É(r)des Erdély

Közlekedési viszonyok az elcsatolt részen

  2008. augusztus 27. - Koncz János Címkék: románia erdély

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Már csak a fluxuskondenzátor hiányzik!
2014-04-03 14:18:11

Jelentem, elkészült. Három és fél év után roncsaiból újjáépült Botond barátom (a Totalcar-közösség

Jól mondta Buddha: az élet szenvedés
2014-03-28 17:12:16

Éjfél lehetett, amikor úgy az ezredik kanyar után felültem a sötét alvósbuszon a fogorvosi székemből, hogy

KRESZ nincs, csak a csodás nők
2013-04-04 15:12:09

A karibi szigetvilág egyik legnépesebb államában, a Dominikai Köztársaságban, a gyönyörű tengerpartok, az

Na, ez már nem megy terepre!
2012-09-03 15:22:26

Kész a kübelesített Tramp, jelentem. Több munkát tettünk bele, mint terveztük, de kevesebbet, mint kellett

 

Az éjszakában is bármikor felbukkanhat a szekér, jó esetben is legfeljebb egy szál pislákoló petróleumlámpával a hátsó tengely alatt.

Vélemények az azonos című cikkünkről.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr46635084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2008.08.28. 18:53:25

Még nincs másfél hónapja, hogy bejártam Csíkszeredát és környékét. Gyönyörű tájak, barátságos emberek. Életemben először jártam Erdélyben. Borsnál, ahogy átléptem a határt egyértelműen éreztem, hogy idegen országban vagyok. Ez az érzésem egész Hargita megye határáig tartott, s utána már otthon éreztem magam. Megmondom őszintén, már újra hiányzik, s számomra egyértelmű, hogy amennyiben megérem, jövő nyáron újra ott leszek.

Zoli 2008.08.28. 19:33:38

Vigyázzatok az üzemanyagra itt Erdélyben: csak Petrom és Rompetrol kutaknál tankoljatok, nagyjából az összes többi szutyok, beleértve a Molt is. Én sem hittem, hogy a benzin a hibás, mikor a motorelektronika-lámpám folyton gyulladt ki. Amióta megfogadtam a tanácsot és csak az említett kutakhoz járok, semmi gond.

Szabi 2008.08.28. 19:43:31

A MOL tőltőállomásokkal vigyázni mert mikor bevittem az autómat 2 évesen műszakira a katalizátor teljesen el volt tömődve. A vizsgabiztos csak annyit kérdezett, hogy ugye a molnál vagy a lukoilnál tankolok mert ott a benzinekkel nagy gond van. Azóta a petromot használom és semmi gond és még a fogyasztás is csökkent. Télen nagyon kell kerülni a csiki MOL-t mert gyakran vizezik az üzemanyagot és ki se érsz a városból -25,30 fokban. Kollégám 2 hónapos Seat-ján világitott a motor elekrtónika visszajelzője. Áttért a MOL-tól a petrom-hoz és helyre jött. Elég szégyen nekünk, hogy romániában a piros fehér zöld kutak a legszarabbak.

randomuser1 2008.08.28. 21:24:14

a margarétavirágos kúton kívűl az omv is jó, de a mol tényleg szarabb mint a hazai, bár ott is konkrét töltőállomásfüggő :(

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.08.28. 21:34:51

Lehet, hogy valakik tönkre akarják tenni a MOL-t....

randomuser1 2008.08.28. 21:49:53

ja, biztos az ömv áll a dolog hátterében :-))))

Zoli 2008.08.28. 22:05:01

Még mindig jobb, ha a MOL megy tönkre, mint az autótok :)))

Zoli 2008.08.28. 22:08:20

Jólvanna, bevallom, leginkább az udvarhelyi és csíki MOL-okról van tapasztalatom, a többinél ritkábban tankoltam.

qualitaet 2008.08.28. 22:35:03

"Pont ez az ami zavaró számomra, mindjárt azt fogod bemesélni hogy Erdélyt a régi lepattant 1310-es Daciakkal kellene asszociálni?!"

Kedves Siebenbürgen!

Nem célom az égegyadta világon semmit sem "bemesélni" ,de életem közel 39 esztendejében 2-300 alkalommal bizvást megfordultam Erdélyben.
Ha csak a szerző által legutóbb bejárt Várad-K.vár útvonalat vesszük alapul akár a Dragan völgyében, akár Bánfihunyad mögött, akár Hidegszamosnál, a tarnyicai duzzasztóhoz, csak egy-két kilométernyit is letérsz az E60-asról, rögtön a Ceau-időkbéli kép fogad Daciástul, Romandieselestül.
Mintha 20-25 ezstendőt visszamennénk. Mégegyszer mondom ez nem ciki, sőt nekem tán még kissé egzotikus is. Hovatovább jó ilyet látni( az ott nyomorgók nyílván nem ezen az állásponton vannak :))
A szerző tapasztalt "erdély-járónak" tűnik,akár ha az évtizedekkel ezelőtti, akár ha a jelenkori állapotokat elemzi.
Ha figyelmesbben olvasod a cikket, ill szemléled a képeket láthatod,hogy világosan kitér az elmúlt évek fejlődésére, a fotókon nem csak Daciát látni, de a "dácsiás képeken" is megbújik a gyönyörű táj,jellegzetes hangulat.
Aki ezt meg nem veszi észre, annak meg magyarázhatsz napestig, vagy egyen szart - ahogy Tifelétek mondják.
Azt meg halkan és csendben jegyzem meg ,hogy ez mégis csak egy autós blog nem pedig egy "Travel guide".
Ennek tükrében, no meg annak, hogy néha milyen elképesztő tájékozatlanságról tesznek itt néha tanúbizonyságot, szerintem jó kis cikk.

"Nem elég nekünk hogy egész Európa lopó, csaló, és koldus nemzetnek néz (lásd. Párizsi román kéregetők, spanyolországi dinnyeszedők, olaszorszagi fosztogatók stb.) a magyar média is gyakran felfúj egy-egy esetet amiből az egész Románia zsiványként lessz elkönyvelve..ennek többek közt ki issza a levét?az erdélyi magyar, őőő bocsánat, inkább "szőrőstalpú román". Egyszerű példa: a nemrég történt Blaha Lujza téri késelő erdélyi cigánygyerek esete, amikor a magyarországi TVző egy szomáliára hasonlító gyergyó környéki putrit lát, a RTLklub riportere meg úgy tudósít h nem meglepő ami a Blahán történt "hiszen ezek az Erdélyi körülmények". kérdem én, miért kell általánosítani??"

Sajnos kifordítva-befordítva bunda a bunda...
Románia zászlóvivője a bűnözőket "exportáló" országoknak, ettől függetelnül az általánosítás primitív, buta dolog, én is rendkívül elítélem.

"Es a sok roncs 1310-es dácia is nagyban hozzájárul egy posztkommunista ország nyomorult sorsának megpecsételéséhez , ahol ámokfutók, dudáló parasztok közt káosz egy civilizát magyar polgárnak vezetni..( nem mondanék semmit ha 1-2 fotón szerepel, de az hogy 8-9 vagy 10 képen "tájba illő tárgy"-ként lett emlegetve nem kis cinizmust sejtet..)"

Kötve hiszem, hogy egy ország sorsát bárhol a világon megpecsételhetné néhány guruló klozet :)

A liberális magyar média cinizmusát és az RTL-hez hasonló boulevard szemét torzításait hidd el,ha valakinek , nekem teljességgel felesleges bemutatnod...
Érthető, hogy már kényesek vagytok az ilyesmire, de jelen esetben én ezt kívételesen egy cseppet sem érzem.

Amúgy meg egynémely anyaországi, tudatlan, senkiházi, öntelt prolin kívül azért ne feledkezzünk az erdélyi emberek legendás sértődékenységéről sem.
Ennek az ellenkezőjét nekem ugyanúgy nem lehet "bemesélni", van egy tucat, rokonom, barátom, ismerősöm.
"Fájjon a faszod" és ne törődj vele!

Siebenbürgen 2008.08.29. 02:32:58

qualitaet:

Szívügyem a turizmus, benne dolgozom. Ezért aztán bármennyire is próbálom objektíven megközelíteni a témát, akaratom ellenére érzékeny pont ez számomra: minden olyan Erdélyről készült fotó amely számodra - hosszú évek óta tapasztalt erdélyutazónak - gyönyörűnek tűnik (nemzeti talicskánk és csudaszép tájunk elegye) az én szememben, és lehet máséban is (még itt nem járt turista) országimage- és turizmusrombolónak, visszataszítónak tűnhet. Sajnos én már csak ilyen érzékeny, és sértődékeny legény vagyok, és igazad van, ez utóbbi tulajdonságom jobb lessz levetkőzni, csak nem mindig megy könnyen az elnézés (SORHAT), tudod mi ideát picit lobbanékonyabb fából lettünk faragva:) egy szó mint száz kesergő és sajnos önpusztító nemzet vagyunk, legyünk "táposok" vagy "románok" 1 nyelvet beszélünk..
Bárcsak hozzád hasonlóan sokan látnák szépnek a "rusztikus" Erdély varázsát, és látogatnának el ide rossz útjaink és balkáni vezetési stílusunk (sajnos ez a valóság) ellenére:)

Közlekedésünkre nézve sok igazság van a cikkben, és tény hogy nálunk nincsenek szabályok, itt 1 főszabály van érvényben, éspeig a dzsungel törvénye. Ezek ellenére teljesen más a vezetési technikánk mind a síkvidékhez szokott magyarnak. Szóval ezt oszthatnánk s szorozhatnánk a végtelenségig, sokmindenben jó a meglátásod,s hogy nekem se legyen igazam, az igazság valahol középen van.
Minden jót.

Oarbeaskoa 2008.08.29. 03:45:52

A cikk első képén nem Homorod, vagy az közeli település látható, mert az nem szász vidék

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2008.08.29. 04:48:22

A vasúti átjárókról sem illik elfelejtkezni, ez kimaradt a cikkből. Aki egy vasúti keresteződésen átmegy megtanulja tisztelni azokat. A következőnél már ötször meggondolja milyen sebességgel, s egyáltalán, hol próbálja meg az átkelést. Semmi szükség fénysorompóra, vagy Stop táblára.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2008.08.29. 04:53:47

Kedves Erdélyiek! Egyet ne felejtsetek, mégpedig azt, hogy sem a magyarok, sem Európa nem az erélyi magyarokat, vagy a székelyeket ítéli el, hanem az Erdélyből beözönlő kéregető, lopó, stb. cigányokat.
Tudomásom szerint Ti sem nagyon szeretitek azt a fajt.

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.08.29. 08:42:46

Faj a ló, vagy a májusi cserebogár. A romák egy nép, népcsoport, etnikum. Meg mi is.

ptp 2008.08.29. 10:21:25

egyetértek butussal, nem a határontúli magyarokkal van a gond, hanem azokkal a nem feltétlenül tisztességes szándékú ügyeskedőkel, akikkel szűklátókörű, a határinkon túli világot csak a médiából ismerő csonkaországi hazánkfia érintkezik, netán konfliktusba keveredik.
Nekem személy szerint csak pozitív tapasztalataim vannak a magyarokkal kapcsolatban, tudnám tanácsolni mindenkinek, aki eddig kihagyta - ha teheti a valóságban is ismerje meg ezt a gyönyörű vidéket és az ott élő embereket.
üdv: egy pesti tápos proli

randomuser1 2008.08.29. 11:05:38

meg kell jegyezzem, én láttam ott rendes, dolgozó cigányokat, pityókát szednek napszámban, elsőre én is csak néztem, de valódiak voltak, nem délibáb, szal ott nem minden cigi bűnöző...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.08.29. 12:19:03

Romániában a cigányoknak nincs akkora pofája, mint Magyarországon, ez tény.

@ qualitaet
"Amúgy meg egynémely anyaországi, tudatlan, senkiházi, öntelt prolin kívül azért ne feledkezzünk az erdélyi emberek legendás sértődékenységéről sem."

Teljes mértékben igazat adok neked. Nem kell messze mennem, az erdélyi rokonaim ilyenek. Én, ha hazamegyek, meghúzom magam, próbálok beilleszkedni a megváltozott környezetbe. Ők rossz néven veszik azt, ha az áruházban a boltos rájuk szól, mert a rokkantaknak fenntartott bevásárlókocsit viszik el a normál helyett.

Épp a napokban volt megint ottani látogatóm, és már fel vagyok készülve, hogy nem telik el látogatás botrány, valami esemény nélkül.

Most épp az történt, hogy a rokon egyszer csak megállt a dácsiájával az út közepén, hogy visszatolasson a mellékutcába. Hátulról épp jött egy villamos. A villamosvezető illedelmesen megállt, és csöngetett. A rokon meg nekitolatott az álló villamosnak, akkor kapott észbe, amikor a hátsó lökhárító reccsent egyet. Én úgy kaptam a hírt a telefonba, hogy "nekem jött a villamos". Amikor kimentem a helyszínre, a rendőr épp helyszínelt, és mosolyogva nyugtatgatta a rokont, aki végül félig elismerte, hogy ő hibázott, de most már az volt a baj, hogy sokáig tart a papírok kitöltése.

Gyermetegség. Ilyen szempontból találó az anyaország kifejezés, de felnőtté kell válnia előbb-utóbb a gyereknek is.

ZR 2008.08.29. 14:11:48

100 %-ban osztom Boba írását, én sem láttam még gyalogost átengedni az E60-noson, max. ha az útközepén rendőr állt, s néha még akkor is tolakodnak az autósok.

Ami a leggyakoribb 70-80 éves nénikék/bácsikák várakoznak az E60-nas szélén, s adandó alkalommal meglódulnak, mint ha sprintfutáson lennének.

Évekkel ezelőtt volt Sz.udvarhelyen egy több éven át épülő híd, amihez egy időben nem raktak ki figyelmeztető táblákat. Egy osztrák autós belehajtott a félig kész hídba, s bezuhant a folyóba. Meghalt. Ma már talán az ilyenekre odafigyelnek, de alsóbbrendű utakon érdemes figyelni az utat, mert néha meglepetés érheti a járatlan vezetőt. (Pl.: 100-as tempónál egy kemény kátyú)

ZR 2008.08.29. 14:20:55

Siebenbürgen:

Bár 90 %-ban jók a tapasztalataim a vendégvárókkal kapcsolatban (elég sok embert vittem már le Erdélybe, volt hogy kétszer 50 fős buszt), de néha még én is meglepődök egy-két sztorin:

1., Öreg fószer, meg kapja tőlem a 150 ezret kp-ban (17 fő, 5 éjszaka). Minden ok. Erre szólnak a vendégek, hogy nincs melegvíz, az öreg spórol a fával. Kiderült végül az öreg vén komcsi, ült is lopásért Chau idejében, s úgy engedték ki, hogy hozott papírt, hogy dilis. :-) Vén fösvény disznó végül pórul járt, mert leépült teljesen a vendégköre, s volt hogy román vendégek szilvesztelkor összevesztek vele s ott hagyták.

2., Volt egy gazdag muksó, aki még gazdagabb akart lenni s vett egy panziót egy erdő szélén. Minden szép s ok. Első vendégek meg is érkeznek. De elkezdik fölhívogatni, hogy nincs víz, nem jó ez s az. S a vége mi lett: a muksó begurult, s azt mondta: "na jó, most takarodjanak, mert ha odaérek, szétcsapok maguk közt." Briliáns faszfej. Aztán le is adta a panziót egy családtagnak.

3., Egyszer megállapodtam egy vendégházassal, hogy kaja nélkül lesznek vendégei. Ok. Erre mire újra beszéltünk, mondta hogy neki kajások kellenek, napi 5 ezerét. Mondom ez nem lehetséges. Erre el kezdett ordítani velem. Azóta se talált túl sok vendéget.

Ezek a RITKA kivételek. A többség nagyon aranyos, kedves, segítőkész. Nagyon sok jó ismerősöm van. DE néha meglepő mulatságos az élet, hogy az ilyen barmok mér kezdenek el egyáltalán vendégvárásba.

MG ZT260 2008.08.29. 15:05:54

Milyen komoly, hogy a "porog az uzlet" cimu kepen a fejkendos nenike egy angol rendszamu mercin ucsorog... :)

CernaGeza 2008.08.29. 15:23:48

- A bánya-buszjárathoz volt már szerencsém, úgy mennek ezek a kék buszok a járatban, mint a megveszekedett picsa.
..Egyébként én is csak ajánlani tudom, nagyon jó hely.

A "fenti" városrészen meg nagyon jellemző a turistáknak felállított kürtőskalács-bódé, és nem is volt olcsó ahogy emlékszem.
De hogy miért nem mondjuk lángos...?
- Tanulságos még a korondi útszéli bazársor, ahol a kerámiákkal egyetemben nagyon autentikus cikkeket kapni: bézból ütő, gipszoroszlán, westernkalap.

- Mindenhol lehet kapni egy bizonyos fanyelű vastag pengéjű zsebkést, lehet hogy van ott valami bicskagyártó gigaüzem.
Vettem is egy ilyet, minnyá meg is keresem

qualitaet 2008.08.29. 15:26:37

"egyébként meg nem ők kezdték, kb a kettősállamolgárságos népszavazás környékén kezdődött a táposozás, a székelység ezt egyértelmű elutasításnak vette..."

Tessék!

Az erdélyi magyarság is általánosított amikor a magyarországi magyarokat a posztkommunista, neoliberális kormánnyal egy kalap alá vette.
A kormány pontosan tudta, hogy az erdélyi magyarok az állampolgársággal járó szavazati jogukkal élve semmilyen körülmények között sem szavaznának rájuk.
Erről szólt az egész hisztéria.
Ráadásul két legyet ütöttek egy csapásra:
Elérték erdeti céljukat, no meg realizálhatták réges-régi álmukat, az összmagyarság összeugrasztását...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2008.08.29. 15:30:04

Gomulka Béla · Gomesz 2008.08.29. 08:42:46
Igazad van abban, hogy nem faj. De összességében (tisztelet a nagyon kevés kivételnek) akikkel beszéltem Erdélyben, mindenki elítélte a cigányokat. Sajos a kihaló falvak tele vannak cigányokkal.

randomuser1 2008.08.29. 15:43:50

qualitaet 2008.08.29. 15:26:37 - sajnos, és a székelyek nagy része a mai napig nem tudja h ez igazából a politika ügyes húzása volt, nem az itteni magyarság véleménye...

Siebenbürgen 2008.08.29. 17:18:51

@ qualitaet

"Az erdélyi magyarság is általánosított amikor a magyarországi magyarokat a posztkommunista, neoliberális kormánnyal egy kalap alá vette."

Igen, te magad mondtad hogy sértődékenyek vagyunk:)szóval még sok ciánnak kell lefolyni a tiszán amíg ezt megemésztjük:)

@ XXXXXXXX

.."a székelyek nagy része a mai napig nem tudja h ez igazából a politika ügyes húzása volt, nem az itteni magyarság véleménye... "

Ne is várj csodát. Az átlagembernek mind magyarázhatod h politika így meg úgy.. Nem és kész. Ezen utólag nincs mit vitatkozni, ne tépjük fel a sebeket. Elhiszem h nektem sem mindegy mit gondolunk rólatok, de utólag késő okosnak lenni. Akkor dec.5én kellet volna, mostmár késő bánat.
Még ha valamivel töb "Igen" is volt, édeskevés ahhoz hogy érvényesítsék a népszavazás eredményét. Még ha Gyurcsány papa egy bohóc is, mégiscsak ő a miniszterelnök. És ha ő arra buzdít h nemmel kell szavazni, az emberek adnak a szavára mert mégiscsak a miniszterelnök. Az egy másik dolog h ezt nem lett volna szabad párt-politikai kérdésként kezeljétek,hiszen ez a lelkiismeret dolga. De ismét bizonyítottátok h széthúzó nemzet vagyunk, ez megmutatkozott az alacsony részvételi arányban. 8,5 millió szavazásra jogosult állampolgárból még fél millió igen sem született. És ez SZÉGYEN. Enzen nincs mit szépíteni...Érdektelenségről tettetek tanúságot, az urnák felé sem mentetek, tisztelet annak a 200.000 (ha jól tudom ennyi Igen volt) kivételnek..

Siebenbürgen 2008.08.29. 17:25:06

Ez már sajnos csak ilyen. A magyar mindenütt széthúz, ti ott, mi itt(mostmár mi is megosztottak vagyunk politikailag.. RMDSZ vs. MPP). És a legszomorúbb az egészben h mostmár HU vs. Erdélyi magyar vita kezd kialakulni. Ja, és ez valóban egy autós blog:)

brumi 2008.08.29. 18:20:00

Siebenbürgen. ne csúsztass, a kettős állampolgárság szavazásának ügyében, kérlek.
pontosítanék:
1 521 143 igen, és 1 428 736 nem

csak egy picit tévedtél. kb egymillió-háromszázezret.
ez sok, vagy kevés?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.08.29. 18:20:03

Siebenbürgen: nE ÉGESD MAGAD a tájékozatlanságoddal, a tévhiteiddel.
Nézd meg ezt: www.geocities.com/erdelyilobby/htm/2apnepszav.htm

brumi 2008.08.29. 18:25:35

ja,
Az érvényes eredményhez 2 007 691 azonos szavazat kellett volna.

forrás:
hu.wikipedia.org/wiki/2004-es_magyarorsz%C3%A1gi_n%C3%A9pszavaz%C3%A1s

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2008.08.29. 18:33:07

Ha már politizáltok, ehhez is egy kis adalék. Sajnos az ilyen kezdődő demokráciákban, mint a mi két országunk, teljesen mindegy, hogy jobb, vagy baloldali politikusról beszélünk. Mindegyik egyet akar. Ő minél előbb meggazdagodni! Sajnos Ti is ugyanolyan naívan politizáltok, mint mi Magyarországon.

Siebenbürgen 2008.08.29. 18:37:39

bocsánat, én emlékeztem rosszul, ugye 2005 december az nem ma volt.. Lényeg ami lényeg:a NEM győzött.

@ butus
Sajnos Ti is ugyanolyan naívan politizáltok, mint mi Magyarországon.

igen, mi is magyarok vagyunk, és mi is széthúzunk:(

brumi 2008.08.29. 18:40:00

egyébként szerintem hagyjuk a vitát, és lépjünk át a politikusok homokozóján. tartsunk össze inkább. béke és barátság, ez a legfontosabb!

Siebenbürgen 2008.08.29. 18:50:26

Elnézést mégegyszer a lemaradt nulláért, nem tudom miért emlékeztem kettessel kezdődő számra, a 2 milliós küszöbb tévesztett meg... visszaszívom.

Ahogy Brumi is irta, béke és barátság legyen:)

qualitaet 2008.08.29. 21:19:26

"Sajnos az ilyen kezdődő demokráciákban, mint a mi két országunk, teljesen mindegy, hogy jobb, vagy baloldali politikusról beszélünk. Mindegyik egyet akar. Ő minél előbb meggazdagodni!"

Nekem valahogy nem mindegy ,hogy valaki cégeket juttat előnyös helyzetbe (Ezüsthajó, Happy End, stb:), majd visszadobnak neki némi készpénzt, miközben az ország első a régióban,teljes nyugalomban,
vagy az hogy az elúlt két évben pogárháborús hangulat, 23 milliárd dollárral nőtt az államadósság (TÖBBEL mint a Kádár-rendszer alatt összesen ami "csak" 22 milliárd!!!), 517 milliárdos leállított metró, 48 milliárdos völgyhíd, Kulcsár és zenekara, az ország egy putri, melleseleg az EU LEGSZEGÉNYEBBJE.

"Sajnos Ti is ugyanolyan naívan politizáltok, mint mi Magyarországon."

Sajnos Te vagy a naív, hogy ezt a "mindegyik egyformán lop" című fejezetet még megkajolod.
Valóban, lop minkettő, de messze nem egyformán! A totális hozzá nem értésről nem is beszélve...

"bocsánat, én emlékeztem rosszul, ugye 2005 december az nem ma volt."

Hát még 2004.12.05.... Lévén akkor volt a népszavazás.:)
Kisstílű poénomtól függetelnül egyetértek:

"béke és barátság legyen:)"

MQ 2008.08.29. 22:37:34

Én egy erdélyi fiú vagyok, még jogsim sincs, csak jövő évben lehet, de faluról városra bejáró diákként hetente relatíve sokat utazom a Marosvásárhely-Szováta szakaszon hol autóval, hol mikróbusszal. Máshová csak ritkábban. Ennyit arról, hogy az olvasók, akik ezt olvassák elhelyezzenek valahova.

A cikkről. Az erdélyi autóvezetés kaotikus. A cikket úgy 95%-ban hitelesnek tartom. Mivel járunk Mo.-ra [évente legalább 2x] és van innen kiköltözött rokonság, akik még gyakrabban jönnek ide van összehasonlítási alap. És a Mo.i vezetők sokkal kulturáltabbak, bár Euhoz[értsd nyugat európa] egyikünk sem hasonlítható.
Ja és nálunk nem lehet repeszteni 120+km-vel. Egyszerűen nem lehet. Torda és Kolozsvár között esetleg meg pár rövidebb szakaszon. Máskülönben a rengeteg szekér és kátyú lelassítja vagy megöli az ember autóját.

A véleményekről. Mint mindig, itt is a politikába fulladt bele a vita.

És tényleg, a magyarországi nálunk "tápos", a cigány büdös, lopós cigány. És főleg velük de nem csak velük van baj.

Van a tévhit miszerint Románia elhagyja Mo.t. Ez nem igaz. De nem akarom folytatni, hisz 1. nincs politikai tudásom hozzá 2. ez egy autósblog.

Azt hiszem, hogy végül ugyanazt írtam mint a többi hozzászóló kis szubjektív erdélyi beütéssel.

Ja és nálunk az a mondás, hogy román útra román kocsi való. :))

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.08.29. 23:35:56

Tápos annak idején a Magyar Néphadseregbe egyetem elott (a másfél helyett) egy évre behívott magyar hímnemu volt. (És persze tudom, hogy Ceaucescu Romániájában ez a noi nemen lévoknek is sikerult, van Kolozsvárott végzett ekológus ismerosom, aki két gyerek anyja és alhadnagy.)
Tápos, ez jó!

Egy gyergyói 2008.08.29. 23:48:24

Sajnos a Békás-szoros már véglegesen Moldvához került közigazgatásilag, a románok pedig bármilyen giccses butikot beengednek a szorosba. A lényeg, hogy az adót beszedhessék a területhasználatért, teljesen mindegy, hogy milyen áron... Ez a szomorú valóság, a cikkíró kritikája tehát sajnos jogos :(

ZR 2008.08.30. 01:28:16

"Ja és nálunk az a mondás, hogy román útra román kocsi való. :))"

Ebben van valami. Elakadtunk egy Nivával egy hegyi úton, s az ott hagyott járműhöz egy ismerős Daciájával mentünk vissza. Minden elismerésem a Daciaé volt, zökkenőmentesen túljutottunk minden necces szakaszon.

Siebenbürgen: amikor azt használod, hogy Ti és mi, ez sztem nagy hiba. A csonkaországiak egyáltalán nem egységes fajta, minket nem lehet egykalap alá venni. Mi nem egy egységes nemzet vagyunk, aki dec. 5-n vmi felé döntött.

1., Van több millió kádári kispolgár, akinek kimosták az agyát, a gyerekeik meg fogyasztói gépezetté süllyedtek. Ezek azt se tudják, mi az hogy Erdély, tőlük ne várj semmit, max. egy lerománozást.

2., Van pár millió értelmes ember, aki vagy balra, vagy inkább jobbra szavaz, s okoskodik pl.: dec. 5 kapcsán.

3., Van egy-másfél millió nemzeti, aki valamelyest tisztában van a nemzete múltjával, értékeivel s próbálja önmagát védeni, hagyományait ápolni.

4., Van egy millió cigány, kétszázezer libsi, s világpolgár, akiknek aztán semmi érdeke nem fűződik a magyarok egységéhez.

Szóval ne álltalánosíts, mert tudod sokan a vérüket adták, hogy minnél több igen legyen dec. 5-én. Valaki milliókat adott a kampányra, mások éjszakánként jártak s plakátoltak, tépkedték az mszp-s hazugságokat. A lényeg, hogy szeretet, s remény volt a szívekben, sokan várták, hogy a nemzet formálisan újra egyesüljön.

A dolgok mögé láss, mert a felszín túl sekélyes, s csak butaság lesz belőle.

vén hülye 2008.08.30. 03:21:34

gomulka. nálunk azokat simán kopasz gecinek hívták egy füst alá véve a többiekkel, a tápos a pesti gyerekek "hivatalos" megszólítása volt. régi rossz duma ez, de mindegy, már hozzászoktunk.
szolnok, 1974-1976 ejtőernyős felderítő zászlóalj.

brumi 2008.08.30. 06:46:36

ZR fején találtad a szöget az utolsó előtti bekezdés utolsó mondatával: "A lényeg, hogy szeretet, s remény volt a szívekben, sokan várták, hogy a nemzet formálisan újra egyesüljön."

A reményt persze nem adtam-adtuk fel, hisz könnyen lehet, hogy fény gyúlik a fejekben és megvilágosodnak azok is akik eddig - bármilyen okból kifolyólag - a sötétben bolyongtak. Az ország egy gyorsvonat sebességével rohan abba az irányba, hogy beteljen a pohár és helyére tegyük a dolgokat végre.
Nem menekülök el innen sehová, én itt születtem, ez a hazám - még ha csonka is - és ha kell, küzdeni fogok azért, hogy a dolgok visszaálljanak a természetes kerékvágásba.
Ez a meccs még nincs lejátszva...

ZR 2008.08.30. 13:10:03

Sokak vannak már úgy, hogy még pár lépés s nincs hová hátrálni. Gyereket vállalni nem tudnak, hisz ami pénz bejön, az elmegy hitelre, számlákra. Ami itt van az nem jólét, hanem nyomor. Nyomor a félelemtől, hogy mi lesz holnap.

Földjeinket, iparunkat, mg.-unkat, történelmünket a világhódítók már ügyesen lenyúlták. Ha jön egy olajárrobbanás, s munkahelyek tízezrei megszűnnek, akkor a házaink is odavesznek? Legyünk földönfutók saját hazánkban?

XXI. század is kitermeli a saját hőseit, úgy néz ki, a magyar újra harcos nép lesz. :-)

Többet kéne összejönnünk, lakóhelyünk körül gyerekeinket összefogni, történelmünkre tanítani, testedzeni, lovagoltatni, íjászkodni, kirándulni. Szerves, élő nemzet tud csak hatékonyan védekezni. S akkor nem lesz Ti meg mi.

egy Magyar srác 2008.08.30. 13:17:01

Epikurosz, állj már le a Bmw,Audi,Merci lenéző dumáddal…
Én Magyar vagyok. Nem érdekel Románia különösebben ,de nekkünk több adósságuk van egyelőre, mint nekik…

sanya 2008.08.30. 15:47:16

Bocsássatok meg, hogy visszatérek a témára - arról vannak adatok, hogy kb. hány magyar él Romániában, ill. kisebbségben. A fordítottjáról nem tudtok véletlenül valami adatot? Ez alatt azt értem, hogy hány Magyarországra visszatelepült nem magyarországi származású magyar állampolgár van?
Nem fejtegetem miért, de a kérdés roppant izgalmas lehet bizonyos vonatkozásaiban.

brumi 2008.08.30. 16:50:19

Szerény becslésem szerint kb másfélmillió magyar él Magyarország Románia által ideiglenesen birtokolt területén.

MQ 2008.08.30. 18:42:12

1.431.807 (amiből kb. 670.000 székely).
6,6%-a a lakosságnak.

(2002)

brumi 2008.08.30. 19:18:30

és vajon mennyi a csonkaország területére visszatértek száma?

Szabi 2008.08.30. 19:27:28

No azokat kéne jól seggberugni akik elmentek innen mert ott könnyeb volt. És most meg zarándokolnak haza meg itt idétlenkednek. Maradjanak pesten az egész. Ti meg kedves magyarországi magyarok gyertek és nézzétek meg erdélyt.

erdelybol 2008.08.30. 19:39:45

sziasztok halotam jot roszat jobbrol is balrol is szoval ami engemet eritet Epikurosz az ilyen embereket hivjuk en (mi) taposnak mivel lenezni az erdelyit...stb, akik jarnak erdelybe az en latasom szerinte idoseb korosztaly aki nem engetheti meg maganak egy alpesi kirandulast vagy mast a masik resze kotodik erdelyhez valami miat rokon legtobszor vagy uzleti es ki hol tart hat elege sereghajtok vagyunk de varjuk meg a veget szoval...

brumi 2008.08.30. 19:49:11

megyünk Szabi, Ti meg gyertek Tolnába, szívesen látunk benneteket a szőlőhegyen.
Itt nincsenek hegyek, csak dombok, de az emberek emberek. Nagy a szegénység, de a szívek is nagyok;) Mintha otthon lennél;)

sanya 2008.08.30. 20:00:43

"Szabi 2008.08.30. 19:27:28
No azokat kéne jól seggberugni akik elmentek innen mert ott könnyeb volt. És most meg zarándokolnak haza meg itt idétlenkednek. Maradjanak pesten az egész. "

F@sza. Tehát akkor még egy csoport, akit valaki valamilyen megfontolásból utálhat.

sanya 2008.08.30. 20:03:24

Na mindegy, szóval: hányan vannak, akik "elmentek innen mert ott könnyeb volt"?

brumi 2008.08.30. 20:03:36

azt a tolnai dimbes-dombos tájat, ahol szánkázik a szél, mindenkinek látnia kell egyszer... ahogy belibben a lankák közé és a Kaposparton megpihen, mintha azt kérdezné: minek tovább menni, hiszen ennél jobb hely nincs is távol e vidéken;)

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.08.30. 20:06:50

Vén, amire rám sor kerult, már ledoltek a pesti/nem pesti korlátok. Tápos volt mindenki, akinek meg az is osszejott, ogy csak egy évig legyen bent. És való igaz, tizennyolc évesen, anyánk szoknyája mellol elrángatva nem sok idosebb es zegernyésebb embere tettunk pozitív benyomást. Hozzájárult ehhez a ketségbeesésbol és persze jog nélkul felvett felsobbrenduség-tudat, csoda hogy nem vertek pofán.

qualitaet 2008.08.30. 20:18:31

"És való igaz, tizennyolc évesen, anyánk szoknyája mellol elrángatva nem sok idosebb es zegernyésebb embere tettunk pozitív benyomást"

Egy picit is leleményesebb fiút 14 éves korától a csajokon és a tanulmányi előmenetelén kívül az kellett ,hogy foglalkoztasson miként kerülje el a katonaságot!:)

vén hülye 2008.08.30. 20:31:57

Quality te ebbe inkább ne szóljál bele, hiszen azt sem tudod kisfiam, hogy miről van szó.

és ragadt is rád valami a seregben Gomulka? vagy még mindig fosol ráülni az idegen wc deszkára?;)
kopasz

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.08.30. 21:08:24

Qualitat, engem a csajokon és a tanulmányi elomenetelen kívul még annyi minden foglalkoztatott, hogy eszembe se jutott a katonaság. Amikor meg már úgy lett, hogy menni kell - akkor menni kellett. Kibírta az ember, nyomot sem hagyott bennem, eltekintve attól, hogy megtanultam hideg fejjel hazudni, és egy kicsit lopni is. Elobbi késobb hasznomra vált. A lopás meg nem is volt lopás; a seregtol loptam, a seregnek. (gázálarctáskát, mert valaki ellopta azt, amit nekem kellett hurcolni)
Vén, miután gyakorlatilag minden fulkében felhívták a figyelmemet hogy asszondja: a lyukba sz&rjál, ne a fára, húzzon - satobbi, én úgy gondoltam, mások is tudnak célozni. Még lábgombát se kaptam, ami a vízenjárással egy súlycsoportba eso csoda.

sanya 2008.08.30. 22:27:30

egyre meghittebb a hangulat - hát egészségetekre, meg a népek barátságára! (korty)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.08.30. 22:58:02

Na, történt itt egy-s-más, amióta nem néztem be, van mire reagálni.

1. Hogy tudniillik az "igazi" magyarok menjenek, a kivándoroltak meg ne. Veregesd magad vállon fiam, és ülj le, egyes.
A népszavazás feletti bánatról, meg a tápozásról ugye nem is beszélve.

Akkor leírom, hogy mivel szembesül egy elvándorolt:

Kijössz egy bőrönddel, a tehetősebbek esetleg eladnak otthon vmit, és picit jobban indítanak, és elkezdesz gürcölni. Nem napi tíz órát, mert akkor soha nem lesz semmid, hanem 12-őt, minimum, beleértve a hétvégeket is.

Közben hazamész Erdélybe, és ugye, te külföldi vagy, minden rokon elvárja, hogy vigyél neki "valamit". Ha hagyatéki tárgyalásra kerül a sor, mert meghaltak a szüleid, akkor az otthoniak valahogy neked semmit sem akarnak juttatni, még akkor sem, ha ők otthon, a "készbe" beleültek, neked meg tíz éveket kellett havi 50 ezer forintos albérleti díjakat fizetned. Ja, az adóról se feledkezzünk meg: havonta úgy 100 ezert fizetsz be a magyar államnak, mert ugye el kell tartani a nyugdíjast, a cigányt, az állami gépezetet, pénzelni kell az Erdélyt segítő alapítványokat, mert ugye még azt a 20 ezer forintos évi tanszertámogatást sem a Jézuska hozza le az égből.
Erdélyből elszármazott magyarként semmilyen támogatást nem fogsz kapni pluszban, téged nem kell felzárkóztatni, mint a cigányokat, te csak dógozz. Eszedbe juthat, hogy valamilyen egyesületet alapítasz, oszt kapsz esetleg évente 200 ezer forint állami juttatást, mialatt a magyarországi románok önkormányzata is cirka 100 millióból gazdálkodik évente.

Az idelátogató rokonokat természetesen fogadd szívélyesen, bőkezűen, évente akár egy tucatot is, és nézd el nekik, ha esetleg húzzák az orrukat, hogy te csak egy lakótelepi panelben tudod őket vendégül látni, de bezzeg a Jóska, aki boncfirittyekben utazik, annak már Cesna kisrepülője van, azzal jár be a munkára. Te nem vagy elég ügyes..akarom mondani deszkurkörec...
És így tovább...

qualitaet 2008.08.30. 22:59:59

"Quality te ebbe inkább ne szóljál bele, hiszen azt sem tudod kisfiam, hogy miről van szó."

Szó se róla nemigen izgatott volna, mint ahogy nem akaródzott máfél évet adni az életem egyik legszebb szakaszából

"hogy megtanultam(jak) hideg fejjel hazudni, és egy kicsit lopni is."

mint ahogy az sem, hogy reggel 5-kor valami hótsuttyó paraszt kitalálja, hogy mossam föl azt a retyót ami mellé viccből melléhugyozott egy másik mosdatlan tahó,mindezt a "Dolgozó népet szolgálom!" c. felkiáltással még meg is köszönjem. Majd jól bebaszni, otthonról 250 kilométerre. Pár hónappal később meg az "előljárókhoz" hasonlóan én is kellmetlenkedjek az újoncoknak, "keménységemet" bizonyítandó.
Nos az ilyen "élvezeteket" és a sorkatonai szolgálat egyéb mozzanatait valóban maghagytam az olyanoknak mint te kedves, akik ebben örömüket lelték és még még utólag idealizálják a szívásukat, kedves "Apu"!

Az viszont tényleg szép emlék amikor '88 telén a Randevu disco portásainak összedobtuk a pénzt, hogy szanaszéjjel baszkodják az egyik barátommal "keménykedő" tenyeres-talpas tirpákból lett öregkatona fejét a laktanya közeli presszó mögött.:)) Személyesen fuvaroztam le őket a helyszínre. Ha tudnád milyen arany élete lett azután! :)DDDDDDDDDDDD

Koncz János 2008.08.30. 23:35:07

Kaptam még egy érdekes beszámolót, idemásolom ezt is:

Tisztelt Cikkíró,
csak egy (vagy kettő) észrevétel: nagyjából helytálló az erdélyi utakról a beszámoló. De szeretnék megjegyezni pár dolgot. Több éve élek Romániában, ide nősültem. Életem első 32 évét Mo-n töltöttem, hatalmas sokk volt az utak állapota, főként, mivel nem erdélyben, hanem a kárpátokon túl, Suceava városban lakunk. Ezért is sajnálatos minden magyar beszámoló, vagy a politikusaink ferdítése Románia útviszonyairól, mert a magyar egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni, hogy csak erdélytől nem lehet beszélni, a határnál nem erdélyi tisztek ellenőrzik még mindig az útleveleket, hanem ROMÁNOK. Romániáról volna csak szabad beszélni, főként mikor az útviazonyokat vetjük össze, mert nem erdély kap EU-s pénzt, hanem Románia. És lehet szépteni, meg olyasfélét kikanyarítani, hogy a "főutak a magyar főutak minőségének megfelelőek, vagy jobbak", de ez max Kolozsvárig igaz. Én Kolozsvártól, ami még mindig erdély egyébként még 450 km-t teszek meg, míg hazajutok, két alternatív útat használva az aktuális állapotuknak megfelelően. Beszterce vagy Szászrégen irányába. Ezek európai utak, és mindkettő olyan tragikus állapotban van, hogy leírhatalan (a legutóbbi tél meg az előző 40 megtette a hatását, de erről kicsit később). Itt-ott építgetik (pl Vegyépszer), de az egyetlen iddogáló indián a dózerben nem sokat tud tenni érdemben, mikor a többi kollégája sehol sincs (román mentalitás, egy dolgozik, a többi nézi). Az autómat (nem vagyok ezzel egyedül) olyan kátyúk deformálják, amit magyarként magyar utakon még soha nem láttam (facsemete van beléjük állítva a figyelemfelkeltés céljából, és csak a lombja látszik ki). Nem egyszer dobta ki seességből a váltót, reptette világgá a dísztárcsát a zökkenő, amit nem is lehetett előre látni...A falvak fele még mindig el van vágva a "főutaktól", csak az idei helyhatósági választásokban ígértek miatt kezdték a betonutak építését. Mert csak kavicsos, 4x4 pusztító vezet ezekbe a településekbe 2008-ban. Hol van ilyen Mo-n? Szinte sehol. Ráadásként, az erdélyben épült utak minősége. Ez szintén jó román szokás szerint elképesztően gyenge a kilopott alkotók hiánya miatt. Az első tél mindet szétrepeszti, kolozsvártól nem messze olyan friss, párhónapos szakaszok vannak, ami még fel sincs festve, de már foltozni kellett. Tehát ne hasonlítgassuk a magyar utakhoz azt, ami messze van azoktól.
A másik észrevétel: a vezetési morál romániában balkáni, vagy rosszabb. ha van egyáltalán rosszabb annál. A szomáliai? Ott valószínű nem dudálnak ennyit a semmiségekért, hanem egszerűen kalsnikovból kínálnak a motorházba, esetleg az utastérbe. Míg MO-n alig van autó az utakon, addig romániában az elmúlt 5 év olcsó új, és behozott szar nyugati (szintén olcsó) vasai elképesztő módon tőltelítették a városok itt ott kószáló Dáciára tervezett úthálózatát. Az utak mellé épült falvak, házak pedig megakadályozzák az útszélesítést, a parkolók vagy hárdaszegélyek létrehozását. Gyakorlatilag állandó balesetveszélyben kell autózni, mert az általam csak "csigának" gúnyolt tanulóvezetők legtöbb esetben vizsga nélkül, csúszópénz ellenében megkapják a jogosítváényukat, és abban a pillantban bekövetkezik a metamorfózis: állatokká válnak (nem speedcsigává), akik minden gyenesben 5-ösével előznek. Van olyan 50 km-eres útszakasz, ahol 28 haláleset volt már, ami európában szerintem rekord.
És még egyzer: nem erdélyról besézlek csak, ott sincs ez másként. Csak magyarként kéne leszokni arról, hogy erdélyen túl nincs tovább, nincs egy elképesztően primitív világ, ami teszik, nem tetszik, erdélyt is magában foglalja, visszahúzza.
Köszönöm a figyelmet, és elnézést a terjedelemért.

sanya 2008.08.31. 00:11:29

Epikurosz!

Nos nem véletlenül érdekel az anyaországba visszaszármazottak száma ("elmentek innen mert ott könnyeb volt" SZABI,2008).
Ha nagyon feszegetjük a kérdést, akkor még árnyaltabb képet is kaphatunk azokról, akik Szabinak igennel szavaztak a magyar állampolgárságára:
"1 521 143 igen, és 1 428 736 nem"
Szerintem annak az 1 521 143 igennek jó része olyanoktól származott, akik "elmentek innen mert ott könnyeb volt" SZABI,2008), illetve ezek első, ill. másodgenerációs leszármazottaiktól.
Sajnos "így sem" lett belőle semmi, azonban elgondolkodtató, hogy a Magyarországra betelepült határon túli magyarság mekkora politikai bázist képvisel(hetne).
Tisztelet mindemellett azoknak, akik a magyar ügyet szívükön viselték/viselik, én tényleg ismertem olyan idősebb urat, aki napokig nem aludt és nyugtatókat kellett szedjen - benne egy világ omlott össze.

vén hülye 2008.08.31. 01:19:56

quality - nem csalódtam benned

Hazaszeretet, kötelesség. Mond neked ez a két szó valamit? Én büszke voltam, amikor 74-ben bevonultam katonának az egyik legkeményebb hazai laktanyába. és tudod mit? A családom is büszke volt rám. Tudom, tudom hogy a ruszki fennhatóság ideje alatt történt mindez, de akkor is.

Igen.
Már az óvodában is puska volt a jelem és egészen pici koromtól kezdve arról fantáziáltam, hogy majd amikor öreg katona leszek milyen jól szétszopathatom a kis kopaszokat;)

kiábrándító, hogy amikor a katonaságról írsz csak a szopatás, az elpazarolt idő jut eszedbe és nem a haza szeretete...

Kossuth Lajos azt üzente...

vén hülye 2008.08.31. 01:41:43

"Szerintem annak az 1 521 143 igennek jó része olyanoktól származott, akik "elmentek innen mert ott könnyeb volt" SZABI,2008), illetve ezek első, ill. másodgenerációs leszármazottaiktól."

sanya,
ne haragudj de menyjél te a... valamerre.
Hát szerintem meg azok olyan magyarországi magyarok voltak, akikből elég sok van;)
Én vagyok az egyik.

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.08.31. 08:09:16

Qualitat, nekem sikerult végigcsinálnom az egy évet az általad listázott tevékenységek nélkul. Hajnali otkor a mosdatlan személy rendesen aludt. Viszont pénzt sem adtam senkinek arra, hogy verjen meg másokat - ugye erre nem vagy buszke?!
Vén, nekem mindazonáltal nem tunt fel, hogy a hazámat védelmezném. A rendszert védelmeztem, amit én személy szerint nem dzsanáztam kulonosképpen. Ha adott fokú riadó lett volna kikiáltva vagy mi, Olaszországba kellett volna bevonulnunk - hát hol honvédelem ez? Amikor egyszer a vezérkar azt játszotta az erdoben valahol Fehérvár mellett, hogy háború van és ok az erdoben vezérkarkodnak, még nekunk is moszkvai idore kellett átállítani az óráinkat. Pedig az egészhez semmi kozunk nem volt, oriztuk az erdot hogy senki ne menjen be. (Ki az istenharagja akarna bemenni az erdobe hogy megnézze a tiszteket amint isznak és háborúról álmodoznak?!) (Oriztuk? Felolem aztán mehetett volna mindenki amerre tetszik.) (Lerohanni Olaszországot? Egy páncélkocsi vagy mi tízbol, ha beindult. Az behúzott egy másikat, a ketto már négyet: így tanultuk meg hogy mi az a láncreakció. De volt, hogy gyalog álltunk be a beindult kocsik kozé, és ha jott egy tiszt, berregtunk hozzá. Neki.) (A legszebb az atomfigyelés volt. A toronyban észrevéve/felismerve! a villanást be kellett volna mérni ezt és azt, túlélni a córeszt, majd tovább mérni, és jelenteni az eredményeket a tobbieknek, akik szintén túlélték és most tanácstalanul várják hogy valaki felvilágosítsa oket. Világszám!)

Erdélyt szerető 2008.08.31. 10:24:31

Jé...ez egy autós blog?!
OFF: Erdélyben több magyarral találkoztam, mint itthon. És a hazaiak addig töketlenkednek, míg tényleg kezdenek majd a kint élők csúnyán nézni ránk, politikától függelenül.
ON: tavalyi nyaralás alkalmával egy negyed százados svéd vassal, terhes mennyasszonnyal, két házikedvenccel tettünk meg Bihar megyétől Kovászna megyéig (és vissza) tíz nap alatt több, mint 3000 kilométert.Brassó felé az út egy álom, a magyar útépítők sírhatnak. De jártunk keletebbre, Kovászna felé még mindig macskaköves út vezet. Az ottani kölekedési morál szerintem jó, balesetet egyet láttunk, egy Dacia belecsúszott a patakba. Gondom csak magyar vagy bukaresti rendszámos autóval volt, agresszívek, veszélyes helyeken előznek.Évek óta visszajárunk. Szép hely, jó hely, fejlődjön!

Széljegyzet(off): a segesvári emlékműnél úgy húztak el a magyar rendszámú autók, hogy la...mi álltunk meg egyedül. De az is igaz, hogy a Petőfi emlékművön van egy emléktábla, ami arról emlékezik meg, hogy ismeretlenek megrongálták az emlékművet.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.08.31. 11:53:45

Szia sanya!

Igen, a 2004.12.4.-i IGEN-ek zöme valszeg expatriált erdélyiektől (vajdaságiaktól stb.) és öntudatos honiaktól származott. Becslésem szerint a magyarországi lakosságból kb. 1,5 millió lehet, aki vagy akinek őse Erdélyből származik. Nem egy egységes tömeg ez. Az Erdélyből áttelepülő zsidók például nem sokat törődnek az ottmaradottakkal, illetőleg ha már igen, akkor csak a saját nembeliekkel. Az itteni erdélyi magyarok is vegyes társaság. Találkoztam én már olyan - ha jól emlékszem - dési fiatalemberrel, akkor dicsekedett, hogy 500 ezer Ft. prémiumot kapott, és kérdésemre, hogy küldött-e ebből csupán 50 ezeret nyugdíjas, otthon maradt szüleinek, az volt a válasz, hogy elég nekik a RO nyugdíj. (Ja, és gyerektelen volt a lelkem).
A kép vegyes, tehát, van itt is minden.

Az illúziókkal - ti. hogy Erdély tündérkert és Magyarország mennyország - le kell számolni.

Realistán kell szemlélni a világot, akkor nem ér annyi csalódás.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.08.31. 11:57:15

Én pesti létem alatt kb. 20 albérletben laktam. A leghosszabb 13 évet tartott, nem véletlenül a tulaj erdélyi származású volt. (A többieknél átlag egy évet laktam.)

ZR 2008.08.31. 12:08:25

A Koncz által bemásolt szöveget azért érdemes lenne átgondolni. Mert sokan vitatkoztak azon, hogy milyenek Székelyföld útjai vagy hogy a "lassú" magyar turista sofőrökkel van a baj.

De.

Arról nem beszéltünk, hogy Erdély más részein, vagy akár Romániában kis falvak között nincs is út.

pl.: E60-s mellől nyílik Sztána. Kós Károly otthona. 20 km kb 1 óra. 2 verzió van, egyik sem túl jó, max szárazságban. (a sár minden autót megfog)

Kalotaszentkirály környékén is csak kavicsos utak vannak, Énlaka dettó.

Szászrégen környéke, Mezőség stb. a falvakhoz többnyire földutak vannak, vagy ahogy a cikk író is írta friss aszfalt, teli lyukkal.

Lehet minimális a forgalom, de mégis nagy a veszély, mert ha a szembejövő túl gyors, s te is mész, s pont egy kátyúnál találkoztok, akkor vagy csatt, vagy árok, vagy kátyú s szakad a kerék.

Szóval jó duma, hogy Románia lehagy minket (GDP növ. üteme), de a valóságban a infrastrukturális, kulturális lemaradásokat nem tudja behozni. Max. Székelyföld és egy két nagyváros.

Ha megnézitek Románia EU-s régióit, akkor látható, hogy míg Bukarest egy főre eső GDP-je 13 e dollár vagy euró/fő, míg jó pár keleti régióé 4-5 ezer/fő. S ezek a számok csak csökkenek évek óta. Itt nincsenek nagy városok, csak mezőgazdaság és falvak. Szóval itt nagy erőlelépés nem várható.

sanya 2008.08.31. 12:19:40

OFF.
Sajnálom az illúziórombolást, de látnunk kellene a számok mögött legalább megközelítőleg a valóságot is. Föltettem én is magamnak a kérdést, hogy hosszú évek alatt megszerzett "jólétemet" hajlandó lennék-e megosztani ismeretlenekkel, közösséget vállalok-e velük gazdasági értelemben is? Hát elsőre meghökkentett a kérdés, mert könnyű beszélni, adni nehezebb. De ha már egyszer dönthetek, akkor a sajátomnak adok - szeretem ugyan a kínaiakat és a romákat is, de éppenséggel nem annyira. Na mindegy.

Nagyon jó, ami elhangzott az erdélyi ember sértődékenységéről (elsőre olvasva sértőnek éreztem jómagam is) - teljes mértékben aláírom.

ZR 2008.08.31. 12:19:59

Medgyessy Péter kolozsvári születésű, a kormányszóvívő 2004. dec. 5 alatt pedig nagyváradi. Ők aztán tuti nem magyar érdeket szolgáltak.

2005-ben még Eörsi Mátyás is lement Kolozsvárra (Ecksteinhez), hogy megmagyarázza miért kellett nemmel szavazni.

Szóval a "világpolgároknak", kik mindenhol otthon vannak, nem fáj Erdély sorsa. Wass Albert írásaiban olvastam egy olyan kolozsvári újságíróról, aki Amerikába kikerülve (II. vh. után)befolyásos újságíróvá válva Románia egyik fő védője lett magyar ügyekben, s kőkeményen tagadta, hogy megsértenék a magyarok jogait.

Amúgy Wass Albertet nem szabad csak "úgy" olvasni. Mélyen náci, antiszemita, rasszista, fasiszta, terrorista az öreg. Ezeket figyelembe véve, kellő mértékkel. :-))) (Legalábbis a szdsz ezt mondja.. :-)

qualitaet 2008.08.31. 13:59:29

"2005-ben még Eörsi Mátyás is lement Kolozsvárra (Ecksteinhez), hogy megmagyarázza miért kellett nemmel szavazni."

Ráért,hisz amíg nem volt idehaza addig a "körmös Bauer" (gyengébbek kedvééert Bauer Miklós az Államvédelmi Hatóság egyik prominens vezetője,Bauer Tamás szdsz-es képviselő apucija) eligazgatta közös ügyvédi irodájuk ügyes-bajos dolgait:)

vén hülye (dehogyis...)

"kiábrándító, hogy amikor a katonaságról írsz csak a szopatás, az elpazarolt idő jut eszedbe és nem a haza szeretete..."

Amellett, hogy mindjárt sírva fakadok az amerikai filmeket megszégyenítő sziruposságodtól, nekem is kiábrándító amikor hazaszeretetként aposztrofálja valaki azt amikor a saját népét leigázó világhatalom által irányított katonai tömb szolgájaként fog fegyvert egy olyan szervezetben, amely elsősorban arra hivatott, hogy a diktatúra hatalmát védelmezze saját polgáraival szemben.
Mert ugyebár a magyar hadsereg másra aligha volt képes...

Pár száz méterrel alattunk a hegyen van egy katonai lakótelep. Gyerekkori pajtásaim jópáran az ott lakó magasrangú ill. beosztású tisztek(személyügyi főcsoportfőnök, vezérezredesek, elhárítók,stb:) közül kerültek ki (ök "intézték" el a sorozásom is:)).
Egyszer kamaszkoromban, egy bizalmas, baráti beszélgetés alkalmát kihasználva, érdeklődtem a magyar haderő potenciálját illetőleg egy esetleges NATO-konfliktus esetére.
"Őszintén?" - kérdezte. "Pár órára zavart tudunk kelteni..."

Gomulka
"Viszont pénzt sem adtam senkinek arra, hogy verjen meg másokat - ugye erre nem vagy buszke?!"

Dehogynem. Többszörösen is.Segítettem a barátomon + plusz ráébresztettem egy primitív tahót,hogy rossz fát húgyozott le.

Atty 2008.08.31. 14:23:06

A vilagon nincs meg 1 ilyen szethuzo nep mint a Magyar.
Sajnos majd 50-100 ev mulva amikor Szegeden Romanul, Pesten Szlovakul, Siofokon Szerbul, Nyiregyhazan meg Oroszul kell majd kerje BigMac menut, ez a sok barom, akkor talan boldogok lesznek.

qualitaet 2008.08.31. 17:37:56

Tudom, hogy túzás de schlusspoén gyanánt ezt vétek lenne kihagyni :)

www.youtube.com/watch?v=HPPnZeSj7Cw

sanya 2008.08.31. 18:11:15

Évekkel ezelőtt Erdélyben szereztem meg a jogosítványomat. Rögtön utána két dolgot kellett megtanulnom mielőtt rámbízták volna az autót:

1. gödröket kerülgetni (s közben haladni a legnagyobb sebességgel)
2. optimális kanyarvételi ív begyakorlása.


Az 1. ponthoz tartozik nagyrészt az a beidegződés, hogy a kiszámíthatatlan útminőség miatt (ahogy ezt megjegyezte egy hozzászóló) törekedni kell az útburkolat középső részén menni: kb. annyira, hogy a bal oldali kerekünk a sávelválasztó vonalon legyen. Ezt azért érdemes megtenni, mert így nem a kamionok vájta nyomvályúkban haladunk, ahol gödrök is nagyobb számban fordulnak elő.
Egy nagyon zavaró dolgot még megemlítenék: sokan "vágják a kanyart", minden kanyarhoz közelítve számítsunk arra, hogy egy idióta jöhet szembe nagy sebességgel saját sávunkban (ez akár teherautó/busz is lehet). Ezt azok teszik, akik nulla vezetéstechnikával felvértezve róják az utakat - sajnos sokan vannak belőlük, ill. elég kanyargósak az utak.

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.08.31. 20:14:30

Szóval EZ A KORMOSBAUER?! Mióta akartam tudni! Komolyan. Ha már itt tartunk: mi (az eredete, mármint) a VIZESNYOLCAS?

Az én kis városomban (Mesticka, tulajdonképpen nagyon szeretnék cseh lenni, csak nem vagyok) is volt, meg van is laktanya. Nekem mégse' volt tiszti haverom, tudja fene hogy miért. Várj csak, egy osztálytársnak tiszt volt az apja, de nem haverkodtunk (általános, és lány volt), meg egy másiknak katonazenész. Ha az számít.

Meg L. barátomnak az apja; L.-lel aztán egyutt voltunk katonák meg egyetemisták is. (meg táposok)
Idosebb L. ezredesként szerelt, és 56-ban állítólag az o tankjai lotték a pártszékházat a Koztársaság téren. Ha igaz az amit mesélt, a rádiók nem mukodtek a t 34-esekben, és nekik azt mondták, hogy oda kell loni, ahonnan rájuk lonek, csak védjék a pártházat. Odabenn kozben már tudták hogy a felkeloknek is vannak tankjaik, így amikor L. papa zászlóalja vagy mije felbukkant a téren, ok lottek. Pufftili zutty, ahogy a kolto mondja, az lett belole. (Aztán a végén munkasparaszthatalomért, ami tizenot felvételi pontot ért volna, ha L. meg nem mondja az apjanak hogy hová is tegye a tizenot pontját.)

Szabi 2008.08.31. 20:24:55

Te Epikürosz ha olyan szar volt magyarországon akkor mi a francért mentél ki. Megmondom én. Azért mentél ki mert könnyebb volt hirtelen belecsöpenni egy mások által felépitett civilizációba(utak, üzletek, gyárak stb.) mint itthon felépiteni ugyanezt vagy esetleg az árnyékban megvárni mig felépül. Akkor most ne sirj. Aki itthon nem tudott semmire haladni az ott is csak csöves lessz a panelház 10-edik emeletén és haláláig suzukival fog járni.

qualitaet 2008.08.31. 21:03:19

Körömletépéssel vallatott.
Nem reakciós urban legend. Nem egy és nem kettő későbbi MSZMP-funkcionárius áldozata is megerősítette több, jobbosnak legkevésbé sem nevezhető médiumban is.

sanya 2008.08.31. 21:11:59

Baz'meg szabi, te aztán biztos sokra vitted. Tán csaknem fával kereskedsz? vagy utász vagy? önerőből nemigen sokra megy az ember arrafelé - írásodból meg tudom ítélni, hogy:
1. vagy nem írogatsz gyakran magyarul
2. vagy nem írogatsz gyakran semmilyen nyelven
Tehát nem az atomkutatás terén végzel projektmunkát. Eszed járása pedig a sallangos sztereotípiák szintjén rekedt meg. Tényleg, te mitől érzed magad olyan kib....tt sikeresnek?

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.08.31. 21:30:52

Én is arra tippeltem. Állítólag Kádár is mutogatta, milyen szép új kormei nottek neki. Anyósom latintanárból vedlett orosztanárja pedig megtanította nekik hogy Szobaka szobaki szmerty. (Lermontov, a'szem)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.08.31. 23:32:18

Szabikám:
Nem vártam kolbászból font kerítésre, vállaltam a gürcölést. Ott, Erdélyben is vállaltam volna, ha lett volna támogatás, rokonlélek. Amúgy nem szuzukim van, hanem picit jobb, és nem 10. emeleten lakom, hanem zöldövezetben. És ebből semmi sem ügyeskedés, hanem becsületes, kemény munka.
Jut eszembe, épp ma olvastam az indexen, hogy két románt lekapcsolt a magyar rendőrség a HU-RO határon. Kocsit raboltak Franciaországban, lőfegyverrel, de az Interpol már nem csigalassú, mint régen volt, így a határellenőrzésnél sípolt a számítógép. Tudod, bip-bip! Na, ők azok a deszkurkörec srácok, akikről lejjebb írtam.
Ha van egyéb kérdésed, szívesen állok rendelkezésedre. Ahol tudok, segítek.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.08.31. 23:39:21

Itt a hír egyébként:
index.hu/politika/bulvar/nlk080830/

Ez is kapcsolódik Romániához:
index.hu/politika/bulvar/m5080830/

Egyébként igazolja korábbi állításom, mely szerint sem Erdély nem tündérkert, sem Magyarország nem mennyország. Földi tájak, emberekkel, jókkal, rosszakkal.

szabi 2008.09.01. 07:34:09

Ja és Kedves Epikürosz ha sajnálod azt a két csokit a rokonoktól akkor ne látogass haza. Én nem hiszem, hogy ha meglátogatod a rokonokat ők nem pakolnak föl egy kis finomsággal. És ők nem ilyen tescos "inyencségeket" adnak neked hanem valami olyat amit nálatok nehezen lehet beszerezni. Szégyelhetnéd magad, hogy az itthon maradott rokonokat ugy tünteted fel mint akik a te tescos cuccaidra várva üldögélnek a kapu előtt.

Kedves Sanya én veled ellentétben három nyelven beszélek rendesen és még egy kicsit németül is szóval az meg már majdnem 4. Nem vagyok atomkutató hanem menedzsmentet végeztem Kolozsváron.

irmuska 2008.09.01. 18:39:10

"...belecsöpenni egy mások által felépitett civilizációba(utak, üzletek, gyárak stb.) mint itthon felépiteni ugyanezt vagy esetleg az árnyékban megvárni mig felépül."
^- Szabi, nem kötekedni akarok (veled a legkevésbé sem), de a 'civilizáció'-nak nincs sok köze az 'üzletek-gyárak-utak'-hoz. Sokkal inkább a történelemhez, történelmi városokhoz, ipari szennyezéstől (relatíve) mentes környezethez meg ilyesmikhez. Ebből a szempontból alighanem jobban vagytok ti eleresztve odaát (szintúgy a Fölvidék.) Nem jártam még Erdélyben de annyit kb. tud róla az ember hogy építészetileg / földrajzilag stb. zsebrevágja a mai Magyarországot. (Hogy akkor mér' nem költözök oda?! - nagyon gazdagnak kéne lenni ahhoz hogy az ember a vasfüggönytől keletre emberi módon létezni tudjon, azért nem. Majd ha nyerek a lottón.)
Én azért (is) hagytam oda Magyarországot mert elviselhetetlenül elrondították a sok üzlettel-gyárral-utakkal-mindennel. (Az ember valameddig azt hitte '89 után hogy eltakarítják a 40 év mocskát, de nem. Sőt. Retrospektíve áldott jó naïv Antall-kormány, hogy szidtuk anno - mi hülyék. "Teccettek volna talán forradalmat csinálni?!") A kilátás itt az ablakomból majdnem olyan jó mint a Tordai-szorosra ("lebensqualität"), és senki-semmi (packázó hivatalok, unatkozó ismerősök, Qualitæt bloggertárs stb.) nem érzi szükségét annak hogy a képembe dörgölje a magánvéleményét arról hogy mit gondol rólam / hova-mennyit-miért kéne adóznom / hogy éljek / mit kéne vezessek, satatöbbi.

"Aki itthon nem tudott semmire haladni az ott is csak csöves lessz a panelház 10-edik emeletén és haláláig suzukival fog járni."
- Mi a baj a Suzukival? Autó, visz, a többi nem mindegy? (perszehogy nem mindegy, lévén ez egy autós blog, de ne keverjük össze a 'presztízsautót' (kvázi 'munkaruha') a karakteres 'úri-autó'val. Ami lehet akár egy gyűjtői Velorex is. Trabant deLuxe, akármi.) (Majd ha nyerek a lottón és megveszem azt az udvarházat, megtehetem hogy lovas szánnal / négyökrös szekérrel tartsak be a sietős autós polgártársaknak. Dafke.)
"Haladni" - hova, miért?? Ez a baj káeurópával, mind azt hiszitek hogy az majd visz valahova. Fenét. Valaki(k) istenesen átb*sz(nak) titeket a palánkon ( - nem, nem a zsidók; nem minden ex/post/krypto/kommunista/újkapitalista szükségszerűen bibsi, bármit is daloljon a Gárda). Álljatok le b*zz *g, gondolkodjatok.

A 10. panellel egyetértek, rosszabb lehet az mint az élveboncolás. (az országban ahol újabban lakom, épült összesen 2 (kettő) darab 10 emeletes lakóház - pár éve robbantották őket, civilizált emberi lakhatásra alkalmatlannak ítélve. Az ex-lakókat (többnyire csóró proli munkanélkülieket) kies, kétszintes kertes házakba telepítették.) (Ez egy ilyen vidékies ország.)

Azzal is 1000% egyetértek hogy ott pusztuljon meg aki sajnálja még a teszkóscsokit is az erdélyi rokontól! (Miközben én itt alig tudom megfizetni a juhtúrót, mert 200szor annyiba kerül mint a svájci csokoládé.
(...egy tál lencséért, stb.)

irmuska 2008.09.01. 18:51:08

(bocs: Tordai Hasadék, nem szoros...)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.09.01. 19:59:46

"Nem vagyok atomkutató hanem menedzsmentet végeztem Kolozsváron."

Őszintén, nem is néztem ki belőled egy komoly egyetemet...

Menedzsmentsuli. Régen ezek voltak a párt által működtetett gyorstalpaló káderiskolák.

jenko80 2008.09.02. 14:36:22

"...belecsöpenni egy mások által felépitett civilizációba(utak, üzletek, gyárak stb.) mint itthon felépiteni ugyanezt vagy esetleg az árnyékban megvárni mig felépül."

Ezt nem értem. 1. az árnyékában megvárni az nem valami nagy teljesítmény. 2. mások által felépített civilizáció? Ez inkább egy 50 éves komcsi elnyomás alatt leamortizált civilizáció. Ami meg előtte volt, azt együtt építettük magyarok, ezért is ANYAORSZÁG Magyarország. Hát hova menjen, Kirgizisztánba? Ha valaki magyar, akkor itt helye van. Nem is hinném, hogy az anyagi jólét lett volna az egyetlen motiváció az ideköltözésben, inkább az, hogy itt büntetlenül érezheted magad magyarnak (bár mostanában ezt intoleranciának vagy magyarkodásnak mondják), nyugodtan használhatod anyanyelvedet hivatalokban is.

Egyik erdélyi utam során olyannal találkoztam, amit nem hittem el. Olyan volt, mint egy autócsapda, gyakorlatilag egy lejtő volt "beépítve" az egyik sávba, ami a végén egy fallal végződött, és ott a normál felszínen folytatódott tovább az út. Ha nem a szembe sávról van szó, ottmaradtunk volna kocsistól, mivel sötét volt. Ezt hogy lehet túlélni helyismeret nélkül?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.09.02. 18:24:06

Hát, lenne sok minden leírnivaló, de nincs rá tér, idő, energia.

Az erdélyi magyarokra hatott a 80 éves román elnyomás, ezért nem is lehet csodálkozni, ha egyes, korábban román jellegzetességnek tartott jellemhibák náluk is megjelennek. Ez az érem egyik oldala. A másik oldala az, hogy a román nép pozitív tulajdonságai, mint például az összetartás, hangsúlyosabban jelen vannak az erdélyi magyaroknál.

Még csak egy röpke gondolat, ezúttal a székelységről. A székelyeknél már nagyon korán, a Kazár Birodalomból való kivonuláskor eluralkodott a tudomány- és technikaellenesség. A várépítéstől való irtózás végigkísérte a székelyek középkori történelmét. Pedig a várépítés nem feltétlen az elnyomás egyik módja, hanem rengeteg mesterség elsajátítására is remek alkalmat kínál. A 11. és 12. századok fordulóján szégyenszemre előbb a Teuton lovagokat, majd a szászokat kellett behívni, mert a székelyek képtelenek voltak megvédeni a keleti és délkeleti határt. Az idők folyamán aztán nem a szász, a később jött szegődött el inasnak, cselédnek a székelyhez, hanem épp fordítva, a székely atyafiak könyörögték be magukat Brassó vagy Szeben városaiba, hogy ellessék egyes szakmák fortélyait.
Pedig, ugye ha ne lett volna, ne lenne az a tróger elit, a "lófejek", megindulhatott volna egy természetes fejlődés nálunk is. Lehet nekem jönni Bolyaival, Bodor Péterrel vagy Gábor Áronnal, de ezek csak csodabogarak. Természetesen, szélesebb síkon ez érvényes a magyarságra is. Így fordulhatott elő, hogy Benyovszky Móric a franciáknak fedezte fel Madagaszkárt (amely ugye lehetett volna akár Magyargaszkár is), Kőrösi Csoma Sándor nem magyar-tibeti szótárt szerkesztett, hanem angol-tibetit, a marsjárókon meg piros-fehér-kékcsillagos zászló díszeleg és nem p-f-z.
Az utakról még csak nem is beszéltem. Pld. XIV. Lajos híres, völgyhidat építő mérnökéről...
Ennyi egyelőre azt hiszem elég lesz.

qualitaet 2008.09.02. 22:43:28

"A székelyeknél már nagyon korán, a Kazár Birodalomból való kivonuláskor eluralkodott a tudomány- és technikaellenesség."
"Az idők folyamán aztán nem a szász, a később jött szegődött el inasnak, cselédnek a székelyhez, hanem épp fordítva, a székely atyafiak könyörögték be magukat Brassó vagy Szeben városaiba, hogy ellessék egyes szakmák fortélyait."
A székelyeknél már nagyon korán, a Kazár Birodalomból való kivonuláskor eluralkodott a tudomány- és technikaellenesség."

Eszemben sincs bántani a székelyeket, de a Kolozsvárról 1940-ben elszármazott "bakszász" nagyapám mindig a zsigeri "székely úrgyűlölet"-et hajtogatta anyukámnak, amikor a Nyárád mellöl származó parasztlány menyével való örökös konfliktusok okáról kérdezte.

Hú Epikurosz koma, Te nagyon érzed a témát...:)DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.09.03. 15:00:37

Ugyan már. Itt csak villantottam egyet, mert tekintettel kell lenni a befogadó közeg teherbírására is.

Burkus király 2008.09.03. 21:17:28

(sanya volnék, csak hát kellett az indapass regisztráció, ezért az új nickname)

"Az erdélyi magyarokra hatott a 80 éves román elnyomás, ezért nem is lehet csodálkozni, ha egyes, korábban román jellegzetességnek tartott jellemhibák náluk is megjelennek."

Epikurosz, ez 10 pontos volt!

Érzek némi iróniát is benne, azonban a tendencia tényleg létező: a magyarországi utazóközönség is inkább vágyódik falura ( = homogénen fennmaradt magyar kultúrkörnyezet), mint városba.

Kedves zabi!
"Kedves Sanya én veled ellentétben három nyelven beszélek rendesen és még egy kicsit németül is szóval az meg már majdnem 4. Nem vagyok atomkutató hanem menedzsmentet végeztem Kolozsváron."
Ki mondta, hogy én csak három nyelven beszélek rendesen? Meg hogy csak egy főiskolai szakra futotta volna? Akár többre is, jobbra is (tényleg ez számít? érdekel itt valakit?). De gondolom vannak a hozzászólók közt nálam is képzettebb, jobban informáltabb meg több nyelven beszélő emberek. Ettől még nem szívom fel magam és nem fogom senkinek megmondani, hogy hova menjen és hova ne menjen. Egyszerűen felháborító, amit itt a kitelepültekről/elszármazottakról írogatsz. Kishitű beképzelt ...
Annyira nagyra vagy az erdélyi fejlődéssel...ami nyugatról indult. Atyafiaink a rendszerváltás után bejárták a világot, onnan vitték vissza szülőföldjükre a tudást és - nem elhanyagolandó - azt a kevéske tőkét, melyet nehéz hónapok/évek alatt szereztek meg harmadrendű állásokban két műszakot vállalva. A másik variáció meg a komcsi vagyon átmentése. Jó, van még a(z illegális) fakereskedés, vagy a lomizás. Marha büszke lehetsz a betelepülő multikra, imitt-amott csurran-csöppen egy (közép)vezető állás a Nokianál, Metronál, stb. - ezek mind-mind székely cégek. Menedzser mi? Melyik magyar banknál dolgozol Szeredában (amit te virágoztattál fel)?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.09.03. 22:26:32

Ne bántsuk azért a Szabit is. Ahogy a székely mondja: ő is a mi kutyánk kölyke. Én csak reményleni tudom, hogy akik ma megszedték magukat ebben a nagy vadnyugati kapitalizmusban, nem lesznek önzők, hanem csurrantanak-csöppentenek a közösségnek is. "Mert mit ér a [vagyon és a] tudás, ha nem tudod megosztani senkivel." (Ezt a Csillagkapuból koppintottam:-)

A középkori erdélyi magyar nemesség a frissen betelepített oláhoknak (mert akkor így hívták őket; 1348-49-es pestisjárvány utáni évekről beszélek, sok kipusztult magyar faluval, mert ugye a járvány elsősorban a kereskedelmi útvonalak mentén terjed, nem fent a hegyekben) templomokat építtetett, hogy jól érezzék magukat.

Burkus király 2008.09.03. 23:25:20

Ja, köszönik, nagyon jól érzik magukat. Pl. Gyimes völgyébe érve Csíkszereda felől is ...

PS. ha valaki elment, hát az ilyen szabi-kaliberűek miatt is megtehette. Sokra nem viszi az, aki kellőképp nem korrupt, nem nyomul és nincs benne a befolyásos társaságban: az ilyen nem épített arrafelé semmilyen civilizációt. Lakótelepi lúzer maradt minden tehetségével, becsületességével. Élete nagy tette pedig, hogy bírta viselni a semmire jutás terhét tehetséggel megáldva/-átkozva anélkül, hogy alkoholistaként végezte volna. Mérnök szülők, akik délutánonként kis bérelt földjükön pityókát meg zöldséget termesztgetnek télire (panelban ugyebár). Vagy ott van a gyermekkori barátom esete, ő valódi atomkutatóként az USA-ban kötött ki. Még Magyarországon sem tudnak képzettségének megfelelő állást ajánlani, nemhogy Erdélyben. Na, ez tényleg messzire vezetett. És mindenki hazavárja Erdélybe - megáll az eszem, mikor ilyeneket olvasok, hogy maradjon ott, ahol van. Vagy a másik osztálytársunk, akivel együtt országos TDK díjakat nyertek. Na ő maradt, néhány elvonókúra után köszöni jól van.

Nem úgy volt, hogy volt a magyar, azt meg elnyomta a román Erdélyben. Ugyanúgy voltak besúgók, pártaktivisták, "magyar" elvtársak, rendőrök, katonák. Isten ments az ilyenektől, azok még nevüket is átíratták románra.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.09.04. 22:13:41

Nagyon OFF-topik:
Na, erre még reagálok, mert bevallom, szíven ütött, mint egy pofoncsapás (bár, azért annyira nem, megedződtem már az ehhez hasonló idiotizmuson): "Azzal is 1000% egyetértek hogy ott pusztuljon meg aki sajnálja még a teszkóscsokit is az erdélyi rokontól! "

Természetesen én is vittem teszkóscsokit, bár sokkal fontosabbnak tartottam a pénzt, és egyebeket, ami a pénznél is fontosabb, a know how-t.

Húsz éve a csoki mellé vittem fogkefét és fogkrémet a kis rokonoknak, és szép lassan elmagyaráztam nekik, hogy mennyire szeretném, ha ők nem kínlódnának a fogorvosnál, mint én. Ugyanis nekem a szüleim ezt nem tették meg, és ahogy elnézem az erdélyieket, sok gyerek szülei ma sem teszik ezt meg. Bezzeg, a teszkós csoki, a cukorka, azok aztán a szeretet igazi szimbólumai, azoktól lesz boldog az erdélyi honfiú és honleány. A saját hiúságunkat biztos jól meghízlalják...

Akkor mondom tovább, mit tartottam érdemesnek vinni az erdélyi rokonnak: 15 évvel ezelőtt, amikor itt is 2500 Ft. volt egy kompakt fénycső, azt vittem, nem csokit, kávét, meg ilyen szarokat. Mert fontosabbnak tartottam csökkenteni a villanyszámlát, mint rontani a fogat. Természetesen, 10 évvel ezelőtt már volt a csomagban mobiltelefon is, hogy a más-más helységekben élő rokonok között könnyebb legyen a kapcsolattartás. Ezek csak példák, mert voltak ott egyebek is, de csak érzékeltetni szerettem volna a filozófiát. Persze, ez még mind nem know-how, hanem vas (hardver) (jut eszembe ment PC is hazafelé, még akkor), de ezekkel kapcsolatban felmerülnek már bizonyos igények újabb ismeretek iránt.
Közhelyet mondok, ha említem a bibliai bölcsességet a halászatról, amelynek megtanítása sokkal fontosabb, mint a haladomány, de akkor mégis miért nem így teszünk? Illetve, így teszünk azért, csak ugye az idő, az idő...
Még csak egy másik, nem bibliai bölcsességet osztanék meg, mert nagyon fontosnak tartom: a puritanizmus elve szerint, bár megtehetném, hogy sokat fogyasztok, de inkább megosztom felebarátaimmal, mert csak széles bázissal lehet társadalmat építeni. A szűk eliteket elfújja a szél (lásd Mohácsot). Így 2 legyet ütök egy csapásra: ha jön a török kamionos, mellém áll a pór trabantos is.
Mohácsok pedig lesznek, bár más síkon és más szereplőkkel. Te fel vagy rá készülve?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.09.07. 10:07:53

Íme az idiotizmus újabb példája:
erdely.ma/gazdasag.php?id=41614

Végre van egy magyarországi fuvarozó, amely civilizált körülményeket biztosítva vállalja utasok szállítását Romániába is, ráadásul olcsóbban, de ez persze nem tetszik a rozoga buszokkal szállító erdélyi cégeknek.
Nekem soha nem tetszettek az erdélyi buszok, mert mocskosak, ócskák, a sofőrök nem tudnak civilizáltan beszélni stb.

irmuska 2008.09.08. 03:40:37

" Ez inkább egy 50 éves komcsi elnyomás alatt leamortizált civilizáció."

^ PONTOSAN.

Isten nyugosztalja.

irmuska 2008.09.08. 03:53:58

"Nekem soha nem tetszettek az erdélyi buszok, mert mocskosak, ócskák, a sofőrök nem tudnak civilizáltan beszélni stb."
Ojvé. Nem vagy te egy csöppet túl lemaradott a civilizáció szekeréről? tehetős dekadens népségek manapság vagyont fizetnek az autentikus, földhözkötött "experience"-ért.
Miszerint busz, megy, visz. (Civilizáltan beszélni én sem tudok, a tourette-szindróma jóval utánam ivódott bele a széles népköztudatba. Szintúgy az Asperger.)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.09.08. 11:50:23

irmuska, ne kötekedj, mert hozzád vágok én is egy Parkinsont, meg egy Alzheimert, meg egy Freudot.

irmuska 2008.09.11. 03:58:46

Tourettet.
(meg egy Aspergert is a nyomaték kedvéért)

irmuska 2008.09.11. 04:02:11

(Jaj most látom hogy azokat már a múlt héten ellőttem... szégyen-gyalázat. Igazad van, maradjunk csak az Alzheimernél.)
süti beállítások módosítása