Dezső a műtőasztalon

  2010. október 03. - Csikós Zsolt Címkék: mercedes totalcar flotta ponton dezso domsjo svedorszag ponton

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve

Először is, magyarázattal tartozom. Amikor normálisan autót veszek, legalább három, de inkább tíz kocsit meg szoktam nézni élőben, mindezt annak ellenére, hogy impulzív vásárló vagyok. A legdrágább kocsi, amit vettem, 850 ezer forint volt, és a szívinfarktus kerülgetett, amikor átadtam érte azt a temérdek sok pénzt, édes jó istenem. És még egy pár tízezer forintos segédmotorkerékpár-vásárlásnál is el szoktam tökölni fél-egy órát a gép mellett, beindítom, hallgatom, rángatom, megyek vele egy kört, megint beindítom, végigpróbálok mindent, mire megszülöm az elhatározást és elővarázsolom a bankókat a zsebemből.

Innen nem is látni, hogy kellene rajta bármit javítani

A Pontont összesen körülbelül öt percet néztem (a beindítási próbálkozás, beszélgetés a tulajjal, videózás nem számít, az alatt semmilyen információt nem gyűjtöttem róla), mielőtt döntöttem a megvételéről. Már odafelé sejtettem, hogy nem tehetek máshogy, szarul is éreztem magam miatta. És egymillió-négyszázezer forint jobbik felét adtam ki érte, ami nálam csak kölcsönben volt. Kicsit meg akartam-e venni? Kicsit vakmerő voltam-e?

Ettől a ponttól gondolom, önök is sejtik, hogy vannak problémák a kocsival, még a finn kamionos hagyta nyomokon túl is. Innentől biztos vagyok benne, hogy egy fél ország írja majd a posztra – megmondtam, hogy ez lesz/nem lett volna szabad megvenni/hülye ez a Csikós/ekkora amatőrt… Mondják, valószínűleg igazuk is van. De az akció előtt mindenki lelkendezett, még én voltam a legszkeptikusabb, ennyit azért megjegyeznék…

És még hadd hozzak fel a védelmemben néhány indokot, mielőtt átkattintják a földi porhüvelyemnek épp itt pihenést adó villamosszék kapcsolóját. Aztán ha meghallgattak, kattintsanak, ígérem, üvöltök, rángatózok, szikrázok majd, ahogy kell, a hajam is égnek áll. Azaz az nem, elnézést, az lehetetlen. És arról tényleg nem tehetek.

1) Ponton Mercedest nehéz úgy venni, mint mondjuk Opel Vectrát, mert kevés ilyen eladó kocsi van a megadott árszegmensben, és azok is igen távol, olykor száz, meg ezer kilométerre esnek egymástól, és az állapotuk, megcsináltsági fokuk mind annyira eltér egymástól, mintha nem azonos bolygón lennének. Egy tízéves használtatutó máshogy rossz, mint egy ötéves, egy huszonöt éves megint máshogy, mint egy tízéves, egy negyvenéves már nettó lutri, egy ötvenéves pedig… Bármi lehet az előéletében, a szaharai múlttól a teherautóvá átépítették, majd visszaalakítottáktól a taxiként szolgált Alaszkábanig. Tehát nehéz felépíteni az ismeretanyagot, minden autó egyedi eset, mindegyik inkább érzelmi döntés, mint üzleti. A szép autó nem eredeti és csupa kitt, a szemre borzalmasan csúnya viszont nagy érték, mert műszakilag egyben van, a vonalai jók, nincs nála szériakeveredés. Utóbbi a Ponton.
2) Svéd embertől vettem az autót. 1977-től 1982-ig öt éven át jártam egyazon nemzetközi gimnáziumba svédekkel, és mind rettentő normális, jó fej, emberséges, szupertisztességes csávó volt, öt barátom is volt. Öt svédből. Aztán később is lett svéd ismerősöm, már felnőtt fejjel, és a távolság ellenére is igen szoros volt a barátság. Christoffer Johansson irgalmatlan jó fej volt, de elvesztettem a címét, egy időben nagyon link voltam a kapcsolattartásban. (Chris, are you reading this?) És az autós utakon is sok svédet ismertem meg – azon kívül, hogy szinte kivétel nélkül rettenetesen szerette mind a piát, ezek a kollégák is elmélyítették bennem az ítéletet – a svédek valahogy kulturálisan, neveltetésileg egytől-egyig igen korrekt, aranyos emberek, bár hajlamosak egyfajta furcsa, északi depresszióra. És soha semmilyen ellenkező utalást nem hallottam senkitől. Az autót pedig egy idős, megbecsült svéd gyűjtőtől vettem, aki azt állította: rozsdamentes, nemrégiben felújított motorú, fékrendszerű, szép belsejű, hivatalos vizsgán könnyen átment, korrekt állapotú, de csúnya fényezésű autót kínál.
3) Amikor az ember elkölti néhány szponzor pénzét százezres nagyságrendben, elfecséreli három barátja közel egy hetét arra, hogy kirángassa őket télvíz idején a világ másik felére, ráadásul még a felesége is utánamegy, hogy ott legyen az üzletkötésnél – nos, olyankor sokkal nehezebb azt mondani: bocs, érdekes az autó, de nem vesszük meg, curükk Magyarország, üres kézzel. Mit szólt volna ön, kedves olvasó, aki drukkolt? Mit mondtunk volna a szponzoroknak? Jó buli volt, vakációztunk egy kicsit, kösz? .
4) Amikor az ember arcába az autó megpillantása után négy és fél perccel belenyomnak egy fényképezőgépet, amin világít a led, hogy készül a videó, és azt kérdezi – „na milyen Zsolti, megveszed? Megveszed? Egy ország várja, hogy döntesz, megveszed?” – nos, olyankor még sokkal-sokkal nehezebb nemet mondani.

Az autón egy rövid alámászás, körbekopogtatás után nem találtunk rozsdát, a motor sok matatás után beindult, finoman, puhán, bár kicsit köhögve járt, a váltó váltott, a lámpák világítottak, az ajtók szépen csukódtak. Akadt egy kis gyanús sziloplaszt az első ajtók (főleg a vezető oldali) tövében, a fűtés nem ment, mert valaki kikötötte a bovdeneket, a fényezés tényleg igen randa volt, a szélvédő meg karcos. De a kocsi nem volt rosszabb, mint amilyennek elképzeltem. Gyors döntést kellett hoznom, mert közben szerveződtek a programok nekünk, nem lehetett mélázni, meditálni kettesben az autóval az üres garázsban, mert menni kellett valami gyűjteményt nézni (abból is lehet még egy jó cikk, siess már, kaptam meg), ebédelni (nekünk csinálták, direkt, az öreg pedig meg akarja mutatni a képeit is, gyere már), későre jár, gyerünk, gyerünk. Most jut eszembe, úgy csaptam az eladó tenyerébe, hogy egy centit nem mentem az autóval. Azt se tudtam, hogy el lehet-e fordítani a kormányát. Ekkora barom vagyok.

Ebéd után útra keltünk az örnsköldsviki gyűjtő felé. Intő jel volt, hogy tíz kilométerrel odébb elment a töltés, lerohadtunk. Megjavítottuk (pontosabban Karesz megjavította) a kocsit az eladó barátainál, a kollekciót tehát már nem mentünk el megnézni, inkább téptünk lefelé a csikorgó éjszakában a térképen, hétfőre munkában kellett lennünk, szorított az idő. A többit már tudják.

Még viseli a kamion emlékét e sárvédő

Härnosändben belémjött a finn kamion, Dánia déli részén szétment az olajnyomás-határoló szelep a motorban, onnan a tréler – köszönöm Csillag Balázsnak most is a segítséget. Sajnos akkora volt a kavar abban az időben a Ponton, meg a tízéves a Totalcar körül, hogy például őket, akik a legnagyobbat segítettek, elfelejtettük meghívni a Dezső-vacsorára. Mi barmok – ezt az epizódot az olvasók talán nem is tudták. Hogy miért nem? Mert ők nem voltak hivatalos partnerek, csak lelkes amatőrök, és abban a hirtelen jött szervezkedésben olyan csőlátásunk volt, mint a négyes metrónak. Névjegykártya, e-mail cím, pipa, névjegykártya, e-mail cím, pipa, készen vagyunk. Basszus, hibát hibára halmoztunk.

Aztán egyedül maradtam ezzel a Dezső-dologgal, vége lett a cikkeknek, hónapokig nem jött a biztosítótól a pénz, és amikor megjött, nem annyi volt, mint amennyi a kárigényben szerepelt, indoklást sem kaptam miért. Hiányzott a tizenöt százaléka. Fellebbeztem, s szerencsére azt azóta (újabb hónap elteltével) megkaptam egy kurta levél kíséretében, miszerint a nagyobbik 5/6-od csak előleg volt, és ez meg itt az összeg vége. Hm – érdekesen működnek a dolgok biztosítóéknál. A késedelmi kamatigényem azért még bent van, hiszen bő fél év telt el a teljes összegig, kíváncsi vagyok, arra mikor jön válasz.

Bal oldalon Littner Zsolti barátom W111 kupéja, aminek az elkészülését Dezsőnek ki kellett várnia Csabinél, hogy ugyanoda beállhasson

Mindegy. Mint tudják, Dezső közben lement Csabihoz, a Világ Legjobb és Legprecízebb Lakatosához (biztos léteznek még ilyenek, de Cs. tényleg nem evilági szinten végzi a munkáját, ráadásul gyorsan, fáradhatatlanul), még a saját lábán. Aztán felfeküdt a műtőasztalra – ezekben a berkekben ezt baknak nevezik – sóhajtott egyet, és a sebész kése hatolni kezdett testében.

Egy hónappal később mentem beteglátogatni.

Ez a törött fele. Szerencsére a doblemez megúszta

Náncsi néni, magának rákja van, meg koszorúér-nagyobbodása, meg zöldhályogja, meg isiásza, egy kis tüdőgyulladás is befigyel, aztán ott van még a közelgő infarktus, hacsak nem kapja meg előtte azt az agyvérzést, amit itt az EEG_n látok… Jajjaj doktor úr, mit tegyek? Vegyen iszapfürdőt! Miért, az segít? Nem, de legalább szokja a fődet…

Ezt a csak csecsemőknek új, régi viccet csak azért meséltem el így dióhéjban, mert Dezső igazából egy Náncsi néni, amint az kiderült. És meglepő módon nem a korrózió miatt kell jajveszékelnem. Az nem is annyira rossz.

Itt MINDEN lóg

Viszont az első futómű. Ajvé, ajvé… Kettős keresztlengőkaros a rendszer, a fenti lengőkarnak van bent kettő, kint meg egy állítható, zsírzóvályús csapszege, ez két lengőkarra annyi, mint hat, plusz a függőcsapszeg, ami körül elfordul a tengelycsonk-állvány. Szorozd meg kettővel a két oldal miatt, ez összesen tizennégy zsírzópont (vagy tizenhat, ha a függőnek két zsírzója is van), no meg a kormányösszekötő hat gömbcsuklója, mindegyik egyenként zsírozandó. Az annyi, mint alsó hangon húsz zsírzópont, amit az elmúlt nagyjából húsz évben elfelejtettek megkenni. Meg persze a kormány segédirányító-kar, amit itt szintén kenni kell. És mind lógott. Nem kicsit, brutálisan. Hogyan lehetett ezzel az autóval menni? – kérdezte Csabi hüledezve. Igazából, egész jól – rebegtem neki halkan. Sokkal jobban, mint általában az ilyen öreg csoffadékokkal. Egy öreg Mercedes a sírban is Mercedes, látják.

Első futómű robbantott ábrája. Ezt kérem, akkor mind csomagolja be, kedves

Tehát egy komplett első futómű felújít, mindenestől. És ez nem olyan filléres dolog, mint egy álló- vagy fekvőlámpán. Ó nem. Tovább. A hátsó futóműből dől az olaj a fékdobba. Ami körben csipkésen törött, akárcsak az összes, ami az autón van. A derék svéd szerelőknek úgy látszik, nem volt fékdob-lehúzójuk, és addig ütötték, amíg le nem gyütt. Darabokban. Majd visszatették. Apropó, mondtam, hogy a bal hátsó kereket öt helyett csak három anya tartotta? Lol. Persze még mindig jobb, mint Kambodzsában az a Nissan pickup, amivel úttalan utakon, bombatölcséreken át utaztunk, helyenként százhússzal, tizennyolcan a platón (illetve mi a szélén ücsörögve), öten a kabinban. Mert ott hat helyett itt-ott csak három csavar volt…

Három a kerékanya!

Jól van, valószínűleg egy hátsó futómű is rendel, meg egy marék kerékanya, és ne feledkezzünk meg a fékdobokról, ami filléres tétel, hát persze. Még.

Tiszta olaj a kocsi alja. Mint kiderült, a motor karterét (így kell írni, semmi kartell, az egy gazdasági társulás) már keresztben hegesztették egyszer. Rosszul. Most mellette reped, nemigen hegeszthető megint, mert összevissza tákolták. Viszont ontja az olajat. Sebességmérőm nem volt soha, és azért nem, mert a spirál tokját kettőből buherálták össze, és – amint az ránézésre is várható is lett volna bárkinek, akinek az IQ-ja meghaladja a kéz- és lábujjai számát (marslakóknak nem ér a játék!) – a toldásnál elszakadt a spirál.

Oké, egy sebmérőspirál, kompletten, meg egy olajteknő. Olajteknő… Olajteknő… A francba, olyan sem az alkatrészes cégeknél nincs, sem az ebay-en. Honnan lesz? Majd farag nekem a Karesz egy Zsiguliéból talán? Egyébként a motoron mindenféle csavarok, anyák vegyesen, egyik új, fényes, másik lenyalt, rozsdás, de persze csak ott, ahol nem látszik.

A karburátort elhoztam haza felújítani, annak is az aljában van egy vákuumcső, aminek a hollandere rárohadt, ezért a csövet úgy hajlította meg a svéd, hogy épp körbe lehessen tekerni a karbi körül, hogy magamaga forgatásával megszoruljon a karburátortalpban. Persze pár fok hiányzott azért a perfekt Dichtunghoz, ezért eresztett, az volt az egyik sziszegő hang, no meg a vákuumos előgyújtás-szabályzás sem lehetett így a helyzet magaslatán.

Futóművek, fékdobok, karter, sebmérőspirál, karbifelújítás, új nagyfesz kábelek… Ezek csak az új tételek. Mert a fűtés kezelőbovdeneit, a csomagtérzárat, a fél-ütközőket, a fényszórókarikákat, a hátsó ajtók tömítéseit, a szélvédőt, a hátsó lámpát, a rendszámtábla-világítást, a hátsó ütközőbabákat, a kormányt, a küszöbre való gumikat mind megvettem már Ornbauban, meg bontóban, meg az ebay-en.

Saját padlója van, ha jól látjuk

Ja persze, a kaszniról nem is beszéltem. Mert azért az is elég puruttya, még ha egyben is van. Gigantikus jó hír, és a fent leírtak ismeretében szinte hihetetlen is, hogy nincs szétrohadva. Az első sárvédőkben a lámpák küblijei tökéletesek, fölötte a külső lemezrész is.

Kvázi tökéletes minden ajtó

Az ajtók így kibontva, belülről is olyanok, mint az újak. A csomagtér-fedél, a motorház-fedél szinte tökéletes, az első-hátsó doblemezek szuperek, a csomagtér-padló szintúgy. Dezsőnek ép az utastér-padlója is. Akkor hol a hiba? Tudják, ez a kaszni nagyjából annyira elhasznált, mint amilyen egy efféle autó lehetett mondjuk, öt-nyolc évesen. Már elindult rajta kicsit a korrózió, de semmi jelentős, a pléh boldog és egészséges a legtöbb helyen. De telis-tele van kicsi, randán rátákolt, helyenként ráborított (amikor nem vágják ki a régi, rozsdás lemezt, hanem csak ráheftölnek egyet kívülről, hogy takarjon) lemezzel. Hátul, a doblemeznél, jobb oldalon bent, az utastérben, bal oldalon a kerék felől. Meg a jobb hátsó küszöbön a folt, amit nem is hegesztettek, hanem popszegecseltek, de az egyik popszegecs már rég elveszett. Ez nem is küszöb igazából, csak egy J-alakú lemez, hiszen a Ponton sokkal beljebb, szinte alváznak mondható keretet hordoz a padlója alatt. Ez azért rohadt itt ki, mert alatta van egy merevítés.

Itt végig csavarozva kellene lennie a sárvédőnek

És – minő horror – az első sárvédőket felhegesztették. Nem értik? Fel-he-gesz-tet-ték! Ezek, ugye, mint szinte minden korszerű autón, csavarozottak, sőt, a Pontonon a hátsók is. Voltak is bennük csavarok, ám azok oldása után meg sem moccant a két elem. Körbevarrták őket, majd egészen bent a doblemezben, ahol nem találkoztak a rozsda miatt méretüket vesztett elemek, aranykezű viking mesterek be is toldottak széles lemezcsíkokat, hogy jól tartson a var. Rás. Ilyen barbárságot nálunk legfeljebb a legputrisabb suttyók eszközölnek kidobás előtt álló 1200-es Zsigákon.

Bal oldali A oszlop környéke belülről. Csak borították a lemezt, aztán feketével taknyalták. Itt normálisan van egy díszítő borítás, attól mindez nem látszott

A legdurvább rész azonban a bal első ajtó A oszlopának alja. Itt láttam már a sziloplasztos taknyalást Domsjőben, de azt hittem, csak azért van ott, mert nem vették meg a kaszni és a sárvédők közé való gumikédert, és szilóval pótolták. Hát nem. A lemezt pótolták szilóval. Az alsó zsanér körül elrohadt a fém, s hátulról odapöttyöztek friss hengerelt árut. Nem igazán sikerült – Csabi szerint az ajtó rövidesen kiszakadt volna. Most úgy állunk, hogy nincs az A oszlopnak alja, az egészet lehet a semmiből felépíteni. Majdnem minden Ponton rohad itt, ezért ez nem csoda, de azért egy rozsdamentesnek mondott autón kicsit túlzásnak érzem az acél totális hiányát. Csúnya lakatolási művelet ez, ráadásul el is cseszték, mert úgy hegesztgettek, hogy az ajtó nem volt fent, és a zsanért most odébb van. Néztem is, vajon az első sárvédő, vagy az ajtó nyomott-e? Egyik sem, beállítási probléma. Most már értem.

No meg kell még egy csomagtér-szigetelés (tudtam), tankajtó-zár (ezt is), váltórudazatba az összes persely, csukló (van elég, mert kormányváltós a drága, ráadásul szörnyű buherálások vannak errefelé), ajtók zárszerkezeteibe egy-egy rugó (most ilyen tollrugó-szerű berhelt izék rángatják a szerkezet leffentyűit). Ja, és a pedálok tengelye is lóg, ott is zsírzandó perselyek vannak. Akkor olyat is rendelek.

Most már sejtem, miért hallgat Sune azóta, noha vásárlás előtt még simán segített neki a lánya, és másnapra kaptam választ. Most meg semmi. Írtam neki, hogy küldje el a neki eladó e-mail címét, érdekelne az autó múltja. Azóta se semmi. Messze van már az a Merci, vissza nem hozzák ide már azok az albánok, vagy kik…

Láttam a számlát, tudom, hogy fél évig volt nála a kocsi. És azt sem tudta, hogyan kell beindítani, dunsztja nem volt a kocsiról. Viszont voltunk a legközelebbi klubtársai műhelyében, akikkel karöltve csinálják az autókat. És ott – higgyék el – volt ott néhány tapasztalt, öreg róka. De végig olyan fagyottasan kedves volt a hangulat az autóvásárlás alatt, egész másnak éreztem, mint a régi svéd barátaimmal, akik rettentő nyitottak, érdeklődők, piszkálódásba menően vicces csávók voltak mindig.

A folt alatt kereszttartó van

Csak tippelni merek, mi zajlott 2009 tavaszán, amikor Sune meghozta a kocsit Domsjőbe.

- Te, Edmund, hoztam egy Mercit Nyugatról, nem volt drága, nézzük már meg, mennyi lenne autót faragni belőle. .
- Kicsit belenézünk, kitaláljuk, Sune, hozd csak.

Pár órás piszkálás, röcögtetés, egy-két elem lebontása, fejlámpák villognak, fejek inognak.

- Te Sune, jól belenyúltál. A motort valaki piszkálta, amit szétszedés nélkül látunk, az az, hogy talán fel is újították, de nem valami precízen. A kaszni elmegy, de mindenütt foltok, még foltok, tákolások, nem túl szép, ami alul van, de különben tűrhető. A futómű tropa, mindenféle ilyen segédizé, mint a fűtés, sebmérő, váltórudazat kukás. Nem néz ki rosszul, a bele kifejezetten szép az autónak, tedd fel jó olcsón az ebayre, de úgy, hogy lehetőleg valami német vigye el jó messzire. Vagy add el helyben, lényeg, hogy az ára pár ezer euróval kevesebb legyen a többi hasonlóénál. .
- Jól van fiúk, köszi, sokat segítettetek.

És megjelent a hirdetés. Mercedes-Benz 180 C eladó. Nincs rozsda (szinte igaz, relatíve meg végképp, mondjuk az autó legérintetlenebb és legszebb része a karosszéria, ez tény). Felújított motor (reméljük, bár rossz volt a vezérműlánc, repedt a karter, pocsék a karburátor, trágyák a nagyfesz kábelek, ferdén csavartak be egy gyertyát, de kompresszió van, zakatolás nincs). Felújított fékek (a törött dobok alá új betéteket tettek fel? Talán…). Ronda fényezés (ez maradéktalanul igaz). Vizsgával (de hogyan kapta meg? Ennyire amatőrök a vizsgáztatók ott, Svédországban? Hiszen a kerék is majdnem kiesett…) A hülye magyar olvasta. Arra gondolt, hogy már a németnél is ritka az átverés, ezeknél a svédeknél meg talán ismeretlen is, mert ezek egészen kiváló emberek…

Valószínűleg igaza is volt a hülye magyarnak. A svédek tényleg kiváló emberek, említett hülyének ezer és ezer tapasztalata volt már velük az életben, nem enged a véleményéből. De hogy az autós emberek egy része ott is csak alig fél centiméternyire van a skálán az átbaszós, részmunkaidőben kokainnal seftelő, fekete G-Mercis ukrán neppertől, az is megeshet. Hiszen az ember mindenütt csak ember, az autó mindenütt csak autó, érzelmeket vált ki, sokba kerül, sok az álmodozó, és ebben a halmazban lehet a legnagyobb pénzeket leakasztani.

De ilyenkor azért kicsit szeretek itt élni Magyarországon, mert ha itt átvernek, legalább nem 2700, maximum 270 kilométert kell utaznom ahhoz, hogy pofára essek. És még kényszer sincs, hogy vásároljak. És még az anyanyelvemen is tudok alkudni, és az anyanyelvemen messze röppenő, szilaj káromkodást simán megérti a nepper fél kilométerről, amikor először lerohadok az új szerzeménnyel. Éljen Magyarország.

Megvettem az alkatrész-leírást

Én meg közben beszereztem a német fecske-állólámpás klubtól a Pontonhoz való robbantott ábrás alkatrész-katalógust. Adtak hozzá cikkszámos árlistát is. Már nézegetem, mit kéne rendelni belőle. És azt is tudom, hogy hamarosan bankot kell rabolnom, hogy fedezzem a felújítást, mert a biztosítótól kapott summa tényleg csak az ütközés kijavítására lesz elég.

Hajrá Náncsi néni.

A sztori eddig:

1.rész, 2.rész, 3.rész, 4.rész, 5.rész, 6.rész, 7.rész, 8.rész, 9. rész, 10.rész, 11.rész, 12.rész, 13.rész, 14.rész, 15.rész, 16.rész, 17.rész, 18.rész, 19.rész, 20.rész, 21.rész, 22.rész, 23.rész, 24.rész, 25.rész, 26.rész, 27.rész, 28.rész, 29. rész, 30.rész, 31.rész, 32.rész, 33.rész, 34.rész, 35.rész, 36.rész, 37.rész, 38.rész, 39.rész, 40.rész, 41.rész, 42.rész, 43.rész, 44.rész, 45.rész, 46.rész, 47.rész, 48.rész, 49.rész, 50.rész, 51.rész, 52.rész, 53.rész, 54.rész, 55.rész, 56.rész, 57.rész, 58.rész, 59.rész, 60.rész, 61.rész, 62.rész, 63.rész, 64.rész, 65.rész, 66.rész


(X) akiknek köszönhetjük:

 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr612336042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

carryboy 2010.10.03. 08:00:02

ezt csak úgy hirtelen? Király

carryboy 2010.10.03. 08:01:07

korán van még elolvasni, de a fotók ígéretesek!

StZ 2010.10.03. 08:12:54

Na, még jó, hogy frissítettem az index címlapot. épp ki akartam kapcsolni a gépet, de ezt nem lehet kihagyni így reggel. :D

Lowtyo 2010.10.03. 08:21:38

bazz zsolti. tegnap olvastam a határidőnaplómban, hogy decemberre kész a ponton. az már csak két hónap. húzzál bele!
bankrablásról meg beszéljünk, valsz. én is benne lennék.

gnme 2010.10.03. 08:24:35

Tschikosh, gulash, merlot, Ponton, GDP5%-a.

ááÁÁÁ baromira kiborúúltaaAA'm

(Rocko modern élete után szabadon)

ati27 2010.10.03. 08:35:04

Hm..

Én is veletek voltam az egész sztori alatt.. Bizakodtam, reménykedtem.. Nem értek a veterán autókhoz, nem is érdekelnek, max annyira, ha meglátok eggyet:Hű de szép. De a sztori ami kerekedett belőle az megfogott. Sajna, ebbe belefutottatok, nem is akarok utólag okoskodni, mert előre én sem voltam/lettem volna! Egy dolog azért mindig bebizonyosodik: Ha valami nagyon olcsó, az a legdrágább! Ennek ellenére még mindig belefutok ebbe a hibába! Amig egy zokniról, vagy gatyáról van szó akkor max csak kicsit bosszús az ember.. DE VIGASZTALÁSUL: Ennél van rosszabb, amikor drágán veszel sz*rt!

kisdiszno 2010.10.03. 08:36:21

akkor dezsőnek még egy fél év lábadozás, amig vígan rohangálhat a Csikós mestereel
már várom a pontonos kirándulások leírásait

ajtofelfa 2010.10.03. 08:36:50

Az elmúlt 5-6 évben két régi autót vettem az ebayen képek alapján. Természetesen mindkettő rengeteg munkát igényel (bár az egyikkel legalább lehetett közlekedni háromezer kilométert, mielőtt szétszedtem). Volt rálátásom jópár hasonló esetre a környezetemben. Ezek alapján azt tudom mondani, hogy látatlanban csak úgy lehet autót venni, hogy a legrosszabbra számítunk - és ritkán fog pozitív csalódás érni.

Viszont annyi hozadéka van a dolognak, hogy ma már veterán autók restaurálásával foglalkozom, életre keltjük ezeket a széthullott gépeket.

Zsoltnak meg azt mondom még, hogy tökéletesen átérzem a helyzetéta vételkor, én gyakorlatilag pontosan ugyanígy döntöttem volna a helyében ott az autó mellett állva.

benkoo 2010.10.03. 08:37:07

ahogy mondani szokás adtál egy pofont a szarnak.... Citroen Ds-t kellett volna venni:D

DonCiccio 2010.10.03. 08:38:01

Mondta a Csabi, hogy gáz van, de azt nem gondoltam, hogy ekkora. Na, Csikós mesternek ez lesz az a bizonyos szaroskenyér...
Nagyon sajnálom. Köcsög svéd autógyűjtők.

benkoo 2010.10.03. 08:38:12

de ha kész lesz megnézném...

ixxorn · http://www.sgt.hu 2010.10.03. 08:39:38

Kedves Zsolt, azért az a pár ezer Euro amivel kevesebbet fizettetek az autóért csak elég néhány javításra...

Szerintem nem kell elkeseredni, az hogy egy ennyi idős ilyen olcsó autó nem tökéletes, az várható volt. Az e vágyad, hogy legyen egy ilyen mercedesed, remélhetőleg nem múlik el ilyen gyorsan. Az autó nem nagyon romlik tovább, hosszabb idő alatt is ki lehet izzedni a javítás árát.

Ha kész lesz, te is irigyelni fogod magad.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.10.03. 08:45:45

Lehet, hogy Sune még Sanyinak született Miskolcon, csak kivándorolt Svédországba:)

Akárhogy is van, ha nem lenne ennyire drága külföldről rendes, használt autót hozni, regadóval, meg szopatós forgalomba helyezéssel, akkor tuti, hogy én inkább oda vinném a pénzem Hansnak, a magánembernek, és letenném neki a tényleg 225 000 km-t futott autója mellé, ahelyett, hogy azon filózzak, hogy a magyar nepper épp mivel próbál átbaszni. Van az az érzés, amikor tudod, hogy át fognak baszni, mégis elmész, mert hátha nem, aztán mégis, akkor is tudod, hogy épp most szívod mélyre a húgyos körtét, aztán utána nem tudsz aludni, mert vettél valamit, amivel biztos, hogy átbasztak, de még nem tudod, hogy hogyan. Na, ez külföldön nem nagyon van. Mármint nyugaton. És még örülj, Csikós Zsolti a negyedik béből, hogy nem itthon vetted, mert lehet, hogy akkor 40x40-es zártszelvényből lenne az alja megmakettezve, nem csak trehányul foltozva. Szinte biztos, hogy így jártál jobban.

ngyurma 2010.10.03. 08:49:28

Hát, a helyzet nem meglepő, és nem szívmelengető, de nagyon jellemző legalább...

Mintegy 10-12 éves eBay-es múlttal mondhatom, hogy tényleg csak annak szabad hinni, amit konkrétan lehet látni a képeken. Sztorizhatnék angolokról, akik a kocsi kifizetése után is úgy hazudoznak a hibákról, amikre a képet látva konkrétan rákérdezek: Ugye görbe a hátsó futómű is, akkor hozatok azt is a kocsival együtt..??? Mire a válasz: nem, rossz a kép, hidd el, hogy nincs baja. Kocsi megérkezik: a törött futómű egy betonvas behegesztésével áll nagyjából jól... És nem érted, hogy miért nem lehetett megmondani, ha már úgyis kifizetted...

Mindenhol ez van.

Ami Dezsőt illeti, most szarul érzed magad, mert nem azt kaptad, amire számítottál. De ne felejtsd el, hogy kaptál nagyon sok mindent, amire viszont nem is gondoltál talán!

Pl 2000 embert, akik félretéve minden gondjukat szurkoltak, hogy sikerüljön. Egy autót, amire mindig vágytál, és ami egyszer majd ott fog állni a ház előtt pont úgy, ahogy elképzelted.

Hogy jött közbe még jó pár kör szívás? Hát Istenem... Ha előre tudod, hogy ez lesz, akkor talán sosem lenne Pontonod. Én sokat szívtam és buktam már járművön, de utólag egyiket sem bánom: sokkal szegényebb lennék nélkülük...

Vegyél egy nagy levegőt, és nézd a jó oldalát: tákolt ikont vettél. Attól még ikon, és annál büszkébb lehetsz majd rá, ha elkészül!

Én mindenesetre köszönöm, hogy elhoztad - egy kicsit nekünk is!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.03. 08:50:47

Robbantott ábra helyett robbantott ponton...

Nekem nem volt még normális Dezsővel dolgom.

A Dezsők Dezsők maradnak életük végéig.
A te Dezsőd most kezdi.
Add el, ha kicsit is megjavult, mert dezsőzni fog.
Mittomén, kiderül, hogy hosszában a kaszni Vörös tengert játszik, csak még nincs nyoma.

hottentotta 2010.10.03. 08:53:11

Csiki!

Mi most is veled vagyunk! És senki nem fog lebarmozni, kivégezni, máglyára küldeni, mert tudjuk, hogy Te ilyen vagy, és mi ilyennek szeretünk!

Béke

dh1 2010.10.03. 08:54:18

Valahogy nem hat meg ...
Kidobott penz volt mar az indulaskor ...
Kb. boritekolhato volt ...
Felemelt fejjel kell viselni es rendbetenni aztan orulni neki!

hallari 2010.10.03. 08:56:02

Tisztelt Csikós úr! Az elejétől követem a sztorit és nagyon megfogott. Kis hazánkban ritkaság ilyen összefogás. Az a sok ember aki drukkolt, pénzt kölcsönzött, segített, trélerezett, robbantott ábrát adott stb. Még a felesége is kitartott, pedig ritkaság, hogy az asszony technikai gyűjtőszenvedélyben partner legyen. Szerintem a teljes olvasótábor Önnek szorított akkor - és ez még bizonyára most is így van. Csak egyet kérek: válaszoljon erre a kérdésre /és ezt HANGOSAN is mondja ki/: megbánta?
Ez nem dedós dolog /pszichológiai végzettségem van/, bár annak tűnik, de fontos ezt HATÁROZOTTAN letisztázni, mert ha sikerül, ez lesz a felújítás következő mérföldköve. Tehát kérem, hangosan mondja ki!

nevetőharmadik 2010.10.03. 08:56:28

Ez... szóval részvétem. Persze nem anyagilag XD

sztahanov istvan · http://www.boltban.blog.hu 2010.10.03. 08:58:27

Nincs itt baj, gondolom nem először vagy az "út elején".

Fog ez menni, nyomjátok!

csarlee 2010.10.03. 08:59:46

Hmmm... Dezső megvételéről tök felesleges okosdni. Viszont az írás k...a jó. Pont.

Nancsi 2010.10.03. 09:00:12

Mr Utókor mindig okosabb. Lesz ebből még autó, csak van benne egy "kicsi" kihívás. Kíváncsi leszek mikor fog Csík cikket írni a díványra, mondjuk autók és gasztronómia összefüggésében (szaros kenyér, ugyebár). Az is pénz Csík, hajrá :-)

yenoee 2010.10.03. 09:01:28

Az a lényeg, hogy írd meg, mert pontosan ezek azok a dolgok, amikre utólag már senki nem szeret emlékezni, előtte pedig eszébe se jut, vagy nem akarja fogni a vészjelzéseket.

arthur877 2010.10.03. 09:06:39

Én is végigkövettem az egész bulit, és sztem Te is tudtad a lelked mélyén, hogy ezek a dolgok simán meg fognak történni, csak még magadnak sem merted bevallani!
Viszont nehogy túlzásokba essél, és egy második szobrot építs Dezsőből, mert annak semmi értelme, és sosem lesz kész akkor!
Várok minden lépésről új, hosszú részletes posztot!
Hajrá Zsolt a 4/B-ből!

Pizza zabáló 2010.10.03. 09:11:14

A hármas négyes pontel egyetértek. A cikket pár hónappal korábban vártam, de a másik mercinek megbocsájtok. A sponzorok szerintem még várjanak kicsit. Ha a kocsi jobb állapotban lenne akkor is ugyan ezeket a részeket piszkálnád, csak kisebb mértékben. Remélem festés után marad a matt szín. A biztosító nem tudom mennyit perkált de a kolléga mondeóján a két ajtó + első sárvédő meghúzása 3000€ volt. Remélem téged is hasonlóan támogattak.

X14NZ 2010.10.03. 09:13:06

Kár.

Szurkoltam, hogy ne legyen túl nagy a szaroskenyér. Erre meg nem egy szelet, hanem egy egész vekni...

Remélem, az anyagiak nem fognak megakadályozni a feltámasztásában.

Herlock Sholmes 2010.10.03. 09:14:25

Hello!

En lenni Sune!

Ponton van jo, Csikos lenni koszonom nekem!
Kapott Ponton melle ingyen szoporoller, hajtani!

Hej du!

Sune

Önjáró Talajgyalu 2010.10.03. 09:15:45

Szerintem az első cikk Ponton témában pont arról szólt, Csikós miért nem vesz Mercit. Aztán az ország össznépileg beleugrasztotta ebbe az őrültségbe, amiből most már nem tud kimászni, vagy nehezen, tömegharag nélkül. Szóval tessék a javításhoz is szponzort találni, ha már így beszopattak ebbe. Véleményem szerint. :)

Csikós meg az a típusú ember, aki legbelül élvezi, hogy szophat valami ilyen ronccsal. Másfajta ember nem lesz veteránautós, szóval no panic, fog ez a Merci még vígan gurulni Európa szerte.

csorsza 2010.10.03. 09:18:07

1. Hát, jól belenyúltál, mint egy igazi amatőr.. :)

2. Riszpekt, h ezt így ki merted ide tenni. Szurkolok, lesz ebből még sikersztori, csak sokat kell spórolni hozzá, és még többet sunnyogni emiatt otthon :)

- LA - 2010.10.03. 09:24:13

Szerintem ez szánalmas. Már megint egy mocsok szar, amiből sose lesz igazi autó. Nem hiszem el, hogy ezt nem láttad előre.

Ahelyett, hogy vettél volna egy w126-ot, aztán kölöttél volna rá 300.000 Ft-ot, és rendben lenne minden. Ehelyett van egy 50 éves szutykod, amibe hordani kell a pénzt, és sose lesz olyan, hogy elindulj vele Nyugatra.

Szerintem add el annyiért, amennyiért vetted, nyilván bukod az útiköltséget, de néha azért be kell látni, hogy szarba nyúltál.

MT21013 2010.10.03. 09:25:39

Zsolt! Én azt mondom most már semmiképpen ne add fel. Apránként, lépésről-lépésre ahogy az a bizonyos takaró engedi csináld meg! El fog az készülni és nagyon szép lesz, ebben biztos vagyok. Hogy esetleg elhúzódik pár évig...hát istenem, annyi baj legyen! Egy ilyen ritka autó megmentése már egyfajta küldetés. Kitartás!

toncsi64 2010.10.03. 09:26:17

Azt gondolom nem lettél becsapva a szó szoros értelmében. Pont Te linkeltél be több olyan vasat ami jóval drágább volt és már a hírdetés alapján is látható volt minimum ennyi probléma. Nem értek hozzá, de ennek alapján azt kaptad amennyit fizettél érte. Én inkább ott látom a problémát, hogy felrugtad az autóvásárlás egyik legfontosabb szabályát. Maradjon pénzed a szükséges javításokra! Akkor is fáj a pénzkiadás ha megvan, de a nincsből költekezni horror. Másrészről Neked tudnod kellett, hogy egy ilyen autóhoz a hozzányúlás már nem olyan könnyű és olcsó mulatság mint mondjuk egy állólámpáshoz. Pont azért, amiért Te is megvetted. Félre ne érts, nem ostorozlak csak azt gondolom véget ért az eufória és ezért jöttek most elő ezek a gondolataid amik szerintem anno is megfogalmazódtak benned, csak hát nagy volt a nyomás több irányból is. Még egy utolsó megjegyzés. Azért ha elkészül a kocsi, gyanítom, hogy minimum nullszaldót lehet vele produkálni egy eladással. Úgyhogy fel a fejjel !!!

Winston Smith 2010.10.03. 09:26:34

Ez szopó.

De Zsoltunk akkor is megvette élete autóját, és a fiai 80 éves korukban (amikor mi már rég a föld alatt leszünk) is mesélni fogják, hogy de jó volt, amikor gyerekként az apa Pontonjával mentünk valahová.

Ha ott messze északon felfedezi ezt a sok hibát, akkor nem veszi meg az autót, és utána egy életre bánni fogja. (Meg a fiai is.) Így most megvette, és lesz egy álom-veteránja. Némiképp több szívással, mint remélte, de ez benne van a pakliban.

Amúgy valószínűleg ez a sok hiba nekünk több Csikós-cikket fog jelenteni (több javítás kell az autón, na meg az anyagi nyomás is nagyobb a cikkírásra), tehát mi olvasók biztos nem járunk rosszul.

Sztávrosz_ (törölt) 2010.10.03. 09:27:52

Jól látom? 2 pótkeréknek van kialakítva hely a csomagtartóban?

Waldorf Rolandó 2010.10.03. 09:29:08

Még nem olvastam bele,de elöljáróban annyit, hogy két Csikós-cikk között inkább ne jelenjen meg semmi, sem a belsőségen, sem a TC-on. Sima provokációk, kisstílű politikiai állásfoglalások, prosztó-proli megnyilvánulások,földi törpék tobzódása...tehetségtelenség,destruktivitás, a legrosszabb interregnum.

LolekiBolek 2010.10.03. 09:30:48

Teljesen rendben van. Ez ilyen. További jó szórakozást! :)

Csabby 2010.10.03. 09:37:07

Zsolti!
Ne is hibáztasd magad, ebbe bárki belefuthatott volna...utólag meg mindenki tud okos lenni. Fel a fejjel!!!
Neked lesz Magyarországon a legszebb (és talán egyetlen?)Ponton Mercid!!! Jó lesz az, majd meglátod! Sok sikert, írj gyakrabban!!!

nagylori 2010.10.03. 09:41:41

háát... ez bizony így megy.

Ninjaboy 2010.10.03. 09:42:11

Bevallom, én is azok közé tartoztam akik megmondták, hogy ez lesz a vége. Viszont az azért belátható, hogy a hibák egy részét akkor sem látta volna, ha ott ül órákon át és meditál -- max egy párat, ami megbontás nélkül látszik. Most már ez van, meg kell csinálni szép lassan. Sok sikert hozzá, átérzem a helyzetet.

allegro grosso (törölt) 2010.10.03. 09:44:25

Ebben az a szomorú, hogy olvasom és örülök, hogy mindez nem velem történik meg.Remek téma, jó story, jó cikk jó újságíró. Kár, hogy egy felnőtt családapa saját magát dönti anyagi csődbe, vállalva messze a jövedelme feletti költségeket, ülteti gyerekeit, családját rendszeresen légzsákok nélküli, fék nélküli "csoffadt" autókba a maga önző és a mi örömünkre, szórakozásunkra. Ez tisztességes a részünkről? Mindezt mi is generáljuk, erősítjük benne.

Waldorf Rolandó 2010.10.03. 09:46:02

hát jó, megbocsátok az elmaradásért, elhiszem, hogy kb. mostanra múlt el a KO hatása...

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.10.03. 09:47:15

Sosem szabad a kínálat legaljáról választani. Nehezen hiszem el, hogy sürgös volt a vásárlás.
Gyüjteni, spórolni, aztán két hetes német túrán sok autót (jól) megnézni, ár-érték arányban a legjobbat meglöni, hazahozni.

Mondom úgy, hogy én is vettem autót ebayen, csak nekem piszok szerencsém volt.

Waldorf Rolandó 2010.10.03. 09:48:26

@avian1964: "ülteti gyerekeit, családját rendszeresen légzsákok nélküli, fék nélküli "csoffadt" autókba"
Már megbocsáss, de menj a fenébe.
Vezessetek normálisan a fékkel rendelkező, légzsákos autóitokban,és akkor senkinek nem esik baja.

Mr Thompson 2010.10.03. 09:54:07

Ha mindent rendesen akar majd megjavítani, akkor az biza eltart majd egy ideig... Élvezetes írások születnek majd, ennek örüljünk. A többi szomorú: az autó is, a svéd átverő is, a partonállók kárörömös szánakozása is, a community túlzó lelkesítéseis...

B+, kiderült, hogy nincs is Télapó!!!!

apr494 2010.10.03. 09:54:19

Egyszer akartam venni vagy 10 éve egy 1000 MB-t. Mert annak olyan szép elenántfüles kis ablakai vannak az első ajtón, amit kis kurblival lehet mozgatni.A nejemmel elmentünk megnézni.Tűrhető állapotúnak tűnt, vizsga is volt rajta.Katóka - szintén a bal első ajtóoszlop aljánál- megnyomkodta a lemezt, ami már azért is meglepő volt, mert az autókat addig ő csak vezette, amúgy műszakilag nem foglalkozott a dolgokkal. No az ujja úgy 5 centire süllyedt a nagy semmibe. Nem mondott ő egy árva szót sem, csak beült a kocsinkba és azzal a pillantással nézett rám, amiről tudnom kellett: Ha nem megyek, a mohácsi vész ahhoz képest Anna bál lesz, amit én kapok, ha elkezdenék alkudozni. Úgy hogy - mivel jól neveltek a szüleim - illedelmes köszönéssel otthagytam a tulajt, s azóta is csak álmodozom a kis elefántfüles kocsikról.
Magyarán: az asszonyi józanság és realitásérzék mindent felülír.Ez a vágyam már nem teljesül, viszont nem lettem egy rozsdatemető boldog? tulajdonosa.

Danessz 2010.10.03. 10:02:20

Vazzeg ha ez egyszer elkészül... Irtózatosan nagy szopás lesz elkészíteni.

esef 2010.10.03. 10:05:14

Innen szép nyerni, szépen megcsinálni, egyik nyáron meg visszamenni svédbe Sune apóhoz rendezni a dolgot...

esef 2010.10.03. 10:06:24

@Danessz:
De addig legalább el leszünk látva vasárnapi szerelős poszttal...

wasch 2010.10.03. 10:10:44

Nem vagy egyedül. És 1,5 milla sok, de nem a világ.

Sam8888 2010.10.03. 10:11:49

Figy Csikós!
Én sokmindent adtam volna, ha az én autómnak csak ennyi baja lett volna! Pedig az csak 30 éves volt! Jó ez, a kasztnija tök jó, a többi meg nem érdekes, szerelhető! A kasztni a lényeg egy öreg autónál!!!

nagylori 2010.10.03. 10:11:50

Már úgy értem, hogy nem gondoltam, hogy tényleg lesz aki ezzel jön: én megmondtam. Nekem felejthetetlen élmény volt olvasni az egészet a neten, ahogy IRL alakultak a dolgok. Igazi kaland volt, megpróbáltatásokkal, meg váratlan segítőkkel, meg mindennel, ami egy egy igazi jó történethez kell. Ez minden pénzt megér.
Aztán persze mindig felébredünk. Ez is a story része. Régen az ilyenekből könyvet írtak, de most a net világában felgyorsultak a dolgok, és az igazi regények manapság már így születnek. Mindenesetre nem unom a ponton-sztorit, várom a folytatást. Talán megérjük a végét és lesz happy end. Bár igazából mindegy is. Az Út a lényeg.

Oscar2 2010.10.03. 10:12:19

Kedves Csikós Zsolt!

Nem igazán értem a meglepetést, magad írtad a vásárlás előtti dilemmázás során, hogy jobb állapotú Pontonok simán 9000 euro körül vannak. Vagy gondolom ismered az Oldtimer Katalógus 2004-es magyar nyelvű kiadását, abban az 1. kategóriás 13-14000 euro, a 2. kategóriás kb. 10000 euro (2003-as német eredeti kiadás alapján).

Vetted a kocsit 5300 euroért (utiköltség, egyebeket ne számítsuk bele - szponzorok), a különbség adott, mire számítottál?! Ráfordítod azt a 5-6000 eurot, és minden rendben lesz.

Ez egy ilyen műfaj.
És szerencsére az autó értéke az évek múlásával csak növekedni fog, meg egy álmod teljesül, úgyhogy hajrá!

Üdv.

30SC 2010.10.03. 10:13:08

Szia Zsolti,

Nem szóltam eddig hozzá a cikkeidhez, de rendszeresen olvasom őket. Sőt a Ponton kalandodnak köszönhetően, azon fellelkesülve az én garázsomba (most épp egy lakatoséba) is beszivárgott "álmaim" autója. Úgy vágtam bele április körül, hogy nyár végén már krúzolni fogok vele és esetleg meglátogatom a ti összeröffenéseiteket is, de ebből bizony lesz vagy 12 hónap csúszás. A lényeg, hogy ne add fel és pozitívan állj hozzá, mert különben nekem is elmegy a kedvem életem első veteránautós projektjétől. Gondolj az olyan fütyikre, akikre akkora hatása volt a kalandodnak északon, hogy sorstársaid lettek egy veterán "rom" felújításában :) Nem olyan nagy a gáz első hallásra. Biztos vagyok benne, hogy gyönyörű autó kerekedik belőle!
Üdv és kitartás!

Sam8888 2010.10.03. 10:17:43

img252.imageshack.us/img252/2395/1003138.jpg

És ez csak a küszöböm volt kb fél év használat után. ;)

BTO11 2010.10.03. 10:18:04

T. Csikós!
melyik füled cseng?????

kaptál Katitól 1 jobbost?????
balall beijesztve?????

D:)))))))))

bíp-bíp (törölt) 2010.10.03. 10:22:59

Ez nem egy nem idén barnult svédé volt, vagy töröké?

Magyar[HUN] 2010.10.03. 10:23:27

Jó lesz ez,ha szép lassan is, de mi kivárjuk és lelkiekben segítünk.
Amúgy valószínű hogy én is belevágtam volna(a saját álomautómmal),mert ilyenkor az érzelmek erősebbek,mint a józan ész.

ati27 2010.10.03. 10:26:02

Tök egyszerű lenne pénzt szerezned rá.. Pl Nyomhatnál egy tombolát! Nem vicc, egy 1000 a beugró. A nyertes vezetheti egy fél órát, videó, és írás róla. Jó kis sztori lenne. Ne gyere nekem, az erkülcsös szöveggel. A lottó is az, az emberek 99,9 százaléka többet feccol bele, de ott a nyerés reménye. És azt sem lehet mondani, hogy az összes befizetett lóvé ott a nyeremény alapba megy.. Itt legalább meglenne a tudat, hogy valakinek hozzájárulsz a boldogságához, és az esély arra, hogy nyersz! Ugye a tombolát is azért vesszük, hogy megnyerjük a fődijat. (lehetne több díj is, pl sétakocsikázás, dedikált fényképalbum.. mittudom én, légy kreatív. Dezső mégiscsak egy híres celeb! Speciel szívesebben találkoznék vele mint ........ (szabadon behelyettesíthető) Na?

korzo 2010.10.03. 10:28:43

Minden felesleges kacatot el kell adni a vérbe (a zölddel az élen, hisz' kinek kell egy kertitörpe? Na jó, szobor), ezt meg megcsináni, és élvezni. Vagy ezt eladni, és a zöldet meg befogni játszósnak. Azért se kár, abból annyi van mint a szemét :-)
Szerintem.

Garp 2010.10.03. 10:29:10

@Csikós Zsolt: ha jól emlékszem, a szerkesztőségi ülés döntötte el, h Ponton-vásárlási cikk KELL. (Jó, gondolom a 'végső' döntés diplomatikusan rád lett hagyva, persze no pressure! :) ) Utómunkákba a is igazán beszállhatna a cég, a szopóálarcot az ő (és persze az olvasók) kedvéért/nyomására vetted fel!

A demagógiát félretéve tényleg sajnálom, h ez lett belőle. Csak drukkolni tudok (bár ez mint halottnak a csók, tudom).

Ja, van még egy ötletem, ha nagyon teleszottyanna a tököd vele: az egyik ír/angol futárt kérd meg, hogy utánfutózza ki valamelyik szigetre. Aztán mehet a hirdetés: 'Mercedes Ponton easy project for sale. No rust etc.' Az ára visszajönne, de a legvégső esetben a Cliffs of Moher 250méter magas, rendezünk egy viking temetést! :D

Phrascarica 2010.10.03. 10:29:25

Csikós Zsolt, KÖSZÖNÖM, erőt merítettem az írásból!

loláb 2010.10.03. 10:30:52

Látod Zsolt? Ahelyett, hogy a pénzből vettél volna valami jó kis alfa gtv-t, vagy lancia beta HPE-t, neked egy NEGYEDIK mercire volt szükséged.
Isten nem bottal ver, hanem széthullott futóművel, meg vasoxiddal.

ati27 2010.10.03. 10:32:00

Másrészt az a véleményem, Veteránautózól? Ez ezzel jár.. Be lehet ballagni a kereskedésbe, és lehet venni egy zsír új "mi autónkat" Devizahitelre.. Na az a szívás. Habár mostmár nincs CHF hitel (röhely mert aki 220 felett venné fel véletlen nagyon jól járna, mert ugye nem marad ez mindig így.. ugye svájcnak se jó..)

Fideszman 2010.10.03. 10:32:25

@ati27: Ez a tombola jó ötlet, akár 15 ezer ft is összegyűlhetne így. Abból bőven kitelik a lada olajteknő amit majd bele lehet gányolni, aztán már csak egy fényezés kell rá, és kész az 1. kategóriás oldtimer.

atabi 2010.10.03. 10:33:55

a nepper az csak nepper svédbe is.

mv3 2010.10.03. 10:35:10

Nagy tisztelettel mondom, szerintem add el Dezsőt. Ok, így már nehezebb, hiszen nevesítve van, de jelenleg nem hiszem, hogy nagyobb lenne az érzelmi kötődésed, mint Hans esetén volt.

Miért mondom?
1. Első sorban, mert fontosabb az egészséged. Ez iszonyú nehéz menetnek ígérkezik. Még talán kis sem pihented a Zöld szoborrá avatását.
2. Ez az autó egy fekete lyuk.
3. Annyi enegrgia és idő kell ahhoz, hogy a kitűzött célodnak -miszerint ez legyen a családi vakációzós Merci- megfeleljen ez a Ponton, ami mellett nem biztos, hogy marad szabadságo nyaralásra.
4. A kocsi általános állapotából következtetve nem sok jóval kecsegtet a motor sem.
5. Van annyi egyéb korosodó, törődést igénylő autód, motorod, ami mellett a Dezső egy iszapban magad után húzott horgony, mellette a többi kalandra nehezen juthat kellő energia és élvezet.

Mivel tudod, mennyire ritka madár Dezső, alkatrésznek eladva talán visszanyerheted a befektetett pénz egy jelentős részét, és az arra érdemes alkatrészei legalább tovább vihetik, igaz másnál, a történelmet.

A Zöld mercit pedig le kellene venni a talapzatáról és használni, arra, amire a Dezsőt vetted. Élvezzétek a tökéletességét és gyűjtesetek vele sok új élményt, abban az autóban benne van a generációkat átívelés lehetősége.

De az is lehet, hogy észrevétlenül Era lett a vakációs autó, ebben az esetben sincs szükség a Dezső-féle kétes kimenetelű kalandra.

A P. Dezsőben egyelőre nem látom, hogy valaha is meghálálná majd, az éjszakai ebay-ezést, túlórázásokat.

Waldorf Rolandó 2010.10.03. 10:36:45

@ati27: jó ötlet a tombola, de én ERA-t vezetném pár órát :)

jmakri 2010.10.03. 10:40:43

Huhh...engem is meglepett a cikk...de jó volt és nagyon tanulságos.
Minden elismerésem ha folytatod (én itt hagynám abba, igaz ki se mennék autóért, engem még simábban átvágnának, de szerencsére nem vagyunk egyformák ;)
Kíváncsian várom a "cumis" cikkeidet, asszem akkor megvan az alapanyag pár évre xD
Remélem a párod is bírja majd a kiképzést, de vígasztald azzal, hogy majd milyen jó lesz együtt a pontomban protkóval utazgatni xDD

ati27 2010.10.03. 10:42:47

@mv3:

Nem értek ezzel egyet! Ez egy hobbi, és minél nehezebb valami a gyümölcse annál édesebb. Mert ugye nőben is az az izgalmas amiért megizzadsz! :) Figyi.. Én pl elhatároztam, hogy saját kezüleg készítek távcsövet (optikát is) 1 éve szívok vele, ha csak a költségeket számolom bőven vehettem volna boltban is, ugyanazt a kategóriát tokkal vononóval.(a ráfordított időt, szívás nem is számolom) De a napokban, mikor belenéztem félig kész állapotban, és képet adott, nem is rosszat, akkor azt mondtam megérte! És újra nekiállnék..

tlantos 2010.10.03. 10:51:35

Szerintem nem anyira szar, mint amilyennek latszik. A futomu meg egy 5 eves auton is lehet ennyire kuka.

Jacopo Belbo 2010.10.03. 10:53:25

Csikós Úr! Az írás elején, amikor azt ecseteli, hogy miként vette meg végül Dezsőt, nos, ott valóban a Csikós Zsolti szerepel a 4. b-ből, aki tátott szájjal bámulja élőben, amit addig csak álmaiban látott. Egy percig ne sajnálja a történteket, egy percig ne vádolja magát. Az életben semmi nem történik véletlenül. Képzelje csak, milyen banálisan unalmas lett volna azt olvasnunk itten ma reggel, hogy a Dezső a vártnál sokkal jobb állapotban van, javítani való alig akad rajta, szinte csak fényezni kell, két, de max. három hét múlva kész... Azt hiszem, sokan csalódtak volna, bármilyen fura is ezt leírni. A története nagyon emberi, szinte soronként ismerek magamra, nem veteránautós, de más konstellációban.

misterx 2010.10.03. 10:57:41

Tisztelt Csikós úr!

Nagyon várom ám azt a bankrablós sztorit - király poszt lesz, különösen a sittről írt riportok számíthatnak közérdeklődésre. (És most nem csak a politikusokra gondolok...)
Remélem Dezsővel mentek bankrabolni?!

plephyl 2010.10.03. 10:57:50

itt a tárgy birtokolja az embert.

The Good Boy 2010.10.03. 10:58:21

Zsolt! Kitartást! Mást nem mondhatok. Vagyis még annyit, hogy szerintem is át kéne gondolnod a járműparkod szerepét. Leginkább a zöld állólánykáét...
Egyébként a te sztoridról eszembe jutott az én egyik 15-16 évvel ezelőtti autós sztorim.
Történt, hogy a hibátlan Corollámat (hátul kaparós :D) elcseréltem egy R. Fuegora, mert az ritka, meg nagy szerelem. Vittem magammal egy autónepper havert, aki amúgy fényező is. Haver átnézi a vasat, mondja, hogy ez jó lesz, a fényezés kuka, de anyagárba megoldja, csak egy friss műszaki kell rá. Csere megvolt, gép ismerősnél, műszakira felkészitésre. Ismerős fél nap múlva hív:
"-Ki kéne ugranod osztrákba..."
Én: "Minek?"
Ismerős: "Keresni egy új kasznit a Fuegohoz..."
Alulról atomjaira hullott kasznis volt, de végül igényesen meg lett csinálva, hogy aztán a motor halála előtt egy balekra rá tudjam sózni... De legalább volt egy kellemes "álomautóm" addig is:)

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2010.10.03. 11:02:44

"Azt gondolom nem lettél becsapva a szó szoros értelmében. Pont Te linkeltél be több olyan vasat ami jóval drágább volt és már a hírdetés alapján is látható volt minimum ennyi probléma. Nem értek hozzá, de ennek alapján azt kaptad amennyit fizettél érte."

ezt nem én mondtam, csak idéztem

ahogy beleolvastam, pont erről beszéltem annak idején, hogy egy drágábbat kell venni, ami rendesen meg van csinálva, vagy pont egy roncsot, aminél TUDJUK, hogy nincs megcsinálva, de legalább olcsó

a legrosszabb mindig a látványra jó, de belül minden szar, mert ezt pont ugyanannyiba kerül felújítani, mint a tök roncsot, csak végül a számla lesz hosszabb a vásárlási ár különbségével

azt meg végképp nem értem az elejétől fogva, hogy miért hittétek, hogy ez a csávó tök hülye és nem tudja mit ad el, azért olcsó

ha egyszer fel tud kerülni egy hirdetés a netre, akkor az tudja az árakat is

azért adta olcsón, mert tudta hogy szar, nem másért

csak mindenki abban bízik, hogy egyszer úgy jár, mint az a srác aki megvette a 300 SL-t 19.000 márkáért a 83 éves özvegytől, miközben már akkor 400.000-et ért, csak az nem tudta, hogy közben felment az ára, mióta a férje 1961-ben meghalt

na ilyen egyszer volt, ha egyáltalán igaz volt a sztori

Teshow 2010.10.03. 11:03:19

VELED VAGYUNK ZSOLTI!

1.Akik az elején lelkesedtek, most meg bezzegelnek, hogy ők aztán rég megmondták, azok nyaljanak sót!!!
2.Ez nem egy autóvétel, hanem életed egyik nagy sztorija, ezért így is kell hozzáállni és értékelni.
3.Persze a pénz attól még a Te családodtól ugrik el - de a végén, amikor mindenki benneteket bámul és Dezsővel akar fényképezkedni egy ojrópai túrán, mondjuk a monte carlói kaszinó előtt az ott állandóan puccoskodó verdák helyett, ez a mostani keserű érzés rohadt távoli lesz majd!
4.Ebayen én is vettem már olyan hifit, ami gyönyörű volt, de a belsejét kendács kezek csúnyán elbarmolták, aztán talpra állt (soké'), de örültem és jónapot.
5.Te is megtehetnéd, hogy első elkeseredésedben (dühödben) eladásra rak(at)od össze Dezsőt. Visszafalazva a bajokat, kifényesítve a kasztnit tudnál rajta fogni egy szép kerek összeget - de érzésem szerint AZ nem Te vagy.
6.Mivel a cél eredetileg is az volt, hogy egy teljesen biztonságosan használható, kirándulós autót csinálsz belőle, szerintem úgyis tudtad/érezted, hogy az nem annyiba fog kerülni, mint egy átlagos veterán felújítás.

Szóval nem ragozom: szerintem itt csak annyi a gond, hogy talán magad is elhitted a nagyjából egyben lévőt mutató látszat alapján, hogy kevesebből is meglehet a projekt - oxt mégse'.
De ha jól számolgatok, a végeredmény így is nagyjából egy unalmas, hétköznapi kompakt ára lesz, ha megáll majd. Egy olyan kompakté, amivel amúgy sem járnál soha életedben.
Törődj bele, neked ezt az utat dobta a Sorsnak (és még sokféle hasonlónak) nevezett Nagy Élet Generátor, tehát ezt az utat járd tovább, a mi nagy örömünkre, és a lelkes többség együttérző támogatásával!

UFF! Én beszéltem! :D
Jó sokat! :((
Bocs mindenkitől aki unta! :I

ati27 2010.10.03. 11:05:52

Na most melyik merga a nagyobb szívás? Apósom 4 éves sprintere, vagy ez? 400-450 ezer kilcsi van benne, váltó kellett javítani, partikel (nem tom hogy irják) filter, (ez már gari előtt szarakodott, persze akkor nem cserélték, merthogy biztos nem pörgeti eléggé stb, stb..) Persze ahogy lejárt a gari: sajnos cserélni kell... Akkor ott van még kardán kereszt csere, és emellett néhány apróság.. Eddig már bőven milka felett van a szervízköltség..(a "kötelező" dolgokon felül!) Hozzá kell tennem, mivel saját gép, és a családi megélhetés múlik rajta, tehát vigyáz rá, mint a szeme fényére..

Fox888 2010.10.03. 11:06:57

Fel a fejjel! Ha kész lesz már csak egy jó story lesz az unokáknak. 10év múlva úgyse tudnád megmondani hogy hol van az a pénz ha nem a ponton-ra költöd.

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2010.10.03. 11:08:30

még annyit, hogy nem is vagyok benne biztos, hogy megéri egy ilyen autót ennyi hibával eredetinek felújítani, mert többe kerül majd, mint amennyit ér

sokkal inkább kéne csinálni belőle egy egyedi custom autót, ami legalább eladható lesz ha egyszer el kell adni, mert egy madarat biztos talál az ember és nincs mivel összehasonlítani a kocsit, mivel csak egy létezik belőle

ez a Power-Ponton például nekem jobban kéne, mint az eredeti, mert legalább megy is rendesen

special.blog.hu/2010/08/02/mercedes_benz_w120_power_ponton

amúgy a Littner Zsolti barátod állóhűtős W111 Coupeja a világ legszebb Mercije, nekem is olyan van, csak pihen mint Csipkerózsika (:

Fideszman 2010.10.03. 11:11:11

Igen Csikós gondolj arra, amikor Monte Carloban ott állsz majd, és a sok bugattis, meg ferraris majom ott irigykedik rád. Az a pillanat mindent megér. Te adtál nekünk reményt, a sok panellakó miattad költözik kertes házba, feladva az addigi kényelmes városi életét. Vállalják a kockázatot a heti fűnyírást és a hólapátolást. Dezső élt, él és élni fog, ez egy ilyen dolog, ez a veteránautózás, szívből jön nem másból. Nem kell foglalkozni a sok fikázóval, akik inkább a panelt választották és nem merik megélni az álmaikat. Csodálatos dolog ez.

Fideszman 2010.10.03. 11:12:24

@ati27: Apósod akkor követte el a hibát amikor sprintert vett, annál nagyobb szemét már csak a vito lehet.

pink75 2010.10.03. 11:13:51

no, ezt a poszt biztosan sokan olvassák, szóval:
www.gyorkovi.hu/kartya.html

Acsiséf 2010.10.03. 11:19:27

Én igazán tisztelem azokat akik ilyesmi dolgot visznek véghez.De az írás színvonala kissé pongyola hogy finom legyek.Ennél már sokkal jobb és élvezetesebb írásokat is olvastam a Totalcar tagoktól.

Epercsibe 2010.10.03. 11:19:51

Ugyan már, hol itt a szívás ? Amennyi idős ez az autó, egész jó állapotban vetted Csikós Úr. A veteránozás meg nem olcsó dolog, de hát ezt Te jobban tudod, több a mániás autóbuherátor ismerősöd mint pl. nekem.

makmarci 2010.10.03. 11:21:16

Ez a tökéletes autó neked ! Ezen van mit felújítani bőven, talicskával hordhatod bele a pénzt !!!!

De kérlek, nehogy valaha is eladd, mert egy ház árát bukod rajta !!!

Innentől kezdve Csikós Zsolti élete végéig garantáltan házas ember marad, mivel ezek után válni, tényleg az életébe kerülne...

-és ezt senki sem szeretné...

makmarci 2010.10.03. 11:23:25

Amúgy meg, szerintem nem gáz a gép, kb ezt vártam.

A lényeg, hogy nem kell kasznit faragni hozzá, a többit meg meg lehet tökéletesen csinálni !!! -ellentétben egy szétmálott autóéval... -mert ugye asszem nem lehet kapni utángyártott kasznit.

mallac 2010.10.03. 11:28:17

De hát mégis, mire számított ez az ember? Kivetítette a vágyait egy autóra,hebehurgyán elrohant érte és megvette,aztán meglepődik hogy nem olyan mint amilyennek hinni szerette volna?

Kiwicake 2010.10.03. 11:29:00

@ati27: A tombola király ötlet, de lehet simán tarhálni is, Zsolt csak adja meg a Paypal-számlájához tartozó e-mail címét. Egy ezressel én is benne vagyok.

Kiwicake 2010.10.03. 11:30:00

...vagy feltenni egy Donate-gombot valahova a Belsőségen.

Autószerető 2010.10.03. 11:33:22

Az elejére az a négy pont nem kellett volna. Olyan magyarázkodós.

Senki nem nézi Csikóst lúzernek.
Használtautónál benne van a pakliban.
Ennyi.

Kitartás, kitartás, kitartás.
Patent kis vas lesz ez. ;)

Garp 2010.10.03. 11:34:02

@makmarci: Még! Felkiáltójelet!!! Ezeret!!!!

A posthoz, a károgóknak: csodák nincsenek (csak Skodák - aúú), az 50 éves autó az 50 éves autó. Ha szalon lenne, nem ennyi lett volna az ára, gondolom ez a lehetőség bele volt kalkulálva a dologba, bármennyire is hihetetlen.

OFF azt továbbra sem értem, miért nem Dezső lesz a múzeumi (pláne, ha ennyi melót igényel) és az Állólányka a túrázós. Bekerülési költségre kb ugyanott lesznek, nem? Dezsőhöz meg mégis csak kevesebb és ritkább az alkatrész. Tudom, ez túl racionálisan hangzik, nem elég 'vetöránhead'. ON

TóthZé 2010.10.03. 11:34:12

Sajnálom Kopasz, pedig megérdemelted volna, hogy jó legyen. Amennyire lehet, azért ne ess túlzásba a felújítással, ezt nem garage-queen-nek vetted... Legalább jó kezekben van, azt már tudjuk. Kitartás.

Asztalos 2 2010.10.03. 11:34:13

Egy negyven éves autótól nem is rossz!

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2010.10.03. 11:39:12

@Garp: akkor már inkább "Vatöránhead" (:

Bambano 2010.10.03. 11:39:19

Nekem valahogy nem a Náncsi nénis vicc ugrott be, hanem a vadászé, aki minden nap ment az erdőbe medvére vadászni...

Garp 2010.10.03. 11:39:57

@Autószerető: "Senki nem nézi Csikóst lúzernek." - olvasod a kommenteket? :DDD Azok, akik tapasztalt, sokautós-sokadik felújítós veteránosok, mind annak nézik, hisz ők előre tudták, hogy ez bukta, rom, baromság és Swiftet/Alfát/BMW/MindegyCsakNeMercitEnnyiIdőset kellett volna venni ebből a pénzből. És ennek itt hangot is adnak..Bahh.

Rocko- 2010.10.03. 11:40:26

@Waldorf Rolandó: és fizetést te adsz nekik?

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2010.10.03. 11:41:45

Zsolt,

van itt egy csomó ember, akik nagyon sokat kaptak tőled (és közvetve a szponzoraidtól) a Ponton kalanddal. igen, értük, értünk is vetted meg az autót. lehet, hogy nem erre számítottál, de ha nem lettél volna ennek a valóságshow-nak főszereplője tavasszal az ezzel járó lelkiállapotban, akkor nem most lepődnél meg. viszont valószínűleg akkor is megvetted volna a kocsit, mert ezt kívánta a műsor - ahogy le is írtad ebben a posztban.

viszont a show-nak még nincs vége, és te most nem egy aládtolt, teletankolt gyári tesztautóról tolod a kontentot, hanem olyanról, amibe benne van a családi költségvetésed. ez kicsit olyan, mintha a valóvilágvillát a szereplőkkel, hozott anyagból éppítetné fel a tévécsatorna. azért csak kicsit, mert persze Dezső a végén a tied marad, de a show-beli szereplését szerintem vastagon honorálhatná a TC. (nyilván szerezhetne erre is szponzorokat)

egyébként meg addig csináld, amíg jól esik, amíg Kati elviseli a pénznyelőt. az eddigi is jó buli volt, bárhogyan is folytadódik :)

Waldorf Rolandó 2010.10.03. 11:42:42

@Rocko-: ha - többek között - én sem olvasnám, nem kapnának fizetést.

AkarkiJ 2010.10.03. 11:43:05

"megmondtam, hogy ez lesz/nem lett volna szabad megvenni/hülye ez a Csikós/ekkora amatőrt… "

azért részvétem :)

Make Valamit · http://make.blog.hu 2010.10.03. 11:47:12

Vadász vadász, te sz*pni jársz ide...

Eljutottunk oda, hogy minden alkalommal amikor megemlíted a zöld állólámpát, _nekem_ görcsöl be a gyomrom, mert te alattomosan lefényképezted, hogyan néz ki annak az alja. Nekem meg eszembe jut hogy múltkor úgy állt ki előlem valakinek az anyukája, hogy simán beletolatott (*reccs*) a kocsim elejébe, aztán egyes, szevasztok. Neki semmi, nekem kishalál. De ez, ez b+ kibaszott beteg...

Ja, felhegesztett első sárvédők: akkor aggódj miatta ha majd az elejét megnyomja valaki, addig jó ez így, állítsd _most_ le a lakatost, mielőtt nekiesne flexxel leszedni. Az A oszlop aljába meg hajtogasson be egy lemezt, lesz benne vas, nem lesz eredeti, nem fogod sajnálni kivinni az utcára.

Döntsd el gyorsan, mert ebből is múzeumi darab lesz, én meg fizethetek BKV bérletet, mert amíg a Közl. Múzeumba elég egy jegy, Zuglóba minimum kettőt kell vennem.

Üdv!

Epokit Drive 2010.10.03. 11:48:42

Kedves Zsolt! Szedd össze magad, és ne sírj vasárnap reggel, mint a fürdőskurva! Tudtad jól, hogy régit venni lutri, tudtad az egészet előre, vállaltad a kockázatot, belementél, de nem mondtál nemet senkinek, hanem megszervezted. Leszarom, hogy csak öt perced volt átgondolni, meg mittudomén. Most szedd össze magad, rabolj bankot, írj több cikket, ment a teszkóba éjjelre pénztárosnak, vagy nyerj a lottón, de fejezd be, vagy tisztességesen szállj ki belőle, add el, és kész. De ez a rinyálás nem kell. Én max. az amerikai veteránokért tudok igazán lelkesedni, de tudom, hogy soha nem adnám értük nemhogy az utolsó pénzemet, de legfeljebb csak a feleslegem töredékét. Nem vagyok ilyen autóbuzi megszállott, mint Te, de mivel Te bevallottan az vagy, azt kérem Rajtad számon, hogy miért viselkedsz úgy, mintha olyan lennél, mint én. Nekem ez, ha velem történne, egy igazi istencsapása lenne, mert nekem az autó nem műtárgy. Neked viszont az, és ha csak arra tudod leegyszerűsíteni a keservedet, hogy mibe fog ez kerülni (sokba, tudtad előre), vagy hogy van legalább egy svéd, aki nem köti magát az általad a svéd népre testált lovagi kódex minden paragráfjához, akkor elég csalódott leszek.
Már tudod a problémát, gondolkodj a megoldáson, ez most a dolgod, és nem vinnyogni.

Bambano 2010.10.03. 11:51:41

@Hammer: ezzel azt akarod mondani, hogy Csikós nem is vehetne új, jó állapotú autót, mert akkor nem lenne valóságshow? na ez a gáz szegénynek:PPP

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2010.10.03. 11:57:24

A kasztni jó, és ez jó. A futóművet viszont borítékolni lehetett (volna?), sajnos mindig ez van szinte.
Ami gáz, az a karter és a fékdobok, de ezt úgyis tudod.
Én azt mondom: hajrá, nem jártál roszul így sem. Nézd végig a használtautót, rájössz...

kzolika 2010.10.03. 12:00:11

Nem szabad feladni, Csikós úr. Irodai patkányként, kleinbürgerként én is végigálmodoztam a cikksorozatot és a sok szívás ellenére ezeket olvasva egyre csak erősödik bennem az elhatározás, hogy ha már együtt van a pénz, nekem is el kell kezdenem az álmaim megvalósítását. Akkor is, ha nekem nincs még garázsom se, ahol tároljam vagy aprókat bütyköljek, nincs szaktudásom, hogy apró jelekből nagyobb bajokra felfigyeljek, nincs ismeretségem azokban a körökben, tehát csak egyszerű ügyfél lennék bármilyen elvégzendő munkánál és egy akármilyen klub tagsági köre sem az én problémáimmal foglalkozna. De el kell kezdenem, mert majd jó lesz.

Hilux94 2010.10.03. 12:00:41

A szerzőnek kijáró kalapemelést leszámítva - ez egy igazi szarrágó magyar történet, ahol mindenki pontosan azt kapja, amit érdemel.

"Viszonylag occsón majd viszonylag jót veszek", "majdcsakjóleszaz" szárnyalással, haverok/plebsz által is indukált balekká válással, majd dicstelen pofára eséssel. Már csak a kismagyar végkifejlet hiányzik, egy másik balekkal, akire átruházódik a roncshalmaz. :)

kzolika 2010.10.03. 12:02:21

Jut eszembe, akkor mi lesz, ha az OT-s rendszámokból kifogy a kiadható mennyiség? Egyszerűen kineveznek három betű három szám kombinációkat OT-nek?

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2010.10.03. 12:02:21

Egy szép eredeti belső pedig megfizethetetlen. Az ki kell fogni. Hiába csinálják meg a rosszat a legprofibb kárpitosok, az új lesz, olyan lesz, mint eredetileg - de nem lesz eredeti soha...

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2010.10.03. 12:07:05

jó lesz ez! 50 éves autónál nem lehetett mást várni :) és tényleg olcsó volt.

Zed is not dead yet 2010.10.03. 12:12:05

Az autó rendben lesz. Szálljatok le a Kopaszról, hadd kapjon levegőt!

Nincs kötődés? Hiszen ezt már Csikós Dezsőnek hívják kérem!

Autószerető 2010.10.03. 12:13:55

@Garp: Bocs, csak a cikket olvastam, a kommenteket nem. :)
Máris olvasom azokat is. ;)
De akkor is előljáróban javítok: ÉN nem nézem lúzernek a Csikóst. :)

BTO11 2010.10.03. 12:22:05

látom még Csikós úr nem reagált, nem csak a füle cseng a jobbostól, bal szemére sem lát,mert Katitol kapott 1 kereszt balegyenest is.
D:)))

vagy már kint lakik a kutyával az ólban.

Pierr Kardán 2010.10.03. 12:30:44

Zsolti, Zsolti, én az első pontonos posztod után kb. a 20. hozzászólásba már leírtam, hogy ne vedd meg a pontont. Nem hallgattál rám :-((

belsoseg.blog.hu/2010/02/28/hogyan_nem_vettem_svedorszagbol_ven_mercit/fullcommentlist/1#c8877623

Viszont akik akkor nagy ötletnek tartották a megvásárlást, azok hol vannak? Ja, látom, azok hülyéznek most le téged...

Garp 2010.10.03. 12:32:54

@GYUSZI BACSl: @Autószerető: :)

@BTO11: affenét, kiküldetésben van. Kiküldték kapálni, hogy legalább pénzt keressen a Pontonra (Bocs Zsolt, más szarán poénkodni alpári, de nem bírtam ki. Ígérem, befejeztem ehelyt.) XD

Hz 2010.10.03. 12:33:47

Ez a Ponton, ezen a ponton, kicsit reménytelen. :)

Balt 2010.10.03. 12:34:56

Jó cikk, grat.!
A szerelem meg már csak ilyen: elveszi az ember eszét... :)

wasch 2010.10.03. 12:38:43

Epokitt, Csernuson is csak röhögünk de nem vele, hanem rajta, ha nem vetted észre=szóval neki sem áll jól, csak azt hiszi.
De neked..., úgyhogy húzzál a f... a szövegeddel.

GGG77 2010.10.03. 12:39:11

Szard le, Zsolt, pár ezer euróval olcsóbb volt, most már érted miért. A vége egy szép autó lesz, ott Svédországban a helyedben én is így döntöttem volna.

Balt 2010.10.03. 12:39:52

Jut eszembe: mondtátok a svédnek, hogy ez országos sztori lesz itt, "Albániában"? Azért ettől talán leizzadt kicsit. Ajánlott "irodalom" (neki, meg nekünk is): Dusan Makavejev - Mondenegro (film).
port.hu/montenegro/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=40144&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_topic_id=2

Rocko- 2010.10.03. 12:40:13

@Waldorf Rolandó: és szerinted miből van fizetésük, hm?
abból, hogy a cikkek közt megjelenik reklám. nincs cikk, nincs reklám, nincs fizetés.
nincs Csikós, nincs Ponton, nincs szerelős post.

Manitwo 2010.10.03. 12:41:33

Kitartás Csikós !

A tűzben erősödik az acél ! :)
Az akadályok azért vannak, hogy legyőzzük!

Hallari-nak igaza van: HATÁROZOTTAN VÁLASZOLJ MAGADNAK: MEGBÁNTAD ?
- Ha igen, akkor add el gyorsan (szerintem ebből a nagy fan-klubból lenne aki megvenné annyiért, hogy nullszaldóval kiszállj)
- Ha nem, akkor pedig csak hinned kell benne, és akarnod, és minden meglesz. A pénz is. (azt a lökött Pappas úrt nem kerested még meg ? Próbáld meg szerintem)
Hajrá !

don't 2010.10.03. 12:41:47

csak a szerelőnél derült ki hogy 3 kerékanya volt a keréken?...

Balt 2010.10.03. 12:43:19

Na mi az, nem röfög a fórummotor?

Kérdezném: Sune tudta, hogy ez országos projekt itt, "Albániában"? Akár igen, akár nem, ajánlott "irodalom (neki és nekünk is): Dusan Makavejev - Montenegro (film)

port.hu/montenegro/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=40144&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_topic_id=2

kisdd 2010.10.03. 12:47:36

Legalább érthető, miért mondta a csávó, hogy talpon nem viheted el. Nem akart gondatlanságból elkövetett emberölésért felelni.

Nagyon megható a sok jókívánság, "veled vagyunk Zsolti, meg kell csinálni!", megkérdezném a családját, mit gondolnak erről

mv3 2010.10.03. 12:55:02

@ati27:

Ne hidd, hogy örömömben írtam, amit. Ennek az autónak a vásárlását együtt szúrkoltuk végig. Sajnálom, hogy így alakult.
Ha ez lenne Csik egyetlen veterános projektautója, akkor azt mondanám cumi, de hajrá!
Hogy a Te példáddal éljek, egy távcsövet megépíteni tök jó, de ha 4-5 projekten dolgozol egyszerre, és az egyik finoman szólva mégsem fut olajozottan, akkor talán érdemes megfontolni, melyikbe mennyi energiát fektetsz.
Értem, hogy erről szól a veteránozás, csak azért mindig fontos, milyen áron és aránnyal kapod belőle az örömöt.
Mindezek mellett persze, hogy örülök, ha jönnek a Pontonos cikkek, de azt sajnálnám, ha csak a vesződség körvonalazódna, miközben meg ott vannak a jobbnál jobb alternatívák -kész közeli állapotban- egy garázson belül.

AtoszMester 2010.10.03. 12:56:11

A Ponton-história-X elején jeleztem egy kommentben a Csikósnak, hogy túl nagy a nyomás, ami miatt nem Ő fog autót vásárolni, hanem a nyomást gyakorló tömeg (szponzorok, olvasók).

Nem szabadott volna :( Már mindegy.

Azon viszont meglepődtem, hogy már hatvanvalahány részes a ponton história. Ez biztos hozott a TC-nek, de nem sajnálom tőlük, hiszen majdnem minden reggel volt a kávém mellé olvasnivaló. :)

Ebben az állapotában a Pontonnak én is azt tenném mint a svéd. Nagy oktondiságot színlelvén fel az ebayre, s mellé adni a sok beszerzett pótalkatrészt, mint egy be nem fejezett nagyapai restaurátor öröklött autóját és tartozékait.

S igen, azt a pár százezres negatív különbözetet elkönyvelni tanulópénznek, valamint az élményutazásért kifizetett összeget meg bőven megéri, amit majd az unokáknak lehet mesélni.

Jobb most félmilliót elbukni, mint újabb 3 millióból helyretákolni a bizonytalant.

Amúgy karakterben nem illik a Csikóshoz a Ponton. Hülyén néz ki benne ülve, nem ezt a Mercit tudom neki elképzelni.
ERA sokkal jobban illik hozzá, de ha egy Mercit kellene elképzelnem, amivel a Zsolti bejárná Európát 62 évesen, az kb. így nézne ki: www.motorbase.com/uploads/candc/2009/09/06/fs_882056.jpg

Phrascarica 2010.10.03. 12:58:45

éppen tegnap néztem meg a TC-n
belsoseg.blog.hu/2010/10/02/guiness_rekordot_dontottunk
8:33-kor
"Hopp pontonmerci hello, egyszer ilyen lesz a Csikósé is... ...olyan másfél millió forint múlva... ...oops ezt kivágjuk" LOL

nikó 78 2010.10.03. 13:03:18

1,4-ért, sikerült venni,jó adag munkát.Ez az a pont ahol el kell dönteni,milyen szintre is érdemes felhozni a gépet,hogy ne váljon belőle pénztemető.

Geitenbeffer_ 2010.10.03. 13:04:37

Számlaszám van?
Én pl. utalnék szívesen.
Szerintem sokunknak megérne pár ezer Ft-ot a sztori.

Waldorf Rolandó 2010.10.03. 13:11:06

@Rocko-: hülyeséget írnak, nem olvassák, nincs cikk, nincs fizu

kafferbivalybalamber 2010.10.03. 13:20:35

galeria.totalcar.hu/blogok/2010/10/01/dezso_egerben_2/?current_image_num=18&image_size=l

Ezen a képen a "minden lóg" mellett szerintem súlyosabb az a hossztartó, amire a stabilizátor-gumiágy van felfogatva. Ha jól látom így képről, akkor az egy szétrohadt, ráfestett, de már megint szépen rügyező rozsdaboglya.
De hátha nem látom jól. Mindenesetre megbökdösném egy csavarhúzóval, ha nálam lenne.

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2010.10.03. 13:21:20

Szerintem azon a német alkatrészbözén kellett volna megvenned azt a licitre bocsátott verdát,amit a a modellárus ember vett meg.
Nézd meg, a mai napig használja,oszt csak a hűtőt foltozták meg neki ott helyben.

motorola 2010.10.03. 13:23:20

@don't: Még hogy a 3 csavar.... de hogy még meg sem rángatták az mellső futómű összekötő rudazatát?? Marhára megnézhették az állapotát a kocsinak, ha mindezekre csak most jöttek rá...
Az sem tünt fel, hogy az fék nem fog?? Márha igaz, hogy az olaj a fékdobba "ömlik"??
Kár itt most a saját akkori hülyeséget most hősies küzdelemnek eladni...
Ettől függetlenül sok sikert a renoválásoz....!!

Phrascarica 2010.10.03. 13:24:00

itt van 2db 1 millkáért, aztán lehet hogy a futómű jó (bár kicsi az esély)
www.hasznaltauto.hu/auto/mercedes-benz/oldtimer/mercedes-benz_oldtimer-4074187

vagy újszerűre restaurált 6M-ért, de nem kapkodnak érte, már vagy 1 éve eladó:
www.hasznaltauto.hu/auto/mercedes-benz/190/mercedes-benz_190_ponton-4004468

...azért vannak érdekesebb autók is pl ez: 560.000€ LOL
www.hasznaltauto.hu/auto/mercedes-benz/oldtimer/mercedes-benz_oldtimer_300sl_roadster-3973189

lwl (törölt) 2010.10.03. 13:25:42

@Pierr Kardán: "Viszont akik akkor nagy ötletnek tartották a megvásárlást, azok hol vannak?"

Nekik kene allniuk most a cehhet. Foleg azoknak, akik bo nyallal kopkodtek azokat, akik finoman szolni mertek, hogy hat, ingyen ebed nem letezik.

A Metropolitan Police csalasokkal foglalkozo weboldalan volt egy igen velos tanacs anno:
"If it sounds to good to be true, then it probably is."

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2010.10.03. 13:27:50

@Mr Thompson: de, van Télapó, már fényképezkedtem is vele! :D

nagyon sajnálom én is, hogy szarabb a helyzet a vártnál, de biztosan szép lesz egyszer, ne add fel.Vizsgáztatni magam csak egyszer voltam idekint még, döbbenetes műszerezettsége volt a helynek, urambátyám-borítékozásnak esélye se lett volna.Viszont egy ilyen öreg kotlához nem tudom, hogy hozzá tudnak e szólni bármit is, hisz nagyon távol áll a mai komputerizált autóktól.Remélem lesz sok szerelős posz majd, és bírod kitartással.

nandras01 2010.10.03. 13:28:09

felgyújtani, elásni, az emlékét a memóriából törölni, öreg szart soha többé nem venni, szponzoroktól zokogva bocsánatot kérni...

The Good Boy 2010.10.03. 13:35:09

Zsolt! Ha az segít a bánatodban, meg a svéd emberekben okozott csalódottságodban, akkor tedd ki ide Sune 'bá elérhetőségét, aztán dobunk neki pár kedves mailt, mint anno a Gerát jogtalanul kiállító kedves skót játékvezetőnek, Stuart Dougalnak. Bár nap alatt kapott annyi levelet ő is meg a szövetségüknek is, hogy nem győzték talpra állítani a percenként összeomló rendszerűket :DDD
Nem szoktam ilyen gyerekes dolgokat csinálni, de ha már nem válaszol az öreg, legalább mi hozzuk a tudomására, hogy ő nem olyan mint a "szabvány" svédek, hanem egy féreg, aki átkúrta a szegény balkán uniós újságírót. Talán előre meg volt tervezve a siettetésetek (hogy gyorsan menjetek, mert a lánya elutazik, meg hamar-gyorsan múzeumot kell látogatni, nincs idő kocsit átnézni, mert a szerelőcimbik annyira örülnek a messziről jött balekhadnak, mint egy ufonak a svéd sarkifényes éjszakában).
Kitartás, jó lesz ez, csak még egy kis pénzmagot kíván a projekt (meg némi áldozatot, hogy a fölöslegesen porosodó verdákkal végre racionálisan kezdjél gondolkodni)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2010.10.03. 13:36:26

rohadék blogmotor:

@Mr Thompson: de, van Télapó, már fényképezkedtem is vele! :D

nagyon sajnálom én is, hogy szarabb a helyzet a vártnál, de biztosan szép lesz egyszer, ne add fel.Vizsgáztatni magam csak egyszer voltam idekint még, döbbenetes műszerezettsége volt a helynek, urambátyám-borítékozásnak esélye se lett volna.Viszont egy ilyen öreg kotlához nem tudom, hogy hozzá tudnak e szólni bármit is, hisz nagyon távol áll a mai komputerizált autóktól.Remélem lesz sok szerelős posz majd, és bírod kitartással.

Phrascarica 2010.10.03. 13:38:35

@nandras01: erre azért nagyon ráfizetni nem lehet, mivel kb 1.5 millában van, aztán ha elfér a garázs sarkában akkor idővel még többet ér, ha pedig 10 évig kell csinálni akkor 10 évig lesz poszt oszt' jól van :)
@lwl: "Nekik kene allniuk most a cehhet." ha ők ugrottak volna bele állnák is.
Kibicnek semmi sem drága :)

McK (törölt) 2010.10.03. 13:53:09

Nem igazán értem a keserűség lényegét.
Vettél egy ezeréves veterán autót,amiről azt mondták,hogy egész jó.
Meg ne haragudj,de akárhányan állítják egy kurváról,hogy szűz,és csak engem szeret,én nem hiszek nekik,és tudomásul veszem,-mint ahogy neked is ezt kell tenned-hogy minden egyes kufirc sokba lesz.
Igaz,van rá jó esély,hogynem mindennapi menetek lesznek.

Tudod mit vettél,tudtad mi a veterán autózás rákfenéje.

Akkor most,hogy a menyasszonyod lett ,nem ér sírni,hogy a jövendőbeli ara több f@szt fogott,mint kilincset.

Örülj neki.
Mert egy ilyen autónak akkor is lehet,ha csak lemész a garázsba megnézni.

karlov 2010.10.03. 13:55:29

sajnálom a végkifejletet.Nem látok bele a zsebedbe,nem is szeretnék .De ha ez túl nagy falat én nem vágnék bele,ellop az életedből 3-4 évet....

Rocko- 2010.10.03. 13:58:08

@Waldorf Rolandó: Bende Tibby nagyon jól tudja, hogyan alakul ez. bízd rá.

McK (törölt) 2010.10.03. 13:58:53

Egy ilyen autó,olyan,mintha hazavittél volna egy 80 éves nagymamát.
Az mind megeszik egy marék gyógyszert,és mindíg fáj valamilye.

Még csak azt sem mondhatod,hogy átbaszott a Svéd,sztem így vette...

Rocko- 2010.10.03. 13:59:37

@BeeTm: időrendben az később volt, s az nem ponton.

McK (törölt) 2010.10.03. 14:04:38

A kommenteket olvasgatva pedíg a legszebb,hogy azok,akik gyűjtést javasoltak,meg össszefogást,hogy ,EGVEGYE,most azt mondják,hogy adja el,mert drága lesz..:D

Én ezt nem értem..
Mit gondoltak?
Bagóért kapnak egy TÖKÉLETES AUTÓT?
Ez az autó féláron volt.
Olyan is.
Majd jó lesz,ha annyiban lesz,mint amit ér egy hibátlan.

Hurri Kán 2010.10.03. 14:12:01

Nem akarok okoskodni, mert nem volt még veteránautóm (csak szeretnék), de az már most látszik hogy ezen az autón is sajnos előjöttek nem várt dolgok (finoman fogalmazva). Egyébként nem tudom, hogy megbontás nélkül ezek a hibák mennyire lettek volna feltárhatóak?

Úgy tűnik most már nincs más, végig kell menni az úton, Csikóst ismerve lesz ebből autó! Sajnos több pénz és hosszabb idő alatt mint gondolta-gondoltuk.

A svéd meg bekaphatja....

ezeröcsi 2010.10.03. 14:12:25

Szeritnem nem járt rosszul. A veteránozás ezzel jár, minél több szívás árán tudja megcsinálni, annál inkább a sajátjának érzi majd.

De egy jó tanács: tapasztalatból mondom, hogy az olyan autót, aminek tényleg csak a féynezése rossz, nem adják sokkal olcsóbban, mivel az olyanokra általában van akkora kereslet, hogy elvigyék drágábban is. Ezt tapasztalatból mondom, ugyanígy jártam a Ladával én is, azt is úgy hirdették, hogy "csak apró fényezési hibákkal", aztán még 100 ezer belement. Ja, és most ott tartok, hogy jó volna lefényezni. De én sem bántam meg, mert ennyire sajátomnak még soha egyetlen autómat nem éreztem.

ezeröcsi 2010.10.03. 14:16:38

@McK: Teljesen igazad van. Ha egy jó állapotú veteránt szeretznél, akkor vagy kipengeted az árát, ami ugyan sok, de utána már csak gombokat kell rákölteni, vagy pedig veszel egy olcsót, amibe addig borítod bele a pénzt, mire olyan állapotba kerül, hogy csak gombokat kell rákölteni. És nem tudom megfigyeltétek-e, de kb. ugyanannyira jön ki a kettő. Tehát, ha valaki egy jó állapotú Pontont, Zsigulit, vagy akármit szeretne, annak így is, úgy is annyiba kerül majd az autó. Az eladó nyílván nem fog egy sokat érő autót olcsón eladni, ez már az a kaliber, ahol van idő várni egy jó ajánlatra.

Vargnatt 2010.10.03. 14:19:02

Úúú, szegény Csikós, ezt még olvasni is rossz volt... na nem a stílus miatt, az remek volt, mint mindig, de ennyi szopást kifogni tényleg húzós.

Kasztni tekintetében azért még mindig jobb a gányjavítás, mint az öklömnyi lyukak a padlólemezen, vagy a felismerhetetlenségig szétrohadt küszöbök, kerékívek stb. Persze lehet tévedek, még sose lakatoskodtam.

A többi részre azt kell mondjam, most én is nagyot csalódtam a svédekben, nem hittem volna, hogy ott is vannak ennyire (khmmm...) 'inkorrekt' fazonok.

Nekem amúgy egy bajom volt kezdetektől ezzel a járgánnyal, és az a színe. Ez a béna egérszürke egyszerűen annyira elmosódott uncsi vastömeggé degradálja ezt a szép autót, én biztos nem ilyenre fényezném vissza, ha már úgyis hozzá kell nyúlni a mázoláshoz.

Javaslom Ommm MX-5-ös videójában megtekinteni azt a csudaszép éjfekete példányt, ami átsuhan előttük a forgalomban, na az egy méltóságteljes elegáns vonulást lehetővé tevő szín, ami a krómalkatrészek csillogásával igazán harmonikus kontrasztot alkotna. Bár lehet, hogy nem vagy oda a komor színekért, de ez a szürke borzasztó lehangoló szerintem.

Mindenesetre sok kitartást, kellő lelkesedést, és egy kiapadhatatlan pénzkutat kívánok a továbbiakhoz! Mi pedig várjuk az új írásokat, mert ennyi javításról lesz mit írnod, ha jól sejtem... ;)

ezeröcsi 2010.10.03. 14:19:16

@ezeröcsi: Ja, a vételára 250 volt, ami egy nem 100%-ban gyári, de tulajdonképpen tényleg nagyon szépen megőrzött Ladáért reális.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2010.10.03. 14:21:00

utólag tényleg okosabb az ember, de amikor már elindultatok, bennem rögtön megfogalmazódott, h mi van, ha nem tetszik? nem lehet csak úgy otthagyni, h kösz, ez nem tetszik. amúgy meg ott volt a Karesz is, ő nem látta ezeket a gányolásokat? jó mind1, a karesz azzal volt elfoglalva, h legalább elinduljon.
még egy észrevétel: ha ez az autó tényleg pár ezer euroval olcsóbb volt a többinél, akkor nem volt előre gyanús? ilyen alapból gyanús, rá se kellett volna kattintani.

a márk 2010.10.03. 14:25:40

Jó lesz az, kitartás!

Waldorf Rolandó 2010.10.03. 14:30:20

@Rocko-: rábízom, csak segítek neki

deak.atti 2010.10.03. 14:32:18

Üdv!

Hát, ez a történet túl szép volt ahhoz kezdetben, hogy a vége is szép legyen ... De ha azt vesszük, hogy ez egy 48 éves autó akkor még jó hogy "csak" ennyi baja van. Az már nem szép a derék svédtől, ogy nem volt korrekt. Szögezzük le, hogy ennyiért talán akkor is megvetted volna a kocsit, ha tudod, hogy akad rajta lakatolni és javítani való, elvégre olcsóbb volt az indokolt árnál.

Amúgy nem ismeretlen a jelenség: én púpos és kocka Wartburgban "utazom", időnként elvállalok egy-egy vizsgáztatást meg kisebb-nagyobb javításokat. Namost a Mercihez képest a Wartburg bonyolultsága kb. a fanyelű csavarhúzóéhoz hasonlítható, és mégis sokszor megdöbbentő tákolásokkal szembesülök az előttem hozzányúló "mesteremberek" keze nyomán. A tipikus "gyorsan javítsunk, ne legyen sokba, sem időben, sem munkában, de az ügyfél boldogan fizessen, és távozzon, lehetőleg minél messzebbre" típusú javítások... Sokszor az autókra fordított idő fele a (nem túl komplikált) gyári állapot helyreállítására megy el. És nem egy, nem két ilyen autó volt már a kezem alatt.

Végül: Zsolt, kérlek, hogy írd már meg, jó lett -e az Agusta lendkerék-anya. Olyan elcseszett nem-szabvány menet volt benne eredetileg, hogy Jenő bá'-nak nem volt mit belepróbálnia. A többi dolog szabványos metrikus menet volt, amit csinált, de ez nem. Hadd nyugtassam már meg az öreget, hogy jó lett a cucc, vagy sem. Köszi.

DA

mi nem foglalt még 2010.10.03. 14:33:55

Csikós úr fel a fejjel.
Nem volt ez olyan rossz vétel mint ahogy most el vagy keseredve.
Pusztán csak kiderült, hogy nincsennek olyan csodák hogy harmad áron van olyan állapotú autó mint amit drágán adnak felújítva.
Ha rendesen megcsinálod talán még akkor is meg áll 10 ezer euró alatt.
Fel a fejjel drukkolok, hogy szép Dezsőt lássunk a végén.
Öröm az ürömben, hogy közben lesz miről jó cikkeket írnod amit érdeklődve várunk.

gnme 2010.10.03. 14:39:47

@deak.atti: :-)

withwort?

HOGY ..ba*ódjanak szét,.. minden kibeba fűnyíró, permetező, rotációs kapa szopatja az embert

grimas.hu/SiteCollectionImages/oldpicture/products/348_img01.jpg

GGG77 2010.10.03. 14:41:43

1,4 m Ft, tehát ennyi volt a vételár. Ha még ennyit rá kell költeni, akkor is "csak" egy új Suzuki áránál tart a Ponton, a különbséget pedig gondolom nem kell ecsetelni.

Fiziqs (törölt) 2010.10.03. 14:46:14

Aki otthon a Kandó Kálmán főiskolán végzett (és még büszkén is hirdeti más blogposzton), attól nem is vár többet az ember.
Csikós, el kellett volna menned legalább az ország legjobb egyetemére, de inkább Európa egyik legjobbjára, akkor talán több eszed lenne. Talán...

pizo 2010.10.03. 14:55:32

@Lamborghini:

Ezt most miért kellett? Ha a BME-n végez, akkor máshogy gondolkodik? Én is veteránozom, pedig a BME Közlekkar autógépész ágazatra jártam. És?

Zoli

gnme 2010.10.03. 14:58:45

@Lamborghini: mitől olyan különleges az a MI? .. béeme (?)

sose értettem bazd meg .. tán a dűledező falak

Waldorf Rolandó 2010.10.03. 15:05:35

@Lamborghini: nem baj, legalább papírod van, ha eszed nincs is. Bár a papírban sem vagyok teljesen biztos. Abban viszont igen, hogy Lambo csak az ágyad felett, a falon.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2010.10.03. 15:15:53

a BME gépészei annyira nagyra vannak magukkal, hogy nem képesek 5-6 embert küldeni a gépész konferenciára győrbe, ahol nemcsak magyar, de világszínvonalú cégek is képviselik magukat, akikkel 3 napig együtt dolgozhatsz! nem tudom hány ember jár a bme-re azokból, akik ezt olvassák, de magyarázzák már ezt meg nekem legyenek olyan szívesek. Sajnos úgy néz ki, jövőre nekem se lesz más választásom, és a bme-t kell megjelölnm msc-re, előre félek...

Tomchy 2010.10.03. 15:16:39

Amúgy sem volt cél a tökkkkkéletes kasztni. A motor már jó, futóművet rendbeszedni, festéket rá hengerrel, oszt irány Horvátország!!! ;O)

Szerintem így sem volt rossz, már csak azért megérte, mert kiderült mennyi rajongót, sőt új barátot kaptál a kocsi mellé. Írd továbbra is, hogy mit csinálsz vele, mi meg segítünk, ki hogy tud. Lesz még ebben kirándulás!!!

Carrotfield 2010.10.03. 15:30:54

@deak.atti: "Végül: Zsolt, kérlek, hogy írd már meg, jó lett -e az Agusta lendkerék-anya."

Szia Atti!

Kattints vissza az Augusta posztra, ahol feltetted a kérdést. Mivel Zsolt nem válaszolt írtam neki, és a választ beraktam válaszként a Te hozzászólásodra.

Dobj linket a Wareszodhoz megnézném!

Üdv:

Répássy Gábor

Carrotfield 2010.10.03. 15:48:44

@deak.atti: Egyébként jó lett, hogy ne csigázzalak :o)

- LA - 2010.10.03. 16:02:48

többek között én sem értem, hogy miért nem azt a kurva zöld állólámpás mergát használod arra, amire való... Minek újítottad fel, ha ott áll a garázsban? minek???

Amúgy meg add el most amíg lehet, én tuti megtenném. Ok, buknék rajta több 100 ezret, de legalább nem öntenék bele még 2 milliót...

Pénztemető már megint.

jojoka 2010.10.03. 16:04:52

Jajj de jó. Lesz egy csomó szerelős poszt. Nehogy egyszerre megcsináltass mindent Csík !!!

Hurri Kán 2010.10.03. 16:13:22

@Aaron Ross: nézd, ilyen alapon amit megeszel az is pénztemető mert úgyis kisz@@@od. Van, amit úgy hívnak hogy hobby, és itt nem a gazdasági racionalitás dönt hogy valamire miért annyit és úgy költesz, ahogy.

És mire a Ponton elkészül, ok, nyilván nem a jövő héten lesz, biztos még nagyobb örömet fog Csikósnak okozni majd a használata! És ez az érzés, amit megvenni nem lehet. És ezt valaki vagy megérti, vagy nem.

Dennis01 2010.10.03. 16:30:52

Ha most vennek oreg autot, valoszinuleg en se a tokeletest vennem... Miert?
Mert igy EN is dolgozhatok rajta, nemcsak masok munkajat elvezem. Elmondhatom, hogy igen, azt a kuszobot en varrtam fel vagy en ujitottam fel a karbit. Az erzes megfizethetetlen velemenyem szerint.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.10.03. 16:40:05

"a biztosítótól kapott summa tényleg csak az ütközés kijavítására lesz elég."

Miért? Mit kellett volna a biztosítónak fedeznie?

Virago_1000 2010.10.03. 16:46:09

Szia Zsolt!

Hat nem nyujt szep latvanyt az alja. Es milyen alvazvedo van rajta? Ragad?
Ugyanez a szopas az en Tatrammal is, ragad mint a szurok. Le kell takaritani, futomuveket szetszedni, motort ki. Mert az ++extulaj (vagy a szereloje) telibefujt mindent, a futomu, kabelek, olajtekno - leghutesesnel azert "picit" szamit, mert a bordain keresztul tud(na) hulni az olaj.

Neked legalabb van alkatresz, es preislist. Meg ha rettegett is. Nalam pl ez lehetetlenseg. Azert van a tomegtermekeknek (ezt nem rossz ertelemben veve) is elonyuk.

tükörfúró 2010.10.03. 16:46:49

Hááát,.. mikor a motorral a nagygány kiderült, már lehetett sejteni, a megvétel előtti álmok nem egészen ugy váltak valóra, a "messziről hozzuk gombokért a tökéletes autót", mindvégig kimondatlan, de azért érezhető csodavárása teljesen alaptalan.

Ami olcsó, okkal olcsó, akárhol is van.
Ha pedig a vas széjjel lesz borítva, szükségszerűen kidőlnek a fényre fél évszázad rémtettei, reméljük láthatóvá válik minden...

Virago_1000 2010.10.03. 16:47:57

Csikos Zsolt:
"Amikor normálisan autót veszek, legalább három, de inkább tíz kocsit meg szoktam nézni élőben, mindezt annak ellenére, hogy impulzív vásárló vagyok."
- igen, de mivan akkor, ha nincs ennyi elado (ilyen allapotban). Van, amikor az embernek nincs valasztasi lehetosege, mert vagy a tipus ritka, vagy a jo allapotu annyira draga, hogy nem futja ra (te eseted - biztos lett volna kiraly allapotu Ponton elado nemeteknel).

Virago_1000 2010.10.03. 16:49:20

Csikos Zsolt:
"Kicsit vakmerő voltam-e?"
- nagyon, arrol nem is beszelve, hogy milyen hosszu utat vallaltal be erte, de legalabb lesz mit meselned az unokaknak :)))

"Ettől a ponttól gondolom, önök is sejtik, hogy vannak problémák a kocsival"
- eddig is sejtettuk. Ebben a korban hogy a fenebe ne?

"a svédek valahogy kulturálisan, neveltetésileg egytől-egyig igen korrekt, aranyos emberek, bár hajlamosak egyfajta furcsa, északi depresszióra."
- az oka a keves napfeny. Nem veletlen, hogy "kemeny" zenekben a skandinavok a vilagelsok. Black metal, Death metal es a tobbiek.

"Ponton Mercedest nehéz úgy venni, mint mondjuk Opel Vectrát, mert kevés ilyen eladó kocsi van a megadott árszegmensben, és azok is igen távol, olykor száz, meg ezer kilométerre esnek egymástól, és az állapotuk, megcsináltsági fokuk mind annyira eltér egymástól, mintha nem azonos bolygón lennének."
- ezt irto nehez megertetni egy "kivulalloval".

"Most jut eszembe, úgy csaptam az eladó tenyerébe, hogy egy centit nem mentem az autóval. Azt se tudtam, hogy el lehet-e fordítani a kormányát. Ekkora barom vagyok."
- en egyszer Mercit vettem igy, de mar megbantam (meg megvan sajnos, es bukni fogok rajta).

Virago_1000 2010.10.03. 16:50:47

Csikos Zsolt:
"A hátsó futóműből dől az olaj a fékdobba." "hátsó kereket öt helyett csak három anya tartotta?"
- SZent Uristen!! Csoda, hogy ennyit tudtal vele jonni, nem hiaba, a Mercedes mercedes meg a halal elott is.

Hegesztett karter: A legrosszabb dolog a vilagon, nekem az egyik ETZ volt ilyen, sose lett jo....
Tenyleg, eze aluminium mar?
Azert zsiguliet ne faragd be, nem patkany auto ez, valaki kimarja neked tomor alubol, ha meg birod fizetni :)))
Sebmerospiralt nem tud itthon valaki gyartani?

"az első sárvédőket felhegesztették" - na ez az, ami meg mar tultesz a legbalkanibb balkansagon is ahogy irtad is. Mit csinaltatok vele?

"No meg kell még egy csomagtér-szigetelés" - mint minden ujabb (15-20 eves) mercire is. Nem ertem, hogy a szigetelesben nem eroskodtek a Mercedes mernokei (ezt meg ladaek is jobban megoldottak), minden korabelinek a csomagtere es a hatso ablaka rohad, de neked mar tobb mercid volt, jobban tudod.

Virago_1000 2010.10.03. 16:51:54

Csikos Zsolt:
"Arra gondolt, hogy már a németnél is ritka az átverés, ezeknél a svédeknél meg talán ismeretlen is, mert ezek egészen kiváló emberek…"
- hat nem. Mindenhol akadnak jok is, rosszak is, de a hasznalt auto vetel mindenhol lutri, es legyen akarmilyen kulturalt (nak kepzelt) "nyugat", az eladok mindenhol piszkosul atvernek, hazudoznak. Angliarol szemelyes tapasztalatom is van (nem csak aziai eladok), de ehhez eleg csak olvasni a classiccar.co.uk nemzetkozi hirdeteseit, es nem kell nagy tajekozottsag megallapitani, hogy a kepek sokszor koszono viszonyban sincsenek azzal, amit leirnak (hazudnak). Ezt be kell kalkulalni mindenkinek, aki veteranokhoz nyul, de meg ennek ellenere is sokkal jobban megeri, mint uj autot venni, tekintve a tetemes ertekvesztest par ev alatt.

"Felújított motor (reméljük, bár rossz volt a vezérműlánc, repedt a karter, pocsék a karburátor, trágyák a nagyfesz kábelek, ferdén csavartak be egy gyertyát, de kompresszió van, zakatolás nincs). Felújított fékek (a törött dobok alá új betéteket tettek fel? Talán…)"

- igen, ilyen mertekben hazudnak. Es a vizsgaztatok nem amatorok, de nehogy azt higgyuk mar, hogy a vizsga olyan hude szigoru. Ezek szerint svedeknel is enyhebb, mint otthon, de Angliaban tapasztalatbol tudom, hogy igen. Hollandiaban is.

Virago_1000 2010.10.03. 16:54:59

Csikos Zsolt:
"És azt is tudom, hogy hamarosan bankot kell rabolnom, hogy fedezzem a felújítást, mert a biztosítótól kapott summa tényleg csak az ütközés kijavítására lesz elég."
- Mar sok elmenyed volt az eletben (amit egy autos megkivanhat), ez meg nem, hat rajta, legyen mit meselni az unokaknak!
:)))))))

tükörfúró 2010.10.03. 16:56:15

@atpijkamo: Semmi csalásról szó nincsen, mindössze a kinti biztosító nem számolhatna hazai kasznis-fényező munkadíjjal, nem szokása "avultatni", az üffelet lehuzható parasztnak tekinteni, tehát egy nomrális kinti kártérításből hazai viszonyok közt komoly dolgok kijönnének.
Elméletileg.
De ugyláccik a multik nagyonis spontán különválogatják, mikor egy általuk semmibe nézett, csoro provinciális "balkáni paraszt" az ügyfél, és bizony ugyanazt a gennységet csinálják rögtön, mint az itteni kirendeltségeik, nokomment.

Virago_1000 2010.10.03. 16:59:00

@kisdiszno: Pontonnak fel ev labadozas? Hat penztarcafuggo is, nem tudom mennyire van Csikos eleresztve anyagilag, gondolom, ha kolcsont is kapott haveroktol, nem nagyon.

Virago_1000 2010.10.03. 17:03:57

@scheerti: "akkor tuti, hogy én inkább oda vinném a pénzem Hansnak, a magánembernek, és letenném neki a tényleg 225 000 km-t futott autója mellé,"

Csak az nehogy 525.000 km-t futott legyen, amit valami torok vagy alban neppertol vett Hans ur. Nem tudom, nemeteknel hogy van, itt Angliaban az oratekergetest kemenyen buntetik, megis rengetegen csinaljak....

A normalis pedig az lenne, hogy itthon is evente legyen muszaki vizsga, emberi osszegert (tudom hogy sok kommentelo sirna) es feljegyezzek a km-ora allast!

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.10.03. 17:07:15

@Hilux94: Nemnemnem. Sokan félreértenek pár dolgot. Láttam a kocsit közelről -ahol a Csikós kopasz feje látszik, azokat a képeket én csináltam. Szóval, láttam, tapogattam, tudom mit láttam -amit nem láttunk, mert az alvázvédő réteg alatt van, az még másnak is titok. Tehát: többen is leírták, de meg lehet nézni a különböző hirdetési- és árverési oldalakon, mibe fáj egy szép ponton, mibe egy tökéletes. Maradjunk annyiban, hogy egy szép autó esetén is kurvára benne van a pakliban, hogy csináltak pár disznóságot felújítás közben. Tehát sokkal több pénzért sem lehetsz teljesen biztos a dolgodban.
Ez a kocsi ezt a pénzt tökéletesen megérte. Nagyon sok helyen eredeti, egy egész életét Magyarországon töltött autóhoz képest meg teljesen gánymentes. Tökéletes restaurálási alap lehetne. Komplett, működőképes.
kezdjünk számolni, de lőtte szögezzük le, bármennyire is hülyének gondolják sokan Csikóst, nem az, tökéletesen tudta, mik azok, amikre mindenképpen számíthat. Tehát: lehetett tudni, kell egy fényezés. Ez 2-3-4 kiló. Tökéletes használtautó létezik, de nagyon ritka. Tehát apróságok is kellenek majd, 1-2 kiló. Kellenek gumik, krómok, ezaz. Szóval, a lényeg, hogy Csikós is számolt egy összeggel, amit rá KELL költenie. Na, ezt a részét -ha nem is teljes egészében- kapta ajándékba a Finn Kamionostól. Tehát maradt a futómű rendbeszedése -amit sajnos a svéd bácsika felújítottnak mondott, pedig messze van tőle. Én azt gondolom, hogy a mérleg pontosan ott van most, ahol lennie kell. Ez nem szarrágás volt, hanem inkább szerencsés együttállás: Csikósnak pont annyi pénze volt, amennyiből egy tökéletes restaurálási-felújítási alapot lehetett venni. Csak ő nem akarja restauráltatni, csak rendbeszedetni, leótéztatni, és boldogan használni. A kocsi ezt tökéletesen tudja. Ha valaki komoly restauráláshoz keresett volna alapot, ennél jobbat, olcsóbbat nem talált volna. Balekságról szó nincs, nekem meggyőződésem, hogy mázlija van evvel a kocsival. Na jó, egy apró hibája van: Csikós szíve szerint egy sötétebb árnyalatot adna a gépnek, de az aránytalanul sok meló lenne.
Ja, még valami: mikor én a 108-ast vettem, láttam, mennyit kértek a szakemberek a menthetetlen rom Pontonért az árverésen. A közelébe sem mentem volna. Vagy itt van az első, nagyjából járóképes autó a mobiléről:
suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=136128525 érdemes megnézni a képeket, összehasonlítani Dezsővel. Különösen a csomagtartót. De mindegy is, a lényeg, hogy meggyőződésem, Dezső kitűnő alap arra, amire vette a kopasz.

Virago_1000 2010.10.03. 17:09:31

@Sztávrosz_: Akkoriban sok autonak 2 potkereke volt.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.10.03. 17:11:30

@BeeTm: Az neki nem lett volna segítség. Ugyanis nem olyat akart. Nekem sem lett volna jó biznisz ugyanennyiért Pontont venni. Mert én meg nem azt akartam.

tükörfúró 2010.10.03. 17:11:31

@Virago_1000: Olyan "vizsga" sehol nincsen, mint idehaza. Mondjuk 3kerékcsavarral nem mehetne át, az már bűnös trehányság, de lehet pont mert olyan piti tétel, megigérték hogy tesznek majd rá, és ennyi..
Alapvegően európáben mindenütt azt nézik, alkalmas-e az autó a saját dimenziói közt biztonságos közlekedésre.
Nem a buktatás, a pénzhuzás, a bürokrácia csucsrajáratása a cél, mint idehaza, hanem az ésszerű követelmények, ne legyen nettó életveszélyes amivel kimennek az útra.
Ennyi és semmi több.
Hozzátéve, felnőtt emberek vagyunk, elvben mindeki maga tudja mit csinál, ezt csak idehaza szokás agyavesztett módon szabályozni, korlátozni, aminek persze a 80%-át a gyakorlatban senki sem tartja be, sehol, soha semmiben.

Virago_1000 2010.10.03. 17:13:01

@avian1964:

"ülteti gyerekeit, családját rendszeresen légzsákok nélküli, fék nélküli "csoffadt" autókba a maga önző és a mi örömünkre, szórakozásunkra."

- te hulye, sosem ultette oket fek nelkuli kocsiba. Meg magat se. Legzsak nelkuli kocsi pedig nem eletveszelyes. Ha a '64 a szuletesi datumod, akkor te miben nottel fel? Es elsz meg? Szerencsetlen konzumidiota.

Hurri Kán 2010.10.03. 17:13:11

@Virago_1000: ahogy jelenleg a vizsga Mo.-n zajlik hiába vinnéd évenként.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.10.03. 17:14:11

@phrascarica: No, a te linked igen beszédes. Egy milla, és még nagyon messze van Dezső állapotától, akkor is, ha a két roncs állapotát jelentő számot összeadnám.

Virago_1000 2010.10.03. 17:15:16

@apr494: Szep, max feluleti rozsdas 1000MB-t mar felmillio alatt kapsz a cseheknel. Egy oramu precizitasu szerkezet.

Virago_1000 2010.10.03. 17:17:05

@Sam8888:
"A kasztni a lényeg egy öreg autónál!!! "
- pontosan igy igaz, mert azt a legdragabb javitani. De mindig az megy tonkre eloszor.

tükörfúró 2010.10.03. 17:19:25

@Virago_1000: Aha, és mikor tönkremegy a km óra, vagy megáll a 25éves kocsi számlálója, akkor fejlent az első mitugrász, éjjel kettőkor pocsa és mucsa közt portyázó "közegecske", aki aligvárja, hogy találjon valami "nagyot", méghozzá bűncselekmény miatt jelent fel, hisz ha az óra nem megy, az olyan mintha tekernék folyamatosan visszafelé..
Az lenne csak a szép!

Évenként vizsga? És?
Ha most minden rom átmegy, gondolod nem az lenne a papirra felirva, amit én diktálok? vagy amit épp aznapra beállitok a digitális órán, betekerek a széjjelszedett mechanikán?

A bürokrácia egy ponton tul tehetetlen az okoskodással szemben...
Nyugaton azért nem nagyon volt eddig tekert autó, mert nem anyira van értelme, és mert a korrupcio sem éri meg.
Egy vizsgabiztos mesésen él ugy is, hogy soha egy fillért el nem fogad, ha meg igen, és kiderül azonnal irány a börtön..
Mostmár, hogy ott is más a leányzó fekvése, rogyadozik a világgazdaság, máshogy és más minőségű autókat használnak, kezd ez az "ipar" szépen terjedni, ha büntetik, ha nem..

Virago_1000 2010.10.03. 17:21:18

@loláb: "Ahelyett, hogy a pénzből vettél volna valami jó kis alfa gtv-t, vagy lancia beta HPE-t"

- Mert azok nem rohadnak ugye.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.10.03. 17:23:04

@Virago_1000: Nyilván a németnél is bele lehet nyúlni, de sokkal nyugodtabban vennék náluk autót, mint itthon. Az évenkénti műszaki vizsga remek dolog lenne. Évente húznának le azzal a lóvéval, amivel most csak kétévente. És tudod mi változna? Semmi.

Virago_1000 2010.10.03. 17:25:32

@plephyl: "itt a tárgy birtokolja az embert. "
- mint minden veteran autonal, sot minden hobbinal, akar tetszik, akar nem, igazad van.

Abszorpciós diverzifikáció (törölt) 2010.10.03. 17:26:04

Hát Csík, ezt most beszoptad. De sztem a veteránozásnál ez olyan alap dolog, mint a sportolóknál a sérülés. Nem lehet mit kezdeni vele és előbb utóbb ugyis utólér.
Én azt mondom neked hogy most úgyis 60 Ft körül van a vas ára, add le az összes kócodat egyben és vegyél egy értelmes családi kocsit. Hidd el, sokkal több idegsejted megmarad és a feleséged sem fogja vérben forgó szemekkel szidni, azt a 200 éves retket amivel járnia kell. A gyerekeknek meg vegyél egy pedálos moszkvicsot, vagy ha már nagyobbak akkor egy szimszont. Oszt lehet szerelgetni.

Virago_1000 2010.10.03. 17:31:23

@GYUSZI BACSl: "sokkal inkább kéne csinálni belőle egy egyedi custom autót, ami legalább eladható lesz ha egyszer el kell adni, mert egy madarat biztos talál az ember és nincs mivel összehasonlítani a kocsit, mivel csak egy létezik belőle"

Hulyeseg. Customot mindenki a sajat izlese alapjan csinal, es mindenkinek mas az izlese. Eppen ezert egy, a te izlesedtol elterot csak takolmanynak fogsz latni, hiaba is van akarmilyen igenyesen megcsinalva, tehat inkabb te is az eredetibol kiindulva szeretnel customot epiteni. Eppen ezert az eredetinek lesz magasabb ara, es erteke. Mindig, minden esetben.

tükörfúró 2010.10.03. 17:32:06

@plephyl: Aki meg a lakására felvett hitelt törleszti erején felül, ott a lakás birtokolja őt? :)
Kár filozófiai mélységbe leszállni, ha valaki ezt szereti, ez az élete, akkor csinálja...

@Abszorpciós diverzifikáció: A fentieket neked is szánom. Kimaradt a sárga cimke a poszt elejéről, hiba volt.

Virago_1000 2010.10.03. 17:48:44

@Manitwo: "(szerintem ebből a nagy fan-klubból lenne aki megvenné annyiért, hogy nullszaldóval kiszállj)"

-ahh, ne hidd te azt. A pofaja mindenkinek nagyobb, mint a tenni akarasa.

Hurri Kán 2010.10.03. 17:49:05

@Abszorpciós diverzifikáció: Nézd, van, aki lóversenyre jár, van aki fiatal lányokhoz, Csikós erre költ, mert ezt szereti. Nem kell akarni megérteni, nem kell egyetérteni vele, csak tiszteletben tartani. Ennyi.

vikk007 2010.10.03. 17:58:52

Én annó, a 4 éves 1 400 000 ,- Ft.os hibátlan újszerű autóval jártam, így ,a rohadáson kívül, semmi jó nem volt benne, vagyis semmi nem volt jó benne...

Nem tudom 50 éves autónál mire számítottál...

Egy vígasztaljon, meglehet javítani, és meg is lessz, csak idő kérdése, nékem kettő év volt, amikorra "tökéletes" lett:-)

egyébként, sokkal olcsóbb volt így is mint egy nullaforintos új Suzuki 120 hónapra:-)

Tíz év múlva 2 milióból lessz egy 5 milkás veterán mercid, neki meg 10 milióból egy százötvenezres Suzukija...

Csak nézőpont kérdése...

Sok sikert, és kitartást, idő van, mert "Ő", a 4.- 5. autó a háznál :-)

Csikós Zsolt 2010.10.03. 17:59:09

@hallari:

Bocs, csak most kezdek válaszolni, motorozni voltunk Árpáddal - és nagyon érdekes dolog sül majd ki belőle a Totalbike-on. Többet nem mondhatok... :-)

Hogy megbántam-e? Fene tudja, én is sokat filózok ezen. Igazából egy csomó minden rosszabb, mint amire számítottam, de egy csomó mindenre fel voltam készülve, hogy rosszabb lesz. Ami miatt igazából megbántam, ha megbántam, az az, hogy egy őszinte, jó üzletkötést utólag át kell most fogalmaznom a fejemben - az öreg egészen biztosan tudott arról, hogy ilyen az autó, látszott, hogy volt bontogatva nemrég, nagyon hamar el is adta, semmi magyarázatot nem adott rá, miért. Az emberi dolgok fájnak.

A vas miatt annyira nem bántam meg. Végül is, a 8000 eurós ilyen kocsik is csak csillogóbbak, de nem jobbak, csak több rajtuk a kitt, újabb a fényezés. Ez legalább eredeti, és a lelke nincs szétrohadva, tehát nincs dráma. A helyzet persze rosszabb, mint amire számítottam, de nem megoldhatatlan. Csak bírjam pénzzel, bírja Csabi idegrendszerrel, és jó lesz ez, meglátjátok. Az út meg jó buli volt, azt nem sajnálom.

A rövid válaszom: kicsit megbántam, de igazából nem annyira :-)

Csikós Zsolt 2010.10.03. 18:02:16

@Aaron Ross:

W126-ot 300-ból nem csinálsz meg jóra, csak ha eleve csilliókért veszed. És nem szeretnék magamnak W126-ot - ez is egy defektusom. Pontont viszont szerettem volna - ez egy másik :-)

Csikós Zsolt 2010.10.03. 18:06:05

@apr494:

Az 1000MB-nek HÁTUL is kis kurblis elefántfülei vannak, a koraiaknak biztos. Az nagyon zsír ám. Meg a tankbeöntője is. 1000 MB rulez, ha Skodáról van szó, a lelküket beletették a csehek, csak pénzük nem volt szegényeknek...

hp2 2010.10.03. 18:17:16

@apr494:
Az 1000 MB nekem is nagy álmom, gyerekkoromban az volt az első autónk, nagyon szerettem. Eddig azt hittem csak nekem tetszett ennyire, de örömmel nyugtázom hogy másnak is.

Virago_1000 2010.10.03. 18:23:45

@gnme: Whitworth menet olasz motorban???

Autószerető 2010.10.03. 18:26:28

Nekünk S100 volt kiskoromban. No meg a Kórház a város szélén sorozatban is volt egy. Csillogó szemmel néztem.
Talán nem is olyan elérhetetlenek.
Mingyá' szétnézek. :)

Virago_1000 2010.10.03. 18:28:21

@Dennis01: "Mert igy EN is dolgozhatok rajta, nemcsak masok munkajat elvezem. Elmondhatom, hogy igen, azt a kuszobot en varrtam fel vagy en ujitottam fel a karbit. Az erzes megfizethetetlen velemenyem szerint."

Azert en inkabb igyekeznek - a lehetosegekhez kepest a legjobbat megvenni a kinalatbol.

Virago_1000 2010.10.03. 18:30:28

@gyvy: 613-as, egyszer a TC cimoldalara is kikerult mikor megirtam a nepiteletet. De azt, amelyik kikerult, azota mar eladtam, amelyikrol itt irtam a kommentet, arrol is irtam nepiteletet, de az nem kerult ki, nem tom miert.

Hurri Kán 2010.10.03. 18:33:59

@Virago_1000: gyönyörű vasak! Emlékszem még 80-as években jártunk síelni , akkor még Csehszlovákiába, és néha eldübörgött egy-egy. Amúgy a Porschenak, ha van egy kis esze, csinál farmotoros Panamerat, és máris lenne új Tátra! (csak sajnos az már vízhűtéses.) A Tátra egyébként Skoda érdekeltség volt, vagy teljesen önálló típus?

Virago_1000 2010.10.03. 18:39:22

@streetsta: "Maradjunk annyiban, hogy egy szép autó esetén is kurvára benne van a pakliban, hogy csináltak pár disznóságot felújítás közben. Tehát sokkal több pénzért sem lehetsz teljesen biztos a dolgodban."

- ez pontosan igy van. Meg a leggyonyorubb darabokon is sok minden akadhat, ami rejtett dolog (nyilvan ez attol is fugg, mennyire magasra allitod a standardot magadnak). Az egyik Tatramhoz foghato szepsegut azota nem lattam eladot (elmebeteg aron sem) es meg mennyi mindent meg akarok csinalni rajta....nem mernem itt most felsorolni, de kar, hogy az o eseten csak a tokeletessel tudok megelegedni.

"Csak ő nem akarja restauráltatni, csak rendbeszedetni, leótéztatni, és boldogan használni."

Mit ertesz ezalatt? Nem tudom, hogy kaphat OT-t egy olyan auto, amelyik nem eredeti allapotban van, ehhez restauralni kell. Ganyolt auto nem mehet at OT-n. Vagy csak keverjuk a definiciokat?

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2010.10.03. 18:39:30

@Virago_1000: Isten ments, hogy vitatkozni akarjak veled, de azért van néhány custom, aminek az ára is meg az értéke is messze meghaladja az eredeti kocsiét, lásd pl.

special.blog.hu/2010/08/07/cadzzilla

special.blog.hu/2010/04/06/cadillac_deville_coupe_shboom_gone_wild

ezekből az eredetik pár 10.000 dolcsit érnek max, egy ilyen meg százezreket (jó hogy ezek persze tényleg sokba is fájtak a tulajnak)

dead end2 2010.10.03. 18:39:42

Zsolt én nem igazán értelek, azt hitted, hogy bagóért kapsz egy nem ralatív, hanem szó szerint rozsdamentes autót, aminek nagyjából a háromszorosa az ára mint amennyiért ezt vetted?
Ezzel gyakorlatilag hülyének nézed Sune-t. Pedig a svédek nem hülyék, szerintem bőven jó áron vetted. Pár házi foltozással egy 50 éves autó szerintem rozsdamentesnek mondható. Végül is van rajta rozsda, vagy csak csúnyán van javítva?. De, ha az eladó szemszögéből is nézed, amilyen felhajtás volt a vásárlás körül, kamerák, villogó vakuk, 1000 ember, "újságírók", nagymenő szakik... Szerinted ki kezdi ilyenkor mutogatni az autó hibáit (főleg olyan hibákat amik abszolút nem róhatók fel egy 50 éves kocsinak)? Én az első néhány bekezdés alapján arra tippeltem, hogy min. 2 törött autóból van összehegesztve, vagy 3-4 centi kitt van körbe az autón, borult tk.-s, purhabbal odaragasztott fél küszöbök ilyesmi...
Szerintem, ha felraknád az e-bayre alkatrészenként, úgyis többet ki lehet hozni belőle, mint amennyiért vetted.

Virago_1000 2010.10.03. 18:41:54

@tükörfúró: Persze, tudom. Itt egy feluleti rozsdas auto siman atmegy, otthon nem, kiveve, ha vastag a buxad, vagy haver a biztos, illetve ez utobbi esetben a strukturalisan szetrohadt logobelu autod is siman atmegy.

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2010.10.03. 18:45:13

@streetsta: persze, lehet mondani, hogy ennyit megért, és valszeg tényleg meg is ért

csakhogy eddig az ment, hogy hú mekkora üzlet, hogy ilyen jó Ponton ennyire jó áron, hogy megéri a világ végére is elmenni érte

na én ezen a ponton (hihihi) vitatkoztam mindig is, hogy nem véletlen volt óccsó

de ahogy a Csikósnak kontra-W126 defektusa van, nekem meg pro-W111 meg pro-W126 defektusom (:

Virago_1000 2010.10.03. 18:46:42

@gyvy: ez mondjuk igaz.

@tükörfúró: "Ha most minden rom átmegy, gondolod nem az lenne a papirra felirva, amit én diktálok? vagy amit épp aznapra beállitok a digitális órán, betekerek a széjjelszedett mechanikán?"

- regebbit nem allithatsz be, mint a tavalyi vizsgalapon ami lenne, azt pedig tarolja a rendszer. Sot, az is eleg hihetetlen lenne (kiveve veteran autonal), hogy csak 1000 km-t futott. Tudom, igy is lenne csalas, de megis jobb lenne, sot, munkahelyeket is teremtene.

yeti 2010.10.03. 18:48:14

@Csikós Zsolt: Nézd pozitívan.Lógó futóművel is meg voltál elégedve az úttartásával.Felújítottal kanyarvadász lesz.

Alvin666 2010.10.03. 18:50:50

Az elado neve nem Sune, hanem Sunyi. Legalabbis igy kell helyesen svedul kiejteni...:-)))
( Ha mar ellotte valaki ezt a kinosan szar poent, akkor elnezest... )
Viszont legalabb a maga modjan tisztesseges volt, az atlagos piaci ar alatt adott el egy atlagosnal szarabb allapotu autot. Valahogy neki is meg kellett szabadulnia tole. Ugy megsem hirdethette, hogy egy rakas szar elado...
Ugy nem vetted volna meg ugyanis...:-))

Lord heckman 2010.10.03. 18:53:36

Nahh akkor lesz program :) Hajrá.. videót is majd! ;)

tükörfúró 2010.10.03. 18:54:39

@Virago_1000: "regebbit nem allithatsz be, mint a tavalyi vizsgalapon ami lenne, azt pedig tarolja a rendszer. "

És ha azóta elromlott az óra akkor mi van?
Nomeg elvben motort sem cserélhetsz szinte sehogyan...szerinted hány autóban nem stimmel egészen a motor, és akkor még az alvázszám szempontjábol is "érdekes" kocsikról szó nem volt.

Milyen "munkahelyet teremt" az, hogy ugyanazok a korrupt figurák évente X vagy évente 2*x kocsit "nyomnak át"? Szerintem semilyet, jobban ki lenne tömve pár emberke zsebe, a vizsga idehaza 90%ban most is erről szól.

Virago_1000 2010.10.03. 18:57:20

@Abszorpciós diverzifikáció: "Hidd el, sokkal több idegsejted megmarad és a feleséged sem fogja vérben forgó szemekkel szidni, azt a 200 éves retket amivel járnia kell."

- kizart dolognak tartom, hogy a felesege szidna ezert.

Virago_1000 2010.10.03. 18:59:42

@vikk007:
"Tíz év múlva 2 milióból lessz egy 5 milkás veterán mercid, neki meg 10 milióból egy százötvenezres Suzukija..."

- latjatok, itt van a kutya elasva. A legtalalobb mondat az osszes komment kozott.

Virago_1000 2010.10.03. 19:01:00

@vikk007:
"Tíz év múlva 2 milióból lessz egy 5 milkás veterán mercid, neki meg 10 milióból egy százötvenezres Suzukija..."

- latjatok, itt van a kutya elasva. A legtalalobb mondat az osszes komment kozott. Meg akkor is, ha fel millional tobbet kolt ra. (mert szerintem 1.5-t is ra fog, arrol nem is beszelve, mennyibe kerultek az ebayen eddig beszerzett cuccok, Ornbrau, meg utikoltseg oda etc etc.)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.10.03. 19:02:59

@Virago_1000: természetesen gányolásról szó sem lehet-csak nem kell alkotóelemeire szedni, minden alkatrészt fényeztetni, galvanizáltatni, újrahúzatni, stb. Egyszerűen használható, vállalható állapotúra kell hozni. A kettő között sokmillió forintok tudnak lenni.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.10.03. 19:07:03

@GYUSZI BACSl: Én még mindég azt mondom, erősen megérte az árát. Nem volt olcsó, de megérte. Csikós az elején mondta, ez nem tökéletes autó, az már a képeken látszik (persze a futóműlógás nem látszott, de bizony én is abból indulnék ki, hogy ha a svéd aszongya, rendbe lett téve, akkor az rendbe van téve. Ha nem a világ faszára adja el, az északi német, vagy déli svéd úgy leperli a gatyáját is, hogy egész télen vacoghat. Még ha nem is ő tehet róla, hanem az előző ember, aki aszontahogy.

Hurri Kán 2010.10.03. 19:09:49

Nekem a megérte-nem érte vita kapcsán egy kérdésem van: ha valaki szeretőt tart és a hölgy az istennek se éri be BB pezsgővel, hanem minimum Hungária Extra Dry-t iszik, akkor most megéri vagy nem éri meg ezt a szeretőt megtartani ?

karlov 2010.10.03. 19:11:02

Ezt szerintem nem kell sakkozni,mármint nekünk,hogy ez jó vétel volt e...Nekem nem lett volna az mert sok ajtaja van (kettő volna az ideális)meg se nem gyors,se nem kuriózum .De a aki megvette annak volt rá koncepciója,szóval ha bírja pénzzel csinálja mi meg majd tapsolunk mellé ha kész lesz.

Virago_1000 2010.10.03. 19:14:39

@gyvy: a Tatra szemelyautok teljesen onallo tipusok voltak. Kezzel, manufakturalis viszonyok kozt keszitve. A teherautoik is, a mai napig is. Evi 1000-1500 db keszul (a szemelyauto gyartas mar sajnos becsodolt, ennek nagyban a kommunizmus az oka), en csak csodalkozok, hogy hogy ud fennmaradni. De annyira nem is csodalkozok. A Tatra jelenleg amerikai kezben van, mert hatalmas hadiipari potencial letezik benne, ezert "nem engedik" becsodolni. Jelenleg ugyanis nem letezik jobb teherauto alvaz annal, amit a Tatra mar a 10-es evek ota alkalmaz. Erdekes modon a technologiat nem vette at mas gyarto, nekik pedig ebben van tapasztalatuk. Ja es arrol nem is beszelve, hogy csak egyedul ok kepesek a vilagon Euro5-nek megfelelo leghuteses dizelmotort csinalni. Sot mi tobb, kalapaccsal javithato mechanikus adagoloval, common rail es elektronikus hokuszpokuszok nelkul. (ADblue, SCSI azert van benne)
Erre semelyik nagy gyarto (Mercedes, Volvo, Scania) nem lenne kepes.

A szemelyautoik pedig a haboru utan kizarolag hivatali, kormanyzati celokra keszultek. Az enyem, a 613-as teljesen onallo fejlesztes, de az aprosagok mint pl, kapcsolok, biztonsagi ov ilyesmik Skoda 120-bol szarmaznak.

Virago_1000 2010.10.03. 19:16:48

@gyvy:
"Amúgy a Porschenak, ha van egy kis esze, csinál farmotoros Panamerat, és máris lenne új Tátra! (csak sajnos az már vízhűtéses.) "

Ezzel a gondolattal mar megloztek teged :))
Meghozza nem mas, mint a Total911 magazin egyik iroja (Porsches magazin angliaban) aki fajlalta a Porschetol, hogy elveti a hagyomanyokat. Azt irta, hogy a Porsche tekinthetett volna olyan peldakepekre, mint pl. Tatra T700.

karlov 2010.10.03. 19:17:37

@gyvy: Ihat Mumm-t is csak meg legyenek a hozzá való adottságok...
Akinek meg nem jut dinnyeföld annak meg marad a "tudományos"siránkozás...

Hilux94 2010.10.03. 19:21:14

@streetsta: Oké, ha mindez hidegen, germánosan ki lett előre kalkulálva (a finn affért leszámítva), és minden rejtett hibával együtt is sacc/kb. jó vétel vót, akkor melyik polcra tegyük kérem a cikket? :)

Virago_1000 2010.10.03. 19:22:30

@GYUSZI BACSl: Ezek a cadzilla meg hasonlo peldaid szepek es jok, (amugy rendszeres latogatoja vagyok blogodnak, tetszik, koszi).
De egyvalamit ne felejtsunk el: Amerikat ne keverjuk Europaval. Amerikaban (es amerikai-auto fanok kozt) megallja helyet a kijelentesed, de Europaban nem. Amerikaiak nemigen tisztelik a regi autokat, atfaragjak minden szivbaj nelkul, lasd honnan indult ki a hotrod kultura. Vajon miert nem Europabol? Egy Cult Golf 1 GTi sem hinnem hogy tobbet er, mint egy valoban eredeti (amit gyakorlatilag lehetetlenseg talalni) Eredeti allapotu oreg kocsi Amerikaban ritka, mint a feher elefant.

Hurri Kán 2010.10.03. 19:22:41

@Virago_1000: ezt a léghűtéses dízelmotor dolgot nem is tudtam, nagyon érdekes!
Szerintem egyébként ha valami, a farmotoros luxusautó abszolút egyedi lenne! Persze kérdés, hogy üzletileg mennyire állna meg, sajnos...

@karlov: :DD egyébként csak arra próbáltam célozni hogy vannak dolgok amiket nem lehet centire meg kilóra mérni.

Hurri Kán 2010.10.03. 19:23:57

@Virago_1000: ezt a léghűtéses dízelmotor dolgot nem is tudtam, nagyon érdekes!
Szerintem egyébként ha valami, a farmotoros luxusautó abszolút egyedi lenne! Persze kérdés, hogy üzletileg mennyire állna meg, sajnos...

@karlov: :DD egyébként csak arra próbáltam célozni hogy vannak dolgok amiket nem lehet centire meg kilóra mérni.

Hurri Kán 2010.10.03. 19:25:57

Sorry a dupláért. A blogmotor monnyon le.

Virago_1000 2010.10.03. 19:26:28

@streetsta: Es ha csak hasznalhato allapotura hozod, is atmegy a vizsgan? (Nem voltam OT-n sosem)
Igaz, ha winkler Mercuryja atment (gondolom vastag volt a boritek) akkor mar ez max pontszammal fog. Ellenben masokat meg lehuznak, pl olvastam forumon egy ladas srac kalvariajat, akinel abba kotottek bele, hogy tul vastag az alvazvedo.

Virago_1000 2010.10.03. 19:28:24

@streetsta: "északi német, vagy déli svéd úgy leperli a gatyáját is, hogy egész télen vacoghat."
- nem hinnem hogy emiatt barki is vallalna a birosagok csigalassu tempojat, Nyugaton sincs kolbaszbol a kerites, ilyen teren sem.

poa ogapo 2010.10.03. 19:33:41

Csalódottan olvastam az írásod, de nem a kocsi miatt, hanem miattad. Ilyen fasz cikket régen sírtál össze.

Ez az autó korához képest kiváló! (fotók és leírás alapján) Persze van mit dolgozni és cserélni rajta, na de ekkora korral ez nem lehet megrázó meglepetés!

Amíg lószar van, veréb is lesz!

Virago_1000 2010.10.03. 19:37:50

@gyvy: Pedig szamtalan Dakar ralit nyert, a MAN nagykepu mernokei rohogtek mikor a Tatra eloszor rajthoz allt. Hihihi hahaha, leghutes a vilag legmelegebb sivatagaban? De lefordult a mosoly orcajukrol mert ugy ki lettek verve, hogy csak ugy porzott a gatyajuk.
Sajnos nem tudom, mi lesz a tovabbi sorsa, mert a jelenlegi blokk alapja a 60-as evekbol szarmazik, fejlesztesi potencial mar nincs sok benne, ujat fejleszteni pedig egy ilyen kicsi manufakturanak nincs sok penze.

Szemelyautok pedig, a Porsche ert el legtobbet a leghutes teren, de feladtak, mert a karosanyag kibocsatas es a zajkovetelmenyeket mar az ottani kivalo mernokok sem birtak lekuzdeni levegos motorral. Nem ugy a Tatra, akitol az alapkoncepcio szarmazik. A legismertebb levegos auto, VW bogar is Tatra koppintas egyebkent. A cseh szarmazasu Ferdinand Porsche egy zsenialis mernok volt, de elete fomuve nem sajat kutfobol szarmazik.

Levegos V8-ast pedig a Porsche sosem gyartott. Ha pedig az autotortenelem 5 muszaki ertelemben legindividualistabb autojat kene felsorolnom, a Tatra 613 koztuk lenne.

A legendas Tatra tobbek kozt Ausztraliaban is elismert:
www.offroadtrucks.com.au/

mtk001 2010.10.03. 19:39:21

Innen szép nyerni !
Ha már ennyit szívtál a megszerzéssel is nem szabad feladni !
Nem érdemes azon filózni, hogy jó bussines volt-e, mert ez érzelmi kérdés inkább, tehát semmi értelme pénzügyileg megközelíteni.

Csikós Zsolt 2010.10.03. 19:41:19

@malenykij polgar:

Intézz nekem egy kéthetes német túrát, először a Bendénél, aztán a Katinál, lehetőleg, hogy a gyerekeimet is lássam közben... Amiről beszélsz - lehetetlen.

Svédországba azért tudtam elmenni egy (azaz 1) hétre, mert munkának volt eladva. Ha nem Svédország lett volna, csak Németo., nem akart volna cikket belőle a TC, nem tudtam volna elmenni tehát. Ilyen egyszerű.

mtk001 2010.10.03. 19:43:01

Azt ki is felejtettem :
Hajrá Csík !!!

deak.atti 2010.10.03. 19:45:00

@Carrotfield:

Köszönöm!

Wartburg: az iwiw-en fent vagyok, ott van vagy 10 kép a felújításáról a képeim közt. Meg néhány versenyes kép ... a "hőskorból"is, meg a mostani autóval is ...

@gnme: nem whitworth volt, hanem egy 9X1-es balmenet. A bal menet még relatív egyszerű volt, de ezt az 1-es emelkedésű sűrű menetet volt kihívás reprodukálni a szakinak, aki legyártotta az anyát. A főtengely ugyanis nem tudott jönni mintának, és ilyen menetű csavart ma lehetetlen találni idehaza, tehát nem volt mit belecsavarni az anyába, hogy jó lett -e? Pusztán csak a kíváncsiság hajtott a kérdés többszöri feltételében, a fenti okok miatt. Majd holnap elmondom az öregnek, hadd legyen egy jó napja ... :o)

@Virago_1000: Figyelj, nálam volt a nyáron egy kiskerekű púpos Wartburg. Vizsgáztattam. Persze közben jártam is vele, hogy még kijöjjenek rajta a gondok, amik adódnak. Az egyik este átkiabált egy Renault-ból egy fickó, hogy "... de szép! Miért nem OT-s?" Mondom: 12 V-os, meg kocka-motoros (ez még a könnyebben orvosolható, a 12V már húzósabb). "Dobj át egy számot, el tudom intézni!". Ja, ha ez így megy ... Közben meg a petőházi illetőségű barátomat elzavarták egy tényleg makulátlan 1978-as kocka Wartburggal az OT-ről, mondván, hogy hátul a fékpofa tartó lemezek, elöl meg a féktárcsa belső takaró lemezek (!!!) rozsdásak az autón ...

DA

Csikós Zsolt 2010.10.03. 19:45:03

@korzo:

Az én zöld Mercimből nincs annyi, mint a szemét, de te ezt nem tudod, nem a te hibád, hogy ki akarnád ebrudalni a garázsból... Azt sose adom el.

Egyébként meg egy állólámpás mindenképpen kell, hogy legyen itthon, mert nekem az a világ legkedvesebb autója, azt szeretem a legjobban vezetni. Épp ezért kár, hogy a zöld túl jó. Viszont lerohasztani nem akarom, de nehéz lenne nem, ha elkezdenénk használni. 24 éve öregautózom, tudom, hogy megy ez, nincsenek illúzióim. 5-6 év viszonylag intenzív használat (még ha óvatos, csak jó időben történő is) alatt elfárad egy veterán.

Hurri Kán 2010.10.03. 19:45:36

@Virago_1000: A Dakaron tudom, hogy nyertek, mint ahogy pár éve a Kamaz is.

Tudom, h a Porsche léghűtésese az boxer volt, de mostanában megint reneszánszát éli egy csomó tökéletesen értelmetlen kategória, tehát simán elférne egy léghűtéses V8 hátulra építve.

Amúgy ha nem tévedek a csehek hamarabb gyártottak autót (L&K) mint a németek.

Csikós Zsolt 2010.10.03. 19:48:21

@mv3:

Lehet, hogy igazad van :-) A Littner is ezzel jött. De sokkal több szempont van, mint amit itt le tudok írni (iszonyat dagály lenne), és ésszerűbb folytatni. Ő is belátta, te is belátnád. De a te infóid alapján jogos a felvetés, én is sokat agyalok egyfolytában rajta, hidd el. De nem adom el.

wilhelm 2010.10.03. 19:50:10

Utólag mindig mindenki okosabb. Kár feleleveníteni hogy mi volt a helyzet a vásárlásnál (bár megjegyzem h tervbe volt véve a Bianchi eladása) az a fontos hogy mi a szituáció most. Azt kell eldönteni hogy milyen szerepet szánsz neki. Egy bazegot csinálni vagy egy újabb zöld szobrot, netán egy elit-erát? Ha csak megbízható autó kell akkor kit érdekel hogy csavarozott vagy hegesztett egy szárny? Megnyugtatásképpen pedig mindig kiszállhatsz a dologból nullszaldósan mert az autó nem vesztett az értékéből. Na kitartás!

karlov 2010.10.03. 19:53:14

@Csikós Zsolt: Remélem a bor fogyasztható állapotban volt...

Csikós Zsolt 2010.10.03. 19:53:39

@Garp:

"OFF azt továbbra sem értem, miért nem Dezső lesz a múzeumi (pláne, ha ennyi melót igényel) és az Állólányka a túrázós."

Még nem érted. De egyszer megtudod, ígérem... :-)

karlov 2010.10.03. 19:55:44

@wilhelm: Azért nullás kocsi szerintem csak elméletben létezik.
Az autó egy pénznyelő automata,nem hiszem ,hogy a beleölt pénzt valaha is visszalátod.De hát nem is ezért csináljuk...

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.10.03. 19:57:24

@Hilux94: Melyik polcra, melyik polcra? Amelyiken az öreg, szar, matt fényezésű, ön- és közveszélyes romok vannak.
Előre nem tudsz mindent kiszámolni, értelemszerűen abból indulsz ki, a svéd igazat mond -a futómű fasza, nincs rozsda (ez nálam azt jelenti, hogy ő nem látja, tehát attól még bőven lehet csipás, ráadásul az olyan rozsda, amit ő nem lát/nem akar látni már nem az esztétikai hibát jelentő, felületi rozsda). Akinek egy kicsi tapasztalata van a vén romokkal, az tudja, soha, semmi nem olyan szép, mint azt elsőre gondolod. Még akkor sem, ha azt gondolod, nagyon csúnya -mert még annál is randább. Reménykedni persze lehet, meg mindent megtenni a szívás ellen, de teljesen kizárni nem lehet. Olyan, mint amikor az ember mondjuk Mongóliába megy. Simán benne van, hogy levet a ló a hátáról, vagy a kecsketejtől szörnyű hasmenésed lesz. Tudod, benne van a pakliban, de nem azért mész, hogy összetörjed magad, de ha mégis sikerül, összehúzod a szemöldököd az émmegmontamozásra.
Ja, és nem fogsz egyetérteni azokkal, akik azt mondják, olcsójánosságból mentél lóval, mikor klímás-bőrös 4Runnerrel is elmehettél volna jurtát nézni, amiben konstans 22 fok van, nem fagy be a segged, nem is töri fel a nyereg, de izzadnod sem kell az emelkedőn felfelé. Na.

Csikós Zsolt 2010.10.03. 19:58:53

@Manitwo:

Pappas is dead, baby. De tényleg. A Merci akart segíteni, de tényleg nem tudtak akkor épp, ismerem a helyzetet, képtelenség lett volna tőlük.

Csikós Zsolt 2010.10.03. 20:02:10

@kafferbivalybalamber:

Nem, a hossztartó nem olyan rossz, hál'istennek, csak nagyon sok rajta ez a kátrányos trutyi, azt látod. De azóta már a nagy része lent van... Szegény Csabi, basszus, nem kicsit szív vele. A Bianchin még magam csináltam, igaz, akkor még nem volt ennyi melóm meg gyerekem. Egy hónapig tartott (nettó, mert különben fél évig), mire leszedtem.

Csikós Zsolt 2010.10.03. 20:05:58

@motorola:

Futóművet rángathatod, ha rajta van a kocsi, nem érezni. Azt próbáltuk. Látszik, hogy Swift-méretű autókon próbáltad, ezen nem jelet semmit a kerékrugdalás... :-) A féket pedig a posztban is írom, hogy tök jól fogott. Nyilván, mert az elsők szárazak, azok a duplexek, azokra terhel rá lassításkor az autó, ezért azok végzik az energiaelnyelés 90 százalékat. Csak hogy tisztában legyél a fizikájával. Nem veszed észre 2010-es aggyal, ha egy 1962-es, négydobfékes, szervo nélküli, egykörös fékű autón hátul nem fog a fék. Nem veszed észre, hidd el. És írtam: volt kábé negyed órám (se) megnézni, mert kergettek.

deak.atti 2010.10.03. 20:11:46

@Csikós Zsolt:

A fentebb említett púposon is az volt a szívás, hogy gazdagon telibefújtak rajta mindent alvázvédővel. Tehát gömbfejet, stabi-gumit, lengéscsillapítót cserélni "nagy" élmény volt, szűlőztem is rendesen. Mondjuk, emiatt rohadni nem rohad sehol de általában egy flakon nitrohigítóval meg egy nagy ecsettel láttam neki a szerelésnek ... :o) A legnagyobb tutiság az volt, mikor a hátsó lengéscsillapító felső csavarja nem jött ki emiatt, és ki kellett melegíteni az alvázból. Akkor a lakatosok is szülőztek a munkahelyemen, nemcsak én.

DA

Csikós Zsolt 2010.10.03. 20:13:36

@ezeröcsi:

Ez így van. Állólámpásnál pontosan tudom, mert többször kiszámoltam, hogy igazán jó autód úgy lesz 2,5-4 millióból, ha:

1) veszel egy igazi romot, ami nagyjából szériahelyes, és nulláról megcsinálod - akkor ráköltesz 2,2-3,0 milliót a restaurálásra mázlitól, ismeretségtől, szakembergárdától függően.
2) veszel egy szuper, megmaradt kocsit 2,5-3,2 millióért és ráköltesz még 100-200-at, mert azt úgyis kell

A legrosszabb megvenni egy viszonylag szépet 0,8-1 milkáért, mert egy csomót ráköltesz, mire rájössz, hogy nulláról kell megcsinálnod. És akkor egy 1,2-1,5 milliós autóval látsz neki a 2,2-3,0 milliós restaurálásnak. Na, az a szopás.

Ez a Ponton nagyjából hulladék áron volt, szériahű, ahhoz képest még egy csomó cucc jó is rajta. Igazából nem nagy baj, amit tenni kell vele, de titokban reménykedtem, hogy jobb lesz. Kicsit jobb is, mint amennyiért vettem, kicsit rosszabb, mint amire optimistán készültem. Nem olyan szörnyű a mérleg azért, de örülni nem örülök neki.

Csikós Zsolt 2010.10.03. 20:18:06

@Vargnatt:

Baromira igazad van, bár feketére biztos nem fényezném. Egyrészt mert a mai divatszín, ráadásul sokszor olyan kocsikon van, amit agresszív emberek használnak. Másrészt túlságosan fekete Pobjeda úgy, és már csak a rossz szájíz miatt sem tenném.

De egy egy-két árnyalattal sötétebb szürkén (persze Ponton-féle RAL-színen, nem máson) elgondolkoztam. Viszont akkor kívül-belül fényezni kéne, sokkal jobban szét kéne szedni (például rettentő rossz a tetőkárpit-rendszere ezeknek, borzalmas meló azt kivenni), ami egy újabb fél misivel megdobná a végösszeget. Nem, sajnos azt nem lehet. De majd ha szép lesz, ebben az árnyalatban sem lesz rossz, hidd el.

Csikós Zsolt 2010.10.03. 20:20:54

@deak.atti:

Szia Atti!

De hát megírtam rég, már egy hete, privát levélben, mihelyt megcsináltam. Vagy talán Carrotfieldnek küldtem? Mind a ketten mondtátok, hogy vinnétek a hírt Jenő bácsinak.

Szóval tökéletes, persze, az Augusta röfög, szuperül megyen, naná! Köszi!

mv3 2010.10.03. 20:23:23

@Csikós Zsolt:

Akkor előre! Miközben a racionalitás mozgatta az ujjaimat a klaviatúrán, a lelkem azért sajnálta PD-t, így ennek is örülök.
Érdekes képzavar ez az olvasó-szerző kapcsolat, hiszen bár jelentősen egyoldalú, de az tisztán kirajzolódik, hogy csak azért, hogy nekünk olvasóknak jó legyen, én egyáltalán nem örülnék annak, ha ez neked egyet jelentene cserébe a Pontonos szívással.

Nincsenek illúzióim, a veterános élet tuti nem csupa szárazidős Naplementében hajókázás a virágillat citromsára felhőjében. Mindezek mellett is örülnék, ha előbb-utóbb ezek a napok kerülnének többségbe:o)

Egyébként kicsit olyan ez a P.Dezső, mint egy Rejtő figura, bár egyelőre leginkább csak brutálisan őszinte a megjelenése, de látszik mögötte a szórakoztatás veleszületett karaktere.

Virago_1000 2010.10.03. 20:24:05

@Csikós Zsolt: "Egyébként meg egy állólámpás mindenképpen kell, hogy legyen itthon, mert nekem az a világ legkedvesebb autója, azt szeretem a legjobban vezetni."

Nem akarok okoskodni, de ha az a szivednek a legkedvesebb (olyan az allolampas neked, mint nekem a Tatra) vegyel meg egy allolampast hasznalatra. Vagy kettot. Egyiket pofozd ki, nem csilivilire, csak hasznalatra. Lehet hogy nem lenne dragabb, mint a pontonos kaland.

Csikós Zsolt 2010.10.03. 20:25:25

@atpijkamo:

"
"a biztosítótól kapott summa tényleg csak az ütközés kijavítására lesz elég."

Miért? Mit kellett volna a biztosítónak fedeznie?
"

Egy csomóan azzal jöttek, hogy meglátod, ha belenyúlsz a finn biztosító végtelen zsebébe, abból kétszer restaurálod majd az autót. Én ezt nem hittem, de ezt az ő megnyugtatásukra (vagy az álmokból való kirángatásukra)írtam :-)

Csikós Zsolt 2010.10.03. 20:28:37

@Virago_1000:

Sárvédő lent van, mindkettő, flex útján. A karterrel nem lehet semmit, kell másik. De szerintem ha csak jövőre lesz, németből, az is időben jön :-)

Csikós Zsolt 2010.10.03. 20:34:00

@vikk007:

"Tíz év múlva 2 milióból lessz egy 5 milkás veterán mercid, neki meg 10 milióból egy százötvenezres Suzukija..."

Jajajajajajjjaajjjjjajjjjajjjjjj!!!! :-DDDD

Tóth Ágas 2010.10.03. 20:34:14

legbelül már eddig sem értettem, hogy életerős, szellemi és fizikai teljesítőképességük csúcsán lévő férfiak miért ilyen értelmetlen, improduktív hülyeségekre csesznek el sokszáz vagy ezer munkaórát és sokmillió forintot, amikor ennyi pénzből és energiából egész hasznos dolgokat is lehetne csinálni. hogy pl. mit? bármit. ennél szinte bármi értelmesebb, még ha autótémánál is maradunk, akkor is. de ezek után azt mondom, igen, ez első ránézésre nem tűnt valami értelmesnek, és most, jobban megnézve, tényleg nem az, egy kicsit sem. ez az energiaforrások végletesen hülye elcseszése egy különösen nyamvadt országban, ahol lenne ezer más hasznos tennivaló, téma, projekt, blog, movement, stb. miért teszünk, úgy, mintha egy olyan helyen élnénk, ahol alapvetően minden jól megy, olyannyira, hogy még ilyen vadbarom passziókra is jut időnk, erőnk, pénzünk? nem, itt ilyesmire kurvára nem jut időnk, erőnk, pénzünk. csak legfeljebb egy pillanatra nem fogtuk fel. talán olyan szempontból hasznos a blog, hogy "idióták, ne kövessetek! nézzétek, hogy megszívtam az értelmetlen, hülye mániám fafejű hajhászását, pedig most rögtön eszembe jutna 47 dolog, amire szívesen elköltenék ennyi pénzt."

szalai 2010.10.03. 20:35:16

Hát Zsolt szívből sajnállak. Gondolom ez a nem vár kiadás most kicsit fájhat s fájhat az is, de nagyon, hogy átvertek. Képzeljük el a képet:
Elmész az eladó haverjaihoz a klubba. Azok meg tudják, hogy meg akarod venni Sunne elcseszett mercijét. Falaznak a havernak és közben azt gondolják, hogy itt egy hülye magyar aki most nagyon jól fog járni. Féreg, sunnyogó emberek mindenhol vannak.

Kérjük az infokat a felújításról. Sok sikert és mély pénztárcát!

Virago_1000 2010.10.03. 20:37:47

@gyvy: "mostanában megint reneszánszát éli egy csomó tökéletesen értelmetlen kategória, tehát simán elférne egy léghűtéses V8 hátulra építve."

CSak azt ne feledd, hogy ezek az ertelmetlen kategoriak tok egy kaptafa. Muszakilag teljesen azonosak, csak a csomagolas, meg a cukormaz mas, hogy megtevessze a szalonba beterot. Ezert sem beszelhetunk a mai autok eseteben egyenisegrol. Ha megnezed a szoci kocsikat, muszaki ertelemben mindegyik kulon egyeniseg volt, tudnek mondani olyan feature-t ami egyenisegge teszi, ellentetben a mai 19, egyhijan 20 autokkal (es ez minden megfizetheto kategoriaban igaz)

Egy, mai leghuteses v8-as fejlestesi koltsegeit (ami megfelelne a vonatkozo szabvanyoknak) senki sem tudna finanszirozni, beleertve a legtokeerosebb es legtapasztaltabb nagyokat sem. A tapasztalatnak is hijan lennenek. Ugyanis a nullarol kellene epitkezni.

A csehek nem gyartottak elobb autot, mint a nemetek. A Tatra elobb gyartott, mint a Laurin-Klement, de beelozte ot Daimler (mercedes) es De dion (peugeot). Tehat ok a vilag 3. legregebbi automarkaja. Egyebkent volt naluk is kb 100 autoepito manufaktura, es a vilag 5. legfejlettebb ipari nagyhatalma voltak. Csak a kommunizmus keresztbetett ennek (is).

Csikós Zsolt 2010.10.03. 20:38:22

@dead end:

Azért a felújított fék (valóságban törött fékdobok), a friss vizsga (valóságban széthullott futómű, olaj ömlik a fékdobba, három kerékcsavar ötből), felújított motor (rossz vezérműlánc, felújítatlan, berhelt karbi, ősrégi nagyfesz kábelek, félrekapatott gyertya), rozsdamentes kaszni (jobb első ajtó kvázi ki akar szakadni, popszegecses tákolás, szivacsra ráfényezés, szilóra ráfényezés) kicsit túl van a tiszta lelkiismeret kategóriáján...

gnme 2010.10.03. 20:39:22

@deak.atti: mi most egy JS9 ékpálya szélességi tűréssel szoptunk.. rába**a a kést a harántgyalu, azt vés mint a motolla.. közben nem egyhatos felülelet hagy ám, azt csak a hülyemérnök kopizta pésztelte, mer aszitte (Szent Ferenc) előtte dolgozók ezt már jól kitalálták..

ha meg belerakja az ember a (fa*át :-D) az etalont a kofferból, akkor teljesen okés

de jegyzőkönyvet felvenni.. (olyat amúgy is rendőrségen szoktak), mért szélességi értékről, mikor a fészek fala olyan redős mint a pi*a és ha máshol méred mást mutat, de mindenképp tűrésmezőn kívüli értéket, na az egy orális élvezet

azt az idegenárú ellenőr meg azt mondja ez nem JÓÓ (neki az a jó ha nem jó, mert azt nóperc alat meg tudja mondani, aztán mehet a fröccsöt inni)

Virago_1000 2010.10.03. 20:40:19

@gyvy: Dakaron a Kamaz ellen nincs eselye senkinek, evek ota, csak a kulonbseg az, hogy a Tatra gyakorlatilag gyari motorral ment, szponzorok es penz hijan, addig a Kamazban senki sem tudja mi van. Gyari Tatra csapat csak parszor indult.

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2010.10.03. 20:40:40

@Tóth Ágas:
Látom átjött a lényeg! Vicces vagy autóbuzik között evvel a szöveggel!:) Eltévesztetted a homokozót!

Csikós Zsolt 2010.10.03. 20:42:02

@poa ogapo:

Csakhogy az állításokhoz képest minden ponton szar volt. Magyarországon elfogadtam volna, itt nehezebben.

Csikós Zsolt 2010.10.03. 20:44:27

@karlov:

Nem merem kibontani, túl sok rajta a plecsni... Itt fekszik a konyhapult alatt, várja az alkalmat :-)

Hurri Kán 2010.10.03. 20:46:27

@Virago_1000: tudom, igen, hogy a fejlesztési költségek miatt ennek ma nincs realitása. De olyan jó álmodozni. :)

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.10.03. 20:46:30

@Csikós Zsolt: Miért, igy most jobb?

Annyi szabad idöd fog rámenni a kamuzásra meg a beszerzésre, mintha egyböl kivettél volna két hét szabit.

Valamint van egy olyan érzésem, hogy annyi plusz pénzt fogsz beletolni, mintha mindjárt a kínálat magasabb szegmenséböl választottál volna.

Ne legyen igazam, de eddig a borúlátó jóslatok jöttek be ezzel a géppel kapcsolatban. Kíváncsi leszek, mikor lesz olyan állapotban, amire vetted.

Úgy tünik, mostanra józanodtál ki.
Sejtem, hogy mi lesz a projektböl, de én kilépnék belöle.

Csikós Zsolt 2010.10.03. 20:47:47

@Virago_1000:

De a Pontonról nem tudtam, milyen. Mert az állólámpásban is a hangulatát szeretem (meg a gépszerűségét), egy Pontonnál ez elméletileg legalább olyan szinten adott. Arra, hogy jobban szeretem-e a Ponton Merciket az állólámpáknál, csak akkor tudok megnyugtató választ adni, ha lesz egy jó Ponton Mercim, amivel már autóztam eleget :-)

Ehhez kellett venni egyet. Mert érdekelt.

gnme 2010.10.03. 20:49:01

@Csikós Zsolt: hmm .. csak nem B.O.R.?

Figyelj én találok alkalmat! Kiváló vagyok az ötletelésben!

:-)

Csikós Zsolt 2010.10.03. 20:50:25

@Tóth Ágas:

Valahogy itt pár ember egész jól szórakozott ezen a sztorin. Sőt, amint a unique user-vizsgálatainkból kiderült talán még pár százezer is. Ha szerinted ez nem értelmes dolog egy válság kellős közepén, amikor egyfelől a rettenet negítívum, másfelől Győzike és a Story álsztorijai áradnak a médiából, akkor valamit félreértesz. Nem értelek.

Rocko- 2010.10.03. 21:06:25

@Csikós Zsolt: biztos nem eladó?
tudtam volna egy 1.3-as swiftet. mégis csak megbízhatóbb. persze értékegyeztetéssel. hogy ráfizetsz. mert hát nézz már rá erre az öreg izére, rohad is, nem is gurul, hát kinek kéne ilyen? :-)

karlov 2010.10.03. 21:10:16

@Csikós Zsolt: Szerintem akkor nyisd ki amikor van egy kis időd,megáll a rohanás és csak úgy a saját örömödre(persze másokkal megosztva)...Legalábbis én így szoktam.

deak.atti 2010.10.03. 21:16:49

@gnme:

Üdv!

2003-ban, mikor diplomáztam a BMF-en, ezeket álmunkból felrázva is vágnunk kellett. Fogásmélység, alámetszés, felületi minőség, és társai ... Ma már kicsit megkopott a dolog, mert nem használom, de jó volt kicsit belegondolni, hogy hogyan is néz ki a leírt szituáció. Kicsit bizarr: megállok az esztergályosunk mellett: "Húúú ... de jól néz ki ... mi lesz ebből?", az öreg csak mosolyog: "Ááá ... csak egy csavar ..." :o)))) Egy kedves barátom, aki a SZIMF-re járt Győrbe, mindig azt mondja, hogy " a varjú is énekes madár, csak levelezőn tanult!" ...

DA

Virago_1000 2010.10.03. 21:17:09

@Csikós Zsolt: Igen. Tapasztalatom szerint beleszeretni akkor lehet egy autoba, ha mar legalabb par ezer km-t levezetsz vele. Eppen ezert lehet hogy utalni fogom a mercimet es tuladok rajta, ha mar kesz lesz, de nem valoszinu :)

gnme 2010.10.03. 21:24:10

@deak.atti: :-D

közben néztem ezt az m9x1-et..hátt

van: 9x0.75, 9x10., 9x1,25 ... arrafelé :-)

és ez mind járatos (csak nem nálunk)

de azok után hogy a grandepuntó 2008-as évjáratánál a hátós ajtókilinccsel nem lehet az ajtót kinyitni himbapatkolás nélkül és húszfokon működő turbóolajozást terveznek az olajfák árnyékában krúzolásra..

én az olaszokról BÁRMIT el tudok képzelni (semmi jót :-D)

Typ3 2010.10.03. 21:27:43

@Tóth Ágas: Figyelj, ez egy HOBBI. Fel tudod fogni ennek a szónak a jelentését? Nem szokásom távkiértékelni, de elég sivár életed lehet, ha csak ún. "hasznos" dolgokkal foglalkozol, ill. költöd rájuk a pénzed.

CSÖRR-CSI££ 2010.10.03. 21:30:40

@Csikós Zsolt:

"Egy csomóan azzal jöttek, hogy meglátod, ha belenyúlsz a finn biztosító végtelen zsebébe, abból kétszer restaurálod majd az autót. Én ezt nem hittem, de ezt az ő megnyugtatásukra (vagy az álmokból való kirángatásukra)írtam :-)"

Ezt tanúsíthatom!

...Annál is inkább, mert én is ilyeneket jövendöltem bősz optimizmussal, mert még innen a világ egyik végéről is rettenet volt látni, amint a "legnagyobb hascsikarásunk közepedte" (© indul a bakterház) -az izgalomtól, megláttuk dezsőt összetört farpofával!

deak.atti 2010.10.03. 21:34:18

@gnme:

"én az olaszokról BÁRMIT el tudok képzelni (semmi jót :-D)"

Iveco 4910-eseket használtunk, mikor még műszaki ügyintéző voltam a cégnél, ahol most is dolgozom. Két garnitúrában jöttek az autók. Az először beszerzettek télen nem nagyon szerettek beindulni, de inkább nagyon nem. Izzítás lámpa a műszerfalon világított ugyan, de sokszor csak hidegindítóval röffentek be. Az meg ugye nem tesz jót neki... olyat becsörgött némelyik, hogy azt hittem, ledobja a hengerfejet. Próbáltunk sokféle megoldást ... azután, mikor kiderült, hogy az első szállítmányban "mediterrán időjárásra" tervezett példányok jöttek, amelyeknek effektíve izzítása, mint olyan, nincsen, hanem egy bimetall érzékelő használatával némi kis üzemanyag-dúsítással próbálja a hidegindítást elősegíteni. Ez a magyar 10-15 mínuszban már édeskevés volt ...

Na, ne OFF-oljunk tovább, nem az olaszok most a téma ... ;-)

DA

Autószerető 2010.10.03. 21:48:53

@Tóth Ágas: Pfúúú, nem is tudom, hol kezdjem. Keveregnek a gondolatoka fejemben. :)
No, nem húzom. Valaki írta, hogy ez egy hobbi. Elszívhatná azt a pénzt, elihatná, elcsajozhatná, stb, stb.
Nem teszi. Akkor pedig arra költi, amire akarja. Ha pedig egy autót megment a következő évtizedek számára - szemünkben külön jó dolog.
Az 'autó' tud szerelem lenni. Ugyan úgy, mint a világjárás, versírás, festészet, stb.
Nem értem, hol a probléma.

gnme 2010.10.03. 21:51:09

@deak.atti: valami hasonlót éltünk végig a szuper multi-dzséé't motor turbójával

ezeknél a kiskategóriás olaszoknál ezek szerint az egyes standok, illetve fejlesztési fázisok végtermékei, .. akár jók akár rosszak és megbuknak a teszteken .. simán beépítik a széria autókba, amíg el nem fogy a rossz alkatrész a raktárból

- ?

érdekes dolog ez, mert egy kőkori ős jtd kerek nyolc szeleppel itt áll az ablak alatt télen nyáron, és az b+ -15-ben is kiválóan indul és abszolút semmi baj nincs a turbójával, ha elkezd cseppet melegedni meg lehet terhelni, kutya baja .. évek óta szolgálja a teleket-nyarakat

..persze ezeket még gondolom ötvenes kiöregedett faszik fejlesztgették a nyugdíj előtt, aztán jól is sikerültek

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.10.03. 21:54:45

@Tóth Ágas: "értelmetlen, improduktív hülyeségekre csesznek el sokszáz vagy ezer munkaórát " Wehhhehehehhheeeeeeee! Ha jó barátok lennénk, most mondanám, hogy hülyevagybazmeg.
Nem vagyunk, ezért csak megjegyzem, sületlenséget írtál. (Mint mondtam, nem mondtam, tehát leszel szíves nem megsértődni.) Improduktív? Amikor munka, szakértelem, lelkesedés segítségével egy darabka történelmet, guruló örömforrást hozol létre? Ha nem ültél még régi autóban, meg nem is láttál közelebbről, akkor is látnod kéne, hogy az ilyesmi minden, csak nem improduktív. Ráadásul egy kész veterán nem csak a gazdájának, annak családjának okoz örömet, hanem még sok száz, ezer embernek, akik láthatják valahol gurulni. Ne haragudj, de neked fogalmad sincs. És ez szomorú, hidd el, neked nem jó.

Garp 2010.10.03. 22:05:34

@Csikós Zsolt: :) jó-jó, megszállottság, tudom. Ehhez én túl racionális vagyok. Az én felfogásomban ha már mindkettő sokba' fáj, akkor a nehezebben fenntartható mozogjon kevesebbet.
(Csak azért kérdeztem amit, mert szeretem megérteni más megszállottságát, akkor az enyémet igazolódni látom :) 5-6 napja 40 euroval maradtam le egy lakóautóvá alakított 40ezret futott dízel Robur buszról. Lehet szörnyülködni. kb. 2100-ért ment el. :D )

Hurri Kán 2010.10.03. 22:11:04

@Garp: A busz a galériádban teljesen jó!

Garp 2010.10.03. 22:27:58

OFF @gyvy: tudom, ráadásul szülővárosomtól csak pár km-re van. De túl sokat kér érte a tulaj. Majdnem annyit, mint a már átalakított buszért kértek a németek, ráadásul az papíros is volt, ezen meg nincs se forgalmi, se rencám. A tulaja tök jó fej, imádja, ezért amennyit nekem érne nincs pofám beajánlani. ON

szalai 2010.10.03. 22:31:43

@Tóth Ágas: Igen azt a pénzt sok mindenre is el lehetett volna külteni. Sőt tovább megyek azt a pénzt is amit az emberek autóra, ruházkodásra esetleg élelmiszerre költenek.
Rossza a hozzáállásod. Tehát ha válság van és az ország csóró,akkor bujjunk föld alá vagy sírjunk, biggyesszük le a szánkat és járjunk feketében. Nevetséges. Én és a hozzám hasonlók jót szórakoznak Csikós cikkein. Ha neked nem tetszenek az sem baj. Gondolom van olyan téma ami téged is érdekel, lehet az arra kiadott pénz is értelmetlen. Ne ronts el mások szórakozását!

Krisi 2010.10.03. 22:53:33

@Csikós Zsolt: csak egy baráti jótanács: szerezz be minél előbb egy személyi testőrt. vagy kettőt.
mert minél tovább halogatod a Zöld Állólámpás történetét és életútját, családfáját és barátait stb. annál nagyobb az esély hogy valaki betör hozzád és addig kínoz amíg le nem írod minimum 50ezer karakterben.
mert ezt így már nem lehet bírni, egyszerűen tudnunk KELL a történetét, hogy miért ilyen fontos, mi van vele, miért zöld, miért álló és miért lámpás, hogy áll, mi lesz vele, egyszóval mindent.
telhetetlenek vagyunk kéremalásan. olvastam már pár homályos utalást elveszett kommentekben, azóta még izgatottabb vagyok.

szóval hamarosan, mondjuk karácsonyi ajándékként meglephetnéd az olvasóidat egy ultimate állólámpás sztorival :)

Garp 2010.10.03. 23:12:58

@Krisi: én már fel se vettem a szokásos sejtetést :). Csikóshoz tatozik, mint mogyoróhoz a fogba ragadás. Utálom érte, mégis megeszem. :)

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2010.10.03. 23:38:07

OFF: TC-n van az Audi tanulmányról egy cikk, ezt írja: " Az 50 literes tankot teletöltve akár ezer kilométert is megtehetünk egyhuzamban." 2,2 literes fogyasztással, miért olyan érdekes az, h ezer kilómétert is megtehetünk? több mint 2 ezret is: 50/2,2=22,72, tehát ennyiszer 100 kilóméteres etap, az 2272 km.

Hilux94 2010.10.03. 23:59:58

@streetsta: Nem győztél meg, maradok a saját polcaimnál, köbö az alábbi címkékkel:

A) Önerőn felüli vásárlásba hajszolt balek, aki a projekt anyagi "sikerét", életképességét olyan sziklaszilárd alapokra helyezte, mint pölö a svéd lovagi erkölcsök. :))

B) Media-stunt, nehezen komolyan vehető önostorozással és alkatrész-katalógus feletti kesergéssel.

Mongóliába kőkemény biztosítással és háttérrel mentünk, és nem az ebayen kergettünk lóbádzset, "kisdobos-becsszavamra" jellegű ajánlatokat, nomeg az "eladóról" is volt egy köbméter fídbekkünk. És klímás 4runner-el jelentősen olcsóbb lett volna. :))

Rocko- 2010.10.04. 00:24:36

@Krisi: ja-ja. elvisszük a kombi Trabantját és feltuningoljuk.

Krisi 2010.10.04. 01:00:11

@Rocko-: a tuning Simsonjáról meg leszereljük azt az MV Ágota vagy milyen fejidomot. a zöld vászontetős kispolszkit meg beszámíttatjuk egy új Fábiába...

Csikós Zsolt 2010.10.04. 01:00:43

@Krisi:

Fekete a vászontető. És Trabant.

!!!MegaStorm (törölt) · http://www.pbcomputer.hu/ 2010.10.04. 05:45:16

@Virago_1000: Gányolt, és nem eredeti autó is simán átmegy az OT-n, tudok példát rá sajnos.
A seggfej OT-s emberkék nem is láttak P1-es Opel Rekordot, átengedték olyan hibákkal, amiért egyébként fejbe kellene lőni az út szélén a tulajdonost...

zöldi 2010.10.04. 07:38:28

@Csikós Zsolt: Jóvan, de mikor tudjuk már meg :D

zöldi 2010.10.04. 07:56:26

@Csikós Zsolt: Én tudom, hogy a lelked mélyén örülsz, hogy kell buzergálni még a Dezsőt. Az Era lassan tökéletes, a Trabi is megy egész jól, a zöldet hagyjuk, az nem autó, a Kati merci is okés. A Puch- ahogy kivettem- egy nem létező autó, aminek a restaurálása valami végtelenbe menő örökké készülő dolognak tűnik.
Szóval, lassan nincs mit szerelni. De most van ;)

Dennis01 2010.10.04. 08:54:54

@Krisi: Karacsony tul messze van, most Vasarnapig tudni akarjuk a misztikus allolampa tortenetet! :)

@Garp: Megeszed a Csikost?? Ajjaj, sokan megutalnak majd.. :D

karlmann 2010.10.04. 09:10:41

Kedves Csikós, ne azt nézd mivel vágtak át. Azt nézd, hogy vetted X-ért ráköltesz Y-t és akkor mi lesz a szitu. Mert ha akkor egy jó állapotú ponton ára alatt maradsz akkor így is, úgy is te vagy a nyerő. Ha nem így van akkor bukta.

De őszintén ez hanyadik projekt az életedben? Hanyadik rizikós? Az, hogy ez több pénzről szól ne nagyon zavarjon, mert ahogy haladsz előbbre egyre többet fogsz kockáztatni. Ez teljesen normális, mert ilyen az ember. Egy ponton nem a Bianchina kategóriája, nincs olyan, hogy megveszed porrá rohadva egy tyúkólból, mert ilyen csak a mesében van.

Van egy nagyon jó barátom, akinek régi álma volt egy DS. Pár éve vett Hollandiából egyet, pár hete lett kész, most ment át a FIVA vizsgán. A kocsit alig 500 ezerből megvette és hazahozatta, most jár kb 5 milliónál, de maximalista és tudom, hogy még nem végzett teljesen. Viszont ez volt az álma és az minden pénzt megér.

Garp 2010.10.04. 09:11:38

@Dennis01: ad1: 'mint', 'olyan mint'. Metafora-e?
ad2: így simán lemogyorófejűzöd a Csikóst? Én is, csak burkoltabban xD.

deak.atti 2010.10.04. 09:39:45

@Csikós Zsolt:

Szia!

Miért lettem kimoderálva tegnap este? Nem vagyok megsértődve, félre ne érts, de egyszem mondatot írtam, amit tudok, illetve emlékszem (mert nyilvános, hozzáférhető lapban volt az infó, igaz, már vagy 15 éve) arról az autóról. Na mindegy, tudomásul veszem, hogy Te szeretnéd (jogosan) ezt a történetet megírni, és ebben a témában nem kotnyeleskedek többet. Nincs harag, csak nem értettem, hogy hová tűnt az a pár sor.

DA

Typoon 2010.10.04. 09:54:15

Ha rajtam múlna én tennék bele valami fiatalabb Merga hajtásláncot(w126) meg első futóművet. Persze így vesztene a varázsából, de a használhatósága sokkal jobb lenne(bár lepapíroztatni nem lenne egyszerű).

Tizenkettő 2010.10.04. 10:43:25

Zsolt szerintem a kérdésre és a problémákra a bevezetésben választ is adtál. 50 éves autó szerintem örülj neki hogy ennyi megmaradt belőle. Amit 50 évig használnak azon semmi sem eredeti. És többségében olcsón javították. Amin meg igen azt meg vagy nem adják el vagy nem lehet megfizetni. És annak örülj leginkább, hogy ha drága is de lehet hozzá venni minden alkatrész. Próbálj meg egy 50 éves francia kocsihoz venni valamit.

Tizenkettő 2010.10.04. 10:48:51

És még egy dolog. Én azt a motort most szedném ki és kapnám szét darabokra. Folyamatosan paráznék ha ezzel az autóval kellene mennem hogy mikor esik szét. Én ezek után nem nagyon bíznék benne.

Csikós Zsolt 2010.10.04. 11:04:57

@deak.atti:

Atti, írtam a moderálás megjegyzésében, hogy nem publikus. Csak egy kommentet moderáltam, nem harag volt, csak technikai kérdés. Mindig nézd meg a kommentet, amit ilyenkor írok :-)

Csikós Zsolt 2010.10.04. 11:06:04

@Typoon:

Hihihihi. A Holdban élsz. 1) bele se fér. 2) nem a külsejéért vettem, hanem a koridézéséért. 3) soha nem menne át OT-n, tovább megyek, papírja se lenne még csilliós regadóval sem.

JmOS 2010.10.04. 11:06:43

Szerintem nem akartál tökéletes autót, és esetleg nem is lesz az.

Így van ez rendjén - OK kicsit benézted, de ez benne volt a pakliban.

A karosszériát lehet javítani, a futómű majdcsak összejön, az "érzés" megvolt - méginkább meglesz, és legalább nem sajnálod majd arra használni, amire szeretted volna.

Én meg azokat nem értem, akiknek egy öreg autó _csak_ tökéletes és típushű lehet. Hát nem!
(hülye germán hozzáálás, lazuljatok már kicsit :) )
Ha műszakilag stabil, kívülről nem gusztustalan, akkor JÓ!
Hogy 126-os motor van az 500-asban? Meg fogasléces kormánymű?
Kitérdekel???

Szerintem: jó értelembe véve: összetákolod, használod, és örülsz!
(hiszen nem is akartál múzeumi darabot)

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.10.04. 11:27:34

@JmOS:
>(hülye germán hozzáálás, lazuljatok már kicsit :) )

Ezek a gépek azért maradtak fenn ennyi ideig, mert volt elég ember, akinek hülye germán hozzáállása volt. ;)

Hurri Kán 2010.10.04. 11:30:40

@Csikós Zsolt: Egy kérdést engedj meg: nem akarok belepofázni mert annyira nem értek hozzá, de azért ami a lemezek alatt van toldás-foldás, az elég durva.
Kérdésem az, hogy ezeknek mekkora részét lehetett volna alaposabb szemrevételezéssel felderíteni, ha több idő van rá (és nyilván megbontás nélkül, mert gondolom arra semmiképpen nem lett volna lehetőség)?

JmOS 2010.10.04. 11:33:37

@malenykij polgar:

Arra gondoltam, hogy nem kell az "árokba lőni" azt, aki nem mindent precízen (úgy) old meg - mint azt itt írta az egyik hozzászóló.

Másrészt fontos kérdés, hogy nem kell mindennek megmaradni/gyári állapotban megmaradni.
Van elég múzeumi ponton ezen kívül is...

(akkor most mondok Trabantos példát a Fiatos után: ajánlottak nekem egy 500-as kombit annó, ami már műszakilag 601-es volt. Gondolkodtam rajta: és arra jutottam hogy az jó! Sőt, nekem 500-as CSAK így kellene!)

determ 2010.10.04. 11:50:33

Én nem tudok sajnálni senkit. Ez az egész egy igazán nagy butatság volt az elejétől kezdve.
Ehelyett lehetett volna értelmesebb dolgokat is csinálni a felhasznált erőforrásokból. Ehelyett jópáran szívtak az egésszel és még sikerült is tök fölöslegesen elfüstölni pár száz liter benzint... a nagy semmiért.

vikk007 2010.10.04. 11:52:06

@gyvy:

Kárpitott bontani, lehomokszórózni, hát? Nem tudom ki engedné meg:-)

Már az is nagyon jó, ha megengedik, hogy vezesd, nem csak az anyósülésre ülhetsz...

Egyben bízzünk, hogy az emberek töbségében becsületesek.

Szerencsére, ez általában így is van, de azért néha, néha beleszalad az ember, egy-két lehúzásba...

Hurri Kán 2010.10.04. 12:03:08

@vikk007: hát ez az. Mert az hogy a motor itt ott gányolt, meg lóg a futómű, azt még, ha van idő észre lehet venni, de hogy mi van a lemezek alatt, az talány.

gnme 2010.10.04. 12:04:26

@determ: örülnék én neki, ha munkaidő alatt ezt csinálhatnám. És még fizetnének is érte.

gnme 2010.10.04. 12:08:11

@gyvy: áj nagyanyámra félek én is benézni a kárpit alá.. az ótvaros ford beázik már jóideje és hát izé .. hát .. háp-háp .. egyjelent egy vakrozsdafolt a szőnyeg alján (bal egy)
úgy érzem derótkefe, porszívó, meg penguard primer jotun lesz abból is (szigorúan Marcikával szerelve, illetve ő a kutyakekszet szereli)

deak.atti 2010.10.04. 12:11:45

@Csikós Zsolt:

Szia!

Reggel olvastam bele a reagálásokba, már nem volt meg egyik komment sem. Nem akartam a babérokat learatni előled. Végül is ez a Te sztorid, én már ismerem korábbról, bár kissé már homályos a dolog, régen olvastam a történetet. Csak mivel már marhára fúrta az oldalát itt pár embernek a dolog, pusztán jó szándékkal próbáltam némi támpontot nyújtani. Csak a Te érdekedben. ;-) Tudod, mikor a szűz lánynak azt mondja az ember fia, hogy azért olyan kicsi és puha, hogy neki ne fájjon ... :o)

DA

Hurri Kán 2010.10.04. 12:21:10

@gnme: őőő izé, ha még nem vészes az ázás vastagabb hullámpapír megfogja. Télire esetleg ajánlott a hungarocell az jobban hőszigetel :))) Cimbi egyébként pár hete döglött egeret talált az egyik doblemez mögött. Hogy fájhatott szegénynek a feje abban a zajban amíg élt.

2010.10.04. 12:59:43

CsZs majd megoldja adolgot, de egy hozadék aazért van az ügynek: meglátszik, hogy az önmarcangoló magyar autószerelő és lakatos deszar, defúj duam tulajdonképpen nem is egyedi, a nyugatiak között is vannak turhák :-)

tükörfúró 2010.10.04. 13:13:15

@SzedlmajerLaszlo: nyugati autószerelő? Lassan nincsenek, modulcserélő kisiparosok dolgoznak, kiírja a kompjuter, kivesz, ujat, betesz, megy.

Váltót, motort, mechanikát, féltengelyt, kasznit nem, vagy minimálisan javítanak, nem éri meg, drága a
munkadij.

gnme 2010.10.04. 13:49:19

@gyvy: nekem meg "típus" le van rakva garázsba, fasza betonozott garázs, lindab lemezes, könnyűszerkezetes, ahogy kell

már régebben történt.. bazzegh' egyszer bemegyek, felnyitom a motorházat, mondom megnézem az akksi szemét, és mit látok? (..szerencsére nem mindenféle indiánok, azok a neszűrben vannak) hanem egy kövér egér ballag a hűtő-klímahűtő előtt a lökhárító műanyag belső peremén ott alul .. de ollyan komótosan, mint aki teljesen jól van lakva és ballag sziesztára)

kénytelen voltam egérfogót tenni a kocsiba :-)

Virago_1000 2010.10.04. 14:07:25

@SzedlmajerLaszlo: nyugaton sem szent senki sem. Tobb jo autoszerelo ott sincs mint nalunk (aranyaiban veve)

determ 2010.10.04. 14:44:41

@gnme: Igen, ebben a felállásban igazad van. Más kérdés, hogy véleményem szerint teljesen értelmetlen és pazarlás az egész "project".
De tény, hogy én is szívesen bütykölgetnék otthon vagy munkaidő gyanánt utazgatnék a világban. Még ha fölösleges is.

Ubul a vírus:D 2010.10.04. 18:12:08

Újabb felesleges szar amibe bele lehet burítani egy félévnyi költségvetést millió más értelmesebb dolog helyett.
De ha már egyszer megrendelte ezt a sok szart hozzá akkor már nem valószínű hogy eladja, mondjuk én az elejétől változatlanul tartom magam hozzá hogy semmi értelme ennyire korszerűtlen és régi szutykot venni.
Egy 126-os egészen tökéletes élményautónak és az maximálisan vállaható a mai követelmények mellett is. Sőt szerintem az egész MB gyár történelmében a legjobb limuzinjuk amit valaha készítettek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.04. 19:02:52

Sune?
Suna? :D:D:D

Szép cumi amúgy :( Csak ez már a sorsa azoknek az embereknek, akik alkotnak valamit, én is folyamatosan olyan laptopokkal, alaplapokkal szívok, amiket más levetett, mert meg kellett volna mozdulni, hogy újra működjön...
...nincs is válság, mindig mindenki mindenből újat vesz...

@Ubul a vírus:D: "millió más értelmesebb dolog helyett."
Erről beszéltem... Csikósnak ez az értelmes, hogy rendberak valamit. Miért baj ez?
Mire költse? Vegyen egy X6-ot, és műmájerkedjen?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.04. 19:07:19

Jut eszembe, itthon azért jó használt autót venni, mert 10000%-ra veheted, hogy átbasznak, így nincs meglepi.

hp2 2010.10.04. 19:14:02

@ColT:
Én is adtam már el néhányat és vettem is, nem csesztem át senkit és engem se eddig, igaz mindig megnéztem mit veszek, az elég volt, úgyhogy azért nem 1000%.

Csikós Zsolt 2010.10.04. 19:26:32

@gyvy:

Nem olyan durva az a toldás-foldás. Aki ért hozzá, tudja, hogy ilyen az ilyen autókon lényegében már kivétel nélkül volt 10-15 éves korukra... Nekem majdnem minden öreg autómban volt ilyen, illetve sokkak-sokkal durvább, csak a laikusnak olyan szörnyű :-) Nem kell megijedni.

Az A oszlop alját sejtettem Domsjőben, hogy ott lehet valami, de festékvakarás nélkül nem lehetett volna megállapítani. A popszegecselt cucc is esetleg felderíthető lett volna, ha kipakolom az autóból az összes szőnyeget. A többi - csend. Ha lett volna 2 órám 15 perc helyett, pár dolgot találtam volna még, pl. a futóművet. De a kereket a legritkább esetben veszi le valaki öreg autó vásárlásánál. Annyi hiba lehet, úgyse látja az ember a töredékét sem.

Hurri Kán 2010.10.04. 20:38:22

@Csikós Zsolt: Hát akkor fel a fejjel! És drukkolok hogy minél előbb olyan autó legyen belőle amilyen szeretnéd hogy legyen!

Rocko- 2010.10.04. 21:43:04

@Ubul a vírus:D: "Egy 126-os egészen tökéletes élményautónak és az maximálisan vállaható a mai követelmények mellett is."
szerintem meg vegyél kispolszkit. mert én azt mondom.

Ubul a vírus:D 2010.10.04. 21:48:40

@Rocko-:
szerintem meg fogd be a pofád, mert én azt mondom. És akkor még én voltam a tapintatos, túrósfaszúkám. ;)

Ubul a vírus:D 2010.10.04. 21:49:43

@Rocko-:
És beiratkoztál már az elemibe ahova való vagy, kisgömböc?

Rocko- 2010.10.04. 22:48:09

@Ubul a vírus:D: úriember módjára ignorállak.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.10.05. 01:09:07

@Csikós Zsolt:

Mivan Csikós?
Megöregedtél?

Vagy csak jól sikerült a dramaturgia.

Bevallom őszintén, hogy az első 3 másodpercben még meg is ijedtem, de aztán rájöttem, hogy mi van:

Át van nézve a kaszni, kidobni nem kell. Jó helyen van, hibátlan állapotban fogod hazahozni.

Itt a tél. Gondolom, nem fogsz vele a hóban pörögni.
Beállsz a garázsba, odahúzod a kis sámlidat meg a fasza kis krovakészletedet és örültök egymásnak.
A katalógusból meg tudod rendelni, ami kell, de látom az arcod magam előtt, amikor leütöd az íbéjen a fékdobot, a perselyeket.

Látlak magam előtt, amikor a németországi börzén kiemeled a kupacból a zsírúj pedáltengelyt.

Látom magam előtt, ahogy valamelyik barátod km spirált nyom a kezedbe.

Van pár hónapod, nem egyben kell mindent megvenned, szerintem tavaszra autó lesz a Dezsőből. Miért ne lenne?

Ha elhoztad a kasznistól, onnantól csak legózás az egész.

Örülök neki, hogy nincs komoly baj!
Rám hoztad a frászt!

vtx18 2010.10.05. 11:49:33

Totagas-@-os! Muszaly megpiszkalnom mert egy egesz sereg buzinak/auto/pisalsz a nadragszarara ezt buntetlenul nem lehet. Amit irtal ugy a kommentek kozepe fele arrol tanuskodik, hogy vegig olvasod a kommenteket. Tovabbmegyek, ezt is tutira olvasod most de nem fogsz valaszolni mert akkor kiderul, hogy csak sz@rtdobalni jarsz a szomszedaid udvaraba a blogokon.Szoval mert nem inakabb pornot bongeszel, az sokkal hasznosabb tevekenyseg, megszabadit egy csomo tudatalatti nagyfeszultsegtol? Mi meg it autokaznank onfeledten nelkuled, VELED MI NEM JATSZUNK TOBBET!! :)

mintcar 2010.11.20. 20:44:26

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem.
Ilyen Teilekatalogot keresek w123 Limousine kiadásban.
Arra lennék kiváncsi hogy pontosan honnan rendelted Dezsőhöz, nagyon megköszönék egy linket, vagy bármilyen elérhetőséget.
Én igazából ezt az oldalt toláltam csak:

www.mercedesclubs.de/wiki/index.php?title=Teilekataloge#Teilekatalog_W_123_Limousine de ha agyon vernek sem jövök rá hogy a fenébe lehet megrendelni.

Csikós Zsolt 2010.11.20. 20:55:24

@mintcar:

Szia!

Én is innen vettem. Az a baj, hogy tagnak kell lenni a VDh-ban (ez az ornbaui csapat), és akkor tudsz ilyen dolgokhoz hozzájutni. De én is már két áttétellel fértem hozzá, már nekem is elég nagy szívesség volt... Asszem 50E a tagság.

mintcar 2010.11.20. 21:25:08

@Csikós Zsolt:

Köszi a választ!
Akkor nem véletlen hogy nem sikerült a rendelés.
süti beállítások módosítása