Egy szervizlátogatás tapasztalatai

Tartósteszt: Dacia Logan MCV (12. rész)

  2007. október 28. - RT76 Címkék: dacia szerviz logan dacia logan tartósteszt

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Miért nem a ... lett az év autója?
2008-11-17 17:43:00

Szóval az Insignia az. De most miért? Tényleg? Akkor már miért nem a Skoda Superb ? Abban legalább van egy

Harci bálna Amerikából
2008-11-14 11:08:00

Aszongya Zoli nevű olvasónk, hogyaszongya: "Szia, a Mercit vagy egy honapja kaptam le Julian-ban. Vagy 60-70 km-re

Az autóbuzi szemüvege
2008-11-12 01:17:00

  Nem tudom, mihez kötöttem volna a dolgokat az automobilizmus előtt. Talán névről ismertem volna a falu

Családi barátkozás a Mazda6 kombival
2008-10-30 13:00:00

Miután Winkler kissé fanyalogva, minden lelkesedés nélkül számolt be magazinunk hasábjain kalandjairól a

Hát ezt is megértük: húszezer kilométeres lett a tartós Dacia. El is vittem legott szervizbe, ahogy ilyenkor dukál. És számos érdekes dolgot tapasztaltam.

A Dacia alja, sáros kartervédővel

Például hogy nem volt jó ötlet pár hete hátrafelé kivontatni a sárból a C-Crosserrel vívott párbajban (← erről hamarosan olvashatnak) elakadt autót. Az elölről zárt, hátul viszont nyitott masszív acéllemez kartervédő – ami valóban remekül megvédte csúszás-mászáskor a kényesebb részeket – ugyanis így több kiló sarat szedett fel maga fölé.

Nemkülönben a gázolaj-csövet védő lemezdarab, miáltal a megszáradt sár folyamatosan nyomta, szűkítette a kocsi alján futó üzemanyaggcsövet. A futómű felett is szép nagy csimbókokban gyűlt meg a száraz agyag; szerencsére a dagonyázás és a most esedékes takarítás között egyszer sem döntött úgy egy nagyobb rög, hogy mondjuk egy tempós kanyar előtt akar beszorulni a kormányösszekötő mellé.

A Dacia alja, sáros kartervédővel

Visszatérő kérdés a hozzászólások között, hogy mitől olyan remek a Dacia futóműve, mi az a hülyeség, hogy direkt szar (pl. magyar) utakra lenne tervezve. Nos, a triviális válasz (lágyabb rugó, hosszabb rugóút, ezáltal kisebb terhelés az alkatrészeken) mellett most egy indirekt bizonyítékot is láttam arra, hogy egy modern nemDacia miért szereti kevésbé a terepet.

A Logan melletti csápon egy Scénic II-t berheltek épp, egyebek mellett egy komplett bölcsőt kellett kicserélni benne elöl (~ 110 ezer forint), mert az ebbe fixen beépített, nem szerelhető szilentek a 130 ezer futott kilométer alatt teljesen kifordultak önmagukból.

Gondolták volna, hogy a húszezres szerviz rendszerint az első egy dízel Dacia életében? Hát, ez elég meredek dolognak tűnik, Dacia az emelőn el is beszélgettünk a témáról egy szerelővel, miközben a kocsiból csendesen csöpögött a koromfekete olaj. Régen ugye ezer-ezerötszáz kilométer után vissza kellett vinni a kocsit egy gyors olajcserére, hogy a bejáratás során letöredezett apró sorjadarabkákat a leeresztett olajjal együtt kitakarítsák a motorból (sőt, ez még manapság is így van néhány márkánál). Az olajcsere-periódus ökölszabálya pedig az volt, hogy dízelekben 7500, benzinesekben 10 000 kilométer után jön el az idő.

Én készséggel elhiszem, hogy ezek az új motorok már fantasztikus precizitással készülnek, és a mai olajokat is egész más fából faragták, mint a tíz évvel ezelőttieket. Mindazonáltal kissé elgondolkodtató a hivatásos Renault-szerelő szakember véleménye: ő a hamarosan érkező saját új kocsijában (ami véletlenül épp egy dízel Dacia lesz) bizony tízezrenként lecseréli majd az olajat, és semmiképp nem hagyja ki az első ezres frissítést.

Aztán az is fura, hogy a légszűrő a helyén maradt, a gyári karbantartási napló szerint majd negyvenezernél kell cserélni. Negyvenezer kilométer, átlagautósnak két-három év egy légszűrővel? Ez képtelenség, a szervizintervallum-elszállások előtti időben, amikor még nem a marketingesek, hanem a mérnökök szabták meg az ilyesmit, az volt a szokás, hogy a légszűrő az olaj- és olajszűrő cseréje alkalmával, tehát legfeljebb tízezrenként ment a kukába. A nagyon smucigok ugyan meg-megspóroltak egy-egy periódust azzal, hogy csere helyett alaposan átfúvatták a levegőszűrőt, de hogy negyvenezer kilométerig ugyanazon az eldugult, mocskos papírszivacson keresztül próbálja beszívni szerencsétlen fuldokló motor a betevő levegőt…

Rádió a szervizben

És végül: elnézést kell kérnem a Logantól. Ugyanis a váltó nem folyatja az olajat, ahogy korábban írtam. Annál inkább folyatja a turbó. Illetve a turbó és a töltőlevegőhűtő közti cső, melyet a Dacia valamiért nem volt képes egy darabban előállítani, hanem két gumi közé odabilincseltek egy darab műanyagot. Innen, a bilincs alól csordogált a kicsapódott olajpára, végigfolyt a váltón, ezért hittem, hogy az szivárog. De ennek vége, a szervizben meghúzták a bilincseket, így a Logan újra cseppmentes.

Dacia Logan MCV tartósteszt

Dacia logó

2007. júliustól decemberig nálunk van egy hétszemélyes Dacia Logan MCV, Laureate felszereltségben. Minden héten olvashatnak róla itt a Belsőségen. Az eddig megjelent epizódok:

Befogadtam egy románt (2007. július 19.)
Pezsgés a Dacia körül (2007. július 27.)
Első tankolás a tartós Daciával (2007. augusztus 3.)
Hátamon a váram (2007. augusztus 10.)
Anzix a negyedik daciás hétről (2007. augusztus 17.)
Dákó a Belsőség szemével (2007. augusztus 24.)
Belestem a szoknya alá (2007. augusztus 31.)
Dízel Daciával dübörögtem Dalmáciában (2007. szeptember 16.)
Dacia a Zasszony szemével (2007. szeptember 23.)
Loganok összefutása (2007. október 7.)
Tízajtós Logan (2007. október 21.)

Ha nem szeretne lemaradni egy részről sem, tegye el a tartósteszt okos könyvjelzőjét (RSS).

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr73202257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.URBANUS 2007.10.28. 06:43:41

A légszűrő ritkított cseréje különösen veszélyes turbós motoroknál (a porszemek rombolják a feltöltő lapátjait), úgyhogy nem ajánlott olcsójánoskodni ezügyben. A kifújatással szintén el lehet b@szni a szűrőt. Ha túl erősen fúj a kompresszorunk, akkor megsérül a papírszűrű. Másrészt közepes, vagy nagyobb kompresszoroknál (ahol már van légtartály) kicsapódik és összegyűlik a levegő nedvessége, ami szintén tönkreteszi a légszűrőt.

neménvótam 2007.10.28. 07:03:24

egy légszűrő nem kerül olyan horribilis összegbe, szóval azon nem tudom minek kell spórolni. évi 1 olajcsere se vmi nagy érvágás. szerintem aki erre sajnálja a pénzt az inkább ne is vegyen autót.

Kistvan 2007.10.28. 07:07:57

P.Urbanus: A légszűrő ritkított cseréjével SEM kerülhet por a motorba. Ugyanis kikerülni nem tudja, kiszakadni nem szakad. Az egyetlen dolog ami történik, hogy eltömődik és folymatosan egyre kevesebb levegőt szállít. Ha a légtömegmérő a szűrő után van (már pedig ott kell lennie), akkor ezt bizonyos keretek között korrigálni tudja a motorelektronika. De szép lassan erőtlenebb lesz. Hogy mikor érdemes olajat cserélni? A kamionokban már sok-sok éve ezeknél sokkal nagyobb szervízintervallum van, sőt náluk vezették be a rugalmas szervízintervallumot is, azaz akkor van olajcsere, ha elszaródik az olaj. Pedig azok az autók sokkal többet kapnak, és leginkább rosszból. Hogy egy szerelő olyat mond, amilyet, azt inkább hagyjuk is. Engem személy szerint az érdekel legkevésbé, hogy mit csinál a saját autójával. Tartsd be amit a gyár előír és nagy bajod nem lehet. (Meg olyan apróságokat, hogy hidegen turbót nem pörgetünk, hogy forró turbós motort nem állítunk le hirtelen, stb...) Pedig nincs "Dácsiám"

fernoe 2007.10.28. 07:18:51

és akkor most mit is tudtunk meg?

miluman · http://autofilia.blog.hu/ 2007.10.28. 07:33:10

hogy 20000 km után sincs semmi gáz a daciával, megy mint a svájcibicska.

PAtris.hu · www.patrishr.hu 2007.10.28. 07:40:52

Meghogy kisember autója, mert ha elviszed szervízbe, úgy, ahogy a mesterek előírják a kékkönyvben, és kedvesen elbeszélgetsz a mesterrel, akkor az esetleges sarat is kipucolják neked a karter alól, és nem neked kell a tízemeletes alatt, a parkolóban, a padkán állva...
Jelige: cimbizzünk a mesterrel, hátha kevesebbe kerül az odafigyelése.. :)

xy 2007.10.28. 07:49:23

Cégautó 1.5 dci Renó Klió szervízperiódusát időközben a technika fejlődésével :-)) 30.000 km- rről 20.000 km-re csökkentették!!! Vajh miért???

tudtommal ugyanez a moci van a dacosban is.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2007.10.28. 07:52:07

Ha ennyi sár van a lemezen, akkor legközelebb ugyanennyi por lesz a légszűrőn is... Csak időjárás kérdése.

Agyrém - sajnos teljesen igaz , hogy a szervizintervallum marketing-cikké fajult el. Olajat -ha nincs meg a kilométer- évente, légszűrőt 10-enként, vagy évente. sőt: komolyabb off-road után azonnal.
A légtömeg mérő meg ne akarjon kompenzálni - a sok 'kompenzálás' nélkül is épp eléggé el tud sz@ródni idő előtt...

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2007.10.28. 07:54:29

És a lényeg ! A scenic-en bölcsőcsere ?!
Csak én vagyok teljesen hülye, oder az össze Renault tulaj ?!
Emberek, hogy lehet hogy 80 évig, minden autó jó volt kiszerelhető hídszilentekkel ? Vagy az jön, hogy le lesz hegesztve az olajleeresztő-betöltő gyárilag, és megnövelik 80 ezerre a periódusát? Amikor meg lejár - motorcsere...

amindenit 2007.10.28. 07:57:24

Valami itt nem stimmel. Ennyi jót autóról még nem írtak. 'Asszem itt egy jól megtervezet Dacia reklam folyik, tartósteszt címen.

TCSA · http://make.blog.hu 2007.10.28. 08:04:46

Dízel olajcsere 20kkm > 'beépített élettartam'

zsocibá 2007.10.28. 08:13:00

Érdemes mindig a gyári szervíz intelvallumot betartani. Például nem javasolt common rail dízel motorok esetében hamarabb cserélgetni a gázolajszűrőt, sőt többet árthatsz vele az üzemanyag rendszernek!!!!? Mégpedig azért, mert a szűrő úgy van gyárilag elkészítve, hogy az adott szervízperióduson belül először a nagyobb szennyeződések akadnak fenn a szűrőn késöbb pedig az egyre kisebbek, tehát ha mindig hamarabb cserélsz szűrőt az apró szennyeződések sohasem fognak fennakadni a szűrőben.A motorolaj szűrő esetében is csak kizárólag gyárit javasolok, mert az utángyártott esetében előfordulhat nagyobb ellenállás (szűrőanyag típusa,mennyisége, minősége miatt)hogy indításnál 1-2 mádodpercel megnő a nyomásfelépülés ideje ami a mai laza csapágy illesztésű autóknál a későbbi kopások fő okozója lehet. Hát most röviden ennyi...

jokka 2007.10.28. 08:14:13

Csak annyit a 2o.ooo-es olajcseréhez vagy az ennél hosszabb előirásnál ,hogy az autógyártok közötti verseny miatt alakultak ki ezek az értékek.Gondoljatok bele a garancia átlag 100000km vagy 3 év év (jó esetbe).Ez 3-5 olajcsere általában,100000 km-t bármilyen szar olajjal elmegy egy mai motor komolyabb probléma nélkül,igen ám de ez idő alatt olyan mértékű kopás jön létre a surlodó alkatrészkben ami csak a további km-ek alatt jön ki.Ezek az autók nem fognak 200000-5000000 km-et futni,mivel az autogyártok célja nem is ez.Vegyél 3 évente új autót ez a "biznisz" nekik.

AntiAzAtom · http://www.mopi.hu 2007.10.28. 08:14:24

Miért csodálkoztok? Igen rekám. És? Szerintem pont azért adta a Renault a Logant, hogy bizonyítson. Azt hiszem, hogy a fiúk eléggé kritikusan írnak róla... Nem valószínű, hogy suttyomban megjavíttatják, ha valami kipurcan benne és nem írnak róla. Vagy külön nekik jobb anyagokból, jobban összeszerelt Logant adtak??? Nem hiszem. Szerintetek?

Voltam A.

Watanabe 2007.10.28. 08:14:34

Ugyan nem Dácsiám és nem Renault-m van, de szilent ügyben meglep, amit leírtál. Múlt hónapban vittem a kocsit szervízbe (szigorúan NEM márkaszervíz!), mert lógott a hátsó futómű (150.000km). A szerelő kicserélte a szilenteket, amik bele vannak sajtolva a hátsó mittudoménmibe. Igaz, hogy egyszerűbb lett volna a komplett darabok cseréje, amit a márkaszervíz javasolt és meg is tett volna x-tízezer forintért, de így is tökéletesen meg lehetett csinálni, jóval kevesebb pénzért. Szóval a márkaszervízben nagyon könnyen cserélgetnek fél autókat, fődarabokat. Főleg garanciális autó esetében tudnak leszedni, mert "kénytelen" vagy oda hordani. Persze a marketingszöveg az, hogy eredeti alkatrész, meg speciálisan képzett szerelők, gyári technológia, stb... Hát, aki beveszi...

zsocibá 2007.10.28. 08:16:21

Szóval ami a lényeg,hogy a mai autóknál nem ritka a 15-20 ezres szervízperiódus olajra, 40 pedig a levegőszűrőre.

sziba 2007.10.28. 08:17:09

Kistvan:Az olajcserével kapcsolatban:"Pedig azok az autók sokkal többet kapnak, és leginkább rosszból."
a kamionoknál több dolog miatt tudják az olajcserét bőven 50e km fölé vinni.1.jóval komolyabb szűrőrendszerrel rendelkeznek, mint az átlag személyautó.2.a max teljesítményt kb 1500-1800 1/min körül adják le,alacsonyabb fordulat=kevesebb kopás.3.mint tudjuk, hidegindításnál kopik a motor a leginkább,de ebből a nemzetköziben futó kamionoknál jóval kevesebb van mint egy átlag autónál.Egyébként én sem tartom jó dolognak a 25-30e-es szervízintervallumot az átlag autóknál.

berkazs 2007.10.28. 08:19:18

Scenicem volt nekem is. Talpas helyett nekem is azt mondták csak egyben lehet a lengőkarral cserélni. 27E Ft. Aztán hogy-hogy nem, mégis ki lehetett cserélni külön is 10E ft-ért.
Egyébként az olajcsere periódust is úgy adták meg, hogy 30E km vagy 1 év. Amelyik hamarabb letelik.

AntiAzAtom · http://www.mopi.hu 2007.10.28. 08:27:12

Ja nekem nincs gondom a hosszú (Opel Combo/25e km) olajcsere periódussal, mert hamarabb megeszi az olajat, így midíg friss van benne... :-)
De ettől függetlenül évenként én is lecserélem, addig meg kb. 15e km-t megy az autó. Opel sose kop el, csak eszi az olajat. Már új korától fogva... Én is dácsia logent vennék ha most vennék új autót. Dízelt.
Amúgy azt tervezem, hogy pár év múlva mikor az opel kipurcan, veszek egy jó használt MCW-t. Opelt biztos hogy nem veszek...

balazst 2007.10.28. 08:28:49

Légszűrőt nem tudom melyik autómárkánál volt szokás minden olajcserekor cserélni, de erősen kételkedem ebben.

Az meg hogy a szívócsőben annyi olaj van, hogy kifolyik, azt jelzi, hogy mégiscsak hulladék a kocsi, talán egyszer le lehetne írni az igazat is, nem csak "hálából" fényezni az autót.

Pisti1300 (törölt) 2007.10.28. 08:53:32

Sok érdekes hozzászólás...
Akkor megmondom a tutit:)
A szerviznek az a célja hogy 3-5-6 évig amíg garancia van a kocsira addig viszonylag kevés pénzből fent tudják tartani a kocsit.
Ha meg lejár a gari akkor mindegy mivel jársz. A következő holtpont mikor elkezd rohadni 8-10évesen.
Amugy a daciarol nincs tul jo véleményem. Renault van pár a családban, jok amig jok de ha szerelni kell őket... alapből nem szeretem a francia gépeket.
Egyik ismerősömnek most lett 1 éves a daciaja. a sofor oldalon az ajtó teteje ROHAD! nincs átlyukadva de a festék alatt látszik a rozsda:)
A másik a suzuki... még pár éve uj ignis. ismi megveszi és 500km után nem akart menni a gép. valami oknál fogva ragadt a fék. go szerviz mit mondtak? Nem rendeltetésszerű használat, gari nem érvényes.
Az egészből a tanulság, mind1 mivel jársz!
Az uj kocsinak a törlesztőjét kell fizetni, a réginek a karbantartását. ennyi. Én egy 40éves bogárral járok és hibátlan. kell rá költeni de mire nem???

RedRiot 2007.10.28. 09:05:40

Légszűrő/olajcsere periódus: én 10ezer után mindkettőt cserélem. Baj nem lehet belőle. Bár szerintem a használat módjától is függ.

Az átlag nagyvárosi használat kevésbé használ az autónak szerintem: sok a dugó, sokat megy alapjáraton a motor, emiatt lassabban melegszik be, a rengeteg por miatt a légszűrő is hamarabb elhasználódik.

Több a fékezés, több az elindulás, a gyorsítás, a sebességváltás, az úthibákat a forgalom miatt nem mindig lehet kikerülni.

Vidéki használat mellett kevesebb igénybevételnek van kitéve az autó. Ha hazamegyek a szüleimhez és ott járok-kelek úgy érzem mintha jobb lenne az autónak: reggel nem egyből a dugóba hajtok ki a parkolóból, hanem normális sebességgel tudok haladni, rendesen bemelegszik a motor, az olaj, a hűtőrácson nem por és korom jön be hanem tiszta levegő. Nem kell ötven méterenként állóra fékeznem és elindulnom.

Szerintem az átlag pesti használat mellett érdemes sűrűbben cserélni olajat/szűrőket, meghálálja az autó.

audigarage 2007.10.28. 09:15:13

A dizel autó az olajkályha egy fostalicska,a közös nyomócsöves pedig holdkoros örület!
Cseréljétek csak 20-30000-ént az olajat
a légszüröt pedig még ritkábban,motort soha ne melegitsétek be és egyböl állitsátok le mindig!
Igy akkor mindig lesz jó sok pénzes munkánk.Egyébként a turbónál nyomó oldalon egy pici olaj normális.

audigarage 2007.10.28. 09:18:00

Kistván:jobb ha tudod a levegö szürő át tud és át is szokot szakadni turbos autókon.

ramirez 2007.10.28. 09:19:08

Három darab MCV üzembentartója vagyok. Közel 90 ezer van mindegyikben. A cikkben említett folyás Nálam is megjelent, valamint sorban kb 8-9 bilincs mentén különböző folyadékok kezdtek utat törni. Kb. 1 órás csavarhuzogatás után immár egy hónapja patyolat a motortér meg az alja.
Javaslom minden kedes kétkedő olvasónak, hogy a sztereótípiák helyett beszélgessen el egy autóját normálisan használó Dacia tulajjal.
Persze, hogy van jobb nála, de az ár/érték arány egyenlőre verhetetlen hazánkban.

AP (törölt) 2007.10.28. 09:26:23

igénytelen fos technika vagyonokért, fuj

KIZS 2007.10.28. 09:32:26

Hugomék Skodáján 30 ezrenként kéne olajat cserélni, de mivel 10 ezrenkét megeszik egy litert ezért az egésznek semmi értelme. Főleg mivel a "hozzáértő" sógorom megy 200km-t égő olajlámpával majd megveszi a pulton a hozzá legközelebb levő olajat és azt önti bele. Mellesleg a kocsi vadi új, de nem tudom meddig bírja...
Régebben arra ment ki a fejleztés, hogy egyre üzembiztosabb autókat csináljanak. Ma arra megy a fejlesztés, hogy minél "megmarketingelhetőbb" autókat csináljanak. Az üzembiztosság már régen nem szempont. Miért kell egy izzócseréhez szétbontani a fél autót? Gondolják, hogy majd télen, éjszaka, mínusz 10 fokban nekiálok lebontom a hűtőmaszkot és kiszerelem a lámpát? Természetesen vigyázva a lehetetlen helyeken levő, és a hidegtől merev műanyag fülecskékre amik ha letörnek, akkor sose rakom vissza a lámpát. Gyanítom 100 emberből 99 továbbmegy lámpa nélkül. Biztonság, hurrá!

A szívócsőben levő olajpára nem lehet, hogy a kartelgázból jön? Nem tudom hova van visszavezetve.

Pisti1300 (törölt) 2007.10.28. 09:32:49

AP: Közel ennyiért sem kapsz ilyen jót.
Nem tökéletes de ennyi pénzért mit vársz?
Arra hibátlan hogy az embre lecserélje a ladáját stb...
Fater a Dodge Caravanjat akarja MCV-re cserélni. Nem azért mert az amerikai V6 nem jo hanem mert 15l-t eszik és méreg drága hozzá minden.

Matyi 2007.10.28. 09:38:28

zsocibá!
Én azért vitatkoznék ezzel, hogy az új szűrő elöször a nagyobb szennyeződéseket fogja fel. Mi értelme van akkor? Főleg a PD motorok, különösen érzékenyek az üza. minőségre! (tapasztalat)
Ha nem a gyári szűrő van benne biztos, hogy hamarabb le fogom cserélni, úgy az olaj mint a levegő szűrőt.
A mai motorok a pontosabb megmunkálás és a jobb, tartósabb olajok miatt bírnak el nagyobb olajcsere periódust. Semmi baja nem lesz, ha hamarabb cserélünk olajat. (Sőt)
Egy autógyártónak ma már nem az a célja, hoy Kovács úr 20 után cseréljen autót!
Szép napot.

Ivoke 2007.10.28. 09:43:37

zsocibá:
\\\"Mégpedig azért, mert a szűrő úgy van gyárilag elkészítve, hogy az adott szervízperióduson belül először a nagyobb szennyeződések akadnak fenn a szűrőn késöbb pedig az egyre kisebbek, tehát ha mindig hamarabb cserélsz szűrőt az apró szennyeződések sohasem fognak fennakadni a szűrőben.\\\"

Azért ezt a kijelentést átgondolnám....
Már a gondolat is mókás, hogy egy gyártó úgy készítene szűrőt, hogy az apró szennyezést eleinte átengedi, majd ahogy használódik a nagyobb darabok fognák meg a kicsiket... \\\"le is lőnék őket, ha ez kiderülne\\\".

A motoroknál is (de minden olyan eszköznél ahol szűrőt alkalmaznak) meg van határozva a megengedett legnagyobb szemcse nagysága ami még nem tesz kárt az eszközben, és ehhez mérten vesznek/gyártatnak hozzá szűrőt. Amit te leírtál az max. a átfolyás mennyiségét csökkenti, ugyanúgy mint a légszűrő esetében. Az sem enged át x mikornnál nagyobb szennyeződést, max eldugul és kevesebb levegőt/üzemanyagot enged át.

Szűrőket azért cserélgetünk, (kivétel ha átszakad és tönkremegy) mert eltömődnek és már nem tudják teljesíteni a megadtott áteresztési értéket.

Ja a Civicemben 20ekm a kötelező periódus, de a szervizkönyvben le van írva, hogy amennyiben sokat használjuk a z autót rövid távokon (5-10km), sokszor állunk meg és indítjuk újra, akkor azt fokozott igénybevételnek kell tekinteni, így a 20 helyett 10ekm-nként kell elvégezni a szűrők illetve az olaj cseréjét.
Apróság, de az előző autóimban mindíg csak annyi volt írva fokozott igénybevétel, de egyiknél sem volt ez leírva mit is takar. Itt meg kiderült, hogy a fokozott igénybevétel nem a padlóngázon való \\\"közlekedést\\\" jelenti, hanem tipikusan a városi -na jóóó a Bp-i- közlekedést és akkor már egészen más a leányzó fekvése.

Bocs, a hoszzú kommentért.

Ivoke 2007.10.28. 09:45:31

Nah mire bepötyögtem, Matyi is leírta ugyanezt. :D

edu 2007.10.28. 09:46:02

balazst 2007.10.28. 08:28:49 : \"Légszűrőt nem tudom melyik autómárkánál volt szokás minden olajcserekor cserélni, de erősen kételkedem ebben.\"
kb. minden márkánál ez volt.
De persze autójukra igénytelen/figyelmetlen userek is voltak már akkor is.
Ja, turbós autód volt már? Nekem eddig mindegyiknél, benzinesnél , dízelnél, van/volt minimális olaj a turbó után.

AP (törölt) 2007.10.28. 09:50:29

Pisti: mindenkinek szíve joga hülyének lenni. Nekem is, meg annak is, aki a Ladáját ilyenre cseréli. Ámen..

Gergely 2007.10.28. 09:51:08

A 20.000 km-es szervíz nagyon jól hangzik, csak nem egy olyan országban ahol bizonyos márkaszervízek a Tecsós motorolajat adják el a speciális közvetlen befecskendezős dízelbe való olajnak, vagy ahol nem állhatsz a kocsi mellett amikor cserélik, így aztán csak a 3. periódus után derül ki, hogy csak fizettetik veled, de nem cserélik.
Részemről marad a 10.000 úgy hogy ott állhatok mellette, igaz addigra 1 liter körül én is utántöltök, csak a kocsi már 17 éves.

Matyi 2007.10.28. 09:56:23

Ivoke!
Lehet, hogy én hamarabb keltem!?:)

sittes 2007.10.28. 09:58:53

xy: "Cégautó 1.5 dci Renó Klió szervízperiódusát időközben a technika fejlődésével :-)) 30.000 km- rről 20.000 km-re csökkentették!!! Vajh miért???"

Mert idő közben EURO4-es lett a motor. És bár a teljesítménye nőtt, a károsanyag kibocsátási értékeket csak úgy tudja hozni, ha közben sűrűbb az olajcsere periódusa. Meg ne kérdezd miért!!! :)

Pöcs Gulyás 2007.10.28. 10:06:04

Nem a fojtas az igazi baj, hanem hogy az eltömödött szürö miatt emelkedik a turbo fordulatszama, es hamarabb tönkremegy. Legyszürön sporolni, komolyan...

totalcar.hu/magazin/technika/turbotuning/

laci 2007.10.28. 10:12:31

üdv!
elég sok fajta vélemény megjelent itt, akkor álljon ezek között az enyém is.
elég ideje foglalkozom hasonló dolgokkal (kötelező szerviz és ebből eredő problémák, panaszok), hogy rálátásom legyen a dolgokra. Az, hogy melyik motorban milyen időközönként kell olajat cserélni nem csak a gyár által megadott adatoktól függ, hanem a használat módjától. ha valaki pl. taxizik vagy éppen pizzafutár, akkor ott sokkal többet kap az autó, mint egy átlagos felhasználóná, aki bejár a városba dolgozni kartalról. a légszűrő: én láttam pont renault megane II szűrőt 40000km után. akkora lyuk volt rajta, hogy átfért a kezem. ez nem túl jó szerintem és gyári szűrő volt! egy átlagos személyautó légszűrője 10000km-nél nem bír ki többet, és nem akkora összeg, hogy valaki ezen spóroljon. aztán ott az olajszűrő. valaki írta, hogy csak a gyárit! nos egyetlen autógyár sem gyárt szűrőket ezért nem beszélhettünk gyáriról. valamelyik gyártóval leszerződnek és ő a beszállító, csak a gyár emblémájával ellátott dobozban kapod jóval drágábban. sőt az is előfordul, hogy ugyanazt a pl. szűrőt több gyártó is gyáriként árulja (pl.: a purfluxhoz tarozik a fram és a fiaam és ezen nevek alatt bármikor árulhatja a gyári dobozban), és ugyanez igaz pl. az olajokra.
és a teherautóknál egészen más a helyzet. az olajcsere ma már nem ritkán 100000km de a légszűrő NEM! az már használattól függ. az a kamion amelyik egy építkezésen vagy felszíni fejtésen dolgozik teljesen más igyénybevételnek van kitéve,mint amelyik ingázik az osztrák és a francia nagyvárosok között. pláne, hogy némelyik gépnek két akkora légszűrője van, mint egy smart :).
tehát a rendszeres szerviz fontos, de egyetértek, hogy marketing fogás lett belőle. de ha valaki odafigyel az autójára nagy meglepetések nem érhetik (ezalól természetesen kivételek a kunstrukciós hibák). az újabb technikák összetettebbek és bonyolultabbak de a mi kényelmünket hivatottak szolgállni (kivéve amikor nem)

KIZS 2007.10.28. 10:15:59

Persze, hogy kell a légszűrőn spórólni! Ne hülyéskedjél már! Évente 3000 forintot dobjak ki az ablakon?! (irónia volt)

Nekem a budapesti használatban a pollenszűrőm annyira eltőmődik 6-8 hónap alatt, hogy a fűtőventillátor alig tudja átfújni. Évente 2x kell szűrőt cserélnem, ha az eredeti teljesítményét akarom élvezni a légkondinak/fűtésnek. A légszűrő mitől ne tömődne el?
Persze valószínűleg hiperérzékeny vagyok a hűtés/fűtés minőségére, mert a kollegáim átlag 5 évente cserélnek pollenszűrőt. Persze nekem 1-es fokozatban fúj úgy a ventim, mint nekik 4-esben.

Ivoke 2007.10.28. 10:18:20

Matyi: Az sem lehetetlen, vagy az én gépelési sebességemen kell még javítani.

Valahol rés lehet a szervezetemben mert kritikusan lecsökkent a koffein szintem. Megyek és utántöltöm a rendszert. :))))

holocsák 2007.10.28. 10:21:02

Szeva Gergely!
1 kollégám pont igy járt! A garancia miatt és neve alatt,14000km-nél már 2x cseréltek olajat, 1x vezérműszíjat stb...! Az autó 4éves! Nagy átverés szerintem a garanciális szervíz egy része! Meg hogy ,idézem:\"nem dologozunk hozott anyaggal\"! vagyis a szervíz fenntartja magának a jogot hogy asaját árrésével ellátott-és ráadásul ua.-olajat tőccse a kocsimba. Ha lecseréli 1álltalán! Mer a service pályán idegen nem tartózkodhat. Na ennyi.

pszihó 2007.10.28. 10:24:36

AP!Kezdesz unalmassá válni!Sosem volt loganod,miből merítesz ilyen határozott véleményt?Nekem sem volt,de tiszteletben tartom azt hogy valakinek ez a választása,és nem zárom ki hogy jó autó.
Zavarnak ,hogy reklámízűek a loganos totalcaros cikkek,de az agyatlan mocskolódásod még inkább zavar!

Hard 2007.10.28. 10:29:26

Hát azért a dagonya után adhattatok volna neki egy kiadós alvázmosást. Ejej!!

Amúgy a 40ekm mellett gondolom van egy évszám is, szóval nem lesz bent 4-5 évig. És ha a márkaszervíz az 1500Ft-os szűrőt (Laguna)nem 6000+ munkadíjért számolná nem is lenne gond a gyakori csere. Egyébként dízeleknél nem árt felezni az olajcsereperiódust. De itt is jön a márkaszervíz és a jó kis hordós *** 10W-40-es olajat beleteszi 16e-ért, én meg rendelek netről ELF 5W-40-et majdnem fele áron.
Szóval ha egy összes szűrő+ olaj cserét a márkaszervizes ár harmadáért meg lehet csinálni, akkor megéri felezni a csereidőket.

(Pl a német renault honlapon van egy csillagos rész az olajcsere mellett, ahol felhívják a figyelmet, hogy milyen vezetési körülmények között célszerű rövidíteni az intervallumon. Sokaknek ez nem triviális.)

pszihó 2007.10.28. 10:37:54

Mikor a világító turbón 30000 km-en keresztül csordogál az olaj,ne magyarázzák meg hogy ugyanolyan jó a végén,mint a ladákban 10000-nél.Egy modern turbódízel jobban megkinozza az olajat,mint egy régi vas.Az turbós ivecómból 10000 után koromfekete
híg lötty folyik,azzal csak 10000-et lehúzni még,már motorgyilkolásnak számít
.

Bambano 2007.10.28. 10:39:32

Opel szervizperiódussal egy kicsit korrektebb: x km vagy 1 év (motortípustól függően). Ott nem fordul elő, hogy sok évig ugyanaz van a motorban.

Más: rendes szervizben olyan a kompresszor és a sűrített levegő ellátó rendszer, hogy páramentesítik a levegőt, azzal fújkodhatod, nem ázik el a légszűrő. Legfeljebb szétszaggatja.

Olyan szervizbe nem viszünk autót, ahol nem látom saját szememmel, hogy koppan a kukában az olajszűrő és kicsurgott az olaj. Szerencsére van nem gyári immobilizer a kocsiban, az mindig megszivatja a nagyarcú szervizeseket, utána már egyik se mer kiparancsolni a munkaterületről. (Beviszem az autót, elkérik a kulcsot, miközben átadom, közlöm, hogy van benne nem gyári immo. Mindig az a válasz, hogy óóó értenek ők ahhoz és mindig megáll alattuk az autó félúton az ügyélparkoló és a munkaállás között. Mindig vörös fejjel jönnek be, hogy kapcsoljam ki a riasztót és utána már nem mernek szólni :) )

Durca 2007.10.28. 10:47:46

Átsiklotatok a lényeg felett! Dácia megveszed, ÖSSZERAKOD, használhatod. Miért kell nekem bilincseket húzogatnom, bakoljam is fel mint az ismerös 85 ben és rakjam össze újra. Használni szeretném és nem foltokat keresni. Egyébként nem igaz hogy egészséges ennyi olaj bárhonnan is jön. LEVEGŐ NEM JÖTT MELLETE, légmennyiségmérő után nem a hengerben lenne a helye?

isti 2007.10.28. 10:48:30

Erről az olajcsere/olajszűrő/légszűrő vitáról annyi a véleményem, hogy aki sajnál az autójától 10e km-enként 10-15e Ft-ot, az vegyen 15e-ért a tecsóban biciklit, mert annak az való.

prokee · http://blog.prokee.hu 2007.10.28. 11:09:01

Hahhhh... Szeretem, mikor 17 éves autó tulajdonosa megcáfolhatatlan kinyilatkoztatásként közli, milyen átverések folynak a márkaszervízekben :)

Szűrőkről - A ma érvényes szervízelőírások így szólnak: 15.000 km VAGY 1 év (km és idő típus szerint behelyettesítendő.) Ezért lehet, hogy a gyári előírás nem tartalmazza mondjuk a levegőszűrő cseréjét az első szervíznél. Viszont előírja az ellenőrzést !

Tegnap járt nálunk egy kisautó, egy évesen, 3176 kilométerrel. ELLENŐRIZTÜK a pollen- és levegőszűrőt, de nyilván nem cseréltük, mert patyolattiszta volt.

Szeretem, ha van bevétel, de nem mindenáron. Ha usert levesszük 15000 pénzre feleslegesen (mert nem mindig olcsó az a légszűrő!), akkor termeltem bevételt, de valszeg legközelebb nem hozzánk jön.

Légszűrőről még: bizony, nagyon nem mindegy, milyen körülmények között használja az user az autót. Van olyan ügyfelünk, aki 90%-ban autópályázik, volt már, hogy 45.000 km után cseréltük a légszűrőjét. Idős néni, aki a környéken jár, 15.000 után mindig új levszűrőt kap, ugyanis egy kisebb autópályaépítkezés egyik oldaláról jár át a másikra, akad némi por a környékén.

Egyébként meg: ügyfél HOZHAT anyagot (ilyenkor a garancia nem vész el, de a hozott anyagért ő felel!), sőt, ott állhat az autó mellett. Néha okoz is ez problémát, amikor az egy óra hosszra tervezett szervíz második órájában diszkréten jelezzük az ügyfélnek, hogy ha tovább beszélget a szerelővel, akkor a második ügyfél is csúszni fog miatta...

Ja, mi is hordós olajat használunk, méghozzá nyomós okból. Egy 4.1 liter olajat igénylő autóhoz tarthatnék 5 litere flakonokat, csak t. ügyfél (joggal) szóvátenné, miért kell neki 5 litert kifizetnie. A 0.9 liter maradékot vagy odaadom neki (sokan örülnének egy nyitott 5l-es kannának, 0.9l olajjal a csomiban), vagy megtartom, és a következő ügyfélnek ezzel kezdem a töltést - akkor meg jön a duma, hogy a nyitott kannában biztos TESCO-s olaj van...
Így hordóból pumpálunk. Persze erről is lehet azt mondani, hogy tutira járunk az Auchanba kannásért, és reggel nyitás előtt azt töltögetjük a hordóba. Meg is tehetnénk persze, de hogy tesszük-e, érdemes-e, más kérdés. Majd az ügyfeleink eldöntik, hogy a honi márkaszervízek közötti meglehetősen jó hírnevünket vajon kockáre tesszük-e ilyen kétes értékű haszon érdekében...

normálisandrive 2007.10.28. 11:10:09

Nem kell meglepődni, hogy nincs hiba a Daciaval. Talán majd eljön az idő, mikor rájön a sok fikázó, hogy kevésből is lehet jót (unokatesómnak is van, igaz 1.4es benzines, és megy).
Szerelővel érdemes jóben lenni: engem sem húz le, mindig fogad.Pedig ritkán megyek.
Amúgy nekem Skoda Favoritom van: sokan szarták, hogy jaj, de gagyi és mégis megy, nem szarakodik, kényelmes (nekem 94-es van, az már kicsit fauvé). Ismerősök német II-es Golfja meg Kadettja szarik be folyton, ő meg csak megy és megy...

Taki 2007.10.28. 11:12:15

Nekünk ugy álltalában \"jo\" tapasztalatunk van a renault szervizekkel :)

megánunk van,1éves. Elsö szervize idén év elején volt, 30ezredik km nél. Az ELSŐ! telefonon lett időpont egyeztetve,és elözetes ár,50ezret mondtak... vittem is a kocsit,nem anyám/aki a tulaj/hanem én mint vmennyire hozzáértő. 9re vittem,mondom megvárom,szerettem volna a műtétet végignézni,de nemengedték(vicc...),helyette akkor szigorúan elkértem amit kicserélnek legyen a csomagtartoban,ebbe bele is egyeztek! szoval, 12re végeztek... az összeg ott már 68ezer forint volt.....(nemis vittem annyi pénzt) biztos müszakonkén változik??vagy mi? Erröl a nevetségesen nagy összegről részletes számlát adtak :) érdemes lenne egy ijet posztolni... nemsemmi! 5liter gagyi molos olaj 28ezer ft például (egyrészt nemkell bele 5liter/a 2,8 as 123asomba nemkall annyi/,másrészt max 2ezer literje)stb. mikor a kocsit étvettem semmit nem mutattak meg,a cserélt anyagokból... no comment. -A legjobb: elötte megnéztem a motorteret,finom porréteg volt rajta,megnéztem szerviz utan,100%ig ugyan az,csak az olajbetöltön volt matatás... HOZZÁ SEM NYULTAK!! és ez nemvicc!! légszürű olajszűrő,(pollenszüröben nemis reménykedek,szerintem a szervizes sem tudja holvan)csak számlán voltak kicserélve...

renault baumgartner m7 kivezetö

pszihó 2007.10.28. 11:19:49

Egy fényező haverom dolgozott márkaszervízben,és nem értette miért könyékig olajosak a szerelők,aztán kileste,hogy a kifolyt 1.5-2 liter után már csavarják vissza a leeresztőt.Műszak végén meg megy a pakolás haza,mindíg volt gyári olajuk eladó féláron.

bandi 2007.10.28. 11:20:19

A Dacia dízel esetén az olajcsere periódus 20.000 Km vagy évente ,tehát az olaj maximum csak egy évig van a motorban,ha pedig elöbb eléri a húszezret akkor pedig még ennyit sem.

KComT 2007.10.28. 11:20:35

szerintem abszolut normalis a turbonal az olaj. Mi fogja kenni a turbot ha nem az olaj? Minden turbo diesel motornal van olaj a turbo körül. Ez a normalis.

pszihó 2007.10.28. 11:24:46

KComt-csak annak a visszafolyón kéne távoznia,és nem a szívócsövön!Érdekes hogy nem kellett utántölteniük,ha végigcsorgott mindenen!Vagy elfelejtették beírni a cikkbe?Fogadok hogy 20000 alatt nem is hiányzott olaj!-Persze!

Ivoke 2007.10.28. 11:26:32

Taki:
Ne haragudj, de ez részben a te hibád is. Mivel eleve ott akartáll állni az autó mellett, már a telefonban meg kellett volna kérdezni. De tegyük fel eszedbe sem jutott, mert fel sem merült benned az ellenkezője. Ebben az esetben mikor reggel odamentél és nem engedték, hogy bemenj, udvariasan közölni kellett volna, hogy köszi akkor ne is vigyék be a kocsit, és kerestél volna egy másik szervizt. Lehet macerásabb, de akkor most nem kellene ilyeneken bosszankodnod.

róka 2007.10.28. 11:28:11

Hülyeség ez az ilyen priódus, olyan periódus, nem kell olajat cserélni, csak a légszűrőt, meg az olajszűrőt. de azt valóban adott időnként, és megfelelően kell szűrni az olajat. Úgy hívják hogy Trabold szűrő. Kb a közönséges wc papír szűri az olajat. Az ürge bebizonyította h minél többet használt az olaj(szűrve persze) annál jobb a kenése. Szal nem kel itt olajakat cserélgetni, csak a szűrőt.
akit érdekel: www.trabold.de/

Edelweiss 2007.10.28. 11:31:30

"Az, hogy melyik motorban milyen időközönként kell olajat cserélni nem csak a gyár által megadott adatoktól függ, hanem a használat módjától."

ezert van az, hogy jobb kocsiknal a motorelektronika szol, mikor kell olajat cserelni, nem pedig a marketingesek.

dr. trafik nomac 2007.10.28. 11:33:46

A lenyeg, hogy minden hasznalatfuggo.

A legszuro siman kibir 40e km-t, megint mas, hogy a turbosnal azert jobban oda kell ra figyelni, viszon ha nem banyaban hasznalod, meglehetosen sokaig tiszta marad. Megnezte mar valaki egyaltalan mileott kidobta ?
Olaj, nos ez meg az olaj minosegetol fugg, ha nagyteljesitmenyu (tobbnyire szintetikus) olajat hasznalsz, annak siman 30ekm-ig kitarthat az elettartama, persze vezetesi stilustol fuggoen. Masreszt viszont az olajba a szellozesen keresztul is kerulhet karos anyag, ezert inkabb erdemes eves peridoushoz kotni, semmi ertelme hamarabb csereli. Az olajszuro detto, ha az olaj nem koszos akkor igazan kar azt is 10ekm-kent csereleni.
Turbonal olaj: benzines turbokat ismerem csak, viszont ott gaz ha olaj van a turbo kulrol, nem tudom, lehet itt direkt, de kicsit csodalkozom rajta, elvegre ez nem tarbant.

dr. trafik nomac 2007.10.28. 11:38:24

roka:
Nem mar, szerinted az olaj azert van, hogy a koszt kivigye , vagy azert megy tonke mert elkoszolodik ? Ahh...

ktp 2007.10.28. 11:43:20

Urak!
Mindenki azzal jár,amire píze van.Ezért kár ölre menni.Amellett:varez,moszkvics,polak,trabi,zaszti mentek 20 éveket törődéssel,odafigyeléssel.Ma is sok 10 évnél öregebb autó cirkál gond nélkül,pedig többségüket az ADAC akkor nem ajánlotta.Pl:11 éves astra a szervíperiódus vége felé eszegeti az olajat.Mit csinálunk? Veszünk volvót?Nem.Töltünk utána olajat.Ha csöpög,ha folyik,megjavszeroljuk.Minden gép szereti és meghálálja a karbantartást.Az autó pedig egy gép.Eszerint kell bánni vele és tipustól függetlenül nem lesz vele gond.

feri2360 2007.10.28. 11:44:16

Az előző epizódhoz írott hsz-omban rosszallásomat fejeztem ki Csikós szakújságíró felé, hogy nem pucolták le a kocsi alját, mire olyasmit válaszolt, hogy azért egy kicsit igen. Nos, látom, milyen alaposan. Méltatlankodott, hogy többen bírálták, mert fél percre, forgalmatlan pályán kipróbálta, mennyit megy. Merthogy az nem is veszélyes. Valóban nem, ha megfontolt, mindenre gondoló ember ül a volánnál, nem pedig Csikós kolléga. Már 120-nál érezte, hogy beremeg a futómű, de azért csak kipróbálta. Érdekes lett volna úgy befejezni a tesztet, hogy egy sárdarab 165-nél, leszakad és a kerék alá kerül. Abból parabolikus pálya lett volna. Mellesleg Rácz kollégát és családját is veszélyeztette. Rácz szakújságírónak most nem szólok be, mert már megtettem a Honda cikk miatt, 1 beszólás elég 1 hétvégére. Viszont egyetértek azzal, hogy a szervizben ott kell állni a kocsi mellett. Sajnos az elfoglaltságaim miatt sosem sikerült, de az utóbbi években magam szervizelem az autóimat, mivel igen sok gond volt, pl. sosem tettek bele normális olajat. Az F Astrám a periódus vége felé már csattogott, amióta én cserélek nem csattog, csere előtt sem. A G Astrámba pedig (Schillernél) olyan olajat tettek, aminek csak a dízeles jóváhagyása volt meg a 30 ezer km-re, nekem pedig benzines a kocsim, a szervizkönyvbe mégis beírták, hogy 30 ezer múlva hozzam. Hát inkább magam csinálom.

Edelweiss 2007.10.28. 11:44:44

roka, ezek a TVshop-os faszsagokat mashol nyomasd szerintem.

Kiakadtam! 2007.10.28. 11:57:44

Hú, életembe' ennyi marhaságot nem hallottam!

Róka, az ásványi olajakat sajnos évente le kell cserélni, még ha csak 1-2 ezer km-t mentél is! Mert "öregszenek", azaz elbomlanak. Még a szintetikus olajak is csak 2-3 évet bírnak. Ez a "csak szűrőcsere kell" pont emiatt egy irtó nagy baromság. Kérdezz majd meg egy vegyészt.

A 20 ezres légszűrőcsere esetleg a majdnem steril német utakon reális, itthon viszont olyan mennyiségű kosz van az utakon, és emiatt a levegőben is, hogy szerintem max. 10e vagy egy év a reális.

A Dacia kapcsán én arra lennék kíváncsi, vajon a tartósteszt meddig fog tartani. Mert ha 50-60 ezer km-t elgurul nagyobb hiba nélkül, az nem meglepetés. De mivan mondjuk 160e-nél? Vagy 220e-nél?

Eddig még tartósteszt a hazai szaksajtóban nemigen ment 50-60e fölé. Egyszer olvastam pár éve egy tesztet, ahol egy német autósújság 130 ezerig kergetett egy dízel Mondeót, és bizony 80-100 körül már jöttek elő a nyűgös dolgok.

Tibor 2007.10.28. 11:58:19

Re: Taki 2007.10.28. 11:12:15

"mondom megvárom,szerettem volna a műtétet végignézni,de nemengedték"

Én az ilyen szervízbe eleve be se adnám a kocsimat! Mindig ragaszkodom hozzá, hogy ott állhassak a szerelő mellett és ha kell kérdezek, beleszólok... az én kocsim, tehát azt tegye vele amit én akarok, illetve az a minimum, hogy magyarázatot tudjon adni, mit és miért csinál éppen!
A nyáron Angliában jártam és szintén bekeveredtem egy szervízbe, ahol minden tulaj vagy a szerelő mellett állt vagy legalább a kereskedésben ülve az üvegfalon át figyelte mit csinálnak éppen a kocsijával!
Ami pedig a Dákót illeti, lehet hogy egyszer veszek egyet, de nem most...kell még egy kis idő, hogy hozzászokjon mindenki a jelenlétéhez a magyar piacon és ne legyen nagyobb égés bele ülni, mint mondjuk 15 éve egy Skodába:D.
Üdv mindenkinek,

Tibor

zazu 2007.10.28. 12:00:32

A franciák ezer éve fix szilentekkel operálnak. Ezért volt drága egy francia autó javítása. Amúgy meg a Dacia biztos gazdaságosabban üzemelktethető, mint a sok francia csoda, amikben mindig valami rossz. Volt francia cégautóm, meg most is az van. Csak halgatok a szervízben mikor az ügyfelek mesélnek. Nekem távolkeleti autóim voltak. Olajcsere, szűrőcsere, gyertyacsere és 150 ezerig semmi más nem kellett.

pszihó 2007.10.28. 12:01:34

Róka méltó vagy a nevedhez!/üvegtigris/

rönós 2007.10.28. 12:06:58

Én is vettem egy használt Renault-ot pár éve az említett Baumgartner-nél, az előző tulaj "elvesztette" a sz@rvízkönyvet, de kinyomtatták a teljes szervíz dokumentjeit, mivel mindig oda vitték. Átfutottam rajta, ugye ezt nagyon nem tudja az ember átnézni vásárláskor. Reménykedem legalább, hogy az óra nem lett visszatekerve, igazából a 3 év alatt semmi gond nem volt a szokásos trafócserén kívül (állítólag R benzines betegség). Persze a vásárlás bonyodalmai során a szervizes nyomtatványt nem adták ide. Mondom, ha szervízkönyv nincs, legalább az kéne. Vidéki lévén telefon - persze küldjük postán! ...lassan három éve, kettő telefon nem volt elég. Vásárlás után a vevő le van sz@rva - ide se jövök többet!

der 2007.10.28. 12:10:09

VÉLEMÉNYÉT KÉRNÉM AZ ÖSSZES JELENLEVŐ KOLLEGÁTÓL, TITKÁRÚRTÓL, AKI EZEN FÓRUM BERKEIN BELÜL SZAKÉRTŐT JÁCCIK. :)

van egy vw polo 1.2 12V -es, 2004-ben újonnan vásárolt, 5 ajtós kocsim. 2006 júniusában volt első szervizen - előírás szerint (olajcserével), akkor pár km 10.700 körül volt bent a km. :) (tudom első hallásra fura, de én - munkámból kifolyólag - ritkán használom a gépet.)
Idén júniusban kellett volna vinnem az éves szervizre (ismételt olajcserével!), 17.120 körüli óraállásnál. Mivel 15ezres olajat tettek bele legutóbb, feleslegesnek tartottam elvinni, gondoltam inkább várok még pár ezer km-ert.

Kérdésem: jól tettem-e, vagy nem?

Köszi a segítséget!

pszihó 2007.10.28. 12:19:16

DEr-Ez a kocsi így is úgy is túléli önt!Amúgy én lecseréltettem volna.

Grimi 2007.10.28. 12:31:51

VW-ken evek ota 30000 az olajcsere periodus, de ezt megvaltoztatja az elektronika, amely a kovetkezok alapjan csokkenti a periodusidot: A taroloban rogziti a hideginditasok szamat (ez ugy nem bonyolult (motor hofok alapjan) valamint egyeb fobb uzemelesi parametereket(gondolom fordulatszamok bizonyos hatarok felett, extrem egymas utani inditasok szama), ez alapjan lesz egy Pesten hasznalt TDI Golf csereperiodusa 21000 km 30 helyett. Mindenesetre en koztes idoszakban magamnak lecserelem az olajat meg a szurot, igy szervizben papiron 30 lesz, de en tudom, hogy nem...

odertisch 2007.10.28. 12:32:07

Talán el kellene gondolkodnunk a következőkön is:

Köztudott ill. egyértelmű: a szervizdíjból sok kereskedés nagyon jól kaszál.

A suzukik \"soha nem romlanak el.\"

Suzukiból a mai napig durván 22ezer darab talált idén gazdára.

A francia autóknak elég rossz hírük van a megbízhatóság terén.

Renaultból, peugeotból 5-6ezer körüli darab lett értékesítve 2007. októberéig.

Lehetséges, h a \"hiányzó darabszámok\" miatti bevételkiesést próbálják kompenzálni az (kevés darabszámot produkáló) egyes autógyárak, míg a Suzuki (mivel \"nem szorul rá\") nem bassza át a vásárlóit, és nem \"állítja úgy be\" az autóit, hogy azok meghatározott időn belül elromoljanak???

Secnir 2007.10.28. 12:36:53

der:
nem tetted jol

pszihó 2007.10.28. 12:37:40

Milyen egyszerű az élet!Kis darabszámú márkák átbasznak?
Inkább szerintem ott,ahol a főnők nem elég kemény,vagy egy ő is egy piti tolvaj.Akár a suzukinál is előfordulhat átbaszás,annak ellenére hogy megbízhatobb mint egy rönyó.Ez két kül. dolog!

csiky944 2007.10.28. 12:39:52

Odertisch te ezt komolyan gondolod?
Te hülyegyerek Suzukit csak itt adnak el ennyit,(mer ugye magyar termék és ez kell a parasztnak)a franciákból meg Európa összes országába lehet venni.De mondjuk vegyük h itthon sokkal kevesebb Fiatot adnak el Suzit,na de nézzük meg az Olaszország-i adatokat....(a folytatás egyértelmű)

Mcvtom 2007.10.28. 12:40:13

2007 májusában vettem át az új autót, 7 személyes 1.5s dieselt modell.
6500-nál egy görög nyaralást követően vittem el a márkaszervizbe olaj és légszűrőcserére.Most 9100 km-nél tartok, a próblémám a következő irtózatósan hangos és csattogó, ropogó nagyon erős fémhangog jönnek az utastérbe a motortér felöl. az hogy hangos elviselném, mert valahol kellett sporolni az rendjén van , de ez már elviselhetetlen zaj.
Ha valaki találkozott ezzel a próblémával kérem írjon. Nme gondolom, hogy motor vagy fútómű hiba, se fék, valami elszabadult alkatrész lehet, de attól félek, ha visszaviszem a márkaszervizbe egy csavarhuzás helyett, majd egy több 10 ezer foríntós számlát képesek kiállítani részemre.

Grimi 2007.10.28. 12:43:04

Der. Amelyik elobb jon azt kell nezni, 1 ev utan vagy 15-nel, van akinek 5 ev alatt megy bele 15, megvarni nem jo otlet. Sot ha garancias vol az autod, akkor valoszinuleg most mar nem, mert fel evet kestel a szervizzel. Ha keveset hasznalod plane erdemes az olajat evente cserelni, javaslom a CASTROL EDGE olajokat, 5W-30-as szintetikus, 3000 ft literje, meghalalja a kis haromhengeres.

Grimi 2007.10.28. 12:46:47

MCVTOM. A 2007-es auto meg zsir uj, gyorsan vigyed, hogy cserelhessek a cuccot garanciaba. Most vetek varni.

odertisch 2007.10.28. 12:46:50

Érdekes. Úgy tudom, az Opel és a Ford dobogós még, aztán követi őket a többi márka (köztük a Toyota és a VW). Mégsem róluk hall az ember ilyen meg olyan műszaki hibákról szóló, szájhagyomány útján terjedő történeteket, mint pl. a francia, az olasz, stb. autókról.

És vajon miért van az, hogy a suzuki az opel és a ford vezet itthon? Talán mert szarok? Otthagynak az út szélén? Nem hinném. Mondhatnák, hogy "mer olccsó" - a swift és az ignis kivételével ez nem igaz!

der 2007.10.28. 12:48:53

köszi Grimi ;)

Ehe 2007.10.28. 12:50:10

Nos, ha a gyár 20ezer után írja elő
az olajcserét és 40ezer után a légszűrőt akkor akkor kell cseréni, tökmindegy, hogy a szaki mit mond a sufnijában.
Ha az ember betartja a szervízelési időket akkor semmi gáz nem érheti, ui. a gari megmarad. Ha meg van gari ki a fenét érdekel, hogy mi lesz (v. mi nem lesz) a motorral. Le van védve a szervíz álltal: a szervíz könyv bizonyítja, hogy rendszeresen szervízelte, ráadásúl márkaszervízbe.
Egyébként más autókban is 20-30ezer az oljacsere időintervaluma.
Itt szertinem semmi más nem müxik mint a régi beidegződések: Dacia = szar

Ja a cikk szerzőjének meg: okos ember sárba szorúlt kocsit SOHA nem vontat hátrafelé, most megúsztad annyival, hogy koszos lett, legözelebb majd a kartervédődet tépi le a sár + egyéb járulékos okosságokat, pl. üzemanyag cső és társait.

pszihó 2007.10.28. 12:53:07

Odertisch-azért az ezelötti okfejtésed akkor is hülyeség.Ennek ellenére én se veszek több franciát,egy citroen elég volt.Most mazdával járok,fele annyi gondja sincs.

Secnir 2007.10.28. 13:01:55

der:
ha ram hallgatsz: azt csinalsz amit akarsz

odertisch 2007.10.28. 13:06:30

pszihó

gondolom az előbbi nemtetszésed a \\\"kis darabszámú márkák átbasznak\\\" -nak szólt!

Ez nem minden esetben van így - szerintem (szubjektív, magánvélemény). A drágább (mazda, bmw, merci, alfa, stb.) ill. a \\\"feltörekvő\\\" (kia, hyundai, stb.) márkák is kivételt képeznek ez alól.

De gondoljuk csak logikusan végig! Ha autót vásárol az ember, a rengeteg szempont mellett biztos a legfontosabbak egyike a MEGBÍZHATÓSÁG. Sztem.

pszihó 2007.10.28. 13:12:18

Odertisch!

Logikátlanul hangzott a 'programozott hiba'-ennyi.
Szerintem nem képesek jobb minőségre,mert a beszállítóik 'olcsójánosok törökországból'.Relatív olcsó kocsik a franciák,ahhoz képest hogy dizájnra sosem sajnálták a pénzt.

Hard 2007.10.28. 13:12:44

Azért a Suzukik nem olyan bonyolult konstrukciók, mint egy C6, vagy pug 607 vagy egy Ren Espace. Ennek függvényében nem olyan sok a hibájuk, főleg az elektronika terén.

RedRiot 2007.10.28. 13:14:40

"Amúgy nekem Skoda Favoritom van: sokan szarták, hogy jaj, de gagyi és mégis megy, nem szarakodik, kényelmes (nekem 94-es van, az már kicsit fauvé)."

Csatlakozom! Nálunk is van a családban egy '94-es Favorit, nagyon megbízható vas. Mindig beindul, és eddig sosem állt meg magától! És sehol sem folyik taknya-nyála, nem kell 20k után újrahúzni minden csőbilincset. :) Favoirt forevah!

7 2007.10.28. 13:20:57

Egy alvázmosás nem ártott volna szerviz elött!!!!
Mikor még szerelőként dolgoztam mindíg kiakadtam ha ilyenhez kelett nyulnom!!!!!

Szalai Nándor · http://nandikacska 2007.10.28. 13:22:42

Én nem akarom megbántani a Magyar népet de mindig becsmérelték a román autokat nemmintha a rendszerváltás előtt ezreket vittek volna el innen de most mutatkozik meg hogy milyen jó kocsi is a Dacia.

agylízing 2007.10.28. 13:26:36

Uraim! Kicsit off, de nem először látom a szerviz szót hibásan. Hagyjátok az Í-t a francba, mert helyesen így kell írni: SZERVIZ. Sajnos sokszor a szervizesek is rosszul írják... Szerencsére legtöbben jól írják. Semmi köze a vízhez, mint ahogy az egyelőre (és nem egyenlőre!!!) szónak sincs köze az egyenlőséghez.

collins 2007.10.28. 13:42:12

nevetséges, hogy sokan kételkednek a szűrőcserékben, meg a folyadékcserékben..

minden honnan ezt hallani, hogy nem is kell olajat cserélni csak szűrőt.

ezek az emberek tanultak valaha fizikát, vagy esetleg kémiát, vagy az ujjukból szopják ezt a sok hülyeséget?!

Tommi 2007.10.28. 13:51:35

nem tudom mi a bajotok a Logannal... Sima használati tárgy, nem élményautó... A szerviz meg olyan, amilyen... Szerintem sokan használják nagy megelégedéssel...

Levente89 2007.10.28. 14:09:40

A Dácia a Renault MIND EGY RAKÁS SZAR!!! Ezen nincs mint túltárgyalni!!!

KIZS 2007.10.28. 14:10:39

Én úgy tudom, hogy az utolsó autó ami tényleg a hidegindítások számát és a használat módját figyelte az olajcsere periódus meghatározásakor az E34-es BMW volt. Azóta leegyszerűsítették a kérdést és (többnyire) simán csak az üzemanyag fogyasztástól függ a csere ideje. Elfogyasztott X liter üzemanyag után kigyullad a cserélj olajat lámpa és kész.
A VW konszern termékei meg pl. onnan tudják, hogy long life olaj van benne (tehát 30 ezres a periódus) vagy normál olaj van benne (tehát 20 ezres a periódus), hogy olajcserekor másképpen nullázák a mérőt.

Nekem a régi BMW-mbe 8 liter olaj kellett. Budapest elővárosi használat mellett (ahol nagyon ritkán pörgött 2500 fölé) olyan 13-15 ezrenként írta ki, hogy cseréljek olajat. Ezek után bemagyarázni azt, hogy egy 1.4-es, állandóan a képességei határát súroló VW motornak 30 ezrenként elegendő az olajcsere az több mint merész. Mert a mai VW motorok ennyivel korszerűbbek, mint a 10 évvel ezelőtti csúcskategóriás BMW motorok. Aha. 20 év múlva. Talán...

Egyébként sincs értelme a 30 ezres periódusnak, ha 10 ezrenként utána kell tölteni.

etele 2007.10.28. 14:20:55

Néhány apró észrevétel a sok ilyen-olyan véleményhez.Igaz nincs dáciám,de a szinte ugyanaz clióból kettőt nyúzunk kitartóan.220 000 km körül jár,nem volt kimélve sosem,járt a német és osztrák autópályákon és erdély poros útjain.30 0 000 olajcsere,sose volt vele semmi gondom,a mai napig megy mint a doxa.A légszűrőről annyit,tipusonként nagyon változó lehet a szennyeződés mértéke,a clióban bőven elég a 30 000 csere,viszont van egy nissan navara is,valahogy nagyon nem jó helyről kap levegőt abban 10 000 cserélni kell mert csupa trutyi.A szervizperiódusról csak annyit,a vw féle pd tdi motorok ahány autóban vannak annyiféle szevizperiódust mondanak ugyanarra az 1,9 motorra.Pl seat alhambra 15 000 km,skoda superb 4 0 000 km,passat 30 000 km,a légszürőre ugyanez a szórás igaz.De a renault féle 1,5 dci is változik attól függöen milyen tipusban van,nem egyforma a nissan noteban és loganban,pedig ugyanaz a motor.Igy hát döntse el mindenki mi az igaz.A kamionokról annyit,valóban kisebb fordulaton forognak,de tizszer annyi nyomatékot és erőt kell kibirni,mégis 100 000 km az olajcsere.Hidd el a kamionos sokkal harapósabb a megbizható autóra,ő nem csak az esti buliba nem tud elmenni ha elromlik,vagy épp kénytelen lenne busszal menni munkába,nagyon komoly bevételektől esik el a meghibásodás miatt.Ők tudják miért jó és nem csak marketing.

Yoisten 2007.10.28. 14:22:08

Taki!

A márkaszervizben az az előny, hogy adnak egy csomó papírt, többek közt a várható javítási költséget is tartalmazót (van rajta egy 5-10%os eltérési ráta persze) és én amíg oda jártam, mindig szóltam, hogy bármit cserélnének/csinálnának a kért javításokon kívül, hívjanak fel.
Ez mindig rendben is volt, csak annyira felment pár éve a szerviz óradíja, hogy már nem hordtam oda.

Ezen kívül - amíg kötelezően oda kell hordani a gépet - érdemes körbetelefonálni a szervizeket, mert elég nagy difi is lehet. Volt olyan ismerős, aki vidékre hordta a Volvóját, mert annyival jobb áron csinálták meg, mint pesten, hogy bőven megérte a cécót.

Quattroman 2007.10.28. 14:33:03

Én először és utoljára vittem garanciális szervizre autót. (Corsa C, OPEL Gombos)
Az autóban 1200Km volt 1 évesen de garis még, elvittem mert elfelejtette a távirányitót.
Lecserélték? az olajat Helix Ultra (3900/lit)4liter számlán
Az autó a gyár szerint 3,5 lit. szürővel együtt és az alsó nivón áltt feltöltve. az ujrakódolásért 4e ft a számlán (garancia?)
viszont TÖK INGYEN LECSERÉLTÉK A MAXABÓS RENDSZÁMTARTÓKAT gombosra innentől csak kis betűvel írom.
Otthon meg én dobtam el az övékét!
Ja és a szervizkönyvben a km óra állás 1200km helyett 12000 lett beírva.
N a gy o n f i gy e l m e s c é g!
Csak ajánlani tudom.
Mármint hogy kerülje mindenki.

dzsinn 2007.10.28. 14:39:39

de unom már ezt a szájhagyomány szerint szar franciák dumát! Ezt a hívő folkszvágenesek mondják. Én is hajtottam VW-eket, és azokkal is van épp elég baj. Csak, ha valaki vesz egy méregdrága "népautót" vagy Audit, akkor szégyelli bevallani a hibákat. Tisztelet a kivételnek, pl. nemrég hallottam, hogy egy volt Transporter tulaj kijelentette, hogy soha többé ilyet (pedig nem használtan vette) - inkább lecserélte egy japcsira.

prokee · http://blog.prokee.hu 2007.10.28. 14:48:58

"Nagyon szeretnék nálatok dolgozni nagyon tetszik a stilusotok légyszi írjátok már meg nekem hogy milyen feltételek kellenek ahoz hogy hozzátok bekerüljek."

A siker első lépése, hogy kezdd el gyakorolni az írásjelek használatát ! :D:D:D

Lali_ 2007.10.28. 14:56:24

Bármit is mondanak, nemhiszem, hogy az életben bármikor is fogok Francia, vagy román autót venni. És nemcsak az autó színvonala miatt....

csiky944 2007.10.28. 15:00:14

Levente89 és te ezt büszkén állítod,mert már mentél háromfajta autóval-Swift 1.0GA,Astra F 1.4 60Le,Matiz 0.8S Gratulálok!!!

ketyosz 2007.10.28. 15:11:47

Zsocibá mekkora marhasgot írtál! ("... Először a nagyobb majd utána a kisebb darabok ...") Remélem nem vagy autószerelő. :(

XX 2007.10.28. 15:24:02

MCVTOM: sürgősen vidd szervizbe a garis javítás meg a gyár költsége.

AP (törölt) 2007.10.28. 15:29:05

10.000km-enként annyira megterhelő olajszűrővel együtt a 6000ft kiadás?
Ja, bocs, elfelejtettem, hogy az enyém szar igénytelen fos orosz. Az új, csodálatos technológia 30.000ft-os olajcsere mellett váltja meg a világot. :)

weak 2007.10.28. 15:31:42

Engem csak az érdekelne, miért jelenik meg átlag hetente két írásotok a Dacia Logan-ról? Lehet ám más autókkal is foglalkozni, bár kétségkívül ez a "legérdekesebb".

Netán fizetnek ezért??? Khmmmm...

sharky381 2007.10.28. 15:35:06

Sziasztok. Én egy Tectorral járok, és szervíz is 60.000km-enként írja elő az olajcserét, nemzetközi viszonylatban! Belföldi 30.000 ezrenként. Nem egy moci gond nélkül lefutja a 6-700.000km-t, mindenféle megbontás nélkül, 2 olajcsere között nagyon ritkán vannak szervízben, olajat sem kell utánatöltögetni! Ezek a gépek 1800 körül forognak autópályán, de üresben sem tudod 2500fölé "pörgetni" őket.
Érdekes, hogy az itthon, városban forgolódók olajnyomása 20-30.000km után lecsökken 2-3-4bar al is, majd az új olajjal megint 8-9bar lesz, míg a folyamatosan pályán futóké jóval tovább megtartják az olaj viszkozítását.

Salafat 2007.10.28. 15:35:13

"Levente89 és te ezt büszkén állítod,mert már mentél háromfajta autóval-Swift 1.0GA,Astra F 1.4 60Le,Matiz 0.8S Gratulálok!!! "

Én sem értek egyet Levente 89-el, de te is ritkabunkó egy ember vagy de ezt gondolom te is tudod. Nemtudom mit kell leszólni a Swiften az Astrán és a Matizon. Mindegyik átkozott megbízható autó. Max. az Opel nem. Nekem Smartom van, tudom ebbe a országba az is ciki.

pszihó 2007.10.28. 15:44:32

'Pöcs Gulyás 2007.10.28. 10:06:04
Nem a fojtas az igazi baj, hanem hogy az eltömödött szürö miatt emelkedik a turbo fordulatszama, es hamarabb tönkremegy. Legyszürön sporolni, komolyan... "

-ha még olvasgatsz itt,azért ezt elmagyarázhatnád nekem,mert bevallom nem bírom felfogni miért is?

G 2007.10.28. 15:46:43

a szervíz csak olajcsere lenne? garancia nem ugrik? ha igen és nem, akkor jól :)

csiky944 2007.10.28. 15:52:23

Salafat igen én egy ritka bunkó állat vagyok és még fizetett provokátor is.Tudod Totalcárék elhalmoznak mindenféle ajándékkal azért,hogy én itt keltsem a feszültséget!!!

ui.:Én egy annyira bunkó állat vagyok,hogy mertem arcot adni a szöveghez...

tomiko 2007.10.28. 15:55:14

Szerintem is mindem francia autó szar, nem kicsit, nagyon. Elismerem, hogy néhány típus akad köztük ami "elég" megbízható, csak szervízbe ne kelljen vinni! (Tapasztalat: Renault 5 Alpine, Renault Scenic, Citroen BX). A német autók között is belenyúltam már szarba (VW Passat), de azóta a harmadik németet nyúzom, ami történetesen egy opel és meglehetősen megbízható és olcsó autónak bizonyult. Ugyanis használom, nem polírozom és nem is a utcákat firkálom vele. Az olajcsere meg minden normálisan gondolkozó autós számára logikus az ELSŐ EZER km-nél!!! Légszűrőcsere 10 000 km-ként kötelező, nézd meg hogy néz ki ennyi km után.

Sheme 2007.10.28. 15:58:01

Nekem a Futó utcai Renault szervízben a 30000km-es szervízre - olaj és olajszűrő, légszűrő és gyertyacserére cca 50eFt-ot mondtak.
Gondoltam, hogy ha buzi lennék, szívesen bekapatnám velük a micsodámat.
Valahol az Üllői úton, kint a halál f.szán van a Homasita, itt vettem bele motorolajat, egy másik helyen meg olaj- és légszűrőt, illetve a neten rendeltem 4 ágú gyetyát a Logan-ba.
A Lombos utcai Bajorhoz vittem, érdekes módon, itt nem akart kiterelni a szervízből; előttem kicserélt mindent a szerelő srác.

Az egész olajostul, szűrőstül, gyertyástul munkadíjastul kijött cca 28k-ból. A gyertyák 6500, az olaj 14k, a szűrök összesen 3300.- volt, ja, meg a munkadíj. Egyébként vártam kb 30-40 percet - a srác engedte "kihúgyozni" magát, vagyis amíg a motorolaj kifolyt, addig kicserélte a gyertyákat, és amit berakott, annak a meneteit valamilyen anyaggal bekente, mondta, könnyebb legyen kicsavarni. A kerekeket is ellenőrizte, nem lógnak-e, a fékpofákat cseréljük-e vagy sem. Az olajleeresztő csavart IS kicserélte egy újra.

Nekem is a könyv szerint az van beírva, hogy 40ekm légszűrő-csere, 60ekm gyertyacsere, 30eKm olajcsere - előtte, 15eKm-nél a Renault Budakalász váratott vagy egy órán át, lófaszt sem csináltak. A nívópálcát előttem kiemelte, azt mondta, ez olyan, mint a friss olaj, nem kell cserélni...

Ja, 7900Ft-ra a SEMMIÉRT lehúztak; Renault Budakalász. Jut eszembe, ők 45eFt-ot mondtak zakpakk a fenti cserékre.

Én nem gyilkolom a szekeret, néha bemegyek a gyári fogyasztás alá; 5.5 helyett volt már 5.1 is, a fedélzeti szerint átlag 58km/h-s tempóval. Nyílván, ebben van némi városi közlekedés is.

mtcsv 2007.10.28. 15:59:36

Kedves Zsocibá! Az a jó a francia szűrőkben, hogy 19.000 km-ig csak a nagy szennyeződéseket szűrik, a kicsiket szűretlenűl átengedik. Gratulálok. Mi írsz még le, ha hosszabban írsz? Szeretném, ha valaki leírná, hogy 40.000 km-en hány kg szennyeződést kellene megszűrni egy légszűrőnek? A te rövid életedben a gyakori olaj és szűrőcserék szükségességét csak azok tapasztalják meg, akik tíz évesen veszik majd meg az autódat. Tisztelettel!

abcd 2007.10.28. 16:10:33

Egy 1.9 PD TDI SUPERBben 50 000 km után
kell olajat cserélni.

optimal 2007.10.28. 16:27:47

Nem tartom valószínűnek, hogy aki ma megvette ezt a Dacia-t (vagy bármilyen autót) 15 év múlva is ugyanezt fogja hajtani. Vége van már azoknak az időknek, amikor 8 évet vártak faterék a Zsigára, és még mindig hajtják. Átlag 6-7 évig van egy tulajdonosnál, úgyhogy ennyi idő alatt ha nem cserélsz olajat egyáltalán az autód simán fog menni, (feltéve, ha nem vagy taxis évi 50e KM-el.) A következő vevő egy kanyi garassal sem ad érte majd többet. Nem értem igazán, mit hálál meg egy autó, ha nem 15e, hanem 10e km-enként cserélsz olajat benne. Semmit. Te érzed jobban magad, de attól függetlenül bármikor,bármilyen jellegű meghibásodása lehet, hiszen gépből van. A topic indító cikken keicsit meglepődtem, mert 30%-a arról szól, hogyan megy be a sár a vontatás közben a vas alá...nane vicceljünk már, ez egy rendeltetés szerű használat, melyre autót fel kell készíteni??? Vagy állapítsuk meg tehát, hogy szar a dácsia, mert összeszed a dagonyából egy csomó sarat :) A jelenlegi anyagok és technológiák már egyáltalán ugyanazok, mint 20 éve, kedves 50 éves kollégák. Jó lenne már megszokni. Még ma is ismerek olyan autószerelőt, aki akkara buzditja ügyfeleit, hogy a bejáratós autót nem szabad gyorsan hajtani. A gyártók viszont minimum sebességeket rendelnek a fokozatokhoz pl. Nem 20 éves a gyártástechnológia sehol sem, tessék megszokni. Amúgy meg Pöó307-esem van, azt is szidták, de mivel nekem megy 6 éve, nekem jó. Opelem is vót, az is jó vót. Picasso is van a családban, az is jó. Ford is, az is.

optimal 2007.10.28. 16:33:10

Ja, zsiga is vót, de az nem vót jó...:)

pszihó 2007.10.28. 16:42:20

Optimal!

'.A jelenlegi anyagok és technológiák már egyáltalán ugyanazok, mint 20 éve, kedves 50 éves kollégák.Nem 20 éves a gyártástechnológia sehol sem, tessék megszokni."

-Kedves mérnök úr,miben különbözik a mai mechanika a 20 évvel ezelöttitől?Mert ugye olaj kapcsán erről van szó.Ugyanolyan kenéssel ugyanolyan csapágyakat,ugyanolyan illesztéssel használnak!Tessék utánanézni,mielőtt az űrkorszakba képzeli magát!

optimal 2007.10.28. 16:47:22

Kedves pszihó!
Először is az olaj nem ugyanolyan (már amelyikben van egyáltalán olaj a klasszikus értelemben), az ötvözetek sem, a megmunkálásról, tűrésekről nem is szólva. És az autók sem ugyanazt tudják, mint 20 éve (szerintem). Az űrkorszak sajnos még nem itt kezdődik, az még érdekesebb, tessék csak utánanézni :)

bandita 2007.10.28. 16:47:47

Nekem egy 1989-es 1.6D escortom van,
10 ezrenként olaj, olajszűrő, levegőszűrő, gázolajszűrő meg 30 ezrenként. Soha semmi baj nincs vele,
az előző is elment 460000 km-ert utántöltögetés nélkül, szerintem ez is megteszi. Egyedül a presztizse nem túl sok, de ez annyira nem érdekel. Egyébként nem az autó függvénye a vezetési tudás, egyenesben meg emelkedőknél az összes paraszt tudja betonozni a lábát, de kanyarokban, és szerpentinen elfogy a tudomány.

tnz 2007.10.28. 16:47:51

A tököm tele van ezzel a "mai kocsikat 3 évre csinálják " dumával. Fabia-m van, 10 év átrozsdásodás elleni garancia van rá. A harnadik Fabia-t nyűvöm, volt szerencsém látni 6 évesen, 60 ezer km után. Semmi baja nem volt. Karban kell tartani az autót, ennyi.

Tatu 2007.10.28. 16:51:44

Lala!

1,4-es oktimba 18 ezer km után pontosan 0,00 csepp olajat kellett eddig utántölteni nem kevés város és autópálya után. Nívóplcán olaj most is max jelzésnél. Persze majd csak 20 év múlva lesz olyan tutkó mint a te béemvéd, de nekem így is megfelel.

Ja és persze longlife oil, tehát majd 30 ezer után viszem most is, mint legutóbb is és most is már csak úgy lesz ez, ahogy akkor is: pontosan semennyi olajat sem evett.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2007.10.28. 16:53:58

Jé, egy olyan poszt, amihez nem szólt hozzá ommm, scheerti meg baowah :)

pszihó 2007.10.28. 16:55:35

Optimal!

A helyzet az,hogy a gyárak ebben a szervizintervallum kérdésben,egymást licitálják túl,legkevésbé sem fontos nekik a futásteljesítmény.A környezetvédelmi lobbinak viszont ez tetszik,mert kevesebb a veszélyes hulladék.Szomorú viszont,hogy egy 10 éves 1.5-ös dci,hulla lesz,ha egyátalán megéri azt a kort.Persze aki 5 évente cserél annak mindegy,eladáskor lehazudja a csillagos eget,a következő szerencsétlen meg le van szarva!Nem kell elájulni a szintetikus olajoktól sem,csodákra azok sem képesek,viszont egy mai kocsi /pláne turbós/ még jobban összetöri az olajat,mint egy régi,mivel jobban ki van hegyezve.

pszihó 2007.10.28. 17:01:31

Nem néz utána,nem baj!Ha nem jár 8-10 évnél öregebb kocsival,nem is lényeges.Cseréljen 20-30 ezrenként,úgyis hazudja le a csillagos eget eladáskor-hogy szerette,sajnálja eladni-és vegyen újat!Sajnálom a vevőt,hogy egy olyan kocsit vesz,ami szar olajjal közlekedett.

optimal 2007.10.28. 17:08:10

Pszihó!
Kérésedre alább küldök egy aktuális "olaj" összetételt. Az jutott még eszembe, hogy 1999-ben volt alkalmam Kanadában egy rokon 6 éves Buickját vezetni. Amikor kérdeztem a tulajtól, hogy hol kell kinyitni a motorháztetőt, kinevetett, hogy minek az nekem, ez még sosem (sic!) volt kinyitva :) A kilométeróra (mérföldóra) 130e km-en bőven túl volt már. Egyetlen hibáját vettem észre a kocsinak ott akkor: a pollenszűrő igen büdös volt már így 6 év után..:) Tehát az olaj összetevők: Alapolaj (finomított ásványolaj párlat) max. 20%, Poli-alfa-olefin max. 55%, Trimetilolpropántrikaprilát/
kaprát max. 20%, Hosszú szénláncú kalcium- és magnézium-alkil szalicilát
polimer max. 4,4%, Alkaril-amin max. 0,7%, Cink-alkil-ditiofoszfát

pszihó 2007.10.28. 17:14:07

Optimal!

Imádom az ilyen legendákat,de ilyet mindenki mondhat!-érdektelen!
Mint hogy az is hogy jól használja a keresőket.Minek írta ezeket a kémiai anyagokat?Ezzel magyarázza az olajperiódust?Ne fárasszuk egymást!

optimal 2007.10.28. 17:19:39

Pszichó!

Valóban jól használom a keresőket, de azért írtam, mert azt írta, hogy ugyanazok az olajok, mint 20 éve. Amúgy látszik az is, hogy 20% olaj az "olajban". Konkrétan ezért írtam. A lengedákról annyit, hogy Ön is nagyon jól tudja, igen kevés az esélye annak, hogy (egy analfabéta amerikai alatt akár) megálljon egy autó 6 év alatt, mert megöregedett az olaj. Én nem az olajon csodálkoznék, hanem inkább az akkun és a fékpofán például,az inkább a legenda kategória...

nemjo 2007.10.28. 17:25:45

Ebből az egész tartóstesztből nekem egy dolog jön le:
- kapok egy autót ingyen használatra, tök mindegy hogy milyet, nekem pedig fényeznem kell, hogy a forgalmazó többet adjon el belőle.
Nem itélem el a cikkírót, valószinűleg én is megtenném ...

manes 2007.10.28. 17:27:32

Én elvböl nem veszek román terméket.legyen az akár egy doboz gyufa is.

optimal 2007.10.28. 17:30:19

Borsalino!

Elvből inkább ne vegyél kínai terméket, akkor érdekesebb lesz a végeredmény...:))

Tomika 2007.10.28. 17:31:23

Sziasztok! Kissé unalmas már ez a sok LIMPI teszt! Majd 200 e km után tessék tesztelni... Marhára nem fogy a kereskedésből igy próbálják elsózni. Biztos jó de nem kéne mindenáron rátukmálni az emberekre idióta reklámdumával nem????

optimal 2007.10.28. 17:32:32

Tomika!

Fogy a kereskedésből, megnyugodhatsz.

Peti 2007.10.28. 17:33:26

Nem tudom milyen lehet a LOGAN futóműve, de a minap voltam romániában. Erdélyben. Szóval nem a magyar utak a szarok. A román utak!!! Több fő út, föld út. Na azért is írok ide, mert ott a románoknál az összes rendőrautó Logan. Sőt a tehetősebekknek is logan-uk van. Valamit tudhat, ha ott a logan a legmenőbb autó!!!

pszihó 2007.10.28. 17:33:56

Optimal!

Nem írtam hogy ugyanazok az olajok!A mechanika ugyanaz az autóknál-olvasson figyelmesebben!
Én magam motorszerelő vagyok,aki nap-mint nap cserélek olajat.Sőt,a teherautómban,és a személykocsimban is én cserélek.
A mechanikai dolgokról elég pontos tapasztalataim vannak,elég gyakran van a kezemben siklócsapágy,dugattyú,olajpumpa stb.A siklócsapágyak anyaga,illesztési hézaga,semmit nem változott 20 éve ha hiszi,ha nem.Egyedül az olajok változtak,de ne higgye hogy annyival jobbak lettek,mint amennyivel drágábbak,és szebb a csomagolásuk.20 éve is tettek az alapolajhoz szintetikus adalékokat,ugyanúgy mint ma.

Motorguru 2007.10.28. 17:36:09

Mindenképpen cseréljétek az olajat nem igaz a szűrős mese. Ha egyszer olyan kocsim lesz amihez 30000-es cserét írnak elő akkor is le fogom cserélni hamarabb. A másik a szervizes téma: Olyan szervízbe be sem megyek ahol nem állhatok ott a paripa mellett. Mindemellett ha tehetem kerülöm a márkaszervizeket , kormányművet a kormányművesnél, féltengelyt a féltengelyesnél klímát a klímásnál javíttatok hiszen ők minden nap csak azzal foglalkoznak a szervízben meg jó ha hetente van egy hasonló probelma.

optimal 2007.10.28. 17:40:07

Pszihó!
Abban nem értünk egyet, hogy csak az olajok változtak 20 év alatt. De abban biztosan, hogy 20 év alatt a nagy (pl. német) márkák mennyit romlottak. Ezért dícsérendő egy Dákó, hogy legalább az ár/teljesítmény vonatkozásában közelebb áll a valósághoz, mint a marketinghez.

Motorguru 2007.10.28. 17:44:37

Ja igen egy apróság. A váltóban lévő olajat is kell cserélni (ált.40000-ként) pedig ott se égés se robbanás nincs de még szűrő se. Egyszerűen az olajnak van egy élettartama amit nem árt elfelejteni.

Bubi 2007.10.28. 17:45:17

Arról nem kéne megfeledkezni, hogy az olajcsere-intervallumot megemelésében nem csak a marketingesek vettek részt ! Az én 1,4-es benzinesemben is csak 30ezrenként kell cserélni, de majdnem 6, azaz hat (!) litert. Amikor 10-15e volt az előírás, még négy sem fért bele ugyanekkora motorba.

pszihó 2007.10.28. 17:47:09

Optimal!

Kezdesz elkanyarodni a témától!
A mechanika változott vagy sem?
Mit akarsz itt a német kocsikkal?
A dákó meg egy francia autó egy undorító kaszniban,de legalább olcsó.Nem mondom hogy rossz vétel,mert annyira nem ismerem.
Azért a cikkben a fotón /20k-nél/ szép olajos az alja,érdekes hogy az újságírót ez nem igazán zavarja.
Én japánnal járok,azt meg lehet nézni akár 120000-nél is alulról,csontszáraz!

optimal 2007.10.28. 17:48:44

Kedves Bubi! Ha a 4 liter olajat befogaadó kocsid most 6 liter nyel el, érdemes lenne megvizsgálni, hogy a lökettérfoagat is nem lett-e azóta 2000 ccm-el több. :))

Guzman 2007.10.28. 17:49:54

Olvasgatom az olaj és levegőszűrőkkel kapcsolatos írásokat.
Érdekesnek találom.
A légszűrő csere valóban fontos, mert vitathatatlanul idő előtt elkoszolódik hazánk száraz időjárkálása miatt. Az eltömődött szűrő szélsőséges esetekben felér egy félig behúzott kézifék hatásával. Aztán vagy a szűrő gumitömítése melletti tömörtelenségeknél, vagy egyéb helyen kezd \"fals\" koszos levegőt szívni. Szélsőséges esetekben, a papírbetét hajtott éleinél szakad valahol.

Az olaj az komolyabb dió. A tribológia komoly tudomány. Erőműben dolgozom, ott a turbina olaj akár 10-15 éves is lehet és valóban semmi baja, de természetesen rendszeresen laborvizsgálatokon megy keresztül. Hogyan lehetséges ez? Azt az olajat rendszeresen 3-8 milliós olajszűrő, szeparáló berendezésekkel kezelik alkalmankét 5-ször is egymás után. Ilyenkor a berendezés eltávolítja belőle az oldott és oldatlan víz nagyrészét, valamint a lebegő szennyeződést.
Az ily módon kezelt olaj hiszitek-e vagy sem laborvizsgálatokkal igazoltan tisztább mint a bontatlan csomagolású gyári olajok.

Ha az autónkban ilyen szűrő lenne, nekünk sem kellene ilyen gyakran olajat cserélnünk. A becsavart kis olajszűrőnk dolga csak annyi, hogy a leváló fémrészeket kivonja a forgalomból, de ennél is fontosabb, hogy visszacsapó szelepként működne, hogy ne engedje olyan hamar visszafolyni az olajat leállás után.

A turbófeltöltő egészen más tészta, az olyan mértékben rongálja és terheli az olajat, hogy bizony jobb is hogy elengedi a labirintoknál a megégett, kormos olajat, így a tulaj kénytelen utánatölteni, frissíteni a motorban lévő mennyiséget.

Az én autómnak 30 ezres a szervízciklusa ennek ellenére 10 ezrenként, vagy évente mindíg lecserélem. Motorikus problémám még sosem volt. Hogy ezért-e nem tudom.

Jómagam nem Daciát hajtok, de érdeklődéssel figyelem, valóban jól sikerült autónak tartom. Abban is biztos vagyok, hogy a következő sorozat már nem lesz ilyen jó, a marketingesek sokáig fognak még ennek a \"farvizén evezni\".:)

Sok balesetmentes kellemes km-t kívánok minden Daciásnak!

pszihó 2007.10.28. 17:50:18

Bubi!

Mibe kell 1.4-be 6 liter?Na erre igen kiváncsi vagyok!

Gabesz 2007.10.28. 17:52:48

Kíváncsi vagyok az 50000-es olajcserére? Vajon milyen lehet az az olaj? Ken az még egyáltalán?
Nekünk 27000-nél volt az első olajcsere (Megane 1.5dci) és undorító fekete trutyi volt az olaj. Nem hülyeség a sűrű olajcsere!

Amúgy a salgótarjáni Renault szervízbe simán beleöntötték azt az olajat amit vittünk, csak azt mondák olyat vigyünk amit a könyv ír! És így mennyivel olcsóbb!:-)

Az újságírók ütik vágják a kocsikat, ahogy tudják. Nem sok gyártó adta oda ennyi időre a kocsiját egy újságírónak!!! Lehet nem merik, mert félnek hogy szétesik?

optimal 2007.10.28. 17:55:04

Pszihó! Azért, mert a mai (pl. német) autókat csak úgy lehet drágábban eladni annak ellenére, hogy gagyibbak mint egykor, ha több a marketing. A dákóval kapcsolatban ugyanarról beszélünk. Az olajos alj nekem is feltűnt, de egy újságírónak mindegy.

opelastra 2007.10.28. 17:55:23

Te jó ég, sohasem gondoltam volna hogy egy olajcsere periódus alatt utána kell tölteni egy modern autónak.
Volt 120-as Skodám ami elvileg zabálja az olajat, de én rendesen összeraktam, normális olajat kapott és mérhetettlenül kevés volt az olajfogyás. Amikor lejárt az előírt 6000km akkor kezdett fogyni az olaj, de ennek mértéke is bőven normális alatt maradt.
A 10 éves Astrámban 150 ezer van. Ennek sincs mérhető olajfogyasztása, pedig ezzel már 16000-et is elmegyek 2 csere között. 16ezernél ez is elkezdi minimálisan fogyasztani, ebből tudom hogy elhasználódott az olaj.
Gagyi olajak közt volt olyan (Skodával) ami 500km alatt "megtört"

Ja és elég sportosan vezetek, Budapesten, szóval, ha valami akkor ez biztos erős igénybevétel.

Persze azt tudni kell, hogy anyira nem bízok egyettlen szerelőben sem, (különösen márkaszervízben nem) hogy kizárólag én nyúlhatok a járműveimhez....úgy tünik ez elég hatásos stratégia :D

pszihó 2007.10.28. 18:02:43

Optimal!

Ez a nyilvánvaló németautó ellenesség konkrét tapasztalatokon alapul?
Ha adac grafikonokat nézünk,azért még mindíg a franciák /dakó is mehet oda/ elött vannak.Ha a saab-ot v. volvót nézzük esetleg annál jobbak a franciák.

Persze lehet hogy daciásként én is utálnám a nagypofájú németautósokat.

optimal 2007.10.28. 18:05:14

Valóban, ha egy mai autóban fogy az olaj két csereciklus, akkor igen komoly gond van. Ez nem típus, vagy öregedés kérdése, ez komoly meghibásodás.

optimal 2007.10.28. 18:08:09

Pszihó! Nem vagyok németautó-ellenes egyáltalán, de nem is meghibásodás alapján írom. Ár/ teljesítmény, vagyis mit kapsz ugyanazért.

W124 2007.10.28. 18:25:13

A francia és román termékek fostalicskák legyen szó bármiről!! Egyébként megjegyzem hogy némi műszaki vénával rendelkező ember, ja és Magyar ember nem vásárol francia terméket! Emberek AUTÓT vegyetek ennyi pénzből!!!

cradii 2007.10.28. 18:32:14

Astra G-vel mentem eddig 220 ezret. Mindig márkaszervízben, az előírt ciklusokban szervízeltettem.(15000) Persze a jelenlétemben történt mindez, ahol ezt nem engedték, hátra arc! Szóval a tapasztalat a következő lenne. Olajfogyasztása nincs, üzemanyagot pont annyit eszik, mint újkorában. Soha, semmi gondja nem volt. Kiméletesen hajtom, meghálálta.

Ottopappa 2007.10.28. 18:34:19

Peti!

"Nem tudom milyen lehet a LOGAN futóműve, de a minap voltam romániában. Erdélyben. Szóval nem a magyar utak a szarok. A román utak!!! Több fő út, föld út. Na azért is írok ide, mert ott a románoknál az összes rendőrautó Logan. Sőt a tehetősebekknek is logan-uk van. Valamit tudhat, ha ott a logan a legmenőbb autó!!!"

A románoknál sok a Logan. A Magyaroknál a Suzuki. A Németeknél a Volkswagen. Az Olaszoknál a Fiat. A Franciáknál a Renault meg Pug... Vajon miért?...

godlike 2007.10.28. 18:35:35

Ezekre a dácsiákra az van írva Dacia. Mond az valamit egy Magyar Embernek, hogy "dák"?
Igen. Hát EZÉRT felesleges ennyire nyomatni a logan-témát. Mert Magyar Ember valahogy nem szereti azt látni a kocsijára írva, hogy DÁKIA. Meg ugye emlékszünk a francia licensz alapján épített román autó és a román licensz alapján épített francia krémes esetére?

sanyi 2007.10.28. 18:36:45

Nem értem a hozzászólások nagyobbik hányadát. Skoda Octaviát és mitsu l200-at üzemeltetek (mindkettő olcsób), pedig a Skoda 10 ezres, míg a mitsu 7500-as szervíz előírású. A némettel és a japánnal is jók a szervíztapasztalataim. Azt gondolom, hogy ezek a gépek megérdemlik a gyárilag előírt anyagok használatát az előírt gyakoriságnak megfelelően. Nem tételezem fel, hogy a Dacia márka gyártója (mérnökei)nem ismernék a műszaki törvényszerűségeket. Valószínűleg német és japán ipari hulladékot vásároltam előzőleg a Dacia teljesítmény adatait, ár-értékarány és műszaki tulajdonságait nézve. Komolyra fordítva a szót, itt "csak" az olajról és a szervízről beszélünk, de még azt is bebizonyítja a marketing, hogy 2 tonna vasnál is jobb a Dacia.

ádám 2007.10.28. 18:42:06

'Stét urak,

Két észrevételem van, az egyik, hogy a kolléga azt írja, a szervíz szerint jó az első olajcsere 1000 km körül. A totalcar olajdokija ebben a témában PONT az ellenkezőjét mondja, azaz hogy teljesen fölösleges. Jó lett volna legalább kicsit összebeszélni, hogy szakmailag egyforma álláspont kerekedjék ki, pl az olyan hozzá nem értő-nem kémikus-nem olajipari szakember felhasználók okulására, mint én.

Hogy árnyaljam a képet, a bevételre éhes márkaképviseletek pont hogy szorgalmazhatnák az első olajcserét 1000 km-nél, mégsem nagyon teszik... Lehet, mert tényleg nincs rá szükség. Azonban új autómnál (ami politika-történeti meggyőződésem ellenére francia, és egyébként nem megbízhatatlan eddig, és nem szar, és nem drága, ezért lett ő a választott) én is lecseréltem 1000-nél, mert "sose lehet tudni..."

bud spencer 2007.10.28. 18:45:03

Szia Mindenkinek!

Igazán nem kenyerem ez a hozzászólogatósdi ,de hadd védjem meg egy kicsit a mundér becsületét.Valószinüleg nincs olyan autoszerelő aki nem próbálta volna meg valamilyen szinten \\\"befolyásolni \\\" az ügyfelet.14 éve vagyok a szakmában sok mindent láttam.A probléma nem az autókkal van ,hanem azokkal az emberekkel akik ezeket a szervizeket úgymond megvették ilyen olyan segitséggel.Gondolok itt a legfelsőbb vezetésre akik mindenféle követelményeknek meg akarják feleltetni a szerencsétlen szerelőt.A kocsik értéke a felelősség nem áll arányban a fizetéssel.Olvasgattam itt elég sok hozzászólást,de nem hiszem hogy ezt itt most a Daciára kellene lebontani.Azt mindenki tudja Hogy a Daciából nem lesz Porsche,meg lehet vele lenni elégedni ,de nem több.Nem kell levonni itt messzemenő következtetéseket , hogy ez mit bir ki meg az.nekem is hihetetlen, és nem is ajánlom hogy valaki 30000 km autozzon mindenféle csere nélkül.Ezeket a dolgokat bizonyos problémás ügyfelek miatt is nehéz betertani.Ha az ember segiteni próbál, ragaszkodnak a gyári előirásokhoz, ha nem a főnökei róják meg.
Olajárak Kb 4000-6000ft.A többi lelkiismeret. Üdv

ádám 2007.10.28. 18:45:59

"Peti 2007.10.28. 17:33:26
Nem tudom milyen lehet a LOGAN futóműve, de a minap voltam romániában. Erdélyben. Szóval nem a magyar utak a szarok. A román utak!!! Több fő út, föld út. Na azért is írok ide, mert ott a románoknál az összes rendőrautó Logan. Sőt a tehetősebekknek is logan-uk van. Valamit tudhat, ha ott a logan a legmenőbb autó!!!"

Peti! Tudhat is! Egy dolgot: román a szentem (na jó, félig-meddig). Megjegyzem, azért vagyunk ekkora szarba mert mi nem így állunk hozzá. CSAK MI nem így állunk hozzá egész európában...

baowah · http://baowah.blog.hu 2007.10.28. 18:46:24

csak hogy egy kicsit elmozditsam a szokasos tema csepeleset es a takony cukrozasat orommel kozlom mindnekivel, hogy az elobb Nyarad és Bős között kis lekiismeretfurdalassal leelőztem egy ferrari 308-at. ha jol lattam a sotetben es esoben targa volt, es kb 18 eves lany vezette a kormanyra tapadva, jeges felelemmel az arcan. kb 70-el.

hmm.

ToMCheCk 2007.10.28. 18:46:54

1. Ügyfél benttartózkodása a szervízben: Sokan elvárják hogy bent lehessenek az autójuk mellett. Én ellene vagyok. Egyszerűen idegesítő mikor bentvannak az emberek, és mászkálnak a műhelyben. nem egyszer volt nálunk hogy majdnem orraesik a csápos emelőben, beveri a fejét vhova meg ilyenek. Rásadásul, ne kelljen már megmagyarázni mindent... Ha valami kérdése van kérdezze meg a szervízvezetőt.

2. Szervíz előírások:
Mi például minden egyes olaj szervíznél cserélünk: olajat, olajszűrőt, levegőszűrőt, pollenszűrőt, és minden másodiknál üzaszűrőt.
Egy 3literes BMW-be kell min. 8 liter olaj, ami azt jelenti hogy még itt nincs akkora igénybevétele az olajnak mint ha 4 liter kéne bele. Amúgymeg lehet kérni a szervízt 10ezrenként is. Szivesen fognak segíteni a szervízben az ott dolgozók.
Én a BMW-ket is 15-20000ként vinném szervízbe. Higyétek el, nem fog neki ártani. főleg ha turbós a motor.

Ladaf@n · http://www.zsiguli.hu 2007.10.28. 18:52:08

Ha az autógyárak a mai autókat jóra csinálnák, azaz soha nem romlana el benne semmi, akkor előbb-utóbb becsődölnének.
De ha szart gyártanak , 100000km után drágább fenntartani, mint újat venni, akkor újat veszel, ez nekik a haszon.
Ja, meg nehogy már meg tudd otthon szerelni, ha valami baja van: vidd szervizbe!
A mai "újautó" tulajok rá vannak kényszerítve erre.
De ha nem viszed: letilt az elektronika.
50-70 E Ft 20000 km-enként a KÖTELEZŐ szerviz díja? Ez nevetséges.
A szervizek díjából 2-3 évente lehetne motorgenerált csinálni az autómon (lada2105).
Ja, hogy ez egy régi szar? Égő? Szerintetek.

Zsolt 2007.10.28. 18:54:57

Erdekes, hogy Magyarorszagon 20ezres a szerviz intervallum. Romaniaban minden Logan-t 10ezer kilometrenkent hivnak be mindefele cserere..... Hmmm, vajon mit jelenthet ez?

littledanger 2007.10.28. 19:04:28

Az olajat bárki le tudja cserélni! Az olajat bárki megveszi olcsón a boltban.=mindenki lecserélheti magának:)
Szervíz kizárva! Innentől kezdve nem kell azon spórolni, hogy mikor cserélek olajat, szerintem 10-ezer után, amikor úgy adódik (max 11-12e, ha sokat megyek rövid távon akkor is jó. Olajszűrő 3000Ft + olaj2000*5= 13 ennyit megérdemel, hogy ne kelljen buszozni.

kalasnyikov fan 2007.10.28. 19:08:09

Mellesleg a totalcar írhatna egy jó cikket , hogy hogy lehet kikerülni ha a szervízben nem engednek az autóhoz szerelés közben , és a válassz másik szervízt nem járható út ...
Általában a fönökség-re szoktak hivatkozni vagy a balesetek elkerülésére esetleg az ügyfél által véletlenül okozott kárra ...

Moooh 2007.10.28. 19:09:35

Csak annyit, hogy az egyik "nagy" Toyota szalonba hordtam vissza a kocsit, a garis olaj stb csere miatt. Egyszercsak a kocsi nem akart már úgy húzni. Megnézték mondták fasza minden. Lejárt a gari. Nekiestem a kocsinak. AZ EREDETI OLAJSZŰRŐ VOLT RAJTA. (mert az elég furcsa, hogy egy autón ami évente 2x volt garis szervizen, azon az autó gyártásának hónapjával ellátott olajszűrő legyen, mindezt 3 év után) Pedig papíron kb 3x cserélték. A gyertyák ugyan ki voltak cserélve, de valami iszonyatosan szar minőségűre, senki nem látott még ilyen márkát. A légszűrő valami siralmas volt. Ha egy lepedő darabot berakok, azzal többet szűrök. Amióta én csinálok minden ilyet a kocsimon, semmi baja nincs, pedig nem vagyok egy képzett autószerelő.
Ennyi.

balazst 2007.10.28. 19:12:03

edu!

Volt turbos autóm, de miután rendberakattam, soha nem volt még olajpára sem az IC csöveiben. Persze valamennyi előfordulhat, de az, hogy a bilincsnél olyan mennyiségű olaj folyik ki, hogy váltóolaj-folyásnak nézik, az azért elég döbbenetes egy ennyit futott géptől.

Noch dazu, ha ott kifolyik az olaj, akkor a turbonyomás is elszökik.

BkSp 2007.10.28. 19:28:01

Kedves Ladaf@n! Eléggé meglepő állításod, mely szerint direkt gyártanák a mai autókat úgy, hogy tönkremenjenek. Természetesen semmivel sem tud többet a mai robottechnológia mint a 80'-as évek végi szovjet technika... Ezzel nyilván remekül tudod vigasztalni magad a 25 éves Ladádban.

atiska 2007.10.28. 19:32:54

egy 2.0 pdtdi octaviat hajtok, es ez bizony 11-12 ezer km alatt becsokol ugy fel liter olajat. szova tettem a szervizben kotelezo szervizkor (15 ezer vagy 1 ev - 15 ezer elobb leporgott), valasz: az osszes ilyen motor eszi az olajat, az enyem meg ugyis keveset fogyaszt belole, van aki uilyen motorba 7000 km-enkent toltoget utana fel litert. mivelhogy nem vok autoszerelo, es a 14 eves 120 ezer km-t futott swiftunk egy csepp olajat sem fogyaszt ez egy kisse meglepett. ha a szerviz szerint normalis, akkor nem idegeskedek, de finoman szolva furcsallom, meg akkor is, ha egy nagy fordulatszamon porgo turbofeltoltohoz nem lehet tokeletes tomitest szerkeszteni.

béla 2007.10.28. 19:36:54

üdv! ha jól tudom, gyulavitéz valami autósiskolában oktat, erről hol lehetne bármit is találni, nekem nem sikerült. előre is kösz. B.

Petya 2007.10.28. 19:37:40

Logannal szántani... szép! :)

ommm 2007.10.28. 20:05:06

béla: a valami autósikolának az Euroring-et hívják.
ott oktat.

Gigi 2007.10.28. 20:29:27

Érdekes. A Morganemmel ilyen probléma nem volt.

Noon 2007.10.28. 20:41:50

"finoman szolva furcsallom, meg akkor is, ha egy nagy fordulatszamon porgo turbofeltoltohoz nem lehet tokeletes tomitest szerkeszteni."

Pedig lehet,hidd el.Anélkül,hogy márkát említenék: az autómban lévő 2.0 TD motor 15.000 km alatt mérhető mennyiségű olajat nem fogyasztott.Fele-fele pesti járkálás és autópálya.És van benne 140.000 km.

zoli 2007.10.28. 20:51:38

Fentebb többen is valamiféle csínyt láttak a dologban, hogy a Dacia biztos lefizeti a totalcart, az újságíró korrupt, stb...

De!

Gondoljatok csak bele, milyen sikereket értek el ezek a blogok:

- majdnem mindegyik 200 körüli, vagy a fölötti hozzászólással büszkélkedhet (mert ugyanis a Logan kiváló témaalap: olcsó, NÉPszerű és sok a hibája; vajon egy merci v egy bmw tartóstesztről is születnének ilyen jó kis hozzászólások, nézetkülönbségek?! ...nem hinném...

- megosztja az embereket (ide mindenki írhat: gazdag audi-s, szegény trabis, szegény audis, gazdag trabis :), azért, mert ha van neki Loganja ha nincs, mégiscsak egy autó, amit akarva-akaratlanul a saját autójához mér ill. azzal hasonlít össze az ember...)

Végeredményben kiváló kezdeményezés volt szerintem ez a Logan tartósteszt! Benyalattak minket a Winklerék, de bejött...;)

zoli 2007.10.28. 21:13:46

Sokan írták fentebb, hogy biztos lefizette a Dacia a totalcart, meghogy az újságíró korrupt, meg kampány...

DE!

Van két dolog, amit - olvasóként, hozzászólóként ill. totalcarosként egyaránt - érdemes szemügyrevenni:

- az eddigi Logan tartóstesztek közel 200 ill. a feletti hozzászólást tudhatnak magukéinak, ami átlagon felüli a topikok közt, és amivel (gyanítom) az elsők közt vannak a blogok versenyében (ha létezik/ne ilyen)...

- KÉRDÉS: vajon lenne ennyi véleménye és észrevétele társaimnak/társainknak pl.: egy merciről vagy bmw-ről? Nem hinném... Ugyanis a Logan TIPIKUS és kiváló belsőség- és témaalap! Olcsóságával, egyszerűségével mindenki odafigyel rá, kissé magáénak érzi, vagy épp ellenkezőleg: sokan (legyen az bmw-s autónepper vagy trabis családfő) a saját autójukat hasonlítják össze vele titokban akarva-akaratlanul és ez alapján ítélnek. Ez az autó olyan rétegeket is írásra bír, olyan embereket ültet egy asztalhoz, akik máshogy ítélnek autóikról, mást szerertnek, mást utálnak...a Daciát egy kicsit lehet ezt is-azt is...

A magas hozzászólásszám is azt tükrözi számomra, hogy a Winklerék nagyon eltalálták, sőt most már (ha netán eddig nem is) tudják, hogy mi kell a népnek... ;)

kamma 2007.10.28. 21:14:07

Nekem ami autó az csak japán vagy német (Audim van teljes megelégedéssel használom 8éve (140e km) ) hazsnáltam már több félét de mindegyiknek volt valami baja. Egyszerünen a minőséget a kocsiban is meg kell fizetni...

zoli 2007.10.28. 21:15:04

Elnézést a kétszeri észrevételért, úgy tűnt, hogy hiba van a gépemmel... :)

sga 2007.10.28. 21:26:30

Ja, én sem hiszek a csodásan hosszú olajcsere periódusokban. Nekem 1.9 PD TDI motor van az autómban, és a gyári 30 000 km-t (ami csak átlag, mert be volt állítva computer beszólósra) önkényesen átrakattam 15 000-re.

Blogerovac 2007.10.28. 22:10:09

40 ezres légszűrőcsere a csoda? A 10 évvel ezelőtt vett Daewoo Lanos-ba is ez volt az előírt, szóval ne essünk már hasra!

Szerintem még ma is megbízhatóbb lenne a Lanos, mint bármely francia, olasz autó. Csak, hogy miről beszélek: első hiba 4.5 évesen, első elektromos ablak műanyag elnyíródás. Csere szereléssel 15e Ft. Később még kipufógó flexibilis toldókat kellett cserélni (6.5, 9 éves korban) 15e Ft/db szereléssel, és 8.5 évesen a klíma rögzítése kidörzsölte a klímahűtöt. Na az durva volt, 45e Ft szereléssel. Mit mondjak, 9 év alatt ráment minden pénzem :) Kiváncsi lennék egy európai gyártású autó 9 éves szervízeire és költségeire. Ja, olajat, olajszűrőt, légszűrőt 3 éves kor után magam cseréltem, "mert hülye azért nem vagyok!" ;-)

Japánokkal persze nem versenyeztetném :) Európai autót meg nem vennék (persze ez túlzás, de inkább egy 2-3 éves Corolla, vagy Avensis, mint bármi francia, olasz, cseh, német új).

szuper 2007.10.28. 22:21:53

Viccesek vagytok Dácsiások! Elhiszitek, hogy a szar új kocsitokba elegendő több tízezer km után olajat cserélni ??? Modern technológia? A legrégebbi fos Renault nyolcszelepese van benne. Egy igénytelen hulladék, ne beszéljen senki mesteri illesztésekről!!!

Fogyasztói társadalom van. A gyártónak érdeke, hogy NE tartson örökké a cucca.

Az s egy vadbarom, aki pár ezren smucigoskodik, közben meg kinyírja az autját!

Hát ennyire sötétek vagytok? Szerintetek kevesebb levegőt szív be a motor azért elegendő sokáig benne hagynia rovarokat, faleveleket, trutymót a légszűrőben ???

Istenem. A sötétek szopják be ezt a szar marketinget...

zaza 2007.10.28. 22:39:12

Ezt a kocsit csak azért hívják daciának mert romániában gyártják egyébként meg a renault szegényebb országoknak szánt olcsóbb kivitelű terméke amit épp romániában gyártanak de ugyanezt a logant gyártják indiában is csak ott mahindra renault néven. Nekem mindnesetre nemteccik,mert rusnya egy autó, akármennyire is reklámozzátok ja és diesel autót se vennék soha füstös büdös dög mind.

rATdrAgOn 2007.10.28. 23:04:15

Hmmm... legalabb 20e az eloirt olajcsere.
Faterom HDI-s berlingojaban 30e.
Perszepersze. 10e-nel ami kijott belole, az nem volt semmi. Megoldottam okosban, (gyari olaj, gyari olajszuro, gyari legszuro), az egesz volt ~15k. Most volt a gep 30e-s szervizen, persze sem olajat, sem szurot, sem legszurot nem csereltek, mert szerintuk nem kell. Cserebe elkertek ~80k-t. A semmiert.
Granulalok. ;(

bandita 2007.10.28. 23:07:31

BksP ne haragudj de te úgy vagy hülye ahogy vagy.
Itt nem a robottechnológiáról van szó hanem "fogyasztói társadalom" elnevezésű jelenségről. Ha műszaki pályán tevékenykedő ember lennél akkor nem kevernéd bele a gyártástechnológiát a konstrukcióba. Régen pontos mechatronikák jó anyagminőséggel kombinálva látták el az autó szabályozási feladatait, a mai autókba elektronika tevékenykedik ezekben van egy mikroszámítógép analóg-digitális átalakítókkal esetleg valamilyen teljesítményfokozattal, néhány szenzor és a végrehajtó szervek és kész. Ez utóbbi sérülékenyebb bonyolultsága miatt mint egy régi karburátoros vagy adagolós gép.
Én is terveztem olyan célgépet amit az uj "nagyon-nagyon" swift ablaktörlő tengelyének gyártásához használnak, mégis van egy lassan 20 éves autóm, mert ennyire becsülik meg manapság a műszaki embereket. Így nem kell csodálkozni azon ha egyre silányabb a minőség tömegtermelés van a darabszám a lényeg.

rATdrAgOn 2007.10.28. 23:09:29

Nemtom, nekem a 18 eves ocskafos _francia_ automban 14 ev utan volt az elso komolyabb hiba. Ki kellett cserelni a komplett kipuff rendszert. Azota mondjuk volt csostul 15 eves kora korul, de meg lett javitva, harom eve tunetmentes, a szarul elvegzett hengerfej felujitast kiveve - hosszu tortenet, azt nem en csinaltam rajta, motorgeneral lesz a vege. :/
(Igen, Citroen, raadasul BX, raadasul 1.4, TU motorral ~250e-es futassal, ebbol ~100k nalam, fapados mint allat, de nekem megfelelo :D)

Noon 2007.10.28. 23:10:29

Az előző két hozzászólónak bravó :(
Nyereményetek egy Jákó Vera LP,melyet - amennyiben ízléseteknek nem felel meg - bármikor kicserélhetitek a famous Majka/Kiszel rockyhorrorshow koncert dévédére.

Noon 2007.10.28. 23:13:11

Az előbbi természetesen szuper és zaza kollegának szólt.

Dév 2007.10.28. 23:41:41

Valaki el tudná magyarázni, ha már ennyi szó esett a szervizperiódusokról:

Miért kell évente vinni a kocsit szervizbe, ha nem telt le a futásteljesítmény? Ha áll a garázsban az autó, akkor az ugyanolyan igénybevétel az olajnak, mintha menne??

pim74 2007.10.28. 23:42:35

Hm.

Tisztelt uraim simán bedőlnek a gyárak dumájának.
Bármilyen anyagból is készül egy motor, bármilyen tűréssel, ki hallott már olyan hülyeséget, hogy nem kell bejáratni? :-)
Hogy lehet egy motort terheletlenül bejáratni futópadon? :-)
30 meg 50 ezer kilométerenként olajat cserélni???? Megnézte már valaki milyen a színe egy 0 km olajnak egy 3 ezreshez akár? És akkor még hol van innen egy 15 ezres olaj? :-)Az nem véletlenül lesz ám sötétebb, ne adj isten fekete :-)

Ja meg hát ezek az új motorok olyan kurva jók, hogy az olaj sem fogy mi? Elárulok egy nagy titkot, ha nem fogy az olaj, az baj, ott valami nem stimmel, olyan tűrés nincs, hogy nem fog fogyni az olaj, akkor abba valami kerül az elégett olaj helyett.
Mulatságos olvasgatni egyesek írásait :-) Gyilkoljátok csak a gépeket, sok pénzébe kerül a gyáraknak elhitetni veletek a sok baromságot, higgyétek csak el és nyúzzátok szét az autóitokat, hogy újat kelljen venni 5 év múlva, az autógyárak szeretnek benneteket :-)

AP (törölt) 2007.10.28. 23:45:55

Így van, a sok szakértő megint megmondja a frankót.

Meg a másik emberke, hogy ő meglepve tapasztalja hogy van még olyan öreg szaki aki szerint be kell járatni a motort.

Na nem, majd nyélgázon kell használni azonnal, miután lejött a szalagról.

Amatőrök..

(és ezek fikázzák a zsigulisokat, ez a legnagyobb vicc az egészben)

Dév 2007.10.28. 23:46:03

Ja és a másik fontos dolog:

Kell-e a bejáratódás után olajat cserélni, és ez mikor esedékes (1000-2000-5000 km)?

tk 2007.10.28. 23:46:18

Kedves olajat otthoncserelo polgartarsak. Tessek elarulni, hogy az elhasznalt, leeresztett olajat hova tetszenek elhelyezni?

AP (törölt) 2007.10.28. 23:49:08

Dév: az első olajcsere 500km után, a második 2000 után, a harmadik 5000 után, aztán mehet 10.000-enként.

Legalábbis új motornál ezt szoktuk csinálni..

4Si · http://www.autoteszt.eu 2007.10.28. 23:49:25

OFF:

Érdekelne, hogy mikor lesznek már végre letölthető az új Totalcar adások!!

2007.10.28. 23:52:58

> üdv! ha jól tudom, gyulavitéz valami autósiskolában oktat, erről hol lehetne bármit is találni, nekem nem sikerült. előre is kösz. B.

www.pole.hu/

De nem autósiskola, hanem autóversenyző-iskola.

Dév 2007.10.28. 23:55:12

AP: megkérdezhetem, hol dolgozol, hogy ilyen precíz ellátást adtok?
Dízelnél, benzinesnél ugyanezek? A mágnesszűrő mennyivel javít ezen?

Dév 2007.10.29. 00:03:12

Annyira már én is rájöttem, hogy a legjobb "olajcsere-periódus", ha rendszeres fogjuk a nívópálcát, és ellenőrizük az olajat. Szintre és színre egyaránt.

Dév 2007.10.29. 00:07:19

Szerintem az egy okos dolog, ha az ember bizonyos időközönként fogja a nívópálcát, és ellenőrzi az olajat színre és szintre egyaránt. Talán így látja mikor érdemes cserélni, tartható-e a gyári előírás.

Boogie Man 2007.10.29. 00:35:37

tk 2007.10.28. 23:46:18
Kedves olajat otthoncserelo polgartarsak. Tessek elarulni, hogy az elhasznalt, leeresztett olajat hova tetszenek elhelyezni?

Vannak hulladékudvarok, ahova ezeket le lehet adni, illetve néhány benzinkúton is átveszik a fáradtolajat. Én speciel kiöntöm a picsába. :))))

Boogie Man 2007.10.29. 00:38:52

Egyébként meg összefoglalom a hozzászólásokból leszűrhető tanulságot. :)
1. Régen az autókat mérnökök tervezték, ma a marketinges férgek
2. Manapság sajnos közel sem terveznek olyan tartós autókat, mint régen. Ez azért van, mert ez a szar amiben élünk, az a fogyasztói társadalom.
3. Az, hogy az új autót nem kell bejáratni, és hogy 40 ezrenként elég olajat cserélni, az marketinghazugság. Nyilván így hamarabb tönkremegy az autód, és hamarabb veszel újat. Aki elhiszi, magára vessen.

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2007.10.29. 00:52:42

Boogie man
Én az olajat felkenem a garázsra, kerítésre, nagyszülők csűrjére, szóval mindenre ami fából van. Még nem kellett eldobjam soha. Mondjuk csak az E36ból marad olaj, az E39 márkaszervízben cserélődik, az 1310 terepdácsia meg annyi olajat fogyaszt, hogy nem szoktam cserélni csak utántölteni:)))

Boogie Man 2007.10.29. 00:56:43

Írtam egy rakás smiley-t, érzékeltetve hogy csak viccelek. :) Én sem öntöm ki, de be is baszna ha kiönteném, mivel szervíz vagyunk, és termelődik elég. Eltüzeljük, vagy elvisszü hulladékudvarba, szóval a ződek a helyükn maradnak. :)

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2007.10.29. 01:11:47

A ződek bekaphatják. Én próbálok vigyázni a
környezetmre amennyire lehet, de az a sok frusztrált majom tulzásba viszi. Sok csöves
tudós irigykedve a rendesemberre kitalálta a globális felmelegedést, s miattuk nem lehet M3mam. Egye meg őket a veszélyeztetett jegesmedvéjük!:)

2140 2007.10.29. 01:28:04

elolvastam a logan tesztsorozatát, ami érdekelt is. és elolvastam a kommenteket (1seggel) aminek kb 5%-a szólt a cikkről. Inkább aludtam volna. azoknak akik az autóról írtak köszönöm, érdekes volt. annyi merült föl bennem kérdésként; a thalia (SZÁMOMRA) piszkosul kényelmetlen volt, kíváncsi lennék rá, hogy ebben ki lehet bírni 2 órát megállás és teljes elgémberedés nélkül, mint pl.: egy kóreaiban, vagy egy oroszban (nem lada - szegény jó, de kényelmetlen). Azért kérdezem, mert komolyan elgondolkoztam rajta (benzin-gázos verzió (skodánál 3m-től indul az 1.2-es fabia dou kombi...), és általában hosszabb utakra mennék vele.

pim74 2007.10.29. 01:35:39

Fáradtolajat fakerítésre meg faépületre kenni? Abból mi lesz? Totális időjárásálló fa? Ilyet még soha nem hallottam. Mindig tanul az ember.

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2007.10.29. 02:11:06

pim
akinek nincs pénze lakkra...:)))

2140
A logan nagyon kényelmes tud lenni. Egy haveromnak van, egész jól aludtam benne 200 kmnyi távot egyedül a hátsó ülésen. Szóval szerintem kényelmes, ha az érdekel, tartós is, csak ne verje meg a jégeső, vagy essen rá egy szilva. A haveromé már tiszta kráter.

goldstein 2007.10.29. 05:47:51

Tisztelt Totalcar!
Nekem már nagyon gyanús, hogy miért van hetente egy Logan teszt...azt pedig ne mondjátok, hogy ez piaci (olvasói) igény, mert az eladási statisztikák szerint magyarországon ez nagyon nem igy van...vagy ne legyen mostmár több Logan teszt addig amig új modell nem jön ki, vagy legalább vegyetek be minket is a buliba...

csalimp 2007.10.29. 06:28:55

"Viccesek vagytok Dácsiások! Elhiszitek, hogy a szar új kocsitokba elegendő több tízezer km után olajat cserélni ??? Modern technológia? A legrégebbi fos Renault nyolcszelepese van benne. Egy igénytelen hulladék, ne beszéljen senki mesteri illesztésekről!!!" Kiváncsi lennék milyen reakciók lennének, ha mondjuk 10000, vagy esetleg 7500 km-enként kellene olajat cserélni a Loganban? (Gondolom akkor bizonyára megkapná magáét a "fostalicska", mert a jó autókban 20-30-50000 km-enként kell. Más: A "legrégebbi" mit takar? Mióta van 1,5 dci motor? Ha mondjuk 10 éves fejlesztés, akkor az már elavult? Sokan írják, hogy a régi (15-20 éves) autójuk (ami lehet, hogy 20-30 éve fejlesztett motorral üzemel) az mennyivel jobb, mint az új szarok. Akkor most jó ha régi, vagy nem? (Úgy látom ez a Logan tipikus esete a "Van-e rajta sapka, vagy nincs?" című történettel.)

Mittomén... 2007.10.29. 07:00:47

AP! Te egy akkora répa vagy, hogy az fáj! 2 cikk kommentjeinek elolvasása után sikerült erről meggyőznöd. De igazad van! XD

Mellesleg miért foglalkoztok ennyit ezzel a témával? 5millió ember leírja 59865szor ugyanazt minimális, olykor bődületes eltérésekkel. Mindenki meg is indokolja. A hülye n00b user, mint én is, meg igazodjon el ezeken és találja ki mi a jó neki. Én ezt az egészet lekakálom. Mindenki azt csinál, amit akar. Én is így teszek, pedig kocsim sincsen. Ismeritek: "Mindenki másképp csinálja..." Motorom van. Karbis, jól bevált vas. Úgy cseszem el, ahogy jónak látom és még véletlen sem adok részletes tanácsokat senkinek, mert ahány blokk, annyi izé! XD Persze vannak alapigazságok...Mint pölö az új holmik szarabbak sok esetben...Mellesleg fingom sincs most mit akartam mondani.XD

feketenap 2007.10.29. 07:09:12

ommm: én pénteken Bpesten láttam egy Mitsu EVO VIII-t, egy szőkével a kormány mögött. A pirostól olyan rángásokkal indult el, mintha beköpte volna a gyertya, de lehet, hogy csak nem cseréltek benne 10e-nél olajat :-)
Aztán 30 méter után nyomott neki egy kövéret, így sikerült urrá lenni a fránya darabos benzinen.

Bowden 2007.10.29. 08:02:25

Te goldstein cimbora, szerinted mi az a tartósteszt? Megmondom, fognak egy autót, majd x ezer km-en keresztül használva rendszeresen beszámolnak a tapasztalatokról. Ha nem hiszed, kapj elő egy nyugat-europai újságot!
Szervízintervallumok: akinek nem tűnt fel, hogy minden márkánál ez megy, az minek pampog? Nem is értem, ezt a Rácz gyereket se, naponta autókkal foglalkozik, és most tűnik fel neki, hogy ilyen ritkán vannak manapság a szervizek? Messze nem lesznek ezek az autók olyan tartósak, mint a 20 évvel ezelöttiek, hacsak nem kapják meg ugyanazt a törődést. Miért kell nyomatni, hogy az öreg 20 éves rozsdahalmok mennyivel jobbak? Akkor jobbak lehettek, de eljár az idő azok felett is. Nem hiszem, hogy a most huszonvalahány éves autókat még sokáig lehet mondjuk napi szinten használni...

Bazsa 2007.10.29. 08:57:39

Avensisem van 10 ezrenként olajat cseréltetek. 6 darab ezresért. szőrőket 2ért. ennyit megérdemel, ha kell, ha nem.

zoli 2007.10.29. 10:12:53

Fentebb többen is valamiféle csínyt láttak a dologban, hogy a Dacia biztos lefizeti a totalcart, az újságíró korrupt, stb...

De!

Gondoljatok csak bele, milyen sikereket értek el ezek a blogok:

- majdnem mindegyik 200 körüli, vagy a fölötti hozzászólással büszkélkedhet (mert ugyanis a Logan kiváló témaalap: olcsó, NÉPszerű és sok a hibája; vajon egy merci v egy bmw tartóstesztről is születnének ilyen jó kis hozzászólások, nézetkülönbségek?! ...nem hinném...

- megosztja az embereket (ide mindenki írhat: gazdag audi-s, szegény trabis, szegény audis, gazdag trabis :), azért, mert ha van neki Loganja ha nincs, mégiscsak egy autó, amit akarva-akaratlanul a saját autójához mér ill. azzal hasonlít össze az ember...)

Végeredményben kiváló kezdeményezés volt szerintem ez a Logan tartósteszt! Benyalattak minket a Winklerék, de bejött...;)

[] (törölt) 2007.10.29. 10:13:08

"UTÁLOM A TOTALCAR FŐOLDALÁN FELUGRÓ REKLÁMOKAT!!!"

tessek:
addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1865

Attis 2007.10.29. 10:24:29

A Dákó kifejezetten rossz márkanév,a Renault-nak nincs marketing részlege? Bármely más névvel eladhatób lenne.Ez az érzelmi oldala. 8-10 éves technika,próbálják korszerűnek eladni.Nem az,de kiforrott,nem kell ismeretlen hibaforrásokkal számolni,talán megbízható. De akkor is csúnya,igénytelen,rossz szagú kocsi.Olajat legalább 2 évente vagy 15e km-nél cserélni kell,addigra nedvességgel,korommal feldúsul;40e-nél már egy fekete trutyi lesz. Régi kocsira válasz: nem mindenkinek telik újra,pedig szeretnék a D4D táborba tartozni.De amíg állatfarm van hazánkban,esélyem sincs rá,marad a 19 éves,de tökéletes állagú 1.5-ös lada.Fostalicska nem kell!

báró Csekonics 2007.10.29. 10:30:31

Bazsa 2007.10.29. 08:57:39

Jaja. Én a Suzukimon is megcsinálom.
Kb. hasonló óriási szűrőköltséggel. (Olaj még kevesebb.)
Szvsz. akármit mondhatnak a marketingesek, olyan kocsi, ami 20 ezret bír egy olajjal _hósszú távon károsodás nélkül_, nincs.
Lehet, hogy majd 10 éves korában jön csak elő a probléma, de akkor is.
Amúgy is: 20 ezer km. átlagos használat mellett lehet akár 2 év is. Az 2 tél, 2 nyár, napi egyetlen hidegindítással is 730-szor pár perc hidegen terhelt motor.
(Mert ugye senki nem várja meg álló helyzetben, míg bemelegszik - természetesen.)

Mondjuk a szerzőnek annyit, hogy ha nem-terepjáróval megy az ember sarat dagasztani (akár csak kényszerűségből is) akkor egy alvázmosás a minimum, nem?
Ha kicsit is felelős autóvezető (és családapa) akkor esetleg plusz egy hevenyészett alánézés legalább...

borsalino 2007.10.29. 10:31:00

optimail!Én nem azért nem veszek román terméket mert szar vagy nem szar hanem azért mert ROMÁN.A kinai termékeket meg ki se kerülheted mert majdnem minden az.

Atis 2007.10.29. 10:42:12

Az ha egy autó 0 azaz NULLA olajat fogyaszt 15e-n, az jó?
Valamennyi olajfogyasztásnak kell lennie, nem? A gyárak 1000km/l-t normálisnak tattranak. Azért ez túlzás, de mondjuk 1dl/1000 km szvsz normális mérték. Vagy nem?
Ha nem fogyaszt semmit, akkor hígul az olaj, és az nem jó. Vagy igen?

báró Csekonics 2007.10.29. 11:03:02

Atis 2007.10.29. 10:42:12

Igen, az jó, ha nem eszik olajat.
(Hacsak nem dízel persze :-D)
Pl. én szusimba olajcserénél betöltjük a xxxxxx márkájú olajból a megfelelő mennyiséget - nívópálcán a két osztás közt félútig - és következő olajcserekor pont ugyanannyit eresztünk le. (Immár harmadik olajcsere, mióta nálam van a kocsi, mindegyik alkalommal megnézem előtte, mindig pont ugyanannyi van benne, mint 10e km-rel előbb.)

Mindezt amúgy egy 9 éves 'sz@r' Suzuki Swift tudja...

Atis 2007.10.29. 11:20:57

Csekonics

Ne hasonlítsunk már egy 9 éves suzit egy újabb 16v benzines vagy egy modern dízelhez...

húsgombóc · http://husgomboc.blog.hu 2007.10.29. 11:25:54

Én azért olvasom a totalcar-t és a Logan-tesztet, mert szórakoztat. :))
Nő, húsz éve vezet, nem csak boltba - keresztül és kasul is Eu-ba.
Műszaki hozzáértés = le tudom venni a tanksapkát. :))
Ennek ellenére nagyon szeretem az autós cikkeket.

báró Csekonics 2007.10.29. 11:31:10

Atis 2007.10.29. 11:20:57

Nem 9 éves suzit hasonlítottam vadiújhoz, hanem motort motorhoz.
(Csak viszonyítási alapnak írtam, hogy egy egész kevéske törődéssel egy 9 éves motor is tud 0 olajfogyasztást produkálni.)
Mindenesetre, igen, lehet olyan, hogy nem eszik olajat egy autó.

A 16v-nek meg _ehhez_ szerintem semmi köze. (Akkor már inkább a modern felület-edzett alu hengereknek.)

Boogie Man 2007.10.29. 11:33:29

kevéske törődéssel egy 22 éves motor is tud 0 olajfogyasztást produkálni.

báró Csekonics 2007.10.29. 11:37:11

Boogie Man 2007.10.29. 11:33:29

Pontosan - más dolog, hogy ott a 'kevéske' előfordulhat, hogy kicsivel több, mint egy vadiúj kocsinál.
(Azért csak öregszik egynémely alkatrész.)

wu2 2007.10.29. 12:03:31

Meglep, hogy ennyit beszéltek az olajcseréről. Azért, mert az olaj azok közé a kevés dolgok közé tartozik, amit egy mezei halandó is megért, miért van az autóban. De bőven van más egyéb is, ami sokkal többet mond el az autódról, és legalább olyan fontos. Aki meg a színéből megállapítja, hogy mennyire kopott az olaj, inkább orvoshoz menjen, mert egy hét használat után is bőven fekete trutyiként jön ki a gépből, akár milyen szép volt, mikor beleöntötted. Ez ugyanis a természete.

optimal 2007.10.29. 12:06:48

Borsalino! Ha román terméket veszel, esetleg közvetve beleteszel egy keveset abba, ami határon kívül maradt testvéreink életkörülményeit is javíthatja (elméletileg). Ha kínait veszel, tuti biztos, hogy semmivel nem járulsz ehhez hozzá. Ez a nagy különbség. Megoldást pedig ne várj tőlem.

pszihó 2007.10.29. 12:14:16

wu2!

Két újjad között morzsolgatva pontosan érezni milyen vastag.A megtört szar olaj úgy folyik ki a leeresztőn mint a víz,mert már megtörtek benne az ún. 'láncok'.Egy jól karbantartott kocsiban egyébként fokozatosan sötétedik.
Még a dízelekben is!Nekem ez a szakmám,aki először lát fáradtolajat annak lehet hogy nem mond semmit,-mint gondolom neked!

pszihó 2007.10.29. 12:23:11

A rövid távon használt autóknál rengeteg vizet is fel tud venni az olaj,és ha nem mennek vele hosszútávon üzemmeleg motorral,akkor nem is távozik a karter levegőzőin.
A tulajdonos ilyenkor persze bőszen örül magának,hogy nem eszi az autója az olajat.A henger kenését a motorolaj végzi,a hónolási árkokban.
Nincs olyan motor,ami nem fogyaszt olajat!

Miskapapa 2007.10.29. 12:42:54

Nekem volt egy Audi A4 '95-os 1.8 turbo
1000km-enkent 1,5L olajat evett pedig nem volt semmi baja,egyszeruen ennyi kellett neki.Amugy imadtam.

AP (törölt) 2007.10.29. 12:51:33

Dév: amolyan házi szinten versenymotorokat építünk-szériákat újítunk fel..
Ez nem foglalkozás, ez csak hobbi ha úgy tetszik, de azért működnek. :)
Most biztos megint az jön, hogy mekkora fasz vagyok.
Hát bocsesz, ez van.

pszihó 2007.10.29. 13:56:10

Benzines autóknál hidegindításkor a henger falára lecsapódó benzinből is bőven jut az olajba.Ehhez jön a kondenzvíz,meg kis koksz az égés miatt.
Elég megnézni télen milyen habos hidegindítás után az olajbetöltő túloldala.Dízelnél ugyanez,csak gázolaj a benzin helyett,víz,és 50-szer annyi koksz,és még a parázsló turbó is agyonégeti az olajat.

Egy 1.5-ös felturbózott dízelmotorban,nem lesz gond az első 100000 kilóméteren,mert tiszta motorral indul,de az alkatrészekre szépen fokozatosan rakódik a trutyi,mert az olaj képtelen lebegtetni azt a mennyiséget.A komolyabb motorkopások akkor indulnak,mikor telítődik a motorblokk,a friss olaj nem képes felvenni a sok szennyeződést.Persze a tulaj /minimum második/csak akkor veszi észre hogy gond van,mikor 140-nél autópályán megragad a hajtókar,és kinéz a napfényre.

Akik 30000-enként cserélnek olajat,és azzal védekeznek hogy ezek a motorok így vannak megtervezve,meg ezek 'long life' olajok,azok egyszerűen beszopják a marketingdumát,és azt hiszik az autógyárak nem verik át őket.
Igen nagyot tévednek!

pszihó 2007.10.29. 14:03:30

Akit zavar,vagy untat az olajtéma,használja nyugodtan a görgetőt nem fog letörni az újja!

mardell 2007.10.29. 14:06:02

A 15 éves Ladám miután mosóbenzint töltöttem bele,az átégett szelepekkel evett 1000km/1L olajat,húztam is kék kondenzcsíkot.
Az hogy egy motor 0.2L-nél többet megegyen, nem tartom normálisnak.
Újonnan ilyet az Ecotec motoroskocsiban tapasztalni!ezt a szart nem nevezeik modern motornak?

Lengyel Katalin · http://www.doomino.fw.hu 2007.10.29. 14:50:39

Ha egy turbó 20e km után fossa az olajat, az nem hiba?
Ezt úgy kell megoldani, hogy meghúzom
az összekötő cső bilincsét?
Nekem egy nagy opelem van, s most,
230e után kezdett el olajködös lenni
a szívócső. A másik német kocsimban
440e van úgy, hogy a motor eredeti,
féltengelyhangot meg még nem is hallottam belőle, pedig kisteher.
Ha majd a tartósteszt 30 év után 440e
km-nél jár, és még mindig gép lesz a dácia, akkor hasonlítgassunk össze márkákat!
Az, hogy a német autók ár/érték viszonya
magas, az azt bizonyítja, hogy jó gépek.
A piacot nem lehet átverni, hamar leértékelődnek a szar márkák.
Amúgy "F" betűs kocsit nem szabad
venni, mint Ford, Fiat vagy bármelyik Francia!

etele 2007.10.29. 15:02:05

A sok francia autót leszólónak.Már előző irásomban is leírtam,220 000 km alatt az 1,5 dci clióval semmi gondom nem volt pedig nincs kimélve.Az olajcsere 30 000 km nél.Ha jól megnéted a renault motorok mindig is nagyon megbízhatóak voltak és a mai napig azok.Próbáld ki és utána mondj véleményt ne csak a vakvilágba.Mig a német szuperdiesel PDTDI meg hasonló vackok 1800-2500 fordulat közt mennek aránylag,se alatta se fölötte addiga renault motor alapjárattól és végig folyamatosan megy.Sok autóval jártam 1,9 TDI még a klasszikus 90 lóerős,ugyanez PDTDI ben 115-130-150 lóerővel,egyforma talicska mindegyik.Néhány renault,1,5 -1,9 dci,a nissan navarámban szintén renault 2,5 dci motor dohog de még a böszme navara is lelépi a passatokat,octaviákat és hasonló kerepelőket.A fogyasztásokról pedig ne is beszéljünk és nem fogyasztanak annyi olajat.Egy apró műszaki dolog,a turbómotor a működédből adódóan igenis fogyaszt olajat,mivel motorfék üzemben elég rendes vákum keletkezik a szívócsőben és újbóli gázadásnál valamennyi olajat elsziv a turbó tengelyénél.Tanuljatok egy kicsit többet erről a témáról mielőtt a fafejűen bevett és hangoztatott szuper véleményeteket leírjátok,fleg mikor valaki egyértelműen kijeleneti hogy a francia autó csak szar lehet,szerintem sose volt ilyen autója.De ez a divat a köreiben.

báró Csekonics 2007.10.29. 15:14:34

Lengyel Katalin · www.doomino.fw.hu 2007.10.29. 14:50:39

Apró kiigazíítás kedves Katalin: ez a _régebbi_ német autókra igaz.
Mostaniaknál meg nézd meg a (külföldi) megbízhatósági listákat, vagy a kár a Totalcaros népítéletet.

Amúgy láttam már jó Fordot is (előző szériás Fiesta (mármint nem a legújabb modell, hanem 2004-es) ami Aachen mellett készült (vagyis svábéknál) _szerdán_. Nem volt vele gond.

Ottopappa 2007.10.29. 15:20:42

Pszihó!

Én nem tudom, honnan veszed a törvényszerűségeidet (állítólag még értesz is a témához) hogy egy motor mindenképp fogyaszt olajat. Az én 14 éves Lada Samarám soha egy csepp olajat nem evett meg, a nívópálcán fixen állt mindig a szint, pedig vegyes használatba volt, sok országút, sok város, garázst meg csak akkor látott, mikor én téged... A titok annyi volt, hogy 8 ezrenként cseréltem benne az olajat (GM 15W-40). Pedig ez egy Lada volt... Szóval rohadtul nem törvényszerű az olajfogyás, csak:
1. Rendeltetésszerűen be kell járatni az új autót, az első 5 ezren nem 3000/perc fölé pörgetni.
2. Legkésőbb az első 5000 km megtételéig megejteni az első olajcserét.
3. Utána max 10 ezrenként olajat cserélni.
4. Hideg motornak nem nyomni, mint a barom, met az a halála.

Ezeket betartva a legegyszerűbb autó se fog olajat enni.

Ja, és meglátásom szerint sokszor érdemesebb az előírtnál egy fokozattal sűrűbb viszkozitású motorolajat használni, pl. sok új autóba az 5W-40 - es helyett nyugodtan mehet a 10W-40 - es, mert azt a sűrűbb mivolta miatt nehezebben "veri ki" a motor. Az öregebb gépekbe meg, mint pl a Samara is, csak 15W-40.
.
.
.
és az olajgondok a múlté...

Fecó 2007.10.29. 15:31:37


"sok új autóba az 5W-40 - es helyett nyugodtan mehet a 10W-40 - es, mert azt a sűrűbb mivolta miatt nehezebben "veri ki" a motor."

Ezt a abaromságot!
Remélem nem vagy szakmabeli!!!!!

Norberg 2007.10.29. 15:39:04

Lengyel Katalin: És tessék mondani kedves volt már F-betűs autója, hogy ilyen karakán véleménye van róluk? Vagy csak úgy hallotta a „németautós” klubban, hogy szar a Fiat? Nekem speciel 2 Puntóm is van I-es és II-es széria) és az alap kopó-fogyó alkatrészeken kívül nem sok baja volt egyiknek sem. Minden azon múlik, ki és hogyan figyel a kocsijára.
Szerintem.
Tele a hócipőm a német autó a frankó című átlag magyar beidegződéssel...
A sok idióta a rendszerváltás után hozta be a lyukassá rohadt VW Golfot, mert az a jó autó, mert német! A mai napig nem változott ez a hülye szemlélet, sajnos.

AP (törölt) 2007.10.29. 16:09:53

Ottopapa: Samara karburátor van rajta?
Csak azért kérdezem, mert akkor nem kell meglepődni az olajszint állandósult mivoltán.
A karburátorban akkor is üzemel mindkét gyorsítófúvóka, amikor csak az egyes torok van nyitva, kis gázadásnál.
A gyorsító a kettesbe is tolja a naftát, és amikor nyit, egy pillanatra iszonyat dús lesz a keverék, előfordulhat hogy nem is égeti el mindet rendesen.. Keveredni tud a benzinnel az olaj.
Ki kell operálni a kettes torokból a gyorsítófúvókát, maradjon csak a főfúvóka. Azon túl hogy kevesebbet fogyaszt, nincs ez az olajszennyezéses dolog.

pszihó 2007.10.29. 16:34:42

Ottopapa!

Mi keni szerinted a gyűrűket,és a henger falát?
Képzeld olaj!
Méghozzá úgy,hogy a henger kicsi egyenetlenségeiben megbújva felkerül a gyűrűk közé.

'hengert a nikasil bevonat felvitele elott kivant meret ala
munkaljak. Majd spec. galvanikus eljarassal az aluminiumra felgalvanizaljak
a ~0.1-0.2 mm vastag nikkel reteget. Ezutan utanmunkalaskent egy leheletnyi
honolast kap, de csak azert hogy az olaj megmaradjon a honolas csatornaiban
es segitse a kenest.'

Ezt önnek idéztem egy leírásból,képzelje el,hogy a henger nem is sima.
Mert ha az lenne,megragadnának a gyűrűk.
Minden négyütemű motor folyamatosan fogyasztja az olajat.Lehet hogy csak 2 decit 10000 alatt,de fogyasztja.

Szamarát ismerem,apám azzal járt 10 évig egy rohadó,zörgő,karbódugulós,kontakthibás megbizhatatlan fostalicska.

Tényleg érdemes lenne megszagolni az olajat benne,lehet hogy az már rég benzin!

AP (törölt) 2007.10.29. 16:38:45

Gyakran cserélt benzinszűrővel NEM dugulós egyik karburátor se..
:)

pszihó 2007.10.29. 16:52:50

Ap!

Azt meg le sem írtam ottobáá-nak,hogy 40000-nél kuplungozva volt,90000-nél meg megszorult a 4. hajtókar.89-es 1.5-ös szamara volt.A karbó persze anyámnál dugult el mindíg,egyszer meg behalt egy mágnesszelep a karburátoron.A kipufogót állandóan javítgatni kellett 3 éves kora után.

Persze ha nincs jobb,el lehet vele kocsikázni,de nem sírom vissza!Esetleg a csajokat akik megfordultak a hátsó ülésen.:)

Ladaf@n · http://www.zsiguli.hu 2007.10.29. 17:08:32

BkSp 2007.10.28. 19:28:01
Kedves Ladaf@n! Eléggé meglepő állításod, mely szerint direkt gyártanák a mai autókat úgy, hogy tönkremenjenek. Természetesen semmivel sem tud többet a mai robottechnológia mint a 80'-as évek végi szovjet technika... Ezzel nyilván remekül tudod vigasztalni magad a 25 éves Ladádban.

Csak 18. :)

Ladaf@n · http://www.zsiguli.hu 2007.10.29. 17:16:33

Ja, mégvalami eszembe jutott.
A régi kockás sárga taxit (USA) miért tudták olyan tartósra csinálni?
2 millió km-re tervezték őket, a futóműve teherautó-alkatrészekből volt felépítve, erősített alváz, tartós motor, könnyen cserélhető karosszéria elemek, stb...
Ma miért nem gyártanak ilyen autókat?
Mert akkor nem vennél 5 évente újat!

Ottopappa 2007.10.29. 17:16:54

Pszihó!

Nem vonom kétségbe a Samaráról amit írsz, mert sok embert ismerek, akinek az van, és nagyon megosztja a közvéleményt. Ki kell fogni. Van, akinek mindenféle baja van vele, van, akinél zokszó nélkül teszi a dolgát. Én az utóbbihoz tartozom: 2 éve vettem, akkor rendeltetésszerűen kicseréltem a vezérműszíjat, ékszíjat, olajat, gyertyákat. Azóta letekertem vele 38 ezer kilométert, és az olajcserén meg a tankoláson kívül SEMMI!... Pedig volt, hogy tartósan 170-nel tapostam az autópályán. Ja, és abszolúte sehol se rohadt, pedig nem állt garázsban sose. Csak le volt új korában alvázvédőzve, és ennyi. Meg '93-as évjárat volt, lehet, ezek már kiforrottabbak, mint a 89-esek. De tény, hogy elhiszem, amit írsz.
Na, de ez a blog a Dákóról meg olajcseréről kéne hogy szóljon...

Ottopappa 2007.10.29. 17:27:22

ja meg légszűrőt is cseréltem 2 havonta, mert 390 ft nem tétel arra, hogy lélegezzen rendesen a motor...

borsalino 2007.10.29. 17:50:20

Ottopappa !Nekem is 93-as Samarám van Azóta megvan és kopp-kopp:)) semmi baj vele.ez se rohad sehol.Ujonnan belerakattam a sárvédök alá a müanyag lemezeket.Egyszer volt csak gond amikor 15000 km-nél elszakadt az OROSZ vezérmüszij.Lassan mentem és semmi kárt nem csinált.Kicseréltettem nyugatira és jó.Azota már persze cseréltem.azt mondta a szerelö,hogy a ruszkik változtattak a szij anyagán és azért szakadt el.Nem is adom el.Igaz,hogy nem is tudnék másik kocsit venni:))

pszihó 2007.10.29. 18:01:10

Érdekes fater szamarája svéd importra ment,5 ajtós 1.5-ös,gyárilag műanyagdobokkal.
Fütött garázsban volt tartva,a hátsó kerékdobok belülről rendesen virágoztak,de egy idő után már kívül is barnulgatott,és akkor még nem volt 10 éves.

De régen is úgy volt hogy másé fele annyit evett!-megszoktam!

Ladaf@n · http://www.zsiguli.hu 2007.10.29. 18:06:07

Kétütemű Trabant-tal kell járni, mert abba nem kell motorolaj.
A sok új vacakba meg Trabi motort, vagy már eleve ilyen mocival rendelni.

Pl: "VW Passat powered by Trabant"

:)

AP (törölt) 2007.10.29. 18:08:08

Ez azért erős volt. :)

Ladaf@n · http://www.zsiguli.hu 2007.10.29. 18:08:22

Logan by Renault powered by Trabant

Ottopappa 2007.10.29. 18:25:31

Psziho!

Ha már ketten is mondjuk (borsalino), akkor elhiheted nekünk a témát. Meg a mienk 4 évvel fiatalabb kiadás, lehet, annak már kevesebb a gyerekbetegsége. Vagy csak a tietek nem látott autómosót, főleg télen - na, az tuti rozsdahalál.
De ha már témánál vagyunk, Psziho és Borsalino: a tietek mennyit evett?
Az enyém országúton 6 liter, város 8, normál használattal. Ha tapostam, akkor 9, illetve 11 liter (ha tetszik, ha nem).

Ottopappa 2007.10.29. 18:27:43

Ladafan!

:)))))))))))))))

pszihó 2007.10.29. 18:40:21

Ottopapa!

Írtad a 170-et,én 160-at tudtam kihozni az 1.5-ből 4. és 5.-ben,igaz 3.-ban 150-et.
Nem evett sokat 7-10 liter között.
Jól gyorsult,de a fék 140-ről már igencsak elfárad,legalábbis a mazdámhoz képest.Mindíg beszorult egy-két kavics a tárcsavédő mögé,tolatgattam rugdostam,mert csikorgott állatul.A hátam hosszú úton igen fájt benne.A kalaptartót kidobtuk /vicc/.

Anyámat párszor hazahúztam,igen féltünk mind a ketten!

wu2 2007.10.29. 18:43:05

Katalin! Mit jelent az, hogy ár/érték arány???? Ár/teljesítmény arányokról beszéltek itt a korábbi hozzászólók, az nem ugyanaz ám! Amúgy cégünknél az összes jármű francia gyártmány, mi sem gondoltuk, hogy ennyire megbízhatóak. Ugyanis német autókat cseréltünk le, nem ecsetelném, hogy miért...:)

Pista 2007.10.29. 18:48:10

Dolgoztam én is szervizben (nem autószervizben konkrétan) és tényleg baromi idegesítő ha a tulaj ott téblábol és adott esetben föltart a kérdéseivel. Sajnos gyakoribb a laikus ügyfél mint a hozzáértő, aki csak áll a sarokban és figyel hogy valóban azt kapja-e amiért fizet. Másrészt ha a műhelyben balesetet szenved azért a műhelyvezetőt vonhatják felelősségre (ha jól tudom, ha nem így van bocs). Én speciel nem vállalnám a felelősséget a kedves ügyfél csetlése-botlása miatt.

Ottopappa 2007.10.29. 18:55:31

Pszihó!

Köszi a választ. Amúgy egész pontosan 172 volt, de nyilván csal egy kicsit a km óra...

pszihó 2007.10.29. 19:18:43

Pista!

Ezért van üveglap az értékesítőtér,és a műhely között nyugaton.Bárki végignézheti a kocsiját senki nem fog neki szólni.

kavics 2007.10.29. 23:26:18

csak annyit szolnék hozzá,az aki azt irta hogy 500 majd 1000 aztán 5000 kilométerenként kell olajat cserélni és utánna mehet a 10000ciklus.mennyi hasznot huz az olajcserékböl?:)mert egy normális ember ezt nem csinálja!ja még nem is beszéltünk a környezetszennyezésröl!mert ugye a fáradtolaj veszélyes hulladék!csak erre nem gondol senki!minek is ugyis elpatkolunk,csak nem mindegy mit hagyunk a gyermekeinknek!egy másikhoz is hozzászolnék:szuper!ebben a daciában diesel van igen 8 szelepes de a renaultnak szinte minden diesele 8 szelepes!ja és ez már commonrail!na ja ezt a technologiát mások már a 30as évektöl alkalmazzák!:)lásd vw(2007-töl)!és a dieselek SOKKAL tutibbak mint a szivo benzinesek!de addig mig nem volt ilyened nem is tudjátok mi a fasza!!!!

borsalino 2007.10.30. 07:37:13

Ottopappa! Kb.hasonló fogyasztás nekem is.Talán az országuti 90-nél 5,8 volt de nem sürün mentem annyival.1.3-as
motor.5 sebesség,2 ajtós.

Mikeee 2007.10.30. 09:09:20

Akárki akármit mond ez egy fos szar, nem autó. Maradok a BMW-nél ezzel meg járjon akinek 3 anyja van.

bigpond · http://bigpond 2007.10.30. 09:47:40

"Az, hogy a német autók ár/érték viszonya
magas, az azt bizonyítja, hogy jó gépek.
A piacot nem lehet átverni, hamar leértékelődnek a szar márkák.
Amúgy "F" betűs kocsit nem szabad
venni, mint Ford, Fiat vagy bármelyik Francia! "
Nekem volt francia (Peugeot 309 benzin) ,japan es nemet autom is. Semmivel nem tartom rosszabbnak a franciat .Igaz a belseje eleg jol szethullott mar 9 eves korara,de ez a hasznalati erteket nem befolyasolja.Egyszer nem indult 10ev/110ekm alatt mert besz#rt a Magnetti Marelli gyujtasvezerlo,es egyszer behalt a toltes mert elkoptak a generetor kefek. 110 ekm alatt nem koltottem "draga francia"alkatreszre annyit amennyi akkor egy Golf es a 309(mindketto 10 evesen) kozti arkulonbseg volt. Es most felteteleztem ,hogy a fasza nemet autora 0 Ft-ot kell csak kolteni ezen ido alatt, ami ugye kicsit bator feltetelezes. Akkor mirol beszelunk???
1., Mivel egy nemet autonak idotallobb a belsoje+ a nepek mar az anyatejjel beszivjak magukba,hogy a nemet fasza es a francia szar , meglatszik a hasznaltauto arakon is.
2., Ha egy nemet elromlik az tutira csak kopo alkatresz lehet ,vagy ha megse akkor ugye neki is joga van elromlani ,de ettol meg mindig fasza es megbizhato marad. Ha ugyanezt egy francia csinalja meg akkor ez csak igazolja a kozhiedelmet,mivel ami szar az szar.
Most ennyi jutott eszembe,bocs hogy az olaj temahoz nem szoltam hozza.
Ja es szerintem se lehet olyan rossz ez a Dacia de legalabbis a regi 1310-nel( vagy minek hivtak azt a hulladekot) biztos nagysagrendekkel jobb pedig azt is volt aki szerette.
El kell olvasni nehany nepiteletet minden kategoriaban es hamar kiderul ,hogy minden marka nak vannak elfuseralt darabjai ,beleertve az agyonimadott nemeteket is.
Olajcsere: olyan mint a politika, lehet rajta vitatkozni,egyetertes soha nem lesz.

Kifordított kacagány 2007.10.30. 10:52:21

birom ezt a sok öntudatos környezetvédőt, aki ennyire örül, hogy végre nem kell 10e km után ujrahasznosítani a sok fáradtolajat. biztos igazuk van. az a sok használtautó meg amit kihordanak a roncstelepekre, meg ide-oda, mert idő előtt szétesett már nem sokat szennyezi a környezetet.

aki azt állítja, hogy a 10 év fölötti csillaggarázsban tartott szamara nem rohad, az hazudik....vagy csak régen látta. az enyém is rohad(most múlt 10) és a kipufogót is sűrűn kell cserélni rajta, meg már volt egyéb gondja is. a belső kárpit is kezd széthulllani(igazából már 4 éve elkezdett széthullani, a kalaptartó tényleg vicc). csak úgy hirtelen amit meg kellene csináltatnom: kerékcsapágyakat cserélni, indexkapcsolót cserélni(elkopott), üzemanyagszivattyút cserélni, olajnyomás érzékelő akármit cserélni(vagy a vezetékezést), hátsó lámpa. talán ennyi. nem kell valakinek egy ilyen járgány?:) nekem amúgy az A oszlop lyukadt ki, meg a csomagtérajtó alsó pereme rohadt szét.

borsalino 2007.10.30. 11:22:55

Kipufogót én is cseréltem de ez nem a kocsi hibája hanem elhasználódott.Az enyém nem áll csillaggarázsban hanem ponyvagarázsban.Apróbb cserék persze voltak de egyik se motorikus probléma volt.14 év alatt természetes dolog,hogy egyes alkatrészek elkopnak.A fönökömnek
VW Golfja van.Neki már motorcseréje is volt pedig talán másfél éves volt a kocsi.Ki kell fogni és kész.

Kifordított kacagány 2007.10.30. 11:31:40

igen, ki kell fogni. nekem sajnos kellett rá költenem eddig rendesen. mondjuk nagyrészt azért, mert egyszer sikerült bele trágya üzemanyagot tankolni. az injektor nem szerette.
az oké, hogy a kipufogó elhasználódik, de hogy ilyen sűrűn.....?

bigpond 2007.10.30. 12:04:48

vegyel kipufogot ami normalis anyagbol van,igaz ezek tizen-huszon ezer forintok de 10 evet is kibirnak

pszihó 2007.10.30. 13:41:56

'Mikeee 2007.10.30. 09:09:20
Akárki akármit mond ez egy fos szar, nem autó. Maradok a BMW-nél ezzel meg járjon akinek 3 anyja van. "


Tipikus!Már ezért sem vennék soha bmw-t,mert ilyen emberekkel azonosítanának!

AP (törölt) 2007.10.30. 17:28:22

kavics te szerencsétlen..
zsír újonnan összerakott motoroknál van az 500-1000-2000-5000 km-es olajcsere..

Toto 2007.10.30. 19:30:41

Üdv Néktek!
Látom van azért pár önjelölt szakértő ma a mostani blogolásban is... Pl mardell,aki szerint 2 deci/1000km olajfogyasztásnál több nem lehet egy optimálisan működő motoré..Gratulálok,átírod a szakmám,ha nem figyelek. Bátran tájékozódj,egy turbós autónál sosem ritka akár 1 liter olaj/1000km.Gyári tűréshatárként..Krakkolódik,párolog,mert egy turbó akár 100ezres fordulat felett is pöröghet..
Kacagány kollegának pedig csak annyit,hogy azért nemmindegy,hogy sofőr,vagy fosőr.. azért ne hidd,hgy minden 10 éves ló rohad..még csillaggarázsban sem. Ahol esetleg már hallottak galvanizálásról,meg nem költséghatékonysági szempont az alvázvédelem,meg a normális festékréteg,ott azért 10 évalatt nem rohad le a csomiajtód..meg nem hullik szét a bele.Galvanizáltság jobb helyeken 20 éve létezik.Igaz nem ócsójánosoknál.

bandita 2007.10.30. 19:33:09

szia katalin
A volkswagenek mindíg is menő autók voltak magyarországon, ezzel jár hogy általában le is nézik a többi autót a VWsek (tisztelet a kivételnek) sőt schumaherhez mérhető tehetséggel végzik az előzéshez szükséges manővereket pl. a 6os számú pályán. ezt a punpedüseturbodieselintercooler motort az olaszok megcsinálták már jó tíz évvel ezelőtt csak akkor még nem érdekelt senkit. a ganz gyártmányú M43 as mozdonyokba francia dizelmotor van, mennek lassan 40 éve,köztudott hogy a franciák értenek a dizelmotor-szerkesztéshez. az európai fordokat nagyrészt kölnben fejlesztik, a ford első személyautó dizelében is van jócskán német munka. klöckner-humbolt-deutz fejlesztés. szóval akkor hány éves a hajóskapitány?

Toto 2007.10.30. 19:46:34

Ja,és el is feldkeztem megemlékezni a kommentelés elején beböfögő kollegáról,aki szerint az új gázolajszűrők eleinte csak nagyobb szemeteket fognak meg,s miután ezekkel már \"eltömődtek\",akkor fogják fel az apróbbakat..De komolyan,ha valaki TÉNYLEG sík hülye hozzá,az miért írja le?? Véleményt,tapasztalatot mindenki leírhat,azzal semmi gáz,de ha valaki bődületes hülyeséget ír..azt nem értem. Ma pl egy buszsofőr barátom válltig esküdöt rá,hogy 52 centi átmérőjű féktárcsa van az Astráján.. Időbe tellett,mire elhitte nekem,az egész kereke nincs akkora átmérőjű.De akkor miért esküszik rá valaki,ha abszolute fingja nincs róla?

pszihó 2007.10.30. 20:56:03

Toto!

Önjelölt szakértőnek te is megfelelnél,ha nem beszélnél ilyen arrogánsan fölényes stílusban.

Mielőtt előadást tartasz a galvanizálásról,elolvashatnád alaposan Kacagány mondatát:
'aki azt állítja, hogy a 10 év fölötti csillaggarázsban tartott SZAMARA"

-a szamara szó nálad kimaradt!

Toto 2007.10.30. 22:36:56

Pszihó!
Igazad van,a szamara szót én átvitt "értelemben" bármilyen autóra értettem,nem kimondott Zsiga szamárra. Ez igaz.Azt elhiszem,hogy elkorhad..
At arrogancia meg relatív. Nap mint nap gépeket javítok,ha kéred,bemásolom az iskolai végzettségem. Talán értek hozzájuk annyit,mint aki délutánonként a gyári munkából hazatérve,vagy az irodai ebédidőben beleolvas a TC-be,meg néhány autós oldalba,aztán mondogatja,amit olvasott.Sok sajátját "hibátlannak" vélő tulaj azt se venné észre,ha elhagyná a kerekét.. Hát kb ilyen lehetett a gázolajszűrős kollega.De ha már ő tele önbizalommal és szakmaisággal leírta formabontó hülyeségét,akor talán némi magabiztos arroganciával kinevethetem,nem?
Másrészt,hogy a dácsiáról is beszéljünk,,azért érdekelne mit keres annyi olaj a szívócsőben,hogy még ki is szivárog-végigfolyik itt-ott?? Az _OK,hogy turbonál némi olajköd előfordul az említett helyen,de az olajköd az nem szabályosan folyó olajat takar. Szerény tudtommal.
A reklámízű sorozatról nekem az a véleményem,hogy nem szokott értelemben vett PR reklám,vagyis elhiszem,hogy Rácz úrnak nem fizettek a teszt mellé. De emelett nyilvánvaló volt,hogy Rácz úr a hosszas teszt során cikkeket fog megjelentetni a gépről. És mint tudjuk,még a negatív reklám is reklám,tehát forog a Dacia név,és ez egyszerűen kedvező hatású..Hogy mennyire az vitatható,de kétségtelenül reklám célzattal kapta használatba.. nem a két szép szeméért,vagy azért,hogy kiderüljön,mennyire tartós kocsi a Dacia..kutya füle..ahhoz ez a sorozat még nudli.Szóval lehet,hogy a végén Rácz úr akciósan megveheti a használtdarabot,vagy kap egyéb juttatást,de egyenlőre én elhiszem,hogy nem fizetett reklám.De akkor is reklám. Én így gondolom.

Gabesz 2007.10.30. 22:56:19

Én az olajcseréhez annyit tennék hozzá, hogy volt benzin-gázos Ladánk 21061 (1995-ös) 20000 km-enként cseréltünk olajat, de olyan majdnem tiszta olaj folyt ki mint amilyet beleöntöttünk. (persze mindig gázzal jártunk)
Ja meg a kipufogo se volt kormos, csak az után hogy jól meghajtottunk horvátba az autópályán.:-) Ennyit az EURO4-es motorokról!

Nem értem, most miért csak a Skoda kínál gázüzemű kocsitkat, mikor olcsóbb a gáz és környezetbarátabb?

AP-nak meg igaza van, egy új motornál kell az 500km-es olajcsere, csak a sok új szarnál senki se akar egy hét után kifizetni egy csomó pénz olajcserére! Örülnek, ha a kezdőrészletet ki tudják csengetni!

Ladaf@n · http://www.zsiguli.hu 2007.10.31. 06:13:01

Ladaf@n · www.zsiguli.hu 2007.10.29. 18:06:07
Kétütemű Trabant-tal kell járni, mert abba nem kell motorolaj.
A sok új vacakba meg Trabi motort, vagy már eleve ilyen mocival rendelni.

Pl: "VW Passat powered by Trabant"


A sport változat kérhető lenne Barkas vagy Warjú motorral is.

FPeter 2007.10.31. 09:11:48

\" Gondolták volna, hogy a húszezres szerviz rendszerint az első egy dízel Dacia életében? \"

a francia nyelvterületről származó 2 éves 1.7 cdti astra H-m gyári olajcsere intervalluma 50e km! :nagyonlol: há\' margit noooooormális? turbódízelt így szétkoptatni? meghülyülni már ezek se fognak... :(

maszületett 2007.10.31. 09:24:57

Mennyi mindent megtudtam ezen a blogon a lada samarákról. Tök jó! Nem tudtok véletlenül blogot a Daciákról??? Mi lehet a címe vajon? Mindent a lada smaráról?
Estleg a BMW verő passat pdtdi?
Nemtudom, nem lelem segítsetek!

üdv néktek

egy logantulaj

pszihó 2007.10.31. 09:45:59

Gabesz!

A gázos autó a bizonyíték arra,hogy mennyi szutyok kerül le a forgattyúsházba egy benzin v. dízelmotornál.Nálam is az első 5000 km-en aranysárga az olaj.
Inkább a gázosoknál lehetne kissé kinyújtani az olajcserét,de a turbódízeleken szerintem pont nem szabadna.


Akinek meg a törlesztőn kívül nem marad pénze olajra,az meg járjon busszal!

moggach 2007.10.31. 09:46:53

Szerintem elvihetted volna legalább lemosatni az autó alját, ha már ennyire használod. Ezzel nem csak a szerelőket, hanem az autódat is megtiszteled. Vagy csak használod???

kavics 2007.10.31. 11:08:19

AP!szerbusz nem vagyok szerencsétlen!de szerintem nem értetted amit irtam!mert én is azt irtam!de ugy néz ki nem elég elolvasnod 1-szer!lehet 2-szer sem!:)ezért talán olvasd el 500,vagy lehet 1000szer is!talán megérted!köszike!máshoz is szolnék:én ugy vagyok értesülve hogy az autok nagy százaléka ujrahasznositható!amugy nem nálam fog az auto totálisan tönkremenni,mert én kicsit korábban letudom cserélni az automat!:)na csá!

P.O.C.S. 2007.10.31. 11:08:22

Haj Mindenkinek!

Azer' nem arulnak altalaban gazos autokat, mert a gaz a kazanba meg a (gaz)tuzhelybe valo! :)
(Most nehogy verig sertodjetek, ez egy szigoruan SZEMELYES velemeny, aki szereti, vezessen "olajkalyhat", vagy "kombi cirkot"! :))

Kifordított kacagány 2007.10.31. 11:40:01

bigpond: igaz. ami most van benne az már négy éve bírja(igaz nem megyek vele annyit), de arra már nem lehet mondani, hogy lada kipufogó.

Toto: mivel már megelőztek, nem írom le, hogy miről is volt szó, csak megjegyzem, hogy nem szakmai frankómondásnak szántam, hanem tapasztalatnak. mint ahogy az is tapasztalat, hogy a másik(galvanizált) autómnál is már fel lehet fedezni apró kivirágzásokat a festék alatt(igaz, az már 14 éves). a kettőt összehasonlítva jutottam arra a megállapításra, hogy kizárt, hogy egy szamár ne rohadna ennyi idő alatt. így utólag töredelmesen beismerem, semmi szakmai szempont nem vezérelt a kijelentésemnél.
egyébként eldönthetnéd, hogy akkor most szabad leírni tapasztalatokat, vagy nem.
egy biztos, ha szakemberként az ellenkezőjét állítod, nem fogok ellentmondani neked, mint azt itt sokan teszik, mert neked biztos több tapasztalatod van.(azért a nagyobb-kisebb szennyeződésesszűrős típusú hülyeséget még én se veszem be)

maszületett: ha van 100-200e-es olajcserés tapasztalatod az autóddal, nosza írd le azt is.

pszihó 2007.10.31. 12:42:01

P.O.CS!

Érdekes hogy japánban,ausztráliában svédországban,olaszországban stb. 30-40 éve használnak nem kis számban gázos autókat,targoncákról munkagépekről nem beszélve.Sőt egy közeli bányában egy hatalmas homlokrakodó is pb gázüzemű,az pl. svájcban használták természetvédelmi területeken.
A szennyezésük minimális a dízelhez képest.


Böföghetsz okosságokat a gázüzemről,biztos sok alapod van rá.

Én amihez nem értek arról inkább nem írok véleményt,hanem inkább utánanézek miről is van szó!
Én 12 év alatt ugyanabba a gázos mazdába tettem 300 ezer kilómétert.30 ezer litert füstöltem el,így az üzemanyagköltségem több mint 3 millióval volt kevesebb.

De utazz benzinnel,mert a gáz tűzhelybe való!

P.O.C.S. 2007.10.31. 15:02:38

Pszihó!

Ezt jol megkaptam. Te szmajliszuro szemuveggel nezed a monitort? :) Akkor minek is rakosgatom ki oket (a smiley-kat?)Te szervizben dolgozol? Ott is ilyen kerlelhetetlenul morcos vagy? Nem irigylem a kuncsaftjaidat! De altalaban nem irigylek senkit, aki ilyen rem komoly(an veszi magat)! :)))
Jaj, kepzeld, most jut eszembe: evekig vezettem egy hires japan marka gazos (villas)targoncajat! Sokkal jobb jatek volt, mint a bulgar elodje. :)
Bocs, ha erzekeny lelkedbe gazoltam! Ne sertegess masokat, nem szep dolog!
BÖFF- en beszeltem! :))

pszihó 2007.10.31. 15:47:58

P.O.C.S!

A szmájliktól önmagában még nem lesz vicces semmi,és senki!Ha valaki véleményt mond azt azért teszi,mert azt gondolja.

Aki meg folyton röhög beszéd közben,és még sületlenségeket is mond,azt meg bolondnak nézik!:(((

/A vicceken szoktam röhögni,még ha szar is-udvariasságból-de hogy ezen nem tudtam,sajnálom!/

Zoliii 2007.10.31. 16:21:43

Minden kételkedőnek: Visszaestek a Dacia eladások? Ennek szerintem az egyik legfőbb oka az volt, hogy: Sajna a Renault nem tudott magyarországra eleget szállítani, illetve nem kaptunk elég kontingenst. Így volt amikor 3-4-5 hónapot kellett volna várni a Loaganra. Ez rengeteg embert eltántorított! (az ámerikai Chevroletnél egyből van autó, mehet a család nyaralni!)

P.O.C.S. 2007.10.31. 16:28:52

Psziho!
Eddig is gyanus volt, hogy nalad rejtozik a bolcsek kove, de most mar tuti.

Ne haragudj ram azert, mert ruhellem a gazuzemu autokat, en sem haragszom rad, amiert ilyen jarganyod van/volt/almodsz rola... Sot, ha kifogytak a foldgazkeszletek, javasolt fejlodesi irany szamodra a fagazas auto. Az is egy "kornyezetkimelo" megoldas, es meg olcsobb is, mint a pb palack.
Amit a bolondnak nezesrol irtal, teljesen egyetertek (nem tettem ide egy smiley-t sem). Bar egyreszt irasaidbol ugy latom, neked nincs szukseged szmajlikra ahhoz, hogy barkit bolondnak nezz, masreszt a fenemod "okos" embereket is hamar bolondnak nezik am...

BÖFF :))))

dkf 2007.10.31. 18:37:36

Eleg sok nevetseges dolog jelenik meg itt az irasokban. pl h 40000 kmenkenti olajcsre, en ezt nem lattam sehol csak a szurore irva...
A logan tartossagarol pedig annyit, hogy en tobb olyan logan taxiban ultem ami mar atlepte a 150-200 ezeret, es jol mentek, gondolom mindeki tisztaban van azzal h nem sajat autot a taxisok h vezetnek, torodnek vele.
En 15000 kmenkent kellene olajat csereljek a golfom 1,9 pd tdi motorjaban, de ez mindig hamarabb osszejott, potolnom altalaban 0,5 litret kell.
A navara-s cikket iro remelem terepre gondolt, mert aszfaltra ertve termeszetesen nevetseges h barmely octaviat vagy passatot \"lelepi\" amiben TDI motor van.

kavics 2007.10.31. 22:46:06

szevasztok!ujra itt vagyok:hogy mennyi örültséget lát itt az ember!F betüs autok szarok,nem szabad venni!csak annyit füznék hozzá,hogy a német a V-t f-nek ejti!ök általában igy használják!de ha kimondjátok a kocsi nevét rögtön rájöttök!hát biztos senki nem véduplavé-nek ejti azt a tökéletes márkát!nem mondom hogy rosszak,de nem is olyan jok mint azt sokan gondolják!a szamarás dolgokhoz nem tudok hozászolni mert soha sem volt.de jártam 2107-es ladával!a 10edét nem birja egy nyugatihoz mérve(tartosság.....)idestova 7éve hajtok franciát tiprom mint állat!és kifejezetten elégedett vagyok!

BTO 2007.11.01. 09:51:52

olvasgatok ,olvasgatok,és jókat röhögök.
az olajról-valóban marketing dolgok is becsusznak.
fejlődött az oil technologia,de fogyasztási társadalomba élünk!
fejlődtek a motorok is de fogyasztási társadalomba élünk.
aki meg azt állitaj a az 5W és a 10Woil közt nincs különbség az vegyen szemüveget,és kiöntve nézze mán meg meik a folyósabb.
a népitéletbe én is irtam a saját tapasztalataimat német ,francia és román avtórol is.
10-15-n ként lenne illő oilt cserélni szerintem.én évente cserélek , igy tél előtt.
az olaj fogyasztásról meg annyit hogy minden autó eszik olajat max nem látszik a nivón.
1310 Daciam 1000/1l
1200ST motoros D kadett 7dl/10000km oil cserétől oil cseréig. KM futását tudja a fene mert 14 évesen került hozzám
1300s ascona 1000km/1l 16 évesen lett az enyém Km futás szerintem Quva sok.
R19 125ekm?? oil cserétő oil cseréig kb 7dl oil ami 10000ekm-ként jön össze.
céges 1.6 benzines 4 éves opel Combo 1000km/1l oil 30000 ezres intervallum után.-ja az összes ami a cégnek van-
a szervizben azt mondták ha visszaállnánk a 15e intervallumra a 15W-40-s oilra akko tán nem zabáná ennyire az oilt.

15W-40 s oil vastagabb mint a 5W-30-s
szemre is .
saját tanácsom akinek nem garos a gépe az 10-15-n ként cseréljen.
a 80-s évjáratu BMW-kben + az elektronika kiirta mars oilt cserélni,de ha sokat mászkált városba akkor a csereperiódus előtt jóval kiirta a BMW hogy mars oilt cserélni.
akkor miről is beszélünk????
marketing és fogyasztási társadalom van.

maszületett 2007.11.01. 10:44:35

kifordítot kacagány!

Hogyan akarsz Te 200e-s olajcserés periódust tőlem, ha még csak két és fél éves a Loganom??? Az ezalatt megtett 83.000 km sem kevés szerintem, úgyhogy a 200e km-ig várnod kell amíg 6 éves nem lesz a kocsim...
Az benzines Loganok olajcsre periódusa egyébkén 30.000 km, vagy 2 év. Én mivel azért vettem a Logant, hogy használjam, 15.000 km-ként cseréltetem az olajat márkaszervízben ELF SXR 5W-30-asra, tehát átlagban 5 havonta 1 olajcsre beficcen!

bocsi az offért, de ez lgalább Lognról és nem smaráól meg passatról szólt, mégha egy benzinesről is!

üdv minden boldo autótulajdonosnak!


Ezt azért írom, mert aki autót tart fent az már tagja egy szűkebb rétegnek, ezen belül, hogy milyen utója van, már részletkérdés. Innetől már csak az a kérdés, hogy az illető fel tudja-e mérni, hogy milyen jellegű és típusú autóra van szüksége. Gondolom aki pl. kombi dízel használt passatot vesz, az vidéken piacozik, aki meg samarát, az csak péntekenként gurul la a max. 30 km-re lévő telkére és vasárnap vissza.
Én ingázó vagyok, sokat megyek 5 fővel vidékre is, ezért vettem új Logant.

Na csá mégegyszer és jó vitát itt mindenféle offról!

etele 2007.11.01. 11:44:41

Tisztelt dkf.
A navarás cikkről annyit, majd 90 000 km után némi tapasztalat és esemény adódott ezzel kapcsolatosan.Igaz nem a lámpától rajtolásban,de országuton bizony igen sok hasonló nézettel autózó arcáról hervadt el a mosoly midőn nem győzték a tempót.Az előzési és gyorsulási rugalmassága bődületesen jó,főleg úgy 80 as tempótól felfelé.Azért 170 le és 400 nm tud valamit még ha nagy autót is kell mozgatni.
süti beállítások módosítása