Gazdaságos-e a világ leggazdaságosabb autója?

  2011. augusztus 14. - Ender Gábor Címkék: totalcar flotta citroen saxo

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Gazdaságos-e a világ leggazdaságosabb autója?
2011-08-14 09:13:00

A Saxo története ott kezdődött, amikor a motorozásé véget ért. Szinte napra pontosan egy éve történt a

Karácsonyi Hiéna: Angéla dudái
2010-12-11 20:00:00

Persze, tudjuk, hogy megőrülsz a repi-ajándékokért, de erre a posztra biztos nem egy újabb töltőtoll

Karácsonyi hiéna: Bűzlő output
2010-12-11 18:50:00

Van egy elég gyakran használt mondás a szerkesztőségben. A kifogás olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de

Karácsonyi hiéna: Csak a stupek
2010-12-11 17:50:00

A 10 éves fennállás alatt rengeteg utólag módosított, nem összeillő alkatrészekből összetákolt, nem

IMG 3838

A Saxo története ott kezdődött, amikor a motorozásé véget ért. Szinte napra pontosan egy éve történt a baleset, amikor a robogózás, mint a tömegközlekedés alternatívája kipattant a fejemből, és rá két hónapra le is zajlott a tényleges baleset, amikor a közben megvásárolt eszközt ráhajtogattam egy járdaszigetre. Azóta nem ültem motorom, kivéve azt az egy esetet, amikor az olaszországi BMW-Superbike teszt elől nem tudtam kimozogni.

Tíz hónappal ezelőtt csak remélni tudtam, hogy a Saxo ténylegesen beváltja a hozzá fűzött reményeket, amiket egyébként az egyszerűség szellemében úgy határoztam meg, hogy soha ne romoljon el, és soha ne fogyasszon üzemanyagot. Néhány bárány lelkű kommentelő ezt annyira a szívére vette, hogy az általános anatómiai ismereteket részlegesen ignorálva fel is állították a diagnózist, miszerint a gerincbetegségek azon ritka válfajában szenvedek, amikor is a fenti szerv teljesen hiányzik a szervezetemből. Állításukat arra a feltételezésre alapozták, hogy a Citroen esetleges hibája esetén nem merem majd vállalni, hogy a döntés, amit meghoztam, végtére is rossz volt.

 

IMG 3820

Szóval szar-e a Saxo? Lássuk a számokat. Tényfeltárás.

Az autó vételára ugye 440 ezer forint volt. Akinek a napi Saxo árfolyam nincs a fejében, annak súgok, hogy ez nagyjából a mezőny közepét jelentette: a párszáz eurós importautókra már akkor is csak a bontósok vadásztak, a nyolc-kilencszázezer forintos koncok tulajai pedig négy év után sem értették meg, mi a válság lényege. Eredetvizsgával, átírási illetékkel, az egri hazaúttal együtt kerekítsük fel félmillióra.

 

IMG 3836

Az OZ felniket nem akartam megetetni a téllel, a rajtuk lévő gumik amúgy éppen kukák voltak. Kétnapnyi túrás után szereztem négy használt, gyári acélfelnit tízezerért. Téligumi ügyben egy békéscsabai kereskedőt tudtam utolérni, akitől másnapra meg is jött a friss, ropogós, nullkilométeres Hankook Icebar. Huszonnyolcezerért.

 

 

IMG 3855

Közben lejárt egy olajcsere ciklus, sajnos nincs meg a pontos összeg, de itt nincsenek nagy csodák: a szűrők és az olaj, tehát az anyagár megállt olyan hatezerben. Decembert írtunk már ekkor, kezdtek bejönni a vesét csipkedő hidegek, én meg napról-napra egyre biztosabb lettem benne, hogy az eladó visszavételi szolgáltatását, amit indíthatatlanság esetére szavatolt nekem, nem kell igénybe vennem. A rengeteg hidegüzem ellenére valamivel négy liter felett kezdett realizálódni a vegyes fogyasztás. Arra, hogy ez az érték nem csak szerintem irreálisan jó, akkor jöttem rá, amikor Csikós halántékán kanyargós hurkává duzzadt egy véna, és a távolba révedve azt mondta: az ötvenes robogója is épp így eszik.

Aztán jött néhány eseménymentes hét, és egyre nyomasztóbbá kezdett válni a Papp Tibori avensisos létezés, amikor is teljesen elfelejti az ember, hogy autója van. A nihilből olykor rácsodálkoztam, hogy nagyjából négyszer annyit autózom, mint előtte, és hogy havi kétezer is simán belepörög a Citroenbe, ha nem figyelek oda. Imádtam. Csilla is imádta, egyedül ment le vele Szombathelyre, és fel is állította a fogyasztási házibajnokság legjobb téligumis értékét, 4,05 literrel.

 

20110121026

Közben elhagytam a kétszázezredik kilométert, erről fotó is van. A jubileum alkalmából behergeltem a GPS-t, ahol nem csak az derült ki, hogy 120 km/h-ig konstans 10 km/h-t csal felfelé az óra, hanem az is, hogy a fenti sebességhatárt a Saxo nem szereti átlépni. Átlépi, ha muszáj, a mutató egyből bele is szalad a 160-ba, amikor a Nokia nem ír még, csak 141-et. Ilyen.

Kétszázötezernél jött a következő olajcsere, ez nekem tizenegyezer megtett kilométert jelentett. Néhány héttel a szerviz előtt kezdett el gyöngyözni az olaj a hengerfejtömítés alól. A tömítés ára háromezer forint, meg valami apró, csak Gyuri, a szerelő nevelőapám olyan időzavarban szenved, hogy nem kap levegőt a szétszedéséhez.

 

IMG 3865

Tavasz, nyárigumi. Egy hét internetes túrás után felugrott a csökkentett gördülési ellenállású Hankook Optimo az OZ-re. Vadonatúj, harmincnyolcért. Közben kicseréltem a jobb első ajtóhatárolót, az egy ötös volt.

A nyárigumi szettel becsúsztam a bűvös négy literes határ alá. 3,96, 3,75, 3,95, 3,91 – ilyeneket küldtem, amikor aztán júniusban megugrottam a 3,48-at, aminél nem elhanyagolható háttérinformáció, hogy az 1315 kilométeres hatótávból az utolsó tizenötöt kötélvégen tettem meg, miután az M7-es legkietlenebb részén két kilcsit toltam a Saxót üzemanyagelfogyás okán.

 

DSC 1526

Az utolsó tankolás az autó életének 213 080-ik kilométerénél történt. Az általam megtett 18 020 kilométer alatt 724 liter gázolajat tankoltam el. Ez pénzesítve összesen 268 ezer forintot jelent. A teljes távon ez 4,02 literes vegyes átlagfogyasztás, 15 forintos kilométerenkénti üzemanyagköltséggel.

Látni kell, hogy a Saxo a gazdaságos autózás célszerszáma. Nem túl szép, de amikor a kúton beütöm a számológépbe, hogy negyvenegy liter osztva ezeregyszáz kilométerrel szer száz, és kiírja, hogy 3,7, akkor rájövök, hogy nekem mégis elég szép. Nem túl gyors, de amikor harminc perc alatt érek be azon a távon, ami BKV-val hatvan, és szinte azonos a havi utazási költség, akkor rájövök, hogy nekem mégis elég gyors. A 13-as kerék természetesen még a macskaszart sem tudja elkenni, inkább zökken rajta egyet, de amikor huszonnyolcezer a négy új téligumi, akkor tudom, hogy erre volt szükségem.

Gyurival egyszer el is diskuráltunk arról, milyen szerencsésen választottam. Jó ez, jó ez, mondtam, csak a villamossága ne lenne ilyen fos francia betegágy, amit egyébként úgy kell érteni, hogy a beltérvilágítás ajtónyitásra nem működik, az első ködlámpa nem működik, a szélvédőfűtés nem működik, és most már az Airbag lámpa is egyszerű sztoikus égéssel várja a végső ütközetet.

Francia fos, villamosság? – értetlenkedett Gyuri, majd rávágta, hogy a kiváló Fiat Ulysse, amivel nem mellesleg én kaptam kuplungbowden-szakadást az olasz Alpok egyik hágóján, szóval hogy az is francia licensz, és milyen jól szolgál nálunk évek óta, hiba nélkül.

Bevallom, egy pillanatra megnyugodtam. Aztán elkezdtem gondolkodni. Hiba nélkül? – hunyorogtam, és lassan elkezdett felsejleni az Ulysséből kibontható kórtörténet. A műszerfal világítás hetven százaléka halott, nem csak a hőmérséklet szenzor, de annak kijelzője is rossz, elektromos baj miatt maradt örökre csukva a napfénytető, rossz a duda, rossz a beltérvilágítás kapcsolója, és egyszer a hátsó világítás mindenféle különösebb előjel nélkül teljesen elszállt.

Büdös francia zseniális fosok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr623152067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Specialized78 2011.08.14. 10:01:50

Amikor anno először olvastam a Saxo tesztről,gondoltam,veszek én is egyet,ha keveset fogyaszt.Majd felvetődött,hogy át is lehet az autót alakítani LPG-sre.Emellett döntöttem.Így azért férfiasabb autóm megmaradt és lehet,még olcsóbban autózom.Januárban megcsináltattam a rendszert és év vége előtt már meg is fog térülni.Az érdi emelkedőkön,valamint Budapest belvárosában fogyaszt az 1.6 8 szelepes Vectra 8 litert.Hosszú távon a 4-esen BP-Debrecen útvonalon tartós 100-nál /GPS szerint 90/ 7litert.Tudni kell,hogy benzinből jó 1 literrel kevesebbet eszik,de az indítás után nyomok is a gázpedálon egy erősebbet,hogy 1800 fölé váltson a fordulat és átkapcsoljon LPG-re.202 FT-ért tankolom...

Pizza zabáló 2011.08.14. 10:02:03

nekem igaz 1L-el többet eszik 100on de megérte. A neve 320D ;)

L0ve 2011.08.14. 10:13:59

@Pizza zabáló: Az ára meg 440ezer volt...

adam_545 2011.08.14. 10:16:54

Ez a Saxo megkapná egy most elvégzett műszakin a kék környezetvédelmi matricát?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.08.14. 10:25:22

Őőőő, nemtom, a saxo-ban hogy van ez a fos francia villany, másféle vén citrókban az összes fos villanyászati hibaforrás német, meg olasz. A kábel, az talán csigaevő, némi gond van is vele.

United Steaks 2011.08.14. 10:26:28

Azzal számolt-e, hogy kb. 8%-ot csal az óra?(persze még így is nudli a fogyasztás)
Az viszont vicces, hogy egy ilyen autóból képes kifogyasztani a naftát...

f0CuS 2011.08.14. 10:28:08

Hol eszik egy 320D 4.5 litert ? Sík pályán hátszéllel állandó 90 km/h-val esetleg.

Alf (törölt) 2011.08.14. 10:28:28

annyit fogyaszt, mint egy prius :S

De a kacsa 1948-ban kevesebbet is fogyasztott:)

intruderjani 2011.08.14. 10:34:41

Valaki megtesz 18K kilométert egy autóval és kijelenti, hogy teljesen megbízható nem is egy francia fos stb. stb.

Ember! Majd 100-150K megtett km után lehet beszélni bármiféle ilyen témáról...

(A fogyasztás más tészta, tényleg elég alacsony. Bár én is tudok négyfelet a jazzemmel, csak nem fekszik az fajta vezetési stílus..)

dik_ 2011.08.14. 10:35:28

Kedvet kaptam egy hasonló kaliberű munkábajárásos autóhoz. :)

2011.08.14. 10:36:33

www.fuelacademy.com/world_record_drives.html - Lehet válogatni. Amúgy a Peugeot 106 dízel papíron még a Saxonál is takarékosabb, de ezek ugye csak számok, a valóságban nem igen van különbség. Viszont a Saxo elődje, az AX tényleg könnyebb több mint 100 kilóval, az egy fél literrel is ehet kevesebbet.

poa ogapo 2011.08.14. 10:37:33

"Megtakarított" gázolajjal még jobb eredmény érhető el. Ahhoz képest a BKV már igazán kurva drága.

tlantos 2011.08.14. 10:39:44

Nekem egy kisse nagyobb, kisse jobban felszerelt, es kisse ujab autom van, amit 200e ft befektetessel gazosra alakitottam. Ez 20e km alatt megterult. A benzinre szamolt fogyasztasom a mai arak mellett ugy 4.5 liter.

tlantos 2011.08.14. 10:41:26

@adam_545: tekintve, hogy 96 utan gyartottak az eu-ban, a kornyezetvedelmi osztalya minimum 4-es (euro II), az meg kek matrica.

2011.08.14. 10:42:53

Ilyenen tanultam anno régen vezetni... amíg egy nappal a vizsga előtt egy kiscsaj be nem satuzott vele a sárgánál a kamion előtt...

DATSUN 2011.08.14. 10:47:15

Citroen AX 1.4 D PÉcs-Budapest -Pécs 2,98liter. nem volt nehéz kiszámolni,mert kannázom a garázsban! Hehehe

fda 2011.08.14. 10:52:02

Tök jó, hogy a hozzászólásokból megtudtam, hogy szinte minden egyéb autó is épp 4 litert eszik. Csak "úgy" kell vele menni:-)

papilali 2011.08.14. 10:52:14

a robogóm 2,5; 2l-el eljár, nem 3,5-el!

Leadfoot 2011.08.14. 10:52:43

Szerintem ennyi kehe szinte minden, ennyi idős, ennyit futott autónak lesz.

Tobi63 2011.08.14. 10:52:58

Szopogassátok a százéves tojásaitokat a vén xarjaitokkal. Nekem a Mazda6 2.2 dízel autópályán 130cal 6osban 4,4-5 litert fogyaszt!

Leadfoot 2011.08.14. 10:53:49

@fda: Ja, az enyém is 5 litert eszik. Csak 50 kilométeren. :-)

a Bloom 2011.08.14. 10:54:06

Az enyem is pont 4-et eszik. Ha nem nyomom nagyon, 40 kilometerre is eleg annyi.

Leadfoot 2011.08.14. 10:54:48

@Anyámkínja: És hány ezer év CHF hitelre vetted? ;-)

a Bloom 2011.08.14. 10:55:35

@Leadfoot: 17 masodperc. Nem hiszlek el. :P

Mérges 1234 2011.08.14. 10:56:11

@Anyámkínja:

Egyik munkatársamnak is ilyan van, 5 alá sosem tudta vinni.

De valóban jól fogaszt az is pedig, az jó kurva nagy kényelmes és szép is.

Leadfoot 2011.08.14. 10:59:59

@a Bloom: Na jó, de a tied 4 litert eszik, az enyém meg 5-öt. :-( Legközelebb csak 10 kilométerre megyek, és kész az egyliteres fogyasztás! :-D

a Bloom 2011.08.14. 11:01:31

@Leadfoot: Gyujtsd fel azt a benzintemetot! :D

Leadfoot 2011.08.14. 11:01:34

Tényleg nem értem, miért jó egyeseknek, hogy becsapják magukat.

kukta 2011.08.14. 11:04:55

Úgy látom, hogy itt mindenki figyelmen kívül hagyja, hogy 440E-be került az autó! Felesleges jönni az "az enyém nagyobb, jobban felszerelt etc... mégis alig fogyaszt" szövegekkel.
Nekem két éve van egy 106 1,5D-m. Teljes mértékben egyezem a leírtakkal. Hasonló célokra használom, bár kevesebbet vezetem. 30E km alatt csak az olajcserékre, gumikra, akksira és a egy első ködlámpára költöttem. Simán megjárta a montenegrói hegyeket is, nem egy szerpentin király, de bírta a leckét.
A téli indítással volt eleinte egy kis gondom(utcán parkolom), de nem sajnáltam 80 eurót egy Exide akksiért és azóta ez a gond is megoldódott. Érdekes, hogy a 106-os is "francia fos", de soha nem volt gondom az elektronikával. Minden működik, ahogy kell.

nov2016 2011.08.14. 11:05:16

@f0CuS:
Az E90 320d konstans 110 körül eszik 4.5-et.

Városban 7 körül, most 6.3-on áll az átlag.

Mitya Ivanov 2011.08.14. 11:07:23

ami hasonló kaliber, de benzinesben, az a Punto I 55 LE. Hosszú úton a rekordom 3,8 L, városban viszont nehezen lehetett 6 alatt tartani. Viszont némi vezetési élmény is társult hozzá, bár ez csak a saxo Dhez képest van így.

pézsé69 2011.08.14. 11:08:03

@Anyámkínja:Szia! Gratulálok a verdádhoz! Azt is kiszámoltad, mennyit buksz évente az értékcsökkenésen meg a kamatveszteségen? Akkor ezeket még csapd hozzá légyszi az üzemeltetési költségekhez, hehe...

nov2016 2011.08.14. 11:08:07

Az AX 1.4D-vel anno 4.2 volt az átlag (csak városban használtam).
A legtöbb (egyszer) 4.5, a legkevesebb, amikor szintén egyszer vidékre azzal kellett menni. Ekkor még egy csomó városi km-el is valamivel 4 l alá jött ki az átlag.
Aztán hengerfejes lett szegénykém és eladtam...

Németh András 2011.08.14. 11:08:28

Múltkor megjártuk Erdélyt egy ismerős diesel Dacia Loganjával 4 liter körüli fogyasztással (volt benne hegy is (Madarasi Hargita és sok hágó) meg 48km-es földutas szakasz is egyben (Úz-völgy)).

Tudom Dacia, tudom hogy már ráadásul francia is, de azért brutál jó érzés volt amikor a haver kérte a "benzinpénzt" :)

maistro1 2011.08.14. 11:09:01

Ugyanezen kis mütyür 1,4-es benzin motorral, aut. váltóval városban tudott
nálam 11,5 l-t a jobbikból.
Úgy adtam el, hogy az ülés sem tudott
kihülni utánam.

Azért elgondolkoztató, a mai technikával
ennél nem sokkal nagyobb és kényelmesebb
hibrid autókat fejlesztgetnek bevallottan
óriási pénzekből, óriási eladási profitért.
Tán, nem kéne visszanyúlni pl. ehhez az
autóhoz és addig csiszolgatni amíg a környezetért könnyezők is elfogadják.?
IGEN ha optimunmra törekvő vásárló vagyok.
NEM ha az értékesítésben vagyok érdekelt.

hha96 (törölt) 2011.08.14. 11:11:39

Bp (XI ker)-Pécs belv. (a városi utakkal együtt) 1:50, valós átlag: 124Km/h, fogyasztás: 6,8, dízel fóka.

Flava Mo 2011.08.14. 11:15:48

Gyerekek, 1,4 Citroen c3-al is sikerült kihoznom 4 literes fogyasztást! :) szóval c3 is jó vétel! :)

We make the world a better place 2011.08.14. 11:17:10

@nov2016:
"Az E90 320d konstans 110 körül eszik 4.5-et."
g/kWh?

Szamiz67 2011.08.14. 11:18:29

1986-os 1,3-as Swift, vételár 200e. , fogyasztás 3,6-5 (extrém esetben 2 x előfordult 5,5 közeli érték) , szerviz költség 4 év, 80e.km. alatt 140e. Ft., felülmúlhatatlan ktg./érték arány, elképesztő megbízhatóság. Amíg a két-háromszemélyes, 3-400 kg.-os villanyos (robogó alapú) autók ára nem kerül 1,5m. alá, addig már kihúzom vele.

ben88 2011.08.14. 11:21:03

Pár éve egy 1.3 cdti corsa vannal sikerül egyszer 3.9-et fogyasztani hosszútávon 70-90 körül üresen. Egyébként 5-5,5. Szóval igen csak jó ez a 4,02.

frikazojd · http://kocs.ma 2011.08.14. 11:22:57

Faternak Saxoja van immar 6 eve, fogyasztas 5 liter korul, olajcseren kivul valami fekhenger ment tonkre. (Meg a kipufogot kellett javitani, de azt fater torte le)

Nekem Swiftem van, szerdan ment at muszakin. Egy par uj ablaktorlovel keszitettem fel a vizsgara. Ez is 5 korul fogyaszt, nalam 2 olajcserenyi ideje van, es neha nem mukodik a belso vilagitas.

Mindenki hulye, aki ezeknel dragabb autot vesz, mert dragabb meg szebb az van sok, de jobb nem nagyon.

karlov 2011.08.14. 11:23:27

Ilyenkor az egyik tábornál megy a vállon veregetés,hogy ez akkor tuti meg jó, a másik tábor rálicitál,hogy neki még kevesebbet eszik,még olcsóbb ,sőt ő kannából csinálja "okosba".Aztán meg jön aki valami kényszert érez arra ,hogy kinyilatkozza neki bizony BMW van a ház előtt .
Pedig ez csak egy kevés pénzből fent tartható közlekedési eszköz.
Érdekes az emberek pszichológiája ,tulajdonképp mindegy miről van szó ,az a fontos,hogy mindenki igazolni tudja a saját álláspontját de nincs baj elvégre süt a nap.

ave 2011.08.14. 11:24:48

Az en apukam pedig erosebb...

Nekem ufok ezek a fogyasztasok (a Saxot leszamitva), de tessek csak.

kp2 2011.08.14. 11:28:16

En is nehezen tudom elhinni ezeket az adatokat. Nekem a motorom 8l-t fogyaszt varosban, de orszaguton se megy 5,5 ala. Es leszarom, mert nem megyek olyan sokat vele es a parkolason ugyis bejon a kulonbseg. :)

DBandesz 2011.08.14. 11:30:26

Corolla 2.D: országúton max. 110-zel hajtve: 4,8-5,2 l/100km, városban: 5,5-6,2 l/100km

Rover 620SDi: közúton max 110-zel hajtva: 4,5-5 l/100 km
autópályán 135-140 körül: 5,6 l/100 km
város: 5,8-6,3 l/100 km

Ezek mért adatok, függenek a terheléstől, évszaktól, melegítéstől, stb. Az egyik egy öreg japán os, a másik egy öregecske angol fos. :) Viszont hitelmentesen.

@Pizza zabáló: @nov2016: @Anyámkínja: viszont sem a Saxo, sem másik ilyen "fos" nem igényel már márkaszervizt, ahol így köszönnek:

"Jó napot kívánok! Ez egyébként eddig húszezer."

ne most 2011.08.14. 11:32:28

5 kilométéres szakaszon 1-szer fékezve állóra a 4.8-as fogyasztásból 5 lett.

huleaks 2011.08.14. 11:34:14

Ez a sok önigazolós cikk. Biztosan jó, kompromisszummentes autó ez a saxo.

Leadfoot 2011.08.14. 11:37:09

@frikazojd: "Mindenki hulye, aki ezeknel dragabb autot vesz"

Hát, ez azért eléggé trollos kijelentés volt, nem? :-)

Epercsibe 2011.08.14. 11:40:00

Csorgatjátok a nyálatok az új Ferrarikra meg mitoomén' mikre, közben meg fillérb*szásban versenyeztek :)

Tobi63 2011.08.14. 11:40:23

@pézsé69 Szia! Milyen kamatveszteség? Ki mondta h hitelre vettem? 4. mazdám, beadtam az előzőt, alig kellett ráfizetnem!

con 2011.08.14. 11:40:58

91-es 1.8-as A Vectra városban 13-15 l/100 km, már 4 szerelőnél volt, de a fogyasztás nem csökkent. :)

a.szirbik 2011.08.14. 11:42:07

Nekem 3,6 az átlagom, pedig nem is kímélem, és a klíma is tavasztól őszig be van kapcsolva :)
És ez nem pár száz km-re vetítve, hanem közel 400.000 van az autóban, és 45 ezerrel vettem.
Audi 1.2 pdtdi, 7 év használat után.
Ha valaki ettől tud gazdaságosabb ABS, ESP, Klima, 4 légzsákos 5 ajtós autót, akkor szóljon, és lecserélem. Amíg csak papiron vannak gazdaságosabbak, addig marad a családban!

Leadfoot 2011.08.14. 11:42:54

@con: London - szitáló eső. És a fogyasztás még mindig nem csökken. :-))

Mérges 1234 2011.08.14. 11:43:32

@Anyámkínja:

Értékvesztése akkor is van, sacra havi 100-200 ezer forint az első években.

De én megértem a Mazda különben egy kurva jó autó.

El van cseszve ez az egész világ. Mert ha lehet egy rendszámmal ketőt üzemeltetni, Bp-re én is vennék egy ilyen kis gyöszt, vagy valami hasonló szart, de vidékre csak kellene egy 2 literes benzines.

Szóval azt akarom mondani, hogy egy ilyennel, max a munkábajárást, bevásárlást tudom elképzelni.

ivanhu 2011.08.14. 11:43:47

Igaz, hogy nem 440 eFt-ért veszem az autóimat, de nekem sem a Xsara Picasso, sem a C4 Grand Picasso nem generált még eddig elektromos hibát, pedig immár 6 éve járok előbb egyikkel, majd másikkal.

Fogyasztásuk ugyan kétszeres (8 liter körüli), de a kényelmi szintje is sokkal nagyobb.

Volt nekem is korábban "olcsó" autóm, de rá kellett jöjjek, nem nekem való az izgalmas élet, amikor folyton valamilyen kisebb-nagyobb bosszantó hiba történik.

Ezt csak azért mondom, mert elektromos hibát nekem tömkelegével produkáltak az egyes/kettes golfok (kilencvenes évek eleje), meg az opelek (vectra, astra) is, nem is beszélve a fordokról (sierra, scorpio), amíg az alsó árkategóriából válogattam őket. Nem a francia a szar alapból, hanem olcsó húsnak híg a leve.

Az olcsó vétel sajnos sokszor kényszer, de akkor se a gyártót fikázzuk már utána...

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.08.14. 11:49:36

Ender Gabi, szóval a fos elektronika azt jelenti, hogy van két kiment biztosítékod (higgy nekem, nem mindig úgy megy ki, hogy szemmel is látható), meg két kisebb érintkezési hibád :)

Levett aksisarunál az ülésed alatt lévő csatlakozót legyél szíves széthúzni, megpucolni és újból összerakni, el fog aludni a lufi jel a műszerfalon ;) A szélvédőfűtésnél pedig vagy a biztosítéktáblánál lévő csatlakozást lazult le (és emiatt esetleg be is égett), vagy a hátsó ajtónál egyszerűen megtört a vezeték. Tizenév nyitogatása után előfordulnak ilyen kozmikus problémák ;) A fos francián ;)

Tobi63 2011.08.14. 11:50:30

@Doubledecker: Pont h városba nem való annyira ez a kocsi, jó erős a kuplungja, sokat kell váltogatni. Vidéken viszont nagyon praktikus, gyorsan lehet előzni... De amikor én vagyok a leggyorsabb az utakon akkor se eszik többet 7-8 liternél (ráadásul olyankor megy a padlógáz-fék-padlógáz). Szóval nagíon jó gép 2.2es 160 lóerős 400 NM

Macskavirág 2011.08.14. 11:52:52

Ha nem Saxorol lenne szó, hanem Poloról vagy Golfról, akkor most mindenki virtuálisan veregetné a cikkíró vállát, milyen jó vásárt is csinált. Úgy fikázzák sokan a francia gépeket, hogy életükben nem vezettek még ilyen autókat. De a szomszéd nagybátyja - akinek 250000 km alatt egyszer kellett izzót cserélnie a szivacsosra korrodált japán csodavasában, ami 100 km alatt két liter benzint termel - megmondta nekik, hogy a francia kocsik rosszak, a német és japán vasak a királyok...

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.08.14. 11:54:10

@KuKori: ...vagy egyszerűen oxidos már az ajtókapcsoló...

Érdekes 2011.08.14. 11:54:56

@a.szirbik: Nem már itt egyeseknek termeli a lónyálat a gépük.Oszt hány óra alatt gyorsul fel az a bodega 70re?Le kell menni miskolcig vele mi?Az ilyen fillérbaszóktól mentsen meg az isten az utakon.
Inkább mennétek sárgabusszal

Szamiz67 2011.08.14. 11:55:24

Nekem 75.000 Ft.-ba fáj (benzin,szerviz,kötelező biz.,értékcsökkenés) 10.000 km., igaz klíma, abs,esp, légzsák nincs benne. Eddig 8 autóm volt, ez most a 'hogyan közlekedjek Budapesten, úgy hogy ne ázzak meg, és ha kell vidékre, bevásárlásra is legyen használható', presztízs szempont 0 súlyozással esett latba, a poszt is erről szól. A kettővel ezelőtti autóm egy 1,5cdi Clio volt, 85-90 km/h óra körül gurulva 2,7-2,9 is tudott (érdekes, hogy az 1,4 tdci Fiesta nem volt érzékeny a gázpedálra, se le, se fel, 4,5-5 között mozgott a fogyasztása) , de amikor 600e. t,-ba került a váltócsere, akkor átértékeltem a fogyasztási adat fontosságát.

Leadfoot 2011.08.14. 11:55:46

@Anyámkínja: Vedd már észre, hogy nem egy kategória a két autó... vagy te is 440ezerért vetted a Mazdát? Mert akkor szólj, veszek én is. :-)

2011.08.14. 11:56:37

@huleaks: Hát nézdd, ez a fogyasztás egy személlyel van mérve. Ha berakunk mondjuk a csomagtartóba 4 cementeszsákot és beül mind az öt ülésre néhány jól megtermett ember akkor a Saxo fogyasztása már nem 3,5, hanem 6,5 lesz. De aki pakolászós, nagyobb teherbírású autót akar az vegyen Peugeot 405-t (406 a fiatalabb autót keresőknek). 5-6 liter között mentünk vele nyaralni, teljes család, tetőbox és a csomagtartó is tele (bicikli, kiságy, stb.), nem annyi mint a Saxoé, de személyekre levetítve egy 5 vagy 7 személyes kis fogyasztású dízel akkor is sokkal gazdaságosabb, csak ne ülj bene soha egyedül.

vasvizsla 2011.08.14. 11:57:22

Kicsikét sok a szarozás, meg a fosozás manapság a cikkekben, nem? Ami egy komment esetében csak csak, de a cikkben nem hiszem, hogy odaillő lenne. Ilyen szegényes a magyar nyelv?
Az autót illetően meg csak annyit, hogy az én autóm /1.9 tdi/ vegyes fogyasztásban 5,2 litert fogyasztott legutóbb, de a kocsi ha kell megy 200km/h-val is, és kicsit több benne az acél, mint egy saxoban. 2 liter 100 kilóméterenként nem ér annyit, hogy meghalljak ha elütök egy macskát.

a.szirbik 2011.08.14. 12:02:34

@Érdekes:
Semmivel sem gyorsul rosszabbul, mint a cikkíró saxo-ja.
Egyébként 140NM nyomatékkal bőven lehet autózni, úgy, hogy az egész autó 800kg! Hidd el, nem megy semmivel sem gyengébben, mint az átlag 1.4-es mai autók. 168 a hivatalos végsebessége, és azt GPS szerint tudja is, de 145-től többel nincs értelme mennem sehol...
És nem csak fillérbaszásról van szó, hanem környezettudatosságról is. Ha mindenki autója 3,6 litert fogyasztana, akkor nem 40, hanem 100 évre elegendő készletünk lenne földön...

aladinn1 2011.08.14. 12:04:34

Sziasztok
Forgalmazunk egy berendezést,ami garantáltan 30 % csökkenti a fogyasztást.
Diesel,benzin,személy,teher,munkagép kamion.
Saxo tényleg ezt a fogyasztást hozza.250.000km a tapasztalatom vele.
0 km en vettem imádom.

AMadam 2011.08.14. 12:05:13

Nemtudom mit hisztiztek itt h a 320d nem ehet 4.5-6l-ert még egy B6 passat is (2.0PDtdi) napi összesen oda vissza 32km-ren faluról falura 5,0-5.5 eszik másik 530da e60-s 6.5-7 városban 8-9, abszolút nem egy nagy mutatvány egy 2.0 modern dízellel tartani 5liter körüli fogyasztást ha nem nyomod ki a szemét... "fos" franciáknak amúgy meg 306 1.9td a 405 1.9td azok is voltak a családban sőt 306(265e kmrel) még most is stabil 3. autó 4.5-5.5 városban... a 405 is ugyan ennyit evett (ugyan olyan nehéz stb)

Netuddki. 2011.08.14. 12:06:03

Bp.-Szh 4 literből? Aztán mennyi volt az út az óra szerint? 150km? ;)

Arie135i 2011.08.14. 12:08:47

kb 76e km alatt az átlag 13.7 l/100km akkor az nem jó? vagy én nyertem?

Liquid_Night 2011.08.14. 12:09:01

@frikazojd: nekem is Swiftem van, de inkább 5.5 a reális fogyasztás vidéki ingázásnál (bár itt már nem 80at megy), városban több...+hideg motorral rövid távokon használva az is tud 8at fogyasztani, nem szereti az olyan üzemet:)

Ez meg ha jól értem, városi ingázásban eszik 4et. Nem mindegy...bár persze a Swift-el lehet előzni is.

Amúgy ilyen nem csak franciában van, az SDI motoros Golfok, Polo-k is csak fél literrel esznek többet, és azokból vannak újabbak is. Mindenesetre kis dízelben a francia mindig is jó volt, és azért sok ember szeretné ha 200k km után egy olajcseppes motor, meg 2 nem működő izzó lenne az autó baja. Ami lehet hogy csak megtört vezeték, vagy rossz érintkező...bár az Airbag lámpát nem lenne hülyeség megnézetni, talán nem hiba, csak arra figyelmeztet hogy már elöregedett valami...

2011.08.14. 12:10:46

Szép és jó az abszolult fogyasztás, de legjobb lenne ha mindenki a keresetéhez is viszonyítaná!
Lehet hogy ami a cikkirónak - a fizetéséhez képest - felelőtlen hazárdírozás a Saxo-val, az másnak egy 320d-vel relatív sokkal kisebb kiadás.

aladinn1 2011.08.14. 12:11:06

pl az ülés alatti csatlakozó kontakthibás !

vasvizsla 2011.08.14. 12:15:44

@AMadam: annyi a baj a francia dízelekkel, hogy mikor már bekapcsolna a turbó /2000-2500rpm/, egy nyugodtabb vezető már feljebb kapcsolt egy sebességet. Dombon felfelé is trükkös lehet a turbólyuk. Aztán meg kimegy a hengerfej? Na ezért nem jók a francia autók. Meg azért, mert a motorból elszáll az erő hamar. A japán kocsik sokkal jobbak, mint a franciák, de nagyon rohadnak. A német kasztni meg horganyzott. Az egyémen kilátszik a fém itt-ott ahol le lett verve a festék, és évek óta úgy van, nem rozsdál, pedig acél.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.08.14. 12:19:16

A sok hazudozós idióta meg tényleg bekaphatná. Nincs ilyen tisztán benzines (tehát nem hibrid, meg mittomén), korosodó autó, ami valós körülmények között 4 alá menne. Semmilyen! De még az 4,5 alatti vegyes fogyasztást is kételkedve kell fogadni.

m20b25 2011.08.14. 12:20:41

Fateréknak is van egy saxo. Tényleg ennyit eszik. Ha együtt megyünk valahova saxo 1,5d és swift 1,3 akkor rendre 1-1,5 lityi a differencia közöttünk. Viszont a swift jóval fürgébb, lehet vele előzgetni. Ha pályázunk ~130km/h majdnem eltűnik a különbség.
Ennyi. Nekem megér 1,5 litert a swift fürgesége. A nagy küólönbség télen városban van. Ott a sxo 5 a swift 7-et eszik.

Rick4 2011.08.14. 12:21:28

Hasonló szándékok vezéreltek, mikor a 7 személyes 2.8-asV6-os mellé vettem egy hónapja egy Fiat Punto2-est,1.2-es 60 lovas 8 szelepes, ennél picivel csak modernebb, 4*-os törésteszt, és klímával eszik vegyesben 5.2 körül, de mikor tatásan 95-100-zal megyek, 4.5-nél jár a fogyasztásmérő. Jövő héten rakatom vele a gázt, akkor lesz a legrosszabb esetben is 6.5 a fogyi, 1300Ft. Kevesebbet kér a pénztárcából, és az is 590+ a gáz 200K, összesen 790 volt, és teljesen vállalható a mai forgalomban, nem egy 20 éves technika 20 éves képességekkel.
Havi 6 ezret megyek vele, és havi 100 ezrest spórol nekem így a kocsi.

Rick4 2011.08.14. 12:22:42

@vasvizsla:
Csak nem egy DeLorean-ed van? Mert az tényleg nem rozsdál. :D

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.08.14. 12:25:48

@KuKori: Nekem valami gond lehet a kocsival, de nem jövünk rá. Nem lehet 8-8,2 alá vinni sehogyan a fogyasztást (jó, 9,5 fölé sem, tisztán városi-rövidtávos üzemben), pedig ugyanezen autó 1.6-os és 2.0-ás verziója is kevesebbet eszik. Nekem 1.8 van, amit úgy gondoltam, jó kompromisszum lesz a "menjen valamennyire" és a "lehetőleg viszonylag keveset egyen" kritériumok között.

Benzinszűrő, légszűrő, gyertyák újak, (ahogyan az olaj, szíjak, stb. is, bár ez nem tartozik igazán a fogyasztáshoz), trafók hibátlanok. Lambda érték jó, katalizátor nem csörög (viszont az autó elég jól megy, tehát nem valószínű a dugulás sem), kipufogó nem fúj ki, rádugott computer szerint minden tökéletesen működik, nem melegíti a vizet, fel is melegszik a motor normális idő alatt, mutató stabil (termosztát rendben). Mégis sokat eszik. Nem értem, de már leszarom.

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.08.14. 12:27:53

Az én átlagom a műszerfal szerint 9.4, ehhez adjunk még fél litert. Mind ezt 70% autópálya mellett. Városban nem áll meg 13 alatt, az biztos. :-) De élvezem minden kilóméterét.

Rick4 2011.08.14. 12:28:10

@KuKori:
Hőgombát nézted-e? Ha az vacakol, akkor 60°C-os motornál is 25°C-ot mutathat, a szivató nyomja neki, és főleg emiatt megy jól... Aztán meg lehet nézni tankolásnál, mi van...

Rick4 2011.08.14. 12:30:28

@Rick4: 7 személyes 2.8-asV6-os
Elírtam, 3.8-as a kicsike 175 lóval... :D Gázos, abból kér 14-15-öt, aki még a maga 3000Ft/100km-ével egy vicc,ki se számolom, benzinből mennyi lenne, de én havi 6 ezret megyek, a 180 ezres elég sok a jelenlegihez képest.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.08.14. 12:32:16

@Rick4: Elvileg az is jó mert az értékek meleg motornál stimmeltek, nyolcvan pár fokos vizet mutatott kiolvasáskor. A beszívott levegő hőmérséklet érzékelő is jónak mutatkozott, meg nem fuldoklik a benzinben, hidegen, melegen egy tekerésre indul, alapjárat szuper stabil, szóval már feladtam.

Rick4 2011.08.14. 12:32:18

@aladinn1:
Csak nem egy kötél, ami a nyakba van akasztva és a jobb lábhoz kötve? :D

ne most 2011.08.14. 12:33:24

@Anyámkínja: 400nm de csak egy pillanatra 1800-as fordulatnál, amikor 100LE-t ha lead. A3 2.0 tdi is csak odaver 1mp-et.

vasvizsla 2011.08.14. 12:33:47

@KuKori: nézd meg a termosztátot, én mióta kicseréltem, észrevehetően kevesebbet eszik az autó. Főleg rövidtávon. Az enyém nyitva szorult be, nehezebben melegszik, több vizet kell forgatnia a motornak, ráadásul el sem éri az üzemi hőmérsékletet, ami optimalizálja a fogyasztást.

vasvizsla 2011.08.14. 12:37:55

@Rick4: Nem De Loren A4-es de hidd el nem rozsdál. Pedig a kerékíven le lett ütve a festék a fémig évekkel ezelőtt.

Leadfoot 2011.08.14. 12:40:17

@Rick4: én a fogyasztáscsökkentő téglára gondoltam, de ez is jó megoldás, kifinomult eszköz. :-))

min 2011.08.14. 12:40:33

na azok az igazi fillérbaszók akik itt májerkodnak az új audi,bmw,vw kocsijaikkal amik ezért jó pár misibe kerültek és lesik annak fogyasztását...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2011.08.14. 12:41:26

az enyem 20-25km-en eszik 4et :D

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.08.14. 12:43:13

@vasvizsla: ha lemegyek a parkolóba, és elnézem a 7-8 éves merciket, kissé túlzásnak tartom hogy nem rozsdásodnak. Az audi meg aluminium. Ha jól tudom.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.08.14. 12:44:35

@vasvizsla: Rönó, galvanizált bódé, helórozsda ;-) A Twingo is ilyen volt, meg a Laguna is. Erő van, csak nem takarékos. Ez a példány.

Ben Franklin 2011.08.14. 12:47:44

Literes benyás B Corsát vettem 330ért. '99es. 10000et mentünk, szervizktg nem volt, fogyi min. 4 liter(90 csak országút hosszabb táv), max. 7 liter(csak város-nem Bp.- rövid utak télen, ez nyáron 6). Ha fele arányban országutazok, fele város akkor 5,5. Egyszer 5 is volt.

Elégedett vk., de a Saxo is sirály.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.08.14. 12:48:41

@vasvizsla: Elvileg jó, de nem olyan drága, hogy ne érne meg egy próbát.

Érdekes 2011.08.14. 12:49:23

@a.szirbik: hát az nehéz kasztninál jönne ki jobban, h meg tudja mozgatni, gyorsulásra a nyúlmókus nem éppen alkalmas, mint tudjuk.Az ilyenek miatt áll fél percig a sor a zöldnél, mert mire elindulnak óvatosan meg felgyorsulnak 50re (gps - 45) 2 lángost megzabálok meg strandolok 1-et a rómaiban.Csak, hogy kevesebbet mutasson a mutató, ha nem bírja a pénztárca a tankert, akkor busszal kell menni.Azt meg végképp nem fogja nekem senki megmagyarázni, hogy ezek a fűnyíró motorok 3.5-et esznek autópályázással (130-140) vagy nem egy országúti előzést, akár 2-3 emberrel pl. amikor azért nyomni kell egy kövéret 80-90nél.Persze..oda lehet érni valahova 2.5 óra alatt is meg 1.5 normálisan közlekedve senkit fel nem tartva.De ha egyedül van benne meg pakkok nélkül, mi a faxé nem megy az ilyen fillérbaxó motorral?az 2-2.5 liter.Nekem meg 6.5 a fogyi, csak dupla ekkora felnikkel majdnem dupla ilyen széles kerekek, ültetve, nagyobb kasztni stb. és qvára nem tartom fel a forgalmat és 1 órával hamarabb oda érek nyugodtan..ja és nem egy ilyen amorf öreg doboz.

Rick4 2011.08.14. 12:50:58

@Leadfoot:
Próbáld ki, csak jól be kell állítani, hogy amikor hozzáérsz a pedálhoz, már húzza a nyakadat rendesen, meglesz ott a 35% csökkenés is. Költsége 300Ft...

Rick4 2011.08.14. 12:52:38

@Ben Franklin:
Majd nézd már meg a töréstesztjét, aztán vegyél annyi pénzből legközelebb egy normális kocsit. Vagy ilyenbe szívesen ülteted a családot?

Leadfoot 2011.08.14. 12:56:34

@Rick4: Ráadásul azt is meggátolja, hogy a nagy nehezen megszerzett lendületet holmi meggondolatlan fékezéssel feláldozd. Zseniális szerkezet, ilyet én is csinálok magamnak. :-))

Gyárfás 2011.08.14. 12:57:23

jeep 5.2 v8
20l
leszarom.
Egy gázfröccsel többet éltem(értem) mint a 86-os swiftben, meg a saxoban kuporgó aprónép egy hónap alatt. b+ nem tudom mekkorára nőttetek de egy saxo-ban 160cm fölött már nem lehet normálisan elférni.

Ben Franklin 2011.08.14. 12:57:47

@Rick4: Egy fillérbaszó posztban nem ér pillanatnyi fogyasztásmérővel jönni, mert a legtöbb computer messze áll a pontostól. Amúgy köztudott, hogy az olasz autók(nem csak az olasz) comp-ja lefelé csal. Pl. a japóké a valós fogyasztásnál többet mutat.

Ha azt akarod tudni mennyit fogyaszt akkor kúton mérjél számolással.

maistro1 2011.08.14. 12:58:15

T. @KuKori:
Bánatodat megértem.
Nekem volt szivar audim 2.2 benzin
15,5 l-es fogyival az istennek sem tudták
levinni sem a szakszervízben sem más
doktoroknál, akkor megtanultam, hogy néhány próbálkozáson túl nem feccölök bele inkább cserélem.
Az utód ugyanez 8-10 l-ből megállt,
pedig S kivitelű volt, és 180-nál szóltak
az utasok, hogy már inkább ne....

vasvizsla 2011.08.14. 12:58:36

@speed2006: Az Audi nem alumínium, hanem acél, és a ráncfelvarrott 80-astól kezdték galvanizálni a kasztnit. Viszont Mercik közül van jópár rohadós széria, ott a pont.

vasvizsla 2011.08.14. 12:59:56

A legújabbak Audik talán alu vázasak, de a régebbiek nem.

Rick4 2011.08.14. 13:01:03

@Ben Franklin:
Hol mondtam, hogy nem kúton mértem, nem 15 perc alatt végig a csőbe is csurgatva? Miért kell elképzeni valamit, ahelyett hogy megkérdeznéd, hogy volt? 2-3 naponta tankolok 35-40 litereket bele, hidd el, tudom milyen használattal mennyit eszik. Nem csak előveszem és kerülök egyet a városban, mint sokan mások.
Ja, és a 193 centimmel meg a 120 kilómmal kényelmesen elférek elől.

Ben Franklin 2011.08.14. 13:01:17

@speed2006: Az audi nem alumínium, ezt így hülyeség kijelenteni. A8ból 2 gen. volt alu, meg A2. Ha összetörted, ment a szemétbe egyenesen, mert horror a karosszériamunka. Sok autón bizonyos lemezek aluból vannak, a teljesen alu kasztni zsákutca volt.

Rick4 2011.08.14. 13:02:26

@Ben Franklin:
Egyébként gondolom ültél már 2-es Puntoban, és képben vagy vele, hogy nincsen benne pillanatnyi fogyasztást mérő- kijelző dolog..

Ben Franklin 2011.08.14. 13:03:29

@Rick4: Nem, ezzel én rohangálok egyedül. Nem vehetek 330ért bunkert..:)

Rick4 2011.08.14. 13:04:46

@Leadfoot: A szabadalom már folyamatban van, de saját részre természetesen legyártható. Hidd el, baleset se lenne annyi, meg közigbírság se. Ez utóbbi okból tuti be is tiltanák kicsiny országunkban..

KaWaSaKi 2011.08.14. 13:05:00

Nekem az öreg b3-as 1.6TD passatom 4.5-4.8-at eszik vegyesben, nagy de könnyű kasznti.

Pizza zabáló 2011.08.14. 13:05:27

@DBandesz: Én nem tudom mi a bajotok a márkaszervizzel. Pl. az olajcsere olcsobb mint a noname szervizekben. Ja és értenek hozzá. Amúgy nem sértegetni akartam, csak írni, hogy a 5.0 az sok kocsinál megvan.

Akit megsértettem annak bocsánat.

Leadfoot 2011.08.14. 13:08:39

@Rick4: Áááá, még a betiltás előtt megfojtana a lézerblokkoló-gyártók és forgalmazók lobbija. :-)

Ben Franklin 2011.08.14. 13:09:43

@Rick4: Nekem is volt Puntom, igaz első gen. 1,1es. A tudásához képest sokat fogyasztott(átlag 6,5), de szerettem, a kocsi maga meggyőző, zsírúj korától 180ezerig volt nálam. Pont annyi a hely benne, mint a Corsában, hátul a Punto jobb. Én is 192 vk, de csak 90 kiló.

Hallottam, hogy az 1,2es sokkal jobb.

Spinnaker 2011.08.14. 13:10:39

Gratulálok a szerzőnek!

Ha a napi igényeidhez megtaláltad az ideális kocsit, az már fél siker.
Ha meg van lehetőség másikat használni a ritkábban előforduló másfajta igényekhez (nyaralás, családi utazás), akkor tényleg gömbölyű lehet a világ.

vasvizsla 2011.08.14. 13:11:06

@Ben Franklin: A8-ból nehezen hiszem, hogy volt alu széria eddig, esetleg az S8-asból. A legújabb A8-as már viszont javarészt alu vázas. Méghozzá öntött alu elemekből összerakott váz. Sokkal könyebb mint a BMW 7

Ben Franklin 2011.08.14. 13:11:23

@Rick4: Ne legyél hülye az hogy van-e pill. fogyimérő az 1es Puntoban is felszereltség kérdése volt, gondolom a kettesben is elérhető....

Bambano 2011.08.14. 13:11:56

@Bende Tibor: az 1.9-es cdti vectra is megvan 4.3-as átlaggal pályán, 130-as tempomatnál.

@Érdekes: haver szólása volt erre: a Keletitől az Erzsébet hídig :)

zeddez 2011.08.14. 13:17:20

@Ben Franklin: 1-s Puntóban nincs fogyi mérő egyikben se.

Rick4 2011.08.14. 13:20:45

@Ben Franklin:
sosem volt Punto-d fogalmad sincsen miről beszélsz. A 2-esben van egy fogyasztásmérő, aminek a pillanatnyi fogasztáshoz semmi köze sincsne. Ülj bele egybe, menj 50km-t felváltva padlógázon meg motorféken, aztán majd megérted miről beszélek.

Ben Franklin 2011.08.14. 13:21:58

@zeddez: Igazad van megnéztem nincs, a kettesben viszont van, ELXben legalábbis.

Rick4 2011.08.14. 13:25:18

Nem ártana leállni a szerekkel, nem jó ez így.

Bambano 2011.08.14. 13:25:31

@KuKori: tankolj másik kútnál, illetve ha csak városban jársz vele, akkor egyszer éjjel vidd ki a sztrádára kiégetni a kipufogót. Nekem -2 liter a városi fogyasztásban, mikor ezt megteszem.

Liquid_Night 2011.08.14. 13:31:25

@Gyárfás: Nyilván én is leszarnám a fogyasztást, ha pénzügyileg nem lenne kérdés. Van akinek jobban megy anyagilag, van akinek kevésbé, Magyarországon élünk. Meg van aki fiatal és csak most kezdi az életet, a saját lábán.

De azt hinni, hogy attól többet-jobbat élek, és érek "az aprónépnél", mert több benzint égetek el, vagy nagyobb autóm van, elég pitiáner dolog. Valamint egy másfajta, és talán lényegesebb szegénységet jelez...

Mindenesetre én meg azt a sugallatot szarom le, hogy ezen múlik.

Ja, de én alapból nagy brével születtem. :)

Tobi63 2011.08.14. 13:34:07

@ne most: Faszát veri az a szar audi ez a mazda sokkal jobban megy

frikazojd · http://kocs.ma 2011.08.14. 13:36:47

@Leadfoot: de :)
(nyilvan csak sarkitottam, humorosssan, erted)

frikazojd · http://kocs.ma 2011.08.14. 13:38:38

@Liquid_Night: en a Swifttel Szfehervar-Bp ill Szfehervar-Kecskemet kozott szaguldozok, varosban ritkan, static 100 korul, igy nekem 5 korul van telen-nyaron.

Gyárfás 2011.08.14. 13:38:44

@Liquid_Night:

érdekes dolog, ha az ember olyan gondolatokat ad a másik szájába, amit nem mondott, majd vitatkozik egy sort rajta:)

ültél már barátom egy 1986-os swiftben? vagy saxoban? abban 160 fölött nem lehet elférni. Aprónép, mert olyan picik hogy egy saxoban is elférnek...

Szerintem örülj a kukidnak, ha neked ez ad önbizalmat akkor használd ki:) más mentálisan egészséges embereknek nincs szüksége arra, hogy a rendszeresen mért nemi szervüktől elalélva sulykolják magukban, hogy érek annyit mint mások:)

zeddez 2011.08.14. 13:38:59

@Gyárfás: Akkor te vmi hikomat lehetsz csak, ha nem fersz él. Nem feküdni kell, hanem ülni. Bármelyik kiskocsiban elfér egy 190cm magas ember is elöl, sőt nekem majdnem legelőre van húzva az ülés 182cm-mnél, saját magam mögé simán beülök. Az autó meg ugyanekkora, mint ez a Saxo is. De így van csuklóm a kormány tetején ahogy kell, meg így van kicsit behajlítva térdem a kuplung teljesen kinyomott állapotábában.

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.08.14. 13:39:42

@vasvizsla: A 2000 utániakra gondoltam. Régebbit nem igen látok. Amúgy kb 20 éve kezdte az audi. Ez 2001-es kép. Nekem elég soknak tűnik az alu.
www.audiworld.com/news/01/071201/alum1.jpg
És nem csak a váz
@Ben Franklin: Igen, tudom. Csak jeleztem hogy az Audi elég sokat tett a korrózió ellen.
De érdekes hogy elég sok 3 éves autót látok rohadni, illetve olyat ahol már látszik hogy fog. Máskor meg öreg autót, hibátlan 20 évest eredeti fényezéssel. Lehet hogy csak vigyázni kéne rájuk?

kovipeter 2011.08.14. 13:40:40

Francia elektromosság?? - Bosch - német, csak úgy, mint az olasz kocsikban...
Német elektromosság - Magneti Marelli - olasz, nagy német csatahajókba teszik... Nekem még csak Bosch feliratú dolgok rohadtak le a kocsimban... Tehát érdemes gondolkodni, mikor valaki fikázza az "XY" nemzet kocsiját, hogy mit is lát benne... :)

Bambano 2011.08.14. 13:41:11

@zeddez: még az insigniában sem lehet rendesen elférni elöl, pedig az nem annyira kiskocsi.

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 13:41:13

@ivanhu: Azért volt már 2.5 éves C4 Picasso-s ügyfél, aki úgy jött be:
- Világít egy csomó visszajelző a műszerfalon.
- Amikor leállítja az autót?
- Nem. Amikor beindítom.

Kábelek szétrohadva. Silány szar, azért, mert két eurót így meg tudott spórolni a gyár autónként.

Leadfoot 2011.08.14. 13:41:25

@frikazojd: Értem én, néha mindenki átmegy polgárpukkasztó szalontrollba. :-D

Gyárfás 2011.08.14. 13:44:07

@zeddez:

:)LOL...
2m vagyok 130 kg. nem puha.
próbáltam a saxot,axet, swiftet, cliót. Nem hogy én nem fértem el , de a 170cm-s csajom sem.

A puntót említette valaki abban tényleg el lehet férni.

te meg nem tudom milyen pozícióban ülhetsz gondolom télen az orroddal törölgeted a párát az ablakról.

Suttora 2011.08.14. 13:47:35

"Az általam megtett 18 020 kilométer alatt 724 liter gázolajat tankoltam el. Ez pénzesítve összesen 268 ezer forintot jelent. A teljes távon ez 4,02 literes vegyes átlagfogyasztás, 15 forintos kilométerenkénti üzemanyagköltséggel."

Nekem az ehhez legközelebb álló adataim: 17.924 km, 1189 l benzin, 409.916 Ft, 6,63 l/100 km-es átlag, 22,86 Ft/km üa-költség. Astra F 1.4 8V

Az 50-es robogónál pedig:
18.028 km, 513,35 l benzin, 142.696 Ft, 2.84 l/100 km, 7,91 Ft/km

Jelentős a különbség mindkét irányban :-)

Z_O_D 2011.08.14. 13:50:37

Dobd ki belőle a hátsó ülést

Péé1000 2011.08.14. 13:50:47

Nekem a 4.2-es A8-am alig eszik városban 16-17-et. az jó, nem?

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.08.14. 13:54:34

@Suttora: van egy 2.5-ös Alfám. Két év alatt nulla liter. Igaz szétment benne a vezérműszíj, 3500 kmel a csere uán. :-)

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 13:57:00

@Gyárfás: Ha kis autót akarsz, akkor neked a Grande Punto való. Igaz, hogy akkor már mögéd nem fér be egy Zsiguli szelephézag-mérő (0,25 mm), de nagyon jól beállítható a kormány, meg az ülés.

Suttora 2011.08.14. 13:57:41

@speed2006: Nos igen, a legbiztosabb módja az autós költségek leszorításának az, ha nem használod :)

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.08.14. 13:59:22

@Péé1000: :-) ahhoz még nekem is tolni kell rendesen. :-)

Rick4 2011.08.14. 14:03:27

@BOSCHtechnikus:
Persze, aztán majd a Besze művekben diagnosztizálják 60 ezresért, de megjavítva nem lesz.. :d

vasvizsla 2011.08.14. 14:04:39

@Péé1000: Az nagyon jó. Jobb mint egy Jumbo Jet gihihi-hehehehe

Liquid_Night 2011.08.14. 14:05:09

@frikazojd: egyenletes 100nál pályán, olyan főúton az enyém is 5el megy (1.3 8v). Ennél sajna többször megyek kanyargós, rosszabb utakon, több lakott területtel, így 5.5, bár dinamikusan. Viszont 4.8nál kevesebbet nem tudtam vele menni, kamion mögött 90el sem...

@Gyárfás: figyu, engem végülis hidegen hagy. Ültem sokféle autóban, még a kispolákban is tudtam vigyorogva vezetni hülyegyerek koromban, ha olyan helyre mentem vele...bár nem tudom hogy te hány éves vagy.

Van az élet öröme, az meg hogy milyen autó van mellé, már csak ráadás...adott esetben nagy fíling, de nem azon múlik.

Mindenesetre mentálisan egészséges ember nem egy fogyasztás-témájú cikk alatt pózol a 20 literrel, boldog ember meg sokkal többet tud kezdeni ezzel, mint hogy egy fórumon beböfögje :) Ennyi.

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.08.14. 14:05:37

@BOSCHtechnikus: Nem. 156-os. Nem az autó hibája volt. A szerelő baszta el. A másik ékszíjat nem rakta fel rendesen, szétszakadt és alászorúlt a vezérműszij alá.

DBandesz 2011.08.14. 14:16:46

@Pizza zabáló: Lehet hogy csak nekem volt "szerencsém" olyan szervizbe beesni ahol a lehúzás volt az alap.

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 14:17:59

@Rick4: Ezt nem értem, de légyszíves hagyjuk is.

@speed2006: Szomorú eset.

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.08.14. 14:18:39

@Liquid_Night: nem pózolás, inkább enyhe irónia. Én pl. nem használom napi szinten. Arra ott egy 1.3-as dízel eco Astra. Vagy quad a városban.

a.szirbik 2011.08.14. 14:24:53

@Érdekes:
Nem szoktam feltartani senkit, városban óra szerint 60-el megyek, lakotton kívül 110-115, pályán pedig 140 (óra szerit). Ha ezzel feltartok valakit, akkor az ne közlekedjen!
Egyébként az átlagom 3,6 - ha "fűnyíró", ha nem. Ebben elég sok pályázás is benne van a fent irt tempóval. Ötödikben 70-el 2,3-2,5 a fogyasztásmérőn a pillanatnyi fogyasztás, 140-él pedig 4,0-4,2. Egyébként pont pályán jön ki a fogyasztási előnye sok autóval szemben, mivel a légellenállás négyzetesen növekvő a sebességgel! Nagy sebességnél számít igazán a 0,25-ös cw! Lehet szidni, hogy "öreg doboz", de azért bőven a magyar átlag autók életkora alatt van! Sőt, ha lehetne most is 1-2 éves példányt venni belőle, akkor már le is cseréltem volna. Úgy látom neked merőben más a véleményed erről, úgyhogy tovább nem is próbállak meggyőzni! Üdv

petfol 2011.08.14. 14:25:53

Na, ha akartok egy realítve sokat fogyasztó autót, akkor mondok egyet: Suzuki Wagon R+.
Ahogy hallottam, bármilyen motorral is szerelték, városon kívül sokat eszik (8-11l/100km sebességtől függően), városban meg szintén nem vmi takarékos (7-8l körül). Nekem a VVT motorral szerelt utolsó sorozatból van (ez volt az előző új Swiftben és az Ignisben is). 15 ezret raktam bele, a tapasztalatom az, hogy 120 km/h felett katasztrófa a fogyasztás. Na, persze ez egy kockaautó. Ezenkívül sztem nagyon elrontották a váltót: a fokozatok nagyon rövidek,a kocsi gond nélkül elindul 2-esben, 1-esben 10 km/h-nál már bömböl, a 4-es és az 5-ös között a különbség nagyon kevés. 130 km/h-nál pedig már 3500-4000 között pörög a motor.
Ez egy nagyon elhangolt váltójú kocsi. Attól persze még kedvelem, mert kényelmes és megbízható. Kompromisszummentes autó meg nincs.

Gyárfás 2011.08.14. 14:31:16

@Liquid_Night:

pózol? :)nem vagy te egy kicsit irigy?:)
arra próbáltam utalni, hogy lehet kuporogni egy saxoban, csak nem éri meg.
Az olcsó autózás nem egyenlő a saxo féle kuporgással. tele van a használtautó olyan 5-600 eft-os (benzin gázos) járművekkel amik többet nyújtanak mind élményben mind biztonságban egy saxónál, és annál a részegítő örömnél, hogy lehet számolgatni a kedvező átlagfogyasztást.
Szerintem forintbaszás azt számolgatni, hogy 3,7 vagy 12l gáz, mert ha mész havi 1200 km-t az havonta 17000 ft üzemanyag 6l(10l be meg 27.000 tehát havi 10.000 jó magyar forintért kuporogsz egy szarban. megéri? 2 pizza áráért? megéri meghalni egy koccanásban?

Az én esetemet is idehozhatnám én kb havi 45.000 forintot autózom kényelemben, ez PONT egy alsó középkategóriás autó fogyasztása.számolni kellene és nem megsértődni.

Gondolom a boldog saxo tulajdonos otthon csak párizsis kenyeret eszik, mert az a legolcsóbb, és mint olyan a LEGJOBB.

És egy klasszikus a végére, ha már kényszeresen személyeskedsz:
"az a te bajod, hogy sokat voltál vidéken, és nem fejlődött ki az agyad":)

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 14:33:02

@Pizza zabáló: Van ellenpélda is. Hetente csinálok autókat, amit elküldtek a márkaszervizből. A legutóbbi eset egy C1-es (asszem Toyota Aygo is), ami hidegen nem indult hidegindító nélkül, melegen meg egy fél perc köszörülés után. Az ügyfél ekmondása szerint "rátették a kompjútert, de nem írt ki semmit", és mondták, hogy ez ilyen. Szarul is ment az autó. Nos én is rátettem a műszert, mondom is az ügyfélnek, poénból, hogy ez az autó jó, de ő kibírta röhögés nélkül, de aztán vette a lapot.
- Na de mégis mi baja?
- Nem tudom, de ha ló lenne, le kéne lőni.
Mindegy. Kivettem egy gyertyát, ami hófehér volt-egyértelmű, hogy szegény a keverék. Okés, mérjünk üzemanyagnyomást: 0,8 bar 2,5-3 helyett. Hoppá, mondok tápszivattyú ki!
Elvitték az autót, mert csak hibafeltárást kértek. Két nap múlva mondták, hogy a tápszivattyú egységen belül meg volt repedve a cső, és visszafolyt a tankba a nyál, nem a befecskendező elosztócső felé.

Szóval mindegy, hogy mi van kiírva a műhelyre, a lényeg a hozzáadott emberi érték.

Rocko- 2011.08.14. 14:36:48

@maistro1: rossz helyre vitted. a 15 liter oltárian sok.

Hurri Kán 2011.08.14. 14:38:12

Mondjuk úgy, amire vette a szerző az autót, arra gyak .tökéletesen bevált...

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 14:40:30

@Gyárfás: Szerintem ezt nem jól gondolod. A filléres kisfogyasztású autóknak nem csak az üzemanyagfogyasztása kisebb, hanem a karbantartási költsége is, és ez -pl a magamfajta munkásosztálybeli prolinak- nem mindegy. Ugyanakkor ezek az autók biztosítják a kispénzűeknek is a mozgás szabadságát, és feloldozást adnak a tömegközlekedés borzalmai alól.

Leadfoot 2011.08.14. 14:42:28

@petfol: "120 km/h felett katasztrófa a fogyasztás"

Ez már csak így van a nem erre tervezett autóknál... Alattam a céges új Swift 1.3 (1050 kiló, 92 le, 165-ös gumik) annyit evett pályán óra szerinti 140-150-nél, mint a saját kocsim (1350 kiló, 180 le, 225-ös gumik).

El kellett kezdenem sima országúton járni, mert féltem, hogy a cégnél azt hinnék, lopom a benzint. :-)

Leadfoot 2011.08.14. 14:45:23

@Gyárfás: "10.000 jó magyar forintért kuporogsz egy szarban. megéri? 2 pizza áráért? megéri meghalni egy koccanásban?"

Még jó, hogy nem szereted a túlzásokat. :-))

Liquid_Night 2011.08.14. 14:46:13

@Gyárfás: akkor leírom magyarázva, igazából csak nevettető, és egy kicsit suttyó benyomás volt...ne keverd az irigységgel, ez inkább a fordítottja :) Tudod az az érzés, hogy "de jó hogy nekem nem ettől nagy a brém..."

Ha már az agy fejlődéséről beszélünk, és nem tudod észrevenni a különbséget...:) Még a vidékiek is ismerik az ilyen bunkókat, de ez a fajta arcolás is rég lejárt már.

Off másodszorra is, de ez ne tartson vissza :)

Diopapa_sok 2011.08.14. 14:49:33

@con: Ott valami gond lehet, nekem 3.0i 200LE automata A Omegám evett annyit városban (nyáron 13, télen 15)

Gyárfás 2011.08.14. 14:49:48

@BOSCHtechnikus:

biztos, hogy annyival olcsóbb fenntartani egy saxot, mint mondjuk egy Gázos golfot, astrat, civic-t, 323-as mazdát stb?Egy balesetben ezekben jó eséllyel életben maradsz-

Szerintem ha naponta benne töltesz 1-1,5 órát egy tárgyban, akire az életedet rábízod, akkor érdemesebb máshogy spórolni.
Főleg, hogy ez a megoldás nem annyival drágább, hogy felborítsa az életedet.

Pepejoe 2011.08.14. 14:50:40

@Dr. Zerge: Tudod, mi a poén? Hogy a 92-es Dedrában (olasz, ugye) ugyanaz a befecskendező és a hozzá kapcsolódó cuccok és elektronika, mint a 91-es 318i-ben (német, ugye) és mégis a BMW az eseménytelen jármű, a Lancia meg a hulladék, szemétrevaló olasz. Ja, és minden tekintetben, kézifék, futómű meg minden. A 2db. autó a 2 db. főnökömé.
Az olaszoknak meg kéne maradniuk a pizzánál, a bőrcipőnél/divatnál és a formatervezésnél. A franciáknak pedig a kajánál és a Moulin Rouge-nál.
Mondom ezt úgy, hogy van egy francia verdám is, de városon kívül csak a némettel megyek, mert szeretnék oda is érni.

Gyárfás 2011.08.14. 14:51:58

@Liquid_Night:

A személyeskedés a primitív emberek vitakultúrájának a része, így ne haragudj, de szellemileg nem közelíted meg azt a szinted akivel leállok vitatkozni. Úgyhogy a magam részéről befejezettnek tekintem a kommunikációt.
További szép napot.

Pepejoe 2011.08.14. 14:54:36

@Dr. Zerge: Tudod, mi a poén? Hogy pl. a 92-es Dedrában (olasz, ugye) ugyanaz a befecskendező és a hozzá kapcsolódó cuccok és elektronika, mint a 91-es 318i-ben (német, ugye) és mégis a BMW az eseménytelen jármű, a Lancia meg a hulladék, szemétrevaló olasz. Állandó üzemanyagproblémák vannak. Ja, és más minden tekintetben is, kézifék, futómű meg minden. A 2db. autó a 2 db. főnökömé.
Az olaszoknak meg kéne maradniuk a pizzánál, a bőrcipőnél/divatnál és a formatervezésnél. A franciáknak pedig a kajánál és a Moulin Rouge-nál.
Mondom ezt úgy, hogy van egy francia verdám is, de városon kívül csak a némettel megyek, mert szeretnék oda is érni.

Gyárfás 2011.08.14. 14:54:53

@Leadfoot:

Na jó kicsit túloztam, egy koccanásnál talán több kell:)
Viszont a balesetet amiben részt vesz az ember nem ő választja.
És az nem túlzás, hogy egy balesetet kevesebb esélyed van túlélni egy ilyen apró lélekvesztőben, mint egy normális autóban.
Mindezt havi 10.000 forintért.

Pepejoe 2011.08.14. 14:56:34

Azért az meleg dolog, ha egy ilyen kisfogyasztású kocsinál, mint a Saxo, elfogy az üzemanyag...;)
Olyan, mint amikor a suli mellett lévő utcában lakó iskolás elkésik az első óráról.

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.08.14. 15:03:16

@Pepejoe: Csak egy út, Budapest-Trelleborg: a német szakaszon 4 autó lerobbanva, mellette az ADAC sárga angyala. Lehet kitalálni hogy melyik tipus volt. Más lerobbant járművel nem találkoztam. Annyit elárulok hogy nem olasz volt.

Leadfoot 2011.08.14. 15:03:31

@Gyárfás: Szerintem annak elhanyagolható az esélye, hogy balesetezel ÉS pont túlélnéd egy Astrában/Civicben/Golfban, ebben meg megmurdelsz.
Ezzel szemben ennyi pénzért azokból csak ótvar példányokat lehet kapni, erre meg új gumi kellett, és lehetett vele járni.

Érdekes 2011.08.14. 15:13:31

@Bambano: akár az is, bár van addig pár lámpa..de a híd végére lehet felgyorsul annyira aztán belöki 6.ba 50nél x) az 1.2-est.Csak, ha kanyar után gyorsítani kell a sebességveszteség miatt, nehogy szétszakítsa a teret......

Gyárfás 2011.08.14. 15:13:37

@Leadfoot:
Jogod van abban hinni amiben csak akarsz:)

az eredeti cikk sem arról szólt, hogy a használtautón egyik 10000%-os saxotól szörföltek a másikig.
Kifogták, pont ugyanúgy ki lehet fogni egy 323-mas mazdát 500 körül.

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 15:14:04

@Gyárfás: Márkafüggetlen autószervizben dolgozom, nagyjából tudom, hogy milyen autó tulajai azok, akik csak beköszönnek a műhelybe, és kiknek a segglenyomata van az ügyfélváróban a székeken. Pl. nem sztereotípia, hogy egy régi Swiftet csak tankolni kell, meg vizsgáztatni, de abban igazad van, hogy biztonság szempontjából nulla. A barátnőm az én levedlett 348 ezer kilométeres már éppen bejáratott Suzukimmal jár, és nagyon féltem benne.

maistro1 2011.08.14. 15:17:40

@Rocko-:
igazad van, de a bojtárban ajánlottak
valami főmágust, kimérte-bemérte
aztán bebukott vele.
az akkor 10 éves gk-ba meg nem áldozunk,
***** állapotban volt, így könnyű volt eladni.
Ja akkor 8 Ft volt az átírás / cm3
nem kellett családi kasszát borítani.

Gyárfás 2011.08.14. 15:18:07

@BOSCHtechnikus:

nem vontam kétségbe sem a saxo sem a swift megbízhatóságát. Csak a komfort, vezetési élmény és a biztonság részét:)

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2011.08.14. 15:18:12

2002-es Volvo FH12, vegyes használattal 28-32 liter körül eszik. Viszont az üzemeltetési költségek nagyjából dupláját kitermeli minden évben, így még nem cserélem le. :)

Érdekes 2011.08.14. 15:24:29

@a.szirbik: én ezt megértem, a legtöbb 1.2-1.3-1.4 kocsiban ami nincs megplatózva, 3 litert körül mutat a PILLANATNYI (ami semmit sem ér) 70nél 5. vagy 6. ban.Csak ahhoz bírka türelem kell, h ezt tögymörgősen elérd és a minélkevesebb benzinmennyiség erekciót okozzon és, h mindenkit felbaxol körülötted, merthogy, ebben 1 dinamikus előzés/indulás sincs a 2.5 literben, meg hogy csak 1 ember pakkok nélkül kevés üzemanyaggal, az is hót ziher.e36-os volt 328as bmwnk 50-60 litert is mutatott pillanatnyinál.Én nyertem.

Érdekes 2011.08.14. 15:25:48

@Érdekes: persze, tőgázon 2esbe x)

vasvizsla 2011.08.14. 15:27:56

@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi: És városban is azzal nyomod? A pláza parkolójába befér? Vagy viszi az emeletet?

VOGAben 2011.08.14. 15:28:30

2001ben újonnan két dízel gép jöhetett számításba. Ez Saxo, vagy a Felicia 1.9d. Utóbbi mellett döntöttünk és nem bántuk meg. 4-5 literrel országúton elmegy, a kötelezőkön kívül csak az aksit kellett cserélni. A szomszéd utcában nemrégen adtak el egy hasonló korú dízel Saxót. Gond nélkül hajtották majd 10 évig.
Ezek totál egyszerű fapados kiskocsik. Ami nincsen bennük az el sem romolhat.

victor vacendak 2011.08.14. 15:31:43

Én nem értem ezt a fogyasztásra fókuszált hisztériát. 4 literes átlag. Na és? Ennél a francia szarnál sokkal erősebb, dinamikusabb és jobban felszerelt (biztonságosabb) benzines turbóval én meg 6,5-es átlagot csinálok hétről-hétre. Ezen a pár száz forintos többletköltségen nem dől össze a világ.

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 15:32:16

@VOGAben: Autójavító szemszögből nézve te egy kifejezetten rossz ember vagy.

petfol 2011.08.14. 15:32:58

@Leadfoot: Ami azért durva, mert a Wagon R+ ugyan tényleg nem erre van tervezve (na, azért 130 km/h-ra lehetne...), de a Swift azért igen.
Szerintem a Suzukinál a mtorokat és a váltókat nem jól állítják be, irrealisztikus üzemeltetési viszonyokat feltételeznek.

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2011.08.14. 15:38:29

@vasvizsla: Még egy nyomorult McDrive-ablakhoz sem lehet odaállni vele..szörnyű.

Bambano 2011.08.14. 15:40:28

@BOSCHtechnikus: néha felmerül bennem, hogy az orvost, a rendszergazdát meg az autószerelőt fordítva kellene fizetni... akkor kap pénzt, ha nem látod. Amikor jönnie kell, akkor meg nem :)

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 15:42:06

@Bambano: ha egy nullkilométeres 123-as Mercid van, köthetünk egy szerződést.

Bambano 2011.08.14. 15:42:26

@Leadfoot: haver vagonr+-a 14-15 litert evett pályán, ha 130-cal ment vele. igaz, neki mindig volt valami kacat a tetőn.

Bambano 2011.08.14. 15:43:57

@BOSCHtechnikus: ha van számítógéped és internet előfizetésed, akkor barter :)

egyébként a 123-as merci (meg általában a merci és/vagy a régi autók) nem az én világom.

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 15:45:34

Mondjuk, ha vagánykodni akarnék azt mondanám, adtam a csajomnak egy fél 320-as BMW-t. 3 henger, 1000 köbcenti.

Bambano 2011.08.14. 15:48:53

@BOSCHtechnikus: én is hasonlót szoktam mondani... 1600 köbcenti? mint nekem az egyik hengersor :)

csak a múltkor dadogott egyet a motor, a bátyám rögtön az arcomba nyomta, hogy mi van, a maradék öt henger nem vitt haza?:)

zeddez 2011.08.14. 15:48:53

@Bambano: német autó, mit vártál :D

finalNmbr 2011.08.14. 15:49:32

Fiesta 96-os, 1.25ös benzinessel 8000 forint/500km. Elmondom, maga a csoda az autóm, fél országot bejártam már párezerből :D

Bambano 2011.08.14. 15:52:03

@zeddez: azt, hogy nem lesz rosszabb, mint az elődje. sőt, azt is, hogy jobb lesz. de nem lett.

ez az igazi 2011.08.14. 15:52:53

azért jo márkaszervizbe olajat cseréltetni mert ha szerencséd van akkor az 5literböl jo ha a felét kicserélik uj olajra....a többit meg kilopják...ill hazaviszik....és azt legalább jo drágán az arcodba mérik...ugyhogy járj csak nyugodtan márkaszervizbe olajat cseréltetni...aki nem hiszi járjon utána...én megtettem...:D

Bambano 2011.08.14. 15:55:07

@BOSCHtechnikus: nem, ennyire nem, csak valami ilyen:

2.static.slando.com/photos/live/80/aluminium-letra-3-12_35611080_1_F.jpg

@ez az igazi: hogy tudják a felét ellopni? alátolja a veszélyes hulladék gyűjtőjét, kitekeri a csavart és csurog, amíg csurog. utána kihoz 5 doboz olajat a raktárból és beleönti, ami nem fér bele, azt berakja a csomagtartóba.

persze ehhez az kell, hogy ott állj a sarkában.

Rák Attantam 2011.08.14. 15:59:37

Tőlem néha megkérdezik, hogy "húú, és mennyit fogyaszt egy ilyen autó?"
Erre azt szoktam mondani, hogy nem érdekel, ha kiürül, megtankolom és kész.
Azokat a vörös fejeket egyszer még érdemes lenne lefényképezni, de az már tényleg a pofátlanság teteje lenne. :D

zeddez 2011.08.14. 16:00:39

@Gyárfás: Nagyszerű, csak sajnos a gyártók meg nem a Te lakosság meg a leendő várárlók nulla egész sehány %-s tesmagasságodra és méretedre terveznek autót, hanem a 9x% többségre, ha nem bánod ;)
Az autót meg egyébként sem hátra vagy oldalra elfekve, szétterpeszkedve kell vezetni, hanem olyan ülésbeállítűással, amit írtam. Tanítják is egyébként. Nézz csak meg egy rally-t pl ott hogyan van az ülése a vezetőnek. Biztos tök véleltlenül, nem? Az azért van úgy ahogy, mert úgy tudnak jól reagálni mindenre, gyorsan belenyúlni a kormányba, meg stb. Az egységnyi úrvezető meg úgy vezet, hogy űtőere van a kormánytetjén, félig fekvésre beállított az ülése, a hátulülő szájában a fejtámlája és merevre kinyújtott lábbal kupplungol.
Ez már csak azért is jó, mert ha hátulról belemennek így, nincs fejtámlája ott, ami az ostorcsapásszerű ellen van kitalálva és kitörik a nyaka.

;)

Bambano 2011.08.14. 16:06:02

@Rák Attantam: én erre azt szoktam válaszolni, hogy ha nem sietek, annyit, mint a tied. ha meg sietek, akkor meg nem annyival megy...

ez az igazi 2011.08.14. 16:08:28

@Bambano: nem véletlen nem engednek be a szerviz területére szivesen...de elég 1szerü a képlet..visszaöntik a fárdt olajat...ill kb a felét..de van h ki sem cserélik..a szerelö is él vmiböl---a fizetés nem tul sok...sajnos ez a magyar igazság...persze nem állitom h mindig mindenhol ez történik...de ezt biztos forrásbol tudom, ha nem hiszed akkor ne hidd el, a márkaszerviznél nincs nagyobb lehuzás, de am a szerelök nagyrésze , a maszek is jol becsapja az embert ha látják h madár vagy, föleg az ismeröst, mert az ugysem szol, az idegen az esetleg szováteszi..én nem nagyon bizok a szerelökben, de én nem ma kezdtem, és emgem is át tudnak néha vágni ha nem látom h mit csinál...ez van sajnos..

Bambano 2011.08.14. 16:10:34

@ez az igazi: a nem gyári immobilizer az általam látogatott szervizekben ezt a problémát még mindig megoldotta.

w a s d 2011.08.14. 16:10:54

Had kérdezzem meg, hogy a szerző pl. régi Swifttel, vagy hasonló kis, régi benzinessel, ha van rá példa a Saxo előttről, milyen fogyasztással tudott elközlekedni?

ez az igazi 2011.08.14. 16:12:39

@Pizza zabáló: hali, szoval leirtam mi a bajom a márkaszevizekkel. jo nagy becsapás. jo drágán...az olajcseréröl meg leirtam amit tudok...h max a fele olajat rakják bele..és visszaöntik a fárdt olajat..ez sajna télleg igy van...persze nem állitom h mindig,,,de nagyrészt..ez a magyar valoság..

Gyárfás 2011.08.14. 16:13:26

@zeddez:

érdekes hogy pár gyártónak sikerült olyan autót gyártani amit aprajafalván kívül is lehet használni nem?:)
látszik, hogy tapasztalat nélkül osztod az észt, a saxoban, vagy egy almérában állítgathatod az ülést ahogy akarod,mert ott kezdődik, hogy egy 190 cm-es embernek konkrétan nem fér el a feje csak oldalra hajtva:)
gondolom ez neked vastagtalpú mokaszinben elég ismeretlen probléma:)

látom csikós videója óta sokan az üléspozíció tekintetében is felkent szakértőnek érzik magukat, ha kell ha nem:)

Bambano 2011.08.14. 16:14:14

@ez az igazi: az tény, hogy én is másfél év alatt találtam olyan márkaszervizt, amiben megbízok.

a szerviz területére hivatalosan, gondolom, munkavédelmi okok miatt nem engednek be. civil beáll az emelő alá a nem olajos csúszásra felkészített utcai cipőjében, ez minden munkavédelmi felügyelő rémálma lehet...

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 16:15:36

Azért nem engednek be a műhelybe, mert:
1- útban vagy,
2- az veszélyes üzem, kinek hiányzik egy pereskedő kéztörött ügyfél?

VOGAben 2011.08.14. 16:16:16

@BOSCHtechnikus:
:) De igazam van nem? Pályán alig járok, kettő három, max négy felnőttnek belföldre nem kell nagyobb gép. A szomszédok pdtdi Passatját, toledóját meg már háromévesen autómentővel vitték szervizbe az udvarból. Este leálltak, reggel meg kakukk! Meg ugrott egy kalap dohány. Kb annyi mint amiből én tíz évig szervizeltem a Skodát. Gyalázat, hogy egy középkategóriás kocsi nem bír ki legalább 8-10 évet gond nélkül. Vicc!

Bambano 2011.08.14. 16:17:55

@VOGAben: miért, az nem gyalázat, hogy gyakorlatilag nem tudsz kétszer egymás után ugyanolyan minőségű benzint/gázolajat tankolni?

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 16:18:35

Bár 6400 + áfáért /óra bárkivel szívesen elbeszélgetek.

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.08.14. 16:21:05

@ez az igazi: Olajcsere után meg szoktam nézni a szintet. Legkésőbb amikor hazaérek. Azért látni lehetne ha az olaj nem friss. Ha meg nem bízok a szervízben, akkor egyből. eddig sosem volt gond. És a maradék fél litert is odaadják mindig.

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 16:22:53

@VOGAben: Mondom a fodrászomnak, hogy ahol kéne, ott nem nő a hajam, ahol meg nem kéne ott másfél centit havonta. Így kéthetes periódusokban vagyok kénytelen hozzá járni.
Nem túl szomorúan mondta, hogy "ez neked rossz, nekem bevétel".

Bambano 2011.08.14. 16:23:08

@speed2006: én jártam úgy, hogy a pollenszűrőt évekig nem cserélték, nem is szóltak, hogy cserélni kellene... majd egyszer külön ezért bevittem, mikor kivették a régit, a fél műhelyet ki kellett takarítani...

Drukka_Boy · http://drukka.hu/index.php?inviterid=5357 2011.08.14. 16:23:29

Én is ilyen kis autót akarok, a mostani mondeo helyett, mer az egy benzin faló, ehhez képest.

drukka.hu/index.php?inviterid=5357

Bambano 2011.08.14. 16:24:27

@BOSCHtechnikus: amennyiben a fodrászod nem elég csinos az ízlésed szerint, úgy ajánlani tudom a philips hajvágókat. olyan, mint a borotva, egyszerű vele levágni a hajat.

zeddez 2011.08.14. 16:25:50

@Gyárfás: konkétan nem videóból vettem, hanem annak idéjén az oktatóm mutatta be. De amúgy tananyag is, már ha nem kacsáért vetted a jogsidat pl. :P

A 190+ magas emberek vegyenek nagyobb autót maguknak, mivel kis %-t tesznek ki, valszeg nem ők a tervezési főszempontok. A nem 190+ magasnak meg pont elég lesz egy Saxo magassága is pl, meg ülés beállítási lehetőségei. Birom hogy mindíg van vhol egy 100-ból 1, aki ki van borulva azon, hogy miért nem az ő egyedi testi adottságaira terveznek meg vmit. Mert akkor kb 20Mrd-ért vehetél autót banyek.

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.08.14. 16:26:09

@Bambano: Sokan meg azt hiszik, hogy elég csak tankolni. Pedig sok bajtól megóv egy kis odafigyelés, törődés.

Gyárfás 2011.08.14. 16:27:13

@zeddez:

ha elolvastad volna a többi hozzászólásomat is akkor most tudnád, hogy nem az volt a bajom, hogy nem férek bele:)

Leadfoot 2011.08.14. 16:29:32

@Bambano: Jó mondás, megjegyzem magamnak. :-)

encore 2011.08.14. 16:31:49

Lehet itt a fogyasztásra gyúrni mikor az ember autót vesz, én is így voltam addig míg egy G Astra a kanyarban a záróvonalon szemben nem jött velem vagy 70-nel meg és is szemben vele a Matizzal 70-nel.
Ha nem kapom el a kormányt és nem röpülök inkább a bokrokba nem hiszem hogy ma élnék.
Az Astrást maximum kicsit megzúzza magát talán lecsukják ha ütközünk és én odaveszek.
Helyette én a bokrokban, épphogy nem ütköztünk, ő meg elhajtott, sajna a rendszámát sem láttam csak a színét.
Szerencsésen megúsztam, igaz az autó totál, szerencsére volt cascom.
Azóta az astra nem ellenfél, ha kell, szarrázúzom.
Többé nem kockáztatom, ha lehet 5 csillagosba ülök de legalább 4 csillagos -ncap-os masszívabb járgányba.
Fogyasztás ide vagy oda.

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2011.08.14. 16:33:19

@Bambano: :)))))
Azért gondolom, ez nem egy általános szervíz hozzá állás. Nekem benne van a szervízkönyvben, és mindig szépen kipipálják ami meg van csinálva. És ha akarok ott állhatok az autó mellett. Még sosem zavartak ki. Ha meg bármit kérdezek, akár mekkora baromságot, szépen elmagyarázzák. Bevittem fékolajcserére, közben átnézték hogy más rendben van-e. Ingyen. Persze ez sem általános.

Leadfoot 2011.08.14. 16:34:36

@BOSCHtechnikus:
Engem is idegesítene, ha valaki a vállam fölött figyelné, hogy dolgozom, esetleg még kérdezgetné is, mit miért csinálok.

Mindenesetre lenyúlások azok sajnos vannak.
Nekem is ajánlottak már föl márkaszervizben dolgozó ismerős szerelők "okosba" olajat. Nem nehéz rájönni, hogy azt hol spórolják meg.

Márkaszervizből is van jó is meg szar is - ugyanúgy, mint bármilyen másik szervizből.

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 16:35:22

@Bambano: A csináld magad mozgalmat úgy 16 évesen feladtam (arc, na jó: 18), a barátnőmre meg nem bízok akkora felelősséget, mint a hajam levágása felül egyenletes 9 mm-re, oldalt meg 1,5 mm-re. Rendkívül érzékeny vagyok erre. Arról nem beszélve, hogy így is sok Magyar kisvállalkozás tönkremegy, ne tegyek rá én is egy lapáttal.

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 16:39:20

Hamarosan megváltozik az értékrendszer, hogy mi a magas, és alacsony fogyasztás. Most sokalljuk a 400 forintos benzinárat, de soha többet nem lesz olyan olcsó az autózás, mint ma.

Specialized78 2011.08.14. 16:39:28

Volt egy kis időm ezzel a témával foglalkozni,kedves cikkíró.Tehát az első Saxós cikk vitt rá,hogy inkább átalakíttatom az autóm LPG-ssé és így megmaradt a 500 Literes csomagtartóm és a hosszabb utakra is kényelmes karosszéria.
Kiszámoltam forintosítva,14Ft70 fillérre jön ki a kilóméterköltség a picit kevesebb,mint 8 literes LPG fogyasztással Érd és Budapest vonzáskörzetében használva a kocsit.Szóval köszönet az LPG-s tanácsért,nekem bevált.

Bambano 2011.08.14. 16:41:29

@speed2006: ezt én rögtön az első autómon megtanultam... egy 14 éves d kadett, vezérműszíj szakadást sikerült összehozni. a javítása márkaszervizben többe került volna, mint amennyiért az autót vettem.

azóta nálam rendszeres márkaszerviz van, áfás számlával, garancialevelek begyűjtésével. ha gondom van, akkor érvényesítem rajtuk a garanciát.

egyébként a pollenszűrővel az volt a történet, hogy csináltak ilyen akciós időszaki szerviz csomagot régebbi autókra. Ha minden igaz, abban nem szerepelt a pollenszűrő cseréje. Azt, hogy ekkora ökörséget hogyan követhet el egy gyártó, nem tudom. Meg azt sem értem, hogyha beviszem a kocsit, és a munkafelvevő tudja, hogy nincs benne a szűrő, miért nem próbálja tukmálni a cseréjét? Nem kell az a kis nyereség? Úgyhogy lehet, ezek úgy voltak idióták, hogy még nem is nyertek rajta.

Bambano 2011.08.14. 16:42:52

@Specialized78: 14.7-ből max az üzemanyagköltséged jön ki/kilométer, a "kilóméter költség" biztosan nem.

Ben Franklin 2011.08.14. 17:04:52

Tulajdonképpen hajlamos voltam elhinni a cikket. Amíg nem néztem utána a Saxonak.

www.cars-data.com/en/citroen-saxo-15-d-sx-58hp-45094/specs.html

Nekem többnyire a gyári normát sikerül hozni az autóimmal, mivel kisebb városban élek, a városi átlag a gyárinál pár decivel jobb. De ilyen különbség, hogy a gyári átlag 5,3, a cikkíró átlaga meg 3,8-4 az túl sok. Hol, merre járkál vele?

ez az igazi 2011.08.14. 17:07:21

a szerelökröl meg azt tudom h 1mást szidják, h ki volt az aki ezt igy csinálta akkor vigyem oda,...a másik detto az ellenkezöjét mondja, de azt megfigyeltem ha odaszoksz vhova akkor 1 kicsit mindig többet kérnek ua, munkáért, én már csak magamban bizom

victor vacendak 2011.08.14. 17:09:12

@BOSCHtechnikus: nem az autó vételára a téma, hanem, hogy mennyit eszik.
A következő autóm is turbós benzines lesz, de már LPG-vel. Dízelt, főleg ilyen fost soha.

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 17:13:02

@victor vacendak: De pontosan a vételár is, ha a cikkből indulunk ki. Én sem vagyok Diesel párti, a befecskendezők, és a nagynyomású szivattyú árából sok benzint lehet vásárolni, de a cikkbeli példány még egy faék.

ivanhu 2011.08.14. 17:14:10

@BOSCHtechnikus: Volt 1 olyan c4 picasso, amelyiknál szétrohadt? Van több tízezer olyan, amelyiknél nincs szétrohadva. Nem lehet, hogy a gyár helyett mondjuk a "keveset futott, megkímélt" helyett tenger alól egyszer kihúzott és kicsit kipofozott autót eladó arab nepper a hibás? Meg az, aki megveszi ezeket a külföldi használt hulladékokat?

Persze, külföldön is ki lehet fogni jó vételt, de hidd el (három barátom is élt belőle évekig korábban), ez csak magánszemélytől lehetséges (ha egyáltalán). Az viszont nem a legolcsóbb, mert az ottani emberek sem hülyék.

Akinek a vételnél a legfontosabb az árcédula, az kalkulálja bele a rizikót is. Hosszabb távon az sem lehetetlen, hogy az olcsóbb lesz a drágább. Cserében legalább kamatmentesen, elhúzódó "részletre" vesszük meg. Mint mondjuk az ERA, amely mostanra, 1 milla ráfordítás és sok felesleges pénzkidobás után kezd jó lenni (de még nem az!)

egyszerhopp 2011.08.14. 17:20:07

A szomszédunk, egy 21 éves bombázó is szerette a Saxo-t, aztán egy csúszós reggelen szembejött egy furgon.

Néha megnézem a sírját.

Hurri Kán 2011.08.14. 17:23:39

@ivanhu:
"Mint mondjuk az ERA, amely mostanra, 1 milla ráfordítás és sok felesleges pénzkidobás után kezd jó lenni (de még nem az!) "

Szerinted mi volt fölösleges pénzkidobás rajta? Arról nem beszélve, ha veszel egy hasonló méretű autót, lényegesen újabbat, az értékvesztés, és egy modernebb dízel javítási költsége ennek (1 mill.) közel három év alatt a többszöröse lenne...

ez az igazi 2011.08.14. 17:26:20

az ilyen 3.8 literes fogyasztásrol...ja 1 robogo fogyaszt annyit...meg kiv lennék hogy lehet kimérni..h 3.8-4liter hagyjuk már ezeket az ostobaságokat...persze ha nem inditod be akkor tulajdonképp nem is fogyaszt, na nakkor a legtakarékosabb, meg bizt nem a belvárosban járnak vele, hanem vmi eldugott helyen ahol 1nap 10auto jár, esetleg lejtön lefele:D

United Steaks 2011.08.14. 17:32:58

Már hiányoltam egy "úgyismeghalol benne, ha jön a kamion" okosságot...

ez az igazi 2011.08.14. 17:41:34

@BOSCHtechnikus: az a baj h a mai modern turbo benzinesre is lehet költeni böven, én kb 20éve olajkályházal járok, és sosem költötten sokat rájuk...havi 4000km átlag, de mondjuk az is igaz h 2évente állt csere, és sosem volt 1 sem uj, a probláma a kilométerekkel van állt 350.000-ig nincs baj, ha jo gázolaj kerül bele és a folyadékokat is cseréled idöben, a baj az h a 4-5éveseket néha 70-80e km-rel árulják, mikor állt már 150nél is több van benne, de ha megnézed a német oldalakat a legtöbb hasonlo korúakban minimum ennyi van de mire itt árulják már csak a fele van az orában, v még annyi se, mert a kint kevés kilométerrel eladott autok állt töröttek, amugy miért adná el..és adizel legalább jo nyomatékos is,,,

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 17:43:51

@ivanhu: Ez egy hazai forgalomba helyezésű autó volt, de ne húzd fel magad, én örülök, ha a te autód bevált.
Egyszerűen az én tapasztalatom az, hogy a PSA konszern autói fosul vannak bekábelezve. Pl olyan hülyeséget, hogy alvó üzemmódból a motortéri bodi computer ébreszti a motorvezérlőt, ha indítózol, kevesen találnak ki. Főleg, ha az összekötő sodort érpár (CAN vezeték) hulla szar anyagból van, és a zöld oxidációt megkeresni benne maximum 8-10 óra (szorozd fel egy olcsóbb 6-8 ezer forintos netto rezsióradíjjal).

encore 2011.08.14. 17:45:25

@United Steaks:
Ezt én is okosságnak tartottam csak amíg nem jött a G astra a Matizzal szemben, pedig az csak egy Astra volt nem egy kamion.
Én nem a kisautókban nem bízom hanem a többi közlekedőbe, makulátlan állapotú mindig maximálisan kipihent figyelmes közlekedőkben.

ez az igazi 2011.08.14. 17:46:05

@egyszerhopp: ezzel az erövel ne menj ki az utcára mert a fejedre esik 1 tégla...v járjál páncélozott jármüvel...micsoda értelmes..:D

United Steaks 2011.08.14. 17:53:18

"Azóta az astra nem ellenfél, ha kell, szarrázúzom"
Medve anyám! Mit vettél, Királytigrist?

sascha 2011.08.14. 17:59:45

Nekem mindig derültseget okoz, amikor a pöcsköszörü kisautotulajok "ki tud kisebb szamot mondani" versenyt jatszanak. :D
kb mint mikor a palotapincsik vinnyogva ugatjak a nemetjuhaszokat :)
kisautot akartal? nem gond. elj vele boldogan! remelem minden km-t elvezettel vezettel es kenyelmesen jutottal el a celallomasra! :)
Nem mellesleg, ha en is kisautos sebesseggel utaztok (80kmh) akkor a V6-os fogyija is kisautos (5,2liter/100km), csakhogy ezzel az autoval -ha akarok- nagyautosan (pihentetö, kenyelmes, tartos 200kmh) is utazhatok. :D Ezt melyik Saxo v Swift tudja?
PS: kisautosok, please ne velem karambolozzatok! Az eselyek nem nektek kedveznek...
PS2: az en autom is csak parszazezer ft. :)

encore 2011.08.14. 18:03:03

@BOSCHtechnikus:
A Renaultok is hasonlókat produkálnak nem újdonság ez, de én azért egy Audi szar fékjeitől, egy Fiat szar kormányművétől jobban megijjednék útközben mint egy 80 ezer forintos munkadíjtól ha lerobbanok, ha már csak újabb autókról beszélünk. Bár én magam is elég sikeres vagyok sima autószerelő létemre az ilyen hibák feltárásában diadnosztikai készülékek nélkül. (Félre ne értsd sokmindent nem lehet anélkül kijavítani, van amit azzal nem lehet megállapítani csak józan ésszel, de ezt az üzemanyagszivattyúnál már te is bizonyítottad.

Hurri Kán 2011.08.14. 18:04:20

@sascha:
Te csak olvasol, vagy meg is érted a leírtakat? HA nem, akkor segítek: a szerző kifejezetten VÁROSI HASZNÁLATRA való autót keresett, amikor ezt a Saxot megvette... Feltételezem, a többit kitalálod magadtól. Ha nem, szóljál, segítek...

encore 2011.08.14. 18:08:16

@United Steaks:
Csak egy Renault Scenic ez sem rossz az astra ellen, de szemezgetek az Xc90-es volvoval, Bóracél tető ha borulnék és brutál erős a-b-c oszlop stb.

encore 2011.08.14. 18:10:43

@gyvy:
Oké oké ott még csak elmegy kár hogy ott is tolják sokan 70 fölött is, hát így már azért nem biztos hogy olyan jó lenne egy kis saxo, pláne nem egy régi Swift, de még sorolhatnám.

Hurri Kán 2011.08.14. 18:14:28

@encore:
"ott is tolják sokan 70 fölött is," városban? Folyamatosan? Tartósan 70 felett? Hol, mesélj... :)

Hozzáteszem, én is inkább nagyobb autó párti vagyok, de jó pár éve, amikor nekem is kb. 85%-ban városi használatra kellett autó, akkor én is egy kisebbet vettem... (Corolla)...

Pizza zabáló 2011.08.14. 18:17:03

@BOSCHtechnikus: Ok, ok. Tudom, hogy a bosch az egy jó szerviz. Sőt ilyen pédát én is tudok. Amikor a peugeot azt mondta a kollégámnak, hogy vigye a boschba mert ott tuti megcsinálják. 2.2es diesel. Szelepfedél leszakadt a pályán 160nél. Csúnya munkát csinált. A peugeot azt mondta hogy vigyék a boschba. Ők ilyet nem vállalnak. Ott meg is csinálták.

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 18:18:54

@sascha: " akkor a V6-os fogyija is kisautos (5,2liter/100km), "

Te jobb vagy, mint a Baginacsa...

Pepejoe 2011.08.14. 18:20:17

@BOSCHtechnikus: Teljesen egyetértek. Kiegészíteném, hogy mechanikailag is...khhmmm. Na. Ez van.
Az olaszokkal versenyeznek a franciák. Fej-fej mellett.
Ja jó, az 1-es Puntobol a fapadosok jók, meg az utolsó FIRE motoros Uno-k is. A vége felé a dízel AX is okés, meg a 306-406 pözsó.
De ez elég kevés az üdvösséghez.
Biztos lenne még 1-2 példa, de hirtelen ennyi.
További jó hétvégét!

Hurri Kán 2011.08.14. 18:20:29

@BOSCHtechnikus:
Mazda MX3-as (ha jól emlékszem a típusra) volt V6-os. Igaz, csak 1.8-as, de V6 volt... :DDD

Pizza zabáló 2011.08.14. 18:21:31

@ez az igazi: Német szakszervízbe járok. Itthon egyszer próbálkoztam, de nem értettük meg egymást. Valami hőgomba volt kimenve a légkondiba és fújt mint a hülye. A lezárt kocsi is! AZT MONDTÁK, HOGY ILYEN NINCSEN!!!! Németben meg azt mondták, hogy 2es állás. 50€ igyak egy kv-t. 15perc mulva kész volt.

encore 2011.08.14. 18:21:49

Nem kell tartósan 70-el menni, ha járnál a Drága fővárosunkban te is tudhatnád ha meg ott laksz akkor nem is mondok semmit.
Elég egy figyelmetlenség 70-nél, sokszor még féknyom sincs és ott a baj.
Robogóval meg biciklivel meg esélyed sincs, persze más városban sem nagyon.

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 18:24:52

@Pizza zabáló: NEM! NEM! NEM! én nem ezt mondtam, hanem azt, hogy higgyünk az emberi kapcsolatokban, és abban, hogy találhatunk tisztességes szakembereket az asztalostól a villanyszerelőig. Lehet ez márkaszervizben, márkátlan szervizben, bárhol. A szerviz, ahol dolgozom 20 éve ott van, és a leglényegtelenebb dolog az, hogy Bosch logó van kirakva. A tisztességes mentalitás a lényeg, hogy ha elrontunk valamit, a tulaj azt mondja az ügyfélnek: elnézést, ez a mi hibánk. Ezzel az alázattal lehet csak a szakmában maradni úgy, hogy húsz év múlva is működjön egy műhely.

Bambano 2011.08.14. 18:25:04

@encore: mi a bánatos francokat csinálnál a vácin meg a hungárián, ha nem mennél tartósan 70-nel vagy többel???

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 18:27:45

@Pizza zabáló: Tulajdonképpen a főnököm Bosch mániás, vagy a kedvenc színe a zöld, nem tudom.

Ben Franklin 2011.08.14. 18:28:04

@gyvy: Jó városi kocsi. Csak az a gáz hogy

www.cars-data.com/en/citroen-saxo-15-d-sx-58hp-45094/specs.html

a 6,9 az nem 3,9. Annyival nem lehet a gyári alá menni.

subtotal 2011.08.14. 18:30:26

Nemtudom, írta-e valaki már, de a Hankook Optimo az 4évszakos, nem nyári.

Amúgy jó választás mindkét gumi, de én mindkettőt télre használnám.

Bambano 2011.08.14. 18:30:45

@BOSCHtechnikus: csak mire ilyet találsz, lehet, volt egy hengerfej cseréd, pár blokkba beleszakított csavarod, egy modernebb autónál többszázezer forintos ok nélkül cserélt alkatrészed, stb.

Miért nem tisztességes mindegyik szerviz?

Bambano 2011.08.14. 18:32:25

@BOSCHtechnikus: a kocsik fogyasztása a tömegétől jobban függ, mint a köbcentitől... az enyém is elmegy 6 liter körül, ha 90-nél benyomom a tempomatot, pedig nem kisautó.

Meg persze függ attól is, milyen motor van benne... a fóccvágen motoroknál az enyémek lényegesen jobban fogyasztanak.

subtotal 2011.08.14. 18:34:17

"soha ne romoljon el, és soha ne fogyasszon üzemanyagot"
Érdekes célok. Mivel kifogyott belőle a nafta az M7-esen, akkor kijelenthetjük, hogy a 2ik célt buktad? :)
Az első viszont megítélés kérdése, mit jelent az, hogy elromlott? Hogy nem tudja magát tovább húzni és megáll? Mert akkor még jó vagy, ha az alapvető célt, az A-ból B-be jutást tekintjük.

subtotal 2011.08.14. 18:41:54

Emlékszem ennek vagy a Pug106-nak Debrecenben ott voltam a bemutatóján (nem emlékszem már, hogy hogy kerültem oda csak arra, hogy a KLTE Díszudvarán volt).
Beleültem és rájöttem, hogy nekem ilyen vasam sose lesz. Ugyanerre jöttem rá, mikor a Z4-es BMW-be ültem be. Az ok prózai: 195cm-rel nem tudok bennük még elfogadhatóan sem elhelyezkedni a vezetőülésben.
A Z4-est azért egy kicsit sajnálom :).

2011.08.14. 18:44:16

@Gyárfás: Értem én mire akarsz kilyukadni a biztonság dologgal, de az az igazság hogy neked valószínűleg a PR-osok bogarat ültettek a füldebe. Oké, féljünk egy kicsit a biztonság miatt:
-Ha motorozunk és balesetezünk, meghalunk, ne vegyünk motort
-Ha gyalogosan megyünk, elütnek minket, ne menjünk gyalog
-Ha kerékpárral megyünk, szintén elütnek bennünket és meghalunk, ne menjünk kerékpárral
-Ha görkorcsolyával megyünk akkor is meghalunk
-Természetesen kisautóban is meghalunk
-Stb.
Az egyetlen megoldás persze csak az lehet hogy nagy batár szörnyetegekkel vesszük körbe magunkat amikben amúgy a gyártó szerint biztosan túléljük a balesetet. Erről nem vagyok túlságosan meggyőzve, az is ugyanolyan fémből van, a biztonság igazából csak frontális ütközéseknél jelentős tényező, amúgy ha mondjuk felcsavarodsz egy fára vagy árok-buckázol akkor tökmindegy hogy Saxoban vagy Jeepben ülsz.

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.08.14. 18:45:53

Megmondom én, hogy melyik a legjobb autó. Lomtalanítás van a kerületben, a lomis cigók garantáltan karbantartásmentes kisfaszomgépjárművekkel pásztázzák Újpalotát. Olyan autót kell venni, ami nekik van.
Plusz bónusz, hogy egy számomra ismeretlen folklórt ismerhettem meg az elmúlt héten.

2011.08.14. 18:46:34

@subtotal: Nekem is feltűnt a cikkben, de azért gondolj bele: csak könnyebb egy ilyet tolni két kilométeren mint egy x tonnás SUV-ot.

encore 2011.08.14. 18:46:46

@Bambano:
Én úgy értem hogy nem kell ahhoz tartósan menni 70-nel elég ha pont akkor mész 70-nel vagy többel mikor a baleset megtörténik.
Cseszheted ha más városrészben kevesebbel mész.
Ahol írtad ott sokszor még a 70 is kevésnek tűnik.

subtotal 2011.08.14. 18:51:30

@Bermuda: igazad van. Sidenote: mondjuk én autópályán semmit nem tolnék, inkább mennék gyalog a palánk másik oldalán.

Bambano 2011.08.14. 18:54:26

@Bermuda: azért egy huszonx éves citroen meg egy 10 éves g astra között biztonság szempontjából elég nagy különbség van és a g astra nem egy überautó.

BallyS16 2011.08.14. 18:54:44

@ez az igazi:
Pedig de. Mondjuk ezt csak olyan tudja, akinek van/volt ilyen kocsija. De akkor is ott az adu, azaz ha kamionnal csattansz, meghalsz. Csak ilyen kocsikban, persze. LOL

Gyárfás 2011.08.14. 18:55:55

@Bermuda:

én ebbe nem akarnék belemenni, ha bringára ülsz veszel fel térdvédőt, ha motorra protektort, és ha autóba akkor meg igyekszel olyat választani ami tömegénél, és méreténél fogva talán megvéd.
arányos védelem. Ha autót veszel akkor ne vegyél meg egy 890 kg-os autót mert meghalsz ha ütközöl.
ennyit szerettem volna mondani.

Bambano 2011.08.14. 18:59:39

@Gyárfás: anno egyszer megmértem a kocsim tömegét, 1620 kiló volt. Ha elémfordulsz a bringáddal és átmegyek rajtad, a térdvédő már nem oszt, nem szoroz.

egyszerhopp 2011.08.14. 19:03:09

@ez az igazi:
Nem szokásom ostobáknak válaszolni, mert kidobott idő, ez most a kivétel:
alkalomadtán nézd meg a Saxo töréstesztjét, és rájössz, hogy a kisautók közül az egyik legszarabb.
Ciánnal egyszerűbb és olcsóbb megdögleni.

Első mohikán 2011.08.14. 19:15:17

Fogyasztási rekordról -Szombathelyi út- csak ennyit: Seat Alhambra 1,9 TDI, 480.000 km futásteljesítmény, 1780 kg önsúly, brutál légellenállás, légkondi; "hosszú" távon (~130 km) 3,8 l/100 km!!
Szervizköltség más tészta...

orbán cigány takarogggyyyyyy 2011.08.14. 19:17:15

@Bambano: Az helyesen leírva Volkswagen, nem pedig fóccvágen.A kopel szignyomid ilyen kemény, hogy áttud menni egy bringáson?Pénzt adtál azért az autóért?Nekem ingyen sem kéne!

Gyárfás 2011.08.14. 19:21:21

@Bambano:

te egy nagyon ügyes lány vagy.ügyesen mérsz, ügyesen írsz, de bármit is akartál a tudomásomra hozni a zavaros gondolataid leírásával nem sikerült:)

Bambano 2011.08.14. 19:22:37

@orbán cigány takarogggyyyyyy: helyesen leírva: gagyi volkswagen. a bringás dolgot próbáld meg újra értelmezni.

Jártam több, mint két évig borával, utána dönthettem, hogy a bora kell vagy egy opel. opel lett. ennyit a fóccvágenről. hogy neked ingyen sem kellene egy lényegesen megbízhatóbb, kevesebbet fogyasztó, jobban gyorsuló autó, az a te magánügyed, nem kívánok beleszólni a szubjektív vásárlási szokásaidba.

United Steaks 2011.08.14. 19:24:36

Különben is, mindenki potenciális öngyilkos, aki nem szöges cipőben áll be a zuhanytálcába.

Bambano 2011.08.14. 19:25:39

@Gyárfás: "én ebbe nem akarnék belemenni, ha bringára ülsz veszel fel térdvédőt, ha motorra protektort,": ezt írtad.
próbáltam jelezni, hogy a térdvédő meg a protektor nem sokat ér egy komoly balesetben. ha önállóan zakóztál a motoroddal, akkor ér valamit a protektor, de ha karamboloztál egy nálad sokkal nagyobb autóval, akkor gyakorlatilag mindegy, miben vagy. úgyis zsákban végzed.

úgyhogy ha a biztonság fontos, akkor két dolgot tehetsz:
- igyekszel elkerülni a balesetet
- olyan autóba ülsz, amit tisztességesen kiszámoltak végeselem módszerrel meg modellezték a kasztniját, hogyha mégis hoppá van, legyen esélyed. a saxo szerintem nem ilyen, a modern, relatíve új autókban már több esélyed van.

United Steaks 2011.08.14. 19:30:56

Ébresztő!440 ezres autókról beszélünk, aminek minimális a fenntartási költsége...

Bambano 2011.08.14. 19:31:41

@United Steaks: a parcellának se sok... :)

orbán cigány takarogggyyyyyy 2011.08.14. 19:35:49

@Bambano: A Borádat újonnan vetted???
A kopel amúgy is a prolik márkája.
Régebben is nagy mesemondó voltál, 1.6 Bora többet fogyaszt, mint a 3.2 szignyomi, igen persze, már csak CUBE hiányzik a 4,5 literes fogyasztású új M5-ös dumájával, ugyanolyan a színvonalú mese mind kettő.

Bambano 2011.08.14. 19:39:16

@orbán cigány takarogggyyyyyy: igen, a borám nullkilométeres volt, az opelem meg leharcolt.
de nem signum, vectra.

az opel a prolik márkája, ahham, akkor az a márka, aminek az a neve, hogy népautó, az micsoda?:PP

de magadrahagylak, mostantól a trollkodásod falra hányt borsó.

ez az igazi 2011.08.14. 19:45:07

@egyszerhopp: te télleg 1igazi sötét állat vagy.a neved is 1szerü, mindig csak koppansz:_D.persze h a kis auto nem olyan bizttonságos...de nem is ez volt a válaszban a lényeg..de ha nem látod akkor hagyjuk inkább...ennyi

akos696 · www.focusauto.hu 2011.08.14. 19:47:27

BMW 316i 1.6 8v compact országút 110-120 utazó 6,2L, országút-város vegyes 6,8-7,2, csak város rövid távok 8,5-9L, télen 10.

United Steaks 2011.08.14. 19:49:00

@Bambano:
Aki 440-ért vesz autót, gondolom nem azért teszi, mert meg akar halni. Mennyivel egészségesebb, ha felvesz egy valag hitelt egy új(abb) autóra, és évekig eszi az ideg a törlesztés miatt?

Bambano 2011.08.14. 19:50:41

@United Steaks: a legtöbb topic elkanyarodik az eredeti témától... hogy eredetileg miért vette és mostanra hova jutottunk, az két nagyon más kérdés is lehet :)

ez az igazi 2011.08.14. 19:55:30

@taxi33: azt nem irtad h miböl evett 3,8-at vizböl v olajbol.:D.és mennyi kilométeren keresztül...hagyjuk már a mesét...nekem taxizott a haverom olyan kocsival, igaz város..nyár légkondi..átlag 9liter...lehet h 3.8at mutatott az a benne levö müszer..inkább müszar az nem 1 hitelesitett dolog...---meg 1szer lejtön 130ba belegurultál..de még ha tartos 90nel mész akkor is többet fogyaszt..a megane 1.5.dci 90nel ha mész akkor talán az 4-5liter de nemn 1 akkora vas,,,de nézd meg a gyári fogy. adatokat..ennyi

Rocko- 2011.08.14. 19:56:58

@BOSCHtechnikus: :)))
ilyen úri környéken laksz? :)

United Steaks 2011.08.14. 20:01:55

@Bambano:
Ez igaz, de ebben az árkategóriában értelmetlen a biztonságról beszélni. Nekem is van egy melós kombi dízelem, amibe több egy tele tank, mint amennyiért vettem. Nem megy, és nem is szeretnék vele nagyot csattanni, mégsem fordul meg a fejemben, hogy az MV6-ra kötözzem a létrát reggelente...

Bambano 2011.08.14. 20:03:07

@United Steaks: mint ahogy tetszőleges autós kategóriában értelmetlen a biciklis térdvédőt meg a motoros protektort felhozni:)

netegezzteátokfajzat 2011.08.14. 20:07:08

Most voltam rokon látogatáson a 13 éves 1.8 TD Mondeoval. 3 személy, nem kevés cucc a csomagtartóban, oda-vissza végig klíma. 304 km volt a teljes táv és a végén pontosan 16 liter gázolaj ment bele. Ez ha jól számolom 5.26 literes átlag fogyasztás. 367 Ft-os gázolajjal számolva 1930 Ft-ért teszek meg 100 km-t. A Saxoval szemben nem 15 hanem 19 Ft-ért teszek meg egy km-t. Nekem megér 4 Ft-ot, hogy egy tágas, biztonságos, kényelmes autóban transzportálom a családot. Mindenkinek van hely terpeszkedni a kellemes 23 fokban. Baj esetén a 205/60R15 gumikkal jobb esélyem van elkerülni a balhét mint a 13"-os játékokkal de ha mégse sikerülne, a 4 lufi és a 1.5 tonnás kaszni talán megvéd minket valamennyire.
Most, hogy ezt így leírtam, úgy érzem, hogy nem csak 4, de akár 8 Ft-os is megérne ez nekem km-enként.

Lajoapapu 2011.08.14. 20:08:54

nekem meg a4 es 1.9 tdi is tud akar 5 liter alatt is fogyasztani persze csak varoson kivul es null vezetesi elmeny mellett,de akkor is az csak egy audi:P:D

csöcsfej 2011.08.14. 20:09:12

jók ezek a saxok de f szom se venne dízelt. Lusta dögök, az alternatívák sem lesznek gyorsabbak nyilván, de azt hiszed.
Plusz fél literből fiesta mk3 1.3i ohv, corsa 1.2 16v, és még tán előzni is lehet.
De nyilván húlye vagyok ehhez.

orbán cigány takarogggyyyyyy 2011.08.14. 20:09:23

@Bambano: Maradt volna a kopel a varrógépek gyártásánál, abba talán jók lettek volna....

csöcsfej 2011.08.14. 20:11:05

@Lajoapapu: neked az a4-ed autó árban javítják, mi meg 13 rózsiról beszélünk/kuplungszett.
Most őszintén...ki nem szarja le?

csöcsfej 2011.08.14. 20:15:22

@Lajoapapu: ha ennyire leszarnád, nem egy pimpelt golfot vettél volna. Pédétéi, persze.

Lajoapapu 2011.08.14. 20:17:21

latom nem egyezik a velemenyunk,de nem erdekes en akkor is ebben a pedetedeiben ulok,te meg........:P

Bambano 2011.08.14. 20:18:09

@orbán cigány takarogggyyyyyy: és akkor a vw mit gyártson? hamburgert? :PPP

United Steaks 2011.08.14. 20:22:06

@netegezzteátokfajzat:
Ú, fújd meg, ez a Mondeos történet magas labda...:o

United Steaks 2011.08.14. 20:25:59

@netegezzteátokfajzat:
Mármint hogy rögvest megkapod a "háromefes" okosságot...:)

sascha 2011.08.14. 20:36:59

@BOSCHtechnikus: mi a gond a Baginacsaval? :) sokkalod az 5,2-öt? en is... :D:D:D amikor teszteltem a Fiat 1,6os dizelet, az csak 2,8at evett 80nal. De dizelt akkor sem szeretnek. Pedig mostmar lehet h megerne, mert havi 2-3ezret autozom es itt olcsobb is a gazolaj a benzinnel. De az a kerreges... :( Nem iszom, nem dohanyzom, igy meg tudom fizetni, h autoval közlekedjek, ne pedig traktorral... :)
@gyvy: ertem en a viccet... csak nem szeretem. :) varosban 4 liter üzemanyaggal autoval... max ha csak ejjel hasznalod es tartod a stabil 50et akarmi is törtenik... a Saxo varosi normaja 6,3L/100km. Ha ezt normal varosi (nem belvarosi, mert ott meg rosszabb a szitu) közlekedesben tudja, vagy picivel ala tud menni mar az is szep eredmeny. Ha hosszabb forgalommentes uton 4literrel elmegy, az is szep. De a 2 együtt...

strix 2011.08.14. 20:40:48

Ma 3 km séta alatt kb 3 deci vizet fogyasztottam el. Sík úton, 4-5 km/h tempónál. Csak egy-két gyalogost és kutyát előztem meg. A vízzel egy nyilvános kútnál töltöttem fel magamat, ingyen volt.

orbán cigány takarogggyyyyyy 2011.08.14. 20:42:07

@Bambano: A hamburger, hogy jön ide???
A kopel varrógépgyártással kezdte, azért írtam, hogy maradhatott volna annál a műfajnál, lehet, hogy több bevételük lett volna abból, mint a silány tucatautóikból...

Mourinho már nem a király 2011.08.14. 20:47:27

Most utállak, de sokkal jobban ám mint a többiek, mert ha ez a cikk mondjuk 1,5 évvel ezelőtt születik, akkor lehet ilyent vettem volna.
Bár akkor még nem voltam ilyen "tapasztalt" golfos.

Liquid_Night 2011.08.14. 20:52:47

Visszaolvasva nem értem, miről megy-ment a vita. Itt kis fogyasztású, fillérekből fenntartható autóról van szó, amit megvehetsz pár száz rongyért, és ennyi.

Nyilván ez nem örömautózásról szól, de az utóbbi években elég sok ember megtanulta hogy a tehermentes autó a legnagyobb öröm :) Kicsit olcsó beszólás lesz, de nem Mo.-n lennénk, ha nem jönne elő itt is az hogy á kicsi, csúnya, büdös, egyébként is nem menő. Dehogynem, kp-ért autót venni és utána a gondokról elfeledkezni igenis menő. Meg az is menő ha marad pénz tankolni. Persze ez nem mindenkinél szempont, de minden sikeres ember elkezdi valahol :)

Aztán ha kényelem, biztonság, talán kis presztízs is kell, akkor meg lehet válogatni. Én konkrétan ellennék egy öreg német házaspár karcmentesen megkímélt régi 6os BMW-jével :)

Hurri Kán 2011.08.14. 21:04:15

@Liquid_Night:

Sokan elfelejtik a cikk alapvetését: a szerző kis fogyasztású, ÉS olcsón fenntartható autót keresett. A modernebb (használt) dízelek, mint tudjuk, nem tartoznak az olcsón fenntartható autók közé...
Ja és ha valaki nem tudná, van a szerzőnek egy másik autója is, na az nem éppen városi, és kis fogyasztású...;)

Krisi 2011.08.14. 21:13:10

hasonlóan állok hozzá a kis családi literes Yarisunkhoz: lehet, hogy villanymotor hangja van, lehet, hogy nem tudok 100km/óra felett előzni, lehet, hogy nem ad vezetési élményt, de amikor a fogyasztásmérő országúti 80-90-es tempónál átugrik 4,0-ról 3,9-re, akkor azért mindig elmosolyodok, és rájövök, hogy ez egy kurvajó autó arra, amire kitalálták. városban már elég durva a fogyasztás, van hogy felmegy 4,9-re, klímával és hegyvidékkel még a horrorisztikus 5,0 litert is átlépi.

ja, és benzinből.

a saját Alfám meg fingom nincs hogy mennyit fogyaszt, de őszintén szólva nem is érdekel :D

Bambano 2011.08.14. 21:17:29

@Liquid_Night: semmiről. mi rendes emberek vagyunk, szapora klikkeléssel és vérre menő vitáknak álcázott jópofizással emeljük a tc lapletöltését. a többi csak melléduma:)

Ben Franklin 2011.08.14. 21:23:17

@vincent66: Jas, és a Spritmonitor vmi hivatalos norma? Mindenki azt ír oda amit akar. Nem vitatom hogy a Saxo D étvágytalan, de vagy 4 litert fogyaszt, vagy városban jár. A 2 együtt estimese.

vincent66 2011.08.14. 21:38:58

@Ben Franklin:
Ne magadból indulj ki..:-))

Én például azért vezetem a spiritmonitor-t a család minden járművéről,hogy pontosan tudjam,mi mennyi. Magamat meg nem csapom be nyilván.

rATdrAgOn 2011.08.14. 21:39:16

Ööööö.... nekem a 21 éves fos citrom csinált 4,55l/100km-es fogyit két hete. :) Masszívan utazó üzemmódban. Városban meg 6l szokott kijönni. Computer nélkül, egy szál karbival. :)

Ben Franklin 2011.08.14. 21:43:14

@vincent66: Arra jó a csíkos füzet is. A spritet nyilvánvalóan azért vezeti aki vezeti, hogy eldicsekedhessen vele a haveroknak. Már aki erre rejszol.

vincent66 2011.08.14. 21:55:28

@Ben Franklin:
Hát persze...
(ásít nagyot)

hallari 2011.08.14. 21:59:55

@kp2: milyen motorod van? Egyébként a fogyasztás nagyon sok mindentől függ. Nekem egy 25 éves Opel Kadettem van (1.6 D). Nyáron 5,5 télen 6,5 az átlagfogyi (városban), pörgetem általában, mert élénk a tempó errefelé, és nem szeretem, ha tolnak. Öcsém egyszer elkérte Budapest-Bük-Budapest túrára (nagyon óvatosan vezet), és az átlagfogyasztás 4 liter környékére jött ki (nyáron). 1,5 liter különbséget jelentett a konstans országút és a türelmesebb vezető.

AMadam 2011.08.14. 22:08:08

@vasvizsla: Hengerfej problémával nem nagyon találkoztunk mert ahogy hozzánk került kicseréltük normális fémre ( terhelés nélkül 82fok terhelve fel megy 90-95re ezt kb 150nél éri el dombnak felfelé) , turbólyuk engem nem igazán zavar a miénk 1800tól szépen lépeget ha meg városban közlekedünk én nem nagyon szoktam tovább pörgetni 1700nál kényelmesen tartható vele Pest, Győr egyaránt bécsi felé az emelkedő se okozott különösebb problémát ,van egy japán dízel a családban jók azok is ;)

SapFlow (törölt) 2011.08.14. 22:13:26

Vitara 1.6 benzin télen hóban, 215/75R15 gumikkal, összkerék, városban....kb 15-20liter körül. Fincsi volt.

Lacusru 2011.08.14. 22:39:58

Én is simán a gyári adatok alatt tudok fogyasztani a mazdával, pedig taposom neki, városban a szlalomozás miatt, országúton meg csak azért, mert jól esik.

Amit nem értek, hogy miért eszik kevesebbet a téli gumikkal! Ráadásul nem kicsi a különbség, városban akár egy liter is. A gumik 100% egyforma méretűek télen-nyáron... igaz a téli lemezfelnin van, a nyári alu-n. Ennyit számítana a felni? Vagy a nyári gumik mintája lenne a bűnös?

(az is lehet, hogy télen nem taposom neki annyira :-) de az szent, hogy a szervizben sem hiszik el, mennyit kajál alattam az autó)

Lacusru 2011.08.14. 22:45:28

@gyvy: Elég olcsón fenntartható az az autó, melyet 15k kilométerenként betolsz olajcserére, közben pedig tankolod? Mindennel együtt 50k alatt vannak ezek a szervizek.
Ja, cseréltünk 100k km alatt egyszer fékbetéteket és állítólag az országban 2. esetként elrepedt az adagolóban valami kis szelep. Hoztak Ausztriából, kicserélték, azóta jobban megy és kevesebbet zabál :-)

Ben Franklin 2011.08.14. 23:01:05

@Lacusru: milyen mazda? Nekem is bőven gyári átlag alatt ment a régi 323as Mazda, de én 85% országút, 15% kisvárosban használtam. Naná hogy kevesebbet fogysztott.

B.GY. 2011.08.14. 23:01:33

Van 2 darab ilyen Saxo a cégnél,csak az újabb évjárat.2 személyes.Kb 5 litert fogyasztanak,de hátul azért néha van súly.110-zel szépen eljárok vele a nulláson.Az egyiket megvette a kollégám 120 ezer forintért,már bánom hogy nem én csaptam le rá.Igaz,hogy abban 240 ezer km.van.Lehet,ha a másikat is eladja a főnök,arra ráugrok én.Az jobb állapotban van egy kicsit

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.08.14. 23:27:43

én egy dízel fiat unoval nyomtam jó sokáig, az is elvolt 4,5 literrel- Úgyhogy hihető a saxo 4 literje.

Na persze ezek még 900 kilós autók voltak, részecskeszűrő és egyéb borzalmak nélkül.

Ütközés: ha robogó helyett használod, sokkal biztonságosabb.

Első mohikán 2011.08.14. 23:51:06

@ez az igazi:
Gondoltam, hogy lesz majd itt valaki, aki jobban ismeri az autómat, mint én. (Bár neki nincs ilyen, de hallott olyanról, akinek a haverja látta, hogy a szomszéd mondta...)
Nyilván hazudok, hisz nagyon is érdekel, hogy ti (te) mit gondoltok, mert a frusztrációim miatt szükségem van némi elismerésre.

- Nem mondtam, hogy városban (sőt, kihangsúlyoztam, hogy "hosszú távon" -130 km)
- Azt sem mondtam, hogy 130-al mentem volna (inkább 60-70, ötödikben)

Fogyasztási "rekordot" akartam felállítani a kocsimmal, ami sikerült is.
Lejtőn és egyenesben üres, óvatos gyorsítások, fékezés nincs, éjjel 0 forgalomnál stb.
Nem muszáj elhinned, nem is azért írtam ide, hogy bárkit is elkápráztassak. Normál használatban -városban, taxi üzemmódnál, de ésszel, takarékosan vezetve 5,8-6,5 l/100 km az átlag. Az ismerősöd ismerősének az ismerőse, aki szintén "taxizik" egy ilyennel (Alhambra) a 9 literjéhez csak gratulálni tudok...

Első mohikán 2011.08.14. 23:53:29

@strix: Csak második lehetsz, a bringások még hatékonyabbak. :-)

dobli 2011.08.14. 23:57:35

nekünk is ilyen Saxonk van csak 3 ajtós. Tényleg ilyen keveset fogyaszt, a fővárosban használjuk és átlag 4,5 liter jön ki.
Városban elszaladgálni pont jó, itt nem sokat ér a sokkal erősebb autó, mert ugyanoda visz el ugyanannyi idő alatt csak kétszer annyi literből és pénzből.
bár én 2m vagyok azért még elférek benne (mögöttem ülők már kevésbé :)

ez az igazi 2011.08.15. 00:04:20

@taxi33: aha..van 1-2-közeli ismerösömnek ilyen..nekem nem volt ez a tipus, de suly loerö az tök mind1 h milyen auto...persze azt elhiszem h 60-70km-es sebességnél télleg jol fogyaszt..de azért a 3.8 na az azért elég hihetetlen.,.föleg ha a fedélzeti computerre hagyatkozol--az min 1litert téved állt a jobbik irányba..de azért 25éves jogsival vagy legalább 20éve olajkályhával járok..és kb4000km havonta ugyhogytudom mit beszélek...és más nappal taxizni és más éjjel...vAn tapasztalatom böven, nappal a légkondival simán 9-10 liter a dugoban én nem hiszek a csodafogyasztásban amikor az emberek saját magukat is becsapják,,,ha ez jo neki akkor higgye azt h igaza van

vancello · http://vancello.hu 2011.08.15. 00:35:13

@BOSCHtechnikus: "Lomtalanítók" csakis "Á" végződésű autókkal járnak: Véktrá, Ásztrá, Ómégá, Ládá.

Bubek 2011.08.15. 00:58:55

Ha olcsó fenntartású és viszonylag takarékos kisautó, akkor Corsa B. esetleg uram bocsá gázost vagy beépítettném - igaz ezzel megdupláznám az értékét. Az 1.4-es Corsa elvan olyan 5-6 liter körül és én már szálltam ki 80-nal álló tgk-ba hátulról csapódó Corsából, meglepően erős a karosszériája....mondjuk autó már nem lett belőle....
Olajkályhát semmi pénzért sem vennék, környezetvédelmi okokból.

DonVincenzo 2011.08.15. 01:20:38

@Pizza zabáló: Leszakadt szelepfedél mi? Hát ezen jót röhögtem. :D
Tudod Te mit akarsz mondani?

ivanhu 2011.08.15. 01:20:42

@gyvy: Az ERA-n felesleges pénzkidobás mindaz, amit nem, vagy nem akkor kellett volna cserélni, és különösen az, amit kétszer vagy többször kell(ett) cserélni, mert leírta egy másik hibás alkatrész.

Fiatalon vettem szétrohadt VW Polót (leánykori neve Audi 50), szétszedtem csontra (üres maradt a karosszéria), ki lett javítva, aztán futóműben mindent átvizsgáltam, kicseréltem az összes csapágyat, gömbfejet, féltengely csuklót, folytattam a motorral, szerencsére keveset kellett hozzányúlni (vízpumpát, termosztátot és hűtőt cseréltem, bár lehet nem kellett volna), kompresszió, szelepek, stb. mind rendben volt. Cseréltem elosztófedelet és trafót is, meg gyertyakábeleket.

Összesen annyiba lett, mintha vettem volna egy több évvel fiatalabb verdát, viszont ez nem hagyott ott sehol, nem morgott, zörgött, csattogott, csak ment - amíg egyszer a munkatársam össze nem törte.

Itt lép be az utolsó kérdés - egy fiatal autó esetén azért valamit ér a biztosítás totálkár esetén is. Egy tinédzser autó esetén gyakorlatilag semmit, mert a kapott pénzből megvehető másik vén roncsot kezdheted újra felújítani. Talán ha ugyanolyat veszel, és amit tudsz átmented, az még érhet valamit. De akkor mit csinálsz a ronccsal a végén?

ivanhu 2011.08.15. 01:26:32

@ivanhu: A féket nem írtam, de az ugye alap, hogy teljesen úgy dobokat, tárcsákat, és munkahengereket kapott, összes fékvezeték csere, és új betétek és pofák. A munkahengerek kivételével ezt minden használt vételemen azonnal megcsináltam, és a futóművet is azonnal bevizsgáltattam. Se rohadt réz vagy öreg gumicső miatt, se valamilyen leszakadó ferrodolú utángyártott olcsó vacak miatt ne haljak már meg.

Szóval volt nekem olyan, hogy öreg autó, csak ma már nem érdekel, mert összességében drágább mint az újabb, és időm sincs rá annyi.

Ben Franklin 2011.08.15. 01:38:35

@ivanhu: Van ám értékre biztosítás. Bebiztosítasz 10,000 euróra aztán a biztosító nem mondhatja hogy 100.000 ftot ért a verda. Nyilván meg kell fizetni.

Ben Franklin 2011.08.15. 01:42:01

@Bubek: esetleg uram bocsá gázost vagy beépítettném - igaz ezzel megdupláznám az értékét.

Max. azt dupláztad meg amibe neked került, esetleg könnyebb lesz eladni nagyságrendileg a benzinesek árában. Tizenéves autónál ha beépítesz egy gázszettet 2-300000ért, vagy bármi egyéb drága tuningot, az 0 ft-ot emel a PIACI értékén.

Első mohikán 2011.08.15. 02:05:31

@ez az igazi: Képtelen vagyok felfogni, hogy miért hiszitek -hiszed- azt, hogy én vakítani akarok bárkit is (magamat is beleértve). Mondtam -írtam-, hogy egyszeri rekordkísérlet volt, többnyire szintkülönbség nélküli kb 130 km távolságon, éjszaka, o forgalomnál stb.
Mit kell ebbe belekötni?
(Én is vezettem már 1.000.000+ kilométert, dízellel, nem esik nehezemre úgy kezelni az autót, hogy a lehető legkevesebbet fogyasszon.)
De ha téged viszont az vigasztal, hogy én nyilván csak vakítani akarok másokat, akkor nyugtasd magad ezzel.Bánom is én.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.08.15. 02:45:12

@Gyárfás: Teljesen mindegy, hogy melyik tinédzserkorú (esetleg húszéves) rozsdaboglyát választod a felsoroltak közül, jó eséllyel mindegyikben ottmaradsz egy komolyabb balesetben. Téves elképzelés azt hinni, hogy a nulla és a fél csillagnak megfelelő eredményeik adnak bármi esélyt is a túlélésre. Szóval ha már a biztonságra nincs pénz, akkor legalább legyen olcsó a fenntartása...

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.08.15. 02:54:33

@victor vacendak: Úgy látom, nem érted a lényegét a dolognak.

Először is négyszázezerért ilyesmit kapsz?

A 4 literhez képest a 6,5 literes fogyasztás több, mint 50%-kal magasabb.

Szóval arányosítsunk és 'mit számít pár száz forint' alapon ugorj át egy olyan vasba, ami halad is. De 10-et eszik? Nem húznád a szádat, mi? Nem a francokat nem.

Álszent vagy.

Ben Franklin 2011.08.15. 03:38:01

@KuKori: Teljesen mindegy, hogy melyik tinédzserkorú (esetleg húszéves) rozsdaboglyát választod a felsoroltak közül, jó eséllyel mindegyikben ottmaradsz egy komolyabb balesetben. Téves elképzelés azt hinni, hogy a nulla és a fél csillagnak megfelelő eredményeik adnak bármi esélyt is a túlélésre.

Azért túllihegni sem kell a dolgot. A srác egyetemista, nem felel családért. Erre volt pénze.

Én nem vitatom, hogy a pl. már olcsón megvehető(az elsők már 13 évesek) G Astra kategóriákkal biztonságosabb ennél.
De sok a marketinghiszti is. Mintha a 2 csillagos előtti minden autó koporsó lenne. Életem egyetlen komoly autóbalesete egy Skoda 120ban, 12 évesen ért. Nem voltam bekötve és mellettem anyám sem. Egy 1 sávos besarazott mellékúton fékezés után olyan 60nal csúsztunk bele egy Tatraba(12t??) frontálisan. Neki sikerült megállni. 2xagyrázkódás, 1 bokatörés és 1 medencetörés, horzsolások, eszméletvesztés(ezt hívják súlyos nem életveszélyes sérülésnek). Látod most is írogatok, semmi bajom, mindketten felépültünk. Nem mondom járhattunk volna rosszabbul.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.08.15. 03:44:56

Valaki még elmagyarázhatná pár téveszmés társunknak, hogy a 15-20 éves autók esetében felesleges azt mantrázni, hogy 'nagy, biztonságos autó', illetve azt, hogy azért, mert egy autó nehéz, még nem garantál sem biztonságot, sem sebezhetetlenséget.

Nem, a széles gumi és a nagy felni átmérő sem a biztonság egyenes mérőszáma.

Istenem... Hát hiába olvastok évek óta, semmi nem ragadt meg?

Ben Franklin 2011.08.15. 03:45:23

@KuKori: Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem fejlődött a biztonság, de a 80as 90es években sem végződött minden baleset halállal/rokkantsággal, és sajna ez ma is előfordulhat.

Sőt, én még 1 olyan statisztikát sem láttam hogy abszolút értékben csökkent volna a balesetek száma/halál/rokkantság/sérüléses baleset az erősebb vázak és a kütyük miatt. Ha lenne ilyen az autógyárak biztosan használnák reklámként.

Kiegyenlíti a fejlődést 2 dolog. 1,megnőtt a forgalom(25 éve 1/3 ennyi autó volt Mo-n)2,megnőtt a sebesség

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.08.15. 03:49:12

@Ben Franklin: A szerencse-faktor kiszámíthatatlan ;-)

A 'csillag-rendszer' pedig ugyan ad pár támpontot, de alapvetően semmire nincs garancia. Csak esélyek vannak. Tehát sokkal valószínűbb statisztikailag, hogy egy 5 csillagos autó baj esetén megvéd.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.08.15. 03:52:38

@Ben Franklin: Egy ilyen statisztika engem is érdekelne, ami mutatná a személyi sérüléses/halálos kimenetelű balesetek arányát az autópark és az úthálózat méretéhez viszonyítva (illetve az átlagsebességhez, de ezt kivitelezni elég nehéz lenne).

Ben Franklin 2011.08.15. 03:57:18

@KuKori: Én is alapvetően osztom ezt a véleményt és nem is sírom vissza a Skodát.

Bár azt gondolom, hogy a lényegi biztonsági ugrás több mint 10 éve megvolt, azóta a parasztvakítást látom. Ez kb. a G Astra, Golf4, Megane1facelift ideje, ekkor a jobb kocsik elérték a 4 csillagot, és elég jó volt a vázuk. Az 5 csillag azon múlik hogy csipog-e ha nem kötöd be magad meg sávelhagyásfigyelő meg ilyenek.

Inkább emeljék meg az NCAP sebességet 80ra, és akkor van házi feladat a gyártóknak. www.youtube.com/watch?v=1MsqJFoWSjI

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.08.15. 04:07:04

@Ben Franklin: Egyetértek, hogy 10 évvel ezelőttre nagyjából kiforrtak a modellek. Én is betiltanám azt, hogy hamis módon, mindenféle csipogással és egyéb, valójában baleset esetén szart sem érő dolgokkal szerezhessenek pontot a teszteken.

Legyen kötelező és ne plusz pontot érjen, hanem levonás járjon, ha nincs.

Ben Franklin 2011.08.15. 04:12:21

@KuKori: Járható út az aktív biztonságot fejleszteni-a kocsi vegye át az irányítást vészhelyzetben a - nem túl távoli jövőben.

A passzív, az acél legalábbis elérte a határait, mert bár a Golf VI egész jól mutat miután 100zal a falnak csapták, a baleseti elemző bácsi elmagyarázza, hogy az emberi anatómia miatt mindenki meghalt volna. www.youtube.com/watch?v=1TNFDeK6GLE&feature=related

metalking 2011.08.15. 06:48:40

Amikor ilyen cikket olvasok mindig az első kocsim ugrik be.Golf I 1.6 diesel.
Teljesen alap de 5 fölé sosem ment a fogyasztása de nyáron volt olyan,hogy egy teli tankból(40l)oda-vissza öt személlyel megjártam Horvátországot.
Sose volt semmi baj vele leszámítva az öninditó évenkénti beállását de azt egy jól irányzott kalapács ütéssel meglehetett oldani.

olcsójános 2011.08.15. 06:54:12

Lehet, hogy ez gazdaságos viszont nem megy. Egy BMW viszont a 250-et is olyan könnyen viszi mint más autó az 50-et és mellette nem fogyaszt többet 5 liternél. Egyetlen egy BMW-t ismerek a környezetemben amit 7 literes fogyasztás fölé lehetett tornázni, de az egy lószállítót és 3 lakókocsit húzott maga után, végig emelkedőn.

K.teknőc · http://www.homlokzatihoszigeteles.hu/ 2011.08.15. 07:07:31

@CubΕ: Már bocsi, de ez a cikk a kispénzű embereknek készült, nem kellene a BMW-t összehasonlítani az 500 ezres Citrommal. Amúgy a mi 535d-nk minimum 12-t megevett, ráadás semmivel nem tud többet, mint egy Audi.

olcsójános 2011.08.15. 07:13:45

@K.teknőc: 500 ezerért is lehet BMW-t venni. Az 535d-vel meg valami gond volt, ha 12 litert evett, valószínűleg rosszul voltak beállítva a porlasztócsúcsok. Az audi sosem volt a BMW-vel egy kategória. A 80as években kezdték amikor a BMW már régen vezető volt a luxus autógyártók között. Az audi nem más mint egy átmatricázott skoda meg vw aránylag igényes beltérrel.

Rocko- 2011.08.15. 07:36:44

@ivanhu: esetleg lehet kicsit másképp is gondolkodni. igaz, most nem volt szükség bizonyos cserékre, de legalább már később nem kell vele foglalkozni. majdnem Tervszerű Megelőző Karbantartás.

Rocko- 2011.08.15. 07:43:09

@CubΕ: Az BMW nem más mint egy átmatricázott mini meg isetta aránylag igényes beltérrel.

We make the world a better place 2011.08.15. 07:44:30

@CubΕ: A BMW is fogyaszthat 4 liter alatt.
Ha villanymotorral hajtják. :-)

We make the world a better place 2011.08.15. 07:50:57

www.vezess.hu/automagazin_blog/3_0871_liter_100_km/32181/

"Három nap és 2559 kilométer után szálltak a ki a VW Passat 1.6 TDI-ből horvát kollégáink Krvavicában, a horvát tengerparton. Ez önmagában nem valami nagy szám így a nyaralási szezon közepén - egészen addig, amíg meg nem említjük, hogy az egész utazás alatt egyetlen egyszer sem tankoltak. A hivatalos mérés szerint 79 liter gázolajból teljesítették a távot, ami a címben is jelzett, 3,0871 literes fogyasztási átlagot jelentett. Ez pedig rekord.

Bizonyíték, nem ígéret

Marko Tomac és Ivan Cvetkovic végig Horvátország határain belül autózott, ráadásul a Guinness szabályai szerint ugyanazt az utat csak egyszer használhatták. Így dombok, lakott területek és forgalmi dugók is kerültek a több mint 2500 kilométerbe, amit június végén, 3 nap alatt teljesítettek.

Első nap 895 kilométert tettek meg 58 km/órás átlagsebességgel, másnap 741 kilométert 48 km/órával, harmadnap pedig 923 kilométert 53-as átlaggal. Érdekesség, hogy még 150 kilométert mentek azt követően, hogy a fedélzeti számítógép 0 km hatótávolságot mutatott, csak ennyi után fogyott ki teljesen az üzemanyag a kocsiból."

octavia8 2011.08.15. 07:59:17

Azért a BMW-k 4literes fogyasztásában szerintem nem csak én kételkedem:D elismerem, az újak lényegesen kevesebbet esznek ugyanakkora motorral több pacival mint elődeik, de akkor sem 4liter körül...
Az AUDI-ról meg annyit, hogy Magyarország 1.számú prémiummárkája tavaly óta:) és ez csak jobb lesz 2013 után, majd meglátod te BMFau fan:DD

ja és 1.9TDI Octavia 5-ikben stabil 90el 3,5 körül eszik, 120nál klímával már bekapja a 4,5-et nyáron:/ ja és lényegesen hallkabb mint a pédétéi:))

olcsójános 2011.08.15. 08:06:25

@octavia8: Persze hogy 1. számú lett, hiszen az összes fémtolvaj, pénzbehajtó áttért a merciről meg a BMW-ről az audira. A VW/Audi mindig is népszerűbb volt a felkapaszkodott olcsójánosok között.

octavia8 2011.08.15. 08:10:29

azért egy Audi A6 is tud annyit mint egy 5ös BMW, ha meg sietni akarsz, ott az S-line, vagy RS, és mennyivel diszkrétebb egy AUDI, nem az sugárzik belőle, hogy hűdegyors autó, lever mindenkit, de mégis a helyükön vannak a paripák, és sok BMW-snek tud meglepetést okozni:)

Pizza zabáló 2011.08.15. 09:30:28

@DonVincenzo: Bocsi. Szelepnek a tányérja. Elírtam. A hengerbe beesett. Jól szét karmolászta a hengerfalat is meg a dugót is.

Gyárfás 2011.08.15. 10:19:48

@KuKori:

szerintem nem mind1, hogy egy 890kg-os, vagy egy 1500 kg-os járműben ülsz:)
a csillagokban meg ne bízz, a csillagok egy ütközésnél 20% a tömeg 80%

Laci_76 2011.08.15. 10:46:30

A cikk lényege az olcsóság volt én úgy vettem észre. Amúgy nekem is volt saxo dízelem. Kint 4 liter körül evett, városban inkább 5 körül. Persze normálisan hajtva. Hülyegyerek módnál biztos többet evett volna.
Tényleg olcsó hozzá minden szinte. Pl féktárcsa asszem 3000 ft volt hozzá. :D

A súlyról szerintem csak annyit hogy a gyorsításnál meg is kell mozdítani azt a súly-t. Így ha hosszú távon nem is jelentkezik nagy különbség a fogyasztásban, városban biztos vagyok bent hogy nagyobb különbség lenne egy nagyobb súlyú autónál.

Pl most én egy régi megane dci-vel járok. 1.9-es 102 paripa. Nem egy vadállat, pályán meg hosszú távon simán elmegy 5 liter alatt. Városban viszont inkább 7 vagy ha sok a tötymörgés akkor 8. Ezen szerintem abszolút nem kell csodálkozni.

A sok komputer matyinak meg javaslom hogy akkor nézze a városi fogyit mikor gyorsítani kell percenként. Ne akkor mikor éjszaka végiggurul a városon 60-al.

szetcsuszottfiu 2011.08.15. 11:10:31

Nekem egy macskalámpás 2001-es xsara-m van 1.4 benzin, ukrán benzinnel tankolom (most pénteken a legdrágább kúton, az okko-n 251 HUF/liter :-) ) általában kevés városi használat (Nyíregyháza)mellett inkább városon kívül (Nyíregy-Szerencs, Nyíregy-Miskolc, Nyíregy -Debrecen) 5,5 - 5,8 ból elmegy ilyenkor nyáron, és téli gumival. Hozzá tartozik, hogy 90-110 között megyek csak vele, és ha valaki megy előttem egy stabil 90-100-at akkor beállok mögé :-) Az elektronikával SEMMI bajom nem volt még, 65ezerrel vettem meg 5 évesen és most van benne 141ezer.. Csak olajat cserélek meg ami fontos (szíj, görgők, gyertyák, ilyesmi..)
Lekopogom, nekem mákom van vele, meg mondjuk az előző gazdája is megvigyázta.

kp2 2011.08.15. 11:18:59

@hallari: egy 750-es aprilia. Mondjuk en tenyleg rovid tavon hasznalom (4km oda es 4km vissza) es a belvaros kozepen.
Mondjuk az autom komputere ugyanezen a tavon 14-15l szokott kiirni, ugyhogy a 8 igazan barati... :)
Es igen, nem vagyok a legsporolosabb vezeto. Valoszinuleg lehetne kevesebbel is eljarni. :)

Veglet: Egyszer volt egy Jeep Grand Cherokee berautonk 4.7l-es V8-as motorral. Teletankolas utan (80l benzin), a meg megteheto tavolsag a komputer szerint 380km volt. :) laza 22l/100km varosi atlag, es nem is volt olyan nagyon suru a forgalom...

Izo 2011.08.15. 11:29:35

"a kiváló Fiat Ulysse, ... az is francia licensz"
Vak vezet világtalant. :)

ivanhu 2011.08.15. 12:43:32

@Rocko-: TMK esetén van egy előírás, hogy mikor mit. Ha csak úgy találomra cserélsz, akkor egy ki nem cserélt kopott/rossz tönkreteheti a kicserélt újat.

Rocko- 2011.08.15. 12:53:50

@ivanhu: valóban.
ellenben az új alaktrész au aztó állapotát javítja.

Rocko- 2011.08.15. 12:54:59

*az
*autó.
csak összejön.

Ben Franklin 2011.08.15. 13:16:18

@octavia8: Németországban az a mondás járja, hogy Audi a munkásosztály Mercedese....:)

Ben Franklin 2011.08.15. 13:17:55

@octavia8: Milyen Octavia TDI? Merthogy azok nagyrésze PéDéTéDéi.

Hurri Kán 2011.08.15. 13:26:45

@Ben Franklin:
NAGY részük lehet, de nem mind...

Rock me Amadeus 2011.08.15. 13:30:23

xado, +20km adalék -2 liter fogyi, mondjuk a 4 literből szerintem nem lesz 2:)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.08.15. 13:31:06

@Gyárfás: Kiváló példák erre a pickupok és bizonyos terepjárók/SUV-ok. Hiába nehéz, ha borzasztó rosszul törik, mert alvázas. Ellenben az van a közhiedelemben, hogy mennyire biztonságos, mert nagy nehéz és alvázas. A kocsi viszonylag épen marad, a benne ülőt meg akkora erőhatások érik, mert ugye az alváz nem igazán gyűrődőzóna, hogy élmény lesz letörölgetni az utastér minden eleméről :)

Tehát kellenek a csillagok egy viszonyszámnak, de nyilván a szélsőséges méretek találkozása nem szerencsés. Ez olyan, hogy mindenki tromfol, hogy "hiába 5 csillagos, ha jön az IFA". Erre ez a válaszom: Mindig van nagyobb. Hiába van alattad IFA, ha jön a vonat. ;-D

Tehát a balesetben jelen van a szerencse-faktor, a csillagszám és a tömegek. Előbbit és utóbbit viszont megbecsülni sem tudod a becsapódásig :)

Szerintem már vágod, miről karattyolok :)

Ben Franklin 2011.08.15. 13:31:51

@gyvy: Persze, jó autó is az Octi, amellett hogy Audi a munkásosztály Mercedese és Skoda a munkásosztály Audija, de most hogy van Tsi hülye aki megveszi dízellel.

Hurri Kán 2011.08.15. 13:33:50

@Ben Franklin:
Lehet... mondjuk 1,4 Tsi-vel nem venném, az biztos... Meg igazából (újonnan történő vásárlást feltételezve) nyilván nem mindegy, hogy valakinek évi 15.000, vagy 50.000 kilométerre kell autó... HA 50.000, akkor nem kérdés, hogy dízel...

Ben Franklin 2011.08.15. 13:42:18

@gyvy: Persze, a cégesek úgyis dízelek lesznek, Mo-n meg magáneladás utóbbi években gyakorlatilag nincs.

Én nem szeretem a dízelhangot, Octit 1.2/1.4 tsi-vel vennék és beleraknám az LPG-t.

Hurri Kán 2011.08.15. 13:44:14

@Ben Franklin:
2 liter alatt (na jó, 1.8) benzinmotor sincs... :)
Tréfát félretéve, a kis benzines egy relatíve nagyobb kaszniban egyáltalán nem biztos, hogy kevesebbet fog enni, sőt...

Ben Franklin 2011.08.15. 13:46:25

@KuKori: Volt itt egy fórumtárs aki azzal dicsekedett, hogy a Nissan Patroljával előb TK-ra tett egy alsóközepes kocsit, aztán 40es maradéksebességgel nekiment a hídpillérnek. Azt mondta pár karc lett csak rajta....::DXDXDD

Hurri Kán 2011.08.15. 13:49:59

@Ben Franklin:
Ahogy egy ejtőernyős-oktató barátom mondta: a sebesség még senkit nem ölt meg, csak a megállás... ;)

Ben Franklin 2011.08.15. 13:51:53

@gyvy: Hát abból indulok ki hogy nekem minden autóm 1-2 literrel kevesebbet fogyaszt mint itt a Tc tesztjein az újságíróknál. Gondolom azért is mert kisvárosban/országúton használom. A tsi-k itt 6-7 litereket ettek úgyhogy nem félek a fogyitól. 1.4 tsi-t meg Passatban már vezettem, és sokkal jobban ment mint az 1.6vcti Focusom, ami 9-10et eszik városban rövid utakon. Pedig a Passat nehezebb és csak 7 ló a különbség.

Hurri Kán 2011.08.15. 13:56:41

@Ben Franklin:
Persze, nyilván más városban/ országúton, stb. ÉN pl. azt tudom, hogy ugyan az az autó német nagyvárosban kb. másfél literrel evett kevesebbet, mint itt Budapesten, valószínűleg a jobb forgalomszervezés miatt...

Egyébként meg ha többet mennék országúton, én biztos nem venném az egynégyet, az 1.8 nem, v. minimálissal kér többet, viszont megy... de persze Te pénzed, Te életed, szóval semmi közöm hozzá :)

Ben Franklin 2011.08.15. 14:00:18

@gyvy: Nincs 1.8 csak 1.8 turbó van. Az 1.2-1.4 tsi pont az 1.6-1.8-2.0 szívó kiváltására jött.

Nem kérdés hogy az 1.8T biztosan erősebb, de én keveset pályázok úgyhogy nem igazán van rá szükségem.

Hurri Kán 2011.08.15. 14:01:37

@Ben Franklin:
Úgy értettem, csak lemaradt a Tsi utána... :)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.08.15. 14:06:03

@Ben Franklin: Igen, el is hiszem a pár karcot! A kocsin ;-DDD

Ben Franklin 2011.08.15. 14:10:58

@KuKori: Hát én nem. A terepjáró ugyanúgy szarrátörik 40nél mint bármi más.

Németh András 2011.08.15. 14:29:43

@Ben Franklin: a pár karcot én is elhiszem, a 40-es falnak menést meg nem, volt az vagy 10-15 mire a hídpillérhez ért, csak szeret nagyot mondani a patrolos bácsi :)

Gyárfás 2011.08.15. 14:29:51

@KuKori:

Visszatérve az eredeti problémához:
Egy ütközésnél az 500.000 Ft-os autók közül TE melyikben ülnél szívesebben: Saxo,AX, Swift vagy 323, astra, Golf?

Én az utóbbit választom:)Mert ugyanannyi a fenntartása cserébe biztonságosabb, és ha beül az anyósom a jobb 1-be akkor legalább nem ér össze egyetlen testrészünk sem.

Ill. én egy 600.000 Ft-os grand cherokee-t 20L-es gáz fogyasztással, végtelen komforttal választottam:)és AZ anyósomat ha beül mellém csak a perifériás látásommal veszem észre a hangját meg elnyomja a hifi:) ezért már megérte:)

Németh András 2011.08.15. 14:31:59

@Gyárfás: én meg inkább a csajomat hordom magammal és a kiskocsiban legalább elérem a térdét :)

de kinek a pap kinek a papné :)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.08.15. 14:37:11

@Gyárfás: Őszinte leszek, egyikben sem szeretnék ülni :) De nem csak baleset esetén :) A két japánban semmiképpen, mert a beltér fájdalmas olcsósága és kényelmetlensége mindenképpen eltántorítana. Az első Astra szintén kilőve, mert botrány vezetni az alapmodelleket. Nyilván a GSi és egyéb különlegesebb, jobban felszerelt variánsai sokkal jobbak, de nem volt még hozzájuk szerencsém élőben.

Az AX is botrányos, de tekintve, hogy milyen öreg darab, eleve szóba sem jöhetne.

Szóval maradna a Golf (gondolom hármas), vagy a Saxo. A felsorolásból. De nem szívesen, egyik sem. Kivéve, ha a Saxo éppen egy VTR :) Vagy a Golt VR6 :)

octavia8 2011.08.15. 15:06:20

@Ben Franklin: 1.9 TDI 2004es Octavia 90HP-s, ezek még a PD előttiek:) 90-110lóig vannak

Lacusru 2011.08.15. 15:24:27

@Ben Franklin: 626-os! Azt mondják rá a szervizben, hogy ne adjam el, ne cseréljem el és főleg ne vegyek egy új 6-ost helyette, mert nem tudnak ilyen jó és megbízható autót adni.
Engem meg nem zavar a kora, km kevés van benne és 1. tulaj... Remélem rátehetem majd egyszer az OT rendszámot, megérdemli majd, mert szeretjük egymást!

Giraffa 2011.08.15. 15:33:43

Thalia 1,5 dci (86LE+tuning) Asszem két éve egy - nem kímélős - Cegléd-Székesfehérvár-Cegléd szakaszt 3,86 l/100km-nek mértem ki. 2 személlyel, klímával, országúti-autóút-autópálya-pici városi menet leosztásban. Mindenhol a megengedett legnagyobb sebességgel mentem. (GPS szerint)
Amúgy 5,5-öt eszik, mert városban használjuk főleg. :)

Laci_76 2011.08.15. 15:35:33

Gyárfás vaze, te is az anyóst hordod magaddal ahelyett hogy 15E-ért egy riasztót szerelnél a gépbe! :D

McK (törölt) 2011.08.15. 17:20:50

Szombat éjjel Győr - dél-dunántúl távon 320 d 100-al, tempomattal, pályán, 3,8..:D

Suttora 2011.08.15. 17:23:44

@Ben Franklin: Volt Octavia-ban bőven adagolós TDI is 90 v. 110 lóval, sőt volt 1.9 SDI (szívódízel) is 64 lóerős.

siriuswhite 2011.08.15. 17:24:28

Gratulálok szép érték ! :)

95-ös Lancia Dedra esemény mentes nem úgy mint a fentebb írt baromság.
1.9 TDs Bp-Mezőtúr-Pápa-Bp néha ment kicsit a klíma + Pápa-Bp távon üres utánfutó 2,5 felnőtt+1 gyerek, némi csomag= 4,6 l/100 (ahol 50 ott 50 stb)
Amig szép, kényelmes, jól felszerelt, és megbízható addig marad!

Szintén garázsban 145 1.4 ts haladós tempó + klíma 6.9 Bp-Siófok-Bp

Ben Franklin 2011.08.15. 17:36:45

@Suttora: 90 lovasat vezettem, amiben volt 200k fölött, szerintem országúton szépen vitte az autót, keveset evett stb. Nekem az Octi 1el van bajom, fura egy autó és nagyon szük hátul azért a pénzért inkább Astra G.

McK (törölt) 2011.08.15. 17:47:53

@Anyámkínja: "Szopogassátok a százéves tojásaitokat a vén xarjaitokkal. Nekem a Mazda6 2.2 dízel autópályán 130cal 6osban 4,4-5 litert fogyaszt!"

Tényleg?
Egy CLS 350 merci motorféken 0,azaz 0 litert fogyaszt.
Ki kérdezte ezt?

ez az igazi 2011.08.15. 19:40:04

@CubΕ: én nme tudom te hol laksz, de én nem hallottam olyan bmw ami 5 öt fogyaszt..ill miböl fogyasztt 5 l...vizböl?:D v motorolajbol--nekem 2közeli ismerösömnek is van bmw 530d 2005évjárat, és 11 liternél a városban még sosem evett kevesebbet..ill ö öszinte, de ezt eddig is tudtam h annyit eszik, ill a 320d aut, szintén város az is 2005ös, 8-9liter, persze országut nyilván tud kevesebb is lenni,,nem beszélve arrol hogy az ujjabb bmw-re aztán lehet költeni böven, a turbokat ugy cserélik mint más az olajat..a többiröl nem is beszélve, az tény h amugy ha jo akkor nagyon jo auto, nekem is volt régebben..

We make the world a better place 2011.08.15. 21:58:26

A Suzuki anno elment 1,6 literrel 100km-t. Eko, 40km/h-val. :-)

RóbertGyda · http://sokazagyva.fw.hu 2011.08.17. 11:50:26

akinek van blogja vagy weboldala írja meg az oldalamra :
www.friweb.hu/sokazagyva/

gereeno1 2011.08.17. 15:18:14

Nem rossz cikk, de elfogult! Ne hogy már a kis fogyasztás miatt kikiáltsuk hú-de-jó autónak! Úgy törik mint egy nagyonrégi swift, megy mint egy kispolszki, hely van benne, mint egy mini-ben.... Aki ilyennel akar meghalni, azt csak sajnálom....

nabazzmeg 2011.08.17. 21:34:33

én komolyan mondom, bírom a cikkeidet, de erről a fogyasztásvadászatról egy szarrágó kollégám jut az eszembe és ölni tudnék, ha arról folyik-e a társalgás,hogy most 4,2 vagy 4,15 a fogyasztás...ki a faszom nem szarja le?! ha a különbség literekben mérhető (2-3) akkor ok, de egyébként minek rágni a szart deciken?!

Shomee E34 2011.08.18. 08:58:18

"CubΕ 2011.08.15. 06:54:12
Lehet, hogy ez gazdaságos viszont nem megy. Egy BMW viszont a 250-et is olyan könnyen viszi mint más autó az 50-et és mellette nem fogyaszt többet 5 liternél. Egyetlen egy BMW-t ismerek a környezetemben amit 7 literes fogyasztás fölé lehetett tornázni, de az egy lószállítót és 3 lakókocsit húzott maga után, végig emelkedőn. "

250-et megy és nem fogyaszt többet öt liternél,maximum 7-et,azt is 2t-ás utánfutóval :D Érdekes,az enyém még nem evett 10 alatt,szerencsére nem is 20d...
Ennyi gyerekek,BMW-t kell venni,100 trollból 99 ezt ajánlja!

exec 2011.08.18. 13:04:09

a "nem romlik el" meg "kevesebbet fogyaszt egy robogónál" enyhén túlzás és hatásvadász kijelentések, főleg hogy francia f.sról van szó

foolproof 2011.08.18. 18:53:53

@Ben Franklin: Az én voltam, csak nem voltam bekötve, és csak egy ócska rövid Terrano volt. a többi igaz, but don't try this at home, please, only under strict supervision, alright?:-)

foolproof 2011.08.18. 18:57:51

Ja, 1ébként az ótó alvázas és made in Japan. A Terrano után már csak a Patrol GR-ben bízok:-)

Haddel · http://zastava.gportal.hu 2011.08.20. 20:55:32

Én is szívesebben járnék benzinessel ,csak sajnos van kamionos ismerősöm ;)

mekeke 2013.01.20. 03:56:30

Véletlenül a rendszámöccse meg az enyém:) Egy nap olvasgatás után dőlt el, hogy hasonló célra Saxo lesz. Beültem egy romba az M3-nál egy tesztre, majd hazajövet feltúrtam a netet. 5-kor tette fel a hirdetést a faszi, 7-re már volt nála két nepper lealkudni, én meg bepofátlankodtam 9-re Balatonra.

ELÉG a tér belül, átlagcélra ELÉG a teljesítmény, tizenéves autónál ELÉG sok a baj, ennek is van de még meg lehet szögelni, ELÉG öreg ahhoz hogy házilag szereljek mindent és ELÉG öreg, ahhoz, hogy olcsó legyen hozzá az alkatrész.

Úgy fogyasztott MAX 5 litert négy hónapig, hogy most vettem észre, hogy folyamatosan dúsított. Máris rettegek, mi lesz.

Sepro 2014.04.19. 12:41:01

41 literes a saxo tankja ?
süti beállítások módosítása