Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.
     

Tudatalatti kovászosuborka-recept egy motoros nagymamától

  2007. augusztus 09. - Péter Anna Címkék: motor kultúra kaja

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Célszerszám a sivatagban
2008-04-03 17:00:00

Emberem Tunéziában volt forgatni és szerencsére nem volt ideje bazári csecsebecsét keresni, egy jó kis

A tuningparádé legfigyelemreméltóbb járgánya
2008-03-25 11:00:00

  A rendezvényt három napig elviselő Angélának szobrot kell emelnünk- gondoltam a tuningshow női wc-jében. A

A legpengébb felni választás 2. menet
2008-03-23 09:23:00

  Közkívánatra tartunk egy második fordulót, elsősorban az olvasók javaslataiból. A gyári felnik

Nem Photoshop!
2008-03-21 18:00:00

Általánosban még a farmeremre is képes voltam szmájlimatricákat ragasztgatni, annyira hülye voltam a többivel

– Miért nem csináltál még soha koviubit? – jelentős konyhabubus vagyok, Nati kérdése indokolt.
– Nem tudom, talán mert nincs akkora üvegem és lusta vagyok felhajtani.
– Ha szerzek, adsz belőle?
– Jóhogy.
– De csak ha raksz bele kaprot.
– Nyilván, fokhagymát is.
– Ezt meg honnan veszed, ha még nem csináltál?
– Ööööö…csak úgy tudom. – ????
– Megvan. A mamával sokszor csináltunk együtt régen.

A mama nem csak kovászos uborkát tudott csinálni. Ő volt a szocialista-reneszánsz embertípus megtestesítője. Ötven évvel kora előtt járt. A vidám ötvenes években elvált a rendkívül jóképű papától és szingli kisgyerekes anyukaként élt tovább. Dolgozott, de ha úgy adódott, ő volt a bálkirálynő, aztán este hazament a Bárcás Mari (ő volt a helyi prosti) és a férjét csattanó maszlaggal megmérgező néni (egész életében verte a férje, aztán hirtelen betelt a pohár) szomszédságába gyereket nevelni.

Ha nem is tudott olyan jól főzni, mint a dédi – ő úgy szülte a mamát, hogy bedagasztotta a kenyeret, mire az megkelt, már meg is volt a gyerek és folytathatta a munkát – de motorozni igen, nem is akárhogy.

A kész kovászos uborka

(Jelentem, a kovászos uborka közben elkészült, én is ettem belőle. És hogy milyen lett? Állat lett. Koviubi-fetisisztáknak egy kihagyhatatlan háttérképet is készítettünk.– O.P.)

Kovászos uborka közelről

Töltse le háttérképnek: 1600 | 1280 | 1024 | 800

A bejegyzés trackback címe:

http://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr46136240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Kimeria · evogin.blogol.hu 2007.08.09. 18:13:21

Én imádom a koviubit! Mitől különleges?

Thonuzaba 2007.08.09. 18:20:50

Téli kovászos vagy csak nyári?

Ugyanis hálásan köszönném egy olyan téli kovászos uborka receptjét, melynek alapján az készített savanyúság tutira eláll min. 1 évig.

Thonuzaba 2007.08.09. 18:41:58

Aúgy ez most téli vagy nyári kovászos?

Egy jó téli kovászos uborka receptjét - melynek alapján az elkészült savanyúság min. 1 évig fogyasztható - ugyanis nagyon meg tudnám köszönni. Nekünk ugyanis az elmúlt években sajnos nem állt el az utóbbi években a télire eltett kovászos uborka.

RRosso 2007.08.09. 18:45:55

A multkor írták vhol itt (TC/Bel.) h a koviubit mindenki szereti és hogy az hűdehajj.
Én utálom :)

furious · http://www.3516.sk 2007.08.09. 19:36:16

A kovászosuborka tipikusan nálunk mégnemjó-mégnemjó-mánemjó forgatókönyv szerint készül.Én speciel szeretem ha "herseg", persze mindig kásás lesz, amit csak ímmel-ámmal fogyasztok csak hogy meglegyen a családi béke.
Szó a jó koviubit készítő fehérnépet meg köll böcsülni.Szerintem a kovászosuborkakészítés bonyolultsága felér egy harangöntéssel.

Maad 2007.08.09. 19:46:22

Nagymama rulez!
Csepel rulez!
Kovászos uborka rulez!

És Anna a legrulezebb, amiért a múltkor olyan gyönyörűen beszólt az ostoba plázacicáknak!!

Dave 2007.08.09. 20:07:38

D-Csepel!!!! Az a gyönyörű motor amin a nagymama feszít, az a magyar motorkerékpár gyártás legszebb darabja. nekem is van egy, épp most küzdök a felújításával.
Akinek esetleg van ilyen vagy sokat tud róla, kérem írjon nekem.
hubadave@hotmail.com az msn-címem

leaf 2007.08.09. 20:43:05

Micsoda véletlen, épp a múlt héten csináltam kovászosuborkát, életemben először. Ugyanis rájöttem , hogy szeretem, és felmerült, hogy eddig miért nem csináltam. Nem sikerült elrontani, nagyon jó lett. Legalábbis nekem ízlett :)

morcosmacko 2007.08.09. 20:51:34

Nékem is van egy garnitúra olyan kék mintás tányérom mint ami alatta van.
Ájkea rulz ;)

katicska 2007.08.09. 20:59:27

Húh...
De nagyon ennék most egy kis kovászos uborkát! Még sosem csináltam, mert nem vagyok egy konyhatündér, a pizzás meg azt azt nem hoz. Úgyhogy akinek van szuper receptje az küldje el lécci!

omm 2007.08.09. 21:21:14

most akkor én legyek az első, aki átlát a szitán és rájön arra, hogy a férfihez a gyomrán keresztül vezet az út?
erre itt nincs szükség Anna drága, javarészt elfogadtunk, minden jó.
tudsz lovagolni és Volvóval jársz.
ide ennyi elég.

tamaska 2007.08.09. 21:26:43

Nem omm, nem jó minden. A koviubi például nem az:)))

DonGatto 2007.08.10. 00:04:36

Gyönyörű lett a háttérkép, be is pakoltam mindjárt a volvo 480 helyére, szép színes, jól néz ki benne az úszkáló kapor és fokhagyma.

Egyébként nem túl élénkzöld kovászos uborkának?

OldFox 2007.08.10. 01:00:14

AP for prezident. Ez egy autós-motoros blog, b+, nem főzős-családos-énes. Persze ettől még azt posztolsz, amit akarsz.

OldFox 2007.08.10. 01:04:28

És hogy valami építő jellegű is legyen, ami témába vág (többféle módon is):

www.youtube.com/watch?v=o4GcOIowUp8

Azúr 2007.08.10. 02:07:48

hol a kenyér a tetejéről?

=Daniken= 2007.08.10. 02:25:51

Szia Anna!

Igen, hol a kenyér? Amiből a kovász...és abból lesz a kovászos ubi:-) Kapor+ fokhagyma tuti jó!!
Ha ilyen vagesz csajok lennének a mai nők, akkor azért hajtanánk a buta rockbitchekre -akik közül mondjuk Pinket be is vállalnám, pláne a király hangja miatt, egyből kapnék is tőle két pofont-mert marha unalmas lenne e nem rinyálós, önálló, belevaló , jófej csajokkal járni.
Jó volt a cikk! Gratula! Nagymama meg aztán pláne viszi a pálmát!:-)
Az én nagyimnak egyszerűen jó beszólásai voltak, 80 éves kora körül beállt a TV elé és megkérdezte tőlem és az osztályzársamtól hótt merev faarccal:
-Nem vagyok valmi átlátszó, ugye?
Ha jól emlékszem, akkor néztünk mint a hülyék, megállt a kolbászos rántotta a szánkban és utána fél órán át csak röhögtünk mint a fakutya:-)

Péter Anna 2007.08.10. 09:12:49

"Egyébként nem túl élénkzöld kovászos uborkának?"

A fotók még a kovászolás előtt készültek, mert utána zavaros lesz a leve és csúnyák a színei.

omm 2007.08.10. 09:29:59

dehogynem, a koviubi igen-igen finom dolog...
nekem nincs ezzel a női begyűrűzéssel semmi bajom, szerintem jót tesz, és a kovászos nem annyira off dolog.

de hol a KENYÉR?

Péter Anna 2007.08.10. 11:29:16

"de hol a KENYÉR?"

A tetején. Csak becsillan az üveg. Lehet kenyér nélkül is, (a tippet a futóművesnél kaptam) most egy olyan van a teraszon és már felforrt. Állítólag a kenyér csak gyorsító. A lényeg a só meg a meleg.

Andris 2007.08.10. 12:50:50

a Bárcás Mari is motorozott? a szomszéd néni is motorozott? a kovászos uborka is motorozott? vagy csak azért kellett a motoros fénykép, hogy ne a kajás blogba kelljen írni?

u.i.:
aki a kovászos uborkát szereti, sikeres ember nem lehet...

Imre 2007.08.10. 16:23:49

Anna:
Kenyér nélkül swós ubi lesz. A kenyér miatt hívják kovászosnak. Régen a kenyérben még volt.))

Imre 2007.08.10. 16:26:30

Ja, és lehet fazékban is. Csak ne legyen leütve belül, mert akkor kilukadhat.
A koviubi lényege a kapor, a só és a kenyér. Persze és az ubi.))
Ha felforralod a sós vizet, és úgy öntöd rá, kemény marad.

lillaanna 2007.08.10. 19:55:38

Kovi ubi recepje:kovászolni való ubi,viz só kapor,kenyér,foghagyma.A lényeg hogy meg kell mérni a vizet mert egy liter vízhez egy púpos evőkanál konyhasó kell rá!A tőbbi megy magától annak aki már látott üvegben kovi ubit.JA meg ne tedd ki olyan helyre ahol egész nap éri a nap mert akkor mégnemjó-mégnemjó-mánemjó lesz belőle.
autó is legyen a kommentben:Egyszer az autómra esett hál isten csak az elsőről egy kovis üveg.

AP (törölt) 2007.08.10. 20:00:21

A múltkor az egyik haverom hívott, hogy rohanjak a krokodilemelővel, mert a crosspályán elgurult a kerekük..
Kimentem, tőből kiszakadt a felni közepe, a csavarok ott fogták a lemezt, a kerék maga meg elgurult a picsába.
Aláemeltünk korrekten, kikalapáltuk a sávédőt, és gó tovább.
Ja, amikor hívott, pont nagyanyám mellett álltam, aki épp kovászos uborkát rakott a polcra.

baowah · http://baowah.blog.hu 2007.08.11. 08:47:08

en nem szeretem a kovaszosuborkat.
nem baj. de szeretem a nakladany hermelint vagy az utopenecet. na majd ezekrol ossze lehetne hozni a kesobbiekben egy motoros-kosztos posztot.

a kepen az egy danuvia? a magyra motoripar pontos lepcsoiben vannak kihagyasaim, csehszlovakoknal nottem fel, itt ilyen nem volt.

mifelenk mindenki a jawadat akarta csak.

szabó csilla 2008.06.30. 17:51:19

Szép napot kivánok!Legyen szives valaki elkükdeni nekem a télire eltehető kovászosuborka receptjét,nagyon nagy segitség lenne drága nagymamámnak!!Előre is köszönöm.Üdv,Csilla

Molnár Béla 2008.08.11. 16:21:25

Kovászosuborka télire való eltevése engem is érdekel.

Képes Anikó 2008.08.20. 07:38:41

Szeretném tudni a télire eltehető
kovászos uborka receptjét.
Előre is köszönöm.
Anikó

Attila 2008.08.20. 09:40:09

A télire való kovászosuborka receptje, ahogy a Délvidéken a svábok csinálták: Végy apró uborkát (max. 6-7 cm hosszú), tormát és kaprot (nem a friss zöld levelű kell, hanem az amelyiken már a magok is ott vannak az ernyősvirágzatban, szemes borsot és sót. Mosd meg alaposan az uborkát(!, minden darabot kézzel morzsolj végig folyó víz alatt). Ez tart a legtovább.Pucold meg a tormát és vágs fel ceruzavékságú darabokra. Mosd meg a kaprot is.
Ezután végy akkora üvegeket, amekkorátt a téli szezon alatt 2-3 hét alatt elfogyasztotok, mert igazán akkor jó az uborka, ha a felbontástól számítva 2-3 hét alatt elfogy.
Szóval az ubikat állítva, szorosan az üveg aljába kezdve tedd sorba be egészen a nyakáig. Minden 20-30 ubira számolva tegyél melléjük egy szál tisztított tormát is. Ha tele van, annyi hely még maradjon felül, hogy egy ernyő kaprot a mellette lévő szár és levélrészekkel együtt még rá tudj erőszakolni, de úgy hogy az ubikat ne törd össze. Ezek után tégy az üvegbe még literenként 10-12 szem borsot is.
Ha minden üveget (szorosan) megtöltöttél , akkor tégy fel annyi vizet forrni amennyivel az üvegeket fel tudod teljesen tölteni (álatalában a térfogatának a fele ez) és minden lkiter vízre számítva adj hozzá 4 dkg sót. Ha felforrt, akkor azonnal töltsd rá az uborkákra ezt a levet és gyengén(!) zárd le az üvegeket a tetővel.
Ha ezzel kész vagy, tedd olyan helyre ahol szem előtt vannak, mert egy-két nap alatt megindul a forrásuk és ennek kapcsán a tető alatt a felöntő folyadék egy része ki fog nyomakodni az üvegből, ami kárt okozhat a spájzban. A forrás alatt az uborka leve megzavarosodik. Ez így jó, nehogy kidobd az ubit és csúnya gondolatok között emlékezz meg rólam :)
A forás 7-10 nap alatt lezajlik és a lé elkezd letisztulni az üvegben és nem nyom ki több levet az üvegből. Soha nem lesz olyan átlátszó, mint annak előtte., de ez így van jól. Szóval, ekkor megint felteszünk forrni egy kevés 4%-os sós vizet és ha felforrt, akkor gyorsan kinyitjuk az üvegeket és annyira töltjük fel a levet az üvegekben, hogy kb. fél centi hiányozzon az üveg szájáig. Majd gyorsan áés alaposan(!) lezárjuk azokat. Szóval ennyi az egész és télen élvezhetjük a munkánk gyümölcsét.
3 fontos dolgot szeretnék kiemelni ezzel kapcsolatban:
1. Az uborkákat alaposan meg kell mosni, nem elég csak úgy immel-ámmal!
2. A végső feltöltést gyorsan kell elvégezni, mert a levegőből könnyen "befertődődhet" konkurrens gombákkal és akkor is romlás lesz a vége
3. A spájzban két hetente mézzünk rá az üvegekre, mert még a leggondosabb eltétel mellett is előfordulhat, hogy az üveg nyakánál penészgombák telepednek meg. Ha így történt, akkor bontsuk fel az üveget és a penészes rész eldobásáa utánnézzük meg, hogy a maradék épnek látszó rész kemény-e. Ha igen akkor nyugodtan fogaszthatjuk. A elplöttyedt, akkor dobjuk ki az egészet.

Amennyiben egy üveget felbontottunk, attól kezdve már a hűtőben kell tárolni,amíg el nem fogy. Hagyjuk rajta a levét.

Jó étvágyat.