A gyerekek ezt már leszarják

iWaver távirányítós autók

  2008. január 28. - Kari Címkék: játékautó featúra

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Kellene még egy Alfa
2008-07-18 06:41:00

  Nem, nem hülyültem meg, egyszerűen csak hiányzik még egy a flottámból. Lassan két éve, hogy rendszeresen

Kész az első kecskeméti Merga
2008-06-30 15:00:00

  Eredetileg arról volt szó , hogy a 2012-ben induló gyárban csak A és B osztályokat fognak gyártani, de a DAG

„Megb@szlak, amikor akarlak”
2008-05-16 11:18:00

Egyre jobban bebizonyosodik, hogy Dopeman szövege az élet bármely területére igaz. Ha egyszer bekerül az ember a

Autós újságíró piperepolca
2008-05-13 18:30:00

Látom már, ebből sorozat lesz. A múltkor megtaláltam az autós újságíró ideális munkaeszközét , most pedig

Ford GT játékautó

Még a nyáron kaptam egy remek kis játékot. Gyerekkoromban mindent megadtam volna, hogy távirányítós autót kapjak. Persze volt egy Wartburgom, kábeles távirányítóval. Villogtak a lámpái, lehetett kormányozni, de aztán hamar eltört a futóműve, és nem lehetett már használni többet.

Ford GT és Saleen S7 játékautók

Akkoriban meg egyrészt nem volt játékbolt minden bevásárlóközpontban – bevásárlóközpont sem, ugye -, meg gondolom drágák is voltak ezek a cuccok, így sosem kaptam másikat. Persze a profi játékok most is rohadt drágák, van viszont megfizethető árú alternatíva. Na, egy ilyen készletet kaptam kipróbálásra. Az hagyján, hogy a vezetékes távirányítóknak már jó régen befellegzett, de ebben a csomagban volt kirakható pálya is a kocsiknak. És az autók felszerelése sem piskóta.

Ford GT és Saleen S7 játékautók a hozzájuk való pályán

Az autók távirányítója

A pályát saját kreativitás szerint alakíthatjuk ki az egymáshoz kapcsolható elemekből. Van szalagkorlát a szélekre, hogy ne szaladjanak le a kocsik, és a terep közepére is rakhatunk ki sávelválasztót, vagy kanyarkombinációt. Nagyon zsír.

Az autókat a távirányítón keresztül konfigurálhatjuk. Milyen legyen a fékerő, a gázérzékenység, a difik erőssége, a hajtás aránya: mind-mind egyénre szabható.

Az autókhoz járó tuningszett

Távirányítós autó alváza

És ha ez nem elég, akkor a kocsikhoz jár külön tuningszett. Spéci váltóáttételek, kicsi rugók a felfüggesztés keményítésére-lágyítására, kormányáttétel-módosító…beszarás. Mondjuk ezekhez hozzá sem nyúltam, mert a nagy bumszli ujjaimmal meg sem tudom fogni ezeket a mini alkatrészeket. De gondoltam a default konfiguráció is megfelel, hogy a tízéves fiammal játszunk egy kicsit.

Összeraktuk a pályát nagy lelkesedéssel a szobában a szőnyegen, és körülbelül fél órát zúztunk. Ekkor már este volt, így elpakoltuk a pályát. Ekkor vettük észre, hogy olyan nyomott hagyott a szőnyegen, ami csak tisztítóban jött ki belőle. Így a hétvégén előrelátóan a kertben raktuk össze újra, a füvön. Ekkor már nem volt akkora a lelkesedés a fiam részéről. Már ismerte, mit tud a játék, és mit lehet vele csinálni. Ez neki már kevés. A számítógépen, vagy a Playstationön, de akár az egyik mesecsatornán is nagyobb adag adrenalint kap, ha tíz percig nézi.

Távirányítós autók a kerti asztalon

A szerző lánya egy távirányítós autó távirányítójával

Rájöttem, hogy manapság a gyerekek már nem gerjednek az ilyen távirányítós cuccokra, ami nekem még mindig jó játék. A mostani valósághű játékokban tízszer annyi ingert kapnak, és százszor jobban szórakoznak velük, mint egy ilyennel, ami csak megy, meg kanyarodik, meg megáll. Nagy cucc. Mást nem tud? Mondjuk felrobbanni?

Hároméves lányomat jobban érdekelte, de persze neki csak az volt érdekes, hogy a távirányítót mozgatva az autó is megmozdul. Rendesen irányítani még nem tudta. Szóval vele bohóckodtunk még egy kicsit, aztán lemerültek az elemek.

Ford GT játékautó

Én meg arra gondoltam, ha közös játékot szeretnék velük, akkor még egy távirányítót kell vennem a Playstationhöz, nem versenyautópályát.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr49314336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ommm 2008.01.28. 09:05:42

ja, és legközelebb lenyomulni a blogtalálkozóra, ahol állat módon nyomtuk a két fanatikus jóvoltából, akik nem sajnálták tőlünk a cuccost:)

és az a narancs AE86 4wd a pöpec kis difijeivel....mnyamm :)

majd a Doki mesél róla...

ispani 2008.01.28. 09:40:22

Szomorú... Ennyivel sivárabb a mai gyerekek lelkivilága. Nem beszélve a saját készítésű karácsonfadíszekről ezüst dióról, vagy éppen a kisvasútról.
Kezdő tanárként az iskolában rámsózták a helyi EÁI osztályokat, ami nálunk a halmozottan hátrányos helyzetű kissebségi gyerekeket jelenti. Sokszor szivesebben mentem be hozzájuk, mint a normál évfolyamba. Tudtak csodálkozni dolgokon, és mondjuk karácsony előtt egy szaloncukorral megleptem őket, hát látni kellett a szemeket...
Kezd egy kicsit olyan érzésem lenni, hogy ez a nagy virtuális világ elveszi tőlük a valóságot... sajnos nem csak játékból...

The Stig 2008.01.28. 10:14:29

ÚÚÚÚ, nagyon szép... Főleg a Ford GT. De tényleg már annyira, hogy akár a polcomon is elnézegetném egy-két évtizedig még.

Akárhogy is, szerintem a tulajdonos nem követett el nagy hibát a set megvételével. Itt ugyanis szerintem nem a playstationnel van a gond, hanem a korral. Én már úgy nőttem fel, hogy gyerekkoromat végig kisérte a tv, commodore, 386-os. És tényleg, volt egy időszak amikor nagyon más nem is tudott lekötni. Első RC autómban körülbelül 5x volt cserélve az elem, úgy, hogy tesóm is használta. Aztán felnőttem, elkezdtem ismét érdeklődni az autómodellek iránt, no nem azért, hogy gurigassam őket a szőnyegen, és ütköztessem őket (vissza gondolni is szörnyű, egyik "végzetes" karambolnál tesóm kitörte az 1/18-as BMW M3-as BBuragom kerekét, plusz a Beneton B197-em első futóműve is tőböl kitört a frontális ütközés során. Azt hiszem megvertem :D), hanem azért, hogy szépen összerakva kirakhassam a polcomra, és elmondhassam, hogy egy Mitsubishi Lancer Evo VII büszke tulajdonosa vagyok.....

Le merem fogadni, hogy a most tíz éves fiú 5 év múlva órákat fog eltölteni a futómű optimális beállításától kezdve a pályaépítésig mindennel ami a sethez tartozik. Addig nem kell mást tenni, mint elrakni jó mélyre, hogy még 5 év múlva is meglegyenek a darabok.

Minden jót! The Stig

_murci_ 2008.01.28. 10:19:07

én is szgép előtt nőttem fel, ettől függetlenül mindig játszottam sokat RC autókkal, mostanában inkább időhiány miatt nem
egyébként jó ez a virtuális világ, lehet élvezni azt is, ha nem felejtjük el közben a valóságot, szerintem a mai srácok sem fognak benne maradni, idő után 16-7 éves korukra jó esetben megunják

Lotyó 2008.01.28. 10:52:24

Nekem volt egy DeTomaso Mangustam, kábeles távirányitóval. Gyönyörű darab volt. Hova tűnhetett???

Atom · http://atom.blog.hu 2008.01.28. 10:54:30

'89 karácsonyára kaptuk meg bátyámmal az első távirányítós autónkat (Ausztriából hozta apánk), kis crossautókat kaptunk (ilyesmi külsővel www.demon-car.com/news/item/registro_4.jpg)
Meglepő módon erős távcsikkal (falakon át is működött) amúgy meg majdnem 50 méteres hatótávolsággal bírt. A gumiból gumiszegecsek álltak ki és bírták a strapát még hóban is...
Milyen szép idők voltak...
A mai gyerekek közt is van kivétel szerencsére, pl. öcsém nem mindig gubbaszt a pc előtt, sokszor brümmög egy nagy kupac bburago és matchbox közt:D A távirányítós kocsikat pedig imádja:D

flatliner 2008.01.28. 11:04:51

már miért lenne sivár a lelkiviláguk? nem az ővék az, hanem a szüleiké. a lényeges az, hogy melyik gyerek miért játszik - mondjuk - számítógéppel? mert sose akartak vele foglalkozni, lerakták a gép elé és azzal legalább elfoglalta magát, vagy csak egy lehetőség a játékok körében, amivel - mint minden mással - játszik valamennyit. a fiam ugyanúgy szereti a lego dirt racert, mint a gyurmát, vagy a szülinapi torta krémkeverését, esetleg a korosztályának szóló szgépes játékokat. 2008-ban nem nőhet fel gyerek úgy hogy el van zárva a technikától (persze ha van rá lehetősége)

rognork 2008.01.28. 11:48:40

nekem soha nem volt rc autóm. csak bowdenes. olyan gennyesdrága volt az rc, hogy abból trabantot vehettünk volna sztem. viszont most van egy fiam. aki biztos szeretne ilyet, meg vasutat, meg repülőt is. remélem.

scheerti 2008.01.28. 11:55:55

uhh, Kari, ha láttad volna, hogy felnőtt emberek mennyire átszellemültem játszottak ezekkel a blogtalin!

bkmsek 2008.01.28. 11:59:05

mennyibe fáj egy ilyen cakk pakk? és hol? balatonnál nyáron jó lehet a strandon beparkolni a saleen s7-tel a jó csajok mellé :)

Jim 2008.01.28. 12:22:29

Bkmsek, én is erre vagyok kíváncsi, ezért kérdezem, hogy megvárjam Karit, amíg válaszol, hogy mennyi volt a cucc beszerzési ára, vagy összerakod a bedobott linkből, és leírod egy kommentben mert nekem nincs hozzá türelmem:)))

Kari, mér vártál ilyen sokat ezzel a poszttal, úgy látom, bőven nyár volt mág a felvételek készítése idején:) Vagy csak most jött be az igazi rc mánia, és csak időzítés kérdése volt az egész?:)))))

flatliner 2008.01.28. 12:23:04

szinte ingyen van. "csak egy százasé a polifoam a kisautókhoz, csak egy százasé!"

Jim 2008.01.28. 12:33:49

Flatliner, ez jó!

Kíváncsi vagyok, mikor érkeznek meg az útakadály-képzők az aluljáróba ezzel az újdonsággal, hogy:

3 db röcö csak egy szááááázasss, két db polifoam csak egy szááázas:)

Az elemet nem mondom, mert azokat már régóta árulják:))

xszolixxx 2008.01.28. 13:02:08

Az autók még egészen árban vannak, de az a pálya brutálisan drága.

Ban_Dee 2008.01.28. 13:06:09

Nekem anno volt olyan (kocka-Volvo) távirányítós autóm (kb. 1:18 méret talán?) aminek bowdenes volt a hajtása :-D
kb. másfél méteres spirálházas bowden ment a kocsiból a távirányítába amin egy kis kurblit kellett tekerni a hajtáshoz.
Kormányzáshoz egy kis kart kellett benyomni-felengedni, a kurbli tekerése 'aktualizálta' az új kormánypozíciót. :-) nagyon élveztem.

Gyereknek meg Lego-t vegyél ha érdekes és egyben kreatív játékot akarsz.
Playstation is jó dolog, csak egyrészt azelőtt csak ott ül, ráadásul a sok TV-nézés ugye... Legoval meg legalább fejleszti kicsit az agyát.
(Ja, klasszikus készleteket, ne ilyen elfajzott star-wars meg mittudomén milyen bionicle cuccokat!)
És oda is leülhetsz vele építgetni.

GGG77 2008.01.28. 13:11:36

Múlt héten nálunk egy egy ismerős 4 éves kisfia. Hirtelen ötlettel levettem a spájzból 3 megmaradt doboz Legom egikét, egy kalóz szigetet. Miután összeraktam nem bírtam leállni. Jött a következő, egy kb 60 centi hosszú űrhajó. A kiskölyök már rég a Minimaxot nézte én pedig 2 és fél órán át turkáltam a dobozabn mire összeraktam az űrhajót. Hozzám se lehetett szólni. :)
Most otthon áll a polcon, beszarás jól néz ki! :)

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.01.28. 13:17:21

Csak néhány gyors kiegészítés: a pálya habosított gumi, amihez nem is hasonlítható a polifoam -inkább azok a kemping matracok, amiket a Hervisben, meg ilyen helyeken lehet 10.000,- Ft körüli áron beszerezni. Meg azt se felejtsük el, hogy ez egy 12 négyzeméteres pálya, stancolva, elválasztókkal, rögzítő pöckökkel, kétféle felülettel -azért ez nem csak X négyzetméter polifoam! Nagyon fontos, hogy a pálya iszonyatosan tapad, ami ha figyelembe vesszük az autók 20-25 km/órás sebességét (számoljátok át, ez mennyi lenne egy igaziban: 28x 20 km/h=560km/h!), fontos dolog. De a pálya nem kötelező tartozék, nagyon sok helyen építenek pályákat vékony padlószőnyegből, meg ki tudja milyen alapanyagokból -csak a kreativitás szab határokat. A pálya azoknak való, akik nem akarnak barkácsolni, a kész megoldást keresik és nem utolsósorban fontos a szét-összerakhatóság. Sajnos eddig még nem jelzett visza senki, hogy milyen jó pálya megoldást találtak az eredeti helyett (bár ötlet van sok, részemről is, pl: linóleum padló hátulja, amin a habosított gumi rész van), de még senki nem próbálta, nincs feedback a használhatóságról. Azért azt se felejtsük el, mibe kerülne egy 1/10-es pálya létrehozása a semmiből -a csepeli modellezők tudnának mesélni róla, gyönyörű pályájuk van-, karbantartása, fenntartása. Ha viszont drift-autód van, pálya sem kell feltétlenül, el lehet lenni vele igen hosszasan, mire az ember nyolcast tud szépen driftelni, meg bólya körül szépen csúszni.
Ami pedig a gyerekeket illeti, nem tudok egyetérteni avval, hogy valaki lesajnálja őket azért, mert számítógéppel játszanak, az meg aztán különösen nem állja meg a helyét, ha azt mondja valaki, hogy az ilyen gyerekek csak azért "gépeznek", mert nem foglalkoznak velük. Egyszerűen erre haladunk, nem tudsz ellene tenni (olyan, mint amikor fiú gyerektől megtagadják a játékpisztoly-puska vásárlást, mert akkor majd úgy nem lesz agreszív). Marhaság, az első megfelelő formájú bottal fog a haverokra beng-ticsűzni, és ráadásul még ujjal is fognak rá mutogatni a többiek, hogy hehe, neki nincs. Aztán a sok piszkálástól meg tényleg agresszív lesz szerencsétlen. A számítógépes játékok egyszerűen hozzátartoznak a mindennapokhoz, és egyik kölök sem szegényebb attól, hogy nem kukoricacsuhé babát gyárt a kemence mellett. Más világban élünk, amihez másfajta tudás kell. Ma már -általában- nem kell a kapát-kaszát egyebeket karbantartani, tudni a fortélyokat, viszont annál fontosabb, hogy tudd a számítógépet, elektronikus kütyüket, interetet kezelni. Aki ez ellen próbál ágálni, az bizony nincs tisztában a széljárással, mikor nekiáll vizelni.
Ezek az RC autók olyan "játékok", amik egyrészről egyszerű játéknak is jók, de komoly versenygépek is egyben, amiknek az igazi potenciálját csak kicsit érettebb gyerekek/felnőttek látják meg, és tudják kihasználni. Akkor viszont fergeteges élmény. Higgyétek el, ezt nem azért mondom, mert árulom őket -éppen fordítva, azért árulom őket, mert ezt gondolom. Kényes vagyok arra, hogy gagyi dolog (értsd csapkosós autó, irányíthatatlan repülő/helikopter) még csak véletlenül se kerüljön be a boltba -pedig abból sokat el lehetne adni, mert olcsó. Ezt csinálja csak más, ha erre kényszerülnék, inkább lehúzom a redőnyt. De az fontos, hogy elérhető cuccok legyenek, amik ténylegesen örömöt okoznak, és szerencsére erre tarta világ, világosan látszik, hogy egyre kevesebb pénzért egyre jobb dolgokat lehet kapni, és bár nem akkora biznisz mint a Nintendo, vagy Playstation -illetve nem két-három szereplője van a piacnak és ezért többfelé oszlik minden-, de folyamatosan nő, pontosan az árak csökkenése és a választék és minőség javulása miatt.

Ban_Dee 2008.01.28. 13:18:29

GGG77 2008.01.28. 13:11:36

Az se rossz, de én konkrétan arra gondoltam, hogy ha unja a kalózost meg az űrhajót, akkor nekiállhat kombinálni, átépíteni, stb.
Én anno mindig azt élveztem a legjobban, hogy ha a doboz 'standard' tartalmát sikerült összerakni, akkor mit lehet még csinálni belőle, ill. az összesből keverve.
Közben aláfestésnek meg akár a minimax is mehet, csak lehalkítva.

Netuddki. 2008.01.28. 13:23:32

The Stig 2008.01.28. 10:14:29
"Le merem fogadni, hogy a most tíz éves fiú 5 év múlva órákat fog eltölteni a futómű optimális beállításától kezdve..."

15 éves korában majd inkább a lányokat hajkurássza, és a robogóját szerelgeti. Esetleg majd 20-25 év múlva. :)))

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.01.28. 13:33:31

"Nem tud mondjuk felrobbanni?"

Szerintem tud. Ki kell próbálni!

Lotyó: "Nekem volt egy DeTomaso Mangustam, kábeles távirányitóval. Gyönyörű darab volt. Hova tűnhetett???"

Itt van nálunk, egy dobozban, a pincében.
Na jó, az igazából a tesómé volt.

bkmsek 2008.01.28. 13:34:09

akkor ha jól látom 20 mátyás az autó a kiegészítő kütyükkel együtt, pálya nélkül. mondjuk az nekem nem is kéne,úgyis inkább sajátot építenék.
viszont a mammut2 minusz1 szinten láttam egy boltot, ott vannak a kötelező sportautók (Mclaren, 360 modena, enzo, F1-esek, satöbbi) mellett dzsipók is, pl land rover disco, ml merci. lehet, hogy egy olyan jobb lenne, tömegre gondolom ugyanannyi, hasonló motorral nem megy rosszabbul, viszont talán nem akad meg egy apró fűszálon.
és ha jól emlékszem (lehet, h nem) saját akksija van, ha mák van, akkor lítiumos, és lehet bármikor tölteni.
micsoda móka lehet ceruzákból épített pályán lökdösni a kis akadályokat vagy átmenni a küszöbön! aztán csak integetek az enzós kollégának :)
hú, úgy belejövök, h lehet, h még a bőrjakómat is felveszem, a hajamat ledúrom kopaszra, aztán védelmi pénzt szedek az e-klubtól :) az ML átalakítja a személyiséget.. grrr.. reszkess mindenki

pkelement 2008.01.28. 13:48:39

a gyerekek ezt leszarják, ez igaz. De az a lényeg, hogy miért.

Egy ilyen játék nagyon érdekes 5 percig, utána viszont dögunalom. Azért, mert egyedül játszom.
A dolog varázsa abban van, ha valaki egy ellenféllel mérkőzik meg. A legbugyutább számítógépes játék is nagyot kaszálhat, ha hálózatba köthető, vagy pedig olyan ellenfelek vannak, mint pl a N4S-ben, amelyek élethűek, változatosak és néha nagyon meg tudnak szorongatni. Ettől úgy érezzük, hogy van tétje a dolognak (a pókert is csak igaziból és pénzbe lehet játszani, a többi csak mafláskodás - aki ismeri, tudja miért).

A gond csak az, hogy a távirányítós autóhoz nem tudunk hipp-hopp 6-7 barátot generálni, akikkel addig játszunk, amíg nekünk tetszik, utána pedig húzzanak a francba szó nélkül.
Viszont mindenféle összejöveteleken jókat lehet vele szórakozni. Ajánlom a menedzsereknek stresszoldónak...

volante · http://volante.blog.hu 2008.01.28. 13:51:39

Gyerekkoromban volt egy távirányítós Porsche 944-esem, egyenesen New York-ból kaptam. Persze kb. 7 éves voltam, és egy idő után az utcára is kivittem. Abba pusztult bele.

Az az érzésem, nemsokára veszek egy távirányítós gépet. :)

ommm 2008.01.28. 14:04:12

bkmsek: csak vigyázz. ha már, akkor ne szart vegyél. a Nikko még csak játék, igaz komolyabb, mint a Tesco Drifter :), de játék.
a iWaver és a MiniZ már más tészta.

és valami gigantikusat játszottunk vele.
de méghogy mi?

láttátok volna a Csikós veteránokon gyűrődött arcát átszellemülten kezében a távval :)

Smithie 2008.01.28. 14:06:05

Lehet hogy én hülye vagyok (jó, nem lehet, biztos), de ennek a szettnek az árából én inkább egy ralli-ladát vennék / építenék és kimennék vele egy alkalmas pályára... Oké, persze, abba meg benzin kell, de ez nem véletlenül managerjáték...

nandika · http://www.nandika.eoldal.hu 2008.01.28. 14:11:56

mindig is szerettem volna egy ilyet de foleg egy benzinest

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.01.28. 14:12:19

Óhhohhóó, klasszikus Lego! Most mondjam, hogy Dániában két dolog érdekelt igazán: a gigantikus vasúti múzeum, benne a kisasztal méretű gőzmozdony által vontatott séta-szerelvénnyel, a V8-as Ford síniautóval, meg tudomisén még mivel, és Billundban a Legoland? Na jó nem igaz, volt egy kastély, gyönyörű veterán motorokkal, autókkal -a kastély kertjében egy 10-es, 20-as évekből származó villanyautó furikázott-, meg a magánkézben levő mentőszolgálat és tűzoltóság kiállításával (igen, ott a Falck végzi mindkét közszolgálatot!).
Nem is tudom, mikor álltam utoljára annyira elvarázsolva valami előtt, mint az életre keltet repülőtér, meg utca részletek, meg Loch-ness a szörnnyel, meg skót dudásal, meg a múzeumban kiállított régi készletek. Még most is transzba esek, ha csak rágondolok. Lego fa tetején rekedt macskát a kivonuló szirénázó Lego tűzoltóautók mentették le! Azonosíthatók voltak a Golfok, CX-ek, london taxik, MAN teherautók, átemelő gátakon közlekedtek a teherhajók... Tényleg, csak kapkodtam a levegőt, és most is kezd légszomjam lenni. Iszom ey korty hideg vizet, nehogy valami baj legyen!

aTony 2008.01.28. 14:32:32

Az értelemmel van a hiba! Én még ma is örülnék egy ilyen izének.

p.s.: Ha valaki a pay-station kap adrelanin lüketet, az meg is érdemli.

GabriSanyi · http://htst.hu 2008.01.28. 14:36:52

Mekkora legómánia van itt emberek..:D..legközelebbi talira úgylátszik vinnem kell a 15kiló legómat:D...amúgy az RC-kt télleg állatok voltak a talin..:D

Tommi 2008.01.28. 14:40:13

és a Doki is ment velük!
Mekkora királyság volt a találkozón... Remélem nyáron is hozza őket a managertoys!

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.01.28. 14:51:25

bkmsek: a kicsiknek általában AAA lem vagy akku adja a tápot, lehet őket gyorstölteni is ugye, meg nem túl drága dolog, ráadásul akár egy órát is elmennek egy töltéssel. Valószínűleg Kyosho MiniZ Overlandeket láthattál (ebből nekünk csak Cayenne van, igaz a többi mind van amit említettél), sajnos nem összkerekesek, de lezárható a diffijük, úgyhogy ezekkel is lehet "terepezni". Az rendben van, ha elmész a terepjáróval védelmi pénzért, de azt is csak méretarányosan adják majd! A pálya építésében pedig nagyon sok lehetőség van, off-road elemek, híd, döntött kanyar-azt csinálhatsz, amit akarsz.
pkelemt: tökéletesen látod a dolgot, a játék lényege a közösségi élmény, meg a feladat. Az 1/28-asokkal már nem nehéz helyet meg partnert találni -mert ugye a helyigény és az ár is számít, ezekben nagyon jók. Nagyobb tradícióval rendelkező országokban komoly mozgalom az 1/28-as pályákon való ökörködés ebédszünetben, szabadidőben, és valóban tökéletes stresszoldó.
Smithie: értem amit mondasz, de te sem gondolod komolyan, hogy ennyi pénzért rally autót veszel, és az utánna nem kér több zsét? Ha csak kopott gumikat tetetsz fel a gumissal, az sem ingyen van, a többiről nem is beszélve (saját tapasztalat). Az már más kérdés, hogy mekkora élmény egy ilyen olcsó ökörködő autó is, pláne ha te magad tudod szerelni is. Az csak emeli a dolog élvezeti értékét.

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.01.28. 15:05:58

GabriSanyi: az jó is lesz, csak nehogy összevesszünk a piros 2x6-os lapos elemeken, amikor mindenki Ferrarit akar építeni! De legalább térdencsúszásközben lesz, ami megnyomorítsa az ember térdkalácsát, és beágyazódjon a bőrbe (ugye azok a kis egyes kockák)!
Tommi: abban biztos lehetsz, hogy visszük a cuccot, sőt addigra remélem köridőmérőnk is lesz -lehet vérremenően vadászni az íveket! Ráadásul ha előre gondolkozunk, és lesz hely, fel lehet állítani a nagy pályát is. A Dokit meg meg kéne próbálni rávenni egy kis gyakorlásra, még a végén versenyző lesz belőle, és egy Jotával vagy GT40-nel gyártaná a gumiport!

popki 2008.01.28. 15:12:56

pálya nélkül is lehet használni ezeket az autókat, mondjuk betonon?

Tommi 2008.01.28. 15:24:19

A nagy Drifterrel, a kamionnal, meg a Ford pickuppal aszfalton közlekedtünk, hogy a kicsivel lehet-e, azt meg majd megmondja Streetsta...

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.01.28. 15:33:55

popki: ha a beton/aszfalt elég síma, minden gondnélkül, akkor esetleg érdemes keményebb gumikat használni, ne kopjon annyira. Ráadásul a felület elég tapadós is.
AP: még mielőtt jönnek a Swiftes kommentek, leszögezem, hogy 1/10 méretarányban van Swift Super 1600 modellünk, elöl a motor, a hajtás, magyar rendszámmal. Az talán neked is megfelelne.

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.01.28. 15:54:42

És ha már LEGO, annak, aki még nem látta: index.hu/kultur/eletmod/lego080128/

Tommi 2008.01.28. 16:14:59

jaja... a LEGO. Mennyi kisvárost építettünk belőle a matchboxozásokhoz... :D

csiky944 2008.01.28. 16:16:44

és még nem is szidtunk Suzuki-t :D

tamás 2008.01.28. 16:21:29

Kérdezném a cikk íróját, hogy mint a tc internetes lap írója, miért engeded meg magadnak, hogy szarozz akár a címben is. Divat igénytelennek lenni, vagy kényszerítenek rá. Felvilágosítanálak, hog a cikk tartalmi hiányosságai nehezen ellensúlyozhatóak eféle dolgokkal. Beszédben én is használom minden további nélkül de írott sajtóként erre illene figyelni. Nem csak erről a cikkről van szó.
Egyébként minden nap olvassom az oldalt, és megfigyelhető a tendencia.
Gondolom, majd jön a válasz, hogy ne olvassam...

_murci_ 2008.01.28. 16:22:19

kb 10 éve építettem egy Lego csőrüs kamiont futóval együtt 6 Technics készletből, a szervokormányt fogeskerékáttételekkel és fogasléccel csináltam, aztán módosítani kellett mert a motornak túl sokat kellett tekernie a kormányon mire fordult,
hátsó 4 kerékmeghajtású volt, és 2 madzaggal tudam távirányítani :)

meg volt jidroplánom is

soha nem raktam ki azt a készletből ami benne volt, vagy az utasításokban, mindig kitaláltam vmi állatabbat

aztán mind a portörlés és az újat építés áldozata lett

sficzus 2008.01.28. 16:24:41

Lotyó: az enyém azóta is anyámék padlásán.

Gaben 2008.01.28. 16:45:35


Számítógépes játék: Ezt a tavalyi GT Legends bajnokság (HGTLM) egyik futamáról készítettem, a sárga Elan én volnék.
www.youtube.com/watch?v=defDDtj3yt4
Néhány fenti kommentet cáfolnék, bizony van itt bőven adrenalin.

A kisautókból meg ki lehet hozni, valami ilyesmit (1:28!!!). Ez sajnos nem saját, még csak tanulgatom a szakmát (MiniZ AWD)
www.youtube.com/watch?v=qbbgd9TJcjM&feature=related

A Lego-t gyerekkoromban nagyon szerettem, szerintem most rossz irányba tart, kezd elveszni a készségfejlesztés, és mindinkább az egyedi alkatrészek felé tart (talán az élethűbb megjelenés miatt...)

McMester 2008.01.28. 16:45:42

Hát ez nagyon komoly! biztosan hosszas időtöltés a kezelési útmutató böngészése :)

Canga 2008.01.28. 16:50:00

Van olyan kis verda ami abszolute jó a terepre? Pl füvön, homokban, kavicson, betonon mindenen át gázoló, őrülten kavaró?:D Néztem a kis nitrós terepgumis verdákat, azokat lehet így használni?

AP (törölt) 2008.01.28. 16:59:27

tamás ne mímelj műfelháborodást :)

Gaben 2008.01.28. 17:09:27

Canga,

Van. 1:8-as nitrós monstert, vagy buggyt ajánlok a célra.
Itt egy kis ízelítő:

www.rcoffroad.hu/videok/RCOR-22-low.wmv

Ennél azért lehet kíméletesebben is bánni velük.

Karpathy · http://artofmax.com/ 2008.01.28. 17:18:39

Grey cimborám vitt egy légpuskát ajiba egy ismerős kissrácnak, ugyanígy járt (tamás ne olvasson tovább). Gyerek le se sz@rta.
És a légpuskinhoz nem kell banda, csak puttyongatod le a műanyagkatonákat a kertben.
Szép új világ.

Gaben 2008.01.28. 17:18:48

Egyébként szerintem a gyerekeket azért nem kötik le ezek a cuccok, mert túl gyorsak nekik.
Játékautónak néznek ki, de nagyon komoly, amit tudnak. Anno a kábeles Wartburg ugyebár nem ment 20-25-tel...
Van 1:28-am is, 1:8-am is, egyikről sem veheted le a szemed egy másodpercre sem.

Ezek a cuccok (még az 1:28-asok is), inkább big toys for big boys. De nekünk remek szórakozás

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.01.28. 18:56:15

>Lehet hogy én hülye vagyok (jó, nem lehet, biztos), de ennek a szettnek az árából én inkább egy ralli-ladát vennék / építenék és kimennék vele egy alkalmas pályára... Oké, persze, abba meg benzin kell, de ez nem véletlenül managerjáték...

Hatalmas leszúrás a komment írójának. Barátom, te 100-1200000 forintból, amiből elég komoly cuccot lehet beszerezni ezekből a "játékokból", te nem építesz raliladát. Ha igen, akkor mágus vagy, esetleg géniusz. Csak egy becsövezés simán elviszi ezt a pénzt és akor még nem számoltál semmit csak a csövek árát és némi munkadíjat. Akor még nem nyúltál hozzá a hajtáshoz, a futóműhöz, fékekhez és a motorhoz. Egy játszós zsiguli kijönne belőle, mármint amivel ki lehet menni az erdő szélére baromkodni, íg el nem rohad teljesen. A raliautó árnyalatnbyival komplikáltabb...

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.01.28. 18:59:21

az elírásokért pedig elnézést kérek, mentségemre szóljon, hogy fáradt vagyok és a megszokott remek billentyűzetem helyett egy notebook apró gombjait nyomkodom a nem annyira apró ujjaimmal...

kariking · http://ralialfa.blogspot.com 2008.01.28. 19:01:02

tamás:
ha értelmesen, meggyőzően, érthetően kifejted, mi bajod a címmel - akár magánban - akkor elmndom én is, miért ez lett a cím.

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.01.28. 19:12:17

Gaben, Canga: Az biztos, hogy 1/8-as monsterrel mindenen átmész, de az még a "legalapabb" kivitelben is versenytechnika, iszonyatos teljesítmény, ami nagyon igényli a törődést, beállítást, karbantartást -esetleg javítást. Ami ha konyítasz a technikához, világos, hogy a karburátor, meg a rajta levő csavarok mire valók, rendben is van, mert még ezt a részét is élvezed, de ha csak nagyon kezdő vagy, komoly nyűg, nem lehet minden problémával a márkaszervízbe rohangálni. De hogy botrányosan nagyot mennek, az biztos. Kezdésnek inkább ajánlanék kültérre bárkinek egy elektromos 1/10-est, igen rendesen lépnek, nem kell annyit szarakodni vele (hopp, szabad ilyet mondani itt?:)), megy át tökön-paszulyon.

GabriSanyi · http://htst.hu 2008.01.28. 19:25:15

gaben:jaja sztem is efelé halad a legó,nem is veszek má jópár éve(meg időm sincs rá,még pénzem lenne,de azt másra gyűjtöm:D).
Streetsta:hát azokon lessz veszekedés mert csak pár darabom van belőle asszem:D..majd építünk mindenféle színben és aztmondjuk hogy kaméleon festés, és a fény különböző megtörése miatt ilyen sokszínű:D
amúgy én sose a kinézetre,mint inkább a műszaki tartalomra mentem.Műszaki pályára készülök(legzás mellett másik kedvenc elfoglaltságom az volt hogy apám régi műszaki főiskolai tankönyveit(Nagy Lajos:Gépjárműszerkezetek)forgattam:D), tehát az a halálom ha a legóautóban nem forog a kormány ha a kereket elforgatom,vagy nincs benne váltó,netán máshogy működik és egyebek:D

Smithie 2008.01.28. 19:29:19

scheerti: Oké, mea culpa. Ezesetben játszósladát kellett volna emlegetnem, bár vidékibb pályákon elég olcsó gépek is megfordulnak időnként (ilyen árkategóriában láttam már az erdőszélnél kicsit többre jót is, igaz, erősen barkács jellegűt), és elismerem, nem vérkomoly versenyre mennék a profik közé, hanem csak mezei ökörködésekre. Bocs az erősen pongyola fogalmazásért. Viszont én ettől jobban érezném magam, az adott kereteken belül maradva. :)

Smithie 2008.01.28. 19:53:28

Na szóval, vmi ilyesmire gondoltam, 100 ezer, csövezve, stb., alkuképes: www.hasznaltauto.hu/kereso1.auto?hirdeteskod=1751446&command=ugras

Én ezzel már ellennék. :)

AP (törölt) 2008.01.28. 20:02:17

..a probléma az, hogy én eredetileg ilyenre akartam megcsinálni utcainak az enyémet, csöves kocsival akartam a boltba járni..
aztán kiderült, hogy se a csövet, se a kagylókat, se a 10 centis szélesítést, se az üvöltő 60-as csövet nem díjazza a szerv.
annyit meg nekem nem ért, hogy állandóan azt kuksoljam, mikor bukkannak fel.

rognork 2008.01.28. 20:02:57

smithie, sztem ennyi pézér ebben a zsigában vmi hibádzik. pl nincs benne motor-váltó, vagy vmi hasonló gebasz lehet.

Gaben 2008.01.28. 20:05:33

streetsta,

Egyetértek, egy nitrós R/C (monster) nem feltétlen első autónak való. Bár én azzal kezdtem, de ezt csak akkor ajánlom, ha van társaság, akik között el lehet kezdeni, és segítenek az első lépésekben.
(De ez amúgy sem árt, mert akkor jó a móka, ha van még 3-4 autó a pályán)
Amúgy csak a fű miatt ajánlottam az 1/8-at, a kisebbek azt nem nagyon viselik.

Az elektromos üzembiztosabb, az igaz, de ha megy, akkor meg a nitrós nagyobb élmény. Ez örök dilemma modellező körökben.

Ezeknek a piciknek (1:28) tényleg az az előnyük, hogy viszonylag könnyű hozzájuk játékra alkalmas teret találni, míg ugyanez mondjuk egy nitrós on-roadnál szinte lehetetlen.

Smithie 2008.01.28. 20:11:25

rognork: Igazad lehet, bár 150 körül rally-oldalakon is hirdetnek motor-váltós autót, de hát az 50-nel több... Viszont azt hiszem én most hagyom abba a netezést, mert ha még egy ralliautót keresek neten... Na most megyek és 2 óráig mondogatom, hogy nem akarok ralizni, nem akarok autót venni, lakást akarok felújítani... :)

Rocko- 2008.01.28. 20:37:26

na, tessék gyorsan feltölteni indára, h ki molyen legoautót épített, holnap had lehessen belőle poszt.

Madwe 2008.01.28. 21:17:52

Azt hiszem az RC autó jó játék:D én még mindig tolnám neki.De ennyi pénzért már egy rissz-rossz skoda 120 ast is vehetek.És a mai elem és benzinárakat nézve lehet, hogy a skoda jobban megéri:D

Gaben 2008.01.28. 21:19:11

akos696,

Egy ilyen E30-as kasztnira nekem is fáj a fogam. Sajnos 200mm-esben még ritkább mint 190-esben...

Gaben 2008.01.28. 21:26:58

Jó-jó, lada, meg skoda, de mi meg bmw-vel, megy lancia delta-val 'versenyzünk'! :)

Itt az enyém (vagy legalábbis ilyen), ez a postban szereplő iwaverekkel azonos 1:28 méretarány
www.xrt-rc.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=3042

folci 2008.01.28. 22:29:37

Nekem is volt egy távirányítós rendőr Wartburgom. Ha most lenne egy valahol megvenné magamnak...

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.01.28. 22:53:24

Gaben: na az a Delta, az igazán fasza! Tiszta gumipor a segge -volt használva rendesen. És hogy a 4wd MiniZ-vel mekkora istencsászár módjára lehet driftelni... Ugye Omm, meg a többiek!:) BMW kasztnit meg a Tamiya még mindíg gyárt -persze az 190mm széles, de nem biztos, hogy teljesen lehetetlen 200-asra feltenni.
Madwe: itt kiindulásnak 20-30.000,-Ft-okról beszélunk, nem százezrekről. Azt felejtse el mindenki, hogy ezt a játékot-sportot csak százezrekből lehet művelni. Csak annyit kell költeni rá, amennyit akarsz/tudsz -már ha képes vagy józan döntéseket hozni. Tényleg ne a 95.000,- Ft-os pályán lovagoljatok, mert az egy igazán extra kiegészítő -egy versenyautó árához sem számolod hozzá a Hungaroring éves fenntartási költségét...
Ami pedig a játszó autókat illeti, higgyétek el, van róla fogalmam mibe is kerül egy ilyen móka -talán már említettem, én sem vagyok teljesen normális-, ötven-száz rugó a gép, műszaki rá (ha lehetséges még egyáltalán) újabb vérmérséklettől függő 30-50, átírás, kötelező(autófüggő, de ez sincs ingyen), meg még egy kis ez-az, legyen csak harminc (gumik, olaj, kis biszbasz ide, egy dűzni stucnival oda), ha meg rendszám nélküli, vedd a tréler költséget (városon belül egy tizes, vidékről amennyit nem szégyellnek elkérni), szóval ez józanul számolva sem áll meg egy kilóból, plusz a közben fogyó-kopó benzin, technika, stb. Meg esetleg versenyre is el kell jutni valahogy, ugye... Az viszont már más kérdés, hogy megéri-e a móka. Azt nem más dönti el, hanem te, aki iszonyú jókat játszol, a többi le van ejtve.

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.01.28. 22:56:16

Ja, Folci: tudod, mit kérnek manapság egy szép távos Wareszért? Húsztól indul, és onnan már csak felfelé! Én most szereztem egy pedálos Moszkvát (az üzlet dísze lett), bizony hosszasan filóztam rajta, de harmincötért a teljesen korrekt ajánlatok közé tartozott.

stgabriel 2008.01.28. 23:03:56

Nem mondjátok h távirányítós rendőr Wartburg 20 rugót ér? És ha megvan hozzá a doboz is?

a márk 2008.01.29. 00:43:37

én bizony a fospécé előtt nőttem fel, és mégis volt vagy 10-15 rc autóm. persze mindíg valami gagyi és mivel nem tetszett abban a formájában az átalakításba mindíg belehaltak. vagy, ha nem alakítottam akkor az a fránya víz tett keresztbe, mert persze, hogy hóban a legjobb játszani. az egyik legkedvesebb 1 nikko féle Z1 BMW! volt rücskös! gumikkal, használtan vettem 1 kis játékboltban...
régóta vártam 1 ilyen relatív elérhető árú és mégis fejleszthető szettre igaz nekem az 1/24 a gyengém de azon a kis differencián nem fogok fönn akadni...
remélem nem 1 hétig lesz akciós az ára...

aki ment már a gt4ben nürburgringen gt autóval az tudja mi az adrenalin. pedig nekem csak az idő volt az ellenfél...

a versenyauto témához meg csak annyit, hogy még 1 trabi is sokba kerül és nem mehetsz ki akármikor versenyezni, hacsak nincs 1 trélered.
sógorom anno megunta h kötözködik a közeg az 5. zsiga után szezon végén megvett 1 VFTS-t 2 évig használta télen nyáron standard 50 fok a négyleömlő jótékony jelenlétének köszönhetően tolós váltó speer plexi ablakok stb. és persze 1 méretes dosszié a jard bosszíntására. eladta 1 rendőrnek válto/difi nélkül 2 hét után nullára törte. azóta is siratja soha nem volt jobb autója pedig volt nem kevés...

RaPe 2008.01.29. 00:54:44

Sziasztok!

Nem vagyok RC-s, én makettezem. De mint minden műszaki érdeklődésű emberkét, engem is érdekel a téma. A makettezés révén, tavaly már másodszor állítottunk ki a bécsi Modellbau Messe-n mint makettklub (makettinfo). Ez egy olyan 4 napos vásár, ahol 3 fajta hobbi képviselői találhatóak, Vasútmodell, RC, és Makett (kb ebben a sorrendben). No ott lehet látni csodákat. Tényleg igaz, hogy manapság már 100eu környékén elég korrekt autókat lehet kapni, dupla annyiért már majdnem helikoptert is.
Akit érdekel a téma az sztem mindenképp nézzen ki ha teheti, általában október 24 környékén van a rendezvény, idén 9eu volt a beugró, ami nekünk sztem kicsit borsos, de a 4 napon, átlag 50 ezres közönség asszem magáért beszél. Folyamatos élő bemutató van, helikopterekkel, repülőkkel, hajókkal(!) kamionokkal, akiket a vasútmodell érdekel, az sem fog unatkozni.
Pár kép a 2006-os Messe-ről: makettinfo.hu/versenyek/2006/modellbau/kiss_kiallitas_1/index.htm
A 2007-es képei a fórumban vannak: makettinfo.hu/forum/forszoveg.php?forumID=520

a márk 2008.01.29. 00:56:36

lego témához még én nem rég hirtelen felindulásból építettem 1 csoppert aminek az első villáját még az usában is megirigyelnék olyan bonyolultra sikerült.

AP (törölt) 2008.01.29. 02:14:39

márk az ismerősöd egyébként magánál van, hogy vfts-technikával járkált?
má' csak azé' mert ugye km limites bennük minden.. vagy 800km-enként volt fölös 100-150 ezre felújításra? akinek van, az többnyire nem ladázik..
valami itt nem kerek :)

a márk 2008.01.29. 05:25:55

mindez 96-97ben volt, és épppen jól állt anyagilag. sokan nézték bolondnak, de megérte azt mondja...

Oscar 2008.01.29. 06:55:18

Kari, Ha a Wartburgodnak villogott a lámpája, akkor az rendőrség lehetett. Az enyém civil volt, jóféle PIKO. Imádtam, aztán a padlásról 20-év után levettem, elem és már ment is, de csak körbe, mert a kormány bowdenszerkezetének a háza elszakadt és a bowden nem feszült (mechanikus szervótlan kormány, ugye). Amúgy dudált és előre-hátra ment, a lámpa pedig a fényviszonyoknak megfelelően kapcsolható. Túl nagy volt rajta az "ültetés" ezért a szőnyegszélén mindíg megakadt.

RedRiot 2008.01.29. 07:02:44

Vezetékes Wartburgom nekem is volt! :D

Most már nincsenek játékautóim, de ez nem jelenti azt hogy felnőttem:

www.gamespot.com/pc/driving/gtlegends/images.html

Ezzel órákat el tudok játszani. A GTL-ben is lehet állítani az autó szinte minden alkatrészén, de nem csak egy kertben összerakható pályán lehet versenyezni, hanem már letölthető hozzá kb. 200 pálya.

Ellenfélnek pedig nem kell a gyerekeket rábeszlni otthon - a net tele van hasonló őrültekkel, akik mindig kaphatók egy kis csapatásra. A szerveren ahol játszok szerintem 30 felett lehet az átlagéletkor, a korelnök tavaly töltötte be az 59-et! :) Nagy gyerekek vagyunk.

De ha egyszer olyan jó egy nehéz nap végén meghajtani egy instant get BMW CSL-t Imolában... :)

ommm 2008.01.29. 08:53:46

GTL is király
RC is király
így jó?

Manyizga (törölt) 2008.01.29. 09:15:33

Kiskoromban nekem se volt RC csak vezetékes. Akkoriban az RC-s változat vásárlása ELŐTT még a rendőrségen is regisztráltatni kellett magát az embernek. (80-as évek közepe!) Nehogy a 100m-es hatósugarú CB-frekvenciás rádióADÓból és a szervók VEVŐjéből valami gonosz és illegális antikommunista forradalom rádióadóját barkácsolja össze a vásárló...

cv 2008.01.29. 09:41:32

Sziasztok, izgalmas a téma. Sok fan élvezi is, hogy elmodhatja, neki is volt, van, lesz. Meg hogy ezek nagy gyerekeknek szóló nagy játékok.

Valaki pl. írta, hogy a gyerek már rég a minimaxot nézte, amíg ő (mármint a felnőtt) csak építette, építette a legót. Ez tök jó, de a gyereknek mindegy, hogy felnőtt a másik szobában, hangszigetelt ajtó mögött tudományos értekezést ír, vagy a f*szát veri a hustlertv-re, ha nem vele foglalkozik. Nem bántok én senkit, mindenkinek kell a kikapcsolódás, tényleg. De a gyerekekkel való foglalkozás meg a gyerekeknek kell. Már, ha jól csináljuk.

csók, cv.

Gaben 2008.01.29. 09:51:50

ommm,

A Lego-t kifelejtetted :))
Egyébként egyetértek.


Red-Riot,
Melyik szerveren játszol? GTR-Masters?

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.01.29. 10:00:06

stgabriel: ha ilyen autó van a birtokodban, ne késlekedj, keress fel, mert én meg régóta tervezem, hogy kéne egy RC Wareszt csinálni. Persze ez a felhívás bárkire vonatkozik, akinek nagyjából ép Wartungja van. Eeebótójjuk:) Már elnézést....
a márk: ne is akadj fenn, mert a két méretarány olyan közel van, hogy simán csinálhatsz magadnak egy kis barkáccsal 1/24-es kasztnis gépet (pálya Capri, T3-as Transporter, csak hogy terveim közül néhányat említsek), ráadásul Iwavernél ez egyszerű, mint a pofon, mert minden egy lapos alváz-lemezre van felcsavarozva, tehát megfelelő méretű lemez kell csak az álmok megvalósításához.
RaPe: azt a kiállítást ne is emlegessed, mert csak idegrángást kapok tőle. Nagyon jó dolog látni mindazt, ami ott van (hajó? háhá! TENGERALATTJÁRÓ! 4 méteres!), de nagyon rossz szembesülni avval, hogy mennyire nem tartunk hozzájuk képest sehol. Akkora piacuk van, hogy nincs mit csodálkozni azon, ha a nagy kereskedők raklapszámra hozzák a négy napra az akciós árukat, 1-2-300 eurós cuccokat (igaz azok már igencsak lejárt dolgok, mechanikus szabályzóval, stb), és fogy is rendesen. Nagyon frusztrált lettem pillanatok alatt, csak kattintgattam az aparát, és üveges szemmel bámultam. Hiába, no, van egy kis fórjuk hozzánk képest. Az egyik kereskedővel beszélgettem, aki mondta, hogy a MiniZ polcukat két nap alatt kifosztották -nem volt akciós, csak ugye jön a szezon, mindenki felkészül a benti ökörködésre. Nálunk meg a tapasztalt (a tapasztalatlanok meg pláne) RC-sek húzzák a szájukat, hogy ezek játékok -mondjuk az ilyenek még egy kört sem mentek 1/28-as géppel. Ott meg 24 órás versenyeket rendeznek MiniZ-vel. És a MiniZ még csak nem is olcsó, tehát nem azért veszik, mert többre nem tellik -van mellette minden más is otthon a hobbiszobában. Az RC kamionosokról meg nem is beszélek, egy fél pavilont belaktak a bemutatójukkal, földet termeltek ki, truck-stopban pihentek... Más dimenziók, na.

RaPe 2008.01.29. 10:19:28

streetsta!

Sejtettem, hogy ismered a kiállítást, nekünk is fura volt nézni 4 napig, hogy apuci vitte kézben a stóc RC-t mi meg örültünk hogy találtunk 2 eu-ért fém vonalzót... Arról nem beszélve, hogy mi már szerdán ott vagyunk a kipakoláskor, látod mennyi cuccot hoznak, és tényleg van olyan stand ami vasárnapra eltűnik.
Mint említettem, makettező szempontból annyira nem nagy pukk a Messe, de sehol máshol nem tudjuk megmutatni magunkat 50 ezer ember előtt, így mostmár fix program.
Nálunk is lenne sztem az RC-re kereslet, csak idehaza ugye nincs akkora vásárlóerő, de gondolom ezt neked nem kell ecsetelnem. Érdekességképpen, makettező szempontból viszont nem vagyunk elmaradva, igaz ott is, és nálunk is kevesen maketteznek. Azért az a pár makettbolt ami lejön, választékban egyenként veri kb. az összes pesti boltot... Más világ na.
Amúgy van egy 1992-es Kyosho katalógusom.. Mit össze álmodoztam akkor azokról a gépekről, lánchajtásos 4WD meg stb. :)

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.01.29. 10:51:32

RaPe. én is maketteztem (legnagyobb eredményem 90-91 ben a Közlekedési Múzeumban egy-egy első és egy harmadik hely). Örülök neki, hogy így látod -én sajnos mást tapasztalok. A kilencvenes évek elejéről kapásból fel tudnék sorolni 5-6 boltot csak a pesti oldalról, de elég csak arról megemlékezni, hogy volt tisztességes Hasegawa, Fujimi, meg Kyosho és Tamiya ellátás (akár RC, akár makett), a Dataco még tartott választékot a boltjaiban (bizony, több is volt) -most már ugye Dataco sincs. Bár az is lehet, hogy egyszerűen nem vagyok benne a dologban, ezért nem tudom úgy a boltokat, de sajnos szerintem iszonyatosan kicsi a makettezők mozgástere. Tudom, tudom, a makettező bolt fenntartása átkozottul nehéz ügy, annyi biszbasz kell, annyi kiegészítő, műgyanta és egyéb dolog van, hogy ezekből komoly választékot tartani komoly kihívás.Egy nagyon rövid pillanatig gondoltam rá, hogy tartsak ezt-azt, de nagyon gyorsan kijózanodtam -kevés dolgot utáltam jobban vevőként, mint ha nem volt meg minden a makett összerakásához, és egy átkozott festékért a fél várost a nyakamba kellett venni, nagyon utálnám, ha nem lenne matt fekete festékem hónapokig, mert a forgalmazó nem rendelt. Nem mintha ezt a problémát teljesen ki tudnám küszöbölni, de igyekszem úgy alakítani a profilt, hogy ne sűrűn kelljen azt mondani, hogy nincs.
Érdekes, régen azt hittem, a makettezés szinte tömegsport, most meg azt hallom, hogy nagyon nem megy. Pedig mennyire jó móka, milyen átkozottul sokat tanul belőle az ember, mennyivel ügyesebbé, találékonyanbbá teszi. Igaz, kicsit magányos szórakozás (ezt nem igazán lehet nagy társaságban művelni, sok esetben kell a nyugi, a rezzenéstelen kéz (1/72-es vadászgép pilótafülkéjében a kapcsolók festése közben nem jó, ha az embert megröhögtetik!) Múltkor a Hacsiroku festése közben döbbentem rá, mennyire kijöttem a gyakorlatból -a gumikéderek körbefestése kihívás volt. Nekem mondjuk az 1/28 pontosan azért tetszik, mert fröccsöntött műanyag a kasztni, nagyon részletes, és "makettezhető", csinálhatunk antikolt, rozsdás, ütött-kopott gépet, vagy show-fényezést, egyedi kasztnit, stb. Amikor aktívan maketteztem, a lexan kasztnikban a részletességet hiányoltam leginkább -de be kell látni, a nagy verseny autóknál a részletesség nagyon sokadrangú kérdés.
Hogy RC-ben 92 óta mekkora a változás, az valami hihetetlen!

Varadi Peter · http://www.kyoshoworld.ro 2008.01.29. 11:18:01

>A gyerekeke ezt már leszarják
A _gyerekek_ ezt _még_ leszarják. Mert _ez_ mar nem játék, nekik még túl sok.

A Tesco Racer, az játék. Arra való, hogy fél óra alatt összetörd és/vagy megund. Annyiba is kerül.

Ez nem játék, ez modell. Közösséggel, versenyekkel, rajongói táborral.

Kell egy bizonyos életkor ahhoz, hogy a "messzigombos kisautó" és a "tuningolom a verdát" közötti különbséget felfogja az ember.

Kari, javaslom tedd el pár évig és majd később add oda a gyereknek. Mindjárt más lesz a cikk címe...

Dubi 2008.01.29. 11:25:46

Hát igen a számítógépes játékok is igen sok adrenalint képesek felszabadítnai az emberből!:) Főleg ha egy olyan fajta játékot választ az ember ami a valóságban is közel áll hozzá! (pl autós,motoros,hajókázós..etc)
Itt egy játék ami xbox360ra érhető el,felettébb izgalmas,főleg kormány-pedál szettel,mivelé a kormány olyan hogy képes szimulálni a valódi kormányzás élményét,visszarántásokkal,rezgéssel..etc!
www.youtube.com/watch?v=v714JNCtrFg

Nekem is van RC-autóm,1/10-es Carson Buggy,robbanómotoros! Semmihez nem fogható élményt nyújt,mivel minden apro részletbeállítás a te döntésed,a felfüggesztéstől az aerodinamikáig...stb!milliónyi beállítási lehetőség mint egy versenyautón!Persze ez sztem kicsit drágább mint egy számítógép+játék! 25%os nitrotartalmu üzemanyag 12500ftba kerül,amit 5-6 óra alatt el lehet autózni vele!vannak persze olcsobb uzemanyagok 15%os meg ilyenek de azzal nagyon lassú az autó! Az én buggymmal mértünk már 67km/h-s sebességet 30%os üzemanyaggal! Egyszóval nem egy olcsó mulatság viszotn hihetetlen élményt nyujt!

RaPe 2008.01.29. 11:40:57

No igen, a kilencvenes évek első fele, a makettezőknél ezt a kort nevezzük aranykornak. A makettbolt akkoriban azt jelentette, hogy semmi más nem volt a boltban. Ma már nem tudnék ilyet említeni (sőt 10 bolt felsorolásával is lehet gondban lennék). Legtöbb esetben az üzletben van vasútmodell is, vagy ami bizonyos szempontból rosszabb, játék. (nem RC)
A másik fele az éremnek, hogy mivel nincs folyamatos ellátás (írtad a festék problémát ami sajnos már nagyon régóta gond), ezért mindenki próbálja beszerezni a dolgokat máshogy, külföldről, vagy neten rendelve. Sajnos sok esetben még postaköltséggel is olcsóbbak a dolgok mint a boltokban, így részben emiatt mennek tönkre ezek az üzletek.
Azok akik kicsit komolyabban űzik a hobbit, egyáltalán nem érzik magányos hobbinak, ugyanis itt is vannak versenyek, klubok. Megemlíteném az áprilisi mosonmagyaróvári versenyt, ami közép-európa talán legrangosabb, legnagyobb versenye, jönnek londonból, madridból, akár moszkvából is. Ráadásul európában talán nálunk van a legnagyobb odafigyelés az utánpótlásra (a csehek szlovákok jobbak, de ők a makettezés nagyhatalmai, rengeteg cégük van, emiatt olcsóbb is, valamint úgy tudom, náluk ezekre kisebb az adókulcs). Több küldfölditől is hallani, hogy milyen sok nálunk a fiatal.
Amúgy én is a Közlekedésis versennyel kezdtem, de csak 94ben :)
A magyar makettezőkről általában elmondható, hogy a klubok próbálnak ismertséget szerezni, különféle kiállításokon, rendezvényeken ott vannak, ezáltal felhívják magukra a figyelmet. E nélkül már lehet nem lenne fiatal makettező, ugyanis a fentebb említett számítógépes játékok, tényleg egyszerűbb szórakozást nyújtanak. Akinek pedig jó a kézügyessége, az előbb utóbb úgyis vmi kreatív hobbinál köt ki, legyen az makettezés, vasútmodell, RC.

Ha esetleg kicsit bővebben érdekel a téma, írj egy e-mailt nyugodtan :)

zpequino 2008.01.29. 11:52:30

meg aztán játéknak (ha gyerekjátéknak használják) ez is inkább közösségi, a mai kölkök meg nem élnek közösségi életet, mert a szüleik nem engedik
én még fiatal vagyok, de még az utcán meg a szabadban nőttem fel (igaz, nem pesten), és ha voltunk elegen, akkor mindennel el tudtunk játszani órákig (egy gumilabda, télen egy szánkó felváltva, a többiek meg röhögtek, hogy borul a másik, ilyesmi)
most meg, idejét sem sem tudom, mikor láttam utoljára gyerekcsapatokat az utcán, téren, vagy a városszéli dombokon
az veszélyes kisfiam, 14 éves korig irány a suli kocsival, ott egész nap kuss, nem lehet játszani, hazafelé megint kocsival, testvér is egyre kevésbé van, vagy nem lehet vele játszani
egyedül meg minden ingerszegény, ezért játszik botok ellen a playstationön vagy a pc-n
mert végülis társasági lény

Gaben 2008.01.29. 12:35:29

Ez is érdekes felvetés. Mert egyrészről a számítógép tényleg otthonra köti az embert/gyereket, de képes is közösségeket létrehozni. Itt van például ez is, volt ugyebár már Belsőség találkozó is.
Vannak fórumok R/C-seknek, makettezőknek, gamereknek, legósoknak, ahol egy csomó hasonló érdeklődésű emberrel ismerkedhetsz meg (akiről egyébként sosem hallanál), először virtuálisan, de később akár személyesen.

És szerintem az sem egyértelmű, hogy a számítógép/konzol rossz hatással van a gyerekekre. Persze a mértékre figyelni kell.
De gondoljunk bele, mi hogyan lettünk autóbuzik. Félig fekete-fehér autó-motort lapozgattunk, meg a búvárzsebkönyvben ugyanazt a 100 autót 1000-szer végignéztük, meg ott volt még az autóskártya is. Minden autóról volt egy-két kép + némi műszaki adat.

A mostani gyerkőcök a szimulátorok segítségével körbenézhetik az autókat, 'beleülhetnek, kipróbálhatják', meghallgathatják. Mi csak olvastunk rőla, ők már pár évesen érzik, hogy mi a különbség az első vagy hátsókerékhajtás között, milyen egy erős de nehéz autó, és milyen egy könnyű, de fürge.
Ezek mind olyan lehetőségek, amikről mi talán még nem is álmodhattunk.

És hasonló az RC is, elektromotor, robbanómotor, hajtástípusok, felfüggesztések, stb.

És nálunk boldogabb helyeken, ezt ki is használják, oktatási célra már készülnek a hidrogéncellás R/C autók.

Sajnos az igaz, hogy ezen 'játékok' egy része már annyira valósághű próbál lenni, hogy tényleg túl nagy falat egy 6-10 éves gyereknek.

Bocs a hosszúért

RedRiot 2008.01.29. 13:18:58

Gaben:

nem a GTR Masters-en nyomom. A www.altbierbude.de szerverein szoktam játszani. Ott nagyon barátságos a légkör és az oldal, az egész rendszer is profi.

GTR Mastersnél kicsit túl komolyan veszik a dolgokat, nekem legalábbis a "verseny eredmény - óvások" topikból ez jön le.

AP (törölt) 2008.01.29. 14:22:50

márk: ja értem.. Akkoriban azt mondják még más volt a helyzet ezen a téren is! :)
OFF Sokszor az az érzésem, hogy egy 10-15 évvel idősebbnek kéne lennem.
A eighties volt a király, meg a nineties, főleg itthon. Ez ami most megy? Hmpff.
(csak hangosan gondolkodtam)
ON

Gaben 2008.01.29. 14:53:04

RedRiot,

Igen, a GTR-M egyértelműen a bajnokságról szól, ahol hét közben edzhetsz, aztán egy héten egy futam.
Így aztán, ha a heti készülődésed valaki hazavágja az első kanyarban, akkor joggal vagy morcos.
Az albierbude-n meg ha jól tudom, inkább funrace-k mennek.

RedRiot 2008.01.29. 16:37:49

Gaben,

igen, az altbieren nincsenek külön bajnokságok. Vannak versenysorozatok, több is párhuzamosan, de nincsenek pontrendszer szerint értékelve. Az ide tartozó versenyek hosszabbak, kb. 1 órás maga a futam.

Egyébként meg esténként 5 körös funracek egymás után.

A versenyzőket a heti aktuális pályákon elért legjobb köridő szerint rangsorolják, ez a weboldalon megnézhető.

Azért szeretem az altbiert, mert számomra ez az arany középút: nincsenek 12 éves hülyegyerekek akik direkt nekimennek a többieknek, de nem is halálosan komoly a dolog. Nincs tudálékoskodás, másik fikázása, stb.

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2008.01.29. 18:44:45

Én meg nem vettem Playstationt, így a gyerekeim tudják értékelni a világot, ami körülveszi őket.

GyLovag 2008.01.29. 19:36:52

Ahoy!
A fene tudja, de ha nekem gyerekem lesz, nem hagynám, hogy folyton a számítógép előtt csücsüljön. Nem tagadom én is csinálom, de ezzel arányosan szoktam természetet is járni, ami legalább ennyire élvezetes tud lenni.
Ilyen távirányítós autócskákkal is megfelelő méretű udvar esetén nagyon is jól lehet szórakozni és francba a TV-ből jövő adrenalinlökettel. Még talán élvezetesebb is lehet, hiszen rá lehet vezetni a gyereket a versenyzés élvezetére, ahol a járművek rendesen tapizhatóak. A színes-szagos világ azért jobb a virtuálisnál.

a márk 2008.01.29. 20:33:17

a Hasegawa név láttán könny csordult a szemembe, anno énis próbálkoztam makettezni. aminek sajnos csupán egyetlen maradványa egy audi quattro coupe, de nem verseny színnel és matricákkal csak úgy szolidan uccára mindíg is ez volt az agylövésem. verseny technika az uccán.
kb. 2 évig minden délutánom a modellboltban töltöttem, persze, hogy bezárt...

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.01.29. 21:32:40

Szerintem nem kell ennyire véresen komolyan venni ezt a modell-játék kategorizálást. Játék az, amivel játszanak. Legalábbis az biztos, hogy amikor én a gépeket kergetem, azt mondom, hogy játszom. Sok-sok évvel ezelőtt sokminden, amit ma csak lejátékozunk, komoly high-tech volt. És azt se felejtsük el -mint ahogy ugye az on-line részingeléssel kapcsolatban is elhangzott-, sok esetben az, ha magunkat túl komolyan vesszük, az egyszerűen megöli a játékot, a gondtalan szórakozást. Görcsösen nem lehet egyszerűen jól érezni magad. Hogy a dolgok értékeléséhez kell bizonyos fokú érettség? Hát persze, de szerencsére (sajnos?) nem kell minden témában az érettségünket, és mindenre kiterjedő értelmünket bizonyítani. Mert akkor valószínű, hogy sokan közülünk soha nem ülhettünk volna autóba (sem, sőt bizonyos esetekben a bicikliről is leparancsolnának).

zpequino 2008.01.29. 21:49:10

de azért azt hozzáteszem, hogy mindennek megvan a maga helye meg a maga haszna azért

én is vettem egy playstation2-t tavaly, szoktam nyomni nfs carbonban vagy most wantedban egy-egy gyors versenyt, ha szünetet tartok munka vagy tanulás közben, arra nagyon jó, meg haverokkal játszani is
(igaz, mióta beszart a huszonvalahány éves ITT tévé, azóta ez nincs)

de azon felnőni az megint más tészta
akkor már inkább a makett/modell
csak az a kár, hogy drága, kb. 3 playstation vagy egy hátizsákos nyaralás 2 főre az ára

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.01.29. 21:59:29

zpequino: szerencsére mostanában ez már nem igaz. Igénytől függően már 20-30.000 Ft-ból neki lehet látni a dolognak.

Madwe 2008.01.29. 22:35:43

29.990.-ft 2 fő, 3 nap 2 éjszaka. reggeli vacsora.most vagy Hévíz vagy Bükk.
Ez csak ennyi meg egy bambi.
az rc és a makett is marha drága!!!

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.01.29. 23:18:06

Madwe: OK., lehet licitálni, sőt, biztos van ennél is olcsóbb megoldás, különösen ha stoppal mész. Az utolsó mondatod azonban így, ebben a formában butaság. A makett drága? De melyik, könyörgöm? Az 1.890 Ft-os Willy's Jeep? www.jatek-makett.hu/index.php?store=modell_es_makett&pid=320_IT&bid=101930&level=5&path=101875,101919,101929,0&page=product
vagy az 1.390 Ft-os Apache Longbow? www.jatek-makett.hu/index.php?store=modell_es_makett&pid=080_IT&bid=101928&level=5&path=101875,101919,101925,0&page=product
Persze van drága, 10-20-30.000 Ft-os makett is, na de kategórikusan kijelenteni, hogy marha drága... Az RC böcsületét meg védtem eleget, ha ennyiből nem jött le, tényleg nem tudok többet hozzáfűzni. Hogy kinek mi drága, mi éri meg, az persze más kérdés, van aki két éjszakáért meg némi majszolni valóért ennyit nem ad ki, mert neki ez a marha drága.

Gaben 2008.01.30. 10:14:07

Ha még nem mondtam volna, maketteztem is :), természetesen autókkal.
A makett szerintem nem drága. Lehet, hogy egy átlagos készlet 6-7eFt, + számoljuk 2eFt-t a festékre, ragasztóra.
De ha ezt szembeállítjuk az órák számával, ameddig szórakozást nyújt, akkor fajlagosan elég jó értéket kapunk

Az R/C már húzósabb, bár ez az iwaver tényleg nagyon ott van árban. De
A nagyobb méretarányoknál azért a vételár mellett számolni kell a 'fentartási költségekkel' is.

A szimulátoroknál maga a játék ára megint csak elenyésző, ha összevetjük a játékórák számával (én 2 éve játszom a 4000Ft-os GT Legends-zel), ott a kérdés, hogy van-e az embernek egy alkalmas gépe amúgy is, vagy csak ezért vesz egyet.

Sántakígyó 2008.01.30. 16:45:52

Soha nem kaptam meg karácsonyra a
911est Martinis festéssel. Helyette
volt valami zsínótos szutyok, szar volt mindig menni utána.

streetsta · http://www.managertoys.hu 2008.01.30. 20:18:29

Sántakígyó: bizony, sokan vagyunk így ezzel. Aztán mikor felnövünk, és mi osztjuk be a keresetünket, elkezdjük szépen, lassan valóra váltani a régi vágyainkat, álmainkat. Még régen, mikor nagyban maketteztem, és sóvárogva néztem a Tamiya bolt kirakatában az 1/6-os Harley rendőrmotor makettet, mondta valaki, hogy b+, ez a hobbid, ez okoz örömöt, ne rágjad a szart, hanem vedd meg -úgyis vágysz rá. El is mentem, hiába szívtam a fogam előtte. És milyen jó volt utánna! Addigra már kb. tíz éve csöpögtettem a nyálam a katalógusban a H-D fotójára, és lehet, hogy egy tízessel szegényebb lettem (ez nem ma volt ám, vagy 15 éve!), de volt egy gyönyörű HD Police Bike-om, ami a mai napig a szobám dísze, működő első-hátsó felfüggesztéssel, meg ami kell.
Nagyon jó dolog, ha az ember valóra váltja egy régi álmát -és úgysem lesz céltalan az életed, mert mindíg lesz beteljesítendő vágy.:)
süti beállítások módosítása