Kolontár Expressz – az autóbuzik segítenek a bajban

  2010. október 14. - streetsta Címkék: vörösiszap kolontár

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Mégfilléresebb Koszradírok
2015-07-28 17:27:27

A Mágikus Koszradír hihetetlenül sok ember fantáziáját megmozgatta, már-már mikroszálas törlőkendői

Kreatív traffipaxolás
2015-07-21 20:26:01

Én értem, hogy szükség van sebesség ellenőrzésre, ha nem lennének traffipaxok, elkanászodnánk mindannyian.

Nesztek, rakenroll!
2015-07-08 18:16:52

A nyárnak még csak az első felénél járunk, de úgy tűnik, ennél jobb buli már nem lesz. Félre ne értse

Megbűnhődtem
2015-06-29 17:25:09

Ez van, ha az ember felelőtlenül fogyasztja a totalcaros és indexközeli tartalmakat. Kezdődött azzal, hogy

Nincs ma ember Magyarországon, aki ne hallott volna a Kolontár melletti vörösiszap-tározó falának leomlásáról, és ennek szörnyű következményeiről. Pár napja azt is tudom, még Hong Kongban is tisztában vannak vele, miről beszélek, ha iszap-áradást említek.

Akár azt is hihetnénk, direkt ilyenre lettek festve az épületek, annyira szabályos a minta

Természetesen mindenkit sokkoltak a helyszínen készült képek, filmek, de tudjuk jól: ami nem a közvetlen közelünkben történik, ha ismerősünk, barátunk nem érintett a tragédiában, az ritkán ösztönöz cselekvésre. Persze, ha nagy a baj, sokan keresnek és találnak módot arra, hogy pénzzel vagy más adománnyal igyekezzenek segíteni, még akkor is, ha tőlük távol történt a katasztrófa.

Őszintén megmondom, én szkeptikus vagyok. Nagyon ritkán szánom magam rá az adakozásra – abba a csoportba tartozom, akiknek nem elég átlátható, ellenőrizhető egy adományvonal, gyűjtőszámla működése. Egyszerűen nem akarok „nonprofitszervezetek” eltartója lenni. Nem tudom kikapcsolni a gyanakvást: a non-profit szervezet, az csak profitot nem termel, de azt senki nem állítja, hogy a gazdái nem csippentenek le maguknak az adományokból, hiszen a működési költség, az működési költség, még ha egy parkolási kft (szintén non-profit szervezet) Ferrari-lízingjéről is van szó, ugye. A bizalmatlanság sok esetben alaptalan, számosan vannak, akik valóban arra fordítják az adományokat, amire azt eredetileg szánták. Én csak egyszerűen szeretem tudni, ha teszek valamit, akkor annak valami konkrét következménye van.

Csak hogy legyen mihez viszonyítani. A fejem búbja 185 cm-re van a talajtól

Most vasárnap jelent meg itt, a Totalcaron Koncz Jani összefoglalója egy csapat emberről, akik barátjuknak és annak bajbajutott falujának saját erőforrásból, saját munkával, fáradságot nem kímélve segítenek. Aki elolvasta a cikket, tudja, hogy ennek a baráti társaságnak a kapcsolódási pontja az autóbuzéria, az amerikai autók imádata. Nem konkrétan egy klub, pusztán barátok, akik Békési Róbert kezdeményezésére a tragédia másnapján felállítottak egy sátrat, begyújtottak a bográcsok alá, és meleg ételt adnak azoknak, akik a helyszínen a kármentesítésben részt vesznek. Legyen az tűzoltó, katasztrófavédelmis, rendőr, mentő, uniós megfigyelő, vagy kolontári szomszéd, akinek esetleg a házát vitte el az áradás, mindenki szívesen látott vendég.

Tábor a Kultúrház mögött

Ebben a kezdeményezésben a pofonegyszerűség a legszebb. Október ötödikén, tehát másnap már lent voltak, és este felállították a sátrat, berendezték a „tábort”. Ekkor, tehát a trutymó kitörésének másnapján már sokan gondolkodtak, miben, hogyan tudnának segíteni, de épkézláb ötlete senkinek nem volt az ismeretségi körben. Békési Robiék viszont azonnal tudták, mi az, ami ilyenkor biztosan kell: ennivaló. Mindegy, hogy falubeliek, vagy odavezényelt állami szervek tagjai, esetleg önkéntesek – az elégetett kalóriákat pótolni kell.

Sokan, akik vasárnap elolvasták a cikket, úgy érezték, ez egy olyan dolog, ami mellé oda lehet, és oda kell állni. A civil kurázsi tökéletes példája. Hétfőn délelőtt felhívtam Koncz Janit (a projektet mindvégig támogató v8cars.hu fórum olvasóinak csak John Smith), akinek segítségével fel tudtam venni a kapcsolatot a kolontári Jeepzolival. Miután tisztáztuk, hogy a hétvégi kitelepítés után visszatértek, és egész nap rotyognak a kondérok, fogy az alapanyag, gyors telefonálgatásba kezdtem.

A tervem pofonegyszerű volt. Fogom a telefonom, és a listában szereplő barátaimat, jó ismerőseimet felhívom, és megkérem, aki tud, segítsen. Ezer forinttól felfelé vártam az adományt. Szinte kivétel nélkül mindeni adott, az átlag ötezer forint volt, aki nem járult hozzá a dologhoz, igen jó mentséggel tette: már adakozott más módon, esetleg 80 pár gumicsizmát küldött a térségbe. Úgyhogy azt mondom inkább, mindenki adott – talán mondanom sem kell, a Totalcar szerkesztősége is kivette a részét a dologból. Természetesen bizalmi alapon ment a gyűjtés: felírtam a nevet, mellé az összeget, a konkrét bankót majd egy személyes kézszorítás kíséretében később veszem át, nincs idő késlekedni.

Bizalmi alapon intéződik minden: van egy társaság, akikben megbízom, hogy arra fordítják az adományokat, amire szánjuk. A barátaim megbíznak bennem, hogy az adományuk eljut a címzettekhez. Én pedig tudom mindegyikről, hogy ha egyszer megígérték, hogy adnak, akkor adnak. Hat óra alatt 170 000 forintnyi ígérvény gyűlt össze. Nem egy vagyon, de másnap a Metróban két nagy bevásárlókocsit púposra raktunk belőle.

Ennyien egész gyorsan ki tudtunk pakolni

Az én hozzájárulásom az egészhez a szállítójármű, az üzemanyag, és az ügyintézés volt. Így legalább az öreg Ford Transit tűzoltóautóm is kinyújtóztathatta magát, neki való feladatot kaphatott nyugdíjas korára. Társamul szegődött az útra a régi Belsőség-olvasók számára kedves ismerős Orosz doktor, aki nem csak adománnyal, hanem személyes segítséggel járult hozzá az akcióhoz. Ő is azonnal látta, fergetegesen jó dolog, hogy autós szerveződés áll egy ilyen megmozdulás mögött, amit aztán újabb autós klubok támogatnak. Aki a fórumokat figyelemmel követte, tudja, hogy nagyon rövid időn belül felajánlotta segítségét a Citroen-, Mercedes-, Suzuki Swift-, Honda Klub, és még ki tudja hányan. Orosz doki feltett szándéka, hogy a javarészt amerikai olvasók által látogatott jalopnik.com közönségét is tudósítja az eseményekről.

Gyorsan egyeztettem Jeepzoliékkal az aktuálisan szükséges alapanyagok listáját, megpakoltuk a Transitot, felvettünk még a szintén amerikai-autós Lévai Ákoséktól több karton üdítőt, illetve egy reflektort, és a nyugdíjas tűzoltóautóval meglódultunk Kolontár felé. Bár a benzines V6 nem a legköltséghatékonyabb módja a transzportnak, de a kapcsolható összkerék, meg a felező biztonságérzetet adott.

A rendőri jelenlét folyamatos

Már a célhoz közel megkérdeztem a Dokit, szerinte, ha odaérünk nagyobb, vagy kisebb lesz a sokk, mint amire számítunk a hírek alapján. Erre a maga választékos módján csak annyit válaszolt: nem tudom, eddig még sosem voltam iparikatasztrófa-sújtotta területen. Én sem, de azt elmondhatom, igen rendesen pofán vágott, mikor Devecseren az első vegyvédelmi ruhába öltözött katonai alakulatokat megláttam. Honvédségi Krazok, G-Mercedesek, MAN-ek mindenhol, gépfegyveres rendőrök a fontosabb kereszteződésekben. Tiszta halivúd, ilyesmit szerencsére csak katasztrófafilmeken láttam eddig.

Mivel ellátmányt vittünk, a hermetikusan lezárt területre is behajthattunk. Bár már a 8-as úton lehetet látni a járművek kerekei által széthordott vörös iszap nyomait, meg az áradás által elmosott, képekről is ismert MOL-kutat is láttuk, de igazán itt vált sokkolóvá a látvány. A szántóföld közepén, kilométeres távolságra az utolsó kolontári házaktól biciklik, bútorok, ágyak, udvari gyerekjátékok, mászókák hevertek szanaszét, kikandikálva a vörös sárból. Igencsak leszűkült a szókincsünk. Aztakurva. Aztabüdöskurva. Bazmeg. Bazmegbazmeg. Bazmegbazmegbazmeg. És még visszafogtuk magunkat. A szemből érkező billencsek alsó fele masszívan vörös volt, a mi autónk is pillanatok alatt saras lett, igaz az alapszín miatt nem volt annyira kontrasztos a látvány, mint a többi járművön.

Hídon híd

A faluba érkezve különösebben nem kellett kérdezősködnünk, csak annyit kellett mondani, hogy azokat a srácokat keressük, akik főznek. Jeepzoli és Robi párja képviselték a női nemet a kis táborban, egy kondérban folyamatosan rotyogott a pörkölt (azért csak egyben, mert délután négy volt, így óránként 40-50 adagnál több nem fogyott, estére természetesen megnövelték a kapacitást). A több vödör gulyáskrémnek, piros aranynak, borsnak természetesen örültek, de az üdítők, energiaitalok és némi édesség látványa jobban felvillanyozta a helyi erőket: lassan egy hete nem láttak már ilyesmit. Értelemszerűen mindenki a legszükségesebbeket küldte eddig, az ilyen luxuscikkek nem jutottak a kordonon belülre. De az energiára szükségük van az ittenieknek, legyen az tűzoltó, rendőr vagy helyi lakos. Sokan húzták a szájukat a fórumokon, hogy miért azoknak segítenek Zoliék, akik a munkájuk miatt vannak a helyszínen, miért nem a földönfutóvá vált családoknak. Bennem is voltak fenntartások, de aki látta, hányan, milyen munkát végeznek, abban többé fel sem merül, hogy megérdemelnek-e egy kis plusztámogatást. Nem azért, mert csak egy bagett az egész napi fejadagja egy rendőrnek, mert szerencsére kiderült, hogy ez egy félreértés miatt terjedt el, kapnak tisztességes ellátmányt, de lássuk be, olyan munkát végeznek, amit nagyon kevesen csinálnánk, és ki tudja, nem veszélyeztetik-e saját egészségüket, testi épségüket. Az önkéntesekről meg már ne is beszéljünk. Maradjunk annyiban, az a napi körülbelül ötszáz adag meleg étel jó helyre kerül, nekem nincs lelkiismeretfurdalásom, hogy nem az arra érdemeseknek segítünk.

Mi lehet a motortérben...

A Totalcar cikke sokakat megmozdított. A korábban Totalcar-szerző Péter Anna malackaraj- blogján a főzni tudó kommentelők is azonnal reagáltak: a hétvégéig gyűjtik az alapanyagot, és hétfőtől leváltják a fáradt csapatot. Robiék lent hagyják a sátrat, bográcsokat, az új szakácsok pedig valószínűleg jövő héten már a kolontári károsultaknak is segíthetnek, hogy könnyebb legyen egy kicsivel az életük, és a romok takarítása közben ne kelljen a főzéssel is foglalkozniuk.

A helyieknek ugyanis lesz mit csinálniuk. Bár kicsit szégyenlősködtem, mert mégis milyen az már, hogy az ember nekiáll mások tragédiáját bámulni, de aztán győzött a kíváncsiságom: Zoliék cimborájával és Orosz Dokival lesétáltunk a templom mögötti dombról a faluba. Csak a Kossuth Lajos utcán mentünk végig, le az elmosott híd helyén felállított pontonhídon át az utca végéig. Meg sem próbálom leírni a látványt. Sok képet publikáltak már, láttam korábban is, mit művelt a lezúduló iszapáradat. De ott állni a két, három méter magasan megszínezett falak mellett, a korábban takaros udvarok helyén vörös, repedezett felületű sártengert, a nemrég aszfaltozott járdáról elmosott aszfalt-darabokat, sodrás irányba megtört növényeket, meg az utcára halmokba hordott berendezési tárgyakat látni olyan dolog, amit én nem tudok leírni. Nem vagyok újságíró, irodalmár, nem ismerem azokat a szavakat, amik kellő súllyal kifejezhetnék, leírhatnák azt, amit láttam. De lehet, hogy még nem is alkották meg őket.

Minden megszínez a vasoxid

Visszaérve a sátorhoz, a bográcsból felszálló gőz illatára bizony hangos gyomorkorgással reagáltam. Meg kell hagyni, a kolontári pörkölt igen finom, de sajnos Orosz doki kimaradt ebből az élvezetből. Az ő gyomrát megviselték a tapasztaltak. Nem is a látvány, sokkal inkább a szagok voltak rá nagy hatással. A kiömlött iszap nagyrészt vasoxid, amit ugye úgy is hívnak, hogy rozsda. A gyakorlottabb műszaki embernek az iszapból terjengő vas-szagról gépműhely jut eszébe. Egy orvosit végzett dokinak azonban a boncterem ugrik be: az ott kiáramlott sok vérnek van ennyire jellegzetes vasas szaga. Nem csodálom, ha ezek után neki nem volt kedve a gulyásból enni, de szerencsére egy kis kolontári házipálinka segítségével mégiscsak kapott ízelítőt a helyi gasztronómiából.

Hazafelé menet még gyorsan beálltunk a honvédségi mentesítő-lemosó egységhez, hogy nagynyomású vízzel lemossák az iszapot. Egy kis mosolyt sikerült az arcomra csalniuk: két aktív Csepel teherautó is ott állt a hipermodern gépek mellett. Azért természetesen másnap még egyszer át lett mosva a kocsi.

Jól jön a nap végén egy kis meleg étel

Nagyon köszönöm Robiéknak, Jeepzoliéknak és a többieknek, hogy lehetővé tették, hogy segíthessünk. Nekünk könnyű dolgunk volt, mert a felelősség, és a valódi, megerőltető munka az övék, mi a könnyebbik utat választottuk. Kitűnő példát mutattak, hogyan kell működnie a civil összefogásnak, és ez sokakat megmozdított. Gratulálok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr652371733

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kolontári beszámoló 2010.10.18. 11:30:46

Ez most nagyon offtopik bejegyzés, ezért legalább az illusztrációkra autós fotókat válogattam. Aki más képekre is kíváncsi, az a itt talál galériákat az elöntött Kolontárról és a V8-konyháról. Nem akartam Kolontárra menni. Illetve természetesen ...

Trackback: A közösség ereje 2010.10.15. 08:02:22

Quadosok, terepjárósok a vörösiszap-katasztrófa elhárításában...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BMW /// 2010.10.14. 19:17:53

Múltkor RTL-ben a hírekben volt erről szó hogy megemlítették a totalcar honlapját és hogy egy autós társaság segített.:)

Legalább vannak még segítőkész emberek ebben a világban

K.teknőc · http://www.homlokzatihoszigeteles.hu/ 2010.10.14. 19:25:54

Ezek a képek jók, csak az a baj, hogy valósak. Nagyon durván tönkre vágta az embereket ez a dolog, már a mi fórumunk is érdeklődik, hogy-hogyan lehet segíteni.

red87 2010.10.14. 20:02:26

szombaton lent találkozunk, viszek egy fuvar ezmegazt!

pickapu 2010.10.14. 20:04:19

Kellenek ilyen emberek az országba. Maximális földighajlásom a segítők előtt.

Pipi 2010.10.14. 20:23:40

mennék én is, csak nincs mivel és egy fillérem sincs:( amúgy nem is tudtam, hogy orosz doki tényleg doki

Jarlaxle 2010.10.14. 20:23:49

Respect a cikkért, és a segítségért, Sípos úr!!!

misinator 2010.10.14. 20:25:47

Amikor Felsőzsolcán állt a víz, 6-án vasárnap hajnalban egy fekete japán magasított terepjáró csorgott lassan a láthatatlan úton szügyig vízben, buborékokat fújó kipufogóval életveszélybe került embereket keresve.../meg még egy jó pár szintén spéci gép, nagy Chevy stb./
Elbeszélgettem a sráccal - a kerítés tetején állva; honnan jött, mi motiválja, stb. /a H A T Ó S Á G persze qrvára hatástalan volt, innen is üzenem a józan paraszti ésszel megáldott tagjaik kivételével, hogy elmennek a jó ..... .....kba!/
Ezek az emberek minden tiszteletet megérdemelnek, de érdekes módon nem hallottam, hogy valaki is kapott volna közülük állami elismerést - még ha nem is azért csinálják - bezzeg a vízfejű katasztrófavédelem kiemelten vízfejű vezetői pajzsra lettek emelve.

Jellemző, hogy Kolontáron is az ÁNTSZ nagy értelmű izgágája a háromszázfázisos mosogatást hiányolta, az istenbarma.
Ahelyett, hogy a tényleges járványveszéllyel foglalkozott volna.

De Zsolcán dettó.
Ami pénzt ezek havonta felmarkolnak a semmiért, abból a károsultakat simán kárpótolni lehetne, ha már az állam a hatóságain - mint kinyújtott karokon - keresztül gondatlan felelősséggel hagyta emberek életét megnyomorodni.
/Mielőtt valaki árteret emlegetne, Zsolca NEM ártér - ahogy Kolontár se iszaptér - a vizet felelőtlenül a pár éve kiépített utakkal, műtárgyakkal szabályosan rávezették a szerencsétlen város...faszt, most már penészfalvára.

Ááá, hagyom a picsába az egészet, szétvet az ideg, meg a frusztráció az átélt, meg a most is látott fejetlenség miatt.

Magyar[HUN] 2010.10.14. 20:26:12

Hatalmas tiszteletem minden segítőkész,adományozó embernek(magyarnak és külföldinek egyaránt). Valaki még azt írta az előző posztban, hogy mi magyarok mindig segítünk más országoknak, de mi nem kapunk soha semmi segítséget...Ez most az élő példa arra, hogy igenis segítenek nekünk, még a távol-keleti országok is.
Autós szempontból annyit fűzök hozzá, hogy bizony a jó öreg szovjet/orosz technika még mindig jelentős mértékű:)

1kutya 2010.10.14. 20:36:48

max respect a v8-asoknak és mindenkinek aki segít személyesen!

én annyit tudtam tenni, hogy a megfelelő helyre eljuttattam az odaszánt csengőforintokat.

remélem befut...

misinator 2010.10.14. 20:42:18

@Magyar[HUN]: Már régebbi Belsőség fórumon megírtam: A MAN-ok vizet nyeltek, a KRAZ-ok, Uralok meg a legmagasabb vízben is járőröztek. Meg kitolták a MAN-okat.
Ennyi.

kétség 2010.10.14. 20:46:42

@misinator:
Itt jön be - hogy hatóság - vagy emberség?
Agykontroll??

1kutya 2010.10.14. 20:51:36

@misinator: ne cseszd fel magad, anno a beregi árvíznél is ez volt. két szememmel láttam, hogy a haver faterjának a két t-150-ese tartotta a gátat badallónál (szó szerint nekimentek a tolólappal a gátnak és tartották, ki ne nyomja a víz), miközben a vízügyes fejesek öltöny/gumicsizma kombóban jó fél kilométerről nézték kikerekedett szemmel, hogy most akkor mi és hogy. annyi sem jutott eszükbe, hogy felemeljék azt a redvás telefont és gépeket hozassanak.

aztán amikor odaát átszakadt a gát és a beregbe folyt már a víz, a szomszéd terepjárójával én hordtam az ideiglenes gáthoz a zsákot, mert a kedves "vízügyesek" a tiszahidat támasztották és lesték a vízmércét.

de sorolhatnám tovább is...

a végén aztán könnyes szemekkel nézhettem, ahogy himbálóznak a víz tetején a romok:(

misinator 2010.10.14. 20:57:44

@1kutya: Ha pénzadományt szánsz a károsultaknak, s nincs tuti korrekt tipped - mint a v8-as srácok - jobban teszed, ha magad mész le, szétnézel, s akit rászorultnak látsz, annak adod.

domeq 2010.10.14. 20:59:35

@misinator: Nem az ÁNTSZ szarozott velük. Tessék ellátogatni a www.antsz.hu oldalra és ott feketén fehéren le van írva, hogy pár éve nem az ÁNTSZ, hanem az MgSzH ellenőrzi ezeket. Tessék utána nézni és akkor okoskodni.

domeq 2010.10.14. 21:00:57

Példás a V8-asok és minden segítő hozzáállása.
Minimum állami kitüntetés járna nekik.
Kitartást!

wpa 2010.10.14. 21:04:55

máshol is jeleztem már, hogy jövő héten kedden, szerdán és talán csütörtökön szívesen segítek a két kezemmel is, ha megy valaki arra kedden, csatlakoznék.

misinator 2010.10.14. 21:05:06

@1kutya: Nálunk a Sajó tetőzése abszolút rekordot döntött. Még a TÉNYLEG -gáttal védett - pár ártéri háznál is csak talajvíz volt. A Bódva, Kis-Sajó vize a vár...falun átömlött, de a gátnál levő majd egy tucat vízügyesnek nem jutott eszébe, hogy átvágja a gátat - hogy befollyon a...a Sajóba.
Egy helyi vállalkozó - Nagy "DZSUMI" Zoltán átvágta az egyik markológépével, így menekült meg sok száz ház - a mienk is, amelyek ennek köszönhetően csak egy napig álltak vízben...
persze a Hatóság intézkedett: a rendőrök előállították, ha jól tudom jelenleg is tart az eljárás ellene.
Hogy jön egy állampolgár ahhoz, hogy több esze legyen seregnyi parazitánál!???

Pajkos kisdömper 2010.10.14. 21:13:46

Pont akkor voltunk lent,én nem is tudtam/akartam fotózni.S.Z-ék csak minket vártak meg és indultak vissza.Kb este 9-re értünk le.Kirámolás és vissza Érdre/Csepelre:)De jó volt látni hogy örültek a kb 5m házikolbinak:)))))

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.10.14. 21:13:49

Esetleg új kazánokat tudok szerezni nagyon olcsón. (atmoszférikus, turbós, kondenzációs) Beszélek a vezírel, aztán jelentkezek...

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.10.14. 21:17:26

Szép volt Sipos Úr. Pár napja láttam az első vörösiszapos Golfot. Devecser itt van 40 km-re. Akkor jutott eszembe, hogy azokon az utcákon pár nappal korábban még ott játszottak a gyerekek, és valószínűleg Kolontárról se hallott volna senki, ha nem történik ez a katasztrófa. Bár úgy lett volna...

misinator 2010.10.14. 21:18:13

@domeq: Írd már be a keresőbe, hogy "hárommedencés mosogató", meg Kolontár, meg V8.
Én is a médiából tájékozódok.
A vérvádért hamu a fejemre.

Osztán' csak nem Te vótál' a HATÓSÁG!?
:-)))

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.10.14. 21:24:44

@replikátor: elfelejtettem, új kazánokról van szó, legnagyobb hazai gyártó termékeiről.. (nem FÉG) :)

1kutya 2010.10.14. 21:25:02

@misinator: van korrekt tippem (nekem ügyfelem a Vöröskereszt, úgyhogy velük beszéltem, nekik toltam a lét).

lemenni nem tudok (idő hiányában), beugrott az előző blogbejegyzésnél, hogy megciccentem SF-et (Sebaj Fóbiás, ala vényóctag) és tegnap viszek valami hasznosat inkább a Lurdy-hoz, de sajnos halaszthatatlan meló miatt ezt a lehetőséget elvetettem.

ÍJ:(

I'm Stupid 2010.10.14. 21:36:06

Szombaton 00.12-kor csörgött a telóm,menni kell!Vasárnap estig ott álltunk készenlétben,ha ki kell telepiteni Devecsert!Nem kellett.A rádiókbol tudtuk a friss hireket!A fő"GAZDÁNK" büszke volt ránk,kb ennyi!Ha a civilek nem adnak szombaton egy tányér gulyást,éhessek maradtunk volna!De azért a helyi resti tulaja kaszált.reggel hétkor 70 forint volt egy kávé!Peströl,Tatárol és Kaposvárrol álltunk ott,és kávéztunk.11 órára ugyanott ugyanaz a kávé már 150 forint volt.délután átküldtek minket a volt laktanyába,kinyitott egy büfé,120 forintért adott rendes kávét.Másnap reggel kb.200 katona ment kávézni,és mit ad isten:nem emelt árat!Csak a félpohárnyi halványbarna cukros melegvíz elég drága volt,főleg hogy kávézni szerettünk volna!Na ezeket az embereket végighúznám az összes iszaptárolon!De ez az én személyes véleményem!

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.10.14. 21:43:01

Le a kalappal Streetsa, max riszpekt!
Sajnálom, hogy nem tudtam ebben a kanyarban már segíteni, de azért jól esik, hogy egy kanyart én is mentem púpra pakolt utánfutóval arrafelé.

ZsigulisZsolti 2010.10.14. 21:49:41

én hívtam az emeltdíjas telefonszámot,a drágábbat. soha nem tettem ilyet,és jó érzéssel tölt el

killercsiga 2010.10.14. 21:51:08

"Nincs ma ember..."
Talán(!) már nincs. Lakótársam 2 napja tudta meg mi történt, mikor szóba került.
Pszichológus kutató... :P

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2010.10.14. 21:52:08

Mivel már nem dolgozik a vízügynél a forrásom, leírom, hogy a tiszai árvizek idején 2-3 heti "készenlétért" a főnökök többszázezres prémiumokat karmoltak fel úgy, hogy este otthon aludtak az ágyikójukban...

Nálunk ma volt segélykoncert és gyűjtés a devecserieknek. A plakáttervet vázlatát jómagam követtem el. :)

www.keletisarok.hu/images/termekek/devecser.jpg

BMW /// 2010.10.14. 21:53:33

@killercsiga: :S azért az elég érdekes.

misinator 2010.10.14. 21:55:00

@sipike78: Hogy miért nem csodálkozom?

BMW /// 2010.10.14. 21:56:41

@sipike78: Jó lett!

Amúgy múltkor elgondolkoztam azon hogy mennyi ember tehet el ebből az egészből pénzt..Ahelyett hogy az embereknek kifizetnék az albérlet árát.

Azok az emberek meg szánalmasak akik szétszart ruhát,használhatatlan mosogépet aminek tulajdonképpen nincs belseje elküldenek.

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2010.10.14. 21:57:17

Ha ott lettem volna amikor az a bizonyos személy akár ANTSZ akár MgSzH szineiben lép fel a háromtálcás mosogatót hiányolva, én biztos, hogy nagyon megvertem volna ott a helyszínen. Az sem érdekelt volna, hogy közben 300 rendőr látja, esetleg sitre vágnak miatta.

Köszönet azoknak az autós csoportoknak akik segítettek.

Freddy a Krüger 2010.10.14. 22:06:11

Beszéltem ma telefonon Hajnival a Malackaraj blogról, a következőket mondta: most szombaton 10 órára jön a Lurdy-ház parkolójába egy kamion, viszik az alapanyagot a V8cars-srácoknak, és egyéb adományokat is levisznek. Ha az egy kamion megtelik, van még egy tartalék, tehát lehet bátran hozni ami kell!

Mire van szükség, itt malackaraj.blog.hu/2010/10/12/segits_a_kolontari_bogracsos_alakulatnak

és itt
v8cars.hu/forum/topic.php?topic=255

kaphattok információt!

Dióhéjban: ruhára nincs szükség, azon kívül minden más mehet!

-Gabi- 2010.10.14. 22:09:33

Minden tiszteletem srácok!!!!
Jó ezt az összefogást látni!

Ehhez ,de más:
Természetesen rendet kell tenni,újra kell építeni mindent,segíteni kell MINDENBEN a károsultaknak!
DE!
Mi a büdös k.rva anyjukért az adófizetők pénzén??Rohadás MAL hol van?Vezetőik?Vagyonuk?
Gyárat elvenni zálogként,vezetők vagyonát elkobozni!!!!!!

Freddy a Krüger 2010.10.14. 22:22:29

@-Gabi-: egyelőre fókuszáljunk a gyűjtésre, szombaton lehet jönni pakolni a Lurdyhoz!

Többit bízzuk az illetékes szervekre, remélem tenni fogják a dolgukat.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.10.14. 22:28:26

@BMW ///: Azt én is olvastam valahol, hogy mosógépet küldenének, csak meg kéne javítani...

Hát bazmeg, ez de jó fej dolog. Ócskavas van sajnos ott lenn is elég. Komolyan, ezeknek a barmoknak úgy tényleg kíváncsi lennék a lelki világára, hogy mi vezérli őket, amikor ilyeneket kitalálnak?!

Azt pedig, aki kihasználja a katasztrófa helyzetet és fosztogatni, meg a rászorulók segélyeiért megy oda és meglopja őket, terrorizmus vádjával börtönbe hajigálnám. A legszigorúbb büntetés jár az ilyen alja féregnek.

nemtom01 2010.10.14. 22:35:27

na akkor tisztázzuk ezt az ÁNTSZ-es dolgot. A vöröskereszt egyik okoskodó munkatársnője ment oda Robiékhoz és fenyegetőzött az ÁNTSZ kihívásával, mivel nincs 3 tálcás mosogatójuk. El lett küldve a picsába. Másnap megjelent magánszemélyként és megkérdezte mit tud segíteni. Elküldték pirospaprikáért. Hozott 5 zacskóval.
Amúgy az ÁNTSZ-nek semmi köze hozzá, az MGSZH ellenőrzi 3 éve a vendéglátókat.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.10.14. 22:37:09

@-Gabi-: Már rajta vannak az ügyön, kíváncsi vagyok, ez is a szőnyeg alá lesz-e seperve mondjuk 4-6 hét múlva. Remélem nem.

Nem tudom, emlékszik-e még valaki a pár éve a Dunát és az esztergomi ivóvízbázist megmérgező dorogi veszélyes hulladék égető esetére? Mi is van azóta? Hol a kártérítés? Persze ott is rákenték valami csoportvezetőre, vagy egy egyszerű melósra a dolgot, ha jól tévedek...

Ja, ők is évek óta mérgezték a patakot, egy kis sunyin kiépített szivárogtató cső segítségével... Véletlenül került oda, mi?

Freddy a Krüger 2010.10.14. 22:38:11

@nemtom01: és az adott helyen és időben tényleg ez volt a legfontosabb?

Rocko- 2010.10.14. 22:42:12

jár a piros pont. több is.

nemakarodtudni 2010.10.14. 22:44:00

véletlenül tévedtem ide, de visszatérek máskor is. megérdemlitek, riszpekt nektek.

nemtom01 2010.10.14. 22:44:55

@Freddy a Krüger: feltételezem aludt rá egyet és rájött, hogy mekkora egy barom.

Freddy a Krüger 2010.10.14. 22:47:39

@nemtom01: nem ismerem az illetőt, nem akarok okoskodni, mondjuk hogy elhiszem.

Innen is minden elismerésem az ott főző "vényócasoknak"!

nemtom01 2010.10.14. 22:49:47

@Freddy a Krüger: meg is érdemlik. Mi csak az alapanyagot visszük.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.10.14. 22:51:01

@nemtom01: Ez is annyira jellemző, a leglényegtelenebb dolgokkal képesek egyesek a legrosszabb időben fontoskodni. Gondolom, jól elhajtották, hogy "Hallod, baszod, neked nincs (más/jobb) dolgod? Akkor húzzál innen a 'csába!", én is ezt tettem volna ilyen helyzetben.

Freddy a Krüger 2010.10.14. 22:51:17

@nemtom01: szombaton te is jössz a Lurdyhoz?

Freddy a Krüger 2010.10.14. 22:56:34

@KuKori: magyar hatóságok részéről sajnos teljesen jellemző hozzáállás. Helyi kiskirály(nak képzeli magát)...

tzzttzzt 2010.10.14. 23:01:40

Aki szeretne adakozni, de nem tud szombaton elmenni a Lurdyhoz, az hozza el hozzám, itt lakom a közelben, majd elviszem én a saját adományommal együtt.
Takács Zoltán
06705239521
(061)2163531
1096 Telepy utca 11./A
Egy villamosmegálló a Nagyvárad tértől, a Haller utcai Shell kút mögött.

nemtom01 2010.10.14. 23:12:51

@Freddy a Krüger: zalaegerszegtől messze vagytok))))

Freddy a Krüger 2010.10.14. 23:16:04

@nemtom01: nem baj, akkor kb. félúton találkozunk ;-)! Lemenni most nem tudok, de szombaton megyünk segíteni útnak indítani az utánpótlást!

Freddy a Krüger 2010.10.14. 23:17:04

utálom a blogmotrot... hrgrrrrrr...

min 2010.10.14. 23:51:06

Áruljátok már el nekem, hogy hol vannak a honvédjeink? Hol vannak a vegyvédelmi századok a speciális cuccaikkal? Hol vannak a lánctalpasaink, hogy a trutyiba járjanak? Fenntartunk egy honvédséget, hogy pl. Afganisztánban meg Irakban bohóckodjunk de amikor itthon van baj sehol senki....

Virago_1000 2010.10.15. 00:02:35

@1kutya: Es max respect azoknak a billenos v8-asoknak is, amik a gat epiteseben segitkeztek.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.10.15. 00:07:04

@min: Na igen, ahol tényleg szükség lenne rájuk... Amcsiknál ilyen helyzetekre van a nemzeti gárda, nem? A mi katonáink meg az ő háborújuk mocskának feltakarításában segédkeznek mindeközben. Nem tudom, lehet-e viccnek nevezni ezt, mert ahhoz talán túl komoly gond.

min 2010.10.15. 00:16:20

@KuKori: Na de nem az ilyen esetekben kellene felszabadítani pl. a zárolt kajákat is egy konyhaszázaddal kivonulva és nem a civilek jóindulatára lenne bízva a hivatásos és az önkéntes kármentők élelmezése??
Magas ez nekem....

2010.10.15. 01:40:15

Én is ugyanarra jutottam, hogy nem szívesen támogatnék non-profit szervezeteket, de szeretnék segíteni.

Lehet, hogy most ez nem a legfontosabb kérdés, de mivel ezzel foglalkozom, nagyon szívesen térítésmentesen megjavítanám a károsultak számítógépét-laptopját, már ami maradhatott azokból a lúgos trutyi után... Azért adatokat jó eséllyel lehet menteni ami több mint a semmi.
A felajánlás él, ha olvassa valaki aki ezt tudja kordinálni vagy eljuttatni annak aki a helyszínen van, szóljatok, remélem legalább így tudok segíteni.

Údv,
Attila
06304400846

tamaska 2010.10.15. 06:54:11

Sziasztok!

először is minden tiszteletem a segítőknek!

Egy devecseri kollégámmal beszéltem a minap, ő mondta, hogy gyermek gumicsizmából nem állnak valami jól, akinek módja van rá, vigyen.

Brian 2010.10.15. 08:33:52

@KuKori: illetve @min. Ha figyelmesen olvastátok a cikket le van írva, hogy hol vannak a katonák. Én két napig voltam lenn és nem csak a tűzoltóautónkat mosták, hanem ott lapátoltak mellettünk.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.10.15. 09:30:26

Köszönjük mindenkinek a jókívánságokat, gratulációt -de ez csak a V8 csapatot illeti meg. Ők azok, akik jókor, jól cselekedtek. Nekünk már csak annyi a dolgunk, hogy őket segítsük. De a felelősség, a fáradság az övék.
Sokan vannak, lesznek, mint ahogy @Pajkos kisdömper: és @Tie: is tették: önállóan, saját forrásból segítettek.
Minden értelmes ötletnél felcsillan a szemem, ilyen @KárászAti: felvetése is. Jó ötlet, hirdessed minél nagyobb körben. Nekem folyton az az érzésem, használt rubikkockát, kinőtt Szupermen-jelmezt kapnak eleget, és még csak igazán használni sem tudják. Szerintem @misinator: tudna erről bővebben is mesélni: mit kaptak, ebből mit tudtak használni, és mire lett volna igazából szükség.

BlazeHun 2010.10.15. 11:10:17

NAGYON HELYES, EZ KUTYA KÖTELESSÉGE LENNE MINDENKINEK!!!

Egyébként Hajdú Bihariaknak:
www.hbmotorosok.hu, még ma lehet vinni cuccokat!
Elsősorban kaját, vagy meleg ruhát minden korosztálynak!
Mi is segítünk ahol tudunk!

Freddy a Krüger 2010.10.15. 12:17:54

@BlazeHun: Szia! Köszönöm mindenki nevében az eddigi segítséget.
Most beszéltem Hajnival (az egyik fő kotnyeles a Malackarajról) RUHA JELEN PILLANATBAN NEM KELL mert sok van, és nincs hol tárolni! Ami jól jön, az tartós élelmiszer, gumicsizma, de megtaláljátok feljebb ebben a posztban a két hivatkozást. Holnapra van két kamion, a Lurdy-háztól indul majd jelen állás szerint du. 2-kor, de ha kell meg tudunk szervezni további szállítást is!

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2010.10.15. 12:19:28

@-Gabi-: Nem megoldás. Vagy felrakod az ingatlan.hu-ra, hátha kell vkinek?

2010.10.15. 12:34:39

...túl a gyors sokszori telefonáláson (1749) és az imán, hogy oda is ér, ahová szánjuk, viszünk a Lurdyhoz cuccot az asszonnyal.

Hajrá skacok...!

2010.10.15. 13:02:35

Mi is viszünk az asszonnyal ezt-azt.
Most maileztük le.
Remélem nem lesz elég az egy kamion...

Make Valamit · http://make.blog.hu 2010.10.15. 14:08:06

Szép volt urak! A Jalopnikon is elolvastam a doki cikkét, nagyon jó írás!

Tommi 2010.10.15. 14:15:34

Elképesztő egyébként, hogy az emberek mennyi szemetet tudnak "adomány" címén odaadni a bajbajutottaknak. Ezért becsülöm a V8-as srácokat, és mindenki mást, aki utánpótlást biztosított nekik, illetve vitt hasznos dolgokat.

Freddy a Krüger 2010.10.15. 14:18:19

@Balchee74: van egy második kamion is a cilinderben, ha az első megtelne :))

2010.10.15. 16:11:04

@streetsta:
Reméltem olvassák majd annyian ezt a blogot, hogy talán eljut valakihez aki illetékes, de hát összesen 73 komment van eddig, amikor anyázni kell egymást akkor bezzeg mindig van 3-400...

Freddy a Krüger 2010.10.15. 16:22:08

@KárászAti: Ha holnap ráérsz, délelőtt 10 órától lehet jönni a Lurdy-ház parkolójába pakolni!

Pajkos kisdömper 2010.10.15. 20:58:19

@streetsta: Úgy tartom helyesnek hogy a barátomat is megemlitsem,aki a terepjáróval volt ott:Easycash néven szokott jelen lenni:))Jó érzés segiteni........

misinator 2010.10.15. 22:10:03

elkezdtem megírni hosszan, elmerülve a részletekben.
De a meggondoltam magam.
A lényeg:
1: Szemesnek áll a világ, ha nem vagy fiatal és/vagy mobilis, hanem ennek az ellenkezője, alig kapsz valamit. Amíg az adományosztók nem házról házra járnak nyitott szemmel, akkor élelmes, dörzsölt, nagyszájú, piaci légy szemtelenségű viszonylag jómódú emberek, élelmezését, felhalmozását segítik. /Felsőzsolcáról beszélek/
Az idős, beteg nénikék nem tudnak és nem is fognak érdek érvényesíteni. Erre számtalan névvel címkézett sztorit tudnék leírni, de hát ugye a személyiségi jogok, meg a bizonyítási teher.
2, Segítettem az Index stábjának a segélyosztásban:
divany.hu/poronty/2010/07/15/kisbusznyi_adomanyt_vitt_a_poronty_felsozsolcara/#comments
A videó önmagáért beszél.
Megúnt, de addig ki nem dobott kacatok a pincékből stb.
3, Tetszik, nem tetszik, a károsultaknak pénzre van szüksége az első pár nap után; 3 db régi távirányító nélküli színes tv-ből, nem záródó ajtajú hűtőgépből nem lehet padlóborítást, megfelelő méretű ruhát, bútort venni, szakembereket kifizetni, a SZÜKSÉGES szerszámokat, építőanyagot venni.
Vagy mondjuk száz liter hypo nem helyettesít egy kg mosóport stb.

Hosszan sorolhatnám.

A hatékony segítség titka beleérző képesség. Ennyi.

Kifordított kacagány 2010.10.16. 12:40:54

@misinator: bizony-bizony. az emberi szükségletek sorban az élelem, fedél a fej felett, alapvető tisztálkodás. minden ami ezen felül van az luxus, amire csak később lesz szükség. ennek a segítségnek a módja azért is olyan jól eltalált, mert a legfontosabbat adja azok közül, amire csak szükség lehet.

Freddy a Krüger 2010.10.16. 16:22:33

A kamion megtelt és úton van, lassan odaér!

izsakig 2013.11.15. 11:34:22

Én most olvasom először ezt a cikket, de nem tudtam nem könnyes szemmel a végére érni. Valahányszor látok cikket, képet az esetről...
alig egy évvel a katasztrófa után később voltam átutazóban a településen... szörnyű volt látni még akkor is, hogy mit okozott az iszap. de ezek a képek!
Jó volt látni, hogyan fogott össze tényleg az ország, és még többen is!
süti beállítások módosítása