentését is"

Átlátszó ,demgagóg, prolivakitó húzásként miközben tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy nem csak az ellenzék hanem a saját pártjuk képviselői is egy emberként fogják leszavazni a javaslatot,
(Így is lett...)
viszont a népből biztos akadnak néhányan majd akik ezt az ócska és átlátszó színjátékot megkajálják.

loláb 2009.03.24. 14:45:07

Ja, meg még egy dolog a hozzáértésről:

Orvoshiány van, ez óriási közhely.

Jelenleg a frissdiplomás orvosok fizetését nem a kórház, hanem az Orvostovábbképző intézet fizeti a szakvizsgáig(2 év). Azaz a kórháznak ezidő alatt egy forintjába nem kerül az orvos alkalmazása, de enyhíti az orvoshiányt, hogy olyan és annyi orvost vesz fel, amennyit akar.

Na erre mit csinálnak a szakértők: kijön a tervezet, hogy ezentúl 80 háziorvosnak készülő rezidens bérét fizeti az intézet, a többit oldják meg a kórházak maguk.
Na akkor ki lehet találni, hogy hány végzős rezidens bére fér bele a kórházak bérkeretébe. Szép, kerek szám.

De hogy biztosan elüldözzük a frissen végzett orvosokat külföldre, még emellett KILENC évig röghöz kötik őket, ha előbb lelépnek a korházból, akkor vissza kell fizetni a képzésük költségét.

Van idén diplomázó orvos ismerősöm, ő speciel a diplomaosztóra már bőrönddel a kézben megy, és eszébe nem jut itthon 90 nettóért dolgozni.
Ehelyett megy ki Svédországba, ahol fél évig csak nyelvet tanul 600ezerért, majd utána havi másfél millió forintért, és 3 hónap szabadságért fog svédeket gyógyítani. A magyar pénzen képzett, magyar orvos.

glinolid 2009.03.24. 14:51:22

@Gabesz81:
Egy bérlakásban élő, átlag keresettel rendelkező, esetleg gyermekes család szerinted mennyit tud megtakarítani? Hány száz év múlva tudja kp-ben kipengetni a legolcsóbb panel lakás értékét? Ne viccelj, MO-on élünk, nem nyugaton. Bírom, amikor sok gazdasági szakember osztja az észt a megtakarítások fontosságáról. Csak azt felejtik el, hogy mi itt nem havi 2000-4000 EUR-ból, hanem havi 200-700 EUR-ból élunk, úgy hogy a rezsi költségek nyugati áron jelennek meg a családi kasszában.

vwman 2009.03.24. 14:51:45

@loláb:

na ez a pofátlanság az én adómból ingyen tanul aztán húz ki külföldre,ezért nem volt hülyeség a tandíjbevezetése sem,de az is lelet hurrogva ahogy minden ésszerű ötlet is

vwman 2009.03.24. 14:54:44

@qualitaet:

csak nem ellenzéki képviselőt "tisztelhetek" benned azok szokták így megmagyarázni a nagy semmit,mese habbal

Lajos63 2009.03.24. 14:55:02

@qualitaet: Megint itt a pont. Érdemes párhuzamot vonni a lopások mértéke és a jelenlegi média erő viszonyok között is. Nem csoda hogy ilyen a közhangulat orbán ellen. Amit a napkeltében művelnek az minden csak nem közszolgálatiság. Az műsor az atv-re lenne való. Nem beszélve a heti hetes nevű undormányról. nekik aztán bőven van munkájuk az orbán képben. Lehetne még sorolni hosszú órákon át a balos média szereplőit és valahol a lap alján ott lenne ez a cikk is a gyurcsány orbán fotóval. Messziről látszik hogy milyen módon bagatellizálja a jelenlegi kormányzat felelősségét. Felhoz sok dolgot és úgy állítja be az egészet mintha a kormány ennek csak 1/10 részében lenne ludas és ennek az 1/10 nek is az 1/2 e csak gyurcsányék műve mert a maradék 1/2 orbáné. Tipikus kommunista agymosás. Ha valaki nem érzi ki belőle a cikk író politikai nézetét az vagy hülye vagy nem akarja látni mert ő is baloldali.

Lajos63 2009.03.24. 14:58:00

@qualitaet: Megint itt a pont. Érdemes párhuzamot vonni a lopások mértéke és a jelenlegi média erő viszonyok között is. Nem csoda hogy ilyen a közhangulat orbán ellen. Amit a napkeltében művelnek az minden csak nem közszolgálatiság. Az műsor az atv-re lenne való. Nem beszélve a heti hetes nevű undormányról. nekik aztán bőven van munkájuk az orbán képben. Lehetne még sorolni hosszú órákon át a balos média szereplőit és valahol a lap alján ott lenne ez a cikk is a gyurcsány orbán fotóval. Messziről látszik hogy milyen módon bagatellizálja a jelenlegi kormányzat felelősségét. Felhoz sok dolgot és úgy állítja be az egészet mintha a kormány ennek csak 1/10 részében lenne ludas és ennek az 1/10 nek is az 1/2 e csak gyurcsányék műve mert a maradék 1/2 orbáné. Tipikus kommunista agymosás. Ha valaki nem érzi ki belőle a cikk író politikai nézetét az vagy hülye vagy nem akarja látni mert ő is baloldali.

vwman 2009.03.24. 15:03:45

mostanába a fityesz már mindenre azt mondja hogy mondjon le mindenki és adja át a helyét nekik,ez egyszerűen csak a hatalom hajhászás,kezd ürülni a zsebük,és újra tele akarják nyomni,ennyi a lényeg.

Gabesz81 2009.03.24. 15:09:28

@glinolid: "gazdasági szakember", ugyan. de, ha nem tud megtakarítani, akkor miért is vesz plazmatévét? hitelből persze és nem irigységből kérdezem. maradjon akkor nullán, ne a mínusz oldalt nyomja...
a lényeg az lenne, ha nem telik rá, akkor ne elsőnek a hitel legyen a megoldás, hanem kuporgasson. persze ez az egyszerű, de amit utána részletre és kamatra költ és sokkal többet, mint amiért HITELt vett fel, akkor miről is beszélünk??? tehát össze tudta volna kuporgatni. nem kell ide szakember, csak JPE'.

vwman 2009.03.24. 15:09:40

@uszilard:

a hír tv-s undormányt is megemlíthetnéd mert ahogy orbán seggét nyalják az már szánalom a köbön

orbán csak esti mese mondásra jó,kb annyi mondanivalója szokott lenni hogy kedves polgárok hazafiak tarcsunk össze békességben,de aki nincs velünk azt tapossunk el,na és ez beszél hazafiságról???undorító az egész

Lajos63 2009.03.24. 15:10:31

@vwman: hát ettől nem kell félned, már nincs miből. Jó fejek voltak mert hagytak ezeknek, gyurcsány nem a semmiért ragaszkodott a második ciklushoz is úgy hogy "majd bele döglött". Amit leírtál ide ez megint olyan tipikus ááá és megeszi a magyar. Azért el kell ismernem zseniális ahogyan az egész fel van építve. Ha fele annyit foglalkoztak volna az ország kormányzásával mint amennyit az agymosással akkor nem lenne miről beszélnünk itt.

loláb 2009.03.24. 15:12:29

@vwman:
Téged aztán jól megetettek...

Gabesz81 2009.03.24. 15:16:25

@vwman: tudom a válasz (agyarország), de megkérdem utópisztikusan. a kedves vezetőinknek mikor esik már le, hogy akár csak egy évig együttműködjenek! hogy már tényleg akkora a sz@r, amiben orrunk látszik ki alig...??? miért nem képesek ezek egyirányba menni és a szüxéges 2/3-os törvényeket egyszeribe meghozni... kisebb parlament, önkormányzati reform, stb...

miért, miért, miért nem?
amikor elvesznek a részletekben, mert az egyik 200fős újságolvasós alvós brigádot szavaz, a másik 201 és megbukik. mert azt képes mondani a seggét féltő érintett, hogy az önki reform csak 4-5 milliárdot hozna csak... röhej. kevesebb lenne az ingyenélő, de ha így folytatódik, akkor tényleg az lesz, hogy akinek esze van kivándorol szerencsét próbálni... de azt úgy tegye, hogy legalább a taníttatásának költségét termelje meg itthon!!! amint azt leadózta már tiszta lelkiismerettel húzhat el a süllyedő hajóról, senki nem törhet pálcát a feje felett... de azért az tényleg túlzás, hogy 6 éven át milliós szemesztereket végigülve dobbantanak a szegény orvoskák. a tudást elsajátítani jó volt mi?

Lajos63 2009.03.24. 15:16:27

@vwman: linkelj ide egy eltaposós mondatot kérlek. Miért nem módosítod a neved volgaman-re mert az "értékek" amiket képviselsz nem illik a nyugati szellemhez. A jelen kormány ugyan úgy oda húz mint 40 évig ahová húzott. Hatalmas nyelvcsapásokkal az oroszok felé. Nem érdekli őket semmi csak a pénz és a hatalom.

glinolid 2009.03.24. 15:19:46

@Gabesz81:
Olvass figyelmesebben, nem a gépjármű (10 éves kp-s kocsim van) és plazma TV hitelesekről beszéltem.

Lajos63 2009.03.24. 15:20:22

@Gabesz81: majd a HospInvest megoldja :D

vwman 2009.03.24. 15:21:55

@uszilard:

nemtudom te milyen agymosásról beszélsz?
bevetted a kívül belül sötét orbán szövegét akkor szerintem te voltál agymosáson.

orbán hogy kapar a hatalomért 2002óta azt nem veszed észre?minden javaslatot lehurrog a fityesz,indokot nem tud mondani csak ez se jó az se jó,mert ha mondana egy jobb megoldást,de nem tud,ez nem ellenzék,ellenség!

Lajos63 2009.03.24. 15:26:26

@vwman: És mi volt amikor a jobb oldal volt kormányon? A bal oldal hogyan segítette a munkáját? Még ennyire se. Ez kb olyan mint mikor a kóka mondta hogy több liberalizmust, de mire föl???? Szerintem legközelebb én is az msz(m)p re szavazok. Úgyis készülök már el innét. Ti meg majd el lesztek itt. De nem az én dómon.

vwman 2009.03.24. 15:29:38

@uszilard:

mehetnél a hír tv-be megvan hozzá az "eszed"

loláb 2009.03.24. 15:31:10

@vwman: Nem hinném. Nekem nincs illuzióm orbánékról, egy csöpp sem.

Viszont átlátok a szitán, és mivel ismerek jópár jelentős balliberális politikust személyesen, tudom, hogy és mint mennek a dolgok itthon.

vwman 2009.03.24. 15:33:42

@uszilard:

amikor a fityesz volt kormányon az mszp nem tett folyamatosan keresztbe ahogy már évek óta teszi mostanába az ellenzék

vwman 2009.03.24. 15:38:33

@loláb:

én is ismerek jó néhányat és nekem is vannak infóim arról hogy szegény jobbos polgármester,néhány közeli rokonának több száz milliós vagyona van a semmiből
persze adó bevallásnál nagyon szerények

loláb 2009.03.24. 15:45:48

@vwman: De szerencse, hogy ez csak a jobboldali polgármesterekre jellemző
a baloldal tiszta mint a szűz hó, és csak az ország javát akarja.

Mekkora mázlink van, hogy hét éve ez a hozzáértő, önzetlen hazafi párt vezeti az országot...szemmel látható, kézzel fogható az ország felvirágzása.

Meg az is kész szerencse, hogy ennyi feltétlen hívük van, akik tudják, hogy mindent csak a jobbító szándék vezet.

vwman 2009.03.24. 15:50:52

@loláb:

ezt nem mondtam,de szerintem ez a kormány a jobbik rossz
ha a fityeszen múlott volna a 4es metró terve is messzire ellett volna dobva ha ők maradnak kormányon,és az M3ason se jutnál el nyíregyházig ha rajtuk múlott volna
meg még jónéhány dolgot lehetne megemlíteni

loláb 2009.03.24. 15:59:24

Hát, a négyes metrót speciel marhára nem bántam volna, 500 milliárdért kell a f.szomnak négyesmetró, a jól működő 7-es buszcsalád helyett.

Meg az se biztos, hogy annyira nagyon kéne erőltetni az autópályaépítéseket, amikor 6-9% a GDP arányos hiány.

Ja, dehogyisnem, azt kell hisz Strabag Demokrata volt a gazdasági miniszter.

Haggyál már ezzel a kisebbik rosszal, öregem épp a csőd szélén táncol az ország: szerinted ez a kisebbik rossz?

Ejj-ejj, jóllaktál a propaganda maszlaggal, szemmel láthatólag el is csaptad a hasadat.

Lajos63 2009.03.24. 16:03:08

Ez tényleg a jobbik. Jó hogy a dolgozó emberek adójából fizetett politikusok veretik össze a dolgozók adójából befizetett pénzből fenntartott rendőrséggel azokat akik tüntetni mernek. A vállalkozókat m ind jobban adóztatják pedig egyedül ők mozgatják a gazdaságot. A multik csak visznek. Ha megszűnik adómentességük nevet változtatnak és folytatják tovább.

Törvényeket hoznak a szabad vélemény nyilvánítás ellen. gyurcsányként "had tüntessenek majd megunják" Ezek az elemek nem a demokrácia legfőbb ismérvei én még mindig úgy érzem.

vwman 2009.03.24. 16:10:41

@uszilard:

te azt tüntetésnek nevezed amikor kockakövekkel meg molotovkoktélokkal és vascsövekkel mennek ki az utcára nyakig bebugyolálva,hogy ne ismerjék fel őket,és gyújtogatják a másik autóját,totál békés kedves tüntetők tényleg szegényeket,még a rendőrök is bántják,te ennyire hülye vagy tényleg?!!!!

vwman 2009.03.24. 16:14:22

@loláb:

miért szerinted ha orbán lenne most kormányon kolbászból lenne a kerítés?
nem lenne semmi gond minden happy lenne?
ha észre vetted amerika is omlik össze pedig "kicsivel" nagyobb gazdasága van mint a miénk
európa más részein sem rózsásabb most a helyzet

Lajos63 2009.03.24. 16:18:08

Na vegyél vissza. Ha ész érvet nem tudsz akkor lehülyézel?

Nem szerintem az a helyes ha rendőrök azonosító nélkül civileket vernek. Ha nem hallottál még volna róla akkor vázolom, hogy demokratikus jogrendű országokban ezt úgy hívják hogy terrorizmus. Akik meg állat módjára viselkedtek azok a bal oldal provokátorai voltak.

Ha a hír tv nem lett volna kint azon az éjjelen akkor a vidék meg sem tudta volna soha mi történt azon az éjszakán!

Lajos63 2009.03.24. 16:20:46

Ha orbán lenne akkor már euróval fizetnél és kevésbé éreznéd az általános recesszió hatásait. Vásárolj hvg-t és olvasgassál kicsit. nehezebb mint lehülyézni valakit de egy próbát megérhet. De rózsásabb! Konkrétan nálunk az egyik legrosszabb a helyzet.

vwman 2009.03.24. 16:23:58

@uszilard:

mit mondjak rád lehet szinonimákat mondani a hülye szóra
és ha az előző kommentemet elolvastad csak érveket tartalmazott!
hír tv-n nőttél fel csak gratulálni tudok.
most már értem honnan meríted a "szellemi" forrásodat

Speedman 2009.03.24. 16:25:28

@loláb:

"De értem a lényegét, csak azt nem értem hogy miért kell nekem 29%-os TB járulékom mellett BÁRMIT is kéne fizetnem az egézségügyi ellátásért."

Pedig egyszerű. A 4 millió keresőképes lakosságból csak 2 millió adózik. A többit az ingyenélő kissebséghez, álrokkantnyugdíjas és a feketemunkások, vállalkozók teszik ki. És a te meg az én és a többi adózó járuléka nem fedezi a másik 2 millió egészségügyi ellátását.

"Viszont átlátok a szitán, és mivel ismerek jópár jelentős balliberális politikust személyesen, tudom, hogy és mint mennek a dolgok itthon. "

Én is ismerem a balosok jó pár vezető politikusát személyesen. Nincsenek illúzióim. Másodvonalbeli fekapaszkodott senkik akik a pénzen és a korrupción kívűl mindenhez hülyék. Ha a jobboldal is ilyen az isten óvja ezt az országot.

Ocvt 2009.03.24. 16:39:41

10+1: 1 pont + 2 ezért a badar cikkért.
Legalább az eredmények többé-kevésbé reálisak.

Ocvt 2009.03.24. 16:43:23

Már rég Euróval kellene, hogy fizessünk. Ez egyértelműen a kormány hibája. Persze akkor nem tudnának spekulálni a Forinttal.

toncsi64 2009.03.24. 17:50:08

@qualitaet:

"Én sem vagyok Fideszes bármily furcsa a pénzt is nagyon szeretem de erkölcsileg sokkal helyénvalóbb hogy a Fidesz kormányban vagy politikusaik közt sosem voltak kétes ügyekbe keveredett milliárdosok."

Ne haragudj, de ez vicc. Nézd meg a vezérkaruk valós anyagi helyzetét. Úgy hogy egy napot sem dolgoztak, hanem az iskolapadból egyenesen a politikusi pályára kerültek mára mind milliomos. Azért ez szép mutatvány 20 év alatt, ebből "csak" 4 évig hatalmon. Mindegy, higyj amiben akarsz.
Én személy szerint két dologban látom a legnagyobb problémát jelenleg.
Az egyik, hogy bármit mond az egyik csapat az a másik részéről automatikusan rossz. Márpedig az nem létezik, hogy valakinek nincs egy jó ötlete sem.
A másik. Mindkét csapat "szurkolótáborát" sikerült abba az illúzióba ringatni, hogy a saját Vezérnél nem létezik jobb és Ő majd mindent megold. Lószart. A saját és emberei problémáit esetleg...
Azért pedig, hogy a cikkhez is hozzászóljak, ismét leírom (bár volt aki kételkedett benne). A motorom vásárlásakor nem tudtam forint alapú hitelt felvenni mert a bankok nem adtak. Ennyit az ártatlanságukról.

toncsi64 2009.03.24. 18:00:28

@uszilard:

Bocsáss meg, de miről is ismerszik meg a "baloldali provokátor" ? Ő az aki vereti magát a tömegben, úgymond a sajátjaival ? Ne haragudj, de ezt Te el is hiszed ?

Ocvt 2009.03.24. 18:07:09

Csak a tényeket és a számok.

@toncsi64:

Azt elismered, hogy Orbán óta csak távolabb állsz Te is az Eurótól? Ami mindenkinek jobb lenne, jobb-bal oldaltól függetlenül?
Itt nem 10-20 ember pár tízmilliós vagyonáról van szó, hanem 1.000.000.000.000.000 (ezermilliárd) -okról. Sokról. Ezért cserébe kaptunk pár kilóméter autópályát, meg egy lukat a földbe (M4).
Kösz, de ebből nem kérek többet.

toncsi64 2009.03.24. 18:16:02

@Ocvt:

Bocsi ! Nem fényesítem a jelenlegi csapatot. Úgy szar ahogy van !! Csak a tisztánlátás végett szeretném közölni, hogy a másik sem jobb. Nem sok "építő jellegű" kritikát hallottam Tőlük mostanában. Az, hogy "monnyon le" nekem kevés a feltétlen bizalomhoz..
Ami pedig az Eurót illeti biztosan hülye vagyok de én személy szerint annyira nem vágyom rá. Elég szépen megrogytak a bevezetésekor az Olaszok is, az Osztrákok is, pedig kicsit jobb volt a startpoziciójuk.

Ocvt 2009.03.24. 18:25:06

Kérdés, hogy mitől rogyunk nagyobbat, ha bevezetjük vagy ha nem. Eddig úgytudom még senki nem lépett vissza. Sőt az újonnan alakult államok alapból ezt használják (Montenegró, Koszovó).
Amúgy három nullával több csusszant be az előző kommentemnél. :) de így is sok és továbbra is várom a blokkot, hogy átnézhessem.

toncsi64 2009.03.24. 18:34:35

Attól, hogy átnézed még ki kell fizetni :-(
Persze valószínűleg ez is csak minket aggaszt. Akiknek erre bármilyen ráhatásuk lehetne magasról lekaksizzák, valószínűleg kevésbé húsbavágó számukra...

Zbynek 2009.03.24. 18:46:20

@Speedman: én semmit sem mondtam arról, hogy miért lett a válság. Honnan veszed, hogy én nem értek belőle semmit? Talán te gondolkozol az én fejemmel, vagy mi?

Zbynek 2009.03.24. 18:49:58

@Speedman: akkor szerinted, ha én építtetek egy házat egy kőművessel, és az a ház építés közben összedől, akkor azért én vagyok a felelős, vagy a kőműves? Vagy csak azért vagyok felelős, mert megbíztam a kőművest, hogy építse meg nekem a házat.
Ha ezt eldöntötted, akkor ugorj neki még egyszer, hogy én mit mondtam legelsőre is...

vwman 2009.03.24. 19:06:56

@Ocvt:

és akkor mi lett volna ha felveti a kormány az euro bevezetését?az lett volna a válasz az ellenzéktől?az hogy jaaaj júúúj ez felháborító "monnyon le",mert mindenre csak ezt tudják szajkózni

és mi lett volna ha van euro-ja a sok hiteles birkának?100euroval elindult volna új autót venni 120hónapra ugyanúgy szarba lenne

Ocvt 2009.03.24. 19:28:49

@vwman:

A részletek nem a futamidő miatt emelkednek...
Gondolom azért is vették fel sokan (ill. ajánlották a "szakértők") EUR-ban, mert arra számítottak, hogy rövidesen bevezetik.

Lajos63 2009.03.24. 19:32:53

@vwman: Te egy ortodox kommunista vagy. Vitának helye nincs :DDD

vwman 2009.03.24. 20:08:21

@Ocvt:

azt nem is mondtam hogy a futamidők miatt emelkedett.
akik minimálbérrel 80-100ezer forintos fizuval bevállalták a "csak" 25ezres törlesztőrészletű hitelt ami most a duplájára emelkedett és nem tudja kiköhögni azok vannak szarba,mert vagy kifizeti a számláit,vagy eszik,vagy az új csilivili műanyag autójába feszít de mind a 3 nem jön össze neki,ezek adják most el, HA.hu tele van hitelátvállalásos autóval.

vwman 2009.03.24. 20:11:06

@uszilard:

te szánalmasan hülye vagy
ha egy értelmes mondatot nem tudsz írni akkor nem értem minek vagy itt
elkéne menned kezeltetni magad ahogy orbán bátyád is tette

Pepejoe 2009.03.24. 20:45:26

Érdekesek a hozzászólások...
Van, aki erősen igazságtalan! Én 10 éve vagyok úgymond keresőképes, akkor végeztem a sulijaimmal és 1 évvel ezelött lett végre egy olyan állásom, ahol be is lettem jelentve, mégpedig teljes pénzzel...:O (Nemrég kirúgtak 20 másikkal együtt, leépítés...gondolom mindenki sejti, hogy miért...:S)
Elötte is dolgoztam abban a 9 évben de ahogy mondani szokták, feketén...én akartam ezt? Nem. az összes ezelötti munkáltatóm (jellemzően jobbos beállítottsággal, na ezzel magamra szabadítottam a közharagot gondolom de leszarom) csak úgy vett fel, hogy nem jelentenek be semmikor vagy ha nem tetszik, akkor irány az utca, oda nem kellek. Történt ez akkor, amikor szerintetek jobban állt az ország és akár be is jelenthettek volna de nem tették. Persze mit tehettem volna, hát aradtam és nem fizettem semmit...

Ne állítsátok be, hogy azokban az időkben én tolvaj voltam és adócsaló, mert ez több mint igazságtalan és sértő. Nekem is meg kell élnem, és ha ezt csak úgy tehetem meg, hogy feketén dolgozok, nem érdekel. Amikor 1 állásra 30 jelentkező van alapból, nincs arra több hónap vagy év, hogy fennhéjázva és büszkén megvárjam a bejelentett álláslehetőséget.
Nekem sem jó, ha nem bejelentett az állás de nem én tehetek arról, hogy nem jelentenek be, nem tudom kényszeríteni mert akkor mehetek utcára. Fiatal voltam/vagyok és motorral jártam-járok...volt, hogy akkorát estem, hogy majd' 3 hónapra kiestem a munkából, hát szerintetek kaptam valahonnan is akár egy forintot is? Nem lett volna jobb nekem, ha a TB a hátam mögött áll?
Ja de bocsánat, az akkori egyik főnököm nem hagyott szarban és csak az Ő emberségének köszönhettem, hogy kaptam tőle annyit, hogy ne kerüljek kilátástalan helyzetbe. Saját pénzéből adta, minden megbecsülésem az övé.
Sosem volt semmilyen hitelem, pedig nevetve fizethettem volna egy nem túl öreg mercit-BMW-t viszonylag fiatalon, de érdekes lett volna mondjuk 22 évesen az az autó. De részletre a fekete meló mellett én is simán megtehettem volna.

Szóval mindenki gondolja végig, hogy hogy is érti az 1 millió húzza a 9-et témát.
Ha én sem keresek pénzt se feketén se sehogy és csak otthon ülök, na akkor húzatom magam! De addig amit keresek azt elköltöm és ezzel pénzforgalmat bonyolítok le, azaz a gazdaság működésének egyik alapját valósítom meg. Forog a pénz. Áru-lóvé. Értitek?
Vagy:
Maradok itthon és könyöradományból élek, nem dolgozok feketén sem és ez azért "nagyon jó" Nektek mert akkor aztán tényleg csak Ti fogtok eltartani...mert én nem fogok illegálisan dolgozni, hiszen olyat nem szabad csinálni!!
Igaz?
Ezt főleg azoknak ajánlom, akik úgy nyilvánultak meg, hogy "húzzanak dolgozni"...

Speedman 2009.03.24. 20:46:11

@Zbynek:
"én semmit sem mondtam arról, hogy miért lett a válság."

Ebben egyetértünk. Mert fogalmad sincs.

"akkor szerinted, ha én építtetek egy házat egy kőművessel, és az a ház építés közben összedől, akkor azért én vagyok a felelős, vagy a kőműves?"

Ez egyre rosszabb. Hagyd abba. Neked tényleg fogalmad sincs mi megy (ment) végbe a világba.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.24. 20:57:51

@loláb: "Tehát nem történt más, minthogy a befizetett TB járulékod mellett még vizitdíjat IS fizethetsz, ha orvoshoz mész."

Viszont azt mindenki egyformán fizette, azok az ingyenélôk is, akik nem fizettek TBt. Csináltak már legalább azóta elektronikus TB-kártyát, helyben lekérdezhetô díjfizetéssel?

"Egy forinttal nem lett több bevétele az orvosoknak."

Ezt sajnálattal hallom, mert rászolgáltak volna, viszont ennek ellenére is jó ötletnek tartom. Nem voltak tele a rendelôk szimulánsokkal meg a napi harmadik vérnyomásmérésre jelentkezô mammerokkal, lehetett haladni.

qualitaet 2009.03.24. 21:05:53

@toncsi64:

"Ne haragudj, de ez vicc. Nézd meg a vezérkaruk valós anyagi helyzetét. Úgy hogy egy napot sem dolgoztak, hanem az iskolapadból egyenesen a politikusi pályára kerültek mára mind milliomos. Azért ez szép mutatvány 20 év alatt, ebből "csak" 4 évig hatalmon."

Szerintem az a vicc, hogy nem tudsz különbséget tenni (esetleg nem akarsz) milliók és milliárdok között.

"Mindegy, higyj amiben akarsz."

No, ebben egyetértünk.

"Márpedig az nem létezik, hogy valakinek nincs egy jó ötlete sem."

Évek óta ugatják a jobboldalról az adócsökkentést, a nemzeti érdekek védelmét, a kis és középvállalkozások támogatását,stb,stb.
Kíváló ötlet az előrehozott választás, tekintve, hogy demokráciában a nép kell, hogy eldöntse mit akar nem pedig 189 vörös képviselő meg az álellenzéki SZDSZ.

"A motorom vásárlásakor nem tudtam forint alapú hitelt felvenni mert a bankok nem adtak. Ennyit az ártatlanságukról."

El vagy te tévedve. A bank azt csinál a pénzével amit akar.
A hitel nem jár alanyi jogon.
Te kértél kölcsön és vállaltad a kockázatot.
Tipikusan a tartozó emberek mentalitása, hogy a folyton a hitelezőt okolják a fizetési nehézségeikért ám a saját felelősségükön egy percig nem gondolkodnak, pláne amikor felnyalják a lóvét.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.24. 21:19:47

@qualitaet: "A tavalyi népszavazás elsősorban arról szólt, hogy az egyik utolsó nemzeti vagyont megmentsék a privatizációtól."

Erôsen túl van ez lihegve. Hogy az SZDSZ balfasz pénzéhes módon akarta véghezvinni az eü-privatizációt, az könnyen lehet, de amit az ellenzék sulykol lépten-nyomon, hogy ez a világvége, az is egy nettó faszság. (Arról nem beszélve, hogy nem igazán lehet "vagyon"-nak nevezni azt, ami masszív veszteséget termel.)

A privatizáció lényege, hogy többé nem csinálhatják meg kontár módon a mûtétet, nem lehetnek tahók a beteggel, és nem tarthatják a markukat, mert a kedves beteg ezt világgá kürtöli, ôk meg éhendöglenek páciensek híján. (Magánorvosnak én még soha egyetlen fillér hálapénzt sem fizettem, ahol megpróbáltam sem fogadták el.)


Kosztura elmond itt 1-2 érdekes dolgot, érdemes megnézni:
index.hu/video/2008/11/02/ertelem_es_erzelem_egerben

Ha választanom kéne, hogy a téren himnuszt éneklô naplopó, hálapénzszedô hibbantak, vagy Kosztura operáljon-e meg, gondolom nem kell ecsetelnem, kit választanék.

vwman 2009.03.24. 21:29:27

"Szerintem az a vicc, hogy nem tudsz különbséget tenni (esetleg nem akarsz) milliók és milliárdok között."

az még viccesebb,hogy orbán papa mezőgazdász paraszt bácsika volt és amikor a fiacskája toppra kerül hipp-hopp
lett egy bányája a semmiből az már talán milliárdos tétel.

"Évek óta ugatják a jobboldalról az adócsökkentést, a nemzeti érdekek védelmét, a kis és középvállalkozások támogatását,stb,stb. "

a jobboldal sok mindent ugat legtöbbször hogy "monnyon le",semmi épkézláb ötletük nincs,ja és inkább a vörösök mint a kívül belül sötétek.

Ocvt 2009.03.24. 22:08:13

@Hrzrasn:
nem eladni kéne az országot, hanem rendbetenni. Eü. detto. Hosszútávon is jobb befektetés. Mármint az országnak és nem a nagytőkéseknek...

@vwman:
komolyan gondolod, hogy a másik oldal nem lopott legalább ennyit?
Orbánék alatt legalább az országnak sem ment olyan rosszul mint ezek alatt.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.24. 22:22:59

@Ocvt: "nem eladni kéne az országot, hanem rendbetenni."

De nem tudod, mert nem állíthatsz adóellenôrt minden hálapénzszedô / munkaidôben magánrendelô orvos mellé. Nem is nagyon forszírozzák ezt, mert a veszteség eltûnik a nagy közös zsákban, majd a többiek kifizetik. A rendelô/kórház tulajdonosa viszont keményen a pöcsükre tapos, mert neki forintokban mérthetô a konkrét vesztesége, ha a kedves alkalmazottak szart kevernek.

A magyar egészségügyben még mindig kommunizmus, pazarlás, lopás és fejetlenség van, nagyon is ideje volna a rendszerváltásnak és a kapitalizmusnak, elsôsorban a betegek érdekében. Kapjanak rendes szolgáltatást, ha pedig elégedetlenek, vigyék máshova a pénzüket (TB-kártyájukat).

Ocvt 2009.03.24. 22:45:33

@Hrzrasn: "nem állíthatsz adóellenôrt minden hálapénzszedô / munkaidôben magánrendelô orvos mellé"

A BKV ellenőrt ellenőrző álutasok korában nem mondanám, hogy nem lehet.
A magánpénztárak csak a gazdagoknak jó, a csórók (diákok, öregek, stb.) meg ugyanazt kapnák mint most. Vagy annyit se, de azt jó drágán.

Amerikában is már rájöttek, hogy ez nem jó. Mostanában hallottam valamelyik híradóban, hogy valamiféle minimál "állami" vagy "államilag támogatott" biztosítást Obama is be akar vezetni a legszegényebbeknek.
Én azt mondom: csak azért, mert valaki gazdag, ne kapjon jobb szolgáltatást mint egy csóró (vagy fizesse zsebből, mint most).

Az állami alkalmazottak pedig, nyilván jó magas biztosítást kapnának az adófizetőktől, tehát ez is a mi pénzünkből menne.
Elég megnézni GM, Ford, stb. akik a magas költségekre panaszkodnak, hogy mindenből (nyugdíj, eü. biztosítás) a legjobbat követelik a szakszervezetek -és meg is kapják az adófizetők pénzéből.

Seca81 2009.03.24. 22:51:08

Ezt az országot megmentetni olyan mint szarból várat építeni! Unokáink is a felvett kölcsönöket fogják fizetni, eközben az ország még nagyobb hanyatlásba megy végbe.
Építsünk autópályát? Oké, persze hitelből...
Iszonyú pénzeket vett fel az állam német és amerikai bankoktól, a rendszerváltás előtt az oroszok velünk vetettek fel őrült nagy pénzeket, mivel nekik nem adtak volna...
Annak az időnek most mi isszuk meg a levét.
Nem hiszem, hogy lenne ma Mo-n olyan kormány amely ki tudna lábalni a válságból. Ötlettelen, hataloméhes, felelőtlen banda egytől egyig!

Hrzrasn (törölt) 2009.03.24. 23:18:47

@Ocvt: "A BKV ellenőrt ellenőrző álutasok korában nem mondanám, hogy nem lehet."

Hát, nekem nem úgy tûnt az elmúlt 20 évben, hogy az általad felvetett módszer milyen kurvajól mûködik. De azért sok sikert, jó szórakozást.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.24. 23:24:50

@Seca81: "Iszonyú pénzeket vett fel az állam német és amerikai bankoktól"

De az is megérne egy misét, hogy mire tapsolták el, mert ebben a tisztelt lakosságnak igen nagy szerepe volt.

Tananyag:
w.blog.hu/2008/04/08/makro_1

Hiába lenne 0 USD az államadósság, hamarosan megint nyakig lenne az ország a szarban, mert a 9 milliónyi vontatmány továbbra is ott van, és élôsködik a többi hátán.

qualitaet 2009.03.24. 23:29:20

@Hrzrasn:

"Arról nem beszélve, hogy nem igazán lehet "vagyon"-nak nevezni azt, ami masszív veszteséget termel.)"

Aha.
Attól még a milliárdos vagyon vagyon marad amit felelőtlen vagy rosszhiszemű befektetői csoportok símán elherdálhatnak vagy lenyúlhatnak.

Annyira meg ugye nem vagy naív, hogy azt hidd, hogy az egészségügyet mindenáron privatizálni akarók nem szarják le toronymagasról, hogy a beteg jobb szolgáltatást kap-e avagy sem.
A kíváló üzleti lehetőséget látnak benne nem többet és nem kevesebbet.
A "befektetők" újabb kelet-európai cupákolásba eshetnek bele,a folyamatot oly elhivatottan forszírozó politikusok meg újabb hiénapénzt kapnak az ügylet realizálásért.

Az egészségügyi reform valóban szükséges de sajnos nem a hiénák privatizációján keresztül.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.25. 00:04:42

@qualitaet: "Annyira meg ugye nem vagy naív, hogy azt hidd, hogy az egészségügyet mindenáron privatizálni akarók nem szarják le toronymagasról, hogy a beteg jobb szolgáltatást kap-e avagy sem."

Kénytelenek, mert különben nem fogja oda beutaltatni magát senki, sürgôsségi ellátásból meg felkopik az álluk. Pont neked kéne elmagyarázni a szabad piac elônyeit? :)

Ha lenne rá lehetôség, tényleg kölcsönadnám a TKK-kártyámat egy évre, hogy lásd, hogyan mûködik egy olyan rendszer, ahol a kórházak harmada magánkézben van, orvosból pedig csakis privát van, és oda mész, ahova akarsz.

qualitaet 2009.03.25. 00:22:18

@Hrzrasn:

"Olyan Stockholm-szindrómát gombolyítottunk magunknak, ahol a túszejtők és a túszok is mi vagyunk. A legvidámabb barakkból a legnehezebb a szabadulás."

Nemhiába a legnevesebb balos firkász ez a Tóta W.
Szépen sunyiban igyekszik mindent a Kádár-rendszerből itt maradt adósságra, no meg az általa olyannyira rühellt magyar népre kenni.
Hátha a kedves olvasónak elterlődik a figyelme az elvbarátai által a renszerváltás óta szétrabolt ill. elherdált többszázezer milliárdnyi nemzeti vagyonról ill. államadósságról amihez képest a Kádári adósság kutya fasza.
Csak november óta 25 milliárd EURO hitelt vett fel a kormány az IMF-től, többet mint Kádárék összesen a rendszer fennállása alatt! És eből egy fillért nem lát az ország mer megy tovább hiteltörlesztésre...

(A Kádár-rezsim 22 milliárd dollárt vagyis cca.16 millárd Euro-t vett föl összesen)

Ez megint egy gusztustalan bértollnoki mosdatása a kormánynak.

Méghogy tanyanyag! Mindjárt beszarok... :)DDDDDDDDDDD

lanyi 2009.03.25. 00:25:41

Jézusom,hogy itt mekkora hülyék vannak:)

Nézzétek tovább a hetihetest:)

Idióták...

qualitaet 2009.03.25. 00:31:17

@Hrzrasn:

"Ha lenne rá lehetôség, tényleg kölcsönadnám a TKK-kártyámat egy évre, hogy lásd, hogyan mûködik egy olyan rendszer, ahol a kórházak harmada magánkézben van, orvosból pedig csakis privát van, és oda mész, ahova akarsz."

D-ben működik, ebben biztos vagyok.
Sajnos itt sokkal bonyolultabb a helyzet.
Magyarországon már eleve elherdálták millió ember évtizedek alatt befizetett járulékát.
Lepusztították az egészségügyet (vagy nem is létezett).
Én általában nem kérdőjelezem meg a magánbiztosítói rendszer létjogosultságát.
A magyarországi rendszer privatizációját tartom kétségesnek pláne a jelenlegi aspiránsok és rovott múltú helytartóik közreműködésével.

korszellem 2009.03.25. 05:59:17

kár,hogy ilyen emberek vesznek körül minket mint ez a hrzrasn,akik meggyőződésből hülyék.akik még ezek után a szemét szdsz-re,meg az mszp-re szavaznak azok DÖGÖLJENEK MEG!!!
4-es metró????(állítólag 600mrd-ból elkészül-tehát min 1000mrd lesz).
csak mellékesen jegyzem meg,hogy Mallorcán is épült metró,kicsit hosszabb mint a mienk,cirka 60mrd ból.ja,ott biztos olcsóbb minden.
sajnos olyan mértékű sötétség van néhány rtl klubbon,tv2-n nevelkedett ember fejében,ami szinte felfoghatatlan.

isti77 2009.03.25. 07:49:35

Nem lehetne visszamenni és újrakezdeni onnan, hogy meghalt a Kádár? Nem? Jól van, csak kérdeztem.

A legvidámabb barakk békés rendszerváltása eléggé elcsúszott valahol, akárhonnan is nézem.

vwman 2009.03.25. 08:17:48

@korszellem:

ez annyira tipikus fityeszes duma,akinek van annyi esze hogy nincs veletek az "dögöljön meg" gratulálok,mintha orbán bácsit hallottam volna,csak ő utána hebeg-habog hogy ő nemzeti összetartásra meg a polgárok összekovácsolására gondolt,szerintem ő csinálja a legjobb esti meséket

vwman 2009.03.25. 08:32:53

lehetne mesélni fityeszes időkről,hogy volt az országimázs központ x száz milliárd elfolyt belőle sok szegény jobbos politikus zsebébe,csináltak reklám filmet is Magyarországról Tony Curtis főszereplésével x milliárdért Tony Curtis ingyen vállalta a szereplést benne mivel ő is valamilyen szinten magyar,de akkor nem értem miért került x milliárdba???valakik jól jártak abból is!
belefogtak a Nemzeti színház építésébe lett egy mélygarázs belőle x milliárdért
utána másodszorra is nekikezdtek új tervekkel kirakták a város szélére csak gratulálni tudok jó húzás volt
ja és igen a fityeszesek is csináltak 1-2 autópályát orbán papa bányájából vitték hozzá az alapanyagot akár 250km-re lévő autópálya építéshez
tuti csak az ő egy szem bányája van az egész országba
és még sorolhatnám a csupa jó dolgokat amiket csináltak

Gabesz81 2009.03.25. 08:59:16

@Pepejoe: jó példa, hogy bármikor is volt, a vállalkozókat mindig is csak a saját haszna érdekelte... sajnálom, hogy így kellett dolgoznod hosszú éveket. És ez valóban nem téged, hanem a rendszert minősíti... ami változott is azidő alatt...

Azért a TB-d fizethetted volna magad is, önszorgalomból.

loláb 2009.03.25. 09:16:21

@vwman:
Nem tudom mi LENNE, ha orbánék lennének hatalmon, de az viszont TÉNY, hogy a baloldalnak 7 év kormányzás után sem sikerült EGY jelentős reformot sem megcsinálni. Balfasz módjára kezdtek mindenhez, pökhendi, kioktató stílusban kommunikáltak, és minden intézkedésükön látszott, hogy végiggondolatlan, a szakma által nem támogatott, pénzbehajtás.

Az ellenzéknek a nevében benne van a dolga: ellenez, 2002 elött is ezt csinálta az mszp (lásd: Státustörvény, lakástámogatás, Széchényi terv, stb...) Ez a dolga, demokráciában legalábbis. Nem az ellenzéknek kell megszavazni a törvényeket, hanem a kormánypárti többségnek. Ami a 7 évből hatban megvolt.

Nem össztársadalmi konszenzusról vagy összeborulásról kell elmélkedni, hanem olyan javaslatokat kell készíteni, amelyeket legalább a szakma egy része támogat.

Nekem egy szdsz politikus ismerősöm mondta karácsonykor: "Hát, nem lehetünk büszkék erre az elmúlt hét évre".

@Hrzrasn:
"..Viszont azt mindenki egyformán fizette, azok az ingyenélôk is, akik nem fizettek TBt..."

Én egyetértek: felőlem legyen tök piaci alapú egészségügy. Amennyi TB-t befizettem eddig, meg amennyit még fogok, abból valószinüleg bőven kijönne a kezelésem költsége ha lerobbanok. Félreteszem én a pénzt, aztán ha szükség lesz rá, akkor kifizetem a koszorúér műtétet 2 millióért.
De hogy éves szinten több milliós nagyságrendű TB járulékot vonnak le tőlem, és még emellett vizitdíjat is kelljen fizetnem...hát az apjuk faszát.

"...viszont ennek ellenére is jó ötletnek tartom. Nem voltak tele a rendelôk szimulánsokkal meg a napi harmadik vérnyomásmérésre jelentkezô mammerokkal, lehetett haladni..."

Igen, csakhogy jelenleg egy szipla receptfelirás is több, mint 15 perc adminisztrációt jelent, a számlaadás, TB jogviszony ellenörzés, meg egyéb baromság miatt.
Múlt héten voltam dokinál, egészségügyi alkalmasságit kellett kérnem kishajóvezetői hosszabbításhoz, 5-re mentem oda, fél nyolc után jöttem el, és összesen 6 ember volt előttem, akik közül hárman csak receptért jöttek.

Ez az eredménye az eü "reformnak". És közben ment az undorító orvos ellenes propaganda, hogy az orvosok csak a hálapénzre mennek: én SOHA az életemeben nem adtam hálapénzt orvosnak. Még amikor apám szívműtétje volt, akkor is csak a nővérek kaptak pár ezer forintot fejenként. Orvosnak soha, és nem is várták el. Mégis mindig a lehető legjobb ellátást kaptuk, mindenhol.

És akkor jönnek az ilyen tervek, mint amit fent is írtam a rezidensi időről, stb... Téynleg az a cél, hogy elüldözzék az orovosokat itthonról? Mert akkor nagyon jó úton indultak el.

Gabesz81 2009.03.25. 09:31:38

@loláb: nem mind neked szól, de csak jöttek a gondolatok.

azért azt tegyük hozzá, mint írtam feljebb. sok 2/3-ost kellene módosítani, hogy valóban, gyökeresen változtathatóak legyenek a dolgok... amikor az egyik hozta fel a másik szavazta le, amikor a másik, akkor az egyik söpörte le. Pl. parlamentben ingyenélők száma... az összesnek a qva anyját!
kts. térítés bemondásra. összegyűlt félmillió aláírás és már viszakoztak is, hogy már úgy is tervezték, hogy ez így nem jó. ha nem jön össze, akkor marad minden a régiben, mert jó látni a számla hízását. aláírtam és megszavazom, mint ahogy tettük sokan!

viszont amikor az én zsebemben turkálnak nem szeretem, ezért volt jó a vizitdíj. ha igénybevettem fizetek, ha más aki tb-t sem fizet az is fizette, most hurrá én fizetem az ő ellátását is.
ezzel csak annyit akartam, hogy lettek volna előrevivő dolgok, lehetett volna rajta változtatni, nem egyszerű és magyar módra leszavazni. így most újra ingyenélés van a pénzemből.
akik eltöröltették a qva anyjukat.

Gabesz81 2009.03.25. 09:34:56

sajnos sok orvos elvárja, sőt ami a leggyalázatosabb, hogy az élet kezdetén egy frankó megszorítással kezdik a családoknál, amikor gyermekük születik. a legdurvább lehúzók a szülészek! a qva anyjukat! többszázezres hálapénzek nyílt titokként forognak, amiből a stáb rendszerint semmit sem kap...

loláb 2009.03.25. 09:48:38

@vwman:
Izland és Ukrajnamellett bennünket érint a legjobban a válság. Várhatóan mínusz 6-8% lesz a GDP bővülés, az usában ha nagyon pesszimisták, akkor mínusz 3%.
Mi még 2010 második negyedévében is recesszióban leszünk, pedig várhatóan az év második felében már elindul a gazdasági növekedés a világban.
És ez csak annak köszönhető, hogy nem volt bátorság a valódi reformok végrehajtásához.

@Speedman:
Pedig valószinüleg ilyen, mint ahogy valszeg minden ország, minden politikusa ilyen. Én már régen nem hiszek az államférfiakban, államasszonyokban.

De ez okvetlenül még nem baj. Nem szakértő miniszterelnökre van szükség, hanem egy olyan POLITIKUSRA, akinek többsége van a parlamentben, és a pártjában. Hogyha a szakértő tanácsadók kitalálnak valamit, ami jó (de esetleg népszerütlenséget hoz), akkor ne alkukkal, meg pozicióosztogatással vegye rá a saját pártjának érdekcsoportjait a megszavazásra, hanem belső vita nélkül legyen elfogadva a javaslat a parlamentben.

De hát Gyurcsány már a hatalomra is 3 nap alkudozás, meg háttérmutyi eredményeképpen került (ugye emlékszünk: Meggyesi lemondása után pénteken még Kiss Péter volt az esélyes, aztán hétfőn 4:1 arányban mégis Gyurcsányt választották meg a küldöttek). Vajon miért? "Meggyőzte" őket.

Valós támogatottsága a pártján belül csak 2004-2006 között volt, utána minden javaslatához körbe kellett udvarolni a különféle tagozatokat, meg az szdsz-t.
Ezért nem tudott semmit átvinni a parlamenten, nem az ellenzék akadályozta meg, hanem a saját pártjának különféle ellenérdekelt tagozatai és néha az SZDSZ.

Ha külsö miniszterelnöke lesz az országnak, akkor ugyanúgy nem fog tudni SEMMIT elérni: a valódi, népszerütlenséget hozó, de szükséges intézkedésekhez nem lesz parlamenti támogatás, egyik párt sem fogja a nevét adni a népszerütlen intézkedésekhez.

vwman 2009.03.25. 09:53:39

@loláb:

Széchényi tervről annyit hogy romániába ment a lóvé, ismerősnek a szállodájához 50 millás vissza nem térítendő támogatást kapott romániába meg ott még jó néhányan az ismeretségi körébe,magyar ismerősöm egy sincs aki kapott volna Széchényi terv részeként állami támogatást anno a fityesztől

"a baloldalnak 7 év kormányzás után sem sikerült EGY jelentős reformot sem megcsinálni."

legfőképpen azért mert az ellenzék mindenhol keresztbe tett,és lehurrogta őket mielött végigmondták volna hogy mit is szeretnének,ha azt mondja az mszp hogy sárga a villamos akkor a fityesz tuti azt mondja hogy á az nem sárga az hupilila ez nem ellenzék ez egy rakás szar.
mert ha azt mondja a fityesz egy kormány javaslatra,hogy neki jobb ötlete van így és így kéne csinálni akkor ok,de semmi indokot nem tudnak csak fújjogni meg kormány váltást,ja meg hogy monnyon le,ezt egy ovis csoport is megtudná csinálni,ennyit az ellenzékről

vizitdíjnak még mindig az lett volna a lényege hogy a háziorvosi rendelő abból fennt tudta volna magát tartani,és nem kellett volna az 1millió adófizető pénzéből még arra is költeni,hanem lehetett volna más dolgokra is.
de ha téged a 300forint annyira földhöz vágott akkor már értelek,de nem hiszem hogy minden nap mentél dokihoz
én 1-2 évente szoktam menni dokihoz akkor minek fizessem a másik ingyen ellátását aki hobbyból minden nap jár

loláb 2009.03.25. 10:00:21

@Gabesz81:
A vizitdíj mellett is Te fizetted az ő ellátásukat. Gondolod, hogy a 300 foritból bármi kijönne? Még az asszisztens bérköltségét sem fedezi, amennyi időt egy beteget adminisztrál.

De mivel mellette megvonták az amortizációs támogatást az orvosoktól, még csak plusz bevételük sem lett...

Fizettél, úgy, hogy emellett 29%-ot levonnak a béredből TB járulék címén, plusz a munkáltatód is fizet utánad EHO-t.
Ennek következtében, ha te nettó 100 ezer forintot akarsz keresni, az a munkáltatódnak 300 ezerbe kerül havonta.

loláb 2009.03.25. 10:06:59

@vwman:
Egy kisebbségben lévő ellenzék mit tud leszavazni?

Na meg vizitdíj, mint a rendelő finanszírozása...öregem, esetleg beszélj néhány orvossal is, ne csak az piros kockás szórólapok szövegét hajtogasd, mert komolytalan vagy.

Na, mindegy, hagyjuk. Elegem van a politizálásból. Legyél szenttül meggyőződve, hogy az MSZP 7 éve jó volt az országnak, én meg megmaradok annál, hogy nem.

vwman 2009.03.25. 10:11:12

@loláb:

ez annak köszönhető nagyobb részben akik túl vállalták magukat és most a hiteleik miatt szarba vannak,szerintem a lakosság fele kb
ezek most mindenből a minimálisra törekednek kaját is csak olcsóbbat és alig vesznek meg mindenen spórolnak ruházat műszaki cikk vagy egyáltalán nem is vesznek
na most ha egy x terméket gyártó gyárban a kereslet a termékük iránt negyedére esik vissza elbocsátja dolgozók egy részét vagy az egészet és rosszabb estebe le is húzza a rolót
ilyen dolgok mellett ne is álmodj GDP növekedésről

vwman 2009.03.25. 10:17:37

@loláb

nem leszavazást írtam hanem hogy keresztbe tesznek folyamatosan kettő közt van különbség úgy mint a fostalcska astra és egy E-merci közt pl de ha nem érted meg a különbséget akkor abba is kételkedek hogy 8általánoson túl valamiféle végzettséggel rendelkezel

amíg az orvosok a magánrendelőikbe viszik haza a dolgokat az sztk ból addig én legvégső estebe tárgyalok velük

loláb 2009.03.25. 10:19:59

Oké, maradjunk ennyiben.

Gabesz81 2009.03.25. 10:27:14

@loláb: a fenébe is, nem arról van szó, hogy az teljesen jó volt így, de mindenképp jobb! mert akik abszolúte addig sé most is semmit sem, azoknak is a zsebükbe kellett nyúlni! nincs ingyenkenyér vége üzenet, de aztán jött a demagógia és lett... nincs oldalam és most csak kimondottan a vizitdíjról és az emberekbe nevelt kommunista beidegződésekről beszélek, miszerint az jár... és 300 forint nem a világ lett volna, de lehet meggondolta volna napi 10-20 felesleges, csak beszélgetni akaró beteg, amivel a valóban beteg és fizető dolgozó emberek magasabb színvonalat kaptak volna, már a várakozási időt tekintve is.
az a baj, hogy a legtöbb ember akármennyire is haladónak képzeli magát és köpi a régi rendszert, azért mindent továbbra is fentről vár, mert az jár...
szemléletváltás és egy két (de)generáció kihalása kell és talán akkor.

Gabesz81 2009.03.25. 10:28:36

@loláb: amit írtam a 2/3-osokról... egyik sem akart valóban gyökeres változásokat, ezért toporgunk! ez a teljes politikai "elit" felelősége. kevesebb önkörmányzatot, kevesebb ingyenélőt, régiókat nem 19 megyét!

loláb 2009.03.25. 11:34:50

@Gabesz81:
Nincs olyan sok 2/3-os törvény, ráadásul a sima feles törvényekbe is belebuktak: eü, felsőoktatás, adótörvények, nyugdíj stb...

Lajos63 2009.03.25. 11:42:24

@vwman: Ezt az alapján írtam hogy rákerestem a nicked-re és megnéztem eddigi ténykedéseidet. Kezdem már unni a személyeskedésedet. Jó lenne egyszer személyesen elbeszélgetni veled.

Lajos63 2009.03.25. 11:49:11

@Pepejoe: Próbálj meg magad egy vállalkozásba kezdeni és kitermelni az állam felé az alkalmazottak után fizetendő összegeket. Arra nem gondoltál hogy esetleg a aki foglalkoztatott az is úgy volt ahogy te? Hogy pengén táncolt hogy neki is maradjon valami egyáltalában az egészből. Persze vannak akik kizsákmányolóak de hidd el ha olyan lenne a helyzet azért a nagy többség nem így foglalkoztatna.

Lajos63 2009.03.25. 11:56:34

@loláb: Hagyjad, vele kár vitatkozni, talán pénze is van ebből.

Lajos63 2009.03.25. 11:59:02

@vwman: Tapolca Hunguest Hotel szálloda is kapott itt nálunk pl akinek a tulajdonosa nem éppen fidesz közeli ember.

qualitaet 2009.03.25. 12:23:31

@loláb:

"De hát Gyurcsány már a hatalomra is 3 nap alkudozás, meg háttérmutyi eredményeképpen került (ugye emlékszünk: Meggyesi lemondása után pénteken még Kiss Péter volt az esélyes, aztán hétfőn 4:1 arányban mégis Gyurcsányt választották meg a küldöttek). Vajon miért? "Meggyőzte" őket."

qualitaet 2009.03.25. 12:23:32

@loláb:

"De hát Gyurcsány már a hatalomra is 3 nap alkudozás, meg háttérmutyi eredményeképpen került (ugye emlékszünk: Meggyesi lemondása után pénteken még Kiss Péter volt az esélyes, aztán hétfőn 4:1 arányban mégis Gyurcsányt választották meg a küldöttek). Vajon miért? "Meggyőzte" őket."

qualitaet 2009.03.25. 12:32:18

Bocs, véletlenül elküldtem.

Tehát: A "meggyőzés" pofonegyszerű volt, hisz Gyurcsány az SZDSZ-es pénzügyi és üzleti körökkel már azelőtt is kíváló kapcsolatot ápolt, köztudottan az ő "emberük".

Emlékszünk Medgyessy vitáira a szintén hírhedt oligarcha Csillag Istvánnal, no meg az emlékezetes kifakadására:

"Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel!"

Ez volt az utolsó csepp a pohárban, pár nappal később meg is puccsolták, egyértelműen az SZDSZ irányításával.

vwman 2009.03.25. 12:33:10

@uszilard:

nem vagyok kíváncsi rád elhiheted

és tévedsz nincs semmi hasznom belőle,csak a tényeket nézem,ellentétben veled,a narancssárga ködtől nem látsz semmit

loláb 2009.03.25. 13:05:36

@qualitaet:
Na ja, de az mszp miniszterelnök jelöltjéről az mszp-s küldöttek szavaznak (valami hatszázakárhány fő, minden megye küld küldöttet).

Az ő körükben végzett felmérés pénteken még Kiss Pétert jelölte befutónak (kb kétharmad-egyharmad arányban), aztán hogy-hogynem mégiscsak Gyurcsány nyerte a szavazást három nappal később, méghozzá fölényesen.

De ugyanez volt pepitában Kóka esetén is: a 2006-os választások előtt háromnegyed évvel lép be a pártba, és a választások után leköszönő Kuncze helyére már ő volt az egyedüli esélyes. Egy olyan valaki, aki egy évvel ezelött még nem is volt tagja a pártnak.

Hm...érdekes karrier, főleg, hogy mindketten milliárdosok. Gyurcsány legalább a látszat kedvéértért írogatott pár cikket a népszabiba 2002 elött is, hogy azért ne lehessen mondani rá, hogy jöttment.

Ocvt 2009.03.25. 13:26:32

Ja és ez TAVALYI adat. Azóta kicsit megugrott az imf hitel miat ugyebár és ki tudja hol áll meg.

Az egészségbiztosításról itt olvasható több infó, akit érdekel:
hu.wikipedia.org/wiki/Egészségbiztosítás

Ocvt 2009.03.25. 13:29:10

@Ocvt:
bár, ha jobban megnézem inkább lila ködről van szó...

korszellem 2009.03.25. 14:26:36

@vwman:
fityeszes?hát el vagy tájolódva barátom,nem fogok a fideszre szavazni!
Mo.-on mi most bűnözők vagyunk,az mszp a rossz rendőr, a fidesz meg a jó.de mindkettő ua.az mszp-től kapod a pofonokat,leköpköd,meg kilövi a szemed gumilövedékkel.a fidesz cigarettával kínál,kedvesen barátomnak szólít,adócsökkentésről beszél.
de mindkettő meg akar törni.
www.lakatospal.hu/index.php?page=articles&id=2902
ezt ajánlom a figyelmetekbe,itt sok kérdésre találtok választ.

vwman 2009.03.25. 14:42:12

@korszellem:

"mszp-től kapod a pofonokat,leköpköd,meg kilövi a szemed gumilövedékkel"

velem még nem történt ilyen!
ez max azokkal a békés tüntetőkkel történik meg akik gyújtogatták az MTV székházat,és loptak onnan amit értek,meg mások autóit gyújtogatták molotovkoktéllal és közbe macskakövet dobáltak a rendőrökre,ezeket nem gumi lövedékkel kellett volna lőni.
azért így kicsit más mert te úgy állítod be mintha az ártatlan járókelőket kezdenék lövöldözni

abban igazad van hogy a fityesz a mézes mázas semmiről beszéddel próbálja meggyőzni az embereket
adócsökkentés ugyan már miből? lemond orbán a fizetéséről meg a többi fityesz és abból lesz?mese habbal az egész

korszellem 2009.03.25. 14:52:26

@vwman:
hát barátom neked jól kimosták az agyad.a neten találhatsz rengeteg fotót,amin látható,hogy 60-70éves embereket vertek meg brutálisan,olimpiai bajnokot rugdalnak 20-an stb.
te csak az rtl-blikk-tv2-m1 lózungokat nyomod folyamatosan.nem gondolkozol,megeszed amit elédraknak
FEL KÉNE ÉBREDNI

vwman 2009.03.25. 15:09:46

@korszellem:

és van a neten párszáz kép meg video amin a kedves tüntetők vascsövekkel és láncokkal verik a rendőröket az teljes normális igaz?meg amikor a 3rendőrt majdnem felgyújtották a kocsijukkal együtt
az ilyenekkel szerinted mit kéne tenni megsimogatni őket milyen ügyesek?
látom te meg orbán bácsi meg a hír tv esti meséit kajáltad be,elismerem jól csinálja orbán bátyád azt mondja amit hallani akarsz te meg bekajálod,az a baj van néhány birka van aki megeszi a mondókáit,de talán az értelmesebb emberek többségbe vannak remélem

Ocvt 2009.03.25. 15:49:26

@vwman:
belinkelnéd az említett videókat?

Te is tudod, hogy csak tereled a szót a lényegről...ez mind csak tünet.
Mindenesetre a nickedhez képest nem semmi amit itt előadsz. No tények csak agitáció :D
Ügyes, de nem eléggé.

vwman 2009.03.25. 16:00:54

@Ocvt:

egy a sokból

www.youtube.com/watch?v=VapoOMlKJ5o

miről terelem a szót? ha nem így volt akkor meséld már el hogy? mert fityesz módjára indok nélkül jujjogni a egyszerűbb

Lajos63 2009.03.25. 16:22:40

Ma autó mosás közben átgondoltam ezt a dolgot újra. Az emberek végül is ilyenek és kész. Ugyan az az ok vezérli őket mikor szavaznak és akkor is mikor hitelt vesznek fel. Legalábbis a lakosság azon részét aki eldönt egy népszavazást(és aki elhiszi hogy a húsvéti nyuszi hozza a pénzt a törlesztőt meg a Jézuska fizeti majd ki). A nagy többség lényegében ahhoz is hülye hogy a sok agymosás után át lássa mi az ami a saját és az ország érdekét szolgálja. gyurcsányék választási videóitól megmondom őszintén néha még én is elérzékenyültem. "Az adó csökkentés kormánya, elnökúr olyan hamis vádakkal akar nyerni hogy itt valaki vizit díjat akar bevezetni? Ne hazudjon már, nem igaz vádakkal választást nyerni az nem igaz országhoz vezet" Bocs ha nem pontosan idézem. Undorító, hatás vadász propaganda filmek. Orbánék sem voltak rest persze de egy 10-es skálán amit műveltek az mondjuk 4 akkor az mszpé minimum 8. Dőlt az agymosás az összes csatornán, újságokban. Az eredmény aztán nem is maradt el. Megmentették az emberek ferenctetsvér anyukáját is a megfagyástól, mert szegény a garzonban nem tudja fizetni a gáz számláját. A szegény kisgyereket is haza vitte ferenc és még táncolt is nekünk. Ilyen egy arany embert ki az a szívtelen aki ne választana meg? Igaz vagyonosodását úgy kezdte hogy megvett jelképes összegért épületeket az államtól amiket utána az állam vissza bérelt tőle horribilis összegért. Ilyen egy szín magyar ember.

A bal oldal irtó nagy előnyben van. Mögöttük áll a tőke és az egész média. Meg tudnak venni kilóra egy választást. Mások az arányok mint hogy orbán az apja bányájából hordatja a követ, vagy hogy mennyi szőlője van. De hát ez kell. A sok idióta azon őrjöng hogy vettek 20-30 milláért autót komcsik válság idején. Amit elloptak annál ez qrvára jelentéktelen összeg. de hát józskapista ezt szereti olvasni a blikkben ez ez adja el a lapot ez kell. Az mszp a kisebbik rossz válasszuk azt. Szerintem elég volt belőlük már az elmúlt 50 évben.

Lajos63 2009.03.25. 16:28:37

@vwman: ha nem lenne az akkor nem csinálnád. Aki tört zúzott az bal oldali provokátor volt. Gyurcsány miért mondta az egyik interjúban, hogy nem ő adott parancsot a rendőrségnek a másikban meg hogy igen? Gergényi is egy színmagyar. A komcsiknak jó propagandája van, még Goebbelsz is megirigyelhette volna :)
Azonosító szám minek érted, ez kelet Európa itt nem kell olyan. Akinek nem tetszik hogy becsapták kirabolták, kisemmizték azt jól elverjük. Mit tehetnek majd megunják aztán elmennek haza.

vwman 2009.03.25. 17:37:13

@uszilard:

baloldali provokátor,ekkora baromságot
te hülyébb vagy mint gondoltam már bocs

isti75 2009.03.25. 18:57:42

Azt hittem hogy itt a törlesztőrészletek emelkedése a téma, de itt mindenki csak a fidesz-mszp háborúról ír....

Hrzrasn (törölt) 2009.03.25. 23:41:48

@loláb: "Félreteszem én a pénzt, aztán ha szükség lesz rá, akkor kifizetem a koszorúér műtétet 2 millióért.
De hogy éves szinten több milliós nagyságrendű TB járulékot vonnak le tőlem, és még emellett vizitdíjat is kelljen fizetnem...hát az apjuk faszát."

Aha, ahogy Móricka elképzeli a TBt.

És ha a félretett pénzed nem elég, mert pl transzplantációra van szükséged, mi legyen? Dögölj meg?

Ezért van az, hogy mindenki jóval többet fizet be, mint amennyibe a kezelése valaha is kerülni fog, és titkon imádkozik, hogy a befizetett pénzre ne neki legyen majd szüksége, hanem valaki másnak.

korszellem 2009.03.26. 06:13:12

@vwman: szerintem változtass nevet.van két 5letem! A. ZISZman
B. MERKAVAman

loláb 2009.03.26. 08:33:16

@Hrzrasn: Bevállalnám a kockázatot.

Mert nekem nem pálya, hogy én (viszonylag) fiatal, jól kereső egyén tartom el a nyugdíjasokat, potyautasokat, cigányokat, és még ráadásul MINDEN intézkedés engem szopat.

De közben fizetünk 13. havi bért a naplópó állami alkalmazottaknak, 13. havi nyugdíjat, metrót építűnk 500 milliárdért, völgyhidat, alagutat, és akkor a demagóg lózungokat (Pl: 2 db páncélozott AUDI A8L a kormányfőnek) el sem kezdtem. Mert ezekhez hozzányúlni nincs vér a pucában.

Egy büdös szót se szóltam volna ha pl. a vizitdíjat csak olyanoknak kell fizetni, akiknek nincs rendben a TB jogviszonyuk.

vwman 2009.03.26. 08:37:37

@korszellem:

elmebetegtől ötletet nem fogadok el ugye megérted :)

vwman 2009.03.26. 08:46:50

@loláb:

ha jól kereső egyén vagy akkor nem értem mit vagy kiakadva azon a 300 Ft-on??
vagy minden nap 5ször mentél volna dokihoz?? de arra is volt megoldás,aki sokat jár dokihoz mert egy évben ha a beteg a háziorvosnál illetve külön a járóbeteg-szakellátásért vizitdíjat már 20-20 alkalommal fizetett, az afeletti vizitdíjak összegét az illetékes jegyzőtől visszaigényelhette.

és a vizitdíjnak még egy haszna lett volna,a hálapénzek eltüntek volna,mert ha a 300 Ft-ot vizitdíjra befizetted,akkor nem kellett volna még 1500at adni a dokinak,hogy ugyan már foglalkozzon veled
itt van egy kis infó hogy felhomályosítsalak a vizitdíjjal kapcsolatba

www.fn.hu/belfold/20070209/mindent_vizitdijrol/

LyukasBogrács 2009.03.26. 08:57:48

Egyébként meg nem tök mindegy, hogy miért magasabb a törlesztő? Fizeted és kész. Ha nem, akkor meg viszik a kocsit. Ennyi. Mit kell ezen filózni annyit?

loláb 2009.03.26. 10:29:09

@vwman: Az elvvel volt bajom. Meg azzal, hogy behülyítették az embereket, hogy majd ez milyen jó lesz az orvosoknak, közben az egész csak megszorítás volt, pénzbehajtás.

De mindegy, hagyjuk. Szerencsére ez már a múltté.

vwman 2009.03.26. 10:53:12

@loláb:

az orvosok azért pampogtak,mert tudták hogy akkor 0 hálapénz lesz
így meg napi több 10ezer forintot simán megkap zsebbe adóznia se kell utána
csak nem orvos vagy te is?

loláb 2009.03.26. 13:19:04

Mondom, hagyjuk. Aki nincs a te véleményeden, az fideszes, vagy orvos, vagy buta, 8 általánost sem végzett senki.

Lajos63 2009.03.26. 16:00:31

@vwman: Üdvözlöm a nettó 80e kereső milliárdos orvosokat. Ugyan már. Te egyedül azért vagy itt hogy továbbra is elhitesd az emberekkel hogy a pártod jól csinálta. Olyan ember nincs aki ezt a dumát ok nélkül nyomná amit te. Még a leg véres szájúbb virtigli kommunista ismerőseim is húzzák már a szájukat attól ami itt folyik. Nem mondják ki persze de érződik a megnyilvánulásaikból. Az a helyzet hogy törvényes úton jó eséllyel a te pártod nem fog itt választást nyerni 1 év múlva akárhogy megy is az agymosás. Ekkora határ szart nincs hová ellapátolni az elvtársaknak.

Ha már személyeskedésbe torkollott beszélgetésünk arrogáns voltod miatt akkor egy idézettel búcsúznék tőled: "Aki hülyén születik az hülyén is hal meg" :) Ezzel zárom soraimat.

További jó agymosás.

Üdv. uszilard

vwman 2009.03.26. 16:03:16

@loláb:

de ha egy épelméjű érvet nem tudsz mondani akkor mit mondjak rád?az hogy lehúzás azt szajkóztad más egyebet nem tudtál
az lehúzás,hogy egy évben 6000ft-ot a háziorvosi rendelőbe és 6000ft-ot az egyébb ellátásra fizettél volna vizitdíjként?az lehúzás?
ha bemész kórházba egy hét után többet kell zsebbe adni hogy rád nézzen egyáltalán az orvos,na az a pofátlan gerinctelen lehúzás szerintem

Lajos63 2009.03.26. 17:28:46

@vwman: Valaki linkelt neked pár grafikont. Keress egy embert aki segít értelmezni, értelmezd őket és után írj ide újra. Azok mindent elmondanak az elvtársak munkájáról és az is látszik miért akartak újra húzni a présen egyet.

morcosboci 2009.03.26. 19:07:21

miért álltok szóba vwman-nel? ennyire nem lehet hülye valaki magától. Még a tényeket is tagadja. Egyértelműen fizetett ostoba, nekem legalábbis nagyon kilóg a lóláb. Valahogy ez jellemző a maszopra. Mindenhol összeugrasztják az embereket, hogy még véletlenül se azzal foglalkozzunk amivel valóban kellene. Minden ünnepet tönkretettek a fizetett bajkeverőik, akik minden jogállamban már sitten lennének és még az ilyen fórumokon is hintik a hülyeséget. Egy nagy baj van, hogy az elmúlt 7 év kormányzása nem menthető. Még nem is látjuk a szakadék alját, nem hogy leértünk volna.

vwman 2009.03.26. 19:08:15

@uszilard:

grafikont én is tudok csinálni mutassak párat?

morcosboci 2009.03.26. 19:11:04

fletó legnagyobb baja, hogy nem ért semmihez. annó amikor azt nyilatkozta, hogy el lehet menni az országból mindenki csak a mondat első felére kapta fel a fejét, pedig a második fele olyan hozzá nem értésről tanúskodik, hogy önmagában azért el kellett volna zavarni. Érdekes módon megint a kisembereken fogják behajtani azt a pénzt amit ők elloptak. Igen, megcsinálják!

vwman 2009.03.26. 19:12:56

@morcosboci:

folyamatosan a tényeket írom ha nem jutott volna el az agycsökevényedig
ha jól emlékszem a fityesz fizettet anno a parlament elötti léhűtő naplopóknak hogy ott tanyázzanak,és a budaházi meg az ilyen hasonló szarkavarók kinek az emberei?
orbán bácsi nagyon félre informált téged

vwman 2009.03.26. 19:18:54

@morcosboci:

valahogy mégis értelm4esebb dolgokat csinált mint orbán
Gyurcsány már jóval az elött milliárdos volt,mint ahogy a politikába került volna
ezzel szembe orbán egyetem után került a politikába és az apjának a semmiből lett a bányája tuti sokat spórolt rá

Lajos63 2009.03.26. 20:10:21

Feljebb leírtam miből lett gyurcsány apád milliárdos. Abból amit a kezére játszottak a párt társak és az állam nagy pénzért vissza bérelte.

Lajos63 2009.03.26. 20:14:07

De mit várjon az ember attól akinek az apja is lopott. Az alma és a fája esete.

kuruc.info/r/39/37042/

Gondolom ezt is a lap munkatársai hamisították mert rasszisták igaz?

loláb 2009.03.26. 22:24:07

@vwman:
Akkor elmondom hogyan volt mindez valójában: valaki szóba hozta a vizitdíjat, erre Hrzrasn reagált, hogy az mennyire jó volt, mert plusz bevétele lehetett a dokiknak, tudtak volna belőle fejleszteni. Erre írtam le azt, hogy VALÓJÁBAN hogy volt (az amortizációs támogatás megvonása), amiről ő nem tudott.

Nem akartam én meggyőzni semmiről, csak leírtam azt a nem túl sokt hangoztatott tényt, amiről az ország kb 98%-a (köztük ő sem) nem is tudott.

Téged sem akarlak meggyőzni, felőlem oda szavazol, ahova akarsz, egyáltalán nem érdekel.

Viszont légyszives, ismeretlenül ne személyeskedj, meg sértegess, mert egyrészt nem ismersz, foggalmad sincs arról, hogy ki vagyok, márészt pedig ezzel a fröcsögő stílussal csak magadat minősíted.

További szép estét, én kiszálltam ebből a párbeszédből, mert ezt folytatni nekem sem időm, sem kedvem nincsen.

Lajos63 2009.03.27. 13:55:12

@loláb: Ő már nem ír ide. Lekerült a cikk a főoldalról tehát már nem érdekli. A célját elérte mert aki benézett ide az azt látta amit ő akart láttatni. Ennyi. Őt fizetik ezért hogy bomlasszon. Nem változott itt semmi az utóbbi 50-60 évben max a módszer.

vwman 2009.03.27. 19:57:03

@uszilard:

nem fizet senki semmit nekem
lehet hogy neked orbán bácsi állja a kiadásaidat azért hirdeted az igét
de eddig a meséken kívül mást nem hallottam tőled,ugyanazt csinálod mint a fityesz nagyban blablablalabla

Lajos63 2009.03.27. 20:36:36

@vwman: Feri bácsi már retteg hogy véget ér a mentelmi joga :DD

morcosboci 2009.03.28. 15:06:18

vwman- boldogok a lelki szegények.....mert tietek a mennyeknek országa.

vwman 2009.03.29. 00:30:02

@uszilard:

orbán bácsi meg kapar a hatalomért szokás szerint,csak hogy nem lesz belőle semmi

@morcosboci:

nagyon ügyes vagy,kész szerencse hogy te az agyilag szegények táborát gyarapítod,és bekajálod orbán papa meséit,meg mondókáit,a monnyon le mondókán kívül tud mást is szerencsétlen kívül belül sötét példaképed?

qualitaet 2009.03.29. 01:18:32

@vwman:

Nem zavar, hogy az elvtársaid a kommunista világtörténelemnek megfelelően pont most zabálják fel egymást :))DDDDDDDDDDDDD

Nem kell ide Orbán,összedől magától is a kártyavár :)

Megint bebizonyítják a mérhetetlen dilettanciájukat:

Egyrészt arra is képtelenek, hogy a szaros pártjuk válságát menedzseljék, nemhogy egy országot.
A 18 miniszterelnök-jelölt egy hét alatt, meg az hogy múlt szombaton még 85%-kal megválasztják ezt a patkányt, ma meg már kibasszák mint a macskát szarni, tökéletes tükre a gyáva és zavarodott elvtelenségüknek.

Másfelől meg röhej ahogy egy sunyi és álszent,köpönyegforgató, 1%-os ám hochintelligens törpepárt (SZDSZ) táncoltatja az ostoba és tehetetlen kommunista medvét. (MSZP)

Az SZDSZ talán még undorítóbb.
Játsza az ellenzéket és az ártatlant,osztogatja az utimátumokat egy szánalmas és átlátszó színjáték közepette, reménykedve abban, hogy esetleg elfelejtik az emberek azt az apró tényt, hogy ők irányították a Gazdasági Minisztériumot 2008-ig.
Talán még nagyobb a felelősségük az ország szétbaszásában mint az MSZP-nek.
süti beállítások módosítása