Harminc éve pihen, titokban

  2009. március 01. - Csikós Zsolt Címkék: veterán mercedes

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Nem tudom, hogy olvasta-e valaki a Ford Taunus cikket még tavaly a TC-n. Amikor készült, a fotózás után elég soká' ottmaradtam dumálgatni a kocsi tulajdonosával, Borsi Mikivel. Szó esett akkor egy 170-es Mercedesről is, ami valahol a közelükben, egy garázs mélyén porosodott évtizedek óta. Időközben többször is felhívta Kati nénit, a tulajdonost, hogy elmehessünk lefotózni az autót, hiszen egy ilyesfajta lelet minden valamirevaló veteránosból kiváltja a kínai kung-fusok által csak "reszkető térd"-nek nevezett szimptómát.

Kati néni nem szereti hülyékre pazarolni az idejét, nem az a típus, akihez ha éjjel háromkor becsődül egy bandányi autóbuzi, akkor is kávéval, süteménnyel, friss motorolajjal, Tip-Top gumiragasztóval kínálja őket. Kati nénitől finoman szólva is távol áll az autóőrület, hamarább át tudja érezni egy mongol nádsípfaragó munkaügyi dilemmáit, mint bárkinek a rozsdás autók iránti érdeklődését. De Kati néninek van egy 1938-as Mercedes-Benz 170 V típusú gépkocsi a birtokában. Véletlen egybeesés, nem ő kérte.

Most február végén beadta a derekát, Borsi Miki elég sok mindent el tud érni. Mi négyen - Miki, az öccse, Sipos Zoltán (aki civilben, a Belsőségen streetsta), illetve én - azonnal ugrottunk a lehetőségre. Natalie Portman igent mondott a pattanásos kamasz rajongó vacsorameghívására – hogy azok is értsék, miért izgultunk, akiket hidegen hagynak a hetvenegy éves romok.

Minket az autó csipkerózsikasága vonzott, Kati nénit viszont a pénz. Az az egy óra, amit ott töltöttünk az omladozó garázsban, e két, kitérő egyenes mentén csordogált. Mi venni nem akartunk, őróla meg kiderült, hogy kizárólag a kocsi értékessége szemszögéből izgatja a csipkerózsikaság.

Vagy nem sokat utazott benne, vagy nem emlékszik már azokra az időkre, amikor igen, de túl sok személyes dolgot nem árult el az autóhoz fűződő érzelmi viszonyáról. Nem volt itt "de szép volt bejárni vele a Börzsönyt hatvankettőben", meg "vasárnaponként állandóan alatta feküdt az uram, hogy dőlt volna ki az emelő", illetve "a majdnem elcseréltük egy Wartburgra, amikor megszületett a gyerek"-jellegű polemizálás. "Mennyit ér?" – lényegében e körül folyt a kommunikáció.

Belépésünkkor egy gyűrött Népszabadságot dugott az orrom alá – „nézze meg, fiatalember, micsoda érték egy ilyen öreg Mercedes!”. Valóban, azon az oldalon egy körülbelül húszsoros kis táblázatban mindenféle, igen ritka, régi autó ára szerepelt, közöttük egyetlen Mercedes.

300 SL Flügeltürer, 1953-as, 290 ezer euró. Na ja, az tényleg annyi, ha makulátlan. Készült mennyi is, ha jól emlékszem, majdnem 1600 példányban? De a 170-eseket tízezerével gyártották, lehet, hogy még hat számjegynyit is. És nem 260 lóerős volt, ó nem. Csak 38. De most kezdjem ezt magyarázni ezt egy vadidegen, idős asszonynak, akit annyira érdekelnek ezek a dolgok, hogy csak annyit tud: aminek négy kereke van, és motor hajtja, az valamilyen autó?

Mindegy, ha már ott voltunk, körbejártuk. A garázs szűk, villany nincs, ennyi pókháló viszont horrorfilmekben sincs. Csak a zseblámpák fénye, a vakuink és a hajdani garázsajtó (ma már inkább fal) résein beszűrődő, február délutáni borús ég fáradt fénye próbálta oldani a fotonhiányt.

A garázs innenső felében ráadásul egy pult és polcok, a túloldalon, a sötétben mindenféle egymásra hányt bálák szűkítették a helyet. Ezt az autót évtizedek óta csak útban levő feleslegként kezelik. Olyan poros, hogy nem is látszik rajta a festés, talán fekete lehetett valaha, legalábbis az ajtónyílásban ez látszik.

Stirlitznek volt ilyen szolgálati autója „A Tavasz 17 pillanata” című orosz sorozatban, igaz, az övé tévesen egy háború utáni példány, egy 170 S, már nyitható hátsó csomagtartóval, ezt elcseszték Vjacseszlav Tyihonovék. Emez viszont hiteles, háború előtti verzió, a farába csak belülről, a támla lehajtása után lehet pakolni.

Karády Katalinnak is 170V-je volt, igaz, kabrióban. Annak az autónak az alváza Vörös Gyula monori Fiat-bontós barátomnál hevert a polcok mögött évekig, a motorját valami fűrészgépben találta meg a világ másik végén, a bódéja egy erdőből került elő, ha jól emlékszem, és 1988-ban 700 ezer forintot adott érte. Egy málló rozsdahalom volt az egész. Akkor még nem igazán veteránoztam, csak kényszerből volt öreg autóm, nem értettem a dolgot. Ma már kicsit jobban vágom ezt a mentalitást.

„A férjem építészmérnök volt, ezt az autót valamikor az ötvenes évek elején vettük, használtuk is utána a hetvenes évek végéig. Aztán megbukott a vizsgán, még teljesen működőképesen állt be ide, aztán rázárta az ajtót. Most már ki se lehet nyitni, fa nőtt ki a kapu előtt, meg egy csomó minden odakerült, bontani kéne, ha valaki el akarná innen vinni” – tudom meg a kocsiról.

Számolok. A néni olyan hetven év körüli lehet, sokkal idősebb nem. Az ötvenes évek elején tehát nemigen lehetett férje, mert még kiskorú volt. 1958-ig pedig magánember nem tarthatott autót, csak orvosok, színészek, kiemelt és kivételezett emberek. De ilyen azért nem volt túl sok. Többször körbejártam ezt a témát, elég gyakran kell írnom arról a korról, tudom, hogy nemigen voltak kiskapuk.

Erre fel is hívom Kati néni figyelmét. „Ott is volt a vörös kereszt egy ideig még a kocsi ablakában, úgy jártunk vele” – kapom a magyarázatot. Khm, khm. Névre akkor sem írathatták az autót, és a rendőr a Rákosi-rendszerben sokkal szigorúbb volt, mint ahogy ma azt el tudjuk képzelni. Nem lehetett csak úgy, hamisított adásvételivel, kölcsönadási szerződéssel flangálni évekig. 1958 lesz az a birtokbavételi idő, maradjunk ennyiben. Előtte meg állítólag két orvos tulaja volt. És a kocsi 1978 óta itt áll, mozdulatlanul. Döbbenet. Tizenegy éves koromban akár még láthattam is menni a forgalomban.

Egészen jól emlékszem arra az időre, akkor már rég tele volt az utca Zsigulival meg faros Skodával, már létezett az újfajta, 105/120 széria is. A merkuros eladásokból származó 500-as, 850-es, 127-es, 128-as Fiatok, Renault R4-esek, R16-osok épp kicsit csipásodni kezdtek már a sárvédőívek élén, az első lámpák mellett. Imitt-amott, elsősorban a Gellért szálló mellett viszont már feltűnt egy-egy E21-es BMW, Porsche 928 is, persze német rendszámmal, vendégként. Már fekvőlámpás Mercedes is létezett vagy két éve, ami a negyedik generáció volt Kati néniék 170-esétől számolva.

Akkoriban a nagyon régi, már csak nyomokban előforduló Mercedes a Ponton volt, ha olyat láttam, csak bámultam, mert afféle autót utoljára hat évvel korábban, egészen kicsi koromban, Irakban láttam sokat. Fecskéket viszont még gyűrtek napi drillben, az állólámpás Merci menő, új kocsinak számított.

Ez a 170-es már akkor egy guruló múzeumnak tűnhetett. Ilyeneket utoljára a hatvanas években lehetett nagyobb mennyiségben látni az utcán, legalábbis az autó-motor újságjaimban odáig kell visszatúrnom, hogy a forgalomban lássam ezeket. Ezt az autót egyszerűen nem tudom elhelyezni térben és időben, csak az évszámokat érzem. De beleképzelni az 1978-as Rákóczi úti forgatagba, az akkor már korántsem új Panoráma-Ikarusok közé… Nem megy, elnézést.

Igazából nincs rajta luk. Rozsda van, jórészt felületi. De szerkezeti korróziót nem látok. Nem tudom, hogy a leállítása után valaki elkezdte-e lemarni a festéket, vagy ilyen pocsék volt-e a kilencvenhatodik réteg fényezés, esetleg a garázs nedvessége bánt el ilyen rútul a lakkal, de sok helyen kilátszik a pőre acél, azaz már inkább vasoxid.

Persze ezek a favázas kocsik nagyon alattomosak, tavalyelőtt Szabó Endre barátom talált egy 1947-es Tatra 57B-t Pilisszentlászlón, csúnya, ecsetelt, de műszakilag, fémileg, utastérileg tökéletesen egyben levő állapotban.

Húsz évvel korábban még javában használták, mindene szépen megzsírozva, a belseje gyönyörű, szerintem egy jó akku bele, és elvisszük egy körre.

Azt nyolcszázezerért mérték, a barátom kis híján megvette, aztán az ajtó zárnyelvének lyukánál én láttam meg a porladó fát.

Ott átmenetileg elálltunk a vételtől, aztán mire kinyomoztam egy autóváz-készítésre képes bognárt, elszállt a barátom lelkesedése, a Tatra ott maradt.

Pedig az az autó ennél sokkal komplettebb és rozsdamentesebb volt.

Csak a festéket kellett volna alaposan levakarni róla, és újrafújni.

Ezen viszont se lámpa, se dísztárcsa, se pótgumi, se csillag. Utóbbi helyén egy lemezcsavar. Na ja, a hetvenes években egyetlen Mercedes nem akadt az utcán, aminek meglett volna a csillagja. Talán nem is a csibészek törték le róluk, hanem a szocialista öntudat ereje.

„Elnézést, a lámpák megvannak?” – kérdezem. „Vagy megvannak, vagy nem” – hajol el Kati néni láb- és testcsellel a támadás elől. Ügyes-ügyes, lehetett volna politikus is, ha korábban kezdi.

Turkálunk a pulton, előkerül négy dísztárcsa, valószínűleg a Merci eredeti, tölcséres kürtje, meg egy egészen furcsán háromdimenziós üvegű fényszóró, azaz kis mérete alapján inkább középső ködlámpa.

„Skoda-dísztárcsák” – mondja Miki a horpadt pléhkupakokra, és félreteszi őket. Meg egy hathengeres blokk hengerfejtömítése is feldereng – nem a Mercié, mert az sornégyes.

Néhány, kopottságában és rozsdásságában is döbbenetesen szép olajos, és egyéb műszaki löttyös kanna is ott virít.

Egy pókszőtte, ötforintos marhanyelv-konzerv, benne talán valami gépzsír. Meg egy hajlított plexi, rajta borzalmasan málló vászonlebernyeg maradványai.

„A Közlekedési Múzeumban van egy motorbicikli, ez az arra való oldalkocsihoz tartozik. A motort a férjem adta nekik” – tájékoztat Kati néni. „Lehet, hogy elviszem ezt is, ne hiányozzon a motorról” – folytatja. Hm, biztosan örülnek majd, az a sok, munkamániás autó- és motorrestaurátor alig várja, hogy dolgozhasson valamit, dereng fel a szomorú kép. Gyűjtöttem én már anyagot a múzeum hátteréről, úgy vettem észre, azok annak örülnek a legjobban, ha hozzájuk se szólnak.

A motorházfedelet Miki öccse, Zoli (aki viszont nem Sipos) már felnyitotta korábban, benézek. Jobban mondva, meresztem a szemem a homályba, és vakuzok szorgalmasan. Úgy tűnik, itt minden megvan. Valami újabb kürt, világoskék szigszalag és villanyszerelői sorcsatlakozó, alias csoki rondítja el a képet, máskülönben kerek a történet.

Persze ejtőtartályos a Merci, a tank a motor fölött fekszik, így meg lehetett spórolni az AC-pumpát. Tipikusan magyar megoldás a zárható tanksapkás átalakítás: egy hegesztett fül a sapkán, egy másik a tankot tartó fémhevederen, oszt' csá.

Kinyitom az ajtót. A kilincs szuperül működik, a zsanér nem lóg. Irgalmatlanul vastag ablakkeret, súlyos, nehéz vas az egész, érezni rajta, hogy Mercedes.

Benézek, szörnyű, kibelezett állapotot várva. Már megint a rosszindulat… A bőr szinte tökéletes. Az ajtókárpit is.

Megvan az eredeti váltógomb (hacsak nem az ős-Folkszié, ebben nem vagyok biztos, de még az is lehet, hogy ugyanaz az alkatrész volt mindkettőben), a műszerek is épek, bár a számlapjuk már rég nem bézs, hanem inkább nikotinsárga.

Viszont kompletten hiányzik a tetőkárpit, a műszerfalat csúful elintézték néhány korai 200-as Ikarusból származó visszajelző, gomb, és mosógép-vízhőmérő belefaragásával.

A kürtgyűrű krómja döglött, a kormány több helyen repedt.

Meg ott az a szörnyű, fautánzatú tapéta, ráragasztva a műszerfalra… Broáf.

Eredetileg festett, elegáns lemezműszerfala volt ezeknek, így viszont borzalmasan csiricsáré. Aki ismeri a Dulovits Jenő-féle, zseniális fotográfiai könyveket (a harmincastól a hetvenes évekig több generáció azokból tanult fényképezni – én is), tudja, hogy bennük fel-felbukkan egy esőben készült kép egy ilyen Mercedes utastérből kifelé nézve. Azon jól látszik, milyen szép a 170 V műszerfala, Jenő bácsinak is ilyen autója volt ugyanis.

Sajnos a kibillenthető szélvédő gyönyörű, krómozott szárnyas csavarjai hiányoznak, borzalmas, rozsdás anyák fixálják az üveget.

Az utastérben megtalálom a benzincsapot is. Majdnem ugyanolyan, mint a régi Trabié, nem véletlen, az NDK-sok évtizedekig a Harmadik Birodalom technikájából éltek. Ezt se tegnap nyitották ki utoljára.

Azért persze menthető lenne az autó, nem is nagyon nehezen, pláne ahhoz képest, mennyi idős, és hogy mennyit élt Magyar-ták-országon. De az biztos, hogy párszor ki kellene utazni cuccokért a mannheimi börzére, meg az ebayon is lubickolni kéne kicsit. Hol vannak az ablaktörlők? Legalább az ablaktörlőmotor megvan, ez pozitívum.

Előkerül a pultról egy hatvoltos akku is, szerintem még a Mercié. Alatta pedig egy fél első futómű, az is mintha ehhez lenne való. Jut eszembe, megnézem alulról az autót.

Elférni nem lehet, lefeküdni nem merek, mert a végén még felfal valami szellem, vagy piramisbetegséget kapok. Inkább aládugom a gépet, lődözök szorgalmasan. A fotókról kiderül, hogy például a hátsó, lengőtengelyes futómű ép – nagy szó volt az ilyen megoldás a kizárólagos merev hidak korában (bocs’ Tatra).

Elöl nem sikerül jól alája lőnöm, de legalább látszik, hogy a hossztartó rozsdamentes. Ha nem is hiánytalan, de egészen egyben lévő autó ez. Imádnivaló az állapot, meggondoltam magam.

Kicsit most már sajnálom, hogy egyszer majd valaki elviszi innen, megszünteti a sok tákolást. Szép veterán Mercedest farag majd belőle talán, ugyanolyat, mint amilyenből van a németeknek másik ötezer. Ha viszont így hagyná, csak műszakilag tenné rendbe, megkapná ennek az emitt nyomorúságos, amott bizakodó, de mindenképpen küzdelmes és nyomoronc kornak a lenyomatát. Sajnos Magyarországon nem lehet beadni az ilyet a Muzeális Értékelő Bizottságnak. Ezért keletkezik nálunk mindenből egyen-csitti-fitti-veterán.

Persze biztosan beteg vagyok. Nekem a régi Zsigulik is jobban tetszenek, ha kis borostyános autóka van a kisipari váltógombban, ha tíz- és húszfilléresekkel tűzdelik körbe a műszerfali szellőzőt, és hosszú, ereszbe csiptetett ostorantennát tesznek a gyári helyére. A nyolcvanas évekbeli átalakítások már nem jönnek be, de azok az apró dolgok, amitől egy VAZ 2101 1974-ben orosz autóból magyar Zsigulivá vált, nagyon kellenek a lelkemnek.

Vágyom egy ilyen régi, béna, lassú, csőrös, külső sárhányós autóra, nem tudom, hogy lesz-e még, de életem nagy túrája lenne nyolcvannal bejárni Nyugat-Európát egy ilyenben, családostul, vigyorogva, mint barom. És sokkal-sokkal jobban élvezném, ha nem egy ujjlenyomatmentesre restaurált gépben utaznék, hanem valami olajos ronggyal ötvenszer alaposan áttörölgetett, műszakilag rendbe tett, de az előző tulajok kölnijét, bagófüstjét, hetven év illatait szivárogtató autóban tehetném. Egy kocsiban, amelyik emlékszik a hitleri érára, a romokra, Sztálinra, a kommunisták elcsalt hatalomátvételére, a Rákosi-korszak rettegésére, a bizakodó hatvanas évekre, a kispolgáriasodó, szuperbiztonságos, hétvégitelek-vevős hetvenesekre. Semmiféle szobor, épület, festmény, könyv nem beszél annyit, olyan ízesen az eltelt évtizedekről, mint egy megmaradt, folyamatosan átalakult veteránautó. Imádom ezt a Mercedest, már az is életre szóló élmény volt, hogy megtapogathattam.

Sajnos az érzelgősség könnyein immár vadul szörföző, torkukat köszörülő olvasókat vissza kell rángatnom a magyar rögvalóba, mert van egy Kati nénink is a sztoriban. Aki pénzt szeretne, viszont egyáltalán nem hatja meg a Mercedes. És baromira nincs tisztában az árakkal.

Pókhálóval belepve kitántorgunk az udvarra, fülünkben penész, szemhéjunk alatt csikorog a rozsdatörmelék, fogunk beazonosíthatatlan, negyvenéves vegyszerek kiszáradt mintáin ropogtat. Fura itt, kint, 2009-ben.

Miki hamar magára talál, a kezében már valami szikvizes üveg, most lejmolta. Sipos sem rest, kis erőlködésére övé lesz a legrondább olajos kanna a sok kopott pléh közül. És máris nyomul egy szépséges, csavaros tetejűre. Kati néni azonban tudja, mi az, ami ér valamit, eltökéltségéhez képest vattacukor a vídiafúró. Nem ad többet, el sem. Sipos meghátrál, a Borsi-klán visszavonulót fúj.

Még egy pillanatra megnézzük a nyitott szérűt (asszem, annak hívják ezeket a lábakon álló, hatalmas, csak tetőnek való fatákolmányokat) az udvaron. Míves fakeréken pihen meg a szemünk. Valami kétkerekű óriástalicskához tartozik, hatvan évvel ezelőtt ilyennel vitték a karalábét a piacra a kofák. Csodás szerkezet, látszik, hogy készítője úgy gondolta, generációkon át szolgálja majd a ződcséges famíliákat. Arról már nem ő tehetett, hogy megtört a hagyomány, és a hatvanas években a káposztadílerek Volgákba, majd Csajkákba, utána pedig 123-as Mercikbe ültek át.

"Akad ott négy is belőle, darabját odaadom ötvenezerért. Strapabíró jószágok, szép munka mind" – árulja a portékáját Kati néni, mintha bármi realitása lenne annak, hogy például streetsta holnaptól otthagyja a jól szuperáló Manager Toys RC-boltot, és a hétvégére már fel is csap lábi hajtású kofának.

Távoznánk, de Kati néni csalódott. Egyikünk sem vett elő hanyag mozdulattal húszmilliót a belső zsebből, hogy némi ásatási munka kíséretében holnap ellapátolja a Mercedest. "Mégis, valójában mennyit ér?" – kérdezi megint. "Nekem nincs ilyenhez katalógusom, nem értek hozzá, maguk mondjanak valamit fiatalemberek" – kérlel.

Beugrik, amit Miki mondott korábban, erre az autóra már vagy tizenöt éve rájárnak a reményteljes veterán-nepperek, már amikor közel engedi őket Kati néni. És mind leperegnek, mint a Tikkurilára felvitt száraz vakolat, Kati néni extra nehéz eset. Itt nem lesz helyes válasz, már tudom. Csak a kötelesség dolgozik bennem, megpróbálom a tények mezejére terelni a dolgot.

"Elugrom haza, a fiúk addig még itt megpróbálnak kunyerálni dolgokat Kati nénitől, én meg hozok egy katalógust" – terjesztem fel, és már a Pandában ülök. Húzatom a gépet, hamar megjárom, senki se fagyott meg.

Felütöm a 2003-as holland árkatalógust (ez a legfrissebb, amim van, Onschatbare Klassieker, két kötet, 1310 oldal) a Mercedesnél. Fecske, Ponton, Adenauer, elfagyott kezemben peregnek visszafelé a lapok, itt a 170 S, de ez még a háború utáni. Csak 1947-től 1953-ig, a Pontonig készült belőle vagy 130 ezer darab. Vissza még egy óvatos lapot. Nieuwprijs (1939) 2250 holland forint, írja a sillabusz a 170 V-re, most megvan. Ez volt az új ár. Mellesleg a productie aantal (gondolom a teljes termelés) 1936-tól 1942-ig: 74 964 darab.

Kati nénit nem hatják meg a finom részletek. "És akkor mennyit ér?" – tekintete pedig szemvezérelt Canon EOS 1D Mk III-autofókuszként a C kategória 18 100 eurós árán landol. Még a dupla csippanást is hallani vélem - "tiri".

"Nem, az az újszerű állapot, ami Nyugat-Európában sokkal jobb, mint amit mi gondolunk, Kati néni autója legfeljebb ez az A, ami 6300 euró. De az is komplett, hiánytalan autóra vonatkozik, tehát reálisabb lenne 4000-5000. 2003 után persze biztosan felmentek az árak, de most erős recesszió van, csak a nagyon ritka oldtimereket veszik meg jó pénzért, ezért szerintem most a százhetvenest kevesebbért lehet eladni, mint öt-hat éve. Ha valaki, itt Magyarországon jön, és azt mondja, másfél mila, hát oda kell adni. Pláne, ha a kocsi kibontásának költségét is állja" – tanácsolom, és közben arra gondolok, hogy az ilyen hiányos romokat nálunk mindig a leggazdagabb, legállhatatosabb, legvastagabb fuchszos, vérszívó gyűjtő veszi meg.

Ő ott terem azonnal, és az indifferens, az örökségen marakodó rokonságnak bemondja a nyolcvanezer forintot, amire általában rábólintanak. Nem egy Ponton-Mercit, háború előtti BMW-t láttam így elkelni. Nálunk mindenki óriási csodát remél, ha valamilyen közepesen érdekes tárgya van, milliókat vizionál, ha a háttérből fűti néhány dilettáns szomszéd, vagy rokon, mellesleg meg tényleg jön egy-két pozitív visszajelzés.

A realitásérzéküket némiképp elvesztett, ám kis pénzből éldegélő idősek még inkább ilyenek. Dupla, tripla, négyszeres árakat mondanak az értékesnek tartott autókra, amit az utódok öt-tíz-tizenöt évvel később, két kiló liszt áráért röhögve elsóznak. Nem hinném, hogy ezzel a Mercivel másként lesz. Hogy miért gondolom ? Hallgassák meg a konklúziót:

"Micsoda? Másfél millió? Fiatalember, négymillió alatt ezt el nem viszik innen. Ismerem én ezeket a katalógusokat, nagyon is tisztában vagyok az árakkal, lesz ennyiért vevő, ne féltsen maga engem" – zárja az ottlétet ellentmondást nem tűrő hangon Kati néni. Úgy látszik, amíg elvoltam tizenöt percet, kikupálódott autóárügyileg, nem gondoltam volna, hogy ennyi idő alatt lehet. De azért khm-khm megint, mert ennyi zsetonért a mobile.de-n elég ígéretes darabokat találni, nézzék csak, itt van az egyik, és itt a másik.

16 500 euróért, ami alig több a Kati néni által kért négymillióért, pedig ilyen csodát árulnak, igaz, háború utánit, és dízelt, de azért minden nyál kiömlött a számból, amikor végigpergettem a képeit. Úgy kiszáradtam, hogy azóta kezelnek akut dehidratációval, most is lóg az infúzió a karomból.

Kati néni, higgye el, én lennék a legboldogabb, ha valami zsíros, újgazdag vevőről sikerülne levarrnia azt a nyamvadt négy gurigát, azt hinném, van igazság a Földön. De ennek egyáltalán nem látom esélyét. Előbb leszek én transzvesztita, természetes szőke, fiatal előadó, Waterloo-t (ABBA) énekelve egy ausztrál road movie-ban, minthogy ez megtörténjen. Mindegy, köszönjük a látogatást, egy kis pókhálót most is őrizgetek a bőrdzsekim varrásán emlékül, néha óvatosan megtapogatom. A Mercedesről való. Jó volt, remélem nem zavartunk. A 170-es pedig jól elpihenget még húsz évet, ennél sokkal nagyobb baja már nem lesz.

Apropó, ha mégis lenne valaki az olvasók közt, akinek dagadtra nyomja a sublót fiókját pár rongyos millió, mellesleg ért az ásatási munkálatokhoz, a cím a szerkesztőségben van. A pénz felmutatása ellenében átadjuk az elérhetőséget. Csak két és fél százalékot kérünk. Persze az utolsó mondat csak vicc,  voltunk gyerekkorunkban úttörők, mi ingyen segítjük az öregeket. Ha hagyják.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr73968858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pasas 2009.03.01. 00:53:09

A konzerv kemény. Én lennék az első? A kocs amúgy AAAHHH-AAAHHH.

csiky944 2009.03.01. 01:10:03

hát igen,attól tartok,hogy a nénike előbb megy el mint a 170-es :(

FeroxX_Gosu 2009.03.01. 01:11:23

hát jah Kati néni egy gyökér

Gomulka Béla 2009.03.01. 01:16:31

Kati néni nem olvassa a Totalcar-t. És, ha a híreknek hinni lehet, hetek kérdése hogy megtalálja egy ószeres a három bátyjával, és kialkudja a cuccból. Ha szerencsétek van, a szódásuveget nem kell visszavinni.

dansun 2009.03.01. 01:16:36

Én nem Kati nénit sajnálom, hanem a megboldogult férjét!
Remélem az örökösök majd jó kezekbe adják a gépet (talán nem az öreglány génjeit kapták).

series_one (törölt) 2009.03.01. 01:18:19

amíg kati néni él, ez ott fog maradni, az van.
hány ilyen sztori van...
igaz, azok nem mercedesek.
az örökösök meg tartják kati néni harcálláspontját, a végén meg jobb esetben engednek, míg piacképes lesz az ára.
rossz esetben kihordják a szeméttelepre.

TicTac · http://www.carstyling.hu/car_shower.php?id=40344 2009.03.01. 01:18:36

Hm... jó írás. Nem tudok hozzáfűzni semmit, csak köszi. Ismerős szitu.

lally 2009.03.01. 01:18:54

Úgy-úgy. Az örökösök majd elkótyavetyélik.
Mert ugye a koporsón nincsen csomagtartó...

Empty 2009.03.01. 01:22:17

Tényleg nem tudtam nem végigolvasni. Tetszett az írás.

gerely89 2009.03.01. 01:25:11

Az ilyen buta, megrögzött telhetetlen, vén szatyrokat tudom nagyon szeretni. Még hazudik is...:S Kati néni ebből az autóból már nem fog pénzt látni, pedig szerintem nem a gyermekeire gondolt, hogy hova menjen az a 4millió. Tehát ha pénzt akar látni belőle még, akkor vagy lejjebb megy az árral, vagy előbb találkozik Szent Péterrel, s majd gyerekeinek (ha vannak egyáltalán) lesz esélye egy reális árra.

SquareWire 2009.03.01. 01:34:31

A jóisten mentsen meg minket a Katinénihez hasonló, erőteljes "mindenjobbantudok" mentalitással rendelkező nyugdíjasoktól. Tényleg sajnálom a néhai férjét,még így látatlanban is.

stevee 2009.03.01. 01:38:07

Nagyon szép poszt, élmény volt olvasni, köszi Csikós Úr!

(hihetetlenül szépen megfogalmaztad hogy mekkora kín nyugdíjasokkal üzletelni, főleg a katinéni típusúakkal...)

lala.442 2009.03.01. 01:39:12

Hát élmény volt elolvasni.Hát az igazat megvalva eggyet értek az elöttem lévökkel,a mamika azt soha elnem adja onnan.Fogadjunk abban az isteni mercédesben,hogy katinéni hamarabb elmegy onnan mint a merdzsó.

Edd China 2009.03.01. 01:41:31

Ejj... ez a vénasszony...
Mintha 1,5 millióval nem tudna elélni élete végéig a nyugdíj mellett.
A #&@%*"=÷¤YÄ× nyugdíjasa! Pedig a postot olvasva már egy jó kis csikós-merci felújítós cikksorozatot vizionáltam.

csiky944 - De akkor már talán reális áron hozzá lehet jutni a géphez. Nem nagy baj az.

ZasTempra 2009.03.01. 01:49:36

Ismerős volt a szituáció nekem is, bár én nem 170-es mercit akartam venni, hanem egy 128-as zastavát Szentendrén tavaly tavasszal...Használtautón néztük apámmal a képeket, mondom nem is rossz, felhívtuk az illetőt, megbeszéltük a találkát. Mire odaértünk a tulaj nem volt otthon csak a felesége, autó meg egy halom rozsda, ennél még az én 128-asom is jobb állapotban volt a felújítás előtt...
Na és a lényeg, hogy 220 ezer ft-ból az Istenért sem akart engedni, pedig az sok volt érte. Otthagytuk, a kocsit meg még fél éve is láttam a neten...

scooby doo 2009.03.01. 01:54:46

4 milla? LOL. És a pénzt sztem tuti magának szánja, nem a gyerekeinek. Mind1, amíg él az az autó ott lesz, az örököseinek meg csak több eszük van

DEGEC 2009.03.01. 01:58:03

5 kilót adok érte...

Penya666 2009.03.01. 02:07:10

Csodalatos ez az auto!

C10H12O6 2009.03.01. 02:07:32

Beteg állatok vagytok, de felemelő is egyben, hogy végre olvasok valakitől egy írást, aki valamiért lelkesedik úgy istenigazából.

Kati néni megnyalhatja a húsvéti centrumoszacskós bakkancsomat 78-ból.

volgapierre 2009.03.01. 02:11:50

Most mit mondjak? Négy éve szeretnék egy 1979-ben leállított és felbakoklt Volga M21-et elhozni. Persze, persze, nem egy kategória két kocsi, de a szituáció ismerős.

Az örökösök egyike szerint egy fabatkát nem ér, vagy ha ér is, kit érdekel, a második adná korrekt áron, a harmadik ragaszkodik hozzá, hogy ő majd rendbe hozatja, ergo a kocsi nem megy sehová. Eddig nem is ment. Közben ők az ország másik végén laknak, és évente egyszer utaznak el a kocsi pihenőhelyére, de rá se néznek az öreg Volgára. A háziak meg ki vannak akadva, a pokolba kívánják az autót. Én meg attól parázok, hogy egyszer csak elviszik valahová. A nyáron még megvolt, majdnem elsírtam magam, ahogy ott álltam mellette.

Hogy miért akarom ennyire? Csiki, Te teszteltél már M21-et, ismered a szerves szovjet műanyagokat. Kissé megsárgult, de nem hámló, nem málló, 100%-ig vállalható eredeti műanyagok 2008 nyarán? Na, ez a kocsi a futóművet itt-ott megszínező rozsdától eltekintve egészében véve kb. ilyen. Konkrétan egy polírozás kellene a fényezésnek, nem több, minden kis matrica, biszbasz a helyén, a szőnyegek, kárpitok nyúlás- és szakadásmentesek, stb. 100%-ig eredeti, nincs benne típusidegen elem, legalábbis nem láttam.

Persze egy három évtizede álló autót beüzemelni akkor sem két napos munka, ha minden cserére szoruló alkatrész ott sorakozik a polcon, tiszta sor, de azt hiszem, az ilyen autókból lehet igazán autentikus, életszagú kocsikat varázsolni. Az én szememben az ilyen többet ér, mint egy szalonállapotúvá (túl)restaurált egyed.

SwedishRunner 2009.03.01. 02:13:28

Pedig az ember, szivesen megmentené a szekeret! Ha ésszerű ára lenne, akkor talán még énis elgondolkodnék:)
Nem ér ez másfelet se...:(

volgapierre 2009.03.01. 02:24:44

Egy ismerősöm tavaly szépen beborított egy ilyen katinéni-szerű fazont. 29 éves, gányolt, rondán lakatolt, rondán lefestett, zakatoló motorú, alapjárat nélküli, bizonytalan, egyebekben perspektívát hordozó fehér 24-es Volga (bocs a monomániáért, én ebben a típusban utazok). Minimo calculo 150 kilós, kemény fejű földműves ember a tulaj, és is jártam nála kocsit nézni vagy három éve. Hülye sztorik, kamuzás, sunyítás, ahogy az kell.

1,2 millióról szólt a fáma. Nyehehe. Nem kicsit tartotta ki az árat az öreg: három évig kínálta a 24-est rendületlenül. Én nem harcoltam az autóért, nem tetszett, ott is hagytam.

A nevezett márkatárs viszont tavaly konkrétan 185.000-ért elhozta az autót. "Ennyi pénzt hoztam magammal, de több nincs is. Ennyit adok érte." Így zárult a bő három órás alku.

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2009.03.01. 02:44:27

Egyik legjobb Csikós cikk. Nem kellene veled autókat teszteltessenek, hanem hanem engedjék hogy veteránokról, és youngtimerekről írjál. Nagyon vágod.

mosin84 2009.03.01. 02:54:43

Nekem kell az a konzerv... nagyon!!!

hurvinyek 2009.03.01. 03:12:25

Egy ilyen birodalmi merci felújítást én is bevállalnék.

nekemtenemmutogatol 2009.03.01. 03:32:57

hát ha valaki ráteszi a kezét, annak meglesz az öröme. gyönyörű masina. könyvet, doksit valószínűleg tudok hozzá, ha kell, a gyárnak dolgozom és meglehetősen hagyománytisztelő cég.

Krisz_ 2009.03.01. 03:53:51

Ma sem alszom sokat, de megérte. Jó cikk, köszi! Csípem a stílusodat is: "ennyi pókháló viszont horrorfilmekben sincs." :))

Elolvasva a cikkeidet mindig elfog a kísértés, hogy eladjam az Astrát a francba és vegyek helyette öt régi verdát, a hétvégeket pedig bütyköléssel töltsem. Aztán mindig rájövök, hogy én erre nem érek rá, de szerencsére itt vagy Te, aki megteszed ezt helyettünk, én meg elolvashatom a jó melegben, kényelmesen.

Köszi érte.

Krisz_ 2009.03.01. 03:54:35

Ma sem alszom sokat, de megérte. Jó cikk, köszi! Csípem a stílusodat is: "ennyi pókháló viszont horrorfilmekben sincs." :))

Elolvasva a cikkeidet mindig elfog a kísértés, hogy eladjam az Astrát a francba és vegyek helyette öt régi verdát, a hétvégeket pedig bütyköléssel töltsem. Aztán mindig rájövök, hogy én erre nem érek rá, de szerencsére itt vagy Te, aki megteszed ezt helyettünk, én meg elolvashatom a jó melegben, kényelmesen.

Köszi érte.

Krisz_ 2009.03.01. 04:03:16

Ma sem alszom sokat, már csicseregnek kinn az első madarak, de megérte fennmaradni. Jó cikk volt, mint mindig tőled, köszi.

Olvasva az írásaidat néha elgondolkozom, hogy eladom a francba az Astrát, és veszek helyette négy régit, amit hétvégeken bütykölhetek.

Aztán rájövök, hogy nem érek én ilyesmire rá, de szerencsére ott vagy Te, aki megteszi ezt helyettünk, nekünk csak olvasni kell a kényelmes melegben.

Köszi, és csak így tovább!

Apropó, az üléscserés poszt kapcsán marhára nem értettem miért húzod fel magad egy pár gyökére hozzászólásán. Az emberek alapból hülyék, legalábbis nagyon sok köztük a hülye, gondolom erre rájöttél. Ahhoz képest a kommentezők többsége tök normális, már ennek örülnöd kéne. Pár hülye mindig lesz. "Hülyékkel ne vitatkozz, mert akívülállók összetéveszthetnek vele"

kkn 2009.03.01. 04:45:41

Nemrég említettek egy '82-es Wareszt.
A másik véglet. Papa vagy 17 éve meghalt. Már ő is úgy használta, hogy télen felbakolva, letakarva, néha telek, meg ide-oda. Állítólag 17E körül volt benne.
A most 82 néni a fiának tartogatta, de az is meghalt közben. Így már útban volt, pedig még tavaszig volt rá vizsga is, fizetve minden. Az említő szerint, mint a szalonban álló. 3E-et kínáltak érte, de annyiért nem adták. 40E-ért engedte el.

Ismerős a hozzáállás. Tőlünk a 3. hobbitelek egy pesti vénasszonyé, aki nem csináltat vele semmit, majd jó pénzét adná. Persze, meghal közben, az örökösök meg veszekednek rajta.
A mellette lévő is öregé volt. Amikor elindultak az ingatlanárak, hő megér 800-at is a telek. Amikor tényleg érdekelte volna ennyiért valakit, akkor már 1 millát akart. Később, hogy megér ez 1.2-őt is. Utána odaadta a gyereknek, mert senkinek sem kell.

qualitaet 2009.03.01. 06:06:13

"Csak egy pár észrevétel, amelyek persze az égvilágon semmit nem vonnak le a cikk értékéből...

"Karády Katalinnak is 170V-je volt, igaz, kabrióban. Annak az autónak az alváza Vörös Gyula monori Fiat-bontós barátomnál hevert a polcok mögött évekig, a motorját valami fűrészgépben találta meg a világ másik végén, a bódéja egy erdőből került elő, ha jól emlékszem, és 1988-ban 700 ezer forintot adott érte. "

Szerintem erősen gurít a tag az árat illetően...

1988-ban hét kilóért egy szarabb lakást lehettet venni Pesten, pitibb új nyugati autót,- vagy a Mercinél maradva- mindjárt két darab '77-es évjáratú, viszonylag kutúrált állapotú, állami leadott 350SEL-t a Dobi István úti autópiacon, esetleg 16600 nyugatnémet márkát feketén.
A kommunizmus végnapjaiban messze nem volt olyan veterános kultúra Magyarországon, hogy bárki is ennyi pénzt adott volna egy "roncsért".
Az esetleges,korabeli nyugat-európai ár sem lehet magyarázat,hisz az efféle leletek országból való kivitelét rendkívül nehezen beszerezhető devizahatósági engedélyhez kötötték anno. Sok ismerős próbálkozott efféle újítással akkoriban. Mondanom sem kell: sikertelenül...


"Egészen jól emlékszem arra az időre..."

He-he-he! Én is! Pedig csak a kilencedik esztendőmet tapostam, ellenben igencsak nyitott szemmel jártam, az emlékekről nem is ugatva:

" A merkuros eladásokból származó 500-as, 850-es, 127-es, 128-as Fiatok, Renault R4-esek, R16-osok épp kicsit csipásodni kezdtek már a sárvédőívek élén, az első lámpák mellett."

Becsület istenemre, nem akarom a latin verdákat herótozni,de Apám 1970-ben vett Anyukámnak egy bordó Renault 4-est, amit midössze másfél év gyötrelmekkel teli használat után rámasszíroztak a távoli rokonokra.(Anyám szívesebben buszozott utánna. Frankón.)
A szóbanforgó jármű amellett, hogy a családban mindmáig megdönthetetlenül tartja a "Világ legeslegszarabb autója" címet arról is nevezetes, hogy mire 1977-ben a kuzinék is lelökték magukról a nyomorultat, gyakorlatilag szitává rohadt.

"Imitt-amott, elsősorban a Gellért szálló mellett viszont már feltűnt egy E21-es BMW, Porsche 928 is, persze német rendszámmal, vendégként."

Ne bolondozz, Csík Úr! Ezt egyszerűen nem tudom szó nélkül hagyni... Ennyire azért nem volt tré a szitu:

E12-es 5-ös BMW-ből vagy négytucatnyi (többek közt a miénk is) futott már anno itthon, ezekre ki sem térek.

1978-ban vagy azelőtt a saját szememmel láttam ill. ismertem jó néhányat a közeli utcákból vagy a tágabb budai környezetből/Balatonról. Rendszám szerint, kapásból fel tudok Neked sorolni néhányat. Hátha másnak is ismerős ;)

E21:

UY-98-79 320/4 vil.zöld (1975) ,ZB-00-12 316 citr.sárga (1977) ,ZX-82-86 316 citr.sárga (1977) PE-25-75 320/6 vil.zöld. (1978)

E23-as Hetes:

ZT-68-84 733i egérszürke-met. (1977), PB-56-17 728 Resedamet (1978), PI-94-22 728 kakaomet (1978), PI-94-28 730 sötétkékmet. (1978)

Volt Merci is :

W123:

ZH-98-09 300D fehér (1976)

W116:

UM-25-02 280S sötétkékmet. (1974)
ZN-50-74 280S piros (1977)
ZT-65-07 450SE szürkéskékmet. (1977)
ZX-70-98 350SEL aranymet. (1977)

W107:

ZO-15-64 280SLC beige (1977)
Valoszinűleg jó darabig az egyetlen volt az országban.

Egyéb: ZL-06-21 Buick Riviera arany met '71-73 model, 1977-es rendszámmal a sulitól nem messze.

UX-99-82 Citroen CX2400 bilikék (1975)

Na meg Fater haverja volt feleségének az autója, ami szintén nagy hal volt számomra akkoriban:
ZT-64-16 Porsche 911 Targa 3.0 SC, zöldes-citrosárga.1975-ös volt,'77-ben hozták.
(A sok ZT-s tábla véletlen. Valszeg sokan zártak jó félévet 1977-ben,hehehe!)

Még egyszer: ezek csak az általam szigorúan 1978-ig látottak/ismertek és a fájerebbek a teljesség igénye nélkül. Kevésbé fáradt és illuminált állapotban lehet egyéb is beugrik :))))

qualitaet 2009.03.01. 06:18:35

ZB-OO-12 az 1975-ös,sorry.

Rókica 2009.03.01. 06:33:57

Hát én is végigolvastam.
Egy nő. Aki csak vezet. Tankol, és bírságot fizet.

karlov 2009.03.01. 06:58:01

Én meg már azt hittem,hogy meglesz az az üveg villányi...
Mindegy majd talán később.

yeti 2009.03.01. 07:27:28

Szokásos színvonalú cikk (k.va jó),valamint külön pirospont a Dulovits képért.

@qualitaet:"1988-ban hét kilóért egy szarabb lakást lehettet venni Pesten, pitibb új nyugati autót,- vagy a Mercinél maradva- mindjárt két darab '77-es évjáratú, viszonylag kutúrált állapotú, állami leadott 350SEL-t a Dobi István úti autópiacon..."

De Karády Katalin autója szerintem nem tucatcikk,ez esetben a csillagászati ár a néhai tulajdonos miatt van

Szűcslaci 2009.03.01. 07:32:46

Jól lefikáztátok, eltemettétek a nénit. Egy darab vasért.

., (törölt) 2009.03.01. 07:38:57

El fogja adni. Jön majd néhány aranyláncos kisebbségi nepper és még gyereket is beszélnek a hasába. Megfogják dumálni, és elviszik 85 ezerért. Forintban.
A jó üzleteket mindíg mások kötik hekyettünk.

bervas · http://mt10.blog.hu 2009.03.01. 07:50:26

Rigolyás öreg emberek, elszállt árakkal. Bár motoros vonalon mozgok, az élmény ismerős. Majd az unokák odaadják fillérekért, vagy megy a vasba.

A néhai bácsi valószínűleg szerette a régi romokat. A néni meg a pénzt, rangot.

-= If =- 2009.03.01. 07:56:56

A cikk nagyon jó stílusú, való igaz, egy ülésre lenyomtam:) Az autó pedig... *sóhaj* egy álom. Illetve lehetne. Kati nénit meg kéne fűzni. Ha megígérem neki, hogy cserébe kap egy fényképe róla előtte/utánna címmel, szerintetek lenegyedeli az ár harmadát? Szerintem se. Pedig szégyen lenne ha a kohóval kellene megismertetni ezt a vasat. Ám ha a hozzáállás nem változik, Terminátor-sír lesz belóle. Sajnos.

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2009.03.01. 07:57:28

Szép autó. Hét, nyolcszáz óra alatt felújítható.
A néni hozzáállása valahol érthető, kár fikázni.
Kéne valamilyen műszaki örökségvédelmi alapítvány, vagy egyesület, ami vigyázna az ilyen leletekre, meg a tulajdonosokra.
Támogatnám.

Topitnya 2009.03.01. 08:11:51

Nem akarok kötözködni,de akárhogy számolom azon ahengerfej tömítésen (mert ugye pakolás az költözködésnél van)mintha csak öt likacs lenne a hengereknek.
Vagy télleg vak vagyok?

bgyuszi76 2009.03.01. 08:25:43

Van már jó pár éve, amikor egy Ausztriában élő erdélyi magyar srác a családi hagyatékok böngészése közben megtalálta ennek a típusnak egy dízel példányát. Persze neki is rögtön egy kisebb ország aranytartaléka futott le a szemei előtt, de kellő mennyiségű pénze nem volt restaurálásra. Mercedes márkaszervízek és különféle restaurálással foglalkozó szakik persze nem dolgoznak hozomra, sem gombokért, így hosszú keresgélés után került a járgány Zalaegerszegre, egy jókezű karosszéria-lakatoshoz, aki történetesen a nagybátyám. A tulaj mindenben spórolni akart, ezért az autó több, mint 6 év alatt készült el, nagyon sok buktatóval. Az autó ugyan rengeteg példányban készült, de az alkatrészek pótlása így is lehetetlen küldetés volt. 3 sebességes aszinkron kormányváltó, vajbőr ülések, nagyon halkan járó dízelmotor, fantasztikus kényelem. Nem tudok pontos részleteket mondani, de amikor végigmentünk az utcán és dízeles füstfelhő követett minket, csak a csodálat volt felfedezhető a járókelők arcán, senkiben sem szólalt meg a környezetvédő. Azt az autót hasonló állapotokból kiindulva kellett elkészíteni, tehát helyreállítható minden, de: azt a Mercedest a tulaj állíttatta talpra, ergó beszerzésre nem kellett költenie. A nagybátyám árai nem magasak, de így is az alkatrészköltséggel együtt az egész felújítás majdnem egy új S osztály ára volt. Az utóéletéről nem tudok semmit, remélhetőleg a tulaj most valahol a sógoroknál korzózik vele.
Kati néni! Inkább lottózzon, abból előbb lesz 4 millája, nem véletlenül hagyja ott minden hozzáértő. Lehet, hogy talál majd egy balekot, ennek esélye kisebb, mint az ötösé a lottón! Jobb lenne, ha követné a férje példáját, és odaadná valakinek, aki talán talpra tudja állítani, és ha maga is megéri, minden vasárnap elviszi vele misére vagy párttaggyűlésre;-)

Merida001 2009.03.01. 08:33:53

Tetszik a cikk nekem is! Valóban belegondolni sem merek hány ilyen, vagy ehhez hasonló autó lapulhat még "illetéktelenek" kezében. Itt most arra gondolok, hogy akiknek nincs igényük/pénzük egy ilyen ritkaság méltó kezelésére. Én a néni helyében 1,5milláért simán odaadtam volna és max. egy kis szerződést írtam volna, hogyha az autó "kész" állapotba kerül és az országban marad, esetleg vigyék el időnként pár körre (a nénit) a nosztalgikus élmény előidézése miatt...:)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.03.01. 08:36:37

Igen, vannak ilyen öregek, akik hallották a rádióban, hogy mennyire szeretik mostanában az öreg motorokat/autókat.

Gondolkodás nélkül mondanak egymilliót egy átlagos állapotú kétütemű Trabantra, 600 000-et egy hiányos, romos T5-ös Pannóniára vagy darabokban lévő Duna oldalkocsira.

Aztán tényleg megy az egész majd a MÉH-be, mert ennyiért persze senkinek se kell.

Aztán jön v

konti10 (törölt) 2009.03.01. 08:38:53

A cikk negyon tetszik nekem is. De, hogy ennek a kotványnak az exhumálására kár időt pazarolni, azt zsigerből érzem. Inkább bérelni egye hasonlót a feléből-negyedéből, és elmenni arra a bizonyos nagy túrára. Na az lenne valami!

konti10 (törölt) 2009.03.01. 08:46:57

A cikk negyon tetszik nekem is. De, hogy ennek a kotványnak az exhumálására kár időt pazarolni, azt zsigerből érzem. Inkább bérelni egye hasonlót a feléből-negyedéből, és elmenni arra a bizonyos nagy túrára. Na az lenne valami!

THC 71 2009.03.01. 08:48:50

A vasteleptől nem kell félteni a Mercit,mivel ott sem hülyék a tulajdonosok.Tehát mikor Kati néni az örök vadász mezőkre költözik,kezdődhet a felújítás,ha ennyit ki bírt a technika ezt a néhány évet simán kihúzza majd:-)

Süni25 · http://www.eakft.hu 2009.03.01. 08:51:19

A VW-s Marton papa Mercedesben/nőben. ... sajnos. :(

hensen 2009.03.01. 09:20:56

Na le lehet szállni Kati néniről.
Éli egy öregasszony a nyugdíjas éveit, jövöje nincs, nyugdíja nincs, legnagyobb kincse ez a veterán alap. Ő azt hiszi hogy többet ér. És ez a hite élteti. És ez így van jól. Ennyi... (Teljesen mindegy hogy valakinek 1 milliót ér ha nem adja 4 alá. Ezek szerint neki 4-et ér!)
Idővel már ő sem lesz szellemileg frissebb, békén kell hagyni. Én csak az ószerestől (és a 3 báty-tól) féltem. Hogy mit tesz a verdával csak rá tartozik, övé és joga van hozzá. (Volt amikor talán joga sem volt...)

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2009.03.01. 09:28:08

Ilyen mállottan is gyönyörű az autó.
Kati néni meg egy fap..na.

theli 2009.03.01. 09:31:48

Kati néni is bizonyítja, hogy a kor nem érdem, hanem állapot.

loláb 2009.03.01. 09:40:12

Zsolt, frankó cikk, mint mindig!

"...Talán nem is a csibészek törték le róluk, hanem a szocialista öntudat ereje..."
Ezért külön öröm volt felkelni.

Kiwicake 2009.03.01. 09:44:43

Klassz cikk ez is, nagy élmény volt. A kommentek is végre normálisak, nem úgy, mint az üléscserés írásnál.
Az öregek tisztelete nem azt jelenti, hogy nem lehet kimondani, ha egy öreg ember korlátolt, kapzsi és gyanakodó. Kati néni ilyen, ez van.
Ami pedig a négymilliót illeti... Muhaha. El kell menni Budafokra az Álomautó kirándulásra (én padlót fogtam, pedig nem vagyok egy nagy veteránbubus, de az a tömény korszellem letaglózott) és meg kell nézni, mennyiért adnak "leesik az állad" kategóriájú ami cirkálókat. Na egy olyat elfogadnék :)

Ubul1 2009.03.01. 09:48:28

@konti10:
Te és abban mi lenne az öröm, haver? A szar akarna más keze munkájában korzózni! Mondjuk az az új S-Klasse árát felemésztő restaurálás megfontolandó, azt szerintem minden fanatikus megérezné még ha a bőre alatt is pénz van. Sajnos rettenetes évek jönnek majd, jobb ha mindenki átáll a kőkorszaki önellátásra mert a kapitalista kártyavár összeomlóban, érik egy új menetrendszerű háború ami megint helyreteszi a dolgokat egy időre.

Ubul1 2009.03.01. 09:50:21

@Süni25:
Erről a VW-es sztoriról regélhetnél egy kicsit!

Kiwicake 2009.03.01. 09:52:21

Álomautó kiállítást akartam írni, szori.

Rocko- 2009.03.01. 09:52:35

"Kati nénit nem hatják meg a finom részletek. "És akkor mennyit ér?" – tekintete pedig szemvezérelt Canon EOS 1D Mk III-autofókuszként a C kategória 18 100 eurós árán landol. Még a dupla csippanást is hallani vélem - "tiri"."
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

hát, élvzetes volt, úgy gondoltam, h 2 perc alatt elolvasom a vasárnapi Csikós post, rosszul gondoltam.
élmény volt, még így, gép előtt is.

Cro166 2009.03.01. 09:53:14

Érdekes az írás..szórakoztató,kalandos stb..DE..kár ennyire bizonygatni, hogy nem ér meg annyit amennyit a néni "kitalált"..(nyilván nem ér,de akkor is!)
Olyan íze van igy az egésznek,mintha úgy mentek volna oda,hogy zsebükben a másfél milla,az a gonosz tudatlan, kapzsi mami meg
nem enged az árból,pedig gondolom csak megnézhették a verdát..nem vételi szándékkal mentek oda.Ha reális áron szeretné eladni,már nyilván nem lenne meg.Vagy, ha mondjuk a néni tudatlanul csak 400 000-et kért volna, akkor gondolom gyorsan összeszedték volna a kért összeget,és egy egészen más hangvételű cikk születik: "Csikós Zsoltra mosolygott a szerencse (germán) istennője" ,például:))

biker_kolee 2009.03.01. 09:58:16

Amíg a szocrendszer nevelte vénasszonyokkal van tele az ország, ilyen és ehhez hasonló esetek lesznek.

Zsolti, hatttttalmas cikk, gratula. :)

szamarhegy 2009.03.01. 09:59:11

Kati nénikre óriási szükség van,keményen fogják a pénzt és aztán ők rakják bankba azt a pénzt, amit 'őrült' emberek, jelzáloghiteltől sem óvakodva ilyen csodás autók restaurálásra fordítanak.

mv3 2009.03.01. 10:00:26

Elszomorodtam a cikk végére, bár nem csodálkozom, hogy a tájékozatlanság és pénzéhség kihúzta a realitást Katinéni medvestabil lába alol.
Pedig milyen jól járna másfél millióval, amit most élvezhetne: nyomhatna egy emlékezetes nyaralást egy másik kontinensen a barátnőjével, vagy meglephetné a családot egy kis válságsemlegesítő talált pénzzel.

Bár sajnos úgy látszik, inkább abból a fából faragták a nénit, aki ha megkapná a pénzt, rögtön dugná is a vánkosba, aztán majd ott megtalálnák a gyerekek.

A kocsiban érzeni az időutazást, és ez örömteli. Kár, hogy Kati néninél (egy-egy engedékenyebb nap kivételével) gondolom többnyire esőnap van.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.03.01. 10:01:07

@Cro166:
A fotók alapján egy rom. Az árat pedig nem Kati néni diktálja, hanem a piac.

Csikós Zsolt 2009.03.01. 10:01:51

@qualitaet:
Te jó ég... Mi vagy te qualitaet, számítógép? Honnan tudod ezeket a rendszámokat? Vagy hozzáfértél a rendőrségi adatbázishoz? Magyarázatot követelek :-)))

Ubul1 2009.03.01. 10:02:35

Zsolti bá' ugye jól gondolom h a kocsi volt tulajával az építésszel jól megértettétek volna egymást? Ugyanabból az anyagból gyúrtak mindkettőtöket, tulajdonképpen ennek a kocsinak is ugyanaz a története mint ami a Csikós féle állólámpásokénak, hogy 3 évtizeddel a maga ideje után is aktív szolgálatban rója az utakat. Szürreális kép a műanyag forgalomban ebben az undorító konzumvilágban. Állandóan hülyül a környezet, csak az efféle régi iskolát valló egyének a stabil pont még amiben bele lehet kapaszkodni, mint az Atlanti közepén hánykolódó a mentőövbe meg az üveg Unicumba. Már csak az a kérdés, hogy utánad mi fog maradni Csikós bátty?!

Csikós Zsolt 2009.03.01. 10:04:56

@Topitnya:
Hat van, csak elmegy a sötétbe. Ott megszámoltuk, mert még a helyszínen is ötnek látszott. Öt hengere először a 240D 3.0 Mercinek volt 1975-ben, de abban nagyobbak a likak, aztán még az Audi 100-nak, abban is. A Volvo már egészen újkor. Lehetetlen lenne itt öthengeres pakolást találni.

Ubul1 2009.03.01. 10:05:25

@Csikós Zsolt:
Még nem jöttél rá?! Valszeg tetemes fotóarchívuma van megdátumozva, esetleg régi filmek, vagy jó fotómegosztó oldalak. Valami sztoriféleséget szimatolok ott is, ha minőség kartárs belemenne az örökség megosztásába, egy jó fotóarchívum-postot megérne az eset! Szóval maszírozd meg a búráját kicsit Zsolti bá'!

Ubul1 2009.03.01. 10:09:34

@Topitnya:
Mentsd el a képet és konvertáld negált színösszetételre, akkor majd jobban látod a leghátsó 6. lukat a fekete háttér előtt! Jó lenne hinni Csikinek, mert jobban vágja a birodalmi márka történetét!

Csikós Zsolt 2009.03.01. 10:10:06

@Ubul1:
Egy halom rom. Százmillióért :-))

Csabby 2009.03.01. 10:11:32

Már megint egy szép történet Csikós Úr!
Gratula hozzá!!! Sajna attól tartok a Merga egy szeméttelepen fogja végezni, mert az ilyen "hozzáértő Kati nénik" gondoskodnak róla..:-(( sajnálom.
Még több ilyen cikket!

Inner Circle 2009.03.01. 10:13:41

Remek cikk, köszönet.
Az irreális értékelésre példa: pár éve egy budafoki autópiacon láttam egy kockalámpás (= használni túl régi, veteránnak túl új) Alfetta limuzint, bementem, 400 ezer volt, és egy rom. Ennyiért még a kétszer annyit érő kupékat se adták volna el ilyen gyalázatos állapotban, egy lépésre volt a sírtól. Kb. húsz forintot ért; egy olyan húszforintost, aminek a nagyságával megegyező festék-felhólyagzást próbaképpen KICSIT megnyomtam és azonnal bezuhant az autóba. Addig tényleg a festék tartotta. Diszkréten elmenekültem, pár hétig még ott állt az autó, aztán megtette azt az utolsó lépést a sírba: néhány kilométert kijjebb költözött, egy nagytétényi bontóba.

Cro166 2009.03.01. 10:15:04

@malenykij polgar: Egyet értünk. Minden annyit ér,amennyiért el lehet adni.
Nekem akkor is az jött le, hogy: "jó lenne megvenni aprópénzért,kár hogy nem sikerül, mert a néni pénzéhes, és kapzsi" :)

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2009.03.01. 10:15:47

www.mercedesgebrauchtteile.at/_uploads/p6200086.jpg

Ez pl cca 6000 eurora van hirdetve, a Schwechat-i merci bontóban. Tehát 5ért oda is adnák... Ejj ejj Kati néni...

loláb 2009.03.01. 10:16:27

@Csikós Zsolt:

Az lehet. Viszont a gyerekeidnek olyan szemléletet hagysz örökül, ami bármekkora vagyonnál többet ér.

Persze ez még odébb van, ne temmessünk el negyvenakárhány évesen.

Rocko- 2009.03.01. 10:17:51

kedves kommentelők, túlzottan nem nyúznám Kati nénit, valóban, ez ilyen dolog, öreg néni, nem kívánom, de előbb elmegy, mint a 170-es, és gombokért elviszik az autót. ez van, tudni kéne megalkudni.

Ubul1 2009.03.01. 10:18:14

@Csikós Zsolt:
Legalább irónia az szorult beléd:D Kati mamának azért nagyobb konstruktív érzéke van. Figyelj rá h meg is maradjon!

Spielberg 2009.03.01. 10:20:25

Na igen, egy ennél jobb állapotban lévő Tatra 57B-t vettem meg majdnem 1997-ben egy vidéki úton a Sajópetri(!) melletti autóbontóban 50 ezer forintért. Fasza volt a kocsi, indulni nem indult,megalkudtam rá, hogy hozatok trélert, de mire visszamentem érte Tokajból, valaki, gondolom a tulaj (nem derült ki)kitörte az összes ablakát és kiszaggatta az üléseket. Én meg álltam, mint egy fasz, hogy a megtekintett (?) állapottal mi van.
Nem vettem meg persze, egy haverom pár hónap múlva csak a szétberhelt vázdarabokat találta ugyanott...
Old Timerek szeretete.

Cro166 2009.03.01. 10:23:05

@Topitnya: Kati néni megtévesztés miatt oda tett egy 2,4 JTD tömítést:))

Burkus király 2009.03.01. 10:33:42

Sztem a dolgot összefüggéseiben is látnunk kell: Kati néninek azért van ilyen autója, mert makacsul ragaszkodik egy általa elképzelt értékhez, különbnen már rég túladott volna rajta. Olyan régi világ szaga van ennek az árszabásfanatizmusnak - valamikor régen ezzel a makacssággal kellett gürizni (vagy nyomulni) egy ilyen járgány megszerzéséért.

w211 2009.03.01. 10:34:35

Szerintem meg Csík nem mondd igazat,Pápán voltak,nem kati,hanem Katus-néni,és igenis meg kell adni a 4milkátmert nagy a család,és a fia a Feri,rosszul keres!:-))

lanciabacci 2009.03.01. 10:37:51

Kár érte, de talán majd megmenekül, bár az esélyes, hogy nem a megfelelő emberhez fog kerülni.

Egyébként meg nekem is megvan az idevágó sztorim: a 90-es évek elején lakott még egy dupla SU-karburátoros, Austin Maxi GT a vérmezőn, a Moszkva mögött, az utcán. Naponta arra jártam és őrülten vágytam rá, hiszen ugyanaz a motor volt benne, mint a Mini Cooperben, az 1275-ös GT. Aztán nagy nehezen, a környéken sokat téblábolva és érdeklődve kinyomoztam, hogy egy öreg, magányos, alkoholista, kvázi hajléktalan bácsié az akkor már önerőből hosszú évek óta mozdíthatatlan roncs. Megkerestem, barátkoztam, beszélgettem, lelkesedtem, reális pénzt ígértem, ő meg persze kb olyan árat kért, mint Kati néni.

Aztán két héttel később az autó eltűnt sok év után az utcáról. Kérdeztem a bácsit hova sikerült-e eladni, mire kiderült, hogy a közteresek elvitték és bezúzatták.

Sam75 2009.03.01. 10:38:08

@qualitaet: Helló!
Mi volt apukád diplomata?

én igencsak 13-14 voltam (igaz miskolcon) de hébe hóba láttunk nyugati autót. A nagy királyok nálunk az ezeröcsik (pl ZN-01-00 meggypiros, mellesleg ez húztúnk hortobágy felé 160-nal életemben először) és a kockák voltak. Az érdekességeket meg miskolc-tapolcán előforduló lengyel Polonezek és hébe hóba egy-egy holland Volvo 340-es alkotta. Apám isten volt az ezerötös céges kockával. Egy fogtechnikus ismerősünknek volt akkoriban egy új 323-asa 3 ajtósban, akkor az volt AZ AUTÓ ami meghatározta a későbbi minimum szintemet.

Ötös bömös magánkézben, meg porschék citrók, kicsit hihetelen pedig már jócskán eszemnél voltam akkoriban. Oh bocs volt még egy überkafa gép amire emléxem, a suli igazgatóhelyettesének volt egy 3 ajtós metálkék R11-e.

mindenesetre példás hogy ennyi rendszámra ilyen jól emléxel.irigyellek (pozitív értelemben persze).

w211 2009.03.01. 10:38:54

@Csikós Zsolt: Zsolti,az aszony kiröhögött,vanish ügyben,ASZT MONDJA VAN 100FÉLE,tudod a tető kárpit tisztitás,akkor pontgosan milyen vanish? Köszi :TOMEK

tézé 2 2009.03.01. 10:45:47

@Csikós Zsolt: Nekünk UL -es ladánk volt és az 74 tavaszi átvételi volt.
Az UZ -s re szerintem reális a 75 -ös átvételi év.

Megjegyzem a fotók lehettek volna jobbak is.
De a cikk az maga az időutazás volt a részemről.
Megelevenedtek bennem a régi zsigás részletek, az AGIP -os olajos kannák, a kalaptartón bólógató kutya és a menőnek számító extra kardánbox.

Katinéni meg egy letűnt ÁVOS korszak utolsó fősvénye.

KIRÁLY volt a cikk!!!

volgapierre 2009.03.01. 10:47:49

@konti10:

Kotvány? Hmmm... Láttál már ilyen korú, restaurálatlan, de nem negyven éve dédelgetett házi kedvencként fungáló autót? A képek és a leírtak alapján ez az autó reményteljes. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy az a maroknyi háborút, rekvirálásokat, "Gyűjtsd a vasat!"-mozgalmat, alkatrészínséges évtizedeket és kontárkodás-sorozatot túlélt hazai "prewar" vas hogy szokott kinézni. Nem így.

volgapierre 2009.03.01. 10:52:23

@hensen:

"nyugdíja nincs, legnagyobb kincse ez a veterán alap"

Honnan tudod? Ismered? Nyugdíjas kor nem egyenlő szegénység. Ugyanakkor a sunyi, pénzéhes, rosszindulatú trotli képe is ismerős kell legyen. Nem állítom, hogy Kati néni tutira az, de a leírtak alapján aligha lehet szerencsétlen, vagyontalan, talajt vesztett mamika.

Rendszerhiba 2009.03.01. 10:55:17

Nem ugyanaz a kategória, de én egy 1974-es VW Bogárra alkudozom kb 1 éve. Minden eredeti rajta!
Ott a tulajdonos néni is "Katinéni", és az unkája is alkubűvész.
Ők még két milliós árat is halandzsáznak, hol meg "csak" 500 ezerért adnák...
Valszeg még alkudozgatunk majd 1-2-3 évet :

volgapierre 2009.03.01. 11:00:18

@Csikós Zsolt:
ez lesz a forrás:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9177480

Már csak azért is gondolom, mert a kolléga oda is szokott írni. Fain topik, nagyon szeretem.

P_Lac 2009.03.01. 11:04:17

Dear Mr. Csikós,

Az írás nagyszerű, ismételten congratulations!

Az öreg 170-es nagyon sanszos, hogy ott marad abban a fészerben amíg az öregasszony él,aztán majd a leszármazottak vagy örökösök tárgyalóképesebbek lesznek.

Azért is tetszenek ezek az írások mert nagyon jól írnak le egy adott kor(szako)t, személyiségeket,és ügyesen
világítanak rá társadalmi-szociológiai összefüggésekre, úgyhogy mindig öröm ezeket olvasgatni. Még sok ilyet!!!

hurvinyek 2009.03.01. 11:07:40

Az ilyen lelketlen burzsuj emberektől, mint ez a vénasszony hányok!
Nem jelent neki semmit az autó.
Évek óta hagyja tönkremenni, annyit sem ér számára, hogy letakarja, de az összegben kitart és betart.

Rgerry 2009.03.01. 11:18:37

Jó a cikk nagyon, főleg azért, mert legalább kiderült, hogy az asztalomon heverő embléma valószínű egy ilyen kocsiról való :). Még az is lehet, hogy pont erről.....

yeti 2009.03.01. 11:18:43

@Spielberg: Tatra 57B? Sajópetri?(tőlünk egy köpésre) Bontóban? 97-ben? 50.000-ért? ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
Szívem hasad meg ilyenkor.....:)

volgapierre 2009.03.01. 11:19:52

@malenykij polgar:

Nem, ez nem rom. Igen messze van attól. Ugyanakkor a "piac szabja meg az árakat"-elv nem azt jelenti, hogy minden annyit is ér, amennyit a tulaj rámond. Mondhat négymilliót a Kati néni, meg többet is, jogban áll, az övé, de az a kocsi nem ér annyit. Nem véletlenül maradt a nyakán a Mercedes, holott olvashattad, nem kevesen nézték már meg.

Szerintem minden régi autónak van többé-kevésbé meghatározható értéke, mely érték nagyon nagy vonalakban az adott típus, kivitel korán, ritkaságán, lokális felkapottságán, kvalitásain, továbbá az adott járgány állapotán, eredetiségén, az esetleges restaurálás minőségén, a verda előéletének ismert / ismeretlen voltán és egyéb tényezőkön (pl. ha igazolhatóan XY híres emberé volt, stb.) múlik.

Soktényezős, bizonytalan játszma, és változnak is az árak, de ennek ellenére igenis van egy többé-kevésbé elfogadott standardja annak, hogyan is lehet az ilyen-olyan régi autók értékét megszabni. És jobb helyeken ezeket a standardokat szem előtt tartják, ill. elfogadják az ezekre való hivatkozást.

Magyarán: kérni tényleg bármennyit lehet egy autóért, de a nevezett összeg nem biztos, hogy köszönő viszonyban lesz a valós értékkel. Ama nevezett valós érték pedig nem konstans, ám létező dolog.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.03.01. 11:42:03

Hajjajajajaj, hujjujujuj! Mindenekelőtt térdre kell megint a Csikós előtt borulnom. Ott voltam, tudom miről ír. nem találok szavakat arra, hogy leírjam, mennyire hibátlanul fogta meg az egész történet hangulatát, mennyire ügyesen, diplomatikusan fogalmazta meg a fenntartásait. Katinéni zsebében én sem óhajtok turkálni, de aki azért sajnálja, mert pénztelen kisnyugdíjas, ne tegye. Egy fillért nem irigylek/sajnálok tőle, biztosan megérdemelten jutott hozzá, dolgozott érte eleget. De sokan írtak itt hasonló tapasztalatról, amikor valaki a rideg tények ellenére is, csak azért, hogy ne a másiknak legyen igaza, szajkózza a -már elnézést, de jobb kifejezés nincs rá- sületlen marhaságait. És tudhatóan nem a szükség kényszeríti rá, csak a csökönyös fafejűség.
Egészen őszintén állíthatom, nem vételi szándékkal mentünk oda, a kocsiról és annak áráról régóta tudunk, de még ha mondjuk félmilkát is kért volna érte Katinéni, akkor sem hoztuk volna el, se a Miki, se én nem tudnánk ennyi energiát, időt, pénzt beleölni egy ilyen projektbe, Csikósnak is meg van pillanatnyilag a restaurálandó autó mennyisége, tudjuk jól, hogy nem lenne erőforrása egy ilyenre. Még valahol jó is, hogy nem egy nagyon alacsony ár merült fel, mert akkor szegény Csikinek tutira megszakadt volna a szíve, hogy nem lehet az övé. Egyszerűen érdekelt a dolog.
De nem is ez a lényeg. A helynek, a dolognak olyan nagyon nagy kisugárzása volt, hogy azt még a képek sem tudják teljesen visszaadni. Ha egész nap maradunk, és turkálunk, akkor is találtunk volna valami izgalmasat. Csikit javítanom kell, én egy szú ette, bedagadt, fából készült asztalos szorítóval lettem gazdagabb (rövid időre, mert Fischer "Ubulka" asztalos cimborámnak adtam, eleve neki szántam), az olajos kanna, amit kiszúrtam, sosem lesz enyém. Tanulságos volt az is: a kannák egy vízzel teli, jéghártyás vödörben álltak, a szabad ég alatt. Kivettük, nézegettük őket, csodáltuk a míves kidolgozást, meg feliratokat. Kérdeztük, hogy mi a terv velük. Katinéni pongyolájával gondosan megtörölgette a ki tudja mióta vízben ázó fém kannákat, majd közölte, nem eladók, vagy esetleg majd talán, de inkább valami haragosát bosszantja vele, hogy neki ilyenje is van. Pár perce még nem is tudta, hogy van neki... Na, jamindenesetre aki meggyőzi az öreglányt, és reális áron megveszi a gépet, vendégem egy Bambira, mert az nagy teljesítmény. Sőt, meg sem kell vennie, elég, ha meggyőzi (de csak szép szó ér, erőszak nem!).
Más. Az Erás posztnál olvastam pár jóindulatú hozzászólást, amiket ott és akkor nem reagáltam le, de miután elolvastam ezt a posztot, nem tudom szó nélkül hagyni, hogy többen is olyan stílusban beszélnek a TC szerzőkről, és azok munkáiról, hogy az vérlázító. Nem, nem a személyes érintettség mondatja velem, de egyszerűen a tisztelet legkisebb jele nélkül fikáznak néhányan másokat, jelentik ki, hogy pár óra alatt össze ütnek egy cikket, mit nyavajog bárki is, hogy kétszer rá kell Guglizni pár dologra. Engedjétek meg, hogy cizelláltan fejezzem ki magam: Lófaszt! Tudom, hogy mennyi időt töltött Csikós azzal, hogy eljött, lefényképezte, körbenézte, megjegyezte. Tisztában vagyok vele, mennyi időt kell arra áldozni, hogy a sok-sok forrást (javarészt nyomtatott) átnézze, kigyűjtse a fontos adatokat, egyéb érdekességeket gyűjtsön, telefonáljon, satöbbi. Azt is tudom, hogy ha megfeszülök, akkor sem tudom úgy megírni az ott történteket, ahogy ő, úgy, hogy annak minden szava, igekötője, ragja üljön. És megírni sem azt jelenti, hogy pötyögi a betűket egymás mellé.
Ez természetesen nem csak a Csikós munkáira vonatkozik. Egyszerűen nagyon dühít, hogy vannak, akik egy ilyen félig-meddig zárt közösségben megengedik maguknak, hogy mások munkáját olyan stílusban minősítsék, mint ahogy azt teszik. Arról már nem is beszélve, hogy a többi kommentelővel milyen hangnemet engednek meg maguknak.
Elnézést mindenkitől, aki nem tudja, miről beszélek, de nagyon kikívánkozott ez belőlem.

toto92 2009.03.01. 11:48:17

A cikk jó, az autó csodálatos, katinéni meg...

Fotoshoppal át kell buherálni egy Népszabadságot. Belerakni ezt az autót, meg egy reális árat hozzá. Pár hónaposra dátumozni, kicsit meggyűrni, aztán menni katinénihez.

Csikós Zsolt 2009.03.01. 11:53:23

@w211: Vanish Oxy, a rózsaszín tégelyes, hétbubis.

mx3 2009.03.01. 11:54:21

"1978-ban sajnos már 21 éves voltam, de jol emlékszem,hogy talán72-73 körül az akkori Mol-tol, Nagykanizsárol nagyon sokan dolgoztak a közel keleten és amikor hazajottek nagyon komoly autokat hoztak.Emlékszem egy Toyota Celicára sok Fordra és Fiatra. Söt volt egy csomo állolámpás is.Söt a hetvenes évek közepén már jöttek az Olaszok is nösülni. Lancia Fulvia, Ferrari Dino stb.Ebben az idöben 1 honapig vezettem egy Maserati Merakot. Rengeteg képem volt, de sajna mind elsö generácios Polaroiddal készült igy örökre eltüntek.De a cikk király

Burkus király 2009.03.01. 12:00:53

@streetsta: teljes mértékben igazad van, de moderáció nélkül ne várjunk csodákat. Azt meg ugye nem akarjuk.
Ahogy a jogsi megszerzése sincs iskolai végzettséghez kötve, ennek az oldalnak a látogatása és kommentelése sem. Ez nagyjából megelőlegezi a minőséget.

Kommentekből tényleg már a régiautós, utazós, stb. - racing-preferenciasemlegesebb - témájú cikkek olvashatóbbak, amúgy meg mindig ugyanaz a forgatókönyv: japán kontra német; bekephatod, mert én menő csávó vagyok; fikázás, gyálázás. Ez van, de kitartás - annál értékesebb ez az oldal, mintsem néhány baromagyú kommentelgetése adhatná meg a szintjét (magyarán: én biztos nem a kommentek miatt olvsaom).

k100 2009.03.01. 12:09:41

Gyerekek!Egy négy kézikocsis zöldségeskofától "ócsó" autót venni?Bruhaha...

w211 2009.03.01. 12:19:30

@Csikós Zsolt: Kösz,annyira bejött a cikk,hogy lementem a garázsba megsimogatni a w111 Nagyfecskét,be is indult egyből,utána irány az italbolt!
Sok ilyen Katus-néni van az országban,kitartás hozzájuk.Soczó Elek a legtöbb motort télen vette,több év rájárással,várva a megfelelő pillanatot.
Kisapátiék a Bugatti-megvételéig többször "bebambiztak" az idős tulajjal,de meg lett.

karlov 2009.03.01. 12:44:38

Van ilyen ismerős a családban aki gyűjti a régi autókat,mint Gombóc Artúr a csokoládét.Mindenfélét de sajnos nem nagyon van olyan amire azt lehetne mondani,hogy használható...
Szép lassan az enyészeté lesz mind...

lanciabacci 2009.03.01. 12:54:00

@konti10: te szerelem helyett is beéred fizetett csajokkal? mert akkor igazad van.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.01. 12:56:34

@bgyuszi76: "A nagybátyám árai nem magasak, de így is az alkatrészköltséggel együtt az egész felújítás majdnem egy új S osztály ára volt."

72.352 EUR a legolcsóbb S-Klasse, 13.000ért meg patika állapotú 170V-t kapsz, de nyugodtan mondjál még nagyokat, hátha lesz, aki beveszi kanyar nélkül.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.01. 12:59:35

@qualitaet: Rossebnek kell neked a hangzatos álmok helyett folyton elôhozakodni a prózai valósággal :)

puntos698 2009.03.01. 13:31:07

Döbbenetesen élvezhető cikk volt.Nagyon köszönöm .Nem tudtam egy szót se kihagyni.Csak meredtem bábultam végig. Sok sikert kivánok.És még ezer ilyen cikket. :)

Auto-InterCont 2009.03.01. 13:33:59

Katinénit biztos nem verik át úgy, mint azt a szerencsétlent, akinek 54000-essel fizettek a birkákért.

Myko 2009.03.01. 13:35:04

Nagyon ismerős a Kati néni hozzáállása! Mi csak egy R5 GTS-t akartunk megvenni egy hölgytől. Először csak a kagylóülések meg a váltó kellet volna,de egész jó kis gépnek tűnt tetőablakkal ,infrás távirányítóval gyárilag stb...először így indult a történet : "mennnyit adnának érte a bontóban? amennyit a bontó ad annyiért vihetik,én csak a bontóban akarom látni az autót,nem forgalomban" kiderítettük 11770Ft-ot adott volna érte a bontó. Akkor kitalálta,h nem eladó. "A fiam szerzett vevőt a felnikre ( Ph1 GTT alufelni erősen felújítandó állapotban) ,a 4 felniért 25000-t adnának" Jól van...mellesleg az autó ekkor már 2 éve állt egy udvarban,a motorja szétbarmolva...a fantasztikus "szerelőjük" megállapította,h hengerfejes lett az autó,ezért a dupla torkú Weber karbit leszedték róla,meg a Renix gyújtóegységet is,meg még egy két apróságot,ami nélkl a kocsi használhatatlan,az üléseket is elkezdték kiszedni,de nem sikerült.Egy R19-hez használták bányának! Végül megint rájött,h eladná a kocsit,gondolom az állítólagos vevő nem akart 25-t adni a felnikért. Így került hozzánk 40-ért és csak azzal a feltétellel,h bontóba küldjük! Hát azóta friss műszaki friss zk van rajta :D Kiderült,h egyáltalán nem volt hengerfejes az autó,valszeg a hűtő dugult el és ezért nyomta ki a vizet vmi cső menetközben...
Szerencsétlen autót a "szerelőjük" állandóan csak toldozgatta foltozgatta így most kb dominó szerűen ami jó rajta az láncreakció szerűen azt hozza magával,h más tönkre megy...szép lassan felújítódik az egész :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.03.01. 13:39:51

qualitet írta hogy budán lakott valószínüleg az összes komoly autó akkoriban ott volt ami természetes mert a kiváltságosoknak voltak ilyen autói.

ZON 2009.03.01. 13:41:05

Dobálóztok itt a milliókkal,mikor 200e Ft-ból komplett flottát vehetnétek az öreglánytól.Urasan,alku nélkül.:)

Krisz_ 2009.03.01. 13:43:32

Csak még egy gondolat Kati néniről. Gondold meg, hogy te őriznél évtizedeken át valami régiséget, ami már akkor is nagyon régi és ritka volt, amikor a garázsodba került. Eltelt egy fél élet, és most kiderül, hogy a szomszéd hároméves Swiftje többet ér... Nem lehet egyszerű, még fiatal aggyal sem.

Bert Sels 2009.03.01. 13:48:17

Kati néninek majd az Úr elött kell elszámolnia miért hagyta hogy ez a gyönyörű autó elvesszen az ostoba kapzsisága miatt.

előre szólok nehéz lesz kimagyarázni...

DG 2009.03.01. 13:53:01

valami azt sugja, anno loptak ezt a gepet. majd harminc ev, egy rendszervaltas es Kati neni ferjenek halala utan most megprobaljak elsozni. Nemhiaba zavarodott ossze Csikos kollega is a meselt adatok es a tenyek osszevetesekor...

Hrzrasn (törölt) 2009.03.01. 13:53:11

@kocapecas: A kedves bodzaszedô tulaj is megtekinthetô a képeken, amint a csillagot adjusztálja.

w211 2009.03.01. 13:53:48

@Gyurma73: Unokatestvérem 3éve a rózsadombról vett egy76-os Chevrolet Blazert azELSŐ tulajdonostól,idős kora miat adta el,mellette volt 1 911-es Porsche,szintén 70-es évek,ő vette újonnan.Nem is valami párt ember,ha jól rémlik színházi díszlet tervező.Hát,van aki akkor is jól élt.A BLAZER-re csak pár apróságkellett,meg egy új festés,patika.

Myko 2009.03.01. 13:55:30

@kocapecas: Na hisze...gyönyörű a 3. kép...talán épp a 1,5kg-s nyakláncához próbálja a csillagot felpróbálni...

Bulgária nincs is messze. Ha nálunk kendácsolás ,nah ott mi lehet? :)

nyelv-ész 2009.03.01. 14:01:46

Féloff, de tanulságos a történet:

Haverom még a 90-es évek elején alkudozgatott egy 38-as évjáratú Sachs-ra. A tulajjal összehaverkodott, sörözés, miegymás. Az üzlet nemcsak a magas ár miatt nem akart összejönni, de azért sem, mert a tulaj a fejébe vette, hogy a blokkot kiszedi, és stabilmotornak használja majd, szivattyúhoz.
Az alku során nemcsak pénz, hanem cserealapként különböző aggregátok, motoros szivattyúk is szóba kerültek, mindhiába.

Mint látható, a motor veterán mivolta és ipartörténeti értéke kicsit sem hatotta meg a tulajt.

Végül úgy sikerült az adásvételt nyélbeütni, hogy haverom nagybátyja hivatalos személy látszatát keltve egyik nap beállított a tulajhoz, kifigyelve, hogy mikor nincs otthon, és így annak feleségével közölte, hogy ő a kulturális örökségvédelemtől jött, mert a minisztérium határozatot hozott a motor lefoglalásáról, és múzeumi elhelyezéséről.

Az asszony persze úgy tett, mint aki azt se tudja, mi fán terem a motorkerékpár, és azzal, hogy "majd ha hazajön a zuram", elhajtotta a minisztériomi hivatalnok benyomását keltő egyént. A tulaj, mikor otthon meghallotta, mi a helyzet, még aznap eladta a motort a felajánlott összegért, sőt utánfutón maga vitte át a haveromnak.

(Utózönge: a felújítás sajnos elmaradt, mert haver a motort egy házfelújítás során okosan hetekre kinn hagyta az udvar végében, ahonnan "természetesen" nyomtalanul eltűnt, még az eltűnés napja sem derült ki.)

w211 2009.03.01. 14:03:01

@Myko: Ja,dízel kabrio 1936-ból,1000kilométerrel,abszolút hihető!
Megérne egy fórumot,hogy a kafferok hogy kerültek át a piros zsiguliból a Mercikbe.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.01. 14:04:12

@Krisz_: De egy 170es Merci sosem volt drága ritkaság, a háború után újra gyártották, 53ig, valami 140.000 db készült összesen. Tömegautó.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.01. 14:09:54

@nyelv-ész: "a felújítás sajnos elmaradt, mert haver a motort egy házfelújítás során okosan hetekre kinn hagyta az udvar végében, ahonnan "természetesen" nyomtalanul eltűnt"

Ebül szerzett jószág ebül vész el.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.01. 14:12:14

@kocapecas: Ezek simán megérnek ennyit, ezek gyári állapotra restaurált, baromi ritka gépek, nem a Kati néni bunkerében rohadó értéktelen hulladék.

nyelv-ész 2009.03.01. 14:16:34

Hrzrasn 2009.03.01. 14:09:54: "Ebül szerzett jószág ebül vész el."

Nem gondolnám, hogy a stabilmotorrá átalakítás helyett a tisztességes áron megvétel az ebülszerzés minősített esete lett volna.

Itt csupán az eladónak kellett kissé "besegíteni", hogy könnyebben meghozhassa a döntését.

nyelv-ész 2009.03.01. 14:19:23

@kocapecas 2009.03.01. 14:05:17 :

Húbazz, van ott minden, az adenauertől a púposmerciig. Lehet, olyan gyűjtővel van dolgunk, aki minden típusból eltesz egy lezsírozott példányt.

_Toto_ 2009.03.01. 14:22:02

Nem vagyok autóbuzi, és méf férfiként is én is csak annyit értek hozzá, hogy nyomom és megy.
De ez a cikk egyszerűen lenyűgözött!
Laikus számára is érthető, élvezetes, van lendülete, kulturált kis humorbonbonokat és hasznos információkat kapunk menet közben, és sugárzik belőle a veterán autók imádata.
Sok ilyet szeretnék még olvasni. Gratulálok!

apamacko 2009.03.01. 14:22:44

@streetsta:
Bizony jól mondod!
Próbáljon meg minden kis fikázó csak egy rövid olvasható blogposztot írni, majd rájön hogy miért is nem lett már általánosban sem 5-ös a fogalmazása !
Mikor elolvasom Csikós írását mindig az ámulat ejt rabul, meg jön az a gondolat, hogy minek is próbálkozom én a blogunkon, ha soha nem érek ennek a színvonalnak még a nyomába se.

V8 2009.03.01. 14:35:41

A stílus alapján elképzelhető, hogy tudom, ki ez a néni. Nem lehet, hogy valahol a XVI. kerület-Csömör környéken lakik? (Személyesen nem ismerem, de tudok arrafele egy olyan Kati néniről, aki kb hasonló gondolkodással bír, szigorú keresztény erkölcsöket hangoztat, de lazán kiad üzlethelyiséget szexshopnak, terrorizálja a családját, akik az örökség reményében nem mondanak neki ellent, stb)

nyunyógomez · http://indafoto.hu/arecibo 2009.03.01. 15:05:03

Nekem van a zudvaron egy 1979-es BMW E21 318 automata...teljesen működőképes, csak kasztnizni kell (ill. csak az alját), meg a belsejét rendberakni. Esetleg valakit érdekel?

qualitaet 2009.03.01. 15:08:38

Csikós Zsolt

"Te jó ég... Mi vagy te qualitaet, számítógép? Honnan tudod ezeket a rendszámokat? Vagy hozzáfértél a rendőrségi adatbázishoz? Magyarázatot követelek :-))) "

DEHOGYIS!!!!!

Színtiszta saját emlékek, esküszöm Neked az egyetlen Édesanyám életére:)

Mondom, többségük itt "lakott" a pár utcával lejjebb,arrébb.
Volt amelyiket kicsit másfelé (Orbán tér, Bah,stb.), szúrtam ki,esetleg Balatonon pár házzal arrébb.Részletsen tudnék még mesélni...

JA! Tegnap kimaradt,mert igyekezetem a az 1978-nál régebbeiekre koncentrálni, de most esik le,hogy ez is '77-től datálódó emlék!

ZU-60-13 350SE beige

Az omegás Kóbor János autója volt.

Mecky édesanyja jóval lejebb, a Mártonvölgy utcában lakott. (A Modori utcai házukban is jártam később mert merő véletleséggel a múltkori ferraris posztban emlgetett 348TB-S haverom apja volt pont az OMEGA gmk egyik ügyvédje)
Szinte minden vasárnap délután, jó öt esztendőn át ott ácsorgott a verda a ház előtt. Kutyasétáltatás ill. biciklizés közben soktucatszor,centiméterkeről szemügyre vettem. Kézi váltós volt ami igen ritka V8-ban...

Néha a szólógitáros (Molnár György, Elefánt.)is felbukkant a ZU-56-58-as, 244-es ezüst Volvoval.

De megemlíthetem Neked Losonczi Pált az Elnöki Tanács Elnökét,(mennyit röhögtünk eme tituluson az osztálytársaimmal,úristen) paripáival karöltve:

A derék kopasz téeszelnök az iskolám utcájában lakott. Nyolc teljes éven át szinte minden áldott reggel vagy délután elgurult suli fölött, előtt. Nem egyszer centiméterekről láttam a pacekját amíg átengedte a pilóta a nebulókat a zebrán.
De élőben is láttam a csávót megszámolhatatlan alkalommal, amint épppen belibben a hátsó ülésre.

Tipikus visszatérő alsós emlék:
Kiviszik az osztályt sétálni, végre szépen havazik ,repkednek a hógolyók és a járda mellett mindig bal oldalon, járó motorral ott dekkol az AH-25-78-as 350SEL.
Elöl csak a segédberendezések ékszíjainak surrogása, az intervallra állított ablaktörlő az üvegen nyikorogva néha töröl egyet, a volánnál a kopaszodó, kicsit potrohos kíber a zsebfésűjével a maradék -egyhén zsíros - hátranyalt séróját igazgaztja.
Hátul meg finoman remeg a levegő, és a kipufogók által méltóságteljesen termelt méteres gőzoszlpot finoman meglöki egy elsuhanó autó.

Több mint30 éve volt, de mintha tegnap lett volna, olyan kristálytisztán előttem van.:)

a '81-es nyári szünet alatt meg új verdát kapott:

AI-23-77 380SEL (W126)
Ez volt az első magyar 126-os amit életemben láttam.
Ennek a suhanását még óra alatt is százméterekről meg lehetett ismerni, ahogy a jellegzetes gumizajjal,"ssstáátamm-tttavnn" hangokkal áltlibben a csatornafedeleken,úthibákon ,enyhe pofelhőt rántva maga után.

Az(szerinetm) első privát W126-ost is megsúgom Neked, tekinve, hogy az is itt kóricált a hegyen:

KG-81-44 500SE ezüst.
(Emlékszem, hogy 1983 márciusában külön ezért felhívott az egyik haverom, hogy rohanjak le két saroknyit mert, "itt áll egy magyar újjesklássze, ráadásul öccázas ,bazmeg!!")

Még egy kis "állami" emlék:

A gimiben föllöttem járt az akkori igazságügyminiszter,M.Imre (szándékosan nem írom ki teljesen) kislánya. (csinos vékonyka, aranyos pofi+punkfrizura)
Dacára annak, hogy nem messze laktak Ők is,jó pár alkalommal az AI-09-11 -es, W116-os 280S hozta a suliba.
Később egy nagylökhárítós 123-as ,230E-re cseréltek,a tábla maradt.

Emlékszem még Köpeczi Béla művelődési miniszter járművére is:

AI-09-14 W116 280SE sötétkék met.

(Fura, hogy nem fekete és einspritzer. Biztos valami DT-vonalról pöccinthették át a megszokott kivitelű flottába.)

Gondolom ennyi Merci elég lesz a jó kis cikkedért cserébe. Bár van még...:)))))))))))

loláb 2009.03.01. 15:22:20

@qualitaet:

83-ban telefon? Na az akomoly dolog, nem az autók. Apámnak hiába volt hetvenvalahánytól 1802-ese, meg VW 1600Tl-je, rengeteg szockó vas mellett telefont 62-től folyamatosan igényelt de a rendszerváltásig nem kapott. Pedig Rajgazt, meg zöld platós uazt is tudott szerezni a honvédségtől, de az a nyomorult telefon meghaladta a lehetőségeit.

qualitaet 2009.03.01. 15:24:15

Sam 75

"Helló!
Mi volt apukád diplomata?"

Nem. Gépészmérnök, némi külszolgálati múlttal és viszonylag jó üzleti érzékkel és kíváló helyzetfelismerő képességgel.

" A nagy királyok nálunk az ezeröcsik (pl ZN-01-00 "

Akkor most nagyon kapaszkodj meg!!!!

Édesapám kíváló viszonyban volt (nyugi több művészt nem ismerek) Páger Antal színművész úrral, Ő is a közelben lakott.

Tóni bácsit -az Istennek hála- én is ismerhettem, mint ahogy az egyik autóját is,sőt ültem is benne:

ZN-02-00 !!! Lada 1500 fehér (1977)

Gico 2009.03.01. 15:28:13

Nemtom miért, de amikor ilyen Kati nénikről hallok, olyan elkeseredett düh fog el, hogy el tudnám sírni magam.

bgyuszi76 2009.03.01. 15:29:37

@Hrzrasn:
olvasd végig! Azt írtam, a 6 év alatt a munka és anyagköltség árából lehetett volna egy S osztályt venni. Mellesleg amikor elment a járgány haza, még nem volt euro, hallottál már erről? Volt egy olyan időszak, amikor még minden országnak saját pénzneme volt...
Az egésznek az az értelme, hogy valamit rendbehozni nagyságrendekkel többe kerül, mint egy jó állapotban megtartottat kifizetni. Van egy pont, ami után már nincs értelme. Ennyi.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.01. 15:33:37

@bgyuszi76: "Azt írtam, a 6 év alatt a munka és anyagköltség árából lehetett volna egy S osztályt venni."

Tehát több, mint 72.352 eurót kért az ismerôsöd a 170es restraurálásáért? Ha talált embert rá, aki kifizette, gratulálok.

Spielberg 2009.03.01. 15:40:51

@yeti: az enyém is meghasadt egy kicsit... ennyit a kultúráról...

bgyuszi76 2009.03.01. 15:42:28

@Hrzrasn: szerinted, ha egyszerre kell ennyit fizetni, van ma, vagy volt egyáltalán ebben az országban olyan mester, aki meghitelezte 6 évig? Időszakos elszámolás volt, a legnagyobb költség az alkatrész.
Amúgy nem értelek. Egyesek egy 1.0 swiftért kifizetnek 6 év alatt egy A osztály árát, akkor meg min vagy kiakadva?

stanyecli 2009.03.01. 16:01:34

Nem szérű az, hanem csűr. :)

gin74tonic 2009.03.01. 16:15:17

csikos jo cikkeket tud irni, ha latom o a szerzo vagy a winkler akkor elolvasom, a tobbi szamomra szaraz. bar most winkler amugy elrugta a pottyost a ferrari cikknel, szerintem nem kapta meg 50 evre egy mol kartyaval tesztelni es ez kedvet szegte.

kati neni: ennyit ker erte, az az ara, de amit lealkudsz nem kell kifizetni:)

a merci: lehet az evszazad uzlete, lehet egy nagy csakutca is, ennyibol megitelni nem lehet, remelem valaki nekiall majd es kesz lesz.

MintaMókus 2009.03.01. 16:20:22

sajna rengeteg Katinéni van ebben az országban. Ami roppant érdekes az az, hogy tényleg mindegyiket Katinéninek hívják :)))

Hrzrasn (törölt) 2009.03.01. 16:21:56

@bgyuszi76: 72 352 / 6 = 12 058. Ebbôl a pénzbôl 6 éven keresztül évente vehetett volna magának egy 170est.

Remélem nem várod, hogy ezt a baromságot bárki is elhiggye neked.

Csikós Zsolt 2009.03.01. 16:29:51

@V8:
Nem, nem, nem ott lakik. És egészen biztosan nincs szexshopja. Tisztességes néni, inkább alulinformált csak. És ragaszkodik ahhoz a jogához, hogy alulinformált maradhasson.

mx3 2009.03.01. 16:31:52

@kocapecas: De Maon. van a cabrio. Söt az eladással megbizott cég az érdeklödöt repülögéppel az eladohoz repiti. Lehet megnézem.

Csikós Zsolt 2009.03.01. 16:36:17

@qualitaet:
Figyi, én is láttam ezeket elég gyakran, elég tisztán emlékszem is rájuk, egyszer valami hirtelen véletlen folytán egy minisztériumi sofőr vitt is egy fél órát talán a Baconi, vagy melyik min. 280 SE-jével, de ha megnyúzol, akkor sem tudok rendszámokat mondani, maximum azt, hogy sima, egybetűe A-s kaptak a legnagyobb górék, a többi meg ilyen AE, AF, AH, AI volt. De hogy a számok is meglegyenek. A saját autómét sem tudom, mindig kirohanok a kútnál, hogy megnézzem, amikor matricát veszek...

bgyuszi76 2009.03.01. 16:57:27

@Hrzrasn: Igazából rohadtul nem érdekel, hogy elhiszed-e vagy sem. Én tudom a frankót, meg akartam osztani veletek, de kár volt. Amikor az euro előtti időszakról írtam, akkor arra is utaltam, hogy még egy ócska Golfhoz is nehéz volt alkatrészt szerezni, hiszen az osztrák bontott áru vámköteles volt, ezt meg nemigen lehetett errefelé szaladgálni látni. Tudod mit? Ne hidd el, sőt írd le, hogy hazudok, ha ettől jól alszol. Kérdezd akkor a postírót, hogy mennyibe van a legújabb állólámpása, aztán vesd oda, hogy hülye, hiszen annyiért vehetett volna valami új Mercit is! Gondolkodj, mielőtt megtalálsz valakit!

qualitaet 2009.03.01. 16:57:42

CSikós Zsolt

Az autópályamatricás szitu teljesen ismerős...
Az 3 betű 3 számos autóim rendszámianak néha a töredékére sem emlékszem.
Csak kölyök ill. fiatal kormban fogott ennyire az agyam a témában.

Az egy A-s tábla a hetvenes évek közepe fele megszünt.
Én is láttam ilyet, de nagyon homályosan emlékszem csak, egyfelöl nagyon kis pöcs voltam, másrészt(sajnos) kurva rég volt .

Csikós Zsolt 2009.03.01. 17:01:14

@bgyuszi76:
Nem, nem, azért nincs annyi, mint egy új Merci. Mint egy új, közepesen jól felszerelt Swift, mondjuk.

bgyuszi76 2009.03.01. 17:04:35

@Csikós Zsolt: ok, bocs, hogy felhoztalak példának. Te is ráköltöttél egy vagon pénzt, de évek alatt, ez meg még érzelmi alapokon is ment.

Csikós Zsolt 2009.03.01. 17:09:26

@bgyuszi76:
Semmi baj, nyugodtan. Csak pontosítottam.

Rob-úr 2009.03.01. 17:10:07

@theli:"Kati néni is bizonyítja, hogy a kor nem érdem, hanem állapot. "

Na mi van veled Sóbert Norbert?

Hrzrasn (törölt) 2009.03.01. 17:10:11

@bgyuszi76: 72 352 EUR = 21 647 636 HUF / 72 hó = 300 661 Ft havonta.

Meséld már el nekem, hülyegyerek, hogyan fizetett ki a fószer "apránként" havi 3 kilót. Pláne mikor az elôbb még arról hadováltál, hogy "a tulaj mindenben spórolni akart". Tudod kit nézzél hülyének a hazugságaiddal.

Azt is elmesélhetnéd, hogy egy "spórolni akaró" ember miért fizetné ki az autó piaci értékének HATSZOROSÁT a restaurációra.

bgyuszi76 2009.03.01. 17:10:21

@Csikós Zsolt: Amúgy Kati mennyiről tud?;-)

Csikós Zsolt 2009.03.01. 17:14:47

@bgyuszi76:
Ennyiről. Nálunk fillérre elszámlás van. És nincsenek titkaink egymás előtt. Szép lenne, ha lenne, asszem az én életvitelem mellett hamar összedőlne a ház...

bgyuszi76 2009.03.01. 17:16:16

@Hrzrasn: lsz felejts el. 1993-ban egy S280 8.250.000,-Ft volt. Ezt viszonyítsd. Kérdés: Lehülyéztelek? Te hogy jössz ehhez? IQ-d eléri a pozitívot? Sanszos, hogy nem. Jössz egy mai árral, 310 forintos euróval... Hallottál arról, hogy volt 25 forint is a DM? Nem a drogériára gondolok.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.01. 17:19:36

@Csikós Zsolt: Az a Swift egy alap S-Klasse árának hetede-nyolcada, kb. az a reális.

bgyuszi76 2009.03.01. 17:20:03

@Csikós Zsolt: bocs, ez csak egy rossz poén volt.

qualitaet 2009.03.01. 17:29:19

Nem akarok beleugatni semmibe, de 25 forint a DEM feketén 1986-87 fordulóján volt. '93 vége fele már vastagon 65-ért osztogatták...

Hrzrasn (törölt) 2009.03.01. 17:34:50

@bgyuszi76: "1993-ban egy S280 8.250.000,-Ft volt. Ezt viszonyítsd."

Mennyi is volt akkor az átlagfizetés, Einstein? :) Na AHHOZ viszonyíts.

"Lehülyéztelek? Te hogy jössz ehhez?"

Aki azt akarja itt beadni, hogy bárki is kifizette egy új S-Klasse árát egy 170esért (ami a Merci-veteránok fapadja, ára hatoda egy S-osztályénak), az egész egyszerûen hülye. Az autókhoz legalábbis síkhülye vagy, és a mások által neked beadott baromságokat itt tudásként próbálod elôadni. Nem fog menni.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.03.01. 17:39:27

@Hrzrasn: Kollega, pont erről beszéltem. Tedd meg légyszíves, hogy két perccel tovább ülsz a gép előtt, amikor a kommenteket írod, és egy kicsikét cizelláld már a mondataidat. Úgy dobálózol itt a jelzőkkel, mint a sarki kocsmában a kannásbortól beállt törzsvendégek.
Nem kell elhinni, amit a másik mond, meg egyetérteni sem, de vedd már a fáradságot, és egy kicsit kultúráltabban osszad meg a véleményed. Komolyan mondom, hogy nem felemelő, ha az ember ilyen szövegeket olvas.

Herman 2009.03.01. 17:42:45

@qualitaet:

Szerintem akkoriban csak a pártkáderek, és a hívő kommunisták juthattak luxus kocsikhoz. A pórnépnek a trabi is luxus volt.

Tehát, ti is MSZMP párttagok voltatok minimum...

m.a 2009.03.01. 17:50:56

@qualitaet: Ez a rendszámlista nagyon durva :))

Fotók nincsenek?

Hrzrasn (törölt) 2009.03.01. 17:53:34

@streetsta: Bemutatom új barátodat, a PageDown gombot.

"Komolyan mondom, hogy nem felemelő, ha az ember ilyen szövegeket olvas."

Számomra meg baromságokat és összeesküvéselméleteket olvasni nem felemelô.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.01. 17:55:30

@Herman: Nyilván mindenki párttag volt, aki nálad többre vitte.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.03.01. 18:09:40

@Herman: Ez konkrétan így, ebben a formában nem igaz. Ilyet csak és kizárólag olyan mond, aki semmit nem látott abból a korból. Pontosan annyi valóságtartalma van, mint kijelenteni, hogy tisztességes úton nem lehet meggazdagodni. Voltak akkoriban is emberek, akik szerencséjükkel, kitartásukkal, tudásukkal, esetleg kapcsolataikkal többet el tudtak érni mint mások. Az meg csak innen a távolból tűnik olyan fenenagy disznóságnak, hogy valaki párttag volt. Sokan voltak úgy párttagok, hogy egyszerűen csak beléptek, mert szinte előfeltétel volt az adott munkához, vagy az előremenetelhez.
Hidd el, voltak elegen, akik maszekként, külföldi külszolgálatot teljesítőként, vagy egyszerűen nyugati rokonok itthoni rokonaként birtokolhattak egy ilyen gépet, anélkül, hogy embereket nyúztak volna.

MintaMókus 2009.03.01. 18:10:18

@streetsta: hamár, akkormár. Bár nyilván nyugodtabb vagyok, mint Hrzrasn, de ez a csávó már kicsit idegesítő. Neki miért nem magyarázod el, hogy ne itt nyomja a süketet? Ha végigolvasod a kommenteket: először felhívták rá a figyelmét, hogy téved. Erre minősíthetetlen stílusban közölte, hogy kb. mindenki bekaphatja, aki nem hiszi, mert ő szarta a szent grált. Én nem vettem volna fel, de ezzel nincs mindenki így. Ha valaki nyilvánvalóan hülye, és ezt még nyilvánosságra is hozza, akkor számítson rá, hogy valaki le fogja hülyézni. Tehát kéretik az igazságosztó szerepet kiterjeszteni, és megmondani a bgyuszi76-nak, hogy hülye, és vezesse már le excelben a hülyeségét, de addig maradjon csöndben. Szóval? Lépsz, vagy lépsz? :) VAgy továbbra is a hülyéket véded?

Szabbbika 2009.03.01. 18:11:05

Kedves Kati néni!

Észpárbajt, fegyvertelen emberrel nem vívok..

Herman 2009.03.01. 18:11:13

@Hrzrasn:

Mit akarsz ezzel mondani?

Ez az igazság. A Kádár-érában csak a csókosoknak ment jól. Az átlagos melósoknak a trabi volt a maximum, az értelmiségieknek, "középrétegnek" meg a zsiga.

Szerintem nem sértő, amit írtam.

MintaMókus 2009.03.01. 18:16:35

@Herman: nem sértő, de nem is igaz

karlov 2009.03.01. 18:21:42

Hát nem semmi jól el szórakoztok egymással.

Ez a78. rendszámtábla fejből nekem elég perverz dolognak tűnik az autó meg a néni is elég érdekes jelenség...

Macskanátha 2009.03.01. 18:22:25

@qualitaet: Én tíz év körüli voltam az 1980-as évek elején, és tényleg borzasztó kevés nyugati autóra emlékszem, azok is főleg VW Bogarak, Ford Taunus-ok, korai szériás Opel Rekord-ok, és Fiat 127, 128, és 500-asok voltak. Ezért emlékszem máig is jól arra a 70-valahányas Cadillac El Dorado Coupe-ra, amely kb. 1980-1982. között igen gyakran ott parkolt a Liszt Ferenc téren, a Zeneakadémia előtt. Fehér színű volt, piros bőrfotelekkel, csillogó króm dísztárcsákkal, és a hátsó szélvédőjén valami amerikai autószervízt és garázst hirdető matricával. Egész futurisztikus látvány volt akkoriban, pláne, ha még beparkolt mellé egy szó szerint fele akkora Kis Polski, ami akkoriban gyakran megesett arrafelé... :-))
Kati néni: vannak ilyenek, de néha van példa az ellenkezőjére is. A haveromék tavaly vettek egy telket a Velencei tó mellett, Gárdony környékén. Egy idősebb nő volt az eladó, és miután megkötötték az üzletet, látták, hogy nem a nyaraló az egyetlen épület a telken, áll rajta egy elég nagy méretű, de jól láthatóan házilag összeépített garázsféle. Persze kérdezték, hogy mi van benne, a válasz az volt, hogy lim-lomok, a néninek nem kell onnan semmi nyugodtan dobják ki ami nem kell. A tényleg sok lim-lom mellett állt bent egy Volkswagen T-2 "Hippibusz" is, mint kiderült 1970-es évjáratú, ami 1993. óta, vagyis akkor már 15 éve bent állt a sufnigarázsban. A története is eléggé hasonlít a Merciéhez: nem ment át a műszaki vizsgán, ezért - akkor még működőképesen - leállították a garázsba, hogy majd lesz vele valami. A tulaja a néni bátyja volt, aki nemsokkal később meghalt, a néninek pedig sem jogsija, sem érdeklődése nem volt a vén VW busz iránt, így maradt minden a régiben. A busz relatíve jó állapotban van a közel 40 éves korához képest, persze vastagon áll rajta a por, egy gramm levegő sem maradt a gumikban, úgyhogy a felniken áll, és nyilván sok mindent ki kellene cserélni benne ahhoz, hogy működjön. De nincs szétrohadva, és "pimpelve" sem, tehát minden gyári rajta, pl. mindkét eredeti kulcskészlet ott lógott bedugva a gyújtáskapcsolóban. Egyelőre nem lehet még tudni, hogy mi lesz a sorsa, válság idején kockázatos pénzt ölni bizonytalan dolgokba, de pozitívum, hogy itt a néni nem akart nyerészkedni rajta, ingyen adta oda, és annyit biztos megért! :-))

Süni25 · http://www.eakft.hu 2009.03.01. 18:22:40

@Ubul1: Marton papa VW-es körökben hirhedt egyén. Érdi, és bp-i lelőhelyein több VW-Porsche veterán ritkaságot rohaszt (Karmann Ghiákat, T1-eseket, stb). Soha semmit nem ad el, ha igen, azt szemránckrém áron.

w211 2009.03.01. 18:26:57

@Csikós Zsolt: Csak egy kérdés:95-ben vettem amerikai kiadású w114 280coupe,a rendszáma AL-15-00,megvan ma is arendszám a műhely falán,akkor ez mi lehetett?
A hátulján belenyomva: Belügyminisztérium tulajdona
Kis kötekedés:Kibillenthető szélvédő nem szárnyas csavar?

2009.03.01. 18:31:08

B@zd meg, b@zd meg, ezt mondom én itt. Egész nap a pályát pucoltuk a hajtányoknak hazajövök és ezt kell olvasnom. Kati néni, de sok Kati néni van a világon.

Zsolt: volt két Fecske Tápiószecső-Magdolnatelepen. Egy kék egyben és egy zöld darabokban. Egy ideig az üllői Fiat bontóban volt a kék. Mi lett vele, szerintem tudod melyik autóról van szó.
Úgy szerettem volna megvenni.

Leadfoot 2009.03.01. 18:32:22

Kíváncsi vagyok hány érdekes veterán autó alussza még hosszú - és talán örök - álmát mindenféle poros, pókhálós, eldugott melléképületben.

w211 2009.03.01. 18:34:58

@w211: Bocs :Szárnyas anyát akartam írni,de akkora itt a zűrzavar....Megjött anyósom:-)))

loláb 2009.03.01. 18:35:53

@Herman:

Ez nagyon nem így van. Az boldogult, akinek volt bátorsága ahhoz, hogy otthagyja a havi fixet, és a megszerzett tudását a saját hasznára fordítsa.
De nem is annyit dolgoztak, mint a havi fixért.

Persze voltak ennek is buktatói, de aki életrevaló volt, és mert váltani, annak többségében bejött.

Jetfighter 2009.03.01. 18:49:00

Verset most nem kértetek, de ha egyszer a művészet eget kér :) Vegyétek egy kétbalkezes buherátor tisztelgésének az elhivatott mesterek előtt. (Mindennemű hasonlóság vélt vagy valós személyekkel kizárólag a véletlen műve.)
Ím:

A reparátor

Őseimnek minden car-ja
Garázsban áll, rozsda marja,
Marja még, de fölragyog!
Én reparátor vagyok!

Buherálás csak az élet.
Van életem, mert remélek.
És a dízel földohog:
Én reparátor vagyok!

Készítsed, komám, a lámpát,
Kell majd egész éjszakán át!
Mégse járhatok gyalog...
Én reparátor vagyok!

Tán egy Corollával éljek?
A Swiftesek is henyélnek.
Tankolnak, oszt' jó napot.
Én reparátor vagyok!

Van, igaz, egy tudományom,
Ebben párom ritkán látom:
Crován bőgőzni tudok.
Én reparátor vagyok!

Tisztelettel így adózok.
Vagyonom: vénhedt batárok.
De adósságom se sok -
Én reparátor vagyok!

Mit törődöm az i-Drive-val?
Az i-Drivenak száz bajával?
Kézi index nem dadog!
Én reparátor vagyok!

Ős kocsival, ős garázsban
Éltemet elbuheráltam:
Mennybe visznek Adlerok.
Én reparátor vagyok!

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.03.01. 18:49:44

@volgapierre: Én pont azt írtam, hogy nem Kati néni diktálja az árakat. Nem értem, miért akarod nekem még egyszer elmagyarázni.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.03.01. 18:51:09

@MintaMókus: Félreértesz valamit. Nem akarok igazságot osztani, nem állítom, hogy bgyuszi76 igazat mond (bár azt azért el tudom képzelni, hogy azt mondja, amit neki mondtak, csak legfeljebb a forrásai torzítottak egy kicsit, mikor a nagyságrendről volt szó). Pusztán csak azt jeleztem, hogy Hrzrasn gyakran beszél úgy a vitapartnereivel, ahogy valószínűleg egyrészről nem szeretné ha mások beszélnének vele, másrészről amilyen stílust egészen biztosan nem ütne meg szemtől szemben. Tudom, hogy nagy a csábítás, hogy az ember a gép mellől csak úgy belekiáltsa a világszéleswebbe, hogy anyád, de ha szabad kérnem, ne itt.
Olyan jó dolog, ha egy normális, klassz közösségben beszélgetni lehet, meg cserélni az eszmét, hadd ne kelljen már mások fröcsögésétől ökölbeszorult gyomorral olvasni a kommenteket. Ráadásul a Page Down gombot sem szeretném másra használni, mint amire kitalálták.

zalkapone 2009.03.01. 19:10:10

@Macskanátha:

Eddig is tudtam, hogy Gárdony fasza hely, de hogy ennyire!? Nyáron nagyot lehetne szakítani egy ilyen busszal, ha meg van csinálva szépen!

papracing 2009.03.01. 19:38:13

Ismét nagyon kúúl. Grat!

Csikós Zsolt 2009.03.01. 19:50:21

@Herman:
Nincs igazad, röhögni fogsz, baromi sok külkerskedőnek, meg sportolónak, meg maszeknak is volt nyugati autója a hetvenes-nyolcvanas években, nem voltak párttagok.

A hatvanas években meg az autópark jó részét a külföldi rokonoktól 5-10 évesen megkapott nyugati autók alkották. Nézegess hatvanas évekbeli autó-motorokat, megdöbbensz majd, milyen színes az utcakép. Aztán persze alkatrészek híján ezek a nyugati autók is gyorsan elpusztultak, elég volt olykor egy spéci megszakító, fékalkatrész hibája, és már állt is...
Olyankor vette meg a nepper bagóért, belebuherált Zsigulit, Dácsiját, Wartburgot. Szar lett, de ment, ő meg fogott a nyugati verda eladásán. Dobi István út, ha mond valamit.

Csikós Zsolt 2009.03.01. 19:56:05

@Herman:
Ez tényleg egy rendkívül erős egyszerűsítés. Aki pedig a Horthy-érában volt bármi, az mind fasiszta volt, aki Ferencjóska alatt, az nem tudott magyarul, csak németül, Mátyás király alatt pedig kizárólag tiszta szemű, egyenes szándékú, derék tisztviselők voltak, a papok meg azt sem tudják, hogy van a nők melle.

A sztereotípiák és a skatulyák megkönnyítik a világ megemésztését (és ezek kreálásában igen jók vagyunk világviszonylagban is), de nem visznek közelebb az igazsághoz. Nincs igazad, de hitvitába kár belemenni, mert ha ez a hited, ezer ellenpélda sem fog megtéríteni. Alapvetően mindegy is, az a kor elmúlt, már lehet nyugati autót venni. Csak most éppen nem érdemes. Keletit se.

Csikós Zsolt 2009.03.01. 19:58:53

@w211:
Igen, emlékszem is, volt egy csomó amerikai kivitelű 116-os meg 123-as a flottában később. Fogalmam sincs.

nevem 2009.03.01. 20:01:39

Elsikkadt itt a nagy vitában, hogy vajon ki a csudáé lehet Magyaroszágon az a flotta, aminek ez a kép csak egy részét mutatja:

i24.ebayimg.com/07/m/000/a4/f6/bd3d_27.JPG

Csikós Zsolt 2009.03.01. 20:02:31

@Matiz:
A kéket a Gyula (Vörös, szegény) vette egy vajszínű mellé. Iszonyúan romos volt, de telis-tele volt használható alkatrészekkel, valami 250 körül fizetett érte. Mindig mutogatta, hogy a vajszínű, ami egész jól nézett ki, 800 ezerbe került, és ugyanannyit kellett volna költeni rá, mint a kékre. Aztán csinált magának egy fehér 220S-t még halála előtt, én olyan finoman működő Fecskében nem ültem. 160-nál nem volt hangja. A Mayer Gyuri csinálta neki, aki most 170-es kabrióval bérautózik, meg van egy érdekes, kabriósított régi Opel Rekordja is. Az egy elképesztően ügyes restaurátor.
A kéknek nem tudtam mi lett a sorsa.

nevem 2009.03.01. 20:03:39

A piros 500-as rendszáma nagy eséllyel OT-1717.

Csikós Zsolt 2009.03.01. 20:06:52

@nevem:
Varga Jenő bácsié. A fiait nem érdeklik túlzottan az oldtimerek, ő túl van egy agyvérzésen, számot vetett a dolgaival, árulja, hogy a pénz megmaradjon belőlük. Sajnálom, igazán szép dolgokat szedett össze, én biztos megőrülnék (vagy megőrülök majd), amikor a fiaim karaoke-sztárok lesznek Új-Zélandon, vagy elmennek indinánrezervátumba musztángot tenyészteni. De ez benne van a pakliban.

2009.03.01. 20:12:10

Egy darabig ott poshadt Üllőn, aztán amikor a telepet kiseperték eltűnt.
Sajnálom nagyon. Egy álom marad nekem az az autó.

szemeteske 2009.03.01. 20:24:07

A szomorú/vicces az az egészben, hogy ha Kati néni itt hadakozik, meg milliókat követel, de ha eltávozik akkor az örökösök 200-ért odaadják ezt a "romot" az első arra járó neppernek.
Hiába, mindig mondom: "nem a gyerek a problémás, hanem az öreg..."

MintaMókus 2009.03.01. 20:26:38

@Csikós Zsolt: és akkor azt se felejtsük ki, hogy már akkor is ment a mutyi. Megvettek itt valami ezeréves tönkrement szar mercit, aztán a német meg ittfelejtette az újat. és hogy ne kelljen vámolni szépen kasznicsere, meg motorcsere, aztán hajrá. Nagyon sok autót hoztak be magánszemélyek jugoszláviából alktrészként feltüntetve. így sikerült olyan remek autókat összehozni, mint 1967-es fekvőlámpás merci például... érdkes volt akkoriban az ügymenet. fődarab cserénél nem kellett feltétlenül bemutatni az autót. De például lehetett olyat is, hogy ha papíron új volt a motor, vagy a kaszni, akkor átírták a gyártási évet. Pénzt meg lehetett kersni akár úgy is, hogy az ember befizetett 4-5 trabira. a várakozás több év volt, így az a nemnormális helyzet állt elő, hogy a használtautó nemegyszer drágább volt, mint az új.

bgyuszi76 2009.03.01. 20:40:27

@streetsta: kösz
@Hrzrasn: Csak annyit akartam jelezni, hogy ha valamit nem magad csinálsz, nem tudsz jól kijönni belőle. 1993-ban egy OSZTRÁK átlagfizetésről nincs semmi infóm. Lehet, hogy hülye vagyok az autókhoz, de én legalább ültem (nem vezettem) már ilyenben. Már megszoktam, hogy itt is mindig megtalál valaki valakit, bele lehet kötni az élő fába is. Örültem, hogy valaki foglalkozik ezzel a típussal is, megosztottam egyetlen élményemet vele, erre belekötsz egy apró részletbe, bunkó módon. Arra hívtam fel a figyelmet, hogy innen is helyreállítható, de már 1993-ban sem volt könnyű, sokáig tartott, és sokan már abbahagyták volna, ha megnézed a hírdetéseket, van elég félbehagyott. Lehet, hogy jobban járt volna Ed Chinaval, le lett volna gittelve, meg festés, aztán kész van 5000 fontból. Most megkeresem az ürgét, szólok neki, hogy legközelebb hozzá vigye. Biztosan nem fog rám hallgatni, hiszen hülye vagyok hozzá.

kocapecas 2009.03.01. 20:57:21

@Csikós Zsolt:

Nem Hodosi Gábor a Varga Jenő helyett?
a cikkben ez van!

Hrzrasn (törölt) 2009.03.01. 21:13:08

@MintaMókus: "Ha végigolvasod a kommenteket: először felhívták rá a figyelmét, hogy téved."

Mutass egyetlen embert, aki egy cca. 14.000 EUR piaci értékû autó áráért (170V) kicsengeti egy új S-Klasse árát (72.000 EUR).

Ha nem tudsz ilyet, akkor kussolj.

Zoltn · http://macipiac.blog.hu 2009.03.01. 21:23:10

Csikós, ajánlom figyelmedbe:
translate.google.com

"productie aantal"~"gyártási szám"

Amúgy zseniális a cikk, otthagytam érte a vasárnap esti filmet! :)

kokal 2009.03.01. 21:30:51

@qualitaet:

Szia! Nem is voltunk messze a Kóbortól, ZU-70-14, igaz ez egy Skoda 120l volt 1978.02.08-i debreceni Merkur-os átvétellel.:)
Nagyon jó volt ez a kis visszaemlékezésed, nekem így még gömbölyűbb volt az időutazás!

Hrzrasn (törölt) 2009.03.01. 21:31:06

@bgyuszi76: "Kérdezd akkor a postírót, hogy mennyibe van a legújabb állólámpása, aztán vesd oda, hogy hülye, hiszen annyiért vehetett volna valami új Mercit is!"

Érdekes, mikor kijavították ezt a baromságodat, hogy hát azért a veterán merciért a büdös életben nem kapsz újat, milyen gyorsan csend lett :)

Nekem meg ugyanezt a baromságot (csak 170essel) már huszadszor próbálod beadni.

Nem vagy te egy kissé tudathasadásos?

Lilarépa · http://lilarepa.hu 2009.03.01. 21:38:44

Vannak ilyen fura emberek. A sashegyen (XI. - a telekár, az olyan 50MFt+ kategória most) van egy telek, amelyen a tulajdonos roncs autókat (főleg skodákat tart). Az egész telek egy nagy putri, undorító rohadás..
Jellemző, hogy még az utca is szűkebb előtte, gondolom a kerületnek nem volt türelme elperelni tőle azt a pár métert. Valószínűleg egy ugyanilyen konok öregember tartja ezeket a cuccokat, gondolom értelmesen beszélni nem lehet vele (pedig a telek árából tarthatna vidéken 10x ennyi szar autót is :D), ergó addig marad a szemétdomb, amíg meg nem hal, és utána valaki fel nem számolja.

kokal 2009.03.01. 21:42:13

@Csikós Zsolt:

A fater 66-ban vett magának egy Lloyd Arabellát, 891 cm3-es boxermotorral, nem volt párttitkár, csak egy frissen végzett egyetemista. A nagyim pedig, mint maszek fodrász támogatta az álmait.
A napokban láttam egyet itt: www.veteranautocsodak.hu/eladoveteranok.htm , nagyon elgondolkoztam rajta...
Sajnos a miénket is elvitték még a hetvenes években pár ezer forintért, miután megrepedt a hengerfeje. Előtte persze évekig állt a garázsban,mi hancúroztunk benne még hátulgombolósként az unokatesókkal.

MintaMókus 2009.03.01. 22:15:45

@Hrzrasn: azt ugye tudod, hogy szövegértésből most csúnyán elkaszáltad magad? Én veled értettem egyet az árral kapcsolatban, és téged védtelek te egyszerű lélek teee.
Most megengedem, hogy bocsánatot kérj :)

T-boy (törölt) 2009.03.01. 22:26:18

Nálunk/80000-es város/a 60'-as években
2 db Merci volt,időnként cserélve.
Kettő "maszek",kisiparos tulajdonában.
Egészen biztos,egyik sem volt párttag..

"Katinéni"-hez viszont nekem is volt
szerencsém.Egy évig jártam a nyakára
egy 750-es oldalkocsis BMW miatt.
A haverom tovább bírta fél évvel,az
övé lett.Szerencsére akadt egy NSU,
így utólag nem bánom.

Csikós Zsolt 2009.03.01. 22:43:03

@Csikós Zsolt:
Bocsánat, a fiát és a lányát nem érdeklik a veteránok. De érdemes tőle venni, azok korrekt autók. Csak jó drágák, mert igazi gyűjtői cuccok.

Csikós Zsolt 2009.03.01. 22:45:42

@Zoltn:
Tudom, hogy a productie aantal az, ezt még találgatni se kellett, adja magát. Csak gondoltam a folklórérték miatt benne hagyom. Én se gondoltam, hogy a hengerűrtartalom, meg akkor nem a darabszám magyarázatához írtam volna. Nem kell mindenhez google fordító... :-) Még Babelfish se.

frenki 69 2009.03.01. 23:00:48

Kedves Csikós kollega !
Az autó érdekel,segíccsük a szegény nyugdijasokat na persze jutalék sem gond...van zsé.De akkor tényleg lenyomja a Waterlót flitteres pólóban meg magas sarku csizsmában ?
Nekem megér 4 millát..

ommm 2009.03.01. 23:17:37

nyunyógomez 2009.03.01. 15:05:03
Ugye nem te vagy az a srác, aki tavaly megpróbálta elsütni a nem létező kertben álló nem létező autót, amiért lement 4 ember trélerrel és se ház se kocsi?

Dzsony 2009.03.01. 23:36:09

Én is hányszor elmerengtem azon, hogy mennyi csodát lehetne találni, ha az ember végigjárhatna minden házat a pincétől a padlásig. Még az sem kizárt, hogy az utcánkban egyik szomszéd hátsó sufnijuában ott porosodik egy alsólámpás Vespa valahol, csak már senki nem emlékszik rá, meg ha igen, akkor le..ja. Mondjuk erre azért kicsi az esély, de legalább egy Pille utánfutó, vagy valami...
Egyébként Katinéni és a Mercedes története tipikus!
Én is hányszor láttam, hallottam hasonló szitut. Emberünk évtizedek óta rohaszt valamit a sufnijában, amivel soha nem fog csinálni semmit, de ha esetleg valaki meglátja a fantáziát a járgányban, akkor rögtön kiderül, hogy az egy nagyon ritka és nagyon értékes veterán jármű, aminek az értéke csillagászati, szinte forintban nem is kifejezhető. Szóval nem akarja elkótyavetyélni, és különbenis ha nem adnak érte annyit, akkor elviszi más, vagy majd ő megcsinálja, és akkor még sokkal többet fog érni!
Aztán a legtöbb esetben ott rohad el a járgány, vagy megörökli valami unokája, aki az első lomtalanításnál kidobja a pi...ba.
Egy ismerősöm nem régen mesélte, hogy a szomszédja meghalt. Nagy gyűjtő volt az öreg, bár használni nem nagyon használt semmit, de el sem adott ingyen sem meg pénzért sem. Az unokái megöröklték a garázsát. Hozattak egy konténert, és oda bele mindent. Volt ott komplett enduro Simson, Pannonia, régi rádió TV, lyukas gumicsizma, bicikli... Amikor meghallottam azt hittem hülyét kapok! A Simsonról annyit tudok, hogy az ismerősom fia még évekkel ezelőtt csak a nyálát csorgatta, hogy had menjen vele egy kanyart. Nem adta oda neki az öreg, mert "A taknyos gyerek csak kifingatja, vegyen neki motort az apja!"
Az örökösök csak annyit nyilatkoztak a motorról, hogy: "Á az már tök rossz volt, lapos volt a gumija is!"...
Hát inkább nem is folytatom, mert még mindig hullik a hajam, ha rágondolok, és még mik kerültek a konténerbe... Népünnep volt a cigányoknál, amikor kiboritották a méhbe!
Szóval visszatérve a Mercire, Katinéni összetehetné a kezét, ha valaki kicsengetne mondjuk nyamvatt egy gurigát azért az autóért, és mindenki jóljár. A Merci talán megmenekül az enyészettől, az öreglánynak meg kiürülne a sufnija, és számolgathatná a pénzt élete végéig. Ennyit zsét úgyse látott még egyben, de ezzel a felfogással nem is fog!

qualitaet 2009.03.02. 00:44:40


Herman

Véletlenül sem sértődök meg, hisz annyira butaságot beszélsz...

Az anyai nagyapámról egy épitész irodát és egy komplett manufaktúrát, no meg egy széchenyi-hegyi villát rántott le az állam 1947-ben. (utóbbit igencsak fondorlatosan és egy rendes ember hathatós segítségével visszaszerezte)
"Valamit" azért persze sikerült nekik is elrejteniük.

Noha akkoriban csecsemő volt,képzelheted ennek tükrében Anyám mekkora "kommunista".:))))))

Apámról meg csak annyit, hogy ha akart volna sem lehetett eleinte párttag mert friss diplomásként kikerült a Szovjetúnióba továbbtanulni ahonnan valami hülye csíny miatt hazazavarták. Automatikusan politikailag megbízhatatlanná is minősítették.
Ugye van fogalmad, kedves Herman mit jelentett ez 1950-ben?!
Meg volt róla győződve, hogy Ávósok veszik majd le a vonatról a Keletiben.

Nem így lett,sőt a krónikus szakemberhiány miatt azonnal állást kapott egy nagyvállalatnál.
Itt viszont pont, hogy a saját szorgalma, tudása és többszörös nyelvismeretének "áldozata" lett.
Két évvel később szó szerint -ezt úgy értsd ahogy írom- utasították, hogy elvállaljon egy külföldi munkát, neki meg ugye a politikai priusz miatt kuss volt a neve.
A cél egy igen távoli és cseppet sem demokratikus ország volt. Hét teljes évet húzott ott le sikert sikerre halmozva. A végén már az itthoni főnökei pitiztek, hogy maradjon. Arról nem beszélve, hogy a kinti évek alatt nem elbaszta a pénzt, hanem mindenféle egzotikus műkincset (ahogy lekommunistáztad úgy ezért nyilván primitív módon lezsidózod -ez sem nyert)vásárolt konténerszám.
(Semmilyen írott vagy etikai szabályba nem ütközött, sőt a korabeli iskolázatlan vámosok olcsó "szuvenír"-nak, "virágtartó"-nak, ill "színes szőnyeg" -nek minősítették ezeket. Évekkel később meg be sem kellett hozni mert hazafelé jövet CH-ban vagy D-ben úgy átvették mint a cukrot)
Hazajövetelét ('59) követően meg igencsak fordult a kocka.
Neki könyörögtek hogy ide vagy oda menjen ki, üzletileg ráncba szedni a dolgokat.
Max. egy-két éveket volt utánna kint mert mindig másutt volt szükség rá.
Ráadásuul volt, hogy csak dupla fizetéssel(1964!!!) tudták rávenni, hogy itthon hagyja a bátyámmal terhes, 19 éves Anyámat...
A fene nagy rábeszélés közepette gondolhatod hányszor merte bárki is szóba hozni az esetleges párttagságot.
Pont leszarták a pártonkívüliségét.
A rendszernek a devizazszerzés mindenek fölött állt.
Nagy ívben szartak ilyenkor az ideológiai kérdésekre, effelől egészen nyugodt lehetsz.

A hetvenes-nyolcvanas években ugyanezt eljátszotta párhuzamosan a KGST- vonalon is. A profi kollégáival nem egyszer fondorlatos,Nyugaton tanult módszerekkel,tárgyalásban -szó szerint- csapdába csalták ill. térdre kényszerítették ostoba és primitív szovjet delegációt, kieröltetve a számunkra kedvező feltételeket.

Még egy tipikus story az időszak megértéséhez és hogy mi múlik azon ha valakit megbecsülnek és messze nem csak lopással vagy pártfunkcionáriusként lehetett nagy pénzt keresni vagy jó autóban ülni.

1986-ban volt egy környezetvédelmi konferencia ahová több nyugati cég valamint Magyarország ill. a keleti blokk iránt érdeklődő üzletemberek is eljöttek.
Itt a fogadáson Apám puszta véletlenből szóba elegyedett egy svájci üzletemberrel akinek a felesége is rögtön kiszúrta a nyelvtudásban és megjelenésben a funkcionáriusfeleségektől igencsak különböző Anyámat.
Kiderült, hogy a svájci úrnak egy nagyon komoly piackutató cége van, többször próbáltak már a Szovjetúnióban tárgyalni de sosem jutnak tovább a titkárnőknél.
Apámnak ezek semmiből nem álltak,hisz a delegációkban nem egyszer miniszterhelyettesek is voltak akik privátban imádtak Magyarországon lenni és az évek alatt baráti viszony is kialakult.
Innen csak egy ugrás volt, hogy Fater legyen a svájci cég kelet-európai képviselője.
(Én meg örültem, hogy itthon rá tehettem a kezem a parlagon maradt autójára :) ) Az anyacég pedig rendkívül elégedett volt, hogy Moszkvában vagy más városban sorra nyílnak a bürokrácia kapui és akadálytalanul készíthetik a tőlük rendelt tanulmányokat.
A cég hétszámjegyű összegeket zsebelt be CHF-ban az Ő munkájának köszönhetően.
Egy alkalommal kinnt volt Baselben rapporton, hogy megbeszéljék az esetleges lengyelországi terjeszkedést.
Apám finoman pusztán annyit bátorkodott megpendíteni , hogy oda már kocsival kell járkálni, méghozzá sokat ezért milyen formában képzelik az üzemanyag és amortizáció elszámolást.
A pofa megkérdezte : "Milyen kocsija is van?"
-BMW, válaszolta Fater. (Egy '84-es 323i volt, de a tipust nem is firtatták.)

"Jó, akkor maradjon két napot mert holnapután átadjuk önnek az egyik autót szolgálati célra"

Nos, így lett Neki tök váratlanul NULLA forintért egy két hónapos E32-es 735i-je 1987 tavaszán egy év használatra.
Utánna meg röhögve vett egy új 535i-t abból a honoráriumból amivel nem lopott és nem károsított meg senkit, kommunizmus ide vagy oda!!!

Egyébként amikor a hatvanas évek második felétől két Mercije is volt egymást követően (220d/280se) egy nagyon kedves barátja finoman megkérdezte, hogy nem tart-e at irigyektől.

Ekkor született a számomra örökbecsű mondása:
(Az irigy, és áskálódó emberekre vonatkozott)

"Nézd, X! Én általában két csoportba osztom a kollégákat: Az egyik felük elmehet a picsába a másik részük meg kinyalhatja a seggemet!
-Jó,jó de azért vanak mások is...

Hogyne! Azok választhatnak...

G.Szabolcs 2009.03.02. 09:08:12

Sziasztok
Ha a 1.2 Millióért oda adná akkor elvinnénk, de sajnos jelenleg tényleg nem ér többet.... Késobb is max 1.5 De a képekről látszik, hogy NAGYON hiányos. Igazábol csak donornak mér nem valószinű, hogy jó, inkább csak alkatrésznek

Elérhetőség
www.silvergarage.hu

Marianer 2009.03.02. 10:07:47

"És sokkal-sokkal jobban élvezném, ha nem egy ujjlenyomatmentesre restaurált gépben utaznék, hanem valami olajos ronggyal ötvenszer alaposan áttörölgetett, műszakilag rendbetett, de az előző tulajok kölnijét, bagófüstjét, hetven év illatait szivárogtató autóban tehetném. Egy kocsiban, amelyik emlékszik a hitleri érára, a romokra, Sztálinra, a kommunisták elcsalt hatalomátvételére, a Rákosi-korszak rettegésére, a bizakodó hatvanas évekre, a kispolgáriasodó, szuperbiztonságos, hétvégitelek-vevős hetvenesekre."
A törpeveterán kategóriában épp ezért gyűjtök leharcolt Matchboxokat: a gyerekkorunk van benne, több száz végigjátszott óra a horpadásokban, a lepattogzot festékben. Sokkal töbet ér, mint valami fiók mélyén tartott, soha elő nem vett csilivili tízezer forintos darab.

Kiwicake 2009.03.02. 11:39:52

@Zoltn:

Gyanús volt nekem, hogy itt Leiter Jakab incselkedik veled.
Bár hollandul nem, de németül tudok, és az aantal erősen hajaz az Anzahl szóra, ami nem (sor)számot, hanem (darab)számot jelöl. T
ehát a productieaantal jelentése "gyártott darabszám", amit ékesen alátámaszt ez a link is, nézd csak meg a kocsik mellett az utolsó adatot:

www.taunusmclub.nl/index.php?action=taunus

akos696 · www.focusauto.hu 2009.03.02. 12:42:06

A cikk kiváló, öröm elolvasni (kivéve persze az öregasszony hozzáállását). Tetszenek qualitaet hsz-ei is, ilyenekért éredemes elolvasni a kommenteket! Viszont az ilyen Hrzrasn félék nem tudom mit keresnek itt a minősíthetetlen stílusukkal. Komoly gondod lehet az életeddel cimbora! Ne itt okíts, hanem menj el küzdő sportolni és vezesd le a feszkót!

Ppix 2009.03.02. 12:48:03

Nem az a baj Kati nénivel, hogy egy kapzsi vénasszony.
Az a baj, hogy barbár. Olyan igazi hazai fajta, csak a pénzt akarja, de az nem érdekli, hogy egy műkincs megy tönkre a fészerben.
Ja, meg persze igazi lúzer is, a zsé az kéne, de tenni érte azt már nem...
Legfeljebb az vigasztal, hogy az ilyennek általában se barátja, se kutyája, magányosan fog kinyiffani.

volgapierre 2009.03.02. 16:16:38

@malenykij polgar:
Bocs, tényleg úgy tűnhet, hogy neked és veled szemben magyarázom a tutit. De nem, csak továbbvittem ill. kifejtettem a gondolatsort, csak éppen ezt nem jeleztem kellő mértékben. Sorry.

nyunyógomez · http://indafoto.hu/arecibo 2009.03.02. 18:12:04

@ommm:
Nem hinném. Azért ennyire nem vagyok tróger..:)

Ronin_ 2009.03.02. 20:23:27

Kedves Zsolt,
Nekem is felüdülést jelentenek ezek a cikkek tőled és csak azért regisztráltam, hogy ezt megírhassam.

Viszont ez a kanárisárga Taunus több, mint gyanús, hogy nem gyári szín volt a 17M ('64-67) esetében.
Egy másik 17M P5 1,7HC tulaj:-)

Ha esetleg érdekel egy motor kipróbálása is, akkor szívesen szólok ha kész lesz.
Monet-Goyon 350 Supersport (1929).
Csili-vili lesz majd, mivel nem maradhat meg eredeti, autentikus állapotában, ha rendszámot akarok rá szerezni (BK, azaz az ezredes úr információja szerint ez máshogy nem lehetséges). Ez viszont nálam nem két hetes-hónapos munkát jelent, mivel igényes munkát kell végezni.

bgyuszi76 2009.03.02. 20:33:49

@Hrzrasn: tetszik, hogy hergeled magad az általad kreált véleményen. Szerinted miért tart egy felújítás ilyen sokáig? Gondold végig, hogy mi lehet az oka annak, ha egy egy év alatt elkészíthető munka 6× annyi ideig tart

gmsb 2009.03.02. 20:54:41

@qualitaet: Élvezettel olvastam írásod és igazán igazat tudok adni neked.Családomba is akad ilyen tálentum mint édesapád és ő is hasonló pályát futott be, valójában aki akart és tehetsége is volt hozzá tudott érvényesülni akkor is. Inkább a mai világban nem lehet tisztességesen meggazdagodni, mert nem engedik, ha alanyi jogon vizsgálnák a vagyonosodást nem sokan aludnának nyugodtan éjszakánként.

hozé bubó 2009.03.02. 22:35:46

@k100: Egy négy kézikocsis zöldségeskofától "ócsó" autót venni?Bruhaha... XD nagyon jól látod! egyébként lehet hogy Katómama odaadná ha egy köteg pengőt meglátna, nálunk is van a családban aki háááát a 90éve alatt elvesztette a fonalat h mi mennyit ér. a postásnak 5Ft-ot ad, de nem érti h miért van vita ha 1millát tart a párnában otthon, fogggalma sincs mennyit ér a pánz!
a papának meg egy nagy plussz jár, szegény gyüjtögette amit tudott, a vén boszorkány meg mindent hagyott megrohadni a "garázsban", ennyire kötődik hozzá. lehet h ő volt a pártbarát...

Carrotfield 2009.03.02. 22:50:30

@qualitaet: Nagyon tesztett az irásod a sztori is jó. Teljesen igazad van, hogy nem csak elítélendő arcoknak volt nyugati autója. Nagybátyám is négy év kiküldetés után vett vadi új Citroen CX Super 2000-et. És sem csókos nem volt sem párttag. "Csak" apádhoz hasonlóan okos volt, jól végezte a munkáját és szerencséje is volt. Ebben a sorrendben.

Családunk elmúlt rendszerhez fűződő viszonyáról pedig annyit, hogy mint "rendszer idegen szülők gyermekét" egyetlen budapesti gimnáziumba sem voltak hajlandóak felvenni sem őt sem testvéreit, mivel nagyfater katolikus egyházközösségi vezető volt, nagymuter testvére pedig egyházi gimnázium vezetője.

Hrzrasn túlzottan egyszerűsít, amikor párttagok, csókosok és egyszerű melósok elnevezésű halmazokra osztja a 70-es évek világát. Egyébként pedig valóban heti háromszor elmehetne edzésre, ahelyett, hogy itt mindenkinek nekiesik.

Vissza a Citroenhez.

ZI-78-41.

Persze amikor 1975-ben Párizsban átvette, még nem ez volt a rendszáma. Már Budapesten történt, hogy egyik vasárnap lementünk vele a közlekedési múzeumba. Amikor mentünk vissza a kocsihoz nem fértünk hozzá olyan tömeg volt körülötte. Mintha Elvis osztana autogramot. Néhány tenyér-él lenyomat keletkezett az oldalüvegeken. (az nektek is megvolt, hogy "Mennyi van beleírva?...")

A másik kép, amikor fater sárga genotherm csíkokat vágott ki és ragasztotta fel belülről az első indexek üvegére, hogy sárgán villogjon...Hogy miért nem vettünk Sárga izzót 1975-ben az autósboltban? Szerinted?

A család másik három autója azért természetesen Tratbant 601 volt.

IE 13-61
IH 75-56
A harmadik nem ugrik be, csak azok, amikre az előbbieket lecseréltük. Mind Trabi.
TK 32-35 (1981 zsír új 64 000 HUF)
ZX 19-40
US 46-47

Az US később nálam landolt.

qualitaet 2009.03.02. 23:09:46


carrotfield

"Hrzrasn túlzottan egyszerűsít"

Hermann MSZMP-zett, nem Hzrasn.

" Néhány tenyér-él lenyomat keletkezett az oldalüvegeken. (az nektek is megvolt, hogy "Mennyi van beleírva?...")"


Azaaaz! :)DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD. Ismerős...

qualitaet 2009.03.02. 23:11:12

Carrotfield, nagy "t", bocs.

tcom 2009.03.03. 00:10:41

Mér' lehet, hogy talál rá vevőt Kati-néni. Igaz, ahhoz fel kellene tennie a Vaterára. Ott szoktam halálra röhögni magam, amikor az okosok használtan veszik meg a kacatokat az új áránál drágábbért. Pedig nem is kell felhívni a Keravill-t, hanem ott a gugli.

tcom 2009.03.03. 00:24:38

Katinéni nem elvesztette a realitás érzékét, hanem egyszerűen kapzsi. Hihetetlen, hogy miért nem adja el 1 milláért. Mire vár?
Lehet, hogy én gondolkodom csak így, de én biza eladnám azon nyomban még 35 éves fejjel is.
De az is lehet, hogy én is ilyen leszek öregen. Már most sem válnék meg még 200 ezerért sem a 8 éves Siemens S55-mobilomtól. =;-)

Amúgy nagyon jó a cikk.
"tekintete pedig szemvezérelt Canon EOS 1D Mk III-autofókuszként a C kategória 18 100 eurós árán landol. Még a dupla csippanást is hallani vélem - "tiri"."

Ezen még fogok hahótázni. =;-D

Zoltn · http://macipiac.blog.hu 2009.03.03. 13:00:51

@Kiwicake:
Ok, meg vagyok győzve...:)

Megkövetem Csikós urat!

Ymmi 2009.03.03. 17:03:06

Kár hogy nem vagyok milliomos(igaz gettós sem)egy Merci azért mégis egy Merci olyan szép lehetne ez is mint a piros És Csikós barátunkkal készíttetném

Alensha 2009.08.17. 19:48:32

Ez nagyon jó sztori, nagyon jól megírva :) hol nosztalgiáztam, hol a Kati nénin röhögtem :D igaz, olvasás közben azt vártam, megveszitek és rendbehozzátok, de hátha valaki arra is sort kerít :)

macso78 2010.12.18. 18:43:54

Érdekel valakit egy tatra 57B eladó?
A faváz restaurálásában tudok segíteni.

0620-9323-382

vasnyuvo 2014.09.12. 21:55:10

@Csikós Zsolt: Zsolt, abból a Karády kasztniból csak a szélvédőkeret maradt meg, onnan kezdtem, majd megmutatom klubbon, hogy mivé lett...;)

Nagykorú 2015.12.11. 20:24:51

Mi van most a Mercivel? Kati néni örökösei eladták végre?

fasd 2016.05.13. 20:47:31

Sok zőccség, amit összeírtok....

fasd 2016.05.13. 20:49:08

Nem tudok még helyesen írni, mert migráns vagyok.

rugaferenc 2017.02.18. 23:39:07

Végül megszerezte valaki a Mercedes-t? Vagy azóta is ott pihen?
süti beállítások módosítása