A navik sírját már megásták

  2011. február 02. - papptibi Címkék: vélemény navigáció

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

A XI. Blitz Weekend képekben
2015-07-27 19:29:36

Gabi, akit az udvari dohányzóhelyen csak Mantás Gabesz néven szólítanak, az idén újabb fejlesztéseket hajtott

Itt sem Ferrariból van a kerítés...
2015-07-16 17:43:31

Az autósport a hőskorban még a városokban zajlott, de idővel száműződött onnan. Aztán az autósport gondolt

A legkirályabb ötlet, amit gumin láttam
2015-06-06 14:02:50

A minap gumibemutatón jártam, bár ilyesmiről nem szoktunk írni, egyszerű megfontolásból. Marha nehéz

Kéne egy Tesla?
2015-05-15 18:19:48

Vagy beérnéd egy villany-Golffal is? Netán utálod a villanyautókat, mert az autó benzinnel megy? Az sem baj. A

Hogyan lehet frappáns, de olcsó megoldást találni a navigációs problémáimra? Vegyek navit, vagy egy okostelefont? Netán butát? Vagy olcsó, vagy praktikus, vagy jó. Egyelőre a három együtt nem megy. Egyelőre.

Vélemények az azonos című írásunkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr212632537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arthur877 2011.02.02. 07:04:59

Nekem 2 gyerekem van, de SOSEM volt lehetősége "leverni-odavágni" a telefonomat, mert figyeltem, és nem raktam rossz helyre!
A Nokia-ban meg igenis meg kell venni egy "okosat", mert abban a telefonon kívül van még rögtön nálunk egy fényképező gép(8-12 MP felbontással), egy videó kamera(VGA felbontással)rádió, MP3 lejátszó, notebook WI-FI-vel(csak mini kijelzővel), és még játszhatsz is unalmas idődben, vagy olvasgathatsz a neten, esetleg elküldöd a szerkesztőségbe a cikket...
Ha meg rádugod a PC-re, akkor a Nokia OVI Suite program automatikusan kiírja, ha van frissebb verziójú térkép, és egy klikkelésel telepítheted

2011.02.02. 08:02:35

Előrebocsájtom, én vagyok a hülye, tudom, de én megvettem a térképeket... meg hozzá egy Garmin GPS-t. Viszont így van mindig friss magyar és eu térképem. A Garmin arra való, amit ráírtak: GPS. Viszont víz és ütésálló, és az eddig kipróbált legjobb térkép van hozzá, pontos és minden házszám ott van, ahol tényleg.

Ehhez képest a kütyümánia engem is bedarált. Vettem egy nem olyan okos de telefont, egy Vodafone 845-öt. Sokat nem vártam tőle, 15-ért már kapható Vaterán. Viszont van Wifim, bluetooth, SD kártya. És van benne GPS-is, érintőképernyőn. Csodára nem kell számítani! Viszont ennyi pénzért _tökéletes_. Feltettem rá az iGo-t és a Navigont is. Elég lassan tájolja be magát az iGo-n, kell neki legalább két perc mire kitalálja, hol vagyok (ugyanez a Google Mapson kb 10mp alatt megy neki, de azt csak akkor használom ha van Wifi a közelben).
Viszont meglepően jól működik, gyorsan tervez, viszont az iGo térkép gyász. Az utak nagyjából vannak csak ott, ahol, a házszámokat saccolja. Nekem kiírja a keresztutcákat is a madártávlatos nézetben.
Heti 1-2 alkalommal jön hozzánk futár, csomaggal. Ha telefonál, hogy nem találja a házat, csak kérdezem: ugye iGo-t használ? :)) ezek szerint a házszámokkal tényleg hadilábon áll, a települések kissebb utcái csak úgy hellyel-közzel vannak rajta, a Garmin térképén azért nincs ilyen.
Biztos, hogy ha utazni fogok, a Garmint viszem, de a telefon mindig nálam van, ha nagyon kell navigálni akkor lehet, és ezen kívül minden másra is tökéletes (levelezés, net).

Gépötty · http://indafoto.hu/gepotty 2011.02.02. 08:09:37

Egy sarkos pontot nagyon hiányolok a cikkből: a navigálás közben telefonálást. Alapvető és elvárható dolog lenne, de a szoftverek máshogy gondolják (legalábbis az enyém - E61i + Garmin XT, de Tomtommal még rosszabb volt). A legváratlanabb dolgokat produkálja, fagy, összeomlik (a gombokra csipog, de nem csinál semmi látványosat percekig), vagy "csak" szaggatja a beszélgetést (ezt viszont a navigációból kilépve is tudja, míg újra nem indítom a telefont). Egy ilyen kiegészítő tesztet szívesen olvasnék/megnéznék. Mindenesetre az összefoglalóval mindenképp egyetértek: ha valaki heti egy alkalomnál többet akar navigálni, vegyen célgépet bármelyik iGO-val, tartaléknak meg maradjon a telefon.

webuda 2011.02.02. 08:11:30

Én nem mondok semmi rosszat a nokiára, otthonhagyott szivargyújtó-töltővel kibírta a 4,5 órás Zalaegerszeg-Passau útvonalat.
(Igaz, talomban ottvolt mellettünk a párom telefonja is, különben csak az utolsó pár km-en kapcsoltam volna be, de egy próbát megért.)

webuda 2011.02.02. 08:13:08

@Gépötty: Nokián nagyon szépen megy, ráadásul elő sem kell keresni telefonálás után a navit, az jön elő, miután leraktad.

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2011.02.02. 08:32:32

Nekem a Nokia fagyott,ezért maradtam a PNA-nál.

Ja és Garmin a király!

Tizenkettő 2011.02.02. 08:33:53

@arthur877: A cikkben tényleg S40-es telefon szerepel, a navit először pedig S60-as okostelefonra találták ki. Azon azért jobban műkszik. Bár Pesten be tud kavarni az egyszer biztos.

Tizenkettő 2011.02.02. 08:35:21

Ja és a cikkben szereplő telefonnak nem sok köze van a symbianhoz.

Tizenkettő 2011.02.02. 08:37:02

Ja és a cikkben szereplő telefonnak nem sok köze van a Symbianhoz.

andand 2011.02.02. 08:50:20

Ovi Maps van az N8-on is, es Romania messze reszletesebb, mint itt bemutattad. Sokat nem navizok, egyszer kiprobaltam az N8 Ovi Maps vs. gyari navit. A gyari navinak akkor nagyon gagyi volt a terkepe, csak most 2011-re let valamennyire hasznalhato Romania.
Tapasztalat: Ovi Maps hasznalhato, de nehezkes elore megtervezni az utat es atlatni, hogy hol is akar o majd vinni. Kisebb rendu utakon meg rendesen eltevedt, par kilometerenkent akart jobbra/balra teriteni. Szinten gond, hogy net nelkul a celpont keresese nem a legjobb.

Gyari navi (Audi RNS-E): atlathato rogton az utvonal, ha lehet tobb alternativat is felajanl, gyorsabbnak tunik, nem pofazik tul sokat (az iGo alapuak talan meg tobbet beszelnek pluszba, mint a Ovi es a gyari), a kresztezodesekben ertelmesebben adja meg az utirany (pl. korforgalom 3-ik kijarat helyett azt mondja, hogy enyhen balra vagy hasonlo, nekem ez jobban bejon). Meg plusz az, hogy a kep nem remeg. Az ablakra felfuggesztett navi azert mozog amikor nem tokeletes az aszfalt. Nem katyukra gondolok, csak enyhe hullamzasokra.

Ha jo a terkep, messzemenoen a gyari navira szavazok. Viszont ha hordozhato kell, akkor az Ovi Maps is megfelelonek tunik.

Papp Sanyi 2011.02.02. 09:18:26

A kis kijelzős telefon használata szerintem nem kényelmes (talán még balesetveszélyes is). Ha sokat megy az ember fia megéri egy navi beszerzése, ma már elég olcsón elérhetőek. A térképek is..

yerico1 2011.02.02. 09:37:11

Van 2 PNA-m, és egy Androidos telefonom gyári navigációval.
A telefont sohasem jutna eszembe navigációra használni, csak ha muszáj. A 10000 forintos (annyiért vettem boltban) navigációm a gyári IGO 8.3-mal és folyamatosan frissített térképpel messze a legjobb. A Naviextras tökéletesen frissít. Épp hétvégén szedtem le 2010 Q4-es térképeket két PNA-ra is, mindkettő hiba nélkül megtörtént, és nem ez volt az első alkalom.
Ja, a navim egy Navon N260 csak MO térképpel. Igaz, hétvégén ingyenesen rátettem egy pár úgy térképet, mint Albánia, Macedónia, és még valamik, mert nem kértek érte pénzt. Egyébként 8-12 euróért bármelyik ország térképe megvehető. De lehet bérelni is. Ennek ellenére van a családban ingyenes weboldalolról beszerzett IGO-s navi is. Azt is könnyen lehet frissíteni, ha akarja az ember. Egyszóval itthon egyelőre csak IGO, és fillérekért kihozható, még legálisan is.

Darrick 2011.02.02. 09:37:36

Galaxy 3-om van, IGO-val. Tökéletes két dolgot kivéve. Az egyik problémája, hogy gps booster progi (vagyis net nélkül) igen nehezen pozicionál, a másik pedig a kijelző tükröződése.

butschq 2011.02.02. 09:50:29

én 40ért vettem az E52-est, a navigációt nem sokat használtam, viszont amikor kellett el vitt oda ahova kellet. nincs rá panaszom, minden szar van benne (wiffi, elég jó kamera, 3,5 jack kimenet ami számomra a legfontosabb). ami negatívot tudok, hogy miskolc tapolcán nem akar műholdat találni, de ha máshonnan megyek tapolcára végig van jel (biztos a miskolci szmog miatt van)

Gyárfás 2011.02.02. 10:04:47

Ez a telefonos GPS kicsit olyan mint a telefonos fényképezőgép.
Hobbicélra tök elég. Nekem Spica van Igo-val.Többé kevésbé elnavigálok vele Bécsben vagy egy ismeretlen vidéki városban.De ha minden nap használom kellene nem lenne elég jó.Kicsit lassú,és ha közben bejön egy hívás azonnal eltévedek mert eltűnik a kép.
Ez a jelenlegi állapot.

Androidra egyre több olyan nagyon olcsó, vagy ingyenes navigációs program jelenik meg amik közül éveken belül lesz közel tökéletes.Amivel egyre nagyobb felhasználói kör fedhető le, visszaszorítva a PNA-kat.

ZoRRaW 2011.02.02. 10:05:27

ami most hirtelen eszembe jutott:
*iGO - iPhone verzió: 1 db köztes célpontot lehet beállítani
*Navigon és iGO esetén az iPhone-ra érkező sms megjelenik a kijelzőn és ott is marad, amíg a Close-ra vagy View-ra nem bökök :-/

Sotyola 2011.02.02. 10:25:55

Én Nokia5800-on használok Ovit és Garmint. A megjelenése, karbantarthatósága (ingyen térképek azonnal, az egész világra) alapján az Ovi akár SOKKAL jobb is lehetne mint a Garmin (aminek a fejlesztésével már leálltak de a térképeket két-három havonként frissítik tehát van M6,M31 sőt Margit híd lezárás-megnyitás!) ha nem lenne legalább két éves a Mo. térkép. Röhej, hogy még az M6-os sincs rajta nemhogy az M31-es. Garminon két hete már az M43-as is rajta van. Ezért én Mo.-on már szinte nem is használom az Ovit. Hiába adják a telefonokhoz, sajnos nincsen ingyen ebéd. Legalábbis itt K.-Európában. Nemrég Bécsben jártam. Indulás elött feltöltöttem az Ausztria térképet mert Ovi esetében ez tényleg csak pár kattintás és talán 5 perc. Háááát... Amint átléptem a határt az Ovi úgy kezdett működni ahogy én elvárnám egy profi navigációs szoftvertől. Mintha nem is ugyanaz a szoftver lenne. A legkisebb utcában elrejtett fix traffipaxot is előre jelezte, méterre pontosan figyelmeztetett a sebesség korlátozásokra és terelésekre, lezárásokra. Egy csoda volt komolyan. Kár, hogy Kelet-Európát a Nokia SEM veszi komolyan. Egyébként ha nem használ rajta az ember műhold nézetet, 3D objektumokat (mert ilyen is van benne!) akkor a netről nem tölt le vészesen sok adatot. Mo.-Ausztria-Mo. út során talán ha 120Kb adatforgalom volt amit szépen jelez is navigálás közben. Tehát szerintem sem érdemes már navi gyártók részvényeit venni. Az okos telefonok már ki ásták a sírjukat és úgy tünik titkon bele is köptek.

arthur877 2011.02.02. 11:06:53

@Gyárfás:
Én teljesen természetesnek vettem, hogy ha már ilyen "drága" telefont vesz az ember, van BT. head szet a fülemben, és akkor csak egy mozdulat a fülemhez és beszélek navigáció közben is, és nem fagyott még sosem le a telóm, pedig csak egy C6-om van.
Egyébként ezek az új generációjú okostelók a Nokia-nál 10-20 sec alatt tudnak teljes műhold térerőt produkálni, és offline-ban is működnek adatforgalom generálás nélkül

Gyárfás 2011.02.02. 11:16:56

@arthur877:

mondjuk ez két éves telefon, lehet, hogy galaxy3 már tudná ezt is.

Az adatforgalom amúgy az A-GPS-ből keletkezik
Ilyenkor a műholdak helyzetét a szolgáltatótól kapja meg meg a telefon, és nem a GPS keresi meg magának.Működik mindegyik offline-ban is csak ki kell várni.
Persze ha a térkép nincs meg offline mint a Google Maps akkor minden hiába:)

ZoRRaW 2011.02.02. 11:47:07

ja a "Vigyázat!" felszólítás nálam "Vigyázat, veszélyes hely" és a fix sebességmérő kamerákra figyelmeztet így :-)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2011.02.02. 12:08:25

Évek alatt az a tapasztalat, hogy a GPS az Garmin. Nem más.
Van egy lassan 10 éves Garmin StreetPilot III Color, nem érintős, viszont vízhatlan, mindent kibír, ezt használom Off-roadra, amikor koordináta alapján kell navigálni, földutakat, gázlókat keresgélve.
Közútra az már lassú, de a térképei verhetetlenek.
Ha meg nagy ritkán on-road kell címet megtalálni, arra pont megfelelő az iPhone+Navigon kombó. Ráadásul t-mobile iPhonera a Navigon ingyéf volt, nincs adatforgalma, legfaszábbabb, még a jailbreakkel se kell tökölni hozzá.

qnadam · http://qnadam.hu/blog/ 2011.02.02. 12:43:19

androidon kipróbáltam pár navit, egyelőre az igo tűnik leghasználhatóbbnak, de ez inkább a benne lévő topmap-féle térképnek köszönhető... maga a szoftver szerintem sygic auránál a legjobb, de a teleatlas térképnek van pár furcsa elképzelése bp utcáiról :( kis fejlődéssel ez még jó is lehet később. igonál pl jó lenne, ha be lehetne állítani, hogy ne beszéljen, csak csipogjon gyorshajtásnál, mindezt mekkora túllépésnél. aura tudja ezeket, az csak a sebességkorlátokat tudja rosszul :)

qnadam · http://qnadam.hu/blog/ 2011.02.02. 12:46:14

hja, a pozíciót másodpercek alatt kitalálja bármelyik szoftverrel, pedig a telefon egy szemtelenül olcsó zte blade. csak nem kell sajnálni azt a pár kB adatforgalmat az agps-hez.

Negrogo 2011.02.02. 12:55:50

En ugy gondlom, h GPS-t okostelefonban csak a felsokategoriaban van ertelme hasznalni. Itt mar eleve 3,7-4 inces kijelzokrol van szo ami akkora vagy nagyobb is mint egy alap navie. Igaz hekkelve, de fut rajtuk a iGO konretabban motonav pl. Ami nem tud annyit mint a rendes valtozat de oszinten szolva mikor sima navit hasznaltam anno se kelettek az extra funkciok. Arrol nem beszelve az android elegge fellenduloben van szoval csak ido kerdes mikor fut be egy 100%-os navi program. Nekem konretan HTC Desire telom van rajta a mar emlitett Motonav(IGO8 full europas) es ingyen es bermentve hasznalom es tokeletesen teszi a dolgat. Igaz ez egy 120 ezer forintos keszulek.

The Good Boy 2011.02.02. 12:57:31

Én nemrég vettem új telefont. fontos szempont volt, hogy navigációra is alkalmas legyen, mivel már sokszor előfordult, hogy ismert helyre mentem, ahova nem kellett a navimat vinnem, aztán ott jutott eszembe, hogy pl. be lehetne iktatni egy másik programot is, aztán kellemetlen volt, hogy nincs kéznél a megszokott navim (I-got használó szerkezet, igaz nem a 20-30.000.-es árkategóriából, azaz jó kis gépezet). Most ez a probléma megoldódott, egy androidos okostelefon képében (ezeréve nokiás voltam, de az ismerősöm nokiájának navija meggyőzött róla, hogy megszakadjon a szerelem, amikor egy olyan helyen, ahol 100 méteren belül 3 kereszteződést kellett abszolválni, és a harmadik jobbos után szólalt csak meg, hogy következő kereszteződésnél forduljon jobbra, majd 40 méter után balra, utána egyből forduljon jobbra). Az új telefonra Sygic került, Teleatlas térképpel. Arra pont jó, amire szántam: ha nincs a navi nálam, akkor van egy szükségmegoldás.
Két hete "tesztelem", volt hogy együtt a PDA-val. azt kell mondanom, hogy egyenlőre navigálásra a navinak gyártott cuccok a legjobban. Viszont az vicces volt, hogy a telefonon lévő 2010-es térképen kicsiny falum legfőbb kereszteződése abban a formátumban szerepel, ahogy már 15 évvel ezelőtti odaköltözésemkor sem létezett, már akkor nyoma sem volt a korábbi kialakításának.:D Állitólag a sygicnél a navteq térképek jobbak, majd talán idővel lecserélem...

g@zember 2011.02.02. 12:57:49

Androidos teló + iGO 8.4 nekem tökéletesen bevált, nagyon pontos, szivargyújtóra viszont szükség van, mert nagy kijelző + GPS fogyaszt 1keveset.

voroseltolodas 2011.02.02. 13:01:38

Ez is egy eszköz az ember butítására.
Ne kelljen gondolkozni, ne legyen szükség térlátásra, csak kövesse az utasításokat mint a birka.
A többség meg elhiszi,hogy navi nélkül már élni sem lehet.(aki futár,taxis, ilyesmi annak kell,ezt nem vitatom.)
Eszembe nem jut ilyesmit venni.Megnézem a térképet egyszer indulás előtt és odatalálok bárhová. Azért nem fogok venni mert már olcsó és szinte mindenkinek van.
Két rokonomnak is van akik,ha lejönnek hozzánk használják pedig legalább húsz alkalommal jártak már nálunk. Kérdem minek? "Ha már van, beszéljen"

ccorsa (törölt) 2011.02.02. 13:05:29

IGO egyértelműen a legjobb.
Itthon a TopMap térképpel, Európában a TeleAtlas térképekkel.

Garmint is használtam 2 évig.
Címbevitel elég nyögvenyelős, Mo-i frissítés örök életű, az Európa amiért vaskosan fizetni kell.
Akkuja bírta vagy 4 órát!

A mostani PNA-m, meg bír 70 percet :(
De ez legalább már IGO-s.

Egy idő után a Garmin, csak annak éri meg, aki itthon használja, és nem akar térképekre költeni.

ccorsa (törölt) 2011.02.02. 13:08:23

És az új PNA-m pillanatok alatt talál műholdat, ebben is jobb a Garminnál.
Tehát összességében jobban jártam.

SLX-350 2011.02.02. 13:09:20

Némi előítéletre vall hogy a szavazási lehetőségek közt szvsz a technika mai állása szerint az egyik legjobb navigációs megoldás, az egyébként a tesztben is szereplő Navigon nem is szerepel.

tocibacsi 2011.02.02. 13:24:19

és a probléma felmerülését se értem... ami elég nagy ahhoz, hogy jól látható legyen vezetés közben és ezáltal ne vonja el nagyon a figyelmet pl egy utcanév lolvasása, az telefonnak túl nagy... ilyen alapon mi a halál faszának TV a nappaliba? Jó lesz oda az Ájfon is... baromság... és megnézném, hogyan kezeli le azt a helyzetet, mikor egyszerre kell mondani az útirányt és telefonálok is kihangosítva...

szenyor 2011.02.02. 13:28:22

Nekem Spica-m van gyari IGO-val! Like

www.szem.tv · http://csikosgabor.blogspot.com/ 2011.02.02. 13:36:45

@g@zember: sok cuccot próbáltam, de valóban ez a legjobb.Sygicet és iGO-t a teszetléstől kezdve évekig használtam, de most végleges: Telenornál 30 ezerért 100 megás adatforgalom tarifához Galaxy S és az iGO.
Kellett ez a cikk, alapprobléma ma, a cím is igaz.

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2011.02.02. 13:39:03

Nokia 6710 Navigator-t használok, ez az Ovimaps vacakul tervezi az útvonalat (google-maps sokkal jobb),még Bp-en se navigál normálisan, olyan helyeken akar balra fordítani ahol talán sosem lehetett (2002 óta biztos nem). A webes felülete egy rakás xar, ott útvonalat tervezni 1 rémálom, nem lehet pl."célállomás hozzáadása" dolgot csinálni mint google-val, "útvonalhoz adás" funkció van de az összekuszál mindent! Használ6atlan! Komolyabb útra komolyabb Navi kell!

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2011.02.02. 13:40:45

@tocibacsi:
pl.: félreállsz és elintézed telefont...

Bélabácsi 2011.02.02. 13:41:38

A Google Maps Németországban már remekül navigál, egy hónapja ezt használom, nem is annyira vészes az adatforgalom amit generál ha az ember nem naponta használja órákat, és a Motorola Milestone-omon iszonyat gyors (aminél ugye ma már vannak sokkal-sokkal gyorsabb kütyük is...).

Emellett nem kell szoftver-frissítésekkel szórakozni. A dugókezelésén még kellene finomítani, szó ami szó, dehát még béta színtü a cucc.

Tigrisszív 2011.02.02. 13:53:12

A poszt címéhez azért a na'vi népnek is lesz egy-két szava... :D

Labasmaz 2011.02.02. 13:58:05

A Nokia OVI Maps akkor is felcsatlakozik az adathalora, ha azt mondja neki az ember, hogy ne tegye. Ahanyszor elinditottam, annyiszor fizettem valami 320 Ft roaming dijat a semmiert - mert utana tenyleg nem forgalmazott semmit azon a ketszer tiz byte-on kivul. Erre egyetlen, altalam ismert megoldas letezik: szandekosan el kell rontani a kapcsolodasi beallitasokat - vagy kitorolni az osszes fajta kapcsolodast az akarmilyen mobilhalozatra. Akkor tenyleg nem forgalmaz semmit.

Easy Player 2011.02.02. 14:16:15

Magam részéről a PNA-t részesítem előnyben
IGO bármivel, bluetoothtal, FM transmitterrel, Sirf III-nál és 400 Mhz-nél komolyabb kiépítettséggel. Nem gond a hurcolása sem, mert ahol elférne egy okostelefon oda ez is elfér.

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2011.02.02. 14:19:06

@Labasmaz:
Én is próbáltam és nekem is így működött a nyavalyás! Kikapcsoltam mindent a "beépített GPS"-en kívűl és úgy is ment adatforg! (szerencsére van 500MB-om) Esetleg megoldás lehet az "offline" üzemmód használata, bár saját tapasztalat az, hogy ilyenkor semmilyen "címet" nem talál Ovimaps. Oda kell "tekerni" a térképen az adott helyre és az "autóval ide" opc. Már ha tudod, hol a hol...? Elötte google...

2011.02.02. 14:22:11

Bevallom: nem vagyok kütyümániás.
De mivel lehet, hogy a közeljövőben több Brüsszel-Bp utat kell megtennem, nem bánnám, ha lenne egy használható cucc a kocsiban, olyan max 30e-ért, ami tudja a sógorokat, Dojcslandot és a Beneluxékat. Házszámpontosan.

Nem lettem sokkal okosabb ettől a cikktől, úh bemegyek egy naviboltba és hagyom magam átverni.

adam112 2011.02.02. 14:33:12

Szeretném megvédeni az NNG-t és az Andoridos telefonokat: 3 felbontásban lehet megtalálni az iGO-t: 320x240, 400x320 és 800x480 A tesztben haszánlt Galaxy 3-ra külön specifikálva is megjelent!
Mai cikk, de az iGO már 2010 karácsonyakor kint volt mind a 3 felbontásban! Akkor miről beszélünk?

A tisztelt cikk írók ismét bizonyították, hogy tolják a faszságot, mert valamiből meg kell élni, de konkrétan annál tovább hogy mit kapnak az alap készülékre nem mennek! Pedig a Google az ő barátjuk is lehetni és 2 perc alatt megmenekülnének attól, hogy ne írjanak badarságot!!

ccorsa (törölt) 2011.02.02. 14:40:27

Balchee74:

Neked ideális lenne egy PNA.
Hétköznapi nevén GPS.

A gépek között már nincs olyan nagy különbség. Érdemes újabb megjelenésűt venned, mert abban jobb proci, erősebb műholdvevő, stb., van.

Térképek között itthon az IGO a legjobb.
Van IGO 8 és IGO Prímo. Ez utóbbi a PNA-s változat (hivatalosan).
De az IGO 8, még mindig több beállítást tesz lehetővé, tehát ez a Prímo kissé még mindig butított a másikhoz képest.

Van GARMIN és TomTom navi, amikhez alapban jár a saját térképszoftverük.
Ezek Európában jók, és a Mo-i lefedettségük sem a régi, közelít a 100%-hoz.

IGO Közép- és Kelet-Európában a legjobb.

g@zember 2011.02.02. 14:40:43

nekem tuti nem generál adatforgralmat, htc-ből kivettem a sim-et és anélkül is navigált az iGO:) amúgy meg ZTE blade majdnem ugyanazt tudja mint a htc töredék áron, de azért a ZTE zte, a HTC meg htc. Mindenesetre ha kell navis/androidos okostelo olcsón, akkor csak javasolni tudom, ha nem számít a zseton, akkor meg htc desire,legend,wildfire bármelyik jó lehet, ilyen célra.

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2011.02.02. 14:44:03

Szobában, ablak mellé téve 18 perc után kezdett tudni navigálni Nokia6710, offline üzemmódban, tehát hálózati segítség nélkül.Kültéren ez valszeg rövidebb idő lenne. Online-ban ez max 2-3 perc

2011.02.02. 14:46:15

@ccorsa: Kedves 50%-ban márkatárs, kössz, hogy felhomályosítottad elmém.

Útmutatásaod alapján járok el, annál is inkább, mert nem kütyükre szakosodott agysejtjeim is ezt sugallták.

De azért még egyszer: danke!

HitetlenTamaska 2011.02.02. 14:46:48

Nekem egy Nokia N97 mini-m van. nem kevesert vettem, annal nagyobb csalodas volt a navigacis modul.

1. hardware borzalmasan gyenge - ha nem kapcsolom be a penzrablo on line data tamogatast, hanem beepitett GPS vevore hagyatkozom, akar fel ora is lehet, amig megtalalja a megfelo szamu muholdat.
2. Az volt a benyomasom, hogy raadasul toltes feszultseg fuggo is a modul, mintha magaban az autoban (szivargyujtora kotve)gyorsabban talalta volna meg a holdakat, de lehet, hogy az antenna hatas mas.
3. A bizonytalan mukodes nyilvanvalo kovetkezmenye, hogy adott esetben az utasitasokat is "post festam" mondja be, azaz, miutan mar elhagytam azt a keresztezodest, ahol dontenem kellett volna.
4. Az uzenetkeszlet rendkivul szegenyes - az IGO nagysegrenddel jobban tajekoztat.
5. Legnagyobb csalodasom a terkep, ami rettenetesen lassan frissul.

Ovakodj a Nokiatol!

alkalmi dohányos :) 2011.02.02. 14:58:14

Tapasztalat: egy évig (2010) Nokia E75+Sygic Mobile Maps - nagyon jól használható volt. Magyarországon, Ausztriában és Németországban egyaránt használtam, a térképek jók, a magyar néhol kicsit pontatlan pl. kanyarodási szabályokat nem mindig ismeri teljesen. Az OVI Maps az én E75 -ömre még nem volt ingyenes (2009 szeptemberi beszerzés, T-Mobile), egy hónap után már nem navigált hangosan. Közben a Nokia büszkén hirdette, hogy ingyenes lett a navigáció időkorlát nélkül, de a régebbi telefonokon ezt nem engedélyezte. (Ügyfélszolgálati válasz alapján "...sajnos az Ön készülékén nem hozzáférhető.")
Tavaly év végén váltottam Androidra (ZTE Balde), a Sygic Mobile ezen is működik, de az igazi a Sygic AURA: 3D, nagyon jó kezelőfelület, épületek kirajzolása, a környék fényképeinek letöltése, stb.. Adatforgalmat generál, de a csicsák (fényképek, idegenforgalmi információk, stb) letiltása után nem vészeset - Androidhoz úgyis kell a net. Külföldre azért inkáb a sima Sygic Mobile -t ajánlom (és használom), annak nem kell felcsatlakoznia, ha néha kéri, nyugodtan elutasítható.

kéne egy nick 2011.02.02. 14:58:50

Nekem Orion OGPS-3 van, és teljesen rendben van, azt kivéve, hogy kicsit lassan tölti be a rendszert bekapcsoláskor (meg hogy nem adnak hozzá leírást, de az letölthető az iGo webhelyéről, kb. 100 oldalas PDF). A képe is jó, több hangon beszél magyarul, és IDŐBEN szól, hogy mit mikor tegyél.
Árban 29 ezer volt tavalyelőtt karácsonykor, amikor a Jézuskával való rövid vita után vettem a cég Podmanichky utcai márkaboltjában.
Egy feltöltéssel kb. 2 órát bír ki, ha otthon maradna az autós kábel. És kicsit pontosabban méri a sebességet, mint az autó kilométerórája.

(Bár az Orion a magyar Orion, a Jászberényi úti, és ott is van márkabolt, ma már kb. minden terméküket Kínában gyártják, és ha jót akartok, tévét NE vegyetek tőlük, mert nagyon szarok. A GPS-cuccuk jó.)

alkalmi dohányos :) 2011.02.02. 15:02:02

@HitetlenTamaska: a GPS gyengesége meglep: az E75 másodpercek alatt talált műholdat szinte mindig. Nézesd meg szervízzel vagy esetleg valami beállítás nem kóser? Általában a Nokiák GPS moduljára mint hardwerre nem sok panasz van. A Nokiás navigációval kapcsolatos panaszaidat osztom: nem tudtam használni sosem...

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2011.02.02. 15:06:58

@balllazs:
A múlt héten próbáltam: CSAK A "BEÉPÍTETT GPS"-t engedélyeztem, próba és máris 63kB adatforgalom generálódott!!! 14 kB akkor is ha mind a 4(!) opciót kikapcsolom!!!
Rossz a telóm??? Csak offline-ban nincs adatforgalom!Mo.-on nem érdekes, külföldön meg úgyis offline a navi...

Negrogo 2011.02.02. 15:13:56

@g@zember: wildfire nem igen mert kicsi a kijelzo felbontasa. en pont azert vettem htc deisre-t mert olyan keszuleket akartam amin normalisan elfut nagy felbontasban az igo, nem akad meg latok is belole vmit.

amugy mi ez a hulyeseg? van olyan telo ill szolgaltato ahol fizetni kell a gps hasznalatert?

Mc69 2011.02.02. 15:15:05

Jó kis teszt.
Van azért másképp is:
- Android, HTC 120-ért netről IGO, szuper
- Navon n260 MM-ből 10ezerért(!), szuper
- Nokia (?) vegyek hozzá nagyítót?

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2011.02.02. 15:15:43

Nokia-t valszeg lefizetik mobilszolgáltatók, hogy az "ingyenes" navi azért mégse legyen "annyira ingyenes"
Ha vki nem ért annyira a dologhoz, nincs vmi netcsomagja és/vagy kimegy külf-re és a gatyája rámegy arra pár 10 vagy 100kB adatforgalomra!

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2011.02.02. 15:21:49

@mennyi?husz!:
Az "assisted" GPS-ért kell fizetni ami igazából adatforgalom,(Segít műholdakat találni a telefon földi helyzetéből kiindulva) olyan mintha neteznél a telón.

Gyarló Hintaló 2011.02.02. 15:55:27

Két éve használok tomtom europa xl-t, nagyon elégedett vagyok vele. Eddig mindenhol elboldogult, hollandiától- m.o.-ig... Mindenkinek ajánlani tudom!

Haver nokiájával kritikán aluli tapasztalataim vannak....
Ettől függetlenül a telefonom egy butanokia.

StZ 2011.02.02. 16:25:50

Dualbootos HTC TP2 (Win 6.5 és Android), mindkettőn tökéletesen megy az iGO. :) Win alatt mondjuk sokkal gyorsabb.

macskakonzerv 2011.02.02. 16:30:26

Sziasztok!
Nem olvastam végig a hozzászólásokat, csak a tapasztalataimat szeretném leírni. Jelenleg egy HTC Hero-m van, még nem használtam navigálásra,szóval androidos navigáció terén nincs tapasztalatom. Előtte egy HTC Diamondom volt, azon megy az IGO 8, akár hivatalosan is. Ráadásul ha hetente egyszer wifi-ről letöltöd a műhold koordinátákat, akkor nagyon hamar talál jelet, nekem nem is dobálta. Pontos is volt. Szerintem navigálásra marha jó a Windows Mobile-os telefon. Ha valami jobbat veszel használtan (pl.:HTC HD, Toshiba tg01), simán kijösz 50-ből. Épp néztem, az egyik aukciós portálon van egy HD ennyiért, autós tartóval, mindennel, jó állapotban. Hiába elavult már a Windows Mobile, mármint nem lesznek hozzá frissítések, de azért egy ilyen 1Ghz-es procival rendelkező gép, egy SPB kezelőfelülettel szerintem simán akadásmentes. Programok vannak rá bőven, legfeljebb játékokban marad alul mint akármelyik mostani telefon. A symbian-tól pedig még mindig messze jobb.
Szerintem ez a legjobb megoldás navi+telefon+minden másra. Ráadásul ha azt nézed,h a mostani felsőkategóriás telefonok hardwere-ét kapod, csak egy másabb op-rendszerrel, kvázi 25-ért, ha még ennyiért amúgyis vennél navi-t.
Szóval szerintem Windows Mobile, még úgy is,h én már androidot használok.

TSpark 2011.02.02. 16:57:13

Amióta lehetséges mobillal navigálni azóta nem használok PNA-t, de a legjobb ár/értékű mobil navigáció a sygic. Lehet a garmin-t fényezni de alapvető, sokak által hiányolt információkat nem tud megjeleníteni normálisan navigálás közben (távolság a köv. nav. pontig, pill. sebesség, hátralévő idő stb..).

S60/S^3-on fagyásmentesen lehet navigáció közben telefonálni is, igazából hardver kérdése.
Ráadásul minden platformra elérhető.

Inter Face 2011.02.02. 17:01:26

Csakis Igo 8 egy olcsó pna-n! Sokfélét próbáltam ,Nokia fagy ,kikapcsol, instabil szoftver,lassú megbízhatatlan. Garmin aránytalan ár, nehézkes frissítés ,röhejes hibák a térképeken (volt hogy a Duna sem volt rajta)..Igo-t aki ért hozzá csukottszemmel frissít netről és a legpontosabb legátgondoltabb ,legkönyebben kezelhető sokrétű szoftver.Egy pna üresen meg 10ezer ,legalábbis én annyiért vettem ujonnan.És iparszerűen használom .Hobbystáknak persze megteszi alkalomadtán egy mobilos megoldás is ,de akinek fontos a pontos akármikor rendelkezésre álló ,olcsó ,navigáció annak csakis igo

SquareWire 2011.02.02. 17:06:18

Saját véleményemet(!) szeretném megosztani, lévén, hogy anno én is hasonlóképpen dilemmáztam ezen a kérdésen.Annak ellenére, hogy a telefonomban is van GPS modul naprakész térképekkel, meg sem közelíti egy külön erre gyártott PNA készülék funkcionalitását, kihangsúlyozom, hogy közlekedés közben, tehát a saját példából kiindulva nem tudnám elképzelni annak felhasználását komolyabb navigálásra, csak alkalmi felhasználásra (főleg gyalogosan). Anno évekkel ezelőtt egy E66-os Nokiával navigáltam haza Budapestről, meglepően jó volt, csak sajnos rendkívül lassan talált jelet, ez volt a legnagyobb és legkényelmetlenebb probléma, ellenben a PNA 10 másodperc alatt már képben is van.

SquareWire 2011.02.02. 17:10:47

@HitetlenTamaska: Fél évig volt "szerencsém" használni egy N97 minit-t, utána sikítva adtam el, ennél borzalmasabb telefonom még soha nem volt. No offence, nem rólad van szó, csak magáról a készülékről :)

2011.02.02. 17:26:57

Nagy érintőképernyős Nokiám van, Nokia Ovi Maps-szal. Bár van GPS-em, ezért csak tesztelni kapcsoltam be párszor a telefonon a navigációt, nem tűnt rossznak.
Egyszer se volt olyan hogy ne ismerte volna azt az utat amin haladtam, az M6-ot az átadás után pár héttel már teljesen jól ismerte.
Szivargyújtós töltővel, ablakra "cuppantva" teljesen használható alternatíva annak aki nem használja naponta.
Bár a gyorshajtás-riasztást azonnal ki kell kapcsolni, borzasztóan idegesítő tud lenni a "túl gyorsan mész!" szöveg. :)

Верховина 2011.02.02. 17:31:58

Azé' a TeleSystemnek milyen szexi hangja van:D
Még egy gyorshajtást ki kellett volna próbálni, amikor 3 nő szólal meg egyszerre, hogy "túl gyorsan mész"...:D
Amúgy ezt a "fícsört" én is kikapcsoltam, mert már a félelmetes 131-nél üvölt, hogy "Túl gyorsan mész!". De tényleg, mert a sunyi dög felhangosítja magát pályatempónál. A frászt hozza az emberre:D

mrlujoak 2011.02.02. 17:39:31

Sajnos én már az első navi(m) használatba vételekor eltemettem a csak navit.
Tettem ezt úgy, hogy akkor a még teljes iGO támogatást élvező, Mio A501-es Windows Mobile oprendszert futtató mobiltelefonnal kezdtem a GPS használatát.
Aztán Symbian alatt futtattam navigációt - természetesen ismét okosmobilon - legutóbb pedig android platform alatt...

Így gyakorlatilag soha nem használtam saját, csak GPS készüléket.
Természetesen próbáltam, nem is riasztott el semmi tőle, egészen a kocsiból való kiszállásig. Akkor rá kellett döbbennem, hogy amikor elteszem a zsebembe, akkor annak, ott vége. Még zenehallgatásra sem vettem elő - mert abban volt olyan lehetőség - azt is az akkori mobilomról oldottam meg.

Inter Face 2011.02.02. 17:54:31

Nemtudom ki hogy van vele ,de én mindig némítva használom a navit és csak szemre megyek.Erre is kiválló az igo, mutatja a 2.kanyarodási pontot is előre.Inkább zenét hallgatok mint Mohabát:D

airsheep 2011.02.02. 18:27:46

kb 2 éve mobiltelefonos navigációt használok
most egy androidos motorolám van, igo8 és sygic aura van rajta
tökéletesen működik mindkettő

HitetlenTamaska 2011.02.02. 20:17:47

Előző hozzászólásomban hangsúlyoztam, hogy az N97-miniben nem assisted GPS-t (aGPS)-t, használtam, hanem a beépített GPS vevőre hagyatkoztam, mert nem akartam általam átláthatatlan data transfer dijat fizetni.
Természetesen utána googliztam a kérdésnek, a Nokia környéki fórumokon, amik egyértelmüen visszaigazolták tapasztalatomat, tehat nem az én technikai tudáshiányomról van szó, hanem arról, hogy a Nokia - az ellátókkel egyetemben a nagy adatforgalom kikényszerítésében érdekelt.
Mivel van egy rendes Airis PDA-ma IGO-val, egyszerüen leirhatatlan a kölönbség az utobbi javára.

Magyar[HUN] 2011.02.02. 20:25:49

30 éve az emberek beutazták Európát és mindent megtaláltak,pedig nem volt navijuk. Én navi ellenes vagyok, a térképen rajta van minden út, és ha minden évben újat veszünk akkor is olcsóbb,mint a navi/telefon ára. (Jaj,de sok leoltást fogok kapni:))

biker_kolee 2011.02.02. 20:26:03

Pocket PC (HP iPAQ H6340, nem egy mai csirke, de telefonálásra IS(!!) tökéletesen alkalmas), külső GPS vevő (mint egy kapunyitó kapcsoló, nem feltűnő), cuppanós konzol, iGo MyWay 2006 (nem a legfrissebb szoftver, de stabil, pláne ezen az őskövületen, és van hozzá 2009-es MO. térképem) = WIN.

mossberg operator 2011.02.02. 20:56:32

Tom-Tom-om van, az jo vagy nem?

ccorsa (törölt) 2011.02.02. 21:33:34

A navigáció nagyon jó találmány.
Persze a mobilok térhódításakor is volt egy-két "nekem nem lesz mobilom" Mr. Etalon :)

Mindig vannak ilyen őskövületek.
Nem is Tőlük halad előre a világ.

Gondolom, azért mobilotok van.
Akkor meg butaság.

jasna 2011.02.02. 21:33:40

@londonercsecse: Mo-n nem.

Használt E-51-es Nokia.....15 ezer +
Nokia kiegészítő GPS..... 8 ezer +
Garmin XT + friss térképek innen:
www.nokiaprogramok.hu/modules.php?name=letoltesek&op=show&id=36217

mossberg operator 2011.02.02. 21:38:46

@londonercsecse:
Angliaban hasznalom elsosorban, de egesz EU benne van, most tervezek egy utat haza, Fr, Nemeto, Ausztria, Mo. Fog menni? A keszulek 1 eves. Vagy vigyek valami masodlagos megoldast is? Mo-n mert nem jo a Tom-Tom?

ccorsa (törölt) 2011.02.02. 21:39:19

Mindig van egy-két GPS, mobil, stb. ellenes ember.
Persze azóta van mobiljuk.
Ha GPS is lenne nem beszélnének butaságokat.

Vagy keresse már meg nekem Debrecenben a Kerecsen utca 3-at.
Esetleg Graz-ban a Burenstrasset 7-et.

Na ugye.

ccorsa (törölt) 2011.02.02. 21:40:26

Ez a 2-ik hsz lett volna a finomabb verzió, de a fránya szerver, azt is elküldte :)

jasna 2011.02.02. 21:40:43

Mo-n nem !

Használt E51 + külső GPS ~ 25 ezer
Garmin XT + friss térképek innen:

www.nokiaprogramok.hu/modules.php?name=letoltesek&op=show&id=36217

ccorsa (törölt) 2011.02.02. 21:41:43

londonercsecse:
Mivel autópályán és főutakon jössz haza, szerintem nem lesz gond.

augustiener 2011.02.02. 21:45:58

Ha a telefonálás be van tiltva, akkor a navit is be kellene tiltani. Nem tudnak a forgalomra figyelni miatta. Aki nem tud idegen helyen térképről eligazodni, az járjon busszal vagy hívjon taxit.

jasna 2011.02.02. 21:46:47

@londonercsecse: A Tom-Tom, Tele atlasz térképei még nem igazán jók itthon.

ccorsa (törölt) 2011.02.02. 21:47:06

A telefonálás nincs betiltva a kocsiban.

jasna 2011.02.02. 22:04:02

@augustiener: Én is szeretnék utcát keresni BP-en papírtérképen.. ..de előtte nyilvános fülkéből telefonálnék..és útközben bólogatna a kutyus a hátsó szélvédőn.

csabby99 2011.02.02. 23:45:25

:))))
hmm, az olcsóság nézőpont kérdése,
és egyébként vérig vagyok sértve, pont azt a készüléket nem teszteltétek, ami mértékadó lenne hardverileg, az iPhone-t!
gyakorlatilag tökéletes, és lehet közben telefonálni is, olyan hülyeségekkel egybekötve, hogy a telefonkönyvből kiválasztod, hogy kihez szeretnél menni, egy kattintás, és indul a rock and roll:)
mielőtt lehülyéztek, vagy legazdagoztok, 9.99 huf volt az ifon, és kb 3000 huff a legális szoftver!!!

cso zsi 2011.02.03. 00:31:34

@Mc69: Azért nem jó a teszt, mert egy kis kijelzős Nokiát állított versenybe. Minimum az 5800-át illett volna összeereszteni az androidossal.
Kártyafüggetlent, mert annak már két-három szoftverfrissítése is volt a különböző szolgáltatók gányolt verzióihoz képest.

Évek óta használtam iGo6-ot, és iGo8-at palmokon, pna-kon.
szinte vakon lehet kezelni, itthon kifogástalan, de Európán át is célba juttatott.
Az iGo Primot kár, hogy így lebutították. A térkép frissessége a kárpótlás.
Egy Garminhoz volt szerencsém, ami a második cím beírásakor kiverte a biztit nálam.
A Nokia Ovi mapsán sajnos még mindig nincsenek a már egy éves itthoni változások, és valóban, a kocsiban tartóban, töltővel használva hamarabb jut műholdhoz, mint a városban sétálva.

Ami közös az Igoban, és az Oviban, az többek közt az, hogy a "túl gyorsan mész" sebességhatárát vagy %-osan, vagy km/h értékel tudod állítani. Tehát nem 131-nél szólal meg, hanem pl az Ovi maps az 5800-ban 80km/h alatt, és felett külön állítható a gyorshajtás sebessége.
Külön állítható az internet elérése (offline), és a szinkronizálás módja (kézi) is. Ilyenkor nem forgalmaz adatot.

Inter Face 2011.02.03. 01:50:34

Az igo primo nem buta csak más, és raktak bele sok csicsát amitől eladhatóbb.Nekem az nem tetszett benne hogy nincs előzménytelepülés kiválasztás mint az igo8-ban (kis óra ikon a település mellett) De a térképfilejai ugyanúgy használhatók az igo8-ban is,kompatibilis a 2

Kobak77 2011.02.03. 08:03:35

Nem értem, ezt a "Ovimaps szar, Garmin kell ide" dolgot. E52-n használom az OVI-t, nem mondom, hogy tökéletes, de pont a térképek frissességével, pontosságával nem volt gondom (+ pontot menet közben beszúrni már pl nem sikerült...).
Ráadásul ha megnézem a Garmin oldalát, a következő fogad:
"Címlap » Térképek
NAVTEQ

NAVTEQ
Miért érdemes műholdas navigációs készülékünkhöz NAVTEQ térképet választanunk?

* A NAVTEQ a világ vezető digitális téképi adatbázis szolgáltatója
* A világ számos vezető gyártója, többek között a BMW és a GARMIN, a NAVTEQ térképi adatbázisaira támaszkodik..."

Akar vki tippelni, milyen térkép van az Ovimapsban? Igen, Navteq. (Ovi maps\opciók\támogatás\névjegy)

Használat szempontjából szerintem nem akkora probléma, hogy a Nokia kicsit furán tervez. Ált. megnézem induláskor, hogy merre akar vinni és - lévén van saját akaratom - az általam jónak látott úton megyek a cél közeléig, mégha az nem is passzol azzal, amit az ovi kidobott. Egyébként meglepően gyorsan újratervezi a tényleges útvonalválasztás szerint a továbbiakat. Aztán ha a cél közelébe értem, ahol már nem tudom, hogy pontosan hányadik mellékutcát kell választani, vagy hogy hol van a pontos házszám, ott már tényleg pontosan követem.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2011.02.03. 08:45:19

1. "iPhone, mert alma"?! WTF?! Nem. iPhone, ha már eleve az van neked. Ezer okból kifolyólag. Pl. Mert a legjobb. De oké, te nem szereted, van ilyen. Viszont más nem azért veszi, "mert alma." Ez primitív trollkodás.

2. 200 ezer?!

3. A "Vigyázat" nálam a Navigonon (angolul) azt jelenti, hogy túlléptem a sebességhatárt.

gyugyó 2011.02.03. 13:18:39

"Olyan kijelzéseket is nyújt, mint a GPS-sebesség, ilyesmi nincs a Nokián"

Frissíts!Szerintem min. féléve van ilyen, vagy csak nem állítottad be, hogy kijelezze.

cso zsi 2011.02.03. 13:25:11

@Kobak77: "Ált. megnézem induláskor, hogy merre akar vinni és - lévén van saját akaratom - az általam jónak látott úton megyek a cél közeléig, mégha az nem is passzol azzal, amit az ovi kidobott."

Épelméjű ember így csinálja, bármilyen szoftvert futtat. Esetleg, ha a dugófigyelés online szinten lesz, akkor lehet 90%-osan ráhagyatkozni a gépre.
Elég régóta autózom ahhoz, hogy tudjak egy "gyorsabb-rövidebb" utat, amíg hazai pályán vagyok. Ha nem jött be, csak magamat okolhatom.

cso zsi 2011.02.03. 13:40:24

@augustiener: Azt megnézném, hogy egy random hazai településen hogy hívsz taxit, amikor esetleg azt sem tudod, milyen utcában vagy. Mekkora település az, ami nem megyeszékhely, és normális buszjárata van? A napi 4 vagy 8 az nem normális.
Ha be lenne tiltva a telefonálás, akkor a dohányzást, és a táplálékfelvételt is be kéne tiltani.
PNA-kban viszont beállítható, hogy 30 km/h fölött nem nyomkodhatod az eszközt. A gond az, hogy ilyenkor az utas sem módosíthat.
Tegyük fel, hogy országos lefedettségű karbantartási-mentési ügyeletben vagy.
Indulás Bp, érkezés Debrecen, Kakas utca 2. Úgy Hatvan felé jársz az autópályán, amikor a felettes rádcsörög, hogy márpedig most azonnal Szeged, Boldogasszony sugárút 15. a cél.
Mit csinálok? Lehúzódok egy parkolóba, hogy átírjam a tervet, vagy tudom, hol a kijárat, ahol más irányban tudom folytatni az utat, miközben a mellettem ülő bepötyögi az új címet?

Honer (törölt) 2011.02.03. 14:55:45

Térkép frissítésre a Garminnak most van egy jó ajánlata. 75 fontért évente 4szer frissíthetsz amíg el nem adod a GPS-ed.

buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=33380

Haddel · http://zastava.gportal.hu 2011.02.03. 22:33:33

Én a telefonos navigálást egy Samsung Omniával kezdtem ,gyári Igo 8-cal.Ha nem az internetes kártyám volt benne,kb fél óra alatt pozicionált.Amint jött egy bejövő hívás lefagyott ,de olyan szinten ,hogy csak az aksi kivétel majd visszarakás segített az újraindításban.Most egy Galaxy S telóm van Motonav szoftverrel.Eddig még csak háromszor használtam.A legelső próbánál egyből pozicionált,a másik 2 esetben hamarabb oda értem a célhoz ,mint ahogy műholdat talált.Lehet hozzá járult ,hogy ködös ,felhős idő volt..

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2011.02.05. 17:13:53

Jó cikk, csak késett kb. 3 évet. Nekem azóta van N95 8GB, mióta megjelent, Sysgic térképpel, és végigjártam vele Európát, és nagyon meg vagyok elégedve. Ez az első telefonom, amit nem akarok lecserélni, bár már olyan állapotban van, hogy ha ló lenne lelőném:)

Zola_ 2011.04.08. 13:23:19

Hm, milyen érdekes, hogy itt van blogposzt, de az április 8-i Becker ajnározó cikknél nincsen... Alig reklám szagú a dolog, tényleg. Pedig semmi közöm a TeleSystemhez, vagy a forgalmazó Speedshophoz, csak éppen használom a TS8410-et, amit br.20e ért vettem a legális IGO8-cal, és leszámítva, hogy nem lehet kikapcsolni teljesen, tehát gyalogos navira nem az igazi, még teljesen jó gép. A számolás gyorsasága nem érdekes, mert indulás előtt szokás lefuttatni, hosszabb újratervezések elkerüléséhez javasolt rövidebb útszakaszok beírása, hiszen egyben senki nem vezet le 19 órát, ilyen egyszerűen megoldható ez a "hatalmas" előny! A kijelző szebb és nagyobb, ez tény, de több mint 2x annyiba is kerül. Mint ahogy egy jobb A4-es árán kapok két alap Astrát, mert nem egy kategória, mégis tökéletesen elvisz mindkettő A-ból B-be, csak a drágább talán kényelmesebb és kényeztetőbb, amit keményen meg is fizettetnek a névvel együtt. Vajon megéri?

visszakettopadlogaz (törölt) 2011.04.08. 21:58:42

Iphone. Ebben nincs vita. A kesztyutartoban meg egy garmin navi ha nincs 3g.
süti beállítások módosítása