Tegnap reggel negyed nyolckor jó volt magyarnak lenni

  2007. október 30. - RT76 Címkék: budapest kultúra

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Miért nem a ... lett az év autója?
2008-11-17 17:43:00

Szóval az Insignia az. De most miért? Tényleg? Akkor már miért nem a Skoda Superb ? Abban legalább van egy

Harci bálna Amerikából
2008-11-14 11:08:00

Aszongya Zoli nevű olvasónk, hogyaszongya: "Szia, a Mercit vagy egy honapja kaptam le Julian-ban. Vagy 60-70 km-re

Az autóbuzi szemüvege
2008-11-12 01:17:00

  Nem tudom, mihez kötöttem volna a dolgokat az automobilizmus előtt. Talán névről ismertem volna a falu

Családi barátkozás a Mazda6 kombival
2008-10-30 13:00:00

Miután Winkler kissé fanyalogva, minden lelkesedés nélkül számolt be magazinunk hasábjain kalandjairól a

Szörnyű a morál, korrupt a rendőr, kopasz a béemvés, kátyús az út, őrjítő a dugó, de azért néha egy-egy villanásra csak boldog az ember, hogy épp itt, ezen a nagy magyar lapályon tengetheti autós életét. Velem most szó szerint így történt.

Fényhíd

Az M1/M7 bejövő szakaszán hétfő reggel – nahát! – nagy volt a zsufi, így hát az Egérút letérőjén lementem a pályáról, majd lefordultam balra, be az Egyes útra, Budaörs alatt. Itt, ha még nincs túl későn, és nem indult meg Budaörsről a munkába igyekvők áradata – úgy fél nyolcig – lehet nyerni egy-két percet, ha a nemrég átadott OMV kút előtt sorol vissza az embert az M1/M7-re. Nem valami nagy buli, de legalább addig sem kell a sorban állni, aminél én kevés dolgot gyűlölök jobban, na mindegy.

A Lexus-szalon előtt van az Egyesen egy kereszteződés, ami gyakorlatilag a következő pályalehajtó torkolata. Itt mindig jönnek páran le a sztrádáról, mindig mennek páran fel rá, az Egyes lassan hömpölygő forgalma pedig rendszerint szívesen hagy egy-két autónyi hézagot, hogy a letérők és a becsatlakozók ne álljanak feleslegesen.

Ezúttal egy autómentő tréler jött szembe nagy tempóval balra indexelve, én meg csendesen csorogva úgy harminc méterről odavillantottam neki a tartós Daciával, hogy gyere, látlak, elengedlek, nem kell megállnod bekanyarodás előtt. A tréleres szép svungosan rá is kanyarodott a felhajtóra, nekem pedig köszönetképp odavillantott egy rövidet, de annál látványosabbat a két méter széles narancssárga fényhíddal.

Mint ilyenkor mindig, most is meghatódtam. Ilyet nem nagyon tapasztalni máshol Európában.

Épp most értem vissza Franciaországból egy motorbemutatóról, frissek az élmények. Szűk hegyi utakon kellett gurulgatni, átmentünk falvakon. Sokat nézelődtem, nem siettem, sok autót, gyalogost, kamionost elengedtem. Nem köszönte meg senki. Ha elsőbbségük volt, én meg csak jeleztem, hogy tudom, mehetsz, azért, mert nekik ez úgyis jár. Ha nem volt elsőbbségük, csak jófej voltam, akkor meg értetlenségből. És úgyanígy nem köszönik meg a segítőkészséget a németek, osztrákok, olaszok sem, és rendszerint nem is adnak kegyelmet, ha módjukban állna.

Szóval bármennyire is borzasztó az a morál, bármilyen korrupt a rendőr, akármennyire kopasz a béemvés, legyen mégoly kátyús is az út, őrjítő a dugó, mégis sokszor boldogítóbb itthon autósnak lenni, mint másutt.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr47212759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vityaz 2007.10.30. 13:57:06

A forgalom vizsgámon történt, hogy egy megállóból elindulni akaró busznak villogtam, hogy jöhet. Mertem volna nem megtenni, a biztos húzta volna a büntipontot. Erre a buszos vészvillogóval köszönte meg. Irgalmatlanul jóleső érzés volt az ott akkor nekem, a fenekemen bőven tojáshéjjal! :)

thetriggerhappy 2007.10.30. 14:05:20

ezt alatamasztom. mifelenk (sydney, au) is sokkal udvariasabb mindenki az eletben, itt nincs duda,anyazas,okolrazas de nincs koszones sem.....

rognork 2007.10.30. 14:07:53

tapasztalatom szerint minden tizedik kollega köszön meg szívességet. kb minden huszadik enged el, ha balra kanyarodnál főútról.

én minden századikat engedem el a tömegközlekedésen felül. ha éppen beférne, rálépek a gázra. nehogymár. genyó vagyok. budapesten élek.

taksoft 2007.10.30. 14:10:09

Ez még rendben is van, de a sor mellett elhúzó, záróvonalon áttolakodó fajta nem köszön meg semmit sem, ha az ember meg rávillant, még neki áll feljebb.
Akkor inkább a "bunkó" német-osztrák-francia vezetési stílus, mint ez.

repeti 2007.10.30. 14:14:42

Miert is kellene megkoszonni barmit is a normalis kozlekedes hatarain belul?
Ha nem lenne a feher hollo minositett esete az udvarias, elozekeny viselkedes vezetes kozben, akkor nem is erezne senki sem ugy, hogy meg kellene koszonnie, vagy koszonetet varna barmiert is.

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2007.10.30. 14:19:39

Ha meg nő lettél volna két nagy mellekkel és nagy kivágott blúzba lettél volna,akkor még udvariasabb sofőrökkel találkoztál volna.... :))))))

japoo 2007.10.30. 14:20:19

Ez az "elengedlek-megköszönöm" azért nem hungarikum, de tény, hogy külföldön alig találkozni vele. Pl. az USA-ban jó ha 10-ből egyszer intett nekem a sofőr, hogy Thanks!
Míg reggelente az Üllőin befelé, a Ferenc körútnál, a kanyarodó sávból nyomulósok közül a "legbunkóbb" is megköszöni mikor beengedem.

ambrash 2007.10.30. 14:20:39

Tökéletesen igaza van Rácz kollégának :-) Ludwigsburgban élek és egy kezemen meg tudom számolni, hányszor köszönte meg a k****g helyi germán, hogy kiengedtem, beengedtem, elengedtem, stb... pedig gyakran szoktam ilyet... ha viszont otthon vagyok, 10-ből 9,5 megköszöni, a legkisebb figyelmességet is... (én is mindig megköszönöm :-)) tényleg jól esik... pedig nem nagy dolog... egy villantás, egy kézmozdulat...

de a németek amúgy is ritka hülyén vezetnek... tökmindegy, hogy autópálya, város, vagy sima közút...

repeti 2007.10.30. 14:27:32

Azert nem koszonik meg a fent emlitett orszagokban, mert ott nem ezri senki szivessegnek azt, ha elengedi a buszt, bekanyarodhat valaki ele, stb. Ez a termeszetes, az alap.
Az pedig a szamomra furcsa, hogy sokan nem is siman elvarjak a megkoszonest, hanem elegedetlenul dudalnak, villognak ha ez esetleg elmarad...
Ebredjuk mar fel! Ahelyett, hogy mindenki ragaszkodik az elet sok teruleten a velt, vagy valos jogaihoz, sokkal konnyebben lehetne boldogulni, ha mindenki csak egy picit kevesbe lenne onzo!

Maad 2007.10.30. 14:28:18

Én az éjszakai kommunikációt nagyon bírom, amikor előzésre várok, az előttem menő jobbindexel, én megelőzöm, megköszönöm elakadásjelzővel, ő meg villant egyet, hogy "nincs mit". Ez király. A külföldiek meg monnyanak le, utálom az összest.

Pt 2007.10.30. 14:29:07

Volt módom fél évet Svejcben gyakornokoskodni. Én is azt tapasztaltam hogy elengedem őket, villogok neiki messziről, oszt le se bagózzák.

Furcsa volt.

Aztán rájöttem, hoyg miért van ez. Azért, mert ott természetes, hogy udvariasak az emberek egymással, természetes, hogy ha tudom akkor elengedek valakit, ő meg meg sem köszöni, hisz így mennek arrafelé a dolgok, és a következő fél percben ő is elenged másik két autóst.

Még egy példa: az autópályán 120 -szal közlekednek (9 5 aeroval, mercivel, bmw vel, sőt még a 911 -essel is), aztán amikor kint van egy 100-as tábla, akkor abban a vonalban mindenkinek fölvillan a féklámpája, mert nem szimplán elveszik a gázt,, hanem fékeznek is! Persze ez itthon furán hat, és nem divat, sőt aki ilyet tesz itthon azt a Taigetoszra kívánják, és mindenféle lúzer pöcsnek elmondják. De egyszer érdemes lenne összehasonlítani a baleseti statisztikákat.

repeti 2007.10.30. 14:31:47

Pt!
Maximalisan egyetertek veled!

HLaci 2007.10.30. 14:46:32

szerintem meg alapvetően hibás az az általánosítás, hogy "rossz a morál".

van egy kisszámú ámokfutó réteg, akiket szorosabb pórázra kellene fogni, de a nagytöbbséggel nincs semmi gond, európai összehasonlításban sem.

amivel jobbak a statisztikákban az a jobb úthálózatnak és a biztonságosabb autóknak köszönhetik...

HLaci 2007.10.30. 14:56:29

Pt: a svájciakat figyeli a nagytesó...

Farkas 2007.10.30. 14:56:38

Attól, hogy valakinek természetes, hogy ahol lehet, el-/be- engedik, attól még meg lehet azt köszönni. Példa az élet más területéről: kocsmában a pultos/boltban a boltos természetes, hogy odaadja a kért innivalót/mindenféle árut, amit kifizettem, mégis megköszönöm. Lehet, én vagyok hülye?

JMC 2007.10.30. 14:57:50

Ha egyszer elengedek valakit, legalább köszönje meg, ha ezzel épp nem veszélyeztet senkit. Persze necces helyzetben inkább hagyja a kezét a kormányon vagy a váltón. Igazság szerint gyerekkorban megtanítják már az embernek, legalábbis jobb családban, hogy ha kap valamit (pl azt, hogy beengedik), akkor megköszöni. Én legalábbis ilyen családban nőttem fel. Persze lehet, hogy nem ez az általános. Bár annak kellene lennie sztem...

Tommi 2007.10.30. 14:58:34

Az az igazság, hogy leginkább a 45 fölöttiek köszönik meg, ha valaki elengedi őket. Olyan fiatal srácot még nem láttam, aki villogott volna egyet is, amikor apám elengedte... Vagy csak intett volna...

Gábor 2007.10.30. 15:05:19

A köszönöm jelzést aztán meg a szembejövő jól félreérti.

Személy szerint az a véleményem, ne akkor és ott köszönje meg, hanem máshol másvalakivel bánjon hasonló módon, mint én vele.

Nekem az is elég lenne.

Gekkó 2007.10.30. 15:07:36

Hosszan lehetne szerintem hasonlítgatni a közlekedési szokásainkat a külföldivel.Lehet hogy nem köszönik meg, de nem is vezetik a halállal végződő közúti balesetek rossz statisztikáját...

majom 2007.10.30. 15:07:45

szerintem meg az a jó ha nem köszöni meg! miért? mert az azt jelenti h a beengedés TERMÉSZETES...

majom 2007.10.30. 15:26:14

...persze a beengedés csak azután válik természetessé ha nem lesznek tele az utak tolakodó/önző/erőszakos barmokkal. de ez meg csak olyan országban van ahol tudnak az emberek kultúrember módjára közlekedni. Magyarország nem ide tartozik sajnos.

M61 2007.10.30. 15:33:29

Nekem is tetszik a \"megköszönés, szívesen\". Még jobban tetszene viszont, ha a Zippzár módszert többen ismernék és vennék alapnak, ahol a 2 sáv leszűkül egyre. Az nagyon rosszul esik, ha ott tólják neki, hogy nehogy beférj két autó közé. Ennél csak a tényleg tolakodókat nem szeretem jobban. Lehet, hogy máshol tényleg azért nem köszöngetnek, mert az a normális, ha elengeded.

Rocko- 2007.10.30. 15:34:04

szerintem is a természtesség az oka, h nem köszönik meg.
én beengedni a busz szoktam, meg elfogyó sávnál zipp-zárazni. újabban megköszönik. de a kanyarodóban előre pofátlankodót véletlenül se engedem be. és nem tartom geciségnek.

JMC 2007.10.30. 15:35:37

Egyre kevesebb esély van arra, hogy nálunk valaha is normális közlekedési morál lesz, legalábbis rövid - középhosszú távon. Ahhoz egyszerűen túl sok a közlekedő és túl kevés az utak áteresztőképessége. Pláne ha még abból a kevésből is el akarnak venni.
Egyébként pedig elég sok mindennek meg kellene előbb változnia ahhoz, hogy egyáltalán legyen értelme arról vitatkozni, hogy köszönjék-e meg vagy sem. Egész addig, amíg a barom állatja begurul a kereszteződésbe akkor is, ha egy óvodás is látja, hogy nem fog tudni kihajtani belőle, ezáltal a keresztező forgalom haladását ellehetetlenítve, nincs értelme miről beszélni.

Boxzsák 2007.10.30. 15:37:17

Csak emlékezetből írom, UK-ben 10.000 autóra jut 1 halálos baleset, nálunk kb. 4. És akkor ez a statisztika még nem vette figyelembe az átlagos futásteljesítményt, gyanítom, hogy jóval magasabb mint nálunk. Igaz, ott sem köszönik meg a gyalogosok, ha megállsz a zebra előtt, hiszen kötelező. Azt meg minek megköszönni? Persze nálunk már az is szép, ha nem dudálnak le az útról, vagy hogy (néha) beengednek, még mindig jobb, mintha kivégeznének a gyorsulási versenyt játszó kretének. Ennek végülis lehet örülni. Csak nekem egy kicsit "sekély e kéj"

M61 2007.10.30. 15:38:38

Egy tipp: Ha már az 1-es út is bedugul, próbáld meg egy utcával feljebb a Budaörsöt és Gazdagrét tetejét összekötő 1 sávos aszfaltúton (Budaörs végénél tudsz fölmeni). Ott is el-el kell engedni a szembejövőket, de sokszor megéri.

Shinobi 2007.10.30. 15:48:08

Szerintem meg alapvető udvariasság az is, hogy megköszönöm ha be-, ki- vagy elengednek. Ha rámköszönnek akkor nem kell visszaköszönni, mert természetes, hogy én is úgy gondolom? Amúgy 26 vagyok (nem 45 feletti) és én megköszönöm.
Ha az, hogy én "lemondok" az elsőbbségemről, hogy ő hamarabb vagy biztonságosabban haladjon, vagy szimplán csak udvasiasságból villantok neki hogy mehet nem szívesség akkor mi?

Kistván from Tatabánya 2007.10.30. 15:57:20

Csak a pontosság kedvéért:
Az nem a következő pályalehajtó, hanem kamaraerdő felől jövő (Tesco mögül) út betorkolása. Ott mindíg teljesen normális beengedési morál van.
De ha dugul és mondjuk észak buda felé tartasz vagy 11-be, akkor tényleg jobb, ha egérút végén nyomsz egy balost és a budaörs eleji shell kútnál jobbost, utca végén megint jobbos a kertek közé.
Nagyon tuti út én a Beregszászi tetejére járok be dolgozni rajta.

ommm 2007.10.30. 15:58:44

máshol természetes és nemmeglepő. idefelé igen.

Balázs 2007.10.30. 15:59:21

A Lexus szalon előtti kereszteződés mióta, honnan nézve és milyen következő autópálya lehajtónak a torkolata ? :)

vajk 2007.10.30. 16:00:31

Amerikaban egy autolaya felhajto a kovetkezokepp nez ki:

Gyorsitosavra megerkezel, nyomod a padlot, amint elerted a forgalom sebesseget balra tekered a kormanyt. Mindenkeppen!

Aki a kulso savban jon, kotelessege eszrevenni teged, es ugy intezni hogy beferjel. Ha idoben eszrevett gazelvetellel, ha nem, akkor fekezessel. Pedig tempomattal megy mindenki.

Elsore nem engedtem be a csavot, gondoltam majd befer mogem. Majdnem nekemjott, dudalt, villogott. Utanna mondtak, hogy a rendor is siman megbuntetett volna erte.

vajk

Szundi00 2007.10.30. 16:01:20

Édesapám kamionos volt, mindig mentem vele gyerekkoromban, és már akkor megtanultam az elengedés-megköszönés dolgot. Azóta is használom, pedig "csak" 25 vagyok. Havonta több ezer km-t vezetek, és tapasztalatom szerint 10-ből 9 autós megköszöni ha elengedem. Más a helyzet a külföldiekkel, ők nem ismerik / nem használják ezt a fajta köszönési módszert, a legritkább esetben találkozok pl olyan külföldi kamionossal, aki villantana egyet a jobb indexszel ha előzhetek.

korzo 2007.10.30. 16:03:12

Nekem ha valaki jelez, nem elsősorban azt jelenti, hogy "beengedlek", "köszi" vagy ilyesmi. Hanem azt, hogy figyeli a környezetét, együtt él vele.
Ha villantok egy motorosnak, hogy "mehet", az igazából lófax, mert tudja ő, hogy mikor mehet. De info számára, hogy látom, és vigyázok rá. A motorosok pl - gondolom ezokból - mindig megköszönik.

luko 2007.10.30. 16:16:02

köszöngetés szép dolog! főleg az oda-vissza válveregetés! :)

meglepően sok kaminos szokott segíteni az indexel, ha ott vagyok a seggében az Alfával én meg az előzés után visszavillógózok nekik.
...és akkor refivel megköszönik, hogy megköszöntem!

egyszer volt. este, sötét, vadregényes tájon egy nagyonszép, karácsonyfa lámpaerdős kamion. indexelt-megelőztem-
megköszöntem-visszaköszönte.

...és akkor egy pillanatra világos nappal lett! :o

AP (törölt) 2007.10.30. 16:33:09

Én mindig félrehúzódom a sorban, ha látom hogy motoros jön..
Eddig megköszönte, nem igaz, hogy bunkók!

Azzal, aki direkt feléjük húzza a kocsit, még meg is értem, hogy agresszívek.

Mr. P. 2007.10.30. 16:38:48

az angolok mindig koszonnek. mas kerdes, h szerintem el is varjak, h beengedd oket. pesti forgalomban szocializalodva, ez neha elmarad... tovabb arnyalva a kepet, munkaba menet es jovet iszonyu dugok tudnak kialakulni, nem utolso sorban azert, mert a kedves angol nenik/bacsik nem restek a csemeteiket kocsival iskolaba vinni... ha iskolaszunet van, felora az ut meloba, ha suliido, akkor meg masfel... szoval itt az elozekenyseg es a sorbanallas termeszetes szelekcioval alakult ki szerintem :)

Matfu 2007.10.30. 16:48:22

Az ideológia a nemvillogás-integetés,stb-re az, hogy az autósok kézzel-lábbal,fényszóróval ne kommunikáljanak egymással, mert félreérthető.
Egyik int, gyere, másik is, aztán egyszerre indul mindkettő. Ismerős?
Pl kint a villogás azt jelent: vigyázz, gyorsan jövök! Itthon: gyere, kiengedlek.
Hallottam olyat, hogy valaki éjjel, sötétben főútra akart kikanyarodni, látta, messziről jön valaki, aki villog. Neki is indult, az meg jól telibe verte: egy olasz csóka volt...

Paster of Muppets 2007.10.30. 16:52:09

Az írek viszont egyáltalán nem tudnak vezetni. Ráadásul félmillió autós van az utakon - legálisan - jogsi nélkül.

mst 2007.10.30. 17:05:40

Szemkontaktust keresek. olyan még nem volt, hogy ha valakivel megvolt a szemkontaktus ne engedett volna be. Előfordul persze az erőltetett oda nem nézés, olyankor egy autóval előrébb megyek az meg általában már beenged, meg is köszönöm szépen :)

Nem lenne sokkal szebb ha mindenki megköszönné a kis dolgokat is itthon?

Határozottan és udvariasan kellene vezetni, a kettő nem zárja ki egymást.

4Si · http://www.autoteszt.eu 2007.10.30. 17:06:13

Nekem az alagút Attila úti kereszteződésében volt egy kis nézeteltérésem egy német köcsöggel.

Ugyebár, ha az ember menne átfele az alagúton és a külső sávban áll(ami történetesen egy buszsáv), akkor előbb-utóbb be kell kéreckednie a belsőbe, mert a kereszteződés végén a parkoló autókon kívül gyakran a rendőr is várja. Én a belső sávban haladtam, éppen sikerült elkapnom egy zöldet, amikor megjelent a tükörben egy német 3-as BMW és a következő pillanatban már azon kaptam magam, hogy dinamikusan fékezek, mert a 3-as kilincsig fúrta magát elém. Megijesztett, és ha megijedek, akkor a következő pillanatban már könnyen ki tud dagadni az ér a fejemen. :D

Szóval első felindulásból rávillogtam vagy háromszor. Jött is a válasz, satufék egy pillanatra előttem. Vette a fáradtságot, féket-gumit nem kímélve besatuzott a paraszt előttem. Mindenre számítottam csak erre nem, de én is satuztam egy pillanatra. Még szerencse, hogy senki nem volt mögöttem, bár valószínűleg meg tudott volna állni.

Szóval ennyit tudnak, náluk biztos más kultúrája van a közlekedésnek, de az a minimum, hogyha elmegyek egy idegen országba, akkor nem verem a mellkasom, hanem megpróbálom borsószem méretűre összehúzni magam.

mugen 2007.10.30. 17:06:52

Rocko- "előre pofátlankodót véletlenül se engedem be. és nem tartom geciségnek."

Nahh ezzel én is így vagyok! Aki pofátlanul akar elém besorolni, (pl. buszsávban végigelőz mindenkit a dugóban, majd erőszakosan betolja az autója orrát visszasorolásnál), arra keményen rányomom a gázt+dudát és nem engedem be! Ha viszont valaki "normál" besorolásnál előre jelzi a szándékát, akkor minden esetben számíthat rám, azaz villantok, intek, lassítok, beengedem!

RT76 2007.10.30. 17:20:42

Ja, tényleg nem felhajtó, csak utca, hülye vagyok 8-)

szaboda 2007.10.30. 17:21:25

Szerintem jó, ha valaki megköszöni, ha beengedik, én is meg szoktam köszönni, ha csak tudom (27 vagyok :) ). Viszont senkitől sem várom el, hogy megköszönje, hogy én beengedtem. Milyen önzetlenség az, amiért várunk vlaamit cserébe? Nekem sem jó magam azon idegesíteni, hogy nem köszönik meg.

Más, külföldi közlekedés:
Bécsben mentem, és mivel nem vittem térképet, homályos emlékeimre hagyatkoztam csak. Így néha előfordult, hogy elgondolkodva, nem a maximális dinamizmussal haladtam. Nem álltam meg, csak nem voltam gyors. Nyilvánvaló volt, hogy nem tudtam ppontosan merre járok. S 2x is megtörtént, hogy az "udvarias" osztrák halálba ledudált eközben. Pedig én tényleg azt hittem, hogy nyugatabbra türelmesek egymással...

tokmind1 2007.10.30. 17:26:19

@Pt: te eszrevetted mar zurichben a sarkokon a szurke dobozokat ugy 2m magassagban? aztan az elvalasztopalanknal acsorgo kamerakat, meg satobbi... maradjunk annyiban, hogy nem jofejsegbol fekeznek

repeti 2007.10.30. 17:28:52

Mar latom a lelki szemeimmel, hogy en megkoszonom, o megkoszoni, hogy en megkoszonom, aztan en megkoszonom, hogy o megkoszonte hogy en megkoszontem...
Hehe!

repeti 2007.10.30. 17:31:59

Aztan en megkoszonom.
Aztan te megkoszonod, hogy en megkoszontem.
Aztan en megkoszonom, hogy megkoszonted, hogy megkoszontem...
Aztan masbol sem allunk majd, mint veszvillogok es reflektorok villogasabol.
Hehe!

hg001 · http://www.manualpro.hu 2007.10.30. 17:52:56

Azért a villantással külföldön vigyázni kell. Sok helyen a fénykürt azt jelenti, hogy állj, nem szabad jönni, itthon pedig épp az ellenkezőjét.

De a vészvillogós köszönés, vagy a (félre nem érthető) intés nyilván jól esik mindenkinek.

Viktor · http://www.vikiszava.blogspot.com 2007.10.30. 18:10:30

Nekem egyszer egy Clios úgy köszönte meg, hogy beengedtem magam elé, hogy a hátsó ablaktörlőjével kaszált egyet. Tök jót nevettem, mert kb olyan volt, mint amikor egy kiskutya csóválja a farkát.

Amúgy én Svédországban döbbentem meg azon, hogy ott mennyivel másabb a közlekedési kultúra. Igaz, nem autóval voltam, hanem biciklivel. Tekerünk szépen a bicikliúton, ami egyszer csak keresztezte az autóutat. Még legalább 20 méterre voltunk a kereszteződéstől, az autók pedig - mindkét irányból - megálltak, mint ha pirosat kaptak volna. És minden kereszteződésben ez volt. Simán elmehettek volna, mire odaérünk, hogy átmenjünk az úton, de megálltak időben, hogy még csak lassítanunk se kelljen.

thembones 2007.10.30. 18:20:48

20 vagyok és mindíg megköszönöm. Megdöbbentő, hogy ha valaki megköszöni, hogy beengedtem stb az mennyire feltudja dobni a napomat.

fnorbi 2007.10.30. 18:35:07

Nem tudom mas europai orszagra mi a jellemzo, de Angliaban bevett szokas megkoszonni, ha be- vagy kiengednek. Vagy intes, villantas formajaban, vagy ha tobbsavos uton beengedek valakit magam ele sorolni, akkor elakadasjelzovel.

dorf 2007.10.30. 19:20:38

Hetente legalább tucatszor engedek magam elé (ahogy a Kresz diktálja) BKV-buszokat. Nem emléxem olyan esetre az utóbbi két évből, hogy ne köszönte volna meg akármelyik sofőr. Respect...de adok én is a sztereotipiáknak: bömös, merci, A6 ritkán villant kösz-t beengedéskor, pedig én se swifttel járok...

AP (törölt) 2007.10.30. 19:45:56

Az azért gáz, hogy különféle technikákat kell kifejleszteni (szemkontaktus, padlógáz-satufék, stb.), hogy beengedjenek egy sávba..

Káposztakukac 2007.10.30. 20:22:47

@4si: az a "német" kb. 95%-os valószínűséggel magyar volt, mert kb. ekkora az aránya a magyaroknak az itthon futó német/szlovák/svájci/etc. autók volánjai mögött. EU és milliós regisztrációs adónak hála...

Binsz · http://www.egystudio.eu 2007.10.30. 20:24:44

Tényleg finom érzés, amikor országúton jelzi egy kamion, ha előzhetek és mikor ezt megköszönöm a vészvillogóval, viszonzásképpen látom a tükörben, hogy villogtat egy kedveset, ami például egy jobban felszerelt Scania-nál legalább 50 izzó orkánerejű fényáradatát jelenti. :) (Néha még a hideg is kiráz egy kicsit!)

Gabor 2007.10.30. 20:31:10

A Kresz tanfolyamon anno, az egyik figyelmeztetés az volt, hogy: "Ne villogjál!". Ugyanis vannak országok, ahol nem azt jelenti, hogy "gyere", hanem azt, hogy "vigyázz jövök!" (oktatóm szerint és most ennek igazáról nem nyitnék vitát, mert én külföldön nem szoktam villogni, mivel sok helyen nem tudom kimagyarázni magam inkább a KRESZ szerint közlekszem). Oszt ebből még baj is lehet. Ennek ellenére Magyarországon ez egy szép néphagyomány, én is szívesen élek vele, sőt ha ezt valaki elmúllasztja, akkor mormogom is a bajszom alatt. De külföldön nem várom el.

Rocko- 2007.10.30. 20:42:09

kollégák!

ki hogyan jelezné, ha indokolatlanul használják körülötte a ködfényszórót? mondjuk esőben vagy simán este.
mennyire tekinhetőek ezek korrektnek(, abban az esetben, h senki mást nem zavarunk meg)?
- ha mögötted jön, akkor lámpánál rükvercbe rakni a kocsit. hadd lásson fehér fényt, azért kapcsoltba be a ködfényt, nem?
- mögötted úton a képébe villantani egy vakut. (igen, ez veszélyes, tudom)
- szemből bekapcsolni távolságit, vakuljon ő is. (dettó veszélyes)

vélemények?

Pathfinder 2007.10.30. 20:56:25

4si: Káposztakukac megelőzött, de egyértelmű, hogy az a "német" egy kedves hazánkfia polgártárs volt, aki a regadót és az áfát spórolta ki a költségvetésből :-) Pontosan összevág az "üzleti" és a közlekedési magatartás!

Béla 2007.10.30. 20:58:52

25 vagyok, BMW-s, és be szoktam engedni az embereket, villogással, intéssel, ha engem engednek be, mindig megköszönöm vészvillogóval. Ha kanyarodósávban előretolakodok, és úgy engednek be, akkor még 2-3 -at is villantok hogy ENNYIRE köszi. :) Viszont cserébe én is beengedem a tolakodókat. Betyárbecsület ugye. :)

Felmerült itt a cipzár elv: Egyszerűen mindig ledöbbenek azon, hogy az emberek már sokkal-sokkal messzebről igyekeznek kifelé a majdan megszűnő sávból, ezáltal dugót okoznak a megmaradó sávban, a megszűnő meg tök üres marad. Én dugó esetén szándékosan ezekben a sávokban közlekednek, mert az elején úgyis beengednek. Ha nem az első, akkor a második vagy harmadik.

Tipikus példa erre az M1/M7-ről befelé jövet az Egér út sokáig kétsávos, majd valami benzinkútnál megszűnik a külső. Kb. itt szokott állni a dugó vége, és mindenki a belső sávban áll. Nem egyszer teljesen végig tudok menni a külső, majdan megszűnő sában egészen az elejéig, akár 20 autót is megelőzve ezzel. Itt gyakran csak a 3. - 4. autó enged be, mert gondolom hogy ők már mióta várnak, én meg eléjük "pofátlonkodok". Na, ez szokott felidegesíteni!

böri 2007.10.30. 21:15:59

Rocko-:Szemből:villant refivel,köfény fel-le.Mögötted:Elakadásjelző,vagy fék ködzáró fel-le.Nem mindíg jön be,de ha azt gondolja:mit villog itt ez a barom,és lepillant a műszerfalra
talán észbe kap(ha csak véletlenül felejtette rajt és nem direkt optikai tuningnak használja)!Kb 30%ban bejön!

baranyp 2007.10.30. 21:28:58

Természetesen beengedem,legtöbbször a pofátlant is,de ha annyi nincs az emberben hogy a kezét felemelje,azt a sor végére kívánom!
Milyen hülyeség ez hogy azért nem köszöni meg,mert természetes?Nem droidok vagyunk hanem emberek!

kzol 2007.10.30. 21:37:35

szaboda 2007.10.30. 17:21:25
"Bécsben 2x is megtörtént, hogy az "udvarias" osztrák halálba ledudált "

Bécs a legkevésbé nyugati nyugati város. Annyi bevándorló és vendégmunkás van, mint a szemét. Péntekenként Bécs belváros - Hegyeshalom kb 3-5 óra, csak a bevándorlómennyiség jelzésére. Azok eléggé bunkón közlekednek.

4si: nem lehet, hogy egy szegény hazánkfia volt, akinek minden Ft-ot meg kellett fogni, hogy megvehesse a Bömbölőt? Tele a város müncheni luxusautókkal. Mi a f****t keres itt aza a sok német??? És úgy ismerik a várost... És még véletlenül sem szabályosak. Ugyanez vonatkozik az FL (Fürstentum Liechtenstein) rendszámmal közlekedőkre is. Egy igazi svájci soha, ismétlem SOHA nem menne Bécsen túlra, mert az már nem civilizált hely. Másrészt FL-ben alig laknak, szintén jön a kérdés: ennek a kevés lakosnak a nagy része mi a f****t keresne itt??? És itt annyira elfelejtik az otthon mindig kínosan betartott (és a néha azonnali, de minden kihágást nekik is súlyos CHF 100-asokkal szinte biztos szankcionálással betartatott) KRESZ-t, hogy az csuda.

kzol 2007.10.30. 21:39:31

szaboda 2007.10.30. 17:21:25
"Bécsben 2x is megtörtént, hogy az "udvarias" osztrák halálba ledudált "

Bécs a legkevésbé nyugati nyugati város. Annyi bevándorló és vendégmunkás van, mint a szemét. Péntekenként Bécs belváros - Hegyeshalom kb 3-5 óra, csak a bevándorlómennyiség jelzésére. Azok eléggé bunkón közlekednek.

4si: nem lehet, hogy egy szegény hazánkfia volt, akinek minden Ft-ot meg kellett fogni, hogy megvehesse a Bömbölőt? Tele a város müncheni luxusautókkal. Mi a f****t keres itt aza a sok német??? És úgy ismerik a várost... És még véletlenül sem szabályosak. Ugyanez vonatkozik az FL (Fürstentum Liechtenstein) rendszámmal közlekedőkre is. Egy igazi svájci soha, ismétlem SOHA nem menne Bécsen túlra, mert az már nem civilizált hely. Másrészt FL-ben alig laknak, szintén jön a kérdés: ennek a kevés lakosnak a nagy része mi a f****t keresne itt??? És itt annyira elfelejtik az otthon mindig kínosan betartott (és a néha azonnali, de minden kihágást nekik is súlyos CHF 100-asokkal szinte biztos szankcionálással betartatott) KRESZ-t, hogy az csuda.

grivo 2007.10.30. 21:43:20

Ha elengednek akkor mindig megköszönöm, nekem ez természetes, pedig 17 vagyok. Aki szabályosan akar bejönni elém azt én is beengedem. Ha látom hogy jön egy motoros akkor le szoktam húzódni egy kicsit, és ezt 10-ből 9 meg is köszöni. Én utálom a ködlámpázókat, nem tudom hogy mi a jó benne, szerintem nem cool ha a városban csak azzal mennek este vagy szürkületben. Ha sokáig jön mögöttem ködlámpás este főúton akkor felkapcsolom neki én is a hátsót, de sokan még ekkor sem veszik észre magukat. A másik amikor már a legkisebb esőben is minden ködlámpát felnyomnak, nem számít hogy vakít.

Kovács Krisztián · http://www.buggyrent.hu 2007.10.30. 21:57:16

Igaza van Rácz úrnak. Nálunk kulturális sokszínűség van és ez szép. Van emberi magasság az utakon, meg tahóság is, de emiatt sokkal sokkal színesebb itt élni, mint akárhol máshol a szürkék közt. Két élmény, Németóban még pont rosszul is jön ki a villogás. Ott azt jelenti autópályán, hogy NEHOGYKIGYEREELÉMMERT200ZALJÖVÖK. Egyszer villogtam, hogy beengedem, de akkor a 4200 km-es túra alatt először nem vágtam ki elém a gyök-kettővel előzők. Innentől tudtam, hogyha nem villogsz kijönnek és satuznod kell, ha villogsz akkor nem jönnek.
De mind közül a leghányásabb közlekedés Izraelben van. Ott ha két sáv megy egyenesen és kettő kanyarodik le az autópályáról, akkor a kanyarodó két sávban eleve 3 autó áll, és az egyenesen menőből is rányitnak még két sort,hogy véletlen se mehessen senki semerre. Miután így leállították okosan az egész autópálya forgalmát, és 5 helyről ostromolják a kijáratot, előjön a felebaráti szeretet. Duda, anyázás, sok skh és harákhang és simán koccanak is, és azt is sasmagasságról lesz@rják. Amikor mondtam kedves kollégámnak, hogy ez nem szép és nálunk beengedik az embereket és azok megköszönik, akkor kiszorított egy besorolni próbálkozó taxist és jót röhögött a mi kis naivságunkon...

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2007.10.30. 22:11:36

Én nemrégiben egy tényleg nagyon siető yuppie-t engedtem el, aki egy 645-ös bimmerrel volt, nem tahó módon, de gyorsan előzött meg, a vészvillogót azért felvillantotta, hogy megköszönje. El is gondolkodtam: nocsak-nocsak, húsz guriga felett is van emóció?

TeeJay 2007.10.30. 22:55:22

Szóval nem köszönik meg külföldön, mi?! Mármint nem villognak, úgy érted?
Az fel sem merült benned, hogy tőlünk nyugatra arra használják a fénykürtöt, amire való, neveztesen veszély jelzésére? Villogj rá valakire tőlünk nyugatra: lassítani fog. Jú ár mószt velkám tú magyar ugar...

Karpathy · http://artofmax.com/ 2007.10.30. 23:22:20

Én elég nyomulósan megyek, de ha engem nem akadályoz, hadd menjen a másik is! Gyakran engedek be mást, vagy oldok meg más helyett gordiuszi csomókat. Belefér.
A közlekedés egy nagy társasjáték, ha mindenki a zökkenőmentes játékmenetre játszik, akkor meg lehet sokszorozni a haladási tempót.
A megköszönés olajozza ezt a gépezetet, úgyhogy alkalmazom is, el is várom.

A külföldi kommunikáció-váltás más dolog, de nyilván itthon érzi jól magát az ember, ahogy magyarul is a legjobb beszélni.
(ez persze nem igaz ;), Svájcban igen kényelmes, Olaszországban meg rém szórakoztató vezetni :D )

thetriggerhappy 2007.10.30. 23:31:49

miert lenne magyar ugar a veszvillogo felvillantasa, az ha felemeled a kezed? milyen hulyeseg ez?
az pedig egy kozhely, hogy otthon bunkon vezetnek. mindenhol bunkon vezetnek, csak masban bunkok. itt mint irtam nincs duda, viszont 10-bol 9 autos ugy parkol, hogy ket helyet foglal el, mert neki ugy kenyelmesebb. itt nincs anyazas, viszont meg nem allna senki, hogy beengedjen. viszont a zebra elott megallnak. mas orszag, mas szokas. spec ebben nem vagyunk rosszabbak a vilag tobbi reszenel, legfeljebb masok.

Rocko- 2007.10.30. 23:40:14

böri 2007.10.30. 21:15:59:
ködfény nincsen nékem, vészvillogót megpróbálom, hátha.

scheerti: tudod, a kivétel meg a szabályok. :)

baranyp 2007.10.30. 23:43:56

Lehet hogy a villantást máshol veszély jelzésére használják,de én magyarországon lakom ahol ha kell villantással elengedlek,de ha lassan mész a belső sávban,húzz félre!Ezt itt mindenki tudja.
Magyar ugar..

lechó 2007.10.30. 23:57:22

Én például 17(,689) évesen is mindig meg szoktam köszönni ha valaki beenged (vészvillogok), és segítem többit, ahol lehet. (napi szinten vezetek, csúcsban is, vidéken)

West 2007.10.31. 00:25:25

Szerintem pont ez a baj ezzel az országgal amit itt előadnak egyesek. Nem tudunk semminek sem örülni, semmire se tudjuk azt mondani, hogy "na ezt legalább mi csináljuk jobban" - tisztelet a kivételnek. Inkább megmagyarázzuk ezt is, hogy a külföldiek mindenben jobbak, tán ott még a kaki se büdös. Unalmas már ez és aki hosszabb időt töltött már külföldön az tudja, hogy nem is igaz. Ha én valamitől rosszul vagyok, akkor az ez a mentalitás. Van itt sokminden ami miatt pesszimisták lehetünk, de még azt a kevés jót se akarjuk észrevenni ami van.
Azt mondjátok, hogy a külföldi azért nem köszöni meg, mert természetes? És miért baj ha olyasmit is megköszön az ember ami természetes? Jól esik a megköszönni és nyilván jól esik annak is akinek megköszönjük, mi a baj ezzel? Vagy ti az étteremben se szoktátok megköszönni a pincérnek, hogy kiszolgál, vagy akár csak a kasszásnak az áruházban? Pedig tök természetes, sőt a pincérnek még jattot is adunk, mégse tudnék úgy eljönni, hogy nem köszönöm meg. Miért baj ha ezt az utakon is alkalmazzuk?
Mellesleg azért megjegyezném, hogy én minden nap közlekedkek a belvárban és erősen túlzónak érzem ezt a folyamatos siránkozást a be nem engedés miatt. 10 autóból 9 biztos beenged (persze ehhez nem árt ha valaki tud sávot váltani és nem mondjuk balra húzódva próblál jobbra sorolni, vagy álló helyzetből átmenni egy gyorsan haladó sávba - ilyenekből százszor több van mint bunkóból). Persze van pár paraszt, de azok mindenhol vannak. A halálozási statisztikák okait szerintem nem a beenged/nem enged be témakörben kell keresni...
Maximálisan egyetértek Rácz mesterrel, ez tipikusan egy olyan dolog amit mi csinálunk jobban. A sok Savanyú Bélának meg azt üzenem: el lehet menni innen, ha semmi se tetszik.

gecó 2007.10.31. 01:24:06

Még ilyen szar kommentet! Nem elég, hogy a témája nem éri el az ingerküszöbömet, még unalmasan, hosszan el is van nyújtva, olyan , mint a takony.

Xenon 2007.10.31. 03:27:30

Nem tudom honnan veszitek, hogy külföldön azért nem köszönnek mert temészetes, hogy mindenki beenged mindenkit. Elég sokfelé jártam, főleg tőlünk nyugatra, de baromira nem tapasztaltam ezt a fene nagy előzékenységet amiről itt írtok. Szerintem egyszerűen úgy fogják fel, hogy saját maguknak köszönhetik azt ha be tudnak menni a másik sávba és nem a mögöttük haladó előzékenységének tudják be, így nem is érzik úgy, hogy hálálkodniuk kéne. A végeredmény ugyanaz, mégis szerintem jó, hogy nálunk nem így van és a többségnek nem derogál egy ilyen apró gesztussal jelezni az őt beengedőnek, hogy "Köszi a segítséget". Ez a szokás egyike azon kevés dolgoknak amik jók a hazai közlekedés-kultúrában, nem kéne ezt is fikázni.

blaise 2007.10.31. 04:21:43

Egyetertek Xenon-nal, a nyugati de foleg az ami kultura mas. Ott szinte ciki ha valaki mas kozremukodesevel jut elonyhoz es nem a maga erejevel vagy a pickupja meretevel meg a boszme venyoccasaval. Egy darabig nem ertettem, hogy pl. gyalogatkelon heves integetessel miert nem tudom elengedni magam elott a kisutcabol kikanyarodni szandekozot, mikor latom hogy epp ki tudna fordulni. Azt hittem azert mert annyira de annyira tisztelik a szabalyokat. Pedig nem, inkabb ugy van vele nehogymar egy hulye gyalogbela tegyen neki szivesseget...

Garp 2007.10.31. 09:52:49

Üdv!

Én Írország útjait koptatom. Itt - ahogy a horvátoknál is tapasztaltam - ha gyalogos áll a jérda szélére azonnal megállnak. A főbb utak mellett leálló-félsáv van, oda az esetek 80%ban lehúzódik a lassabb, h megelőzhessék. Alap, mégis villogóval köszönik meg. Jobbkormányos Feliciámat beengedik mindenhova, bár nem tudtam még eldönteni, h előzékenyek, vagy félnek tőle:).
Ha ki akarsz hajtani valahonnan, nem szeretnek beengedni, meg hamar eljár a kezük a dudán, de ez volt a legrosszabb amit itt tapasztaltam. Cimborám kamionozik szintén Írországban, ő is megerősítette, azzal a megjegyzéssel, h szerinte EU listán itt vezetnek a legszarabbul az emberek (mondjuk nem csoda, egy elméleti vizsga után vezetheted az autódat minimális megkötésekkel: L betűt kell kiraknod, nem közlekedhetsz belső sávba, meg nem mehetsz autópályára X ideig).

Szóval lehet vezetni nem tudnak, de legalább normálisak:).

boxzsák 2007.10.31. 11:23:55

Már vártam ezt a kommentet, hogy "Ha nem tetszik, el lehet húzni innen". Csak aztán a végén nehogy tényleg elhúzzon az értelmesebbje. Ha csak a a bűnözők meg a tehetségtelenek maradnak, akkor lesz itt a jó világ, hej! Már alig várom... De most komolyan, miért van az, ha felmerül valahol, hogy valamit máshol jobban csinálnak, mindig megjelennek az "igazi magyarok", mondván, nincs itt semmi probléma, aki esetleg meg mégis szeretne javítani a helyzeten, azt inkább elüldözik. Mikor lesz ebből így rendes ország?

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2007.10.31. 11:36:04

Ez egy olyan diskurzus, amiben senkinek sincs igaza és mindenkinek igaza van. Magyarországon megköszönik és meg kell köszönni a figyelmességet, mert gyakran még "az erösebb kutya

balazst 2007.10.31. 11:51:44

Az _természetes_, hogy amennyiben mód van rá, akkor elengedjük, segítsük a többi közlekedőt, nade úgy lenne a _természetes_, hogy akit elengedünk meg is köszönje.
Az emberek nagy részét többé-kevésbé erre nevelték a szülei. Mint ahogy ha valaki ránk köszön, akkor visszaköszönünk, mégha fingunk sincs arról, kicsoda. Aki ezt nem képes felfogni, az az élet más területein is bunkó.

Charlie Drop 2007.10.31. 12:11:37

Hm, a múlt hétvégén a párom megköszönte vészvillogóval egy traktorosnak, hogy lehúzodott és elengedte, szerintem a traktoros életében nem látott még ilyet. Jah, ez vajdaságban volt, egy kis úton :D:D

Mark11 2007.10.31. 12:36:40

Hello, jo sok itt a kommnent, mar lehet ezt le is irta valaki, de azert elmondom hatha nem.
Jó volt magyarnak lenni? E miatt? Már bocsánat, de röhej. Én nem tudom te mit néztél a németeknél meg a franciáknál, de ott azért nem köszöngetnek, mert qrva természetes, hogy pl egy felpályás úztárnál zipzar alakban engedik be egymast és qurva természetes, hogy nem "löknek " fel teged azert mert ő 5 méterrel előrébb akar lenni.
Sajnos itt az emberek 80% egy bunkó, aki mindennél előrébb helyezi a saját maga javát és nagy ívben lesz*rja, hogy a masikkal mi van. Itt jó magyarnak lenni? Ilyenek között? Ebben a hűdejó Magyarországban, nem tudsz úgy rendelni egy szolgáltatást senkitől, hogy nem az legyen az első, hogy átkarnak verni, itt nem bízhatsz senkiben. Bocs, de ez kijött.
üdv.

Karpathy · http://artofmax.com/ 2007.10.31. 13:39:42

Ja, és a globalizáció átka...

Svájci útjaim során először BEMUTATOTT nekem egy hanzi :))))
Egy szerpentinen miattam ment lassan kb. négy kilométernyit (nem akartam meghányatni a kutyát a hátsó ülésen).
Jegyzem, a szintén mögöttem cammogó WRX nem volt ideges.

Európa tehát felkészülhet a penge magyar öregurakra, suhamérként sikkánoló holland háziasszonyokra, kőudvarias ukrán kopaszokra, valamint a veréssel fenyegető svájciakra :D

Mr. White 2007.10.31. 13:45:23

Kit érdekel, hogy külföldön mi van? Itt vezetünk, nem? Majd mindjárt átrakom a kormányt a jobb oldalra, mert néhány helyen úgy van. Vagy jobbkezes helyett STOP táblát teszek az utcánkban mind a 4 sarokra, és érkezési sorrend szerint megyünk majd.
Magyarországon illik megköszönni. Aki nem teszi, arról megállapítom, hogy bunkó, aki megköszöni, arról meg azt, hogy tud itthon közlekedni.

=Daniken= 2007.10.31. 13:56:18

Rácz Tamás:

Az a helyzet, hogy az estek többségében bunkó paraszt a magyar autós. Ha bepofátlankodik, Te beengeded;nem köszöni meg. Index nélkül kanyarodik, vasárnap indexelve szorított le egy derék családapa a Szentendrein, benne ült a família.Mert ő most sávot vált.Sajnos mellettem ült a párom, így nem akartam ráfektetni a kocsit a kocsija oldalára.De azért megelőztam és utána jeleztem:(integet, NEM middle-finger) hülye vagy baromállat? le sem szarta. Azt kell mondjam, a kedvenceim a kamionosok, teherautósok, motorosok.Sosem gondoltam, hogy ezt fogom mondani, de így van.Ezek szinte mindegyike megköszöni HA: beengeded, félrehúzódsz, ha jelzed, hogy trafi van, ha lelassítasz pályán, hogy tesék, előzd akkor a másik transkukacot.Sokszor vigyáznak rád. Ez a leggyakoribb.A robogósok, taxisok, biciklisek és persze a barom nagy limók szarnak rád, de vannak naccsaládosok is CompactMPV-kben, akik azt sem tudják, hová, miért, minek meg hogy lehet-e...sokszor észre sem vesznek.A teherautós türelmes, mert nem vágtathat, komoly határai vannak.előnye, hogy bazi nagy ezért észrevehető:-) És többször volt már rá példa, hogy amikor hullafáradtan, kiégett szemekkel haladtam vhol, bevilágították nekem az utat és jeleztek az előzéshez.És borzasztó jó érzés van bennem ilyenkor.Csak a többi, mindennapos szar ne lenne.

@ndrás 2007.10.31. 14:30:47

Ha valaki még olvassa: nekem az a véleményem a szívesség-megköszönés témához, hogy - magyaro. és nyugat közt - szemléletbeli különbség van. Ő nem várja azt a szívességet, amit te teszel neki. Sőt nem is igen érti. Legtöbbször bambán áll tovább a sorára várva. Persze minden ország (sőt régió) más és más. Személyautóval tízezreket tettem meg kontinensen és hónapokat vezettem az íreknél is. A délfranciák sokban hasonlítanak ránk az utakon. A németek alkalmazzák a "cipzár-elvet" leginkább. A svájciak kétlábbal tapossák a féket a zebra előtt, stb. És a legérdekesebb: a magyar rendszámommal mindenhol jóval elnézőbbek voltak velem, mint amikor helyi számú kocsival mentem. Én szívesebben vezetek bárhol máshol nyugaton, mint itthon.

Zolee 2007.10.31. 16:10:59

Azért az nem semmi, hogy valakik még ebbe is bele tudják magyarázni, hogy hű de szörnyű hely ez az ország bazzeg, az emberek itt megköszönik egymásnak a beengedést, atyavilág. Micsoda nép már az ilyen!? Magyarázzátok csak meg, hogy tulajdonképpen ez is a bunkóság része. Egyszerűen szánalmasak vagytok.

A14 2007.10.31. 16:28:50

Nem, Zolee, nem az a gaz, hogy megkoszonik. Az a gaz, hogy nalunk annyira hihetetlen, ha vki rendesen, kulturaltan vezet, hogy ezt az emberek valami Isteni csodanak tekintik es nem gyoznek halat adni. Lasd gyalogosok, akik MINDIG megkoszonik, ha atengedem oket a zebran. En most Angliaban elek, itt qrvara nem koszon meg senki semmit, mert -ahogy sokan elmondtak mar elottem- ez itt elvart, termeszetes. Sot: ha baleset lenne azert, mert mondjuk agressziven bevagok pl. egy gyalogos ele, ugy megvagnanak, hogy bele is doglenek. Es igy van ez jol, ne legyen mar a taplosag hianya = jofejseg. Legyen az az alap!

zako1 2007.10.31. 16:29:19

Engem különösebben nem érdekel, hogy valaki megköszöni-e vagy sem az elengedést: ha igen, az jólesik (de nem villogtatok vissza, hogy "szívesen", ezt már túlzásnak tartom), ha nem, akkor sem dőlt össze a világ.

Az viszont bosszant, ha kalapos papa vagy egzaltált családapa a plafonig pakolt 1,2-es Fábiával vagy Suzukival nem vesz tudomást arról, hogy nem szeretné mindenki őt követni 60-nal és oda se bagózik a villogtatásra. Vagy ami még rosszabb, észreveszi, de juszt sem enged el, mert csak.

Múltkor is így jártam: lendületből megérkeztem két Suzukis mögé, az egyik a külső sávban erőlködött fölfelé az emelkedőn, a másik vele párhuzamosan a belsőben, így sikeresen blokkolva minden létező útvonalat (előzni nem lehetett, mert folyamatosan jöttek szembe, ráadásul záróvonal van azon a szakaszon). Hiába villogtattam nekik, le se szartak, kilométereken keresztül kellett követnem őket. Kinek akarnak ilyenkor bizonyítani?

Zolee 2007.10.31. 17:47:09

Hát ha te azért köszönöd meg mert neked hihetetlen, hogy beengednek az a te bajod, én (és szerintem az autósok többsége) azért köszönöm meg, mert így neveltek, ha valaki akár csak egy apró gesztust is tesz feléd, azt illik megköszönni. Én akkor is villantok egyet, ha úgy megyek be a másik sávba, hogy a mögöttem haladónak még lassítania se kellett, ez egyszerűen egy gesztus, ami semmibe nem kerül, annyit jelent, hogy azért mert 2 tonna vas van körülöttem még nem felejtettem el, hogy emberek vagyunk. Aki ebbe is képest azt belemagyarázni, hogy ez azért van mert itthon mindenki milyen bunkó alapból, az egyszerűen egy besavanyodott hülye.
Csak egy kérdés: A boltban nem tök természetes, hogy kiszolgál az eladó? Szerintem az, hisz ez a dolga. Mégis illik megköszönni, nem? Mi a különbség?

tommylee 2007.10.31. 18:45:09

vezettel angliaban? inteligensek, ezt tudom mondani. pelda: tomott sor mindket savban, elotted jobbra akar kanyarodni valaki, ugye amig nem kanyarodik el tartja maga mogott a sort. elengeded, erre a kovetkezo aki mogotte all az ( is ) koszoni meg, mert elole ment el az akadaly. inteligensek a vezetesben ( is )

AP (törölt) 2007.11.01. 10:26:04

Én mindenkinek mindent megköszönök, továbbá tisztában vagyok azzal, hogy a biciklis után a legkevesebb kreditet az én kocsim éri az úton, ezért nem is megyek bele rázós dologba, izmozásba, nem tolakodom, stb.
Szinte semmi se tud felidegesíteni az utakon, legyen szó akár Budapesten a dugóról.
A dugóban is az van, hogy tudom: nekem 5000ft egy karosszériaelem, 3000 egy lökhárító, senki se kockáztatja meg, hogy a százezres fényezése bánja a pofátlanságot.
Ez az örök élet titka, na.

BTO 2007.11.01. 10:54:18

tegnapi kis esetem.
haladok a acéges long opel comboval a városban a belső sávban ,mert azon a részen ott a gyorsabb.a köv lámpánál ki szoktam menni a szélsőbe mert az szokott agyorsabb lenni a továbbiakban 1 darabig .irényjelző ki jobbra tükörbe nézés jobbra semmi se jön huzom kis a gépet, átérek,és 1x csak éktelen dudálás mögülem .nézegetem a külső tükreim mire écrevaszek 1 pöcs kis autót valami hasolót mint a Wagon de más tipus.ablak leteker kezem ki bocsi.a köv nagyobb kereszteződésben megyek jobbra és megném kia afax dudált le engem abból a kis pöcs avtoból. hááát 1 nőőő!
biztos nem jár ide forumozni mert mán leirtam párszor hogy nagyobb autónak a seggébe ne mássz bele mert nem láccol.én se mászok bele.
zipzár elv??? itt nem ismerős sok embernek.
belső sáv=okos kreszlovagok,fogyasztási rekorddöntögetők-1500-2000-nél nem jobban kihaztók benzinec mocival,és 5-ig felkapcsolgatók a városban.

lehet hogy épp anyádhoz sietek hibát javitani????
mééé tartasz mán fel????
időre megyek,holnap lehet hogy hozzád.és mé nem érek oda???
mert kresz bajnok haverjaid és a fogyasztás bajnokok feltartanak.
az előzékenységet megköszönöm,és el is várom hogy csak a kezed emeld meg,mert nem törik le.
a hosszú fénykürtöm + azt jelenti hogy állj meg légyszi mert forgolodom,vagy veszély van.
való igaz ez 1 nagy társasjáték,és te is hazaakarsz érni épségben.

boxzsák 2007.11.01. 13:25:29

Zolee, egy kicsit bővebben: Azt is megköszönöd, hogy részegen nem végzem ki a családodat? Vagy hogy nem játszom gyorsulási versenyt a Váci úton? Autós üldözést a Budaörsi úton? Ezek - sokunk számára - természetes dolgok, de ha megnézed a baleseti statisztikákat azt látod, hogy jópáran lesz@rják. Ugyanúgy, ahogy a járdára, tilosban, zöldterületre parkolást, stb. EZEK miatt sz@ar ez a magyar ugar, nem azért mert megköszönjük egymásnak az apró szívességeket. Az én hozzájárulásom a morál javításához annyi, hogy ha nincs senki közvetlenül mögöttem elengedem a gyalogosokat a zebránál, örülök ha beengednek, meg is köszönöm, és általában be is engedek másokat. Sőt, annak is örülök, ha megköszönik, de azért még nem ájulok el, hogy milyen jó itt magyarnak lenni, mert nem ezen múlik.

Zolee 2007.11.01. 18:05:41

Félrebeszélsz. Hogy jönnek ide a balesetek? Ki ne találd már hogy az egymás be nem engedésének köszönhetők a baleseti statisztikák. A bunkóság és a veszélyeztetés két külön dolog. Senki nem mondta hogy ájulj el, de aki sok szar közt meg egy ilyen kis jó dolognak se tud örülni, sőt még jön ide fikázni, hogy "nyugaton csak azért nem köszönik meg mert ott ez is természetes" meg hasonlók, arra továbbra is csak azt tudom mondani, hogy egy besavanyodott hülye.
A te logikáddal, akkor a boltosnak azt köszönöd meg, hogy nem vágott át? A pincérnek az étteremben azt, hogy nem borította rád az ételt? Pont ez a híres nagy magyar "optimizmus" ami miatt szar ez az ország, hogy itt még a legkisebb dolognak se tudunk örülni, hanem inkább megkeressük benne a rosszat. Elég szar lehet ilyen életfelfogással élni.

boxzsák 2007.11.02. 00:08:39

Zolee, látom nem akarod érteni. Nem baj. És nyugi, azért nem élek olyan rosszul :-) de azért kösz az aggódást
süti beállítások módosítása