Bazi nagy magyar lagzi

  2010. november 24. - Bende Tibor Címkék: közlekedés vita mazsolák bünti vagy sem

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Pedig milyen jó kis Bogár volt
2014-09-27 08:52:08

Az előző részek tartalmából: Elkezdtem Volkswagen Bogarat keresni. Vettem egy bogarat, örültem neki.

Én megmondtam előre, hogy baj lesz
2014-08-23 06:50:05

Az előző részek tartalmából: Elkezdtem Volkswagen Bogarat keresni. Vettem egy bogarat, örültem neki.

Bogár saga: Polírozom a bohócot
2014-08-02 12:15:37

Az előző részek tartalmából: Elkezdtem Volkswagen Bogarat keresni. Vettem egy bogarat, örültem neki.

Elment az eszünk: kasznit cseréltünk a Bogáron
2014-06-01 07:10:34

Épp Göbivel ültünk az irodámban, amikor Marci hívott, aki a Velvetnél dolgozik. Autót akart venni, mert a

bmwyeti

Vagy inkább olasz teadélután? Egy biztos, jól esik néha szembesülnünk azzal, hogy a Totalcar nem a Seggen Ülő Némák Egyesülete, hanem egy ilyen folyamatosan pörgő izé.

Ilyen óriási vitát eddig semmi se generált a szerkesztőségben. Ennél talán egy hosszabb levélváltás volt, amikor Ender Gábor a zseniális Totalbike szerző és ügyeletes autót akart venni, olcsót, takarékost, és lehetőség szerint működőt.

Fogadják szeretettel a Totalcar szerkesztőségének elmebeteg vitáját az imént olvasott cikkel kapcsolatban. Moderálnunk kellett - ezúttal saját magunkat -: az olvasót nem terhelhetjük feleslegesen csúnya szavakkal. Ugye megértik?

A munkamenet része, hogy a cikk bekerül a vállalati levelezőlistára, hogy a korrektor, a webszerkesztő és egyéb köztes munkafázisokat végzők megkaparintsák, a többiek elolvassák és véleményt nyilvánítsanak.

Vigyázat, szélsőséges vélemények következnek keresetlen stílusban, de ez itt a Belsőség.

Re: [tcszerk] holnapi publi az arrogáns vezetőség 2/3 ától.

Gulyas Gusztav:
K..vajo

Vályi István:
Hát, akkor nekem jogom van megelőzni a g..ibe

Ender Gábor:
+1 Viktorbácsi

Vályi István:
nab.....meg
megvette a dízel pözsót, aztán már csigázik...

Göbölyös Zsolt:
+2
De azért nem 40-nel kell menni a főutakon....

Autódoktor:
Pontosítás:
34. paragrafus
(7)Lakott területen kívül a nagyméretű, valamint a lassan haladó jármű vezetőjének az úttest szélére húzódással és - a szükséghez képest - lassítással is elő kell segítenie azt, hogy járművét más jármű megelőzhesse.

Winkler Róbert:
Optimalizáljunk minden rendszert a legkreténebb ponthoz! A bolti pénztárak is legyenek k...a lassúak, mert a nénik nem érzik a lidi tempóját, és a tévékben mindenki beszéljen k...a lassan és tagoltan, lehetőleg üvöltve. Az iskolákban is igazodjanak a szamárpadhoz, stb, stb. A Ponyvaregényt meg ne adják le a tévében, mert össze-vissza történnek benne a dolgok. Az automobilok előtt pedig járjon egy ordibáló ember piros zászlóval.

Ender Gábor:
hülye vagy Pista, sajnos ez ilyen...

A motorral nem voltam lassú pl., de soha egy rossz szavam nem volt arra, aki lassabban, vagy k...a lassan ment. Pedig hozzám képest mindenki k...a lassan ment, és volt, hogy feltartottak. De egy másodpercig sem voltam ideges.

Őszintén szólva, ha egy Bende-féle szőrös hátú jeti veszélyes szituációban megelőzné  mondjuk  Csillát csak azért, mert az adott szakaszon a Bende által elvárt átlagsebesség mínusz 10 km/h-val ment, biztosan nagyon mérges lennék, és nem Csillára.

De továbbmegyek. Ha Rita menne valahol lassan, mert épp úgy adja ki, a hátsó ülésen Bende Péterrel, és valami őrült f...z belekezdene egy előzésbe, de nem tudná befejezni, és leszorítaná Ritát az útról, akkor mit mondanál Tibor? Belelépnél a feleséged szájába, hogy miért nem mentél gyorsabban, barom?

Nem hiszem. Sokkal irreálisabb elvárás az autós társaktól az, hogy megálljanak egy, a karjaiban csecsemőt tartó, lerobbant Toyota Camryvel a buszmegállóban ácsorgó nőnek, csak úgy, hogy miben segíthetek (igaz?), mint az, hogy mindenki olyan tempóval menjen, mint amit a jól vezető autósok diktálnak.

Bende Tibor:
Szerintem elég, ha a városi sebességhatárokat levisszük 20-ra, ott mindenki képes követni a forgalom dübörgő ritmusát. A metróét is, nehogy valakit elsodorjon a szél.

Ender Gábor:
B....eg Tibi, ki beszél erről? 50-nel lehet menni, de ne lőjük már árokba azt, aki csak 30-cal megy... És erre nem az a válasz, hogy akkor mindenki menjen 20-szal, BAROM

Bende Tibor:
Persze, ne lőjük bele, ültessük buszra. Vagy maradjon otthon, ha nagy tempónál szédül.
Vagy tegyen ki T betűt, és húzódjon le minden buszmegállóban, hogy el tudjon menni mellette a tömeg, akit feltart.

Ha ezek egyikére se képes, csak 30-cal menni, akkor alkalmatlan a vezetésre. Sajnálom.

Épp ezt mondtam Viktornak, hogy a közút épp olyan közös együttélés, mint a szomszédság vagy a család mondjuk. Te mit csinálsz azzal a szomszéddal, aki éjjel ordíttatja a zenét és nem hagy aludni/tanulni=rabolja az idődet.

Ez pontosan ez a példa. Ha nem tudsz megfelelni a közösség elvárásainak, akkor ne élj közösségben.

Ender Gábor:
Igen. Te nem tudod elfogadni a 30-cal menőket, akkor ne autózz?

Apud vezet még? Gyorsan? És ha el kell mennie valahová, csak azért ne üljön autóba, mert nem tudja 50-nel bevenni a közért előtti kanyart? Jó példa volt erre Viktor keretese. Honnan tudod, hogy hova ment az öreg szatyor? Lehet, hogy az unokájáért aki beteg, és ápolni kell, és az anyja épp dolgozik, az apja meg a BMW tankjából fejti le a benzint cocacolás dobozokba, és nem érnek rá?

Bende Tibor
Baba, nem arról van szó, hogy mindenki legyen fittipaldi.

Arról van szó, hogy abban a napi 5 percben, amíg nincs dugó, addig lehessen már a szabályok adta sebességgel haladni, és ne b...on fel másik 50 embert egy alkalmatlan f..z.

Balázs Viktor:
A közösségnek nem ez az elvárása. Ez a te elvárásod, amit a közösségre vetítesz. A hasonlatod pedig rossz, továbbra is. Mert a tötymörgő nem szántszándékkal okoz neked rosszat, hanem azért, mert az életét védi. A rádiót ordíttató pedig szándékosan ordíttat és nem az életét védi.

Winkler Róbert:
Nyilván van olyan, hogy köd, özönvíz, műszaki hiba. De aki ezek hiányában 70-nel megy egy 90-es úton, azt szerintem k..ák meg ugyanannyira, mintha 110-zel menne. Mert legalább olyan veszélyes. Én végképp nem vagyok egy száguldozós illető, max motorral, azzal meg úgyse tudnak feltartani. Ha látom, hogy mankókerékkel csámpázik 70-nel, semmi gond, de ha csak a kormányt markolja sápadtan, akkor ő a közúti közlekedésre alkalmatlan. Egy közútnak az a rendeltetése, hogy 90-nel menjenek rajta.

Az életét azzal védi, hogy busszal megy. Aki meg a rádiót ordíttatja, az lehet, hogy süket, csak sajnálja a hallókészülékbe a gombelemet, hiszen valahol meg kell érteni őt is, hogy meg kell fognia a pénzt.

Balázs Viktor:
Miért van az, hogy a Baba elsőre érti, hogy mi a különbség a két dolog között? Még szerencse, hogy ő fogja majd műteni a bal pitvaromat húsz év múlva és nem a Tibby.

Ender Gábor:
Igen, és a Bende által említett traffipaxos megoldással hogyan szűröd ki azokat, akik alkalmatlanok, és nem azért mennek lassan, mert valami gond van?

Kettő, amikor elromlott a Cougar, és az M0-on 30-cal gurultál hazafelé, lehet, hogy a mögötted jövő anyukának nem jött le, hogy műszaki hibás autóval közlekedsz. Ergo azt hihette, hogy csak sz..tsz mindenkit, rotyogtatod a V8-at és s...z a világra. Jó lett volna, ha a motorjavítás mellé még hozzád b...nak egy 50-ezres csekket a rendőrök, hogy miért nem mentél gyorsabban, k...ög, hiszen látszólag semmi baja az autódnak?

Winkler Róbert:
A külső sávban gurultam, ezek az anyukák meg jellemző módon se hall se lát alapon tartják a pozíciót a belsőben a legközelebbi tömegszerencsétlenségig.

Bende Tibor:
És nem a műszaki hibáról van szó, az teljesen világos.
Hanem arról, ha nincs ok, ami miatt lassan kellene mennie, csak a saját alkalmatlansága.

Ender Gábor:
Jó, akkor inkább azt kérdezem, hogyha a mankókerékkel 70-nel sz..ó f..z, aki lehet, hogy 2007 óta mankókerékkel közlekedik, mert b...ik rá, hogy vegyen egy gumit, szóval ez miért megbocsátható, és az miért nem, ha az ember nem szeret 80-nál, vagy 70-nél gyorsabban menni, csak azért, mert 90-nel nem érzi jól magát? És kérdezem azt is, hogy hogyan szűröd ki ezeket az embereket?

A másodikra van válaszom: amikor jogosítványt kaptak, akkor ugyanolyan engedélyt kaptak arra, hogy a forgalomban részt vegyenek, mint Te vagy én. A közben elromlott látásra, hallásra, erektilis képességekre meg ott van a 10 évenkénti orvosi vizsgálat.

Ja, hogy a jogsi csinálás és a 10 évenkénti orvosi vizsgálat egyaránt kamu f....ág, korrupt büdös ganédomb? Igen, de akkor miért nem írunk inkább arról? Az megoldás lehetne. Mert hogy traffipaxszal nem fogod kiszűrni a közlekedésre alkalmatlan kreténeket, az biztos. Hiszen Te magad mondod, hogy van 1289 féle ok a lassan menésre, ami elfogadható, és van egyetlen egy, ami (szerintem is) elfogadhatatlan: az, ha az ember kretén, önző, és lefossa, hogy mi történik körülötte. De ezeket hogy találod meg?

Mert Bende megoldás egyszerű lenne, a mamit is lelőtte volna, anélkül, hogy tudta volna, hogy ki van a volán mögött. De gondolom, Robi, a Te megoldásod valamivel kvalifikáltabb lenne. Ki vele!

Winkler Róbert:
Már mondtam: ugyanannyival kú..ák meg, mint a gyorshajtót.

Ender Gábor:
Nem azt kérdeztem, hogy mennyivel k...ák meg, hanem azt, hogy hogyan szűröd ki.

Vagy akkor innentől kezdve mindenki, aki a 90-es táblánál nem 90-nel megy, azt meg...szák. Akár gyorsabban, akár lassabban?

Bende Tibor:
Én büntetnék.

90 a megengedett, és ha valaki 15%-kal többel eltér bármely irányba, az perkáljon.
Ott állítsák meg, és ha műszaki hiba volt, akkor nézzék meg, hogy kint volt-e a háromszög, vagy jelezte-e a többeknek, hogy mehetnek, ha nem jelezte, vagy ha nem volt kint: 30 ropi.

Gulyás Gusztáv:
Minden tiszteletem mellett ez provokációnak, vagy orbitális baromságnak tűnik. Relax.

Ender Gábor:
Jézusom

Winkler Róbert:
Igen. És ugyanúgy meg lehet úszni, de ugyanúgy rá lehet k..ni, hiszen szerencsére még nincs bekamerázva az ország. És akkor a mankókerekes is ösztönözve van a cserére, meg a tötymörgők is megérzik végre, hogy veszélyes, amit csinálnak, és megpróbálnak a nyájhoz igazodni.

Vályi István:
na most
itt az INDOKOLATLANUL k..va lassan vánszorgó mazsikról van szó heló!

Ender Gábor:
Igen Pista. És ki mondja meg, hogy melyik az indokolatlan, és melyik nem? A traffipax? Mert erre még semmi értelmeset nem mondtatok.

Vályi István:
na ez az, ami miatt a vita van

Gulyás Gusztáv:
mi az, hogy INDOKOLATLANUL?
 
Nyilván van rá indoka, maximum mások nem értik.
 
Láttam már kacsázva vezető nyolcvan éves bácsit udvariasan megállíto, majd trélert és taxit hívó rendőrt (nem otthon).
 
De 90 helyett 80-ért büntetni szvsz marhaság.
Bosszantó, de ennyi tolerancia legyen mán bennünk.

Vályi István:
ha nem lenne a többi közlekedővel szemben sz..ó a vánszorgás
akkor a KRESZ nem ismerné az indokolatlanul lassan szo..atás fogalmát
az már teljesen más tészta, hogy miért és ezt hogyan lehet
visszafogni, vagy (ha nem is bírságolni) megoldani, ha már felmerült

Winkler Róbert:
Esetleg be lehetne vezetni az autóra ragasztható A-matricát. Ugye ha valaki T-vel vánszorog, máris kevésbé idegesítő. Az A-s meg deklarálja, hogy alkalmatlan, hiszen fél fényes nappal az országúton 90 körüli tempóval autózni, és máris jobb szívvel vánszorgunk mögötte negyven percen át. Ő meg egyszer belegondol, hogy tényleg, mit is jelent az az A betű, és esetleg átszokik a buszra, mielőtt frontálisan ütközne az ifjabb Endert szállító Endernével, mert véletlenül az olvasószemüvegét vette fel a vezetéshez, amikor plazmatévének nézte a szélvédőt.

Göbölyös Zsolt:
Jó, hogy nem vettem részt ebben a fing fűrészelésben. Én a lassúakat
kikerülöm, mint a pocsolyát, mert a bogár szakít. ;-)

Bazsó Gábor:
Nagyon csalódott lennék, ha ez a thread nem lenne ott a cikk végén.

-->

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr392469313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ger6ő 2010.11.25. 19:04:55

@Ender Gábor: jogos, jogos.. biztos nem voltam egyértelmű, ha kanyar van, ha esik, ha fagy tényleg egy rossz gondolatom nincs a tetszőleges tempóval kapcsolatban.
én csupán nyíl egyenes, száraz útról beszélek.
de a lényeg! ha minden körülmény ideális, akkor indokolatlan feltartás a 90 helyett 80, nem?!

és már sokadszor rosszul fogalmaztam.. :)
a kérdésem arra vonatkozott, hogyha a párod vezet és lassabban haad a megengedettnél, akkor mi az etikett?

(én mindig legalább a megengedettel haladok és ugyanúgy járok el, mint te, sőt egy párhuzamos közlekedésre alkalmas lakott területi úton, ha van rá mód inkább fékezve ki is húzódok a külsőbe, hogy elengedjem a látványosan gyorsabbat)

Ender Gábor 2010.11.25. 19:44:10

@Ger6ő: Csilla legendásan jól vezet, de tényleg. De ha valamilyen okból nem tud annyival menni, amennyivel kéne, akkor ugyanúgy elenged mindenkit, mint én (amikor a megengedettnél gyorsabban jön mögöttem valaki), mivel ott ülök mellette, és figyelmeztetem, hogy mi a szitu.

De most megkérdeztem tőle, hogy mennyivel szokott menni. Válasz: hát attól függ, hogy trafiznak-e. LoL.

Tigrisszív 2010.11.25. 20:12:39

@Ger6ő: Beszélsz faszságokat bazmeg. A hozzád hasonló türelmetlen, intoleráns beképzelt, mindigsietős, másokat letolós f@szok veszélyeztetik a többieket, nem pedig az, aki 90 helyett 70-75-tel teljes biztonságban halad, a gyorsabbat pedig elengedi, indexvillantással jelzi, ha tiszta a levegő. Ugyanis a feleségem tisztában van azzal, hogy esetenként valamivel lassabb, mint mások, de figyel másokra és ha tud, segít, hogy megelőzzék. A magadfajták meg önmagukon kívül senkire sem figyelnek, senkire nincsenek tekintettel, csak ŐK mehessenek amennyivel akarnak, ŐK siethessenek és rajtuk kívül mindenki takarodjon a rohadt picsába. sumakkerkém, neked nagyobb esélyed van tepsiben végezni ezzel a szar demagóg hozzáállással, mint a feleségemnek. idióta. Csak hajtogatod a faszságaidat, gondolkodni meg ohne...

Tigrisszív 2010.11.25. 20:23:36

Egyébként csak néhány majom köszörüli a fingot ebben a témában, a nagy többség szerencsére normális. Ugyanis mióta a feleségemnek megvan a jogsija és mellette ültem, egyetlenegyszer nem buzizott senki villogással, ráragadással, satöbbi. Mondjuk ha a nejem vezet, ki van rakva a T betű hátra.

Gerardus A. Lodewijk 2010.11.25. 20:25:25

Ha utolérek egy lassabb szgk-t, megelőzöm. Ha vmi miatt mégsem lehet (vagy nem tudok) előzni, akkor meg szépen megyek mögötte, biztonságos követési távolsággal. Ez van, azt dobta a gép, felnőtt ember vagyok, tudomásul veszem. Aki ehhez idegbeteg módon áll hozzá, az egyszerűen nem alkalmas autóvezetésre, és csak remélni tudom, hogy nem visz magával vétleneket, amikor az örök autópályákra távozik.

Ettől függetlenül aki optimális útviszonyok és időjárási körülmények közepette sem meri kihasználni a megengedett sebességet, az szintén nem alkalmas az autóvezetésre.

Az engem utolérő sietősöknek meg ezúton üzenem, hogy nem fogom megbírságoltatni magam csak azért, mert a mögöttem jövő sietne.

Tigrisszív 2010.11.25. 20:28:10

@Gerardus A. Lodewijk: Szanaszét nyomvályúzott, toldozott-foltozott "főút" szerinted optimális?

zolcsik76 2010.11.25. 20:29:18

Aha! Tönymörgő hatvannal, de én becs szó kilencvennel akarok menni, így érem utol. Plusz hatalmas kocsisor. Én meg Terézanya vagyok! Mivel a jogsim drága volt, ebből élek, plusz erkölcsire is szükségem van, betartom a sebességhatárokat. Nem akarom mondani ki tönymörög a sor elején. Az önjelölt Schumik majd lelőknek az útról, miközben ÉN MEGYEK A MEGENGEDETT KILENCVENNEL! Na meg még egy: Nem biztos, hogy az a hülye aki adott útszakaszon, útviszonyok mellett lassabban megy, mint a megengedett maximum. Nem egy embert ismerek aki hetvennel esett le az útról. Mindben közös, hogy saját bevallása szerint a világegyetem legjobb sofőre. Ja! Még valami. Ami a hetes bömbiből laza kilencvenes út, az egy stiftel lehet, hogy hetven sem. Nincs benne hat misit érő elektronika, ami az úton tartja a gazdag, de gyenge elméjű, száguldozni vágyó sofőrjét. Aki rohangálni akar, fizesse be magát valamelyik ringre. Ott lehet kedvére.

DATSUN 2010.11.25. 20:34:06

Énszerintem nem orvosi alkalmassági kellene,hanem valami vizsgaszerű,kötelezően,pl 50év felett 5évente......üljön be egy vizsgabiztos,és nézze már meg hogy vezet az illető...nem index használat meg lámpakapcsoláűs miatt buktatni,hanem a gépjármű uralás(ugye ezt is nézik városi vizygán) ha nem megy,nincs jogsi
ennyi....meg egyszer beülhetne mindenki a nagyi nagypapi mellé és szólni neki,hogy öreg ez neked már nem megy ne vezess vazze!!!!!

zolcsik76 2010.11.25. 20:46:42

Megnézném barátom az ábrázatod, amikor majd neked mondja a tejfelesszájú unoka: Tata! Ne vezessé többett vaze! Meee vér gáz ahogy nyomod vazee! Azután elolvastatnám veled a saját kommentedet. Egyébként van vizsga, a korral egyre sűrűbben. Orvosi. Nem lenne rossz, ha az orvosok nem csak a pénzt raknák el érte. Olyanoknak is kiállítják az alkalmassági igazolást, akiknek ők írják fel az ezt kizáró készítményt, mind állandóan szedendő gyógyszert. Ha egy ilyen balesetet okoz, azért ki felel majd?? Az eredeti témára visszatérve. A sebesség megválasztása a járművezető felelőssége. Az előzés pedig csak egy lehetőség. Nem jog, és pláne nem kötelezettség. Megvannak a kritériumok, amikor szabályos. Aki ezt nem tartja be, és balesetet okoz, ne takarózzon az előtte haladóval. Ő gyilkol!

pityulaman 2010.11.25. 21:11:36

Tibi: Ezt a posztot Te sem gondoltad komolyan, remélem :)
Először is definiáljuk a tötymörgőt: olyan gépjárművel közlekedő személy (nemtől, kortól függetlenül), amivel a forgalom mindenkori ritmusát képes lenne tartani, de mégsem teszi.
Tötymörgők ott vannak a belvárosban és közúton egyaránt. Belvárosban még elmegy, velem is előferdült már, hogy eltévedtem, elbizonytalanodtam és tötymörögtem...de nem Budaörs-Cinkota viszonylatban! Félreálltam ASAP, megnéztem a térképet és a forgalom ritmusában úszva haladtam tovább. 3-as főúton szoktam közlekedni gyakran. Gyöngyös-Hort - régen autóút, most száztizes táblával felvértezett főútvonal...nem férfi az olyan, aki nem tapossa el neki. Nemegyszer ezen a szakaszon 60-70-nel közlekednek, ami semmilyen körülmények között nem tolerálható. A KRESZ-ben van szó vezetésre alkalmas állapotról, ez nem csak az alkohol-fogyasztást zárja ki, hanem a fáradtságot, rossz látást és egyéb zavaró tényezőt. Aki ennek ellenére autóba ül, ugyanúgy veszélyt jelent a forgalomra, mint az ittas ember, így a KRESZ értelmében, igenis, tessék büntetni! Aki olyan fáradt, hogy a 90 km/h-s sebességet nem képes tartani, az szintén ne üljön autóba. Mi lesz ha megöregszem és engem is ledudálnak, mint tötymörgőt? Megértem és nem fogok volán mögé ülni :)

kamionmentés · http://www.kamionmentes.hu/ 2010.11.25. 21:14:49

@majmoca:

Akkor tegyél ki egy kurta elakadásjelző 3szöget a hátsó ablakba és mindenki tudni fogja, hogy okod van a lassan haladásra.

Tigrisszív 2010.11.25. 21:17:15

@Gerardus A. Lodewijk: Köszönöm. Akkor megtennéd kérlek, hogy ennek a toronyeszű ger6ő gyereknek elmagyarázod ezt? Ugyanis a 3-ik, vagy 4-ik postomban azt mondtam, hogy a feleségem az ilyen utakon halad 70 körül, mert nincs még elegendő rutinja és ezzel a sebességgel érzi biztonségosnak a haladást. ger6ő meg csak vauzza a magáét, hogy alkalmatlan, meg veszélyeztet...

kamionmentés · http://www.kamionmentes.hu/ 2010.11.25. 21:19:16

@metal:
Szerinted mi az a megkülönböztető jelzés?

Stomi 2010.11.25. 21:50:59

Mindenki mehet lassan. Szíve joga, ha előzékenyen segít másoknak a haladásban. Ha nem tud felmérni, vagy végrehajtani, akkor veszélyes, jogsi el. Ez szerintem korrekt. Sajnos nem ez a gond általában, inkább szándékosan betartósak vannak. Lehúzódni meg a családi egyhatossal nem lehet, anya mit szólna a jobbosról? Persze a 130-at sem engedi, nézi a fogyit végig. 3 sávból a legszélső sokak szerint a Trabiké és Suzukiké. Pedig 200+ lóerővel is lehet ott menni.

"streetfighter" 2010.11.25. 22:02:39

A tötymörgőnél az a rossz, hogy összeszedi a sok töketlent, akik előzni sem tudnak.
Így az embernek állandóan közéjük kell furakodni, mert követési távolságot azt nem tartanak. Akkor meg villognak a szerencsétlenek.
Sajnos mindenkinek joga van lassabban menni, ha tetszik, ha nem.
Le kell őket előzni és kész. Olyan autót kell venni amivel ez nem probléma, vagy el kell viselni a libasort, ez van. :)

McK (törölt) 2010.11.25. 22:34:56

@Ender Gábor: Csúsztatsz.
Értem,hogy mit akarsz mondani,de amit mondasz,annyira légbőlkapott,hogy említésre sem méltó.

Igen,így kéne.

És mi a valóság?
Minden vak,hullafáradt,rettegő majom vezethet.

Azaz a Doki megműthet.
MEGMŰTHET?
IGEN,VAGY NEM?

Mert ugyan szürni kéne,ahogy mondod,DE NEM SZŰRNEK.
ez a szomorú valóság...

trassher6 2010.11.25. 23:18:08

Simán büntethető a dolog. Forgalmi vizsgán (legalábbis az én oktatóm azt mondta) külső útvonalnál ha valaki nem tudja tartani a 80az megbukott. Aki erre képtelen és mégis jogosítvánnyal rendelkezik az vagy bekámolta és csak városon belül kellett közlekedjen vagy tejelt. Szigorúan szvsz!

Krisi 2010.11.25. 23:44:38

én csak azt nem értem, hogy a Bende valjon tényleg egy igazi suttyó gyökér - amilyennek lennie kéne a fröcskölődő firkálmányai alapján -, vagy csak felvette ezt a szerepet és most röhögve konstatálja, hogy 1000+ komment és millió kattintás?

remélem a második eset forog fenn :)

Krisi 2010.11.25. 23:51:03

az ilyen sietős pöcsök amúgy szórakoztatóak. amikor pl. megyek pályán, és 130-140-nel előzöm a sort a belsőben, mögöttem meg villog a barom és indexel balra. és elvárja hogy behúzódjak két kamion közé90-nel, csak hogy őnagysága mehessen tovább 160-nal...
szoktak is kapni ajándékba egy hátsó ködzárat meg egy hosszú ablaklemosást, csak hogy érezzék a törődést :)

Ger6ő 2010.11.26. 00:16:05

@Ender Gábor: :))
amúgy nehogy félreérts, nem személyeskedés volt, csak ő volt a példád..

Ger6ő 2010.11.26. 00:29:12

@Tigrisszív: mindig hánytam az olyan emberektől, akikből az objektivitás szikrája is hiányzott, te tipikusan ilyen vagy!
ha rokonod ismerősöd, stb... akkor neki alanyi jogon szabad másokat veszélyeztetni, feltartani, kresz-t sérteni!
ha továbbra is azzal takarózol, hogy a gyakorlatlansága miatt nem uralja az autót, akkor bezony veszélyeztet mivel élesben gyakorlatozik mások kárára, ami ugye egyrészt szabálytalan:
a kresz tiltja mások INDOKOLATLAN feltartását
másrészt nem lett volna szabad jogsit kapnia, vagy megvesztegetett, vagy nem végezte a munkáját a vizsgabiztos!

ha nyomvályús az út az árnyalja a képet, csak roppant érdekes, hogy emellé folyton a rutintalansággal jössz!
az több mint árulkodó, ha senki mást nem késztet lassításra a probléma csak őt... :)
szekeret vezet, vagy mit, hogy ennyire megvezeti?!?! ha nem előzget, márpedig a leírtak alapján nem, akkor meg kell szoknia a nyomvályút, mert nem ritka a hazai utakon, sőőt nincs is más!!!!!

ne vagdalkozz, ha felelőtlenül forgalomba engeded és ez téged bánt, tanítsd meg vezetni, hiszen önmagát is veszélyezteti, nem csak másokat!

Gordini 2010.11.26. 01:47:10

Még csak a kommentek felénél tartok,de Istenuccse végigrágom.
Sokan leírták,hogy a közút mindenkié,a tötymörgő tötymöröghet (ám lehetőségeihez mérten segítse a gyorsabban haladókat,legyen partner,a bizalmi elv alapján kiszámítható legyen a mozgása), a villogók,letolósok menjenek a búsba,az agresszív gyorshajtókat csesszék meg a zsandárok,stb.
Mindezzel én is egyetértek. Sőt,megértem Bendét,hisz mindenkivel megtörtént már,hogy vért pisált az idegtől - évente egyszer,mondjuk - mert feltartották. Ám a mindennapi közlekedést nézve biza Balázs hozzáállása mérvadó,szerintem.
Bende,nálatok van csemete,ezért neked (is) mesélem,amit tegnap este hétkor éltem át.
Bp,III.ker,Hévízi (szolgalmi) út,derékszögű jobbkanyar,kétoldalt parkoló autók,egy bringa is alig fért volna el mellettem.Előttem vánszorog valaki,nem mászok rá,kb.4 km/óra a sebességünk,tehát tötymörgünk. Kanyarba/sarokba belógva jobboldalt áll egy autó,csomagtartó felcsapva,anyuka pakol. Mielőtt egyvonalba kerülnék vele,az autója segge és a felnyitott csomagtartó között felvillant valami sárga,mozgó folt,elém. Satu,megállok,kiszállok,merthogy a fasz tudja,mi van - és egy hároméves (mint kiderült) gyerkőc ül a pedálos,műanyag traktorkáján,az ütköző előtt két centire. Olyan fél méter magasan. Ezt a látványt ellenségeimnek sem kívánom.
A sárga egyébként a sapkája volt.
Anyuka hullasápadt,fogja a fejét és csak brekegni tud,ezek után már én is.
Baj nem történt,de nem azért,mert én olyan ügyes,okos volnék. A tötymörgővel volt szerencsém,aki mit sem észlelt az egészből. Amennyiben nem 4 km/óra a sebességem,hanem öt,a gyereket menthetetlenül elcsapom. És soha nem vigasztalt volna meg a tudat,hogy nem voltam hibás.

Rocko- 2010.11.26. 07:07:31

@Krisi: azt ugye tudod, hogy ezzel te sem vagy jobb meg ennek következménye lesz, h lebazsnak a gecibe az útról? :)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.11.26. 07:14:18

Azt bírom amikor azzal jönnek, hogy de a vizsgán is megvágnak, ha nem mész annyival, ez is egy tipikus blogmarhaság.

1: A vizsgáztatók sokféle gonoszkodásra képesek azért, hogy megbuktassanak/megvesztegettessék magukat, tehát az, hogy ők mibe kötnek bele vagy mit várnak el, az nem szentírás.

2: Az, hogy vizsgálják, hogy képes vagy-e a 50-el menni városban, abból még nem következik, hogy attól kezdve neked mindig kötelező lenne 50-el menni. A "megengedett legnagyobb sebesség" nem egyenlő a "kötelező legkisebb sebességgel", akármennyire is szeretnék egyesek ezt hirdetni.

3: Észre kéne venni a sokszor hivatkozott paragrafusokban az "indokolatlan" szót. Van egy kresz magyarázat, amelyben példa is van arra, mi az indokolatlan: autópályán, autóúton a 60 km/h az már indokolatlan. Felette nem az. Ugyanez a példa benne van a Kresz tankönyvemben is. Tehát mondjuk a 110-hez képest a 60 az indokolatlan, de a 90-hez képest a 70 vagy 80 az nem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2010.11.26. 08:12:47

Ohh, Dzsízisz Krályszt, 1189 komment, holy shit!Elég durva télleg ez a vita köztetek, de egyben érdekes is.Valamit valóban lehetne tenni az araszolók ellen, de nem tudom, mi a jó megoldás.A Winkler Ponyvaregényes benyögésén felsírtam, bazz. :D Ami igaz, valaki összevághatná rendesen is, egymás utáni részletekkel a filmet, sőt, mi több az egész LOST sorozat 6 évadát is... :D Most megyek olvasgatni a kommenteket, durva lesz, remélem.

trassher6 2010.11.26. 08:39:32

@promontor: Nem is azzal van a baj ha valaki 80al megy hanem azzal aki 60nál izzadva markolja a kormányt. Amúgy meg ha 50 a megengedett sebesség és a forgalmi, időjárási viszonyok megengedik akkor bizony menjen ötvennel és ne harminccal.

Nem, nem mondtam hogy szentírás de ahogy körbekérdeztem minden ilyes ismerős ugyanezt mondta. Biztos nem véletlenül próbálnak meg arra buzdítani, tanítani hogy menjél minimum 80al és ne 60al.
Ahol és amikor nem lehet akkor beáll az ember a sorba és megy. Evidens csak hogy itt most optimális esetben történő dolgokról megy a vita.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.11.26. 09:27:54

@trassher6: Szerintem is az a jó, ha mindenki felveszi a forgalom ritmusát, továbbá ha valaki erre valamiért nem képes, akkor minden elvárhatót megtesz, hogy elegendje a többieket.

Csak annyit mondtam, hogy ebben az esetben kicsit más a jog és a célszerűség/illem. Az a célszerű (és illendő is), hogy menjél annyival, mint a többség. Ezért is oktatnak arra, hogy ezt tedd. Nekem is mondta az oktatóm.

Viszont a jog ezt nem teszi kötelezővé.

Az egyébként, hogy hol az a határ, ahonnan kifejezetten bosszantó (célszerűtlen és nem illendő), ha valaki lassabb, mint a többiek, az meg eléggé szubjektív. Te azt mondod, a 80 OK, más már olyankor is habzó szájjal ordít és tülköl. Bende sem egyértelmű, mert említ 60-at, de említ 15-20%-ot is, az utóbbi 72-78-at jelent, ami azért nem ugyanaz. (Persze lehet, hogy nem számolt utána, csak leírt egy százalékot ész nélkül, ez mondjuk a cikk alapján elég valószínű... ;-)

Ender Gábor 2010.11.26. 10:06:44

@McK: Nem tudom, mi a légből kapott. Az ötlet működhetne, de nem fog ilyen irányba lépni senki. Ne kérdezd meg, hogy mi a valóság :-) Pontosan tudom, hogy mi a valóság, hogy milyen emberek vezetnek :-)

Az orvosi példádhoz: akkor megismétlem, hogy NEM, NEM MŰTHET MEG. A sebészi társadalomban nem csak a papír számít. Ezért mondom, hogy nem volt jó a példád.

Tigrisszív 2010.11.26. 11:01:40

@Ger6ő: Akkor ideje, hogy hányjál magadtól, f@szkalap.

Tigrisszív 2010.11.26. 11:16:07

@Ger6ő: Hát kit hozzak példaként bazmeg, egy ismeretlent, akit sosem láttam? Neked a rutintalanság egyenlő az alkalmatlansággal, ebből látszik, hogy lila fingod nincs, miről beszélsz és kevered a szezont a f@szommal. A feleségem jól, körültekintően és biztonságosan vezet ahhoz képest, hogy nincs még egy éves a jogsija. Nyilván ahhoz képest, aki 25 éve taxizik, abszolút kezdő. Optimális körülmények közt én szólok rá, ha 70-el megy 90 helyett, de nem nagyon kell rászólnom. Mondom, beképzelt kis pöcs vagy, érdemi vitára alkalmatlan, befejeztem veled a beszélgetést...

2010.11.26. 12:36:56

Pár gondolat így tőlem ennek az egésznek a végére, oszt innentől kezdve befejezetem e cikk "népszerűsítését"...

17 éve vezetek. Elfogult és elfogulatlan kritikusok szerint is jól (értsd: nem mint Loeb, de átlagjúzernél jobban).
Azt gondolom, hogy valóban két dolgot kellene elfogadni a szekértáboroknak.

A TÖTYMÖRGŐK használják többet a tükröt, ha valaki mögöttük van, tiszta szituban engedjék el (index jobbra, mint Enderdoktor írta). Itt fontos a TISZTA SZITU kifejezés, mert vicceltek már meg engem is főúton, jobbra leágazó útkereszteződésnél index-szel: azt hittem le fog kanyarodni - nem kanyarodott...csak el akart engedni. Gondolom érzitek, más a két dolog megközelítése...Ne csináljon egy tötymörgő sem lelki ügyet abból, hogy a másiknak 200 lovas gépe van, neki meg csak 60. Én sem halok bele, ha a Fastrával elengedem a Bömbit. Sőt, megköszöni (!), egy másodperc öröm, bódottág, oszt gurul békében mindenki tova.

A SIETŐSÖK meg próbáljanak egy ilyen szituban arra gondolni, hogy papa/mama már nem olyan fickós reflexekkel rendelkezik, vagy a frissjogsis kiscsaj előtted éppen azon izzad, hogy előrefelé menjen és örül a sávjának...majd belejön. Remélhetőleg :) De ha kibaszkurálunk velük, ugyanilyen agresszívek lesznek fél év múlva...kinek jó az? Oké, papa már nem lesz agresszívabb, de egy kirtelen "kioktatós" fékezéssel zavarba hozhat mindenkit...

Szerintem MINDEN JOGSIT SZERZŐ embernek meg kellene tanulnia milyen az, amikor ELVESZTETTE AZ URALMÁT A KOCSI FELETT. Amikor már csak fizika van, te hiába taposol akármit, szállsz előre egyenesen. Ez az érzés garantáltan levesz a száguldozós kedvéből az embernek. Tanpályák kellenének. Tudom, utópia. De mégis.

Na písz emberek. Mindenki haza akar érni, mindenkit hazavárnak.

szgy8 2010.11.26. 14:46:23

Most már nem bírom tovább…

Kedves mindenki!

Ha jól emlékszem, a kérdés az, hogy hogy veszélyes-e, és szankcionálandó-e, ha valaki a saját testi-szellemi képességei okán, vezetési rutinja, azaz rutintalansága ("komfortérzete") miatt vagy éppen puszta kedvtelésből, és nem az útviszonyok miatt (!) JELENTŐSEN lassabb tempót tart a szabályok által max. megengedettnél, feltartva ezzel a nála gyorsabban hajtani szándékozókat.

Nem erről szól a cikk? Javítsatok ki, ha tévedek. Nekem úgy tűnik, nem arról, hogy garázda gyorshajtóként lehetetleníti el a szabályos közúti forgalmat, aki a max. megengedett sebesség környékén szeretne autózni. Nem arról, hogy minden mazsola húzzon le akármerre, vagy menjen busszal, mert a cikkíró ön- és közveszélyesen az adott úton a KRESZ, közlekedési hatóságok, stb. által engedélyezett, és táblákkal jelzett v. szabályok által egyértelműen megjelölt sebességhatárt túllépve akar mindenkit letolni maga elől az útról. Nem arról, hogy hóban-fagyban-ködben akar a megengedett maximummal menni -így relatív gyorshajtóként akár már joggal felelősségre is vonhatóan-, és tűnjön előle mindenki, aki objektív, tőle független külső körülmények miatt az adott út-, időjárási vagy látási viszonyoknak megfelelő biztonságos, kisebb sebességgel halad.

Hanem arról, hogy "3. § (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, KÖTELES" … "úgy közlekedni, hogy" … "másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon és ne zavarjon." Nem a KRESZ többi hatvanvalahány paragrafusáról.

Ha az út-, időjárási és látási viszonyok lehetővé teszik és én 90-nel szeretnék menni az országúton, mert ennyivel szabad, és valaki 60-70-nel poroszkál előttem, ha tudom, megelőzöm. Ha ezt szabályosan nem tehetem, várok, vagy szabálytalanul teszem meg, ez az én döntésemen múlik. DE ELVÁROM, hogy a poroszkáló segítse az előrejutásomat, amennyire módjában áll. Joggal várom el, a 3. § (1) alapján. Joggal várjuk el mindannyian, akik mögötte feltorlódtunk.
Ha folyamatosan 30-cal tötymörög 50-es, ha 50-nel 70-es táblánál, ha országúton 60-nal szenved a belső sávban és baszik kimenni a kapaszkodóba, vagy a külsőbe, holott a forgalom lehetővé tenné, lakott területen belül bizonyos körülmények között "levilloghatom". Lakott területen kívül, ha akarom, akár le is dudálhatom, mert törvény adta jogom:
"30. § Hangjelzést adni csak balesetveszély esetében, a baleset megelőzése érdekében, valamint - LAKOTT TERÜLETEN KÍVÜL - AZ ELŐZÉSI SZÁNDÉK JELZÉSE CÉLJÁBÓL SZABAD. " "44. § (3) A tompított fényszóró helyett távolsági fényszórót használni - FÉNYJELZÉS KIVÉTELÉVEL - csak lakott területen kívül szabad. … (6) FÉNYJELZÉST ADNI A TÁVOLSÁGI FÉNYSZÓRÓ FELVILLANTÁSÁVAL SZABAD, feltéve, hogy ez a közlekedés többi résztvevőjét nem vakítja el."
Aki ezt mindentől függetlenül (!) agresszióként fogja fel az vagy valami miatt frusztrált, vagy nem ismeri a KRESZT. Nem feltétlenül elmebeteg gyorshajtó pszihopata az, aki a fenti példák lassúhajtója mögé érve dudál/villog. Lehet, egyszerűen csak a törvényes keretek adta lehetséges, és általa biztonságosnak is tartott maximális tempóval akar autózni. Akármilyen oka lehet valakinek arra, hogy jó lassan menjen? Neki meg akármilyen oka lehet jó gyorsan. Fenti "érvelésekből": eltört az asszony csuklója és fáj ha 30-nál többel megy egy kis bukkanóra? 70 felett szédül az utasa? A másikénak meg elfogyott az asthma gyógyszere és befulladt utazás közben; pont az országúton elfolyt a magzatvíz és mentővel sem ért volna hamarabb a nőgyógyászhoz, stb. Nemigen ér rá, hogy andalogva minden második lámpánál pirosba szoruljon más bénasága miatt.

"Jó gyorsan", írtam, persze mindig csak a legális sebességen belülire gondoltam (:)). De ha tudatában van annak valaki, hogy lassabban megy, mint a megengedett max., nagyon egyszerű helyzetben van: nem kell mérlegelni, aki gyorsabb, segítenie kell elmenni mellette, amennyire módodjában áll. Az nem érv a "feltartásra", hogy úgyis sokkal gyorsabban megy/menne, mint a megengedett. Attól, hogy valakinek kurvára ráérős és derűsen, stresszmentesen mosolyog a világba, nagyon-nagyon szabályosan és marhára biztonságosan cammog álló nap, még nem hatóság; nem kell tanítania, szabálykövető magatartásra szorítania, büntetnie - nem az ő dolga. Ha valaki gyorsabb nála, adandó alkalommal el kell engednie. Ha tudja, gyorsabban is szabad menni, mint ahogy ő teszi, egyszerűen nincs más választása, szabály kötelezi rá.

Hosszabbra nyúlt, mint szerettem volna, pedig még sorolhatnám. A lényeg: attól, hogy valakinek van érvényes jogosítványa és forgalomban használható járműve, nem választhatja meg a sebességét 1 km/h és az aktuális limit között szabadon. Akkor én miért nem mehetek a max. 90-nel, ha a tötymörgőnek 65-höz van kedve a becses komfortzónája vagy a hörcsögének halála miatt? Ja, mert különben hátulról összetöröm. Ha a legális határokat kihasználni akaró autósnak toleránsnak kell lennie a tötymörgőkkel, nekik is toleránsnak kell lenniük a náluk gyorsabbakkal. Zéró a tolerancia az ilyen-olyan okkal lassabban haladókkal? Nagyon hangzatos, de szerintem pontosan ez a színtiszta demagógia. Az ő toleranciájuk gyakran zéró velem szemben és így naponta ugyan csak pár percet vesznek el az időmből, de egy hónap alatt órákat, egy év alatt napokat. És az egész tömegéből, aki mögöttük kullog. Írták többen, "útviszonyoknak megfelelően" kell vezetni, és a lassan haladó ennek része. F….! Frászt. "Járművel a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni; …" (25. § (1) ). A forgalmi viszonyoknak pedig a vánszorgókkal együtt én, a tempósan haladó is része vagyok, rám is tekintettel kell lenni. Aki átmeneti vagy tartós testi-lelki búbánat miatt nem tud tekintettel lenni a normál tempójú átlagra, az aznap ne üljön kocsiba. Aki ezeket képtelen belátni, mondván, a sebességhatáron belül annyival megy, amennyivel akar, szarik mindenkire, aki jobban haladna, mert ez neki törvényadta joga, az semmivel sem normálisabb, mint az ámokfutó gyorshajtó. S bár kevésbé, de közvetetten ő is veszélyes. Szankciót érdemel.
Akit pedig a rutin hiánya tesz képtelenné az együttműködésre a közlekedésben, annak legyen önkritikája - szerezze meg a gyakorlatot, T betűvel a fenekén vagy oktatóval a jobb oldalán. Ha már jól megy, Isten hozta.

csunyadiszno 2010.11.26. 16:10:19

@Tigrisszív: És szerinted mennyi idő kell, hogy ne okozzon gondot a 90? Majdnem egy év vezetés után még gond de majd 5 év múlva nem lesz az? Komolyan nem értem.

McK (törölt) 2010.11.26. 18:38:25

@Ender Gábor: Azért,mert fikciókból indulsz ki.
Arról beszéltél,hogy balfasznak lenni mindenkinek joga van,és a többségnek,a nem balfasznak kötelessége,hogy alkalmazkodjon,majd arról,hogy hogyan kellene kiszűrni ezeket a "forgalom ritmusát a szabályok adta kereteken belül felvenni nem tudó" egyéneket.

Most akkor kötelesek vagyunk mi,a többség alkalmazkodni az alkalmatlanokhoz,vagy mégis csak szűrni kéne őket?

Nem ártana eldönteni.
Én értem amit mondassz.
Néhol egyet is értek..
A legnagyobb különbség az,hogy nálam az öregség,fáradtság,megromlott egésségügyi állapot nem mentesítheti valakit az alól,hogy a vezetésben 100%-ot nyújtson.
Akinek ez bármilyen okból nem megy,NE VEZESSEN,MERT ENGEM VESZÉLYEZTET.

Ger6ő 2010.11.26. 19:11:32

@Tigrisszív: te beteg vagy!
az asszony úgy kapott jogsit, hogy alkalmatlan volt a szabályok betartására...
egy év után még mindig az, szted meg ez normális és én vagyok az intoleráns?! :-DD

szted 25 év után lesz időleges beletanulni??
olvasni tud e már?! :))))

hihetetlen!

Ger6ő 2010.11.26. 19:20:41

@McK: én is kértem Gábortól egy indokot, ami szte elfogadható a lassú haladásra, de nem kaptam.. :) mert az általad is felsoroltak nem elfogadhatóak!

MaCS_70 2010.11.27. 00:49:10

@McK:

Csak az a kérdés, hogy ki és mi alapján határozza meg a 100%-ot.
Egybéként egyet értek: amint írtam is, ma Magyarországon sokan vezetnek, akiknek nem kéne, mert nem alkalmasak rá -- és pikáns módon ez még kifogás is lehet arra, hogy valóban feltartság a forgalmat és akár veszélyhelyzetet teremtsenek.
Emellett viszont tudomásul kell venni, hogy az elméletben megengedett legnagyobb sebesség nem mindig, nem mindenhol, nem minden vezető és nem minden jármű részéről elvárható.

Üdv: MaCS

McK (törölt) 2010.11.27. 00:52:34

@szgy8: Ezt öröm volt elolvasni uram.
Ez a konklúziója ennek az ezeregynéhány kommentnek.
Minden benne van,de tényleg,és minden tökéletesen!

Le a kalappal!

MaCS_70 2010.11.27. 00:54:41

@Balchee74:

Szívemből szóltál!

MaCS

McK (törölt) 2010.11.27. 00:58:42

@MaCS_70: A KRESZ meghatározza.
Ma már a kategóriára jellemző értékeket műszakilag minden tudja.
Onnantól csak a sofőrön múlik.
Ha valaki nem képes a szédületes 90 tartására,az vegyen egy buszbérletet.
Mindenkinek sokkal biztonságosabb lesz.
Nem kanyarról beszélünk,nem hóról,nem trabantal autópályán.
Arról beszélünk,amikor egyenes úton,száraz,jó látási viszonyok mellett valaki 70-el megy a hatos főúton,30 embert feltartva.
Jártam én is Barkassal anno,agyig megrakva,amikor építkeztem,de ahol tudtam félreálltam,és elengedtem a sort,és folyamatosan az út jobb szélére húzódva segítettem az előzést!

MaCS_70 2010.11.27. 01:18:30

@McK:

Igen, egy tökéletes világban 100%-ban egyetértenék Veled, de még a nagyon jól szervezett, jól igazgatott, a mienknél nagyságrendekkel jobb közlekedési kultúrával rendelkező országokban sem ilyen digitális a helyzet.
A közlekedés egy elképesztően összetett rendszer, aminek a működéséhez egyarán szükséges a lassú vezetők önkritkája és a szabályos lehetőségeket kihasználni akarók toleranciája -- ami nálunk meglehetősen hiányos.

Egy jó hónapja Ausztriában autóztam, sima országutakon, ahol elvben 100 km/h a megengedett maximum. Egy ideig próbáltam tartani a 90-100-at és előzgettem, aztán be kellett látnom, hogy 75-80 a jellemző tempó, kényelmesebb volt arra ráállni, mint folyton előzgetni az egyébként gyenge közepesen sűrű forgalomban és szikrázó napsütésben. Beálltam a tempomat szerinti 80-ra, gyakorlatilag 76-ra -- 30 km-en keresztül én előztem kettőt vagy hármat, engem viszont senki. Bécs előtt kb. 5 km-rel utolért egy BMW, de meg sem próbált megelőzni, szépen poroszkált mögöttem.

Üdv: MaCS

Krisi 2010.11.27. 13:59:05

@Rocko-: 1: lebaszni nem fog az útról, annyi esze mindenkinek van hogy 140-nél nem megyünk bele a másikba
2: csipkebokor vessző
3: amint felszabadul a külső sáv lehúzódok.
de addig kussoljon.
meg különben sem tudnék mit csinálni. gyorsítani nem fogok, mert akkor kapok egy szépséges csekket, de a kamionok tempójára sem fogok visszalassulni mert akkor meg belémdurran hátulról.
igazi patthelyzet, egy választása van, hogy lemarad. de azt nem fog. ezért kap a pofájába egy kis ablakmosót :)

40EridaniA 2010.11.27. 14:23:34

És arról miért nem beszél senki, hogy eleve a 90 km/h is azért ennyi, hogy a közlekedésben részt vevők mindegyike biztonságban, komfortosan érezhesse magát az úton? Tehát MINDENKI, az öreg, a kezdő, a félős, a suttyó. Ha nem lenne ez a fene nagy tolerancia, autópályán csak ajánlott felső határ lenne, közúton meg akár 110-130 km/h is lehetne az engedélyezett sebesség (ugye ahol az útviszonyok megengedik - szerpentinen, huszadrangú mellékúton, aknamezőn eddig sem mentünk 90-nel, még mielőtt károgás lenne). Sokan gond nélkül tudnak most is ennyivel közlekedni, nem kell ehhez nagy arc, sumahernek se kell lenni, ez jobbára csak egyéni, kisebb mértékben technikai adottság kérdése. 100-150 éve a 20-szal robogó vonaton is rosszul lettek az emberek, merthogy ördögi és hajmeresztő a tempó. A megrekedtek, fejlődésre korlátozottak alkalmasok szintjére le van korlátozva a életünk, így terjedhet csak az a hibás szemlélet, hogy mindenkinek joga van MÁSOKAT AKADÁLYOZVA, az egyéni komfortérzetéhez mérten a megengedettnél 20-30%-kal is lassabban poroszkálni. Menjen lassabban ha akar, de semmilyen módon ne akadályozza a többséget. Ha már tolerancia, akkor ez is egy elvárható eleme, nemde? Élni és élni hagyni. Azt is értem én, hogy a közlekedésben részt vevő járművek adottságait is figyelembe kell venni a sebességkorlátok meghatározásánál, de azt ne felejtsük el, hogy a technika fejlődésével enyhén szólva nem tart lépést a KRESZ idevágó része. Ennek az egész szájtépésnek, ami itt folyik, ennyi a lényege.

zolcsik76 2010.11.27. 15:19:04

Istenem! Örül a lelkem! Itt a Kánaán maga! Az összes trafit el lehet adni, vagy a nagyon lassan haladókat lehet vele ellenőrizni már. Hiszen mindenki csak a megengedett maxal közlekedik. Tisztelt véresszájú letolósok. Egy kérdésre azért kérnék egy választ. Hogyan lehet ebben a gyönyörű országban ennek ellenére, hogy jó útviszonyok mellett kilencvennel szinte soha nem érek utol senkit. Ha netán mégis az tuti mezgaz jármű, vagy teher. Viszont a sorban mindig én vagyok a safetycar!!!!! És engem villogtatnak le az útról a tisztelt urak!!! Mesélje a mazsoláknak, meg a rendőröknek mindegyik nagyszájú, hogy nyolcvanöt, kilencvennel menve tartják fel. Mielőtt megkapom a szokásost. Munkám okán teherrel, személlyel bejárom szinte az ország összes zegét-zugát. Szóval levezetett kilométerben, rutinban azt hiszem bármelyik hőzöngővel partiban vagyok. Ja és nem csak a lakhelyem, munkahelyem viszonylatában mint az itt irogatók zöme. Több empátia, tolerancia. Aki meg nem bír az erejével menjen dühkezelő tréningre meg vezgyak pályára. Ott hamar kiölik belőle az "ÉN VAGYOK SCHUMACHER ÉS RANGA LACI TÖRVÉNYTELEN GYERMEKE" érzést.

Operator 2010.11.27. 15:34:46

Akik lassan szentnek kenik fel a "tötymörgőket" mert "...biztos nem látnak, nem hallanak szegények, vagy éppen a műtőasztalról viszik haza a még nyitott mellkasú rokonukat..." A következő dologra adjatok nekem magyarázatot légyszi:

Sokat vezetek éjszaka, és rendszeresen érek utol 60-al közlekedő embereket, akik tompított fényszóróval haladnak a sötétben. Hisz' nekik az elég. Még véletlenül sem kapcsolnak távolsági fényt. Az, hogy nekem így ismeretlen úton esélyem sincs az előzésre (előre nézve csak sötétet látok, nem tudom, hogy ez azért van mert nem jön senki szembe vagy azért, mert kanyar jön) az nem érdekli. Ismétlem, rendszeres az ilyen. Mit javasoltok ilyenkor? Kövessem 60-al, előzzek úgy, hogy nem tudom, jön-e szembe valaki egy esetleges kanyar után, vagy pont úgy ne törődjek vele, ahogy Ő sem törődik a többiekkel, kapcsoljam fel a távolsági fényemet mögötte, hogy lássak, és ne érdekeljen, hogy kifolyik a szeme?

karvalytöke 2010.11.27. 17:30:52

Winkler „A” matricás felvetése tetszik, de az a gyengéje, hogy reális önértékelést tételez fel a tötymörgőtől. Valahogy azt kéne elérni, hogy a „többiek” tudják ráragasztani LEVAKARHATATLANUL az „A” matricát a tötymörgő balfékjére. Igen, balfékre! Mert – ezt szeretném az elején leszögezni – szerintem is menjen a … ööö… busszal az összes tötymörgő. (Amúgy a Páty-Telki-Budakeszi alkotta háromszögben, ahol a cikkíró merítette az ihletét, még a KingLong-ok is gyorsabban mennek, mint tötymörgők. Ezt helybéliként én is megerősíthetem. Rendszeresen vánszorgok tízen-huszadikként egy-egy nemérdekelmilyenokból 90-es korlátnál 62-vel tötymörgő mögött úgy, hogy sok-sok kilométeren át nem lehet normálisan előzni.)

Egy másik kommentelő fedélzeti gépágyús megoldásával viszont nem tudok azonosulni, mert A) dúl bennem a tolerancia... höhö... B) amúgy lehet rendes ember a tötymörgő, csak nem kéne gépjárművezetéssel stresszelnie se önmagát, sem pedig az arra alkalmasakat.

Szerintem ezt az egész tötymörgős / száguldozós / nem indexelős / levillogós / nem beengedős / agresszív genyós / balf@sz mazsolás stb. problémakört egy, a KGFB-hez kapcsolt emelt díjas SMS szolgáltatás bevezetésével kéne kezelni (megoldani?). Tök jó lenne, ha beküldhetnénk az általunk (bárki/akárki) által az adott helyzetben közúti terroristának bélyegzett egyed rendszámát egy kód kíséretében:
M1 – szemét volt, büntit neki! (200 Ft/SMS)
M2 – nem tud vezetni ez az ökör, vegyék el a jogsiját! (500 Ft/SMS)
M3 – szaporodni szaporodhat, de jogsit a sarjai se kaphassanak! (1000 Ft/SMS)

Persze lehessen buksit simogatni is más kódokkal:
B1 – időben indexelt, nem kellett mögötte satuféket nyomnom (100 Ft/SMS)
B2 – lemondott az elsőbbségéről, hogy ne a kereszteződésben járjon le a jogsim (200 Ft/SMS)
B3 – segített a feleségemnek kereket cserélni az esőben (500 Ft/SMS)

A rendszer (mondjuk pl. a MABISZ) gyűjtögetné az SMS szavazatokat egy ideig (pl. egy naptári évig), majd beforgatná az eredményt a KGFB bónusz/malus rendszerébe. Aki sok M-mes szavazatot kapott, annak emelkedjen a KGFB díja. Aki meg sok B-s szavazatot kapott, annak meg csökkenjen.

Így én (a tötymörgők szerint nyilván száguldozó barom) elégtételt vehetnék a tötymörgőkön, azok meg rajtam. Aztán év végén meg mindenki megkapná a visszacsatolást: téged a többiek szenyónak tartanak a közúti viselkedésed alapján és ezért jövőre perkálni fogsz. Te meg a többiek szerint jó srác vagy, neked olcsóbb lesz a köteleződ.

A befolyt pénzt meg valami normális (autózással kapcsolatos) célra lehetne/kellene fordítani.

Elismerem, vannak gyengéi a javaslatomnak:
- Mi lesz a rendszámmal nem rendelkező közúti terroristákkal?
- A rendszám nem azonosítja a vezetőt. (Ámbár ezzel a KGFB se foglalkozik, se az „objektív felelősség” elve.)

Mindegy, én örülnék egy ilyen rendszernek. Isten bizony nem sajnálnám rá a pénzt. Szerintem már jó pár környékbeli autóstársam KGFB-jét M10-be zúztam volna. (Persze szigorúan csak álló gépjárműből küldeném az SMS-eket ;-)

zolcsik76 2010.11.27. 18:10:40

Az "A" matrica mellé be lehetne vezetni az "Á" mint ámokfutó matricát is. A zebrán átkelő gyalogosokat ledudálóknak, a beláthatatlan kanyarban előzőknek. A követési távolság betartását csak hírből ismerőknek, a nótórius "annyival megyek ami kifér a csövön a többit meg levillogom"-oknak. Stb, stb, stb. Jellemzően magyar vita, jellemzően magyar hozzáállással. Hogy jön más ahhoz, hogy az úton legyen amikor én megyek valahová! Hogy képzeli, hogy akár a tájat nézi az egyébként jó állapotú autó, épeszű sofőrének neje/férje/gyereke! Mert kérem én sietek! Mi az, hogy záróvonal! Meg majd én megmutatom, hogy nem állok meg a táblánál! Stb, stb. Aki dührohamot kap azért mert utolér egy lassabb járművet, -tök mindegy milyen okból- szintén nem alkalmas a járművezetésre. Lelki, idegrendszeri állapota alapján. Mehetne ő is busszal, de dühöngő utast még oda sem vesznek fel. Így ő menjen gyalog! Garantáltan nem tartja majd fel semmi.

40EridaniA 2010.11.27. 20:04:19

Hiába megy (menne) arról a vita, hogy a SZABÁLYOSAN, sebességhatárokat betartó, záróvonalat nem átlépő, zebrán gyalogost átengedő, nem siető, KRESZt tiszteletben tartó közlekedni vágyókat tartják fel a KRESZ 3. § (1) c) pontja szerinti SZABÁLYTALANUL, INDOKOLATLANUL lassan haladók, mindig jön egy eltévedt lovag, akinek megtámadható szélmalom híján egyetlen életcélja, hogy a letoló, levillogó, ledudáló életformákról értekezzen. Ez nem az a fórum, arra is van 1001 hely. Google a barátod.

McK (törölt) 2010.11.27. 20:26:14

@zolcsik76: Te valószínűleg gyerek korod óta vezetsz,elhiszem.
Biztosan ezért nem megy az értő olvasás.
Ahelyett is tekergetted az udvaron a buszkormányt..
Baszod...nem arról beszélünk,aki 90-el megy.
Azzal semmi gond nincs.
Arról regélünk,aki a 70-es táblánal csúcsforgalomban 50-el megy,tetszik érteni?
Vagy ön ez a kurva sok vezetett km-ével ilyennel még nem találkozott?

Ne jöjjön az önt levillogókkal,mert az egy másik-szintén beteg-állatfaj.

decens 2010.11.27. 20:51:38

Ma délután jöttem a 6 os országúton Nagytétényt elhagyva Érd felé száraz úton, napsütésben. Utolértem egy kb 20 kocsiból álló oszlopot amelyik csak 50-el tudott haladni, mert a sor elejét vezető autós (nemtom ki a fene volt) 50-el haladt csak, mert neki olyanja volt. Persze a szokásos jelenetek zajlottak le, életveszélyes előzések a mi sorunkból Suzukival 5.ben .... No ezért veszélyes a tötymörgő. Ha két ilyen idióta összejön, kész a baleset!

decens 2010.11.27. 21:02:43

@Operator: Megvárod amíg meglátsz egy szemből érkező kocsit a távolban. Ebből tudod, hogy közted és a szemből jövő kocsi között mekkora a távolság, ismered az autód képességét, és eldöntöd, hogy nyomsz egy kövér 3.-at (jobb kocsi esetén 2.at) :-)) és leelőzöd a tötymörgőt. :-)) Előztem én így már rendőrautót is ködben és sötétben! Hálából a rendőr 15 km-en keresztül jött utánam 80 -90-el, mert én felvezettem őket! Nekik nem kellett a szemüket kifolyatni, én néztem helyettük az utat.

donphobos 2010.11.27. 21:23:26

Elolvastam kábé 400 kommentet, a benyomás döbbenetes és nem pozitív sajnos. Valami eszméletlen kemény frusztráció és komplexus jellemzi a kommentelők nagy részét. Elenyésző empatikus vagy kulturált kommentet olvastam, többnyire a primitív agresszió csapódott csak le az üzenetekben.

Szomorú, hogy itt tart a magyar közlekedés, ez nagyon szomorú. Nem csodálom hogy sokan elmennek abból az országból, ezek a frusztrációk az élet más területein is jelen vannak. Ezt nem kompenzálja a gulyás meg a lángos sajnos. Ezt nem kompenzálja semmi igazából. És ez baj.

Gordini 2010.11.28. 01:18:24

@zolcsik76: "Hogy képzeli, hogy akár a tájat nézi az egyébként jó állapotú autó, épeszű sofőrének neje/férje/gyereke! Mert kérem én sietek!"

Nem,kérem. Én egyáltalán nem sietek.Pusztán haladni szeretnék egy közúton,ahol a megengedett legnagyobb sebesség 90 km/h.
Ennyivel mennék én - ha a látási körülmények,időjárás,a gép műszaki állapota megengedi(k).
Node. Amennyiben békés tovahaladásomban valaki AZÉRT (!) akadályoz meg,mert szerinte a levegő pillanatnyi páratartalma faszverésre,pelenkázásra vagy merengésre igen alkalmas (és MINDEZÉRT nem áll meg,nem lassít,nem húzódik félre,hogy hadd menjen a mögötte feltorlódott 10-30 "sietős" baromállat) nos,akkor az ilyenbe nyomja bele hitler a dercés faszát. Vagy a sztálinjóska,nekem mindegy.

zolcsik76 2010.11.28. 11:54:59

Aki ilyen indulatokkal ír egy egyszerű kommentben, az nekem nem magyarázza meg, hogy egyébként toleránsan, és főleg a szabályokat betartva közlekedik. Igen. Sok, sok 10000km van mögöttem. És nem csak Budapestre menet oda 100, vissza 100. Vagy még annyi sem. Ha nagy a forgalom, és gyakori a lassabb jármű, indulj 15 percel előbb. Ha idegrohamod van útközben, és vered a kormányt dühödben te megállsz megnyugodni??? Mert nem vagy gépjárművezetésre alkalmas állapotban. Szövegértésből ötös vagyok :) de az alaptételt nem hiszem el. Mert évek tapasztalata mond ellent ennek. 50/90-nel menve nagyon ritkán szorulok be mások mögé. Azt a kevés alkalmat meg szépen kibekkelem. És ahol lehet előzök. Amikor biztonságosan lehet. Solt Kecskemét között nem egyszer kísértem ifát mercivel /céges/ idegbetegség nélkül hetvennel mert erős volt a szembe forgalom. Persze mögöttem ott voltak a ti fajtátok, akik inkább az árokba szorítják a szembejövőt mert tíz perccel előbb akar odaérni. Láttam már nem kevés balesetet is ez okok miatt. Ja a leszorítós, sietős meg nem állna ilyenkor. Majd a többi megnézi mi van azzal a szerencsétlennel aki miatta az árokban, padkán köt ki. Hisz ő siet. A lassabb lehet feltartja a forgalmat akármilyen okból, de a szabálytalan előzésre ez nem ok, és nem indok. Az életveszélyes az aki ilyenkor hőzöng azért az öt tíz percért amivel előbb ér. Mint ahogy nem a tél okozza a baleseteket, meg a csúszós út. Ahogy manapság divat fogalmazni. Hanem aki ezt nem veszi figyelembe/nem képes lekezelni. Aki egy lassabb kocsitól dührohamot kap, attól kell elvenni a jogosítványát. Mert nincs meg a kellő önuralma ehhez sem. És a lassú lehet feltart, de nem szorít le, és nem jön nekem. Nem úgy, mint a sietős kollégák akik tényleg veszélyeztetnek.

zolcsik76 2010.11.28. 11:57:38

Amúgy lehet azért nem találkozom csak ritkán sebességhatárt betartó sofőrrel, mert mint ide kommentel??? Mert az utakon nincs az biztos. Amúgy a 90-nel menés csak jog, és nem kötelesség.

kamionmentés · http://www.kamionmentes.hu/ 2010.11.28. 13:13:03

@zolcsik76:

Viszont az akadályozás TILOS!
NEM jog...

zolcsik76 2010.11.28. 14:06:30

Azt nem is kétlem. De itt önigazolásként használják sokan a jelenséget, felmentést adva maguknak az életveszélyes előzési manőverek alól. Mondván nem ez az életveszély, hanem aki előttem cammog. Meg vegye fel a forgalom ritmusát. A forgalom ritmusa a legritkább esetben esik egybe a törvényi sebességhatárokkal. Vagy nem egy országban élünk, vagy a zöme nem tudja mi a kilencven. Az autósok zöme ugyanis nem érzi magára kötelezőnek a sebességhatárokat. Így a forgalom ritmusa jó úton zömmel 100-150km/h-ra esik. Lakott területen 55-60-ra. Szóval, ha felveszed, gyorshajtó vagy. Ha nem, tötymörgő. Nem találkozom annyi indokolatlan túl lassan menővel, ami indokolja ezt a nagy indulatot. Viszont indulatos, életveszélyesen előző, az utat kisajátítani akaró, elsőbbséget meg nem adó, a többieket leszorító sofőrrel gyakran. Értsd 50-100 km-enként legalább egy. Az ide írogatók zömét sem tudom a stílusuk után máshová rakni. Ahogy itt megnyilvánul, úgy vezet az utakon. Ezért írom ide, és ezt tartom is, nem kilencvennel mennek a véresszájú urak a közutakon. Így a vita alaptételével már vitába szállok. A totalcaros "újságíró" urak is gyakran írják tesztjeikben, hogy az autó ilyen, meg olyan, de ehhez a megengedettnél sokkal gyorsabban kell menni. Vagy autópálya tempónál magasabban. Stb. Tehát a vita kirobbantója már nótórius gyorshajtó, saját bevallása szerint.Egyébként szeretem az írásaikat. Nem véletlen olvastam ezt sem. A rutinról annyit, hogy 18 éves korom óta van jogsim. Három évig vadőr voltam. Terepjáró munkaeszköz volt. Utána honvédség. 12 tonnás tehertől, a 270-es G merciig szinte mindent ami van a cégnek, és nem húz pótkocsit. Itthon, külföldön, télen, nyáron, terepen, közúton. Szóval láttam már ezt azt. És nem csak Ócsa-Pest viszonylaton.

40EridaniA 2010.11.28. 14:37:39

Tényleg kár a gőzért. Nem érti az úriember, hogy a közúton 90 km/h-val haladni óhajtó ember az nem feltétlen egyenlő a sietős, idegroncs barmokkal. Tény, hogy van átfedés a két halmaz között, de korántsem akkora, hogy konzekvensen egy kalap alá kelljen beerőltetni mindet. Bár kétségkívül ez a kényelmes, dicséretes a vitát rövidrezárandó szándék, de sajnos ez nem így működik.
Halál a tötymörgőkre, a SZABÁLYOSAN közlekedőket tudatlansága, alkalmatlansága okán feltartó, a külvilágot ignoráló ön- és közveszélyes kocasöfőrökre. És bármilyen hihetetlen, indulatok nélkül közlekedem. Főleg akkor, amikor alkalmam van az öreg Wartburgommal is egy kicsit a forgalomba merészkedni. Akkor sem én szoktam feltartani a sort. Mókás pillanatok ezek, és egyre többször kapom azon magam, hogy előzés, kikerülés, elhaladás közben megmosolyogtat az a tehetetlen töketlenkedés, amit az autóstársadalom alja művel az utakon.
Korábban írta valaki: egyeseknek ellazulás a vezetés, másoknak irgalmatlan szellemi erőfeszítés ellenére sem sikerül az elvárható szintre jutni... Igazsága vagyon az illetőnek. És még egyszer, a félreértések elkerülése végett: nem a munkagépek, teherautók, bringások, robogósok, deklaráltan lassú járművek a probléma forrásai.

Gordini 2010.11.28. 14:47:09

@zolcsik76: "Szövegértésből ötös vagyok :) "
Valami mégis elkerülte a figyelmed: a második mondatom az volt,hogy én egyáltalán nem sietek.Megvan ?
Némi módosítással most megismétlem: én soha nem sietek. Ha netán előznöm kell,akkor előzök,pont. Mindenféle indulat vagy kormányrágás nélkül.
A hozzászólásod így okafogyottá vált - már ha nekem címezted egyáltalán.

zolcsik76 2010.11.28. 15:09:40

Ezek szerint mégsem ugyanabban az országban lakunk. Fura. Azért röviden a lényeg /már az én nézőpontomból/ Aki akármilyen okból lassan megy, az feltart. Ez igaz. DE! Nem ő veszélyeztet életeket, hanem az aki ezen jól felhúzza magát, és életveszélyes manőverekbe kezd az előzés sikere okán. A kreszben benne van, hogy menyivel mehetsz max, hogy nem tarthatsz fel másokat indokolatlanul. /bár nem írja mi az alapos indok/ Viszont az is benne van, hogy előzni nem kötelező. Benne van mekkora sebességkülönbség kell hozzá. /min 20km/h/ Na meg akkora belátható útszakasz üresen, ahol a manővert BIZTONSÁGOSAN be lehet fejezni. Én úgy gondolom, ennek be nem tartása a baleseti forrás. Ha sietek, ha nem. És mint előbb írtam, ha az orvosok komolyan vennék az alkalmassági vizsgálatot megoldódna zömmel a probléma.

zolcsik76 2010.11.28. 20:13:38

A tv2 Napló c. műsorában volt egy riport a gyalogátkelőhelyeknél tanúsított vezetői viselkedésről. A razzia során jelzés nélküli rendőrautó 50-nel lakott területen belül. Jóképű járművezető a villamosmegállót rossz oldalról kerülve, utána zebrán keresztül előzi őket. Persze megállítják, kérdezik, hogy gondolta. Válasz: A rendőrök itt tötymörögtek előtte, nem tudta mi ez a sz..kodás. Ő siet. Közlik vele a bírságot. Erre mit mond? Az unokabátyja r.százados, majd elsikálja. Ott a kamera előtt! A témához nincs több hozzáfűzni valóm. Hisz a legjobban hőzöngők mind egyöntetűen állítják, hogy nem csak teljes mértékben betartják, de szinte ők írták a közlekedésrendészeti szabálygyűjteményt.

40EridaniA 2010.11.28. 20:49:09

Szövegértés elégtelen. Melyik szó nem világos az alábbiak közül? "Ez nem az a fórum."

40EridaniA 2010.11.28. 20:56:32

Szövegértés továbbra is csillagos elégtelen. Láttam a riportot, egy tipikus sietős, mindenkitleszarós, vákuumagyú IQfightert mutogattak, mindenki ismeri azt a típust. De akkor megint felmerül a kérdés: melyik szó, szókapcsolat nem világos az alábbiak közül?

"... a SZABÁLYOSAN, sebességhatárokat betartó, záróvonalat nem átlépő, zebrán gyalogost átengedő, nem siető, KRESZt tiszteletben tartó közlekedni vágyókat tartják fel..."

"... Ez nem az a fórum..."

Utóbbihoz hozzáfűzném, hogy akkor sem az, ha mindenáron, értetlenségből, dacból, sértettségből rá akarják húzni egyesek.

zolcsik76 2010.11.29. 18:24:08

@40EridaniA: Igen. Minden bizonnyal én vagyok a gyenge elme, aki tizen éve abból /is/ él, hogy járművet vezet. Ellenben te, aki néha kijössz a warbival, akkora rutinban vagy, hogy elmeséled nekem a rutintalannak, mi van az utakon. Akkor ha lehet, még egyszerűbben. Hátha te is megérted. Ha valaki 60-nal megy 90-es úton, az szabálytalan. De nem veszélyezteti a testi épségét senkinek, mert nem szorít le senkit, és nem megy neki senkinek ettől. Ha a "szabályosan" 90-nel haladót akadályozza abban, hogy 10-20 perccel korábban érjen oda, ebbe nem hal bele senki. Mert a vita alaptétele ez volt. Viszont ha a mögötte siető emberpalánta redőnye le, gyógyszere pedig elszáll, és akár 80-nal, 90-nel előz szabálytalanul. Ő közvetlenül veszélyezteti embertársait. És ha baleset lesz a vége, nem takarózhat azzal, hogy előtte tötymörögtek. A tötymörgő /akikből messze nincs annyi, hogy rajtuk csámcsogjon a nép/ maximum idegesít, de nem veszélyeztet. Merthogy a vitaindító cikkben ez volt a vita tárgya. Olvasta valaki? Nem egészen ez, de az elve ugyanez: a hó/jég okozza a balesetet, vagy a nem az útviszonyoknak megfelelően vezető sofőr. Szerintem /és ezt írtam eddig is/ nem az útakadály okozza, /legyen az hó, jég, sár, kátyú, vagy tötymörgő/ hanem a járművezető, aki ezt nem veszi figyelembe.

40EridaniA 2010.11.29. 20:34:18

Mondom én, szövegértés...

"Főleg akkor, amikor alkalmam van az öreg Wartburgommal is egy kicsit a forgalomba merészkedni."

Az "is" szócskára felhívnám a figyelmet. A Warbi a hobbiautóm, meg a rövid távokra használt bulijárművem. Mellette van egy Omega hosszútávfutónak. A Warbiban mosolygok a hülyéken, az Omegában már kevésbé, mivel egy hosszabb úton az 5-10 perces tötymörgős időveszteségek összeadódnak. Havi, éves szinten pedig már jelentős mennyiségű időt rabolnak el tőlem az indokolatlanul és szabálytalanul lassan haladók. És akkor már legyen egy kis demagógia is: melyik esetben alacsonyabb a fogyasztás? Folyamatos 90-es tempónál, vagy gyorsít-lassít-gyorsít-lassít...

Autópályát, mint alternatívát ne tessék emlegetni, az 55-ös és 67-es utak által behatárolt déli kétszámjegyűeken mozgok (Tisza-Dráva-Balaton), errefelé nem divat a pálya. A fő probléma pedig az, hogy a lassan haladókat büntetni tilos, mert ugyan nyilvánvalóan szabálytalanul közlekednek, de a KRESZ nem számszerűsíti egzakt módon az indokolatlan lassúság fogalmát. Így az út mellett ácsorgó Kovács XIII. r.ftőrm sem fogja vegzálni és kiinteni a forgalomból a tötymörgőt, mert nem kockáztatja a szubjektív döntése miatti esetleges magyarázkodást, számonkérést. Érthető. Németországban másképp mennek a dolgok, ott szemrebbenés nélkül kiintik a kakukktojást. Reklám jön: a VOX csatornán minden héten van jó kis másfél órás rendőrös doku-reality, tanulságos...

Szabálytalan a lassan haladó autós, szabálytalan az emiatt idegrohamot kapó és veszélyhelyzetet okozó autós - belerohan az előtte szabályosan lassan haladóba, akit egy tötymörgő(*) feltart, vagy előzés közben letarolja a szembesávban érkező szabályosan közlekedőt. Ez a két klasszikus példa jutott eszembe, naponta látható, olvasható ilyen hír. Tetszik érteni? A szabálytalanul közlekedők miatt a szabályokat betartók sokszorosan szívnak: idő, pénz, baleset.

(*): újra megjegyzem, a kamion, a munkagép nem keverendő bele tötymörgős kalapba. Ezek ugyanis méretüknél fogva még az elmeroggyantak számára is könnyen észlelhetők a távolból, így az önjelölt sumahereknek van idejük a tetthely felé közeledve tízig elszámolni és elmélkedni, hogy ráfutás legyen, vagy meggondolatlan előzés, netán hirtelen felindulásból elkövetett lassítás és ellazulás a'la Rigalánc.

zolcsik76 2010.11.29. 20:59:37

Az útvonalat ismerem jól. Kaposváron lakom egy ideje. Balatonon szülők. Munka zömmel Kecskemét, Szolnok, néha Pest. Meg a beesők. Itt 90-nel menve nagyon, mondom nagyon kevés olyannal találkozom aki feltart. Persze van, de nem számottevő. A 67-es úton egyébként sem érdemes nagyon menni a kátyúk naprakész ismerete nélkül. Az utóbbi időben kritikán aluli. Ha költségeket számolunk messze vezet. Aki ilyeneken agyal, ne vezessen. Menjen vonattal, meg busszal. Istenem! Fogyasztás, meg összeadott idők. Ezek eléggé szánalmas érvek már. De egyébként a két nézőpont nincs olyan messze egymástól. Csak annyiban különbözik, hogy te idegeskedsz egy ritka jelenségen, én meg azt mondom, hogy a forgalommal járó jelenség. Akár a kátyú, vagy az időjárás. Ha valaki nem tolerálja, és kezeli jól. Magát veszélyezteti, és másokat. Azután már hiába mondja, hogy ez, meg az. A száguldó Schumiknak, meg már mi, 90-nel, óvatosan közlekedők is okok vagyunk a veszélyeztetésre. Erről megint nem a tötymörgő lehet. Egyébként nem látok különbséget egy alapból lassú jármű, és egy lassú sofőr között. A traktor mögött is többet eszik a verda, és ott is veszítesz időt. Mi is a különbség?? Mész utána egy kicsit, és ahol lehet leelőzöd. És pont. Egyébként a fő gondolatmenetem nem a normális vélemények íróinak szólt. Akiknek írtam nem vették magukra. Olvass előre pár száz kommentel. Meglepődsz milyen módon írtak, és mit. Velük kapcsolatban továbbra is tartom azt a véleményem, hogy 90-nel csak akkor mennek amikor a mutató éppen elkerüli.

csunyadiszno 2010.11.29. 21:24:30

@zolcsik76: Én nem tudom hogy jutottál erre az eredményre, miszerint tötymörgőből messze nincs annyi, mint elmebeteg gyorshajtóból. Pesten inkább feltűnik a gyorshajtó, mivel a lassú faszokat egyszerűbben ki lehet kerülni, ám számszerűen jóval több az öntudatlanul vezető, leszedált, kormányba kapaszkodó, a külvilágot nem érzékelő zombi.

Operator 2010.11.29. 21:29:25

@zolcsik76: Értem, hogy most Te vagy a fórumon a "hiperkorrekt" srác, és hogy mindenkinek joga van mindenhez és aki ideges, ne menjen az útra és az élet szép, meg a réten mindenkinek nyílik virág, meg szeressük egymást gyerekek. És ez jól is van így, de tényleg. Az a gond, hogy az életben vannak tények, amik ugye makacs dolgok mint tudjuk.

A közgazdaságtan régóta ismeri a tényt, hogy egy gazdaságilag a központtól távol eső térség (nevezzük perifériának) GDP-je nő, ha időben a központtól (nevezzük centrumnak) való távolsága csökken (értsd gyorsabban el lehet oda jutni) és a GDP csökken, ha időben távolabb kerül, lassabban lehet oda elérni. Tehát a nagyon bölcs "akkor indulj el hamarabb, ha sok a tötymörgő" gondolatod valóban kedves, korrekt, emberi, barátságos, stb. csak súlyos forintokba kerül. Mert a vállalkozó nem fog elindulni hamarabb Pusztarettenetesre Bp-ről, hanem fogja, és a boltot egy másik helyen nyitja meg, ahová gyorsabban elér. Pusztarettenetes meg lehúzhatja a rolót.
Örülök, hogy Te borzasztóan ráérsz, és szívesen megteszel egy 3 órás utat 4 óra alatt, de az emberek többsége számára az idő limitált. Kutatások szerint egy napban 24 óra van közelítőleg, azt kell beosztani, és hidd el, azoknak, akiknek az idő pénz, nem mindegy, hogy nézelődő Marinéni, előzgető kamion, kalapos Pistabácsi, nem kapcsolok reflektort és 40-el megyek Józsi miatt 30-40 percet rá kell rakni az útra.
Szóval értsük meg azokat is, akik nem szórakozni, hanem haladni akarnak az úton, és ők nem örülnek, hogy néhányan örömautózásra, a legelő birkák tanulmányozására használják a közutakat 60-al.

Igen, tudom, "aki száguldozni akar, menjen versenypályára". Mindenki ezt mondja. Engedd meg, hogy itt néhányan hozzátegyük a másik oldalt is: Aki meg nézelődni, feneket vakarni akar, álljon meg a parkolóban. Így ok?

zolcsik76 2010.11.29. 21:42:11

Közben nagy önvizsgálatot tartva valószínűleg rájöttem hogy kerültem az ellipszis másik oldalára hozzád képest. Én sokat vezettem jó öreg hat, meg tíz tonnás román, meg orosz gyártmányú teherautót. Ez jó iskola a türelemre, és az alázatra. A közgazdasági fejtegetésed egyébként mélyen igaz. Megoldást is találtak rá. Autó út, autópálya, meg /talán ha elkészül itt is/, a lakott területeket kikerülő, normális főútvonal. Már elkezdték Kaposvár M7 vonalon. Az országban meg már több helyen van régebben is. Mert a három-tíz kilométerenként 50-re lassítani 90-ről sem túl gazdaságos. Egyébként elképzelem Rokefeller bát, ahogy megnézi az útjainkat. Majd kijelenti, hogy jó ez. De a lassan haladó néhány szerencsétlen miatt nem itt fektet be.

csunyadiszno 2010.11.29. 21:57:02

@zolcsik76: Értem én is mit mondasz. Te vagy az öreg róka, hatalmas rutinnal és alázattal, 40 éve vezetsz balesetmentesen és a gyártás pillanatában is minősíthetetlen teherautók volánja mögött tanultál alázatot a rettenetes trabi- wartburg-lada korszakban. Örülj neki, hogy nem nyomaszt a főnököd, hogy siess, vagy talán a magad ura vagy, ez a legjobb. Nem mindenki ilyen szerencsés. Azok az idők már elmúltak, amiből te levonod a konzekvenciáidat.

Operator 2010.11.29. 22:10:38

@zolcsik76: :) "Megoldást is találtak rá. Autó út, autópálya, meg /talán ha elkészül itt is/, a lakott területeket kikerülő, normális főútvonal."

Nem értem. Tehát az autó út, az autópálya, meg az elkerülők azok megoldást jelentenek az általam vázolt problémára, mert azok közlekedésre valók, arra, hogy elérjünk valahonnan valahová. De a "sima" főút, ne adj' isten mellékút nem erre való? Az nem arra megoldás, hogy eljussunk A-ból B-be emberi időben? Az ezek szerint arra való, hogy emberek fütyörészve, vakarózva poroszkáljanak? Nem hinném ám. Azt pedig ne feledd, hogy az emberek itt nem azért zúgolódtak, mert autópályát akarnak valahová. Csak 90-el akarnak haladni a rendes úton. Te pedig az adófizetők pénzéből építtetnél sok sok sávot, azért, mert vannak, akik feneket akarnak vakarni vezetés közben/helyett? Ejj ejj...

Rokelfellert meg csak képzeld el bátran. Hogy az autópályás javaslatod miatt számodra tetsző példával éljek: Kecskemét akkor indult meg a fejlődés útján, mikor az autópálya hatására drasztikusan csökkent a "távolság". Hidd el, hogy nem ilyen drasztikusan, de Mari néni is hatással van a konjunktúrára, bármilyen furcsa is. (tudod, egy csepp nem oszt nem szoroz, de a pohár is egy csepptől csordul ki...)

A tíz tonnás román teherautó vezetéséért mindenképpen tisztelet jár, le a kalappal és köszi hogy megosztottad ezt a titok velünk. Ám bízom benne, hogy nem haragszol meg, ha azt mondom, nem sok köze van a tárgyhoz. Mert a nagyapáink pedig lovaskocsival jártak, na az volt ám az iskola a türelemre meg alázatra. Az ősember meg mezítláb rohangált. Na úgy felérni Budapestre, az ám az alázat... Belátod, hogy ez a gondolatmenet nem visz sehova. Ma ma van. Felgyorsult az élet, felgyorsult a tempó (nem sokáig, csak 90 Km/h-ig. De odáig igenis felgyorsult ;-))

Továbbra is tartom. Az utak közlekedésre valók. Tehát nem versenyzésre, és nem 60-as sétakocsikázásra. Versenyzők a pályára, sétakocsikázók, torlódást okozók a parkolóba. :) Béke

MaCS_70 2010.11.29. 23:58:16

Halihó!

Azért van itt némi nagyságrendi tévedés.
Száz kilométerenként pár perc eltérés nem fogja romba dönteni a nemzetközi karvalytőkét.
Egyébként meg +-10km/h meglepően keveset számít menetidőben.

Konkrét példa:
Siófokról menet Pécsre, igazi szép országúti menet. Két kocsival vagyunk, reggeli a siófoki McDonaldsben. Indulunk az első kocsival, a srácok a kettesben tudják, hogy öreg járgány, nyugis sofőrrel, ők meg ugye a fürgébb fajtából valók, úgyhogy ráérnek még utnunk indulni. A blokk szerint 16 perccel utánuk vágtak neki. Mi óra szerint 80, max. 85-tel nyomultunk, Árpád-tető felé 50-nel -- ez volt a vezető és a járgány komfortzónája.
A srácok hátul viszont elég tempósan jöttek, saját bevallásuk szerint az akkor még szent 50%-os határ közelében, de lakott területen max. 60-nal.
Mindezt laza szombat délelőtti forgalomban.
Pécsre három perc előnnyel érkeztünk.

Másik példa: Csopak-Pécs. Egyszerre indulunk Csopakról, a másik fél kocsival a lendületes (általában 110, Nagykónyi és Dombóvár között 140), én notóriusan betartom a sebességkorlátozást (motorral) -- mindenhol.
170 km-es út, nekem 2 óra 20 perc.
Tök egyszerre érünk a pécsi lakáshoz (az autó ér utol engem egy saroknyira a végállomástól) -- a kocsival volt egy tankolás Sásdon, tehát 170 km-en egy tankolásnyi idő lett a különbség.

Üdv: MaCS

csunyadiszno 2010.11.30. 00:20:38

@MaCS_70: Nyilván van nagyságrendi tévedés. Ugyebár + 10 km/h nem számít, mint ahogy -10km/h sem. Akkor megkérdezem, miért nem haladsz a lakott területen belül 40-el haladóhoz képest -10km/h-val, ami ugye 30km/h. Végülis nem lesz érdemi különbség a menetidőt illetően. Vagy miért nem választod ki az autópályán a legbénább faszt, aki 80km/h val halad, akkor te nyomjad hozzá képest-10el, máris 70-el mész.Ugye, hogy nincs jelentősége? A legnyomibb pöcs városban helyenként képes 30-35km/h-ra menjél lassabban, 20-25km/h-val. Végülis nem számít az a pár perc. Ugye érted?

40EridaniA 2010.11.30. 09:18:11

Nem 10 km/h-ról folyik a diskurzus, hanem ennél jelentősebb különbségről. Az sem ártana, ha a (szokásos) szemellenzős, elnézős, fejet félrefordítós, ferdítős/maszatolós hozzáállás helyett nem bagatelizálnánk el, mi a probléma gyökere.

Vajon mi az oka annak, hogy egy traktor, kamion mögött poroszkálva nincs semmi gondom az előttem haladóval? You know: 25, ill. 70 km/h, emelkedőn kevesebb, ennyit tud, szabályos. Vajon mi az oka annak, hogy egy szűk járdán lassan, járókerettel közlekedő bácsit/nénit utolérve nincs semmi gondom az előttem haladóval? Sőt ha tehetem, akkor egyesek szerint álszentségből még segítem is a biztonságos tovahaladást, ha mással nem, hát azzal, hogy nem mászok rá a lökhárítójára vagy nem lihegek az illető fülébe. Ők a békés egymás mellett élés és a közlekedés írt és íratlan szabályait betartva kerültek a privát szférám közelébe.

Ezzel szemben az önerejéből nyilvánvalóan haladni képes (ez fontos kritérium), ámde a mögötte összegyűlteket magasról leszaró vagy éppen észre sem vevő közúti veszélyeztetőkkel már van problémám. Mivel a fent említettekkel ellentétben vét a közúti közlekedés szabályai ellen. Tetszik érteni? Szabály, ami még rá is vonatkozik, hiába gondolja másképp. Sokminden hátráltathatja a tötymörgő haladását, műszaki hiba, a sofőr kezdő vagy cselekvőképességét akadályozó mivolta, eltévedt, parkolót vagy címet keres, lehetne sorolni még. Ez az ő egyéni problémája, az első alkalmas helyen el kell engednie a mögötte feltorlódott sort - ami a fehér holló ritkaságával előforduló eseteket leszámítva sohasem történik meg.

Korántsem olyan ritka ez a jelenség, mint ahogy egyesek szeretnék beállítani, az 1300 db hozzászólás beszédes. Az 58:42 szavazati arány nem kevésbé... Azért vicces, hogy sokadszorra is összefoglaltam ugyanazt, amit mások már kifejtettek, de úgy tűnik, igény, az van rá :)

(Ez nem az a fórum, ahol a gyorshajtók veszélyes mivoltáról folyik a vita.)

Operator 2010.11.30. 11:00:45

@MaCS_70:

Igazából az előttem szólók hozzászólásaikban teljesen jól összefoglalták már a lényeget, így azok tartalmával egyetértve egy apró megjegyzést tennék hozzá... Hogy elhiszed-e az előre nem tervezhető lassú haladás káros hatásait, vagy sem, lényegtelen. De tényleg. Ez az egész csak egy mellékszál volt, nem erről szól ez a fórum. (Mondjuk ha gondolod, beszélgess el róla azokkal a kamionsofőrökkel akik 10 Km/h-nál kevesebb sebességkülönbség esetén is vad előzésbe kezdenek ami kilométereken át tart, hogy akkor ezt miért is érzik fontosnak)

A lényeg, hogy vannak emberek, akik egyáltalán nem törődve másokkal, a közutakat használják időtöltésre, szórakozásra, vakarózásra úgy, hogy a forgalom normális ütemét lassítják, ezzel másokat indokolatlanul feltartanak, haladásukban akadályoznak. Mert azt gondolják, megtehetik. Mert nem törődnek másokkal. Mert önzők. Mi róluk beszélünk, ezt a fajta magatartásformát ítéljük el, illetve próbáljuk felhívni a figyelmet arra, hogy figyeljünk másokra. Te pedig ezt az önző magatartásformát véded.

decens 2010.11.30. 14:46:29

Az öcsém évekkel ezelőtt mindig megszólt engem amikor elmeséltem, hogy ide, vagy oda Európában milyen gyorsan értem el, vagy éppenséggel onnan haza. MINEK ANNYIRA ROHANNI? Volt a kérdése, erős kritikai felhanggal. Aztán egyszer úgy adódott, hogy elvittem Svédországba a rokonainkhoz. Az úton többnyire én vezettem, mert ő kijelentette, hogy max. 160 -al hajlandó menni, mert ő addig érzi a kocsit. Rendben van, úgy is lett, csak hazafelé vezetett Ausztrián keresztül. A korábbi kérdésére viszont megkapta a választ ezen az úton: MERT OLYAN ROHADT MESSZE VAN! :-))
Ezt ő is belátta amikor egy vasárnap délutáni német autópályán töltött 3 órás vánszorgásunk után (ezalatt megtettünk vagy 50 km-t) másnap be kellett hoznunk a lemaradást, hogy időben haza érjünk. Ezért a német autópályára még megmaradt 500 km-t 4 óra alatt sikerült lenyomnom. Ausztriától már nyugisan jöttünk.
Ha erre most jönnek az anyázós comment-ek, csak annyit, hogy 1963-tól közlekedek a forgalomban balesetmentesen.

MaCS_70 2010.11.30. 17:35:22

Halihó!

Félreértés ne essék, én sem szeretem a tötymörgőket, az a mentalitás pedig, hogy "én nem sietek, más se tegye" nagyon bosszant.
DE!
Az úton (és különösen hagyományos országúton) a közhiedelemhez képest nagyon kevés időt lehet megtakarítani nagyon komoly kockázat árán.
Persze, ne legyenek indokolatlanul lassú vezetők az úton, de gyorshajtók még kevésbé!
Túl sok súlyos balesettel kellett már foglalkoznom, ahol úgymond volt indok a sietésre. Mert az úton sietni, időt visszanyerni nem szabad. Elég nehezen tudok olyan élethelyzetet elképzelni, ami indokolná a sietést emberéletek kockáztatása árán.

Ja, és a 160 sztrádán sem igazán biztonságos. Fentebb leírtam, hogy miért.

Üdv: MaCS

zolcsik76 2010.11.30. 18:15:34

@MaCS_70: Minden tisztelet! Valaki érti a lényeget. Moderátornak üzenem, hogy a szövegkörnyezetből kiragadott mondatok egy kétirányú beszélgetés sokadik véleménycseréjéből valók. Ha elolvasná az egészet talán megértené. Ha nem, hát örök titok marad neki. A fórumra egy cikk linkjéből jutottam, ami arról szólt, hogy a tötymörgők veszélyeztetik az életünket, mert erőszakos előzésre csábítják szegény, törvénytisztelő állampolgárt.
Csak a moderátornak:
-a tötymörgőket nem szeretjük, mert feltartanak általunk nem ismert okból.
-a közlekedőknek mindenesetre ez mégis biztonságosabb, mintha gyorsabban mennének, mint képesek.
-egy tökéletes világban aki nem alkalmas, azt orvosin kiszűrnék /sokkal előrébb ezt is leírtam/ de ez nem tökéletes világ. És akinek jogsija van, zömmel vezetni is akar. Ha nem tud akkor is.
-Mindazonáltal aki lassan megy, ettől még nem megy neki senkinek, nem szorít le senkit. Tehát rájuk hivatkozni életveszélyes manőverek miatt nem lehet.
-Aki bármilyen okból felhúzza magát vezetés közben, arra szintén alkalmatlanná válik. Álljon meg. Higgadjon le.
A kezdetektől ezt írtam. Volt aki megértette, van aki nem.
Ja! Moderátornak még valami. Ha azt hiszi, hogy ezek a vasak csak a távoli múltban mentek, nagyot téved. Ma is használatban vannak, és még jó pár évig így is lesz. Na meg semmivel sem voltak lassabbak a ma gyártottaknál, amik 90-nél szépen leszabályoznak. Plusz hála a beszerzéseknek, a leggyengébb motorokkal vannak szerelve. Tehát nyomatékban sem jobbak. Gazdaságosabbak, kevesebbet kell őket javítani, de jobban nem mennek. A terepjáró képesség meg már egy egész más történet. A főnökökről meg annyit, hogy akinek több van festi magát. Írtam valahol előrébb. Honvédség. Időre megjelenni Kaposvárról Kecskemétre. Tetszik érteni? Azt is írtam előrébb. Kicsit előbb kell indulni. Mert a tötymörgőkön kívül még ezer oka lehet, hogy nem érsz oda. És közös bennük, hogy a kutyát sem érdekli. Tessék odaérni és pont. Azt meg, hogy a nyergesek miért előznek fékezés helyett kérdezd meg tőlük bátran. Én tudom a választ.

Operator 2010.11.30. 18:42:53

@MaCS_70: Szerintem egyetértünk! :)

Operator 2010.11.30. 18:50:12

@zolcsik76: Huhh, nem reagálnék, mert ez már nem vita, hanem vitatkozás, semmi értelme :) Értem amit írsz. Béke.

(még egy apró dolog: nem vagyok én moderátor, s ha tudnék se moderálnék senkit innen. Attól hogy nem értünk egyet, mindenkinek joga van véleményt megfogalmazni. Ezért jövünk ide. Elmondani a miénket, olvasni másokét)

zolcsik76 2010.11.30. 19:20:37

@Operator: hehe :D Bocsi! Ma nem vagyok teljesen észnél.

decens 2010.12.01. 11:58:52

@MaCS_70:
"Ja, és a 160 sztrádán sem igazán biztonságos. Fentebb leírtam, hogy miért.
"
Ha valaki ész nélkül nyomja, akkor igazad van. Az öcsém önként vállalja ezt a határt, nekem a német autópályán ez a határ a kocsim végsebessége, ami jóval e fölött van. Lehet anyázni, de amint írtam 1963 óta vezetek balesetmentesen.

ex-dr. vuk 2010.12.06. 15:01:37

@40EridaniA:
azert az tok jo, hogy az elozeses meg rafutasos balesetet is a totymorgo okozza, es nem az, aki ugy eloz, hogy leszarja mi jon szembe, es nem az, aki nem nez maga ele mikozben vezet...
Nem a totymorgok mellett vagyok (de ugyebar szamtalan oka lehet a lassabban haladasnak), de a balesetet akkor sem ok okozzak, hanem az idegbeteg barmok. Elso korben oket kellene kiinteni, es ha mar csak feltartas van, akkor kiinteni a totymorgot.

kpjotr 2010.12.09. 18:10:00

Miért van az, hogy a nyugati "határon" kifelé menet átérve szinte teljesen eltűnnek a tötymörgők?

TH 2010.12.09. 22:22:00

@kpjotr: mert még nem jártál Németországban. Ott hemzsegnek ugyanis...

Mikrobi 2010.12.20. 17:19:58

1248. kommentként azt mondom, hogy amikor a tötymörgőket szidó érvét olvasom, neki adok igazat, amikor az őket védőét, akkor neki. Saját véleményem az, hogy aki a szélvédőre tapadva görcsösen markolja a kormányt, azt a rendőr küldje pszichológiai alkalmassági vizsgálatra, az eü. vizsgálatokat meg szigorítsák meg. De a trafival csak a túl gyorsakat büntessék meg.

Szakibandi 2010.12.23. 16:02:29

Egy olyan világban szeretnék élni, ahol mindeki úgy vezet, hogy annak oka van. Oka, nem jellemhibája. Álmodok tovább...

pit-you 2011.05.18. 19:21:36

én egy alapjáraton higgadt és korrekt vezetőnek érzem magam,de az ilyen debilek engem is fel tudnak dűhíteni.
Persze lehet hogy épp fáradt idős vagy valami nyügje van,de van mikor én is 10 óra munka után reggel megyek haza és mondjuk én se 90-nel megyek na de nem is 60-nal.A baj a sok "hétvégi" "idényvezetővel" van akik valamilyen módon másképp értelmezik a dolgokat.
A 44-es úton én is szoktam haladni és gyakran találkozom én is ezzel a szituációval.
A másik nagy kedvencem a "paraszt tempomat" az adott páciens megtalál egy sebeségi fokozatot és tempót általában 65km/h és azzal a sebességgel közlekedik lakott területen kivül és belül egyaránt.
Sajnos az ilyen delikvenseket nem tudom sofőrnek nevezni.
és nem utolsó sorban gondoljunk csak bele hogy az ilyen mereven előretekintő a külvilágból és a környezetéből semmit sem érzékelő vezető vajon nem veszélyezteti a forgalmat,mi van ha egy veszélyes szitút kellene esetleg kivédeni-e vagy csak korrigálnia kell(enne) valamit de azt se tudja hol van.

BaradlayR 2011.05.22. 18:18:09

PSZICHIÁTERT AZ ÍRÓNAK!

Opel P1 · http://www.pbcomputer.hu/ 2011.05.22. 19:06:49

Engem nem zavar különösképpen, hacsak nem tart fel túl sokáig.
Én inkább a fékezgető mazsolákat nem bírom...

Bause 2011.05.23. 15:14:26

Az a furcsa, hogy a sok fröcsögő elfelejti, hogy valaha ő is kezdő, rutintalan volt. Sokaknak frusztrációt okoz a közlekedés (nem mellesleg a türelmetlen autóstársak miatt) és örül, ha a saját kocsiját uralni tudja. Erre persze jön az újabb fröcsögés, hogy akkor nem vezessen, menjen busszal. Persze, mert mindenki jobban meg tudja ítélni, hogy a másik mit csináljon, mint ő maga. Ne feltételezzük már, hogy akinek nehéz a vezetés csak azért ül autóba, hogy másokat basztasson ezzel. Az esetek nagy többségében meg lesz rá az oka.
Az empátia teljes hiányát látom a cikk első részében, illetve a kommentekben is. Aki szerint a 90-es sebesség korlátozás tulajdonképpen minimálisan elvárható utazósebességet jelent, az sürgősen nézze meg a KRESZT, de szigorúan olyan nagykorú felügyeletével, aki nem bukott meg szövegértelmezésből. Kezdőként, ritkán vezető autósként igenis legyen meg mindenkinek a joga arra, hogy úgy közlekedjen, ahogy magát biztonságban érzi.
Szóval sokakban megfogalmazódott, hogy a lassúhajtás a balesetek valódi oka, mert a lassúhajtók késztetik gyorshajtásra a többieket. Hát ennél röhejesebb indoklást még életemben nem olvastam. Türelem kedves autóstársak! Nem olyan hatalmas az országunk, hogy mínusz 10-20 km/h sebesség csökkenés (addig amíg nincs tiszta helyzet előzésre) 10 percnél többet befolyásolna a megérkezés idején. Egy vérbeborult aggyal végrehajtott előzés azonban végtelenné is teheti ezt az időpontot. Nem csak az türelmetlen ember számára.

svinjahond 2011.08.15. 09:13:04

Brilliáns megoldás lenne a "kötelező legkisebb sebesség" nevezetű kékre mázolt, kerek táblát felszerelni az ilyen "problémás" útszakaszokra és bizony mérni, mérni és mérni, majd bűntetni a csiganyálcsík-húzókat. (Az persze abszolút hülye szitukat eredményezhetne, ha pl. sima országúton, lakott területen kívűl kilencvenes általános sebességhatár mellé kitenné a hatóság a 90-es kék táblát.)
Szerintem fel kéne emelni az általános felső sebességkorlátot 100-ra (vagy méginkább 110-re), az autóúton 120..130-ra, míg autópályán vagy 150-re emelni, vagy végleg eltörölni a sebességhatárokat, illetve az összes útra csak ott alkalmazni, ahol ezt a balesetveszély TÉNYLEGESEN indokolja. Továbbá SZÉNNÉ BIRSÁGOLNI, a "lapátosemberes tábla"+ sebességkorlátozó "kombó" kinnfelejtőit! Illetve ilyen helyeken - amennyiben valós munkavégzés nem folyik - a hatósági sebességmérés tilalmát vezetném be!
A fenti változások életbe lépése után pedig elkezdeném megszórni az ország jobb minőségű fő- és mellékútjait a fentebb említett kék táblákkal. Pl. lakott területen kívül MINIMÁLISAN ELŐÍRT HALADÁSI SEBESSÉGKÉNT én bizony előírnám a 80-at, autóúton a 100-at, míg autópályán legalább a 120-at! Aki nem bír ennyivel menni, az adja le a járművét a bontóba, vagy ne használja a fenti utakat. (pl. a 80 km/h csak nem olyan észveszejtő sebesség, hogy ne bírná pl. egy cilinderes szódásüvegszemüveges, kalapos, skodás papa biztonságosan elérni és stabilan tartani...)
Na, persze azt is tudom, hogy ilyen katasztrofális úthálózat mellett 300%-os baleseti esetszám növekedésre lehetne számítani, szóval először utak kellenének. (Aztán persze jobb/fiatalabb járműpark, ahhoz meg mostanában hírből se ismert jólét, de a téma itt már messzire vezetne... és nem akarok politizálni!)

liza9 2011.12.15. 10:34:41

Nem olvastam végig az összes hozzászólást, mert rengeteg benne a szubjektivizmus, a sértett önérzet által kiváltott indulat stb. Annyit azonban hozzá kell tennem, hogy nemcsak a tötymörgők veszélyeztetik a többieket. Az irányjelző indokolatlan használatra gondolok. Megáll a tisztelt vezető a célja közelében, szabálytalanul, és bekapcsolja a vészvillogót.
Mindenki, vagy majdnem mindenki tudja, hogy nemsokára megérkezik. De addig is? ki kéne kerülni, a másik sáv tele, be nem enged senki. Vagy záróvonal van, tehát mellette elhaladni csak szabálytalanul lehet (vagy záróvonal átlépési engedéllyel). Szerintem büntetni kellene a vészvillogó indokolatlan használatát is.
Mert már rég nem azt jelenti, hogy baj van. (kereket kellett cserélnem defekt miatt, természetesen bekapcsoltam a vészvillogót, természetesen senki nem állt meg segíteni! Gondolták, majd jövök pár perc múlva a megvásárolt hamburgerrel, cigarettával, újsággal.) Szóval szép lassan lejáratták a veszélyt jelentő villogást!
Az pedig csúcsa "megszokás"-nak, hogy kijelölt parkolóban, szabályosan beállva is bekapcsolta egy vezető a vészvillogóját.
További jó utat, balesetmentes közlekedést kívánok!

Abfangjaeger 2011.12.15. 12:02:49

Amíg vannak, akik úgy érzik, hogy joguk van lakott területen kívül (90-es "táblánál") 100-100-120 km/h-val hajtani, addig joguk van másoknak 60-70-80 km/h-val hajtani.
Ésszerű esetben az indokolatlanul lassan haladók büntetését támogatom. De nehogy már azért büntessenek valakit, mert a kaptatón felfelé a kispolszki csak 60-70 között bírja!
Ja igen, zúzassa be, vegyen másikat, korszerűt, stb. De akkor az ezirányú javaslatot tevők dobják össze a gépjárművek ára és fenttartása közötti különbözetet.
Mert nem az vesz ilyen autót, akinek számolatlanul áll a lé, hanem az, akinek ennyire telik. És a pénzügyi helyzete ne legyen senkinek a jogalapja a közúti büntetésre.

Áldás és békesség!

bledzer 2012.01.26. 11:38:08

Nem szép dolog troll-os hanglevelű kommentet küldeni, és oltani mást minimális ismeretség nélkül, viszont Balázs Viktor egy "+!%/. Miért is? Talán azért mert Bende Tibornak igaza van, ráadásul teljes mértékben. És mielőtt bárki is megkérdezné hogy miért van igaza és B.V. miért egy ****, hát azért mert:
. Ha valaki úgy érzi, hogy nem megfelelőek a képességei akkor engedje el a másikot, szépen tartson az út széle fele, még lassíthat is egy picit és indexeljen jobbra. Én nem megyek lassan városon kívül 110-120 ha sietek plussz 30-40, de ha valaki nálam jobban zúzza, hát menjen. Félrébb húzok, indexelek, megelőz, megköszöni, elhúz és mindenki boldog. Neki nem hányom fel az ablakát, ő nem világítsa ki a szemem a tükrön keresztül stb. A NAGY BAJ viszont ott van, hogy a legtöbb tötymörgő azt hiszi, hogy ő a világon a legkomolyabb ember és arról is meg van győződve hogy nála nem vezet senki jobban, holott nem is halott ellenkormányzásról, heel and toe-ról clutch kick-ről és még sorolhatnám. Ő bebetonozza magát a vonal mellé aki pedig meg meri előzi az kárhozott veszélyes ember akit likvidálni kell. Mert az egója nem bírja ki, nem az útra való hanem a vonatra. Miért fáj neki az hogy elengedjen, vagy legalább ne az út kellős kiba.... közepén menjen? Ha kezdő, ott a megülönböztető jelzés és ha két éve vezet de még nincs elég tapasztalata? Ne legyen nagy legény és hagyja kint a T betüt. Ha meg fáradt vagy idegösszeomlás szélén áll, kapcsolja be a vészvillogót és cammogjon haza az út szélén. Csak ehez az kell hogy a tötymörgő beismerje hogy lassan és bénán vezet.

tintamin 2012.01.31. 21:43:22

Mindkettőnek igaza van, de nem teljesen:

Tibivel tökéletesen egyet tudok érteni, már ami a lakott területen kívüli tötymörgést illeti: életveszélyes.
Iszonyat.
A városban elporoszkálok, ott nem zavarnak ezek annyira, azzal a pár perccel nem lennék beljebb, úgyis dugó van, meg biztos nem megy előttem kerületeken keresztül, előbb-utóbb hagy futni, önismereti és személyiségfejlesztő tréningnek sem utolsó, ráadásul nem tart sokáig.
Ma jöttem haza a 8ason, és volt egy szerencsétlen, aki meglátta a traffipaxot, a városhatárnál és beállt Várpalotán végig 35-re.
De nem haltam bele.

Balázs Viktor: ha valaki szerencsétlen, vagy szándékosan lassan halad, vegye észre (magát)! Ő ugyanolyan kevéssé empatikus, mint a mögötte hörgő barom. Spirálba kerültek mindketten, az egyik vagy dacból, vagy a magas stresszfaktora okán képtelen az empátiára (ezért lassan megy), ami ugyanúgy igaz a hátul haladni próbáló(k)ra.

Én külföldön - ha nem autópálya - mindig lassabban megyek, hogy nézelődhessünk, bárhol meg bírjunk állni, 70-80-nal poroszkálok az Alpokban. De ha követnek páran egy ideje, és vagy nem bírnak vagy nem mernek megelőzni, félrehúzódom, én aztán kurvára nem halok bele.

Nem hiszem el, hogy ezeknek a szerencsétleneknek jólesik a feltartott kocsisor előtt menni. 1 percre kiáll, és elmúlik a stressz mindenkiről. Na ezt kéne felfogni a tötymörgőknek.

A városi közlekedésben egyébként sokkal nagyobb türelemmel kell viselkedni. Itt elnézhető a tötymörgés, az emiatt arclerántással fenyegetőzés viszont abszolút nem.

Tehát: Tötymörgés városban (bizonyos mértékig, nincs zérótolerancia) megengedett, azon kívül viszont életveszélyes, tehát büntetendő.

Imre Kiss 2013.12.18. 14:28:06

Szeged, Tisza Lajos Krt. ...
Tanuló vezető 22,5 KM/H-val száguld. alkalmas helyen megkérdezem az oktatót, mire ez a nagy "sietség"?
Jött is a válasz: Bizonytalan/fél a tanítványa!

/Ha ez így van, akkor miért nem szorult annyi intelligencia a "tisztelt" oktatóba, hogy nem egy 'egysávos', és nem utolsó sorban igen forgalmas útszakaszon terrorizálja a forgalom többi résztvevőjét! Van szegeden nem egy ilyen esetekre alkalmasabb útszakasz is!/

Egyébként rögtön eszembe jutott az engem oktató Bartos Pállal folytatott párbeszédem:
- Mennyi is a városban megengedett sebesség?
- 60 (igen, akkor még annyi volt!)
- akkor menjünk közel annyival, vagy ha félek, akkor irány vissza a tanpálya!
és eközben szépen rálépett a gázpedálon lévő lábamra (akkoriban még "csak" fékpedáljuk volt az oktatóknak.)

De már ez sem így van, mert miért is kellene rutinpálya/ rutinvizsga, ugye "kedves" jogalkotók?

Vierre_ 2016.08.17. 14:27:50

Régi poszt, de most találtam meg, saját szorongásom okán. Régebben, amikor fiatalabb voltam, lazább és az élet nem szorított rám pánikrohamokat, amiket végül lekűzdöttem, de a határaimat szűkebbre kellett vennem ezáltal, nem okozott problémát a 160 km/h. Azonban most vettem egy használt autót és a sztrádán egyszerűen képtelen voltam a jobb szélső sávban 90 km/h-nál gyorsabban menni. Ahogy kimozdultam a komfort zónámból, jött a pánik, a pánik, hogy az adott sebességnél nem tudom már kordában tartani az autót, ha baj van, megcsúszik, durrdefektem lesz, gyerekek ülnek mögöttem stb. stb. Tudom, hogy kínos, és rendkívül kellemetlen, tudom, hogy mindenki utál, így beállok egy kamion mögé, ott kutyát nem zavarok és lejutok oda, ahová akarok anélkül, hogy szétszoronganám magam. Jöhetne a jogos kérdés, hogy akkor minek vezetek? Egy, mert szeretek, nincs bajom a városi közlekedéssel sőt, kettő, mert el szeretnék oda jutni, amit elhatározok, amit megálmondok magamnak. De nem megy 90 fölött, nagyon sajnálom. Végtelenül nyomasztanak a mellettem elhaladó 160-al robogó autósok, de nem azért, mert ők gyorsak, hanem, mert zavarom őket, tudom jó. Ti poroszkálásnak élitek meg a 90 km/h-t, én nem így gondolom. Nekem a 90 km/h kevésbé halálos, mint a 160. Én így döntök, nekem ennyi fér bele, én vagyok az az ember, akit minden férfi vezető gyűlöl, mert azt hiszem, hogy a férfiak azok, akik ezt nem bírják elviselni, van ebben a sebesség dologban egy jó nagy adag maszkulinitás. DE. 90-el fogok menni akkor is, ha gyűlöltök, mert ÉN így érzem magam biztonságban és senki kedvéért nem fogom ezt a biztonságot félredobni. Sajnálom.
süti beállítások módosítása