Atomonként megmostuk lavórban. Ezt-azt cseréltünk is

  2009. március 08. - Csikós Zsolt Címkék: csináld magad mercedes totalcar flotta szereles

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Itt a vasárnap, bütykölünk hát megint. Lassan rendszerré válik itt a TC-n a hétzáró rozsdába fejelés. Persze két hete történt mindaz, amit írok, elnézést, csak most jutottam el a billentyűzetig, de hát nem Forma-1-közvetítés ez, nincs itt szükség paliklászlói témakövetési bravúrokra.

Mercit vettem, öreget, kicsit romosat, de nem túlságosan azt. Háromszázért a hülyének is megérte, jobban, mint az electro world-ös, akciós hajszárító. Hibája ezer, soroltam is már a róla szóló cikkben, aztán egy régebbi, majd egy pár nappal ezelőtti, róla szóló blogposztban is, miket kell még majd rajta.

Amikor autóvásárlási tippet adok ismerősöknek, általában azt javaslom nekik, hogy egy ötéves autónál készüljenek egy hibára, amit a kocsi árának tíz százalékáért kell majd rendbe tenni közvetlenül a vásárlás után. Gumi, futómű, endzsincsekklámpa, ilyenek. Egy tizenöt évesnél a kocsi vételárának negyede-fele legyen félretéve ilyen célra, egy huszonöt évesnél a harmada-kétharmada. Persze csak ha a cél a biztonságos üzemben tartás, nem a szuper kinézet. Mert egy restaurálásnál a vételár és a végösszeg gyakran köszönőviszonyban sincs egymással. Ám ebbe inkább ne menjünk bele.

Én tehát 150-250 ezer forintnyi elköltendő gyorssegélyre készültem, mely távlatot persze feleségemnek nem boncolgattam elég mélyrehatóan Era vásárlásakor. Lett is belőle szópingpong, de valahogy kiizzadtuk. Tehát megbeszéltem Karesz barátommal, a Viszi Autószerelői Iparkamara fejével, Balaton és Környéke Autószerelői Takarékszövetkezet megoldógurujával, jó barátommal, hogy megyek le hozzá Erával. Maradt tavalyról hét nap szabadságom, tudtam meg Angélától a minap, kettőt lecsippentek belőle, csütörtökön szétdöntjük a vasat, és analizálunk, aznap telefonon megrendelünk mindent, ami kell hozzá, péntek reggel felvesszük a cuccot, megcsináljuk ketten, amit tudunk, aztán én hazajövök vonattal, Karesz meg szól, amikor befejezte a maradékot.

 

A hibák, fontossági sorrendben:

1. füstölés (rettentően szégyellem és ellenzem)

2. nehéz indulás, beindulás után azonnali leállás (kellemetlen)

3. tétova kormányzás (veszélyes)

4. szörnyű berregés, vonaglás a hajtásláncból 50-70 között negyedikben, de persze ezekben nem volt ötödik, csak a ritka, feláras kivitelekben (rosszautó-érzet)

5. szoruló fékek (pazarlás, gyanú)

6. általános motorgyengeség (gyengébb, mint a 200D állólámpásom volt)

7. gyanús hátsó szintszabályzás (motorcsónakázva megy)

8. valami morog jobb oldalon, ha gurul az autó, valszeg kerékcsapágy (zavar)

9. féloldalasan működő hátsó világítás (veszélyes, mellesleg rendőrmágnes)

10. nem működő hűtőventilátor-kuplung (fixen van, nem forog el kis sebességnél, túlfogyasztást okoz, plusz zajt is)

Persze lenne még más, de ezek zavartak a legjobban. Meg szerettem volna egy teljes rutinszervizt, motor-váltó-diffi-szintszabályzó-kormányszervo-olaj, légszűrő, szelephézag-állítás, fékbetét-ellenőrzés, futóműátvizsgálás, kipufogóvégignyálazás - ezeket.

Csütörtök délelőtt Viszen talált. Imádok odajárni, pláne, amióta ráállok az M7-re az Osztapenkónál, és leesek róla a Karesz ajtaja előtt. Már üresen várta Erát a műhely, azonnal be lettem hajtva, ki sem tudtam szállni, máris „nyissad, má’!” - motorházfedél föl, csak onnan tudtam, hogy van valaki a műhelyben, hogy a géptető alól Karesz atomvillanás-cigijének füstje gomolygott elő, mint valami indián tábortűz.

Mire kikászálódtam, már lenn volt a légszűrő fedele. „Ezt a SZART!” – kaptam a lesújtó, viszonylag kevéssé cizellált, ám jogos véleményt a valóban avéttos szűrőről, amely sem alakjában, sem színében nem emlékeztetett már arra, ahogy világra jött az Armafiltnél, Újpesten. Két és fél métert ívelt a satupadig, szép dobás.

Be a konyhába, kupica pálesz, átöltözés, nnna, így máris otthonosabb. Megérkeztem, kezdhettük a bulit. Kareszéknál lenni jó móka, Mercit szerelni náluk még jobb. Semmiféle karib-tengeri whiskyzésért nem adnék egy kétnapos viszi alámerülést.

 

Ekkor bedöglött a kazán. Még talán tíz évvel ezelőtt esett, hogy Karesz központi fűtést épített ki a házban. Akkor olcsón lehetett Shell gázt venni, a mai napig kint van az üres tartály az udvarban, de azóta drága lett, a gázkazán megszűnt, elemei különféle Zsigulikba, Wartburgokba és negyedszázados Toyotákba épültek be. Persze az is a garázsban lakott, hol másutt. A csövek most is ide vezetnek a házból, Kareszom tehát azóta is ide tesz minden újabb kazánt.

 

Most már jó ideje légbefúvásos olajégő fűti a házat. HTO-val megy, csodás előfűtő berendezés is van rajta, meg spéci érzékelők, durvaszűrő, elektronikus gyújtórendszer, vészáramkör – úgy néz ki, mint valami ruszki légvédelmi rakétába oltott első világháborús dunai hajómotor. A hangja is olyan.

 

A két nap alatt, amíg ott voltam, a dög éppen eltömődött, betrutyisodott az előmelegítő, minduntalan leállt. Az autószerelés tehát így nézett ki: egy óra autó, fél óra kályha, fél óra autó, húsz perc kályha, másfél óra alkatrészért menés Lellére, visszaérve jégverem a házban, azonnali kazán-gyorssegély, bele a gázolaj Era tankjából, mehetünk ebédelni. Azóta új előfűtőt kanyarított hozzá Karesz, a kályha köszöni, jól van, ne aggódjanak.

A légszűrő után én leszedtem az adagolócsöveket és magát az adagolót is (utóbbit csak négy csavar tartja, de házilag senki le ne vegye, mert csak egy helyzetben szabad visszatenni, azt meg a szakember tudja csak). Rossz benne a vákuumszelep, ezért is kell bovdennel leállítani a motort.

Különben a vákuum állítaná le, ám ez a rendszer a W123-asokban a legritkább esetben tömített, ezért itt egy fület hegesztettek valamikor a kézi leállítókar szélére az adagolón, arról pedig az utastérbe vezettek egy bovdent. Egy vákuumszelep tizenezer forint, most egyelőre húzógombbal állítgatok lefele, ilyen luxusra most nincs pénz.

Aztán kirángattuk a porlasztócsúcsokat is, mind az ötöt. Négy közülük tiszta trutyi volt, ezek egyértelműen csöpögtek idáig. A kopogós járás, füstölés oka ezzel (részben) meglett. Aztán a szintszabályzó szűrőjét is kiszedtem. A tartály alján sűrű lötty – pedig hígnak kellene lennie – a szűrő fekete. Telefon az autósboltnak – 36 ezer forintba kerül. MICSODAAAAAA??!!!

Annyi. W123-as szintszabályzó szűrője, itt van a gépben. Fogtam a kezemben, bámultam, mint Winston a vodkás pohárba, az "1984" végén: egy papírbetétes, kicsi, műanyag semmi, előállítani húsz forint. Mi van ebben, arany? Kaptam az infarktust, Corinfar elropogtat.

Aztán inkább elővettem egy fagyis dobozt, bele nitrót, mosogattam egy órát. Nesze neked harminchatezer, te szemét. Majd valahogy lövök egyet az ebay-on, vagy mittomén, de ennyim, ilyenre végképp nincs.

Ekkor közelebbről is szemügyre vettük a vezérlést - a bagófüst, mint londoni szmog, mindent belengett. Karesznál ez jó jel - ha nagy a füst, halad a munka. Nagyon úgy tűnik, hogy előttünk még nem nagyon bontogatták ezt a motort. Kulcsnyom-mentesek a hengerfej-csavarok, előkamrák érintetlenek, porlasztócsúcsot se cseréltek még egynél többször. Csak elhanyagoltak mindent. A vezérműtengely újszerű, szelepeket inkább csak alibiből állítunk, a láncban viszont ott van nyolc fok nyúlás. Ez is szépen agyonvágta az emissziót, a motorerőt, az indítást, mert az adagoló időzítése is minimum négy fokkal odébb került emiatt.

Persze a porlasztócsúcsok alatt a kelleténél kisebb tűzkarikák voltak, de ez a kisebbik baj, fordítva rosszabb. Ha pl. az állólámpásba a W123-as nagyobb lyukúit teszik be, az így keletkező peremben megül a gázolaj, csepeg, kormolva ég, füstöl, a motor csetteg, a korom pedig hosszú távon betámaszt a gyűrűk alá, és a dugattyú újrafúrja a hengereket – de rosszul. Figyelni kell az ilyen apróságokra, hiába hosszú életű a Mercedes-dízel, igazából csak karbantartással tartós. Mint ahogy arra is érdemes gondolni, hogy a 300D-be nem a „240”, hanem a „240/” feliratú porlasztócsúcsok valók. Erában mondjuk jófajták voltak.

Két ékszíjat is felveszünk a listára, mert amik raja vannak, azokat már Karl Benz is használta az első Patentwagenen, még 1886-ban, azóta bontott alkatrészként vándorolnak Benzről-Benzre. Barnák, ridegek, repedtek és lóg belőlük a cérna. Szörnyűek. Hogy ezek el nem szakadtak…

Miközben Karesz a csúcsokkal (és a kályhával) tököl, én nekiállok a hátsó lámpáknak. Többféle horrorra készülök. Egyrészt letört érintkezőkre, megolvadt foglalatokra, epokittel összetákolt lámpatestekre, másrészt szörnyű rohadásokra a lámpa mögötti lemezrészen, hiszen a kombi hátulján leszakadó légörvények nagyon erősek, nyomással viszik be itt mindenbe a sarat. De nem, mindkét lámpa ép (nagy érték a jó W123 kombi-licht, 50-80 euró egy használt!) csak az izzók égtek ki, a bal lámpában a féké, a jobban a helyzetjelzőé. Találok végre rohadást is – a kaszni felé egy kicsiny lyuk szelel. Megpucolom, hogy lefessem a széleit, kiderül, hogy gyári a lyuk, csak koszos volt. Akkor itt sincs vasoxid. Majd keresek tovább.

Alámászunk a kocsinak, egyrészt megkeresni a kormányholtjáték okát, másrészt a zörgés, rángatás forrását. Egyiket sem találjuk. Minden gömbcsukló ép, könnyen mozog, épp kellően szoros. Épek a porvédők. A kerékcsapágyak nem lógnak. Biztos a kormánymű lesz az – erősködök Karesznak, hiszen minden öreg Merciben lóg a kormánygép. A golyópályás szerkezet jó, amíg rendszeresen utánállítanak a Pittman-tengelynek, de ha elhanyagolják, csúnyán megkopik középállásban, és akkor már utánállítani sem érdemes, mert kitekerve szorul, rágódik. De nem, a kormánymű jónak tűnik. Egyelőre feladjuk. Nézzük a hajtást.

Kardán nem lóg. Váltóhíd és a rajta levő bak jónak látszik. Ez persze csak azután derül ki, hogy vakarásszuk egy kicsit az alkatrészt, mert fél gellérthegynyi sarat találunk benne. Mit csináltak ezzel az autóval, szántottak? Egyébként is, az alján legalább kétszáz kiló további agyagot találunk, szép lesz majd lemosni.

Hardytárcsák épek. A kardán rezgéscsillapítója nincs leszakadva, újszerű. A hajdani W124-esemen ezt mind cserélni kellett, de az Erán minden jó. Akkor miért rángat?

Én közben hátramászok az aknában, és a segédkeret befogatását vizsgálom, a bölcsőgumi fölött. Itt szoktak ezek a legalattomosabban szétrohadni, lakatolni horror, vásárláskor szinte lehetetlen ellenőrizni, viszont úszik tőle nagy sebességnél az autó. De semmi, minden elvágólag, csak a kosz óriási. És jók a hátsó futómű szilentjei is, egyre jobban becsülöm az öreg madarat.

Még a kipufogó is korrekt, rozsdamentes, ráadásul kombié, ahogy kell, kettős kanyarral a csőben. Pedig ez drágább, mint a limuziné, amit amúgy fel szoktak műteni. Az előző tulaj megadta a módját, tiszteletem.

Miközben Karesz turkál, én kimászok, kezelésbe veszem a bal külső tükröt, ami olyan laza, hogy minden ajtóbecsapásnál elállítódik. A kis kar rejtett csúsztatóját letolom, kar lejön, a díszfedél is, alatta három egyforma csavar, meg egy kisebb, az állítókar tövében. Az a szorító. Tekergetem, néhányszor jól becsapom az ajtót, ezt is megoldottam. Burkolatok, állítókar vissza, egy feladat kipipálva.

Későre jár, megrendeltünk mindent, letesszük a crovát. Még egy fél órát dumálgatunk levezetésként, Karesz a kályhát buherálja, elfogy egy-egy üveg sör, barátság van, Mercedes-belek szerteszéjjel, jólét. Odabent már vár a vacsora, megyünk. Soha nem tudom megértetni a Karesz feleségével, Margóval, hogy én igazából nem szoktam ilyenkor enni, maximum egy fél szelet kenyeret, nem túl gazdagon. Alig mozgok, ülő munkát végzek, azonnal százhúsz kiló lennék, ha annyit zabálnék, amennyi jólesik. Pláne este. De itt ezt nem így szokás, férfiember egyen, hisz’ dolgozik. Tömik belém a kaját, egyre csak újabb adag felvágottak, csípősek, savanyúk úsznak elő, az utolsó házikolbász-falatokat már a tüdőmbe tömöm, majd megfúlok. Amikor már hörögni sem tudok, jön a kupica házi pálesz, mintha segítene, most nagyon jólesik. Közben egy moldvai TC-olvasóval – aki állatorvos, de most épp tanár - levelezünk a wifis laptopon, szegény egy beindíthatatlan zőccségessel vesződik ott a dzsungelben, ahol Dacia 1300-nál komplikáltabb szerkezetet még nem láttak. De Karesz jó a távgyógyításban, emberünk halad az autóval.

Az éjszakát igazi családtagként töltöm, megkapom a gyerekszobában az emeletes ágy alsó helyét, a kisebbik fiú, Gergőt a kanapén tölti az éjszakát száműzetésben. A nagyobbikkal, Mátéval kicsit vitázunk azon, melyikünk horkol majd hangosabban, de végül nagyobbnak bizonyul a pofánk, mint a tudásunk, a kicsi Gergő simán lenyom mindkettőnket az éjszaka folyamán.

Vidéken nagyon más ütemben zajlik az élet, mint Pesten. Én általában egy és kettő között fekszem, háromnegyed hét és háromnegyed nyolc között kelek. Ott, Viszen már fél tizenegykor beleálltam a szundiba, hiába ordított a Fábry folyamatosan a hatvan centire lévő tévéből. Itt mindenki tévére alszik el, már régebben is megfigyeltem.

Karesz még a térségi jellegzetességekhez képest is korán kelő típus, különösen télen, kiváltképp, ha rágódik valami autós problémán. Mint kiderül, a hajnali negyed négy már a garázsban találta, rémlik is, hogy hajnalban én is felriadtam egy pillanatra a bagófüstre, de aztán visszaájultam.

Fél hét, durmolás vége, nincs tovább, leesünk a térképről, ha ennél tovább csukva marad a szem. "Cigit? Kávét? Legalább pálinkát igyál már!" – úszik a fejembe valami zavaros szűrőn át a pesti agy számára elképzelhetetlen reggeli önpusztítás, Margó valóban kedves szavainak közvetítésében. Meghalok, gondolom, és nyöszörgök, meghalok – "egy teát nem kaphatok, meg valami kenyeret?"

Dehogynem. Terüljterüljasztalkám 2.7-es verzió, frissítem a szoftvert, egészen mások most a hammok, mint este. Négy, azaz 4 darab, óriási, gőzölgő virsli landol előttem, nagyjából egy kiló kenyérrel, felszeletelve. A család reggeli adagja – vélem, de nem, a Karesz is ennyit kap, ezt a porciót nekem kell betolnom. „Elég lesz? Főzök még!” – nézi Margó gyanakodva a morzsányi porciót, miközben én már a látványtól is jóllaktam. A napkezdés tehát vidám gyomorrontással telik, a reggeli végén tényleg beborítom azt a kupica pálinkát (meg rá a kávét is), ezek nélkül a mentő vinne el.

Repedő belekkel, lezúzott aggyal, kicsit ittasan kezdem a reggelt – a puhány Pesten kicsit máshogy indul a nap, de a Kareszéknél mindig próbálok abban az ütemben csinálni mindent, ahogy ők. Az egésznek napnak náluk van egy finoman csiszolt rituáléja, megpróbálsz eltérni tőle, és nem működik, így viszont estére kerek egésszé áll össze minden. A pálinkától (sosem iszom reggel, napközben is legfeljebb sört, nyáron) például egész délelőtt kellemesen melegem van, holott a kazán még valamikor az éjjel folyamán kimúlt, azóta nincs fűtés. Viszen mindig öt fokkal hidegebb van, mint akár az öt kilométerre levő Látrányban, szoktam nézni az LCD-t a tesztautóban, ha nem Mercivel megyek Kareszhoz. A garázs könnyűszerkezetes, tehát nincs meleg, gondolhatják. Mégsem fázunk, sőt, szinte bulihangulat van.

Karesz nem tétovázott sokat a hajnali kelés után, kinyomozta a bizonytalan kormányzás okát, meglett a rángatás is. Előbbit a kopott segédirányítókar-persely okozta. Ezeken a Merciken a bal oldalon, ugye, kormánymű van, a jobb oldalon pedig egy ugyanakkora, de kormánymű nélküli kar vezeti meg a kormányösszekötőt, hogy szimmetrikus legyen a rendszer (angol, japán, thai autókon értelemszerűen fordítva). A jobb oldali, hamis kormányműnek, azaz segédirányítónak, lógott a tengelye.

Gondoltam erre is hibalehetőségként, hiszen a régi állólámpásomban, meg a sárgában, meg a Kati állólámpásában is mindben cserélni kellett, nem hittem, hogy Eránál megúszom. De az állólámpáson földre tett kerékkel is érezni, ha lóg, a fekvőlámpást ellenben fel kell emelni, mert ha rajta ül az autó, erősen befeszül. Előző nap lusták voltunk ehhez, csak rángattunk, nem éreztük.

A hajtáslánc rángatásának oka: Karesz leszedte a két részből álló kardántengelyt, és így, partra vetve már látszott, hogy a kardáncsapágy gumibetétes befoglalóházában szakadt maga a gumi, emiatt lóg a csapágy (ami rossz is). Akkor egy ilyen is kell.

Lellén kezdjük a napot, az autósboltban. 102 ezer forintot hagyok ott, igaz, ebben van egy ablaktörlő a Kati 190-esére is, 4500 forint értékben. Öt porlasztócsúcs (27 500), olajok, fékfolyadék, fagyálló, ékszíjak, vezérműlánc (20 000), segédirányítókar-persely (10 500), kardáncsapágy (6400), szűrők, izzók, Karesznak egy fogó (ajándék), egy Zsiguli olajszűrő (kell a kazánba) szerepelnek a listán. Veszek egy vonóhorog-kupakot is, mert eddig egy habtejszín kupakja volt a golyón (ami meglepően jól zsírozottnak bizonyult). Innen irány az adagolós – "sürgős lesz, ne feküdj rajta sokáig" – szól az instrukció.

Otthon kipakoljuk a kincseket, elkezdjük őket beszórni. Közben Karesz irgalmatlan káromkodás-áradat közepette leműti a ventilátorlapátot.

Hozzáférhetetlenek a csavarok, meg a lánccsere is zajlik közben, tehát nem ildomos forgatni a motort. Lapátcsere után a láncot hárman fűzzük be.

 

Karesz elflexeli a fölső láncszem tengelyvégeit. "Lesz majd anyázás, ha ezt megírod!" - teszi hozzá. Szétjön. Margó fogja a kocsi bal oldalára eső láncszakaszt, én a jobbot.

Karesz megbontja a régi láncot a lánckerék tetején, a patentszemmel összeköti újat és régit, majd forgatni kezdi a főtengelyt. Margó enged, és feszít, én arra vigyázok, hogy a lánckerék felém eső oldalán be ne essen a blokkba az egész, mert akkor szívunk. Örökkévalóságnak tűnik, de végül körbeér a lánc. A régi megy a kukába, az új megkapja a saját patentszemét, tökéletes. Lépünk a porlasztócsúcsokra, az a meló még komplikált lesz.

Ötből négy "Made in India" egy meg francia. Az indiaiak alján látszik a durva esztergálás nyoma, a francia sokkal szebb. Karesz szerint nem sokat számít, hogy néz ki – a francia kicsit precízebb és tartósabb, de kis ügyességgel az indiai is jól használhatóvá tehető.

Előkerül a vízpapír (nagyon finom smirgli, fényezők használják az előmunkálatok utolsó fázisában), Karesz egy tükörre tesz belőle egy darabot, bekeni olajjal. Én szedem szét a porlasztócsúcs-házakat, drótkefézem a meneteket, ő csiszolja a zárófelületeket, az új porlasztócsúcsok alját. "Minek ezt?" – kérdezem.

"Látod, a ház, amibe beleteszem a csúcsot, a záró felületeken kráteres. Valaki úgy csavarta össze egyszer, vagy többször, hogy por került ide, az benyomta a fémházat, vagy egyszerűen csak kijöttek a rejtett zárványok. De látod, rossz. Én ezeket az egyenetlenségeket ki szoktam polírozni.

Sokan tömítőanyaggal dolgozzák össze a házak két felét – látom, a tiédnél is valami nagyokos ezt tette -, ettől kifelé már tényleg nem folyik a gázolaj. Csak befelé, ami sokkal rosszabb. Az így berhelt kocsiknál tönkre szokott menni a motor idő előtt, meg füstöl, kopog is.

Közben öt porlasztócsúcs háza tükörfényessé válik az illesztési pontokon. Mellé készen lesz az öt csúcs is.

Egy ellenőrző próba a házi készítésű porlasztócsúcs-vizsgáló szerkezeten, mint szép ernyőt porlaszt, megnézzük a nyomást, majd becsavarjuk őket.

Aztán futunk még egy kört első fékbetétekért, mert gyanúsak, meg szelepfedél-tömítésért, mert az ereszti az olajat. Ebédig még a segédirányító perselycseréje is megvan, a csapágy is felugrik a kardánra. Én közben patyolattisztára mosom a szintszabályzó tartályát.

Megjegyzés: a szintszabályzóban hidraulikaolajat találtunk. Akinek ilyen szintszabályzós Mercedese van, bele ne tegyen ilyet! A Mercedes „hydraulikflüssigkeitnek” nevezi a löttyöt (talán jól írtam), de ez csak a Mercedes terminológiájában hidraulikaolaj. A valóságban a konzisztenciája sokkal közelebb áll az automataváltó-olajhoz, tehát a Mercik szintszabályzójába, kormányművébe ATF-et kell tenni, ha nincs pénz méregdrága, gyári lötyire.

A kormányművet kezelésbe veszem, leeresztem az olajat. Karesz a szintszabályzót próbálja légteleníteni. Pocsék meló, nem véletlen, hogy anyázva nyöszörög a kocsi alól. Nagyjából elkészül, jöhet a kardán. Leveri a régi csapágyat, fel az új, kész ez is.

Ketten lazán haladunk, már csak a Karesznek kellene betennie a három csavart az első hardyba, és készen lennénk. Ekkor észreveszi, hogy lóg a váltó flansnija, ahogy hívja. Ez lényegében a váltó második tengelyére szerelt menesztőtárcsa, amelynek három fülére kell csavarozni a hardytárcsát.

Lötyög. Meghúzni reménytelen, mert egy nagyon fura, lyuggatott lemeznek tűnő anya van a flansnin, célszerszám kellene hozzá. Miután számtalan buherált szerszáma, illetve egy precízen legyártott kézi készüléke sem bizonyult alkalmasnak a meghúzásra, Karesz rájött, hogy a W123-a béna megoldását le lehet cserélni a W124-es sima, tizenkétlap-fejű anyájára, amin van lelazulás ellen biztosító, ferde profilú alátét is.

Csakhogy most nem volt ilyenje az ömlesztett alkatrészes szobában. Nagyot káromkodtunk mindketten, de minden további keresgélésnek elejét vette a MÁV-menetrend. Karesz kivitt a saját W126-osával Szemesre. Négy napig lélegzetvisszafojtva figyeltem, mi történik, olykor napjában háromszor felhívtam a Kareszt.

Az adagoló teljesen el volt állítva, a fejszelepje is bedöglött, 15 ezer. A kardán sem ment vissza simán, mert lett ugyan W124-esbe való anya, de a hardyról is kiderült, hogy repedezett. Karesz túrt egy másik, teljesen épet nekem. Közben olajcserék, fékjáratás (hogy ne szoruljon), hűtővíz-csere, minden.

A legnagyobb szívás az autóval a szintszabályzónál adódott. Ütött a fara gödörben, nem akart felemelkedni, motorcsónakozott, ahogy Sághi Iván barátom (a budapesti Merci-guru) hívja a levegőbeorros-seggleülős pózt. Karesz fél napot töltött a berohadt, évtizedek óta karbantartatlan szintállítóval, ami hátul, a padló alatt, az egyik lengőkar állását felhasználva vezérli a magasságot. Közel százezer forint egy ilyen bontott egység, és szinte minddel gond van, óvatosan vegyenek speedboatnak látszó zöldséges-Mercit.

Polírozott, szétszedett, rendbetett, de a rendszer sehogy nem akart jó lenni. Ez a drága jó barátom végül öt órán át masszírozta kifele a rugóstagokból a hidraulikaolajat, amit korábban betöltöttek, és begyógyult a rendszerbe. Irgalmatlanul keresztbetesz magának, vagy a következő tulajnak, aki ilyennel tölti fel a rendszert. Karesz hajnali fél kettőtől reggelig szenvedett vele, akkor halálra vált hangon felhívott és ennyit lihegett bele – "megcsináltam a szaros szintszabályzódat. Ne is kérdezd hogyan…".

A hajtáslánc rángatása jórészt elmúlt az új csapágy beépítése, és a flansni rendes meghúzása után, de a zörgés maradt. Sághi Iván barátomat hívtam kétségbeesve. „Valaki rosszul rakta össze a két kardánfelet, össze vannak azok jelölve, úgy centrírozzák a gyárban” – mondta.

Iván szava szentírás, felfoghatatlanul precíz ember. Hittem neki. Karesz állította, hogy a W124-esen van jel, de a W123-ason még nincs. Mondtam, nézze meg. Nézte, nincs. Mondtam, ha az Iván mondja, van. Karesz szokott hinni nekem, tovább nézte. Vakarászta a koszt, a rozsdát. Forgatta, világította innen, világította onnan. Végül meglett. Tényleg van valami egész apró vonás a két kardánfélen, összerakta úgy. Mit mondott erre a hajtáslánc? „Mrrrrrrrrzrrrrmrrrrrrrrrzzzzzrrrr…” Muhaha! – tette volna hozzá, ha lett volna szája is. Egyelőre feladtuk, legalább már nem iszonyatos, csak rendkívül zavaró a hang, és már nem 50-70-ig van, csak 50-65-ig. Ez is valami.

Múlt hét szerdán mentünk a kocsiért Ommmal. A feleségem 190-esét vittük váltásban – haza a rendbetett Erával tepertünk. Füst – egy szál se. Se hidegen, se melegen. Azaz padlógázon lehel egy keveset, mert a dízel akkor van jól beállítva, ha ilyenkor elfogy az oxigénfelesleg, és kormolni kezd, de ezt a legújabb Audik és Peugeot-k is így csinálják.

Ha kialszik az izzítólámpa, elég szemvillanásnyira elfordítani a kulcsot, és máris megy mind az öt henger. Mint a selyem – kevesen tudják, de a régi előkamrás motorok egyik legnagyobb előnye a későbbi dízelekhez képest puha, egyáltalán nem kattogós járás. Persze, ha rendben vannak.

A kormány csoda lett, soha nem vezettem még régi Mercit, amiben ilyen pontos lett volna. Ebben megvan most a golyópályás gépek finomsága, kis híján a fogaslécesek közvetlensége. Szuper. Persze most vihetem futóműveshez az autót, mert ezzel az is kiderült, hogy enyhén húz jobbra.

Nem szorul már a fék sem, a tükör, mint a cövek, világít hátul minden. Le is mosattam Erát, így, csillogón, vízszintes testtel egy csomóan megnézik az utcán, amire végképp nem készültem.

Sajnos a hátsó gázgömböket majd valamikor cserélni kell, mert nagy bukkanón még mindig üt a futómű, pedig a W123 igen finoman rugózik, ha jó. Az eleje sem igazán puha, lehet, hogy rossz rugók, esetleg olcsó lengéscsillapítók vannak bent, jövőre utánajárok. Még mindig szól kicsit a jobb első kerékcsapágy, de még bírja egy darabig. Pocsék a hátsó ülés, és a vákuumos rendszert is meg kellene javíttatnom, mert se központi zár, se kulturált leállítás. Karesz legalább ledugózta az egyik csövet, hogy ne szívjon falsot, ezért a fényszórómagasság-állítás már működik. Ja, és kellene rá négy darab, 195/70 R14-es gumi is (a kombinak ez a gyári mérete), mert a mostaniak túl nagyok (205/70 R14), és iszonyú hangosak.

Legjobban a zörgés zavar, de nem tudom, azon hogy leszek úrrá. Mindenesetre legalább (az 1985-ös szintnél) nem szennyezem (jobban) a környezetet, tudom, hogy a futóműben, a fékben minden létfontosságú dolog rendben van, legfeljebb még a kényelemre kell áldoznom kicsit. Még a fogyasztásom is lement a 13-14-ről valahová 10 köré, ami teljesen reális.

Pedig megjött a "póver" is, ahogy Karesz hívja. Az érdi emelkedőn (autótesztelésre kiváló, pláne ilyen öregeknél) 120-szal döcögtünk felfelé, amikor Omm megkérdezte – "ennyit tud?". Több se kellett, elsüllyesztettem a gázpedált, és az 1,6 tonnás Era nekilódult, a tetejére már 130-cal robogtunk, és még volt benne. Mindezt 88 lóerőből, ami azért nem utolsó eredmény. Mindig mondom, öreg Merciben a Karesz-motor más, mint a többi.

Összesen 157 ezrembe volt a javítás, úgy, hogy az autóról semmi cifraság nem derült ki, sokkal jobb, mint amire vártam. Bontatlan, jó kompressziójú, saját motor. Már lakatolt, de ismereteim szerint korróziómentes karosszéria. Jó váltó, egészséges szinkronnal, működő elektromos izék, stabil futómű, halk diffi (legalábbis nem vonyít) – szuper. Ennyi pénzbe csak egy közepesen mély, lényegében az olajakra, kopóalkatrészekre kiterjedő karbantartás volt. Az autó tervezett kiadásaihoz képest jó vagyok, a családi büdzséhez képest rossz, tehát most egy darabig nem piszkálom az autót.

Karesz meg is jegyezte, amikor elvittem tőle – na, most kellene megvennie valakinek, jól járna vele. Na de háromszázezerért nem is adnak el ilyen karbantartott autót…

Ja, még egy utolsó jó hír: az a 36 ezres szintszabályzó-szűrő, amit kinéztek az autósboltban, nem a W123 kombihoz való, hiába állítja másként a számítógépes rendszer. Azóta egy másik helyen is ezt akarták adni. Most már tudom, hogy valaki egyszer tévesen vitte be az alkatrészt valami adatbázisba Magyarországon, és mindenhol ezt a szörnyű drága cuccot akarják adni a jó helyett. Az én szűrőmön levő gyári kód alapján tovább nyomoztunk – kiderült, hogy az ára valójában alig négyszáz forint, bár nem tudják a boltban mibe, és mire való, de létezik, rendelésre van, egy hét múlva megjön. Képzelem, hány magyar W123 kombin nem cseréltek ilyen szűrőt az elmúlt években e buta hiba miatt. Mindegy, én rövidesen megteszem.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr94985069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztrovacsek 2009.03.08. 01:17:20

Ühüm... szóval ezért van két nap szünet, hogy jól kiéhezzünk egy jó kis Csikósféle postra. Azt hittem, hogy be kell érni a merítéssel.

BARANY · http://autofilia.blog.hu/tags/w123 2009.03.08. 01:41:30

A cikk finom, finom, finom aztán egyszercsak beüt a vége, mint egy alattomos koktél.A költségek.
Mivel hasonló autót vettem nemrég, (W123,84-es szedán, 240D), és még nem látta Karesz-kaliberű szerelő, félek hogy cifraságokat rejteget.Egyébként hány hónapra előre kell bejelentkezni Kareszhez?

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.03.08. 01:45:28

Ééss igeeen, ott a cicisnéni a műhely falán!!!
Mennyire jó érzés, mikor az ember az autóján rendbetesz/tetet (majdnem)mindent, ami addig piszkálta a csőrét! Együtt örülök Erával. Szerintem megérdemel egy alapos alvázmosást -végül is nőnap van, vagy mi.

lujo22 2009.03.08. 01:59:29

én is szeretek bütykölni, ezért az írás érdekelt. másrészt ezért nem cserélem le a samaramat, mert ehhez még hozzá tudok, merek nyúlni, szemben a mai agyonbonyolított nyugati gépcsodákhoz

Önjáró Talajgyalu 2009.03.08. 02:01:29

Csikos Ur: En az elmult egy evben a vetelarral egyutt koltottem annyit a 84-es Skodamra (including atiratas es biztositas) mint On csak erre a javitasra. :)

De egyebkent szep a verda, es nagyszeru latni, vagy olvasni rola, ahogy megujul. En is megneznem az utcan. :)

elvismail 2009.03.08. 02:17:49

Gyönyörű képek! :)

Amasan (törölt) 2009.03.08. 02:19:11

Végre Csikós poszt.... amúgy jó látni a szent őrület jeleit, miközben egy régi gépsárkányt támaszt fel a hamvaiból... Maxi rizpekt, én tuti nem vállalnám fel, az asszonyállat már lenyakazott volna a rom feltámasztásának költségei láttán. 18-19 évesnél régebbit már nem tudok én sem felvállalni, inkább veszek egy öt évvel fiatalabbat, aztán azt karbantartom és cserélek újra amikor eléri a kort...stb.

Bár ezeket a sorokat visszaolvasva, talán mégsem különbözöm annyira... hmmmm... talán inkább az anyagi eszközök megfelelő számának hiánya miatt tartok itt, bár ki tudja... ha jobban belegondolok az autó jelenlegi árának a felét már én is bekukáztam a vasba, csak apránként... :)
mindegy, a lényeg hogy a merga egyre szebb és jobb, csak így tovább, remélem sokáig lesz lehetőségünk Csikós kolléga kalandjait olvasni.

Így tovább!

guni 2009.03.08. 02:32:01

Nagyon jó, csináld csak, csináld, én addig gyűjtök pénzt, aztán ha már mindent megcsináltál rajta és megúntad, akkor majd piaci áron jól átveszem Tőled! :P

guni 2009.03.08. 02:34:46

@Önjáró Talajgyalu: Jó, én meg születésem óta óta költöttem annyit biciklire, mint amennyibe a Skoda került. Azért nem egy kategória...

sztrovacsek 2009.03.08. 02:45:18

""""valaki egyszer tévesen vitte be az alkatrészt valami adatbázisba Magyarországon"""""

Na ez az, ennyit az adatbázisokról

tomboy 2009.03.08. 03:45:54

Nem nagyon értem hogy ez az öskövület miért igényel ennyi cikket de kezd unalmassá válni.Enyi erövel más régi csotrogányról is lehetne cikket irni vagy rosszul gondolom?ez valami csoda gép vagy mi?Lada szamaráról miért nem irtok ódákat vajon, az is van ilyen jó pl mint ez a szartalicska célkereszt söt van ilyen öreg is.De a lényeg hogy nem értem biztos bennem van a hiba.Ja a cikket elévböl nem olvastam el mert mondjuk kár volt pazarolni rá a betüt.Remélem még vagy nyolc cikk megjelenik róla és akkor lessz teljes a kép.Szeretem a Totálcart de ezt a részét nem birom már elvielni ezért irtam
de ez csak az én véleményem

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.03.08. 04:16:50

@tomboy:

1. Más "csotrogányról" is szokott írni, de gondolom, neked -mint rutinos törzsolvasó- eddig valahogy nem tűnt fel.

2. Csikósnak nem Samarája van (pfuj), ezért nem is arról ír (ha ez eddig nem tűnt volna fel neked).

3. Mi szeretjük, ahogyan és amilyen részletességgel elmeséli a főnixmadarai feltámasztását, ezért olvassuk.

4. Ha el sem olvasod, minek írsz hozzá?

5. Ignoráld a nem tetsző írásokat.

6. Benned van a hiba... :D

saki05 2009.03.08. 04:22:12

Én nem tudom minek kell ezt az ócskavasat így futtatni.Egy jellegtelen lusta ezeréves rozsdaboglya az egész ráadásul ronda is. Semmi különleges nincs benne ami egy kicsit is jókedvre derítene amikor olvasom róla a cikkeket.
Persze ez egyéni szubjektív észrevétel csak annyit akarok ezzel mondani mennyire megszállottak vagyunk mi autóbuzi emberek mert nekem a suzuki samurai jelenti azt amit Csikósnak a 123as Merci jelent :)valószínűleg ő is hasonlóan vélekedne a samuról mint én a merciről

Paó 2009.03.08. 05:21:23

az a szépre csiszolt női köröm, ami alatt vastagon álla gépolaj és valami fém bigyót tart, na az aztán az őrület jele.

toncsi64 2009.03.08. 05:48:47

Én nem erőltetném a szintszabályzós hátsó rugózást. Szerintem az csak egy folyamatos szívásgenerátor. Nem vagyok szerelő, de asszem nem nagy műtét hagyományos rugózásuvá tenni.
Értem én, hogy az nem gyári, de hát mint a kezdetekben olvashattuk ez csak egy szaladgálós autónak lett véve :-)

Egyébként a számla végösszege nem nagyon fedezné egy hasonló kategóriájú mai autó olajcserés szervizszámláját. Ez az, amit az ilyen autók ellenzői sosem értenek, hisznek.

Ciri 2009.03.08. 05:49:13

@Zsoli:
"Csakhogy ez itt a belsőség."

Nem barátom, attól ez itt még kurvára a TC-n van!

Bár ameddig csikós mester, nem a Pandácskuról ír, addig minden rendben. :D

Ciri 2009.03.08. 05:52:08

"Egyébként a számla végösszege nem nagyon fedezné egy hasonló kategóriájú mai autó olajcserés szervizszámláját."

Több. mint 150.000 HUF? Az ba.szna be !

toncsi64 2009.03.08. 06:05:24

@Ciri:

Ugyan én leragadtam a 102-nél, de azért nem tévedtem olyan nagyot szerintem. Ez a gép a maga korában kb. egy mai E osztály, 5-ös BMW vagy A6. Beszélj egy ilyen tulajával...

Ciri 2009.03.08. 06:20:12

@toncsi64:
"Beszélj egy ilyen tulajával... "

Jó, beszélek! :DD

msadmin 2009.03.08. 07:26:24

minden szép minden jó csak ne lenne dizel...

diablos 2009.03.08. 07:47:00

ÉÉs a "kazánnal" mi lett??
Ja, és hogy hívják a műhelymacskát??:)

w211 2009.03.08. 07:51:57

Csak megemlítem hogy tegnap vót Tamás nap,aszt egy kicsit még érzem,úgyhogy éljek Én,meg az öreg autók,meg a csajok.
Ma van nőnap,meg Zoltán,aszt mondja tegnap egy barátom,aki svéd állampolgár,hogy ő nem ismer Zoltán nevű nőt.
Na csá,megyek szerelni:-)

scsaba1 2009.03.08. 08:19:51

@tomboy:

akkor a faszér' kommentelgetsz?

w211 2009.03.08. 08:22:10

@tomboy: Tudom ki vagy,megkeresünk!!!
Ne merje itt szídni a Mestert senki!!

zootyo 2009.03.08. 08:27:44

Nagyon jó a cikk!!! Már alig vártam, sokkal szivesebben olvasom, mint egy új tanulmányautóról szóló irományt. Ez a valóság, elérhető emberközeli, előhozza a régi gyerekkori autószereléseket és azok hangulatát. Akinek nem tetszik, az sosem volt még ilyen igazi vidéki mühelyben és 150000ft ot ad egy olajcseréért.(Igaz Toncsi64!?) Nem vagyok egy öreg fószer (31) nem járok régi autóval, nemrég vettem diesel-t, de többet nem is fogok mást, annyira bejön.
Csak így tovább Csikós úr.

OM617.912 2009.03.08. 08:51:11

szép az autó!
bár a kasztni főleg az elején egy kicsit javításra szorul.
Érdemes váltózárat és egyéb mechanikus okosságokat beletenni, mert elviszik. Az enyémben 1,2 Mft volt mikor ellopták...

És az autót TD vagy sima D? Merrt a szívó 88 LE.

OM617.912 2009.03.08. 08:54:35

Ja a csúnyaságról pedi annyit, hogy a hetekben néztem meg 4 filmet amiben 23as volt, szóval igazi reneszánszát éli a típus. A Mercedes Enthusiastic / kötelező olvasmány / szerint : Not too sexy, but fancy!

Ehuszonegy 2009.03.08. 08:55:24

Könyv lesz? Én elolvasnám!

csiky944 2009.03.08. 09:00:13

@OM617.912: TD,nem egyenlő turbó dízel,a T az a kombit jelöli

hamika 2009.03.08. 09:01:29

Az a köröm :) romantikus..
Tényleg egy jó Lada 2108-9 röl is irhatnátok egy kisregényt.15-20 éve mégiscsak az ország nagyobbik fele vágyott rá.

Papp Sanyi 2009.03.08. 09:10:11

@Ciri: Nekem is ez a véleményem! 50k-ból meg lehet úszni, ha ők adják az anyagokat. Ha viszed, rajtad áll az anyagár. Persze nem Ferrari szervízről beszélek most. Egy középkategóriás autót 1-1.5 óra alatt rendbetesznek (kötelező szervíz!). A frissen vett használtautó meg szívás.

lally 2009.03.08. 09:11:16

Én azt hittem, hogy ezeket a régivágású motortereket le/ki szabad mosni :)))

Kiwicake 2009.03.08. 09:11:28

Nagyon jó írás, köszönöm. Már várom a vasárnap reggelt, hogy a kávé mellett megnézzem, van-e újabb fejezete az ERA-Sagának :)
Jók a fotók is, azt hogy csináltad, mindig kezet mostál, vagy nejlonban volt a gép?

Az értetlenkedőket meg én nem értem. Engem nem érdekelnek az autótuningról szóló blogok, de nem is megyek oda, hogy ezt leírjam, pláne nem olyan stílusban, ahogy az itt író bátor kommentelők a nickjük névtelensége mögé burkolózva teszik.

Ja, és a műfajról: ez nem cikk, hanem blog, személyes napló az interneten. Aki ilyet ír, arról ír, amiről akar, legfeljebb a kutya sem fogja olvasni. Nehogy már valaki beleszóljon abba, hogy miről szól egy napló.

Mindegy, lényeg a lényeg, én szeretem, és ahogy látom, nagyon nem vagyok egyedül. Csak így tovább, Druszám!

series_one (törölt) 2009.03.08. 09:11:53

@Ciri:

nézzél már a címsorba papa.

belsoseg.blog.hu/2009/03/08/atomonkent_megmostuk_lavorban_ezt_azt_csereltunk_is#more985069

nem az van ott, hogy totalcar.kiskutyafüle.hu

jó ez itt.

milango (törölt) 2009.03.08. 09:20:31

Nem rossz ez a cikk. Tényleg van egy fílingje egy ilyen javításnak, régen én is csináltam. Egyébként utálom ezeket a kivénhedt státusz szimbólumokat, szerintem nevetséges az egész. Őszintén minek kell valakinek egy ilyen ócskavas? Csikós úr írjon csak róla minél többet ráérünk elolvasni. Ha örömet okoz neki, hogy a pénzét a szemétbe hordja, én jól elszórakozom rajta, de tényleg.

papracing 2009.03.08. 09:21:24

@Ehuszonegy: Könyv??? :-) LEGYEN MÁÁÁÁ!

ps3peter 2009.03.08. 09:22:50

@toncsi64:
"Egyébként a számla végösszege nem nagyon fedezné egy hasonló kategóriájú mai autó olajcserés szervizszámláját."
BMW 530i olajcsere (Mobil1 0w-40-nel) német BMW szervizben 197€, ebböl a német munkabérek 70€-t tesznek ki... Légszürö, aktívszenes pollenfilterek s.k. cserélve 40€ értékben.
Szóval egy mai prémium se viszi el a gatyádat, inkább az, hogy Magyarországon simán lehúznak a márkaszervizekben 2-3-szoros összegekkel, ha látják hogy láma vagy a témához.

csiky944 2009.03.08. 09:28:44

@ps3peter: és melyiknél húznak le?
mer sok paraszt úgy veszi ám,hogy lehúzták őt most plusz 20ezerrel,mer kicserélték a fékbetétet is,pedig nem köllött vóna'
ja amelyik betétbe van még 3ezer km azt majd csak 20ezer múlva jön,ott megkérdezzük,hogy cseréljük-e vagy később visszajön,általába csere mellett döntenek,aztán meg puffog h fizetni kell

toncsi64 2009.03.08. 09:29:22

@ps3peter:

Az jó szervíz, ne hagyd ott. Az ajudinál már 13.000 az óradíj, az olaj literje 8.700, a szűrőket nem tudom, de ez már most kb. annyi amennyit Te fizettél az egészért. És ha garis a géped nem sok variációs lehetőséged van...

yeti 2009.03.08. 09:30:02

Újabb gyöngyszem.

"Cigit? Kávét? Legalább pálinkát igyál már."

Állat egy szerelőd van grat.

csiky944 2009.03.08. 09:30:51

@milango: Inkább egy ilyen "szemétbe" mint egy kia picantoba

ps3peter 2009.03.08. 09:35:50

@csiky944:
Az Audinál próbálkoztak néhány éve lehúzással, a BMW-nél eddig csak a hozzáértés hiánya tünt fel negatívan.

milango (törölt) 2009.03.08. 09:35:50

Látod ebbe igazad van csiky

csiky944 2009.03.08. 09:37:51

@ps3peter: ahogy számolgatok a munkabér elég magas,viszont a többi óccó,lehet kisebb árréssel dolgozik a német?

15mega 2009.03.08. 09:39:01

Megint egy nagyon jó cikk, bár én időhiány miatt csak passzív tag vagyok a gyerekkorban-beoltott-azóta-is-szentőrült-autófeltámasztó "szektában". Nagyon tetszik, hogy Cs.Zs. a részletekbe is legalább ennyire belemegy, ezt szeretjük!
A műszaki (és kicsit az emberi oldal) hangulata is marha jól "átjön", az egész így kerek.
Aki meg szidja, gondolom csak élvezi, hogy beszólhat kicsit, máskülönben minek töltené a - feltehetően drága - idejét pocskondiázó kommentekkel, amíg neki tetsző cikkeket is kereshetne ezalatt..(?)
Hajrá, várjuk a következőket.

ps3peter 2009.03.08. 09:39:55

@csiky944:
Lehet. Ennyi volt, BMW Frankfurt.

csiky944 2009.03.08. 09:40:02

@ps3peter: aztán pedig Audi szervízek megincsak tele vannak hozzáértő szerelőkkel...

milango (törölt) 2009.03.08. 09:40:31

Valahogy a gyerekkorom jut eszembe, amikor a legmenőbb nagypofájú kupecek hordták a piacra a szarjaikat ezekkel a kombi mercikkel. A stop shop parkolójába valahogy úgy mutat,mint egy régi NSZK-s képeslap, amit az új autójáról küldött Hanzi bácsi.

vagodeszka 2009.03.08. 09:41:51

Totálisan analfabéta vagyok az autószereléshez, szinte nem értek semmit amit itt olvasok, de mégis élvezettel teszem, mert egyszerűen remek írói vénával rendelkezik a szerző és tényleg beleélem magam a történetbe.

Riki_ 2009.03.08. 09:42:18

Csikós úr!

Ha eladósorba kerül ERA, szólj légyszíves! Ilyen autó kell nekem, és ennél jobb ajánlólevél nem kell. Csak egy jó szerelő pesthez közel (nekem Visz messze van).

Ja, és nem sürgős. Van egy 10 éves újonnal vásárolt alsóközepes kombim, kihúzom vele addig :)

redriot77 2009.03.08. 09:45:52

Huh, kemény cikk volt. Néha szoktam régi autókat nézegetni a hasznaltauton és a mobilen: W123, Ford Capri, Opel Senator/Monza, cápa 5-ös, ilyesmik.

Néha kell egy a fentihez hasonló cikk, ami visszahoz a földre: műszaki antitalentum vagyok, én nem tudnám megjavítani, a szerelők pedig brutálisan lehúznának. Iszonyatmód látszik rajtam, hogy számítógép mögött ülve végzem a munkámat, és hogy ha segédirányító-tengelyek, flansnik merülnek fel beszélgetés közben, hihetetlenül bután tudok nézni.

Van akinek nem szabad ötvenezertől többet futott autót venni, be kell látni. A mostani kocsimnak kb. annyi személyisége van, mint egy kenyérpirítónak vagy egy elektromos fogkefének, de kb. olyan megbízhatóan is működik. Jó ez így. Öreg Mercit vagy Opelt majd csak ha milliomos leszek. :)

Riki_ 2009.03.08. 09:46:42

A nem sürgős azt jelenti, hogy 2 évet is tudok várni.

És olyan vételárban gondolkozom, ami a szereléseket is lefedi. Annyit megér nekem, hogy nem zsákbamacska.

foolproof 2009.03.08. 09:46:48

Valld be Mr. Csikos, nem is Mercit szerelni mentel igazabol, csak egy kis videki romantikara vagytal, ugye?! Piros pont jar ma is Zsoltinak a 4/b-bol!

Ilyenkor dobbenek ra, hogy bizony egy lassan 30 eves gepnel mennyi minden megfialhat es meg is fial. Pedig mar regota gondolkozom egy w126-oson, de tartok tole, hogy nem is az alkatreszkoltseg, hanem a szakertelem+munkadij lenne huzos egy ilyen kocsi fenntartasanal. Mondjuk igy en is bele mernek vagni egy ilyen oreg panzerwagenbe, ha tudom, hogy ilyen megszallott (sot tegyuk hozza, eleg olcso) szakik fogjak tatarozni. Na mindegy, csak igy tovabb, eljen az ungarische rolling restoration by Mr. Csikos!

no_holy_shit 2009.03.08. 09:47:45

"épzelem, hány magyar W123 kombin nem cseréltek ilyen szűrőt az elmúlt években e buta hiba miatt."

Vagy a WIS-ben megis jo a cikkszam, csak az ERA-ba kerult az elozo tulajnal egy masik szuro.

nalam is rossz atmeroju munkahenger volt a fekdobban hátul...

TCSA · http://make.blog.hu 2009.03.08. 09:51:37

Csikós, isten vagy, a Merga állat, DE. Két izzócseréért tán' nem kéne a világ végére menni - ez nem renault.

ZON 2009.03.08. 09:57:13

Soha nem volt 123-as Mercim, de mikor egy ilyennel megjártam a Nyíregyháza-Dortmund-Nyh útvonalat, engem is nagyon megfogott.Nincs még egy ilyen alapjárat,ahogy az örökkévalóság ígéretével kotyogva jár.
Egy következő úton aztán beütött...A tulaja egy fukar farok volt, aki minden karbantartási kiadást kidobott pénznek tekintett "mintha ciszternába dobnám a pénzemet", és a seregből nyúlt motorolajat tette bele.Nem tudom,ez volt-e az oka (mert egyébként egy igen jó állapotban,Németo-ban vásárolt 240D volt),de a következő portyára úgy indultunk neki, hogy valami ciripelt a motorban.Mosonmagyaróváron megnézte egy autószerelő ("nagyon jó szakember,Németországban Opel szervizben dolgozott"),és megnyugtatott:csak a vezérműlánc,nyugodtan mehetünk a Ruhr-vidékig vele.Duisburg,ügyek elintézve, irány haza.A ciripelés egyre erősebb
lett.A Német-Osztrák határ előtt 110-es tempónál csattanás a motorból."Biztos az ékszíj,odacsapott a gépháztetőnek".A csattanáskor rögtön kinyomtam a kuplungot,motor leáll,kigurulunk a leállósávba.Motoron olajfröccsenés nyoma,a vákumpumpán körömnyi lyuk...Az önindító meg sem moccantja,a főtengelyen lévő ékszíjtárcsára tett kulcs sem.Az olajbeöntő sapka alatt benyúlva, ujjal lehet mozgatni a vezérműtengely látható részét...:( A pockingi Mercedes szervizben 3.000.-márka körüli összegre becsülik a javítás költségeit ,bontott cuccokat használva.("Zon, mondjad neki, hogy 2 éve 1.750.-ért vettem az autót")
Kalandos hazaút, trélerrel vissza a Merciért.Itthon aztán kiderült: a fékszervó vákumpumpája rágódott be,széthullott,elszakadt a vezérműlánc,eltörte a vezérmőtengelyt.
Egy korrekt szerelő szépen megjavította,a tulaja még évekig használta.

Ehuszonegy 2009.03.08. 09:57:21

@milango: Mindenki hord a szemétbe pénzt. Ki így, ki úgy.

galicius 2009.03.08. 10:01:42

A vasárnap reggeli két kávé között olvasva,azonnal elszabadult a még enyhe kómában lévő fantáziám.Karesz nem egy droid,az biztos.Szerencsés csóka vagy,hogy ezer évvel ezelőtt megtaláltad.Végül is minden OK.Azért egy-két dolgot jobban is kifejthettél volna,pl.esti-reggeli pálinka típusa,évjárata,foka,mennyisége.Aztán a légbefúvó teljesítmény-fogyasztás közötti ekvatoriális inercianyomaték görbék krosszolási együtthatójának finom érzékelése az aromák illuminációjának tükrében.És a végére nagyon vártam,hogy,ha már eljutottunk a tett helyszínére,megnevezted volna,hogy ki a gyilkos.Minden részletét megvizsgálva e gyilkos szerkezetnek,el kell ismernem teljesítményedet e nevezetes remekhez.

milango (törölt) 2009.03.08. 10:02:50

De ha már az elején is szemét, akkor hamar meegunja az ember

prokee · http://blog.prokee.hu 2009.03.08. 10:09:10

Áááá, f*szomba, nőnapon Tündérrel akartam lenni, de most le kell menjek a garázsba reszelni, kényszerem van :)))

csiky944 2009.03.08. 10:12:42

@milango: nem értem,ha ilyen a hozzáállásod,akkor miért olvasod el?

csiky944 2009.03.08. 10:13:24

@milango: nem értem,ha ilyen a hozzáállásod,akkor miért olvasod el?

samesz69 2009.03.08. 10:19:02

Karesz Bácsi
MAXI RIZPEKT!olyan vagy mint a Doc Hollywood-ból a doki.Régimódi de megmentette a fiatal kölyök életét.Egy mai fiatal szerelő egy ilyen merga előtt fulladna ,mint Zil a parton!
A cikk kiváló!
Akit nem érdekel ez cikk az olvassa a blikk-et.Tomboy,te meg olvass dörmögő-dömötört,na az neked való!
Csikós Úr,danke sehr alles!

No quarter 2009.03.08. 10:20:39

Zsolti...
csüngök a cikkeiden, mazochista módon lihegek, hogy "MÉG, MÉG, MÉG!!!!", mert saját műhelyes, restaurálgatós élményeim jutnak eszembe. De ami talán ennél sokkal fontosabb: a kommentek szinte sosem váltanak témát, nem bukkannak fel a hétköznapok bűnbak megnevező pitiségei, vagy a napi politika süllyesztői. Emberként tudunk élni és kommentelni.
Kivétel persze (és sajnos) van.
Köszönöm az élményt, csak így tovább.

ratrider02 2009.03.08. 10:24:14

Ismét egy remek cikk. Köszönöm Csikós Úr! Legtöbbször úgy kelek fel vasárnap reggel, hogy má' megint mingyá' hétfő. És akkor megnézem, tartogat-e valami élményt számomra a belsőség........

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2009.03.08. 10:24:49

Jó kis írás!!
Erához meg gratula.

samesz69 2009.03.08. 10:27:13

Hja és a stop shop előtt ott parkolnak a renó,a seat,a ford,meg a skoda újabb szériája.És mégis a merga a legszebb közűlük!
20 év múlva nézzük má meg milesz ezekkel a mai vasakkal?
Megmondjam:szétporladnak!

DP@i 2009.03.08. 10:27:41

Na majd én megmondom a tutit :D

ecopower 2009.03.08. 10:29:59

Aranyat ér egy ilyen szerelő.Én mán csak tudom.Az enyém nem volt ilyen profi és precíz,sok pénzembe is került.Ráadásul kereshetek másikat.Há' nem megsértődött?!

Káposztakukac 2009.03.08. 10:30:55

már megint a roncsderbi... kedves blogger, abból a pénzből, amit egy öreg, büdös, környezetszennyező fosra költesz, vehettél volna egy lpg-s toyota carinat sok kényelmi extrával. de hát neked ilyen hülyeségek kellenek. remélem a sárga matricás kocsikat minél hamarabb kitiltják mindenhonnan.

pickapu 2009.03.08. 10:31:21

Azért itt sokkal jobb helyen van a kocsi mint a tyúkszaros udvaron, bár ott is szerették és meggyőződésem hogy egykori tulaja is örül, hogy ilyen gazdára lelt a Vas. Eddig is jó volt, de óvatosan az ilyen írásokkal mert otthon nem biztos hogy tolerálnának egy zöldségest, márpedig jó úton haladok affelé hogy visszaadom a lízinges pickupomat és veszek egy ilyet... Kitartás!

karlmann 2009.03.08. 10:32:47

"Látod, a ház, amibe beleteszem a csúcsot, a záró felületeken kráteres. Valaki úgy csavarta össze egyszer, vagy többször, hogy por került ide, az benyomta a fémházat, vagy egyszerűen csak kijöttek a rejtett zárványok. De látod, rossz. Én ezeket az egyenetlenségeket ki szoktam polírozni.

Úristen, ilyet szerelő szájából én még nem halottam. Ha valaki nem értené miért kell Viszre menni, hát ezért. Egy átlag szerelő ezt maximum megtisztítja koszos mosófolyadékkal, esetleg megtörli ronggyal. Maximum respect Karesznak!!! Egy ilyen szerelő megfizethetetlen kincs! Most már értem miért reklámozod mindenhol Csikós. Ez a Kareszmotor titka.

karlov 2009.03.08. 10:33:02

@w211: Ez jó...nagyon jó...

DP@i 2009.03.08. 10:33:27

Szóval ez a cikk igenis helyénvaló és pl. számomra irigylésre méltó megszállottságról szól.
Vagyok én, aki hamarabb utánafordul egy jól ápolt régi vasnak, mert azon látszik, hogy törődnek vele és már sokat megélhetett. Viszont elfogadom, hogy vannak mások: vesznek új autót 800 havi részletre és ha kijön az újabb típus, amin már más a hűtőrács, rögtön rácsapnak, mert nehogymá' régivel járjanak és amúgyis azonos összeg a törlesztő még 800 hónapig, ha átvállalják. Sokat futnak a kocsival (évente majd' 6000 km-t) és lesajnálják a hülyét, aki javítgat (raádásul öreg) autót. Azt persze nem veszik számításba, hogy amortizáció és kamat révén ők is a szemétbe pakolják a pénzt. Igaz a javításra nem költenek. Na nekem ezek a lelketlen tucattermék autók és gazdáik.

morcosboci 2009.03.08. 10:33:57

ha jól sejtem, akkor a 150.000-ben nem volt benne a 4 napi munkadíj, ami a napi 12-14 órát számolva simán duplázza az összeget. Plusz első két nap te is segítettél, ami súlyosbító tényező+szállás 1 éjszaka, pálinka (zárjegyes, remélem:-))) reggeli, vacsora,TV...Én tegnap kaptam ajándékba egy 2000-es évjáratú Citroen Xsara 1,9D Van-t,107.000 mérföld van benne, tavaly március óta egyhelyben áll és simán beindult, úgy,hogy atomhalott volt az aksija és a bikázó Nissan Micra 1.0 16V! nem volt épp a legmegfelelőbb áramforrás. Nem vagyok francia hívő de Diesel szellemét jobban elkapták mint a nagynevű német gyártók.

milango (törölt) 2009.03.08. 10:34:09

Nem akartam bunkó lenni. Ezekben az ínységes időkben egyre inkább létjogosultsága lesz ezeknek az autóknak és cikkeknek is. A cikk tényleg nagyon jó, eddig és ezután is mindet elolvasom. Az hogy mi lesz 20 év múlva a mostani autókkal, engem különösebben nem érdekel, remélem rég le lesznek zúzva. 5-6 évenként veszek egy újat,nem vonzódom egy tárgyhoz sem érzelmileg. Talán akkor már egy olyan világ lesz, ahol nem kell 20 éves autókkal foglalkozni.

no_holy_shit 2009.03.08. 10:36:14

@toncsi64:

"Egyébként a számla végösszege nem nagyon fedezné egy hasonló kategóriájú mai autó olajcserés szervizszámláját. Ez az, amit az ilyen autók ellenzői sosem értenek, hisznek."

1, hasnolo kategoria alatt gondolom 5-ert es az E-osztalyt erted. Az osszehasonlitas szerintem nem allja meg a helyet, mert egy uj E-t es 5ert meg mindig sokan presztizs miatt vesznek es ha beallitasz egy targyalasra ERA-val (bocs Csikos) akkor annak szanalom es nem presztisz erteke van. Tehat inkabb egy uj Logan kombi dci-vel kene osszehasonlitani, vagy egy uj G astra Caravannal
2, mind 3 ujonnan vett kocsinkat elso evben markaszervizbe vittuk (gari miatt) 20-25eFT-tal le is huztak. Azota koszonik az "uj" autok is elvannak 7-8-9Eft-s olaj, olaj-,leg-, es pollenszuro felallassal. persze neha becsuszik 3-6eFt-ert fekbetet. Normalis hasznalat es minimalis szintu odafigyeles mellett 6 evig semmi problema egy uj kocsival, 8-10eves korig minimalis periferikus (kipuff, futomu szilentek)gondok

250ekm-t azert elmennek ezek is es ha nem vigyaz az ember fokozottan a kocsira akkor addigra mar a belter es a kaszni is serul. Mercire kiadsz 2-3x annyit es vegig parazol, hogy nehogy vmi baja legyen, mert 600ekm-ig futnia kell

morcosboci 2009.03.08. 10:36:23

ja, a Zsiguli kormányzása meg majdnem ugyanez, nem kell annyira elájulni tőle.

ziza133 2009.03.08. 10:49:40

Zsenialis! Vegig is olvastam reggeli helyett :)
Nincs is jobb mint a sajat autot butykolni: tudod h lelkiismeretes a munka, es amikor kesz, kiprobalod, es megszunik a rangatas/fog a fek/csondes a motor/stb...legszebb ajandek!

ziza133 2009.03.08. 10:52:02

@no_holy_shit: "neha becsuszik 3-6eFt-ert fekbetet"
Az igen...

www.szem.tv · http://csikosgabor.blogspot.com/ 2009.03.08. 10:58:21

Zsolt, az a hangulat ami ebből az írásból is jön, csak a nagyon szerencsés emberek jutalma, hogy átéljék. Ebbe nem lehet belecsöppeni, ez jár neked, hogy ilyen emberekre akadsz és meg is írod. Ez nemcsak egy autó talpraállítás, hanem egy szerelő és egy műhelytípus emlékkönyvébe írás is. Tarts ki, hogy az unokám majd megkereshessen egy 15 év múlva veendő, ma gyártott mercivel 30 év múlva. Vagy a két srácot, ott a viszi műhelyben. Bár lehet, hogy a műhely addigra csak a fotóidon marad meg és Margónak nem kell lejárni segíteni (az a legjellemzőbb kép), hanem csak bedobtok egy kis páleszt, hármasban nosztalgiázva.

sabbath 2009.03.08. 11:01:21

Cikket végigolvasva megjött a kedvem, hogy a célvágányra állított 190E-t én is feltámasszam...

Rocko- 2009.03.08. 11:02:11

újfent köszönjük, újabb élménnyel lettünk gazdagabbak. :)

garázsmacska. :)))

"Az érdi emelkedőn (autótesztelésre kiváló, pláne ilyen öregeknél) 120-szal döcögtünk felfelé, amikor Omm megkérdezte – "ennyit tud?". Több se kellett, elsüllyesztettem a gázpedált, és az 1,6 tonnás Era nekilódult, a tetejére már 130-cal robogtunk, és még volt benne. Mindezt 88 lóerőből, ami azért nem utolsó eredmény."
200-220-240D. :))))

streetsta · managertoys.hu/ 2009.03.08. 01:45:28
tényleg!
omm is kapott tőlem Samantha Foxot, de még nem rakta ki. :)

tomboy 2009.03.08. 03:45:54
ezek postok. és ha ezek unalmasak, akkor te jársz rossz helyen.
és azért Merci, mert ez van kéznél.
"Szeretem a Totálcart de ezt a részét nem birom már elvielni ezért irtam"
tulajdonképpen erről szól a TC.

BTO11 2009.03.08. 11:02:23

ez is megvolt, jo volt .na menjünk aprofát vágni a hétre.

ezt a tipust már kinötte a kisebbség,már lehet használni normál embernek is.D:)))

tonyika1 2009.03.08. 11:09:09

Imádom az ilyen szakikat, akiknek van hivatás tudata és élvezik amit csinálnak.
Gratulálok!!!

toncsi64 2009.03.08. 11:17:11

@no_holy_shit:

Üsse kő, nem vitatkozom a szervizköltséggel kapcsolatos számításokban, bár a 3-4 ezer forintos fékbetét szívenütött :-).
Viszont az ne hagyd ki, hogy ha Csikós kolléga 4 év múlva belőki ERA-t a Dunába bukott kb. 600.000 Ft-t mig Neked az értékvesztésed alsóhangon millió feletti lesz, bár az említett tipusok produkálhatnak vadabb számokat is + közben benne állt a nem kevés pénz.
A megfizethetetlen élményt most nem említem, mert az mint a hozzászólásokból kiderült nem mindenkit "fog" meg.

Ami pedig a presztizst illeti. Sokszor hallom a cégnél is, hogy azért kell ajudi mert imidzs. Baromság. Csak a parkolási anomáliák miatt mennyi az esély annak, hogy lássák milyen autóval érkezel + ha tárgyalsz valakivel előtte nyilván informálódsz valamennyire, aligha az alapján döntessz milyen autóval jön. Mert akkor a taxival rendesen megviccel :-)))

ChPh 2009.03.08. 11:18:34

Egyre inkább agyalok egy ilyen idősebb autón (BMW pl :D)
De nem is tudom :D

SwedishRunner 2009.03.08. 11:18:39

Jó volt olvasni! Legalább egy kicsit megnyugodtam hogy a régi mercim igenis fog még működni! :)

Csikós Úr! Karesz vállal komolyabb futómű szerelést is?

Gyulimali 2009.03.08. 11:24:29

@Önjáró Talajgyalu:
Csikos Ur: En az elmult egy evben a vetelarral egyutt koltottem annyit a 84-es Skodamra (including atiratas es biztositas) mint On csak erre a javitasra. :)
És kb. havonta lehetne ugyanennyit elkölteni egy viszonylag jobban felszerelt Opel Astra törlesztőrészletére...

arthur877 2009.03.08. 11:25:14

Nekem erről a műhelyről abszolut retro hangulatom támadt!
A nyolcvanas években ugyanúgy éltem, mint Karesz, csak nekem még nem volt családom...
Volt, hogy este 8-kor hozták a járgányt váltóhibával, hogy reggel indulnak külfödre, persze szigoruan KGST országba!
El tudtak menni, sőt vissza is értek gond nélkül! :-))
Ilyen műhelyek már nincsenek, a Karesz sztem a kihalással fenyegetett fajba tartozik!

Kniight 2009.03.08. 11:25:33

Nekem is volt egy ilyenem, csak limuzin. Ha 3 évvel ezelőtt tudom, hogy nálatok van öregmerci fanklub, nem cask japó, akkor nektek adtam volna.....

A macska családtag, vagy a szomszédé?
Egy barátomnak van egy fehér-vörös cicája amelyik napközben a pár házzal lejjebb működő autószervízben segédkezik rendszeresen. Estére rendre szutykosan-olajosan érkezik meg, és nekiáll mosakodni.

decens 2009.03.08. 11:34:40

Gratulálok a cikkhez, nagyon szórakoztató volt olvasni a sok dilit. Főleg, hogy hasonló megszállottsággal rendelkezem azzal a különbséggel, hogy én
1) olajkályhát soha!
2) minden nagyobb javítást és szervízt teljes alváz és motortér mosatással kezdek. Sz@rban nem lehet dolgozni tisztességesen. Ennyivel minimum megtisztelem a szerelőmet, meg magamat.

Én is hasonlóképpen beleugrottam egy akkor 13 éves Opelbe ami most már negyedik éve van nálam, de nem adnám oda egy új kis szutyukiért, pedig azóta már majnem annyiba van (pontosan 1.9 millába vétellel és a cserékkel, javításokkal) De ebben minden extra benne van és működik, valamint szuper a kényelme, és az a 115 (fékpadon leellenőrzött) lóerő éppen elegendő a kellemes autózáshoz. Az üzembiztossága pedig olyan, hogy akármikor vállalkozom azonnali indulásra egy 5000 km-es útra, ha kell.
Szóval köszönöm a kellemes, szórakoztató cikket!

Shelby_Cobra 2009.03.08. 11:43:25

Jó drága mulatság egy ilyen régi autó, több mint százezer rámegy és még így is messze van a tökéletestől. Ezért jó dolog a kis Panda.

baseldon 2009.03.08. 11:45:04

@morcosboci: ja, csak az szar merdzsohoz kepest

baseldon 2009.03.08. 11:47:54

@furious (barika): ven egy komplett motorvaltom, adagolostul, ha kell valami a 2.4-hez, (szintszab-os)

ziza133 2009.03.08. 11:51:05

@arthur877: "Ilyen műhelyek már nincsenek, a Karesz sztem a kihalással fenyegetett fajba tartozik! "

Pontosan! Nekem is volt egy idosebb szakim, aki amikor elrohadt az abs jelado csatlakozoja, es letort a csatlakozo tu, "megberhelte" a csatlakozot, azota is hibatlan. (4 eve volt). Aki a tempomat hibaja kapcsan darabokra szedte a vakum egyseget, es valami aprosagot javitott. Aki vm kabeltorest majd 1 napig bogaraszott, mig vegul kert erte 2000 Ft-ot. Stb
"Normalis" szervizben a fentiek ugy neztek volna ki, hogy uj jelado, uj tempomat, a kabelre meg kicsereltek volna a fel autot.
Sajnos azota eltavozott :(
Lassan eltunnek.

baseldon 2009.03.08. 11:53:36

@karlmann: attol tartok, hogy ez a karesz egy nem megfizetett kincs

grigorij (törölt) 2009.03.08. 12:11:35

Na CsG, megkaptad, leoszt a sok nagyokos...
Sajnos az én "szerelőm" pár éve meghalt, ős is SZERELŐ volt!!!
Aki megkeresi a problémákat és ha lehet, megjavítja...
A szakszervizekben TECHNIKUSOK, dolgoznak, akik javítás helyett előírásszerűen lecserélik a problémákban érintett összes alkatrészt, részegységet...

És ezért aranyat kérnek fizetségül, míg egy "falusi" szerelő tisztességes árat számol fel!

pár éves Zafira kuplungcseréje Ople Maxabónál úgy volt nettó 100000 forint, hogy az összes alkatrészt mi vittük!!!

Ez egy autószerelőnél max félnapos meló és a munkadíj sem lépi át a 30000 ft.-t

Szóval szép történet!

decens 2009.03.08. 12:24:49

Nekem a magán szerelőmnél Opel kuplung szerkezet komplett cseréje szimering és váltóolaj cserével anyag + munkadíj áfávalbéfával szőröstül bőröstül 50 ezer volt. Ennyit a márkaszervizekről...

Gomulka Béla 2009.03.08. 12:31:47

Egy: ez a buherálós géniusz típus, az olajkazánnal és a házikolbásszal, ilyen csak Magyarországon létezik. (A csehekrol még el tudom képzelni; megesik ez, ha Menzel filmeket néz az ember.)

Ketto: Csikós ezzel a cikkel az autó újságírás legmagasabb polcára tette fel magát.

Három: venne a bánat ilyen kocsit!

Bambano 2009.03.08. 12:36:51

szópingpong rotfl. nem félsz, hogy a zasszony agyoncsap, mikor ilyeneket is kiteregetsz? :P

Cro166 2009.03.08. 12:37:43

@morcosboci:
Ha arra gondoltál,hogy a zsiguliban is tekered a kormányt, és fordul a kerék, akkor valóban ugyan az:)
Meg van segédbak a zsiguliban is.Aztán ennyi.
Én nem szeretem a német autókat, de a merci kormányműve,futóműve abban az időben No1 szerintem!
Pont az a poén, hogy "hasonló" működési elvek,és mégis mekkora a különbség!
Nyugodtan elájulhatsz:))

Bambano 2009.03.08. 12:42:14

13-14 literes gázolajfogyasztás? meg örülünk, ha már 10-re lemegy? Azért ezek nem azok a számok, amiért az ember lelkesedni kezd, inkább röhögésre ingerel.

georg 48 2009.03.08. 12:45:15

Mindjárt az elején! Kezdem azt hinni, hogy ezek a TC-s posztok csak kamuk. Miért? Kurva viccesre veszik az ökrök a saját baromságaikat. Meglehet szakadni a humortól , hogy a baromarcú 250.000-ért vett egy romhalmazt. Tök jó, kurva vicces. Hát ezért nem hiszem el ezeket a baromságokat. Ha még hozzávesszük, hogy legyen még otthon a vételár nemtudom hány %-a, meg még egy kis lóvé és rengeteg idő a javításra, hát kamu. Ennyi pénzért már egy normális autót veszek. Na jó, az viszont nem vicces, csak beleülök és használom. Az meg ugye nem trendi. Az a menő, ha halálra melózom magam, az asszonytól lenyúlom a családi lóvét, stb. Nagy átbaszás és kamu úgy ahogy van!

Csikós Zsolt 2009.03.08. 12:47:29

@redriot77:
Teljesen igazad van, ezért is van ilyen kevés már ezekből. Rettenetes szívás még egy jó öreg autó fenntartása is (kivétel, ha egy frissen rendbetettet elhasználsz másfél év alatt, de az ritka, meg butaság is).
Kicsit azért is írom meg ilyen részletesen ezeket a szereléseket, hogy elvegyem a kedvét az öreg vasaktól azoknak, akik utána legatyásodnának, és lelket öntsek azokba, akik viszont belefejeltek. Egyáltalán nem célom, hogy mindenki ilyen romokkal járjon, az én mániám. A legésszerűbb az 5-12 éves, keveset futott, ismert tulajtól származó japán autó. Mások meg beütötték a fejüket, ők szívjanak.
Tök igaza van azoknak, akik úgy gondolják, hogy elég nagy púp az ember hátán, ha ilyen autója van, nekem az adja benn az örömöt, hogy ha végül mégis megbízhatóvá, biztonságosan külföldre mehetővé tudom tenni, kicsit büszke vagyok. Nem kiabálva, csak magamnak - mégis megcsináltuk öreg haver.
De persze csak a vekmerőknek javaslom, rettentő sok lehet a buktató.

Bambano 2009.03.08. 12:48:54

@georg 48: most az az átverés, hogy lenyúlsz egy millert az asszonytól, hogy legyen egy autót, vagy az, hogy lenyúlsz 200k-t meg később megint 200k-t?

Én sem vennék ilyen roncsot semmi pénzért, de ez ettől még nem átverés, hanem a szellemi önkielégítés egy formája.

Csikós Zsolt 2009.03.08. 12:50:06

@no_holy_shit:
Nem, tökéletesen bele való szűrő, nincs ezen az autón buherálva semmi, leszámítva a leállítóbowdent az adagolón. Elírták azt. Különben azért elég jól ismerem a kombikat, volt is ilyen nekem is, a klubban is egy csomó embernek, a múltkor majdnem vettem egyet, megnézheted a képeit, itt volt a belsőségen, ugyanez a tartály van benne. Nagyon már az, amit az autósboltban adnának, egy 15 centi átmérőjű, hatalmas, fém plecsni.

Csikós Zsolt 2009.03.08. 12:53:01

@ZON:
Hát, volt egy széria lánc olyan 10 évvel ezelőtt, jó sokat eladtak belőle, ami mindig elszakadt. Fél Magyarországot beterítették vele, nem is volt valami noname. Karesz sorozatban javította az ilyen autókat, akkoriban minden héten mondta, hogy megint itt egy láncos szar.
Az olaj a láncot nemigen öli meg. Csapágyak, emiatt olajnyomás, azt viszi.

Gomulka Béla 2009.03.08. 12:54:15

@georg 48:
Csakúgy, mint a kocogás (korbe-korbe?), a vitorlázás (lassú), a festészet (olyat te is tudnál, csak nem akarsz), a fozés (annyiért már dupla makdónaldsz menu is van), a színház (megvan videón), a párzás (megizzad az ember), és a gyerek (ebbe a világba?). Ezzel szemben jó és magasztos a tozsde (aki mer, az nyer), a légkondi (hogy ne izzadjon az ember, mintha éppen pározott volna), és a wellness (jólság, hátság vagy izéség, fordítása válogatja).
Nomármost, a másság...

georg 48 2009.03.08. 12:55:36

@Bambano: és gondolod, ki is elégült? Egyébként lehet, hogy igazad van.

Bambano 2009.03.08. 12:56:15

@Csikós Zsolt: 5-12 éves japán autó? rotfl. Havernak még garanciás ignise van, 1.3 vvti, ha óvatosan megy vele, hogy a vvti ne nagyon ugráljon, akkor országúton 8.5-9, ha autópályán, fogalmazzunk úgy, felveszi a belső sáv ritmusát, akkor 15 lityit zabál.

Mondom, jó állapotú, ezerháromszáz köbcentis suzuki benzines. Az 1.6-os g astra meg óvatos közlekedéssel megvan 5.5 lityiből, kicsit izgágával meg 8 körül. Arról már nem is beszélve, hogy miért fogyaszt egy ignis többet, mint az én benzintemetőm.

Japán autó, rotfl. Az 1.6-os astra most volt szervizben, azzal az utasítással, hogy csináljanak meg mindent, gyári alkatrésszel. Igen, márkaszervizben. Nem sok baj volt vele a korához képest, vizsgával, zöld kártyával együtt fizettem annyit érte kb. mint amibe neked ez a mercis futam lehetett.

Csikós Zsolt 2009.03.08. 12:56:41

@morcosboci:
Benne volt a munkadíj. Mindenestül, kajával annyi. Rossz volt a tipp, leülhecc :-)

De Karesz nekem baráti áron dolgozik, bár másnak is iszonyat olcsó általában. Nem véletlenül mennek hozzá szereltetni Bpről.

Ubul1 2009.03.08. 12:59:51

Grat a kalandhoz, Karesz egy igazi MESTER, nos ez a kocsi ezt már megérdemelte, és 10 esetből 9-ben ez az amit nem fognak itthon fel, hogy meg kell adni ezeknek ami jár nekik, mert egy ilyen továbbra se zsiga áron eltartható kocsi. A csillag kötelez. Apropó, a seggére tehetnél egy hiánytalan emblémát, a mostani elrontja az összképet.
Ugye mondtam hogy ezzel a géppel nem csináltál rossz boltot, ezek amik vannak mind csak a félmillió km-es használtság eredménye, de alapjában ez a kocsi nagyon rendben van! Őszinte becsületes 123-as!
Aki meg nem tud azonosulni a sztorival mehet a sunyiba a szappantartóját polírozni!
Ja és minek kellett azt a büdös seggű tótot elcipelni? hogy potyázzon a jó házipáleszből?! kár belé! :D

sportquattro 2009.03.08. 13:00:12

@no_holy_shit: 3-6 ezer fékbetétre.... Biciklire?
Normális betét nincs 10 de inkább 15 alatt, pláne ha 1,6 tonnát kell megfogni,nem egy 900 kilos papírjaguárt.
Egyébként gatula a cikkhez,kitartást!

Bambano 2009.03.08. 13:00:30

@georg 48: Biztosan, mert van annak feelingje, hogy az ember saját kezével kalapál meg valamit, ami utána működik. Pont úgy, mint ahogy néhány informatikus (én is) megmenekíti az öreg számítógépet, amikor selejtezésre kerül.

Ezt a részét én teljesen megértem Csikós kollégában, csak erősen más az, ha van a szekrény tetején egy dobozod vagy mész másfél tonna vassal az utcán.

Neki az autó az hobbi is, nekem az autó szigorúan célszerszám. Mások meg damilt áztatnak...

Csikós Zsolt 2009.03.08. 13:00:44

@morcosboci:
Nem nagyon vagy te tisztában a műszaki dolgokkal barátom. A golyópályás kormány sokszorta drágább technika a globoid csigásnál, jóval komplikáltabb (csak a működési elve hasonló, de ez lényegében egy végtelenített, spirális golyóscsapág, ami körbefuttatja a golyókat egy precíziós járatban, és a túlsó végen feladogatja, ráadásul emez még szervós is, a csigás-görgős csak egy vályú egy fémhengerben, benne egy fütyivel), sokkal kisebb erővel működik, sokkal pontosabb, sokkal tartósabb. Golyópályás kormánymű ezért csak igen drága autókban volt régen, a többiben az ujjas-görgős.

Ubul1 2009.03.08. 13:01:28

@Bambano:
mi a faszért nem vett Swiftet 1.3-sal? Megy mint a golyó és nem eszik. Kész autógépészeti csoda. Abban még a Felkelő Nap országának kamija lakozik, az ignis csak egy torzszülött!

Bambano 2009.03.08. 13:04:15

@Ubul1: ha a régi swiftre gondolsz, abban nem fért volna el a munkájához szükséges cucc. Azt nem tudom, új swift volt-e már akkor, amikor vette.

Ubul1 2009.03.08. 13:04:50

@Csikós Zsolt:
ja Zsolti bá' nem tudsz véletlenül egy lnket a 123-as kormányművéről? Robbantott ábra vagy animált vidi kéne!!

Abban pedig egyetértünk h ennél finomabb kormányművet máshol nem találni! Komolyan mint ha egy régi csöves világvevő lendkerekes bowdenes állomáskeresőjét tekergetnéd, meglendíted a mázsákat aztán utána mint kés a vajban! utánozhatatlan, hozzá se fogható ezekhez az agyon elektro szervózott ostoba szarokhoz, a fabiaé egy okádék ahhoz képest, semmi kapcsolat a kocsival!

Csikós Zsolt 2009.03.08. 13:05:58

@georg 48:
Bocsánat, mi kamu ebben? Vagy nem ismered a szó jelentését? Azt jelenti, nem igaz, hazugság.
Szerinted ezek nem reális számok? Miért, mennyinek kellene lenni a kiadásoknak? Majd legközelebb többet (kevesebbet) hazudok, hiszen fizet a Mercedes...

karlov 2009.03.08. 13:06:16

Ez a "fogtechnikus" gondolkodás azért elég naiv emberkére vall.Az autózás pénzbe kerül,méghozzá elég sokba,ha új autód van azért,ha régi akkor meg azért.
Ha nincs pénzed banánra ne akarjál majmot tartani,ilyen egyszerű.
Mondjuk egy ilyen kombiért nem lelkesedek de ha valakinek ez a célszerszám akkor vegyen ilyet.Ha másképp látja a világot akkor meg ne.
Én inkább valamilyen izgalmasabb darabra várok "de nem kel mindig kaviár".

Ubul1 2009.03.08. 13:07:06

@Bambano:
Nem, a régi 84-es és az utána lévő 92-es szériára gondolok. Az új az műanyagdoboz. És az 1.3-asra lehet nyugdtan horgot tenni, egy lakókocsit is röhögve elhúz, de egy utánfutót mindenképpen. abban csak elfért volna?! Amikor meg nem kell leakaszt!

Ubul1 2009.03.08. 13:08:31

Na jó étvágyat mindenkinek én léptem elkölteni a nőnapi ebédet, aztán jól kicucálom a zasszonyt, megérdemli! XD!!

yard (törölt) 2009.03.08. 13:23:27

Az ilyen folyton-javítgatom-felújítom-már majdnem kész nagyon jó dolog annak aki ért hozzá, van műhelye, szerszáma, zsebben pénze alkatrésze, "olcsó" haverja.
De egy autószerelőtől (aki ebből él, adózik, TB-zik, befizeti a sok mittudom én járulékot, visszaforgat a műhelyre, stb.-tehát költsége is van, ne adj isten számlát is ad) ne várjuk el az olcsóságot.A haverokból nem lehet megélni
Ezért számomra a dolog érdekes, de nehogy valaki roncsot vegyen csak azért, mert így is lehet csinálni (csináltatni).

l200 2009.03.08. 13:24:09

Szerintem nagyon jo irasaid vannak.Nekem egy harom eves japan autom van.Nem vagyok vele elegedett.Mar ketszer hivtak vissza garancialis javitasra.Apro dolgok,de megis.Hol lesznek ezek az autok 10-15 ev mulva?Az ERA meg meg mindig ketyegni fog.Ennyit a jo japan autokrol.En nem vagyok semilyen auto parti,de nekem a mindenki altal fikazott renault laguna jott be eddig a legjobban

no_holy_shit 2009.03.08. 13:30:15

@all:

latom mindenkinek beutott ez a 3-6EFt-s fekbetet, pedig nem is Simer, persze nem is Textar. pedig F Astra, C Corsa fiat pandaba ennyi... ronakft-nel meg mindenfele fekbetetre raknak uj kopofeluletet 3-4 eFt korul.

@toncsi64:

en ugy szamolok, hogy vettuk 12eve az F astra caravant (tudom nem merci, de A->B-be jo) 2,2MFt-ert, max. 300eFt ment a szervizre (bar szerintem inkabb 200(-250e)Ft, de worst-case). 300eFt-t (talan akar 400eFt) meg mindig kapok erte, akkor (2Mft-)2,2Mft/12 ev. Tehat evi 165-180eFt.

Igy soha nem volt az, hogy szetszedem es csodalkozom az elozo tulajok es szerelok kreativitasan. hogy megveszek egy alkatreszt es nem talalom a helyet, mert a kocsi 20% Skoda, 15% dacia, 25%-s lada es a kulso lemezboritas meg klokkelholm elemek es uvegszal kevereke

helix 2009.03.08. 13:31:23

Tomboy hm vagy mi,huzz el innen! Ez a Belsőség,autó és gépímádók oldala,legbennsőségesebb érzelmi kötődéseit megossza az autót szerető ember a többi hasonszőrüvel.Méé vagy itten. mellesleg csikós kolega felborzolódott a hátamon a szőr,mikor megláttam Kareszbá műhelyét,utoljára vagy 20 éve Esztergomban voltam pözsó ügyben egy öreg szakinál aki megjárta Egyiptomot Arábiát egy 404-essel az Esztergomi Bottyán suli tanára volt na ott volt ilyen célszerü preciz rend,minden a helyén van,ott van na.Szóval max feeling.Hát tamásfiu,tünés.

no_holy_shit 2009.03.08. 13:34:42

@Csikós Zsolt:

akkor nem csak a fiatnal irjak el... En fiathoz rendeltem baloldali hutotartot lofaszt (mas formara olvasztott tejfolos doboz) 1500Ft-ert. Erre kaptam egy jobb oldalit. Sokaig nezegettuk az ePer-ben es el van irva.

De hogy a Mercinel is van ilyen az szopas

ogrish 2009.03.08. 13:36:42

Jajj nagyon király imádom ezeket a cikkeket nekem is régi autóm van és ismerem ezt a nagyszerű életérzést amikor ajándék minden kilóméter!Csak így tovább Csikós mester!

no_holy_shit 2009.03.08. 13:41:28

@sportquattro:

"3-6 ezer fékbetétre.... Biciklire?"

ja biciklire eszmeletlenul irrealis aron adjak a fekbeteteket.(dehat az ugye hobby, meg luxuscikk) En is szopom a fogam mindig amikor tobbet adok a CC-re hasznalt MTB-n V-fekjeinek a beteteiert mint a kocsi fekbetetert...
El sem akarom kepzelni, hogy brigara egy rendes tarcsafekhez mennyibe kerul a betet es tarcsa

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.03.08. 13:46:44

ha azonnan autóra nem kell költeni???
a szervízben nem is csak a bankban,biztosítóban!!
Egy használható új suzuki mire elhozod majd 3 millió egy év alatt 1 milliót bux rajta ha nem hitelre vetted .Ha hitelre akkor a mai árfolyamok melett 2 milliót!!!
Benzinre már nem telik közben.
MEGÉRI????

toncsi64 2009.03.08. 13:47:22

@no_holy_shit:


Igazad van. De kellő gondossággal az ERA is elfut még 12 évet hasonló költséghatékonysággal, csak (legyen a mostani helyzet az alap) 600.000 induló összeggel.
De ezt kár számokra lefordítani, mert ez játszik az ilyen döntésekben legkevésbé szerepet. Azt gondolom ez is egy hobby és mint ahogy a többi sem, úgy ez sem olcsó.

Sógun 2009.03.08. 13:48:28

@l200: Amit leírtál azt te is tudod hogy egy nagy kamu szöveg. (Én is írhatnám pld azt hogy nekem egy három éves francia autóm van.Nem vagyok vele elégedett.Már kétszer hivtak vissza garancialis javítasra. Apró dolgok,de mégis.Hol lesznek ezek az autók 10-15 év múlva? Az ERA meg meg mindig ketyegni fog.)Az én verziómban még igaz is az állítás! Aki a Japán autókra mondja hogy rosszak, az egyszerűen hazudik.
Persze! A Japán autók is elromlanak, de a meghibásodásuk %-os aránya kisebb a többi márkáéhoz hasonlítva. Engem már nagyon nehéz lesz ennek az ellenkezőjéről meggyőzni! Utószónak pedig kategóriatársaiközött a Laguna a legrosszabb autó. Több statisztika kimutatta már. Szeszélyes mint a nők többsége. gyulavitéz cikkében leírtak, Zúzdába a japán vassal címmel, egy nagy marhaság. El van halva az új lagunától. Szép és jó amit leírt, de majd három hónap használat után meg jön a tréler.
Nem elég a formákat dícsérni, a farncia átok ebben is benne van.

l200 2009.03.08. 13:49:32

Csikos Ur!Most gondolkodom rajta,hogy megszabadulok ettol a japcsi geptol.Valsag meg hitel miatt.Egy kerdesem lenne.Mi a velemenyed a toyota previarol?Amit neztem egy 13 eves 2.2 diesel.Ilyet szabad meg venni,vagy felejto.Es mennyi lehet a fogyasztasa egy ilyen idos autonak?kb 140ekm van benne.Koszi.

Drótördög 2009.03.08. 13:55:05

Öröm volt olvasni. Napilap helyett.

Bambano 2009.03.08. 13:55:07

@l200: szerintem dízelt nem érdemes, keveset közlekedőnek biztosan nem. Szerintem 1.6-os g astra, nálunk nagyon bevált.

@Sógun: A kategóriájában 2007-ben a tüv szerint az opel meriva volt a legjobb autó. A rizsrakéták meg a második oldalon a listában.

A japcsi cuccokkal a fő bajom, hogy a saját átlag testméreteikre tervezik őket. Engem anno két nővér szedett ki a hitachi mr-ből, hogy száradjon le a keze annak, aki akkorára tervezte...

l200 2009.03.08. 13:56:16

@Sógun: nem kamu 1-1 ev tapasztalat volt mind a ketto.Ugyanazt az utat jarta,jarja mind a ketto.A lagunaba fekbetet olajcsere kellett 2003-as volt.A mitsubishi 2006-os.Angliaba majdnem ott maradtunk 3 gyerekkel.Nem mondom,hogy a lagunaval nem jarhatam volna igy,de megsem volt vele semmi gond.Azt alairom,hogy renault szerviz itt Irorszagban is horror arban van,de a japan sem sokkal olcsobb,es ez meg csak egy 3-eves auto!!

Bambano 2009.03.08. 13:57:55

@l200: lehet, hogy az ír gázolaj jobb minőségű és kevésbé pusztítja a motort. Illetve az is fontos, hogy hagyod-e bemelegedni, lehűlni a turbót, mert ha nem, akkor csak hónapjai vannak a kocsinak.

htibi 2009.03.08. 13:58:40

Csikós!

Grat a cikkhez és az autóhoz ! Nekem nem lenne idegem az ilyesmihez.Megmérgeztél minket ! azt veszem észre magamon hogy keresem a cikkeidet szombaton vagy vasárnaP !

Sógun 2009.03.08. 14:00:38

Mi újság Karotta Toyotájával?
Érdekelne a folytatás!
Végre lehetne valami érdekeset is itt olvasni.

=Daniken= 2009.03.08. 14:15:43

Ez a sok, károgó, irígykedő, lekicsinylő, rosszindulatú ember egyszerűen szánalmas.
Komolyan mondom, sajnálatra méltó.
Azt tudom erre felhozni, hogy a kutyádat is elviszed állatorvoshoz, hogy be legyen oltva, pedig nem termel hasznot, ellenben koszt csinál, szőrös is és hangos, nyáladzik és rendetlen. Mégis ad valamit, amiért nem gondolkodsz a kiadásokon.és nem a kötelező veszettség elleni oltásról beszélek, hanem a többiről, amit azért adatsz be, hogy felnőjön és ne legyen beteg.Nem beszélve a kölyködről, aki 2és 5 éves koráig fejletlen, bekakál, szétzilálja a jól megszokott kispolgári életedet és viszi a pénz...ha felnő, akkor lelép és nem termeli ki a befektetett tőkédet. Hát az a szomorú hogy így néztek dolgokat.

Az hogy az ember ragaszkodik dolgokhoz, élölényekhez, embertársakhoz, helyekhez, tárgyakhoz, mind-mind természetes.
Hogy ezekre mit áldoz és mit nem, az mindenkinek a saját ügye, döntése.Pláne, ha ezzel Neked kárt nem okoz.Itt beszúrnám Káposztakukacnak, hogy remélem egyszer rajtad is lesz egy rózsaszínű-szivárványos matrica, amiért Téged is kitiltanak a fővárosból.Nem szégyen ha meleg vagy, van tolerancia is a világon, kár hogy nem hallottál róla. Akinek nem tetszik, hogy mit írkál itt Csikós Úr, vagy bárki, az elhúzhat a büdös francba...Irány a droid fórum és veregessétek egymást hátba a hozzád hasonló papírmajmokkal.Nem kell leszólni a másikat, ha nem tetszik a post.köszi!

stower 2009.03.08. 14:20:30

Ott voltam egy barátommal Karesznál, amikor Zsolt odavitte az autót (na jó, direkt ezért a találkozásért mentünk oda:).
Pár gondolat:
- az autóról: van mit rendbetenni rajta, de nagyon megérte az árát. Egyben van, jó a tartása, szóval kitűnő, menthető alap. Ez még egy igazi anyagokból készült örökös konstrukció. Tervezett avulás?! Muhaha!
- Kareszról: én még csak párszor találkoztam vele, így nagyon nem ismerem és az autómon sem szerelt semmit sem (mert nagyon rendben van szerencsére), de ő lenne a kevesek egyike, akire rá merném bízni. A fent említett barátom Merci gyűjteményét hasonló módon rakja rendbe szép sorjában. Mondhatom, csodát tesz.
- Zsolt: isszuk a szavaidat minden alkalommal:) Várjuk a folytatást és persze írhatnál majd az állólánykáról is.
- Bambano: én is informatikus vagyok, de szerencsére a kevésbé kockafejű fajtából. Az ilyen cikkeket soha nem fogod megérteni, ha számodra a fogyasztás (majdnem fillérbaszást írtam, de nem akarok flémet :) a legfontosabb. Tudod, van egy olyan kategória, amikor ez a kutyát nem érdekli, de legalábbis erősen másodlagos kérdés. És nem azért, mert a pénz nem számít. Most ülj le: az én 500-asom városban 20 litert eszik. Benzint! És leszarom:)
-georg48: menj vissza a logan klubba, mit keresel itt?!

no_holy_shit 2009.03.08. 14:22:26

@toncsi64:

"Azt gondolom ez is egy hobby és mint ahogy a többi sem, úgy ez sem olcsó."

egyetertek, es egyetertek,hogy HOBBY. de A->B-be mar lehet, hogy nem eri meg.
Es meg csak az anyagi oldalarol beszeltunk. Csikos kollega most X napot elbaszott az evi szabadsagabol erre a dologra


Szemelyauto az mas mint TGK. DE pl. TGK-nal ha egy evben 2 napot all nem tervezett szereles miatt akkor az evi profit ugrott.

ne erts felre mert en is szeretek szerelgetni, de:
1, ezert ilyen melot valasztottam
2, van egy hobby autom szerelgetni
3, van egy ujonnan vasarolt verdam az evi 30-45ekm-re (valtozo)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.03.08. 14:31:11

@georg 48:

Ja, biztos leírja, hogy azért csináltatta meg a kocsit X összegért, hogy te röhöghess egy jót.

Amúgy a poszt állat, jó volt olvasni.

no_holy_shit 2009.03.08. 14:32:33

@Gyurma73:

most egy uj, klimas, metalfenyes, elektromos ablakos, kp-zaras G astra Caravan eltudsz hozni 2,8Mft korul www.szalonauto.hu

(bar hozzateszem, hogy tavaly kollegam adott nekem egy 1989-s audi 80-t, mert eltort benne a futoradiator csove, meg rossz volt a vizpumpa.(a ketto egyutt 10eFt volt)

A gyari audi audiorendszer az 1 euros ebay-s radioval viszont 100x jobban szol, mint a gyari plastic hangszoro a 2006-s pandaban... de a "nemet" audinak a biztositasa... fogyasztasa is kb 8 liter (oraszerint) 110-120-al palyan. (ott egy 4,6-4,7 korul megyek.)

toncsi64 2009.03.08. 14:35:27

@no_holy_shit:

Szinte biztos vagyok benne, hogy Csikós kolléga ezeket a napokat nem "elbaszottként" élte meg :-)))

Az meg, hogy A->B-be nem praktikus...
Igaz, de élvezetes, ha már hobby, ha már megvan.
Az egyik szívfájdalmam a magam autójával, hogy valójában nincs kellő indokom többet menni vele :-(

Sógun 2009.03.08. 14:43:14

@=Daniken=: Kinek hiszed magad kispajtás!?
Szerintem mindenki leírhatja itt a véleményét. Akinek nem tetszik na az húzzon a francba. Kis monkey! Mit képzelsz teeeeee! Jól felbasztál!

Bambano 2009.03.08. 14:45:01

@lacip: nem érzem se kockafejűnek, se eurocentet szexualizálónak magamat. Ha fillérbaszó lennék a te megfogalmazásoddal élve, nem 3.2-es V6-os vectrával járnék, hanem az 1.6-os astrával. A fogyasztás nálam kizárólag akkor szokott előjönni, amikor valakik józan ésszel akarnak olyan autót venni, ami valójában nem józan ész szerinti vásárlás. Ebbe Era nyilván nem tartozik bele.

Nekem munkaeszköz az autó, nem is értek annyira hozzá, ergo egyáltalán nem támogatom a rozsdaboglya terelgetést. DE ettől még teljesen megértem Csikóst, Karottát, az összes nem teljesen normális totalcarost, mert kell valami benzinhülyeség, hogy ha az ember cikket ír egy autós újságba, az ne csak egymás után rakott szavak halmaza legyen, hanem cikk, aminek hatása is van.

Mikor fognak olyat írni az origón, hogy majd a Winkler szép nekrológot ír meg nem másfél óra minősített halálfélelemre szerződteték? Nem kiröhögtem volna Karottát, ha úgy csinál tc riportot, hogy de megtiltotta a márkakereskedő hogy az esp-t kikapcsoljam? (házi feladat: melyik tesztben történtek ezek?)

no_holy_shit 2009.03.08. 14:49:57

@toncsi64:

tudom, hogy csikos kollega nem annak elte meg :-)

en is csak azokat a luzereket probalom vedeni, akikbol elek :-DDD

nyarivihogo 2009.03.08. 15:06:33

Esküszöm, ezekért a cikkekért érdemes a Totalcar-t olvasni! :)

Irigye vagyok Csikós Úr! :)

DeezL 2009.03.08. 15:06:47

nem tom mért baj hogy a w123asról ír!Én bírom ezeket a cikkeket...Meg ezeket a régi autókat..Mert ugyanis ez egy megbízható szerkezet a mai napig nekem is volt anno,nem egy versenyautó de kényelmes és jó..SZal szeretnék gratulálni Csikós úrnak ehhez a géphez..Bár az enyém az a 3.0 Turbodiesel volt.

Ja és persze h nem ír a Lada szamaráról...inkább nem mondok róla semmit...nem akarok snekit megsérteni aki esetleg szereti

pimpike_ 2009.03.08. 15:07:52

Jó kis cikk volt , élvezettel olvastam minden sorát !
Köszönöm !

DeezL 2009.03.08. 15:09:28

@Csikós Zsolt:
Milyen autóid vannak még?
A Pandát azt tudom h van:D
meg ez..

Csikós Zsolt 2009.03.08. 15:20:15

@DeezL:
Ha elmondom, leszoksz a TC-ről. Csupa rom :-)

mv3 2009.03.08. 15:41:33

Ej, egy hangulatos varásnapi reggelen egy kicsit tovább lehet aludni, majd Era mellett ébredezni (mások által csinosnak mondott, 24 éves, káros szenvedélyektől mentes -bár régen füstölt, de már leszokott, stb.)

Persze, szuper volt a post Csik, ahogy arra rászoktattál bennünket, plusz egy két csemege:

1. A már említett, meztelen cicis naptár, hibátlan! Kötelező elem! Nemrég voltam egy fiatal vidéki toyota gurunál (Hacsiroku doktor), és örömmel nyugtáztam, követi az elődöket, és nála is ott virított egy szuper aktos naptár (mellesleg valami szenzációs csinivel)

2. Nem csodálkozom, mert szerintem is ez a természetes, de sugárzik a cikkből a régi szakemberek iránti tisztelet. És ez jó. Ma annyira divatos, hogy 35 évesen már komoly cégeket igazgatnak, és karrierlázban ég minden valamirevaló managger, ami nem feltétlenül baj, de a tapasztalat az sokadrendű értékké silányodott. De egy autó mellett hamar kiderül az igazság.

Ott van Karesz, aki kertelés nélkül cicázik a kocsikkal, nyomja a cigit meg a kolbászt, őszintén él, tojik a "trendekre", szuper. Majd egy-két szaki biztosan fintorog, hogy nem így van, de drága pénzből nem nehéz mindent kicserélni, ellenben lelkiismeretesen megszerelni valamit, az már igen. Ha nekem is lenne egy Kareszom, tuti bátrabban vennék öregebb autót, mint a 124-es. Megértem, hogy átutazol egy fél országot érte.

mv3 2009.03.08. 15:44:29

Ja, persze vannak kivételek, az említett toyota guru is egy fiatal srác, de olyan szeretettel beszél a toyotákról, hogy belepirul az ember, ha hallgatja :o)

csempesz605srti 2009.03.08. 15:54:08

Nagyon jó cikk, gratulálok az autóhoz! Engem egy nagyon jó barátom őrített meg régi autó ügyben, csak mi a francia oroszlános márka táborába tartozunk. Van is neki két 31 és egy 28 éves csodajárgánya, amit szokott, szoktunk szerelgetni amikor éppen szükség van rá és mindíg kiderül, hogy ezek voltak az igazi járgányok, nem a mai műanyag- lego-autók. A cikket végigolvasva tényleg hirtelen löketet kap az ember, hogy na irány le a szépséghez, ha nincs is mit csinálni rajta, legalább egy kicsit takarítgatni, vagy bármit csinálni ami vele kapcsolatos. További sok örömteli kilómétert kívánok!

Hrzrasn (törölt) 2009.03.08. 15:56:52

@sztrovacsek: "Na ez az, ennyit az adatbázisokról"

Nem. ennyit azokról, akik felviszik az adatokat.

Na meg azokról, akik kanyar nélkül beveszik, amit "a gép" mond.

no_holy_shit 2009.03.08. 16:19:32

"mindíg kiderül, hogy ezek voltak az igazi járgányok, nem a mai műanyag- lego-autók."

hmmm. csak vhol a nyomas a felhasznalok oldalarol jön:
- legyen klima, elektromos ablak, elektromos ules, kp-zar, legzsak sem rossz, legyen a kaszni is merev
- ne legyen a kocsi (még) nehezebb
(kifizetheto legyen)

-> plastic, elettartam tervezes stb

-> akkor meg ez nem tetszik a nagyérdemunek...

oval56 2009.03.08. 16:23:55

Tetszett a cikk. Ha valaki nem érti meg, hogy mit jelent egy korosabb autó és azzal a közlekedés, akkor az hiába olvassa el. Én minden alkalommal örömmel ülök be a 20 éves, sárgamatricás, lesajnált, keletnémet, nembiztonságos, nagylégellenállású, kényelmetlen, zajos, de a korabeli keleti szintet még mindig hozó, renden levő kocsimba. A napi használatú pedig csak egy tárgy, el lehet vele jutni A-ból B-be.

ommm 2009.03.08. 16:57:21

@=Daniken=: Felőled már rég nem hallottam. Üdv itthon :)

Winston Smith 2009.03.08. 17:03:47

T. Csikós kartárs!

Már csak miattad olvasom a TC-t. És a hasonló szarszerelős cikkek miatt. :)

Higany 2009.03.08. 17:29:28

Köszönjük, Csiki!

Macskanátha 2009.03.08. 17:36:51

Kedves Csikós Zsolt! Először is, nagyon érdekes volt a cikk, és jók a fotók is, gratula! Két dolgot viszont nem értek, ha lehet, akkor megkérdezném:
1.) Mielőtt megvetted ezt az öreg Mercit, miért nem kötötted ki, hogy előtte még elvihesd egy teljes átvizsgálásra a Kárpát utcába? Jó, tudom, hogy az sem lett volna ingyen, de legalább nem egy zsákbamacskát veszel, és az MB Autó Hungária által leírt hibalista erős adu lett volna egy kis alkudozáshoz, a vételárból... :-))
2.) Ha mindenképpen Mercedes kombit akartál venni, akkor sokkal jobban jártál volna, ha veszel egy 10 év körüli C220 kombit! ( Ez még nem a "tükörtojás" lámpás, elölről inkább még a 190-esre hasonlít! ) Már 1,2-1,3 millió környékén kaphatsz ilyet, 20% indulóval el lehetne hozni, és 25-30 ezer körüli törlesztése lenne, ami nem tétel egy menő újságírói fizetésnél. Cserébe van egy elegáns és megbízható, viszonylag modern autód, és ami a legfontosabb, benne vannak azok a dolgok, amelyek leginkább hiányoznak a te ERA-dból: ABS, klíma, és ( legalább ) 2 légzsák! Ez a "szentháromság", enélkül NEM SZABAD manapság autót venni, pláne, ha hozzád hasonlóan gyerekeket is akarsz az autódba ültetni. Ami a "feeling"-et illeti, azzal sem lehet gond, hiszen az újabb gyártmányúak is Mercedesek, biztos nem lett rosszabb érzés vezetni őket...

_bulldog_ (törölt) 2009.03.08. 17:55:31

@Káposztakukac: toyotát? óóóóó te jó ééég!

toncsi64 2009.03.08. 17:56:43

@Macskanátha:

Ugyan nem én vagyok Csikós Zsolt de talán segítek.
1. At autó nem volt zsákbamacska. Ezért az árért ezt "illik" kapni. Tudta ezt a Zsolt is, szerintem be is kalkulálta.
Ha beviszi a Kárpátba az szerintem elvitte volna a pénz egy jelentős hányadát + kapott volna egy olyan hibalistát ami nagyjából egy komplett autó alkatrészeit tartalmazza.

2. Ha vesz egy olyan C Mercit amit mondassz, először is kétszer akkora a számla és távolról sem biztos, hogy annak nincs semmi baja. A javítása viszont talán már nem ilyen egyszerű és esetleg drágább is.

Persze Csikós Úr válasza lehet, hogy precízebb lesz. Ez csak az én véleményem...

=Daniken= 2009.03.08. 17:57:12

@Sógun: elő ne vegyem a szamurájkardomat, hadzsime!:-DDD

=Daniken= 2009.03.08. 18:02:51

@=Daniken=: az isteni testű Danica Patrick állítólag az F1-be tart vmi USA1 csapattal...szerintem ez csak marketing fogás, de én biztos csak őt üldözném a pályán:-DD

OM617.912 2009.03.08. 18:05:09

@Macskanátha: nem CSZS vagyok, nekem vót W202 220 D, nem is olyan rossz...
De nem hasonlítható egy 23ashoz. És objektív vagyok. A 23ban VAS van, nem kell légzsák, az ABS jó dolog szerelték 23ba 1977-től, ha jól tudom, de olyan nyomatékos a motor, hogy jégen visszarakod 2esbe és szépen megáll, a klíma egészségtelen. A 23asnál csk egy jobb konstrukció van: a 26os. És ezek tények.

biker_kolee 2009.03.08. 18:13:54

@Macskanátha: Akkor nem olvashatnánk, mit szerel, mert ahhoz szervíz kell. :)

@=Daniken=: Megyek melletted. :DDD

Hrzrasn (törölt) 2009.03.08. 18:17:53

@Macskanátha: "Mielőtt megvetted ezt az öreg Mercit, miért nem kötötted ki, hogy előtte még elvihesd egy teljes átvizsgálásra a Kárpát utcába?"

Mert sírva futott volna hazáig a szakszerviz teljes gárdája, ha ezt meglátja.

Sógun 2009.03.08. 18:18:40

@=Daniken=: Kóstolgatsz kispofám!?

=Daniken= 2009.03.08. 18:22:51

@Sógun: Gósün, fékezzél már a chop stick-el...:-DD

ozafira 2009.03.08. 18:23:40

@decens: megtisztelnél, ha megadnád az opel szerelőd címét. Kettőszázat futott a zafirám , eddig márkaszervizben szervizelve. csak kezdek parázni, ahogy erősödnek az "idegen zajok", a pénztárcám már kevés lesz a 210-es szervizhez.

=Daniken= 2009.03.08. 18:25:09

@biker_kolee: jó, én addig lobbyzok a kétüléses versenyautókért, hátha besorsolnak egyszer mellé is:-DD

Istenem, jó szorosan, egy F1-es kapszulában Patrick kisasszonnyal:-DDD

Sógun 2009.03.08. 18:28:00

@=Daniken=: Ekkora egy bunkóval mint te régen találkoztam. El kell hogy viseljelek!
Te kis piaci légy! Hogy vinnének el az UFO-id!

=Daniken= 2009.03.08. 18:32:05

Én is azt mondom Richard, szokd meg a gondolatot, a beletörődés csak az első lépcsőfok.:-) nemrég küldték az üzenetet a Zanyahajóról hogy írjak ide, tehát ez is felsőbb parancsra cselekvés.Látod süni, ez a nem mindegy:-)de már szóltam, hogy egy Aikido botos matricát küldjenek neked, amit kiragaszthatsz a hátsó szélvédőre.:-D

zootyo 2009.03.08. 18:36:35

@Macskanátha: Te egyáltalán nem érted a lényegét a dolognak. olyan félsznob Pestinek gondollak. :-D

Hrzrasn (törölt) 2009.03.08. 18:39:28

@samesz69: "20 év múlva nézzük má meg milesz ezekkel a mai vasakkal?
Megmondjam:szétporladnak!"

El vagy te tájolva. Sokkal szarabb a régi autók alváz- és üregvédelme. Ráadásul tele vannak mindenféle fasz megoldásokkal, amik elôsegítik a rozsdásodást (egymást átfedô lemezek pl). Lakatolni is nehezebb ôket, idomok, amik a modern autóknál csavarozva vannak, ott fixre behegesztve.

loláb 2009.03.08. 18:50:08

Hagyjuk már ezt a "Zsolt, miért nem vettél: újabbat/régebbit/suzukit/hitelre/klímásat/japánt/olaszt/stb.." kérdéseket.

Ezek a kérdések minden Csikós Zsolt posztnál előkerülnek. Ezt vette, akinek tetszik olvassa, akinek nem, az talál más nekivalót a Totalcaron, vagy máshol.

Szvsz ultra ciki tizenötször leírt dolgokra újra és újra rákérdezni, vagy megpróbálni meggyőzni Zsoltot arról, hogy tévedett, amikor megvette ERÁ-t. Persze mindenkinek joga van egyet nem érteni a döntésével, de könyörgöm, fogadjuk már el, hogy egy felnőtt ember (akitől melesleg nem annyira idegenek az autók) világos szempontrendszer szerint dönti el, hogy milyen autót és mennyiért vesz MAGÁNAK.

ZON 2009.03.08. 18:50:53

@Csikós Zsolt: Nem a lánc volt a hibás, hanem a szétdarált vákumszivattyú.Azt a láncot még Burkusországban tették bele,biztos minőségi áru volt.

komikus 2009.03.08. 18:54:35

A 123-as a boldog kamaszkort idézi.Mikor megjelent,kiraktuk képeit a falra.Vágytunk rá.Arra gondoltunk, hogy egyszer nekünk is lesz ilyen.Majd eljön az idő,amikor az állami Zsigulikban, Moszkvicsokban pöffeszkedő,önmagukat fontosnak vélő senkik eltűnnek.Hát nem tűntek el,csak most Audikban látom őket,mi pedig megvehetjük az áhított Mercedest.Hm. Felnőttünk.

nyelv-ész 2009.03.08. 19:01:52

Nagyon jók az ilyen autóbuherás cikkek. Pont ilyeneket vár a nagyérdemű a Belsőségtől. Akinek meg nem tetszik, az olvasson mást, vagy nosztalgiázzon az elmebeteg oroszpéteres-tintahalas bejegyzéseken.

Nálam az egy jó fél évre Totalcar- és Belsőség-mentes időszakot hozott, mikor egy egész cikk csak arról szólt, hogy az a félkegyelmű filccel tinahalat firkált valami kiállításon egy autóra.

2009.03.08. 19:03:17

Csikós! Köszönjük ez a cikket is! A Biankával mi van? Azóta megy? Használjátok?

Két kollégám ült be most 123-asba, illetve az egyik kedden hozza Sinisheimből, kupét ráadásul. Nem normálisak ezek. Oltogatnak engem is. Sajna nekem csak akkor jönne össze, ha a Wartburgot elpattintanám (igaz, van rá egy vevő, aki tavasszal elvinné)...és jócskán nem tudom, mit evő legyek..

Pengő 2009.03.08. 19:11:42

Szép estét! Nem tudom miért veri ki a biztosítékok mindenkinél a fékbetét ára. Én mikor 1700ért veszek az a drágábbik:-) igaz nem 1.6 tonna meg nem is mercedes. Legutóbb 1100 forint volt:D Azon kívül, hogy néha csikorog ugyanolyan hatékony mint a többezer forintosak. Erre varrjatok gombot. Már érzem hogy le leszek hurrogva:D

McK (törölt) 2009.03.08. 19:23:44

Hali.

Az,hogy ilyen autót vennék-e,vagy sem a mindennapokra,semmiben nem befolyásolja azt,hogy mennyire szívesen olvasok ilyen cikket.
Ez már a sokadik ERA cikk.
Hasonló stílusban,ugyanarról a témáról szól,és van célközönsége.
Akinek már az első sem teszett..mi a francnak olvassa el a többit?!
Fakir?
Szereti,ha fáj?
Akkor vegyen egy cipzáros bőrsapkát,lófarkas análvibrit a valagába,és csaholjon..
Ez nem kötelező.
Akinek nem tetszik,ugorjon.
Igenis jó olvasni az ilyen cikkeket,beleképzelni,hogy az ISO 9002-es minősítést hogy húznák rá vajh erre a "műhelyre",vagy épp rángatózó hasizommal gondolok arra,hogy mit tenne itt egy munkavédelmis,aki abba is beleköt,hogy van-e érintésvédelni vizsgája egy zsír új boltban vett pisztolyfúrónak..több a vizsgálat,mint a Fúró..:D
Ettől olcsók,ettől emberiek ezek a szerelők,mert nem kell áldozniuk egy csomó haszontalan ökörségre,és így is megkeres annyi pénzt,amennyiből bőven megél.
Csak nehogy valami okostojás APEH figyelembe ajánlja..
Kár lenne a Mukiért,mert olyan életből merített,valóságos az egész,hogy akár mi magunk is lehetnénk a szereplők.
Könnyebb egy ilyennel azonosulni,mint Winkler Ferrari tesztjével.
Mert azt töbségünk nem fog vezetni,ilyet meg többségünk vezetett..
Ezért is imádjuk.
Ez az autó nekem még mindíg nem tetszik,nem volt egy jó alap,de nem nekem kell tetszenie,hanem a gazdájának,amíg ő megelégedéssel használja,és szívesen fogom olvasni a történéseket...
Vettem én 190-est nem oly rég szaladgálósnak,amin egy gömfejet cseréltem,olajakat,szűrőket,szíjat,és slusz.
300-ért vettem,hibátlanul szolgált 1 évig,akkor olyan pénzt ígért érte egy azóta is boldog vevő,hogy el kellett adni.
27 ezer alatt csak olajat cseréltem.
Semmi mást.

ziza133 2009.03.08. 19:32:37

@Pengő: Hat nem tudom, ha csak varosban furikazol, akkor ott lehet meg megfelelo. De nekem az Autobahn-on neha kellett 200->140re lassitanom igencsak hirtelenjeben, es ott kizart dolognak tartom hogy egy 1100 Ft-os fekbetet is megcsinalta volna azt. De nem kell ilyen extrem pelda. Korabban nekem is valami olcso szar volt, mentunk le 4en sracok a balcsira egy nyaron, es amikor egyszer csak baleset miatt megallt a sor, akkor egy igencsak intenziv 130->0 soran "szenneegett" az egesz. Na azt az elmenyt nem kivanom senkinek, amikor nyomod a feket, es az auto komotosan lassit :O
Na azota egy gyarihoz kozelallo tuningceg tarcsai es betetjei vannak felrakva. Meg mindig nem tudom hol a hatara ennek, pedig mar volt par veszfekezesem. Jo erzes, hogy szinte mindig van tartalekod.

mark 84 2009.03.08. 19:33:15

@grigorij: Ne haragudj,hogy megkérdezem,de hogy sírtátok ki márkaszervízben,hogy hozott anyagból dolgozzanak?Ugyanis ilyet nem végezhetnek,sem GM termékkel,sem utánhányottal,bontottal meg végképp nem.

Macskanátha 2009.03.08. 19:37:09

@OM617.912: "A 23ban VAS van, nem kell légzsák..."

Hú vazze... azért ezen még dolgozz egy kicsit! Próbáld meg végiggondolni, hogy mi a kellemesebb érzés: egy arcodba robbanó, viszonylag puha légpárna, vagy az arcodba robbanó 30 éves merev kormánykerék, plusz a szilánkosan törő, kemény műszerfali elemek. Ami pedig a "jó, merev vasat" illeti, a mai autók pont azért törnek izzé-porrá már egy kis sebességű csattanáskor is, mert gyűrődő, becsapódási energia elnyelő zónák vannak kialakítva rajtuk, pont azért, hogy inkább a kocsi menjen a MÉH-be, mint a user a temetőbe...

"...a klíma egészségtelen..."

Szerintem meg a hőguta, és a nagy hőség miatti kiszáradás veszélye egészségtelen inkább... :-((

McK (törölt) 2009.03.08. 19:38:38

@Macskanátha: Ami a "feeling"-et illeti, azzal sem lehet gond, hiszen az újabb gyártmányúak is Mercedesek, biztos nem lett rosszabb érzés vezetni őket...

Ezt csak olyan írhatja,aki egyikkel sem ment még.
A két autó közt olyan különbség van,hogy el sem hinnéd.
A C azon sorozata,amit említesz,egy izléstelen műanyag szar..mellesleg kicsi.
Nagyon kicsi.
Az már egy más kérdés,hogy 124-est én inkább vennék.
Főleg 250D vagy 300 D-t,de én csak automatát.
Csak ebből ritkább a jó,mint mai 20 évesből a szűz..

Macskanátha 2009.03.08. 19:38:41

@zootyo: "...olyan félsznob Pestinek gondollak..."

Ne sértegess, Budaörsi vagyok! :-))

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.03.08. 19:40:52

helix 2009.03.08. 13:31:23

ó, hogy egészen kicsiként mennyit lógtam ott! szerintem ott kaptam az első oltást olajkályha ügyben. nem tudtam, hogy ennyi helyen járt a 404-gyel, de nagyon ott volt Benőcz bácsi. szerintem ig. (helyettes?) volt ott korábban.

Macskanátha 2009.03.08. 19:52:12

@McK: "Ezt csak olyan írhatja,aki egyikkel sem ment még."

Nem nyert, 3 évig használtam egy 2001-es C-240 hathengeres benzines Mercit, igaz, nem kombit, hanem limuzint. Nekem nem tűnt kicsinek, igaz 90%-ban egyedül ültem benne és csak egy autóstáska volt többnyire az egyetlen csomagom. :-)) De 123-ast tényleg nem vezettem még. Eleve elég kevés, légzsákok, klíma, és ABS nélküli öreg romot vezettem eddig, mert ezeket veszélyesnek tartom, és miért kockáztasson az ember, ha nem muszály?

OM617.912 2009.03.08. 19:52:33

@Macskanátha: tiszteletben tartom a véleményed, nem mondom, h én tom a tutit..
csak más a véleményem erről. Egyébiránt ha jól emléxem 23-hoz 79-től lehetett légzsákot rendelni.

a C kicsit bővebb mint a 190, de tényleg nincs lakostály érzésed az autóban. A futóműve viszont tényleg stabilabb. Azt a kanyart amit 23al 40-50el vettem, a 190 vagy c viszi 80-90el is.

Én is 24 3.0d-t vennék. Valószínüleg. Most vezettem egy 190 2.5 tdt és nagyon pörgetni kellett, h guruljon.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.08. 20:01:42

@OM617.912: "tiszteletben tartom a véleményed, nem mondom, h én tom a tutit..
csak más a véleményem erről."

Ez nem vélemény, hanem egy baromság. Bizonyított *tény*, hogy mennyire szarul törnek a régi kocsik a maiakkal szemben, legyen bennük bármennyi "anyag":

www.youtube.com/watch?v=86M_fV-1yKY

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.03.08. 20:08:15

ez valóban sokat elárul a w123 töréséről.

OM617.912 2009.03.08. 20:09:02

a merci már a 60 as évek végén tesztelt és nem 50 hanem 75km/h (!!!) sebességgel.
nesze neked 5*-os fiat punto...
erről ennyit.

www.youtube.com/watch?v=EqMEGA76HsE

üdv.

no_holy_shit 2009.03.08. 20:17:06

@vzoli13:

nekem mondjuk a kocsi nem megy GPS szerint 160-170-nel tobbet, de annyival szoktam is menni eleg gyakran es meg nem nincs gondom az 5700Ft-s betettel. (a fiatba ennyi, astraba 3eFt)

haver viszont az S4-be szinten ronakft-nel csinaltatott betetet, mert a "gyari" Moszkva ter deli pu utvonal utan erosen fustolt...

COrsaban a gyari fekbetet fustolt egy jo kis hegyi szakasz utan.

a betet minosegetol csak a pedalero, es hoyg mennyire teszi tonkre a tarcsat. esetleg egy picit a hovezetes is valtozik.

Fontosabb inkabb, hogy 2 evente csereld a fekfolyadekot.

Persze nem akarok senkit lebeszelni a jo minosegu fekbetetrol :-)). Meg azert arra is kivancis lennek, hogy markaszervizben 20eFt-ert milyen betetet raknak be

Sógun 2009.03.08. 20:18:23

Suzuki alapra Mercedest:
www.autoblog.hu/?r=7747
Nem rossz munka ez sem. Gondoltam beszúrom ide ezt a cikket mert haláli!

Ati232 2009.03.08. 20:20:11

A Zsolt előző Mercije gyönyörű volt. Bűn volt eladni.
Most erre lehet költeni annak az árát...

Mondjuk én nem foglalkoznék ilyen régi autókkal, de tisztelem a "megszállottait".

Ezek a cikkek meg mindig jók, az új autósakat el sem olvasom.

Süni25 · http://www.eakft.hu 2009.03.08. 20:21:47

A szintszabályzószűrős dolgot már én is megszívtam, nem a magyar adatbázis szar, hanem a TecDocnak hívott, általános európai aftermarket alkatrész bázis, amit mindenki szentírásnak hisz, aztán a 78-as láncos Escortomhoz ad vezérműszíjat.....

egyszer már végignyomoztam, ha jól emlékszem valamelyik 02-es BMW motorolajszűrője egyezik a hidraulika szűrőjével, pár száz Ft valóban.

Barát 2009.03.08. 20:25:37

Klassz a cikk! Jó látni hogy vannak még becsületes, hozzáértő, kreatív szerelők. Nem csak mókerolók.

benkoo 2009.03.08. 20:27:16

nekem is ezért vannak öreg autóim. kevés gond, és a régi feeling:D

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.03.08. 20:27:26

Sógun 2009.03.08. 20:18:23

a régi g osztályban (nem a képen láthatóban) pedig ugyanazok a motorok vannak, mint a zöldségesben. csak hogy kapcsolódjon.

DeezL 2009.03.08. 20:48:09

@Csikós Zsolt:
Na azért kérlek írd le! Kiváncsi vok..Nekem is volt sok autóm kiváncsi vok ezek közül mik voltak közösek:D
ugyanis autó adás-vétellel foglalkoztam..
Egy biztos w123asom nekem is votl sőt állólámpásom is volt meg még 190es mercim is:D

A Futrinka utca lakója (törölt) 2009.03.08. 20:49:51

Hiába van az autó 2200 kiló szilárd acélból, ütközéskor a következő történik egy ilyen tankban: az acél orra picit megrogyik, esetleg a tető vonala is, a vezetőt pedig úgy kapargatják le a nem deformálódó belsőről.. Valami enged a lassulásnak, és ha nem az autó görnyed össze, akkor a vezető teste fog előrerepülni.
A kérdés az, hogy mit szeretnénk jobban, hogy az autó túléljen egy frontális kresst mondjuk 50-ről, vagy mi éljük túl?

Csikós Zsolt 2009.03.08. 20:50:22

@Macskanátha:

Van 200 ezer+ forintod, igazán nincs, de nagyon kellene valami tágas szállítójármű. Majdnem veszel egy rozzant Passatot 200-ért. Rájössz, nem jó. Mercit kéne, ahhoz van szerelő, ismered is. Nézel 210-ért, 250-ért, végl megszakadva megveszed 300-ért, és reménykedsz, hogy 1-2 hónapon belül bejön valami pénz, hogy rendbetedd kicsit, mert tudod, hogy úgyis kell. amit nem kell, az a W123 kombiból 1 millió. Nem alternatíva a C-osztály. Mellesleg a C-osztály ugyanúgy rohad, mint a W123, csak nyolcévesen kezdi, nem 15, mint a W123. Hosszú cikket írtam erről több maszek Merci-szerelő körbejárásával, hadd ne túrjam elő. A C-osztály rettentő silány a W123-hoz képest. És négyszer annyiba kerül. Hülye nem vagyok.

Szerinted a Kárpát utácába Enyingről felrángatni egy 300 ezer értékű autót mennyi az esély. Mármint, hogy a tulaj belemegy? A Kárpát utca szerinted mit mond egy 24 éves, alulról tiszta sár Mercire. Nem is értenek ott hozzá, már egyáltalán. Neked a szakszerviz valami Messiás-kategóriába tartozik, pedig a valóságban annyit értenek ott (két szakit leszámítva, akik nem állapotfelmérnek) ezekhez, mint én a tojáskeltető-gép tervezéshez. Totálisan abszurd az egész alternatívarendszered, nem is értem, hogy gondoltad, elnézést, nem akarlak megbántani, csak gondolom, nem mozogsz öregautós körökben, jobb, ha inkább elmondom.
A többire inkább nem reagálok, már vallási vita lenne. Nem tudom, mire gondolsz egy menő újságírói fizetésre, de ha 20-30-cal kellene többet kiadnom havonta tíz évig, megdöglenénk. És félek, hogy a lakástörlesztés miatt rövidesen kell is.
Zárszóként: használt autóra, pláne ilyen 1-1,5 milliósra hitelt felvenni a létező legnagyobb őrültség volt, van és lesz, akárhogy is megy tönkre/jön rendbe a világ gazdasága, ezt kőbe vésheted. Inkább a bungee-jumping kötél nélkül, az is biztonságosabb.

gin74tonic 2009.03.08. 20:55:07

jo volt a cikk, csikos-minosegu. amugy ez a merci......

Csikós Zsolt 2009.03.08. 20:58:38

@Macskanátha:

Ja, és SOHA nem klímázok, még tesztautóban sem. A gyerekeim imádják a meleget. A feleségem is. Mellesleg Irakban voltam 1,5-4,5 éves, árnyékban 44-48 fok, autóban olykor 80(!). És fekete műbőr ülés volt az autónkban. Sok vizet kell inni, nem szabad napra menni, hozzá lehet szokni. Az átlaghőmérséklet 2 fokot se ment fel a mi életünk alatt. A klímás autó nagyjából 10 éve elérhető számunkra, a többségnek inkább 3, de sokaknak egyáltalán. 10 év alatt kötelezőnek tartani a légkondicionált életteret kényesség. Ha van, remek, be lehet kapcsolni, de azért nagyon vicces volt Porto Garibaldi (I) parkolójában az egy szerm magyar Fabia felhúzott ablakokkal, agyonklímázva a sok olasz utója között, aki mind letekert ablakkal ült az autójában, és élvezte hogy nyár van végre. Ezek szubjektív dolgok, a kényelem persze baromi jó dolog, de érdemes megnézni a Wall-E-ben az űrhajós amerikaiakat, akik már járni se tudnak - arrafelé tartunk. Aki nem szívbeteg (nekik felmentésük van), és 25 fokban verejtékezik, és klíma után hörög, az

1) kényelmes
2) kövér
3) bevette a maszlagot

Bocs mindenkitől, senkitől nem szeretném elvenni a légkondit, élvezze kedvére, de hogy nekem bárki, akár felvetés szinten kötelezővé akarja tenni, miközben utálom, az nem esik jól.

A Futrinka utca lakója (törölt) 2009.03.08. 21:06:13

Aki nem szívbeteg (nekik felmentésük van), és 25 fokban verejtékezik, és klíma után hörög, az

1) kényelmes

Eddig olyan szimpatikus voltál, kedves Zsolt, könyörgök, ne vedd át ezt az internetes kötözködős stílust, akármennyire is provokálnak.
Ugyanakkor nem értem, hogy írhatsz ilyet, hogy kényelmes és kövér az, aki a légkondit szereti.
Mi nyaranta felkerekedünk, és arrébbmegyünk pár országot az autópályán, jellemzően 35-40 fokban, reggeltől estig, amiben a dél is benne foglaltatik. Na, ilyenkor a klíma nélküli autóban, a süvítő ablak mellett agyilag délre lefáradunk, a klímással frissen üdén pattan ki este mindenki a kocsiból.
Kritizálni a fölöslegesen klímatúlhasználókat finoman szabad, de így szabad kijelenteni, hogy abberrált az, aki amblokk szereti...

Csikós Zsolt 2009.03.08. 21:06:59

@Hrzrasn:
A C-k, W220-as S-ek nyolcévesen porladnak (több Mercedes-szervizt jártam végig, csak a gumiprofilokat kell felemelni, a profik vaktában odamennek bármelyikhez, megvakarják, és mutatják is) a pápaszemeseknek az első bölcsője (ami papírvékony) úgy szétrohad a rugótartó bakoknál, hogy azok nagyobb bukkanónál kitörnek, és letérdel az autó eleje. Nem egy autó, nem kettő, hanem sorozatban. Nem én találtam ki, gőzöm sem volt ezekről a problémákról, hanem egy Merci-szerelő vitt be a körbe. Hirtelen úgy tűnt, mindenki tud erről a jelenségről, csak én nem. Úgy beszéltek róla, mint arról, hogy a Wartburg beköpi a gyertyákat. Mindez a 30 éves átrozsdásodási garancia mellett, vicces, mi. Tudják, hogy a kötelező, méregdrága átvizsgálásokra, a kis javításokra úgyse viszik szakszervizbe ezeket a kocsikat a 3.-4- tulajok. Színtiszta cinizmus, amit művelnek. Volt is róla hosszú cikk, de német újságban is irkáltak erről.

Jobbak a korrózióvédelmi technikák, de jobban is ki tudják számítani, mikor fáj, ha egy autó még úton van. talán a kilencvenes évek eleji-közepi autóknál volt a csúcs, amikor már komoly üregszellőztetés, modern szigetelő-, védőanyagok voltakm, de még nagyon nem ijedtek meg az autók tartósságától. A Mercedes előbb eszmélt. Ott fejlesztettek a legintenzívebben, előbb jutottak a tudás birtokába.

Csikós Zsolt 2009.03.08. 21:08:00

@ZON:
Hehe, olyat is láttam. Állólámában. Csúnyán szétmentek dolgok. Egy gyönyörű autóban, mellesleg.

szakmernok 2009.03.08. 21:08:49

Szuper a cikk! Le lett aztán mosva az alja? Csak nem maradt úgy!

Csikós Zsolt 2009.03.08. 21:09:10

@Matiz:
Bianchi bent, még nem mosta le az eső az utakról a sót. Manyána...

Csikós Zsolt 2009.03.08. 21:14:41

@Macskanátha:
A W123 negyedik generációs Barényi autó volt, sokszorosan finomított, programozott gyűrődőzónákkal, agynmerevített utascellával, oldalvédelemmel, ha érdekel, itten láthatod:

www.youtube.com/watch?v=EqMEGA76HsE.

A műszerfala vastag habanyag, a kormánya szintén. És övfeszítője is van. És másfél méternyi gyűrődőzónája, a kocsi alá tervezetten becsúszó motor/váltó egységgel. Már a Fecskében is ez volt, az állólámpásban már igen tudományosan, a W123-nál sokadik generációsan.

T-boy (törölt) 2009.03.08. 21:15:19

Megint felhúztam magam az ERÁN!
Ha belegondolok,hogy csupán a kora
miatt szűkséges lakatolás miatt adtam
el a 200D-t.Küszöb,ajtók alja stb.
Labancoknál olcsó után gyártott
mindenből,ami 'fogy' sárvédőív stb.
Csont nélkül,2-3% fék eltéréssel vette
a műszakikat..
Aki ment vele dicsérte a szervós kormányt,nem volt benne, ABS sem.Az
nem is hiányzott,addig sem volt
egyik kocsimban sem.
Azóta sem volt olyan kényelmes,
megbízható AUTÓM.

Riasom 2009.03.08. 21:16:39

@A Futrinka utca lakója: nekem ilyen esetekre amit te is írtál (tehát amikor lehet haladni) tökéletesen bevált a napfénytető, nem is kinyitva, hanem csak a hátsó részér felnyitva. Alig okoz plusz zajt, és meglepően jól átszellőztet. A tavaly előtti (durván meleg) és tavalyi nyaram vidéki útjait is ezzel nyomtam végig, és nem hiányzott a klíma. Ha sokat járnék Pesten, dugókban állva, akkor mondjuk biztos más lenne a véleményem.

Ati232 2009.03.08. 21:18:03

Szerintem is jó ha van klíma. Én pl. nagyon jól bírom a hideget. Viszont a meleget, pláne a magyar párás meleget amit még a brazil turisták sem bírnak, nagyonnem. Nekem áldás a légkondi július-augusztusban.
Ráadásul nem izzad az ember.

A Futrinka utca lakója (törölt) 2009.03.08. 21:21:38

Ebben sajnos nincs ilyen elhúzható tető, de sejtem, hogy mennyire jó lehet. Azzal olyan légáramlatot állítasz be, amilyet jólesik.
Volt pár éve az a reklám, amikor egy lehúzott ablakos kocsiban üvöltöztek az egymás mellett ülők, na állandóan az jár eszemben ilyenkor.

crazy 2009.03.08. 21:21:39

Az első ERA-ról szóló cikknél csodálkoztam, hogy valaki ilyen kocsit vesz 2008-ben (2009-ben?). Azt értem, hogy Merci mánia, de mellette ott kell lenni a szerelési, bütykölési mániának is, legalábbis is ez alapján a cikk alapján. Szóval ez a kocsi inkább hobbi, mint szállítójármű szerintem.
A klíma 2009-ben teljesen normális dolog. A dédszüleimnél 60 éve áram sem volt még, a nagyszüleimnél 30 éve nem volt vezetékes víz. Természetesen mindent bevezettek, amint lehetett, és mindent pillanatok alatt megszoktak, mert a "jót könnyű megszokni" ahogy ők mondták. Valahogy így van a klímával is, 20 éve azt sem tudtuk mi az, most meg nyáron nem szívesn dolgozunk olyan irodában, műhelyben (bárhol), ahol nincs klíma, igaz ez a kocsikra is. Másrészt nem csak a kényelmet szolgálja. Meggyőződésem, hogy a biztonságot is. Ha pl. levezetek az olasz tengerpartra mondjuk 5-6 órán át, akkor nagyon nem mindegy, hogy a 6. óra végén mennyire figyelek, mennyire koncentrálok. Biztos, hogy kipihentebb vagyok ha 25 fokba utazom, mintha 42 fokban, és ezen életek múlhatnak.
Amivel nagyon vigyázzatok, az a kazán. Az agyam majdnem eldobtam, mikor megláttam azt a "szerkezetet". Csak nehogy eszébe jusson az ezermester úrnak, hogy mégis feltölti azt a gáztartályt, és valahogy belevezeti ebbe a szerkezetbe, mert akkor vezető hír lesz az RTL híradóban :)))))))

Macskanátha 2009.03.08. 21:33:02

@Csikós Zsolt: "Totálisan abszurd az egész alternatívarendszered, nem is értem, hogy gondoltad, elnézést, nem akarlak megbántani, csak gondolom, nem mozogsz öregautós körökben, jobb, ha inkább elmondom."

Oké, lehet, de azért ugye nincs harag? Nem fikázásból írtam, ha emlékszel, azzal kezdtem, hogy gratuláltam a cikkedhez! A többihez: valóban nem forgok "öregautós" körökben, mert a legtöbbjüket még bottal sem piszkálnám meg, idejétmúlt és veszélyes romoknak tartom őket. Persze vannak kivételek, szívesen elfogadnék hétvégi hobby autó céljára egy '60-as évekbeli Ferrarit, vagy akár még egy Testarossát is, de mivel ilyesmikre úgysem lesz pénzem, ezért inkább maradok a biztonságos és újszerű, fiatal tömegmodelleknél. Ami a C-klasse Mercit illeti, sajnálom, hogy rossz tapasztalatokat szereztél vele, nekem is volt egy, de az 6 évesen csont nélkül műszaki vizsgázott le a Mozaik utcában, pedig nem volt protekcióm! Egyszerűen nem tudtak belekötni, mert hibátlan volt, pedig ott aztán az élő fába is belekötnek a vizsgáztatók! Kárpát utca / márkaszerviz: így utólag belegondolva igazad van, mert tényleg nem lett volna megfelelő az ár/érték arány, de azt nem hinném, hogy csak a legújabb modellekhez értenek az ottani szakemberek, és egy fa ék bonyolultságú 25 éves Mercit nem tudnak megjavítani. Inkább csak arról van szó, hogy nem rentábilis, és ez nagy különbség. Viszont legalább náluk nem kell agyalni azon, hogy miért ég a check engine lámpád, vagy hogy hova tűntek a lovak a ménesedből, mert van diagnosztikai computerük, amit ha rádugnak, akkor megmondja, hogy mi a baj. Aztán majd eldöntöd, hogy náluk csináltatod meg, vagy a vidéki szakidnál, olcsóbban. Fizetés: ez mindenkinek a magánügye, de meg lennék lepve, ha a sztárújságíróknál a minimálbér tízszeresénél kevesebb nettó lóvékról beszélnénk! :-)) Peace...

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.03.08. 21:34:11

"A klíma 2009-ben teljesen normális dolog. A dédszüleimnél 60 éve áram sem volt még, a nagyszüleimnél 30 éve nem volt vezetékes víz."

már az áram és a víz sem normális, csak azért hisszük róla mert ebben nőttünk fel és nem fizetteti ki velünk senki az árát. úgyértve a szennyezés árát. ha ki kéne fizetni eléggé nem lenne téma egyik sem a halandó ember számára.

Dávidkirály 2009.03.08. 22:03:43

@Csiki!

Jól megmondtad Macskanáthának a szakszervizekről a véleményed!

W140-est javít az öreg, mert ha egyszer eljutok oda, hogy veszek egyet, ráadásul a cikkeidből egyre inkább hajlok a felé, biztos hogy csakis őrá bíznám... Vagy biztos tudsz valaki mást...

@Macskanátha!

Látszik, hogy nem nagyon jársz szervizbe, vagy még nem kérezkedtél be a csarnokba az autó mellé. Én csak két VW szervizbe voltam (egy szaloné és egy szerződéses maszek), de olyan elhivatottságot, tiszteletet és tapasztalatot nem láttam sehol sem, mint amilyennek leírja Kareszt az író. Azt hittem már nincsenek ilyen öregrókák.

Szóval a szakszerviz nem a non-plus-ultra, nem féltetlenül értenek hozzá, sőt eddigi tapasztalatom szerint, inkább csak csere mindenből. Ráadásul pofátlanul lehúzzák az embert.

Aki igazán szereti az autóját, az keres egy ilyen lelkes, márkaspecialista szerelőt. Vagy - ahova Csiki már, én pediglen majd szeretnék eljutni - hogy amit csak lehet saját kezűleg megcsinálni az autón, mert a saját autódat csakis te tudod lelkiismeretesen megcsinálni.

A Kárpát utcáról meg nemigen sok jót hallottam a Merci fanatikus haveromtól.

no_holy_shit 2009.03.08. 22:07:23

"de az 6 évesen csont nélkül műszaki vizsgázott le a Mozaik utcában, pedig nem volt protekcióm!"

ez a Mozaik csak urban legend. Bar lehet, hogy anelkul van protekciom a mozaikban, hogy tudnek rola, de nekem meg soha nem volt veluk problemam. Megpedig azert mert nekik nem biznisz megbaszni a kocsit.

- Olyan autora adtak muszakikat, amire en nem adtam volna...
- elottem levo anyukanak tomkodtek a kipuffot, hogy ne szivjon alapjaraton falsot a kipuff
- engem akkor basztak ki vizsgarol amikor egyik hatso fekem sem ment (en meg is vertem volna magam...)

Ezzel szemben az egyik autoklubnal szorakoztak. (a masiknal meg leengedtek a guminyomasbol, hogy csillapitson a gumi is. Mert gyari ertekre fujva 19% volt a marado talpero, leengedve 21% - es ugye 20% a hatar. Termesztesen kicsereltem mert 9800 Ft a 2 lengescsillapito es felora melo...)

Nemet ATU-nal viszont szeretnek megcseszni, mert abban van nekik az uzlet.
kollegam verdajat megbasztak, mert hangyafaszni kopogas volt a trapezgombfejben.
nekem 3 honappal elotte ugy ment at egy masik kocsi (az emlitett '89-s audi) ugyanott, hogy 20percig kondicionaltak ZK-ra a motort. Vmint ugy hogy 2 elso kerek kozul egyik sem volt meghuzva... (3 percig padon rangatva azt kerestek, hogy mi kopog az elso futomuben - nem jottek ra...)

Csikós Zsolt 2009.03.08. 22:08:32

@crazy:
Egyszeresen deriváltad a mondandómat, így már tényleg félreérthető.

Én csak azt mondtam, hogy öt, uszkve tíz éve alatt kötelező lett a klíma a kocsiban, és fennakad a szemünk, ha nincs benne. Ez pedig az átleghőmérséklet-, de még a csúcshőmérséklet-emelkedések tükrében is abszurd. Dehogyis gondolom, hogy nem kéne, csak az elvágólag, meg a nem lehet nélküle élni túlzás. Irodában nekem is jól esik. És tudom, hogy nem takarítják elég gyakran a szűrőket, mindenki tüsszög nyár közepére. Mégis jó.

GaspiW123 2009.03.08. 22:08:42

Gratula a munkához és az autóhoz! Hogy ezek mennyivel jobbak, mint a "tejfölösdoboz-autók"!!!
Amúgy neked mennyi idióta olvasód van!
Dundikát (életnagyságú poszter) tőlem kapta a Karesz vagy másfél éve...
Vmint gyönyörű lett a motorod hangja! (Karesz mit ki nem hoz a sokat látott Merci-olajkályhából)

Csikós Zsolt 2009.03.08. 22:10:37

@Macskanátha:
Dehogyis van harag, ne viccelj.

A C-hez: hatévesen műszakilag egy olyan autó tökéletes. Nyolcévesen jön ki rajta a csipa (még semmi szerkezeti), még akkor is illik jónak lennie (láttam már abból is egymilliót futottat taxiüzemben, tehát a legkorábbi CDI-ket leszámítva hiszek a tartósságukban), de pont a korrózió ilyen 10-12 évtől gyenge pontjuk.

Csikós Zsolt 2009.03.08. 22:12:13

@lapa:
Írtam macskanáthának is, nem a klímát gondolom felesleges rossznak, hanem az tűnik abszurdnak, hogy pár év alatt kiderült, nem lehet nélküle élni. Túl hirtelen a változás. És közben bőven nem változott azért annyit az éghajlat, ami indokolná.

Csikós Zsolt 2009.03.08. 22:16:02

@GaspiW123:
Tényleg fura egy dízelre azt mondani, hogy szép hangja van, de ez nekem is tetszik valahogy. Csak az a vibráció ne lenne, cigánykereket hánynék örömömben, annyira jó az autó.

CsGergo 2009.03.08. 22:16:34

Van egy olyan érzésem (igaz még fiatal vagyok)új autót nem sűrűn veszek!:D Olyan jó olvasni ezeket a bütyköléseket,bele tudom élni magam, egy kis történet,esti mesének megfelelő!:D ERA élt,él,élni fog!;)

dev/null 2009.03.08. 22:19:53

Kedves Zsolt!
Mindig szívesen olvasom az életszagú autóberhelős cikkeidet. Tisztelem a kevés pénzért dolgozó mestereket, akik nagy tudással életben tartják ezeket a régi vasakat. Éppen ezért írom az alábbiakat:
A képeken szereplő műhely, ha rendes, hivatalos autószerelő műhely, akkor a képeid alapján bármikor bezárható, bírságolható balesetvédelmi, munkavédelmi és környezetvédelmi oldalról. Ezzel foglalkozom, hidd el nekem. Viszont ez a kisebbik gond. A nagyobbik a fáradt olajjal működő kazán. A fáradt olaj veszélyes hulladék, égésekor rákkeltő anyagok is keletkezhetnek. Az égetés hulladékkezelésnek minősül, engedély nélküli hulladékkezelés milliós bírságot jelenthet. A kéménye bejelentés nélkül működő pontforrás, napi 100e forintra büntethető. És sajnos tényleg nem viccelek. Szóval ha ilyenekről írsz, szerintem ne írd le, hogy hol és kivel javíttattál, mert ez így felér egy feljelentéssel.

A Futrinka utca lakója (törölt) 2009.03.08. 22:21:49

" Hogy ezek mennyivel jobbak, mint a "tejfölösdoboz-autók"!!! "

Kb semmivel.

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.03.08. 22:25:47

@Csikós Zsolt: persze értem én, csak gondoltam megemlítem a valóságot a történeti hűség kedvéért. én is használtam a klímát, míg olyan kocsit hajtottam.

Csikós Zsolt 2009.03.08. 22:32:20

@dev/null:
Az automataváltó-olajra gondolsz? Az vadiúj volt, felesleg egy felszámolásból... Különben gázolaj...

Csikós Zsolt 2009.03.08. 22:36:37

@A Futrinka utca lakója:
Különben igazad van, amikor az ember beül egy 10 éves Swiftbe (aminek azért van egy erős silányautó-érzete), mindig arra gondol - annyira egyértelműen, jól, ügyesen működik, minek a W123? Tényleg, nem viccelek, nem akarok vallásból tartani autót.

De a W123 megnyom valami olyan gomdot az agyamban, amit a Swift nem. Ebben megindulnak a gondolataim, ha messze megyek, leveszem a kabátomat, hangulatos napra készülök, hazaérek, az egész útra kellemesen gondolok vissza. A Swifttel meg letudtam. Igazad van, még egy olcsó újabb autó is sokszor praktikusabb. De vannak, akiknek ezek az öregek adnak egyfajta kielégülést. Nekem igen, itt meg akadnak rajtam kívül még néhányan. Lehet benne keresni a rációt (tér, gyűrődőzóna, rugózás, ilyenek), de igazából ez érzelmi döntés.

dennisthemenace 2009.03.08. 22:36:44

@l200: Anglian at jottel haza??Miert nem kompoltal Rosslare-bol Franciaba,sztem olcsobb es kenyelmesebb..

Cro166 2009.03.08. 22:37:18

@Macskanátha: "legalább náluk nem kell agyalni azon, hogy miért ég a check engine lámpád, vagy hogy hova tűntek a lovak a ménesedből, mert van diagnosztikai computerük, amit ha rádugnak, akkor megmondja, hogy mi a baj"

ERA-nak hova dugja be?:))
igen..ahhoz értenek,(talán)amibe csak bele kell dugni,és kiírja..CSERE:)

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.03.08. 22:48:08

@A Futrinka utca lakója: hát nemtom én hajtottam a régi swiftet 0 km-ről, mondjuk nem kíméltem különösen. 3 évesen már csörgött-zörgött benne minden. a mostani egy 25 éves merci, az egyetlen dolog ami zörög benne a matchbox, amit a műszerfalra drautoztam. nem emlékszem már, hogy az astrák zörögtek-e, de motorikusan nem voltak jók nálam.

úgy gondolom sok jó új dolog van a kocsikban, persze biztonság terén is. csak van, aki úgy véli ehhez túl sok kompromisszumot kötöttek más helyeken. innentől kezdve szubjektív kinek mely paraméterek milyen jelentőséggel bírnak.

dennisthemenace 2009.03.08. 22:49:44

@Csikós Zsolt: Tavalyelott nyaron szabira mentem haza,Angliabol.Addig en is feleslegesnek tartottam a klimat.Ejjel egykor szalltam partra Dunkerque-ben,zuhogo esoben mentem Nemetorszagig.Koln utan kisutott a nap,ettol fogva egy pokol lett az auto(Opel Vectra A).Mindezek tetejebe egy csomo utjavitas miatti torlodas..Delutanra,mire hazaertem teljesen hulla voltam,tocsogtam a sajat izzadtsagomban..
Akkor megfogadtam,hogy legkondis kocsit veszek,tavaly nyaron,ugyanolyan idojarasi korulmenyek kozott mar azzal mentem haza.Eg es fold volt a kulonbseg,fele anyira sem voltam faradt,mire hazaertem.

Ditiga 2009.03.08. 22:54:56

@lapa: attól tartok egy suliba jártunk. Benőcz Feri bácsi koleszigazgató volt a 80-as évek végéig. És mellesleg 404 rajongó finoman szólva. Volt amikor a belső udvar fullon volt dízelfüsttel, mert autót szerelt az öreg. A fekete ha jól emlékszem IP-s rendszámú gépét születés vagy névnapjára vette még '72-ben és '89 körül 400ekm volt benne. A feleségének és a fiának is ilyen autója volt. Mercit is javított valakinek, de a nagy szerelem neki a Peugeot volt.

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.03.08. 22:59:47

@lapa: kis kiegészítésként annyit, hogy volt már, hogy (saját hibámból) megfogtam a fát szemből az utolsó kerekded astrával (nemtom milyen bötű), úgy nézett ki az eleje, mintha egy ház sarkának mentem volna, v betű lámpától lámpáig. légzsák volt benne, mégse nyílt ki. úgy gondolom csak azért jöttem ki jól belőle, mert előtte elég sokáig csúsztam, láttam előre mi fog történni és készültem. az volt akkoriban az urbán legend, hogy a lízingelt autókban kikötik a légzsákot, nemtom így van-e de valőszerűtlennek tartom.

l200 2009.03.08. 23:00:10

@dennisthemenace: nem olcsobb es 20 ora kompon 3 gyerekkel.Probaltad mar?11,4,2 evesek.Az utat jol birjak,de a komp remalom

bp123456 2009.03.08. 23:02:05

Jó volt olvasni a cikket, kösz érte!
Igaz, a Mercikhez nem értek - autokhoz se nagyon, igaz, néha vezettem mindig, de sajátom csak 3-4 éve van 23 éves jogsi mellett, inkább csak motor volt mindig -, de az öregebb autokkal jóban vagyok :-)
Fél éve csréltem a 22 éves Corollát egy 10 éves Primerára: könnyebb vezetni, kényelmesebb, gyorsabb, de ha néha visszakerülök a Corolla kormánya mögé - egy haver vette meg -, azt élvezem. Sokkal közvetlenebb érzés.
Szóval, ha rendben van, akkor egy öreg auto sok élvezetet nyújthat, legalábbis a mi korosztályunknak.

Klíma kérdés: valóban jó, ha van, most már én is tudom: a téli esők alatt pillanatok alatt leszedi a párát a szélvédőről. Nem kell várni vagy törölgetni.
Ezt élvezem benne. Nyáron kevésbé lényeges, ha elég gyorsan tud meni az ember, van menetszél :-))

Szóval gratula a géphez, habár szerencséd is volt vele (meg a szerelőddel!)
És a szakszervizes átnézés: én átnézettem a Primerát. Ettől függetlenül az ott észre nem vett dolgok miatt 4 hónapon belül kellett féktárcsákat és betéteket cserélni, meg a kuplung egyszerűen szétszakadt az országúton egyenletes 80 körüli tempónál :-(
Azaz nem jelent szinte semmit, max egy kis alkualapot... :-(

A további fejleményeket is remélem, olvashatjuk majd folyamatosan Eráról!

l200 2009.03.08. 23:03:00

Zsolt!Nem valaszoltal a kerdesre.Szerinted van meg ertelme penzt adni egy 13 eves toyotaert?Es a km valos lehet 13 evesen 140ekm?

dennisthemenace 2009.03.08. 23:04:48

@l200: Hmm..Harom eve olcsobb volt,igaz,en gyerekek nelkul jottem.Honnet jottel egyebkent es merre jottel le Doverig?

l200 2009.03.08. 23:11:42

@dennisthemenace: Irorszagbol Kilkennyben lakunk es Pemrokeban kot ki a hajo.Onnan at Dover,de nem tudom az angol ut szamokat,foleg fejbol nem.Egyebkent tegnap neztem a komp jegyet most nekem a ket komp 200eu-val olcsobb es meg a kabin jegy nincs benne

Rocko- 2009.03.08. 23:15:54

Csikós Zsolt 2009.03.08. 22:16:02
soröt az soröt.
ha nem lennél BENZista, mondanám h szivar. :)

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2009.03.08. 23:17:03

"lelazulás ellen biztosító, ferde profilú alátét is."
Hát ez marha jó :D tetszik nagyon :D

Csikós Zsolt 2009.03.08. 23:55:35

@l200:
Hű bocs, már kifolyik a szemem, kicsit ráment erre a posztra is a vasárnapom...

Elvesztettem a fonalat, milyen Toyotáért?

Futásteljesítmény-átlag mo-on 12e km volt pár ével ezelőtti adat szerint. Ezt vedd figyelembe.

Csikós Zsolt 2009.03.08. 23:57:08

@Rocko-:
Az egy kicsit még állatabb. De a Volvo új ötöseinek is szeretem a hangját. A soröt jó dolog, még a Merciben hallani (sajnos) a legkevésbé.

dennisthemenace 2009.03.09. 00:01:01

@l200: Hmm..Ha jol sejtem,akkor Cardiff fele jottel.At a Severn-hidon,vegig az M4-esen a 25-osig.Nekem szarabb volt;Eszakon,Tyroneban laktam,onnet Armagh-n at le Dublin;Az Irishferries kompja athozott Holyheadbe,onnet Bets-Y Coewd,Shrewsbury-Birmingham-Coventry fele az M6-on,M1-M25-M20 Doverig,onnet Norfolkline-nal Dunkerque.
Ilyenkor jo olcsok a jegyek,majustol majd felmegy renedesen.En 19 fontot szoktam fizetni a Dover-Dunkerque tavra,viszont szivesebben megyek szombat ejjel,meg ha kicsit dragabb.Viszont vasarnap hajnalban a legjobb atszelni Nemetorszagot..

no_holy_shit 2009.03.09. 00:06:39

@Csikós Zsolt:

"Futásteljesítmény-átlag mo-on 12e km volt pár ével ezelőtti adat szerint"

KSH adat? vagy honnan van? nem kekeckedek, hanem szuksegem lenne a forrasra

Csikós Zsolt 2009.03.09. 00:11:56

@no_holy_shit:
Gondolod, hogy emlékszem? Olvastam egyszer valami jó helyen, aztán vagy háromszor leírtam. De azóta változott szerintem.

bogárbence 2009.03.09. 00:26:45

Zsolt,megkaptad az emailem a bordó hátsóüléses 123 kombi linkjével? Üdv,Bence

no_holy_shit 2009.03.09. 00:28:05

@Csikós Zsolt:

es tudsz esetleg vmi oldalt, ahol ilyen statisztikak vannak?
ami elsore eszembe jut az a www.spritmonitor.de - Apropo nem akarjatok a nepiteletet egy ilyen funkcioval kiboviteni?

(persze amire nekem szuksegem lenne igazabol az sebbesegprofil - tehat rogton akar *.gpx adatok feltolteset is meg lehetne csinalni)

yo8

Hrzrasn (törölt) 2009.03.09. 00:34:00

@no_holy_shit: "Apropo nem akarjatok a nepiteletet egy ilyen funkcioval kiboviteni?"

Mi értelme lenne ennek Magyarországon? Hogy megtudjuk, mindenkinek 3 litert eszik az autója? :)))

DonGatto 2009.03.09. 00:39:04

A mindenit, de irigyellek!

Csikós Zsolt 2009.03.09. 00:39:17

@bogárbence:
Persze. De nem tudok mit kezdeni vele. Az üléseket nyilván nem adják el külön, 250 ezrem pont úgy van, mint 250 millióm, mellesleg azok barnáspirosak, nem ilyen burgundi-vörösek, mint a 126-os ülések. De köszi, hogy gondoltál rám.

W140 2009.03.09. 01:03:37

KLÍMA, nam klíma.

Az újabb autókban valóban nagyon meleg tud lenni klíma nélkül, csak egy dolgot felejt el mindenki!
Ez semmi másnak nem köszönhető, csak a hülye "Design" elvárásoknak.
Egy régebbi autón szinte csak függőleges üvegfelületek vannak, keskeny műszerfallal, és jó szellőzéssel.(pl. a kihalt elefántfül)

A modernebb autókban hatalmas majdnem vízszintes üvegek alatt óriási matt fekete műanyagtenger.
A 40 cm mély, napfényben fürdő műszerfal hőcsapda nem is ritka dolog.
Persze, hogy rohadt meleg van bennük.

Sok bevált megoldást feláldoztak a szappantartó forma, és a sci-fi belső oltárán.

W140 2009.03.09. 01:08:38

@Hrzrasn:

"Mi értelme lenne ennek Magyarországon? Hogy megtudjuk, mindenkinek 3 litert eszik az autója? :)))"

Nekem nem, de nem érdekel :)
Viszont igazad van, döbbenten látom, hogy van aki eljár 9 literrel is, a gyári 12-18 ellenére :)

Hrzrasn (törölt) 2009.03.09. 01:10:03

@W140: "Ez semmi másnak nem köszönhető, csak a hülye "Design" elvárásoknak."

A hülye designelvárásoknak köszönheted, hogy nincs egetverô légellenállása az autónak, és nem zabálja le a gatyádat.

A régi autók nagyszerû szellôzése meg a kipufogófüstöt is kompletten a pofádba nyomta, automatikus keringetô üzemmód és károsanyag-szenzor hiányában.

Amúgy megnézném, hogy régi autókban hogyan szellôztetsz autópályán 150nél. Ja sehogy, azok nem mennek annyival.

dennisthemenace 2009.03.09. 01:16:50

@Hrzrasn: Az enyem ment.Igaz,ha csak resnyire lehuztam az ablakot,mar elviselhetetlen volt a szelzaj.Jobban lehuzva meg cibalta az autot a legaram..Ennek ellenere a regi formak nekem jobban bejonnek.

bogárbence 2009.03.09. 01:17:17

@Csikós Zsolt:

Valamelyik posztoló irta,hogy nem volt 123ban ilyen szinü ülés,azért is küldtem el a linket hogy van hasonló,ami talán nem üt el annyira a 26osétol,de végülis nehéz lenne szerezni,ez igaz,akkor már mindegy ha egy teljes garniturát cserélnél!
Na mindegy,ha látok valamit résen leszek és jelzem!:D üdv
(ja egyébként én most állok 123 vásárlás küszöbén,találtam is egy elég jó példányt,csak annyi a "baja",hogy 200d automatic...:D ha valaki vezetett már ilyet várok véleményt)

qualitaet 2009.03.09. 01:46:22

Tudom, kurva nagyképűnek hangzik,de az öregem mondta mindig már évtizedekkel ezelőtt is:

"A klima olyan tartozéka az autónak mint a kipufogócső!!!"

És tényleg. Gyakorlatilag mindig szükség van rá ha párás,csapadékos az idő, évszaktól függetlenül.Pláne ha többen ülnek a kocsiban.
Egy klima nélküli autóban ülve,verejtékben fürödve döbben rá az ember mennyivel több port és bűzt kell szagolnia a nagyságrendekkel jobban koszolódó beltérről nem is beszélve.Országúton vagy autópályán a tűző napban, a hatástalan huzatot hosszú távon hallgatni...
Lehet, hogy sznob köcsög vagyok de én klíma nélkül eküszöm az élő istenre, hogy megpusztulnék...
Akármilyen teljesítményről vagy márkáról előbb le tudnék mondani!!!

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2009.03.09. 02:41:43

Nagyon jó a cikk, Csikós úr.
Továbbra is te vagy az egyetlen dízeles, akinek bírom a búráját, de a tiédet nagyon.:)

bigpond 2009.03.09. 03:08:22

HRZSN
" automatikus keringetô üzemmód és károsanyag-szenzor "

most nem kotekedni akarok, de hany autoban van ilyen ketyere amit leirtal?

szemely szerint egyetertek a legkondi partiakkal es az ellentaborral is.
a fold napos oldalan(egesz evben nyar) vezetek mar evek ota, volt legkondis es anelkuli autom is. jelenleg klima nelkuli autom van es tokeletesen megfelel. rovid utakon autozom egy oldalon mindket ablak letekerve, nem fujja le a szel a parokamat,csicseregnek a madarak es meg jol is esik a meleg a 25 fokos legkondi utan.a szellozon pedig siman jon a friss levego ventillator nelkul is.persze egy varosi dugo az mas teszta.
viszont ha sut a nap a hatso ulesen uloknek melege van ha nincs hovedo uveg,hiaba van bekapcsolva a legkondi, foleg a nagy legteru autokra gondolok itt.

ugyan akkor volt szerencsem nemreg egy astrat(f) vezetni legkondi nelkul, na az maga volt a pokol. nem tudom hol vezetik be a kulso levegot abba az autoba de gyanitom, hogy egy kipufogohoz kozeli hocserelon keresztul.
szoval szerintem igen is lehet legkondi nelkul elni ha a szellozes meg minden jol meg van tervezve.

bigpond 2009.03.09. 05:32:56

ja... meg azon nevettem amikor a Csikos ugy kezdte a cikket, hogy aszongya:

"ujauto imadok huzzatok a f#szba"
vagy valami ilyesmi volt, aztan megis jonnek itt tobben, hogy mire valo ez a regi szar merci :-)

meg amikor a cikkekben mar eleve magyarazkodni kell, nehogy kesobb a kommentelok raugorjanak Csikos urra.

Ciri 2009.03.09. 05:56:00

@Csikós Zsolt:
"A gyerekeim imádják a meleget. A feleségem is."

Ó, hát persze, persze!Legalább is te így tudod. :D
Zsolt, ezt te sem gondolod komolyan.

bigpond 2009.03.09. 06:59:40

a meleget en is imadom!
akkor igy mar 5-en vagyunk
:-)

no_holy_shit 2009.03.09. 07:23:44

@Hrzrasn:

ismerek azert par embert aki rendesen vezeti a fogyasztasat.

mondjuk en is felraktam:
totalcar.hu/nepitelet/?op=itelet&cat_id=49462

(lassan aktualizalni kene, mert mar 57,5ekm van benne.) Ha nem kene excellel szorakozni, majd jpg-kent elmenteni majd ugy foltelteni boldogabb lennek (es tobben is csinalnak)

es persze ugy lenne igazan ertelme, ha gpx adatok is mellette lennenek, mert pl. en 6 literrel jarok a pandaval, de sokan 4,5-lel. Ami akar hiheto is ha videken jarkalsz 80-100km/-val (es mivel rahedli ember minden faszsagot felrak/felir forumokra, iwiw-re meg faszbuk-ra, ezert lenne itt is eleg ember)

ES mielott mondjatok, hogy "az autogyarak ugy is csinalnak ilyesmit". Rohadtul nem igaz, es a vegeredmeny az hogy az Abteilungsleiter elmegy egy körre es utanna az a reprezentativ "Fahrzyklus". Legalabbis a Porsche-nel es a mercedesel igy van. (Fuhrpark autokat meg IG-metall miatt nem lehet loggolni)

termeszetesen mindenki tudja, hogy az NEFZ hulyeseg, de tobbet kozott a fejlesztesben is azert veszik ezt alapul, mert nincs mas adat.

(es akkor ti meg problemaztok, hogy a katalogus adat hulyeseg...)

no_holy_shit 2009.03.09. 07:24:47

@Ciri:
van roszaszin festekem. azt meg valoszinuleg ti imadjatok :-)

Csikós Zsolt 2009.03.09. 08:30:29

@Ciri:
Valószínűleg azért kételkedsz az állításomban, mert számodra olyan furcsa életet élek, és nézeteket hangoztatok, hogy csak úgy tudod elképzelni a családom működését, hogy elnyomok mindenkit, főleg a feleségemet. De nem így van, a feleségem elégég harcias, sőt, sokak szerint szúrós típus, én meg hajlamos vagyok a kényelmességre, nem harcolok meg minden centiméternyi frontvonalért, nagyon is nem. Mégis működik a dolog.

Vagy magadból indulsz ki talán, mert te így oldanád meg? :-)

Egyébként a Merciknek nagyon jó a szellőzőrendszere (már a Hrzasn által említett áramvonaltalanság miatt is, igaz, a füstöt azért nem fújják be, azért ezeket már húsz évvel korábban is szélcsatornázták), de pl. egy Fiat Bravóban, négyen Szicília felé igenis légkondiztunk. Persze, a klíma feltétele a gyors haladásnak, de én nem szoktam, megint csak Hrazsn-t idézve - ezekkel nem is lehet. Azaz pl. Erával lehetne mondjuk 140-et tolni, de az már nagyn fárasztó. A feleségem 190-esével szoktunk tartósan 130 fölött menni, abban tolótető ki, és tök jó a szellőzés. És meglepen huzatmentes, hátul is, azt is nagyon nézzük a gyerekek miatt. Ehhez persze működnie kell a kis terelőlapnak, ami nem szokott ezekben.

Gomulka Béla 2009.03.09. 08:39:19

@qualitaet: Mi meg nem kummantunk a perem alá! Vagy ahogy a Buddha mondta: a szenvedés oka a dolgok utáni vágyakozás. Odahaza (itt nincs harminc fok, se mínusz harminc) megengedhettem magamnak, hogy egy szál trikóban és térdgatyában biciklizzek, ha valahova mentem. Itt legalább a trikós-gatyás rész belefér (a biciklin most dolgozom). Fene tudja, lehet hogy fennhéjázás, de szerintem nem jártam rosszul.

w211 2009.03.09. 08:43:59

@Csikós Zsolt: A klíma kérdésre,láttam olyan VW kisbuszt,mentem is vele,ahol egy kűrtő szerű valamit rálehetett tenni az oldal ablakra,szalma volt benne!,vizet kellett bele önteni,és a menetszél nyomta be a hideget! Ez komoly,nemtudom láttál e már ilyet?
Amúgy USA-találmány,ha jól emlékszem.
Az a kazán.........odab..sz rendesen!
Mindig mondtam,rendes ember falún lakik!

gigabursch 2009.03.09. 08:55:15

Jól haladsz Zsolti!

Csak így tovább!

Rocko- 2009.03.09. 09:08:13

Csikós Zsolt 2009.03.08. 23:57:08
nem tom, nekem valahogy a négykarikás öthnegres jön be legjobban.
és ahogy nézem kezdik megint elôvenni.

mv3 2009.03.09. 09:35:45

Komolyan nem tudom, honnan van türelmed minden egyes post után magyarázni a saját álláspontodat.

Szerintem azon túl, hogy élmény olvasni, ezekben a postokban olyan könnyen megtalálja mindenki a számítását.

Akit elrettend a sok nyűg, az most megerősödhet abban a hitében, hogy nem kezd ezentúl sem öreg autóval. Ez persze nem jeleni azt, hogy feltétlenül új autóra megy rá.
Ha valaki latens módon vonzódik az öreg autókhoz, és teheti, az talán kedvet kap, felbátorodik. Esetleg pont fordítva és elbizonytalanodik.
Akinek eleve öreg autója van, az örömmel állapítja meg, mennyire jó móka és élmény ezeknek a birtoklása, és ebben nyer megerősítést. Mindenki vonja le magának belőle a tanulságot.

Mert ami az egyiknek szívás, az a másiknak móka, amiből az egyikünk nem szívesen engedne, az a másiknak akár csak egy jelentéktelen tényező.

És aki nagyon ragaszkodik a klímához, az kicsit megborzonghat, de ugyanakkor örülhet is, mert milyen jó, hogy ez nem az ő autója, sőt, mennyire csodálatos, hogy neki van. És kész. Ha eddig nem voltál feltétlen rajongója a klímának, nem hiszem, hogy bárki komolyan gondolná, hogy majd itt megvilágosodsz a témában.

Mint ahogy, ha lett volna Erában klíma, akkor nyilván örülsz neki, max nem használod, de majd könnyebb lesz extrásabban eladni. De neked ezek szerint nem kizáró ok, és ez így pont kerek, ezért is tudott elkelni ez az autó.

Egyébként nekem a napfénytető és az automata váltó a a legfontosabb egy Mercedesben, de nem tűnik hihetetlennek, ha valaki szeret kapcsolgatni, vannak tipusok, amikben én is örömmel teszem. Valahogy a Mercikben nálam ez a kényelem része.

Nem kell egy állásponton lennünk, de direkt ne kötekedjünk, ha már ilyen szépen süt a nap, és el lehet húzni a napfénytetőket:o)

MKati 2009.03.09. 09:43:21

@Ciri:
Bár a Zsolt már válaszolt, hozzászólnék én is. Míg vittem a gyerekeket az oviba, megkérdeztem, hogy szeretik-e a meleget, és várják-e már a nyarat. A válasz meglepő módon igen volt. Kérdezte a Bálint (6,5 éves) miért kérdezem. Mondtam, hogy légkondi nem légkondi probléma van. "Mi az a légkondi?" Tette fel az újabb kérdést.
Ő is én is fázósak vagyunk, szeretjük a meleget. Tetőtérbeépítéses házban lakunk 3 éve (a tetőteret nem lehet eléggé meleg ellen szigetelni, vagy nagyon drága) és eddig még nem hiányzott a légkondi, pedig 30-32 fok is van kánikula idején.
Egy barátunk ősz elején döbbent rá, sok légkondizás után, (autó, munkahely, otthon) hogy neki teljesen kimaradt a meleg nyár. A következő nyáron, letekert ablakos, nyitott tetős autóval járt, légkondi nélkül.
Azért még bárki bátran szeresse és használja, de ha lehet, minket késztessen erre.

MKati 2009.03.09. 09:48:02

Az utolsó mondat vége helyesen:
"...minket NE késztessen erre."

A Futrinka utca lakója (törölt) 2009.03.09. 10:13:31

hát nemtom én hajtottam a régi swiftet 0 km-ről, mondjuk nem kíméltem különösen. 3 évesen már csörgött-zörgött benne minden. a mostani egy 25 éves merci, az egyetlen dolog ami zörög benne a matchbox, amit a műszerfalra drautoztam. nem emlékszem már, hogy az astrák zörögtek-e, de motorikusan nem voltak jók nálam.

Hol vannak már azok.. A legfiatalabb swift is 6 éves :)
Nézz meg egy mai kocsit. 120le, megy 200-al, /50-es szériagumin úgy fordul mint egy álom, klímás, tágas, halk, stb.
Hogy "nincs lelke".. Az feláldozható.

zöldi 2009.03.09. 10:42:13

A cik fantasztikus már megint, igazán jól esett olvasni!!

Egy keves ismerősöm vett egy ilyet, (240d limo)gyönyörű állapotban, kicsit kellett lakatolni, meg szokásos TMK, de a kocsi most hibátlan. A múltkor beülhettem. Minden szellőző, kapcsoló, napellenző olyan passzosan, pontosan működik benne, mint egy újban. Viszont ami csalódás volt nekem, az ez az epedás ülés. Hangsúlyozom, nem vezettem a kocsit, csak üldögéltem benne, de olyan érézsem volt, hogy szétfolyok benne, egyáltalán nem tartott. Próbáltam hátul is, az sem volt jobb..
Viszont az örgautó/motor mániás tulaj a múltkor kipróbálta a Daciámat, és nagyon meg voltam lepődve,de elismeréssel nyilatkozott róla :OOOO

W140 2009.03.09. 10:44:11

@Hrzrasn:
"A hülye designelvárásoknak köszönheted, hogy nincs egetverô légellenállása az autónak, és nem zabálja le a gatyádat."

Van aki még mindig beveszi ezt a marhaságot.
Már huszonéve 0,3 körüli cv értékek voltak, amúgy is csak az illegális sebességeknél kezd számítani a légellenállás különbsége.
Gondolom neked kimaradt ez a cikk:

totalcar.hu/tesztek/maz2daxd/

"A régi autók nagyszerû szellôzése meg a kipufogófüstöt is kompletten a pofádba nyomta, automatikus keringetô üzemmód és károsanyag-szenzor hiányában.Amúgy megnézném, hogy régi autókban hogyan szellôztetsz autópályán 150nél. Ja sehogy, azok nem mennek annyival. "

Sok autóm volt, de ha úgy volt kedvem, még a legrégebbi 77-es toyotám is minden további nélkül ment 180-at,és tökéletesen lehetett közben szellőztetni, még az ablakokat sem kellett hozzá letekerni, mert úgy voltak kialakítva a befúvók.

Amúgy elég szerencsétlen lehetsz, hogy rá vagy szorulva arra, hogy 150-el közlekedj, veszélyeztetve magadat, és a jogosítványodat.Nekem biztos nagy szerencsém van, de ráérek 130-al csorogni (ennyit majdnem bármelyik 20-30 éves autó megy), pedig könnyedén menne 2x ennyit is az autóm.

xxlpityu 2009.03.09. 11:17:41

Ismét egy remek cikk Csikós úrtól. A bágyadt vasárnapi meló után kész felüdülés olvasni az eráról szóló írást.Ilyenkor egy kicsit irígykedem, mert ugyan echte paraszt gyerek vagyok, de ennek ellenére úgy gondolom, hogy inkább a fejem búbjáig legyek olajos, mint a körmöm hegye földes. Egy Leganzát hajtok(ritkán is kell javítani, csak benzin legyen sokáig a földön),de az apósom ócskavasait( Tatra 57 B, praga hegyek, skoda--szóval az öreg cseh autókban utazik mercik helyett)iszonyt jó szerelni. Nagyszerű érzés a nap végén tudni, hogy valamit megcsináltunk és működik. Egyébként nála a telephelyen is fáradtolajjal megy a kályha, de nem a villannyal működő, porlasztósat használja(nem egy nagy helyet kell kifűteni), hanem egy régi olajkályhát alakított át "becsöpögősre"---no villany,no para.
A titka az elgugulásmentességnek(de szép szó)az, hogy mielőtt felhasználásra kerülne, egy 200 lityós hordóban ülepítjük. 2 csap van a hordón, egy teljesen az alján, egy pedig tőle kb. 20 centire, ott a trutyi, víz stb. stb. leül, majd idővel kész a finom és tiszta olaj.
JA!!!!!
Kipróbáltunk 2 dolgot még az olajjal.
1, ha egy flakonba félig fáradtolajat töltünk,majd rá óvatosan a gázololajat, akkor olyan lesz, mint a kokték. A büdös életben nem fog összekeveredni.---érdekes
2,ugyan ezt megimételve, de most a végén összerázva tökéletes a keveredés és idővel sem válik ki a gázolaj---remek
Régi dízelek, öreg roncsok tökéletesen működnek tőle és ugye fele az üa. költség. Na jó, a szűrők nem bírják addig.----ennyit erről
Visszatérve erára, valahogy ilyen lehet egy "gondos tulaj"---nem úgy, mint a hirdetésekben. Tudom, hogy sz@r golog a szegénység, de miért nem lehet az autóknak megadni azt, ami jár. Miért vagyunk cigá...akarom mondani tücskök, amikor autózunk----beül, kulcs elfordít, höhőőőő megy ez, de jó. Igaz a mondás, miszerint egy autó igazi ellensége egy rossz tulaj.
Lassan összeáll az öreg hölgy, írjon még róla, ha matat rajta valamit.

Reszö 2009.03.09. 11:20:38

Üdv mindenkinek...

Nem értem,minek kell ennyit irni erröl a 123-asról...
Már rég a megsemissitöben volna a helyet!
Németbe már csak a muzeumban látni ilyet.
Itt meg cikkek tömegét irjátok róla. Már kezd vicc lenni a totálcar!

Én a kezdetektöl nézem,de lassan már egy álltalatok tesztelt auto sincs benne,csak a "nyugatról" átvett forditások... (ami néha elég gyengén sikerül,füszerezve egy bizonyos cinikus hozzászerkesztéssel)

De ha már ennél a cikknél tartunk, nem ártana azt a kompresszort vagy mit a képen kicsit rendbetenni. A környezetvédelmi hivatal nem kevésre büntené meg azt a mühelyt, amiböl ennyire környezetszennyezö módon ömlik a fáradtolaj!
Nem olvastam el a cikket,mert már unom a W123 kaladjait.
Nem azt mondom,hogy zuzzuk be mindet,de már nem kéne vele tovább szennyezni a környezetet sem a szerelgetésével,sem a járatásával...

Kellene már néha egy-egy autot is teszteli egy autos oldalon.

Mély tisztelettel;
Rezsö

hottentotta 2009.03.09. 11:38:22

Csikós,

maxiriszpekt!

Karesz irdatlan nagy arc lehet :-))

Riszpekt neki is!

atesz 2009.03.09. 11:40:33

@Reszö:
Szasz Rezső

Ha lehet, az enyémet is kíméld még meg a zúzdától. Tudod, ez a cikk nem Neked, hanem pl. nekem készült. Imádom, boldogságot okoz, magam is elmerülök gyakran bennük.
Általában szeretem az új autós cikkeket is, amelyeket hiányolsz (pedig vannak), de közülük többet nem olvasok el, mert mondjuk nem érdekel. Ám ekkor nem írok arról, hogy milyen egy ökörség már megint egy új autóról írni. Fontold meg.

Na mindegy. Szép napot.
Zsoltnak meg grat, lenyűgöző, ugyanakkor baromi sokat tanultam ismét. köszi

jenko80 2009.03.09. 12:05:48

Még senki sem méltatta a cikksorozat közhasznú jellegét, én most megteszem
Ha valaki hasonló kalandra szánja rá magát, igazán sok hasznos ötlettel gazdagodhat az átnézendő dolgok listáját illetően.

Köszönjük

csaby37 2009.03.09. 12:12:44

NAGYON-NAGYON JÓ A CIKK!!
Muszály voltam kétszer is elolvasni annyira tetszett!!

Csak így tovább Zsolt!!!

Még több ilyen írást!

strfifi 2009.03.09. 12:59:31

Nna, most akkor mikor lesz már cikk a Pandádról?

MIkor jelenik meg a nagy PANDA-teszt?

Djorkaeff 2009.03.09. 13:13:30

Az a nagy csel Moldvában, hogy a közeli városban (Bákóban, románul Bacau, ha esetleg valaki rákeresne a térképe) van egy Ferrari, legalább 4 darab Q7-es, egy rakat vadiúj Merci (vagy 2 éve amikor befejeztem az egyetemet Pesten láttam az egyik tanáromnál egy új S-t, 4 ajtósat, rá 1 hónapra hazajöttem itt láttam egy kupét ugyanebből), BMW-k orrba-szájba, stb. Szóval van itt új kocsi, nem mondom hogy szebb a helyzet mint Oroszországban, de hasonló. Közben pedig az össze lehetséges helyen úgy átvágnak a szerelők ahogy az a nagy könyvben elő van írva. A zöldséges előtt egy 91-es kiadású dízel Corsát vettünk az asszonnyal, no azzal is szoptunk mint a torkosborz amíg nem találtam egy becsületes autóvillamosságit innen 150 km-re, Csíkszeredában. Semmit sem magyaráznak, garanciát nem adnak csak ha harmadszorra kérem, arról nem is beszélve, hogy legalább fél napig is eltökölnek egy negyedórás munkával (pl. míg leszedték a generátort a Corsáról, leszedték róla a dióda hidat és visszaforrasztották az pont 3 órát tartott, ott vártam rá). Úgy másfél hete elvittem Mercim adagolóját meg a porlasztókat egy többek által ajánlott adagolóshoz. Fizettem neki kb. 50000 Ft-nyi helyi valutát, ebben benne foglaltatik a 4 új porlasztócsúcs, az adagoló felújítása valamint az adagoló helyben való felszerelése a kocsira. Kijöttek, kompressziót mértek először (utólag rájöttem, hogy azért, hogy legyen alibijük ha a kocsi nem indulna) aztán felszereltek mindent oszt indítanék. De semmi. Jönnek azzal, hogy szar a kompresszió, de majd ők megcsinálják nekem (gyűrüzés, felfúrás, miegymás). Én hülye bevettem és ki is fizettem a suskát helyben. Következő nap pedig nekiálltam Karesz segítségével magam csinálni. Kiderült, hogy az adagolót be sem állították a megfelelő pontra, így esélye sem volt beindulni (azt már csak magamban kombináltam, hogy ezért rakták így, hogy el se indulhasson, így megcsinálhatják nekem a motort is további összeg ellenében). Hogy ki sem cseréltek olyan fogyóeszközöket amiket ki kellett volna, azon már nem is csodálkozom. Ma viszont (megint Karesz segítségével) rájöttem, hogy a porlasztócsúcsokat ki sem cserélte. Holnap jönnek az újak (azok már garancialevéllel jönnek,mert amúgy emberünk a faluban másoknak is dolgozik, félti a jó hírét- bár asszem ezek után nem sok lesz neki). No comment. Az is igaz, hogy elég naiv vagyok, de ez az "átverés fényes nappal" jellemző példája.

2009.03.09. 13:23:38

@nyelv-ész: „Nálam az egy jó fél évre Totalcar- és Belsőség-mentes időszakot hozott, mikor egy egész cikk csak arról szólt, hogy az a félkegyelmű filccel tinahalat firkált valami kiállításon egy autóra.”

Nagyszerű még így tizenhárom hónappal a Belsőség elhagyása után is olvasni, hogy a szerkesztéssel töltött másfél évem kétharmada micsoda pőre örömet okozott.

Egyébként a figyelmes olvasó észreveheti, hogy az írás témája az új Fiat 500 formatervének viszonya az eredetihez:

belsoseg.blog.hu/2008/01/27/fiat_500_art

Reszö 2009.03.09. 13:28:42

@atesz: Nem akarok én semmit bezuzni,csak megjegyeztem,hogy elég lehetne már a sok "bontószökevényes" tesztsorozatból.

Gondolom többen is olvassák a külföldi autosmédiát, és ilyen "hogy csináld otthon" tipusú cikkeket nem nagyon lehet találni... Még jó,mert nyugaton ha otthon bogarássza az olajos motorját valaki,a szomszéd úgy feljelenti környezetszennyezésért,hogy 10 évig fizetheti a birságokat!

Nálunk is tudomásul kellene venni,hogy nem visszafelé kellene fejlödni kelet felé,hanem kicsit tudatosabban a nyugatra koncentrálni.

Aki meg ilyen csodákat akar látni,irány a múzeum! Vagy beállithatja a garázsba a másik mellé,de ne ezzel szennyezze a gyerköceink környezetét...

Minden jót!

feri2360 2009.03.09. 13:48:08

Rezső bátyám, kezdesz baromi idegesítő lenni. Fogd már fel, hogy nem neked szól a cikk. Másik pedig hogy nyugaton senki se szerel otthon. Nos, nézz csak körül itt: www.maroti.net/products/category_57.html. Ezen az oldalon 49 db Mercedessel foglalkozó szerelési kézikönyv kapható, nagyobb részük német ill. angol nyelvű. Nyilván a kiadóknak megéri ennyi könyvet kiadni a nem létező otthoni szerelők számára. A olajat pl. én is otthon cserélem és képzeld, az utoldó cseppig kannába kerül, nem a földre és van átvevőhely is. Teljes mértékben megoldható a dolog. Csak te nem vagy képes rá, de attól még működik. Konzumidióta.

Csikós Zsolt 2009.03.09. 13:55:39

@Reszö:

Classic @ Sports Car. 5 éve járatom. Utolsó kétharmadba belenézni, bitte. Köszönöm.

ssybaf 2009.03.09. 14:07:26

Ez az autó egy nagy rakás szar. Régen be kellett volna zúzni, beolvasztani, és valami értelmesebbre felhasználni azt a másfél tonna fémet. A szerelő műhelyét meg be kéne zárni a picsába, olajkályhástól együtt. Egyébként adott számlát a javításról? Telephely engedélye van? Vagy csak úgy folyik össze-vissza a fáradt olaj a talajba?

atesz 2009.03.09. 14:08:46

@Reszö:
Abban nincs vita köztünk és készségesen egyetértek Veled, hogy a környezeti fenntarthatóság talán a legfontosabb a világon. Ám. Nem olyan régen, pontosan Zsolt egyik cikke okán emlékeztünk meg arról, hogy a környezet szennyezését a jármű teljes életciklusán át (mondjuk így a kohótól a kohóig)összegezve, nem a modern autóké a pont. Különösen akkor, ha - amint arra cikk is rámutat - odafigyelünk a régi autóra, és nem spórolunk a kopó alkatrészekkel.

A nyugati világról, életmódról, és fogyasztási szokásokról meg annyit, hogy Bécsben három szakmát nem enged át a stücci semmilyen nációnak: kéményseprő, villamosvezető és láss csodát, szemetes. Az első kettő mondjuk érdekes, de a harmadik szerintem nem szorul magyarázatra.

Persze izlések és pofonok. Még egyet hadd meséljek a régi Mercimmel kapcsolatban. Talán három éve júniusban történt, hogy egy hétköznap dél körül őrült jégeső kapott el Zalaegerszegen a Sporcsarnoknál. Rengeteg kocsi volt ott, asszem éppen a VÍVÓ EB zajlott a városban. Na, tíz perc alatt lement a java, nézem a kárt. Csillag lehajolt az elején, két díszléc elhagyta helyét, de nem törött el. Ennyi. Nézem a modern új kocsikat: öregem, mind a tojástartó, úgy néztek ki a tetők, a motorháztetők... És döbbent autósok garmadája fogta a fejét és próbálta felmérni a kárt...

Na, nem akarom túlspilázni: szerintem csodálatos autók ezek. Szépek a maiak is, persze, modernek, de vagyunk néhányan, számunkra a régi autó fontosabb.

Na, szép napot.

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.03.09. 14:14:03

@Reszö: jó neked, hogy tudod mennyi károsanyaggal jár egy új autó előállítása vs. régi nem bezúzása. no nem mintha én tudnám, csak én nem okosítom a népet, hogy mennyivel kevésbé szennyez az új.

egyébként most vittem vissza az összes szerelés után maradt papírtörlőt, rongyot meg alátét kartonpapírt a helyi benzinkút veszélyes hulladék gyűjtőjébe. ha még itthon lett volna lefotóztam volna neked.

javaslom továbbá, hogy ne csak a tévéből nézzél be a nyugati országokba mikor mesélsz róluk. nyugiban elvezetik az öreg "bontószökevényeket", mert normális karbantartás mellett vígan elfutnak még. nem csak németországban, de svájcban, ausztriában vagy hollandiában is. rakatnak rájuk katalizát, aztán kalap-kabát.

mv3 2009.03.09. 14:28:06

Off

Orosz Péternek:

Az elköszönő leveled érthetővé tette a távozásod, de az űr az azért sokáig ott tátongott. A látható törekvések ellenére csak Csik mentette meg a belsőség finom nyelvezetét, artikulációját.
Nem olyan régen újra olvastam, talán az első írásaid egyikét, ma is aktuális a téma, ajánlom azoknak, akiknek esetleg még nincs meg:

totalcar.hu/magazin/szerelem/amerika/

Remélem van már jogsid, és ha Lambód még nincs is, azért mondjuk egy régi Alfa GTV-vel szemezgetsz:o))

Ja, két hasonszőrű barátommal az általatok írt utibeszámolót követően (Csik+Te+Bazeg) mi is kimentünk megnézni a bécsi kiállítást, hogy ne legyek ultra off, Mercedes W123 és Bugatti Veyron egy csarnokban kiállítva, jó muri volt :o)

Uff

Reszö 2009.03.09. 14:37:34

@feri2360: Értem én hogy nem nekem szól,ezért nem olvastam. De ez az elöbbiekböl már kiderült! Az pedig hogy Te ilyen ügyesen cseréled az olajat, megnyugtat! Bár a szervizben biztos jobban csinálnák. Gondolom az olajat elviszed utána a megsemmisitöbe... Vagy nem?! Csak mert a magyaroszágon eladott olajaknak a 25%-a kelül vissza a megsemisitökbe... Gondolom a többit kiöntik a keskert mellé a szomszéd keritéséhez. Érdekes hozzáállás...

@Csikós Zsolt: Azzal azért nem hasonlitanám a magyar viszonyokat.

@ssybaf: Az utolsó pár kérdésen van a hangsúly! Remélem tényleg van neki...

@atesz: A régi autokban volt vas.
De a töréstesztet se Ök nyerik, ugye elhiszed?! És mint már mondtam,nem szeretném bezuzatni öket! De irány a múzeum!
A jég pedig érdekes dolog...
Akkor se jó,ha esik, akkor se ha képzödik(föleg az autoban), és akkor sem,ha alatta van.
Az új autoknak sem,a régieknek sem.

@lapa: Németország... Szerintem többet éltem ott,mint Te ezek szerint.
És nem szeretem öket! Bár ott legalább rend van. Remélem hamarosan itt is csak olyan cserélhet olajat,aki mühelyben teszi ENGEDÉLLYEL!
Szoktam mondani... Lehet hogy büdös van, de a fü az zöld! :)

yeti 2009.03.09. 15:27:32

@Reszö: "Az pedig hogy Te ilyen ügyesen cseréled az olajat, megnyugtat! Bár a szervizben biztos jobban csinálnák. Gondolom az olajat elviszed utána a megsemmisitöbe..."
A megsemmisítő neve: benzinkút.Ott átveszik,valamint a tanácsodat szeretném kérni,hogy egy olyan roppant bonyolult műveletet mint az olajcsere,hogyan lehet jobban csinálni?Tudod nem szeretném azzal szennyezni a környezetet,hogy minden apróságért a szerelőhöz rohanok:)

"De a töréstesztet se Ök nyerik, ugye elhiszed?!"
Persze,de nem horpadnak be egy jégesőtől.Velünk is történt ilyen,volt casconk,de elképesztő összegbe került volna a javítás.Haver "szakadt szarjának" meg semmi baja nem lett...

Reszö 2009.03.09. 15:47:43

@yeti: Ezek szerint Te egy autoszerelö lehetsz,mert a gázt én is be tudom otthon kötni,de inkább hagyom a gázszerelöre. Nem akarok 18.30-kor a hiradóban szalagcim lenni. :S
Igen tudom. Az olajszürö cseréje egyszerü,mint egy villanykörtét becsavarni... De mégis jobb,ha autoszerelö csinálja, hidd el!

Én lesz.rom a jeget,ha 50-es frontális ütközésnél az egyikbe lerokkanok,a másikbol meg kiszállok karcolás nélkül.
Nem tudom a jégkár számit-e többet az életednél.

De elkanyarodtunk a témátol...

yeti 2009.03.09. 16:03:31

De mégis jobb,ha autoszerelö csinálja, hidd el!

Miért is?Indok nélkül nehéz engem meggyőzni.

Reszö 2009.03.09. 16:17:55

@yeti: Azért,mert nem biztos,hogy egy olajcserénél csak az olajat,meg a szüröt kell cserélni.
Sajnos én sem egy szervizbe vittem a 330D-met,és ott csak az olajat meg a szüröt cserélték le.
Mást is kellett volna... Igy 1000km után a turbó nem kapott olajat.
300E minusz.
Nem az autoval volt a baj, hanem a hozzánamértö szerelövel!

De lehet nem rendesen huzod meg a szüröt/leeresztöcsavar,és egyszer csak elfolyik az olajad... Ezen kivül van még 1000 dolog,amire nem biztos,hogy Te tudod.

Annyit a magyarázatról...

atesz 2009.03.09. 16:18:25

@Reszö:

oké-oké... persze, hogy nem a jégkár számít. csak arra utaltam, hogy más anyagból készült, mint a maiak. Egyébként biztonság terén valóban sok régi autónak van adóssága, de a 123-asnak pl. nem kell szégyenkeznie.

nekem amúgy ez a mindent szakemberre bízunk szemlélet, túl steril. valahol ez meg az (ön)kontroll nélküli berhálás között létezik egy értelmes középút.

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.03.09. 16:43:35

@Reszö: valami linket megköszönnék arról, hogy csak engedéllyel lehet olajat cserélni.

egyébként ha valaki lelkiismeretes, akkor úgyis vesz egy normális szerelős könyvet, amiben többek között a nyomatékok, beállítási értékek meg az ellenőrizendő dolgok benne vannak. nekem legalábbis ez volt az egyik első befektetésem. aki meg nem az, az meg nem fog figyelni az új hangokra se, meg olajcserére se viszi.

dennisthemenace 2009.03.09. 17:17:43

@ssybaf: Menj te a picsaba a marhasagaiddal.Ha nem tetszik,ne olvasd,a szerelot meg ne baszogasd.A te szerelod biztosan ad szamlat a csillivilli muhelyeben(jo vastagot),de nem biztos,hogy ert hozza ennyit,mint ez a faszi a falusi muhelyeben.Ha kekeckedni akarsz,menj ki a hasonszoru nagyarcuakhoz a dizsi ele,ott okoskodj,vazze.

lally 2009.03.09. 17:30:56

Rezső, neked se volt bütykölős szoci vasad......

"De lehet nem rendesen huzod meg a szüröt/leeresztöcsavar,és egyszer csak elfolyik az olajad... Ezen kivül van még 1000 dolog,amire nem biztos,hogy Te tudod."
Nyehehe...

yeti 2009.03.09. 17:46:22

@Reszö: valami linket én is megköszönnék arról, hogy csak engedéllyel lehet olajat cserélni.A többiben @lapa -nak van igaza mert a szerelés,karbantartás ott kezdődik,hogy kinyitjuk a gyári könyvet átismételni/elsajátítani a tennivalókat beállítási értékeket.Az hogy a te szerelőd mit nem csinált meg,és hogy szúrt ki veled az a te bajod,bár érdekes számomra,hogy ezek után még mindig annyira szerelőpárti vagy:)
A többi mentalitás kérdése.Én a saját autóm tönkretételét saját kezűleg szeretném megejteni.Inkább én basszam el mint a szerelő.:)

dennisthemenace 2009.03.09. 17:55:29

@Reszö: Kepzeld,itt Angliaban tobb ezren butykolik odahaza a "bontoszokevenyeket",a szomszed pedig nem jelenti fel oket,sot,gyakran beszall a munkaba.En lakotelepen lakom,a szomszedasszony fia a parkoloban,kozteruleten szerel,soha, senkinek nem bantotta meg a szemet.

Csikós Zsolt 2009.03.09. 18:06:22

@ssybaf:
Szerintem a szavaiddal és a, hogy is mondjam finoman, a nyakad tetején látható, értékes tartalommal relatíve kevéssé teli, a kevés értékes tartalom fölött pediglen mérgező gázokkal töltött, meglehetősen nagyméretű elölső felületet hordozó kicsiny göb beltartalmának velünk való ilyetén megosztásával többet szennyezel a világunkon, mint más a gyomra tartalmának hasonjellegű közzétételével egy Madách színházi premier közepén.

Egyébként, bár talán a kultúra önnön kezed által stratoszferikus magasságokba emelt korüntoszi oszlopának széditő tetejéről talán hihetetlennk tűnik, de még az ilyen agyatlan véglények, mint mi, is a veszélyes hulladékátvevőbe (MOL-kút, kérni kell a kulcsot a kezelőtől, és nem a vécé az, ha esetleg nem ismered a járást, ahhoz a másik kulcsot kell kérni kicsit guvadt szemmel és összeszorított térdekkel) visszük a fáradt olajat, törlőket, olajos rongyokat.
Néha persze párat azért megetetek belőlük a gyerekeimmel, a nehézfémes darabokból, hogy erősödjenek, meg hogy valódi türhővé válhassak, olyanná, amilyen emberekkel (állatokkal), a szavaid cizelláltságából ítélve még nem találkoztál. Az emberi sötétség végtelen, miként a rosszindulat is, bár szerintem az elefántcsont-toronyban hosszú évtizedeken át finom tűreszelővel csiszolgatott lelked, kaviáron és könnyű fehér boron illatossá tett emésztésed és súlyos irodalmi műveken ézékennyé tett eszed e szörnyű dolgok felfogására nem tesz képessé.

(Feljegyzés a huszonegyedik századi Sátán lakhelyéről, a pokol legsötétebb bugyrából, más néven a balatonmelléki Olaj Gyülekezete Hitközség centrumából, Karesz műhelyéből.)

Djorkaeff 2009.03.09. 18:07:19

Ez a szerelős hacacáré érdekes egy dolog.
Nem tudom, hogy Magyarországon milyen a helyzet korrekt szerelők szempontjából (és itt a korrekt számomra azt jelenti, hogy megcsinálja a kocsin ami elromlott és engem zavar és ami miatt bevittem hozzá, emellett pedig tisztességes árat kér a munkájáért- és akkor nem arra kell gondolni, hogy holmi szarrágó lennék aki 3000 Ft-ért szeretné a teljes szervízt, hanem azt, hogy nehogy már negyed órányi munkáért ki kelljen fizetni a fél kocsit), naszóval nem tudom, hogy arrafele mennyi a korrekt szerelő, de itt még nem találkoztam vele. Illetve van egy innen 150 km-re. Namost, én boldogan kifizetem a munka árát a jóembernek amennyiben az illető tényleg megcsinálja és normálisan elvégzi azt. De eddig inkább úgy tűnik, hogy büdös kurvák és lenyúlós banda és gazember a 99%-a.
A továbbiakban ezek után az merje azt mondani, hogy csakis szerelőre bízzam a kocsim, aki mutat nekem egy ilyen korrektet, vagy fizeti a meg nem csinált munkáját a szerelőnek. Ha meg nem, akkor az illető egyszerű hangember. És nem cifrázom tovább.

Csikós Zsolt 2009.03.09. 18:09:04

@Reszö:
Szeretnél néhány képet tőlem német bontókról és zugszerizekről? Csak azért hiszed, hogy ott zöldebb a fű, mert csukva tartod a szemed. Én meg kijárok alkatrészért.

(Ó drága Edmund, ha ezt olvastad volna, még a rákövült olaj is lepergett vona a szemüvgedről... Majd lefordítom, és elküldöm levélben neked is, tudom, hogy nincs neted.)

Csikós Zsolt 2009.03.09. 18:20:06

Emberek, van egy bejelentésem!

Miután idén a nyolcadik vasárnapomat vitték el a Totalcar Belsőségének kommentfelületét cizellálatlan és ki nem fejtett, ám ingerült véleményeket fejtegető, erősen tájékozatlan egyedek, ezért egy darabig változtatni fogok az eddigi moderálási gyakorlaton.

Mindeddig a barátságos, úriemberi beszélgetés, az esetleg egymással szembeállított gondolatok felületének gondoltam a Belsőség kommentelős felületét. Ha valaki nagyon szélsőséges volt, megpróbáltam meggyőzni, amit sem munkaidőben, sem idegrendszerben nem fizetett meg senki, egyedül a lelkiismeretem miatt tettem, mert úgy jó élni, ha az értelmes embernek szabadságot adnak. Nagyon ritkán moderáltam ki bárkit, ezt tudjátok, tényeleg csak a szörnyen fröcsögő, illetve szalonképtelen eszméket, illetve mások torkának nekiugró őrülteket tettem parkolópályára.

Mostantól nem válaszolgatok a bevadultaknak, illetve az egyszerűeknek. Meg fogom nyomni a "moderál" gombot. Ennyi. Ha javul a helyzet, egy hónap múlva visszatérünk a régi, értelmes embereknek való rendhez. Ha akkor sem, hát nem, nekem biztosan egyszerűbb lesz az életem.

Természetesen az olyan sokat ellenkező, de értelmes hozzászólókat, mint edelweiss, olykor qualitaet, néha-néha Atosz Mester a keblemre ölelek, velük, és a hasonszőrű okos emberekkel hosszan, szívesen vitázok.

Üdv
Csikós

W140 2009.03.09. 18:42:16

@Csikós Zsolt:
Ezt nagyon szépen megfogalmaztad, a moderál gombot pedig nyomogasd szorgalmasan, úgyis agymenést lehet kapni már a sok butaságtól, irigységtől, rosszindulattól fröcsögő sötét szabálymagyarázó, önkéntes rendőr droid írásaitól :)

Sógun 2009.03.09. 18:49:44

Kedves Csikós Úr! Én teszek arról hogy amit akar az úgy is legyen. Az én részemről megígérem hogy nem fog több ideget esetleg miattam lenyelni. Keresek érdekesebb oldalakat ahol én is kedvemet lelem. Szerettem a TC-t, Winkler és Karotta idejében főleg, de azóta nagyot csalódtam az egész előadásmódjukban. Műanyag lett itt minden. Maradjon meg az Ön belsősége, az intelligens csak német és francia autósoknak szánt hiteles irásoknak. Én mint bunkó, másokat idegesítő személy keresek egy hozzám illő lepukkant oldalt ahol kitombolhatom magam. További jó munkát kívánok a TC-nak! Azért néha vissza nézegetek, és ha változott a minőség akkor visszajövök. Ha egyáltalán számít!? Esetleg csak más írásait olvasom addig a nyugodalom kedvéért. Fő a nyugalom!

Csikós Zsolt 2009.03.09. 18:53:54

@Sógun:
Pedig nem is önről volt szó... De ha így van, hát sok sikert! :-)

Ja, két gyönyörű japánautós sztori van a tarsolyomban, az egyiket most írom, a másik nem sokkal később jön. De ezeket már nem láthatja, sajnos. Remélem mások többet foglalkoznak majd az érdeklődési körével.

Sógun 2009.03.09. 18:58:23

@Csikós Zsolt: Köszönöm a bíztatást, a melengető szavakat! Lehet hogy eleget teszek a felkérésnek. Rugalmas vagyok!
Köszönöm a gyors választ!

pickapu 2009.03.09. 19:02:30

@Csikós Zsolt: Maximális egyetértés! Szar lehet egy ország célkeresztjében állni. Velem együtt azért sokan reméljük hogy az írások eddigi hangulata nem fog megváltozni. Vannak blogok ahol le lehet vezetni a napi bosszúságainkat, ez nem az! Akinek nem tetszik, inkább köpködje magában a monitort!

Gomulka Béla 2009.03.09. 19:08:21

@Csikós Zsolt: :-)))))))) SZAKÁLL?

Valaki írt arról, hogy oreg dízelek elmennek fele-fele gázolajjal és használt motorolajjal. Én láttam egy oreg gazdát, aki a Ford Dextába fáradtolajat tankolt. Csak azt.

no_holy_shit 2009.03.09. 19:13:55

@lapa:

"jó neked, hogy tudod mennyi károsanyaggal jár egy új autó előállítása vs. régi nem bezúzása. no nem mintha én tudnám,"

ha jol emlexem az adatra akkor 20-30Tonna CO2-t bocsajt ki egy auto elöallitasa. tehat egy life cycle (250ekm) alatt, km-kent 100g CO2-vel kene kevesebbet ennie egy uj/modern autonak

Gomulka Béla 2009.03.09. 19:15:47

@Csikós Zsolt:

(ref. ssybaff)

Csikós mester, nem kell ezt elkapkodni! Tudod te, hogy ezeknek (nekik, bocs) mennyit jelent az, hogy a szitkozódásaikat a képernyon olvashatják? Hogy neked, Omm-nak, miegyéb, így beolvashatnak? Miután a vadbarom fonokuk porig alázza oket, mert vasárnap kikapott a Fradi, miután az apekk elnyeli az utolsó vasukat - nem neked szólnak ezek a káromkodások, hanem ennek a kigyakott, rohadt életnek!

Na!

pickapu 2009.03.09. 19:24:22

@Gomulka Béla: Ezek a ssybaffok sosem fogják tisztelni a kétkezi munkát végző iskolázott tudást, valahol öntudatra kell őket ébreszteni. A Mester helyesen járt el.

namostatutituti... 2009.03.09. 19:29:02

Rezső!

Kopp-kopp 2009 Magyarországabszursisztán! Most valóban arról teszünk fel kérdéseket, hogy ki mikor cserél otthon olajat, és hogy a jóembernek van-e telephelyengedélye és miért fáradt olajjal tüzel?
-Azért cserél otthon olajat az ember mert vagy szereti csinálni, vagy mert számít az az minimum 5.000 ft amiért lecserélik.
-Az hogy van-e telephelyengedély vagy nincs nem attól függ, hogy milyen izlésesen van berendezve a műhely, hanem hogy minden hatályos rendelkezést teljesít-e (javaslok megtekinteni néhány volán javítóműhelyt, na ott látnál csodát karesz műhelye ahhoz képest egy műtő.
-És karesz azért tüzel fáradtolajjal, 1/ mert környezettudatos, ugyanis az ilyesfajta megsemmisítés tőlünk nyugatra bevett szokás, sőt tovább megyek tisztább mint a gáz, mivel amikor a gáz előbújik a földből nem egyből a kandallódba rohan, hanem egy gázszeparátorba, ahol levesznek róla mindent ami káros és egy bazinagy fáklyán huss, elégetik bele a vakvilágba hulla feleslegesen, annyi károsanyagot kibocsátva percenként, mint amennyit karesz, kedves neje és gyermekei egész életpályájuk során nem tudnak összehozni.
2/karesz azért fűt vele és nem gázzal mert lendületben a gazdaság, és ki tudja fizetni a gázt.

És igen ebben az országban 2-féle autó rohangál:
1/A banké
2/ bontószökevény

Ha te nem tartozol egyik csoportba sem, és gázzal fűtesz akkor igen Rezső, neked bejött az élet...

Gyulimali 2009.03.09. 19:34:13

Anyám... Ezt a sok "okos" embert...

zündfolge 2009.03.09. 19:36:27

Csikós, baszki, neked novellásköteteket kéne írnod. Demost komolyan. Én meg megvenném őket. Nem nyomod valahol álnéven, mint Danielle Steel?

l200 2009.03.09. 19:39:13

Zsolt! Regota olvasom az irasaid,de nem reg vagyok itt.Szerintem csaK IGY TOVABB.eGY DOLGOT NEM ERTEK.Aki olvassa azt erdekli.Engem nem tudnanak ra venni,hogy olyat olvassak ami nem erdekel.Mint ez a cikk is mutatja nem volt olyan rovid.Tehat az aki ilyeneket ir az is vegig olvassa.Velemenye lehet ilyen-olyan.De ha nem szalonkepes ami sokan irnak minek irjak le.Ez senkit nem erdekel.En csak 35 eves vagyok,de ezek a dolgok nekem is megvoltak.Milyen jo is egy Zukot felkesziteni muszakira.Mi is eltoltottunk rengeteg idot ilyen vagy meg rosszabb muhelybe.De nincs annal jobb erzes mikor kavezol eggyet es utanna be indul az auto.Es olyan amilyennek elkepzeled.Aki nem probalta ,csak mondjuk apu a segge ala tolt egy szalon autot az nem is tudja.Szoval csak igy tovabb.Egyebkent a feleseged mit gondol az autoitokrol?Nem probal meg lebeszelni neha?Udv

GPS fun 2009.03.09. 19:40:37

Helló,
Úgy tudom a szervizeknek le kell adni a lecserélt olajat az arra szerződött cégeknek, mivel veszélyes hulladéknak minősül és nem szabad házilag elégetni. Gondolom környezetvédelmi megfontolásból.
Ennek ellenére a legtöbb vidéki autószerelő azzal fűt, csak a többség nem ír róla cikket.

l200 2009.03.09. 19:41:51

Meg egy dolog.Irorszagban is vannak ilyen vagy ettol rosszabb muhelyek.A szerelok meg ,na hagyjuk...

namostatutituti... 2009.03.09. 19:48:27

Csikós uram te meg írjál, merkedesről bőven nekem is volt egy 240d bordó volt matt, meg rohadt is, kilóméteróra már nem megtett kilómétert mutatott, hanem fényéveket, mindent elkövettek vele amiért 1.5 év függesztettnél nem kap többet az ember, csempésztek vele mindent amit folyékony volt és bele lehetett borítani a robbantott tankba, mindent amit valaha marlboro és camel néven lecsomagoltak és kárpit mögé lehetett süllyeszteni, aztán megvettem, nem is vettem, cseréltem egy szekrénysor és két kocka sör volt az ára, nálam is tette a dolgát, felfalt mindent, aminek minimális cetánszáma volt és átment a szűrőn, kegyetlenül rozsdásodott, minden kátyú után egyszerre esett le a jobb ablak esett ki a óracsoport plexi, dudált egy kicsit, és kapcsolta be minden beállítástól függetlenül rövidhullámon a kossuth adót. Aztán eladtam, de ott is tette a dolgát, szépreményű szeged város bajai úti kagylós töltőállomás parkolójában kínáltak leányok útszéli gyönyört fennhatósága alól. Szóval tette a dolgát: dolgozott, embereknek adott kenyeret. W123 nem egy egyszerű autó, egy MEGÉLHETÉSI bűnöző.

namostatutituti... 2009.03.09. 19:57:08

@GPS fun: Igen mert hivatalosan nem égetheti el abszurdisztánban. Van olyan ország ahol ha vezet róla egy nyilvántartást, levonhatja a leadandó mennyiségből
Ma Magyarországon annyi olajat adhatsz le, amennyi eladását számlával tudod igazolni

Valamint szerintetek mi lesz a leadott olaj sorsa? Henry Potter elvarázsolja, vagy elégetik? Hát persze, hogy elégetik. Akkor meg miért baj, hogy Szaki Béla saját maga elégeti?

no_holy_shit 2009.03.09. 20:00:25


keress ra neten. Vhogy 20-30T-ra emlekeztem, de viszont mashol most 2000liter benzint irnak

Reszö 2009.03.09. 20:03:49

@Csikós Zsolt:
Kedves Zsolt!

Nagyon kiványcsi lennék azokra a képekre... Én Reutlingen-ben veszem egy bontobol az autoimat,amiket bontok Bácsmegyében a hivatalos bontomban.
(minden EU-s engedéllyel)

Kint a bontoban az auto bekerülését követöen azonnal kiveszik az összes szennyezö folyadékot az autoból,még a lengéscsillapitoolajat is kiszivják egy speciális szerszámmal.
Igy csodálkoznék rajta,ha egy olyan bontotelepet (darálót) találnék nyugaton, amiben akár 1 csapp olaj is volna a földön!
Ott az elsö olajcseppért 4000Eu-s a bünti,a másodikra meg bezárják a telepet... Az ottani rendet,tisztaságot nem kellene összehasonlitani egy itthoni sufnimühellyel sem. A közelébe se vagyunk nyugatnak ilyen téren sem. (sajnos)

@lally: Nem volt "szoci" vasam.
14 éve van jogsim, és akkor már erösen a nyugati vasak voltak itthon. Én nem tudom átérezni az a rajongást a régi autok iránt,amit sokan érezenek... Én az újat tartom jónak,mivel ettöl fejlödik az emberiség... Ha majd öreg vasakat akarok látni,múzeumba megyek. Nekem ne az uton tartsák fel a forgalmat fekete füstöt eregetve ebben a száguldó világban.

@namostatutituti...: Én se szeretném,ha az autoszerelö kenyeret sütne. Azt se szeretnám,ha a pék szerelné az automat.
Ha ebben az országban mindenki azt csinálná amihez ért,akkor már nem itt tartanánk.
Ha pedig valaki autoszerelöi ambiciot érez magában, egy pár éves iskolában elvégezheti a mesterképzést,és pénzért csinálhatja azt,ami a hobbija.
Addig pedig az autoját az autoszerelö csinálja, a kenyerét meg a pék süsse!

Megint jön ez a hiteles téma...
Jelentem mind a 2 autom KP-böl van. A cégemnek nincs köztartozás,minden emberem után fizetem az adót.
És gázzal fütök. Bár a kandallóban akáccal... Az az igazi. ;)


És csak egy adalék az olajszármazékokkal kapcsoltban:

Mivel a magyarországon forgalmazott olajok kb 70%-a eltünik valamerre, ezért az UNIO szigoritaná a magyar származékok forgalmazását.
Ez azt jelentheti,hogy csak olyan autoszerelömühelyek forgalmazhatnak/cserélhetnek olajat,akik ugyanakkora mennyiségü fáradtolajjal elszámolnak a hatóság felé.

Ezzel végre megszünik a sufniszerelö, az otthoni olajcsere, és a kertvégébe kiöntött fáradtolaj!

Ha nekem tobb Millioba kerül megszerezni a hivatalos engedélyeket,akkor ne tudjon számla nélkül bagóért szerelni egy engedély nélküli szerelö sem. Azt hiszem ez igy korrekt.

no_holy_shit 2009.03.09. 20:09:26

@Csikós Zsolt:

ja, nemet bontok kozott is van eleg sok durva (sok itt sincs leaszfaltozva). Mondjuk egyetlen amit csinalnak mar egy ideje es magyarorszgaon csak most kedtek az az autok "artalmatlanitasa" tehat hutoviz, motorolaj, fekfolyadek, benzin eltavolitasa mielott kirakjak bontasra

amugy (aacheni) kollegaim bereltek egy garazst (a szomszed garazst is egy masik banda berelte). Na annak az udvaran mi volt... alapbol 4 kibelezett kocsi. udvaron eg alatt osszevissza a kiszerelt cuccok peneszesen es mohasan, akkor kontener amibe mar belenot a fü (nyilvany annyira veszelyes akkor megsem volt a benne levo hulladek...)

TU Stuttgartnak ( www.amsev.de ) van egy auto-motor-sport egyesulete, de igazabol csak egy garazs, ahova a tagok hordozzak a kocsijaikat berhelni. Onnan pl. egy foszer mindig elviszi a faradt olajat es hozzaonti a futoolajhoz...

(meg jo hogy van egy csomo szemetuk... naluk talaltam a golfomba a motort :-D )

Csikós Zsolt 2009.03.09. 20:49:37

@l200:
Á, volt olyan, hogy ő beszélt rá, hogy vegyük meg mégis. például ezt a kombit is, mikor meglátta este 7-kor a gépemen, megkérdezte - "akkor most indulsz?". Pedig én még el se döntöttem. Csak azon lepődött meg, hogy a fiamat elvittem autót venni éjjel :-)

Hanzi 2009.03.09. 20:57:25

@Hrzrasn: Mennek azok,csak azok már nem arra valók.Az én 42 éves W108-om megy 160 at is,de minek?És kényelmesebb mint az A4,vagy akár a w221-essel is felveszi a versenyt,és azért lássuk be a modern autók nagyon sok funkciója,egyszerű parasztfakítás,a nagy részét nem is használod,csak úgy van.

Rocko- 2009.03.09. 21:17:15

Csikós Zsolt 2009.03.09. 18:06:22
jár a 20 pont!
a tízből.

Csikós Zsolt 2009.03.09. 18:09:04
naj, sokan nem hajlandóak megérteni, h egy Karesz kaliberű szerelű közt és a szakszervíz közt általában csak a pucc és a számla végösszege a különbség.

Csikós Zsolt 2009.03.09. 18:20:06
"Meg fogom nyomni a "moderál" gombot. Ennyi."
wegyszerűen hagyd figyelmen kívül, azért éri meg moderálni, h újabb 50+ győzködős kommentet kihagyjunk.

Phrascarica 2009.03.09. 21:47:52

@Hanzi: az bátyám trabija meg viszi simán a 80-at, és sokkal kényelmesebb mint a 108-as és elég a 2 henger is de valószinűleg egy is elég lenne, ráadásul biztonságos is mivel sosem használom

Bacsi 2009.03.09. 21:52:32

@Reszö:
Azért ne kelljen már telephelyengedélyt kérnem arra, hogy kicseréljem itthon az olajat.
Igaz, ez annyira bonyolult dolog...
Meleg motornál olajleeresztő ki, olajszűrő le, fel az új szűrő megolajozva a tömítőgumi, míg lecsöpög az olaj levegőszűrő-csere, csavarnál réztömítés csere és vissza a leeresztőcsavar, bele az új olaj, rövid időre beindít, szint ellenőrzése/beállítása, tömítések ellenőrzése, veszélyes hulladékok megfelelő helyre szállítása.
azt hiszem a fentieken túl SEMMIT sem csinálnak meg egyetlen egy szervizben sem olajcsereként. Bármi más már egy átvizsgálás, amiért elviszem időnként a -számomra- megbízható szerelőmhöz.
Szerintem inkább - jómagyarszokásszerint- irigy vagy.
És nehogymá' ne vehessek olajat az autósboltban.
Az általam cégautóként használt PDTDI motorral felszerelt márka szervize hogyan számol el a 30e km alatt az autómba töltött 1 liter olajjal?! (Nekem még igen keveset kell utántöltenem...)

mv3 2009.03.09. 22:05:54

Lassan a 400. komment felé megy Era, hajrá!
Azért csak beidítja ez a nagy kofferrel rendelkező öreglány az emberek fantáziáját:o)

Német bontók: nincs ilyen irányból semmilyen tapasztalati merítésem, de azért azt megjegyezném, hogy ha a leírtak alapján tovább visszük a gondolat fonalát, akkor mondjuk kijelenthetnénk, hogy Németországban nincs semmilyen bűnözés, kivétel nélkül mindenki jogkövető állampolgár.

Azért a világ nem teljesen fekete és fehér (ezt persze nem én találtam ki), adjuk meg Karesznak is a bizalmat, hogy kellő körültekintéssel nyomja a munkáját.

Mert nem minden Magyar állampolgár huncut zsivány, mint ahogy valószínűleg tőlünk nyugatabbra sincs kivétel nélkül mindenhol kolbászból a kerítés (és vattacukorból a csillár).

no_holy_shit 2009.03.09. 22:09:19

@namostatutituti...:

"Hát persze, hogy elégetik. Akkor meg miért baj, hogy Szaki Béla saját maga elégeti? "

mert nem mindegy, hogy hogyan egeted el. Ahogy az sem mindegy, hogy bepisal a porlaszto es vhol -5 es +10 fok kozott tolja be 200 es 350 bar kozott vagy + 5 foknal, 300 baron, 25% AGR-rel DOC-vel es DPFfel es 2 pilottal...

hat ennyi a kulonbseg (mas kerdes, hogy a magyar szemetegeto valojaban mit csinal vele...)

Phrascarica 2009.03.09. 22:09:44

@mv3: ERA hajrá, tényleg jó a poszt, de azért nehogymá' ERA legyen a nagybetűs AUTÓ

no_holy_shit 2009.03.09. 22:16:35

"Azért cserél otthon olajat az ember mert vagy szereti csinálni, vagy mert számít az az minimum 5.000 ft amiért lecserélik."

tolem 3 eve (amikor utoljara voltam olajcseren szervizben) akkor 1600Ft-t kertek. (nem markaszerviz, nagyon jo szakemberek, (ok sem felnek a flextol finommechanikai munkaknal :-DD), de Bp. A cimet viszont nem arulom el)

de tegyuk hozza, hoyg a szerviz joval olcsobban jut az olajhoz es alkatreszekhez, tehat konnyen lehet hogy munkadijjal annyit kernek, mint amennyiert te kisker aron megveszed.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.09. 22:31:09

@W140: "Már huszonéve 0,3 körüli cv értékek voltak"

De nem a mercinél, öcsisajt! A W140 Cw-értéke és homlokfelülete egy német tölgyfaszekrényével vetekedik. (Ugye tudod, mi az az Eichenschrankwand?)

"amúgy is csak az illegális sebességeknél kezd számítani a légellenállás különbsége."

Hülyeség.

"Gondolom neked kimaradt ez a cikk:
totalcar.hu/tesztek/maz2daxd/"

Hol is van ebben W140? :)

"Sok autóm volt, de ha úgy volt kedvem, még a legrégebbi 77-es toyotám is minden további nélkül ment 180-at"

Pontosan melyik Toyota is volt az?

"és tökéletesen lehetett közben szellőztetni, még az ablakokat sem kellett hozzá letekerni, mert úgy voltak kialakítva a befúvók."

180nál nem vágott pofádba a szél. Aha, persze.

"Amúgy elég szerencsétlen lehetsz, hogy rá vagy szorulva arra, hogy 150-el közlekedj, veszélyeztetve magadat, és a jogosítványodat."

Remélem nem apsz agygörcsöt, ha elárulom, hogy a munkaadóm autóival 220-240et is megyek, ha van rá lehetôség, és ez nálunk legális.

Dennis01 2009.03.09. 22:34:14

Tenyleg nem akarok kukacoskodni, de lehet, hogy tobbert veszed meg az olajat, mint amennyiert a szeviz veszi, de te biztos lehetsz abban, milyet veszel. Mig néhány szervizben azt se tudod, mit tesznek az autodba...

no_holy_shit 2009.03.09. 22:40:36

@Dennis01:

megbizhato szerviz kell akikben bizol. Ha nem bizol meg bennuk akkor igazat adok.

Dennis01 2009.03.09. 22:42:22

Csak sajnos, mar elnezest a keves kiveteltol, eleg keves megbizhato, lelkiismeretes szerelo van.

l200 2009.03.09. 22:54:30

@dennisthemenace: Az melyik hid?Ami ossze koti Walest,Angliaval?-,vagyis ahol egy iranyban fizetni kell?

l200 2009.03.09. 22:56:48

@dennisthemenace: Annal a hidnal az egyik penzszedo elkerte az osszes magyar penzt,mert gyujti.Kint vagy meg egyebkent vagy mar otthon laksz?

no_holy_shit 2009.03.09. 23:01:41

@Dennis01:
ja, valoszinuleg egyszerubb talalni az utcan egy ismeretlen jo csajt aki rogton agybabujik veled, mint megbizhato szerelot.

l200 2009.03.09. 23:05:18

@Sógun: Ha elmesz ki fogja fikazni a francia autokat.Tudom,hogy sunyiban ugyis fogod olvasni,mert fuggo vagy mint mi itt mindanyian.udv

AtoszMester 2009.03.09. 23:09:29

Aztakurva mennyi komment :D

namostatutituti... 2009.03.09. 23:09:56

Rezső akkor neked tényleg bejött az élet...

De így , hogy rendelkezel egy hivatalos bontóval, minden engedélyel értem mi a bajod a szürke gazdaság határvonlán evickélő szerelővel, tudom nem kis összeget emészthetett fel a telephelyengedélyed.
Azért nézz magadba és egyvalamit azért te is ismerj el, közted és köztük annyi különbség van, hogy neked volt lehetőséged, bátorságod és szerencséd elindítani, neked összejött, hogy abszurdisztánban 100% hivatalosan ebből megélj (tedd a szívedre a kezed így év végén mennyit matekozott a könyvelőd?). Nekik is meg kell élniük, és azon szinten (nem szakmai szintről, hanem vállalkozásméretről beszélek)nekik nem megy 100% hivatalosan mert nagyjából mindent vinne adócímen az állam, így hiszem és vallom, hogy rá vannak kényszerítve, a "szürkemunkára", hisz csak így tudnak megélni.

dennisthemenace 2009.03.09. 23:13:13

@l200: Nekem mar itt van az otthon;eladtam mindent,egy Fiat Argenta maradt hatra,ha lesz egyszer hova,akkor azt is kihozom..
Igen,az a Severn hid;Anglia felol Walesbe fizetos,Wales felol ingyenes..Milyen kocsival mentel haza,egyebkent?

dennisthemenace 2009.03.09. 23:16:20

@Csikós Zsolt: Ha meg sokat irsz ERA-rol,kedvet kapok hozza es veszek egyet.Milyenek a benzines motorok?

l200 2009.03.09. 23:27:26

ket eve volt egy renault lagunam,most egy mitsubishi l200 ami nem igazan csaladi.2 eves volt tavaly,mikor majdnem megdoglott angliaba.pedig es igazi japan.de muszaj eladnom,mert melo nem sok,hitel millio.a renaulttal nekem semmi bajom nem volt,ezzel a "japannal" mar ketszer hivtak vissza.A masodik visszahivo asztal most jott.

l200 2009.03.09. 23:29:19

@dennisthemenace: kicsit ertelmetlen voltam.Tehat a masodik level most jott,meg mindig itt van az asztalon

dennisthemenace 2009.03.09. 23:46:21

@l200: Nekem annak idejen nem kellett kocsi,mert cegest kaptunk;amikor megszunt ez a lehetoseg,haromszaz fontom volt autora..Egy Cavaliert vettem,soha em volt gondom vele.Most egy 406-osom van,azzal sincs semmi gond,tobbszor megjartam vele Mo-t.

Hanzi 2009.03.10. 00:09:35

@phrascarica:Ha nem használod,biztos nem adja oda a bátyó.És ha neked elég egy henger is...még akár remek pizzafutár is válhat belőled.

dennisthemenace 2009.03.10. 00:14:58

@no_holy_shit: Dennis raadasul kombinalni szeretne;egy csajt akar,aki lefekszik vele,de az auto ala is befekszik,ha kell...

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.03.10. 00:21:07

@no_holy_shit: elfogadom amit írsz, félre ne érts. csak amíg a számítás módja nem ismert, addig elég képlékeny a dolog számomra.

durván fog hangzani elsőre, de ugye ezt úgy kéne számolni, hogy a kábelköteget gyártó alvállalkozó munkatársának az új lcd tévéje is beleszámítson. legalábbis a tévé élettartamának azon része, amíg kábelt kötegel az arc. mondjuk egyszerűsítve a képletet az autóiparból élők családjának kibocsájtása a lényeg / darab legyártott ottó. voltak már viták ezzel kapcsolatban, mert némiképp szakmámba vág a dolog de belátható, hogy az ember csak egy nagyon ügyes (és okos) robot, csak nem motorolajat kell benne cserélni, hanem ezer más igény-kielégítő biszbaszt.

namost tekintve, hogy éves szinten mindannyiunk kitol jópárszáz kiló co2-t (gázfogyasztásból egyszerűen számolható), nekem az általad írt tonna kevéskének hat. és akkor csak a fűtést néztem, nem a tévé előállítását, szállítását, a tehénfing-metán negatív externáliáit és így tovább. még akkor is szűkösnek tűnik, ha nagyon hatékony a gyártás.

no mindegy, ezt csak a margóra szántam, nem vitatkozás a célom.

ki tudja mennyi co2-t nyom ki egy ilyen zöldségesmotor? mondjuk a 3 literes? kiszámolom, aztán ha csúnya szám jön ki veszek helyette egy új mittoménmilyet. enyémnek különbenis rossz a légellenállása meg nem is megy 200-zal. még kapitalista országokban se.

no_holy_shit 2009.03.10. 00:30:58

@lapa:

hallottam, de nem tom hogy szamoltak (az az t tudom, hogy de a szamolast en sem lattam. itt csak a gyartasrol vlt es szerintem az emberkek (se a fejleszto, se a gyari munkat CO2 lablenyomata se volt beleszamolva) vagy megis, de leginkabb nem tom

no_holy_shit 2009.03.10. 00:35:38

@dennisthemenace:

haverom noje (azaz mar felesege) kene neki, amikor eloszor lattam a csajt akkor epp fektarcsat cserelt haverom BMW-jen. aztan kovetkezo 7vgn valtot haverommal a poloban.

aztan levizsgaztattak a polot es eladtak 100€-ert. Amikor ezt meghallottam( akkor meg nem tudtam hoyg 100€-ert adta el) elkezdtem rohogni, es megkerdeztem, hogy megis ki faszra sikerult rasozni azt a romhalmazt. Erre ramutatott az asztal masik felen ülo kollegajara :-P (es utanna mondta, hoyg csak 100€-ert kert erte)

bugyifiu 2009.03.10. 00:42:31

@Reszö: Te nem az Anettka elhunyt férje vagy?

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.03.10. 00:50:55

@Hrzrasn: legújabb A4 légellenállás: 0,59

w140: 0,72

annyira nem rettenetes a különbség, kábé a méretbeli viszonyt tükrözi szerintem.

"öcsisajt" témában pedig az első találat a guglin (wiki), hogy 0,3 a w140 értéke. még akkor is, ha hosszú német szavakat is írsz mögé.

egyébként pedig a sebesség négyzetével nő, 50-hez képest 150-nél tízszeres. 100 és 150 között kétszeres, 50 és 90 között ~3-szoros.

de ki is lehet mérni, ha az ember lefilmezi a km-órát, ahogy a kocsi egy egyenes útszakaszon max sebességről üresben megáll. pár ilyen kör szélcsendben vagy oda-vissza, aztán excelbe a másodpercek 10 km/h értékenként átlagolással. a 20-ról 0-ra lassulás vehető csaknem tiszta erőátviteli meg kerék súrlódásnak, és gondolom az egyenes arányban nő. az ezen felüli lassulás jut a levegőre.

de késő van már, lehet rosszul okoskodom.

dennisthemenace 2009.03.10. 00:56:19

@no_holy_shit: Dennis Fiat-buzi,valami delolasz bige kellene neki...
En ismertem egy csajt,karosszerias volt a ferje.Mikor be volt nyomva, a csaj dolgozott helyette.Nekem kikalapalt egy Granada-lokharitot,tokeletes lett...

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.03.10. 01:14:27

légellenállások nem feltétlenül hiteles forrásból (néhol megadják a felületet is):

rc.opelgt.org/indexcw.php

legdurvább a g-osztály ahogy nézem, 1,5 feletti értékkel (0,54 x ~2,86).

bigpond 2009.03.10. 01:45:24


HRZRASN
"Remélem nem apsz agygörcsöt, ha elárulom, hogy a munkaadóm autóival 220-240et is megyek, ha van rá lehetôség, és ez nálunk legális."

HUUUU....! KOMOLYAN!??

es a sajatod megy 180-at?

bocs ha off voltam de meg kell csinalni a 400 kommentet.

W140 2009.03.10. 01:50:15

@Hrzrasn:

" Hrzrasn 2009.03.09. 22:31:09
@W140: "Már huszonéve 0,3 körüli cv értékek voltak"

"De nem a mercinél, öcsisajt! A W140 Cw-értéke és homlokfelülete egy német tölgyfaszekrényével vetekedik. (Ugye tudod, mi az az Eichenschrankwand?)"

Egyrészt nem a Mercedesről beszéltem, hanem általában, de az látszik, hogy halvány segédfogalmad sincs a dolgokról, a W140-es Mercedes CW értéke egészen pontosan 0,31.
Azt is megjegyezném, hogy az előd W126-osé is 0,36 volt közel 30 évvel ezelőtt!

"Gondolom neked kimaradt ez a cikk:
totalcar.hu/tesztek/maz2daxd/"

"Hol is van ebben W140? :)"

Ismét megjegyezném, hogy nem a W140-ről beszéltem (ez nálad valami frusztráció?), hanem arra reagáltam, hogy szerinted az új design miatt sokkal kevesebbet esznek az új autók. Akkor miért is evett fele annyit az öreg vas?

"Sok autóm volt, de ha úgy volt kedvem, még a legrégebbi 77-es toyotám is minden további nélkül ment 180-at"

Pontosan melyik Toyota is volt az?""

Egészen pontosan ennek az első szériásából volt egy 2,6-os soros hathengeres kupém, 5 sebességes váltóval. :

wapedia.mobi/en/Toyota_Cressida#1.

ugyanebben a színben, míg át nem festettem bordóra:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/Toyota_Cressida_Coupe_1977.jpg

Na itt egy kép a sajátomról :
kepfeltoltes.hu/090310/Image6_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

"180nál nem vágott pofádba a szél. Aha, persze."

Ha megnézed a képet, rájössz miért nem vágott a képembe a huzat, még letekert ablakokkal sem.

"Remélem nem apsz agygörcsöt, ha elárulom, hogy a munkaadóm autóival 220-240et is megyek, ha van rá lehetôség, és ez nálunk legális."

Az a te problémád, hogy olyan munkaadód van, aki ilyent vár el tőled, szerencsére én ráérek :-)

moholy-nagy 2009.03.10. 02:22:18

Szinte szegyellem bevallani, de reg olvastam ennel szivmelengetobb dolgot. Egyebkent ezek a kombik nekem is tetszenek, mindig is tetszettek. Bordoban kulonosen. A krom tetocsomagtarto iszonyat sokat dob rajtuk. Jo latni, hogy valaki meg ert ezekhez az autokhoz es hajlando megcsinalni a maceras es a piszkos melot is. Manapsag egy ilyen szerelot egyre nehezebb talalni. A legtobb mar csak a nyavalygashoz ert es ahhoz, hogy hogy rakjon fel egy szlovak utangyartott kipufogot ketszer annyiert, amennyibe az eredeti kerul. Az auto 10 literes fogyasztasa viszont eleg soknak tunik, meg akkor is, ha regi dizelrol van szo.

mv3 2009.03.10. 07:52:17

@dennisthemenace:

Ezt a cikket olvasd el, a második felében van szó a benzines motorokról is:

totalcar.hu/tesztek/mb123/

Phrascarica 2009.03.10. 08:11:29

@Hanzi: látom itt az igénytelenség nagy érdem :), minnél igénytelenebb vki ebben a blogban annál nagyobb a riszpektje

mv3 2009.03.10. 08:48:56

@phrascarica:

"de azért nehogymá' ERA legyen a nagybetűs AUTÓ"

Nem csak, hogy nem írtam ilyet, de nem is gondolom így. Ha a Csikós-flottát nézzük ott is találok számomra izgalmasabb autót (W115), plusz, ha választanom kellene, akkor a sajátomat (W124) is praktikusabbnak vélem.

Mindezektől függetlenül nagyon kedvelem a 123-asokat, és még lehet, hogy vennék is egyet. De ettől függetlenül akár márkán belül is van több tipus, ami jobban tetszik (W116, W126 és akkor még a W108 vagy a W111-ről nem is beszéltünk). A 123-as szerintem a legésszerűbben fenntartható hangulatos korosodó Mercedes.

Ciri 2009.03.10. 09:03:00

@Csikós Zsolt:
@MKati:

Azért fel ne koncoljtok már! :D

Egy picit félreérthettél, messze nem gondoltam, hogy terrorban és elnyomásban él a család autóügyileg, már csak azért sem, mert tudjuk, hogy Kati is olajszűrővel babázott, illetve Brise helyett használt benzinszűrő volt az illatosító otthon. :DD
(Na Kati, kaptál-e mostanában ennyi bókot? :DD)

Azt viszont saját tapasztalatból mondom, hogy mikor a gyermekem megszületett, nem mertük használni a klímát, mert ugye "azt mondták", hogy nem szabad egy néhány hónapos gyerek hurcolásakor bekapcsolni. A látvány önmagáért beszélt a városi dugóban, ezer fokban, amikor a kicsiről szakadt a víz, illetve nyöszörgött levegő után kapkodva.Arról nem is beszélve, hogy akárhogyan is próbáltuk városon kívül szellőztetni a lehető legokosabban a kocsit, egy nyári éjszakánkat az ügyeleten töltöttük,mert a gyerek füle begyulladt a huzattól, pedig ugye huzat sem volt gyakorlatilag. Amikor az ölemben felszurták az ordító gyerek fülét, valahogy nem esett jól, sem neki, sem nekem.

Na azóta a klíma megy az autóban, amint egy picit is melegebb van akár 4-10 foknál is, az esős/párás időszakról nem is beszélve. Mindíg 22-re van beállítva (persze nem suzuki klímáról beszélünk)és a gyerek amióta megszületett, még egyszer SEM volt emiatt megfázva,stb és hatalmasakat képes horpasztani utazás közben.

Az én lányom is imádja a nyarat (a párom meg főleg), de egy átforrósodott autóban utazni még csak egy picit sem szeretne egyikük sem.

Az, hogy Era nem megy 140-nél többet és jó a szellőzése, az még nem jelenti azt, hogy 80-nál nincs benne egy pici szélzaj és huzat sem (a hátsó ülés felé kavarodó szelecskéről nem is neszélve...)

Eszem ágában nincs a családot "átnevelni" a klímára, de azt enyhe túlzásnak tartom, hogy jobb nélküle utazni forróságban.
A picurok meg azt sem tudják mi a klíma, tehát viszonyitási alapjuk sem sok van :D

Arról meg, hogy csak a hülye magyar használ klímát "feleslegesen" csak annyit mondanék, hogy hozzánk rengeteg külföldi ügyfél jár agyig felhúzott ablakos, klímás autóval és még azt is megjegyzik, ha nem minusz háromezer fok van az épületben, miközben a kocsira várakoznak.

Szóval én nem ezt tapasztaltam/lom...

Béke.

Reszö 2009.03.10. 09:13:23

@namostatutituti...: Úgy néz ki tényleg.
És a szürkegazdaság még nem fekete.
Mivel én fizetek adót, nem is keveset,
amit a feketegazdaság nem fizet!

És a Te hozzáállásod a tipukus magyar... "Hogy is lehetne kibujni az adófizetés alól?!" Az ilyeneknek kellene a lábukra lépni picit...

Irigy? Nem hiszem... Inkább rám szoktak azok lenni. Ha állok a zebra elött, sokszor le lehet olvasni a gyalogosok szájáról,hogy mit is csináljak anyukámmal. Pedig én nem számla nélkül dolgozom,és fizetem a sok munkanélküli helyett is az adót.

A lehetöség minden sufinszerelö elött ott van! Akinek meg sikerült,azt el kellene ismerni! Ettöl nöünél nagyra,nem a feketegazdaságból...

yeti 2009.03.10. 09:22:55

@Ciri: Megerősíteném a mercik jó szellőztetését.Haverom állólámpásában utaztunk amikor felhívta rá a figyelmet.Tényleg nulla szélzaj,huzat,bent meg kellemes hőmérséklet már 80-as tempónál is felhúzott ablakokkal.Ez alatt meg le leget húzni az ablakoz,nincs jelentős szélzaj.Ebben tényleg nagyot alkottak a friccek!

@W140: Valóban.Régen is tudtak áramvonalas cuccokat gyártani ,valamint nem célszerű "ránézésre" megállapítani a cw értéket,mivel sokszor megdöbbentően kockaformák tudnak áramvonalasnak bizonyulni szélcsatornás mérések során.Az aerodinamika trükkös egy tudomány.Jut eszembe ha már áramvonal,a kedvencem:

de.wikipedia.org/wiki/Tatra_87

Korához képest elég jó cw értékkel.

Reszö 2009.03.10. 09:24:19

@bugyifiu: Ki az az Anettka?!
Csak nem valami ŰRutazó?! :)

@Bacsi: Vehetsz. De ha minden igaz,nem sokáig. Vagy a szervizben kapsz 1 liter szervizáron.

Az olajcsere nem egészen csak ennyi.
Nálam a 330D-ben nem cserélték ki a turbo szüröjét egy gyorsolajcsereállomáson,és 300E be került a turbo.
Gondolom Te tudod hogy kellett volna... :/

Egy kicsit olvassatok a totalcar-t!
Itt a válasz,mért kellenek az új autok!
De szerintem már mindenki érzi a börén a válságot... Ha mindeki venne újat a régi helyett, talán nem is lenne válság?!?!

totalcar.hu/magazin/velemeny/gyorshajtas/

dennisthemenace 2009.03.10. 10:02:23

@Reszö: Nem mondta senki,hogy nem kellenek uj autok.De sok ezer ember,koztuk en is,imadja a regi autokat,ugyan mar,hadd tegyek.
A masik;en eddig minden automat magam szervizeltem,muszeres beallitasok kivetelevel.Es mindegyikhez vettem szakkonyvet,olyat,amiben minden tudnivalo benne van(Haynes).Nem volt soha problemam,mert tudtam,mit es hogyan csinaljak.
A valsag sajnos nem ettol fugg.

jenko80 2009.03.10. 10:05:50

Zsolt, nem érdemes felhúzódni az olyan kommenteken, amelyeknek egyetlen célja, hogy kiagyalójuk (a kifejezés "agy" része bók) percenkénti frissítéssel lélegzetvisszafojtva és nyálcsorgatva várja, hogy reakció érkezzen, amire újfent replikázhat.

CW: szivar audi 0,30 volt '82-ben...

MKati 2009.03.10. 10:50:01

@Ciri:
Tudom milyen a fülfelszúrás kicsi gyerekkel, én kb. 8x csináltam ezt végig különböző ügyeleteken. (Semmi köze nem volt a huzathoz tél közepén.) Megértem, hogy használod a klímát. Én egyébként hamar tüsszögni kezdek tőle, ha valahol megy, és nagyon hidegre van állítva.
Nem kötözködésből szeretném megjegyezni, hogy a klímát elvileg úgy kellene használni nyáron, hogy max. 5 fokkal állítja az ember hűvösebbre, mint a kinti hőmérséklet. (Nem tudom alátámasztani, de sok helyről hallottam, és tapasztaltam, hogy az így beállított klímát még én is tolerálom.)
Béke

kukacberci 2009.03.10. 13:42:03

Zsolt! Már a TUFA vásárlásakor is voltak kétségeim a gazdaságosságot illetően (mibe került az a pár hónap autózás). Lassan az ERA költségei elérik HANS eladási árát... talán jobb lett volna kölcsön kérni anno és megtartani a régi kombit, ami még fiatalabb is volt jó pár évvel. Várom a híradást a pandáról! Berci

loláb 2009.03.10. 14:45:51

@kukacberci:
Ez a régiautózás ahogy Zsolt csinálja gazdasági szempontból nagyon nehezen védhető:
Vesz évente egy-két HASZNÁLÓS autót, rendberakja, átiratja, biztosítja (2 liter alatti ezek között csak a panda volt, és mindet B0-n), majd pár hónap, max egy év után eladja.
Az átiratást mindkettőn elbukja, általában a rendberakás költségei sem jönnek vissza az eladási árban, legalább 120-150 ezret bukik mindegyik autón eladáskor.
Ha ezt pl. öt évig csinálná évente két autóval, akkor is ugyanottlenne neki, mint a szervizelése, és az értékvesztése egy 3 milliós új autónak, ugyanerre az időszakra.

De egész biztos vagyok benne, hogy nem pénzügyi szempontok mozgatják ezekben a döntésekben, hanem a keresés, a birtoklás, és a vásárlás élvezete, ezért én nem is támadom emiatt.
Már csak azért sem, mivel az Ő cikkeit szeretem a legjobban a TC-n. Ettől függetlenül sose vennék 300 ezerért 20+ éves mercit használni. Ha nem lenne pénzem, akkor inkább valami szocit, vagy suzuki kategóriát, de elfogadom, hogy Ő másként tesz. Már csak azért is, mert mindeközben baromi jól szórakozom a cikkein, amit ezekről az autókról ír.

Long Johnny 2009.03.10. 14:53:24

@Reszö: Kedves Rezsö lenne egy par kerdesem: jo arra az asztalra szarni amelyikröl eszel? Ne vedd szemelyesen de "bontostol" ilyen ervelest mar regen hallottam. Szerinted ha mindenki uj autoval jarna es a markaszervizbe hordana a kocsijat akkor a te bontod mennyire lenne sikeres? Na ugye...

A 330d-hez pedig annyit füznek hozza, hogy nem olajcserere kell hordani hanem inspekcio-ra (I-II). Ugyanezzel a motorral mentem e65-be több mint 300ekm-et es soha semmi ilyen gondom nem volt, vegig szervizelve volt markaszervizbe, vagy itthon vagy külföldön es ami rosz, illetve esedekes volt az ki is lett cserelve. Ilyenek pl a legszürö minden olajcserenel es 60-80ekm körül ki lehet cserelni az olajvezeteket ami a turbohoz megy.

En is fontosnak tartom, hogy haladjunk a korral. (Most allok az A4es palyan velence közeleben a dugoba, frankon megy a net a szemelyautoba es nem unatkozok annyira. Remelem hamarosan megindul a sor.) Azzal viszont nem ertek egyet amikor szapuljak az öreg autokat a környezetszennyezes es egyeb mas dolgokra hivatkozva, hogy minden a zuzdaba valo ami ca 10 evnel idösebb. Az idösebb auto "mai" szemmel nezve nem az aerodinamikarol szol, nem a törestesztekröl es nem is a hatekony üzemeltetesröl, mas ertekeik vannak. Vannak akik ezt tudjak ertekelni es nosztalgiaznak egy korszakban a tipussal miközbe az "uj es tudatosan környezetkimelö" vilagot lesik az ablakon keresztül. Vannak akik kenyszerböl jarnak ilyen autokkal es inkabb fontosabb elvnek tartjak, hogy ki legyen fizetve mintsem, hogy uj legyen. Mindenki sajat velemenyet es hozzaallasat tiszteletben kellene tartani es egymast respektalni, ha ez nem megy akkor jöjjön a cenzura :-))

Ciri 2009.03.10. 15:10:32

@MKati:

Maradjunk annyiban, hogy a klímát nem így kell beállítani, autóban meg végképp nem. :D

Egyébként meg ki hogy szereti, bírja.

De mivel nem rég volt Nőnap, ezért vegyük úgy, hogy így van. :D

kukacberci 2009.03.10. 16:35:30

@loláb:
Szerintem védhető a régiautózás gazdaságilag is (Csikós is sokszor megtette már), csak ahhoz hosszabb távon kellene megtartani az autót és csak a legszükségessebbeket megcsinálni. Az tuti, hogy a vásárlás és renbe rakás nagyon nagy élvezet, ami megér valamennyi buktát a végén. Kiváncsi leszek a pandát felújítja-e (90%) vagy csak beleönt valami sűrű olajat és piacra vágja. A motorfelújítás kidobott pénz, a gányolás és átverés nála erkölcsi kérdés. Mondjuk megmondhatja hogy elment az olajnyomás, de akkor vas áron viszik el. Berci

W140 2009.03.10. 17:26:14

@Ciri:
Ezt a "külső hőmérsékletnél 5-10 fokkal alacsonyabb hőmérséklet tartása" dolgot a márkaszervizek találták ki, egyes gyengébb klímákkal szerelt autóknál határértéknek.
Ha ezt tudja az autó tartani, akkor nem fogadják el garanciális hibának.
Egy barátom az opel merivájával járt így, visszavitte, hogy 30 fok van benne, és ott világosították fel az apró betűs részről.

W140 2009.03.10. 17:47:26

@kukacberci:
"Szerintem védhető a régiautózás gazdaságilag is"

Én 4-5 évente szoktam lecserélni a régi autóimat, a legnagyobb buktám 100e ft volt.
A trükköm csak annyi, hogy nem tömegautót veszek, hanem valami ritkaságot, viszont szigorúan megkímélt belsővel, és hibátlan motorral, 3-400e ft értékben.
Erre vásárlás után ráköltök 100-150e ft.-ot, hogy mechanikailag tökéletes legyen, majd 1 év múlva kívülről is kap egy szép fényezést (150e), és 3 évig örömmel használom, óvom, takarítom.
Ha letelt a 4 év, akkor kap egy polírt, és friss műszakival meghirdetem.Az első 3-on egy fillért nem buktam, sőt az egyikből 250e ft plusszal szálltam ki.
A 4. autómat 100e ft.-al olcsóbban adtam el 4 év után, bár ez csak a mostani magas átiratási, eredetvizsgás kiadásoknak köszönhető.
A kezdeti betervezett költségeken kívül csak olajcserére és fékbetétre kellett költenem mindegyiknél.
A Mercedes más, az szerelem.
Ezt nem is fogom eladni 2 év múlva.(pedig megvan már egy jó ideje)
Csikós mindenképpen Mercedest szeretett volna, ezen az áron viszont kompromisszumokra kényszerült.
Szép belsejű, megkímélt motorú Mercedest nem nagyon lehet 700e - 1M ft alatt kapni.
Semmilyent.
Viszont csodát lehet vele tenni ilyen segítséggel, és lélekkel :)

loláb 2009.03.10. 17:51:15

@kukacberci:
"...csak ahhoz hosszabb távon kellene megtartani az autót.."
Úgy igen, de Ő nem így csinálja, mert (főként) nem a pénz mozgatja a döntéseit, hanem a birtoklási vágy.

Csikós Zsolt 2009.03.10. 18:37:49

@kukacberci:

1. A Mazdát 90000-ért vettem, 108-ért, vagy 112 000-ért adtam el, ráköltöttem egy db vizsgát (22 ezer), egy darab benzinszivattyút (5000), egy tanktisztítást (5000), egy pár zongorazsanért (Praktiker, 2x18 Ft). Számold ki.

2. A Hansot 850 ezerért vettem, 600-ért adtam el. Ráköltöttem 900 ezret. Számold ki.

3. Az Era most van 463 000-ben. Legalább nagyságrendileg legyél tisztában a számokkal, ha butaságokat beszélsz.

Csikós Zsolt 2009.03.10. 18:45:31

@loláb:
3 milliós autó értékvesztése 5 év alatt kb 1,5 mila. Plusz a kölcsön, aminek a részleteibe ne is menjünk bele a repkedő svájci frank mellett, de nyugodtan a kamatra is számolj egy gurigát. Ha kéthavonta átíratok egy ilyen autót, akkor tartok ott... És volt, amelyik kölcsönadásival ment, mellesleg. Szóval mellé.

Más csalja a nőjét, cigizik, kaszinózik, bulizni jár a haverokkal, lottózik, versenyautót épít, másfél évente új okostelefont vesz, LCD-tévét plazmára cserél, jetskizni jár, szörfözni, snowboardozni, kéthavonta külföldre, a Maldív-szigetekre - én egyiket sem teszem. Öreg autóim vannak, eltapsolok évi 3-400 ezret a fenntartásukra, ha pedig van pluszpénz, pár százat valamelyik restaurálásának az előbbmozdítására.

A szomszédodhoz is be szoktál csöngetni, és felelősségre vonod, miért vett drágább virágföldet a kelleténél, vagy vele azért tartod a jó viszonyt?

Ezt az egymás zsebében turkálást nagyon rühellem, sokat írok, elég sokat tudtok az életemről, de valahol tényleg itt a határ. Ezt nem, mert ha ez következik, leállok a magánposztok írásával.

Írjon ide, akinek hét anyja van.

Csikós Zsolt 2009.03.10. 18:51:18

@loláb:
Bocs loláb, a vége már a kukabercinek szólt, csak nagyon eldurrant az agyam.

Egyébként 400.

dennisthemenace 2009.03.10. 20:11:06

Nem tudom,mi ertelme masok zsebeben turkalni.Van,aki erre kolt,van,aki arra.Csak azert,hogy utana fikazzataok,nem kell olvasni egy posztot sem.

BICSKA 2009.03.10. 20:38:04

Üdv mindenkinek! Kicsit elméláztam, hogy hogyan fogom most itthon kicserélni a marógépemben/esztergámban az olajat?! Mert ugye van vagy benne 30l...és autószerlő műhelybe elég nehézkesen tudnám elvinnni.......Üdv!

loláb 2009.03.10. 20:38:28

@Csikós Zsolt:

Félreértesz Zsolt, nem turkálok sem a Te zsebedben, sem máséban.

Engem nem érdekel, nem zavar, mire költöd a pénzed, sem Te, sem más. Főleg nem akarom megmondani, hogy ki, mit, és hogyan csináljon.

Soha nem irtam semmi ilyesmit,ami ezt jelentette volna.

Ciri 2009.03.11. 05:10:44

@W140:

"Ezt a "külső hőmérsékletnél 5-10 fokkal alacsonyabb hőmérséklet tartása" dolgot a márkaszervizek találták ki, egyes gyengébb klímákkal szerelt autóknál határértéknek.
Ha ezt tudja az autó tartani, akkor nem fogadják el garanciális hibának.
Egy barátom az opel merivájával járt így, visszavitte, hogy 30 fok van benne, és ott világosították fel az apró betűs részről."

Ne haragudj, de ez egy hatalmas és egetverő marhaság.

Phrascarica 2009.03.11. 08:10:59

@Ciri: na de a 5 fokos különbség is az, mert ha kint 40 fok van akkor a klimatizált területen 35 legyen? Az még mindig "halálos", persze ha kint 28 fok van akkor bent már jó a 23. Valószínüsítem, hogy ez az 5 fok már megint valami félreértésből adódik, csak igy tudatosult, vagy pedig addig mondták amíg már-már mindenki elhitte :), mint azt hogy téli gumit célszerü használni 7 fok alatt, holott tesztek bizonyítják hogy akár -3 fokon is száraz és nedves úton is jobban tapad a nyári gumi a télinél, a téli csak hóban illetve jégen jobb!

mv3 2009.03.11. 10:00:22

Inkább arról beszéljünk, hogy létezik, hogy a városi ember rohan, intéz, odafigyel a bevitt kalóriákra, a családi programok hetekre kitalálva, tartalmas rohanás az élete. Erre itt van Karesz, aki reggelire pálinkás kolbászt nyom, éjszaka a pesti barát autóját szereli, a garázsban egy elsőgenerációs transformersre bízza a háza fűtését, és mégis, innen olvasva az élete a nyugalom, a harmónia és a kiegyensúlyozottság tengelyén suhan. Persze, mindannyian erre törekszünk, csak valahogy nagyobb köröket futunk.

És miért van az, hogy bár családos ember, még éjszaka is keresi a hibát, ötletel a megoldáson, és nem a könnyebbik utat választja, és megrendeltet egy fél autónyi új alkatrészt? Mondjuk az én szerelőm is még valódi autójavító, bár nála már a hétfőn kész az inkább kedd esetenként szerda.

Ez talán egy post-közelibb téma.

kukacberci 2009.03.11. 14:31:29

@Csikós Zsolt:

1. „A Mazdát 90000-ért vettem, 108-ért, vagy 112 000-ért adtam el, ráköltöttem egy db vizsgát (22 ezer), egy darab benzinszivattyút (5000), egy tanktisztítást (5000), egy pár zongorazsanért (Praktiker, 2x18 Ft). Számold ki.”

Kiszámolom: Autó bekerül 172036 forint, eladás 112000= -60036
Az átírást elfelejtetted, a felsorolásból,ami cirka 50 pénz. Az persze nézőpont kérdése, hogy a 60036ft sok vagy kevés –e pár hónapnyi autózásért, de elvégre a Tuti Filléres Autóról (TUFA) beszéltünk. Lehet, filléres vagyok, de nálam ez a nullához közeli bukás kategória lenne


„2. A Hansot 850 ezerért vettem, 600-ért adtam el. Ráköltöttem 900 ezret. Számold ki.”

Ezen nincs mit kiszámolni. Amikor összevetettem ERA-t és HANS-ot, HANS eladási árát néztem, nem mit költöttél rá.

„3. Az Era most van 463 000-ben. Legalább nagyságrendileg legyél tisztában a számokkal, ha butaságokat beszélsz.”

A 463000 mellől kifelejtetted a 60000 átírást. Így már 520 körül van az autó. A 600 és az 520 között már nincsenek nagyságrendi különbségek.

„Ezt az egymás zsebében turkálást nagyon rühellem, sokat írok, elég sokat tudtok az életemről, de valahol tényleg itt a határ. Ezt nem, mert ha ez következik, leállok a magánposztok írásával.”

Az egymás zsebében való turkálás nálam azt jelenti, hogy azzal foglalkozok, kinek mennyi van a zsebében és honnan vette. Ki foglalkozott itt ezzel? Autókról beszélünk, mi mennyibe került és mennyiért lehetett eladni. Sima gazdasági kérdés.

Az írással ne állj, mert nagyon jók!

BTO11 2009.03.13. 20:47:51

T.Csikós!

irjá mán 1 uj cikket mert tele a tököm a sok hülyével itt.

T.bontos kocsog!

mi és ki a fax vagy te ??,hogy megmond hogy hol és ki a faxal cserétessek oilt a kocsimba.és mi a fax közöd van hozzá hogy az akác kerités oszlopomat kenem be fáradt oillal??

üdv BTO.

BTO11 2009.03.13. 21:03:45

érdekes naplopás van itten !!senki uj vitaindito cikk??

Szityu79 2009.03.13. 21:51:00

dennisthemenace neked volt Cavaliered??jo kocsi az?Biztos volt egy ket kalandod vele Ott kint Angliaba!

Fantozzi 2009.03.14. 15:02:35

Nagyon szeretem a W123 as sorozatot, volt belőle nekem is több darab 3 diesel és egy benzines
A biztonsági vitához szeretnék hozzászólni ezzel a videóval: www.youtube.com/watch?v=k3ygYUYia9I
Ez azért elgondolkodtató
A klímához meg csak annyit hogy volt szerencsém Csikós úrral találkozni személyesen is (W115 adásvétellel kapcsolatban) Hát ő biztosan nem izzad 40 fokban sem -:)) Olyan 60 kg ra saccolom incl nagykabát

dennisthemenace 2009.03.15. 00:13:44

@Szityu79: Na igen..Volt egy fazon,mindig elkerte szombat estenkent.En meg nem ertettem,hogy miert integet a varos osszes prostija a kocsimnak..EUUUU!!

DG 2009.03.15. 14:19:08

@Csikós Zsolt:
Ugy is van, Csikos! Csak kemenyen.
1) Sporold az idodet inkabb egy kovetkezo viszi latogatasra. Az eredmenyt pedig ird meg! Varom! :)
2) Egyszeruen lodd ki az osszes kekeckedo (nem ertelmesen vitazo) faszt. A blog szintjet is emeled vele. mar faraszto a sok 0 ertelmu hozzaszolas kozul az ertekeset kimazsolazni.
Szep napot & koszi a cikket!

DG 2009.03.15. 14:28:02

Felhaborito, es csodalom is, hogy ugy nez ki vannak nehanyan, akik azert postolnak itt, hogy fikazzak a cikk irojat mint szemelyt.
Ember(?)tarsak, menjetek ki az utcara es anyazzatok le azt aki elsokent szembejon. Gondolom egyszeru lelketeknek a hatas ugyanaz lesz. Legfeljebb elesben szembesultok az egyszerusegetek kovetkezmenyevel (jaj, de kivanom!), mi pedig tudunk arrol olvasni amiert alapvetoen erre az oldalra jottunk.
Deal?! ;)

gyurrmurr 2009.03.17. 13:32:10

Sziasztok! Tudja valaki,hogy a 123-as és a 124-es merci üzemanyagszint hibás jelzését mi okozhatja? Barátom 190 D-jében is rossz pedig az érzékelőt a tankban kicserélte. Ezen kívül érdemes e javítani az elektromos tetőt (vszeg mechanikus hiba) és a régi vákumos központi zárat (néha megjavul és lezár,általában tankolás előtt,aztán nyithatom a kárpit alól csomagtérben kézzel a tanksapkát). Úgy tudom ezek sűrűn előforduló hibák, bár Csikós úr autóinál nem olvastam. ÜDV.

József Gayer 2013.12.22. 21:24:41

Helló! Én is Mercedes W123-as rajongó vagyok, olvastam az írásaidat, tetszett a kombi felújítása, hogy ennyire ismeri az autó fortélyait, rejtett titkait. Szivesen konzultálnék az úrral, hogy megnézné-e az én autómat is, esetleg valamilyen címet, vagy telefont kapni, hogy fel tudjam venni vele a kapcsolatot, mivel nem szeretném akárkinek a keze alá adni az autóm, de javítani való sajnos van rajta. :) Köszönöm!

w140 /500 2015.07.21. 21:49:06

@Reszö: Nahát az szép lenne ha szervízbe vinném a kocsim (w140-S500) hogy valami szerelőnek állított embertársunk belepíszkáljon nekem óránként 15000+áfáért és nemsokára vihetjük vissza erről ennyit. És arról nembeszélve hogy nemhogy más nyúljon a vashoz még a fényezőre is féltve hagytam napokra pedig csak fényez.

Pedig nekem autószerelő és karosszérialakatos a szakmám szinte mindent megtudok csinálni csakfényezni nem miért vigyem szervízbe azért mert nincs telephelyengedélyem a saját garazsamra.

Ez bármennyire is fáj egyeseknek rengeteg pénzbe kerül így is hogy maganak megcsinálom hát még ha azért is fizetnem kéne ami nekem csak időbe kerül.

Én magam is nagyon sokat szereltem a haverokkal még legény koromban és eszünkbe sem jutott hogy szerelőhöz vigyük sok időnk volt rá és nagyon szerettük csinálni, most is szeretem csinálni csak idő hiánya közbeszól.

A Zsolték jól csinálják csak így tovább.
süti beállítások módosítása