Pedig egy Civicért mentem

  2009. május 08. - ommm Címkék: mazda omm flotta 323f

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Négyhengeres BMW? Ugyan már...
2015-07-30 16:22:46

...mondták nekem sokan, miután lett egy 136 lóerős E30-am. Persze hülyeség, hiszen a könnyű bódéhoz elég

Hétvége a tóparton? Belsőség-találkozó 2015!
2015-07-29 12:04:49

Öregszünk, öregszünk , más nem is jut nagyon eszembe arról, hogy immáron tizenkettedik (!) alkalommal

A trollkirály V8-cal érkezik
2015-06-22 13:58:43

Leborulok, zokogok és megadom a trollkodás brilliánsokkal díszített aranyfokozatát. Hogyan piszkíts bele egy

Szétszórjuk a VIP-jegyeket! Akár a tiéd is lehet egy!
2015-06-08 15:31:58

Úgy, ahogy az AC/DC-nek is egy igazi énekese volt és ahogy a Black Sabbath is csak Bill Warddal az igazi , úgy


Rám került a sor az e heti szerkflotta-posztban, így kezdhetek vakaródzni, hiszen mi a francot is írjak egy immár 12 éves japán kisautóról? Baja van, szeretni nem, ellenben tisztelni lehet, megy, működik, nem áll meg, és nem olcsó hozzá a pótalkatrész.

Ennyi persze nem elég, így menjünk vissza az időben, amikor odáig fajultak a dolgok, hogy gyorsan kellett autó. Valami furcsa véletlen folytán mindig úgy alakul, hogy autóra azonnal és sietve van szükségem. Így került hozzám a Mazda elődje, az 1,2-es kocka Ibiza. Erre nincs is mentségem, talán csak annyi, hogy olcsó volt (és nem dízel). Bár most, ahogy jobban belegondolok, útközben nem állt meg az sem velem sehol, de tényleg ennyi. Fos volt, már amikor hozzám került, kicsit hengerfejesen, szakadtan, de nem érdekelt, közlekedni kellett (és az aktuális évi horgásztúra időpontja is közeledett). Tetőablaka beázott, a laprugók már csak nehezéknek voltak benne, de működött, igaz, esténként nem lehetett nyugodtan aludni, olyan hangosan csámcsogott rajta a rozsda, pedig a harmadikon laktunk akkor.
Mikor aztán nagy hévvel nekiláttam küszöböt lakatolni, és lényegében a kezemben maradt az egész, na akkor lett elegünk belőle. Valami szerencsétlen tót vitte el az ukrán határ mellé benzint csempészni. Legyen vele boldog, ilyen erővel szitával húzhatna vizet a kútból, ugyanott lenne.
Na, autó nincs, pénzmag a kézben, vegyünk valamit. Tekintve, hogy akkoriban a grafikusi szakma nem okvetlenül jelentett egyet a rózsaszín jövőképpel, és a kis újságírói mellékest sem talicskában toltam haza, így túl sok racionális tényezőt kellett a vásárlásba belekalkulálni. Legyen kicsi, maximum ezerhatos motorral, menjen is valamennyire, ne legyen túl öreg, maximum 5-6 éves. Jézusom, ilyen nincs is.
A felső határ akkori értéken átszámítva 800 000 forint volt.
A szlovák használtautó-piac jóval kisebb, mint a magyarországi, ellenben meglepő hasonlóságokat mutat. Ennyi pénzért javarészt ugyanazokat a széthajtott, lógó belű, összetaknyolt pár éves hullákat kínálja.

Öregebb lesz ebből, méghozzá háromajtós Honda Civic. Balga remény. A VTi-k mocskosul agyonverve, csálé motorháztetőkkel, kilónyi gittel, ráadásul mindegyik beltere csúnyán le volt lakva. Fogcsikorgatva alább kellett adnom, 1.5. Na jó, elvégre az is 90 ló, nem nehéz az autó, ráadásul nem elhanyagolható tényező, hogy nőmnek is tetszik, az idő szorít, gyorsan végigtúrtam az összes pozsonyi kereskedést, megvan! 92-es 1.5 Lsi, 90 000 kilométer, telefon-foglal, megyünk.

Szerencsénkre túl korán érkeztünk, a vizes vödör még ott volt letéve mellette, meggyorsítom: borzasztóan nézett ki ez is. Lógó orral elindultunk a buszra, amikor szó szerint belebotlottunk 323F-be, hátezmeg? Akkor hozták, holland import, 113 000 km, ’97-es, hátulja törve volt, megjavítva, drágább, de van benne dupla lufi, klíma, elektromos ablak és ötajtós. Na, vigyük el gyorsan, jó lesz ez. Mintegy egymillió magyar forintért kaptuk meg.

Így került hozzám az autó. Az autó, amiből – mivel sosem szerettem igazán –ki sem ábrándulhattam. Persze hú, de nem megy, ezzel csináljunk valamit. A gyári 88-90 lóerő közlekedni elég, de ha némi kézzelfogható dinamizmust kell felmutatni, nem marad más, csak a fűnyíró pörgetése, akkor haladunk is, nemcsak megyünk. Persze elkövettem azt az orbitális hibát, hogy többet akartam kihozni belőle. Na, ezt ne tegyék, mert egy ezerötös motort tuningolni legalább olyan reménytelen, mint Annácska kutyájaként reinkarnálódni egy agility-verseny kellős közepén. Cseréltem befecskendező-fúvókákat, veztengelyeket, rendeltem Civichez való Spoon középdobot és végdobot, gyertyakábeleket, fékeket, keményebb Sachs lengéscsillapítókat, progresszív rugókat, szilenteket, tornymerevítőt. Aztán lassan elértem oda, hogy bele kéne nyúlni a motorvezérlőbe, ettől minden általam megkeresett cég képviselője hebegni kezdett, majd gyorsan letette a telefont. Szerintük a Denso-vezérlővel nem lehet szarakodni. Beszereztem hát egy új lambdaszondát, a régit kicsit be lehetett csapni, mai napig teszi a dolgát. A spoilermánia szerencsére elkerült, nagy plusz volt, hogy ezen az F-en nem volt gyári hátsó szárny, a sziluettje így szép, és még ki is lehet látni tolatáskor.

De valójában ekkorra már mindegy volt. Sok ezer korona elköltése után ott álltam egy 100,5 lóerős autóval, japánosan üvöltő kipufogóval, amitől az ember haja csomókban hullik ki minden hosszabb úton, mint egy leprásnak, a kemény futómű ugyan tényleg jó, feltéve, ha az útminőség is úgy gondolja, na és persze érezhetően nem lett erősebb egy fikarcnyival sem. Saját kárán tanul az ember, én meg hülye voltam. Vettem volna kétezres V6-ost, az alapból 150 ló, és hozzá sem kell nyúlni. Végül is jó, hogy itt hagytam a fenébe az egészet (talán benőtt a fejem lágya?), a hátsó dobot sikítva dobtam ki, majd az első autósboltban vettem egy TÜV-Geprüft, zajnormát teljesítő kályhacsövet. Előtte persze szembesültem a ténnyel, hogy a gyári japán dob árából (az eredeti elfáradt eddigre) már Zsigulit kapok, ezt a tényt ekkor olyan igazságtalanságnak tartottam, hogy nem vettem meg, nem csináltam sosem ilyet azóta sem. Nem beszélve arról, hogy lényegében minden pénzemet elvitte volna.

Fölöslegesen kidobott zseton volt,
beismerem. Napi szinten használt autóba kár belenyúlni. A hobbiverda más, ott aztán szárnyalhat a fantázia, de így… ma már csak nevetek magamon.

Közben telt az idő, történtek dolgok, kicsit belekóstoltam a versenyzésbe, pár hónapra érintőre vettem a driftet is, jöttek-mentek alattam a tesztautók és a munkahelyek. A Mazda pedig szolgált, tette a dolgát, nagyjából kutyabaja sem volt, amiről már előzőleg ne tudtam volna. Kicsit összehányták a csomagtérajtó javítását a holland mesterek, ennélfogva rohad az alsó pereme, az elektromos antenna megadta magát, de erről már írtam régebben. Egyszer megtörtem az elejét, én voltam a hibás, és ha nincs rajta casco, akkor már nincs meg az autó. A kár a vételár 90 százalékát tette ki úgy, hogy a saját lábán távozott, és még csak a zárhíd sem görbült, a hűtő sem lyukadt ki, anyád. Persze márkaszerviz, de ha már javítunk, lehetőleg gyári alkatrészekkel, gondolom, ezért is volt ennyi.

Négy éve van nálam, valahogy összeszoktunk, megkapja tőlem, ami a hibátlan műszaki állapothoz kell, cserébe százszázalékosan megbízható. A külcsínre nem adok, jobb is így nekem, annyiszor megtaláltak már parkolóban, hogy nem is számolom, egyszer valaki megkínálta kulccsal az oldalát, város, annak minden negatívumával egyetemben. Kicsit több mint 100 ezer kilométeren keresztül hajtom már, fogyasztást egyetlenegyszer mértem, mikor egy maratoni, 1200 kilométeres kirándulást abszolváltunk vele csordultig pakolva, osztottam-szoroztam: 6,8 liter. Racionális énem vállon veregetett, lám, mégis jól választottam. A szívem persze vérzik, kicsit meghalok minden egyes hosszabb túra után, de mégsem haragudhatok rá, dolgozik, mint egy kuli. Ezért is tartom meg, alólam fog kirohadni majd egyszer (nem lesz egyhamar, az alja hibátlan, sehol egy rozsdafolt), mert gazdaságos. Még úgy is, hogy a négy év alatt elvitte a vételár 80 százalékát a karbantartás, mínusz a hülyeségem, ugye. Ja, jut eszembe, kapott nyári felnigarnitúrát és új gumikat is, előbbiek jól vannak, utóbbiak fáradnak, hiszen ha már nem megy, legalább kanyarodni lehet vele.

Egy dologra azonban nagyon jó volt: amióta megvan, azóta tudom, hogy nem nekem készült a pörgős, kicsi, japán motor. Persze ez lehet az én hibám, tudom, hogy milyen egy VTi vagy akár egy kihegyezett VTEC, sőt, az RX8-ban tetszett is a Wankel, de csak egy ideig, nem tudnék élni velük, elég ez az egy is, köszönöm. Hülyén hangzik, de hálával tartozom az autómnak, cserébe megtartom és törődök vele, de előbb-utóbb szerzek mellé egy igazi utazóautót, amiben van rendes, nagy, atmoszférikus motor hosszában, mögötte váltó, kardán és diffi. És alulról van nyomatéka. Az pedig nem lesz japán, bármennyire is kúl manapság lehetetlen belpiacos modelleket importálni, és bármennyire is tetszik az előző Legend. A divat nem feszít, trendi sosem leszek, jó lesz nekem az is, ami az öreg kontinensen készült. A lényeg, hogy nekem tetsszen (halkan azért hozzáteszem: Mazdám tetszik). A hobbijárgány pedig egy harmadik kérdés.

Istenem, mekkora gondban leszek, ha ismét rám kerül a sor ebben az ismétlődő szerkesztőségiflotta-posztban. Miről fogok írni?!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1001108449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

e1 · http://beszoltam.hu 2009.05.08. 03:47:54

Aki utánam ír, az csak a második. :)
Amúgy végre egy Mazda 323F, amely nem abban a ronda kékeszöldes színben virít. Én attól a színtől már rosszul vagyok, ha látom...

Fekets 2009.05.08. 04:07:10

"tudom, hogy milyen egy VTi vagy akár egy kihegyezett V-TECH"

Tévedsz. Te nem tudod milyen egy kihegyezett V-TECH! Mert nem létezik. Legalábbis Hondákban biztosan nem.

"Variable Valve Timing and Lift Electronic Control" - Ebben én nem látok H betűt.

VTEC vazze! ;)

Fekets 2009.05.08. 04:08:14

@Fekets: De hogy most ez miért ment 2x? Töröljétek pls.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.05.08. 04:14:52

@Fekets: a V-TECH valami nyálzenekar volt emlékeim szerint, talán a kilencvenes évek vége felé :D

lacza87 (törölt) 2009.05.08. 05:05:18

"egy igazi utazóautót, amiben van rendes, nagy, atmoszférikus motor hosszában, mögötte váltó, kardán és diffi"
Nyugodtan leírhatatd volna h veszek egy nagy köbentis BMWt, ez így elég hülyén jött ki

Ciri 2009.05.08. 05:27:38

"Egy dologra azonban nagyon jó volt: amióta megvan, azóta tudom, hogy nem nekem készült a pörgős, kicsi, japán motor."

Nyugi Pistánk, nem csak te vagy ezzel így.Előbb-utóbb minden normális ember rájön, hogy így van. :)

mehemed 2009.05.08. 05:48:56

vtec ha már cikket irunk és nem v-tech. másrészt lehúztál egy picsakocsit mert nem 6 henegeres hatsó kerekes bmw... és nncs nyomaték. hát bazz egy 1.5-os mit vársz??? mellesleg egy 12 éves golf/astra-ban kb lada motor szinvonalú 1.6-os motor zorog. ez attol fényévekre van.

ha bmw-hez nézünk társat akkor ott a skyline. na az odabassza akármelyik bmw-t. vagy ott az nsx.

de polgáribbak közül ott a xedos mazda ami a ma napig szép.

Azon kivül tuning buzik turbositják a civic-t (is) 1.5-os blokkot vitara dugokkal évekig megy, megbizhatóan 200ló++. Igaz amennyibe kerül vehetnének egy zsir uj k24a3-as motor ami az accord-ban van. de ez most részletkérdés.

Szóval lehet fikázni a japánokat, de ha nem lenne ekkora vám akkor még olcsóbbak lennének és a minőségük műszaki tartalmuk jóval az europai márkák felett áll. Szóval az ilyen megrendelt fikázás nem túl hiteles. pl hány csillagos a civic és stb.

ChPh 2009.05.08. 06:17:28

V-Tech? VÁÁÁ, najó, már megírták előttem is :D:D:D:D amúgy jó cikkkkkk :D

BTO11 2009.05.08. 06:27:53

omm!

legközelebb a kerékpárodról vagy a robogódrol irsz.
D:)))

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2009.05.08. 06:59:16

A legtöbb, különböző kategóriájú motort ami alattam szolgált szerettem. A kétüteműt az egyszerűségéért, a kis japánt, mert vonyítva cibálta a hátam, a nagy németet, mert megölhetetlen, a nagy interkúler dízelt, mert reggel beraktam ötbe és azzal jártam egész nap.
Nézd a jó oldalát! Abban igazad van, hogy hülyeség tuningolni, viszont az eredeti állapotra hozása korántsem. Nem egy népautó, meg is érné.

Jampi 2009.05.08. 07:14:08

"mellesleg egy 12 éves golf/astra-ban kb lada motor szinvonalú 1.6-os motor zorog"

Ezt azért így nem mondtam volna...
1.6 Se (Si) 100 Le / 145 Nm és szépen autózható tempón is...
Golf GTi-sek szerintem már keresnek is téged...

"ha bmw-hez nézünk társat akkor ott a skyline. na az odabassza akármelyik bmw-t"

azért lehet, hogy az akármelyik szó enyhe túlzás...


A cikk tetszett, legalább őszinte volt. Én is próbálkoztam régebben a mindennapos autómat faragni, de beláttam, hogy ez egy végtelen történet...

Rocko- 2009.05.08. 07:20:18

sztem egész elfogadható kompromisszum hétköznapokra. jó ez így, ennek.

Bontószökevény 2009.05.08. 07:28:17

Sajna nem minden Golf GTI! Enyém se! Bár nem 12 éves! 23! :D

redriot77 2009.05.08. 07:28:34

@e1: "Amúgy végre egy Mazda 323F, amely nem abban a ronda kékeszöldes színben virít. Én attól a színtől már rosszul vagyok"


Türkizmetál autók, fossárga öltönyök, hányásmintás nyakkendők, a háttérből halkan szól a Koko Jambo - voltak rettenetes dolgok a sötét kilencvenes években.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.08. 07:28:58

Egyszer régen vettem egy Applause-t, mert kellet az autó, de pénzem nem volt

Azóta szánalmasnak tűnik a golf gti

Riasom 2009.05.08. 07:30:57

@Ciri: jaja, mindennapi használatban, főleg országúton-pályán nem menő a rövid váltó-pörgős motor. Amikor egyszer egy rövid ideig egy nagyon rövid áttételezésű váltó került az autómba az addigi, kifejezetten 'hosszú' helyett, először olyan volt, mintha másik kocsiban ülnék - addig nem tapasztalt gyorsulás stb., városban nagyon király volt. Aztán kiértem vele Pestről, és onnantól már sajnáltam a normál tempóknál is üvöltő motort, így végül az ötödik fokozat vissza is rakódott a hosszú váltóból a rövidbe. Így most jól gyorsul 4-ig, ott van egy kisebbfajta luk, ami nem használ a sportos vezetésnek, viszont van egy kényelmes utazófokozatom 4000 alatti fordulattal 150-nél. Kadett Lego...

ommm, jó ez a kocsi, szeresd, aztán majd egyszer soká "borítsd az árokba" sok szép emlékkel de szívfájdalom nélkül :)

Dela 2009.05.08. 07:49:16

Úgy szeretem mikor a Hondások és a BMW-sek egymásnak feszülnek. A BMW akkor jön a nyomatékkal. Bocs de egy 3 literes motortól elvárom hogy toljon. ha meg 3 liter akkor ott az NSX 3,5-literes az az autó az akkori porschéket és ferrarit fingatta. A bömös az tény hogy megy, de nem úgy mint egy porsche erről ennyit.

csongiaparaszt 2009.05.08. 07:56:21

Ismerem az érzést, magam is egy kisautót hajtok napi használtban, és közben arról álmodozom, hogy lecserélem valami kényelmes nagy vasra, amivel élvezet lenyomni egy 1000 km-s túrát.
Aztán előjön a racionális énem, kiszámolja, hogy évi hány 300 km.-nél hosszabb kiruccanást szokott megtenni a család, és végül valahogy mindig az jön ki: nem éri meg.
Ez az egész autó dolog nem egy racionális ügy. Hála Istennek.
:)

Darti · http://www.darti.hu 2009.05.08. 07:59:38

Vannak autók amik tényleg arra vannak kitalálva, hogy működjenek, és azt jól teszik. Ilyen a Te mazdád is, de ilyen szerintem egy új corolla, vagy egy kis suzuki.
És persze vannak azok az autók, ami amellett hogy teszik a dolgukat, emellett még tekintélyt parancsolnak, és élmény velük minden egyes métert megtenni.

Tényleg ne add el ezt, csak ha szétesett majd alattad, viszont vegyél hozzá valamit, amibe a ha beleülsz akkor nem lehet a vigyort majd letörölni a képedről... :)

ommm 2009.05.08. 08:01:21

@lacza87: Lehetne Mercedes is akár :)

Ja, VTEC-ért elnézést, lövésem sincs, hogy került oda.


Dela 2009.05.08. 07:49:16
Az rendben van, de van négyajtós NSX? Vagy kombi? Ne kezdjünk el veszekedni ezen, inkább legyen tapasztalatcsere, nekem ezt dobta a gép, nem háborgom egy percig sem emiatt.
Bele kell törődni.

ommm 2009.05.08. 08:03:58

@Darti: Hja, kérem, akinek már van ilyenje. :)

sfdrake 2009.05.08. 08:09:33

@mehemed: olvasd el újra a cikketm szereti tiszteli az autót de rájött nem neki való. Jó mert nem hagyja cserben de neki mégse jön be de mászkálós nyúzós autonak jó, szerintem nem fikázta az autót. A japán autók minősége meg az utobbi években romlott a németeké olaszoké javult.

frankó néró 2009.05.08. 08:10:23

Meggyőződésem hogy te még nem láttál pörgős japán motort! Ez ahhoz képest dízel....

Gomulka Béla 2009.05.08. 08:20:39

Egy seggel két lovat nem lehet. (És járjon munkába soros-hatos-kardános-tizet-zabáló német álompresztízzsel akinek kidobni való pénze van. Izgalmasat és használhatatlant, mint a Csikós álma, az a fakerekes angol csattogó! A japán mellé.)

BaLee 2009.05.08. 08:22:41

Nekem is ugyanilyen kocsim van. :)
És én is Civic-et akartam előtte (előbb VTI majd 90LE). :D
Viszont én sem bántam meg. Nem lehetett otthagyni, törve nem volt, minden gyári és 70k km volt benne 9 évesen! Nagyságrendekkel jobban néz ki mint pl egy Civic, mondjuk szerintem a _gyári_ hátsó szárny is sokat dob a kinézetén.
3 éve (akkor vettem) nem romlott el rajt semmi.

Egy valamire tényleg nem való, mégpedig folyamatos hosszú utakra főleg autópályára. Ott sikerült összehoznom egy 10L-es fogyasztást úgy, hogy hajtottam is rendesen meg ment a klíma. :)

Menni tényleg nem megy annyira, bár pörgetve nem rossz, de a gyári futóművel úgy tapad az útra, hogy élmény vele autózni.

Viszont amiért szándékomban sem áll lecserélni, mert ahányszor meglátom mindig örömmel tölt el, hogy ezt a tipust választottam annyira bejön a formája és még mindig megnézik az emberek (nem egyszer jöttem ki úgy a T*scoból, hogy a parkolóban éppen nézegették vagy fényképezték pedig semmi extra tuning a fólián kívül).
Meg amúgy sem csípem a tucatautókat. :)

Dela 2009.05.08. 08:26:08

@ommm:
Nem áll szándékomban vitába keveredni azért is kezdet a kommentet úgy hogy
szeretem mikor a Hondások és a BMW-sek egymásnak feszülnek,
mindenki köztük én is a saját igazát hajtja.

Én Hondás vagyok ez egyértelműen kiderült.

Ez az egész autóipar szerintem szubjektív mindenkinek megvan a maga zsánere és arra esküszik.

Én elismerem a bömöst de valahogy jobban szeretem mikor 5-6 ezren pörög az óra és a motor ott jól érzi magát.

Nemhiába még fiatal vagyok és tetszenek a hülye gyerek autók. :)

series_one (törölt) 2009.05.08. 08:31:38

@lacza87:

van azon kívül is ilyen konstrukció....

Hrzrasn (törölt) 2009.05.08. 08:36:09

@lacza87: "Nyugodtan leírhatatd volna h veszek egy nagy köbentis BMWt, ez így elég hülyén jött ki"

Messze nem a BMW az egyetlen, aki ilyen autókat gyárt, gyakorlatilag ez a hajtáslánc klasszikus layoutja, régen az autók többsége ilyen volt.

mzperx22 2009.05.08. 08:38:07

galvanizált kasztni soká fog elporladni, hamarabb megunod
a csomtérajtó alsó pereme meg mindnek rohadt amit láttam.
ettől függetlenül én szeretem, van 2 is belőle :)

okta 2009.05.08. 08:44:20

Csak egy ötlet szintjén, nem vihart akarok kavarni: B Omega, benzin/gáz. Nagy (van kombi is), hátsókerekes, 2.5 V6 már elég nyomatékos (ha kevés akkor MV6), biztonságos, kényelmes, alkatrészek szinte már pofátlanul olcsók hozzá. Persze csak ismerős autót vagy szerelővel nagyon átvizsgáltat szabad csak venni, különben egy megbízhatatlan hulladékba könnyű belefutni, amibe aztán lehet önteni a pénzt... (tapasztalat)
Ha ment - imádtam / ha sz@rakodott - utáltam :o)

okta 2009.05.08. 08:46:14

@okta:
Ja, a fogyiját lefelejtettem: 13 lityi gázból vegyes használatban.

csiky944 2009.05.08. 08:53:46

@okta: az a helyzet hogy még nem láttam ép B Omegát :)

sandrew 2009.05.08. 08:54:31

Hajtottam ezt a 323-ast is ugyanezzel a motorral, meg az elődjét is, a bukólámpást. Nekem nem jött be, kb. ugyanazokért, amiket Ommm is említ. A motor alul tényleg nem húz, nekem az üléspozíció sem volt kényelmes, a belseje egyenjapán unalom. A forma viszont nekem bejön. A bukólámpásban több a lélek és a régebbi 1.6-os motor is jobban tetszett.

nagyvk 2009.05.08. 08:55:02

Nekem is tökilyen autóm van :) szeretem, csak egy bajom van vele: hiába szervókormányos, nehezebb kormányozni, mint más autókat... azt nem tudom, hogy csak az enyémmel van baj vagy ez jellemző erre a típusra???

forest240 2009.05.08. 08:55:59

Jé neked tornaljai rendszámod van? Na jó, rőcei, de az meg hol van? Semmi, csak meglepett. Tudom, Téged nem...

nagyvk 2009.05.08. 08:56:12

mármint hogy kisebb lenne a rásegítés??

gandras 2009.05.08. 08:57:42

@omm : Emlékszel a ma reggeli Escortra ? Bármily hihetetlen MINDENHONNAN nyomatékos ! Pedig csak 1.6 ;)

series_one (törölt) 2009.05.08. 09:04:44

@gandras:

itt most erősen benne van a "mihez képest", ugye?
:))))

Autopeti 2009.05.08. 09:11:07

Most a képeket nézve jöttem csak rá,mennyire szép autó is ez.Na jó,azért az utcán is megnézegetem néha:)

Ja és kedves ommm,kezdenek hiányozni a forma 1-es beszámolóid az Új Szóban:(((

Kuss3 2009.05.08. 09:11:48

@mehemed:
Kedves mehemed!
Ne írjál hülyeségeket ha nem vagy tisztában a tényekkel.
Ahogy már előttem írták: Astra SI 16 16v 101 LE, Golf 3 1.6 8v 101 LE 140nm.
Ezek azért nem Lada szintű motorok.
De ha gondolod megnézheted a VW Golf 1 GTi motorját is: 1.6 8v 110 LE 140nm és 1976-ból.
A fűnyíró az meg fűnyíró. Ha egyszer beszarik a japán csoda motorja akkor lehet siránkozni mert egy vagyon ráköltése után sem lesz már normális.
Szóval üjjé le oszt járkájjá. :)

A turbósítást meg bármin meg lehet csinálni a kérdés az hogy megéri-e. Amúgy meg ez a post nem a tuningról szól hanem a hétköznapi autó használhatóságáról, és a mazda egy használható jó autó még az 1.5-ös motorral is. Ezek a kategóriás autók nem élmény autók ez tény, de nem is arra vannak kitalálva.

lazlo85 2009.05.08. 09:12:27

sk rendszám? v roszul látom?

dirige 2009.05.08. 09:13:14

@Dela: Én már nem vagyok fiatal, de azt az érzést, amit egy Honda Accord 2.2 Type R produkált allattam, azt nem lehet feledni. Amikor a tucatlimo eléri az 5600-as fordulatot és vezérlést vált, az semmihez nem hasonlítható. Nekem most olasz van (150 LE, 230 nyomi), de a japo villanymotor-fílinget nagyon lehet szeretni, úgy 5500 rpm felett....
A Mazda egyébként sem a sportosságáról híres, már a napitucat típusok tekintetében, hanem a munkabírásáról. 8 éves tributom zokszó nélkül dolgozik, szó szerint, mert járom a földutakat és az autópályákat is.
Ez a Mazda meg valóban különleges a ksznija miatt.

sandrew 2009.05.08. 09:13:52

@lazlo85: Mivel ott született, ott él...

burnix 2009.05.08. 09:23:53

Nekem van egy 3-as Golfom,benzin,100 ló,Otmar Alt edition amiből 1000 darabot készítettek.Tökéletesen meg vagyok vele elégedve-nem volt még semmi baja,megy is ha kell. Persze nem lehet egy bavorákhoz hasonlítani-de szerintem a hétköznapokra teljesen felesleges egy 3 litykós V6.
A japán boyracer autókkal az a helyzet,hogy drága fenntartani,ki van nyírva mind.Persze ettől a vtecet még egy jól sikerült darab.
Könyörgöm-mi a szarnak kell felhúzni egy 1.6-ot 200 hp-re?
Aztán csodálkozik mindenki, hogy drága az alkatsrész

Aldo Moro 2009.05.08. 09:25:16

Nekem nagyon tetszik ez a kocsi. Keret nélküli ablak, meg a fényszórók, meg az egybelámpa a hátulján. Ilyet akartam venni első autónak, de nagyon drágák voltak még akkor, ezért lett belőle az első Brava. Ami nem tetszik benne, az a középkonzol. Az valami hányás, de nem lehet minden tökéletes. Azért a 2 literes 6 hengeres moci, fincsi lehet.

Aldo Moro 2009.05.08. 09:27:15

@ommm: Nagy utazó autó kell? Vegyél egy faceliftes Cromát 2,5-es tádéval. :-)

Aldo Moro 2009.05.08. 09:29:09

Vagy ha már Mazda, akkor Xedos 6.

series_one (törölt) 2009.05.08. 09:32:27

@Aldo Moro:

és a xedos6 az hol nagy?
mert se kívül, se belül.

burnix 2009.05.08. 09:38:13

Szerintem a legracionálisabb döntés a mai piacon egy Škoda Octavia még akár használtan is-bár elég sok belőle a flottaautó(nem kell feltétlenül dízel)
Az új octaviában pedig már nagyon szuperek a TSI motorok.
Ommm lehet, hogy ki kellet volna használni a roncsprémiumot?

tétovateve 2009.05.08. 09:49:44

Civicért mentem de meg iy vettem :) Nem romlott el semmi még rajta de amikor apám 2 lityás BMW-jét vezetem akkor tudom, hogy vagy BMW lesz a kövi vagy VTI :) amúgy meg (www nélkül ) putin pont mybrute pont com

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.05.08. 09:51:39

"Istenem, mekkora gondban leszek, ha ismét rám kerül a sor ebben az ismétlődő szerkesztőségiflotta-posztban. Miről fogok írni?!"

Hát baze Omm, arról az atmoszférikus hosszmotoros, mögötteváltós-kardános autóról.

Tehát a Range Roveredről. :)

(De előbb még az enyimről). ;-D

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.05.08. 09:55:20

Ti most amúgy tényleg azon vitatkoztok, hogy a Mazda 1.5-je fűnyíró, az Astra 1.6 meg nem? Ne röhögtessetek már.

Elfogadható szívómotor 3.5 liternél kezdődik, de igazándiból ahogy szoktam hangoztatni, 4 liter alatt nincs élet!

2 liter alatt minden fűnyíró. Akkor már inkább felülök a haverom Briggs benzines fűnyírójára, és akkor nem ringatom magam abba a hitbe, hogy autózom. :-D

Sopánka76 2009.05.08. 10:00:35

Őszinte szavak.
És a futóműtuning mennyire jött be?

Én is inkább a nyomatékosabbakat szeretem. Abban a tartományban legyen erős, ahol gyakran használom!

És másodszor is jól beszélsz, mert hiába, egy 2(+2) üléses sportkocsi nem alkalmas a hétköznapi használatra. (Ötajtós kell, ferdehátú vagy kombi!) És ha a hátsókerekesből még fiatalt is akarok, tényleg kiesik szinte minden a BMW-n kívül. Esetleg Lexus vagy Merga. Ezek meg egyike sem éppen az elérhető áráról híres. Vagy legyen összkerekes, akkor egy kicsit kitágul a kör, de azok se olcsóak ám.

Hiába, a különcségnek ára van.

Sopánka76 2009.05.08. 10:02:00

A Mitsubishik egyébként egész jó nyomatékot adnak lejjebb is, azt mondja mindenki.
Láttam is V6-os Galantokat, 2.0 150 LE vagy 2.5 170 LE, jó lehet! Elöl hajt, de talán még mindig jó kompromisszum.

series_one (törölt) 2009.05.08. 10:02:50

@Tie: na jó tie, de a tiedet se vegyük már kiindulási alapnak ÚGY ÖSSZESSÉGÉBEN, mert kívülről nézve eléggé úgy tűnik, hogy abban az autóban a akusztikus gázpedál van. annyit hallasz, kilométerekről, hogy hööööööööÖÖÖÖÖÖÖŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐ, ez megy két percig oszt amikor elrombol előtted a júzer, látod hogy megy már vagy kilencvenet is.
:)))))

M division 2009.05.08. 10:05:12

Soha nem értettem hogy a BMW-sek és a Hondások miért feszülnek egymásnak. Mindkét márka teljesen más világ.

ocsisajt78 2009.05.08. 10:08:27

el ne add a mazdit Ommm! amugy jo czikk(nekem mar javitott vétekes) :]

Udv, egy markatars :]

Lord heckman 2009.05.08. 10:12:43

Vegyé előző generációs Quattroportét :) Bagóért adják :) Vagy Thesist... öregurasabb, de szép....

sandrew 2009.05.08. 10:13:59

Most megtudtuk, Tie kollégának 3500 köbcentis autója van. Azt is, hogy amit ennél kisebb szívó-benzinmotorral gyártottak, az fűnyíró, nem autó. Kell valami érv, amivel bizonygatja mások előtt a választása ésszerűségét, mert azt mégsem mondhatja, hogy autója erejével saját kisebbségi komplexumát ellensúlyozza.

sandrew 2009.05.08. 10:15:17

@sandrew: Bocsánat: komplexusát

burnix 2009.05.08. 10:21:10

@Tie: 4 liternél kezdődik?muhaha!
mi a szarnak a 4 liter?hol használod ki?
esetleg a kútnál,ahol fel akarsz szedni valakit

burnix 2009.05.08. 10:22:18

aztán lehet,hgy csak BKV-n jár a barom

HAWOCK 2009.05.08. 10:25:25

@burnix:

Sztem is, de bérlet helyett legfeljebb gyűjtőjeggyel.

series_one (törölt) 2009.05.08. 10:29:11

@burnix:
namost a saját ismeretségi körömben tudnék mondani nagyhirtelen tíz embert tizenhét-tizennyolc autóval együtt (némelyiknek ugye több van), akinek négy liter fölötti a gépe, javarészt napi használatban.
a legnagyobb az 7,5 liter.hol használja ki...
mér, részterhelésen ötvennél csorogva egy egyhatos autó szerinted hány lovat produkál?
az ilyesmi sose a racionalitásról szólt.

tomnemtom_ori 2009.05.08. 10:29:51

@burnix: ja. életébe nem látott még se vényolcat, se négyliteres autót, se terepet.
ez egy ilyen srác.
:D
ja, gitárja sincs.

kamionmentés · http://www.kamionmentes.hu/ 2009.05.08. 10:31:41

"A kár a vételár 90 százalékát tette ki úgy, hogy a saját lábán távozott, és még csak a zárhíd sem görbült, a hűtő sem lyukadt ki, anyád. Persze márkaszerviz, de ha már javítunk, lehetőleg gyári alkatrészekkel, gondolom, ezért is volt ennyi."

Ez akkor nem gazdasági TK lett volna?

Rocko- 2009.05.08. 10:35:32

@burnix: "Ommm lehet, hogy ki kellet volna használni a roncsprémiumot?"
persze, négy évvel ezelôtt mindenképpen.

sandrew 2009.05.08. 10:13:59
sikerült totálisan mellélônôd. :)
dobj egy újat.

burnix 2009.05.08. 10:21:10
hol használja ki? terepen.

tomnemtom_ori 2009.05.08. 10:29:51
jaja, ezek ilyen srácok. ide jönnek, fongjuk sincs semmirôl, de pofáznak. kezdem megérteni Sabcot.

Lord heckman 2009.05.08. 10:36:10

@Tie:

Szivesen nyírnék Integrával füvet pölö :)

nyünyüce 2009.05.08. 10:38:25

én is Civicért mentem annak idején, aztán 97-es Madzag 323 lett belőle. Imádom!

szemeteske 2009.05.08. 10:44:08

Hallva az igényeket a következő verda nem is lehet más csak egy 2000 után Xedos 9-es. V6-os motorral, fűthető bőrülésekkel, legendás megbízhatósággal. És még olcsó is!

megint 2009.05.08. 10:44:34

mehemed, ugyan mond már el mitől igényes egy öreg japán autó belül, mert pl a hondák a legigénytelenebbek között volt, még a legendek is, láttad te abban milyen "fa" van? Mintha a tescoba vették volna 1500 ft-ért.

Seca81 2009.05.08. 10:50:08

Aki 4-5-6-7 literes autót vesz, szerintem nemigen veszi figyelembe a fogyasztási adatokat ill. használhatósági szempontokat (terep-pálya-város)... Engem sem érdekelne. Nem hinném, h a terepjáró tulajok 100%-a terepen (is) használná kocsiját.
Ha megtehetném és nagyköbcentis, akkor csakis 67-es Mustang :)
Ez a Mazda pont jó városba, erre való nem száguldozásra, hisz mit várunk egy 1.5-ös mocitól???
Nagy utazóautó??? 929? Mondjuk ritka mint a fehér holló...

Seca81 2009.05.08. 10:54:03

@megint: Ki kell cserélni igazira :)
Én megcsinálnám a saját kocsimon az tuti! Idő, kézügyesség, gépek, szerszámok az elkészítéshez, lakkok, festékek, hozzáértés és kitartás. Nem kis munka, de unokatesóval simán megcsinálnám!

McK (törölt) 2009.05.08. 10:54:09

@szemeteske: nyilván.
Egy kavicsot kapott lámpa árára meg gyűjt majd egy fél évig,világos..pff..

Nem rosz kocsik ezek,amire kitalálták szuper,illetve egy 316-os BMW sem jobb.
Ez se megy,de legalább sokat eszik.

Nekem a 320 MÁR TETSZIK,DE AZ IGAZI BENZINESBEN A 325!

A full tuti meg az 525d nekem.
Megy is,nevetségesen fogyaszt,és nem a testem formályát is felvevő autómmal együtt kell eltemetni egy kisebb baleset után,mert van tömege. Nem úgy mint rizsrakéta társaival,esetleg.

Seca81 2009.05.08. 10:56:04

A váltógombbal kezdeném. Mahagóni vagy bükk, esetleg dió...

Sabc 2009.05.08. 10:56:24

@okta: Omega... édesistenem... egyrészt fos, másrészt az MV6 is gyenge szar, harmadrészt arról ne beszéljünk, hogy mennyire biztonságos, mert egy jó barátom menyasszonya egy olyan fosban halt meg egy sima városi tempójú oldalütközéses baleset során.

Sabc 2009.05.08. 10:59:58

@burnix: Nem kérlek, Tie naponta egy 4.2-es, V8-as, közel 3 tonnás Range Roverrel jár, és élvezi.
És sose fogod megérteni, miért jó a nagy köbcenti, amig nem jártál ilyennel napi szinten. Elfogadom, ha valaki nem akar, tiszteletben tudom tartani az 1.6-os Octaviát is, csak ne akarjon az Octaviás meggyőzni, hogy én hülye vagyok. Én se akarom meggyőzni őt. És akkor békében megférünk egymás mellett.

burnix 2009.05.08. 11:02:33

@Rocko-: Senki nem beszélt itt a terepezésről szerintem.
Ennyi erővel beszélhetnék akár versenyautókról is.Azok is kihasználják a 4 litert

Ahol pedig elmegy a Land rover vagy G merci ott elmegy egy Niva is.

Persze nem azt mondom,hgy a 4 liter az szar csak azért van alatta is élet

Seca81 2009.05.08. 11:03:51

@Seca81: Ja sorry, írta h nem akar japán "utazóautót" v hobbiautót. Akkor 850 v 635csi :)

PSmith 2009.05.08. 11:05:25

Kb. '93-'94-ben vettem egy Golf mittom én mennyist. Új 1.4 New Orleans. Na az valami botrány volt. Szarabbul ment mint egy zsigoli és kb annyit fogyasztott. Kétszer csukták meg a parkolóban, míg szerelőnél volt béreltem egy astrát (1.4), aztán egy 323 mazdát(1.3).

Már az astra is jobban ment, de a mazda egy álom volt a golf után. Kicsit hangos, kicsit szent kvarcórás, de ment. A golfhoz képest.

Nemrég vettem egy mx5 2.0. Nem mondom, keresztbe lehet tenni minden kanyarban, de keveslem a 160 lóerőt. Évek óta csak 250 lóerő feletti kocsijaim voltak.

Szóval minden viszonylagos.

Sabc 2009.05.08. 11:06:52

Ahol pedig elmegy a Land rover vagy G merci ott elmegy egy Niva is.

Ez így ebben a formában nem biztos, hogy teljesen igaz. De azért a Niva is jó terepjáró.

Egyébként a lényeg tolerancia. Régen én is mindenkit meg akartam győzni, hogy csak a BMW az isten, és minden más szar, de aztán rájöttem, hogy ez hülyeség. Én szeretem a BMW-t, ez egy dolog, de attól még másnak nem muszáj. Ezt abszolút el tudom fogadni, csak akkor az a más is fogadja el, hogy én meg attól vagyok rosszul, ha állandóan 7000-ren lángoltatják a motort, és ne kezdjen meggyőzni és/vagy fikázni engem és az autómat, hogy fasz vagyok. És mint mondtam, akkor nem kell anyázni egymásra.

Bambano 2009.05.08. 11:07:23

Végre egy ember, aki érti, hogy milyen a rendes motor:)
Hogy is mondta az M műhely főnöke: A köbcentit csak még több köbcenti pótolhatja.

Ha lemondanál a hosszábanról, akkor más márkából is van rendes lökettérfogatú autó és akkor nem kell kifizetni a kék-fehér propeller felárat. Pl. megnézed a 2009-es év autóját meg a 2009Q1-ben legjobban fogyó autót, megkeresed az elődjét és kész.

sunblind 2009.05.08. 11:08:25

... én kitartottam a civic vti ötlet mellett, aztán kereshettem is fél évig egyet, ami nem húz véres csíkot maga után :) Találtam egy kétezres évjáratút, ami szerencsére közel négy éve problémamentes nálam, monnyuk pont ma reggel éreztem, hogy billeg egy kicsit az ülés, és rohadtul ki kéne takarítani. A nyomatékhoz semmi köze sincs, nulla tuning, tök gyári, de én azért szeretem, leginkább a futóművét. Gőzöm nincs, mit vennék helyette ami ennyire barátságos és agilis jószág, és minden előnyös tulajdonsága megmaradna. Édesapámnak a vacsiújan vásárolt mazdája viszont néhány kilóméterrel a százezres forduló után kiköpte a wankel motort, pedig tudom, hogy nagyon vigyáz rá, szerencsére garis volt, de a következő ilyen kör alsóhangon két Méter.

sandrew 2009.05.08. 11:09:05

Persze, tudom, megint nincs igazam. De azért kíváncsi lennék egy olyan felmérésre (lehetetlen), hogy a 4 liter hengerürtartalmú terepjárókat milyen arányban használják arra itthon, amire való lenne. Ha már az az indok, hogy a terep miatt kell a nagy motor. Meg a 6 literes bömös a pláza előtt, na az mennyi hosszút megy egy évben (nem, nem Bp-Siófok, hanem mondjuk 6-700 km az autópályán). És ha kedvtelésből tartott örömautók tulajdonosairól beszélünk: egy igazi autómániás nem fűnyírózza le azt, ami a maga kategóriájában megfelelő. Szívvel szereti a 6,7 literes V8-asát, de nem fűnyírózza le az ismerőse Integrale-ját amit másért lehet szeretni.

burnix 2009.05.08. 11:12:01

@Sabc: Itt senki nem vonta kétségbe a nagy motorok tudását, leborulok előtte-és ezt komolyan mondom.Nincs is jobb egy V8 bugyborgásánál, de nekem se jöjjön senki azzal, hogy 4 alatt mind fűnyíró.
Örülök, hogy Tie megengedheti magának a V8-at.0n is eljárnék vele,de itt azzal van a baj, hogy a köbcentivel nő az egó is

Sabc 2009.05.08. 11:13:28

@Bambano: a mi felfogásunk szerint, egy autóban hosszában van a motor, minimum 6 hengeres, és hátul hajt.
Keresztmotor nemjátszik.
a kék-fehér propeller meg jó dolog.
Nekünk.

HAWOCK 2009.05.08. 11:13:51

@Sabc:
"Tie naponta egy 4.2-es, V8-as, közel 3 tonnás Range Roverrel jár, és élvezi."

Ez meglepő. Fogadni mertem volna hogy utálja a dolgot :)

Sabc 2009.05.08. 11:15:25

@burnix: Erre írtam a toleranciát.

Bambano 2009.05.08. 11:18:31

@Seca81: Két és fél évig egy 1.6-os fóccvágen bora volt a céges autóm. Amikor távoztam a cégtől, választhattam, hogy megveszem a saját cégautómat vagy veszek mást. Olyan hülye voltam, hogy vettem egy 3.2-es vectrát. Azóta a vekivel is éltem 4 évet, a borával éltem 2.5-et, ennyi idő alatt kiderült, hogy a BORA fogyaszt TÖBBET. Én nem azt mondom, hogy az 1.6os fűnyíró, én azt, hogy két liternél kisebb motor csak az ablakmosószivattyúban lehet.

A vectrát nem kell agyonforgatni ahhoz, hogy normálisan felvegyem a forgalom ütemét. 1800-nál fel kell kapcsolni, ha nem akarok sztrítracsingosnak kinézni.

Akárhányszor ilyenekről beszélgetek, mindig kiderül, hogy a világ tele van a sok köbcentiről szóló mítoszokkal.

Bambano 2009.05.08. 11:21:48

@Sabc: semmi baj nincs ezzel a felfogással, csak én egyrészt nem szeretném kifizetni a bmw hírnév árát (mert nincs miből), másrészt a bmw sofőrökhöz asszociált stílus is zavar, függetlenül attól, mennyi az igazságalapja. A bmw műszaki szintje tetszik.

SsPL71 (törölt) 2009.05.08. 11:24:45

@Tie: "Elfogadható szívómotor 3.5 liternél kezdődik, de igazándiból ahogy szoktam hangoztatni, 4 liter alatt nincs élet! "

Kíváncsi lennék, hogy akkor is ezt mondanád, ha csak 3Literes lenne a Range-ed?

sandrew 2009.05.08. 11:25:12

@Bambano: "kiderült, hogy a BORA fogyaszt TÖBBET."
Az nem mítosz, hogy a köbcentivel nem egyenesen arányos a fogyasztás. De ugye nem Budapesten, mondjuk Békásmegyer-Kőbánya viszonylaton mérted?

Bambano 2009.05.08. 11:26:27

@burnix: Magyarországon az újautó vásárlók jó része alulmotorizált hulladékot vesz. Pedig minél nehezebb az autó, annál inkább igaz az, hogy a legkisebb vásárolható motorkkal nem működik optimálisan. A nagyobb motorok között rendszerint van, amelyikkel kevesebbet fogyaszt.

Lehet, hogy a köbcenti növekedésével nő az egó (szerintem nem), de a köbcenti csökkenésével meg nő a hülyeség is.

Rocko- 2009.05.08. 11:27:06

burnix 2009.05.08. 11:02:33
amikor Range Rover lett felemlítve - Tie által - akkor szerinted nem terepezésrôl beszélünk? egy Range pályauató?

"Ahol pedig elmegy a Land rover vagy G merci ott elmegy egy Niva is."
na ezt majd Tie-nak leszel szíves. csak ne csodálkozz ha körbe leszel röhögve. sokszor.

Bambano 2009.05.08. 11:21:48
egy dolog a sztereotipia, de még hülyébb dolog éltetni 4:1-hez a normális:hülye BMW-vel rendelkezô ismerôseim száma.

Hrzrasn (törölt) 2009.05.08. 11:27:21

@Tie: Baszhatod a 4.2 litert, mert ezekben a régi romokban harmatgyenge kôkorszaki motorok vannak (~200PS), és egy majdnem 2 tonnás dobozt mozgatnak a Rover esetében - tehát zabálni zabál, cserébe viszont nem megy. Próbálj ki egy Scirocco III-at, egy modern, 2 literes TSI motorral (ami szintén 200 lovas), és soha többet nem mondasz olyan önfényezô ökörséget, hogy 4l alatt nincs élet.

SsPL71 (törölt) 2009.05.08. 11:28:24

@Bambano: Akkor az amerikaiak, nagyon okosak lehetnek, ott ugye, elvétve lehet 1.6-ost találni.
Még a 2Literes is ritka.

series_one (törölt) 2009.05.08. 11:29:21

@Bambano:

bmwből van öregebb is és az rendszerint olcsóbb.
persze igez ez más márkára is, de ezt mondjuk te hoztad példának.
aztán az is igenjól szerethető autó.

series_one (törölt) 2009.05.08. 11:30:23

@SsPL71:
olyan nem volt.
rangeben a legkisebb a háromfeles karbis volt.
legalább utánanéznél.
:))))

Bambano 2009.05.08. 11:30:39

@sandrew: miért, a bora nem fogyaszt többet Budapesten, mint országúton? Abban a flottában volt olyan bora, ami nem állt meg 14 literből Pesten.

A fogyasztás sokkal inkább függ a kocsi tömegétől, mint a köbcentitől.

SsPL71 (törölt) 2009.05.08. 11:31:27

@series_one: Tisztában vagyok vele, hogy nincs 3literes, ez egy feltevés volt, olvasás után értelmezni is tudsz?

series_one (törölt) 2009.05.08. 11:32:28

@Hrzrasn:
oszt a sciroccóval szintén légvonalban közlekedik majd mondjuk egy budapest-mór viszonylatban, ahogy például azzal a döggel, mi?
értem.

SsPL71 (törölt) 2009.05.08. 11:33:01

@Bambano: Flottás, leharcolt, csak papíron karbantartott autókat ne hozzunk már fel példának.

SsPL71 (törölt) 2009.05.08. 11:34:39

@series_one: Kötelező légvonalban közlekedni?
Nincs út vagy mi a faxért kell terepjáró?

series_one (törölt) 2009.05.08. 11:34:51

@SsPL71:
nem, én hülye vagyok az ilyesmihez, igazából se írni, se olvasni nem tudok, itt kalapálom ezek et a furcsa krixkrax feliratú gombokat oszt néha kiad valamit ide a kommentek közé.
tartalomban viszont összevethető az átlagjúzerével, szóval nagy gond nincs, nem lógok ki az átlagból.

Bambano 2009.05.08. 11:35:23

@SsPL71: te honnan tudod, hogy az én melós autóm az milyen állapotban volt? Jól megalapozott, érvekkel alátámasztott, a helyzetet pontosan ismerő hsz volt...

series_one (törölt) 2009.05.08. 11:37:53

@SsPL71:

te figyi, nem nőtt ki a lábad, hogy mondjuk néha autóval közlekedsz?
kötelező?
jó, tudom, néha gyorsabb.
a bicikli is gyorsabb.
ja azon elázol az autóhoz képest.
izé.
vegyél esőkabátot, oszt milyen jó is az, senki ne monda el, hogy az nem elég.
hát.
szerinted egy terepjárót épített úton kívül használni teljesen tökéletlen dolog, csak arra jó, hogy ne dudáljanak le a forgalomban, mert nagy?

SsPL71 (törölt) 2009.05.08. 11:38:00

@series_one: Mindegy, nagyon elvagytok szállva a saját ló fényezésével meg a saját döntés mindenek felett való igazolásával.

Bambano 2009.05.08. 11:38:50

@Rocko-: a négy normális bmw sofőrt nem veszed észre, pont, mert normális. Azt az 1 idiótát, aki bele akar lökni az m3-on a pályatesteket elválasztó korlátba, azt veszed észre. Sajnálom, az előítéletek általában nem logikusak :)

@Hrzrasn: a modern, 2 literes tsi motor (már amennyire fóccvágenre lehet mondani, hogy modern) pont azokban a forgalmi helyzetekben nem teljesít jól, ahol a szabadszívású sok köbcentis igen. Egy nagy motort nem kell szétpörgetni, hogy el tudj indulni, nincs turbólyuk, nincs harmatgyenge nyomaték alul és pont ezt hangsúlyozták a posztban. Hogyha egyszer már megindult, utána húz, mert van turbónyomás, ez igaz, de ettől városban még nem leszel boldogabb.

burnix 2009.05.08. 11:41:34

Ahhoz, hogy felvegyem a forgalom ritmusát, ahhoz szerintem nem kell 4l+.
A fogyasztás pedig ember kérdése-ki hogy jár a kocsival.
Ismételten mondom, hogy semmi bajom a nagyköbcentis motorokkal-élvezet vezetni,hallani.
Nem akarok senkit lebeszélni erről vagy arról-Ha rajtam múlna mindenki 5lityis mocival járna.
Csak a tulajok egy bizonyos részében van hiba-sabc ezt nem rád értem.Vannak olyan felfogásúak akik szerint aki kisseb autóval jár mint ők azok szar szemét alakok-az ilyeneket pedig nehéz tolerálni.

Sabc 2009.05.08. 11:45:55

@burnix: Vannak beképzelt, maguktól elszállt nagyköbcenti tulajok, de vannak ugyanígy kisköccentis komplexusos tulajok is, akik élből fröcsögnek mindenre, ami az övéknél nagyobb.
Namost ideális esetben ezek ütik egymást, a többi normális ember meg békében elvan egymással.

Anulu · http://salgoauto.hu/ 2009.05.08. 11:47:06

Általában az új autó vásárlók, a gyengébb motorokat részesítik előnyben, az áruk miatt. A motoron megspórolt összeget ráköltik az extrákra. Így máris van az embernek 1,2-es Astra G Classic Kombi klímával, ami a klíma használatával 3000 fordulat alatt nem képes elindulni.

SsPL71 (törölt) 2009.05.08. 11:50:49

@series_one: "olyan nem volt.
rangeben a legkisebb a háromfeles karbis volt.
legalább utánanéznél.
:))))"

Egyébként meg nézz te utána, volt 2.5-ös Turbo Diesel 6 hengeres, a BMW gyártotta.

burnix 2009.05.08. 11:53:08

@Bambano: Azzal egyet értek hogy egy octaviába nem való pl az SDI motor,mert harmat gyenge.
Rocko:Kíváncsi vagyok ki hányszor használja sokköbcentis terepjáróját olyan terepezésre, ahol nem megy el egy Niva.

burnix 2009.05.08. 11:55:49

@Sabc: Én úgy érzem mi azért egy húron pendülünk, csak a húrnak a két végén vagyunk.
Ez mind igaz amit mondtál-oda vissza érvényes.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.05.08. 12:00:48

@SsPL71: nem annyira ritka (2.0), csak kiröhögik :)

series_one (törölt) 2009.05.08. 12:04:25

@SsPL71:

nekem neeee...
kicsit többet meg közelebbről láttam olyan embert, aki rangeről mesélt, mint te...

burnix 2009.05.08. 12:07:35

Figyeljetek!
A nagy motor jó!a kicsi ésszerű!a túl kicsi szar!

Rocko- 2009.05.08. 12:08:09

SsPL71 2009.05.08. 11:24:45
nyilván nem véletlenül vett 4 litereset és nem hármasat.

Hrzrasn 2009.05.08. 11:27:21
az övé 3 tonna. és terepen kit érdekel, ha mennyi a végsebessége? az meg hogy hány lóerôs, az kurvára mindegy, ha egy kamiont kihúz az árokból, akkor elég nyomatékos.
különbensi, ki akarnak száguldozni egy 3 tonnás kockával?

SsPL71 2009.05.08. 11:34:39
kötelezô az úton menni?

Bambano 2009.05.08. 11:38:50
hidd el, azt is észre lehet venni. nem kell bebújni a sztereotipia mögé. azt is észrevettem, h az A8-as sofôrje megköszönte h elengedtem.

a második felével egyetértek. :)

SsPL71 2009.05.08. 11:50:49
most autókról beszélünk vagy traktorokról?

burnix 2009.05.08. 11:53:08
sokszor. egyszer próbálj ki egy ilyet. megérted majd.

Sabc 2009.05.08. 12:08:34

@burnix: És ez jól is van így.

ommm 2009.05.08. 12:09:38

@mzperx22: Van egy gyanúm, hogy a csomagtérajtó zár körülötti kis műanyag takarólemez mellett folyik be a víz. Az enyémen hiányzik, de szinte minden hátulról törött F-ről is.

burnix 2009.05.08. 12:09:40

Ez az én álláspontom!
Kicsiből is van jó meg nagyból is-csak hát a nagyot nem mindenki engedheti meg magának-sajnos.

ommm 2009.05.08. 12:17:21

@Skodafan: Na ja, az már sok ló lett volna egy seggre. Kicsit nekem is hiányzik, de nem tudtam elvállalni. Nem szívesen ígérek meg semmit, amit nem tudnék teljesíteni rendszeresen.

burnix 2009.05.08. 12:17:57

@Rocko-: Legyen igazad!van olyan helyzet amikor kell az a Nm.szeretném is kipróbálni.Nivát már próbáltam és elképesztő volt,hogy milyen helyeken is elmegy.

Sabc 2009.05.08. 12:21:46

@burnix: Hát persze, azért az oroszok se szarral gurítanak. De azért a Range más világ, hiddel.:)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.08. 12:28:19

Az UAZ majdnem annyit tud terepen, mint a rover, csak tizedannyiba kerül a cucc hozzá, és nem fáj, ha megkarcolják az oldalát a belógó bokrok meg villanypásztorok.

Amúgy tényleg más világ, mert az UAZban nem lehet beszélgetni, nincs lebutítva szervóval, és nincs benne biztonsági őv.

Valamint alapvetően nem traktornak készült.

Bambano 2009.05.08. 12:28:53

@Rocko-: én utaztam terepen, mélyszántáson 120 körüli sebességgel, egész kényelmes volt. BMP-1, 13 tonna, láncos:)

ommm 2009.05.08. 12:30:26

@Sopánka76: A futómű teljesen rendben van. Illetve volt, most valahogy a BP-i utakon kezd fáradni, a szilentek bírják, de a lengéscsillapítók lassan megérnek a cserére. Persze a komfortérzet kapott egy mínuszt, előtte sem volt hűdenagy (alacsony az üléspozíció, kemények a rugók), de még éppen elviselhető. A szerkesztőségi garázs rámpájára már azonban nem tudok felállni anélkül, hogy a kartert vagy a kipufogót ne vegyem érintőre. Kanyarban finom, lehet jókat rajzolni vele és bírja is, de mostanság már nincs szívem hajtani.
Nem vagyok meggyőződve róla, hogy jó ötlet volt :)

Dela 2009.05.08. 12:35:33

Úgy szeretem a kommenteket olvasni.

Komolyan ilyenkor szerintem majdnem minden gyártón végig zongorázunk, és inkább hasonlít egy boksz meccsre mert arról szól a dolog hogy ki tud még egy utolsót ütni a "vason".

Fentebb is írtam hogy ez az egész autósdolog szubjektív. Mindenki a maga igazát hajtja.
Persze vannak kompromisszumképes kivételek is.

SsPL71 (törölt) 2009.05.08. 12:37:41

@Bambano: BMP-1, Sebesség 65 km/h úton, 45 km/h terepen.

series_one (törölt) 2009.05.08. 12:42:44

@kolbászoszsömle:

" csak tizedannyiba kerül a cucc hozzá"

no azért ez se vállalhatatlanul drága...

"és nem fáj, ha megkarcolják az oldalát a belógó bokrok meg villanypásztorok."

öhm...
keptar.terep.hu/tie060520/P1020178?full=1
mostmilesz, megkarcolódik.
:))))


"Valamint alapvetően nem traktornak készült."

valamit keversz itten, gondolom a LAND roverre akarsz célozni.
ez meg mondjuk RANGE rover, de tudom, ez is olyan lehet, mint a trabant gyár, hogy egyfélét gyártottak oszt setöbbet.

series_one (törölt) 2009.05.08. 12:43:45

@SsPL71:
na jó, de lehet, hogy ő bmp2vel ment, az meg kéccer ennyit tud.
a bmp3 meg háromszor.
:))))

bucek 2009.05.08. 12:46:40

Nekem is egy fentebb idézett fos zöld 323-as Mazdám van nem az F-es hanem a sedan.Ugyanaz az 1.5-ös motor 88 pacival.Lomha mint az öszvér de a fogyasztása kárpótol ezért.Autópályán 130-140 utazót tartva nem tudtam 6,5 fölé vinni és a város is megáll 7,5 alatt.11 éves a drágám második gazdaként hajtom 7.éve.162.000 km van benne.Fékbetét csere,pár izzó,két féltengely gumiharang és egy klíma kompresszor csapágy cserén kívül más baja nem volt.Amikor az ember használt autót vesz akkor inkább a műszaki állagát nézi és csak másodlagos a szín.Inkább legyen egy olyan autód amire nem költesz százezreket csak mert jó volt a színe és megvetted.Az nagy mázli ha mindkettő stimmel...
Sok autóm volt de egyiket sem szerettem ennyire mint ezt.Lehet,hogy a német vagy francia verdákhoz olcsóbb az alkatrész ehhez viszont nem nagyon kell semmi mert mindent kibír.Amit meg ugye nem kell megvenni annál olcsóbb nincsen.:-)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.08. 12:53:05

@series_one: a fene sem tudja megkülönböztetni azt a sok imperrialista szutykot egymástól.

Amúgy szerintem egy UAZnak jobban áll, ha kicsit karcos a zöldje, mint a range rovernek.

Viszont az igaz, hogy az se túl drága.
Főleg, ha nem vagy tökhülye az olyan bonyolult eszközök kezeléséhez, mint a krova.

Bambano 2009.05.08. 12:56:48

@SsPL71: igen, a hivatalosan ajánlott sebessége ennyi lehet.

series_one (törölt) 2009.05.08. 13:16:22

@kolbászoszsömle:

mondjuk azt nem árt figyelembe venni, hogy ezen még a jövő hét is collos, metrikus dolgok elég ritkásan vannak rajta.
:)))

okta 2009.05.08. 13:16:54

@Sabc:
Halt már meg ember kamionban is... Ha találkozik egy Omi meg egy 323, inkább az Omegában ülnék. (Természetesen részvétem az ismerősöd menyasszonya haláláért.)

MV6 persze hogy gyenge, főleg egy 1.5-ös hasonló korú és áru japánhoz képest, nem beszélve az 1.2-es Fabiákról. :o) Nem mondtam, hogy a világ legjobb autója és nincs erősebb ettől. Ommm által írt dolgokra reagáltam:
"előbb-utóbb szerzek mellé egy igazi utazóautót, amiben van rendes, nagy, atmoszférikus motor hosszában, mögötte váltó, kardán és diffi"
És gondolom nem a világ összes pénzét akarja erre elkölteni. (Bocs, ha tévedek!)
Azt is tudom, hogy a piac csak romokkal van tele (én is beleszaladtam), de egy jó állapotú (faceliftes) gép erre célra egy jó megoldás. Opel alkatrész árak meg elég alacsonyak.
De ezért is írtam, hogy nem akarok ezzel vihart kavarni, mert annyira azért nem érdekel, hogy ki milyen autót vesz vagy mi a véleménye mondjuk az Omegáról...

Amúgy meg Totalcar for Prezident: egy mezei blogos bejegyzéssel pár óra alatt jobban megosztják az embereket, mint jelenlegi vezető politikusaink. :o)))

Sabc 2009.05.08. 13:43:06

@okta: hogy maradjunk annál amit ismerek, egy sima 535i-vel bármikor körbeautózok egy MV6-ost, és az bőven nem a világ össze pénzébe kerül.
omm kartács egyébként ilyen téren eléggé egy húron pendül velem, szóval az opel nem igazán játszik. :)

gin74tonic 2009.05.08. 13:47:50

na most total off leszek de erdekes:


2 perce olvastam hogy a GAZ gyart is tulajdonlo orosz befektoteke lehet az opel gyar. ( konkretan oleg gyeripaszka orosz oligarha erdekeltsegei vetettek szemet ra )

opel - sosem kop el - szgyelano v cccp :DDD

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.08. 13:48:59

@okta: Ha az lenne, hogy egy civic-ért mentem, és alul nem egy mazda állna, hanem egy BMV, vagy egy merkhádesz, esetleg egy alfa akkor sokkal több és színesebb hozzászólást olvashatnál.

Valami olyan szöveggel, hogy elmentem, hogy veszek egy hondát, de rájöttem, hogy olyan rondát mégsem vehetek, ha egyszer már bömössel is mehetek...


Amúgy az opel mióta autó?

gin74tonic 2009.05.08. 13:50:24

@Bambano: a BMP 90et megy, vezettem eleg sokat vagy 20 eve - sponsored by magyar nephadsereg

igaz, barhol ment 90et, de egy fikarcnyival nem tobbet. lehet azota ujabbak vannak.

okta 2009.05.08. 13:54:04

@Sabc:
Azt "sejtettem", hogy ezen a húron penget ő is... ;o)

Amúgy meg a hozzászólások alapján egyre nyílvánvalóbb, hogy neki inkább egy 4.0 V8 Rover motorral szerelt karcos UAZ kellene, Niva ülésekkel.
:-DDD

megint 2009.05.08. 14:11:39

Bambano, ne beszéljél már hülyeségeket, egyszer az új tfsi-ben már nincs az a hatalmas turbólyuk amiről te beszélsz, aztán ha te egy 3.2-es autóval ami még nehezebb is mint a bora, kevesebbel eljártál mint egy 1.6-os borával akkor felesleges volt ekkorát venned

nynfus 2009.05.08. 14:13:11

Az én vasam 14 litert eszik és 0 Ft a piaci értéke. DE

egy igazi utazóautó, amiben van rendes, nagy, atmoszférikus motor hosszában, mögötte váltó, kardán és diffi. És alulról van nyomatéka.

álomautó...

nynfus 2009.05.08. 14:20:34

Opel Omega A 2.4i :-)

ommm 2009.05.08. 14:25:59

@okta: Na, na, na. Egyrészt nem kizárólag ebből áll a világ. Másrészt pedig vannak az igények és van a kínálat. Új autóm nem lesz, be szép is lenne. Messze még az alagút vége, egyszer írok erről is egy poszt.
Ne zabáljuk fel egymást, mert előbb-utóbb nem marad senki, aki leoltja a lámpát.

Bambano 2009.05.08. 14:44:34

@megint: az a motor, ami a borámban volt, egy hulladék. Elég nehéz összehasonlítani a vekit meg a borát, mert a veki van vagy másfél tonna, a bora meg 1250 kiló. Jobb lehet egy 1.6G astrával hasonlítani, az 1100 kiló, közelebb van valamivel. Az astra sokkal kevesebbet fogyaszt, mint a bora.

Én nem azért vettem ekkora autót, hogy mindig nyélgázon kitoljam a szemét, hanem azért, hogy normál közlekedési szituációkban csendben, alig emelt alapjárattal eljárjon. Nagy ritkán ha gázt kell adni, akkor meg menjen.

És persze az ár. A sok köbcentis autókról azt hiszik az emberek, hogy sokba kerül fenntartani (nem igaz), ezért használtan csak mélyen áron alul lehet eladni. Én mélyen áron alul vettem, mint 3. tulaj. Nem bántam meg. Megvenném megint, de már csak insignia lesz, mire ezt el akarom adni.

Aki meg azt mondja, mióta autó az opel, arra azt mondjuk másik fórumon, hogy troll, mert csak flamelni akar.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.05.08. 14:47:37

@Sabc: Inkább beszéljünk az 530i-ről, ne egy fél literrel nagyobb lökettérfogathoz hasonlítsunk - az egyenlőség jegyében :)

Amúgy én is egy lassan tinédzserkorba lépő Mazdát hajtok (626) és a legnagyobb megelégedésemre. Szeretni igazán szívből nem lehet mint lélekkel bíró jószágot (mondjuk bármi, amit 1985 után készítettek, azt szerintem alapból nem lehet), de sunyin kedvelteti meg magát az emberrel, lakva :) Eddig csak fékbetétet cseréltem (a rendes 'normál' szervizeken kívül, ami ugye minden autónál érvényes) ami teljesen normális, rendeltetésszerű dolog, nekem megfelel. Kellemesen megy, gazdaságosan eszik, nem romlik el és nem akarják se ellopni, se nem irigyek rám :) És ez nekem jó :)

Persze én is szeretnék egyszer majd BMW-t, de a büdzsé még nem teszi lehetővé. Nem is mondtam sose, hogy az rossz autó, hiszen miért lenne az? Sok az irigy ember inkább, azt mondanám...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.08. 14:52:35

@Bambano: nézd

Az egy vicc volt. :o
Mint a feljebbi izé, hogy a ronda a honda, meg a hogy fasza a bmv.
Ezek mind viccek voltak. :o

Ám az opel nem az az autó, amire az ember _vágyik_.
Olyat venni szokott,mert occsó,és me el lehet adni ha má nem kell.
Ellentétben pl. egy sokköbcentis szívómotorral rendelkező propelleres csodával.

Mert az emberek gyávák.

Irigykedve nézetk rám meg a fiat coupe-ra, az új fábiájukból, holott az ő autójuk drágább volt, mint az enyém.
És gyanítom többet is evett.

Ez van.

Seca81 2009.05.08. 15:01:06

@KuKori: "mondjuk bármi, amit 1985 után készítettek, azt szerintem alapból nem lehet"

Nanana!!! :)))) Ugye a Rotary kivétel... Ill. a coupe 929.

kerületi28 2009.05.08. 15:04:41

mi az hogy nem lehet szeretni ezeket az autókat??? ez baromság!!! imádni kell őket!!és természetesen tisztelni is.

Bell & Sebastian 2009.05.08. 15:10:58

Tudhatnátok, terepes a kenderültetvény miatt kell. Bele-bele is szívnak időnként. Ettől szépek, bölcsek és erősek. És gazdagok. Ti meg rondák, hülyék, gizdák és szegények vagytok!

Meg szar az autótok! Is!

lacza87 (törölt) 2009.05.08. 15:13:23

@ommm: Te és egy Mercedes ezt még nekem sem beszéled be :D

lacza87 (törölt) 2009.05.08. 15:18:10

@Hrzrasn: képzeld el én is tudom, de ami már nagyköbcentis akkor kiesik a Lada:) a Mercedes nem igazán illik ommm-hez, Lexus-nak meg van ugyanez a hátránya mint ami a Mazdával a gondja ommm-nek, a többi meg annyira drága vagy öreg h sztem álmodozni sem mer róla:D
(csak ezt így nem akartam ilyen hosszan magyarázkodni)

kuzee01 2009.05.08. 16:04:13

@kolbászoszsömle: Aki Fiat Coupeval jár rossz ember nem lehet. :) Nagy álmom az az autó. Megjelenik valahol egy ilyen kocsi akkor a 2009-es Skodák, Opelek, VW-k meg hasonló csúcsszuper német járgányokat észre se veszik az emberek. :) Hiába 95-ben az olaszok szebb autót csináltak mint a németek most. :DD De hát ezért szeretjük őket ugye.. Amugy Neked Milyen változatban volt? Miért adtad el végülis? Fogyasztás, városban, pályán 150 körül?

lacza87 (törölt) 2009.05.08. 16:20:12

Hrzrasn
Amúgy befejezheted ismeretlenek baszogatását, mert ez az általad csak balkáni suttyónak nevezett magatartás jellemzője....
nem írtam le sehol h akkor az csak is BMW lehet, mert nagyon jól tudom h melyik márkák gyártanak/gyártottak RWD autókat, csak azt jeleztem h ommm esetében személyiségét, mostani írásait valamennyire megismerve szerintem BMW lesz az a bizonyos.
De te elkezdted kéretlenül osztani az észt. Sokat tanultam már hozzászólásaidból, lejött h kurvára értesz a szakmádhoz de ettől a kioktató, bunkó stílustól mindig kinyílik a bicska a zsebemben. Gondolom a hétköznapi életben nem így kommunikálsz az emberekkel, feltételezm h egy szociális lény vagy. Akkor itt miért kell?
Bocsi nagyon felidegesítettél.

sandrew 2009.05.08. 16:25:55

@Bambano:
Szerintem az az 1.6-os Bora, amelynek az átlagfogyasztása 14 liter/100 km vagy műszaki hibás, vagy igen extrém körülmények közt használták. 1.6-os Octiban ugyanezzel a motorral 11 fölé nem tudtam menni. Az én tapasztalatom ezzel a fogyasztás dologgal: Laguna II: 1.8 man. és 3.0 V6 aut. Nappali városi forgalomban a kisebb 9, a nagyobb 11.5 litert fogyasztott. Autópályán 130-150-es sebességgel haladva akár fél literrel kevesebbet evett a 3 literes, olyan 8-at. Az 1.2-es Fabia Franciaországból hazafelé 140-es tempóval, klímával majdnem 9 litert (többet mint a Laguna 3.0 V6!!!) fogyasztott, de itthon városban 6.5, országúton 5.5 literrel jár vele a feleségem. A fogyasztásokat tehát a körülmények ismerete nélkül összehasonlítani nem érdemes.

Carfan 2009.05.08. 16:31:29

@Bambano: Nem tudom miért kell fikázni egy TSI motort ha látszik, hogy halvány lila gőzöd sincs róla milyen csak fröcsögsz a nagyvilágba... Ez nem egy 80as évekbeli ősturbó hatalmas turbólyukkal. Pincéből a padlásig húz keményen és simán mellé lehet állítani egy 200 lovas szívó motort hidd el. Inkább próbáld ki mint hogy elítéled látatlanban.

megint 2009.05.08. 16:36:04

Mi használtunk ugyanevvel a motorral egy IV-es golfot három évig, és el nem tudom képzelni , hogy evett ennyit nálad, pedig én igen gyorsan haladok, valami nem stimmelt avval az autóval. Autópályán más a helyzet ott nyilván egy nagy ccm-es autó jól fogyaszt hiszen alig pörög, főleg ha nagy diesel

Ciri 2009.05.08. 16:37:52

@Bambano:
"pont azokban a forgalmi helyzetekben nem teljesít jól, ahol a szabadszívású sok köbcentis igen. Egy nagy motort nem kell szétpörgetni, hogy el tudj indulni, nincs turbólyuk, nincs harmatgyenge nyomaték alul és pont ezt hangsúlyozták a posztban"

Ennek fussál neki mégegyszer zsenikém!
Illetve jó lenne kipróbálni, netán olvasni is róla valami, mielőtt hülyét csinálsz magadból.
Senki nem vitatja a nagy motorok nyomatékát, de ne fikázz zsigerből, bután.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.08. 16:37:52

@kuzee01: azért adtam el, mert nem tudtam vele úgy parkolni, hogy valami okos ember össze ne bassza. Gyakrabban támasztották ki a kerekét szöggel, mint a navarámét.
Bajom nem volt vele, eltekintve attól, hogy az előző tulaja mit lehetett megkókányolt, és elfelejtette megolajozni, meghúzni a csavarokat miután visszatekerte őket.
Vagy két hétig szoptam vele,és lehetett szimmeringeket cserélni...

11 l gázt fogyasztott, ha nem nyomtam ki a szemét, ha óvatoskodtam 9-et, és egyszer a feleségem olyan 7 litert etetett fel vele.

Ha kinyomtam a szömit 20-at (de ez tényleg örömautózás)...

A sima nyüzüge szívó változat volt azt hiszem 140 lóerővel.

megint 2009.05.08. 16:38:57

Golf gti-t meg próbáld ki, meg fogsz lepődni , másban is van ez a motor, de én ezt próbáltam, simán lehet használni alacsonyabb fordulaton is, semmivel nem megy rosszabbul mint egy szívó hasonló lóerővel

martinhw 2009.05.08. 16:39:29

Én hétköznapokon egy 1.6-os Lanost vezetek és 300.000 km után is közel olyan jól megy mint új korában pedig sokan kiröhögik a márkát. Soha semmi bajom nem volt vele és újkorában is röhejesen olcsó volt.

A nagy köbcentis autókról meg annyit, hogy ha megtehetném én se vennék 2.5 V6 nál kisebbet.

megint 2009.05.08. 16:40:51

Szétpörgetni meg pont, hogy nem kell, valaki félretájékosztatott

kuzee01 2009.05.08. 16:41:43

Irigykedtek rád. Gondolom azt hitték valami 8-10 milliós kocsi.. Mindegy nekem akkor is kell egy! :)

martinhw 2009.05.08. 16:43:27

Ja, egyébként hobbiautónak egy 1984-es Honda CRX-et tartok 1.6-os motorral. Teljesen romos állapotban vettem 0 azaz nulla forintért, csak át kellett íratnom. Azóta ráköltöttem 650-700eFt-ot és most van egy közel 140 lóerős 830kg-os autóm amivel eszméletlen jól lehet szórakozni és közben nem eszik többet 7-8l-nél és legalább annyian megnézik (a hozzáértők), mint egy 645-ös bömöst.

Carfan 2009.05.08. 16:44:57

@kolbászoszsömle: Gázos kupé:O Az a nem gyenge:D:D:D

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.08. 16:58:46

@kuzee01: jah.
A genyák.

Meglátja, hogy laposautó, amiből kiszáll egy fiatal, akkor mindjárt

1; boyracer
2; bűnöző
3; apucitól kapta a matematika kettesért

És eszébe sem jut, hogy bameg, kb másfélmilla (volt) az egész.
Hogy olcsóbb, mint a szuzuki, amiben feszít...

Mert az autóvásárlásban nincsenek racionális döntések.
Illetve egy volt eddig, de az is csak véletlen, az applause-om, mert olcsó volt, nem fogyasztott, ment mint a picsa (ugye ez relatív, de 90-es évek széria golf GTIjeit lenyomta) és drágábban adtam el, mint vettem+ráköltöttem (olajcsere nem számít bele).

De amúgy meg befalcolok attól, ha valaki azt mondja, hogy neki egy 1.2-es opel corsára, vagy egy 1.5-ös yaris-ra vágyik.
Újra...
Pedig fiatalabb, mint én.

Ha már a vágyai is elférnek egy olyan kis szutyokban, hogy szerezzük vissza Erdélyt, Vajdaságot? :o

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.08. 17:00:58

@Carfan: :D

Occsónmegy...
Ez a racionális az irracionálisban. :D

Carfan 2009.05.08. 17:21:55

@kolbászoszsömle: Turbós benzinest még talán nem is láttam gázosítva. Ezért a nagy csodálkozás:)

sandrew 2009.05.08. 17:24:13

@kolbászoszsömle:
Valószínűleg aki új 1.2-es korzára vágyik, az nem autómániás. Más okokból vágyik arra, mint Te mondjuk Fiat Coupé-ra. Nekik az autó közlekedési eszköz, nekünk kedvtelés is. Olyan ez, mint ha megszólna egy óramániás, hogy miért veszünk meg egy új Seiko vagy Tissot órát, mikor a feléért is vehetünk használt mechanikus Poljotot és az mennyivel stílusosabb. Némelyik még pontos is. És mi nem értjük, mi csak egy pofás órára vágytunk, ami mutatja az időt, a többi hidegen hagy.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.05.08. 17:30:45

@sandrew: Tetszik ez a hasonlat, eléggé találó :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.08. 17:30:59

@sandrew: ha nem autómániás, miért akarja tuningolni? :o

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.08. 17:37:22

@sandrew: peig itt is van egy.
Igaz, valószínű elírták, hogy mennyit futott.
Egy nulla hiányzik a végéről...

www.hasznaltauto.hu/2544779_fiat_coupe_1994

4.0v6 2009.05.08. 17:37:38

Pont ugyanígy éreztem magam én is évek óta. Adott volt egy 10 éves mazda premacy perkfekt kis autó, csak amikor 100 nál 3000 felett pörög a motor 0 zajszigeteléssel, akkor a víz ver ki.Lenyomtam vele a meglevő 100e km mellé ujabb 100ezret hiban nélkül, de mindíg szerettem volna mellé egy elöl hosszában nem négyhengeres motor mögötti hátulhajtós 2 tonnás vasalót. Nem a száguldás miatt, hanem amikor OD-ban 120-nál hang nélkül úszok a forgalom fölött 2000 as fordulaton akkor olyan érzésem van, sosem akarok visszaülni a fűnyíróba.

sandrew 2009.05.08. 17:45:18

@kolbászoszsömle:
Tuningot nem említettél, megbocsáss. Azért nincsenek olyan sokan, akik kihoznak a szalonból egy 1.2-es bármit és egyből ráköltik azt az összeget teljesítménytuningra, amiből egy kis GTI-t vehettek volna. Ez majd a 2-3. tulaj reszortja lesz, aki szeretne minél többet kihozni a "racionális választásából" de nem meri lecserélni a kocsiját. Az optikai tuningot nem számítjuk ide, arra én is szeretnék már rájönni, mi viszi rá az embereket, hogy egy gyenge autót erősnek akarnak láttatni.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.08. 17:52:39

@sandrew: Konkrétan az optikai tuningra gondoltam...
Amikor lángokat festet rá, meg leülteti, meg feszesíti, meg morcosítja.

azt a végén van benne 43 lóerő


Ezt simán nem értem.

sandrew 2009.05.08. 17:58:56

@kolbászoszsömle:
Hát ez az amit én sem :)
Én mindig azt mondom: ha neki ez tetszik, hát csinálja... Magamban persze szánalmasnak tartom a legtöbbjüket, esztétikai környezetszennyezésnek, de semmi közöm hozzá, az ő dolga. De nem csak az autókkal van így, elég megnézni milyen házak épülnek manapság, dettó...

Kifordított kacagány 2009.05.08. 18:00:25

@sandrew: de ha meg nem érdekli, akkor az se érdekelje, hogy én milyent veszek, ne akarjon kompenzálni, ne legyen irigy és főleg ne nyúljon hozzá a parkolóban.

sandrew 2009.05.08. 18:04:58

@Kifordított kacagány:
Egyetértek, csak nem értem ez hogyan kapcsolódik ahhoz, amiről szó van.

GOMER 2009.05.08. 18:13:03

Jo kis kocsi ez a mazda, mondjon barki is barmit..

Kifordított kacagány 2009.05.08. 18:36:44

@sandrew: így: "azért adtam el, mert nem tudtam vele úgy parkolni, hogy valami okos ember össze ne bassza. Gyakrabban támasztották ki a kerekét szöggel, mint a navarámét."

szóval ha annyira nem érdekli őket, akkor miért viselkednek mégis úgy mintha mégis?

sandrew 2009.05.08. 19:08:44

@Kifordított kacagány:
Honnan tudod, hogy akik azt tették (és általában azok akik ilyet csinálnak) milyen kocsival járnak (ha van nekik egyáltalán)? Azt hiszed, hogy az 1.2-es autóra vágyók teszik? Vagy a tuningos szuzukis? Így általánosítva? Gondolod, hogy az ostoba irigyeket ilyen egyszerűen meg lehet különböztetni? Gondold át ezt azért szerintem.

Kifordított kacagány 2009.05.08. 19:18:43

@sandrew: nem mindenki, de mégis jellemző. lehet, hogy csak azért, mert többen vannak és a nagyobb mintából több jut erre a kategóriára, de mégis így van. lehülyéznek az autód miatt, erősködnek a forgalomban, behorpasztják, megkarcolják az autódat a parkolókban, igen, akár szándékosan is és te leszel a közellenség, ha az autód kicsit is eltér az általuk elfogadott egyentípusoktól.

Kifordított kacagány 2009.05.08. 19:21:47

a lényeg, hogy én nem merném kijelenteni, hogy nem érdekli őket. inkább kolbászoszsömlével értek egyet abban, hogy nem mernek vágyni.

Kifordított kacagány 2009.05.08. 19:28:10

és ha már itt tartunk, ide tartoznak az itt elkövetett "csúnya rossz Tie, van pofája négy literes vényóccal járni mikor kisebb is untig elég" típusú megnyilvánulások is. mert ugye sokkal könnyebb valakit sárral dobálni, a különcsége miatt, mint valamennyit elsajátítani a filozófiájából. vagy legalább próbát tenni a megértésére.

sandrew 2009.05.08. 19:30:06

@Kifordított kacagány:
Sajnos amit írsz, az az egész országra jellemző irigy viselkedés része. Éltem hosszabb ideig máshol, ahol nem tapasztaltam irigységet más vagyonára, hóbortjára. De ott a másik oldal sem viselkedett felsőbbrendűen vagy lenézően, mint itthon sajnos jellemző. Egyébként az új Fabiát (ugye az egy tucatautó, ami nem tér el az átlagtól) is az első héten elintézték kulccsal.

Kifordított kacagány 2009.05.08. 19:33:11

@sandrew: azt meg azért mert új volt. mindig lehet indokot találni az aljas viselkedésre, ha valaki azt keresi. és ez az egyetlen amit ebben az országban utálok, hogy azt keresik.

Bambano 2009.05.08. 19:39:47

@Carfan: úgy látom, csak flémelve lehet itt... miért fikázom a tsi motort? nézd meg az emblémát a hűtőmaszkon, azért.

200 lóerős agyonhúzott kis motor... majd ha lesz róla adat, hogy 10-15 évig is működik, akkor talán megnézem.

@sandrew: ezt írtam: "nem állt meg 14 literből Pesten." szerintem aki el tudta olvasni a hsz-t, az megértette, hogy 14 liter az tisztán városi fogyasztás volt, nem vegyes és nem átlag, tiszta Pest.

Cimbi 2009.05.08. 19:41:11

Kicsit kutattam az altalad emlitett kipufogo utan. Szerinted az E39 525i-nek mennyi a hatso kipufja?
Elore szeretnem kijelenteni, hogy ezek csak iranyarak, elterhetnek. De jol mutatjak az aranyokat(szerintem).
Szoval
E39 525i - 48400 Ft
Mazda 323F - 30200 Ft
Honda Civic 1.5 - 15500 Ft
Szeretnem latni azt az alkatreszt ami a bomosbe olcsobb mint akarmelyik japanba...

sandrew 2009.05.08. 19:41:15

@Kifordított kacagány:
Szerintem senki nem mondta Tie-nak, hogy csúnya vagy rossz. Ő kezdte az észt osztani, hogy amelyik nincs akkora mint az övé, az fűnyíró. Konkrétan mindegyik, így általánosan. Ez nem tetszett, nem az autója, hiszen alapvetően én is imádom a nagy motort és a batárokat, mint a legtöbb autókedvelő.

Bambano 2009.05.08. 19:42:32

@kolbászoszsömle: szerintem az 1.2-es corsa realista álom, főleg második autónak.

sandrew 2009.05.08. 19:54:52

@Bambano:
A stílusod kötekedő, nem szimpatikus. A budapesti fogyasztás az nem lehet átlag? Az talán mindig egy fix érték ha belül vagy a helységnévtáblán?

Kifordított kacagány 2009.05.08. 19:59:43

@sandrew: tényleg, ezekkel a szavakkal nem. csak rögtön akadt, aki védeni tudja a mundér becsületét ahelyett, hogy jópofa viccként fogja fel a kifogásolt kijelentést.

Bambano 2009.05.08. 20:05:54

@sandrew: átlagfogyasztásnak az autós körökben az országúti és a városi fogyasztás megfelelően súlyozott átlagát tekintik. Ha átlagot mondasz, abban mindig van országút.

papa33 2009.05.08. 20:29:26

Ha megbízhatóság és fogyi akkor a régi SuzukiSwift, és árban sem rossz. Ja, hallottam dugattyúszoknyatörést de mint a fehér holló. Szal jó gép. V6-tal ne hasonlítsuk.

akira76 2009.05.08. 20:32:27

Nekem is volt octaviam, 1.6-os sr motoros, 100lovas. Voltm, hogy a pesti csúcsban nekem is bevert 12 litert. Az átlagom pesten 10L fölött volt. Pesti vagyok, ott közlekedek, így ennyi. Nem este járok dolgozni, hanem reggel, délután meg haza. hidd el, elég könnyen kijön a 10liter feletti átlag így. Ha a váci úton tötyögsz reggel, vagy a rakparton vissza, akkor ennyi. A
A 14-et én is sokallom, de el tudom képzelni. Egyszer nekem is volt hasonló, de akkor pillangószlep problémája volt. Gyári új 110-ezer lett volna. Így maradt a bontott, az csak 25 ezer volt, és szerencse, hogy egyáltalán volt.

sandrew 2009.05.08. 20:51:30

Jó, én nem vitatkozom. Az 1.6 MPI őskövület VW motor nem a takarékosság bajnoka ez tény. De ne mondja senki, mert nem hiszem el, hogy egy akármilyen 3000 köbcentis benzinmotorral szerelt középkategóriás autó nappal Budapesten kevesebbet fogyaszt, mint egy hasonló korú alsóközepes benzines 1.6-os, mindkettőnél normál használati körülményeket feltételezve. Volt szerencsém összehasonlítani többször is.

pickapu 2009.05.08. 21:07:47

Mazdával kapcsolatban csak annyit, hogy 4 évig volt egy E2200-asom és csak akkor kellett rá költenem, mikor kedvem volt hozzá, és azt sem azonnal. Ugyanott adtam el ahonnan vásároltam, annyi különbséggel, hogy újabbak lettek a gumik, a kipuff, meg a fékbetétek, és lett rajta egy horpadás.
Ja, és + 75.000 km.

BaLee 2009.05.08. 21:41:02

Aki a drága japán alkatrészeket emlegeti az hallomásból írja a hülyeséget. Persze lehet, hogy egy VW-hez bontóból hozzádvágnak valamit fillérekért ami ugyanúgy elromolhat de azt meg nem véletlenül mondják, hogy ha drága is az alkatrész a japán kocsikhoz csak épp nem kell beléjük... :)

Igaz vételkor jóval drágább, mint egy Opel vagy Skoda esetleg valami francia csoda de az árát is jobban tartja és azért az nem mind1, hogy karbantartáson kívül nem nagyon kell költened alkatrészekre.

Ehhez a tipushoz egy fent emlegetett első lámpa 75-80 ezer, utángyártott van 15 körül és annyira tutira fogsz látni mint a másik gyári 10+ éves lámpával...

subtotal 2009.05.08. 21:46:26

@Cimbi: E39 525i vs Civic 1.5 árait ne nagyon hasonlítsuk szerintem össze.
Egyébként hol 48eFt egy endtopf az E39-hez?

subtotal 2009.05.08. 21:54:26

Márkákról: volt már a családban Golf I 1.5, Vectra A 1.8, Octavia 1.6SR, Peugeot 405 1.6, E34 520i és E39 525d.
A Peugeot-n kívül (pedig azzal volt legkényelmesebb utazni de MINDEN elromlott benne) minddel meg voltunk elégedve, eszembe nem jutna most a BMW-ből fikázni egy Opel-est, az A Omega például a mai napig egyik kedvencem.

Fogyasztás: Octavia mindig bekapcsolt klímával (nem tudom mutimnak elmagyarázni hogyan kellene használni) 9.5 Debrecenben, az 520i megeszik 13-at városban, az 525d pedig 7.5-t, igaz dízelt. [OFF: És szép hangja van, szó nincs kerepelésről. És csak akkor kormol ha akarom :).]

subtotal 2009.05.08. 22:14:06

@subtotal: sok személlyel volt a Peugeot-val a legjobb utazni, hogy pontosítsak. A hátsó űléssora egyszerűen hihetetlenül kényelmes és a helykínálata jobb, mint az 525d-é.
Az alkatrészárakról pedig annyit, hogy a Skoda teljesen rendben van, a BMW-k is (az utóbbi években sokat estek az árak) pár kivétellel, de ezek nem a normál karbantartás részei, pl csomagtérnyitó jeladó 8500Ft, jobb első xenon lámpa gyári 200eFt (bontottból lehet 50ért jót), szívótorok viszont a dízelbe 105eFt és csak gyári és bontott nem jó.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.05.08. 22:29:32

hm :)
nemrég megvettem almaim autojat. citroen xm v6.
ha egy 800 ezres autot veszek alapul pl mint a tied, ami van neked masfel misibe kb. a cikk alapjan ezert azt adja amit leirtal. az enyem kenyelmes, ha akarom sportos, mivel nem fiatal, de jo allapotu, de ra kell dobnom kb 100ezret h tiptop legyen, meg mindig nem leszek felmillional, abbol a maradek milkabol meg tankolom ezt a gyonyoru hangu, eros 3000es v6ost kabe 15 evig :)
szoval akkor miert is jo a kis japcsi?
hallanad ezt végignyulni 1200as fordulattol a 6200as leszabalyzas elotti pillanatban elvalta ujra es ujra :)))

series_one (törölt) 2009.05.09. 00:29:27

@éjszárny-zöldi - www.zoldi.ejszarny.hu:

mondjuk a bxednél pár fokkal jobb a gép, az tény.
ezzel együtt vannak olyan nyűgös pontjai, ami ennek a japánnak soha nem lesz.
;)

Gomulka Béla 2009.05.09. 02:01:04

@BaLee: Ember, elsõ ablaktörlõ tengelyeket-szilenteket cseréltem, mert nyikorgott mint a veszedelem. 148, leírom: száznegyvennyolc eurót fizettem a két mûanyag háromszögért meg a hozzátoldott vasakért! (A szerelés ingyen volt ...)
Ja, Micra, angol gyártmány.
Persze vehettem volna az íbéjen.

mehemed 2009.05.09. 08:52:37

@sandrew: 2.4-es k24a3 blokk 205ló városban erősen tolva télen 12L nyáron 10.5.

BaLee 2009.05.09. 09:02:18

@Gomulka Béla: Uhhh ez fájt. A szerelés ingyen volt. Vajon miért? Azért mert a szerelőknek az összes beszerelt alkatrészen van 30-40% hasznuk, magyarul annyival olcsóbban hozza el a bolti árhoz képest és nem volt pofája többet kérni gondolom, ha azon a két kis sziltenten volt 15k haszna...
Én inkább rászánom azt a 15 percet és kinézem az alkatrészt amit kell és megrendelem (szintén 25-30%al olcsóbban) majd odaviszem a szerelőnek (ha nem boldogulok vele) hogy szerelje be. Most ha emiatt 1-2 ezerrel többet is kér még akkor is bőven jó vagyok. És kerülöm messziről a márkakereskedéseket.

Példa képpen 90 ezres szervíz, márkaszervíz ajánlat 85-90 ezer ("de ezen felül még bármi plusz lehet ami előjön szervíz közben"). Az általam vett minőségi cuccokkal (márkaszervízben sosem fogod megtudni pl. milyen olajat töltenek bele valójában) nem márkaszervízben: 55-60 ezer.

mehemed 2009.05.09. 09:03:16

@Carfan:

talan azért mert egy 200ccm-el nagyobb szivó ugyanazt tudja olcsóbban? Ja és 10 év múlva is? Az egész úgy ahogy van baromság. Akkor már inkább hibrid ahol az alacsony fordulatszámon adódó nyomatékot kiegésziti a vellany később meg jöhet a szelepvezérlés váltás. És még a fogyasztás is jobban alakul.

sandrew 2009.05.09. 16:18:50

@mehemed: Az lehet, de 2400 az nem 3000.

ocsisajt78 2009.05.09. 17:09:24

@Bambano: pontosan! enis rohogok* azokon a szerencsetleneken akik 1.4(jezusom!) meg egyhatos mocival veszik peldul az octaviakat... aztan panaszkodnak*, hogy nem is megy, meg fogyaszt is! :D nekem a rohangalos fiestamban ezert van gyarilag 2 lityis moci... eleg dinamikus es nem kell szegenyt halalra porgetni, hogy menjen... szepen nyomatekbol(1350tol jon szepen a nyomi 90 szazaleka, varosba epp idelis!) megtolja a kasznit, ahogy köll :] (2-2,2nel elvaltogatok szepen...)

BaLee 2009.05.09. 19:28:18

Ja az erre a típusra is igaz, hogy a legjobb választás talán az 1.8-as változat csak sajnos nagyon ritka felénk. 115LE már nem rossz az amúgy nehéz kasztnihoz (~1150kg).
A 2.0-ás V6 talán 150LE de az meg mégritkább...

CsGergo 2009.05.10. 09:52:56

"előbb-utóbb szerzek mellé egy igazi utazóautót, amiben van rendes, nagy, atmoszférikus motor hosszában, mögötte váltó, kardán és diffi." A válasz kocka Lada felfúrva 1,7re.:DIgaz biztos nem 6,8at eszik vegyesbe. XD

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2009.05.10. 20:35:08

Mondd ki nyugodtan: Ha nagy leszel, BMW-t fogsz venni. :))

Sabc 2009.05.11. 12:00:03

@CsGergo: Olvass figyelmesen, azt írta: Autót. :))))) :P

laspring 2009.05.11. 16:35:34

Hehe pont ilyen mazdányunk van nekünk is, Páromnak vettük ill. ezt használjuk "családi" autónak is. Még a színe is uilyen. Valóban nem megy, viszont azt a kvés nyomatékát legalább már viszonylag alacsonyabb fordulaton leadja. Szeretni mi sem szeretjük, de apró hibáktól (inkább bosszantóak) eltekintve hibátlanul működik. Kicsit kényelmetlennek találjuk (ülések, ergonómia), a futóművét viszont példásnak tartom. Formája nagyon jól eltalált, de eddig bármelyik hondám jobban össze volt rakva mint ez. Az ez előtti autónk ennek a bukólámpás elődje volt, hát azt is sokkal jobb autónak tartom. Abban még volt feeling legalább.

mad #47 2009.05.11. 19:47:50

@Bambano: BMPvel 120-szal???? sok az kicsit szerintem... 80-90...
süti beállítások módosítása