Merre mentek, magyarok?

Disputa az irányjelző használatáról

  2008. május 28. - baowah

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Így kell autót rajzolni!
2013-06-07 14:29:49

Mindannyian rajzoltunk már autót, legalább egyszer, a normális gyerekek többször is. De ilyen

Nem heroin, cukor
2013-05-19 08:53:02

Plakátként is kitenném! Egy Yamaha X-max 400 tesztje miatt péntek este ronggyá áztam Milánóban , így

Én nem is akartam autót venni!
2013-02-03 07:48:21

„Ha az iparban, mezőgazdaságban, illetve közigazgatásban végzett, felelősségteljes tevékenységünk mellett

Én is eladtam a legjobb autómat
2013-01-13 07:56:23

Mihályfán az út szélén Én is eladtam a legjobb autómat – úgy tűnik, ez most kezd rossz szokássá


 

A történelmi véletlenek miatt nem Magyarországon tanultam vezetni. Nem hinném, hogy túl nagy különbség lenne a két ország oktatási módszereiben, ennek ellenére mégis naponta találkozom olyan visszatérő különbségekkel, amelyek nem csak a szememet szúrják, hanem testi épségem is veszélyeztetik.

Vélemények az azonos című publicisztikáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr72491163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anti 2008.05.28. 04:20:31

Sajna, ezt az írást akár én is elkövethettem volna!Valahogy kezdem azt hinni, hogy az ilyen suttyóságok genetikailag vannak bekódolva.Akármerre jár az ember azt látja, hogy "polgár"társaink némelyike /sajnos elég nagy hányad/ túlzottan őrzi barbár szittya őseink azon szokásait, amikkel rettegésben tartották a békés mezővárosok lakóit cselekedeteikkel.
Gondolok itt a dohányzásra, szemetelésre, buszon, rendelőben való furakodásra és az úton való ezernyi elkerülhető parasztkodásokra, amik csak a vérnyomásunkat emelik.
Valahogy nem akaródzik egyeseknek felvenni az európai normákat!
Autóparkunk szép lassan átalakult "nyugativá", de keleti szoftver irányítja őket.
A héten sajnos újabb súlyos balesetek történtek a gyalogátkelőhelyeken!!!Hová fog ez fajulni, ha eltapossuk egymás gyermekeit???
Sz.tem csak az segíthet, ha egyre többet beszélünk az ilyen fórumokon ezekről a gondokról!
Szebb jövőt!
Ja és a körforgalom elhagyása index nélkül 30000 ezret ér!Csak bekéne szedni valahogy!

aPró 2008.05.28. 04:25:13

Akkor most arról van szó, hogy használni kellene az index-et?
Mert ha igen, akkor nyugi, errefelé Kanadában sem szokás :)

aPró 2008.05.28. 04:27:27

jah, és : "hazsnálatáról"??? :D

snatch 2008.05.28. 05:10:59

Teljes mértékben egyetértek az írással :) Ma nem divat az index, az irányjelző. Én az ilyenekre direkt vadászok! Plö múltkor: egyirányú utca, az úttest baloldalán parkoló autók, az út beletorkollik egy főútba. A baloldalon áll egy motoros aki ki akart fordulni balra, utána egy fóbiás de semmi index, gondoltam az ott várakozik, me ugye no index, egyenesen meg nem balról megyünk. Megyek az autója mellé balra indexelve. ezmeg dudál, hogy hogy képzelem. Szal érted: neki áll feljebb.. mondom sanyikám index és mutattam neki a villogást a kezemmel. De mondom nem vagyok surmó visszatolattam mögé hadd örüljön. Erre kiszáll egy kihaénnem csávó, odajön és kiokosított, hogy onnan nem kell indexelni. Nem akartam pofánröhögni...

cb 2008.05.28. 05:12:55

aPro:
Azert azt se feledd, hogy a legtobb aki nem hasznal indexet az kerekparon kezdte a palyafutasat... Nem hiaba van olyan akit 10x (tizszer) is elvagnak a G2-n :))))) En egyebkent soknak egyaltalan nem adnek jogsit. Ugyanakkor meg ha sokan nem is indexelnek, legalabb udvariasak: a jobbkez-szabalyt hirbol sem ismerik, tehat mindig megallnak es varjak, hogy menjen az ember :))) Es meg egy fontos dolog: az itteniek sokkal kulturaltabban kozlekednek mint Mo.-n: nem agresszivek, beengednek ha elfogy a sav, stb. Engem mindig kiver a hideg verejtek amikor Mo.-n kell vezessek.

Suppiluliumas 2008.05.28. 05:13:47

Azt hiszem két csoportra lehet osztani az indexet nem "hazsnálókat":):
Az egyik az amatőrök csoportja, akik elfelejtették, mit is kéne csinálniuk vagy nem tudják az új ismereteket: ők azok, akik elfelejtenek a körforgalomból kifelé indexelni (változatuk: akik befelé indexelnek vagy a körforgalomban folyamatosan balra indexelnek), és ők azok, akik először fékezgetnek, csak aztán indexelnek letérés előtt, a mögötte haladó meg addig próbálja kitalálni, mit is akarnak. (A kedvencem nem is lekanyarodik ilyenkor végül, hanem egy villantás után megáll az út szélén.Bár az ilyen inkább már a tapló kategória)
A másik csoport a vadbarmoké. Ilyenek pl. az index nélkül sávot (a menőbbek akár egyszerre két-három sávot) váltogató őrültek. Persze a bravúros vezetéstechnikai megoldások mellett biztos nincs idő indexre...
Ez nemcsak a drága autót vezetők egy részére igaz, az ilyen viselkedés típusfüggetlen.
Egyébként rájöttem, a sokmilliós kocsikból nem felejtették ki az indexet, mint hiszik sokan: beszerelték, de az elektronika leszabályozza, és csak a vészvillogó használható parkolássegítő üzemmódban.:)

GiXXXer 2008.05.28. 05:21:09

Egy ismerős csaj mesélte:
Volt neki egy pasija, régi E34-es BMW tulajdonos. Egyszer megengedte a lánynak, hogy vezesse a kocsiját. A csajszi beült, egyes, index, elindul, a srác furcsán néz rá, majd az első kereszteződésben index, majd fék...Srác ráförmed, majdnem szó szerint idézem: "Hát te meg mi a f@**ért indexelsz? Ez egy BÉEMVÉ b@z+! Indexeljen, akinek kisautója van...!"
És ez komoly!
És ami velem, történt:a minap lassít előttem a papa 30-ról, fékez, vagyis csak épp annyira nyomja a féket, hogy a féklámpa világítson, 100 m-en keresztül. Nagynehezen leindexelt jobbra, én már kettesben vagyok, tolnám neki...lehúzódik jobbra, a padka mellé, okés, én index balra, gáz. Amikor már épp at húzódok a szembe sávba, fogja magát, és befordul balra...satu, kormány méginkább balra, de az öreg ODA SE NÉZETT!!! Lement a kis utcába, és NEM LÁTTAM, HOGY BALRA FORDÍTOTTA VOLNA A FEJÉT!!!
Nem csak az indexelés hiánya balesetveszélyes, hanem az is, ha nem helyesen használják. Ha teszem azt 30 mp-el később indulok otthonról, akkor pont 50-55-ös lendületben érem utol, és tuti, hogy megütöm a combját-könyökét a kocsi elejével...És valószínű én vagyok a hibás, ha az index nem marad úgy...de amilyen szerencsés vagyok, még jobbra villogó index-szel is rámvernék... :P

MMM 2008.05.28. 05:30:07

Nekem már több történelmi okokból más országban megtanult vezetni ismerősömnél történik a következő:
Valami nem úgy sül el mint szeretnék Édeshazánkban és egyből ezt az okot veszik elő: ez egy másik ország, itt apró különbségek másképp vannak. Rosszabb esetben (okmányirodánál váratják őket stb.) mert ők 'külföldiek' és azért szivatják őket... nem győzöm nekik elégszer mondani: engem, aki Budapesten születtem és élek már 23 éve is ugyanúgy szivatnak sokszor... szóval kis fóbia is a dolgok mögött áll szerintem.
Másrészt, a sógoréknál és nagytestvérüknél vettem kifejezetten észre hogy indexelni luxus. Nálunk előzésnél még néha néha, ott kifejezetten ritka, ahogy én vettem észre. Szóval lehet talán onnét vesszük át ezt a rossz szokást. Ha ez megnyugtat embereket én csak hót üres utakon nem indexelek sávváltásnál, amúgy minden kis hülyeséget megköszönök mikor beengednek vagy elengednek, már röpül is a dupla index :)

dextercapo 2008.05.28. 05:34:19

az index a mai kozlekedesbol akkor kopott ki amikor a potfeklampa megjelent es az osztalyharc az auto araban es nemzetisegeben csucsosodott ki.
nem csak az index veszett el - alkalmazkodtunk a mindent szabad bmw-es es audis hordahoz , akinek ha nem eg egy-ket hatso lampa , feklampajuk , csak mutatoban mukodik a fel auto vilagitasa , nem merunk szolni , mert meg letepi a fejunket .
talan ez a figyelmeztetes volt az elso ami eltunt azzal hogy kisajatitottak maguknak anyazasi celbol . ma ha ramvillog valaki , akkor tudom hogy ha belatnek a sotetitett akvariumaba , akkor ott voros arcot , hatso tomest , frocsogo nyalat es lengo oklot lathatnek - nem arra figyelmeztet hogy esetleg kint felejtettem az indexet , vagy netan kiegett a jobb hatso helyzetjelzom , netan defektem kezd lenni.
senki nem jelez mar igy - sehogy .
ma ez kb olyan mintha valaki feltartott kozepso ujjal jelezne egy lecsuszott sliccet - legalabbis rizikos , felreertheto .

búbánat (törölt) 2008.05.28. 05:39:28

Kezdetben volt a taxis.
Ők még a városi autóvezetés mesterei voltak, mert abban az időben amikor egy átlag autós vezetett évente 10 ezer kilométert, ők havonta mentek a fővárosban 4-5 ezret.
Ők még minden esetben használtak indexet.
Aztán a rendszerváltás után jöttek a kényszervállalkozó "személyszállító kisiparosok".
Ők kezdték elfelejteni az idex használatát.
Egyszer egy afféromnál megkérdeztem egy ilyen izét, hogy miért nem használ indexet?
Közölte: ha minden alkalommal indexelne, belefáradna a keze és nem győzne ízzót cserélni.
Na ettől kész lettem és borzalmas következtetéseket vontam le magamban a személyszállító kisiparosokról.
Azóta ha valamelyiknek el kívánom mondani a véleményemet csak azt mondom, te személyszállító kisiparos.
Aztán jöttek a feltörekvő újgazdagok, akik a jobbnál jobb és nagynál nagyobb autóikkal lenéznek mindenkit, aki szabályosan közlekedik.
Életfilozófiájuk, hogy akinek csak Suzukira futja, az úgyis félti az autóját, mert lehet az egy élet munkája, amit félt. Neki meg nem számít, ha kell vesz másikat.
Na az ilyenektől mentsen meg az Isten minden közlekedőt legyen az autós, vagy gyalogos.

dextercapo 2008.05.28. 05:42:02

jah, es meg valami - talan javulna az index statisztikank ha a moral ugy komplett javulna . ha nem birtokolnank hanem hasznalnank az utat .
egy ev autos jogsi elotti robogozas raebreszthetne az embereket arra hogy az elni es elni hagyni elvnek vannak elonyei . ha valakinek elveszik a jogsijat , akkor meghagyva a robogo jogsit javulna a kozlekedesi stilusa , nem csak a gyakorlatbol jonne ki .

Digita 2008.05.28. 05:46:50

A nejemmel mi is utazunk a "nemindexelők"-re. Úgy jellemezzük az autójukat, hogy "nullextrás". Behozta, vagy megvette kintről a méregdrága "terepjárónak" látszó monstrumát és sajnálta tőle azt a néhány eurót még, hogy indexet is kérjen bele.
Egyébként még a "dodzsemes" jelzőt is meg szokták kapni, mivel abban tényleg nincs irányjelző, és 500-ért annak megyünk neki akinek akarunk. Valszeg sokan ezt a vezetési képességüket mentették át sikeresen az utakra.
A legcsúnyább az volt ebben a témában, amikor egyszer a Csúcsforgalomban hallottam egy szakértőt, aki azt mondta, hogy "...hát az indexet, ha nem használják, az nem olyan nagy baj, hiszen attól még simán be lehet kanyarodni". Ő lehet, hogy nem tudta, hogy az index nem csak a bekanyarodás miatt kell, hanem a közlekedő társak figyelmeztetésére is, hogy változás következik, ami mindíg hordoz veszélyt magában. A legtöbb baleset elinduláskor, útkereszteződésben, kanyarodáskor és előzéskor keletkezik. Ezeknél többnyire ugye kell a jelezni a szándékunkat a KRESZ szerint is, meg a józan gondolkozó, de akár paraszti ész szerint is.

dextercapo 2008.05.28. 05:52:56

digita : ez aranyos :)
en szuletett soforoknek szoktam oket hivni - mert kepzest nem kaptak az tuti - atloban parkolnak harom helyen , nem indexelnek , nem tartanak kovetesi tavolsagot es egyszeruen letolnak az utrol ha ugy erzik gyorsabbak harom km/oraval , aztan a kovetkezo kanyarban nekem kell fekezni , mert fekkel reagalnak a veszhelyzetekre , kanyarra , gyalogosra , kerekparosra , naplementere , bokorra , csikra - barmire :)

koz 2008.05.28. 06:30:09

Körforgalomra:
Nem emlékszem, melyik országban, de már sokszor láttam olyat, hogy a körforgalomban folyamatosan indexelnek balra, aztán kihajtáskor meg persze jobbra. Ez egy bolondbiztos megoldás, ha balra indexel, nem jön ki, ha jobbra, akkor kijön, ha nem indexel, akkor figyelni kell ezerrel. Mondjuk itt a balkán leghátsó zugában ez sem segítene.

ny 2008.05.28. 06:38:57

Nagyon egyszerű a megoldás.
Aki nem indexel, azt úgy tekintem, mint aki nem akar irányt változtatni.
Persze ha mégis, akkor azért a belesetet megpróbálom helyette is megelőzni, de alapesetben haljon éhen, ahol van.
Sávváltásnál, elfogyó sávnál aki indexel, azt be szoktam engedni. Aki nem, azt nem, de még csak nem is lassítok, úgyis félti annyira a kocsiját, hogy ne jöjjön nekem...

cseper 2008.05.28. 06:46:56

Rajtam röhögtek a kollégák hogy még a parkolóban is indexelek. biciklis egyenesen kabrióban néni nem jelezte kanyarodási szándékát baleset nem lett, de én is meglepődtem. Biciklis szóváteszi emelt hanggal de nem káromkodott. A csaj meg nyenyenye nyenyenye. Menyit kaphat valaki ha egy nőt jól pofán vág. Egyvalamire figyeljünk minden autótípus vezetői között vannak indexelők és nem indexelők volt amikor Porsche vagy BMW indexelt és udvarias volt velem szuzukissal és volt amikor a ladás szart le mindent. Szerintem nem autó függő.

MG 2008.05.28. 06:52:08

Szívemből szólt ez az írás! Következetesen mindegyiknek nyomok kis dudát, hátha rájön. (Azóta nem szidom őket, mióta egyszer majdnem leütöttek miatta.)

Meridian74 2008.05.28. 06:58:00

Teljesen egyetértek a cikkel... de nemcsak a városiközlekedésben van igy...
Tegnap egy autos lakoövezetben leparkolta az ut szélére az autóját szinte az árok szélére... jött nemsokára arra egy szakadt zsigulival és mögé akasztott nagy utánfutóval egy kokeró, aki az amúgy a kavicsos úton padlóra nyomta a gázpedált, és kikerülte ezt az autót, de másik oldalról a lelógó diófa ágaiból egy jó nagy darabot leszakítva az utánfutó megemelt korlátjával... jah és mindez egy kereszteződés előtt ahol egy háromszögű közlekedési tábla is ki volt tűzve... na most a baromarcú meg sem állt volna ha nem akad bele a faágba, és pont belerongyolt volna az arra szabályosan keresztirányba közlekedő autósba. Mivel többen ép ott álltunk rászóltunk hé ember hogy mész ezen az uton, meg talán nemcsak lassabban, hanem lassítani is kellene a kerszeteződésnél, még neki állt feljebb. Hát szívem szerint fogtam volna valami vasdorongot és agyonvertem volna. De akkor meg én lettem volna a fajgyülőlő..

Na de kérem, ha ez a füstös összetörte volna a másik autóst, valyon lett volna biztosítása? Biztos h nem... sőt ahogy az értelmi képességeit elnéztem, jogosítványa sem volt.

Na az ilyeneket kellene elkapni a közlekedési rendészetnek (nem pedig 100e Ft-os büntetéseket osztogatni ha valaki olyan helyen meg ygyorsabban ahol amugy senkit nem veszélyezetet ezzel), és kicsit megnevelni őket; mivel ezeknél az elemeknél máshogy nem megy, csak egy kiadós - és rendszeres - verés hozhat eredményt, meg további verések kilátásba helyezése, ha ismét elkapják... (ezeknek pénzbüntetés? ugyanmá, miből? ki hajta be? Lecsukják? há' a haverok várják a bortönben, és tul hamar ki is engedik...)

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.05.28. 07:01:19

A mai autókban, az automata indexkarok és a pöccintésre hármat villantó irányjelzők korában jól szét kéne b@szni azoknak a fejét, akik lusták, vagy szimplán csak hülyék ahhoz, hogy a bal kezecskéjüket erre (is)használják, ne csak lógassák kifelé az ablakon...

envagyok :) 2008.05.28. 07:16:38

A hozzászólásokat nem olvastam el csak irok:
1. Itthon nincs gond az indexeléssel. naponta járok budapesten meg mindenfelé de semmi gond nicns az indexxel.
feltűnt hogy én se vagyok szent néha kifele későn indexelek a körforgalomból mert a megszokott irányba mennék és később ugrik be hogy most nem arra megyek. ilyenkor tuti sokan felháborodnak, de nenm szándékos és nem hülyegyerek vagyok csak kicsit eltévedtem.
szerintem ez mással is megesik.

2. sok országban tőlünk eltérően még annyira se megy az index mint itt, szóval ez csak itthon ilyen felkapott probléma..

sanyi 2008.05.28. 07:17:00

A magyar nép nagyrésze rosszab fajta balkáni paraszt és sajnos ezt nem tudja magáról, hanem inkább azt hiszi, hogy mindenek felett áll. Sajnos. A rendőrség meg impotens, nem csinál semmit, és amúgy sem tudja, hogy mit csináljon.

Gboy 2008.05.28. 07:34:22

a cikk helyénvaló, a baj csak az, hogy pont a sok "mentalista" nme fogja elolvasni. . .
egyébként nem csak a kopasz, tisztességes "üzletemberek" ne ismerik az indexet, hanem a 18-23 éves kiscsajok (szerinbtük a belső tükör azért van, hogy legyen hol sminkelni), és sok kis szúnyogcsődőr sem. . .

Manyizga (törölt) 2008.05.28. 07:35:28

Kollektív felelősséget az irányjelző használatára is! Az utast is lehessen felelősségre vonni, hogy a vezető nem indexelt! Sőt, ha nincs bekötve, vagy netán vezetés közben mobiltelefont tartott a kezében, akkor a rendőr ne csak őt, hanem az utast is büntesse meg! Kollektíve!!! :))
Együtt-egymásért! :)

Rocko- 2008.05.28. 07:53:40

a körforgalom küön tészta, agyhalál a magyar utakra.
index az van, és használni kell. különben ne csodálkozzon senki, ha valaki kitöri az autójából.
az indexelés témaköréhez tartozik, h valaki akkor ténylegesen is akar valamit. akár balra is elfordulni. ha a szembőljövők elnegedik, akkor a kanyarodó mögötti sor csökkeni fog, és az mindenkinek jó. csak ezt kéne megértetni mással.
az irányjelzést meg használjuk arra, amire kitalálták. rendszeresen látom, h lámpánál megállva 2*1 sávon mindenki beáll, majd lámpaváltás UTÁN kezd el indexelni a kolléga. kérdem én: miért? engem is zavar, h kattog, de ha látom, h mögöttem jönnek, akkor kiteszem: tessék, én elfordulok erre vagy arra, így válassz sávot. ez olyan nehéz?

dextercapo 2008.05.28. 05:34:19
így van, audis meg béemvés. még 1-2 sztereotpiát nem tudunk hozzádobni? pl. köcsög kispolskisok?

búbánat 2008.05.28. 05:39:28
"Közölte: ha minden alkalommal indexelne, belefáradna a keze és nem győzne ízzót cserélni."
és mit mondott arra, amikor megkérdezted: a karosszérialakatos olcsóbb móka?

Digita 2008.05.28. 05:46:50
igen, index a felesleges feláras extra. :)

G 2008.05.28. 07:56:22

Én például IMÁDOK indexelni, élvezem a kattogását, tudom, hogy ott kívül szépen villog, és ezzel nem magamon segítek, hanem a "közlekedő" többieken. Azt viszont bizton merem állítani, hogy némely prémiummárka úgy tűnik csak extraként adja az irányjelzőkart - elég sokan nem rendelnek autójukba ilyet, gondolván: minek? ha megyek úgyis látnak...

nbssbnt 2008.05.28. 07:58:32

Tudjátok mit, megbaszhatja a sok baromarcú magyar, senkinek nem kötelező kocsiban cipeltetnie a koszos valagát, pláne a mocskos "fővárosban" akinek meg van anny a bőre alatt hogy mégis megteszi az meg számoljon azzal ami vár rá, és ne sírjon itt a szája, van ennél millió nagyobb probléma is itt. De a kilopott milliárdok úgy tűnik senkit nem zavar mert a városhatárig látnak csak az utánna következő csak ismeretlen terület, és ilyen kurva fontos problémával vannak elfoglalva hogy sor között jobbról előzi a motoros a dugóban dekkolókat, a biciklis a sáv közepén hajt, jajj a másik nem indexel és anyázza a másik tapló magyart, hát próbáljátok először a kollektív létbiztonságot létrehozni aztán lehet verni a nyálat hogy ha jajj a szentségit 3 utcát kocsival kell mennem milyen rémségek várnak ugyan rám!

stevestrong 2008.05.28. 08:01:53

Grat a cikkhez! Minden benne van ami a mai nagy magyar valóság. Mindenki lesz@rja a másikat, megy a mergával vagy a ducatoval, a belét is kitapossa, mert céges autó,vagy mert teheti, előzget, tükörbe nem néz, minek az a csökevény az ajtón, szembe villog, hogy te lassíts, nem lényeg, hogy esetleg egy egész család is odaveszhet, mert Ő az utak királya...és tényleg az index, az index...

Littlejohn 2008.05.28. 08:02:48

Az irányjelzőt a kanyarodás SZÁNDÉKÁNAK jelzésére kell használni, nem a kanyarodás jelzésére.

torka 2008.05.28. 08:03:07

nbssbnt: te egy búval baszott seggfej vagy, talán ugorj le valamelyik hídról és akkor kicsit keresztbe tudsz tenni az autósoknak, amíg lezárják miattad. hajrá!

macardos 2008.05.28. 08:13:33

Soha nem fogom megérteni, miért nem indexelnek egyesek. Mert OK, vannak szabályok, amelyeket néha/gyakran áthágunk (pl. gyorshajtás), de ezekből előnyünk származik (még ha jogtalan is. Ja és dehogy hajtanék én gyorsan egy Szeged-Pécs útvonalon, ha 130 lenne a megengedett sebesség). De ha nem indexelek, időt nem nyerek, és még pénzem sem lesz több. Ha meg nagylegény akarok lenni, felteszek egy nagyon tuning indexet, majd csak megbámulják.
Ui.: örvendetes, hogy egy "bunkó autós szabálytalankodik" poszt kommentjei között mindössze egyszer tűnik fel a BMW. Ez nagy előrelépés az eddigiekhez képest (pl. rokkantparkolás a múlt héten).

Littlejohn 2008.05.28. 08:13:56

A közlekedési morál is olyan, mint az ország állapota. Motorizációnk lassan megfelel a 21. század követelményeinek, agyban viszont - a majd 50 éves agymosásnak megfelelően - még mindig sehol sem vagyunk.....
Ebben az országban mindenkinek van JOGA, felelőssége viszont senkinek sincs. Mit várnak a állampolgártól, ha a felső szinteken mindent meg lehet úszni.....
Ne sírjunk a közlekedési morál miatt....hiszen MI VAGYUNK, AKIK ALAKÍTJUK.....

SchEdem 2008.05.28. 08:23:54

Az ironak teljesen igaza van, engem is mocskosul fel tudnak idegesiteni a nem indexelok. Foleg a korforgalombol kifele index nelkul jovok. Az egesz lenyeget veszi el, hogy varnom kell, hogy merre mennek.
De azt azert szeretnem megjegyezni, hogy meglepoen vannak nyugati orszagok, ahol meg rosszabb. Svajc nyugati reszen elek, es nyugodtan ki merem jelenteni, hogy itt nagyjabol csak veletlenul nyulnak az indexhez. Korforgalomban 10-bol kb 1 indexel kifele, autopalyan, savvaltaskor 10-bol 0. Keresztezodeseknel meg neha-neha, de ott is kb 10-bol 5 az arany.
Szoval a szerencsesebb tortenelmu orszagokban sem mindig jobb a helyzet.

Dimitrij 2008.05.28. 08:26:09

Tökmindegy, hogy használják-e az indexet (nem ezt, hanem az irányjelzőt... :-)), mert szinte kivétel nélkül szarul teszik.
Az irányjelző a SZÁNDÉKOT kellene, hogy jelezze, nem a manővert. Ha tudom, hogy be akarok valahová fordulni, akkor onnantól kiteszem az indexet, ahonnan már egyértelmű, hogy merre szeretnék menni. Akkor is kiteszem, ha meg akarok valaki előzni, de nem tudom. Hadd villogjon, azért van. Ha a manővert jelezné, akkor össze lenne kötve a kormánnyal...

eltoro 2008.05.28. 08:26:15

En Angliaban vezetek, es Anglia a korforgalmak orszaga. ALig van lampas keresztezodes. Sot vannak mini korforgalmak, amik csak fel vannak festve az utra. Talan ezert, talan a sulyosabb buntetesek miatt, de szinte mindenki indexel. Es bar az autopark joval fiatalabb es dragabb, mint az otthoni, a kozlekedesi kultura sokkal higgadtabb. Itt autopalyan 70 mph (112 km/h) max sebesseg es kevesen mennek 80 felett. A zebranal meg akkor is megallnak, ha a lelepni kivano gyalogos meg 5-6 lepesre van az uttestol. Viszont mivel a gyalogosok ehhez hozzaszoktak, igy korul sem neznek... Ha elutod, borton es iszonyu penzbumtetes. No kecmec. Az angoloktol is lehet valamit tanulni.

Littlejohn 2008.05.28. 08:32:40

Közért előtti zebra......anyuka gyerekkocsival ácsorog....megállok....ő is....intek,... néz....indul....bent a közértben megkérdem, miért nem ment át, amikor megálltam......MERT NEM SZOKTAK MEGÁLLNI.....Magyarország, 2008.

krystian · http://detektorok.blog.hu/ 2008.05.28. 08:32:58

Óóó igen, végre ezzel is foglalkozunk!!!

Ott várom, hogy elmenjen a körforgalomban, erre kihajt jelzés nélkül, én meg álldogálhatok tovább.

Ez nem a közlekedési morálról szól. Ez arról szól, hogy egyes emberek ennyire nincsenek tekintettel a többiekre. Más szóval leszarják őket. Nem fogják fel, hogy azzal, hogy tekintettel vannak másokra, azzal a közösségnek tesznek jót, és ez nekik is jó. És ez nem csak az indexelésre igaz.

Kedvencem a témában:
www.youtube.com/watch?v=Lhsjit5xJks&feature=related

Valaki más 2008.05.28. 08:34:19

Teljesen egyetértek a szerzővel!

De legalább már megvan az a hozzászólás is, hogy elfelejteni indexelni nem akkora bűn...

BZd · http://www.flickr.com/photos/bzd/ 2008.05.28. 08:34:23

Egyetértek, de kíváncsi lennék a másik oldal indokaira, érveire is... :)

Kalapos-Skodás 2008.05.28. 08:39:03

"Az irányjelző a SZÁNDÉKOT kellene, hogy jelezze, nem a manővert."

Ez a lényeg. És ne érdekeljen, hogy van-e olyan az úton, aki figyelebeveszi, igen, üres úton is érdemes használni. Azért, hogy rutin legyen. A sávok elég szélesek szoktak lenni, van idő a megfelelő irányba hútódni. Viszont lassú haladásnál a kétkerekűekre fokozottan kell figyelni, hiszen esetleg nem látja az irányjelzőt a kocsi végein, mert melletted megy. (Az nem fogja föltámasztani vagy a gerincét összeforrasztani, hogy Ő volt a szabálytalan...)

Z. 2008.05.28. 08:39:04

Én Szlovákiában tanultam vezetni (meg jogosítványt is ott szereztem).
Az index használatával kapcsolatban egy lényeges különbség van, ami viszont adott esetben balesetveszélyes lehet mindkét országban.
Tudomásom szerint Mo-n, ha egy kreszteződésben a főút jobbra vagy balra kanyarodik, egyenesen pedig mellékút folytatódik, a főúton maradónak nem kell indexelnie. Szlovákiában minden kanyarodásnál kell!
Többször láttam már ebből a helyzetből adódó balesetveszélyt!!
Javítsatok ki, ha rosszul tudtam valamit!
Z.

menelik 2008.05.28. 08:40:04

A nem indexelőkre nekem van egy frankó elméletem:
- vannak a "kispöc.ök", akik azért nem indexelnek, mert kissebbségi komplexusuk ellensúlyotzása végett olyan nagy autóban ülnek, ahol a kormány tekerése is kihívás nemhogy még az index használata
-aztán vannak a "nagy pöc.ök", akik olyan extravagáns járműnek vélt képződménnyel járnak, hogy a kormányt csak egy kézzel és 12 óránál lehet megfogni, így az index nem használata végső soron az autógyártók hibája, francért teszik le az indexkart 9 órához
-aztán vannak, akik azért nem indexelnek, mert a luxusterepjáróban az index csak az extra felszereltségi listán szerepel, arra viszont nem volt pénz, mert meg kellett venni a DVD lejátszót, a GPS-t a 22 coll krómfelnit no és persze az 5 literes motor felára is +1milla, így értsük meg...az index nem fért bele a költségvetésbe
-aztán vannak még az istenek és félistenek...ők szolid cirkálókkal járnak, mivoltukból adódóan nem kell indexet használni, hiszen ők "istenek" szóval vagy mögötte mész, kullogsz mint a birka, vagy BKVzz
Olyan ez az index kérdés mint a ködlámpa...azt is csak azok kapcsolják fel kristálytiszta égboltnál, akik a fejükben lévő ködből szeretnének kilátni...szóval teljes mértékben indokolt a ködlámpa használata is

Bocy 2008.05.28. 08:40:46

Nem tudom miért hiszi azt mindenki, hogy csak a drága autók tulajai nem indexelnek... Ez egy hatalmas baromság. Én átlag 60-70 e km-t vezetek évente országszerte. Ez az állítás abszolut nem igaz. Szerintem a nem indexelők közt 70-80 % az teljesen átlagos kocsival jár! Egyszerűen buta, lusta, vagy hatalmas műmájer (minek nekem jeleznem...) valóban a maradék 20% az a kör akik letépem a fejedet ha beszólsz hatalmas terepjáróval közlekedek gyűrött nyakú kigyúrt állat vagyok, illetve a pasim által kitartott hülye picsa akinek nem kell leszállnia a pór nép közé... De szerintem ezekkel ne is fgolalkozzunk! Inkább azon kellene mindenkinek elgondolkoznia, hogy ő hányszor nem használta az indexét... Nem mindig egymásra kellene mutogatni, hanem először önkontrollt tartani!!! Ez a baj ezzel az országgal olyan könnyen tudunk egymásra mutogatni, de saját magunk meg ugyanazt csináljuk. Én mindig megpróbálok indexelni és ez így fog maradni a jövőben is!

Littlejohn 2008.05.28. 08:42:07

MÁSIK OLDAL BZd kérésére:
- nem használom, mert ha kiég a lámpa, nem tudom kicserélni;
- nem használom, mert még én sem tudom, merre megyek;
- nem használom, mert senkinek semmi köze ahhoz, hogy én mere megyek;
- nem használom, mert akkor kiadná magam, elárulnám a szándékomat.
:-)

Dryaqwert 2008.05.28. 08:44:02

Az index használatról csak annyit, hogy az is baj ha kint felejtik. Az ember alárendelt útról nyugodtan kifordul az elé a kocsi elé, amelyik jobbra villog. Mi van akkor, ha csak kint felejtette? A baleset után kikapcsolja, és téged meg elmeszelnek elsőbbség meg nem adása és közúti baleset okozása miatt. Még jól jársz, ha nem sérül, vagy hal meg valaki. Hogy tanút nem fogsz találni, az hulla biztos. Én mindig figyelem az ilyen villogót, hogy lassít-e, tényleg le fog-e fordulni. Közben persze egy péntek délutáni dugóban már nyomják mögötted a kürtöt, hogy mit tétovázol (igyekeztem finoman fogalmazni) ott a sor elején. Ami még rohadtul idegesít, már volt cikk róla, a kanyarodó sávból egyenesen című előadás. Végig a sor mellett az üres kanyarodón, majd hirtelen gázadással be a sor elé. Aki nem csinál ilyet az lúzer?

Krézihajtány 2008.05.28. 08:44:25

Kedves Szerző, szóról szóta egyetértek, viszont jelezném: akiknek a cikk szól, jó eséllyel nem olvasnak.
És hogy a sztereotípiákon oldjak: kéttonnás fekete terepjáró (jómagam), index nélkül elé vágó 20 éves bugyikék lada, nálam satufék, bugyikéknél kéz a magasban, középső ujj szolídan jelzi, hogy pacikukit kíván iktatni az ánuszomba. Hamarosan megelőzöm - kurv@ra nem érdekel hogy lereagáljam a nyomorát -, erre emutat egy bézból ütőt... Na ez volt az a pont a pont, amikor eszembe jutott egy kedves barátom édesapja: épp vadászatról tartott hazafelé, amikor kedves és magukat viccesnek gondoló emberek baseball ütőt mutogatva haladtak el mellette az autópályán, erre válaszul ő felmutatta a puskáját. Faxság volt, nyilván, de aki szopni indul, az ne csodázzon amikor az oltári szentséget vezetik az ő orcája üdvözülésére, csókolom.

Lowtyo 2008.05.28. 08:46:03

Én minden nap használom az indexet. Igaz többnyire csak az autós mellékletét.

Gábor 2008.05.28. 08:48:36

Kiegészíteném a cikket az irányjelzőn kívül még valamivel: a kedves régi Suzuki Swift tulajdonosak figyelmébe ajánlanám, hogy nem csak reflektor van az autójukon, hanem tompított is. Nem tudom, hogy más mennyire érzékeli, de szerintem kb. 10ből 9 swiftes reflektorral megy mindig, fényes nappal is. Ne!

redriot 2008.05.28. 08:55:01

"Az irányjelző a SZÁNDÉKOT kellene, hogy jelezze, nem a manővert."

Ez így van. Van az indexelésnek egy olyan fajtája is, hogy hirtelen rántja át az autót a másik sávba, és azzal a mozdulattal csapja fel az indexet. Rutinos pesti sofőrnek érzi magát, mert úgy gondolja, hogyha időben jelez, akkor nem engednék átsorolni. Elsősorban Ducatókra, Transitokra jellemző, néha taxisokra.

Van még, aki csak akkor indexel, mikor előrepofátlankodik a kanyarodósávban, majd jelzi, hogy ő majd inkább bejönne elénk az egyenesen haladóba, majd ha zöld lesz a lámpa. Ennek hardcore-verziója, mikor a benőtt agyú paraszt beáll a sor legelejére, a lámpa alá. Tényleg nem szeretek általánosítani, de ilyet szinte kizárólag csak tíz-tizenöt éves német (valaha)luxusautóktól látok.

A nemindexelést viszont tényleg nem lehet típushoz kötni. Tényleg nem csak a wannabe-gangsta körökre jellemző, a rózsaszín mobilján gagyogó ugripunci ugyanúgy elfeledkezik az irányjelzésről.

fm 2008.05.28. 08:57:43

Körforgalom... Az amit a magyarok képtelenek normálisan tervezni/megcsinálni. Hollandoknál majdnem minden körforgalom 3 sávos. Az jobbszélső negyedet megy, a középső felet, a balszélső meg háromnegyedet. Felülről nézve az óramutató járásával ellentétesen csavarodnak kifelé a sávok. Egy ilyen helyen sakál módon lehet haladni. Nem mind ilyen, de azárt nem ritka, hogy a nagy forgalmú irányokra dedikált sávok vannak.

User1 2008.05.28. 08:57:50

Megy a csávó a körforgalomban. Ha jelezne, hogy ki fog menni, egy bejárattal odébb simán be tudnék menni. De nem jelez, vagy akkor jelez, amikor már kanyarodik. Ennyire nincs tisztában azzal, hogyan működik a korforgalom, vagy ennyire tahó.

Keresi az utcát, megy 10-el, ilyenkor vészvillogó és lehúzódás kellene, hiszen szokatlanul viselkedik, továbbá akkor egyértelmű, de a legtöbben ezt nem is tudják. Egy nő bénázott előttem, aztán amikor index nélkül be is parkolt, kioktattam, mire való az a kis pöcök. Nem nézett ki butának, de láttam rajta, fel sem fogta, hogy nem csak a színházban, az utakon is "viselkednie" kell.

Z! Nálunk tényleg nem kell, de ha áll valaki a mellékúton akkor ajánlatos, épp a sok tahó miatt, akik nem indexelnek.

A rendőrség helyében azért büntetném nagyon az index elmulasztását, mert az autók között ez az egyetlen szabályos kommunikációs forma van.

KoLaPu 2008.05.28. 08:58:21

Évi 80-90 e km vezetek. Mo, Ausztria Németo.
Tényleg borzalman vezetünk, de speciel a körforgalomban való indexhasználatot 10 osztrákból 9 rosszul csinálja.
Ami nálunk tipikus: belsősávban haladás, ködlaámpa ha kell, ha nem. És a Legborzalmasabb a zebra megközelítése. A gyalogosnak ELSŐBBSÉGE VAN. Nincs, gha és nincs akkor.
Üdv

joli 2008.05.28. 08:58:58

Furcsállom a címet. Mi az, hogy disputa? Az indexet használni kell, ez a szabály, nem megbeszélés kérdése, hogy hasznos-e, és hogy használjuk-e.
Kedves Gábor, nem biztos, hogy a régi típusú Swiftben reflektorok világítanak. Az egy könnyű kisautó, és ha ülnek hátul, vagy valami nehezebb cucc kerül a csomagtartóba, akkor feljebb világít a fényszóró. Kiváló beállítógombja van egyébként.

Unbiased 2008.05.28. 08:59:13

"...hét számjegyű volt az autó árcédulája" - azt hiszem, nyolcszámjegyűt kellett volna írni, merthogy hatszámjegyűért nem kapni (új) autót. Egyébként egyetértek. Minden a beidegződéstől függ: én az éjszaka közepén, elhagyatott mellékutca-kereszteződésnél, ahol se közel, se távol egy mozgó autó, is indexelek, mert így érzem jól magam.

Benz 2008.05.28. 09:07:01

Kedves mindenki!
Szerintem jó ahogy van ez. Ehez szoktunk, működik. Ha például a körforgalomba kicsit odafigyelnétek kinek merre áll a kereke már könyebb is lenne bemenni. A piros lámpánál töténő konzultációk, pedig direkte vérpezsdítőek- a csajom pl mindig benedvesedik, hogy mennyire kemény vagyok. Amúgy ez a kiskocsi-nagykocsi is hülyeség, amíg nem futott a szekér egy golf II-vel jártam és ugyanúgy toltam mint most , hogy 2,8 t-ás terepjárom van:). Ezer szónak is egy a vége, én teljesen rendben látom a közlekedésünket, amúgy 7 éve vezetek de még nem volt balesetem és én sem okoztam, tehát nem tudom miről beszélünk.
Közlekedőtársi szeretettel: Benz

atomgape 2008.05.28. 09:08:02

1. Nem narancsszinu feny, hanem borostyan. Nem mindegy am!

2. Egyetertek, de semmi nem fog valtozni. Azert koszonjuk.

3. En is indexelek, mindig, ha kozel-tavol nincs senki, akkor is. Miert? Hogy ne kelljen ezen gondolkodni. Egyszerubb mindig jelezni, mint allandoan megmagyarazni, hogy "most nem jelzek, mert..."

4. Aktiv biciklis is vagyok, szerencsere meg nagy bajom nem esett, de valahogy 10M koruli-feletti erteku autoval sokkal tobbszor probalnak elcsapni. Majd persze ugatnak, hogy takarodjak a bicikliutra (ami persze nincs is, de elkepzeleseik szerint a bicikli csak bicikliutra valo). Mar gondoltam, hogy fogok hordani magammal festekszorot... >:-)))))

.Walaky 2008.05.28. 09:09:29

Aki így áll a világhoz azt vagy nem b@szták meg, vagy inkább akassza fel magát.

Ha mindenen így idegesíted magad gyomorfekéjt kapsz..

bejön? bejön.. és? 2 bejön akkor 2 jön be.. ééss??? legjobb esetben is nyerhetsz 5 percet.. de ha nem húzod így fel magad sokkal kellemesebb tud lenni az utazás..

nekem remekül bevált: kedvenc zenék be.. hangosan.. és énekelni.. :)))
(annyira megy, hogy inkább körbesötétítettem a kocsit) :))

így a leghosszabb dugó is tud jóhangulatú lenni..

Megáll(t) az ész 2008.05.28. 09:10:25

Ajánlom mindenki figyelmébe az érdi tetőtől az M6-ig tartó "pár darab" körforgalmat, lehet számolni, hogy mennyien indexelnek..
Amúgy van sok ember, akik intelligencia szintjük alapján még talicskát sem tolhatnának, nem hogy jogsit kapjanak. Nevelő szándék? Felejtsd el. Egyszer próbálkoztam ilyesmivel, majdnem kiszedtek a kocsiból, pedig nem nyomtam a kürtöt fél napig, nem toltam az úton..
A magyarországi közlekedés csak romlani fog, ezt évről-évre észre lehet venni, (majdnem) minden ember idegbetegen ül az autóba, valahol le kell vezetnie a stresszt. Az szomorít el, hogy máshol miért tudnak relatív normálisan vezetni? Hova kell ennyire kapkodni??
ui.: igen, veszélyes az index mellőzése, és ugyanúgy meg lehet a használatát szokni, mint a biztonsági öv becsatolását.

Johnny336 2008.05.28. 09:20:33

Nem az a lényeg, hogy indexel-e, hanem mikor. Pl. kedvencem, amikor a manőver végén felvillantja. Ilyenkor rávillogok, hogy "köszi, már láttam mit csinálsz, utólag ne jelezd!"

Érdekes módon ha parkolóból kiállásnál használnák az emberek az indexet, akkor lehet, hogy nem lennének "rátolatok-az-ajtajára" koccanások. Kitolja a kocsi seggét annyira, hogy látszódjon, ő villog. És az emberek látni fogják. Jó esetben ki is engedik, de legalábbis számítanak rá, hogy beléjük tolathat valaki...

Legjobbak a Váci/Hungária/Könyves/egyéb nagy sebességű párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten: cikázik jobbra-balra, de baszik indexelni...

.Walaky 2008.05.28. 09:21:16

Jah..
az öntudatos biciklis -aki önálló járműnek képzeli magát- pedig a leg veszélyesebb állatfaj a közlekedésben!
szerencsére mindíg ő húzza a rövidebbet.

szitu: körút:
- piroslámpa: bringás sorok közt előre.
- zöld: képtelen tartani a tempót, az autók kénytelenek átsorolva előzgetni..
- piroslámpa: bringás sorok közt előre..

folytassam??

a motoros legalább a forgalom ritmusával tud menni a zöld után..

ha már annyira járműnek képzeli magát a bringás vagy vegye fel akár a 60-as tempót, vagy nem menjen előre a sorok közt.. (megnézném ahogy egy bringás végigállja a körúti dugót)

c 2008.05.28. 09:21:22

hehe, csak azert neztem ide, h rakeressek arra hany bmw lesz a kommentek kozt :-) csalodas, 57-bol csak 4 :-/

.Walaky 2008.05.28. 09:26:52

a végére pedíg a mottó a kresz következő módosításának tervezetéből:

"Az irányjelző használata 2000 köbcenti felett opcionális."

Ainult Mina 2008.05.28. 09:27:13

En csak annyit mondok, kultura kerdese ez. Aki egyedül van sötet szobaban es asitaskor szaja ele teszi kezet, ö indexel.

Pista 2008.05.28. 09:29:14

Abba kéne má' hagyni ezt a síránkozást, hogy jaj nálunk de szar a közlekedési morál. Minden olyan jelenség, amit itt olvasni lehet (nem indexelnek, annak van elsőbbsége, akinek nagyobb a kocsija, gyorsabban/lassabban mennek a szabályosnál, megállnak akárhol, stb. stb.) máshol is megvan. Aki vezetett már Olaszországban, vagy Görögországban, vagy ne adj isten Törökországban (a klasszkus Balkánról nem is beszélve) az mindig nagy megnyugvással ér haza Magyarországra :-)

Amúgy én se szoktam mindig indexelni, ha sávot váltok, akkor sávváltás után indexelek (ha előre kiteszem az indexet, akkor nem engednek be), ha a lámpánál meg a jobbra kanyarodó sávban dekkolok, akkor mindek folyamatosan indexelni...

Arra viszont én is pipa vagyok, ha valaki a lámpánál áll a belső sávban, de nem indexel balra. Aztán, amikor a lámpa zöldre vált, kiteszi az indexét balra, én meg ott rohadok mögötte :-(

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2008.05.28. 09:29:28

Tenerifén tapasztaltam a következőt:

megyünk sorban, lakott területen kívüli tempóval, egyszercsak a sor elkezd lassítani, és előttem mindenki indexel balra. "nocsak, ezek mind ide jöttek?"
hát nem, mert az első elkanyarodik balra, a többiek index vissza és mennek tovább egyenesen. más, a sor odaér egy zebrához, az első megáll, kiteszi az indexet balra, a mögötte lévők ugyanígy tesznek. pedig nincs is semmi bal oldalt, ahova be lehetne kanyarodni.

a második után leesik: így jelzik, hogy ne előzz, ne azért lassítok, hogy elmenj mellettem, hanem azért, mert így hozta a forgalom.

nagyon hasznos, nagyon gyorsan meg lehet szokni. és pl, ha azon a balatoni úton így tesz az egész kocsisor, amit Nógrádi miniszter sofőrje előzni kezdett, akkor talán még élnének a Trabantban utazók.


(ettől függetlenül a szigeten, ahogy a déli országokban általában) szinte minden autó körbe van törve, húzva, apróbb koccanások, parkolási sérülések vannak rajtuk. ezekkel nem törődnek.

doffy 2008.05.28. 09:30:02

Az is csodálatos amikor az illető már félig bekanyarodott vagy már a másik sávban van mire villant egyet az irányjelzővel. Nekem van egy másik megfigyelésem is: az autó ára fordítottan arányos a telefon kihangosítóval, vagyis minél drágább az autó, annál ritkábban van benne kihangosító. Ebból viszont az következik, hogy telefonálás közben esélye sincs irányjelezni.
A rendőrök tényleg tehetnének egy kicsit többet a dolog érdekében, de hát mit várunk akkor, amikor Ők sem tartják be az elemi közlekedési szabályokat.

Grande Punci 2008.05.28. 09:34:50

Nem olyan régen nekem jött hátulról egy motoros mert óriásit satuztam előtte! Persze nem önszántamból, hanem mert a padkáról le akart jönni az Üllői útra egy idősebb bácsi. Index természetesen nem működött nála, nyilván, hogy el ne kopjon... Szépen lassan csorgott kifelé, és mivel messziről láttam, hogy nem vesz engem figyelembe, a féken tartottam a lábam. De amikor végre 10 méterre odaértem hozzá, gyorsan kihajtott! Láttam, hogy a motoros fölkel, mondom minden ok! De a bácsi nem állt meg...
Rohantam utána, tulajdonképpen le kellett szorítanom az útról, hogy megálljon. A végén közölte, hogy menjek el újra vizsgázni, mert neki elsőbbsége van ha már egy, ismétlem 1 kereke lent van a padkáról... Ezek után akarjuk, hogy indexeljenek???

Tomiko 2008.05.28. 09:34:57

Naponta járok Ausztriába és ezt már csak élményautózásnak hívom a mi közlekedési viszonyainkhoz mérten. Hihetetlen pihentető és lelkileg is feltöltődöm attól, hogy emberszámba vesznek az utakon... Tudok örülni az autózásnak, nem feszüléssel töltöm az időt... Tisztelet minden normális magyar autósnak, aki kivételnek érzi magát!

menelik 2008.05.28. 09:35:36

Kicsit a nem indexelők kis hányadának védelmére kelek! Ők talán a friss jogsisok, a hétvégi vezetők, vagy azok, akik rá vannak kényszerülve hogy autózzanak.
Az elmélet a következő, pl Dózsa György útm, hétfő 8 óra. 3 sáv. külső sáv 50Km/h, középső 60-70km/h belső sáv zsufi, mert mindenki balra szeretne kanyarodni. Szerencsétlen autós külső sábból a belsőbe szeretne menni, mit tehet:
- kiteszi az indexet és várja hogy átmehessen..ezt a mutatványt elbukta
- index, lassít, ledudálják a fejét, majd mögötte a 3. autó kivág, index nélkül, ő meg megint elbukta a sávváltást
jön a 3. próbálkozás:
-icipici rést talál, vissza kettő padlógáz és kimegy...na mi hiányzik? az index, teljesen logikusan, nem ő a hibás, hanem mi, akik a középső sávban 50 helyet 70 nel megyünk, esélye nincs arra hogy átjöjjön, csak ha valamilyen szabályt megszeg

Sipi- 2008.05.28. 09:35:38

Érdekes módon, a hozzászólások szerint mindenki használja az irányjelzőt. Az utakon mégsem ez van többségben.

Magnum 2008.05.28. 09:37:28

Én csak megemlíteném az állandóan indexelő hatvanasokat, akik egyenesen is indexelnek az ember meg agybajt kap, hogy most nekem jön, vagy csak mentálisan képtelen már vezetni.

Másik észrevételem a kommentek között megbúvó (nem szó szerint idézett) "néha vétünk a szabályok ellen, node az indexelés..." idézetre lenne: Ha már gyorshajt az ember, azért felesleges indexelni, mert úgysem veszik észre. Amire meg észrevennék már rég a harmadik sávban vagy négy autóval előrébb.

job1 2008.05.28. 09:40:45

Azon szoktam gondolkodni, ha nem indexelő segíti a vezetésemet, minek van egyáltalán index a kocsiján? Miért nem szereli le, vagy töri be, meg ilyenek? Az anyaországi határon voltam túl a hétvégén, és sógorom mellett utazgattam: körforgalomba be, majd padlógáz, és ki! Mondom neki: index? Minek, miért, kell? Hja, mondom én, bocsi, tudtommal kemény bünti jár érte. Következő körforgalomban már előre érdeklődött: akkor most jelezzek kifelé? - Profi sofőr elviekben - Másik barátom oktatónak készült, mikor a mentor a következő aranymondással vértezte őt fel egy életre: "Barátom, amikor oktatsz még a p_na szőrt is be kell indexelni, ha a kocsit kimozdíttatod eredeti vonalából!" Ennyit erről! Nekem nem esik nehezemre használni azt a kis kart! De rosszul esik, ha egy pesti zsúfolt araszolás közepette előttem egyik reszeli a körmét, másik telózik, és magasról tojik arra, hogy kapcsolni kéne azt a kart!

milenko 2008.05.28. 09:42:11

vezettél már horvátországban?
OTT télleg SENKI nem indexel, ahhoz képest ez itt a kánaán!

muha · http://www.nincsilyen.hu 2008.05.28. 09:42:58

Én használni szoktam az indexet. Szinte minden nap. Egész jó cikkek szoktak megjelenni rajta :-))))) haha....

menelik 2008.05.28. 09:43:08

Ausztria!

Autópálya 130Km/h, ennél gyorsabban vsak a magyar rendszámos autó megy...belső sávban.
3 sávos pálya...100as tábla közeleg...mindenki index ki, jobbra le...fék és 100...nem 110...100...mint akiket zsinóron húznak.
4 éve történt, azóta megtanultam...3 sáv oszták pálya...középen picit 130 alatt. Oszták audi megelőz...balról szabályosan...majd kb 20 centivel előttem bejön és solidan beáll elém, kiteszi az indexet jobbra...majd rájövök, talán le kéne mennem a külső sávba??? hoppá...kimegyek...fazon index jobbra, picit odalép, int és pá...látótávon belül külső sávban ment végig, annak ellenére hogy 5-6 autót kellett kikerülnie. Na itt tanultam meg a jobbra tarts szabályt. Így is lehet, nem csak mint nálunk, ködlámpa és szarrá villoglak ha nem mész az utamból

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.05.28. 09:43:12

Irányjelzö: ahogy a neve is mondja, jelzi melyik irányba megyek. Nem múlt idöben, nem jelen idöben, hanem merre akarok majd menni.
Egyszer egy fövárosi taxis azt mondta, hogy azért nem használja, mert akkor nem engedik be. Erre nem tudtam mit mondani.
Gyakran azért nem használják, mert a bal kéz a telefont tartja. Nem telik neki madzagos headsetre sem, nemhogy kihangosítóra.
Bezzeg az elakadásjelzöt mindenki böszen tudja nyomkodni, ha egy sávváltásnál beengedik - ami meg elvárható lenne.

Smash 2008.05.28. 09:46:20

Jómagam is teljesen egyetértek a cikk írójával, rengeteget "dühöngök" közlekedőtársaim hanyagságán.
Amit leginkább nem értek: miért csak akkor kell kitenni az indexet, amikor a lámpa már zöld??? Csak elvétve látok olyan kedves autóst, aki már előre, időben jelzi, hogy merre fog menni. Döbbenet volt számomra több alkalommal is látni, hogy a tanuló vezető (mellette az oktató, ugye) szintén csak a lámpa zöldre váltásakor teszi ki az indexet. Módosították a kreszt? Piros = indexelni tilos?

AP (törölt) 2008.05.28. 09:50:23

Gyerekek kicsit sok lesz mára az erőszak a totalcaron..
Az egyik írásban ez van

" Ezeket a közlekedőnek álcázott véglényeket – márkafüggetlenül – kéjesen tudnám lefejelni. Szétszakadt orrnyergükbe sót szórnék: vakuljanak meg a fájdalomtól, és egy kutya vezesse őket – az legalább megjegyzi, amire tanítják. "

A Caterhammesben meg valami egye ki a rák a szívét dolog..

Kell ez?

Zozo 2008.05.28. 09:52:36

Nem ertek egyet a cikk irojaval, hogy csak Magyarorszagon nem indexelnek. En pl. Belgiumban dolgozom es sokat autoztam szerte Europaban Svedorszagtol Olaszorszagig, de ugy talaltam, hogy epp a magyarok aranylag jol vezetnek csak eroszakosan, udvariatlanul. Szerintem ha valaki nem indexel az a belga meg a luxemburgi, de sok holland is eleg erdekesen vezet.
A korforgalmakrol annyit, hogy errefele van belole sok ezert mindenki, meg a legbenabb, a jogositvanyt meg alanyi jogon szerzett-soha nem vizsgazott belga is turhetoen hasznalja. Indexel vagy sem, gyakorlata van benne, meg aztan ha kicsivel is, de udvariasabb es elozekenyebb, mint nem az atlag, de sok magyar sofor. Megjegyzem, valoban megneheziti a biztonsagos kozlekedest az iranyjelzo hasznalatanak elmulasztasa, de egy kis elozekenyseggel ez egesz jol kezelheto. Nem eleg hoborogni, hogy a masik miert nem tart be egy szabalyt, hiszen ettol meg lehetunk baleset resztvevoi.
Szoval roviden: beautozva fel Europat en inkabb nem szapulnam a magyar soforoket mivel ugyan tenyleg vannak jobbak is, de van sok rosszabb is, meg bizony "nyugaton" is.

Szekszkazan (törölt) 2008.05.28. 10:03:09

A helyzet az, hogy a közlekedők nagy részének fogalma nincs az irányjelző, továbbiakban egyszerűen index céljáról, lényegéről.

Az index arra való, ahogyan a cikk írója is írta, hogy más tudtára adjuk, hogy miafenét is akarunk mi csinálni most vala. Sokak szerint például a kanyarodósávban marhaság indexelni. Van ebben valami, hiszen onnan biztosan kanyarodik az ember, kivétel persze, ha egyenesen be akar vágni elém...

Sávváltásnál ha valaki be akar jönni elém, akkor segítek neki, de elvárom azt, hogy jelezzen, és CSAK AZUTÁN húzza a kormányt. A nem indexelőkön kívül azért van probléma azokkal is, akik nem jól használják, az először a kormányt húzom aztán megbököm az indexet magatartás nem jó.

Tessék megérteni: az index SZÁNDÉKOT jelez. Ha már behúztad elém a kormányt, akkor már mindegy.

Arról nem is beszélve, hogy az irányjelzőt szabad ám akkor is használni, ha a KRESZ nem írja elő. Magam részéről nem vagyok egy nagy KRESZ-fan, nem 30-cal megyek át a vasúti átjárón, és városon kívül biza többször megyek 90 felett, mint alatta, de... ugye ha kanyarodó főútvonal van, mondjuk balra, akkor balra nem kell jelezni. Ha jobbra jelzek, akkor egyenesen megyek. De mi van, ha jobbra be akarok fordulni? Szóval abból semmi baj nincs például, ha kanyarodó főútvonalnál valaki indexel, mert tudatja mással, hogy igen, nem vagyok barom, arra fogok menni.

Aztán régen természetes volt (nekem még most is az), hogy főleg a nagyobb építésű kocsikkal, teherautókkal, amelyek mögül nehéz kilátni, az ember jelez jobbra három villantással, hogy tiszta az út. Én ma is csinálom, és ma a legtöbben már nem értik, mi a fenét villogok jobbra...

Előzés megkezdésénél kitettem az indexet, akkor egyértelmű, hogy előzni akarok, és onnan kezdve nincs apelláta, a mögöttem lévő ne ugráljon, én jeleztem, hogy megyek. Előzés befejezésénél pedig ugye visszafelé indexelek, mert jelzem, hogy most visszatérek a saját sávomba. Jelzem a mögöttem lévőnek is, hogy ha akar, akkor még el tud menni mellettem, jelzem az esetleg szembe jövőnek, hogy nem kergültem meg, megyek már.

És még ezer példát felhozhatnék, de mindhez ugyanazon dolog lenne szükséges: oda kellene figyelni a vezetésre, tudni kellene, milyen fizikai és logikai folyamatokból áll a közlekedés. Mivel azonban egyrészt a borzasztógyenge oktatás miatt, másrészt a közlekedési lehetőségek nyomorúságos, szánalmas mivolta miatt, az emberek csak azzal foglalkoznak, hogy ÉN, MOST, GYORSAN, ODAÉRNI.

Figyelem: Budapesten metróépítés, hídlezárás, korlátozás, és konstans áll a közlekedés, nem kell csodálkozni, ha az emberek az utolsó négyzetcentit is kihasználják, és nem marad figyelem az irányjelzésre, tehát ez csak rosszabb lesz. Főleg azon megfontolás alapján, hogy Budapest körül 20 év alatt nem sikerült körgyűrűt építeni.

És még valami: szerintem rohadjon meg a közlekedésrendészet. Egyre több és több rendőr lesz, egy nap autózás közben ha 8 rendőrautóval nem találkozok a 6 motoros mellett, akkor eggyel sem. Ehhez képest 4 éve nem láttam, hogy egy dugóban rendőr irányított volna, hogy ne dögöljön meg a közlekedés. Négy éve. Akkor volt utoljára a Nyugatinál rendőri irányítás. Biztos volt azóta máshol is, de volt, hogy 3,5 órát álltam a dugóban a nagykörúton, mert több nagy kereszteződésben az emberek nem tudtak közlekedni.

Ekkor hol vannak a zsernyákok? Szóval kezdem azt hinni, hogy itt pont az a cél, ami egyre inkább folyik. Legalább többet lehet büntetni. Persze nem a nem-indexelőket, a nem világítókat. Elmaradt, hát istenem. No igen, elmaradt, nyolcvankilencedjére...

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.05.28. 10:04:35

Eszemben sincs a rasszizmus felé eltolódni, de Ny-Európában én ott látom a gondot, hogy a nem-indexelök jelentös része bevándorló. Török, algériai, indiai, pakisztáni és balkáni jogsikkal rongyolnak a kölni, párizsi, bécsi és egyéb utakon.
100%, hogy öket máshogy tanították vezetni. No meg náluk "otthon" az index fölösleges kacat. (mint a bennszülött franciáknál is)

Zozo 2008.05.28. 10:09:52

malenykij polgar, nincs igazad. En most is Belgiumban dolgozom es latom nap, mint nap, hogy nemre, fajra es korra valo tekintet nelkul egyarant tudnak jol de rosszul is vezetni. En emellett inkabb mondanam, hogy az "echte" belgak vezetnek rosszul es raadasul ertetlenkedve nezik, hogy a tobi mit csinal. Tipikusan a viccbeli helyzet, amikor a sofor a radio hireit hallgatva azt kerdezi magatol: "meg hogy egy auto, ezen az autopalyan mindenki velem szemben jon!"

antimason 2008.05.28. 10:10:18

Nem oly régen hallottam, hogy a cikkben is említett kaszthoz tartozó autósok nagy része vezető beosztásban van munkahelyén. Ez az oka annak, hogy a forgalomban is nagyobb valószínűséggel próbálja kiterjeszteni a többi közlekedőre a hatalmát, lenézését, felsőbbségét, parancsolgatni vágyását.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.05.28. 10:10:54

Zozo, lehet, hogy Belgiumban így van. Én a német nyelvterületröl szürtem le a következtetésemet.

HT 2008.05.28. 10:12:54

A nem indexelőknek három fajtája van:

1,luxusautós bunkó: direkt nem indexel,ezzel szimbólizálja tudatosan, hogy mindent megtehet -ez biztos-!

2, Akinek pénze, jó autója még nincs, de tetszik neki az újgazdag feeling , azokat utánozza. Ez a típus is jellemtelen, előbb-utóbb sokra is viheti hazánkban.

3, Aki bármi más okból nem indexel: pl. gyakorlatlanság, szétszórtság stb, de nem tudatosan teszi.

Az első kettő morálisan is elítélhető, a harmadik megbocsájthatóbb, gondolom mindenki érti miért.

És különben aki jobban figyel, látható is, hogy ki melyik csoport tagja!

Zozo 2008.05.28. 10:15:15

malenykij polgar,

OK, abban lehet valami, bar amerre en ott jarni szoktam (Berlinben nem voltam) en eppen azt lattam, hogy a nemetek az atlagosnal jobban es elozekenyebben vezetnek. Lehet, hogy a nem "gyari" nemetek nem ilyenek, de a tobbseg ment a forgalommal normalisan, igy bennem fel sem merult, hogy milyen szarmazasuak az egyes vezetok.

Littlejohn 2008.05.28. 10:15:59

Ha nem kérek indexet a kocsiba, ócsóbb lesz? Akkó nem kérek kormányt se, + féket se. Sok fölös hülyeség.....Itt az ócsó ató.....

báró Csekonics 2008.05.28. 10:16:11

A nem indexelő nagyautósokkal kapcsolatban: ha látom, hogy szép új(szerű), akkor simán hagyom a kis kocsimat, ahol van, nem húzódok (kivéve, ha be akarom engedni, mert nem furakszik, hanem átsorolna - nagy különbség!).
Eddig bevált - féltik ám ők is az áfavisszaigénylésből 'összespórolt' kocsijukat, csak szeretik beképzelni, hogy tankban ülnek - ahogy túl közel kerül valami, már fékeznek is.

AP (törölt) 2008.05.28. 10:19:18

A helyzet az, ami az élet minden területén Mo-n: akinek sok pénze, nagy és drága autója van, az mindent megtehet következmények nélkül.
Akinek nincs pénze és kisautója van, azt szopatja a rendőr, szopatja a nagyautós, szopatja az élet. Meg még meg is döglik ha úgy adódik, mert annyiért csak olyan kórházi ellátás van.
A pénz boldogít!
Nem csak az boldogít, de sajnos kötelező kellék.

Majjom 2008.05.28. 10:21:14

A bunkónak nem tudod elmondani, hogy bunkó, mert ha belátná, akkor nem lenne bunkó. Csak felhúzod, és pofánver, mert bunkó...
Ismét azt kérdem, hol vannak ilyenkor a rendőrök?

sqhjj8 2008.05.28. 10:22:54

Nincs nagy nemzetközi tapasztalatom, de nekem nem szimpatikus ez a stílus, a "magyarozás".

Megszokás 2008.05.28. 10:25:11

Mennyire kell odafigyelni, hogy az ember indexeljen??? Most hétvégén, esküvő után elindult az esküvői menet. Tudjátok, sok sok autó, dudálás, vészvillogózás! Már mentünk egy ideje, amikor párom kérdezte, minek indexelek a kanyarnál, amikor úgyis megy a vészvillógó!!! Hát ez az! Ha valaki egyszer megtanulja, hogy az indexet használni kell (na ugye ezt kéne az autósiskolában megtanítani), az később oda se kell figyeljen, megszokásból használja. Nagy igazság, hogy egy ember mentalitása a vezetésben tud leginkább megmutatkozni! Kérem szépen ilyenek vagyunk (persze nagy tisztelet a kivételeknek), önzőek, sokszor gonoszak. Senki más nem számít, csak nekünk legyen jó. És ami a legfontosabb, mindenről a másik tehet...

Atom · http://atom.blog.hu 2008.05.28. 10:27:13

Az évek során sikerült már kitapasztalnom, hogy az Audik nagy része illetve a BMW-k egy kisebb csoportja úgy jön ki a gyárból, hogy nem működik rajta az index. Nehéz elhinni, hogy 10-ből 10 nem használja, biztos valami konstrukciós hiba okozza.
Tapasztaltam, míg Trabantom volt, hogy én akkor nem számítottam autónak, láthatatlanná tett a duroplast kasztni. Mikor motoroztam (Honda NSR125), szintén elkerülte a legtöbb autós (és még kamionos) figyelmét, hogy valaki van ott egy seggrakétán. Azóta változtam, sokmindendt kivédtem, tudom hogy az index használatának tudása, sokaknak nem adatott meg, odafigyelek, talán nem lesz gond. Egyébként pont egy indexmentes hirtelen-fékezéses helyzetből kerültem egyszer Trabival árokba (senki és semmi sem sérült). A jeges úton mögöttem kicsit féloldalasan csúszva megállt kisteherautós azt mondta a vétkes Ladásnak: "Mi a faszt csinálsz a k. anyádat!? Ha nem rántja a gyerek a Trabit az árokba, akkor rácsúszok és kilapítom!" - 350-es pulzussal görcsösen szorítva ekkor még az árokban ácsorogtam... Na jah... Barátom pedig összecsukta kicsit a BMW-jét,amikor 100-al előzött egy utánfutós Nivát, ami elfelejtett indexelni. Zsupsz... Ez van, ezernyi példa lehetne... Akik nem indexelnek nem biztos, hogy valaha is olvassák ezeket, vagy ha igen, akkor holnaptól új emberek lesznek....

Stifler 2008.05.28. 10:28:59

Én mindnek elveném a jogosítványát aki nem használja a körforgalomban az irányjelzöt aztán megtanulná 1 életre hogy mi a helyzet

ghost 2008.05.28. 10:31:04

Nem is azzal van bajom, hogy május 1-től szigórúan büntetik a gyorshajtást. Bár ez egyértelműen a pénzbehajtásról szól. Hanem azzal, hogy a nem indexelőket, a szabálytalan sávváltókat, pofátlanokat az Árpád hídra jobbra a Váci útról, soha, de soha nem büntetik meg. De ha véletlenül 30-as táblánál 45-el mentem, akkor kaptam a csekket. Én azt gondolom, hogy valamilyen szinten az embereknek is fel kellene márniük saját korlátaikat. Ha van egy 70-es korlát, de nem érzem biztonságosan az 50-et sem, nem fogok 70-el menni. Megjegyzem mindig és mindig indexelek. El is van kopva rendesen a kapcsoló, de annyira megszoktam, hogy el sem tudom képzelni, hogy ne indexeljek. Mindenkinek indexelni kellene és ezt is büntetni kellene rendesen.

austinpowers 2008.05.28. 10:33:43

Sajnos a "magyar" egy érdekes állatfajta. Valószínűleg ezért is "magyarozzák" sokszor. Az a legendás Magyar virtus, manapság az utakon megnyilvánuló, másokat semmibevevő, pökhendi és irígy viselkedéssé sűllyedt. A cikk írójának, sajnos tökéletesen igaza van. Bárhol is tanult vezetni, láttatlanban ki merem jelenteni, hogy intelligensebben közlekedhetnek ott mint nálunk.

Reaper 2008.05.28. 10:37:33

Rendkivul egyszeruen megoldanam az index kerdeskort. Aki nem indexel, nemre, fajra, eletkorra es automarkara valo tekintet nelkul tobol levagnam a bal karjat es feldugnam az anuszaba. Par honap, par ezer bal kar es lenne itt rend. Buta magyar masbol nem ert...

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.05.28. 10:37:51

Szerintem nem vezetnek rosszul a magyarok. Helyzetfelismerésböl ötös alá, dinamizmusból ötös alá, elözékenységböl kettes alá. Nyugalomból egyes alá. És itt van a gond szerintem.

snblnd · http://www.digitalsport.hu 2008.05.28. 10:41:36

... ez bulvárcikk, mindenki megírhassa alá, hogy 'micsoda világ van' ... én például azt írom, hogy a margithíd (zsanett, mond azt hogy ...) budai hídfőjénél rendszeresen mászkálnak át a piros lámpán a biciklisták a beláthatatlan kanyarokba telepített zebrákon. Persze a zebra az szent hely, jómagam is ott szóratom majd szét az 50-50% hernyóba mixelt hamvaimat. Nade mégiscsak hö. Persze én tudom, hogy akármennyire is gyorsnak tűnő tempóval esek a kanyarba, szándékozván egy lámpaváltásnyi idővel hamarabb hazaérni a szauszparkra, akkor is meg tudok még állni a zebra előtt, nem forog veszélyben a bicós, vagy egyéb túrista egy kicsitse. Erre tegnap a fickó megindul által a piroson, aztán meglát engem az apexen ... én közben kiszámolom, hogy szinte fék nélkül átférek majd mögötte, mégcsak nem is dudálok rá, ha akar, úgyis rájön, büntessen a hüjerendőr. Erre a madár micsinál? Azt. Lekókad, mint bendegúz a ténsasszonytól, és megáll. Kifolyik belőle valami alul, csészealj nagyságú a szeme, és némán mozog a szája. Nabazz. Akkó satu ... megállok ... maradt még kb egy méter játszótere is a következő játékra. Áll keresztben előttem a nekemzöldben, nekipirosban, és remeg ... Namondom, ez mégse járja, ez az ember még akár rosszat is álmodhatik a mai szerencsétlenül sikerült cangázása után. ... Jajbiluxot kiteszem, kiszállok. Hősünk kocsonya állagú, esküdnék rá, hogy az előbb allah-ot mondott. Jólvan? Nem sérült meg? Tudok valamiben segíteni? ... Néz mint a birka, közli, hogy feljelent. Nem szívesen hagynám tovább romlani a napját, halkan jelzem, hogy szerintem nem sok értelme van manapság segítségért fordulni a kékértelmiséghez, de úgyis a gyorskocsi utca felé megyek, mert ott lakom, elviszem, kiteszem az ajtónál, aztán nyugodtan bemehet jelenteni. Na ezzel teljesen nem tud mit kezdeni, olyan, mint a spamrágta vindózom, mikor az svchost.exe, vagy mijatököm percekig nem válaszol ... közben megérkezik a kocsim mögé egy másik sorbanálló, nehézkesen kikerül minket, ezért felvetem az ötletet, hogy esetleg húzodjunk odébb, mert nem jelentettem be ide ma estére demonstrációt, ennél kevesebbér is charter visz a gulágra mostanában. Erre tömören összefoglalja az este eddigi eseményeit, 'Anyád' és szabálytalan amplitúdójú szinuszritmust definiáló mozgással elcangázik a buja aljnövényzet által már kissé benőtt bringaúton. 'Kutyafülit, micsoda világot élünk' dünnyögtem, és bizony lekéstem az első részt.

Viszont elértem a Karottát a sztoritévén ... :D

hater 2008.05.28. 10:45:21

Ugyan, hát nem tudjátok, hogy a mai autókban már nem alapfelszerelés az irányjelző?

Vega7 2008.05.28. 10:48:32

Valaki írta az elmúlt néhány nap gyalogos gázolásait,a pécsi zebránál tartott gyertyá s emlékezés/figyelem felhiváskor(km-hosszan mécsesek útszélén)autósok KIVÉTEL NÉLKÜL lassan figyelmesen közelítették meg az ominózus zebrát(azt hiszem a kresz is valahogy így "ajánlja")sőt volt aki a járdán várót is átengedte......
egyébként napi tahóságok(nem rendkívüli,mindennaposak):témába vág;index(és akkor hol van még indexen felül a tájékoztató jellegű vezetés ez is kresz)oktatóm szokta mondani hogy ki van fizetve nem?:-);bevásárlóközp.tetőparkoló
10/9 szer jobb kéz szabály az smafu és még fel is háborodnak;a buszt megállóból van hogy 3-4 vagy több után eng.ki;(az egxszeri eset volt:egyírányú utca parkoló autók közül rendőr(meglepő módon)indexelve nyugodtan várt-hosszan előre látni vagy tízen csesztek ki vele-miért?ki engedtem 10sec megköszönte oszt'jónapot erről 1x volt a tc-n hogy a haragspirál cseszik kiengedni utána meg csoda hogy milyen bunkó,kötöszködö;lakotton kivül előzések van hogy várok kicsit hátha telefonál csak majd fölveszi a tempót/vagy erősebbnek tünik-aztán előzök ekkor felébred és nehogy már őt neki áll tolja a gázt ROHADT szabálytalan és Veszélyes mindegy azért egy Toledoval főleg ügyesen lehet büntetni:-);;;más,és lehet nem épp ildomos de a gyalogosk is.nem az élethalál harc lámpa nélküli zebrán hanem
lámpásnál,ott a zöld,aztán a piros jön autó ekkor van hogy nyugodtan átsétálnak,van hogy kamikáze modón átrohannak!!!szóval tényleg beszélni kéne ezekről.Nah egy hónapra ki komenteztem magam:-)

Ex Termesz · http://karvolt.blog.hu 2008.05.28. 10:48:48

@Gábor 2008.05.28. 08:48:36
"[...]a kedves régi Suzuki Swift [...] kb. 10ből 9 swiftes reflektorral megy mindig, fényes nappal is."

ezeknek nagyon könnyen leül a hátulja, lehet hogy csak ül valaki hátul, és a sima tompított világít. a régebbiekben nincs fényszórómagasság állító se, de ha van, akkor se biztos h tudja a sofőr h mire való. Tovább elég könnyen bekattan indexelés közben reflektor állásban a bajuszkapcsoló.

Dr. Zoidberg 2008.05.28. 10:50:38

Naigen, maximálisan egyetértek a cikkel. Engem pl. kevés dolog idegesít jobban autózás közben mint ezek, a cikkben is részletezett állapotok. Viszont az az érdekes, hogy akárkivel beszélgetek erről, mindenki úgy gondolja, mint én, mindenki utálja a nemindexelést, és mindenki böcsülettel használja az irányjelzőjét. De akkor hogy lehet, hogy az utakat róva azt látom, hogy mégis a többség az, aki nem használ indexet? Kik ezek??? Höhö.
Valaki írta, hogy az index kintfelejtése is nagyon veszélyes. Bezony. Pár napja épp emiatt majdnem karamboloztam. T-kereszteződésnél álltam, a T-szárában, ahol elsőbbséget kellett adnom a merőleges úton közlekedőknek. Szépen vártam az alkalmat, mikoris egy Ceed közeledett, jobbra indexelve, tehát ő be fog ide fordulni az én utcámba -gondoltam- és szépen kifordultam a sarkon. A hülyebarom persze nem lefordulni akart, csak úgy maradt az indexe, és satufékkel kellett mögöttem elkerülnie az ütközést. Kis híja volt. Ezek után kurvanagy hőbörgésbe kezdett, villogott, dudált, hadonászott, és mindeközben a kibaszott indexe még mindig villogott. :) Az ablakon kihajolva ordítottam hátra neki, hogy kint felejtette az irányjelzőjét, ne ugasson itt nekem, hanem figyeljen oda legközelebb. Nna, erre észbekapott (hozzáteszem, ekkor már megtett több mint 300 métert folyamatosan jobbraindexelve...) Később egy lámpánál mellém ért, és persze át sem mert pillantani hozzám. Én végigmustráltam: zsírúj ezüstszínű Ceed, a volánnál egy ötvenes arc, hátul a kedves neje és egy kisgyerek a gyerekülésben. Remélem, nem gyakran közlekedik velük ilyen figyelmetlenül. Kár lenne az új kocsiért és a családért...
Mindenesetre amíg észbe nem kapott a vadmarhája, addig nyilván én voltam a "bunkóparaszt", aki "a nagy luxusautójával" (egy 8 éves Lancia Lybra 2.4 jtd, möhöhö) "mindenki fejére szarva" csak úgy kifordul az útra...aztán gondolom roppantgyorsan átértékelte a véleményét, amint figyelmes lett a kintfelejtett irányjelzőjére... :)
További feszegetni érdemes problémakör az autóstársaink odafigyelése a táblák és az útburkolati jelek mondanivalójára... Itt, ahol lakom (XV. ker. BP.) mostanság sok olyan munkálat folyik, aminek következtében változik a forgalmi rend, új útburkolati jelek és táblák kerülnek ki, változnak az elsőbbségviszonyok. Elképedve nézem nap mint nap, ahogyan 10-ből 8 autós továbbra is egyenesen továbbmenő sávnak használja a mostanra már kizárólag jobbrakanyarodósávot, amit 50 méterrel előtte egy kurvanagy tábla jelez, nem beszélve a vakítóan fehér új záró- és sávelválasztó vonalakról. Ennek pedig az az erdeménye, hogy kis híján belerobognak a többi szabályosan közlekedőbe. Pluszmég persze mindig ezek a faszok vannak fölháborodva, hiszen ők azt hiszik, szabályosan mennek...persze, a régi rend szerint valóban. Csakhát nem csukott szemmel kéne vezetni. Mindenféle táblák és egyéb jelzések is vannak ám útközben... Én magam is rengetegszer kerültem randa helyzetbe ezen a helyen, de el is határoztam, hogy a következő ilyen öntudatosan ostoba hőzöngő előtt szépen állóra fékezek, kiszállok, és megkérem, hogy gyalogosan kísérjen vissza az ominózus kereszteződéshez, mutatnék valamit az úton és az út mentén, amit ő nem vett észre... Ehh.

ossuser 2008.05.28. 10:51:25

KOZ,


ANgliaban lattad. Es sok rosszat el lehet mondani roluk, de en fel evig voltam kinn es sokat vezettem, de ott kb egy honap alatt tortenik annyi baleset mint nalunk egy het alatt. Szal, olyanok amilyenek es lehet benanak tunnek az utakon a szamunkra, de megsem halnak, nyomorodnak meg annyian mint itt.

Udv

bence 2008.05.28. 10:54:11

nem tudom miért kell magyarozni de nem én dobtam fel ezt a labdát, szóval: szlovákoknál közlekedtetek már? itthon se nézik sokba a skodámat, de ott... ha elég széles az (2 sávos) út, úgy kerülgetnek mintha négysávos lenne, győzök lehúzodni... az első pár alkalomnál még meglepődtem, de ez ott úgy tűnt, hogy teljesen természetes. persze nem általánosítunk, ott se volt több gond mint itthon, de kevesebb sem. ahogy az osztrákoknál, cseheknél sem. bunkók mindenhol vannak, ahogy normálisak is, összességében szerintem sehol sem katasztrófa. pedig volt már itthon olyan, hogy beöklöztek az oldalablakon egy kereszteződésnél :D
szóval nem kell ide ez a lemondó önsajnálós magyarvalóságozás na... máshol se jobb ;)

Zozo 2008.05.28. 10:54:26

malenykij polgar, egyetertek.

Austinpowers, te igen buta vagy. Megnyilatkozasod a szuklatokorusegre es atapasztalat hianyara utal. Ez persze nem a te hibad, biztos 20 eves koruli lehetsz.

A durvasagra meg semmi ok. Aki itt igy nyilatkozik, az valoszinuleg az utakon semmivel sem kulonb azoknal, akiket most itt akar szavakban kivegezni.

Nezzen mindenki magab, kiggadjon le es latni fogja, hogy a helyzet nem is olyan rossz. Jo esetben azt is eszreveszi majd, hogy o sajat maga is okozoja a rossznak es talan meg igyekszik valtozni is. Az igazi valtozasnak a fejekben kell megtortenni, nem a jogszabalyokkal meg a rendorseggel kell kezdeni. Ha mi jo iranyba valtozunk, a torvenyi oldal hianyossagai mar nem is fognak annyira feltunni, meg ha ott lesznek is.

Figyelem: meg mindig a masikra mutogatunk ahelyett, hogy a sajat hazunk tajan takaritanank elobb.

martong 2008.05.28. 10:55:51

...shit happens...
valamiért engem még soha nem zavart, hogy nem indexelnek, most gyilkoljam le az idegsejtjeimet mások hülyesége miatt? áhh .
majd ha nekemjött ráérek bosszankodni, addig meg bírkamód tudomásul veszem, ez egy ilyen végtermék világ, ez van

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2008.05.28. 10:58:14

Aki nem indexel, nem ír, nem olvas. Úgyhogy az ilyen írások sz*rt se érnek. Csak az érne valamit ha a rendőrök ráállnának sz ilyenekre. De nem fognak. Jobb a traffipax.

bárzongorista 2008.05.28. 10:59:56

Bizonyára sok feszültség halmozódott fel a cikk kedves szerzőjéből.
A cikk szummázva: A bunkó magyarok bunkó mentalitását prezentálja bunkó közlekedési moráljuk.
Nem is a problémán akadnék fenn, hiszen tény, hogy a hétköznapi, városi közlekedés lassan csak napi rendszerességű, ütemezett relaxáció alkalmazásával viselhető el. Ellenben ami megragadt:
"Szétszakadt orrnyergükbe sót szórnék: vakuljanak meg a fájdalomtól, és egy kutya vezesse őket – az legalább megjegyzi, amire tanítják." - szép gondolat és csodás problémamegoldó képességre utal.
Egyelőre ebben a közlekedési gyakorlatban kell érvényesülni. Az indexhasználat szükséges és elengedhetetlen a forgalomban, azonban érdekes lenne egy olyan felmérést végezni, hogy hány autós engedi besorolni maga elé az indexelő autóstársát.
Félreértés ne essék, nem a téma ellen fordulok, de kár kiragadni a kérdést, földrajzi elhelyezkedés szerint kezelni és nemzeti sajátosságként értelmezni. Javaslom a körültekintést más országokban is.

Gy 2008.05.28. 11:01:03

Valaki írta, hogy a rendőrök nem tartanak be semmit. Ezzel kapcsolatban kérdeznék, tudom, hogy nem indexelős téma, de az már lerágott csont szerintem. szóval
1. A rendőrnek be kell-e kötni az övét
2. Haladhat-e gyorsabban a megengedettnél, ha nem használ megkülönböztető jelzést.

Ahogy én emlékszem nem mehet gyorsabban, bár itt rendszeresen azt tapasztalom, hogy a rendőrautó városban hatvanöt, hetvennel húz el mellettem, mikor ötvennel megyek. Ha elkezdenék mögötte menni ugyan annyival, megbüntethetne... hol van ebben az igazság? nekik kéne példát statuálni... Itt miskolcon, van egy körforgalom, aminek két kihajtója egysávos, a harmadikra kap egy második, külső sávot. A belső sávból tudsz a körforgalomba menni,a külsőben meg át tudsz rajta menni tulképpen. A külsőben, senki nem indexel, amikor elhagyja, legfőképpen a rendőr nem.

Természetesen tiszteletem a kivételeknek:)

miluman · http://autofilia.blog.hu/ 2008.05.28. 11:06:45

barátnőmet most húzták meg kreszvizsgán lehagyott index miatt. kiosztottam rendesen :D pedig minden másban ügyes volt, mé pont ezt felejtette el...

ommm 2008.05.28. 11:09:09

A mai termés nagyon jó.

ossuser 2008.05.28. 11:12:39

A zebras dolgokhoz szolnek meg hozza.
Isten latja lelkem es tenyleg komolyan mondom, en amikor csak lehet atengedem a zebranal varakozokat. De ez qaz esetek 20%-ban sikeres csak. Mert ha teszem azt haladok 60-nal es kozeledek egy zebra fele, ahol latom, h allnak emberkek, de belenezek a kozepso tukorbe es latom, h a poc.fej 1,5 m-re jon mogottem egyszeruen keptelenseg ugy megallni, h ne csusszon belem. Pedig ez igy nincs jol, remelem, ha bevezetik azt a buntetesi kategoriat is, h ha vki 30-nal gyorsabban kozelit meg egy lampa nelkuli zebrat, akkor annak lesz hatasa.

Szentendrei ut, 2005 nyara.
Kifele mentem a varosbol, piroat kaptam (tunk). De egy kemenykotesu legeny 8-9 eves nemet autoval ugy gondolta, h holmi porias szabalyok ugymint egy piros lampa ra nem vonatkozik. Ezert meg igaz, h valtas utan de kajak piroson atment.....volna, de kozben a zebra zoldre valtott es elindultak at. Oriasi fek, belecsuszott a zebraba es megkoccantott egy egy sracot, aki ugyan serulni nem serult meg, de seggre ult. Felallt es jogos felhaborodassal kozolte a kopasz zsebmaffiozo fiatalemberrel, hogy neki mar zold volt es megis mit kepzel. A kocsog ki a kocsibol, lezuzott egyet a sracnak, (17 volt, mert tanuskodtam a tusko ellen es onnan tudom a kissrac korat), aki elesett, beverte a fejet az ut szelebe es a mento jott ki erte, betort a feje az esestol es elvesztette az eszmeletet.

Es ezt a sajat szememmel lattam. Amugy 9 honap felfuggesztettet kapott a barom.
Miert nem ket ev letoltendot? Meg is halhatott volna a kissavo mar az utkozestol is.

De hat ez van.

Csubakka Junior 2008.05.28. 11:15:09

És egyre rosszabb a helyzet. Sokszor már hülyének érzem magam, amikor egy bevásárlóközpont parkolójából indexelve indulok el a parkolóhelyről.

Mondjuk ottmég nem tartunk, mint pl. Krétán, ahol utcadísznek használják a kresz táblákat, irányjelző helyett meg dudálnak.

Z 2008.05.28. 11:15:13

Teljesen egyetértek a cikk szerzőjével. Nagyon sokan nem szeretnek sem indexleni, sem követési távolságot betartani, pedig ha gyorsabban közlekedik nálam, de nem tol le az útoról, bizisten még segíteni is szoktam neki előzni. Azonban azt is meg kell említeni, hogy vannak szépszámmal azok is akik azzal, hogy informatívan közlekednek, a szabályokat többé kevésbé betartva vigyáznak nem csak az én, de a saját épségükre és értékükre. Akik meg azt a keveset amivel ezt le lehet érni nem teszik, meg, azoktól hiába várod, hogy vigyázzanak rád, mivel saját magát is le... azzal, hogy paraszt.

Egy kis kitétel. Nem csak a magyarok közlekednek itthon ilyen morálba, hanem a hozzánk látogató külföldiek is elfelejtik, hogy miaz vezetni!!!! Tisztelet a kivételnek, mert az ugye mindíg akad!! Tehát nem csak a magyarok Uri Geller utódai...

Üdv.:

Z.

cs0ki 2008.05.28. 11:18:54

Nos, én csak annyit fűznék hozzá a témához, hogy egyik nyáron végig jártuk Svájcot, majd utána Romániát is. Közben egy magyar etappal. Én itthon is próbálok a lehető legszabályosabban közlekedni, de valahogy a tőlünk nyugatabbra lévő országokban ez sokkal könnyebb, mert tudom, hogy ott viszonozzák ezt. Romániá meg hát.. Ott egy a lényeg, sértetlenül járd meg a túrát, azután pedig a lehető leggyirsabban hagyjd el az országot. Senkit sem érdekel ha nem tartod be a szabályokat, és nem is javasolt hogy betartsd, mert akkor meghalsz. Azért onnan visszatérve Mo-n (vidéken) még istenesnek mondhatóak a közlekedési viszonyok.

Konklúzió: Szerintem mindenki képes alkalmazkodni, ha muszáj. Tehát ha a rendőrök nem csak az istenverte gyorshajtással, hanem az egyéb szabályok betartatásával is foglalakoznának, akkor előbb utóbb már nem lenne szükség akkora jelenlétre..

Bár ki tudja, ebben az országban...

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2008.05.28. 11:20:13

Ma a Kuruclesiről akartam balra kanyarodni a Zugligetire. Indexeltem, természetesen, mert még a földesutakon meg a parkolóban is indexelek, egyszerűen alapreflex, hogy kanyarodás előtt jelzek.
Balról jött két kocsi, majd mindkettő index nélkül kanyarodott be jobbra, azaz én már rég kimehettem volna, de nem tehettem, mert ők elvileg egyenesen jöttek volna tovább...
Annyira mindennapos, és annyira nem változtatható meg.
Attól mindenesetre biztos nem, hogy itt kommentezgetünk, a rendőrség meg ennél sokkal súlyosabb szabálysértések büntetésével se foglalkozik.
Különben az egész abból fakad, hogy a "rendszerváltás" után az emberek nagy része úgy gondolta, hogy a szabadság azt jelenti, hogy mindent azt csinálok, amit akarok...

Sam8888 2008.05.28. 11:28:39

Én már általában jóelőre szoktam indexelni. Ha van valaki/valami az utcán! Ha egy gyalogos van a zebrán, vagy parkol egy autó az út szélén, akkor már indexelek. Tökre kihalt, full üres, napközben sem túl forgalmas utcákban meg nemszoktam... Vessetek rám követ.

Wector 2008.05.28. 11:40:03

Azert UK-ban sem minden fenekig tejfel, sok helyen qrva nagy ivben tesznek arra ha te gyalogoskent le akarsz lepni a jardarol, meg nekik all feljebb.
A korforgalomban jol nyomjak, lehet haladni, de mar maniakusan mindenhova azt tesznek.

malac 2008.05.28. 11:43:29

szerintem ez az index dolog túl lett egy kicsit lihegve, az index szándékot jelez, sok jogi ereje nincs, nem érdemes vakon bízni benne. pl, körforgalomban megyek, indexelek mint a vaddisznó kifele, te bejössz nagy lelkesen, mert azt hiszed én most kijövök elötted, pedig nem, mert közben rámjött hogy mégis mennék még egy kört bent, jól belédrongyolok, akkor ki a hibás? nem én....

agip 2008.05.28. 11:44:20

Itt ez közlekedés "kultúra" a megszokott de mit kell ezen ennyire ledöbbenni? Indiába ne menj mert ott öngyilkos lennél... youtube.com/watch?v=RjrEQaG5jPM

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2008.05.28. 11:46:26

Mivel az átlagbunkó kedvenc tevékenysége autóban kézből telefonálni, gyakorlatilag beszállástól kiszállásig, ezért nem csoda, ha nem tud indexelni, mivel a bal kezében van a telefon.

Tomcsika 2008.05.28. 11:46:36

A kedvencem ha kiteszik az indexet a körforgalomban de mégse jön ki csak egy leággal később...te meg ugye levagy duduálva mert majdnem nekimentél!

Gyerünk index MÚKOGGY!!!Á színpád á tiéd!

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.05.28. 11:48:13

malac,
semmiben sem érdemes vakon bízni. De ha indexelsz/indexelünk, kisebb az esélye, hogy lebombázzák az autót, nemde?

Sword 2008.05.28. 11:50:53

Nálam ez az index dolog szerencsére elég jól bevésődött, akárcsak a biztonsági öv és a kinyomott kuplunggal való indítás :)
De valóban nemcsak qrvára zavaró de életveszélyes is az index nélküli mindenfelé manőverezés, sávváltás...
Érdekes megfigyelés, hogy a drágább autókban, ma már nem tartozik az alapfelszereltségek közé az index, az csupán egy drága opció lehet.

itachi 2008.05.28. 11:53:02

ámerikában szerzett fölöttébb érdekes tapasztalatom, hogyaszongya: kereszteződés megközelít a pusztában (jó, a prérin), ott álldogál egy stoptábla, hülyemagyar (ez volnék én)elnéz balra, ameddig a szem ellát kukoricaföld, sehol egy tütü, jobbról meg majd kikalapáljuk (habár arról sem jött semmi), szóval enyhe gázelvétellel kikanyarodtam, mire mind a három jenki cimborám kórusban kezdett üvölteni, hogy hát ez mégis hogyképzelem... mivel mind a hárman ámerikaifociznak, pillanatok alatt kifejlődött a bal kisujjamon az indexpöcögtető izom (musculus indexus brahi), és hála mentális fölényüknek, a mindenféle táblákat és burkolati jelzéseket is igyekszem időben megfejteni. azóta is ellágyulva gondolok rájuk, ha látom, hogy egy másik hülyemagyar index nélkül kanyarodik... :)

efhábé 2008.05.28. 11:53:06

"Már mentünk egy ideje, amikor párom kérdezte, minek indexelek a kanyarnál, amikor úgyis megy a vészvillógó!!!"

Fa testápolót neked is meg a többi baromnak is a kocsisorban. És még büszkén le is írod, hogy közben indexeltél ám azért...
Remélem, közben anyáztátok is a sok hülye barmot, aki nem akart el- vagy beengedni, hülye köcsög, hogy nem tud gondolatot olvasni.
A közlekedésnek vannak szabályai, ami alól még egy esküvő sem ad felmentést. A hangkürt használatát meglehetősen pontosan szabályozzák, ahogy az ELAKADÁSjelzőét is (mert elakadásjelző, nem pedig vészvillogó)...

malac 2008.05.28. 11:57:04

malenykij polgar, vagy követési távolságot tartunk, vagy figyelünk egymásra, segítünk a másiknak, stb. de mindezek közül szerintem az index a legkevésbé lényeges dolog. pl, nemtom, hogy nem lehet észrevenni a sávok közt ugráló autóst?izgága, össze-vissza lassít, gyorsít, kacsázik jobbra-balra a saját sávjában, keresi a kiugrási lehetőséget, az ilyesmit már tükörből látom, mikor mellém ér, hagyom, hadd menjen, minél tovább jut, annál biztosabb az én életem:) nyilván nem indexel, de kit zavar, igy is egyértelmű mire készül.

gatyi 2008.05.28. 11:59:59

A cikk nagyon jó, és az elolvasott kommentek is. :)
Szerintem minden autósnak - mondjuk 5 évente - el kéne végezni egy KRESZ felfrissítő oktatást, ahol a régi kresz szabályok ismertetése mellett az új szabályaira is felhívnák a figyelmet. Mutatnának pár véres balesetet példa képpen, jó szaftosat! És mindezt persze kötelező jelleggel, aki elmulasztja, jogsi bevon amíg nem teljesíti! Nem kell vizsga, csak egy pár órás oktatás!

Akkor talán megtanulnák az emberek, hogy a két sávos körforgalom belső sávjában nem az élelmesek haladnak, meg a bunkók, hanem azok, akik ismerik a szabályokat. Mindig félek ilyenbe bemenni, mert általában mindenki a külsőből megy 360°-ot. :D De figyelek, és időben INDEXELEK, hogy lássák, hogy én most ki fogok menni...
És az index használatát is megtanítatnám az emberekkel. Nem, én sem vagyok szent, sajnos velem is előfordul, hogy nem indexelek időben, de az esetek többségében viszont igenis használom. Ha valaki indexel, mert szeretne bejönni elém, akkor villantok és engedem... Szerencsére átlagosan nagy Mondeoval járok, így ha nem indexel, akkor határozottan nem engedem be... próbálkozzon máshol. :D Ha nekem nem fáj a kezem az indexeléstől akkor neki se fájjon...

Ami még nagyon idegesít, ha nem köszönik meg az udvariasságom... Bár ez ritka...

Scream 2008.05.28. 12:06:30

Még a jobbik eset ha nem indexel.

Velem pont tegnap történt meg, hogy kedves kb 50 év + úriember balra indexel, behúzodik a szaggatott vonalra, majd el is kezdi a kanyarodás, én meg mennék tovább, kicsit fékezve mikor közelítettem hozzá, mert már szinte elkanyarodott, mikor a kereszteződésben egyszer csak jobbra rántja a kormányt és full keresztbe fordul előttem én meg az összes gumit lekoptattam a kerékről, sőt megcéloztam az útszegélyt, hogy inkább az mint belerongyoljak egy másik kocsiba. Jelzem kb 4 centivel tőle sikerült megállnom. És nem azért mert száguldoztam, hanem mert féktávon belül művelte mindezt.

Szóval még mindig jobb ha nem indexel, mert elve fenntartással veszem a többi közlekedőt, mintha indexelésével átver.

gatyi 2008.05.28. 12:12:28

Jut eszembe...
ez az indexelés dolog olyan, mint régen az iskolába tanulni... legalábbis mifelénk. :D Ciki volt jótanulónak lenni, az nem volt vagány, aki csupa 4est, 5öst kapott. Én "vagány" voltam, de azért közepesse elevickéltem, ma meg már diplomám is van. Szerencsére.
Szóval sokan biztos azt hiszik, hogy ciki indexelni, ezért nem is teszik, ezzel veszélyeztetve másokat és saját magukat is.
A mostani fiataloktól úgy hallom, hogy ma már nem ciki tanulni, mert aki tanul, az talán jobb állást kaphat, jobb fizetéssel. Ideje lenni az indexre is így gondolni. Aki indexel, annak tovább egydarabban marad a kocsija.

José Grande 2008.05.28. 12:14:25

Na én ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy a sztereotípiákat hagyjuk.Nekem pl. egy szétbuzizott, 2 színű, polirkerekű tuning autóm van. DE. Minden zebránál lassítok, mert:
1. csúnya dolog elütni a zebrán a gyalogost
2. valszeg fáj az embernek amikor a feje nem a párnájával találkozik.
Egy kicsit több beleérző képesség kellene az emberekben. Az irányjelzőt használom rendszeresen, annak idején az oktatóm belémverte és nem is felejtettem el. Attól meg éppen kiakadok amikor próbálom a megengedett sebességet betartani és tolnak le hátúlrol és anyáznak. Mint a múltkor is "Mér' nem mész tuningautós köccsög?" Na...itt aztán lehet horror bírság meg sebességkorlátozás. Előbb a fejekben kell rendet rakni. Nekem speciel még 30 rugóm sincs feleslegbe nemhogy 150E. De az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a 30-as táblánál még azért kihívásokkal küszködöm, amikor egy 2-3 kilométeres úton van kitéve végig. Nem akarok én okosabb lenni a közlekedési mérnököknél de nagyon sokunk szerint azokon az utcákon teljesen felesleges a 30. (széles, jól belátható útszakasz) Szóval a Tisztelt Forgalomszervezőknek is felül kéne vizsgálni egy pár dolgot.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2008.05.28. 12:21:39

Én mindig rettegek amikor jobbra kis ívben befordulva elengedem a gyalogosokat a zebrán, mert mögöttem ezen annyira meglepődnek, hogy csak a védőangyalom szokott megmenteni attól, hogy ne csapódjanak belém az egyenesen tovább sietők...

kerokaa 2008.05.28. 12:23:22

Egyet tudok érteni a cikkel. Használják az indexet. Suzukival sem engedem be a nagyobb autót sem, ha nem indexel. Szokja a paraszt. Viszont az "egybenyaku vállalkozónak" a balkezet is megadom index nélkül... Szomorú, hogy nem rendőreink vannak, hanem trafipaxaink...

trükkösbéla 2008.05.28. 12:25:15

Nemrég egy barátom feleségével történt meg az alábbi eset: 120 hónapra vásárolt Suzikijával békésen ácsorgott a dugóban, amikor egy Gáspár-Bódi-stb kategóriába tartozó egyed ráhúzta az A8-asát. Ezután kiszállt a kb 130 kilós egyed és követelni kezdte a betétlapot, különben ott helyben megb@sza a nála kategóriákkal könnyebb csajt, aki mint írtam állt a dugóban! Megírták a kék-sárgát, majd miután távoztak mindketten, akkor vette észre a kokes, hogy MÁV biztosítós a Suzuki. A többit a fantáziátokra bízom

Gábor 2008.05.28. 12:47:47

suzuki reflektorokhoz: tudom hogy könnyen leül a hátulja, sajnos ismerem a típust
a gond tényleg az, hogy az index bajuszkapcsolójának a végén símán eltekeri a sok majom a reflektor kapcsolóját, én meg megvakulok szemből...
de ezek szerint ők legalább indexelnek :)

Balee87 2008.05.28. 12:58:00

Nálunk már státusz-szimbólum a nemindexelés. Ha nem indexelsz mutatod, hogy felsőbbrendű vagy a többi "átlag kis senki" autóshoz képest!
Ugyanebbe a kategóriába tartozik, a "tuti, hogy a vonalra parkolok lehetőleg minél inkább keresztbe" autós, a "záróvonalon és lehetőleg lekanyarodósávon előzöm a sort" autós és persze az örök klasszikus a "lekanyarodósávon végigelőzöm a lámpánál a sort, mert qrvára sietek" autós.

Sajnos én az "átlag kis senki" kategóriába tartozok, úgyhogy csak eszem a kefét a körforgalmakba, a forgalmas kereszteződésekbe, a dugókba és a parkolókba.

A rendőrség meg csak a traffi, azt is biztos pénzszedő helyeken, nem pedig az iskolák zebráján...

Reske 2008.05.28. 13:03:50

Én kinn élek Olaszországban és nem igaz hogy balkánian vezetnek!Mi vezetünk úgy.Az olaszok nagyon határozottan és nagyon jól vezetnek ez csak egy hülye sztereotipia a régi olasz filmekből amik akkor készültek amikor nálunk még senkinek se volt még biciklije sem.Ja és nálunk ha vki beleül egy 2tonnás autóba tényleg eltorzul a személyisége itt kinn a vezérigazgatónak nem zsenánt felülni a Piaggiora.Nálunk bezzeg a Sklassében ül egyedül a dugóban mert neki jár...Nálunk lenézik a kisautókat itt nem sőt...Délolaszország pedig teljesen más világ de azt az olaszok is cigányországnak hivják.Északon nagyon jó és kultúrált a közlekedés.

kárló 2008.05.28. 13:07:33

Fel kéne fognia kis hazánk fiainak is végre, hogy a légzsák, biztonsági öv (ez is megér egy misét...), ABS, ESP mellett az egyik legfontosabb biztonsági eszköz az index! Ha esetleg figyelmetlenül vezetek, de az indexet kirakom, akkor esélyt adok a többi közlekedőnek, hogy korrigálják a hülyeségemet. Ha nincs index, nincs esély(em)...

pimpike 2008.05.28. 13:08:39

"és követelni kezdte a betétlapot, különben ott helyben megb@sza a nála kategóriákkal könnyebb csajt, aki mint írtam állt a dugóban!"

Megoldás :
Csaj kocsiba vissza ül , ajtó bezár , rendőrség azonnal felhív ...

Egy ilyen mezei néger csapat belémjött egyszer , mire kiszálltam a kocsiból , már fel is vette az ügyeletes rendőr a kagylót . Szegénykéim köpni nyelni nem tudtak , mert szerencsétlenségükre 30 másodperc alatt ott volt egy járőr kocsi .
Ja , fontos , ha a rendőr le akar pattintani, hogy "nincs személyi sérülés akkor nem megy ki" , akkor nyugodtan mondjátok , hogy a "fejem beütöttem" , "szédülök" stb. stb.

mazsola 2008.05.28. 13:13:00

érdekes, ezt a helyet csak kitűnően indexelő, kitűnően sofőrködő sofőrök nézik, ezek szerint kár a szavakért... :)

FairPlay 2008.05.28. 13:15:35

Z:
"Tudomásom szerint Mo-n, ha egy kreszteződésben a főút jobbra vagy balra kanyarodik, egyenesen pedig mellékút folytatódik, a főúton maradónak nem kell indexelnie."
Ez így van! FŐútról és nem VÉDETT útról van szó. Vagyis ha NEM FŐÚT esetében egy kereszteződésben a védett út jobbra vagy balra kanyarodik (és szemből, és a másik irányból van elsőbbség adás kötelező tábla)abban az esetben akkor is jelezned kell, ha kanyarodsz a védett úton. Na ez sokszor elfelejtődik!

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2008.05.28. 13:19:03

Amig van balek aki beengedi a tolakodókat, addig lesznek is tolakodók (balkán).

Rocko- 2008.05.28. 13:24:03

miluman · autobuzik.blog.hu/ 2008.05.28. 11:06:45
legalább elkezdte a vizsgát. :p

Chrys 2008.05.28. 13:28:16

A németek sem ismerik az indexelést (rühellem is őket rendesen). A legszarabb, amikor behajtanék a körforgalomba, és a német állat már bent van. Megállok, mert nem indexel, gondolom elhajt előttem. Hajt a f@szt, kijön a körforg.-ból az én irányomba! Tetű egy banda az is ez tuti (2 éves tapasztalat, van bőven).
Az pedig csak sztereotípia, hogy BMW-s nem indexel. E39-em van (5-ös) mégis használom.
Egy dolgot mégis jobban csinálnak itt kint. Ha a gyalogos MEGKÖZELÍTI (és még nem lépett rá) a gyalogátkelőhelyet, itt már fékeznek, megállnak! Asszem MO-n a KRESZ szerint rá kell szerencsétlennek lépnie, akkor kap előnyt. De ez nem megy neki, mert...

Paulybird 2008.05.28. 13:28:38

Annyira rohadt egyszerű pedig az az index. Miután megtanultam vezetni, készségszintűvé vált a sebességváltó kapcoslgatása, a kormány tekergetése, a pedálok taposgatása, az irányjelző használata, és az, hogy amikor behuppanok a kocsiba, bekötöm magam. Nem hiszem el, hogy hogy a rákba nem képesek egyesek ez utóbbi két dologt is elsajátatani. Vagy ezeknek az előbbi dolgok sem mennek rutinszerűen? Tök automatikus mozdulatok, nekem külön koncentrálnon kell, ha nem akarok indexelni kanyarodáskor, sávváltáskor. Mások hogy a túróba tudják ilyen egyszerűen kihagyni ezta motorikus ujjbeggyel pöccintős mozdulatot?

Kazmer 2008.05.28. 13:29:56

Ha valaki találkozik olyannal aki nem indexel, akkor a következő az eljárás (a kresz módosításáról már gondoskodtam):
- a nem indexelő járművet annak következő megállásánál (pl.: piros, parkolás, stb) megközelít.
- a tulajdonos kitessékel
- indexkar tőből letör
- szárazon, minden kenő és segéd anyag nélkül felhelyez a nem indexelő végbélnyílásába.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2008.05.28. 13:31:05

"Mások hogy a túróba tudják ilyen egyszerűen kihagyni ezta motorikus ujjbeggyel pöccintős mozdulatot?"
Próbáld meg úgy, hogy a bal kezedben van a telefon amibe folyamatosan ugatsz...! Naügye? :)

Billy 2008.05.28. 13:39:24

A cikk túlnyomó része szerintem is jó. Bár nem kéne elmenni egyire a vadásgba: "Szétszakadt orrnyergükbe sót szórnék: vakuljanak meg a fájdalomtól, és egy kutya vezesse őket"

Amit még olvastam és én is jónak tartok, a nagy autók indexel jelehetik és szokát is hoyg előzhetek. Szerpentines úton nagyon jól jön és tényleg nagyon kedves gesztus.
A másik ilyen az újjunkkal körőzés, ha rendőrt vagy traffit várhat a szembe forgalom. És a harmadik pedig ha a lámpját akarjuk felkapcsoltatni. A 3 felső és a nagy újjunkkal jelezzük.

Én is használom a vészvilligós köszönés és bocsánat kérést. Vagy a reflektor villantós felháborodásom, esetleg az ő vészvillogásának nyugtázását reflektorom barátságos megpöcöktetésével.
Ezek szerintem sokat nyomnak a latba és javítják az autózók közérzetét.
Dudát nem használok!

A rosszul indexelek meg a kintfelejtett indexűek sok problémát jelentenek. De legalább a kintfelejtett kiszűrhető ha elég rég látjuk.)Mert az már gyanús lehet ha már az elöző kereszteződésben sem ment pl. balra pedig arra indexel)

Álltalában aki időben inxel azt be szoktam magam elé engedni. Had haladjon.

Körforgalomban mindíg indexelek, de azt veszem észre hogy ez az én kocsim index kialakításán mit sem segít. Ugynis pl. Clark ádám tér: Megyek az alagúton át és tovább mennék a lánchíd felé (alap út, régen ez volt a főút, de már úgymond normál körforgalom lett), ekkor az első jobbra lehajtásnál még nem indexelhetek. Amint elhagyom akijáratot kiteszem az indexet jobbra hoyg rá fogok hajtani a lánchídra. De aki a hídról jön már nem láthatja a kocsim jobbra indexelésést. Ezért marad nekik az hoyg a kerk állásából, sebességemből, helyezkedésemből próbálja megbecsülni hogy merre megyek. De ez csak egy szésőséges eset. Indexelni már pedig kell. Én 90% szoktam is.

Lac11 2008.05.28. 13:47:55

Walaky,

kicsit mar offtopic az ontudatos biciklisek meg a koruti dugo....

A koruti dugoban nem 60 az atlagsebesseg. Ezen nem filoztal meg el? akkor nem lenne dugo.
A biciklis viszont elfer ott ahol a kocsisor nem es nem fogja mindenki visszaelozni mert az autok atlagsebessege ebben a dugoban kisebb mint az ove.

Nyilvan merlegelni kell mint mindig, a kerekparosnak is, mert nem biztos, hogy akkora a torlodas, hogy erdemes eloremenni.

Neked viszont gondolkodnod, de meginkabb
biciklizned kene, hogy szokjad ezeket az onallo jarmuveket, mert egyre tobben lesznek es sokszor gyorsabban odaernek mint az ontudatos autosok.

Es miert orulsz hogy a biciklis huzza mindig a rovidebbet? Masok egeszsegenek karosodasa az jo dolog?

na jo autokazast, indexelest.

Laci

Vilma 2008.05.28. 13:49:12

Emberek!
Itt egyetlen egy megoldás van nem csak a nem indexelés hanem a vérparaszt viselkedés visszaszorítására. Ez pedig az ha a teljes autós (de leginkább valóban a teljes) társadalom kiröhögi és kitaszítja magából a vadbarmokat. Akkor lesz rend ha ciki lesz parasztnak lenni, kikönyökölve ugatni a piroslámpánál és abban az esetben ha ez mégis megtörténik akkor nem csak a pillanatnyi sértett hanem a közelbe tartozkódó összes ember egyszerre lép fel a gyökér ellen. Akkor fog valaki felkapcsolt lámpákkal közlekedni sötétedés után ha nem minden 20dik autó jelzi neki és akkor fog indexelni a gyökér ha egy nem indexelés alkalmával 20 dudálnak rá. Az valószínűleg csak álom hogy sikk legyen szabályosan - és az útviszonyoknak és a forgalom ritmusának megfelelően – vezetni de hátha nem ugat a kopasz nyakláncos a lámpánál ha egyből 10 válaszolnak.
Nem vezetek lassan, nem indexelek mindig de nagyon el tudom magam szégyelni amikor nem figyelek és mondjuk becsorgok egy kereszteződés közepébe és ezzel másokat akadályozok. Ha hibázok nem győzőm feltenni a kezem ezerszer, viszont ami még javítani kellene az az hogy abban az esetben viszont ha én engedek be valakit autómárka és értéktől függetlenül maximum 50% a megköszönés aránya. Ez sem arra sarkalja a magyart hogy előzékeny legyen…
Na mindegy. Ennyi.

wegadrive 2008.05.28. 13:52:58

Alapvetően magyarországon mindenki kiscsászárnak képzeli magát, mindenki nagyon szuper sofőr (természetesen a legjobb, de minimum sokkal jobb, mint az összes többi), miközben ha a forgalom többi résztvevője nem vigyázna rájuk (nagyobb fékezésekkel, stb.), "leleményes" kis akcióikkal állandóan összetörnék az autójukat - saját hibájukból. Szóval nem, nálunk nem vezetnek jól a sofőrök, Te sem kedves olvasó, aki most azt gondolod, hogy Te igen, csak a többiek nem.
Alapvetően minden relatív ugye. Ha a versenypályán valaki jól is vezet, de a kreszt nem ismeri (vagy nem tartja be), akkor a mindennapi forgalomban csak egy tudatlan kis béndzsó nulla.
Különösen érdekes a kismillió "még átférek" piroson áthajtó, pláne ha az busz, vagy teherautó. Csak leesétek meg egyszer a Szépvölgyi út - Lajos u. kereszteződést, nagyon brutális!!!
Érdekes, hogy átlépek a határon - bármelyik irányban -, s már ismerik a sofőrök a kreszt, nem színtévesztők, indexelnek, nem furakodik be elém egy lámpaváltásnál 5 tahó a mellettem lévő kanyarodó sávból (de igazából egy sem). Az ott kultúra, ott tudnak vezetni, itt meg nem. Ez társadalmi kérdés, esetleg a "sok ismerősöm van a rendőrségen" kultúra megszűnte hozhatna némi javulást, de ez csak nem akar bekövetkezni...

Billy 2008.05.28. 13:57:01

Lac11:
Én selytem hogy érthette Walaki a bicikliseket. Én magam motorozom és autózom is. És tényleg sokszor van az mikor autóval vagyok hogy ha nincs teljes dugó csak olyan kezdetleges, akkor nagyon sokszor kell ugyan azt a biciklist megelőznöm, mert lámpánál előre megy és utána meg nem bírj a a tempót. Igazából csak őt/őket féltem. Mert két 40-50km/h val haladó autó közt egy biciklisnek az esélyei nem túl jók.
Abban igaza van a bicikliseknek hogy a szabályok szeritn az ővék is az út. Az már más kérdés hogy Budapest főváros ezért elég nagy a forgalom. És nem mellékes az sem hogy a szabályok készítése óta nagyságrendekel nőt a forgalom országosan. Tehát nem biztos hogy helytállók. A gyakorlat legalább is azt mutatja hogy ez így nem megy. Az autósok féltik a kocsijukat és félnek attól hogy elütnek egy biciklist. A biciklis meg félti a bőrét és szidja az autóst, aki nem tehet róla hogy a kicsi sávjában nem fér el egy dülöngélő biciklis mellett.
Azért motorosként tudom hogy az autósok sem szentek. Index nékül bevágnak eléng, ránk húznak, ajtót nyitnak.
De talán nem ez a jelemmő. Merem remélni.

Üdv!

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2008.05.28. 14:02:32

Igen, a Körúton nagyon veszélyes a kerékpár, mert vannak olyan részei ahol reggel is lehet viszonylag normálisan haladni, de mivel a villamos miatt nagyon szűkek a sávok, ezért nehéz a kerékpárosokat rendes oldaltávolság tartásával előzni. "Kedvencem" az öntudatos női biciklista, aki nem is nagyon tud bicajozni, csak dülöngél össze-vissza, de azért az autók között megy...

Billy 2008.05.28. 14:06:24

Béla a Kun:
Látom érted a lényeget. És tényleg nem a biciklisekkel van bajom. Ha nagy a dugó akkor úgy is hetet-hét határon túl vannak mire én 2-3 kocsihosszt előre jutok. Olyankor menjenek. csak vigyázzanak a visszapillantó tükrömre. De ha nincs akkora dugó akkor elég kihívás tud lenni autós és biciklis számára egyaránt.

Manyizga (törölt) 2008.05.28. 14:10:14

Mifelénk van egy olyan kis utca, amely eléggé eldugott, a főútvonallal való kereszteződése nem igazán vehető észre, csak ha tudjuk, hogy hol keressük. Mindennapos eset, hogy amikor oda akarok lefordulni, jobbra a főútvonalról sok mögöttem jövő nem érti, miért indexelek és lassítok. Volt egy két fékcsikorgás és anyázás mögülem, pedig mindig először indexelek, és utána kezdek el lassítani és fékezni, NEM FORDÍTVA ahogy sokan teszik.
Sokan egyszerűen nem értik mi a fenét csinálok és inkább majdnem belémrongyolnak hátulról, mintsem picit lassítanának. Eddig megúsztam.

Botond 2008.05.28. 14:13:21

Én mindig használom az indexet, amikor azt kell és illik. Így szoktam meg. Szokás kérdése.
Ha én meg tudtam szokni, mások is meg tudnák, ha akarnák...

Hannibal 2008.05.28. 14:13:45

én nem vagyok az a nagyon indexelős fajta , nem fogom kirakni ha látom h nem jön senki, vagy mögöttem vannak 50méterrel egyszóval ha ezzel nem teremtek veszélyhelyzetet, vagy nem akadályozom másnak az előlem kifordulását. és arra meg h ezt egyesek zokon veszik ...szarok rá. vezetni kéne már megtanulni. mindenki oda van meg vissza ezért az index sztoriért, és közben 6szor veszélyesebben vezetnek, nem látják át helyzeteket, állnak egy helyben , és nem csinálnak semmit, félnek. szerintem a cikk írója sem lehet valami nagyon nagy niki lauda, kis autó Vs. nagyautó , én egy szaros régi kisbusszal közlekedem, és érdekes...soha nem szoktam azon idegeskedni h bevág elém egy audi, bmw, merci,vagy egyáltalán bárki más, mert mondjuk az estek 80 százalékában ezt kitudom küszöbölni. aki meg ezt hagyja az magára vessen.ne a másikat szidja.irigy, fél a vezetéstől? maradjon otthon sakkozni. lehet h nem azt kéne várni h a morál fog javulni, hanem egy kicsit ahoz kéne igazodni. ne vessen rám senki követ, nem azt mondom h a szabályokat szegjük meg, csak h kicsit szedjék már össze az emberek magukat. ha valaki nem enged be egy NagyAutó(s)t, akkor sokkal jobban fog idegeskedni a sofőrje mint Te, meg Te, meg Te...

Peter 2008.05.28. 14:25:14

hat igen, igenytelen modon kozlekednek az emberek. de ez nem magyar sajatossag. itt kanadaban, ahol auto nelkul a wc-re sem lehet elmenni sokkal rosszabbak. nem indexelnek, balra kanyarodaskor jobbra huzodnak stb. stb. igaz, nem bunkok az autosok, ha be akarsz sorolni valahova, tobbnyire beengednek.

Billy 2008.05.28. 14:26:26

Hannibal:
Én nem nagyon veszem zokon ha valaki nem indexel mert hála istennek rutinommal én is el tudom kerülni a baleseteket. De azért ha már szabály és jogosan várja el mindenki hoyg jelettük szándékunkat meg kéne tenni. Mégpedig megmodnom miért. Nem miattam. De én mostanság sok kezdő vezető melett ülök, vagy ülnek melettem. Had mondjak el 2 történetet.
1. Kezdő vezető volánnál: M3as kivezetőjére hajt rá a HUngária felől ami ugye a leggyorsabbik sáv. Ő le akar menni a jobb oldani sávba mert később jobbra kanyarodna és mert ott be lehet tartani a 60 vagy tudom is én 70es táblát. Erre akik meg a városliget felől jönnek mind jobbról kielőzik. Pedig ha csak egy is beengedte volna, akkor övék lett volna a gyorsabb sáv. Mindenkinek jó lett volna... Többett ésszel mint erővel mondják

2. Ekkor én vezettem: Hungária körűt dugó. Egyzser csak a tőlem jobbra lévő sávból index nélkül (biztos azért nehogy ne engedjem be??!??) bevágott elém. Én meg refelxből szépen megálltam. Még fék csikorgás sem volt, de tény hoyg bólintosabb lassúlás. Melettema kezdő vezető megszólal. Ezt hogy csináltadf? Én tuti bele mentem volna. Miért nem tud indexelni akkor elengedtem volna...

Hát erről ennyit

Jah és még valamit egy régebbi post íronak, ne haragudjon hogy nem keresem ki a nevét. Rendőrt igenis előztem már meg 60al úgy hogy ő 50el ment és mentem is mögötte mikor ő 70el ment. Igaz ekkor már megelőzni nem mertem:-)

Üdv!

Valaki a dugóból 2008.05.28. 14:28:08

Azért az is elgondolkodtató, amit egyik népszerű reggeli rádióműsorunk művelt az objektív felelősség kapcsán nem olyan régen..Nyilvános levél, meg akció. Hehehe...Aztán mi lett? Érezhetően lelassult a forgalom. Mindennap autózok legalább 80-100km-t, és nem haltam még bele, hogy nem mehetek 120szal a Szerémin. Csakhát magyar ember küzd minden ellen, mit érdekli, mi is az (kresz, adótörvények, stb). És még ezzel sem lenne baj, csak tudnánk ésszel közlekedni. Ha nem indultam el időben, akkor ne a forgalomban akarjam behozni a lemaradást (elvégre is nem a forgalom a hibás, pláne nem a többi autós). Említette valaki korábban Krétát. Nos, 3000km-t vezettem le ott, és azt kell mondjam, 100x nyugisabb, mint Mo. Ja, mert nem 100-al tolnak a szerpentinen a tavalyi rallyverseny lemaradt résztvevői. Ha meg városba mész, akkor néha 4 autó is van egymás mellett a kétsávos úton, de ha a belsőből akarsz jobbra kanyarodni, akkor is ki fognak engedni, csak jelezni kell nekik (akár csak egy eccerű mosollyal rásegítve az indexelésre). Na ezt próbálja meg valaki mondjuk Pesten, minimum beintenek neki. A múltkor parkolni akartam a külső sávból jobbra és a belsőből egy nemistudommineknevezzem rámhúzta a kormányt, mert azt hitte, azért indexelek jobbra, hogy megelőzzem a külső sávban. No ez Magyarország, meg a (m)agyar virtus. Szánalom. Csak könyörgöm, ne az legyen a mentség, hogy mások még rosszabbak. Akkor inkább ne mondjunk semmit, fogadjuk el, hogy balkán vagyunk, aztán éldegéljük boldogan, mint a birkák. És nem szoktam mindenhol indexelni, csak ott, ahol más is van rajtam kívül, mert ki tudja, lehet, hogy egy biciklist is érdekelhet, hogy merre akarok menni. Nem szeretném, ha később reklamálna, mondjuk a kipufogóm alól.

isti77 2008.05.28. 14:28:25

Nekem nincs indexem. Én inkább klímát meg alufelnit kértem. Meg két hátsó ködlámpát, azokat égetem index helyett is, de csak lakott területen.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.05.28. 14:30:20

Előzésnél, ha a mögöttem jövő gyorsabb, általában segítek neki azzal, hogy felvillantom a jobb oldali indexem; tekintve, hogy a 1989-es Toyota Corolla 1.8D-vel közlekedek, ez nem ritkaság, mert ugyebár az öreg szívódízel nem szereti,ha pörgetik...
Viszont nekem is jólesik, ha ez fordított helyzetben is működik, és azt is szeretem, ha egy ilyen gesztust megköszön az illető.
Segítsük már egymást ennyire!

tamika 2008.05.28. 14:39:24

Én nem vezetek sokat de valahogy az indexelés reflexszerű nálam, ha nincs sehol senki akkor is indexelek és nem akkor mikor már kanyarodok hanem már előtte. Szerintem ez az alap, a sok paraszt öntelt faszkapal gecinek akik nem képesek indexelni még olyan helyzetekben sem ahol közlekedés biztonságilag elengedhetetlen lenne, meg lófaszt a seggükbe és vegyék el a jogsijukat egyből mert ha egy kart nem képesek megmozdítani vezetés közben akkor nem elvárható hogy a pedálokat és a kormányt tudják kezelni - tehát alkalmatlanok a vezetésre.

Chrys 2008.05.28. 14:40:17

Az is mindegy, hogy a seggfej indexetnemhasználó másikraráhúzós milyen kocsiban ül. Hiába valami nagy dögben, ő akarja a legkevésbbé összetörni a kocsiját. Főleg most, hogy sokan MÁV biztosítósok a kicsiknél :)
1x M6-on éppen előzök egy kamiont, mikor vagy közel 2k-val mögöttem erősen villogva meg indexelve megérkezik egy Seat (gondolom Cupra). Ha le akar tolni az útról, próbálja meg. Az enyém 1,5T...

lanciabacci 2008.05.28. 14:43:29

A cikkírónak abszolút igaza van abban, hogy indexelni kell(ene) mindenkinek, még a szántóföld közepén is, éjjel is, tök egyedül is. Szintén abszolút jogos, hogy előbb index, aztán fék, ez is nagyon idegesítő fordítva. Azzal viszont mélyen nem értek egyet, hogy lefejelést és sószórást emleget, ezzel mintegy jogossá emelve a feltörő indulatokat. Éppen az ilyen vélt vagy akár valós igazságérzetek miatt szopatnak annyian másokat és kapnak agyvérzést, igazukat bizonyítandó. Tele vagyunk kissebségi komplexusokkal így is, nem kell őket hízlalni. Sokkal inkább türelemre lenne szükség, arra, hogy akkor is inkább vállalhatóan birka lehessek, ha a másik sík bunkó, mert ezzel egyfelől felülemelkedem rajta, másrészt sokkal jobb példát mutatok a környezetemnek is. Ez az indulatoskodás nem vezet sehova, csak agy- és orrvérzéshez. Ahogy a nemzetiségi alapon történő elhatárolódás is/sem.

Végső soron ez az indulatból írt poszt többet árt így, mint amennyit használhatna, pedig az alapfelvetés jogos.

LG 2008.05.28. 14:43:42

Olvasva a sok hozzászólást, felkeltette a figyelmemet a biciklis a piroson átmenne, de lefagy és megáll. Szóval én Egerben töltöm a hétköznapokat, a hétvégéket pedig Miskolcon. Mind2 város, csak az a baj hogy az emberek akik benne ténferegnek ezt nehezen fogják fel. Bejön a néni egerbe valamelyik faluból, és a zebra az ismeretlen fogalom, bár jobb lenne neki ott, mert TALÁN nem ütné el senki, miközben 0.5km/h iramban megy át az úton, próbálva elérni a helyi buszt, amit hogyha nem ér el akkor nem tudom miről marad le(biztos hozza a postás a nyugdíjat), na szóval nem csak az autóban ülve vagyunk droidok, hanem gyalogosként és biciklivel is... Egyik ismerősöm megrögzött bringás, például ha rádudál egy autó, a következő pirosnál ha utóléri lerúgja a tükrét és elspurizik. És még mondja valaki, hogy csak az autósok idegbetegek.

Hannibal 2008.05.28. 14:51:17

Tamika, Te is valami jól megtermett büdös bunkó lehetsz.Vezetni azt nem tudsz , szerintem az 1est kevered a rükivel, de mindenki más a buzi, és oda vagy meg vissza h te kitudod rakni az indexet, wow... ettől függetlenül te neked sokkal nagyobb rá az esélyed h letákázod magad vagy bárki mást, mert ide látszik h béna vagy.

Chrys 2008.05.28. 14:51:23

LG:

A haverod elmebeteg :)

pe26 2008.05.28. 14:58:38

Mikor még 8 általános sem kell a jogsihoz min csodálkozunk?

Én azt szeretem mikor megállok a kereszteződésben balra akarok kanyarodni. Kinézek balra, mert ott van előttem a macisajt tábla, jön másik autó, mondom megvárom mert ő egyenesen is mehet nem indexel. Erre odaér a kereszteződésbe, 5m előtte jobb esetben kiteszi az indexet jobbra és elmegy.Persze már rég látta, hogy ott állok..... Egy ilyennek, hogy magyarázod el, hogy hülye?!

efhábé 2008.05.28. 14:59:14

Kedves Hannibal, ezek szerint mindenki hülye köcsög béna, aki rutinból indexel (igen, néha röhögök magamon, hogy mélygarázsban arrébb kell állni a kocsival 2 helyet és én bekötöm magam és indexelek, mert rutin mindkét mozdulat), te viszont király csávó vagy és nagyon tudsz vezetni, mert nem engeded be, aki be akar jönni. Küzdesz, idegeskedsz, centized a kocsid orrát az előtted levőhöz, igazi király csávó vagy.
Én hátradőlök a kocsiban és röhögök azon, aki beküzdi magát elém, mert egyébként is beengedtem volna, nekem nem fáj az a néhány autó, ami így elém kerül. Egy átlagos napon max. 10 ilyen van (és akkor nagyon-nagyon-nagyon sokat mondtam), az komoly 30-40 méter hátrányt jelent nekem az egyébként kb. 45 km-es úton.
Ha ennyire tolakodni akar, hadd jöjjön.
Nyugi, nyugi és nyugi, ez a 3 legfontosabb a közlekedésben.
És igen, ezek alapján gondolom, hogy sokkal jobb vezető vagyok, mint te, mert te idegrohamot kapsz és küzdesz, én meg nyugisan haladok és békésen érek el az úticélomig. És mivel nyugodt vagyok és nem azzal foglalkozom, hogy épp kivel lehet harcolni, valszeg sokkal könnyebben veszem észre az adódó lehetőséget, dinamikusabban tudok haladni, amikor a forgalom engedi.
Annak, hogy egy meglehetősen összetett és sokváltozós egyenletben, amit közlekedésnek hívunk, ki a jó söfőr, szintén nagyon sok változója van...

közlekedő 2008.05.28. 15:00:49

Mindenki!

Én arról látnék szívesen egy posztot, hogy mennyivel lenne kevesebb dugó Budapesten, ha a kedves gépjárművel közlekedő társak nem hajtanának bele egy olyan kereszteződésbe, amit nem tudnak elhagyni és ezzel okoznak dugókat.
Tudom, hogy a zöld lámpa egy olyan lehetőseg a mai világban, amiről vétek lemondani, de azért a 4 méter előnyér tucatnyi járművet feltartani...
Azt azonban örömmel tapasztalom, hogy nem szoktak ledudálni, mert nem megyek bele a kereszteződésbe. Valószínűleg az értelem és belátás mégiscsak megvan az emberekben.

Tamika 2008.05.28. 15:09:00

Hannibal, te meg az a tipikus öntelt paraszt gyökér vagy aki szarrá hajtja a gépét, hogy elérje a következő piros lámpát, index nélkül, a zebrán a gyalogosokat félrelökve. Gondolom kizárt ,hogy a te vezetői tudásodnak a nyomába érjen bárki is.

Rocko- 2008.05.28. 15:10:19

Béla a Kun 2008.05.28. 14:02:32
és hozzá az a Stevie wonderes fejdobálás, az valami frenetikus!

LG 2008.05.28. 15:11:31

közlekedő: ez engem is nagyon idegesít, Miskolcon a Pláza sarkánál a 26os úton, sokszor az ilyen tahók miatt kell a buszoknak kivárni a a következő zöldet,két csuklós busz hosszúságával toldódik meg ilyenkor a sor akik tovább kényszerülnek várni, ahelyett hogy átmehetnének a zöldön.
Eddig egyszer láttam itt rendőri forgalomirányításnak látszó valamit, mert a rendőr annyit csinált hogy megállt a kereszteződés mellett, de nem irányított csak ott volt. És itt jött az egyenruha varázsa, mert mily meglepő, látván a rendőrt a hülye magyar már be tudta tartani a KRESZ-t.

Hannibal 2008.05.28. 15:12:08

Kedves Efhábé

az a bibi h amit te leírtál az nem én vagyok. nem tudom h ezt honnan vetted, egy szóval sem mondtam olyat h te ezt állítsd rólam. engem csak az zavar h mindenki jön ezzel az indexes dologgal, és h mekkora rajok h ők bzony kirakják még az isten háta mögötti tundrán is ha megfordulnak, csak a fele közben 6szor veszélyesebben vezet mint mondjuk én, (nem tartom magam hú de jó söfőrnek, ne h ez jöjjön le belőle) öreg asszonyok masszívan néznek előre,tükör nem létezik satufék, index, utána meg bedöcögnek a jobbos balos, tök mind1 melyik utcába, volt már olyan h ezért raktam keresztbe magam alatt akocsit h ne verjem telibe. de mit ad isten, nem küldtem el a jó kurva anyjába, nem szálltam ki h összeverjem csak káromkodtam magamban egyet. és még csak az orrát sem akartam szétverni, h aztán besózzam. mert nem vagyok az az ideges fajta. max csak az olyanok miatt akik folymatosan csinálják a helyzetet, észre sem veszik magukat, de ha hazérnek rohannak kommentet írni h buzi az összes ki nem használ indexet.

Paco 2008.05.28. 15:13:17

Mijazazindex? Hö.

Hannibal 2008.05.28. 15:15:41

ezt igencsak benézted kedves tamika, mert nem ez fajta vagyok. én csak röhögök az ilyen szánalmas majmokon mint TE akinek egyszerűbb szidni a másikat , de nem egyszerű módon mint megtanulni vezetni. és te igen nagyon raj vagy h tudsz indexelni gratula. és azt nem mondtam h mekkora rally versenyző vagyok. de h nálad jobban megy az biztos

Billy 2008.05.28. 15:21:47

Chrys:
Szerintem ez az autópálya nem erről szól.
Én a traffipaxok és a saját és embertársaim (autós társaim) védelmében nem megyek 150-160nál többel álltalában. Meg attól is függ mennyire sietek. Tehát engem bárki megelőzhet ha gyorsabban akar haladni mint amennyivel én aktuálisan haladok. Ha ő 140el előz menjen, 200al akkor is mehet, csak engedjen el engem is más alkalommal. Tehát én nem gyorsítok fel ha valaki megelőz. Haladok a asját tempommal. Sokszor csak 130al megyek. Jólehet a kocsim bírná a 200 fölötti tempót bőven. Már azt is kipróbáltam azért:-)

A másik még a témához. Nagyon örvendetes hogy vannak ilyen fórumok és blogok, ahol meg lehet beszélni ezt. bár ez sajnso kis része a autós társadalomnak. És szerintem az is baj, hoyg leírva nehezebb bele élni magunkat a helyzetekbe.
Én örömmel venném ha lennének olyan mai modern tartalommal vértezett műsorok, mint amilyenek a régi OBB (Országos Baleset Biztonsági Bizotsság, vagy hasonló)-s autós műsorok. Jelenleg a Filmmúzemon lehet látni őket. Egy részük már elévült a mai forgalmi heléyzetben. De sok máig aktuális. És persze nem lenne rossz ha főműsoridőben vagy közelében lenne. Mert ha lenne is ilyen műsor, az tuti éjszaka lenne, amit szintén csak mi autóbuzik néznénk...
Amik ezekben láthatók: Csomó forgalmi helyzet ismertetése. Külföldi országok táblái, szokásai bemutatása, parkolási szokások.
Én magamank fel is vettem őket.

Amúgy néztem a Sofőröket is néha a
Viasaton, de sajnos abban nem sok nevelő, vagya akár csak információt szolgáltató
dolog volt:-( Csak remélhetem hogy egyszer egy vezetéssel, morállal, trükkökkel, iformációkkal tarkított műsor is lesz a tévék valamelyikén. És nem csak új autók tesztelése 100 féle csatornán...

Üdv!

Tamika 2008.05.28. 15:24:05

Hannibal, te vagy igazán szánalmas, hogy itt folyamatosan kérkedsz a vezetői tudásoddal - én csak az index reflexszerű használatát említettem - miközben valószínű, hogy te vagy az aki baszik indexelni és az ilyenek miatt mint te készült a cikk. Többet nem reagálok le vagy szarva nagyívben és kussoljá végre te senkiszar.

Hannibal 2008.05.28. 15:31:37

hoppááá...a kultúra. nem semmi vagy.gondolom valami elkényeztetett kis hülye picsa akinek apuci a seggé alá tolta az 1.6os golfot , vezetni nem tud, és még idegrohamokkal is küzködik
és milyen lehetsz amikor vezetsz? :D egyfolytában üvöltesz? :D szerintem a cik íróval karöltve menjetek beverni az orrokat, csak nehogy a lelkiállapotodban az árokba húzd a kormányt :D sziaaaa

Chrys 2008.05.28. 15:49:16

Billy:
130-cal voltam a kamion hátsó tengelyével egyvonalban (nem szándékosan tartottam fel). Lóf@szt fogok visszafékezni egy köcsög miatt. Nem direkt akadályoztam, még messze volt a hülyegyerek. Csak arra utaltam az előbb finoman, hogy pályán használják az ilyen típusok az indexet, amikor már begőzölnek, mert nem mehetnek 200-zal 130 helyett.

Tecica 2008.05.28. 15:55:57

Bocs, hogy közbekotyogok, de szeretném megvédeni a vezető beosztású vezetőtársaimat a váddal szemben! Szerintem ezt inkább otthonról hozza az ember, mint sok más ilyen alap-képességet. Mindegy hogy valaki árkot ás vagy vállalatot vezet, ha ilyen belszarós/kihaénnem a habitusa, akkor az meglátszik az utakon is rajta.
Amúgy az elmúlt 10 évben 206-tól 500-asig vezettem mindent, és rájöttem hogy a kanyarodás/behúzódás elvégzésekor nem a kocsi mérete a fontos, hanem a RITMUSÉRZÉK! Ez pedig fejleszthető készség. Az index nálam alapmozdulat, de sokat nem számít szerintem, mert 80% úgyis inkább gyorsít válaszreakcióként, nehogymá ugye... :)

Tomihuszár 2008.05.28. 15:57:31

Én egyetértek a cikkel.
Attól hogy egy rommáültetett Honával járok, 25 éves vagyok, mégsem égő hogy kiteszem azt a rohadt indexet. A biztonsági övet sem égő bekötnöm. Sztem ez alap és szügséges is.
Nem értem, hogy ez egyáltalán miért kérdés sok embernél... : /

korosvolgyiz (törölt) 2008.05.28. 16:02:11

a cikkel autósként, motorosként, kerékpárosként és gyalogosként is egyetértek, én is igyekszem működőképessé tenni a közlekedésnek nevezett masszát, és ennek megfelelően elvárom másoktól is.

viszont az első kommentnél elszakadt a cérnám - és csak az indapass érvényesítés tempójának köszönhető, hogy nem fröcsögtem tele egy boxot bő száz kommenttel ezelőtt.

anti: tisztázzunk valamit, "a suttyóság" nálad van "genetikailag bekódolva". "barbár szittya őseink" nem rendelkeztek olyan, máig "dohányzásban, szemetelésben, buszon, rendelőben való furakodásban és az úton való ezernyi elkerülhető parasztkodásokban" átörökített tulajdonsággal, amivel "rettegésben tartották a békés mezővárosok lakóit". a nomád társadalmak kifejezetten szigorú erkölcsi rendszerek alapján működtek és működnek ma is. ott sokkal korábban bannelik az ilyen viselkedést, mint a mai városlakó gyökértelen magatartásformában (és itt szándékosan nem használtam a kultúra szót, mert ez a világ nem érdemli meg). a baj ott van, hogy pont ez az általad kárhoztatott elvrendszer hiányzik - helyette van a paraszt (foglakozásilag) dédanyáim által "poletárnak" nevezett érték, előzmény és következménymentes mentalitás.
egyben igazat szóltál: "csak az segíthet, ha egyre többet beszélünk az ilyen fórumokon ezekről a gondokról!" pont azért, hogy te is megértsd.

efhábé 2008.05.28. 16:17:38

Kedves Hannibál, hogy honnan vettem? Hát innen:

"soha nem szoktam azon idegeskedni h bevág elém egy audi, bmw, merci,vagy egyáltalán bárki más, mert mondjuk az estek 80 százalékában ezt kitudom küszöbölni. aki meg ezt hagyja az magára vessen."

Te magad írod, hogy az esetek 80%-ában sikerül kiküszöbölnöd...
Tehát harcolsz az úton.
Cavintont esetleg?

rkb9y5 2008.05.28. 16:25:06

Újabb faszság. Miért hiszi azt mindenki, hogy csak nálunk parasztok a sofőrök? Afelől is nyugodt lehet blogger úr, hogy Mo-on is megtanítják az embereket az irányjelző használatára, az már más kérdés, használja-e valaki.
A napirokkantban legalább postolnak a külföldi majmokról is, nem ez a hülye "abszurdisztán" meg hasonlók az üzenet. A hülyék hazája Írország nyugati partjainál kezdődik, onnan 360 hosszúsági fokon keresztül található.

Hannibal 2008.05.28. 16:26:09

efhábé

vicces vagy te is.most akkor ki harcol? szerintem te, csak h tudjál kötözködni.az h nem hagyom h engem letiporjanak az útról úgy mint téged, az nem azt jelenti h én harcolnék vagy foggal körömmel ragaszkodnék hozá, csak h ha helyzet adja , akkor inkább kibaszok vele mint h ő basszon ki velem, de ha be is jön elém, akkor sem fogok anyázni, mint gondolom te, annak ellnére h te most egy kommentben megmutatod h te vagy az autózás mintaképe.a cavintont meg nyugodtan dug fel magadnak :)

fikamatyi 2008.05.28. 16:28:00

Tomihuszár: Azért azt is jegyezzük meg, hogy a rommáültetett autóknak nem a forgalomban van a helye. Főleg nem Budapesten.
Veszélyesnek tartom, hogy az ilyen magadfajta autóbuzerantok satuféket nyomnak minden standard méretű kátyú előtt, ami felett egy gyári autóval úgy át lehet siklani, mintha ott sem lenne.
Últesd alvázig, de nézegesd otthon.

e_coyote 2008.05.28. 16:38:18

A pesti forgalomban sokszor eszembe jut Clive Owen a Golyózápor c. filmben, ahogy kiselőadást tart a indexelésről. Aztán a maga módján megoldja a helyzetet. Amúgy, ha a sok rövideszűnek nem jut eszébe, hogy az ÉN testi épségem megőrzése érdekében kéne indexelnie, akkor is eszébe juthatna, hogy a SAJÁTJA miatt érdemes lenne. Ütközéskor az evolúció nem működik igazságosan.

agyar 2008.05.28. 16:43:10

szerintem nincs itt gond.. a magyarok 80 % -a paraszt kocsog allat a 19%-a meg gyenge gyava hogy ez elen fellepjen.

van 1% aki meg otthagyja azt a szarkupac orszagot a sok bunko paraszttal egyutt.

efhábé 2008.05.28. 16:43:59

"az h nem hagyom h engem letiporjanak az útról úgy mint téged, az nem azt jelenti h én harcolnék"

Letiporjanak, inkább kibaszok vele, nem hagyom, de azért te nem harcolsz, vicces fiú vagy te :)
Érdekes, én nem élem meg letiprásnak, ha valaki bejön elém, még akkor sem, ha paraszt módon csinálja. Ha neki ez okoz lelki örömöt, csinálja, mint mondtam, nekem nem oszt-nem szoroz az a néhány méter...

Hannibal 2008.05.28. 17:02:14

én vicces, te madár, valami jó nagy megtermett páva :) azért mert én nem hagyom h egy paraszt ki ha én nem magatartásból beelőzzön meg még mögötte másik 3, nem hiszem h valami iradtalna nagy büdös bunkó lennék. ha látom valakin h bejönne, és még normális is azzal a mozdulattal engedem be. messze menő következtetéseket nem lehet ebből levonni, de valahol ez szerintem egy kicsit talán önbecsülés is. szóval ha te hagyod h egyfolytában kicsesszenek veled, akkor megis érdemled, csak akkor nem tudom h most mért itt sír a szád a topicon. és gondolom autózástól elszakdva is ugyanígy állsz hozzá az élethez, és ott is mindenki eltipor. szép vagy. egy droid. mostmár csak akaszd a nyakadba a LOOSER VAGYOK táblát.

geri · http://www.geritwo.hu/ 2008.05.28. 17:03:29

Ez a cikk az eddigi legszánalmasabb önreklám az Indexen, amit valaha is láttam...

:))))))))))))))))))))

lanciabacci 2008.05.28. 17:15:20

Hannibal,
a fő baj éppen azzal a komplexusos alaptéziseddel van, hogy szerinted aki indexel, az egyfelől öregasszony, másfelől vezetni képtelen lúzer mindenképp. Hiszen azzal, hogy előre jelzi neked a szándékát a gyengeségét bizonyítja, meg azt, hogy bizonytalanságában igyekszik rád is figyelni, pedig ha lenne esze, akkor hozzád hasonlóan bevágna az első résbe és röhögne a markába, hogy pusztuljanak a gyengék, igaz? Éppen azért nem indexel a sok barma, mert valamiért mind ezt képzeli. Kb mint a csipmánzok, bár nem szeretném őket sem megsérteni.

Szerintem viszont aki időben indexelni, szürkületben, esőben tompítottat kapcsolni, autópályán a külső sávban is haladni stb. képes, az éppenhogy a rétermettségét bizonyítja. Én speciel 12 éves koromtól tudok autót vezetni, ráadásul élveztem mindig az olasz/arab stílusú szabadfogású közlekedést is pl, de itt is és ott is mindig indexeltem. Ettől persze lehetek béna persze, de az elmúlt 20 évben még nem törtem autót így sem, pedig nem a szélvédőre tapadva, szódásüveg szemüvegben vezetek, 30-cal. De nyilván ezt is meg tudod magyarázni majd.

magezoli 2008.05.28. 17:18:22

Én a jogsim megszerzése után két héttel autóztam Németországba. Ott sokkal rosszab, hogy nem használják az indexet. Autópályán félelmetes, hogy mit művelnek, de Münchenben egy forgalmas délelőtt életveszélynek tűnhet a közlekedés. Friss jogsival rendelkezőként nagyon zavart ez a különbség a két ország közlekedése között... (főleg autópályán no index csak úgy váltogatják a sávokat, a városban ugyanez csak még jobban kicentizik) Én, aki Magyarországon tanultam vezetni még azt furcsállottam, hogy például, mikor én mentem 90-el főúton, a másik a mellékútról olyan lazán kikanyarodott elém a másik, hogy győztem fékezni ...(mellesleg ez nálunk a KRESZ-ben már zavarásnak, sőőt veszélyeztetésnek számít nem?)Gondolom arra számított hogy én előre fékezek és kiengedem de bennem ugye csak az van, hogy az oktatóm nyugtatott mindig: nyugi, neked van elsőbbséged! Na persze az utóbbi nem is gond ha megszokjuk, sőt arra utal, hogy ott kevésbé idegbetegek az emberek és sokkal előzékenyebben viselkednek a másik iránt.

magezoli 2008.05.28. 17:21:44

Az előzőhöz hozzáteszem, ez volt kb 2-3 hónapja és azóta Magyarországon nem volt gondom azzal, hogy a másik ne indexelt volna. Viszont hihetetlen, hogy például egy gyalogos, vagy biciklis milyet tud csodálkozni, ha a KRESZ szerint megadom neki az elsőbbséget sok helyen... Néha el se mernek indulni csak ha intek hogy nem véletlenül álltam meg.
Sajnos ez jelent valamit.

Hannibal 2008.05.28. 17:28:31

Egy kicsit visszakéne olvasni h eddig mit írtam, és akkor talán kitűnik h nekem nem magával az indexel van a bajom, vagy magával azzal h ezt valki kirakja, még csak nem is nézem alapból az embert ezért sunnyónak, nem szórok rá átkot, hanem az a gáz h sokszor ezek az emberek sokkal több balesetre alkalmas helyzetet idéznek elő, azoknál akik mondjuk csak részben használják az indexet.ettől függetlenül itt szitkozódnak , és kívánják már már az ember halálát. azokat én sem szeretm akik egyáltalán nem használják az indexet , ezáltal a forgalmat akadályoztatva, vagy veszélyes szitut előteremtve. és hangsúlyozom h én használom az indexet akkor ha látom h ezzel a forgalmat könnyítem meg, nem jönnek mögöttem mellettem, nem akarnak elém kifordulni, nem veszélyeztetem senki testi épégét stb stb . és akkor ezzel szerintem nincs is semmi gond.ha valakit meg zavar akkor ez van

gyula 2008.05.28. 17:49:29

jobb helyeken így tanítják: elsőbbsége annak van, akinek megadják

Billy 2008.05.28. 17:53:00

Chrys

Oké. Elfogadom.

zooo 2008.05.28. 17:57:48

Hannibal: Te tényleg egy igazi gyökér vagy! Ha meglátom, hogy nem indexelsz mellettem megetetem az agyadat Hannibal Lecterrel!!!
Sztem te az ecserin vetted a jogsid...
Üres úton, ahol havonta egyszer közlekedik vmi, megértem, h nem kell az index, ott én sem használom, nade forgalomban??? Kamion mellett bezzeg indexelnél te csicska senki!!!

Hannibal 2008.05.28. 18:05:05

én vagyok a csicska senki?:) szegénységi bizonyítványodat ki is állítottad magadról

Hannibal 2008.05.28. 18:07:37

Ez így nem lesz jó. Kedvem támadt téged elküldeni a jó rákos kurva nyádba te fasszopó kis filléres buzi gyerek. De kurva nagy az arcod, de ha meglátom a nyomoronc kis fasz fejed az utakon, akkor biztos h INDEX NÉLKÜL küldelek meg az árokba h ott rohadjál meg te null forintos csicska.

Peter 2008.05.28. 18:19:42

Az hogy Magyarok ,hogy vezetnek az megkerdojelezheto . De ha magayraorszagon vagy akkor vezess ugy ahogy a tobbi !!
Amugy nem hinnem ,hogy csak Magyarorszagon tortenik ilyesmi . Keleteuropatol Nyugateuropaig mindenhol vezettem , Amerikaban is , jelenleg is !!! Hidd el nekem hogy itt is sok a barom , ha nem tobb , Magyarorszagon nem lattam napi hat -het balaesetet itt ....... . Tortent olyan is , hogy harom + harom + kozepen a kanyarodo savot valtott a taho mert mekdanelcbe akart menni es ugye mivel en utottem meg en vagyok a hibas . Hol van akkor az ha valakinek v8 asa van de egy 5 perces lampanal a 10.-ik auto mar nem megy at , luxus attenni a labat a fekrol a gazra ,mert kuplung az nincs az valoszinu osszezavarna !!. vezeteskozbeni smik,telefon,labkoromfesteshez akkor hol van egy nemindexeles , drogos vezetes ittasvezetes ezekrol nem kellene beszeelni , en orulnek ha egy igenokos helyi lakosnak sikerulne letenni egy magyarorszagi kresszvizsgat . Az itteni tesztkonyv es kreszkonyv korulbelul akkora mint egy alltalanos iskolas legkisebb fuzete .Az is arrol szol , hogy milyen buntetest kaphatsz ha ezt es ezt csinalod . Ugyhopgy kedves cikk iro , szeretnem ha a Magyarozast befelyezne es korbenezne a vilagban !
Udvozlettel Peter

waturday 2008.05.28. 18:20:20

vártam már egy ilyen cikket! a zemberek más szabályrendszerben is így vannak: az alapokat nem tartják meg -- és akkor jönnek a súlyosabb dolgok, mert jönnek!

Peter 2008.05.28. 18:36:01

Visszaterve az elozo levelemhez , mert ez kimaradt belole , ha te egy nemindexelesert az orrat torned valakinek sot szornal bele es kutyaval vezettetned , en golyot repitenek a fejedbe , rasszizmuseert , megkulomboztetesert es egy orszag lejaratasaert , ez az uzenet nem csak a cikk irojanak szol , hanem azoknak is akik ilyeneket irnak hogy a magyarok 80 % a taho 19% gyava 1% meg otthagyja a picsaba , remelem ezek az emberek az 1 szazalekhoz tartoznak !!!
Szives udvozleteim

VJack 2008.05.28. 18:42:22

Jogos szerintem az író morgása. Még egy dolgot tennék hozzá. Szitu: Autópályán belső sávban halad egy autó. A külső sávban szintén egy jármű. A belső kb. 20-30 méterre van a belsőben haladótól és a belső jóval gyorsabban halad. Erre a külső kiteszi az indexet. Minek? Szándékát jelzi? De utána legyen meg a szándék, ha már a lehetőség is adott lesz. Mert így a belső nyomhatja a féket, hogy "nézd már ezt a marhát, ki akar jönni". Vagy honnan lehetne tudni, hogy nem akar, csak majd egyszer a távoli jövőben? Ha majd lehetőség is lesz rá. Ilyen és hasonló szitu rengetegszer fordul elő.

Közlekedjünk 2008.05.28. 18:46:46

Az alapvető probléma az, hogy ma minden kis agyatlanka kap jogsit! Fizetsz és a vizsgabiztos akkor is átenged, ha a járdán elütsz 4 embert a vizsgán. Én itt kezdeném a probléma beszűntetését. Az index csak kisebbik probléma szerintem. (abból nehéz betétlapot szerezni :) )A piroson való átmenés és a kereszteződés elállása, a világítás mellőzése én ezért tudnék arcot ütni legtöbbször.

efhábé 2008.05.28. 18:48:30

"de valahol ez szerintem egy kicsit talán önbecsülés is."

Na ja, akinek a volán mögött kell önbecsülést szereznie...

Igazad van, egy ócska kis loser vagyok, látod, angolul sem beszélek, azért írom csak o-val, nincs se családom, se életem, igazából kocsim sincs, a híd alatt lakom kartondobozokban. Ez van, hogy te mekkora pszichológus vagy, hogy ennyiből levetted...

gyúrunkvazze' 2008.05.28. 19:02:33

"nehogymá én indekszeljek! ha megyek akkor megyek vazze'!"

A Gálvölgyi Showban ez vicces!
De elöttem az úton...
Ma rövid fél óra alatt 3 ilyen barom után sikerült közlekednünk, Egerben.

előző 2008.05.28. 19:15:17

Előzés befejezésekor kell jobbra indexelnem? Anno úgy tanultam, hogy nem, (hiszen nem sávot váltok) hanem (és sztem a szabály is így szól) a manőver befejezéséig kint kell lennie az indexnek (balra persze).

Mégis olyan sokan indexelnek jobbra előzés utáni visszatéréskor, hogy gyanús.. Mindenki más hülye?:)

Azoknak, akik azt hiszik, hogy az előzés mégiscsak sávváltás, felteszem a kérdést, hogy akkor ezek szerint amíg előz, nem is indexel folyamatosan, csak amikor "sávot vált"?

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2008.05.28. 19:23:21

előző: index balra mész balra index nélkül előzöl, index jobbra mész jobbra

nokoment 2008.05.28. 19:24:57

Az indexelés kapcsán említsük meg a másik oldalt is: vagyis azokat akiknek hiába indexel az ember, nem képesek felfogni. Amikor a belvárosba parkolni szoktam direkt előre kiteszem a jobb indexet, hogy parkolni akarok (mi másért indexelnék), időben elkezdek lassítani és látványosan lehúzódom jobbra.
A mögöttem levő persze nem képes felfogni hogy parkolni akarok, és amikor megállok akkor centire rámáll és eszeveszetten nekiáll dudálni. Aztán mikor benyomom a rükit, akkor esik le az istenbarmának, hogy bezony én parkolni fogok. Mert hát ő az indexet hírből sem ismeri (és ez nem egyedi eset).

Hannibal:
A kommentjeidet olvasva neked autó helyett inkább a várólistát kéne vezetned a pszichiátrián.


Hannibal

Mat 2008.05.28. 19:30:32

Eznem közlekedési, hanem morális kérdés sajnos.
A legtöbb ember egyszerűen tesz rá, hogy rajta kivül még ezrek szeretnének időben és egészségben hazajutni. Csak én vagyok az első és a legfontosabb, rajtam kivül az égvilágon senki.
Csak akkor változnak meg és gondolkodnak, ha közeli hozzátartozót ér ilyen buta szabálysértés miatt baleset, addig nem mérlegelik a következményket.
Empátia meg aztán csak nagyítóval...

bobby6k 2008.05.28. 19:32:09

Nap, mint nap botlok "ilyenekbe", most nem minősítem azokat az elkényeztetett, világról fogalmuk sem levős, csak én számítok idiótákat, akik, persze a kocsiból kiszállva is ekkora tuskók.
A cikkre reagálva, mostanában valóban melegséggel tölti el az ember szivét, ha v-ki indexelve jön be elé és talán még meg is köszöni...

Persze ettől nem lesz szimpatikusabb, a kanyarodósávban végig gázolós, a legvégén pofátlanul bevágós, ámde indexelős autóstársunk. A mai útlezárások/felújitások idejében nehéz mindig szabályosnak maradni, de ettől még nem kell anyázni és leszorítani a normálisan közlekedőket.
Nem kell "ÁJLÁVKRESZ" matrica, csak próbáljunk meg jelezni-kérni-köszönni! Rögtön sziveseben fognak mások is be/elengedni.

Még 1 jóval korábbi bloghoz kapcsolódva, nem kell becsalogatni sem a "sokkarikás" stb. autóval mindenki elé bevágos segg homlokúakat. Ha senki nem engedi be őket, előbb utóbb használják azt a bajuszkapcsolót is, hamár eszüket nem tudják.

Mat 2008.05.28. 19:36:15

Kitaláltam egy logót egy aláírással:
vizszintesen mutató középső ujj, az aláírás pedig:
Ugyanezzel kapcsolod az irányjelzőt is!!!!
Csináljunk egy népi kezdeményezést!!!!

=Daniken= 2008.05.28. 19:41:20

Sziasztok!

Jó a cikk, kár hogy falra hányt borsó.
Pláne annak a tahónak, aki már 19 évesen 3 sávot vált előttem index nélkül a mama 4-es Golfjával.nem tudom ,mit lehetne csinálni.

Egy kedves sztorim van a hétvégéről:

Daubner cukrászda, Szépvölgyi út, szombat.megvan?
Na akkor:
épp jövök fel a HÉV felől az úton, mivel ott lámpa és a járdasziget előtt és után dupla záróvonal, ezért nem kanyarodom szabálytalanul át a lámpa után a lefelé menő sávba, hogy a frissen meglátott parkolóhelyre-mások előtt, gyorsan-betegyem az autót.Nem.
Elmegyek tovább a Montevideó utca felé, befordulok jobbra, megfordulok, majd várok a lámpa zöld jelzésére, hogy szabályosan visszafelé haldhassak, szabályosan kanyarodva és jobb indexelés után beálljak az esetlegesen üresen lévő parkoló helyre, vagy lejjebb álljak meg, szabályosan.Épp tartok lefelé, mikor látom, hogy egy hely üresedik, egy Nissan Notesz próbál kijönni, mögé gurulok lassítva, de elég helyet hagyva, villantok, hogy "gyere, kiengedlek", és kiteszem az indexet.Kiáll a Notesz, erre balról az előbbi metodikával teljesen ellentétes módon szürke Nissan Micra átvág a záróvonalon és tolakodna.Persze, csak ugye ülök majd 5 méter acélban, nem fér be, határozottan befordulok, már csak azért is, mert már mögöttem is jönnének mások.
Beállok, erre nő nyomja a dudát, halkan sóhajtok;leszarom.
Megjegyzem: 1 autóval lejjebb talál helyet.Tehát akkor mi is a gond??
Na de ami utána jön...Bent a cukrászdában eljön mellettem egy kissé elhízott, valamikor talán helyes nőci, mögött 4 éves forma kissrác.Hosszan bámul a szemembe, nézek rá vissza rezzenéstelenül.Várná a megszégyenülés felvillanását, de ugye lófaszt!:-)
erre megjegyzi a gyerekének: Látod, ez az a bunkó bácsi...
Na itt elgondolkodtam, hogy utána szóljak-e vagy sem.
Egy ilyennek, aki a gyerekével együtt szabálytalanul közlekedik, veszélyezteti mindkettőjük testi épségét és még neki áll feljebb, mit lehet kezdeni???
lecseszed a gyereke és 50 idegen előtt? Na nem...végülis szülő, vagy mi.
Az ilyen az nem érzi, hogy neki pont hogy példát kéne mutatni a gyerekének és elmondani, hogy "kisfiam, ez így nem szabályos"...de ugye lusta szabályosan megfordulni, mert így szokta meg, sietünk is, nehogy lemaradjunk a tökmagos pogiról, meg amúgy tesz is az egészre, asse tudja, hogy nem kéne... most komolyan:
mit várhatsz egy ilyentől??? Hát semmit sem.nem érzi, nem érti, nem tudja, fingja sincs...
Bocs a hosszért...

Qqberci 2008.05.28. 19:42:25

Anno (1966-ban) mindkét oktatóm (Bacsek László - teher és Forgó Imre - személy, áldassék a nevük) úgy tanította, hogy az nem egy "bekanyarodtam-jelzõ", hanem irányjelzõ, amivel az irányváltoztatási szándékot kell - jó elõre - jelezni, hogy a másik felkészülhessen rá, ne érje váratlanul.

nokoment 2008.05.28. 19:43:26

Nem beszélve arról, hogy Budapesten ha sávot akarok váltani, és benyomom az indexet, rögtön felbőg a motorja annak aki elé be akarok jönni (hely persze bőven lenne), nehogy már valaki bejöjjön elé (persze addig nem sietett a bunkója).
Ilyenkor azért elgondokodok, hogy talán egyszerűbb lenne gyorsan minden jelzés nélkül behúzni elé a kormányt, hiszen akkor még ott van a hely...

Mat 2008.05.28. 19:45:52

Igen, tesz az egészre, mert nem a segítség, meg az előzékenység uralkodik, mert aki figyelmes, segítőkész, előzékeny, az egy balfasz semmirekellő lúzer.
Minden helyzet versenyhelyzet, és én a versenyhelyzetben nem engedhetem meg hogy veszítsek.

=Daniken= 2008.05.28. 20:04:32

ezzel semmi baj sincs, engem sem kell félteni...HA szerinted minden ilyen helyzet "versenyhelyzet", gyere csak bátran, ha netán egy ilyen "versenyhelyzetben" megpróbálnál leszorítani, ne lepődj meg ,ha esetleg én kenlek fel az oszlopra, mert Te épp "harcolsz"...ne haragudj már, szánalmas baromságot írtál...
ezért tart itt a világ, mert az iskolai és munkehelyi frusztráltságodat máshol vezeted le.akkor inkább üsd le a bunkó főnöködet, vagy válts...Ha egy idős nénit szorítasz le "harc közben" az úton, akkor te győztél??? eszem -faxom megáll...ha esetleg mégis ő szorít le és Te ott nyávogsz majd az út szélén, mire ő kiröhög és beszól, akkor ugye te vagy a lúzer...sajnállak.

zooo 2008.05.28. 20:05:39

Hannibal: Nem tetszett amit írtam mi? Fáj az igazság mert mindenki egy bunkó fasznak tart. Azért nézz magadba nagypofájú hülyegyerek, mert nem csak én foglak fejbekólintani...
Nehezen löknéd félre a kamiont, max egy Leopard 2-vel :)
Amúgy csak oltalak, ennyire nem kell komolyan venni.
Pöcs...

Czelvikker Balázs · http://Balat1 2008.05.28. 20:14:35

Az irányjelzésre visszatérve,nem tudom,hogy hány ember olvassa el a KRESZ módosításait,de,ha mindenki el is olvasná akkor is sokan nem értenék,vagy nem érdekelné őket mivel-pl.a körforgalomban való indexelést-senki nem ellenőrzi.Hány olyan pilóta van aki nem is érti,hogy miért kell a körforgalomból kijövet indexelni,vagy,hogy bent nem kell használni. Majd,ha a tisztelt rendőrség képes lesz ezt is ellenőrizni,v.mint a forgalomban szabálytalankodókat menet közben "tettenérni" akkor talán lehet rend.Addig kénytelenek vagyunk elviselni a sok,nagyrészt beképzelt ,hülye ,másokat semmibe vevő bunkót. Ja és ne felejtsük el,hogy rengeteg ostoba ember is a volánhoz ül,őket nem gyűlöljük csak sajnáljuk!

T-boy (törölt) 2008.05.28. 20:26:41

Rutinos vevő nem az órát nézi,hanem pl.
a kapcsolókat.Mennyire feszes,hogy kattanik,mert általában nem cserélik eladás
előtt.Ha nem használja,az a legolcsóbb megoldás.
A másik tip.forduláskor kisujjal tolja meg
a kart.

előző 2008.05.28. 20:36:12

rhynn: szerintem hülyeség... Mert mi van, ha úgy előzöl, hogy nem váltasz sávot? Pl. kerékpárt. Akkor mire föl indexelsz jobbra?

A szabály mégegyszer: a teljes manőver alatt, annak befejezéséig használni kell... Te nem használod *közben*, csak az elején, meg a végén?!?

T-boy (törölt) 2008.05.28. 20:44:48

Az öv nem kérdés/nekem/a garázsig is bekötöm.Nem úgy,mint pl.egy polgámester és
a sofőrje.Sértetlen kabinban meghalni ill.
NAGYON súlyos sérülést szenvedni baromság.
Nem Trabantokkal járunk amiből jobb volt
kiesni/néha/mint bennmaradni.Nem beszélve
vétkes vezetőről,akit igy halálos baleset
okozásáért büntetnek.

T-boy (törölt) 2008.05.28. 20:48:24

ELŐZŐ
Ha nem váltassz sávot,az kikerülés,ha jól
tudom

Fidó 2008.05.28. 21:08:59

Kedves autóstársak!

Elég végigolvasni a hozzászólásokat és máris látszik, hogy milyenek vagyunk.
Olyan a hangulat mintha a reggeli dugóban ülnénk és mindenkire anyáznánk.
Igen ilyenek vagyunk, kicsit idegbetegek, kicsit igazságosztók....
Próbáljunk meg inkább mosolyogni mindezen. Lehet, hogy a másik autós még egy kicsit rutintalan és akkor mi van? Inkább segítsünk neki! Ha meg csak egy tapló akkor azért ne minket üssön meg a guta.

Bokor 2008.05.28. 21:09:09

Billy!

Te diszgráfiás sulihuligán. Ne írj ide mert még olvasni is fáj, inkább végezd el a 4 elemit. "Hoyg melettema lassúlás" Félelmetes...

előző 2008.05.28. 21:26:38

T-boy: nem jól tudod, kikerülni ÁLLÓ dolgokat szoktunk. Ez lehet jármű, vagy homokbuckka, de akár pocsolya is. A mozgó járművet előzzük.

Paulybird 2008.05.28. 21:47:40

Hannibal 2008.05.28. 14:13:45

Ha jólértem, márpedig jól értem, akkor te burkoltan azt írtad le, hogy nem tudsz vezetni.
Ugye nem kell mondanom, hogy aki tud vezetni, az mindig indexel, ha 50 méterrel vannak mögötte, ha százzal. Mert neki ez rutinból megy, nem fáradtság.
Ahogy leírod, hogy a szakad furgonoddal milyen ügyesen tudod megakadályozni, hogy "elédvágjanak", abból kb annyi jön le, hogy az a fajta tuskó vagy, aki gyorsan rámegy az előtte lévőre, amint egy autó be szeretne sorolni elé.
Az, pedig, hogy nem bírtad nem felhozni, hogy márpedig te milyen jól vezetsz, azt jelenti, hogy szarul vezetsz. Ez elég megalapozott tapasztalatom, és szerintem nemcsak nekem. A béna ésfelelőtlen kis kihaénnem sutyerákok szokták hangoztatni, hogy ők biza milyen jól vezetnek, meg ügyesen, meg milyen dinamikusan. A jó vezetést egyébként leginkább a balesetmentesen megtett százezer kilométerek számában lehet mérni. (((értsd: tényleg balesetmentesen, tehát amikor a koccnál nem te voltál a hibás, az is baleset, azt is ugyanúgy rontja a statisztikádat, hisz a jó sofőr nagyobb eséllyel kerüli el a más hülyeségéből származó koccot, és kis eséllyel okoz balesetet ő maga...)))
Jól bele is illik a magdról festett képbe az az elképzelés, miszerint enyhébb kisebbrendűségi komplexuokkal is küzdesz. "nem hagyom, hogy eltiporjanak, öcskös, ha te hagyod, akkor márcsak egy >>loser vagyok

T-boy (törölt) 2008.05.28. 21:48:38

Aki nem tud ne oktasson...Kösz
Rég vizsgáztam /73"/

Paulybird 2008.05.28. 21:49:26

(valamiért eltörte a kommentemet, reccs)
...akkor márcsak egy >>loser vagyok

DOGMAN · http://kutyasagok.blogspot.com 2008.05.28. 21:50:21

A három legdühítőbb állat esetem a témában:
Siófok nagy forgalom, a tesco/obi-nál levő körforgalomban.
1. mennék be a körforgalomba, jön balról autó villog jobbra az indexe.
Gurulok 2-ben motorfékkel, rálépek a gázra. És már jön is nekem vazzz. Nyomom a satut, belesek a tükörbe vajon meg tud-e állni a mögöttem jövő....
hálistennek megállok a behajtás előtt, a hülye barom meg szépen befejezi a teljes 360 fokos körét végig jobbra indexxel!!!! és távozik ahol bejött.
2. ismét mennék be a körforgalomba, jön balról autó, vazz nem indexel, megállok, erre kihajt előttem. Ablaka lehúzva, jóhogy átordítok: üdvözlöm anyád!!!
3. körforgalom 2 sávos, bemegyek maradok a külsőben, az elsőn kihajtanék. De nemtok, satuznom kell mert a homály index/tükör/oldalranézés nékül a belsőből rámhúzza az autóját.
Teljesen megállunk mindketten (hogy ő miért azt ne kérdezzétek). Szóval állunk a körforgalomban ő félkeresztben két sávban átlósan előttem, émmeg a külsőben.
Dudálok (jó hosszan:)), integet, (nem indul hanem kifejezi magát nekem előbb).
Aztán mikor már a mögöttünk megállók is dudáltak elhúz a picsába.
Az ilyennek a fejét ott kellett volna szétverni a körforgalom tábla közepén :)

Ja és hogy baszogatásra is adjak okot(hogy itt mindenki példás vezető ehhe): többen is írták feljebb, az indexet én is automatán használom, fékezés, és irányváltoztatás előtt.
Egyáltalán nem tudatosan használom, egyszer kipróbáltuk: mindig mondanom kellett az utasomnak ha indexeltem. Rengetegszer simán elfelejtettem mondani, csak nyomtam a kart...:D

Paulybird 2008.05.28. 21:51:54

akkor márcsak egy "loser vagyok" táblát aksszá nyakadba hö".
Egyébként így, egy o betűvel írják, nem kettővel.
És az öreg furgonokat pedig nem véletelnül szokták megelőzni, tudod, nagyok, rondák, kikaraják a gyönyörű panorámát, lomhák. Sajnálatos, hogy te eltiprásodra tett kísérletként éled meg. De hát ennyire lehetsz jelentős, ha ennyire tartod magad, miszerint te egy pondró vagy, akinek azért kell küzdenie, hogy ne "tiporjanak" el...


(((Amúgy úgylátszik a dupla kacsacsőr valami "innestől tüntesd el a komment többi részét" parancs lehet.)))

én 2008.05.28. 21:56:42

Kedves Béla a kun! Hát nekem nem volt védő angyalom! kis ívben kanyarodtam jobbra , és megadtam a biciglisnek az elsőbséget. De egy renault klios hölgyike nem tartotta be a követési távolságot és megcsókolt kőkeményen:-( hátulról. Én nem csak a nem idexelőkön vagyok kiakadva ha nem azokra is akik a seggemben közlekednek!!

GGG77 2008.05.28. 22:07:42

Használom. Csak kurvára utálom a kattogást.

Miner 2008.05.28. 22:28:22

Bp-re olcsóbban lehetne autót gyártani ha lehagynák róla a tükröket és irányjelzőket. Felesleges kacatok, úgysem haszálják...

egy Magyar srác 2008.05.28. 22:43:57

Szerintem, sokkal "menőbb" indexelni és jobb "kitűnni" intelligens viselkedéssel a forgalomban.
Én úgy érzem valahogy az Audinak , BMWnek, Mercedesnek a gazdáját is másként ítélik meg nem beszélve arról, hogy kisebb a baleset kockázata. Én indexelek. A laza, parasztok nem. Ez nevelés kérdése ….egy Audi tulaj…

invarians 2008.05.28. 22:45:37

Peter:
te vagy az a tipus aki egy jobb helyre kerul mint ami itthon van, de olyan huyle hogy fel se fogja hogy jobb helyen van.

tipikus magyar. itthon a helyed...

efhábé 2008.05.28. 22:59:20

GGG77, keríts egy újabb renault-t és használd néhány napig, utána szerelmes leszel a saját kattogósodba.
Az újabb renault-k nem kattognak, hanem csipognak, fülsértő hangon, iszonyúúúúú.

Csontos Szigfrid 2008.05.28. 23:05:00

Kolompár Tomendzseri!

Nekem is akkor kell legjobban koncentrálnom, ha nem akarok indexelni valami miatt. Ilyenkor pár tizedmásodperc alatt végigfut az agyamon, hogy miért is nem akarok indexelni? Sokkal gyorsabb a manőver végrehajtása, ha automatikusan indexelek. Nem is figyelek rá.

Hannibal 2008.05.28. 23:26:03

tudod zooo, nekem nem fáj semmi, már csak azért sem mert nem vagyok bunkó, ellenben veled, aki úgy írt kurva anyázós kommentet h egy rossz szót nem szóltam hozzád, de elnézem mert mit várjon az ember egy csicska kamionostól aki a csak a kricsmiőből a kurvákig ténfereg ,aztán meg rajol a szaros kamionjára. nem baj , neked biztos jó:)

cso zsi 2008.05.28. 23:38:23

" =Daniken= 2008.05.28. 19:41:20"
Igenis, bunkó voltál!! (gondolta a hölgy, nem pedig én)
Meggyőződése bizonyos nőknek, kortól függetlenül, hogy nekik JÁR az elsőbbség, az udvariasság okán.
Mennek az úton, és a szabályok felett állónak gondolják hogy nem negdték be őket egy sávba, nem hagyták a jobbkezesen átrobogni, de ugyanakkor ő elé az életben nem fogsz besorolni, mert nem hagyja. Az, hogy ezzel esetleg feloldhatna egy forgalmi helyzetet, nem törődik, mert nem is tud a környezetéről.

A minap a tipikus "tisztázatlan forgalmi helyzet" állt elő.
Három prémium-márkás autóval, a legkisebb kocc is százezres tétel lett volna.
Audi, Merci, BMW, így jobbról balra.
Mercis villant a BMW-snek, hogy menjen, neki kötelezettsége van.
Az audis hölgy megindul, vele szemben a BMW is.
Ekkor a nő kiteszi az indexet balra, és befordul a bömös előtt.
Az majdnem beletolta a mercibe.
Mert a pitchának fingja nem volt arról, hogy neki, mint kanyarodó jármű, az út közepétől már a BMW számára kell jobbost adni.

lanciabacci 2008.05.28. 23:50:32

"olcsóbban lehetne autót gyártani ha lehagynák róla a tükröket és irányjelzőket"

szerintem a féklámpát sem használnák, ha nem lenne direktbe kötve... lassítani, pláne megállni is lúzerség, nem?

trebics 2008.05.28. 23:56:42

cso zsi!

,....hogy is volt ez? melyik vas hol állt?

zooo 2008.05.29. 00:02:59

Hannibál: Valakinek meg kellett mosni a fejedet! Olvass vissza a kommenteidre és gondolkozz el h mekkora baromságokat írtál... Ja és nem "kurvaanyáztam" , valóban kicsit durva voltam, de ez leszarom stílusú, én vagyok a faszagyerek típusú írásaid miatt volt így.

Hannibal 2008.05.29. 00:03:15

lakatos kolompár cigány.

az a baj h te is egy akkora arc lehetsz h az valami veszedelem. ekkora baromságot is már rég hallottam h aki nem indexel az nem tud vezetni.ezt mégis h ? azért ez így önmagában egy hihetetlen nagy baromság.

Szerintem te vagy egy kurva nagy madár ha nem tudsz olvasni, vagy kiforgatod a szavaimat.ugyanis én azt írtam h ha valaki normálisan beSZERETNE sorolni elém, akkor gondolkodás nélkül két villantás , vagy intés , és már ott is van előttem . én csak azokat szoktam szopatni akik bunkók és kivagyiságból túrják be a kocsi orrát.
ezért meg már nehogy elnézést kelljen kérnem a madaraktól, mert h én mekkora egy pszihopata ,idegbeteg állat vagyok, mert nem , ilyenkor csak röhögök egyet.és inkább röhögök ezen , mintsem h idegeskedjek mint a sok tucat kommentelő h jaj a sok paraszt

És látod...te is egy ugyanakkora büdös tahó faszkalap vagy mint én aki nem rakja ki az indexet minden1es fordulásnál, azzal h te előzgeted az ilyen kisbuszokat, szimplán csak kivagyiságból, és ha én megyek 50el a városban , te rámelőzöl akkor te meg egy féreg gyorshajtó vagy.ennyi

Hannibal 2008.05.29. 00:04:24

na majd akkor most vissza olvasom az összeset

trebics 2008.05.29. 00:11:53

Cso zsi!

Ha jól értettem akkor az audi balra kanyarodott, a mercinek jobbról állt az audi, a bömösnek jobbról állta merci... stimm?

Mert ha így volt akkor a, hogy is írtad "pitchának" volt elsőbbsége!

ja, persze ez csak az egyenrangú útkereszteződésre vonatkozik.

gyula 2008.05.29. 00:18:47

Visszaolvasva az összes kommentemet lehet h abban igazad volt h a stílusom leszarom.de most sem tartom baromságnak őket.de ha veszed a fáradtságot , és elmondod , akkor elgondolkozom rajta és írok

Lionking 2008.05.29. 00:22:49

En teljesen egyetertek. Csak ket honapot vezettem Angliaban eddig magyar rendszamos autoval, de ott az ilyesmiert fejbeloves jar. Mindneki hasznalja az iranyjelzot, vagy legalabbis, a nagyon-nagy tobbseg. A gyalogos szent es serthetetlen. Az emberek nem dudaltak es nem uvoltottek le a fejemet, ha eltevedtem. Beengedtek, amikor be szerettem volna menni. A magyar az egy aljas, irigy, szemet nep, ami a vezetesi szokasokon is boven meglatszik. A kissebbseg legalabb osszetarto, de meg a lengyelek, szlovakok is sokkal osszetartobbak, mint a magyarok.
Azt mondom, hogy olyan ember vagy, ahogyan vezetsz, ulj barmilyen autoban is! Nekem is volt Lexus-om, de ugyan ugy vezettem, mint a napokban kolcsonkapott 25 eves passat-ot.

zooo 2008.05.29. 00:46:43

Hannibal: "én csak azokat szoktam szopatni akik bunkók és kivagyiságból túrják be a kocsi orrát."

Most őszintén.
Megéri szopatni az ilyen parasztot? Egy ilyen helyzetbe energiát fektetni és idegeskedni??? Ugyan már! Inkább szarok rá nagy ívben, megváltoztatni úgysem tudod a bunkó parasztját, máskor is így fog cselekedni addig míg vki ki nem száll a kocsijából, hogy jól jól megagyalja!
Én inkább keresek vmi jó zenét és motyogok magamban vmit, viszont nem leszek attól gyenge ha nem szállok ki és nem verem szét a fejét...
Sztem.

cso zsi 2008.05.29. 01:01:51

" trebics 2008.05.29. 00:11:53
Cso zsi!

Ha jól értettem akkor az audi balra kanyarodott, a mercinek jobbról állt az audi, a bömösnek jobbról állta merci... stimm?

Mert ha így volt akkor a, hogy is írtad "pitchának" volt elsőbbsége!"

Jól érted, és rosszul tudod.
Bömös egyenesen menne, tőle jobbra a merci szintén, attól jobbra az audi (elvileg) szintén egyenesen megy.
Ebben az esetben az áthaladási sorrend audi-> merci->bmw.
Erről az elsőbbségéről mondott le a mercis a bmw-s javára, áthaladás (elvileg audi - bmw egyidőben, merthogy nincsenek forgalmi viszonyban, majd elhalad a merci.
Igenám, de az audi kanyarodik, márpedig kanyarodó járműnek egyenrangú kereszteződésben a szembejövő ellenében sok mindene van, csak elsőbbsége nem.
Tehát abban a pillanatban, hogy balra húzza a kormányt, jobbkezet kell adni az akkor már neki jobbkézre eső bmw-nek.
Hivatalosan audi a középig, ahol megkezdi a balkanyart, merci, bmw, és az audi csak ezek után fejezheti be a kanyarodási manővert.
A dolgot tetézte még az is, hogy ahová befordult a merci mellé,nem volt túl széles hely, tehát nagy gázzal rárontott a vélt elsőbbségre, majd beleállt a fékbe, mikor meglátta, hogy az ő képességeivel ott nem biztos, hogy elfér.

Hannibal 2008.05.29. 01:03:05

HA nekem csak annyiba telik h épp h egy picit lépjek oda vagy nagyon minimális erőfeszítésembe telik a dolog, akkor igen,de akkor sem mindig, van h csak ránézek, és szoszi, csak én szeretek ezeken röhögni. ez nekem olyan heppem mint másnak,mondjuk Neked csak a zene, vagy az h valaki full teljesen szarik rá, és úgy röhög.

trebics 2008.05.29. 01:32:25

Tehát jól értettem.....

2008-ban érvényben lévő kresz szabályok értelmében az általam leírt forgalmi helyzetben az elhaladási sorrend: audi, merci bömös.....
ha nem hiszed érdeklődj utána.

A régebbi kresz szabályok szerint tisztázatlaforgalmi helyzetnek minősült....

két dolog: egy, a kresz szabályok módosulhatnak, ha valaki megszerzi a jogosítványát x-évben és y-évben változnak a kresz szabályok, nem hivatkozhat arra, hogy ő nem úgy tanulta.....
kettő, "a törvény nem ismerése nem mentesít a felelőségre vonás alól"

Amit meg "a közepéig haladt..... stb" írtál, az teljes képtelenség.

Levy T 2008.05.29. 03:40:49

En mar tobb mint egy 1 eve Angliaban vezetek(forditva ugye,de balkormanyos hazai Suzit!).A moral sokkal jobb,de itt sem indexszel mindenki minden esetben.(en sem).Itt is csinallnak olyanokat az angolok,hogy csak nezek!Szoval ez nem csak nalunk van igy...ha valakinek nincs erzeke a vezeteshez,akkor nincs,tok mindegy hol vagy,a balfek az balfek,a taho az taho,az inteligens az inteligens.

Fuoco 2008.05.29. 08:04:59

Emberek!

Mit kell itt veszekedni? Be kell tartani a KRESZ szabályait és csókolom. Ebben benne van ha az úton irányt változtatsz jelezni kell! Kész! Nincs mit magyarázni ezen!
Tényleg jó lenne ha ezek a fajta embertípusok betartanák a közlekedési szabályokat: lúzer értelmiségi 40-50-es fazon szemüvegben családi autónak mondott Tháliában akinek a feje beleér a tetőbe és 23-mal megy, vagy fiatal nő valami suzukival aki még gyereket is visz fél éves jogsival a vezetéstől való teljes félelemben, hogy mit kell csinálni, vagy ugyanez csak nagy xsara picassoval totálisan mellőzve a szabályokat, vagy kis pofátlan fiatal egyetemista csaj aki kapott egy yarist mert az trendi de még nem tudta kitapasztalni, hogy melyik bajuszkapcsoló az index, vagy kopasz barom állat szőke csaja a fent említett bmw-jével aki rájött hogy van ott 200 paci is ezért nem kockázatos városban előzni 120-al közben telefonálni, vagy kopasz barom állat aki majdnem fekszik az audiban és féloldalasan ül a bal kezével a kormány tetején és olyan keményen a kocsiban mint a beton és övé a környező terület 30-40 méteres körben mint bevédő...
A többi vezető meg megpróbál rendesen vezetni és csak simán előrejutni!

T-boy (törölt) 2008.05.29. 08:45:48

A kőkemény Audiban,Bmwben aránylag sokan
halnak meg,mert övet 80% nem használ.Rárobban 10 légzsák/vagy nem/és a
nagy arc sem olyan kemény mint a kocsi.
Ha a kihangositó tartozék,nem jó mert nem
nem látja senki.

joittlenni 2008.05.29. 09:41:31

en pont ezert szeretem ezt az orszagot mert itt mindent meglehet tenni! en sose indexelek, raallok a sinekre, feltartom a sort ha kell amig a fodrasznal vagyok engem nem erdekel. Akik szivnak azok meg szivjanak. Szerintem ettol a szabadsagtol pont ilyen jo ez az orszag, ezert szavazok mindig a szdsz re is mert nekem fontos ez a szabadsag.

a megmondó 2008.05.29. 10:22:00

szerintem ez vihar 1 pohár vízben.én szinte kizárólag pesten vezetek 15éve (de vezettem Írországban,Thaiföldön,Nyugat-,Dél-,Közép-Európában)és bátran állíthatom,hogy vannak tőlünk nyugatabbra sokkal intoleránsabb emberek...szerintem 100 emberből 95 tök normálisan vezet,a többivel meg kár foglalkozni,hülyék mindenhol vannak!
amúgy mi ez a magyarozás már megint?ajánlanám a kedves szerzőnek Nápolyt,vagy Athént...
egyébként TI Totalcaros arcok is folyton megszegitek a szabályokat,ezért ezt a pamflettet "enyén" képmutatónak tartom!(a minap 1 régi tv adást néztem,ahol Karotta elnyomta vagy 120-ig lakott területen...most feljelentsem?)
az vesse rá az első követ aki bűntelen

Sipka 2008.05.29. 18:46:55

Szerintem az irányjelző (nem)használata máshol is jellemző. Én Spanyolo.-ban élek, és itt rendszeresen nem használják sem körforgalomból kijövetnél, sem sávváltásnál. Már megszoktam, hogy a tanult "bizalmi elv" helyett itt a "bizalmatlansági elv" alapján kell közlekedni. Nekem pl. felüdülés volt, amikor áprilisban Bp-en jártam, és azt tapasztaltam,, hogy sokkal többen használják az indexet, és sokkal udvariasabbak a sofőrök (többen engednek be, ha én teszem ugyanezt megköszönik stb.) Itt például a körforgalom külső szélén rendszeresen parkolnak is, sőt, buszmegállót is lehet találni körforgalomban... Nem egyszerű...

cso zsi 2008.05.29. 19:30:09

" trebics 2008.05.29. 01:32:25"
Rendben, elfogadom, hogy megváltozott. A 2000-ben kiadott tankönyvben úgy szerepel, ahogy mondod.
De csak arra az esetre érvényes, ha A jármű (tőle nincs jobbra senki) balra kanyarodik, B, C, járművek egyenesen haladnának.
Amennyiben B, vagy C, jobbra kisívben kanyarodik, úgy A jármű köteles C jármű számára a kanyarodása közben elsőbbséget adni.
Itt rögtön belép a ki indexel, ki nem, és ki merre akar menni kérdése.
Aki viszont megváltoztatta az elsőbbségi jogot a kanyarodó jármű számára, az egy barom volt.
indafoto.hu/cso_zsi/image/999909-bb556fcc

szodaereje 2008.05.29. 22:17:36

"Miért hiszi azt mindenki, hogy csak nálunk parasztok a sofőrök?"

Azé mer nem járnak keletre autóval.
A románok, az ukránok ugyanilyen parasztok, de a szlovákok, a lengyelek, a horvátok és úgy nagyjából a teljes nyugat európa viszont nagyon nem ilyen.
És nem azért, mert ott liheg mindenkinek a sarkában két rendőr, arra várva hogy hibázzon a polgár oszt lehessen sarcolni.
Más a mentalitásuk. Ott pl. felnőttek vezetik az autókat, akik azt is tudják, mit jelent a felelősség fogalma.

Szlovákia különösen barátságos hely vezetésügyileg. Régen voltak előítéleteim a tót néppel kapcsolatban, de ezek egy része éppen az utakon tapasztaltak miatt foszlott semmivé.
És gondolom minálunk egy nyugat ojrópai turista első benyomása is az utakon tapasztaltakkal kezdődik. A zebrán érzik meg először, hogy innen európa bizony messze van.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.05.30. 00:10:29

Én vagyok a leggyorsabb mindőtök közül! Én megyek legelöl! Kék IFÁ-m van... XP

gzurti 2008.05.30. 01:09:24

Az itt a probléma, hogy ebben a kérdésben gyakorlatilag mindannyian egyetértünk, és csodálkozunk, hogy nem változik semmi.
Amíg ezt a blogot elsősorban olyanok olvassuk, akik tudunk gépjárművel _biztonságosan_ közlekedni, illetve szeretünk vezetni (szándékosan kerülöm a "tudunk vezetni" kifejezést), illetve nem tartozunk a feljebb említett sztereotíp csoportokba.

Mindannyian szegtük már meg a KRESZ-t, ebben biztos vagyok. Az lényegtelen, hogy szándékosan, vagy véletlenül.

Ha jól emlékszem, mintha lenne valami olyan szabály is, hogy nem csak az indexelést kell figyelni/csinálni, hanem ráutaló magatartással is jelezni kell a szándékot.

Példa: Dunakeszi madarasteszkó, parkolóból kifelé, nekem mackósajt, balról kisteherautó jön _LASSAN_ (a megengedettnél láthatóan sokkal lassabban), közben indexel jobbra. Ebből logikusan arra következtettem, hogy nyilván be akar kanyarodni, tehát kimentem elé. Ezekután dudált persze a drága, hogy miaf@szér mentem ki elé (indexe persze továbbrais villogott szépen). Aztán a körforgalomnál rájött, hogy idióta.

Teljesen más sztori, ugyanitt: a parkolóban vezető út, ami az áruház hátuljához visz, egyirányú. Ez jelezve van majd' minden kereszteződésnél (tehát úgy 20 méterenként, valamint a rákanyarodásnál is kis kerek kék táblával, rajta egyenesen és balra mutató nyíllal minden sarkon). Ez ugye _elméletben_ azt jelentené, hogy ha balra akarok kanyarodni, akkor azt a bal oldali sávból teszem. De nem, rengetegen vannak, akik kétirányúnak gondolják, mert nem látják a táblát, hisz "olyan magasan van". Jobb oédali sávból balra be, én meg fékezhetek nagyot. Nem ritka az sem, hogy valami idióta szembejön velem. Ha nagyon össze akarnám törni az autót, elég lenne max. 1 órát körözni ott szabályosan.

És még egy, amit nem hiszek el, ha nem a saját szememmel látom:
Fóti Cora, körforgalom, emberünk megy előttem viszonylag lassan, gondoltam picit lemaradok, látom nem tudja merre akar menni. Emberünk rájött, hogy túlment a kijáraton, ami neki kell, még jobban lelassít, majd megáll, és - miközben ott vagyok ~10m-re mögötte - elkezd _tolatni_ (körforgalomban). Erre nem tudtam mit reagálni.

Múltkorjában főnökömmel mentem valamerre az ő autójával (Allroad Quattro), amit lustaság okán én vezettem. És miután pontosan ugyanúgy közlekedtem vele, mint a saját öreg kis Ventommal, rámszólt, hogy "Bazmeg, ez egy Audi, ezt elengedik, nem kell indexelni"

Anno a B kat. jogosítvány megszerzésénél azzal keztdék a KRESZ oktatást, hogy "bizalmi elv". Évekkel később a motoros jogsinál kiegészítették azzal, hogy "azt nagyon gyorsan el kell felejteni, ha életben akarunk maradni". Néha komolyan örülök, hogy a B jogsinál megbuktam a forgalmi vizsgán - mert rutintalan, de méginkább figyelmetlen voltam -, mert így a plusz órákkal másodjára sokkal felkészültebb voltam, és mindenféle "kenőanyag" nélkül csont nélkül átmentem.

Bocsánat ha kicsit csapongó, késő van.

danken 2008.05.30. 01:33:22

gzurti, végülis ha gyorsan mész akkor már szándékosan szeged meg a szabályt, és nem hiszem, hogy itt mindenki 90-el megy, én sem mindig

bigpond 2008.05.30. 05:21:44

Aki nem indexel az bunko es kesz,alacsony IQ-t jelez akarhogy is magyarazza meg a tahoja,nincs itt mit ragozni. Az indexeles nem kerul semmibe, nem fogunk kesobb sem celba erni, akkor meg mi a fa#*ert nem lehet az a kapcsolot megbokni?
Hozzatennem en is nagy magasrol teszek mindenkire , nem erdekel ki mit gondol rolam, viszont mindig hasznalom az indexet mert szerintem az nem cool ha szivatom a masikat.

cso zsi 2008.05.30. 07:53:34

" bigpond 2008.05.30. 05:21:44
Aki nem indexel az bunko es kesz,alacsony IQ-t jelez akarhogy is magyarazza meg a tahoja,nincs itt mit ragozni. Az indexeles nem kerul semmibe, nem fogunk kesobb sem celba erni, akkor meg mi a fa#*ert nem lehet az a kapcsolot megbokni?"
Tegnap estefelé a Váci út kétsávos szakaszán (az Árpád-hídi felüljáró mellett) egy EVV-xxx rendszámú sötét színű Mercedes kabrióval egy termetes fiatalember ("természetesen" bekötetlenül), mintegy 90-100 körül cikázott a kocsik között.
Neki sem volt ideje megpöccinteni a kapcsolót, valószínűleg azért, amit itt már említettetek.
Már rég végrehajtotta a műveletet, mire odanyúlhatott volna.

bigpond 2008.05.31. 01:14:13

Na jo ez egy kivetel . De akkor is taho szerintem.

BTO11 2008.06.01. 21:28:58

ugye ha bemegyünk a boltba-nem önkiszolgáló-elmondjuk hogy mit szeretnénk venni ugye?????

nos az index az autón valami hasonló ,hogy közöljük a haladási szándékunkat a többiekkel ebbe a nagy társasjátékba amit közlekedésnek nevezünk.

egyébkét körforgalom XD:))

tatabánya komáromi ut böhöm merci ótómatavátós tulment a kihajtórészen amin ki kellett volna mennie. nem 1+ kört ment. +állt és tolatot,majd kihajtott.XD:)))
egyébként aki azt kinevezte körforgalomnak az 1 hatalmas barom!!
a busz alig fér el benne egyenesen,ne hogy má fordulnia kelljen benne mert az már mutatvány.

Joe 2008.06.16. 14:10:45

A feleségem nemrég szerezte a jogsiját, forgalomban vezetett az oktatójával, amikor megálltak a pirosnál. Jobbra akartak fordulni, hát az asszonykám kirakta az indexet jobbra, és várta a zöldet. Mire mondta az oktató, hogy nem, nem jó, csak akkor indexeljen ha már zöldre vált, mert - !! növeli a kocsi fogyasztását!!!. Na mondom kész.
süti beállítások módosítása