Legyen húsz, papír nélkül

  2009. szeptember 30. - ommm Címkék: vélemény

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Négyhengeres BMW? Ugyan már...
2015-07-30 16:22:46

...mondták nekem sokan, miután lett egy 136 lóerős E30-am. Persze hülyeség, hiszen a könnyű bódéhoz elég

Hétvége a tóparton? Belsőség-találkozó 2015!
2015-07-29 12:04:49

Öregszünk, öregszünk , más nem is jut nagyon eszembe arról, hogy immáron tizenkettedik (!) alkalommal

A trollkirály V8-cal érkezik
2015-06-22 13:58:43

Leborulok, zokogok és megadom a trollkodás brilliánsokkal díszített aranyfokozatát. Hogyan piszkíts bele egy

Szétszórjuk a VIP-jegyeket! Akár a tiéd is lehet egy!
2015-06-08 15:31:58

Úgy, ahogy az AC/DC-nek is egy igazi énekese volt és ahogy a Black Sabbath is csak Bill Warddal az igazi , úgy

 

Mit mond a rendőr, ha külföldit állít meg? És hogyan? Problémahalmaz idehaza és Szlovákiában, bónuszként praktikus kifogás-szótárral.

Vélemények az azonos című írásunkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr441417359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2009.09.30. 08:54:34

Múltkor beszélgettünk itt a 'szlovák-cumiztatás' kapcsán, miszerint én pont akkor indultam oda, egy egész hétre - ahogy írtam is pár nappal előtte:

kutya-vilag.blog.hu/2009/08/25/szellel_szemben

Nos jelentem, megjártuk. 6 motor és egy kísérőautó. És hogy a kinti rendőrök "szopattak" minket ? Igen.

Már ha ez a fajta orális fixáció azt jelenti: városon belül az 50 az ÖTVEN, és ezt képesek vagyunk aljas módon ellenőrizni is - az erre a célra rendszeresített készülékkel.

Le a kalappal továbbra is a kintiek előtt. Közlekedési kultúra, és közlekedési törvényalkalmazás, csillagos ötös.

vakrep 2009.09.30. 09:06:08

csövi
csak hogy legyen pozitív dolog is:
egyszer dombóvárról pécs felé mentem, dombovár végén van egy benzinkút balra, oda bekanyarodtam. A benzinkútnál állt egy rendőrautó. Odajött a rendőr és mondta menjek vele. Kisétáltunk az útra, kb 50 méter és megmutatta a balra kanyarodni tilos táblát. (((úgy kellett volna, hogy jobra volt egy kis félkör alakú hurok, arra rámenni és 90 fokkban keresztezni a főutat. Gondolom azért volt így hogy 1) a balrakanyarodó ne tartsa fel a forgalmasabb főutat, 2) a benzinkút után volt egy élesebb kanyar, onnan gyorsan odaérhettek szemből)))
Én megköszöntem, hogy felhívta a figyelmem és bocsánatot kértem, ő meg mondta, hogy legközelebb jobben figyeljek.
Azóta is jobban figyelek a hasonló közlekedési szituációkban és kapott tőlem egy nagy piros pontot a dombóvári rendőrőrs.
Ilyen is van, és ez egy jó dolog. Az a rendőr sokkal többet tett a biztonságos közlekedésért, mintha megbüntetett volna 10 rugóra.
Csövi

2009.09.30. 09:09:49

Kb. 8 eve vezetek, ha 5x igazoltattak, akkor sokat mondok, szondat 1x fujtam, birsagot is 1x kaptam, bar az egy eppen unatkozo motoros rendortol volt (utolag is kivanok neki 2 hetes szekrekedest).

Spanyolorszagban siman kiintett a rendor szondaztatni, mondjuk semmi mast, csak egy gyors fujas volt.

Nemetorszagban vamellenorzes a "hataron", randomra integetik ki az autokat, es nagyon sokszor elofordul, tegyuk hozza, hogy Hollandia felol ;) Viszont van itt egy musoruk: "Achtung, Kontrolle!", abban bizony serenyen mutatjak, ahogy a rendorok randomra kiintenek autokat, papirokat kernek, haromszoget es EU: dobozt keresnek, es ha meg mindig minden OK, akkor talan tovabb mehet birsag nelkul a delikvens. Bar erdekes, hogy egyszer semmi irat nem volt a figuranal, 10 eurojaba fajt mindossze, es kesobb bemutathatja a rendorsegen...

Szoval nem csak nalunk es kicsit eszakabbra van ez a "jogositvanyt, forgalmi engedelyt" tema :)

korzo 2009.09.30. 09:10:19

De a rendőr (nálunk) nem rendet akar tartani (pláne nem szolgálni :-), hanem büntetni akar (kell neki). És ez alapvető hozzáállásbéli különbség.

Faby 2009.09.30. 09:20:26

Európát többé-kevésbé bejártam autóval az északi rész kivételével. Ad-hoc igazoltatást (nekem legalábbis annak tűnt, nem mindenkit állítottak le) egyedül Franciaországban éltem meg (itthont kivéve).

De az jó francia szokás szerint érdekes volt.
1998-ban történt.
Előttem kb 2 autó, normális követési távolságokkal, mi 405 Peugeot-val voltunk, 4 személy 2 hetes cucca a tetőcsomagtartón, de nem box, csak felrakva, ponyvázva, rendesen lekötve, ahogy kell. Ennek ellenére (vagy éppen ezért?) a francia rendőrök minket szúrtak ki. Kezdődött a szokásos, vartyog valamit franciául (nem értem), részemről dújúszpíkinglis, válasz vállvonogatás, barátnő sprehhenzidojcs kérdésére hasonló. Közben szedem elő a papírokat, útlevél, forgalmi, nemzetközi jogsi. Elkérte, odaadtam, a nemzetközi jogsival (az a papír füzetecske, sok nyelven, a francia nem emlékszem, benne volt-e) láthatóan nem tudott mit kezdeni. Akkor tapasztaltam némi emberi reakciót (örömöt), amikor odaadtam neki a magyar jogsimat, abban ugyanis franciául is benne vannak a rovatnevek. Átnézte a papírokat, visszaadta, elköszönés nélkül intett, hogy menjünk tovább. Mai napig nem tudom, mi volt a célja, vagy az értelme (a baszogatáson kívül), de rendben volt minden papírunk, ezekbe nem tudott (vagy akart) belekötni.

Messziről láthatta, hogy külföldiek, turisták vagyunk, ennek ellenére megállított, hogy azután nyelvi nehézségekkel küszködve ne csináljon semmit a papírok ellenőrzésén kívül. Nem értem. A helyében én, ha nem tudok (vagy nem akarok, arrafelé jellemző) megszólalni idegen nyelven, akkor biztos, hogy a külföldi helyett hazai autót állítok le, lett volna rá lehetőség, volt előttünk is, mögöttünk is.

gatsy 2009.09.30. 09:22:46

Én Szlovákiában megúsztam egy akkor még 1000 koronás bírságot egy "Állj! Elsőbbségadás kötelező!" tábla csak részben való abszolválásánál (értsd: nem álltam meg csak lassítottam).
A , már Kiával posztoló, rendőr oda jött, papírokat oda adom. Megnézi, majd megkérdezi, szlovákul, hogy magyar-e vagyok. Mondom neki angolul, hogy igen. Végül megegyeztünk, hogy legyen inkább német, de az se nagyon használt neki. Végül azért elmagyaréztam, hogy az össz készoénz vagyonom ca 30 korun. Visszament konzultálni a kollégával, aztán mondta, hogy menjünk tovább. SZóval azóta én nagyon figyelek Szlovákiában.
Ugyan ezen az úton, ca. 10 km-rel a lengyel-szlovák határelőtt, a lengyel oldalon beszívot a haverom egy 100 zloyis gírságot, a lámpáját az előző megállásnál lekapcsolta, majd nem kapcsolta vissza. A lenygelek elküldték pénzt váltani, mert az ójrót nem tudják elfogani...
Akkor most ki a genyó??? ;)

psmith 2009.09.30. 09:31:54

Találkoztam Ausztriában spontán igazoltatással.

Ugyanitt záróvonalon előzésért, 36EUR bírság, majd mivel nem tudott 40-ből visszaadni, ezt csökkentette 30-ra.
Németül próbálkozott, majd mivel látta, hogy ez nálam süket fülekre talál, azonnal váltott angolra.
Nem értem miért nem lehet legalább azt a pár kifejezést megtanulni egy magyar rendőrnek is angolul.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.30. 09:33:17

Kedves Vályi István!
Csak remélni tudom, hogy a közeljövőben rendszeresen kell majd belorusz-ukrán-moldáv-román-bolgár-szerb kanyarokat teljesítened. Ha nem is nőnének meg a szemedben a magyar rendőrök, belátnád, hogy nem volt igaza Marxnak.
Igenis a tudat határozza meg a létet.

peterqe 2009.09.30. 09:37:49

A nemeteknel is megy azert az utszeli szivatas. Nem kicsit "megnyugtato" pl. estenkent a Kabel 1 csatornan az "Achtung, Kontrolle" cimu reality musort vegignezni. :) Ajanlom mindenkinek, aki ugy gondolja, hogy csak MO-on megy a szivatas.

A hatarrendorseg (nem tudom mi a pontos nevuk) pedig meg szivatosabb. Korabbi ceges verdaval (fekete BMW 325i, holland rendszam) pedig garantalt volt az ellenorzes a parkolokban, akarhanyszor hazautaztam.
Itt jon a be a nyelvtudas, ahogy a cikkben is elhangzott. Perfekt nemet nelkul eleg nehez lett volna kovetkezo szitu:

Karacsonyra vittem haza a fenti autoval (+magyar jogsi) kollegak ajandekait is es a kipakolos-ellenorzos procedura soran azt is el kellett magyarazni, hogy miert nem szeretnem kinyitni a sok-sok PEZ dobozra hasonlito, kulon-kulon becsomagolt World of Warcraft gyujtogetos kartyat, amit eppen masnak viszek haza es nem en csomagoltam be...

A megoldas nem csak a rendorok nyelvtanulas, hanem az, hogy mindenki megprobal legalabb angulol megtanulni egy kicsit.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.09.30. 09:45:46

Bécs és Nickelsdorf között nyáron rendszeres a parkolóba tereléses ellenörzés.
Gyomorgörcsöt viszont soha nem kapok, mert ha nem szegtem meg a szabályokat, nincs miért aggódni. Ha pedig gyors voltam, egyértelmüen én vagyok a hunyó.

Múlt héten Budapesten volt egy érdekes afférom. Föútról kanyarodtam balra, de nem volt egyszerü a manöver, mert a mellékutcából egy rendör akart kikanyarodni és a tökéletesen belátható helyen kitette az orrát. Ahogy beeveztem az utcába elkurjantottam magam, hogy "mi a fasznak kell a kocsi orrát betenni a keresztbe". Az én ablakom is nyitva volt meg az övék is.
Utánam jött a két fiatal srác, nínózva leállítottak és megkérdezték, hogy miért kell ilyen alpárian beszélnem. Én visszakérdeztem, hogy miért kell egy teljesen belátható keresztezödésbe úgy betenni az autó orrát, hogy a kanyarodónak ne legyen egyszerü dolga.
A rendör válasza: nyugodjon meg, mert az idegességböl agresszió lesz és ebböl adódnak a közlekedési konfliktusok. "Ebben igaza van." mondtam és elbúcsúztunk.

Adalék a nyelvtudáshoz: a Györ környéki autópályazsaruk ügyesen kommunikálnak németül. Nem is akarom tudni, hogy az elmúlt tíz évben mennyi pénzt szedtek be az M1-esen száguldozó külföldiektöl.

lacafaca7 2009.09.30. 09:48:21

Évekig éltem kint Svájcban és a mai napig kijárogatok.

A sebességkorlátozásokat nagyon be kell tartani, mert sok helyen van telepített traffipax, s nem egyszer láttam, hogy egy civil autó kitette a kéklámpát a tetőre, s kiszedett egy gyorshajtót.

Az autópályán ennek megfelelően nyugodt a hangulat, általában nem kell tartani őrülten száguldozóktól.

Rutinellenőrzést nem láttam, (háromszögösszerakós-égőkészleteset) olyat viszont többször is, hogy mindenkit megállítottak, benéztek az autóba, megkérdezték, honnan-hová, s ennyi. Papírt sem kértek.
Egyszer az autópályán állították meg éjjel a forgalmat, gépfegyveresekkel, egyebekkel, de akkor a rádió is bemondta, hogy egy szökött bűnözőt kerestek. S ott angolul-franciául-németül minden rendőr tud, (esetleg még olaszul is) de ez egy négynyelvű országban magától értetődő.

Lowtyo 2009.09.30. 10:01:12

@vakrep: hej, nekem meg a dombóvári rendőrökkel vannak iszonyú rossz tapasztalataim. sokszor kell keresztül mennem azon a városon, minden alkalommal görcsbe rándul a gyomrom.
@malenykij polgar: ilyenbe én is belefutottam már. meg is mutatták videón, hogy főnök nem volt bekötve. hehe.

okoska100 2009.09.30. 10:26:05

Sokat autózom ugyan külföldön de kevés kalandom volt rendőrökkel ,egyszer azonban Ausztriában Salzburg környékén kirándultunk a családommal és szándékosan nem az autópályán mentünk vissza a szállásunkra,hanem a pálya mellett kanyargó falvakat keresztelő utat választottuk,hogy kényelmesen nézelődhessenek a gyerekek.
Az egyik kis faluba beérve látom,hogy a szembe sávban igazotat egy rendőr valakit,ahogy meglátta az autómat otthagyta az illetőt és az út közepéről félreállított majd befelyezte a másik autós ellenőrzését és odajött hozzánk. Ekkor vette észre ,hogy magyarok vagyunk ,ettől azonban nem jött zavarba elkezdte németül mondani a szokásos kérem az iratokat stb.
Mivel beszélek németül köszöntem,mondtam egy két közhelyet neki miközben odaadtam a papírokat.A rendőr ellenőrzött mindent,rendszám,jogsi,zöldkártya stb.
Majd megkérdezte tudom e miért állított meg.Mondom neki sajnos nem .Erre ő azért mert gyorsan a megengedettnél többel mentem.Mondom neki az lehetetlen,mert direkt azért választottuk ezt az utat,hogy lassan nézelődni is tudjunk.
Akkor miért fékeztem amikor megláttam őt volt a kérdés.Mondom reflexből.Erre a válasz bemértek és bizonyítani tudja hogy gyorsan mentem 21 Euró lesz a bünti.Mivel láttam,hogy meg akar büntetni,és nem voltam 100 %-ig biztos benne,hogy nem mentem 1-2 km rel gyorsabban még egy kifogással próbálkoztam,hogy nincs nálam kp,adjon csekket,erre azt válaszolta elkísér egy atm hez és vegyek ki pénzt.Előkotortuk a 21 eurót közben egy rózsaszin igazolólapot állított ki a büntetésről ,melyen csak annyi ált helyszíni bírság.Kértem írja oda gyorshajtás miatt,ezt készségesen megtette.Fizettem és közben megkérdeztem tőle hol a trafipax had tanuljak a dologból.Erre ő nincs semmi féle trafipax azt ő látta és van akkora tapasztalata,hogy meg tudja ítélni gyorsan mentem.
Ekkor eldurant az agyam és elkértem az azonosító számát,illetve megkérdeztem hol van itt a közelben rendőrörs.
Elmentem a rendőrségre és panaszt tettem a rendőrrel szemben.Felvették az adataimat,megkérték a tartózkodási címem stb,nagyon készségesek voltak.Hazautazásunk napja előtt 1 nappal a szálloda recepciója reggel 8 kor felszólt,hogy keresnek a recepción fáradjak le.A lépcsőn majd betojtam,mert látom ,hogy két rendőr áll ott ,engem vártak.Megkérdezték az adataimat,elkérték az útlevelem stb,majd közölték ,hogy kivizsgálták a panaszom,meghalgatták a rendőrt,aki elfogadta,hogy nem trafi alapján büntetett meg,ezért visszaadják a 21 eurót,( plussz kaptam egy üveg bort meg két tábla csokit agyerekeknek a büntetést kiosztó rendőrtől ezt kihangsúlyozták) ,majd elnézést kértek mégegyszer,és elmentek.
Sajnos csak ott normálisak a rendőrök vezetői(mégha az alkalmazottaik tullőnek is néha a célon),ahol tudják ,hogy az idegenforgalomból is komoly bevételeik vannak,és a hülye túristát nem kell oknélkül basztatni.Kiváncsi vagyok a többi szomszédunk mikor jön arra rá,hogy az útjaikon,megforduló külföldiek nagy többsége pénzt költ náluk,és ha jól érzi magát ott akkor máskor is visszamegy oda a pénzével.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.09.30. 10:29:03

"A rendör válasza: nyugodjon meg, mert az idegességböl agresszió lesz és ebböl adódnak a közlekedési konfliktusok."

Ez kuuurva jóóó. :)

Az én kedvenc sztorim (másodkézből): barátunk kiszedte az autójából az üléseket full tisztítás céljából.
Még nem száradtak meg, mikor rácsörögtek, hogy nagyon sürgősen húzzon át a szomszéd településre (kb. 5 km). Betett egy gurulós forgószéket, és azon ülve kísértette meg sátán sátánovicsot. :)

Persze, az öreg Murphy szolgálatban volt, küldött is egy fiatal rendőrt az első sarokra. Szerintem sokkot kapott, mert büntetés nélkül elengedte a sofőrt, de azt azért megjegyezte hogy legalább fixen álló széket tett volna be a szerencsétlen... :)

(persze, a biztiöv se volt becsatolva...)

@lacafaca7: Svájcban van bűnözés?! :)

prokee · http://blog.prokee.hu 2009.09.30. 10:35:23

Én (szerencsére?) egyetlen szlovák rendőrrel sem találkoztam még, volt azonban más kalandom Pozsony környékén.

Éppen Ommtól hazafelé próbáltam meg prezentálni a hazautat, oly módon, hogy a szlovák autópályát elkerüljem, a magyar viszont ne (merthogy csak utóbbi matricám volt).
A navi persze az ilyen helyzeteket nem tudja kezelni, vagy mész pályára, vagy nem.
Természetesen hiba csúszott a számításba, kikötöttem egy kereszteződésben, ahol egy kétszer kétsávos meg egy kétszer háromsávos út találkozik, szintben, lámpa nélkül.
Álltam, sokáig, próbáltam visszafordulni.
Egyszer csak megállt a sor, elején egy naked trike-kal, amelyet állatbőrök, lovag- és horogkeresztek dekoráltak. Rendszámon szlovák államjelzés. Rajta két tagbaszakadt kopasz troll.

Kell-e mondjam, az enyémen meg még cska nem is EU-s, hanem háromszínű.

Megáll, int, megyek. Jó lassan, van még két sáv, menjen csak. Nem ment, negyvennel követett. Sokáig.

Már gondolkodtam, hogy felhívom kedvesem, és elköszönök tőle, amikor behúzódtak balra, ami-a-csövön-kifér negyvenöttel eldörrögtek mellettem, mosolyogva.
Aztán beálltak elém, negyvennel.
Nos, így mentünk a határig, ott ők megálltak egy parkolóban, én tovább.
A rohadékok még integettek is...

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.09.30. 10:57:19

@okoska100:
Ez a fajta "eljárás" valóban létezik Ausztriában. Úgy hívják az osztrák rendörök, hogy "das geschulte Auge der Exekutive". Szittyául: a közeg tapasztalt szeme látta és állapította meg a szabálysértést. (anyád)
Volt fönököm futott már bele ilyen "bizonyítékba", aztán legyintett az ügyre, mert többe került volna jogásszal megtámadni, mint a büntetés.

Doubledeceker 2009.09.30. 10:58:30

Nyári tapasztalat, kissé délebre. Szombat reggel hajnali hét órakor indultunk Magyarisztánból közel 20 óra folyamatos autózás után, nem kicsit eltévedtünk Bulgária hegyei között. Már semmi, de semmit nem láttam, minden egyes kilóméter küzdelem volt, kellett volna lőni legalább egy nagyvárost, hogy legyen hol aludni. Erre eltévedtünk, és 2 órát baszodtunk hegyi szerpentineken, beértünk egy kis városba, ahol teljesen tanácstalanul menteünk kté kört egy körforgalomba kinkeservesen keresgélve a táblákon bármilyen ismerős várost. Térképünk természetese nem volt. (Nem magabiztos az, aki egy 1800 km-es útra térkép nélkül indul, hanem hülye. :D)

Na még egy párat tolatunk is ki be a körforgalomba, mire a rend helyi éber őrei ezt már megunva utánunk eredtek villogóval, én már nyúltam is a pénztárcámért, de nem volt rá szükség.

Bár nem igen beszéltek angolul a gesztusaik normálisak voltak, kerítettek térképet, és elmútogatták merre menjünk.....

Szóval lehet ezt így is.

Egyébként Bulgáriában csak pozitív tapasztalatom volt.

Autopeti 2009.09.30. 10:59:37

Kedves Pista,majd meghaltam a röhögéstől:) Ilyen mondatokat!

Milí Styefan,takmer szom zomrel od szmiechu:) Také veti!

"pálcika" 2009.09.30. 11:02:59

Nekem a legemlékezetesebb büntim egy osztrák röndírtől volt.A határon félreállitott a szokásos papirellenőrzés után elkisért a kamionmérlegre,lemérte a szakadt rönyó 9est és közolte,hogy 35 ojró a bünti,mert ennyi kilóval léptük túl a megengedett össztömeget.Pedig csak négyen voltunk :)

light 2009.09.30. 11:04:54

2 szlovákiai büntetés Zsolnán 2007-ből:
- megszoktam, hogy csak egy bizonyos ideig (talán este 6) kell fizetni a parkolásért, de akkor kifogtam egy non-stop fizető parkolót, amit nem vettem észre. Mire visszaértem a bankautomatától, már rajt is volt a kerékbilincs az autón. Szerencsére még a közelben volt a tettes, és párszáz korona ellenében le is vette.
- egy buszoknak fenntartott utcába hajtottam be, amitol már az ottani kolléga is óva intett, hogy a helyi rendőröknek egyik kedvenc külföldi szopató helye. Ott viszont sikerült a 2000 koronás büntit 400 koronára lealkudnom, angolul. Közben elhúzott melletünk egy helyi rendszámú X5-ös BMW, amire a zsaruk csak legyintettek, mondván hogy polisz. Akkor ott azt gondoltam, hogy na persze, de utána tudtam csak meg, hogy az akkori polgármesternek (Slota) milyen autóflottája van, és úgy már egy rendőrnek akár X5-öse is lehet.

Anulu · http://salgoauto.hu/ 2009.09.30. 11:05:25

A szlovák rendőröktől mentsen meg az ég...

okoska100 2009.09.30. 11:07:02

@malenykij polgar:
Igen tudom néhány helyen elmeséltem már a történetem,de csak a külföldiekkel játszák el a dolgot.Osztrákkal,Némettel nem.Ha viszont nem hagyod annyiban akkor valóban visszajár(márha bizonyítható)a büntetés.Engem a csoki,meg a bor lepett meg igazán.A mákom meg az volt,hogy a nyugtára ráírattam gyorshajtás.Ezt a rendőrök mondták utólag.Illetve kiderült miért jöttek ki személyesen.A körzeti főrendőr testvére vezette a szállodát ahol Bad Gastheinben laktunk.

Vasutas 70 2009.09.30. 11:15:20

Kedves Pista!

Magam is szlov. Magyar vagyok, és olyanokat röhögtem ezen a cikken, hogy MAJDNEM LEFORDULTAM A SZÉKEMRŐL. Pl:

Hnyedí Moszkvics uzs trúbi v zákrutye pán policajt, nyevietye, kgye nájgyem toaletu?

Amikor másodszorra elolvastam, és megértettem, aszittem, hogy felborulok úgy röhögtem.

Bohuzsial, nyemám anyi halier, vsetko szom minul na brindzové haluski a borovicsku.

Ez is hatalmas, de a legjobb:

- Hé, paraszt! Melyik út megyen itt Budára?
- Hej, szedliak, ktorá ceszta vegyie do Budapestyi?

HALÁLOS! Nyerítve ordítva Röhögtem, aszt hittem beszarok.

Komolyra fordítva a szót, jó cikk volt és tényleg hasznos lehet, de a humor 1. osztályú volt. Csak így tovább. ☺

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.09.30. 11:17:10

@TaZ: angliaban nem kell nalad legyen SEMMI, kapsz egy sarga listat, ami van nalad azt kipipalja a rendor, ami nincs nalad azt bemesz es bemutatod.

most nyaraon hawaii ban bereltunk kocsit, szolt a csaj a kolcsonzoben hogy az a torveny hawaiion ha nincs nalad a jogsid akkor mesz a birosagra!!!

ahany haz annyi szokas

lacafaca7 2009.09.30. 11:19:54

@sipike78:
persze hogy van, de ezt a melót többnyire átengedik külföldieknek. :-)
Komoly koszovó-albán, szerb, kurd, román kisebbség él ott, ki erre, ki arra a műfajra szakosodott. (kábítószer, betörés, védelmi pénzek szedése...stb.)

Volt egy jó sztori: egy svájcinak ellopták az autóját, be is jelentette a rendőrségen. Pár nappal később egy másik kocsijával ment munkába, hát ki előzi meg? A saját, ellopott járműve! Mobilról felhívta a rendőröket, követte a kocsit, egy lett fazon volt a tettes.

Ada 2009.09.30. 11:20:04

@korzo: "De a rendőr (nálunk) nem rendet akar tartani (pláne nem szolgálni :-), hanem büntetni akar (kell neki). És ez alapvető hozzáállásbéli különbség."

Nálunk az autós pedig nem közlekedni akar, hanem versenyezni vagy felvágni. Erősebb kutya b@szik alapon.

Ez is külömbség a Nyugat és a KGST országok közt.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.09.30. 11:22:36

@okoska100: Nem, "full osztrákokkal" is eljátszák a sasszemes figurát. Pont azért, mert tudják, hogy többe kerülne a leves, mint a hús.
Hehe, látod milyen kicsi a világ? Fontosabb a szállodai bevétel, mint az állambácsié.

ZsZ 2009.09.30. 11:30:16

A legjobb igazoltatásom Albániában volt.
Ragyogó napsütéses délután, megyek az úton, a rendőr meg caplat előttem a felezővonalon előre. Meghallotta a motorhangot, hátrafordult, majd leintett. Szépen odagurultam mellé. Az övem ki volt kapcsolva, mert az előző másfél nap szerpentinezés véresre dörzsölte a nyakam. A lámpa meg le volt kapcsolva, mertugye a szerbek pl úgy nézik ki a sorból, h ki a külföldi. Szóval volt bibi. Elkérte a papírokat, majd mondott valamit Albánul. Bután néztem rá, ebből rájött,h egy büdös szót nem értek, majd a gumibotjával rábökött az övre és a lámpakapcsolóra, mutatott egy ejnyebejnyét az ujjával, aztán amikor bekapcsoltam elköszönt... :)

Stock 2009.09.30. 11:36:15

én abszolút értetlenül állok a "közúti rutin ellenőrzés" intézménye előtt...!
az egészben csak annyi logikát tudok felfedezni, hogy ha már betartottam a kreszt (világítok, indexelek, lassan megyek..) akkor megpróbál találni valami mást, ami miatt megbüntethet!!!!
amit viszont a leg abszurdabbnak tartok, hogy miért kell nálam lennie a kocsi papírjainak, amikor benne van a nyilvántartásban, hogy mi érvényes rajta és mi nem, illetve hogy van e biztosítás.. és semeddig nem tart(ana) lekérdeznie!!!!!!!!!
ellenben ha nincs nálam az biza 30 pénz!

ezt is kivehetnék már az őskövület kresz-ből!!

vagodeszka 2009.09.30. 11:40:34

Nyári élmény... Este éjfél körül megyünk egy német rendszámú kabrió merci mögött a 76-es főúton amikor Balatonszentgyörgy tábla áthúzvánál látom, hogy már integetnek távolról a rend őrei, meg is állítják a német kocsit és bennünket is. Közelednek a merci felé, erre elkurjantja magát az egyik rendőr jó hangosan, hogy "Ejj, a faszomnak sincs kedve németül beszéni..." és int is a dojcse fárernek, hogy uccu mehet is dolgára és jött oda hozzám, hogy közúti ellenőrzés... Szóval néha már a rendszám is elég az igazoltatás elkerüléséhez.

choexy 2009.09.30. 11:58:11

Van random ellenorzes pl ausztriaban is, amikor az egesz autopalya forgalmat kiterelik a kontrollos parkoloba.
aztan ott all egy ember es megerzes alapjan ki int ellenorzesre, vagy megallas nelkul mehetsz egyenesen az utadra.
rn egyszer ejjel 2 kor kerultem bele ilyenbe, de nem kellett megallnom sem.

Lecso (F*ck the Shit) · http://www.youtube.com/watch?v=OyxNgnQ9m30 2009.09.30. 12:00:07

Csehország, Zlin, többnapos metálfesztivál vége. Hajnalban, még sötétben indultunk el haza, abból a megfontolásból, hogy kikerüljük a forgalmat.
Mondanom sem kell, hogy úgy eltévedtünk a városban, mint az állat.
Kiálltunk egy buszmegállóba, kiterítettük a térképet a kocsi tetejére, körbeálltunk négyen és elkezdtünk okoskodni. Pár perc múlva megáll mellettünk két motoros rendőr. Papírok ellenőrzése közben kiesett a zsebemből a fesztiváljegy. Felvette, elolvasta, mosolygott és intett, hogy kövessük. Rendőri felvezetéssel hagytuk el Zlint... 8)

edeus 2009.09.30. 12:59:07

Méghogy nem állítanak meg.
Rendszeresen esténként az osztrákok az A3-ason. Tipikusan a Magyarországra tartó oldalon. Nem egyszer történt. Én nem is illedelmesek, inkább köbunkók.
De megtörtént már Németországban is, nemolyanrégen. Jobbkanyar, kanyar elött 70-es tábla, kanyar után rendörök az út szélén, és látszólag találomra szednek ki autókat. Mikor megállítottak, kiderült, hogy a nappal ködlámpával közelekedöket és a nem bejegyzett "sufnituning"-osokat zaklatják. Engem gyorsan elengedtek, mert ismerték az autón az automata lámpa kapcsolót, és tudták, nem én voltam, és nem ködlámpa.
De attól még zaklatják az autóst más országban is.
Ja, a szlovének is szoktak mókázni, föleg a határ után. Egy idöben azzal szórakoztak, hogy a megállított autós kiszállították, és ha nem vette fel azonnal a láthatósági mellényt, kapta bírságot. De az is zsebre ment szerintem, mert a második próbálkozásukkor elkértem tölük a szabálykönyvet, hogy mi alapján büntetnek, és inkább elhajtottak, mint bírságoltak volna.

tibidanny 2009.09.30. 13:33:28

@Faby:
azt hitte a megpakolt autóra, hogy marokkói vagy...
Ők szoktak így járkálni, mikor mennek haza marokkóba...

tónik 2009.09.30. 13:47:39

Azért a rendőrök lovári nyelvtanulásától nem kell elalélni.2 hét alatt a hülye is megtanulja azt a pár szót, nyelvpótléknak meg ugyan annyit kapnak rá, mint pl. az angolra. Ezért az önkorm. dolgozók legtöbbjének is van lováriból nyelvvizsgája.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.09.30. 13:57:23

a legjobb a földmérős duma:-))

anarch 2009.09.30. 13:59:40

@TaZ: Svédo detto. Autópálya mellett reggeli órákban kimentünk kis falucskába egy kv-ért és valami kajáért. Visszafele menet felhajtó előtt MINDENKIT leállítottak, sőt meg is szondáztattak (ami márcsak azért is fura, mert mindez vasárnap volt, hétvégén pedig nem lehet kapni alkoholt...) Angolul viszont beszéltek :).

anarch 2009.09.30. 14:05:38

Jah, "oktató videó" ha Németo-ban megállít a rendőr [url=http://www.youtube.com/watch?v=uxJegKG7kQM]itt[/url]. Német tudás előny, de nem feltétel... :)

Zsoli · http://prohardver.hu/tema/a_nagy_volvo_topic/hsz_1-50.html 2009.09.30. 14:35:00

Szom kartograf a prisiel szom vitícsity nové hranice.
LOL

Faby 2009.09.30. 14:49:52

@tibidanny: Ok, de közelről nem tűnt föl nekik a magyar rendszám? Megaztán engem meg barátnőmet (mostmár feleségem) néztek rendszeresen németnek, meg svédnek (részemről világos bőr, szőkésbarna haj, feleségem szőke, kékszemű, világosbőrű), de marokkóinak még soha!

loláb 2009.09.30. 15:29:02

Külföldön szerencsére sosem igazoltattak (bár olyan sokat nem is járok külföldre, egy évben max 4 ezer km-t), de nem szeretném tesztelni sem a szlovák, sem a német, sem az olasz közegek nyelvtudását. Jómagam csak angolul, és franciául beszélek, és rettenetesen nagy vonalakban értem a németet (de inkább csak írásban, válaszolni nem tudok mivel sosem tanultam).

Mondjuk szerencsére itthon se nagyon igazoltatnak, eddig össesen 3x állítottak meg, ebből egy volt emlékezetes.

Mikor az első "komoly" motoromat vettem, viszem haza a kőbányai úton elmegyek két morotos rendpr mellett, egyből kiintenek az út szélére. Még nem volt átiratva a gép, mivel akkor hoztam el, így mikor kérték a forgalmit, mondtam, hogy csak szerződést tudok adni. Igenám, de a szerződésre nem írtam dátumot, monván, hogy fene se tudta, mikor fogom tudni elintézni a területileg illetékes okmányirodánál az átiratást, (nem ott lakom, ahova be vagyok jelentve) ne stresszeljen a 15 napos határidő.
No, persze ezt egyből ki is szúrták, mondták, hogy "ez a papír egy nagy szar, én most magát feljelentem"
Én gondolkoztam, hogy most mit akar: pénzt biztos nem, hiszen van vagy 40 ember a környken. Nem jelentett fel egyből, tehát valahogy biztos ki lehet dumálni a dolgokat, hát próbáljuk meg. Mondom neki: "Hát most én akkor mit csináljak, biztos úr?"

Erre mondta (gondolom leesett neki, mire céloztam): "Na tudja mit, itt egy toll, írja rá a dátumot, és menjen Isten hírével"
Szóval megúsztam szerencsére, nem lett volna kedvem közokirat hamisításért kaptárba vonulni.

hogen 2009.09.30. 15:34:52

Nem olvastam végig a kommenteket, leszarom, ki mit képzel az "adómbólélő-mégisengembasztató" rendőrökről. Ami tény: anno a múlt évezred végén, egy másik, azóta beintegrált rendésszerv alkalmazottjaként próbálkoztam(tunk) céges nyelvtanfolyammal, se kapacitás, se idő nem volt rá, gondolom, ma sem jobb a helyzet. Azóta egy másik egyenruhát hordok, ebben megjártam a világ több pontját is (lehet utálni...), és bizony az a tapasztalat, hogy máshol sem beszélnek a rendőrök huszonharminc nyelvet (kivétel talán az egyiptomi Tourist Police, de ez a rendeltetéséből adódik). Ennyit a nyelvről.
Az igazoltatás: valóban szükséges rossz, de higgyetek nekem, ott is csak a fejétől bűzlik a hal, nem az utcán szartnyelő kolléga a hibás, akinek -esetleg joggal- felrójuk, hogy a szolgálat 12. óráját már nem terézanya türelmével teljesíti. Hogy ezért fizet(get)ik? A vízvezetékszerelőt is azért fizetjük, hogy a szarunk letuszkolja a lefolyón, he???

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2009.09.30. 15:47:47

Múlt héten voltam Szerbiába,hálisten nem trafiztak sehol,határon szerb oldalon szinte meg se néztek,de a magyar az kipakoltatta a verdát,gondolom nem hitte el,hogy csak egy pár cipőért,nadrágért és csokiért mentem Szabadkára... :)

girosz · http://www.girosz.hu 2009.09.30. 15:58:28

Hú, ez az "Á-s-v-á-n-y-v-í-z, hát nem érted?" ez Hofi nem? Hol lehetne vajon meglelni?

Kifordított kacagány 2009.09.30. 16:01:22

@vakrep: az egyetlen tárgyi tévedés, hogy az nem dombóvár, hanem sásd volt:)

@Lowtyo: mert még nem jártál tamásiba. ott sírva is fakadnál kínodban:)

klondike 2009.09.30. 16:01:52

Egy Ford-New Holland traktort hoztam haza nemrég lábon Közép-Angliából. Max. sebesség 27 km/h. Nincs story. Senki sem állított meg. Talán az angol rendszám tette?

ötletElek 2009.09.30. 16:04:53

Romániában autóztunk, két autóval, hegyi utakon. Egy kicsi faluba érve kiugrott elénk egy rendőr, mindkettőnket megállított, majd a baloldali ablakra felírta az ujjával, hogy 100.000,-... Nemzetközi gesztusokkal kérdeztük, hogy miért, mire kicsit nézelődött, benyúlt az ablakon, megrángatta a biztonsági övet, mondva hogy "obligatori" /kötelező/. Na ez a 100.000 lei akkoriban kb 13.000 forintnak felelt meg, itthon akkor egy biztonsági öv kb ezerötből megúszható volt. Elvette a jogsinkat és az útlevelünket, átkelt az úton, és eltűnt egy vakolatlan romos épületben. A másik autó sofőrjét nehéz volt meggyőzni, hogy hogy ne verje szájon a kormányzárral, én nyugodt vérmérsékletű lévén utánamentem, be az épületbe, ahol egy sötét folyosó végén egy ablaktalan szobában meg is találtam emberünket egy íróasztalnál, ez lehetett a rendőrőrs. Kézzel-lábbal megállapodtunk, hogy kisorsolunk neki valami valutát, hát a legkisebb címletű márkánk egy tízmárkás volt /kb 1.300 forintot ért akkor/, visszavittem neki az "irodájába", visszakaptam a papírjainkat, és a végén még integetett is. Viccesnek tartottam akkor is, és ma is, főleg annak tudatában, hogy van ismerősöm, aki egy mondatot tud románul: "arccal a radiátornak!" -egy éjszakán át hallgatta a csikszeredai rendőrségen...

eomer 2009.09.30. 16:12:05

Nekem testközeli élményeim vannak az itt leírtakból mivel jómagam is rendőrként tengetem a napjaim és a munkaidőm nagy része autó lakarikázással telik.
Hogy mért kell közúti ellenőrzés? - Mert ezzel a módszerrel el sem hinnétek milyen sok körözött személyt és autót, illegális migránst, lejárt vagy hamis forgalmis kocsit lehet találni. És ha ebből van eredményesség akkor a parketta vállaposok még jobban ezt erőltetik.(sajnos sokszor a járőrözés terhére is...)
Akinél minden rendben van kb. 2 perc mulva mehet tovább. De ha valaki már megállításnál köszönés helyett bunkózással kezd akkor ne csodálkozzon hogy akár fél órát is ott rostokolhat.
De pl. idős házaspárt vagy kisgyerekkel nyaralni utazó családokat egyből tovább intünk vagy meg sem állítjuk. Viszont éjjel sötétben nem látod a rendszámot és hogy ki/kik ülnek a köcsiban ezért találomra állogatunk.
Ha valakinek öreg szakadt koszos kocsija van és a kinézete pedig egy börtöntölteléké (jaj most remélem nem kezd el senik rasszistázni...) akkor nem meglepő hogy alapos ellenőrzés alá van vonva. + ha csinos és lengén öltözött nő az illető.
Hogy mért kell a forgalmit, zöldkártyát stb. magával hordania mindenkinek? Mert ha felmutatod én megnézem majd ha rendben visszaadom = 1 perc. De ha nincs nálad akkor kénytelen vagyok lekérdezni az operátorral az adattárakból egyenként mindent ami hiányzik. = akár 10-15 perc.Ennyi.
És igen sajnos van jónéhány alapból bunkó kollégám aki nem lenne a testületbe való.
Nyelv: én beszélek angolul és németül + megértetem magam szlovákul, csehül, lengyelül, románul, bulgárul, ukránul, szerbül, horvátul,szlovénul (ugye a határőr múlt). De ez az itteni kollégáim jelentős részére is igaz.
Egyébként a szlovák rendőrökről nekem is lesújtó a váleményem: pl. gyanakodva beszélnek velünk, túlteng bennük a nemzeti érzelem (Malina Hedviget simán le kurvázzák, és kikérik maguknak ha Pozsonyt mondasz Bratislava helyett, velük nincs meg a kollegalitás.
Remélem most egy kicsit más megvilágításba kerülnek a dolgok.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.09.30. 16:24:04

A múltkor úgy jártam, hogy magam sem hittem el:

Éjszakai fürdőzésről tartottunk haza a Velencei tóról. Martonvásár belterületén leintettek.
Megbűntettek, mert 2 napja lejárt a zöldkártyám. Papírozás közben a francia utasommal beszélgettem -angolul.
A rendőr ezt hallva odalépett és hibátlan angolsággal megkérte a fiatalembert, hogy szálljon ki és mutassa a papírjait. Mikor a haverom a kezébe nyomott egy francia útlevelet, onnantól franciául beszélt a rendőr.
Csak pislogtam. Mondtam is neki, hogy bár megbűntetett, nem tudok haragudni...
le a kalappal!

Francia barátunk hazaérvén gondolom elmeséli majd a magyarországi élményeit, és benne lesz, hogy itt minden rendőr hibátlanul beszél angolul és franciául...
(ő csak ezzel az eggyel találkozott, de hát mi is így általánosítunk más országokról, nem?

Kifordított kacagány 2009.09.30. 17:29:45

@Mk412: aztán ha megint erre veti a rossz sorsa, akkor lesz majd meglepődés. vagy azoknál, akiknek elmeséli

ainex 2009.09.30. 17:48:42

Sajátos keleteurópai betegség szimptomája az igazoltató rendőrtől való ódzkodás. Sokféleképpen jártam már Európa-szerte, és azt kell mondjam, a magyarországi tapasztalataim nemhogy nem rosszabbak az átlagnál, hanem inkább jobbak is. Két - anyagilag - fájdalmas birságolási emlékem van, de akármennyire haragszom még ma is a káromra eljáró közegre, el kell ismernem: mindkét esetben jogos volt a birság. Egyszer tilosba kanyarodtam, egyszer meg lejárt műszakival döngettem. Ennél viszont sokkal több az "álljon fétre, papírokat kérem, köszönöm, minden rendben van, további jó utat" típusú esetem. A nec plus ultra az volt, mikor francia rendszámú kocsival a 70-es úton kicsit kihágtam, mire föl előkerült a semmiből egy szirénázó járőr, megállított, s már jött is a kék egyenruha. Látva a francia rendszámot, egyből "idegenül" (jelen esetben - teljesen jó - angolul) szólt hozzám. Egy fél másodpercet filóztam, hogy most mi legyen, válaszoljak idegenül és dumáljuk ki valahogy, vagy fedjem fel, hogy magyar vagyok, és akkor nyakamon a birság. Végül, Isten tudja miért, magyarul válaszoltam, mire a rendőr ezt mondta: "Kanyarodó sávban előzött, ez nemcsak hogy szigorúan tilos, hanem főleg életveszélyes. Nézze meg: pár másodperccel később érkezik és pont telibe találja a jobbról kikanyarodó kamion. Sokkal jobban tessék vigyázni. Viszontlátásra."
Hasonló eset kézjelekre egyszerűsítve idén nyáron belga rendszámmal francia autópályán: az út szélén strázsáló csendőr messziről integet, hogy lassabban, mert a kanyar mögött radar van. Aznap nyilván sokkal kevesebb lett a birságbevétel, mint lehetett volna, de az tuti, hogy akkor abban az életveszélyes kanyarban senki nem halt meg azért, mert 160-nal tűzött bele. Pedig persze még az is lehet, hogy a kanyar mögött nem is volt radar, én legalább is nem láttam.
Homlokegyenest ellenkező hozzáállásra pedig szintén Franciaországban láttam példát: kis falu, augusztus közepe. A falusi iskola előtt 30-as tábla, merthogy ott van a gyerekek zebrája. Igaz, augusztus közepén egy árva lélek sincs az iskola körüli 300 méteres körben, de azért a közeg ott bújkál a bokor mögött, és noha mindenki 70-nel száguld el a suli előtt, ő csak minden ötödik-hatodik kocsit emeli ki. Egy ideig néztük, mire rájöttünk: csak azokat fingatta, akiknek valamelyik szomszédos megyéből való rendszámuk volt. Lám mégsem keleteurópai sajátosság a bunkó lokálsovinizmus.

xcapone 2009.09.30. 17:53:45

Sok felvideki felhasznalo olvassa a totalcart - magamat is beleertve. Valyi Istvan cikkei pedig kifejezetten a kedvenceim koze tartoznak.

Az utobbi egy honapban kb. 5x allitott meg rendor. Egyszer sem buntettek, korultekintoen vezetek. De arra is volt mar pelda, hogy a parkolon allva, egyszeruen csak igazoltattak. Szlovakia rendorallamma alakult at. Hatalmat kaptak es most ezzel elnek vissza.

A nyaron korubeutaztam Erdelyt, Magyarorszagot es Ausztriat. Ehhez hasonlo rendormodorral sehol sem talalkoztam. Sot, az az erzesem tamadt, hogy a kornyezo orszagokbol az osszes rendor valamifele "zsarutalalkozora" jott ide.

Az 50 km/h nem 52, es ha megallsz nekik, jobb ha azonnal felveszed a reflex-mellenyt mielott kiszallitananak....

RuudKrol 2009.09.30. 18:06:57

friss hír!

Bp felett élünk, ha nyugatra megyünk mindig Szlovákián keresztül megyünk, Sturovó-Komárnó-Komárom vonalon.
több barátom is erre jár nyugodt haladás, forgalom szinte semmi, rendőr szintén.
ez bejött az elmúlt 2 évben, de most pénteken nem
a sztori:

sturovó és komárnó között, valahol villog az az 1 szembe jövő koc

RuudKrol 2009.09.30. 18:06:58

friss hír!

Bp felett élünk, ha nyugatra megyünk mindig Szlovákián keresztül megyünk, Sturovó-Komárnó-Komárom vonalon.
több barátom is erre jár nyugodt haladás, forgalom szinte semmi, rendőr szintén.
ez bejött az elmúlt 2 évben, de most pénteken nem
a sztori:

sturovó és komárnó között, valahol villog az az 1 szembe jövő koc

RuudKrol 2009.09.30. 18:23:01

bocs folytatom:
kocsi, lassítok (nem járok gyorsan ~120) 3-4 km után tényleg ott állnak, megyek 100al melletük, előttem pár 100m-re 2 autó szintén, látómezőn kívül visszaállok a 120ra az előttem lévőt elkezdem előzni (mivel forgalom semmi már messziről átmentem a szembe sávba) a legelől menő kocsi látom fék megfordul én addigra értem a másik kocsi mellé, ösztönből lassítottam, de az első már szemben állt velem, az is trafis volt! :(
persze elszáguldottam mellette, 1ből utánnam fordult , utolért, kiszálltunk (16 hónapos kisfiam aludt a kocsiban, ne ébredjen fel)
kárdezi magyarul hová sietek ennyire, 110el mentem (annyira lassultam ezek szerint), kéri menjek vissza kollégákhoz azok rendezik a papírt.
megfordultunk visszamentünk 3-4 km-t, ott a kollégák 3an a kocsiban, a hátul ülő szintén magyarul,
- hová siet ... Úr (végig tisztelettel beszéltek velem) mert itt (szlovákiában) ezt max 650€ra büntetik, most tart 300nál,
- mondom alszik a gyerek és amíg alszik nem akar kiszállni az üléséből, ezért sietek
- akkor már 400€ ha gyerekkel száguldozik!
- akkor inkább ne kérdezzen többet mert sokat fizetek, milyen megoldás van?
- van Önnél €?
- nincs
- akkor adnak csekket és amint beér a pénz visszakapja a jogsim!
- de úgy hogy vezetek?
- szlovákiában vezethet, bemutatja a csekket
- de én 1 óra múlva már nem leszek itt, bankautomata merre van?
- (nevetés) ez itt szlovákia legközelebb komárnó, milyen pénz van magánál?
- mondom Ft
az elöl ülő "főnök" átvéve a szót:
- 100€ mennyi forint most?
- 27.000
- az jó Önnek?
- legyen 20
- rendben

visszamentem a kocsihoz, pénzt kivettem, odavittem nekik

- ... Úr itt vannak a papírjai, nézze meg van-e minden, jó ez így magának?
- hát nekem az a legjobb ha nem kell fizetnem
- akkor többet ne menjen gyorsan!
:)

és igaza volt
tehát nem védem őket, de nekem a pénz "beszedésén kívül" semmi gondom nem volt velük
ez is 1 vélemény/tény

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.09.30. 18:27:01

Egyébként én sem szeretem a találomra kiszedett autós zrikálását.
Álljon meg egy körforgalomnál és figyelje, hányan nem indexelnek kifelé, vagy ilyesmi. De ha rendesen haladok, ég a lámpám, stb, akkor minek basztat?
Jól írta le feljebb valaki:
ha nem lát szabálytalanságot, akkor majd keres.

Egyszer Bp-ről igyekeztem haza éjfél körül, hétköznap, Százhalombattára.
Tele volt a tököm, ágyba akartam kerülni, ráadásul xarni is kellett rendesen.
Kiszedtek a Moszkva térnél. Negyed óra toporgás, elemlámpa az arcomba, utastérbe, stb. Oké, haladok tovább. Kiszedtek Kamaraerdőnél. Elemlámpa, papírok, rádió, miegymás. Megyek tovább. Kiszedtek az érdi ömv kútnál. Elemlámpa az arcomba, utastérbe, papírok, rádiózás ésatöbbi.
Akkor már megkérdeztem: mondják, keresnek valakit, vagy történt valami, mert 20 km-en belül harmadjára kotrom elő a papírjaimat, elemlámpáznak bele az arcomba, tartanak fel 10-15 percre (közben lehet, hogy csak perceim vannak...)
Annyit mondott: közúti ellenőrzés. Van kifogásom?

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.09.30. 18:28:40

Egyszer leintettek.

-Közúti gépjárműellenőrzés. Szabad a papírjait? Tudja, miért állítottam meg?

-Persze, hogy tudom. Most mondta: közúti gépjárműellenőrzés.

Ferry 2009.09.30. 18:37:18

Én egyszer Lisszabon belvárosában behajtottam egy kb 8-as útkeresztődésbe (mármint ennyi út torkollott egybe). Már nem volt teljesen zöld a lámpa mikor behajtottam, de gondoltam még átérek - aztán a közepénél még el is bizonytalanodtam hogy merre is kéne kimenni (gps még nem létezett, táblák alapján tájékozódtam). Ott álltam a csillag közepén szép nagy dugót okozva (égtem mint a rongy) - de abban a pillanatban már ott is termett mellettem egy motoros rendőr, aki a letekert ablakon keresztül megkérdezte (angolul) hogy hová szeretnék menni, leállította az érkező autókat, megmutatta melyik úton menjek ki, helyet csinált - aztán elhajtott.
Nos, kedves magyar rendőr embertársak, ez lenne a dolgotok.

decens 2009.09.30. 18:41:07

Szlovákiát kerülöm mióta 2 éve a benzinkútnál -amíg bementem fizetni- megcukrozták a kismotoromban a benzint....
Azonban épp ma akadtam ki a kocsiban a feleségemnek, hogy a mi "szolgálunk és védünk"-jeinek unalmukban egyéb dolguk sincs mint a békés (szabályszerűen közlekedő) vezetőket vegzálják.
46 éve vezetek motort, utóbb kocsit is, de nagyon ritkán állítanak meg a rendőrök, mondjuk átlagban 4-5 évente.
Legutóbb is itthon Sóskúton (ez a kisebb falvak közé tartozik) kb. 1 éve szombaton délelőtt két rendőrgyerek, ebből az egyik kislány igazoltatott a falu közepén minden különösebb ok nélkül. Láthatóan unatkoztak, és véletlenszerűen (random) integették ki a kocsikat.
Ma szerencsére ellenkező irányba haladtam, és orvosi vizsgálatra, időpontra igyekeztem, amikor láttam, hogy megint ezt teszik ugyanott. Nem volt trafipax (pedig nagyon elkelne!), nem volt semmi különös ok (mert akkor géppisztollyal álltak volna föl) még autójuk sem volt, gyalogrendőrként tették őket ki az út szélére, és a falu POLGÁRŐRSÉG kocsija dekkolt mellettük. Hogy ennek mi a fene haszna van azt nem sejtem. Ha egy körözött bűnöző jött volna arra egy Bömösben, akkor ezek nem sokat értek volna a szakadt 1,4-es F Astrával!!!
Tiszta röhej!
Van mit tanulniuk még!!!

decens 2009.09.30. 18:44:02

Németországban éjjel érkeztem Ansbachba és a városban lassan hajtottam, mert kerestem a szállodámhoz vezető utat. A rendőrautó követni kezdett, mire leálltam és angolul kértem, hogy igazítson útba. Azonnal elém állt és készségesen a szállodáig vezetett....
Ezt kellene megtanulniuk!

pinbota 2009.09.30. 19:37:47

Életedben egyszer engedett el a rendőr büntetés nélkül??? Ügyes lehetsz.

saturnSL2 2009.09.30. 19:57:46

Nagyon jo a cikk, es a hozzaszolasok nagyon tanulsagosak. Ez az a forum amit erdemes olvasni mert igy osszefogo kepet kapok az otthoni viszonyokrol.
Ket kirivo esemenyem volt Magyarorszagon nagyon jellemzoek.
Az elso meg az atkosban tortent.
Szombat este hullafaradtan a masodik muszaktol kocogok haza az AFIT-bol az ulloi uton es latom a kozeg a moszkvicsaban uldogel 100-m re elottem a dobo Katica utcan tul. A lakotelepi bejaratot elerve bekanyarodtam, mire o a kek lampat bekapcsolva visszatolatott uldozobe vett es megallitott. Szokasos kerdesek kovetkeztek, papirok renben voltak, kerdezem miert allitot meg. Erre o azert mert elmenekultem elole. Mondom itt lakom a lakotelepen, persze hogy bekanyarodtam, nezze az asszony az otodikrol nez az ablakbol, vagy otven mas lakotarssal kozosen lesik hogy mi tortenik a forro nyari szombat ejszakan. A kozeg nem adta fol lemuszakiztatta a wartburgot a helyszinen persze minden rendben volt a csomagtartot kinyittatta es talat benne egy pb palackot amit masnap a telken szolgaltatott volna meleget a gulyas ala. Aha! szolt, nincs lekotve! Persze hogy nem volt mert nem tud kiesni amugyse es kulonben is a benzintank es az ulas hattamla kozotti resben szepen megallt. Nem volt mit tenni az akkori 2500 forintos fizetesembol 200 at legombolt. Az egesz lakotelepnek bebizonyitotta hogy o az ur.

1989 tavasza. Csaladlatogatasra hazamentem es az anyos zsigulijat kolcsonkerve elindultam Munchenbe hogy a szetszorodott csalad tobbi tagjait is lathassam. Ahogy kijovok a falubol es caplatok az M1 fele a ahtodrendu mellekuton, az utarokbol kiugrik egy oz es osszetalakozik a jobb elso fenyszoroval. Az uveg betort az allat elszelelt es en ott alltam egy autoval ami ugy nezett ki mintha elutottem volna valakit. Szerencsere az Auto Motor egy regebbi cikkere emlekezve tudtam hogy erdeszt kell keresni es az ad igazolast. Persze amikor kell senki nincs a kozelben igy tanum sem volt. Viszont a fenyszoro uvege megtartotta az allat szoret igy egy fel meroknyi szorrel a muszerfalon elindultam folderiteni a vadasz lakhelyet.
Feloras bolyongas utan vegre valaki monta hogy merre van a vadaszhaz. Persze hogy eltevedtem es amikor mar harmadszor mentem el a lesben allo renorauto elott megalitott. Mondom neki mi a dolgom , latvan hogy eddig milyen kuka voltam, beszallt a jarorkocsiba es elvezetett a vadon legmelyen bujkalo vadaszhazig. Ha nincs o talan meg most is kovalygok az erdoben. Az erdesz lataa a verfelkenodest a feszoro foncsorjan, es kerte a bizonyitekot. Magabiztosan nyulok a muszrfalra a rot szorcsomoert de az eltunt. Egtem mint a reichtag. Rovid filozofalas utan arra jutottam, hogy a szoroket a kerek legterelo szele melle csiptettem es valoszinuleg a muszerfalba csusztak be a legcso mellett. Leven ez a szakmam kb 2 pillanat alatt szetbombaztam a muszerfalat es ime a szorcsomo elokerult, amit az erdo ore elfogadott es adott egy igazolast amivel nekivaghattam a hatarnak. Ahogy gondoltam mindenhol megallitottak de az erdesz papirja csodakat muvelt. Mind a nemetek es az osztrakok elfogadtak.
mai napig is halas vagyok annak a rendornek aki segitett az erdoben.

Az igazoltatasokal kapcsolatban itt Californiaban az elmult 25 ev allatt ketszer allitottak meg egyszer az autom kulseje miatt. Akkor a rendor kioktatott hogy kell amerikaban viselkedni igazoltatas alatt.
A rendorauto felkepcsolja a kek es piros villogo lampajat egyszerre. Ez azt jelenti hogy felre kell huzodni a legkozelebbi lehetseges helyen. Itt a varoson belul levo hidakon is meg lehet allni,sok van beloluk es sokszor nem is lathato hogy hidon van az ember. Ha valaki benazik utasitasokat harsog a megafonon keresztul. A megallaskor a sofor semmi esetben se vegye le a kezet a kormanyrol. Uljon szepen nyugodtan mind a ket kezevel lathatoan fogja a kormanyt. A rendor fegyvert vonva megkozeliti a kocsit a jobb hatso jarda feloli oldalon. Majd korbemegy es bekocog a vezeto ablakan jelezve hogy a sofor nyissa ki az ablakot. Argus szemekkel figyeli hogy mit csinal a delikvens. Mihelyt az ablak lent van a kezet vissza kell tenni akormanyra. Ekkor koszones utan megkerdi hogy HOL vannak a papirok. A valasz utan megengedi hogy oda nyuljon az ember es megnezi hogy minden rendben van-e.
Sokszor mar a jarorkocsibol ellenorzi a renszam alapjan a kocsit akar mas allamben is tudjak a kocsi osszes adatjat. Kiszallni a kocsibol nem szabad.
Ez jogot ad a rendornek a kocsi es a sofor megmotozasahoz.Ilyenkor kotelesek megmotozni a sofort es megnezni a kocsit.
Itt is van szemet es rendes is attol fugg hogy eppen mi torten vele aznap.

dennisthemenace 2009.09.30. 19:58:32

"Kozuti gepjarmuellenorzes"..Az,a jo kurva dologtalan anyatokat.Baszogatni az embereket,ehhez ert ez a semmirekello bagazs.Ot eve elek kulfoldon,4-500 km-t vezetek naponta,de meg sosem allitottak meg.Nyaron hazamentem;vegigmentem Europan ugy,hogy egy arva rendort sem lattam.Hegyesnel mar ott allt a paraszt a csikozason(szabalytalan,de ezeknek mindent lehet),figyelve,kibe lehet belekotni.Mogottem jott valaki egy trelerrel,rogton felre is intette..

Heckantrieb (törölt) 2009.09.30. 20:16:11

@dennisthemenace: "Az,a jo kurva dologtalan anyatokat."

Nem szidnad a dologtalan anyjukat, ha egyszer a te lopott autodat talalnak meg egy szuroprobaszeru ellenorzes soran, vagy kiszednek nehany seggreszeg allatot a forgalombol.

"Baszogatni az embereket,ehhez ert ez a semmirekello bagazs."

Szerencsere nem mindnehol.

"Ot eve elek kulfoldon,4-500 km-t vezetek naponta,de meg sosem allitottak meg."

Az nem jelenti azt, hogy nincs is ellenorzes. Itt is van, es nem csak az autopalyan, de varosban is eleg sokat ellenoriznek. Meg olyan is van, hogy a szorakozohelyekrol kivezeto mellekutcakat elalljak, es aki at akar hajtani, szondaztatjak (papirokat nem is neznek, de mindenkit megfujatnak).

MacChicken (törölt) 2009.09.30. 21:48:14

Anyósomék vidéken élnek, lejárunk hozzájuk néha egész hétvégére, és hol máshol múlatnám a lassan eltelni akaró rokonlátogatásokat, mint a központi italboltban - azaz a kocsmában. Van ott egy kb. 35-38 éves igazán tenyérbemászó rendőr gyerek, néha van hozzá balszerencsém szolgálaton kívül a krimóban. Egyszer azt találta mondani, hogy ha olyan napja van, azért is megbüntet akárkit, ha nem tetszik a frizurája. Na felment bennem a pumpa, mondtam is neki, hogy ez a természetes viselkedésmód azokkal, akik a fizetését adják össze. Persze ez ellen tiltakozott, meg, hogy őneki mi nem adjuk a fizetését, meg persze ő adót is fizet... Hiába kérdeztem, hogy hol az a fa, amiről a felettese hó végén szedi a lovijukat.
Ez a srác egyik reggel a járőrautóból ládaszám szedte ki az almát. Azt az almát, amit éjjel, szolgálatban loptak. Kint volt az alma ládákban a fasorok végén, várta az elszállítást, és ő, mint közeg, úgy gondolta, hogy megrakják a járőrkocsit. Persze a haverok csak röhögnek rajta, és jó fejnek tartják ezért. Primitívek. Ezért fel kellett volna jelenteni, és most a csókának minimum utcán lenne a helye, járőrautó helyett.
Nos abban az országban, ahol ilyen ember lehet rendőr, minden igazoltatás és megállítás gyomorgörccsel jár. Soha nem tudhatod, hogy a rendőrkutyánál értelmesebb, becsületes, vagy az alja típusú állít meg.
Voltak pozitív tapasztalataim is, láttam a rendőrséget működni normálisan is, ahogy kell, de azok az esetek nem említésre méltók, mivel az lenne a természetes.
Külföldön éltem 8 évig, Európa nyugati felében több országban is dolgoztam. Ott a rendőrök beszélnek angolul, és csak pozitív tapasztalatom volt velük. Mert ők szolgálnak és védenek. A szlogen itt véget is ér. Nálunk hozzátehetik, hogy ha akarunk, szopatunk is.
Egy éve lesz lassan, hogy ismét itthon vagyok, de kifele áll a rúd megint. Egy év alatt összetűztem a bankommal, a T-MOBILE-t csak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal szakvéleménye alapján tudtam rávenni, hogy a hibás méregdrága telefonomat kicseréljék, az önkormányzatnál csak anyázásos szintű emailváltással tudtam elérni, hogy intézzenek a gyereknek óvodai helyet, a posta és a VÁMos léhűtők is kaptak már véleményt a villámgyors és ÜGYFÉLközpontú működésért. Ezt kapjuk a piaci szférában a pénzünkért. Működésképtelen tolvaj állami szférát, mindenen uralkodó, mindenek felett álló multikat.
Egyszóval mit várunk a rend őreitől ott, ahol semmi nem működik?!

jelentéktelen alak 2009.09.30. 21:51:22

Engem már szinte mindegyik európai országban igazoltattak (csak úgy)
Magyarországon kívül, kénytelen voltam mindig angolul kezdeményezni a beszélgetést (mivel a magyaron kívül csak úgy tudok kommunikálni), de eddig ez csak pont Szlovákiában nem segített. A többi esetben nem voltak nyelvi problémák. Igaz, hogy a királyságban, vagy Írországban más nyelvet meg a rendőrök nem tudnak.

Egyébként a rövid ellenőrzés után, mindig tovább tudtam menni. Igaz, igyekszem szabályosan és segítőkészen közlekedni. Talán ezért kerülnek el engem a rendőrségről terjesztett rémtörténetek.

Bajom mindössze a magyar rendőrséggel van. Bosszant a lustaságuk, a passzivitásuk és a tehetetlenségük. Meg is látszik a "renden" amit őrizni hivatottak. Úgy közlekedésen, mint az élet egyéb területén.

Rocko- 2009.09.30. 21:55:01

hahaha, marha jó cikk lett ez Pista, kösz.
sokszor felnyerítettem, röhögés gyanánt, félbe is kellett hagynom a cikket napközben emiatt.

Magyari2 2009.09.30. 22:14:05

Anyanyelv használata mindenhol alapelv Europában, amihez én mindig ragaszkodom külföldöm. Ha nem magyarul kéri tolmács útján még az útlevelem sem adom át, mert nem értem mit akar. Ezt komolyan mondom. Mereven ránézek és azt hajtogatom elnézést kérek nem értem mit mond!

A cikk nagyon jó.

jelentéktelen alak 2009.09.30. 22:21:29

Elolvasva a hozzászólásokat érdekes következtetést vontam le. Jellemzően azoknak van baja a rendőrséggel és az igazoltatással, akiknek fáj szabályosan közlekedni. Mit mondjak erre? Érdekes...

Heckantrieb (törölt) 2009.09.30. 22:56:25

@Magyari2: "Anyanyelv használata mindenhol alapelv Europában"

...a sajat orszagodban.

khaleeji 2009.09.30. 23:03:11

Bekopog a rendőr a főnökéhez:

-kapitány úr ,bemutatom az öcsémet, szeretne rendőr lenni. Jogi doktor, ezenkívül folyékonyan beszél angolul, németül és spanyolul is.
-Nem baj százados, majd mi embert faragunk belőle!

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.09.30. 23:33:22

@Magyari2:
Aha, persze.
Gondolom a külföldi benzinkúton is magyarul mondod, hogy hanyas kútoszlop volt és a boltban is magyarul vásárolsz.

Nevetséges vagy, Magor. 2009-et írunk.

_Toto_ 2009.09.30. 23:39:51

Horvát autópálya rendőr idén januárban Rijeka után:
full civil A4-essel kalaptartóból motorral kiemelkedő belső POLICIJA és kék fény jelzéssel kiszed. Kiszedés után a rendőr kezd dujúszpíkinglissel (!!!), present perfect continuous-al elmagyarázta hogy "You have been speeding", kis középkonzolba süllyesztett monitoron megmutatta a felvételt, ugyanígy tökéletesen elmondta hogy 110 helyett 170, 15% a correction limit, az annyi mint 126, ezért a 44 km túllépésért pedig you are fined for 500 kunas. Pénz udaad, gépi számla, pecsét, két rendőr aláírásával átad, majd megkért hogy ne csináljak még egyszer ilyest, elköszönt.
Horvát rendőr 2: országúti mérésnél megállít, papírokat ellenőriz, kollégája int hogy hogy nem mentem sokkal, elenged.
Horvát rendőrök a legkorrektebb arcok akikkel eddig dolgom volt, full Európa az az egész ország, és mi vagyunk egy szaros korrupt kuplerájos Balkán hozzájuk képest.

Heckantrieb (törölt) 2009.10.01. 00:03:14

@malenykij polgar: "Gondolom a külföldi benzinkúton is magyarul mondod, hogy hanyas kútoszlop volt és a boltban is magyarul vásárolsz."

Most mer, ha szotagolva mondod, megertik :)

surfgab 2009.10.01. 02:12:15

Az ausztrál turisták nem fognak meglepődni, ők sokkal inkább hozzá vannak szokva a véletlenszerű igazoltatáshoz. Sydney-ben és gondolom egész Ausztráliában is a beláthatatlan kanyarok után beállnak egy nagy világító RBT (Random Breath Testing, azaz véletlenszerű lehelet tesztelés) táblával az út szélére, beterelnek egy 5-10 autó hosszú sorba, majd elszámoltatnak 10-ig egy mikrofonnal a kezükben, hogy megnézzék, hogy mennyit ittál. Péntek, szombat este és szombat, vasárnap hajnalban garantált az ilyenbe való belefutás. Az is hozzátartozik, hogy az egész művelet nem tart 1-1,5 percnél tovább. És nem kérnek forgalmit, hanem a rendőrautóban levő kamerával automatikusan megnézik, hogy van-e a kocsin műszaki és hogy van-e rajta kőrözés.

Rocko- 2009.10.01. 07:15:52

@Heckantrieb: és még vissza is kérdeznek: "te hülye, ha magyar vagy, akkor miért beszélünk angolul?" :D

dennisthemenace 2009.10.01. 09:04:38

@Heckantrieb: Arrol szol az egesz,hogy buntessenek,mindegy,miert.Egy hiena tarsulat.Mi az,hogy lezarjak az M7-est,es mindenkit vegigcsesztetnek,tobboras torlodast okozva a turistaszezon idejen? Es a fohekus buszken nyilatkozik a sajtonak,mennyi buntetest szabtak ki..
Normalis orszagban ebbe meg a belugyminiszter is belebukna.
NINCS ez a fajta ellenorzes(legalkabbis itt nalunk),csak indokkal allitanak meg barkit is.Es alapos indok kell hozz,nem eleg a szimpatia-unszimpatia kerdese,mint a balkani Magyarorszagon.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.10.01. 10:29:03

@dennisthemenace: Tévedsz, nem is kicsit. De szilárdan hiszel a hülyeségben, így még viheted is valamire.

Stock 2009.10.01. 11:00:05

@eomer: "Hogy mért kell a forgalmit, zöldkártyát stb. magával hordania mindenkinek? Mert ha felmutatod én megnézem majd ha rendben visszaadom = 1 perc. De ha nincs nálad akkor kénytelen vagyok lekérdezni az operátorral az adattárakból egyenként mindent ami hiányzik. = akár 10-15 perc.Ennyi."

én ezt megértem és el is fogadnám, hogy akkor és ott az én hibámból tovább tart az ellenőrzés... de valahogy ehelyett egyből a 30-as csekk kerül elő, vagy még gyakrabban a "mennyi pénz van magánál?!"
és ez az elkeserítő, hogy ilyen a közbiztnonság... és közben a szabályosan közlekedőket vegzálják!

"És igen sajnos van jónéhány alapból bunkó kollégám aki nem lenne a testületbe való."

az erős többség igencsak meg van szédülve a ráruházott hatalomtól és elég gyakran visszaél vele!!

a szolgálunk és védeünköt meg már tényleg ideje lenne lecserélni egy igazoltatunk! matricára... :)

Tökös Veréb 2009.10.01. 11:30:06

@dennisthemenace: jártál te már máshol is, mint a szülőfalud?

Tökös Veréb 2009.10.01. 12:53:17

@dennisthemenace: mert valaki nem ért egyet veled az már zsaru? éles logikád van!

Heckantrieb (törölt) 2009.10.01. 12:55:54

@dennisthemenace: Nalunk, Nemetorszagban szinten nem kell alapos indok ahhoz, hogy megallitsanak, sokszor a varosban szednek ki a forgalombol. Pedig ez egy nyugati orszag allitolag. UK-t kar idekeverni, ott meg a szemelyi igazolvany sem volt kotelezo 2006ig.

dennisthemenace 2009.10.01. 13:08:56

@Heckantrieb: Szerintem most sem az..
Es nekem az itteni rendorseggel csak pozitiv tapasztalataim vannak,nem ugy,mint a magyarokkal.Es igy is van jol,ne cseszegessenek senkit ok nelkul.Allitson meg,ha szbalytalankodok,de csak akkor.
A magyarok meg mindig ott tartanak,hogy ok a janik es megmutatjak ki az ur.Nyelvet persze nem beszelnek,jo reszuknek kilog a kapanyel a szajabol.

Tökös Veréb 2009.10.01. 13:13:08

@dennisthemenace: csak azért kérdeztem, mert az osztrákok a múltkor olyan szépen lezárták hegyeshalom előtt a pályát, hogy beszarsz! Kamionokat néztek!

dennisthemenace 2009.10.01. 13:13:15

@Magyari2: Ezt gondolom viccnek szantad.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.10.01. 14:49:16

@dennisthemenace:
Persze. Aki pedig a lejárt müszakijú lopott autódat vezeti részegen és fegyvert szállít a marihuánás tasakok között, menjen nyugodtan tovább, mert betartja a sebességhatárt és be is van kötve.
Így képzeled?

dennisthemenace 2009.10.01. 14:59:52

@Fulzsenszio: Itt vannak pontok,ahol a kamionokat ellenorzik,illetve a jaror a palyan kitereli az altala gyanusnak velt jarmuveket.Altalaban a sofor orait es a tengelynyomast nezik,de olyan,hogy az egesz palyat korlatozzak, nincs.Orulnek,ha megy a forgalom,balesetek nelkul.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.10.01. 15:38:00

A magyar nyelv / idegen nyelv témához annyit: Hozzánk egy hónapja jött egy új nyelvtanár New York mellől, de magyarul sem köszönni, sem kérni nem hallottam még...

Az előző egy év ittlét után már egész jól elmakogott magyarul, no, de majd embert faragunk ebből is (mint ahogy a fenti vicc mondta.) :)

lacza87 (törölt) 2009.10.01. 17:43:58

@dennisthemenace: "Nyelvet persze nem beszelnek,jo reszuknek kilog a kapanyel a szajabol. "
Nem emntség, de magyarázat, hogy sokuk abszolút magára hagyott, nagyon nehezen élhető, körzetesített iskolás, napi 2 buszos szabolcsi vagy borsodi falvakból jön, ahol tényleg nincs nagyon más mód a megélhetéshez jutáshoz, mint belépni a testületbe. (Nehéz kérdés: egyén felelősége és állam felelősége...)
Remélem sipike kolléga, mint az említett környéken lakó megerősít majd.

lacza87 (törölt) 2009.10.01. 17:54:40

@lacza87: Ja és félreértés ne essék édesanyám is borsodi származású, sokat járunk oda; általánosságban nagyra tartom az ottani embereket: segítőkésznek, kedvesnek és jóindulatúnak, de úgy érzem az árnyoldalakkal is tisztában vagyok.

dennisthemenace 2009.10.01. 18:12:49

@lacza87: Ezt nem vitatom,de pl.Gyor-Moson-Sopron idegenforgalmilag eleg frekventalt hely ahhoz,hogy idegen nyelvet nem beszeloket ne engedjenek az utcara intezkedni.

khaleeji 2009.10.01. 22:00:50

a legfontosabb szó, amit minden magyar közúti rendőrnek meg kell tanulni, az a " dvadeszet euro".

Garp 2009.10.02. 09:24:58

Egyszer már írtam, hogy még a Feliciával állítottak meg valahol dajcsland nyugati határvidékénél. Ilyen budi nélküli parkolóba vitt, kérdi értek-e németül. Mondom csak kicsit, inkább angol. Kapásból átvált, kérdi honnan. Mondom csak innen Írhonból, megyünk haza hálidéjre. Következő kérdés: drog, fegyver van-e nálunk. :) Hát, mondom egy zsebkés az van, meg a kutya. Tudni kell, hogy a 14 kilós keverék a csomagtartóban őrjöngött, mindig is utálta az egyenruhásokat. Rendőrnél mosoly semmi, végignéz a kocsi, meg bele is: a hátó ülésen foszformellény, EÜ doboz. Kéri a papírokat. Mondom a kutya útlevelét is? Na ekkor elmosoly, visszadja a papírokat. Két dologra még felhívja a figyelmet: hosszú az út, álljak majd meg pihenni, meg h az autópályára visszavezető rámpa rövid, nagyon figyeljek. Az ő 5-ös bömösével persze nem volt nehéz felvennie a forgalom ritmusát. Mondjuk gyorshajtás ugye szóba se jöhetett egyrészt Autobahn, másrészt Felicia 1.3. Másrészt meg gondolom kiríttunk az eredetleg fehér, de az addigi úttól barna-szürke, trikolor rendszámos autóval. Szóval nem csodálkoztam rajta, h rutin ellenőrzött.

A másik: az írek is ismerik a rutinellenőrzés fogalmát. Főleg szonda és szemrevételezéses drogteszt végett. A "kérem a papírokat" viszont csak "kérem a jogosítványt", merth 3 kis papírlapod van a szélvédőre rakva: útadó, biztosítás, műszaki. Simán leolvasható, van, h csak ezért állítanak meg, és ez kb 15mp. Esküszöm, itt még g*ci rendőrrel nem találkoztam. Mondjuk ha okuk van büntetni, akkor ettől Isten sem tántorítja el őket.
süti beállítások módosítása