A zöldséges

Autonánia: Porsche 924

  2008. június 13. - Balázs Viktor Címkék: porsche audi autonánia

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Pöccre indult húsz év után az első magyar Astra
2012-03-01 06:00:00

Délután kettőkor szűk kompánia gyűlt össze a gödöllői Opel Gaál bemutatótermében, ahol egy öreg

Húsz év után újra beindítják az első magyar Astrát
2012-02-12 16:05:00

1992-ben óriási tömeg kísérte figyelemmel, ahogy az első Astra felhajtott a Közlekedési Múzeum rámpáján Ez

Végállomás, nem megy tovább
2010-03-08 14:33:00

14:15 Bendével az irodájában éppen a Hotel Daniaban készült videót nézzük, amikor Vályi Pista nevét írja

Utolsó erővel
2010-03-08 09:29:00

Lejtőn megyek és csóvál ez a szar - jelentkezett be Csikós reggel 7:57-kor, Ausztriából. Bécs előtt 57

A magyar autós közbeszéd a kilencvenes évek elején két autóra hegesztette rá letéphetetlenül a zöldséges jelzőt: a W123-as, fekvőlámpás Mercire, és a 924-es Porschéra. Egy szociológus vagy kultúrantropológus fain doktori disszertációt írhatna az ártalmatlannak tűnő szóból, annyi minden sűrült bele a jelentésébe.


A zöldséges – persze a maszek – ugyanis pénzes ember volt az előző rendszer vége felé, hogy miért, az kiderül Csikós posztjának videójából. A dinnyelétől ragadós százasokból összeszedett vagyon lehetővé tett egy morzsányi luxust, és a rendszerváltás után ez valahogy leginkább az említett két autótípusban materializálódott.

Ennek persze az lett a végeredménye, hogy a susogós melegítőben látványterrorizáló tulajdonosok a porba döngölték az autók elfogadottságát – legalábbis azokban a társadalmi rétegekben, ahol a fej nem csak a baseballsapka hordására szolgált.

A fekvőlámpás Benz már kezd kilábalni a zöldségesek ásta gödörből, de a 924-es még mindig az autós társadalom rodás kurvájaként tengeti az életét sáros hátsó udvarokban, ócskánál ócskább újrasminkelésekkel és gagyi ékszerekkel elcsúfítva.


Éppen itt az ideje, hogy odafigyeljünk rá.

Hogy miért? Mert ez a ribanc sorsba taszított autó valódi future classic: zseniálisan letisztult formatervű, csinos, kedves, szerethető és egyáltalán nem lassú sportkocsi.

Én például már nagyon régóta szeretem, és aki még nem ismeri, annak elmondom, hogyan született, mert azért az is beleférne egy közepesen jó lány(fiú?)regénybe.

1970-ben a Volkswagen megbízást adott a Porschénak, hogy tervezzen utódot kevéssé sikeres, középmotoros sportkocsijának, a 914-esnek. A Transaxle (motor elöl, váltó hátul) elrendezésű 2+2 üléses terve el is készült, de Wolfsburgban nem kellett, hiszen addigra a Golf alapra készülő, olcsón előállítható Scirocco már sokkal jobb ötletnek tűnt.

A béranya viszont megtartotta a gyereket, és a neckarsulmi Audi-gyárban 1975 augusztusában elkezdték sorozatgyártani a Porsche történetének első orrmotoros modelljét. És ez az orrmotor volt az egyetlen árulkodó jel, ami a Volkswagen kilincsek mellett a kocsi eredetére utalt.

A négyhengeres blokk eredeti szolgálati helye ugyanis az Audi 100-asban volt, de egy új fejlesztésű hengerfejjel porscheképessé tették. Két liter, 125 lóerő, 204 km/órás végsebesség, 10,5 másodperces gyorsulás, 23.000 márkás alapár és Porsche embléma – piszokul jól hangzott ez 1975-ben.

Az emberek mégsem szerették a 924-est. Mert csak négyhengeres volt, mert az orrában volt a motorja, és mert mindenki tudta róla: póriasak a génjei.


Ezen a turbo, a GT, a GTS, és az 1985-ben ráncfelvarrott alapváltozat, a 924 S sem tudtak változtatni, a Porsche-közösségnek a 924-es mindig csak egy kínos, hónaljszagú, szegény rokon volt. Akinek viszont mesélt esténként az anyukája, az tudja, hogy Hamupipőke is szegény volt, aztán mégis őt vette el a királyfi feleségül. És az eddig vázolt okok miatt ma nagyon-nagyon könnyű királyfivá válni: a 924-esek árszintje alacsonyabb, mint pár éve a Balaton vize.

A hasznaltauto.hu-n például már százezer forintért is lehet kapni 924-est, igaz, legfeljebb alkatrészdonornak jó. Azok a példányok, amelyek saját kerekeiken képesek elhagyni az eladó udvarát, háromszázezertől kezdődnek, de igazából ezek sem olyan autók, amivel az ember szívesen dicsekedne.


Sőt, a magyar kínálatban jelenleg sajnos egyetlen van, ami vállalható állapotú, eredetinek és ápoltnak tűnik. Persze ez a legdrágább, 1.290.000-et kérnek érte, viszont turbó, annak az összes előnyével (teljesítmény) és nyűgével (fogyasztás, javítás).

Az itthoni autók 99 százalékát utolérte a Manta-sorsként definiálható folyamat: átalakították, átfestették őket, idegen felniket, légterelőket és tükröket kaptak, karbantartásukat pedig nem csempézett szervizben végezték, az egyszer szent.


A mobile.de-n már jobb a helyzet. Itt is vannak gányolt autók, de azért jó néhány érdekes is található. Például ez az aranymetál színű. Kicsit ezen is dolgozni kellene, de a színe és a kárpitozása extraorbitális. A Porsche egy időben nagyon bátor volt a kárpitozást illetően, ez már a Transaxle reklámfotón is látszott egy kicsit.


Az op-artos, tudatmódosítós, szuperplasztikus négyzetháló tényleg egészen elképesztő, igazán punk dolog volt egy német autógyártól a hetvenes évek közepén.

Akinek ciki az Audi-motor, annak az 1985 augusztusától gyártott példányok valók. Ezekbe már igazi Porsche-motor került, a 944-esé, melynek hengerűrtartalma fél literrel, teljesítménye pedig 25-35 (évjárattól függően) lóerővel volt nagyobb az Audi-motoros eredetinél. Ezeket a kocsikat az eggyel nagyobb, 15 colos felniről is fel lehetne ismerni eredeti állapotban, csak hát az első, amit egy ilyen autón rögtön nagyobbra cserélnek, az a kerék, úgyhogy valószínűleg a régebbiek többsége is nagy felnin fut már.

A szerencsés németek már három-négyezer euróért hétköznapi használatra teljesen alkalmas, jól kinéző, némi odafigyelést igénylő példányokat tudnak csippenteni maguknak. Hozzánk ugye hivatalosan nem nagyon éri meg behozni ezeket, de hát nem kell mondanom, hogy aki nagyon akarja, megtalálja a módját annak, hogy Magyarországon tölthesse a nyugdíjas éveit.


Nekem egy ilyen sárga például rettenetesen kéne, milyen kontraszt lenne a garázsfeljárómon az egyen-metálszürke Avensis Verso mellett. Akkoriban nagyon divatosak voltak az úgynevezett szignálszínek, a jó erős, feltűnő tónusok. Sok volt a piros, a méregzöld vagy a világoskék, bárcsak így lenne ma is.

Egyébként véletlenül azt is tudom, hogy ez a sajtófotó hol készült. Stuttgart mellett van egy kis reptér, az aszfaltján egy enyhe púp. Ide vitték az auto-motor und sport tesztautóit fényképezni, némelyik Porsche sajtófotó is itt készült, például ez is. Egyszer jártam itt, volt vagy tizenöt éve, amikor autófotózást tanítottak nekem az ams-nél.

Nincs más hátra, mint a krönender Abschluss, vagyis a mindent megkoronázó lezárás. Ez pedig egy korabeli röntgenrajz, amin van csámcsognivaló gazdagon. Én már a zöld-bézs színkombinációtól is odavagyok, de hát ez nem technikai kategória. Úgyhogy nézzük csak a rajzot. Na, mi az ott a hátsó kerékben? Bizony, egy dobfék, sportkocsiban. Rosszul lassult ettől a Porsche? Egyáltalán nem. Hol van a kézifékkar? Haha, a vezetőüléstől balra! És mitől olyan magas a kardánalagút? Hát a Transaxle csőtől, ami összeköti a motort és a váltót.

Elöl pedig látszik a kanyarstabilizátor. Hogy ez miért fontos? Extra felszerelés volt…

Az Autonánia rovat emblémája

Autonánia

Gyakran bóklászunk a Mobile.de-n és a Használtautó.hu-n érdekes autók nyomában, amiket aztán nem veszünk meg. Ismerős? Ha ön is szokott ilyet csinálni, írja meg nekünk!

A konkrét használtautókra mutató linkeket a posztok publikálásakor ellenőrizzük, utána azonban lehet, hogy eltűnnek, mert eladják az autót vagy leveszik az oldalról.

Ha nem szeretne lemaradni egy részről sem, tegye el a sorozat okos könyvjelzőjét (RSS).

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr66514864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hö? 2008.06.13. 04:59:31

Hát ez korán jött

kuciber 2008.06.13. 05:14:57

utálom az elsőzést. Ezért vagyok a második.


Egyébként a 924-ről tényleg nem A PORSCHE jön le, ha meglátok egyet. Ami PORSCHE az a 911. Gyerek fejjel a 928-ba voltam belezúgva. Gondolván, minél nagyobb a szám, annál jobb az autó.

aPró 2008.06.13. 05:35:00

Nah, gyerekek, agy 924 mégsem lehet olyan rossz :)
Főleg audi motorral :)
Volt egy 5hengeres turbódízel 100asunk egyszer(a lehető legrosszabb széria), még a kocka 100as, na ha annak odalépett az ember, akkor az tolt:)
abban nem kell 6000-ről indulni, csak hogy ne folladjon le a motor:)
Egyébként a 944-esre mondta Jeremy Clarkson (5-ik sebességben tesztelő), hogy az egy vadállat. Néha előjön, és széttép egy traktort, csak mert olyan kedve van :)
Hiába, a Porsche Porsche volt, marad, és lesz, mindörökkön-örökké Ámen.

Lowtyo 2008.06.13. 05:41:17

Érdekes, mifelénk cigány porschenak hívják.
Ezzel az autóval egy baj van, amit írtál is, hogy szinte mindegyik halálán van. Ha sikerül egy jó állapotút venni akkor meg mindenki jön, az ez nem is Porsche, hanem Audi dumával. (persze azt meg ki nem szarja le)

Lowtyo 2008.06.13. 05:42:46

Amúgy szuper jó post. Még ilyeneket.

cuebler 2008.06.13. 06:32:10

kuciber kollégának:
a 997-es porsche a legjobb :P mégha a (személyijében - forgalmijában) 911 is a neve :D

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.06.13. 06:49:45

Egyszer ültem egy ilyenben vagy 2 órát.
Hátul.
Nem kéne.

hungarianbetyár 2008.06.13. 06:56:49

Balázs Viktor kollégának, meg a többieknek: a 924-es NEM Audi-motoros! ez egy magyar Urban-legend! sosem volt az! ezt a 2.0-s 125 le motort nem rakták Audiba! ez egy VW-motor a legtöbb a korabeli LT-k-ben van, tehát mégegyszer megjegyezném, hogy VW-motor és négyhengeres 2.0l-es és nem Audi 5-hengeres! Amúgy jó a post.

danyek 2008.06.13. 06:59:13

végre egy fergeteges post!
még ilyeneket!

S21lus 2008.06.13. 07:07:13

Clarkson a top gear-ben tesztel, nem az ötödikben. Amúgy a 928 szerintem az egyik legkényelmesebb Porsche, a 911 kaloda ahoz képest.

Werwolf 2008.06.13. 07:08:03

92-93-ban volt egy feher 1984-es 924-em. Borzaszto rossz auto volt. De akkor vegtelen menönek ereztem magaam vele.:)

Marci 2008.06.13. 07:12:36

Én 924 tulajdonos vagyok, és nem tetszik a cikk. Aki tiszteli a 924-et -egy IGAZI autóbuzi (aki Toyota Avensis Versoval jár az nem az, hiába újságíró)- az még egy cikk kedvéért sem zöldségesezi le. Különben 9,6 alatt van 100-on, de nem mintha ez olyan sokat számítana, ugyanis ennél az autónál a kitűnő úttartást és a feltűnőséget kell értékelni. (Jobban megnézik bármelyik új BMW-nél, Audinál sőt talán még a vadi új Porschéknál is) Különben egy tényleg elfogatható állapotú 924-ért legalább 700 ezret le kell szurkolni, egy kitűnőért meg 1,5 milliót. Magyarországon is megy fel az áruk a karbantartottakak, ugyanis a szarokat szétbontják, így hát fokozatosan csak a jobbak maradnak.Vannak itthon is ilyenek, csak azokat nem a hasznaltauto.hu-n kell keresni, ugyanis nem eladók, vagy csak nagy ritkán. Az ,,audimotort" meg csak az irigyek emlegetik, akik jóformán ennyit tudnak csak a kocsiról. Különben ha végignézitek azt a listát amit egy autótól elvárhatunk, megkapjátok a tökéletes autót: márkanév: Porsche, forma: autófeletti, vezethetőség, irányíthatóság, stabilitás: szinte legjobb, motortrljesítmény: nem a számokat kell nézni, a valóság teljesen más - a kocsi súlyához tökéletesen megfelel, tartósság: cinkelt karosszéria, strapabíró motor, végül ár: ezekhez a paraméterekhez képest nevetséges. Most így hirtelen ennyi jött ki belőlem!

Lowtyo 2008.06.13. 07:14:54

cuebler: ha 911-es akkor max a 993-asig. És lehetőleg egy RS.

Rocko- 2008.06.13. 07:31:21

ó a 924-es. :)
pár élményem nekem is van vele kapcsolatban, jó is rossz is.

kuciber 2008.06.13. 05:14:57
a 924 nem Porsche de a 928 meg a 911 az már az, mi? :) mint ha 5 generációs különbség lenne a 924 és 928 közt. :)

Lowtyo 2008.06.13. 05:41:17
igen, ez a fellengzős "hö, csak Audi motor" duma addig él, amíg bele nem ül. fekszik, bocs. :)
mondjuk Téged nem foglak meggyőzni vele, de azért a többieknek: az Audi motor nem hátrány!

hungarianbetyár 2008.06.13. 06:56:49
konkrétan annyira Audi motoros, h a OOOO gyártotta, viszont egyik korabeli v későbbi motorral sem csereszabatos.

jacks_colon (törölt) 2008.06.13. 07:31:41

"Ha sikerül egy jó állapotút venni akkor meg mindenki jön, az ez nem is Porsche, hanem Audi dumával."

Teljesen mindegy, ezzel nem érdemes foglalkozni. Ha veszel egy audi r8-at, akkor meg azzal jönnek, hogy "amatőr, a haveromnak ferrárija van...".

RedRiot 2008.06.13. 07:32:14

Vmelyik nap épp 924-esekre autonanizáltam a mobile.de-n. Nagyon jó kis gépek ezek, és igazi Porsche, ahogyan a 914-es is.

Ez viszont nem lesz az:
www.origo.hu/auto/20080610-2012ben-johet-a-kompakt-porsche.html

Ehelyett a tunying Góf helyett csinálhatnának egy orrmotoros Grand Turismót, amolyan modern 928-ast. Akár négyajtóst is - Merc CLS / Maser Quattrop. killernek.
Én a Cayenne-t sem tartom igazi Porsche-nak. Remélem azt a szart csak azért építik, hogy legyen anyagi háttér tovább fejleszteni/gyártani a sportkocsikat.

A 924 viszont a maga korában modern, minsőgi, átgondolt konstrukció, tiszta, németes formatervű sportgép volt, igazi Porsche.

jacks_colon (törölt) 2008.06.13. 07:44:29

Egyéként meg mi a baj az audi motorral? A Lamborghini-ben is az van, mégis szeretik a nők, és gyűlölik a férfiak (már ha ismerik a tulaját) ;)

Az ilyen autóra nem szabad úgy tekinteni, hogy "egy millás autó gagyi, nekem meg van egy két millás szuzukim". Ugyanis ez inkább azt jelenti, hogy kiadott valaki egy millát egy matchboxra, egy játékszerre, aminek a használati értéke minimális a tömegautókhoz képest. Ebből a szemszögből nézve pedig még mindig luxus.

ColT 2008.06.13. 07:50:17

Egyik kedvencem : elérhető Porsche. A formája is nagyon tetszik, és az orrmotor sem zavar.
Még egy ilyenről is csak álmodozhatok... Marad a Ford (De ha legalább az RS Turbo lenne de még az sem :( )

Lowtyo 2008.06.13. 07:50:29

Istenem! Először vizet raknak a motor köré, aztán jön az a borzalmas SUV és most még kompaktot is gyártanak majd. Akik húzzák a szájukat a 924-től, mit szólnak ehhez? Esetleg még a gyujtáskapcsoló is átkerül jobb oldalra? BRRR.

Post 2008.06.13. 07:57:34

Csak lesajnálni tudom azokat a sznobokat akiknek csak a 911 a porsche és "lezöldségesezik" ezt a nagyszerű kis sportauót!Ja,és a 944T ami a 924 utódja pályán a vele egy idős 911-et lazán megeszi,és ez nem az én véleményem hanem egy korabeli német autósujságban olvasható!Ennyit a konstrukcióról! Egyébként a motorjáról meg annyit hogy ebben a formában eggyik VW-be vagy Audiba sem tették bele!(nem mintha az audi vagy vw rossz autókat/motorokat csinálna hogy emiatt le kelljen nézni)

wellaci 2008.06.13. 07:59:16

Kéne valami szépséges!
A VERSO-rol irjál még!nekem is olyan van és imádom ha dicsérik!!!!

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.06.13. 08:00:24

Marci, nálad leereszkedett a lila köd. Senki nem zőccségesezte le a Porkédet -legalábbis nem most. Csak megemlékezett a szerző arról, hogy így (is) hívták anno. Németekenél hausfrauen Porsche volt -háztartásbeli/háziasszonyok Porschéja. A Manta paraszt/proli Porsche. Sajnos a Capriról nem hallottam ilyesmit, de biztos arra is volt valami frappáns. Ilyen hülyeségen megsértődni, baszogatni a másikat, hogy nem autóbuzi, amiért családi autónak Avensis Versoja van (bár maga is leírja, mennyire tetszene neki egy 924 a Verso mellé), beszűkült látásra utal. Gondolom azért ha kicsit elgondolkodsz, rájössz, hogy kölköket és cuccot fuvarozni nem a 924 az ideális jármű. Meg nem is tökéletes autó. De szerethető, érdekes, (szerintem) szép. Hogy megnézik az utcán? Naná, minden autót megnéznek, ami nem hétköznapi -még a felspojlerezett ecsettel feketére festett Daciát is-, de szerencsér nem ez önmagában a jó autó ismérve. Az a baj a bizonyos típusokba belebuzult emberekkel, hogy szörnyen elfogultak. Ha minden autó tökéletes lenne, amit a rajongói köre annak mond, nem is lenne szükség ráncfelvarrásokra, javításokra, modellváltásokra -minden járműtípusból kinevezünk egyet tökéletesnek, és onnantól csak azt gyártják.
Félre ne érts, tisztelem én azokat, akik egy típusba szerelmesek, de attől viszketnem kell, ha teljesen beszűkül a látóterük, és csak az ő kedvencük az egyetlen tuti gép, és senki semmilyen csúnyát nem mondhat a kicsikéjükre, mert annak rossz vége lesz.
Mellesleg nekem is kéne egy 924, máig sajnálom, hogy nem egy 924-est hoztunk el első autómnak egy svájci kereskedésből. Hogy a motor kérdésben mi az igaz, nem tudom, sokszor hallottam/olvastam, hogy sosem volt az Audi motor (alapvetően mindegy, a lényeg hogy jó motor-e), de egy német veterános újságban évekkel ezelőtt olvastam, hogy a váltóház (de talán a belsőségek egy része is) a Bogártól származik -tervezéskor csak le kellett emelni a polcról. Ez szerintem sokkal érdekesebb dolog!

jabba 2008.06.13. 08:07:26

Jó kis kocsi volt a maga idejében. Mifelénk nem ezt, hanem a calibrát hívják cigányporsche-nek

DBandesz 2008.06.13. 08:14:14

Ha tehetném, vennék kettőt. Egyet teljesen eredeti állapotára visszahozni, és OT-síteni, a másikba viszont beleexpandálnék egy RS2 Audi motort (315 LE), és építenék egy rendszámos, nagyon vaddisznó driftautót. Amióta láttam Keiichi Tsuchiya "Drift Bible" videóját, azóta tudom, hogy teljesen mindegy, hogy hogy van rendezve a hátsókerékig a motor-hajtáslánc kombó, lehet szépen driftelni vele.

audigarage 2008.06.13. 08:20:25

CSak szerelni ne keljen.
Amugy fasza.

romeouald 2008.06.13. 08:24:51

nekem gyerekkoromban a 959-es tetszett nagyon, még ilyen turbórágós képen volt meg, azt órákig tudtam nézegetni :D

walaki 2008.06.13. 08:24:56

imádom a Porsché-kat... egy 924-est is elfogadnék, bár gyerekkorom abszolút kedvence a 928 volt. Manapság meg a Carrera GT, amit valamelyik nap láttam is a Moszkva téren...
hogy mit akartam ezzel mondani már nem tudom, de jó a cikk, és még több ilyet! :)

Mókár · http://maukaar.multiply.com 2008.06.13. 08:24:59

Streetsta, a számból vetted ki a szót, teljesen egyetértek :)

feketebarany 2008.06.13. 08:30:21

Nekem volt 924, 944, 944s2, 911c4, imadtam mindet, most is van egy 924 140e km- el eredeti allapotban lezsirozva. Ket ev veteran lesz. :)

Zsolti 2008.06.13. 08:31:19

Nekem van, és elégedett vagyok vele. Youngtimer sportkocsi.

Farkas Zoltán 2008.06.13. 08:39:41

Ami igaz, igaz, a blokkot valóban a VW palettájából emelték át, de csak a blokk öntvényt. Az meg mi, egy vas négy lyukkal. A lényeg a gázcsere, az üzemanyagellátó rendszer és a forgattyús részek. A 924 hengerfeje alumínium, igaz nem keresztöblítésű, de a korához képest nagyon jó, zseniális szelepállítással, az üzemanyagellátás K-Jetronic, ami az egyik legmegbízhatóbb, mechanikus befecskendezés, igaz a korral egyre nehezebb jól belőni, a főtengely és dugók pedig szintén Porsche tervezésűek. Tehát csupán a négy hüvely és a víztér származik a VW-től, ami az LT-ben és a 4 hengeres 100-as Audikban is szolgált. Tanulságként egy érdekes adalék: megdöbbenve vettem észre egy szerelőnél, hogy a 2000 valahányas 1.9-es PDTDI Passatban ugyanaz a blokköntvény van, mint az 1.6 D Golf I-ben. Szóval nem a blokkon múlik a teljesítmény. Egyébként csupán költségtakarékossági megfontolásokból használtak fel VW alkatrészeket, aminek ma csak az előnye van: nagy széria miatt kiforrt, meghízható, és (ma is) fillérekből fenntartható. „Das Langzeitauto gibt es doch!!!”

karlmann 2008.06.13. 08:44:53

A 924-911 vitáról csak annyit, hogy a transaxle miatt a 924-es sokkal fordulékonyabb, és stabilabb volt, mint a korabeli 911. Könnyebb vezetni, nem kell attól félni, hogy kitör a hátulja, ezért népszerű volt olyanok autósok között, akik nem voltak megáldva extra vezetői képességekkel. A 924-nél megvan az 50%/50% terhelési arány a 911-nél viszont sose volt meg. A mostani utódoknál is mindenféle elektronikus ketyerét, meg ballasztot használnak, hogy meglegyen.

Le lehet nézni, de aki egyszer is vezette az nem tesz ilyet. A hátsó ülés tényleg nem kényelmes, de aki ült már hátul 911-ben is, az kanapénak fogja érezni a 924-et. Egyébként bocs, de melyik sportkupéban lehet terpeszkedni hátul? Viszont le lehet dönteni a hátsó ülést és úgy egész jól pakolható. Innen ered egyébként a csúfnevek jórésze, mert a 911-be maximum egy neszeszer fért be.

A műszaki tartalma is jó a korához képest, nem volt túl nehéz se és az alap 125Le-s motorral is jól megy. Akinek ez kevés annak ott a 924S 150Le-vel vagy a Turbo 170Le-vel. Mindezek mellett kedvelt tuning alap is volt, pl. a Strosek több változatot gyárott belőle, ami nemcsak motortuningot jelentett, hanem az alvázat és a futóművet is módosították. Az ilyen modellek között több olyan is volt, ami már valóban vetélytárs volt a korabeli szupersportkocsik számára.

Lacika 2008.06.13. 08:46:34

Nézzétek csak meg az Orrmotoros Porsche Klub oldalon a képgalériákat, meglátjátok, van jópár szép állapotú 924 itthon is (pl. az enyém :) ) Csak éppen nem eladók...

NGA 2008.06.13. 08:48:39

streetsta:
"Németekenél hausfrauen Porsche volt"
Ugytudom, az a Karmann Ghia Typ 14-es volt. Azt hivták a németek háziasszony Porschénak.

Post 2008.06.13. 08:50:01

Az viszont sztem nagy baklövés volt a cikk írójától hogy már a főcímben is "zöldségesként" említi az autót,nem csak azért mert az autó többet érdemelne,hanem mert aki esetleg most hall először erről az gépről ez lessz neki az első benyomása!

csiky944 2008.06.13. 08:52:16

Mint nickemből is kiderült már rég én a 944-est szeressem.De egy 924-es birtoklásától sem lennék szomorú,csak az a baj,hogy a magyar piac 924-esei mind lestrapált és igénytelenül kókányolt szarok,ami pedig tényleg szép,azt meg aranyáron mérik :(
Az utolsó igazi Porsche meg a 964-es,de ezt a sznobok nem tudhassák :)
Szerintem a legszebb 911-es a 930Turbo 8-)

Farkas Zoltán 2008.06.13. 08:54:52

Ja, és amennyire tudom, a VW az olajválság miatt jegelte az addig jó ötletnek tűnő sportkocsi projektet, a Porsche-nak meg kapóra jött leváltani az alsó árkategóriás 914-et, ezért visszavásárolta a jogokat. A sikereken felbuzdulva vágott bele később a VW a Scirocco kifejlesztésébe. Egyébként a 924 mentette meg a Porsche-t, az óriási eladásoknak köszönheti, hogy ma is az egyik legsikeresebb autóépítő cég tudott maradni.

NGA 2008.06.13. 08:55:40

Nagyon jó végre ez az irás. Amit még hozzátennék, hogy árnyaljuk a képet, hogy a 924, 944-ben nagyon sokminden más is VW volt. A kormánykapcsoló, gyujtáskapcsoló rész Golf-1. A volt olyan kormány, ami Passat. Ajtónyitó Golf 1, a teljes hátsóhid minimális eltéréssel VW Bogár (ha jól tudom fekete a torziosrugó, és a 944-es alu lengőkaros, meg tárcsafékes. A féltengelycsukló vw transporter, a kapcsolók korai golf és vw bogár, az első lámpák talán 1-es golf, de ez nem biztos. Ha jól láttam a lámpák nyitó motorja is vw bogár ablaktörlő motor.
Ennek ellenére nagyon szép formás autó, és pont az elöbb felsoroltak előnye, hogy olcsó(bba)n javitható.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2008.06.13. 08:56:36

én a zöldséges jelzőt eddig csak a W123-mal kapcsoaltban hallottam, és szerintem nem is fogom Porschéval kapcsolatban emlegetni.

a Mercinél ráadásul még többrétű is a jelentése, mert nem csak a felkapaszkodottságra utal, hanem annak csomagtartója valóban megpakolható jópár ládányi zöldséggel.

persze, biztos nem mozogtam/mozgok olyan körökben, ahol így emlegetik a 924-et. (vagy Viktor ír zöldséget)

amúgy nekem a 924 formája nem igazán jött be sose, olyan túl filigránnak éreztem. a 944 izmai már inkább megdobogtatják a szívemet, de az igazi a 968. 4 henger, 3 liter, nyami-nyami!

Devil 2008.06.13. 08:59:42

A 944 és a 928 miben más mint a 924? Annyit tudok még hogy valamelyik szintén orrmotoros Porschéban V8-as volt, az melyik, talán 968?

qmatch 2008.06.13. 09:00:13

Ó, azok a régi szép idők!!!
Gyerekek, ébresztő! Az öregek már akkor ilyen autókkal jártak!! Még ma is élmény ezekbe MA beülni.
És halál mindegyikre, akik a hozzám hasonló nosztalgomán tökfejeket divatjamúltnak, társadalomidegennek satöbbi bélyegezik.
Hiszen ugyan hová fejlődött pölö az autógyártás ez idő alatt?? Összekotorják mindazt, amit a múlt században elértek, és a régi gondolatok rossz műanyag másolatainak millióiból hegyet hordanak össze, hogy a tetejére állva végre elérhessék a Napot - hogy aztán jól megégethessék a kezüket.
Persze régen könnyű volt, még volt mit kitalálni, volt még mire rácsodálkozni, az imádnivalóban ingerszegény világban még nagyobbat szóltak ezek a remek konstrukciók. ...ma meg csak a lárma van, és nincsenek remek konstrukciók. Hát csoda, ha valaki megteremti - ó, milyen szerencsés! - maga körül a CSENDET, és vesz magának egy remek konstrukciót, egy "maisportkocsi" árának töredékéért?
Nem csoda.
Nem vagyok érintett, mert skodám volt és szuzukim van, pedig szeretem az AUTÓT, mint olyat. Régi, többnyire német vasakkal egy időben barátaim révén kerültem kapcsolatba, na ilyennel nem, de mondjuk Audi meg BMW volt bőven, meg szerelés is volt bőven. Hát , már az sem volt semmi, ahogyan PAJSZER ÉS FESZÍTŐVAS NÉLKÜL símán szétszerelhető volt egy-egy ilyen rég(ebb)i autó - és utána még össze is lehetett rakni...hoppá!
Na, ilyenek, és még sok más jutott eszembe erről az autóról, amit szekrény mélyén őrzött német magazinokban nézegettünk régen, EGY JOBB VILÁGBAN.

Farkas Zoltán 2008.06.13. 09:01:01

Az első trapézok is Golf I-ből vannak, csak van rajtuk stabilizátor szem. Ha jól tudom, az önindító, generátor, vízpumpa, hűtőventillátor is mind VW csereszavatos.

Moli 2008.06.13. 09:06:33

Volt egy 924-em. Sajna, elhalálozott. de nagyon visszasírom. Nem lehetett bele vigyorgás nélkül beleülni. Jól gyorsult, csinos kis gép volt, és szerette a kanyarokat. :-) Ritkán hibásodott meg, ami korához képest figyelemreméltó, na és a korrózióvédelem sem semmi rajta. Egyszer egy srác beszólt: "-Mért nem veszel egy Ladát, az sportosítható!". Rég nevettem olyat, sportautót nem felismerni... Ezt nem kellett sportosítani. Igazából hozzá sem lenne szabad nyúlni, hanem visszaállítani gyárira, úgy a legszebb. :-D

Post 2008.06.13. 09:12:32

Devil!

A V8as a 928 volt,egy igazi gran turismo!A 924 utódja volt a 944.A legfeltünőbb változás a szélesebb sárvédő és a 2,5ös motor.82-91-ig gyártották.Ezt váltotta a 968 3.0-es 4 hengeres motorral készült,ha jól tudom ez a valaha sorozatban gyártott legnagyobb 4 hengeres motor,95-ig volt gyártásban

Farkas Zoltán 2008.06.13. 09:12:49

1976: Porsche 924 először övvonalg, majd full zinkelt karosszériával, 2 literes motorrl.


Devil,
1976: Porsche 924 először övvonalig, majd full cinkelt karosszériával, 2 literes motorral.
1977: Porsche 928, 4,5, majd 5 literes V8, ugyancsak transaxle rendszer. (év autója!)
1982: Porsche 944, 2,5 liter, 4 hernger (a 928 félbevágott blokkja), kevesebb VW alkatrész (pl.alu lengőkarok) L-jetronic befecskendezés.
1992: 968, a 944 utóda, áttervezett dizájnnal, 3 literes motorral

Farkas Zoltán 2008.06.13. 09:16:55

...meg volt a 924S, amibe a 944 technikája került (motor, futómű), de a teljesítményét visszavették kezdetben 150 LE-re. Ez volt a 924 utóda, 1985/86-ban volt a váltás és 1988-ig gyártották.

Sam. Joe · http://vizlepcso.blogspot.com/2008/06/auto-collections-tizedik-rsz.html 2008.06.13. 09:24:13

Pár saját készítésű kép egy GTR 924-esről a fenti linken. Sajnálom, hogy az adattábla kép bemozdult, de a lényeg látszik: 325 000 dollárért el is lehet hozni. 8-)

Tomiki · http://www.frontenginedporscheclub.hu 2008.06.13. 09:24:50

Tényleg érdemes itt is körülnézni:
www.frontenginedporscheclub.hu
Mert hogy nem mindegyik van lelakva, továbbá ami igen, abból is többen születtek újjá.
Az irigység mindig is nagy úr volt. Akinek nem tetszik, nem vesz ilyet :) akinek meg tetszik,a z sosem fogja se zöldségesnek, se semmilyen másnak elmondani.
Ezek az autók között vannak 32 évesek is. És mégis úgy mennek, mint 0 évesen. Ez nem feltétlenül hátrány.
Én nem vagyok elborult Porsche mániás, hogy csak az a jó autó és csak az enyáém a legjobb, de akárki ült eddig benne, mindig kellemes élményekkel szállt ki.

Zolo 2008.06.13. 09:31:34

Nekem valahogy akkor is egy 944-es S2-es Cabrio, a 3.0L-es négyhengeres motorral.. Vagy egy 968-as.. De ez izlés kérdése. Lényeg, hogy hátulhajt és lapos... B-)

Balázs Viktor 2008.06.13. 09:33:53

hungarianbetyár

Az Audi motor, helyesebben az Audi blokk nem magyar urban legend, hanem tény. Ahogy a posztban is leírtam, a blokk származik az Audi 100-ból (a furat/löket is megegyezik) a hengerfej/üzemanyagellátás Porsche, ill. Bosch. Ezt persze nem csak én állítom, hanem leelenőriztem az információt, és alapos újságíróhoz illően utánanéztem, hiteles német forrásokban.

Marci és Post

Ami a "zöldséges"-ügyet illeti, szerintem nem olvastátok elég figyelmesen az írást. Szerencsére a többiek látják, hogy ez a post a Porsche 924-ÉRT és nem ELLENE íródott.

3dhazard 2008.06.13. 09:36:34

Nekem volt 924-es Porschém, sőt a barátomnak is. Mint minden autóról, erről is vegyes a kép, vannak jó és rossz tulajdonságai is. Apropó a zöldséges jelzőt most hallottam előszőr, felénk a Merci, a Volga és néhány Opel típust illetett ez a jelző, mivel ezekkel vitték a piacra a cuccot.
A motor kérdéshez: a barátom megakarta venni a szelepfedelemet, mert az enyémen Porsche felirat volt, az övén meg Audi..., gyárilag...

Farkas Zoltán 2008.06.13. 09:44:17

Gratula Viktor,

akár így, akár úgy nem baj, ha foglalkozunk a modellel.
Nő a népszerűsége, mennek föl az árak, ennek meg mi tulajok csak örülünk ;)

Egyébként érdekes, hogy ez az Audi-motoros téma milyen indulatokat képes gerjeszteni, bármelyik táborban álljon is az ember. Tisztára politikai hitvita.

Honnan szerezted a transaxle-s reklámképet ekkorában? Évek óta hajtom...

yenoee 2008.06.13. 09:44:33

Nekem tetszik az írás, én is láttam már néhány halálán lévő magyar 924-est, a szívem szakadt meg értük.
Rajta van a listán, ebből is szívesen kipróbálnék egy JÓt.
:)

Balázs Viktor 2008.06.13. 09:53:38

Farkas Zoltán

Porsche-gyár. És megvan ennél nagyobban is:)

Pal85 2008.06.13. 09:57:15

Üdv.
Na hát épp a egy másik cikk alkalmával rinyáltam, hogy valami Porschésat szeretnék, és lám itt van. (:
Szintén 924-em van. 77-es. Van róla népítélet is. Nem olcsó, de nem is drága. Ezt úgy mondom, hogy még nekem is jó néhény dolog vár még megszépülésre. Pl: fényezésm, nem vészes ,de nem is tökéletes. Talán nagy szerencsém az, hogy az autó sosoem volt, úgy igazán megkókányolva, "tuningolva", stb. Amúgy szerintem abszolút alkalmas napi használatra. Bár nem úgy használom,de lehetne. Szerintem a szerelhetősége jó, attól eltekintve, hogy egy kicsit zsúfoltság van a motortérben, de logikus a felépítése az autónak. El lehet vele bírni.
Amúgy akadnak jó állapotúak, csak ugye nem eladóak. Ki több pénzből, ki kevesebből próbálkozik megőrizni a kedvesét és szerintem ez a lényeg.
És jó az írás.
Bár tényleg VW blokk, nem mintha az AUDI-val baj lenne. Valamint azt sem értettem soha, miért mondják azt, hogy nem fogatdák el a modelt.Talán 76-ban annnyi 924-et adtak el mint az előző 3 évben 911-et. Az azért nem is olyan rossz. (:
Üdv.

Farkas Zoltán 2008.06.13. 09:58:14

lécci-lécci-lécci!
mit kérsz érte?

Farkas Zoltán 2008.06.13. 10:05:56

farkas028kukacyahoopontcom
és köszönöm!

Pal85 2008.06.13. 10:07:47

Még annyit, hogy én is rendkívül örülök, hogy a 924- főoldalra került. Őszintén szóvlva nagyon jó érzés. (:
+ Már jó néhény éve gyűjtögetem a képeket, anyagokat, de van itt egy-két kép amit még sosem láttam. Ez is nagyon jó.
Tehát még mielőtt átmegyek ömlengősbe. Jó a cikk és köszi.

A politika, meg az "Audi motor van-e a 924-ben" téma már csak ilyen heves.

Pal85 2008.06.13. 10:28:50

Ha már megemlítettem, hogy írtam népítéletet, akkor a 77-es automata az enyém (Úgy emlékeztem, csak egy 77-es van, de nem).

AP (törölt) 2008.06.13. 10:29:04

Egy haveromnak volt, egyszer lement vele Balatonra, szétrobbant a váltó visszaúton..
Piece of shit, mármint azok amik itthon vannak.

AP (törölt) 2008.06.13. 10:30:27

Egyébként az egészben érződött a zsenialitás, és hogy mennyire jó autók lehettek ezek újkorukban.
Az a hang, az a forma meg az az üléspozíció.. Hanyattfekszel gyakorlatilag.

lanciabacci 2008.06.13. 10:31:50

Csak én nem hallottam eddig soha, hogy a 924-es zöldséges lenne? Valaki szóljon már, mert ezek szerint hülyén élek.

Nekem ez csakis a Mercedes jelzője. Egyébként az sem pusztán azért lett ződséges, mert ők megvehették, hanem mert a kivakarózott parasztok a Wartburg helyett azzal húzták az utánfutót és mentek vele a nagybanira, tökig megbuggyantva. Ez pedig elég látványos volt és beleégett az agyunkba a Trabantok és Skodák között. Annak idején, ha fekvőlámpás Mercit láttunk, akkor abból rápák és karfiolok álltak ki, heggesztett betonvas tetőcsomagtartó volt a tetején és vonóhorog a végén, a kipuffogóját meg a földön húzta.

Szerintem a balatonpatri palacsintásoknak is futotta nyugati autóra, mégsem lett soha lángosos Jaguar pl, gondolom azért, mert a lisztből és olajból kevesebb kell.

cv 2008.06.13. 10:33:59

Sziasztok! Valaki tud reális értékekekt mondani a fogyasztásról? pl. ha valaki tisztességesen jár vele az autóúton, vagy az autópályán. Meg... tényleg mennyire használható a hátsó ülés. És a fenntartása is csak ilyen rébuszokban hallható, hogy "öreg, tehát kell rá költeni", meg "kis odafigyeléssel..."

The good boy 2008.06.13. 10:37:30

Na végre, megint egy szuper cikk itt a tc-n. Hurrá! Több ilyet!!!!
Nekem is volt annó közöm ilyenhez a módszerváltás után. Hogy zöldséges-e vagy nem azt nem tudom, de azt igen hogy akkor igen jó csajmágnes volt, igaz a teli tankot igen gyorsan elfogyasztotta:::)))

Sajnos tényleg igaz a cikk megállapitása, mert a környékünkön is van egy ilyen vas, valami szobafestő mázoló birtokában, ami azt jelenti, hogy eléggé le van lakva, másrészt pedig a kettes létra keresztbe az utas- és csomagtérben nagyon kiábránditó.
A közeli kisvárosban él egy idős német házaspár, akik régebben ilyen vassal jártak magyarhonba. Na akkoriban kellett volna fotzni a penge verdák rovatba. Ugyanis a Stuttgarti rendszámos 924-en vonóhorog (!!!!) volt, és mindig utána volt kötve egy kisebb méretű utánfutó, amivel németből hordták magyarhonba a cuccaikat. Azóta is sajnálom, hogy nem fotóztam le akkoriban. Persze igazi autóértő az öreg, mert a 924 eladása után beruházott egy C4 citromra:)

lanciabacci 2008.06.13. 10:38:54

cv,
924-em ugyan nem volt csak a baráti körben, de elég sokáig jártam egy korabeli 2.0 l-es motorral, így azért nem is teljesen a levegőbe beszélek: szerintem a reális 9-12l/100km. Nem ismerem a 924-es kompresszióját, de valószínű, hogy az ólmozott 98-ast szereti a legjobban ez is.

hbarby 2008.06.13. 10:42:03

Jajj, ezek a kárpitok.. akkoriban még volt fantáziájuk a tervezőknek.. az én autómban (nem Porsche :) ) is ilyen kockás (félig [mű]bőr, félig kockás) kárpit van gyárilag, rajongok érte, biztos, hogy ebben a szellemben is fogom felújíttatni, csak a műbőr helyére valódi szééép fekete bőr kerül, a kockás részek szigorú megtartásával :)

Amúgy könnyen meg lehet előzni, hogy az ilyen autók tulajdonosaiknak "Ajudimotorosfúj"-kommentárokat kelljen hallgatnia, forogjon kellőképpen "hozzáértő" társaságban. Arra gondolok, hogy:

"De szép az új autód! Őőőőő.. szép.. piros. Mijez?" :)

The good boy 2008.06.13. 10:43:58

Ja és még valami, ezzel az Audi motoros vitával.
Igaz csak költői a kérdésem:
Akkor az első Seat Ibiza jobb autó, mint a 924-es? Mert annak a motorterében pedig Porsche system motor van???:::)))

U.Laci · http://funtasticus.com/page/2/ 2008.06.13. 10:44:58

Szerintem is jó autó, nekem mindig is tetszett, igazi multifunkcionális csajozós/pasizós verda, nemcsak szőkéknek!

funtasticus.com/page/2/

Kicsijoe 2008.06.13. 10:48:17

Nekünk 944 volt.Azaz még van is,csak áll évek óta.Kéne.Kell.Akarom.Meg van egy Cápagalant is,jelenleg doktorbácsinál.Meg egy Stratus,azzal járok most.És egy 94-es turbós alfa 164,szintén áll.Normális család vagyunk szerencsére :D

Amúgy meg lány vagyok :DDDD

cv: 10 körüli a fogyasztás vegyes használatnál.Költeni kell rá.Nagyon sokat,kurva drága,és a legnagyobb probléma még csak nem is ez,hanem a "nincs".Tehát hiába van pénzed,alkatrész NINCS.Viszont tény a tény: ha rászánsz néhány átvirrasztott,átdühöngött éjaszakát és kb egy millát,hogy rendberakasd,akkor évekig megbízható,és nem lesz rá gondod.Az űberszívás a futómű-probléma.

Másik a lelakott belső tér,a kiült,kopott kagylóülés meg a repedezett műszerfal,még bontóból is egy kisebb vagyon pótolni.

Hátsó ülés?Idéznék egy nagy klasszikust: hátsó ülésre porschéban csak gyereket 6 éves kor alatt,azt is csak büntetésből.Maximum cirkuszi akrobatát,gyakorlásként.Igen mókás pózokat lehet ott felvenni.Klausztrofóbia garantálva

Az átlagos méretű női kistáskámnak ippen megfelel.20 centi széles az üléslap.Ezzel azt hiszem,minden elmondtam.Ja,és ha 180 fölötti a sofőr,akkor a háttámla érinti az üléslapot szinte.

rooster 2008.06.13. 10:48:36

Tényleg jó kis poszt, klassz képekkel, ilyet kérnénk még sokat! Esetleg egy tesztet is szívesen olvasnék róla, hátha valaki felajánlja az autót a TC-nek kipróbálásra :).
Szerintem szép kecses, letisztult gép a 924-es, de ilyesmi kategóriából én mégis inkább egy Caprit szeretnék.

mákospite 2008.06.13. 10:56:46

Marci:

"ha végignézitek azt a listát amit egy autótól elvárhatunk, megkapjátok a tökéletes autót: márkanév: Porsche, forma: autófeletti, vezethetőség, irányíthatóság, stabilitás: szinte legjobb, motortrljesítmény: nem a számokat kell nézni, a valóság teljesen más - a kocsi súlyához tökéletesen megfelel, tartósság: cinkelt karosszéria, strapabíró motor, végül ár: ezekhez a paraméterekhez képest nevetséges. " - írod, és ezzel teljesen egyetértek. Nekem egy Volvo 480-asom van, turbos, ami egy kategória a 924-essel, nemcsak a paramétereit, útfekvését tekintve (a Lotus tervezte a futóművet, a Porsche a motorhoz és a turbohoz nyúlt hozzá), hanem az egyediségét tekintve is. Jó kocsik ezek mind. Ezek MÉG NEM MARKETINGTERMÉKEK, NEM FOGYASZTÓI JAVAK!!!

Pal85 2008.06.13. 10:57:48

A motortérben van egy kis plecsni amin az szerepel, hogy 98-as benzin kell bele. természetesen ólmozatlan. Egy idelye 95-öst használok, nem tapasztaltam semmilyen eltérést. Saját mérés szerint 13,5 bár a kompresszió.
A fogyasztás kb ott van, ahol a kolléga írta. 9 literel kint el lehet vele járni. De nekem automata, tehát egy kézi váltós kint 8-8,5 el elvan ha szabályos a közlekedésünk. A felső határ a csillagos ég. (:
A fenntartási költség szeritnem jó.A a rendszeresen cserélendő dolgoknak jó az ára. Tehát, egy egyben lévő (és ez fontos) példány fenntartási költésge szerintem egy átlagos autóéval megegyezik.
Üdv.

Farkas Zoltán 2008.06.13. 11:08:12

cv

az én gépem nem gyári, mivel átépítettem L-jetronicra, de előtte is el lehetett vele járni 8-8,5 literből. Szinte 40-ről húz 5-ben, váltani nem sokat kell, általában 1-3-5 és megy, mint egy villanyautó. Ha nyomod, felmehet jóval 10 fölé is. A turbó meg alig megy 10 alá. Egyszer turbóval jöttem Németországból, autópályán fix 140, akkor 8.5-t evett.
A fenntartása nem olyan vészes, mivel sok a VW alkatrész benne. Az indexen van egy-két jó fórum (924), meg a fent említett oromtoros Porsche klub, alkatrészekkel szinte mindig kisegítjük egymást. Szóval minden beszerezhető, árban átlagos, de vagy folyamatosan szögelgeted, vagy ráköltesz egyszerre és akkor nagyon sokáig jó lesz. Igazi robosztus, strapabíró mechanika! Kb. 1 millióból megoldod újszerűre, és akkor elmegy még 30 évet.

ROW 2008.06.13. 11:08:39

924 tulaj vagyok és lehetne a tapasztalatokról mesélni. Jót-rosszat egyaránt, de ez itt hosszú lenne. Fenntartás??!?!?! Klubon keresztül 11000-12000Ft-os éves kötelező biztosítás... szerintem nemsok. De ezt mindenki láthatja.
CV!
a fogyasztás 9-12 liter 90-100Km/h-val közlekedve még alá is lehet menni, de ki bírja azt ki? :)

Nem mondom én személy szerint nem nyírom a gépet mert nem azért vettem (de néhe jó egy kicsit "menni" is vele), hanem mert én nem is vettem volna más autót. Egy álmom vált valóra mikor egy 924es PORSCHE amit 20évvel ezelőtt 8 évesen a régi autósujságokban láttam ott áll a házuk előtt. És ez az érzés most is megvan. Mert Mondhat bárki bármit annak aki szereti úgyis a legkedvesebb marad.

Acura 2008.06.13. 11:09:39

Ha ennyire nem Audi a hengerfeje miért virit a szelepfedélen az AUDI felirat????
Amugy a 9,6s / 100 nem rossz, csak a 93' Accord is 9, 2 tudott pedig az "csak" egy sedan:-))))))))))))))))))

lanciabacci 2008.06.13. 11:18:15

Pal85,
ha valóban 13,5-ös a kompresszió még, akkor a 95-ös benzinnel biztosan becsörög szerintem, illetve megnő a fogyasztás is. Egyébként pedig amikor ezek az autók készültek, még nem volt divat az ólmozatlan benzin, bár valószínűleg elviselik az ólom hiányát, így azt is beletöltheted valószínűleg. Ez konstrukciófüggő.

cv 2008.06.13. 11:23:21

Na nem azért kérdeztem, hogy kekeckedjek...
Minden kedves blogolónak köszönöm a gyors posztolást!
Egyébként azért kérdeztem, mert azon gondolkodom, hogy a heti-kétheti rendszerességgel megtett Pécs-Bp- odavisszát mivel lenne érdemes megtenni...
Citroen aX-szel (állítólag 3.8 l-es fogyasztás, vagy egy 924-essel...

Post 2008.06.13. 11:23:53

Balázs Viktor!

Figyelmesen elolvastam cikket,ellenben te nem biztos hogy ugyanígy tettél a hsz elolvasásakor!

Annyit írtam hogy sztem hibáztál a főcimet illetően,ami tény hogy "zöldséges"!Azt nem mondtam hogy a te álláspontod is ez,de mivel a cimet te adtad neki ezért a felelőség téged terhel!Ráadásul még olyanok akiknek már volt,van is ilyen autójuk most hallották először ezt a jelzőt,vagyis annyira nem volt jellemző ez az elnevezés,egészen eddig!Ezt leszámitva tetszika cikk!

Post 2008.06.13. 11:28:07

Acura!

A két autó közt ott tátong 20 évnyi technikai fejlődés!Nehogy már azt figyelmen kívül hagyd!

Rocko- 2008.06.13. 11:29:41

hbarby 2008.06.13. 10:42:03
"De szép az új autód! Őőőőő.. szép.. piros. Mijez?" :)
havernak volt, lepukkant 924-ese. kútra beállt, majd bent a kutas srác kérdezi: te vagy a Ferrarival?
mai napig röhögök ezen. piros + ló = Ferrari.

Farkas Zoltán 2008.06.13. 11:35:46


Az Audinál gyártatták az egészet, Necarsulmban is szerelték össze a kocsikat, nem Stuttgartban. A hengerfejben is benne van a négy karika úgy emlékszem, de attól -szerintem- még a Porsche tervezte.
"Immerhin werkte der Zweiliter schon in Audi 100 und VW LT, bekam aber einen speziellen Zylinderkopf mit der Bosch-K-Jetronic."
www.autobild.de/artikel/porsche-924-1976-1988-_42591.html

Ha nem, az se baj. Megvan az előnye, legalább jó bele az LT hengerfejtömítés (tényleg jó, és olcsóbb!).

A VW vagy Audi egyébként mindegy, 1964 óta egy cég (VAG), amíg a Porsche fel nem vásárolta a részvényeinek többségét...
en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Group

Rocko- 2008.06.13. 11:40:51

Kicsijoe 2008.06.13. 10:48:17
"Ja,és ha 180 fölötti a sofőr,akkor a háttámla érinti az üléslapot szinte."
kérlek szépen a magam 195 centijének hátul is van hely, nagy terpesz, agyon, de nagyon rövid útra elviselhetô.
elôl marha kényelmes az ülés az embert körülöleli, egyetlen egy probléma van: a mozgás. kis és be kurva nehéz menni. :D

Farkas Zoltán 2008.06.13. 11:44:18

cv,

ez nézőpont kérdése.
az ax-el elköltöttél kb. 1200 Ft-os és elvesztegettél 2 órát az utazásra, a 924-el kb. 3000 Ft az út, viszont nyertél két órát az élvezetekre. 1800 Ft-ért nem sok örömöt kapsz, ráadásul két órán keresztül!
Porscheval maga az út a cél.

Lowtyo 2008.06.13. 11:45:53

1200-ért milyen autó megy fel pécsről pestre? Kéne egy. :)

Wector 2008.06.13. 11:57:48

Tetszik az iras, es szerintem semmi serto nincs benne, mert a tipus elvileg a kevesbe fizetokepes vasarloreteg meghoditasara keszult, es ebben semmi rossz nincs.
Habar alapjaban veve a 911 a kedvencem, ez is tetszik...a szomszedomban all egy fiatalabb evjaratu 928as, gyonyoru. Es az a popo'....

nmhf 2008.06.13. 11:59:00

ne vegyetek ilyen kocsit,inkábbe egy 150 le-s 3-as bmw-t!!

cv 2008.06.13. 12:00:50

Bár Témaidegen...

Körkérdés a Blogolókhoz:

Ki milyen autót venne minél kevesebbért, minél megbízhatóbbat, kevesebbet fogyasztót erre a célra?

300E ért? 5-ért? 9-ért?
Pécs-Bp, havonta 3X.

Sziasztok!

cv

Kicsijoe 2008.06.13. 12:06:03

Rocko- · autobuzik.blog.hu/ 2008.06.13. 11:40:51

Szerintem ez testalkat kérdése.Porschéban illik "feküdni" ,nem előredőlve ülni,mint a nagyi.Nem tudom elképzelni,hogy 195 centivel akár egy tecsós szatyor elférne a mögötted levő ülésen,dehát csodák mindig lehetnek...

Mindenesetre a Porsche SZVSZ egy,max két személyes kocsi,és leírás szerint is 2+2 személyes,nem pedig négy.Ez azt hiszem,mindent elmond.A nagyterpesz szempontjából meg csak annyi a baj,hogy nincs hova,mert ugye középen ott az a "pukli" ami miatt nem tudod rendesen széttenni a lábad.Magasságod alapján én úgy gondolom,téged még SOSEM ületettek be oda hátra,és az első ülésben ülve vontad le a következtetéseidet :D

Nekünk 944 volt,de szerintem a hátsóülés a 924-ben is ua...vagy nem?

elfer 2008.06.13. 12:07:55

A pénz nem boldogít, de egy Porsche igen :-)

Kicsijoe 2008.06.13. 12:10:03

cv: én tuti nem vennék kicsikocsit,nálam szempont,hogy biztonságban legyek,és legyen előttem 1-1,5 méter jó minőségű fémalkatrész arra az esetre,ha netán ütköznék.

kompromosszumként 91-94 közötti merci 124D-t mondanék mondjuk...

De nem rossz alternatíva egy audi 80 sem.Semmiesetre sem ülnék bele ilyenekbe,mint Peugeot 106,mazda 121,citroen AX...

Joejszaka 2008.06.13. 12:10:52

Elég jó post, a 924 igazán szép autó!

Ötlet: Szívesen olvasnék egy korabaeli Porsche 924/924S/944 - Mazda RX-7-es összehasonlító tesztet :-)

Farkas Zoltán 2008.06.13. 12:11:24

cv
3-ért golf II
5-ért toyota corolla/carina
9-ért ford mondeo 1.8 td kombi full extrásan, drágább carina-e,

viszonylag olcsó megoldás egy jó állapotú (!) ford sierra 2.0 dohc is. Tartalékautó osztrák papírral már 30ezertől!

viszonylag olcsó luxus a ford scorpio (békaszemű), megbízható benzinmotorokkal, full extrával már 500-tól, viszont a 9-10 litert könnyen bekapja

Post 2008.06.13. 12:16:25

Egy 924-944 tesztet én is szívesen olvasnék!!!

Wector 2008.06.13. 12:22:56

cv: Toyota Corolla.

djotto 2008.06.13. 12:25:15

1976-78 közötti audi 100 motorja tényleg megeggyezik a 924-essel.Biztosan,mert az enyémben saját kezüleg cserélltem.Csak a hengerfej és az olajteknö más 1 kicsit.
Egyébként nagyon jo konstrukció,a 70-es évek színvonalát messze megelőzi.

Bret 2008.06.13. 12:25:46

LT hengerfej tömítés?!! Édes kenyér!
Sosem hallottam a zöldséges kifejezést erre a kocsira, de hát tanulni mindig lehet valamit.A cikk jó, a kocsi tetszik, az időjárás pocsék. :)

lanciabacci 2008.06.13. 12:28:31

Wector,
a 928-ast még véletlenül se mossuk össze a 924/944-gyel :)

rooster 2008.06.13. 12:34:41

cv: fiesta mk 2.
totalcar.hu/nepitelet/?op=itelet&cat_id=67652

Megvettem a Fókát, úgyhogy eladó lett ;-)

Rocko- 2008.06.13. 12:44:27

Kicsijoe 2008.06.13. 12:06:03
nem "illik" feküdni, hanem más testpozíciót nem is nagyon lehet felvenni. :)
nagy csomagoknak férnek el persze, de arra a "csomagtartó" szolgál. :)
és hátul is ültem, igaz, nem sokat, de ültem. van tapasztalat. :) de ha kell, ás idôm úgy adja, akkor szívesen vállalom a mérôléc szerepét, ha vki hoz 924-est. :)

Lowtyo 2008.06.13. 12:55:08

ssssssssssssssssssssssss
ssssssssssssssssssssssss
ssssssssssssssssssssssss
ssssssssssssssssssssssss
ssssssssssssssssssssssss
ssssssssssssssssssssssss
ssssssssssssssssssssssss
ssssssssssssssssssssssss
ssssssssssssssssssssssss

e képrejtvény

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.06.13. 12:58:14

cv,

Toyota Corolla. Nem állítom, hogy egy vérforralló sportautó, nem állítom, hogy luxusautó, DE fantasztikusan megbízható, szerethető darab.
Én egy 1989-es 1.8D-t üzemeltetek, 234 000 km van benne, eddig semmilyen fontos hibája nem volt. 1993-tól nagyapámé volt, én tőle kaptam meg.
A fogyasztása igen baráti, 6ból kijön, csak városban max. 6,5. A rekord: Kecskemét - München: 4,7. Igaz szigorúan külső sáv használatával, sehol sem többel, mint 120.
A biztosítása alacsony, a felszereltsége vállalható (metálfény, napfénytető...stb.), és tekintve, hogy 1988 és 1996 között az összes japán középkategóriás autó ugyanúgy nézett ki, egészen vállalható, legalábbis fiatalabbnak tűnik, mint egy Golf II - Jetta.

Wector 2008.06.13. 12:58:57

lanciabacci: eszem agaban sem volt. Valszeg felreerthetoen fogalmaztam. Gondoltam megemlitem ha mar Porscherol van szo, mert allandoan csorgatom a nyalam. Bar az is lehet hogy megvesztem.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.06.13. 12:59:55

Ja, hiba az a műanyagok elöregedéséből fakadó dolgok voltak (ablakemelő), meg futóműbeállítás.

Félreértés ne essék, nem eladó. Imádom. Marad.

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.06.13. 13:12:01

Lowtyo, te hülye vagy! Mondták már?

Kicsijoe 2008.06.13. 13:14:08

Rocko- · autobuzik.blog.hu/ 2008.06.13. 12:44:27


Weehehehe.Van egy nem járóképes 944-ünk garázsban.Ördögi ötletem támadt: mikor legközelebb 30+ fok lesz,kihúzzuk az udvarra,te beülsz hátra,és megnézzük,meddig bírod.Belül fekete bőr :DDDD

Pal85 2008.06.13. 13:18:08

lanciabacci
A kompressziót saját kompresszió mérővel mértem, persze ez egyáltalán nem garancia (sőt) a hitelességre. A lényeg inkább az volt a számomra, hogy mind a négy megegyezzen. Sok ismerősöm(fórum társak) is 95-öt tankolt így próbáltam ki én is, és semmi csörr, vagy hátrány. Én ezt tapasztaltam. De ahogyan írtad, én is vártam valami csörgést vagy teljesítmény csökkenést. A ólommenteset meg azért írtam, mert az is tökéletes bel. Ugye más már nem is nagyon van.
Üdv.

Flat-6 2008.06.13. 13:19:49

Egy 924 Carrera GT-t vagy GTS-t azért igencsak elfogadnék. :)

Egyébként nem tudom miért hiszik azt sokan, hogy nem volt sikeres a 924. Pedig nagyon is az volt, több mint 150 ezret adtak el belőle, a megjelenését követő 3-4 évben messze a legsikeresebb Porsche típus volt.

gabor 2008.06.13. 13:21:36

Szerintem azért rossz az audi dolgot hallani, mert sokan ész nélkül állítanak mindenfélét... Rengeteg alkatrész csak messziről hasonlít a vw alkatrészekre, de nem ugyanolyan. Bosszantó, ha az ember akar venni egy eredeti alkatrészt a 24hez, ami nem éppen olcsó, akkor mások rögtön nevetnek és állítják, h minden alkatrész filléres audi-vw cucc. Nem igaz! De tény, van olyan ami megegyezik a vw-audival.
A másik gond a 924el, h némelyik tulaj nem becsüli meg annyira, hogy -ésszerű keretek között- rendben tartsa, akkor a többiek miért becsülnék??

Lowtyo 2008.06.13. 13:22:56

streetsta: igen, de szerintem csak vicceltek

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.06.13. 13:24:51

NGA: vicc kedvéért beírtam gugliba, hogy hausfrauen porsche. A 914-re én a Volksporsche kifejezést hallottam, de a találati listában is feltűnt a 914. Igaz 924-re gyakrabban használják. A vicc azonban az, hogy írják 944-re, Mazda MX-5-re, Honda Civic Coupéra, meg még ki tudja mire...
Mindegy is, egy biztos, kevesebb vicc született 924 sofőrökről, mint Mantásokról:)))

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.06.13. 13:28:58

Lowtyo: jó, én sem mondtam komolyan...
9-24-S... Miért is mondanék ilyesmit komolyan.
Persze lehet, hogy rossz a megfejtésem, mert te arra gondoltál, hogy 4 ajtós, 5 ajtós, kombi!:))

feketebarany666 2008.06.13. 13:29:10

De a regi 911-ben nem volt vw audi alkatresz?

Flat-6 2008.06.13. 13:30:51

911-ben sosem volt VW-Audi alkatrész.

Rocko- 2008.06.13. 13:34:19

Lowtyo 2008.06.13. 12:55:08
kilenc huszonnégy eS? :D

Kicsijoe 2008.06.13. 13:14:08
kérlek, nyugodtan. tavaly nyáron egy fekete bôrbelsôs 924-essel szórakoztunk, haver vette, nyár végén túladta. ismerem a témát. ;) lehet ti vettétek meg? :D

aa 2008.06.13. 13:38:52

énse hallotam sosem, h zölcséges a 924.
most komolyan, hallotta ezt egyáltalán valaki róla?

Lowtyo 2008.06.13. 13:44:46

streetsta: vigaszdíjként az alábbi linket tudom felajánlani:
www.polizeioldtimer.de/oldtimerseiten/porsche_924.htm

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.06.13. 13:46:37

Lowtyo: van indaizém, de inkább meghagytam másnak a nyarés esélyét. Bár most hogy látom mi is volt a nyeremény, kicsit sajnálom... Sebaj legközelebb.
Jut eszembe, bár nem ide illeszkedik szorosan, de gyors körkérdés: holnap kivel találkozhatok Akaliban?

Balázs Viktor 2008.06.13. 13:47:21

Jut eszembe, ki jön Belsőség találkozóra? Csikóssal most telefonoztam, mi valószínűleg holnap megyünk.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2008.06.13. 14:02:20

Belsőség-tali:
én megyek. valószínűleg holnap délelőtt

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.06.13. 14:07:23

Szintén. Most készítem elő a kocsikat, remélem lesz hely a pályának. Ha valakinek fuvarra van szüksége, a Transitban még van hely bőven.

Kicsijoe 2008.06.13. 14:10:02

Belsőség tali hol/mikor?

Rocko: lassan három éve,hogy komoly,felelősségteljes családanyává lettem.Azóta igyekszem némileg racionálisabb autókat vásárolni.Ezért is pihen a Porsche a garázsban,szebb napokat várva.Mert mami vett egy Stratust bevásárlókocsinak :DDDDDD

Szóval,nem mi vettünk Porschét.Nem vennék Porschét,max egy 944-est alkatrésznek :)

Post 2008.06.13. 14:11:50

Kicsijoe!

Milyen 44-ed van?Ha ugysem használod nem adod el?:)

AP (törölt) 2008.06.13. 14:12:59

Életemben nem hallottam még a 924-re, hogy zöldséges.
Ezt honnan szedte a szerző?

w a s d 2008.06.13. 14:17:24

Én egy pár évvel ezelőtti Autópiacban olvastam, hogy ez zöldséges. Azon kívül még nem hallottam/láttam/olvastam ilyet sehol.

(Meg a Toyota MR2- re olvastam olyan elnevezést, hogy a szegény ember Ferrarija. Ez gondolom, nem magyar eredetű.:D)

EM 2008.06.13. 14:22:17

Ha mán Audi és Porsche cooperation, akkor RS2. Belefér a család, akár piacozni is lehet vele kombi mivoltából adódóan (zöldséges), ÉÉS nincs ember a földön, aki leszólná amiatt, mert tele van Porsche alkatrészekkel és mérnöki munkával :)

w a s d 2008.06.13. 14:31:51

Meg is van, 2000/15.- ös Autópiacban van, utolsó oldalon, az újság főszerkesztője Balázs Viktor.:D

The good boy 2008.06.13. 14:36:06

Na mostmár tudjuk, honnan ered a zöldséges elnevezés. Pontosan egy ember használja, igaz már vagy 8 éve:) Ezért nem hallott erről más::)

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.06.13. 14:41:52

Lowtyo: mmmhhhhh, a vigaszdíjam csodaszép. A napokban akadtam a youtube-on egy anyagra, benne a szlovák rendőrség autóinak történelmével. Skoda 110 coupé RENDŐRAUTÓ!! Slovenská interceptorová. Sajnos képet külön nem találtam róla...
A kollegád mindenképpen jön?

krumplifejűpalacsinta 2008.06.13. 14:48:44

szerintem te egy szellemi nudista vagy, a zőccségesek itthon sose jártak porschéval zöldségért a piacra, vagy onnan a standra....lehet, hogy te is egy, kishazánkba visszaszakadt baromarcú vagy, és most itt irkálod a hülyeségeidet?
nem kell válaszolni, valójában nem érdekel

cv 2008.06.13. 14:55:52

Köszönöm a tippeket!

Bár a két literes Sierra meg Mondeo kicsit erős, de azért azt is köszönöm.

CsülkösPacal 2008.06.13. 15:29:21

ZÖLDSÉGES

Én tisztán emlékszem a korra, és mindkét megnevezett autóra, de senki nem használta a PORSCHE kapcsán a "zöldséges" jelzőt, így gőzöm sincsen, hogy a bevezetőmondat: "A magyar autós közbeszéd a kilencvenes évek elején két autóra hegesztette rá letéphetetlenül a zöldséges jelzőt: a W123-as, fekvőlámpás Mercire, és a 924-es Porschéra." ezt az állítást honnan szedte?!

Kicsijoe 2008.06.13. 16:22:14

Post 2008.06.13. 14:11:50

Egyfelől nem az enyém,kedvesem drágasága.Másfelől,szerintem sosem lesz eladó.Legalábbis ha rajtam múlik ;)

padregas 2008.06.13. 16:24:14

Nyugaton "házmester" porschénak nevezték...

Tomiki · http://www.frontenginedporscheclub.hu 2008.06.13. 16:51:12

Srácok, itt van már mindenki?! :))
924S... hmmm, jó kis autó lehet ;)

Zsolti 2008.06.13. 17:12:31

Szia Tomiki én is benéztem. Hajrá FEPK
ÁÁÁKOOOS hol vagy?

A magyar autós közbeszéd a kilencvenes évek elején két autóra hegesztett rá letéphetetlenül jelzőt: a W123-as, fekvőlámpás Mercire (zöldséges), és a 924-es Porschéra (butikosné porséja, kacsintóslámpás porse. Szerintem.

ÁÁÁKOOOS hol vagy?

ommm 2008.06.13. 17:45:20

streetsa: abban a kupé rendőrautóban biztos vagy? nem csak a reklám kedvéért lett?
na majd holnap letárgyaljuk.

Viktor: you're welcome!

DED 2008.06.13. 18:04:19

Éppen a minap láttam egy futólag egész értelmes állapotút, kívül nem, de belül egész jól nézett ki...

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.06.13. 18:28:38

omm: nagyon eredetinek tűnik a kép www.youtube.com/watch?v=P2M0YDW7sD0&feature=related
Sanitkára kerestem eredetileg, oszt ebbe is beleakadtam -meg egy csomó másba, naggyon jó kis csehszlovák filmrészletek motoros-rendőrvolgás-skodás autósüldözés, mentőautók, mai csak kell!

földműves 2008.06.13. 18:38:38

A '80-as évek végén mifelénk parasztporsénak hítták a népek!
Mindenki mondogatta hogy: ááá, ebbe' csak audi motor van.
Az irígységtől meg csorgott a nyálunk, mer csak zsigára tellett, meg warnyúra.
:)

Post 2008.06.13. 20:19:22

Kicsijoe 2008.06.13. 16:22:14


Nagyon helyes!:)

Akkor itt a helyetek!
www.frontenginedporscheclub.hu

mv3 2008.06.13. 21:03:31

Szuper volt a cikk, Cs. Zsolttal kéz a kézben kezditek megmenteni a Belsőséget, bár személy szerint nekem még mindig hiányzik OP is(!). Mivel hasonló a korosztályva tartozunk, hasolnóak a gyermekkori élmények is, nekem a sok lada után a kocka kadett is áramvonalasnak tűnt, később, a csepp megjelenése meg teljesen ámulatba ejtett:o))
Egy ilyen 924-e,s egy balatoni parkolóban, a napon sütkérezve, maga volt egy gyerek álmainak netovábbja, akár a nyári banán:o))

Ha már itt vagyok, egy kérdés: Karotta Franicia szerelméről mikor olvashatunk? Szerintem sokan várjuk!

[] (törölt) 2008.06.13. 21:05:18

"zoldseges"-kent en is csak a W123at ismerem, a 924/944 nalunk "parasztporsche" neven fut.

[] (törölt) 2008.06.13. 21:07:47

streetsta:
"vicc kedvéért beírtam gugliba, hogy hausfrauen porsche."

Hausfrauenporsche alatt tobbnyire a Mazda MX-5ot ertik.
na es tudod mi az a Syltgolf? :)

[] (törölt) 2008.06.13. 21:41:07

"Szerintem szép kecses, letisztult gép a 924-es, de ilyesmi kategóriából én mégis inkább egy Caprit szeretnék."

a legkomolyabb oldskool kupe Erich Bitter mestermuve, a CD:
de.wikipedia.org/wiki/Bild:Bitter_cd_v_sst.jpg
de.wikipedia.org/wiki/Bild:Bitter_cd_h_sst.jpg

a kockaporsche ahhoz kepest a lepukkant roman rokon.
a Capri III meg ugy nez ki, mintha baltaval faragtak volna.
megnezel egy Bittert eloben, es nagyon gyorsan el fogod felejteni ezeket.

Sutheo 2008.06.13. 21:41:58

Nekem tetszik a kocsi, bár a 959 jobban...és annak ellenére sem fogok róla rosszat mondani, hogy:
1) nem stílusom az ilyan sportkocsi
2) a cápa BMW-k és némely japán csoda (Lancer Evo, Impreza STi, Civic VTi) tetszenek

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.06.13. 22:16:25

Látod Edelweiss, ezért van sok autógyártó a világon. Ez a Bitter coupe nekem nem jön be. A Capri meg olyannyira, hogy van is egy. Ha egymás mellé állítanánk a kettőt, én bizon nem gondolkoznék -mégha tudom is, hogy a Bitter exkluzívabb. Ja és még valami: a Capriban hátul is egész rendes hely van, és bitang sok cucc belefér -különösen lehajtott támlával (ha már ezt a témát is érintették páran).
Hausfrauenporsche ügyben szerintem én még MX-5 előtti időkben hallottam a kifejezést, de ez is tény, hogyha megguglizod, lesz ott MX-5-től kezdve MR2-n át minden. De sebaj, itt is elhangzott, hogy zőccségesnek Mercit, Volgát, meg ki tudja mit hívtak -gondolom tájegységtől is függően.

[] (törölt) 2008.06.13. 22:33:36

a 959 kurvaszep, koszono viszonyban nincs a kockaval, ha van ra 200.000 eurod, vagj bele :)

almom egy 507es BMW, de nincs egymillio eurom a malacperselyben.

[] (törölt) 2008.06.13. 22:35:09

"Látod Edelweiss, ezért van sok autógyártó a világon."

ebben egyetertunk.

AP (törölt) 2008.06.13. 23:11:35

ez a bitterizé nem kicsit hasonlít az espada-ra

Balázs Viktor 2008.06.13. 23:13:53

Azoknak, akik nekem tulajdonítják a "zöldséges Porsche" kifejezés feltalálását: két másik internetes médium is használja a kifejezést,
www.a5.hu/cgi-bin/printable.cgi?cikkID=26458
www.vezess.hu/magazin/mercedes_e320_es_w123/8650/

és a Porsche 924 fórumon is érdemes megnézni a 2006 nov. 7-8-án írt bejegyzéseket. Vagy a gugliba beírni, hogy zöldséges Porsche.

w a s d 2008.06.14. 00:00:20

Én nem tulajdonítom senkinek, csak hamár ez így eszembe jutott, és megkerestem az adott újságot... A vicc kedvéért beírtam.:D

Pal85 2008.06.14. 00:07:24

Az említett fórumon jól körül írták a helyzetet:
1. Magyarországon mindenkinek, de lagalább az ismerősének volt 924-e.És persze 5 hengeres audi motoros. - Ami önmagában nem lenne baj, csak nem igaz.
2. "Sok butaságot hallottam már a 924-el kapcsoaltban" - na ez sem akkora baj, csak ez igaz.

Üdv.

[] (törölt) 2008.06.14. 00:14:43

"ez a bitterizé nem kicsit hasonlít az espada-ra"

valoban. kar, hogy az Espada nez ki szarabbul :)
legalabbis eleg darabos a vonalvezetese a Bitterhez kepest.

hutomaszkja pl erosen a Dacia 1210re hajaz:
de.wikipedia.org/wiki/Bild:Lamborghini_Espada_S3.jpg
bunnik.club.fr/JA-DC138003.jpg

Csárvó 2008.06.14. 00:53:11

Balázs Viktor:
A Google-ban nem a zöldséges Porsche, hanem a "zöldséges Porsche" kifejezést érdemes keresni. A négy találatból kettő erre a cikkre mutat. De ettől még nyilván rajtam, meg az itt felbukkanó hozzászólókon kívül mindenki más hívhatja így a 924-est.

George 2008.06.14. 00:55:19

Teljesen mindegy, ki találta ki, hülyeség egy autóra azt mondani, hogy zőccséges (még a 23-as mercire is kikérem magamnak!)
Különben a cikk nagyon tetszik. Ja, nekem is elküldenéd kérlek nagyban a röntgenrajzot és a transaxle képet a gyorgyhankokukaccitromailponthu-ra?

Werwolf 2008.06.14. 07:51:16

CFX-722!!!

nezem a klub-kepeket es ott latom a regi automat. Pontosabban a rendszamat. 94-ben adtam el. Akkor meg feher volt. Es nem volt targatetös. Es kezdett lepukkanni. Most viszont piros es szep es targatetös. Ha a tulaj olvassa, elmeselhetne, h mi törtent vele azota. Elöre is köszi.

Ákos 72 · http://www.frontenginedporscheclub.hu 2008.06.14. 08:45:37

Nagyon sajnálom, hogy mind a mai napig egyetlen olyan cikk sem tudott napvilágot látni médiaipari kollégáim tollából ami elfogultság, és olcsó közhelyek emlegetése nélkül valóban a Porsche 924-ről szólt volna. Az méginkább szánalmas, hogy ezen autós portálon sem! De értem, nem lenne érdekes ha a susogós maciali és a makkoscipő felemlegetésre nélkül azt kellene leírni, hogy ez a konstrukció zseniálisan ötvözte azt a két alapvető kívánalmat, hogy olcsó legyen és jó! www.frontenginedporscheclub.hu

Farkas Zoltán 2008.06.14. 08:59:51

Ha már Bitter, nekem a Bitter SC az egyik kedvencem.
Opel Senator technika
Design: Giovanni Michelotti (en.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Michelotti)
Erősen hajaz a Ferrai 400/412-re, dehát az nem baj, mert az is nagyon szép...

Bitter SC képek: images.google.com/images?hl=hu&q=Bitter%20sc%20&lr=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

Farkas Zoltán 2008.06.14. 09:06:46

Szia Ákos,

azért néhány hozzászólás súrolta a két témát, igaz, így együtt senki nem mondta ki...
"-Egy kávé legyen olcsó!!
-Egy kávé legyen finom!"
(TV reklám)

Nincs új a nap alatt

grigorij 2008.06.14. 09:21:02

Valamikor még az autógyárak készítettek normális kocsikat! Ez a 924-es eset pont olyan, mint az Alfa Romeo Sprint-je... Ott a GTV-nek gyártottak kisterstvért...
A zöltséges jelzőt én sem hallottam soha - néhány magyar blog semmit sem jelent -, a paraszt-ot viszont sokat!
A típus bemutatását kár volt abbahagyni, hiszen, ha már a 944-es szóba jött (ami persze csak formában tastvér) lehetett volna beszélni a 928-asról is!

grigorij 2008.06.14. 09:35:29

A "zöldséges porsche" a google-n 4 találatot ad, ebből kettő ide mutat... Egy az említett A5-re, míg egy közös a
"paraszt porsche" 6 találatának egyikével...
Szerinetm a google 4+6 találata nem bizonyít semmit...
És persze mindenki úgy hívja, ahogy neki tetszik!
(a 123-ast valóban használták a zöldségesek a cuccoláshoz, de én nem tudok róla, hogy a zöldségesek a 924-est vették volna...)

CsülkösPacal 2008.06.14. 09:53:50

ZÖLDSÉGES...

Én arra emlékszem, hogy a W123-as Mercedest, a kombi 1200-es Ladat, a kombi Wartburgot és a Volgat sorolták ún. "zöldséges" kategóriába. Ezeket nem máshol/másnál olvastam, hanem akkoriban tapasztaltam/hallottam Budapesttől Balatonig, Debrecentől Szegedig, keresztül-kasul az országban.

bélab 2008.06.14. 09:55:07

nem hallotátok a zöldséges jelzőt??
pedig anno csak ilyenekkel jártak a bosnyákra salátáért meg retekért.Persze tetőcsomagtartóval meg utánfutóval:-))
ja hogy nem rémlik--nekem sem.

Kamoka 2008.06.14. 11:05:26

1994-ben vettem egyet 250.000-ért. Szerinetm drágán vettem, bár egyben volt és jól ment.

Nem értettem hozzá, mindent meg akartam csináltatni. Új szín, motorfelújítás, klímát bele. Béres Marci tudni mesélni.

Állandóan lerohoadtam vele, külföldön is. Megjártam vele Hollandiát, Németországot. Ott is lerohadt, Poesche szírbízben kapott önidítót. Nem merem az árát leírni.

Összeségében 2 év alatt 1.200.000 ment rá, 1994-1996 között. Iszonyú pénz.
150.000 ért adtam el, és a mai napot pocsék rágondolni.

Ákos 72 · http://www.frontenginedporscheclub.hu 2008.06.14. 15:21:46

Szia Kamoka!

Nos azt szögezzük le, hogy ha lerohad egy autó annak vannak előjelei! Van kivétel, igen ritka. Ha az előjeleket az üzemeltető ezeket figyelmen kívül hagyja, az pl. külföldön igen sokba kerülhet. Ez szinte minden szerkezetre igaz.

szpidro 2008.06.14. 15:26:38

Hé Mr. Totalcar!

Csinájatok már légyszi egy bemutató tesztet; biztosan kaptok mustrára tőlünk (frontenginedporscheclub.hu) jó karban lévő példányokat! Én egy 1983-as 944-el mozgok, van a tesómnak egy 82-es 924-e, bárki bármit mondhat, nekem mindíg hevesebben dobog a szivem, kinyitom a garázsajtót és megpillantom őket.

üdv: szpidro

rickshaw 2008.06.14. 16:41:41

jobb kormány országában még piszokabbul olcsóbb a vas :) a legdrágább 924es kb 825 000 HUF a mostani keresésben. És az angol autók kevésbé rohadnak, mer nincs sózás, meg jobban is szeretik őket... Ey limk szemezéshez: search.autotrader.co.uk/es-uk/www/cars/PORSCHE+924/Ne-2-4-5-6-7-8-27-44-49-53-61-64-67-103-133-146-236,N-4294962371-4294967213/search.action?&postcode=ub96ee&radius=100&showMoreOptions=&page=1

qualitaet 2008.06.14. 20:12:47

Kedves Balázs Viktor !

Jópofa ,olvsmányos, objektív, informatív és szórakoztatató a cikked.

A pejoratív jelzőket is meglehetősen cizelláltan, úgy igyekszel tálalni ,hogy ne bántsd meg senkinek az ízlését,
(az olyan ostoba tuloknak ,aki meg azért kritizál Téged,mert szakíró vagy akár családos magánember létedre egy fiatal,megbízható ,funkcionális autót használsz ,én a helyedben a seggemet mutatnám! )
mindeközben tömör ,de alapos modelltörténti ill. müszaki ismertetést adva.

A magam részéről kissé elfogultan olvasom írásaidat ,mert 6-8 esztendős koromtól - némi túlzással - jobban ismertem Ferdinand Simoneit ,Werner Schruf ,Gert Hack ,Götz Leyrer ,Klaus Westrup nevét,mint a az iskolaigazgatóét ,a mozgalmi vezetőkénél(örs ,ifi ,stb.)viszont 100% ,hogy jobban.
Édesanyámnak hivatalból járt a "LAP",ennek volt köszönhető a jólinformáltságom no meg az az apróság, hogy a fritzek becses nyelvén előbb tanulhattam meg jó néhány szakkifejezést,mint a legegyszerűbb ragozást.Öröm olvasni az akkori cikkek hangulatát és stílusát tükröző írásaidat.Ezt a hasonlóságot több mint egy évtizede megfigyeltem pl.a teszteidet illetően.
Jómagam kb.2002 -óta nem olvasom már rendszeresen az AMS -t.Egyfelől mert onnantól vették fel véglegesen a - Csikós koma által is kíválóan kritizált "hűdekomolyanvesszükmagunkat"-stílust .

Másrészről akkora datálható az a tendencia is amikor a sváb és dél bajor autógyárakban is útilaput kötöttek azon vezető beosztású dolgozók talpára akik az utastérben felhasználadó anyagok minőségéért voltak felelősek :)DDDDDD

Utóbbi természetesen az én "vicces" véleményem, az viszont a legkevésbé sem tréfa ,hogy nem volt kedvem a "leserbriefe"-rovatban olvasgatni azokat a keserű sorokat amelyeket olyan márkatársak írnak, akiknek a korábbi autójukból a nagy teljesítmény a kíváló futómű és a jó ergonómia , kivételével az enyémhez hasonlóan "semmi" nem maradt.(Ledergeruch, dicke veloursteppichboden ,hochwertige materialen,stb picsába!)
Az AMS-nek viszont örök és elvitathatatlan érdeme ,hogy elsőként vitte bele legkomolyabb tesztekbe is a fanyar humort.
Többek közt ezért kedvelem a TC-t is mert itthon egyedül Ti tudjátok ezt alkalmazni.Az esetek 90%-ában jól , 10%-ában hyper gyengén sül el.
Ők találták ki az egyszavas ,vagy humoros tesztcímeket :
pl.
MERCEDES 300TDT vs 525 tds "GELADENER GAESTE"
BMW 735i Alpina "SEVEN UP"

BMW 750i "MITTLERER KING"

vagy ami mindent visz :

CITROEN XM : "PLASTIC BERTRAND"

A fentieket azért is írtam ,hogy a 924-est elmarasztaló vélemények nagyrészt ne nekem tulajdonítassanak ,hanem egyszerű infomáció,tapsztalat.


Az "zöldségesség" margójára annyit ,hogy színziszta elémkeim (39.esztendőmet taposom) vannak. Véleményem szerint a 123-asra vagy egyéb mercikre ez részben helytálló.
Szerintem véletlenül sem ízlésficamból alakult így, hanem mert a világ egyik legtartósabb (ha nem a legtartósabb)és legstrapabíróbb járművei voltak ezek ez autók , - ez sok "okos" ember fejében meg sem fordul- és a fent említett kiskereskedőknek pont erre volt szükségük.
Másrészről Mercedesből viszonylag nagy volt a kínálat ,rengetegen hoztak ilyet külszolgálatból hazetérvén ,akár csak üzleti célból is.
Nem is említem a csinovnyikok által levedlett ,évi több tucat példányt.

A 924-es már jóval kellemetlenebb példa , mert a szerencsétlen többnek akart látszani ami, (elnézést a kivételtől) és olyan vevőkörnek is készült, aki sajnos többnek akart látszani mint aki...

Nem akarok senkit sem megbántani becsszó, de a "zöldségesporse" még egy szalonképesebb kifejezés.
Lehet ,hogy műszakilag nem rossz kocsi ,de mint PORSCHE mindig is égő volt ,még idehaza is.
Én mégegyszer mondom ,csak visszaemlékszem ,de a gangsterváltás idején is már szanaszét herótozták szerencsétlent és tulajdonosait is idehaza.(nem teljesen alaotalanul)

Biztosan nem így alakul ,ha nem PORSCHE felirat díszeleg rajta.
Bárki bármit mond az kapitális égés ,ha egy "PORSCHÉT" szó szerint letakarít a német autópályán '82-ben egy 528i ,vagy '84-ben egy 323i, mindkettő "ostblocker" vagyis magyar táblával.Ez több mint ciki ,egy németnek. Ha az volt egyáltalán...

Saját fülemmel hallottam a Balatonon ,jóval a rendszerváltás előtt egy kissé nagyképű ember szájából ,amikor az ismerőse begördült a frissen "hozott" 924-esével.
" Asszontad porsét vettél, bazmeg! Muhhhahaha!"

Esküszöm ,szó szerint minden felmenőm életére!

Az Auto motor und Sport 1978/22-es számában riportot közölnek a stuttgarti rendőrökkel, akik a "világ legmegbízhatóbb sportkocsijával" a 911-essel járőröznek.
Az egyik fakabát imígyen nyilatkozik :

"Próbáltuk a 924-est is de az impotenciájából fakadóan elvetettük a témát. A végsebességgel nincs baj de mire felgyorsul véget ér a szolgálat ,a gyorshajtók meg kiröhögnek"

AMS 26/1975

"egyébként amióta a Porsche összerakta VW-építőkockákból a "szegény emberek álomporschéját" a 911 -es eladások ugrásszerűen megnőttek.Midannyiuk azt szeretné ,hogy amíg kijön az új 928-as ,egy igazi Porschéjuk legyen."


"Mióta láttam az új 924-es képeit, a következő a meggyőződésem.Készen van egy auto amit a VW-re szabtak.Nyílván teljességgel véletlen ,hogy a testvércégek egyforma kasztnikat dobnak piacra. Nagyon úgy néz ki 924, vagy VW DO BRASIL számomra egy kutya".

AMS 14/1978

"Ugyanúgy ahogy az Opel Diplomat/Admiral a parasztok és a marhakereskedők vontatóautója,úgy a 924-ES is a "kamu Rolexes", "Deutsche-interpreten"-t üvöltetők autója.Jó vagy nem ma. '78 nyarán ez az igazság"

Müncheni duma '86-körül :

"Istenem ,ez cikibb mint egy 924-es!!!"

"Milyen az olasz 924-es? Fiat 850, FERRARI-emblémával."


Nos ,igen egy olyan szenzációs auto ,mint a 911 nevét vétek volt ezzel meggyalázni.

Más a helyzet oldtimerként.
Egy OT-t.legyen az bármi (ha jó ,orig. állapot) ,én megnézek tisztelek.Ugyanúgy, ahogy minden 90 fölötti nénit szeretnek ,tisztelnek.Függetlenül ,hogy fiatalon jó csaj volt -e vagy egy annak keservesen látszani akaró atomgyenge szutyok...

G 2008.06.14. 21:55:40

CV ha még érdekel,a véleményem,VW passat,mert már írta előttem valaki,hogy kell egy kis vas elől,nem túl drága az alaktrész,és bírja is rendesen.nkem 1995-ös,1,9 tdi van,229ezer van benne,és megy,mint egy svájci óra,semmi bajom nem volt még vele

Balázs Viktor 2008.06.14. 22:28:43

szpidro:
szeretnénk tesztet csinálni, egy felajánlásunk már van.

qualitaet:
vicces, hogy még Simoneit nevét is ismered, vele én már személyesen nem találkoztam, a többiekkel igen. Sajnos az ams az elmúlt tíz évben nem tudott megújulni, én személy szerint már jobban szeretem az angol autós lapokat. Mindenesetre nagyon jó iskola volt, sokat tanultam ott, amiből máig profitálok.

qualitaet 2008.06.14. 22:53:02

Balázs Viktor

Ne bolondozz még szép,hogy emlékszem rá! Évekig ott virított a joviális,kopasz ábrázata a "bibliám" első oldalán.
Majd '80-81-től nyugdíjazásáig átköltözött az utolsó előtti oldalon lévő "Zum schluss" c. rovatába. Na, az volt az igazi aranykor.
Azok az autó- ,Hi-Fi torony-,illat .divat,stb. hirdetések! Az a lapminőség!Elmúlt örökre ,az igazi NSZK-beli jóléttel egyetemben...

AP (törölt) 2008.06.15. 00:29:39

Ma láttam egy iszonyatosan régi BMW-t Cegléden.

bringatrailer.com/wp-content/uploads/2007/07/1958_BMW_502_V8_Sedan_Front_1.jpg

Ilyen volt, ha minden igaz!
OT-s rendszám, hátsó ajtók suicide door rendszerben előrenyíltak, gyönyörű bordó kárpitozás, vaj szín, álom mese volt az a kocsi. Ilyen nincs is. Nem létezhet. :)

Kamoka 2008.06.15. 08:39:56

Vegyes érzés volt vezetni 1994-96 között.
A laikusok beájultak, a távoli család kiakadt, hogy Porschval járok, milyen gazdag vagyok.
Viszont hetente jött egy megjegyzés, ez nem is Porsche, ez audimotoros, ez csak orrmotoros.
Meg peszre irigyeltem, akinek telt 944-re.

Viszont jól sjtettem, hogy a Mazda 323 akkori évjárati ennek a formának tiszta koppintása?

Ákos 72 · http://www.frontenginedporscheclub.hu 2008.06.15. 09:51:42

"Jópofa ,olvsmányos, objektív, informatív és szórakoztatató a cikked"

Jópofa, olvasmányos és szórakoztató! Objektív? Az semmiképpen! Informatív? Az összeollózott adatok helyességétől eltekintve. Az összes sajtótermék felemlegetése elég hatásvadász, de nem több ettől! Nagyon messze áll az igazságtól! Én nem olvasom, tapasztalom!

fgfgs 2008.06.15. 12:24:56

A 924 fő baja, hogy nem elég drága a sok sznobnak.Ha 3x ennyi lett volna az árcéduláján, egész másképp néznének rá... Amúgy egy nagyon fasza kis sportkocsi, a tömegéhez és a korához képest jó teljesítménnyel( a korabeli 911 is csak 200 lovas volt).

cv 2008.06.15. 12:55:04

G:
Persze, hogy érdekel. Igazából rég meg akartam ezt már kérdezni, csak épp kapóra jött ez a 924-es blog.
Az ideáls persze egy olyan autó lenne, ami fiatal de olcsó, erős, de keveset fogyaszt. (És persze a kéz, ami a bilibe lóg és mégsem lesz sz*ros...)
Az az igazság, hogy tuti választ nem kaptam, csak vélaményeket, amiket persze mindenkinek köszönök.
Ideális autó nincs, illetve mindenkinek más, a Citroen AX-től a Pandán, Mazda 121-en, Cherry-n, Micrán, Pólón, Golfon, Fiestán át a mittudomémiig.
Arra voltam kiváncsi, hogyha valamennyire specifikusan le tudom írni a missönt (Heti 3 Pécs-Bp, kevés városi forgalom, no sztáda, 1-2, ritkán 3 személy), akkor kijön-e a véleményekből valamiféle szignifikancia. De nem. Mert ezen belül is van, aki a nagyvasakra esküszik, a németekre, japánokra, koreiakra, bantukra, esetleg az alacsony fogyasztásra, vagy inkább az ütközésvédelemre, helyezi a hangsúlyt. Ennyi.

Üdv,

cv

Rocko- 2008.06.15. 14:51:06

Kicsijoe 2008.06.13. 14:10:02
az se rossz. :)

Rocko- 2008.06.15. 15:24:21

Edelweiss 2008.06.14. 00:14:43
"valoban. kar, hogy az Espada nez ki szarabbul :)
legalabbis eleg darabos a vonalvezetese a Bitterhez kepest.

hutomaszkja pl erosen a Dacia 1210re hajaz"

hmm, az Espadat 1968-1978 közt gyártották, a a Dacia 1310-est 1980-tól. az alapját képző Renault 12-esnek meg nem ilyen volt az eleje.
amúgy igencsak tisztességes dolog a Lamborghinitől, h előre utazott az időben a Daciaért, csakhogy lemásolhassa. :}

Rocko- 2008.06.15. 16:18:44

na, így cseresznyeszedés után utánajártam kicsit ennek a Bitter CD-nek. amit 1973 és '79 közt gyártottak, Opel Diplomat alapjaira, egy Chevrolet motorral, Espada kinézettel.

szpidro 2008.06.15. 16:27:15

A Teszt ügyében; ha lehetséges, keressétek meg klubbot, és ha lehet, olyan kocsit mutassatok be légyszi, ami méltó a Porsche névre, ne valami leharcoltat! :-)

üdv; szpidro

Zsolti 2008.06.15. 21:49:32

qualitaet! Rövid leszek. 120 sorban ennyi negatív dumát, kezdve valami "AMS-t olvastam a 8 évesen budin dumával.. Nevetséges. Ez a "többnek akar látszani ami" szöveg talán visszafelé igaz.

Zsolti 2008.06.15. 21:53:13

Mi ciki? Mi égő?, Mi szutyok? Mit gyaláztak?

[] (törölt) 2008.06.16. 07:21:05

"A zöldséges jelzőt én sem hallottam soha - néhány magyar blog semmit sem jelent -, a paraszt-ot viszont sokat!"

akkor nem vagyok egyedul.

""paraszt porsche" 6 találatának egyikével...
Szerinetm a google 4+6 találata nem bizonyít semmit..."

parasztporsche egybeirva, 44 talalat.

qualitaet 2008.06.16. 19:38:01

Zsolti
Teljesen igazad van ,micsoda felvágás 3 márka 50 Pfenninges újságot olvasni a retyón...
Bezzeg a 3500 márkás "porse" az AUTO PRERADOVIC-tól, vagy egyéb "német" kereskedőtől a "vásszerburgeren" 90-ben az má' valami...

Pal85 2008.06.16. 20:18:38

Mi a baj a 3500 márkás PORSCHE-val? Csak mert az anno nem kevés pénz volt. A sajátunkat 95-ben vettük 275 ezer forintért. Eladtuk aznap a trabit, és az árából megvettük a család első 924-esét. Mely azóta is megvan, most épp letakarva várja, hogy hazamenjek. (: Jelenleg is tisztában vagyok az értékével, bár már a trabi árának többszörösét ráköltöttem. Én előttem pedig édesapám költött rá, szintén nem keveset. Hogy piaci értéke, ennek a töredéke? Kit érdekel? Nem akarom eladni. És csak úgy mellékesen, a sok ujságban az nem volt leírva, hogy a szutyok 924 húzta ki a szarból a gyárat, és a 924-es eladásai tették lehetővé azt, hogy tudták a 911-est tovább gyártani, forgalmazni, és fejleszteni?
Na további jó újság olvasást....
Üdv.

[] (törölt) 2008.06.16. 20:23:40

"A 924 fő baja, hogy nem elég drága a sok sznobnak."

nem, hanem mert botranyosan alulmotorizalt. persze altathatod magad ilyesmivel, de nem erdemes.

"Amúgy egy nagyon fasza kis sportkocsi, a tömegéhez és a korához képest jó teljesítménnyel( a korabeli 911 is csak 200 lovas volt)."

ne zavarjon, hogy a korabeli 911es feleannyi ido alatt volt szazon.

[] (törölt) 2008.06.16. 20:35:34

"És csak úgy mellékesen, a sok ujságban az nem volt leírva, hogy a szutyok 924 húzta ki a szarból a gyárat, és a 924-es eladásai tették lehetővé azt, hogy tudták a 911-est tovább gyártani, forgalmazni, és fejleszteni? "

a 86os 30k-rol 89re 7k-ra zuhant a gyartas, mivel senkinek nem kellett a kockaporsche. a 911es peldanyszama viszont folyamatosan emelkedett, 89ben 13k kornyeken jart, abbol elt a gyar.

amugy meg tokmindegy mibol mennyit adtak el, a kocka alulmotorizalt, ezert tartjak pozoloautonak, akarcsak a 316i-t.

Pal85 2008.06.16. 21:29:12

1975-ben járunk. 1040 kg a tömege, 125 le a hátsó keréken. Nem főtengelyen! Úgyhogy megy rendesen, ki kell próbálni... De el lehet hinni, hogy ma, 30, 31, melyik mennyi év után is, mai mércével mérve is sport autó, és sport-autósan lehet vele közlekedni. Nem állítom, hogy versenyautó, az a 924 carrera volt. Ugyan ez a teherautó blokk és 375 lóerő.
Edelweiss gondolom, 76-ra és 79-re gondolsz. 85-ben fejezték be a gyártását. Amúgy 79-ben 20000 darab példány felett gyártották (gugli a barátunk). És annyira olcsó sem volt, ha jól tudom 2/3-a volt az ára a 911 árának. Kb mint ma egy Cayman a mai 911-nek, az is jó olcsó. (:
Azt gondolom, hogy fikázás, vagy inkábbb lenézés helyett a megfelelő mércét kellene felé állítani.
Üdv.

qualitaet 2008.06.16. 22:38:16

Edelweiss
TELJESEN igazat beszél ,én is le akartam ezt írni korábban is ,(csak olaj lett volna a tűzre...),hogy száz helyen benne volt a szaksajtóban anno ,hogy az "olcsó tömegautó kalandok" vitték a tönk szélére a Porschét.

A csődtől pedig több évben is a VAG pénze mentette meg.
Nyereséges pedig akkor lett ismét ,amikor visszatértek az "igazi PORSCHÉK" gyártásához.
A 316-OS DUMÁD SZENZÁCIÓS!!!
Becsület istenemre, '81-körül mondta Apám először :"GYerekek ,az a BMW amin nincs "doppelrohr" az nem is igazi BMW"!

PAL 85.

Biztos ,hogy sportos kis kocsi volt (az ma is),műszakilag sem igen érte szó a ház elejét, csak nem volt benne semmi "porschés" itt van az eb elhantolva...
Ráadásul olcsó sem volt.
A '75-ben hasonló paraméterekkel bíró kocsiknál semmivel sem tudott többet, de jó 3000 DM-mel drágább volt.
Semmivel nem nyújtott többet , a feliratot leszámítva.
Később még csak romlott a helyzet.

Ma már más a szitu.
Ma egy jópofa youngtimer.
De ez most van. A "hírnévre" akkor tett szert ,nem most.

[] (törölt) 2008.06.17. 09:29:25

"Becsület istenemre, '81-körül mondta Apám először :"GYerekek ,az a BMW amin nincs "doppelrohr" az nem is igazi BMW"!"

wollen, aber nicht können ;)
na a kockaporsche is ilyen. kb mikor az ember kidulledo homlokerekkel ul a klotyon, de csak nem akar jonni semmi.

[] (törölt) 2008.06.17. 09:37:54

"Edelweiss gondolom, 76-ra és 79-re gondolsz. 85-ben fejezték be a gyártását."

nem. jol olvastad. a kocka kulonbozo valtozatait (924/944/968) egeszen 1994ig gyartottak.

"gugli a barátunk"

erre a baratra a leginkabb te lennel raszorulva.

w a s d 2008.06.17. 10:09:19

Nem azért, de akkor nem- e alulmotorizált a Golf 1 GTI is , mert kb. olyanok a gyári menetteljesítményei, mint a 924- nek, míg a mai GTI ~250- nel mehet és 6,6 alatt százon van?

[] (törölt) 2008.06.17. 10:31:34

de. viszont a Golf 1 GTI sosem akart Porschenak latszani.

ezert rohog mindenki a kockaporschen, es senki sem a golfon.

qualitaet 2008.06.17. 13:13:53

Edelweiss

Nem kéne nicknevet váltanod? A Havasi gyopárnál szerintem az Igazmondó juhász jóval találóbb...:)DDDDDD

Ákos 72 · http://www.frontenginedporscheclub.hu 2008.06.17. 17:05:42

Nagyon tetszik! Nem igazi Bmw, nem igazi Porsche. Az igazi élet a retyón okosodni? :-)

qualiltaet 2008.06.17. 17:24:05

Nem Papi ,az igazi élet az volt, amikor a TZ-s 528i-vel '82 nyarán Párizsból hazafelé jövet letakarítottuk a szarokat a Bahnon.

w a s d 2008.06.17. 21:02:26

@qualiltaet:
Akkor ez az 528i valami utcaseprőautó- féle? Csak a takarításból gondolom...:P

[] (törölt) 2008.06.17. 21:16:58

"Nem igazi Bmw, nem igazi Porsche."

valoban nem. sokkal inkabb egy Attrappe.
(magyarul patyomkinfalu)

Zsolti 2008.06.18. 15:54:13

Amúgy meg mindegy, sokan szeretjük a youngtimereket, klasszikus autókat. Egy 02-es BMW-re is rátudok gerjedni, még ha 1600 ccm-es akkor is. Örülök a cikknek még ha tele van elírásokkal is. Sajnos az igaz, hogy sok a leharcolt 924, de ez nem a konstrukciót minősíti, ettől még remek járgány. Jó anyagokból rakták össze, egy-két műanyag apróságot leszámítva a belsőtérben. Ha nem olyat próbálsz ami már megkapta a magáét, élményautó. Nem kell vele az autobahnon letolni a többieket, ahogy olvastam, nem arra való a 924 sem, de azért lehet vele tempósan haladni, még sportosan is, mert sportautó. A 914-re, az első 911-ekre, és a 356-ra lennék kiváncsi milyenek lehetnek. Valószínűleg egyik sem aszfaltszaggató, de klafa kis verdák.

Hamar Ákos 2008.06.19. 11:47:52

Nem Papi ,az igazi élet az volt, amikor a TZ-s 528i-vel '82 nyarán Párizsból hazafelé jövet letakarítottuk a szarokat a Bahnon.

Mint az oviban!

sebestyen balazs · http://balazs 2008.06.20. 20:28:59

akkor nekem volt egy porsche motoros 20eves lt-m... ha ezt tudom, jobban feszitek benne..
en amugy ezt nem ertem.. egy csomo adat elhangzott itt, es mindegyik meg is lett cafolva.. ilyen motoros, olyan motoros..draga-olcso, jo-szar, megmentette a ceget-tonkretette a ceget..

de komolyan..
amugy tetszett a cikk, bar engem egy ket ilyen gyari ill. korabeli reklam fotoval le lehet venni a labamrol..
süti beállítások módosítása