Százezer forintért a legjobb városi autót

Autonánia: Fiat Panda

  2008. február 01. - Csikós Zsolt Címkék: panda fiat autonánia

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve

Nagy autóra vágyni könnyű, mi több, magától értetődő dolog. De szeretni a kicsit? Arra is lehet találni magyarázatot, bár tény, hogy az indíttatások java részét nem az érzelem, hanem az ész diktálja.

Például: tavasztól őszig, ha lehet, zsigerileg kerülöm az autóba ülést, kizárólag pocsék időben vagyok ilyenre fogható, illetve ha cikket kell írnom valamilyen tesztkocsiról. És motoron mindig észreveszem, milyen iszonyatos hő ömlik ki egy akármennyire is agyonkatalizált, oxigént lehelő, Euro-egymilliós normát teljesítő dög alól, és milyen kevés egy kicsi kocsi alól.

Piros Fiat Panda. Fotó: Rácz Tamás

És hogy egyesek mennyi ideig tekeregnek azokkal a hatalmas dögökkel a városban, mire találnak egy alkalmas parkolóhelyet, miközben mondjuk egy Nissan Micra számára már tíz hely is akadt volna.

És hogy hányan fizetnek fogcsikorgatva brutális benzinszámlákat, biztosításokat és adókat, mondván: ennyi jár nekik.

Biztos igazuk van, én nem vagyok még annyira gazdag.

Engem kicsit zavar az Alfám nagy fogyasztása, meg hogy 128 lóerő maradékával vitetem a hájas seggem a munkába minden nap – egyedül.

Hétvégén ott a feleségem 190D-je, meg van veteránautó is, az én kocsim tényleg csak dolgozóba menni van. És a múltkor egy lakatos barátom bogarat tett a fülembe. Mutatott egy levágott elejű (összetörték), öreg roncsot, amihez vett egy másik, elöl ép, de forgalomból kivont másikat. A kettőt szépen összetette, gyári hegesztések mentén, merevítőket egyben cserélte, gyönyörű lett. Tudják mi a vicc? Hogy egy szem rozsda nem volt egyik kasznin sem, pedig mindkettőben benne volt már a világ kilométere.

Piros Fiat Panda. Fotó: Rácz Tamás
Fotó: Rácz Tamás

Az autó? Egy (azaz másfél) Fiat Panda.

Egy pillanat! Mielőtt a konyhakéssel átszúrnák a monitort, hogy sose kelljen többé Totalcart olvasniuk, hallgassanak meg, kérem.

Szóval az tény, hogy a Panda megjelenésekor hetedhét-határra szóló bulit csaptak Vasoxid-Földön. Mert a Panda lemezeit olyan kéjjel ropogtatták a különféle rozsdatörzsek, mint Ziegler-ostyát a kontyos öregkisasszonyok a mélange mellé a presszóban. Ha közel hajolt az ember, már a szalonban hallott némi sercegést az illesztések felől.

Piros Fiat Panda. Forrás: Használtautó.hu

A motorzaj egyáltalán nem számított ennél a típusnál, mert kéthengerestől négyhengeresig, nyomórudastól Fire-blokkon át a szörnyű dízelig valamennyinek a hangját elnyomta a lemezek oxiddá válásának csámcsogással vegyített hersegése.

Még az oldalvédelem, azaz körben a vastag gumicsík is rohadt. Mert az sem gumiból készült, hanem acélból, azaz abból az anyagból, amit az olaszok akkortájt a ruszkiktól kaptak, és valamiért acélnak neveztek. Később aztán ez a hullámos oldalvédelem-utánzat elmaradt, Fiaték meg a későbbi Pandákat rettenetesen gatyába rázták korrózióügyileg.

Egy olyan Panda pedig jó dolog a városban. Ahhoz képest, hogy nem nagyobb két szemeteskukánál, brutálisan nagy benne a hely, a maga spártaian egyszerű módján jópofa is.

És mivel nincs benne sok anyag, egy 1000-es Fire-motor viszi is rendesen. Nem csoda, hiszen azzal már a sportosabb kivitelek közé tartozik, volt ugyanis 750-es, meg régi 900-assal szerelt négyhengeres is. Ilyen kéne, napi tizenöt és fél kilométerre kár ennél brutálisabb döggel pusztítani a levegőt.

Néhányszor vezettem már Pandát, a kormánya jó precíz, a váltó tűrhető, ha nincs szétkopva a rudazat, a motor olasz, tehát szuper. Rugózik is, jó belőle kinézni, egyáltalán nem az a szörnyű, lepukkant érzés, mint mondjuk egy rossz Unóban. Csak az a kiflirúddal megcsinált merev hátsó híd… Hát igen, kanyarban nem esik jól neki egy gödör, de az útvonalat ismerem, mint a tenyeremet, kerülgetném a lyukakat.

Piros Fiat Panda. Forrás: Használtautó.hu Forrás: Használtautó.hu

Fehér Fiat Panda. Forrás: Használtautó.hu

Tudják mennyiért lehet ilyen autót kapni? Vizsgástul, menésestül, viszonylag eredetiben? Nyolcvanezerért. Bizony, kicsit horpadtan, kicsit napszíttán, kicsit elkoszlott belsővel, de egy év vizsgával, és őszinte 179 ezer kilométerrel ennyiért utánavágják az embernek. De találtam egy első tulajos, 90 ezer kilométeresre hirdetett 1990-est 120 ezerért.

Meg egy 1991-es pirosat, Budapesten 169 ezerért, ami már kicsit soknak tűnik, bár az már tényleg a nemrohadós fajta, és szinte megszólal a képeken.

Szürke Fiat Panda. Forrás: Használtautó.hu
Forrás: Használtautó.hu

De a legérdekesebb autót Nyírbátorban találtam, kerek 100 ezer forintért. Igaz, hogy messze van, és sáros udvaron áll, ami nem jó, mert valószínűleg az autó zegei és zugai is jó sárosak mindenütt, tehát nagyobb az esély a rohadásra, de épp a legérdekesebb kombináció. Eredeti, metálfényű (ami tartósabb), 1000-es Fire-motorja van, és világos-arany plüss a belseje – tudják, az a nagyon nyolcvanas évek végi Olaszország…

Világos-arany plüss belsejű Fiat Panda. Forrás: Használtautó.hu
Forrás: Használtautó.hu

Mennyi is az a Nyírbátor?

A Google Maps szerint 283 kilométer. Csak oda. Hm. Közel húszezer forint megnézni, és egy nap is kiesik. Ennyire nem égető a dolog, sőt semennyire sem az. Tavasszal inkább szinkronoztatom az Alfa karbijait, az ennél kevesebbe’ lesz.

Az Autonánia rovat emblémája

Autonánia

Gyakran bóklászunk a Mobile.de-n és a Használtautó.hu-n érdekes autók nyomában, amiket aztán nem veszünk meg. Ismerős? Ha ön is szokott ilyet csinálni, írja meg nekünk!

A konkrét használtautókra mutató linkeket a posztok publikálásakor ellenőrizzük, utána azonban lehet, hogy eltűnnek, mert eladják az autót vagy leveszik az oldalról.

Ha nem szeretne lemaradni egy részről sem, tegye el a sorozat okos könyvjelzőjét (RSS).

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr78320465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rognork 2008.02.01. 07:45:34

fene. ha már szerelem, r4, 100-150k között tartalék alkatrészekkel. vagy mégegy autó hozzá. szigorúan 1982-ig, veterán biztivel.

yenoee 2008.02.01. 08:03:25

4x4, vászontetővel, na az kéne...

karlmann 2008.02.01. 08:06:34

Hát igen. Egy ilyen kis aranyos tényleg pont elég városi rohangáláshoz. Arról nem is szólva, hogy a vidékieknek egyenesen áldás is lehet, mert van belőle 4x4-es is. Sokkal jobb vétel, mint egy kispolák, viszont szerintem egy Uno még jobb és alig drágább. Viszont jobban megy, stabilabb és nem rohad.

Tony Almeida 2008.02.01. 08:16:40

Nekünk egy kis 90-es Micránk volt (1.2 motorral), egyszerűen imádtam. 90 környékén mentem vele, 4.3-4.5 l/100km, többször megmértem. Aztán jött tavaly a gyerek, a Micra csomagtartónába pedig ugye egy közepes méretű sporttáska sem fért be, vérzett a szívem, amikr eladtam...
Nagyon megbízható volt, egy fillért sem kellett rákölteni 2 év alatt, amíg használtuk, jól járt az ipse (szomszéd kölök), aki megvette, azóta is hajtja nagy megelégedéssel.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.02.01. 08:21:10

>Rugózik is, jó belőle kinézni, egyáltalán nem az a szörnyű, lepukkant érzés, mint mondjuk egy rossz Unóban.

Khm, Zsolt. Ezt a mondatot te sem gondoltad komolyan:)

tailor 2008.02.01. 08:22:07

Hat jo kis auto,ez is elvisz A-bol B-be,csak az a kerdes mijen tavolsagra van a ketto egymastol!De azert 100 ezerert jobb autot,keresve sem talalnank!:)

BabLa 2008.02.01. 08:22:14

Hahó, az autópálya Nyíregyig tart! Tegnap voltam arra /csak kicsit tovább/ Botpaládon. Budakalásztól oda-vissza 660km. Olyan a tököm, mint a szita, annyiszor tökön szúrtam magam.
Pandáról megint az jut eszembe, hogy jön oldalról egy modern közepes /1,2-1,4 tonna/ és kb.40km/h-val csinál ki.

sattila 2008.02.01. 08:34:33

Igen... van sok hátránya is, de nézzük azt, hogy van még előnye is... kipróbálnám, mert azért a pénzért ha tényleg megy rendesen... meg még esetlek fékel és kanyarodik is! Akkor valóban jó vásár lehet. Végül is kellene, még lehet, hogy pénzt is adnék érte...

trainmodeller · http://trainmodeller.freeblog.hu 2008.02.01. 08:35:42

Kisautó téma: anno Matizoztam három boldog évig és majd 60 ezer km-ig, fain kisautó volt, első igazán saját verdának tökéletes volt. Költöztünk is vele, kirándultunk is vele, találkozóztunk is vele, nagyon jó volt. Érdekes, akkor a Városház utcában dolgoztam, de MINDÍG sikerült reggel 8 körül parkolóhelyet találnom :D

Panda: bármikor bevállalnék egy forgalmis, elfogadható állapotú 4x4 -est. Csak, annyira ritka és olyan árakat kérnek érte, hogy az már gááááz.
Forgalmi nélkül lehet szerezni, de akkor meg minek.
A 4x4-es hajtása a Steyr-től van, egy haveromnak van egy. A motorja egy kalap f*** volt, felmerült az is, hogy dízelre kéne cserélni, de egy környékbeli lelkiismeretes szerelőnek hála új erőre kapott. A gyenge pont az elektromosság, vezetékek, csatlakozók, itt is az volt az egyik fő gond.
A másik, a rohadás. Ez metálfényű, de mint a szivacs. Fényre elillan a vas belőle, vagy nem tudom, de képtelenség egyben tartani az autót!
Ugyanitt komplett ötödik ajtóra igényt tartanánk, félő, hogy egy felnyitásnál széjjelszakad :( Grafitmetál előnyben.

mgery 2008.02.01. 08:36:56

Autóbuzéria forver!!!
Kicsit beteges eza Panda ötlet, de van benne valami...

zebi 2008.02.01. 08:38:39

Gyerekkoromban a Panda volt a kedvencem. apukám FIAT szervízben dolgozott, és könyörögtem neki, hogy szerezzen nekem egy Panda-műszerfalat, hogy játszhassak olyat, hogy van egy Fiat Pandám. Végülis csak egy Unóból bontott műszeregységet sikerült, a Pandákat akkoriban még úgy tűnik, nem kellett bontani :)

b4rb1 · http://nolife.blog.hu 2008.02.01. 08:39:35

Atya ég! Nem gondoltam volna, hogy valaki bír lelkesedni egy pandáért... esetleg 50 év múlva. semmi értelme.

csongi 2008.02.01. 08:40:15

4x4-ben egészen szimpi, a polskit fényévekkel veri, csak az a baj, hogy a 2-3 tonnás SUV még csak nem is döccen, amikor áthajt rajtad.

BaziJoe 2008.02.01. 08:48:04

A panda egy isteni kis kocsi, nekem volt 3 db. Egyiket egy nagy 124-es merci utotte ki alolam, en kisebb serulesekkel megusztam. A rozsda nagyon szereti, szerintem mar uj koraban leontik vmi savval. :)
Egyszer lattam egy filmet a zsiguli gyarrol, a ho alol szedtek elo a beepitesre szant sarvedoket, ket ember keresgette a ho alatt a vasakat, amik feluletkezeles nelkul hevertek ott.
Lehet, hogy onnan vettek a pandak anyagat is. Ezenkivul gyenge volt meg a futomuve, marmint az elso.
En megjartam vele a Tatrat 5 fovel. Ki lehetett birni. Volt a csaladban 45 LE 34 LE es 1000-es is. Varosi autonak nagyon alkalmas.

ommm 2008.02.01. 08:48:04

Csik: ott van kéznél baowah, neki ilyenje van. kisteher változat.

Csubakka Junior 2008.02.01. 08:50:39

Moped helyett megteszi. Én mondjuk nem bátorkodnék vele főútra menni. Egy haverom eltörte a lábát, amikor a Kispolákjába belehajtott egy Simsonos. A Simsonosnak semmi baja sem lett, igaz a motor darabokra esett. Jobb volt a gyűrődő zónája.

baowah · http://baowah.blog.hu 2008.02.01. 09:01:22

sot az enyem 55LE. es nem rohad.

Ber.Ger 2008.02.01. 09:02:08

Úgy tudom, nem is olyan távoli rokona a Lancia Y10. ...alcantara belső, motorosan kibillenthető hátsó oldalüvegek, digitálisan vezérelt fűtés, stb... Közel annyiba kerül használtan, mint a Panda. Ráadásul Y10-ből is van 4X4 (220k huf friss műszakival a használtautón) Olaszországban még mindíg sok fut belőle a hegyekben...

ommm 2008.02.01. 09:02:14

de nem kell vele karambolozni és kész :)
amúgy tényleg fickós egy kisautó, csak vigyázni kell rá. Ugye Árpád?
a motor cscoda, mit bír. szarrá lehet pörgetni és semmi.

Tborur 2008.02.01. 09:03:27

Mókás kis verda. Nekünk Seat Marbellánk volt. 850 ccm-es verzió. Nagyon szerettük. Első kis autónk volt. És az újabb gyártmány, mint a Panda, bár ugyanaz a konstrukció. Nem rohadt az sem sehol. Megjártuk vele párszor a Pécs-Nyíregyháza távot. De városban érezte legjobban magát, tekintve hogy csak négygangos váltója volt. Ja, és igen kevés van belőle. Mindig mosolygok ha netán meglátok egyet.

DJ BP 2008.02.01. 09:04:56

Na ez egy szimpatikus ötlet. Egyre kevesebben vannak, akik úgy vesznek mindennapi közlekedési eszközt, hogy csak a használati értékét nézik

Furmányos 2008.02.01. 09:06:20

Érdekes..

A totalcar másik firkásza lealázza a pandát hogy milyen sz@r egy korábbi cikkben itt meg ugyanazon honlapon magasztalva van.
(Pont emiatt olvastam csak el ezt a cikket, kíváncsi voltam mit írnak benne.)

No comment.

Én 2008.02.01. 09:11:55

Sziasztok!

Hát ezt az okosságot most jól kitalálta a cikkíró! Gratulálok!

A kicsi autó a legalkalmasabb a városi közlekedésre?! Hm, mi ebben az új? Mennyit spórolsz vele? Vételár+kötelező bizti+teljesítményadó. Amennyibe egy évben kerül egy ilyen szutyok autó el is megy az előnye a kisebb fogyin mondjuk. És még nem is szerelted.

Mellesleg egyszer nem fognak megadni egy jobbkezet a Raktár utcában, és még a temetés költségeit is fizetheti a család.

atomgape 2008.02.01. 09:15:02

Látom, írták már itt előttem a mindenféle biztonségi felszerelés hiányát, nekem is ez jutott eszembe egyből. Mellesleg Faternak Unója van, 1000 Fire motorral, és tök jó, nem rohad, pedig már 16 éves. Ráadásul ponyva alatt tartja (!), amiről nem tudtam ledumálni, kb. mint a dunsztosüveg. Szóval jó kis autó az az Uno. Egyszer vezettem egy turbót, na _az_ volt egy hulladék; 87x átfestett, recsegő kasztnis, és a már említett üvöltve hersegő korrózió. Az biztos, hogy ment, csak attól féltem, a kasztni egyszercsak lemarad a motor mögött.

Prez (törölt) 2008.02.01. 09:19:40

Egyébként meg Nyíbátorba Nyíregyházán keresztül kő' menni.

A_gent Z 2008.02.01. 09:21:20

Nekem ez volt az első autóm. 750CL. Olyan mint a kispolák: több az elektromos fogyasztó, mint amit elbír, azaz vagy önindítózol, vagy világítassz, vagy ablakot törölsz. Esőben, sötétben tehát meg se próbáld.
Amúgy komplett költözést le lehetett vele bonyolítani egy fuvarban, ha elindult.
A legkegyetlenebb az volt, mikor az emelkedő tetején lévő lámpánál lefulladt, és nem akart beindulni. Még szerencse, hogy nem volt mögöttem senki. Rükibe be, hátragurít, kapubeállóban megfordít és a lejtőn lefelé beröffent.
De volt olyan is, hogy bementem a Szerájba kajálni egyet, mire kijöttem megmakacsolta magát. Este sötétben elektromos problémát szerelni a kivilágítatlan Balaton utcában szar dolog.

Leegor 2008.02.01. 09:24:48

Jópofa, de én nem vennék ennyire kicsi autót, semennyiért. Egy Uno sem drágább, de az már autószerűbb.

A_gent Z 2008.02.01. 09:25:40

Az mondjuk igaz, hogy Smart helyett ideális városi kisautó. Csak elektromosan egy kalap szar. De szerethető a fentiek ellenére is.

dr Tóth 2008.02.01. 09:26:00

Sziasztok!

Nekem egy Megane 2-esem van, de a napi Edelény-Miskolc-Edelény bejáráshoz egy 1000 köbcentis nem rohadós Citroen AX-el járok. Még keresztben is lehet vele parkolni, a torziós rugók miatt nagy(obbacska) a csomagtér. Most télen 5,5 l/100km, de a heverom, akitől vette, esküszik nyáron lemegy majd 4,5-ig is. Kár lenne a Megane-t szétrohasztani a sóslében, meg gazdaságosabb is így. Autópályára, hosszabb útra viszont a Megane csendjének, kényelmének nincs párja. Kötelezővé tenném a nagy batártulajoknak a kisautó tartását!

KissZoli 2008.02.01. 09:28:58

Jaj de izek vagytok!Megint fikaztok!
Egy regi kollegamnak volt egy ilyen autoja.Mosolyogva hallgattuk ahogy meselte a 150 KM/h.-s vegsebesseget,meg a 5 literes fogyasztast...stb...stb...
Es tenyleg!Vezettem sokat az autot,DE a 150 az szerintem kicsit kevesebb(csal az ora),a fogyi meg olyan 5.5 korul volt!
A kormanyzas oke volt,a fek pocsek,az utfekvese eletveszely!
De szupi kis jargany volt!(AKKORIBAN...!)

ommm 2008.02.01. 09:33:31

Furmányos: sokszor az érzelmek és a racionalitás, valamint a megbízhatóság nincs összhangban.
a régi Pandák rohadtak, rapid módon, de ettől függetlenül kerékre állítottak egy egész generációt olaszországban, kultuszautók lettek, mert dolce vita.

az újak korózióvédelme sokkal jobb és az érzés ugyanúgy megmaradt. a maga egyszerűségükben zseniális kis gépek.

és mindig gondolj arra, milyen szemszögből vizsgálod.
és nem értem, hogy ha ilyen kicsi autókról van szó, akkor a legnagyobb ellenzők miért mindig a töréssel és a karambollal kezdik?

az ember nem azért vesz autót, hogy összetörje és egy ilyen kicsi dobozban talán még jobban odafigyel a többiekre.

Csikós Zsolt 2008.02.01. 09:34:03

Én:
Csak Zugló-Újpest viszonylatban gondolkoztam vele. Ahogy az Alfát is használom most.

SGy 2008.02.01. 09:40:34

Nyíregyháza felé kell menni, úgy rövidebb:)))

mv3 2008.02.01. 09:43:44

Nekem is volt három pandám (a kb. 17 autóból) és mindegyiket szerettem. Piros, törtfehét, fekete. A feketének dupla ponyvás nyitható teteje volt, az ám az igazi móka! Nem egymás után érkeztek, többnyire egy nagyautó utáni könnyed érzésre jöttek hozzám. Amikor éppen nem volt, magam is csodálkoztam rajta, ha megláttam egyet az utcán, de tulajdonolva egyből más a helyzet: jópofa, kifejezetten fickós városi kis terepjárónak tűnik, annak ellenére hogy nem az :o)) Nem tudom, ki hogy van vele, de a Spanyol rokon Marbella egyáltalán nem jött be, abból pont azok a formajegyek hiányoznak, amik a pandát karakteressé teszik.
Annyit még hozzá, hogy nekem nem nagyon fogyasztott kb. 7 liternél kevesebbet, és olasz autó lévén, nem volt ellenére, hogy költsünk rá, így senkinek ne jusson a puritánságáról az eszébe a szétnyűhetetlenség, és az egyszerűségéről a rá nem költés illúziója.
De kevés autó van, ami ennyire vállaltan egyedi, nagyon szerethető, mókás vele közlekedni.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2008.02.01. 09:45:40

nekem nem kéne, de valószínűleg igaz cím: _100e-ért_legjobb_városi_

Én 2008.02.01. 09:47:52

Zsolt, de még mindíg nem értem 2 kocsi mellé mitől gazdaságosabb megvenni egy harmadikat? Mikor hozza ez be a befektetett pénzt?

Megveszed: 100 ezer

Átiratod: cirka 20 ezer

Évente vizsgáztatod: 20 ezer/év

Évente zöldkártyázol: évente cirka 10 ezer

Biztosítás: évente cirka 30 ezer

stb.

Ez alsó hangon majd 200 ezres befektetés, plusz évente legalább 60 ezer forint, csak azért mert van.

Ha meg a család miatt egyébként is van egy autót, akkor arra ugyanúgy fizeted ezeket a költségeket.

És igenis számít, hogy a legkisebb koccnál meghalhatsz, főleg egy olyan autóval, amit legalább kettőből heggesztettek össze. Nektek nincs családotok? Másra nem gondol senki?

bgy 2008.02.01. 09:52:44

Ommm, az a baj, hogy nem te döntesz arról, hogy mikor mennek neked. Az óvatosabb vezetés a saját hülyeségeidet kiejtheti, de a mások hibáját nem. (saját példám: útakadály miatt szabályosan álltam, mikor ittasan belémjöttek hátulról)

Csikós Zsolt 2008.02.01. 10:10:19

scheerti:
egy autónak belül kétféle jellemző módon szokott lepukkant érzése lenni. 1) újkorában nagyon szépen kidolgozták, sok benne az apró, igényes részlet, és az tizenöt év alatt mind lötyög, eláll, kimattul, zörög, fátyolos lesz, megrepedezik. 2) nagyon olcsó volt, és a műanyagok sorra kifehérednek, eltörnek, a gombok leesnek, a kis olcsó díszek eltűnnek.
Nos, a Pandán szinte semmi sincs, ezért a szőnyegek és a kárpitok kopásán kívül nem ordít róla a használat, az Uno épp annyival komplikáltabb, hogy látsszon. Az egyik, amit vezettem egy közel 400 ezret futott autó volt, a kormánya már majdnem vason volt, de inkább vicces volt, mint szörnyű. Tudod, a Kacsa, meg az R4 is ilyen, annyira kretén, hogy eszedbe se jut a hagyományos szempontok szerint nézni.

olaszfan 2008.02.01. 10:10:34

Asszonynak van 1991-es Uno 903ccm
nulla elektrnika (4 gyertya+ gyujtótrafó, kézi szivató)Nagyon jó meg minden rövid távon tényleg.
Azért a fogyasztása városban simán megvan 7.5 l/100km hosszú távon 5/100 És a többi autós nem nézi közlekedőedénynek se :( simán ki és bevágnak elé ,elsőbbségadás ??
ugyan már.Mondjuk ez nem az autó hibája.

baowah · http://baowah.blog.hu 2008.02.01. 10:11:19

azt hiszem egy pandanak semmivel sem rosszabb az utkozsvedelme mint mondjuk mas korabeli autonak. Peldaul nemreg lattam egy frontalisan utkozott pandat es egy VW golfot. teljesen szembol mentek egymasba 40-e cirka, es az egyik sem nezett ki rosszabbul a masiknal. :)

azert mert egy auto kicsi nem jelenti azt, hogy veszelyes. nem a plehei vekonyabbak, hanem a karosszeria rovidebb.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.02.01. 10:12:30

Én!

Nem egészen így van. Megveszed 100000! Ha az árba belealkudsz egy 17000-es eredetvizsgát akkor király vagy. Átiratás köbcentinként 18 forint ami egy ezres autó esetében 18000 pénz, ehhez jön még 12000 forgalmi-törzskönyv. Ez eddig 130000. Kétévente van műszaki, akkor költeni kell rá nyilván, de nem túl sokat.A zöldkártya évente 7200 forint. A biztosítás Csikós esetében szerintem nem lenne 10000 forint évente. A műszaki vizsga költségét nem számolva tartunk ~ 148000 forintnál. És van egy autód ami elfogyaszt 5 liter benzint.

Mondom mindezt úgy, hogy nem szeretem túlzottan a Pandákat, én Uno-s voltam, és a világ legnagyobb döbbenetére elégedett voltam az 1.1-es Unom 55 lóerejével, kényelmével és fürgeségével. Kiváló autó volt, annak tekintetében is, hogy az olaszok rohadnak.

Zso 2008.02.01. 10:14:13

Hát én tuti nem vennék ilyen gépet...
Inkább egy Skoda Favorit (azt is lehet 100 ért venni) és mégiscsak 5 ajtó.
Persze nagyobb de szerintem semmivel sem drágább a fenntartása ..
Fogyija lehet picit nagyobb városban .. Aki meg sajnálja azt az 1-2 litert annak találták ki a BKV bérletet hogy tömegközlekedjen.
Szóval inkább egy cseh csodát vennék mint egy ilyen olasz felvágottat ....
De akinek ez kell leke rajta nem itélem el emiatt, nekem formátlan nem tetszik. Akkor inkáb Uno..

Zébé 2008.02.01. 10:15:15

Azt a két darabból összetákolt autót le is tudta vizsgáztatni a cimbora? És egyáltalán: Ez jópofa dolog? Szerintem nem annyira. Amikor egy kisebb ütközésnél úgy szakad szét, hogy meghal benne mindenki, akkor nem annyira nagyszerű a szaki ügyessége...

tnz 2008.02.01. 10:15:21

Nagyon igaz. Két éve oldalról belerongyolt a Fabiánkba egy Vectra kb. 70-80 km/h-val. A Fabia szedán 1100 kg, de rendesen arréb lökte. A nejem kiszállt sértetlenül. Én ezt a Panda témát fel sem merném hozni neki. :-)

Csikós Zsolt 2008.02.01. 10:19:43

Én:
Csak kétévente kell vizsgáztatni, az átírás viszont minimum hatvanezer.

1: mindenképpen van két autó a családban, az egyik a feleségemé (és az a családi autó), aki általában hozza-viszi a gyerekeket, és az enyém, amivel munkába járok. Azt lecseréni egy kisebb fogyasztásúra csak nem olyan nagy baj?

2: amint leírtam, de valószínűleg elsiklottál felette, ez nem családi autónak lenne, hanem csak én használnám, ahogy az Alfát is. Családnak ott a Merci 190D.

3: és ami a legfontosabb: amint az autonánia Belsőség-posztok utáni keretesben is szerepel, ebben a rovatban csak gondolkodunk arról, hogy autót cserélnénk. Ez egy úgynevezett játék, nem adunk ki pénzt, nem veszünk autót, de kicsit azért mégis. A Belsőség meg azért jó hely az ilyen gondolatoknak, mert lehet a dolgokról vitázni, okfejteni, meg ilyesmi. Eszem ágában sincs eladni az Alfámat, köszönöm, tök jól működik. De autót mindig vennék, akkor legalább gondolatban hadd.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.02.01. 10:21:29

Zsolt, nyilván, de az én 21 éves Unom olyan volt kivül-belül mint a patika. Na jó, a tetőkárpit ocsmány volt, de az egy Pandában is tud ocsmány lenni:) És igazat adok neked, ültem régi BMW-ben, repedezett bőr, leesőfélben lévő műfaborítás, törött műszerfal, zörgő alkatrészek mindenütt. És igazából azt volt rossz látni, hogy ez 20 évvel ezelött egy patent verda volt... Az Uno sem volt egy luxusjárgány, egyszerű volt, az enyémben egyetlen extra volt egy 1990-es Blaupunkt rádió. De ezeket az egyszerú kis szörnyeket, nem is tudom milyen oknál fogva imádja az ember.

SsPL71 2008.02.01. 10:23:20

Biztonsági szempontból meggondolatlanság.
Környezet tudatos gondolkodás szemszögéből is meggondolatlanság.
Nem hiszem el, hogy egy ilyen kis szutyok kevesebb káros anyagot bocsát ki mint egy jóval nagyobb modernebb konstrukció.
Seat Marbella-val volt nekem is dolgom, egyenesfutás nulla, váltó iszonyat, ülés tózse. Hulladék az egész.

Egy jó állapotú ilyen kis gyösz, dísznek talán az udvarba, de nem túl dekoratív annak sem.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.02.01. 10:26:40

>Seat Marbella-val volt nekem is dolgom, egyenesfutás nulla, váltó iszonyat, ülés tózse. Hulladék az egész.

Jó napot kívánok, az egy egész más minőségű autó!

ommm 2008.02.01. 10:30:04

bgy: igaz. az ellen nem véd. de akkor ne vegyünk kisautót? mit mondjanak a Ticósok? Altósok? :)
futkározni elmegy a Panda. jó az :)

Avant 2008.02.01. 10:30:45


Nekem 1,5 évig volt Pandám, 15 évesen vettem 900-as motorral. Ami Csikós úr által a cikkben ki volt hangsúlyozva (rozsda, elektr gondok) egyáltalán nem merültek fel. Helyette: 1 év alatt 580 ezer forintomban volt (vételár 180e) úgy hogy sok mindent én hajtotam fel, és bontóztam ha kellett, ezalatt 23e km-t mentem vele. Motor azonnal meghalt benne -> felújítás. 180e km-nél szétesett a váltója - 50e (! - egy Audinál 30e, és 500e km-t elmegy...) - általában, az alkatrészárak olyanok, hogy abból egy jobb kocsit is fent lehet tartani, és volt, hogy alig lehetett szerezni. A csúcs az volt, hogy benzinkútnál kilyukadt a tank és kifolyt az összes benzin. Tank persze csak olasz bontó importból, mert ritka alfaj...

Ami jó volt benne: úttartás tényleg jó, vicces érzés vezetni, jól mászik terepen a fwd is, viszonylag jól gyorsul 60-80-ig. Ennyi. Amúgy ilyenkorra a kormánymű már rég elkopott úgyhogy senki ne álmodjon újautó feelingről (felújítás 40e). Hátsó ülés nem létezik. Törékeny árut ne szállítson laprugókon...

Panda -> takarékosság és környezetvédelem? Többnyire kat. nélkül... Muhaha, vidéken talán, igen ott 5-6 liter. Bp-en masszív 7,2-7,5 = annyit eszik egy 1,1-es Saxo, ami kicsit másik liga. Biztonságról még nem is volt szó - 1 évi ráfordításból Saxo vehető...

ExPandás 2008.02.01. 10:33:00

Nekünk volt egy dízel Pandánk (1,3)
egy darabig. Télleg mókás volt, mert annyi hely volt benne, hogy a vállunk összeért, illetve a hátsó ülés fixen ki volt szedve és sokminden belefért. Aztán mégmókásabb lett, mert minden második héten szerelőnél állt egy-két-három napot. + alkatrész. Télen minden reggel be kellett tolni, és olyankor minden reggel fel bírtam volna gyújtani. Nyáron elvitték 50ér. 2 év alatt volt vagy 250 be+vételár)Szóval mókás kis autó, mert az unokámnak legalább majd lesz mit mesélni.

Péter 2008.02.01. 10:33:44

Nekem egy 19éves Uno-m van második, városi autónak. Egyszerűen nem tudom meggyőzni magam, hogy megváljak tőle. Olcsó az alkatrész, nem rohad vészesen, 1.5-ös motorral kiválóan megy. Magához mérten elég tágas, előredöntött hátsó ülésekkel teljesen vízszintes a rakodófelület, ahol egy mosógép is elfér. Mindamellett megbízható, igaz én nem szoktam megvárni, míg valami elromlik. (Pl. AC pumpát már cseréltem.)
Szerintem fel kell nőni ahhoz, hogy az ember el tudja dönteni, valami mire jó és megéri-e az árát. Illetve, hogy ne másoknak vegyen autót az ember (felvágásból), hanem magának. Ebbe az autóba egy terepjáróból mindig lesajnálóan néznek le. Aztán keringenek a városban parkolóhelyet keresve... (Külföldre ma már az Alfámmal járok, de ezzel is évekig utaztam No-ba.)

Egy jó állapotú Panda is tökéletes városi autó.

Péter 2008.02.01. 10:36:15

"általában, az alkatrészárak olyanok, hogy abból egy jobb kocsit is fent lehet tartani"

Na persze... (Mindenből van utángyártott, sokszor a gyári beszállítóktól.)

jenko 2008.02.01. 10:37:57

Bp. fuldoklik a szmogban. Az, hogy mások hibájából törékenyebb egy kisautó, még nem azt jelenti, hogy nem jobb választás városban. Mert ezzel gondolsz másokra, és nem a 10 légzsákkal. A közlekedési kultúrálatlangással van a baj.
Ha mindenki Pandával járna... vagy Tata Nanoval. De állítólag indiában csináltak már sűrített levegővel puffogó minit is :) USÁ-nak azért nem kellett,mert 1. lassú, 2. törékeny. Ezekszerint Mo-on ugyanígy gondolkodunk.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.02.01. 10:42:54

nekem nem tudnál ennyit fizetni, hogy ilyen autóval járjak

ha lenne egy autómúzeumom, ahogy a minap a Viktor hiányolta, oda vennék egy szép állapotút és beállítanám az egyik sarokba, hogy ilyen is van - mert hogy érdekes, azt nem tagadom

de ha nekem kéne nap mint nap beülni, inkább egy zőccségesmerci akkormár

P. 2008.02.01. 10:45:22

"a vidékieknek egyenesen áldás is lehet, mert van belőle 4x4-es is"

szerinted a Budapest táblán kívűl csak sártenger van? :D

remete 2008.02.01. 10:47:32

Hát ez jó. Pont ezt csinálom most én is asszonypajtásnak városi autónak projekt fedőnéven; egy 1986-os szétmállósat hegesztek egybe egy 1992-es nemrohadóssal+injektoros hengerfej a Fire-re. Jó lesz az! Én vezetgettem sokat ilyen autót és... hát... szóval aranyos, nekem tetszett - azért Európa-túrára nem ezzel mennék, városba ideális. Azért én akkor is az Alfával járok melóba. Ha meg kész lesz az Alfetta, akkor meg azzal. Na.

SsPL71 2008.02.01. 10:49:25

"Jó napot kívánok, az egy egész más minőségű autó!"

scheerti: és pedig miben más a minősége, ezt kifejtenéd?

De inkább ne, nem akarok vitázni, megmondóemberekkel. (ma én kezdem a személyeskedést) :-)

Én 2008.02.01. 10:54:02

Zsolt

Most erre mit mondjak?

Csak játszotok vele, hogy mi lenne, ha ilyet vennétek?!

Csak azt felejted el, hogy újságíró vagy, aki egy címlapon szerepeltetett cikkel képes embereket befolyásolni a döntésében.

Marha jó játék, csak veszélyes (főleg összeheggesztett autókat isteníteni).

A cikk címe alapján pedig inkább össze kellett volna szednetek, hogy ennyiért mit lehet kapni, mennyibe kerül fenntartani és ebből mit ajánlotok.

De tudom, biztosan én gondolkodom rosszul, csak az a baj, hogy az utóbbi pár évben majd minden cikketektől ilyen érzésem van, így lehet, hogy nem bennem van a hiba :(

kob2 2008.02.01. 10:55:25

Szebb lenne az világ ha mindenki Pandával járna. A leggusztustalanabb időben is jó kedve van bent az embernek, nem idegeskedik, elfér mindenhol, csak jókat tudok írni róla. Imádtam az enyémet.

Hejj 2008.02.01. 10:58:33

Sok az iagazsag az oldalon, de ugy erzem a szokasos fikazos emberek is itt vannak.
Hajra, de vitazni veluk en sem fogok, egyszeruen nem latom ertelmet, meg a vegen meg legyurnek a rutinjukkal. :-)
Nalunk is 2 auto van, az egyik egy ezres japcsi 92-bol, csak bejarasra. 5 lityo, filleres fenntartas, erre a celra kivalo. Csak a magyarnak nem jo am az ilyen, inkabb fizet evente 3szor annyit, mert ugye "mit szolna a szomszed". Ezt a penzt hasznosabb dolgokra is lehet kolteni, nemde?

jenko 2008.02.01. 10:59:58

durva leszek, még magammal szemben is. Imádom a kocsikat, de egyre inkább rühellem a zajt, a lakásba özönlő port, a kipufogóbűztől elviselhetetlen városi sétákat. Járjon mindenki biciklivel! Volt szerencsém megfordulni skandináviában, mindenütt bicajutak, mindenütt elsőbbséggel, és mindenki azzal is járt. Jobban éreztem magam.
Hosszú útra kell egy nagy, biztonságos, gyors kocsi, városba meg BKV, bicó vagy két láb. Ha enyhítek a szigoron, azt mondom robogó.

SsPL71 2008.02.01. 11:01:05

A sok exPanda tulajtól kérdem, akiknek könny szökik a szemében mikor felidézi az elhantolt vagy tudom is én mi lett vele, járgányát.
Most miért nem gondokodik azon, hogy egy "jó" kis pandát vegyen városi autónak?

Én: teljesen egyetértek veled. Összehegesztett koporsót ajánlgatni ősi román szokás.

Ne 2008.02.01. 11:06:30

Én es SsPL71!

Akarmilyen verdaval jartok, tegyuk fel parkolas kozben valaki meghuzza, vagy teszem azt poenbol valaki letori a tukret vagy vegig karcolja az oldalat kulccsal - ahogy erre volt mar nem is 1 pelda. Gondolom csak felmenne a vernyomasotok, nem? En viszon tojnek ra, mert a kocsi erteken mar nem csokkent. Szoval a nagy kalkulacio nem csak szamokbol all, ugy gondolom.

.Walaky 2008.02.01. 11:08:00

Sztem ezek az autók semmilyen nemhogy passziv, de aktív biztosnággal snincsenek felszerelve, és akkor amikor egy Chevrolet Aveotól óva intenek itt az oldalon, hogy "egy bogár elütése veszélyes a bennutazókra" hogy vagytok képesek ilyen 100éves lepukkant kartondobozokról áradozni?! -szerencsére én 2 tonnás suvval járok- (mondjuk ez meg a ló másik oldala..)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.02.01. 11:09:32

Megkapod összehegesztettként a használtautósnál az Audi A4-et is, csak az lesz ráírva, hogy sérülésmentes, keveset futott nmet autó:)

huhuu 2008.02.01. 11:12:56

Walaky:
Milyen keresetből lehet SUV-ot venni? Nincs nyitott pozíció? :-)

ommm 2008.02.01. 11:13:40

.Walaky: egy kéttonnás SUV-val szemben nem.

SsPL71 2008.02.01. 11:16:07

Ne: kis, városi autóval járok, mivel erre fussa.
Biztos felmenne a vérnyomásom ha lekarcolnák, "meghúznák" a járgányom amire volt is példa. (szerencsére csak az anyós oldali üveget törték be, fényezésen nem esett kár) Viszont neked már nem menne fel a vérnyomásod többet mikor egy kicsit nagyobb tömegű autó telibe kap a kis összekendácsolt pandával. (ismerve a nem létező aktív és passzív biztonsági berendezéseit)

HoLa 2008.02.01. 11:16:55

Egy kereken 20 éves Pandával járok, tűzpiros ördög. Csak télen és esőben. Nyáron motor. Így nem őrölük meg a dugóban. A biztonságról meg annyit, hogy érdemes megkopogtatni egy Panda ajtaját (bármelyiket, a harmadikat is!!), az még anyagból van, nem papír(vékony)ból vagy műanyagból!!!

SsPL71 2008.02.01. 11:18:22

scheerti: nepperektől nem veszek autót, sérülés mentest sem.

abc 2008.02.01. 11:20:23

Szeretem ezt az okoskodást hogy mennyivel jobb egy 20 éves autó mint egy mai.
Kb 10x annyi káros anyagot szór a levegőbe mint egy mai autó, de a tesco filinggel átítatott újságírót az érdekli "óccsó" legyen.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.02.01. 11:20:54

scheerti: nepperektől nem veszek autót, sérülés mentest sem

kitűnő meglátás!

SsPL71 2008.02.01. 11:21:01

HoLa: Ja, anyagból, 20éves (helyenként rozsdás) anyagból ezt ne feledd. Kb. ebben ki is merül a panda passzív biztonsági rendszere.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.02.01. 11:23:35

AP fogd be füled, a következő kérdést nem provokációnask szánom.


URAK! Egy régi swift mennyivel biztonságosabb? Amúgy lehet venni GAZ69-et is, meg IFA-t is millió alatt, az biztonságos.

Lemo 2008.02.01. 11:26:56

Maradok a 24 éves VW golf benzin/gáz kombónál....
Árban kábé annyiba vót....

SsPL71 2008.02.01. 11:27:30

scheerti: Némelyik régebbi swift, rendelkezik 2 légzsákkal, minden nap látok egy ilyet. Az tény, hogy a swift sem egy tömör acélgolyó, de ezért egy 20éves panda, már megbocsáss...

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.02.01. 11:29:12

Kéretik nem félreérteni az aggodalmakat.
Youngtimer rajongó vagyok, van is egy a céges autó mellé.
A Panda vidám, jópofa autó, újmagyarul: flash.
Egyetlen dolog szól ellene, de az nagyon: a biztonság. Ez nálam igenis elsödleges szempont. Nem azért, mert Fittipaldi vagyok, hanem azért, mert mindig jöhet egy vadbarom, aki nem figyel/részeg/sms-t ír/tapasztalatlan.
Nincsenek averzióim a kis autók iránt, városban különösen praktikusak. De a Panda esetében összeadódik a kis méret és a nyolcvanas évek biztonsági színvonala. A postban szereplö összelegózott egyedtöl pedig harciasan ágaskodik a mellszörzetem.
Tehát: ha youngtimer, akkor legyen benne vas. Ha az enyém.

Ne 2008.02.01. 11:30:23

SsPL71:
Viszont nekem futna nagyobbra is, es megis kisautoval jarok, ugyanis varosi tavra nem igazan erdekel a biztonsagom. Ha csaladdal/gyerekkel megyunk, arra van masik jargany, de mivel az (is) 2000 elotti, arra sem mondanam, hogy uberbiztonsagos.
A te biztonsagod mi garantalja?

Lacika 2008.02.01. 11:31:28

'sokmilliós' autók után én többször is vezettem pandát, és komolyan mondom nagyobb élmény volt. városban még egész jól megy, iszonyat strapabíró az egész, olcsón fenntartható, nem kell sajnálni, no para ha meghúzzák... a fikázott futóművet meg egyenesen budapestre találták ki; bírja a rossz utakat, egyszerre elég magas+rövid, így pl. fekvőrendőröket, amiket más autóval majdnem hogy állva kellet leküzdenem, ezzel simán kb. 40-50-el.
aki azért vesz autót hogy ócsóér' városban közlekedjen, és nem azért hogy a komplexusait kompenzálja, annak tökéletes :-)))

Avant 2008.02.01. 11:37:50

@Péter
Szerintem már nincs jó állapotú Panda.Főleg a gyengének bizonyuló gyári alkatrészek, fődarabok miatt sem.

Utángyártott alkatrészek?
Persze, részben ezekkel került ilyen sokba. Viszont sok mindenből nem volt utángyártott. Pl. Leömlő elrepedt (anyám, mekkora hőterhelés lehetett ott ...), első csőelem szétmállott -> Nem volt utángyártott: 23+9e+munka. Fűtéscsap eltört januárban. Fasza volt.. Új gyári 12,5e. stb. stb.

Hidd el, a Pandához egy csomó utángyártott dolog hiányzik, a gyári meg annyi mint egy jobb kocsihoz, és erősen feltételezhető, hogy az is hitvány anyagból van (ahogy az idő már megmutatta) Nem véletlenül drágábbak a Steyr Puch-ok...


@ Csikós Zsolt úrnak
én is inkább olyan cikket preferálnék, amely tanácsot ad arra hogy x (alacsony) összegből, mit lehet/érdemes venni, előnyök-hátrányok, stb.

Atom · http://atom.blog.hu 2008.02.01. 11:41:04

Anyámnak volt egy Pandája. Szerette a család a kocsit, még most is emlegetjük néha, hogy milyen jó volt. Nem rohadt, nem volt beteges, jól ment (rövid és hosszú távon), szóval egy pöpec kis járgány volt (garázsos). Aztán anyám kapott egy bal első durrdefektet (rendőrség szerint 80-90km/h közt). A kocsi szerencsére az út melletti szántóföldön párszor átfordult, anyámnak combcsonttörés, kocsit meg eladtuk... Mindenki sajnálta. Nekünk egy jó és megbízható Pandánk volt Így nézett ki az eset után:
atom.blog.hu/media/image/bejegyzpic/08feb/Panda (1).jpg
atom.blog.hu/media/image/bejegyzpic/08feb/Panda (2).jpg
atom.blog.hu/media/image/bejegyzpic/08feb/Panda (3).jpg
atom.blog.hu/media/image/bejegyzpic/08feb/Panda (4).jpg
atom.blog.hu/media/image/bejegyzpic/08feb/Panda (5).jpg

Globe 2008.02.01. 11:41:46

> Mert ezzel gondolsz másokra, és nem a 10 légzsákkal.

> Ha mindenki Pandával járna... vagy Tata Nanoval.

Akkor mindenki meghalna. Nem csökkenti számottevően a másik fél balesetveszélyét az, hogy törékeny kisautóval jársz.

Sajnos pont most hallottam olyan balesetről, amiben Suzuki ütközött Zsigulival... egyik sem SUV. Mindkét kocsiban súlyos sérültek voltak és sajnos halottja is van a balesetnek.

Ha kisautó kell, vegyél olyat, ami sokcsillagos az Euro NCAP-on. Új Fiat 500-as, Renault Clio. A régi Pandákat pedig bízzuk a szelektív hulladékhasznosításra...

SsPL71 2008.02.01. 11:42:32

Ne: Az én biztonságomat a reflexeim, vezetési tapasztalatom és egy 2006-os városi kis autó aktív és passzív biztonsági felszerelése próbálja megvédeni. Garancia az életbenmaradásra ezek figyelembevételével sincs, de talán az esélyem több a 20 éves elfáradt vasakkal szemben amelyeknek nem lehet tudni mikor törik ki a kereke, vagy hibásodik meg a fékrendszere. Sok törött kocsit látok fényképeken, egyértelműen látszik, hogy az elfáradt vasak az idő vas fogának köszönhetően sokkal drámaibb módon szétesnek egy baleset során mint egy modernebb autó. Nem véletlen fejlesztik a gépjárművek szerkezetét biztonsági berendezéseit évről évre, az elmúlt évek tapasztalataiból okulva.

Biztos minden nap átnézed a gépjárműveid fém szerkezetét, hegesztéseit anyagszerkezet vizsgáló röntgennel, ezért bízol az állagukban ennyire.

Ne 2008.02.01. 11:46:19

Lacika: Szivembol szoltal, de ugy velem ezt is fogja negativ visszhang kovetni!

Egyebkent meg mindenki azt vezet, amit akar, csak csinalja esszel.

Ez utobbit aggasztoan ritkan latni hazank utjain...van meg hova fejlodni, de MO tipikusan az az orszag, ahol ha full kerekparut szone keresztbe Pestet, akkor is gepkocsival jarna a tisztelt lakossag 80%-a. Mert a bringa nem megy az "image"-hez ugyebar...

Én 2008.02.01. 11:48:13

Bár még mindíg nem sikerült a cikk valódi szándékát megértenem, de ha az olcsó autó volt a cél, akkor szerintem menjetek árban még lejjebb.

Írjatok egyet egy Trabantról, amit 20-ért vennétek meg.

Fenntartása kb ugyanott van, a biztonsága is, de még a környezet szennyezése is. Cserébe praktikum terén kaptok egy 500 literes csomagtartót mellé.

De, ha maradunk a 100 ezres küszöbnél, akkor kapunk egy FIAT motoros, agyontuningolt vasat (papírt), és élményben még jobban jöttök ki.

Félreértés ne legyen, az első kocsim szintén egy Trabi volt (1977-es, 6 Voltos), akkor arra futotta. 25 ezerért vettem (1992), és pár év múlva ugyanennyiért adtam el. Ütöttem-vágtam, de utólag belegondolva csoda, hogy még élek.......

Nem nézem le azt, akinek csak erre futja, de nagyon hamis dolog azt sugallni, hogy 100 ezer forintért egy papír Panda a legjobb alternatíva 2008-ban, pláne, hogy egy éves BKV bérlet is ennyibe kerül

Ne 2008.02.01. 11:48:58

SsPL71: Az autokat arra tervezik, hogy szimulalt rendszerben tegyenek eleget a toresteszt felteteleinek.
Lattam mar uberfasza gepkocsikat romma torve okozva halalt, de lattam fejrallt Suzukibol embert kimaszni sertetlenul is.

Nem, nem nezen at minden nap, az a szerelo dolga.

Én 2008.02.01. 11:56:44

Ne:

"Viszont nekem futna nagyobbra is, es megis kisautoval jarok, ugyanis varosi tavra nem igazan erdekel a biztonsagom. Ha csaladdal/gyerekkel megyunk......"

Tudod, ez az amit soha az életben nem fogok megérteni. Családod van, gyereked, és az anyagi szempontjaid sokkal fontosabbak, minthogy megadd az esélyt a családodnak, hogy esténként haza is érjél épségben.

Fifibá 2008.02.01. 11:58:11

Cs. Zs. eljátszott a gondolattal, én meg is léptem: egy hónapja szálltam át a 240 lovas Merciből egy tíz éves Daihatsu Move-ba, ami kb. kispolák méretű, asszem 800-as motorral. Gőzöm nincs, mennyi van benne, de nem is érdekel: kizárólag Bp-en néhány km-es utakra használom. Pillanatot sem izgulok miatta, se központi zár, se riasztó, nekimehetnek, szétrázódhat. Egy éves fenntartása kerül annyiba, mint a Merci egy szervize, és a fele fogyasztás miatt sem bánkódom. A másikat meg használom a hosszabb utakra, meg ha együtt utazik a család. A Panda döntően azért esett ki, mert a srácok iskolába szállításához (is) nagyon praktikus a hátsó ajtó. Biztonság: évtizedek óta soha se koccantak belém úgy, hogy nagyon meglátszott volna. Most mire járjak akkor tankkal.

SsPL71 2008.02.01. 11:58:13

"Nem, nem nezen at minden nap, az a szerelo dolga."

Ne: nem hinném, hogy a szerelőd átnézi azokat a dolgokat amit említettem, főleg nem a belső hegesztéseket, és a felfüggesztés fontos elemeit sem hinném, hogy anyagvizsgáló röntgennel vizsgálja.

Maximum szemrevételezi, de azt sem naponta és az sem garantálja, hogy a következő kanyarba a kocsid kereke nem esik ki. Aminek a valószínűségi faktora egy több éves autónál magasabb. Persze tudom, ne lépjek ki az utcára sem mert a fejemre esik egy cserép vagy ki sem kell lépnem összeomlik a ház amiben lakom.

Fifibá 2008.02.01. 12:02:20

Bocs, ennek miért "Autónánia" a címe? Nem mánia akart lenni? Vagy lemaradtam valamiről?

ad 2008.02.01. 12:02:44

Embertársaim! Ezt az autót az olaszok vidékre tervezték! VIDÉKRE!!!!
Oda való ahol a motoros kapák járnak nem oda ahol a kamionok!
Ökörség azon vitatkozni hogy mennyire biztonságos Pesten vagy az M0-on mert nem oda való.
Arra kell használni emire tervezték! Ennyi.

stierati 2008.02.01. 12:04:07

ennél sokkal jobb egy tuti zastava, ugyanazt tudja,mint egy mai kisautó, ötajtós, rendes csomagtérrel,1116 köbcentis motorral, korlátlan alkatrészutánpótlással. További érvek a a véleményem mellett: yugo-zastava.hu honlapon.

SsPL71 2008.02.01. 12:05:55

Fifibá: addig jár a korsó a kútra....

Ha, probléma a merci szervízköltsége, tankolása akkor miért nem cseréled le egy normális gazdaságos korszerű családi autóra?

Ja, gondolom miért, néha azért kell villogni is, hogy 240LE meg merci.

Na, az ilyen embert nem tudom megérteni.
De, majd a kis Move-val ha egyszer nem lesz szerencséd, többet nem kell a mercire sem költened.

Tudom, ne mondjam meg senkinek milyen autót vegyen, igaz.

Attila 2008.02.01. 12:08:35

Regi Pandak igen jo autok. Egyik haveromnak mar vagy tiz eve van ketto, egy hetotvenes es egy ezres. Megjartak veluk meg Barcelonat is, pedig az nincs eppen kozel.

Nekem egy 91-es Seat Marbellam volt, ez a Panda spanyol testvere. 34 loeros 843 ccm-es karburatoros motorral volt. Tobb mint 100000 km-et tettem bele, olajon, olajszuron, legszuron, gyertyakon kivul osszesen fekbeteteket, kuplungtarcsat, lengescsillapitot kellett benne cserelni. Ennyire megbizhato kocsim, es ennyire konnyen vezetheto kocsim, amivel barmitol 2(!) centire be lehetett allni, nem volt azota se. Es orszaguton 5, varosban 5,5 literrel elment... Es volt egy hatalmas, meg a hatso ulesek fole is jocskan benyulo vaszontetoje. Egy jo allapotuert, siman odadnam mostani automat (1.7-es TDI Opel Astra, 97-es)...

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.02.01. 12:09:43

Én lezártam magamban a témát. Százezer forintért nem létezik napi használatra alkalmas autó. Nekem.

Attila 2008.02.01. 12:12:53

Ja, es koromfekete volt. Lemosas es a muanyag reszek fekete muanyagapolos kezelese utan meg nyolc kilenc eves koraban tobben is ujnak neztek, kerdeztek mennyiert van ilyen szalonban, mire kozoltem, hogy kilenc eves es mar ot eve nem gyartjak, leesett az alluk. Nagyon jol nezett ki. Szerintem. Alja meg jo magasan volt, mindenfele jardaszegelyt megmaszot. Legjobb varosi auto. Es tenyleg brutalis meretu hely volt benne kulso meretehez kepest. Ha kiszedtem belole a nagyon konnyen eltavoltihato hatso uleseket, akkor a 20 col vazmeretu downhill mountainbikeom minden kulonosebb nehezseg nelkul belefert!!! Ezt a Fiat Doblo Cargon kivul azota mas kocsival nem tudtam meg megcsinalni... Sokkal nagyobb autokkal sem. (Es meg a potkerek is elfert a motorterben, meghozza teljes erteku potkerek, hol van manapsag mar ilyen auto?)

SsPL71 2008.02.01. 12:13:54

"amivel barmitol 2(!) centire be lehetett allni,"

Gondolom a bármi az lehetett másik kocsi is. Gratulálok, nem sokat zavarhatott téged, hogy a másik ki tud e állni a kocsijával ha, 2 centit hagytál neki.

Attila 2008.02.01. 12:16:03

Nem, azert nem szoktam kitolni a tobbi autossal, mindig megnezem ha egy kocsihoz elorol vagy hatulrol nagyon kozel allok, hogy a masik iranyban van-e neki eleg helye kiallni.

ommm 2008.02.01. 12:18:06

SsPL71 2008.02.01. 12:05:55

"Ha, probléma a merci szervízköltsége, tankolása akkor miért nem cseréled le egy normális gazdaságos korszerű családi autóra?"

olyanról hallottál már, hogy:
- mert szereti
- mert jó
- kötődik hozzá?

vagy aki nem gazdaságos/takarékos kisautót vezet az már nagyzoló fasz?
bocs, de ettől a látásmódtól falramászok. autóbuzi-e vagy?

SsPL71 2008.02.01. 12:26:20

Úgy látom ma nagy "megmondó" hangulatomba vagyok :-)

ommm: igen autóbuzi-e vagyok.

És te olyanról halottál-e már, hogy:
mert valamit szeretek azért, (főleg ha van családom és felelősségem, és mérlegelni is tudok) nem a gyerekem elől veszem el az autóbuziságom kiélése érdekében e kenyeret.

Vagy akkor miért kellett kiadás csökkentés miatt, a Daihatsu Move gazdaságossági megfontolás miatti beszerzését eszközölni?

GGG77 2008.02.01. 12:32:14

Na, most ha az a kérdés, hogy Kispolák vagy ez, akkor nem vitás, hogy a Panda.
De létezik még pár autótípus (például az a szép Alfád...), az a napi 15 kilométer, amit az Alfával mész legyen már élvezetes, nem?

ommm 2008.02.01. 12:40:00

SsPL71:

"a gyerekem elől veszem el az autóbuziságom kiélése érdekében e kenyeret."

ez mekkor szöveg már? hogy jön ez ide? vagy azt gondolod, hogy inkább a mercinek legyen új futóműve de egy hónapig napfényt eszünk vagy mi?
ez így nem állja meg a helyét.

ésszel is lehet mindent. attól még a merci maradhat nem?

Tucsok84 2008.02.01. 12:46:30

Érdekes ez a 20.000-Ftos úti költség
2*283kilométerre még matricával is.
Ha ennyit eszik a kocsid, lehet tényleg megérné leválltani.
Azzal meg, hogy 40el oldalról kicsinálnkak csak annyit, hogy nekem suzukim van (régi) és nem félek az ilyentől :D. És nem megyek városban 40el autópályán meg 70el. SŐT - van mikor pályán sem tartom be a 130at és az utasoknak sincs halál félelme.

SsPL71 2008.02.01. 12:48:25

ommm: nem jó mondatot ragadtál ki.
Miért kellett a Move-ot vennie, hmm?

csiky944 2008.02.01. 12:51:29

nem,nem autóbuzi,csak kretén okoskodó pöcs
még jó hogy Mo-on kb 8 millió embernek nem érdeke Bp-re menni,akkor miért ne vehetne egy vidéki ember egy Pandát,mikor olyan utakon járna vele,ahol szinte 0 a forgalom egy nagyvároshoz képest
tökmindegy hány csillagos kisautód van ha találkozol egy alvó török kamionossal,végeredményül ugyanúgy kanállal kell kikaparni a roncsok közül

Ne 2008.02.01. 12:51:45

Én: Asszem felreértettel. 2 kocsink van, az egyik biztonsagos, tengerig tolom vele palyan, jo kis vas. A masikat napi 25 km megtetelere hasznalom videken! Ez utobbiba a csaladot nem engedem beszallni, hasznaljak csak a nagyot, eppen a biztonsaga miatt.

De ha veszel nekem bejarni is egy kiskocsit 1 milla kornyeken, vasarnapi misen felolvastatom a neved.
Hidd el, megvehetnem en is, de nekem nem er annyit, nem esszeru. Motorral is jarok neha, az nem baj? Ott abszolut nincs biztonsag?

SsPL71: mas a szemleletunk, kar vitazni. Ne akarj meggyozni, nem fog menni. Eleg, ha elfogadod, hogy valaki regi kisautoval jar.

Én 2008.02.01. 12:54:20

Fifibá

"Biztonság: évtizedek óta soha se koccantak belém úgy, hogy nagyon meglátszott volna. Most mire járjak akkor tankkal."

Ugyanazt tudom Neked mondani, mint Na-nak:

Garatulálok, hogy ennyire szerencsés vagy. Add meg ezt a linket a feleségednek, hogy amikor meghaltál egy inkubátorban (Pandában mondjuk), amit gazdasági döntésre alapozva hoztál vihessünk Neki virágot a sírodra.

Mert az utóbbi X évben még nem történt komoly baleseted. Igazi, jövőbelátó családapa gondolkodásmód.

Mégegyszer: nem a városi kisautó tényével van bajom, mert az érthető és logikus. De egy ilyen görcs az életveszély.

Állj ki egyszer a Bajza-Andrássy sarkára, naponta vágnak autókat telibe 70-nel, pedig belváros, pedig csak 10 kilómétert használja naponta.

ommm 2008.02.01. 12:56:38

látom nem közelít egymáshoz a két nézet.
mindegy.
megyek 127-es Fiatokat keresgélni

Dácsia 2008.02.01. 13:01:02

Nekem a világ minden kincséért sem kéne egy ilyen sz*r. Én a neten nézegettem a Suzukikat, amit tuti nem hagynak cserbe, és mégsem egy Panda!

Én 2008.02.01. 13:03:00

Ne

Nem értettelek félre. Csak rémisztő egy feltételezhetően családfenntartó embertől azt olvasni, hogy városban például egyátalán nem érdekli a saját biztonsága, mert szerinte ez nem fontos.

Szerintem meg igen. 33 évesen, feleséggel és egy 6 éves kislánnyal igenis megadom nekik azt a jogot, hogy még lehetőséghez mérten pár 10 évig élvezhessenek engem, és fordítva.

És higgyétek el évi 25 ezer kilómétert megyek csak Budapesten, eddig senki sem tört össze még kicsit sem, de ez kizárólag csak a szerencsémen múlott. És mégis egy 4,5 méteres, 6 lufis kombival járok, pedig vehetnék akár egy ősöreg bármit, amibe belefér egy gyerekülés.

Nekem megér ennyit, hogy legalább esélyt adjak a sorsnak.

A Csikós-féle cikk meg még véletlenül sem arról szólt, hogy minden csóró ilyen kocsit vegyen magának.

Ne 2008.02.01. 13:07:11

En: Legyel egy kicsit optimistabb. Mi ez a "meghaltál egy inkubátorban (Pandában mondjuk)" duma?

Akkor baszki az utcara se menj ki, mert a jardara felfut egy IFA es storno. Vagy boltba se menj gyalog, foleg ne keresztezodesen at, mert az is veszelyes. Vagy a cserep.Es meg ezer ilyet ertelmetlenseget irhatnek.

Ja, repulovel plane ne utazz, mert vegzetes lehet!

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.02.01. 13:08:14

Akkor most inkább beszélgessünk nökröl.

ad 2008.02.01. 13:10:20

Nehezen akar átjönni: a Panda NEM városi autó!
Ezen mit nem lehet megérteni?
Ahova ezeket tervezték ott nem az oldalütközés a kérdés hanem a csomagtér és a hasmagasság.
Élsz valahol valahogyan és az istennek sem megy bele a kemény magyar fejedbe hogy vannak emberek akik máshol és máshogyan élnek! Nekik pont ez a lenézett olcsó szar az ideális!

Ne 2008.02.01. 13:11:41

En: Nalunk kellett 2 kocsi, igy merlegeltem es ez az allapot igy is marad meg egy ideig.
2 "normalis" kocsit mar nincs keret fenntartani, ertheto ugye?
Igy inkabb en jarok VIDEKEN (falu nevet le sem irom, mert amig nem koltoztem ide, en sem tudtam, hogy letezik egyaltalan), ahol az emberek nyugodtabban vezetnek es a forgalom is zero. Nyaron meg moci, ami persze 100szor vedtelenebb...

Én 2008.02.01. 13:13:46

Ne, Te tényleg nem érted mit mondok.

Ha már mindenáron részt akarsz venni a közlekedésben, akkor a lehetőségeidhez mérten olyan eszközzel tedd ezt, ami némileg alkalmas az életed megóvására.

Egy Panda nem ilyen, pláne nem egy kettőből összeheftelt.

Ennél szájbarágósabban nem tudom kifejezni magam.

Invictus 2008.02.01. 13:22:53

A folyton a biztonság hiányát emlegetők azok akik a gyerekeiket csak gumirozott burkolattal ellátott játszóterekre viszik, nehogy egyszer életében lenyúzza a bőrt a térdéről, sisakot húznak a fejére a triciklizéshez. Mi még az autó hátsó ülésén utaztunk biztonsági öv és gyerekülés nélkül, túléltük valahogy nem is akárhogy. És sisak nélkül bicikliztünk, pedig még kerékpárutak sem léteztek. A forgalom kisebb volt, de annyival azért nem. Hősök voltunk :) (lásd: pit-yu.blogspot.com/2007/06/hsk-voltunk.html
bocs, itt találtam meg a szöveget, ha valaki nem ismerné... nagyon igaz).
De hát ma olyan korban élünk, amikor a 2. gyerek után SUV-ot vesznek a tehetősebbek, mert a' bittonságos, meg abba van csak elég hely. Aki kis dombon lakik, vagy nem aszfaltozott utcában, annak elengedhetetlenül kell a 4x4, stb. Járjatok tankkal bazmeg ;)

Kazmer 2008.02.01. 13:24:42

Gratulálok, szép és nagyon értelmes vita...
Van akinek kispöcse van és nagy autója, van akinek kispandája és más pénzügyi lehetőségei. Ha a commentek alapján választanám a következő autómat, akkor nagy lenne, és mindenévben cserélném, hogy mindig biztonságos legyen... Halljam ki adja hozá a pénzt? Vagy ezzel a kérdéssel forduljak inkább a politikusokhoz, mert ők úgyis annyit lopnak?

Bocs, ha nagyon nyers vagy sértő voltam.

Invictus 2008.02.01. 13:25:10

Én, na te is járj tankkal basszus. :P
A motorosokat is kitiltanád a közlekedésből?

Incubus 2008.02.01. 13:34:06

En nagyon szeretem az autokat, es vmennyire ertek is hozzajuk, de nem birom megerteni a sok kotozkodot, hogy miert szamit nekik mas biztonsaga? Mi a baj ezzel a Pandaval? Itt csak egy felvetes volt, hogy milyen nagyszeru-egyszeru kis verda ez. Invictus mondandojaval ertek egyet, mi is felnottunk az ocsemmel egy kispolakban, majd egy 81-es Coltban. Es nem lett bajunk. Pedig a Colt lehetett vagy 720kg a maga 80loerejehez. Szoval, alszent nagyarcu megmondoemberek, szanalmasak vagytok.

Fifibá 2008.02.01. 13:35:10

Én:
"Állj ki egyszer a Bajza-Andrássy sarkára, naponta vágnak autókat telibe 70-nel"
Hát, az ablakom 26 éve odanéz, és ennek fényében ezt költői túlzásnak kell titulálnom.

SsPL71:
El kell keserítselek, nem igazán okoz gondot a fenntartása, mert az egyik cégautóm, sőt, a feleségemnek azért vettem anno SUV-ot, szintén csillagosat, hogy legalább a kölkök ússzák meg, ha valami barommal csattan.

Egyszerűen felesleges és a többiekkel szemben felelőtlen, bunkó dolog belvárosokbannagy autóval közlekedni, ha egyedül vagy és csomagod sincs. Ja, és hogy még rontsam az összképet: bérletem is van, és ha ésszerű, akkor BKV-zom és igen élvezem.

Balesz 2008.02.01. 13:36:27

Ez így szép, meg jó, de azért arra is kíváncsi lennék mennyi mocskot önt magából egy '90-es 1000-es és egy '08-as ezres. Tudom, hogy szar az összehasonlítás, de arra akarok célozgatni, hogy egy olcsó, kicsi régi autóval nem önámítás azt hinni hogy jobbat teszünk magunknak, a természetnek, mint egy modern nemtoménhánymilli euro-normának megfelelő középkategóriással, vagy bálnával????? Ezt a témát az azonos évjáratú kicsi és nagy között látom értelmesnek...

Pandás 2008.02.01. 13:43:24

Nekem volt 3 Pandám. Az első '82-es volt és nagyon rozsdás volt. A másik kettő már 90-es évek beli volt. Na azok nagyon jók voltak a saját kategóriájukban. Most egy akkori Lancia Y10-t hajtok. Ugyanaz a fíling csak luxus kivitelben (94-ben bőr ülés, kormányról állítható gyári rádió, klíma stb. ebben a mini kategóriában).

Én 2008.02.01. 13:45:00

Hihetetlen gondolkodásotok van.

Mikor voltunk gyerekek? 60-as, 70-es évek? Mennyi kocsi volt? Vagy százszor kevesebb. Mennyivel mentek max? Vagy 100-al. Mekkora volt a súlyuk? Max 800 kiló.

Igen, én is egy Moszkvics és egy Trabant hátsó ülésén éltem túl a gyerekkoromat. De attól, hogy abban a korban még nem volt más, még nem kell visszasírni.

Nem azért lettek biztonságosabbak a közlekedési járművek, vagy éppen a gyerekülések, mert jó volt az acéliparnak, vagy az ülésfröccsöntőknek. Hanem mert sorra haltak meg az emberek.

Szomorú, hogy életemben először kapcsolódtam bele ilyen blog-jellegű vitába, de sajnos a magyar ember feje betonból van. Ne izguljatok, többet a közelébe sem megyek semminek itt.

Semmi felelősségérzetetek nincsen magatok és a családotok felé.

Gratula Csikós Úr, szép ki Kamikaze mozgalmat hirdetett a cikkel, legközelebb minden Pandát nagy ívben kikerülök, nehogy igazam legyen egy jobbkezes utcában.

bambapacák 2008.02.01. 13:47:44

Jó amikor sok autó kedvelő nosztalgiázik, de azért tudni kell, hogy 1990 előtt nem foglalkoztak az emisszióval. Azok a motorok még EURO 0-sak sem voltak. Ha most valaki egy katalizátor nélküli kocsi mögött halad, mintát vehet a különbségből. Az EURO 4 motor összes káros emissziója a tizede az 1992-es EURO 1-nek. (Ebből az el nem égett szénhidrogének a büdösek, meg az NOx kaparja a torkunkat.)Az biztos, hogy állatság 2,5 l-es kocsikkal furikáznia belvárosban, de egy III. generációs lambda szondás, légmennyiségmérős komputeres szabályozás nélkül már felelőtlenség benzint tölteni a motorokba. Mondjuk 85%-os etanollal kéne járni, azzal is megy az a motor, csak akkor a város cefreszagú lesz, min a braziloknál. (Az E85 üzemanyagból keletkező aceteldehid erős szagú vegyület és katalizátor nélkül vacak belélegezni.) A diesel kismotorok meg koromgyárak, az a megjelenő fekete felhőcske meg igazán kellemes rákkeltő vegyületekkel van tele. (A sok mostani diesel buzi odalép a zöldnél és az új EURO 4 hiper szupi ilyen-olyan turbó meg szintén köpi a kormot. Az EURO 5-ben már kötelező a koromszűrő.) Elektromos hajtás alkalmazása nélkül a belváros használhatatlan lesz. 20 km/nap esetében az az igazi alternatíva, csak a sok robbanómotor gyártó, meg olajkonszern szerint meg az még nem elég hatékony.

ommm 2008.02.01. 13:52:57

Én:

banyek, mondta neked valaki, hogy VEDD MEG?
sőt, sugallta valakinek, hogy vegye meg?
Autonánia, jó reggelt.
sötétség uralkodj!

Invictus 2008.02.01. 13:53:31

Az én kicsim (bocs, kocsim) valamivel több, mint kétszer ennyi volt, de hasonló kategória, mint a Panda, és 15 éves. Nem biztonságos, gyenge, de főleg városi használatra, első autónak friss jogsival ésszerű választás volt szerintem. Kedvesem jár most vele 15 km-re melóba (én otthon dolgozom, ha dolgom van, akkor a belvárosba megyek úgyis, BKV-val), én hétvégén használom csak, teszünk bele havi 300-400 km-t, többet nemigen. Erre kellett volna ezeréves törlesztésű hitelre venni egy újautót netán? Szerintem nem...

Fifibá 2008.02.01. 13:54:41

Én:
"legközelebb minden Pandát nagy ívben kikerülök.."
KRESZ 35.§, 34.§ (1)-(5). Ne nagy ívben, kerüld és akkor nem kapsz oldalba egyetlen szembejövő kisautót sem :)

Ne 2008.02.01. 13:55:43

En: Tevedsz. Nem arrol van szo, hogy betonfeju vagy nem, hanem arrol, hogy a cikk szerint megvizsgalva, 100e HUF-bol lehet kozlekedesi eszkozt vasarolni.
Mindegy, nem magyarazom tovabb.

Kerlek szepen, nyilatkozzal a motoros es biciklis kozlekedo tarsadalomrol biztonsagarol is, orommel olvasnam szinvonalas irasod.
Nem full protektoros cuccban egy motorosrol is elmondhato, hogy esszerutlen, ha a korulmenyeket nem ismerjuk?
Te az atombiztos lakasodbol atszallsz ez atombiztos kocsidba, a veszelyes BKV-t elkerulod, sinen nem mesz at gyalog, mert hatha beragad a labad, mi? Szepen nezhetsz ki, bocsi. :-)

Vigyazz, a sok gepeles miatt nehogy inhuvely gyulladasod legyen! Meg a korhazba menet karambolozhatsz vazz!

doki79 2008.02.01. 14:06:13

Én csak annyit tennék hozzá, hogy van egy 1979-es vw polo 1.3-om. Erre volt pénzem. Megvagyok vele elégedve, 8-9 l körül eszik és főleg városban járok vele. Persze szeretnék jobbat, de sajnos anyagi helyzetem nem engedi meg.

Fifibá 2008.02.01. 14:21:49

Invictus remekül összefoglalta a lényeget, ilyen jellegű használatra teljesen megfelel ez a típus.
Én egyébként eredetileg mopedautót akartam venni (adó 0, évi bizt. 2000), csak az drágább, és az év végén már látszott, hogy állam bácsi fiskális mohósága el fogja lehetetleníteni az EU-ban egyre jobban terjedő kategóriát.

Én 2008.02.01. 14:25:13

ommm

"banyek, mondta neked valaki, hogy VEDD MEG?
sőt, sugallta valakinek, hogy vegye meg?"

Igen, képzeld el, ha egy népszerűnek mondott internetes autós honlap főoldalán elolvasol egy ilyen cikket, függetlenül attól, hogy éppen melyik "mi lenne, ha" rovatba teszi, szerintem egyértelműen azt sugallja, hogy ez egy jó vétel.

Nem arról szól a cikk, hogy mit vennél, ha nem lenne pénzed másra.

És akármennyire is gúnyolódtok Na-val rajtam azért, mert én fontosnak tartom a biztonságot is, higgyétek el van akinek ez is számít. Nem kell kőgazdagnak lenni, hogy így gondolkodj, egy kis felelősségtudat is elég.

Lehet csámcsogni, többet úgysem "terhellek" Benneteket a véleményemmel.

Én

Csarlee 2008.02.01. 14:27:26

Valoban olcsonak tunik egy Panda a varosban rohangaszni de biztonsagosnak abszolute nem mondhato, az tuti. Foleg mivel ebben a vilagban a legtobb ember orul, hogy az egyetlen kocsijanak kifizette az aktualis reszletet es meg talan marad penze a megelhetesre is. Nehezen elkepzelheto, hogy lesz arra is, hogy vegyen/fizessen egy uj modern verdat ami kornyezetbarat es biztonsagos is.

Az meg szanalmas, hogy egy magat autos ujsagironak tarto embernek, az a jo, hogy egy lakatos, hogy kendacsol ossze ket darab sz@rbol egy harmadikat. Felreertes ne essek, nem akarok senkit latatlanban bantani de azert ez egy kicsit eros nekem!

ommm 2008.02.01. 14:30:42

megetted te ezt a biztonság maszlagot rendesen.
vedd már észre, hogy a PR áldozata vagy.
mert mi számít ma?
az, hogy hány csillagos a törésteszt (független NCAP, na persze)
és hogy mennyit megy a Nordschleifén (arra is sűrűn van szükség naponta)

autóbuzi nem mindig ésszel vesz autót. érted?
nincs veled baj, csak jóhiszemű vagy.

Zsotto 2008.02.01. 14:34:39

Új autók biztonsáságól csak annyit, hogy szerintem a legnagyobb különbség az hogy a régivel 100-al az újjal meg 140-nel fogok lefutni az útról ha vmi baj történik. Nem kell álszentnek lenni miért is vesz valaki újjabb/gyorsabb autót?? Erre is érdemes lenne odafigyelni.
Napi szinten járok 1-2 éves autókkal is, de az biztos hogy a saját 20 éves Regata-mat le nem váltanám semelyikre se. Szintén 100ezer forintos autó, és nem kell rá költeni. De inkább ráköltenék még 200-at és akkor 10 évig megbízható hibamentes AUTÓm lenne, nem vmi műanyag doboz.

tamaska 2008.02.01. 14:42:02

Most nem akarnám nagyon más irányba terelni a gondolatmenetet, de az sem lenne kis dolog, ha anya vagy apa néha megtanulná vezetni, uralni azta két tonnás szutykot, amivel jár-kel.... Kíváncsi lennék ám azért, hogy a felelősségteljes anyu mit tenne a bazi suvval egy váratlan szituációban...

Én értem én amit Én mond, de kicsit keveredik a felelősségtudat a paranoiával. Hidd el ember, van olyan hely, ahol hetente jár annyi autó mint az általad említett kereszteződésben fél óra alatt. Oda nem köll a hat légzsák feltétlenül. Viszont legalább nem is nagyon van pénze rá az ott élőknek. De attól még ők is felelős emberek tudnak ám lenni.

ja, és písz.

Fifibá 2008.02.01. 14:45:43

Lassan én is lecsengek, de:

Én:
olyan kifejezés, hogy kőgazdag, a magyar nyelvben nincs, csak 'dúsgazdag' van. Szomorú, hogy ez a német eredetű szó (steinreich) nálunk a média révén ennyire terjed.

Csarlee:
Az emberek láthatóan egy svájci bicska jellegű autóra vágyakoznak, olyan pedig igazában nincs. Amelyik városi autónak profi, az országútra nem ideális, és fordítva. A kompromisszumok eleve be vannak építve, rajtunk múlik, hogy melyikünknek melyik tulajdonság fontosabb. Az összeépítéshez pedig csak elismerésem: ne feledd, hogy magának csinálta, és nem másnak adta el mint frissen behozott alig használt autót - erre is van példa..

Én 2008.02.01. 14:46:36

Biztonság maszlag? Normális vagy?

Nézd meg ezt:

www.euroncap.com/tests/fiat_seicento_2000/73.aspx

FIAT SEICENTO 2000-ből. Halott lennél benne.

www.euroncap.com/tests/nissan_micra_1997/9.aspx

NISSAN MICRA 1997-ből. Na itt lehet, hogy lenne esélyed életed végéig pépeset enni.

www.euroncap.com/tests/Fiat_500_2007/298.aspx

FIAT 500 2008-ból.

Semmi közöm a jelzett márkákhoz, csak példaként emeltem ki a miniautók kategóriából.

NCAP ide, vagy oda csak a képeket kell megnézni, nem a pontozást.

És ugye ezeket a teszteket most már 64 km/h-val csinálják újabban. Ez meg városban még elérhető limit.

=Daniken= 2008.02.01. 14:47:52

Sziasztok!

Tényleg megéri egy ilyet megvenni? pont ilyen kell nekem.kis motor, kis fogyasztás, elég ha gurul éás nem esik szét.csak városba rohangálni, tartalék autónak. Ha vki tud ilyen árban BP-en hasonlót, kérem, hogy dobjon meg egy maillel.
Köszi,Dani

Csarlee 2008.02.01. 14:51:24

Oke, lehet, hogy egy kicsit tulhangsulyoztam a biztonsagot. Nem es sem az NCAP torestesztje alapjan valasztom ki a markat, sot, egy 17 eves Golf II-vel jarok bar nem naponta. De azert egy kisiparilag osszehegesztett auto nem biztos, hogy a legbiztonsagosabb megoldas. Nem vagyok karosszerias de annyi anyagismeretem van, hogy azert az nem lesz ugyanolyan mint az eredeti... Ezert nem tartom tul bolcs dolognak ha egy magat szakertonek tarto ember ezzel peldalozik meg ha csak elmeleti sikon is.

ommm 2008.02.01. 14:55:15

Én:

és arra nem gondoltál, hogy mi lenne akkor, ha a beteges biztonságmánia miatt másfél tonnára hízott "városi" és "kisautók" mindegyike egy súlycsoportban lenne? nem etetnék a népet azzal, hogy az ötcsillagos akármi kurva biztonságos?
ja, amíg nem egy Hummerrel vagy valami kéttonnás dögel találkozik.

ne gyere ezzel, az NCAP egy korrupt seggnyaló társaság úgy, ahogy van.
a Seicento pedig szintén egy városi kisautó, ahogyan a Micra is. az emberek nem hülyék, mégis, mennyit adtak el belőlük? milliókat. mert ahová kellenek, oda jók.

S 2008.02.01. 14:55:21

Sparta Gorogorszagban van...

Csarlee 2008.02.01. 15:00:23

Fifiba!

Igazad van, maganak csinalta szerencsere, ha masnak akarta volna eladni serulesmenteskent akkor nehany jelzos szerkezetet meg kotelet erdemelne

Ati 2008.02.01. 15:07:18

Én csak azt nem értem, hogy miért olyan egyértelmű dolog a nagyautóra-vágyás? Én gyakotlatilag az alsó-középkategóriánál nagyobb autót már nem hogy nem vennék, de nem is szívesen vezetnék. Nincs értelme, amikor az alsó-közepesekben is már 530 literes a csomagtér, és simán elférnek hárman hátul.

Persze, a 2méteres felhőkarcolóknak el tudom képzelni, hogy kellhet a középkategóriás autó, de egy átlagos magasságú (~180cm) alanynak csak az ####ának (önbizalmának) pótlására jó, egyébként csak pénzkidobás.

DJ BP 2008.02.01. 15:13:13

azért hosszú úton kijön a kényelmi különbség egy nagyobb autóban, hátul főleg, de 100-200km-re tényleg elég egy alsó közép

SsPL71 2008.02.01. 15:15:36

Tudjátok mit, kedves Urak!

Ha rám hallgattok azt vesztek amit akartok. Meg én is azt veszek amit akarok.

Asszem, ezzel el is intéztünk mindent.

Terveüdekszi 2008.02.01. 15:17:49

Mitől ne lehetne két darabból hegesztett autót vizsgáztatni? nekem két autóm is két darabból van, sose okozott problémát. Igaz, nem is látszik.

Poigabi 2008.02.01. 15:19:45

Jó olvasgatni, hogy milyen jó véleménnyel vagytok ezekről az öreg gépekről, főleg a kettőből klónozott verziók tetszenek. Szerintem állítsuk meg az autóipar fejlődését és térjünk vissza a lovaskocsihoz, sokkal kevésbé környezetszennyező. :-D

Nani24 2008.02.01. 15:24:07

Én vidéki vagyok, de a minap jártam Budapesten és elgondolkodva néztem
a sok prémiumautót. Miért jobb a gazdáiknak kínlódni a dugóban és
kitenni az egyébként gyönyörű autóikat
a szinte mindennapos elkövető nélküli töréseknek. Szerintem szuper dolog a szép nagy autó de jobb a garázsban védeni és a városból kikerülve nyomni neki az Adriáig. Emelett még a szmog
is csökkenne egy mozgékony kisfogyasztású autó használatával.

ommm 2008.02.01. 15:25:47

SsPL71 2008.02.01. 15:15:36

na, ebben kiegyezhetünk :)

Lacika 2008.02.01. 15:29:47

Én hiszek a karmában, szerintem nagyjából mindegy az hogy milyen autó... akinek össze kell törnie magát, az úgyis megteszi, és 99 légzsák sem fogja megmenteni. Más meg beletehet egy pandába 500'000 km-t úgy hogy soha semmi baja nem lesz... Már ha kibír annyit :p

Egyébként reagálva a 'városi autó'-ra, lehet hogy tényleg nem is az, találtam pár elég ütős videót :-)))


youtube.com/watch?v=erUo2qHyilQ&feature=related

youtube.com/watch?v=3aEYYncsAjA

youtube.com/watch?v=JssacmAQEkI

Őfelsékem I. Fülig Jimmy 2008.02.01. 15:32:03

malenykij polgar 2008.02.01. 13:08:14
Akkor most inkább beszélgessünk nökröl.

"- Warins - mondta a Vöröskarom. - A halálítéletét megváltoztattuk.

"- Úgy. És mi fog velem történni?

- Feleségül vesz engem...

Csodálkozva állt.

- Nem értem, kérem... - szólt azután.

- Megmenekült a haláltól - magyarázta türelmetlenül Vöröskarom. - El fog venni engem feleségül.

- Sajnos - felelte a herceg - akkor mégiscsak végem.

- Miért? - kérdezte ámultan Vöröskarom.

- Ön csinos, kedves hölgy, de nem az én ízlésem. Ne haragudjon. - És a matrózokhoz fordult. - Fiúk, mehetünk vissza.

A Nagy Bivaly hápogott, mert kimaradt a lélegzete, a Kannibál Béby disznóarca hosszú lett, és a rongyos, ősz hölgynek torkán akadt egy fél szivar a meglepetéstől.

Vöröskarom félelmetesen ragyogó szemmel nézett a fiúra. Felállt, és lassan odament. A herceg elé állt olyan közel, hogy csaknem összeért a testük.

Az aranyfényű, hideg zöld szemek félelmetesen ragyogtak. A szép kis száj félkörré görbült, az apró orrcimpák megrezdültek, és parfümös lehelet csapott őfelsége arcába.

Most igazán ijesztő volt a leány.

- Maga söpredék! Maga csúfolódni merészel?

- Nem csúfolódom, és tisztelem önt, sőt kissé félek is e pillanatban, de a fenyegetés nem megfelelő mód arra, hogy tetszésemet megnyerje.

- Maga... maga mit gondol - mondta, és utálattal nézett a kék-lila hurkákkal lepett daganatokra a herceg arca helyén -, miért akarom, hogy feleségül vegyen?

- Bizonyára megfelelő élettársnak képzel. De ebben téved. Én szeretem az italt és a szabad életet.

- Bolond.

- Az igaz, de nem annyira, hogy elvegyem. Ön igen csinos, azonban nekem nem tetszik. Telt idomú, fekete hölgyeket szeretek. - És újra a matrózok felé fordult. - Gyerünk, fiúk, mert elmúlik a dagály, és akkor ülhetek hat órát abban a gödörben..."


ennyi idióta... pfffűűűűű

karesz2 2008.02.01. 15:32:15

Nos, elgondolkodtató, megveszem, mondjuk még 1 műszakin átcsúszik, azaz 2-4 évig hasznélja és eldobja az ember, megérte. Annyiért robogó sincs.
Lássuk be, anno Trabi árért lett volna... és hány éven keresztül gyártották, nemrég ültem egyben, 10 éves biztos volt de ti-top, még 20-ig elgurulna. És tényleg bunkóság nagy autóval egyedül a városban...és a mopedautó vagy mi a lóf...sehol sincs.

Zsotto 2008.02.01. 15:34:44

Azt gondoljátok hogy csak 20 éves autókat hegesztenek össze?? XD
Nem, nem... ugyanis az újabbat még jobban megéri. Csak hát nem derül addig amíg alaposan meg nem törik. :)

ommm 2008.02.01. 15:37:55

"...mert elmúlik a dagály, és akkor ülhetek hat órát abban a gödörben..." -mondta Őfelsége San Antonio hercege, majd karonfogva Buzgó Mócsingot (akiről időközben kiderült, hogy valójában az Igazi Trebitsch) a verem felé indult.

imádom.

ommm 2008.02.01. 15:56:03

uff...ezt így egyszerre :)
nagyon a tyúkszemedre léphettek :)

madogery 2008.02.01. 16:11:19

Teljesen jogos, wárosba pici, benyás kocsi waló!100-160-ért AUTÓT is kaphat már az ember, akármilyen régi japó ilyen.
Az egyetlen diffi, h ezek elpusztíthatatlanok, nemúgy, mint a Fehler In Alle Teilen...;)))

zombi 2008.02.01. 16:25:47

Mit vagytok úgy oda a biztonságtalanságért ... pesten a max. végsebesség 20 km/h azzal mehet bármivel...

csé 2008.02.01. 16:26:36

Nekem volt anno Pandám :D Úgy imádtam azt a kis aranyost, hogy csak na. Valóban magához képest nagy volt belül a hely, igaz a csomitartó :) Az nem volt nagy. Ellenben dupla napfénytetős volt. Persze ilyen vászonszerű valamikkel, de nyáron egyszerűen zseniális élmény volt a "kabriózás". A motorja nagyon tetszett, pici de fürge, és olyan könnyá volt vezetni... Jaj visszasírom :(

qkac 2008.02.01. 16:26:37

Azt nem értem, hogy a nagyszájú biztonságosságibuzi emberek, akik gyerekkorukban az Apu mögött hasítottak Balcsira a Trabiban miért nem emlékeznek már arra az időkre. Amúgy meg biztos néha kiszáll a nagy vasból és jól elüti egy Svift.

SsPL71 2008.02.01. 16:35:12

qkac: ha nem érted akkor mi a f@xért írkálsz ide?

A Svift azt meg Swift akar lenni?

Demidoux 2008.02.01. 16:36:26

Egyszer volt Uno45-ünk. Menet közben kiesett belőle a motor... No comment. Nem kell olasz.

csé 2008.02.01. 16:39:14

Visszaolvasva azt nem vágom minek papolnak páran a csillagokról töréstesztekről stb? Ezzel a kocsival az ember a városban klattyog. Max nagyihoz telekre ami még pest megye... Innentől nem nagyon lehet nagy baleseted, hacsak nem vagy nagyon láma, akkor meg szinte mind1 milyen kocsiban csücsülsz. Városban a panda a király.

Nyaralni meg jó lesz az a nagy böhöm a garázsból :)

neo66 2008.02.01. 16:46:02

SsPL71:
szerintem te nem jó oldalon jársz.
mert ez itt az autófanoknak van fenntartva, nem azoknak akik verik a mellüket mennyire odáig vannak a családjuk biztonságáért!

ShwartzWazul 2008.02.01. 17:04:05

SsPL71:
Értem én, hogy félted a családod. Hidd el, más is így van ezzel. De!
Azt ne próbáld már bebeszélni, hogy a biztonság miatt 2 tonnás autóval kéne mindenkinek járnia a városban. Ha csak egy picit is megpróbálnál belegondolni, rájönnél, hogy SUV-okat be sem lenne szabad engedni a városi utakra. És pont a biztonság miatt. Mert a városokba kis autók valók. A nagy dögök, meg pont ezekre veszélyesek.
Ha a Te gondolatmenetedet követné mindenki, akkor az általad oly hőn áhított bizonságod záros határidőn belül nullára redukálódna.
Mert ne feledd, mindig van nagyobb autó.

Renimaci 2008.02.01. 17:06:28

hi ne szidjátok a pandát a4x4 es kivitellel bárhova aljutottam eddig télen. A céges toyota hiluxut evvel szoktam huzigálni a sárból és még bírja. Az enyém négy darabból lett összerakva de kitűnő teljesen kielégíti a városban való rohangálást jah és már egyszer átfordult az óra most áll 10 km nél
byby

Zsotto 2008.02.01. 17:29:09

Demidoux! Nem az olasz verdát kéne fikázni hanem lehetne egy csöpp hozzáértésed a saját kocsidhoz mert tudod a motorok nem szoktak csak úgy maguktól kipotyogni. Millió dolog ordít ilyenkor már hogy figyelem, itt minden szar. Csak oda kéne picit figyelni...
Vagy BKV, aztán akkor nem kell idegeskedni!

Norbesz 2008.02.01. 17:49:19

Kedves autóstársak !
Így arc nélkül milyen biztonságéhesek és környezetbatrátok lettünk.. Nézzetek egy kicsit körül ! Akinek pénze van , hatalmas kocsival jár wcre is "mert megtehetem" a többi meg megpukkadhat. Tele van a város(Győr is )ilyenekkel. Pazarlóak vagyunk és kényelmesek. A rönók is 5 csillagot kapnak a biztonságra, az ADAC (német autóklub sárga anygyalai) statisztika szerint mégis a legmegbízhatatlanabb márka. Közlekedésre "ócsón " biztos, hogy jó a Panda..

Ric 2008.02.01. 17:53:59

Amúgy birom, hogy a valóban jó autókat kifikázzák, az ilyen olasz csődtömegeket meg az egekig magasztalnak... :S

Csikós Zsolt 2008.02.01. 17:54:40

Kések, revolverek, mérgezett nyílhegyek eladók! Kiváló minőségben, svájci, izraeli és indián import! Szezonvégi kiárusítás! Csak a készlet erejéig!

Lassan értem, hogy történetett, amikor halálra késelték azt a szerencsétlent pár évvel ezelőtt a Rádió előtt, amikot kicsit lassan parkolt.

Emberek! Uraim! Elvtársak! Testvérek! Véreim! Hátrább az agarakkal, ez csak egy blogfórum. Mindenki számoljon tízig, igyon egy cigit, szívjon el egy imát, mormoljon el egy sört, és felfrissülve,, úriemberek módjára próbáljuk meg folytatni.

További megjegyzések elkerülése végett: a cikkbe is beleírtam, hogy a Pandákat az eredeti hegesztéseknél, ponthegesztések lefúrásával, egész elemek átrakásával javította az ismerős. A gyárban is így szerelik össze, nem lett felexelve, lánggal foltozgatva. Nyugodjanak már meg egy kicsit a kedélyek, de tényleg.

robika 2008.02.01. 18:00:37

Már nem választanék pandát városba,de lehet olyan ember még azért,akinek ez jó alternatíva..
Nem kell más hozzá,mint hogy ne legyen több pénze.
Ennyi.Ez a piros 7-es..
Ha lenne,nem ezt venné.
De nincs..és képzeljétek,az a köcsög BKV bérlet,amit alternatívaként felajánlottak,biza nem jár vidéken..
És kövezzetek bár meg,hogy ilyet merek mondani,de vidéken is laknak emberek..nem csak Pesten..
Megnézném ,hogyan buszozna az,aki el sem tudja képzelni,hogy Grábócra egy nap 5-ször megy a busz..slussz..
Van,akinek ez is elérhetetlennek tűnik,és egy álomautó..
Csak nincs pénze laptopra,meg internetre,hogy leírja nektek...:P

SsPL71 2008.02.01. 18:02:39

Eddig is nyugodt voltam :-)
De, azért azt a sört el mormoltam.

chr 2008.02.01. 18:09:46

Szerintem régi autót felttartani úri passzió, ha kicsi, ha nagy, és kb mindegy, hogy milyen márka.
Nekem volt egy '80-as Escortom, havi rendszerességgel volt vele mindíg valami, nem nagy dolgok, csak leszakadt a kipufogó, elromlott, az ablaktörlő, az elektromos ablak, az ember ilyenkor jön csak rá, milyen sok alkatrészből áll egy adtó :)
Szerettem, de eladtam, kb átlag havi 5-10 ezer forint volt csak az alkatrész, javítás jellegű fenttartási költség, nekem ez sok.
Amúgy annak is a karosszéria a gyenge pontja, 2 évente ki kellett javítani.

Ahogy öregszem egyre fontosabb az is, hogy ne a kocsiban purcanjak ki, mindegy hogy saját, vagy más hibájából.

Amúgy hobbi célra még mindíg ácsingózok régi autókra, de ahhoz sok pénz kell.
Valójában a régi autót nosztalgiából, , bütykölgetni, nézegetni veszi az ember, nem napi használatra.
Másrészről az a helyzet, hogy ebben az országban nem olyan kocsija van az embereknek amilyet szeretnének, hanem "amire fussa".

Józsibá · http://www.index.hu 2008.02.01. 18:10:21

Te jóságos atyaúristen! Mi lesz, ha valaki két másodperccel később indul a lámpánál? Ez a sok harcias ember mind volánhoz ül..
Ki Pandába, ki 7-es BMW-be...

moTmeN 2008.02.01. 18:11:47

skoda 100/120 a megoldas. szervizkoltseg is nevetseges...

robika 2008.02.01. 18:19:52

Meg az autó is..

SsPL71 2008.02.01. 18:24:47

Józsibá: 2 másodperc? Mit gondolsz, a mai "fantasztikus" közlekedési morál főképviselői jobb esetben csak a dudát fogják nyomni mögötted, ha esetleg ezt Te követed el.
Rosszabb estben át megy rajtad a SUVjával. :-)

csé 2008.02.01. 18:25:51

Skodába nem ülnék, mármint 100/120-ba. Én nem bízom abban az autóban, se magamban, hogyha bármi baja van leüljek szerelgetni. Olyan kocsi kell ami elvisz és ha valami baja van az pici, amit egy szervízben gyorsan olcsón megcsinálnak. Álom? Lehet :) De én ilyet szeretnék!

AP (törölt) 2008.02.01. 18:34:50

Ugyanerre a problémára szívódízel egyes golf?
sose esik szét, ha mégis akkor olcsó összetákolni, eszik 5-6-ot, oszt mégis német..

agaragar 2008.02.01. 18:36:02

Tudok egy Samaráról, télen-nyáron fűtött garázsban állt, l7 év alatt 70e km-t futott ugyan, de a benzinen kivül ez idő alatt összesen kb. 20 e ft javítási költséget kívánt. Rozsda nem látta, egy métert nem kellett tolni, remek járgány volt, autópályán tartósan 145-tel bírta órákon át.(ja, svéd exportból hozták vissza, de csak Magyarországig).

chr 2008.02.01. 18:36:53

Milyen érdekes lenne, ha valaki venné a fáradságot és készítene egy programot, ahol meg lehetne adni a különféle igényeket azzal kapcsolatban, hogy mire használná az autóját, és ennek megfelelően ajánlana fel típusokat.

Pl.: szeretnék egy biztonságos jól pakolható praktikus takarékos családi autót egyiért meg ennyiért és havi 2000km-t mennék vele, felét városban, és Bp-en lakom,
vagy szeretnék egy olcsó, de szép spotkocsit, ami keveset fogyaszt, és akkor kiköphetne erre konkrét típuskonfigurációkat. Szándékosan nem írok konkrét eredményt a példákra :)

Szerintem sokan meglepődnénk, hogy az igényeink szerinti autó nem az, ami a ház előtt áll, és ez nem feltétlenül pénz kérdése.

Sokan manapság is érzelmek alapján vesznek autót (vagy mindenki?) :)

yoda 2008.02.01. 18:41:28

Elsősorban a meghatározó az esztétikum. Aztán a "presztizs" majd az ár.
A műszaki szinvonl kevés embert érdekel..sajna.

yoda 2008.02.01. 18:46:17

Nézzétek meg,hány Seat Cordoba Vario van,és mennyi Vw polo Variant..
Tök ugyanaz,csak a polo drágább.
Melyikből van mégis több?
Na persze,hogy Polóból..
Ennyire vagyunk snobok..

blaise 2008.02.01. 18:46:52

Nekem Uno-m van 1000es FIRE motorral es nem ertek egyet a szerzo Panda-maniajaval. Meghogy jobb kinezni a pandabol, mint egy szakadt uno-bol. Itt a hangsuly a szakadtan van, ha talalnank ket azonos allapotut akkor lenne ertelme osszehasonlitani. Az enyem polo van olyan allapotban mint ezek a pandak, ki kene probalnia. Alig valamilvel nagyobb de sokkal tobbet nyujt. A mondanivaloval egyetertek, varosba ennel nagyobb jarmuvel nem megyek.

Leegor 2008.02.01. 18:58:28

Alternatívák:

1.: Daihatsu Applause 1.6 1991, friss műszakival, rozsdamentesen 120 ezer volt. Kollégám vette pár hete, tök jó állapotban van, és mégsem egy üres papírdoboz.

2.: Skoda Fabia 1.4 MPI 2002, újszerű állapotban, 100 ezer kezdővel vihető, utána 20 ezer havonta, ami simán rámenne egy Panda javítására.

És még sok ilyet fel lehetne sorolni, ettől függetlenül ha valaki szereti a Pandát hát tegye. Nyugalom emberek!

Magilla 2008.02.01. 19:16:58

A Panda töréstesztjét sajátkezűleg végeztem el, amikor kb 40-el beleroggyantottam az elém kihajtó "miautónk" oldalába, amitől az menten kifliformát öltött.
Bekötve nem voltam, karcolásom se esett, persze azt nem mondom, hogy a Banda-Panda is sértetlen maradt, viszont hamar eladtam roncsként, mert láttak benne fantáziát.Motor, fődarab nem sérült, szerintem 40 rugóból helyreállította új tulaja.
És telente azok a gyönyörű, kiválóan irányítható kézifékes piruettek! Meg a 40cm mély nyári zivatarban való döngetés! És a sáros traktornyomban való... na ott megfeneklett azé!
De lehet benne dugni, mint minden olasz kocsiban!!

igric 2008.02.01. 19:19:03

Aztakurva mennyi komment:)
Hát szerintem egy rohadt jó fíling kisautóval tépetni Pesten, nekem 106osom van, én szeretem.
De szerintem az is fíling mikor csurig pakolva nekivágunk a nagyvilágnak és a fémvázas hátizsák vagy a matchbot kicsit belóg a tükörbe.:)

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.02.01. 19:23:55

Demidoux,

a Feleség, o''ro''k optimista, belehajtott egy elárasztott vidéki út/tóba. Amikor már magasnak találta a folyót a Seicento ko''ru''l, megállt, es kikapcsolta a motort. Elszívott egy bagót, majd kiszállt megnézni, milyen a folyó. Amito''l a víz bejo''tt, és ellepte a szivargyújtót. Az a váltókar nellett van, jó húsz centire a padló fo''lo''tt. Etto''l aztán belátta, hogy valamit tenni kell. Beindította hát a motort, kitolatott, kimerte a vizet egy bo''grével vagy mivel, és hazajo''tt. Két napig szárítottuk a kocsit egy elektromos ho''légfúvóval, úgyhogy nem párás belu''lro''l. A szivargyújtó ma is (3 év? négy?) mu''ko''dik, és persze minden más is. (épp ma csúszott le az útról és megrepesztette a lo''khárítót.)

A Seicento a Panda direkt leszármazottja. A motor a 900-as nyomórudas, ld. még 127-es, 850-es stb. Ha ez nem jó autó, akkor mi az? Ami pedig az élvezetet illeti: az ember úgyis folyton munkába jár kocsival, úgyhogy az élvezet kapásból egy másik beszélgetés témája.

oxmo 2008.02.01. 19:26:58

Toyota Starlet p7!!!

Karpathy · http://artofmax.com/ 2008.02.01. 19:36:03

Sokan álszent pofával az eget nézik, és úgy csinálnak, mintha pénz nem számítana.
Háát... de :D
Újat mondtam volna?

Ha nincs elég zsetonod, kis ramati autókban fogsz megdögleni, amíg a májer kéttonnás légzsákosból osztja az észt. Aztán őt beviszik a budai magánklinikára kijavítani a bibit barbi homlokán, te meg két órát döglődsz az ügyeletes kórházig, ahol estére sorra kerülsz,és egy agyonhajszolt orvos sajnálkozva levágja a lábad.
Ilyen kurva egyszerű.

Uraim, SEMMILYEN összevetés és okosság és összefüggés nincs egy Panda és egy SUV között. Két párhuzamos világegyetemben futnak, szerencsés esetben nem egymásnak.
Szép új világ. Lehet startolni a pénzért.

smartos 2008.02.01. 19:52:48

Nekem SMARTom van.Nagyon kicsi,nagyon keveset fogyaszt(4l),nagyon drága(alkatrész),de városba a legjobb és még biztonságos is.

motor-general 2008.02.01. 20:07:10

AUTÓBUZI-E? VAGYOK!!

Eddig nem szóltam hozzá a témákhoz, "csak" rendszeres olvasó vagyok. De - és nemcsak a Panda okán - késztetést éreztem az írásra, mert imádom az autókat.

Szerintem ez az egész dolog nem arról szól, nem szabad, hogy arról szóljon, hogy kinek milyen autója van, mit szeret(ne) használni a városban, vagy vidéken, mennyi pénze van erre, vagy mennyire tartja fontosnak a biztonságot.

Hölgyeim (remélem vannak itt is:)és Uraim! A történet az autóbuzi-e vagy? kérdésről szól. Ha látok egy kifogástalan állapotú Fiat Pandát, azonnal birtoklási vágyam támad, szeretném az udvaromon látni, közlekedni vele, sutba dobva a biztonságról vallott nézeteimet. És ha egy vadi új, vagy egy régi Ford Mondeót látok (bármit írhatnék, csak lássak benne valamit), akkor ugyanígy érzek.

Remélem, hogy ebben valamennyien egyetértünk.

Deer 2008.02.01. 20:27:41

HI!

Érdekes cikk, régen én is elgondolkodtam ilyenen, de nekem inkább 4-5 ajtós kocsi kéne. Sajnos úgy néz ki, hogy kb ilyen árban, mert ennyi pénzem lesz, jelenlegi befutó a Skoda 120-as. Hát ez van. Ha volna pénzem új autót vennék, de nem hitelre, csak ha ki tudnám csengetni érte a teljes vételárat.
Biztonság... régen egy szakadt Wartburggal jártam, dobfékek, egykörös! fékrendszer, manuális biztonsági övek, nah ha valami az nem volt biztonságos. Számomra minden jobbnak tűnik...
Tisztelt Totalcar! Én is örülnék olyan cikknek ami autóvásárlást járna körül, hogy pl ennyiért mit volna még érdemes venni.
Pl.: Skoda 105/120, Zasti, esetleg egy Ford Escort Mk3 vagy Opel Kadett D, Lada, Fiat Uno, stb. A Népítélet is segítség de jó lenne egy összefoglaló.

Amon 2008.02.01. 20:35:52

FIAT forever...!!! :)

csunyamalac 2008.02.01. 20:54:44

Haggyuk má ezt a moderátorosdit légyszi. Annyira ne legyél galamblelkű, hogy sírva fakadsz, mert valaki közönségesen nyilvánít véleményt rólad a virtuális térben. Engem pl. szórakoztat.
Amúgy én is akartam 4X4 es pandát de végül túl kicsinek találtam.

Valaki írta itt, hogy a terepes pandával hiluxokat huzigat ki a sárból...azé ne essünk túlzásba:)

DavidMolnar 2008.02.01. 20:54:47

Én úgy gondolom, hogy a SUV-ok egy talmi biztonságérzetet sugallnak vevőik felé ha mindenki SUVban ülne egyből nem lenne olyan biztonságos.
76-os Caprival járok, az első lökhárító vezető élétől a hűtőig 45 centi hely van, talán a lábam megmarad. Ha oldalról kap el valaki akkor valószínűleg ottmaradok(csörlős IFA előnyben).
Erre telett.

ommm 2008.02.01. 21:00:50

nyugi van. nem kell hazavágni a fórumot ilyen szöveggel majkul.
nem bántott itt senki.

ali53 2008.02.01. 21:20:50

Nem akarok kötekedni, de elég érdekes a térkép, Nyírbátor elérhetőségét illetően. Minek kell elmenni Debrecenbe, amikor Nyíregyházáig visz az autópálya, sőt, azon túl is vagy 7km-rel, az elkerülő vége pont a Nyírbátor felé menő útig ér.
Öreg autó ügyben 100%-ig osztom motor-general nézeteit.

ad 2008.02.01. 21:28:53

Hogy a világ egyik legszerényebb autócskája mit ki nem hozott az emberekből! Döbbenet!
Egy bankoki újságíró szerint a magyarok a legokosabb emberek a világon! Hááát!

majkulnajt 2008.02.01. 21:44:41

méééég azok a magyarok...csak sajnálják magukat-és mástól mindent..amijük csak van-undoritó..Én legalább megdolgoztam minden autómért-mind a két 40éves Taunusért-és meg is javitottam-mindkettöt!!de legalább volt valamim-ami nem volt másnak-nem mintha ez motivált volna..de dolgoztam érte-a belemet kiköptem---megérte..van emlékem Róluk--szerettem Öket.

majkulnajt 2008.02.01. 21:46:35

Csikós Úr---minden tiszteletem a munkásságáért-Öszintén szeretem az írásait-köszönetem.

ps 2008.02.01. 21:59:32

üdv. a-tól bé-ig tökéletes a kis panda. adac statisztika szerint 95 ös talán, első 5-be benn volt. alapvetően közlekedési eszköz az autó.sajnos manapság presztízs kérdés, az AUTÓ faszhosszabítás , embléma és magamutogatás, sokminden (autóspszichológusok még nincsenek?)

Papp G 2008.02.01. 22:01:30

Gratula a sok oda-vissza szóláshoz.

Abba senki nem gondol bele, hogy egy kiba' modern Euro5-6-os autó minden részét milyen környezetszennyező technológiákkal állítják elő. Jó h van benne katalizátor/részecskeszűrő, miegymás - amit a trendnek megfelelően 5-6 év után dobhatsz ki -, de az alapkomponensek előállításának energiájából is el tudnék fűteni még 1-2 telet egy 20 kW-os olajradiátorral is.

Gyerekek, a Föld bolygón belül mindenki saját magát is szennyezi, a mocsok sajnos a gravitáció miatt itt marad, akár 20 éves, akár vadi új autóval jársz, legfeljebb nem szénmonoxid, hanem mindenféle műanyag formájában.

Ja, és nézd meg az egyre szaporodó chippelt PDTDI-HDI stb dizelcsodákat, micsoda kormot eregetnek. Azokra miért nem sír senki?????

Na jóccakát'

LZoli 2008.02.01. 22:01:45

Arra kérlek titeket nyissátok fel a szememet, mi a túró az a SUV??? Egyébiránt én is abban a cipőben járok, hogy 20 éves masina visz be a munkahelyre és hoz haza. Ilyenkor azzal vígasztalom magamat, hogy állhatnék félórákat a buszmegállóban is a csodára várva. Csakhát amikor beáll a seggembe és letol egy xenonlámpás akkor köddé vállik előbbi örömöm. Skodri-bodrim (120-s) hálisten remekül működik elvitt mindenhova és haza is hozott onnan. Az égegyadta világon semmi baja, évente elviszem átnézetem szakival, fillérekért megcsinálja.

Persze már nekem is megfordult jópárszor a csere gondolata de hát újra nem tellik - jelenleg - használt meg igencsak zsákbamacska. További jó autókázást mindenkinek.

all ex 2008.02.01. 22:21:39

Most lehet hulyeseget irok? de azert ez a kocsi talan meg 2evig kihuza valahogyan,es aztan recycling.Vajon mennyit szenyeznek 1uj kocsi eloalitasaval? szerintem tobbet mint amenyit 1kisauto szennyez 1,2 evig aztan johet az uj

csé 2008.02.01. 22:26:12

Ez a galamblelkűség botorság. Van itt egy rákos fekély, aki debil módon trágár szavakat írva fejezi ki önmagát. Elég szomorú sajnos, és ezzel sok ember nemtetszését váltja ki. Aki ezen szórakozik, azért arról is megvan a véleményem. Nekem mást jelent a kúltúrált szórakozás :) Sebaj talán egyszer egy moderátor is idetéved...

LZoli: ha megy a skoda, annál nincs nagyobb és jobb csoda ;) Haveromnak is ez van, imádja, szereti. Meghagyom nektek :) A SUV pedig, hát mit mondjak rá, Escalade, Explorer, vagy Hummer2, minden ami nagy batár, egyterű és terepjáró keveréke. Mondjuk a Cheyenne is ilyesmi, nem?

Hangember 2008.02.01. 22:36:32

Nos én több mint hat évet használtam egy Pandát. 13 éves volt mikor megvettem. Nem mondom volt mit rajta javítani az évek alatt... de simán, minden különösebb nyűg nélkül 4 személlyel szerszámokkal megpakolva jártunk vele a fővárosba villanyt szerelni napi szinten Nógrád megyéből, és minden különösebb erőlködés nélkül mászta meg a gödöllői partot negyedik fokozatban egy 900-as motorral. Elekintve a hátsó ülés borzasztóan kényelmetlen mivoltától, illetve a kegyetlenül félretervezett hátsó felfüggesztéstől el lehetett vele menni bárhova. A belső térről csak annyit, hogy hazavittem vele bent az utastérben két 200 literes fémhordót, sőt mivel akkoriban többször hangosítottam rendezvényeken a fél hangtechnikám belefért, hangfalastól , keverőstől, mikrofonostól. Engem a hat év alatt kétszer hagyott cserben, amúgy a "betegségeit" is lábon hordta ki...

LZoli 2008.02.01. 22:40:53

Hát én nem imádom. Inkább mondjuk azt, hogy most ez van. Már sokszor elátkoztam lomhaságát, de eddig még tényleg sose hagyott cserben.

Jövőre talán le tudom cserélni, mert végre lerázom magamról az illetékhivatalnak nevezett élősködő parazitát, ami havonta szívja a véremet.

Hangember 2008.02.01. 22:42:50

Ami pedig a biztonságot illeti... nos mostanában a fősuli óta biztonságtechnikai mérnökként dolgozom. Tanultam közlekedésbiztonságot is a négy év alatt. Tervezhetnek bármilyen spéci karosszériát, vagy akármilyen elektronikáta gyártók, az emberi tényezőt sosem tudják beletervezni egyetlen autóba sem, és higgyétek el egy autóban a leggyengébb láncszem, amely a legnagyobb kockázati tényező: az ember aki használja.

bandika 2008.02.01. 22:51:30

A világ egyik csodája ez a szerkezet. 3 évig birtokoltam, mindehova elvitt baj nélkül. A családi nyaralást is elviselte, de igazán városi pofátlankodó. '84-es vászontetős, 900-as.
Nosztalgiám nincs, mert rendszeresen látom (most a szomszédé :-))

ostya 2008.02.01. 22:58:42

Sajnos elég rossz a közlekedési morál Magyarországon. Kb. mint itt a blogon: ahogy a hozzászólók képesek legyilkolni egymást, mert mindenáron a másikra akarják erőszakolni a véleményüket, az utakon is ugyanez történik. Azzal a különbséggel, hogy ott nem az íratlan hanem az írott szabályokat is többszörösen áthágják.
Ezen felül az autók teljesítménye 2x,3x akkora azokhoz az időkhöz képest, amikor a zsigulátor még a legerősebb autók közé tartozott nálunk.
Nem hiszem hogy a régi kocsik annyival rosszabbak, de a biztonság ilyen körülmények között eléggé relatív fogalom.
Mikor azt tapasztalod hogy valaki előtted
átcsúszik a piros lámpán 130-cal,
kanyarodó sávból index nélkül rádhúzza a kormányt, autópályán beleáll a seggedbe 20cm-re, és kisüti a szemed a xenonnal hátha többen is meghaltok, tankja van ezért akkor előz amikor akar, vagy ahol tilos, nem amikor lehet, a rendőrt lefizeti.. háát..
ez nem paranoia, magyar valóság.
Szóval lehet vitatkozni hogy a passzív biztonság hülyeség-e.
De a teljesség kedvéért meg kelemlítenem, hogy 14 éves verdám van, és sajnos nem vagyok mintaautós én sem..

rske 2008.02.01. 22:58:45

A SUV egyáltalán nem biztonságos!Nézzétek meg az ütközési teszteket!Egyébként városban nézd meg hogy kik ülnek SUV ban nem az MTA kihelyezett munkatársai...:)

csunyamalac 2008.02.01. 22:59:23

csé, Igaz, ami igaz, én egy primitív ember vagyok és ezért őszintén mondom, hogy szórakoztat ez a stílus. Valójában nem értem, miért ilyen ideges az illető de épp ezért még jobban tetszik a koordinálatlan trágárkodása, fűszerezve a helyesírással. A környezetszennyezési gondot pedig nem abban látom, hogy mennyi energia egy új kocsi előállítása, hanem, hogy mi a faszért kell 3-4 évenként mindenkinek új. Én jobban örülnék ha a mostani széles spektrumon ugyan de hosszú távra tervezett autókat gyártanának. (Nyilván ebben így nem lenne elég zseton) Minden esetre nem tudom elképzelni hogy ha végre sikerül megvennem a számomra tökéletes autót egy hosszú, diesel G-merci személyében, akkor valaha is kedvem lesz lecserélni. Ha meg annyira megszalad, beszerzek mellé egy rohangálós swiftet vagy valami ilyesmit.
A biztonságról meg annyit, hogy -valamiféle misztikus módon- ha figyelitek a híreket, feltűnik, hogy pl a mikrobuszok állandóan teherautókkal vagy kamionokkal ütköznek. Na mindegy.

Koxi 2008.02.01. 23:06:39

Sziasztok,

ezek után kíváncsi lennék nekem mit mondtok:
Egy seat leon II, 2.0 TDI-m van. Azért vettem, mert igaz, ezzel járok naponta dolgozni, ami kb 10 km, de havonta egyszer hazautazom Miskolcra, ami 330km. Így mindkét célra megfelel.Részletre vettem, és habár imádom a természetet, de mégis szeretem a kényelmet és a biztonságot is.
Ha lenne még pénzem, akkor a városban és melózni egy kisautóval járnék, haza meg ezzel.
Amúgy ne szidjátok egymást, ez a világ amúgy is rohadt, úgyhogy kulturáltan fikázzatok le negem is :-)

AP (törölt) 2008.02.01. 23:10:08

Csikós megőrült. A legjobb a kettőből összetoldott 60-80 ezerért megkapható Fiat Panda.
Hát beszarok menten.

AP (törölt) 2008.02.01. 23:14:25

Amúgy ommm elmész te a gányba.. Mondom is miért.

Most is azt írtad, hogy autóbuzi nem mindig ésszel vesz autót.
De bazdmeg... Autóbuzi az aki Pandát akar, autóbuzi aki vényócas dögöt, autóbuzi a sok Trabanttuner, mindenki autóbuzinak van kikiáltva, az meg aki egy normális autót vesz és még normálisan is jár vele többnyire, az el van könyvelve kényelmeske lúzernak. Ez hogy van?
Ne is válaszolj, tudom az én kurva anyámat.

csé 2008.02.01. 23:37:55

Ap: :DD :DD :D Nem ez nem így van. Aki autóbuzi, az nem is tud kedvencet mondani. Ha most valaki elémtenne teszem azt x millió forintocskát, igencsak nagy gondban lennék, mit is vegyek :D Tuti elkezdeném a kedvenceket nézegeti, mint új Civic, Mazda3 MPS, hasonlók. Vadiúj kocsit lehet nem vennék, hanem 1-2 éves használtat. Ezek a Vényóc meg Panda meg ilyenek pedig ugyanúgy álmodozások, lehetőségek. Csak te leragadsz a realitásnál, mi meg szárnyalunk ;)

kavics 2008.02.02. 00:36:06

sziasztok!hát van itt minden.a pesti közlekedésröl csak annyit,hogy ennyi tahot és bocs a kivételnek még nem láttam!!!!nem engednek be ha sávot akarsz váltani lepadlozza a merdzsoját a kretén taxis hogy már csak azért se tudjál oda bekanyarodni!!csak ép arra nem jön rá hogy igy kevesebbet keres szegényke!de hát ilyenek vagyunk!amugy szerintem meg biciklit a városba!!!!!nem szennyez nincs fogyasztás nincs szerviz!!oszt ha eldölsz meguszod egy kis horzsolással!10km-t meg bárki kibir!lásd hollandia!!!suv városban tényleg tulzás.ha olyan gazdag vagy tellik kis városi verdára is,de hát az nem presztizs!!no meg nem is olyan biztonságossak a suvok!a pandárol annyit,hogy youngtimer-nek elmenne de csak gyönyörü állapotban,de akkor inkább 1 kacsa!további jo tépelődést!!

Karpathy · http://artofmax.com/ 2008.02.02. 01:00:53

Még valamit a passzív bizonságról.

Mindig csodálkoztam azon a történelmileg kialakult tényen, hogy ugye az utak többségét még nem ilyen gyors szekerekre tervezték, kellett melléjük a fasor, a vízelvezető árok ésatöbbi (a makroélőlények közül azt hiszem a legtöbb embert fa öli meg), tehát például egy alföldi úton szinte bárhol megúsznám, ha leesnék az útról, kivéve az út közvetlen közelében, ahova leesek az útról :)
Na most az autópályák - amiket már az olajkályháknak találták ki - meg túl gyorsak. A legdurvább elesések autópályásak.
Nem lehetne biztonságos UTAKAT csinálni? Tudom, dolgoznak rajta, de sehol egy út-teszt, amin mondjuk az M0 kaphatna egy csillagot. Illetve nullát.
Ja, és mintha pont Totalcaron olvastam volna, hogy a balesetek hetvenvalahány(?) százaléka egyszereplős, azaz egyszerűen leesel az árokba.

Csak egy kis eszmefuttatás volt arról, hogyha már ennyire szélsőségesen egy perifériális (bár húsbavágó) részét járjuk körül az autónak, ti. hogy milyen vele pofáraesni, akkor lássunk már kicsit túl a saját és az autó orrán.

Ez csak

hajracse 2008.02.02. 01:18:01

majk...menjel aludni mostmar. 18 ev alatt ilyenkor mar nem szabad ebren lenni. Meg a vegen megart es akkor mar nem leszel okosabb...

majkulnajt 2008.02.02. 01:28:21

nem megyek aludni-28vagyok-azt teszem,amit akarok-bocs..okosságról meg ne is beszéljünk itt-olyanokról-akik egy nevet sem tudnak helyesen leírni-közben meg itt játsszák a Henry Fordot..bánt a butaság-és a hozzánemértés.

DavidMolnar 2008.02.02. 06:43:05

Amúgy ha már előjött a városi minimálautó témaköre, kíváncsi lennék, lehet-e már hivatalosan forgalomban használni Chatenet, Ligier, Aixam kétszemélyeseket?

suzi 2008.02.02. 07:10:08

Karesz: ne mondj már hülyeségeket..mi az hogy annyiért nincs robogo? Ln 1 hete vettem 17 ezerért.....megy mint álom, és 1,5 Liter eszik 100 on......
Autóból meg Japant! "A technika Japánban kezdődik, és ott is ér véget"

Kifordított kacagány 2008.02.02. 09:12:52

majkulnajt: csak szólnék, hogy bunkón viselkedsz. nem áll jól és ellenszenvessé tesz. kár lenne.

biztonság: aki biztonságra vágyik kötözze körbe rőzsével a járgányát, annál biztonságosabb gyűrődési zóna nem létezik. ilyen kisautón meg még jópofa is lenne:)

nagy autóval városban: egy kényelmes nagy döggel a dugóban ácsorogni is komfortosabb, mint egy kicsi lélekvesztőben izzadni, görnyedezni. talán sokan ezért választják ezeket az autókat.

aki nem használt még soha nagy autót, az ne mondja, hogy felesleges, nem nyújt semmi plusszt és bőven elég a kis-középkategória.

a kisautóknak is megvan a maga varázsa. az pedig, hogy új vagy régi csupán izlés dolga

osod 2008.02.02. 09:32:04

Nofene pont a 80 ezerert kinalt pandat voltam par napja megnezni, mar csak a fizetesre varok es elhozom ha megvan meg nekik. Nem hittem volna hogy vannak meg hozzam hasonlok akiknek tetszik ez a kisauto, ha mar itt a tc-n cikkirasra erdemesnek talaltatott nem lehet olyan rossz vetel.

Kifordított kacagány 2008.02.02. 09:44:16

osod 2008.02.02. 09:32:04
ne feledd, csak elméletben;)

w a s d 2008.02.02. 10:51:00

Szóbakerült a 120- as, hogy van, aki imádja, van, aki úgy van vele, hogy most épp erre futja. Én úgy vagyok az enyémmel, hogy néha odavagyok érte, néha utálom. Kb. 5 éve van meg, és "sajnos" kezdem látni a kocsi határait (továbbfejlesztésbeni határokra gondolok).:(

Csikós Zsolt 2008.02.02. 10:52:45

Drága AP:

a kettőből összetett autó - már ezerszer leírtam, de kicsit már fáraszt - a gyári ponthegesztéseknél lett szétszedve, ugyanott, egész elemekből visszaállítva, pontosan úgy, ahogy a robotok csinálnák. Semmi tákolás, lángolás, flexelés, élbe hegesztés. Ráadásul azt csak azért hoztam fel, mert mindkét autó rozsdamentes volt, ha nem szedik szét, soha nem látom így.
A blog nem vásárlási ajánló, hanem együtt filózás. Amire gondolsz az a cikk.

Ha te azt olvasod a bejgli receptjében, hogy kell a tésztájába egy csipet só, akkor soha nem eszel belőle, mert utálod a sós süteményt? Ugyanis nem a szétszedett autót javasoltam megvételre. Nem is eladó. Igazából nem is javasoltam semmit megvételre, nem arra ment ki az írás. Tényleg nehéz úgy írni, ha a fogadó fél csak minden harmadik mondatot olvas el, majd azt a saját szája íze szerint kombinálja és súlyozza, hogy valami teljesen más jöjjön ki belőle. gy

Nem szeretném, ha kettőből összerakott autókba ülnének az emberek, bár szerintem egy megrohadt vén, egy toldozott foldozott, félig öreg, egy totálkárból visszahozott, meggyengült ú, és egy profi lakatos által, a gyári technológiával eredeti állapotúra visszaállított akármilyen autó közül lehet, hogy önmagához képest az utolsó a legellenállóbb.
Szerinted a gyárban egybeöntik az autót, jön az acélfolyam, belemegy a formába, és utána az a kocsi? Szerinted egy Lotus Elise-t, vagy egy Wiesmann Roadstert nem emberek raknak össze, ponthegesztett karosszériaelemekból?

ommm 2008.02.02. 11:04:26

AP: olvastál már tőlem ilyet? ne haragudj, ilyen formában biztosan nem.
és az sem igaz, hogy lúzernek tartalak. a te válaztásod volt, akkor legyen. senkinek semmi köze hozzá. mindössze arra akartam rámutatni, hogy a racionalitás autóbuzik esetében hatványozottan nem jár kéz a kézben az álmodozással.
én is félig-meddig racionális döntés eredményeképpen jutottam jelenlegi autómhoz és igen, néha-néha bánom, de nem lógatom az orrom, hanem megpróbálom élvezni, amennyire lehet és gyűjtök a következőre, ami viszont NEM racionális, hanem érzelmi választás lesz.

ha neked most így jött ki a lépés, akkor ez van, nem probléma. csak ne próbálj mindenkit meggyőzni arról, hogy kizárólag a racionális választás a legjobb.

hiszen ehetünk sült bratwurstot és vajon párolt pisztrángo is zsenge főtt krumplival, fokhagymaöntettel áfonyalekvárral.

a kolbász olcsóbb és ugyanúgy jóllaksz belőle, de mégis a másikat fogod megjegyezni. (Szilvásvárad rulz)
érted?
písz

w a s d 2008.02.02. 11:07:31

@Csikós Zsolt:
Vagy ha nem is úgy, mint a robotok, hanem a hogy a Dacia készül:D (ha jól tudom, azt hegesztik a munkások, és nem robotok össze).

Nem kötekedés, de az Elise- t nem úgy ragasztják?

majkulnajt 2008.02.02. 12:21:08

Kacagány-csak avval vagyok bunkó,aki Velem is az-de igazad van..ne haragudj érte-csak nem bírom a böszmeséget-csak ezért volt.

SsPL71 2008.02.02. 13:25:53

majkul: Legalább ne hazudj!
Ki szólt hozzád, amikor elkezdted azt a stílust velem szemeben, amit kimoderáltak?

hazatlanparaszt 2008.02.02. 16:14:25

A cikk alapvetoen erdekes es hasznos, de sajnos ismerve kis hazank kozlekedesi moraljat, en is azon az allasponton vagyok, hogy egyelore kell min. 1 alsokozepes meretu vas. Amikor anno auto utan neztem, ez a szempont meg nem jatszott, ezert egy kis dizel Fiesta lett a valasztas, ezereves hitelre. Rohangalos kocsinak vettuk, de azert palyan is megy, majd' minden heten. De pont a hosszu lejaratu hitel miatt ma mar inkabb pl. egy Focus mellett dontenek, hiszen nem sokkal lenne tobb a havi torlesztoreszlete. Varosba meg nem tul nagy, de 1.6 dizellel mar megyeget is.

robika 2008.02.02. 21:09:29

Csak ,hogy az autó mennyire státuszszimbólum..:
Tegnap osztálytalálkozónk volt.Két autóm van egy TDI passatom,és egy szaladgálos öreg 190-esem(hazudtam több van,de ezekkel járok nap mint nap).
Mivel a múlt hétem kissé megsérült a passat,a 190-essel mentem a bulira.
Élvezettel láttam,hogy nem vagyok középpont,sőt,ki is le is sajnál a krimo előtt dohányzó társaság a mercim miatt..
15 éve nem volt osztálytalálkozónk,sokan nem tudunk egymásról semmit.
Nem vagyok gazdag,és szegény ember sem,
Azt megtanultam már,hogy kisvárosban az 535d csak arra jó,hogy ellenségeid legyenek,úgyhogy megvagyok nélküle.
Mindenki elmondta,mit csinál..
Elmondtam,hogy autókereskedésben dolgozom..az első bekiabálás az volt,hogy akkor miért egy ilyen cigány mercivel jársz..?
Azért Lacika ,mert nekem nem a szomszéd előtti feszítéshez kell az autó,hanem hogy dolgozni járjak napi 5 km-t..
Elég csend lett...:D
Közben valaki felvilágosíthatta,hogy autókereskedésem van,talán jobb autóval is jöhettem volna,mert Lacink odajött magyarázkodni,hogy hát ő nem úúúúúgy ,meg csak a vicc kedvéért mondta..
Nem gond Laci..én nem..;)

Szóval ha túl bonyolult lettem volna..igenis az autó alapján ítélnek meg sokan...érdemes ezt jól kihazsnálni..:D

csunyamalac 2008.02.02. 23:58:49

Hát bazzeg, nekem egy 15 éves kisbuszom van 6 éve. 1 milláéer vettem de ennél többet költöttem már rá és kurvára elegem van ebből. Megértem azokat, akiknek nincs szerelő ismerőse, nem értenek hozzá és kurvára nem akarnak használt kocsit venni. Mondjuk egy max 5 éves japán verda még oké lenne de egy öreg nem japán cuccba már nem mernék belevágni. A hitelt meg én se vállalnám, mert a faszom tudja, hogy mi lesz akárhány év múlva. Ellenben van aki vállalja, van aki meg egyben kitesz pár millát egy új kocsira. Nincs ebben szerintem semmi rossz csak hülyeség ideológiát gyártani egy pusztán anyagi helyzet által befolyásolt dologgal kapcsolatban. Szóval oké, hogy nem értesz egyet de mi a here idegesít ebben ennyire? Mondjuk ha a trágár megnyilvánulás közben érzett élvezet motivál, azt maximálisan megértem de a kötőjeleid akkor is alkalmatlan helyen vannak:)

AP (törölt) 2008.02.03. 01:47:05

csé: szárnyalás lenne a 60 ezres Panda? Akkor az én x százezres zsigulim miért nem volt az? Nektek az se felelt meg..

köcsögbanda :p

AP (törölt) 2008.02.03. 01:52:57

ommm: a te kocsid százra mit lép? nem vágom. 9 körül? csak kíváncsi vagyok..

beugrott a nagy ötlet. még nem akarom elkiabálni, de ha összejön akkor lemegy a gyorsulásom 18-ról 8-ra (hogy hogy fogok megállni, az más kérdés)

még ~130k hiányzik

majkulnajt 2008.02.03. 08:00:21

nagyon kötödsz a kötöjeleimhez)))))))egyszer volt egy Fiestám,40ezerért vettem fél év vizsgával,1000es motorral,84'es volt,kicsi,45lóerös..3hónapig csak hajtottam,kergettem..belement majd 8 ezer!!!!kilométer...egy rohadt izzót nem kellett cserélni benne,5.5lityit evett..olyan egyszerü volt,mint egy faék,kivülröl rondácska,rozsda itt ott..csak 125 volt a végsebessége,de az a kocsi szerintem ma is megy még))))az a lényeg-ami egyszerü-az nem romlik el(fillérekböl ment,mindig elsö szóra)-egyszerüen nagyszerü volt,és dolgozni kiváló.Vagy a 15szeresét kerestem meg vele-mint amibe került..kis csövi volt-de nagyon hiányzik)))nem volt stressz,idegeskedés,hogy meghúzzák,ellopják,rámegy a gatyám is..csak tette amit kell,nem volt tulbonyolitott..jaa--és kiválóan teljesitett a zöldkártya-vizsgálaton.Mert valami régi,attol még lehet jó választás.Nekem ez a lényeg,ne én legyek az autóért,hanem Ö értem))...persze a yachtklubban elöfordulhat,hogy lenézik majd))).Ez érték volt az áráért,hiába volt csufika).Bérlettel többe került volna ez a három hónap.

majkulnajt 2008.02.03. 08:19:34

Jaa,ha esetleg elöjön az:hogy nem biztonságos,hogy papír,meg meghalsz benne,erre annyit tudok mondani:ez igy igaz.Mindenesetre nem azért kell autót venni,hogy összetörjük))..a biztonságos autók meg nem jönnek ki 40ezerböl)))..ugyanaz,mint a"csöves,igénytelen amerikai nagykocsik"..amiket kiröhögnek egy Bmw,Audi,Mercedes kategóriában..csakhogy ha prémiumosan elkérnek 15millát simán ezekért a német szarokért..annyiért már legyen is igényesebb-mint a 25ezer dolláros amerikai.Naná,hogy ennyiért nem lessz olyan,mint azok..még egy rohadt Corvette is röhejes árban van mondjuk egy Porschéhez képest-feleannyi(sincs).Az ilyen majd'20millás alapárú csodák ennyi pénzért mutassanak is fel valamit,ne csak a nevüket,nem?Ezért nem értem azt sem,mikor azokhoz hasonlitanak egy olcsó nagykocsit Amerikából néha..miközben ezek 5milla körül kelletik elavult megoldásaikat(kivéve Lincoln,Cadillac),de nem is nyolcszámjegyü összegbe kerülnek,nemde?Mondjuk egy Lincoln-közép,ami már egész állat,Bmw-hez hasonlitva(azonos kategória) is alig a felébe sem kerül.Ez van.Nem korrekt.

w a s d 2008.02.03. 13:23:04

AP:
Swift gyorsulása 18- ról 8-ra?

2008.02.03. 16:11:00

> Bocs, ennek miért "Autónánia" a címe? Nem mánia akart lenni? Vagy lemaradtam valamiről?

Nem ez a címe.

Kifordított kacagány 2008.02.03. 21:00:33

robika 2008.02.02. 21:09:29
ez bizony így van. ha valaki megjelenik valahol, az eső amit megnéznek, az, hogy mivel érkezett és az autójának megfelelő komolysággal fogják kezelni. ez a legtöbb embernél nem számít, de sokaknál bizony nagyon lényeges.

csunyamalac 2008.02.02. 23:58:49
egy újnál azonos idő alatt mennyit buktál volna? minden autó pénzbe kerül. nem is kevésbe. az egyik ember úgy gondolja így jár jobban, a másik meg úgy, hogy amúgy, az idő meg mindegyiknél megmutatja, hogy sehogy. "ember tervez, az isten bassza meg nem sikerült"

AP 2008.02.03. 01:47:05
nekem megfelet, ha rám hallgatsz el se adtad volna;)

majkulnajt 2008.02.03. 08:19:34
minden autót össze lehet hasonlítani a másikkal, hiszen így választunk többek közt autót. egyet nem lehet. megmondani, hogy melyik a tuti

csunyamalac 2008.02.04. 13:12:55

Értem én de nem mindegy, hogy ha nincs pénz az épp aktuális dologra (javíttatás vagy részletfizetés) akkor ott ál e a kocsi működésképtelenül a ház elött vagy jönnek a bank emberei és elviszik. Meg az se mindegy, hogy úgy ülsz e bele a kocsiba, hogy nagy valószínűséggel elindul ha elfordítod a kulcsot vagy ez a dolog erősen kérdéses. Mondjuk én úzer vagyok és nagyon rábasztam de a vételárral együtt 7 év alatt buktam kb 2millát úgy, hogy ha most eladom, az eladási árat is beleszámítom. Nyilván nem mindenkinek van ekkora szerencséje:)

Kifordított kacagány 2008.02.05. 11:42:43

nyilván minden variációnak megvan az előnye és a hátránya. én soha nem venék újat(részletre főleg nem), de nem várom el mástól, hogy hasonlóan cselekedjen, mert nem én gazdálkodom a pénztárcájából. igazából örülök annak, hogy sokan vesznek új autót. ezzel csak azok járnak jobban akik a használtra esküsznek.

Csabi 2008.05.02. 21:57:02

Hello mindenkinek...nekem van egy Simca 1301 S autom....gyártási év: 1968 ...jo állapotban van, pót alkatrészekkel, muszaki vizsgával, 100.000 Forintért...hátrány hogy szlovákiaban élek,de kozel a magyar határhoz...miskolctol mindossze pár kilométerre...ha érdekel valakit akkor telefonszám: (+421)903575663 vagy e-mail: Illes.csaba@azet.sk ...
süti beállítások módosítása