Látás nélkül vezetni?

  2014. december 12. - ommm Címkék: biológia látás brutális érzékszervek brutális biológia I/3

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Négyhengeres BMW? Ugyan már...
2015-07-30 16:22:46

...mondták nekem sokan, miután lett egy 136 lóerős E30-am. Persze hülyeség, hiszen a könnyű bódéhoz elég

Hétvége a tóparton? Belsőség-találkozó 2015!
2015-07-29 12:04:49

Öregszünk, öregszünk , más nem is jut nagyon eszembe arról, hogy immáron tizenkettedik (!) alkalommal

A trollkirály V8-cal érkezik
2015-06-22 13:58:43

Leborulok, zokogok és megadom a trollkodás brilliánsokkal díszített aranyfokozatát. Hogyan piszkíts bele egy

Szétszórjuk a VIP-jegyeket! Akár a tiéd is lehet egy!
2015-06-08 15:31:58

Úgy, ahogy az AC/DC-nek is egy igazi énekese volt és ahogy a Black Sabbath is csak Bill Warddal az igazi , úgy

DSC 3521
A tálcán tucatnyi, büdös ökörszem. Léteznek szebb dolgok is a világon.

Az emberi agy csodálatos dolog. Gondolom, ezzel nem mondtam újat, mégis talán az egyetlen szervünk, melynek működésével még a mai napig sem vagyunk teljesen tisztában. Persze mit sem érne egy komplex rendszer nélkül, csak egy félredobott vezérlő lenne testünk és szerveink nélkül. Viszont így, ebben a formában elképesztő dolgokra képes. Például a szemünk által fordítva látott képet fordít 180 fokot, hogy úgy lássunk, ahogy kell, de ha történetesen létezne szemüveg, amely feje tetejére állítja a világot, akkor alig pár óra után agyunk kompenzálná a látványt és újra rendben lévőnek (értsd. lábbal lefelé) látnánk mindent. Nos, nem untatnám a részletekkel az olvasót, legyen elég annyi, hogy egy tálcányi szürke, bűzlő marhaszemmel kellett egy asztalnál tartózkodnom és végignézni, ahogy Szerényi doki felboncol párat. Annyit még talán étvágycsinálónak azért elmondanék, hogy amikor a büdös, megbarnult csarnokvíz (humor aquosus) kibuggyant a kocsonyás szemgolyóból... hát, szebb dolgot is láttam már életemben. De kellett ez, hiszen csak így mutathattuk meg a szemlencsét, mely megfordítva mutatja mondjuk a gyertyalángot a mögöttes falon. Oké, nem új dolog, de élőben azért más.

DSC 3546
Szemlencse premierplánban

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy érzékelésünk csaknem 90 (!) százaléka a szemünkkel történik. Egy ekkora kiesést pedig az agy sem képes maradéktalanul kompenzálni. Mi azért kipróbáltunk, amit lehetett. Tény, hogy ha korlátozzuk a látást, alig pár óra elteltével hallásunk kiélesedik, szaglásunk is javul, pár hét alatt pedig elképesztő módon fejlődik tapintásunk, szervezetünk mindent megtesz, hogy behozza azt a hihetetlen hátrányt, amibe látásunk elvesztésével kerül.

DSC 3604
Nem volt meleg tél derekán a budaörsi reptér körcsarnokában

Eljátszottuk, mennyire működik a dolog: hívtunk menő gasztrobloggert (régi munkatársunk, Péter Anna), hogy főzzön és bénázzon a konyhában vakon (természetesen szemétkedtem közben), megnéztük, mennyire nehéz egyetlen szemen át látva mindennapos dolgokat tenni (térlátás korlátozás), megmértük a látószögünket (érdekes módon a végeredmény ugyanannyi volt mindkettőnk esetében, de a jobb-bal oldal elosztás más), majd persze korlátoztuk is és megpróbáltunk kitérni a lövedékek elől (nem sikerült).

DSC 3561
Térlátás nélkül minden más. Borítjuk azt is, amit amúgy messzire elkerülnénk. A helyes távolságot nehéz igazán felbecsülni.

A doki keményen megszívatott minket, amikor az érzékvesztés-demóban fűszernövényt tömködött az orrunkba, szemünket letakarta, majd végigkóstoltatott velünk különféle löttyöket, miközben sunyin a szánkba dobott egy gerezd fokhagymát. Aznap nem beszélgettünk közelről a többiekkel. És persze azt sem tudjuk, mit iszunk.

Majd a végén hoztunk a bontóból egy kivénhedt Ford Fiestát (melyen sajnos túl hamar elszakadt a kézifékbovden), kaptam egy szemfedőt, na meg egy sikoltozó navigátort, aki megpróbálta eljátszani a látásomat. Magyarán közölni velem, mit (nem) látok. Mondjuk arról nem volt szó, hogy egy villanyoszlopokkal teli parkolóban kell egy akadálypályán végigmenni, nem mondom, hogy nem lett baja az autónak a végén...

Mindenesetre remélem önök is olyan jól fognak szórakozni a Brutális biológia holnapi epizódján, mint mi tettük. És talán tanulnak is valamit. SpektrumTV, 16.00, december 12., szombat.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr86975039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lófüle elemér 2014.12.12. 16:55:10

Neked sem hiszek, de megnyugodhatsz, azt sem hiszem teljesen el, amit évekkel korábban olvastam, hogy egy szemmel ugyan nincs térlátás, de az agy megtanulja a pótlását. Ragaszd le a szemed 3 hónapra, és utána kísérletezz. Akkor sem hiszek majd neked, de sanszosabb leszel.

Rónarider 2014.12.12. 18:56:36

@lófüle elemér: Térlátáshoz kell 2 nézőpont legalább, egy szemmel nincs csak egy, az lehet hogy javul a távolságbecslés ahogy az ember megszokja az új helyzetet, de szerintem az tapasztalat-alapú javulás. Fél szemet befogva a méteren belüli ceruza hegyére is necces mutatóujjat tenni, a távolság növelésével egyre többet téved a félszemű megfigyelő. 2 szem nélkül nincs térlátás. Mármint úgy gondolom.

Ecotrans 2014.12.12. 20:34:00

érdekes, én nem is egy olyan embert ismerek akinek egyik helyett üveg van, helyesebben műszem, mégsem dönt-borít romba mindent maga körül. Mondjuk egy valódi és egy üveszem az pont kettő, így már érthető.

halor 2014.12.13. 08:52:48

az egyik szemem sír, gondolta Strilitz

bobby.ewing 2014.12.13. 14:07:45

@lófüle elemér:
apámnak régen két szeme volt, most egy. A távoli dolgokat jól meg tudja becsülni, probléma a parkolás, ott nehezen mondja meg, hogy a tükörtől 20 centire van mondjuk a fal, vagy egy méterre.

Bambano 2014.12.13. 21:30:24

Azt mondja a biosztanár: "a két szemtengelyünk az nem teljesen párhuzamos és ez biztosítja a térlátást": na ezt rosszul mondja, ha a két szemtengely nem párhuzamos, azt kancsalságnak hívják és kezelni szokás.

A térlátást az teszi lehetővé, hogy a két szem függőleges tengelye nem esik egybe, van közöttük vagy 6.5 cm távolság, így a két szem különböző képet lát és ebből az agyunk pár millió év tapasztalatával a háta mögött kimatekolja a harmadik dimenziót.

Bambano 2014.12.13. 21:57:55

lol, Ommm végre megfelelő ellenfelet kapott a műsorban :P :P
süti beállítások módosítása