Százharminccal hamvadó cigarettavég

  2008. november 26. - Koncz_János Címkék: vélemény

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Gázt neki, hadd piruljon!
2014-07-15 16:32:56

Figyelem! Az út paraméterei miatt személygépkocsival nehezen járható! Behajtás csak saját felelősségre!

Ne baszakodj a sorssal! +18
2014-02-01 18:02:05

Egy kellemes nyári napon négy rokonszenves ausztrál diák meglóg a suliból, bedobják a szörfdeszkát meg a

Időutazás nyolcvan DeLoreannel
2011-06-17 07:00:00

Alapvető spirituális tapasztalat, hogy a világon minden mindennel összefügg – ez teszi rejtelmessé

Tedd meg, értük
2011-02-23 12:08:45

Vagy ötszáz soros ódát írok erről a pár másodperces szpotról, vagy semmit. Inkább semmit, Önök anélkül

 

Még nem találkoztam egyetlen ezredik születésnapját ünneplő vegetáriánussal, jógázóval, bicsérdistával, hosszútávfutóval, fényevővel, pedig biztosan apait-anyait beleadtak a hosszúélet-projektbe.

Vélemények az azonos című cikkünkről.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr73789527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shadowbull 2008.11.27. 12:32:28

Ubul1 2008.11.27. 12:14:11
SB te már vágósúlyban vagy a mázsáddal!
Ki jön DISZNÓT ölni?


Johettek egyszerre, a fele ugyis a levegoben lesz :))

sb

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.11.27. 13:09:25

AP: a lájtkóla annyiból rosszabb, hogy a természetes cukor helyett nutra sweettel van telenyomva, ami kicsit sem akar természetes anyagnak tűnni, ellenben ha sokat veszel magadba, könnyen hasmenést okoz :)

Bizonyos országokban (hadd ne ássam elő a cikket, pls) a nutra sweet tiltólistán van. Állítólag nem ok nélkül.

guest_ 2008.11.27. 14:57:38

Shadowbull 2008.11.27. 09:52:20

"Namost orrba-szajba kene epiteni az atomeromuveket"

Azért ez nem ennyire egyszerű. A kiégett fűtőanyaggal pl. mi lesz? Mert erre igazán biztonságos és végleges megoldás tudtommal jelenleg nem létezik. Márpedig amíg ez a kérdés nyitott marad, addig ez igen komoly potenciális veszélyforrást jelent.

Shadowbull 2008.11.27. 15:51:01

"A kiégett fűtőanyaggal pl. mi lesz? Mert erre igazán biztonságos és végleges megoldás tudtommal jelenleg nem létezik. "

Mar hogyne letezne. Tokeletesen zart lerakokat epitettek mar eddig is. Mit zavar az teged, ha lerakjak jo melyen a Fold ala, abszolut hermetikusan?

sb

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2008.11.27. 16:06:10

Koncz_János

Ez a 600-1000 millió azért jelentős túlzás. Úgy értem alacsonyítás. Én 5-10 milliárd közötti számokkal szoktam találkozni, különféle tanulmányokban. Aki erre fellélegzett, annak szólok, a 10Mrd pillanatokon belül meglesz a jelenlegi népesedési mutatókkal. És ez az elméleti szám persze eleve takarékos, hatékony, bolygókímélő gazdálkodást feltételez. Szóval valóban, a jelenlegi attitűddel hosszútávon akár az 1MRD is sok lehet.

sufnyi 2008.11.27. 16:06:38

Hát ennyit a cigi témáról. Olvastam majdnem az összes kommentet, és kevés kivétellel mind csak a saját igazát szajkózzza. Aki bagózik azért, aki nem azért. Marhaság az egész. Én bagós vagyok. Nem tagadom, büszke sem vagyok rá. Nagyon sokáig nem cigiztem, de mikor meghalt az édesanyám, valahogy csak úgy jött magától. addig én is éreztem a bagóbűzt meg mindent amit mondtatok. Sőt még most is érzem. A lényeg az hogy kurvára szorítják vissza a bagósokat ami rendben is van. Tiszteletben kell tartani egymás szokásait rigolyáit. Ha valaki nem szereti ha bagózok, nem gyújtok rá, ha nem szereti érezni a ruhámon arrébb ülök, DE ha valaki beül az autómba kurvára ne szóljon bele hogy én a kocsiban cigizek miközben azívom a dugóban a tarka f---t. Erre mi a nagy ötlet mikor fél órát állsz a dugóban?? Állj neki recskázni vagy mi?? Az én kocsim az én felségterületem ha telecigizem az egészet ahhoz sincs senkinek semmi köze. Étteremben ha tilos kimegyek a teraszra.Ez evidens. De a kocsim tabu.
U.i : a csikket kihajítani bunkó dolog, akkor én is bunkó vagyok. Ez van.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2008.11.27. 16:13:10

Aztomerőműfanoknak

Azért - bár éln is a lehető legkomolyabb alternatívaként tartom számon - nem árt tudni, hogy a hulladékkezelés finoman szólva sem megoldott. És ami még nagyobb baj, hogy atomerőművet bizonyos méret alatt nem rentábilis építeni, üzemeltetni. Pedig a baleseti eredetű sugárzás kockázatát éppen a minél kisebb mérettel lehet igazán csökkenteni. Másrészt az elektromos hálózatoknak már most is épp az a legfőbb bajuk, hogy túl nagyok. Természetesen ez mindaddig remek, amíg jól működnek. Ám hiba esetén - és minél nagyobb, bonyolultabb egy rendszer, annál elkerülhetetlenebbek a hibák -, szóval hiba esetén, a rendszer képes katasztrofális méretűvé alakítani a hibát.

Szóval a dolog messze nem olyan egyszerű...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2008.11.27. 16:21:11

sb

Te tudsz olyan atomtemetőt, ami már hibátlanul kiszolgálta a szükséges százezer évet?

Abból, hogy harminc-negyven éve még egy sem szennyezte halottra a környezetét, én nem mernék évtízezredekre vonatkozólag következtetni...

De legyen, ha mondasz bármit, amit eddig az emberiség csak pár évszázadra előre képes volt tisztességesen elgondolni, megtervezni, kivitelezni, karbantartani, akkor elgondolkodom, higyjek-e az atomtemetők biztonságában.

guest_ 2008.11.27. 16:47:47

Shadowbull 2008.11.27. 15:51:01

Dr. Zerge már leírta a választ helyettem, én csak egy kiegészítést tennék: még ha faszául meg is van építve a konténer és el van téve jó mélyre, mi van akkor, ha bekövetkezik vmilyen előre nem látható esemény (pl. természeti katasztrófa, háború, stb.) amivel nem terveztek? Ne feledd: itt több tízezer évről van szó!

Rocko- 2008.11.27. 16:50:35

lehet, h a lehetô legparasztabb megoldás, és igen, szemetelés, de miért nem lövik ki az ûrbe az atomhulladékot (és opcionálisan ott semmisítik meg)?

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.11.27. 17:07:11

Rocko- · autofilia.blog.hu 2008.11.27. 16:50:35

Mert mi van, ha balul sül el a kilövés, vagy az űrbe való kijutás? Elég példa volt már rá, csak jelen esetben nem néhány tonna tüzelőanyaggal és fémmel, hanem kvázi egy megabrutális atomtöltettel szennyeznék be a Földet. Elég kockázatos lenne a legapróbb üzemzavar is 100 tonna radioaktív fűtőanyaggal a fedélzeten. Ezzel a túlnépesedés kérdése ugyan meg lenne oldva, csak mi sem élnénk meg :)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2008.11.27. 17:33:07

Az űrbe lőni valóban parasztság volna - ezzel vissza is értünk a csikpöcköléshez.

Hanem a Napba, minden további nélkül bele lehetne hajigálni. Csak ennek a hajigálásnak a tuti üzembiztos mikéntje nem nagyon látszik egyelőre. És ugye a legüzembiztosabb fellövésnek is lesz valamely minimális kockázata, ami biztonsági megfontolásokból kapásból korlátozza az egyszerre indítható hulladékmennyiséget, ezzel jól megdrágítva az egész procedúra kilónkénti/tonnánkénti költségeit.

Egyébként ha megoldott volna is az atomhulladék, és minden egyéb kockázati tényező, egy véges bolygól a hasadóanyag is véges mennyiségben lelhető fel. És annak jó sokáig ki köllene tartani. Valamint hülyén nézne ki egy bolygó, ahol minden viszonylag szilárd felszínen vagy emberbilliók feszengnek egymáshoz szorulva, vagy atomerőművek termelik a vellanyt.

Szóval mindenhogyan takarékos, és nem mindenáron növekvő gazdaság köll. Egyébként nem is nagyon értem, mi ez a felhajtás mostanság a növekedés körül. Évszázadokig, ezredekig ez nem volt téma. Elég volt, ha valami jobb lett, nem kellett okvetlenül többnek is lennie folyvást...

Le a növekedéssel!... Lehet, hogy Fletó ennyire haladó, korát megelőző nagy szellem?:D

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.11.27. 18:02:24

Atomerőművek és atomszemétlerakók:
Lehet, hogy még bunkóbbnak fogtok tartani mint eddig, de én bizony leszarom magasról, hogy mi lesz 100, meg 150, meg 200, meg 5000 év múlva.
Ameddig élek, addig legyen nekem jó. Mindenki nézzen mélyen magába, aztán ha megtette, és azt állítja hogy ő igazából nem is akar jól élni, na akkor anyázzon.

GGG77 2008.11.27. 19:10:37

1. Dohányzom a kocsiban.

2. Még soha nem esett le a parázs.

3. Barátnőm, aki 1 kilométerről megérzi amúgy ha valaki rágyújt még sosem panaszkodott a kocsiban a szagra.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.11.27. 19:42:56

GGG, ezt hívják toleranciának ;) Volt egy kiküldetésem Skodás koromban Tatabányára, ez 50 km innen. Hazafelé ellőttem egy cigit a kocsiban , résre húzott ablak, cigi kifelé tart, kifelé hamuzok, utána nyitott ablakokkal jöttem hazáig, majd a kocsit kétujjnyira leeresztett ablakokkal parkoltam le a cég udvarán. Kb. háromnegyed óra múlva indult vele haza a főnököm és ezután kb. 1 perc múlva csörgött a telefonom:

"Győzike, bazd meg, cigiztél a kocsimban? Menj már a kurva anyádba, okádok ettől a szagtól. Többet ezzel a kocsival nem mész sehová, holnap még beszélünk."

Na, ilyen egy nemdohányzó suemszögéből az, hogy "nem érzett semmit". MI nem érezzük, ők igen.

Shadowbull 2008.11.27. 20:08:25

"Te tudsz olyan atomtemetőt, ami már hibátlanul kiszolgálta a szükséges százezer évet?"

Szazezer ev? Abszolut nem ertek a temahoz (ehhez sem) de ha valaki almombol felebresztett volna, es megkerdezte volna, mennyi ideig kell tarolni a kiegett futoelemeket, akkor aszontam volna kapasbol hogy kabe 400 evig. Biztos hulyeseg amugy.

Ez egy. A masik meg az, hogy ezek atmeneti tarolok. Nagy biztonsaggal lehet hinni abban, hogy a jovoben a muszaki fejlodes lehetove teszi majd a tokeletesen biztonsagos artalmatlanitast. Azt hogy ma nem tudjuk, az nem azt jelenti hogy nem is fogjuk tudni.

"Hanem a Napba, minden további nélkül bele lehetne hajigálni. Csak ennek a hajigálásnak a tuti üzembiztos mikéntje nem nagyon látszik egyelőre."

Az urlift majd erre is jo lesz.

"egy véges bolygól a hasadóanyag is véges mennyiségben lelhető fel. És annak jó sokáig ki köllene tartani. "

Egyreszt uranbol van boven, masreszt az oceanokban rengeteg van, csak ki kell szedni. A technologia jelenleg draga ugyan, de mukodik.

Amugy ez az egesz atomeromuvesdi csak addig kell, amig mukodni nem fog a fuzios eromu. Mondjuk 50 ev mulva mar olyanokat fogunk epiteni.

Persze az emberiseghez meltoan inkabb egetjuk tovabb a szenet (amugy abbol is van boven, tobb szaz evre elegendo), olajat, biomasszat, ami a fa kodneve a zoldeknel.

"Egyébként nem is nagyon értem, mi ez a felhajtás mostanság a növekedés körül. Évszázadokig, ezredekig ez nem volt téma. Elég volt, ha valami jobb lett, nem kellett okvetlenül többnek is lennie folyvást..."

A gazdasagi novekedes egy abszolut alapveto igeny. Es tok logikus is. Ha novekszik a gazdasag, a cegek nyeresege, akkor novekednek az adobevetelek, abbol tobb mindenre jut, es az egesz novekedes novekvo eletszinvonalat general.

Marpedig azt hiszem az emberiseg alapveto celja kellene hogy legyen, hogy mindenki emberhez melto eletet elhessen.

Ebbol a szempontbol meg szerintem masodlagos, hogy mi van a jegesmedvekkel meg a banati bazsarozsaval.

En az embereket tobbre becsulom.

A zoldek nem. Nekik az lenne a jo, ha az emberiseg 90%-a abszolut kornyezetbarat modon kipusztulna, a maradek meg visszamaszna a fara, hogy elfoglalja melto helyet a taplaleklancban.

sb

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2008.11.27. 20:57:20

Sb!

Ha nem baj, akkor nem kezdem el kijavítgani annak a mindenféle kissebb-nagyobb hibáit, aki egy 100000-res nagyságrendű valamit 400-nak saccol. Mondhatni a többi fölmerült témában is éppen efféle viszonyban állnak az általad leírtak a valósággal. Vagyis köszönőbe' sem.

Ubul1 2008.11.27. 21:00:20

AnyádnakPalánkot 2008.11.27. 18:02:24

Jó akkor élek az ajánlatoddal:
A JÓÓÓÓÓ KURVA ANYÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁDDDDDDD!!!!!!!

Remélem ilyen mentalitással nem szarattál kölyköt a világra, nem lenne jó ha maradna valami belőled utánad is! De azért a másét kímélhetnéd.
És semmi köze az oltári baromságodnak ahhoz hogy ki hogyan akarna élni!

Ubul1 2008.11.27. 21:03:44

Shadowbull 2008.11.27. 20:08:25

Látens bagós vagy ez már tuti. A te eseted kb ugyanaz mint az köpköd a buzikra aki maga is az! mint itt nem rég anyádnak is!
Nos nekem viszont semmi bajom egyikkel se, csak szimplán megdögölhetne mindegyik, hogy ne fertőzze a hülye picsákat éccel, meg minden szarral, mikor mégis kedvet kap a puncihoz. Mert még rámragaszt valamelyik valamit. De fogadom hogy mielőtt megdöglök a pokolra küldöm aki megfertőzte a csajt meg azt is!

Gomulka Béla 2008.11.27. 21:13:50

Bull, szinte látom amint a szövetségi kormány kiadja a rendeletet: holnaptól vagy autózunk, vagy a hûtõ megy. Az energiatermelés egy meglehetõsen széles fogalom, csakúgy a felhasználók köre. Autógyártas inkluzíve – csak hogy kekeckedjek. Ami az autók kibocsájtásának lejjebbvitelét illeti: nem kerül az olyan sokba. Kisebb kocsit kell venni. SUV…

Koncz, közvilagítás, egyetértek. Egyszerûen baromság.

A light kólában az édesítõszer jó eséllyel rosszabb mint a cukor. Nekem a diet coke jobban ízlik. Olyan õszintén mesterséges…

Koncz úr, a bioszféra nem fogja visszaszorítani az emberiséget. Ezen sajnos már túl vagyunk.

Palánk, Csernobil azért szállt el, mert lekapcsolták a szabályozórendszert. Plutóniumot akartak csinálni, el kellett kanyarítani a bomlási sort. A plutonium egy dologra jó. (Nagasaki)

“Lehet, hogy még bunkóbbnak fogtok tartani mint eddig, de én bizony leszarom magasról, hogy mi lesz 100, meg 150, meg 200, meg 5000 év múlva.” Gyerekek jól vannak?

Bull, én a bánáti bazsarózsát többre becsülöm, de még a jegesmedvét is, pedig büdös a szája. Azok ugyanis nem kufircolták el a bolygót maguk körül. És rendbehozni se tudják, mi viszont igen. Lovelock, ld. még Gaia, rendbehozás-párti. Atomerõmü, ipari CO2 visszafogás, árnyékoló ernyõk az ûrben. Szólj a fõnökeidnek, álljanak át hordozórakétára. Abba’ lesz a zsozsó!

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.11.27. 21:17:35

Gyerekek nincsenek tervben se.
Egoista majom vagyok, aki kivonja magát minden felelősség alól, ami alól ki lehet..
Vállalom. De miattam nem fog egy nő a szegénységbe gyereket szülni, a bizonytalanságba. És egy kiskölyök se fog úgy felnőni, hogy nincs rendes ruhája se, és nincs mit enni.
Ha nagyon megszalad netán a szekér, és meglesz az a szintű anyagi stabilitás ami megítélésem szerint a gyerekvállaláshoz alap, akkor természetesen egyetlen egy belefér. Ennek az esélye most minimális..

A light coke és a diet coke nem ugyanaz?

Csernóban pedig tudtommal a hűtőrendszert tesztelték. Nem?

Rocko- 2008.11.27. 21:21:15

KuKori · csendrendfegyelem.blog.hu/ 2008.11.27. 17:07:11
"Mert mi van, ha balul sül el a kilövés, vagy az űrbe való kijutás?"
benen van a pakliban. ahogy csernobil is.
akik kilövik, azoknak az érdeke, h sikerüljön. különben ők szívnak, eléggé.

Dr. Zerge 2008.11.27. 17:33:07
"Hanem a Napba, minden további nélkül bele lehetne hajigálni."
naja, akár lehet célirányos is. :)

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.11.27. 21:32:53

Lenne pár ötletem, miket/kiket kéne a Napba belehajigálni az atomhulladékon kívül..
Hol lehet leadni az ötleteket?

Gomulka Béla 2008.11.27. 21:33:27

Palánk, ami a gyereket illeti: mi van ha már késõ?

Ami Csernobilt illeti: nem sokkal az eset után (õsszel) hallottam egy elõadást az ELTÉ-n (nem én jártam oda, a nõm) egy atomfizikustól. Õ már akkor utalt rá, a csapadekban mért izotópok mennyiségi elemzésére utalva, hogy ez alighanem plutóniumhoz vezetõ sor volt. Az angoloknak Windscale-ben kísértetiesen hasonló körülmények között pukkant el egy kísérleti reaktoruk, talán ’57-ben.

Ami az ûrbe való kilövést illeti, érdekelne hogy mennyi energiába kerülne fellõni a cuccot odáig, ha egy nyamvadt, százkilós mûholdhoz olyan bazi nagy rakéta kell.

Minden Áron 2008.11.27. 22:01:11

Béla ne foglalkozzál mással. Béla forevör...

A qrva füst akkor is lúgos, kéretik azt a lakmusz papírt használni, azért írtam mert tudtam, hogy lesz egy-két gyökér...

Az utóbbi 100 darabos kommenthalmaz pedig tökéletes alap a személytelenséget kihasználó csírák és galacsinok kiszűrésére, mint egy lenyomata primitív egysejtű kinyilatkozásaiknak, tisztelet a kivételnek...

Azt hittem a búzasört lehet utálni, darabos de azért akad itt durvább anyag bőven...

Ami a cikkben említett "a cigaretta meggyújtás elvonja a figyelmet" illeti, mindig akkor gyújtom meg amikor nem kell, hogy figyeljek, nem akarok azért meghalni mert egy k.b.szott szál cigit meggyújtok... "Önérzet is van a világon... Rumom söröm?"

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.11.27. 22:24:02

21 évesen késő? Az érdekes lenne..

Na de most akkor sose tudjuk meg, hogy igazából mi volt az ukránoknál?

Shadowbull 2008.11.27. 22:29:28

Dr. Zerge 2008.11.27. 20:57:20

Jo duma.

Azert megiscsak latnam azt a javitgatast.

Mer ilyeneket mondani en is tudok.

sb

Shadowbull 2008.11.27. 22:33:10

CSak hogy ne haljak meg hulyen.

Wadindián 2008.11.27. 22:36:49

Dr. Zerge
Az űrbe juttatás árát nem tonnánként mérik hanem kilónként(csak a nagyságrend miatt), és a Napba lőni dolgokat nem jó. Mielőtt odaérne elég, a Napszél meg visszafújja felénk az atomi szintre bontott hulladékot.

Ubul1 2008.11.27. 22:45:14

Ha már az atomreaktorok felé terelődtünk, akkor kijelenthetem, hogy a legtisztább gőzerőmű típus. És ha szakszerűen bánnak vele, akkor biztonságos is.
Nos a ruszkik beszopták mert kétszeresen is mellélőttek, a Csernobili Reaktor olyan típus volt ami több zsákutcát is rejtett: egykörös rendszer, ami azt jelenti h a reaktorból származó víz jutott közvetlenül a turbinákhoz is, tehát nem hőcserélőn keresztül. magyarán az éppolyan sugárzó anyag volt mint maga a grafit moderátor a reaktorban. Aztán, magát a hűtést tápláló segéd generátorokat is ugyanez a víz hajtotta amiben megvolt egy láncreakció lehetősége, magyarán ha túl sok moderátor grafitot dugtak túl mélyen a maghasadásos közegbe akkor visszahűlt a reaktor, nem termelt gőzt, ami nem hajtotta a segéd generátorokat, mivel a gőz vízzé csapódott le, erre a faszikáim nyilván azzal a szándékkal hogy emeljék a hőmérsékletet kiemelték a moderátorokat a reaktorból, de gőznyomás még mindig sehol se volt, a hűtés továbbra is elégelen volt és már a neutronokat fékező grafitrudak se vltak bent az egész elindított egy túlhevülési láncreakciót. Ma már közös körben nem működhet a hűtés segédrendszer meg a turbinák meghajtó köre. Mindenképpen biztonságos kereten belül lehet tartani a termonukleáris fúziót.
Ha meg Plutóniumot akartak előállítani akkor marha messze jártak a megoldástól, mivel arra egy francia szabadalom általi módszr van csak, ez egy zseniális reaktor, nyers uránból plutóniumot termel és ráadásként még energiát is:

www.atomeromu.hu/mukodes/tipusok/gyorsreak.htm
Itt egy használható elvi blokkséma a reakció vázlatával. Elolvastam, és a leírás pontos. Aki akarja terhelheti magát vele.
De ez a kis kitérő erre a randa esetre csak szakmai pontosság végett történt ha már saját szakterület.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2008.11.27. 22:50:22

sb

Ó, bazz'...

> Nagy biztonsaggal lehet hinni abban, hogy a jovoben a muszaki fejlodes lehetove teszi balablabla...
Bullshit. Ajánlott olvasmány: az emberiség eddigi történelme.

>Egyreszt uranbol van boven, stb
Most bőségesnek tűnik. Alig 100 éve meg azon röhögtek volna, ha valaki a szénhidrogének elfogyásán aggódott volna.

>fuzios eromu. Mondjuk 50 ev mulva mar olyanokat fogunk epiteni.
Persze, hogyne. Csodafegyver, kitartás elvtársak, pár tyúklépés csak már a kánaán/végső győzelem/kommunizmus/fúziós reaktor. Addig egy kicsit tessenek még türelemmel elhunyni/szarrámérgezni mindent és mindenkit.

> egetjuk tovabb a szenet (amugy abbol is van boven, tobb szaz evre elegendo), stb.
Mihez képest elegendő több100 évig? És mégis mi a fenét old meg több100év? Olyan ez, mint a fogfájós, aki inkább kínlódik napokig, mint menne a fogorvoshoz. 'Kibírom még egy darabig!' Mi a a fasznak? És milyen áron? pár száz év? Annyi még akkor is hátra lehet, ha holnap elfogy minden.

>A gazdasagi novekedes egy abszolut alapveto igeny. Es tok logikus is. Ha novekszik a gazdasag, a cegek nyeresege, akkor novekednek az adobevetelek, abbol tobb mindenre jut, es az egesz novekedes novekvo eletszinvonalat general.
Ühüm, hogyne. Csak éppen az egész szart sem ér, ha egyrészt a többlet létrehozása szétcsesz mindent, másrészt a többlet hajszolása elsilányítja a terméket/szolgáltatást magát. Továbbá természeti népek tudnak egyensúlyban lenni a környezettel, növekedésmániások sosem tudtak. Csak éppen sokáűig elég nagy volt a bolygó ahhoz, hogy ne fulladjunk bele ennek a fantasztikus növekedősdinek a szemetébe. De attól még a fenntarthatatlanságe nyilvánvaló volt eddig is. CSak egyszerűbb volt leszarni ezt is.

>Marpedig azt hiszem az emberiseg alapveto celja kellene hogy legyen, hogy mindenki emberhez melto eletet elhessen.
De a jegesmedvéktől ugyanezt(mármint a jegesmedvéhez méltó életet) simán elvitatod egy vállrándítással... Mondta neked valaki, hogy tiéd ez a bolygó? Hazudott az illető. Pörsenés sem vagyunk isten valagán. És még csak ennek az életben oly gazdag bolygónak sem vagyunk az egyetlen lehetősége az értelmes életre. Ha elbasszuk, zokszó nélkül hajít minket a levesbe a természet.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2008.11.27. 23:02:26

Ubul, tiszta persze, amíg nincs gebasz, és amíg nem foglalkozol a hulladékkal. Ilyen alapon - a füstje és a salak nélkül - a leggagyibb szénerőmű is tiszta.

100000évre egyszerűen nincs biztos hulladéktárolás. Könyörgök, a komplett civilizációnk nincs 10000 éves, és hány komoly visszaesés, kultúraváltás volt benne? Hogyan lehetnénk abban biztosak, hogy amit most jó mélyen "elásunk", azt 100 évig monitorozzák, szükség esetén a védműveket karbantartják majd? Az kurva kevés, hogy most "megbízhatóak" az atomtemetőink.

És szvsz - bár ehhez aztán végképp nem értek - évszázezredes léptékben a geológiai feltételek állandósága felől sem lehet teljes bizodalmunk.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2008.11.27. 23:03:41

természetesen helyesen: 100 000 évig

Ubul1 2008.11.27. 23:06:02

www.zmne.hu/tanszekek/vegyi/personal/Atomeromuvek.pdf
na ezt most találtam, nagyon látványos illusztrált olvasmány. Akinek eddig elvi zavarai lettek volna a reaktorok működését illetően annak ez egy jó segítség.

Fúzió képlet: 2. old
Szabályozott fúzió: 6. old
hasadó anyag képe: 16. old
elvi séma: 19.old
jelenlegi típusok osztályozása: 24. old

(itt van az említett Liquid Metal Fast Breeded Reactor is, ami plutóniumot termel. A franciáknak vagy egy tucat működik ebből. De az összes nukleáris reaktoruk 60db az egész országban. Csak hasonlításképp a jenkiknek nincs ennyi.)

1. generációs reaktorok sémája: 29. old-tól
a 33.-on látható egy komplett reaktor, tulajdonképpen ennyi az egész, a többi szerv ennek a szabályozását és hűtését hivatott ellátni. Meg a generátorok természetesen.

Shadowbull 2008.11.27. 23:08:58

Ja, vagy igy? Aszittem most tanulni fogok. De nem.

"Bullshit. Ajánlott olvasmány: az emberiség eddigi történelme."

Papa, ez a bullshit. Fingod sincs rola, hogy 30-50-100-150 ev mulva mire leszunk kepesek.
Ezerszer citalt tortenet, de pont neked valo, az amikor a ult szazad vegen valami angol mukso kiszamolta, hogy ha ugy megy tovabb a fejlodes, ahogy addig, akkor X ev mulva ennyi meg ennyi loszar fogja London utcait boritani....

"Most bőségesnek tűnik. Alig 100 éve meg azon röhögtek volna, ha valaki a szénhidrogének elfogyásán aggódott volna."

Hat van aki meg most is rohog rajta....

"Persze, hogyne. Csodafegyver, kitartás elvtársak, pár tyúklépés csak már a kánaán/végső győzelem/kommunizmus/fúziós reaktor. Addig egy kicsit tessenek még türelemmel elhunyni/szarrámérgezni mindent és mindenkit."

Huha, most ketvallra fektettel. Teljesen meg vagyok alazva intellektualisan.

"Mihez képest elegendő több100 évig? És mégis mi a fenét old meg több100év? Olyan ez, mint a fogfájós, aki inkább kínlódik napokig, mint menne a fogorvoshoz. 'Kibírom még egy darabig!' Mi a a fasznak? És milyen áron? pár száz év? Annyi még akkor is hátra lehet, ha holnap elfogy minden."

Oszt ki mondta, hogy egessuk a szenet? En csak leirtam, hogy addig eleg.

"Csak éppen az egész szart sem ér, ha egyrészt a többlet létrehozása szétcsesz mindent, másrészt a többlet hajszolása elsilányítja a terméket/szolgáltatást magát."

Hagyjuk mar ezt a tarisznyas bolcsesz dumat (nem vagy te grinpiszes, azok ilyen okosak). Nezd mar meg, az elmult 100 evben hova fejlodott mondjuk Magyarorszag? Persze, neked ez semmi, meg nem szamit, nekem meg, es velem egyutt a tarsadalom tulnyomo reszenek igenis fontos. Van villany, van orvosi ellatas, vannak gyogyszerek, nem hullanak a gyerekek minden kis szar betegsegtol, es meg fojtathatnam oldalakon keresztul. Es mi tette ezt lehetove? Igen, a muszaki, tudomanyos es gazdasagi fejlodes. Persze kivanhatjuk az osember-romantikat, mer az manapsag ugyis divatos, csakhogy te magad sem elnel ugy. Termeszeti nepek, meg egyensuly, ezt az orbitalis baromsagot... Ki a fene akar most visszamenni a kokorszakba? En nem. Es szerintem a tobbseg sem.

"Mondta neked valaki, hogy tiéd ez a bolygó?"

Sajnos ebbol nem tudsz kigyogyitani, hogy egy ember elete tobbet er mint egy allate.

Tudod inkabb aggodok azon, hogy Afrikaban eheznek a gyerekek, mint azon, hogy elolvad a jegesmedve alatt a jeg.

Inkabb tennem a penzt oda, mint hogy feleslegesen kidobjam az ablakon emiatt az ostoba CO2 hiszti miatt. Pedig most pont ezt csinaljuk.

De mar ezt is mondtam.

sb

Shadowbull 2008.11.27. 23:13:18

Ubul1 2008.11.27. 22:45:14

Na vegre valaki aki ert is ahhoz amirol vitatkozik :)

Ez a 100.000 ev korrekt? Minden atomeromuvi hulladek ennyi ideig sugaroz?

Nem ugyvan, hogy az ami nagyon sugaroz, annak rovid a felezesi ideje, ami meg kicsit annak hosszu? Es a nagyonsugarzos a nagyonveszelyes?

sb

Ubul1 2008.11.27. 23:14:30

Dr. Zerge 2008.11.27. 23:02:26

Ezzel a sugárzó hulladékkal együtt is meggyőződésem hogy a szenes/gázolajos/gázos erőműveknek semmi keresnivalója itt. Ha rajtam múlna az összeset nukleárisra cserélném. Azt hogy mi lesz 100000 év múlva nem most fogjuk eldönteni. Max azt h mi lesz 100 év múlva. De hely az van hogy addig eltüntessük a meglévő hulladékot, mert az egészen minimális ezeknél az erőműveknél. Meg ugye az óceábn is nagyon mély. A mariana árokban senkit nem zavarna pár millió tonna kipurcant fűtőanyag. És lesz megoldás arra is hogy a bolygóról elszállítsuk ha mégse válna be.
Amit viszon termelnek azzal hogy a kb 500000 év alatt a természet elintézett, momentán azt hogy az őskori klímaváltozásból felszabadult széndioxidot lekötötte szén és kőolaj formában most elégetjük az viszon akár hiszed akár nem rövidesen kurva nagy bajt fog okozni! Illetve már nem fog, csak fokozza a meglévőt.
Érted 500000 év munkáját megsemmisítettük kevesebb mint 100 alatt!
Csak egy adat: minden Mátrai Erőmű kaliberű szar 15000 tonna CO2-t okád a levegőbe évente. És ez gáz tehát könnyű, de ez a tömeg még acélban is baromi sok!

Ubul1 2008.11.27. 23:19:12

Shadowbull 2008.11.27. 23:13:18

Nem mindnek, van aminek röpke 800 év Pl a cirkóniumnak, de ez csak az egyik típusa a melléktermékeknek. De a grafité amiből pár ezer tonna csernobilban a levegőbe jutott annak több, kb 8-10 ezer év.
De mesélek valamit: mikor Gorbacsov megkapta a jelentést arról hogy Pripjaty és a környékén mikor lesz megint normális a béta és gamma sugárzás csak annyit mondott hogy:
Szent ég, addigra még 2-szer újjászületik a Krisztus! Ha egyáltalán marad ember a földön akinek az gondot okozhatna addigra!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2008.11.27. 23:28:39

sb!

Azt a lócitromot gondold már végig mégegyszer! Hát éppen arról szól ez a példa is, hogy mennyire képtelen volt az ember eddig is akár csak a legközelebbi jövőt megtippelni. Közben abból a szempontból ez egy kivételesen jó jóslat, hogy bár a ló helyettesítő készülékre nem érezett rá, a nagyvárosok zsúfoltságára, és szarra, amivel akár a ló, akár az autó elárasztja a várost nagyon is pontosan.

Ahogy te fúziós reaktort ígérgetsz itt 50 éven belülre, úgy ígérték a holdraszállás után a Mars-expedíciót évtizeddel ezelőttre. Nem holmi fantázialódult scifisták, azok, akik eljutottak a Holdig, azok, akiknek leginkább volt fogalmuk a dolog technikai, pénzügyi vonatkozásairól. Most valami kétezerhuszonvalahányra gondoltak. Persze még a válság előtt... lesz az kétezernegyvenvalahány is... ha valaha egyáltalán lesz... Bazzeg, fúziós reaktorok 50 év múlva? És te nagyképűsködsz, hogy tanulni vágytál, de nem sikerült? Na hagyjál lógva!

Gondolkodnivaló:

>nem hullanak a gyerekek minden kis szar betegsegtol

>inkabb aggodok azon, hogy Afrikaban eheznek a gyerekek

Többféle összefüggés is van a két mondatod között. Attól tartok, te egyiket sem látod.

Ubul1 2008.11.27. 23:29:14

Izotópok felezési reakciója:
www.rhk.hu/ismeret/sugarzas/sug7.htm
Konkrét izotópok felezési ideje(benne van a híres Polónium is, amit Marie Curie tiszteletére neveztek el, aki nélkül nem tartana ott a francia atomprogram ahol tart)
www.elib.hu/00000/00056/html/078.htm

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2008.11.27. 23:36:27

Ubul, félreértesz, a szén(hidrogén) készletek nyakló nélküli elfüstölését én sem pártolom. És igen, én is úgy vélem, nehéz volna - egyelőre - atomenergia nélkül. Ám nem hiszek abban, hogy az atom mindent megold, és ne kellene mielőbb drasztikusan változtatnunk az energiafelhasználási szokásainkon, és legfőképpen is a népesedési trendeken.

A Mariana-árok pedig technológialiag szvsz nehezebb dió a Napnál is. De ha neked vannak otthon tartályaid, amikben évtízezredekig ellesz ott lent a sugárzó cucc, abban a nyomásban, egy szeizmikusan annyira aktív környezetben akkor jó...

Ubul1 2008.11.27. 23:38:17

Dr. Zerge 2008.11.27. 23:28:39

Tulajdonképpen közgazdasági szemszögből nézve a technológiai fejlődés akadályát egyszerűen megtalálhatjuk:
az emberi természet mindig is a saját tőke halmozása körül forgott kizárva minden kollektív érdeket. Ha ezt a minden egyénre igaz tételt egy nemzetgazdaságra vetítjük ki, mely nemzet ráadásul birtokában van egy adag technológiaia fölénynek is meg van hogy merre fog haladni a fejlődés. Pl amíg zsidók és arab sejkek rángatják az energia part addig szarakodunk a megbízhatatlan minősíthetetlen hatásfokú és szennyező blső égésű meghajtó egységekkel.
Érdekes megfigyelni hogy a Birodalmi Németország mekkora lépéssel lendítette előre a mindenkori fejlődést mert az volt az érdeke hoggy azok a vívmányok létrejöjjenek. Tulajdonképpen számtalan nélkülözhetetlen dolgot fejlesztetek ki akkor a németek. Meg persze a Mengele-féle kísérletek nélkül fingunk se volna a különböző áramnemek szervezetre gyakorolt hatásairól, és a pontos élettani áramerősség korlátokról. Meg a szervezet kihüléses fázisait is leírta pontosan. Aztán ezeket a jenkik szépen fel is használták és vihogtak a markukba hogy volt egy balek aki elvégezte helyettük a piszkos melót ingyen, amit maguk is meg akartak valósítani, csak épp fizetett alanyokkal. És csak úgy mellékesen még a vizes lepedőt is ráhúzhatták a vén hülye mengelére.

Shadowbull 2008.11.27. 23:40:39

Dr. Zerge 2008.11.27. 23:28:39

Van az a kenyelmetlen erzesem, hogy neked abszolut gondjaid vannak az erto olvasassal. Beleragadsz kis reszletekbe, oszt vered utana a tamtamot.

Nem igertem 50 ev mulva fuzios eromuvet. Irhattam volna 100-at, vagy 150-et, vagy 30-at, nem ezen volt a hangsuly.

Ez a Marsos hasonlat tokeletesen mutatja, hogy nem latod a fatol az erdot.

Felhivnam a figyelmedet arra az aprocska, amde lenyeges tenyre, hogy a hideghaborunak lassan 20 eve vege. Es gondold vegig a Hold es Marsutazas osszefuggeseben.

Tulbecsulod magad, attol tartok. Kicsit magas a lo, ami ugyan engem nem zavar, csak nagyot szoktak onnan zakozni.

sb

Koncz_János 2008.11.27. 23:42:39

MNegmondom az őszintét, uraim, az utóbbi ötven-hatvan kommentet kifejezetten élvezem.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2008.11.27. 23:48:26

Sb, eriggy kötekedni valami kocsmába! Ha okvetlenül velem akarsz, akkor írd meg, hova mentél, oszt' ha kedvem lesz lenézek. De nem beszélgetni, mert nem nagyon tudok azzal, akinek egyszer 50, egyszer 150 év az a kibaszott fúziós, és nem is érzi, hogy ez nagyon nem mindegy. Nem én vagyok a te embered. Elsősorban is egy ügyes könyvügynök volna a te embered. Meg egy illemtanár...

Ubul1 2008.11.27. 23:48:59

Ember, az megoldható hogy a tartályok belső nyomása ugyanannyi legyen mint a fenéken. A megoldás: a felszínen feltöltöd vízzel abban az esetben ha szilárd anyaggal pakoltad tele. A folyadék kitölti az összes szabad teret, és nem enged deformálódni. Amennyiben folyadékkal töltötted meg akkor szükségtelen, mert a nyomása ugyanakkora lesz mint a vízé akármilyen magas vízoszlop esetén.
De ok ez hülye példa volt, és jelen esetben szükségtelen is, mert van a felszínen is hely.
És most ott tartunk hogy a nagy kapacitású kis emissziós erőművek közül ez a leghatékonyabb. Nem lehet minden folyót telibaszni vízlépcsőkkel, mert felborul vízgazdálkodási rendszer, és szélturbina se fér el mindenhol. Azzal együtt hogy azoknak az egyenkénti kapacitása jelentéktelen, erdőt kellene építeni belőlük. Különben pl Móváron már van pár rákötve az általános fogyasztói hálózatra, az osztrákok rakták össze őket jópénzért.

hu.wikipedia.org/wiki/Mosonmagyar%C3%B3v%C3%A1ri_sz%C3%A9ler%C5%91m%C5%B1

vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=109260

napkollektoros megoldás pedig önmagában nem stabil energia rendszer, mivel ott a vizet a nap melegíti ami éjjel nem megy, meg borult időben sem, az akkutelepek pedig iszonyatos környezetszennyezés.

Ubul1 2008.11.27. 23:50:17

Koncz_János 2008.11.27. 23:42:39
már volt értelme fent maradni hogy mások süketelését hallgasd! ;)
na én teszem magam holnapra.

Speedman 2008.11.27. 23:52:45

Az energia felhasználás jobb hatásfokára már rég meg lenne a technológia, de az energiatermelő lobbi ezt nem engedi. Ebbe beletartoznak a szénhidrogén termelő országok és az amerikai multik is. Jó példa erre egy magyarországi eset. A 90-es évek közepén(a tévében láttam. dokumentum szerű film volt) egy tudós csoport kitalált egy olyan szerkezetet, ami az addigi energia felhasználást a lakásban 1%-ra csökkenti azaz 100-szor(!) jobb hatásfokkal volt képes felhasználni az energiát, mint a hagyományos gépek. A film vége úgy végződött, hogy a nyílvános bemutatás után a hat emberből 2 hónapon belül négynél diagnosztizáltak csontrákot (meg is haltak), a másik kettő meg abbahagyta a kutatásait. A kutató csoportot elintézték. Ugyanis, ha ez piacra került volna összeomlik a szénhidrogénpiac. Kik ölték meg őket? Ki tudja. Lehettek az oroszok, de akár az amerikaiak is, vagy bárki aki veszélyeztetve látta a kis üzletágát.

Shadowbull 2008.11.27. 23:54:24

"amíg zsidók és arab sejkek rángatják az energia part addig szarakodunk a megbízhatatlan minősíthetetlen hatásfokú és szennyező blső égésű meghajtó egységekkel."

Hat azert ez marhara nem igy van. Egyszeruen nincs alternativa, ami minden szempontbol megfelelo lenne.

A megbizhatatlan kitetelt pedig kikerem magamnak :)

sb

Shadowbull 2008.11.27. 23:56:19

Dr. Zerge 2008.11.27. 23:48:26

Te is ingyen sort akarsz, mi? :)

Nem kapsz.

A konyvugynokot kuldheted, az illemtanarral meg majd leulok sorozni :)

Vissza a fuzios eromure: meg mindig nem erted. A lenyeg az, hogy az atomenergia atmeneti, addig, amig azok nem lesznek. Uran van boven addig, nem kell ezer evekben gondolkodni.

sb

Shadowbull 2008.11.27. 23:58:03

Speedman 2008.11.27. 23:52:45

Kozkedvelt osszeeskuvesi teoria. Nem hiszek benne.

Miert?

Mert mindig kifelejtitek a japcsikat.

sb

Shadowbull 2008.11.27. 23:59:12

"Ám nem hiszek abban, hogy az atom mindent megold, és ne kellene mielőbb drasztikusan változtatnunk az energiafelhasználási szokásainkon, és legfőképpen is a népesedési trendeken."

Aztat kene megmondani, hogy hogyan. Mert nem az a kerdes, hogy mit kene csinalni, azt tudjuk.

sb

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2008.11.28. 00:01:11

Ubul, szerintem ez

>az emberi természet mindig is a saját tőke halmozása körül forgott kizárva minden kollektív érdeket

sokkal bonyolultabb.

Gondoljunk pölö Kínára - persze ne a maira! Lehet - vagy csak lehetett, ki tudja? - a fehér emberétől radikálisan különböző úton-módon is civilizációt tartósan üzemeltetni. Technikai vívmányokkal, és sokkal kisebb bolygóveszélyeztető potenciállal.

Szóval ez egy erősen kultúrafüggő dolog, asszem. Más kérdés, hogy a globalitás egyre monokulturálisabb, és sajnos úgy tűnik, hogy a fehér ember kulturája a meghatározó. Annyiból ez nem meglepő, hogy ez egy sikeres, offenzív kultúra. Csak éppen a bolygó korlátoltságáról nem vesz tudomást. Merthogy a sikere éppen a bolygó erőforrásainak könyörtelen kizsákmányolásán alapul. Ami egész addig "fenntartható", amíg van ki nem növi a bolygó fizikai korlátait. 22-es csapdája.

Az kétségtelen, hogy a háborúknak sokminden köszönhető. És az is, hogy háborúk után a győztesek nem éppen tánc és illemtanárok szoktak lenni.

Shadowbull 2008.11.28. 00:07:33

Mar megint ezek az illemtanarok :)

Csak nem annak teccik lenni az urnak?

:)

sb

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2008.11.28. 00:07:43

Sb

Ingyen sört? Isten ments. Inkább belgát.:)

>atomenergia atmeneti, (..) nem kell ezer evekben gondolkodni.

De. Tízezrekben kell.
---------
>Aztat kene megmondani, hogy hogyan.

Ez jogos. Persze hogy nem tudom. Illetve csak apró kis részleteket tudok. De az erről való diskurzus végképp szétfeszítené ezt a blogot...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2008.11.28. 00:09:19

Ubul

Nyomás ügyben persze hogy igazad van. Ettől még hagyjuk azt az árkot békén...

Speedman 2008.11.28. 00:10:05

SB:
Sajnos nem az. A film a találmányról szólt (volna), csak a legvégén 1 percben mondták el mi történt velük. Valószínüleg tényleg tudta a közölt adatokat a szerkezet különben nem lett volna ilyen szomorú vége. Azt hiszem az m2-n láttam. Nem vagyok összeesküvési elmélet hívő (távolról sem), de ez megdöbbentett. Nem is mondták ki, hogy esetleg megmérgezték őket, de finom sejtés volt benne, hogy kicsit sok a véletlen. Egyszerre és ugyanabban a rákban meghalni...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2008.11.28. 00:10:38

A kurva életbe, lebuktam!
:)
Szerinted illemtanáros a szóhasználatom, baszd meg?
:)

Shadowbull 2008.11.28. 00:11:10

Dr. Zerge 2008.11.28. 00:07:43

"Tízezrekben kell."

Ha tudnank tizezerevekben gondolkodni, nem szarnank be egy kis klimavaltozastol.

"De az erről való diskurzus végképp szétfeszítené ezt a blogot... "

Na es? A cigisek fikazasa mar ugyis lecsengett, van hely :)

Na mének alunni, holnap koraán köll abrakó'tatni a jaószágut.

sb

Shadowbull 2008.11.28. 00:12:26

Speedman 2008.11.28. 00:10:05

A japcsikat majd holnap elmeselem, meg azt, hogy miert bukik meg rajtuk az osszes osszeeskuveselmelet.

sb

Shadowbull 2008.11.28. 00:13:30

Dr. Zerge 2008.11.28. 00:10:38

Abszolut, abszolut :)

sb

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.11.28. 02:50:45

Ehh, kissé elkanyarodtunk a bagós témától, nem? Mindenesetre érdekes ez az energiakérdés, RSS lesz a bejegyzésnél :)

Nekem meg van elméletem a nem látható, de mégis hatékony vízerőművekre, erről majd holnap értekezzünk.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.11.28. 03:13:21

Ja, benézhetnétek hozzám, hátha kihagytam valami fontosat:

csendrendfegyelem.blog.hu/2008/11/27/gumival_vagy_gumi_nelkul_1

Köszönöm.

Gomulka Béla 2008.11.28. 04:25:09

“21 évesen késő? Az érdekes lenne..” Félreértettél. Mi van ha már van gyerek? Nem is sokkal fiatalabb nálad. Rosseb, de öreg vagyok!

“mivel arra egy francia szabadalom általi módszr van csak, ez egy zseniális reaktor, nyers uránból plutóniumot termel és ráadásként még energiát is:” És biztos hogy az oroszok ismerték a módszert? Nekem nem szakmám, de ezt hallottam akkor és ott: egy kör, grafit, kézi vezérlés és elszaladt. Persze azóta sok minden kiderülhetett, több okból kifolyólag.

Ami a szenet illeti: tele van, és a pernye (hamu) is, radonnal.

Csodafegyver, fúziós erõmû minden pincében, kiégett fûtõelemek a Marianna-árokban: ez mind lutri. A felhasználás visszafogása, bármilyen sánta kis dolognak is tûnjön, tuti. Aztán majd ha tényleg kitaláltálták/bevezették, akkor lehet tejszínben tapicskolni. De jó is lesz!

Ubul1 2008.11.28. 08:06:23

egy kör, grafit, kézi vezérlés és elszaladt
Ha visza olvasol Béla Bátyám, épp ezt írtam le csak a folyamat hogyanjával megspékelve. A reakció átcsapott öngerjesztőbe, és túlmelegedett. Kb mint a külső gerjesztésű egyenáramú gép, mikor leveszed az armatúra ellenállást, megszalad és 10-20 ezer/min fodulatnál szétrobban a pármázsás gép. Randa dolog.

Ubul1 2008.11.28. 08:08:44

"Ami a szenet illeti: tele van, és a pernye (hamu) is, radonnal"

Mondok még rémisztőbbet: a termőföld meg tele van Uránnal. Tonnánként elég kimutatható mennyiségben. Ugyanis az ugyanolyan ásvány mint a réz vagy vasérc. Sőt még rémisztőbbet is mondok; a Matadoros krumpli amivel tömték a fejedet gyerekkorodban még mindig nem ürült ki a szervezetedből!

Gomulka Béla 2008.11.28. 08:33:56

Ubul, te is azt mondtad, én is azt mondtam, mindketten azt mondtuk. Az szovjetek pedig sose voltak híresek az óvónénis óvatosságukról. A franciák talán jobban odafigyelnek.

Az urán lehet hogy közönséges fém, de a radon nem közönséges gáz. Pernyebetont (az a hamu egészen olyan mint a cement) csak mélyépítõk használhatnak. Híd, út, ilyesmi.

Shadowbull 2008.11.28. 08:45:00

Na, az osszeeskuveselmeletekhez (aki man olvasta, lapozzon tovabb).

Tegyuk fel, hogy valoban a zsidok meg az arabok tartjak a kezukben a vilagot, kinyirnak minden olyan talalmanyt feltalaloval egyutt, ami az o uralmukat veszelyeztetne azert, hogy allandoan vegyuk toluk jo dragan az olajat. Most abba ne menjunk bele, hogy mennyire impotens egy tarsasag, hogy nem birtak megakadalyozni azt, hogy az olajar rovid idon belul 140 dollarrol 50-re essen, de mindegy.

Van egy olyan orszag a Foldon, ami rettento innovacios erovel bir, penze van mint a szemet, asvanykincse, kulonosen energiahordozoja meg egy csepp sem. Kulonos modon egy szem zsido vagy arab sincs az orszagban. Anyagilag es gazdasagilag tokeletesen fuggetlen, eros, es bizony sok mindent megtehet. Ez Japan. (es lassan Kina).

Japannak elemi erdeke lenne barmilyen olyan energiaforras vagy eljaras felkutatasa es hasznalata, ami csokkenti a kulso energiafuggoseget. Meg atomeromuvet is epitettek nem egyet, pedig szegenyek utaljak az atomot, de nem tudtak mast tenni.

Aztan Japanban megsincs nullponti energias eromu, meg semmi hasonlo kutyu.

Ok is olajat vesznek, meg szenet, meg atomeromuvet epitenek. Nincsennek villanyautoik tomegevel az utjaikon, az a par hibrid meg ott is csak mutatoba fordul elo.

Kenytelen vagyok azt hinni, hogy ez az egesz olajlobbis-osszeeskuvos dolog kamu.

Nyilvan az OPEC meg a tobbi olajtermelo allam vedi a sajat erdekeit, nade ezt talan megsem vethetjuk a szemukre.

sb

Speedman 2008.11.28. 08:45:02

Sb:
Türelmetlenül várom a japcsis történetedet. :)

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.11.28. 09:33:23

Ubul úrfi beszedett valamit tegnap este? Valami nyugtatót?
Ha mindig ebben a stílusban írogatna, akkor még csipáznám is.

Speedman 2008.11.28. 10:25:58

Sb:

Addig rendben is van, hogy a japcsik felhasználnák, ha lenne ilyen technológiájuk.
De. A történet amit leírtam nem erről szól. Arról, hogy ha kell likviditálunk bárkit aki keresztezné a "mi"(akarom mondani ők) érdekeinket. Legjobb ugyebár még az elején, mielött közkincsé nem lesz a találmány,nehogy akkor már késő legyen. Mert ugye itt jönnének már képbe a japók akik biztos felhasználnák.

Nehogy azt hidd, hogy az olajár azért ment fel, mert az arabok v. a zsidók úgy akarták. Egyszerűen Bush elkurta. Azt tanácsolták neki a "szakemberei" , ha lerohanják Irakot majd övék lesz az egész iraki készlet. Lepasszolták (D. Cheney alelnök segítségével) az amerikai multiknak a kitermelést, ők meg basztak olcsón adni. Most nagyon leegyszerűsítettem, de ez a lényeg. Busht megvezette az alelnöke és a tanácsadói sleppje. Nem véletlenül tartják az egyik legbutább elnöknek.

Shadowbull 2008.11.28. 10:39:54

Speedman 2008.11.28. 10:25:58

A problema az, hogy a japcsik kello muszaki es tudomanyos potenciallal rendelkeznek ahhoz, hogy ilyen jellegu kutatasokat vegezzenek, es valoszinuleg vegeznek is.

Namarmost az ott nemzetbiztonsagi erdek (mindenhol az egyebkent) es tuti az ilyen jellegu kutatasokat egyreszt figyelemmel kiserik, masreszt vedelmezik.

Ha letezne ilyesmi, nekik mar lenne, ez 100%.

Az olajar nem az amerikai multik miatt ment fel. Raadasul nem is ok hatarozzak meg az arat, hanem a tozsde.

Az iraki haboruval sincsen semmilyen osszefuggesben a mostani aremelkedes-zuhanas.

sb

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2008.11.28. 10:48:04

Speedman, én komolyan irigyellek.

Eccerű minden, igaz-e, csak mindég van az a pár világnagy gazfickó, esetleg egy-egy komplett világszemete nép, netán vallás vagy faj(helyesen persze fajta) és azér' nem megy a szekér, mer' ezek geciznek.

Istenem, de jó is volna így élni! Milyen megnyugtató is volna tudni, hogy én nem tehetek semmit és főleg nem tehetek semmiről. És pláne főleg, hogy ha erre a világnagy titokra egyszer rájöttem, akkor onnantól a gondolkodás terhe sem nyomaszt, lehet menni tv-t nézni...

Tényleg boldogok, tényleg övék a mennyek országa...

A lehető legkomolyabban mondom:irigyellek.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2008.11.28. 10:50:16

KuKori, bazeg, írtál bele egy akkora címeres ökörséget, hogy ihajcsuhaj. Kéne javítni, még valami arrajáró megfogadja és belehal.

Shadowbull 2008.11.28. 11:42:46

Dr. Zerge 2008.11.28. 10:48:04

Szerintem vannak emberek, akik genetikailag hajlamosak elhinni az osszeeskuveselmeleteket.

Ezt nem negativumkent mondom. Ez olyasmi mint a hajszin.

Aztan persze lehet hogy nekik van igazuk.

sb

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2008.11.28. 12:08:55

Annyiban biztos van genetikai háttere, hogy ez egyfajta szellemi restség, vagy potenciálhiány. És persze az ember - de felteszem minden más öntudatra vergődött organizmus, óhatatlanul mesebarát lesz. Máshogy nehéz a világot megismerni, gondolkodást pallérozni. Mesék, mítoszok, babonák és hiedelmek nélkül elképzelhetetlennek tartom a komoly szellemi, társadalmi - így egyszersmind technikai fejlődést. Csak valahogy az a kényszerképzetem, hogy a posztmodern értelmiség - ezt az értelmiséget most mondjuk jó tágan értelmezném, mindenesetre akinél fütyöl a szélessáv, és mindenféle blogposztokat kommentel, azt mint írástudót igyekeznék ideszámolni -, szóval mániákusan hiszem, hogy a 21.századi gondolkodó ember már üzembiztosan át kell tudja lépni ez atavisztikus árnyékát, és szét kell tudja válogatni önállóan a valóságot a mindenféle fantáziatúltengésektől. Ami, mégegyszer, rendkívül fontos mind a civilizációs törzsfejlődésben, mind az egyén egészséges lelki kimunkálódásában. Mondhatni a jó képzelőerő, minden kultúra(ezt most szintén tessék a lehető legszélesebben érteni, hogy ezzel is visszakanyarodjunk kissé a csikkdobálás tárgyköréhez) alpja.

subtotal 2008.11.28. 14:27:07

A japók nem végeznek semmilyen olyan K+F-et, ami új kitalálására irányul. Sokkal olcsóbb kifejlesztett dolgokat elemezni-tökéletesíteni-használni. Ebben marha jók.
Ezt csinálják a kínaiak is, de ők még csak az út elején járnak. Az ázsiai kúltúrális szocializáció (vagy mi a szösz) nem K+F barát. Csak F. De az nagyon.
Mondom én, de nyílván ez csak az én megfigyelésem, véleményem.
Ezért nincs náluk nullponti erőmű...

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.11.28. 15:32:03

Dr. Zerge 2008.11.28. 10:50:16

Javítva, a szövegszerkesztésnél előferdült pár malőr (a ctrl+X miatt és elfelejted a ctrl+V-t utána :D), köszi, hogy szóltál. Az a négyévszakosokra vonatkozott (volna), a goodyear forrásából.

Shadowbull 2008.11.28. 15:43:24

subtotal 2008.11.28. 14:27:07

Aki ismer tudja, hogy nem vagyok egy japofan, de ez egesz egyszeruen nem igaz.

Igy kezdtek, de ennek mar vagy 40 eve.

sb

Ubul1 2008.11.28. 16:19:49

AnyádnakPalánkot 2008.11.28. 09:33:23

Köszi, de egy ilyen takonynak nem tartogatok egy neutrínónyit se a alapból kevés simulékony modoromból (minek az nekem technológusnak nem kell udvariasan viselkednie a gépeivel) az más nézőpont, hogy nagyon kevés embert azért nagyra tartok az itteni törzsközönségből. Őrájuk pazarlom a tapintatosságomat.

Ubul1 2008.11.28. 16:35:02

Shadowbull 2008.11.28. 15:43:24
Ez a japcsikkal való példálódzás megfogott egy kicsit, és elgondolkodtató, mert természetesen az igaz hogy ők MINDENT importálnak, lassan a szívható levegőt is, ami Tokyoban elég ritka. Magyarán épp nekik kellene valami gyors és radikális légkört kímélő megoldást találni. Mondjuk adaléknak még annyit hogy az ottani közlekedés 80%-ban villamos hajtású kötöttpályás módon történik, ebbe beletartozik pár európában sose látott jármű, a szmog valódi oka inkább az hogy az ország ipara majdnem teljes egészében oda koncentrálódik és az ipari termelés okozza a porkoncentrációt. A kocsik egyébként kimutathatóan mindenhol csak a legvégén részesek a lokális szmogfelhők kialakulásában. Itt van pl London amit az ipari forradalom alatt szinte lakhatatlan füst köd vett körbe és savas eső, pedig akkor még nem is volt autó.

És hát epilógusnak még annyit hogy azt nem tudhatjuk hogy a nemzetközi zsidóság milyen embargókkal fenyítette be őket ha esetleg vlamit mégis elkezdenek bűvészkedni. Mert pl kaját nem lehet a levegőből előállítani, halat hallal meg nem lehet enni egy életen át, termőföld pedig mint tudjuk ott szinte elhanyagolható mennyiségben található. Szóval a helyzetük elég kilátástalan, mondhatni igen-igen szar!

Speedman 2008.11.28. 16:43:51

Dr. Zerge:

Én inkább téged irigyellek. Mennyivel jobb lenne nekem is tudatlanságban élnem mint neked. De hát ez van.
Hidd el komolyan mondom: irigyellek.

qualitaet 2008.11.28. 16:57:49

"Van egy olyan orszag a Foldon, ami rettento innovacios erovel bir, penze van mint a szemet, asvanykincse, kulonosen energiahordozoja meg egy csepp sem. Kulonos modon egy szem zsido vagy arab sincs az orszagban.

No-no:

209.85.129.132/search?q=cache:A1g7_GrIEZsJ:www.jccjapan.or.jp/+jewish+community+japan

Anyagilag es gazdasagilag tokeletesen fuggetlen, eros, es bizony sok mindent megtehet. Ez Japan."

Sok mindent megtehet. Tőle (is) függ már Amerika. De hogy gazdaságilag független az egy nagyon-nagyon nem állja meg a helyét, hisz több tőzsdekrach és válság is ugyanúgy begyűrűzött oda is már nem egy és nem két ízben...
(1987 októberében New York-i krach Japánban csúcsosodott ki a legjobban. Az 1990-es igazi mélypont az "saját" válság volt. Alpjaiban rázta meg gazdaságilag a kőkemény 1997-98-as dél-ázsiai recesszió, hisz ezen országok a legfőbb importőrei a japóknak.A 2000-es Nasdaq-balhéból szintén nem sikerült kimaradniuk
Majd jött 2006 eleje, ami megint csak színtiszta japán tőzsdekrach volt.
És itt van a mostani, amit a világ 3. legnagyobb exportőreként lehetetlen elkerülnie, az Amerikába (feneketlen zsák)invesztált dollár százmilliárdokról nem is szólva. Egy befektetőt adott esetben még sokkal szarabbul érinthet egy globális válság mint egy adóst.)
Persze ők messze nem szopnak akkorát mert a fent említett(és már szárnyaló) dél-ázsiai körzetnek félig meddig (incl. Kína) a pénzügyi és korlátlan technológiai urai.

qualitaet 2008.11.28. 17:35:20

"Kenytelen vagyok azt hinni, hogy ez az egesz olajlobbis-osszeeskuvos dolog kamu.

Akkor gondolj bele abba, hogy az 1973-as olajválságot is egy maroknyi, de annál befolyásosabb, a pénzügyi elit és a viág legnagyobb kitermelőjének számító amerikai olajcégek prominenseiből álló csoport robbantotta ki az árak egyoldalú emelésével. Gyakorlatilag egyik napról a másikra. Hiányról és elfogyó készletekről szó sem volt. Ez számtalanszor bebizonyosodottat elmúlt 35 év során.

"Az olajar nem az amerikai multik miatt ment fel. Raadasul nem is ok hatarozzak meg az arat, hanem a tozsde."
Aha...

És a tőzsdét mi (ki)a lópikula irányítja? A gazdasági és politikai eslemények.(na meg a spekuláció)
73-ban mi volt a tőzsdén az olajárrobbantás előtt? Lófasz.
Csak azt követően.
Tavaly elindították a hisztériát és gyártották a dezinformációk tucatjait a készletek kimerüléséről. A TŐZSDE MEGINT CSAK REAGÁLT nem ELŐIDÉZETT.

"Nyilvan az OPEC meg a tobbi olajtermelo allam vedi a sajat erdekeit, nade ezt talan megsem vethetjuk a szemukre."

Az érdekvédelembe belefér a kitermelés szabályozása, viszont a készletek kimerülésével való riogatással történő árfelverés az csalás és zsarolás.


"Most abba ne menjunk bele, hogy mennyire impotens egy tarsasag, hogy nem birtak megakadalyozni azt, hogy az olajar rovid idon belul 140 dollarrol 50-re essen, de mindegy."

Persze hogy nem. Mint ahogy azt sem tudták megakadályozni, hogy a Wall Street-i piramisjáték előbb-utóbb össze ne dőljön. Magával rántva a világgazdaság nagyobbik részét. Az árakat tudják manipulálni de csak addig amíg van kereslet. De az most drasztikusan csökken így baszhatják...

qualitaet 2008.11.28. 18:04:59

"Annyiban biztos van genetikai háttere, hogy ez egyfajta szellemi restség, vagy potenciálhiány. És persze az ember - de felteszem minden más öntudatra vergődött organizmus, óhatatlanul mesebarát lesz."

Az is mese,hogy Obama legeslegelső lépése Rahm "Rahmbo" Emanuel kinevezése volt.
Az is mese, hogy kik is irányították és irányítják a Wall Street-et, meg az egész világgazdasági elitet.
Ha egy picit is értesz a családnevekhez, nézd meg a világ bankvezéreit az IMF-től Oroszországig. Tudom, ez is mese.
Nem az a baj, hogy milyen fajtához tartoztak. Hanem az amit tettek neoliberalizmus címén.

"Eccerű minden, igaz-e, csak mindég van az a pár világnagy gazfickó, esetleg egy-egy komplett világszemete nép, netán vallás vagy faj(helyesen persze fajta) és azér' nem megy a szekér, mer' ezek geciznek."

A primitív ember olvasatában kétségkívül.

De Te sem gondolkodsz bölcsebbend Zerge úr amikor hasonló nézeteket próbálsz másonak vindikálni csak azért mert átlátnak bizonyos, napnál is világosabb tényeket.
Amíg valaki nem tesz negatív elöjelet és deklaráltan nem általánosít, vagy marasztal el, addig sajna bármennyire fáj is,összeszorított fogakkal kénytelen vagy eltűrni a vélemény nyilvánítást.
Ellenkező esetben a magasröptű eszmefuttatásod fabatkát sem ér.

Speedman 2008.11.28. 18:17:11

Sb.:
"Az olajar nem az amerikai multik miatt ment fel. Raadasul nem is ok hatarozzak meg az arat, hanem a tozsde."
Az olajárat nem a tőzsde, hanem a tőzsdei manipulációk határozzák meg. Igy pontos. Tudnék egy-két sztorit írni a magyar tőzsdéről is, hogy közelmúltban milyen manipulációk mentek a nyerészkedés érdekében.

Mi változott meg Irak lerohanása óta?
Az, hogy az amerikai olajmultik elötte olajtermelők és vásárlók voltak kb. 30-70% arányban, utána tisztán olajtermelők.

Mi a különbség az olajtermelő és az olajvásárló multik között?
Az, hogy míg a termelőnek az a célja, hogy minél magasabb áron adja el a termékét (ez egyszerű és világos), addig
az olajvásárlónak az, hogy minél alacsonyabb áron vegyen olajat, mert annál nagyobb haszonrésszel tudja eladni.

Jó példa erre a MOL. Míg 50 dolláros olajárnál 250 forintért adta a benzint negyedéves szinten keresett kb. 100mrd-ot. 120-140 dolláros és 320 forintos árnál -5mrd forint volt az idei 3.-ik negyedéves "nyeresége" (friss adat). Ha (100mrd) nyereséget akart volna produkálni 140 dolláros árnál, bőven 400 forint felett kellett volna adnia.

Az iraki olaj megszerzése után az amerikai multiknak nem volt érdekük, hogy alacsonyan tartsák az olaj árát. Nagyot akartak(akarnak) nyerni. És ezt most megfizettetik a világgal.
Ebben nincs semmi összeesküvéselmélet. Ez egyszerű üzlet (vagy inkább kapzsiság). Ennyi.

Speedman 2008.11.28. 18:35:36

Kvali!

Nem érdemes Zergével vitatkozni. Kiderült, hogy egy félművelt ember nagy egoval. Gondolom a Dr. címet is akkor kapta a tanároktól, amikor elvégezte a 8 általánost 18 évesen.

Shadowbull 2008.11.28. 19:11:42

"De hogy gazdaságilag független az egy nagyon-nagyon nem állja meg a helyét, hisz több tőzsdekrach és válság is ugyanúgy begyűrűzött oda is már nem egy és nem két ízben..."

A gazdasagi fuggetlenseget nem abbol a szempontbol ertettem, hogy nincs ezer szallal a vilaggazdasagba gyokerezve, hanem ugy, hogy kello penzugyi eroforrassal rendelkezik ahhoz, hogy tetszoleges projektet barmeddig megfinanszirozzon.

"Akkor gondolj bele abba, hogy az 1973-as olajválságot is egy maroknyi, de annál befolyásosabb, a pénzügyi elit és a viág legnagyobb kitermelőjének számító amerikai olajcégek prominenseiből álló csoport robbantotta ki az árak egyoldalú emelésével."

Nono. Az elso olajvalsagot az OPEC arab tagjai robbantottak ki azzal, hogy felfuggesztettel az olajexportot azokba az orszagokba, akik Izraelt tamogattak a jom kippuri haboruban Sziriaval es Egyiptommal szemben.
Ez termeszetesen megnovelte a keresletet, es igy az arakat.

"És a tőzsdét mi (ki)a lópikula irányítja? A gazdasági és politikai eslemények.(na meg a spekuláció) "

Rovidtavon a szintiszta spekulacio, amit meg a spekulansok emberi erzelmei. Hosszutavon meg a gazdasagi es politikai esemenyek.

"Az árakat tudják manipulálni de csak addig amíg van kereslet. De az most drasztikusan csökken így baszhatják..."

Csak gondoljak, hogy csokkeni fog a kereslet. A realgazdasagi valsag meg csak most kezdodik.

sb

Shadowbull 2008.11.28. 19:27:24

"Az olajárat nem a tőzsde, hanem a tőzsdei manipulációk határozzák meg. Igy pontos. "

Rovidtavon. Hosszutavon meg a realgazdasagi folyamatok. Ez igy pontos.

"Az iraki olaj megszerzése után az amerikai multiknak nem volt érdekük, hogy alacsonyan tartsák az olaj árát. Nagyot akartak(akarnak) nyerni. És ezt most megfizettetik a világgal."

Valami nagyon keveredik az elmeletedben.

Egyreszt kihagyod a kepletbol a vilag tobbi olajtermelojet. Irak a lerohanasa elott sem volt a legnagyobb jatekos, utana meg plane nem maradt az. Jelentos keszletekkel rendelkezik, de az infrastruktura mar akkor is szar volt, mielott az amcsik odamentek. Namost az ossztermeles toredekevel nem tudod befolyasolni az arakat.

A masik dolog pedig az, hogy a tozsden alakulnak ki az iranyado arak az olajra, amit aztan minden olajtermelo figyelembe vesz. Tehat hiaba akarja egy olajmulti az o arujat dragabban adni, ha a kutya sem veszi meg tole, mert a tozsden olcsobb.

Az OPEC neha tesz kiserletet az arak befolyasolasara azzal, hogy csokkenti ill. noveli a kitermeleset annak fuggvenyeben, merre szeretne az arvaltozast. De ez a befolyasolas erosen kozvetett, mert csak a pszichologiai hatasra epit.

Az elmult idoszak orult olajaremelkedeset amugy az amerikai masodlagos jelzalogpiac bedolese okozta. A forro toke helyet keresett maganak, es kinezte az olajat, ott keresletnovekedest es ezzel arnovekedest eloidezve. Ez pedig meg nagyobb keresletnovekedest generalt, mert a tobbi spekulans is rajott, hogy ezen jol lehet keresni.
Nehanyan meg ra is tettek egy lapattal, a kornyezetvedok a Peak Oil remevel ijesztgette a gyerekeket elalvas elott, az oroszok 250 dollaros olajat vizionaltak, es igy tovabb.

Mara pedig a lufi szepen kidurrant, ahogy kell.

sb

Gomulka Béla 2008.11.28. 20:15:31

És így lesz a dohányzásból zsidózás.

Nem tudom, ez a japán dolog. Nem lehet hogy arról van szó: amíg az olaj/gáz olcsóbb, addig nem jönnek elõ más ötletekkel? (A villanyvasút például az, és kultúra kérdése hogy használják is. Kulturális alapelemek, mem-ek, öröklõdnek és a kivalasztódás is kimutatható. Dawkins szépen ír róla az Önzõ génben.) Mert ki mondta hogy a megújuló erõforrás egyben olcsó?

Speedman 2008.11.28. 21:22:01

"Egyreszt kihagyod a kepletbol a vilag tobbi olajtermelojet. Irak a lerohanasa elott sem volt a legnagyobb jatekos, utana meg plane nem maradt az."

Nem igaz. Irak fontos játékos a kőolajtermelésben. Termelési kapacitása akkora, hogy befolyásolni tudta az árakat. Az OPEC már jó ideje próbált árcartellbe tömöríteni a kőolaj exportáló országokat, de Szaddam Husszein-Irak diktátora- miatt ez nem sikerült. Irak az embargót megkerülve feketén adott el annyi olajat amennyire az amerikaiaknak szükségük volt. Letörte az árakat. Aztán a kapzsi amerikai alelnöknek és slepjének ez is kevés volt, maguknak akarták Irak összes olaját. Busht megvezették, meggyőzték, majd mondva csinált okkal lerohanták Irakot. Az olajipara a híresztelésekkel szemben épen maradt. A amerikai olajmultik rájöttek, hogy most már -az iraki olajjal- ők tudják manipulálni a piacot. Ha megnézed Irak lerohanása után kezdődött az olaj árának emelkedése. Először hivatkozva arra, hogy Irak olajipara szét van bombázva (hazugság), Kína olajéhsége, majd nincs annyi kapacitás , hogy kielégítség a keresletet. Csupa-csupa dezinformáció. Az oroszok, meg az OPEC hallgattak mint a sír. Hö, majd ők fogják cáfolni ezeket a marhaságokat.

"Az elmult idoszak orult olajaremelkedeset amugy az amerikai masodlagos jelzalogpiac bedolese okozta. A forro toke helyet keresett maganak, es kinezte az olajat, ott keresletnovekedest es ezzel arnovekedest eloidezve. Ez pedig meg nagyobb keresletnovekedest generalt, mert a tobbi spekulans is rajott, hogy ezen jol lehet keresni."

Pont fordítva!
Az olajár folyamatos emelkedésével kevésbé vonzó lett a másodlagos jelzálog piac a forró tőkének. Az olaj felé fordulásával egyből bedöntötte a másodlagos jelzálogpiacot. A mi persze magától is bedölt volna elöbb-utobb.

Speedman 2008.11.28. 21:59:58

Azért örülök, hogy vagyunk néhányan akiket érdekel a világ folyása.

Shadowbull 2008.11.28. 22:28:50

Speedman 2008.11.28. 21:22:01

"Irak fontos játékos a kőolajtermelésben. Termelési kapacitása akkora, hogy befolyásolni tudta az árakat. "

Ahany helyen en eddig olvastam, mind az ellenkezoje volt leirva. A tartalekai valoban oriasiak, de a termelesi kapacitasok alacsonyak, kulonosen a potencialjahoz kepest.

"Aztán a kapzsi amerikai alelnöknek és slepjének ez is kevés volt, maguknak akarták Irak összes olaját."

Ez olyan magyar nepmeses fogalmazas volt. Bar lehet hogy van valosagalapja.
En nem az olaj felol keresnem a fo okokat hanem Izrael erdekei felol.

"Kína olajéhsége, majd nincs annyi kapacitás , hogy kielégítség a keresletet. Csupa-csupa dezinformáció. "

Reszigazsag. Kina es India olajehsege teljesen valos. A kapacitasok szukossege pedig inkabb a finomitokra vonatkozik, nem a nyersolajkitermelesre.

"Az olajár folyamatos emelkedésével kevésbé vonzó lett a másodlagos jelzálog piac a forró tőkének. Az olaj felé fordulásával egyből bedöntötte a másodlagos jelzálogpiacot. A mi persze magától is bedölt volna elöbb-utobb."

Hat ez ebben az iranyban nem feltetlenul mukodik szerintem, masreszt a nagyaranyu emelkedes pont azutan indult, amiutan elkezdtek szallingozni a hirek a masodlagos jelzalogpiac problemairol.

Raadasul nem csak az olajar emelkedett, hanem az elelmiszer, es a nyersanyagarak is. Ez azt mutatja, hogy valahol nagyaranyu tokekivonas indult, es a penz helyet keresett maganak.

sb

Shadowbull 2008.11.28. 22:36:17

Gomulka Béla 2008.11.28. 20:15:31

"amíg az olaj/gáz olcsóbb, addig nem jönnek elõ más ötletekkel? "

Az energetikai fuggoseg nagyon nagy teher, totalis kiszolgaltatottsag. Ebbol Magyarorszag most izelitot kap a gazellatas teren....

Masreszt a osszeeskuveselmeletekben mindig olyan kutyuk vannak, amiket 3 golyostollbol, 2 hajszaritobol, es egy keveset futott, napfenytetos inszeminatorbol rak ossze a fiatal tehetseg, es az ellatja az egesz falut arammal.

Mert ez ilyen egyszeru, csak az olajmultik kinyirnak mindenkit.

Abban viszont igazad van, hogy az egyszeri ember nem vesz addig napkollektort, amig nem terul meg neki. Es ezert nem is lehet karhoztatni.

Azert mar igen, hogy uj Suzuki WagonR+-t meg vesz hatvan havi hitelre, nulla onerovel, mozambiki metical-ban, mert az ertekesito szerint az tuti uzlet, sose fog bebukni.

sb

Gomulka Béla 2008.11.29. 15:37:02

Ha én japánok volnék, bizony megpróbálnám kiterjeszteni a hatalmunkat és befolyásunkat olajat tejelõ földekre. Részvényt vásárolnék, technológiát szállítanék, kormányokat/rezsimeket támogatnék, ipart telepítenék. Nem háborúznék, mert ha japánok volnék, tanultam volna a két atombombából, de minden egyéb módon próbálnék terjeszkedni. (És közben szép csendesen kutatgatnék egyébféle energiaforrások után.)

Speedman 2008.11.30. 12:11:11

""Aztán a kapzsi amerikai alelnöknek és slepjének ez is kevés volt, maguknak akarták Irak összes olaját."

Ez olyan magyar nepmeses fogalmazas volt. Bar lehet hogy van valosagalapja.
En nem az olaj felol keresnem a fo okokat hanem Izrael erdekei felol."

Egy amerikai újságíró leplezte le ezt az üzelmet(nem jut eszembe a neve) a Fegyverkezési diliház című könyvében. Még mielött kontráznál, hogy mért nem váltották le amikor kitudódott, akkor elég a magyarországi példát elővenni. Öszödi beszéd...

""Kína olajéhsége, majd nincs annyi kapacitás , hogy kielégítség a keresletet. Csupa-csupa dezinformáció. "

Reszigazsag. Kina es India olajehsege teljesen valos. A kapacitasok szukossege pedig inkabb a finomitokra vonatkozik, nem a nyersolajkitermelesre."

Kína növekvő olajfogyasztása már 3 éve fokozatosan csökken(mármint a növekedése). A finomítok kapacitásának szűkössége meg hazugság. A nagy fogyasztóknál (kivéve Kína és India) nincs akkora fogyasztás emelkedés, hogy probléma lenne. Kínának, meg Indiának nem gond új finomítókat építenie. Pont.

"Raadasul nem csak az olajar emelkedett, hanem az elelmiszer, es a nyersanyagarak is."

Az emelkedő olajárak megemelték a szállítási költségeket, energia árakat, vagyis közvetetten mindenre hat (hatott).

Shadowbull 2008.11.30. 17:10:54

"A finomítok kapacitásának szűkössége meg hazugság."

Lehet, nekem ezt olyasvalaki mondta, aki ebben az iparban dolgozik.

"Kínának, meg Indiának nem gond új finomítókat építenie. Pont."

Lehet hogy nem gond, de megse epult sem naluk, sem masutt eleg.

"Az emelkedő olajárak megemelték a szállítási költségeket, energia árakat, vagyis közvetetten mindenre hat (hatott)."

Ez igaz a vegfelhasznalonal, de nem a tozsden, ahol a nyersanyagokkal kereskednek, nagy tetelben.

Raadasul tobb nyersanyagnal tobbszorosere emelkedett az ar...

sb

b-gabee 2009.01.04. 17:31:31

Mi a tököm az a bicsérdista? Én bicsérdi vagyok, de ezzel az állatfajtával itt még nem találkoztam. Ez olyan lehet mint az india-indiánok? :-)
süti beállítások módosítása