Most már tényleg vennem kell

  2008. augusztus 15. - Csikós Zsolt Címkék: motor autonánia

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Sokan félre szokták érteni a félig blogposzt, félig cikk Autonániát. Pedig ez valójában csak egy álmodozós rovat, valahol ki kell ereszteni néha a gőzt, amikor már túl sokat néztük a hasznaltauto.hu-t, a mobile.de-t, az ebay.akármit, és fejben megvettünk már negyven ócskaságot kisebb vagyonokért. Aztán mindig puhapöcsök vagyunk, nem veszünk semmit, vagy valami unalmas szarba ruházunk, mert győz a Mindenki Lelkében Dirigáló Kispolgár. Persze azért olykor az Autonánia is hoz hajtást: nézzék csak meg, egy régebbi posztom után végül tényleg megvettem a Fiat Pandát. Mert ha már egyszer írásba került, az ember csak rágódik azon az autón…

 

Ez itt, most, kivételesen egy véresen komoly Autonánia. Járművet kell vennem, azaz fogok is, méghozzá rövidesen. És tényleg nem tudom, melyiket válasszam a lehetőségek közül, ebben szeretném a Totalbike- és Totalcar-olvasók segítségét kérni. Ugyanis az a bibi ezzel a mostani Autonániával, amit itten olvasnak, hogy valójában Motonánia, hiszen újabb kétkerekűt szeretnék beterelni a garázsba.

Az 1976-os Kawasakival megélt dolomitos túra után rabja lettem az Alpoknak, most azonnal visszamennék egy újabb kanyarra, de jövőre, ha el tudjuk adni a gyerekeket, biztosan megismételjük. A GPS már megvan hozzá.

És a motor? Kétezer-egyszáz kilométer egy tömbben ledarált kilométer után vérző szívvel ki kell jelentenem: jövőre biztosan nem a Kawával megyünk. Ha kétszer ennyi szabadságom lenne (és hajlandó lennék két-három hétre elszakadni a gyerekeimtől, de nem), ha nem meszesedne a nyakam, ha nem szeretnék külföldön egy jót sétálni, várost nézni, kajálni a párommal, ott, ahová épp odaérünk, akkor meggondolnám. Ha kizárólag egyedül, a kihívásért mennék, az esti programom nem lenne több egy ájultan végződő sörözésnél, nem zavarna, hogy szétesnek a porcikáim és fél métert nyúlik naponta a karom, tökéletes lenne a Kawasaki. De ketten, némi beiktatott kultúrprogram reményében, a magam részéről ráadásul már lemerevedésre hajlamos nyakkal: köszönöm, nem kérem.

A Dolomitokról készült beszámolóm végén megpendítettem, amit azóta is egyre tisztábban sikerül megfogalmaznom: marad ugyan veteránmotor a garázsban, de kell melléjük egy újabbacska túragép. Olyan, ami nem vibrál, vagy csak kicsit. Olyan, aminek tisztességes szélvédelme van. Olyan, amivel a százharmincas utazósebesség és az onnan való menekülési képesség valami kétszázzal ránk eső fekete terepjáró elől, két személlyel, csomagokkal nem a szétszaggatás kategóriájába esik, hanem magától értetődő, természetes rutin.

Egy csomó barátom régóta utalgatott rá, hogy érdemes lenne eladnom a garázsban alvó, 1973-as Honda CB350 Fouromat. Azért tartottam évek óta, mert gyönyörű (szerintem a legszebb motorok egyike), mert észveszejtő hangja van, mert egy ipartörténeti emlék (az első kicsi négyhengeres), mert minden alkatrésze művészien finom, olyan, amilyen már egy 1976-os japán motoron sincs. És keveset kért enni, ha pedig nagyon muszáj volt, használni is tudtam – például egész áprilisban ezzel jártam, amíg a Kawasaki a szezon előtti felkészítésen regenerálódott.

A másik feleslegessé vált motorom a Suzuki GAG, hivatalosan GSX-R 50. Ezt tavaly vettem, amikor nem voltak nagy céljaim, és valami kreténséggel szerettem volna járkálni. Nem pocket bike, azoknál vagy fél méterrel hosszabb. Delta box váz, négyütemű, egyhengeres, külön olajhűtős blokk, négyfokozatú váltó, elöl tárcsafék, hátul egyrugós felfüggesztés, fényszóró, féklámpás hátsó lámpa, eredetileg indexek is voltak rajta, de azok már elkallódtak. Teljesen forgalomra tervezték tehát, nem is gyerekmotor, ahhoz túl nagy. Japánban már rég kultuszcikk, nálunk senki se tudja micsoda. De amerre jártam, mindenhol nevettek rajta (meg rajtam pláne, de az nem zavar, hiszen éppen ezért vettem). Ötvenet megy, csodásan finom a hangja, és meglepő módon egész jó rajta ülni.

Nyáron azonban sem az öreg Hondát, sem a kis GAG-et nem használtam, jó, ha két-két alkalommal elővettem őket. Most viszont nagy terveim születtek. Mivel a nyaralás leapasztotta a kasszát, pénzzé kellett hát tennem a két redundáns motort.

A Hondára rögtön elég sok érdeklődő lett, például felajánlottak érte egy brutális, fantasztikusan erős, szép állapotú Kawasaki GPz 1000RX-et. Kimentem Nagymarosra, tettem egy kört a GPz-vel. Hát… Ha a srác ott, azonnal azt mondja, hogy cseréljünk, talán bele is mentem volna. De ő is gondolkozni akart még az ügyön, én meg nem erőltettem, mert nem voltam benne biztos, hogy ilyet szeretnék. Utána emésztettem egy kicsit ezt a rakétaerősségű motorhegyet, ami az 1000RX. Az élmény hatására sikerült tovább finomítanom az igénylistát. Ha nagy is lesz az a motor, kicsit azért legyen kezes, és semmiképpen ne kelljen hasalni rajta - döntöttem.

Végül Szekszárdról jöttek, elvitték a CB-t részletre. Annak a srácnak több régi Hondája is van, ez nagyon tetszett neki, egy csomót leveleztünk előtte, úgy éreztem: inkább ilyen tulajhoz kerüljön, mint aki azt se tudja mi is az a hondacébé. A Suzuki GAG-et lényegében árában visszavette a tulajdonosa, a foglalót elküldte ótépén át, egy-két hónapon belül jön érte, fizeti a többit. Nem tudtam nemet mondani neki, nagyon-nagyon vissza akarta venni.

 

Aztán fentieket követően a Kawasaki jól leégett. Motor nélkül maradtam, hiszen babonából sose vezetem már azokat a nálam lévő járműveimet, amiket meghirdettem, vagy eladtam. Ezeknek a régi vasaknak lelke van, megérzik, hogy válni szeretnék tőlük, sztrájkba lépnek.

Most itt vagyok a szezon közepén, és még egy budai dombságos kanyarra se tudok elmenni a Katival, mert nincs motorunk. Akad otthon valami bő kétszázötvenezer az eddig befolyt motorpénzekből, két helyen is tartoznak cikkhonorral, volt még egy kis eltett lóvém is, talán ha négyszázötven-ötszázezret össze tudok vakarni pár héten belül. Bár nem tudom, miből fizetem majd az átíratást.

Persze hetek óta a hirdetési oldalakat bújom. Régebben, a férfias és valódi Kawasaki nyergéből átnézve utáltam a porszívóhangú szappantartókat – olvasatomban ezek a modernebb motorok (lényegében az elmúlt huszonöt év termése). Vallásom volt, hogy egy motor legyen léghűtéses, acélküllős, és hordjon berúgókart. Hát kérem, ezekben a pillanatokban térek ki a hitemből, higgyék el, már ezerszer leköptem magam emiatt. De egy zsibbadó kezű, menetszél szaggatta dolomiti túrával a hátam mögött a következő motorra vágyom:

- négyhengeres
- nagy idomos
- erős, nyomatékos, tehát minimum 750-es, de inkább 1000 köbcenti feletti
- a nagysága ellenére elfogadhatóan kezes
- két kényelmes üléses
- jó fékes
- nem hasalós pozíciójú
- nem túl zajos
- megbízható
- max. 500 ezer forintos

Elsőre úgy tűnt, van ilyen, fejből is tudtam egyet, amivel réges-rég szemezek: Yamaha FJ1200. Nem az 1100-es, mert annak kevésbé megbízható a blokkja, hangsúlyozom: csakis 1200-es. Van ilyen a neten, 380 és 580 ezer közötti áron (utóbbi példánynál az ár fix, de az állítólag csodás állapotú. Igaz viszont, hogy az az ominózus fix ár volt már korában 617 ezer, majd 598 ezer, most 580. Akkor talán mégis lehet alkudni rá? Ehhez pofa kéne, inkább hagyom.) A maga nyolcvanas évekbeli Brünhilda-stílusában az FJ még szép is. Több ismerősömnek volt ilyen, imádták, mindannyiuknál 100 ezer feletti futással kezdte az FJ, aztán gépköhintés nélkül túráztak végig sok-sok szezont, csodás kényelemben. És az utánuk következő tulaj is boldog volt még azokkal az FJ-kkel.

Más ismerőseimtől aztán jöttek rá a kritikák – persze főleg hondásoktól. A Honda – mint tudni illik – a legjobb motor a világon. Van drágább, van gyorsabb, de jobb nincs. Olyan mint Toyota az autók között, csak a Hondák érdekesebbek. Az FJ nagy, nehéz, utálni fogod, a fogyasztása meg epikus - mondták az FJ-intrikusok. Sajnos sosem ültem FJ-n, nem tudtam vitázni velük. Vegyél kisebbet, takarékosabbat, sokkal kezesebbet, majdnem olyan erőset, majdnem olyan kényelmeset. A létező legelpusztíthatatlanabb motort, mindenki kedvencét, a Honda VFR 750-est. Imádni fogod - állították.

Keresni kezdtem, de elindultam mellékvágányokon is. Jó-e VFR helyett VF750F is? Isten őrizz, annak szétesik a blokkja, csak a VFR a tartós, ne add alább – kaptam az intést.

 

Igen ám, de milyen VFR-t? Hiszen ebből a V4-es, fogaskerekes vezérlésű csodából is akadt egy csomó széria. Csakis 1990 utánit, az egy hátsó lengőkarosat, mert az jó is, szép is. Igen, de olyat nem adnak az én pénzemért – érveltem – nekem meg tetszik a hagyományos hátsó villás is, sőt, talán még motorabbnak is tartom, mint a félkarút. Akkor csakis 1988-89 közöttit vehetsz, azoknak már a jó első villája van, ami nagyon fontos – szólt az instrukció.

Fájó szívvel elvetettem hát azt a szép, ráadásul a hirdetés szerint igen jó, sárga, 1986-os VFR-t, amit 430 ezerért találtam. Mindegy, így legalább nem kell elutaznom Békéscsabára azért, hogy esetleg üres kézzel jöjjek haza. Találtam viszont egy szintén korrekt fehér VFR-t kerek 500-ért, az 1988-as. Meg egy másikat, feketét, az 1989-es, és 520 ezer. Csak lehet abból alkudni… De valahogy fázom a VFR üléspozíciójától. Nem túl hasalós? Sajnos VFR-t sem vezettem soha, és sem nekem, sem pedig (szerintem) az eladóknak nincs arra idejük, hogy tucatjával próbálgassam a motorokat. Holott a tuti vásárláshoz ez a legjobb tipp, én is leírtam már vagy ötvenszer. De a prédikálás már csak ilyen, tudják, bor meg víz.

A fájó csuklóktól, valamint a márkafanatikusok bosszújától való rettegésemben tapogatózni kezdtem, hogy van-e ennyiért túrásabb kivitelű Honda is. Hát persze! CBR1000 – az tökéletes lesz neked – jött a tipp. Örökéletű, szuper vele motorozni, csak arra vigyázz, hogy ha valamikor az életben akár egyszer is meghajtották hidegen, zabálni fogja az olajat. Jó, jó, de ebből mikorit? – kérdeztem, lassanként tanulva a VFR-nél korábban megismert évjáratosdiból. Hát csakis 1990 utánit – jött ismét a válasz. Úgy tűnik, 1990 előtt nem gyártot motort a Honda - lol. A korábbiak is örökéletűek, és jó motorok, egy hibától eltekintve: gyakran eltörik a láncfeszítőt. Olyan alkatrész meg égen-földön nincs, puszira se - tudtam meg az okot is.

Elkezdtem nézegetni a CBR1000-eket. Találtam is egy pirosat, 430 ezer, nem is olyan borzalmas, ha alkudnék, még az átíratásra is maradna valami pénzem. Meg egy kék-fehéret is 450 ezerért. Meg egy feketét, meg egy piros-fehéret, mindet ötszázezer alatt. Nocsak, nocsak, talán mégsem olyan jó motor ez, hogy ennyien szabadulni akarnak tőle? VFR-ből sokkal kevesebb volt ennyiért, pedig az évjárat stimmel, és ráadásul kisebb is. Aztán jobban szemügyre vettem a képeket.

Ajjaj, ez szappantartó két keréken, anyukámék fürdőszobájában vannak ilyen dolgok a kisszekrényben. A CBR nem olyan fenségesen, pazarlóan, túlburjánzóan, műszakian nyolcvanas évekbeli, mint a Yamaha FJ, hanem inkább olyan, mint a Fa zöldalma-sampon flakonja. Lehet, hogy csodás motor, de minden alkalommal elájulnék, amikor megpillantanám. Egy fekete-pirosat azért találtam 380 ezerért, az tetszett, viszont tiltott évjáratból származott, 1986-as. Kár. A többi CBR bálnát viszont még emésztenem kell. Szerencsére választék, nos, az van belőle bőven.

Nem jó-e helyette a VF1000F, vagy a VF1000R? Ilyeneket is találtam, és sokkal szebbek, ráadásul olcsóbbak is a CBR1000-nél. A póz tökéletesnek tűnik, megvan a négy henger, a lóerő, az idom mindegyiken jelentős méretű. Isten őrizz – döngöltek azonnal földbe a fanatikusok. Ha nem akarsz mindenhol lerohadni, majd legatyásodni a javítások miatt, bele ne szállj egy ilyenbe! Mindnek olajozási problémája van, csak a CBR-nek, a VFR-nek nincs!

Aztán Zirig kolléga elkezdett győzködni, hogy kardános Suzuki GSX1100-est kellene vennem. Persze, ő most vett egy szintén Suzuki GS1200-ast, hazabeszél… Mások a Suzu GSX750-re akartak rábeszélni. Előjött a Kawasaki GPz750 ötlete is. Aztán kaptam tippet harmincöt éves Moto Guzzira, amivel tízszer bejárták Európát, meg a Világ Legszebb és Leghitelesebb Retrómotorjára (egyébként régesrégi vágyam egy ilyen), a Kawasaki W650-re attól a sráctól, aki megvette a Honda CB350 Fouromat. Itt levegőt kell vennem.

Vagy perceken belül meghülyülök, vagy egyáltalán nem veszek motort. Ami jó, az csúnya, vagy kényelmetlen, ami jól néz ki, az ólomtömb, ami tetszik és lenne rá pénzem, az zabálja a vezérlánc-feszítőket, beteg az olajzása, nincs futóműve, stb. Nekem viszont idén még jólesne néhány kicsi, és egy nagyobb motoros túra. Tényleg ennyire összetett a dolog? Legszívesebben most odamennék az 580 ezres FJ tulajához, lecsapnám az asztalra a közel ötszázezer forintomat, és megmondanám: ennyi van, a motor nagyon kéne, vagy ideadod, vagy... Vagy... Vagy nem is tudom mi lesz. Hát ez nem valami hatásos, én is érzem.

És tudják mit? A fenti motorok, talán még kicsit szebb állapotban, jobban karbantartva, túradobozokkal (mert a nyugati nem veri foghoz a garast, hogy leszedegesse a motorhoz húsz éven át odanőtt dobozokat) megkaphatók Németországban 1200-1500 euróért, de még Ausztriában sem sokkal drágábbak. Akkor menjek ki? Mennyi lesz a regadó, meg az utazás? Elméletileg nem horror, olyan százhúsz-százötvenezerből ki kellene jönnie az egésznek. Csak az a két-három nap szabadság ne hiányozna annyira…

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr97615067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vágási Matyi 2008.08.15. 05:10:22

Miszerint egy '90 augusztusi, 901cm3 feletti motorért 29900 Ft-ot kell fizetned. Ha '90 júliusi akkor csak 27600 :) Sok sikert!

Jofkov · http://www.digitalbridge.hu 2008.08.15. 05:15:48

Tökéletesen megértelek. Sz@r ügy, én a helyedben "kimennék".

béla 2008.08.15. 05:54:51

Az én álmom egy jó kis Honda Goldwing a sógoroktól. Ahogy néztem 2000eu-tól kezdődnek, de az élmény megfizethetetlen! :)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.08.15. 06:20:45

Addig oké, hogy a regadó 28-35 ezer ft, ha nem kellene mellé minimum két napot szaladni, és még kb 80-100 ezer forintot kidobni arra, hogy magyar rendszámot kapjon a masina. Ez a méreg, nem a cián.

KAROTTAFÜGGŐ 2008.08.15. 06:24:39

Kellene egy moci ami szép régi de mégsem hagy ott? Ezt mindenképpen vedd számításba: www.webbikeworld.com/Moto-Guzzi-motorcycles/v7-classic/ Tudom nem olcsó de szerintem gyönyörű! Velem egy moci szalonban "jött szembe" Dunakeszin, azóta rabja vagyok! Asszem 2milla az ára, nagyon kéne!!
Üdv

arthur877 2008.08.15. 07:06:48

Vegyél egy MZ TS 250/1-et és marad pénzed benzinre is vazzzzeeee... :-))

pekka 2008.08.15. 07:14:17

én most 33 éves fejjel vágtam bele az "A" kategóriába, miatta:
www.webbikeworld.com/Moto-Guzzi-motorcycles/griso/review/

pekka 2008.08.15. 07:17:18

bár neked más az elképzelésed, de ha már álmodozós rovat...

ghostdog75 2008.08.15. 07:18:45

V7.
mióta megláttam egy újságban,álmatlanul hánykolódom.
lehet,hogy belépek az újautó-motor részletfizetők táborába?:-)
nagyon kéne.

Rá Dios 2008.08.15. 07:27:20

A Kawasaki W650 tényleg gyönyörű...
Én már erről - asszem - lemaradtam...:-(

Wick 2008.08.15. 07:32:48

Nem két-három nap szabi lesz az, hanem vagy öt-hat, továbbá bruttó 3-4 hét alsóhangon.
Viszont tényleg megéri kimenni. Egy 12 éves 11ezret futott (vagy fordítva) Yamaha Virago-t sikerült összeszedni, valóban gyönyörű állapotban a határtól kevesebb, mint 100km-re tavaly pont az emlitett értékhatáron belül. Jó, a Virago nem az a motor amiről szó van: kicsi is (500as), V2-es is, léghűtéses is, chopper is, de a recept érvényes: Go west, ahogy a pecsobójz mondaná).

XJ750 2008.08.15. 07:36:06

Szerintem mindenképpen külföldről kell nézned valami gépet mert az itthoni felhozatal 20 év körül sőt felett már nagyon leharcolt állomány!Egy szerelő ismerősöm szerint a kintről behozott motorok itthon kezdik a leépülést,mert a a szervizen mindenki csak spórol (tisztelet a kivételnek).Egy '84-es XJ750 regadója 13000 körül van és a vételár odakint 600-900Euró.És tipp-topp gépek, ami a lényeg.Tudom most hoztam.Mindenkinek ezt ajánlom.Megéri

Julio 2008.08.15. 07:36:16


Hi!

szerintem vegyél rigát, babettát....stb., azon nem kell a szélvédelemmel bajlódni :)

Attila 2008.08.15. 07:57:54

Ha az a fontos, hogy megbízható legyen, és számít a kis fogyasztás is de kibírod, hogy nem négyhengeres, akkor nézd meg a Honda Transalpokat. Legendásan megbízható, tökéletes középkategóriás túragép. Persze ha ilyen régi dinoszauruszokat szeretnél, akkor a fentiek között keresgélj, de nehéz, nehezen irányítható sokat zabáló gépre készülj. Javaslom kérdezz utána a Transalpoknak is...

zsüber 2008.08.15. 08:01:44

Szerintem a BMW K100-nál kezesebb kényelmesebb, az elvárásaidnak jobban megfelelő motor nem is nagyon kell.
A hétvégén simán lenyomtunk vele egy 1000km-es túrát a zeteváraljai motoros találkozóra. Dobozokkal, abs-el, szintszabályozással, markolatfűtéssel.
Mikor az enyémet vettem, átírták 50-ből.
Itt egy szép példány:
www.hasznaltauto.hu/1965063_bmw_k_1989

Csabee 2008.08.15. 08:07:26

www.hasznaltauto.hu/2275125_honda_vfr_1991

De én mondjuk lehet egy másik kawasakit néznék :) GPZ 900, GPZ1000, esetleg ZZR 1100 ezek hogy hangzanak?

islanđer 2008.08.15. 08:09:38

ha már a Honda a legjobb, Varadero v. Transalp nem játszik? igazi túramotorok!

IQLight 2008.08.15. 08:26:55

Nem értelek. 70-80.000 km-t futott FJ-k vannak 1.200 euro körül a mobile-n, ami cca. 290.000 forint, de alkudni ér és kinti újságban/fórumon további kínálat van. Ehhez jön az említett 130.000, az még csak 410 (vagy kevesebb, ha olcsóbban vettél). Szombaton is el lehet menni érte, ergo fél nap szabiból megcsinálod a papírokat, cserébe írhatsz egy (két) újabb postot, amiben beszámolsz a motorbehozatal rejtelmeiről, a regadóról, átírásról, műszakiról, stb.

Olyan motorod lenne, amilyet szeretnél, a család is örülne a megmaradt pénznek, minket meg érdekelne a post, amiben beszámolsz mindenről! :)

2008.08.15. 08:30:24

Én FJ-t vennék, az ezerkettest! Egyszerűen szép, klasszik forma, nekem nagyon bejön.

Lowtyo 2008.08.15. 08:30:46

Nem vagyok nagy motoros, olyannyira, hogy még A-s jogsim sincs és csak egy libakergetővel berregek néha a városban, mégis a felsoroltak közül 2 tipust volt szerencsém kipróbálni és utaskéni is kuporogtam már rajtuk.
Az FJ tényleg dög nehéz, de piszok kényelmes, és a tulaj szerint nagyon megbízható. (eladta és vett egy BMW-t, visszasírja a Suzukit)
A másik a VFR-volt, igaz picit leharcolt volt a gép, de tény, hogy az FJ sokkal kényelmesebb volt nekem. A Honda picit gubbasztósabb. Sza én az FJ-re voksolnék.

Nemtom mennyire vagy hajlandó kompromisszumra, de esetleg egy Katana?

Pinyti · http://pinyti.blog.hu 2008.08.15. 08:32:23

Ahogy olvastam az írásod, egyből a Yamaha FJ jutott eszembe (Bár én yamaha párti vagyok, nekem a Honda "túl finom" :). Esetleg egy kis kompromisszmmal egy XJ600-as? Vagy mindenkori kedvencem az FZ750? Tudom ez mind Yamaha, de nekem a Simson-t leszámítva eddig csak az volt :)

Donnie Brasco 2008.08.15. 08:32:53

Vegyél levegőt először is, aztán meg egy kombi Wartburgot! Oda hátra akár meg is ágyazhattok, szállásra se kell költeni óccsó is meg le se fagysz. Különben gratula sikerült a legszarabb időt kifogni erre az olasz nyomorgásra, így mulat egy magyar...

hege 2008.08.15. 08:36:55

szerintem ne hallgass senkire, vedd meg azt, ami tetszik és kényelmes és pakolható. ha jársz vele, úgyis kiismered, nem a motor alkalmazkodik, amotorosnak kell motorhoz. És nincs motor hiba nélkül és nincs olyan elrontott konstrukció, amivel ne lehetne jókat motorozni :)
személyes tapasztalatom, hogy ha gond van útközben és megoldod, na az élmény, arra emlékezni fogaz, hogy mégiscsak odaértem! gondolj bele, sok ember csak annyit tud elmesélni a kéthetes nyaralásáról, hogy szép volt és jó volt ...

a 2008.08.15. 08:37:06

Nem szeretnék senki zsebében turkálni.
Az 500e duplaja egy 1000e motor, de egy esetleges javítás, mentés költsége lehet meg is térülne. Nyilván a szerző a régimódi motorokat keresi elsősorban, de az újabb motorok között is van régimódinak, hagyományosnak tekinthető motorok. 1000eft körül pedig már sok fajta/típusú/kategóriájú motorból lehet választani, akár 2000 utániak közül is.
Vélhetően kevesebb futással.
Ha ennyire szűkös a keret nyilván nehéz gazdálkodni, de én inkább ebben a kategórában keresnék.
Mondjuk egy 1200-as Bandit.

zotyesz 2008.08.15. 08:38:16

Még egy szavazat a BMW K sorozat (75, 100) mellett. Először: nincs lánc. Másodszor: NINCS lánc. Harmadszor: NINCS LÁNC!!!
Tartós, megbízható, keveset fogyaszt, kényelmes, mi kell még? Hosszú távú túrákra a legjobb, és nem kell bedőlni annak, hogy nem igazi BMW, mert igenis, az.
€2000-ért elég jók vannak már.

hókuszpók 2008.08.15. 08:38:23

FJ-t vegyél nem kérdés, nekem 9 évig volt egy 1100-as, és semmi baja nem volt, a kettes fokozat rakoncátlankodott benne de állítólag ez típushiba. Kényelmes, keveset fogyaszt, megbízható. Az Fj egy motorikon lesz néhány év múlva. A futóműve viszont fapados a mai motorokhoz képest, sőt a CBR 1000-nek sokkal jobb a futóműve.

kzolee 2008.08.15. 08:38:51

Olcsón nem fogsz jó motort kapni. Ha kell egy igásló a legolcsóbb megoldás egy 1200-es, fejidomos Bandit (2000 utáni). Meg tudod venni részletre, ami pénzed van beleteszed, a többit meg kifizeted részletre. Ha mindenáron régi motort veszel, szívni fogsz vele.

Mókár · http://maukaar.multiply.com 2008.08.15. 08:41:26

Ha már álmodozunk, egy 2000-es évjáratú Honda Goldwing GL 1500 SE fincsi falat :)

hukk 2008.08.15. 08:49:48

Ezért a pénzért suzuki GSXR 1100. Kicsit többért (800k) ezerkettes Bandit.

Bq 2008.08.15. 08:53:05

Egy cimborám öccsének volt FJ1200-asa, a világból kiment, fogyasztására nem volt panasz, pedig sportoskodott is vele nem egyszer. A cimborának pedig VF750-ese, bár már újabb, 80-as évek végéről származó japán kiadás, azzal se volt az égvilágon semmi baj. Ahogy tudom, ezeken már módosították a vezérműtengelyek csapágyazásait, ami a kényes pont volt rajtuk. A sor4-es sportosabb Kawák (GPZ, ZZR, ZXR) is szerették megenni a 3-as henger hajtókarcsapágyait ezekből az évjáratokból, arra is érdemes kicsit odafigyelni.
Az a baj, hogy műszakilag, megbízhatóság szempontjából szerintem nem vagy sokkal kisegítve, ha a 30 éves vasad 20 évesre cseréled, ebben a korban már bármilyen motoron kijöhet mindenféle hiba.
Egy apróság: lehetőleg olyan motort keress, aminek nem 16 collos az első kereke. 17-18 collban lehet kapni normális gumikat, akár használtan is, de a 16 coll nem túl gyakori mostanában.
Esetleg a régebbi, sport-túra Triumphok? Hirtelen nem emlékszem, hogy Trophyt, vagy régebbi Sprint-et (az biztos, hogy 3 hengeres 900-as), de most nyár elején helyeztették forgalomba itthon a fentebb emlegetett cimborámék, és az is megállt mindennel együtt fél millió körül. Még úgy is, hogy, hogy nem maguknak hozták, hanem egy behozatallal foglalkozó emberkétől vették meg, a kinti papírjaival.

Perezvon 2008.08.15. 08:54:44

Bizony a pénz nagyban leszűkíti a lehetőségeinket, és úgyis egy racionálisan átgondolt "olcsó" gépet veszel majd. De ha bátor lennél és valamennyi hitelt is bevállalnál, akkor az ideális gép a Hayabusa. Túra is, gyors is, nagy is, szép is, meg kéne is.
pl: www.hasznaltauto.hu/2163829_suzuki_gsx1300r_1999

Csikós Zsolt 2008.08.15. 08:55:00

___hews:
köszi!

zsüber:
na látod, BMW-re nem is gondoltam. De van benne valami...

zotyesz 2008.08.15. 08:55:48

jah és a bmw k maga a 80-as évek :)
Annyit gondolkodtam, mit vegyek, abban az egyben biztos voltam, hogy láncos motor nem kell. Azon kívül úgy gondoltam, hogy nem kell vízhűtés és injektor sem. Imádom a Guzzikat, de itthon elég mostoha sorsúak a régebbi darabok, nem nagyon foglalkozik a javításukkal senki és... hát ugye olasz.
Aztán nézegettem a régebbi boxer bmw-ket, de őrületesen túlárazottak, elképesztő, hogy egy húszéves vasért másfél gurigát elkérjenek. A K-t nem figyeltem, mert ugye vízhűtés és injektor... aztán kezdtem utánaolvasgatni; 4-6 literes fogyasztás, 2-400.000-es futásteljesítmény, sima járás, jó teljesítmény,nekem ennyi elég.

Csikós Zsolt 2008.08.15. 08:58:42

kzolee:
részletet már fizetek, házra. Annál több állandó kiadásra egy fillérrel sincs többre szüksége a családomnak :-)

hókuszpók 2008.08.15. 09:00:36

GSX 1100G Suzuki, TR1 Yamaha, GPZ 900 Kawa, CB 900 "bold'or" Honda, VS 1400 Intruder.

GSX 1100 G Suzi Kardános túragép 1992 körül gyártották, nem rossz moci "e se".


A goldwing képességeihez mérten túl drága, bár a 4 hengeres változat (1980 előtti) az még bevállalható....A BMW szintén túlárazott.

-+Seth+- 2008.08.15. 09:00:49

1200-es Bandit, az motor. Magamnak sosem venném, de arra mire Neked kell, messze tökéletes.

pszihó 2008.08.15. 09:00:55

Nekem is voltak különböző korszakaim,mi hogy néz ki,minimum 4 henger stb.

Lassan 20 éve hajtok nagyvasakat,és megtaláltam az igazit:AFRICA TWIN 1990

Fiatal fejjel szembeköptem volna magam,most már csak mosolygok hogy ennyi időnek el kellett telnie hogy leessen mi való nekem.

pszihó 2008.08.15. 09:06:11

Bár mostanában egy 33 éves 180-as VESPA is izgat,már tevezem az olasz utat vele.
Jó érzés ha minden sarkon mosolyognak az emberre,és állítólag felcuccolva a 2000 méteres hágókon a legnagyobb élmény.

Na azon végképp nem érdekel,hogy ki az erősebb!:)

Mikey 2008.08.15. 09:07:02

Tisztelt Csikós Úr!
Mindenképpen vegye fontolóra az ismerősei által jónak ítélt évjáratú VFR 750eket..első nagymotoros élményem egy 800assal történt,aminek a tulaja 1ik jó barátom 53 éves édesapja és előtte 10en éven át VFR 750-nel járt túrázni rendszeresen.. abszolút nem "ráfekvős" motor, kifejezetten sport-túra gép.

mv3 2008.08.15. 09:07:10

Nem motorozok, tehát csak ötletelek. Ha a fenti problémával kellene aludnom, nem izzadnám át a párnám, egy pöröly Honda Goldwing irányába mozdulnék, mert ha már túra, meg feleséggel, akkor erős, kényelmes, amolyan fotelbőlkirándulós vaskesztyű motornak jónak tűnik. De. A tegnapi Winkler Robi blogra reagáló Hoemberr linket látva, hosszú időre elfelejtem a leghalványabb motoros elképzelésemet is.
Egy halkszavú próbálkozás:
nem kellene elfelejteni leginkább a motorozást, és venni mondjuk egy CABRIO-t??
Vehetnél egy szép alfa spidert, a Katit beültetnéd a kényelembe (a motorhoz képest), és felére csökkenne az aggódási faktor. Persze, az autók zöme nem egy tank, egy cabrio különösen nem az, de azért csak biztonságosabb, stabilabb, kényelmesebb. Jó, értem én, az Alpokat motoros paradicsomként látod, de egy finom kis nyitottetőssel is biztosan élmény lenne a túrázás, a feleséged sem haragudna külön, ha nem ázna el, a sok motorból meg kijönne talán az ára és a hely is a garázsban.

hottentotta 2008.08.15. 09:09:42

Én úgy gondolom, hogy az ilyen tudományos adásvételnek MINDIG sírás a vége. Én is minél többet tájékozódom egy bizonyos dologról ( alaplap, videokárty, DVD lejáccó stb ), annál bizonytalanabb vagyok

Csikós! Én imádom az írásaid, tisztellek, becsüllek, de ilyet, hogy ebből a típusból ne vegyél 88előttit és hátsóvillásat, mert szar, csak a BUZIK csinálnak. Miért, 88-ban kik dolgoztak a hondánál mérnökök helyett?? Ugyanmár...

Bq 2008.08.15. 09:11:13

Gixxer1100: iszonyat, mit bír az a blokk, de nem venném meg 2 személlyel túrázáshoz... mondjuk a mai sportgépekhez viszonyítva biztos, hogy kevésbé hasalós, de nem túragép. Esetleg a GSX1100F, motorikusan ugyanaz, de sport-túra. Létezik belőle a GSX1100G, az is ugyanaz a blokk, csak csupasz, és kardános.
Lowtyo: Katana? Melyik? A klasszikus, vagy a GSX-F-ek, amiket csak az USA-ban hívtak Katanának?:) Volt/van egy 82-es 750-esem belőlük, imádom, de az is 26 éves, gyenge a futóműve, ami gyári, és rendben van tartva, az drága, amit meg lehet venni olcsón, azzal meg jönnek a kisebb-nagyobb bajok, mint a Kawán...

Devil 2008.08.15. 09:11:28

Go for the FJ

Csikós Zsolt 2008.08.15. 09:12:33

mv3:
nem, kabriót biztosan nem. Elég sokat kabrióztam már az életben (szakmai ártalom), nagyon jó dolog, de a motorozásnak a nyomába sem ér. Nézd meg, a Winkler is állandóan a VMaxát használja, az MX5-öse meg gyökeret ereszt a garázsban. Az autó - ha a legkisebb roadster is - szappanos doboz. A motoron meg lényegében te vagy, meg egy kis gépészet. A Honda Gold Wing ezért nem is érdekel, mert az már túlságosan majdnem autó. És ezért tartok kicsit az FJ-től is, mert mintha már az is messze menne a klasszikus motor fogalmától a méreteivel. Ezért is írtam ezt a posztot, hogy akinek volt már FJ-je (VFR-je, CBR-je) támadja meg a nézeteimet, vagy ellenkezőleg, húzza alá őket.
És ne feledd, egy kabriónak garázshelyre van szüksége, és nincs több. Egy motor még épp elfér.

Csikós Zsolt 2008.08.15. 09:14:22

hottentotta:
én is valahogy így gondolom.

2008.08.15. 09:17:09

Nem tudom megtámadni az FJ - nem FJ érveket, mivel nem volt. Sajnos a "majdnem lett" kategória vagyok, egy fehér-piros fényezésű FJ1200-asra pályáztam, megnéztük, kipróbáltuk (sebeségváltó hiba hello, megvolt) de végül nem lett bolt, lett más motor azóta, de bánom. Lesz FJ-m, 1200-as, ez már tény.

Bq 2008.08.15. 09:17:52

Goldwing? Szerintem azzal mindent lehet, csak élvezeteset motorozni nem...:) Mondjuk a Grossglockneren láttam fenn egy párat az idén, de azért mégis... A másik baj, hogy azok a fotelszerű, hatalmas Goldwingek, amik a köztudatban vannak, már megint nem a fél millás kategória, ami meg véletlenül az, azt kosárból kell összerakni. Vagy a CX500-zal egykorú veterán, felújítás előtt...

hukk 2008.08.15. 09:18:10

mv3, látszik, hogy nem motorozol, különben nem adnál ilyen tanácsot. A motorozás (és nem a 200-zal száguldás) annyival nagyobb élmény bármiféle autónál, hogy az összehasonlíthatatlan.
Jó dolog a kabriózás, de nem motor helyett.

PepeXVI 2008.08.15. 09:24:05

Vegyél Hondát, nem bánod meg.
Ja, és loud pipes save lives! :D
Üdv

Lowtyo 2008.08.15. 09:27:24

Bq: természetesen a klasszikus. Sosem veszek semmit racionális érvek alapján. Szeressek bele, aztán legfeljebb szívok vele. a régi Katana ilyen motor. Csodaszép. És (bár sosem ültem ilyenen) olyannak tűnik, mint amivel bevállalható egy nagyobb túra.
Meg amit említettem. A haverom akinek FJ-e volt eladta és vett egy R65-öt. Azóta is visszasírja azt a motort. Nekem pedig annyival jobban tetszik a BMW-e, hogy kicsit sem érdekelne mennyivel jobban ment az FJ, menyivel megbízhatóbb, kényelmesebb volt, vinném a bömbit.

prunoki 2008.08.15. 09:27:40

hazabeszélek. Honda Deauville. Sokmindenben nem az amit leírtál (V2, 650, stb...) de azért nézd meg szerintem. Újat tudsz nézni szalonban is (700 köbcenti), a használtakban 650-eset fogsz inkább találni. Kényelmes, a totalbike-on valamelyik kollégád ment is vele egy nagy kört az országban.

Bq 2008.08.15. 09:34:46

"És ezért tartok kicsit az FJ-től is, mert mintha már az is messze menne a klasszikus motor fogalmától a méreteivel."

No, akkor elmondom, hogy jártam:) Volt a 82-es GSX750-es Katanám, nem egy kis darab vas. Mikor a cseréjén gondolkodtam, kipróbáltam egy 1200-as Banditot, és egyszerűen nem éreztem jól magam rajta, mert nem éreztem rajta azt a "vas van a lábam között" érzést, mint előtte a Katanán...:) Aztán lett egy GSX1400-am...
És gondolom, a Z se kicsi...:)

zon 2008.08.15. 09:38:24

Yamaha Super Ténéré 750,vagy a Honda Africa Twin.Mondjuk a testmagasság behatárolja ezeknek a használhatóságát,de mindkettő híresen tartós blokk.
Hát még,ha egy Yamaha TDM beleférne a keretbe...az az igazi...

Design 2008.08.15. 09:39:48

Szia Zsolt!
Én inkább kicsit fiatalabb motort ajánlanék a figyelmedbe:
Suzuki SV650S, 500-tól kezdődnek. Ha elhozod hitelre akkor még egy 600-as darab is csak 120 a kezdővel a feneked alatt van. Pénzed is marad a törlesztés meg 400-as hitelnél nem annyira húzós. Tudom hogy inkább a régebbi vasakra buksz, csak gondoltam megemlítem.

Bq 2008.08.15. 09:43:22

Lowtyo: az biztos, simán. Horvát túrára mentem a 750-essel, de volt ott egy 1100-as is, azzal se volt semmi baj. Kényelmes volt, a lépést is tudta tartani, amikor meg nem, az nem a motor hibája, hanem az én szűkös vezetésbeli képességeim miatt volt:)

Juteszembe: GSX750 vagy GSX1200 Inazuma. Csupasz, klasszikus, a kiüthetetlen lég-olajos GSX(R) blokkokkal. Vagy sport-túrából az RF600-RF900. Bár gyanús, hogy fél milla körül, főleg az utóbbiból csak idomsérültet lehet kapni itthon:(

zotyesz 2008.08.15. 09:44:42

TDM, SV mikor volt túramotor? Csikós úr :) ) nem 2-300 km-eket akar lehúzni, hanem min napi 6-800-at (1000-et)
Tehát kényelmes, szélvédős, tempós motor kellene neki (szvsz)

hókuszpók 2008.08.15. 09:45:04

Ne tarts az FJ-től, jó motor az hidd el!
A mióta eladtam az Fj-t és vettem egy GSX 1400-at úgy értezem, hogy szerelés nélkül nincs élet, így lett egy 1980 Jawa 350 634-esem is. /Na, a Jawa az életveszélyes jobban gyorsul mint fékez./

De mai ésszel neked az Fj-n (nyúlon) túl CB 900 honda, GSX1100 G, bigbandit lenne a jó választás. /A Gsx-R ek mind szét lettek hajtva..../

Süni · http://kep.tar.hu/escortmk2 2008.08.15. 09:46:15

Üdv !
A GAG nem eladó ?

Nokedli 2008.08.15. 09:48:13

Szerintem is a BMW K100 lenne a legoptimálisabb, vitán felül a legjobb blokkal rendelkezik és ergonómiailag is magasan veri a többit. Nálam szempont lenne az ABS is, amit szintén tudnak.

Pcmg 2008.08.15. 09:48:23

Nekem Simsonom van. Túrázni autóval járok, mert azzal nem probléma a komplett szerszámosláda+kopóalkatrész készlet szállítása.

Ha lenne rá keret elképzelhető, hogy nagymotoroznék, de a jelenlegi fizumból örülök, ha tellik az őszi műszakira, meg télre egy téligumi garnitúrára.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.08.15. 09:51:33

NE RAGASZKODJ a köbcentihez !

A dolomitokban ( főleg Passo Pordoi környékén ) csak bajod lesz a többlet súllyal, és a plusz évjárat sem fog kedvezni az expressz túrázásnak - hidd el. Én legyűrtem pár ezret GPz - GPX - FJ kategóriában.
A súly és futómű előnyt semennyi Nm nem helyettesítheti...

Én már megjártam párszor a Garda-t két személlyel, csomaggal. Viisszafelé 1040 km a HEGYeken át.

MEGOLDÁS: A VFR lenne - de az nem 500.
MEGOLDÁS: ZZR600. Magas plexivel. Nem fog több kelleni - és nem kell a 20év+ kategóriába turkálnod.

www.hasznaltauto.hu/2277119_kawasaki_zzr_1996

Gyere le, próbáld ki az enyémet ( NEM ELADÓ, SEMMI PÉNZÉRT! ) utána dönts.

Kifordított kacagány 2008.08.15. 09:53:54

nem értelek. kényelmes, komfortos is legyen, de ami meg tényleg az, az azért nem jó, mert az már majdnem autó. akkor most ez hogy?

lakka 2008.08.15. 09:53:56

Transalp!
És mindenképpen "go west!"
Én Németo-ban vettem 2 éve a TA-t.
Már telefonon lealkudtam, lezsíroztam. Mire kiértünk, a tulaj elintézte (döbbenet bizalom)a forgalomból kivonást, stb-t. Kiértünk, megnéztük, próba, szuper, fizettünk, pakoltunk, go home! Szóval lehet ezt hétvégén is...
A végén picit kevesebből lett fullos (Hepco dobozok, középállvány, bukócső, stb.) zsír TA-m, mint itthon egy "kopasz".
Ja, és ez a mai erős forinttal hatványozottan igaz.

XJ750 2008.08.15. 09:57:36

IQLight!
Következőképpen néz ki a dolog:600Euró vételár ami 140 000Ft + 13 000 azaz Tizenháromezer a reg.adó = 153 000 + (egy százas)100 000 az összes papírmunka eredetvizsga,műszaki, biztosítás rendszám, stb.A végösszeg 253 000Ft. Amiért idehaza lestrapált, váltóhibás XJ600-ast lehet kapni.Szemben a megkímélt majdnem gyári állapotú XJ750-nel.Megéri kimenni!!!És ezek a 750/900/1200-as XJ-k elnyűhetetlenek!

zöldi 2008.08.15. 09:57:46

Zsolt, itthon ilyen motort venni olyan, mint automata pisztollyal orosz rulettet játszani. A Hondák élből felejtősek, próbálj árajánlatot kérni ugyanarra az alkatrészre, szorozhatod 3-mal.
A helyedben mindenképp kimennék, Winklerék végigjátszották a mókát, gondolom van bejáratott forrás/ügyintéző.
A dobozzal egyetértek, messze menni szerintem messze a legjobb választás.
Ugyanazt mondom, mint a Kawás postban: Félidomos, '96-'97-es Bandit 1200. Az sem drágább, ellenben 10 évvel fiatalabb. Egész más katagória a futóműve, a kezessége, mint az eddig említetteknek. Tonnányi hozzá a bontott/utángyártott cucc, egy csomó okosság átemelhető a gsxr-ből(pl hátsó rugóstag). És az egyik legjobb blokk. 120/180-as a gumimérete, egyszerű hozzá találni akár használtat is. Az egyik képen egy Gsx1100F van, az is tuti, csak figyelni kell a km-re, mert annak görgős a vezérműlánca, ha cserés, akkor szét kell dönteni a blokkot.
Egy korábbi posztodból úgy emlékszem,180cm felett vagy. Ha igen, akkor az idomok semmit nem érnek, a fejedet mindig fogja cibálni a turbulencia, hiába van védve mondjuk a vállad is. Modnom ezt FJR 1300, BMWr1200rt tesztutak után, 188-as magassággal. Ha túrázni elég a 130-140-es utazó, akkor bőven elég egy naked is. Jó sisakot kell venni, akkor nincs probléma a tempóval. Egy példa: grex sisakban 120 volt a plafon autópályán, felette szétzsibbadt a nyagam. Schubert speedben egész nap mehet 150-is, ugyanazon a kopasz motoron.

szerintem ;-)

atomgape 2008.08.15. 10:00:23

Zsolt, én ugyan nem értek sokat a motorokhoz, CBR1000-esen ültem már ezért azt mondom hogy az fasza. De úgyis olyat fogsz venni a végén, ami tetszik és nem ami jó. Mert a Te szinteden erről szól az autózás-motorozás. Szóval vedd meg amelyik legjobban tetszik, nem lesz full megbízható de biztos jobb lesz, mint az eddigiek és úgyis mindent meg fogsz neki bocsátani.

Pretya 2008.08.15. 10:02:31

Nézz szét a www.grandemoto.com oldalon, náluk jó árban vannak szép motorok, és állandóan változik a készlet.

dhrbikes 2008.08.15. 10:06:00

Én sem motorozok, de azért beleszólok :)

Egy-egy szavazatot kap a VFR és a Varadero (nem a 125-ös természetesen :) ), ismerősöknek van-volt, és nagyon jó motornak tartják. Igaz mindkettő 90-es évek végi volt, de németből megállnának 500-ból.

dhrbikes 2008.08.15. 10:08:47

Bocs, a Varadero kicsit drágább természetesen.

bionic 2008.08.15. 10:11:00

Suzuki GSX750F.
Levegő-olaj hűtés, nem túl hasalós, kényelmes ülés.
Esetleg ez:
www.hasznaltauto.hu/2257591_suzuki_gsx_1990#

Vagy ez:
www.hasznaltauto.hu/1433166_suzuki_gsxf_1990

adam 2008.08.15. 10:11:51

Varadero! Én a harmadikat nyúzom, kb 100 ezer kmt túráztunk EUban. 98as kb egy millától egy kis részlettel. Próbáld ki, nem fogsz leszállni róla. amikor egyedül mentem speedesekkel, azt mondták elég brutál amikor egy ilyen dömpert nem bírnak lerázni a szerpentineken, és mindíg ott tornyosul a tükörben!

9mmPara 2008.08.15. 10:16:56

Alapvetően túrázós használatra csak kardános gép jöhet szóba -- legalábbis nekem.
Ha nem ragaszkodsz mindenáron a 4 hengerhez, akkor egy nagy Guzzin (California, Quota vagy SP III) mindenképp érdemes elgondolkodni. Minimális gondoskodással 2-300 ezer km mindegyikben benne van. Csak 500 ezer forintba regadóval és egyebekkel nehezen fogsz beleférni.
Ha muszáj a 4 henger, akkor BMW K-sorozat.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.08.15. 10:20:02

ZZR. Any Questions ?

www.motorostura.hu/Content/Images/gr_it_PLGarda06_09.jpg

Nem öreg, nem drága, nem naked. Nem Honda - nem ronda.

És elfér rajta kényelmesen a 3 doboz :

www.motorostura.hu/Content/Images/gr_it_PLGarda06_05.jpg

inu 2008.08.15. 10:20:23

Nekem volt egy uj VFR 800-as 2 evvel ezelott de eladtam 8 honap utan pont amiatt a problema miatt ami neked volt a Kawasakin.Masfel ora utan nem ereztem a karomat annyira zsibbadt amikor elmentunk turazni.Ha turazni akarsz olyat vegyel amin egyenes hattal tudsz ulni es ne legyen nehezebb 230-240 kilonal.

Gerzson 2008.08.15. 10:21:34

Az ember egyből dönt, még azelőtt, hogy átgondolta volna a dolgokat. Ez van egy TV megvételénél vagy egy új kolléga felvételénél. A döntése után pedig az érvek összegyűjtése következik, amivel a már meglévő döntést támasztjuk alá. Sajnos (vagy nem), de így van ez mindenkinél.
Szerintem te már eldöntötted, hogy a Yamaha FJ1200 -at fogod megvenni. Most összeszeded az érveket és ellenérveket, aztán az ellenérveket átgondolod, hogy azok milyen problémát fognak jelenteni. Ha pedig ezzel tisztában vagy, akkor meg fogod magad nyugtatni, hogy ez nem is olyan vészes, hiszen volt már ilyesmi gondod, stb, stb.
Amúgy, ha sok ember tanácsára megveszel egy másik gépet, akkor nem fogod-e állandóan azt nézegetni, hogy éppen mi a baja? Ilyenkor még a legapróbb problémát is képes felfújni, s utána már csak a bosszankodás marad és a „bezzegelés”.

Nem szoktam motoros cikkeket olvasni, de ez megteccet, élvezetes volt olvasni, gratula! Nekem az jön le, hogy értesz a témához, ha meg így van, akkor egyszerűen csak a saját magadban kellene bíznod. Ha egy olyan dolgot veszel meg, amit szívedből szeretnél (s te döntöttél mellette), akkor a problémákon is könnyebben át fogsz lendülni. Ééértem? :-) Sok sikert!

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.08.15. 10:24:14

inu: így van. Üléspozíció, futómű, és éppen elegendő nyomaték és súly. Na meg dobozolhatóság.

A túrán semmi más nem számít.

darázs 2008.08.15. 10:24:33

"Bár mostanában egy 33 éves 180-as VESPA is izgat,már tevezem az olasz utat vele."

Húú, egy ilyen engem is izgatna, kint olaszországban láttam pár szép eladó példányt, de félek a sok nyűgtől amivel a behozatal jár (bár nekem egy 50-es lenne az igazi be a városba). Itthon sajna horror áruk van :S

adam 2008.08.15. 10:26:12

www.hasznaltauto.hu/2245315_cagiva_elefant_1995 Kuriózum kell? Ducati blokk, kellő Nm, szélvedelem. Már hetek óta nézegetem, de ötödik járműnek nem merem haza hozni :-(

chopper · http://www.ironhorsesmc.hu 2008.08.15. 10:29:59

Soksoksoksok infó,Csikós mester ajánlom hogy felejtsd el ezt az egész post-ot,az összes kommentjével együtt! Vazze,az előbb komolyan el kellett gondolkodnom hogy nekem milyen motorom van otthon,FJ? VFR? CBR? Bandit? BMW?...:)
Még jó hogy (motor)márkás pólóban ülök itt,különben haza kellett volna telefonálnom! :)
Viccen kívül,sztem ha ilyen öreg vasra vágysz,akkor nézz szét kint,valszeg sokkal jobb állapotú vasat tudsz hozni mint amiket itthon árulnak.De hogy mit válassz?? Nemtom,nem tűnsz nekem sornégy-királynak...meg hasalni sem akarsz...de legyen kényelmes...viszont ne legyen joghurtosdoboz...akkor Honda NTV650 Deauville,vagy Suzuki VX800,vagy Transalp,vagy Africa Twin,DR750 Big...vagy olyasmi BMW,mint amiket a Dolomitok-túrán láthattál.
Üdv,
Chopper
IHMC Hungary

pkelement 2008.08.15. 10:31:03

ha nem tudod milyet akarsz, akkor ne vegyél motort (most még) !!

ha olyat veszel, amire úgy beszéltek rá, akkor szívni fogsz vele (főleg mentálisan) és idegeskedni - mivel előbb-utóbb minden motoron előjön legalább vmi kis apróság.

ha olyat veszel ami tetszik, akkor megbocsátod ezeket az apróságokat és még jól is fogod magad érezni.

(ja, és nem kell mindig széllel szemben pisálni: ez egyszer keress olyan járművet/motort, amit nem kell az alapoktól újjáépíteni)

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.08.15. 10:31:05

adam: rendszám nélkül elég izgalmas lene a Gardáig lemotorozni vele :-))
DE tényleg szép darab - érdemes lenne megvenni hobbimotornak :-)))))

zöldi 2008.08.15. 10:41:27

Ktutyával egyetértek, én évekig 750ccm, 72Le-vel túráztam, sosem éreztem, hogy kevés lenne. Csak azért vettem nagyobbat, mert már csak vizes-injektoros motorok voltak, azokat meg én nem szeretem.
Szerintem ne engedj a 4 hengerből, és mindenképp kint vedd meg.

tiger1342 2008.08.15. 10:43:29

Én a helyedben nagyköbös idomos CB-t vennék, vagy a VFR-t. Kezelhetőségben messze a többi előtt jártak a Hondák ezekben az évjáratokban. Ha nagyon jó áron belebotlasz, esetleg egy fiatal GPZ900-at.

zöldi 2008.08.15. 10:45:42

Guzzi fanok: mentem egy barátom nagy guzzijával elég sokat. A keresésnél szempont volt, hogy NE rázzon. Az pedig ráz ezerrel, minden fordulaton.

(elképzelem az írót, ahogy vörös szemekkel hajnalban még mindig a hasnáltatuót görgeti, aztán meglát egy ducati 900ss-t és azt mondja....EZ az :DDD,)

Csikós Zsolt 2008.08.15. 10:49:33

kutya_zzr:
látod, én is éppen ettől tartok, hogy odamenni jó egy FJ-vel, de ott, a kanyarokban meghal. Ezért nem mentem bele a Kawa GPz 1000RX cserébe sem, nagyon nehéznek éreztem.
A VFR tényleg racionálisnak tűnik, és igenis van egészen tűrhető 400 ezer körül is. Ismerős még annál is kevesebbért vette évekkel ezelőtt, rommá használja.

V45 Sabre 2008.08.15. 10:50:02

Szia!

Szerintem a V (esetleg boxer) + kardán a nyerő páros nagy túrára a hegyekbe.
A VFR -nél az RC36 a nyerő szám, a VF sorozatban a VF 750 (vagy 1000, bár az nagyon ritka) S széria (kardános) a nyerő ,de abból is csak az 1984 utáni modellek, azokban már javitották a kenési rendszert. A többi VF felejtős. A Bömbőlők nagyon jók, de drágák, a GoldWing meg már nem igazán motor. A Bandita (1200) erős és kényelmes, csak egy kicsit idegbeteg (rövid a tengelytávja, és vagy az elejét, vagy a végét emelgeti)szokni kell.
A DeuVille az tényleg jó vas, csak a 650 (vagy 700) elég sovány 2 személlyel a hegyekben. Az Afrika Twinről sok jót mondanak, de ahhoz kell a testmagasság, érdemes kiprobálni. (ugyan ez igaz a Varaderóra, és a V-Stromra is)

Mellékesen nem irigyellek, mert itt most mindenki megmondja a frankót, és tanácstalanabb leszel, mint elötte.

Én eddig elfogyasztotattam 2 db Sabrét (VF750S), és most élménymotorozom egy 800 -as Intruderrel. De az nem túra motor.....
A GSX1100 kardánosa viszont szerintem is teljesen használható.

Kifordított kacagány 2008.08.15. 10:54:24

vegyél egy ilyent, ez a tuti.

www.hasznaltauto.hu/2270782_bmw_r_2002

kényelmes is, motor is, drága is...:)

zotyesz 2008.08.15. 10:55:11

A K sorozat nem olyan drága, kb. harmadával olcsóbb, mint a boxerek.

c 2008.08.15. 10:55:24

Zsolt: van egy forumos srac, aki el akarja adni a cb750-eset, 250-ert, fotok/elmondas alapjan egesz turheto lehet, Bp-hez kozel van, ha gondolod atkuldom a kontaktot meg a fotokat, miegymas

(en gondolkodtam rajta, h megveszem, de inkabb mas iranyba mentem :-) )

zöldi 2008.08.15. 10:55:39

"A Bandita (1200) erős és kényelmes, csak egy kicsit idegbeteg "

Ehhez hozzá kell tennem, hogy megfelelő tulaj esetén. Az enyém csodásan jámbor :D
Figyelitek, hogy elmaradnak a szokásos gyűlölködő hozzászólások?? Motorosok jó emberek :DD

Csikós Zsolt 2008.08.15. 10:56:18

Kifordított Kacagány:
mindenből valamennyi. fogalmazhattam volna fordítva is: ne legyen túl kényelmetlen, ne legyen túl gyenge, ne legyen tú döglött a kanyarokban. Van ilyen motor az újabbak között, olyanokat ismerek: Suzuki nagy Bandit, Honda CB1300 idommal. De szerintem ezt a kanyarban is pályán is használható nagyvasat nem ma találták fel, hanem ötven éve (lengővillás BMW bokszerektől), és ha csak tizensok évet megyek vissza az időben, némi kompromisszummal meglesz, amit keresek.
Ne feledd, négy éve egy 32 éves motorral nyomok le évi 5-6000-et, és még ez a legjobb motorom, ami valaha volt, mert előtte Trophy, meg CB350, meg Suzu GSX250 állt a garázsban (meg a ház előtt). Csak ahhoz képest kellene érezhetően komfortosabbnak lennie. Próbáltam valahogy megfogalmazni a posztban, talán nem jött át elég tisztán.
ne vibráljon
ne fújjon le róla a szél
legyen rajta fék
kicsit jobban menjen

Veteránmotornak a Kawám gyilkosan jó, de nagyon messzire túrázni csak korlátokkal.

Csikós Zsolt 2008.08.15. 11:02:28

zöldi:
nagyon kicsi az esélye annak, hogy ki tudjak menni motorért, pláne meg hogy az itthoni hercehurcát végig tudjam csinálni, a két gyerek nagyjából elviszi az összes szabadságot, amit nem, azt elhasználtam a Dolomitokban.
A fejem nem baj, ha kinn van, tudom milyen a nagyplexis motor, ott a TDM900 teszetm, abban is leírtam, hogy még az az óriási plexi sem volt elég. De vezettem egy barátom TRX850-es Yamaháját, ott pont jó a szélterelés. Nem cibálja a felsőtestemet, nem nyúlik a karom, a fejem - hát az zúg, ki nem szarja le.
Csak annál azért kevésbé hasalós dolgot szeretnék.

Pedro 2008.08.15. 11:03:06

Hat szerintem Suzuki GSX1100F-et vegyel. Orok eletu leg-olaj huteses blokk van benne, ket szemelynek turazni idealis. Motoros plexije van, ha az mukodik akkor tuti nem volt torott.
Nekem volt egy olyan, 88-as evjarat es imadtam, mert a vilagbol ki lehetett vele menni. Elindulsz, beteszed 5.-be es ki sem veszed amig oda nem ersz. Kenyelmes is, en 250-300 km egy fenekkel megallas nelkul szoktam menni. Ha egy idiota nem jon ki elem es nem lesz totalkaros meg mindig meg lenne. Van egy -ket jo hasznaltteszt a neten. Szerintem olvasd el...erdemes.

Csikós Zsolt 2008.08.15. 11:05:44

kutya_zzr:
ilyen képem nekem is van, egy hágóval odébbról, de talán a Pordoiról is. Csak az a Kawa 32 éves ;-)

Csikós Zsolt 2008.08.15. 11:10:16

pkelement:
egy motoromat sem építettem újjá, nemhogy az alapoktól, de kicsit sem. A 82-es GSX250-esemet három éveig úgy használtam, ahogy volt, a CB350-re csak a kipufogókat vettem meg, mert úgy szép, a Trophymban csak fesszabályzót cseréltem, a Kawa meg a tizenöt év állás utáni átnézést kapta, amikor újra forgalomba állítottam. Írd és mondd: kerek egy darab százasért minden izé megvolt. Nem vagyok motorépítő típus, szerelni is csak autót szeretek. A motorokhoz nem nyúlok, azt se tudom, mit, hol kell állítani egy ilyen nagy dögön.
Rosszul dekódoltad az írást.

zöldi 2008.08.15. 11:11:38

"két gyerek nagyjából elviszi az összes szabadságot,"

Hihi, ez ismerős, bár nekem még csak egy van.

"nagyon kicsi az esélye annak, hogy ki tudjak menni motorért"

Pedig 2000euróért ott vár egy csodás fekete Bandit a mobilén. :) A kintről hozást csak azért szajkózom, mert az összes itthon vett használt motoromnak záros határidőn belül megfogtam a főtengelyét, pedig tőlem megkaptak minden gondoskodást.

"a fejem - hát az zúg, ki nem szarja le.

"
Én erre vagyok érzékeny..

Csikós Zsolt 2008.08.15. 11:14:47

zöldi:
imádom a Ducatikat. Az első és utolsó motor lenne, amit valaha megvennék. Sok-sok ismerősömnek van/volt, azt a tizenötezer km-t, amit a veterán Kawával gond nélkül lenyomtam, ők legalább 5-6 lerohadással élték volna meg. Tízszeres pénzből. Gyáva vagyok hozzá, akármilyen furcsa is, de menni szeretnék, nem szerelni és költeni.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.08.15. 11:18:27

Csikós úr : ez esetben ( ha nem is a Pordoin ) de feltétlen éljen a felkínált üléspróbával, valamelyik Magyar 'hágón' :-)) Vagy jövő héten a LimeGreen Kawa partyn a Hringen.

Ha nem is ez lesz a végső állomás a motor választásnál, egy tapasztalatot megér.

Hiszen tudjuk: "...IGAZI életre szóló motort találni, pont olyan nehéz és hosszú út, mint ugyanilyen nőt lelni.
De attól még az oda vezető hosszú út lehet élvezetes !..."

ppeterka 2008.08.15. 11:23:22

Jó topic :)

Én is nyálzok kifelé, hogy valamit ocón... De offtopic lenne, inkább írjatok már egy linklistát, mert a mobile.de-t már teljesen ragacsosra nézegettem :)

Csikós Zsolt 2008.08.15. 11:23:34

kutya_zzr:
igazi nőm már van, még engem is meglep, hogy milyen hosszú ideje. Asszem idén 14 éve...

Kifordított kacagány 2008.08.15. 11:28:42

kérdés, hogy mennyi az a kompromisszum, aminél még megéri, illetve az, hogy a kompromisszumokkal együtt tudja-e nyújtani azt, amit szeretnél.
szerintem mindenesetre egy olyan darab ami mindenből egy kicsi, soha nem lesz az igazi(már ha egyáltalán létezik). szerintem jobban jársz, ha a "motorforma" igényeidből engedsz az "autóforma" irányába, mert hát mégiscsak a kényelmes túrázás a cél. nézegetni, örömködni meg ott a másik, ha feléled hamvaiból.

Speedy 2008.08.15. 11:30:29

Tisztelt Csikós kollega:

nagyon cikkjeid mindig feldobnak, mert könnyü azonsulni velük, ez a magyar valóság.
Öreg motorral járok külföldre is ('81 CB 750), és kevés pénzből szeretnék valami picit komfotosabbat.

Én a következő értékrendszert állitottam fel.
- legyen viszonylag jo futomuve és féke, a CB-nek ez nem erőssége.
- azért énnél rosszabbul se menjen.
- lehetőleg ne legyen sor 4-es, ezek vadállatok :) inkább valami 2 hengeres (esetleg 3 :)
- 2 ember kényelmesen, no meg a pakkok is menejenek valahova.
- Ha lehet inkább kardán. Ha más nem szij. De ha nem muszály ne lánc.
- legyen egénisége, és ha lehet ne szappantartó legyen :)

Én az álltalad szamolt összegbol nem találtam olyat ami nekem mindenben megfelelne. Ami majdnem:
Trimph tiger 955, - 3000 erurótól taláni, de láncos
Yamaha bulldog: nagyon jónak mondják akik szeretik, akik nem azt mondják gyenge. Viszont kardán + kényelem, mindenkez 3500 euró kürül igaz, 2000 utáni.
A K 75ösökkel is szemezgettem, de nekem a hangja nem tetszett. Kicsit karakteresebbre szamitottam amikor nézegettem. Viszont iszonyat kényelmes volt.
Amin nagyon gondolkozom az egy DL 650. "Olcsó" tucat, de van belol kinalat itthon, és már bizonyitott, hogy akár 2 személynek is teljesen megfelel.

ÉS utolsonak: HONDA Deauville 650-bol
Nem tul nagy, nem tul erős. De kipróbéltam, 110-120at még kényelmesen lehet tartani 2 személyyel. szép hang, kényelmes, és az asszony imádni fogja a 2 beépitett oldaldobozt.
De ez meg CCM-be kisebb. Ha most ilyenem lenne szerintem nem akarnék cserélni, de valmiért nem akarok ekkorát venni, inkább erősebbet. (lehet bennem van a hiba)
Pan Eurapian meg megint sok péz.


Ez sajnos mind több pénz mint amit te vagy én most rögtön áldozni tudnánk.

Sok sikert, aztán jelentkezz!

Krisi 2008.08.15. 11:30:34

Nekem régi álmom egy Kawa GPZ, igazi Mad Max stílus, nálam ez A motor.

Amúgy elmondom, mi lesz a vége: Fogsz venni egy oldalkocsis Ural-t vagy BMW-t, drága, macerás, stb, de az érzés! AZ a nemmindegy! És a gyerekek is imádni fogják :)

gabenpetit 2008.08.15. 11:37:28

Ugyanebben a cipoben jarok. Amiota nem csak a kepeket es leirasokat bongeszem, hanem el is megyek cimekre, azota sok olyan tapasztalatra tettem szert, amit nem lehet a monitoron felszedni. A tetszetosnek velt motort KI KELL PROBALNI es csak utana donteni. Ossze kell hasonlitani mas motorokkal, mert majden ugyanaz a ket evjarat, de megis eltero ket jellem. Es mivel a motorvasarlas 80%-ban szubjektiv dolog, a napi hangulat is befolyasolja igy elonyosebb, ha az erzelmekre hagyatkozunk, mint az ertelemre. Hagyd magad "beleesni" az egyik KIPROBALT gepbe es vedd meg. (Ugye a nejedet is szerelembol vetted el, es ki is probaltad? :) Bocs a hasonlitasert, de szerintem igenis van hasonlosag...)
Tovabbi jo almodozast es ha valami alakul, ird meg mi es MIERT! Udv.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.08.15. 11:38:30

CsZs: Akkor már csak a motor projektet kell megoldani - hasonlóan hosszú időre.
Ehhez meg IDŐTÁLLÓ forma kell.

Jééé: ismét a ZZR 600 ! Tud valaki akár egyetlen motort, amit 14(!) éven át teljesen változatlanul gyártottak, és forgalmaztak ? ( súgok: ZZR600 )

Nincs több kérdés, leülhet...

Kifordított kacagány 2008.08.15. 11:40:13

Csikós Zsolt 2008.08.15. 11:02:28
szabadság? de hiszen ez neked munka, nem? még az utiköltséget is finanszírozni kellene:)

Csikós Zsolt 2008.08.15. 11:43:42

Krisi:
az oldalkocsival úgy vagyok, mint az osztrigával. Sokszor, sokfélét, csak azért is kipróbáltam, nehogy rámsüssék, hogy homokba dugom a fejemet, és még jobban magutáltam. Veteránmotorom meg van, nem is egy. Ál-veterán nem kell, ha igen, akkor tényleg egy Kawa W5650.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.08.15. 11:44:07

"...Speedy: ÉS utolsonak: HONDA Deauville 650-bol
Nem tul nagy, nem tul erős..."

Én is kíváncsi voltam rá. Aztán jött az AlpineMasterbike teszt.
Pordoi hágó, 2személy, 2.-ban, 20-ról 80-ra gyorsítottak.
12 másodperc...

Igen, jó a tájban gyönyörködni, de ez szánalmas akkor is.
A Csikós féle ős Z blokk ( amit még 2006-ban is gyártottak, hoppá! ) biztosan többet tudott ettől a HEGYen. Pedig az majd' 30 éves.

Csikós Zsolt 2008.08.15. 11:44:52

Kifordított kacagány:
Dehogyis. Magánügy.

Kifordított kacagány 2008.08.15. 11:46:50

Krisi 2008.08.15. 11:30:34
mondjuk ez? :D

www.hasznaltauto.hu/2231568_ural_m63_1966

Bq 2008.08.15. 11:47:14

kutya_zzr: ne legyél elfogult: pl. a V-Max is ilyen:) És volt jópár BMW is, ami 10 éven keresztül nem változott:)

Kifordított kacagány 2008.08.15. 11:49:29

attól még támogathatnák, legalább 1-2 nap erejéig. az nem kerül semmibe, sőt, még hoz is a konyhára.

Vizi Péter 2008.08.15. 11:55:22

Bandit1200 nem játszik? Az enyémben 60 000 van, rendkívül strapabíró, igénytelen, szétverhetetlen a blokkja. Aki felül rá mind megjegyzi, hogy nem is nagy és nagyon kezes. Könnyen szerelhető, van hozzá minden mert nagyon elterjedt - nem véletlenül. Ezért az ára se sok. És ha akarom, nagyon megy és nagyon megáll! Túrán jellemzően 5l a fogyasztás 1 személy + sok cuccal, egyszer lementem vele 3,5l-re, ha hiszed, ha nem (teletankok közt mértem). Gyenge pont a fényezés minősége, de aki nem hétvégi motoros, annak nem ez a legfontosabb. Van hozzá nem drágán sokféle túraplexi, pakkrendszer, amit akarsz. Úgy alakítod, ahogy akarod és nem olyan áron, mint pl. egy Triumphot.

Csikós Zsolt 2008.08.15. 11:58:07

kutya_zzr:
ejnye, kawasakisként kevered az én, már 32 éves kéthengeresemet a négyhengeres Z-vel? Ejnye... Az 1980-ban jött :-)

zöldi 2008.08.15. 12:10:51

Tényleg, zr750S nem játszik. Az fiatal és olcsó, és Kawa.

A Ducatival egyetértek. Ha sok felesleges pénzem lesz, veszek egy 900/1000-es monstert, meg egy utánfutót.

Bq 2008.08.15. 12:15:44

Némi kompromisszummal esetleg a Bandit600? Nem 750, viszont nem is kisebb az 1200-asnál, teljesítményre annyit biztos tud, mint a Kawa, pakolható, a futóműve se rossz, nem hasalós...

Sam8888 2008.08.15. 12:19:51

Vegyél egy jó Simsont! :D Azon tudsz majd mindig bütykölni vmit! :DD

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.08.15. 12:21:06

CsZs: uhhh...ez égés B+.
Én rendesen azt hittem hogy Neked is a sor4 középen láncolt Ős Z blokk van, és nem az LTD féle.

Bq: jellemzően nem a kult-motorokról , hanem a mindennapi gépekről beszéltem. A BMW / Vmax viszont tényleg jó példa - viszont azoknak az "örök életűsége" szinte megfizethetetlen.
A ZiZi600 meg majdnem belefér a 500-ba, 12 évesen.

sanya 2008.08.15. 12:22:06

Nem tudom, mi a probléma a kéthengeresekkel.
Két nagy előnye van:

1, Mivel a motor belső lehűlő felületei fajlagosan kisebbek, mint egy ugyanakkora lökettérfogatú 4hengeresnél, (feltéve, hogy jó a keverékképzés és gyújtás), akkor kevesebb hő megy el a hűtőn, jobb a termikus hatásfok és a fogyasztás. Ami nem jön rosszul. Gondolom az össz. furat és a csúcsteljesítmény most nem játszik.

2, Mivel az erőátadás nem annyira egyenletes, mint egy sor4esnél, hanem impulzusokban jön, ha a kerék egy pillanatra túllépi a tapadási súrlódás határát, a munkaütemek közötti lyukban visszaáll a tapadás. (Mint a módosított gyújtási sorrendű sor4 big bang versenymotoroknál, de a terepmotoroknál is ez a lényeg) Tudom, nem versenyezni kell, de rossz útviszonyok között (eső, morzsalék az úton, stb) eséstől is megmenthet. Én már úsztam meg V2 miatt határig eltolt kigyorsításnál esést.

A 2hengeresek a hosszabb löket miatt pedig ált. alul is erősebbek, ami megint csak túrázáshoz jön jól. Persze lehet, hogy zavaró, hogy 20 alatt kuplungolni kell,de max. ez hátrány.

A nagy tömeg pihentetőbbé tesz egy túrát a gép lassabb reagálása miatt. Persze, ha jó a futómű és a csapágyak, kezes attól lesz. Ezért az újabb a jobb. Két évnél régebbit inkább ne. A használt (nem sport) motorokban túl sok a km. Én inkább ősszespórolnék valami DL1000 / Varadero félére.
Persze jó lehet Z750S; Bandit; CBF600 is.

zöldi 2008.08.15. 12:30:23

"A 2hengeresek a hosszabb löket miatt pedig ált. alul is erősebbek, ami megint csak túrázáshoz jön jól"

Milyen motorod van?

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2008.08.15. 12:32:16

Miért nem nézegetsz, BMW K100-akat? RT-t, vagy RS-t.
Veszel egyet a 80-as évekből, és pár év múlva kisebb vagyont fog érni.

Bq 2008.08.15. 12:38:40

Új Z750, Z1000? Vagy Hornet? Biztos nagyon jó kis játszós motorok, de 2 személlyel túrázni rajta? Megpakolni még csakcsak meg lehet, de megnézem azt a nőt, aki kibír a hátsó ülésükön zokszó és kényelmetlenség nélkül napi 300-nál többet...

hókuszpók 2008.08.15. 12:43:44

Talán a Kawasaki Zephyr sorozat 1100-a példánya sem lehet olyan rossz, szerintem szép motor.

Kéthenger vs 4 henger: én már csúsztam nagyot.... visszaváltásnál, mert az intruder 1400 cm3-je megfogta a hátsó kereket jó minőségű aszfaltúton. A négyhengeresek nem csinálják ezt. :-)

De a TL 1000 R, VTR1000-esek is mindig ijedten lehúzódtak az autópályán a R1-es és a hayabusa elől. Persze a V2 hangot én is jobban kedvelem, de most a használhatóbbságról van szó.

apuka68 2008.08.15. 12:44:24

Szia Zsolt!
Tudom,hogy veterános vagy eléggé,hátha ez érdekel...Van a barátomnak egy olyan 80as évek második fele 750-es nagy túra-Yamahája,gyönyörűen megcsinálva.Egy évig járt vele,most vett egy 124-es kupét, és igaz,nem árulja a motort,de szerintem meg lehet vele egyezni,állítólag a motorból 10 példány alatt futkározik itthon,elég szép,én nem vagyok valami nagy motoros,de nekem tetszik,nagy,stabil,bitang libakergető...
Csak,hátha tudok segítni...Jó hétvégét!
Gábor

aa 2008.08.15. 12:56:55

teljesen magától értetődik, hogy zephyr 750-est kell venned. Igaz nem idomos, de talán a legszebb elérhető moci és az előzményed is megvan hozzá.
Amugy most hoztam be magamnak egyet no-ból, 400 volt amig hazaért (bérelt kisteherrel) és 100 a papírozás, ami kevesebb mint 2hétig tartott, netto 1 nap járkálással.
De itthon is van pár eladó.

sanya 2008.08.15. 12:56:57

Ja, a TL1000R és VTR1000F lökethossza (csak) 3 mm-el hosszabb mint az új Busáé. A karakterisztika a hasonló dugattyúsebesség, lökethossz, kompresszió, (hasonló karakterű töltéscsere) miatt közeli ezeknél.
Azért a Busa össz furata 206 cm2, míg a TL-é 150 cm2, mindezek miatt a teljesítmény is ezzel arányos.
Azért nyugi, egy TL megb.ssza a Busát a Lepencei szerpentinen (is)

Csak annyit akartam írni, hogy 2 hengernek korlátozottabb a csúcsteljesítménye a geometriai határok --> a keverékképzés, lángfront terjedés miatt, de jobb vele a trakció! Csikósnak pedig inkább kellhet egy stabilabb utazó motor. (Nekem nem)

Dr.Genya 2008.08.15. 13:00:01

Kedves Zsolt!

Én gyűjtenék a helyedben, és vennék egy 2003 utáni 400-as Burgman-t! (kb. 850e Ft) A 130-as utazót az is bőven tudja, kényelmes, és még csomagtartója is van.
Vagy az is már túl "autó"? Kíváncsi lennék mi erről a motorról a véleményed!
Ha meg retro, akkor: Triumph Bonneville, szerintem...

A Dolomitos-cikk nagyon jó! Gratulálok! Azóta én is sziklákról álmodok.

sanya 2008.08.15. 13:04:10

hókuszpók:
Sportosabb tempónál: visszaváltás előtt gázfröccs, ejtésnél kupplung rá. Nem csak vagány, hasznos is.
Anti hopping nélkül válts vissza egy 600-as sor4es akármilyen naked-en 10000-nél. Félig elmondod a kanyar előtt a Miatyánkot, mire a hátsó abbahagyja a pattogást.

c 2008.08.15. 13:09:25

bq: pedig vannak ilyenek :-) nemhogy zokszo, elvezik

zöldi 2008.08.15. 13:17:11

A zephyr 750 frankó motor, volt 3 évig. De Zsolt azt írta, idomos kell neki.

jóakaró 2008.08.15. 13:28:03

Szerintem gondolkodás nélkül vedd meg azt amelyik a legjobban tetszik.
Üdv.

hókuszpók 2008.08.15. 13:29:51

Igazad van, el pattoghat visszaváltásnál a antihopping nélküli sornégy hátulja, így a Gsx 1400-omé is, de egy V2 chopperen nem akartam gázföccsöt adni 50 nél való visszaváltásnál, ráengedtem a kuplungot erre le blokkolt az a dög.

alternatíva: XJR 1200 + túra plexi, ez is FJ blokkos megbízható, de kicsit drágább túragép.

Csikós Zsolt 2008.08.15. 13:36:27

sanya:
ez a "hosszabb löketű motor nyomatékosabb is" tétel azért nem teljesen igaz, bár egy sokat hangoztatott, és csak egész csekély igazságot hordozó sztereotípia. Abból ered, hogy hosszabb erőkarral nagyobbat lehet nyomni, ugye, tehát nem kell annyi fordulat, hogy az a kevés pufogás erőteljesen mozgasson - lényegében ebből indul ki az elmélet.

Igen ám, de ha a lökettérfogat megtartása mellett hosszabbra veszed a löketet, kisebbre kell venned a furatot. Ha kisebb a furat, a dugattyú teteje is kisebb területű lesz. Márpedig F=pA, tehát ha kisebb a dugattyúfelület, az táguló gáz is kisebb erővel nyom. Amit nyersz a réven, nagyjából el is veszted a vámon. Az ernégyzetszerpík miatt valóban van minimális nyomatékelőny hosszabb lökettel, de nem sok.

A lökethosszúságnak inkább dimenzionális (mekkora, és milyen formájú hely van a motornak) és rezgéstani okai vannak, azt, hogy egy motor mennyire nyomatékos, vagy sem, elsősorban a szelepnyitásokkal, az égéstér formájával, a befecskendezési mappinggel állítják be. Persze ez is féligazság, de vannak kifejezetten nyomatékszegény hosszú löketű motorok is.

Fordítva van: a hosszú löketű motorokat gyakran azért hangolják nyomatékosabbra, hogy ne kelljen nagyon pörögniük, mert hosszú lökettel ugyanakkora fordulaton sokkan nagyobbak a dugattyú középsebességek, ami kenési és vibrációs problémákhoz vezet. De még ez is csak féligazság, hiszen egy 1600-as vékettes és egy 250-es vékettes dugattyú középsebességei naghyon mások, mégis hasonló fordulatokat tudnak, és hasonlóan tartósak, sőt a nagy általában tartósabb is.

Maradjunk annyiban, hogy a hosszabb löketű motorok inkább nyomatékra, a rövidebbek inkább teljesítményre vannak hangolva. De ezért ez nem alaptétel.

munga 2008.08.15. 13:37:55

Zsolt!

Lehet, hogy rosszul érzem ,de úgy vettem észre, hogy talán leginkább a VFR fogott meg téged.
Volt már Hondád és neked is bevállt.,
Nekem is ezidáig a Honda vállt be leginkább.
Egyik ismerősömmel beszélgettünk a VFR dologról.Ő mondta hogy van gyorsabb-sportosabb motor de azokon már mind hasalni kell (Ezzel egyet is értek) .Ő is azt a tulajdonságát szerette, hogy nem egy vánszorgós motor de nem is kényelmetlen.
Szerintem a VFR az egyik legelismertebb sporttúra motor, nagyon sokat bizonyított és jó konstrukció.
Valamint ne feltétlenül hallgass a nagy Honda szakértő buzerátorokra sok motornak van tipushibája de pl. ha olyan hulladékok lettek volna a korai VFR-ek mint szerintük nem érték volna meg ezt a kort.
A megbízhatóság pedig a kortól és leginkább a karbantartottságtól függ.
Én a helyedben biztosan a VFR-be mennék bele.
Kompromisszumot pedig minden járművel kell kötni.
(Egyébként nagyon hasonlóak a nézeteink arról,hogy mi minősül motornak:) )

sanya 2008.08.15. 13:38:05

Bocs, OK.
Chopper nem az én világom. Nem élvezném, 100 felett meg lehet, hogy félnék rajta :)
--o--
R1: Azért az ezres japán sportgépek között nekem a Yamaha motorikusan mindig is gyengébbnek tűnt. Bika paraméterek, ezért alul "lukas" teljesítménygörbe, fent pedig elmarad a várt csúcsteljesítmény. Legalábbis szériában.

Dennis 2008.08.15. 13:38:33

Honda a legjobb választás!!!

sanya 2008.08.15. 13:43:02

Csak a Suzuki, csak azt szereti...
:)
Ha meg mindenáron öreg vasra fanyalodnék, akkor persze Honda.

Csikós Zsolt 2008.08.15. 13:43:20

Még mindig nem vagyok okosabb. Maradjunk az 500 ezer itthoni forint táján, maradjunk a japán gépeknél, idom, négy henger kell, nem szeretnék túraendúrót, sem choppert, nem az én világom.
Amit eddig leszírtem a kommentekből:
- az FJ-re kevés a panasz a kettes fokozat váltóhibáját leszámítva, csak talán a CBR-énél gyengébb futómű
- a VFR még ennyi komment után is kicsit kényelmetlennek ígérkezik, bár úgy látom, semmi más baj nincs vele, egyre szimpatikusabb
- a CBR motorhibásodásra hajlamos, hohó!

zsüber 2008.08.15. 13:50:52

Hókuszpók: a Kawasaki Zephyr sokáig a szívügyem volt. Nagyon vágytam, de sehol nem kaptam. Egyszer csak megtaláltam ezt: familyapartman.fw.hu/0002.jpg
Azóta 10000Km ment le különösebb problémák nélkül.
Állítólag a Zephyr hajlamos a szívótorok műanyagjait ripityára törni. Mit hallottál róla?

zöldi 2008.08.15. 13:52:32

Akkor egyszerű. Válaszd ki a legszebb fj-t meg a legszebb vfr-t, és próbáld ki mindkettőt. Tök más kategória, Neked kell érezni, hogy inkább kényelem+power kell, vagy futómű és power(csak magasabb fordulaton)

zöldi 2008.08.15. 13:53:34

Zsüber: 10 évet bírnak, után egy kellemes este kicserélhető otthon, karbitisztítással egybekötve.

zöldi 2008.08.15. 13:55:34

Az fj-t fogasd le szabályzásig többször is kettesben(de csak németországban), kiderül, milyen.

hókuszpók 2008.08.15. 14:04:22

Az én 84-es Fj-m ben még nem volt leszabályzó, egyszer, bevallom egyszer 10.000-ig forgattam 4 ben. Szelepállítás karbiszinkron után próbaképp. Semmi gond nem volt belőle.

Óra szerint 245-öt ment azaz kb. 230-at.

Boxzsák 2008.08.15. 14:07:29

Én már próbáltam a Dolomitokat motorral és bringával is. 300e-ből kijön két egész jó mountain bike, az élmény kb. annyival jobb bringával, mint amennyivel jobb motorozni az autónál. És akkor a motorosokat is úgy nézheted, ahogy a Kawáról nézted az X5-ös BMW-t :-)

G'Ryza K Gaeles 2008.08.15. 14:07:31

Kedves Csikós Zsolt
Kezdő motoros vok gyakori totalcar és totalbike olvasó, nem gondolkoztál egy túra endurón? Ezekkel tuti jó az üléspóz, elfér rajta 2 ember, van szép nagy motorral, relatíve olcsóak, kezeségben se tűnnek rossznak.
Tipp:
Yamaha XTZ 750
De szerintem bármi más is hasonlóan jó és sztem ez pont a célnak megfelelő.

Bq 2008.08.15. 14:11:11

Nem akarok észt osztani, de egy hágójárós-szerpentines-kanyargós túrán minél alacsonyabb fordulaton, minél nagyobb nyomaték... Kigyorsításkor kell, visszafordítóban sose baj, ha kis gázadásra is meg tud indulni, annyi egyenes meg úgysincs két kanyar között, hogy magasabb fordulaton előjöjjön az erő:) Tavalyi tapasztalat... Karintia, látványutak, volt a társaságban egy FZ6, az R6-tól örökölt sportos blokkal... visszafordítókban rendszeresen lemaradt, pedig a srác egyáltalán nem motorozott rosszabbul a többieknél, csak épp ahol az a blokk elkezdett volna dolgozni, ott már a következő jött...

PistiG 2008.08.15. 14:12:04

De nagy köcsög stílus ez, tele szarozással, puhapöcsözéssel, gratula Csikós Zzolt!

SZJ 2008.08.15. 14:14:26

VADI ÚJAT!

Részletre...

sanya 2008.08.15. 14:15:12

Igazad van. Általánosságban írtam.

Viszont:
Ha egy óriási absztrakcióval minden más paramétertől eltekintünk! (TSCC, VVC, ...), két azonos furatú és kompressziójú motort nézve:
"A" lökete 50
"B" lökete 100
"B" lökettérfogata kétszer akkora, max. fordulata fele akkora a max. dugattyúseb. miatt (mondjuk 6000),csúcsteljesítménye azonos kell legyen. Viszont abban biztos lehetek, hogy 4000-nél "B" teljesítménye nagyobb. Mondjuk lehet hogy kb. annyi mint "A" teljesítménye 8000-nél.
"A" csúcs nyomatéka lehet hogy kb. fele akkora, de sokkal magasabb fordulaton.
A furat - löket az arány erősen meghatározza a karakterisztikát, nem így van?

Alapvetően a furat és dugattyúsebesség (és kompresszió) nekem többet mond, mint a tartalom nélküli lökettérfogat.

És nem tudom, mi az, hogy nyomatékos. A nyomatéknak csak a fordulatszámmal és járművel együtt van értelme, ha azt nézzük, milyen erőt adunk az útra. Amúgy olyan, mint ha azt mondanám 5 pénz.
Ezért nem értem, amikor megjelenik valahol, hogy ez meg az a Diesel kombi v chopper mennyire nyomatékos, mert 270 Nm. No de mekkora fordulaton? Áttétellel, fordulattal együtt kiszámolva az erőt, ami gyorsít, egy 120 Nm-es Opel is kenterbe verheti. Persze más karakter.

Tényleg, és miért kellenek a fordulatszámmérőre számok az átlag felhasználónak?
Az is marketing, és vakítás, hogy az RX8 8000 felett forog és 1300 ccm. Na ja a főtengely 8000-et, a rotor meg 2700-at :) És ha belegondol valaki, kijön hogy az 1308 ccm 2rotoros Wankel igazából egy 2616 ccm-es4üteművel hasonlítható össze.

Bocs, elkalandoztam.

SZJ 2008.08.15. 14:17:42

Bár a W650 tényleg szép...

Csikós Zsolt 2008.08.15. 14:26:02

PistiG:
bocsánat, hol is van a szarozás, puhapöcsözés? Én itt nem találom sehol, talán a szőnyeg alá söpörtük?

positive 2008.08.15. 14:40:52

"ez a "hosszabb löketű motor nyomatékosabb is" tétel azért nem teljesen igaz, bár egy sokat hangoztatott, és csak egész csekély igazságot hordozó sztereotípia. Abból ered, hogy hosszabb erőkarral nagyobbat lehet nyomni, ugye, tehát nem kell annyi fordulat, hogy az a kevés pufogás erőteljesen mozgasson - lényegében ebből indul ki az elmélet.

Igen ám, de ha a lökettérfogat megtartása mellett hosszabbra veszed a löketet, kisebbre kell venned a furatot. Ha kisebb a furat, a dugattyú teteje is kisebb területű lesz. Márpedig F=pA, tehát ha kisebb a dugattyúfelület, az táguló gáz is kisebb erővel nyom. Amit nyersz a réven, nagyjából el is veszted a vámon. Az ernégyzetszerpík miatt valóban van minimális nyomatékelőny hosszabb lökettel, de nem sok."

Hogymii??? :O
Mi az, hogy nem kell annyi fordulat hogy erőteljesen mozgasson? Egy munkaütem mindig félfordulatból áll.
Adott mennyiségű adott mértékben (kompresszióval) összesűrített keverék pedig egy munkaütem alatt (ha eltekintünk a különböző nagyságú hengerfalak hőelvonási képességétől) ugyanakkora energiát ad át a dugattyúnak bármilyen hosszú legyen is a löket.
A pillanatnyi erőhatás (F=pA) ebben az esetben egyáltalán nem lényeges.
A különbség a főtengely kialakításában van. Hosszabb löketnél a főtengelyen lévő erőkar egyértelműen nagyobb, így egy hosszabb löketű motor mindig nyomatékosabb, mint egy rövidlöketű ha egyéb dolgokban nem különböznek.

hókuszpók 2008.08.15. 14:42:44

Zsüber!

Mindig is szerettem volna BMW vagy európai motort, de ár-értékarányban a japcsi gépek szerintem jobbak! /Régen 90 évek elején, az Mz, Jawa korszakban mindig túráztunk a barátokkal, szereléssel, sörözéssel, találkozókkal. Most már egy nyavalyás tiszafüredi túrát sem tudunk családi okok miatt összeszervezni.
Sajnos./

Két személlyel csomagokkal, minimum kell az a 900 cm3. Bár a nagy túraendúró is alternatíva, de azt nem kapod meg a 88-as Gpz 900 Kawa, FJ 1200 áráért, CS.ZS. maximum 4-500E Ft-ot akar motorra költeni.

sanya 2008.08.15. 14:55:01

Bizony, Positive-nak igaza van. Az, hogy egy adott lökettérfogatú és kompresszió-arányú henger munkaüteme! alatt mi a max. nyomaték, (egyéb körülményektől eltekintve) furat-löket aránytól függetlenül csak a hajtókar hosszától függ, és ésszerű arányok mellett 5%-on belül vátozik.
A munka a lökettérfogattal arányos.
A teljesímény (adott idő alatt végzett munka) pedig a furattal és az átl. dugattyúsebességgel.

Ne mondja senki, hogy kisebb furatú azonos lökettérfogatú, vagyis hosszabb löketű (hasonló) motorral azonos csúcsteljesítmény érhető el. Az átlagos dugattyúseb. maximumát (feltöltés, stb. nélkül mondjuk max. kb. 26m/s) a hosszabb löketű motor alacsonyabb fordulaton éri el. A csúcsteljesítménye kisebb!

B.Petike 2008.08.15. 15:05:40

Nézzél Honda Transalp-ot az igazi túramoci vagy nem??

Cell 2008.08.15. 15:12:03

Ideje volna már lecserélni valami értelmes magyar szóra a cikk címében szereplő "Autonánia" szót. Nagyon szeretem a totalcar-t, de azért beszéljünk már magyarul!

sanya 2008.08.15. 15:13:33

Most látom csak, annyiban viszont Positive-nak nincs igaza, hogy ha a lökettel növeled az erőkart, nőne a nyomaték. Mivel a furattal csökkented a felületet és így az erőt, a munkaütem nyomatéka ugyanaz. Ahogy írtam max. 5% difi ami a hajtókar (conrod) hossztól függ. A munkaütem munkája uaz. Csak a rövidebb löketű adott idő alatt több munkaütemet fog tudni elvégezni. Ezért nagyobb a csúcsteljesítménye. Nem véletlenül nem versenyez senki chopperrel :)

positive 2008.08.15. 15:33:17

Sanya, kicsit kevered az erőt és a nyomatékot. A nyomaték a főtengelyen jelenik meg. Erő szorzva a karjával. Az erő ugyanakkora a kar viszont változik.
A hajtókarral nem tudom mit akarsz mondani. Jelen esetben az erőkart a főtengelyen kialakított hajtókar csapjának és a főtengely forgásközéppontjának a távolsága adja.

Speedy 2008.08.15. 15:33:42

Ujra megnézve a VF 750eket és ezreseket, valóban kimondottan szép mocik.
Anno gondolkodtam is ilyenen, de csak CB 750 lett belole.
Utána több szerelotol is hallottam hogy a hatso hengerek hutése nem az igazi. (az egyiknek volt 2 is, mindkettore panszkodott).
Azt is mondják azért olyan jó VFR, mert a VF után valami nagyon tutit kellett villantani hogy renbejöjjön az imázs.
Pedig szépek VFek...

plac 2008.08.15. 15:34:18

Ha motor akkor Honda, szerintem.

Nekem sose volt más a komolyabbak közül.
Én 1988 -ban kezdtem egy 4 sebességes Simson Enduro-val, utána jött az ETZ a ,,per 1-es" , aki tudja mi annak nem kell mondani, akinek meg nem mond semmit, az úgy járt.

Aztán semmi, majd Honda CBR 1000 F ,
1989 -es évjárat, használtan. Amilyen nagy olyan kezes, de 275 kg az önsúlya, ezt azért tudni kell.
Most meg egy CBR 600 F -em van.

Nekem még nem kellett motort tolnom sehonnan sehova, elvégre azért van,
hogy ő vigyen engem, nem azért,hogy
én őt.

Ugyhogy ha motor , akkor HONDA!

zsüber 2008.08.15. 15:37:55

Hókuszpók:
Én pl 410-ért vettem +átírás, +akku, +elsőgumi, +apróságok.
Az ebay-en olcsóért adják, csak egy kicsit vesződni kell a forgalomba helyezéssel.
Viszont: 24 éves létére csavarszintű publikus mikrofilm alapú gyári alkatrész ellátás van hozzá forintban. Nem drága, hacsak nem egy komplett motor, vagy váltó kell hozzá.
Vegyél! Megváltoztatja az életed. Mindenkinek lesz hozzád valamilyen szava....

zsüber 2008.08.15. 15:41:15

Melyik japán készítene majd hat és félperces reklámot egy motornak: www.youtube.com/watch?v=KNW52jDWAJQ

Vagy melyik japán cég forgatna Budapesten reklámot: www.youtube.com/watch?v=eq_tUmzItBU

chopper · http://www.ironhorsesmc.hu 2008.08.15. 15:45:31

Oké,akkor maradt az FJ 1200 és a VFR 800...FJ kettő is van a klubban,az egyik gyak.mindig letámasztva áll,a másikkal sosincs semmi gond csak megy...nehezebb sokkal mint a VFR,inkább való az autópályára mint a szerpentinekre.
Az én véleményem szerint a VFR-t fogod választani! :)

TakacsLajos1 · http://kozpontiszelloztetes.hu 2008.08.15. 15:55:51

VFR 750 jön szóba árban nem?
Régebben olvastam egy tesztet, ahol valaki angol postás már több mint 1 millió mérföldet motorozott különöző motorokon, és ezeket írta le.

Valakinek megvan esetleg, felrakná valahova és belinkelné ide?

Sajnos nem találtam meg a gépemen.
Volt neki több motorja, VFR-ből is több, meg xx volt a végén azt hiszem, az egy tanulságos írás lenne, mert leírta a tipushibákat is.

BTO 2008.08.15. 15:58:50

turázni???
chopper. szerintem.
nagyköbcenti??? minek,avval 1üt a vas is nehezedik.
szerpentines száguldás???
mi is volt tavaly?? haláleset??ja baromarcu volt a motoros.
pl . nézelődjél hasonlóan,főleg ami érdekel is ,mert a google a barátod,és nem a hirdetések.
oszt dönts!

www.suzukicycles.org/GS-series/GS500E.shtml

sanya 2008.08.15. 16:01:19

Positive!
Azt mondtad, hogy a hosszabb löketű nyomatékosabb. Mi az, hogy nyomatékos??? Nincs értelme a fogalomnak. A teljesítménygörbe lehet alul "kövér" stb, de ez a nyomatékosság... (Mennyi a súlyom, ha kiugrok az emeletről? és ha megérkezek a földszintre? Mennyi a tömegem?)

Tfh. növeled a löketet és az erőkart, de csökkented a furatot, és a felületet, amire a nyomás hat,így lesz a lökettérfogat azonos. Csökken az erő, és nő az erőkar. Így a munkaütem alatt kb. 0- 170 fokig a nyomaték-elfordulás függvény max. értéke és lefutása nem változik fikarcnyit sem. Ennek a függvénynek a maximuma egy 500 ccm-s hengernél 1:12 kompressziónál ideális gáznál benzint heptán-hexán keverékkel közelítve stb... lehet kb. 1200Nm. Ennek semmi köze az amolyan 112Nm - 10050/min. átlagolt adatokhoz. Ez csupán az egy munkaütem. Ennek a függvénynek a maximumát és alakját csak a hajtókar hosszal módosíthatod KISmértékben (eltekintve persze sok más tényezőtől: tömegek, csillapítás...)

A másik dologhoz szemléletesen: van egy adott max. átlagos dugattyúsebességed. Nem tudsz fölé menni, mert a dugattyú lehagyja a lángfrontot, nyomás terjedést. Képzeletben tedd egymás után a munkaütemeket egy csőszerű végtelen hengerbe. Melyik csőben tud gyorsabban áramlani a gáz: a vékonyabbikban, vagy a vastagabbikban? Ennyit a furat-dugattyúsebesség témáról. A csúcsteljesítménynek semmi köze az idióta köbcentikhez. F1-ben a furat 98mm, löket 39,7-40mm ha jól emlékszem, (és nem véletlenül).

Bocs, hogy leírkálok pár dolgot, de az RX8-as cikken kiakadtam. Nagyon tetszett, egyébként, Winkler stílusát nagyon szeretem, de a Wankel műszaki oldalával kapcsolatban (is) teljes a köd. A Mazda azt mond amit akar. Ha beraknak még két fogaskereket, akkor meg 18000-et fog forogni...

BTO 2008.08.15. 16:01:52


ja ez is szép szerintem,és emberbarát
a sulya is.

www.hasznaltmotorok.hu/index.jsp?id=2&h_id=177577&h_partner=0

sanya 2008.08.15. 16:04:02

Bocs: Jav.: u. olyan gyorsan melyikben áramli több gáz?

TakacsLajos1 · http://kozpontiszelloztetes.hu 2008.08.15. 16:17:25

Esetleg 600 kategóriában is vannak erősebb motorok hasonló paraméterekkel:


www.hasznaltauto.hu/2290973_suzuki_gsx600_1994

Vizi Péter 2008.08.15. 16:18:45

Semmi közöm a bizniszhez, de a Bandit 1200 miért esik ki Csikós kolléga látóköréből?

Pedro 2008.08.15. 16:20:41

Nekem volt VFR 750 is 91-es evjarat. A hosszabb turakkal kapcsolatban azt azert figyelembe kell venni, hogy a V4 nem olyan sima jarasu mint az S4. Az elotte levo GSX1100F (ami nagyon hasonlo az FJ1100 hoz) szamomra hosszabb uton kenyelmesebb volt a kevesebb vibracio miatt, tovabba kevesbe kellett porgetni foleg 2 szemellyel.
Mi a fontosabb: az elvezetes szerpentinezes, vagy a kenyelmes utazas barhol barmikor. Ha az utobbi, akkor a nagykobcentis sornegy a nyero. Nekem volt mindketto es kanyarogni a VFR volt jobb, utazni viszont a GSXF-el jobban szerettem, mert kevesbe volt faraszto: valtani alig kell, nyomatekbol mindent megold es eszre sem veszi hogy ket szemely+csomag. Mindketto nagyon megbizhato, lenyegeben tipushiba nelkul, megfelelo karbantartassal orok elet +1 nap. Nekem egyikkel sem volt semmi gondom (meg a fesszabalyzoval sem :-)

darázs 2008.08.15. 16:22:26

zsüber: merre vetted ennyiért a BMW-t? Itthon, vagy némteknél?

chopper · http://www.ironhorsesmc.hu 2008.08.15. 16:30:50

BTO: Ezekkel a kis 400-500 ccm-es motorkákkal akarod Csikós urat és kedves nejét a Dolomitokban túráztatni? Mit ártottak Ők Neked?? :):):)
Azt meg légyszi ne mondd egy ilyen kis gyári japán gyöszre hogy "chopper"...ha Neked ezek tetszenek,hát Istenem...de ezek NEM chopperek,még véletlenül se,épp annyira nem,amennyire egy Calibra nem sportautó.Kösz.

tanki567 2008.08.15. 16:31:23

VFR 750 '90 elötti és a csutka kormányt lecserélni csőkormányra. Ennyi ez a MEGOLDÁS. Köszönöm a tapsot! A virágot az öltözőbe!

TakacsLajos1 · http://kozpontiszelloztetes.hu 2008.08.15. 16:34:50

Vizi Péter: bandit 1200 nem jön ki 5 kilóból, sztem azért, nem lenne vele baj egyébként.

sanya 2008.08.15. 16:39:03

Jaja: Opel sportkocsi :)
De azért choppert szerintem ne. Azzal nem lehet gyorsítani, lassítani és kanyarodni. Meg ráz állítólag. És nehéz. Amúgy bizosan jó. Valamire.

Kopi3.14 2008.08.15. 16:44:56

Csikos ur, a masodik kep utan tudom a tokeletes jarmuvet: Honda Monkey. :DD Ket szemellyel es boronddel is elfernek rajta, kis hazi barkacs utan- de azt tudjuk on elelemkent hasznalja- es a terepjarosoktol sem kell felni, mert tuti satuzni fognak on mogott. Hisz meg nem lattak gurulo borondon repulo part. :D

Vizi Péter 2008.08.15. 16:49:01

Tényleg, a jó Bandit 1200-esek 800-tól kezdődnek. Részletre?

positive 2008.08.15. 16:59:23

Sanya,
A nyomatékosabb egyszerűen azt jelenti, hogy több nyomatékot produkál. :)
A nyomatékosságnak nagyon is sok értelme van, persze ezt sem kellene összekeverni a teljesítménnyel.
A súlyod 0, ha kiugrottál az emeletről, hogy épp mennyi amikor leérkezel azt meg kell mérni. Tömeged változatlan marad.

Már először is mondtam hogy nem a pillanatnyi erőhatást kell nézni (az jól jön dugótető méretezésnél), hanem a munkaütemre vetített összeget. Kisebb erő hat a dugóra, de hosszabb úton, nem veszik el az energia. Sőt egy hosszúlöketű motor sok szempontból előnyösebb mint egy rövidlöketű, de ebbe ne menjünk bele. (a rövidnek is megvannak a maga előnyei)
De változik.
1200 Nm kicsit sok 500 ccm-től. ;)

"Nem tudsz fölé menni, mert a dugattyú lehagyja a lángfrontot, nyomás terjedést." Ezt ugye nem gondoltad komolyan? Hogy a lófüttybe hagyná már le? :) Pont a nyomás nyomja a dugót. Vagy megijed a nyomástól és elszalad előle? :)
Egy bizonyos mértékű (közepes) dugósebesség fölé menni szilárdségtani okból nem lehet. Egyszerűen szétszakad valami. Szakirodalom versenymotoroknál is 20-25m/s-nak írja a maximálisan engedhető középsebességet. Űrtechnikával nyilván fölé is lehet menni, meg ahogy egyre fejlődik a technika egyre jobb anyagokat találnak ki egyre feljebb mehetünk.

A munkaütemeket nem tudom, hogy lehetne egy csőszerű hengerbe pakolni. Nyilván szegényes a képzelőerőm. A vékonyabbik csőben fog gyorsabban áramolni a gáz, ha minden más feltétel azonos, de nem tudom ezzel mit akartál mondani.

A csúcsteljesítmények hát bizony hogy rengeteg köze van a köbcentikhez. Hogy a fenébe ne lenne köze? Kompenzálni tudsz fordulattal és középnyomás növeléssel. Ennyi.

A F1-ben tényleg kevés dolog lehet véletlenül, és a lökethossz biztos nem ilyen. Azért olyan rövid, hogy sokat tudjon forogni.

jkhjuklihj 2008.08.15. 17:07:12

hehe...a világ legjobb motorja a honda...de ilyet ne vegyél, olyat ne vegyél belőle:)

Csikós Zsolt 2008.08.15. 17:21:16

Vizi Péter:
500 ezer ft a max. Még ez is bűntudattal a család felé, valamint komoly sakkozással a pénzesdobozban. Hát ezért esik ki a Bandit 1200.

Csikós Zsolt 2008.08.15. 17:25:26

gnme:
még mindig max 500-am van. Különben ez kéne, tényleg. De sajnos sok.

Vizi Péter 2008.08.15. 17:26:53

Részvétem. Mindenesetre nagyon vigyázz a '90 előtti nagyvasakkal, azokban már komoly blokk volt gyenge futóművel. Olyat olcsón se vennék... Akkor inkább 750 körülit, de 90-től.

zotyesz 2008.08.15. 17:33:58

hát 500k-ért tényleg nincs bmw...
de hosszú túrákra akkor sem vennék láncos motort, megtapasztalhattad, hogy miért

Gyurma73 2008.08.15. 17:40:47

Afrika twin?
túrázni kényelmes szerintem:
www.hasznaltauto.hu/2089163_honda_xrv_1989

Gyurma73 2008.08.15. 17:45:27

már ha nem akarsz 200 al száguldozni:
totalbike.hu/nepitelet/?op=modell&cat_id=57298

sanya 2008.08.15. 17:48:20

Akkor menjél fölé a 25 m/s-nak. Nem szilárdsági oka van. Persze hogy nem tudja "lehagyni" a lángfrontot és nyomás terjedését, azért nem is lehet gyorsabb, NEM PEDIG szilárdságtani okoból. Valóban így pontos. A Wankel Renesis rotorja szerinted miért csak 2700-at, max 3000-t forog, mert amúgy megrepedne? :)

A csőszerű hasonlatnál először rosszul írtam, aztán javítottam, ha megnézed. Valóban absztrakt.
Van "A" 300 cm2 furatú 50mm löketű hengered, és
"B" 150 cm2 furatú 100mm löketű hengered.
Lökettérfogat azonos.
Míg a dugó megtesz 1m-t munkaütemben, azonos sebességgel, ami NEM! sziltan. okokból legyen max. 25m/s az "A" henger 20db, míg a "B" henger 10db azonos egység munkaütemet végez el. Ezért "A" csúcsteljesítménye kétszer akkora tud lenni.
Persze, a lökettérfogat összefügg a csúcsteljesítménnyel, de ezért csak közvetve. Nyilván mert vannak arány és méretbeli korlátok. Pl. V2 utcai ezres motornál nem láttam nagyon 65mm-nél rövidebb löketűt.
A hasonlat pedig: képzeld el a fenti összehasonlítást egy 300cm2 és egy 150cm2 kereszmetsztű csővel. Mindkettőben max. 25m/s-al áramlik a gáz. Melyiken megy át több adott idő alatt?
Munkaütemre nyomatékfüggvényt régen rajzolgattam, valóban nem1200, de nem is köszönget az xNm/y ford. adatoknak.

nklr 2008.08.15. 17:56:05

sikerült a leggusztustalanabb motorokat összeválogatni...bele se kezdek az olvasásba

gyurma 2008.08.15. 17:57:36

Szia Zsolt!

A problémád elég széles réteget érint itthon, én általában lebeszélek mindenkit arról, hogy ebben az árkategóriában keresgéljen, alapvetően az évjárat a meghatározó szerintem, egy japán belpiacos gép akáérmilyen jól tartották, rizikós.

Van azért már egymillió alatt is viszonylag fiatal jó motor a piacon.

Persze ha nincs, akkor más megoldást kell találni, a kinti vásárlás nem butaság, pár telefon, és email váltás után én azt gondolom, hogy jó képet lehet kialakítani a járműről, és van sok vállalkozó, aki kb 150 euróért bárhonnan elhozza úgy, hogy viszi a félig kitöltött adásvételit, meg a pénzt, és hozza a vasat, te meg se mozdulsz. Itthon szintén van, aki mondjuk 15ezerért elintézi a komplett forgalomba helyezést, addig meg Z vagy P, vagy E rendszám, akár azonnal használatba is veheted, és 1-2 hét alatt megvan a forgalmi is..

Én az utóbbi 5 évben mindig csak akkor láttam először élőben a kinti autókat-motorokat, amikor letették az udvarban, sose fáztam még rá, persze azért körültekintőnek kell lenni nagyon!

Csikós Zsolt 2008.08.15. 18:03:03

gyurma:
neked van ilyen embered? Akit én ismertem, az leállt erről a vonalról bő másfél éve. Elege lett.

Csikós Zsolt 2008.08.15. 18:03:18

gyurma:
neked van ilyen embered? Akit én ismertem, az leállt erről a vonalról bő másfél éve. Elege lett.

Csikós Zsolt 2008.08.15. 18:03:23

gyurma:
neked van ilyen embered? Akit én ismertem, az leállt erről a vonalról bő másfél éve. Elege lett.

R100 2008.08.15. 18:03:28

Ha még emlékszel, én vettem meg a Dax-odat.
Amikor csak megnézni mentem egy R100RS BMW-vel voltam Nálad. Azóta is a garázsomban áll, nem sokat használom (van másik). Úgy tudom Zuglóban laksz, én meg Sashalmon, ha van időd gyere át, vidd el egy hosszú körre, kiváncsi vagyok utána is ragaszkodsz-e a sornégyeshez. Tényleg érdekel a véleményed, de persze meg is veheted...

Gyurma73 2008.08.15. 18:18:27

azért a 15 ezernél többe kerül a forgalomba helyezés a kintről vett motoroknál.

Kopi3.14 2008.08.15. 18:27:51

sanya, a nyomatekhoz kotodoen, hogy nyomatekos valami: vegyel elo egy papirt, es vezesd le a teljesitmenybol a nyomatekot.

Aztan ket csoben, amelyikben azonosak a feluleti minosegek, de a keresztmetszetuk eltero, bizony a nagyobb atmeroben jobban lesz laminaris, zavarmentes aramlas, mint a kisebben. Es a nagyobb atmeroben elerheti az aramlas a lokalis maximumat is, minden keresztmetszeben, szemben a kisebbel: amig laminaris marad. ellenben ha az aramlas nagon turbulensse valik, akkor mar sokminden borul, es az aramlasi tulajdonsagok is romlanak.

A hjajtorudhossz temahoz: ha van egy hosszuloketu motorod, akkor az nagy esellyel minden fordulaton kepes az egesfolyamatot a munkautemben lezavarni. ellenben egy rovidloketu motorban ez nem biztos, hogy sikerul, az eges egy resze akar mar a nyitott kipufogoszelepeken keresztularamlo keverekben zajolhat, ami nem tul jo a teljesitmeny szempontjabol .
Amig az eges teljesen megmarad a hengeren belul, addig jo.

TDR 2008.08.15. 18:51:31

Sziasztok.A japán belpiachoz is megkapsz mindent,csak esetleg kicsit nehezebb.Az a suzuki gag nagyon állat:)Az teliidomos lenne nem?1-et láttam az patika állapotban volt kissrác pályázott vele.

Csikós Zsolt 2008.08.15. 19:06:34

R100:
most megyek Balcsira egy hétre, utána bszéljünk. Bár a BMW-től nagyon fázom, motorban japánpárti vagyok. Meg nem tetszenek küllemre a BMW bokszerek, bár vezettem már (régi-régit, asszem R59-est, elképesztően finom gép volt), és műszakilag kifogástalannak tartom őket. De egy bokszer úgyse tud annyiba kerülni, hogy meg tudjam venni. Mindenesetre egy tesztet megérne.

sanya 2008.08.15. 19:23:44

Ja biztos, csak én nem erről beszéltem. A cső egy végletekig egyszerű (NEM ÁRAMLÁSTANI) példa, ahol feltételezés volt hogy a veszteségeket elhanyagoljuk, körülmények hasonlóak. A vastagabb csőben pedig adott idő alatt több gáz halad át azonos sebesség mellett. És annak a motornak nagyobb a csúcsteljesítménye, amelyik adott idő alatt több gázt bír tágulási munkára, (azonos hatásfok mellett). Nyilván nem lehet a furat-löket arányt nagyon szélső esetben tovább torzítani, és inkább a hengerfej, gyújtás stb. lesz a szűk keresztmetszet. De ezt is írtam már. Nem mechanikai okai vannak a max. dugattyúsebességnek, ami pld. az F1-nél most már inkább 26,7 m/s, mint 25. Sport motoroknál pedig 24-25.
De a példából kitűnik, és ne mondd már nekem, hogy azonos max. átl. dugattyúseb. (legyen 25m/s) mellett egy 600-as (mondjuk 1hengees) 80 cm2 össz furatú motorból hasonló kompresszió, feltöltés, stb. mellett, kihozol annyi csúcsteljesítményt mint egy 600-as 140 cm2 összfuratú motorból. Ha Csikóssal így gondoljátok, hogy a furat-löket arány másodlagos egy hangsúlyosan teljesítményorientált motornál, nem erőltetném tovább, hogy írkáljak ide.
Vannak egyéb tényezők, kétszer kettő néha öt, néha hat, de hogy huszonhét, az szinte kizárt. Mit gondolsz, egy CBR600RR miért nem egyhengeres? :) Miért kisebb egy V2 csúcsteljesítménye, mint azonos lökettérfogatú sor4-é? Miért volt csúcsgép a Guzzi V8, vagy az 1500ccm-es V8as Ferrari?
(Mielőtt megkapom a következőt, a legelején a V2 előnyeivel kezdtem.)

sanya 2008.08.15. 19:31:13

Hogy a lényeghez is hozzászóljak: Nem lehet 500 alatt nagymotort venni, csak motornak látszó tárgyat.
Én is vettem, szidtam, akitől; eladtam, szidott, akinek.
És jap. belpiacos volt. Fél év szétszerelt állapotú pihentetés után megterveztem és legyártattam a hengerfejbe a hiányzó beszerezhetetlen sz.rokat. Három különböző profilú műhely kellett hozzá. Ezt még tojáshabbal, sörösdobozzal barkácsolóknak sem kívánom. Végül a magyar gyártmányú, Ford szgk. eredetű gépelemek nálam remekül bírtak vagy hatezret. Szerintem azóta is azzal megy.

Virago1000 2008.08.15. 19:34:55

"A Honda – mint tudni illik – a legjobb motor a világon. Van drágább, van gyorsabb, de jobb nincs. Olyan mint Toyota az autók között, csak a Hondák érdekesebbek."

- ez egy hulyeseg! Szamtalan problema akad veluk, raadasul nem is egyszeru javitani oket, es a konstrukciot nezve egyatalan nem az jut eszedbe eloszor hogy na: ez egy atgondolt tervezes. Szerelo ismeroseim csak rosszat meselnek a Hondakrol. Viszont istenitik a Yamahakat.

" az 580 ezres FJ tulajához, lecsapnám az asztalra a közel ötszázezer forintomat, és megmondanám: ennyi van, a motor nagyon kéne, vagy ideadod, vagy... ."

Kedves Zsolt!
Ha ram hallgatsz akkor a Yamahat valasztod! Nekem is van egy 24 eves Yamaham, a nickembol konnyu kitalalni milyen, de egy csavart nem kellett volna meghuzni rajta azota miota vettem (4 eve) Egyszer estem, ezert meg kellett, meg a kromozas malladozott, ujrakromoztattam. A mai napig gyonyoruseg vele motorozni, es mostani gepem, habar 10 evvel fiatalabb Suzuki, de meg sem kozeliti. Hosszu tavu (at europan) turakon sem, sem rovid tavon, az egesz gep nem olyan atgondolt, erzodik rajta hogy az osszeszereles nem olyan igenyes.
TDM-en nem gondolkoztal el? 91 - elso evjarat? Az az igazi multi-purpose motor!!!! Kelloen sportos, kenyelmes, gyors, elvezetes a kanyargas vele. Egyszer probaltam egy baratomet, imadtam. Szerelo es kereskedo ismerosom, aki tobb 100 motort probalt mar, azt mondta hogy ragaszkodik a TDM-hez mert az abszolut legjobb eddig - a mindennapos hasznalatra+turara.
Ha ram hallgatsz akkor valamilyen Yamahat valasztasz!

Ha a szivedre, azt teszed legjobban!

zsüber 2008.08.15. 19:55:22

Darázs: Egy kereskedésben vettem. Budapesten, valahol a jászberényi útról nyíló utcában. Beszámították valakinek.. 3 dobozzal, riaszóval, markolatfűtéssel van szerelve, és ajcsiba még egy készlet fékbetétet és olajszűrőt is kaptam. Meg agybajt mire hazaértem...
Azóta megszerettük egymást...

zöldi 2008.08.15. 20:04:00

Zsolt, az a gsx1.1f, ami "kéne", max 450-et ér, 650-ért itton is szép gyáriasak vannak, csak ritkák. Messziről ordít, hogy öszecsukták, hiányosak az idomok, és a rosszabbik évjáratból való(gyengébb teleszkóp, 16-os elsőkerék, rommárohadós kipuff)

Adamka, a zephyr blokk primerlánca 120ezer km-nél feladja a harcot. 4 éve 60 rongy volt, +50 a széthúzás összerakás. Addigra megérnek benne a hajtókarcsapágyak is. Nálam a megölhetetlen ott kezdődik, hogy blokkbontás nélkül 200e+km.

positive 2008.08.15. 20:27:14

Sanya,
Ha megpróbálok fölé menni és közben szétszakad a motorom fizeted a helyreállítást? Nem járnál jól. ;)
Az A és B példánál én nem merném kategórikusan kijelenteni hogy kétszer akkora teljesítményű lesz, sőt... Persze feltételezted, hogy ugyanakkora nyomatékot adnak le a motorok, de ez közel sem lesz így. ;)
A teljesítmény nem közvetve függ össze a lökettérfogattal. Miért mondasz ilyeneket? Gondolom nem ismerős a 2periszerpszerzszervszern?
A csöves példád meg már tényleg annyira egyszerű hogy azt is megkérdezhetted volna 1 vagy 2 a nagyobb, e továbbra sem értem mit akarsz belőle kihozni.
Viszont végig (csúcs)teljesítményekről beszélsz. De miért? Arról volt szó, hogy nyomatékosabb-e hosszúlöketű motor vagy sem.

Kopi, fordítva írtad, a kisebb csőben valószínűbb a lamináris áramlás. ;)

Kawa 2008.08.15. 20:32:48

Mit kell ezen ennyit agyalni???
ZZR kell neked!
Lehetőleg 1100, de ha 600 azt sem bánod meg se te se az asszony!
Green blood!

Mcemru 2008.08.15. 20:44:06

igazabol neked egy turaenduro lenne jo!
DL1000, Varadero, Caponord, viszont ez ennyire regiben(olcsoban) nem nagyon van, szerintem, esetleg egy regebbi TDM850-es?

Gyurma73 2008.08.15. 20:48:07

de van be is linkeltem afrika twin igaz hogy csak 650 es de elpusztithatatlan v2 es blokk.

zöldi 2008.08.15. 20:53:10

Vannak, akik elismerik a túraedúrók minden előnyét, de csak akkor vennének, ha minden más motor megszűnne létezni. Én közéjük tartozom, szeintem Zsolt is :D

[] (törölt) 2008.08.15. 20:56:44

"Kétezer-egyszáz kilométer egy tömbben ledarált kilométer után vérző szívvel ki kell jelentenem: jövőre biztosan nem a Kawával megyünk."

de hat ez az original jaPPan technika, Amiben Meg Volt Anyag! kifordult a vilag a sarkaibol? :))

Csikós Zsolt 2008.08.15. 21:02:01

Edelweiss:
ha az embernek 41 évesen több mint egy hétig rohadtul zsibbad a keze, infarktusra gyanakszik. Aztán ráül a Kawájára, és megérzi pont azt a vibrációt, onnantól kezdve tudja, hogy a motortól van. De attól még pocsék érzés, kifejezetten utálom. Anyag az volt benne, vibrált is.
Persze imádom, látod, szóba se került, hogy eladnám, de attól még nem akarok vele többezer kilométeres túrára menni.

Csikós Zsolt 2008.08.15. 21:27:30

Bocs emberek, el kell húznom a család után Balatonra, ott nincs internet. De köszönöm az eddigieket!

Lacika 2008.08.15. 21:43:19

hello,

unitedmotors.hu/news.php

a GSX 1100 F
én is nézegettem,
szerintem neked találták ki.

a céghez azon kívül hogy szeretem az amerikai vasakat, semmi közöm.


L.

Maura 2008.08.15. 21:54:15

Turaendurot csak akkor vegyel, ha hatul kozepen dobozt felraksz, a doboz elso reszet kiparnazod az asszonynak (bar a parna nem is kell ha jo bikas gerincprotektor van fenn), aminek neki tud dolni, es fix pontot ad, hogy kanyarban egyutt doljon a motorral meg Veled.

No vagyok, nekem turaendurom van (BMW F650 GS), es amilyen überkiraly az elso ulese, olyan atok a hatso. Nem tud az utas szorosan hozzasimulni a pilotahoz, mert akkor hatra kell feszitenie a fejet, kulonben allando sisakkocogtatas, ha messzebb ul, ki kell magat merevitse a ket kezevel, ami rovid uton elmegy, hosszu uton egy samlin uldogelni es koncentralni arra h mindket kez egyforman legyen behajlitva -nos nem leanyallom.

Sportmotorok es sportturagepek nagy elonye, hogy az utas relative ossze van hajtogatva a hatso ulesen, es a konyoket le tudja tamasztani a terdere -igy teljesen fix tomegkent nem zavarja a vezetot, es viszonylag faradsagmentesen tud ulni.

ez az en tapasztalatom.

Tehat vagy sportturas gep, vagy hattamla asszonykanak. Ezutobbi lesz szerintem a legjobb lehetoseg, kozepso dobozt igyis-ugyis felkerul a gepre.

Probalj ki par R100 GS-t, azok mar odahaza is jo aron vannak szerintem. Iszonyat hang, es a vilagbol is kimegy.

Szep napot (egy bmw fanatikus:) )

BTO11 2008.08.15. 22:31:22

chopper · www.ironhorsesmc.hu 2008.08.15. 16:30:50
ha Te is nézed az amerikan chopperst a Tutul-okat ,és neked ott kezdődik a chopper akkor persze ezek a japcsi 500-s motorok nem chopperek,de azért a fapados rugózásu motorok amit ott épitenek azok inkább hobby motorok,és idehaza nem forgalomba helyezhetőek lennének.
nekem a közép magas kormányu motorok a kényelmesek .

volt már itt cikk hogy azelőtt a 250-s jáwával a fél szoc tábort lemotorozták,de nekem ismerősöm lenyomta itályát is. ne essünk mán a ló másik felire.

BTO11 2008.08.15. 22:38:56

egyébként ha Csikósnak nincs lóvéja 750-1000-s motorra szálljon mán le a földre és az anyagi lehetőségei közt válasszon motort ccm-hez igazodva ,ha üzembiztosat akar.

AP 2008.08.15. 23:05:55

Vigyázz, nagyon vigyázz, te is ki találsz moderálódni.

OzzyCar 2008.08.15. 23:07:12

Khmm Csikós kollega. Miért nem veszel egy Kawasaki ER6-n-t? V2, 72 ló körül, 4 litert eszik és baromi nyomatékos és kényelmes két embernek is. Milla körül kapsz odahaza belőle, ha pedig már tényleg kispolgári vágyakat kergetsz, tessék felvenni rá azt a maradék ötszázezret, mintsem egy tizen-huszonéves vacakba borogatni havonta a lóvét.

BTO11 2008.08.15. 23:14:51

D:)))
most szartam be a TV reklámtól!
"nem izomból kell fogat mosni!"
D:)))))

BTO11 2008.08.15. 23:18:33

AP 2008.08.15. 23:05:55

één????
és akkor mi lenne???
zsebbe nyulós éccerü embernek hagass???

Zsolt 2008.08.15. 23:31:43

Nem értem miért csak japó motor jöhet szóba...

SquareWire 2008.08.16. 00:04:22

OzzyCar, az ER6N-ben sorkettes blokk van, nem V, tudom, mert vezettem.Amúgy minden más stimm, tényleg jó kis motor.

AP 2008.08.16. 07:35:01

Így van, azoknak kuss van.
Csak a valóságtól elrugaszkodott őrültek írjanak ide.
Példák: A8-ast másfél millióból, 1000-es motort 500.000-ből, panelházban lakó vegyen új Porsét (amire a közösség bőszen bólogat is).

zöldi 2008.08.16. 08:14:52

Azért menéznék egy er6-ot feldobozolva, két emberrel :D

Fucksee 2008.08.16. 10:25:23

Vegyél egy max 8éves használt BMW-t részletre...

Gyurma73 2008.08.16. 10:34:55

A8 ért én sem adnék 1,5 millát 1 milláért már rengeteg van .mondjuk a8 at egyáltalán nem vennék.

zooo 2008.08.16. 10:39:43

1,5 millát A8-ért? Ez viccnek is rossz... Lexust gyerekek, Lexust!!!

sanya 2008.08.16. 13:19:08

Kedves Positive!

Azért vettem elő pár dolgot, hogy sikerüljön szabadulni a berögzött helytelen népi bölcsességektől. Ez az átkozott „nyomatékosság” rosszabb fogalom, mint a „kövér malter” vagy a „kemény levegő”.

Mit gondolsz, egy adott járművet melyik azonos tömegű motor gyorsít jobban:
Amelyik az adott pillanatban 12000/min fordulaton 70Nm nyomatékú, vagy:
Amelyik az adott pillanatban 4000/min fordulaton 140Nm nyomatékú?

Elárulom, ne törd magad: az első. Ugyanis ha áttételezed azt is 4000/min fordulatra, máris 210Nm lesz a nyomatéka. Jó, mi?
Az szokott zavarni, ami a legújabb Honda Shadow cikkben, hogy a nyomaték mellett a fordulatszám adat hiányzik.
Pont olyan, mint a klasszikus párbeszéd:
-Kapitány, mennyi?
-Harminc.
-Mi harminc?
-Mi mennyi?

Ha azt jelenti a „nyomatékos”, hogy a fordulatszám tartomány közepén, alján is relatíve nagy a teljesítménye, akkor értem, mert a fenti példánál az első motornak végig kell küzdenie magát egyesben 12000-ig, míg a másik lehet, hogy 4000 alatt ellép, aztán persze az első megeszi reggelire. Mert ugye, az hogy delta-t tetszőlegesen rövid idő alatt gyorsít, vagyis adott munkát elvégez, az a teljesítmény. A nagyobb teljesítményű jobban gyorsít, passz.
Hogy a max. nyomaték hol mennyi, az olyan, mintha a fordulatszám- teljesítmény függvényből megadnék egy pontot, egy másikhoz pontjához meg némi segítséget.

Ha egyszerűnek találod a példát, nem értem, miért nem akarod megérteni. A példa azt magyarázza, hogy adott max. átl. dugattyúseb. mellett a nagyobb össz. furatú motorból lehet nagyobb csúcsteljesítményt kihozni. És ez az ésszerű gyakorlati határok között a KÖBCENTITŐL FÜGGETLENÜL IGAZ. A köbcenti csak kijön egy szorzás eredményeképp, de a tényezőkről nem ad adatot.
Egy hatszázas (4ütemű, csúcsteljesítményre hangolt) motort megcsinálhatsz egy hengerrel, de akkor a furatod az arányok miatt max. kb. 100 cm2 lehet. És ezt csak a hengerszám növelésével tudod növelni! 3 hengerrel már elmehetsz 150 cm2 furatig. Nem azt jelenti, hogy a második motorból pont másfélszer akkora teljesítményt lehet kihozni, de közel igaz. Nem valószínű, hogy a hatásfokuk azonos lesz, de nagyvonalú becsléssel 25%-on belül kell lennie a difinek.
Ennyit a lényegtelen furat-löket témáról. Csak egy kis hangolás a vezérműtengelyen, és az LC4-el lenyomod a 600-as Gixxer-t :D Azért ha megvan, szaladj a Szabadalmi Hivatalba :D

A fordulatszám mechanikai korlátait a 80-as évekig az acél szeleprugók lassú reakciója okozta, amikor is a Renault kihozta a pneumatikus szeleprugókat: en.wikipedia.org/wiki/Pneumatic_valve_gear
Azóta: No woman no cry.
Szóval, ha fogsz egy Dodge Viper motort, kicseréled a szeleprugókat olyanra, amik 15000-nél is visszahúzzák a szelepeket időben, akkor egy villanymotorral forgathatod 15000-ig, nem tesz neki jót, de nem fog azonnal szétesni, csak ott az átlagos dugattyúsebesség már 50m/s lenne. Ezért forog a Renesis rotorja max. 3000-et, mert a kerületi sebesség ott már becsléseim szerint átlagosan kb. 30 m/s feletti, (persze a csúcssebessége közelít egy dugattyú csúcssebességéhez). Érted már, hogy a dugattyúsebesség, és ezáltal a fordulatszám korláta a gázban lejátszódó folyamat sebessége? És miért nem kell hanyattesni egy 25000-es fordulattól, 20mm-es löketnél?
És hogy a versenymotorok miért extrém rövidlöketűek?

Kérlek, fogadd ezt el. Köszi.

Balu 2008.08.16. 13:50:09

Esetleg egy Yamaha XJ 900-as?

zöldi 2008.08.16. 14:07:32

Kíváncsi vagyok, mennyiért ment el a cb. Én 500 alatt nem adtam volna.

ekkerjoz 2008.08.16. 15:15:54

Szét kell nézni, milyen gépekkel járnak a motoros rendőrök, szerte a világban. Majdnem egész nap motoroznak, néha kivesznek valakit a forgalomból, ehhez olyan gép kell, ami kényelmes és megy is.

szsrobert · http://szsrobert.fw.hu 2008.08.16. 15:42:40

"Szóval, ha fogsz egy Dodge Viper motort, kicseréled a szeleprugókat olyanra, amik 15000-nél is visszahúzzák a szelepeket időben, akkor egy villanymotorral forgathatod 15000-ig, nem tesz neki jót, de nem fog azonnal szétesni, csak ott az átlagos dugattyúsebesség már 50m/s lenne."

1.Miért forgatnád villanymotorral?Inkább generátort hajtanál vele.

2.Pilletömegű dugattyúkkal,ceruzavékonyságú,de hihetetlenül erős hajtórudakkal talán elviselné a 15000-es fordulatot.
A gyári alkatrészek darabokra szakadnának a fellépő tömegerők miatt.A dugattyú leszakadna a csapszegről,a hajtórúd darabokra repülne.

Teljesítménynövelés szempontjából fajlagosan olcsóbb egy változtatható áttételű feltöltő alkalmazása.Nagyobb nyomású és szállítású olajpumpa(ez minden motoron csak javít),olajhűtő,nagyobb vízhűtő,jobb kenőképességű olaj.

qualitaet 2008.08.16. 19:21:40

"1,5 millát A8-ért? Ez viccnek is rossz... Lexust gyerekek, Lexust!!!"

Nem vagyok egy kimondott Audi fan de szerinted tényleg alternatívája lehet az A8-nak egy ilyen óriás Corolla? ttp://www.hasznaltauto.hu/116934_lexus_ls400_1992

AP 2008.08.16. 19:30:39

Hú srácok, kövessétek a példámat: olyanhoz, amihez nem értetek, ne szóljatok hozzá, és főleg ne okoskodjatok a témában..
Lásd: én és a Lexus, én és az új BMW-k, stb.
15.000-et forgó Viper motor, meg izéhozé, anyám borogass.

Lili 2008.08.16. 19:37:10

Ment mar vki Y xjr 1300-al? Az milyen?

sanya 2008.08.16. 20:03:09

A dugattyúsebesség és így a fodulatszám korlátja a gázban lejátszódó folyamat, NEM A MECHANIKA!
Lehet mégjobb meg mégjobb a mechanikát csinálni. Ezt próbáltam volna megmagyarázni. Nem jött át a példán úgylátszik.
Bringával is mehetsz 200-at, ha utánakötöd egy kocsinak. Olvassátok el a korábbiakat mielőtt hülyéztek.
Egyéb hozzáértő "nyomatékos" bölcsesség?

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.08.16. 20:07:10

Qualitat, Clarkson szerint igen.
(Szerintem nem, de én nézem, nem veszem.)

BTO11 2008.08.16. 20:51:00

AP 2008.08.16. 07:35:01

tudod a 24 éves lányomat is le kellett raknom a realitás talajára,az auto vásárlásnál ,és a ház felujjitásnál is.

meddig is ér a takaró???

mert 3-500 ezres konyhabutorrol is állmodott.

én is állmodom hogy ujra motorozom és nem robogozom,de az anyagi része még messze van.

qualitaet 2008.08.16. 20:59:04

A Clarkson az új LS-re gondolt. Az természetesen az lehet alternatíva.
De ez a régifajta kólásdoboz lemezből készült olcsóbelű múmia még a régi Audi V8-cal szemben is alulmaradt.

Auto Motor und Sport test 1992 június:

1, BMW 740i
2,Mercedes 400SE
3,Audi V8 4.2
4,Lexus LS 400

Tudim, elfogult németek. De ezt csak itthon mondják.
Akkoriban világszerte a legelismertebb szakmédium vót.

KuKori (inda nélkül) 2008.08.16. 22:14:00

ekkerjoz · szalka.blog.hu 2008.08.16. 15:15:54

BMW? :) Jöhet a flame!

Joco 2008.08.17. 04:57:29

Hali Zsolt!

Mindig mosolygok, amikor az irasaidat olvasom, mert en is hasonlo szempontokat tartok szem elott jarmu-vasarlaskor, es halalpontosan ugyanazokra az autokra/motorokra izgulok be, mint te. (Nagyjabol en is elmondhatom, hogy mindig azon agyalok, hogy hogyan lehetne 3 zsomle arabol eros/hasznalhato/elnyuhetetlen/kis fogyasztasu autot vagy motort venni. :)

Amikor az MZ utan eppen megengedhettem magamnak, hogy egy nagykobcentis tura(-sport) gepet vegyek, akkor majdnem pontosan ugyanezeket a tipusokat neztem vegig...

Hirtelen felindulasbol vegul CBR 1000-est vettem (abbol talaltam eppen egy occso' 88-ast), mert a lancfeszito mar cserelve volt rajta. Nem volt vele semmi bajom, bar nem volt meg sokaig. Imadtam, de szerintem is rusnya.

Egyetertek viszont azzal, hogy nem a Hondak a vilag legjobb motorjai. Ha mindenkepp altalanositani kell, akkor az eddigi motor-tortenelem azt mondatja velem, hogy a Yamaha a motorok Toyotaja. Azaz: kimagasloan jo ar-ertek arany, ami abbol kovetkezik, hogy a gyakorlatilag tokeletes technikat ugy aruljak, hogy a presztizsert nem kell fizetni (a Honda kemenyen kiszamlazza azt is...).
Es nekem is van szerelo haverom, aki a Yamahara eskuszik. Neki egyebkent motoros turaszervezo cege is van sajat flottaval; nehany Suzuki mellett mar csak Yamahakat tart. A Hondakat par eve lecserelte, mert - idezem - "Mindnek volt valami tipushibaja, es egyebkent meg 2 Honda aran 3 Yamahat kapok".

Azok alapjan, amit en olvastam a fenti tipusokrol (bar en valoszinuleg lemaradtam valamirol, mert nem tudok az 1100-es gyengeirol...), en az FJ-t valasztanam. Elfogultsagomat felreteve mondom ezt (most egy XJR 1200-m van, mert en viszont imadom a menetszelet :) Az meg, hogy egy FJ mennyit fogyaszt, az attol fugg, hogy ki hogyan vezeti.

A BMW-vel valo gondolat-jatekot pedig inkabb nem is kommentalnam...

A tobbieknek viszont:
Aki az FJ/1000-es CBR/ GSX1100F kozott valogat, annak ne ajanlgassatok szutyok turaendurokat, meg choppereket, mert annak nyomatek ES teljesitmeny ES megbizhatosag kell, ES olcson.

joco

Ui: nem tudom megallni, hogy belinkeljem az en dragamat (ez is elado, bar toletek egy kicsit messze lakom...):
www.trademe.co.nz/Trade-Me-Motors/Motorbikes/Motorbikes/Tourers/auction-167065964.htm

Gyurma73 2008.08.17. 07:45:45

nem értem mi a baj a bmw vel?
a rendőrség nem vesz megbizhatatlan motorokat.

Lili 2008.08.17. 10:40:21

Joco!
Nem volna kedved diskuralni? Sok kerdesem lenne az xjr-rol.

positive 2008.08.17. 10:48:47

Sanya,
Sajnálom ha csalódást okozok, de tudom mit jelent az adott fordulaton lévő adott nyomaték.
Viszont nem vitázom tovább, mert elbeszélünk egymás mellett.
Azért a biciklidet ne kösd egy 200-al menő kocsi után. :) Csúnya vége lenne.

sanya 2008.08.17. 13:20:56

Positive,
Ezen utolsó próbálkozás után én sem vitáznék többet, ill. nem próbálok több ködöt oszlatni.
Itt egy példa:

www.honda.co.uk/motorcycles/DispatcherServlet?hidAction=Lookup&hidActionDetail=viewproductspec&hidMSGID=8&hidMSGCode=SUPERSPORTS&hidMSGName=Supersports&hidProductID=41&hidSelectedProductCode=VTR1000_SP-2&hidProductName=VTR1000+SP-2#focusHere

Ajánlom figyelmedbe ezt a sort:
Max. Torque 102Nm at 8,000 rpm

Persze a Hondánál biztos csupa idióta ül, hogy mindenféle fordulatszámokat írnak a max. nyomaték, meg a csúcsteljesítmény mellé. Azzal kezdtem, hogy az egy munkaütem alatt a nyomaték változása teljesen más dolog. Ha nem érted, te bajod. Ülj fel a chopperedre, aztán élvezd a max. 180Nm-t (2600/min fordulatnál :D)

A bicikliről meg ennyit:
www.fredrompelberg.com/en/html/algemeen/fredrompelberg/record.asp

És nem repedt meg a váza a sebesség tudatától :) Persze, ha nem fogják ki a menetszelet előle, valszeg. nem megy ennyit.

És a 21. században lehet olyan motort csinálni, ami kibír 50 m/s max. átl. dugattyúsebességet. Sőt, szerintem van is ilyen, mivel a gépelemeket ha jól tudom nem egy 1,2-es biztonsággal méretezik a várható igénybevételre, hanem élettartamra, ezért a forgattyús mechanizmusban van némi tartalék. (Persze, lehet hogy a Dodge egy szar és abban nincs tartalék.) De egy 50 m/s-ot 95-ös benzin és levegő keverékével, meg egy injektoral NEM lehet elérni.

Gyurma73 2008.08.17. 13:39:10

túrázni?

positive 2008.08.17. 17:45:18

Nem érzem, hogy nagy köd lenne a fejemben ezen a téren.
Szép motor.
Abban egyetértek, hogy a nyomaték a fordulatszám nélkül nem sokat ér (soha nem állítottam az ellenkezőjét), bár én a csúcsnyomatékot sem tartom kellőképpen informatívnak, szívesebb látnék mindenhol egy szép nyomatékgörbét. :)
Nincs chopperem és nem is szeretnék.

Azt tudtam én is hogy a biciklis világrekord 200 felett jár már, mondjuk 268-at nem sejtettem. De azt sem mondtam soha, hogy nem lehet olyan kétkerekűt építeni, ami bírná az ekkora sebességet.

Az 50m/s-es dologra dobj egy linket vagy mondd el hogyan számoltad, és elhiszem,
Egyébként számoltál már valaha motorban ébredő tömegerőket?
Dodge motorban is valószínű van tartalék, (soha nem mondtam hogy nincs) de biztos nem annyi, hogy egy 1,5szeres fordulatszámemelést kibírna. (ha jól sejtem nem éri el a 10000-et a max fordulata)

Fasírt 2008.08.17. 18:03:55

jééé! hello!
de kicsi a vilag. ott voltam amikor Csabi kawasakijat kiprobaltad. nem tudtam hogy totalcaros ujsagiro vagy.

szsrobert · http://szsrobert.fw.hu 2008.08.17. 18:36:11

Jól sejted.
2,5-szeros fordulatszámemelés elég nagy munka.6000-->15000/min,100-->250/min
Az sem mindegy,hogy egy Simson-dugattyú,vagy egy 800-1000 köbcentis henger dugattyúja éri el.
Persze egy szinte csapszeg magasságú dugattyúval,és jó anyagminőségű hajtókkarral 1 másodpercig.

aFx 2008.08.17. 18:50:39

a dodge viper motra max frog 6k körül. nem japán, szóval nem fordulatszámra lett hegyezve. viszont az alapjárata is párszáz körül van;> a 10k már kisköbcis (természetesen minden relatív) japánoktól se rossz dolog, 15öt meg a wankeleken kívül gyárilag nem nagyon fognak forogni.

ha meg az audi V8 jobb volt a lexusnál, akkor felejtős. konkrétan abban még két négyhengeres összeillesztéséből csináltak motort, hát az egész autó olyan is lett.

Gyurma73 2008.08.17. 19:50:29

de csak a korabbi 3,6 ossokra igaz ez azért a 4,2 es nem rossz.

akos696 2008.08.17. 23:12:05

Kedves Csikós Zsolt!

Én is ezzel a promlémával küszködtem, hogy 500 körül, túrás, erős, tartós, szép motort vegyek.Egyet én is leszögeztem:Csak Honda lehet (volt már Kawasakim, szerettem, nem hagyott ott soha, de messze volt a Hondás finomságtól). Végül rátaláltam az igazira:
Olaszországból behozott Honda VFR 750F 1992 már az egylengőkaros. 390e ft+ forgalombahelyezés volt az ára, az meg volt 100 ból mindennel együtt, tehát 490-ért nevemre volt írva rendszámmal. Műszakilag tökélete, gyönyörűen muzsikáló motorral, törésmentesen, viszont az egyik oldalán karcosan eldőlés miatt, jó gumikkal. 2500 km-t mentem vele 3 hónap alatt, és az alábbiak a tapaszalataim: nagyon nem bántam meg, olyan jó, mint amire számítottam. Üléspozíciója elég túraá, nekem a seggem fáj csak kicsit, pár száz km után, de nem vészes. Motorja egy álom: alul erős, felül nagyon erős, hangja pedig egyszerűen valami hátborzongatóan szép+ a vezérműfogaskerekek sivítása külön élmény. (sportdob is van rajta). Óra szerint 50e-t futott, hihető. Eddig a kormánycsapágy kopogása és egy enyhe olajkönnyedzés jelentkezett a váltó környékén (típusjelenség). Váltója vajfinom, fékjei erősek, stabilitása kiváló, és gyakorlatilag 6. sebességben bármilyen normál autót lazán leelőz. Egy barátom XX-et szeretett volna venni, kipróbálta a VFR-em és bizony VFR-t vett, csak az újabb, utolsó fogaskerekes verziót (RC46). Szóval a vuilág tán legsokoldalúbb, és legjobb motorja a maga korából, ami ma is lazán megállja a helyét.

akos696 2008.08.17. 23:15:46

Azt azért hozzáteszem, hogy szerencsém volt, mert ilyen olcsón találtam. Egymásnak voltunk rendelve. Ahogy nézegettem, kint sem nagyon olcsóbb. 2-3e EUR. Itthon is lehet 500 körül találni '90 utáni RC36-ot, csak nézegetni kell. A VFR fórumon is szoktak kínálgatni eladásra.

Joco 2008.08.18. 02:56:43

Lili: adj meg egy emil cimet; en inkabb nem irom ki az enyemet, mert kapok eleg spamet igy is... :)

Joco 2008.08.18. 04:21:20

Ja, egyebkent igazatok van: a VFR biztos nagyon jo. Nekem azert nem volt, mert ugyanannyi penzert lehetett sokkal tobb kobcentit is venni :) En nem akartam extra penzt fizetni azert, hogy a szelepvezerlesi mechanika boven tulelje a motor elettartamat. Untig eleg, ha a vezermulancot a nagygeneralkor kell cserelni (amit egyebkent sem csinal soha senki, mert olcsobb egy masik bontott blokkot belerakni barmibe). Hallott mar valaki peldaul olyan FJ-rol, amelyiken verermulancot kellett volna cserelni? Es GSX 1100 F-rol? En sem.

Szerintem a problema oda redukalodik, hogy mit szeret az ember jobban: a V4 hangjat/rezonanciajat, es a konnyebb kezelhetoseget, vagy a jobb turakeszseget, ami tekintelyes balna-testtel es sima jarassal parosul... En biztos, hogy kiprobalnek mindent, mielott dontenek.

Gyurma73:
A rendorseg nem kukazik filleres 20 eves motorokat a Neten. Egy uj motortol pedig markatol fuggetlenul elvarja az ember, hogy 30-40 ezret elfusson problema nelkul (utana ugyis eladjak). Erre meg a legtobb BMW is kepes, ami egyebkent a raragasztott sztereotipia ellenere igenis szar. Az utobbi 15-25 ev innovacioja a BMW-nel arrol szolt, hogy hogyan lehet masfelszeres aron eladni valamit, ami egyebkent nevetseges teljesitmenyt nyujt es megbizhatatlanabb, mint a japan konkurencia. (Egyebkent rajottek: tele kell aggatni a motorokat mindenfele elektronikus - tehat hibara hajlamos - szemettel; ezzel fenn lehet tartani a latszatot, hogy a termek "pre'mium").

Itt viszont arrol beszelunk, hogy hogyan lehetne minimalis koltsegvetesbol olyan nagy tejesitmenyu tura(sport) gepet venni, amelyik rohogve lefut akar 100-120-150 ezer km-t.

zöldi 2008.08.18. 07:41:28

"a VFR biztos nagyon jo. Nekem azert nem volt, mert ugyanannyi penzert lehetett sokkal tobb kobcentit is venni :) "

Ez 10 pontos ;-)

zöldi 2008.08.18. 07:44:47

"Hallott mar valaki peldaul olyan FJ-rol, amelyiken verermulancot kellett volna cserelni?"

Én hallottam, de szerintem egy vezérműlánccsere nem nagy vasz. 20ezer pénz egy lánc, legyen még 10 a munkadíj, azt jónapot. Amúgy a banditokon 60 ezer környékén cserélni kell, a gsx110f-en azért nem láttál, mert az görgős, nem fogas.

zsüber 2008.08.18. 07:53:32

Kedves Jocó!
Mivel Csikós nem a közelmúlt motorjaiból szeretne válogatni, igenis van létjogosultsága a BMW-nek mind K, mind R típusból. A 30-40 ezres futást nem tudom miből gondolod. A mai napig látni motorosrendőröket K-75-el, meg talán K-100-al is. Azoknak a motorját 3-400000Km-re méretezték.
Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb használt BMW-hez alap a táskarendszer. Egy 15-20 éves japánhoz egy vagyon, még az utángyártott is. Vagy vehetsz Louis-os puhatáskát olcsóbban, de azzal nem mehet autómosóba, hogy az út porát lecsapasd...

zöldi 2008.08.18. 07:58:22

Amúgy zsübernek igaza van, azok a létező legtartósabb 4 hengeres blokkok. csúnyácskák, és hülye méretű kerekeik vannak, de ez a használati értékükön nem változtat.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2008.08.18. 09:02:07

Látom, sajnos hamvában holt a cikk-kommentezési szokásotok, végül is megértem, szórakozásból disznót tartani, és abból megélni két igen különböző hangulatú dolog :-D

Cserébe itt most offolnom kell!


Kedves Zsolt, hálásan köszönöm a mazda - citroen cikket! Én igen fiatalon, igen fiatal jogsival használtam néha ilyen autót, (egy időben apámnak volt egy kölcsön) és akkor egy életere megjegyeztem magamnak, hogy megkora királyság, és mennyire nem fogyaszt :-D Szóval mostanság, ha eszembe jut, hogy olcsó autó, rögtön mondom hogy AX d, csak az összes haverom, beleértve a szerelőmet is, hülyének néz miatta. De ennek vége, hála a cikknek! Őszinte köszönet érte! :-D

on

sowi · http://sowiaroundthefur.blogspot.com 2008.08.18. 11:12:30

morphine:

egyetertek, maig visszasirom a jo kis ax dizelt, de egyebkent ugyanezt mondtam a lupo tesztnel is, a citroen mar a 90es evekben megcsinalta a 3 literes kocsit :D

Joco 2008.08.18. 11:13:30

zsüber, zöldi: ha ti mondjatok, hogy a K75 meg a K100 allat jok, akkor elhiszem. Nekem ezt eddig csak olyanok mondtak, akik hardcore BMW-buzik voltak, ugyhogy nekem ezzel szemben voltak fenntartasaim. Mentem ugyan K75-tel, es tenyleg nagyon kellemesnek tunt. Egy-egy gyenge pillanatomban meg el is gondolkodtam, hogy azt veszek: a kardan, meg a doboz-szett tenyleg zsenialis. Hogy megsem igy tortent, az a ketelkedes, meg a ronda kulalak mellett annak is koszonheto, hogy nem tudtam/akartam hozzaszokni a gazadas/elvetel "billento" nyomatekahoz.

A BMW-rol nekem sajnos eloszor a horror-sztorik ugranak be, amiket a "modern" modellek konstrukcios hibairol hallottam. En nem mondtam, hogy minden BMW-t 40 ezer utan ki lehet dobni, de igenis elofordul, hogy parezres futas utan vissza kell trelerezni a zsir motort a markaszervizbe...

zöldi 2008.08.18. 12:33:37

Elég elolvasni a népítéleteket, van ott baj gazdagon az újakkal. A régiekkel meg a kor miatt lehetnek apró kellemetlenségek, 20 év azért nem vitamin egy járműnek, még ha garázsban állt végig, akkor sem.

zsüber 2008.08.18. 12:43:50

Joco: Az új GS-ekről én is hallottam, hogy széthullik a hátsó hajtás, meg ilyenek. Nem tudom. Olyanom nincs...

Íme pár "bűnronda" kép:
www.bmbikes.co.uk/photos/photophotos/K100%20(1).jpg

zöldi 2008.08.18. 13:41:07

Ez a k100 még mindig nem tetszik, de a k75 az régi favorit(meg dobozbuzi is vagyok). Nekem 750ccm elég volt, mikor az volt. Ha el kellene adnom a banditot, rámegyek a soros bmw-kre ;-)

Kifordított kacagány 2008.08.18. 15:31:47

Csikós Zsolt 2008.08.15. 19:06:34
nem azt mondtad, hogy nincs már szabid?;)

positive 2008.08.17. 10:48:47
csak hogy feltűnt, szerintem már a második szösszenet után nyilvánvaló volt, hogy elbeszéltek egymás mellett.

sanya 2008.08.17. 13:20:56
a csöves példád azért erősen sántít. olyan mintha azzal próbálnál leírni egy mocit, hogy "kereke van"

qualitaet 2008.08.18. 17:03:43

"Kedves Zsolt, hálásan köszönöm a mazda - citroen cikket!"

Azt se felejtsd el megköszönni, hogy elfelejtkeztek arról az apró tényről, hogy a Citroen nincs 800 kg míg a Mazda önsúlya 1160 kg.
A Citoen nem tudom pontosan milyen méretű virsliken fut, míg a Mazda 175/14-eseken.Amelyek mind a nagyobb tapadás, mind a nagyobb légellenállás miatt igencsak növelik a fogyasztást.
A legjelentősebb fogyasztásnövelő tényező pedig az, hogy a Mazda motorjának mínimum az euro 4-es, szígorú emissziós értékeknek is meg kell felelni, míg a Citroennek szó szerint semmilyennek.
( akkoriban az euro 2 csak a benzinesekre vonatkozott.
Vélhetően a Mazda áttétele sem olyan extrém hosszú, mint a Citroené, hisz a dinamika is elengedehetelen szempont manapság !

"de egyebkent ugyanezt mondtam a lupo tesztnel is, a citroen mar a 90es evekben megcsinalta a 3 literes kocsit :D"

Igen, csakhogy a Lupo motorja már 98-ban EURO 3-AS (2000-től EURO 4!)volt, és akategóriájában a legbiztonságosabb!

Az AX ettől függetlenül jó kis autó lehet, de úgy, hogy a W50-es IFÁ-ra vonatkozó emissziós szabályokat kell betartania és a biztonsága egy oldalkocsis MZ-vel vetekszik, nem nehéz ezt elérni.

Vajon a mai Citroeneknek miért nem sikerül?

Megint itt a Totalcar legnagyobb hibája, a SZUBJEKTÍVITÁS!

qualitaet 2008.08.18. 17:20:41

Arról nem is beszélve,hogy a manapság elengedhetetlen vagy kötelező elektronikai berendezések működtetéséhez lehet kétszer akkora generátort kell hajtania a Mazdának,no meg a szervót.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2008.08.18. 21:34:09

@ qualitaet

Egyrészt egyik infó, amit megemlítettél sem maradt ki a cikkből, másrészt, nem tudom, a lila ködön keresztül látszott-e, de Zsolt egyetlen mondatban sem mondta, hogy a Citroen jobb lenne, mint a Mazda, vagy hogy a Mazda ne állná meg a helyét a mai mezőnyben. Egyszerűen annyit tett, hogy perspektívába helyezte a fogyasztását, semmi több.

Nem is értem a felháborodásodat. Itten (eddig) senki sem mondta, hogy a Mazda szar lett volna, és ebben a threadben azt sem, hogy a Lupo szar lett volna, egyszerűen elővettük azt a gyakran elfeledett tényt, hogy a spórolást nem ma találták fel, és nem előfeltétele neki az ultramodern technika. Ráadásnak annyit még engedtessék meg: bár a normák lazák voltak az AX idejében, kevés gázolaj elégetéséből (viszonylag) kevés károsanyag keletkezik.

És végül még egy adalék. Ha már a Lupoval jössz, a remek fogyasztási adatokat ott is kis ellenállású virsligumikon, légkondi, szervókormány és egyéb "felesleges" fogyasztók nélkül érték el, tehát az sokkal inkább összevethető az AX-szel, mint a Mazdával.

Tudod mit, még valami. Az, hogy a mazdával szemben van emissziós elvárás, a citroennel szemben meg nem sok, éppen a citroen javára szól: kis kibocsátást csak kis fogyasztás mellett lehet elérni, tehát a mazda relatíve nagyobb hatásfoka mintegy mellékterméke a törvényileg kikényszerített tisztításnak.

Mindez semmit sem von le a Mazda 2 teljesítményének értékéből. De azért annyit mondanék, hogy az a 6,5 liter átlag százon nem hangzik olyan jól a mai mezőnyben sem, figyelembe véve, mennyi sztráda és országút volt a ciklusban. Szerintem legalábbis.

písz

morph

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2008.08.18. 21:36:00

És végül még egy utolsó dolog: a Totalcaron mióta ér számon kérni a szubjektivitást? :-DDD

"Az autós újságírás ámokfutói"

Dereng valami?

Lili 2008.08.18. 22:26:52

most olvastam, egy ember angliaban majdnem £6000-ert vett egy vfr 750-et. 92-es modell.
10 ev alatt hajtott bele 237000 merfoldet mikozben elkoltotte az uj ar 2,5-szereset a motorra kulonbozo javitasokra, benne baleseti karokkal is.
Ja, itt a link www.hondavfrclub.hu/v4_extra/VFR_szerviz.xls
Szerintem az nagyon sok km-ben, es a motorhoz, valtohoz nem nyult ez ido alatt. Ennyire jo lenne?
Ettol fuggetlenul a motorozas nagyon draga, ha hobbi, nem?

Lili 2008.08.18. 22:35:11

lehet, hogy km, nem merfold, talan akkor is sok

qualitaet 2008.08.18. 23:27:12


"Nem is értem a felháborodásodat."

No, azt nem csodálom, hisz a háborgás jelen esetben igencsak távol áll tőlem.:)D

"a Mazda 2. Tényleg extrém könnyű, így dízellel sem üti meg az egy tonnát."

Vagy tán mégis...
Szőrszálhasogatáanak tünhet, de ebben a kategóriában néhány tucat kilogramm igenis számít.

"Egyrészt egyik infó, amit megemlítettél sem maradt ki a cikkből,"

Egészen pontosan ez az egyetlen ami nem maradt ki. Ez is lefelé kerekítve.
Míg a Citroen 795 kg-járól egy vak hang sincs.
250KG differencia még a luxusosztályban is rengeteg.


, "a lila ködön keresztül"

???
Talán inkább rózsaszín. Az is a "citroenes" oldalról:)

"de Zsolt egyetlen mondatban sem mondta, hogy a Citroen jobb lenne,"

Mint ahogy én se mondtam, hogy Ő ezt mondta.

"hogy perspektívába helyezte a fogyasztását, semmi több."

Pontosan ez az. Megfeledkezve a fentiekről, ahogy már mondottam volt.

"Ha már a Lupoval jössz, a remek fogyasztási adatokat ott is kis ellenállású virsligumikon, légkondi, szervókormány és egyéb "felesleges" fogyasztók nélkül érték el, tehát az sokkal inkább összevethető az AX-szel, mint a Mazdával."

A legfontosabb ,jelentős súlytöbbletről és az emissziós normákról itt is sikerül elfeledkezned.


"Tudod mit, még valami. Az, hogy a mazdával szemben van emissziós elvárás, a citroennel szemben meg nem sok, éppen a citroen javára szól: kis kibocsátást csak kis fogyasztás mellett lehet elérni, tehát a mazda relatíve nagyobb hatásfoka mintegy mellékterméke a törvényileg kikényszerített tisztításnak."

Édes egykomám! Sokat Te sem konyíthatsz a témához!

Szerinted a Mazda az EURO 4-et úgy teljesíti, hogy csak keveset fogyaszt?
Vagy netán úgy, hogy a vonatkozó előírásokat tartalmazó törvénykönyvet belegyömöszölték a kipufogócsövébe, "kikényszerítve" a megfelelő kibocsájtást?


Mert szerintem szerfelett bonyolult elektronikai, katalizátor és részecskeszűrő rendszerrel, ami igencsak emleli a fogyasztást és rontja a teljesítményt. A fentebb szajkózott súlytöbbletről nem is beszélve.
Ennek ellenére jobb a hatásfoka.
A Luponak detto.
Már bocsánat de akkor ez hogy a fenébe írható a Citroen javára.??

"spórolást nem ma találták fel, és nem előfeltétele neki az ultramodern technika."

A spórolást valóban nem.
De ha ezt korszerű biztonsággal és tiszta üzemmel kívánják abszolválni annak sajna igen.

"Dereng valami?"

qualitaet 2008.08.18. 23:34:03

Arról az induri-pinduri tényről meg mindketten megfeledkeztünk - én az imént, Temagad fentebb - hogy a Lupot nem én, hanem Sowi kolléga hasonlította össze az AX-szel, egészen véletlenül a te "köszönő leveledre" reagálván...
Én csak amazt kommentáltam.

Puszi

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2008.08.19. 02:05:12

@ qualitaet

Nono, az oké, hogy pertu volt már, de hogy rögtön puszi is :-D

Na jó, lehet, picit nekem volt lila az a köd, vissza is veszek, néhány dologban azonban továbbra is vitáznék veled.

Ezt a mondatot konkrétan a cikk második oldalárol kopipésztelem ide:

"Ja, és ne feledjük, az AX saját tömege szárazon 735 kiló, 245-tel kevesebb a Mazdáénál."

Pl például a kerekek méretéről tényleg nincs egy vak hang sem, de speckó a kilók elhangzanak, és a többi dolog, tehát az a 15-20 év, ami a fejlesztésük közt feszül, és amit te hiányoltál, szerintem átjön.

Felütöttem az internetes világhálót, és a Lupo-hoz 872 kg-os önsúlyt találtam. Ebben is az AX-hez van közelebb, ha csak egy-két kilóval is, mint a Mazdához. De nem is te írtad, hagyjuk hát.

Aztán a hatásfokos témában. Anélkül, hogy értékelném a véleményedet, engedd meg, hogy újrafogalmazzam a sajátom, hátha úgy kevésbé tűnik majd hülyeségnek amit mondtam.

Ahhoz, hogy egy belső égésű motor tisztább legyen, javítani kell a hatásfokát. Egyszerű a képlet: minél jobb az égés, annál tisztább a gáz. Teljesen "tiszta" természetesen nem lehet, de azt hiszem a Trabantok szerencsétlen példája jól bizonyítja, hogy önmagában egy katalizátorral nem oldassz meg semmit. Az égést kell kontroláltabbá tenni, hogy annyi és olyan gáz jusson a katalizátorra, amilyennel és amennyivel tud mit kezdeni. Gondold végig: az egyre szigorodó normák ellenére nem a katalizátorok számát / méretét növelték, hanem a motorokot magukat fejlesztették tovább. Javították, jelentősen javították a hatásfokot.

Épp a minap olvastam az EVO-ban egy összevetést egy 1966-os, karburátoros Porsche 911 és a legújabb Carrera S közt. Lényeges adatok ebből a szempontból: majdnem kétszeres lökettérfogat (2.0 -> 3.8), majdnem háromszoros teljesítmény (130 -> 380), mégis, és itt, sajnos :-D, az EVO újságíróira kell hagyatkoznom, a valódi használatban nagyjából azonos fogyasztás. És természetesen töredéke a károsanyag-kibocsátás is az 1966-osnak.

Elég világos? Ha növeled valaminek a hatásfokát, akkor a fajlagos teljesítménye jobb lesz, tehát ugyanannyi benzinből több lóerő jön, miközben kevesebb lesz a mérges gáz, amit a pontos égés miatt jobban meg tudsz fogni. Oké, bizonyára cél volt a magasabb teljesítmény, de valamit ne felejtsünk el: míg a károsanyag normákat törvényi kötelezőként vezették be, a törvényi kötelező töréstesztek nem olyan szigorúak, mint a nem kötelező, csak éppen hatásos NCAP. Így az autógyártók, ha nagyon nem tudtak volna lépést tartani teljesítményben a sújnövekedéssel, megtehették volna, hogy lassabban fejlesztik a passzív biztonságot. De nem tették: a károsanyag fejlesztés miatt amúgy is hozzá kellett nyúlni a motorhoz :-D

Persze vannak kivételek, ha eléggé értessz a témához, előveheted például a szegénykeverékes közvetlen befecskendezést, ami ugyan jelentősen növeli a hatásfokot, viszont egy bizonyos káros anyag (azt hiszem valamilyen nitrogén-oxid) kibocsátását is megsokszorozza, ezért speciális katalizátor kell hozzá. Ezért drága autókon, ahol a drága katalizátor belefér (BMW 530i, Porsche 911) bevetik, olcsókon nem.

Tényleg hülye vagyok hozzá? ;-D

Ölel és csókol:

morph

zöldi 2008.08.19. 07:29:26

Ez a vfr excel odaver. A gyári első féktárcsát 170e-nél cserélte :O Ez elég jó indikátor használtmotor vásárlásnál, főleg, hogy nálunk csak 40e alattiak vannak mindenből :DD
Az ipse futár lehet, nem?

qualitaet 2008.08.19. 10:18:30

Nos, a fenti szösszenet kétségkívül bizonyítja, hogy néminemű tájokzottságot sikerült menetközben magadévá tenni.

De az eredeti témához sok köze nics, jelesül,hogy a legkezésbé sem győz meg a tekeintetben, hogy a Citroen fogyasztási adataitól miért köllene hasravágódni?


"És nézd, mik jöttek ki" – mutatja Peti a számokat. 4,9-től 5,2-ig terjedő számokat látok, olyan üzemmód mellett, amikor egy átlagos benzines kisautó tizenkettőt eszik. Döbbenet."

Döbbenet? Persze, ha egy ezerkettes Ladával hasonlítod össze.
Vagy egy száz lóerő körüli, dinamikus biztonságos,akár még egy család számára is kényelmes, korszerű, sokoldalúan használható kis, vagy akár alsó középkategóriás autóval ami(valóban) szélsőséges esetben megeheti a 12 litert.

Az AX mai "megfelelőjével" (tehát reálisan) összehasonlítva a fogyasztásban deciliterek a különbségek, míg biztonság, dinamika, kényelem, környezetszennyezés terén fényévek.

Ilyen spártai kivitel és szerény menenetteljesítmények (magyarul: tengernyi kompromisszum) mellett nem volt különösebb teljesítmény ilyen fogyasztási értékeket produkálni.
Napnál világosabb képlet.
Nem volt az eladási listák éllovasa, és nem is esett hasra tőle a világ, a vásárlókkal egyetemben már a 90-es években sem.
Csikós Zsoltival ellentétben, aki klasszisokkal komolyabb autókkal hasonlítja össze,majd mindennek a tetejébe még ámélkodik is.
No, ez a döbbenet.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2008.08.19. 12:30:42

Tökéletesen igazad van, a Mazda, a fogyasztását leszámítva minden egyébb szempontból jobb autó, mint az AX. Ha egy vadiúj, 0 kilométeres AX-szel hasonlítanánk össze, akkor is a Mazda 2 lenne a jobb. És ha csupán egy szempont, bármilyen lényeges is, amiben valami rosszabb, az általában azt jelenti, hog az a valami a jobb választás összességében. Ebben egyetértünk.

Amiben, szerintem, nincs igazad, és amiről, úgy tűnik már nem is fogjuk meggyőzni egymást, hogy sem az itt kommentelők, sem a cikk nem állították ennek az ellenkezőjét.

Az én értelmezésemben Csikós Zsolt, közismerten a szuperolcsó, ezért szükségszerűen régi közlekedési eszközök híve is mindössze annyit állított, hogy ha kizárólag a spórolás az egyetlen cél, akkor a dízel AX bizony igen éles fegyver. Ha viszont a fillérbaszás nem okoz annyira kéjes örömöt, hogy elfeledkezzünk az AX-szel való közlekedés szenvedéséről, jobban fogjuk érezni magunkat a mazda 2-ben, még a cikk szerint is. Én ezt olvastam ki belőle, te nem. Az én meglátásom szerint ennyi a sztori :-D

Mindehhez hozzá kell tennem, hogy autós fillérgurigatásban fertőzött vagyok, talán elég ha annyit mondok, hogy a jelenlegi egyetlen autóm egy 92-es Y10, földhözcsapó 7 literes városi fogyasztással és 150.000-es vételárral - sok dologban Zsolttal hasonló csavarra fordul az agyam, még hogyha nem is vagyok nagy buherátor. Lehet, hogy ezért értem én így a mondandóját.

Oksik vagyunk?

akos696 2008.08.19. 17:30:32

Jó ez a VFR excel tábla, de szerintem elég irreális árak vannak beleírva. Pl 237 Font egy hátsó fékbetétért? Van sok hasonló.+ Túl gyakran cserélgeti a gumit is (legalábbis az elsőt), és a láncszett cseréje is nagyon drágának van írva.

akos696 2008.08.19. 17:32:57

qualitaet-morphine: Lehetne, hogy a féloldalas nem is igazán a témába vágó vitáitokat esetleg máshol vitatjátok meg( holott sokszor érdekes, amit írtok, de már úgy kell vadászni a témába vágó kommenteket)?

Maradok Tisztelettel

qualitaet 2008.08.19. 17:56:23

"Amiben, szerintem, nincs igazad, és amiről, úgy tűnik már nem is fogjuk meggyőzni egymást, hogy sem az itt kommentelők, sem a cikk nem állították ennek az ellenkezőjét."

Nemigen van miben meggyőznöd, hisz másodjára jelzem, hogy egy betűnyi utalást sem tettem arra nézvést, hogy bárki is az ellnkezőjét állította volna.

Értetlenségem pusztán arra szorítkozott(ik), hogy egy Csikós Zsolt tapasztalatával rendelkező szakember és újságíró miért tálalja szenzácíóként az AX fogyasztását,( ezáltal a hozzá nem értőket ismételten félre vezetve)
arról nem beszélve, hogy még meg is megdöbben egy ilyen triviális műszaki jelenségen.

"mindössze annyit állított, hogy ha kizárólag a spórolás az egyetlen cél, akkor a dízel AX bizony igen éles fegyver."

Szimpatikus és emberileg értékelendő a szerző iránti feltétlen lojalitásod, de ez egy hangyányit nem változtat azon a tényen, hogy sehol sem állított ilyet.

Ez az egyetlen egy utalás olvasható egyéb altarnatíva tekintetében, meglehetősen sommás kivitelben. De ezt mintha már tárgyaltuk volna...

"És nézd, mik jöttek ki" – mutatja Peti a számokat. 4,9-től 5,2-ig terjedő számokat látok, olyan üzemmód mellett, amikor egy átlagos benzines kisautó tizenkettőt eszik. Döbbenet"

"Oksik vagyunk?"

Ha a Csikós egyéb médiumokban kifejtett munkásságát, és a jó tollát veszem alapul: Mindenképp.
Ha relatíve jó állapotú a verdád, és nem kell a gatyádat ráköltened és még örmöd is leled benne, Te is szintúgy.

Használd egészséggel!

qualitaet 2008.08.19. 18:04:04

akos696 2008.08.19. 17:32:57


"qualitaet-morphine: Lehetne, hogy a féloldalas nem is igazán a témába vágó vitáitokat esetleg máshol vitatjátok meg( holott sokszor érdekes, amit írtok, de már úgy kell vadászni a témába vágó kommenteket)?"

Morphine+ qualitaet hozzászólások száma=12

Kommentek száma összesen=296

296-12=284.

Lehet, hogy vaktöltényt használsz :)

Bocs,hogy megzavartunk!

Maradok Tisztelettel

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2008.08.19. 18:13:13

@ Qualitaet

részemről oké :-D

@ akos696 - elnézést, valahol a kezdet kezdetén jeleztem is, hogy ez itt off lesz, sajnos azt a rövid néhány próbálkozást leszámítva nem lehet cikkeket kommentálni, és ez volt a legfrissebb Csikós poszt.... elnézést, és én részemről befejeztem :-D

Az Y egyébként komoly próbálkozásnak gyenge volna, viccnek viszont egészen kiváló, alcantara huzatok, elektromos ablakok, elpusztíthatatlan motor, viszont az árával és korával összefüggésben itt-ott (=mindenhol) beállítani, aprót javítani, cserélni való csecsebecsék. És a döbbenet: beleférünk a két gyereküléssel négyen. No messze nem jutnánk, de beleférünk :-D

akos696 2008.08.19. 19:59:09

qualitaet-morphine 12 kommentje darabonként kitesz kb 5-8 másikat (helyfoglalásban), az kb 80-nyi hely, az a cca 300 komment kb 25%-a! ;) na de nem kívánok beszállni a vitában. Olvasnék inkább szívesebben motorokról véleményeket, mint ahogy én is leírtam. De ez csak az én véleményem, természetesen mindenki azt ír és olvas, amit akar.

Lili 2008.08.19. 22:12:46

akos696!

nehany evet sikerult Angliaban elnem, hulye magas alkatreszarakkal es szervizkoltsegekkel kellett szamolni autozasilag. Viszont a motorosat nem tudom, de el tudom hinni, hogy abban is eros arak vannak. Venni nem nehez autot, de javittatni mar annal gazabb UK-ban. Igy ebben a parhuzamban lehet a motor is hasonlo cipo. Ettol nem tetszik kevesbe a teoretikusan felallitott vfr image. Ki kellene mar probalni. Talan Csikos bacsi megteszi nekunk ezt a szivesseget.

akos696 2008.08.20. 11:38:38

Nekem egy ilyen 92-es VFR em van.Igaz, nem rég óta, de motorja-váltója,kupplungja, fékjei úgy működnek, mint az álom. ;)

Lili 2008.08.20. 20:26:06

akos696!

Te mazlista, akkor te mar tudod, mi a jo. En most nezegetem ezeket(is) es nem tudom eldonteni, mit vegyek. A vfr klub honlapjan mindenhol 90 folotti LE-t emlegetnek, a svajci hasznaltmotorok kozott pedig mind 60 LE korul van kiirva. Ez ilyen svajci szokas, hogy meghalasztva adjak a motort, vagy vki nem mond igazat. Szoval, hany LE?

akos696 2008.08.21. 00:11:43

Az enyém 74Kw. 60Le körüli a 400-as VFR. A 750 es sosem volt 60 paci, mint 100 körüliek. Az injektorosok 106-110, a karbisok 100 körüliek. És ez tuti. Volt már pár mocim, és érezném, ha csak 60 lovas lenne, de nem annyi, hidd el. Néha még 100 nál is többnek érződik a nyomaték miatt. Egy ex meglánckerekezett hayabusás haveromnak is kimondottan tetszett (igaz, fél éve eladta a busát, azóta nem nagyon motorozott):)

Lili 2008.08.21. 20:11:13

Akos!

Miutan mar senki nem olvassa ezt az oldalt, nem valtanak emailre? lilimoto@freemail.hu

zsüber 2008.08.21. 23:09:54

Hogyne olvasnánk!
Csak várjuk Csikós kollégát, hogy visszaérjen a nyaralásból. Elvégre az Ő motorjáért kampányolunk.

Csabika 2008.08.22. 06:19:06

Lili:

Ez ilyen svájci meg német dolog, mert náluk (is) drága a sok ló.
Viszont ha a forgalmijában 60ló szerepel akkor az annyi is. arrafelé nem szokás csalni :) képesek ezt más vezérműtengelyekkel is elérni esetleg szűkebb torokátmérővel egyszerűbb esetben.
750-es vfr 100le körüli szerintem is. nekem '86 rc24-es van, kultúráltan működik.

A vfr teljesen alkalmas hosszú utakra, Csikós úrnak én is ezt ajánlanám. Szerintem 100le több mint elég, és nem is nyomatékszegény :)

Lili 2008.08.23. 02:10:54

Zsuber!

akkor jo :)

Lili 2008.08.23. 02:15:29

Csabika!

Es te hany cm magas vagy? En attol tartok, hogy a 190-emmel kenyelmetlen lenne. Csikos Bacsinak is talan. A `94-es milyen evjarat? Kivulrol megjarja, de mi van belul?

R.Z. 2008.08.23. 12:11:49

Egyet mondok, elnézést ha már javasolták, de ha az FJ amúgy is szimpi, akkor érdemes figyelembe venni a Yamaha Fazer 600-ast v. 1000-est is.

Csikós Zsolt 2008.08.23. 12:26:18

Nos, vissza.

Megyek, vezetek nemsokára egy VFR-t. Mindegyiken ugyanolyan magasságú a kormány?

Érdekes, az a nyolc motor, ami a hasznaltauto.hu-s parkolómban van, most is ott figyel, pedig a javuk két hete bent van. Augsztusban már tényleg senki nem vesz motort?

Maradok az FJ/FR/CBR hármasnál, nem szűklátókörűség miatt, hanem mert ennyi motorból pár példányt kipróbálni is rémálom lesz. Időhiány, időhiány...

Lili 2008.08.25. 22:51:46

en is ezt szeretnem megtudni a vfr-rol, es azt is, hogy 190 cm testmagassaggal mennyire kenyelmes, varom a cikket

akos696 2008.09.01. 00:11:33

Nos Csikós úr, vezetett VFR-t?

Egyik ismerősőm CBR 600 F2-e játékmotornak tűnik az ugyanolyan idős VFR-em mellett.Sokkal komolyabb technika (műszerfal, fékek ránézésre is, kinézet, beltartalom), mintha 10 év lenne a 2 moci között. Továbbra is azt vallmom: ebben a korosztályban a VFR a világ legjobb motorja.

CsAbIkA 2008.09.15. 20:47:40

Lili:

Kicsit megkésve..

Én 186cm vagyok meg 110 kg. Párommal ketten ütjük a 200-at... Hely bőven van a vfr-en szerintem. Hátsó rugót nem tudom elég keményre állítani ehez a súlyhoz.
Ami a kényelmet illeti városban vacak ez a fekvős(endurohoz képest) pozíció. De országúton már nincs vele gond. Mondjuk a vfr oda való meg autópályára.

www.hondavfrclub.hu oldalon megvannak az évjáratok képekkel adatokkal.
blokkot nemigen piszkálták 94-ig esetleg 1-2 le eltérés van.

Cagivamaster 2008.09.27. 13:16:12

Mi a véleménye a társaságnak a Honda CBX 750-ről? Van vkinek bármi tapasztalata róla? Az is lehetséges alternatíva

Zsoltiik 2009.03.06. 20:45:21

Sziasztok!Volna egy 1998 as TL1000R motorom,most volt cserélve vez lánc és szelephézag állitva a motor tökéletes de még is van egy kis hibája,mégpedig:ha a motort 2000 fordulatra ráteszem és gázfröcsöket adagolok 10 böl 1 szer a kuplung felől halacódik valami fémes koppanás vagy csattanás.Leszedtem a kuplung deknint,szédszedtem a kuplungot de semmi kopás semmi törés nem látcik rajta.Bejebb lenne a baj?Tudna valaki hozzászolni mi lehet ez a koppanás?Segitséget előre is köszönöm,válaszokat erre az e-mail cimre várnám pudingz1000@freemail.hu

berlingo 2017.05.17. 21:11:36

@Zsolt: Mert azok motorok. A BMW meg az olasz motorutánzatok a fasorban sincsenek.
süti beállítások módosítása