Motorosok, vigyázzatok!

RIP

  2008. július 07. - RT76

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Miért nem a ... lett az év autója?
2008-11-17 17:43:00

Szóval az Insignia az. De most miért? Tényleg? Akkor már miért nem a Skoda Superb ? Abban legalább van egy

Harci bálna Amerikából
2008-11-14 11:08:00

Aszongya Zoli nevű olvasónk, hogyaszongya: "Szia, a Mercit vagy egy honapja kaptam le Julian-ban. Vagy 60-70 km-re

Az autóbuzi szemüvege
2008-11-12 01:17:00

  Nem tudom, mihez kötöttem volna a dolgokat az automobilizmus előtt. Talán névről ismertem volna a falu

Családi barátkozás a Mazda6 kombival
2008-10-30 13:00:00

Miután Winkler kissé fanyalogva, minden lelkesedés nélkül számolt be magazinunk hasábjain kalandjairól a

 

A hétvégén meghalt a falunkban egy 24 éves srác. Motorral esett el, a saját hibájából. Nem akarok moralizálni, kioktatni, de van két tanulsága az ügynek, ami miatt leírom, mi történt.

Fiatal gyerek, nem sok tapasztalattal, nagy, erős motort vett, azt mutogatta a haveroknak egy szülinapi bulin. Aztán egy nagy gáz, egy pillanat kihagyás, és vége. Szomorúan sok ilyen esetről hallani mostanában, divat motorozni, divat nagy, erős motort venni, nem divat tisztelni a sok lovat, nem divat beismerni, hogy az ember nem születik a  biztonságos motorozás képességével. És a hivatalos forgalmi, meg rutinvizsga se tanít meg ésszel motorozni. Szülők, házastárak, testvérek: vegyétek rá a veletek élő motorra vágyókat, hogy ne vágjon neki az országútnak egyből nagy motorral, nem szégyen kisebb, gyengébb, könnyebben kezelhető gépeken keresztül felnőni a veszélyes bővérű dögökig.

A másik tanulság sokkal gyakorlatiasabb: motorozás közben akármi történik, nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy instabil, gyors vackon ül az ember, és nincs körülötte kasztni, nincs rajta biztonsági öv. A srác csak elvitte egy körre a cimboráját. Aki, gondolom egy nagyobb gáznál, leesett. Neki eltört a válla. A motoros gyerek, aki hátranézett, hogy mi történt, nekiment az utca végén álló vilanyoszlopnak, és azonnal meghalt.

Sok-sok mécsest gyújtottak érte az oszlopnál, gyújtottunk egyet mi is. És most nagyon-nagyon vigyázok, hogy értem még sokáig ne kelljen. Durván közel csapott le mellettem a villám, nem jó érzés: eddig se voltam nagy vadállat a 400-as Burgmannal, de egy jó darabig tutira még kimértebb leszek.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3557335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shadowbull 2008.07.07. 20:58:51

Amikor a varosban full borcuccban 50-nel haladva rendszeresen megeloztek a polos/strandpapucsos robogosok, akkor mindig elgondolkodtam rajta, hogy most akkor miert is vagyok en nagyobb veszelyben a 150 lovon.

T-boy (törölt) 2008.07.07. 21:07:30

Az a rendőr egy szál ignben,nem tudja
pár év múlva az orrát sem megtörölni az
izületei miatt.Ha megéri..

kp 2008.07.07. 21:15:50

Na igen, nekem is egy ilyen 125-os pocskoszorum van immar tobb mint 10 eve... 125ccm, 30LE, vegsebesseg 140, 80-ig barmit legyorsul.
Igazabol kinek kell tobb? Ezert nem is valtottam meg es ameddig megy nem is fogok...

Andrássy Gábor 2008.07.07. 21:17:05

Hah, szerintem uncsi már ez a téma. Autóban is meg lehet dögleni, sőt, a villamos is elüthet, ha nem vigyázok, no és? Van, aki a szalagfűrésszel levágja az kezét, akkor most tiltsuk be a szalagfűrészt is? Évről-évre van, aki belefullad a Balatonba, akkor írjuk elő minden fürdőzőnek kötelező védőfelszerelésként a könnyűbúvár-öltözetet palackkal? Ugyan kérem!
2005-ben az egész országban 69 (csak hatvankilenc!) önhibás, halálos motorbaleset volt. 10 millió emberre, 122 ezer motorkerékpárra, 135 ezer halálesetre! Nem olyan nagy szám azért% Úgyhogy le lehet szállni a motorosokról! Igen, néha leesünk róla, és összetörjük a pofánkant, no és aztán, kinek mi köze hozzá? Felnőtt emberek vagyunk, nem kell már pótmama, aki megköti masnira a sisakot. Aki rákban akar megdögleni vagy szívinkfarktusban, az csak szuttyongassa magát amíg rigolyás vénember/boszorkány lesz belőle, és akkor majd elmondhatja, hogy 60-70-80 évig NEM ÉLT EGY PERCIG SEM, az ő dolga. De ne akarja már egy ilyen gyagyák rámerőszakolni az értékrendjét, mert akkor rugok-csípek-harapok! Én szeretek motorozni, és 36 fok celsius felett szigorúan csak rövidujjú trikóban, oszt akinek nem tetszik, bekaphassa. Nekem sem tetszik egy csomó minden, mégsem ugatok bele, mert nem az én dolgom. Leben und leben lassen! Csak ennyit kérek.

J_W 2008.07.07. 21:45:09

Keszthely és Zalaegerszeg között valóban kész életveszély a 71es-76os út...Talán 4-5 hely van azon a 41km-en, ahol értelmesen lehet előzni.És igen, szinte minden kanyarban van kint egy koszorú, és ez nem túlzás...

BZd · http://www.flickr.com/photos/bzd/ 2008.07.07. 21:50:07

Múlt héten az M5-ön ütöttem el majdnem egy kamikaze donorost. Külsőben kamion 80-nal, előzi a sor kb 110-zel. Utolér, nyújtogatja a lábát, dudorodik, de nem fér el. Pont jött egy felhajtó, jön egy másik kamion is, a külsőben levő egyik kamionos bejön a belsőbe, hogy beengedje, a sornak ha nem is hirtelen, de fékeznie kell. Donorosunk rázza az öklét, szentségel. Lezajlik a kamionos szitu, a belsőből kimegy a kamion. Felgyorsul a sor, beérem a kamiont, vissza akarok majd menni a külsőbe amint lehagyom. Nézek mindenfelé, lesem a tükröt, indexelek, tudom, hogy itt van a közelben a kis ghostrider, de nem látom sehol. Ok, nyugtázom, hogy nincs sehol, elkezdek sávot váltani, de azért reménykedek, hogy minden jelzésem ellenére nem most fog elmenni köztem és a kamion között. Már félig a külső sávban vagyok, amikor megérkezett oda ahová tartotam a kis drága a LEÁLLÓSÁV felől, JOBBRÓL. Én már majdnem 130-al mentem már akkor, de úgy ment el mellettem hogy majdnem kiszálltam, mert azt hittem állok. Közúton, ahol nem csak a saját életét teszi kockára a deviáns magatartásával ezt azért nem kéne...

kisvagány 2008.07.07. 21:57:19

Csak azt szeretném mondani, hogy ezen az éven meghalt egy motoros barátom, egy másik pedig nagyon súlyosan megsérült. Egyik sem a saját hibájából. Nem hajtottak gyorsan és nem szabálytalankodtak. Az autósok többsége nem figyel ránk!

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.07.07. 22:11:45

Amíg a jogosítvány (itthon) csak egy darab fecni, és nem a MOTOROZNI TUDÁS igazolása, addig még sokan fognak meghalni.

Fájjon a feje annak az illetékesnek, akinek hatalma lenne kötelezővé tenni BÁRMELYIK -most még- utólagos tréninget, a jogsi kézhezvétele előtt. 8 bója, meg két zebra nem tanít meg 150 lovat kezelni.

A 180-as limit ökörség. 100-zal is simán meg lehet halni.

BZd · http://www.flickr.com/photos/bzd/ 2008.07.07. 22:30:07

Sajnos nem csak figyelem kérdése, pl egy lépésben araszoló kocsisorban sávváltáskor igen nehéz észrevenni a sorok közt 80-nal (22m/s) érkező motorost, mert a manőver megkezdésekor még 100-150m-nél is távolabb is lehet... A gondok általában a sebességkülönbségekből adódnak.

zöldi 2008.07.07. 22:34:11

Mikor 4 év aktív babettázás után önerőből megvettem első saját 125-ös motorom, meglátogatott régen látott keresztapám az 1.5-ös intruderével. Mondott pár okosságot: "Mindig öltözz fel, figyelj mások helyett is, és tiszteld a géped. Ha bármit elnézel, csak Te szívhatod meg." Ez 10 éve volt. Igyekeztem mindig betartani, eddig működött. Csináltam persze hülyeséget(ónos esőben motorozás:)),de hál Istennek karcmentes maradtam. Ez talán annak is köszönhető, hogy igyekeztem betartani a lépcsőket. Az első motorom max utazója 90 volt szélcsendben. Akkor azt kívántam, bárcsak olyan motorom lehetne, amin ugyanígy ülök,ennyivel mehetek, de ha utolérek egy IFÁ-t, akkor nem kell órákig szagolnom. Most ilyen motorom van. És a motorozás csodálatos dolog,semmihez nem hasonlítható, csak figyelni kell. Nagyon.

Makapeszimaki 2008.07.07. 22:34:32

Szerintem magát a közlekedést kellene betiltani. Akkor megoldódna minden problémna. Nem?

Ferit pedig koronázzuk meg! (mint dózsát :-)

Hakapeszimaki 2008.07.07. 22:44:47

viccen kívül, az eredeti cikkre visszatérve, nem lehetséges, hogy a falusi csávó, egy romettal is eltanyált volna és kitöri a nyakát?? Biztos, hogy ez a nagymotor, erősmotor, vastagaranylác kérdése volt?

Homie 2008.07.07. 22:54:43

Szomorú,de jó a post. Ilyet kéne többet,ahol értelmes hozzászólásokat is lehet olvasni,nem műpinás baromságokkal fárasztani. Abból sokat nem lehet tanulni.
Nem motorozok,nem is érdekel,úgyhogy nem tudok mit hozzászólni.
Szegény gyerek.

Hakapeszimaki 2008.07.07. 23:30:31

Homie: megdobáltak tojással????

Garp 2008.07.07. 23:36:56

Emlékeztek a csávóra, aki városon belül kb 170-el tépett kocsival, felvette a cimbije és kikerült a netre? Nem is olyan rég történt... Na szóval kb tök mind1, hogy autó, motor, bringa, fataliga, ha a felhasználó agyatlan.
Nekem kb 2 centin múlt, hogy beledöglöttem. Rigával, kb 30km/h-val. Pár fogam ottmaradt, meg is műtögettek, ráadásul eltörött az állkapcsom. És én voltam a barom. Azóta nem is ülök motorra, pedig nagyon szeretem. Asszem csak kinyírnám magam.
Szóval tök mindegy mit vezetsz, a közlekedés _veszélyes_üzem_, mint a targoncázás, darukezelés, stb. Sajnos túl egyértelmű, hogy az ember autót/motort/miegymást vezet, és a rutin miatt elvész a veszélyérzet. Hányan gondolnak bele, hogy az emberi test arra terveztetett, hogy önerőből max 30km/h körül haladjon. Nem 50-90-120-160-ésfölötte sebességre. Egy autó még csak-csak megvéd, de egy motor? Épp ezért - szerintem - a motorosnak az autós felett _kellene_ állni. Tapasztalatban, érettségben, rutinban, ügyességben, megfontoltságban, stb., stb.

A károgás persze nem vezet sehová. A tragédia mindig szörnyű, de aki vezet egyben vállalja a veszélyt is. Ha maga okozza - nincs mit mondani...
Szabályozni lehet - mindig lesz kerülőút. Tiltani lehet - mindig lesz kiskapu. És lehetne nevelni, ami idő és pénz.

Autósoktól több türelmet, motorosoktól több komolyságot!
Szerintem.

zip100 2008.07.08. 00:22:43

A kell-e nagy lóerő korlátozás kérdéshez annyit tudok hozzáfűzni, hogy szerintem a teljesítmény/súly aránnyt kéne korlátozni valahogy.ez nem azért van mert nem szeretem a motorosokat, sőt!de azért elgondolkodtató, hogy hány ember hal meg vagy töri össze magát azért, mert nincs önkontrollja a sebesség megválasztásakor.Én 15 éves vagyok, 9éves korom óta motorozok mindennel és mégcsak el se csúsztam sose, pedig mentem egypár kilómétert.Az autósok pedig szerintem néha joggal idegesek a motorosokra/robogósokra amikor elmennek két autó között vagy előre gurulnak a piros lámpánál.Nemhiszem hogy nemérnek rá 2 percet, hogy megvárják a sorukat.Kölcsönös figyelem kellene

Mobil 2008.07.08. 03:43:52

Valaki azt írta, nem előz ott motorral ahol kocsival sem tenné. No ezt nem gondolta komolyan, vagy nem tud motorozni. Aztán ne keverjük össze a városban eszetlenűl, cikk-cakkban közlekedő robogósokat (tisztelet a kivételnek) a kultúráltan, balról előző nagy motorokkal. Amikor elmegyek az álló sor mellett és beállok a piros lámpa alá, ugyan melyik autósnak lépek a kisujjára? Kit zavar? nem fogok a lassan elinduló sorban araszolni és közben rám rohad a ruha a 30 fokban. Mert azt viselni kell! Amúgy kultúráltabb országokban két stop vonal van festve. Az első a motoroké, a mögött az autosoké. És ez a szabály már évek óta itthon is! Benne van a kreszben. Csak nem festik fel. Tehát a kresz elvileg megengedi hogy a motoros előre álljon a lámpánál.
Úgy általánosságban pedig igaz hogy a motorosnak sokkal jobban kell vigyázni, mert a legtöbb autós nem figyel ránk. Aki meg figyel, lehúzódik, ezt még jelzi is, az tutira motoros is. Én is szeretek Zalaegerszeg és Keszthely között motorozni. Szép vidék. Viszont nagyon elítélem azokat a motorosokat akik a semmiből, ezerrel jönnek elő. Van úgy hogy én sem veszem észre, pedig motorral vagyok. Kocsit és kocsisort csak úgy előzök ha látom hogy észrevettek. Néha nem, de akkor nagyon óvatosan. A LE-t és kbcentit nem, de a sebességet korlátoznám a motorokon. Mert kell a nagyobb teljesítmény a biztonságos és élvezetes motorozáshoz. Aki pedig ráűl, az néha húzza is neki. Mert ettől is szép a motorozás. Aki azt állítja hogy nem, az füllent.

Dervenkál Egon · http://dervenkal.blog.hu 2008.07.08. 07:35:00

Mobil

Az előzésről: írtam, hogy kihasználom az autókkal szembeni fajlagos teljesítményelőnyt. De nem előzök: ott ahol nem látok előre legalább pár száz métert, kanyarban, bukkanó előtt, és ott ahol tudom, hogy sanszos a szembejövő (mert mondjuk sűrű a szembeforgalom és látom, hogy folyamatosan előznek az autósok). Persze előzök, ha valaki 30-cal kullog, de ha 80-90-nel halad egy autó, csak akkor megyek el mellette, ha tutira vissza is érek elé.
Lehet, hogy ez azt jelenti, hogy nem tudok motorozni. Valóban nem én vagyok az utcai motorozás királya, De az elmúlt években lenyomtam pár 10 ezer km-t és nem nagyon kellett úgy hazaérnem, hogy hú, ezt éppcsak megúsztam.

mudd 2008.07.08. 07:59:44

nem hinnem, hogy lehet valami altalanos es mindehhato szabalyozas. az egyik barataom gyerekkora ota motorozott, kismotor, "nagymotor" (jawa 250), felliteres chopper, aztan egy 1200 bandit. ez utobbi majdnem megolte az apjat (az oregnek - 70 ev folott van - volt vele egy balesete, anno versenyzett az oreg), aztan amint helyrehozta a motort ot is, 33 evesen. ennek pont 5 eve. fokozoatosan kerult nagyobb motorokra, nem is volt mar gyerek - megis. az masik baratom kb ugyanekkor kezdett motorozni, elotte sosem ult mocin. 750 cb -vel kezdett. kezdetben szinte mokasnak tunt, ahogy nagyon ovatosan kozlekedett vele. de kesobb se vadult, nem vaganykodott.
a vaganysagi faktort kene merni! ha merheto, akkor meg ugyse ismernek el, ha megis, akkor meg hoznanak igazolast mast vaganysagmerotol.

Acmee 2008.07.08. 08:52:35

Srácok!
Most készülök megcsinálni a korlátlan jogsit, és van egy üdítő hírem, (zárójelben megyjegyzem, mindenki) számára. Végre a hülyék a törvénykönyvek árnyékában felismerték, h a motorozás palettája rég kinőtte a Pannonia-MZ-Simson vonalat! 2009-től számos új kategória születik, valamint a vizsgarendszer is változik! Állítólag (motoros iskola vezetője szerint) nem lehet majd kategóriát ugrani az előzőben szerzett tapasztalat nélkül!

Én személy szerint egy pszichiátriai vizsgálat eredményességéhez kötném a motoros jogosítványt! Meg lehet teremteni azt a mesterséges környezetet, ahol számtalan irányból, formában rengeteg stressz éri az embert, és kimutatható, h mikor kap végleges idegbajt. Folyt. köv.

Acmee 2008.07.08. 09:03:25

Ha megfelel a tűrőképessége, akkor MEGFELELT stempli a papírra, és mehetne a KRESZ tanfolyamra. Valamint kötelezővé tennék a jogosítvány sikeres megszerzése után (mielőtt utcára mehetne a delikvens) egy vezetéstechnikai oktatást.

Félreértés ne essék, összesen kb. 10 éve motorozok, 4éve (hivatalosan) nagymotoron, előtte nagyrészt Simson, de megfordult a 125-ös MZ-től a CBR600RR-ig minden.
Sok emberhez képest fika tapasztalaton sincs, de mikor egyik jó ismerősöm osztja az észt az SV650 nyergéből, és megkérdezem tőle:
"Melyik féket használtad, amikor beestél az árokba?"
"Hát melyiket, a HÁTSÓT!"
Erre nagyot csodálkozik, h lebalfaszoztam és pofánröhögtem(200ccm-es motor nyegéből)
És ilyenek ülnek fel 600-1000 és 1000 feletti gépekre, akik még a motor legalapvetőbb fizikáját sem ismerik. Ez siralmas, és abszolúte érthető, ha meghal (bocs, abszurd, de ha motoron nem tudsz fékezni, akkor azonnal ki is tölthetik a halotti bizonyítványodat!!).

Nem prédikáció jelleggel, de mindenkinek ajánlom a Motorozás Mesterfokon című könyvet! ALAPVETŐ dolgokat ír le a Szerző, igaz sportmotorozásra vonatkoztatva, de az ott leírtak reflexszé fejlesztésével hihetetlenül biztonságossá tehető a motorozás.

Remélem egyszer megszűnik ez a divatból motort mánia, és végre visszatér a "régi jó" masszív motoros közösség, ahol van értelme inteni a másiknak, mivel tudjuk, h "egy családba" tartozunk!

Széles utat, íves kanyart, forró aszfaltot!

Mobil 2008.07.08. 09:29:59

A Motorozás felsőfokon könyv tényleg jó. A KRESZ mellé kötelező olvasmánynak kéne lennie. Én is elolvastam, tudott újat mondani. Pedig 82 óta motorozom. Akkor JAWA 350, most cb750. Tehát nem speed, az nem is kéne.
Az előzésről mondott lehet hogy kicsit erős volt, de hát motorral fele annyi ut és idő alatt lehet megcsinálni mint autóva. Ami viszont nagyon elszomorít, az a fordítottja. Amikor autóst látok előzni olyan helyen ahol én motorral sem vállalnám be. Hát az az igazi őrűlt!

szófogadatlan prókátor 2008.07.08. 09:32:42

Jó reggelt mindenkinek!
Kedves motoros társadalom!

Függetlenül attól, hogy valójában minek szánta Coyote 2008.07.08. 08:50:51 a véleményét, senki, de senki nem reagál rá?

ntsaba 2008.07.08. 09:33:07

Az a könyv tényleg jó.

Krisi 2008.07.08. 10:46:43

Csak egy rövid szösszenet a kocsik közt előremenő motorokhoz: Tegnap - hosszú idő után először - leállt alattam a Simson, miközben várakoztam a pirosnál. Biztos túlmelegedett, volt vagy 30 fok. Ha úgy mentem volna, mint a pizzafutárok, akkor ez nem következik be, mivel léghűtéses a gép :)
Szóval ha nyáron nagymelegben megelőz titeket egy Simson, vagy egyéb léghűtéses szocialista vas, akkor ez lebegjen előttetek :D

Azt meg már talán írtam, de a sebesség abszolúte relatív. Simsonnal lejtőn a 80 hatalmas érzés, mint ahogy biciklivel is termelődik adrenalin rendesen, amikor 60-nal döntögetem a kanyarokban.

Az S8-as teszt jut mindig eszembe, ahol Karotta megy 230-cal, és mondja, hogy olyan, mintha állna.

Szóval motoron más érzés a 100, nem ugyanaz moint az autónál, mert ott csak Te vagy, a gép meg az út. Nincs elektronika, ütközőzóna, stb. Ezért kell figyelni.

Coyote 2008.07.08. 10:55:19

Látom az egyik szarházi volt szíves eltüntetni a kommentet, ezúttal is üzenem neki hogy: basszon szájba a kurva zsidó anyád aki a világraszart, szarrágó kockafejű! Én is legalább annyira unatkozok mint te faszikám és ezt ha kell naponta 100-szor fogom kinyomatni ide 1 hónapon keresztül, amíg meg nem unod, egyebet úgyse tehetsz, max kinyalod a seggem azt is csak ha megengedem! A csávókám meg annyi hogy beszopta de az ilyent nem tudom sajnálni, aki hülye dödöljön meg, úgyis túl sok a baromarcú ebben a kibaszott országban. Ti is gyerekek nézegessetek csak sűrűn hátrafelé 150-nél, aztán legyetek szívesek megvárni amíg a villanykaró nektek szalad! A magyar paraszt pedig alapból hülye a közlekedéshez akár görkorcsolyával akár nyergesvontatóval megy, ideje volna bekorlátozni a vezethető járművek kategóriáját a 2 ökörrel vont kordéra, aztán lehet azon nyálatverni kié megy 8km/h fölött és kié szarik nagyobbat!

Coyote 2008.07.08. 10:56:25

Látom az egyik szarházi volt szíves eltüntetni a kommentet, ezúttal is üzenem neki hogy: basszon szájba a kurva zsidó anyád aki a világraszart, szarrágó kockafejű! Én is legalább annyira unatkozok mint te faszikám és ezt ha kell naponta 100-szor fogom kinyomatni ide 1 hónapon keresztül, amíg meg nem unod, egyebet úgyse tehetsz, max kinyalod a seggem azt is csak ha megengedem! A csávókám meg annyi hogy beszopta de az ilyent nem tudom sajnálni, aki hülye dödöljön meg, úgyis túl sok a baromarcú ebben a kibaszott országban. Ti is gyerekek nézegessetek csak sűrűn hátrafelé 150-nél, aztán legyetek szívesek megvárni amíg a villanykaró nektek szalad! A magyar paraszt pedig alapból hülye a közlekedéshez akár görkorcsolyával akár nyergesvontatóval megy, ideje volna bekorlátozni a vezethető járművek kategóriáját a 2 ökörrel vont kordéra, aztán lehet azon nyálatverni kié megy 8km/h fölött és kié szarik nagyobbat!

2,2Q 2008.07.08. 11:07:19

Üdv mindenkinek !

Én 88' óta motorozom, autózom vegyesen.
Mióta jogsim van, még semmilyen komolynak mondható veszély helyzetbe sem kerültem. Az a bizonyos belső tartás, és logika a közlekedésben, mindig fontos. Amikor mégis "vadulni" szeretnék egy kicsit - ki ne szeretne néha, jól ismert utakon teszem, minimális forgalom mellett. Az utóbbi időkben leginkább az szúrt szemet, hogy az olcsóbb-drágább motorokon ülő egyének fittyet hánynak a saját biztonságukra ! Néhány hete 4 napon át egy forgalmas út mellett dolgoztunk Budaőrsön, és 10 motorosból 8 rövidnadrág, póló "motoros ruhában" volt.
Hozzá teszem volt vagy 33C meleg. De egyikük sem eshetett még bringával 20 Km/h sebességgel, mert akkor rájönnének hogy milyen csini horzsolások jönnek létre ilyen hatalmas tempónál.
Maximálisan támogatom az oktatás szigorítását, és a jogsi megszerzése után
évente komoly vizsgát kellene tenni, kivétel nélkül minden motorosnak. Persze ez nem a pénzről kell hogy szóljon, valmilyen módon támogatott vizsga rendszert illene összehozni, hogy ne legyen még több teher.

Cornucopia 2008.07.08. 11:17:37

Még az a jó hogy itt minden motoros a fokozattosság híve és senki nem húzza csutkára, mert betartjuk a szabályokat. Én napi 100-150km-t megyek városban HOL VAGYTOK??? Én kizárólag szabálytalanul és gyorsan közlekedő, zárolvonalon és jobbról előző indexet nem használó, a legelemibb szabályokat is felrugó (piroson, stopptáblán átmenő, 50 ccm-es robogóval 80-al záróvonalon előző) motorosokkal találkozok. Lehet hogy csak a szabályosan menőket nem veszem észre, de szerintem a hozzászólók sem veszik észre hogy mit művelnek, Ők csak akkor látnak magukba amikor 1 percre meg tudják állni a szablytalanságokat. Na ennyi kb...

Cornucopia 2008.07.08. 11:23:17

Ja egyébként Jordániában motorja csak a rendőrnek lehet :)) egyébként be tiltották mert balesetveszélyes, a rendőrnek meg mindegy :))

Mobil 2008.07.08. 11:38:10

Cornucopia!

Hát akkor láss csodát! Én nem állítottam hogy betertok minden szabályt. Sem motorral, sem kocsival. Mert akkor megállna az élet. Lásd a KRESZ hetet. Igen is vállalom hogy rugalmasan kezelem őket. Mert sok korlátozásnak semmi értelme. Sem sebesség, sem záróvonal. Azokat azér hozták mert egy kisatóval a dombtető elött már kétszáz méterrel nem illik kimenni előzni. De motorral még három kocsit is megelőzök biztonsággal. Érted? BIZTONSÁGGAL!!!

Mobil 2008.07.08. 11:42:01

2.2Q

Pont ezt szeretem én is. Kisforgalmú vidéki főutak, jó minőségű mellékutak. Városban csak addig míg átmegyek rajta. Nem is értem mi a jó abban ha egy forgalmas városban vadulnak.

Mobil 2008.07.08. 11:44:40

És hogy a cikkről irjak még. Hogy lehet elhagyni valaki? Nálam szabály, az utas csak is belém kapaszkodhat. És ilyenkor lassabban megyek, hosszabb fékuttal számolva. A legjobb utasom a párom és a lányom. Idegent nem szívesen viszek. Nincs vele összhang.

Cornucopia 2008.07.08. 12:25:14

Mobil: Na erről beszélek... legfeljebb szívjon az autós, fékezze le a gumiját törje össze az autóját hogy nehogy azt mondják hogy nem tett meg mindent a teljesen szabálytalanúl közlekedő motoros életéért, nem hajtott be az árokba hogy a motoros röhögjön egy jót a markába és mondhassa,NA LÁTOD, feleslegesek a szabályok mivel hogy "SIMÁN" megelőztem az idiótákat akik csak vánszorogtak az úton feltartva engem. En bazmeg nem fogok magamat veszélyeztetni egy idióta miatt, simán kivasalom ha az kell neki... aztán magyarázkodhat hogy hogy is volt, ha még tud.... Volt egy ismerősöm 1000-es sportmotorral, vagizott, a
elkapta egy autó a hátsó kerekét, eltört a gerince és csak úgy tudott meghallni a nyomorult, hogy nem evett... ha ez jó akkor csak előzzetek, várják már a veséteket... Egyébként nem zavar ha a sorok között megelőznek, de az igen ha beáll elém a lámpánál és utána nem tud elindulni és az is amikor lekoccolja a tükröt, vagy a kocsi oldalát és utána nem áll meg sem, "nem történt semmi" felkiáltással, ilyenkor ha utolérem ráhúzom a kormány és megismétlem neki "NEM TÖRTÉNT SEMMI" hahaha..., bár ez leginkább a robogósokra jellemző, mert azt hiszik hogy mivel nincs rendszáma ezért nekik aztán mindent szabad büntetlenül.

Shadowbull 2008.07.08. 12:47:37

Az en tapasztalatom szerint meg az autosok tobbsege szarik nagy ivben a motorosokra. Nem egyszer fordult velem elo, hogy orszaguton siman kieloztek velem szemben, ugorgyon csak le a marhaja a padkara, ugyis ket kereken megy felkialtassal. Persze ahhoz nincsen agya, hogy felfogja, egy 300 kilos geppel a padkan lavirozni 80 korul nem igazan egeszseges. Es ez kabe 3 naponta megtortent, a vegen mar megfogadtam hogy utanamegyek a parasztjanak, es kirangatom az autobol. Elsobbseget nem adjak meg, siman kihajtanak eled a keresztezodesben (es ne hivatkozzon senki sem a nagy tempora, varosban szigoruan 50nel kozlekedtem, az 50 kobcentis robogok megeloztek, orszaguton meg 90-110 kozott, mint autoval) radhuzzak a kormanyt.
Pedig nekem is ugyanannyi jogom van az uton lenni mint neki.

Persze a motorosok egy reszet sem kell felteni, en autoban is maximalisan igyekszem figyelni rajuk, meg elengedni oket a lampanal, de en is vasaltam mar ki majdnem elozes kozben hatulrol hangsebesseggel elszaguldo donorjeloltet, aki 20 masodperce meg a tukorben sem latszott.

Mobil 2008.07.08. 13:38:02

Cornucopia!

Te összekeversz a Coyote-val. Ha nem lenne számodra még világos, én szolid túra motoros vagyok, aki inkább gyérforgalmú utakon motorozik 120-as tempóban. A feleségével a háta mögött. De a motor épp azért motor, mert más stílusban lehet vele menni. És ettől szép. De ezt hogyan is magyarázzam egy olyannak, aki vlszleg még nem ült biciklin sem. Miért zavar ha beáll eléd a lámpánál? Mire egyest kapcsolsz, már ott sincsen. És ha ráhúzod a kormányt, semmivel sem vagy különebb mint az minősíthetetlen Coyote csak autós kiadásban. Titeket kellene elküldeni pszihiáterhez!
Veled sem diskurálok, minősíthetetlen a stílusod és a hozzáállásod!

Cornucopia 2008.07.08. 13:58:57

Mobil:
- aki dúrván megszegi a szabályokat az ne számítson semmi jóra (a záróvoalon előzés az már dúrvának minősül, a cserbenhagyás szintén és a sebeség 100%-al vagy 40km/órával való túllépése is, és a piroson áthajtás is)
- de bizony sokszor biciklizek, a fiamat is azzal viszem óviba
- ha ráhúzom a kormányt annak mindig van előzménye (csak okításképpen hogy észrevegye hogy ez így nem fair, ha nem okításképpen lenne akkor sokkal több motorosbaleset lenne...)
- azzal nincs baj hogy beáll is ha vált a lámpa elindúl. Azzal van baj hogy ha nem illetve ha utána 45-el tud menni, és feltart mindenkit. Ez a bicikliseknek és robogósoknak is szól
- akkor pedig ne diskurálj, csak csendben olvasgass

Rocko- 2008.07.08. 14:32:11

qualitaet 2008.07.07. 17:11:55
"Imádtam motorozni a budai hegyekben és Balatonon."
hogy lehet motorozni a Balatonon? :D
semmi komoyl, csak viccelek ám! ;)

Láng Péter 2008.07.08. 14:52:53

sziasztok

mindig szomorúan olvasom az ilyen híreket. a társaságomban kifejezetten motor ellenesnek ismernek és ilyenkor szar érzés magamban az "én megmondtam"

egyszerűen nem értem. ugyan az az ember repülőgépre száláskor érzi a gyomrában a feszültséget, a motoron pedig se félelem, se felelősségtudat.

de mivel biztos sok motoros lesz itt, cáfoljatok már meg. sokat közlekedem és NAGYON ritka, hogy figyelmes motorost látnék.

- sose találkoztam még olyannal, hogy egy motoros beengedne. ha pl. elfogy a sávom, kiteszem az indexet, az autósok 10/7 esetben helyet hagynak, motoros még sose villantott, bejött mellém és fékezhettem

- miért wooomogtatjátok a gépet lehúzott ablakú autó mellett, van elég baja annak akinek nincs klímája

- lakott és pihenő övezetben miért kell leforgatni a motort?

Talán érzéketlennek tűnök, de ezek mind olyan dolgok amikre gondolnia kéne egy motorosnak miközben felül arra a bizonyos instabil, erős és hangos gépezetre. Ha nem az a tudat lenne bennetek a bukó felhúzásakor, hogy "KIRÁLY VAGYOK" talán képesek lennétek tisztelni a másik embert (gyalogost és autóst, és kerékpáros) és tisztelni a motorozással járó veszélyt.

Mobil 2008.07.08. 15:12:28

Szeretnék tisztázni valamit. Itt mindenki aki a motorosokat szidja, azok az olyanokra gondolnak mint a Coyote, meg az a srác aki meghalt. Fiatalon, rutin nélkül, vagánykodva. A többség viszont az én oldalamon áll. Előzni akkor előzök, ha látom hogy az autós észrevett, vagy nagy ívben ki tudom kerülni. Mert általában csak figyelmetlenek, néha nagyon előzékenyek, és néha vannak olyanok mint Cornucopia aki sztem zsigerből utálja őket. Én azért élek még, mert az ilyeneket kiszúrom és messzire elkerülöm. Ha nem olvasta volna, 42 éves vagyok, családos, 17 éves korom óta ülök motoron, és mindig nagyon, nem robogón. Van jogsim szinte mindenre. Tudom milyen motorral, milyen jó kocsiva, milyen Trabival és kamionnal is közlekedni. Nálunk az a baj hogy az emberek többsége elvárja a többi közlekedőtől hogy tartsa tiszteletben a saját közlekedési eszközét, annak jellemzőit. De hogy tehetné ha nem is ismeri a másikat. És akkor igazának tudatában olyan hajmeresztő és általam mélységesen elítélendő dolgokat tesz mint ez a két jómadár. A magyar szemlélet: Ha én nem tudok menni, Te se menjél. Ki húzódik le például ha szemből jön egy kamion és szeretne előzni egy biciklist? Kevesen. És már bocsánat, de szerintem a ráhúzom a kormányt szemlélet az súrolja a közlekedési bűncselekmény határát. Míg az emelkedőn hatvannal cammogó fullra pakolt alapmotorú kisató megelőzése záróvonalo csak szablysértés. De nem lenne az ha segítene és lehúzódna. És azzal nem veszélyeztetek senkit, de irritálja a személyautóst és akkor én vagyok a barom? Hát nem. Az aki utána utolér a lámpánaál és anyáz meg rámhúz.
El lehet dönteni.

Mobil 2008.07.08. 15:34:53

Péter.

Ez az alja a motoros társadalomnak, hidd el. És kérdem én? Ha az átlag autós beülhetne egy sportkocsiba, nem használná ki a benne rejlő potenciált? Dehogynem. Nem menne 50-el meg 90-el. És megelőzne 100 méterrel a kanyar elött, mert neki elég harmic méter is. És az kevesebb mint a fele, tehát elvileg biztonságos. Valami hasonló a motor is. Csak nem ismeritek. Ésszel, egészséges felelősségtudattal csodálatos dolog. Mint ahogy a repülés is. Én imádom azt is, kisgéppel. Pedig csak utas szoktam lenni.

abence 2008.07.08. 16:02:55

kedves nissin!
Ne emeszd magad,nem hibaztal.
sot,en mint motoros,koszonom,hogy igy viselkedtel.A vita,ami motorok betiltasarol,korlatozasokrol,szabalyozasrol szol,eleve meddo.A motor csak egy targy,semmi tobb.A techniai fejlodes sosem all meg,egy mai 1000-es motor 200le,180kg,ez van.0rol 300ra 20mp-en belul gyorsul.De igenis lehet menni egy 1000-es gixerrel 50nel is,konnyeden.annyira megy,ahogy huzod neki.
az embereket sajat maguktol nem lehet megvedeni.mindig sokan fognak meghalni betegsegben,haboruban,kozlekedesi balesetben.ilyen az elet.

egyélegykisszart 2008.07.08. 16:05:47

Motorról nézve nekem nincs út, csak dzsungel.abból indulok ki hogy minden autós életmre tör.MINDIG oda kell 100%osan figyelni.És a motorom 85 pardon 8,5 lóerős.

pipi 2008.07.08. 16:16:38

Szisztok!
Valaki írta, hogy ha felkerűl a bukó akkor meg akarja mindenki mutatni.Pont ez a baj ebben az országban.Minekünk mindig mindent meg kell mutatnunk, hogy milyen gyorsak, hatékonyak, ügyessek vagyunk.Mindig mindenki siet és akkor is, ha van ideje még a meló kezdésig vagy amiért rohan.Minekünk magyaroknak mindig rohannuk kell, mert meg kell mutatni, hogy milyen fasza gyerekek vagyunk.De az olasz délben vagy egykor eldob mindent megy sziesztázni.A német lejárt a munka idö eldob mindet megy hazza nem marad egy perccel se tovább.És ezt mind azért írtam le mert belénk nevelte ez a rohadt kapitalista világ, hogy tegnapra is késő lenne.És saját magamon is észre vettem már, hogy akkor is sietek amikor van időm és így is úgy is oda érnék.Nagyon sok balesetnek ez a kiváltó oka, hogy mindig rohanunk ha kell ha nem.És ez motorra is igaz.Hová rohanunk?A munka megvár, a kaja ha kihűl megmelegítem és a többi.Én elnézegettem a külföldi motorosokat és hihetetlenül nyugodttak és kiegyensulyozottak.Akár mekkora géppel vannak ők csak gurulnak, csak az élményért és nem a száguldásért.És az élmény csak akkor jó ha gond és baleset mentes.Mindenki kívánt széles és szabad utat meg jó ívfogást.Én csak baleset mentes és élmény dús motorozást kívánok minden motorosnak és minden közlekedönek.És nem útoslsó sorban türelmet és toleranciát mert nem mindenkinek egyforma a motorja és az autója.Próbájuk meg ésszel, talán menni fog.

szófogadatlan prókátor 2008.07.08. 16:23:03

Láng Péter, pipi, köszönöm!
Megírtátok, amiről én csak próbáltam.

Mobil 2008.07.08. 16:38:13

Pipi.

Nem mindenki akarja megmutatni. Ez nem igaz. Csak azok akik nehezen viselik el ha valaki vagy valami más mint ő. Mert ugye az éremnek két oldala van minimum. Az autós azért szidja a biciklist meg a robogóst mert lassabb nála és feltartja. A nagymotort meg azért mert gyorsabb nála és lehagyja. Vagyis az igazság mindig az autós oldalán lenne? Ugye ezt nem gondoljátok komolyan? Ami az életben a rohanást illeti, egyet értek. Stresszes világot élünk ami mindenkit kikészít, és ez a közlekedésben, az egymással való nem törődésben nyilvánul meg. De itt most arról van szó, hogy pl az úton ne csesszünk ki egymással. Mert erőből vezet az aki nagyobb vassal van. Mi ez ha nem agresszió? A motorosra ráhúzunk, a kamion elöl meg menekülünk? Miért nem fordítva?

abence 2008.07.08. 16:39:49

kedves Lang Peter!

Nagyonsajnalom,de igaz az,amit irEn motoros vagyok,d be kell lassam,azautosoknak sok mindenben igaza van.A motorosok nagyon sok mindenben hibasak.Ha talalkozunk valaha,igerem,en be fogom engedni.

jancsi 2008.07.08. 16:42:44

Sokan írtátok, hogy Ti csak városon kívül húzatjátok a gépet. Volt egy haverom ő is csak ott húzatta, nem is jött senki szembe, csak egy ág volt az úton, és fák az út szélén...

Notes 2008.07.08. 17:45:27

Igazából azt nem értem a motorosokban, hogy miért nem fogják fel, hogy ha barom módon szabálytalankodnak és én a kocsimmal csak egy picit is meglököm őket akkor nekem lesz egy pár ezer forintos kárügyintézésem, ők meg jó eséllyel minimum tolókocsiban végzik. Ezt olyan kurva nehéz levezetni a két jármű jellegéből?

Hétvégén is egy idióta az autópályán jobbról előzött engem két kocsi között. A barátnője meg hátul lefosta a bokáját mert majdnem bedaráltam őket 130-nál. Aki azt nem fogja fel, hogy ebbe bele fog dögleni előbb-utóbb azon semmilyen szabályozás nem segít.

pipi 2008.07.08. 17:51:19

Mobil!Én nem a komoly motorosokra gondoltam hanem az idóta kis hülyékre és akinek nem inge.....Sajnos ma tényleg trendi minnél fiatalabban nagy"dögön" ülni mint tanulni és nem az iskolapadra gondolok.Az más.Hanem a fokozatosság elvére.A kamion meg pont jó mert azt csinálom és hidd el minden sávváltás kész rettegés főleg jobbra.A számozott csészealjak mindenkire vonatkozik.Ha én a 40t-mal utól érek valami lassabat ha gurulok is kb. fél perc a manőver.Kétszer tükör, vissza váltás, még egy pici fék, még egy váltás közbe megint tükör ha nem tudok bemenni megállni vissza alsósor meginditani ez mind idő és jön egy motoros és még én váltok egyet és elindulok már alattam van.Személyautónál hasonló csak rövidebb ideig tart, de oda is oda értek egy szemvillantás alatt.És városba ez bórzasztó veszélyes, mert ha nem alám egy másik alá lököm a mocist és az bórzalom.Én nem motorozom nem is motoroztam de vezetek 16 éve ebből 9-et jogsi nélkül BALESETMENTESSEN és ha felvan hajtva a plekszitek megmondom 80%-os pontosággal amikor lehuzódom melyik köszöni meg melyik nem.Sőt motorfordulatból tudom ki komoly motoros ki nem.Mert az akinek ez az élete az a kocsik közt is úgy gurul el, hogy finoman huzigálja a gázt,hogy halják őt, de ha rumli van meg tudjon állni és nem pírít el hatvannal az araszoló kocsik közöt.Ennek ellenére megprobálom őket,titeket elengedni de ehhez ti is kelletek.Ha én egy nyergesel jobbra fordulok és indexelek is jobbra az nem jelenti azt, hogy balról elmehetsz mellettem ha van hely akkor sem mert ha nem is teszem át a traktort a mellettem lévő sávba a pótnak a segge még úgyan úgy fellőkhet.Azokat elitélem én is akik rátok húzzák a kormányt.Volt is már ilyenért cirkuszom, hogy miután ráhuzta a motorosra én huztam őrá mert majdnem alám lökte a srácot és megvolt sértödve, hogy miért csináltam ezt?És amikor elmagyráztam neki csak pislogott.Csori motoros elment de két sarokkal odébb láttam hogy fére állva cigizett és törölgette a homlokát.Csak ő is fasz volt mert ha nem húzza a bajszát akkor észre vette volna az autós és nincs ez.Egyébként egy ötven köröli nő volt és majdnem síró görcsöt kapott ezek után.Tehát nagyon sok olyan eset van ami a tempótokból adodik és ezt kell átgondolni.A direket dolgokat én sem szeretem amikor csak a gecizés miatt megy a harc.

Mobil 2008.07.08. 18:06:26

Igazad van Pipi.

És akkor azt is tudod, a normális motoros megköszöni ha segítenek neki. Én mindig. Az idióták meg szemből sem köszönnek ha intek nekik. Pedig régen ez volt ránk jellemző, a baromi nagy összetartás. Még nem voltak ilyen megbízható gépek. Sokszor szereltünk az út mellett és mindig megálltunk ha láttunk valakit aki lerobbant. De ez azt hiszem kamionos berkekben is evidens.

pipi 2008.07.08. 18:18:31

Ez így van!De már ott is kurvul a helyzet, de még azt lehet mondani, hogy jellemző.Jó lenne a régi morált vissza állítani.Régi morál új gépekkel.De jó lenne.Én vigyázok rátok amennyire lehet, de ti is tegyetek meg mindent.Széles az országút, elfér mindenki.

Stern Adolf · http://gal.il 2008.07.08. 18:29:14

A cikkhez hozzászólva:én még a Verhovinán sem mertem nagy gázt tekerni...:)

Ha valaki olyan ostoba,hogy motoron biciklistempó felett hátranéz,ne csodálkozzon,ha villanykarónak csapódik.Motorra van pénz,védőruhára nincs?
Aki hülye,haljon meg!
De másokat ne rántson magával a halálba,és ne is nyomorítson meg. :(
Egyébként minek sietnék?Ráérek.

Az autókba is légzsák és hazug reklámok helyett(a mi autónk annyira biztonságos,hogy...még 100-zal betonfalnak csapódva is a frizura még mindig tart)kihegyezett vasrudakat kell szerelni ,akkor odafigyelnek a másikra,hogy véletlenül se koccanjanak,mert akkor karóbahúzás lesz.

Quattroman 2008.07.08. 21:14:15

Miert van hogy az autos a motorost szidja, a motoros az autost?
En kit szidjak, hisz mindkettöt hasznalom söt teherautot is vezetek. Erdekes ez a barom vita nem lehetne tema itt nemetorszagban, ugyanís itt minden jarmü egyenrangu mindenki szemeben.
Igen en is elöremegyek a lampanal mikor elferek a sor mellett es ha autoban ülök en is helyet csinalok a motorosnak.
Nekem a tükrömet motoros meg nem,
de szemböl vonalra huzodo barom astras, es idiotan savot valto puntos mar kaszalta le!
En sem dijazom a pizzafutar robogosokat akik 3x valtanak savot ket autot elkerülendö tiz meteren,
de miert baj az ha elöremegy a normalis motoros hogy azonnal el is tünjön elöletek ahogy a lampa elengedi,
hiszen a sok ügyetlenkedö csak akkor keresgeti a sebvaltot mikor az elötte allo mar tiz meterre elment!

Mobil 2008.07.08. 22:09:00

Hát erről próbáltam én is meggyőzni mindenkit. De láttad milyen indulatokat váltott ki.

Quattroman 2008.07.08. 22:30:52

Velemenyem szerint a fö bajforrasa az hogy mint a fentebb posztolok közt is elöfordul (aki erzi vegye magara) olyan,
aki a csattogo falepke tologatasa utan keves idöt megelve es meg kevesebbet forditva önnön kepzesere-kepeztetesere jarmübe-re ül es azt gondol mostantol Ö a csaszar az utakon.
Majd ö megmutatja hogy kell közlekedni!
Vagy ugy hogy mindenkit letol, megelöz.
Vagy ugy hogy lassan, a szajaban tejet megalvasztva mutatja:
Ilyen ovatos es megfontolt vagyok!
Egyik rosszabb mint a masik.
En a gyakorlati oktatasban latom a legnagyobb hibat,
mert azonkivül hogy nem szereznek kellö rutint a keves oraszam miatt, (felet le sem vezetik csak fizetik) az oktatonak kellene sujkolni a fejükbe hogyan segitsek tiszteljek a többi közlekedöt partnerkent.
Jelenleg az utakon CSATA folyik mindenki mindenki ellen.
Akar csak a mecssek alatt, elött, utan!

Andrássy Gábor 2008.07.08. 22:34:04

Mobil: engem már hagytak el. Piros lámpánál álltunk hosszú túra után, kicsit felálltam hogy az elült seggem fellélegezzen, hát erre a lámpa beváltott, az idióta haverom el a motorral, én meg ott maradtam sisakban a kocsisor előtt. Azóta sem röhögtem olyan jót, mint akkor. :)

Láng Péter: ha hiszed, ha nem, a motorosok többsége nagyon figyelmes. Nem szabályos, de figyelmes. Nyilván nem fog beállni a kocsisorba mögéd araszolni, mert nem azért vett motort, hogy ezt tegye, de a saját bőrére kurvára vigyáz, ne félj. Azt meg, hogy kit engedünk be, és kit nem, megválogatjuk. Csuklós buszokat, IFA sofőröket, lesötétített ablakos wagon-r-eseket, ezeréves koromköpülő diesel-kotványosokat, kalapos bácsikat skodában és más efféle lehetetlen létformákat én sem engedünk be magunk elé. Tetszik, nem tetszik, szarunk rá, saját magunkal nem baszunk ki udvariasságból, majd bejöttök mögénk. A hangicsálás figyelemfelkeltési célú és/vagy technikai okú, nem kell ezen fennakadni. (Nálam pl. másfél perc alapjárás után már nem veszi a fordulatot a masina, és évek óta senki sem tudja megszerelni. Fütyülök rá, néha kicsit megrángatom, és akkor nem áll le.) A lakókkal meg pont annyit törődünk, amennyit ők törődnek velünk. Egy motor rövid kipuffogója olyan csendes nyilván soha sem lesz, mint egy három dobos autó kipu rendszer, ez van. Aki pont attól nem tud tízig aludni, hogy pár mp alatt elmegyünk a háza előtt, az már amúgy is megérett az idegosztályra. Kapjon be egy sevenalt, és ne keressen bűnbakokat a saját problémáira!

Mobil 2008.07.08. 22:48:21

Gábor!

Hát az szép lehetett. Még én is nevettem rajta. Ilyen csak a nagybátyámmal esett meg még a hetvenes években. Faluról hozta be az anyósát egy Pannóniával (vagy Danubia, már nem tudom). A mamika a két karjára feltette a kosarakat, telis tele minden jóval amit a családjának vitt. Lajos bácsi pedig ahogy szokta, a kiskapun kiviharzott a motorral. Anyósa pedig fenn akadt a kapu félfákon a két kosár miatt. Simán lecsúszott. Persze csak otthon kérdezte meg a nagynéném, "Hát az anyut nem hoztad?"

Quattroman 2008.07.08. 22:54:12

Mobil!
nem lehet hogy annyira szerette a "mamat" hogy direkt a kiskaput valasztotta? -:)

Mobil 2008.07.08. 22:55:18

Quattroman.

Teljesen igazad van. Ezt is szoktam hangoztatni. A mai oktatás szinvonala csapnivaló! Amit ma megkövetelnek a vizsgán, azzal én 83-ban simán megbuktam volna. Miért látok olyant hogy a tanuló kocsi megáll a zebrán? Vagy hogy 300 méter után még mindig csak 30-al megy? Mert akár hiszitek akár nem, a statisztikák szerint a gyorshajtás után a második legveszélyesebb baleseti forrás az indokolatlanul lassú haladás. És milyen igaz! Mert a kalapos bácsi azt mondja, 60-al nem lesz bajom. Dehogynem! Akkor menjen inkább busszal, az legalább 70-el repeszt.
És az utakon nem csata folyik, hanem egy össznépi orosz rulett. Szerintem.

zooo 2008.07.08. 23:01:17

Szerintem mindenki Hayabusát vegyen első motornak :)

zooo 2008.07.08. 23:03:31

ÁÁÁ csak hülyéskedtem. Sajnálom szegény srácot, én is most csinálom a vizsgát nagykategóriára és kérdezem az okosoktól, hogy max 300ezerig megéri-e egy régebbi moci, de max 500 ccm-ig. Állítólag a régebbi vasak már nem mennek annyira, ja és túra mociban gondolkodom max 500 ccm-ig.
Vélemények?

ntsaba 2008.07.08. 23:10:15

Suzuki gs 500, honda cb 500, esetleg kawasaki er-5.
Egyikkel sem jársz rosszul, bár én megpróbálnék azért inkább az 500 ezres kategóriában keresgélni, már ha anyagilag belefér. 300ért nagyon leharcolt példányok lesznek.
Jah, meg szerintem egy szép 250es etz-vel sem jársz rosszul. És akkor marad pénz ruhára is.

Mobil 2008.07.08. 23:15:56

ZOO

300 rugó és egy jó, megbízható túramotor nehéz kérdés. Csak öregebb példányt kapsz. Ha ennyit engednek az anyagi lehetőségeid, vegyél egy 400-as gépet. Kapsz Banditot vagy cb-t. Kezdésnek megfelel, és nem is kicsi gépek. Én nem vagyok híve a túl kicsinek. Legyen nagyobb, de szánjál időt a tanulásra. Ismerd meg a motorod, és önmagad. Mert aki nincsen tisztában önmaga és a gépe határainak, az nem is tudja mennyire messze van attól! És ez a tudás életet menthet. Valamint egy jó tanács, bár ez elfogult vélenény tudom, a MOTORT mint ahogy az AUTOT is Japánban gyártják. Legyen sok örömöd, élményed a motorozásban. De fogadd meg: Az az okos motoros aki hazaér és saját maga veszi le a sisakját. Ezt Ne feledd!

JawasZoli 2008.07.08. 23:16:45

Bervas, Krisi Szevasztok, es szeretnek csatlakozni Bervas es Krisi hozzaszolasahoz. Nagyon egyetertek veletek, mert en is ilyen elven ulok, ultem motorra. A sok f***kalap azt hiszi, ha nagy a motorja, akkor tud is motorozni. Tisztelet a kivetelnek. Szemely szerint en is "beszari" motorosok koze tartozom, mert azert nem lenne nagyon vicces 30 evesen kinyulni, meg ket gyereket felarvan hagyni, csak hogy megmutassuk, hogy kiraly csavok vagyunk. En szemely szerint Verhovinaval kezdtem, es aki ment ilyen orosz geppel, az tudja mirol beszelek. Barmivel meg lehet halni. nem kell hozza 120Le. Lehet rohogni, de szerettem a Verot, mert jo emlekek fuztek hozza, es elveztem. aztan egy kicsit nyomtam simsonnal. Ja egy balaton-megkerulo tura simsonnal pedig kotelezo volt, miutan szeretett edesapam szinten megtette amikor meg maganzo volt. egyutt mentunk 2 simoval. sok f***kalap volt utkozben aki azt hitte, hogy nem vagyunk ott. 60km/h-nal tobbel nem mentunk, de nagyon elveztuk. Ja 30 fokban is volt rajtunk dzseki cipo, kesztyu. Most egy 350-es jawaval jarok, minden nap azzal megyek meloba, 80-90km/h val, nem tobbel, mert azzal is oda lehet erni, es kozben nem szarom teli a gatyamat, hogy "Hu, ezt is megusztam, de fasza csavo vagyok, remelem latta valaki". Szoval balesetmentes utat mindenkinek. Amugy autot is vezetek es a motorost mindig elengedem, mert en is motorozok, de ha nem motoroznek, akkor is elengednem.

JawasZoli 2008.07.08. 23:44:37

Cornucopia, csak annyit szeretnek hozzaszolni a megjegyzesedhez, hogy alapfetoen egy nagy faszsag. a jogalapot onnet veszem, hogy en is biciklizem, autozom es motorozom is. egyszer egy meglett nagypapa sertesnek vette, hogy gyorsabban indultam el a pirostol mint O, igaz, hogy en voltam ott eloszor, mert a zold utan ertem oda. Szoval a faszkalap ezek utan meg a keresztezodesben szandekosan leszoritott. mondom, nem baj, menjel, de mivel allt a sor, elmentem mellette. utana megint megcsinalta ezt ketszer. ez pedig tel kellos kozepen volt, amikor a motor meg veszelyesebb mint maskor. ja es simsonnal voltam. Miutan 3X ki akart nyirni a faszkalap, azt mondtam magamnak, most mar eleg. utana mentem, es belebasztam a hoba, es uriember voltam, mert nem rugtam fejbe, pedig megtehettem volna, mert lement a ven fasz konyorgobe. Szoval ha valakit "okitania" akarsz, akkor ez mindig jusson eszedbe, hogy lehet hogy elengednek, de tuti, hogy utanad tudnak menni, mert nem vagy olyan gyors. Amugy egy jambor ember vagyok, erre sok tanum van. Szoval amig meg ilyen "oktatos" a moral, addig jobb, ha a motorosok tartanak attol, hogy valaki rajukhuzza a kormanyt. Balesetmentes kozlekedest mindenkiek!!

JawasZoli 2008.07.08. 23:53:54

CORNUCOPIA, csatlakozom Mobil-hoz, abban, hogy a hozzaszolasod es a felfogasod valami alpari, es tukrozi a sajnalatos kozmoralt (tisztelet a kivetelnek). Remelem valaki egyszer majd teged is "kioktat", ugy emberesen, mondjuk, azutan, hogy rahuztad a kormanyt, mert mondjuk elotted ment, uram bocsass 45-te. Micsoda felhaborito dolog!

Mobil 2008.07.09. 00:01:21

JawasZoli

Hidd el nagyon sok szép emlék köt a 350-eshez. Visszasírom a mai napig. De azért tedd a szívedre a kezed. Vágysz egy jó motorra. És az a lenézés, ellenszenv ami a jó motorral közlekedők iránt érzel, az egy ici-pici irigységből fakad. Mert a kor meghaladta a Jawat. Nem sírom vissza az út melletti gyújtásállítást, a fél évenkénti leömlő tisztítását, egy komolyabb fékezés után a bowden cseréket, a fékpofák csiszolgatását. A Hondával ez a múlt. Csak tankolom és hajtom. Mindig indul és mindig hazavisz. Retronak ott van egy ES125 Trophy amit a papától örököltem. Szóval ne nézzél le minket és ne ideológizáld meg miért jó a Jawa. Mert félsz? Nem félnél a jó motoron. Tudod, ahol félek, az a Zsiguli 80-al. De nem a kocsim 120-al. Ez a különbség a 350-es és egy modern jó motor között. Kívánom neked hogy mielöbb legyen benne részed.
Motoros üdvözlettel száraz utat és olcsó benzint kívánok.

zooo 2008.07.09. 00:33:12

ntsaba, Mobil: Köszi a tanácsokat, egy 400-as is benne lehet a keretben, azért írtam, hogy max 500 ccm-ig. Sajnos tudom, hogy csak régebbieket lehet ennyiért kapni, de tényleg csak 3 kilóm lesz rá, később talán több is, de azért elfelejteni sem szeretném a motorozást... A ruha és felszerelések ezen kívül értendők. Én találtam szép állapotút is a használtautón :) Igaz nem mai darabok...

Andrássy Gábor 2008.07.09. 05:56:22

Mobil: a kosaras sztori sem semmi. A rizsevők iránti rajongásodat viszont két rizskályha után abszolúte nem osztom. Szerintem a motort, mint ahogy a sportkocsit is, _Olaszországban_ gyártják, esetleg Angliában. A többi motorozhatatlan, szerelhetetlen ipari hulladék, szánalmas anyagtani, technológiai és formatervezési bravúroskodás, amiből pont a lényeg marad ki. :-(

Andrássy Gábor 2008.07.09. 06:08:53

Ja, volt jawam is. Nagyon szerettem, de nem a 320 Ft-os benzinárak világába való. És sajnos a fékei is távol vannak a kor igényeitől. Régen, amikor nulla volt a forgalom, jók is lehettek, de most, amikor bármikor besatuzhat előtted négy tárcsával egy hölgyvezető, most azért már kicsit gáz. (És még utána a téged hoznak ki felelősnek, hogy miért nem tartottál megfelelő követési távolságot.)

Motortaxi 2008.07.09. 08:31:02

Bocsi Gábor, Te vagy az aki régebben a futárblogot írta? Mert ha igen akkor jelezném hogy remek iromány volt, szinte sajnálom hogy vége szakadt a szenvedéseidnek de gondolom 1 év tökéletesen elég volt. A kevélytől mikor szabadultál meg, és hogy bírta a kiképzést? Hja a szoci gépekhez meg tehetség kell, meg pofátlanság ha helyet hagysz magad előtt, akkor nem hagysz beelőzni és annyi! A hazai munkaerőpiaci daráló melyik szegmensében őrlődsz most?? Ja és ha van új blogod megadhatnád a címét, ha nincs akkor meg TÜRELMETLENÜL VÁRJUK A FOLYTATÁST!

Motortaxi 2008.07.09. 08:42:53

Ja az olaszmotor überfasza kommentből már látom h majdnem biztos jó ajtón kopogtattam na ok a Moto Guzzi tényleg szép gép de aztán annyi, közútra japán való, mert tényleg fasza gépek és ezt asszem nem kevesen gondoljuk így! A dígók meg erőlködjenek csak maguknak, ha már egyszer a németek megtették nekik azt a szívességet hogy nem építenek középkat elfogadható árú motort. Ja és a kevély nem rizskályha hanem kommunista hulladék, aztán azóta a 3 éva alatt miket tarháltál be azt nem tudom, valszeg kicsit melléfogtál velük, ami inkább az előző tulajnak tudható be nem a márkának. Apropó mi van a nagypolákoddal, sikerült újraéleszteni vagy voltak szívesek kigajdeszolni műszakin?

zénó34 2008.07.09. 08:46:11

Ez az egész teljesen rendben van,úgy hívják h természetes szelekció.Ebben a motorosok is benne vannak nem tudom ez miért kétséges.
(Minden motorost köteleznék arra h a szerveit felajánlja!Ez meg közérdek.)
Mindenkinek joga van meghalni,nem mindenki teheti meg h 170 lóerős 3 misis motorral haljon meg,valaki egyszerűen belefullad a bányatóba.
Mindenki vegyen sportmotort!
Semmiképpen se vegyen veteránt,túrát vagy klasszikusat "mert azok nem mennek"...

zénó34 2008.07.09. 08:54:28

Pl. itt a GSX-R 1000 van rajta olyan funkció h nem minden ló mozgósított...egyre több gyár hoz ki ilyen dolgokat.
Ez meg pénz az nem hazudik,mert azt gyártanak amire igény van.
Szóval nagy és erős motort akarunk,MUTTÓSAT de szeretnénk ha ott lenne egy pici gomb a kormányon felirat nélkül amit megnyomva 60 lóval járhatunk.
Ettől még lesz hangja és a matricát is majd mindenki jól el fogja tudni olvasni!
100000000000000000000 GSX-RRRRRRRRRR
jeeeeeeee!!!!

Krisi 2008.07.09. 09:29:16

zénó:
Tudtommal alapból felhasználják a halott motorosok/ autósok/ gyalogosok, bárki szerveit, csak akkor nem, ha kérvényt vagy mit írsz (még halálod előtt:) hogy nem szeretnéd felajánlani a szerveidet.

Szóval örülj csak minden hír hallatán, ha új vesére vársz, akkor pláne.

Amúgy a legjobb motorokat olyan országban gyártották, amik ma már nem léteznek - DDR, USSR :)

Amúgy én is anyagiak miatt szeretem jobban a szocmotorokat, majd ha lesz pénzem veszek egy régi BMW-t vagy GPZ-t, azok teccenek még.

Láng Péter 2008.07.09. 11:31:34

Továbbítom:

"Szevasztok!
Egy motorosnak szeretnék segíteni, meg kéne találni!
Tegnap (07.01) Budaörsről mentem Pest felé a nulláson.
A nagy duna hídon volt egy baleset, én úgy a 8-9. voltam a sorban. Amikor előregurultam látom hogy egy motoros volt a szenvedő fél, épp a vasat állította fel. Kérdeztem mivel tudok segíteni, a külső sávban álló kamionos mondta hogy egy román ponyvás kamion volt a hibás, menjek utána!
Rajtam nem múlt, Miklósnál utolértem, de tekintve hogy megállítani nemigazán tudtam, felírtam a rendszámát.
Szeretném eljutattni a balesetet szenvedő motorosnak,
de nekem is sietnem kellett, bevárni nem tudtam.
Nem tudok róla semmit, még a motort sem tudtam megnézni,
asszem fekete sportmotor volt.
Lehet hogy Ő is keres engem, bár nem tudom így utólag
el lehet-e érni hogy a hibást megtalálják.
Én egy fekete Aprilia Pegaso-val, fekete gatyában, piros ingben, fekete bukóban voltam."

ui.: ha írsz nekem mailt, elküldöm a számot!

Rocko- 2008.07.09. 12:38:17

ezt a levelet láttam párszor.
az a kérdésem, h a motros hol ment? sávok közt?
"Kérdeztem mivel tudok segíteni, a külső sávban álló kamionos mondta hogy egy román ponyvás kamion volt a hibás, menjek utána!"
miben? elesett a motoros? leszorította? bal kézzel ette az osztrigát?

messzi 2008.07.09. 14:17:13

Üdv! Egy valamiről senki nem írt még, ami szerintema az egyik legveszélyesebb dolog és már most is rengeteg baleset van belőle, mégpedig a kanyarok levágása. Teherautóknál, buszoknál elég ha csak pár centit megy át a szembesávba. Az utóbbi időkben ijesztően megnőtt a sávok nem tartása kanyarban. Nem értem, nem tudunk vezetni, vagy félünk hogy kopik a gumi, nehéz tekerni a kormányt, vagy azt hisszük attól vagányak leszünk ha levágjuk a kanyart, mint valami suméker? Nem csak nálunk van ez a jelenség, évekkel ezelőtt imádtam ausztriában autózni, remek aszfalt, szép táj, mindenki tartja a sávot a kanyarban, 1-2 éve ott is divat levágni a kanyart. Most motoroztam 4 napot Kréta hegyei között, na ott kasnyarba nem mentem be úgy hogy ne dudáljak előtte, mert a bennszülöttek a 4kerekes pickup-okkal még kanyarban is előztek. Persze a különbség, ha észreveszik időben, ők tudnak korrigálni, mert születésüktől fogva kanyarok között élnek. De itthon az idióta majom fel sem fogja bakker, hogy átjött a sávomba és néz ki a fejéből mint egy sügér!

Mobil 2008.07.09. 17:32:36

Gábor!

Ezen nem fogunk összeveszni. Mindenkinek más az ízlése meg a tapasztalata is. Én japán párti vagyok, és tapasztalatból nem pedig szimpátiábol. A te szavaiddal élve, persze csakis viccesen, az olasz kocsi az ipari hulladék, egy bontószökevény már új korában. A Japánban gyártott japán kocsi viszont az örökkévalóságnak készül. De hangsúlyozom, a Japánban gyártott! Nem a török meg az angol, stb összeszerelés. És ha úgy lenne ahogy Te gondolod, akkor miért japán motorból van sokkal több? A német sem jobb. Az egy éves boxer eszi az olajat. Pedig gyártják már a háború elötti időkből. Ennyi idő sem volt elég a tökéletesítésre? A Hondám meg nem. Vajon miért?

Mobil 2008.07.09. 17:35:13

Messzi.

Ez valóban terjedő rossz divat. Megy elöttem a kocsi, és mindig levágja a kanyart. És nem gyorsan, mert én meg mögötte nem vágom le. Sokszor rettegek, főleg motoron hogy egy ilyen vagánykodó jön szembe. Csak azt tudom nekik kívánni, egy traktor vagy egy IFA jöjjön szembe akkor.

egyjóbarát 2008.07.09. 17:49:46

Csak akkor szóljatok rosszat a srácra ha tudjátok hogy mi történt.Én tudom mert ott voltam.Nem vagánykodott,mindig ovatosan közlekedett.Sajnos az utasa nem kapaszkodot rendesen és leesett,ő megijedt berántotta a féket és kicsúszott. Mély fájdalommal gondolunk rád!!

Mobil 2008.07.09. 18:03:49

Tényleg szomorú. És részvétem. És itt utalnék vissza arra amit korábban írtam. Én nem engedem meg hogy az utasom ne belém, hanem a motor kapaszkodojába kapaszkodjon. Nem volt összhang köztük. A két testnek együtt kell mozogni, utassal mindig óvatosan kell menni. Én tartom fékezéskor és gyorsításkor is. Az én felelősségem ő is.

JawasZoli 2008.07.09. 18:27:04

MOBIL, Szia szerintem felreertetted a hozzaszolasomat. Arra akartam kilyukadni, hogy a feleloseg teljes motorozas/autozas az nagyon fontos. nem nezek irigykedve sem lenezoen meg sajnalkozva a japan vagy barmilyen mas gyartmanyt hajtokra. ut szelen nem kellett meg szerelnem, mert arra valo a garazs. Orulok, hogy jo emlekek fuznek a 350-hez!! Mindenkinek szive vagya, mit vesz. Van egy magyar mondas amit szeretnek a figyelmedbe ajanlani: JOBB FENI, MINT MEGILYEDNI. Amugy reszvetem a sracnak meg a csaladjanak. balesetmentes utat mindenkinek, mindegy mit vezet!!

Andrássy Gábor 2008.07.09. 18:57:53

Motortaxi: igen, én vagyok. Én is szerettem azt a blogot, de ahhoz kellett az az ingerdús környezet is. Amikor átmentem a postára, már nem volt miről írnom, úgyhogy abba hagytam. Most különben az Atomkutató Intézetben dolgom, a thermohidraulikai laboratóriumban. Nagyon szeretek itt, de erről sem nagyon van mit írni a nagyközönség számára.
Amúgy szerettem futár lenni, ha pár délkörrel lentebb lennénk, tán még most is azt csinálnám, de a mi éghajlatunkon ez elég viszontagságos dolog. A guzzi tökéletes közútra, kurva jól manőverezhető, a pincétől a padlásig húz, lehet vele vészfékezni, nincs az örökös nyűglődés az elektromos rendszerrel, nem kell örökké láncot mosogatni és kenegetni, nem lazulnak le a küllők, egyszerűen imádom, szerintem a konstrukció hibátlan, amivel néha-néha küzdeni kell, az csak a korból adódik.
A keeway különben licenszmotor (nyolcvanas évekbeli Honda XL-125 kicsit divatosabb műanyagokkal felcsicsázva), a japán motorokkal kapcsolatban meg engedd meg, hogy Szirmai Gábor, a neves kortárs afrikautazó Utam a Saharába c. könyvét idézzem:

" Az idétlen járművön gúnyolódok, a szerencsétlen vezetőn viszont nem. Nekem is volt 240 km/h-val haladó Yamaha motorom (pokolba a hitvány szeméttel!), megúsztam néhány könnyű sérüléssel. A pancser, akinek még nem volt sebességi motorja persze felteszi a kérdést: minek gyorsan menni? Csakhogy a dolog nem ily egyszerű. Kis sebességnél a legtöbb sebességi motoron a vezető csak vergődik. Kényelmetlenül görnyed a kormányra, fáj a háta, zsibbad a keze. Nagyon kell figyelnie a kormányzásra, kicsit támolyog a gép. A motor rángat, utálja az alacsony fordulatszámot. Aztán, ahogy emelkedik a sebesség egyre kellemesebb lesz minden. Már nem kap hőgutát a vezető a fogyasztói gömbsisakban, száz körül énekelni kezd a motor. A kormányzás egyre könnyebb, nem kell állandóan korrigálni. Már nem is olyan orrnehéz a motor. Úgy százötven körül megszűnik karfájás, elmúlnak a világgal kapcsolatos gyötrő gondolatok, mert nagyon dinamikus lesz még az alföld is, hiszen peregnek az események. Ha a motoros elejibe toppan egy útonálló, elég egy hetyke gázfröccs, és mire a rádióig elmegy a pénzsóvár hatóság, addigra a motoros vezetője már két kereszteződéssel arrébb rég elrakta azt a zsebkendőt, amivel pát intett. Szóval szinte ösztökéli a tapasztalatlan vezetőt egy száz lóerős motor. A komoly megdöbbenés vagy a kikanyarodó traktornál, vagy az első „becsavarodó" kanyarnál éri a pancsert. Ilyenkor a valóság szinte APEH-ként (71) csap le."

Szerintem ennél tökéletesebben nem is lehet jellemezni ezt az irányzatot, és ebből mindjárt arra is választ kaphattál, hogy miért vannak fenntartásaim a rizskályhákkal kapcsolatban. Amikor azt mondom, hoyg a motor Európában készül, akkor én nem a megbízhatóságra gondolok! E tekintetben szerintem senki sem vonja kétségbe a japánok előnyét. Maga a konstrukció, illetve a mögötte álló gondolat az, ami romlott. Halálba hajszol a japó. Az általános közlekedésre való kismotorjaik meg olyan jellegtelenek, mint egy lavór lábvíz. Akkor már inkább egy ETZ!

Motortaxi 2008.07.09. 19:35:40

Ok az ETZ is jó alternatíva de csak a 150-es mert annak balanszban van a motorteljesítmény-erőátvitel tartóssága, csak az a fránya váz ne volna olyan gyenge, a TS-ből meg műszakis jó darabot találni nehéz jó áron. Na meg ez a jellegtelenség sokakat zavar bár el nem tudom képzelni, nekem mint technikusnak (gyanítom te is műszaki végzettségű vagy, mert nagyon ötletes megoldásaid voltak a futáridőkből) az átgondolt tartós konstrukció mindennél többet jelent, és addig jó amíg csak mint egy használati eszközre tekinthetek és nem kell rajta legóznom esténként. A Szirmai kollega könyvét melyik kiadó adta ki és mikor, mert engem is komolyan érdekel, vagy esetleg fent van neten valahol?

Mobil 2008.07.09. 20:49:07

Speed motorom sosem volt, de nem is vágyom rá. Maradok a túra kategoriában és csakis naked bike. Az még motoros élményt ad. Viszont vannak eme kategóriában szép, könnyen vezethető izgalmas motorok keletről is amik szépek is. Van még motor formájuk.

Andrássy Gábor 2008.07.09. 21:13:13

A hídváz egy szörnyű baklövés volt az MZ-knél, de én mégis inkább ETZ-t vennék, azon legalább van fék és töltés, nem úgy, mint a TS szériában. (Mellesleg a nagy TS még ergonómiai szempontból is súlyosan elhibázott.)
Igen, műszaki ember vagyok, és éppen ezért kiráz a frász a japánök hülyeségeitől! Pl. a gixeremben a vezérműtengely csapágycsésze nélkül forgott a hengerfej anyagában, ha egyszer berág valamit, én nem tudom, mit lehet vele kezdeni! De ez még hagyján, de szelephézag állításhoz ki kellett szerelni mindkét vezérműtengelyt! A vezlánc meg középen volt, nehogy már csak úgy ki lehessen cserélni, hanem meg kellett az újat bontani, hozzákötni a régihez, átforgatni, a blokk tetején végteleníteni, hát egy elmebeteg egy dolog volt az is. Az olajszűrő cseréjéhez le kellett szerelni a leömlőt, mert mögé álmodták a hülye japánok (a guzziba alulról földugod és kész.) A mágnesdinamó szabályzását már nem is említem, mert attól minden normális elektromos embernek a haja égnek áll. Szerintem a japán technika úgy ahogy van egy betegágy! Elismerem, hogy sok ötlet van benne, de szerintem ezek mind nagyon rossz ötletek, mondhatni ipari szintű gányolás, és ezt az sem mentesítni, hogy nagyon jó anyagokból, nagyon gondosan csinálják össze, és hogy a végkifejlet tényleg meglepően sokáig működőképes.
Aztán kinek a pap, kinek a paplan...

Andrássy Gábor 2008.07.09. 21:17:30

Szirmai könyveit nem adta ki a konzumtársadalom. Szamizdatként, írott CD-ken terjeszti a műértő közönségnek. Ha beugrasz valamikor egy CD-vel Erzsébetre, kivésem neked. A címem multiplikato a citromail pont hun.

Krisi 2008.07.09. 21:42:34

Gábor: az előző műszaki írásod megadja a választ arra, hogy miért szeretik sokan az NDK-s és egyéb szoc gépeket:
AZ érzés, hogy elindulsz egy hátizsáknyi szerszámmal, pótalkatrésszel, és a tudat, hogy bármi történjen, az út mellett meg tudod csinálni.

Mondjuk én még sose szereltem a Simsont út mellett - najó, egyszer elhagytam útközben a kipuff végét, de az az én bűnöm. Meg így belegondolva párszor szedtem már szét a karburátort árok partján, de csak mert lusta voltam otthon beállítani :)

De ez a jó, hogy bármi történhet, ha az ember nem műszaki analfabéta, akkor szinte mindenre van megoldás. Újabb gépeknél meg történik valami, oszt jöhet a márkaszerviz - bár általában nem történik semmi, de ha mégis, akkor szopó.

Mobil 2008.07.09. 21:56:40

"AZ érzés, hogy elindulsz egy hátizsáknyi szerszámmal, pótalkatrésszel, és a tudat, hogy bármi történjen, az út mellett meg tudod csinálni."

Az az érzés, hogy felpakolva mindkét oldaltáska, vagy az autó fullra, és biztos lehetek benne hogy megérkezem és haza is jutok, számomra sokkal megnyugtatóbb. :o))
És sosem történik semmi. Az alapvető gondoskodás megjár a mai gépeknek is. Csak azzal történik valami amelyiket elhanyagolják.
Miért járnék dorgóban ha van kényelmes lábbeli is?

JawasZoli 2008.07.09. 22:32:35

"Baleset Szárföldön - a sofőr és az egyik utas is meghalt Rábaköz, Szárföld - Halálesettel és súlyos sérülésekkel végződő karambol történt szerda déli tizenkettő előtt nem sokkal a 85-ös főút, Szárföldről kivezető szakaszán. Egy Sopron felé tartó Suzuki többször is megközelítette a felezővonalat, majd teljesen áttért a szembe jövő sávba, ahol frontálisan ütközött egy szemből jövő spanyol rendszámú terepjáróval. A Suzuki sofőrje a helyszínen életét vesztette, az egyik utasa a kórházban halt meg." Ilyen es ehhez hasonlo balesetek miatt miert nincs az, hogy az autokat be kene tiltani, meg kene szigoritani a vizsgaztatast? ez a baleset a gyor-sopron kozotti 85-os fouton tortent, ami nagyon veszelyes utszakasz. aki ismeri az tudja mirol beszelek. sok teherauto, meg tobb onjelolt versenyzo, stb. mindegy mennyivel mesz, mert mindig van aki meg akar elozni, az sem ritka, hogy veszfekezned kell, hogy a faszkalap ne utkozzon veled, meg a szembejovo kamionnal. a lenyeg a lenyeg, hogy tobb halalos auto baleset tortenik naponta mint motoros. csak uye, ha a kutya megharapja a postast az nem hir, de ha a postas visszaharap, az mar sokkal erdekesebb. errol mit gondolnak a Tisztelt Kollegak? Balesetmentes kozlekedest mindenkinek!!

Mobil 2008.07.09. 22:54:03

Azt hogy igazad van. Akik motor ellenesek, azokat kiküldeném egy évre a Távol-Keletre valamelyik nagyvárosba. Ahol több a motor, robogó meg bicikli mint az autó. Lehetne tanulni ott.

Andrássy Gábor 2008.07.10. 06:28:22

Krisi: így van. Az európai masinák kevésbé konzumizálódtak. Ha minden kötél szakad, esztergályos pista bácsi nekiáll, és utángyártja a szükséges alkatrészeket. A japónál meg ezt nem nagyon tudod megcsinálni. Pl. a gixxerben egy 0,5mm-es dombornyomott acéllemezből volt a hengerfejtömítés. Ilyet egyediben senki nem csinál. Amit csinálnak papírból, az meg vastag, elment volna miatta a vezérlés. Sakk-matt, meg kellett rendelni japánból. "Csak" 6000 Ft volt, de ha 16000 lett volna, akkor is meg kellett volna rendelni, és még akkor is örülhettem volna, hogy egyáltalán kapható ehhez a régi modellhez való.
És hát mint ahogy a fentiekből látszik, kellett szerelgetni rendesen. Olyan is volt, hogy otthagyott. Semmi különös, csak a hűtőmotor kommutátoráról olvadt le az összes vezeték, megállt, és elforrt a vize. Új motor persze csillió utánvéttel japánból, ha most merendeli, szezon végére meg is érkezik uram, úgyhogy az ismerős autóvillamosságis órákig forrasztgatta, mire újra ment. Meg úgy általában: a hengerfejet sem szórakozásból vettem le, meg stb. Jó volt, szép volt, elég volt, és soha többet, bottal nem piszkálnám!

Krisi 2008.07.10. 18:08:58

Mobil: én még fiatal vagyok, szeretem a kihívásokat :)

Amúgy, mint mondtam, ha lenne rá pénzem biztos vennék egy zsírúj túramocit - mondjuk Fazer -, amivel ha kedvet kapok kimenni teszem azt Norvégiába akkor nem kell vinnam semmit, de ez még csak a jövő.

Addig is örülök, hogy van egy gépem, amiről tudom, hogy még az unokáimnak is mutogatni fogom, hogy látjátok, a benzin-korban ilyenekkel közlekedtek a bácsik és a nénik :)
Addigra szerintem már csak a patikákban lesz benzin, és azt fogom keverni olivaolajjal :D

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2008.07.11. 00:44:38

Én az idén, 24 évesen szereztem A jogsit a B mellé. Mindjárt lejár a nyár, de még nem vettem rá magam motorvásárlásra.
400-assal szeretnék kezdeni, egy haverom Banditját próbáltam. Szerintem tudnék meggondoltan közlekedni vele, mint ahogy 19 évesen is túléltem egy E30 325i-t, s azóta is nagyköbcentis RWD verdákat hajtok:)
Persze éjszakánként, kihalt helyeken körbedriftelem a körforgalmakat, de ezt nem tartom veszélyesnek.
Remélem motorral sem leszek vadabb:)

Andrássy Gábor 2008.07.11. 19:11:42

Nyugodtan motorozz csak. Ha már öt évet vezettél autót, akkor aligha tudnak bármi újat is mutatni neked a többi közlekedők, és te is tudod az alap dolgokat, hogy teherautó tükörholtterében nem furikázunk, meg hogy nem mindig kapjuk meg az előnyt, ami járna, meg ilyesmi. Ha a kocsidat nem töröd havonta, akkor a magadat sem fogod a motoron. Nedves kanálisra, villamossín lapos szögű keresztezésére, magukat az ajtóval legyezgetőkre meg más efféle egynyomú specifikus dolgokra vigyázz, és akkor nem lesz semmi gáz.

JawasZoli 2008.07.11. 20:12:16

81-es főút - A 81-es főúton, Pér közelében (a 72-es kilométernél) egy terepjáró és egy furgon ütközött pénteken késő délután. A dzsip az árokba csapódott és felborult. A sofőr kiszabadítására a tűzoltókat riasztották. A sérült sofőr www.kisalfold.hu/gyori_hirek/tuzoltok_vagjak_ki_a_serultet/2063724/ Szevasztok, megint egy baleset, persze nem motoros. Gondolom nem csamcsognak rajta az ujsagok. viszont volt egy sulyos motoros baleset. Győr–Szombathely - Mentőhelikopter hozott kedden délután a győri Petz-kóházba egy 31 éves szombathelyi fiatalembert, akinek életéért egész éjszaka, s még most is küzdenek az orvosok. Vas megyében ugyanis akkor éppen nem volt behívható érsebész szakorvos. www.kisalfold.hu/gyori_hirek/gyorben_kuzdenek_a_motoros_eleteert/2063441/ a linkeket bemasolva el tudjatok olvasni a cikkeket. Nagyon nem jo egyik baleset sem. Balesetmentes utat mindenkinek.

Csákány Józsi · http://Viktor5 2008.08.28. 21:53:15

Én egy 50 cm2 estem egyet 1 éve és varták kezem lábam de most lesz meg a jogsim és most vokk 15 éves
szoval mindenki kiprobájja hogy megy a moci
csak nem mindegy hol lezárt uton vagy autopályán kicsit vaN KÜLÖMBSÉG

szépszemű 2009.02.02. 03:18:15

sziasztok!
Én autós vagyok,de idén szeretném megszerezni a nagymocis jogsit is!
Nos nem akarok szemét lenni sem elfogult,de be kell ismernünk hogy az autósok nagyobb parasztok mint akárki más!Ezt abból vezetem le hogy napi 200-km vezetek városba,pályán és látom hogy milyen baromságokat csinálnak pl:átmennek a piroson egy forgalmas átjáróba,felmennek a járdára és több 100 métert mennek rajta csak hogy kikerüljék a sort és bepofátlankodjanak!!Én azt mondom hogy az ilyeneknek nem hogy kocsit,de még egy biciglit sem adnék a kezükbe!Na és ne feledkezzünk meg azokról sem akik megveszik a jogsit kressztudás óne aztán törik magukat +minden amit érnrk mint a ropit!Sajnos a környezetembe van egy pár ilyen elvetemült vakarcs.Nem tudom hogy az élet hozta igy vagy csak a puszta szerencse de én még bunkó mocissal nem találkoztam engem nem izgat ha beáll elé apirosba vagy rámelőz 130 nál mindaddig mig normálisan csinállja!Én ara kérek mindekit aki a forgakomba részt vesz vigyázzunk egymásra mert senkit nem fekete zsákban várnak haza!!!
Amúgy birom a szöveged COYOTE!
süti beállítások módosítása